__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KOUKUSSA KALASTUKSEEN VUODESTA 2004

1/20

n! ukaa m a t O

INEN ILMA IS GRAT FREE

Täsmävinkit käytäntöön

Löydä järven suurimmat ahvenet Koeajossa

Faster 570 Värien loppumaton kirjo

facebook.com/kalastuslehti

10 000 heiton kala

Musky eli jättihauki Vähennä koukkuja

Vastuullinen kalastus


2

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

3


4

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

5


TESTATUSTI ÄLÄ LUOTA KOPIOIHIN!

Vaativan valinta on aito oikea Owner. ST36BC, koot 3/0-20

OWNER KOUKUT 6

Erinomainen yleiskoukku kaikkeen kalastukseen. Aktiivi kalamiesten suosikki sekä hauki-, kuha-, että taimenvieheissä. Noussut jo käsitteeksi!

sh. 7,50 €

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Myös punainen RD-väri!


VAHVIN! UUS! T U U Owner tuo markkinoille mullistavan 8-säikeisen PE kuitusiiman supervärissä!

Uskomaton vetolujuus ja siima toimii mainiosti kaikilla kelatyypeillä. Modernin teknologian taidonnäyte. Made in Japan!

0,10 mm

4,1 kg

0,13 mm

6,7 kg

0,15 mm

8,2 kg

0,17 mm

9,2 kg

0,21 mm

15,3 kg

0,25 mm

17,2 kg

0,29 mm

22,3 kg

0,33 mm

27,2 kg

0,36 mm

32,0 kg

Vetolujuudet todellisia minimi vetolujuuksia!

OWNER SIIMAT

Jos vaadit siimaltasi enemmän vaadi Owner.

m 5 3 1

sh. alk. 19,90€ Markkinointi:

Pro Quality Better Price!

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

7


4

99

CALICO CAT

LIPPAUISTIN

Calico cat aivan legendaarinen lippauistin! Myymälästä löytyy parhaat koot ja värit.

5

99

9

99

BETE LOTTO

LIPPAUISTIN 9 g ja 12 g

Kotimaista laatutyötä yli 40-vuotta! Kalamies tietää Loton 9 g ja 12 g maistuvan kaikille petokaloille. Runsas valikoima värejä löytyy myymälöistä.

CALICO CAT

LIPPAUISTIN KALALLA

KONGER

AVOKELAVAPA 210 cm 10-30 g Troker

Mikäli pitää valita yksi vapa kalareissulle Troker on loistava valinta.

39

95

KONGER

VAPA 198 cm 5-24 g Spirado

49

95

Vahva komposiittivapa ahvenen ja kuhan jiggaamiseen.

9

99

12

95

ECO MASTER

KALAVERKKO

Lyijytön kalaverkko kohopaulalla. Koot 35-60 mm.

8

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

UNYL BRAID X8

KUITUSIIMA 115 m


SUMMIT

9

RETKEILIJÄN RUOKAILUVÄLINEET

99

Neljäosainen kuumuuden ja konepesun kestävät teleskooppivartiset ruokailuvälineet. Pitkän varren ansiosta onnistuu käyttö retkikeittimessä.

8

95

6

99 SUMMIT

TERÄSMUKI VÄRILLINEN

Kestävä ja ontto teräsmuki! Kahvana kätevä karbiinihakanen, helppo kiinnittää esim. reppuun. SUMMIT

KOMPASSI GP-SX1

Laadukas kompassi edullisesti! Kartta- ja mitta-asteikko suurennuslasilla.

KAIKKEA KALASTUKSESTA RETKEILYYN!

19

SUMMIT

95

ASTIASTO TERÄS L

Ruostumaton teräsastiasto voidaan pestä astianpesukoneessa reissun päätteeksi. Sisältää kattilan, kannen ja lautasen. Löytyy kaksi kokoa 1 L ja 1,5 L.

12

95

SUMMIT

ASTIASTO TERÄS XL

Saatavilla valikoiduista myymälöistämme. Katso tuotekohtainen saatavuus tieto tokmanni.fi

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

9


Pääkirjoitus 1/2020 Koronavirus pysäytti maailman keväällä 2020. Toivottavasti tämän näköisiä kuvia ei enää tässä lehdessä tarvitse koskaan julkaista. Kuva Shutterstock.

Vain yhden pienen viruksen tähden

J

o se, että mennyt ”talvi” oli ainakin etelärannikon kalastajan silmissä ennätyslauha olisi jo yksinään ollut riittävän painava aihe pääkirjoitukselle. Toisin kuitenkin kävi ja sen aiheutti koronavirus. Muistan kun vielä Vene Båt 2020 -messuilla fiilistelin tulevaa kevätkautta tuttujen kalakavereiden ja yhteistyökumppanien kanssa tietämättä yhtään mitä oli tulossa. Maaliskuun alussa alkoi maailmalta kuulua yhä kummempia uutisia ja pian koronaepidemia oli saavuttanut myös meidät. Harvoin olen jaksanut katsoa politiikkojen tiedotustilaisuuksia yhtä tarkalla silmällä kuin tämän kevättalven aikana samalla kun lähes kaikki kalastusalan uutiset ovat menneet toisesta korvasta ohi, sillä korona on vienyt huomattavasti kaistaa aivoistani. Monen uusimaalaisen kalastajan kauden alkuun tuli myös uutta ajateltavaa Uudenmaan sulun myötä, joka vielä tätä kirjoitettaessa 11.4. on voimassa. Tänä keväänä ei lähdettykään perinteiselle Saaristomeren haukisafarille tai pohjoisen kevätpilkkireissulle. Koronaviruksesta inhottavan tekee sen arvaamattomuus ja etenkin sen vaarallisuus ikäihmisille, joita meissä kalastuksen harrastajissa on runsaasti. Toivottavasti mahdollisimman moni niin iäkkäistä kuin nuoremmistakin on pystynyt välttymään turhilta kontakteilta, mutta käymään silti kalastamassa ja pitämään ajatuksensa raikkaina. Kalastus vapauttaa ajatukset tehokkaasti viruksen tuomasta ahdistuksesta ja

10

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

raitis ilma tekee todella hyvää neljän seinän sisällä kykkimisen jälkeen. Maailma ei ole enää entisensä kun tämä pandemia on ohi. Onneksi koronavirus ei tiettävästi kuitenkaan ole kaloihin tarttuvaa sorttia ja voimme jatkaa rakasta harrastustamme normaalisti tämän kurjuuden jälkeen. Turvallista ja menestyksekästä kalastuskevättä,

Antti Zetterberg antti.zetterberg@krookmedia.fi


LUVIAS LT

The new 20 Luvias LT adopts Zaion Monocoque construction creating a light tackle reel that has no peers. The introduction of the Zaion MQ body allows use of a thicker and larger diameter gear in comparison to previous models. The 20 Luvias LT is fitted with a Machine Cut Forged Tough Digigear which creates the feel of effortless winding under pressure. Light but incredibly Tough, the 20 Luvias LT is the ultimate tool for finesse anglers. Product shown is 20 Luvias LT. RRP from 419â‚Ź to 459â‚Ź.

daiwa.com/scandinavia Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

11


SISÄLLYS 1/2020 s. 22

s. 14

s. 28

JULKAISIJA Krook Media Oy Itälahdenkatu 22 B 00210 HELSINKI www.krookmedia.fi PÄÄTOIMITTAJA Antti Zetterberg TOIMITUSSIHTEERI Mikey Sarelin TOIMITUS Janne Koivisto Niko Satto

s. 62

s. 68

s. 68 78

10 Pääkirjoitus 14 Shadien tussaus – Jani Mäkeläinen 22 Vastuullinen kalastus – Niko Satto 28 Tavoitteena järven suurimmat ahvenet – Kristian Keskitalo & Anders Krus 36 Vaappu maistuu isolle ahvenelle – Jörgen Larsson 42 Musky on 10 000 heiton kala – Kari Lossi 48 Merilohen uistelu – Mikko Rehtilä 52 Kalastus-lehden Kalakoulu – Kari Nyberg 56 Pörje Parilla 58 Maan mainiot kalamiehet | Mikko Hautanen – Ari Laine 62 Isojen haukien Svinö – Antti Zetterberg & Sami Pitkänen 68 Kap Verden sinimarliini – Ari Laine 74 Aliarvostetusta arvokalaksi – Sakke Yrjölä 75 Itse tehty muikkukukko – Ari Laine 76 Patologit – Aki Janatuinen 78 Koeajossa Faster 570 SC – Antti Zetterberg & Janne Koivisto 84 Kalastus-lehti esittelee: Lowrance Hook Reveal – Antti Zetterberg 86 Kalastus-lehti esittelee: Honda BF6 – Antti Zetterberg & Matti Jännäri 88 Kalastus-lehti esittelee: Garmin Force – Antti Zetterberg & Tomi Tikkanen 90 Kalastus-lehti esittelee: Humminbird Mega 360 – Antti Zetterberg & Timo Salmia 92 Tekniikka 94 Uutta & kokeiltua 114 PikeMasters 2020 – Antti Zetterberg 116 Ajankohtaiset ahvenperhot – Jani Mäkeläinen 118 Juha Happosen kalastusniksit 120 Mika Vornasen kolumni 12

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

AVUSTAJAT Ari Paataja Tuomas Salusjärvi Mika Vornanen Janne Sullström Kalle Paavola Jörgen Larsson Jani Helminen Kristian Keskitalo Anders Krus Jasper Pääkkönen Mari Elal Kari Lossi Pasi Taponen Jens Bursell Juha Ojaharju Emma Becker Kim Jaatinen Sakke Yrjölä Jukka Rapo Jaakko Varjokorpi Peter Lahti Aki Janatuinen Tuomas Peltonen Sami Pitkänen Santtu Poutanen Mika Nummisto Kimmo Mujunen Veikko Saikkonen Ville Lahikainen Jesse Hyväri Hannu Huttunen Markus Tandefelt Esko Lahtinen Viljami Huhtala Timo Palokas Markus Männistö Mikko Kuikka Matti Jännäri Jan Friström Juha Happonen Jani Himanko Jani Mäkeläinen KANNEN KUVA Antti Zetterberg ILMOITUSMYYNTI Jerker Krook puh. 040-566 3035 jerker.krook@krookmedia.fi PAINOPAIKKA Reusner SEURAAVA NUMERO Ilmestyy kesäkuussa 2020 PAINOS 30.000 kpl TILAAJAPALVELU Jaicom Oy Puh. 03-42465340 asiakaspalvelu@jaicom.com


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

13


Teksti JANI MÄKELÄINEN Kuvat JANI MÄKELÄINEN, JAAKKO VARJOKORPI & TUOMAS HAKALA

Aikuisten värityskirja, sitähän se omalla tavallaan on, ainakin heidän mielestä, jotka eivät ole tussanneet koskaan. En tiedä mikä itseeni meni kun hurahdin tussaamiseen. Ei se ihan uusi juttu ole. Tutustuin tussaamiseen yli kymmenen vuotta sitten, mutta silloin en saanut tussaamisessa onnistumisia, sotkin ja suttasin eli tein sekundaa. Sitten onnistuin tekemään muutamat hienot raidat. Eihän ne oikeasti kummoiset olleet, mutta olin tyytyväinen. En tohtinut niitä kenellekään näyttää, nolotti, mutta onneksi uskalsin ostaa uuden hienon shadin tussaamista varten.

14

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


T

yön puolesta tussaaminen on nykyään tuttua juttua. Esimerkiksi jigejä suunnitellessa ensimmäiset värisuunnittelut tehdään edelleen tussaamalla, mutta tietenkin samalla tavalla suunnittelu toimii myös shadien puolella. Vaikkakin suurin osa shadien väreistä perustuukin moneen olemassa olevaan väriin, tulee nykytekniikan avulla mahdolliseksi tehdä entistä yksityiskohtaisempia värejä. Tussaaminen on myös itselleni harrastus. Keräilen erilaisia shadeja ja jigejä, hankin niitä myös siksi, että saan tehtyä omia värisävyjä ja viettää aikaa harrastuksen parissa. Mitä tarvitaan?

Tietenkin vieheitä ja tusseja. Itse olen hankkinut tusseja melkein joka merkiltä, koska varsinkin jigipuolella tulee tehtyä useita erilaisia sävyjä. Mutta jatkuvasti myös shad-puolella tämä yleistyy ja huomataan, ettei sininen ole vain sininen vaan, että sinisiä on useita erilaisia. Tussit ovat kuitenkin suhteellisen edullisia, koska ne myös kestävät pitkään. Pyri pitämään niitä hyvänä, etteivät värit sotke pahasti keskenään. Tärkeä väline on myös toho eli kaasusytytin tai jokin vastaava nestekaasulämmitin. Mitä enemmän saat säädeltyä liekin kovuutta niin aina parempi. Alusta lämmittämistä varten ja paljon hermoja. Mutta suosittelen, kannattaa hypätä tähän mukaan ja testata rohkeasti.

Kalastusopas Pyry Granlundin tussaus on kelvannut raadille.

Shadien pintakäsittelyissä on eroja. Esimerkiksi joidenkin pinta on ”liukas”, jolloin väri lähtee liukumaan helposti. Kuva Jaakko Varjokorpi. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

15


Pyry Granlundin onnistuminen itse tussatulla shadilla huhtikuussa 2020. Kuva Pyry Granlund.

16

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Suomukuvioisiin shadeihin saa tehtyä hienosti varjostuksia.

Tuomas Hakalan tussaus Savage Gearin River Roachiin. Kuva Tuomas Hakala.

3D, 4D, perinteinen ja Core

3D- ja 4D-mallien ero on yksinkertaisuudessaan maalattu tai printattu. Molemmat jäljittelevät yksityiskohtaisesta esikuvaansa. Maalatussa on luonnollisesti vähemmän yksityiskohtia, kun taas 4D usein pursuaa yksityiskohtia. Vieheissä on siis paljon eroja, mutta kumpaan tulee paremmat tussaukset? 4D-pohjalle tussaaminen tarkoittaa käytännössä aina pohjakuvioinnin vahvistamista. Saadaan tietenkin tehtyä hienoja värejä ja yk-

sityiskohtia, mutta pohjalla olevaa printtiä on vaikea häivyttää pois. Mikäli kuviossa on esimerkiksi suomuissa tummennukset niin ne ovat myös tussauksen jälkeen. Siksi itse näen asian niin, että tussaus tulee ajatella vahvistavana. Tuodaan vieheen alkuperäistä kuviota esille tussauksen avulla paremmin. 3D-pohjat ovat itse tussaukselle otollisemmat, koska usein yksityiskohtia on vähemmän eivätkä pohjavärit sekä piirteet ole niin voimakkaita. Tällöin voidaan helpommin peittää vieheen omaa väriä ja yksityiskohtia, jolloin periaatteessa vieheestä voidaan tehdä helpommin omanlainen. Erinomainen 3D-malli on SG 3D River Roach ja SG 3D Line Thru Roach, varsinkin luonnolliset värit. Niihin on helppo tehdä kokonaan uusia värejä ja kuvioita. Savage Gear 3D Goby shad

Erinomainen shadi värjäämiseen. Goby shad kuuluu shadeihin, joita on helppo värjätä ja joissa pohjavärit ovat hyviä. Omia suosikkeja on Rainbow-väri, jonka valkoiselle vatsalle on helppo lisätä keltaista, punaista, vihreää tai mitä tahansa väriä. Samalla kylkien värejä on helppo vahvistaa tai värjätä yli. SG 3D Goby shadissä on myös core värejä, eli pintamateriaali on läpi-

Foxin shadit ovat kiitollisia tussattavia.

kuultavaa. Core-väreihin saa tehtyä upeita läpikuultavia värejä ja käytänkin Core-pohjia paljon tussauksissa. Teen useat ruskeat, oliivit ja oranssit core-versioihin. 3D ja 4D ei siis koske pelkästään Savage Gearia

Esimerkiksi Fox Ragella on erinomaisia 3Dja 4D-malleja. Myös Foxin 3D-malleihin on helpompi tehdä suuria värimuunnoksia, mutta 4D:hen on paljon vaikeampi toteuttaa suuria muutoksia. Foxin 3D-malleissa on paljon pystyraidoitettuja shadeja, joihin saa hienosti tehtyä tietyn alueen värjäyksiä, tussi ikään kuin on tehty juuri oikean levyiseksi. Foxin 4D-mallit ovat hyvin kiiltopintaisia, joten niiden kohdalla taas puhutaan pohjakuviota vahvistavasta tussauksesta. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

17


Svartzonkerin shadissa pitää pintaa pyyhkiä usein ennen kuin saat kunnolla väriä näkyviin. Lopputulos kuitenkin palkitsee.

Kiiltävä pinta vaatii malttia tussauksen kanssa.

Vatsan punainen vahvistetaan ”töpöttelemällä” jolloin väristä saa tehtyä väristä voimak- Lopuksi käytetään tohoa shadien lämmittämiseen, jotta väri tarttuu kunnolla kiinni. kaamman kuin pitkillä vedoilla.

Perinteiset shadit

Kun puhutaan perinteisistä shadeistä, kuten vanhemmista käsin valetuista shadeista, sekä niistä jotka eivät suoranaisesti jäljittele mitään tiettyä saaliskalaa kuten SG 3D Line Thru Roach tai vastaavat. Hanko Gummi on hyvä esimerkki perinteisestä mallista ja olen hankkinut näitä itselleni paljon, varsinkin vanhempaa mallia, koska niihin on hyvin helppo tehdä useita eri värejä. Jos vaaleita värejä sattuu löytämään hyvään hintaan kannattaa niitä hankkia varastoon, koska kun luovuus iskee, saa niihin tehtyä mitä värejä tahansa. Käytännössä koko viehe on helposti värjättävissä, mutta kannattaa muistaa, että värit jäävät näissä käsin valetuissa melkein aina mattapintaisiksi. Värjäys kannattaa tehdä useassa erässä, jotta väri imeytyy ja kuivuu pintaan ennen uutta kerrosta. Tällä tavalla saat tehtyä väristä tasaisemman vaikkakin siitä ei juuri koskaan tule yhtä tasaista kuin 4D-malleihin.

puolena on se, että voit tehdä uusia värjäyksiä useita ennen kuin hyväksyt mikä on lopullinen väri tai kuvio. Huonona puolena on se, että joudut värjäämään ja pyyhkimään vieheen pintaa usein ennen kuin saat kunnolla väriä näkyviin, on kuin tussisi olisi laimea jatkuvasti. Svartzonkerin esimerkkikuvassa näkee hyvin, miten ensimmäisen kerroksen saaminen on hankalaa, joten teen raidoitusta ensin ”töpöttelemällä” äärilinjat. Seuraavaksi teen ensimmäiset punaiset vedot kurkkuun sekä vatsalle, jonka jälkeen vahvistan raidoitusta. Annan värien imeytyä ja kuivua ennen seuraavien kerroksien tekemistä. Vahvistan jälleen vatsan punaista ”töpöttelemällä” jolloin saan tehtyä väristä voimakkaamman kuin ve-

Värjäys onnistuu käytännössä kaikkiin muihinkin malleihin

Esimerkiksi Svartzonkerit ovat helppoja värjätä, oli kyseessä sitten vertikaalijigi tai shadi, toimii värjäys hyvin. Monessa shadissa pinta on ”liukas”, jolloin väri lähtee liukumaan ja pisaroituu. Kun ensimmäinen väri on saatu pintaan, on toinen kerros helpompi tehdä. Näissä liukaspintaisissa shadeissa hyvänä 18

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Ylivärjättyjä shadeja.

tämällä pitkiä vetoja, joka liikuttaisi vain alla olevaa kerrosta. Lopuksi painelen värin talouspaperilla ja tussilla tasaisemmaksi. Kun värjäys tehdään vain tussilla vetämällä, tulee väristä kuultavampi. Käytä lopuksi aina tohoa shadien lämmittämiseen, jotta väri tarttuu kunnolla kiinni. Varo polttamasta shadia, itseäsi, muita tai taloa. Mutta kokeilemalla opit missä menee lämmittämisen raja. Kun pinta kuumenee tarpeeksi, shadin pinta sulaa ja saadaan aikaiseksi jälleen uusi efekti. Ylivärjäys

Usein moni valittaa, ettei jonkin vieheen värikartassa ole esimerkiksi täysin mustaa, pu-


Hanko Gummi on hyvä esimerkki perinteisestä shad-mallista, jota on helppo tussata.

”Punamusta eli pumu on ehkä vieheiden legendaarisin väri, viehemallista ja merkistä riippumatta” naista tai vaikka oranssia väriä. Olen samaa mieltä, että esimerkiksi musta viehe tulisi olla kaikkien shadien värikartassa, mutta samalla tavalla tahtoisin täysin ruskean ja punaisen. Kaikkien yksiväristen tekeminen ei ole mahdollista ja taas toisaalta täytyy muistaa, että vieheiden tulee olla myös kaupallisia, jotta niitä tehtäisiin ja silloin täysin musta ei välttämättä ole tarpeeksi myyvä väri. Ylivärjätty on mahdollista tehdä tussaamalla

Huomioi kuitenkin se, että ylivärjätyn pohjaväri ratkaisee mikä lopullinen väri on. Musta on tietenkin musta, oli pohjaväri mikä tahansa, mutta esimerkiksi keltaisen päälle värjätty oranssi on ”punainen”. Usein vihreän päälle tussattu sininen on turkoosi jne. Mikään ei sinänsä muutu aikaisempaan, pohjaväri tuo lopulliseen väriin oman vivahteen, mutta koska ylivärjäys on niin paljon suurempi kokonaisuus kuin vain muutama raita, niin tämä kannattaa ottaa paremmin huomioon.

Toinen tärkeä huomioitava asia on, että vaikka lämmität lopuksi shadin, niin nyt siinä on niin paljon lisää väriä, että se väkisinkin sotkee. Siksi teen esimerkiksi mustia vain tilanteen mukaan ja tarvittaessa. Näitä on turha pitää pakissa, koska väriä jää pakkiin varmasti. Vieheämpärissä nämä ylivärjätyt pysyvät kunnossa paremmin, mutta muihin shadeihin jää väriä, joten älä laita mustaksi värjättyä muita vasten.

näistä tulee, kun niitä värjätään eri värisillä punaisilla tusseilla. Mielestäni ollaan todella lähellä oikeaa punaista, kun tussaus tehdään 4D River Roach Perch -värin päälle ja ahvenen raidat ja muut yksityiskohdat tekevät punamustasta melkein täydellisen. Mielestäni punamusta ei saa olla mitenkään fluoriin tai kirkkaaseen taipuvainen vaan värin tulee olla täyteläinen ja syvä.

Punamusta

Punamusta eli pumu on ehkä vieheiden legendaarisin väri, viehemallista ja merkistä riippumatta kuuluu se käytännössä kaikkiin vieheisiin, mutta itselleni punamusta on nimestään huolimatta paljon isompi kokonaisuus kuin vain väri. Oikean punaisen löytyminen on vaikeaa, oli kyse sitten taimenvieheestä tai shadista. Siksi oikean pohjavärin löytyminen on suurempi asia kuin tussi. Olen käynyt kymmeniä vieheitä läpi ja vain testannut minkä värisiä

River Roach saa punaisella tussilla aivan uutta moniulotteista ilmettä.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

19


Kuten kuvasta huomaa, niin käytän tässäkin kahta eri punaista. Nyt vain pohjavärin punaisella on suurempi merkitys, koska sen avulla saan tähän kyseiseen vieheeseen juuri oikean sävyn, mutta jotta väri tasoittuu mahdollisimman hyvin, niin uhraan yhden punaisen vain siihen, että väristä tulee mahdollisimman juokseva. Finecolourin punainen on juuri oikea väri, mutta väri ottaa kiinni niin hyvin, että sävy on jopa liian paksu, joten toisen punaisen avulla saan värin juoksevammaksi ja kaikki tussin jättämät viivat jäävät pois. Koska SG 4D River Roach on jo hyvin yksityiskohtainen, tulee punaisesta väristäkin moniulotteinen, joten tässä tapauksessa voidaan jo puhua ylivärjäyksestä. Jätän kuitenkin pyrstön värjäämättä, koska valkoinen pyrstö tuo mielestäni aivan loistavan efektin. Anna tässä tapauksessa värin ensin

imeytyä ja kuivua kunnolla. Korosta väriä tussaamalla sitä toiseen tai jopa kolmanteen kertaan ja lämmitä väri kiinni pintaan. SG Line Thru Roach

Hauen vetouistelu on vihdoin ja viimein lyönyt läpi oikein todenteolla ja varsinkin isojen SG 3D Line Thru Roach -vieheiden kysyntä on käytännössä räjähtänyt käsiin. Vaikka kaudelle 2020 mallistoon on tulossa neljä 4D-väriä ja entuudestaan mallistossa on kolme 3D-väriä, on mallisto silti hyvin kapea. Värejähän pitäisi olla kymmeniä, kun puhutaan vieheistä, joita käytetään etelästä pohjoiseen ja keväästä syksyyn. Siitä syystä näihin on omassa käytössä tullut useita omia suosikkivärejä lisää. Yksi mikä SG 3D Line Thru Roach -vieheet erottaa useimmista, on suomukuviointi eikä vain kuviointi vaan itse vieheen pinta on suomullinen. Suomukuviointi tuo hienoa yksityiskohtaisuutta vieheeseen ja pidän siitä miltä vie-

Kun osankin suomujen väleistä tummentaa, saadaan aikaan efektiä, joita tehdasvalmisteisissa harvemmin tapaa.

20

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Suomupintaisiin shadeihin saa tusseilla luotua lähes aidon kalan olemuksen, joka etenkin isoilla shadeilla uisteltaessa antaa etua.

he tuntuu ja näyttää. Hyvin pienellä yksinkertaisella suomujen tummentamisella siitä saadaan moniulotteisempi. Ei viehettä täydy suomu kerrallaan käydä läpi, mutta kun suurimman osan suomuista tummentaa saadaan aikaiseksi hieno efekti. Se, että värjääkö vieheen pinnat ennen vai jälkeen suomujen tummentamisen on oikeastaan samantekevää, koska SG 3D Line Thru Roachin pinta imee värin erittäin hyvin. Itse yleensä värjään pinnan, annan sen kuivua kiinni ja sen jälkeen teen yksityiskohtaisemmat parannukset. Omia suosikkejani ovat perus 3D-värit, Bream ja Roach, koska niihin saa tehtyä niin paljon erilaisia värisävyjä, mutta yksi tärkeimmistä vieheistäni syntyy helposti Golden Orfe 200 g –mallista: GoldFish. Kireitä, varsinkin omilla väriyhdistelmillä!


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

21


Isot ja väkäselliset koukut voivat aiheuttaa isoja vaurioita hauen riuhtoessa raivokkaasti siiman päässä. Kuva Jens Bursell.

22

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Teksti NIKO SATTO Kuvat NIKO SATTO, VEIKKO SATTO & JENS BURSELL

Vastuullisempaa kalastusta

VÄHEMMILLÄ KOUKUILLA Vastuullinen kalastus ei ole vain sitä, että isot yksilöt (siinä missä ehkä kaikki muutkin yksilöt) vapautetaan. Kyse on myös siitä, miten kaloja käsitellään ja missä kunnossa ne vapautetaan.

O

sa virkistyskalastajista kalastaa vain syödäkseen kalaa. Osa puolestaan vapauttaa pienet ja suuret yksilöt, valiten ruokakalansa keskikokoisista kaloista. Ja osan ei ole tarkoituskaan pyytää syödäkseen. Tällöin otetaan korkeintaan pahasti vahingoittuneet yksilöt ylös, mutta lähtökohtaisesti kaikki pyydetyt kalat vapautetaan. Kun kaloja vapautetaan, suunnitellusti tai alamittasäännösten pakottamana, oleellista on minimoida pyynnin yhteydessä aiheutuvia vahinkoja. Kun valtaosa kalalle aiheutuvista vahingoista tulee koukuista, helpoin tapa vähentää vahinkoja on muuttaa koukutusta. Omassa kalastuksessani olen vastikään päätynyt yhteen, usein pienehköön ja väkäsettömään kolmihaaraan. Muutosmatka Kevättijärvelle

Olen aiemminkin vähentänyt koukkuja ja muistaessani lintannut niistä väkäsiä, mutta en välttämättä aina kovin systemaattisesti. Viime toukokuun Kuusamon reissulla alkoi jo

Etummainen koukku on irronnut, mutta ”ylimääräinen” koukku on ehtinyt tarttua ikävästi silmään. Tämä meni ruokakalaksi. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

23


Hauen kidan yläosa on hyvin pehmeää kudosta. Tässä viehe on onneksi kääntynyt ja suuri yksihaarakoukku tarttunut alaleukaan.

Uistinten uinti saattaa hieman muuttua koukkujen koon vaihtamisen tai yhden koukun poistamisen myötä. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja tai puristaa väkäset ainakin sisään.

Jerkki on esimerkissä tarttunut poikittain. Vaikka kuinka lujaa vetäisi, kaikki paine on ensimmäisessä vetopisteessä. Edessä repeää pahvi, takana ei tapahdu mitään.

Yhden koukun systeemissä täytyy välillä käyttää luovuutta, jotta tarttuvuus paranee.

Tanskalainen haukiekspertti Jens Bursell virittää usein isojen koukkujen tilalle erityisen pienempikoukkuisen rigin. Kuva Jens Bursell.

24

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

kyteä ajatus ainakin haukikumeissa käyttämistäni isoista yksihaarakoukuista, ”kallonhalkojista”, luopumisesta. Ahdisti niiden aiheuttamat vahingot kaloille. Lopullisesti uusi aika alkoi viime kesänä, kun päädyin Suomussalmelle kalaan Metsähallituksen projektipäällikön, Henrik Korkeamäen kanssa (Kalastus 3/2019). Korkeamäki ehdotti, että tällä Kevättijärven retkellämme kaikissa vieheissä olisi vain yksi väkäsetön koukku. Saatuamme yksikoukkuisilla vieheillä veneeseen asti muun muassa neljä komeaa järvitaimenta ja tukun haukia, oli aika ryhtyä laajempiin toimiin. Syksyllä 2019 kun olin nilkkaleikkauksen jälkeen liki liikuntakyvytön, kärvistelin pari viikkoa nojatuolissa ja koukutin uudelleen kaikki haukivieheeni. Jokaisessa vieheessä on nyt vain yksi väkäsetön kolmihaara. Samassa yhteydessä kaikki kallonhalkojat lensivät metallinkeräykseen. Ja miten tyytyväinen olenkaan ollut päätökseeni! Vähän nahkealla syönnillä on saattanut karata jokunen kala, jonka enemmillä koukuilla olisi saanut, mutta syyskautta kun katselee kokonaisuutena peruutuspeilistä, kalojen karkaaminen ei ole mitenkään päällimmäinen tuntemus. Sen sijaan mieleen on jäänyt, että kaikki ne suuremmat hauet, jotka olen halunnut va-


Isot yksihaaraiset ns. kallonhalkojat ovat omasta mielestäni liian roiseja vapautettavalle kalalle.

pauttaa sukua jatkamaan, olen voinut vapauttaa hyvin vähillä vahingoilla. Miksi pikkukoukku?

Usein pieni koukku on vain vähän kiinni leukapielessä tai kitalaessa. Toisin kuin isot yksihaarakoukut, jotka ovat monesti repineet hauen ylähuulen halki tai mikä vielä pahempaa, tunkeutuneet niin syvälle kalan päähän, että ne ovat taatusti vahingoittaneet kalan silmiä tai aivoja. Luonnollisesti pienikin koukku tekee jonkinlaisen reiän kalaan, mutta on sillä toki vinha ero, onko koukun paksuus puoli vai kaksi milliä ja kidan suuruus sentti tai neljä. Yhtenä vasta-argumenttina yhdelle koukulle on, että useampi koukku jakaa paineen tasaisemmin ja on näin vähemmän haitallinen vapautettavalle kalalle kuin yksi koukku. Väite on enimmäkseen väärä, koska vetopisteen pitäisi muuttua sen mukaan, miten koukut ovat kiinni. Käytännössä suurin paine kohdistuu ensimmäiseen vetopisteeseen eli edestä lukien ensimmäiseen kalassa kiinni

olevaan koukkuun. Yhden koukun käyttämisen suurimpia haasteita on, ettei uistimia juuri ole suunniteltu yhdellä pikkukoukulla käytettäväksi. Keijuvat suspivieheet muuttuvat usein kelluviksi, ellei poistetun koukun painoa korvaa muulla vastaavalla painolla. Lisäksi jotkut vaaput muuttuvat uinniltaan holtittomiksi, kun vieheessä on vähemmän koukkuja hillitsemässä uintia. Vastaavasti osa uistimista muuttuu entistä mielenkiintoisemmiksi yhdellä kolmihaaralla koukutettuna.

Tämäkin kala tuli ylös yhdellä väkäsettömällä kolmihaaralla. ”Pitikö kala nostaa näin korkealle vain kuvattavaksi?”, on tietysti myös hyvä vastuullisuuskysymys. Kuva Mika Nummisto.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

25


Tyypillinen jerkkikoukku (vasemmalla) ja järeähkö yksihaara (oikealla) ovat hurjia koukkuja verrattuna kakkoskoon väkäsettömään Gamakatsuun.

”Melkeinpä tekisi mieli sanoa, että yhdellä pienellä kolmihaaralla kalojen tarttuvuus on kokonaisuutena parempi”

Ennätyksen menettämisen pelko

Tavallisin yhden väkäsettömän koukun teemaa koskeva kysymys kalastustuttavieni parissa on ollut: ”Entä jos menetät sen takia ennätyskalasi?”. Itse tapaan kysyä vastakysymyksen: ”Entä jos menetän ennätykseni, vaikka vieheessäni on kaksi isoa väkäsellistä koukkua? Pitäisikö minun laittaa kolmas, neljäs tai viides koukku?”.

Kaloja karkaa, olipa koukkuja yksi, kaksi tai kolme. Yhdellä oikein sijoitetulla koukulla huteja tulee suhteellisen vähän. Kun koukkuja on vähemmän, ne ovat pienempiä ja niissä ei ole väkäsiä, niiden suhteellinen tarttuvuus paranee. Vähä- ja/tai pienikoukkuinen viehe mahtuu paremmin kalan suuhun, ja toisaalta pieni ja väkäsetön koukku pureutuu paremmin kalan leukoihin. Korkeamäen Henkan kanssa todettiin yhdessä loppukauden puhelinkeskustelussa, että ”melkeinpä tekisi mieli sanoa, että yhdellä pienellä kolmihaaralla kalojen tarttuvuus on kokonaisuutena parempi”. Tilastoja ei ole, mutta molempien näppituntuma on samansuuntainen. Entä jos tapan turhaan?

Rapala Glidin’ Rapin (yllä) ja X-Rap SubWalkin uinti paranee kevyemmällä koukutuksella. Storm T-Witch (alla) puolestaan menettää keijuvuutensa.

26

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Yksi oma ennätyskaloja koskeva pohdintani on päinvastainen kuin kavereideni murhe: ”Entä jos tapan jättimäisen yksihaarakoukun vuoksi suurkalan, jonka olin ajatellut vapauttaa jatkamaan sukuaan ja levittämään hyviä suurkalageenejään?”. En pysty enää heittämään kumeja kallonhalkojakoukkujen kanssa, vaikka niissä on kiistaton etunsa muun muassa ruovikkokäytössä. Kalan kohtuuttoman kärsimyksen pelko on suurempi kuin ennätyskalan menettämisen pelko. Varsinkin kun yhdellä pienellä väkäsettömällä kolmihaaralla tuntuu tulevan isojakin kaloja ylös asti.


GARMIN® SPRING DEAL JOIN THE CLUB

OSTA UUSI KARTTAPLOTTERI TAI PANOPTIX

ETU JOPA 400€ HYÖDYNNÄ GARMIN.FI WEBSHOPISSA

OSTA UUSI KARTTAPLOTTERI TAI PANOPTIX, ETU JOPA 400€, HYÖDYNNÄ GARMIN.FI WEBSHOPISSA Voit ansaita jopa 400€ edun kampanja-aikana 1.4.-1.6.2020 kun ostat uuden Garmin GPSMAP, ECHOMAP tai Panoptix Livescope tuotteen. Kun olet ostanut ja rekisteröinyt kampanjatuotteen niin toimitamme sinulle meilitse alennuskoodin jonka voit hyödyntää osoitteessa garmin.fi.

OSTA 6”, 7” TAI 9” GPSMAP TAI ECHOMAP

JA ANSAITSE JOPA 200€

OSTA 10” TAI 12” GPSMAP, ECHOMAP TAI PANOPTIX LIVESCOPE

JA ANSAITSE JOPA 300€

OSTA 16” TAI SUUREMPI GPSMAP

JA ANSAITSE JOPA 400€

Lisätietoa kampanjaan kuuluvista tuotteista ja kampanja ehdoista www.garmin.com/fi-FI/marinespringdeal/ Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

27


Teksti & kuvat KRISTIAN KESKITALO & ANDERS KRUS

Tavoitteena järven

SUURIMMAT AHVENET Yhtäkkiä meillä on todella kiire. Istumme pilkillä noin 10 metrin päässä toisistamme kun parvi erittäin hyvän kokoisia ahvenia osuu pilkkiemme äärelle. Jatkuvat tärpit tuottavat jäälle toinen toistaan komeampia raitapaitoja. Kun ralli on ohi yhtä nopeasti kuin se alkoikin, laskemme saaneemme yhteensä 29 ahventa, jotka kaikki painavat 1,3-1,4 kiloa. ”Tämä oli hauskaa, mutta missä ne todella isot ovat?”, Kristian kysyy.

K

ysymys on absurdi, mutta itse asiassa oikea, sillä ahven kasvaa helposti hyvissä olosuhteissa yli kahden kilon painoiseksi. Jos järvessä riittää parviksi asti edellä kuvatun kokoisia kaloja, on siellä pakko olla niitä isompiakin. Mitä enemmän kalastaa, sitä enemmän oppii ymmärtämään todella isojen ahventen käytöstä. Olemme vuosien aikana havainneet, että suurahventen aktiivinen ikkuna on selkeästi kapeampi kuin pienemmillä. Se, että osut oikeaan ikkunaan oikeassa paikassa onkin sitten vaikeampi tehtävä, mutta mahdollinen. Ahven on parvikala

Ahven viihtyy pääsääntöisesti parvissa. Pienemmät isommissa ja isommat pienemmissä tai välillä myös

Karikko keskellä selkää ja crankbait valmiina. Nyt on suuren ahvenen hetki.

28

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Yli 1,5-kiloinen ahven käyttäytyy täysin eri tavalla kuin pienemmät lajitoverinsa, joten isojen yksilöiden kalastus on tavallaan oma lajinsa.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

29


Tällä alueella täyttyvät todella suurten ahventen löytämisen edellytykset. Kuva Navionics.

itsekseen. Ne käyttävät näkö -ja kuuloaistiaan jahdatessaan saaliskalaa, jotka nekin viihtyvät parvissa. Parvi antaa suojaa ja on epätodennäköisempää, että tietty yksittäinen pikkukala joutuisi saaliiksi kun petokalalla on paljon valinnanvaraa. Ison parven liikkeen aiheuttama vedenpaine saattaa myös hämätä saalistajaa ja se ei välttämättä pysty keskittymään saalistukseen yhtä hyvin kuin silloin, jos saaliina olisi yksittäisiä kaloja. Ahven pyrkii hyökkäämään parveen sen reunoilta ja hajoittamaan parven, jolloin yksittäisten kalojen nappaaminen on helpompaa. Tämä sama malli toistuu aina kun ahvenet saalistavat. Parvessa elämisessä on kuitenkin ahvenelle se ongelma, että kaikkien parvessa elävien pitää syödä yhtä lailla.

Ison ahvenen kalastus perustuu rauhallisuuteen

Norssia muistuttavat pilkit toimivat ahvenelle.

Jos ruokaa ei ole tarjolla tarpeeksi, eivät parviahvenetkaan kasva. Pikkuhiljaa niiden kasvu tasaantuu ja iän myötä ne kuolevat saavuttamatta koskaan todella suurta kokoa. Miten jotkut ahvenet onnistuvat kasvamaan huomattaviin mittoihin?

Muistilistaa suurahvenen kalastajalle » Kalasta rauhallisella uitolla, nopea uitto saa ison ahvenen perääntymään » Kalasta loppuun asti, ahven saattaa seurata uistinta pitkän aikaa ennen iskua » Käytä rohkeasti isompia uistimia, kuten vaappuja ja pikkujerkkejä » Kalasta monipuolisesti eri alueita aamuhämärästä illansuuhun

30

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Uskomme, että syy löytyy niiden ravintokäyttäytymisestä. Todella suuret ahvenet eivät elä suurissa parvissa vaan muutaman yksilön seurueissa ja saalistavat keskimääräistä isompaa saaliskalaa kuin pienemmät parvissa elävät lajitoverinsa. Iso ahven on liikkeiltään hitaampi ja siksi sen on helpompi saalistaa isompaa saalista kuin sykkiä nopeasti liikkuvan parven perässä. Todella suuren ahvenen suu on myös sen verran iso, että ne pystyvät saalistamaan esimerkiksi rapuja, joissa on paljon energiaa. Isompi ja runsaammalla energiasisällöllä varustettu saalis kasvattaa ahvenen kokoa nopeammin kuin pienempi ja köyhäravinteisempi saalis.

Olemme pilkkireissuilla onnistuneet kaikuluotaimen avulla havaitsemaan ison ahvenen käytöksen suhteessa pienempiin. Kun pienemmät ilmestyvät luotaimen ruudulle nopeasti ja häipyvät yhtä nopeasti, ovat isot liikkeissään rauhallisia ja varovaisia. Mikäli liikutamme pilkkiä liian nopeasti, ne menettävät mielenkiintonsa täysin. Niissä on selkeästi iän ja kokemuksen tuomaa varovaisuutta. Tämä liittyy selkeästi siihen, että ne ovat tottuneet saalistamaan hitaammin liikkuvia yksittäisiä kaloja nopeiden parvien sijaan. Sama käytösmalli on toteutunut myös avovesikaudella, joten uskomme, että rauhallisesti uitetut vaaput, jigit ja jopa pienet, noin 10-senttiset jerkit ovat avainasemassa todella suuren ahvenen ruokahalun herättämisessä. Missä kaikkein suurimmat elävät?

Kalastamme todella paljon erilaisissa, mutta pääosin kirkkaammissa ja syvemmissä järvissä kaikkina vuodenaikoina. Olemme pohtineet sitä, miltä optimaa-

Todelliset suurahvenet vapautetaan jatkamaan hyviä geenejä ja ruokakalat otetaan pienemmistä.


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

31


Keväinen kutuahven painaa paljon. Kutukalat laitetaan tietenkin takaisin kutemaan.

Vinkit vuodenajan mukaan Talvi

Kalasta alueita, jotka ovat lähellä karikoita noin 6-12 metrissä. Mikäli sinulla on kaikuluotain, pyri käyttämään sitä hyväksesi löytääksesi saaliskaloja. Kokeile luotaimen ruudulla miten kala reagoi uittoon ja uita eleettömästi. Älä lähde säntäilemään vaikka kalaa ei heti kuuluisi, istumme usein samojen reikien ympärillä pitkäänkin.

Kevät

Ahven valmistautuu kudulle. Etsi matalia, noin 1-2 metrin syvyisiä lahtia, joissa paljon pohjakasvillisuutta. Kala alkavat sijoittumaan näille alueille jo maaliskuussa. Offset-koukulla varustetut jigit kevyellä 4-6 gramman päällä ovat tässä kaikkein toimivimpia.

Kesä

Lämmin vesi saa ahvenet liikkeelle ja niitä löytää kaikista vesikerroksista pohjasta pintaan. Tuloksekas kalastus vaatii monipuolisen arsenaalin. Pidä mukanasi pintapoppereita, crankbaiteja, pikkujerkkejä sekä totta kai jigejä. Valmistaudu vaihtamaan taktiikkaa päivän mittaan löytääksesi aktiivista kalaa.

Syksy

Ahvenet tankkaavat talven varalle. Kenties helpoin aika löytää todella painavia yksilöitä. Vedenalaiset karikot syvänteiden vieressä keräävät kaloja. Kalasta pohjassa tai lähellä pohjaa.

linen järvellä sijaitseva suurahvenpaikka näyttää. Kartasta pystyy löytämään paikat, jossa niemenkärjen tai karikkoalueen reunalla on noin 8-10 metriä vettä. Jos vielä pohjasta nousee noin 4-5 metrin korkuinen vedenalainen patti, jonka toisella puolella on pehmeää pohjaa ja toinen puoli on hieman syvemmällä, niin silloin ollaan paikalla, jollaisissa olemme havainneet todella suurten ahventen viihtyvän. Näissä paikoissa ne jahtaavat muutaman yksilön parvissa salakka-, norssi- ja särkiparvia. Lähes kaikki kalareissut suurten ahventen perässä ovat noudattaneet samaa kaavaa, jossa saamme samasta paikasta muutaman todella ison lähes samankokoisen, mutta harvoin vain yhtä isoa tai yhtä huomattavasti suurempaa. Kalastustaktiikka

Koska todella isot ahvenet eivät parveudu isoiksi parviksi, niiden löytäminen ja tunnistaminen huippukaikuluotaimellakin vaatii pitkiä päiviä vesillä. Olemme kokeilleet vaihtelevalla menestyksellä taktiikkaa niin paikan vaihtamisesta syvästä matalaan ja hitaasta uitosta nopeaan. Mitään lopullista vastausta oikeaan taktiikkaan emme kuitenkaan ole pystyneet löytämään. Jotkin paikat ovat antaneet hyvin tapahtumia lähes mihin aikaan tahansa, mutta joissain paikoissa isojen ikkuna on ollut todella lyhyt. Tätä miettiessämme palasimme hetkeksi vanhojen kuva-albumien pariin ja yritimme ratkaista pähkinää tarkastelemalla mihin aikaan päivästä kuvat oli otettu. Sattumahaukien varalta on hyvä käyttää fluorocarbon-peruketta.

32

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

33


Tavoitteena järven SUURIMMAT AHVENET

Ahven ei kuhasta poiketen ole pimeällä aktiivinen, joten kalastusta ei kannata jatkaa tätä pimeämmällä.

Kuvien perusteella havaitsimme, että parhailla paikoilla isoimmat kalat olivat tulleet aikaisin aamulla. Voisivatko nämä paikat olla suurahventen ”yöpymispaikkoja”? Ahvenhan siirtyy yöksi pohjalle kasvuston suojaan lepäämään. Ilmiötä kannattaa tutkia ja pyrkiä kalastamaan vastaavia paikkoja aikaisin aamulla ennen kuin isomukset siirtyvät taas syvempään veteen. Kalastustekniikka

Suurahvenen pyynnissä pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin kalastuksessa eli löytääkseen päivän koodin pitää kokeilla erilaisia uistimia ja tekniikoita. Tilanteeseen tulee lisää vaikeuskerrointa, mikäli kalastetaan uusilla vesillä. Eräs ominaisuus uistimessa on kuitenkin sellainen, joka tuntuisi toimivan suurahvenelle lähes poikkeuksetta: eloton ja passiivinen uinti. Olemme onnistuneet parhaiten dropshot-jigillä, jota voi tarjota hyvinkin elottomasti, sillä jigi ui hieman pohjan yläpuolella painon maatessa pohjassa. Toinen, hieman yllättäväkin uistin ahvenelle on noin 10-senttinen suspaava pikkujerkki, jota voi leijuttaa lähes ikuisuudelta tuntuvan ajan ahvenen tuntumassa.

Kesäinen suurahven jigillä. Valmistaudu vaihtamaan taktiikkaa päivän mittaan löytääksesi aktiivista kalaa.

Lopuksi

Saadaksesi todella isoja ahvenia sinun täytyy ensin selvittää kohdevesistösi kalakanta. Tässä auttavat esimerkiksi ympäristöhallinnon palvelut tai järvien osakaskunnat. Syvyystiedot löytyvät helposti Navionicsin verkkopalvelusta tai eri kaikuluotainvalmistajien karttapalveluista. Kalassa ollessasi sinun tulee unohtaa parvien kalastaminen. Etsi kaikuluotaimella harvemmassa olevia yksittäisiä kohteita. Tapahtumia on luvassa vähemmän, mutta ne ovat sitäkin tuntuvampia. 34

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Pienet jerkit sopivat mainiosti myös suurelle ahvenelle hitaasti uitettuna. Kuva Kalastus-lehden arkisto.


HUIPPULAATUA KALAVESILLE 95 6995 95 3995

ABU GARCIA ABU GARCIA

BLACK MAX BLACK MAX HYRRÄKELA HYRRÄKELA

Matalaprofiilisessa ja ergonomisessa Abu Ambassadeur Matalaprofiilisessa ergonomisessa Ambassadeur Black Max -kelassajaon 4 + 1 laakeria, Abu takaliikkeetön Black Max on 4 + 1 laakeria,että takaliikkeetön kampi sekä-kelassa MagTrax-magneettijarru Power Disk kampi sekä MagTrax-magneettijarru että Power Disk –kalastusjarru. –kalastusjarru. Kohtuuhintainen ja huippulaatuinen kela sopii eritKohtuuhintainen ja huippulaatuinenvertikaalijigaukkela sopii erityisesti talviseen ismete-kalastukseen, yisestijatalviseen ismete-kalastukseen, vertikaalijigaukseen luonnollisesti heittokalastukseen. seen ja luonnollisesti heittokalastukseen. • 4 ruostumatonta kuulalaakeria + 1 rullalaakeri (IAR) 4 ruostumatonta kuulalaakeria + 1 rullalaakeri (IAR) • Yksiosainen grafiittirunko ja päädyt Yksiosainenkevyt grafiittirunko ja päädyt • Koneistettu ja kestävä alumiinipuola • Power Koneistettu kevyt ja kestävä alumiinipuola Disk™ -jarrujärjestelmä Power Disk™ -jarrujärjestelmä • MagTrax-magneettijarru • MagTrax-magneettijarru

34

95 95

29

95 95

ABU GARCIA ABU GARCIA

AMBASSADEUR S AMBASSADEUR S -UISTELUHYRRÄKELA -UISTELUHYRRÄKELA • • • • • • • • • • • •

Digitaalinen ja taustavalaistu siimalaskuri, jossa siiman pakDigitaalinen ja taustavalaistu siimalaskuri, jossa siiman paksuuden esiasetus suuden esiasetus Siimalaskurin näytön taustavalaistus toimii tärpinilmaisimena Siimalaskurin 2 kuulalaakerianäytön taustavalaistus toimii tärpinilmaisimena 2 kuulalaakeria Power Disk™ -jarru, jossa jopa 7 kg jarruvoima Power Disk™ -jarru, jossa jopa 7 kg jarruvoima Taivutettu ergonominen voimakampi ja tähtipyörä Taivutettu ergonominen voimakampi 4-palainen keskipakojarru (heittojarru)ja tähtipyörä 4-palainen keskipakojarru Synkronisoitu siimanohjain(heittojarru) Synkronisoitu Välitys 5,1:1 siimanohjain Välitys 5,1:1 Räikkä Räikkä 2 vuoden takuu 2 vuoden takuu

SHAKESPEARE SHAKESPEARE

EXCURSION -AVOKELAVAPASARJA EXCURSION -AVOKELAVAPASARJA • • • • • • •

Monipuoliseen kalastukseen Monipuoliseen Vapojen mitat 6,kalastukseen 6,6´ & 7´ viehesuositus 10-40 g (7´) Vapojen grafiittiaihio mitat 6, 6,6´ & 7´ viehesuositus 10-40 g (7´) Kestävä Kestävä grafiittiaihio Ruostumatonta terästä olevat vaparenkaat Ruostumatonta WinnGrip-kahvaterästä olevat vaparenkaat WinnGrip-kahva Terävätoimiset aihiot Terävätoimiset aihiot

ABU GARCIA ABU GARCIA

VILDMARK -SETTI 7´TELESKOOPPIVAVALLA VILDMARK -SETTI 7´TELESKOOPPIVAVALLA

• Erittäin pieneen tilaan menevä setti teleskooppivavalla Erittäin setti teleskooppivavalla • Vapa 7' pieneen (213 cm)tilaan max. menevä 30 g vieheille • Vapa 7'tuttu (213 Cardinal cm) max.Classic, 30 g vieheille Kelana jossa valmiina 0,30 mm monofiilisiima • Kelana tuttu Cardinal Classic, jossa valmiina 0,30 mm monofiilisiima

Saatavilla valikoiduista myymälöistämme. Katso tuotekohtainen saatavuustieto tokmanni.fi Saatavilla valikoiduista myymälöistämme. Katso tuotekohtainen saatavuustieto tokmanni.fi

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

35


Teksti JÖRGEN LARSSON Kuvat JÖRGEN LARSSON & MATTIAS BERGLUND Käännös ANTTI ZETTERBERG

Vauraampi ahven on hyväksynyt räminäkuulilla varustettu Westin Raw Bite -vaapun.

36

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Vaappu maistuu isolle ahvenelle Ahvenen kalastaminen mielletään usein jigikalastukseksi, mutta vaaput ja erityisesti crankbait-tyyliset nopeasti sukeltavat pienet vaaput ovat yhtä lailla tehokkaita ahvenenpyytäjiä. Vaaput toimivat lähes vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan ne ovat kesällä ja syksyllä eli silloin ahven on aktiivisimmillaan.

E

n tiedä miksi, mutta rakastan kalastaa ahventa vaapuilla. Ehkä sen tekee mielenkiintoiseksi se, että vaapun uinnin väristäessä vavan kärkeä tuntuu jotain tapahtuvan koko ajan. Tai sitten siksi, että pysäyttämällä tai kelausnopeutta vaihtelemalla vaappu saadaan uimaan monipuolisesti säilyttämällä kalastukseen jatkuva tuntuma. Vaapulla on helppo etsiä aktiivista kalaa

Vaapulla on, kuten lyijypäisellä jigilläkin, nopea etsiä kalaa eri vesikerrok-

sista. Eri painoisilla sekä eri kokoisilla turpalevyillä varustetuilla vaapuilla ja kelausnopeutta vaihtelemalla katetaan nopeasti laajojakin vesikerroksia. Parhaiten syvälle pääsee isolla turpalevyllä varustetulla vaapulla, joka sukeltaa nopeasti. Mikäli vaapulla kalastamista tarkastellaan vain tehokkuusnäkökulmasta, niillä harvemmin saa enemmän määrää kuin jigillä. Jigiin iskevät pienemmätkin ahvenet, jotka eivät isompaan vaappuun halua iskeä. Sen sijaan alueilla, joissa on enemmän suuria ahvenia, ovat vaaput piesseet jigillä kalastaneita selkeästi etenkin kalojen keskikoon suhteen. Kukapa meistä ei haluaisi saada isoja tai todella isoja ahvenia vaikka hieman pidemmällä tärppivälillä? Parhaat ajankohdat

Hieman yleistäen sanottuna vaappukalastus on parhaimmillaan silloin kun vesi on lämmintä eli kesällä ja alkusyksyllä. Tällöin kalat hakevat aktiivisesti ravintoa ja iskevät hanakasti. Vaappua Kesä ja aikainen syksy ovat ahvenen vaappukalastajan sesonkia.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

37


Vaappu maistuu isolle ahvenelle

Hyrräkela ja tiheästi tikittävä ahvenvaappu isolla turpalevyllä on tehokas ja tarkka yhdistelmä.

ei kuitenkaan kannata unohtaa keväällä tai myöhään syksylläkään, sillä kalojen ottihalukkuus on joskus pienestä kiinni. Jumiudun itsekin välillä tiettyihin kalastustyyleihin ja tapoihin. Voin kuitenkin sanoa, että mitä enemmän olen vaapulla kalastanut, sitä enemmän olen kalaa saanut, joten suosittelen pitämään muutamaa vaappua aina mukana ajankohdasta tai kalastustavasta riippumatta. Oikean vaapun valinta

Keväinen kutuahven on hotkaissut vaapun lähes haukimaiseen tyyliin.

Vain 5-senttinen Westin Buzz Bite toimii ärsykkeenä isoillekin ahvenille etenkin huonon syönnin päivinä.

38

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Ahvenelle sopivat parhaiten noin 6-10-senttiset vaaput, joiden uintisyvyys olisi hyvä olla noin 4-5 metrin luokassa, jotta eri vesikerrokset pystytään helposti kattamaan. Pääosin käytetään niin kutsuttuja crankbait-vaappuja, joiden runkomuoto on pulleahko ja niissä on iso turpalevy. Mitään yksittäistä oikeaa joka olosuhteissa toimivaa vaappua tuskin onkaan, mutta esimerkiksi tässä artikkelissa esiintyvistä Westinin 7 cm Raw Bitestä, 6,5 cm Baby Bitestä, 5 & 6 cm Buzz Bitestä ja 10 cm Platypus SR:stä löytyy todennäköisesti oikea valinta eri tilanteisiin. Vaapulla kalastaminen syvästä lähes viiden metrin vedestä on rankkaa touhua, sillä kelausnopeutta täytyy jatkuvasti pitää yllä, jotta vaappu päätyy haluttuun vesikerrokseen. Mukavinta kalastaminen onkin hieman

matalammassa, noin 2-4 metrin vedessä. Tätä syvemmästä kalastettaessa valitsen usein siiman päähän suosiolla jigin. Miten ahvenvaappu ui?

Nopeasti tikkaava uinti yhdistetään usein ahvenvaappuihin. Nopealla uinnilla kalat saadaan usein nopeammin reagoimaan ja etenkin räminäkuulilla varustetuissa vaapuissa nopea uinti tuottaa paljon ääntä. Välillä myös hieman rauhallisemmin uivat vaaput, kuten pidemmät tai moniosaiset swimbait-tyyliset, ovat tehokkaita, sillä etenkin isompi ahven saattaa innostua hieman toisenlaisesta uintiliikkeestä. Uintiliikkeen ja äänen lisäksi vaapun värillä sekä olosuhteilla on oma merkityksensä kokonaisuudessa, joten päivän oikea resepti löytyy vain kokeilemalla. Kalastustekniikka

Vaaput ovat siitä kiitollisia, että niillä voidaan kalastaa monella eri tavalla. Heittämisen ohella vaapuilla voidaan haravoida oletettua ahventen oleskelualuetta vaikkapa keulasähkömoottorilla uistellen ja kun kalat on paikallistettu, ankkuroidutaan ja ruvetaan heittämään. Ahventen löydyttyä niille voidaan tarjoilla vaappua erilaisilla tekniikoilla. Vakiotekniikkani on kelata suhteellisen nopeasti epäsään-


TERÄSASTIAT KESTÄVIÄ

KONEPESTÄVIÄ

RUOKA LÄMPIÄÄ NOPEASTI

RUOKAAN EI TARTU EPÄMIELLYTTÄVIÄ HAJUJA TAI MAKUJA

– MATKALLA LUONTOON! www.kalastuskolmio.fi • kalastuskolmio@kalastuskolmio.fi Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

39


Vaappu maistuu isolle ahvenelle

Hyrräkelalla heitettäessä vaapun koukut eivät mene niin helposti sotkuun kuin haspelilla. Daniel Nilsson näyttää mallia onnistuneesta heitosta ja tuloksesta.

Herkkä ja laadukas hyrräkela tuo ahvenen kalastukseen lisää tarkkuutta eivätkä vaapun koukut mene heitoissa sekaisin.

nöllisessä tahdissa välillä pysäyttäen. Etenkin kelluvia vaappuja on hyvä kelata näin, mutta uppoaville tai suspaaville vaapuille suosittelen hieman pidempiä pysähdyksiä, jotta vaapun hitaasta uppoamisesta tai leijumisesta saadaan kaikki hyöty irti. Kelaan aika ajoin vaapun sisään myös suoralla kelauksella, jotta en tarjoile sitä jatkuvasti samalla tavalla. Lämpimässä vedessä ahven on pääosin aktiivisempi, mutta viileässä vedessä vaapun liikettä saattaa joutua enemmän varioimaan, jotta raitapaita kiinnostuisi. Kokeilemisen arvoisia tekniikoita

Varusteet ahvenen vaappukalastukseen Ahvenen vaapulla tapahtuvaan heittokalastukseen sopii satunnaiskäytössä tavallinen haspelikelalla varustettu jigisetti. Hieman enemmän vaappua jigisetillä heittäessä kuitenkin havaitaan, että jigivavan heitto-ominaisuudet eivät ole täysin kohdillaan vaapuille. Suosittelen vaappujen heittämiseen hieman notkeampaa ja tunnokkaampaa noin 7-jalkaista vapaa, jonka painosuositus on luokkaa 5-20 g. Sopiva kuitusiiman vahvuus on noin 0,10-0,15 mm hieman kalastettavasta vesistöstä riippuen. Siiman kestävyyden takia niin kivi- kuin haukiosumienkin varalta on hyvä sitoa loppuun vielä noin 50-70 cm pätkä 0,30-0,40 mm fluorocarbonia.

Mikäli kalaa ei edellä kuvatuilla uittotekniikoilla kuulu vaikka kaikuluotain kertoisi niiden olevan paikalla, niin silloin otetaan toiset keinot käyttöön. Kivi- tai hiekkapohjaisissa vesistöissä voit antaa uppoavan vaapun vajota pohjaa kohti ja kun tunnet sen osuvan pohjaan, nykäise vaappua kevyesti ylöspäin ja kelaa muutama kammenkierros herättääksesi ahvenen mielenkiinnon. Kalastaessasi kelluvalla vaapulla pyri saamaan se nopeasti kohti pohjaa ja anna sen nousta sieltä vapaasti kohti pintaa. Usein isku tulee juuri silloin kun vaappu on saavuttanut pinnan. USA:ssa bassille suositut tekniikat twitchaus ja jerkkaus toimivat hyvin myös ahvenelle. Vaapun uintiin saadaan näillä tekniikoilla vapaa nykimällä epäsäännöllinen liike, joka houkuttelee ahvenet paikalle kauempaakin.

Hyrräkelalla tarkkuutta Vaikka haspeli onkin mainio yleistyökalu heittokalastuksessa, on hyrräkelalla kuitenkin se etu, että kalastamiseen saadaan parempi tuntuma kun veto tulee suoraan puolalle ja heitoissa vaappu ei tasaisesta vastuksesta johtuen juurikaan lähde pyörimään sotkien koukkujaan. Hyrräkelan tulee kuitenkin olla laadukkaammasta päästä, jotta heitto-ominaisuudet ovat kohdillaan kevyille vaapuille.

Westin W6 Finesse-T T&C-hyrrävapa.

Daiwa Zillion HD SV on herkkä ja heitto-ominaisuuksiltaan viimeistelty hyrräkela, jolla myös ahvenvaaput lentävät.

40

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Erilaisia ahvenvaappuja, joiden uintiliike, uintisyvyys ja muoto poikkeavat toisistaan. Joinain päivinä pienetkin erot voivat olla ratkaisevia.


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

41


Teksti ja kuvat KARI LOSSI

Muskya eli pohjoisamerikkalaista jättihaukea, pidetään yleisesti yhtenä hankalimmista kaloista saada siiman päähän ja se tunnetaankin Pohjois-Amerikassa 10 000 heiton kalana. Musky on edustanut minulle aina tarunhohtoista vaikeasti saatavissa olevaa ja myyttistä kalaa, eikä vähiten Suomesta katsoen kaukaisten esiintymisalueidensa vuoksi.

V

iime vuonna haaveeni toteutui ja minulle tarjoutui mahdollisuus päästä kalastamaan niitä ystäväni Hemmo Hakkaraisen vieraaksi Kanadaan. En todellakaan pidä itseäni muskyn kalastuksen erikoismiehenä yhden reissun jälkeen, mutta uskoisin nyt pystyväni hiukan raottamaan asiaa pintaa syvemmältä. Ainakin niille, jotka aikovat ensimmäistä kertaa tuota hienoa kalaa tavoittelemaan. Ottawa River, Kanada

Muskyn osalta retkemme alkoi Ottawa Riveristä, jossa olimme Musky Factoryn vieraana. Paikka tunnetaan yleisesti yhtenä Kanadan parhaista muskypaikoista. Vaikka joen maine onkin hyvä, niin oppaamme Anthony Sapiano kertoi, että yksikin musky olisi fantastinen saalis. Vaikka omat välineeni ovat järeydessään Suomen mittakaavassa järeimmästä päästä, niin Anthony kehotti jättämään ne suosiolla autoon. Kysyessäni syytä moiseen, Anthony tyytyi toteamaan: ”You will find out!” Uistellen vai heittäen?

Vannoutuneelle heittokalastajalle vastaus oli selvä, sillä halusin tuntea tärpin käsissäni, eli kalastaisimme heittäen. Vesi oli noin 20-asteista ja silloin spinnerbait-tyyliset vieheet ovat kovaa valuuttaa. Tarkemmin sanottuna kalastimme pääosin bladeillä, jossa uistimien runkoa kiertää kaksi valtavan kokoista lippaa, joka taas teki si42

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Kirjoittaja pitelee elämänsä ensimmäistä ja 108-senttistä muskya. Tehtävä suoritettu ja ilme sen mukainen.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

43


Oppaamme valmistautumassa illan viimeisten auringonsäteiden aikaan lopun figure eight -liikkeeseen. Muskylla on hyvä hämäränäkö, joten se voi iskeä pimeälläkin.

44

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Muskyjen olinpaikkoja Ottawa Riverillä olivat suvannot, virran kiihtymien reunat ja matalikot.

sään kelaamisesta erittäin raskasta lippojen kovan vastuksen takia. Syy muskyn kalastuksen haastavuuteen lienee siinä, että yksilömäärät ovat aika pieniä ja kala on erittäin kranttu ottamaan vieheeseen. Anthony ohjeisti meitä, että koska vesi on lämmintä, niin kelatkaa niin kovaa kun jaksatte ja muistakaa jokaisen heiton jälkeen tehdä figure eight -liike. Anthonyn mukaan noin puolet kaloista ottaa heiton jälkeiseen figure eight -kuvioon ja liike kannattaa tehdä, vaikka kalaa ei näkyisi mailla halmeilla. Figure eight tehdään heiton jälkeen lyhyillä siimoilla. Liike ei ole nimensä mukaan suora kahdeksikko, vaan se on yleensä ympyrä, joka katkaistaan laajoilla suunnanmuutoksilla. Opas neuvoo opasta

Oppaamme Anthony oli mukava herrasmies. Hän oli itse asiassa niin kiltti, ettei hennonut opettaa minua vasta kun neljännen muskyn jälkeen, jonka olin säikäyttänyt figure eight -roiskimisella, joka muistutti lähinnä veden vaahdotusta. Vasta tiedusteltuani syitä, hän ohjeisti, että liikkeiden pitää olla rauhallisia, laajoja ja suunnanmuutokset sellaisia, että kala ehtii mukaan. Kuviossa tapsin olisi hyvä olla lyhyt, noin 20 cm pitkä, jotta viehe pysyy kontrollissa. Olimme heitelleet noin nelisen tuntia, kun aggressiivinen kalastustapa alkoi käydä jo voimille ja kelausnopeus alkoi jo hieman hyytymään. Anthony huomasi sen ja ehdotti, että harjoittaisimme hiukan vauhtiuistelua. Se sopi meille ja olihan se mielenkiintoista nähdä, miten se käytännössä tapahtuu.

Muskylle tarjottavien uistimien runkoa kiertää kaksi valtavan kokoista lippaa, joka tekee kelaamisesta erittäin raskasta.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

45


Pakollinen bassituokio saatiin myös mahdutettua lomareissun ohjelmaan.

Vaikka musky muistuttaakin huomattavasti tavallista haukea, on sen käyttäytyminen huomattavasti erakkomaisempaa ja villimpää kuin hauella.

Uistelua sittenkin

Uistelimme kolmella vavalla ja siiman päässä meillä on kaksi bladea ja yksi iso vaappu. Uistelunopeus oli todella kova, ehkä 10-13 km/h ja siimojen vapautuspituus oli vain noin 5-7 metriä. Uistelu ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, mutta se avasi silmiä paikkatyypeistä, jossa muskyt lymyilevät. Paikat, joita me kalastimme, olivat syvyydeltään 2-4 metriä. Vedenalaiset karikot, saaret, virran kiihtymien reunat ja matalikkojen reunat kalastettiin tarkkaan. Oikeastaan edellä mainittu lista ei juuri eroa vaikkapa kotoisen hauen kalapaikoista, paitsi kohteet kalastettiin paljon ulompaa ja syvemmältä. Isoa spinnerbaitia viskomaan

Anthonylla oli todella vakuuttava arsenaali Mysky Factoryn bladeja. Ottawa Riverin veden väri oli hiukan humuspitoista, johon sulautuvat hyvin kuparin, punaisen ja mustan sävyt. Aikani Anthonyn rasioita rapisteltuani silmiin osui juuri sen värinen blade. Väri totteli kuuleman mukaan nimeä Ironman. Eipä aikaakaan, kun Ironmania seurasi mukavan kokoinen musky. Tästä alkoi tiukka tapahtumaketju, sillä viisi eri kalaa seurasi veneen viereen, mutta en onnistunut saamaan niistä yhtään ottamaan. Kyse oli tietenkin surkeasta figure eight -presentaatiosta, josta kerroin aiemmin. Fiilis nousi kuitenkin, kun kaloja oli saatu näkyviin. Yli metrinen ottaa

Siirryimme erään saaren kärkeen ja jälleen noin metrinen musky seurasi uistintani, mutta se kääntyi melko kaukana pois ja aloin jo turhautumaan. Samaisen saaren kärjestä lähti hyvän näköinen hiekkapenkka ja nakkasin Ironmanin penkan reunaan. Muutama kammenkelaus ja boom, kala oli kiinni. Hetken taistelun jälkeen haavissa köllötti 108 cm Ottawa Riverin musky. Mission completed. Tekojärvelle

Musky Factoryn Anthony Sapiano kollegoineen toimivat oppainamme Ottawa Riverillä.

46

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Seuraavana päivä siirryimme Ottawasta etelään Arnprior-nimiselle tekojärvialueelle. Siellä meillä oli oppaana Jamie Pistilli -niminen kaveri. Arnpriorin paikat olivat aivan erityyppisiä verrattuna Ottawa Riveriin, eikä vähiten siitä syystä, että Ottawassa kalastettiin joessa ja Arnprior oli tekojärvi. Vesi Arnpriorissa oli kirkasta kuin kaasu ja tuona päivänä aurinko paistoi täydeltä terältä. Myös veden


pinta oli rasvatyyni, joten odotukset olivat melko nollissa. Koko pitkä päivä kalastettiin tyhjää, mutta illalla muutama musky seurasi uistimia, mutta ne kääntyivät jo kaukana pois. Emme saaneet Jamien kanssa yhtään kalaa

Päätimme silti jäädä Hemmon kanssa Arnprioriin vielä yhdeksi päiväksi kalastamaan omin nokkinemme, sillä olihan meillä mukana oma vene. Kalastelimme kohteliaisuussyistä pääosin sellaisia paikkoja, jossa emme olleet Jamien kanssa kalastaneet, sillä hän oli vesillä samaan aikaan toisen porukan kanssa. Hemmo saikin elämänsä ensimmäisen muskyn ja minulla seurasi aivan järjettömän kokoinen kala. Varovainen arvio kalan koosta oli noin 15 kg. Emme saaneet tuota kalaa ottamaan lukuisista paikkoyrityksistä huolimatta. Suomalaisella mökillä Kanadassa

Seuraavaksi siirryimme Arnpriorista Hemmon kesämökille Ontarioon, josta olimme valinneet viitisen järveä testattavaksi muskyn kalastukseen. Kävi kuitenkin niin, että toisena päivänä Hemmon veneen perämoottori laukesi, emmekä kyenneet jatkamaan kovinkaan vakavaa kalastusta. Hemmo sai kuitenkin eräästä Ontarion järvestä pienen tigermuskyn, eli hauen ja muskyn risteytyksen, joka oli hienon näköinen kala. Loput muskyn kalastukseen tarkoitetut päivät menivät pienimuotoiseen bassin kalastukseen, mikä oli hauskaa sekin. Musky on haastava ja tavoittelemisen arvoinen kala

Aion ilman muuta lähteä uudelleen hieman paremmin valmistautuneena. Oppaat on syytä varata hyvissä ajoin. Parhaat oppaat ovat kiireisiä, sillä Kanadassa opaspalvelujen käyttö on paljon yleisempää kuin Suomessa. Mielestäni omia välineitä on ihan turha ottaa mukaan, sillä Euroopassa käytettävät vavat ja kelat ovat aivan liian hentoja raskaille musky-vieheille. Ainakin käyttämillämme oppailla välineet olivat huippukunnossa. Oppaiden hinta on 150-200 dollaria/henkilö/päivä.

Muskellunge eli musky eli muskie Musky eroaa kotoisesta hauestamme eli Northern Pikesta samankaltaisesta ulkonäöstä huolimatta eri tavoin. Muskyn evät ovat teräväkärkisiä ja väritykseltään se on vaalea. Sitä esiintyy vain Pohjois-Amerikassa, tarkemmin sanottuna koillisessa USA:ssa ja kaakkoisessa Kanadassa. Muskyja on huomattavasti haukia vähemmän, joten sen kohtaama ravintokilpailu on haukeen verrattuna huomattavasti pienempää. Musky onkin haukea valikoivampi saaliinsa suhteen ja paljon vaikeampi kalastettava. Se saalistaa myös pimeässä hyvän näkönsä turvin, eikä kaihda hauelle liian lämmintä vettä. Musky on siiman päässä äärimmäisen aggressiivinen ja kova taistelija. Kalan kasvuvauhti haukea nopeampi ja se kasvaakin hyvissä olosuhteissa tätä suuremmaksi, aina jopa 140 senttiin ja yli 30 kiloon. Varusteet

Bladet eli spinnerbait-tyyliset uistimet olivat ylivoimaisesti eniten käytetty viehetyyppi Ontariossa. Erityyppiset topwater-uistimet olivat myös kovassa käytössä. Ne olivat äänekkäitä ja herättivät taatusti kalojen huomion, mutta meillä niissä ei ollut minkäänlaista kalakontaktia. Viileämmällä vedellä slider-tyyppiset jerkit, shadit ja isommat jigit ovat käytetyimpiä viehetyyppejä. Meillä Skandinaviassa on totuttu upeisiin viimeistelyihin vieheissä, mutta pohjoisamerikkalainen viimeistely on nätisti sanottuna hiukan krouvimpaa. Kalastavuuteen tällä seikalla ei liene merkitystä. Perukkeet ovat hieman lyhyempiä kuin meikäläisessä hauenkalastuksessa. Syynä tähän on figure eight eli niin kutsuttu kasiuitto, jossa uistimen on hyvä olla niin lähellä vavan kärkeä kuin mahdollista. Käytettävät kelat ovat järeää 400-kokoluokkaa ja vavat noin 8-9-jalkaisia, riippuen käyttötarkoituksesta. Vavoissa on syytä olla heittosuositusta aina 300 grammaan asti. Siimat ovat keskimäärin 0,40 mm kuitua.

Kanada on iso maa ja kalastus on siellä erittäin suosittu harrastus

Oli hauska verrata paikallista kalastuskulttuuria omaamme. Kalastajat siellä ovat tottuneet ihmispaljouteen, kuten myös ranta-asukkaatkin. Kukaan rannalla ei kysynyt korkeintaan kuin kalakuulumisia. Kanadassa viiden kilon hauki on jo todella merkittävän kokoinen kala. Oppaat kuuntelivat huuli pyöreänä juttujani meidän haukitiheyksistämme ja kalojen keskikoosta.

Muskyn väripaletista löytyy myös pilkullinen, jota kutsutaan nimellä spotted musky.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

47


EM-kisojen 2019 suurin lohi osui Pauli Torikan venekunnalle.

48

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Teksti ja kuvat MIKKO REHTILÄ

MERILOHEN UISTELU Toisinaan niin haastavaa, mutta palkitsevaa Helsingin rannikon siluetti siintää horisontissa

Rento tunnelma sähköistyy kuin taikaiskusta

veneen takana ja keula halkoo kevyessä etelätuulessa aaltoja aurinkoisella Suomenlahdella. Luotain näyttää veneen alla vettä Sitinin penkassa 47 metriä ja luotain piirtelee lupaavasti pikkukalaparvia väliveteen ja joukossa näkyy luotaimen ruudulla isompia banaanin mallisia kaikuja – paikalla on siis melko varmasti lohia. Epilogi

Olemme virittäneet hyvässä uistelukelissä 12 vapaa: 4 pikkuplaanaria kummallekin puolelle venettä ja lisäksi syvätakiloihin kaksi vapaa takilaa kohden. Takiloiden kuulat piirtyvät kalaparven syvyyteen ja hieman sen alapuolelle. Ilman täyttävät veneen perässä kaartelevan muutaman lokin satunnaiset huudot ja moottorin tasainen hyrinä. Taivas on kirkkaan sininen ja ilma tuoksuu raikkaalle meri-ilmalle. Vetoon on viritetty täkyrakseja, osa ilman houkutuslevyä ja osa houkutuslevyn kanssa. Aurinko lämmittää ajoittain kuumasti kalastajien naamoja takakannella ja olo on rentoutunut, jopa seesteinen.

Erilaisia raksipäitä Suomenlahden lohelle, jokaisella raksinvirittäjällä on oma suosikkinsa.

Takilan alimmaisen vavan siima irtoaa laukaisemisesta. Jari syöksyy äkkiä vapaan ja ottaa vavan telineestä. Siima kiristyy ja on selvää, että nyt on kunnon kala kiinni! Kala syöksyy villisti viitisenkymmentä metriä veneen perään ja hyppää näyttävästi korkealle ilmaan – hopeinen kylki kimaltelee auringossa kun se läsähtää takaisin omaa elementtiinsä. Autopilotti hoitaa veneen ohjausta ja kaksi muuta venekunnan jäsentä kelaavat muita siimoja rutiinilla veneeseen pois kalan tieltä. Kun tarpeeksi vapoja on saatu siivottua pois alta ottaa JP haavin esille ja menee veneen perään valmiiksi. Vartin väsyttelyn jälkeen kala saadaan lähestymään venettä ja viimeisenä oljenkortenaan se vielä hyppää juuri ennen haavia ilmaan, mutta pysyy kiinni. Jari vetää kalan veneen

”Vartin väsyttelyn jälkeen kala saadaan lähestymään venettä ja viimeisenä oljenkortenaan se vielä hyppää juuri ennen haavia ilmaan, mutta pysyy kiinni.”

Sopivia lohipellin värejä Suomenlahdelle.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

49


MERILOHEN UISTELU

Viime vuoden kisojen punnitustilaisuudessa nähtiin monia komeita syönnöslohia.

Suomenlahden Uistelijat järjestää purotalkoita meritaimenen kutupaikkojen kunnostamiseksi ja kerää rahaa lohi-istutuksiin Suomenlahdelle.

Houkutuslevyjä lohelle, kaikki ovat toimivia. On mieltymys- ja tottumiskysymys mihin luottaa.

viereen, haavi heilahtaa ja komea lohi nousee partaan paremmalle puolelle. Venekunnan tuuletukset raikuvat ilmoille, kun veneen pohjalla pötköttää yli 10 kilon lohi. Suomenlahti antoi parastaan tällä kertaa. Tällaisia elämyksiä Suomenlahti voi tarjota kalastajille, kun olosuhteet ja tähtimerkit osuvat kohdalleen. Ajankohta – syönnös- ja vaelluskalaa

Syönnöskalaa Suomesta saisi varmasti läpi vuoden, mutta syksyllä ja talvikaudella (jos 50

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Jari ja takilasta houkutuslevyn takaa napannut yli kympin lohi.

meri on auki) kelit ovat usein tuulen puolesta sellaiset, että uistelemaan ei oikein voi lähteä. Keväällä huhti-toukokuussa lohiraportteja alkaa kuulumaan perinteisesti Rauma-Pori-akselilta ja vaelluskalan nousun edetessä pohjoisemmasta nousuparvien edetessä kohti synnyinjokiaan. Ahvenanmaalla kuumin lohenkalastussesonki ajoittuu yleensä toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Vuoden suurimmat lohet usein tavoitetaan juuri Ahvenanmaal-

ta, mutta yli 20 kg lohia on myös raportoitu myös Helsingin, Espoon ja Hangon vesiltä kesäaikaan. Esimerkiksi Helsingin edustalla parasta lohestusaikaa monen mielestä on kesä-heinäkuu. Myöhemminkin kalaa tulee, mutta jos kesä on kuuma, niin levä- ja petovesikirpputilanne saattaa vaikeuttaa uistelua, kun kirppuja sekä levää jää siimoihin kiinni ja ne tukkivat leikarit. Helsingin edustalta syönnöskalan lisäksi vaelluskalaa tulee vielä heinäkuussakin, kun lohia suuntaa kohti Kymijokea.


MERILOHEN UISTELU

HELSINKI TROLLING CONTEST 2020 Kilpailun 20. juhlavuosi Helsingissä toimiva vetouisteluseura Suomenlahden uistelijat Ry järjestää vuosittain kaikille avoimen merilohenuistelun kilpailun. Tänä vuonna kilpaillaan Euroopan mestaruudesta lohenuistelussa 26.6 – 28.6 ja kilpailut järjestetään Helsingissä Herttoniemenrannassa. Kyseinen tapahtuma on historiassaan jo 20. järjestetty kilpailu. Kilpailussa kalastusalueena toimii Suomenlahden merialue Loviisasta Porkkalaan. Pääpalkinnolla, Mercury F 60 EPLT –perämoottorilla, palkitaan suurimman lohen saanut venekunta. Tämän lisäksi erilaisilla tuotepalkinnoilla palkitaan jokaisena päivänä eniten merilohta saaneet venekunnat. Kilpailun yhtenä traditiona on ollut Stadin lohi -palkinto. Stadin lohi on ensimmäinen kilpailuun ilmoitettu yli metrin / yli 10kg:n lohi. Tänä vuonna palkinnon tulee voittajalle ojentamaan Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Osallistumismaksut ovat 120 € / venekunta ja 75€ / joukkuemaksu. Lisätietoa löytyy kilpailun sivustolta: htc.suomenlahdenuistelijat.fi.

”Vuoden suurimmat lohet usein tavoitetaan juuri Ahvenanmaalta, mutta yli 20 kg lohia on myös raportoitu myös Helsingin, Espoon ja Hangon vesiltä kesäaikaan.”

Kilpailun toimikunta seuraa koronatilannetta ja muutoksia järjestelyihin tehdään tilanteen mukaan. Toivotaan, että juhlavuoden kilpailu saadaan pidettyä suunnitelmien mukaan!

Kalastus-lehti ?/2020

Ottipaikat ja ottivärit Helsingin edustalla

Suomenlahden uistelijoiden sivustolle on kerätty laaja informaatiopaketti Suomenlahden lohenuistelupaikoista ja yleisiä vinkkejä asiasta. Jos Helsingin edustan lohipaikat eivät ole vielä tuttuja, niin kannattaa käydä sivustolla vilkaisemassa karttoja ja ottaa omaan plotteriin talteen yleisimpiä ottipaikkoja. Vinkit ja kartat löytyvät osoitteesta: htc.suomenlahdenuistelijat. fi/index.php/helsingin-edustan-lohipaikat. Ottiväreistä jokaisella on omat suosikkinsa, mutta yleisenä ohjeena voisi antaa, että keltaisen, sinisen ja vihreän eri yhdistelmät ainakin toimivat.

FASTER - AMMATTILAISTEN VALINTA.

+ Honda BF100 Pakettihinta

34 500 € * (sh. 40 990 €) + Honda BF100

Pakettihinta

34 990 € * (sh. 41 990 €)

* Hintoihin li s ät ään paik k ak unt akoht ai s et toimi t u s k ulu t. Pid ät ämm e oike ud e n hintoje n muu tok siin. Hinnat si s äl t äv ät al v :n 24% .

w w w . f a s t e r. f i Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

51


KALAKOULU Teksti KARI NYBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG, JAAKKO VARJOKORPI & JANNE KOIVISTO

Tämä 59-senttinen ja vapautettu Suomenlahden kuha lieni tutkimustiedon valossa lähemmäs 10 vuoden ikäinen. Kuva Antti Zetterberg.

Kalojen kasvunopeus

Kuha

Kaikista kalalajeistamme kuha on

ilmeisesti eniten hyötynyt vesistöjemme rehevöitymisestä särkikalojen ohella. Varsinkin suuremmilla järvillä kuha pys-

tyy hyödyntämään tehokkaasti useita eri saaliskalalajeja kuten muikkua, kuoretta, ahventa ja pieniä särkikaloja. Kuha on lämpimiä vesiä suosivana lajina haavoit-

Kalakoulu

tuvainen pohjoisen karuille olosuhteille ja se on epäilemättä ilmaston lämpenemisestä eniten hyötyvä lajimme. 52

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

E

nnen viime vuosikymmenten aikana esiintyneitä lämpimiä kesiä kuhan esiintymisraja oli huomattavan paljon etelämpänä kuin nykyisin. Kuhan nykyinen levinneisyysraja maassamme sijaitsee Kemijärven korkeudella, mikä on osittain tehokkaan istutustoiminnan tulosta. Istutuksilla on myös onnistuttu luomaan kuhakanta moneen järveen, mistä laji on joskus hävinnyt tai missä sitä ei koskaan edes ole ollutkaan. Kuha kutee myöhemmin kuin monet muut kevätkutuiset kalalajit (esim. hauki ja ahven) ja kylminä kesinä kuhanpoikaset ei-

Reilu mitallinen kuha Saimaalta. ikä todennäköisesti noin 4-5 vuotta. Kuva Janne Koivisto.


”Kasvukauden pituus on lämpiminä kesinäkin ainoastaan noin kolme kuukautta.” siirtyen koon kasvaessa pohjaeläimiin tai hyönteisravintoon ja myöhemmin kesän lopulla kalaravintoon, mikäli sopivan kokoista kalaa on tarjolla. Aluksi kalaravinto koostuu pienistä kalanpoikasista, mutta kuhan kasvaessa myös kookkaampia kaloja alkaa esiintyä ruokavaliossa. Kuha suosii monissa vesistöissä kalalajeja, joilla on solakka ruumiinmuoto

Tällaisia lajeja ovat esim. kuore, salakka sekä pienet ahvenet ja kiisket. Myöskään kannibalismi ei ole kuhilla tavatonta. Sitä esiintyy varsinkin lämpiminä kesinä, jolloin on kuoriutunut runsas vuosiluokka. Kuhanpoikaset kasvavat Suomen vesissä ensimmäisen kesän aikana tavallisesti 6-15 cm

pituiseksi ja niiden paino on silloin 1-25 g. Noin 10 cm pituisten ja 10 g painoisten poikasten on havaittu selviävän talvesta jo kohtuullisen hyvin, koska tämänkokoiset kuhat kykenevät käyttämään ravinnokseen muita itsensä ikäisiä, vaikkakin kooltaan pienempiä kalanpoikasia. Siirryttyään käyttämään kalaravintoa kuha saattaa kasvaa hyvissä olosuhteissa muutaman vuoden ajan lähes yhtä nopeasti kuin hauki eli jopa keskimäärin 10 cm/vuosi. Lakisääteisesti pyyntikokoiset eli yli 42 cm pituiset kuhat ovat tavallisimmin 5-7-vuotiaita

Niiden paino on noin 500–600 g. Kuitenkaan etenkään naaraspuoliset kuhat eivät välttämättä ole vielä ehtineet kutea tähän mennessä kertaakaan, mikä ei ole kuhakannan jatku-

vät ehdi kasvaa ensimmäisen kesänsä aikana riittävän kookkaiksi kestämään edessä olevan talven koettelemuksia. Paitsi lämpötilan nousun myös rehevöitymisen myötä kuha menestyy sameissa vesissä, missä sille on riittävästi pientä ravintokalaa. Kuhan etuna on myös hyvä näkökyky sameissa vesissä, mikä on eräs osasyy lajin yleistymiseen rehevissä vesistöissä. Kuha kasvaa ahvenkaloistamme kookkaimmaksi. Ravinnokseen se käyttää ensimmäisenä elinvuotenaan aluksi eläinplanktonia,

Vaikka kuha on yleinen kala on suuremmat yksilöt hyvä vapauttaa ja ottaa ruokakalat pienemmistä mittakaloista. Kuva Antti Zetterberg.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

53

Kalakoulu

Paljon pikkukalaa – nopea kasvu


Kuhan ruokavalioon kuuluvat solakat kalat kuten salakat ja särjet sekä myös pikkuahvenet ja jopa omat lajitoverit. Jigien kokoa ei kannata arastella jos haluaa hieman isompaa saalista. Kuva Antti Zetterberg.

vuuden eikä yksittäisen kuhan hyödyntämättömän kasvupotentiaalin kannalta hyvä asia. Vasta yli 45 cm pituiset ja 800 g painoiset kuhat ovat kuteneet melko varmasti kertaalleen. Siksi pienempiä yksilöitä ei kannata ottaa saaliiksi, mikäli haluaa osaltaan varmistaa kuhan lisääntymisen (katso taulukot 1 ja 2). Useat maamme kalastusalueet ovat tästä syystä nostaneet omatoimisesti kuhan alamittaa 45 tai jopa 50 cm:iin. Tämä on hyvä suuntaus ja aika näyttää, onko näin korkea alamitta riittävä kuhan luonnollisen lisääntymisen varmistamiseksi. Kuhan verkkopyynnin kannalta tämä tarkoittaa, että solmuväliltään alle 50 mm (mielellään 55 mm) verkkoja ei ole suositeltavaa käyttää keväisin ainakaan tunnettujen kutupaikkojen läheisyydessä. Kuhankasvunopeus vaihtelee huomattavasti eri kasvuympäristöissä

Kasvukauden pituus on lämpiminä kesinäkin ainoastaan noin kolme kuukautta. Ensimmäisen kasvukauden aikana pituutta kertyy ku-

Kalakoulu

Etelä-Suomen rehevät ja pienehköt järvet antavat tänä päivänä huomattavan määrän suuria kuhia. Kuva Jaakko Varjokorpi.

54

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Kuhan tulevaisuus on mahdollista turvata Ennätyskalarekisterin ilmoituksia selatessaan voi huomata, että isojen ahventen lisäksi myös kookkaimmat kuhat saadaan nykyisin joitain poikkeuksia lukuun ottamatta suhteellisen usein pinta-alaltaan pienehköistä alle 10 km2 kokoisista Etelä-Suomen rehevistä järvistä. Ihanteellisissa olosuhteissa ne kasvavat nopeasti ja tehokkaasta kalastukselta huolimatta jotkut niistä voivat saavuttaa 10 kilon haamurajan. Suomenlahden rannikkoalueilla on tehty ahvenen ohella havaintoja myös kookkaiden kuhien vähenemisestä yhä enenevässä määrin. Tosin viimeisimmät kokemukset alkaneen vuoden uusilta jäiltä ovat näyttäneet pientä toivonkipinää kuhakantojen elpymisestä. Leudon talven aikana vuonna 2008 jäänalainen Suomenlahden rannikon verkkokalastus väheni ja vuoden 2009 verkkosaaliissa (solmuväli 50 mm) ”ylimääräisen” vuoden ajan kasvaneiden kuhien keskikoko oli pitkästä aikaa lähempänä kiloa kuin aikaisempaa 750 grammaa. Tätä skenaariota pyöritellessään tulee miettineeksi, mikäpä tilanne voisi olla vuoden 2021 talvella? Tämän kokoiset kuhat ovat jo lisääntyneet vähintään kertaalleen eli ne ovat osaltaan varmistaneet lajinsa jatkuvuuden. Kutupaikkojen pohjaan lasketun mädin kehittyminen poikasiksi tulisi myös turvata solmuvälirajoitusten lisäksi kuhan tärkeimpien kutupaikkojen ajallisella rauhoituksella paitsi verkko- myös viime vuosina nopeasti yleistyneeltä tehokkaalta jigikalastukselta, joka poistaa tehokkaasti mätiä vartioivat ja sitä puolustavat koiraat.


hanpoikasille kesän lämpöisyydestä riippuen yleensä 6- 15 cm. Myös tätä pienempiäkin kuhia tavataan loppusyksystä kasvukauden jo päätyttyä, mutta niistä vain harva selviää ankaran talven yli. Alamittansa (42 cm) kuhat saavuttavat normaaliolosuhteissa keskimäärin 5-7 -vuotiaina. Mikäli ravinto-olosuhteet ovat kuhan kasvuympäristössä epäedulliset, saattaa siihen kulua jopa kaksin verroin pidempi aika normaaliolosuhteisiin verrattuna. Saaliskalan koko aikuisella kuhalla (pituus yli 40 cm) on yleensä vain 6-9 cm, joten etenkin rehevissä vesistöissä kuhille löytyy normaaliolosuhteissa ravintokaloja yllin kyllin. Kuhapopulaation sisällä kasvu voi olla myös hyvin vaihtelevaa

Vaikka järvet kuhat olisivatkin keskimäärin hidaskasvuisia, niin myös sieltä löytyy normaalista ja jopa hieman normaalia nopeammin kasvaneita yksilöitä. Ne vain yleensä pyydetään ensimmäisinä kustakin vuosiluokasta (taulukot 1 ja 2). Naaraat kasvavat yleensä hieman koiraita nopeammin. Lähes kaikki suurkuhat ovatkin yleensä naaraita sekä lähes poikkeuksetta yleensä huomattavasti vanhempia kuin pari kolmekiloiset ”pulikat”. Näillä kuhilla on yleensä muihin saman järven kuhiin verrattuna poikkeuksellinen kasvuhistoria tai vähintäänkin eloonjäänti. Esimerkiksi Vesijärvestä pyydetyn suurkuhan (13,7 kg) pituus oli ennätyksellisen nopeaa. Pituus oli neljä-

kasvu/vuosi (cm)

1 v.

3 v.

5 v.

10 v.

hidas

5-7

15 - 20

25 - 30

40 - 45

normaali

8 - 11

21 - 35

31 - 37

46 - 60

nopea

12 - 15

36 - 40

38 - 45

61 - 70

Suomenlahti

9 - 15

25 - 35

35 - 45

50 - 60

1 v.

3 v.

5 v.

10 v.

hidas

1-2

24 - 59

119 - 212

528 - 767

normaali

3-9

68 - 346

235 - 413

823 - 1910

nopea

12 - 24

378 - 528

449 - 767

2013 - 3114

Suomenlahti

5 - 24

119 - 346

346 - 767

1072 - 1910

nopein kasvu

19 - 35

346 - 528

767 - 1072

1910 - 4756

Suurkuhat ovat monella eri tavoin tärkeitä kuhapopulaatiolle

Ne voivat tuottaa elinikänsä aikana miljoonia uusia jälkeläisiä. Suurikokoisten naaraskuhien jälkeläiset ovat usein myös elinvoimaisempia ja kookkaampia kuin normaalikokoisten naaraiden. Tämä kannattaisi pitää mielessä etenkin nykyisin, kun kaikista kookkaimpien kuhamammojen jäljille päästään helpommin kuin koskaan kaikuluotaintekniikkaa hyödyntävän vertikaalijigauksen menetelmillä. Kookkaimpia kuhamammoja ei ole pakko eikä tarkoituksenmukaista ottaa hengiltä.

Hitaasti, ”normaalisti”, nopeasti ja poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa sisävesissä sekä Suomenlahdessa murtovedessä kasvaneille 1-, 3-, 5- ja 10-vuotiaille kuhille useiden eri aineistojen perusteella esitetyt keskipituuksien vaihteluvälit

Taulukko 2

paino (g)

vuotiaana jo 48 cm ja kuusivuotiaana 72 cm, kun keskimäärin Vesijärven samanikäisten kuhien pituudet ovat olleet 38 ja 54 cm.

Taulukko 1

Hitaasti, ”normaalisti”, nopeasti ja poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa sisävesissä sekä Suomenlahdessa murtovedessä kasvaneille 1-, 3-, 5- ja 10-vuotiaille kuhille esitetyt keskipainojen vaihteluvälit, jotka on laskettu muuttamalla taulukon 1 pituusarvot kuhien pituuksien ja painojen välisellä regressioyhtälöllä (paino = 0,0044 * pituus3,17)

Iältään vanhin Suomen vesistä pyydetty kuha on kotoisin Päijänteen Tehinselältä

Tämä 28-vuotiaaksi määritetty 8,5 kg painoinen kuha (jonka pituutta ei tunneta, mutta pituus-paino-yhtälöstä sen pituudeksi arvioitiin noin 96 cm) päätti kuoreiden jahtaamisen talvella 1995, jolloin ammattikalastaja pyysi sen verkolla jään alta. Mahtikuha päätyi juhlapöytään Lahden kaupungin limnologin Juha Kedon kunniaksi järjestetyillä syntymäpäivillä. Päivänsankarilla oli tunnetusti sen verran tietämystä kalojen iänmäärityksestä, että hän irrotti uteliaisuuttaan kuhan kypsyneen kiduskannen luun ja toimitti sen jutun kirjoittajille iänmääritystä varten. Kirjoittaja on kalabiologi – luomu, villi ja vapaa

Kuhan kasvutaulukko Gennarbynlahti

Lohjanjärvi

Helsingin merialue

Sahajärvi

Köyliönjärvi

Vesijärvi

Kotkan merialue

Jääsjärvi

Tuusulanjärvi, kuha 9,9 kg

Vesijärvi, kuha 13,74 kg

1

10,1

11

15

7,1

17,3

8,1

15,1

9,8

12

14

2

14,9

19

20

14,5

28,7

16,6

21,6

15,6

19

24

3

21,3

29

28

20,6

37,3

27,8

27,2

25,6

24

36

4

28,4

37

35

25,2

44,0

38,1

32,4

37,6

31

48

5

34,3

41

39

27,4

49,3

47,0

37,6

48,4

38

63

6

31,9

54,7

53,6

42,0

55,5

44

72

7

33,7

60,3

59,8

46,8

61,1

52

76

8

37,7

66,0

62,9

53,7

65,0

57

81

56,6

70,4

63

86

60,5

72,5

67

88

9 10

67,3

11

61,0

72

90

12

64,2

78

93

13

82

94

14

85

96

15

87

97

16

89

98

17

90

100

18

92

100

19

101

20

102

Kuhan ikäryhmäkohtaisten keskipituuksien (cm) mukaan piirretyt kasvukäyrät elinympäristöiltään erilaisissa sisävesissä sekä Suomenlahdella. Helsingin merialue (Suomenlahti) ja Kotkan merialue (itäinen Suomenlahti). Sahajärvi (Mäntsälä) pieni, rehevä ja sameavetinen järvi. Köyliönjärvi (Köyliö) hyvin rehevä ja sameavetinen järvi. Vesijärvi (osittain rehevä ja monialtainen kohtalaisen kirkasvetinen järvi). Jääsjärvi (Hartola) hieman rehevä ja kirkasvetinen järvi. 40 cm:n viiva on lisätty kuvaan käyrien vertailtavuuksien helpottamiseksi. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

55

Kalakoulu

Ikä (v)


Pörje Parilla ruotii kalastusalan ihmeellisyyksiä hyvissä tunnelmissa.

PÖRJE

PA R I L L A

Markus Männistön ottamassa kuvassa hauen vatsassa tuntuu jotain, mutta iso hauki vapautettiin sulattamaan saalistaan rauhassa kylmään veteen.

Kalan ruoka sulaa hitaasti kylmässä vedessä

J

uuri kevääksi (tai oikeastaan suoraan kesäksi) kääntyvä ”talvi” oli Etelä-Suomessa jääolosuhteiltaan varsin samanlainen kuin vuonna 2008. Kuluneen alkuvuoden aikana avovesikalastusta oli mahdollista harrastaa läpi synkän kaamoksen koko Itämeren alueella rannikkoalueita myöten. Vaikka innokasta kalastuksen harrastajaa riitti vesillä paljon, osa heistä ehti kuitenkin roikkua Internetin kalastussivuilla. Siellä eräs havaitsemistani kalajutuista käsitteli kovaonnista ahventa, jonka hauki oli syönyt elävältä. Selatessani alkuvuodesta iltapäivälehtien verkkosivuja havaitsin uutisotsikon, jossa väitettiin, että hauen mahasta oli löytynyt elävä ahven. No, kaikki ahvenethan ovat pääsääntöisesti olleet eläviä joutuessaan hauen kitaan, joten asia ei minua sen kummemmin koskettanut. Sehän on selvää, että hauen mahassa oloaika ja etenkin vallitseva veden lämpötila ratkaisevat saaliskalan elonkaaren keston pedon vatsahappoisissa olosuhteissa.

56

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Koska lehtijutussa ei esitetty enempää taustatietoa tapaukseen liittyen, ajattelin että se siitä jutusta ja lopetin uutisten selaamisen. Kävin kuitenkin vielä netissä kalastussivuilla vilkaisemassa, olisiko siellä jotain tähän tapaukseen liittyvää taustatietoa. Ja sieltähän tämä kyseinen elävänä hotkitun ahvenen juttu löytyi taustatietoineen. Kyseessä oli viimesyksyinen kalastustapahtuma

Kyselijän kaveri löysi viime syksynä elävän ahvenen noin puolitoistakiloisen hauen vatsasta. Kyselijälle heräsi tapahtuman tiimoilta kysymys siitä, mitä tapahtuu hauen kokonaisena nielemille kaloille. Sulavatko ne elävältä vai tukehtuvatko ensin? Joku kysymykseen vastaaja tohti epäillä elävän kalan sulamista, sillä hän oli löytänyt haukien vatsasta vastanieltyjä täysin vielä sulamattomia ja ehjiä, mutta kuolleita ahvenia. Tämä seikkahan puoltaa tukehtumisteoriaa. Ja mitäpä ahven siellä hauen vatsassa hengittäisi, kun siellä ei vettä tai edes ole happea? No, oli asia miten tahansa, voidaan vain todeta että luonto on karu…

Tällainen aloituspuheenvuoro kirvoitti sivujen seuraajia kommentoimaan tapauksesta enemmän ja seuraava kommentoija oli selvästi pohtinut asiaa syvällisesti. Hänen mukaansa aloittajan kertoma tapaus on varmasti aika harvinainen, sillä saaliskala silpoutuu ja kuolee usein jo pedon leuoissa sekä hampaissa ennen nielemistään. Kysyjä pohti myös, olisiko saaliskalan pikaisen kuoleman syynä shokki vai haavat, mutta joskus tuntuu että yksi puraisu tekee saaliskalasta selvää. Tästä tulee jotenkin mieleen haulikon osuma riistaan, siis yhdistetty shokki ja haavat. Hauen elävältä syömä ahven kirvoitti myös muutaman muun pohtimaan tapahtunutta

Seuraava vastaaja kertoi, että elävällä täyllä huulikiinnityksellä onkiessa hauki hylkää syötin, jos kalastaja hätiköi tartutuksen kanssa. Tällöin hauki vain avaa kitansa ja ui pois. Syöttikala on tällöin aina jo hengetön (Suomen eläinsuojelulain mukaan elävällä kalasyötillä onkiminen on laitonta, Pörje huom.).


Kuvat JANNE KOIVISTO, MARKUS MÄNNISTÖ & ANTTI ZETTERBERG

”Tämä kalastuskausi on jäänyt mieleeni ainoana kertana, jolloin pyydystin vuoden jokaisena kuukautena avovedestä hauen heittokalastusvälineillä.”

Tomas Sjögren fileroi ruokahaukia, joiden vatsasta ei tällä kertaa löytynyt sulanutta massaa enempää. Kuva Janne Koivisto.

Kirjoittaja ihmetteli kiisken selviytymistä hauen vatsasta. Kuvan kiiski ei liity tapaukseen. Kuva Janne Koivisto.

Saman ilmiön vastaaja on nähnyt taimenella. Siiman päässä perhossa räpistelleeseen pikkuharriin täräytti taimen. Vaikka taimen sylkäisi harrin jo muutaman sekunnin kuluttua pois, se oli jo kuollut. Joku pohti vielä, että saaliskalan kuolemiseen vaikuttaa myös sen koko suhteessa hauen kokoon, sillä monesti uistinta joutuu irrottelemaan hauen kiduksista vaikka uistin ei ole edes hampaisiin osunut. Tätä teoriaa tukee se, että nettisivulta löytyi lopuksi vielä videopätkä, jossa avatusta hauen vatsasta tosiaankin löytyi elävä ahven. Ilmeisesti, jos saaliskala on pedon kitaan ja nieluun suhteutettuna riittävän pieni, se saattaa päätyä vatsaan ehjänä silpoutumatta hampaisiin tai kidusten piikkeihin. Videossa hauki oli tuotu jo kotiin saakka perattavaksi, joten pyyntihetkestä oli varmaankin jo kulunut jokunen tovi. Tästä voi päätellä että ahven pystyy elämään hauen masussa kohtuullisen pitkän hetken ilman happea. Mutta kuinka pitkään? Pari päivää näiden juttujen lukemisen jälkeen muistin, että olinhan itsekin joskus aikoinani törmännyt vastaavanlaiseen ”elävältä syömistapaukseen”. Tämä episodi tapahtui juuri vuonna 2008, jolloin Itämerellä vallitsivat lähes samankaltaiset kalastusolosuhteet kuin nyt. Hieno hauen talvikalastuskausi jatkui koko syksyn ajan aina maaliskuun 2008 puoliväliin saakka kunnes Suomenlahden sisäselät jäätyivät ja veneilykausi päättyi vajaan kuukauden ajaksi alkaakseen uudelleen pääsiäisen aikoihin huhtikuussa.

Noin nelikiloinen hauki päätyi ruokapöytään muutama vuosi sitten. Sisältä löytyi varsin kookas ahven, joka ei enää elänyt, mutta oli muuten hyväkuntoisen oloinen. Kylmä vesi tosiaan hidastaa ruoansulatusta. Kuva Antti Zetterberg.

Kausi, joka ei koskaan päättynyt

Tämä kalastuskausi on jäänyt mieleeni ainoana kertana, jolloin pyydystin vuoden jokaisena kuukautena avovedestä hauen heittokalastusvälineillä. Uudeksi talviseksi kalastuskokemuksekseni luen myös helmikuun puolivälissä toteuttamani siianongintareissun. Koska kesämökin ulkovessan takana oleva lehtikasa ei ollut jäässä, kaivoin sieltä muutaman madon ja kävin onkimassa välisaaristossa sijaitsevalta jäävapaalta keväiseltä siika-apajalta hypoteesini kokeeksi vajaan kilon painoisen siian. Kyllä, siellä ne siiat olivat jo odottamassa kevätongintakauden alkamista. Samalla kalareissulla sain varsin selkeän näytön vaihtolämpöisen hauen erityisen hitaasta ruoansulatuksesta kylmässä vedessä. Haukiruovikon reunasta jerkkiin kävi kiinni noin nelikiloinen luupää, jonka laitoin veneessä olevaan muovitynnyriin veteen odottamaan myöhempää perkaamistaan. Reilun parin tunnin kuluttua ajoin veneen laituriin, kolkkasin hauen tajuttomaksi ja jätin sen tynnyriin verestymään. Noin puolen tunnin kuluttua saavuin veneelle ja aukaisin hauen poistaakseni sen sisälmykset. Hauen mahan läpi kuulsi isopäisen saaliskalan ääriviivat ja uteliaisuuteni heräsi. Leikkasin hauen mahan auki ja jännitys tiivistyi. Olisiko mahassa mustatäplätokko eli siihen

aikaan uusi jännittävä vieraskalalaji, joita jotkut kuuluivat jo saaneen saaliiksi rannikkovesiltä. Vaan eipä se ollutkaan täplis, vaan reilu 100 gramman painoinen kiiski. Otin kiisken kämmenelleni ja ihmettelin sen ”freesiä” ulkonäköä. Kiiski oli vahingoittumaton ja niin elävän näköinen, että sen olisi voinut kuvitella lähtevän uimaan saman tien. Yhtäkkiä kiiski muljautti silmiään ja se potkaisi itsensä veneen lattialle. Laskin hämmästyneenä kiisken kämmeneltäni veden pinnalle ja se singahti salamana laiturikannen alle. Mutta mitä tästä tarinasta jäi käteen?

Kiiskelle ainakin tuli jännittävää kerrottavaa jälkisukupolvilleen ja myös minä kerron tässä nyt hyvän elävän esimerkin hauen suhteellisen hitaasta kylmän veden aikaisesta ruoansulatuksesta. Nyt kiiski singahti alta aikayksikön jemmaan vähintään kolmen tunnin ”alkusulatuksen” jälkeen lähes nolla-asteisessa vedessä suhteellisen vahingoittumattomana tai ainakin päällisin puolin sen näköisenä. Kun taas kesällä parinkymmenen asteen lämpöisessä vedessä tämä sama onneton saaliskala olisi jo ehtinyt sulaa samassa ajassa ainakin pääpuoleltaan valkoiseksi ja lähes tunnistamattomaksi torsoksi… Keväisiin elävältä hotkailemisiin, Pörje

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

57


MAAN MAINIOT KALAMIEHET Mikko Hautanen ja perhovälineillä saatu 100-kiloinen ja yli 2-metrinen maailmanennätystarpooni.

maisemiin ja kirkkaisiin vesiin yhdistyy mahdollisuus kalastaa järjettömän vahvoja Giant Trevallyjä (GT). Väli-Amerikan Karibian puoleisilla jokisuistoilla taas on tarjolla jättimäisten Yellow Belly Tarpoonien kalastusta. ”Myös sinimarliini kuuluu suosikkikaloihini näillä leveysasteilla”, hän tiputtelee. Kalastusoppaan merkitys korostuu salttikalastuksessa

Oppaan merkitys onnistuneeseen kalastukseen on erittäin suuri. Mikko kertoo, että useimmissa hänen kalastamissaan kohteissa opas on välttämättömyys oikeille pelipaikoille pääsemiseksi. ”Hyvä kalaopas osaa kokemuksellaan viedä oikeille paikoille oikeaan vuoroveden aikaan”, Mikko toteaa. Kalastustekniikoista

Salttimies Pirkkalasta

Mikko Hautanen Vuonna 2003 istuimme kaverini Mika Vainion kanssa saunomassa Varzinalla Kuolan niemimaalla. Mika hehkutti ensimmäistä saltti-reissuaan tohkeissaan, vaikka olimme juuri kalassa eräällä maailman parhaista taimenjoista. Asia jäi pyörimään mieleeni,

Maan mainiot kalamiehet

enkä voinut ymmärtää, mikä voisi olla hienompaa kuin villien luonnonkalojen kalastaminen joella.

N

äin kuvailee Mikko Hautanen ensimmäistä tilannettaan, joka liittyi suolaisen veden perhokalastukseen. Ei mennyt kauaakaan kun Mikko oli jo varannut reissun tropiikkiin.

58

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

”Heti ensimmäinen saltwater-kalareissuni meni nappiin, kun onnistuin koukuttamaan permitin, yhden arvostetuimmista suolaisen veden kaloista. Ja kun vielä seuraavalla reissullani väsyttelin noin 70-paunaisen tarpoonin, ei paluuta enää ollut”, Mikko muistelee hehkuttaen. Hänen mielestään nimenomaan trooppisten vesien kalastus on ”sitä oikeaa” sw-kalastusta, vaikka laji käsittääkin kaiken suolaisen veden perhokalastuksen. ”Oma missioni on ollut keskittyä pääsääntöisesti mahdollisimman suuriin perhokaloihin”, Mikko sanoo.

Mikon käyttämät kalastustekniikat ovat hyvin yksinkertaisia ja kalastettavan kohteen mukaan hiottuja. Esimerkiksi suuret tarpoonit vaativat perholta hyvin rauhallista uittoa, kun taas GT vaatii tarkan heiton lisäksi todella nopeaa strippausta. Marliini puolestaan houkutellaan ylös pintaan teaserilla ja perho tarjotaan kalalle oikealla hetkellä teaserin poisvedon jälkeen. Tärkein asia isojen kalojen ylös saannin kannalta on kuitenkin oikea väsytystekniikka. ”Väsytyksessä ei saa käyttää kovinkaan kummoista vapakulmaa, vaan kalan kanssa painitaan aika suoralla siimalla mahdollisimman kovan paineen aikaansaamiseksi. Yleinen luulo on, että vapa väsyttää kalan, mutta itseasiassa se vain pienentää painetta. Tämä on toiminut hyvin käytännön tilanteissa ja olen onnistunut väsyttämään esim. 160-paunaisen (72 kg) tarpoonin veneen alle viidessä minuutissa”, 44-vuotias Mikko kertoo. Välinetietoutta

Kalastusvälineissä Mikko pyrkii panostamaan aina parhaaseen laatuun, sillä isojen kalojen kanssa välineet joutuvat todella koville.

Mieluisimmat kalastuskohteet

Mikolle mieluisimmat kalapaikat löytyvät Seychellien ulkoatolleilta, joissa upeisiin

Giant Trevally eli GT kuuluu halutuimpiin salttikaloihin kovan taisteluvoimansa takia.


Teksti ARI LAINE Kuvat MIKKO HAUTASEN ARKISTO

Sinimarliinin kanssa painimista.

”Vapoina käytän G-Loomiksen GLX Cross Current sekä NRX-sarjoja, sekä todellisten isomusten kanssa vääntäessä G-Loomiksen Specialized-sarjan vapoja 10-18 –luokissa. Keloina ainoastaan Makon 9600- sekä 9700-malleja”, hän avaa varusterosteriaan. Siimoja Mikolla on tilanteen mukaan aina kelluvista 700-grainisiin, kuten myös perukkeita 40-200-paunaisina. Ohuemmissa perukkeissa hän suosii fluorocarbonia, paksummissa taas monofiiliä. ”Perhot sidon lähes kaikki itse. Niiden koot ja mallit määräytyvät aina kyseisen kohteen ja tavoitellun kalalajin mukaan. Koukuissa suosin Gamakatsun SC-15 2H-mallia, jos koukun koko on minimissään 3/0. Pienemmissä koukuissa taas samaa mallia ilman 2H-liitettä, hieman ohutlankaisempana”, Mikko lisää. Kotiläksyjen merkitys

Mikko sanoo, että tärkein asia reissua suunnitellessa on tehdä kotiläksyt hyvin, eli perehtyä koh-

”Väsytyksessä ei saa käyttää kovinkaan kummoista vapakulmaa, vaan kalan kanssa painitaan aika suoralla siimalla mahdollisimman kovan paineen aikaansaamiseksi.”

Väsytyksessä ei tule käyttää kovin tiukkaa vapakulmaa, vaan kalan kanssa painitaan melko suoralla siimalla mahdollisimman kovan paineen aikaansaamiseksi.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

59


MAAN MAINIOT KALAMIEHET

Mikko Hautasen ikimuistoisimmat kokemukset salttivesiltä

U

Opas on erittäin tärkeässä roolissa etenkin silloin kun kalastetaan uusia paikkoja rannalta. Opas tietää milloin vedenkorkeus on oikea.

teeseen tarkemmin. Oikea paikka sekä ennen kaikkea oikea ajankohta kun ovat usein suorassa suhteessa kalansaaliiseen. Mikko valmistautuu useiden kuukausien ajan reissuun käyden mielessään läpi erilaisia skenaarioita tulevasta. Toinen tärkeä asia reissulla on hyvä ja luotettava kalakaveri. ”Olen kalastellut jo noin 15 vuotta Koivukosken Villen kanssa. Tiedämme jo tarkalleen miten toista pitää auttaa tietyissä tilanteissa. Apua ei edes tarvitse enää pyytää, vaan homma toimii jo automaattisesti”, Mikko kehuu. Hän korostaa, että muistilistan laatiminen reissulle on tärkeää ja sen tekeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. ”Tärkeimpinä ovat tietenkin oikeanlaiset kalastusvälineet sekä varavälineet, sillä kalustotappioita tulee väkisinkin isojen kalojen kanssa. Myös paahtavalta auringolta suojaavat vaatteet sekä sekä aurinkorasvat ovat tärkeitä”, Mikko vinkkaa. Kustannuksista

Kustannuksiltaan tämä kalastusmuoto ei ole aivan halvimmasta päästä, toki riippuen paikasta ja ajankohdasta. Parhaaseen aikaan huippupaikoilla täytyy varautua maksamaan kalastuksesta keskimäärin 1000 €/hlö/vrk. Vinkkejä aloittelijoille

Ensikertaa sw-hommiin kannattaa suunnata paikkaan, josta löytyy paljon eri kalalajeja. Mikko suosittelee Kuubaa, josta löytyy paljon pienempää sekä keskikokoista kalaa. ”Puitteet ovat hienot, ja todennäköisyys saada siimansa päähän jotain on melko suuri. Kun sitten kokemusta lajista on kertynyt, voi alkaa suunnittelemaan erikoisreissuja tiettyjen kalalajien perässä”, Mikko sanoo.

Maan mainiot kalamiehet

Suolaisen tropiikin kaloissa on vauhtia ja voimaa, joten varusteiden huippulaadusta ei voi tinkiä.

60

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

sean vuoden tarpoonin kalastuksen ja lukuisien +100-paunaisten jälkeen Mikolle tuli pakkomielteen omainen tarve rikkoa IGFA:n maailmanennätys, 202-paunaa (92 kg). Lopulta hän päätyi keskelle syvintä viidakkoa Väli-Amerikkaan, missä tiesi ennätyksen rikkomisen olevan mahdollista. Kahden vuoden yrittämisen ja useiden 150-190-paunaisten kalojen jälkeen oli aika tehdä unelmista totta ja koukuttaa todellinen ennätyskala. ”Heti tärpistä tajusin, että nyt on koukussa todella huikea tarpooni. Vaiheikkaan väsytystaistelun ja monien epätoivoisten tilanteiden jälkeen saimme vihdoin kalan veneeseen mitattavaksi. Ja mikä monsteri se olikaan! Pituutta yli 2 metriä, ympärysmitta 116 cm ja arvioitu paino noin 220 paunaa eli 100 kiloa”, Mikko lähes herkistyy. Seuraava suuri haaste olikin sitten koukuttaa perholla sinimarliini, kalojen kiistaton kuningas. Sen saaminen perhovälineillä ei ole mitenkään yksinkertainen juttu. Puolen vuoden suunnittelun ja valmistautumisen Mikko suuntasi Costa Ricaan. Ja sieltä vielä 200 km rannikolta avomerelle ns. ”sea mountainille” eli vedenalaiselle vuorelle, jotka vetävät usein paljon erilaista kalaa puoleensa. ”Reissusta tulikin sitten unohtumaton. Koukutimme kaverini kanssa 4 päivän reissulla 6 sinimarliinia perhovälinein. Suurin ylös saatu painoi arviolta 300 paunaa (135 kg). Lisäksi menetin arviolta 400-paunaisen, koukun irrottua hypyn aikana”, ennätysmies kertoo. Pelottava kohtaaminen

Eräs vähemmän hauskaa hetkeä Mikko ei malta olla muistelematta. ”Olimme Villen kanssa keskellä Intian valtamerta todella kaukana kaikesta kuten veneestä tai oppaasta. Kahlasimme matalikolla kun valtava ukkosrintama iski suoraan päällemme ja salamat löivät yhtenään. Ainoa vaihtoehto oli istua pohjaan matalikolle siten, että vain päämme jäivät pinnalle. Samalla toivoen, ettei salama löydä lakkejamme”, Mikko selvittää. ”Tilannetta vaikeutti vielä suuri härkähai, joka paikallisti meidät alkaen kierrellä uhkaavan lähellä. Niinpä nousimme vedessä seisomaan matalikolle selät vastakkain tarkkaillen hain liikkeitä. Se yritti muutaman kerran niin lähelle, että Ville potkaisi haita päähän saaden sen karkotettua jaloistamme. Suomeksi sanottuna silloin oli molemmilla kyllä paskat housuissa, mutta tämän hetken muistan kyllä lopun ikääni!”, kertoo Mikko vieläkin jännitystä äänessään.


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

61


Teksti & kuvat ANTTI ZETTERBERG

ISOJEN HAUKIEN Svinö, Ahvenanmaa Ahvenanmaalle suuntautuneilla haukireissuillamme olemme usein saaneet paljon määrää, mutta metrin ylitykset ovat olleet harvinaisempia, vaikka niitäkin on kyllä vuosien saatossa tapahtunut. Svinön vesillä tilastomme komistuivat sitä tahtia, että vielä nytkin kevättalvella tätä kirjoitettaessa naama vääntyy hymyyn.

S

vinön mökkikylä sijaitsee Lumparlandin kunnassa Ahvenanmaan pääsaaren itäreunalla. Långnäsin laivasatamaan on vain muutaman kilometrin matka. Kylän mökkitarjonta koostuu pienistä kesäkäytössä olevista pikkumökeistä sekä Seaside Villa -nimellä markkinoitavista neljän hengen mökeistä sekä yhdestä Waterfront Villa -nimisestä kuuden hengen huvilasta. 10 hengen vierailullamme lokakuun lopussa 2019 majoituimme Waterfront Villaan sekä yhteen lähellä olevaan Seaside Villaan. Waterfront Villan näkymät hakevat vertaistaan: laajalta terassilta avautuvat upeat merinäkymät kohti Långnäsiä ja kalapäivän rasitukset voi huuhtoa pois niin saunassa kuin poreammeessakin. Laadukasta asumista upeissa puitteissa. Seaside Villa on myös erittäin siisti ja hyvällä maulla sisustettu pienempi mökki, jossa neljän hengen porukka viihtyy mainiosti. Vuokrahintaan sisältyy myös sähkökäyttöisen rantasaunan käyttöoikeus, mutta se vaatii vielä hieman päivitystä nykystandardeihin, sillä saunan eteinen ja löylyhuone ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Veneet ja kalastusalue

Svinössä kalastusveneinä toimivat laadukkaat ja tilavat alumiiniset Linder 440 -veneet, mutta moottorit ovat kooltaan varsin pieniä, 4-5 hv. Pikkumoottoreilla pääsee kuitenkin liikkumaan riittävästi, sillä hyvät haukipaikat alkavat suoraan mökkilahden suulta, eikä meritaimentakaan tarvitse kovin kauas lähteä hakemaan.

Matti Jännärin saama 119-senttinen ja 11,4-kiloinen suurhauki loksautti koko retkikunnan leuat heti ensimmäisenä päivänä.

62

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Svinön maisemat eivät ehkä ensikatsomalta näytä haukipaikoilta, mutta lähempi tarkastelu kertoo, että pelipaikkoja löytyy. Sami Pitkänen väsyttämässä ties kuinka monetta haukeaan.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

63


Ville Lahikainen ja noin 90 cm. Kuva Juuso Mykkänen.

Mökkikylälle kuuluvat vesialueet on jaettu pohjoiseen ja eteläiseen alueeseen, joiden koluaminen 5 hv moottorilla ottaa helposti useamman päivän, kun siirtymät ottavat nekin tavallista enemmän aikaa. Svinön mökkikylän yleismiehenä toimii Per Sidbäck -niminen intohimoinen kala- ja luontomies, joka voi tarvittaessa järjestää myös opastettuja retkiä. Perin kanssa juttelu sujuu joko ruotsiksi tai englanniksi. Hänellä on laaja ymmärrys niin hauen, meritaimenen kuin ahvenenkin kalastuksesta joko uistimella tai perholla, joten miehen vinkkejä kannattaa kuunnella. Alueet näyttävät kartassa melko karuilta ja paikan päällä nähtynä epäilemme hieman alueen haukipotentiaalia. Paikat näyttävät enemmän taimen- kuin haukipaikoilta. Tarkemmin katsottuna paikkatyypit ovat sellaisia, joita kaikki hauenkalastajat arvostavat: rakkolevää, kivikkoa, lahdukoita, virtaavia salmia sekä satunnaisia kaislikoita. Ja kun syvyysvaihtelutkin pysyvät maltillisina, voi laajaakin aluetta kalastaa huoletta veneen vapaasti ajelehtiessa. Taimenta mielivän kannattaa suunnata irti pääsaaresta hieman ulommille karikoille tai Svinön erikoisuuteen, virtapaikkaan Hemholmenin ja Brunnskärin välisen pikkuluodon kärkeen, jota voimalinja ylittää. Tässä näkyy selkeästi voimakas virta, joka saa veden pyörteilemään laajalla alueella.

Sami Pitkänen ja lähes metrikäs. Kuva Jani Friström.

Ale Lauraeus 95 cm. Kuva Tommi Sirviö.

suoraan sanottuna aluksi uskonut, että ryhmään mitään kovin suurta viestitulvaa tulisi. Kuinka väärässä olinkaan. Venekuntamme koostui allekirjoittaneesta, Matti Jännäristä sekä Sami Virrasta. Muissa veneissä oli kovia haukimiehiä kuten esimerkiksi Happy Angler Challenge 2019 -voittaja Jani Friström sekä Venemessujen kalastuspuolen tuottaja Sami Pitkänen. Emme olleet ehtineet heitellä kuin noin puoli tuntia kun puhelimeni oli täynnä kuvia ja raportteja usean parin kolmen kilon hauen saaliista. Meilläkin oli kolmoistärppi, josta vain yksi noin 70-senttinen hauki kotiutettiin partaan paremmalle puolelle. Reipas startti antoi kuitenkin uskoa tulevaan. Laskuissa sekaisin

Jatkoimme kalastusta mökkikylästä seuraillen rantaa kohti pohjoista ja Långnäsiä. Lähes jokaisesta vähänkään kalapaikan näköisestä paikasta ilmoittautui kala. Koko ei ollut mitään kehukalaluokkaa, mutta tapahtumat pitivät päivän kiireisenä. Ennen puolen päivän jälkeistä lounastaukoa olimme jo kepittäneet reilusti yli 15 haukea veneeseen ja kun muillakin oli ollut hyvää kalastusta, niin kokonais-

Heti tapahtumia

Meillä oli testiryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jonne jokainen neljästä venekunnasta päivittäisi saalistietoja. En

Svinön venekalusto koostuu pääosin Linder 440 -veneistä. Moottorit voisivat olla isommat.

64

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Karttapohja ei kerro koko totuutta alueen mahtavasta haukikannasta. Långnäsin satama sijaitsee suoraan mökkikylästä pohjoiseen. Kuva Navionics.


määrä huiteli jo ainakin 60 kappaleessa, eikä kellään ollut oikein tarkkaa lukua haukien määrästä. Karkeampi hauki aktivoituu

Juuri ennen lounasta saimme raportin 95 cm/5,2 kg kalasta, joka oli tuntuva parannus jatkuvaan pikkuhaukiralliin. Lounaan aikana mietimme kuumeisesti isomman hauen olinpaikkoja ja päädyimme lähes Långnäsissä asti sijaitsevan lahden reunaan, josta nakuttelimme jo useita 3-4 kilon kaloja. Hyvä meininki, mutta vielä tarvittaisiin ”upgreidausta” kuten kilpakalastajat sanovat. Seuraavassa paikassa alkoi sitten tapahtua. Matin heittämää LPM-jerkkiä rouhaistiin oikein kunnolla ja samaan aikaan oma vapanikin niiasi. Nyt oli vauraiden kalojen tuplatärppi kyseessä. Meiltä oli kaiken lisäksi unohtunut haavi mökille ja miehistön kolmas jäsen Sami Virta saisi liplockata hauet kyytiin. Matin hauki näytti olevan todella iso. Se ei juurikaan totellut kalastajan käskyjä vaan meni minne halusi jäykän vavan painuessa tuon tuostakin veden alle. Pääsimme näkemään kummatkin hauet ja Matin hauen pituudeksi arvioimme 115-120 cm kun omani oli luokkaa 95-100 cm. Oli selvää, että suurempi otettaisiin ensin ylös. Loputtomalta tuntuvan väännön jälkeen suurhauki nousi tukevalla otteella mitattavaksi. Luvut olivat järisyttävät: 119 cm ja 11,4 kg. Laihahko ja lihaksikas hauki, joka muutaman lahnan syöneenä olisi painanut helposti

yli 13 kiloa. Oma kalani napattiin seuraavaksi ja sekin oli komea 101-senttinen, mutta ei mitään verrattuna todelliseen suurhaukeen. Uskomaton päivä. Kova tykitys jatkuu seuraavina päivinä

Ison hauen jälkeiset juhlallisuudet venähtivät pitkälle seuraavan päivän puolelle ja pääsimme vesille vasta noin 10 jälkeen. Tämä ei kuitenkaan haukien syöntihaluun vaikuttanut, sillä nyt syönti oli vieläkin hurjempaa kuin ensimmäisenä päivänä ja mikä parasta, kalojen keskikoko oli lähes tuplaantunut. Björkön pohjoislahdesta saimme yhdellä

”Ison hauen jälkeiset juhlallisuudet venähtivät pitkälle seuraavan päivän puolelle ja pääsimme vesille vasta noin 10 jälkeen.” rekauksella 8 tai 9 kalaa, joista suurimmat olivat noin viiden kilon luokkaa. Saman saaren iso itälahti, joka näyttääkin klassiselta suurhaukimaastolta, antoi Pitkäsen ja Friströmin veneeseen usean 90-100 cm ka-

Terassinäkymät vetivät hiljaisiksi, tosin tässä tilanteessa ilakoidaan ensimmäisen päivän suurhauesta.

Svinön venesatama ja rantasauna, joka on kyllä parhaat päivänsä nähnyt.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

65


Aamupalatunnelmaa Waterfront Villassa.

”Svinö Stugby yllätti meidät täydellisesti tarjoamalla ehkä kauden parasta hauenkalastusta” lan. Eivätkä muilta veneiltä tulleet raportit olleet yhtään vaisumpia. Parhaimpina uistimina kunnostautuivat pääosin jerkit, joista parhaiten antoivat LPM sekä Buster Jerkin PikeMasters 2019 voittoväri C96 sekä erilaiset muut pumu-variaatiot.

Waterfront Villan laaja terassi on suoraan yhteydessä taloon.

66

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Motoroil-väriset kumit olivat pehmojen parhaimmistoa. Loppuarvostelu

Svinö Stugby yllätti meidät täydellisesti tarjoamalla ehkä kauden parasta hauenkalastusta niin määrän kuin laadunkin suhteen. Isäntäväen reilu palvelualttius ja vapaamielinen suhtautuminen Ahvenanmaan kalastusalueisiin oli erittäin positiivista. Waterfront Villan terassinäkymät ovat myös komeinta mitä olemme saarimaakunnassa kokeneet. Vielä kun veneisiin saadaan hieman isommat moottorit ja rantasauna remontoidaan, niin arvosana on täysi kymppi. Nyt annan 9 ½.

Näyttää taimenpaikalta, mutta on haukipaikka. Keli oli kuvassa niin harmaa, että kuva toimii paremmin mustavalkoisena.

Svinö Stugby » Stugbyvägen 24 22630 Lumparland » Puh. 045 759 57 652 & 0400 219 776 » info@svinostugby.com » www.svinostugby.com

Ahvenanmaalle pääset kätevimmin käyttämällä Silja Linen kalastajien etukoodia 80185 varauksen yhteydessä.


Haaveiletko jo tulevista kalareissuista? Kun on aika jälleen pakata uistimet laukkuun ja vaihtaa vapaalle, kalareissun tunnelmiin pääset jo satamassa. Heti laivaan saavuttuasi voit nauttia herkuttelusta, merinäköaloista ja yhteisistä elämyksistä seurueesi kanssa. Rennoin mielin on hyvä jatkaa matkaa Ahvenanmaan ja Ruotsin kala-apajille.

VARAA SILJA.FI Kun varaat matkan, syötä Yritysasiakas-kenttään sopimusnumero 80185 saadaksesi sopimusedun.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

67


Teksti ARI LAINE Kuvat ARI LAINE & MANUEL VIANA

Istun väsytystuolissa Blue Hunterin takakannella puoliunessa auringon helottaessa pilvettömältä taivaalta. Pam! Uni karisee silmistäni sekunnin murto-osissa kun vapa tärähtää voimalla telineessä. Kaappaan vavan käteeni ja katselen kuinka iso Shimanon hyrräkela suoltaa siimaa hurjaa vauhtia. Kaikki muu unohtuu ja adrenaliiniryöppy syöksyy lävitseni. Tätä on sinimarliinin pyytäminen Kap Verdellä.

68

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Kauas on pitkä matka

Kahdeksan hikisen lentotunnin jälkeen koneemme renkaat koskettavat viimein São Salin lentokentän kiitorataa. Lyhyt siirtymä varusteiden kanssa terminaalin kautta jatkolennolle varsinaiseen määränpäähämme, São Vicenten saarelle. Nopean sisäisen lennon jälkeen olemme lopultakin perillä. Kentällä meitä on vastassa hymyilevä kipparimme, Manuel Viana. Ahtaudumme autoon varusteinemme ja huristamme kohti Mindeloa, joka tulisi olemaan tukikohtamme seuraavan viiden vuorokauden ajan. Kaverimme Ari Helmisen meille järjestämä majoitus sijaitsi paraatipaikalla, aivan urheilukalastussataman tuntumassa. Kap Verde on tunnettu eräänä maailman varmimmista kohteista marliinin kalastajille. Myös meillä oli tavoitteena päästä taistelemaan kalojen kuninkaan, sinimarliinin kanssa. Ja kun vanha kalakaverini Ari Helminen otti yhteyttä ja pyyteli kalaan São Vicentelle, ei asiaa tarvinnut montaa sekuntia miettiä. Mindelosta vesille

Aamiaisen jälkeen arvoimme perinteisesti väsytysvuorot Harrin lippalakkiin pudotetuilla numerolapuilla ja siirryimme kohti satamaa. Laiturissa meidät vastaanotti Blue Hunter -veneen kannella miehistö kansipojat Piteu ja Jandir sekä kipparimme Manuel Viana. Täytyy myöntää, että kyseinen vene oli upein, jossa olen koskaan kalastanut. 43-jalkainen, kahdella 660 hv:n Caterpillar-moottorilla varustettu Riviera-luokan alus. 2 kantta, salonki sekä makuuhytit, suihkut ja 2 wc:tä. Sekä tietysti kaikki kalastukseen tarvittavat välineet. Tunnelmaa paransi vielä tieto siitä, että kipparimme oli aiemmin voittanut useasti Big Game Fishing-kisoja. Kalapaikoista São Vicenten ympäristössä

Yleensä São Vicentellä tuulee lähes poikkeuksetta joko pohjoisesta tai idästä. Kalapaikat määräytyvät yleensä paljolti tuulten mukaan. Tavallisesti marliinia kalastetaan São Vicenten, São Nicolaun tai São Antaon länsipuolella. Niinpä Manuel suuntaakin keulan kohti São Vicenten länsireunaa, São Pedro Banksia. Tuulee sopivasti idästä noin 6 m/s. Kansipojat laskevat conaheadit veteen veneen taakse sopiville etäisyyksille sekä lopuksi teaserit, jotka jäjittelevät kalaparvista syntyviä kaikuja. Ajamme vetovauhtia reilun tunnin varsinaiselle ”spotille”, syvän penkan reunalle. Katselin yläohjaamossa Manuelin GPS-näyttöruutua kun aloimme lähestyä merkattuja ottipaikkoja. Syvyyskäyrä näytti penkan reunalla 840 jalkaa (250 m) ja putosi Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

69


Marliinilippu nostetaan veneen salkoon saadun kalan merkiksi. Kirjoittaja myhäilee ennen lipunnostoa.

Mindelon kalastussatama.

Noin puolen tunnin vääntämisen jälkeen upea kala saadaan veneen vierelle kuvattavaksi. Kippari arvioi marliinille painoa noin 450 paunaa eli 200 kiloa. Peli auki komeasti! Piteu irroittelee conaheadin koukun kalan luisista suupielistä ja nopeiden kuvien jälkeen kaunis kala palaa takaisin omaan valtakuntaansa. Seuraava väsytysvuoro on allekirjoittaneen

Speed-jigausreissun ”sivusaalis”.

aivan sen vieressä peräti 1400 jalkaan (420 m). Juuri tämä penkanreuna oli antanut kalakontakteja viime päivinä. Vihdoin rulla pärähtää

Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta ja tunnit kuluvat verkkaisesti. Sitten viimein, kellon lähestyessä jo kahta alkaa tapahtua. 70

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

”Marliini!”, huutaa kansipoikamme Piteu innoissaan. Harri rynnistää väsytystuoliin ja saa vavan käsiinsä. Ja heti ensimmäinen syöksy on vauhdikas, siimaa häviää kelalta 300 metriä muutamassa sekunnissa. Hiki valuu ja Harri pumppaa vavalla kalaa sisäänpäin. Välillä marliini syöksyy eteenpäin ja vie taas siimaa.

Eikä kovin pitkään tarvitsekaan odottaa, sillä noin tunnin kuluttua äskeisestä pärähtää ison Shimanon jarru jälleen. Siimaa soljuu ulos kelalta ja taistelu alkaa. Marliini hyppää komeasti ilmaan ravistellen vihaisesti päätään. Hiki valuu kaikista huokosista ja kala tempoo nyt alaspäin kohti syvyyksiä. Noin puolen tunnin taistelun jälkeen marliini saadaan veneen viereen irrotettavaksi. Manuel


Sinimarliini on onnellisesti saatu veneen viereen. Kalan miekan kanssa tulee olla todella varovainen.

arvelee tämän kalan painavan 300 paunaa eli 135 kiloa. Hyvin alkoi reissumme. Juhlavissa tunnelmissa vedämme salkoon kaksi marliinilippua saapuessamme Mindelon urheilukalastussatamaan. Ison kalan arpa

Taas nostan Harrin hatusta arvan numero 2 eli hän saa seuraavan väsytysvuoron. Aamupäivä eilisillä ottipaikoilla on eilisenkaltainen eli hiljainen. Harri päättää parantaa kalaonneamme tanssimalla aluksen peräkannella sangen kovaäänisen ”marliini-tanssin”. Kansipojat nauravat kippurassa esitystä. Kellon viisareiden näyttäessä puolta päivää, tapahtuu jotain erikoista. Reunimmaisessa conaheadissa ei ollut jostain syystä koukkua, vaan se toimi ainoastaan teaserina. Tietysti marliini päätti iskeä juuri tähän syöttiin…kamala paukahdus vain kuului kun vapa tärähti luokille laitaa vasten ja sitten oikeni nopeasti. Kolmen kieppeillä iltapäivällä rusahti sitten kunnolla. Manuel karjaisi ”big marlin”, kalan nähtyään. Harri hyppäsi salamana väsytystuoliin ja tiukka taistelu alkoi. Siimaa suhisi kelalta ulos kiivaaseen tahtiin: 300, 400, 500, 600 metriä. Sitten iso sinimarliini hyppäsi kaukana ilmaan conahead suupielessään. Nyt oli iso kiinni. Samassa kala otti suunnan alaspäin vauhtiaan kiihdyttäen. Kesti kolme varttia, ennenkuin Harri sai isomuksen väsyteltyä. Kansipoika nappasi tapsista kiinni ja kala oli pyydystetty. Manuel arvioi yläohjaamosta kalan painavan kutakuinkin 750 paunaa, siis lähes 350 kiloa! Kaunokainen jatkoi vapaana matkaansa ja me uisteluamme.

Syyskauden amberjackeja. Kap Verdellä riittää aina pyydettävää myös silloin kun ei ole marliinisesonki.

Mindelon lentokentän edustalla

Kolmaskin kalapäivämme sujui tutuksi tulleilla nuoteilla. Manuel pyöritteli venettä Mindelon lentokentän edustalla ja otti taas suunnan kohti viereistä San Pedro Banksia. Muutama marliini nousi katsomaan tarjouksiamme, jotka eivät tällä kertaa kelvanneet. Ja kun sitten taas marliinin selkäevä nousi veneen vanaveteen, kokeili Piteu yleensä tällaisissa tilanteissa toimivaa konstia: ”bait and switch”-menetelmää.

”Eikä kovin pitkään tarvitsekaan odottaa, sillä noin tunnin kuluttua äskeisestä pärähtää ison Shimanon jarru jälleen.”

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

71


Iso marliini vie miehiä.

Kap Verde Atlantin valtameressä sijaitseva valtio koostuu viidestä pienestä ja kymmenestä suuremmasta saaresta, joista osa on vulkaanisia ja osa vuoristoisempia. Asukkaita saarilla on noin 500 000. Kap Verdellä on synkkä historiansa orjakaupan keskuksena ajoilta, jolloin se oli Portugalin siirtomaa. Saarten ilmasto on kuuma ja vähäsateinen, tosin saarilla puhaltelee usein vilvoittava merituuli. Keskilämpötilat liikkuvat mukavasti 21-27 asteen tienoilla. Lämpimin kuukausi on syyskuu, kun taas tammi-ja helmikuu ovat yleensä Saharasta lähtöisin olevien hiekkamyrskyjen aikaa. Kap Verden kalastusmatkat Ari Helminen 0500-374714 bluehunter@lohimies.fi www.lohimies.fi

Kap Verde sijaitsee Atlantin valtamerellä, noin 450 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikolta. Kuva Navionics.

72

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Siinä vedetään nopeasti koukulliset conaheadit pois vedestä ja tilalle heitetään suoraan kylmälaukusta valmiiksi koukutettu syöttikala, joka on kiinni 50-paunaisessa kalastussetissä. Jännitys tiivistyi, kun marliini alkoi seuraamaan syöttikalaa veneen vanavedessä, mutta jostain syystä päätti kuitenkin hylätä syötin viime hetkellä ja sukelsi takaisin syvyyksiin. Varttia myöhemmin kääntyi lopulta minunkin arpaonneni, kun sinimarliini täräytti voimalla kiinni conaheadiin ja aloitti villin

tanssinsa pinnassa syöksyen taas vauhdilla kohti syviä vesiä. Hauikset hapoilla ja läpimärkänä hiestä pumppasin kalaa lähemmäs. Iso virhe

Nelisenkymmentä raastavaa minuuttia myöhemmin sain viimein marliinin veneen vierelle. Piteu otti tapsista kiinni ja kalan saanti varmaa. Jandir yritti irrottaa koukkua kalan suupielestä ja hyppäsin väsytystuolista avuksi. Kuvittelin pitäväni paljain käsin marliinin miekasta kiinni, kun kansipoika irrottaa koukun. Iso virhe. Blue Hunterin 2x660 hv vievät kotisatamaan tarvittaessa vauhdilla.


noaksi tapahtumaksi jäi tällä kertaa lähellä venettämme pintaan noussut valas. Sinimarliinin kalastusajat Kap Verdellä

São Vicenten iltatunnelmaa. Koko Kap Verde on varsin vuoristoinen ja vuoret ovat näkyvillä lähes joka paikassa.

Koukku kyllä saatiin suupielestä irti, mutta vahva kala ravisteli irrotuksen aikana päätään raivokkaasti ja oli melko lähellä, ettei koukun lisäksi itseltäni irronnut käsikin. Manuel katseli ylhäältä touhuamme hymyssä suin. Sinimarliin paino oli kipparin mielestä reilusti yli 500 paunaa eli 220 kiloa ja samalla allekirjoittaneen ennätys.

Tuulee, tuulee

Päätimme menestyksemme huumassa ottaa vielä yhden kalapäivän. Pahaksi onneksemme nousi aiempaa huomattavasti kovempi koillistuuli, jolloin kalastuksesta hävisi tuntuma lähes täysin. Piipahdimme São Antaon ja São Vicenten välisessä salmessa, joka oli ottipaikan maineessa. Tuulisen päivän ai-

Kevättalvesta kesään on Kap Verdellä huippusesonki marliinin kalastukseen. Kun se alkaa hiljenemään alkusyksystä, alkavat speedjigauksen kulta-ajat. Kalapaikat löytyvät läheltä, North-West Bank sekä São Antao sijaitsevat molemmat São Vicenten läheisyydessä. Syyskaudella 2019 on näiltä vesiltä nostettu Blue Hunterin kannelle komeita jigikaloja, mm. kookkaita amberjackeja, wahoita, keltaevätonnikaloja sekä monia muita kalalajeja. Erään syksyn jigausreissun paluumatkalla vedettiin vielä heti marliinia ja saaliiksi nousi 750 lbs sinimarliini sivusaaliina.

www.saltwateranglers.fi www.saltwateranglers.fi info@saltwateranglers.fi info@saltwateranglers.fi saltwater anglers oy official saltwater anglers oy official

saltwater anglers finland saltwater anglers finland Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

73


ALIARVOSTETUSTA ARVOKALAKSI Teksti ja kuvat SAKKE YRJÖLÄ

Kuhan hukkapalojen hyödyntäminen

K

aikkien kalalajien rinta- ja vatsaevissä on hyödynnettävää lihaa. Kuhalla ja isolla ahvenella kidusluun, rinta- ja vatsaevien lihakset ovat vahvat ja herkulliset. Evien lihakset ovat kaiken lisäksi kylkilihaksia maukkaampia. Arvokkaita lihoja ei missään nimessä kannata heittää lokeille. Kuhan evät voi savustaa tai friteerata. Muutaman pienen tai parin isomman kuhan friteeratuista evistä saa mahan täyteen. Kannattaa rouskutella myös viuhkaevien rapeat kärjet.

Yleisesti hyödyntämättä jääviä kalan osia:

1. Poskiliha on maukas ja jäntevä lihas. 2. Kuhan rinta- ja vatsaevissä on runsaasti maukasta lihaa. 3. Maksa ja sydän, keittoon tai paistettavaksi. 4. Sukurauhaset, kuten kuvan maidin voi syödä keitossa. Myös pään sisältä löytyy syötäviä kudoksia, kiduksia ei syödä.

Aliarvostetusta arvokalaksi

Friteeratut kuhan evät

Pyörittele evät suolatuissa jauhoissa. Sekoita kananmunat rikki haarukalla. Pyörittele jauhotetut evät kananmunassa. Pyörittele evät lopuksi korppujauhoissa ja paista kuumassa 180-asteisessa rypsiöljyssä rapeiksi ja kullankeltaisiksi. Nostele paistetut evät valumaan talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Tavallisen korppujauhon sijaan voit kokeilla mannasuurimoita tai japanilaisia panko-korppujauhoja. Eri jauhoja voi myös sekoittaa keskenään. Myös öljyä voi maustaa esimerkiksi paahdetulla seesamiöljyllä. Tuplaleivitys:

2 kananmunaa vehnäjauhoa ja suolaa korppujauhoa

74

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

1 3

4 2


Teksti ja kuvat ARI LAINE

Itse ruisleipään tehtyä muikkukukkoa kehtaa tarjota kenelle tahansa. Mahtavan makuista herkkua.

Omatoimisen kalamiehen muikkukukko

K

ukapa ei olisi maistanut Partasen mainioita kalakukkoja Kuopiossa käydessään. Mutta kun näitä herkkuja ei valitettavasti ole esimerkiksi pääkaupunkiseudulla saatavilla, on turvauduttava omatoimisuuteen. Siksipä vinkkaan nyt helpon ja herkullisen reseptin muikkukukon valmistukseen. AINEKSET

» ohutkuorinen pyöreä ruisleipä, jossa on sekä ylä- että alakansi » perattuja muikkuja n. 1/2 kg » pekonia 400 gr » aitoa voita (ei kevytlevitettä) » mausteeksi suolaa

Kukon pohja kannattaa rakentaa huolellisesti.

Aseta iso pala foliota pöydälle. Voitele ruisleivän alakansi runsaalla määrällä voita. Asettele seuraavaksi pekonisiivut alakannen päälle vierekkäin. Sitten on muikkujen vuoro. Asettele fileet vierekkäin pekonien päälle. Lisää pieni ripaus suolaa. Sitten seuraava kerros. Toista samat kuviot. Itse olen yleensä tehnyt kalakukosta kolmikerroksisen. Lopuksi voitele ruisleivän yläkannen sisäpuoli runsaalla voilla. Aseta yläkansi kukon päälle ja foliota kalakukon ympärille useampi kerros. Tee paketista mahdollisimman tiivis. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kalakukon paistoaika on noin 1h 45 min. Paketti kannattaa nostaa uuniin reunallisessa paistoastiassa tai vuoassa, koska voita saattaa valua paketista uuniin. Paistoajan puolivälissä foliopaketti käännetään uunissa kerran ympäri, jotta neste leviää tasaisesti koko kalakukkoon. Tämä kalakukko sisältää runsaasti kaloreita, mutta maku on taivaallisen hyvä! Paljon energiaa sisältävä kalakukko sopii myös mainiosti esimerkiksi vene-evääksi kalastuspäivään.

Muikkufileet, pekoni ja ripaus suolaa yhdistettynä voihin muodostavat runsaan makumaailman.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

75

Omatoimisen kalamiehen muikkukukko

VALMISTUS


PATOLOGIT Teksti AKI JANATUINEN Kuvat AKI JANATUINEN & SEPPO KOLEHMAINEN

Vision tukee Kalastus-lehden ”patologien” työtä monipuolisemman virtavesiympäristön puolesta.

Ingarskilanjoki tunnetaan etenkin meritaimenistaan. Kuva Aki Janatuinen.

Iloisia uutisia Inkoosta Länsiuusimaalainen Ingarskilanjoki on pieni rehevä rannikkoseudun jokivesistö, joka tunnetaan arvokkaasta meritaimenkannastaan. Huoli taimenten tulevaisuudesta sai paikalliset yhdistämään voimansa.

Patologit

P

itkän ja värikkään elämäntyön ympäri maailmaa tehnyt Seppo Kolehmainen muutti 2010 Inkooseen viettämään eläkepäiviään. Seutu oli tullut jo aiemmin tutuksi kalareissujen merkeissä. Työurallaan meribiologinakin työskennellyt Kolehmainen havaitsi, että Inkoon halki virtaavalla Ingarskilanjoella ei mennyt kovin hyvin, vaikka sen taimenkanta olikin elpynyt aallonpohjastaan. Aiemmin kunnostetut koskialueet olivat monin paikoin hoidon tarpeessa. Soraikot olivat alkaneet vähitellen liettyä ja kasvillisuus oli vallannut vajaalla käytöllä olleita kutualueita. Tärkeällä sivupurolla tiheä kasvillisuus haittasi jo kalojen nousuakin kuivina syksyinä.

Ingarskilajoen seurantaa. Kuva Aki Janatuinen.

Tilausta hoitotoimille

Kiinnostuneet löytäneet toiminnan

Elokuussa 2017 järjestettiin infotilaisuus asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus vahvisti alustavaa tilannekuvaa. Joella oli ilmiselvästi tilausta hoitotoimille, joilla meritaimenkantaa saataisiin entisestään vahvistettua. Sattumalta Kolehmainen oli jo valmiiksi mukana kunnan asukkaiden asuinolojen parantamiseksi perustetussa kaksikielisessä ja poliittisesti sitoutumattomassa Pro Inkoo -yhdistyksessä. Ingarskilanjoen hoitotoimet istuivat luontevasti yhdistyksen projektiksi. 76

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Ingarskilanjoella on tehty hoito- ja kunnostustoimia nyt kolmena peräkkäisenä vuotena. Tehdyn talkootyön määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime kesänä järjestettiin jo peräti 14 kunnostustalkoot. Ajankohtaisista asioista on pyritty tiedottamaan yhtä lailla tilaisuuksien, paikallislehtien artikkeleiden kuin sosiaalisen mediankin kautta. Vähitellen yhä useampi joesta ja sen taimenista kiinnostunut on löytänyt toiminnan. Paikallisten asukkaiden ja maanomistajien


ohella talkoissa on ollut runsaasti myös Inkoo-Siuntion Ympäristöyhdistyksen ja Inkoon Virkistyskalastajien jäseniä. Monenlaista toimintaa

Toistaiseksi kunnostusten painopiste on ollut vesistön alajuoksulla. Töitä on tehty niin Ingarskilanjoen pääuomassa kuin siihen laskevassa sivupurossakin. Yhdistyksen järjestämissä talkoissa on rakennettu uusia ja puhdistettu vanhoja soraikkoja. Kalojen liikkumista on helpotettu esimerkiksi uomassa kasvavan kasvillisuuden niitoilla. Toiminta ei ole rajoittunut pelkkiin uomassa tehtäviin kunnostustöihin. Yhdistys on koordinoinut joella myös taimenten kudun seurantaa, jonka avulla pyritään keräämään lisätietoa kutukalojen määrästä ja kutualueiden käytöstä. Jokialueelle nimitetty jokitalkkari on hoitanut myös kalastuksenvalvontaa alueella liikkuessaan. Tuloksia alkaa näkyä

Luonnonvarakeskuksen sähkökalastusseurannan perusteella taimenen poikasmäärät ovat kasvaneet huomattavasti useilla kunnostuskohteilla. Talkoolaiset ovat myös päässeet jo todistamaan kookkaiden meritaimenten kututouhuja vastikään kunnostamillaan soraikoilla. Lupaavat tulokset motivoivat jatkamaan hyvin käynnistynyttä toimintaa. Kuluvalle vuodelle on jo valmisteltu muutamia uusia kunnostuskohteita, jonka lisäksi töitä jatketaan aiemmin aloitetuissa kohteissa. Kunnostuksia on tarkoitus laajentaa mahdollisuuksien mukaan myös vesistön yläjuoksulle ja muihin sivupuroihin. Viranomaisvoimin vuosituhannen alussa tehdyt kunnostukset käsittivät tuolloin vain osan vesistöstä, joten laajoja alueita jäi edelleen odottamaan toimenpiteitä. Vapaaehtoisvoimin pystytään vastaamaan ainakin osaan tarpeesta.

Ingarskilanjoella uurastaneet talkoolaiset ovat saaneet muutamassa vuodessa paljon aikaan. Kuvat Seppo Kolehmainen.

Kustannustehokasta toimintaa

Ingarskilanjoella on tehty paljon jo muutaman vuoden aikana, josta kertovat myös sadat joen hyväksi tehdyt talkootunnit. Tuloksia on saatu hyvin maltillisilla rahallisilla panostuksilla, joita on käytetty lähinnä kiviaineksen ja tarpeellisten työkalujen hankintaan. Hanketta on rahoitettu Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Rosk’n Roll Oy:lta, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä sekä Sophie von Julins Stiftelseltä saaduilla avustuksilla ja lahjoituksilla. www.facebook.com/ingarskilanjoki www.proinga.fi

Kunnostustoimet näkyvät tulevina vuosina joen tuottamien taimenen vaelluspoikasten määrässä. Kuva Aki Janatuinen.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

77

Patologit

Lisätietoa Ingarskilanjoen toiminnasta:


Vene-esittely Nousulistaton runko heittää veden komeasti sivuille. Kuva Janne Koivisto.

Faster 570 vie perille kelistä riippumatta

Kellokoskelainen jykevistä alumiiniveneistään tunnettu Faster esitteli tälle kaudelle uuden 570-mallin, josta on saatavilla CC-keskipulpettiversio sekä yksiosaisella väliovella varustettu tuplapulpettiversio SC. Vene on täysin uusi malli ja korvaa aiemman 560-mallin.

78

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat JANNE KOIVISTO & ANTTI ZETTERBERG

S

aimme Janne Koiviston kanssa koeajoon tuplapulpettiversio SC:n, joka olikin hyvä valinta, sillä koeajopäivänä tuuli puhalteli 15-16 metriä lounaasta nostaen aallonkorkeuden jo varsin merkittäväksi ja pulpettien takana olisi mukava taittaa matkaa. Jotain tuttua, mutta paljon uutta

Vene näyttää tutulta ja tarkoituksenmukaiselta Fasterilta, mutta on monin paikoin täysin uusi. Esimerkiksi veneen runko on 10 senttiä pidempi kuin 560:ssa ja kokonaan uudet ankkurilaatikoiden peräosiin integroidut uima/heittotasot tekevät veneestä kokonaispituudeltaan yli kuusimetrisen. Keulaan on tullut edeltäjään nähden silmiinpistävä muutos pallelinjan muodossa joka on entistä voimakkaampi. Tällä on tarkoitus estää roiskeiden nousua. Runko on täysin nousulistaton ja pohjan V-kulma on 18 astetta. Käytännössä ratkaisulla on haettu pehmeää käytöstä yleisimmissä tilanteissa vesillä. Rosterin väriset kaiteet ovat vaihtuneet mattamustiin ja tuulilasin kehykset sekä rotaatiovaletusta muovista valmistetut pulpetit ovat niin ikään mustia. Ratkaisut tekevät kokonaisuudesta selvästi aiempaa tyylikkäämmän. Tilat

Näinkin iso vene pitää sisällään hyvät avotilat ja tästä SC-mallista kalastaa helposti kolme, ja neljäskin mahtuu vielä mukavasti. Keskipulpettimalli CC omaa vielä hieman suuremmat avotilat. Keulapiikkiin saa mainiosti keulasähkömoottorin ja säilytystilaa löytyy niin siirreltävistä laatikostoista kuin

Pulpetit ovat ergonomisemmat kuin aiemmin. Raymarinen Axiom-sarjan plotteri on vakiona. Kosketusnäytöllinen laite on hieno, mutta kosteissa keleissä tai isommassa läikässä hieman työläs käyttää. Kuva Antti Zetterberg.

Takaosan näkymiä. Siirreltävät laatikostot, ankkurilaatikot sekä uima/heittotasot ovat Fasterin nykytyyliä. Kuva Antti Zetterberg.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

79


Vene-esittely FASTER 570 Nopeissa käännöksissä 570 SC kallistuu voimakkaasti palteen varaan. Kuva Janne Koivisto.

Keulaan mahtuu mainiosti keulasähkömoottori sekä jopa akku tarvittaessa. Kuvat Antti Zetterberg.

mutta kylkiin voi kiinnittää vavanpidikkeet sekä kaiteisiin vapatelineet. Fasterin arvostaa tiettyä työkonemaisuutta ja tehdas onkin viisaasti jättänyt ostajalle tuunausmahdollisuudet.

jettajan ulottuville. Vakiona tuleva Raymarinen Axiom-monitoimilaite on myös hyvin näkökentässä. Virtapistoke jää hieman ratin taakse, mutta esimerkiksi pilssin ja lisävarusteena saatavan tuulilasinpyyhkimen käyttökytkimet löytyvät hyvästä paikasta oikeasta yläkulmasta. Mukavana lisänä ovat mukitelineet niin kuljettajalle kuin apukuskillekin, jota hemmotellaan tuplatelineellä.

Kuljettajan ergonomia

Parhaat puolet paljastuvat tositilanteissa

15 m/s ja vasta-aallokko ei tuota ongelmia, konetehoa voisi olla pari naksua lisää, jotta kulku olisi aallonharjalta toiselle. Kuva Janne Koivisto.

myös keulasta sekä kummastakin pulpetista. Perästä löytyy kaksi hyvän kokoista ankkurilaatikkoa. Turkki on kyynelkarhennettua alumiinia, jota löytyy myös uima/ heittotasoista sekä keulasta että perästä. Fasterilla on selkeästi panostettu liukastumismahdollisuuksien minimointiin ja hyvä niin. Vavoille sopivia laatikoita ei ole, 80

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Uudistettu ohjauspulpetti tuo hallintalaitteet aiempaa paremmin kul-

Koeajopäivänä oli kerrankin kunnon “moukari”, jossa pystyi kokeilemaan pitävätkö valmistajan mainoslauseet paikkansa.


KALAAN KALAAN TOKMANNIN TOKMANNIN KAUTTA KAUTTA 95 95 95 95 3395 29 29 2995 95 95 -24 -24 %% -24 %

39 39 3995

Gamakatsu Gamakatsu Gamakatsu JIGIKOUKKU JIGIKOUKKU

JIGIKOUKKU 5 kpl/pkt 5 kpl/pkt 5 kpl/pkt Laadukas Laadukas Japanilainen Japanilainen Gamakatsu Gamakatsu LaadukasUseita Japanilainen jigikoukku. jigikoukku. Useita kokoja kokoja /Gamakatsu painoja. / painoja. jigikoukku. Useita kokoja / painoja.

Notkea veitsi fileointiin sekä sekä luisenlihan luisenlihan käsitkäsitsekäTerän luisenlihan käsittelyyn. telyyn. Terän pituus pituus 6”/6”/ telyyn. 152 152 mm mmTerän pituus 6”/ 152 mm

99 779999

Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle

ISO LEIKKUULAUTA Suurikokoinen Suurikokoinen leikkuulauta leikkuulauta eräeräja kalamiehille. ja kalamiehille. Suurikokoinen leikkuulauta erä- ja kalamiehille. Koko Koko 8080 x 40 x 40 cmcm Koko 80 x 40 cm

Walz Walz & Schöder & Schöder

Walz Walz & Schöder & Schöder

Walz & Schöder FILEOINTIVEITSI FILEOINTIVEITSI FILEOINTIVEITSI Notkea Notkea veitsi veitsi fileointiin fileointiin

Walz Walz & Schöder & Schöder Walz & Schöder ISO ISO LEIKKUULAUTA LEIKKUULAUTA

Walz & Schöder PALOITTELUVEITSI PALOITTELUVEITSI PALOITTELUVEITSI Lihan Lihan leikkaamiseen leikkaamiseen sekä sekä Lihan leikkaamiseen sekä paloitteluun. paloitteluun. Terän Terän pituus pituus paloitteluun. 7”/7”/ 180 180 mm mm Terän pituus 7”/ 180 mm

Scandinavian Tackle KALASTUSMAGNEETTI KALASTUSMAGNEETTI 200 200 kgkg KALASTUSMAGNEETTI 200 kg Suuren Suuren suosion suosion saavuttanut saavuttanut kalastusmagkalastusmag-

Suuren suosion vedessä saavuttanut kalastusmagneetti. neetti. Nostokyky Nostokyky vedessä 200 200 kg.kg. Mukana Mukana neetti. Nostokyky 200köysi. kg. Mukana palomiehenhaka palomiehenhaka ja 10 javedessä 10 mm punottu punottu köysi. palomiehenhaka ja 10 m punottu köysi.

Walz Walz & Schöder & Schöder

99 889999

9595 1616 1695 Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle Scandinavian Tackle BLACKSOX BLACKSOX VERTSUVAPA VERTSUVAPA

Walz & Schöder FILEOINTIVEITSI FILEOINTIVEITSI FILEOINTIVEITSI Kalan Kalan fileointiin fileointiin sekä sekä

Kalan fileointiin sekä paloitteluun. paloitteluun. Terän Terän pituus pituus paloitteluun. 8”/8”/ 203 203 mm mm Terän pituus 8”/ 203 mm Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle Scandinavian Tackle REVENGE REVENGE VETOVAPA VETOVAPA

REVENGE 1 kpl/pkt 1 kpl/pkt VETOVAPA 1 kpl/pkt Erittäin Erittäin tunnokas tunnokas e-glass e-glass kärkinen kärkinen vetovapa vetovapa

Erittäin tunnokas e-glass kärkinen vetovapa vetouisteluun. vetouisteluun. RstRst vaparenkaat, vaparenkaat, graphite graphite vetouisteluun. Rst vaparenkaat, graphite runko. runko. Toiminta Toiminta 10–25 10–25 lb.lb. Mus Mus exernat exernat empere empere runko. Toiminta 10–25 lb.qui Mus exernat eosam eosam doluptatias doluptatias aliquid aliquid qui omnihit omnihit il idilempere id eosamentiam doluptatias aliquid qui omnihit ildoiddoquasinv quasinv entiam nam nam faccus faccus et et aliante aliante quiqui quasinv entiam nam faccus et aliante qui doluptate luptate odist odist iduntemporum iduntemporum nonsequae nonsequae luptate odist iduntemporum nonsequae

00 00 75 75 7500

BLACKSOX VERTSUVAPA 1 kpl/pkt 1 kpl/pkt 1 kpl/pkt Kevyt Kevyt ja tunnokas ja tunnokas vertsuvapa. vertsuvapa. Hyvä Hyvä va-va-

Kevyt ja tunnokas vertsuvapa. Hyvä valinta linta aloittelevalle aloittelevalle taitai kokeneelle kokeneelle “vertsu” “vertsu” linta aloittelevalle tai kokeneelle “vertsu” miehelle. miehelle. Pituus Pituus 180 180 cm, cm, tominta tominta 5–60 5–60 g. g. miehelle. Pituus 180 cm, tominta 5–60 g.

75 75 75

REVOLVER JIGIVAPA HYRRÄKELALLE HYRRÄKELALLE HYRRÄKELALLE 30ton 30ton hiilikuidusta hiilikuidusta tehty tehty jigivapa jigivapa

30ton hiilikuidusta tehty jigivapa hyrräkelalle. hyrräkelalle. Vavan Vavan toiminta toiminta todella todella hyrräkelalle. Vavan toiminta todella miellyttävä. miellyttävä. Pituus Pituus 210 210 cm. cm. 5–21 5–21 g. g. miellyttävä. Pituus 210 cm. 5–21 g.

Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle Scandinavian BLACKSOX BLACKSOX Tackle

BLACKSOX DROPSHOT DROPSHOT ROD ROD DROPSHOT ROD Vapa Vapa dropshot dropshot jigaukseen. jigaukseen.

00 00 00

Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle Scandinavian Tackle REVOLVER REVOLVER JIGIVAPA JIGIVAPA

99 889999

00 00 75 75 7500

Vapa dropshot jigaukseen. Särkymätön Särkymätön kärki. kärki. Pituus Pituus Särkymätön kärki. Pituus 230 230 cmcm Toiminta Toiminta 5–18 5–18 g. g. 230 cm Toiminta 5–18 g.

9595 69 69 6995

Scandinavian Scandinavian Tackle Tackle Scandinavian Tackle FISH FISH ME ME LUCK LUCK VAVAT VAVAT

FISH ME LUCK VAVAT Kuopiolaisen Kuopiolaisen blogaajan blogaajan Jaana Jaana Jekkosen Jekkosen suunnitsuunnitKuopiolaisen blogaajan Jaana Jekkosen suunnittelemat telemat vavat vavat ahvenenahvenenja kuhanjigaukseen. ja kuhanjigaukseen. telemat vavat ahvenenKuha: Kuha: 210 210 cmcm 10–35 10–35 g g ja kuhanjigaukseen. Kuha:210 210 cm 10–35 Ahven: Ahven: 210 cm cm 3–15 3–15 g g Ahven: 210 cm 3–15 g

9595 69 69 6995

Saatavilla Saatavilla valikoiduista valikoiduista myymälöistämme. myymälöistämme. Katso Katso tuotekohtainen tuotekohtainen saatavuus saatavuus tieto tieto tokmanni.fi tokmanni.fi 1/20 | Kalamies.com Saatavilla valikoiduista myymälöistämme. Katso tuotekohtainen saatavuus tieto Kalastus-lehti tokmanni.fi

81


Vene-esittely FASTER 570

Keulaan asti yltävät palteet pitävät pahimmat roiskeet partaan ulkopuolella ja tuovat veneen olemukseen jykevyyttä. Kuva Janne Koivisto.

Jo heti satamasta lähdettyämme huomasimme, että Faster kulkee mukavan pehmeästi kuoppaisessakin kelissä. Pystyin ajamaan 24-25 solmun matkavauhdilla koko matkan Vuosaaresta Sipoon Kaunissaaren vesille vaikka lounaistuuli oli 15 m/s. Faster 570 on selkeästi merikalastajan tai ulkosaaristolaisen vene. Voisinkin luonnehtia, että kalalaji, joka tätä venettä parhaiten kuvastaa, on meritaimen. Taimenpaikat kun ovat yleensä selkien takana ja monta kertaa on todettu, että vaikka keli olisi kovakin, niin kalat löytyvät jostain mistä löytyy suojaa. Tätä suojaa vaan ei pysty lähteä kevyemmällä kalustolla etsimään, joten siksi Faster 570 toimii erityisesti tässä haastavassa lajissa. Toki se soveltuu mainiosti myös suojaisille hauki- ja kuhavesille, mutta parhaimmillaan se on pienessä läikässä merellä. Ajokokemuksia

Koeajoveneemme oli varustettu 100 hv Hondalla, hydrauliohjauksella ja trimmilevyillä. Mielestäni 100 hv moottori on hieman liian puhditon näinkin isoon veneeseen ja esimerkiksi raskaammalla kuormalla liukuun lähtö olisi työlästä. Kahden hengen ja kalavarusteiden kanssa saimme Jannen kanssa reilut 30 solmua huippuja, mutta huippunopeutta tärkeämpi on taloudellinen matkavauhti. 100 hv moottori joutuu kiertämään vakiopotkurilla yli 4500 kierrosta minuutissa pitääkseen 2324 solmun matkavauhdin, mikä on mielestäni pari naksua liikaa. 100 hv VTEC-moottorin taloudellisin alue on noin 39004200 kierroksessa hieman veneestä ja potkurista riippuen. Suositankin 570:een 115 hv moottoria, joka on suurin, mitä valmistaja suosittelee. Fasterin parasta antia on sen immuniteetti aaltojen iskuille. Pystyin pyörittämään venettä erittäin reippaassa aallokossa mielin määrin ilman pelkoa siitä, että sen ominaisuudet loppuisivat kesken. Se on johdonmukainen ja turvallinen ajettava myös silloin kun keli ei ole varsinainen veneily- tai kalakeli. 82

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Takaosan uima/heittotasot tuovat veneeseen kuin huomaamatta lisää tilaa. Kuva Antti Zetterberg.

Sininen laatta kertoo veneestä olennaisen. Kuva Antti Zetterberg.


Vene-esittely FASTER 570 Loppusanat

Faster 570 CC/SC-malli on onnistunut evoluutio 560:sta. Veneen ulkomuoto on entistä tyylikkäämpi, mutta silti Fasterille ominainen tarkoituksenmukaisuus on vahvasti läsnä. Vene on reippaassa kelissä ja vaativassa merikäytössä kuin kotonaan ja sillä pärjää myös vakavammassa kalastuksessa hyvien tilojen ansiosta. Suosittelen hankkimaan veneen 115 hv moottorilla, jotta reserviä löytyy silloin kun sitä tarvitaan.

Faster 570 CC/SC » Pituus » Kokonaispituus Apukuskin pulpetti. Kuva Antti Zetterberg.

Nousulistattoman ja mukavan rungon kääntöpuolena huomataan hienoinen levottomuus nopeissa käännöksissä sekä veden roiskuminen näyttävästi sivuille. Kovaan keliin suunnitellussa veneessä luulisi olevan kiinnipitokahvoja enemmänkin, mutta niitä ei löytynyt ensimmäistäkään. Tämä olisi hyvä korjata mahdollisimman pian, sillä veneen olemus huutaa kovaa ajoa. Kuskin ja apukuskin konsolien alle voisi myös laittaa jalkatuet, jotta venettä voisi ajaa mahdollisimman kovassa kelissä istualtaan.

6,15 m

» Leveys

2,20 m

» Paino

620 kg

» Henkilöluku » Kantavuus » Tehoalue » Hyväksyntä

Pientä korjattavaa

5,74 m

» Sadevesityhjentyvä » Polttoainesäiliö

8 700 kg 80-115 hv CE/C on 140 l

» Pohjan paksuus

4 mm

» Pohjan v-kulma

18°

» Pakettihinta » Lisätietoa

(100 hv) 34 500 euroa www.faster.fi

Ursuit ® Sea Horse Coastal

URSUIT.COM Ikuista, jaa & löydä p a r h a a t k a l a he t ke t myös somessa!

#ursuit Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

83


Esittely

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Lowrance Hook Reveal tuo kalliimmista laitteista tutun FishReveal-ominaisuuden myös edullisempaan hintaluokkaan.

Viistoluotausnäkymä on tarkka.

kaikuluotain. Luotaimesta saa parhaimman hyödyn käyttämällä Triple Shot -anturia (vain 7” ja 9”) jossa on korkea CHIRP-taajuus, SideScan-viistoluotaus ja DownScan Imaging (DI)-tekniikat. Tärkein uudistus on FishReveal-toiminto

Parannettu oikeista paikoista

Lowrance Hook Reveal Lowrancen Hook-sarjan viimeisin

tulokas Reveal on hieno esimerkki siitä, miten yhä kehittyneempi tekniikka siirtyy entistäkin kilpailukykyisempään hintaluokkaan.

K

alastuselektroniikkavalmistaja Lowrancella on kattava mallisto kaikkiin kalastustyyleihin. Valmistaja on tunnettu siitä, että myös edullisempien laitteiden käyttäjät pääsevät nauttimaan kalliimpien laitteiden teknisistä innovaatioista. Näin kynnys uusien tekniikoiden käyttämiseen pienentyy ja samalla ymmärrys vedenalaisesta maailmasta kasvaa.

Millaisesta laitteesta on kyse?

Lowrance Hook Reveal -mallisto koostuu 5-, 7- ja 9-tuuman ja 800 x 480 pikselin resoluution näytöllä varustetuista laitteista. Ne ovat kaikki nykyaikaiseen tyyliin yhdistelmälaitteita eli niistä löytyy kaikuluotain sekä karttaplotteri, joka hyödyntää joko C-Map tai Navionics-karttoja. MicroSD-korttipaikkoja on yksi. Lähtöhinnaltaan reilun 450 euron (5”, 83/200 HDI-anturilla) laite tarjoaa paljon. Ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa auringonpaisteessakin hyvin näkyvä 1100 nitsin SolarMAX-näyttö, reaaliaikainen Genesis Live –kartoitus sekä automaattisesti säätyvä

Valikot voi järjestää kätevästi oman maun mukaan. 9-tuumaiseen mahtuu paljon tietoa.

84

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

FishReveal toimii samalla hyvänä esimerkkinä teknisten innovaatioiden siirtymästä edullisempaan hintaluokkaan, sillä se esiteltiin alun perin vuonna 2018 Lowrancen NOS59-ohjelmistopäivityksen yhteydessä kalliimpiin HDS Carbon-, HDS Gen 3- ja Elite-Ti -laitteisiin. Kyseessä on tekniikka, joka nimensä mukaisesti paljastaa helpommin yksittäisetkin kalat erilaisten pohjanmuotojen läheisyydestä. FishReveal perustuu CHIRP- ja DownScan-informaation yhdistelmään, josta laitteen ohjelmisto muodostaa selkeän kuvan kalastajan tulkittavaksi. Kalastajaa tämä hyödyntää merkittävästi, sillä ennen tieto oli saatavissa vain kahta eri näkymää yhdistelemällä. Nyt ruudun tilaa voi tarvittaessa hyödyntää muuhun tai vain nauttia koko ruudun kokoisesta FishReveal-näkymästä. Käytössä

Meillä oli kokeessa malliston suurin eli 9-tuumainen versio monipuolisella Triples-

Omien karttojen teko Genesis Liven avulla antaa huomattavasti enemmän tietoa. Ylhäällä olevassa kuvassa C-Mapin peruskartta, alhaalla Genesis Liven näkymää.


”Omat kartat tuovat varsinkin tuntemattomalla vesialueella kalastamiseen tietynlaista luottoa, jota ei välttämättä valmiilla kartoilla pysty saavuttamaan.” kalliimpien mallien tasolle, mutta ero on käytännössä marginaalinen, sillä kalliimpien mallien käyttö tapahtuu pääosin kosketusnäytön avulla. Laite ei ole NMEA2000-yhteensopiva, joten sitä ei voi verkottaa muiden laitteiden tai perämoottorin kanssa. Omien karttojen teko sujuu mallikkaasti

Kalastaja tarvitsee käytännössä kaikuluotaimen ja kartan. Lowrancen erinomainen Genesis Live -kartoitustekniikka toimii todella sujuvasti ja omien karttojen teko onnistuu kalastuksen yhteydessäkin. Omat kartat tuovat varsinkin tuntemattomalla vesialueella kalastamiseen tietynlaista luottoa, jota ei välttämättä valmiilla kartoilla pysty saavuttamaan. Genesis Live-kartoitusta on mahdollista tehdä joko C-Map karttakortin aineiston päälle tai tyhjälle muistikortille. Tehokas luotain

FishReveal paljastaa kohdekalat selkeästi eri väreinä.

Hook Reveal kannattaa hankkia Tripleshot-anturilla, mikäli harrastaa vähänkään enemmän kalastusta. Anturin myötä tulevat myös viistokaikuominaisuudet, joten pieni lisähinta verrattuna perusanturiin kannattaa maksaa. FishReveal toimii myös HDI-anturilla 5” mallissa. Kenelle?

Vaikka Lowrance Hook Reveal on edullinen, se ei kuitenkaan merkitse sitä, että siitä puuttuisi jotain olennaista. Mikäli harrastat aktiivisesti heittokalastusta ja liikut paljon eri paikoissa ja eri olosuhteissa, on Hook Reveal hyvä vaihtoehto. Vähäinen virrankulutus (1,25A 7” näyttö täydellä kirkkaudella), tehokkaaseen kalastukseen optimoidut ominaisuudet ja mainio hinta-laatu-suhde ovat hyviä perusteita hankinnalle.

FishReveal toimii myös HDI-anturilla.

hot-anturilla, yhdistelmän suositushinta ilman karttakorttia on maltilliset 919 euroa ja sijoitukselle saa paljon vastinetta. Lowrance Hook Revealin käyttöliittymä noudattaa muista Lowrancen laitteista tuttua logiikkaa, jossa näkymät voi halutessaan muokata mieleisikseen värejä, asetteluita ja pikatoimintoja myöten. Toimintoja käytetään näppäimistä ja kosketusnäyttöä ei ole. Näppäimet ovat kumia ja riittävän isoja käytettäväksi myös hanskat kädessä. Näppäimien tuntuma ei aivan yllä

Lowrance Hook Reveal Laitteita on saatavilla seuraavilla kokoonpanoilla:

» Hook Reveal 5 HDI-anturilla » Hook Reveal 7 HDI-anturilla  » Hook Reveal 7 Tripleshot-anturilla  » Hook Reveal 9 Tripleshot-anturilla  Ominaisuudet:

» Yhteensopiva MotorGuide Xi3:n ja Xi5:n kaikuanturien kanssa » Yhteensopiva Navionics Gold ja C-Map -karttojen kanssa » FishReveal » Reaaliaikainen Genesis Live –kartoitus » Automaattisesti säätyvä kaikuluotain » SolarMAX-näyttö » Uudet kaikunäkymien väripaletit » Optimoitu näppäimistö ja tärkeimpien toimintojen käyttö yhdellä kosketuksella » Kartat C-MAP, C-MAP Genesis, Navionics » 1 MicroSD-korttipaikka » Hinta alkaen 459 euroa (5”, HDI-anturi). Lisätietoa www.lowrance.com/fi

Hook Reveal takapaneelista löytyvät liitännät virralle ja anturille. Helppoa ja yksinkertaista. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

85


Esittely

Honda BF6 lähtee todella helposti käyntiin.

Pienveneen monipuolinen voimanpesä

Honda BF6

Pikkumoottorit ovat vuosikausia menneet samalla reseptillä, eikä niissä ole

juurikaan nähty kovin erikoisia teknisiä innovaatioita. Tämä on taannut nopean valmistuksen ja kuluttajaystävällisen hinnoittelun. Honda päivitti viisi vuotta sitten pienimmän pään mallisarjaansa ja lisäsi hyväksi koettuun rakenteeseen nykyajan ratkaisuita. Kokeilimme BF6-mallia viime syksyn Ahvenanmaan reissulla.

2

7,5-kiloinen ja 6 hevosvoiman pitkärikinen Honda laitettiin heti kovaan paikkaan Linder 440:n perälautaan ja kyytiin hyppäsi 3 aikuista miestä hauenkalastusvarusteet mukanaan. Moottori oli selvästi

86

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

alitehoinen kyseiseen veneeseen, jos asiaa tarkastellaan ajo-ominaisuuksien kannalta. Nyt tarkoitus olikin kokeilla tilannetta, jolloin pienvene on kuljetettu uusille kalavesille ja liikkuminen tapahtuisi pienellä alueella, kuten esimerkiksi pienillä järvillä. Lisämausteen haasteeseen antoi syksyisen Ahvenanmaan olosuhteet. Tekniikkaa

Nelitahtisen ja yksisylinterisen moottorin iskutilavuus on 127 kuutiosenttiä. Täyskaasulla kierroslukualue löytyy 5 000 — 6 000 rpm väliltä. Moottorissa on öljynpaineen merkkivalon lisäksi öljyvahti. Se rajoittaa kierrokset 2 300:aan, jos öljynpaine laskee. Etenkin kylmässä käynnistämistä auttaa Hondan puolipuristin. Puolipuristin vetää toisen sylinterin pakoventtiilin auki, jolloin

vetämällä käynnistettävä moottori lähtee pyörimään helpommin. Tämä todettiin käytännössä toimivaksi ratkaisuksi kahtena kylmänä aamuna. Kumiripustus tasaa värinöitä

Pienissä perämoottoreissa on nelitahtisuudesta huolimatta varsin värinäinen käynti johtuen yhdestä sylinteristä. Usein melukin on kovien kierrosten johdosta ollut turhan korkealla tasolla. Honda on onnistunut tekemään moottorista tasaisemmin käyvän ja hiljaisemman moottorilohkon uudella kumiripustuksella. Täy skaasulla Honda BF6 painaa lyhytrikisenä 27 ja pitkärikisenä 27,5 ajaessa melu pysyi kiloa.


Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & MATTI JÄNNÄRI

hyvin aisoissa eikä kuskin käsikään väsynyt liikaa ohjauskahvassa. Totta puhuen pienissä moottoreissa on kuitenkin enemmillä sylintereillä varustettuihin serkkuihinsa nähden paljon värisevämpi käynti. Tehokas laturi

Kokoluokassaan varsin tasainen käynti mahdollistaa uistinten pitämisen veneen perälaudalla.

Moottorissa on vakiona 6 ampeerin latausjärjestelmä. Se riittää aiempaa paremmin esimerkiksi pienveneen kaikuluotaimen akun lataamiseen. Potkurivalikoimassa on viisi potkuria, mukautuen myös kalastajien erikoistarpeisiin. Rikipituuksina on lyhytrikinen (15” / 38 cm) kuin pitkärikinenkin (20” / 51 cm). Moottorilla on viiden vuoden takuu. Vähäruokainen

Vakiona moottorissa on 1,5 litran kiintosäiliö. Siihen on kuitenkin mahdollista liittää irtotankki, jollainen meillä oli käytössämme 12 litran vetoisena. Kolmen päivän jatkuvan kalastamisen ja ajamisen jälkeen bensiiniä oli jäljellä vielä 4 litraa, mitä voi pitää kiitettävänä tuloksena ottaen huomioon raskaan lastin ja meriolosuhteet. Honda BF6 on hyvä valinta pienveneen voimanlähteeksi, mikäli polttomoottorille on tarvetta. Helppo käynnistys, luokkaansa nähden tasainen käynti, latausteho sekä käsiteltävyys puoltavat valintaa. Kampanjahinta 1550 euroa. Lisätietoa www.hondamarine.fi.

Vaihteiston kytkin löytyy vasemmasta kyljestä. Irtotankin letku näkyy kiinnitettynä.

Moottorin käyttö on mukava kaikissa tilanteissa ja siitä löytyy myös matalan veden asento. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

87


Esittely

Garmin Force edustaa uutta keulasähkömoottoreiden suunnittelusukupolvea.

Uutta voimaa vesille

Garmin Force G

armin Force näyttää erilaiselta kuin markkinoilla olevat Minn Kota ja MotorGuide-keulasähkömoottorit. Se edustaa uutta keulasähkömoottoreiden sukupolvea, johon kuuluvat myös meidän markkinoillemme tulevat MotorGuide Tour ja Lowrance Ghost. Huomattavaa tukevuutta

Forcen rakenne on erittäin jämäkkä. Runko on vahvaa alumiinivalua ja kaksoiskaasujousi huolehtii pehmeästä ja täsmällisestä noston ja laskun liikeradasta, joka tapahtuu nostokaapelin avulla. Kaikki tapahtuu tukevan hallitusti, mitä tässä hintaluokassa, lähes 4000 euroa, olevalta laitteelta sopii odottaakin. Korkeatasoista käytettävyyttä

Garmin Forcessa on panostettu myös käytön helppouteen. Moottorin runkopaneelissa on selkeä näyttö, josta näkee käytössä olevan tehon sekä laitteen tilan. 88

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Kelluva ja vedenpitävä kaukosäädin muistuttaa tv:n kaukosäädintä ja sen näytöstä näkee niin tehon kuin myös kulloisenkin nopeuden. Kaukosäätimellä voidaan luonnollisesti ohjelmoida erilaisia reittejä ja sijainteja. Kaukosäätimeen voidaan myös ohjelmoida neljä pikatoimintonäppäintä, jolloin Garmin-päätelaitteet synkronoituvat käytettävän toiminnon mukaan. Esimerkiksi jos ykköstoiminto on vaikkapa ”kalan etsintä”, niin kaikki laitteet menevät ennalta-asetettuun tilaan, kuten vaikkapa viistoluotaukseen ja LiveScopeen. Forcessa on langaton yhteys karttaplotteriin ja kiinteä automaattiohjaus. Forcen kiinteä automaattiohjaus on integroitu Garmin-karttaplotteriin, joka mahdollista automaattiohjauksen ohella myös erittäin tarkan taivasankkuroinnin, suuntalukituksen sekä etenkin vertikaalikalastajille tärkeän vakionopeussäätimen. Laitteen hallinta ja

Forcea on mahdollisuus hallita myös polkimella. Tämä on kätevää etenkin silloin kun ollaan yksin kalassa.

Forcessa on integroitu anturi myös ”torpedossa”.

toimintojen käyttö onnistuu luonnollisesti myös Garminin plotterin kautta. Uutena ominaisuutena Forcea voi hallinnoida myös eleohjauksella, jolloin kurssia voidaan korjata osoittamalla kaukosäätimellä haluttuun suuntaan.


Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja TOMI TIKKANEN

Hiljaista tehoa

Forcen sähkömoottori on hiiliharjaton ja erittäin hiljainen. Hiiliharjattomat moottorit eivät sisällä kuluvia harjaksia ja ne ovat pitkäikäisiä. Sähkömoottori toimii joko 36 tai 24 V:n jännitteellä. Valmistaja kertoo, että 24 V:n jännitteellä sen käytännön työntövoima vastaa kilpailijoiden 36 V:n moottoreita, tiedä häntä, mutta moottori vei Tomi Tikkasen ylin tonnin painavaa Trackeria 24 voltin teholla melkein kolmen solmun vauhtia. Tällöin absoluuttinen työntövoima oli 80 lbs. 36 voltilla luvataan 100 lbs, mikä ei absoluuttisesti ole enempää kuin kilpailijoilla. Integroitu kaikuluotain

Moottorin integroidussa kaikuanturissa on perinteinen CHIRP-luotain ja Garminin omaan tekniikkaan perustuvat ClearVü- ja SideVü-luotainominaisuudet. Kohuttua Panoptix LiveScope –luotainta voi luonnollisesti käyttää myös Forcen kaverina, mutta LiveScope-luotaimen sijoitus on parhaimmillaan joko perässä tai pyöriteltävässä varressa veneen sivuilla. On hyvä huomata, että täysi luotaintuki on tarjolla ainoastaan Garmin GPSMAP 8400/8600xsvja ECHOMAP Ultra -malleissa.

Mukana poljin

Forcen mukana toimitetaan langaton poljin, jonka avulla kädet pysyvät täysin vapaana kalastukseen. Poljin toimii AA- eli sormiparistoilla, mutta polkimen voi kytkeä myös kiinteästi.

Forcen potkuri on kaksilapainen ja lapojen reunat ovat viistetty sekä uritettu pidon maksimoimiseksi.

Nostaminen tapahtuu vaijerista ja asento pysyy hyvin hallinnassa kaasujousen avulla.

Onko hintansa väärti?

Garmin Force on hintava, siitä ei pääse mihinkään. 50-tuumaisella rikillä varustetun moottorin suositushinta on 3799 euroa ja 57-tuumaisen vielä pari sataa enemmän. Hinnalla saa kuitenkin markkinoiden ehdotonta huippua olevaa suorituskykyä ja erittäin kovaa käyttöäkin sietävän rakenteen ja voimansiirron. Kolmen vuoden takuun makeassa vedessä omaavan ja ISO 13342 -standardin mukainen (perämoottorin työntövoimaa määrittelevä standardi) Force on tosiharrastajan tai ammattilaisen laite, satunnaiseen mökkikäyttöön löytyy muitakin ratkaisuja. Tutustu Garmin Forceen https://buy.garmin.com/fi-FI/ FI/p/610414#overview

”Kaukosäätimellä voidaan luonnollisesti ohjelmoida erilaisia reittejä ja sijainteja.”

Kaukosäädin muistuttaa lähes tv-kaukosäädintä. Laitteessa on lisäksi eleohjaus.

Moottorin toimintatila näkyy etupaneelissa. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

89


Esittely Mega 360 Imaging toiminnassa. Aivan kuin tutka veden alta.

Megatarkkaa tutkakuvaa veden alta

Humminbird MEGA 360 Imaging Luotainvalmistajat kilpailevat aktiivisesti siitä kenellä on tarkin tai tehokkain luotain. Kehitys on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin ja nyt esittelyssä oleva Humminbird Mega 360 Imaging edustaa jo toista sukupolvea. Kyseessä on markkinoiden ainoa viistokaikuluotain, joka tarjoaa 360 asteen tutkamaisen tilannekuvan veden alta. Se myös palkittiin vuoden 2019 iCast-kalastusmessuilla parhaana tuotteena.

H

umminbirdin ratkaisu perustuu pyörivään anturiin, joka piirtää luotaimen näytölle yli megan (1,050-1,175 MHz) taajuudella päivittyvää kuvaa tutkan tyylisesti pyöreään näyttötilaan. Anturi kiinnitetään Minn Kota Ultrex tai Fortrex -keulasähkömoottorin oheen omaan telineeseensä. Laite on saatavilla myös ns. Universal-kiinnityksellä erilliskäyttöön. Luotausnäkymän voi rajata myös eriasteisiksi sektoreiksi veneen eteen tai sivuille.

90

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Sektorirajaus toimii mainiosti esimerkiksi silloin kun kalastetaan liikkuvasta veneestä veneen kylki kohti rantaa, jolloin suuntaus pysyy koko ajan kalastettavassa alueessa. Näkymää voidaan myös vaihtaa etu-, sivu- tai takapainotteiseksi, jolloin alueilla havaittuihin kaloihin tai muihin kohteisiin voidaan keskittyä tarkemmin.

Anturin keskellä oleva osa pyörii kuin tutkan antenni.

Yli 1000 neliön luotausnäkymä

Mega 360 Imaging tuottaa päivittyvän ympyrän muotoisen näkymän, jonka halkaisija on parhaimmillaan 38 metriä. Halkaisijaltaan 38 metrin ympyrän pinta-ala on yli 1000 neliötä, joten laitteella pystyy luotaamaan isojakin alueita varsin nopealla tahdilla. Anturi kytkeytyy päälle automaattisesti kun se koskettaa veteen ja menee vastaavasti pois päältä kun se nostetaan vedestä. Tämä on järkevää, sillä anturi on pyörivä ja kuluttaisi muuten turhaa sähköä. Kuusi luotausnopeutta

Mega 360 Imaging -luotausta on mahdollista käyttää kuudella eri luotausnopeudella.

Näkymää voi rajata ja sitä edelleen tarkentaa zoomilla.

”Anturi kytkeytyy päälle automaattisesti kun se koskettaa veteen ja menee vastaavasti pois päältä kun se nostetaan vedestä.”


Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja TIMO SALMIA

Mitä hitaammin luodataan, sitä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa jälkeä syntyy. Silloin kun esimerkiksi kartoitetaan uutta aluetta, voi nopeutta lisätä ja kun jotain mielenkiintoista osuu eteen, niin hidastetaan niin veneen kuin anturinkin nopeutta. Enimmillään 10-kertainen zoomaus helpottaa löydettyjen kohteiden tarkastelua, on kuitenkin hyvä muistaa, että zoomaus toimii parhaimmillaan silloin kun ei olla liikkeessä. Kontrastia, herkkyyttä ja tarkkuutta on helppo säätää luotauksen aikana. Käyttö

Kalastusopas Timo Salmia on käyttänyt myös 360:n edellistäkin sukupolvea ja hän löytää uudesta Megasta jatkuvasti omaa kalastustaan hyödyntäviä seikkoja. Ehkä tärkeimpänä hän nostaa selkeän alueen tilannekuvan haltuunoton erittäin tarkalla piirrolla. Laajalla keilalla saadaan nopeasti kalapaikan luonne esiin ja löydetään mielenkiintoiset kohteet ja niitä voidaan ruveta tarkastelemaan lähemmin. Toinen tärkeä seikka liittyy turvallisuuteen. Koko veneen ympärille laajalle alueelle luotaava näkymä paljastaa nopeasti edessä piilevät esteet kuten haamuverkot tai pohjasta törröttävät tukit. Mega 360 Imaging -anturi on yhteensopiva Humminbird Helix G3N -malleihin ja kaikkiin Humminbird Solix G2 -malleihin. Ominaisuuksia voidaan laajentaa Humminbird Heading Sensor -lisälaitteella, jolla mahdollistetaan reittipisteiden näkyminen sekä niiden tekeminen 360 näkymässä. Samat ominaisuudet ovat myös käytössä silloin kun laite on liitetty Minn Kota LINK -laitteen kanssa. Hinta on alkaen 1798 euroa, joten Mega 360 Imaging on vakavan harrastajan tai ammattilaisen laite. Hintaan sisältyy Mega+ -kurssi. (Koronavirustilanne voi vaikuttaa kurssin järjestämiseen.)

Paljon syöttikalaa veneen ympärillä.

Kivikko kello 11 ja reittipiste merkitty.

Lisätietoa: www.normark.fi/360

Sektori on valittu ja reittipiste merkittynä.

Säätöjä voi tehdä mieleisekseen helposti valikkonäkymän kautta.

Kuvassa näkyy kuha välivedessä veneen oikealla puolella.

Mega 360 Imaging -anturi kiinnitettynä Minn Kota Ultrexiin. Anturi pitää olla sijoitettu tähän kohtaan, jotta se on riittävän alhaalla, muttei osu potkuriin.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

91


TEKNIIKKA Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja ESKO LAHTINEN

Trimmitasot auttavat säätämään veneen asentoa. Automaattisesti säätyvät trimmit vapauttavat kipparin keskittymään itse ajamiseen. Nämä Lencon trimmilevyt eivät olleet alunperin automaattiset.

Automaattiset trimmitasot optimoivat veneen asennon

T

rimmitasot auttavat säätämään veneen kulkuasentoa optimaaliseksi ja oikeassa asennossa niin turvallisuus kuin taloudellisuuskin ovat parhaimmillaan. Trimmien käyttö käsin ajon aikana ja varsinkin kovemmassa kelissä tuo ajamiseen turhaa lisähaastetta, mutta vaasalaisen Mente Marinen ACS R –trimmiautomatiikka vapauttaa kädet keskittymään ajamiseen ja säätää trimmejä aina optimaaliseen asentoon.

Tekniikka

Trimmiautomatiikan asennus manuaalisiin trimmitasoihin

Helsinkiläinen kalamies Esko Lahtinen tuskaili pitkään manuaalitrimmiensä säätöjen kanssa. Trimmien säätimiä vaivasi toimintahäiriö, joka aiheutti sen, että trimmit rupesivat kalapaikalla pitämään ääntä, jolloin surina kuului kaloja häiritsevästi veden alle. Eskon veneenä on syvän V-pohjan omaava Silver Hawk 540 ja trimmitasoina ovat Lencon manuaaliset sähkömekaanisesti säädettävät mallit. Mente Marinen trimmiautomatiikka sopii Lencon tasoihin ”heittämällä”, sillä se on suunniteltu toimimaan yleisimpien trimmijärjestelmien kanssa. Ainoastaan vanha manuaalitrimmien ohjainpaneeli ja ohjausyksikkö control box piti poistaa. Eskon hankkima ACS R (Roll) korjaa automaattisesti veneen optimaaliseen kulkuasentoon sivusuun- Mente Marinen äly on pakattu näin pieneen tilaan. 92

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Vanhat johdot käyvät, mutta ne liitetään suoraan Mente Marinen paneelin taakse ilman eri liittimiä


TEKNIIKKA

Testaus ennen lopullista asennusta. Toimii kuten pitää.

Mente Marinen hallintapaneeli liitetään vanhoihin johtoihin, joten mitään uusia vetoja ei tarvita.

Alkuperäinen trimmitasojen ohjausyksikkö tulee Mente Marinen hallintapaneelin jälkeen toimettomaksi.

Vasemmalla vanha manuaalinen käyttökytkin. Menten automaattikytkin korvaa tämän sekä suuren ohjausyksikön.

”Mente Marinen järjestelmä mukautuu automaattisesti veneen ominaisuuksiin, kuormaukseen, kulkunopeuteen ja sääolosuhteisiin.”

Älyä pienessä tilassa

Kehitys on mennyt valtavasti eteenpäin. Mente Marinen oma ohjainpaneeli sisältää käyttökytkimien ohella kaiken älyn mitä automaattinen trimmijärjestelmä tarvitsee eikä pokkarikirjan kokoista vanhaan Lencon ohjausyksikköä enää tarvita, joten veneeseen tulee tämän myötä lisää tilaakin. Yksinkertaista asentamista

Kun olimme purkaneet vanhat osat pois, meille jäi vain levyistä tulevat johdot ja virtajohto kytkettäväksi Mente Marinen paneeliin, joka on kooltaan samanlainen kuin Lencon entinen, ainoastaan asennusreikien paikat piti vaihtaa. Kytkennät tehdään ruuviliittimillä kuorien johdon pää ja kytkemällä asennuskiskoon, joka on kiinni paneelissa. Ohjeissa on selkeästi kerrottu mihin kohtaan kukin johto laitetaan eikä ohjetta seuraamalla virheitä pääse tapahtumaan. Asennuksen ja testauksen jälkeen eristimme johdot huolellisesti. Aika asentamiseen meni reilu tunti, joten mistään vaikeasta projektista ei ole kysymys. Käyttöönotto

Kun kytkennät ja toiminnot olivat valmiita, tulee trimmitasot kalibroida automaattiselle ohjausjärjestelmälle. Kalibrointi tapahtuu yk-

sinkertaisesti: ylintä ja alinta näppäintä painetaan samanaikaisesti 5 sekunnin ajan, jolloin ACS tietää, että kalibrointia ollaan tekemässä. Tämän jälkeen painikkeita pidetään alas painettuina 9 sekunnin ajan, jonka jälkeen järjestelmä aloittaa enimmillään minuutin mittaisen kalibroinnin. AUTO-merkkivalon vilkkumisen loppuminen kertoo kalibroinnin valmistumisesta. Mikäli ACS siirretään toiseen veneeseen, täytyy kalibrointi luonnollisesti tehdä uudestaan. Ajossa

Mente Marinen järjestelmä mukautuu automaattisesti veneen ominaisuuksiin, kuormaukseen, kulkunopeuteen ja sääolosuhteisiin. Nopeuden laskiessa liukukynnyksen alle, trimmitasojen vaikutus häviää. ACS havaitsee tämän eikä tee säätöjä. Veneen vauhdin kiihtyessä ACS käynnistyy automaattisesti ja korjaa kulkuasennon takaisin toivottuun asentoon. Järjestelmää on mahdollista käyttää myös manuaalisten trimmien tapaan ja sen avulla voidaan etsiä haluttu kulkuasento veneelle. Oikean asennon löydyttyä asento voidaan lukita muistiin ja automatiikka huolehtii lopusta. ACS:n huomattavin etu on sen helppoudessa – se on helppo asentaa ja käyttää. Koska automatiikka huolehtii veneen optimaalisesta asennosta, voi kuljettaja keskittyä rauhassa ohjaamiseen muuttuvissa sääolosuhteissa tai veneen painopisteen muuttuessa. Lisätietoa: www.mente-marine.com

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

93

Tekniikka

nassa ja estää kallistumisen. Silver Hawkin kokoiset veneet tarvitsevat käytännössä ainoastaan tätä toimintoa. Valmistajalta on saatavilla myös ACS RP (Roll & pitch), jossa säätö onnistuu myös pitkittäissuunnassa.


Uutta & kokeiltua

TIEDUSTELUT OPM INTERNATIONAL/VISION www.opm.fi, 09-2790460 | NORMARK www.normark.fi, 014-820711 | NORDIC SPORTS www.nordicsports.fi 05-8848400 | KALASTUSKOLMIO OY, 03-644 1222, www.kalastuskolmio.fi | DAIWA www.daiwa.com/scandinavia 0400-554614 | SANTICO TRADING www.santico.fi APAJAMATKAT www.apajamatkat.fi | PURE FISHING www.purefishing.com | EDGE, WESTIN, RIO, KINETIC www.motonet.fi | KUUSAMO www.kuusamonuistin.fi

Rapala Otus 17 cm ja Peto 14 cm

Rapalan suosittujen uistinsarjojen pienemmät versiot päivitetyillä väreillä. 14-senttinen ja vain 39 g painava peto sopii heitettäväksi lähes kaikilla vavoilla. Otuksenkaan kanssa ei ongelmia tule, sillä 17-senttinen uistin painaa vain 40 g. Hintaa kummallakin on 15,95 euroa. Lisätietoa www.normark.fi.

Petoja. Kuva Janne Koivisto.

Otuksia. Kuva Janne Koivisto.

Abu Garcia Revo Beast X -hyrräkela

Daiwa Prorex Lazy Jerk 12 cm. Kuva Janne Koivisto.

Revo Beast -kelan tiukka pikkusisko. Kevyempi malli, mutta edelleen täynnä paukkua kaikkein raskaimpaan hauenkalastukseen. X-Cräftic™-runko sekä väkivahva Power Stack Carbon Matrix™-jarru. Magneettinen heittojarru ja Infini II™-puola mahdollistaa vaivattomat ja pitkät heitot. • 7 ruostumatonta HPCR™-kuulalaakeria + IAR • X-Cräftic™-runko ja kammenposki • Power Stack Carbon Matrix Drag System™ • Duragear™-messinkivaihteisto • MagTrax™-heittojarru • Infini II™-puola • Voiteluportti Kampanjahinta 219,90 euroa. Lisätietoa www.abugarcia.com Daiwa Prorex Lazy Jerkiin uusia värejä

Daiwa Prorex Lazy Jerk 15,5 cm. Kuva Janne Koivisto.

94

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Daiwan PikeMastersissakin hyvin kalaa niittänyt jerkki päivitti kuosejaan tähän kauteen. Sekä 12 ja 15,5-senttisiin malleihin löytyy nyt entistä enemmän variaatioita. Esimerkiksi musta hileväri tai harmaa kuvioväri ovat todella kovia silloin kun ärsyvärit eivät toimi. Noin 10-15 euroa maksava jerkki on kestävä työkalu moneen käyttöön. Lisätietoa www.daiwa.com/scandinavia


Uutta ja kokeiltua Kuha Jakin uusia 2020 värejä. Keskellä 8 cm versio.

Kuha Jakin uudet kuosit

Isolla turpalevyllä varustettu Kuha Jakki on saatavilla niin 7 kuin 8-senttisenäkin mallina. Ne pystyvät sukeltamaan jopa 6 metrin syvyyteen ja voivat toimia myös veturivaappuina kun matalammalla uiva vaappu pitää saada riittävän syvälle. Tälle kaudelle 7,50 euroa maksaviin Jakkeihin tuli uusia houkuttelevia värejä, joista poimin tähän kuvaan mielestäni potentiaalisimmat kun mietitään koko maan kuhavesiä. Jakeissa on Ownerin laatukoukut. Lisätietoa www.santico.fi. Teksti ja kuva ANTTI ZETTERBERG

Iso-Räsäsen harmaa-punainen on varma valinta harmaaseen keliin. Kuva Janne Koivisto.

Uusia värejä Iso-Räsäseen

Viime aikoina kovaa mainetta haukivesillä niittänyttä Iso-Räsästä (50 g / 120 mm) saa tällä kaudella jälleen uusilla kuoseilla. 11,99 euroa maksavassa uistimessa on myös ajateltu vastuullisuutta paitsi materiaalin, myös yksihaaraisen koukun muodossa. Lisätietoa www.kuusamonuistin.fi

Patriot XL-FLOAT kelluva ja vesitiivis digitaalivaaka

Vaa’an kahva ja runko on kumipinnoitettu ja siitä saa tukevan otteen isonkin kalan kanssa. Valaistu ja lukittuva näyttö. Vaaka on kelluva ja täysin vesitiivis, joten sen voi vaikka haavia takaisin mikäli se on pääsyt tippumaan veteen. ERÄ-lehden testivoittaja 6/2019. Asteikko 22 kiloon, punnitustarkkuus 10 g. Automaattinen sammutus, mukana CR2032-paristo. Hinta 29,90 euroa.

Vaikka vaaka tippuisi veteen, ei hätää, sillä se kelluu ja on tiivis. Kuva Janne Koivisto.

Vaaka kelluu kahva ylöspäin, jolloin se on helppo poimia ylös. Kuva Janne Koivisto.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

95


Uutta ja kokeiltua Abu Garcia Beast Twin Tail

Alueilla, jossa on korkea kalastuspaine saattaa menestyksen avain löytyä kun kokeilee jotain, mitä kalat eivät ole vielä nähneet. Beast Twin Tailissa on kaksi kiemurtelevaa pyrstöä, jotka antavat suuren siluetin syvänteiden päällä ja houkuttelevat kalat nousemaan pohjasta. Kaksi kokoa, 17 cm sekä 21 cm. Kampanjahinta kaikille 9,90 euroa. Lisätietoa www.abugarcia.com

Abu Garcia Beast Paddle

Ruotsissa suunniteltu viehe, jossa suurikokoinen lapiopyrstö antaa hienon ja rullaavan uinnin koko vieheen matkalta. Kalastaa juuri pintakalvon alla rigattuna shallow-ruuvilla, jigipäällä syvemmältä. Monipuolinen viehe josta löytyy kaksi kokoa, 17 cm sekä 21 cm. Abu Garcia Beast Curl

Ison pyrstön ansiosta Beast Curly kiemurtelee niin matalissa lahdissa kuin syvänteiden päällä. Täydellisesti tasapainotettu kalastamaan ilman erillistä painoa pelkällä jigiruuvilla. Kumiseos on ftalaattivapaata. Kaksi kokoa, 17 cm sekä 21 cm.

Koukkuvalmistajan siima-avaus

Owner Kizuna -supersiima

O

wner on huippukoukuistaan tunnettu japanilainen valmistaja, joka toi tälle kaudelle oman supersiimansa markkinoille. Olihan se kokeiltava, sillä jos siima on yhtään samaa tasoa kuin koukut, niin nautinto on taattu. Ownerin 8-kuituinen supersiima myydään varsin räikeässä chartreuse-värissä. Muita värejä ei ainakaan Suomen markkinoilta löydy, mutta hyvin näkyvä väri toimii hyvin erityisesti jigauksessa sekä haspeli- että hyrräkeloissa. Siimasta on saatavilla paksuudet 0.10, 0.12, 0.13, 0.15, 0.17, 0.19, 0.21, 0.25, 0.29, 0.33, 0.36 ja 0.42 mm, joten Kizunalla kattaa kaikki suomalaiset kalastustyylit. Entäs se tärkein eli miltä siima tuntuu ja millaista sillä on kalastaa?

Puolasin 0,12 mm Kizunaa Okuman Helios-hyrräkelaan, jolla nakkelin muutaman päivän erilaisia jigejä. Kokemuksia seuraavassa luettelossa viinitasting-hengessä. » » » » » »

Sormituntuma: pehmeä, liukas ja notkea Solmittavuus: hyvä, aluksi hieman liukas, mutta solmu pitää kyllä Värin pitävyys: hyvä, aluksi aivan hento vihreä väri ilmestyy siimanohjaimeen Heitettävyys: erinomainen, liukas siima ja pehmeä runko takaavat pitkät heitot Ääni: maltillinen, laadukas sihinä Kestävyys: fluorocarbon suositeltavaa jigauksessa, siimaan ei kuitenkaan tullut pahoja naarmuja testin aikana » Vetolujuus: kesti vetää jigin koukut suoraksi » Hinta-laatu-suhde: erinomainen, noin 20 euron rullassa on 135 m ja siima on laadultaan hyvinkin lähellä erinomaista

Owner Kizuna -siima on mielenkiintoinen vaihtoehto perinteisiin merkkeihin nähden.

96

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Lisätietoa www.santico.fi Teksti ja kuva ANTTI ZETTERBERG


Uutta ja kokeiltua

Veikko hoiti kevään testit mallikkaasti. Suurin PikeMatea vääntänyt kala jäi tosin vielä veteen.

D

ePaul Design on tunnettu konstailemattomista hyvän hinta-laatusuhteen vavoista. Kauden uutuus on PikeMate Heavy Spinning 240 -haspelivapa. Kaksiosaisella vavalla on pituutta 240 cm ja viehepainohaitariksi on merkitty 25-70 g. Tosiasiassa 125 grammaa haukikumia lensi vavalla vielä varsin vaivatta ja ilman saattamista. Suositushinta uutuudelle on 129 euroa. PikeMate on perinteisen näköinen työkalu, joka jättää ulkonäköseikoilla kikkailun muille

Kelakiinnike on jämäkkä, renkaat ovat suurehkot, viehelenkki vähintään riittävä ja aihiokin on keskimääräistä haukihaspelivapaa vähän paksumpi. Takakahva on suhteellisen pitkä, joten isommankin kalan väsytykseen saa tukevan otteen. Meillä testauksen hoiti enimmäkseen Veikko 13 v. Nuorten miesten toiminnassa on tunnetusti vain on- ja off-asennot, joten vapa sai rajua kyytiä. Useampia kaloja ehdittiin saada heti kauden alkuun ja isoakin kalaa vavalla on jo pidelty. Kiitos tukevan rakenteen, se on kestänyt tämän ongelmitta. Testin perusteella vapa soveltuu erinomaisesti perushaukihommiin, kun käytössä ovat lähinnä alle sadan gramman haukivieheet. Vavassa on aineksia esimerkiksi nuoriso- ja opaskäyttöön, jolloin vavan pitää olla jämäkkä, kestävä ja kuitenkin kohtuuhintainen. Vapa sopii erinomaisesti kokeneelle aikuisellekin, jos ei hae erityisesti mitään valtavirrasta poikkeavaa hifistelyvapaa. Teksti ja kuvat NIKO SATTO Testiryhmä VEIKKO SATTO JA MIKA NUMMISTO

PikeMate sopii keskikokoisille haukivieheille, kuten tälle Hilarius jr -haukishadille.

DePaul Design -uutuudet vuodelle 2020. Palaamme ahvenvapaan sekä hyrräversioon (ei kuvassa) myöhemmin.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

97


Uutta ja kokeiltua

Savage Gear 4D Herring Shad -jigit

Äärimmäisen aidon pikkukalan (salakka, pikkuahven, särki) näköisiä jigejä niin kuhan kuin ahvenenkin pyyntiin. Laadukasta materiaalia, joka kestää useammankin ”pyrstössä roikkujan”. Jigit aloittavat käyttökokeen toukokuun alussa ja lisää kokemuksia kesäkuun numerossa. Saatavilla 9 ja 11 cm versiot. 9 cm/4 kpl paketti, 11 cm/3 kpl paketti. Hinta 8,90 euroa/pkt. Lisätietoa www.opm.fi Vasemmalla Herring Shad 9 cm. Oikealla Herring Shad 11cm.

Chef’s Choice M476 Compact -hahloteroitin kulkee mukana kaikkialle

Aina terävät veitset tilanteessa kuin tilanteessa. Pienen vain 45 g painavan teroittimen voi ottaa mukaan mihin vain ja teroittaa suorateräiset veitset volframikarbidi & keraamihionnalla huippukuntoon. Teroituskulma on 20 astetta ja teroitin pitää automaattisesti veitsen oikeassa kulmassa varmistaen parhaan lopputuloksen. Hinta 15 euroa. Lisätietoa www.mastermarkbrands.fi

Chef’s Choice Trizor XV sopii kaikille veitsille. Kuva Janne Koivisto.

Chef’s Choice Trizor XV – parhaalle veitselle paras teroitin

1. hahlossa teroitus.

Viime vuoden kesänumerossa esittelimme Chef ’s Choice Trizor XV -teroittimen, joka on käytännössä ammattitason laite, mutta silti vielä hinnaltaan (255 euroa) normaalin kuluttajan budjetissa. Teroitin teroittaa veitset huipputerävään 15 asteen kulmaan ja siinä on timanttipäällysteiset laikat. Laitteesta on saatavilla myös ainoastaan Motoneteista erityinen tyylikäs musta versio. Jos siis omistat kokoelman hienoja ja arvokkaita veitsiä, niin älä turaa niiden kanssa huonoilla teroittimilla vaan hanki Chef ’s Choice Trizor XV joko harmaana tai mustana (Motonet). Lisätietoa www.mastermarkbrands.fi Chef’s Choice Trizor XV musta malli vain Motoneteista.

2. hahlossa viimeistely.

98

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com


Uutta ja kokeiltua

Summit ”Muumio” on mukavuutta lisäävä retkivaruste.

Uutta ajattelua

Makuupussi Summit ”Muumio”

K

evättalvella postiin kopsahti mielenkiintoinen tuote kokeiltavaksi. Kalastuskolmion edustaman Summit-merkin haalarimallinen makuupussi, jonka hihan- ja lahkeensuissa on vetoketjut. Eli voit nousta makuupussi päällä liikkeelle ja pysyä koko ajan lämpimänä. Kun pääsimme ensimmäistä kertaa kokeneen retkikalastajan Janne Koiviston kanssa kokeilemaan pussia, meille tuli ensimmäisenä mieleen muumio. Sattumoisin se kulkee kauppiailla myös samalla nimellä. Idea on yksinkertainen, mutta toimiva

Voit pujahtaa lämpimään pussiin nukkumaan tai lämmittelemään ja kun on aika liikkua, avaat vain lahkeiden ja hihojen vetoketjun. Jokainen perinteisessä makuupussissa yöpynyt tietää, että lämpimästä pussista nouseminen keskellä yötä vaatii tiettyä sisua.

”Muumion” myötä tämä vaiva poistuu. Pussi soveltuu parhaiten noin +5 ja +10 asteen väliselle käyttöalueelle, joten se on parhaimmillaan esimerkiksi kevään tai alkusyksyn retkillä. Pussissa on mukava kölliä esimerkiksi nuotion lämmössä tai vain riippumatossa aikaa viettäen. Näkisin, että pitkään tärppiä yöaikaan odottavat karpinonkijat voisivat innostua tästä tuotteesta. Pussin hinta on kohtuulliset 99,99 euroa ja sen mukana tulee säilytyspussi. Kokoja on saatavilla kaksi, M ja L. M:n koko on 175 x 65 cm, paino 1,6 kg ja Väri sininen, punaisella vuorella. L on kooltaan 200 x 65 cm, painaa 1,9 kg ja väriltään musta vihreällä vuorella. Lisätietoa www.kalastuskolmio.fi

Kuvasta näkyy suljettavat hihat ja lahkeet. Avaaminen helppoa ja nopeaa vaikkapa silloin kun iso karppi huudattaa tärpinilmaisinta.

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja JANNE KOIVISTO

Tähänhän voisi vaikka nukahtaa, Janne tuumi.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

99


Uutta ja kokeiltua

Biohajoavat retkiastiat ovat tätä päivää

Veitsi, haarukka ja lusikka ovat erittäin kestäviä, eivätkä taivu tai murru helposti kuten muoviset. Kuva Janne Koivisto.

Elias omi itselleen tämän retkimukin. Lapset ovat näille astioille parhaita testaajia ja heiltä saatu kiitettävä palaute rohkaisi kirjoittajan ottamaan astiat vakiokäyttöön.

A

ustralialainen EcoSouLife-merkki on kehittänyt maissitärkkelyksestä, soijapohjaisesta sidosaineesta, luonnonhartsista ja ligniinistä (puiden omaa sidosainetta) valmistetut biohajoavat astiat, joiden olemus, ulkonäkö ja käyttömukavuus ovat omaa luokkaansa. Turkulainen Mastermark Brands lähetti meille kokeeseen uusia retkiastioita. Ensin pakettia avatessani mieleeni hiipi ajatus: ”Ei kai taas jotain muoviastioita?”. Mutta paketin tarkempi tarkastelu osoittikin, että nyt kyseessä olisivat biohajoavat astiat, jotka näyttävät ja tuntuvat aivan kuin ne olisivat kovaa ja sitkeää mattapintaista muovia.

Astioiden luvataan maatuvan 180-540 päivässä luontoon joutuessaan. Kotioloissa ne säilyvät täysin normaalisti.

Laadukas tuntuma

Astioiden ja aterimien tuntumaa on vaikea kuvata, sillä ne muistuttavat yhtä lailla muovia, keramiikkaa kuin puutakin. Miellyttävä mattapintainen ja napakka materiaali on omiaan kaikenlaiseen retkikäyttöön ja esimerkiksi lasten kanssa puuhasteluun. Materiaali eristää myös hyvin lämpöä, joten esimerkiksi kuuman juoman juominen onnistuu helposti. Koska lasten suusta kuuluu totuus, joten pyysin omien poikieni Alvarin (13) ja Eliaksen (8) lisäksi heidän ystävänsä Michaelin (13) mukaan retkelle. Grillasin pojille heidän toivomiaan herkkuja ja tarjoilin eväät EcoSouLife All Natural -astioista. 100

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Astioita saa erilaisilla kokonaisuuksilla. Kuva Janne Koivisto.


Uutta ja kokeiltua Palaute oli raadilta lähes ainoastaan positiivista

Lautaset ovat tukevia, mukeista saa hyvän otteen, veitsi pystyy pihviinkin, haarukalla voi poimia nakkeja helposti, makean näköisiä ja hienot värit. Pojat jaksoivat ihmetellä ääneen, että kuinka näin muovisen oloiset tuotteet voivat maatua. Totesin siihen, että silloin kun valmistetaan vain luonnon omista raaka-aineista ilman keinotekoisia sidosaineita, on maatuminen mahdollista. Jotta voisimme todentaa melko kovankin väittämän, hautasimme yhden lautasen salaiseen paikkaan maahan ja selvitämme syksyn numerossa missä kunnossa lautanen on neljän kuukauden maan povessa olon jälkeen. Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & JANNE KOIVISTO

EcoSouLife All Natural -tuotteet » Biohajoavat noin 180-540 päivässä » Toteutunut hajoamisaika riippuu vallitsevista ympäristöolosuhteista » Alkavat maatua kun haudataan maahan » Kestävät ammattikeittiön astianpesukoneet » Sisältävät vain luonnollisia raaka-aineita » Kestävät kuumuutta 120 asteeseen » BPA-vapaita

EcoSouLife All Natural -tuotteiden hinnat alkavat 3,90 eurosta (kuppi). Lisätietoa www.mastermarkbrands.fi

Astiat kestävät hyvin reipasta ulkokäyttöä sekä muovia paremmin myös kuumuutta.

Nerokas painotusjärjestelmä Savage Gearilta

Punch Rig Head

S

avage Gear Punch Rig Head on edustaa uutta ajattelua haukishadien painotuksessa. Ja mikä hienointa suomalainen kalastusopas Pyry Granlund on ollut kehittämässä nerokasta järjestelmää, jossa paino työnnetään shadin läpi vatsapuolelta ja selästä ulos tulevaan lenkkiin kiinnitetään rigi. Nerokasta painoissa on se, että rigi ja koukut jäävät selkäpuolelle, mutta vatsassa olevan painon ansiosta shad ui oikeassa asennossa. Vaikka merkki on Savage Gear, niin Punch Rig Headit sopivat lähes mihin tahansa muun merkkiseen shadiin. Yksinkertainen keksintö avaa helposti erilaisia haukivesiä kalastettavaksi, kun ottishadin voi painottaa helposti ja nopeasti uimaan oikein. Hintakin on erittäin kohdallaan laatuun ja toimivuuteen nähden, joten voisin jopa väittää kyseessä olevan vuoden 2020 tarvike kalastukseen.

Nerokas idea, jossa paino toimii ikäänkuin kölinä ja vakauttaa shadin uinnin oikein.

Savage Gear Punch Rig Headia on saatavilla 5 eri koossa, hinta alkaen 4,50 euroa. Lisätietoa www.opm.fi » » » » »

5 g / 3 kpl pakkaus  10 g / 3 kpl per pakkaus   15 g / 3 kpl per pakkaus   20 g / 2 kpl per pakkaus   30 g / 2 kpl per pakkaus 

Painoissa löytyy aina 30 grammaan asti, jolla pääsee ronkkimaan jo todella syvältä.

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

101


Uutta ja kokeiltua Daiwa Certate LT 2500-koossa on oiva työkalu taimenhommiin.

vitse miettiä jarrun kestoa saati herkkyyttä. Edellä mainittu teksti antaa kelasta varsin täydellisen kuvan. Näin se pitkälti onkin. En löytänyt neljän kuukauden käytöllä heikkoa kohtaa enkä myöskään huuhdellut kelaa kertaakaan merikäytön jälkeen Mag Sealed -laakereiden kokeen takia. Käynti on edelleen silkkistä. Mutta ei mannaa mahan täydeltä. Laadulla on myös hintansa. Certaten suositushinta on 479 euroa, joka kannattaa maksaa silloin kun käyttö on vaativaa ja kalastus aktiivista. Lisätietoa www.daiwa.com/scandinavia Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat SAMI PITKÄNEN

Hyvä, parempi, Daiwa Certate LT Daiwan huippumallit ovat jo pitkään näyttäneet suuntaa kelasuunnittelussa. Certaten uusin versio LT on tästä jälleen hieno osoitus.

K

irjoitin Certaten edellisestä mallista noin viisi vuotta sitten. Silloin ei moitetta oikein kaivamallakaan voinut kelasta ja sen toiminnasta löytää. Uuden mallin tultua testipenkkiin viime syksynä käytin sitä rinnan vanhemman mallin kanssa. Kumpikin oli 2500-kokoluokassa. Käyttö oli yksinomaan meritaimenen kalastusta. Made in Japan

Certatet valmistetaan edelleen Daiwan Japanin tehtaalla. Työnjälki edustaa alan parasta laatua, osien sovitus, ergonomia, materiaalit ja yleinen olemus henkivät kyseessä olevan huipputuote. Uudessa mallissa on edeltäjään nähden hyödynnetty Daiwan uutta LT eli Light&Tough-konseptia, jolloin kela on mahdollisimman kevyt ja luja. Koosta riippumatta Certate LT -malleista löytyvät 10 kg jarruvoimalla olevat Daiwa ATD -jarrut ja erittäin pehmeästi käyvät Tough Digigear -koneistot.

102

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Suurin ero edeltäjään on yksiosainen monokokkirunko

Monokokkirunkoja käytetään esimerkiksi Formula 1 -autoissa, joten ratkaisun lujuusarvoja on turha kiistää. Monokokki tekee rungosta paitsi vääntöjäykän niin myös tiiviin. Certaten kestävyyden ja tiiviyden viimeistelevät Daiwan omaa suunnittelua olevat Mag Sealed -laakerit, joissa magnetisoitu öljy pysyy laakerin kuorena ja suolaveden on mahdotonta tunkeutua laakeriin. Mitään kumitiivisteitä tai eristeitä ei ole. Näin suojatut kelat ovatkin rannikkokalastajien suosiossa, sillä kelan tippuminen mereen ei vaikuta suorituskykyyn. Käytössä

Certate LT:n käyttäminen on kuin kirurgin tarkkuustyökalulla kalastaisi. Sanka sanoo sulkeutuessaan laadukkaasti naps, roottori puolaa millintarkkaa jälkeä, kela ei pidä mitään ääntä eikä kalan iskiessä tar-

Yksiosainen monokokkirunko, Mag Sealed -laakerit ja napakka koneisto takaavat Certaten omistajalle hyviä hetkiä vesillä.

Certate aloitti käyttötaipaleensa viime syksynä.


Uutta ja kokeiltua Okuma Epixor XT on saatavilla 20- (kuvassa), 30- ,40 ja 50-kokoluokissa.

Kelan hidas oskillaatio eli puolan pumppausliike jakaa siiman puolalle tasaisesti.

Okuma Epixor XT 30 painaa 249 grammaa.

Okuma Epixor XT -haspeleilla huoletonta kalastusta läpi kauden

K

eskihintaiset Okuma Epixor XT -sarjan kelat ovat hyvä esimerkki siitä, miten keskihintainen tuote voi omata kalliimman pään ominaisuuksia. Kerron niistä seuraavassa. Pidän itse keskihintaluokkana noin 70100 euroa. Okuma Epixor XT -sarjan kelat osuvat mukavasti suoraan keskiväliin 89 euron hintalapullaan. Keloista on Suomessa saatavilla UL-kalastukseen tai kevyempään kalastukseen sopiva 20-koko, peruskoko 30 esimerkiksi kevyempään hauenkalastukseen sekä 40-koko raskaampaan hauenkalastukseen. 40-koon kelan jarruvoima on jo 10 kiloa, joten voidaan puhua jo varsin jämäkästä kelasta. 50-kokokin on olemassa, mutta se on jo kooltaan sen verran iso, että käyttäjäryhmä on verraten suppea.

Entäpä ne ominaisuudet?

Halvan tai huonolaatuisen kelan tuntee käynnistä. Se on tahmeaa, jarru pitää oudon tunkkaista ääntä, sanka räpsähtää ja osien valujälki on mitä on. Aivan markkinan huipun ja keskihintaluokan välillä ei sitten niin suurta eroa olekaan. Keskihintaluokan laadullisesta parannuksesta hyötyy eniten kalastuksen harrastaja, sillä kohtuullisella sijoituksella saa paljon hyviä ominaisuuksia, joista on iloa pitkään. Okuma Epixor XT -sarjan hienoihin laadullisiin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa jäykkä runko, monilevyinen etujarru öljytyillä huopalevyillä, 7+1 ruostumattomasta teräksestä valmistettua laakeria, takaliikkeetön laakeri sekä Hydro Block -tiiviste puolassa, joka estää veden pääsyn jarruun. Vesisuojaus korostuu etenkin silloin kun käsittely on huoletonta ja kela jää seisomaan liiteriin kuukaudeksi.

Välitykseltään keskinopea, 5.0:1, kelasarja tarjoaa käytännöllisiä oivalluksia ja käytön mukavuutta, joita tässä hintaluokassa ei ole aina tottunut odottamaan. Mielestäni Okuma on löytänyt Epixor XT:n myötä hyvän väylän kohti menestystä. Lisätietoa www.opm.fi Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja JESSE HYVÄRI

”Kelasarja tarjoaa käytännöllisiä oivalluksia ja käytön mukavuutta, joita tässä hintaluokassa ei ole aina tottunut odottamaan.” Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

103


Uutta ja kokeiltua ja kelausvoima on suuri. Moni kutsuu tätä hyväksi tuntumaksi. Paremman kelausvoiman ansiosta hyrräkela on selvä valinta silloin kun käytetään vieheitä, joilla on iso vetovastus. Ja mitä pienempi välityssuhde kelassa on, sitä herkempi sitä on käyttää. Vastaavasti voisi ajatella, että avokela on luonnollisempi valinta silloin kun käytetään keveitä vieheitä. Näin asia käytännössä onkin. Avokela on ollut ylivoimaisen suosittu kevyessä viehe- ja jigikalastuksessa, mutta nykyään löytyy myös kevyeen kalastukseen soveltuvia hyrräkeloja, kuten Daiwan SV-puolaiset hyrräkelat. SV-puola – huoleton ja mukautuva

SV-puolan siimaa sotkematon tekniikka perustuu puolanakseliin kiinnittyvään liikkuvaan roottoriin, joka näkyy oranssina kuvassa. Kun jarrutusvoimaa tarvitaan lisää, roottori liikkuu lähemmäs magneettijarrua ja kun tarvitaan vähemmän jarrutusta roottori loittonee jarrusta.

Daiwan SV-puolatekniikka toimii

Hyvästit hyrrien siimasotkuille Hyrräkela on ollut monelle lyhytaikainen tuttavuus. Heitossa syntyy sotkuja monta kertaa helpommin kuin avokelaa käytettäessä. Tekniikka kuitenkin kehittyy ja Daiwan uusi SV-puola tarjoaa huolettomia kalastuspäiviä myös hyrräkelan käyttäjälle.

H

yrräkelan siimasotkut johtuvat kelan toimintaperiaatteesta. Avo- eli kiintokelan (=kiinteäpuolainen kela) puola on paikallaan ja pyörijä kelaa siimaa puolalle. Sen sijaan hyrrä- eli pyörivärumpuisen kelan puola pyörii vinhasti. Hyrräkelalla heitettäessä vavan linkoama viehe pistää puolan pyörimään ja kun heiton lopussa puola suoltaa siimaa nopeammin ulos kuin mitä lentävä viehe ehtii sitä vetää, alkavat ongelmat. Ylipyörimistä hillitsee keskipakoisjarru, joka voi toimia magneettisesti tai sitten kalassa voi olla mekaaniset jarrupalat. Lopullisen jarrutuksen tekee kalastaja painamalla peukalon heiton lopussa puolaa vasten. Heittäminen on tarkkuutta vaativaa tasapainoilua sopivan heittovoiman ja peukalojarrutuksen kanssa. Puhutaan hyrräkelalle sopivista vavoista, joilla tarkoitetaan joko koko- tai puolitoimisia vapoja. Tällainen vapa on rauhallinen heitettävä ja viehe lähtee lentoon kuin hitaasti kiihtyen. Ja jotta heitto saadaan

104

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

lähtemään rauhallisesti, lähtee heitto kaukaa takaa. Usein myös viehettä roikotetaan huomattavan pitkän siimapätkän päässä ja näin meillä on kasassa klassinen hyrräheitto. Hyrräkelassa on avokelaa parempi tuntuma

Hyrräkelalla heittäminen sujuu harjaantuneelta kalastajalta ongelmitta, mutta silti heillekin syntyy joskus siimasotkuja. Sotkut syntyvät kun täydellisten heittojen idylliin tulee joku odottamaton tekijä – ja niitähän kalapäivään mahtuu. Kalan tuikki saa kalastajan heittämään refleksimäisesti sitä kohden, mutta jos kala näyttäytyy vastatuulen puolella, ongelmat voivat alkaa. Viehe on kiskaistu oikein voimaheitolla matkaan, jotta se saadaan lentämään, mutta samalla vastatuuli hidastaa vieheen lentoa todella nopeasti. Puola pyörii vinhasti ja samalla tuuli lyhentää vieheen lentoa eikä viehe vedä puolalta purkautuvaa siimaa riittävän nopeasti ulos. Nyt kysytään taitoa estää siiman ylipyöriminen puolalla minkä osaava heittäjä tekee painamalla peukalon puolalle jo hyvissä ajoin ennen heiton loppumista. Aina ei tässä onnistuta ja seurauksena on siimasotku puolalla.

Mitä SV-kirjainlyhenne tarkoittaa? S- kirjain tulee englanninkielisistä sanoista Stress Free, joka vapaasti käännettynä voisi tarkoittaa huoletonta. Puolan ominaisuuksien ansiosta kalastus muuttuu huolettomaksi, koska sotkuja ei synny. Varsin vakuuttavan testin SV-puolalla voi tehdä seisomalla 5 metrin päästä seinästä. Heitetään viehe täysiä päin seinää eikä jarruteta puolaa peukalolla. Lopputuloksena on että seinään osumisen jälkeen puola pyörii muutaman kierroksen, minkä jälkeen automatiikka pysäyttää sen. Puolalta vedetään löysät pois ja testit tai kalastus voi jatkua. Samassa testissä perinteisen hyrräkelan puola jatkaa osuman jälkeen pyörimistään ja lopputuloksena on valtava ns. pääskysenpesä. Sotkun selvittäminen esimerkiksi haarukan avulla on mahdollista, mutta siihen kuluu valtavasti aikaa. Moni kalastuspäivä on tällaisen sotkun takia mennyt piloille. V-kirjain tulee sanasta ”versatile”, joka tarkoittaa mukautuvaa

SV-puolalla on mahdollista tehdä heittoja niin pienillä kuin isommillakin vieheillä il-

Mitä hyötyä on sitten käyttää kelaa, jonka kanssa tulee ongelmia?

Hyrräkelan rakenteen ansiosta hammasrattaat ovat samansuuntaisina kammen kanssa

Hyrräkelalla heittäminen on Daiwan SV-puolan ansiosta helpottunut huomattavasti. Näissä keloissa on tyyppimerkintänä SV. Kuvassa malliston lippulaiva Steez CT SV TW.


Uutta ja kokeiltua man että kalastajan täytyy tehdä asialle yhtään mitään. Historiaa ovat keskipakoisjarrupalojen säädöt. Kelan magneettijarru yhdessä mukautuvan roottorin kanssa hoitaa jarrutuksen kalastajan puolesta. SV-puolalla halutaan erityisesti helpottaa hyrräkelan käyttöä pienempien heittopainojen kanssa. Puolan erikoisuus on mekaanisesti toimivassa liikkuvassa roottorissa, joka kiinnittyy puolan akseliin. Keskipakoisvoiman ansiosta roottori liikkuu välillä lähemmäs magneettijarrua ja välillä kauemmas. SV-puola on äärimmäisen kevyt ja sen sisäpintaa kiertää melko huomaamaton ura. Tuo ura on mitta kelan omistajalle siitä, että puolaa

ei tulisi kelata täyteen siimaa, vaan ainoastaan tuohon rajaan asti. Mitä vähemmän puolalla on siimaa, sitä kevyempi se on ja sitä paremmin SV-tekniikka toimii. Tällä hetkellä SV-puola löytyy Daiwan Steez, Millionaire, Alphas, Zillion ja Prorex TW -keloista. Edullisin näistä on Prorex TW 100S, joka maksaa 249,50 ja kallein on malliston lippulaiva, Steez CT SV TW, hinnaltaan 699 euroa. Lisätietoa www.daiwa.com/scandinavia Teksti ja kuvat ARI PAATAJA

Saksalaisen Climaxin iBraid on mainion hinta-laatu-suhteen omaava moderni kuitusiima.

Edullisesti voittajaluokkaan

Climax iBraid & iBraid U-Light

S

aksalainen Climax iBraid putsasi palkintopöydän viime kauden EFTTEX-messuilla kategoriassa ”Paras uusi kuitusiima”. Saimme siimaa kokeiltavaksi kevään kynnyksellä yhdessä Okuman Epixor-kelojen kanssa. Climax iBraidin rakenne noudattaa nykyistä monikuiturakennetta. Kahdeksasta kuidusta tiukasti punottu siima on Teflon-pinnoitteensa ansiosta erittäin liukas ja samalla hiljainen että pitkäheittoinen. Monikuiturakenteen hyötynä on se, että se vahvistaa siiman rakennetta ja tekee siitä samalla notkeamman. iBraid on suoraan rullasta sopivan notkeaa ja pyöreää. Niin sanottua ensimmäistä heittoa ei tarvitse jännittää, mikäli siima on oikein puolattu. Takavuosinahan kuitusii-

mojen kanssa oli aina ensimmäisillä kerroilla jännää kun jäykähkö siima otti aikansa ennen kuin asettui kalastajalle mieluisaksi. Siimassa on varsin hyvät lujuusarvot ja esimerkiksi 0,14 mm luvataan yli 11 kilon vetolujuus. Tämä yhdistettynä hyvään solmupitävyyteen ja hankauskestävyyteen tekevät iBraidista mainion yleissiiman kaikkeen käyttöön, sillä paksuuksia on aina 0,40 milliin asti. 135 metrin rulla maksaa 16,90 euroa, jota voi pitää erinomaisena hinta-laatu-suhteena. Väri chartreuse. Soveltuu niin haspeli- kuin hyrräkeloillekin. UL-kalastukseen U-Light

Climax iBraidista löytyy myös erityinen UL-kalastukseen suunniteltu U-Light-ver-

Climax iBraid U-Light sopii mainiosti UL-kalastukseen. Tässä puolattuna 0,10 mm.

sio. Siinä paksuudet ovat kaikkein kevyimpään kalastukseen, kuten mikrojigaukseen tai koskikalastukseen suunniteltuja (0,04-0,10 mm). Värinä on hyvin eri olosuhteissa näkyvä chartreuse. Hinta on niin ikään 16,90 euroa 135 metrin rullalta. Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

”Monikuiturakenteen hyötynä on se, että se vahvistaa siiman rakennetta ja tekee siitä samalla notkeamman.” Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

105


Uutta ja kokeiltua Sopii myös jerkkikalastusta aloittavalle

Tero Ruoho esittelee Hakuja PikeMastersissa.

”Kalastava uitto ei vaadi välttämättä muuta kuin kelausta ja muutaman stopin tilanteen mukaan. Nyt onkin tullut ilahduttavasti viestiä somessa jerkkausta aloittavien onnistumisista. Toisaalta myös kokeneemmat jerkkijäärätkin ovat saaneet hyvin saalista. Todellinen monitoimipeli siis”, Tero kehuu. Lisätietoa www.normark.fi Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat JANNE KOIVISTO, ANTTI ZETTERBERG & TERO RUOHO

Vapautusrigin lukitus näkyy hyvin kuvassa punaisena. Kuva Janne Koivisto.

Markkinoiden innovatiivisin jerkki?

Rapala X-Rap Haku

M

uun muassa PikeMastersissa Tero Ruohon ja Markku Tiusasen käsissä kovaa jälkeä tehnyt Rapala X-Rap Haku -jerkki on hieno esimerkki jerkkien evoluutiosta. Jerkissä mukana oleva release rig eli koukkurigi irtoaa rungon kiinnikkeestä kalan iskiessä. Uistimen värikartta on kattava ja hienosti viimeistelty. Sen rakenne on luja ja koukut ovat VMC:ltä. Mitä muuta Haku pitää sisällään? Annetaan kalastusopas Tero Ruohon kertoa. ”Rigi pitää kalan hyvin kiinni kun hauki ei pääse käyttämään uistinta ’vipuvartena’ ja vääntämään itseään irti. Samalla kalan irrottaminen usein helpompaa ja kala ei myöskään vaurioidu niin usein toisesta koukusta”, Tero kertoo.

106

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Haku taipuu moneen uittoon

Tero kertoo, että on saanut kaloja Hakulla läpi vuoden jäättömän talven johdosta. Kylmimmässä vedessä saa parhaat tehot irti keventämällä koukkuja sekä harjoittelemalla ”roikotusta” eli tehdään kalastettavan alueen aukoissa ja keskustoissa pitkä stoppi ja nostetaan samalla vapaa hitaasti ylöspäin. ”Lämpimissä vesissä kannattaa ehdottomasti kokeilla jo monille tuttua ’speedjerkkausta’ eli vauhtia niin paljon kun lähtee ja lyhyitä pysäyksiä”, Tero vinkkaa.  Useimmiten kalastetaan kuitenkin ihan tavallisella jerkkitekniikalla eli uitetaan joko kelalla tai vavalla. ”Itse usein teen vapalyönnit ylöspäin tai sivulle. Nykyvavat ovat pidempiä ja näin saadaan usein lisää aikaa ’roikotukseen’. Pääasia on, että uitto hauskaa ja kalastavaa”, hän toteaa.

Hakun strategiset mitat ovat 14 cm pituutta ja 72 g painoa. Hintaa sillä on 23,95 euroa. Onnistuminen. Rigi näkyy hyvin hauen suupielessä.


Uutta ja kokeiltua Sufix 832 Black Mamban paksuudet sopivat parhaiten hauenkalastukseen.

kalastajalle. Valkoiset osat korostuvat hämärinä päivinä ja välittävät tiedon siiman pään tapahtumista. Tuntuma

Sufixit ovat tunnettuja pehmeydestään ja Black Mamba on lähes käärmemäisen pehmeä ja erittäin solmittava. Punoksen joukossa oleva Goren kuitu tuo siimaan notkean ytimen. Heitot

Supersiima näkyy ja on näkymätön

Sufix 832 Black Mamba

S

ufixin uusi Black Mamba -supersiima on kahdeksasta palmikosta (7 x HMPE ja 1 x GORE Performance) R8-tekniikalla tehty tiivisti punottu ja poikkileikkaukseltaan pyöreä (litteys alle 4 %) siima. Pyöreän siiman etuna on se, että se asettuu tasaisesti puolalle.

Black Mamba on sukua Sufixin jo aiemmin esittelemille 832-sarjan siimoille, mutta ominaisuuksia on hiottu vielä entisestään. Mustan mamban väritys on oikealla tavalla mustan ja valkoisen yhdistelmä, sillä valo taittuu veden alla siten, että siima lähes häviää sinne, mutta näkyy kuitenkin sopivasti

Liukaspintainen ja pyöreä siima purkautuu tasaisesti kelalta kun hyrrän säädöt on saatu sopivasti kohdalleen. Kokeilin siimaa Daiwan Tatula TWS -kelassa, jossa on levennetty siimanohjain, eikä heittojen pituuksia tarvinnut juuri arvailla. Siima hiipi mukavan äänettömästi puolalle, joten sillä viitsii kalastaa pidemmänkin päivän. Rullassa on 150 metriä. Paksuudet 0,240,38 mm. Hintaa siimalla laatuun nähden kohtuulliset 25,90 euroa. Lisätietoa www.normark.fi Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Kokeilin 0,28 ja 0,32 mm paksuuksia, jotka lienevät hauenkalastajien käytetyimpiä paksuuksia.

Savage Gear 4D Real Eelin kehitys ei pysähdy

S

avage Gearin Real Eel oli aikoinaan uusi ja mullistava tuote markkinoilla. Sittemmin se on jäänyt hieman taka-alalle shaditungoksessa, mutta on edelleen erittäin pyytävä uistin. Meitä suomalaisia myös hemmotellaan erikoiskohtelulla, sillä meille on erityisesti valmistettu 20 ja 30 cm koot. Real Eel on ollut koko ajan markkinoilla ja sen kehitystä on tehty jatSuomalaisten suosikkeja, 30 cm Real Eelejä saa kuvasti. Uistimen kuoseihin on tullut joko ilman koukkua tai valmiiksi koukutettuna. uutta tarkkuutta ja kun ne on yhdistetty jäljittelemättömään ja kaloja houkuttelevaan uintiin, ei ole ihme, että voidaan puhua kategoriassaan jo jonkintasoisesta klassikosta. Shadeja tulee ja menee, mutta Real Eel pysyy. Suomalaiset kalastajat ovat tykästyneet erityisesti 30-senttiseen malliin, jota saa niin

valmiiksi koukutettuna kuin ilmankin. Hintaa koukullisella on 11,50 euroa ja ilman koukutusta 7,90 euroa kappaleelta. Pienempää 20 cm mallia myydään 2 kpl paketissa hintaan 8,90 euroa ilman koukkuja. Lisätietoa www.opm.fi Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Lähikuvassa 2 kpl 20 cm malleja, jotka myydään samassa paketissa. Viimeistely on laadukasta.

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

107


Uutta & kokeiltua

Ursuit Gemino Predator on suunniteltu tosikäyttäjille Helmikuun Vene Båt -messuilla näin ensimmäisen kerran Ursuit Gemino Predator -puvun ja se herätti välittömästi mielenkiinnon. Camokuosinen puku yhdisti samalla perinteistä kuosia huippuluokan teknisyyteen. Janne Koivisto tilasi itselleen puvun, jota pääsimme kokeilemaan huhtikuun koleudessa.

P

uku on valmistajan mukaan metsästykseen ja kalastukseen suunniteltu kaksiosainen kuivapuku. Puvun lukitus tapahtuu vyötäröstä kiristettävällä ja kiinniruuvattavalla lukolla, joka on tuttu valmistajan muistakin puvuista. Ursuitilta löytyy myös uutuutena Coastal-niminen kuivapuku, johon tutustumme myöhemmin tällä kaudella.

108

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Ursuit Gemino Predatorin hengittävyys ja vedenpitävyys perustuu korkealaatuiseen Gore-Tex-kalvolla varustettuun Taslan -kankaaseen. Taslan on materiaalina kevyt, mutta sen hankauskestävyys on erinomainen. Se on lisäksi hiljainen, eikä kahise niin paljon kuin vanhemmat kangasmateriaalit, joten esimerkiksi saalista vaaniva metsästäjäkin voi pysyä puvun myötä hiljaa ja kuivana. Upeita yksityiskohtia

M05-camokuosista valmistetut yksityiskohdat tuovat pukuun näyttävyyttä ja erähenkistä tunnelmaa. Upea Ursuitin merihevonenkin on näkyvästi esillä. Ursuitille ominaiset erittäin pehmeästä neopreenistä tehdyt kaula- sekä hihamansetit ovat miellyttäviä käyttää ja pitävät kosteuden sekä viiman tehokkaasti loitolla. Puvun olkavarsissa on taskut molemmin puolin. Niihin voi laittaa esimerkiksi uistimia tai patruunoita.

Camokuosi sopii hyvin myös kalavesille.


Uutta & kokeiltua

Puvun takaosassa on näyttävä Gemino Predator -painatus.

Ursuit Gemino Predator yhdistää kahta eri värimaailmaa ja housut ovat neutraalin tumman väriset.

Kaksiosaisen puvun lukitus tapahtuu hyväksi havaitulla ruuvattavalla lukolla.

Kaksiosaisen puvun yläosa puetaan päälle lähes kuten paita. Henkselit löytyvät housuista, mikäli niitä tarvitsee.

Yläosan sivutaskut ovat roiskeenkestävät ja

vuus on kaikkein paras. Mikäli hankit Predatorin suoraan kauppiaan hyllystä itsellesi sopivana, istuvuudesta tuskin tulee ongelmaa, sillä puvun olkapään ja lantion liikkuvuus on erinomainen kaikissa tilanteissa. Vanhat mielipiteet ”peltipuvusta” voidaan nyt viimeistään unohtaa. Ursuit Gemino Predator toimitetaan hienossa kantokassissa, joka sisältää neopreenihanskat, pipon sekä huolto- ja käyttöohjeet. Puvulla on kahden vuoden takuu. Hintaa Ursuit Gemino Predatorilla on 1690 euroa. Lisätietoa www.ursuit.com.

sopivan tilavat

Taskut on sijoitettu siten, että niitä voi käyttää myös silloin kun paukkuliivit ovat päällä. Housujen reisitaskut vetävät helposti pienen tai jopa keskikokoisen uistinrasian ja ne on sijoitettu reisien etuosiin. Avattavat saapassuojat suojaavat, ettei saappaan varresta valu vettä sisään. Niskasta löytyy D-lenkki, johon voi kiinnittää haavinpitimen ja vyötärön D-lenkit toimivat apuna missä tahansa kiinnittämisessä. Puvun polvi-, kyynärpää-, haara- sekä takamusvahvikkeet on valmistettu vahvasta Cordurasta.

Isot reisitaskut, polvivahvikkeet ja istuvuus yhdistyvät Predatorissa.

”Mikäli hankit Predatorin suoraan kauppiaan hyllystä itsellesi sopivana, istuvuudesta tuskin tulee ongelmaa, sillä puvun olkapään ja lantion liikkuvuus on erinomainen kaikissa tilanteissa.”

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja JANNE KOIVISTO

Ergonomisuus

Ursuitin puvut on mahdollista tilata omien mittojen mukaan lisämaksusta, jolloin istu-

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

109


Uutta ja kokeiltua

Takaosan alumiininen heittotaso on paitsi laaja, niin myös pitävä ja helppohoitoinen.

jolloin takapenkillä istuu jopa neljä henkeä ja selkänoja vaimentaa samalla moottorin ääntä. Taittuvan selkänojan ansiosta vene on helppo muuttaa perheveneestä heittokalastusveneeksi ja takaisin retki- tai yhteysvenekäyttöön. Monenlaista toimivuutta Buster XL kalastusvarusteilla tarjoaa kaikki kalastusveneessä tarvittavat ominaisuudet jykevässä paketissa.

Ennakkoesittely

Uudet Buster XL ja XXL kalastusvarusteilla näyttävät esimerkkiä hyvästä kalastusveneestä Buster on panostanut kalastuksen harrastajiin jo aiemmin pienempien venemallien kohdalla. Nyt ”Midaan kalastuskosketuksen” saavat malliston suurempaa päätä edustavat XL ja XXL.

T

ehdasvalmisteinen kalastusvarustesarja on saatavilla vuosimallin 2020 6,05 m pitkään Buster XL ja 6,25 metriä pitkään Buster XXL -veneeseen. Irrotettavaan kalastusvarustesarjaan kuuluvat vapalaatikot, heittotasot keulaan että perään sekä keulasähkömoottoriteline.  

Takapenkistä toinen laaja heittotaso

Takapenkistä ja uimatasoista muodostuu veneen toinen heittotaso, kun takapenkin selkänoja korvataan tasaisella kansiluukulla. Heittotasolla on pituutta 1,2 metriä ja luukun alle jää 1,6 metriä leveä säilytystila. Entistä pidempi 1,6-metrinen heittotaso syntyy, kun takapenkki peitetään liukuestekuvioidulla alumiinitasolla. Sen voi siirtymien ajaksi nostaa pystyyn selkänojaksi,

Helppoa muunneltavuutta

Buster XL:n ja XXL:n keula muuttuu heittokalastajan pelikentäksi, kun vene varustellaan keulaosan sivuille sijoitettavilla vapalaatikoilla ja niiden väliin tulevalla heittotasolla. Laidoille sijoitettavat vapalaatikot ja niiden väliin asetettava kaksiosainen taso muodostavat yhdessä etupenkin kanssa 1,2 metriä pitkän tasaisen heittotason. Tason alle jää reilu säilytystila. Tarvittaessa veneen keskelle sijoitettava pitkä vapalaatikko 2,4-metrisille vavoille on varuste tosiharrastajalle.

110

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

XL soveltuu helposti neljän, jopa viidenkin henkilön kalastukseen.

Keulamoottorille syntyy oma paikka vasemman puolen knaapin tilalle kiinnitettävällä telineellä. Samalla kiinnitysknaapi on siirtynyt moottorin ulkopuolelle. Keulamoottoriteline sallii niin haluttaessa keulakaiteiden käytön. Pulpettien eteen voidaan sijoittaa joko lepuuttajatelineet tai telineet käytössä oleville uistinrasioille. Tämän ansiosta säilytystilojen luukkuja ei tarvitse avata kalastuksen aikana, vaan uistimet ovat helposti käsillä. Uistinrasiatelineet tulevat pitkän vapalaatikon mukana, mutta ne on mahdollista hankkia myös erikseen. Telineen muoto sallii telineiden sijoittelun veneessä moneen kohtaan. Koronaviruksen takia jouduimme siirtämään Buster XL:n tai XXL:n koeajoa kesäkuun numeroon. Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat BUSTER


Uutta ja kokeiltua Räntä-sukat ovat miellyttävät jalassa ja kalakuvio on hauska yksityiskohta.

Pro Master -sukat on optimoitu sesonkien mukaan

K

alastuskolmio on erikoistunut kalastustarvikkeiden ohella myös kalastajille ja muille ulkona viihtyville tarkoitettuihin varusteisiin. Tälle kaudelle yritys esittelee kolmen Suomessa valmistetun sukan sarjan, jotka kulkevat osuvasti nimillä Myräkkä, Räntä ja Viima. Nimet kuvaavat sukkien paksuutta ja samalla lämpöisyyttä. Puolipitkävartinen Viima sopii yleiskäyttöön vaelluksille, kalastukseen tai retkeilyyn noin 10-15 asteen lämpötiloihin, pitkävartinen Räntä on enemmän alku -ja loppuavovesikauden sukka ja niin ikään pitkävartinen Myräkkä soveltuu pilkkijäille tai kylmiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Sukkien materiaalina on merinovilla. Myräkässä sukkaan sekoitettu hieman bambuviskoosia tuomaan lisää eristävyyttä ja ilmavuutta. Kaikissa sukissa on nelikerrosrakenne, lämmin merinovillafroteepohja ja joustoneulos, joka pitää sukan paikoillaan. Käytössä

Kokeilin koko huhtikuun ajan Räntä-mallia erilaisissa olosuhteissa. Venekalastuksessa ja siianonginnassa. Koronaviruksen takia tuli käytyä myös paljon pääkaupunkiseudun eri luontokohteissa kuten Meikossa patikoimassa vaelluskengillä. Saumaton kärki ei hierrä kun sukka on kunnolla paikoillaan. En ole pessyt Räntä-sukkiani vielä kertaakaan, eivätkä ne lemua kovinkaan pahalle. Ne ovat myös kastuneet pariin kertaan. Merinovilla on siitä hyvä materiaali, että sukat voi tuulettaa kuten perinteisetkin villasukat. Ne ovat myös kastuneet pariin kertaan. Sukat ovat edelleen kuin uutta vastaavat. Hienoa kotimaista sukkaosaamista kannattaa kehua. Kaikkia sukkia voi myös varauksetta suositella kahluukalastuksessa käytettäviksi. Hinnat: Viima noin 13 euroa, Räntä noin 15 euroa ja Myräkkä noin 16 euroa. Koot 40-42, 43-45 ja 45-48. Lisätietoa www.kalastuskolmio.fi Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat JANNE KOIVISTO

Pro Masterin kotimaista sukkamallistoa.

”En ole pessyt Räntä-sukkiani vielä kertaakaan, eivätkä ne lemua kovinkaan pahalle. Ne ovat myös kastuneet pariin kertaan. Merinovilla on siitä hyvä materiaali, että sukat voi tuulettaa kuten perinteisetkin villasukat.” Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

111


Uutta ja kokeiltua Jarno Suominen huoltopajassaan.

Victorinoxin linkkuveitset on mahdollista huoltaa maahantuojalla

S

veitsiläinen Victorinox tunnetaan parhaiten linkkuveitsistään. (Lue juttu Victorinoxin tehtaasta numerosta 3/19). Harva kuitenkaan tietää, että linkkuveitsiä on myös mahdollista huoltaa Suomessa maahantuojan toimesta. Otin asiasta selvää huoltomestari Jarno Suomisen avustuksella. Jarno Suominen vastaa linkkuveitsien huollosta ja hänen mukaansa yleisimmin veitsiä toimitetaan huoltoon mikäli siitä on rikkoutunut jokin osa kuten muovikuoret tai ns. liikkuvat osat ovat jumiutuneet liasta tai huolimattomasta ylöspidosta johtuen. ”Pääsääntöisesti rikkinäiset osat ovat rikkoutuneet vääränlaisella käytöllä tai käytettävää voimaa ei ole suhteutettu työkalun kokoon. Yleisimmät väärinkäytökset ovat, että veitsen kärjellä on väännetty jotain ja se on mennyt poikki”, Jarno kertoo. Hän kertoo, että toinen yleinen vika on, että veitsellä on tehty klapeja, niin että klapil-

112

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

la on hakattu veitsen hamarapuolelle. Todellista laadusta johtuvaa vikaa on tullut harvoin vastaan. Ja nekin vähät ovat usein liittyneet elektroniikkaan, jota joissain veitsissä on. Oppia Sveitsistä

Jarno kertoo, että hän opetteli aluksi entisen kollegan avustuksella, jonka jälkeen kävi Sveitsissä opiskelemassa ”linkkarin” sielunelämää. ”Todellinen oppi on kuitenkin tullut ko-

Avainperälinkkuveitsi avattuna ennen huoltoa.

kemuksen kautta. Vieläkin tulee vastaan uusia asioita, joita pitää tietää ja osata ratkaista”, hän toteaa. Mastermark Brands on tarjonnut takuuhuoltoa vuodesta 2007. ”Itse olen huoltanut linkkuveitsiä vuodesta 2013”, Jarno kertoo. Kannattaako linkkari lähettää huoltoon?

Käytännössä kyllä, sillä huolto maksaa yleisimmin 5-29 euroa, mikä ei ole laatutuotteen käytöstä iso raha. On myös paljon kestäväm-

”Lähes poikkeuksetta kaikilla asiakkailla on jokin tarina linkkuveitseen”

Sama linkkuveitsi huollon jälkeen.


Uutta ja kokeiltua

91 mm linkkuveitsi purettuna. Huollossa joudutaan usein purkamaan koko veitsi osiin.

pää kehitystä huoltaa linkkari kuin ostaa uusi. Maahantuoja Mastermark Brandsilla pystytään huoltamaan kaikki muut linkkuveitset lukuun ottamatta Wenger-, SwissTool-, Evolution- ja Alox-mallistoja. Kerro joku hauska huoltoon liittyvä tarina

”Yksi erikoinen tapaus huollossa oli, kun asiakas oli monta vuotta käyttänyt appelsiinin kuorintaterää appelsiinin kuorintaan ja altistanut monen vuoden ajan sen sitruunahapolle. Ilman asianmukaista huoltoa happo oli tuhonnut alumiinirungon lähes täysin. Kaik-

91 mm linkkuveitsen kokoaminen on tarkkaa työtä.

ki osat irtoilivat ja alumiinista ei ollut paljoa jäljellä. Veitsi ei mennyt takuuseen, koska sitä ei ollut huollettu”, Jarno kertoo. ”Lähes poikkeuksetta kaikilla asiakkailla on jokin tarina linkkuveitseen. Veitsellä on hyvin usein jonkinasteista henkistä arvoa kantajalleen ja siksi huollon kanssa saa olla tarkkana, mitä osia vaihdetaan tai uusitaan”, Jarno sanoo. Mikäli linkkarisi on päässyt huonoon kuntoon, löytyvät huollon yhteystiedot osoitteesta www.mastermarkbrands.fi Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat JARNO SUOMINEN

91-millinen valmiina lähetettäväksi takaisin asiakkaalle.

Jarnon työvaiheissa vaaditaan erilaisia työkaluja, joten siksi ammattitaitoa vaaditaan.

Savage Gear Sandeel Pencil on nimensä mukaisesti kuin kynä.

Kynäile oma jälkesi taimenhistoriaan

Savage Gear Sandeel Pencil

S

avage Gearin Line Thru Sandeel on uuden Savage Gear Sandeel Pencilin esi-isä. Siinä missä ensimmäisen läpi kulkee siima, on uusi Pencil perinteisesti rigattu takakoukulla ja etulenkillä. Uistimesta löytyy myös paikka vatsakoukulle. 9,90 euroa maksava uistin lentää kuin luoti ja se onkin parhaimmillaan rantakalastuksessa, mutta toimii yhtä lailla meikäläisessä venekalastuksessa. 12,5 cm pituisena ja 19 grammaa painavana se

on miellyttävä heittää myös vastatuuleen toisin kuin kevyemmät ja leveämmät uistimet. Myyntipakkauksessa tulee myös yksihaarakoukku. Tämä uistin on käytännössä helpommin kalastettava kuin Line Thru Sandeel, sillä sen voi suoraan kiinnittää viehelukkoon ilman erityisiä siimarigauksia. Line Thru Sandeel on myös erittäin pätevä uistin, mutta Pencil tuo samaan kategoriaan vielä yksinkertaisemman tavan käyttää.

Kolme upeaa Suomi-väriä. Mukana tulee myös yksihaarakoukku.

Maahantuoja OPM International innovoi yhdessä valmistajan kanssa erityisiä Suomi-värejä, joista saimme kokeiluun kolme Suomessa ja suomalaisiin olosuhteisiin suunniteltua väriä. Raportoimme koekalastuksen tuloksista seuraavassa numerossa. Lisätietoa www.opm.fi Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

113


Tässä vaiheessa Jani Karonen (ilman paitaa) ei vielä tiennyt, että voittaisi kisan. Kuva on Pyhtäältä toisena kisapäivänä.

Oli upeaa nähdä eri joukkueiden kannustusjoukot ja se miten innokkaasti yleisö eli kisassa mukana. Tätä mahtavaa yhteisöllisyyttä ei muuten voi kokea! Kesäiset olosuhteet

PikeMasters 2020 -kilpailun voitto Garminille Vuonna 2019 alkanut kotimainen hauenkalastussarja PikeMastersin toinen kausi kisattiin viime kesäkuussa Espoon, Porvoon ja Pyhtään vesillä upeissa olosuhteissa. Kuusi joukkuetta kävi tiukan

Toista kautta päästiin kisaamaan aivan päinvastaisissa olosuhteissa kuin ensimmäistä. Kesäkuun alun aurinkoinen ja lämmin sää sekä vielä viileä vesi tarjosivat jokaisella kisapaikkakunnalla erinomaisen hyvää kalastusta. Joukkueet olivat Abu Garcia/Antti Heinonen & Jani Haavisto, CWC/Mika Mäkelä & Janne Helenius, Daiwa/Juhani Hutri ja Ville-Matti Blomqvist, Garmin/Jani Karonen & Tomi Tikkanen, Gator/Alexander

Tupa oli ääriään myöten täynnä finaalinäytöksessä. Kuva Sami Pitkänen.

kamppailun siitä, kuka saisi eniten haukea mittalaudalle. Lopulta dramaattisten vaiheiden jälkeen voiton vei Garmin.

V

ene Båt 2020 messuilla 8.2. palkintojenjakoa ja finaalijakson näytöstä oli tullut seuraamaan monisatapäinen joukko hyväntuulisia kalastuksen harrastajia.

114

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Daiwan joukkue oli erittäin hyväntuulinen koko kisan ajan.

Viime vuoden voittaja CWC ei paljon jäänyt voitosta nytkään.


Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat SAMI PITKÄNEN & ANTTI ZETTERBERG

Porvoon kisan jälkitapahtumassa joukkueilla oli jo faneja paikalla.

Dramatiikkaa

Lexén & Mika Mujunen sekä Rapala/Tero Ruoho & Markku Tiusanen. Kisan suurin hauki oli Abu Garcian Antti Heinosen saama 109-senttinen espoolainen ja toiseksi suurin Garminin Jani Karosen 105-senttinen porvoolainen. Kisasta teki mielenkiintoisen se, että suuria yli 90-sent-

tisiä haukia tuli kymmeniä, joilla joukkueet kasasivat varsin näyttäviä Big Five -taulukoita. Abu Garcia oli ainoa, joka onnistui saamaan tasan 5 metriä haukea Big Five -taululle, mutta jokainen joukkue sai yli 450 senttiä Big Five -kaloja.

Pitkän aikaa näytti siltä, että viime vuoden voittaja CWC korjaisi potin tänäkin vuonna. Kun vielä Garminin joukkueen Tomi Tikkanen joutui hauenpureman tulehduttaman käden johdosta sairaalaan ja Jani Karosen piti kalastaa yksin kisajärjestäjien toimittamalla varaveneellä, oli draaman kaari viritetty. Porvoon vedet osoittautuivat erittäin kalaisiksi ja Jani Karonen onnistui yksin varaveneellä ja varavälineillä kaivamaan korttiin 467 senttiä, mikä riitti päivän voittoon ja tarpeellisiin pisteisiin. Garmin saalisti yhteensä 20 pistettä, jossa oli kahden pisteen ero toiseksi tulleeseen Abu Garciaan ja neljä pistettä pronssisijalle päätyneeseen CWC:hen. Kolmas kausi

Koronaviruksen johdosta tuotantotiimi päätti yhdessä kisajoukkueiden kanssa, että kuvauksia siirretään syksymmälle. Lisätietoa ja tilannepäivityksiä löytyy PikeMastersin Instagram- ja Facebook-kanavilta.

Tero Ruoho kampesi Rapalalle tasaisesti haukia. Gatorin pojilla oli Espoo hallussa.

Abu Garcian joukkue edusti kisassa eri sukupolvia.

PikeMasters 2020 -voittajat Jani Karonen ja Tomi Tikkanen. Kuva Sami Pitkänen. Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

115


Ajankohtaiset ahvenperhot Teksti ja kuvat JANI MÄKELÄINEN

Perhokalastaja Jani Mäkeläinen sitoo kauden jokaisessa numerossa ajankohtaan täydellisesti sopivan ahvenperhon.

Ahvenen perhokalastajan tarpeistoa.

Ahvenen dropshot-kalastus perholla Ahvenen kalastus on yksi hienoimmista kalastusmuodoista eikä todellakaan se helpoin. Ei varsinkaan alkukaudesta, jolloin kalat ovat joko hyvin syvässä tai erittäin passiivisia. Kuitenkin erittäin hyvänkokoista ahventa on saatavissa, kunhan löytää hyvän idean, miten ne saadaan ottamaan. Yksi keino on uittaa dropshot-jigauksella perhoa.

K

un ahven on passiivinen kylmässä vedessä, on yksi tehokkaimmista keinoista käyttää hyvin hidasta uittoa. Tällöin perho nousee tehokkaammaksi jigiin verrattuna, koska voit uittaa erittäin hitaasti ilman, että perho jäisi missään vaiheessa vain roikkumaan. Perho on aina niin kevyt, että se jatkaa uintiaan ja pysyy muodossaan. Voit käyttää mitä tahansa koukkua

Itselläni on ollut normaali streamer sidottuna dropshot-kalastukseen, mutta viimeisten parin vuoden aikana olen siirtynyt melkein kokonaan käyttämään Mustadin NTS548 laakeroitua koukkua. Dropshot-kalastuksessa pelkkään koukkuun sidottu perho tai koukkuun pujotettu jigi tulee saada kalastamaan haluttuun syvyyteen sekä liikkumaan elävästi 116

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

hyvin hitaassakin uitossa. Mustadin dropshot-koukun ansiosta perho todellakin elää. Koukkukoolla ei ole suurta merkitystä, koska vaikka käyttäisit kuinka pientä koukkua tahansa, on perho melkein aina yhtä pitkä. Ahven ottaa isonkin jigin suuhunsa, joten miksi dropshot-perhokoukku olisi liian iso? Itse käytän koukkuja #1 aina #2/0 kokoon asti. Kaikki streamerit käyvät

”Itselleni on hyvin tärkeää, että näiden perhojen sitominen on nopeaa ja helppoa.” dontalankaa, koska molempien vetolujuus on todella hyvä eikä tarvitse murehtia langoista sidonnan aikana. Valkoinen on hyvä, koska sen näkee sidonnan aikana hyvin ja sen voi aina tarvittaessa tussata haluamakseen väriksi.

Kaikki streamerit soveltuvat tähän ahvenen perhokalastukseen. Voit tehdä perhon luonnonmateriaaleista tai keinokuidusta. Itse käytän melkein yksinomaan keinokuiduista tehtyjä streamereitä ahvenen dropshot-kalastuksessa, koska esimerkiksi Hedronin Wing’n’Flash on erittäin elävää materiaalia vedessä, joka ei sotkeennu, ja jota on helppo käsitellä sitoessa. Voit helposti tussata Wing’n’Flash-kuitua ja siinä on suuri määrä eri värejä, jotka istuvat yhteen todella hyvin. Itselleni on hyvin tärkeää, että näiden perhojen sitominen on nopeaa ja helppoa.

1. Leikkaa nipusta sopivan kokoisia nippuja ja vedä molemmista päistä kuidut eri mittaisiksi. On tärkeää, että perhon silhuetista tulee elävä, joten siipeen täytyy saada muotoa. Harjaa tai nypi siipeä jo tässä vaiheessa auki ja vedä kuituja oikeaan pituuteen. Sido vain koukun päälle, jotta perhon muodosta tulee korkea.

Sitominen on helppoa

3. Lisää seuraava siipi ja mitoita se niin, ettei se mene ensimmäistä nippua pidemmälle. Tee tästä siivestä kolmanneksen edellistä paksumpi, jotta muodosta tulee jälleen parempi.

Aloita koukun kiinnittämisellä ja pohjusta koukun sidottava alue. Itse käytän joko FTS dyneemalankaa tai Veevuksen G.S.P -si-

2. Sido siipi aina kääntämällä, jotta siiven keinokuitujen kärjet ovat useassa tasossa, ja jotta jokaisen siiventyvi on paksumpi. Tällöin siiven muodosta tulee kauniimpi ja samalla myös kestävämpi.


1.

2.

3.

4.

5.

6.

Millä välineillä?

7. 4. Käännä ja lisää muutama kimalle siiven sekaan. Nyt ei ole tarkoitus tehdä ”joulukuusta” vaan perho, joka on kevyt, tarpeeksi pieni ja erittäin elävä. Älä laita liikaa materiaaleja, jotka voivat tehdä siivestä tukkoisen.

Itse suosin hyvin kevytluokkaisia ja pidempiä vapoja, jotka ovat suunniteltu niin, että vavoilla voi heittää ohuilla siimoilla pitkälle ja käyttää keveitä painoja. Monesti dropshot-painot ovat 10-20 g, mutta minulla käytössä paljon 3, 5 ja 7 g päärynäpainoja. On tärkeää, että perho saadaan uimaan mahdollisimman kevyesti ja pitkään. Mikäli paino on liian raskas, on uinti liiaksi poukkoilevaa. Samalla kaikki vavan nypäytykset ja painon ”laahaamiset” pohjassa tulee olla helposti tehtävissä. Liian raskailla painoilla tämä ei onnistu. Ei ole kuitenkaan olemassa vain yhtä syvyyttä missä tämä toimii, koska alkukaudesta ahvenet ovat usein hyvinkin syvässä kun taas loppukesästä hyvinkin matalassa. Ei ehkä perhokalastusta, eikä oikein jigaamistakaan, mutta todella mukavaa ahvenen kalastusta keveillä välineillä.

5. Teen useimmiten siivet kahdesta eri väristä, joskus harvoin kolmesta, koska keinokuituja on helppo värjätä tussien avulla ei tarvita käyttää useita eri värejä saadakseen hienon ulkonäön. Tussien avulla saat sellaiset värit kuin tarvitset, joten pidän sidonnan mahdollisimman yksinkertaisena. Tässä vaiheessa sido saman suuruiset niput koukun molemmille puolille. Harjaa ja nypi siipiä auki ja eri mittaisiksi, jotta siivestä tulee moniulotteinen. 6. Lopuksi lakkaa pää ja kiinnitä silmät liimalla perhoon. Nyt sinulla on nopeasti ja hyvin helposti tehty pieni streamer ahvenen dropshot-kalastukseen. 7. Teen paljon luonnonmukaisia värejä, mutta viime aikoina olen alkanut käyttämään enemmän kirkkaampia värejä. Varsinkin alkukaudesta punaiset ja violetit ovat toimineet erittäin hyvin. Kun mennään kohti kesää alkavat eri ruskeat, oliivit ja haalean vaaleat toimimaan.

Näillä väreillä kannattaa lähteä alkukauden

ahventa tavoittelemaan.

”Alkukaudesta ahvenet ovat usein hyvinkin syvässä kun taas loppukesästä hyvinkin matalassa.” Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

117


JUHA HAPPOSEN KALASTUSNIKSIT Teksti ja kuvat JUHA HAPPONEN

Kirjoittaja varustautuneena erilaisilla vavoilla eri jigejä ja tekniikoita varten.

Sopivan vavan valinta kuhan heittojigaukseen Erityisesti aloittavalle kuhan jigaajalle oikeanlaisen vavan hankinta on ykkösasia.

Juha Happosen kalastusniksit

Mikäli valinta osuu vääränlaiseen, voi olla varma, että kuhia tulee karkaamaan paljon. Vavan ominaisuuksista

Jigauksessa vapaan kohdistuu monenlaisia vaatimuksia. Vavan keveys on listallani ykkönen jo pelkästään siitä syystä, että painavalla vavalla ei jigejä jaksa takoa yhtäjaksoisesti kovinkaan kauan. Heittokertoja kun saattaa tulla päivän aikana useita satoja. Nykyaikainen vapateknologia on mahdollistanut jigivapojen ominaisuuksien huiman kehityksen samalla kun materiaalit ovat keventyneet. Päärakennusaineena käytetty hiilikuitu on kevyttä, mutta sen huono puoli on iskunkestävyys. Pienikin kolhu saattaa aiheuttaa vavan katkeamisen kun sitä taivutetaan kunnolla. Valmistajat ovat onneksi kehittäneet yhä kevyempiä materiaaleja yhä kestävämmiksi, jolloin kalastaja hyötyy niin kestävyyden kuin heitto-ominaisuuksien suhteen.

118

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Melko painavalla päällä varustettu jigi vaatii jäykkäaihioisen vavan, jotta myös tartutus onnistuu.


Kalastusopas Juha Happonen tarjoilee tällä kaudella vinkkejä sopivien välineiden valintaan jigikalastuksessa.

Vapasukka suojaa vapaa ja nopeuttaa kalaan pääsyä kun vavan kasausta ei tarvitse tehdä.

kuhajigivavan kärjen on oltava melko jäykkä, että saa kalan jäämään tärpistä kiinni. Tämä korostuu etenkin kookkaampia jigejä heitellessä. Pienempiä jigejä käytettäessä vapa saa olla hiukan löysempi, koska vieheiden uinti on aina nähtävä ja tunnettava.

”Mitä pidempi vapa on, sillä saa tehtyä jigille mielenkiintoisia uittamisia myös viileämmässä vedessä.”

Sopiva vavan pituus

Toinen tärkeä ominaisuus on vavan tunnokkuus ja herkkyys

Hyvän jigivavan ominaisuus on se, että tunnet pienetkin värähtelyt kuten jigin uinnin tai hennoimmatkin tärpit. Tämä on tärkeää kun halutaan huomata jigin uinnin kärsineen tärpistä tai pieni roska on osunut siihen. Kuhan tärppi on varsinkin kesällä räjähtävän kova, mutta viileimmillä vesillä sitä ei huomaa juurikaan. Tällöin herkkäkärkinen kuhavapa on oiva valinta, jolloin tärppeihin reagointi on helpompaa. Karkuutuksien määrä vähenee kun käytössä on riittävän jäykkä, mutta tunnokas vapa. Lämpimän veden aikaan kalastettaessa

remmin ja houkuttelevammin. Pitkällä vavalla taas saa pidempiä heittoja. Hyvän perusjigivavan saa hankittua sadan euron molemmin puolin. En suosittele hankkimaan sitä halvinta mahdollista, koska valitettavasti usein aiemmin mainitsemani ominaisuudet eivät tue hankintaa. Sijoittamalla hiukan lisää saa hyvän vavan, joka tarjoaa nautinnollisia jigireissuja pitkäksi aikaa.

Vavan hankintavinkkejä » Hyvän kuhajigivavan paino saa olla enintään 300 g » Sopivin pituus on noin 6-7 jalkaa eli 180-210 cm » Viehepainot pienillä jigeillä ja painoilla kalastettaessa ovat noin 4-25 g » keskikokoisilla 10-35 g ja isoimmilla noin 15-50 g. » Osta vapa aina vapapussilla varustettuna, nykyään myydään kuljetukseen myös käyttökelpoisia ja nopeita vapasukkia. » Hyvän kevyen luokan kuhajigivavan saa noin 100 eurolla » Juha Happosen Kalastusvinkit myös YouTubessa: www.youtube.com/channel/UCElI_4MgrtDDZbWiojvB27g

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

119

Juha Happosen kalastusniksit

Vapaa kuin vapaa valitessa kannattaa aina huomioida, että siitä löytyy uistinlenkki.

Yleisimmät jigivapojen pituudet pyörivät 155-210 cm luokassa. Mitä pidempi vapa on, sillä saa tehtyä jigille mielenkiintoisia uittamisia myös viileämmässä vedessä. Kuten hidasta jigin laahaamista pohjassa ja erilaisia käsialatekniikoita. Toinen pidemmän vavan hyvä puoli on momentti ja tartuttavuus – vastaiskun kun tekee tärpistä, niin kala jää hyvin kiinni. Lyhyiden vapojen etu tulee esiin varsinkin kesällä kun vavan liikkeeseen tulee saada nopeita muutoksia. Tällöin jigikin elää pa-


Mika Vornanen

Vieläkö muistat?

M

inulta kysytään usein, miten voin vieläkin olla iloinen pienestä hauesta? Eräs elokuva sai minut miettimään, miksi olen aloittanut kalastuksen. Vaikka halu lähteä kalaan on aina ollut valtava, vuosituhannen vaihteessa tajusin, että perimmäinen syy kalastukseen oli poissa, ja tilalle oli tullut kappalemäärät, kalojen koko, kilpailuhenkisyys, kuka saa eniten, kuka suurimman, viehe- ja välineralli, kateus, ja niin edelleen. Kaikki nämä veivät minua kauemmaksi siitä tunteesta, jonka kalastus joskus aikoinaan toi. Jälkeenpäin on vaikea löytää vain yhtä syytä oravanpyörää muistuttavaan kilpajuoksuun. Hyvä taloudellinen tilanne oli varmasti yksi suuri syy. Parhaat kalat vaativat parhaat välineet, ja parhaat välineet maksavat paljon, mutta niillä saa eniten isoja kaloja. Näin minäkin kuvittelin silloin, kun kaikista alle metrin tai seitsemän kilon hauista piti päästä nopeasti eroon, jotta voisi heittää viehettä vain isolle kalalle.  Joka kerta oli pakko saada saalista

Jos ei tullut, ei kalassa oltu edes käyty. Talvella homma lähti aivan lapasesta. Vähintään neljällä vavalla, ja elävillä täkyillä kalastettiin suurhaukia, koska isoja oli pakko saada. Ei kai siinä mitään pahaa ole, jos tuosta tavasta nauttii.

120

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

Eräänä päivänä, kun ei ollut aikaa eikä halua nostaa edes 7–9-kiloisia haukia veneeseen, ymmärsin kadottaneeni syyn lähteä kalaan. Vähän kerrallaan kalapäivien sisältö muuttui rennommaksi. Tuli päivä, kun päätin etten enää käytä eläviä tai kuolleita kaloja syötteinä

Syökööt hauet rauhassa luontaista ravintoaan. Moni tulkitsi asian siten, että halusin kieltää täkyjen käytön muiltakin. Ei, vaan niin, etten enää itse pitänyt siitä tavasta kalastaa. Nyt elektroniikka ja suurkalat, kelat ja klikkeri, jne. tarjoavat oivan mahdollisuuden hypätä ralliin, jolle ei ole loppua. Jätän väliin. Olen ollut siellä jo kerran ja pääsin pois. Alussa mainittu ”vieläkin” on väärä sana. Olen taas iloinen jokaisesta kalasta, pienestäkin. Tässä on se syy, miksi kalastan. Siinä elokuvassa, mitä katsoin, pariskunta etsi kotoa karannutta kotivideota. Aikuisalan spesialisti kertoi heille, että tuollaisia videoita tekevät he, jotka ovat unohtaneet sen, miksi he alun perin alkoivat…you know. Muistatko, miksi sinä olet alkanut kalastaa?


Uutuudet & uutiset 4 NUMEROA KOTIINKANNETTUNA 30€

KOUKUSSA KALASTUKSEEN VUODESTA 2004

1/20

n! ukaa Ota m

INEN ILMA IS T GRA FREE

Täsmävinkit käytäntöön

Löydä järven suurimmat ahvenet Koeajossa

Faster 570

10 000 heiton kala

Musky eli jättihauki Vähennä koukkuja

Vastuullinen kalastus

Värien loppumaton kirjo

facebook.com/kalastuslehti kalastus120.indd 1

21.4.2020 15.21

Tilaus: Jaicom Oy Puh. 03-42465340 tilaus@kustantajapalvelut.fi Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

121


Jakelupisteet 2020

KALASTUS/VENELIIKKEET

GODBY Firma Hugo Andersson HAMINA J&J Rajala HEINOLA Maken Kalastus HELSINKI Adita Wobbleri Flipper Market Meri-Info Maritim Schröder John Nurminen Marine Varuste.net Helsinki Spey Clave Waltic HÄIJÄÄ Häijään Urheilutarvike HÄMEENLINNA Erämaailma IISALMI Pohjois-Savon Luontovaruste IMATRA Kisa Imatra JOENSUU Jokikone Oy

KIRKKONUMMI ERÄ+

MIKKELI Kala-Kalle

URJALA Valajärven kartano

KIURUVESI Rapakkojoen Kauppa Ky

NIVALA Savenmaa

VAASA Kurren Erä ja Kalastus

KONTIOMÄKI Kainuun Tähti Oy

OULU Tiura Uistin

KORPPOO Buffalo

PIEKSÄMÄKI Green Trail Oy Urheilu Tenhunen Ky

VANTAA Yamaha Center Ruoto (Tuusula)

KOTKA Karhulan Ase ja Erä Maretarium

PORVOO/BORGÅ Porvoon Mikrokulma

KUHMO Pääkkönen & Piirainen Oy

PYHÄSALMI Pyhäjärven Rastikaupat Oy

KUOPIO SAM Fishing Konesolmu Maken Pyydys Yamaha Center Kuopio

RAISIO Raision Meri & Metsä

KUUSAMO Kuusamon Uistin Tärppi

RIIHIMÄKI Korkiakosken Uistin

KUUSISTO Venetalo Viherkoski Oy LAHTI Erä-Lindroos LAMMI Sport Lammi Tuulonen

RAUMA Sissos Myymälä

SAARENKYLÄ Karin Kampe SALO Salon Urheilutarvike Oy SIPOO W&W Marine Oy SODANKYLÄ Simonen

JOUTSA J.Varis

LAPPEENRANTA Erä Saimaa Urheilu-Koskimies Oy

JYVÄSKYLÄ Karin Suurmyymälä

LEMPÄÄLÄ Kalastus Suomi

SOMERO Someron Kalastustarvike Someron Urheilu ja Vapaa-Aika

JUVA Rauta Maatalous

LOPPI Eräloppi Oy

SYSMÄ Urheilu-Valonen Ky

KAARINA Kalastuskeidas

LOVISA/LOVIISA Sjöblom Sport Ab

KAUSTINEN Eräkellari

MARIEHAMN/ MAARIANHAMINA Fiskarboden Jakt och Fiskebutiken Ab

TAMPERE Nippon Verkko Tampereen Kalastusväline Oy Yamaha Center Ruoto

KEMIJÄRVI Urheilu-Sivakka KIIMINKI Frontters

122

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

MERIKARVIA Eumer Finland Oy

VARKAUS Akkusolmu Minnan Vapa Ja Viehe VÄÄKSY SK Center Vääksyn Konepiste Oy

KALASTUSMATKAILUYRITYKSET

KIRKKONUMMI Apajamatkat Blue & White Safari KOTKA Kymi Fishing KUUSAA Varjolan Tilan Matkailu Oy RÖNNÄS Fishing Lords ÄÄNEKOIVISTO Kapeenkoski Oy

KALASTUSOSASTOT

TURKU Yamaha Center Turunmaan ase ja kone

TOKMANNI (kautta maan) MOTONET (kautta maan) XXL (kautta maan) KÄRKKÄINEN


Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

123


VUODENVIEHE AHVENELLE

VUODEN HAUKIVIEHE

TESTIVOITTAJA RUOVIKKOSUOJATUT

124

Kalastus-lehti 1/20 | Kalamies.com

VUODEN KUHAVIEHE

Profile for krookmedia

Kalastus 1/2020  

Kauden ensimmäinen lehti. 10 Pääkirjoitus 14 Shadien tussaus – Jani Mäkeläinen 22 Vastuullinen kalastus – Niko Satto 28 Tavoitteena jä...

Kalastus 1/2020  

Kauden ensimmäinen lehti. 10 Pääkirjoitus 14 Shadien tussaus – Jani Mäkeläinen 22 Vastuullinen kalastus – Niko Satto 28 Tavoitteena jä...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded