Page 1

Great golf FORE! free

3/16

Meneekö homma reisille?

OLYMPIALAISET ”Riossa on luvassa jotain uutta, mutta kukaan ei oikein tiedä mitä.” -Mikko Ilonen

Facebook.com/foremagazine


fore2/15.indd 3

9.6.2015 10.42


3 GREENFEETÄ

99 EUROA!

Greenfeet ovat voimassa kaikkina aikoina pelikaudella 2016. Myyntiaika 27.6. – 31.7.2016. Greenfeet ovat henkilökohtaisia.

n e v a s g o l f : s p r ä n g m a n i n t i e 7 9 , 0 11 5 0 s ö d e r k u l l a , p u h 0 1 0 4 0 0 6 4 0 0 , n g @ n e v a s g o l f . f i , w w w. n e v a s g o l f . f i

Käytäthän navigaattorissa osoitetta Nevaksentie 150.


Pääkirjoitus

Kuva: Hanna-Mari Westerlund

3/2016

Majorit ja raha olympiahenkeä tärkeämpää

K

uulun niihin urheilun ystäviin, jotka kunnioittavat olympialaisia. Muun muassa olympiasoihtu, kilpailusuoritukset, avajaiset, olympiaennätykset ja mitalien design ovat mielestäni urheilun ja erityisesti rehdin kilpailemisen sielua. Kaikki dopinghässäkät tosin ovat tehneet myös olympiaglamouriin syvän arven. Ja voi sitä ilon päivää kun 2009 julkistettiin golf mukaan olympiaperheeseen. Näin jo silmissäni kun ei-golfaavien perheiden lapsetkin innostuvat televisiosta seuraamaan suomalaisten peliä Riossa. Mutta mikä on nyt tunnelma esimerkiksi australialaisten golfin ja olympialaisten ystävillä? Australian huippupelaajat Jason Day ja Adam Scott kun ovat ilmoittaneet jättävänsä olympialaiset väliin. Miksi? Miksi näitä maailmanlistan kärkipelaajia ei Riossa nähdä? No zika-viruksen takia. Ja Scott ilmoitti ettei häntä yksinkertaisesti kiinnosta lähteä olympialaisiin. Itse en tuohon zika-selitykseen usko. Nuo kaverit pelaavat vaikka keskellä likaista Kalkutan slummia, jos siellä pelattaisiin majorturnaus.

Toivon nyt hartaasti, että maailman persoonalliset huippunimet, kuten amerikkalainen unelmavävy Jordan Spieth ja iloinen espanjalainen Sergio Garcia eivät enää peruuttaisi lähtöään Rioon. Mutta iloisempiin aiheisiin. Hatunnosto Koko Asikkala Golfaa -tapahtumalle! Projektin tarkoitus on rikkoa golfin imagolle tyypilliset negatiiviset mielikuvat ja tehdä laji kaikille helpommin lähestyttäväksi. Täydellistä! Tällaisia tapahtumia lisää Suomeen. Ja nauttikaa mentaalivalmennus-artikkelimme ammattilaisten vinkeistä. Todella inspiroivaa informaatiota. Toivotamme nautinnollista loppukesää!

Viivi Avellán Päätoimittaja viivi.avellan@krookmedia.fi

Foregolf.fi

5


Tervetuloa nauttimaan loistavista kentistä ja upeista maisemista Great Golf FORE! Free

Julkaisija Krook Media Oy Päätoimittaja Viivi Avellán viivi.avellan@krookmedia.fi Toimituspäällikkö Pauliina Virta pauliina.virta@krookmedia.fi Avustajat Tero Parkkinen, Kari Kallio, Nikke Tyry, Tommi Laitto, Markus Lyyra, Makke Martikainen, Harri Syrjänen

nokiarivergolf.fi

Valokuvat All Over Press, Mikko Kempas, Suvi Sievilä, Hanna-Mari Westerlund, Pauliina Virta Ulkoasu Mikko Kempas Toimitus Fore! / Krookmedia Oy Nahkahousuntie 5 00210 Helsinki fore@krookmedia.fi www.foregolf.fi Ilmoitusmyynti Jerker Krook jerker.krook@krookmedia.fi 040-5663035 Painopaikka Reusner, Tallinna Kansi Kuva: Mikko Kempas Internet www.foregolf.fi facebook.com/foremagazine instagram.com/foremagazine twitter.com/foregolf_fi

6

Great golf FORE! free


Sisällysluettelo

5 Pääkirjoitus 8 Duffeja & Divotteja - Golfuutisia maailmalta 18 Some-nostot 20 FORE! Shop 24 FORE! Fashion Tour 2016 30 Mentaalivalmennus - Jännittääkö ykköstiillä? 36 Matkalla Rioon 2016 - Naiset pelastavat olympiagolfin 42 Matkalla Rioon 2016 - Rioon neljän suomalaispelaajan golftiimi 46 Mikko Ilonen - Olympiaurheilija 50 Dresscode 2016 - osa 3 56 CaddieOn Shootout Linda vs. Mika - Mikaa kiehtoo golfin haasteellisuus ja kilpaileminen 64 Legenda - ”Vaarallinen tyttö” Patty Berg 68 Parasta seurassani - Kotimaisten golfseurojen jäsenet kertovat, mikä on parasta heidän seurassaan 70 TOP 5 pelikaverit 72 Matkanurkka - Katalonian rannikoiden parasta golfia 76 Nikke skauttaa - Golf voi olla myös extreme-urheilua 78 Kolumni Jere Virtanen - Mikä juttu tää golf oikein on?

FORE! FASHION TOUR Gant Invitational

80 Kolumni Tero Parkkinen - Löytyyko intohimoa kehittää kilpagolfia?

s. 24

Foregolf.fi

7


Teksti KARI KALLIO, TERO PARKKINEN, VIIVI AVELLÁN, PAULIINA VIRTA Kuvat ALL OVER PRESS, TWITTER

Duffeja & Divotteja Poimintoja ihmisistä, ilmiöistä, kentistä ja tapahtumista.

Dustin Johnsonille vihdoin majorvoitto US Openissa sääntöfarssi: Mikä liikutti palloa?

U

sein isoissakin turnauksissa kärkikahinoihin taistellut amerikkalainen Dustin Johnson nappasi vihdoin selkeän ykköspaikan. Dustin nakutti US Openissa uransa ensimmäisen majorturnauksen voiton. Pennsylvanian Oakmontin kenttä oli huippukunnossa. Viheriöiden liukkautta ihmeteltiin koko tapahtuman ajan aktiivisesti sosiaalista mediaa myöten. 34-vuotias Johnson pelasi vahvasti koko turnauksen, mutta sunnuntain päätöskierroksella DJ kuitenkin kohtasi kummallisia vastoinkäymisiä. Kerran hänen pallon ja viheriön välissä oli ”väliaikainen rakennelma”, joten mies sai vapaan dropin – ja samalla pääsi pois haastavasta karheikosta

8

Great golf FORE! free

lyhyemmälle nurmelle. Sitä ennen US Openin tuomaristo ihmetteli ennen Dustinin lyöntihetkeä viheriöllä liikahdellutta palloa. Pidemmän härdellin jälkeen tuomaristo päätti antaa Johnsonille penaltin, joka vahvistettiin vasta miehen pelattua kierroksen loppuun saakka. Tilanne oli todella ristiriitainen. Mitä oikein kävi? Viidennen reiän viheriöllä, kun Johnson oli aikeissa putata, mies huomasi, että hänen pallonsa liikahti. Dustin pyysi tuomariston paikalle ja selvensi heille, ettei hän itse aiheuttanut pallon liikkumista. Tuomaristo uskoi Johnsonia ja hän sai asettaa pallonsa takaisin alkuperäiselle paikalle.

Johnsonin puoliso on Wayne Gretzkyn tytär Paulina


Duffeja & Divotteja Vasta myöhemmin 11. väylän jälkeen tuomaristo videota katsottuaan päätti ilmoittaa Dustinille, että he ehkä aikovatkin antaa miehelle penaltin, jos päätyvät siihen, että Dustin itse aiheutti pallon liikkumisen. Päätös tehtäisiin kierroksen jälkeen, kun pelaajaa ensin kuultaisiin. Ja sosiaalinen media räjähti. Somessa ihmeteltiin miten tuomarit voivat päätyä siihen, että Dustin itse olisi aiheuttanut pallon liikahtamisen. Lopulta DJ sai penaltin, mutta onneksi se ei ratkaissut peliä. ”Olen iloinen, ettei tuo lisälyönti uhannut voittoani. Se olisi ollut paha juttu, jos olisi vaikuttanut”, Dustin kertoi turnauksen jälkeen. Golfin ikivanhat säännöt tulivat vahvasti US Openin aikana esille ja mediassa on nyt keskusteltu olisiko sääntöjen päivityksen aika.

Muiden pelaajien kommenteja Twitterissä:

Sea Golf Rönnäs. 27 reikää merellistä golfia. Tällä SEA GOLF RÖNNÄS -kupongilla:

Gre Greenfee, range ja klubiburgeri

50 € 5

Rönnäsin Sekapari Cup Kilpailusarja mies/nais-joukkueille (2 hlöä)

Rönnäsin monipuoliset kentät tarjoavat miellyttäviä pelikokemuksia golftaidoista riippumatta. Rönnäsissä on Itä-Uudenmaan pisin golfkausi ja aina kesäviheriöille. Puisto-kentälle pääsee kokeilemaan golfia myös ilman green cardia. Tervetuloa!

Tapahtuma Rönnäsissä Kaudelle 2014 valmistunut klubitalon laajennus tarjoaa entistä paremmat puitteet tapahtumille. Laajennusosassa on asiakaspaikkoja lähes 100 sekä upea näköala golfkentälle ja merelle.

/henkilö

Max 4 pelaajaa/kuponki. Voimassa kauden 2016.

Tulevat kilpailut: La 18.6. GREESOME La 16.7. FOURSOME Su 28.8. BESTBALL Kilpailumaksu 35 €/henkilö. Lue lisää www.seagolf.fi

www.seagolf.fi

Oy Sea Golf Ab / Sea Golf Rönnäs ry • Ruukinrannantie 4, 07750 Isnäs puh. 0207 86 26 96 • toimisto@seagolf.fi

• Porvoosta 27 km • Loviisasta 35 km 9 • Itäkeskuksesta 68 km Foregolf.fi


Duffeja & Divotteja

Tiger ei usko kilpailevansa tänä vuonna

S

Tiger ja hänen tyttärensä Sam ja poika Charlie.

elkäongelmista jo vuoden päivät kärsinyt entinen maailman ykköspelaaja Tiger Woods pysyy toipilaana. Woods osallistui juhannuksen jälkeen PGA Tourin osakilpailun kisastudioon Nick Faldon seuraksi ja avautui yleisölle vihdoin tilanteestaan. ”En tiedä mitä tapahtuu. Tietenkin haluaisin pelata. Teen kovasti töitä eli treenejä selkäni eteen. Välillä harjoittelen jopa kolme kertaa päivässä enkä päästä itseäni helpolla”, Woods kertoi. Woodsia ei ole nähty kilpakentillä viime vuoden elokuun jälkeen. Amerikkalaisella on kuitenkin pelioikeus kauden kahteen viimeiseen majorturnaukseen, British Openiin ja PGA Champioshipiin. Mutta Woodsin kommenttien rivien välistä voi lukea, ettei miestä nähdä tänä vuonna majoreissa. ”Minun on vielä panostettava kuntoutumiseen. Se merkitsee pallojen lyömistä toinen toisensa perään.”

Links-golfia Helsingissä

VUOSAARI GOLF HELSINKI

Eteläreimarintie 9 00980 Helsinki www.vuosaarigolf.fi toimisto@vuosaarigolf.fi TEL.

10

+358 9 681 2210

Great golf FORE! free


Duffeja & Divotteja Koko Asikkala Golfaa -kampanja: 210 uutta harrastajaa Kanavagolfille Koko Asikkala Golfaa -kampanjan tarve ja tavoitteet kiteytyvät golfin elitistisen mielikuvan murtamiseen, aloituskynnyksen madaltamiseen ja pelaajamäärien kasvattamiseen. Kampanja on saavuttanut tavoitteensa hienosti.

V

iime kaudella 2015 Kanavagolfilla järjestettiin useita ilmaisia tutustumisiltoja. Tutustumisilloissa käyneistä lähes kaksikymmentä prosenttia siirtyivät tavalla tai toisella golfurallaan eteenpäin, liittymällä seuran jäseneksi tai suorittamalla green cardin. Useat jäivät lajiin koukkuun ja aloittivat golfin pelaamisen tällä kaudella. Palautteen myötä Kanavagolf ja Asikkalan kunta päättivät jalostaa konseptia kaudelle 2016. Kanavagolf tarjoaa Asikkalan kunnan asukkaille ja sen kesäasukkaille neljän tunnin ilmaisen golfkoulutuksen sekä ilmaisen pelioikeuden Kanavagolfin par 3 -kentälle kuluvalle kaudelle. Koulutuksia on järjestetty kevään aikana jo kaksikymmentä kertaa. Koko Asikkala Golfaa -koulutuksen jälkeisen itseopiskelun ja -harjoittelun kautta suoritettavan greencardin hinta on vain 50 euroa. Kanavagolfilla on suoritettu alkukauden aikana 54 greencardia, joista 30 on Koko Asikkala Golfaa -kampanjan kautta tulleita. Koko Asikkala Golfaa -kampanjan lisäksi Kanavagolfilla on kevään aikana käynyt myös noin 350 koululaista ja opettajaa tutustumassa lajiin. Monet koululaisista ovatkin tuoneet myös vanhempansa Kanavagolfille tutustumaan lajiin Koko Asikkala Golfaa –konseptin kautta. Par3 -kentän ohjeet ja säännöt aloittelijoille

Stepit golfariksi 18-reikäiselle kentälle

Kun olet suorittanut Par3-kentän GreenCardin ja haluat päästä pelaamaan Kanavagolfin 18 -reikäiselle kentälle, toimi seuraavasti. 1. Ilmoittaudu varsinaiselle Greencard-kurssille tai suorita Greencard itseopiskellen (lisätietoja alla molemmista vaihtoehdoista. Liity Kanavagolf Vääksy Ry:n jäseneksi: Aikuiset 80 € ja junnut 30 € Valitse itsellesi sopiva pelaamisen muoto: pelioikeus, greenfee tai aloittelijoiden pelilippupaketti (tarkemmat tiedot nettisivuiltamme löytyvästä hinnastosta).

2. 3.

GREEN CARD ALKEISKURSSIT 2016 Kurssin tavoitteena on aloittaa golfharrastus mahdollisimman vaivattomasti. Kurssilla käydään läpi perusteet eri lyönneistä ja sääntöjä sekä etikettiä. Ryhmäkoko kurssilla on pieni ja kurssilaiset saavat henkilökohtaiset ohjeet omatoimiseen harjoitteluun. Kurssiin sisältyy Green Card kokeen suorittaminen, joka tehdään viimeisenä kurssipäivänä. Kokeessa keskitytään nopeaan ja turvalliseen pelitapaan, tulosrajaa ei ole. Green Card kurssin hinta: 165 €, alle 16-vuotiaat 120 €, sisältäen: Kurssin hinta sisältää opetuksen, tarvittavat välineet kurssin ajaksi ja Greencard –suorituksen (arvo 50 €). Opetuksesta vastaa PGA:n ammattilainen Timo Ruuda. Kurssiaikataulut ja ilmoittautumislomakkeet löydät nettisivuiltamme. Voit myös ilmoittautu sähköpostitse: timo.ruuda@kanavagolf.com tai puhelimitse 040 518 7002

GREENCARD ITSE-OPISKELLEN

2016

Harjoittelu tekee mestarin ja Kanavagolf sekä Kanavagolfin Pro haluavat palkita ahkerat harjoittelijat tarjoamalla mahdollisuuden suorittaa Greencardin nyt todella edullisti!

Edellytyksenä on että olet saanut koulutuksen golfin perusteista esim. Koko Asikkala Golfaa -hankkeen kautta tai kavereiden opastuksella. Uskot omaavasi riittävät lyöntitaidot sekä olet itseopiskellut golfin sääntöjä.

Tällöin voit ottaa yhteyttä Pro Timo Ruudaan ja tiedustella pelkän Greencardin suorittamista. Green Cardin suorituksen Nimi kesto 1-2 tuntia ja hinta hinta: 50 €. Kanava Golf

Tiedustele ajankohtaa Greencard suoritukselle: www.kanavagolf.com timo.ruuda@kanavagolf.com tai puh. 040 518 7002

Tervetuloa Koko Asikkala Golfariksi. Kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa voit kääntyä Caddiemasterin puoleen caddie@kanavagolf.com tai 044 2700 412. Antoisia hetkiä uuden lajin parissa.

Kanava Golf

Muistathan kertoa lf kavereillenne Koko myös nava Go mahdollisuudesta! Asikkala Ka Golfauksen olf.com anavag www.k SSÄ

YHTEISTYÖ

Hyvä tietää aluksi

Ennenkuin lähdet pelaamaan, on paikallaan hieman selventää, mistä on kyse par3 -kentällä pelaamisessa. Kanavagolfissa on 4 eri pituista par3 -väylää, joissa jokaisella väylällä on tarkoituksena saada pallo reikään kolmella lyönnillä. Par3-kenttä on erinomainen keino harjoitella golfin perusteita ja saada ensikosketus lajiin. Mitä enemmän pelaat ja pääset lajiin sisään, sitä mielekkäämmäksi peli muuttuu! Siis golfissakin pätee vanha totuus; harjoittelu tekee mestarin.

Alla olevaa sääntöopastusta ei tarvitse muistaa heti ulkoa! Voit kerrata sääntöjä itsenäisesti ja pyrkiä pelaamaan kokeneempien pelaajien kanssa, jotka opastavat sinua pelin edetessä. Vähitellen säännöt tulevat kyllä tutuksi. Aluksi tärkeintä on, että pelaaminen on hauskaa, turvallista ja sujuvaa.

Hyvät käytöstavat

Huomioi aina kanssa pelaajat, niin ennalta ehkäiset jo täten monen vaaratilanteen synnyn .

Pelaajalta odotetaan yleisten hyvien ja kohteliaiden tapojen noudattamista; iloinen tervehtiminen kuuluu jokaisen Kanavagolfarin tapoihin! Voit siis tervehtiä muita pelaajia klubilla ja sen ympäristössä vaikket tuntisikaan heitä entuudestaan.

Pukeutuminen

Kanavagolf suosittelee siistiä ja ehjää ulkoiluvarustusta. Miehet ilman paitaa ja naiset olkaimettomassa topissa kuuluvat uimarannalle, ei golfkentälle. Jalkineiksi soveltuvat golfkenkien lisäksi lenkkitossut ja pohjakuvioinniltaan matalat vapaa-ajan jalkineet.

Ennen kierrokselle lähtemistä

Ilmoittaudu klubitalon palvelutiskillä ennen kierrosta. Esitä greencardisi sekä todista henkilöllisyytesi pyydettäessä; greencard on aina henkilökohtainen.

Nouda pelivälineet varastosta, mikäli pelaat lainvarusteilla. Pelaajan tulee itse hankkia pelipallot, greenihaarukka ja tii-tikut itse. Saat ne helpoiten ProShopista klubilta. Varmista, että sinulta löytyy tarvittavat varusteet ennen kierrosta.

Jos mahdollista niin ota itsellesi oma bägi mailoineen varastosta, ruuhka-aikoina yhdellä bägillä voi pelata kaksikin ihmistä. Huomioi, että yhdessä bägissä on yleensä vain joko miesten, naisten tai lasten mailoja.

Ensimmäisellä lyöntipaikalla (1. tee)

Jos kentällä on paljon pelaajia, suositus on, että pelataan täysissä 4 pelaajan ryhmissä. Ei kuitenkaan 4 henkilöä suurempia peliryhmiä. Esittäydy ryhmäsi pelaajille, joita et tunne. Toivota kaikille hyvää pelionnea. Mikäli edellinen ryhmä on vielä tiillä, jätä sopivasti etäisyyttä ja odota, että ryhmä saa rauhassa lyödä avauslyöntinsä. Ryhmän sisäinen lyöntijärjestys 1. teellä sovitaan tai arvotaan etukäteen. Seuraavalla aloituslyöntipaikalla lyöntijärjestys määräytyy sen mukaan, kuka on selvinnyt vähimmällä lyöntimäärällä edellisellä väylällä. Mikäli useammalla pelaajalla on sama lyöntimäärä, säilyy lyöntijärjestys samana, kuin edellisellä väylällä.

Turvallinen pelitapa

Ennen lyöntiä pelaajan on aina varmistettava, ettei maila, pallo tai mailan liike aiheuta kenellekään vaaraa. Pidetään siis sopiva etäisyys lyöntivuorossa olevaan pelaajaan.

Odota aina, että edellinen ryhmä on poistunut viheriöltä ja on turvallisen lyöntietäisyyden päässä ennen omaa lyöntiäsi.

Kentänhoitajalla on kentällä etuoikeus. Voit jatkaa peliä vasta kun hän on antanut siihen luvan käden heilautuksella.

Huuda kuuluvasti FORE (”foor”), jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin.

Älä pelaa salamoinnin uhatessa. Sinulla on sääntöjenkin mukaan oikeus keskeyttää pelaaminen ja hakeutua turvaan, jos uskot salamoinnin uhkaavan sinua.

Pelinopeus

Pelaaja, joka on kauimpana reiästä on aina ensin lyöntivuorossa sekä väylällä että viheriöllä.

Hidas pelaaminen vie kaikilta peli-ilon. Ryhmän on pysyttävä edellisen ryhmän vauhdissa, mikäli kaikki kentän ryhmät ovat täysiä 4-hengen ryhmiä. Jos peliryhmäsi jää liikaa jälkeen edellä menevästä ryhmästä ja perässä tuleva ryhmä joutuu pitkään odottamaan, on pelirytmiä nopeutettava laittamalla pallo taskuun kesken väylän ja siirryttävä seuraavalle lyöntipaikalle. Hitaamman ryhmän on kohteliasta antaa takana tuleville ohituslupa seuraavalle kierrokselle lähdettäessä.

Vältä liikoja harjoituslyöntejä. Käy harjoittelemassa rangella ennen pelikierrostasi.

Ole valmiina pelaamaan, kun on sinun vuorosi lyödä. Siirry pallollesi välittömästi, kun voit tehdä sen turvallisesti.

Golfkärryt ja -bägit tulisi viheriön läheisyydessä jättää paikkaan, josta pääsee jatkamaan sujuvasti seuraavalle tiiauspaikalle. Ota siis viheriön läheisyydessä bägistäsi mukaan kaikki mailat, joita tarvitset reiän loppuun pelaamiseen.

Seuraa toisen pelaajan lyönti ja pallon lentorataa, jolloin sen löytäminen helpottuu

Älä seiso kanssapelaajasi puttilinjalla tai tallo muiden puttilinjoja. Älä tee varjoja pelaajan puttilinjalle.

Viheriöllä odotetaan, että kaikki ryhmän jäsenet ovat pelanneet pallonsa reikään.

Vältä matkapuhelimen käyttöä pelatessasi. Laita puhelin sellaiseen tilaan, jossa se ei häiritse muita pelaajia.

KENTÄN KUNNOSTA HUOLEHTIMINEN

Kaikkien pelaajien tehtävänä on huolehtia siitä, että he eivät turmele kentän kuntoa. Pelaajien tulee jättää pelinsä jälkeen kenttä siihen kuntoon, missä se oli ennen heidän pelikierrostaan. Ei ole myöskään kiellettyä korjata muiden epähuomiossa jättämiä korjaamattomia lyöntijälkiä.

Väylät ja karheikot

Vältä lyömästä harjoituslyönnillä turpeita irti. Irtilyödyt turpeet asetetaan paikalleen.

Lyöntijäljet paikataan huolellisesti. Eli hae lyöntihetkellä irronnut ruohotuppo ja paina se jalallasi takaisin lyöntijälkeen. Paikattu kohta jatkaa kasvuaan, mutta irrallinen turve kuolee kesäpäivänä parissa tunnissa.

Hiekkaesteet (bunkkeri)

Mene bunkkeriin aina matalimmasta päästä. Tasoita huolellisesti haravalla aiheuttamasi lyönti- ja jalanjäljet.

Laita harava esteeseen siten, että se vähiten häiritsee peliä. Viheriö (greeni)

Korjaa aina pallosi alastulojälki viheriöllä greenihaarukalla. Opettele oikea korjaustapa.

Älä työnnä kärryjä viheriön ja viheriöbunkkerin välistä.

Vältä astumasta toisen pelaajan puttilinjalle.

Älä astu liian lähelle reiän reunoja, jotta reunat eivät painu sisään tai sorru.

Pelaamaton paikka

Nosta pallo kädellä reiästä.

Vältä nojaamasta putteriin viheriöllä. Vältä tätä erityisesti ottaessasi palloa reiästä.

Käsittele lipputankoa varoen ja laita se reikään kunnolla vahingoittamatta reiän reunoja. Lipputankoa huoltaa yleensä pelaaja, joka on lähinnä reikää tai pelaaja, joka on jo lopettanut väylän pelaamisen.

Vakava etikettirikkomus

Pelaaja, joka karkeasti toimii etiketin vastaisesti, voidaan poistaa kentältä. Tällaista käytöstä on toisten pelaajien häiritseminen, uhkailu tai tahallinen kentän vahingoittaminen. Ilmoitathan caddiemasterille, jos huomaat jonkun rikkovan sääntöjä tarkoituksella.

Lisäksi Kanavagolfin kapteeni, henkilökunta ja kentänvalvojat pyrkivät seuraamaan, että par 3-kentällä pelataan ja toimitaan hyvän hengen mukaisesti ja he ovat oikeutettuja puuttumaan myös mahdollisiin rikkeisiin.

Pelin jälkeen

Palauta lainaamasi pelivälineet niille kuuluville paikoille. Näin helpotat henkilökunnan työskentelyä ja varmistat, että välineet ovat siellä mihin ne kuuluvatkin.

Tervetuloa pelaamaan jälkipelit klubiravintolaamme!

Nämä etikettisäännöt pätevät myös pelattaessa täysmittaisella kentällä, joten kun opettelet heti alusta alkaen noudattamaan näitä ohjeita, on siirtyminen ”isolle” kentälle jo paljon helpompaa.

Löydät Par3-kentän 1. teen vieressä olevan mailavaraston seinästä vielä pääkohdat koskien pelaamista Par3-kentällä!

HYVIÄ PELEJÄ JA ONNISTUNEITA LYÖNTEJÄ!

Pallo ulkona

Kentän ulkorajat on tavallisesti merkitty valkoisilla paaluilla, jotka tunnetaan myös nimellä "out-paalut". Tarkista paikallissäännöistä kentän muut ulkorajat. Jos pallosi on kentän rajojen ulkopuolella: 1. sinun täytyy pelata uusi pallo 2. yhden lyönnin rangaistuksella mahdollisimman läheltä sitä paikkaa, josta alkuperäinen pallo viimeksi pelattiin.

Varapallo, kadonnut pallo

Jos lyöntisi jälkeen epäilet, että pallosi voi olla ulkona tai kadonnut vesiesteen ulkopuolelle: 1. lyö varapallo 2. Jos lyöt varapallon, sinun tulee nimetä pelaamasi pallo varapalloksi ennen lyöntiä ja suorittaa lyönti ennen kuin lähdet etsimään alkuperäistä palloasi. Sinulla on oikeus etsiä palloa viisi minuuttia. Jos palloa ei tässä ajassa ole löydetty tai tunnistettu, se katsotaan kadonneeksi. Jos ilmenee, että alkuperäinen pallo on kadonnut (muualle kuin vesiesteeseen)

tai on ulkona, sinun täytyy jatkaa varapallolla (2) yhden lyönnin rangaistuksella. Jos alkuperäinen pallo löytyy, peliä on jatkettava alkuperäisellä pallolla (1).

Mikäli et pysty tai halua lyödä palloasi, voit todeta sen olevan pelaamattomassa paikassa. Tällöin voit pudottaa pallosi yhden lyönnin rangaistuksella: 1. mahdollisimman lähelle paikkaa, josta viimeksi löit palloa. 2. kahden mailanmitan päähän pallon sijaintikohdasta, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää. 3. miten kauas tahansa pallon taakse lipun ja pallon sijaintikohdan linjassa.

Vesieste

Jos pallosi on vesiesteessä, joka merkitään keltaisilla paaluilla tai viivalla, voit pelata palloa rangaistuksetta sen sijaintipaikalta (3) tai yhdellä rangaistuslyönnillä: 1. pelata mahdollisimman läheltä paikkaa, josta pallon vesiesteeseen löit. 2. pudottaa pallon miten kauas tahansa lipun ja pallon esteeseenmenokohdan linjassa.

Sivuvesieste

Jos pallosi on sivuvesiesteessä, joka merkitään punaisilla paaluilla tai punaisella viivalla, voit pelata palloa rangaistuksetta sen sijaintipaikalta (3) tai yhdellä rangaistuslyönnillä: 1. pelata mahdollisimman läheltä paikkaa, josta pallon vesiesteeseen löit. 2. pudottaa pallon miten kauas tahansa lipun ja pallon esteeseen menokohdan linjassa. 4. pudottaa pallon kahden mailanmitan sisään kohdasta, jossa pallo viimeksi ylitti esteen rajan. 5. pudottaa pallon kahden mailanmitan sisään kohdasta, joka on vesiesteen toisella puolella yhtä kaukana reiästä kuin kohta, jossa pallo viimeksi ylitti esteen rajan.

Katso puttilinjasi valmiiksi, kun toiset puttaavat. Vältä kuitenkin häiritsemästä muita ylimääräisillä liikkeillä. Kun kaikki ovat putanneet, poistu viheriöltä ripeästi. Muista ottaa kaikki mailat mukaasi! Paras paikka ylimääräisille mailoille on laittaa ne lipputangon päälle maahan, jolloin lipun huoltaja viimeistään ottaa viheriöltä kaikki mailat mukaan. Tee tuloskorttiin merkinnät vasta seuraavalla tiillä. Pelaa varapallo, jos pallosi on vaarassa kadota pitkään heinään. Kun aloitatte kadoksissa olevan pallon etsimisen, huolehtikaa ettei takana tuleva ryhmä joudu odottamaan kadonneen pallon etsintää liian pitkään. Kohtuullinen aika pallon etsimiseen on pari minuuttia.

Huomaavainen käytös

Älä häiritse toisen pelaajan lyöntiä liikkumalla, puhumalla tai aiheuttamalla muuta melua.

Koko Asiakkala Golfaa -kampanjan materiaalia. Roll-Up tapahtumiin, greencard, 4-sivuinen liite paikallislehden välissä ja pelaajille tiivistetyt golfin säännöt.

Foregolf.fi

11


Duffeja & Divotteja

Korhonen loisti Saksassa

M

ikko Korhonen on haastanut muut suomalaiset kärkiammattilaiset tällä kaudella. Hän on ottanut kunnon loppukirin, kun taistellaan olympiapaikoista. Nummelalainen oli iskussa, kun mies nakutti Euroopan kiertueella juhannuksena Saksan osakilpailussa huippukierroksen. Korhosen finaalipäivän tulos 65 oli koko viikonlopun paras suoritus Gut Lärchenhof Golf Clubin kentällä. Korhosen tuloskortissa oli seitsemän birdie-tulosta tasaisten parien ohella. Korhosen upea päätöskierros nosti miehen BMW International Openin tulosluettelossa 42 pykälää ja sijoitti lopulta kuudenneksitoista. Myös Mikko Ilonen ja Roope Kakko ylsivät sunnuntaina hyvään suoritukseen, sillä molemmat selvittivät kentän tuloksella 69. Lopputuloksissa Kakko ylsi sijaan 38. Ilonen epäonnistui lauantain kierroksellaan, minkä vuoksi lahtelainen oli lopputuloksissa vasta sijalla 69. Kölnin osakilpailun voiton nappasi ruotsalainen Henrik Stenson. Suomen kärkikolmikolla on vielä pelattavana kaksi osakilpailua ennen olympiavalintaa.

”Korhonen on ottanut kunnon loppukirin, kun taistellaan olympiapaikoista.”

12

Great golf FORE! free


Duffeja & Divotteja TH E NE W Z 3 5 5 W O O D S + I R O N S

C O N S I S T E N T. C O N S I S T E N C Y

W A S

A

H E A V Y

I N F L U E N C E .

Srixon mailat Espoossa myy Diswest Golf Diswest Golfin myymälä palvelee ympäri vuoden Suomenojan Golf Areenalla.

Portti 7, 02270 Espoo Puhelin 044 972 6681 • sales@diswest.fi Foregolf.fi

13


Duffeja & Divotteja

Siskon häät The Openin edelle

A

merikkalainen Billy Hurley III pelasi uransa ensimmäiseen PGA Tour-voittoon juhannuksen jälkeen Quicken Loans National -osakilpailussa. Ykkössija toi miehelle pelipaikan kauden kolmanteen majoriin. Mutta Hurley jättää The Openin väliin, sillä hänen rakkaalla siskollaan on hääjuhlat samaisena viikonloppuna. Ja sisko itki onnesta. Taisi pääsy British Openiin olla entisen laivastoupseerin perheessä niin suuri yllätys, ettei häiden ajankohdan suunnittelussa otettu sitä mitenkään huomioon. Mutta oli miten oli, Hurleyn paikka The Openissa vapautuu jollekin muulle pelaajalle. Hurleyllä on kuitenkin pelipaikka vielä kauden viimeisessä majorturnauksessa PGA Championshipissä sekä ensi kaudella US Mastersissa.

PALOHEINÄSSÄ palvellaan kaikkia

P

aloheinässä on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista rangeista. Sinne pääsee helposti autotonkin: bussipysäkki on vieressä ja perille pääsee helposti vaikka pyörällä. Palveluita löytyy joka lähtöön: twilight-lähdöt, junnukurssit, sennukurssit, arkajalkalähdöt ja paljon muuta. Arkajalkalähdöt ovat suunniteltu niille, jotka haluavat pelata vain tuttaviensa seurassa. Eli ryhmiin ei tule muita pelaajia. Proshop palvelee Paloheinässä aamusta iltaan. Vaikka proshop on pieni, niin se ei valikoimaa heikennä. Smartgolfin proshopista voit myös tilata tuotteita ja saat ne toimitettuna paikan päälle Paloheinään jopa samana päivänä. Proshop ja Paloheinä Golf tekevät yhteistyötä tiiviisti ja kummatkin ajavat eritoten junioreiden etua. Paloheinä Golf tarjoaa edullisesti loppukauden ohjatut junnutreenit kahdesti viikossa ja proshopista löydät junioreiden mailat alennushintaan. Paloheinä Golfin ja Smartgolfin tarjouksiin sekä toimintaan voi käydä helposti tutustumassa osoitteissa paloheinagolf.fi ja smartgolf.fi. 14

Great golf FORE! free


Duffeja & Divotteja

TONNI POIS

TEMPUR – BEST IN TEST · · · · · ·

–500€ SINKKUVUOTEESTA

Terveellisin selälle Paras nukkumisen laatu Tyytyväisimmät käyttäjät Sopivin allergikoille Paras design Laadukkain Taloustutkimus 2015 ja Eurooppalainen 13 maan tutkimus

Pääty myydään erikseen. Myös muita malleja, koko- ja verhoiluvaihtoehtoja.

TEMPUR Flexible Base 80x200 cm (1653 €) -500€

TEMPUR NORTH BOX 80x200 cm (2529 €) -500€

KUVAN TEMPUR North Box 160x200 cm (5058 €) -1000€

alk. 1153 €

alk. 2029 €

alk. 4058 €

TEMPUR-tyynyn* ostajalle alku.fi -hyvinvointilahjakortti kaupan päälle!

ARVO 89 €

Sami Sundvik Ravintovalmentaj a

so Kukka Laak valmentaja Motivaatio

ISKU VEPSÄLÄINEN KALUSTE METROPOLI www.tempur.fi

Alku.fi on hauska ja tehokas nettivalmennus hyvinvointiin. Kuuden viikon aikana opit uuden ruokavalion, jota noudattamalla voit nähdä positiivisia muutoksia vartalossasi, saada energiaa arkeen ja myönteisiä vaikutuksia myös unen laatuun. Tule mukaan! *TEMPUR-tyynyn, -peiton tai -ergonomisen tuen ostajalle (min. arvo 89€).

TEMPUR VANTAA BRAND STORE & OUTLET Kauppakeskus Tikkuri 2. krs

TEMPUR HELSINKI TEMPUR SLEEP CENTER Eerikinkatu 6

TEMPUR TURKU BRAND STORE & OUTLET Eerikinkatu 9

MAAILMANMESTARI VALITSI TEMPURIN – VALITSE SINÄKIN! Ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström: ”TEMPUR -vuode ja -tyyny ovat olleet ratkaisevassa roolissa selkäni kuntoutumisessa. Sen lisäksi, että selkäni saa oikeanlaisen tuen, nukun nyt huomattavasti paremmin ja palautuminen harjoittelusta on nopeampaa. Suosittelen kaikille aitoa TEMPURia!” Katso Evan tarina tempur.fi -sivuilta!

TEMPUR JOENSUU BRAND STORE & OUTLET Torikatu 25

TEMPUR TAMPERE TEMPUR SLEEP CENTER Foregolf.fi 15 Näsinlinnankatu 31


Duffeja & Divotteja

TV TULEE IHOLLE ”TosiTV” lähetti salaa Willettin perheen intiimit hetket kanssa, rikkoi kaikki journalismin ja hyvien tapojen rajat. Golf on velkaa sodanjälkeisen huiman menestyksen television suorille lähetyksille USA:ssa. 1950-luvulla golf nousi yhdeksi suosituimmista TV-lajeista ja Arnold Palmerista tuli vuosikymmeniksi katsojien suosikki. Säilyttääkseen television mielenkiinnon US PGA luopui reikäpeleistä, koska niiden mukaan ei ohjelmien aikatauluja voinut suunnitella eikä mainoksia myydä. Nyt Big Brothersien aikana tositapahtumat kentällä eivät TV-yhtiön tai sen ohjaajien mielestä enää riitä. On mentävä tähän asti ulkopuolisilta kiellettyihin tiloihin, joissa pelaajat ovat voineet katsojilta piilossa rauhoittua. Mastersin yllätysvoittajasta Danny Willettistä tuli tietämättään ja vastoin tahtoaan ensimmäinen golftosiTV-tähti. TV:n sohvatuomarit

P

itihän sen tapahtua ennemmin tai myöhemmin. TV kamera kuvasi US Mastersin ratkaisunhetkillä kopissa, jossa pelaajat jättävät korttinsa tarkastettavaksi. TV:ssä näkyy mies näppäilemässä älypuhelintaan. Puhelimen näytölle ilmestyy naisen kasvokuva. Miehen alkaessa puhua ja yrittäessä saada melun keskellä itsensä kuulluksi. Miehellä on vaikeuksia saada yhteyttä, hän on hermostunut ja kasvoilta näkyy jännitys, kun hän vihdoin onnistuu puhumaan vaimolleen. ”Jos kamera olisi ollut yhtään lähempänä, sen olisi pitänyt olla Danny Willettin paidan sisällä, ” kirjoittaa Guardianin Richard Williams. Brittimedia, ja erityisesti Guardian, ei osannut arvostaa amerikkalaisten tosiTVtä. Kuvan ja äänen lähettäminen ulkopuolisilta kielletystä kopista ja erityisesti pelaajan intiimistä hetkestä perheensä 16

Great golf FORE! free

Näihin päiviin asti TV on tarjonnut katsojille ympäri maailmaa mahdollisuuden korjata puhelinsoitolla televisiossa havaitsemiaan sääntörikkomuksia. Yksi ensimmäisistä TVtuomarin ”uhreista” oli USA:n Greig Stadler, joka ennen kuin löi erikoisesti polvillaan palloa, pani kosteassa raffissa pyyhkeen polviensa alle. Pelikumppani Lee Trevino ei nähnyt mitään huomautettavaa. Seuraavana päivänä yksi TV-katsoja soitti järjestäjille ja kertoi, että Stadler oli rikkonut sääntöä parantaessaan lyöntiasentoa keinotekoisesti. Stadlerille annettiin ensiksi kahden lyönnin rangaistus ja sen jälkeen hänet diskattiin väärän kortin allekirjoittamisesta. Tiger Woodsin törttöily Mastersissa 2013 melkein tukki Augustan mobiiliverkon, mutta nyt järjestäjillä oli oma sääntökirja ja Tiger armahdettiin. Järjestäjät osaavat jo varautua oikaisupuheluihin, eivätkä pelaajat ainakaan julkisesti paheksu TV:n sohvatuomareita. Toistaiseksi ei tiedetä, oliko TV:llä US Mastersissa järjestäjien lupa ”piilokameralleen”. Augusta National on ollut monessa asiassa edelläkävijä katsojakokemusten parantamisessa. Voi olla, että ensi keväänä Augustassa on kamerat jopa pukuhuoneissa - korvaamassa Tigerin hiipumisen aiheuttamien mainostulojen vähentymistä.


Duffeja & Divotteja

Golf Brexitin jälkimainingeissa Muirfield äänestää uudestaan naisista Trump innoissaan halvasta punnasta

E

nsimmäinen äänestystulos oli selvä, mutta seuraukset niin tuhoisat, että ne jotka ymmärtävät yhtenäisyyden ja tasaarvon laajemman merkityksen, ovat päättäneet vaatia uutta äänestystä. Ei, nyt ei ole kysymys Brexitistä, vaikka voisi ollakin. Kysymys on pari päivää Brexitin jälkeen kerrotusta uutisesta, että paljon puhuttu Muirfieldin golfseura on päättänyt järjestää uuden äänestyksen naisten hyväksymisestä klubin jäseniksi. Toukokuussa järjestetyssä äänestyksessä 36 jäärää äänesti naisia vastaan. Selostajalegenda Peter Alliss, 85 oli harvoja julkisesti tyytyväisiä: ”Menkööt naimisiin jäsenen kanssa, jos haluavat pelata klubissa.” Golfmaailma tuomitsi päätöksen ja British Openin isännät R&A:ssa päättivät, että Muirfieldissä ei pelata arvostettuja majorturnauksia eli Openeita. Klubin kapteeni ilmoitti sopivasti Brexitin jälkeen, että Muirfield suunnittelee uutta jäsenäänestystä naisten hyväksymisestä klubin jäseniksi. ”Naisten hyväksymisellä korjattaisiin klubin maineen kärsimä vakava vahinko. Muistutan että 64 prosenttia jäsenistä äänesti naisten puolesta ja he ovat erittäin pettyneitä aikaisemman äänestystuloksemme seurauksiin”, kertoi kapteeni Henry Fairweather. Britannia ei voi tehdä Brexitin jälkeen ”Muirfieldejä”, vaikka yli kolme miljoonaa ”väärin” äänestänyttä haluaa viranomaisille kerätyssä anomuksessa äänestää uudelleen.

Trump yritti veljeillä Skottien kanssa

Turnberryn uusi isäntä Donald Trump lennähti kesken republikaanien vaalikampanjan Skotlantiin brittien ihmetellessä yllättävää äänestystulosta. Trump twiittasi heti laskeuduttuaan: ”Täällä riemuitaan äänestyksestä. He ottivat maansa takaisin.” Palautetta tuli somessa heti: ”Skotlanti äänesti EI, senkin torvi.” Vielä muutama päivä ennen lähtöään USA:sta Trump ei tiennyt koko Brexitistä. Kun hänelle selvisi, että äänestyksen tuloksena punta on lähtenyt jyrkkään laskuun, hän totesi Trump Turnberryn avajaisissa: ”Kun punta laskee, Turnberryyn tulee lisää väkeä.” Trump lupasi organisaationsa kuulemma vahvistavan siteitään riippumattoman ja itsenäisen Britannian kanssa. Amerikkalaisilla on hänen sanojen mukaan marraskuussa tilaisuus julistaa itsensä uudelleen itsenäisiksi. Skotit eivät ole koskaan pitäneet Trumpista, ei vaikka hänen äitinsä on skotti. Trump-resortien rakentaminen osittain luonnonsuojelualueelle Aberdeenin lähellä ja Turnberryn muuttaminen rikkaiden leikkikentäksi, on vain lisännyt skottien inhoa.

Donald Trump ja rinnallaan lapsensa Eric sekä Ivanka.

Henry Fairweather

Foregolf.fi

17


Some-nostot

18

Great golf FORE! free


SUPERGOLFIN PÄIVÄPELIOIKEUDET Monipuolinen ja edullinen tapa golfata Päiväpelioikeuspaketit Yksittäiset kierrokset Iltalähdöt klo 17 jälkeen 25 € Joustavat palvelut yrityksille ja peliporukoille

JÄSENEDUT

Käytössäsi lähes 100 kenttää Suomessa ja lähimaissa Maksuvälineenä käyvät kaikki yritysliikuntasetelit www.supergolf.fi

Supergolfin jäsenedut, eli Superedut, tarjoavat mahdollisuuden useiden satasten säästöön golfaamisesta ja muista palveluista kauden aikana. Jäsenmaksu vain 20 €!

GOLFKENTÄT

MUUT

Gumböle Golf: Green fee 25 € Holiday Club Golf Saimaa: Green fee puoleen hintaan KoskiGolf: Green fee puoleen hintaan Nevas Golf: Golfauto kierrokselle puoleen hintaan Nevas Golf: Green fee puoleen hintaan Suur-Helsingin Golf: Golfauto kierrokselle puoleen hintaan Tuusulan Golfklubi: Green fee puoleen hintaan

GOLFMATKAT

AD-Autokorjaamo Rengasmarket: Continental renkaat -45% alennuksella Continental Golf Park: 10 kerran range-poletti ilmaiseksi EXITE Live Games: Escape Room peli -25% Golfpoint: Yli 50 € ostoksesta pallotusinaa kaupan päälle KoskiGolf: Kierros futisgolfia ilmaiseksi

Kaikki Supergolfin pelimatkat ja tarkat tiedot: www.supergolf.fi/matkat

SUPERGOLF VIRO TOUR - PÄRNU

SUPERGOLF VIRO TOUR - OTEPÄÄ

TENERIFFA, ESPANJA

1.-4.9.2016, alk. 525 €

8.-11.9.2016, alk. 495 €

9.-16.12.2016, alk 1495 €

OPETUSMATKA LA MANGA, ESPANJA 19.-26.11.2016, 1 475 €

Supergolf Oy | asiakaspalvelu@supergolf.fi | www.supergolf.fi

Foregolf.fi

19


Tekstit VIIVI AVELLAN JA PAULIINA VIRTA Kuvat MAAHANTUOJAT

Fore! penkoo kauppojen hyllyjä ja esittelee

FORE! Shop

kesän mielenkiintoisimmat tuotteet viihdyttämään ja helpottamaan golfarin

Energiaa ja magnesiumia

TEHO Sport omena-kaneli +magnesium -energiapatukkaan on lisätty magnesiumia, joka muun muassa ehkäisee sekä auttaa lievittämään jo syntyneitä lihaskramppeja. Tuote lisää kestävyyttä aerobisessa harjoittelussa ja auttaa elimistöä vapauttamaan ravinnon sisältämää energiaa. Energiapatukka pitää siten lihakset ja hermoston toimintakuntoisena. Suositushinta 1,59 €. tehosport.fi

Bägi, kärry ja istuin

Sun Mountain Combo on 3 in 1 -paketti: bägi, kärry ja istuin samassa kompaktissa paketissa. Combo vie kasaan taitettuna tilaa vain hieman enemmän kuin pelkkä bägi. Loistava reissuun ja bägissä pohjaan saakka ulottuvat jakajat kaikille 14 mailalle pitävät ne aina järjestyksessä. Suositushinta 599 €. golfbalance.fi

Mittaa pallon nopeus

Cross Utility jacket

Takki on lämmin sekä vedenpitävä golfiin ja vapaaaikaan. Neljään suuntaan joustava Soft Shell takki tuo vapautta liikkumiseen ja Primaloft toppaus takin etuosassa lämmittää mukavasti koleilla keleillä. Vedenpito 8000mm ja hengittävyys 8000g/m2/24h. Suositushinta 179 €. cross-sportswear.com

Kevyt ja helppokäyttöinen Supido-urheilututka soveltuu hyvin golfpallon nopeuden mittaukseen. Sitä voi käyttää monissa muissakin pallolajeissa mittamaan pallon lentonopeutta. Golftutka, pesäpallotutka, salibandytutka, jalkapallotutka, jääkiekkotutka – kaikki samassa laitteessa. Mittausetäisyys 1-12 metriä. Mittaustulos max. 150 mph / 200 kilometriä tunnissa. Mainio ajanviete erilaisiin juhliin ja tapahtumiin. Suositushinta 109 €. smartgolf.fi

Kopioi Rickien tyyli

Rickie Fowler on toiminut jälleen golftyylin edelläkävijänä. Paljon puhetta aiheuttaneet ja huomion varastaneet Performance Golf Joggersit ovat saatavina mustana. Ne on tehty hengittävästä stretch materiaalista ja hylkivät kosteutta. Yhdessä Hi-Tops -kenkien kanssa Joggersit ovat vastaus tyylitietoisen pelurin toivomuksiin. Suositushinta 95 €. cobragolf.com/pumagolf 20

Great golf FORE! free


FORE! Shop

www.cross-sportswear.com

Foregolf.fi

21


FORE! Shop

Toimitus testaa

Bushnellin etäisyysmittari

J

os etäisyysmittarista voi sanoa, että ”onpa nätti”, niin nyt voi. Palkitulla teknologialla varustettu Bushnellin Tour V4 -malli asettaa uudet standardit huippuluokan etäisyysmittareille. Tour V4 on loistava muotoilun, suorituskyvyn ja käyttötuntuman yhdistelmä. JOLT-teknologia poistaa jossittelut; laser lukittuu kohteeseen saman tien ja antaa oikean mitan. Ei enää arpomista. Tour V4 on entistäkin pienempi sekä kevyempi, ja se menee näppärästi vaikka pusakan taskuun. Suositushinta 349 €. * * Värinäsignaalin antava Pinseeker / JOLT -teknologia: varmasti oikea etäisyys * * Tarkkuus 1 m * * Mittausmatka 900 metriin asti. Mitta lipulle jopa 360 m * * 5 x suurennus * * Fast focus system: entistä parempaa tarkennusta * * Ergonominen muotoilu, Stabi Grip -teknologia, pitävämpi ote * * Posi-Thread™ -paristoluukku * * Sadevesitiivis * * Takuu 2 v. * * Pakkaus sisältää paristot ja laadukkaan kantolaukun Teksti PAULIINA VIRTA Kuvat MIKKO KEMPAS

22

Great golf FORE! free

”Tour V4 on loistava muotoilun, suorituskyvyn ja käyttötuntuman yhdistelmä.”


FORE! Shop

HEL–2h–TAL

Kuusi lähtöä päivässä

OTA ÄKKILÄHTÖ ETELÄN GRIINEILLE Kun kaipaat vaihtelua kotikentälle, suuntaan Viroon. Lyhyen ajomatkan päässä Tallinnasta on Estonian Golf & Country Clubin ja Niitvälja Golfin kentät, ja golfata voit Pärnussa, Otepäässä ja Saarenmaalla asti. Viron kentille pääset helposti Helsingistä Tallink Shuttle -laivoilla. Lähtöjä on kuusi kertaa päivässä, matkustusluokkia kolme ja auton saat matkaan vaivatta. Business Loungessa matkustat mukavimmin: lipun hintaan sis. ruoka- ja juomatarjoilut sekä Priority Car -paikka, jolla varmistat että ajat maihin ensimmäisten joukossa. Varaa meitä laivamatkat tai koko matkan järjestelyt. Hoidamme tarvittaessa lähtöajat, hotellimajoituksen ja taksikuljetukset kentille. Lisätiedot tallink.fi/golf tai p. 0600 936 60*

*Puhelun hinta 1,75 €/vastattu puhelu + aina pvm/mpm). Puhelinmyynti on avoinna ma–pe 8–18.

Foregolf.fi

23


”Kiertueen isoin missio on saada uusia harrastajia lajin pariin, ja siinä on onnistuttu hyvin.“

Ensikertalaiset Janna Hurmerinta ja Noora Ruskola tutustumassa golfiin Thomas Johansonin opastuksella.

24

Great golf FORE! free


Gant Invitational EGS

FORE!

Fashion 2016 Rennomman golfin puolesta Jo neljättä kautta pelaajia ilostuttanut FORE! Fashion Tour jalkautui Espoon Golfseuraan. EGS:ssä pelattiin juhannuksen aaton aattona GANT Invitational. Kiertueen isoin missio on saada uusia harrastajia lajin pariin. Siinä on onnistuttu hyvin. Teksti PAULIINA VIRTA Kuvat MIKKO KEMPAS JA CAMPNORTE

F

ORE! Fashion Tourin yhteistyökumppaneita kannustetaan tuomaan kilpailuihin myös pelaajia, joilla ei ole aiempaa kokemusta golfista. Ennen jokaista osakilpailua PGA pro Tommi Laitto opastaa uudet harrastajat golfin saloihin. Kun päivien pelimuotona on rento texas scramble -joukkuekilpailu, on kaikkien helppo lähteä pelaamaan. Torstaina 23. kesäkuuta pelattiin kauden kolmas osakilpailu GANT Invitational. Kilpailuun oli ilmoitettu ennätysmäärä ensikertalaisia mukaan, joten Tommilla olikin täysi työ rangella. Yksi aloittelijoista oli Mercedeksen ryhmässä pelaava Janna Hurmerinta. ”Janna löi aluksi erittäin varovasti, koska pelkäsi lyövänsä huteja. Mutta hetken treenattuaan häneltä alkoi lähteä loistavia draiveja” kertoo Tommi. Mercedeksen toinen tiimin jäsen Marco Linna ei tainnut keretä itse lyömään rangella ollenkaan, kun Janna pestasi hänet heti ”snäppäämään” omista lyönneistään.

PlayAdin joukkue Espoo golf seuran kilpailussa.

Foregolf.fi

25


FORE! Fashion 2016 Mercedes Benzin joukkueessa pelasi Janna Hurmerinta, Noora Ruskola, Thomas Johanson, Marko Linna ja Klaus Pohjola.

Kilpailussa toiseksi tulleessa GoFamerin kakkosryhmässä pelasi Harri Syrjänen, Kristoffer Jusslin, Heikki Sorsa ja Lauri Heiskari.

§

Matilda Castren voitti Hiltonin pisin draivi -kilpailun naisten sarjan.

Olympiapurjehtijat kokeilemassa golfia

Olympialaisiin osallistuvat purjehtijat Noora Ruskola ja Camilla Cedercreutz ottivat rohkeasti golfhaasteen vastaan osallistumalla elämänsä ensimmäisiin golfkilpailuihin. Camillalla on jo hieman golftaustaa, mutta Noora piti mailaa kädessä ensimmäistä kertaa. Kummatkin tytöt loistivat kentällä ja saivat myös onnistumisia. ”Ei tämä ihan niin vahvasti vielä mennyt, eli kyllä me taidetaan nyt kuitenkin pitäytyä purjehduksessa. Mutta hauskaa oli”, kertoivat tytöt, kun Stance palkitsi heidät päivän päätteeksi Paras tsemppari -palkinnolla. Tytöt olivat juuri seuraavana maanantaina lähdössä Rioon treenaamaan. Heillä on Riossa ennen olympialaisia kolme treenijaksoa, joista tämä on toinen. Tytöt ovat erittäin innoissaan mahdollisuudesta päästä kilpailemaan olympialaisissa. ”Meidän 49er-luokka on niin uusi, ettei sitä ole kilpailtu vasta kun neljä vuotta. On vaikea nimetä edes voittajasuosikkia. Toivottavasti joku kavereista voittaa eli kuka vaan”, tytöt nauravat.

Voittajan on helppo hymyillä. Laiton tiimi pokkasi taas ensimmäisen sijan.

Olympiapurjehtijat Noora Ruskola ja Camilla Cedercreutz Thomas Johansonin haastattelussa ennen kilpailua.

§

”Laiton tiimi” nimensä veroinen

GANT Invitational osakilpailun voiton pokkasi ”Laiton tiimi”. Tiimissä pelasi ammattilaiset Tommi Laitto ja Joonas Granberg sekä Sami Paasonen ja Janika Nieminen.

”Kun pelimuotona on rento texas scramble -joukkuekilpailu, on kaikkien helppo lähteä pelaamaan.” 26

Great golf FORE! free

Gofamer kakkosryhmässä pelannut ensikertalainen Lauri Heiskari innostui golfista.


GOLFPASSIN PARHAAT parhaat GOLFPASSIN PARHAAT parhaat

§

Resort Villaitana Golf nja Benidorm, Espa  Resort Villaitana Golf rm, Esp13a95nja€

lf Resort Mar Menor Goia rc , Espanja  Mu Resort Mar Menor Golf Esp11a98nja€

.10.2016 Benido .–22 15   Kisamatka! 3.–10.11.2016 016 0.216 .120 .12. .–22 1.–8 15 Kisamatka! 3.–10.11.2016 1.–8.12.2016

2016Murcia, .10. 21 .– 14  Joulu! 1379 € 22.–29.12.2016 55€€ ay 111698 0.2.30.216017 Longst 21.–.125 .–.2 1425 Joulu! 1379 € 22.–29.12.2016 € Longstay 1655 25.2.–25.3.2017

§

1.2016 Alicante, .10. 29 –5.1  12.–19.11.2016 016 0.–.15.1.1120.216 .126 19.– 29 12.–19.11.2016 19.–26.11.2016

1359 € € 20 € 1195 13 1359 €

1120 €

a

v Venetsia+Pado

bidos, Portugali Royal Obidos O

riisi, Ranska Le National Pa

Buenavista

allorca, Espanja Playa Palma M

Italia

19.–21.11.2016 vist 16a B1.u–8e.1n2.a20 2.–9.12.201616 21.11.20 19 28.–.12.–4.1.2017 1.–8.12.2016 2.–9.12.2016 28.12.–4.1.2017

1460 € 8.–16.10.2016 nja€ 14a90 llorca, Esp a M a lm 16 a P 20 a 0. y .1 P15la.–23 ” 1460 € nta ja rakkaus! f, ra “Gol.1 16 0 8.–16 0.2 1490 € 15.–23.10.2016 rakkaus!” “Golf, ranta ja

1535 € 16.–23.10.2016 a usatali!” Toscana a luksIt om R“Aont iikaki+a ja moderni 1535 € 16.–23.10.2016 ernia luksusta!” “Antiikkia ja mod

1285 € 98 € 1285 1285 € 1285 €

It a li a

1398 € 15.–22.10.2016 ova It aiali!”a d aa ja go +Pa, ru lf etsia Veynvä ok "H ä viiniä 1398 € 15.–22.10.2016 okaa ja golfia!” "Hyvää viiniä, ru

1389 € 12.–19.10.2016 Obidos, Portugali alopOabnidpoasras 2016! R“Eouyro 1389 € 16 0 .2 0 .1 12.–19 s 2016! “Euroopan para

1145 € 28.9.–3.10.2016 ariisi, Ranska l pP 2018 -kenttä!” naCu Le“KoeNaRtiydoer 1145 € 28.9.–3.10.2016 2018 -kenttä!” “Koe Ryder Cup

a Rooma+Toscan

Spa La Finca Golf & ante, Espanja c li A     Spa La Finca Golf & Es12pa98nja€

Teneriffa 1520 € riff€a OulustaTen15e60 1530 € € 15 70 € 1920 Uusivuosi 15 60 € Oulusta 1530 € € Uusivuosi 1970

toimisto@golfpassi.fi

·

puh. 03 515 1007 (9–16)

·

www.golfpassi.fi (24/7)

toimisto@golfpassi.fi

·

puh. 03 515 1007 (9–16)

·

27 www.golfpassi.fi (24/7) Foregolf.fi


FORE! Fashion 2016 Hanko Sushin tarjoilu oli jälleen suosittua.

Drägerin lähimmäs alkometriä -kilpailun voitti Stancen ryhmässä pelannut Petteri Peltonen.

Kaikkiin osakilpailuihin osallistunut Team Hanko Sushin Mika Laakio voitti CaddieONarvonnan.

”Voitto se on pienikin voitto”, tokaisee Granberg ironiseen tyyliinsä. Toiseksi tuli GoFamerin kakkosryhmä, jossa pelasivat Cristoffer Jusslin, Heikki Sorsa, Harri Syrjänen ja ensikertaa golfia kokeillut lumilautailija Lauri Heiskari. Laurilla iski hillitön golfkärpänen. Hän syttyi golfin haasteista ja sanoi löytävänsä yhtäläisyyksiä oman lajinsa kanssa, koska kummatkin lajit ovat teknisesti hyvin vaativia. Hän aikoo palata viheriöille lähiaikoina. Sosiaalisen median parhaat

EGS:ssä nähtiin taas monenmoista erikoiskilpailua. Hilton palkitsi pitkälyöntisimmistä pelaajista niin naiset kuin miehet. ”Yllättäen” naisten kilpailun voitti Espoon Golfseuran omaan tiimiin kuulunut Matilda Castren, joka on maamme paras naisamatööri. CaddieON oli myös mukana erikoiskilpailuissamme arvonnan muodossa. Arpaonni osui HankoSushin Mika Laakiolle. Saa nähdä miten CaddieOn-tuote on kehittänyt Laakion peliä Fore Fashion Tourin päätöskilpailuun, eli elokuun loppuun mennessä. Polarilla oli jälleen ”sykähdyttävin avauslyönti” -kilpailu. Tässä erikoiskilpailussa jokaisen ryhmän oli videoitava oma sykähdyttävä avauslyönti. Polarin voiton pokkasi Stancen tiimi. Heidän videossa näkyy kuinka kaksi pelaajista kannattelee kolmatta pelaajaa käsillään. Käsien varassa huojuva pelaaja lyö pallon sateenvarjon päältä. Kimin Tiimi sai erikoismaininnan myös omasta suorituksestaan, jossa tiimi kikkaili Bryan Brossien tapaan. Videoita ja kuvia kilpailuista löydät Foren sosiaalisista medioista tunnisteella #forefashion ja Foren omilta nettisivuiltamme foregolf.fi. 28

Great golf FORE! free

EGS:n range täyttyi heti aamusta.

EGS:n toimitusjohtaja Kimmo Karvinen toivotti vieraat tervetulleeksi.


Foregolf.fi

29


Jännittääkö ykköstiillä?

MENTAALIVALMENNUS Golfarit tietävät hyvin, että henkinen puoli on lajissa ensisijaisen tärkeää. Harva klubipelaaja kuitenkaan turvautuu mentaalivalmentajan oppeihin. Väärät uskomukset ja ennakkoluulot ovat edelleen vahvassa. Jos tavoitteena on pelata parempaa peliä ja nauttia golfista enemmän, miksi et treenaisi svingin lisäksi myös mieltäsi. Teksti TERO PARKKINEN Kuvat TERO PARKKINEN JA AOP

G

olfin mentaalivalmennusta pidetään usein liian vaikeasti lähestyttävänä asiana ja osa luokittelee sen täysin huuhaa-jutuksi. Ammattilaisurheilussa henkinen valmennus on tänä päivänä yhä hyväksyttävämpää, mutta harva klubipelaaja uskaltaa tunnustaa pelkotilojaan. Klubin terassilla manaillaan, että svingi on ihan sekaisin, mutta syitä huonoon peliin ei ensimmäisenä lähdetä etsimään omasta mielestä. Moni innokas klubipelaaja käyttää rahaa surutta uusiin välineisiin ja aikaa rangeharjoitteluun. Mentaalipuolen asioihin tutustuminen vaatii ennen kaikkea avoimen mielen ja valmiuden ottaa uusia asioita vastaan.

30

Great golf FORE! free

”Suomen golfissa ei ole mentaalivalmennuksen historiaa. Suomessa on uskottu kovaan työntekoon ja suorittamiseen”, toteaa lukuisten ammattilaisurheilijoiden ja joukkueiden henkisestä valmennuksesta vastaava Pertti Ratilainen. ”Mentaalivalmennuksen käyttö on pidetty heikkouksen osoituksena. Onneksi asenteet ovat muuttumassa, sillä mentaalivalmennus on yksi osa kokonaisvaltaista valmennusta.” Yhdestä asiasta kaikki golfin mentaalipuolen valmennukseen erikoistuneet ovat yhtä mieltä. Halu kehittää peliään henkisen valmennuksen kautta lähtee itsestä. Meitä ei voi auttaa, jos emme itse halua valmentaa mieltämme.

“Kyse on lopulta vain siitä, että ottaa systemaattisesti ja johdonmukaisesti käyttöön oikeat keinot, ja löytää ne ajatukset ja tavat, jotka tekevät lyönneistä helpompia etenkin silloin kun paine on kova ja olosuhteet haastavat”, tiivistää mentaalivalmentaja Taru Hermunen-Kuusela. Mielenhallinta on yksi taito muiden joukossa, jota voi harjoitella. PGA Pro Jouko ”Jokeri” Mikkolan mukaan golfarin jokaisessa harjoituksessa pitää olla myös mentaalipuolen harjoitteita mukana. ”Mentaalivalmennus ei ole vastaus ja ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Lajitaitojen, fysiikan ja mentaalipuolen pitää olla hyvässä tasapainossa.”


Foregolf.fi

31


Mentaalivalmennus Golf on peli. Peli on leikkiä ja leikki on hauskaa!

Pertti Ratilainen

”Miksi mieltä ja tunteita ei voi jumpata samalla tavalla kuin on valmis rääkkäämään itseään fyysisesti?” Yksi mentori Pertti Ratilaisen valmennettavista, viime kaudella NHL:ssä debytoinut maalivahti Joonas Korpisalo on pukenut nuoren sukupolven ajatusmaailman hyvin sanoiksi. Henkisenä valmentajana Pertti Ratilainen on tehnyt toimivaa yhteistyötä useamman suomalaisen huippugolfarin kanssa sekä muiden yksilölajien edustajien kanssa. Lisäksi hänellä on kokemusta ammattilaisurheilusta jääkiekon mentaalipuolen valmennuksessa. Yhteistyötä Ratilainen tekee urheilijoiden lisäksi myös valmentajien kanssa. Huippu-urheilun ohella yhtä motivoivaksi Ratilainen näkee työskentelyn golfin parissa seuratasolla harrastajien kanssa. Ratilainen puhuu paljon tunteista ja suhtautumisesta. Tunteiden tunnistaminen on tärkein avain itsensä tuntemiseen ja kehittämiseen. Mentaalivalmennus on hänelle ennen kaikkea yksilön kohtaamista ja yhteisen ymmärryksen rakentamista.  ”Yhteistyön edellytys on sadan prosentin keskinäinen luottamus, jota ilman ei ihmisten välisessä tekemisessä voi saavuttaa merkittäviä tuloksia”, Ratilainen kertoo.  Ratilainen ei lupaa poppaskonsteja ihmisenä kasvamiseen. Se vaatii aina aikaa ja tilaa, jopa kipua. Jos svingiä ei saada yhdellä pron tunnilla muutettua, vaatii samalla tavalla mielen harjoittaminen aikaa ja oikeaa asennetta.  ”Epäonnistumisen pelko golfkentällä on yleistä. Se on ihmisille yleisinhimillinen ominaisuus”, pohtii Ratilainen. Urheilijoilla menestyksen tiellä ovatkin usein tunnepuolen asiat, esimerkiksi epäonnistumisen pelko tai häpeän ja riittämättömyyden tunne.  Klubipelaajaa Ratilainen kehottaa avoimin mielin pohtimaan, miksi hän pelaa ja harrastaa golfia. ”Meillä on usein odotukset aivan liian korkealla ja epärealistiset suhteessa tehtyyn työmäärään. Kuvittelemme että voimme pelata par-tuloksen, kun tupla vastaisi paremmin taitojamme.”   Epäonnistumiseen reagoidaan usein liian voimakkaasti, ja pienen virheen jälkeen koko kierros voi olla pilalla. ”Golfista on tullut usealle suoritus, vaikka sen pitäisi olla nautinto. Jos ei ehdi harjoitella, voi tuloksen sijaan keskittyä nauttimaan enemmän kentästä, luonnosta, terveysliikunnasta ja hyvästä peliseurasta. Usein samalla tulos paranee.”  Onnistuneen kierroksen kannalta klubipelaajallekin on tärkeää läsnäolo, levollisuus, rentous ja terve itsevarmuus. Ratilaisen mukaan näitä tiloja voi saavuttaa henkisen valmennuksen keinoin. ”Jos epäonnistuu lyönnissä, kannattaa muistaa, että golf on peli. Peli on leikkiä ja leikki on hauskaa!” Ratilainen kouluttautui pitkän työuran jälkeen henkisen valmennuksen ja syvärentoutuksen mentoriksi. Hänen työ pohjautuu Ihminen tavattavissa mentor -filosofiaan, joka perustuu yksilön kohtaamiseen ja läsnäoloon. Mentorin työskentelyotteeseen kuuluu ihmisen tukeminen hänen sisäisistä vahvuuksistaan käsin.   Ratilainen näkee itsensä enemmän mentorina kuin valmentajana. Perinteisessä merkityksessä valmentamisen ensisijaisen tarkastelun kohteena on suoritus, kun mentori keskittyy enemmän ihmiseen. Omaa urheilu-uraa, valmennustyötä ja elämänkokemusta Ratilainen pitää tärkeimpänä korkeakoulunaan. Moni pitkään jääkiekko seurannut muistaa Ratilaisen 80-luvun alusta HIFK:n riveistä.   ”En jääkiekkoilijana kuitenkaan vakiinnuttanut paikkaani auringossa. Minulla oli riittävät fyysiset ominaisuudet ja taidot olisivat riittäneet. Ominaisuu-

”Jos ei ehdi harjoitella, voi tuloksen sijaan keskittyä nauttimaan enemmän kentästä ja luonnosta. Usein samalla tulos paranee.” 32

Great golf FORE! free


det, jotka puuttuivat, olivat hyvä itsetunto ja rohkeus pelata taitojeni tasolla. Tiedän, että niitä ominaisuuksia on mahdollista harjoittaa siinä missä fysiikkaa ja lajitaitojakin”, Ratilainen kertoo. Tampereen seudulla nykyään asuva Ratilainen kiittelee esimerkiksi Golf Pirkkalan valmentajia ennakkoluulottomuudesta. Marko Perälä ja Anssi Kankkonen ovat ottaneet seuran kilpa- ja talenttiryhmäläisten valmennukseen mukaan mentaalipuolen harjoitteita. Myös seuran harrastajapelaajat ovat kiinnostuneet yhä enemmän mentaalipuolen valmennuksesta.

opimme kuitenkin tuntemaan itsemme paremmin, joka on välttämätöntä, mikäli haluamme kehittyä pelaajina”, painottaa Mikkola. Parinkymmenen vuoden ajan golfia valmentanut Mikkola kouluttaa myös yrityksien henkilökuntaa. Maamme korkeimman PGA:n golfkoulutuksen lisäksi hän on opiskellut mentaalivalmentamista. Työssään Mikkola on huomannut, että klubipelaajan haasteena on usein muutosvastarinta. ”Harrastaja haluaa tuloksia nopeasti,

Jouko "Jokeri" Mikkola

mutta ei ole kuitenkaan valmis tekemään muutoksia ja töitä niiden eteen. Jo Einsteinkin totesi, että jos tehdään aina samalla tavalla, niin saadaan aina samoja tuloksia.” Täydellisyyttä ei golfissa ole – ja sen kanssa pitää elää.

MIELESTÄSI HUUHAA-HOMMAA?

Golfissa ei tarvitse pelätä mitään.

PGA Pro Jouko ”Jokeri” Mikkola on pitkän linjan golfvalmentaja, joka on ensimmäisten joukossa Suomessa korostanut mentaalivalmennuksen tärkeyttä. Mikkola muistuttaa, että golf koostuu lajitaidoista, ilman niitä ei voi tehdä mitään. Hän painottaa, että mentaalipuoli pitää olla koko ajan läsnä kaikessa harjoittelussa ja pelaamisessa. Lajitaitojen, fysiikan ja mentaalipuolen pitää olla tasapainossa. ”Jos kuvittelee, että mentaalipuolen valmentaminen on vastaus kaikkeen, on väärillä jäljillä. Mentaalivalmennuksen kautta

Pidätkö mentaalivalmennusta edelleen höpö-höpö-juttuna? Testaa epäilyksesi helpolla kokeella. Jokeri Mikkola antaa harjoitteen, joka kuvaa yksinkertaisesti, miten mieli toimii. Avaa kengän nauhat. Ota nauhoista kiinni ja ryhdy sitomaan nauhoja niin, että koko ajan kerrot ääneen itsellesi, mitkä sormet ovat mukana ja mitä ne tekevät eri vaiheissa samalla kuin sidot nauhoja. Haastavaa, vai mitä? Seuraavaksi solmi kengän nauhat silmät kiinni. Nyt ei tarvitse selostaa kaikkia vaiheita. Helppoa. Olethan tehnyt sitä koko ikäsi. ”Kun tietoinen mieli on mukana, keho blokkautuu. Toisaalta kun tiedostamaton mieli solmii nauhat, kaikki sujuu helposti ja vapautuneesti”, Mikkola toteaa. No miten tätä voisi soveltaa golfiin? Ennen golfsvingiä on paljon aikaa ajatella, ja liikaa ajatuksia voi nousta pintaan. Onko nyt oikea hetki kerrata kaikki svingiajatukset? Vai olisiko sittenkin helpompi svingata vapaasti ja luottaa omaan osaamiseen.

Foregolf.fi

33


”Asiaan, keinoihin ja menetelmiin liittyy mystiikkaa ja luuloja, jotka helposti harhauttavat huomion pois olennaisesta.”

”Golfissa ei kuitenkaan tarvitse pelätä mitään. Jos vältämme virheitä, jäykistyy pelaaminen saman tien”, Mikkola kertoo. Mielenhallinta on taito mitä voi harjoitella. Jokainen pelaaja kuulee pelin aikana oman sisäisen äänen, se on kuin papukaija olkapäillä, joka antaa meille neuvoja ja muistuttaa vaaroista ja esteistä. Mikkolan mukaan tätä sisäistä puhetta voidaan mentaalipuolen harjoitteilla ja ohjata oikeanlaiseksi: kitkeä negatiiviset ajatukset ja sanat sekä kääntää ajattelu positiiviseksi. Klubipelaajiakin pitää tunnustaa lajin raadollisuus. ”Jos mennään tulos edellä, niin ei saada tulosta. Pelaajan pitää hyväksyä valmennus pitkänä prosessina, jossa asioita pikkuisen paremmin koko ajan tekemällä, koko pelaaminen kehittyy.” Kokonaisvaltaisen valmennuksen osaa34

Great golf FORE! free

mista Mikkola on vienyt myös joukkuelajien puolelle lentopalloon. Keväällä HPK:n naiset nousivat altavastaajista hienosti Suomen mestaruuteen, kun mentaalipuolen harjoitteet otettiin osaksi jokapäiväistä treenaamista. Mentaalipuolen valmennuksissa Mikkola kartoittaa ensimmäiseksi luontaiset vahvuudet ja pelaajan tavan toimia kentällä. Hän näkee, että urheilijan on nähtävä omat vahvuutensa ja tunnettava itsensä, jotta pystyy toimimaan paremmin. Kun henkinen valmennus on osa kokonaisvaltaista tekemistä, voidaan pelistä nauttia enemmän, viihtyä paremmin kentällä ja näin kehittää omaa pelaamista. ”HPK:ssa muutimme täysin ajattelumaailman ja poistimme väärät uskomukset. Emme keskittyneet enää virheisiin ja esimerkiksi sanat ”ongelma” ja ”virhe” poistettiin

kokonaan käytöstä”, kertoo Mikkola kevään kestäneestä prosessista. ”Mentaalipuoli tuotiin jokaiseen harjoitukseen ja tuloksena yhteishenki nousi selvästi.” Mentaalivalmentajan kanssa golfin klubipelaajakin voi tutkia itseään ja löytää uskomuksia, jotka ovat rajoittaneet omaa pelaamista. Harrastajalle nämä voivat olla hyvinkin pieneltä tuntuvia asioita, jotka kuitenkin luovat turhia jarruja peliin: ”En uskalla lyödä veden yli, out-paalut pelottavat, en osaa lyödä bunkkerista.” Mikkola puhuu paljon samaa kieltä kuin Mikko Ilosen valmentaja Timo Rauhala, joka on aina nähnyt mentaalipuolen asiat osana kokonaisvaltaista valmentamista. Mikkola nimeääkin Rauhalan yhdeksi mentorikseen. Ilosella ei ole ollut erillistä mentaalivalmentajaa. Jos svingivalmentajan osaaminen ei riitä henkisen puolen asioihin, on silloin Mikkolan mukaan hyvä ottaa alan asiantuntija mukaan. Mentaalivalmentaja on pelaajan ja valmentaja auttaja matkalla paremmaksi pelaajaksi. Tärkein pala pelissä on kuitenkin pelaaja. ”Viesti menee aina paljon paremmin perille, jos pelaaja itse oivaltaa asioita. Pelaajan pitää koko ajan arvioida omaa tekemistä”, Mikkola kertoo. Henkisen valmentajan tehtävä on antaa matkan aikana työkaluja pelaajalle. ”Samalla tavalla kuin pro antaa harjoitteita tekniikan kehittämiseen, täytyy mentaalipuolen kehittämiseksi antaa myös harjoituksia.” Suomen ammattilaisjärjestö PGAn hallituksen varapuheenjohtajana Mikkola on kehittänyt yhteistyötä esimerkiksi ruotsalaisten huippuvalmentajien kanssa. Länsinaapurin parhaat kouluttajat ovat olleet mentoroimassa kotimaisia valmentajia. Ruotsissa mentaalipuolen asiat kulkevat käsi kädessä svingitekniikan kanssa ja asia on paljon luonnollisempi osa valmentamista.


Mentaalivalmennus Tuloksena yhteistyöstä Mikkola avaa kesällä ruotsalaisen lähipeliguru Henrik ”Hempa” Lundqvistin kanssa lähipeliin ja mentaalivalmennukseen keskittyvän verkkokurssin omilla kotisivuillaan. Mikkola haluaa korostaa, että kaikkein tärkeintä on rakkaus peliä kohtaan. ”Se on polttoaine joka saa meitä eteenpäin. Jos nauttii pelaamisesta, pelaa ihminen keskimäärin paremmin.” Tunteiden käsittely on oppimisprosessi siinä missä lyöntitekniikkakin

Golfia verrataan kokonaisuutena usein elämään, eikä syyttä. Laji kertoo niin paljon pelaajasta. ”Onnistuaksesi sinun on kohdattava itsesi. Mitä paremmin tiedät, kuka olet, ja mitä haluat, sitä paremmin luotat paitsi itseesi myös lyöntiisi”, painottaa myös mentaalivalmentaja Taru Hermunen-Kuusela. Vaikka henkisen puolen merkitys on golfissa tunnustetusti ensisijaisen tärkeää, on Hermunen-Kuusela mentaalivalmentajana joutunut edelleen kohtaamaan myös ennakkoluuloista suhtautumista työhönsä. Yllättävän moni miettii vielä, onko mentaalipuolen valmennuksesta saatavissa hyötyjä vai onko se pelkkää huijausta? ”Asiaan, keinoihin ja menetelmiin liittyy mystiikkaa ja luuloja, jotka helposti harhauttavat huomion pois olennaisesta”, Hermunen-Kuusela toteaa. Moni luulee, että mentaaligurut hoitavat ongelmat ja parantavat pelin hokkuspokkus –tempuilla. ”Jos näin olisi, jokaisen golfaajan kaikki ongelmat olisi jo ratkaistu”, hän naurahtaa. Internet on täynnä tietoa mentaalipuolen valmennuksesta ja aiheesta on kirjoitettu paljon kirjoja. Tietoa on siis saatavilla, mutta ammattitaitoinen ohjaus on ensisijaisen tärkeää, kun sovelletaan asioita käytännössä omaan peliisi. Mentaalipuolen valmennus toimii kuten svingipron tunnit.

Taru Hermunen-Kuusela

”Mentaalivalmentajan kanssa sinun tulee mietittyä ja pohdittua ajatuksiasi sekä tutkittua peliäsi uudesta näkökulmasta. Tätä et ehkä tulisi tehneeksi ilman, että otat sille oman ajan kalenteriisi.” Vaikka moni hioo lyöntiään vuosikausia ja kokeilee erilaisia svingitekniikoita päästäkseen eteenpäin pelaajana, on kynnys henkisen puolen jumppaamiseen suuri. ”Ajatusten ja tunteiden käsittely on oppimisprosessi siinä missä lyöntitekniikkakin. Opit uutta, muistelet, testaat, kokeilet ja arvioit. Voit oppia muuttamaan ajatuksen toiseksi tai kääntämään huonon fiiliksen eteenpäin vieväksi energiaksi, jos vain ryhdyt harjoittelemaan”, Hermunen-Kuusela painottaa. ”Faktaa kuitenkin on, että et opi mitään sellaista, jota et haluat oppia.” Hermunen-Kuusela on kirjoittanut kirjan Golf – opas mielenhallintaan ja aktiivisena bloggarina hän on noussut seuratuksi golfkirjoittajaksi mentaalipuolella. Hän työskentelee valmentajana ja kouluttajana myös työelämäpuolella henkilöstön ja organisaatioiden kehittämiseen liittyvissä aiheissa, mutta pitää houkuttelevana ajatuksena keskittyä täysin vain golfaajien valmentamiseen. (Hän on tehnyt työtä life coachina, mutta jatkossa tavoitteena on keskittyä vain golfiin.) Asiakkailta kiitosta keränneet verkkokurssit Golfhuoltamo.com -sivustolla (Suositut verkkokurssit Golfhuoltamo.fi – sivuilla) ovat tukeneet tätä tavoitetta. Tälläkin hetkellä käynnissä oleva (Esimerkiksi) Golfhuoltamon Mieli mukana -verkkokurssi on kolmen viikon kurssikokonaisuus. Kurssin avulla autetaan klubipelaajaa ottamaan systemaattisesti käyttöön koko golfosaaminen, opetellaan toimivia käytännön keinoja keskittymiseen ja autetaan pelaajaa löytämään uskoa omaan tekemiseen.Kursseillaan Hermunen-Kuusela on kohdannut ihan tavallisia klubipelaajia, jotka kohtaavat hyvin tyypillisiä haasteita pelaamisessaan: ykköstiillä jännittää, ajatukset karkailevat lyöntihetkellä, rentous katoaa putatessa. Osa haluaa tukea tavoitteelleen parantaa tasoitusta ja peliään. Vaikka mentaalivalmennus ei olekaan pikatie onneen, on itse päätös tehdä muutos ratkaiseva. ”Mentaalivalmennus auttaa löytämään käytännön toimia. Saatat jo yhdellä valmennuskerralla oivaltaa jotain, mitä olet

todennäköisesti jo pähkäillyt – jopa vuosia”, Hermunen-Kuusela kertoo. Jos klubipelaaja tahtoo uskoa itseesi ja siihen, että löytää keinot saavuttaa omat tavoitteesi, kehottaa mentaalivalmentaja uskomaan rohkeasti. ”Usko yksinään ei riitä tekemään toiveistasi totta, mutta ilman uskoa et todennäköisesti viitsi edes yrittää.” Itseluottamus ja -varmuus eivät tarkoita, että pitää olla ylioptimistinen siitä, miten voi pelata suhteessa niihin taitoihin, osaamiseen ja kykyihin, jotka nyt ovat hallussa. ”Sen sijaan itseluottamus ja -varmuus tarkoittavat sitä, että uskot pystyväsi pelaamaan taitojesi mukaista hyvää golfia, mikä lyönneissä mitattuna tarkoittaa omaan tasoitukseen pelaamista. Kun haluat parantaa peliäsi ja tavoitella esimerkiksi single-tasoitusta, itseluottamus ja -varmuus mittaavat, kuinka vahvasti uskot mahdollisuuksiisi pelata nykyistä paremmin. Oletko valmis kehittämään itseäsi parantaaksesi suorituksiasi ja pelisi tulostasoa, ja teetkö todella asioita niin, että toivomasi muutos tapahtuu.” Mentaalivalmentaja ei pelaa kierrosta puolestasi, mutta auttaa sinua tekemään valintoja ja päätöksiä sekä rakentamaan niin rohkeutta, luottamusta kuin konkreettisia tekojakin saadaksesi asioita tapahtumaan. Kun haluaa paremmaksi pelaajaksi, on väistämättä pystyttävä kohtaamaan kaikki ne ajatukset ja tunteet, jotka nyt jarruttavat eteenpäin menoa. Mentaalivalmennuksen hyöty on siinä, että pelaaja tutustuu itseensä ja omaan tapaan ajatella johdonmukaisesti. ”Useimmat golfarit ovat sitä mieltä, että golfissa yli 50 prosenttia on kiinni omasta päästä. Silti harva tekee mitään treenatakseen keskittymistään ja ajatuksiaan suuntaa, joka tukee omia pelituloksia”, HermunenKuusela kertoo. “Kun seuraavan kerran todistat vierestä jonkun henkilökohtaista kierrosennätystä tai katsot televisioruudultasi golfkisaa maailman huipulta, voit olla aivan varma, että voittajalla on hallussaan muutakin kuin toimiva lyöntitekniikka.” Lisätietoja

www.mentaalivalmentamo.fi www.perttiratilainen.fi www.golfhuoltamo.fi

Foregolf.fi

35


M a t ka l l a R i o o n 2 01 6

NAISET PELASTAVAT OLYMPIAGOLFIN Rory McIlroy ja Jason Day jättävät Rion väliin Mitä tästä pitäisi sanoa? Reilu kuukausi ennen Rio 2016 avauslyöntiä kahdeksan miestä on ilmoittanut, etteivät lähde zika-viruksen pelossa kisoihin. Lisäksi neljä maailmanlistan kärkikympistä kertoo pohtivansa asiantuntijoiden avulla asiaa. Mutta yksikään ehdolla olevista naisista ei edes vihjaissut jäävänsä olympialaisista pois. Ei vaikka zika-virus on vaarallinen nimenomaan synnyttäville naisille ja syntymättömille lapsille. Teksti: KARI KALLIO Kuvat: AOP

G

olfin paluusta olympialaisiin piti tulla uusi alku hiipumassa olevalle lajille. Toisin on kuitenkin käymässä. Jos golf ei osoita kuuluvansa olympialaisiin eli jos lajin parhaat eivät osallistu kisoihin - paluusta tulee pikavisiitti, joka päättyy Tokion 2020 kisoihin. Harva golfammattilainen on sisäistänyt olympialaisen yhteishengen. Muiden lajien edustajille olympialaisiin osallistuminen on yksi uran kohokohdista. Mutta golfareille vuosittaiset majorturnaukset ovat olleet kuin olympialaiset muille. Majorturnausten tärkeys ja olympialaisten vähäpätöisyys vahvistui, kun kesäkuussa ensiksi yksi golfin valovoimaisista tähdistä, pohjoisirlantilainen Rory McIlroy, perui aikaisemmat puheensa ja ilmoitti jättävänsä Rion kisat väliin. Vain muutamaa päivää myöhemmin maailmanykkönen, Australian Jayson Day kertoi myös jäävänsä kotiin vedoten zika-virukseen. Australian Adam Scott oli ensimmäinen kymppikärjestä, joka ilmoitti jo ennen zikakohun puhkeamista jäävänsä keräämään voimia tiukan turnausohjelman takia. Hän myös vähätteli olympialaisten merkitystä ja korosti, että golfammattilaisille majorit ovat olympialaisia tärkeämmät. Naiset innostuneita olympiagolfista

Henrik Stenson (olympiarankingissä sijal-

36

Great golf FORE! free

la 7), Justin Rose (9), Sergio Garcia (11) ja Martin Kaymer (33)ovat ilmoittaneet osallistuvansa. Myös Jordan Spieth (2), Dustin Johnson (3), Rickie Fowler (6) ja Danny Willet ovat myös aikeissa nousta Rion koneeseen, mutta kuulemma miettivät asiaa vielä. Bubba Watson haluaa olympialaisiin ja kertoo, että hänen vaimonsa joutui jäämään pois koripallon olympiajoukkueesta jalkavamman vuoksi. Naispelaajat ovat osoittaneet olevansa innoissaan Rion kisoista. Etelä-Korean Lydia Ko ilmoitti jo 2009 taistelevansa tiensä olympialaisiin ja niin hän teki. Lydia laskee nyt innokkaana päiviä Rioon. ”Naiset ovat pitäneet silmällä sijoitustaan listoilla ahkerammin kuin kertaakaan aikaisemmin seitsemänä vuonna, jotka olen ollut Tourilla”, sanoo LPGA Tourin johtaja Mike Whan. ”Kuin aikaisemmin kysyin heidän rankingiaan, heillä ei ollut aavistustakaan. Nyt he tietävät, koska he haluavat olla tietoisia miten ovat sijoittuneet olympiarankigissa.” USA:n Stacy Lewis on olympiarankingin nelonen ja vahvistanut osallistumisensa kisoihin. Hän myöntää, että uutiset sairastuneista ja esimerkiksi veden laadusta huolestuttavat. Hän huomauttaa, että tilanne sinänsä ei ole uusi. ”Ei Rioon lähtemisessä ole mitään pelottavaa. LPGA Tourilla joudumme ratkaisemaan monenlaisia ongelmia siirtyessämme paikasta toiseen, USA:sta Karibialle ja Euroopasta Aasiaan”, Stace kertoo.


”Naiset ovat pitäneet silmällä sijoitustaan listoilla ahkerammin kuin kertaakaan aikaisemmin seitsemänä vuonna.” - Mike Whan, LPGA Tourin johtaja

Foregolf.fi

37


M AT K A L L A R I O O N 2 01 6

”Australian Adam Scott vähätteli olympialaisten merkitystä ja korosti, että golfammattilaisille majorit ovat olympialaisia tärkeämpiä.”

38

Great golf FORE! free


Olympialaisia hehkuttanut Rory käänsi kelkkaansa

Golfammattilaisille oma leipäpuu näyttää olevan tärkeämpi kuin lajin tulevaisuus. Ei edes kaikkien aikojen parhaan pelaajan Jack Nicklausin perustelut olympialaisten tärkeydestä ole vakuuttanut kaikkia. Kun McIlroy ilmoitti ettei lähde olympialaisiin, oli uutinen yllätys. Rory oli ehtinyt vannoa ja vakuuttaa uskollisuutta Irlannille ja golfille. Hän oli puhunut kauniisti, kuinka tärkeää on, että golf palaa olympialaisiin. McIlroy oli myös ottanut rokotuksen zika-virusta vastaan. Mutta maailmantähti tuli toisiin ajatuksiin. ”Pohdittuani asiaa läheisteni kanssa, olen tajunnut, että terveyteni ja perheeni terveys tulee kaiken muun edelle. Vaikka tartunnan vaara on pieni, se on kuitenkin olemassa, enkä ole valmis ottamaan riskiä”, McIlroy ilmoitti juhannusviikolla. Ei zika-virus - vaan svingivirus

Maailman neljänneksi parhaimman golfarin päätös jättää olympialaiset väliin tuli odottamatta golfmedialle Atlantin molemmin puolin. Kyyniset vihjasivat, että Roryn ongelma ei ole zika-virus vaan svingivirus, jota hän ei ole onnistunut parantamaan. Ennen elokuun puolivälin olympialaisia pelataan heinäkuun aikana kaksi majoria: British Open ja US PGA Championships. Monet huipuista ovat valittaneet olympialaisten tunkemisesta jo muutenkin tiiviiseen kilpailukalenteriin. Jordan Spieth on Coca-Colan valovoimaisin lähettiläs ja Coca-Cola on ollut kesäkisojen pääsponsoreita vuodesta 1928. Virvoitusjuomajätti on velvoittanut sponsoroimaansa Spiethiä pelaamaan kilpailuja USA:n ja Kaukoidän välillä näännyksiin asti. Brasilian talous syvässä lamassa

Vain seitsemän vuotta on kulunut siitä, kun kisat myönnettiin Kööpenhaminassa Rio de Janeirolle. Ja samalla golf hyväksyttiin ehdollisesti olympialajiksi Rioon 2016 ja Tokioon 2020. Brasilia nautti silloin hurjassa nousuvauhdissa olevan talouden tuomasta paremmasta hyvinvoinnista. Silloin jopa spekuloitiin, että olympialaiset kruunaisivat Brasilian nousun maailman kuuden rikkaimman maan joukkoon. Syksyn 2009 jälkeen Brasiliassa kaikki on mennyt pahasti pieleen. Maata kourii nyt kisavuonna pahin lama sataan vuoteen. Talouden nousuhuumassa anotut ja saadut jalkapallon 2014 MM-kisat ja 2016 olympialaiset joudutaan toteuttamaan täysin muuttuneissa taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa oloissa. Jo jalkapallon MM-kisojen aikana 2014 Brasilian talous oireili pahasti - ja vielä pahempaa oli tulossa. Nousukauden huumassa Rion kaupunki lupasi golfille yhtä ja toista, kuten golfkentän, mutta sillä oli alusta alkaen vaike-

Kommentti

ZIKA VIRUS...YEAH RIGHT! Olympialaisista kieltäytyminen on maailmantähdille helppoa. Jos miettii suurten lajien suosiota olympiatasolla, on helppo todeta monen epäonnistuneen. Tennis: Suuri osa parhaista pelaajista kiertää tapahtuman kaukaa. Jalkapallo: Joukkueet kasataan junnuista. Varmasti muitakin esimerkkejä löytyy. Vaikuttaa erittäin vahvasti siltä, että maailman parhaat pelaajat eivät ole valmiita hyppäämään aatemaailmaan, jossa uskotaan olympialaisten haastavan perinteiset majorit vuoden ykköstapahtumien joukossa. Golfissa on aina arvostettu perinteitä ja kunniaa - kunniaa mistä olympialaisissakin pelataan. Perinteitä golfilla ei kuitenkaan yksinkertaisesti ole olympialaisissa vielä pitkään aikaan, joten jo valmiiksi tiukassa kalenterissa loppukesällä olympialaiset on vain monen pelaajan osalta järkevää jättää pelaamatta. Jos mietitään faktoja, alla on niin major-kisoja ja heti perään pitäisi olla valmis taistelemaan FedEx Cupin voitosta – unohtamatta Ryder Cupia. Pelaajat ovat saaneet ravata mannerten välillä ihan riittävästi ja kunniasta pelaaminen uudessa kilpailussa on varmasti kiinnostavaa, muttei tarpeeksi kiinnostavaa hommaa kirkkaimmille maailmantähdille. Zika-virus on monelle huippuammattilaiselle siunaus. Golfarit ovat kohteliaita ja haluavat pitää hyvää imagoaan yllä. Ylimielinen kieltäytyminen olisi ollut mahdoton monelle aikataulusyihin vedoten, mutta terveysriski on aina pätevä syy jättää reissu tekemättä. En jaksaisi uskoa kenenkään pelaajan luopuvan British Openista, vaikka Skotlannissa olisikin yhtä vahva zika-virus -riski kuin Brasiliassa olympiakisojen näyttämöllä ja kylässä. Kylmästi sanottuna: vakavaa sairautta käytetään tällä hetkenä tekosyynä jättää olympiakisat pelaamatta. Teksti NIKKE TYRY

Foregolf.fi

39


M AT K A L L A R I O O N 2 01 6

uksia pitää lupauksiaan. Miljoonakaupungin terveydenhuolto on yksi leikkauksista kärsinyt, mikä on lisännyt virusten leviämisvaaraa. Kesäkuun puolivälissä kerrottiin uusista zika-virustapauksista. Melko pian kaupunki joutui toteamaan, että sillä ei ole varaa rakentaa kenttää olympialaisia varten. Monen mutkan jälkeen rakentajaksi saatiin kiinteistömiljonääri, jolle kaupunki antoi asukkaiden vastustuksesta huolimatta kentän rakentamisesta ilmaiseksi rakennusmaata. Kyseiselle maa-alueelle piti alun perin rakentaa edullisia asuntoja kaupunkilaisille, mikä oli olympiakomitealle luvattu. Miljonääri rakensikin alueelle luksusasuntoja, joiden lähtöhinta on parista miljoonasta dollarista ylöspäin. Golfin esikisoja vastaavaa turnausta ei saatu järjestettyä huippupelaajien kiinnostuksen puutteessa. Poliittinen kriisi

Golfkenttä ja miljoona-asunnot eivät ole kisoja kaatamassa. Ne ovat vain pieni osa suuresta Brasiliaa vaivaavasta ongelmasta, joka on seurausta maan kyvyttömyydestä siirtyä hallitusti 30 vuotta sitten päättyneestä sotilashallinnosta demokraattiseksi yhteiskunnaksi. Suomessa keväällä käynyt presidentti Daima Roussef on pidätetty virastaan. Kolme hallituksen ministeriä on eronnut korruption vuoksi. Parlamentissa on jonoksi asti korruptiosta epäiltyjä, joita syytteet odottavat. Taloudellinen kriisi

Poliittisen sekasorron ja korruption seurauksena Brasilian talouden kasvu on kääntynyt jyrkkään pudotukseen. Brasilian talous on syvimmässä lamassa yli sataan vuoteen. Odotettuja ulkomaisia investointeja ei ole tullut poliittisen epävarmuuden vuoksi. Kasvun ja kehittämisen sijaan Brasilia on joutunut leikkaamaan budjettia, ja useita luvattuja sosiaalisia hankkeita on jäänyt toteuttamatta. Rio de Janeiron kaupunki ei ole pitänyt kiinni KOK:lle antamistaan lupauksista kisojen avulla toteuttavista uudistuksista. Ympäristökriisi

Rion lahden saasteista on puhuttu siitä lähtien, kun Rio sai olympialaiset. Toistuvista lupauksistaan huolimatta kaupunki ei ole 40

Great golf FORE! free

”Kyyniset vihjasivat, että Roryn ongelma ei ole zika-virus vaan svingivirus, jota hän ei ole onnistunut parantamaan.” pystynyt puhdistamaan Guabaran lahtea, minkä muiden muassa suomalaiset purjehtijat totesivat käydessään tutustumassa kisalahden tuulioloihin. 60 prosenttia suurkaupungin jätevedestä lasketaan edelleen puhdistamatta kisalahteen. Rion muitakaan jäteongelmia ei ole pystytty ratkaisemaan ja terveydenhoitoviranomaiset pelkäävät hankalien epidemioiden puhkeamista.

Poliisikriisi

Eikä tässä ole suinkaan kaikki ongelmat. Brasilian poliisin on yksi mantereen julmimpia. Amnestyn mukaan 580 ihmistä kuoli poliisin luodeista vuonna 2014, kasvua edellisestä vuodesta on 40 prosenttia. Seuraavana vuonna luku oli jo 645. Kisojen alkaessa 77 000 ihmistä 28 000 perheestä on menettänyt kotinsa olympialaisten tieltä ja vain harvat ovat saaneet tilalle luvatun asunnon.


Jordan Spieth epäröi Rioon lähtöä.

M AT K A L L A R I O O N 2 01 6

Foregolf.fi

41


Kakko on niitä pelaajia, joka yleensä pääsee parhaaseen vireeseensä juuri loppukesällä.

Rioon neljän suomalaispelaajan golftiimi Suomesta saadaan niin miesten kuin naisten golfkisaan täysi kahden pelaajan edustus Rion olympialaisissa. Ennen tämän lehden painoon lähtöä edustuspaikoissa ovat kiinni miehissä Mikko Ilonen ja Roope Kakko sekä naisissa Ursula Wikström ja Noora Tamminen. Teksti NIKKE TYRY

M

iesten ja naisten sarjoissa mukana on vain 60 pelaajaa ja golf on YLE:n lähetyksissä yhtenä ”päälajina”. Golfilla on nyt oiva mahdollisuus loistaa. Mutta loistoon vaaditaan onnistumisia pelaajiltamme, jotka ovat altavastaajina liikenteessä. Uudessa kilpailussa uudella kentällä on aina kuitenkin yllätyksen mahdollisuus. Rehellisesti sanottuna yllätyksen mahdollisuus on korkeampi miesten sarjassa. Naisissa Wikström ja Tamminen saavat vastaansa kivikovat LPGA Tour -pelaajat, joiden kanssa kilpailemisesta kummallakaan ei ole juurikaan kokemusta.

42

Great golf FORE! free

SUOMEN JOUKKUEEN ESITTELY Mikko Ilonen (18.12.1979, Lahti)

Joukkueen soihdunkantaja, jos sellaista viittaa olisi tarjolla. Ylivoimaisesti suomalaisen golfin suurin lähettiläs ei olisi koskaan uskonut pelaavansa golfia olympialaisissa. Nyt Ilonen kuitenkin saa mahdollisuuden ja on varmasti nälkäinen käyttämään sen hyväkseen. Lahtelainen on voittanut urallaan isoja nimiä – ja voittanut nimenomaan ratkaisun hetkillä. Viimehetkien voitoissa ovat lahtelaisen käsittelyssä kaatuneet muun muassa Henrik Stenson, Graeme McDowell ja Martin Kaymer. Jos Ilonen saa olympia-hengen päälle, saattaa hän olla jopa mahdollinen mitalikandidaatti. Kaikki voivat vain laskea sen kerrannaisvaikutuksia suomalaiselle golfille. Roope Kakko (13.2.1982, Helsinki)

European Tourin vakiokalustoon itsensä viime vuosina mahduttanut Roope Kakko on historian toinen suomalainen miesgolfari, joka on napannut European Tourilla voittopokaalin. Toki kyseessä oli kiertueen pienin kilpailu, mutta Roope osoitti kylmähermoisuutta


Suomen pikkukeskukset ja streettien rakentamiseen”, kertoo Mellin ja jatkaa: ”Meillä on pinta-alaamme nähden yksi Suomen tehokkaimpia lumetusjärjestelmiä; lumitykkejä on yhteensä 35 ja hyvissä olosuhteissa saamme koko rinnealueen avattua alle viikossa”. Porvoolainen Slalom 66 -seura järjestää ympärivuotista toimintaa kaikille ikäryhmille Kokonniemi on myös Slalom 66 -lasketteluseuran kotimäki. Viisikymmentä vuotta sitten perustetun seuran juhlavuoden tavoitteena on aktivoida uusia nuoria ja perheitä lajin pariin yhteistyössä hiihtokoulun kanssa. ”Moni onkin sen kautta päätynyt seuraamme jäseneksi. Tulevalla kaudella tarjoamme ilmaisia lajiin tutustumispäiviä, lisäksi uutuutena tälle kaudelle on Telemark. Toivotamme perheet, nuoret ja kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi mukaan tutustumaan Slalom 66- seuran monipuoliseen toimintaan”, kannustaa seuran puheenjohtaja Jari Heikkinen. Talvikaudella toiminta painottuu arki-iltoina viikkotreeneihin sekä vuoroviikoin pidettävään Kokon Cup -kilpailuihin. Viikonloppuisin kilpailutoiminnassa mukana olevat kiertävät aktiivisesti Suomea ES-, Audi Cup -, FIS- sekä Masters Cup -kilpailujen merkeissä. Kokonniemestä laskettelukärpäsen pureman saaneita aktivisteja tapaa myös muualla. Slalom66 -seuran monivuotinen valmentaja Sami Raittinen vaikuttaa nykyään Rukalla. ValmentajaMikko ja Ilonen. pioneeri seuran kunniajäsen Johan Pfeifer puolestaan kiertää

Master-laskijoiden Maailman Cup -kisoja Keski-Euroopassa. Kokonniemen ulkoilualue luontoineen tarjoaa latuja ja polkuja Ursula Wikström.

sekä ympärivuotista toimintaa ulkoilijoille. Porvoon tulevaisuuden kaavassa on suunnitteilla Kokonniemen laskettelurinteen huipulle sijoittuva kahvila, josta avautuu näkymä keskustaan, merelle ja aina Kilpilahteen asti. Monipuolinen Kokonniemi ja Porvoo ovat vierailemisen arvoisia. ”Välkommen till Kokon!”, toivottaa Ted Mellin perheineen. – Tervetuloa Kokonniemeen! Lisätietoa: www.kokonski.fi Kokonniemessä panostetaan streettien rakentamiseen. Kuva Kokonniemi arkisto.

pelaamalla viikonlopun kierroksen peräti -18 ja purjehtimalla upeaan voittoon. Kyseinen voitto tapahtui myös elokuussa. Kakko on niitä pelaajia, joka yleensä pääsee parhaaseen vireeseensä juuri loppukesän hujakoilla. Ursula Wikström (3.7.1980, Tampere)

Naisten European Tourin kärkinimiin viime vuosina noussut Wikström on mitalisijojen spesialisti. Hänen voitot ovat suurin osin huonon tuurinkin myötä kiertäneet ”Unskia”, mutta hän on osoittanut olevansa kovan luokan peluri. Erityisesti Unskille tekee erittäin hyvää päästä mittaamaan tasoaan, kun vastaan asettuu tutun ja turvallisen Euroopan LET-kiertueen sijaan suuri joukko maailmantähtiä Yhdysvalloista asti. Naisten LET:n kisakalenteri on suoraan sanottuna surkea vuonna 2016, eikä kisatuntumaa ole liiaksi tarjolla ennen olympialaisia. Toivottavasti tämä kääntyy kuitenkin Wikströmillä suureksi näläksi ja suksituntuman treenit ovatnaruhissirinteessä. nostaneet pelin tasoa enPerheen pienimmät saavat turvallisen Kuva Kokonniemi arkisto. tistä korkeammaksi.

25-vuoden kokemuksella tarjoamme osaamisemme ja viimeisimmän tietotaidon tuki- ja liikuntaelinten vaivoista kärsivien ihmisten fyysisen ja henkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutustu tarjontaamme: • omt-Fysioterapia • Fysioterapia • Naprapatia • Akupunktio • Psykoterapia • Hieronta Varaa aika (09) 69 40 611 Viikonloppuisin akuuttipäivystys SelkäCenter Helsinki • Espoo • Vantaa www.selkacenter.fi

79

Foregolf.fi

Alppihiihdon, freestylen ja ulkoilun erikoislehti

43


”Noora voi olla Rion kisojen todellinen villi kortti.”

Varmasti mukana:

Bubba Watson, Henrik Stenson, Justin Rose, Sergio Garcia, Byeong-hun An, Danny Lee, Graham DeLaet, Camillo Villegas, Matt Kuchar (kun USA:n joukkueesta tulee tarvittavat 3 peruutusta). Epävarmat:

Jordan Spieth, Dustin Johnson, Rickie Fowler, Danny Willett, Hideki Matsuyama Peruuttaneet:

Jason Day, Rory McIlroy, Shane Lowry, Graeme McDowell, Adam Scott, Marc Leishman, Branden Grace, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Vijay Singh Noora Tamminen.

Mikko Korhonen.

Noora Tamminen (30.10.1990, Tampere)

Joukkueemme nuorin pelaajakin on jo 25-vuotias tamperelaislähtöinen Noora Tamminen. Viimeiset vuodet Noora on nousujohteisesti saavuttanut vahvan pelaajan maineen naisten European Tourilla, mutta kuten Ursula ja muut LET-pelaajat joutunut kärsimään vajaasta kisakalenterista kiertueen heikon taloudellisen tilanteen johdosta. Noora on tällä hetkellä todennäköisesti potentiaalisin naispelaaja voittamaan seuraavana pääkiertuekilpailun - peli kehittyy jatkuvasti eteenpäin Petteri Nykyn valmennuksessa ja kunnianhimoa riittää vielä pitkään. Noora voi olla Rion kisojen todellinen villi kortti. JALKA OVEN VÄLISSÄ Mikko Korhonen (23.07.1980, Mäntsälä):

Mikko Korhonen voi heinäkuun alun aikana (Ranskan avoimet ja Skotlannin avoimet) sysätä miesten kisakoneesta ulos Roope Kakon tai Mikko Ilosen. Korhonen on tasaisin esiintyjä suomalaisista pelaajista ja osoittanut parasta tuloskuntoa viimeisten kisojen aikana. Loistava osoitus nykypäivän taidoista oli BMW International kilpailun viimeinen kierros 65 (-7), joka oli peräti kahden lyönnin turvin koko kierroksen paras noteeraus. Olympiaranking kuitenkin ratkaisee, joten Korhonen kun vielä yltäisi pariin vahvaan suoritukseen, niin hän voisi alkaa sovittaa olympialaisten edustuspaitaa ylleen.

44

Great golf FORE! free


SEURAA NÄITÄ MUIDEN MAIDEN PELAAJIA Henrik Stenson

Ruotsalainen sai pitkän voitottoman jakson vihdoin katki Saksassa pelatussa BMW International -turnauksessa. Hän on yksi kolmesta maailman top 10 -pelaajasta, joka on vahvistanut pelaavansa Rion kisoissa. Suomalaisten on varmasti helppo fanittaa Ruotsin Stensonia, jos omien poikien peli ei kulje. ”Odotan innolla Olympialaisia. Siitä tulee varmasti mahtava kokemus. Unelmoin, että voisin juhlistaa mitalia itseni, perheeni ja ennen kaikkea maani puolesta”, Stenson lausui Golf. comin haastattelussa. Sergio Garcia

Espanjalainen väriläiskä voi nousta todennäköisesti yhdeksi olympiagolfin kuvatuimmista pelaajista. Filmaattinen Garcia saa varmasti hymyllään voitettua monia lajista kiinnostuneita lajin pariin. Garcia kokee ylpeydenaiheeksi kantaa maansa lippua olympialaisissa. ”Odotan innolla avajaisseremonioita kantaen lippua muiden maani edustajien kanssa. Aion ainakin päästä seuraamaan tennistä ja yleisurheilua. Muiden urheilijoiden tapaaminen kiehtoo olympiakylässä, en malta odottaa kisoja.” Bubba Watson

Pitkälle lyövä vasuri on tunnettu myös monien laji-ihmisten ulkopuolellakin. Hän lähtee Rioon varmasti yhtenä suurena ennakkosuosikkina. Erityinen into Bubballa olympialaisiin löytyy jo kotoa vaimon kautta. ”En malta odottaa. Vaimoni pelasi ammattilaisena koripalloa ja olisi päässyt kerran olympialaisiin ilman polvivammaa. Tämänkin takia on kunnia olla osa maamme joukkuetta ja tapahtumaa. Erityisen mahtavaa on päästä tapaamaan monia urheilijoita, jotka olen aina halunnut tavata. Muiden lajien seuraaminen tulee varmasti olemaan suuri osa ohjelmaa kisoissa oman pelaamisen ohella.” Lydia Ko

Uutta-Seelantia edustava 19-vuotias Lydia Ko on naisgolfin nuorin major-voittaja ja kirkkain tähti. Ko on myös naisten puolelta kenties eniten innoissaan mahdollisuudesta edustaa maataan Olympialaisissa. ”Kun ilmoitettiin, että golf palaa olympialajiksi, ilmoitin että haluan olla osa joukkuetta”, Lydia hehkutti jo teininä. Ko on historian nuorin pelaaja, joka nousi maailmanlistan kärkeen, kun hän teki sen vasta 17-vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä. Hän oli voittanut uransa ensimmäisen ammattilaisturnauksen jo 14-vuotiaana ja jo seuraavana vuonna 15-kesäisenä hän juhli uransa ensimmäistä LPGA Tour -voittoa Kanadan avoimissa. Foregolf.fi

45


”Riossa on luvassa jotain uutta, mutta kukaan ei oikein tiedä mitä.”

Olympiaurheilija

Mikko Ilonen Jo 15-vuotta ammattilaisgolfia pelannut Mikko Ilonen on varovaisen innoissaan Rion olympialaisista. Hän ei ikimaailmassa olisi voinut kuvitella, että golfista tulee olympialaji. Miten golf tulee näyttäytymään suomalaisille Riossa, on paljon juuri pelaajien harteilla. Tällä hetkellä Ilonen ja Roope Kakko ovat kiinni kisapaikassa. Mikko Korhonen kuitenkin hengittää miesten niskaan, eikä tätä artikkelia kirjoittaessa ole yhtään olympiapaikkaa vielä jaettu. Teksti NIKKE TYRY Kuvat AOP, SAMI VÄLIKANGAS

M

ikko Ilonen vastaa puhelimeen Audinsa ratista. Matka vie SHG:n Luukin kentältä takaisin kohti kotikontuja eli Lahtea. Iloselle on aina ollut koti ja perhe tärkeä osa golfammattilaisen palapeliä. Samoin myös ystävät ja aika kentän ulkopuolella. Golf on äärimmäistä keskittymistä ja tasapainoa vaativa peli. Kaikki asiat on Ilosen mukaan oltava balanssissa, jotta kentällä voi yltää omaan parhaaseen suoritukseen. ”Olin juuri vanhan ystäväni Jamo Martikaisen kanssa pelaamassa. Ensimmäistä kertaa koskaan kävin Luukin kentällä - oli kyllä kiva kenttä, joka istui upeasti maisemaan”, Ilonen antaa kehuja klubipelaajille suunnitellusta kentästä. Matka vie kovassa sateessa kohti Lahtea, samaan aikaan Ilonen pyrkii seuraamaan sivusilmällä US Openia, johon portit eivät auenneet. Lahtelaisen peli on kaksi vuotta ollut odotukset alittavaa. Siihen on nyt kuitenkaan turha tarttua, vaan mennään syvemmälle pelin nyansseihin, jota Iloseltakaan ei joka päivä kysytä.

46

Great golf FORE! free

Pelaamisen kautta

”Golf on ollut minulle aina peli, jossa tarkoitus on saada pallo reikään. Olen opetellut lajin pelaamisen kautta, ja sen jälkeen on tullut tekniset asiat ja muut yksityiskohdat. Oma vahvuuteni on aina ollut juuri siinä, miten näen pelin ja asennoidun siihen”, Mikko pohtii. ”Nykyään näkee paljon pelaajia, jotka ovat tehneet asiat juuri toisin päin. Ensin on opeteltu tekniset asiat ja sen jälkeen lähdetty miettimään, miten tätä peliä pelataan.” Vuosien varrella Ilosen uralle on mahtunut kuumia jaksoja, syviä suvantoja ja tasapainoista varmaa golfia. Parhaimmillaan maailmanlistan sijoitus on käynyt 40 parhaan joukossa vajaat kaksi vuotta sitten. Mikä on rakentanut Iloselle parhaat ajanjaksot? Mitä ammatinharjoittaminen vaatii, muuta kuin kentän kiertämistä? ”Aika paljon jää varmasti ymmärtämättä normaalilta golfin seuraajalta meidän ammatista. Minulla on esimerkiksi tilanne se, että kun golf on ammatti, niin kaikki asiat tehdään tavallaan sen ehdoilla. En ole koskaan osannut miettiä golfia sosiaalisena kuntoliikuntana, johon se myös soveltuu loistavasti. Esimerkiksi tietyn tekniikkamuutoksen sisään ajaminen saattaa vaatia puolisen vuotta saliharjoittelua, jotta sen tekeminen on ylipäänsä mahdollista”, Ilonen kertoo. Kiertolaisen hommaa

Ilosen vahvuuksiin on voitu aina laskea loistava suoriutumistaso tiukoissa paikoissa. Voittopaikoissa Ilonen on usein ollut todella vahva ja kaatanut itseään suurempia nimiä loppuhetkillä. Lajin vaativuuden ymmärtäminen on kuitenkin jopa lajifanaatikolle haastavaa. ”Golf on mielestäni peli, en niinkään halua kategorisoida sitä täydeksi urheiluksi. Kuten varmasti kaikki golfarit tietävät, oikeiden ajatusten rakentaminen lyöntihetkellä ei aina ole

helppoa. Milloin muuttaa tekniikkaa, milloin panostaa harjoittelussa lähipeliin?” ”Mitä lyöntejä valitaan missäkin tilanteissa. Ja ylipäänsä, miten kuljettaa pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä sen päivän kunnolla. Ei meillä ammattilaisillakaan ole pää ihan tyhjä, kun lähdetään lyömään. Ihan samalla tavalla meilläkin joskus vääränlaiset ajatukset pyrkivät pintaan tärkeillä hetkillä”, Mikko selittää. Ammattilaisten arki on kiertolaisen hommaa. Vuosi toisensa jälkeen monet hotellit, kentät ja ravintolat tulevat tutuksi. Kiertueen kalenteri pysyy melko samanlaisena vuodesta toiseen. Viikkorytmi ei juurikaan varioi, vaan samat rutiinit ovat ja pysyvät. Kisojen välissä ajetaan yhä tekniikkamuutoksia sisään, peliä pyritään kehittämään jatkuvasti pelitilanteen ulkopuolella. ”Kaikki, jotka yrittävät kehittyä joutuvat tasapainoilemaan harjoitussessioiden ja kisatilanteiden välillä. Rangella saatan joskus hakea jotain tiettyä asiaa, jonka tekeminen treeneissä on helppoa. Kentälle näiden tuominen on kuitenkin ihan oma asiansa. Ja kisatilanteessa on löydettävä tapa, jolla pallo lähtee toivotulla tavalla”, Ilonen kertoo. ”Tuleehan meillä ammattilaisillakin tilanteita, joissa joudumme muuttamaan ajatusta lyönnistä kesken kierroksen ja etsimään juuri sitä oikeaa tyyliä, jolla pallo saadaan edes lähes halutulla tavalla liikkeelle. Tosi tärkeään asemaan nousee rutiinit, se on kaikkien tärkeä huomata. Rutiinien kautta pyritään aina palaamaan hyvään fiilikseen lyönnissä.” ”Kun tarkkailen itse urheilua, niin nämä asiat ovat usein silmäilyssä. Muun muassa Champions Leaguen finaalissa missatussa pilkussa kaveri lähti vetämään ennen kuin oli millään tavalla valmis siihen. Loistavilla pelaajilla on yleensä myös todella hyvät rutiinit, joihin tukeutua.”


Foregolf.fi

47


”Golfilla on nyt suuri mahdollisuus näyttäytyä positiivisesti suuren yleisön silmissä.” Tähtäimessä ensin The Open

Rion olympialaiset ovat Mikon ajatuksissa vieläkin melko etäisesti. Tätä juttua kirjoittaessa luvassa on kolmen tour-kisan putki: Saksa, Ranska ja Skotlanti. Päällimmäisenä Ilosella on mielessä näissä osakilpailuissa menestyminen ja saada sitä kautta paikka British Openiin. Itse The Openin karsintoihin Mikko ei aio osallistua, vaan lahtelainen lähtee mielummin tutustumaan uudistettuun Ranskan Avointen kenttään. ”Nämä on niitä valintoja, mitä tehdään kalenterin suunnittelun suhteen. Uskon siihen, että jos pelaan tarpeeksi hyvin, niin paikka Openiinkin aukeaa. En edes ole ihan varma, miten kortteja on jaossa, mutta ainakin Ranskan ja Skotlannin kisoissa on parhaille luvassa osallistumisoikeus Openiin”, Ilonen sanoo. Ilosen mukaan moni pelaaja on tyytyväinen omaan tasoonsa ja paikkaansa kiertueella. Mikko itse lukeutuu niihin, jotka saavat suurimpia ”kiksejä” juuri majorturnauksista ja muista normaaleista poikkeavista kilpailutapahtumista. Ei rahan takia, vaan uusien kokemuksien ja jännityksen takia. ”Esimerkiksi majorit, WGC-kilpailut ja Seve Trophy ovat sellaisia tapahtumia, joissa pelaaminen on ollut todella merkittävää. Ne ovat kisoja, jotka rikkovat arkea ja niihin mukaan pääseminen on aina ollut minulle tosi tärkeää.” ”Sitten on pelaajia, jotka eivät edes hae paikkaa suurkilpailuihin, vaan tyytyvät pelaamaan normikisakalenteria vuodesta toiseen, tavoitteenaan säilyttää korttinsa kiertueella. Tämän takia esimerkiksi Ryder Cup on niin suuri, koska se on pelaajille täysin normaalista poikkeava viikko, jossa pääsee kokemaan jotain muuta kuin normaalia kiertolaisen arkea.” Rio on golfille suuri mahdollisuus

Pelaajilla tuntuu vieläkin olevan vain hämäriä arvauksia mitä Rion olympialaisissa tuleman pitää. Luvassa on jotain uutta, mutta kukaan ei oikein tiedä mitä. 48

Great golf FORE! free

”Ehkä enemmän tätä asiaa ajattelevat juuri ne pelaajat, jotka pohtivat omaa osallistumistaan. Itse odotan kisaa tavallaan suurella innolla, mutta suoraan sanottuna ajatukseni eivät vielä ole Riossa. Golfilla on nyt suuri mahdollisuus näyttäytyä positiivisesti suuren yleisön silmissä ja ymmärtääkseni YLE on nostanut golfin päälähetysten joukkoon”, Ilonen kertoo ja jatkaa: ”En ota stressiä siitä, miten ”myyn golfia” tai miten tuon sen esille haastatteluissa. Ei ole mitään järkeä lähteä muuttamaan itseään. Golf on hieno laji ja ketä meistä ikinä Rioon lähteekään Suomea edustamaan, annamme varmasti positiivista mielikuvaa lajista olemalle ihan omia itseämme.» Jos ja kun Ilonen on Suomen edustaja Riossa, aikoo hän ottaa kokemuksesta muutakin irti kuin pelkän kisan pelaamisen. Rion reissun pituus on viikon mittainen ja Brasiliassa vierailu on Iloselle ensimmäinen. ”Tietenkin aion aikataulujen rajoissa käydä katsomassa myös muita lajeja ja yritän hengittää olympiatunnelmaa. Uskon, että lähtisin seuraamaan itselleni uusia lajeja. Olen aina arvostanut myös uusien kontaktien luomista ja tämä on loistava paikka verkostoitua muiden urheilijoiden kanssa ja vaihtaa näkemyksiä sekä laajentaa ymmärrystä.” 36-vuotias Ilonen ei ole enää mikään nuorukainen yhä fyysisemmäksi käyvässä lajissa. Veteraaniksi kutsuminen olisi toisaalta liioittelua, mutta ammattilaiseksi sitäkin enemmän perusteltua. Mikko Ilosen uran seuraava luku on vielä kääntämättä – kunnianhimo, tavoitteellisuus ja taitotaso riittävät maailman terävimpään kärkeen varsinkin yksittäisellä kilpailuviikolla. Olympialaisista saadut ”kiksit” voivat tuoda lahtelaisesta parhaan puolen esille. Olympiamitali on mahdollinen arvaamattomassa lajissa. Olympiamitali olisi suurin palvelus, mitä Mikko Ilonen voisi koskaan tehdä suomalaiselle golfille. Kuten kaikki tietävät, olympiamitalia arvostettaisiin golfpiirien ulkopuolisten silmissä tuhat kertaa korkeammalle kuin esimerkiksi major-voittoa.


UUTUUS

UUTUUS

Foregolf.fi

49


Uskalla käyttää värejä. Haastamme kaikki golfarit tuomaan loppukesäksi lisää värejä kentille. Liikkeet ovat täynnä väriloistoa, joten heittäydytään niiden vietäväksi! Meillä täällä Suomessa on tapana helposti pukeutua mustaan tai perussävyihin. Tarkoitus ei olekaan mennä joka päivä epämukavuusalueelle ja pukeutua kuin vappuhuiska, jos se ei kuvaa omaa minäkuvaa. Tässä osiossa nähdään hillittyä värinkäyttöä. Kaikki kokonaisuudet ovat erilaisia, mutta niitä yhdistää raikkaus ja värien kepeys. Jaa kesän parhaat ja inspiroivimmat vaatekokonaisuutesi Instagramissa tunnisteilla #FOREFASHION ja #FOREMAGAZINE. Innoittavimman kuvan jakanut voittaa elokuussa tuotepalkinnon ja pääsee kauden viimeisimpään FORE!-lehteen DRESSCODE 2016 -osioon. Teksti ja stailaus PAULIINA VIRTA Kuvat MIKKO KEMPAS

Dresscode 2016 osa 3

Lisätiedot

Abacus ja Peter Millar, edustaja Rotor Form Oy, jälleenmyyjät mm. Golf Balance, GolfPoint, Linna Golf Cross, edustaja Vit-trading Oy, jälleenmyyjät mm. Golf Balance, Golf Sky, Sport Service Ecco, edustaja LMN Agency, jälleenmyyjät mm. Golf Balance Kjus, edustaja Studda Oy, jälleenmyyjät mm. Golf Center, Urheilu Koskimies, Hirsala Golf Nike, edustaja Nike Finland, jälleenmyyjät mm. Golf Balance, Golf Center, Peltomäki Golf Mukana myös Spektrum ja Geox. Kuvauksissa käytetty tausta: Laminaatti, K-Rauta Ruoholahti 50

Great golf FORE! free


Dresscode2016

PETER MILLAR

Peter Millar Competition -pikee, sh. 89 € Peter Millar Salisbury -neule, sh. 159 € Peter Millar Werth -tuulipusakka, sh. 139 € Peter Millar eb66 tekninen -housu, sh. 155 € Loput tuotteet kuvausrekvisiittaa

Foregolf.fi

51


Dresscode2016

KJUS

Kjus Men Shelter DWR -paita, sh. 139 € Kjus Men Dexter 2.5L Halfzip -sadetakki, sh. 299 € Kjus Men Ike -housut, sh. 169 € Kjus Unisex Webbing -vyö, sh. 39 € Ecco Casual hybrid -kengät, sh. 159,90 € Loput tuotteet kuvausrekvisiittaa

52

Great golf FORE! free


Dresscode2016

Dresscode2016

ABACUS

Abacus Elsa -pikee, sh. 79 € Abacus Balmore -tuulitakki, sh. 99 € Abacus Divine -housut, sh. 119 € Abacus Hazel -sukat 3-pack, sh. 19 € Nike Lunar Empress II -kengät, sh. 130 €

Foregolf.fi

53


Dresscode2016

CROSS

Cross Classic Polo -pikee, sh. 69,90 € Cross Dot V-Neck -neule, sh. 109 € Cross Byron H2OFF Shorts -shortsit, sh. 99,90 € Cross Phil Hat -hattu, sh. 59 € Kengät Geox Aurinkolasit Spektrum Pallot Nike 54

Great golf FORE! free


www.suomigolf.fi

UPEAT PALKINNOT! 170 KISAA, 20 KENTTÄÄ, YLI 10 000 PELAAJAA.

SUOMEN SUURIN JA HAUSKIN GOLFKISA – SUOMI GOLF! Suomi Golf on kaikenikäisille amatööreille suunnattu avoin, rento golfkilpailu, johon voit osallistua kesän aikana niin monta kertaa kuin haluat. Suomi Golfiin voivat osallistua yhtä lailla vasta-alkajat kuin kokeneetkin pelaajat. Mukaan voi myös haastaa vaikka perheen, työporukan tai ystävät, pilke silmäkulmassa!

n. TA A ö I ö O V LOM mp ä F l GOL jan n

a Esp

Kaikkien Suomi Golfiin osallistuneiden kesken arvotaan kauden aikana aurinkoisia palkintoja.

SUOMI GOLF KIERTUE 2016 Kesän huippukiertue liikkuu kaudella 2016 seuraavasti: 8.7. 10.7 13.7 16.7

Lakisto, SHG, Espoo Vihti Golf Kalajoki Golf Kokkolan Golf

17.7 20.7 22.7 13.8

Ruuhikoski Golf, Nurmo Lakeside Golf, Sastamala Karelia Golf, Kontiolahti FINAALIT Tarinagolf, Siilinjärvi

Kisa-aikataulut ja kilpailuja Facebookissa! facebook/suomigolf www.suomigolf.fi

Foregolf.fi

55


Golfkauden 2016 FORE!-lehdissä esitellään uusi juttusarja, jossa julkisuudesta tutut henkilöt mittelevät golftaitojaan ammattilaisen kanssa. Maamme parhaimmistoon lukeutuva golfammattilainen Linda Henriksson haastaa jokaisessa tämän kauden numerossa julkkiksen leikkimieliseen Lin89da Shootout -golfkisaan. FORE! ja CaddieON vastaavat yhteistyössä tämän mielenkiintoisen juttusarjan tekemisestä. Kolmannessa kilpailussa Linda kohtaa Mikä Väyrysen.

56

Great golf FORE! free


CaddieON shootout: Lin89da vs. Mika Väyrynen

Väykkää kiehtoo

golfin haasteellisuus ja kilpaileminen Vanhan kuittailuhenkisen sanonnan mukaan golf aloitetaan yleensä silloin, kun ei enää osu liikkuvaan palloon. Voi olla, että tämä pätee osaan golfareista, mutta ainakaan se ei päde tämän kertaiseen CaddieON Shootoutin vieraaseen. Ammattilaisfutaaja Mika Väyrynen on aloittanut golfin ollessaan jalkapalloammattilaisuransa huipulla. Teksti MARKUS LYYRA JA PAULIINA VIRTA

Kuvat SUVI SIEVILÄ

Foregolf.fi

57


CaddieON Shootout

C

addieON Shootoutissa golfammattilainen Linda Henriksson saa vastaansa pahanlaatuisen lajipureman saaneen huippu-urheilijan, joka – kentällä kuin kentällä – haluaa aina voittaa. Juttusarjan kolmas osakilpailu pelataan aurinkoisella Espoo Ringside Golfin kentällä. Linda, joka kiertää ammatikseen Ladies European Tourin ja myös haastajakiertueen LET Access Tourin kilpailuja, hymyilee kilpaa auringon kanssa, vaikka vastassa on toinen vain voittoon pelisuorituksessaan tyytyvä viheriön ammattilainen. Lindalla on oma lyönti ja peli kohdallaan, ja sen ovat viimeaikaiset pelisuoritukset osoittaneet. Harmi vain, että naisammattilaisilla on tällä kaudella kisoja niin vähän LET:n organisaation karsittua kisoja rahapalkintojen nostamisen toivossa. ”Sinulla on sen verran hyvä händäri, että sopiiko jos annan sinulle yhden lyönnin eteen joka reiällä”, Linda kysyy Mikalta. Mikalle tämä sopii, etenkin kun Rinkku on hänelle tuttu kenttä. Linda sen sijaan on Kehä III:n kupeessa sijaitsevalla kentällä ensimmäistä kertaa. CaddieON on ”golfin Sports Tracker”

Tuttuun tapaan käymme läpi uuden käyttäjän kanssa CaddieON -golfrannekkeen toiminnan ja kerromme Väykälle, kuinka laite tunnistaa ja myös tallentaa kaikki hänen tekemisensä kentällä. Asiakkaat eivät turhaan ole nimenneet CaddieON:in ”golfin Sports Trackeriksi”. ”Kierroksen jälkeen voimme sitten tarkastella yhdessä, missä päin kenttää seikkailit ja millä mailalla löit kulloinkin kuinka pitkiä lyöntejä”, Linda kertoo. ”Se ei kuitenkaan vielä lyö niitä palloja puolestani”, Mika kuittaa, johon hän saa nopeasti vastaukseksi: ”Ehkä seuraavassa versiossa on tämäkin ominaisuus.” Mikan mielenkiinto herää erityisesti siinä vaiheessa, kun hän kuulee uudesta Strokes Gained -tilastoajattelusta, joka on täksi kesäksi lanseerattu CaddieON:iin. Mika, jonka händäri on 14,2 haluaa ehdottomasti tietää, mikä on hänen avaustensa HCP sekä mitä se on puttaamisessa. Tilastoja voi jälkikäteen tarkastella CaddieON:in pelaajaportaalipalvelusta. ”Mielenkiintoista”, futisammattilaisemme tuumaa selvästi kiinnostuneena hieroen samalla rouheaa partaansa. Kiinnitettyämme mailatunnisteet mailoihin tarkastamme vielä, että kaikki asetukset ovat hänellä applikaatiossa oikein. Tämä jälkeen siirrymme harjoitusgriinille luomaan puttiprofiilia. Puttiprofiili on CaddieON:in insinöörien, jotka muuten ovat entisiä Nokian insinöörejä, nerokas tapa ratkaista haasteellinen lyönnin tunnistus myös putatessa. Putatessahan lyönti on luonnollisesti aivan erilainen kuin svingatessamme palloa, liike on sekä rauhallisempi että paljon rajallisempi.

”Mikan mielenkiinto herää erityisesti siinä vaiheessa, kun hän kuulee uudesta Strokes Gained -tilastoajattelusta, joka on täksi kesäksi lanseerattu CaddieON:iin. Mika, jonka händäri on 14,2 haluaa ehdottomasti tietää, mikä on hänen avaustensa HCP sekä mitä se on puttaamisessa.” 58

Great golf FORE! free

Jokaisella on lisäksi ihan omanlaisensa puttaustyyli, joka myös vaikuttaa lyönnin tunnistukseen. Hyvä puttaajahan on sellainen, joka osaa toistaa oman suorituksensa joka kerta viheriöllä ollessaan. Tässä onkin avain CaddieON:in puttiprofiili-ajatteluun. Järjestelmä nimittäin vaatii pelaajaa ”kertomaan” minkälainen on palvelua käyttävän puttaustyyli, joka tallennetaan systeemin muistiin. Kentällä pelaajan tulee sitten putata samalla tavalla, jotta laite tunnistaa putit ja osaa laskea ne lyönneiksi. Nerokasta, sillä näin pelaaja keskittyy joka kerta paremmin omiin putteihinsa ja alkaa pikku hiljaa putata paremmin. Footgolf on futaajalle hyvää potkutreeniä

Väykkä valitsee sovelluksen valikosta Ringside Golfin kentän ja olemme valmiit kierrokselle. Jo ennalta olemme sopineet, että tänään Shootoutissa pelataan reiät 10, 11 ja 12, koska kenttä on näin kauniina kesäpäivänä melko täynnä etenkin alkupään väylillä. Ilmassa väreilee pientä jännitystä kahden pallopelin ammattilaisen siirtyessä kohti 10. reiän tiiboksia. Puheenaiheeksi futaajan kanssa tulee luonnollisesti golfiin läheisesti liittyvä, Suomessa vielä suhteellisen uusi laji, footgolf. Mika kertoo tutustuneensa lajiin Hollannissa. ”Kyllä se on enemmän nuorten hommaa, jotka voivat tykittävät avauksia ihan täysillä. Me vanhemmat vaan reväyttäisimme siinä reitemme. Muutoin se on kyllä mainiota lajitreeniä ja siinäkin pääsee mukavasti kuittailemaan pelikavereille”, jalkapalloammattilainen kertoo.


CaddieON Shootout

Varo Rinkun vesiesteitä

Parasta Ringsidessa on ylivoimaisesti se, että sinne on pääkaupunkilaisena helppo saapua. Kenttä on hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain alle 20 km päässä Helsingin ydinkeskustasta. Tyypillinen suomalainen ns. peltokenttä antaa varsin mukavasti haastetta etenkin hyvän mittaisten väylien ja suhteellisen runsaiden vesiesteiden muodossa. Väylä numero 10 (par 4) on Rinkun viidenneksi vaikein väylä, ja mittaa sillä on keltaisilta n. 360 metriä. Draiverit ovat jo kaivettu esiin ja Lindalle lankeaa vuoro avata ensin. Linda katsoo CaddieON:ista etäisyyden oikealla olevien bunkkereiden ylitse ja näkee, että sinne tarvitaan vähintään reilu 200-metrinen lyönti. ”Sinne siis”, hän toteaa ja asettaa pallonsa maahan. Nopea asettuminen lyöntiä varten ja siinä ei turhia aikailla, kun – PAM – ja lyönti lähtee räjähtävästi gasellinnotkean Lindan singotessa pallonsa kohti juuri ilmoittamaansa suuntaa. Seuraamme ihaillen kuinka pallo lentää kohti väyläbunkkereita ja ylittää ne juuri hienoisesti pudoten noin metrin verran väylän puolelle ja rullien siitä

vielä parikymmentä metriä. Olemme juuri saaneet todistaa todellisen ammattilaisen työnäytteen. ”No huh”, toteaa Väyrynen. ”Tuo oli täydellistä.” Käytettyään ennalta sovitun mulliganinsa, Mika lyö pallonsa peliin. Pallo suuntaa samassa linjassa kuin Linda hetkeä aikaisemmin päätyen kuitenkin väyläbunkkereiden eteen raffiin. ”Pelissä ollaan!” kuuluu golfkenttien yksi yleisimmistä ilmaisuista lyönnin jälkeen. Kakkoslyönnillään Mikakin näyttää mistä Kirkkonummelta lähtöisin oleva klubigolfari on veistetty. Lyönti rauta-5:lla raffista lähtee upeasti ja kantaa aina 164 metriä ihan griinin etuosaan, hyvälle chippipaikalle. Lindan lähestyminen sen sijaan epäonnistuu hivenen ja hänen pallonsa jää lähelle Mikaa. Molemmat chippaavat pariin metriin lipusta ja tekevät onnistuneilla puteillaan parit. Yllätys, yllätys, ensimmäisen reiän jälkeen jalkapalloammattilaisemme siirtyy johtoon.

MIKA ”VÄYKKÄ” VÄYRYNEN Ammattilaisjalkapalloilija * * s. 1981 * * Pelipaikka: Keskikenttä * * Kasvattajaseurat: Lohjan Pallo ja Kyrkslätt IF * * Veikkausliiga-debyytti FC Lahden riveissä 17-vuotiaana 1999 * * Siirtyi ulkomaille ammattilaiseksi (SC Heerenveen) 2001 * * A-maajoukkue debyytti 2002 * * Edustanut ammattilaisurallaan PSV:tä, Leeds Unitedia ja HJK:ta * * Kauden 2015 pelasi USA:ssa Los Angeles Galaxyssa * * Tällä hetkellä (kesäkuu 2016) ilman seuraa

Foregolf.fi

59


CaddieON Shootout

Pron tunnilla meni pää ja lyönti sekaisin

Mika Väyrynen on aloittanut golfin vajaa kymmenen vuotta sitten, kun hänen lajia innokkaasti harrastava appensa vei hänet kokeilemaan lajia. Toki Mika oli seurannut golfia TV:stä ja lisäksi hakannut pleikkarilla tigerwoodsia, mutta kokeiltuaan lajia oikeasti, otti kipinä tulta heti kerrasta. Sittemmin Väykkä on pelannut paljon ulkomailla pelikavereidensa kanssa. ”Urheilutreeniä golf ei minulle ole, lajin haaste se on joka kiinnostaa. Ja kilpaileminen tietty, aina pitää voittaa joku kisa pelikavereiden kanssa”, nauraa Mika omalle kilpailuvietilleen. ”Kehittyminen, johon pääsee treenaamalla kiinnostaa, mutta siihen ei vain yksinkertaisesti ole aikaa. Kerran olen Hollannissa käynyt pron tunnilla ja sainkin hyviä vinkkejä. Lopputuloksena hän kuitenkin sai vain pääni ja sitä myöten pelini ihan sekaisin, kun olisi pitänyt treenata niitä asioita. Tähän ei vaan ollut aikaa. Sosiaalisuus lajissa on toki plussaa”. Tulevaisuudessa Mika uskoo myös poikiensa tutustuvan lajiin, sillä urheilullisuus on heillä jo verissä. ”Ja ehkä vaimokin kiinnostuu lajista sitten myöhemmin”, Mika tuumii. 60

Great golf FORE! free

Etäisyydet esteisiin selviää koskettamalla kännykän näytöllä olevaa karttaa

Tutkittuaan CaddieON:in karttapohjaiselta rangefinderilta etäisyyksiä eri esteisiin, Linda tekee päätöksen siitä, mihin haluaa pallonsa seuraavalla lyönnillä. Ajuri ei ole nyt oikea työkalu, vaan Linda päättää turvautua puukolmoseen. Mika sen sijaan kaivaa esiin hybridinsä ja varoittaa Lindaa samalla väylän vasemmalla puolella olevasta vedestä. Jälleen kerran osoitus ammattilaisuudesta, kun Linda lyö pallonsa sinne mihin oli kertonutkin sen päätyvän. Aivan väylän päätyyn sen oikeaan reunaan. Sieltä on hyvä nostaa pallo griinille. Mikan avaus hybridillä kantaa 176 metriä ja päätyy mukavasti väylälle. Lähestymislyönti rauta-9:llä (102 m) päätyy kuitenkin griinibunkkeriin, josta Mika pääsee yhdellä lyönnillä pois. Pallo jää harmittavasti kuitenkin viheriön edustan raffiin. Onnistunut nosto griinille rauta-7:lla ja siitä tyylikäs 4-metrinen putin upotus ja Mikalle taistelubogi. Lindan lähestyminen osuu griiniin, mutta jää kuitenkin muutaman metrin päähän lipusta. Birdie olisi pakko tehdä, jos meinaa voittaa. Golfammattilaisemme tietää sen ja tuntee paineet harteillaan.


Mika Väyrynen Q&A Milloin ja miten aloitit golfin? Aloitin vuonna 2008 appiukon innostamana, hänen varabägillä. Kärpänen iski kerrasta. Kotiseurasi ja HCP:si? ERG 14,2. Mikä golfissa on parasta? Haasteellisuus ja kilpailu kavereiden kanssa. Kehittyminen, johon pääsee treenaamalla. Tällä hetkellä ei ole aikaa treenata. Lajin sosiaalisuus on plussaa. Oletko käynyt prolla hakemassa lisäoppia? Kerran kävin aikoinaan Hollannissa, ja sain hyviä vinkkejä, mutta enemmän sekoitti omaa peliä, kun ei ole aikaa käydä treenailemassa. Linda antoi hyviä vinkkejä. Respectiä golfammattilaisen tekemille uhrauksille oman lajinsa eteen. Paras muistosi golfin parista? Eka birdie ehkä, mutta holari antaa vielä odottaa.

Mistä haaveilet golfissa? Pelaaminen legendaarisella kentällä houkuttaa. Pebble Beachia olen käynyt katsomassa, mutta pelaaminen olisi unelma. Samoin vaikka St Andrewsissa. Golfaavatko muut perheessäsi? Appiukko, ja vaimo ehkä tulevaisuudessa. Perheeseen kuuluu myös vanhempi 4-vee poika, 2-vee poika ja syksyllä syntyvä 3. poika. Miten sinusta tuli jalkapalloilija? Olen pelannut monia lajeja pienenä. Faija pelasi, kentän reunalla olin kärryikäisestä. Jalkapallo imaisi jo pienestä mukaansa, vaikka muitakin lajeja tuli kokeiltua. Paras muistosi jalkapalloilijan uraltasi? Maajoukkueeseen pääsy, eka maajoukkuepeli ja maalin tekeminen Mestarien liigassa ovat ikimuistoisia.

Millä Suomen jalkapallo saadaan nousuun? Uskotaan omaan juttuun ja treenaamalla, Kehitetään omia junnuja, ja annetaan paremmat treeniympäristöt. Myös vanhoja pelureita tarvitaan mukaan joukkuetoimintaan. Milloin Suomi pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvoturnauksessa? Toivottavasti jo seuraavissa. Se olisi tärkeää Suomi-futikselle, kotimaiseen liigaankin. Mitä mieltä olet footgolfista? Pari reikää olen pelannut viitisen vuotta sitten Hollannissa. Nuorten hommaa, kun voivat avauksetkin paukuttaa täysillä, vanhemmilta reidet repeää. Hyvää potkutreeniä.

125.000 Golffaria halusi tietää mitä Keimolassa tapahtuu.* Kannattaisiko tulla katsomaan?

jan

un a u K ä ein

h KoKo

ee f e e Gr & pulla

40€

vi 16 ark + Kah oimassa 1.–31.7.20 s Tarjou

isin klo

12–14.

v

www.keimolagolf.com *) Golfpiste.com forumissa ”Mitä Keimolassa tapahtuu” -keskusteluketjulla oli 125.404 lukukertaa vuonna 2014.

Keimola Golf Club oy Kirkantie 32 | 01750 Vantaa

Foregolf.fi

61


CaddieON Shootout Putti lipuu kuitenkin harmittavasti vain pari senttiä reiän ohitse ja seurauksena on varma par. Tulos kahden reiän jälkeen Mika 1 up. Tällä kertaa Rinkun 12. reikä on viritetty mielenkiintoisen haasteelliseksi, sillä lippu on vain parin metrin päässä griinin etureunasta. Tämä vaatii lähestymiseltä erityistä tarkkuutta, mikäli tavoittelee lippua. Helpompaa olisikin lyödä pallo turvallisesti pituussuunnassa keskelle ja hivenen griinin oikealle puolelle. Näin Mika tekeekin hänen pallonsa pudotessa 12 metriin reiästä. Linda lyö oman lyöntinsä hivenen paremmin ja päätyy vain neljän metrin päähän – birkun paikka. Mikan putti jää lyhyeksi, ja hän missaa vielä reilun kaksi metrisen puttinsa tehden lopulta bogin. Lindakaan ei saa birkkuputtiaan sisään, tuloksena hänelle par. Tasapeli tältä reiältä tarkoittaa, että jalkapalloammattilainen Mika Väyrynen on juuri päihittänyt golfammattilaisen Linda Henrikssonin. CaddieON Shootoutissa ensimmäistä kertaa on haastaja onnistunut kukistamaan Lindan. Voittaja saa Lindalta ansaitut halaukset ja hymyilee kuin se kuuluisa Hangon keksi.

CADDIEON

– Suomalainen golfinnovaatio • • • •

Tallentaa automaattisesti pelikierroksen kenttäkarttanäkymänä Kerää automaattisesti tiedot lyönneistä tallentaen lyöntipaikan ja -alustan sekä käytetyn mailan Laskee lyöntien pituudet ja tietää millä mailalla ne on lyöty Kirjaa tuloskortin automaattisesti puolestasi • Luo automaattisesti tilastot pelistäsi CaddieON koostuu

1) Älypuhelinsovelluksesta 2) Golfrannekkeesta 3) Mailoihin kiinnitettävistä tunnisteista Hyödyt pelaajalle

+ Näe vahvuutesi ja tiedä mitä osa-aluetta harjoitella kehittyäksesi + Karttapohjainen etäisyysmittari kierrokselle mukaan + Automaattinen pelipäiväkirja netissä Yli 30 000 kentällä toimivan CaddieON-sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi AppStoresta ja Google Playsta. CaddieON golfrannekkeen saa ostettua verkosta osoitteesta kauppa.caddieon.com tai asiantuntevista golfliikkeistä. CaddieON golfranneke nyt KESÄHINTAAN 279€ (NORM. 299€) FORE!n lukijoille, kun tilaat tuotteen nettikaupasta osoitteesta kauppa.caddieon.com kamppanjakoodilla ”BIRDIE”.

62

Great golf FORE! free


·S

UO

MEN

LU O T E T U

29 16 2 00 IN

RA

Tilaus klo 16 mennessä, toimitus seuraavana päivänä.

RAITA 100 mm korkea

Toimitus

ELEmENTIT

Tilaus kerättynä kolmessa tunnissa (ma–pe, kaupan aukioloaikana). Tilaus klo 16 mennessä, kerättynä seuraavana aamuna klo 7 (ma–pe).

Ennakkokeräily

Vastaus tarjouspyyntöön 24 tunnin sisällä.

Fonttien koko vaihtelee suhteessa käytettävie

Myyntipalvelu

ja palvelut ammattilaiselle.

Vastaus tarjouspyyntöön

LEIPäTEkSTI ITC Franklin Gothic Std Book Helppo ja nopea asiointi, oikeat tuotteet, valikoimat

Ainoastaan ammattiasiakkaille suunnattuja Pro Center -osastoja on jo lukuisissa K-raudoissa ja Pro Centereitä avataan jatkuvasti lisää. Ammattiasiakkaat saavat loistavaa palvelua myös K-raudoissa, joissa ei vielä ole omaa Pro Center -osastoa.

AMMATTIASIAKASLUPAUKSET

Ammattilaisille enemmän aikaa työntekoon.

K-rauta Pro Center

VäLIOTSIkOT Franklin Gothic Std Condensed

PRO CENTER

TUNNUS Ammattilaiselle Antique Olive Std Demi

PP A· AU

63

UT

AK

Foregolf.fi


�Patty Berg oli 167-senttinen punatukkainen tehosekoitin.�

64

Great golf FORE! free


”Vaarallinen tyttö” uurasti yli 60 vuotta naisgolfin hyväksi

PATTY BERG ”Tuo tyttö on vaarallinen!” Näin totesi Walter Hagen näytöspelin ykköstiillä pelikumppanistaan. 17-vuotias Patricia Jane Berg oli silmin nähden hermostunut jo ennen ensimmäistä lyöntiä. Pattyn olo vain paheni, kun pallo lensi avauksista kaikkialle muualle paitsi väylille. Vielä pahempaa oli, että useampi kuin yksi osui katsojiin. Toivuttuaan aikansa kirkkaan tähden lumosta Patty Bergistä tuli naisgolfin kirkkaimpia tähtiä, joka loisti kilpakentillä kuusi vuosikymmentä. Teksti KARI KALLIO Kuvat AOP

P

atty Berg oli päässyt näytösotteluun hävittyään niukasti US Women’s Amateurin viimeistä kisaansa pelanneelle, aikansa naispuoliselle Bobby Jonesille, Glenna Collet-Varelle. Kolme vuotta myöhemmin 1938 Patty Berg voitti saman mestaruuden. Bergiä vaaralliseksi nimittänyt Walter Hagen nöyrtyi ja lähetti Pattylle sähkeen: ”Kaikki annettu anteeksi. Kaikkea parasta sinulle ja onnea!” – Walter Patty Bergistä tuli golfin suurlähettiläs ja naisten ammattilaisturnausten pioneeri. Golf Hall of Fame tiivistää Patty Bergin merkityksen naisten golfille: ”Hän oli loistava pelaaja, suuri promoottori, mainio opettaja ja karismaattinen persoonallisuus.” Berg oli myös yksi 13:sta naisten LPGA Tourin perustajista Babe Zahariasin ja Mickey Wrightin kanssa. LPGA:n ensimmäinen puheenjohtaja

Patty taisteli väsymättömästi golfin ammatikseen valinneiden naisten puolesta. Rooli sopi hyvin punatukkaiselle ikiliikkujalle. Zaharias saattoi olla ylimielinen, Wright pelkäsi esiintymistä, mutta Patty oli hauska, räiskyvä myyntihenkilö ja laukoi hyvin ajoitettuja vitsejä. ”Patty oli kuin epäonnistunut näyttelijätär”, totesi kateellinen kilpakumppani. Patty Berg valittiin LPGA:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi kaudeksi 1950–52. Naimisiin hän ei ehtinyt. Bergin pitkä ura pelaajana on kirjattu tulosluetteloihin, median arkistoihin ja golfhistoriaan. Hän oli kiistatta yksi aikansa suurista kentällä ja voitti yhteensä 15 oman aikansa majoria. Sen sijaan hänen toisesta urastaan väsymättömänä varainkerääjänä hyväntekeväisyyteen ja aloittelevien ammattilaisten opettajana tietävät lähinnä oppia saaneet pelaajat. Patty kiersi

Amerikkaa autolla ja opasti klinikoillaan yli 10 000 aloittelevaa naista ammattilaisiksi. Klinikoista alkoi monen golfopettajan ura. Varakkaan perheen särmikäs tytär

Patty Berg syntyi helmikuussa 1918 Minneapolisissa syvästi katolisen perheen kolmantena lapsena. Patty oli sisarusparven ikiliikkuja, monipuolinen urheilija, joka pelasi naapurin poikien kanssa amerikkalaista jalkapalloa. Äiti hermostui naarmuihin ja revenneisiin vaatteisiin, ja ehdotti tyttärelleen golfia. Isä Henry oli menestynyt viljakauppias, Interlachen Country Clubin jäsen, joka pelasi kympin tasoituksella. Isä vei Pattyn klubin pron oppilaaksi, jotta hänen vauhdikas ja särmikäs tyttärensä sisäistäisi golfin yläluokkaisen etiketin ja oppisi pelaamaan hyvin. Tässä järjestyksessä. Jo vuoden kuluttua Patty voitti Minneapolisin naisten mestaruuden. Patty oli Bobby Jonesin lisäksi yksi harvoja lajin legendoja, joka syntyi rikkaaseen perheeseen. Kun Patty oli sisäistänyt etiketin ja oppinut pelaamaan, perhe alkoi viettää talvet Floridassa, missä Patty sai harjoitella ja pelata päivittäin. Associated Press valitsi 20-vuotiaan Pattyn vuoden naisurheilijaksi 1938. Siihen tarvittiin USGA:n naisten finaalin tappio ja valinta Curtis Cup-joukkueeseen. Isän vaatimuksesta ja taloudellisella tuella Patty pelasi vielä yliopiston opiskelijana kymmeniä näytösotteluita, joilla kerättiin varoja ”uskonnolliseen ja maalliseen hyväntekeväisyyteen”. Opiskelunsa yliopistossa Patty Berg aloitti kuukauden myöhässä. Hän oli pelaamassa 13 näytösottelua, joilla kerättiin rahaa yliopistolle. Sodassa merijalkaväen upseerina

Ennen toisen maailmansodan loppua naisilla ei ollut mah-

Foregolf.fi

65


PATTY BERG

”Patty taisteli väsymättömästi golfin ammatikseen valinneiden naisten puolesta.”

dollisuutta ansaita elantoa palkintorahoilla. Vain muutamassa kisassa maksettiin parhaille. Voidakseen elää golfilla heidän oli pelattava näytösotteluita ja pidettävä klinikoita. Patty Berg oli luontainen lahjakkuus näytösotteluissa ja klinikoiden pitäjänä. Järjestäjät halusivat persoonallisen ja aina hyväntuulisen Pattyn ”esiintymään” tilaisuuksiinsa, kuten laulaja Bing Crosbyn kanssa Long Beachilla. Crosby, Patty ja toinen naisgolfin pioneeri Betty Hicks houkuttelivat kentälle tuhansia katsojia. Vuonna 1940 Berg teki sopimuksen Wilson Sporting Goods -yhtiön kanssa opetusklinikoiden, näytösotteluiden ja yhtiön tuotteiden esittelystä. Pattylle maksettiin myös rojalteja nimikkotuotteista. Palkkioista hän sai kohtuullisen toimeentulon. Toivuttuaan vajaassa kahdessa vuodessa polvilumpion hajottaneesta auto-onnettomuudesta Patty ilmoittautui armeijaan 1943. Hän pelasi näytösotteluita ja rekrytoi miehiä merijalkaväkeen. Täydellinen naispelaaja

Sodan päätyttyä Patty Berg palasi siviiliin merijalkaväen upseerina ja, jos mahdollista, entistä tarmokkaampana. Hän piti kaksi tai jopa kolme klinikkaa päivässä täyttääkseen sopimuksen Wilsonin kanssa. Ikään kuin sivutoimena hän voitti useita kisoja. Patty Berg voitti ensimmäisen kilpailunsa 19-vuotiaana ja viimeisen 44-vuotiaana, mutta pelasi turnauksissa vielä 62-vuotiaana 1980. 66

Great golf FORE! free

Patty Berg oli 167-senttinen punatukkainen tehosekoitin. Hän kehitti loistavan ja monipuolisen valikoiman lyöntejä jokaiseen tilanteeseen. Pelaajana ja persoonallisuutena Patty ei muistuttanut Byron Nelsonia, mutta syvän uskon lisäksi heitä yhdisti taiturimainen lyöntivalikoima. Mickey Wright kutsui Patty Bergiä ”täydelliseksi naispelaajaksi”. Missiona naisten kiertueen laajentaminen

Patty Bergin ja Babe Zahariasin keskinäinen kilpailu edisti tehokkaasti naisgolfin asiaa. Tätä osattiin käyttää taitavasti hyväksi. Naisille järjestettiin vuosina 1951–1952 viiden osakilpailun Cross-Country Weathervane -kiertue. Zaharias voitti muutamia osakilpailuja, mutta 180 reiän jälkeen Patty Berg voitti hänet yhdellä lyönnillä ja samalla ennenkuulumattoman suuren palkintosumman 5 000 dollaria. Monet naisista eivät pitäneet piikittelevästä ja ylimielisestä Zahariasista. Pattyllä ja Babella oli kuitenkin tärkeä yhteinen päämäärä, naisammattilaisten kiertueen käynnistäminen ja laajentaminen elinvoimaiseksi touriksi. Patty Berg, joka ei ollut mikään hiirulainen, sieti Baben oikuttelut, eikä välittänyt tämän loukkaavasta käytöksestä. Hän ei lakannut ylistämästä Babea hänen työstään naisgolfin hyväksi. Huolimatta menestyksestään, majorvoitoista, alhaisimmista kier-


roskeskiarvoista ja rahalistan ykkössijoista kolmena vuonna 1950-luvulla, Patty Bergin arvostusta huippupelaajana himmensi Babe Zahariasin varjo. Hän ei siitä välittänyt. Toimeentulonsa hän ansaitsi pääosin kiertävänä golfopettajana ja Chicagon St. Andrews Golf and Country Clubin tiedottajana.

KURK GOLF 30 MIN HELSINGISTÄ

Johti USA:n naiset voittoon

Melkoisena saavutuksena voi pitää Zahariasin ja Bergin johtaman naisten Curtis Cup -joukkueen voittoa näytösottelussa Britannian miesten Walker Cup -joukkueen ehdokasjoukkueesta. Aamun kahden pisteen tappion, lounaan ja Pattyn persoonallisen kannustuspuheen jälkeen USA:n naiset voittivat singelit ja koko ottelun 6 ½ - 2 ½. Patty Berg halusi antaa golfille takaisin, kuten isä oli opettanut. Hän nautti suunnattomasti työstään rakastamansa lajin matkasaarnaaja ja jaksoi saarnata golfin sanomaa innostuneesti ja väsymättä yli kuusi vuosikymmentä. ”Olin katsomassa Patty Bergin klinikoita parina viime vuonna”, sanoi Annika Sörenstam muistellen syyskuussa 2006 88-vuotiaana Alzheimerin tautiin menehtynyttä ikonia. ”Hän oli aika hurjassa vauhdissa ja hänellä oli erinomainen huumorintaju. Patty oli pioneeri ja haluan kiittää kaikesta, mitä hän on tehnyt”, Sörenstam sanoi. Lähteet: The New York Times, The Guardian, ESPN, American National Biography, Golf Hall of Fame

HIRSALA PEURAMAA

PICKALA

18 r kierros

40,-

arkisin ja viikonloppuisin

arkisin ja viikonloppuisin

9 r kierros

20,-

Soita numeroon 09-8190 480 tai lähetä sähköpostia Foregolf.fiupeille kentille. kurk@kurkgolf.fi, niin pääset pelaamaan Kurkin 67


Kotimaisten golfseurojen jäsenet kertovat, mikä on parasta heidän seurassaan. Teksti ja kuvat SEURAT

PARASTA SEURASSANI

Wiurila Golf Aurinkoisin terassi Kartanomiljöö Wiurila Golfissa luo upeat puitteet terassin sijainnille. Pienen mäen päältä avautuu maisemaa niin vehreälle ykkösväylälle kuin merellekin. Rentohenkinen tunnelma ja koko päivän kestävä aurinko takaavat asiakkaalle lounas- tai kahvitteluelämyksen. Etuterassille hyvää vastapainoa tuo takaterassi, josta löytyy päivällä varjoa ja myöhemmin upea kesäinen ilta-aurinko.

Vuosaari Golf Maukkain kahvi Tervetuloa maistamaan Robert Pauligin ja Ravintola Linksin yhdessä luomaa ainutlaatuista kahviblendiä vaikkapa pullan kera. Tummantäyteläinen kaakaovivahteinen Vuosaari Golf kahvimme on löytänyt tiensä jo monen kahvinystävän suosikiksi. Kannattaa tulla kauempaakin testaamaan uutta kahvisekoitusta Vuosaari Golfin Ravintola Linksiin.

Kytäjä Golf Paras catering

Pickala Golf Stailein klubitalo

Ravintola Kytäjä tarjoaa asiakkaille makunautinnon vailla vertaa päivittäin, mutta myös asiakkiaiden valitsemassaan paikassa ja heidän toivomana ajankohtana. Henkilökunta huolehtii kaiken niin, että ruuat ovat kauniisti esillä aina astioiden poiskuljetukseen asti. Ravintola Kytäjän kautta saa tilattua kaiken aamupalasta hienoihin illallisiin tai vaikka kokin pitämään ”grillibileet” omalle terassille.

Pickalan klubitalon remontti on juuri saatu valmiiksi. Klubitalosta tuli loistava kokonaisuus. raikas, valoisa ja harmoninen. Terassia on suurennettu niin, että sinne mahtuu entistä enemmän pelaajia nauttimaan auringosta. Kaikki kalusteet sekä sisällä että ulkona ovat uudet ja tyylikkäät. ummalle ja tarpeen tullen joustetaan niin, että kaikilla on mukavaa.

68

Great golf FORE! free


Golfosakaskortti

Jäsenkortti

Meillä pidetään hyvästä Kuortane Golf | Vierteentie 89, 63130 Kuortane caddiemaster@kuortanegolf.fi | 020 198 3098 kuortanegolf.fi | kuharanta.fi

Lisäksi Kuortane Golfin osakaskortilla alueellisia etuja!

Foregolf.fi

69


Teksti NIKKE TYRY Kuva MIKKO KEMPAS

Top 5 pelikaverit FORE! listasi erilaiset pelikaverityypit. Tunnistatko tyypit?

TOP 5 PARHAAT PELIKAVERIT 1. Tilannetajuinen

4. Huumorintajuinen

Tilannetajuinen pelikaveri on se tyyppi klubilta, joka on jo omana itsenään hauskaa seuraa, mutta osaa myös muovautua erilaisiin tilanteisiin. Jos muilla ryhmässä on isot rahapelit tai tärkeät hetket kierroksesta käynnissä, hän osaa kunnioittaa tilannetta. Toisaalta oikean paikan tullen hän heittää uskomattoman hyvää huumoria ja on keskusteluvalmis. Tilannetajuinen pelikaveri saa yleensä myös hyvää kohtelua ja kunnioitusta muilta pelikavereilta.

Se kaveri, joka pystyy omalla olemuksellaan nostamaan muidenkin fiiliksen korkealle, vaikka pelit eivät kulkisi. Osaa heittää oikeat lauseet ja kuittailut oikeisiin kohtiin sekä pääsee huumorillaan samalla aaltopituudelle muiden ryhmässä olevien kanssa.

2. Nopea

Tarkoitan tällä sitä pelikaveria, joka ei hoputa muita, mutta omalla esimerkillään pitää hyvää tahtia yllä. Ei ota omaa peliään niin vakavasti, että hävinneen avauksen jälkeen lähtee etsintöjen jälkeen lyömään uutta palloa tiiboksista. Se tyyppi, joka pelaa pallonsa pois ensimmäisen putin jälkeen ja osaa sijoittua kentällä nopeudesta huolimatta muita kunnioittaen.

5. Tarkkaavainen - hyvällä tavalla

Tiedättekö sen tyypin, joka selostaa peliä ja muistaa aina huudahtaa pallon menneen outiin tai veteen? Kaikkien on aina hyvä huomioida pelikaverin pallot ja käydä etsimässä niitä. Tarkkaavainen pelikaveri osaa kertoa sinulle (jos et itse tiedä), mihin pallo meni tai mistä sitä kannattaa etsiä. Ei kuitenkaan selostaen tarkalleen varsinkaan huonoja lyöntejä, jotka itsekin näkee menevän puskaan.

3. Suvaitsevainen

Välillä ryhmään osuu tupakoitsija, välillä puhelias pölpöttäjä tai itseään kehnompi pelaaja. Suvaitsevainen pelikaveri osaa suhtautua vaihteleviin pelikavereihin normina, joka kuuluu golfiin. Kaikkien ihmisten kanssa ei tarvitse ruveta sydänystäväksi, mutta yhteisestä golfkierroksesta voi aina oppia jotain uutta elämästä. Suvaitsevainen pelikaveri yleensä pääsee hyviin keskusteluihin erinäisten ihmisten kanssa.

70

Great golf FORE! free

”Tilannetajuinen pelikaveri saa yleensä myös hyvää kohtelua ja kunnioitusta muilta pelikavereilta.”


”Ryhmässäsi on se seuratuomarikurssin reputtanut talonyhtiökyylä, jonka elämäntehtävä on pitää huolta, että jokaista sääntöä noudatetaan.”

TOP 5 ÄRSYTTÄVIMMÄT PELIKAVERIT 1. Hitaat pelaajat

Hitaat pelaajat ovat golfin pahin syöpä. Tietynlainen hitaus sallittakoon rutiineissa tai kävelyvauhdissa, jos polvi ei kanna. Turha jaarittelu ja tilannetajuttomuus voivat kuitenkin viedä fiiliksen kyseisessä ja takana olevassa ryhmässä. Kärryt jäävät aina väärälle puolelle greeniä, mailavalintaa vaihdellaan monia kertoja, vaikka sillä ei ole pelin tason kannalta mitään merkittävää vaikutusta. Hidas pelaaja on omistavinaan koko kentän, koska on suorittanut pelimaksunsa. Todellisuudessa äärimmäiseen hitauteen syyllistyvät pelaajat maksettaisiin vaikka pois kentältä muiden pelaajien toimesta, jos se olisi mahdollista. 2. Välinespeksaajat

Se kaveri, joka tulee heti ykköstiillä ja tutkii bägisi läpikotaisin ja alkaa kertoa mitä erinäisempiä ufojuttuja mailoistasi ja niiden varsista. “Tämä grafalloy hyberyber tuo aika matalaa lentokaarta, pitäisköhän sun hommata tällainen fujikura megaslaisser, joka tuo tätä ja tuota peliisi.” Kaverihan ei välttämättä itse osaa edes käytännössä pelata, mutta välinepuoli on varmasti hallussa ja bägin sisältö kiiltää. 3. Tuomari

Haluaisit pelata vain omaksi iloksi ja potkia palloa väylällä. Dropata minne ikinä lystää ja antaa putteja itsellesi. EI! Ryhmässäsi on se seuratuomarikurssin reputtanut talonyhtiökyylä, jonka elämäntehtävä on pitää huolta, että jokaista sääntöä

noudatetaan. Hän juoksee myös tiille ensin oman tuplaboginsa jälkeen kertoen sinun tehneen juuri triplan, kun bunkkerissa mailasi osui hiekkaan. Hän ei koskaan ole nauttinut lajista, vaan päätynyt sen pariin vain omaa tyhjyydentunnetta täyttääkseen. 4. Valmentaja

Ryhmääsi saapuu tyyppi itseäsi reilusti huonommalla tasoituksella. Hän on kuitenkin muistanut katsoa Ben Hoganin vinkit YouTubesta. Jo ensimmäisten lyöntien jälkeen hän aloittaa niistä kertomisen ja uskoo raamatullisesti saamaansa oppiin. Hän muistaa myös alkaa neuvoa sinua jokaisen huonon lyönnin jälkeen: ”Katos nyt, meni oikealle, kun et tee power movea oikein. Sun pitää opetella oikean kyynärpään sivuvapautus niin homma alkaa toimia ja saat 30 metriä lisämittaa.” Niinpä - mene valmentamaan sinne rangelle tai kehitä vaikka oma peli ensin kuntoon! 5. Luulotautinen selittelijä

Ykköstiillä alkaa tarinat rullata. ”Olen pelannut täällä monta kertaa alle parin, paras kierros -4. Tasoitus on 6, koska polvi leikattiin kuusi vuotta sitten ja vaimo nalkuttaa niin keskittyminen häiriintyy.” Draivit kantaa silti edelleen 310 metriä ilman myötätuulta ja rautaseiskalla voi lyödä 200 metristä. Jatkuvasti kaverin hyvätkin lyönnit jäävät greenistä 20 metriä lyhyeksi, kun oma näkemys pelitasosta on melko luulotautista. Jokaisen lyönnin jälkeen löytyy kuitenkin selitys: ”Vastatuuli tarttui palloon, joka on osittain selkeästi haljennut.”

Foregolf.fi

71


PGA Katalonian Stadium-kenttä on Manner-Euroopan parhaita.

KATALONIAN RANNIKOIDEN

parasta golfia

Barcelonan etelä- ja pohjoispuolen kentät tarjoavat ainutlaatuiset elämykset niin lyhyemmälle kuin pidemmällekin golflomalle. Costa Bravalla, Gironan läheisyydessä sijaitseva PGA Catalunya on kaikkien arvostama huippukohde. Barcelonan eteläpuolen Costa Daurada on puolestaan Välimeren nousevia golfalueita. Teksti TERO PARKKINEN Kuvat ONGOLF JA GOLFKENTÄT

B

arcelona on klassinen pitkän viikonlopun kaupunkikohde. Suoralla lennolla kaupunkiin pääsee nopeasti ja suurkaupungin sykkivä elämä, taide sekä ruoka- ja juomanautinnot eivät petä koskaan. Golfarin kannattaa katsoa Katalonian karttaa 72

Great golf FORE! free

Barcelonan sijaan hieman kaupungista pohjoiseen ja etelään. Espanjan koillisosassa on niin nimekästä kuin hieman uudempaa vaihtoehtoa pidemmällekin golflomalle. Barcelonan pohjoispuolella sijaitsevalta Costa Bravan rannikkoalueelta löytyy upeita kohteita ja kenttiä. Näistä Gironan läheisyydessä oleva Espanjan ykkösgolfklubi PGA Catalunya on kasvattanut suosiotaan koko ajan. Sen uudistettu hotelli ja kaksi huippukenttää nostavat resortin houkuttelevaksi lomavaihtoehdoksi intohimoiselle golfarille. Espanjan golfkohteita pohtiessa kannattaa ehdottomasti tutkia tarkkaan myös Barcelonan eteläpuolella sijaitsevan Costa Dauradan ja sen kenttien tarjonta. Sekä Costa Bravalla että Costa Dauradalla Katalonian rikas ruoka- ja juomakulttuuri tarjoavat takuuvarmasti omat lisäelämyksensä matkalle.


Katalonia ”Costa Dauradan kentillä ei ole ruuhkia, joten pelaamaan pääsee helposti milloin vain.”

Golfarin Kultarannikko

Eteläisen Katalonian golfkentille, Costa Dauradan rannikkoalueelle pääsee Barcelonan lentokentältä alle tunnissa. Costa Daurada, josta käytetään myös nimeä Costa Dorada, on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana yhdeksi Välimeren alueen kiinnostavimmaksi uudeksi golfkohteeksi. Nimi tarkoittaa suomennettuna kultarannikkoa, ja se kertoo jo alueen hiekkarannoista oleellisen. Alueelta löytyy peräti seitsemän laadukasta kenttää. Ulkomaalaisille turisteille Kultarannikko on esimerkiksi Costa Bravaan verrattuna hieman tuntemattomampi. Espanjalaisille alue on kuitenkin yksi perinteisimmistä loma-alueista, jonne Barcelonasta ja sisämaasta on tultu karkuun kesän kuumuutta. Alueelle pelireissuja tekevän OnGolfin matkoilla majoitutaan ensisijaisesti La Pinedan, Saloun ja Cambrilsin kylissä. Näistä viimeisin on Kultarannikkoa aidoimmillaan. Costa Dauradan hotellit ovat hyvätasoisia ja sijaitsevat yleensä rannalla. Golfkenttien tason puolesta klubit pystyvät vastaavat vaativienkin pelaajien vaatimuksiin, mutta alueella on yksi merkittävä kilpailuetu - ainakin vielä. Costa Dauradan kentillä ei ole ruuhkia, joten pelaamaan pääsee helposti milloin vain. Lähes kaikki alueen kentät sopivat hyvin myös vähemmän pelanneille. Vähän sadetta, enemmän pelipäiviä

Costa Dauradan alueen maisema eroaa Katalonian itsehallintoalueen pohjoisimmista osista. Kun luonto Ranskan rajaa lähestyttäessä on vihreää ja vehreämpää, Barcelonan eteläpuolella maisema muuttuu koko ajan hieman karummaksi. Myös säätilastot tukevat Costa Dauradan olosuhteita, mutta nyt ei ole kyse turistitoimistojen markkinoinnista. Alueella sataa tilastollisestikin hyvin vähän ja keskilämpötilat ovat vain hieman Andalucian lämpötiloja alhaisemmat. Pelikausi jatkuu käytännössä lähes koko vuoden ympäri. ”Costa Dauradan golfkenttien selkeä etu on myös niin sanotut unlimited-pelit. Kentät tarjoavat hyvän mahdollisuuden nauttia vaikka kaksi kierrosta päivän aikana”, toteaa Tuomas Kiiskinen OnGolfista, joka ryhmämatkojen lisäksi on mukana järjestämässä monen klubin ja golfpron järjestämiä pelimatkoja. Vierailu viinitilalle

Costa Dauradan alueelle pääsee Barcelonan lentokentältä nopeasti myös vuokra-autolla, mutta opasteet kentille ovat paikoitellen heikosti sijoitettuja. Navigaattori kannattaa pakata mukaan tai vuokrata, niin ehtii varmasti myös rangelle ennen starttia. Kataloniasta ei voi puhua sivuttamatta ruokaa ja juomaa. OnGolfin pelimatkoilla tehdään päiväretki Torresin viinitilalle.

PGA Katalonian hotelli uudistettiin alkuvuodesta 2016.

Viinitilalla pääsee kiertoajelulle pienellä junalla, jolla tutustutaan maailmankuulun viinisuvun tilaan ja perheen historiaan. Lopuksi tietenkin maistellaan tilan viinejä. Torresin omassa, 1300-luvulla rakennetussa maalaistalossa sijaitsevassa Mas Rabel -ravintolassa voi jatkaa Torresin viinin maistelua paikallisten herkkujen kera. Tarragonassa sijaitseva Universal Studios on myös mainio kohde, mikäli golfia ei pelaa joka päivä. Foregolf.fi

73


Katalonia Lumine Hillsin 10. väylä

”Tällä hetkellä PGA Catalunya -resortia voi kutsua hyvällä omallatunnolla Espanjan parhaaksi.” PGA Katalonia, Tour-kentän 6. väylä

Katalonian Kultarannikon seitsemän kenttää Costa Dauradan kentät tekevät tiivistä markkinointiyhteistyötä ja vierailijat toivotetaan alueella tervetulleiksi. Suurin kenttäkeskittymä löytyy Tarragonan eteläpuolelta Saloun rantakaupungin läheltä. Tunnetuin ja samalla suurin golfkeskuksista on osittain Greg Normanin suunnittelema kolmen kentän ja 45 reiän Lumine Golf. Arvostettu kenttäyhtiö Troon pitää huolta Luminen kentistä, joka takaa sen, että kentät ovat aina hyvässä kunnossa. Kenttien nimet Hills ja Lakes kuvaavat hyvin kahta 18-reikäistä kokonaisuutta ja niiden ominaispiirteitä. Luminen Ruins-kenttä on puolestaan vanhojen arkeologisten raunioiden keskelle tehty yhdeksikkö. Maisemiltaan komein kenttä on ehkä Robert Trent Jonesin suunnittelema ja vuonna 1990 avattu Bonmont. Muutama kilometri sisämaahan meren rannalta sijaitseva upea kenttä tarjoaa haasteita pituuden ja vesiesteiden muodossa, vaikka väylät ovatkin suhteellisen leveitä. Ja kun suunnittelijan nimi on Robert Trent Jones, löytyy kenttäalueelta tietenkin bunkkereita. Bonmontissa niitä on yli 90. Costa Dorada on alueen vanhin (perustettu 1983) kenttä, joka tarjoaa nautinnollisen golfin lisäksi hulppeat näköalat. Alueen kentistä pohjoisin on 18-reikäinen La Graiera, joka on suhteellisen pitkä kenttä harrastajalle (6226 m keltaisilta). Se sijaitsee vain puolisen tuntia Barcelonasta etelään matkalla Tarragonaan. Aigüesverds Golf Club on hieno puistokenttä, joka sopii hyvin myös kävellen pelattavaksi. Se sijaitsee Reusin kaupungin läheisyydessä. Kenttä on suhteellisen leppoisa, kunnes tullaan 17. väylälle, jolla on saariviheriö. Väylä jättää takuuvarmasti muistijäljen pelipäivästä. Bernhard Langerin suunnittelemaa Panoramicaa kutsutaan “Pikku Valderramaksi” huippuluokan olosuhteiden ja kenttäsuunnittelun ansiosta. Kenttä on isännöinyt monia isoja kisoja ja klubilta löytyy upeat harjoitusolosuhteet. Kenttä sijaitsee kolmen vartin ajomatkan päässä Tarragonasta etelään.

74

Great golf FORE! free

Lumine Hillsin päätösväylä

Bonmont

Arvostettu PGA Catalunya

Costa Bravalla, Barcelonan pohjoispuolella sijaitseva PGA Catalunya suunniteltiin alun perin jo huippuluokan golfkeskukseksi, joka pystyy järjestämään vaikka Ryder Cupin. Tällä hetkellä golfresortia voi kutsua hyvällä omallatunnolla Espanjan parhaaksi. Klubilla on kaksi kenttää, joista koko Euroopan mantereen parhaimpien kenttien joukkoon kuuluva Stadium Course on valittu rankingeissa maailman sadan parhaan joukkoon. Nyt puhutaan aidosta championship-tason kentästä, jolla on pelattu monta kovaa kansainvälistä kisaa, mm. perinteisesti European Tourin karsintakilpailun finaali. Jos on kenttä haastava, on se myös kaunis. Maisemia kannattaa ihailla mutta pelistrategiaan kannattaa myös keskittyä. Puiden reunustaminen väyliltä löytyy kosolti hienosti sijoiteltuja bunkkereita ja vettä. Tour Course on PGA Catalunyan kentistä uudempi. Aivan helpolla tämäkään kenttä ei pelaajaa päästä,


Katalonia Sagrada Famílian rakennustyöt aloitettiin 1882, mutta työ on vielä kesken.

Päiväretki Barcelonaan Golfloma niin PGA Catalunyassa kuin Costa Dauradan alueella tarjoaa hyvän mahdollisuuden vierailla Barcelonassa. Barcelonaan on vain tunnin matka Salousta junalla, joten jos golfpelien jälkeen löytyy energiaa, voi suurkaupungin elämänmenoa tutustumaan tehdä retken helposti. Vastaavasti luotijunalla pääsee Gironasta Barcelonaan jopa alle 40 minuutissa. Välimeren rannikolla sijaitseva Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki heti Madridin jälkeen. Barcelonassa ainutlaatuista on aivan keskustan läheisyydessä olevat hienot hiekkarannat. Suurkaupunki tarjoaa runsaasti elämyksiä Las Ramblasin katuesityksistä Gaudín arkkitehtuuriin sekä vanhan kaupungin ravintoloihin ja kahviloihin. Barcelonassa on myös erinomaiset ostosmahdollisuudet ja vilkas iltaelämä.

mutta maisemiltaan se ei jää yhtään jälkeen Stadium-kentästä. ”Tour Course on hyvän mielen kenttä. Se on yleensä lähellä kisavirityksiä, mutta Stadiumia leppoisampi. Kaksi kenttää tarjoaa hienot puitteet vaativallekin golfarille”, OnGolfin Kiiskinen toteaa. ”Pitkän viikonlopun kohteen PGA Catalunya toimii hienosti. Majoituksen voi valita hotellin lisäksi myös huoneistoista tai villoista riippuen peliseurueen koosta.” PGA Catalunyan klubi on mainio jälkipeleihin. Golfkeskuksen harjoitteluviheriöt, lähipelialueet ja ranget on suunniteltu ja hoidettu niin että ammattilaiset ja maajoukkueet pääsevät harjoittelemaan kunnolla. Ne houkuttelevat myös golfaajia viihtymään klubilla pidempään.

Ruoka alueen intohimo

Keskellä golfresortia sijaitsevalta golfhotellilta on lyhyt kävelymatka klubille ja kentille. Hotelli on kunnostettu keväällä 2016 täysin ja samalla sen ranking nousi viiteen tähteen. Neljän eri baarin ja ravintolan lisäksi hotellivieraiden käytössä on uimaallas ja kuntokeskus. Costa Brava on tunnettu keittiöstään ja ainutlaatuisista ravintoloistaan. Mistään ei löydy niin paljon korkeatasoisia ravintoloita niin pieneltä alueelta. Aivan PGA Catalunyan lähiympäristössä on reilusti yli kymmenen Michelin-tähden ravintolaa, muiden muassa kahdesti maailman parhaaksi ravintolaksi nimetty El Cellar de Can Roca.   Keskiaikainen Girona on noin 10 minuutin matkan päässä. Vanhankaupungin

kauniit korttelit ja sillat, vaikuttava katedraali ja muut muistomerkit kutsuvat iltakävelylle ja illastamaan. Salvador Dalin taiteen ystävät voivat tehdä Dalin Kolmioksi ristityn kierroksen ja vierailla kolmessa hänen nimeään kantavassa museossa. ”OnGolfin pelimatkalla pelataan yhteensä viisi kierrosta golfia. Välipäivänä on mahdollisuus päiväretkeen Barcelonaan lisämaksusta”, Kiiskinen kertoo. Kataloniassa on tarjolla kahdenlaista, hieman erityyppistä golflomaa. Valinnan voi jokainen tehdä. Luotatko PGA Catalunyan upeaan golfkeskukseen vai haluatko kokea uutta Costa Dauradassa. Molempien laadukkaat kentät, loistava ruoka ja juoma sekä espanjalainen elämänilo takaavat sen, että valintasi on joka tapauksessa onnistunut.

Foregolf.fi

75


Nikke Tyry on golftoimittaja, joka on tuttu näky myös kotimaan ammattilaiskisoissa.

N I K K E S K AU T TA A

FORE!n uudella palstalla Tyry esittelee nuoria ammattilaisia ja kertoo tourelämän taustoja. Teksti ja kuvat NIKKE TYRY

Golf voi olla myös extreme-urheilua

Istuin joskus isäni autossa ja muistan kyselleeni lapsenomaisesti erikoisia kysymyksiä. Tuli esille, että isäni on tehnyt suomenennätyksen yhden päivän aikana pelattujen kierrosten määrässä. Hän oli pelannut peräti kymmenen golfkierrosta yhden vuorokauden aikana. Muistan ajatukseni aiheesta: ”Tuon ennätyksen haluan joskus rikkoa.”

O

lin haaveilija ja rakastin aina kaikkea mahdottoman kuulosta. Mitä mahdottomampi ajatus, sitä enemmän se kiinnosti minua. Olin reilut kymmenenvuotias, kun sanoin pelikaverilleni Jokke Altoselle, että me lähdetään muuten rikkomaan tuo ennätys. Jokke oli kolme vuotta vanhempi, eli jo kypsässä 13-vuoden iässä. Aina niin rakastava ja vastuuntun76

Great golf FORE! free

toinen äitini uskoi minuun (tai en tiedä uskoiko, mutta ainakin esitti uskovansa) ja antoi luvan lähteä tavoittelemaan ennätystä. Aloin yhtäkkiä käydä lenkillä ja visioida koko asiaa. Jokkekin sai luvan missioomme ja muistaakseni meillä oli jopa päivä valittuna tätä ennätysyritystä varten. Loppumetreillä muistaakseni Joken puolelta tuli kuitenkin päätös, että ehkä tästä nyt ei kuitenkaan tule mitään ja sen yrittäminen on vähän huono idea. Varmasti Jokke (tai hänen vanhempansa) olivat oikeassa, mutta vähän jäi harmittamaan, ettei ennätystä lähdetty koskaan kokeilemaan. Niihin aikoihin Talissa pelattiin kuitenkin marathon-kilpailu, joka oli neljän kierroksen mittainen. En nyt mene aikajärjestyksestä takuuseen, mutta saimme erikoisluvan pelata marathonin Joken kanssa, vaikka olimme vielä alaikäisinä. Siitähän tuli melkoinen ennätystehtailu, koska vedimme neljä kierrosta alle kymmeneen tuntiin ja söimme klubileipää kerholla, kun monet

lähtivät vasta viimeiselle kierrokselleen. Muistaakseni se ei edes juurikaan tuntunut jaloissa. Ehkä se järjestys meni niin päin, että tämän kokemuksen jälkeen uskoin meidän pystyvän vetää kymmenen kierrosta päivässä. Muitakin hulluja riittää: ”24h Junnugolfille” kerää varoja hyvään tarkoitukseen

Marathon-kisa kuoli Talissa, kun osallistujia ei enää riittänyt. Kai sitä pelattiin muilla kentillä, mutta omat maratonit ja unelmat


jäivät. Sitten kuulin Näppiksestä, joka pelaa Paltamon kentällä vuosittain oman maratoninsa. Hän saattaa pelata kuulemma lähes 20 kierrosta putkeen, mutta nämä eivät toki ajoitu vain yhden vuorokauden sisään. Tämän jälkeen pari kaverusta Pirkanmaan suunnalta pisti pystyyn 24h Junnugolfille -tapahtuman. He halusivat kerätä rahaa oman seuransa junnuille viemällä golfin extreme-lajiksi pelaamalla koko päivän. Kyllähän he pareja tekivät ja rahaa keräsivät. Upea juttu oli, että tätä lähdettiin levittämään muihinkin seuroihin. Nyt 24h golfia pelataan jo useassa kymmenessä seurassa keräten rahaa junnujen harrastamisen puolesta. Kun viime vuonna sain kyselyn osallistumisesta 24h Junnugolfille –tapahtumaan, olin saman tien mukana. Päätimme Ringsiden pron Samuli Seppälän kanssa, että nyt mennään sitten ihan ennätyksen kiilto silmissä. Vedimme lopulta yhdeksän kierrosta golfia 24 tunnin aikana. Jontte Valosaari ja Virpi Vuorinen vetivät kunnioitettavasti kuusi ja seitsemän kierrosta, joka on sekin huippusuoritus. Sen jälkeen olin niin hajalla, että päätin tämän olleen viimeinen kerta ikinä. Sanoin tyttöystävälle, että juoksisin kymmenen kertaa mieluummin maratonin kuin tekisin tuota koskaan uudestaan. Koko kroppa oli jonkinlaisessa fyysisessä krapulassa monta viikkoa suorituksen jälkeen ja lihaskipua sai kokea konkreettisesti monta päivää. Nyt tätä kirjoittaessa olin juuri valmistautumassa tämänvuotiseen 24h Junnugolfille. Kai se joku hulluus minuakin vaivaa kun näin haluan haastaa itseni äärirajoille. Kai me näitä kokemuksia varten tässä maailmassa elämme. Yksi golfin olomuoto, mitä en ole vielä kokeillut on ”Speed Golf ”. Tässä ideana olisi pelata täysi kierros mahdollisimman nopeasti ja vähillä lyönneillä. Kilpailumuodosta on järjestetty jo jonkinlaisia SM-kisojakin, joihin on pakko osallistua joku kaunis päivä. Golfista on siis moneksi - haastakaa itseänne ja kokeilkaa golfia myös extreme -urheiluna.

Mailat kohti kesä-Porvoota, liikunnallinen PBG odottaa.

Koko heinäkuun ajan

Järjestäkää kesän hauskat kaverigolfit…

35,greenfee

KAVERIGOLF

55,- / hlö

Kysy lisää sisällöstä

KLUBI-

RAVINTOLASSA

kaikenlaisia kivoja herkkuja, niin ysin kuin kierroksen jälkeen.

Tervetuloa!

Kiva kisakausi

jatkuu, seuraa www-sivuilta: Kilpailut/ Kilpailukalenteri

Kaikki lisätiedot tj. Esa Palosaari 0400 766 577 | www.porvoogolf.fi Foregolf.fi

77


Jere Virtanen Jere on rakastanut palloilupelejä lapsesta asti, mutta golfin hän on aina kiertänyt kaukaa. 31-vuotias yrittäjämaailman moniottelija ja kirjailija hurahti golfiin vuosi sitten. Vapaaottelua pitkään harrastaneen miehen löytää yhä useammin viheriöltä etsimästä sitä seuraavaa hyvää lyöntiä. Teksti JERE VIRTANEN Kuva MIKKO KEMPAS

Mikä juttu tää golf oikein on?

E

nhän mä nyt golfia voi aloittaa! Ei ne tän näköstä jätkää sinne hyväksy. Se on joku tollanen parempiosaisten keskinäinen juttu. Ja mitä toi kielikin on, mitä ne siellä puhuu? Täytyy olla rehellinen ja todeta, etten ollut ikinä edes harkinnut golfin pelaamista. En kertaakaan. Laji tuntui todella kaukaiselta ja jotenkin niin sisäpiirin meiningiltä, etten antanut sille edes mahdollisuutta.  Noh, joitakin vuosia sitten tähdet olivat oikeassa järjestyksessä ja sain liikekumppanikseni ystävän, joka on kaiken muun osaamisensa lisäksi myös golfpro.  Alkoi muutaman vuoden väsytystaistelu, jonka tuloksena otin golfmailan ensimmäistä kertaa käteen. Eihän se hullummalta tuntunut, vaikka en voinut ymmärtää miksi minun piti lyödä ”väärältä puolelta” – lyön jääkiekko- ja salibandymailallakin toisinpäin.  Mailan käteen saaminen ei vielä muuttanut tunnetta siitä, että en kuulu golfkentälle. Olin mielestäni liian mattimeikäläinen, ja täten erilainen pelatakseni golfia.   Viimein tänä kesänä koitti se päivä, kun astelin ensimmäistä kertaa golfkentälle. Edessä olivat ensimmäiset pelottavat yhdeksän reikää. Tunsin niskassani takana pelaavan ryhmän hengityksen, kun juoksin hakemassa metsään menneitä palloja (joista valtaosaa en tietenkään löytänyt). Heidän katseet pistelivät selässäni, kun taas yksi avaus lähti 90 astetta väärään suuntaan. Sydän 78

Great golf FORE! free

hakkasi kuin intervallitreeneissä. Mutta selvisin hengissä, ja pelikaverit kättelivät kuulema ihan onnistuneen ensimmäisen kerran jälkeen. Ja koko touhusta jäi vielä hyvä fiilis! Nyt muutama sata reikää myöhemmin on varmasti avartavaa avata ajatuksia näin kolumnin muodossa. Olen päässyt pelaamaan niin Fore! Fashion Tour -osakilpailuja kuin Linda Henriksson Openiakin (tietenkin scramble-muotoisia). Tutut ja ennen kaikkea täysin tuntemattomat pelikaverit ovat olleet aivan huikeita ja kannustavia. Hekin ovat tehneet virheitä. Hekin ovat ihmisiä. Ja mikä tärkeintä: ollaan porukalla niin naurettu käsittämättömille epäonnistumisille kuin kehuttu toistemme onnistumisia.   Klubeilla väki moikkaa toinen toisensa jälkeen minulle kuin olisin yksi heistä. Koko ajan vähemmän ja vähemmän hämmentyneenä isken oman tatuoidun käteni lippaan morjestaakseni heitä takaisin. Kaikki tapahtuu hymy huulilla – molemmin puolin. Mieleen hiipii ajatus: olenkohan minä nyt todellakin yksi golfareista? Kun golfkentälle saavutaan, ei ole kiire mihinkään. Jos on, ihmiset lienevät väärässä paikassa. Lajia pelataan ystävien ja tuiki tuntemattomien kanssa yhdessä. Tähän mennessä joka ikisellä on ollut aina hauskaa, vaikka välillä mailaa puristetaankin normaalia enemmän. Ja tietenkin muutamat mailat ovat saaneet huonojen lyöntien takia aikamoista kyytiä, mutta tämäkin tapahtuu pilke silmäkulmassa.

Kuinka väärässä olinkin golfin suhteen! Kuinkakohan moni muu elää samassa käsityksessä lajin ulkopuolella?  Linda Henriksson Openista ei ole vielä kulunut kovinkaan montaa päivää tätä kirjottaessani. Pelasin kilpailun ystäväni kanssa ja meidän fleetissä (kyllä, sanastokin alkaa olla pikkuhiljaa hallussa) pelasivat toisen golfseuran herrasmiehet Heikki ja Ismo. Tähän neljän hengen porukkaamme mahtui pelaajia useita kymmeniä vuosia golfia pelanneesta vasta-alkajaan ja silti jo ennen ensimmäisiäkään lyöntejä naurettiin porukalla kaikelle. Samalla viriteltiin tietenkin pientä kilpailuhenkeä keskenämme.   18 reikää myöhemmin istuttiin klubilla oluella. Kisaan mahtui kaikille erinomaisia ja todella heikkoja lyöntejä. Tietenkin itse keräsin ensin mainittuja ylivoimaisesti eniten, mutta ne onnistumiset olivat lähinnä mielessä. Jäi taas kerran sellainen olo, että olisi voinut hakata toiset 18 reikää saman tien perään!  Tätä kolumnia lukevat varmasti pääosin vain jo golfia harrastavat, mutta tässä teille lajia vielä kokeilemattomille: SUOSITTELEN KOKEILEMAAN! Niin laji itsessään kuin ihmiset sen ympärillä ovat kaikki todella pienen hypettämisen arvoisia. Olen itse tietenkin edelleen surkeaakin surkeampi pelaaja, mutta enää ei ahdista lähteä kentälle lyömään seuraavaa ohilyöntiä tai naapuriväylänkin yli lentävää avausta. Tähän saattaa jäädä pahasti koukkuun.


TERVETULOA VIIHTYMÄÄN KULLO GOLFIIN!

Kullo Golf sijaitsee noin 35 minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta, lähellä Porvoon kaupunkia. Kullo Golf on huolella suunniteltu, viihtyisä kokonaisuus. Väylät ovat mielenkiintoisia ja greenit haasteellisia. Klubitalon saunatilat ja ravintola suurine terasseineen viimeistelee nautinnollisen pelikokemuksen. Järjestämme myös alkeiskursseja sekä erilaisia yritystapahtumia mm. Tyky-päiviä henkilökunnalle. Kullo Golf Club, Golftie 119, 06830 Kulloonkylä, puh. 0600 550 976 | kullogolf.fi Foregolf.fi

79


Tero Parkkinen Kirjoittaja on seurannut junioriurheilua läheltä sekä työkseen että omien lasten kautta. Hän tulee aina hyvälle tuulelle, kun näkee junnugolfareita klubilla. Teksti ja kuva TERO PARKKINEN

Löytyykö intohimoa kehittää kilpagolfia?

J

otta golf olisi Suomessa elinvoimainen urheilulaji tulevaisuudessa, vaatii se entistä vahvempaa panostusta juniorityöhön ja kilpagolfiin. Kehittyäkseen laji tarvitsee esikuvia huipulle, ja niitä nousee vain, jos lajin pariin saadaan nuoria. Positiivisesti ajateltuna on upeaa, että meillä on kolme ammattilaista Euroopan Tourilla ja naisammattilaisia vieläkin enemmän Ladies European Tourilla. Pienelle maalle se on jo kova saavutus. Toisaalta suomalaisia miesammattilaisia on maailmanrankingissa viiden sadan joukossa vain neljä ja naisia myös neljä. Amatöörien maailmanrankingilla puolestaan viiden sadan parhaan joukossa on kolme miestä ja neljä naista. Näistä 15:sta suomalaispelaajasta yksi on 50 parhaan joukossa omalla listallaan. Golfseurojen ohjatussa toiminnassa on mukana kaikkiaan vain pari tuhatta alle 18-vuotiasta. Kilpagolfia pelaa tästä joukosta kuitenkin vain pieni joukko. Voidaanko hyvällä omallatunnolla haaveilla suomalaisgolfin menestyksestä laajalla rintamalla? Tätä kirjoittaessa pelataan junnujen SMkisoja. 18-vuotiaiden SM-kisoihin on ilmoittautunut vain 14 tyttöä. 16-vuotiaiden tyttöjen osanottajista vain viisi kuuluu ensimmäiseen tasoitusryhmään (hcp alle 4,4). Tasoitukselle ei pidä laittaa liian suurta painoarvoa mutta suuressa kuvassa se kertoo, miten kapea kärki on. Jonkin verran olisin huolestunut, jos haluamme odottaa jatkoa viime vuosien hienolle naisten EM-menestykselle. 80

Great golf FORE! free

Poikia on hieman enemmän, mutta heitäkin on liian vähän. Kun tarkastelee esimerkiksi pääkaupunkiseutua, löytyy alueen klubeilta vain parikymmentä 13-15-vuotiasta poikaa, jotka harjoittelevat lajia tavoitteellisesti ja käyvät kisaamassa. Vastaavasti esimerkiksi Espoossa on jo yhdessä ikäluokassa jääkiekkoilijoita reilu sata. 12-vuotiaat kiekkoilijat harjoittelevat ohjatusti noin 15 tuntia viikossa. En väitä, että toiminta olisi aina fiksua, mutta luvut kertovat eri lajien kulttuureista. Ei ole siis ihme, että uusia NHLtähtiä syntyy jatkossakin ja jääkiekolla on varaa ”hukata” lahjakkuuksia. Suomessa on varsin hyvin toimiva golfin kilpailujärjestelmä junioreille Tsemppitourilta

Tsemppitourin 15-vuotiaiden sarjassa nuorimmat 12-vuotiaat voi olla fyysiseltä iältään vanhimpia kilpakumppaneitaan jopa kuusi vuotta jäljessä. Jos kilpailuissa olisi kolme eri ikäluokkaa – esimerkiksi 12-, 14ja 16-vuotiaat – niin käytännössä se tarkoittaisi lisätyönä vain muutaman lisäpalkinnon hankkimista. Golfista on tulossa entistä enemmän taloudellisesti hyvin toimeentulevien perheiden laji. Golfyhteisössä puhutaan paljon elitistisen leiman kitkemisestä, mutta käytännössä juuri mitään ei tehdä. Kun tietää miten aiemmin hyviä junnuja on tuettu seurojen puolesta, olemme ottaneet asiassa takapakkia. Valitettavasti monessa golfseurassa kil-

”Golfseurojen ohjatussa toiminnassa on mukana kaikkiaan vain pari tuhatta alle 18-vuotiasta. Kilpagolfia pelaa tästä joukosta kuitenkin vain pieni joukko. Voidaanko hyvällä omallatunnolla haaveilla suomalaisgolfin menestyksestä laajalla rintamalla?” Aluetourin kautta Finnair Junior Tourille. Nuoremmat junnut kisaavat kuitenkin aivan liian vähän. Annamme muutenkin liikaa etumatkaa lyhyen pelikauden takia. Tsemppi- ja Aluetouria pitäisi kehittää niin, ettei kisoja pelattaisi samoina päivinä, vaan junnut pääsisivät osallistumaan mahdollisimman moneen kilpailuun. Murrosiässä ja sen kynnyksellä on tärkeää motivaationkin kannalta pelata omalla tasollaan ja saada kokea onnistumia. Nyt

pajunioreiden perheet joutuvat aika koville lasten harrastuksen takia. Jos teini-ikäinen haluaa panostaa golfin harjoitteluun, on vuosibudjetti yllättävän suuri. Seuran peli- ja harjoitusmaksut voivat olla vuositasolla pari tuhatta euroa. Jos lapsi pääsee Golfliiton Talenttiryhmään, laitetaan vielä muutama tuhat euroa päälle. Mikäli perhe onnistuu selviytymään tuhannen euron välinekustannuksilla kaudessa, ei mailoja silloin päivitetä kuin kerran


Tero Parkkinen

kahdessa kaudessa. Kasvavalle junnulle oikeanlaiset mailat ja varret ovat kuitenkin hyvin tärkeä asia pelin kehityksessä. Kehittymisen kannalta ainakin pari viikkoa pitkän talvikauden aikana olisi hyvä treenata nurmella. Jälleen pari tonnia lisää pikkujuniorin budjettiin. Harva perhe pystyy edes miettimään pidempiä leirejä. Ajatellaan että nuori haluaisi harrastaa monipuolisesti ja pelata golfin rinnalla jotain joukkuelajia. Ainakin yksinhuoltajan on mahdoton laittaa yhden lapsen harrastuksiin yli 10 000 euroa vuodessa.

parissa, mutta vaatisi reippaita toimenpiteitä ja todellista intohimoa lajiin. Ammattilaisjärjestö PGA:lle pitäisi viimein antaa mahdollisuus tuoda heidän ammattitaito ja osaaminen viralliseen valmennustoimintaan ja kouluttamisen kehittämiseen. Valitettavasti Suomessa ei uudistusta tapahdu niin kauan kuin Golfliittoa ja sen valmennustoimintaa johtavat nykyiset päättäjät. Jos halutaan todellista kehitystä nuorten valmennustoimintaan, ei nykyisillä rakenteilla ja Golfliiton johdon osaamisella ole yksinkertaisesti enää mitään käyttöä.

Golfliitto on asettanut Jos emme nyt herää ”Valitettavasti Suomessa ei uudistusta valmennuksessaan paitekemään yhteistyötä tapahdu niin kauan kuin Golfliittoa ja sen laajemmin, ajattele rohnopisteen junioreiden ja valmennustoimintaa johtavat nykyiset nuorten ammattilaisten keammin ja anna mahvalmennukseen. Kerran dollisuuksia todellisille päättäjät.” kuukaudessa kokoontuvalmennuksen ammatvaan Talenttiryhmään on kerätty kolmisenkymmentä maan parasta tilaisille, jatkuu meno nykymallilla hyvin samanlaisena. Jatkossakin 12-14-vuotiasta. Toiminta on hyvää, mutta merkittävästä panostukhyviä pelaajia nousee huipulle edelleen yksittäisten valmentajien ja sesta juniorigolfiin on kuitenkin turha puhua. Tämän touhun maksataustajoukkojen työn tuloksena. vat käytännössä lasten vanhemmat. Kilpagolfin valmennus keskittyy jatkossa enemmän akatemioiJalkapallon EM-kisojen aikaan moni hämmästeli ”Islannin ihmethin, joissa huippuosaamista keskittämällä saadaan varmasti tuloksia tä”. Miten pienestä maasta voi nousta joukkue niin suuren lajin arvoaikaan. Toiminta tarvitsee kuitenkin tukea myös ulkoapäin, että pro kisoihin? Kun tutustuu maan valmennustoimintaan, on oikeastaan ja valmennettavat voivat todella keskittyä golfiin. hyvin luonnollista, että tulosta on syntynyt. Islannissa nuorimpiakin Todelliset voittajat nousevat jatkossakin golfin huipulle järjestellapsia valmentaa hyvin koulutetut valmentajat, resursseja on suunnatmistä huolimatta. Tärkeintä nuorella pelaajalle hänellä on, että on tu tuntuvasti juniorityölle ja olosuhteita kehitetty. osaava ja luotettava tukijoukko ja intohimoa golfiin. Tämä olisi mahdollista pieni muotoisena esimerkiksi meillä golfin

Veneellä ravintolaan Helsingissä Kellosaarenranta 2 6 omaa venepaikkaa LAUTTASAARI

JÄTKÄSAARI

KAIVOPUISTO

Vattuniemen puistotie 1 2 omaa venepaikkaa

Foregolf.fi

81


Jakelupisteet

82

GOLFKENTÄT

Kultaranta Golf Club Naatali

Tuusulan Golfklubi

Alastaro Golf

Kuortane Golf

Uudenkaupungin Golfklubi

Archipelagia Golf Club

Kurk Golf

Vaasan Golf

Arctic Golf Finland

Kuusamo Golf

Vanajalinna Golf & Country Club

Aulangon Golfklubi

Kymen Golf

Vierumäen Golfseura

Aura Golf

Kytäjä Golf

Vihti Golf Club

Aurinko Golf

Lahden Golf

Viipurin Golf

Botnia Golf

Lakeside Golf Vammala

Virpiniemi Golf Club

Eke golf

Lakisto Golf Club

Virvik Golf

Espoon Golf Seura

Laukaan Peurunkagolf

Vuosaari Golf

Espoo Ringside Golf

Levi Golf

Wiurila Golf & Country Club

Golf Pirkkala

Loimijoki Golf

Yyteri Golf

Golf-Porrassalmi

Luukki Golf Club

Ålands Golfklubb

Golf Talma

Master Golf Club

Ähtärin Golf

Gumböle Golf

Meri-Teijo Golf

Hangon Golf

Messilä Golf

GOLF LIIKKEET

Harjattula Golf & Country Club

Muuramen Golfseura

Diswest Golf ja Golf Areena

Hartolan Golfklubi

Nakkila Golf

Golf Balance Espoo

Hattula Golf

Nevas Golf

Golf Balance Vantaa

Helsingin Golfklubi

Nokia River Golf

Golf Point Oy

Hiekkaharju Golf

Nordcenter Golf & Country Club

Golfpuoti

Himos-Patalahti Golf

Nurmijärven Golfklubi

Golf Sky

Hill Side Golf Club

Oulun Golfkerho

Peltomäkigolf ja Planmeca Golf

Hirsala Golf

Paloheinä Golf

Areena

Hirvihaara Golf

Paltamon Golf

Smartgolf

Holiday Club Golf

Peuramaa Golf

Sport Service

Hyvinkään Golf

Pickala Golf

Iitin Golfseura

Pietarsaaren Golf

RANGET

Ikaalisten Golf

Porin Golfkerho

Leppävaaran Golf Range

Imatran Golf

Porvoo Golf

Löfkulla Golf

Jyväs-Golf

Rauma Golf Revontuli Golf

Megarange

Järviseudun Golfseura

Ruuhikoski Golf Seinäjoki

Season Golf

Kaakon Golf

Ruukkigolf

Kanavagolf Vääksy

Salo Golf

Kankaisten Golf

Sarfvik Golf

Karelia Golf

Sea Golf Rönnäs

Kartanogolf

St. Lake Golf Club

Katinkulta Golf

St. Laurence Golf

Keimola Golf

Tahkon Golfseura

Kerigolf

Tammer-Golf

Kokkolan Golf

Tapiola Golf

Koski-Golf

Tarinagolf

Kotojärven Kartanogolf

Tawast Golf

Kullo Golf

Tiirin Golf

Great golf FORE! free


OUR MOST STABLE, COMFORTABLE SPIKED SHOE. EVER. INTRODUCING ECCO CAGE

Constructed with beautifully soft, yet hard-wearing caldera leather, the new ECCO Cage fuses power with elegance, and stability with flexibility.


Uusi E-sarjan sedan alkaen autoveroton hinta sis. alv 45 050 € + arvioitu autovero 7 882,03 € = 52 932,03 € + toimituskulut 600 €. Vapaa autoetu 960 €/kk, käyttöetu 795 €/kk. C02-päästöt102 g/km, EU-keskikulutus 3,9 l/100 km. Kuvan auto lisävarustein.

Masterpiece of Intelligence. Uusi E-sarja – auto, jossa on ajatusta. Uudessa E-sarjassa on useita merkittäviä innovaatioita, joista yksi on vallankumouksellinen Intelligent Drive -konsepti. Intelligent Drive parantaa ajotuntumaa nerokkaasti suunnitelluilla, älykkäillä avustin- ja turvajärjestelmillä, jotka tukevat, ajattelevat ja toimivat yhdessä kuljettajan kanssa. Lisätietoja autosta, joka liikkuu kuin ajatus löydät osoitteesta mercedes-benz.fi tai lähimmältä jälleenmyyjältä.

Mercedes-Benz Suomi

@mbsuomi

Fore! Golf magazine 3/16  

Finnish Golf Magazine

Fore! Golf magazine 3/16  

Finnish Golf Magazine

Advertisement