Page 1

Tid til Haven

TILLÆG TIL KRISTELIGT DAGBLAD LØRDAG 30. MARTS 2013

F OTO : M E T T E Ø ST E R GA A R D

Lys og luft mellem solbærgrenene Måske har du allerede beskåret solbærbuskene, så der er godt med lys og luft mellem grenene, og det er perfekt. Men hvad med solbærknopperne, er de mon i orden?

side 4

Sådan anlægger man et aspargesbed Mangler der asparges i haven, er det i april, der kan laves om på det! Det er perfekt at anlægge aspargesbed nu. Læs om, hvordan man anlægger et aspargesbed i sin have.

side 6

Tre strategier over for skvalderkål Skvalderkål kan sætte skub i følelserne. Kristeligt Dagblads haveskribent Mette Østergaard foreslår kaninstrategien, konkurrencestrategien eller tålt ophold, hvis man vil forsøge at bekæmpe sin skvalderkål.

side 10

Jordbær fra egen have er en delikatesse Jordbær fra egen have er en delikatesse. Vil du høste jordbær, som ikke er fulde af jord, skal der lægges dækkemateriale mellem rækkerne og ind under bærrene. Læs om, hvordan man kan få bærrene til at modne tidligere.

Side 14

Sommerens roser og ærteblomster

0 Det gode ved den forfrosne, første forårsmåned er, at hvad vi ikke nåede af haveprojekter i marts, kan stadig nås. I dette tillæg fortæller Kristeligt Dagblads haveskribent, havearkitekt Mette Østergaard, om de ting, der skal gøres i haven, når vinteren – forhåbenlig snart – afløses af foråret. Hun giver gode råd om planter, buske, insekter og afgrøder og ser frem mod den tid, hvor alt arbejdet resulterer i høstens rigdom: bærrene, frugterne, grøntsagerne eller de smukke blomster.

 Ungarn - Balatonsøen & Budapest Sverige - tema: S. Lagerlöf & A. Nobel Grønland - menneskenes land Færøerne - m. Mykines & Suderoy Nordkap - krydstogt Slovakiet Israel - familierejse Sverige - tema: Lina Sandell Azorerne - midt i Atlanterhavet

75 92 20 22 fxr@felixrejser.dk www.felixrejser.dk

12.6, 10 dg. 17.6, 6 dg. 19.6, 9 dg. 29.6, 9 dg. 2.7, 13 dg. 4.7, 9 dg. 5.7, 10 dg. 11.7, 5 dg. 16.7, 8 dg.

I juli er sommerens storhed over os med roser og duftende ærteblomster og mulighed for at plukke masser af farverige buketter til bordet.

Side 15

BLOMSTRINGSTID

Ring, Syberg & Slott-Møller Fokusudstilling 19.3. – 23.6.2013 Ekstraordinært åbent 2. påskedag, 1. april 11-16

Stockholmsgade 20 2100 København Ø

www.hirschsprung.dk Alle dage 11-16. Mandag lukket


2 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Fra forårskuller til høstens rigdom 2 ”Leda” er navnet på denne historiske rose med kraprøde knopper, der folder sig ud i rosahvidt og med kraprøde kys på de yderste kronblade. Fingerbøllens slanke, ranke vækst er fin som kontrast til rosens runde former, og heldigt de har samme blomstringstid! – Foto: Mette Østergaard.

Af Mette Østergaard indland@k.dk

Hvem husker ikke, da foråret kom forbi den første, anden og tredje dag i marts? Da børnene måtte udenfor med skateboards og løbehjul, og vi andre ilede udenfor i haven. Alle måtte vi ud og mærke luften, den særlige stemning, forårslydene og fornemmelsen af, at naturens kræfter rykker i én. Det var den tredje dag i marts, jeg tog trillebøren med en tur ned over græsmarken til bålpladsen ved søen. I trillebøren var grene fra solbærbuske, som jeg netop havde tyndet grundigt ud i. At tage hånd om solbærgrene og pludselig opdage, at en sommerlig solbærduft breder sig fra nøgne solbærgrene til næsebor, giver en voldsom længsel på en forårsdag. Sådan opløftet måtte jeg tage turen over marken, uden hastværk, uden nødvendighed, kun ansporet af forårskuller! Siden da er forårsfornemmelserne kølnet af, men jeg ser med længsel frem til næste udbrud! Det gode ved den forfrosne, første forårsmåned er, at hvad vi ikke nåede af haveprojekter i marts, kan stadig nås. Du kan stadig nå at tynde ud i bærbuskenes tætte grene, og i dette tillæg er der særlig fokus på ”De fede solbærknopper”, der gemmer sig nemlig noget farligt indeni. Tjek buskene netop nu, og tag endelig børn og børnebørn med derud, for deres unge øjne og blik for detaljen kan være en stor hjælp i detektivarbejdet.

WW Det gode ved

den forfrosne, første forårsmåned er, at hvad vi ikke nåede af haveprojekter i marts, kan stadig nås.

April byder på årets allerførste, mest fantastiske grønsag, der år efter år trofast dukker frem helt af sig selv: asparges. Vel at mærke hvis man lige har husket den lille detalje, den nødvendighed først at anlægge et aspargesbed. Dette er en af mine kæpheste, se dog at få anlagt det aspargesbed! Det tager kun en eftermiddag med lidt hjælp fra de nærmeste. Herefter skal der bare ventes tre-fire år, og så er den hjemme. De følgende

Udgivet af Kristeligt Dagblad A/S, Vimmelskaftet 47, 1161 Kbh. K. Ansvarshavende chefredaktør: Erik Bjerager Redaktion og layout: Mie Petersen Tryk: Dagbladet i Ringsted

Højskole og store naturoplevelser 5. - 7. april: Weekend med udsigt til Sort Sol. Oplev kæmpemæssige flokke af stære bølge over det flade marskland. 16. - 21. maj: Pinse med Helgoland og Fuglefjeld. Et pinsekursus med fest og store naturoplevelser. Ture til Helgoland og Kalvø. 21. - 27. maj: Smukke Øer Omkring Sønderjylland. På øhop i Bælt og Vadehav. Med ture til Rømø, Sild, Als og Kalvø. 16. - 22. juni: Sommer i Grænselandet. En uge med fællesskab, foredrag, sang, historie og ture til bl.a. Kalvø samt Vejen Kunstmuseum og Skibelund Krat. Se flere kurser og detaljerede programmer på www.lkhojskole.dk eller ring 7474 4040. 6240 Løgumkloster - tlf. 74 74 40 40 www.lkhojskole.dk - info@lkhojskole.dk

30-50 år kan der høstes friske asparges fra det samme aspargesbed uden at røre en finger – sådan omtrent. Læs om ”Havens guldgrube” på siderne her. Frodighed i haverne er vi mange, der drømmer om. Har du en mindre have med masser af gode vægge, stolper, stakitter, pergolaer eller rosenbuer, kan klatreplanter lynhurtigt gøre underværker. Plant klematis, klatreroser, blåregn eller kaprifol, og deres frodige blomstring vil falde ned som flødeskum på lagkage, når planterne når støtteværkets top. Klematis i krukker er en sjov måde at bruge klematis på. Den kan nemt overvintres, og giver hvert år i april en særlig udfordring, når der skal flettes nyt pilestativ i krukken – se mere i artiklen ”De klatrer og slynger sig til tops”.

Det bliver aldrig skønnere, grønnere og smukkere end en forårsmorgen i maj, når blommetræets snehvide blomster tager over, hvor mirabellerne slap. De hvide træer er frydefulde og varsler om en god høst. Det er svært at tænke på andet end skønheden i de dejlige uger i maj. Men jeg er begyndt at øve mig, for de skønne blomster lokker også skadedyr til som f.eks. blomme-

hvepsen. Den flyver rundt i skumringen og lægger et lillebitte æg i hver enkelt blomst, og det ser jo ingen. En måned senere opdager vi alle, hvis de små blommer er faldet til jorden i hobetal, og tænker, hvad skete der dog? Det er blommehvepsens værk, og det er i maj, du kan ”Få skadedyrene på limpinden” og måske redde blommehøsten. I det lune drivhus er der godt at være for såvel varmekrævende agurker som de skadedyr, der lever af dem. Jeg vil tro, de fleste, der har dyrket agurker i drivhus, kender til spindemiderne, der så at sige altid indfinder sig i juli og ret hurtigt kan ødelægge agurkeplanterne. En af Kristeligt Dagblads læsere har sendt mig et godt råd om, hvordan man kan holde spindemiderne væk ved at så bønnefrø under agurkerne. I artiklen ”Spindemider hader bønner” er den simple metode beskrevet, og du kan afprøve det allerede i år! Jagten på ukrudt tager en del af havetiden i forsommeren, men selv den livskraftige skvalderkål kan tæmmes. Det gælder om at vælge den rette ”skvalderkålsstrategi”, der passer dit havetemperament. Vælg mellem kaninstrategi, konkurrencestrategi eller lad skvalderkålen leve på tålt ophold i haven. På den måde bliver det hele meget sjovere, mere livligt, frodigt og fredeligt, især hvis naboen følger samme strategi! Ukrudt er i sandhed et vidt begreb og behøver bestemt ikke at være uønsket. Jeg besøgte sidste sommer en have, hvor det vilde skovløg pludselig var dukket op. Spørgs-

Hvad er demokrati i EU? Debatmøde med Jens-Peter Bonde tirsdag den 23. april kl. 17 - 18.30 Salen, Vartov, Farvergade 27, Kbh. K.

Eurokrisen og den økonomiske krise har skabt et akut behov for ændringer i EU. Men hvilke muligheder har vi for her og nu at sikre, at forandringerne bliver demokratisk forankrede og bidrager til mere demokrati i EU? Sociolog og leder i DEO Rasmus Nørlem Sørensen interviewer tidligere MEP Jens-Peter Bonde. Pris: 50 kr., 20 kr. for studerende.

TilmElD Dig På

DEO

www.deo.dk

Tlf. 70 26 36 66 EU-debat – mere spændende – mindre fastlåst

målet var, om det var uønsket ukrudt eller i stedet en uventet og smuk gevinst? I artiklen ”Skovløg, hvidløg og blomstrende kepaløg” fortælles blandt andet historien om det vilde skovløg. Det er overvældende, så glad man kan blive år efter år ved at se de samme pæoner, roser eller stauder udfolde sig. Havens liv er i store træk gentagelser, og det gælder også i høj grad den måde, havefolk håndterer tingene på. Gennem årtier har vi lagt halm mellem jordbærrene, så de ikke får jord på sig, når det regner. For et par år siden stod vi uden halm, men med masser af småkviste fra en nyklippet avnbøgehæk. Det blev indgangen til en ny måde at håndtere jordbærrækkerne på, og metoden viste sig at have en helt uventet sidegevinst. Det fortælles der om i artiklen ”Jordbær uden jord”. Forårsarbejdet i haven har i høj grad sigte på at skabe gode betingelser for en smuk højsommer i haven. I sommerartiklen kan man læse om havens primadonnaer som f.eks. historiske roser i selskab med fingerbøl og afskæringshavens primadonna, ærteblomsten, Lathyrus odoratus. Ærteblomster er blandt buketblomsternes top 10, og det gælder om at komme tidligt i gang med såningen. Når højsommer bliver til sensommer, bugner det med blomster i haven, hvor især georginer og forårssåede afskæringsblomster har fået god plads. Der er mange skønne afskæringsblomster, som blot skal sås i havemulden i maj for at kunne give skønne buketter gennem flere sommermåneder. Køb frøene nu, og vær klar, når mulden kalder. Det kan blive en frydefuld sommer, hvor du kan træde i Karen Blixens fodspor og binde mageløse buketter til stuens terriner, som der fortælles om i artiklen ”Mal buketter med sommerblomster”. Mette Østergaard er landskabsarkitekt og haveskribent for Kristeligt Dagblad.

Quiz om haven 33Svar på quizzens fem spørgmål og deltag i lodtrækningen om to biografbilletter og en cd med musikken fra filmen ”Les Miserables”. Fribilletterne kan anvendes i en hvilken som helst biograf i Danmark, der viser filmen ”Les Miserables” frem til den 30. maj i år. 33Vi trækker tre vindere, der hver vil få tilsendt en cd og to fribilletter til filmen. 33De rigtige svar på nedenstående spørgsmål kan alle findes i dette tillæg. 33Send de rigtige svar til: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K. Mærk kuverten ”Havequiz”. Eller send til: konkurrence@k.dk. 33Vi skal have svarene senest 3 fredag den 5. april klokken 13. Navnene på de tre vindere bliver offentlliggjort i avisen lørdag den 6. april.

0 De tre vindere får hver tilsendt en cd og to fribilletter.

Fem skarpe om haven 331. Hvor gammel kan en aspargesplante blive? 332. Hvor højt kan en klatrehortensia – ad åre – klatre til vejrs? 333. Hvad hader spindemider? 334. Hvad er ærteblomstens latinske navn? 335. Hvor høje er skovløg?


“Lige nu er den bedste plantetid for barrodsroser”

GERTRUDE JEKYLL CLG

MUNSTEAD WOOD

QUEEN OF SWEDEN

THE GENEROUS GARDENER

Vild med Roser?

NU ER DET FORÅRETS BEDSTE PLANTE TID FOR BARRODSROSER

Vi sender til hele landet og hjælper gerne med at vælge spændende roser med oplevelser til din have. www.rosenposten.dk

TEASING GEORGIA

BROTHER CADFAEL

rosenposten Billede udlånt af KFS-Boligbyg

KNUD PEDERSENS PLANTESKOLE 3 TÅSTRUP SØVEJ 13 DK-8462 HARLEV 3 TLF. 86 94 13 453 FAX 86 94 11 10 3 MAIL: ROSENPOSTEN@ROSENPOSTEN.DK 3 WWW.ROSENPOSTEN.DK

SPAR mere end 60% på din varmeregning

DV I

Hvis du investerer i jordvarme, vil fyringsudgifterne blive reduceret med 60% i forhold til olie eller naturgas.

HVAD NU HVIS...

Den lange levetid på varmepumper, sikrer en lav og stabil driftsøkonomi for boligens udgifter til varme og varmt vand.

...din have er for lille til jordvarme?

Er haven for lille?

Så har vi en varmepumpe, som optager varmen fra udeluften i stedet for jorden. B es parels en bliver lidt mindre, men er et rigtig godt og miljøvenligt alternativ til jordvarme.

Så spørg efter vores luft

DC-serien er anbefalet af Go’ Energi

til vand varmepumper til radiatorer og gulvvarme.

Dansk producerede kvalitetsprodukter i 34 år

info@jordvarme.dk

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S

For lille have?

JORDVARME.DK I HELE DANMARK 98 35 52 44

LAV DIN EGEN BEREGNING & SE HVOR MEGET DU KAN SPARE PÅ

• SALG & SERVICE


4 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Pas på de fede solbærknopper Træer stammes op, sirbuske tyndes ud, æbletræer beskæres og pile stynes, der er overalt stor flid med beskærersaks og sav. Dette skal handle om en særlig form for beskæring, en slags sundhedsbeskæring af solbærbuske. Måske har du allerede beskåret buskene, så der er godt med lys og luft mellem grenene, og det er perfekt. Men hvad med solbærknopperne, er de mon i orden?

april Af Mette Østergaard indland@k.dk

Desværre plages mange solbærbuske af solbærknopgalmider, som er et kedeligt skadedyr. Galmiderne er mikroskopiske og som sådan ikke til at se med det blotte øje, men netop nu i begyndelsen af april er de nemme at afsløre. De bor i solbærbuskens knopper. Knopper med galmider er fede, næsten kuglerunde, tydeligt forskellige fra buskens normale knopper. I bare én enkelt af disse fede, runde solbærknopper kan der gemme sig måske 3000 mikroskopiske solbærknopgalmider. Solbærknopgalmider, Cecidophyopsis ribis, kan i løbet af få år ødelægge busken. Når solbærbuskens øvrige knopper har foldet sig ud med blade og blomster i april, sidder de store, runde knopper tilbage som før. De folder sig ikke ud. Hvad man ikke kan se med det blotte øje, er, at der på en forårsdag i maj kan vandre tusindvis af mider fra de fede knopper videre ud på busken. Hen på sommeren trænger disse mider ind i nye, sunde knopper, og de knopper vil næste vinter bule ud og være klar med nye kuld af galmider. Det kan hurtigt betyde, at hovedparten af knopperne bliver beboet af mider, og så får busken kun få blade og blomster at gøre godt med! En anden kedelig ting, der knytter sig til solbærknopgalmider, er, at miderne kan overføre en virussygdom, kaldet ribbesvind, til solbærbusken. Ribbesvind ses på solbærbladene, der kommer til at se underligt skæve ud. Får solbærbusken ribbesvind, vil den på sigt holde op med at sætte bær!

0 Solbærgren med almindelige solbærknopper foruden den særlige fede, runde knop, der er fyldt med solbærknopgalmider indeni! Grene med galmideknopper skal fjernes ved jorden.

Altså gælder det om at holde øje med de fede, runde knopper netop nu, og mens buskene springer ud i april. Tag ørnenæb og sav med, når solbærbusken tjekkes. Kuren er ganske enkel, skær alle grene med fede knopper af helt nede ved jordoverfladen, og brænd grenene. Sidder der fede knopper på alle grene, er det bedste råd at grave busken op, brænde den, og dernæst straks plante en ny solbærbusk et andet sted i haven. Tag en snak med naboerne og vis dem, hvad du har oplevet, sandsynligvis har de også solbærknopgalmider i solbærrene. Et godt nabosamarbejde er nyttigt, hvis galmiderne skal stoppes. Når galmiderne forlader knopperne i maj, kan vinden eller fuglene nemt fragte dem fra den ene have til den næste.

Mine egne solbærbuske fik solbærknopgalmider for trefire år siden. De første år opdagede jeg det ikke, sådan tror jeg desværre, det forholder sig. Sidste år var der en hel del mideknopper, og jeg gik

0 Hvad dufter det af? Treårige Selma er ikke i tvivl. Hånden er fyldt med dejlig solbærduft, fanget ind ved at gnide hånden langs en solbærgren. – Begge fotos: Mette Østergaard.

grundigt til værks med saks og sav. Det har gavnet. I år er der langt færre mideknopper. Lige nu får buskene et grundigt eftersyn, og det sker samtidig med en nyttig udtynding af grenene.

Solbærbuske er helt uundværlige i haven. Bærrene er i topklasse, når det gælder indhold af sundhedsfremmende stoffer! Solbær er nemme at plukke, og fra gode buske kan man plukke mange skålfulde duftende, sorte bær. Solbærbuske har sammenlignet med andre bærbuske

en helt særlig kvalitet: De har duft. Solbærbuske kan man altid kende på duften, også om vinteren, og før de får blade og bær. Prøv det lige nu. Lad en solbærgren løbe gennem hånden, stik næsen i hånden, og du får en stærk duft af rå solbær i næseborene. Solbærknopper er ikke overraskende en handelsvare, der blandt andet bruges som aroma i parfume. Jeg vil dog til enhver tid foretrække solbærsmagen i syltetøjet, solbærgrøden, solbærsmoothies, gelé og andre rare sager.

Gøremål i haven i denne tid 33Nye pil kan etableres i denne måned ved at stikke 20-30 centimeter lange, blyantstykke pilestiklinge i jorden så dybt som muligt. 3 33Så radise, salat og dild i drivhuset, det giver en tidlig første høst. Dæk de spæde planter, når der varsles frostnætter. 33Knoldselleri og bladselleri skal forspires nu. Så inden døre i såbakker, og sæt ved 20 grader. Dæk frøene med et meget tyndt lag sand. Det tager to-tre uger, før de spirer. , 33 Krokustæppet i Kongens Have blomstrer sandsynligvis inden for de næste par uger, det er værd at besøge. 3 33Tjek græsslåmaskinen; måske trænger den til slibning før første slåning. Rens sommerkrukkerne, mens der endnu er god tid.


R E L K I T R A S V V T E K L O F V L E S TIL GØR-DET

Aalborg ThistedThisted Aalborg

Få bedre råd i 23 butikker fordelt over hele Danmark

Randers Randers ViborgViborg Holstebro Holstebro AarhusAarhus Videbæk Videbæk Grindsted Hedensted Holbæk Grindsted Hedensted Holbæk Rødovre Rødovre Roskilde Kolding Esbjerg Roskilde Esbjerg Kolding Køge OdenseKøgeNæstved Odense Svendborg Næstved Svendborg Aakirkeby Rødekro Aakirkeby Rødekro Nykøbing Sønderborg Nykøbing Sønderborg FalsterFalster

rme a v g i l l i Få b fritid! e r e m og

Luft-til-vand varmepumpe

► Ekstremt energieffektiv varmepumpe ► Giver store besparelser i forhold til opvarmning med olie og naturgas ► Du skal ikke bruge tid på at påfylde hverken olie eller brænde ► Kan kombineres med eksempelvis solvarme, pillefyr, oliefyr og naturgas ► Testet af Teknologisk Institut med fremragende resultater ► Gør-det-selv-folket kan opstille og montere den, uden besøg af autoriseret køle montør Ydelse 10 kW 15 kW 20 kW

Varenr. 346151110 346151115 346151120

Navn AW10-DPNHE-HPW AW15-DPNHE-HPW AW20-DPNHE-HPW

, 0 9 9 19.

UN mepumpe, fra K Luft-til-vand var

Pris 19.990,23.995,29.995,-

- Se også udvalget af andre varmepumper på www.vvs-eksperten.dk

BioMax 16 pillefyr

SAS gulvvarmestyring

Vacuum solvarmeanlæg

Energieffektiv BioMax 16 kedel, Square træpillebeholder i pladsbesparende design, snegl og brænder til Ø133.

Sættet indeholder: Komplet pumpeshunt med A-pumpe, manifold med fittings til 20 mm PEX rør, endestykke med automatisk udlufter og termomotor, SAS trådløs rumtermostat og modtager til hver kreds. 230 V.

Her får du effektiv udnyttelse af solens gratis energi - til opvarming af både din varmtvandsbeholder og din bolig!

og optimeret Square træpillebeholder

► Effektiv og billig i drift - virknings grad på 89% ► Nem at betjene - med digital 100 trins modulerende styring ► Let at montere. Strømdelen kræver blot en 230 V stikkontakt ► Dansk produceret med pladsbesparende design

l CO2 neutra Varenr. 303005122

20.995,-

med trådløs styring af varmen i hvert rum

► Giver kontante besparelser på varmeregningen ► Trådløs styring af den individuelle gulvvarmetemperatur i hvert rum/gulvvarmekreds ► Kan bruges både ved fjernvarme og centralvarme ► Hver styreenhed kan udskiftes individuelt, så resten af shunten kører videre uberørt

em Vælg mell

.V9S-a5rtik7ler! 1 1 V e billig

Telefon: 75 89 03 03 - E-mail: salg@vvs-eksperten.dk

Varenr. 046550312

3.900,-

med 18 vacuumrør og 200L beholder

► Udnytter solens GRATIS varme for dig ► Op til 40% mere effektivt end andre solvarmeanlæg ► Giver mulighed for at slukke fyret i sommerhalvåret ► Anlæggets størrelse kan udvides efter behov

-200 Varenr. 9SOL18

12.245,-

Lev. ekskl. stander, tilslutningsrør og fittings.

Få bedre råd til gør-det-selv

Få bedre råd nu

7589 0303 perten.dk

salg@vvs-eks

Hos VVS Ekspertens 23 butikker kan du få

GRATIS rådgivning

af faglærte håndværkere og vælge imellem

11.957 billige VVS-artikler

Vi tager forbehold for prisændringer, billed- og trykfejl, udsolgte varer, samt afgiftsændringer. Alle priser er inkl. moms, kontant og afhentet. Gælder til 8. april 2013

Å P E G N E P SPAR

Hjørring Hjørring


6 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Havens guldgrube – aspargesbedet Mangler der asparges i din have, er det i april, der kan laves om på det! Det er perfekt at anlægge aspargesbed nu, læs her hvordan

april af Mette Østergaard indland@k.dk

Find en solrig plads til aspargesbedet i haven. Er der et stykke køkkenhave i forvejen, kan asparges se godt ud som rækken, der afslutter køkkenhaven. Aspargesrækken skal stå længst mod nord, så den ikke skygger for urterne. Planterne bliver godt halvanden meter høje, når de er vokset fuldt ud midt på sommeren og har brug for lidt støtte. Sæt stolper med tre meters afstand på begge sider af rækken og træk snor mellem stolperne. Så er der styr på rækken.

Asparges, Asparagus officinalis, er en flerårig, vildtvoksende plante i store dele af verden blandt andet langs Middelhavets kyster og også i Danmark i de sydligste egne. Den trives i almindelig, kalkrig havejord. Jorden må ikke være våd og dårligt drænet. De lette jorder anses for de bedste, fordi skuddene her ikke møder så megen modstand. Men også på lerjorder kan der dyrkes asparges. På en leret jord kan det anbefales inden plantning at lægge et lag af den gode kommunekompost ud på stykket og vende det ned i de øverste centimeter. Det giver jorden en smuldrende overflade, som aspargesskuddene nemmere bryder igennem. Når jorden er klar og herunder befriet for alskens ukrudt, er det tid at købe planterne. På denne årstid købes asparges som et bundt rødder, der minder en del om blæksprutter. Den enkelte aspargesplante har en knop i midten og så en masse rødder som fangarme rundt om knoppen. Der er sjældent noget stort udvalg af sorter, ofte kun en enkelt slags, og det gør jo det hele meget nemmere. Jeg har ej heller kendskab til sorter, der bør advares imod! Mine asparges er den danske sort Årslev nr. 270. Der er mange nyere hollandske sorter, kaldet Lim-sorter for eksempel Backlim og Thielim, også fortræffelige. For 60-70 år siden var den amerikanske sort ”Mary Washington” meget almindelig, den får et smukt violet skær og er stadig en skøn, velsmagende asparges. Når bedet er markeret og aspargesplanterne står parat, graves rækken ud. Den skal være så bred, at rødderne frit kan bredes ud.

0 Et aspargesbed i drift. Når aspargesen høstes, knækkes den blot af ved jordoverfladen. – Begge fotos: Mette Østergaard.

post først på sommeren. Når det tredje forår er i vente, er der udsigt til den første høst af egne asparges, dog med begrænsninger. Der må kun høstes frem til første juni, herefter skal planterne skal have lov at vokse op. Det fjerde forår er jubelår, nu kan der høstes fra første skud i april frem til sankthans, og der kan høstes på de samme planter i de næste mange, mange år. Aspargesplanten kan blive mindst 100 år, men produktionen må påregnes at være for nedadgående efter de første 30 år!

0 En lækker sandblandet muldjord er perfekt til aspargesbed. Der er 40-50 cm mellem planterne.

På billedet er rækken 40-50 cm bred. I bunden af udgravningen er der klappet en lille forhøjning af jord, således at topskuddet står øverst på forhøjningen, og rødderne hænger en smule. Det hele skal beregnes således, at når jorden er lagt tilbage, er der minimum fem centimeter fra top af asparges

til jordoverflade. Herefter skal der først og fremmest ventes. Inden længe kommer der tynde, grønne skud frem, og de skal have lov at vokse. Vand rækken i tørre perioder hele første sommer.

Om efteråret får aspargestoppen en skøn, gylden høstfarve. Fjern den visne top inden

vinter, det hører med til pasningen hvert eneste år. Næste forår skal rækken igen have lov at vokse frit frem, og der skal luges for ukrudt. Det med ukrudtet er, når sandheden skal frem, aspargesbedets værste fjende. Hold ukrudtet væk lige fra starten, så bliver det ikke noget problem. Giv bedet et lag kom-

Der er alt for få, der dyrker asparges i egen have, desværre, men jeg ved godt hvorfor. Jeg har hørt det utallige gange. ”Det tager jo flere år, før vi kan begynde at høste af dem!” – det er den klagesang, jeg altid hører. Sådan sagde min gode ven Arne også til mig sidste år i april, da jeg havde taget lidt friske asparges fra haven med til ham. Hvortil hans søde kone lidt afslørende tilføjede ”ja, det har vi jo sagt hvert år de sidste 10 år.” Det blev startskuddet til projekt aspargesbed i Arnes urtestykke, og allerede sidste sommer stod der en fin række asparges med tynde, lysegrønne skud. Aspargesbedet bliver nu vist

frem som havens kommende guldgrube, og jeg tror helt sikkert, at Arne snupper en enkelt smagsprøve allerede dette forår!

Hvide eller grønne asparges? Der er ingen forskel på hverken plantemåde eller sortvalg. Den eneste forskel ligger i dyrkningsmåden. Vil du have hvide asparges, skal bedet om foråret dækkes af en 30 centimeter høj jordvold, så lyset holdes ude. Det giver hvide asparges, der stikkes med et aspargesjern.

Gøremål i haven 33Læg de forspirede kartofler i haven. 33Beskær forsythiabuske, når de er færdige med at blomstre. 33Grav små, selvsåede planter op, som for eksempel fingerbøl og matrem og plant dem, hvor du gerne vil have dem. 33De sentblomstrende klematis, med blomstring juli-september, for eksempel ”Jackmanii”, skæres tilbage til 15-30 cm fra jorden. 33Begynd beskæring af roser.


Planteskolen

Vi sælger planter via www.planteskoler.dk med levering direkte til din adresse. Spar tid, penge og en masse bekymringer vedrørende hjemtransporten, ved at få leveret planterne direkte til din dør. Har du spørgsmål – ring på telefon 97 43 00 88. Kryderurter

Frugtbuske og bær

Hæk-planter

Fra kr. 10,25

Fra kr. 18,00

Fra kr. 1,67

Rhododendron og Azalea

Græs og græsfrø

Clematis, Kaprifolia og slyngplanter

Fra kr. 49,00

Fra kr. 35,00

Fra kr. 56,10

Løvtræer og buske til skov og læhegn

Bunddækkeplanter

Træer, buske og planter til haven

Fra kr. 1,26

Fra kr. 4,43

Fra kr. 2,64

Der er fradrag eller til nedenstående, selv frugttræer hvis de er tiltænkt TILSKUD TILtilskud LÆPLANTNING -

PLANTER

til erhvervs formål,for i henhold til ligningsloven §8 frugtplantage. Fradrag energiskov, juletræer samt

Roser og lavendel

PLANTER:

LØBENDE BETALING !

400m, 3-rækket m/ 1.200

Sikkerhed for veludført arbejde er betaling forfalder år for år.

Til 5.701,Efter 40% tilskud Læhegn

3.421,-

----- Entreprenørens tilbud ----

Navn

cm.

v/25

v/100

Nordmann

12/25

6,69 kr.

6,03 kr.

Nobelis 15/30 6,76 kr. 6,09 kr. Reolpløjning / Dybplantning / Plantning. Planter Incl. reolpløjning og plantning 400 m. 3 rk. 4.241,- efter 40% tilskud Rødgran 30/50 4,51 kr. 4,05 kr. 200 m. i 5 rækker 3.800 kr. 10.400 kr. 400 m. 5 rk. 3.295,- efter 60% tilskud

400 Efterplantning m. i 5 rækker 6.800Rødgran kr. samt 3 års vedligeholdelse Energiskov 3000 m² med 2000 planter 9.700 kr. LØBENDE BETALING ! PLANTER: Navn Vildt plantning 3000----m²Entreprenørens med 2000 planter 8.700 kr. tilbud ---400m, Juletræer Amb. 4000 m² med 3200 planter 15.600Nordmann kr. 3-rækket m/ 1.200 Sikkerhed for veludført arbejde er betaling forfalder år for år. Nobelis / Dybplantning Skovrejsning 2Reolpløjning ha. med 9000 planter / Plantning. 31.500 kr. 5.701,-

Fra kr. 4,11

Allé-træer Fra kr. 7,20

15/30 cm.

12/25 15/30

3,67 kr. 14.100 kr. 17.700 kr. v/25 16.000 kr. 6,69 kr. 25.000 kr. 6,76 kr. 63.000 kr.

3,30 kr. v/100

6,03 kr. 6,09 kr.

400 m. 3 rk. 4.241,- efter 40% tilskud Rødgran 30/50 4,51 kr. 4,05 kr. Efter 40% tilskud Navn cm. v/25stk v/100stk Navn60% tilskud cm. v/25 stk. v/ 100 stk. v/1.000 stk. 400 m. 5 rk. 3.295,- efter Rødgran 6,69 kr. 15/30 6,093,67 3,30 3.421,- 40/60 4,70Efterplantning 1. 12/25 kr. kr. 4,68 kr.kr. Ahorn kr. 4,23 samt kr. 3 årsNordmann vedligeholdelse Nordmann 2. 10/25 5,00 kr. 4,50 kr. 3,50 kr. Ask 40/60 5,64 kr. 5,08 kr. Omorika 15/30 4,41 kr. 3,97 kr. 400m, 3 rk. kr. 1.992,- 15/30 Nobilis 6,76 kr. 4,05 kr. 3,15 kr. Avnbøg 40/60 Efterplantning 5,10 kr. 4,59 kr el. 5 rk. 1.552,- 20/40 5-rækket m/ 1.500 Omorika 5,71 kr. 5,13 kr. kr. 3,99 kr.kr. Cypress 15/30 5,05 4,55 Birk 40/60 Ukrudtsbekæmpelse 4,23 kr. 3,81 kr. Blågran 20/40 5,10 kr. 4,59 kr. 3,75 kr. 6.646,Bøg 30/50 Årligt 5,73 (i 3kr. år) 5,16 kr. v. 3 rk. Fransk fyr 5,53 kr. 20/40 4,985,53 4,98 Fransk fyrkr. 4.348,- 20/40 kr. kr. 3,87 kr.kr. Efter 60% tilskud Eg 30/50 5,54 kr. 4,99 kr. el. v. 5 rk. kr. 3.383,- 15/30 Bjergfyr 6,55 kr. 5,89 kr. 4,58 kr. Bjerg fyr 20/40 5,53 kr. 4,98 kr. Tjørn kr. 4,59 kr. 2.659,- 40/60 Efter4,10tilskud Hæg 40/60 5,60 kr. 5,04 kr. Kornel rød og30/50 5,39 kr. 4,85 kr. Allétræer Fuglekirsebær - Ahorn Læplantning skovrejsning HUSK!! Allétræer Fuglekirsebær - Ahorn -Naur et udpluk af tilskudsberettigede sorter 30/50 5,10 kr.(60-40%) 4,59 kr. Eg -- Røn Der er fradrag for juletræer, 175/200 cm cm Røn–-Lind Lind–Rødeg - Rødeg 175/200 Røn Alm. 30/50 4,95 kr. 4,46 kr. energiskov samt frugtplantage v/min. 10 stk......... 10 stk. kr. . . . . . á. . . á 208,00 Navn cm. v/25kr. 5,66 v/100 i personlig indkomst. Poppel 40/60 6,25 kr. v/ tilbyder en færdig allé Ahorn 40/60 4,70 kr. 4,23 kr. Entreprenøren Rabat ud fra 25 stk. priser - 10% v /100 stk., Rødel 40/60 3,70 kr. 3,33 kr. Entreprenører tilbyder en færdig allé medFuglekirsebær Fuglekirsebær - Ahorn Ask 40/60 5,64 kr. 5,08 kr. plantet plantet med – Ahorn 20% v /500 stk. og 30% v/1.000 stk. Skovæble 30/50 5,57 Eg –-Røn Røn– Lind - Lind Jordløsning, Avnbøg 40/60 5,10 kr. kr. 5,01 4,59kr. kr. -– Eg af samme sort. inkl.Inkl. jordløsning. Sargents æble 30/50 6,39 kr. 5,76 kr. medstok stokogogenenopbinder. opbinder. Birk 40/60 4,23 kr. 3,81 kr. Opsat med Klik ind på Slåen 30/50 5,78 Bøg 30/50 5,73 kr. kr. 5,20 5,16kr. kr. v/ 10 stk. Kr. . . . . . . . . á 433,00 v/min.10 stk........ á www.planteskoler.dk Syren 20/40 5,43 Eg 30/50 5,54 kr. kr. 4,89 4,99kr. kr. Tjørn 40/60 4,10 kr. kr. 4,23 4,59krkr. Sitka 20/40 4,71 (bdt.m/5 stk.)stk.) cm. ROSER FRUGTTRÆER (2-3 (2-3 års.) 50-200 50-200 cm. ROSERtil tilhaven haven (bdt. m/5 Hæg 40/60 5,60 kr. kr. 4,23 5,04kr. kr. FRUGTTRÆER Hvid gran 20/40 5,48 Bland 10 10 stk. efter efter eget ønske Bland eget ønske Buket-, storblomstrede Buket-, storblomstredeog ogbunddækroser bunddækroser Kornel rød 30/50 5,39 kr. 4,85 kr. Skov fyr 20/40 5,48 kr. 4,94 kr. Naur 30/50 5,10 kr. 4,59 kr. Østrigsk fyr 30/50 15/30 4,95 kr. 4,46 kr. stk. kr ........... stk. kr. ............. .......... ................. Røn, Alm. 4,95 kr. 4,46 kr. Multiflora rose40/60 30/50 5,62 Poppel 6,25 kr. kr. 5,06 5,66kr. kr. Syren blå 30/50 6,53 Rødel 40/60 3,70 kr. kr. 5,88 3,33kr. kr. Liguster 80/100 7,76 Skovæble 30/50 5,57kr. kr. 6,99 5,01kr. kr. Sargents 6,39kr. kr. 6,95 5,76kr. kr. Spiræa æble 30/50 30/50 7,72 Slåen 30/50 5,78kr. kr. 5,57 5,20kr. kr. Holstebro, Hovedkontor - Tlf.: 97 43 00 88. Fax 97 43 00 99 E-mail: nps@email.dk Sandtorn 30/50 6,19 96 57 00 61 Stenløse 48 19 50 01 Syren 6,53kr. kr. 7,00 5,88kr. kr. Brønderslev 98 80 16 77 Hobro Snebær rød 30/50 30/50 7,77 75 73 94 49 Slagelse 58 53 00 38 Sitka 20/40 5,43 kr. 4,89 kr. Skanderborg 87 93 00 31 Give Lærk 15/30 4,81 kr. 4,33 kr. Fredericia 75 56 39 03 Ribe 75 43 70 65 St. Hedinge 56 50 86 80 Hvid gran 20/40 4,71 kr. 4,23 kr. 54 6000 0031 31 Toftlund 73 83 50 51 Ringe 62 66 12 03 Maribo Maribo 4 60 Vild fyr pære 30/50 4,69 Skov 20/40 5,48 kr. kr. 4,23 4,94kr. kr. E-mail: nps@email.dk - Hjemmeside: www.planteskoler.dk Jasmin 15/30 6,91 Østrisk fyr 15/30 4,95 kr. kr. 6,22 4,46kr. kr.

208,- kr.

433,- kr.

Frugttræer Fra kr. 95,00

10 10 stk.

www.

Multiflora rose

30/50

5,62 kr.

5,06 kr.

4x5 stk. 698,998,kr. 25

625,kr. 625,-

planteskoler.dk

Planteplan samt projektbeskrivelse, med tilbud er GRATIS ved plantekøb. Ovenstående priser er ekskl. moms og forsendelse


8 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

0 I blommetræet hænger hvide limplader for at fange blommehvepse og undgå ”stukne” blommer. – Foto: Mette Østergaard.

Anlægsgartnerfirmaet

Få skadedyrene på limpladen

JUNCKERHAVEN

v/Lars Juncker ▪ "Rødbøggård" Smedebakken 3, 4330 Hvalsø ▪ Tlf. : 4649 6103 / 2099 6103 junckerhaven@gmail.com ▪ junckerhaven.dk ▪ svømmesø.dk ▪ udesauna.dk

Fuglesang i haven sser a k e Red alle til lser e r r ø est fugl

af Mette Østergaard

Gråspurve Kr. 249,-

Gærdesmutte Kr. 99,-

Natugle Kr. 695,-

Rødhals Kr. 120,-

Rødstjert Fra kr. 125,-

www.Naturbutikken.dk

Vesterbrogade 138 - 1620 København V Redekasser_marts_2013.indd 1

maj indland@k.dk

Mejser og musvitter Fra kr. 125,-

Stær Fra kr. 150,-

I maj skal der gribes ind, hvis skadedyr ikke skal ødelægge frugtavlen. Særlige limplader kan for eksempel fange blommehvepsene

3/22/2013 1:15:13 PM

Det bliver aldrig skønnere, grønnere og smukkere end en forårsmorgen i maj. Sådan tænker jeg hvert forår, når mælkebøttens intense gule blomsterhoved afløser påskeliljen, og blommetræets snehvide blomster tager over, hvor mirabellerne slap. De hvide træer er frydefulde. Fuglekirsebær, surkirsebær, sødkirsebær, kræge, slåen, hæg, pære, weichsel, og inden tryksværten er tør, står paradisæbler og æbletræer i mageløs, rosahvid blomstring. På forunderlig vis er haven igen vågnet op med alt, hvad dertil hører: myrer, larver, bladlus, fugleunger, myg, sommerfugle, bier og sultne duer på jagt efter ærter og kål. Selv kukkeren, alias gøgen, er tilbage, og den har mindst lige så mange kukkuk i struben som sidste år! Den lyder så hyggelig, når dens kukkuk pludselig klinger gennem luften, men gøgen er en egocentriker og nasser ud over alle grænser. Skal der siges noget godt om gøgen, udover dens livsbekræftende kukkuk, er det, at den voksne gøg især lever af behårede sommerfuglelarver, som andre fugle ikke spiser. Sådan hænger naturen så viseligt sammen. Apropos larver så varer det ikke længe, før de første er på

banen. Frostmålerlarverne er i gang i maj og hygger sig mellem sammenrullede, nyudsprungne blade. Selvom jeg med limbælter omkring træstammerne forsøgte at fange frostmålerhunnerne i efteråret, kommer der stadig så rigeligt med afkom.

Sidste år havde jeg et voldsomt rykind af blommehvepse i en grad, så der næsten ikke blev nogen blommehøst. Blommebladhvepsene dukker frem af jorden, når blommetræerne blomstrer. De flyver rundt i træerne, hvor de lægger æg i blomstens grønne bægerblade. Larven gnaver sig siden ind i den unge blomme, der bliver ødelagt og falder til jorden. Det er ikke nogen rar tanke, hvis det hele bliver som sidste år! Nu vil jeg have syn for sagen, og der skal hænges hvide, limsmurte fangplader op, når blomstringen begynder. I den professionelle frugtavl bruges disse limplader til monitorering af æble-, pæreog blommehvepse. Er der kun få hvepse på pladerne, er det måske ikke nødvendigt at bekæmpe dem overhovedet, mens en stor fangst gør bekæmpelse nødvendig. Ved at benytte fangplader undgår man unødvendig skadedyrsbekæmpelse. I den almindelige have er ideen at fange så mange hvepse som muligt på limpladerne, før de lægger æg. Den hvide farve tiltrækker blommehvepsene, der

opfatter pladen som en megastor, hvid blomst. Bierne lader sig heldigvis ikke lokke til pladerne. Det bliver spændende at se, om denne primitive fangstmetode vil give bonus! Imens skal man ikke stresse over havearbejdet, som melder sig i stride strømme. Det mest presserende tages først. Det er altid de opgaver, der handler om vækst. Planter, der skal plantes ud, prikles, deles eller sås i havejorden, det er vigtige ting i maj. Andre gøremål kan vente, såsom at klare ukrudt mellem fliserne og stikke græskanterne af rundt om bedene. Ukrudt i bede og køkkenhave skal man derimod have respekt for. Det gælder for eksempel de små, rappe korsblomstrede ukrudtsplanter vårgæslingeblomst og gåsemad.

Gøremål i haven 33Så rodfrugter som pastinak, persillerod, gulerod og rødbede. 33Plant tomater og basilikum ud i drivhuset. 33Sæt støttepinde omkring silkepæonerne, så regnen ikke tynger blomsterne til jorden. 33Så sommerblomster i haven til afskæring. 33Læg gladiolusknolde i haven. 33Limplader kan blandt andet købes over nettet på www.gartnershop.dk og www.nyttedyr.dk


Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Tid til haven 9

De klatrer og slynger sig til tops

NÆSTE U / Kosovo KulturRetur

Før klatre- og slyngplanter snor sig opad, skal klatrestativet være på plads

Tag med til dejlige Dublin, til de største naturscenerier, til det yderste Irland og til historiske Derry, der er City of Culture i 2013. Rejseleder: Fhv. højskoleforstander, journalist Christian Møller. 10 dage / 23.7-1.8 2013 / Pr. person: kr. 11.900 i delt dobbeltværelse

indland@k.dk

Er klatrestativerne klar, så de stræbsomme klatre- og slyngplanter kan komme til vejrs? Frodige, opadstræbende vækster kan give haven et overbevisende indtryk af liv og skønhed. Rosen klatrer med sine torne, den hægter sig på, hvor den kan, men har også brug for at blive bundet ind til sit klatrestativ. Gode stativer til kraftige klatreroser kan være en pergola i haven eller stammer fra træer, der er fældet. I mange lidt ældre haver står store stedsegrønne gran og tuja, som er blevet for høje til havens dimensioner. Når de fældes, kan man lade firefem meter af stammen stå tilbage og har så et rigtig godt, ganske gratis klatrestativ til roser. Rosenbuer i metal kan være fine men vær opmærksom på, at de skal være kraftige og stå godt fast, ellers vælter skønheden nemt på en blæsende sommerdag. Blåregn er ikke til at spøge med. Det er en livskraftig slyngplante, og den slynger sine skud omkring hvad som helst. Jeg har set den benytte et zinknedløbsrør ved et hus. Blåregnen snoede sig gesvindt op til taget, mens nedløbsrøret blev ganske fladmast. Blåregn er virkelig frodig, og den er værd at bruge ved for eksempel en overdækket siddeplads i haven. I maj-juni står blåregn med lange, blå blomsterranker og er et meget yndigt syn. Om sommeren har blåregn det dejligste løv, der kan bringe skygge og frodighed til siddepladsen. Klatrehortensia er en gave til husets skyggeside eller til en skyggeplads i haven. Den klatrer ved egen hjælp op ad husmure. Den benytter sig af klatrerødder, der på det nærmeste suger sig fast til underlaget. Klatrehortensia kan snildt ad åre klatre fem-seks meter til vejrs og dække en hel husgavl. Planten er smuk med rustbrune grene og store hvide blomsterskærme midt på sommeren.

Klematis er en elsket haveplante, der især charmerer med kønne, farverige blomster. Planten kaldes også for skovranke, og skoven er dens naturlige voksested. Den kan lide at gro i en fugtighedsbevarende skovbundsjord. Det vigtigste vækstkrav for klematis er, at den får rigeligt med vand. Står den ved en varm husmur, kræver det en

kulturretur.dk

IRLAND – Dublin og det nordvestlige Irland

april/maj af Mette Østergaard

Tlf. 86 12 18 49

ISLAND og Vestmannaøerne – bo på bondegård Den islandske natur er vild. På denne tur bor vi bl.a. på aktiv gård mellem gletsjerne og Atlanterhavet, helt mod syd. Besøg på Vestmannaøerne, ved en gletsjer og en badetur i varme kilder. God tid til traveture og lidt ro. Flere næsten identiske rejser: A-5: 24.6.-1.7. (kr. 10.950 fra Billund), A-6: 16.7.-21.7. (kr. 9.950 fra Kastrup (rejseleder Anders Errboe)), A-7: 29.7.-5.8. (kr. 9.950 fra Kastrup), A-8: 13.8.-18.8. (kr. 9.950 fra Kastrup) og A-15: 30.8.-6.9. (kr. 9.950 fra Billund (rejseleder K. Torben Rasmussen))

0 En frodig klematis ved hoveddøren kan se godt ud gennem hele sommeren. Til højre i billedet grønne blade af blåregn. – Foto: Mette Østergaard.

særlig vedholdende indsats i den sammenhæng. Klematis kommer til vejrs ved hjælp af bladstilkene, som den slynger omkring, hvad den møder på sin vej. Det bedste klatrestativ til klematis er ubetinget det helt naturlige, nemlig træerne, som for eksempel benved og japansk kirsebær. Et træstativ eller et rionet op ad plankeværk eller husmur er også gode klatrestativer. Jeg vil slå et slag for at dyrke klematis som krukkeplante. Jeg har selv haft en sådan i flere år. Hvert år på denne årstid må jeg i sving med at flette et nyt pilestativ til slyngplanten, fordi det gamle forsvandt, samtidig med at den brune top blev skåret helt ned til pottejorden før vinteren. Klematis og pil bliver fuldstændig infiltreret og uadskillelige, inden sommeren er forbi. Klematiskrukken har sin faste plads ved hoveddøren fra april til november. Gennem vinteren står den lidt beskyttet, men ikke frostfrit i laden. I april pibler der nye friske skud frem fra jordoverfladen. Og det er lige nu, det nye klatrestativ skal være på plads, inden skuddene begynder at filtre sig vildt ind i hinanden med slyngende bladstilke for at holde balancen. Pilestativet laves af godt to meter lange pilegrene, der

stikkes ned langs krukkens kant hele vejen rundt. Der skal være et ulige antal, og det blev i år til 11. Mellem disse fletter jeg ud og ind med tyndere pilevidjer efter bedste evne. Det bliver ikke perfekt, men klematisplanten er tilfreds, og inden længe slører den enhver skavank. I juni vil min klematis stå klar med struttende blomsterknopper, og de første, lyseblå blomster folder sig ud. Skønheden fortsætter sommeren ud. Det er lidt træls, at de visne blomster skal klippes af, men det hører med til pasningen, hvis den skal se flot ud hele tiden. Klematissorter til denne form for krukkevækst skal være de sorter, der blomstrer fra juli og fremefter. De blomstrer på nyvæksten, og derfor kan de skæres helt ned hvert forår. Det sidste gør det muligt at holde en smule styr på frodigheden!

Forslag til sorter velegnet til krukker 33Comtesse de Bouchaud, 3 gammelrosa 33Hagley Hybrid, sartrosa 33Niobe, mørk rubinrød 33Perle d’Azur, himmelblå 33Rouge Cardinal, karmoisinrød

Verdenskunst i NEW YORK

Kunsthistorisk rejse til en af verdens allermest spændende museumsbyer, med besøg på bl.a. The Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art og The Cloisters. Rejseleder: Kunsthistoriker, mag. art. Hans Jørgen Frederiksen. 9 dage / 22.-30. august 2013 / Pr. person: kr. 17.910

JORDAN

Spændende og indholdsrig rundrejse med stor komfort. Vi oplever bl.a. Petra, Jerash, Umm Qeis, korsfarerborgen Kerak, Makærus, Wadi Ram, Nebo-bjerget og ørkenslottet Qusayr Amra. Rejseleder: Cand. theol. Per Lyk-Jensen. 11 dage / 12.-22. oktober 2013 / Pr. person: kr. 17.710

Tlf. 86 20 12 00

eirby.dk


10 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2012

Skvalderkåls strategier Skvalderkål kan sætte skub i følelserne. Mette Østergaard foreslår kaninstrategien, konkurrencestrategien eller tålt ophold, hvis man vil forsøge at bekæmpe sin skvalderkål

maj Af Mette Østergaard indland@k.dk

Der er ikke noget mere effektivt end skvalderkål som grønt bunddække i maj-juni. Det er en flerårig urt, der sender underjordiske udløbere af ted ud i alle verdenshjørner og op fra disse udløbere dukker nye kraftfulde planter. Skvalderkål kan sætte skub i følelserne og måske sætte det gode naboskab på spil! Det gælder om at være enige om skvalderkålsstrategien hen over hækkene. I Benny Andersens og Poul Dissings vidunderlige ”Skvalderkål Blues” fra 1984 oprulles skismaet, når der ikke er fælles fodslag over hækken. Vers 1, 3 og 4:

At dyrke blomkål og kartofler var et af mine store mål og et bed med persille det smager godt til stegte ål men i min lillebitte have gror der udelukkende skvalderkål. Jeg sprøjter ikke med gift farer ikke frem med brand og bål jeg vil ha fred i min have så nu dyrker jeg kun skvalderkål. Med et par kolde snapse til kan den spises til de stegte ål – skål! Men når min nabo ser min have så udstøder han et skrål At drøfte havebrug med ham kræver nerver af rustfrit stål Næst efter mig er det værste han ved nemlig skvalderkål!

0 Staudebed, hvor bregner, hosta og påskeliljer lever i harmoni med skvalderkålen. – Begge fotos: Mette Østergaard.

der kan komme sol til de planter, der hører til i bedet. Arbejdet vil de fleste finde kedeligt, men med den stærke interesse for naturens spisekammer, herunder skvalderkål, er der nye muligheder. Få en aftale med den lokale gourmetrestaurant om levering af smukke skvalderkålsblade til en god kilopris, det vil styrke arbejdsglæden!

Jeg iler med lidt vejledning om tre forskellige skvalderkålsstrategier. Alle med det sigte at være nabovenlige, miljørigtige og ikke vildt anstrengende. Den nemmeste og sjoveste er den første.

Hvorom alting er, skvalderkålen vil inden længe stå med de smukkeste, kniplingsagtige blomster, hvide og yndefulde. Skal der være fest i juni, er de selvskrevne i buketter, alene af den grund er det værd at frede bare et lille stykke!

1. Kaninstrategien For børnefamilier med kaniner ligger skvalderkålsstrategien lige for. Hegn skvalderkålsbedet ind, og slip kaninen løs i bedet. Kaniner elsker skvalderkål, det er sikkert og vist! Tilsyneladende er de ikke vilde med stauder i samme grad, i hvert fald ikke bregner og heller ikke løgvækster. Der er dog brug for yderligere undersøgelser, før noget sikkert om den sag kan fastslås. Kaninstrategien er samtidig en kærkommen håndsrækning til de mange kælekaniner, der på denne måde kan slippe ud af kaninburets trange forhold. En rask dreng eller pige kan snildt lave sig en sommerforretning med flytbare kaniner og indhegning til udlejning blandt nabolagets udskældte skvalderkålsbede.

2. Konkurrencestrategien Denne handler om at slutte fred med skvalderkålen, samtidig med at man ikke accepterer skvalderkå-

Gøremål uge 21 og 22 0 Hos familien Hemmingsen ved Roskilde har kaninen ryddet stykket for skvalderkål og sørger for, at ukrudtet holder sig uden for hegnet.

len som enehersker. Scenariet er for eksempel det elskede staudebed, hvor der for år tilbage blev plantet alle familiens yndlingsstauder. Nu breder skvalderkålen sig vidt og bredt, kun enkelte af de oprindelige stauder har klaret konkurrencen. Netop heri ligger strategien gemt! Plant konkurrencestærke stauder ind i bedet, som ikke bukker under for skvalderkålen. Jeg besøgte sidste sommer et sådant gammelt skvalderkåls-staudebed, og her trivedes flotte høje bregner og hosta foruden pæon, lupin, løvefod, akeleje og påskelilje i harmoni med

skvalderkålen. Vil du give den kamp til stregen, så plant stauder, der er lige så aggressive som den selv. Det gælder for eksempel jødekirsebær, gyldenris, prikbladet fredløs, lægekvæsurt, lægealant og stor tusindstråle. Det eneste, du skal sørge for, er, at de ikke alle vandrer videre til andre bede eller ind hos naboen! Løsningen her er græsslåmaskinen. Skvalderkål og ligesindede tåler ikke vedvarende nedklipning. Kør en ugentlig runde med slåmaskinen, og få en sti bag om staudebedet langs med hækken. Så er der

styr på tropperne. I hvert fald hvis den klippede sti er tilstrækkelig bred!

3. Tålt ophold Stenbedet med skønne stenbedsplanter, roser og et hav af andre skønne vækster er blevet invaderet af skvalderkål. Her er kun én udvej: Hiv skvalderkålsbladene væk, efterhånden som de dukker frem på de steder, hvor de fører sig voldsomt frem. Roden er ikke umagen værd at gå efter, det er en umulig opgave. Fjern tilstrækkeligt mange blade, så

33Vand det nyspirede, nysåede, nyplantede – og frugttræer på svage grundstammer. 33Tjek pæretræerne. Sidder der pærer, der er særligt store og runde, så pil frugten af! Tjek frugten, der er sikkert pæregalmyg indeni. 33Hold øje med lusene i varme perioder, hvor de formerer sig med lynets hast. Pluk hårdt angrebne skud af, og spul planten med vandslangen dagligt. 33Plant sommerblomster i krukkerne, og gør klar til agurker i drivhuset. 33Alt kan sås i haven nu. Det gælder også de varmekrævende majs, bønner, squash, drueagurker, græskar og asier.


Pia Amdi

80x100 cm

Dariusz Zielinski

32x42 cm

Kirsten Murhart

60x70 cm

Påskeudstilling - Danmarks største udstilling

Elonn Agerup

130x130 cm

Per Flemming

50x60 cm

Connie Østergaard

100x100 cm

20% rabat på alt i marts

Ute Herrmann

80x60 cm

International kunstcenter på over 830 m2 og 1000 m2 lager

Lise Mosegaard

70x70 cm

80 anerkendte kunstnere fra ind- og udland

Erik Langkjær

80x60 cm

25 store kunstværker er stærkt nedsat hver dag i påsken

Mød 50 kunstnere i påsken Gratis gavekort til en værdi af kr. 1000,- til alle besøgende Vind et stort kunstværk af Lars Kristian Hansen

Midtjyllands Kunst Center Fasanvej 2 · 8654 Bryrup · Tlf.: 7575 7771 · www.habsoe.dk · E-mail: habsoe@habsoe.dk · Åbent alle ugens dage: 11.00 - 17.00


12 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Spindemider hader bønner Spindemider kan gøre livet surt i drivhuset. Men en læser har fundet mirakelkuren

maj/juni/juli Af Mette Østergaard indland@k.dk

”Jeg har et godt råd, du måske kunne give videre, for det fungerer helt perfekt,” skrev en af avisens læsere, Anna Birthe Bach, til mig. Det gør jeg gerne, for rådet lyder ganske enkelt forjættende godt! Det handler om spindemider, disse især for agurker og andre varmeelskende planter så forbistrede skadedyr. De kommer umærkeligt snigende, uden at man bemærker det i sommerens begyndelse for så i juliaugust at sætte de angrebne planter totalt skakmat. I august er det næsten lige så sikkert som amen i kirken, at agurkeplantens blade taber den grønne farve og visner. Synderne sidder bag på bladene, de er bare ikke til at se med det blotte øje! Tag frimærkeluppen frem, sæt den for øjet og tjek agurkebladenes bagside, og du kan blive chokeret over, hvor mange spindemider, der myldrer rundt på bladene. Spindemider er en halv millimeter små mider. På hver side af kroppen har de en mørk plet, og de har otte ben ligesom edderkopper. De lever af den plantesaft, de suger af bladene. Hver enkelt mide kan lægge 200 æg, og fra æg til voksen mide går der 8-10 dage, så det regnestykke kan rasende hurtigt svulme til millioner af mider! Jo varmere vejr, des hurtigere går det. Spindemiderne overvintrer i en orangerød udgave, der kan klare vinterkulden. De finder gemmesteder på visne plantedele, bag sprosser og sprækker i drivhuset og er klar til næste forår igen.

Hvad er det så, Anna Birthe Bach har fundet på? Selv fortæller hun, at en økolog for mange år siden gav det råd, at hvis der blev sat bønner i bunden af plantekassen med agurker, ville der ikke komme spindemider i agurkerne! Lige siden 1998 har Anna Birthe Bach fulgt det råd. Hun dyrker agurkerne i en kapillærsæk i drivhuset. Omkring grundlovsdag plantes to agurkeplanter i sækken. Rundt om hver agurk sås på samme tid fire bønnefrø, almindelige grønne, lave bønner. I sækkens midterfelt sås seks bønner. Efter at denne samplantning er indført, har der ikke været spindemider i Anna Birthes agurker! Til gengæld har hun haft ekstra tidlige, aldeles dejlige bønner i drivhuset. Hvorfor bønner holder agurker fri af spindemider, har Anna Birthe Bach ikke nogen forklaring på, men at det fungerer, er faktum. Hos professionelle gartnere er spindemider i agurker også et velkendt

problem. Løsningen hos professionelle er biologisk bekæmpelse. Gartnerne udsætter rovmider i væksthusene, straks de første spindemider er opdaget. Rovmider er små som spindemider og lever udelukkende af spindemider. Biologisk bekæmpelse er også en mulighed i hobbydrivhuse og virker perfekt, blot man er opmærksom på de første angreb og straks derefter sætter rovmiderne ind.

I Sunds hos Ingrid og Jens Brahms har de gennem mange år haft held med en særlig fangstmetode for at undgå spindemider i agurkerne. De sætter dobbeltklæbende tape af den slags, man får hos tæppehandleren, omkring plantens stamme lige over jordoverfladen, straks agurken er plantet i drivhuset. Når spindemiderne kommer spadserende for at kravle op til agurkebladene går, de i limfælden. Flyve kan de ikke! Men desværre, fortæller Jens, virkede metoden ikke særlig godt sidste år! Spindemider benytter flere metoder for at komme frem. De kan for eksempel hægte sig på trøjeærmer, menneskehår og dyrepels. Når spindemider bliver utallige, danner de et rødt spind, deraf navnet spindemide. Spindet giver miderne nye muligheder for at slippe væk. Når spindet fanger et eller andet, der kommer forbi, kan miderne få et lift. Spindemider er et besværligt og dyrt bekendskab. Men tænk engang, hvis Anna Birthe Bachs metode med simple bønnefrø vil virke over det ganske land og ikke kun hos Anna Birthe! Jeg står på spring for at afprøve sagen i år, og mon ikke mange tænker ligeså? Dette kan blive græsrodsforskning af fineste slags. Viser det sig, at Kristeligt Dagblads læsere får succes med at holde agurkerne fri for spindemider her i 2013 med bønnemetoden, bliver det ganske enkelt breaking news.

0 Bønner under agurker holde spindemiderne væk i Anna Birthe Bachs drivhus. – Foto: A.B. Bach.

Gøremål i haven 33Overskud af tomater henkoges med løg, chili og hvidløg til vinterens pastasovs. 33Hold øje med blommerne. De tidlige Opal er høstet, nu gælder det Reine Claude og Victoria. 33Æblesorten ”Discovery” er måske høstklar. 33Hold bønnerne i gang, sørg for vanding, hvis det er tørt. 33Morbær, blåbær og sene hindbær har modne bær. Tjek dagligt og spis. 0 Så trist ser det ud, når der er utallige spindemider på bladenes bagside. – Foto: Mette Østergaard.


Yes, et nyt kradsetræ!

Du havde måske ikke lige forestillet dig, at dit nye stakit skulle agere neglerenser. Eller at dit staudebed skulle bruges til efterladenskaber. For ikke at tale om, at køleren på din nypolerede bil helt sikkert ikke var tiltænkt som kattesofa. Vi forstår godt, at det kan være generende. For ikke at sige voldsomt irriterende. Det vil vi gerne gøre noget ved.

Hos Kattens Værn arbejder vi hårdt for, at der bliver indført en kattelov. Obligatorisk mærkning af ejerkatte er blandt vores mærkesager. Når man anskaffer sig en kat, påtager man sig ansvaret for katten og dermed dens adfærd. Mange katteejere er sig deres ansvar bevidst. Nogle er ikke. Det er derfor, der er brug for en kattelov. Det er derfor, der er brug for os.

Vi har ambitiøse mål. Hjælp os med at nå dem.

Bliv medlem på www.kattens-vaern.dk

. 41 2 1 til st.

e. ’ d j e ’KV s-tak b ar en . sm s s e or tek + alm v d er øt St s me kron sm r 100 n e te

nd t kos e S e D


14 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

0 I forgrunden en bevinget kartoffel som fugleskræmsel. Avnbøgehækkene er klippet, og kvistene lægges ned mellem jordbærrækkerne og under bærrene. Umiddelbart ser det noget rodet ud, da alt er grønt i grønt, det ændrer sig imidlertid hurtigt. – Foto: Mette Østergaard.

Jordbær uden jord I juni rødmer de første jordbær i haven. Her er tip til at få bærrene til at modne hurtigere

juni af Mette Østergaard indland@k.dk

Til udstillingen Director’s Choice 7–9–13 har museumsdirektør Jens Erik Sørensen sammenstillet 100 værker fra ARoS’ samlinger til en personlig fortælling. Denne gang har intentionen ikke været at vise bravurstykkerne, men de mere skæve eller på andre måder spændende værker i samlingen.

16.3.13 - 7.9.13

Gartnerne kappes om at komme først med årets røde jordbær, og de har længe været i gang for at skynde på tidligheden. Allerede sidst på vinteren blev der lagt fiberdug eller sågar rejst høje plasttuneller over rækkerne. For avlerne er det i tidligheden, pengene ligger gemt! Alle danskere længes utålmodigt efter sommerens første danske jordbær, og vi betaler gerne ekstra i den situation. Jordbær fra egen have er i særklasse en delikatesse, og hvert eneste år smager de mindst lige så godt som året før! Vil du høste jordbær, som ikke er fulde af jord, skal der lægges dækkemateriale mellem rækkerne og ind under bærrene, men hvad skal der dækkes med? Halm vil de fleste sige, for det har man jo altid sagt, men hvem har lige en balle halm stående i skuret? Landmændene er ikke til megen hjælp mere, deres halm presses i bigballer så tunge, at kun maskiner kan håndtere dem. Rideskoler er mig bekendt det eneste sted, som stadig har brug for gammeldags halmballer, som hestepigerne kan håndtere.

I vores have har vi de sidste to år afprøvet en ny model for dækkemateriale mellem bærrækkerne, nemlig afklip fra avnbøgehække . Det virker fortræffeligt og har flere indlysende fordele og en overraskende sidegevinst – det sidste kommer jeg

tilbage til. De indlysende fordele er følgende: 1. Materialet er gratis, det er jo egen avl. 2. Du slipper for at tænke på, hvad du skal stille op med hækafklippet. 3. Du slipper for ukrudtsfrø og spildkorn fra halmen. 4. Du bliver nødt til at være tidligt på færde med den første hækklipning, da jorddækket skal være på plads inden høst. 5. Du bliver nødt til at klippe hækken igen i september, og på den måde bliver hækken kønnere. Overraskelsen er af en helt anden karakter. Da vi første gang afprøvede denne model for jorddækning, forekom det mig, at bærrene fik et voldsomt hastværk med at modne, straks afklippet var kommet på plads. Det samme oplevede jeg sidste år. Da hækafklippet blev udlagt, var jordbærrene endnu kun grønne, men to dage senere var der rødmende bær på næsten alle planter. Hækafklippet sætter gang i modningsprocessen, det er min teori, og trylleordet er ætylen. Ætylen er et plantehormon, som har betydning for modning af frugter. Bananer og æbler udvikler ætylen, mens de modner. Det er derfor, butikkerne ikke bør opbevare frugt og afskårne blomster i samme rum, for så holder blomsterne kun kort! Når et løvblad skades, udvikler bladet ætylen, og i hækafklip er der masser af skadede blade, så derfor rødmer jordbærrene i en fart! Om teorien holder vand, ved jeg ikke, men at jordbær-

rene er tilfredse med at hvile på avnbøgeblade, er ganske vist!

Husk at sætte en pind ved de jordbærplanter, der giver flest gode bær, hvis du vil lave nye jordbærplanter. Når høsten er forbi, kan det være glemt, hvilke planter der gav bedst. Tag udløbere fra de gode planter, sæt dem i potter et skyggefuldt sted, og de vil hurtigt danne rødder. Plant de nye jordbær ud i haven først i august måned, så kan de nå at få godt fat, mens der endnu er sommervarmt. Jordbærplanterne danner blomsterknopper allerede fra sidst i august, så det giver bonus at have store planter på det tidspunkt. Plant ikke jordbær ud efter tidlige kartofler, det kan give visnesyge i jordbærrene. Vil du beholde dine jordbærrækker efter høst, er det godt at skære planterne ned til omkring fem centimeters højde. Brug en hæksaks, eller kør over med plæneklipperen. Grav eller fræs blade og dækkemateriale ned mellem rækkerne, og det vil formulde og blive til næring for jordbærplanterne.

Gode jordbærsorter 33Tidlige sorter: ”Honeoye” og ”Sonata” 33Middel tidlige: ”Korona” og ”Polka” 33Sene sorter: ”Dania” og ”Florence”.


Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Tid til haven 15

Højsommer i haven

Ons-tor 19.30, fre 20, lør 15 og 20, søn 15 Bill. 33 25 50 75 og detnyteater.dk

Si ds te da g

I juli er sommerens storhed over os med smukke roser og duftende ærteblomster og mulighed for at plukke masser af farverige buketter til bordet

juli Af Mette Østergaard indland@k.dk

Det gror og gror derude i haven, ikke mindst når regnbygerne sørger for rigeligt med vand, og nattemperaturen er over de 10 grader! Det er rosernes tid. De éngangsblomstrende roser er mageløse først i juli, hvor de folder hele pragten ud i løbet af to-fire uger. De vælter frem over plankeværk og rosenbuer med duftende hilsener til dem, der kommer forbi. Rosenbuske springer frem fra ubemærketheden og bliver for en stund havens midtpunkt. Senere på sommeren er de éngangsblomstrende roser blot mere eller mindre grønne buske, og man kan savne, at de ikke sætter flere blomster, remonterer, som det hedder i fagsproget. Men det er netop heri, deres storhed består, de er overdådige i blomstringstiden og reserverede, stikkende, utilnærmelige resten af året. Derfor venter vi gerne og længes i 11 måneder for at se forvandligen ske igen! Vinteren har været hård ved roserne. Den sene nattefrost, der kom som barfrost uden snedække, fik mange roser ned med nakken. Der har været brug for total nedskæring af mange buske. I mine rosenbede er det gået hårdt ud over de rosenbuske, som står mest udsat for østenvinden. Heldigvis er buskene stiklingeformeret og ikke podede, så rødderne er deres egne. Det betyder, at når buskene skyder fra neden, er det den ægte rose, der kommer frem og ikke et skud fra en fremmed grundstamme, et vildskud.

De toårige fingerbøl, Digitalis purpurea, står rigtig godt mange steder i haver og skovagtige beplantninger. At den er toårig, betyder, at planten den første sommer efter såning bliver ved jordoverfladen, hvor den danner rosetter af grønne blade. Året efter skyder fingerbøl til vejrs med lange blomsterstængler. Humlebierne elsker dem, og det er så morsomt at se, hvordan bierne summer ind i det ene fingerbøl efter det andet for at hente blomsterstøv med hjem til familien. Når blomstringen slutter, er alle blomster uden tvivl blevet bestøvet og vil danne frøkapsler med frø til utallige nye fingerbøl. Når fingerbøl har blomstret dør den. Har du digitalis-frø liggende i skuffen, kan de sås i aprilmaj for eksempel på en række i køkkenhaven. Allerede i september er de

0 Ærteblomsten, Lathyrus odoratus, er en gammel sort med navnet ”Painted Lady”. Den dufter vidunderligt, og det har den gjort siden engang i 1700-tallet. – Foto: Mette Østergaard.

klar til udplantning på det sted, hvor man næste år ønsker at opleve den mageløse blomstring.

En af mine mange blomsterfavoritter er ærteblomster, Lathyrus odoratus. Odoratus betyder duftende, og det er præcis, hvad de er, de dufter skønt. I år har jeg været tidligt i gang med ærteblomsterne. De blev sat til forspiring inden døre midt i marts og skal plantes ud i havejorden i april. Det giver forhåbentlig de første blomster omkring sankthans. Ærteblomster er vidunderlige afskæringsblomster. Sidste år lykkedes det mig at få dem langstilkede, dvs med en stilklængde omkring 30 centimeter, og det gør dem meget anvendelige til buketter. Min teori er, at jo tidligere på året man sætter ærteblomsterne i gang, des længere blomsterstilke kan man få, inden for visse grænser forstås! Når blomstringen begynder, gælder det om at plukke duftende buketter næsten dagligt, så de ikke får mulighed for at sætte frøbælge. Begynder de først på det, holder de op med at blomstre. Hvert år er vejrliget en udfordring for havefolket. Ikke alle frøplanter kan som ærte-

blomster klare en maj måned med kølighed. Bønner, majs, græskar, squash og drueagurker fik det sidste år svært i den kølige forsommer. I mange haver stod de med gule, mistrøstige blade og bare ventede på mere varme i luften, dag som nat! Mange erfarede, at bønnerne spirede dårligt sidste år, og der blevet sået om flere gange. Det er nemlig sådan med bønner, at de helst skal sås, den dag hedebølgen kommer og med tillid til, at den bliver hængende en uges tid. Er bønnerne først kommet op og har fået de første store blade, så betyder det ikke så meget, at sommeren igen bliver til en kølig sommer. Selv er jeg gået helt over til altid at forspire bønner i potter i drivhuset og siden plante dem ud. Sommervejret er svigefuldt!

Gøremål i haven 33Giv aspargesbedet et lag kompost, nu hvor høsten er stoppet. 33Tjek for aspargesbiller. De er sorte med hvide felter eller orange med sort, og de spiser den grønne top.

21 .a pr il

Andrew Lloyd Webbers efterfølger til The Phantom Of The Opera ♥♥♥♥♥

★★★★★

Politiken

B.T.

OVERDÅDIGT

BETAGENDE

★★★★★

★★★★★

Berlingske

Fyens Stiftstidende

★★★★★

★★★★★

BEDRE END I LONDON BLÆST BAGOVER PRÆGTIG OPLEVELSE

IMPONERENDE

★★★★★★

★★★★★★

Børsen

KultuNaut.dk

BLÆNDENDE cphculture.dk

TRYLLEBUNDET

OVERVÆLDENDE

SPEKTAKULÆRT

Kristeligt Dagblad

out-and-about.dk

Information

Se og hør mere på detnyteater.dk


16 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

Skovløg, hvidløg og blomstrende kepaløg Mange løgplanter er dejlige at kigge på, og samtidig smager de skønt. I juli kan skovløg høstes i naturen

august af Mette Østergaard indland@k.dk

Det sker, at mand og kone ikke altid er enige om, hvad der skal prioriteres, når det gælder havens planter. Jeg var sidste sommer på havebesøg og kom tilfældigt til at rose de særegne løgblomster, som voksede i et bed mellem blade af liljekonval og blomstrende storkenæb. Det viste sig at være et kildent emne. Fruen i huset ville helst af med løgene, som bare var dukket op af sig selv, ikke så ud af noget særligt og spredte sig umådeligt villigt. Manden derimod syntes godt om løgene, de fyldte jo ikke noget særligt og var lidt sjove. ”Jamen,” sagde jeg, ”de smager jo godt!”. Det reddede mig fluks ud af den diskussion og viste sig at afgøre sagen. Jeg knækkede en løgstængel, delte ud af de små yngleløg, og alle prøvesmagte. ”Jamen,” sagde fruen, ”de smager jo dejligt!”, og havemanden fortsatte, ”og du elsker jo løg!”.

Historien handler om skovløg, der er vildtvoksende i Danmark. Den vokser i mange grøftekanter og altså ikke kun i skove. Den er ikke særlig velkendt og slet ikke dens gode egenskaber. Skovløg er 60-100 centimeter høj, hver plante har kun én stængel, der i juliaugust blomstrer med bittesmå, rødviolette blomster i en skærm øverst oppe. Det særlige er, at mellem blomsterstilkene sidder mængder af mørkebrune yngleløg, runde til aflange, fem-otte millimeter i diameter. De er fortræffelige til sildemadder og meget andet. Kaster man yngleløgene på jorden, og det sker helt af sig selv, hvis ingen griber ind, spirer de frem med blade allerede i efteråret og er klar næste sommer med blomster og nye yngleløg. Selvom skovløg flittigt formerer sig, bliver de aldrig besværligt ukrudt, de har ikke noget kraftigt rodnet og kan hives op uden anstrengelser. De fylder så at sige intet i bedet, da der på stænglen kun sidder smalle blade, som visner væk allerede i juli.

Navnet hentyder til, at hvidløgets blomsterstængel øverst oppe slanger sig, så blomsterhovedet længe nikker mod jorden. Når hvidløget, der vokser under jorden, er klar til høst, retter slangen sig op, og de hvide blade omkring blomsten sprækker. Blomsterhovedet åbenbarer, at der indeni er mange yngleløg og få blomster. Hvidløgets yngleløg kan bruges som skovløgets, de kan både spises og sættes i jorden til nye hvidløg.

Den særlige finesse at kunne danne yngleløg mellem blomsterne forekommer ret ofte i løgslægten. Hvidløg gør det også, det gælder bl.a. de såkaldte slangehvidløg.

I mange haver så jeg sidste sommer helt almindelige spiseløg, som blomstrede, men vitterligt burde lade være! Det gælder kepaløgene, de gule og rødløgene.

0 Skovløg i en grøftekant ved Roskilde. Skovløg blomstrer smukt gennem lang tid og har utallige, velsmagende yngleløg mellem blomsterstilkene. Det høje ukrudt omkring løget fungerer som støttepinde. – Begge fotos: Mette Østergaard.

Det er ikke godt, når kepaløg blomstrer, det betyder nemlig, at løget ved høst stort set kun består af en hård blomsterstængel. Og hvorfor finder de på at blomstre? Det sker aldrig, hvis løgene blive sået i haven, men den metode bruger de færreste. De fleste bruger den langt nemmere model at dyrke dem fra stikløg. Et lille stikløg sættes i jorden i april, og det vokser sig stort frem til høsten, der typisk sker sidst i juli. Når kepaløg finder på at blomstre, gør de kun, hvad der er naturligt for dem, nemlig at blomstre året efter de er sået, det andet leveår. De stikløg, der købes i foråret, er i deres andet leveår

0 Slangehvidløg slanger sig under opvæksten, men ved høsttid retter den hovedet op. Slangehvidløg har både rigtige hvidløg under jorden og yngleløg i blomsterskærmen under de hvide svøbblade med den lange, grønne tunge.

og burde blomstre, men stikløgsproducenten snyder løgene til at tro, at sommeren varer ved. Det sker ved at opbevare de små stikløg ved høj temperatur gennem hele vinteren. Godt udtænkt! Når det alligevel går galt af og til, og kepaløgene blom-

strer, beror det på et kiks i snyderiet. Løgene er i stand til at registrere såvel temperatur som antal timer med den rette temperatur. Måske bruger de regneark, hvem ved? Viser løgets registrering, at det har været tilstrækkeligt koldt og længe nok, som var

det vinter, begynder stikløget sin tilværelse i haven som et løg på andet år, hvad det jo rettelig også er! Derfor blomstrer det. Sker det, gælder det om at nyde synet af de kønne løgblomster og glæde sig over at kunne høste løgfrø i september.

Gøremål i haven 33Klip salvie og ridderspore tilbage efter blomstring, og de kan give et sensommerflor i september. 33Hold øje med agurkskimmel og/eller spindemider i drivhuset. Begge dele lever på blade af agurker og tager livet af planterne. 33Beskær sommerskuddene på æble- og pæretræer. 33Høst kepaløgene – de gule og røde løg – når halvdelen af løgtoppene er væltet. 33Læg et lag kompost eller græsafklip ud mellem grønsagsrækkerne, det gavner væksten. 33Høst alle latyrusblomsterne, så bliver planterne ved med at blomstre længe endnu.


Bornholm er mere end rundkirker og røgede sild:

KENDER DU BORNHOLMS SØDE HJØRNETAND? Ja, sådan kalder vi byen Svaneke. Det må være en af Danmarks smukkeste - og sødeste - byer! Der er lokal produktion af vingummi, karameller, bolcher, is og chokolade. Og så er der Svaneke Øl. Det skal også prøves! Og vidste du, at Svaneke er på Unesco liste over bevaringsværdige byer? Men den er også virkelig fin! Og kender du historien om Leonora Christina? Du ved, hende, der sad fængslet på Hammerhus? Vores nye hurtigfærge er opkaldt efter hende. Wow, det går hurtigt! 1 time og 20 min. med færgen, og så er man her. I skulle virkelig tage og besøge os…

Ja - sku’ vi ikke!

Pris i skolesommerferien fra

1.749,-

2.870,-

6.283,-

Inkl. færge t/r

Bagagetransport kan bestilles

Inkl. færge t/r

pr. pers. v/2 pers.

SENIOR-TOUR MED OPLEVELSER

(PS10)

1 uge i moderne campinghytte med bad, toilet og TV ved Balka Strand, klippekort til oplevelser, inkl. gratis entré til Bornholms Middelaldercenter, gratis entré til Hammerhusudstillingen, op til 10 oplevelser/udflugter, færge Ystad-Rønne t/r i egen bil, indbo- og afbestillingsforsikring.

Su pe rgodt tilbu d

Gælder for max. 2 pers., hvoraf min. én er fyldt 65 år. Ank. man el. tors 3/6-20/6 & 22 -26/8.

pr. pers. v/2 pers.

CYKEL-TOUR

(ACP1)

2 nætter på hyggeligt hotel i Hasle, 2 nætter på charmerende pensionat i Allinge, 3 nætter på hyggeligt hotel i Snogebæk, 7 x morgenmad, færge Ystad-Rønne t/r med egne cykler, cykelguidebog inkl. kort.

Flere cyke lferie r på nettet Prisen gælder for ankomst 1/5-27/6 & 15/8-8/9. Ved ank. 7/7-29/7, PRIS 3.095,- pr. pers. v/2 pers.

4.298,-

Halvpension kun 444 kr.

Inkl. færgebillet

HOTEL MED HJEMLIG HYGGE

(PMH2)

4 nætter på delt dobbeltværelse på hyggelig hotelpension med dejlig terrasse, havestue og restaurant med havudsigt, godt beliggende ved Havnen i Hasle, 4 x morgenmad, færge Ystad-Rønne t/r i egen bil.

Godt og bill igt!! Gælder ank. søndag eller torsdag. Tillæg i perioden 7/7-11/8 kr. 390 pr. pers.

i alt for max. 5 pers.

GUDHJEM MED HAVUDSIGT

BØRNEVENLIG SOMMERFERIE

(FFL7)

1 uge i ferielejl. med swimmingpool, gratis entré til Bornholms Middel-aldercenter og til Hammershusudstillingen, gratis adgang til op til 10 oplevelser, f.eks. familieskattejagt på Hammerhus og kærretur, færge Ystad-Rønne t/r i egen bil, indbo- og afbestillingsforsikring.

Med pool & oplevelser

1.699,-

pr. pers. v/2 pers.

i alt for max. 4 pers.

(FMF1)

4 nætter i feriehus med havudsigt, terrasse og to soveværelser, overdådig fiskebuffet på røgeri, færge Ystad-Rønne t/r i egen bil, indboog afbestillingsforsikring. Velegnet til familie eller 2 par, der rejser sammen.

Skøn be ligge nh ed Gælder ank. søndag og torsdag indtil 2/6 & 25/8-17/10 2013. Ank. mulig 16-23/6 & 11-22/8 mod tillæg.

Ankomst søndag eller mandag, 1/6-26/8. Ved rejse i uge 28-31, PRIS 6.899 i alt for max. 4 pers.

Vi har åbent denne weekend kl. 10-16. Ring nu!

Scan koden og læs mere om disse – og mange flere – klippegode tilbud her:

Born h ol ms største u d va lg! n u www.bornholmtours.dk tlf. 5649 3200

Bestil din ferie på

eller


18 Tid til haven

Kristeligt Dagblad Lørdag 30. marts 2013

0 Ærteblomster/latyrus i selskab med limefarvet løvefod og en himmelblå dusksalvie. – Foto: Mette Østergaard.

”Det er hver gang, som malede man et blomstermalerir” Når haven bugner med georginer, dusksalvie, løvemund og mange andre gode blomster til buketter

juli/august af Mette Østergaard indland@k.dk

”Jeg synes, at Blomster i sig selv er et af Tilværelsens Mirakler, og at det i enhver Form er herligt at give sig af med dem, men De ved nok, at det er min særlige Passion at sætte dem i Vand. Det er hver Gang, som malede man et Blomstermaleri,” sådan skrev Karen Blixen i 1953 i et brev til en god ven, og det kan man læse i bogen ”Karen Blixens Blomster” fra 1992. Glæden over blomstermiraklerne og den særlige passion at sætte blomster i vand er heldigvis stadig vældig udbredt og går forhåbentlig aldrig af mode. Midt om sommeren er det nemt at være passioneret. Det bugner med blomster alle vegne, ikke mindst i haverne. Der kan males utallige billeder, og blomster gror i alle regnbuens farver.

Begynd fra morgenstunden. Blomster skal plukkes, mens de endnu er dugfriske og saftspændte. Nogle sværger til at gå barfodet i det dugvåde græs, når der plukkes blomster. Selv foretrækker jeg at hoppe i et par træsko for at slippe for stikkende tidselblade i græsplænen! Tag en spand med på plukkerunden, og sæt straks blomsterne i vand. Tag dig god tid, der er altid blomster, der lige skal nippes og beskæres undervejs på ruten, og det er ren terapi at forskønne blomsterfloret fra den årle morgenstund. De høje sommerriddersporer får hurtigt brug for en tur med saksen. Det gælder om at fjerne blomster, der går i frø, så de unge sideskud med blomsterknopper kan få ekstra energi til væksten. I latyrusbedet er det samme melodi, de afblomstrede med ærtebælge fjernes, og de smukkeste blomster skæres til vasen. Georginerne kræver sær-

lig omsorg. Halvvisne georginer er ikke værd at se på. Klip dem væk, inden blomsterne drysser og ødelægger planternes grønne blade.

En helt anderledes nem sommerblomst er dusksalvie, Salvia viridis. Den skal bare sås i haven en enkelt gang, hvorefter den sår sig selv. Det nemme har nu slet ikke med såningen at gøre, men med pasningen. Dusksalvien er nem, fordi den bliver ved at blomstre, uanset om man plukker den eller lader være. Salvien bliver ved at være pæn til omkring november, medmindre vinteren ankommer før! Planten blomstrer på en særlig måde; det vil sige, den blomstrer helt normalt, men blomsterne er så små, at ingen vil lægge mærke til dusksalvien, medmindre den havde fundet på det særlige trick med ”dusken”. I toppen af planten dukker smukt farvede højblade frem,

som i den grad gør opmærksom på planten. Højbladene er vidunderlige som staffage i buketter.

Når de afskårne blomster er klar i spanden, så stil den i skygge og læ, indtil buketterne skal bindes. På den måde giver man blomsterne de bedste betingelser for et godt vaseliv. Buketters holdbarhed er ikke lang i sommervarmen, men en uge vil være perfekt. Står blomsterne i en varm stue døgnet rundt, afkorter det levetiden. Sæt altid blomsterne i en ren vase, og forny vasevandet flere gange i ugens løb. Før buketten bindes, skal blomsterstænglerne renses for blade på det stykke af stænglen, som kommer under vand. Sidder der blade under vand, vil de hurtigt rådne og give råddent vand. De fleste blomsterstængler kan renses for blade blot ved at lukke hånden omkring stænglen og trække nedad. Det sker dog,

at stænglen knækker under den øvelse, og så må man i stedet klippe eller dreje bladene af. Når alle blomster er klargjort, kan maleriet begynde. Buketter, som kun indeholder én slags blomster, bliver altid fine, men aldrig overrumplende skønne. Kreativiteten udfordres, når mange forskellige blomsterformer og farver sættes sammen. Som

et maleri, der kan overmales igen og igen, kan sommerbuketten snildt skilles ad og bygges op igen med nye variationer! Besøger man Karen Blixen Museet på Rungstedlund, er Blixens særlige kærlighed til blomsterne holdt i hævd. Året rundt er der mageløse buketter på Farahs kiste og andre gode steder i stuerne, næsten som havde forfatteren selv været i sving.

Gøremål i haven 33Hold øje med spindemider på drivhusagurkerne. Er de på færde, ses bittesmå, lyse prikker på bladene. Miderne suger fra bagsiden. Spul med vand på bladenes underside hver dag, eller køb rovmider og slip dem løs i drivhuset. 33Hold øje med lus i georginer og sommerblomster generelt. Klip de værst angrebne skudspidser af. 33Hold øje med kirtelkortstråle, et ukrudt, der blomstrer nu, med bittesmå, margeritlignende blomster, som siden får tusindvis af frø. 33Pluk bær i haven. De sidste solbær og ribs plukkes, og sommerhindbærrene synger på sidste vers. Imens modner blåbærrene. 33Så dild og salat i haven for sidste gang i år.


Danmarks største whiskyevent

13. april hele dagen fra kl. 09.00 til 19.00

messe c, freDericia Oplev Mere end 600 varianter af whisky, rOM & øl, hvOraf Mange kan sMages gratis fOrskellige Masterclasses Besøg fra destillerierne eksklusiv whiskylOunge/ Bar


Kristelig Påske 13

DANmARKS BILLIGSTE

"Bondehusvindue"

Vinduer - Døre - Trapper - Gratis opmåling

Se det hele på vinduespladsen.dk 89x99 cm. SUpER LAVENERGI, hVIDmALET,

DVV cERTIfIcERET

Kr.

4003

4040

4088

4058

4136

1600,-

2236

2025

2199

Fra Fabrik tilsluttet

6009

2195

2020

ViNDuer OG DØre i FYrretrÆ,MaHOGNi, Plast OG trÆ/alu

2210

2232

2164

2227

2225

2224

3010

3406

bestil Gratis OPMÅliNG: ViNDuesPlaDseN.Dk

3390

3388

3149

3372

OGsÅ iNDVeNDiGe DØre

Lavenergir med varm uder k 498 kr. pr. an2 t: m incl. moms

226

224

211 2740 SKOVLUNDE Skovlunde Byvej 94

8230 ÅByhøJ Klamsagervej 27-29

217 6100 hADERSLEV NIels Bohrs Vej 5

219

TELEFON 4676 9100

Tid til Haven  

Havetillæg til Kristeligt Dagblad