Page 1

BøgerEfterår 2013 TILLÆG TIL KRISTELIGT DAGBLAD LØRDAG 2. NOVEMBER 2013

F oto : C æ c i l i i e P h i l i pa V i b e P e d e r s e n

Godhed og ondskab kan gradbøjes Historier om Besættelsen handler stadig om helte og skurke – og ikke om tilstanden imellem. Men godhed og ondskab kan altid gradbøjes, mener succesforfatteren Christian Mørk, der er aktuel med en roman om en værnemager, der solgte legetøj til nazisterne.

Skildringer af hverdagen vinder mange læsere – og Nobelpriser

side 8

Krimiforfatter: Jeg underholder Den succesfulde norske krimiforfatter Jo Nesbø afviser, at han skulle være en samfundskritisk forfatter. ”Jeg underholder. Jeg skriver ikke om politik og heller ikke om mord og kriminalitet som sådan. Jeg skriver først og fremmest om mennesker,” siger han i et interview.

Læs om Ida Jessens (billedet) og Alice Munros præcise prosa på siderne 4 og 21

side 14

Stærk med mange ar på sjælen Edward Rutherfurd har personlige aktier i de byer, han skriver om – denne gang er turen kommet til Paris. Byen er en stærk ældre kvinde med mange ar på sjælen, siger den engelske succesforfatter, der er aktuel på BogForum.

side 38

60 år med den lille Pixi-bog Der er udkommet 891 forskellige Pixi-bøger og solgt over 52 millioner Pixi-bøger i Danmark. Pixi-bogen er udkommet i en lang række lande. Danmarks største Pixi-samling er på Fyn og ejes af Kate Arndal, der har samtlige 891 unikke bøger. I år er det 60 år siden, at Per Carlsen udgav sin første Pixi-bog.

siDe 46

UDGIV DINE EGNE BØGER

Vi trykker også gerne bøger i større oplag, eksempler: Bog 17*22, 60 sider s/h, farveomslag, oplag 500 stk., pris 14.900 kr. Bog 13*20, 104 sider s/h, farveomslag, oplag 1.000 stk., pris 21.900 kr.

BOG 80 SIDER 25 EKS. I ALT 4.985 KR. BOG 160 SIDER 50 EKS. I ALT 6.917 KR. BOG 200 SIDER 100 EKS. I ALT 9.881 KR. BOG 300 SIDER 200 EKS. I ALT 19.200 KR. (Format 13*20 cm, s/h m. farveomslag)

Også e-bøger

Salg og distribution til boghandlere, biblioteker osv.

Forlaget Underskoven ApS ● tel. 33 15 05 15 ● forlaget@underskoven.dk ● www.underskoven.dk ● Store Kirkestræde 1 ● 1073 København K


2 BøgerEfterår 2013

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

En sæson i Yahya Hassans og Søren Kierkegaards tegn Den store folkelige interesse for digte og filosofi varsler godt for fremtiden

kommentar AF MICHAEL BACH HENRIKSEN kulturredaktør bach@k.dk

Ved bogsæsonens begyndelse skrev vi om de mange nye og kommende titler fra forlagene. Vi interviewede litterær agent Lars Ringhof, der mindede om, at det tit er svært at spå om den kommende bogsæson og dens tendenser og udvikling. Der viser sig ofte noget helt uforudsigeligt, der sætter dagsordenen. Det må man sige er sket dette efterår. Med udgivelsen af Yahya Hassans debutdigte fik Danmark en vaskeægte litterær helt, hvis bog nu er trykt i

over 20.000 eksemplarer. Uhørt for en digtsamling. Bogsæsonen 2013 vil altid blive husket som året, hvor Hassan brød igennem. Vi skal tilbage til Vita Andersens knækprosa eller Per Højholts Gitte-monologer for at finde lignende eksempler på, at den ellers noget oversete lyrikgenre er på alles læber. Med digtsamlingen, der bærer digterens navn som titel, bliver en dør sparket ind til et ellers lukket miljø blandt indvandrere og deres efterkommere. Religionskritik og selveksponering a la Knausgaard blandes i digte, der karakteristisk er skrevet med versaler, som gamle Broby-Johansen også gjorde. Samtlige anmeldere var enige om digtenes litterære

Quiz om bøger 33Alle svar på spørgsmålene kan findes i dette tillæg. Skriv de rigtige svar ned og send dem til: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K. Mærk kuverten ”BogQuiz”. Svarene kan også sendes pr. mail. Adressen er: konkurrence@k.dk. Svarene skal være Kristeligt Dagblad i hænde senest fredag den 8. november klokken 13. Vindernes navne vil blive offentliggjort i avisen lørdag den 9. november.

kvaliteter. Yahya Hassan udøver altså ikke alene religionskritik af islam og et intenst faderopgør. Han skriver også god litteratur vurderet på æstetiske og ikke etiske og religiøse præmisser, for nu at inddrage stadieteorien fra Søren Kierkegaard, som er den anden forfatter, der har sat sig massivt på bogsæsonen i år.

WW Det er stadig i kunstens verden, at de store opdagelser om mennesket og undertiden samfundsforandrende bevægelser sker.

Senere på måneden kommer vi til Kierkegaards dødsdag, og så er den store fejring af nationalfilosoffen officielt slut. Men så er der også kommet et væld af bøger om ham, vi har bevidnet færdiggørelsen af den monumentale udgivelse af hans samlede værker, og foredragsholdere over hele landet har mødt tusinder af teologi- og filosofiinteres-

serede borgere og belyst alle tænkelige vinkler af den geniale dansker og hans tænkning. Jovist lever vi med traditionstab og en ny generation af skoleelever, hvis historiske viden om andet end den allernærmeste fortid undertiden er lidt hullet. Men den store folkelige interesse for at lære nyt om Søren Kierkegaard og lade sig blæse omkuld af Yahya Hassans digte er ikke desto mindre sundhedstegn og vidner om en stærk stilling for litteraturen i disse år. Det er stadig i kunstens verden, at de store opdagelser om mennesket og undertiden samfundsforandrende bevægelser sker. Her i tillægget skriver vi om den igangværende efterårssæson, der kulminerer med

den årlige bogmesse i Bella Center. Ud over Hassan og Kierkegaard har året været præget af stærke realistiske skildringer af det såkaldt almindelige liv blandt mennesker. Et felt, som Ida Jessen og årets nobelpristager, Alice Munro, er mestre til at indkapsle. Det skriver vi mere om på siderne 4, 12 og 21. I hele tillægget samler vi anmeldelser, interview, portrætter og tendensartikler, der tidligere har været bragt i avisen, men her sættes ind i en ny sammenhæng. Håbet er at skabe overblik over efterårets bogsæson og komme med anbefalinger til læsning. God fornøjelse med ”BøgerEfterår 2013” og den kommende vintertids horisontudvidende læsning.

Quiz om bøger 331. Hvornår udkom Broby-Johansens digtsamling ”BLOD”?

336. Hvem har udsmykket Østerhåb Kirke?

3311. Hvad hedder Tom Buk-Swientys første bog om 1864?

332. Hvad hedder Christian Mørks mor?

337. Hvor mange år fylder Pixi-bogen?

3312. Hvilken avis er Marcus Rubin Mellemøst-korrespondent for?

333. Hvad hedder Johannes Anyurus aktuelle roman på dansk?

338. Hvilken forfatter skrev om livet på bredden af Walden Pond?

3313. Hvilke tre ord står ved indgangen til Auschwitz?

Præmier 33Vi trækker lod blandt alle indsendte besvarelser. De tre første vinder en oplevelsesgave fra Bellevue Hotelophold til en værdi af 999 kroner. Oplevelsesgaven indeholder en overnatning inklusive morgenmad og en middag for to personer. Vælg frit mellem mere end 100 skønne hoteller i Danmark, Tyskland, Sverige eller Østrig. De mange valgmuligheder er beskrevet i den flotte bog, der følger med gavekortet. 33Derefter trækker vi fem vindere, der hver får tilsendt et eksemplar af bogen ”Den sidste nadver” til en værdi af 300 kroner. I ”Den sidste nadver” fortæller journalist for Weekendavisen Klaus Wivel historien om vor tids paria, de kristne i den arabiske verden. Her betyder tiltagende islamisme, gamle stridigheder, religiøse uenigheder, territoriale konflikter og stædig mistro, at hundredtusindvis af mennesker over de seneste årtier er blevet underkuet, chikaneret, forfulgt og fordrevet. ”Den sidste nadver” er deres historie.

Udgivet af Kristeligt Dagblad A/S, Vimmelskaftet 47, 1161 Kbh. K. Ansvarshavende chefredaktør: Erik Bjerager Redaktion: Michael Bach Henriksen Layout: Mie Petersen Tryk: Dagbladet i Ringsted

334. Hvor mange kvinder ialt har modtaget Nobels litteraturpris?

339. Hvad hedder Fredrik Sjöbergs aktuelle bog på dansk?

3314. Hvilket universitet er Sofie Lene Bak ansat ved?

335. Hvilket forlag udgiver bogen ”Min kære læser”?

3310. I hvilken by foregår romanen ”Sult”?

3315. Hvilket år udkom Alice Munros første bog?


ulebøger

og gode gaveR i juletiden

nanok og Juleevangeliet Længsel efter engel

JuLekALenDer for vokSne

af Kirsten Jørgensen

24 lyriske tekster med udgangspunkt i de bibelske tekster. De handler også om moderne kvindeliv – længsel, begær, skuffelse, latter. Alt det, der tit kondenseres netop i julemåneden. Med billeder af Søren Lose. 80 sider • 198,- • Aros

af Manu Sareen

Legenden om juleroserne

decemberrefleksioner

Den 10. i rækken af fine julefortællinger. Denne gang fortæller Manu Sareen om en 2. klasse, der skal spille det klassiske krybbespil. Men Sareen giver den et lille twist… otto Dickmeiss har illustreret.

af Selma Lagerlöf

af Jens Rosendal

en lille perle med refleksioner til hver dag i julemåneden. en mulighed for at skabe et øjebliks eftertanke, hvor mange er ved at kvæles i frosne æbleskiver fra Bilka og lunken gløgg fra karton.

rigt illustreret nyoversættelse af Selma Lagerlöfs klassiske fortælling om juleroserne fra Göingeskoven med smukke illustrationer af kunstneren esben Hanefelt kristensen.

16 sider • 32,- • Unitas

40 sider • 129,- • Unitas

56 sider • 90,- • Alfa

Besøg os På stand C3-006

Flere nye titler fra RPC.dk 18,9

ROWAN WILLIAMS

Dostojevskij SPROG, TRO OG FIKTION

Terrorisme, overgreb mod børn, fraværende fædre, familiens opløsning, sekulariseringen og seksualiseringen af kulturen, kulturernes sammenstød og den nationale identitets væsen – så mange af de bekymringer, som vi ser som typiske for det tidlige 21. århundrede, er mere eller mindre allestedsnærværende i Dostojevskijs værker, i hans breve, hans journalistik og først og fremmest hans prosa. Den verden, vi tager i besiddelse som læsere af hans romaner, er en verden, hvor spørgsmålet om, hvad mennesker skylder hinanden – det spørgsmål, som står bag alle disse grundlæggende moderne problemstillinger – efterlades smerteligt og chokerende åbent, og hvor det virker, som om der ikke er et oplagt ståsted, hvorfra vi kan konstruere et tydeligt moralsk landskab.

Dostojevskij SPROG, TRO OG FIKTION

Dostojevskij

Min kære læser

Det første ord

25/10/13 10.53

48 sider • 80,-

290 sider • 349,-

Danske tidsånder 1940-2010

562 sider • 399,-

nye prædikener

Gud, mennesker og dyr i Bibelen

136 sider • 189,-

171 sider • 199,-

Genkaldelse

220 sider • 249,-

236 sider • 229,Jakob Brønnum

Mod til at tro

alfa_cykelrytter_omsl_repro.indd 2-6

310 sider • 299,-

ALFA

ALFA

Aage Hoffmann

Cykelrytter mellem Gud og Djævel

engagementets poetik

ALFA

231 sider • 249,-

33 24 92 50

Cykelrytter mellem Gud og Djævel 344 sider • 268,-

Vi kan aldrig præcist vide, hvilke livsspørgsmål, der var de vigtigste for de mennesker, der nedskrev det budskab, Jesus bragte. Det er muligt at finde ud af nogenlunde, hvordan mennesker i antikken formulerede deres eksistentielle spørgsmål. Men hvad de selv lagde i dem, kan man ikke nå ind til. Er det så vigtigt? Det er helt og holdent bestemmende for, hvordan de skriver det ned, de kan huske som det, Jesus sagde. Hvis vi ikke ved, hvilke spørgsmål evangeliet svarer på for dem, der har skrevet det ned, kan vi ikke nærme os et billede af, hvilke spørgsmål det kunne svare på for os i dag. Man har i mange generationer løst problemet ved at sige, at Bibelen var Guds ord. I en situation, hvor alle er enige om, at Gud eksisterer, er det sikkert en udmærket idé. Men den går altså ikke i dag. Så hvis vi vil se ind i hovedet på de mennesker, der har skrevet budskabet ned, må vi undersøge – ikke blot, hvad de skriver, men – hvad de tager for givet, når de skriver. Derefter kan vi måske komme frem til nogle generelle træk ved at være menneske …

Kristus som antihelt 9 788771 150889

ALFA

alfa_kristus_som_antihelt_omsl_repro?.indd All Pages

Kristus som antihelt

Forord af sen

Erik Clau

mellem Gud og Djævel

Aage Hoffmann er født i 1945. Cand. pæd. og Ph.d. på afhandlingen Dansk arbejderidrætskultur ca. 1880-1945 – med særlig vægt på atletik og cykelsport. Forfatteren er en habil amatørcykelrytter og en flittig artikelskribent og avisdebattør. Hoffmann har blandt andet udgivet en lærebogsserie til folkeskolens mellemtrin i historie hos Forlaget Flachs om Danmark lige fra Englandskrigene og til Danmark besættes.

Med hjælp af bl.a. Auster, Camus og Kierkegaard formulerer Kristus som antihelt en række af de spørgsmål, der stilles til livet i dag. Jakob Brønnum undersøger hvilke mekanismer, der var på færde, da kristendommens grundlægger i hundredvis af år blev brugt som en helteskikkelse, til støtte for en undertrykkende samfundsmagt og dens erobringskrige. Og viser, hvordan Kristusskikkelsen altid må stå i bunden af en magtpyramide og ikke på toppen af den, for at vi kan forstå det evangeliske budskab. Gennem læsningen af Jesus-teksterne i Bibelen løfter bogen budskabet ud af sin traditionelle sammenhæng, så det kan læses på det moderne menneskes egne præmisser. Undervejs ser vi, hvorfor de kristne måtte sige, at Jesus var jomfrufødt. Vi møder en tolkning af korsfæstelsen, der ikke rummer en forfængelig guds krav om underkastelse. Og påstanden om Kristi opstandelse viser sig at rumme et bud på, hvordan tiden og evigheden kunne hænge sammen.

I Danmark har tanken om en interessekonflikt mellem sport og religion indtil nu været næsten fraværende. Det samme gælder ideen om, at de to kulturområder trækker på de samme dannelsesidealer, når det drejer sig om ungdommens opdragelse. Cykelsport set i et religiøst perspektiv er imidlertid et tema, samfundsvidenskaben er begyndt at rette blikket imod. På begrebsplanet er det ikke svært at finde sammenhænge. Ord som askese, lidelse, skyld, straf og frelse finder vi Jakob brønnuM er født i 1959. Han er redaktør af Præstebåde i (cykel)sporten og i den religiøse verforeningens Blad og ordineret teolog. Jakob Brønnum har skrevet den. Askese i forskellige fortolkninger er foromkring 20 bøger, fordelt på noveller, romaner og digtsamlinger mentlig det begreb, som tydeligst – i hvert samt faglitteratur. Senest Verden ifølge U2 (ALFA 2012). Hans forfald på det filosofiske plan – gør det muligt fatterskab har tidligere fået støtte fra bl.a. Statens Kunstfond. at bygge bro mellem sport og religion. Også skyldbegrebet er centralt, fordi det giver mening at betragte det både i et religiøst og i et etisk perspektiv. Betragter rytteren således skylden – hvis han eksempelvis ikke lever op til egne såvel som andres forventninger – som et religiøst anliggende fremfor et etisk? Hvis det er tilfældet, er der grund til at kigge nærmere på hele den måde, cykelrytteren har indrettet sit liv på – herunder anvendelse af doping – med henblik på at optimere sin ydeevne.

Cykelrytter

Forfatteren drager paralleller til det religiøse univers og bringer en læsning af de store rytteres tilværelse og forhold til askese, doping, træning og livstolkning. Hoffmann trækker på den nyeste forskning, på eget levet liv og bringer en række interviews med rytterne selv.

’’

Jakob Brønnum

Aage Hoffmann

Den dedikerede sportsmand og munken har slet ikke så få fællestræk. Begge lever de livet udspændt mellem Gud og Djævel i bestræbelsen på at tjene deres Herre. Idrætshistoriker og amatørcykelrytter Aage Hoffmann leverer en essayistisk analyse af den professionelle cykelrytters lidenskab og bevæggrund for at leve et liv på kanten af, hvad både kroppen og ånden kan bære.

Som man råber i skoven, får man svar. Svarer kristendommen overhovedet, når vi i dag spørger til livets grundvilkår? Det moderne menneske spørger ikke, om det bliver frelst eller går fortabt. Vi spørger: Mon der er noget bagefter?

04/10/13 11.47

Balladen om elena 272 sider • 228,-

ALFA

ALFA

14/10/13 11.22

kristus som antihelt

flyder alting

160 sider • 218,-

224 sider • 198,-

Læs uddrag og køb bøgerne på RPC.dk RPC består af forlagene: ALFA • Anis • Aros • Aros underviser • RPF • Unitas

KD annonce_266x365_2.k.indd 1

rigtige guder gider ikke psykologi 200 sider • 200,-

Nyhedsmail

9 788770 036603

© AndreAS HyLtHén

ISBN 978-87-7003-660-3

ROWAN WILLIAMS

© I sabella R osendoRf

Men Dostojevskijs romaner forfølger insisterende og skamløst spørgsmålet om, hvad der ellers kunne være muligt, hvis vi – romanernes personer og læsere – så verden i et andet lys, det lys, som gives af tro. For at fastholde denne udfordring får romanerne os til at forestille os disse yderligheder af svigt, lidelse og fortvivlelse.

ROWAN WILLIAMS er tidligere ærkebiskop af Canterbury, nu master ved Magdalene College, Cambridge. Han er forfatter til en række bøger og digtsamlinger, deriblandt Lost Icons, Grace and Necessity og Teresa of Avila. På dansk er udkommet bogen Stilhed og honningkager (forlaget Alfa)

29/10/13 14.36


4 BøgerEfterår 2013

Ny dansk

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Ingen situation er et slutpunkt Forfatteren Ida Jessen, der er aktuel med novellesamlingen ”Postkort til Annie”, er årets modtager af Martin A. Hansen-prisen

interview

WW Jeg synes, at

det er livsbekræftende at skrive om jævnaldrende personer. For hvis deres liv er spændende, må det jo betyde, at min egen alder også inviterer til eventyr og nye opdagelser.

Af Daniel Øhrstrøm ohrstrom@k.dk

Mågernes malende skrig hang allerede i luften, da Ida Jessen omsider kunne skimte sit nye hjem i horisonten. Halvanden kvadratkilometer klipper, sump og fiskerhytter, men også en lille skole, hvor hun skulle undervise øens 40 børn sammen med sin daværende mand. Klokken var over 23, men det var stadig splintrende dagslys, da de ankom til den lille nordnorske ø Træna den aften i 1990 med fragtfærge. Selv var hun nyuddannet kandidat i litteratur fra Aarhus Universitet, mens han var læreruddannet, og det var en mellemting mellem udsigten til arbejdsløshed i Danmark og eventyrlyst efter et stille, afsondret liv, der havde fået dem til at tage job på Norges måske mest utilgængelige ø, som polarcirklen skærer lige igennem. Her virkede eksotisk, og her manglede man desperat lærere. Det virkede tillokkende. I dag mener Ida Jessen, at drømmen om hendes nye øliv også var blevet tændt af at læse Martin A. Hansens romanklassiker ”Løgneren”. Hun havde læst romanen som 20-årig og aldrig sluppet den siden, ligesom den senere skulle komme til at farve hendes eget forfatterskab, der blandt andet tæller den roste roman ”Den, der lyver”. Derfor virker det oplagt, at Ida Jessen i næste uge modtager Martin A. Hansen-prisen. Men på Træna kom hun nærmest også til at leve som en karakter i hans forfatterskab. For i ”Løgneren” er hovedpersonen, Johannes Vig, netop lærer på øen Sandø, og nu skulle hun selv være lærer på en ø, der lå endnu mere øde. Alene turen med fragtfærgen fra fastlandet i Norge havde taget 10 en halv time, og selvom der faktisk findes én norsk ø, der ligger endnu længere væk, havde den flyveplads. På Træna var der højst én daglig mulighed for at komme væk fra øens isolation, og den tanke passede hende fint. ”Det kan lyde skrækkeligt, men dengang var jeg faktisk usikker på, om jeg overhovedet kunne lide andre mennesker. Udadtil virkede jeg nok usikker og godtroende, men indadtil var jeg køligt betragtende med en skjult arrogance. Hvis jeg skal være ærlig, var det nok noget af det, der tiltrak mig ved tanken om at leve i fred for en masse mennesker,” siger Ida Jessen med et sart smil, da hun fortæller om sin fortid som øbo fra sin

Ida Jessen, forfatter

fra fortiden, der måske har inspireret til de nye historier. ”Jeg kan kun sige, hvis teksterne ikke er født af en personlig anfægtelse, som man har lyst til at vende og dreje som forfatter, bliver de aldrig rigtig gode. Før denne novellesamling brugte jeg tre år på at skrive en roman, som blev mislykket, fordi den kun var født af en god idé, men ikke en anfægtelse. Jeg troede, at jeg kunne redde teksten, og jo mere tid jeg brugte på den, desto mere føltes det som spildt arbejde, hvis jeg ikke fik gjort den færdig. Og sådan gik der tre år, indtil jeg var færdig, men den blev aldrig god.”

0 Med sin forkærlighed for novellegenren understreger Ida Jessen sit litterære slægtskab med Martin A. Hansen, der også skrev fremragende noveller. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

stue i Vartov midt i København. Her lever hun anderledes midt i bylivet, oven i købet i en herskabelig lejlighed over pastoralseminariet og kirken nedenunder. Og illusionen om at sidde alene i bygningen brydes, hver gang kirken giver lyd fra sig, når organisten øver sig – som her under interviewet. Men på Træna var stilheden larmende og ofte kun afbrudt af måger. Det havde hun også forventet. Det var øens beboere, der overraskede hende: ”Jeg følte mig genkendt i Johannes Vig, der nøjes med at betragte folk i sin afsondrede tilværelse. Men på Træna skete der det komplet modsatte,” fortæller hun: ”Allerede fra fragtskibet kunne vi se, at kajen var proppet med mennesker, selvom det var sent, og der kun boede omkring 400 på

øen. Det var dagens højdepunkt, når fragtskibet kom med ny proviant og passagerer, der kom til, inden skibet blev læsset med fisk den anden vej. Og vi blev taget hjerteligt imod af øens anden lærer, der stod parat for at hente os. Vi vidste ikke engang, hvor vi skulle sove, men han insisterede på, at vi skulle komme hjem til ham først, fordi hans kone havde lavet forloren skildpadde til os.” På vejen nåede parret at sige goddag til ”mindst 25 mennesker, der alle var søde og imødekommende”. Og klokken nærmede sig midnat, før de sad og spiste forloren skildpadde. ”Jeg kan huske, at gæstfriheden overvældede mig. Og det var ironisk nok dér på øen, hvor jeg var rejst til for at leve i ensomhed, at det gik op for mig, at jeg egentlig godt kunne lide mennesker. Det var også først dér, at jeg

fik lyst til at blive mor og blev det,” siger Ida Jessen, der boede på Træna i to år og nåede at få sin datter på øen.

I dag er datteren 21 år og for længst flyttet hjemmefra, og sådan er Ida Jessen igen havnet i en ny livssituation. Men hendes fuldvoksne forfatterskab er fulgt med. For hendes fiktive personer følger ofte hendes egen alder. ”Jeg synes, at det er livsbekræftende at skrive om jævnaldrende personer. For hvis deres liv er spændende, må det jo betyde, at min egen alder også inviterer til eventyr og nye opdagelser. Men alt, hvad jeg skriver, bunder dybest set i personlige anfægtelser. Det er de usynlige ærter, der ligger under teksterne,” siger Ida Jessen, der er aktuel med novellesamlingen ”Postkort til Annie”, men af princip ikke fortæller om sine egne menneskelige forhold

Så den skal ikke udgives? ”Nej, nogle ting skal ikke blive til noget,” svarer hun og sidder længe i tavshed, men klarer så op i et smil, mens hun fortæller, hvordan det til gengæld gik stærkt med novellesamlingen, der netop er udkommet. ”Jeg fik pludselig lyst til at arbejde i en anden genre, og det gav mig en helt ny skrivelyst. Noveller er som et knaldhårdt stykke chokolade. Det er et handlingsmættet koncentrat, der minder en om, at alting i livet har betydning, fordi novellen er så kort, og det elsker jeg den for.” Hvordan forstår du ellers forskellen mellem en novelle og en roman? ”Genrekravet til en novelle er, at den skal indeholde ét vendepunkt, men det overholder jeg ikke selv. På den måde minder mine noveller mere om små romaner. For jeg kan ikke lide den falske følelse af, at man får alting fortalt på så kort plads. Ingen situationer er slutpunkter i livet, og derfor er mine noveller nok også mere åbne, end de kunne være.”

Det er Ida Jessens sjette novellesamling, og med sin forkærlighed for novellegenren understreger hun samtidig sit litterære slægtskab med Martin A. Hansen, der også skrev fremragende noveller. De to store danske forfattere deler oven i købet endnu en forkærlighed – for naturbeskrivelser. ”Martin A. Hansen var en mesterlig beskriver af naturen. Og jeg nyder selv både at læse og skrive naturbeskrivelser. Naturen er ikke et litterært symbol, men natur. Jeg synes, at det giver en forøget livsglæde at kunne sætte ord på det, man ser. Som om ordene forstærker ens sanser. Og som læser synes jeg, at naturbeskrivelser giver et pusterum til at tænke over resten af teksten,” siger Ida Jessen, der også lod sig inspirere af naturen ved sit hus i Sorø til sin aktuelle samling. ”Jeg ville føle mig som en løve i et bur, hvis jeg kun skulle bo i byen. På den måde er jeg også ufattelig privilegeret, at jeg har mulighed for at få begge dele. For jeg nyder haven og naturen i Sorø,” siger hun og nipper til sin store tekop, mens hun fortæller, hvordan hun fik idéen til bogens første novelle, da hun gik rundt om Sorø Sø med sin søster, der har handlet med antikviteter. Og sådan opstod idéen til at lave en novelle om en kvinde, der handler med antikviteter, men møder et livsdilemma, da hendes mand ikke kan rumme, at hun vil hjælpe en syg veninde. ”Jeg interesserer mig for de nære relationer som forfatter, og det er også et gennemgående tema i min novellesamling, ligesom det har været et tema i hele mit forfatterskab.” Tidligere har hun skrevet om at have hjemmeboende børn, frygten for at miste dem og sorgen over at gøre det, og nu skriver hun mere om at skulle finde sig selv i en livssituation, hvor der ikke længere er bud efter en som forælder hele tiden, så man må finde en ny rolle som menneske. Men der er blandt andet også blevet plads til en thriller i børneperspektiv og et portræt af en pige, der helst vil nøjes med at betragte andre mennesker. Men det er først og fremmest samspillet mellem mennesker, der interesserer Ida Jessen som forfatter. Det er dér, man møder livets største anfægtelser og lykkestunder. Og det er dér, at livet leves, og de største historier skrives. For ingen er en ø.

Læs også side 12


Mød forfatterne Fra JP/Politikens Forlag

Bellacentret 9.-11. november Under Uret, Stand C2-027

Landsmænd

Sigurd fortæller om de nordiske guder

I oktober 1943 måtte de danske jøder flygte til Sverige. Hvordan gik det til, og hvorfor valgte langt de fleste danskere at hjælpe deres landsmænd på flugt? Lørdag d. 9/11. kl. 13.40

Her får du alle historierne fra den nordiske mytologi, fra verdens tilblivelse til Ragnarok. Gudernes kampe mod jætterne, menneskene der sidder midt i det hele i Midgård, myter om hvorfor verden er, som den er, om Thor og Odin og smukke Freja.

Fredag d. 8/11. kl. 11.20

Tab fedtet punkt for punkt Vi har alle punkter på vores krop, som vi ville elske at stramme op, så de blev mindre. I denne bog afslører Birgitte Nymann og Sharyn Dell en ny genial tilgang til vægttab.

Fredag d. 8/11. kl. 12.20

Forbandede yngel

Lørdag d. 9/11. kl. 13.00

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk

Mad til 2 dage

★★ ★ ★ ★ ★

EB ”Denne bog kommer til at skrive sig ind i historien som en bog, der ikke blot er en fantastisk god historie med gode plots, men som kan rykke vores viden om, hvad en barndom i psykiske lidelsers skygge kan gøre, hvis familien ikke får den rette hjælp.” Lisbeth Zornig Andersen

Glade børn med kærlighed og grænser

Føler du, at du begynder forfra hver aften, der skal laves mad? Bogen er skrevet ud af stor kærlighed til forældreskabet og er At du mangler inspiration til hverdagsmaden? At du smider for spækket med underholdende inspiration og forskningsbaserede meget mad ud, men samtidig bruger for meget tid i køkkenet? tips, som viser, hvordan dit barn får livslang robusthed og højt jyllandspostensforlag.dk ekstrabladetsforlag.dk Så er dette kogebogen for dig. Fredag d. 8/11. kl. 14.20 selvværd gennem din kærlighed. Søndag d. 10/11. kl. 11.00

FÅS OGSÅ SOM E-BØGER

ekstrabladetsforlag.dk

jyllandspostensforlag.dk JP /Politikens Forlag PolForlag


6 BøgerEfterår 2013

Ny dansk

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Tidens forfattere er godt tilfredse med tingenes tilstand En ny konservativ strømning er ved at vinde indpas blandt danske forfattere og meningsdannere. Frem for at kæmpe for Gud, konge og fædreland er den nye retning mest af alt skeptisk over for alt for mange forandringer AF lise søgaard kultur@k.dk

Juletræet skal stå præcis dér, hvor det stod sidste år. Ve den forælder, der vover at indkøbe et nyt pålægschokolademærke. Eller pludselig kører en anden vej til skole end den vante – ”bare for at prøve noget nyt”. Mistanken om, at de fleste børn er stokkonservative, blev bekræftet, da Børnerådet i 2011 satte sig for at undersøge, hvad der ifølge danske børn i 5. klasse er en ”rigtig” familie. Hele 77 procent af ungerne svarede, at de foretrak en god, klassisk kernefamilie med mor og far. Da sociologen Henrik Dahl for nylig udgav sin første skønlitterære roman, ”NT – en forstadstragedie”, blev den af flere anmeldere læst som et forsvar for de samme værdier og forestillinger om kernefamilien, som børn tilsyneladende har i udbredt grad. Den handler om en mand, der kæmper en forgæves kamp mod sin sundhedsfikserede kone, som hele tiden vil lave alt i familiens – ifølge manden udmærkede – liv om. Erik Svendsen, lektor ved Institut for Kultur og Identitet ved Roskilde Universitet, ser bogen som et debatindlæg, der lægger sig i slipstrømmen af en ny retning, han kalder ”pragmatisk konservatisme”. ”Det er en position, som forsvarer de livsformer, som er meget udbredte i mellemlaget, og hylder hverdagslivet. Og konservatismen går

I L LU ST R AT I O N : M O rt e n Voi gt

på, at man her har fundet en god form, som tilfredsstiller mange mennesker. Forandringer er til det værre. Og der er Henrik Dahl interessant, fordi han plæderer for det synspunkt, at det liv, mange danskere lever i parcelhuset, på bundlinjen er godt.” Det er en ny tendens, som ikke før er set i dansk litteratur, mener han.

”Leif Panduro skosede folk i forstæderne i 1960’erne. Forfatterne rakkede det middelmådige og forstadskulturen ned – Tage Skou-Hansen får parcelhuslivet til at ligne et forfærdeligt, uniformeret liv. Men her (hos Henrik Dahl i ”NT”, red.) er forstæderne pludselig noget godt eller i hvert fald bedre end det radikale højskoleliv, hvor man konstant får nye idéer med

hjem, man skal efterleve,” siger Erik Svendsen.

På Djursland er DR’s ”Bonderøv”, Frank Erichsen, i programmets 11. sæson gået i gang med at bygge sit eget bindingsværkshus for rullende kameraer. Ved hjælp af gode venner og erfaringer fra ”de gamle håndværksmestre”, som han siger. Hans Hauge, lektor ved In-

stitut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet, mener, at der findes konservative træk i tidens populærkultur som for eksempel ”Bonderøven” og Allan Olsens nye album ”Jøwt” med sange på vendelbomål. Vi længes mod det gamle – men vi vil samtidig ikke lade os binde af tidligere tiders ideologier, mener han. ”Krisen har gjort folk glade og tilfredse med, hvordan tilværelsen er. Og det kan godt kaldes en slags pragmatisk konservatisme, hvis det betyder, at man helst ikke vil have ting lavet om. Der er en længsel, men den formuleres ikke som noget konservativt,” siger Hans Hauge. Længslen efter gamle dage er dog ikke specielt udbredt i tidens litteratur, mener han. Rigtig mange værker tager deres udgangspunkt i det private – i psykologiske spil rundt omkring i de små hjem. Eksempler på den tendens kunne for eksempel være Ida Jessens nye ”Postkort til Annie” eller Martin Kong­ stads ”Fryser jeg?”, der begge cirkler om parforholdets kvaler. ”Formuleret konservativ litteratur er nærmest ikkeeksisterende. Meget af den litteratur, der skrives i dag, har individet og familien i centrum, men samfundet lukkes bort. Det handler om det private og psykologiske – men det er ikke indfældet i tradition og historie.” Det er en neoliberal tendens, som går tilbage til Margaret Thatcher og hendes berømte citat: ”There is no

such thing as society. There are individual men and women and there are families” – der er intet samfund, kun individer og familier, mener Hans Hauge. ”Det samfund og den historie, som mennesket er en del af, bliver ikke anset for relevant. Og det kan være, at forfattere som Henrik Dahl kan være et modsvar hertil.”

Henrik Dahl selv mener, at anmelderne lægger for meget i ”NT –en forstadstragedie”. ”Min bog er ikke mere konservativ, end at den handler om en mand, der er glad for det, han har. Hvis det ikke er gået i stykker, hvorfor skal det så repareres? Han er glad for sin kone og sit liv, og ind kommer så ønsket om, at det hele skal være helt perfekt.” Bogen indledes med et citat af den tyske oplysningsfilosof Immanuel Kant (17241804). Meningen med at bruge ham er egentlig bare at gøre opmærksom på, at vi mennesker er skabt til at tænke selv – ikke lade doktriner eller ideologier tænke for os, forklarer Henrik Dahl. ”Den er mest af alt fortaler for en form for hverdagsliberalisme. En helt nede på jorden-hverdag for en familie, hvor man kan gøre, hvad man vil uden at genere andre. En konservatisme ville indebære, at fatter bestemmer og altid har ret. Det har han ikke her. Men jeg ville nok alligevel ønske, han havde det lidt mere. En slags hverdagskonservatisme? Ja, måske.”

Fodret med en endeløs strøm af bøger Anne Lise Marstrand-Jørgensen har altid læst, og barndommens litterære helt var Robinson Crusoe

bogligt talt Af Dorte Washuus washuus@k.dk

5 Hvilken bog er den bedste, du har læst i år? 3 Det bliver mere end én, uden at rangordne eller gøre det til en konkurrence: Alice Munros novellesamling ”Too Much Happiness”, Asta Olivia Nordenhofs digtsamling ”Det nemme og det ensomme” og Johannes V. Jensens ”Kongens fald”, som det endelig lykkedes mig at få læst. 5 Hvilken bog læste du

som den første i dit liv? 3 Jeg lærte at læse, da jeg var fire år, og har ingen erindring om ikke at kunne læse. Derfor kan jeg heller ikke huske, hvilken bog der var den første, jeg læste. Jeg var så heldig at vokse op i en familie, hvor det var naturligt at fodre børn med en endeløs strøm af gode bøger. 5 Hvilken litterær helt havde du som barn? 3 Robinson Crusoe. Jeg gik ikke i institution, men blev passet hos min mormor sammen med fætre og kusiner. Hun havde en illustreret ud-

gave af ”Robinson Crusoe”, som hun læste højt for os af – mens hun forenklede historien og pillede den værste moraliseren ud. Vi gik lange ture i skoven hver dag, og når vi var trætte i benene og skulle hjem, fortalte min mormor historier – noget af det bedste var, når hun talte videre om Robinson og alt det, han fandt på den øde ø. 5 Hvilke bøger har betydet mest for dig indtil nu? 3 Der er mange, der har betydet uendeligt meget for mig på forskellige tidspunkter af mit liv. Digte, romaner, novel-

ler, salmer, myter, fabler. Så jeg vil hellere sige: Summen af de mange vidunderlige bøger, jeg har læst. 5 Hvilken bog har skuffet dig mest, og hvorfor? 3 Jeg glemmer gerne skuffende bøger og har ingen særlig tålmodighed med dem. Det er sjældent, jeg læser en dårlig bog til ende, medmindre jeg af en eller anden grund er nødt til det. Der findes så mange dejlige bøger, at jeg kan ikke se grund til at bruge tid på de ringe. 5 Hvilken forfatter, død el-

ler levende, vil du helst møde, og hvad vil du spørge hende/ham om? 3 Hildegard af Bingen. Og jeg ville have så mange spørgsmål, at jeg dårligt ville vide, hvor jeg skulle begynde. Jeg ville blandt andet gerne vide, i hvor høj grad hun oplevede at blive anfægtet af tvivl. Og så ville jeg gerne se, hvordan hun virkelig var, og i hvor høj grad jeg kunne genkende min Hildegard i hende. 5 Hvilken bog planlægger du at læse som den næste? 3 Dele af Koranen (fordi jeg skal bruge det i forbindelse

med noget, jeg vil skrive) og Ida Jessens ”Postkort til Annie”. 5 Hvilken bog ville du ønske, du havde læst? 3 Flere verdenshistoriske opslagsværker. Jeg henter ind på det. 5 Hvad er den bedste definition på god litteratur? 3 Det er svært at give et bud, der dækker alle litterære genrer. God litteratur beriger og berører og er skrevet i et sprog, der mindst er lydefrit og helst originalt.


GLÆD DIG TIL AT MØDE L&R’s FORFATTERE PÅ BOGFORUM SPAR MOMSEN PÅ ALLE BØGER *

LEIF DAVIDSEN Den kendte forfatter fortæller om sin seneste spændingsroman Patriarkens hændelige død. SØN DAG 1 2.3 0

LOUISA LORANG Få gode ideer til hverdagens endeløse række af madpakker, og der er smagsprøver fra Madpakkebogen. L Ø R DAG K L . 11

VIND

AT-BO REOL FYLDT MED ÅRETS BØGER FRA L&R

HASSAN PREISLER ANDERS MORGENTHALER Multitalentet Morgenthaler fortæller, tegner og læser højt fra sin første roman Børnemagt.

CLAUS MEYER Den kulinariske ildsjæl fylder 50 i år og fortæller om sit enestående madliv. F R E DAG 1 5.3 0

Den debuterende forfatter taler om sin selvbiografiske og anmelderroste roman Brun mands byrde.

HR. SKÆG

LØRDAG K L . 1 6

STAND C3-005

SØNDAG KL . 11

Kom og hør og syng med på de velkendte sange om ord og tal. L Ø R DAG 1 0.3 0

SØREN RYGE PETERSEN

MICHAEL KATZ KREFELD Mød danmarksmesteren i krimi til en snak om hans nye anmelderroste krimi Afsporet.

Hør Søren Ryge Petersen fortælle om sit forhold til naturen og begejstringen for maleren Johannes Larsen i forbindelse med bogen Naturglæde. L Ø R DAG 1 4.3 0

L Ø R DAG K L . 1 3.3 0

GHITA NØRBY Hør den folkekære skuespiller læse op af sine yndlingseventyr af H. C. Andersen. LØRDAG KL . 13

hele e s g o n Sca rogram p s ’ R & L her

TIMM VLADIMIR Han er bedst kendt som skuespiller, men har i mange år været en habil kok. Nu har han udgivet sin første kogebog Timm Vladimirs køkken. Kom, hør og smag! S Ø N DAG 1 4.3 0

JAMES OG ADAM PRICE Brødrene fortæller om mad og de erindringer, der knytter sig hertil i anledningen af deres seneste bog. S Ø N DAG 1 3.3 0

* G Æ L D E R I K K E F O R I F O RV EJ E N N E D S AT T E T I T L E R O G T I L BU D


8 BøgerEfterår 2013

Ny dansk

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Forræderiets mange nuancer Historier om Besættelsen handler stadig om helte og skurke – og ikke tilstanden imellem. Men godhed og ondskab kan altid gradbøjes, mener succesforfatteren Christian Mørk, der er aktuel med en roman om en værnemager, der solgte legetøj til nazister

interview

Christian Mørk

Af Benjamin Krasnik

33Forfatter, født 1966. Søn af Susse Wold og Erik Mørk. Uddannet fra blandt andet Columbia University i New York. Har arbejdet som journalist for The New York Times, som filmproducent og redaktør. Debuterede med romanen 3 ”De ti herskere” i 2006. Har 3 siden skrevet fem romaner, 3 som er solgt i 17 lande. Bor i Brooklyn, New York.

krasnik@k.dk

I Danmark indførte man for en stund dødsstraf med tilbagevirkende kraft og godkendte hermed henrettelsen af 46 danskere. Siden er vi ikke blevet rigtig færdige med retsopgøret efter Besættelsen, fordi emnet stadig er tabuiseret. Det mener succesforfatteren Christian Mørk, der er aktuel med romanen ”De forhadte” om den jævne Brodersen-familie og dens samarbejde med nazisterne fra 1938. ”Jeg er jo vokset op i slipstrømmen af Montgomery og dannebrogsflag, og det er ikke, fordi jeg anfægter modstanden og hædersgerningen i 1943, men der har også været mange gradbøjninger i danskernes indsats, som vi ikke ofte og ikke gerne taler om,” siger han. På den ene side var der, siger Christian Mørk, Bopa, Holger Danske, De Frie Danske og Hvidstengruppen. På den anden Hipokorpset, Schalburgkorpset, SSPanzergrenadier-Regiment 24 Danmark, Sommerkorpset, værnemagere – og så stikkerne. Men alt det imellem taler ingen om, og den gråzone er netop det interessante, mener forfatteren. ”Hvornår var man egentlig medløber? Ved at sælge mælk til en nazist eller en tysk soldat? Pudse deres sko? Have sex med dem? Eller ved at se den anden vej, når de arresterede en jøde? Eller kun hvis man angav en medborger? Fortællingen om krigen bliver for ofte en kliché, når man vil forklare nazismens system. Det ender ofte med, at personerne blev tvunget ind i systemet i stedet for at sige, at de var systemet,” siger Christian Mørk, der er søn af skuespillerne Susse Wold og Erik Mørk.

Han bor i USA, hvor han det seneste årti har skrevet en række internationale thrillere på engelsk, herunder ”Darling Jim” og ”De ti herskere”, som har solgt godt, også herhjemme. ”De forhadte” er hans syvende roman, den første skrevet på dansk og til et dansk publikum. Han ville skrive sig ud af thrilleren og genreromanen. Christian Mørk er klar over, at han bevæger sig ind på et delikat og særdeles velbeskrevet emne. Bøger om Anden Verdenskrig er en industri, erkender han. ”Man risikerer at ryge lige

0 Menneskelig godhed og svaghed kan gradbøjes. Det gjaldt også danskernes modstand og medløberi under Besættelsen, mener Christian Mørk, der i sin nye roman, ”De forhadte”, skriver om en dansk familie, der får hjælp af Nazityskland til at sælge modelbiler. – Foto: Jonas Skovbjerg/Scanpix.

ned i de udtrådte spor. Jeg har villet holde mig fra heltedåd og dramatiske scener. Ikke noget med store hagekors på forsiden. Jeg tog ikke ind i Rigsarkivet for at læse en masse om afhøringer og vidneforklaringer, for jeg var bange for at blive forelsket i fakta og gøre som andre, der viser, hvor meget de har researchet. Det skulle ikke være en forklædt fagbog, men et forsøg på at skildre en familie autentisk og beskrive, hvordan sønnen Kaj som 18-årig bliver tiltrukket af den forkerte side, men uden at være i stand til at hindre det. Den er fra starten tænkt som en lang tilståelse,” siger han og retter på brillerne. Tilståelsen kommer fra Kaj,

søn af en håbefuld cykelsmed, for at lukrere på Det Tredje Riges fremkomst inden for legetøjsbranchen. Deres landsforræderi og medskyld i andres lidelser forbliver ustraffet efter krigen til Kajs store fortrydelse helt frem til i dag, hvor skylden stadig plager ham.

Christian Mørks egen familie stod på den anden side, da morfaderen og hans barndomsven sejlede jøder over til Sverige for snart 70 år siden. Det var dog ikke noget, morfaderen fortalte om. Han havde nogle håndvåben, husker Christian Mørk, som han senere kastede ud fra Helsingørfærgen uden at gøre et nummer ud af

det. Christian Mørk opsøgte den kendte modstandsmand Ole Lippmann, der vidste, hvem der gjorde hvad under krigen, og han fortalte om morfaderens indsats. ”Da Lippmann blev begravet i 2002, var jeg med og tænkte, at nu er der snart ikke flere tilbage af heltene og altså heller ikke mange af de andre,” siger Christian Mørk. Han begyndte at læse bøger om disse ”andre”, altså medløbere og værnemagere, herunder Erik Haaests bog fra 1975 om frikorpsdanskere. Bogen irriterede ham, fordi den efter hans opfattelse var en slags heltekvad. ”Den slags litteratur har forplumret historien for

længe, selvom få har forsøgt sig og fordomsfrit taget emnet op. Men det har ofte været faglitteratur, men det, der interesserer mig, er at undersøge og skildre, hvad denne gruppe af danskere tænkte, gjorde og sagde til hinanden.”

For nylig fortalte en kvinde Christian Mørk om sin mors forelskelse i en tysk soldat under Besættelsen. Historien bekræftede hans teori om, at danskene ikke er kommet sig over retsopgøret. ”Hun fortalte det helt tyst og tavst. Den slags indrømmelser er stadig tabu. Jeg er ikke ude på at lave en apologi for landsforrædere, men forsøger at forstå, hvad der lå til

grund for, at man lod sig begejstre for den forkerte side i en tid, hvor de færreste danskere var hverken nazister eller antisemitter,” siger han, drikker en tår sort kaffe og fortsætter: ”Alt kan gradbøjes. Menneskelig godhed og svaghed kan i min optik gradbøjes. For modstandsbevægelsen var selvfølgelig heltemodig, men det handlede ikke kun om Holger Danske, der rejste sig, eller om Flammen og Citronen. Man gjorde også ting, der ikke var kønne, og fik for eksempel hjælp af rene gangstere,” siger Christian Mørk. Han mener, at det ofte var små tilfælde, der gjorde, at danskere havnede på den ene eller den anden side. ”Hvis familien Brodersen havde været lidt mere social og havde lidt mere indsigt, havde de måske skjult flyverblade i stedet. Der er flere gange i bogen, hvor Kaj står over for en afgørende beslutning, og hvor læseren kan stoppe op og spørge: Ville jeg springe fra her? Her? Eller her?”. Christian Mørk mener, at det kan være en fordel, at han har været væk fra Danmark så længe, 26 år, og på den måde har emnet lidt på afstand. ”Jeg er nok gået til emnet med en større frygtløshed, fordi denne historie kræver det. Hvis jeg skulle ind i dette tabuiserede minefelt af et emne og på forhånd være nervøs for at sige tingene, som de er, ville det gå galt. Det er nok amerikaneren i mig, der siger, at det er jeg nødt til for at fortælle historien rigtigt.”

Læs Kristeligt Dagblads anmeldelse af ”De forhadte” på

k.dk/kultur


BLIV KLOGERE OG GODT UNDERHOLDT Husker du Ikke uden min datter?

Joakim Garff

Boris Cyrulnik

Mahtob Mahmoody

Den bevægende historie om Søren Kierkegaards forlovede.

Den internatonalt anerkendte psykiater og forfatter Boris Cyrulniks franske mesterværk om at blive hel igen efter traumatiske oplevelser.

Mahtob Mahmoody, datteren fra Ikke uden min datter, har med Forfulgt skrevet sin egen hjerteskærende beretning om frygt, kærlighed, had og tilgivelse.

REGINES GÅDE

DEN FARLIGE DRENG

– Jyllands-Posten

★ ★ ★ ★ – Berlingske ★★ ★ ★ ★

– Fredericia Dagblad

★★ ★ ★ ★

★★ ★ ★ ★ ★

„Noget af det bedste, jeg nogensinde har haft mellem hænderne“. – Julia Lahme, Femina

– Dagbladet Arbejderen Claus Smidt m.fl.

EREMITAGE SLOTTET

Jes Fabricius Møller

DYNASTIET GLÜCKSBORG Dynastiet Glücksborg er fortællingen om Danmarks og det glücksborgske kongehus’ fælles historie.

Udkommer

D. 5/11

❤❤❤❤❤

”Han evner at sammentænke politik, kultur og mentalitet til en meningsfuld helhed. Derfor er det en god bog.“ – Steffen Heiberg, Politiken Bente Scavenius, Ulla Kjær, Christine W. Rasmussen

FREDENSBORG SLOT OG SLOTSHAVE

– Jyllands-Posten

BESØG GADS FORLAG PÅ BOGFORUM PÅ STAND C4-020. SCAN KODEN OG SE VORES PROGRAM

FORFULGT


10 BøgerEfterår 2013

Ny dansk

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Lysten til næste kærlighed Forfatteren Martin Kongstad lever selv i et parforhold på 13. år med tre børn. Men i sin debutroman, ”Fryser jeg”, går han alligevel til angreb på hele tanken om parforholdet, som vi kender det

interview Af Daniel Øhrstrøm ohrstrom@k.dk

Det moderne menneske lever i en opløsningstid, hvor altid hurtigt falder fra hinanden. Et parforhold bliver hurtigt til et par forhold, og pligten til næstekærlighed bliver hurtigt til lysten til næste kærlighed. Alting flyder, som de gamle grækere sagde uden at vide, at det også ville beskrive vores tid, hvor landegrænser, sprogbarrierer, teknologiske muligheder og sociale platforme hele tiden flytter sig i et svimlende tempo. Familien bliver ikke længere holdt sammen i sognet af fælles forpligtelser med slægtsgårde, aftægtsboliger og køer, der skal malkes. Nu må enhver finde sine egne fællesskaber, og det præger også kærlighedens muligheder, mener forfatteren Martin Kongstad, der i sin debutroman, ”Fryser jeg”, vil gøre op med ideen om parforholdet, som vi kender det. Med tanke på avisens budget kunne man frygte, at han ville mødes på den københavnske verdensklasserestaurant Noma, hvor en del af romanens handling udspiller sig i selskab med den dekadente kulturelite. Det vrimler med rige, selvbevidste gallerister, reklamefolk og kunstnere i romanen, der fortsætter, hvor hans prisvindende novellesamling, ”Han danser på sin søns grav”, slap. Hovedpersonen er også hentet direkte fra en af novellerne – i skikkelse af den kritiske madanmelder Mikkel Vallin, der konstant leder efter fejl i både mad og mennesker. Men Mikkel Vallin har – heldigvis – en mere billig svaghed for den københavnske bodega Borgerkroen, der i mange år også var Martin Kongstads stamsted. Og her mødes vi mellem gamle ølreklamer på væggene og store askebægre på bordene. ”I mange år boede jeg lige om hjørnet, og jeg syntes, at det var hyggeligt at komme her. I bogen fungerer Borgerkroen også som et åndehul, hvor alting ikke behøver at være smart,” siger Martin Kongstad, der selv ligner forsiden af Euroman med sit halvlange hår, tætsiddende jakkesæt, store modeslips og sin turkise pullover. Kongstad ryger King’s økologiske cigaretter, som han ikke sparer på under interviewet. Der er heller ikke rygeforbud i hans roman, hvor der også findes rigelige mængder alkohol, men på bordet foran forfatteren står der nu kun kaffe og danskvand. Og selvom

0 ”Hvor mange par kender man, der er sjovest, når de er sammen?” spørger Martin Kongstad, der er aktuel med debutromanen ”Fryser jeg”. – Foto: Leif Tuxen.

han har skrevet romanen så tæt på virkeligheden som muligt med en person, der ”på mange måder ligner” ham selv, er der også forskel, understreger han. Selv har han godt nok blandt andet arbejdet som madanmelder, men han er aldrig blevet fyret, som hovedpersonen, Mikkel Vallin, bliver det i bogen. Og Kongstad har heller ikke en lille søn, som han aldrig ser, men tre børn i et fast forhold til moderen på 13. år. Men det er ironisk nok alligevel hans egne tanker, romanen bygger på, når hovedpersonen angriber selve ideen om parforholdet, efter han møder en ung kvindelig kunstner med et frit forhold til forhold. For Kongstad vil gerne ændre vores syn på kærlighedens muligheder gennem romanen, forklarer han: ”I romanen er der et slags slagord, hvor Mikkel spørger, hvor mange par man kender, der er sjovest, når de er sammen? Og jeg har selv registreret, hvordan mange par stivner efter et stykke tid, fordi de simpelthen går i stå, når de kun er sammen med hinanden. Jeg tror, at man kunne leve på en bedre og sjovere måde,” siger Martin Kongstad og fortsætter: ”Jeg tror, at vi om 10-15 år og måske endda før vil se, at

kærligheden finder helt nye veje. Den gammeldags måde at være to på er ved at være utidssvarende. Det passer ikke med den måde, som vi ellers lever på. Og jeg synes, at parforholdet er alt for energisvagt, sådan som det er skruet sammen i dag. Det har det med at tage kræfterne ud af folk i stedet for at gøre det modsatte.” I romanen laver du en analogi til den anden termiske grundsætning fra fysikkens verden, hvor der står, at et lukket kredsløb ikke kan eksistere uden at gå dødt efter et vist stykke tid. Men det er jo de færreste moderne par, der lever alene på en øde ø og ikke får input fra andre. Hvorfor er det ikke nok? ”Selvom man får input fra venner og kolleger, er man alligevel sluttet sammen som to mennesker, der i ægteskabet i princippet har lovet hinanden troskab, til døden skiller. Man taler stadig om at finde sin bedre halvdel, sin livsledsager eller den eneste ene. Og det tror jeg ikke så meget på. Man kan i hvert fald gøre det bedre, sjovere og mere lystfuldt end det. Jeg tror ikke, at min generation når at komme med på den vogn, men de, der er yngre, har virkelig gode chancer for at finde en ny form for kærlighed.”

Hvad siger din kone til de tanker? ”Det har selvfølgelig krævet en del snakke, at jeg pludselig ville skrive en roman, der gik til angreb på parforholdet. For det har jeg ikke gjort for at skifte min kæreste ud, men fordi jeg tror, at de kommende generationer nu står med muligheden for at leve på en mere dynamisk måde. Men jeg tror, at vi er opdraget på en anden måde, der gør, at det ikke ville fungere for os.” Det er jo ellers ikke første gang, at man har eksperimenteret med åbne forhold og fri sex, og selvom flere går fra hinanden i dag, overlevede ideen om parforholdet jo trods alt også ungdomsoprøret … ”Ja, man kan sige, at man har prøvet at gøre det før med 1960’ernes frie kærlighed, men det varede jo kun et par år, før kvindekampen kom og lammede mændene fuldstændig. Det kan jeg selv huske. Kvinderne blev skrappe og gik i store sække. Det var en nødvendig proces, men den ødelagde relationen mellem kønnene i mange år. Den nye tids kvinder er derimod vokset op med ligestilling, så de behøver ikke skyde over målet hele tiden for at få deres sag igennem, men de gider heller ikke kede sig. De

vil have, at der sker noget. Og hvordan man end vender og drejer det, er der mange par, hvor der ikke sker så meget efter et vist stykke tid.” Hvis man altid skal følge sine lyster, ender man så ikke med at leve som et dyr? ”Nej, det kan jeg overhovedet ikke se. Civilisationen har jo bare ført os et nyt sted hen, hvor den typiske familie ikke længere er tvunget til at blive sammen på grund af de køer, der skulle malkes om morgenen. Men vi opretholder stadig ideen om, at lykken kun findes i et monogamt forhold. Og den tanke, tror jeg, med tiden vil blive udraderet af noget mere dynamisk.” Selvom de færreste behøver at bekymre sig om køer i dag, er der jo stadig børn at tænke på. Hvordan passer de ind i dine tanker? ”Alle er enige om, at børn selvfølgelig har brug for kærlighed og tryghed, men hvem siger, at det kun er to mennesker, der kan give dem det?” Hvordan vil du selv definere kærlighed? ”Det er et godt spørgsmål. For der findes jo mange former for kærlighed. I bogen stifter Mikkel en forening, der hedder ’Den næste kærlighed’ som et ordspil, der skal

vise, at kærligheden måske også kan forstås på nye måder. Men for mig selv definerer jeg først og fremmest kærlighed som en lystfuld energi mellem mennesker. Man afleverer noget energisk til andre uden at forvente at få det igen. Måske kan man også sige, at det er en følelse af varme, der ikke er egoistisk,” siger forfatteren og lader lungerne med luft, inden han tilføjer: ”Kærligheden er svær at få hold på med få ord. Og min pointe er først og fremmest også, at den er større, end man gør den til i ulidelige bryllupstaler, når man siger, at man skal give hinanden plads, uden at nogen har tænkt sig at overholde det. Kærligheden finder sine egne veje.”

Martin Kongstad 33Født 1965. Har været musiker, skuespiller, DJ, skribent i blade og aviser og chefredaktør på magasinet Schäfer. Han har skrevet flere teaterstykker, og i 2009 debuterede han med novellesamlingen ”Han danser på sin søns grav”, der vandt BG Banks debutantpris.


Storværk om SkolenS hiStorie

DanSk Skole hiStorie

hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år

Bind 2 udkommer 8. november Indbundet og rigt illustreret, stort format 22 x 24 cm Vejledende pris pr. bind

399,95 kr.

Aarhus Universitets Universitetsforlag forlag a 6splt.Ann._Skolehistorien.indd 1

28/10/13 12.21


12 BøgerEfterår 2013

Ny dansk

På skilsmissens rand Ida Jessen skriver seks velturnerede noveller om uforløste forhold mellem kvinder og deres mænd og sønner

bog Ida Jessen: Postkort til Annie. Noveller. 224 sider, 199,95 kroner. Gyldendal. I Ida Jessens novellesamling ”Postkort til Annie”, findes der to slags umulige kærlighedsforhold. Det ene er mellem mand og kvinde, det andet er mellem mor og søn. I indledningsnovellen gælder det forholdet mellem Tove og Max, der lever i et barnløst ægteskab. Hun kan ikke holde ud at leve med ham, men heller leve uden ham. Hendes håb om liv står til ham, og dog er det netop ham, som kommer til at kvæle hendes selvfølelse. Det samme gør sig gældende i novellen ”Et skænderi”. Han synes, hun

er for meget med sine følelsesudbrud og mange ord, og hun oplever, at han giver for lidt, og at han ikke begærer hende. Hun vil have kærlighed og sex, mens han trækker sig tilbage til sit eget værelse og sin computer. Sådan er det mellem mand og kvinde, og kvinderne er, som Jessen også havde fat på i sin forrige bog, ”Ramt af ingenting”. Længsler og håb er der, men de er smertefulde, fordi de så sjældent bliver indfriet, og fordi de gør kvinden ufri og uselvstændig. Bedre står det ikke til med kvindens forhold til sønnerne. I den krimiagtige ”December er en grusom måned” bliver en mor til to piger dræbt på sit arbejde i Brugsen. Politiet tror, det er manden, der har gjort det, men

det er nok, som man hurtigt fornemmer, brugsbestyrerparrets umulige søn. Kan en mor afsløre sin søn, uanset hvor tåbelig han er? Hun ser på ham med både skam og kærlighed. Et blik fra ham, og hun er solgt: ”Det er et voldsomt stød af liv, af kærlighed, af forelskelse næsten.” Sådan har moderen det, mens sønnerne i novellerne forsøger at lægge afstand og gøre sig fri. Det er dog ikke let, og det bliver til en stadig kamp og blindt oprør. I novellen ”Mor og søn” er det særligt smertefuldt, fordi sønnen ikke rigtig kan koncentrere sig om noget, opgiver sin læreplads og kommer i selskab med nogle voldelige personer. Hun kan ikke blive ved med at styre ham, og hun kan ikke lade være med at prøve.

Ida Jessen skriver med vanlig virtuositet om smerteligt paradoksale følelser og afmagt. Novellerne selv er velturnerede og rammer præcist den fornemmelse af uforløsthed, som præger personernes liv. ”Jeg kan ikke mærke dig,” siger veninden til Tove, den dag Tove og Max bliver gift. Og sådan er det – kvinderne bliver væk fra sig selv – og først bagefter, når ”kampen” er forbi og bliver fløjtet af, finder de selv og andre ud af, at der var liv, kraft og skaberevne i dem. Lars Handesten kultur@k.dk

Læs interviewet med Ida Jessen side 4

Ikke helt så meget sex, tak Tidens forfattere har misforstået noget vitalt, når de gør seksualiteten til herskende princip

kommentar

handlingen, i personerne, i situationerne og så videre. Ved såkaldt erotisk litteratur kan man derimod opleve, at den almindelige handling bliver sat i stå, for nu skal vi have noget sex. Og så følger der et par sider med detaljerede beskrivelser. Det er lidt, som når en film på tv bliver afbrudt af en reklameblok; her er det blot bogen, der bliver afbrudt af en sexblok.

AF nils gunder hansen kultur@k.dk

Den erotiske litteratur er over os i denne bogsæson. Fornylig skrev litteraturredaktør Søren Kassebeer en fiffig klumme om det i Berlingske. Han omtalte imødekommende flere af sæsonens erotiske udgivelser og citerede fra dem. Men se til, om han så ikke til allersidst lige fik indskudt, at nogle gange var det jo ikke nogen litterær endsige erotisk skade til, at forfatterne førhen måtte formulere sig mere indirekte og omsvøbsmæssigt. Han sagde ikke, at ”less is more”, at mindre er mere, når det kommer til den erotiske litteratur, for det svarer i vore dage til at bande i kirken, og en redaktør på Berlingske skal ikke nyde noget af at fremstå som bornert eller snerpet. Men jeg tror, at han mente det, og jeg er ganske enig, og da vi på Kristeligt Dagblad tør, hvor andre tier, så lad os blot sige det lige ud: Lidt mindre sex i tidens litteratur ville ikke være nogen skade til.

I sommer fik jeg endelig læst Kim Leines roman ”Profeterne i Evighedsfjorden”. Det var en stor oplevelse. Som uforfalsket og umiddelbar læseoplevelse er det noget af

0 Kim Leines roman ”Profeterne i Evighedsfjorden” er en stor læseoplevelse.

det bedste, jeg har læst på dansk i flere år. Men jeg bemærkede også, at seksualiteten fyldte helt utrolig meget i romanen. Og i det hele taget materialiteten, det sanselige. Både i Grønland og i København. Måske er det tænkt som en realitetseffekt. Vi skal fornemme, at vi virkelig er ”nede” at røre ved den skinbarlige materielle virkelighed, og den er og var beskidt og kødelig. I betragtning af, at ”Profeterne i Evighedsfjorden” også handler om religion, var det bemærkelsesværdigt, så lidt de religiøse forestillinger, ytringer og argumenter fyldte i romanen. Men romanen kunne bære det. At den kan absorbere så meget sex uden at kæntre, viser, hvor god den er. Seksualiteten er nemlig integreret i

Leine klarer pynten, men jeg tænker alligevel på, om han ligger under for den moderne fordom, som den berømte franske filosof Michel Foucault analyserede og kritiserede i sine sidste bøger: at seksualiteten er sandheden, den er det basale, det underste lag, det, der for alvor determinerer den menneskelige tilværelse. For nylig læste jeg Knut Hamsuns ”Sult”, oversat af samme Leine, og her var den næsten totale mangel på sex påfaldende. Det kan der være gode grunde til. Man omgikkes som sagt disse ting på en mere indirekte måde i 1890, og den udmarvede sultekunstner har nok ikke sex som sin første prioritet. Alligevel tænker jeg: En nutidig roman, der ville beskrive en forhutlet eksistens på samfundets bund, ville den ikke rumme masser af rå og brutal sex som pant på sin radikalitet og materialitet? Det tror jeg nok, den ville. Måske mente Hamsun ikke, at sek-

sualiteten er sandheden om os, men blot en livsytring blandt andre. Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman ”Hvis sandheden skal frem”, rummer også masser af sex, men formår til forskel fra Leine ikke at integrere det. Og det er ikke så sært, for det er heller ikke meningen. Som det fremgår af diverse interviews med Marstrand-Jørgensen, opfatter hun, ejendommeligt for en forfatter på hendes kunstneriske niveau, sin egen roman som en slags kampagnelitteratur til rehabilitering af den seksuelle frigørelse fra 1970’erne. I romanen skal det derfor være lysten, der styrer. Vi får ikke alene alle disse reklame-, undskyld, sexblokke med rå og direkte (læs: trivielle) samleje- og orgiebeskrivelser. Lysten er i romanens handling og for dens personer af princip næsten løsgjort fra alle andre menneskelige motiverende faktorer som følelser, forelskelse, begær, forførelse, magt med mere. Lysten skal være tilfældig og ikke motiveret i andet end sig selv, for hvis den er det, lurer en eller anden ufrihed omkring næste hjørne. Et sådant credo kan man imidlertid ikke lave romankunst på. Og formentlig heller ikke ”erotisk litteratur”.

Nils Gunder Hansen er ansat ved Syddansk Universitet og er anmelder ved Kristeligt Dagblad.

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Opgøret med en smertefuld opvækst Yahya Hassans biografiske digte er gribende, hudløse og hårdtslående

bog Yahya Hassan: Yahya Hassan. Digte. 170 sider. 200 kroner. Gyldendal. Før årtusindskiftet var det god tone, at forfattere insisterede på, at det, de skrev, på ingen måde kunne føres tilbage til deres private baggrund. Digteren måtte med et citat af Per Højholt ikke ”tage af hovedstolen”, og man begrundede ofte denne forestilling med et vrangbillede af 1970’ernes såkaldte knækprosa eller bekendelseslitteratur, der ifølge toneangivende litterater som Poul Borum og Erik Skyum-Nielsen ikke var kunst, men terapi. Sådan er det ikke længere, og tendensen i dansk litteratur har tværtimod i en årrække været, at netop de digtere, der har haft et smertefuldt personligt stof at arbejde med, har været dem, der har størst gennemslagskraft. Man kan her af banebrydende digtere nævne Naja Marie Aidt, Lone Hørslev, Asta Olivia Nordenhof og nu, som det nyeste skud på stammen, Yahya Hassan. Yahya Hassans digtsamling bærer hans eget navn som titel og er en række uhyre stærke biografiske digte, der omhandler en barndom i Aarhus’ ghettoområde for muslimske udlændinge, en voldelig far, en ungdom fyldt med bandekriminalitet, domme for vold og indbrud og anbringelser på institutioner samt slutteligt et opgør med denne baggrund i forbindelse med en ny identitet som forfatter med optagelse på Forfatterskolen og udgivelse på Gyldendal.

Hvad der gør Yahya Hassans digte så effektfulde, er den nøgterne og illusionsløse måde, han skildrer de ofte frygtelige og grusomme scenarier, som udspiller sig. Værket åbner således med den følgende sekvens i digtet: ”BARNDOM: FEM BØRN PÅ RÆKKE OG EN FAR MED EN KØLLE/ FLERGRÆDERI OG EN PØL AF PIS/ VI STIKKER SKIFTEVIS EN HÅND FREM/ FOR FORUDSIGELIGHEDENS SKYLD/ DEN DER LYD NÅR SLAGENE RAMMER/ SØSTER DER HOPPER SÅ HURTIGT/ FRA DEN ENE FOD TIL DEN ANDEN/ PISSET ER ET VANDFALD NED AD HENDES BEN/ FØRST DEN ENE HÅND FREM SÅ DEN ANDEN/ GÅR DER FOR LANG TID RAMMER SLAGENE VILKÅRLIGT”.

Sådan mejsler Hassans digte sig ind i den læsende med deres sansede detaljer, der vidner om, at alt er oplevet på førstehånd, med deres insisterende rytme og med deres vilje til at konfrontere det forfærdelige. Det næste digt handler om jegets børnehavetid og slutter lige så chokagtigt: ”DE ANDRE GLÆDEDE SIG TIL JULEMANDEN VILLE KOMME/ MEN JEG VAR LIGE SÅ BANGE FOR HAM/ SOM JEG VAR FOR MIN FAR”.

At et hovedærinde i bogen er opgøret med den voldelige far, er der naturligvis ikke noget mærkeligt i. Og det vrimler også med voldsomme og aggressive statements imod den kultur, hvori forfatteren er vokset op. De kan for eksempel lyde: ”MIT NAVN ER YAHYA HASSAN/ OG MINE FORÆLDRE VILLE ØNSKE JEG VAR UFØDT/ OG JEG ØNSKER DET SAMME FOR DEM/ I DET MINDSTE AT DE VAR DØDFØDTE”. Det er dog ikke i sådanne programmatiske udmeldinger, som også allerede inden udgivelsen har skaffet digtsamlingen stor pressebevågenhed, at teksterne har deres primære styrke, men derimod i den afdæmpede internaliserede smerte. Som en anden stor dansk digter, der i sin tid var ude i et kontroversielt ærinde med en digtsamling, der blev beslaglagt for at krænke den offentlige moral, nemlig BrobyJohansens digtsamling ”BLOD” fra 1922, har Yahya Hassan også gjort brug af ”nødråbende” versaler samt af en fantastisk effekt, hvor der er et skrigende misforhold mellem overskriften på og indholdet i et digt.

Man kunne blive ved med at citere gribende, hudløse og poetisk hårdtslående uddrag af Yahya Hassans digtsamling. Det er ikke alle digte i bogen, der er lige gode, og man kunne uden tvivl have skåret ned på de 170 sider og have fået en strammere og endnu bedre digtsamling ud af det. Men at Yahya Hassan er en særdeles interessant ny stemme i dansk poesi, står uden for enhver diskussion.

Peter Stein Larsen kultur@k.dk


Læsning Oplæsning Julelæsning

Nissehøj Kalenderbog 30/11 - 25/12. Vidunderligt tegnet. Sangene medfølger på CD.

En kat bliver vidne til første julenat i stalden i Bethlehem

Nissedrengen vil helst have gaver, ikke give dem væk. Det lærer Julemanden ham – og med en nissepiges hjælp bliver han en rigtig nisse...

De uartige nisser + 11 andre historier

Den hittitiske kommandant Den fønikiske fragtskipper – historiske romaner om virkelige begivenheder

Vandskaden og andre oversete dyr – herlige beskrivelser af en mængde interessante ”dyr” i dansk natur...

Fire dejlige bøger med opskrifter, gode råd og masser af akvareller

Se dem på Bogforum i Bella – stand C3-004 Forlagsgruppen Bogshop www.bogshop.dk


14 BøgerEfterår 2013

Krimi

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

2 Norske Jo Nesbø har international succes med sine bøger om poilitimanden Harry Hole. – Foto: Leif Tuxen.

Krimiens religiøse dimension er hovedpersonens moralske valg Norske Jo Nesbø er en mand med mange talenter. De bruges blandt andet på spændende krimier, morsomme børnebøger og iørefaldende popmusik

interview Af Mie Petersen mie@k.dk

At dirigere et stort symfoniorkester, der spiller sammen med heavyrockbandet Metallica, er en krævende og intens opgave. At jamme med et jazzorkester er udfordrende for fantasien, men det behøver ikke være helt så intenst. De to scenarier opstilles af den norske forfatter Jo Nesbø. I sommer udkom hans 10. krimi med politimanden Harry Hole, ”Politi”, på dansk. Samtidig kom også en anden bog fra samme forfatter, nemlig den fjerde børnebog i den populære række med dr. Proktor, denne med titlen ”Dr. Proktor og det store bankrøveri”. Den musikalske sammenligning er netop den, Jo Nesbø bruger, når han skal forsøge at sætte ord på forskellen mellem at skrive en Harry Hole-krimi og en dr. Proktorbørnebog. ”Til en Harry Hole-krimi er der ’noder’,” fortæller Jo Nesbø, der i et heftigt program, der både omfatter signering af bøger i en københavnsk boghandel og et stort møde med publikum i Den Sorte Diamant, giver sig tid til et par interview. ”Før jeg går i gang med en Harry Hole-roman, har jeg skrevet tre synopser, mens jeg har skrevet én, før jeg kaster mig ud i en historie om dr. Proktor. Det giver plads til lidt mere improvisation,” siger han. At det netop blev kombinationen børnebøger og krimi, bærer hans 13-årige datter,

Selma, en del af ansvaret for. Det var hende, der ville have fortalt historie af far, og Jo Nesbø fortalte og fortalte. Senere skrev han det hele ned, og en af de mest populære børnebogsserier havde set dagens lys. Jo Nesbø rangerer højt på listen over de bedste nordiske krimi- og spændingsforfattere. Han har fået sit gennembrud på det amerikanske marked, hvad der ikke er lykkedes for så mange andre skandinaviske forfatter i krimi- og spændingsgenren. Faktisk er hans bøger oversat til 40 forskellige sprog, så Harry Hole er kommet vidt omkring. Den amerikanske tv-station CNN præsenterede ham for nylig i et program på denne måde: ”The next Munch or Ibsen could be Jo Nesbø (den næste Munch eller Ibsen kunne være Jo Nesbø). Store ord at leve op til, men den norske forfatter virker afdæmpet og hvilende i sig selv. Hans bøger sælges i oplag på 60.000-70.000 alene i Danmark. Det er stort. Og på de 13 år, der er gået, siden den første Harry Hole-roman udkom på dansk, har han fået en stor og trofast fanskare herhjemme.

Det kan måske synes anmassende at stille spørgsmålet om, hvornår vi kan forvente den næste Harry Hole-historie, i lyset af, at det ikke er lang tid siden, han satte det sidste punktum i den nyeste, og det er måske heller ikke så overraskende, at Nesbø erkender, at han lige nu ”har fået nok af Harry Hole”.

WW Jeg skriver

først og fremmest om mennesker. Jeg anerkender, at alt et eller andet sted er politisk. Men jeg mener, at man kan være bevidst politisk eller ubevidst politisk. Jeg er nok sådan midtimellem.

Han fortsætter: ”Fra begyndelsen lavede jeg en tidslinje over Harry Holes liv. Og den har jeg stort set holdt. Og ifølge den tidslinje er der flere Harry Hole-romaner i vente. Men lige nu er jeg optaget af et andet projekt, nemlig en ny enkeltstående roman med titlen ”Sønnen”. Jeg siger ikke, at der ikke kommer flere Harry Hole-bøger, men jeg siger heller ikke, der gør,” siger Jo Nesbø. Han forventer, at den nye roman uden Harry Hole vil udkomme først på året i 2014, og han fortæller samtidig, at det amerikanske filmselskab Warner Brothers allerede har købt filmrettighederne til bogen. Det store filmselskab be-

sluttede sig ret hurtigt efter at have læst de første 100 sider af ”Sønnen”, som Jo Nesbø indtil videre kalder bogen. Hvad der derefter sker, står for øjeblikket hen i det uvisse, men mon ikke det nok skal blive til mindst endnu en med den populære Harry Hole i hovedrollen? Sådan må man tolke det smil, Jo Nesbø ledsager sine ord om Harry Holes fremtid med. Der er da også et par åbne spørgsmål i ”Politi”, som læseren efterlades med, og som man håber bliver besvaret i den næste. For eksempel må det være muligt for Harry Hole at få sat en stopper for de to betjente ved Oslos Politi, politimester Mikael Bellman og hans håndgangne væbner Truls Berendsen, der er mindst lige så kriminelle som nogle af dem, myndighederne får sat bag tremmer. Det er ikke noget smigrende portræt, du tegner af politiledelsen i Oslo. Aner man her en samfundskritisk vinkel? ”Nej. Jeg er ikke en samfundskritisk forfatter, jeg underholder. Jeg skriver ikke om politik og heller ikke om mord og kriminalitet som sådan. Jeg skriver først og fremmest om mennesker. Jeg anerkender, at alt et eller andet sted er politisk. Men jeg mener, at man kan være bevidst politisk eller ubevidst politisk. Jeg er nok sådan midtimellem. Når jeg skriver om en person, der går fra hovedbanegården i Oslo til et hotel i midtbyen, og jeg beskriver, hvad han ser: narkomaner, pushere, dealere, prostituerede og alfonser, så bliver denne beskrivelse selvfølge-

lig politisk i kraft af det valg, jeg træffer. Jeg kunne jo også have beskrevet den arkitektur, der præger den del af byen.” Det er nemlig hovedpersonens eller heltens valg, der ifølge Jo Nesbø er det mest interessante. Det er også hovedpersonens valg, der trigger læseren, fastholder os og skaber spændingen, mener Nesbø, der uddyber: ”Forestil dig en scene med vores helt, der kører af sted fra en eller anden naturkatastrofe, for eksempel et jordskælv. Man ser billedet for sig: jordskorpen, der bryder sammen bag ham, mens han sidder ved rattet med øjnene i bakspejlet. En spændende scene, men vi ved jo, det ender godt. Han er jo helten, så han skal nok klare sig. Det, der fascinerer os ved scenen, er spørsgmålet, om han trods faren alligevel vender tilbage og redder sin fjende. Det er dybest set det, der fascinerer os ved krimi- og spændingslitteraturen. Træffer vores helt det moralsk rigtige valg? Det er her, den egentlige spænding er, og det er samtidig her, du finder den religiøse eller – om du vil – den etiske dimension af krimien. Og Harry Hole er en person, der ustandselig træffer valg. Men han er et menneske på godt og ondt, han er ingen engel, og det er ikke altid, han træffer det moralsk set rigtige valg.

Det er måske også derfor, at man som læser ikke er blevet træt af ham, men stadig kan holde ham ud nu gennem den 10. roman. Han forandrer sig, nogle vil sige, at han udvikler sig, i

hvert fald er han ikke nogen statisk person, der har en tung bagage med sig. Hans mor døde, da han var barn, hans første skolekæreste begik selvmord, en kollega og meget god ven omkom i en trafikulykke, hvor Hole var med. ”Det er den bagage, han bærer rundt på, at folk dør omkring ham. Og det er nok derfor, han har så svært ved at knytte sig til andre mennesker,” siger Jo Nesbø. Men som sagt: Hole forandrer sig. Og på det personlige plan sker der også store forandringer i ”Politi”. For Jo Nesbø er det den kommende tid nok mest romanen ”Sønnen”, det handler om. Og så måske en gang til næste år en ny cd med bandet ”Di Derre”. Den kreative forfatter har nemlig også en karriere som musiker i et band, der flere gange har hittet i hjemlandet. Der er mange nordmænd, der kendte Jo Nesbø som musiker, før de lærte ham at kende som forfatter. ”Jeg skrev det meste af musikken og teksten på vores første cd tilbage i slutningen af 1990’erne. Det skete, når jeg gik fra mit arbejde (Jo Nesbø, der er civiløkonom, arbejdede dengang som finansanalytiker, red.) og hjem,” fortæller han, mens han illustrerer, hvordan takten i musikken påvirkede hans gang – eller også var det omvendt. Et af de andre medlemmer af det folkrock-inspirerede band var Jo Nesbøs bror, Knut, der døde i år. ”Han ønskede, vi skulle fortsætte med at spille, så det gør vi,” siger Jo Nesbø.


34,4 mm

245+1+3 mm = 249 mm

285+1+3 mm

Familiens julesangbog Vejl. pris kr. 149,95 (inkl. moms)

Familiens julesangbog

KlassisK for alle Familiens julesangbog er meget mere end en sangbog!

Foruden 60 af de mest kendte og elskede, danske julesange,

-salmer og sanglege får du i tilgift Johan Krohns uopslidelige juleklassiker Peters Jul og H.C. Andersens Grantræet, som kan samle

plads ved hjælp af bogens nemme – men velsmagende – opskrifter. Sidst, men ikke mindst, finder du skabeloner til julepynten, så I

Familiens Julesangbog er inspirationsbogen til dem, der skal have juledagene til at gå: 60 kendte julesange krydret med sanglege, julehistorier, forslag til julepynt og madopskrifter til julemiddagen og julefrokosten. – Og til dem, der mangler den oplagte værtindegave: en smuk bog med stemningsfulde illustrationer.

selv kan flette julehjerter og lave kræmmerhuse.

Med

Familiens julesangbog i reolen er julen sikret på alle

fronter. Det eneste, vi ikke kan love – men som vi naturligvis håber på – er hvid jul!

60 danske julesange, salmer og sanglege Julehistorier Bage- og madopskrifter Julepynt

WH31547

Finn Jørgensen Blandt ølhunde og månestråler 130 danske revysange

297 + 3 +1 mm

B lan

Et vigtigt indslag i enhver revyforestilling har siden starten været sang og musik,

og her har revyvisen været det væsentligste og mest holdbare element. der har siden 1850 været hundredvis af revyer - og flere tusind revyviser. Mange er for længst gået i glemmebogen – vel nok de mest dagsaktuelle – men mange har overlevet

gennem flere generationer. deres kvaliteter har været dels en god tekst, en fængende melodi samt en original fremførelse …

Vejl. pris kr. 299,00 (inkl. moms) Blandt ØlhundE og MånEstrålEr er den første samlede udgivelse af udvalgte revyviser fra 1849 til vore dage. gennem revyviserne oplever vi et stykke

210 + 6 mm

Svend Rastrup Andersen Finn Gravesen Trine Boje Mortensen Helge Baun Sørensen

30,4 mm

297 + 3 +1 mm

danmarkshistorie, og da de her præsenteres kronologisk, kan de samtidig give et indtryk af periodernes skiftende udtryksformer såvel på det tekstmæssige som på

De enkelte viser er forsynet med melodi og becifring samt fyldige noter om skuespillere, komponister og forfattere. Endvidere er mere end 200 fotografier og illustrationer med til at sætte stemningen og gøre nærværende samling til en ganske særlig oplevelse for såvel musik- og teaterinteresserede. det musikalske område.

de enkelte viser er forsynet med melodi og becifring samt fyldige noter om

skuespillere, komponister og forfattere. Endvidere er mere end 200 fotografier

og illustrationer med til at sætte stemningen og gøre nærværende samling til en

ganske særlig oplevelse for såvel musik- og teaterinteresserede som folk med deres kulturelle nysgerrighed intakt.

dt

nd ølh u

Blandt ølhunde og månestråler

t og samlealt af n fort Jørgense n fin

ske 130 dannge revoydsear, tekst i n illeder og b

WH31405

18806-Omslag.qxd5

18806-Omslag.qxd5

18806-Omslag.qxd5

30/03/05

10:01

10:01

10:01

30/03/05

10:01

Side 1

Side 1

14,5 mm 14,5 mm

Side 1

Side 1

SANGBOGEN

18806-Omslag.qxd5

30/03/05

30/03/05

e

ån e og m l e r st r å

14,5 mm

SANGBOGEN

KlassisK for alle

både store og små omkring stemningsfuld oplæsning.

Desuden har vi samlet en håndfuld opskrifter på sikre julebage-

hits, ligesom også julemiddagen og julefrokosten kan komme på

240+6 mm

285+1+3 mm

16,2 mm

14,5 mm

SANGBOGEN

SANGBOGEN

DANSK ÅRET RUNDT DAG OG NAT NÆR OG FJERN FOLK OG FÆLLESSKABER OPERETTER OG MUSICALS HOTS & HITS KANONS

DANSK FOLK OG FÆLLESSKAB NORDEN NÆR OG FJERN OPERETTER OG MUSICALS HOTS & HITS KANONS

WH 31160B ISBN 978-87-598-2053-1

WH 31160B ISBN 978-87-598-2053-1

SANGBOGEN

83061_om_sangbogen_r1.indd

5 14/04/10 16:04:53

Nu har vi altså jul igen

3 14/04/10 16:04:51

Vejl. pris kr. 299,00 | Udkommer 8. november 2013 360 sider, indbundet, gennemillustreret i farver

14/04/10 16:04:48

Sangbogen 1 – 2 – 3 – 4

Svend Rastrup Andersen, Finn Gravesen, Trine Boje Mortensen og Helge Baun Sørensen

Vejl. pris kr. 449,00 (inkl. moms) pr. stk.

Niels Nørager Klaverets verden

Niels Nørager

I N DHOL D :

Klaverets verden

Nu har vi altså jul igen Der er noget i luften Højt fra træets grønne top Velkommen i Den Gamle By Juletræet med sin pynt Det kimer nu til julefest Kimer, I klokker Dejlig er jorden Barn Jesus i en krybbe lå Julen har englelyd Julen har bragt velsignet bud Vær velkommen, Herrens år Lysguirlander Peters Jul

Vejl. pris kr. 149,00 (inkl. moms)

klaverskole

Ny klaverskole med en hurtig progression, der kommer omkring klaverspillets grundlæggende elementer. Klaverets verden henvender sig til alle, der ønsker at videreudvikle sig både indenfor rytmisk og klassisk musik.

Den klassiske musiks lagre er uudtømmelige – vi kan bare tage for os af retterne. I KLASSISK FOR ALLE fortælles der om nogle af dem. Tyve af de rigtigt gode af Bach, Bernstein, Orff, Mozart ... De fortæller alle sammen en god historie. Og den måde, vi omgås musikken på – i sprog, teori, teknik etc – behandles i kapitler ind imellem. Og selve musikken er der også. På bogens hjemmeside www.klassiskforalle.dk ligger den klar i de bedste indspilninger. KLASSISK FOR ALLE er for dem, der har lyst til at komme ind i den klassiske musiks verden og gerne vil vide mere. KLASSISK FOR ALLE er bogen, der uden nørderi og indforståede fagudtryk fortæller om musikken og dens skabere, om instrumenterne, om udtale af navne, om noder, tonearter, om dirigenten og mange andre emner fra den klassiske musiks verden.

WH31098 ISBN 978-87-598-1967-8

CD

VEDLAGT

nter alle arrangeme af indspillet ebæk Finn Korn

Finn Kornebæk

Finn Kornebæk

Spil klaver med Finn

Spil klaver med Finn

for begyndere og øvede i alle aldre

JULEHÆFTET

KLASSISK FOR ALLE har masser af billeder, som fortæller deres egen historie om musikken, musikerne og musikkens publikum. KLASSISK FOR ALLE er den oplagte gaveidé til alle dem, som ikke ved, at de kan lide klassisk musik, men som sætter pris på en god historie og har nysgerrigheden intakt.

7 14/04/10 16:04:56

83061_om_sangbogen_r1.indd

SANGBOGEN 2

83061_om_sangbogen_r1.indd 1

KLASSISK FOR ALLE

SANGBOGEN 4

SANGBOGEN 3 83061_om_sangbogen_r1.indd

WH 30349B ISBN 978-87-598-0862-7

WH 30026B ISBN 978-87-598-0880-1

DANSK FOLK OG FÆLLESSKAB NORDEN NÆR OG FJERN OPERA OG MUSICALS FILM HOTS & HITS KANONS

DANSK FOLK OG FÆLLESSKAB NORDEN NÆR OG FJERN OPERA OG MUSICALS FILM HOTS & HITS KANONS

for begyndere og øvede i alle aldre

20 melodier arrangeret for klaver

24 julemelodier arrangeret for klaver

CD

14 julesange for blandet kor Vejl. pris kr. 119,00 (inkl. moms)

Nu har vi altså

JUL igen 14 julesange for blandet kor Arrangeret af Rasmus Thaarup, Henrik Metz, Michael Bojesen og Erik Sommer WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG

Finn Kornebæk Spil klaver med Finn (cd vedlagt) Spil klaver med Finn Julehæftet (cd vedlagt) Vejl. pris kr. 199,00 (inkl. moms) pr. stk.

VEDLAGT

nter alle arrangeme af indspillet ebæk Finn Korn g Wilhelm hansen musiKForla

Klaverarrangementer af populære melodier og julesange for begyndere og øvede i alle aldre.

Alle vores udgivelser kan købes hos din lokale bog- eller nodehandel. Se meget mere på vores hjemmeside webshop.ewh.dk


16 BøgerEfterår 2013

Krimi

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Det syge rampelys

Konfrontation i Tel Aviv

Mari Jungstedts nye krimi foregår i modeverdenen

Israelske Liad Shohams første krimi på dansk, ”Konfrontation”, er forfriskende anderledes

bog Mari Jungstedt: Den farlige leg. Oversat af Kamilla Jørgensen. 339 sider. 300 kroner. People’sPress. Mari Jungstedt og Gotland. En forfatter og et sted uløseligt forbundet med hinanden – nu endnu mere, efter at svenske Mari Jungstedts ottende krimi, ”Den farlige leg”, er udkommet. Alle Jungstedts krimier foregår på Gotland, hvor hun selv har sommerhus, og på den måde har læserne lært kriminalinspektør Anders Knutas, hans højrehånd, vicekriminalinspektør Karin Jacobsson, og journalisten Johan Berg at kende. Og som det tit går, når krimierne udspiller sig på et forholdsvis afgrænset område, som for eksempel en ø eller en ø-gruppe, så får læserne efterhånden også et bedre kendskab til stedet, i dette tilfælde Gotland og småøerne omkring samlet i Gotlands Kommune. I ”Den farlige leg” er stilen

tomodel, så er en anden ung gotlandsk pige, Agnes, indlagt på en institution for unge piger, der lider af spiseforstyrrelser. Også hun higede efter et liv som fotomodel, men i hendes tilfælde fik anoreksien overtaget. Det står efterhånden klart, at det er i spændingsfeltet mellem den succesrige Jenny og den dødsenssyge Agnes, at løsningen på drabsforsøget på fotografen skal findes. En eller anden har tilsyneladende sat sig for at slå til mod den verden, der foruden lækre billeder også skaber syge kvinder. ”Den farlige leg” er spændende, og den vinder især ved den indlevende måde, Mari Jungstedt beskriver den anoreksiramte Agnes’ tanker og følelser på. En omfattende research må ligge til grund for den del af historien, for har man ikke før forstået, hvor frygteligt og farligt et liv med spiseforstyrrelse er, så er man ikke i tvivl, når man har læst ”Den farlige leg”.

en smule anderledes, da en stor del af handlingen er henlagt til Stockholm. Offeret er en stockholmsk kendis, modefotografen Markus, der er på opgave på en af de gotlandske øer, Furillen. Han forsøges dræbt og er herefter så ilde tilredt, at det er uvist, om han nogensinde kommer ud af sin koma. Anders Knutas og kolleger er hurtigt i gang med at efterforske sagen, der fører lige ind i en fashionabel modeverden i hovedstaden. Det vrimler med modeller, stylister, fotografer og designere, og blandt disse en af Sveriges mest kendte fotomodeller, den unge Jenny, der er fra Gotland, hvor hendes familie stadig bor, og hvor hun gik i gymnasiet, indtil hun besluttede at satse på modelkarrieren.

Undervejs i historien tager Mari Jungstedt fat på et problem, der desværre tit ses i netop modeverdenen, nemlig spiseforstyrrelse eller anoreksi. For mens den unge Jenny har succes og trives som internationalt efterspurgt fo-

Mie Petersen mie@k.dk

bog Liad Shoham: Konfrontation. 394 sider. 300 kroner. Hr. Ferdinand. Liad Shoham er praktiserende advokat, bosat i Tel Aviv med hustru og børn. Men han er også en af Israels førende krimiforfattere, og hans fem romaner har alle været bestsellere i landet. Nu foreligger en af dem for første gang på dansk. Titlen er ”Konfrontation”, og selvom bogen er bygget over det velkendte skelet med et kriminalistisk plot, altså en forbrydelse, der skal opklares, og med diverse mellemregninger undervejs, så er ”Konfrontation” alligevel forfriskende anderledes. Først og fremmest selvfølgelig fordi den foregår i Israel, og israelske krimier er ikke hverdagskost på dansk, og samtidig er scenen sat i et land med en helt anden kultur og tradition, end hvad danske læsere normalt støder på i en krimi.

En ung kvinde voldtages i et fredeligt boligkvarter i Tel Aviv, og offerets far begynder selv at efterforske sagen. Han føler sig sikker i sin sag, da han en nat kan identificere en mand, der lusker rundt i området. Hans overbevisning er så stærk, at politimanden Eli Nachum også bliver overbevist om, at Ziv Nevo er den skyldige. Men der er alligevel noget, der knirker i sagen. Hvorfor er Ziv Nevo tavs? Hvorfor forklarer han sig ikke? Uden at afsløre for meget kan det røbes, at Ziv Nevo godt nok havde et ærinde i området. Men et helt andet end at overfalde og voldtage. På den måde kommer historien efterhånden til at udvikle sig på to planer: Der er voldtægtssagen, og der er den mistænkte Ziv Nevo, der havde et lyssky ærinde i området, hvor voldtægten fandt sted, men, som det efterhånden skal vise sig, også har forbindelse til en af de helt store kriminelle, nemlig Faro, der er boss for den største forbryderorganisation i om-

rådet, hvis hovedindtægtskilde er indsmugling og distribution af narkotika. Der er forviklinger undervejs, men efterhånden tegner der sig et billede af lusk i kulissen hos politiet, af misforstået loyalitet blandt bandens medlemmer og først og fremmest af en lille, almindelig mand, nemlig Ziv Nevo, der er kommet rigtig galt af sted. ”Konfrontation” er et frisk pust i en populær genre. Vi er i Mellemøsten, vi er i Israel, og stilen, miljøet, personskildringen og naturen, ja, det hele er anderledes. Men en vigtig ting har ”Konfrontation” tilfælles med alle de andre gode krimier: Den er spændende. Og så skriver han godt, Liad Shoham – juristen fra Tel Aviv, der måske har terpet så mange lovparagraffer og tørt lærebogsstof, at han har fået en ubændig trang til det stringente og lidt minimalistiske. Altså sprogligt set. Og det gør han godt. Mie Petersen mie@k.dk

VELKOMMEN I HISTORIEN Skalk bringer velillustrerede artikler om dansk arkæologi og kulturhistorie fra jægerstenalderen og til ca. 1920. Skalk blev grundlagt i 1957.

1095

god Erik Eje 03 -11

Sofie

Niels

1134-37

JÆ TT E

Do ea ro th ea

ugift

a ipp

Do roth

Helvig

on 6.

gr Mar

Håk

Phil

s Agne

Eufemia

Ingeborg

blev gift senere

ethe

Sam

biria

ld chti

tta Ju

Me

n Be ar, gm Da

ugift?

Liutgard

Sofie Amalie Charlotte Ama lie Louise , Anna Sofie

Erik Emune 1137-46

Erik Lam dse ca. 114 0-43 n

Bodil

nh

Inge

ild

gerd

,T

ho

ra,

de

,E

-5

1252

1259

er toff Chris 9

sen emar Vald

2

g d

ippin Erik Kl-86

319 1286-1

Erik Menve

1320-26, 1330-3

ag

Christoffer Eriksen

Mar gr

ar Atterd

ye rn

Ch

1387 ete -97 (137 5-14 12) Håko nsen -87

Valdem

if

Ba

Oluf

1340-75

llis

f 7-1 Pom 439 me rn

1375

1326-30

the

139

Valdemar Eriksen

e Edel

rgre

14 rist 48 ian -8 1 1. ris 40 toffe -4 8 r af

2 el ing Ab 50-5 nn pe 12 lov jr k P 50 Se Eri 41ar 12 m lde Va

Ma

Gy

Ch

tore

nS

12 0 2Kn 41 11 ud V 82 a -1 lde Va 20 m ld 2 ars 115 em en 7-8 ar d e 2

ise

14

Slå vejen forbi Skalks e­butik med bøger, plakater, musik, film og kopier af smykker og glas m.m. Priserne er inkl. moms, plus porto (undtagen for bladet).

Knu d

ka

en

1146 Mag -57 nuss

e

Eri

the

end Gra

ali

m eA

lin

Ingrid

Henrik

DANISH KINGS & QUEENS

-57

ulla, Ulfhild

Gu

ro

Ca

Lou

se Loui drine

ugif t

ma

Alexan

ift

THE ROYAL WHEEL Em

ug

1

ift

2. ian rist 3 Ch 13-2 15 13 ns 15 Ha 481-

ral

Malmfrid

Margrethe Fredk

Lou ise, Sofie Juli ane ari Caro Mar e S line ie ofi Ma eF thil red de eri kk e

M

Sv

Edel nav nu ken dt

Anna

1146

So fie Ge rtru d

~ ÆGTEFÆLLE(R) Cathrine

Oluf Ha

ERTEBØL LE

r. f.K 00 28 r. f.K f.Kr. 00 2400 28 f.Kr. 2400 1700 f.Kr. 1700 f.Kr. 11 52 00 f.Kr. 5 f. 1100 Kr. f.Kr. 52 5 f. Kr.

thea

1104-34

Doro

ger Hun Oluf -95 ge elli 1086 H en dd Knu 0-86 n 108 Hé en rald 0 ds Ha 74-8 stri 10 dE en 74 Sv 047-

eth sab fie a, So

1

EMOSE KONG

OSE EM n e GL etid ge MA

røn

rd ge

g K gnin VI Y. tsla DOM n mø ISTEN AGT D TI r EM KR GE ge r KONG N n ni dse æt la SE ss sp U E er ib el H IB bro sk and UBE SK rler træ irker h GR NG pe en k rs LA glas nest ion ko r bye ru iss gen r m en te s og let t ej V s ØL S

SKALDY NG D urskov e tandperlerER lan YSSE stammebådg gra kvæghøje TID havstignin r fiskvpladser g, , dy varm ekro r storflækkee padesuppe slåndere får, svsser G fisk dleåreød rav leårer ebn ligio in pa eln d brandg e L sæ kystfangst plalfangst m ANDB økse n hass espy ntetøj ose RU r skævpile fisk dsvin tværpile strid pott G n ruser vil kse so flåknive flintmsøkse er uro nst bi pil eg kob iner r ku ser østers øk nd hve ber lerkar hu v RA de kam ra sno V r bue

r. f.K 00 90 r. f.K f.Kr. 00 6400 90 f.Kr. 6400 5400 f.Kr. 5400 f.Kr. 3900 f.Kr. 33 00 3900 f.K f.Kr. r. 33 00 f.K r.

Kron olog isk ræ kke føl ge

Æ. GERMA N

e tin

Ann

ug

Besøg også www.historie-online.dk

ris

Eli

Thyra Tove, Gun hild/Gy rith Gunh ild, Sig rid

1.

erik Fred 3-33 2

www.skalk.dk

Ch

KONGEHJULET

3. tian Chris -59 34 15

ERSK Y. ROM

Æ .V IK I

158

Y. G ER M

REGERINGSÅR 8-1648

Hvornår skete der nyt i Danmarks oldtid? Grib oldtIdS­ HJUlet og få hurtig og klar besked. Kattens, kammens, sølvets, rugens og mange andre tings første optræden i Danmark. 48 kr. – På konGeHJUlet handler det om Danmarks regenter, deres regeringsår, dronningerne og deres oprindelsesland. 50 kr. – Skiverne er af pvc og måler 21 cm i diameter.

kru A m dyre væg NSK sh Dan stilart use e e ka virke r hallnal lyre er n

Christian 4.

a

1648-70

-8

M

Frederik 3.

15

re

.

REGENT 1670-9 9

SkalkS tIdStavle: Plakaten viser Danmarks fortid som en tidsvej befolket med samtidige personer. 53 × 88 cm, 50 kr.

folkevand SK guldbraktringer eat halsringe er trælurer SKATTE GULD

al

Christian 5

1559

10 gn 42 us -4 d Ha 7 en Go 10 rdek 35 nu de -4 2 d Kn u 101 d de 8-3 n S to 5

8.

730

2. Frederik 8

Har

1014 d Sven -18 dsen

Sven d

d

986-10 Tveskæg 14

ca. 940-86

Harald Blåtan

- ca. 940

Gorm den Gamle

n

1699-1

6.

4.

de store går RSK ME ve drejekværn RO egra et Æ. grubehuse fæst ænd våbenofre jord esp ort r bælt simp gre CENTRE su SK se luk kusbæ atte TI lad g bukser k ir p læ ærmer av n N c mønts ehorn gr rsa YE e k il runer ne va SB gn e drikrætsp ur fors ND tvo rav er b orer høns sp lde LA rag eng ott åd rug p b p b vo lv kat vå ose nke tøj sø m la vet eje p ar nv n f te eg s h RN JE hør

r. .K 0e 90 r. .K e.Kr. 0e 1050 90 0 f.Kr. 1300 12000 f.Kr. 12000 f.Kr. 1150 0 f.K 10 r. 11 50 500 0 f. f.Kr. Kr.

Margrethe 2.

9.

tia ris

tian

-46

KE L

f. Kr. e.Kr. f. 150 Kr. e.Kr. 150 375 e.Kr. 375 e.Kr. 525 75 e.Kr. 0e 525 e.Kr. .K r. 75 0e .K r.

10 50 0 f. Kr.

1972-

Frederik

2 1947-7

19

10. tian Chris -47 12

Ch

Chris

1730

snoreskør solreligioter tø YNGR rv E plankevej n ha egrav stenkunste sm vre, h ning egekister blå ykkeo irse rageknive urn muslinfre højgrave gla egrav g sp e SVÆRD ma erle skjo rker r hårnet uldtøj spe lde lure lt pincet bøg r hest ost

guld

48

18

8. erik Fred -12 1906 9. ian rist 06 Ch 63-19 . 7 18 rik de 63 Fre -

Ch

17

Frederik

ÆLDRE

ID DOLKT nsegl TID dolk, kor SE ØK LANGHUSE SER DS RI ØK stenkister ST RIDS grave ST kelt ngst flintminer ID n T r e stfa je BRONZE UE dse y åhø k T nin g a S væv g l in sm let

p hju G gs usl ser BY l lin m k e m te eø av r ø sa hjer mp egr rka r kæ ækk gtle stue ug r ra te br e p æt je us r j ed th e sv kul mm n e tro ske

18 39 -4 Fre 8 18 deri 08 k -3 6. 9 rist 66 ian -18 7. 08 Fred 1746 erik 5 -66 .

a abonnement på Skalk koster 286 kr. for 2014. Nye abonnenter får gratis 4 tidligere numre med i købet. Desuden får abonnenter ca. 20% rabat på forfor laget Wormianums bøger.

HIStoRISk koGeboG Om kogekunstens udvikling fra det åbne ildsted og frem. Skildringen veksler med adskillige opskrifter med moderne angivelser af mål og vægt. Else-Marie Boyhus regnes blandt pionererne i studiet af historisk mad. 248 sider, indbundet. 248 kr.

www.shop.skalk.dk

eller ring og bestil på 86 27 37 11


BøgerEfterår 2013 17

Krimi

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Svensk krimi om den grænseoverskridende mafiakriminalitet Arne Dahls ”Blindebuk” handler om menneskehandel og afpresning af højtstående EU-kommissær

bog

2 Arne Dahls Europol-krimier er aktuelle historier, og det er de store spillere, der er på færde i hans bøger. – Foto: Scanpix.

Arne Dahl: Blindebuk. Oversat af Anders Johansen. 488 sider. 299 kroner. Modtryk. Svenskeren Arne Dahls Europol-krimier med Paul Hjelm i hovedrollen er spændende, begavede og indimellem morsomme. Nu er nummer tre i rækken, ”Blindebuk”, udkommet på dansk, og igen er vi med i det EU-baserede politisamarbejde, Europol med hovedsæde i Bruxelles, der bekæmper grænseoverskridende kriminalitet. I ”Blindebuk” handler det blandt andet om organiseret tiggeri og menneskesmugling. En europæisk tiggerhær, tusindvis af fattige og meget ofte handicappede, rekrutteres mestendels fra Bulgarien og Rumænien og sendes via bagmænds bagmænd på ga-

tiggeri, prostitution, spil, stoffer, menneskesmugling og -handel kanaliseres via hemmelige bankkonti til bagmændene i toppen af forbryderhierarkiet.

derne rundtom i de rigere EUlande. Pengene indsamles, hvidvaskes, og Europol-teamet med Paul Hjelm i spidsen har nogle østeuropæere i kikkerten og venter bare på yderligere beviser, før de vil slå til mod en lejlighed i Amsterdam.

Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Kombinationen af Balkan-kriminelle og italiensk mafia er en giftig og farlig cocktail. I disse kredse er al moral og anstændighed for længst forsvundet, det handler kun om profit, og millioner af euro fra

Spændende kulturhistorisk guide til den evige stad

ROM

Det er faktisk deprimerende læsning, men Arne Dahl tegner egentlig bare et rimeligt realistisk billede af vor tids organiserede kriminalitet. Samtidig er Paul Hjelms team af Europol-betjente dygtige til deres job. Udrydde den kræftsvulst, der truer det civiliserede samfund, kan de ikke helt, for den organiserede kriminalitet er som et mangehovedet uhyre: Når ét

hugges af, kommer et nyt til. Parallelt med denne historie inddrages Paul Hjelm i en anden hemmelig operation. En kendt fransk EU-kommissær har i hemmelighed finansieret et forskningsprojekt, der har haft det mål at udvikle et batteri, der kan gøre elbiler til virkelige konkurrenter til de benzindrevne. Nu udsættes kommissæren for afpresning og trues med skandaler og det, der er værre, hvis hun ikke straks dropper sine planer om at offentliggøre resultatet af sit forskerteams arbejde. At det er benzinindustrien, der forsøger at presse kommissæren til tavshed, er ikke så overraskende, og de to parallelhistorier knyttes sammen, da det viser sig, at den italienske mafia i al uforstyrrethed har overtaget aktiemajoriteten i et af de største europæiske benzinselskaber. Arne Dahls Europol-krimier

Læsø Strik Uldjakke med kiltnål i 100% ren uld 1098,-

– i Vilhelm Bergsøes fodspor fra Piazza del Popolo

mie petersen mie@k.dk

SWEATER HOUSE Slangerupgade 1 3400 Hillerød Tlf.: 4825 5125

GLERUP FILT

Mød forfatterne på BogForum:

Tøffel, sko el. støvle - alle er med skindsål Pris 498,-

Rød Scene søndag 10. november kl. 11

Messepris: 200 kr. (normalpris 299 kr.) – køb den på stand C4-023

er aktuelle historier, og det er de store spillere, der er på færde i hans bøger. Den grænseoverskridende kriminalitet er vor tids onde, og det er lang tid siden, at den organiserede mafia, både den i øst og den i vest, anerkendte nogen grænser i det hele taget, hverken de geografiske eller de moralske. Arne Dahl giver på den måde et glimrende bud på, hvordan gruppen af Europol-betjente også er nødt til at arbejde uden grænser, eller på tværs af grænserne, hvis de overhovedet skal gøre sig håb om bare en gang imellem at kunne stikke en kæp i hjulene på den organiserede kriminalitet, der bare tonser videre. ”Blindebuk” er en fremragende krimi, der også – indimellem – kalder på eftertanke.

Besøg vores onlinebutik:

www.sweaterhouse.dk

SWEA


18

INFORMATIONS FORLAG

MØD OS PÅ BOGFORUM I BELLA CENTER D. 8-10/11, STAND C2-040

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

At fange sproget bagfra Tomas Espedal gør det ikke let, hverken for sig selv eller læseren. Men han er en forfatter med sprogets vidunderligste klange i sin hule hånd. Og han kan skrive mørket frem, så det lyser!

299

95

Oplev professor Mehdi Mozaffari i samtale med Informations kulturredaktør Anna von Sperling på Rød Scene lørdag kl. 16.30

Jyllands-Posten ”Bringer diskussionen af islamisme op på et nyt og højere refleksionsniveau” Weekendavisen

29995

229

95

Hør Anders Haahr Rasmussen i samtale med Henrik Marstal om den moderne mand på Rød Scene søndag kl. 11.30

”Behandler mænds dilemmaer med blik for nuancer og alternativer” Information

12995

Hans Jørgen Bonnichsen og Jens Holsøe om Hannes Råstams prisvindende Den falske seriemorder på Faglig Scene fredag kl. 13.15

Oplev sociolog og forfatter Ole Bjerg i samtale med Anna von Sperling på Rød Scene lørdag kl. 12. 30

”Så spændende som nogen kriminalgyser” Politiken Berlingske

Ole Bjergs omdiskuterede debatbog, der klart og kritisk revser vores pengesystem og peger på en konkret vej videre.

24995

26995

Hør om modstandsmanden JOHN på Faglig Scene fredag kl. 15.15 og på Rød Scene søndag kl. 15.30

”Fortælles med journalistisk sans og med en indføling, som man klart fornemmer” Berlingske

Oplev forfatter Henrik Nørgaard i samtale med Theresienstadt-overlever Salle Fischermann på Rød Scene fredag kl. 16.30

Jyske Medier ” Topkarakter til en vedkommende bog” Weekendavisen

bog Tomas Espedal: Biografi, Dagbog, Breve. Oversat af Jannie Jensen og Arild Batzer. 396 sider. 298 kroner. Batzer & Co. Forfatteren Tomas Espedal er en af nordens største og mest særegne prosaister. Han kan skabe en baglæns bevægelse, så døde ord ét for ét bliver til sprog, så sproget bliver en stemme, og stemmen til sidst til et menneske. Det sker altid den vej rundt. Og aldrig uden kamp. ”En forfatter er et menneske, der har sværere ved at skrive end alle andre mennesker,” citerer han Thomas Mann et sted i sin ”Biografi – Dagbog – Breve”, der udkom i perioden 1999-2005, og på mange måder er grundstoffet til hans senere værker, hvoraf ”Gå – Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv” (2007) nok er det mest kendte. Nu ligger denne ødsle samling på dansk – takket været det lille kvalitetsforlag Batzer & Co. Og til dem er der kun at sige: Hold ud, bliv ved! Hold ud, bliv ved, er i grunden det, Espedal siger til sig selv igen og igen. Som menneske, hvor ensomheden og alkoholen stiger til hjernen. Som forfatter, hvor han flere gange tørrer ud og lægger den pen fra sig, han stædigt insisterer på at skrive med. Og ikke mindst som en far og en mand med en tung skæbne. Vi kender hans forhistorie, og Espedal kredser uafladeligt om den som tungen om den ømme tand: moderens død, hustruens død, alenelivet med to små piger, den nye unge kærlighed, der ikke kan vare ved, fordi forfatteren ikke tør lade den vare ved. Tung vågner han om morgenen, tung går han i seng om aftenen. Huset er det mest bestandige i livet. Lyder det sort? Det er det også. Sort med sort på. Men det er også det stik modsatte, muntert, alfelet og livsfornyende. På forunderligste vis er der katarsis i luften. Måske fordi Tomas Espedal i bund og grund jo elsker livet og derfor altid går linen ud, uden forbehold, uden selvpynt. Det gælder som person, og det gælder som forfatter, to positioner, der ofte smelter sammen. På den måde kommer han i skriften til at fun-

0 Det er nærliggende at kalde Tomas Espedal en omvendt Karl Ove Knausgård. – Foto: Leif Tuxen.

gere som et slags stedfortrædende menneske, og det er der meget få forfattere, der har format til. Han tager livtag på læserens vegne. Han samler glasskårene op fra gulvet, han vender sig i angst på madrassen, han stirrer ud i den tomme luft, han tømmer bægeret, han forelsker sig, han tvivler på alt og intet og er dog så fuld af kærlighed til de døtre, der ikke har andre end ham og hans stumper at holde sig til. Det er nærliggende at kalde Espedal en omvendt Karl Ove Knausgård. Begge æder af den hovedstol, man som forfatter nu igen (heldigvis) må bruge løs af. Men hvor den norske kollega er den store episke fortæller, eksplosiv og ekspressionistisk, er Espedal den indadvendte minimalist. Hvor Knausgård sjusker med sproget og kaster kommaer af sig, som var det drivtømmer, der drev i land på en tilfældig kyst, er Espedal akkurat og sirlig ned i den mindste detalje. Og hvor Knausgård er lyset, der kæmper med skyggen og til sidst vinder på point, er Espedal skyggen, der sisyfos’sk må slås med sig selv for ikke helt at forsvinde i mørket. Den besværlige blanding af narcissisme og selvforagt har de tilfælles.

”Biografi – Dagbog – Breve” er just det, titlen antyder. En bunke notater, tanker, indfald, bekendelser og aflad stakket op gennem mange år. Nogle vil nok kalde den usammenhængende og ure-

digeret, men der er en indre livstone, der holder sammen på det hele. En sang om døden, glemslen, hengivenheden. Et dobbeltbundet kærlighedsspor, der ikke kan slippes. Det kan være vanskeligt for nye læsere at begynde her. Der er mange interne referencer, der er gråzoner mellem personerne, så den elskede, døtrene og moderen på foruroligende vis smelter sammen. Og har man trang til logik, kronologi og fakta, får man svar i vinden. Men hvis man tør indånde teksten som små, bitre dråber og koncentrerede stråler af liv, ligger den smukkeste verden for ens fødder. Som i det brev, Espedal lader sin døde kone skrive, og hvor hun ømt forudser den nye kvindes ankomst. Og ikke mindst i det sjældent afklarede, sjældent lykkelige og sjældent beåndede dagbogsnotat om den baglæns bevægelse, der en dag kan genoprette alting. Så lad mig slutte der, hvor det hele begynder: ”Æblerne stiger, et efter et, røde, modne, tunge; de bliver lette og stiger til vejrs og finder tilbage, de fæstner sig til hver sit bestemte sted i de to æbletræer. Sidder du længe nok, vil du kunne se æblerne krympe og miste farve, de vil forsvinde og langsomt folde sig ud som hvide blomster. I dette billede står det klart: Gud findes, der findes ingen død.” Liselotte Wiemer

kultur@k.dk


19

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Svensk roman om flugt og forhør på formidabelt niveau

KRIstELIGt daGBLads FORLaG

Johannes Anyurus fortælling er både et realistisk vidnesbyrd og en mytologisk fortælling skrevet over en blanding af Ikaros-myten og Walter Benjamins fortælling om Historiens engel

bog

WW Men et menneske er ikke det sted, det kommer fra. Eller bare sin historie.

Johannes Anyuru: En storm kom fra paradiset. Oversat af Mette Moestrup. 240 sider. 225 kroner. Gyldendal. For mig, en hvid, dansk kvinde med egen bolig, opvokset med en tiltro til, at myndigheder er sat i verden for at hjælpe en, er det måske slet ikke muligt reelt at forestille sig, hvordan det er at være en sort mand på flugt i et land, hvor man ikke kan stole på nogen, slet ikke på myndighederne. Eller hvordan det er at være en sort mand bosat i et hvidt land, hvor alle kan se, at man kommer et andet sted fra, og en del tilmed synes, de har ret til at fortælle højt, at man burde rejse tilbage dertil. Men det er en livsnødvendighed, at vi bestandigt prøver at sætte os i andres sted, mærke, hvordan det er at være en sort krop blandt hvide for eksempel. Og hertil er litteraturen det bedste medie. Forfatteren Johannes Anyuru er født i 1979 og opvokset i Sverige. Men, som han har fortalt i interviews, så stiller folk sig ikke tilfreds med svaret ”Borås”, når de spørger, hvor han kommer fra. Fordi hans hud fortæller en anden historie. En historie om en far fra Uganda, som i den kontekst er meget mere ”synlig” end den svenske mor. Romanen ”En storm kom fra paradiset” er Anyurus forsøg på at fortælle sin fars historie, på at give den mand, som Sverige kun mødte som en anonym, sort, forhutlet havnearbejder, en individualitet tilbage. Den unge ugander, P, som han kaldes, vokser op hos sin voldelige storebror. Alting åbner sig, fremtiden bliver til, da han bliver udvalgt til at få en uddannelse som jagerpilot i Grækenland. Kort før P’s eksamen overtager Idi Amin Uganda ved et statskup. Hvis P vender tilbage til Uganda, skal han bombe sine egne under Amins styre. Han vælger at stikke af til en velhavende kusine i Rom. Her kunne han have fået et sikkert liv. Men P har set ind i solen, han drømmer kun om

vi ses på bogforum! s ta nd c2-029

0 Johannes Anyuru fortæller sin fars historie i ”En storm kom fra paradiset”. – Arkivfoto.

at flyve og ser ikke den politiske virkelighed. Han rejser til Zambia. Her tilbageholdes han, fragtes til Dar Es Salaam, forhøres, tortureres og ender i en flygtningelejr, som det først efter lang tids træning lykkes ham at flygte fra. P kom aldrig til at flyve igen. Han ender som fraskilt havnearbejder i Sverige og dør tidligt af kol. Anyurus bog handler om den politiske virkelighed, som P er underlagt qua sin herkomst, men det, der brænder igennem, er mennesket P. En drømmer, der som barn ville være en fugl. Når han flyver, er det som at være ”i altings hjerte”, og det er de erindringer, der holder ham oppe: at glide ”gennem lag på lag af lys”, skyerne, ”som var en langsom regn af rosa fugledun foran aftenhimlen”. Johannes Anyuru har et fantastisk smukt sprog, der favner både nøgtern ensomhed og poetiske svæv.

Johannes Anyurus fortælling er både et realistisk vidnesbyrd om flugt og forhør og samtidig en mytologisk fortælling skrevet over en blanding af Ikaros-myten og Walter Benjamins fortælling om ”historiens engel”. Angulus Novus, skrev Benjamin, blæses rygvendt ind i fremtiden af en storm fra Paradiset, alt imens den blot kan bevidne, hvordan forti-

Efterårslæsning fra lohse.dk dens katastrofer i en endeløs kæde dynger sig op foran dens øjne. I Anyurus mytologiske fortolkning er P en sådan menneske-engel, der blæses ind i fremtiden uden nogensinde at være i stand til at standse op og samle fortiden op. Også i hans indre slår vingerne: ”Han følte en stor sorg, skæbnemættet og tung, og at hjertet var en sommerfugl af sort fløjl, som sad langt inde i det blodrøde mørke og spredte vingerne ud og foldede vingerne sammen og spredte vingerne ud”, men i stedet for at flyve frit kommer P til at flygte fortumlet. Johannes Anyuru kommer ikke fra Uganda, men heller ikke fra Borås. Eller: Han kommer begge steder fra, ligesom vi alle sammen kommer forskellige steder fra, som vi er mere eller mindre forankrede i, drømmer om eller flygter fra. Men et menneske er ikke det sted, det kommer fra. Eller bare sin historie. P var ikke bare en mand fra Uganda. Ligesom han heller ikke bare var en flygtning. Han var et menneske, der drømte om at flyve. En fugl, der blev ført med af en storm. Anyurus roman er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, hvilket er fuldt fortjent. Mai Misfeldt kultur@k.dk

Retur fra Afghanistan

Bedre sex og mere af det. En håndbog

Feltpræst om menneskets gudslængsel

»Gode tanker, indsigter og råd.« Kristeligt Dagblad

Vilja får hjælp Skøn børnebog om mobning

Anno Gratiae Andagtsbog til kirkeårets 2. tekstrække

Udvikling eller skabelse

Lille bog om dåben

Et kritisk blik på udviklingslæren for den tænkende troende

Hvorfor døber vi egentlig vores børn?

Husandagtskalender 2014 »Et scoop for travle troende og tvivlende«

Jeg er tryg hos dig A4-sangbog i kraftig kvalitet, charmerende og finurligt illustreret.

Kristeligt Dagblad

Lohse | LogosMedia | Credo | Fokal | Kolon | Refleks Forlagsgruppen Lohse · Tlf. 75 93 44 55

Alle sange er fra »Syng med«

lohse.dk


20 BøgerEfterår 2013

Internationalt

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Virkeligheden er magisk Selv efter finanskrisen er tidens fokus rettet mod de objektive værdier, man kan sælge og købe. Men det fører til åndelig fattigdom, mener den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson

interview Af Daniel Øhrstrøm ohrstrom@k.dk

Island nåede aldrig at få sine egne konger. For landet blev straks en republik, da det løsrev sig fra kolonimagten Danmark. Men det har aldrig hindret islændinge i at te sig som konger, påpeger den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson. I sin nye roman, ”Islandske konger”, blander han også samfundskritik med slægtshistorier. Romanen udspiller sig i det lille – opdigtede – fiskerleje Tangavik, hvor den selvfede familie Knudsen sidder på flæsket. Kulturen i den store familie er at være risikovillige lykkeriddere – med en selvdestruktiv forkærlighed for at tømme alle nærværende flasker i en fart, så deres skæbner falder forskelligt ud, selvom mange af dem alligevel formår at flå magten til sig. Og det var den mentalitet, der både sendte Island og resten af den vestlige verden dybt ned i finanskrisen, mener Einar Már Gudmundsson, der er i Danmark for at deltage i Louisianas litteraturfestival: ”Islands skæbne minder på mange måder om resten af verdens skæbne. For det var også egoistisk og åndløs grådighed, der fik verdensøkonomien til at smelte sammen, i takt med at den neoliberalistiske tankegang spredte sig overalt i verden. Man troede ikke længere på religiøse kræfter i naturen, men på konjunktuer og inflation som de højeste magter i tilværelsen,” siger Einar Már Gudmundsson med et let suk, inden han tilføjer: ”Og det er stadig den tankegang, der råder i Island. Man fokuserer på objektive værdier, som man kan købe og sælge, men det fører til åndelig fattigdom. For det er de subjektive værdier, der er de største i livet, selvom de er sværere at indfange. Det er derfor, at kunsten er så vigtig. For virkeligheden er magisk, og det kan forfattere vise ved at finde sammenhænge i virkeligheden, som andre ikke umiddelbart kan se. Magisk realisme er ikke en fantasigenre, men simpelthen en måde at skildre virkeligheden troværdigt på,” siger Einar Már Gudmundson, der selv brød igennem med sin roman ”Universets engle” (1993) med en fortæller fra det hinsides. Kristeligt Dagblads anmelder var skeptisk over for ”Island-

0 ”Mine romaner afspejler den forvirring, som jeg synes præger vores tid,” siger Einar Már Gudmundsson. Han er aktuel med den danske oversættelse af hans roman ”Islandske konger”. – Foto: Leif Tuxen.

ske konger”, som hun netop mente savnede magisk realisme. Men magien findes også i selve virkeligheden, mener Gudmundsson, der dog ikke finder det mærkeligt, at han selv – som andre islandske forfattere før ham – også tidligere har skildret en verden, man ikke kan se, i sit forfatterskab. Den islandske natur har med sine sprækkedale, klipper, kilder, elve, bjerge og omskiftelige vejrforhold altid næret fantasien for landets fortællere, ligesom naturen

også har forstærket folks religiøse fornemmelser, fortæller han: ”Alting føles meget intenst i den islandske natur, hvor man både har sorgen og glæden, døden og livet tæt på hele tiden. Men som forfatter tror jeg også, at et steds egenart kan være med til at gøre det universelt at læse om. Amerikanere elskede for eksempel Laxness’ ’Frie mænd’, fordi de kunne læse sig selv ind i den, selvom den handler om en islandsk bon-

de på fjeldet. For Laxness indfangede hele livet i sin universelle form gennem den bonde,” siger Gudmundsson med et nærmest stolt smil, inden han tilføjer: ”Det falder også godt i tråd med den fortælletradition, som jeg synes præger hele den nordiske tradition fra Heinesen til H.C. Andersen, hvor små historier bliver til store, eksistentielle dramaer. Det globale findes i det lokale, som man siger, og det er også derfor, at jeg har forsøgt

at gøre mit eget forfatterskab så lokalt forankret som muligt. Og det gør jeg for eksempel i min nye roman gennem Tangavik, selvom byen ikke findes på landkortet, men er et sammenkog af mine egne studier af menneskelig adfærd,” siger Gudmundsson, der gennem bogen også sætter spørgsmålstegn ved den måde, man institutionaliserer omsorgen for de skæve eksistenser på. ”Før i tiden kunne ’tosserne’ få en plads i samfundet og små opgaver, de skulle løse. Men i vores teknokratiske samfund, der egentlig skulle være bedre, fremmedgør man alle, der ikke umiddelbart kan bidrage til produktiviteten, ved at sende dem i institutioner. På den måde har samfundet også ændret sig meget i min levetid,” siger Gudmundsson, der også føler et vist slægtskab med sydamerikanske forfattere, når det kommer til at beskrive sit hjemland i en efterkoloniseringstid. ”Island er vant til hurtige forandringer. Vi havde ikke en lang proces med industrialisering, men fik den hurtigt, da vi blev selvstændige. Pludselig kunne man bryde de sociale skel, men det skabte en form for anarki. Det var den virkelighed, jeg voksede op i, hvor alt var muligt, men især for dem, der ikke respekterede grænser og hierarkier. Mange islændinge følte sig på samme tid afsondrede og som centrum for verden med amerikanske soldater i landet og en god forbindelse med resten af Norden. Og kunstnerne havde også et godt overblik over, hvad der skete på kunstscenerne rundt om i verden. Måske er det en anden del af forklaringen på Islands rige kunstliv.”

musik, der gødede ’den islandske drøm’.”

Undervejs blev det dog vigtigere for mange at tælle penge end at fortælle historier, mener han. Og romanen bygger også på to essaysamlinger, som Gudmundsson har skrevet i kølvandet på den islandske – og den globale – krise. For han mener også, at forfattere bør blande sig i debatten. ”Når politikerne kun kan tænke i objektive værdier, er det naturligt, at forfattere og kunstnere med sans for subjektive værdier kommer på banen med deres analyser af forholdene. Og derfor inddrager jeg både i mine essays og i min roman en del af den kultur og især musik, der var populær i efterkrigstidens Island. For jeg tror, at den kan have været med til at påvirke tankegangen, måske især gennem den amerikanske

Einar Már Gudmundsson

Hvordan påvirkede finanskrisen tankegangen i Island? ”Den førte landet ud i en identitetskrise, som vi stadig står i. Det gamle vil ikke dø, og det nye vil endnu ikke fødes. Bankerne ejer for eksempel en masse tomme bygninger, men de vil ikke sætte den kunstigt høje husleje ned, så i stedet bygger andre nyt. For spekulation er den eneste tankegang, man kender. Men krisen har været god for kunsten. Før i tiden tænkte mange kunstnere også hele tiden i budgetter, nu tænker de mere i indhold, selvom det også har været en kamp at bevare kunststøtten, når populisterne har villet skære al kunst væk. Men de fleste har forstået, at kunst også skaber arbejdspladser og en anden værdi, som netop ikke kan måles.” Hvad er det for en form for metafysik, som du gerne vil give videre? ”Jeg er ikke nogen prædikant for en bestemt trosretning. Og jeg synes, at det virker latterligt, når ateister og kristne skændes om, hvem der har ret. For de er jo lige missionerende. Mine romaner afspejler snarere den forvirring, som jeg synes præger vores tid. Men jeg vil betegne mig selv som et søgende menneske, der anerkender, at der findes noget, der er større end det, vi kan måle, veje og sælge. Jeg søger, fordi jeg tror, at det er der. Men jeg tror først og fremmest på spørgsmålstegnet. For hver gang jeg synes, at jeg finder et svar, føder det blot nye spørgsmål.”

33Født 1954 i Reykjavik og regnes for at være en af Islands største nulevende forfattere. Han er selv uddannet i litteraturvidenskab og historie fra Islands Universitet og har også undervist en overgang på Københavns Universitet. Forfatterskabet tog sin begyndelse i 1981 med digtsamlingen ”Franken­steins kup”. Siden har han udgivet både noveller, digte, romaner og essays, ligesom han blandt andet har skrevet manuskriptet til filmatiseringen af hans egen roman fra 1993 ”Universets engle”, som skaffede ham Nordisk Råds Litteraturpris.


BøgerEfterår 2013 21

Internationalt

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Hun er Canadas ypperlige hverdagsskildrer Alice Munro, Canadas svar på danske Ida Jessen, der for nogle uger siden fik årets Nobelpris i litteratur, skriver uprætentiøst og formidabelt om relationerne mellem mennesker

portræt Af Benjamin Krasnik krasnik@k.dk

”Det Svenske Akademi står fast. Holdningen i Stockholm er åbenbart, at for mange canadiere og for mange novelleforfattere allerede har modtaget Nobelprisen i litteratur. Nu er det nok!”. Sådan skrev den amerikanske forfatter Jonathan Franzen her i avisen tilbage i juni med slet skjult ironi, for han kunne virkelig ikke forstå, at Alice Munro ikke for længst havde modtaget den fornemme hæder. Men i sidste måned gik Franzens ønske så i opfyldelse, da den 82-årige canadiske forfatter bag en række roste novellesamlinger blev udnævnt som årets modtager af den største litterære pris. Alice Munro var blandt favoritterne, og hun er den 13. kvindelige pristager. Hun bryder samtidig med det af Franzen og mange andre kritiserede ”dogme” om, at Det Svenske Akademi favoriserer ukendte, litterært set snævre forfattere, som helst skriver lange romaner. For et par år siden udtalte Horace Engdahl, der var medlem af akademiet fra 1999 til 2009, at nordamerikansk litteratur aldrig ville komme i betragtning til Nobelprisen i litteratur, fordi den er for ”provinsiel”. Med valget af en novelleforfatter med bred appel skabes der også opmærksomhed om en lidt overset genre. Og om Canada, sagde Munro selv i en udtalelse udsendt af hendes forlag, Penguin Random House, da hun fik meddelelsen om prisen. ”Jeg er særlig glad for, at jeg ved at vinde denne pris glæder så mange canadiere. Jeg er også glad for, at det vil

give canadisk litteratur mere opmærksomhed.”

Alice Munro er kendt for at forfine novellegenren ved at indlede sine realistiske historier et tilfældigt sted i et genkendeligt miljø med almindelige menneskers liv og problemer, ofte i den canadiske provins – og fortalt med et enkelt sprog. Det har hun gjort i tre årtier og i over 14 værker, hvoraf seks er oversat til dansk, senest novellesamlingen ”For meget lykke”. I 2009 modtog Alice Munro en anden stor pris, Man Booker International Prize, for sine populære novellesamlinger. ”Enhver forfatter taber mund og mæle, når de læser hende, fordi hendes værk på en gang er subtilt og præcist. Hendes tænksomhed om ethvert emne er så koncentreret,” lød det dengang fra jurymedlemmet og tidligere Pulitzer-vinder Jane Smiley. Roser bliver der igen delt ud af som reaktion på nyheden om årets Nobel-vinder, der af Nobelkomitéens formand, Peter Englund, i går i Stockholm blev kaldt for ”den moderne novelles mester”. ”Ingen har på bedre vis dekonstrueret den centrale moderne myte om romantisk kærlighed,” sagde han efterfølgende i et interview. Det er netop hverdagsbeskrivelser af relationerne mellem mennesker, som Alice Munro mestrer som få andre, og uden at det bliver hverken krukket eller litterært knudret, påpeger Lotte Kirkeby Hansen, der har anmeldt forfatteren flere gange her i avisen. ”Hun er en fuldstændig formidabel menneskekender, og den evne går igen i novellerne, uanset hvilket tidsrum og

Årets hidtil

univers de foregår i. Det handler om fuldstændig almindelige mennesker. Hun er den ypperste hverdagsforfatter,” siger Lotte Kirkeby Hansen og sammenligner hende med danske Ida Jessen, der har oversat Munros bøger til dansk, og som også er kendt for sine evner til at løfte små situationer ud fra hverdagen op på et alle tiders universelt anliggende. ”Hun er ikke en samfundskritisk forfatter. Det handler meget om identifikation. Når jeg læser Alice Munro, føler jeg mig set og i et velkendt univers. Man får, hvad den norske forfatter Per Petterson betegner som et genkendelsens chok, som er den slags oplevelser, der måske kun sker én gang om året, måske kun en enkelt gang i livet,” siger kritikeren. Hun peger desuden på Munros ”eminente” skrivestil, der gør, at hendes noveller til tider kan føles som en lang roman. ”Hun har et kondenseret og ganske ukrukket sprog, der er så langt fra prætentiøs litteratur, man kan komme.” Alice Munro debuterede forholdsvist sent i livet, men har siden teenageårene vidst, at hun ville være forfatter. Hun skrev løbende, mens hun hjalp sin første mand, James Munro, med hans boghandel og med at gå hjemme med deres tre døtre. Hendes første bog udkom i 1968, da hun var 37 år. I datteren Sheila Munros biografi om sin barndom med den kendte mor skildrer hun den spirende forfatterstjerne, der sidder ved vaskemaskinen i en pause fra børnenes opmærksomhed og skriver sine små historier i hånden. Munro slog igennem med romanen ”Pigeliv og kvindeliv” i 1971.

0 Alice Munro debuterede forholdsvist sent i livet – som 37-årig – men har siden teenageårene vidst, at hun ville være forfatter. I dag er hun 82 år. – Foto: Scanpix.

Livet som husmor har formentlig været med til at forme Alice Munros eksistentialistiske noveller, ofte om dagligdagen i Huron County, ude på landet i den canadiske provins Ontario, hvor hun fortsat bor. Hun beretter om at vokse op i dette miljø – først som ung pige og siden som midaldrende kvinde. Det er overgangsfaserne og brudfladerne, der interesserer hende,

overgangen fra barn til voksen, fra hustru til enke, fra midaldrende til gammel – og al lykken og sorgen, der opstår i livets afgørende vendepunkter mennesker imellem. Nobelprisen falder ikke lang tid efter Alice Munros meddelelse om, at hun er færdig med at skrive, og valget er dermed på sin vis en hyldest til et langt og nu afsluttet forfatterskab. Danske

læsere kan dog se frem til flere af hendes bøger på dansk fra forlaget Gyldendal, hvor man glæder sig over valget af Munro og novellegenren. Ida Jessen, der selv er aktuel med en novellesamling, er ved at oversætte Munros seneste værk, ”Dear life” fra 2012.

Læs mere om Alice Munro på

k.dk/kultur

SUVERÆNT BEDSTE ROMAN Jyllands-Posten

Nye, varme, gavmilde, erotiske, bibelske erindringer. Politiken

Ekstra Bladet

Nordjyske Stiftstidende

Berlingske

SAMLEREN


22 BøgerEfterår 2013

Internationalt

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

To usynlige, amerikanske forfattere rører på sig Thomas Pynchon og J.D. Salinger er medlemmer af en uddøende race af litterære eremitter. Nu lader begge – fra hver sin side af graven – høre fra sig. Deres berømte usynlighed er en nøgle til forståelse af deres værker og vores tid 2 I dagens mediebillede er det næsten umuligt at gemme sig som kunstner, men det er lykkedes for J.D. Salinger og Thomas Pynchon, som der kun findes meget få ungdomsbilleder af. Til gengæld er deres bøger yderst synlige, og deres forfatterskaber regnes for de største i det 20. århundredes amerikanske litteratur. – Foto: Scanpix.

sidsel nyholm skriver fra usa nyholm@k.dk

Det rumsterer bag den mur af tavshed, som omkranser to af USA’s vigtigste – og suverænt mest usynlige – moderne forfattere, Thomas Pynchon og den afdøde J.D. Salinger. Mens Pynchon tidligere i denne uge udkom i USA med sin ottende roman, ”Bleeding Edge”, så er Salinger aktuel i kraft af en ny, længe ventet dokumentarfilm samt en biografi, der hævder, at den mytologiserede forfatter inden sin død planlagde en række posthume udgivelser af aldrig før offentliggjorte værker. Livstegnene fra begge sider af graven modtages med fanfarer i USA, hvor Thomas Pynchons og J.D. Salingers selvvalgte usynlighed er genstand for uendelig fascination. Det beskedne landsted på en bakketop i New Hampshire, hvor Salinger, der i 1951 udgav en enkelt kort roman, ”The Catcher in the Rye” (”Forbandede Ungdom”), isolerede sig fra midten af 1950’erne og frem til sin død i 2010, har eksempelvis været genstand for utallige litterære pilgrimsfærder. Og Thomas Pynchon, der siden sin karrieres begyndelse i 1963 aldrig har ladet sig hverken fotografere eller interviewe, er ligeledes udsat for ivrig mytedannelse. Gennem årene har de manglende fysiske beviser for Pynchons færd på denne jord blandt andet ført til spekulationer om, at han i virkeligheden var ”UNA-bomberen” (en amerikansk terrorist kendt for sine brevbomber), medlem af en mexicansk oprørsgruppe, CIA-agent eller – J.D. Salinger. Den store interesse og de kulørte teorier om de to forfattere er vidnesbyrd om tavshedens store virkning, konstaterer Christopher Leise, der er lektor i litteratur ved Whitman College i delstaten Washington og medredaktør af en essaysamling om Thomas Pynchon, ”Pynchon’s ’Against The Day’: A Corrupted Pilgrim’s Guide”. ”At være usynlig kan være et godt pr-kunstgreb. De færreste forfattere begunstiges med den medieopmærksomhed, som Pynchon får. Hans romaner anmeldes hele to gange i aviser som New York Times, og han er emne for konstant debat i akademiske kredse. Men hans indflydelse bæres af hans status som intellektuel kraft og ikke som gådefuld eremit,” siger han.

Thomas Pynchons og J.D. Salingers afsondrethed har betydning for deres litterære virke, vurderer Tore Rye Andersen, der er lektor i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og ekspert i amerikansk skønlitteratur. ”Det paradoksale er, at Salingers og Pynchons fravær skaber større nysgerrighed omkring deres personer, end hvis de var nærværende. Det har gjort journalister mere interesserede i at forsøge at snage i deres privatliv. Det kan også have betydning for, hvordan folk læser deres romaner. Når der er så få oplysninger tilgængelige om eksempelvis Pynchon, så er man nødt til at gå til værkerne, hvis man interesserer sig for ham,” forklarer Tore Rye Andersen.

Samtidig sikrer især Thomas Pynchons konsekvente tavshed, at hans romaner er en kilde til uendelig diskussion og fortolkning. ”Med sit larmende fravær lader han værkerne tale for sig selv. I 1968 sagde Roland Barthes, at ’forfatteren er død’ og ingen betydning har for litteraturen, og at sproget i stedet er nøglen til forståelsen af teksten. Det, tror jeg, er en vigtig del af Pynchons bevæggrund. Det giver læserne en større frihed,” siger Tore Rye Andersen. J.D. Salingers og Thomas Pynchons selvvalgte eksil er del af et amerikansk litterært fænomen, som kan spores helt tilbage til Henry David Thoreaus enlige liv på bredden af Walden Pond, og som

også tæller forfattere som Emily Dickinson, Harper Lee, J.P. Donleavy og, i mindre grad, Don DeLillo, William Gaddis og Cormac McCarthy. ”Idéen om at fjerne sig fra civilisationen og forsvinde ind i vildnisset eller ind i anonymiteten er noget, som man særligt har set i amerikansk litteratur. Det kan have at gøre med, at civilisationen i Europa er tusinder af år gammel, mens den i USA er langt yngre, og drømmen om at kunne stå uden for mainstreamkulturen derfor er en stærkere kraft,” siger Tore Rye Andersen. Det afsondrede liv er imidlertid en vanskelig bestræbelse i dag, tilføjer han. ”De litterære eremitter er en uddøende race. Forfattere er i dag kontraktligt forpligtede til at gøre reklame for deres bøger, og det bliver sværere og sværere at isolere sig. Samtidig har litteraturen mistet den autoritet, som den havde engang. Pynchon og Salinger var i kraft af deres værker autoritative stemmer, og derfor blev der bidt mærke i, at de ikke ville deltage i kulturlivet. I dag læser færre mennesker de seriøse romaner, så den gestus har ikke samme slagkraft,” konstaterer Tore Rye Andersen.

J.D. Salingers og Thomas Pynchons afsondrethed antager forskellige former. Salinger var i efterkrigstiden for en stund en del af det litterære etablissement i New York,

hvor han spiste middag og spillede poker med skribenter og redaktører, indtil han pludselig gemte sig bag en både fysisk og figurativ mur i New Hampshire og ophørte med at udgive romaner. Til sammenligning nægtede Pynchon helt fra begyndelsen at deltage i det litterære spilfægteri. Han boede i Mexico, da hans opsigtsvækkende debutroman ”V” udkom i 1963, og da han hørte, at ugemagasinet Time havde sendt en fotograf af sted for at fotografere denne nye litterære sensation, hoppede han angiveligt ud ad et vindue og forsvandt op i bjergene. ”Thomas Pynchon har på mange måder været et modbillede til Salinger, som fremstår som en excentriker, der udgav en fantastisk roman og så flygtede i eksil, hvor han angiveligt blev mere og mere mærkelig og militant i sin afvisning af omgivelserne. Pynchon har været mere kølig og mere konsekvent i sin tilgang til den selvvalgte usynlighed. Vi kan kun gisne om hans motiver, men det er nærliggende at tro, at han har et ønske om at stå udenfor for at kunne have ryggen fri til at kritisere samfundet,” bemærker Tore Rye Andersen. Christopher Leise peger på en anden mulighed. ”Pynchons romaner bærer anelse om, at han indtager nogle særlige politiske holdninger, der præges af en bekymring over informationssamfundets udhuling af indi-

videts friheder. Hvis man følger den tankegang til dørs, giver det mening, at han forsøger at bevare sin anonymitet,” siger han. Pynchon-forskere har konstrueret den mediesky forfatters færden, og det er en alment kendt hemmelighed, at han i de seneste godt 20 år har boet i nabolaget Upper West Side i millionbyen New York. ”Han lever i eksil fra den amerikanske offentlighed, men han gør det i centrum af verden,” konstaterer Tore Rye Andersen. Og det er i netop New York, at Thomas Pynchons nye roman udspiller sig. ”Bleeding Edge” finder sted i 2001, da dot-com-æraen var på sit højeste og terrorangrebene den 11. september umiddelbart forestående, og den udforsker temaer som spændingsfeltet mellem mennesket og teknologien og frihed og overvågning. Andersen placerer både Thomas Pynchon og J.D. Salinger højt i den moderne amerikanske litterære kanon. ”Salinger skrev en af det 20. århundredes nøgleromaner, men især Pynchon er umanerlig vigtig for amerikansk litteratur og amerikansk kultur i det hele taget. Han skrev før nogen anden om informationssamfundet på en måde, der har været utrolig profetisk, indflydelsesrig og en kilde til inspiration for nyere forfattere såsom Jonathan Franzen, David Foster Wallace og William Gibson,” siger han.


kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

nazismen peter tudvad

berlins byrum 52

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65

tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77

nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65

tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77 nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

Salgsomslags-farveskala.indd 5

intro robin engelhardt erindringer fra museumsøen 7 sporene efter det tredje rige 15

centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23

bundesligaen boris boll-johansen sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

arkitekturen anders troelsen berlins byrum 52

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65

tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77 nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

barce paris lona

Byens status som ’evig’ er den røde tråd, der skridt efter skridt, seværdighed efter seværdighed, århundrede efter århundrede, binder dens uoverskueligt mangfoldige væsenstræk sammen til intro robinen engelhardt noget, som i bevidstheden ligner erindringer fra museumsøen 7 helhed; trestjernede seværdigheder, nazismen peter tudvad vældige monumenter, storslået kultursporene efter det tredje rige 15 arv og verdenskunst, selvfølgelig, men også oversete eller glemte hjørner,kasper hvor green krejberg centrum både nyt og gammelt fortæller andre, berlins glemte midte 23 sjældent hørte eller upåagtede historier. bundesligaen boris boll-johansen Republikkens Rom, kejsertidens Rom, sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 Caravaggios Rom, H.C. Andersens Rom, arkitekturen anders troelsen Pier Paolo Pasolinis Rom, Silvio berlins byrum 52 Berlusconis Rom, den almindelige romers Rom, enhvers Rom er et resultat tivolisering hans hauge af personligt sammenknyttede indtryk, ddr som underholdning 65 hvor stort og småt, tidløs fortid oghenriette harris tyrkerne timeligt hverdagsliv vokser sammen og 77 berlins store mindreta i glimt kan fastholdes som én eneste nekropolen peter wivel tanke med ét eneste navn: Rom.

paris

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

 stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142 currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

arkitekturen anders troelsen berlins byrum 52

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

madrid

paris

sporene efter det tredje rige 15

bundesligaen boris boll-johansen

krimiens berlin 115

Byens status som ’evig’ er den røde tråd, der skridt efter skridt, seværdighed efter seværdighed, århundrede efter århundrede, binder dens uoverskueligt mangfoldige væsenstræk sammen til intro robinen engelhardt noget, som i bevidstheden ligner erindringer fra museumsøen 7 helhed; trestjernede seværdigheder, nazismen peter tudvad vældige monumenter, storslået kultursporene eftermen det tredje rige 15 arv og verdenskunst, selvfølgelig, også oversete eller glemte hjørner,kasper hvorgreen krejberg centrum både nyt og gammelt fortæller andre, berlins glemte midte 23 sjældent hørte eller upåagtede historier. bundesligaen boris boll-johansen Republikkens Rom, kejsertidens Rom, sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 Caravaggios Rom, H.C. Andersens Rom, arkitekturen anders troelsen Pier Paolo Pasolinis Rom, Silvio berlins byrum 52 Berlusconis Rom, den almindelige romers Rom, enhvers Rom er et resultat tivolisering hans hauge af personligt sammenknyttede indtryk, ddr som underholdning 65 hvor stort og småt, tidløs fortid oghenriette harris tyrkerne timeligt hverdagsliv vokser sammen og 77 berlins store mindreta i glimt kan fastholdes som én eneste nekropolen peter wivel tanke med ét eneste navn: Rom.

nazismen peter tudvad centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65 tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77 nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115 stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

barce lona

rom

intro robin engelhardt erindringer fra museumsøen 7

walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

nazismen peter tudvad

sporene efter det tredje rige 15

centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23 bundesligaen boris boll-johansen sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

arkitekturen anders troelsen berlins byrum 52

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65 tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77 nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85 dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

ббббббб stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

21/10/13 13.28

new york

”små guldgruber”

bbbbb Jørgen Johansen, Berlingske

”fremragende guideserie” Søren Hindsholm, Kristeligt Dagblad

”en indlysende rigtig idé”

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues og Altes Museum, ned til kanonerne ved arsenalet, hvor den skifter navn til Am Zeughaus for til sidst at ende ved Unter den Linden. Nummer seks ligger direkte over for indgangen til Pergamonmuseum, der med sine 1,5 millioner besøgende om året er Tysklands mest besøgte museum. Allerede i 1970’erne stod der hver dag tre til fem turistbusser foran vores hoveddør, og et mylder af vestlige turister tog billeder af de forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR havde aldrig penge til at fjerne skudhuller og de indkilede granatsplintre fra krigens sidste dage. Murværket, facaderner, kollonaderne og de store statuer på museumsøen stod alle tilbage som grå, koparrede spøgelser fra en tid, der ikke sagde os noget som helst, men uvist af hvilke grunde var objekt for nysgerrige amerikanske kameralinser.

new york

new york intro robin engelhardt

erindringer fra museumsøen 7

nazismen peter tudvad

new york

nazismen peter tudvad

ббббббб stig yding sørensen

fra besættelse til stormagt 142

erindringer fra museumsøen 7

videverden

by

berlin

agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

berlin

kejserne hans carl finsen currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

intro robin engelhardt

barcelona

berlins byrum 52

Byens status som ’evig’ er den røde tråd, der skridt efter skridt, seværdighed efter seværdighed, århundrede efter århundrede, binder dens uoverskueligt mangfoldige væsenstræk sammen til intro robin engelhardt noget, som i bevidstheden ligner en erindringer fra museumsøen 7 helhed; trestjernede seværdigheder, nazismen peter tudvad vældige monumenter, storslået kultursporene efter det tredje rige 15 arv og verdenskunst, selvfølgelig, men centrum også oversete eller glemte hjørner,kasper hvor green krejberg berlins glemte både nyt og gammelt fortæller andre,midte 23 sjældent hørte eller upåagtede historier.boris boll-johansen bundesligaen Republikkens Rom, kejsertidens Rom, sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 Caravaggios Rom, H.C. Andersens Rom, arkitekturen anders troelsen Pier Paolo Pasolinis Rom,berlins Silviobyrum 52 Berlusconis Rom, den almindelige tivolisering hans hauge romers Rom, enhvers Rom er et resultat ddr som underholdning 65 af personligt sammenknyttede indtryk, hvor stort og småt, tidløstyrkerne fortid og henriette harris berlins store mindreta 77 timeligt hverdagsliv vokser sammen og i glimt kan fastholdes som én eneste peter wivel nekropolen walter benjamins berlin 85 tanke med ét eneste navn: Rom.

russernes berlin 123

rom

berlin

videverden

arkitekturen anders troelsen

berlin

ббббббб stig yding sørensen

madrid

sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

fra besættelse til stormagt 142

berlin

videverden

bundesligaen boris boll-johansen

kejserne hans carl finsen currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

berlin

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues intro robin engelhardt og Altes Museum, ned til kanonerne ved erindringer fra museumsøen 7 arsenalet, hvor den skifter navn til Am peter tudvad Zeughaus for til sidst atnazismen ende ved Unter sporene efter det tredje rige 15 den Linden. Nummer seks ligger direkte over for indgangen til Pergamonmusecentrum kasper green krejberg um, der med sine 1,5 millioner besøgenberlins glemte midte 23 de om året er Tysklands mest besøgte bundesligaen boris boll-johansen museum. Allerede i 1970’erne stod der sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 hver dag tre til fem turistbusser foran arkitekturen anders troelsen vores hoveddør, og et mylder af vestlige berlins byrum 52 turister tog billeder af de forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR tivolisering hans hauge havde aldrig penge til atddr fjerne skudsom underholdning 65 huller og de indkilede granatsplintre tyrkerne henriette harris fra krigens sidste dage. berlins Murværket, store mindreta 77 facaderner, kollonaderne og de store nekropolen peter wivel statuer på museumsøen stod alle tilbage walter benjamins berlin 85 som grå, koparrede spøgelser fra en tid, troels heeger der ikke sagde os noget dekadence som helst, men en tur gennem uvist af hvilke grunde var objekt for nattens nys- berlin 101 gerrige amerikanske kameralinser. agenterne bo tao michaëlis

krimiens berlin 115

paris

berlins glemte midte 23

russernes berlin 123

berlin

videverden

centrum kasper green krejberg

ббббббб stig yding sørensen

wien

sporene efter det tredje rige 15

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues intro robin engelhardt og Altes Museum, ned til kanonerne ved erindringer fra til museumsøen 7 arsenalet, hvor den skifter navn Am Zeughaus for til sidstnazismen at ende ved Unter peter tudvad den Linden. Nummer seks ligger direkte sporene efter det tredje rige 15 over for indgangen til Pergamonmusecentrum kasper green krejberg um, der med sine 1,5 millioner besøgenberlins glemte midte 23 de om året er Tysklands mest besøgte bundesligaen boris boll-johansen museum. Allerede i 1970’erne stod der sorte billetter, livslange hver dag tre til fem turistbusser foran karantæner og sovende kæmper 37 vores hoveddør, og et mylder af vestlige arkitekturen anders troelsen turister tog billeder berlins af de forfaldne byrum 52 rester af preussisk stolthed. Staten DDR tivolisering hans hauge havde aldrig penge til at fjerne skudddr som underholdning 65 huller og de indkilede granatsplintre tyrkerne henriette harris fra krigens sidste dage. Murværket, berlinsog store facaderner, kollonaderne de mindreta store 77 statuer på museumsøen stod alle tilbage nekropolen peter wivel som grå, koparrede spøgelser fra enberlin tid, 85 walter benjamins der ikke sagde os noget som helst, men dekadence troels heeger uvist af hvilke grunde var objekt for nysen tur gennem nattens berlin 101 gerrige amerikanske kameralinser.

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues robin engelhardt og Altes Museum, ned tilintro kanonerne ved erindringer fra museumsøen 7 arsenalet, hvor den skifter navn til Am nazismen peter tudvad Zeughaus for til sidst at ende ved Unter sporene det tredje rige 15 den Linden. Nummer seks liggerefter direkte over for indgangen til Pergamonmusecentrum kasper green krejberg um, der med sine 1,5 millioner besøgenberlins glemte midte 23 de om året er Tysklands mest besøgte bundesligaen boris boll-johansen museum. Allerede i 1970’erne stod der sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 hver dag tre til fem turistbusser foran arkitekturen vores hoveddør, og et mylder af vestligeanders troelsen byrum 52 turister tog billeder af deberlins forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR tivolisering hans hauge som skudunderholdning 65 havde aldrig penge til atddr fjerne huller og de indkilede granatsplintre tyrkerne henriette harris fra krigens sidste dage. Murværket, berlins store mindreta 77 facaderner, kollonaderne og de store peter wivel statuer på museumsøen nekropolen stod alle tilbage walter benjamins berlin 85 som grå, koparrede spøgelser fra en tid, dekadence troels heeger der ikke sagde os noget som helst, men enobjekt tur gennem nattens berlin 101 uvist af hvilke grunde var for nysgerrige amerikanske kameralinser. agenterne bo tao michaëlis

krimiens berlin 115

wien paris stock madrid holm

stockholm

nazismen peter tudvad

berlin

videverden

intro robin engelhardt erindringer fra museumsøen 7

wien

videverden

stock by holm

berlin

london romskt. berlin peters borg

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues intro robin engelhardt og Altes Museum, ned til kanonerne ved erindringer fra museumsøen 7 arsenalet, hvor den skifter navn til Am peter tudvad Zeughaus for til sidst atnazismen ende ved Unter sporene efter det tredje rige 15 den Linden. Nummer seks ligger direkte over for indgangen til Pergamonmusecentrum kasper green krejberg um, der med sine 1,5 millioner besøgenberlins glemte midte 23 de om året er Tysklands mest besøgte bundesligaen boris boll-johansen museum. Allerede i 1970’erne stod der sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37 hver dag tre til fem turistbusser foran arkitekturen anders troelsen vores hoveddør, og et mylder af vestlige berlins byrum 52 turister tog billeder af de forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR tivolisering hans hauge ddrfjerne som underholdning 65 havde aldrig penge til at skudhuller og de indkilede granatsplintre tyrkerne henriette harris fra krigens sidste dage.berlins Murværket, store mindreta 77 facaderner, kollonaderne og de store peter wivel statuer på museumsøennekropolen stod alle tilbage walter benjamins berlin 85 som grå, koparrede spøgelser fra en tid, troels heeger der ikke sagde os nogetdekadence som helst, men en tur gennem uvist af hvilke grunde var objekt fornattens nys- berlin 101 gerrige amerikanske kameralinser. agenterne bo tao michaëlis

rom

arkitekturen anders troelsen

skt. peters borg

Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Neues og Altes Museum, ned til kanonerne ved arsenalet, hvor den skifter navn til Am Zeughaus for til sidst at ende ved Unter den Linden. Nummer seks ligger direkte over for indgangen til Pergamonmuseum, der med sine 1,5 millioner besøgende om året er Tysklands mest besøgte museum. Allerede i 1970’erne stod der hver dag tre til fem turistbusser foran vores hoveddør, og et mylder af vestlige turister tog billeder af de forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR havde aldrig penge til at fjerne skudhuller og de indkilede granatsplintre fra krigens sidste dage. Murværket, facaderner, kollonaderne og de store statuer på museumsøen stod alle tilbage som grå, koparrede spøgelser fra en tid, der ikke sagde os noget som helst, men uvist af hvilke grunde var objekt for nysgerrige amerikanske kameralinser.

berlin

sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

skt. petersborg

bundesligaen boris boll-johansen

fra besættelse til stormagt 142

stockholm

sporene efter det tredje rige 15

centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23

russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen

videverden

erindringer fra museumsøen 7

stock holm

ббббббб stig yding sørensen

videverden

intro robin engelhardt

agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

videverden

berlin

en tur gennem nattens berlin 101

videverden

russernes berlin 123

dekadence troels heeger

videverden

ббббббб stig yding sørensen

walter benjamins berlin 85

sporene efter det tredje rige 15

centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23 bundesligaen boris boll-johansen sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

arkitekturen anders troelsen berlins byrum 52

videverden

en tur gennem nattens berlin 101

agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115

Forfattere, kunstnere og videnskabsfolk fører dig dybt ind i deres passion for en storby

nekropolen peter wivel

videverden

dekadence troels heeger

tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77

videverden

walter benjamins berlin 85

videverden

nekropolen peter wivel

berlins byrum 52

videverden

tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77

arkitekturen anders troelsen tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65

videverden

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65

sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

videverden

berlins byrum 52

bundesligaen boris boll-johansen

videverden

arkitekturen anders troelsen

  

sorte billetter, livslange karantæner og sovende kæmper 37

sporene efter det tredje rige 15

videverden

bundesligaen boris boll-johansen

nazismen peter tudvad centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23

videverden

videverden

sporene efter det tredje rige 15

berlin

intro robin engelhardt erindringer fra museumsøen 7

athen

nazismen peter tudvad centrum kasper green krejberg berlins glemte midte 23

videverden

athen

videverden

athen by

berlin

intro robin engelhardt erindringer fra museumsøen 7

Pernille Borch Petersen Tore Tvarnø Lind Hanna Lassen Rune Frederiksen Bodil Due Peter Thielst Mogens Pelt Karsten Fledelius Morten Brink Iwersen Leif Erik Vaag John Lund Ivar Gjørup Kasper Holten Am Kupfergraben var et specielt sted at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige armPryds ved Bodemuseum på norMerete Helle dspidsen af museumsøen og går hele vejen forbi Pergamonmuseum, Torben Weirup Neues og Altes Museum, ned til kanonerne ved arsenalet, hvor den skifter navn til Am Andreas Rude Zeughaus for til sidst at ende ved Unter den Linden. Nummer seks ligger direkte Rigmor Kappel Schmidt over for indgangen til Pergamonmuseum, der med sine 1,5 millioner besøgende om året er Tysklands mest besøgte Lone Theils museum. Allerede i 1970’erne stod der hver dag tre til fem turistbusser foran Michael Skovmand vores hoveddør, og et mylder af vestlige turister tog billeder af de forfaldne Kristian Ditlev rester af preussisk stolthed. Jensen Staten DDR havde aldrig penge til at fjerne skudTore Andersen hullerRye og de indkilede granatsplintre fra krigens sidste dage. Murværket, facaderner, kollonaderne og de store Susanne Madsen statuer på museumsøen stod alle tilbage som grå, koparrede spøgelser fra en tid, Martin Krasnik der ikke sagde os noget som helst, men uvist af hvilke grunde var objekt for nysUffe Østergård gerrige amerikanske kameralinser. Tonny Vorm Martin Tønner Morten Bruun Regner Hansen Kasper Christiansen Boris Boll-Johansen Robin Engelhardt Hans Carl Finsen Henriette Harris Hans Hauge Troels Heeger Jesper Vind Kasper Green Krejberg Bo Tao Michaëlis Stig Yding Sørensen Peter Tudvad Anne Mette Lundtofte Lars Movin Anders Troelsen Maiken Derno Niels Lan Doky Asger Liebst Niels Lillelund Stéphanie Surrugue Ulla Gjedde Palmgren Dan Tschernia Kristian Hvidt Am Kupfergraben var et specielt sted Aase Nørrung at bo. Gaden går langs Spree-flodens vestlige arm ved Bodemuseum på nordspidsen af museumsøen og går hele Frits Andersen vejen forbi Pergamonmuseum, Neues og Altes Museum, ned til kanonerne ved Peter Brandes arsenalet, hvor den skifter navn til Am Zeughaus for til sidst at ende ved Unter Helle Solvang den Linden. Nummer seks ligger direkte over for indgangen til PergamonmuseVagn um, derLyhne med sine 1,5 millioner besøgende om året er Tysklands mest besøgte museum.Bo Allerede i 1970’erne stod der Steen Frandsen hver dag tre til fem turistbusser foran vores hoveddør, og et mylder af vestlige Maria Fabricius Hansen turister tog billeder af de forfaldne rester af preussisk stolthed. Staten DDR Peter Mandal Hansen havde aldrig penge til at fjerne skudhuller og de indkilede granatsplintre fra krigens sidste dage. Murværket, Thomas Harder facaderner, kollonaderne og de store statuer på museumsøen stod alle tilbage Mogens Nykjær som grå, koparrede spøgelser fra en tid, der ikke sagde os noget som helst, men Karl Aage Rasmussen uvist af hvilke grunde var objekt for nysgerrige amerikanske kameralinser. Nils Schou Gert Sørensen Alfredo Tesio Karen Slej Jesper Storgaard Jensen Jon Kyst Kjeld Bjørnager Karin Hilmer Pedersen Per Dalgård Rikke Helms Torben Heuer Andreas Trier Mørch Christian Gottlieb Svetlana Wolder Troels Andersen Jan Jakob Floryan Katti Hoflin Karen Klitgaard Povlsen Drude Dahlerup Henrik Andersen Allis Helleland Margrethe Floryan Thomas Heine Luna Christofi Svend Rybner Peter Wessel Bo Kampmann Walther Torben Madsen Martin Zerlang Johan Vardrup Astrid Berg Nis Bank-Mikkelsen Gunvor Kappel Schmidt Knud Romer Monica Wenusch Paul Klitnæs Christine Proksch Jørn Erslev Andersen Per Nyholm Bjarne Nørum Lise V. Smidth Dan H. Andersen Georg Metz Morten Just Thomsen

tivolisering hans hauge ddr som underholdning 65 tyrkerne henriette harris berlins store mindreta 77 nekropolen peter wivel walter benjamins berlin 85

dekadence troels heeger en tur gennem nattens berlin 101 agenterne bo tao michaëlis krimiens berlin 115 stig yding sørensen russernes berlin 123

kejserne hans carl finsen fra besættelse til stormagt 142

currywursten jesper vind jensen fra arbejderspise til berlinerkult 163

Jes Stein Pedersen, Politiken

”en rejsebog til hovedet” Heidi Laura, Weekendavisen

AARHUS UNIVERSITETSFORLAG


People’sPress er på årets Bogforum – også i år med egen scene. Kom og mød vores forfattere på stand C4-013.

”Hvis Ove var et parti, ville han få min stemme.” – Weekendavisen

“Ypperligt læsestof ” Nordjyske stiftstidende

“Det buldrer af spænding og nerve i ny bog af Steffen Jacobsen. Man bliver totalt opslugt. ” Ekstra Bladet

Louise Rick skal finde en forsvundet dreng, som gemmer sig i en skov tæt ved hendes barndomsby. udkommer 8. november

”O’Reillly og hans medforfatter, Martin Dugard, har skrevet en underholdende bog. Med streg under underholdende.” Politiken

En fortælling om den benhårde og geniale partistrateg, der tog livtag med baglandet og forvandlede det gamle bondeparti.

FREDAG

MØD OS PÅ BOGFORUM

2

PE

CH

JEN

SIM

HE

”Et underholdende og fortvivlende nærbillede af det menneskelige forfald under totalitarismens brutale tryk.” Politiken

”Clemens Meyer fascinerer og chokerer det litterære establishment med sine fortællinger.” Weekendavisen

“Eu

”Der er mere fasthed i sprog og persontegning hos svenske Ninni Schulman.” – Berlingske

”En krimi, som både kan nydes af nye læsere og som selvsagt er et must for alle hans fans.” Weekendavisen

”Et ind ald

Kieler gør en sidste status over de omkostninger, som krigen, modstandskampen og opholdet i kz-lejren har haft for ham som person og for Danmark. udkommer 6. november

“Sunneva skriver sig ind i vor historie som en af vore modigste.” Berlingske

Hi usæ ver ud


rer

ye r alle

e

PER PALLESEN · STINE MARIE NIELSEN

CHARLOTTE WIETH-KLITGAARD · PER NIELSEN SØREN SORGENFRI · HOLGER DAHL JENS BLAUENFELDT · THORBJÖRG HAFSTEINSDOTTIR SIMON PIHL · RASMUS PREHN · OLE BLEGVAD HENRIK DAHL · MARTIN KONGSTAD

PETER BRIXTOFTE · GEO · MORTEN GRUNWALD

PER KUSKNER · LARS CHRISTIANSEN · ULRIK JÖNSSON STEFFEN JACOBSEN · LENE KAABERBØL · AGNETE FRIIS IDA DAVIDSEN · JULIE VALENTIN · MARTIN KONGSTAD MICHAEL RASMUSSEN · KLAUS WIVEL · METTE KORSGAARD ANDERS SAMUELSEN · HANNE SINDBÆK · HENRIK DAHL MADS BRÜGGER · SARA BLÆDEL

“Europæisk litteratur, når det er allerbedst.” – Weekendavisen politiken

”Et selvironisk og letlæseligt, men vægtigt indlæg i debatten om ungdom versus alderdom.” – Liv

Historien om en purung kvinde med et usædvanligt drive, som bragte hende hele verden rundt i smørrebrødets navn. udkommer 4. november

SØNDAG

2013 I BELLA - CENTER LØRDAG

.

FREDAG

M

GRACE WILSON LØVIG · ANNE LINNET

CHRISTIANE SCHAUMBURG-MÜLLER · MICHAEL JEPPESEN ANDERS NEDERGAARD · MARTIN BORCH · FREDRIK BACKMAN HENNING DAVERNE · BENT BLÜDNIKOW · OLE RITTER FLEMMING ENEVOLD · LENE KAABERBØL · AGNETE FRIIS LOUISE FROST · GUSTAV JUUL · KAARE SØRENSEN PETER GØTZSCHE · LINE HOLM NIELSEN

”... hylende morsom og en af årets mest velskrevne danske romaner.” – weekendavisen

”En forfærdende fortælling om svigt og skyld.” Politiken

En illusionsløs og stærkt underholdende beretning om en verden, hvor de bedste dopede sig og resten overlevede. udkommer 6. november

”Anbefalelsesværdig læsning til kræftramte og disses omgivelser.” Politiken

”En af tidens mest ambitiøse, raffinerede og interessante litterære engelsksprogede stemmer.” – Information

”John Dickies beretning om klanerne i den italienske underverden er forfærdende og fascinerende læsning.” – The Independent

”Et forbilledligt eksempel på, hvad den gennemresearchede, fortællende journalistik kan, når den tilmed leveres med personlig nerve.” – ekstra bladet

En foruroligende beretning om en terrorist, der med støtte fra al-Qaedas netværk nåede vidt med sine planer for et angreb i Danmark.

”Ingen løftede pegefingre, men facts og enkle metoder til at få styr på kaos og energien til at flyde.” – søndag


26 BøgerEfterår 2013

Internationalt

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Livsbetragtninger i flueperspektiv Fredrik Sjöberg overraskede læsere og anmeldere med sin hybridbog om at fange fluer, kultur og begrænsningens kunst. Min lidenskab handler om at finde et lille trygt rum i en kaotisk verden, siger den svenske forfatter

interview

2 ”Jeg er ikke selv religiøs, men jeg kommer vældigt overens med troende mennesker. Måske er fluefangst som en bøn, selvom det måske er en lidt dårlig sammenligning. Men det handler om selvforglemmelse,” siger den svenske forfatter. – Foto: Scanpix.

Af Benjamin Krasnik krasnik@k.dk

Det sker ikke så ofte, at en forfatter har svært ved at sætte ord på, hvad hans/hendes nye bog handler om. Fredrik Sjöbergs svar svirrer overraskende længe i luften som en forvirret flue, der ikke kan beslutte sig for, hvor den skal lande. Men det ventende svar skyldes nok, at hans bog handler om fluer og slet ikke er en almindelig bog. Trods det når han frem til en form for plot eller rød tråd. ”Den handler om at begrænse sig for at finde glæde,” lyder svenskerens filosofiske bud så. Fredrik Sjöbergs bog ”Fluefælden”, der udkom for nylig på dansk, er en hybrid af genrer: essay, roman, rejseskildring, poesi og biografi. Det tog 10 år for hans samling af erindringer, biografier og tanker om at samle på svirrefluer på den lille ø Runmarö i den stockholmske skærgård at komme til Danmark. At en bog med titlen ”Fluefælden” overhovedet blev oversat og udgivet for nylig herhjemme som ny stor litteratur – og ikke udgivet som et indlæg i et tidsskrift for entomologer – kom måske bag på mange. Men anmeldere og læsere er vilde med Fredrik Sjöbergs underfundige og herlige skriverier, der altså hverken er faglitteratur eller skønlitteratur.

Det er en speciel bog, erkender Frederik Sjöberg, der er uddannet biolog og tidligere populærvidenskabelig skribent. ”Det er svært at sige, om det er videnskab eller skønlitteratur. Det er egentlig lidt sjovt med genrer, som langsomt er under opløsning. Det var ikke noget, jeg tænkte over, mens jeg skrev. Udgangspunktet var fluer, især svirrefluer på min ø, som jeg ved rigtig meget om. Men jeg vidste også, at ingen interesserer sig for fluer, så det skulle være mere end det,” siger Fredrik Sjöberg.

Begrænsningens kunst, han taler og skriver om, handler i Sjöbergs tilfælde om at være ekspert i svirrefluer, ikke den bedste i verden, men bare på øen, hvor han har boet i over 25 år. 202 arter er det blevet til bare på denne lille ø. ”Bogen er skrevet på et tidspunkt, hvor jeg befinder mig i midten af 40’erne. Jeg har tre voksne børn, har rejst meget og nået at fundere en del over livet. Fluerne er en måde at koble af på og at betragte verden fra et andet perspektiv. Der sker noget, når man lader tiden rende og

bare venter. Det er ikke, fordi jeg er filosofisk interesseret i klassisk forstand, men jeg forsøger blot at fundere over vigtige værdier,” siger Fredrik Sjöberg og påpeger, at begrænsningens effekt også findes i fiskeri, jagt, broderiarbejder og ligefrem tro. Det er processen, som har en terapeutisk og mediterende virkning, påstår han. ”Jeg er ikke selv religiøs, men jeg kommer vældigt overens med troende mennesker. Måske er fluefangst som en bøn, selvom det måske er en lidt dårlig sammenligning. Men det handler om selvfor-

glemmelse. Fluefangst handler om at stå stille blandt insekter og blomster og bare vente. Nogle fluer kan man vente hele livet på. Vente, vente, vente på det uventede. Det er måske derfor, mange læsere kan genkende noget i min bog. Det handler om at gå ind i sit eget lille rum og blive god til præcis dét og dermed tryg i en kaotisk verden,” siger svenskeren og spejder ud over Øresund fra den sjællandske kyst, hvor vi sidder uden for kunstmuseet Louisiana blandt skulpturer og svirrefluer. Ifølge Fredrik Sjöberg bliver naturen overset som kunst, mens naturvidenskaben har en tendens til at grave sig ned i et uæstetisk hul. ”Kunsten findes også i biologien. Folk, der arbejder med kultur og litteratur, betragter ofte naturen som en kulisse, som er utilgængelig. Jeg betragter fluerne som et sprog og naturen som en bog, og for at læse den bog må man kunne naturens sprog,” siger han og kigger på træerne omkring os: ”Jeg ved, hvilken kastanje-

sort det her er , og hvad blomsterne hedder. På den måde bliver landskabet læsbart. Så siger folk: Man kan jo bare slå det op. Men det er som at læse en bog på fransk og skulle slå op i en ordbog efter hvert andet ord. Så forsvinder fortællingen,” siger han. Fredrik Sjöberg når frem til en anden pointe, at forståelsen for naturen er forsvundet fra skoleskemaet. Børns interesse for naturen undervurderes, mener han og påpeger, at alle entomologers passion blev grundlagt tidligt i barndommen omkring seks-syvårsalderen. ”Børn lærer godt nok om biologi, men det er blot grammatikken. For at forstå hele sproget må man også lære om naturhistorien. ’Fluefælden’ er på sin vis også naturhistorie, som også handler om mennesker og deres liv med naturen,” siger han.

Fredrik Sjöberg 33Født 1958. Uddannet biolog, flueforsker og kulturskribent. Har udgivet en lang række bøger blandt andet om Tomas Tranströmers insektsamling på Runmarö, hvor han også bor. I 2012 blev han udnævnt til æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds Universitet. ”Fluefælden” er første bind i en trilogi.

Leines gæld til Hamsun Knut Hamsuns berømte debutroman ”Sult” foreligger nu i ny oversættelse ved Kim Leine

bog Knut Hamsun: Sult. Forord ved og oversat af Kim Leine. 203 sider. 250 kroner. Gyldendal. Knut Hamsuns debutroman, ”Sult”, fra 1890 er en af verdenslitteraturens store klassikere. Den handler om en ung mand med skrive- og forfatterambitioner, der går forhutlet rundt i Kristiania, det gamle Oslo. Han har ikke noget arbejde, han har vekslende logier, nogle gange kan han tjene fem kroner ved at sælge en tekst til en avis, men det meste af tiden har han ingen penge, han driver rundt på må og få og sulter. Sulten og frustrationen i forening gør ham sær og hallucinerende, han antaster

folk, opfører sig underligt, stavrer rundt som en gal mand. Hamsun har påvirket utallige moderne forfattere, og ”Sult” er vel simpelthen alle (mandlige) sammenbrudsromaners moder fra ”Hærværk” til ”Profeterne i Evighedsfjorden”. Man kan godt forstå, hvorfor Kim Leine, som er et af de stærkeste danske forfatternavne i disse år, har ønsket at vedkende sig sin gæld til Hamsun ved at nyoversætte romanen til dansk og skrive forord. En klar litterær forløber for Hamsuns navnløse hovedperson er Dostojevskijs kældermennesker; det er den samme febrile og rablende storbyeksistens, mænd, der svinger mellem megaloman selvovervurdering og bundløst mindreværd og selvhad, de kan simpelthen ikke falde i hak

med andre mennesker og de sociale konventioner.

Det fascinerende ved hovedpersonen i ”Sult” er, at han er alt i romanen – vi er som læsere hele tiden med ham og inden i ham – men vi ved ingenting om ham. Vi kender ikke hans navn, hans familie, baggrund. Han kommer ud af ingenting, og ved romanens slutning forsvinder han ud i ingenting, da han, uden nogensinde før at have været til søs, tager hyre på et skib, der skal til England. I selve romanen sker der ingenting, der er ingen udvikling, han driver anonymt rundt og prøver at etablere relationer til eller provokere politibetjente, småhandlende, forbipasserende kvinder, andre forhutlede eksistenser i parkerne, han lyver og sjakrer og forærer sine få ejendele væk.

Nogle gange er det, som om det hele er ved at bedre sig, han sælger en artikel, han møder en pige, men hurtigt går det hele igen i fisk. Originalen er ifølge Leines forord skrevet på en blanding af norsk og dansk, der på den nutidige læser kan virke sært og arkaiserende. Sådan fremstår Leines udgave ikke, og det ville også være synd, for hovedpersonen i ”Sult” er vor samtidige. Han er en moderne arketype, modernitetens Odysseus, han har hverken ”ude” eller ”hjemme”, men er fanget i storbyens ingenmandsland; han er den unge mand, fuld af grandiose ambitioner og afgrundsdyb usikkerhed. Som læser lader man sig uvægerligt suge ind i hans selvfornedrende forestillinger, og derfor kommer de få møder med medmenneskelighed i romanen som ufor-

klarlige epifanier. Pludselig er der en redaktør, der giver ham et stort forskud; en pige, der helt umotiveret holder af ham; en mand, der forbyder sin kone at smide ham ud af logiet, selv om han ikke har betalt.

Denne sommer hørte jeg på Pontoppidan-selskabets årsmøde et meget langt og suggererende oplæg om ”Sult” ved professor emeritus Peer E. Sørensen fra Aarhus Universitet. Han gjorde blandt andet opmærksom på den komik, der ofte er på detaljeplanet i Hamsuns tekst. Læser man hastigt for plottets skyld, kan man komme til at overse, hvor meget Chaplin eller Buster Keaton eller i det hele taget stumfilmsagtig komik, der er i ”Sult”. Vagabonden på samfundets bund repræsenterer ikke kun galskab og vildelse, men også

den trodsige og pinlige vilje til at være til stede mod alle odds og afæske omgivelserne blot en eller anden reaktion. Det er ofte meget morsomt. Selv må nærværende anmelder tilstå den pinlighed, at han – sikkert i modsætning til mange af nærværende dagblads dannede abonnenter – aldrig før har læst ”Sult”. Så meget mere mærkeligt som den i modsætning til visse andre verdenslitterære klassikere jo hverken er særlig lang eller særlig vanskelig. Men nu er den læst. Med stor glæde. Den fortjener sit enorme ry. Jeg havde nu heller ikke ventet andet. Men det er alligevel opløftende, at det er sådan. At de store klassikere er så fulde af liv og her og nu. Nils Gunder Hansen kultur@k.dk


KORRESPONDANCE

SKOLEN

GIV TROEN EN

CHANCE På kskolen.dk finder du en række gratis kurser med emner inden for den kristne tro, livsstil & familie eller kultur & samfund, fx:

HELLIGÅNDEN

og hans store gerninger

Et enestående brevkursus på 10 studiehæfter skrevet af Richard Müller, teol.dr. • • • •

Hvem eller hvad er Helligånden? Hvad forstås ved Helligåndens dåb? Helligåndens gaver og vores tid Kommer alle mirakler fra Helligånden?

Danske salmer

20 GRATIS STUDIEHÆFTER som lukker op for troens fascinerende muligheder og udforsker de gamle tekster i den bog, som stadig er verdens bestseller. Fordomme afholder mange fra at læse Bøgernes Bog – men er det rimeligt at give op, før man er begyndt?

Kingo, Brorson, Grundtvig og Ingemann... • Hvem var disse store salmedigtere? • Hvad var deres baggrund? • Hvad har de at sige os i dag? Kurset er på 12 lektioner og inkluderer en CD, hvor den kendte altsanger Camilla Toldi Bugge synger akkompagneret af Knud Svendsen.

kskolen.dk

Tilmeld dig og tag kurset online på www.kskolen.dk

Navn

Kursus

Adresse

Postnr. & By

Tlf. / Mobil

e-mail

GIV TROEN EN CHANCE KD 10.2013

eller modtag kurset pr. brev. Ring på tlf. 4558 7770 eller send kuponen i en lukket kuvert til: Korrespondanceskolen, Postbox 15, 2850 Nærum

eller ring 4558 7770


28 BøgerEfterår 2013

Tro

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

0 En kiste bæres ind i Jomfru Maria Kirken i Giza i Egypten. Ofret blev sammen med tre andre kristne koptere dræbt af ukendte foran kirken, da de deltog i et bryllup i midten af oktober i år. – Foto: Scanpix.

Når kirkeklokkerne ringer ud Klaus Wivel har skrevet en glimrende og stærkt deprimerende reportagebog om de kristnes kvaler i Mellemøsten. Der er ikke meget håb forude

bog Klaus Wivel: Den sidste nadver. 320 sider. 299,95 kroner. Kristeligt Dagblads Forlag. Det er dystre tider i Mellemøsten. Hvorhen man end vender blikket, er der uro, krig og konflikter, og fremtiden i regionen tegner om muligt næsten endnu mere dyster. Borgerkrigen i Syrien spreder sig mere og mere til resten af regionen, Egypten er vendt tilbage til militærstyre, og fra Golfen spreder de wahabistiske monarkier fundamentalisme og ekstremisme med deres olie- og gasmilliarder. Det kan være svært at finde hoved og hale i alle problemerne og konflikterne, og ikke mindst derfor er det klogt, at skribent Klaus Wivel holder fokus uhyre stramt i sin nye, medrivende reportagebog ”Den sidste nadver”. Her zoomer Wivel, der til daglig er journalist på Weekendavisen, ind på de kristnes næsten uendelige vanskeligheder i regionen. Hvorfor det er gået – og går – så skidt for

de kristne i netop det område, hvor religionen blev født, udforsker og udlægger Wivel via en reportagerejse gennem fire af de vigtigste kristne områder, nemlig Egypten, De Palæstinensiske Selvstyreområder, Libanon og Irak. Ingen af stederne er der meget at glæde sig over. I Egypten er kopterne presset mellem militæret og Det Muslimske Broderskab i en sådan grad, at titusinder siden revolutionen er emigreret. I Gaza er de nærmest forsvundet, og meget bedre står det ikke til på Vestbredden, hvor deres andel af befolkningen daler år for år. Værst er det i Irak, hvor der nærmest har været klapjagt på kristne siden Saddams fald, og de lokale frygter, at kirkerne vil være tomme om et årti. Tilbage er kun lille Libanon, hvor en betydelig kristen befolkningsgruppe stadig holder stand mod den muslimske overmagt. I Beirut – hvorfra denne anmeldelse skrives – konkurrerer kirkeklokkerne stadig med kaldet fra muezzinen, og bjergene i den nordlige del af miniputstaten myldrer med oldgamle klostre og kristne traditioner. Men selv i Libanon, der blev

WW I Egypten er

kopterne presset mellem militæret og Det Muslimske Broderskab i en sådan grad, at titusinder siden revolutionen er emigreret.

specifikt designet som en kristendomineret stat af Frankrig, er det gået tilbage for de kristne, der har mistet magt og indflydelse til muslimerne i årtier og i dag står som magtesløse tilskuere til de stigende spændringer mellem sunni- og shiamuslimerne. Det er en trist og deprimerende historie, både for de kristne og for regionen som sådan, der er blevet et meget

mere ensformigt, gråt og uinspirerende sted. Islamiseringen og arabiseringen af Mellemøsten i de senere årtier er på ethvert plan en tragedie, mest for dem, som er fordrevet naturligvis, men i høj grad også for araberne selv, der på selvdestruktiv vis har ødelagt den religiøse og etniske mosaik, der i århundreder berigede alle dele af samfundet. Ud over de kristne er jøderne blevet smidt på porten, og det samme gælder talrige mindre kendte mindretal såsom armenerne. Det er en historie, som Wivel fortæller på medrivende vis. Han er en behagelig og medreflekterende rejseledsager i en urolig og forvirrende region, og selvom historierne om forfølgelse – eller det, som er værre – uundgåeligt får et vist repetitivt præg, bliver bogen aldrig kedelig eller uinteressant.

Wivel lægger åbent sine overvejelser og tøvende konklusioner frem og inviterer dermed læseren til dialog. Som formentlig alle læsere har jeg hist og her mine uenigheder med Wivel og tvivler eksempelvis på, at der er en særlig politisk-korrekt grund til, at

de kristnes kvaler ikke bliver dækket mere i medierne. Med mine øjne handler det mere om svindende ressourcer i medierne og en trods alt begrænset dansk interesse for Mellemøsten – når kuglerne flyver i Syrien, og danske soldater dør i Irak, er det ganske enkelt vanskeligt at få plads til de mere generelle tendenshistorier. Også når det gælder Libanon, er jeg ikke helt enig i Wivels analyser. Dels synes jeg, at han i sin gennemgang af det lille lands nyere, triste historie markant bruger for lidt plads på Israels enorme ansvar – direkte og indirekte – for landets sørgelige og ustabile forfatning. Og dels er jeg ikke enig i, at man kan koge forklaringen på den relative frihed, der findes i Libanon og særligt i Beirut ned til de kristnes indflydelse, sådan som Wivel efter sine refleksioner gør. Jeg tror meget mere på den libanesiske kommentator Michael Young, der har argumenteret overbevisende for, at det netop er det særlige sekteriske libanesiske system, der – i kraft af, at ingen sekt er stærk nok til at dominere alle de andre – skaber

grobunden for et kaotisk, men også forholdsvis frit samfund. Dette flugter bedre med mine egne oplevelser i landet og passer også med, at sunnimuslimske ledere såsom tidligere premierminister Rafik Hariri – der blev dræbt i 2005 – var uhyre aktive fortalere for en frisindet og ikke-fundamentalistisk samfundsmodel. Der er også detaljer og oplysninger i bogen, man som læser undervejs undrer sig over og kunne have ønsket uddybet lidt mere – for eksempel når Wivel skriver fra et sted i Nordirak, at det er her, man mener kristendommen opstod – men det er grundlæggende bagateller. Wivel har skrevet en tankevækkende bog om et vigtigt emne, der burde være mere fokus på i Vesten. Hvordan det skal løses, ja, det er en helt anden og vanskeligere historie, som Wivel klogeligt holder sig fra. Marcus Rubin er Politikens Mellemøst-korrespondent, bosiddende i Beirut.

Marcus Rubin kultur@k.dk


Finn Lynge

hende grønlænderen

788792 554567

Foto: Keld Jensen

l europaparlamentet 1979

så man også i dag får en del at tænke over.

ISBN 978-87-92554-39-0

9

Af Kristine Nathansen 9

788792 554468

liv på

788792 554390

Bag facaden

200,00 kr.

eqqaamasa Et langt

tværs bind 2

Untionse la con nos voles ipiet omnihil in preptat eiunt dest reped eos sitiam, sitat et destis doluptur assitaq uiasped eatiis dolorru ptatur suntis exere et incius ut aut porit, ut occat ulliberia cuptinv endaecuptate eatibero tora eum eatur as idipis anim volorem nos eat moluptat. Ro blaut omnisti orionsedia vit que parum facerehenti id quo erae. Nem hiciendestem eossed quam quibus et liquisto berrum ad modi verrundae. Hillupta entiati onsersp elitas molest, ut officie ndandun tiostrum senia evel imusant rem ut plaut excepudaeria simaxim endenitat lam is erindrings-vendit ogatdebatbog dolor-am net occate por adiciur rae reriatiam faccabor bind 2 •ea1980 2010 si offic tecto con net aditium latem nones volupitat voloria natiundus que peratur sedisit lam debitas pediti quis sandellam quia volupta temquat alia prestem et ducim.

EQQAAMASAT

bind 2

r konsulent i det danske gsministerium og ministerråd nlandske anliggender ved den ambassade i bruxelles. uptas sitas nonsecaeped mearum af den exerrorro grønlandske selvstyre­ iliquia ssion og seniorrådgiver quo quibuscium lit amus.ved nds Hjemmestyres danmarks­ iam et porum evenimi enias arcillandae dolupneret 2003 nem dolecti e omnima ptatur adi ex etur rae grønland pos nge bor Qaqortoq, m fugit ex erum hic tem faceped mos exernatus

URETTENS VÆRKSTED

eQQaaMasat

foto: toke Brødsgaard

og pastoralt arbejde i nuuk

r grønlands radio

Historie oplevet og forstået. sammenhænge set nedefra, fra oven og på tværs.

ISBN 978-87-92554-46-8

Finn Lynge

Et langt liv

NIPAASSUTSIP NIPAA • STILHEDENS STEMME

og teologi i rom og Usa

et liv, der ikke har fulgt den lige vej.

Liv på tværs

33 i nuuk

et liv levet i en periode, hvor det grønlandske samfund ændres radikalt.

FREDERIK KRISTENSEN KUNNGI URETTENS VÆRKSTED

ynge

168,00 kr.

Et langt

Hende grønlænderen

Bag facaden

Hende grønlænderen

9

Kristine er født i en bygd i Sydgrønland som den ældste i en søskendeflok. Familien er dysfunktionel: faderen drikker, moderen søger – forgæves – at holde sammen på stumperne og forsøger udadtil at give et billede af, at alt er godt. Ret tidligt forgriber faderen sin seksuelt på Kristine, og i stedet for at hjælpe og støtte pigen, lukker moderen øjnene for dette, og siden beskylder moderen hende for ”selv at have været ude om det” og kalder hende for en luder. Så snart det er muligt forlader Kristine dette såkaldte hjem, men dels er hun for ung til at stå på egne ben – dels er hun alt for usikker på sig selv og føler, at når hun er blevet behandlet så dårligt derhjemme, så har hun nok ikke nogen menneskelig værdi. Der skal gå mange år med druk og anden misbrug – dels misbruger hun sig selv – dels bliver hun misbrugt af en lang stribe mænd – før hun endelig en dag siger til sig selv ”Nu er det nok, nu må jeg gøre noget ved det. Nu har jeg levet halvdelen af mit liv på denne måde, men resten af tiden vil jeg det anderledes”. Det bliver et drøjt arbejde at kæmpe sig frem til et ”normalt liv”, men det lykkes for Kristine, - også at komme i gang med en relevant uddannelse, selv om hun ikke er ganske ung længere. Dette er en bog, som har budskab til rigtig mange kvinder, som enten lever i – eller er på vej ind i – et dysfunktionelt forhold.

Kristine Nathansen

AnnA MArie Andersen

ISBN 978-87-92554-56-7

NYE BØGER FRA DET GRØNLANDSKE FORLAG ATUAGKAT

AnnA MArie Andersen

NIPAASSUTSIP NIPAA STILHEDENS STEMME

298,00 kr.

nd II neg_24mm ryg.indd 1

11/10/13 09.23

FREDERIK KRISTENSEN KUNNGI

ISBN 978-87-92554-55-0

ISBN 978-87-92554-59-8

9 788792 554550

Kristian Olsen aaju

r jagtet som et rovdyr og vt dansker bliver dræbt i

et tatoverede budskab”,

en rejste sammen til Paris nden rejse til Paris for dredes deres liv meget

e med islæt fra såvel nkrig, og i væven knyttes m de berørte personer.

Den tatoverede strandvasker

aju i Paris

248,00 kr.

Kristian Olsen aaju

Den tatoverede strandvasker

Nuutoqaq • Nuummi illutoqqat oqaluttuassartaat

Urettens værksted

- Nuutoqaq -

9

Stilhedens stemme

Nuummi illutoqqat oqaluttuassartaat

Guide til Godthåbs bygningshistorie Guide to the history of buildings in Godthåb

ISBN 978-87-92554-43-7

9

788792 554437

roman

Nuutoqaq (Gamle Godthåb)

Grethe Lennert Poulsen

788792 554598

198,00 kr.

178,00 kr.

Forlaget Atuagkats bøger kan købes i enhver dansk boghandel

ISBN 978-87-92554-53-6

9 788792 554536

ISBN 978-87-92554-47-5

9 788792 554475

Den tatoverede strandvasker 200,00 kr.

BOX 216 • 3900 NUUK e-mail: info@forlaget-atuagkat.gl


Tro

30 BøgerEfterår 2013

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Islamkritik med teologisk klarhed I en ny og grundig bog om islam og kristendom fremhæves vigtige forskelle mellem religionerne

bog Kurt Christensen: Lydighed eller lovsang – om islam og kristendom. 376 sider. 399 kroner. Kolon. Det er med glæde, at man konstaterer, hvordan mange års diskussion om den muslimske nærtagenhed ikke får alle til at afholde sig fra frit og kritisk at analysere islam. Det overdrevne hensyn til de religiøse følelser skulle nødig brede sig, og nu har professor i etik og religionsfilosofi Kurt Christensen udgivet bogen ”Lydighed eller lovsang – om islam og kristendom”, hvor tonen er ganske ligefrem. Bogen bygger på flere års forskning samt ”kritisk sympati”, som det siges i forordet, og Christensen behandler temaer som islams historie, kildekritik, gudsforståelse, etik og moral og naturligvis en udfoldelse af synet på Muhammed og Jesus. Formålet er at tilvejebringe en så kvalificeret gennemgang som muligt for at belyse forskelle og ligheder, og bogen er præget af stor grundighed. Hvilket imidlertid også medfører en lidt for stor mængde gentagelser, og bo-

gen kunne have været strammere redigeret. Men trods det noget tunge præg, fremstår ærindet i store træk klart. Samtalen om forholdet mellem islam og kristendom bør grunde i viden om begge religioner, og her kan man hente en del af den. Især om islam, for det er udlægningen af og diskussionen om denne religion, der fylder mest.

Kurt Christensen er især optaget af selve tilblivelsen af Koranen, af Muhammed som profet og person og af de grundlæggende forskelle i menneskesyn og gudsbillede, der præger de to religioner. Hans grundlæggende præmis er, at islam og kristendom har så meget tilfælles, at de er sammenlignelige, men der lægges ikke skjul på en skepsis over for både Muhammed som etisk forbillede og Koranen som troværdigt udgangspunkt. På systematisk vis redegør Christensen for, hvordan Muhammed blandt andet anvendte vold og tortur og i perioder nærmest foretog etnisk udrensning blandt jøder, mens han også fremhæver, hvordan Muhammed, specielt tidligt i karrieren, fremstod som en mild åndelig leder. Christensen overvejer des-

WW Kurt Christen-

sen er især optaget af selve tilblivelsen af Koranen, af Muhammed som profet og person og af de grundlæggende forskelle i menneskesyn og gudsbillede, der præger de to religioner.

uden, om Koranen kan anses for at være Guds åbenbarede ord eller snarere senere redaktørers værk, og han hælder klart til det sidste. Blandt andet skriver han: ”Koranens stil er præget af antydninger, den er rodet opbygget, og den mangler en tydelig narrativ struktur. Man kan ikke helt gøre sig fri af den tanke, at den evige og almægtige Gud da må kunne have gjort det bedre!”.

Dette er selvsagt en subjektiv vurdering, men Christensen er faktisk midt i kritikken ganske velafbalanceret. Det vil næppe alle muslimer være enige i, men den hellige bogs betydning for henholdsvis islam og kristendom er så afgørende forskellig, at Koranens status skal diskuteres. Ikke mindst set i lyset af problemerne med kritikken og tolkningen af den også i dag. Herudover kredser Kurt Christensen om nogle basale forskelle mellem islam og kristendom, der alt for ofte glemmes, når man prøver at sidestille religionerne. For det første er syndigheden i islam ikke nær så grundlæggende betonet som i kristendommen, og mens muslimernes Gud kun åbenbarer sig i ord, åbenbares den kristne Gud som bekendt i Jesus. Christensen skriver: ”Den afgørende forskel kan dermed siges at være, at ifølge muslimsk opfattelse forstås Guds kærlighed ikke som selvhengivelse, som selvopofrelse. Gud går ikke i døden for sine fjender. Han er ikke villig til at betale den højeste pris for at frelse.” Og forfatteren tilføjer, at mens Gud i kristendommen er optaget af det personlige fællesskab, ”så er Gud ifølge islam tilfreds med at have tje-

nere, slaver, der adlyder ham.” Det er svært i en moderne verden, hvor mange opfatter nærmest al åndelig søgen som én stor pærevælling, at fremhæve Jesu komme til verden som det altafgørende skillepunkt, men Christensen vakler ikke. Han er på velgørende vis klar over, at uden den teologiske klarhed giver det ikke den store mening at sammenligne religioner. ”Lydighed eller lovsang” er rettet mod præster, teologistuderende og ”andre interesserede”, og man kan godt frygte, at disse andre bliver få, for bogen udgør en omstændelig mundfuld. Man går nemt i stå i de mange opremsninger og får næsten lyst til at opfordre Kurt Christensen til at skrive en mere pædagogisk udgave, der kunne bidrage til den almene indsigt i forholdet mellem islam og kristendom. Han har gjort det store arbejde, han udfolder en dejlig frejdighed i sin kritiske tænkning, og han forstår den teologiske kerne. Men bogen her er kun for de særligt målrettede. De fleste andre vil falde fra. SØRINE GOTFREDSEN kultur@k.dk

Et laboratorium for det menneskelige Velturneret prædikensamling, der ikke lover mere, end den holder

bog Niels Grønkjær: Nye prædikener. 136 sider. 199 kroner. Anis. ”Når vi fødes naturligt, véd vi, hvor vi kommer fra, hvem vi er, og hvor vi går hen, til døden. Men når vi genfødes, når vi fødes åndeligt, véd vi ikke, hvor vi kommer fra, eller hvor vi går hen. Det menneskelige kan ikke forklare sig selv.” Så enkelt kan det siges. Og enkelheden, logikken, det solide teoretiske udgangspunkt, der aldrig kroger ind i sig selv, er vandmærket i dr.theol. og valgmenighedspræst i Vartov Kirke Niels Grønkjærs prædikensamling, der på et gråhvidt omslag bærer den helt igennem uprætentiøse titel ”Nye prædikener”.

Her er ingen basunengle, vi henrykkes ikke til den syvende himmel. Less is more. Samlingen består af i alt 19 prædikener, holdt i Immanuelskirken og Vartov Kirke fra pinse til trinitatis inden for de seneste to år – med tekster, der spænder fra juleevangeliet over lignelsen om den fortabte søn til fristelsen i ørkenen. Og Niels Grønkjær kan sit sprogkram og sit prædikenkram. Der er noget solidt systematisk over opbygningen af disse fortolkninger. Det er korte, konsistente prædikener uden åndeligt sving og schwung, med bevidste retoriske gentagelser og glimt af humor. ”Når jeg hører spørgsmålet: ’hvad skal vi med Gud?’, griber jeg efter min pistol – for at finde ud af at jeg ikke besidder nogen,” indleder han således med en vis person i bagtankerne sin prædiken

over bespisningsunderet. Her er heller ingen unødig ”namedropping” eller støttestokke fra kunstens og filosofiens verden. De, der er, bruges bevidst. Som da Wittgenstein citeres for, at ”en åbenbaring er ikke et svar på et spørgsmål”, og Grønkjær senere kobler det sammen med forskellen på at findes og at blive fundet. Det sidste har åbenbaringens karakter, og i dét lys forstummer alle spørgsmål. Smukt.

Den aktuelle politiske diskurs holder Niels Grønkjær sig fra at kommentere, skønt kærligheden til ”det moderne menneske”, der søger ”kompetencemaksimering” kan ligge på et meget lille sted. Man skal faktisk lede længe efter de spidse vinkler fra bogen om ”Den nye Gud”, som Grønkjær udgav for et par år siden. Men teologien

er den samme horisontale. Her er ingen mystik eller egentlig transcendens. Frelseshistorien sættes ind i en tidslinje, hvor der før Jesus var direkte gudløse steder. Og hvor Gud selv dør (men genopstår i os) sammen med Jesus på korset. Gud er virkende snarere end virkelig. Ord som menneske og det menneskelige er helt centrale begreber. Og samlingen er en konstant undersøgelse af, hvad det vil sige at være et menneske. Ikke i fitnesscentret, ikke som ambitiøs arbejdshest, ikke i uafhængig ophøjethed. Men som begreb. Som liv i Guds hånd. For vi kan nok overskrive kroppen med tatoveringer, som der står: ”men Gud (…) skriver i vores hjerter”. Indimellem er al den snak om det menneskelige lige ved at tilte over i sin modsætning.

Især hvor dette ”menneske” konsekvent omtales som et ”det” og ikke som et ”vi”. Altså mennesket som en størrelse adskilt fra os selv. Så trækker jeg min pistol! På samme måde optræder Gud i omtale, ikke i tiltale. Et armslængdeprincip, der desværre er udtalt også blandt danske folkekirkepræster. Så er Gud levende til stede mellem Grønkjærs kloge og veldisponerede ord, må man en tur omkring kirkerummet i Vartov for rigtigt at sanse det. Prædikener skal trods alt høres, ikke læses.

liselotte wiemer kultur@k.dk

Kort nyt om bøger

Dit liv i lister – skriv om dit liv Hvis man vil have orden i kaos, er bogen ”Dit liv i lister” måske en mulighed. Den indeholder 100 forskellige lister om alt fra hobbyer over favoritskuespillere til mere personlige spørgsmål. Man udfylder selv listerne i bogen og kan også hente inspiration fra kendte danskere, der kommer med bud på deres udfyldte lister. Forlaget Gyldendal har udsendt ”Dit liv i lister”, og den koster 200 kroner.

Bog til opmuntring og trøst Trubaduren Hans Jørn Østerby rejser normalt landet rundt som musiker, men nu er han klar med sin første bog, der hedder ”Ind i lyset”. Den udkommer på ProRex Forlag og indeholder trøstende og opmuntrende tekster til hver dag af årets tre første måneder. ”Med en humoristisk undertone kaster han lys over hverdagene og fører læseren ind i Guds værksted,” oplyser forlaget.

Giv dine erindringer videre Vil du som far gerne fortælle dine børn om dengang, du var lille? Eller vil du gerne vide mere om din egen far, mens tid er? I Gads Forlags bestsellerserie, som omfatter ”Mor, fortæl”, ”Mormor, fortæl nu”, ”Bedstemor, fortæl nu”, ”Farmor, fortæl nu”, ”Morfar, fortæl nu” og ”Farfar, fortæl nu”, er der kommet en syvende bog, der opfordrer far til at fortælle. Bogen er fyldt med spørgsmål, som hjælper hukommelsen på gled, så far kan fortælle om familie, barndom, ungdom og voksenliv: Hvad ville du egentlig være, da du var lille? Hvordan var det at gå i skole dengang? Hvilke minder har du om dine bedsteforældre? Foruden de mange spørgsmål er der også gjort plads til at klistre billeder og andre gode minder ind. Far fortæl – Giv dine erindringer videre. Elma van Vliet. Gads Forlag. 128 sider. 199 kroner.

Ny bogpris om noveller Zinklar-prisen er en ny dansk litteraturpris, som fra og med i år uddeles til en dansk eller udenlandsk forfatter, der på fremmeste vis har gjort sig gældende inden for novellegenren. Prisen, der er på 100.000 kroner, uddeles ved et arrangement i Dansk Forfatterforening fredag d. 22. november 2013 klokken 16, hvor der vil være livemusik og interview med og oplæsning ved prismodtageren.


timur vermes Han er tilBage

trude t marstein HjeM til Mig

372 sider. 299 kr.

454 sider. 349 kr.

Sommeren 2011: Adolf Hitler vågner på en byggegrund i det centrale Berlin. Uden krig, uden parti, uden Eva. Hvad er der sket? 66 år efter sin formentlige død begynder Adolf Hitler en ny karriere – på tv! En skarp, satirisk og tankevækkende roman med Hitler som jeg-fortæller. Det er på én gang morsomt og chokerende.

Ove er gift. Han har børn. Han er en mand, som vil gøre godt. Være en god læge for sine patienter, en trofast ægtemand, en god far. Han elsker sin kone. Men han er også en mand, som let lader sig fascinere af kvinder, og som bare ikke kan lade være.

"Er man i tvivl om, hvad litteratur kan, når den er bedst, er man det i hvert fald ikke efter denne læsning: Litteratur kan ryste én i ens grundvold.”

Mød TiMur

VerMes på BogForum rød scene – lørdag 16.00 & hVid scene – søndag 16.15

Hjem til mig følger Ove og hans livslange utroskabsodyssé. Fra han er ung, nyuddannet læge, til han nærmer sig pensionsalderen.

- Weekendavisen

euroPa

&

rød scene – 13.30

”En utrolig god og utrolig påtrængende roman om skilsmissens og utroskabens konsekvenser ... Trude Marstein når hun er allerbedst.” – Dagbladet

klePtokratiets konsekvens

- en reJse genneM deT 20. århundrede

228 sider. 250 kr. Den første udgivelse, der omfattende dokumenterer og forklarer, hvorfor finanskrisen har fået så alvorlige konsekvenser for Danmark, og viser, hvordan centrale aktører som regering, Nationalbank og vismænd bærer et medansvar for svækkelsen af dansk økonomi.

486 sider. 348 kr.

I 1960 krydsede John Steinbeck det nordamerikanske kontinent i bil. Han ville vide, hvad der var blevet af USA. Halvtreds år senere følger den hollandske historiker og mesterjournalist Geert Mak i hans fodspor, tværs gennem et mægtigt landskab, der ikke ligner den amerikanske drøm.

BogcaFéen lørdag 17.00

CHristen sørensen finanskrisen

aF ForFaTTeren Til

geert maK Usa – en rejse

Mød Trude MarsTein på BogForum

”Imponerende og fængslende læsning.” – Information

“Mak er en førsteklasses rejsefælle … hele den konkrete, sansede, stinkende og smukke virkelighed vævet sammen med vældet af historiske scenerier og analytiske indskud.”

Men dansk økonomis enfant terrible og tidligere overvismand Christen Sørensen vil ikke blot kritisere, han vil vise, hvordan vi gør tingene bedre og undgår næste krise.

“Fortjener at få en afgørende plads i debatten om krisens årsager og konsekvenser … det vil være mærkeligt, om ikke eftertiden ender med at give Christen Sørensen ret.” – Weekendavisen

Mød chrisTen

sørensen på BogForum rød scene – Fredag 17.00

– Weekendavisen

t i d e r n e s k i f t er Mød forfat terne på BoGforUM – find os på stand C3-025 sven Holm Min elskede – en 68-roMan

Mød sVen holM på BogForum

ane riel slagteren i liseleje

rød scene lørdag 14.30

256 sider. 280 kr.

192 sider. 250 kr. En ægte 68-historie. En legende og vittig agenthistorie, en hippieog københavnerroman, en roman om fællesskab og kærlighed. Og en tragikomisk opbyggelsesbog. "Stimulerende for intellektet, drømmene og drifterne som morgenens første kop kaffe og aftenens sidste sjus."

Veloplagt og frygtelig grum fortælling fuld af overraskelser, tilsat lige dele suspense og sort humor. Kontrasterne går hånd i hånd gennem den handlingsmættede historie. Bag kærligheden lurer ondskaben. I hjertet af virkeligheden lurer eventyret. Og under Liselejes idyl lurer gruen.

"Jeg må styre min lyst til at gå ned på gaden i byen København og uddele frieksemplarer af bogen."

✶✶✶✶✶ – Berlingske Tidende

”En velturneret og godt plotlagt historie … stærkt krydret med burlesk lavkomik, grum satire samt en klat splat eller to.” – Politiken

– Politiken

sofie KragH-müller üller Profetens datter 148 sider. 225 kr.

En dramatisk opvækstog kærlighedshistorie. I begyndelsen af 70’erne flytter Profeten og Sula fra storbyen for at realisere et mere autentisk liv. Mange år senere vender deres datter tilbage for at finde ud af, hvad der egentlig skete, dengang

Mød soFie

himlen åbnede sig, Jesus viste sig i skoven, og drømmen krakelerede i en blanding af vanvid og hverdag. Sofie Kragh-Müller beskriver ”de knudepunkter, hvor livet ikke makker ret.”

– Jyllands-Posten

Kragh-Müller på BogForum rød scene – Fredag 13.30

Mød ane riel på BogForum rød scene – søndag 14.00

Peter rønnov-Jessen Bréac ved den yderste rand 242 sider. 289 kr.

Bing er rejst til Finistère Castle i Californien for at arbejde på det 13. bind i sin romanserie om politikommissær Bréac fra Quai des Orfèvres i Paris. Men romanen vil ikke, som han vil, den udvikler sig uventet og på måder, han ikke selv forstår.

Den virkelighed, han befinder sig i, kommer mere og mere til at ligne den fiktion, han skriver. En mareridtsagtig gyser om en verden, som kun består af overflader, og hvor intet er, som det tager sig ud.

Mød PeTer

rønnoV-Jessen på BogForum rød scene – lørdag 12.00

w w w.t i d e r n e s k i f t e r . d k


32 BøgerEfterår2013

Tro

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Meningen med tilværelsen Henrik Højlund skriver bemærkelsesværdigt om Gud og følelser

bog

2 Henrik Højlunds ægteskab fylder meget i bogen. Gudstroen og det at mærke Gud kan ifølge Højlund sammenlignes med den gengældte kærlighed til fruen, når den er dybest. – Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

Henrik Højlund: Mærk Gud. 214 sider. 200 kroner. Kristeligt Dagblads Forlag. Med bogen ”Mærk verden” fik Tor Nørretranders sit gennembrud som forfatteren, der enkelt kunne forklare selv de sværeste gåder mellem natur og menneske. Med bogen ”Skæld ud på Gud” lykkedes det præsten Preben Kok at få familien Danmark i tale med en lille, personlig bog om kristendommens og livets største spørgsmål. Nu udkommer så bogen ”Mærk Gud”, der gerne vil være en art hybrid mellem ”Mærk verden” og ”Skæld ud på Gud”. Forfatteren, Henrik Højlund, som er en toneangivende sognepræst fra kirkens konservative fløj, vil gerne forklare nogle af de allersværeste spørgsmål om menneskers relation til Gud på en så enkel og personlig måde, at hr. og fru Jensen får lyst til at læse med. Og Højlund gør alt, hvad han kan for at opfylde den mission. Sproget glider for det meste ubesværet. Der er kun få fagudtryk. Der er slet ingen støjende udfald mod homoseksuelle. Der er ikke et frastødende ord om kvindelige præster. Til gengæld står

der rigtig meget om kærlighed, om meningen med tilværelsen og om forholdet mellem Gud og mennesker både før og nu. For at nå frem til sine pointer bruger Højlund gerne referencer til forfattere som Marilynne Robinson, Karl Ove Knausgård, Benny Andersen eller Carsten Jensen. Han har også set film såsom ”Italiensk for begyndere”. Fra teologiens verden kommer Søren Kierkegaard igen og igen ind i Højlunds tankerækker. Nelson Mandela og moder Teresa bliver der også plads til. Bogens personlige tilsnit skærpes, når Højlund fortæl-

ler om sine rejser til såvel Athos som Indien og Nepal. Som 11-årig mistede han sin far. Hans egen søn overlevede et tragisk forlis i norsk farvand, hvor fire andre unge omkom. Tilmed var Højlund med til at trøste nogle af de efterladte til danske ofre for tsunamien i 2004. Højlunds ægteskab fylder meget i bogen. Gudstroen og det at mærke Gud kan ifølge Højlund sammenlignes med den gengældte kærlighed til fruen, når den er dybest. Tvivlen derimod er, som når Højlunds vilje driver ham til følgende: ”Jeg opsøger flirten, jeg leger med tanken om

en affære, jeg drømmer hedt om udenomsægteskabelig elskov”.

Mest autentisk virker bogens kapitel om det, Højlund kalder sjælens mørke nat. Det er den tilstand, som troende mennesker kan komme i, når de gennem lang tid oplever, at Gud er så langt væk, og at troen forvitrer så meget, at det ville være lettest bare at skippe det hele. Højlund sammenligner det med kedsomhed, midtvejskrise, stilstand, ligegyldighed, angst for død. Han er opmærksom på, at der ikke er nogen enkel løsning. Men holder man ud,

lover han, kan tilliden til Gud modnes og styrkes. Folk, der har mistet troen, vil i sjælens dybe nat ofte på en eller anden måde få en længsel efter at komme til at tro igen. Og så, siger Højlund, er denne uafklarede eller skrøbelige længsel i sig selv deres tro, deres lys, deres håb. Den største enkeltoplevelse, Højlund selv har haft med at mærke Gud, kom på en norsk kirkebænk for år tilbage, mens menigheden sang Grundtvigs ”Det kimer nu til julefest”. Her fik Højlund pludselig en intens følelse af glæde og fred ledsaget af gråd, som satte hele livet i relief. Højlund tilføjer, at oplevelsen kan forklares psykologisk, men han fastholder: ”Så det var Gud, jeg mærkede i dette, sammen med alt det andet, det menneskelige, mit eget liv”. Her er hele bogens problemstilling i en nøddeskal. Højlund aflægger vidnesbyrd. Han vil så gerne, men han mærker i grunden ikke ret meget selv. Han holder sin

kurs især via livets rutiner og ritualer. Og så er han god til at sætte andres bemærkninger om at mærke i system. Preben Kok kunne til sammenligning fortælle side op og ned vildt og uforudsigeligt om egne oplevelser – og fejltagelser med sjælesorg. Højlund bruger flere sider på at genfortælle en af Koks samtaler. Tor Nørretranders fastholdt sin læser i et gådefuldt forløb over 500 sider. Højlunds bog, hvis første kapitel hedder ”lyst til tro”, får ikke etableret den samme spænding. Han kommer aldrig selv rigtig derud, hvor han ikke kan svømme. Gud er der bare og kan mærkes. Også selvom det ikke virker sådan. Punktum. Men hvorfor så læse eller skrive videre om hele vejen til himmerige? Vel, Højlund har skrevet en bemærkelsesværdig bog inden for en vanskelig og vigtig genre, hvor der stadig er uopfyldte behov. De i forvejen overbeviste vil glæde sig over hans evner. Men mange andre vil slet ikke købe bogens programerklæring. Eller også vil de hurtigt længes efter at mærke meget, meget mere. Helt inde i sindet. Morten Thomsen Højsgaard kultur@k.dk

Morten Thomsen Højsgaard er generalsekretær i Det Danske Bibelselskab

En velgørende højtråbende biskop Ved læsningen af Kjeld Holms klummer fra de seneste 16 år mærker man hans trang til at reagere på samtiden

bog Kjeld Holm: Replikker til tiden. 160 sider. 248 kroner. Jensen & Dalgaard. Man kan indimellem nære det ønske, at landets biskopper råbte noget mere op. Folk skulle nemlig meget gerne også forbinde kirkens profiler med et skarpt samfundsmæssigt engagement, og heldigvis findes der et par synlige biskopper her i landet. En af dem er Kjeld Holm, der siden 1994 har været biskop i Aarhus Stift, hvorfra han i alle årene har virket som ivrig debattør, en yndlingsaversion for visse og en fortsat uforfærdet forkæmper for sine holdninger. Holm optræder blandt andet som fast stemme i denne avis, han har engageret sig meget i indvandrerdebatten

og leverer desuden bøger i en strøm, der nærmer sig Johannes Møllehave-mængde. Det seneste udspil består af en samling af de mange klummer og kommentarer, Kjeld Holm gennem årene har skrevet, og ”Replikker til tiden” strækker sig over de seneste 16 år. Dermed læser man de korte indlæg som en række nedslag i den løbende debat. De optræder i den flygtige stil, der jo kendetegner avisdebattens knappe format, men som kan føles en kende mager i bogform, hvor man er opsat på lidt mere dybde. Men det er samtidig en mulighed for på overskuelig vis at følge Kjeld Holm rundt i de mange holdninger og overvejelser, han som biskop har lagt sit navn til. Kjeld Holm har som skribent to ansigter. Med det ene taler han på god teologisk vis ind i tiden i forhold til for eksempel aktiv dødshjælp, meningsløse meningsmålinger,

respekt for naturen og også den svære diskussion om tragedien på Utøya set i lyset af Gud og det onde. Han er dybt forankret i Aarhus-teologerne Lindhardt, Løgstrup og Sløk, og hans teologi kredser i høj grad om troen på, at det ikke handler om Gud som et hvad, men som et hvorledes. Altså en fokusering på, hvordan den enkelte forstår sit eget liv, og ikke på, hvordan Gud bør defineres i fast form. Med dette udgangspunkt analyserer Holm klogt, når han for eksempel i en klumme fra 2011 om kulturkampen skriver, at kristendommen ikke kan gøres til aktør i netop den. Her lyder det: ”For kristendommen er ikke noget, vi ’ejer’ eller en ’mening’ på linje med en politisk overbevisning. Vi kan ikke mobilisere den i en kamp mod ikke-kristne.” Det er rigtigt set, at kristendommen af og til misbruges som

et lige lovlig klart formuleret argument i holdningskampen, og Holm har på sin vis et godt blik for, hvordan kristendommen kan gøres til en funktionel brik bag en større hensigt, hvormed man forråder den.

Desto mere pudsigt er det, at biskoppen selv af og til roder rundt. Det skyldes blandt andet, at Holm står i meget skarp opposition til visse kritikere af politisk korrekthed og derfor sætter en ære i selv at dyrke den. Han kalder frejdigt sig selv relativist og hævder aldrig at have forstået hverken kulturkampen eller eventuelle bivirkninger ved kulturradikalismen. Adresseringen er således meget klar til Holms hadefigur nummer et, Søren Krarup, og den dybt følte antipati medfører nogle skæverter. For eksempel denne formulering fra 2006: ”… og

kritikerne (læs: i høj grad Krarup) vrænger ’godhedsindustri’ efter dem, der stædigt hævder, at det er af lige så stor betydning nu som førhen at fastholde, at et menneske er et menneske.” En letkøbt, selvretfærdig og faktisk også lidt nedrig udmelding, hvortil man må hævde, at det vel ikke er den kristne definition af et menneskes værd, der skaber splid. Men snarere uenighed om forholdet mellem synet på den enkelte og ens samfundsideologi. En lignende fodfejl sker i synet på kirken, hvor Holm som modsvar til sine modstandere argumenterer for vigtigheden af diakoni. Og igen har han svært ved at skelne mellem den enkelte og systemet, når han i 2000 skriver: ”Det går op for flere og flere, at en kirke uden diakoni, uden et socialt engagement, ikke er en kirke!”. Det kan i høj grad diskuteres, for

kan man som Holm slutte fra Jesu godgørende opførsel til, at kirken som helhed skal virke sådan? Rummer det ikke igen en forveksling af den enkelte og institutionen? Det er ikke mindst løse ender som disse og de mange spørgsmål, der opstår, der får én til at ærgre sig lidt over klummernes korte form. Men dette er nu engang præmissen her, og på trods af dens begrænsning fungerer ”Replikker til tiden” som illustration af, hvordan en selverklæret relativistisk biskop med meget på hjerte unægtelig forstår at råbe op. Og ikke mindst har sans for den afgørende betydning af at inddrage kristendommen i den daglige samtale.

SØRINE GOTFREDSEN kultur@k.dk


MØD ÅRETS AKTUELLE FORFATTERE PÅ KLIM helene uRi Rød scene fredag kl. 15.00 hvid scene lørdag kl. 12.15

maRtin jensen Rød scene fredag kl. 13.00

stefan spjut Rød scene søndag kl. 12.30

espen holm Rød scene lørdag kl. 15.00

debatbøgeR på Rød scene Monica Lorenzo Pugholm

Malene Friis Andersen & Svend Brinkmann (red.)

– Nej, hvor er hun bare sød! Så yndig ... Er hun din egen? – Ja, hun er min, svarer jeg stolt. – Jeg troede, hun måske var adopteret? fortsætter damen. – Det er hun skam også, svarer jeg. – Hun er min egen og adopteret. Damen bliver forlegen og smiler skævt. – Nå, ja ja selvfølgelig, det kommer jo ud på det samme. I princippet kunne jeg jo være blevet mor til et barn, som jeg havde båret i ni måneder, men som var undfanget ved hjælp af en kvindelig donors æg og en mandlig donors sæd. Vil dette barn være mere mit eget end et adopteret barn?

NYE PERSPEKTIVER PÅ

Monica Lorenzo Pugholm er født 1974 i København. Hun er uddannet antropolog fra Københavns Universitet og har lavet længere feltarbejde i Caribien. Hun er mor til to piger som er adopteret fra Nigeria i 2008 og 2011. Hun bor med sin mand og to børn i København og arbejder i dag som projektleder.

STRESS

Monica reflekterer i BARNLØSHED, ADOPTION OG ET KULØRT FAMILIELIV ikke blot over de paradokser, der er forbundet med barnløshed, behandling og adoption. Hun eksemplificerer dem også gennem sine levede erfaringer og giver derved læseren en unik mulighed for at genfinde sig selv – eller en de kender – og åbner for indblik i ellers tabubelagte emner.

laRs øRlund

Monicas rørende beretning om barnløshed og valget mellem insemination og adoption samt de problemer, man bliver nødt til at forholde sig til som mor til to adopterede børn – er på en og samme tid en personlig skildring og en vigtig indgang til diskussion af alle facetter i disse problemstillinger.

ISBN 978 87 7129 284 8

9 788771 292848

KLIM

KLIM

Rød scene fredag kl. 14.30

fredag kl. 12.30 lørdag kl. 14.00 lørdag kl. 13.30

VI SES I STAND C3-030

www.KLIM.DK


34 BøgerEfterår2013

Tro

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Et kirkerum får det bedste frem i en kunstner Med sin reviderede bog ”Kunsten i kirken” vil kunsthistorikeren Mikael Wivel vise, at de danske kirker er ”skjulte skatkister” fulde af fantastisk kunst Af Daniel øhrstrøm ohrstrom@k.dk

Allerede som ung kunsthistoriestuderende opdagede Mikael Wivel, hvordan danske kunstneres kirkeudsmykninger var blevet overset af samtidens kunsthistorikere. Det skete, da han i sit studiejob i Kobberstiksamlingen på Statens Museum for Kunst fik til opgave at sortere indholdet af en vasketøjskurv, der stod i museets magasiner. Den viste sig nemlig at indeholde maleren Niels Larsen Stevns’ efterladte skitser og papirer. På det tidspunkt var Stevns anerkendt som en af det 20. århundredes mest fremtrædende modernistiske malere. Da kunstmuseet Louisiana åbnede i 1958, var Stevns eksempelvis så ubetinget den danske kunstner, der var repræsenteret med flest værker i samlingen – 49 i alt. Billedhuggeren Astrid Noack kom ind på en flot andenplads med 18 værker, mens en mester som Asger Jorn måtte nøjes med 2! Den første særudstilling på Louisiana var da også helliget Stevns. Det var i 1959, og den fyldte hele museet. Mere overset var det, at Stevns også var en spændende kirkekunstner. Men selvom Stevns’ bibelske billeder, ifølge Mikael Wivel, faktisk hører til mellem hans mest spændende værker, blev de stort set forbigået som irrelevante af samtidens kunsthistorikere. Dét satte Wivel sig dog for at ændre på, først ved at skrive sit speciale om

Stevns og siden sin doktorafhandling, hvor Stevns’ stærke tro begge steder blev fremhævet som det grundlæggende i hans værk. ”Kirkekunsten var ikke fremmed for mig. Mine forældre var venner med Sven Havsteen-Mikkelsen, han kom i mit barndomshjem, og vi fulgte med i hans udvikling fra landskabsmaler til maler af altertavler,” fortæller Wivel. Havsteen-Mikkelsen er den moderne kunstner, der har udsmykket flest danske kirker. ”Gud har været mig en god arbejdsgiver,” udtalte den oprigtigt troende kunstner selv i en sen alder. Men kirkekunsten blev overset af samtidens kunsthistorikere, mener Wivel: ”Den kulturradikale strømning har siden Georg Brandes’ dage præget kunsthistorien i Danmark i en sådan grad, at man på det nærmeste kan tale om en slags berøringsangst over for kirkekunsten. Det synes jeg naturligvis er forkert. Ikke mindst, efter at jeg kom ud i sognegårdene rundt om i hele landet for at holde foredrag om Stevns. For her kunne jeg ved selvsyn konstatere, hvor mange gode og interessante altertavler, glasmalerier og anden form for udsmykning der er blevet lavet i kirkerne herhjemme i det 20. århundrede, men som stadig er mere eller mindre ukendt i den danske offentlighed.”

Det var en af grundene til, at Mikael Wivel i 2005 udgav bogen ”Kunsten i kirken”,

som er udsolgt og nu foreligger i en ny, øget og opdateret udgave, forsynet med glimrende fotografier af Hans Ole Madsen. Antallet af udsmykninger er øget til 46 mod 31 i førsteudgaven, og ikke mindre end 23 af dem er helt nye. ”Min påstand er, at det kalder det bedste frem i de kunstnere, der bliver tilbudt at udsmykke en kirke. Det er jo meget ofte gamle romanske eller gotiske kirkerum, fulde af tid, tro og tradition, der nu skal virke med deres moderne billeder. Og det fordrer en form for alvor, som de måske ikke normalt mobiliserer i deres sekulære værk. Selv kunstnere, der ikke er troende og må betragtes som regulære fritænkere, går derfor ind i en anfægtet dialog med den kristne grundfortælling og tolker den i nye, overrumplende billeder. Derfor er det heller ikke for meget sagt, at de danske kirker rummer hovedværker af en lang række af vore stærkeste kunstnere i det 20. århundrede,” siger Mikael Wivel. Samtidig rummer kirkerne en del overraskelser for kunsthistorikere, fordi en del af de største mestre inden for kirkekunsten simpelthen valgte at satse på at udsmykke kirker og derfor aldrig fik plads i de konventionelle kunsthistoriebøger. Det gælder i ganske særlig grad maleren Mogens Jørgensen (19142007). ”Ham er der kun få, der kender til i dag, netop fordi han lagde hele sit virke i kirkens tjeneste. Men han arbejdede ikke desto mindre på et

Mød os på Bogforum – du finder os på stand C4-029 Få en uforpligtende vurdering af dine bøger, breve eller manuskripter og se sjældne dedikationseksemplarer fra den verdensberømte, danske fysiker Niels Bohr, der sælges på net-auktionen søndag den 10. november kl. 13.00. Se også en række sjældne bogværker fra vores internationale bogauktion i slutningen af november.

Læs mere på bruun-rasmussen.dk Niels Bohr: Das Quantenpostulat und die neuere Entwicklung der Atomistik. 1928. Førsteudgave med dedikation. Vurdering: 15-20.000 kr.

Baltikavej 10 2150 Nordhavn Tel 8818 1111

Kommende eftersyn og auktioner: bruun-rasmussen.dk

0 Nogle af Danmarks bedste billedkunstnere har udsmykket en række af Danmarks kirker. Her ses John Kørners udsmykning af Østerhåb Kirke ved Horsens. – Foto fra bogen: Hans Ole Madsen.

decideret internationalt niveau og lader sig på mange måder bedst sammenligne med en af tidens helt store stjerner, nemlig den dansk-­ islandske kunstner Olafur Elisasson.” Jørgensen har udsmykket en lang række kirker herhjemme, men hans absolutte hovedværk findes, ifølge Wivel, i Sverige, nemlig i Täby uden for Stockholm, hvor han i årene mellem 1965 og 1978 leverede glasmosaikker til den moderne Tibble Kyrka – glasmosaikker, der dækker samtlige fire vægge fra gulv til loft og væver sig ind og ud i hinanden hele vejen rundt om menigheden.

Det moderne gennembrud i dansk kirkekunst kom med Joakim Skovgaard, da han i årene omkring 1900 udsmykkede Viborg Domkirke. Der var tale om en totaludsmykning, et ”gesamtkunstwerk”, hvor Skovgaards enkle, dekorative og fortællende skønvirkestil kom til at danne skole og gjorde endeligt op med den sene guldalders

sentimentale tilgang til den kristne motivverden. Stevns var Skovgaards mest selvstændige elev, og han radikaliserede mesterens udtryk i ekspressiv retning. Wivel ser ham som en nærmest fundamentalistisk grundtvigianer og opfatter hans maleri fra 1910 af Kristus, der siger til Peter: ”Vig bag mig, Satan”, som et modernistisk forsøg på at male Kristus ind i det 20. århundrede og dermed tale Georg Brandes og fritænkerne midt imod. Modsat dem mente Stevns så absolut ikke, at Gud var død. I dag hænger billedet på Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø, fordi det var ”alt, alt for radikalt” i sin vrede til at finde vej ind i et dansk kirkerum. Sådan er det ikke længere. Nu har mange tvivlende kunstnere fået frie udfoldelsesmuligheder inden for kirkens rammer, og Wivels bog viser, at forløbet så langtfra er slut – til trods for, at det er blevet stadig vanskeligere at forholde sig bogstaveligt til motiverne.

”Per Kirkeby mener således ikke, at det er muligt længere at male den lidende Kristus på korset. Det er gjort fremragende op gennem tiden, men allerede i det 19. århundrede var motivet ved at være slidt op. Det klingede hult, og de fleste forsøg, der er gjort i det 20. århundrede, er da også endt i pastichen. Kirkeby har reduceret motivet til ’Kilerne ved korsets fod’ – et motiv, han er vendt tilbage til gang på gang, fordi det for ham at se er nok til at udtrykke lidelsen, der blev Kristus til del, da han ofrede sig for mennesket. Samtidig vidner det også om den menneskelige ondskabs banalitet. Der var jo nogle håndværkere, der skulle hamre kilerne ned, så korset stod fast i klippen og ikke væltede midt under henrettelsen.”

”Kunsten i kirken” er udkommet på forlaget Strandberg Publishing (330 sider). Bogen har fotos af Hans Ole Madsen og er en revideret og udvidet genudgivelse af værket, der udkom første gang i 2005.


Se eksempler og priser på vores hjemmeside, www.forlag1.dk, eller kontakt os for nærmere oplysninger.

”alt der skal til for at udgive din bog” Forlag1.dk · Østergade 35 · 9690 Fjerritslev · Tlf. 96 29 22 00 · E-mail: redaktion@forlag1.dk

BOGFORUM

Kristian Østergaard

Kristian Østergaard kultur@k.dk

Værdifuld – blive den du er

af forfatteren til ”Det feminine hjerte”

rer paa en Aandens Sygdom, der en enkelt Gang glimtviis, ved og med en ham selv uforklarlig Angest, lader sig mærke med, at den er derinde”. Kierkegaard understreger troen på Gud som det, der kan frisætte os til at leve i øjeblikket – et af hans yndlingsord – så vi ligesom fuglen og liljen kan blive nærværende i det nærværende. Børge Outze sagde i sin tid, at der er tre millioner i Danmark, der kan læse og skrive, og to millioner, der ikke kan lade være. Og Garff og Götke runder deres refleksioner af med bemærkningen om, at når vi uafbrudt udtrykker os i skrift og i tale, får vi brug for at lære tavsheden at kende. Her kan liljen på marken og fuglen under himlen på ny blive vores læremestre, understreger de to teologer og konkluderer: ”Kun hvis man kan tie, kan man tale. Ellers bliver talen snak.” Og det er et princip, de to udgivere har holdt sig for øje i denne lille bog, der giver læseren rig lejlighed til selv at gøre sig sine egne tanker om Kierkegaards tanker.

mød os på STAND C2 - 031

om grundlaget for det kristne håb

200-året for Kierkegaards fødsel er ikke blevet forbigået i tavshed. Senest er der kommet en lille bog med uddrag af Kierkegaards værk og diskussionsoplæg til studiekredsen. ”Min kære læser” rummer passager af en sådan karat, at de til alle tider vil hævde sig som noget af det fornemmeste, der er skrevet på dansk. Tillige er bogen en åndfuld indføring i Kierke­ gaards univers, idet udgiverne, Joakim Garff og Povl Götke, har knyttet deres egne refleksioner til bogens fem temaer: samtiden, troen, kærligheden, selvet og ytringen. Det første tema er ”Samtiden”, hvis problemstillinger Kierkegaard uforfærdet og konsekvent orienterede sig i og skrev tilsvarende engageret om. Garff og Götke konstaterer, at Kierkegaard opfattede ”flere af de tekniske fremskridt som eksistentielle tilbageskridt”. Kierkegaard advarede nemlig imod, at

Vi synes, at hver bog skal være unik, og da vi er et lille forlag, bliver det aldrig samlebåndsarbejde.

refleksioner til hver dag i 1. kvartal

Joakim Garff & Povl Götke: Min kære læser. Kierkegaard i kortform. 48 sider. 80 kroner. Aros.

man lå under for naturvidenskabens menneskeopfattelse, fordi det ville føre til, at man så bort fra, hvad der konstituerer mennesket som menneske: etik, ånd og ansvar. Nej, den menneskelige eksistens kan ikke indfanges i naturkategorier, men er valg og afgørelse i øjeblikket: ”det Store er ikke at være Dette eller ­Hiint; men at være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, når han vil det”. Ja, når Kierkegaard hører til de danskere, der vil blive læst mindst lige så meget i det nye årtusinde som i det forgangne, så er det, fordi han havde et enkelt tema: Hvad vil det sige at være menneske? Hvor mange af Søren Kierkegaards samtidige under indflydelse af den tyske filosof Hegel dyrkede en spekulativ tilværelsestolkning, ville Kierkegaard nemlig det modsatte: et opgør med spekulationen og en fornyet sans for menneskelivets konkrete karakter. Når vi får ondt i en tand, så tænker vi anderledes, end vi gjorde før, men hvad er ondt i tænderne sammenlignet med ondt i livet? Det sidste kan man efter Kierkegaards mening hurtigt få. Der lever nemlig ikke et eneste menneske, som ikke ”bæ-

Forlag 1.dk sørger for alt omkring udgivelsen, og vi tilbyder både layout, korrekturlæsning og andre praktiske ting. I alle dele af processen er vi i dialog med dig, så du bliver tilfreds med det endelige resultat.

kultur@k.dk

Klogt om Kierkegaard bog

Vi hjælper dig hele vejen – fra manuskript til færdig bog

Inge Merete Gross Træd nye spor - med Gud som coach Coaching-forløb i kristen kontekst

Den, der virkelig tør være sig selv, har også noget at sige andre. Og Thomas Østergaard Aallmann er ganske uden forstillelse, taktiske numre eller fingerede synspunkter. Med sin bog lægger sognepræsten fra Thurø sig uigenkaldeligt ud med ”den forvirrede generation af efterkristne autoriteter, der har leet kulturradikalt ad kristne dyder om mandagen og nu er forarget over deres børns modløshed om tirsdagen”. For Aallmann er nutiden den omvendte verden. Her er der vendt op og ned på alt. Her er ondt godt, og godt er ondt. Og det er noget skidt. For dermed bliver det kulturradikalismens uforligneligt lave standard, der kommer til at gælde for alt, som har navn af pligt og ansvar. Og derfor synker vi ned på et niveau, hvor alting drejer sig om os selv: ”Værdirelativismens børn har stækkede vinger, fordi medier og uddannelsesinsti-

stet mit hoved”, forklarer han. Og sjældent har jeg da også læst en bog, der i den grad fremhæver og forherliger hjertets længsler. Aallmanns tone er sanselig, ja undertiden erotisk, som når han beskriver hjertet som et himmelsk rum, der ”higer og kalder”. Kritikerne – og dem vil der nok være en del af blandt danske teologer – vil indvende, at Aallmanns bog mangler nuancer, selvkritik og den anfægtelse, der ikke gør alting op i sort og hvidt. Men man kan også vælge at tage hatten af for en præst, som i den grad går til biddet og uden omsvøb giver sit selvstændige bidrag til fortolkningen af evangelisk-luthersk kristendom i dag. For med fradrag af de mest polemiske udfald er Aallmann overbevisende i sin analyse af den ironiske distance og den ulyksalige blanding af desillusion og selvforagtende overvejelser, som præger mange intellektuelle i og uden for folkekirken.

Ind i lyset - bind 1

Thomas Østergaard Aallmann: Længsel. 186 sider. 200 kroner. Fokal.

tutioner har suget kraften ud af vores sprog og fortalt dem med mekaniske begreber, at alt foregår oppe i deres hoveder.” Forlaget Fokal har udgivet bogen i samarbejde med C.S. Lewis-Selskabet, og Aallmann skriver med megen indlevelse og en helt ubesværet evne til at tolke og fremlægge C.S. Lewis’ tankeverden. Centralt i bogen står følgende citat af Lewis: ”Sigter vi mod himlene, får vi jorden med. Sigter vi kun mod jorden, mister vi begge dele.” Med baggrund i disse ord svinger Aallmann sig op til inspireret besyngelse af en svunden tids normer, hvor engagementet var båret af en anderledes konsistens og karakter end nutidens tvetydighed. Det er, som om man bare skal give Aallmann et let tryk på maven, og straks rinder det fra inspirationens kildevæld. På den måde bevæger vi os fra Homer til Hvidstengruppen. Forfatteren lægger ikke skjul på, at tiden som udsendt feltpræst har præget ham afgørende. Oplevelser med danske soldater i Afghanistans ørkensand medførte, at ”mit hjerte har overbela-

Hans Jørn Østerby

bog

DIN EGEN HISTORIE

Stasi Eldredge

Sanselige beskrivelser af C.S. Lewis’ betydning

Få udgivet

Derfor tør jeg håbe

Om himlen, Homer og Hvidstengruppen

Billy Graham

35

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

www.prorex.dk · info@prorex.dk · tlf 7456 3343

ProRex - KD Bogforum 2013.indd 1

21-10-2013 14:19:36


36 BøgerEfterår 2013

Historie

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

At rejse sig er at leve

2 Tom Buk-Swienty har opholdt sig en del på Det Kongelige Bibliotek i København, mens han har researchet til sit tobindsværk om kaptajn Dinesen. Her har han blandt andet med Dinesens barnebarns tilladelse stavet sig igennem familiens personlige breve og dagbøger, der ellers tidligere var klausuleret. – Foto: Leif Tuxen.

Forfatter Tom Buk-Swienty fortæller i bogen ”Kaptajn Dinesen” en del af Europas historie gennem Karen Blixens far – godsejeren, krigeren, politikeren og forfatteren Wilhelm Dinesen

interview Af Daniel Øhrstrøm ohrstrom@k.dk

I 1895 hængte Karen Blixens 49-årige far, godsejeren, forfatteren og krigsveteranen Wilhelm Dinesen, sig under mystiske omstændigheder, da den senere så berømte baronesse kun var 10 år. Men som voksen forfatter valgte Karen Blixen alligevel netop at debutere under pseudonymet Isak Dinesen. For det var patriarkerne i familien Dinesen, der havde pustet liv i hendes egne forfatterdrømme med deres selvdestruktive forkærlighed for både kunst og krig. Allerede hendes farfar, officeren, forfatteren og godsejeren A.W. Dinesen, mødte som ganske ung H.C. Andersen i Paris, hvor de blev venner. Sammen med en tredjemand, der som Dinesen var militærmand, rejste de senere med Andersens ord som ”en nordisk trekløver” – eller måske snarere som en digter med to nyttige bodyguards – til det lovløse Italien. I sin dagbog fra 1833 beskrev Dinesen således Andersen som ”en stor poet, men en lille helt”. Anderledes mod på virkelige – og langt farligere – eventyr havde han selv. Det fortæller journalisten og bestsellerforfatteren Tom Buk-Swienty, der er aktuel med første bind af værket ”Kaptajn Dinesen”, der fokuserer på Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, men altså også trækker trådene længere tilbage. For det er en bog om ”fædres sønner og synder”, som han udtrykker det. Og allerede A.W. Dinesen markerede et vendepunkt i slægtens historie, der havde rejst sig fra simple fæstebønder til Danmarks rigeste godsejere gennem en enestående forretningssans. Men A.W. Dinesen var også anderledes krigerisk anlagt. Som Andersen elskede A.W. Dinesen at rejse, og det var særligt spændende i den tid, hvor Europa var under kraftig forandring. Overalt i Europa blomstrede en ny kunstnerisk bevidsthed frem med romantikkens fokus på skønhed i kølvandet på de ødelæggende Napoleonskrige, der samtidig havde vendt op og ned på magtbalancen på

sætte problemer under debat, skrev han på den måde som en moderne forfatter i reportagebogen ’Paris under kommunen’, og senere gik han ind i Venstre med sympati for bønderne, selvom han var godsejersøn. Men Dinesen formåede aldrig at bekæmpe sin egen rastløshed.”

kontinentet – og blandt andet kostet Danmark sin stolte flåde, en statsbankerot og afgivelsen af Norge. Det var den virkelighed, Andersen og Dinesen rejste rundt i. Men selv ville A.W. Dinesen ikke nøjes med at rejse, han ville også rejse sig selv som dansk soldat. Og han var vitterlig et militært stortalent, der hurtigt steg i graderne. Han meldte sig frivilligt i Frankrigs kolonikrig mod det senere Algeriet og blev allerede ridder af Dannebrog som 27-årig efter sin succesfulde indsats i Treårskrigen. Der var således noget at leve op til, da han senere slog sig ned som godsejer, mens hans næstældste søn, Wilhelm Dinesen, der ikke skulle arve godset, også blev militærmand. Men Wilhelm Dinesen havde blod på tanden – og fik hurtigt også blod på både uniformen og hænderne, da han i en alder af bare 18 år blev den yngste danske officer i krigen mod prøjserne i 1864. Men han vendte ikke sejrrigt hjem. Under sig havde han 150 mand, men kun syv med tilbage fra slaget. Nederlaget i 1864, der ændrede Danmarks skæbne, kom også til at præge ham resten af livet, forklarer Tom BukSwienty, der faldt over kaptajn Dinesen under sin research til sine succesfulde bøger om 1864, ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”. ”Der findes tusindvis af skriftlige kilder om 1864, men kaptajn Dinesens erindringer om krigen skiller sig ud med deres medrivende og litterært stærke beskrivelser fra ’Den ottende brigade’. Han kunne skrive! Det gjorde mig interesseret i at finde ud af, om han var i familie med Karen Blixen, der jo debuterede bag pseudonymet Isak Dinesen. Og det viste sig, at han ikke alene var hendes far, men også havde været øjenvidne til en central del af Europas historie,” fortæller Tom Buk-Swienty, der gennem Dinesens nu 80-årige barnebarn fik fingre i Wilhelm Dinesens dengang ellers klausulerede dagbog og breve på Det Kongelige Bibliotek. De tegnede et billede af en rastløs sjæl, der konstant var drevet mod nye slagmarker og eventyr. For mens andre

WW Der findes

tusindvis af skriftlige kilder om 1864, men kaptajn Dinesens erindringer om krigen skiller sig ud med sine medrivende og litterært stærke beskrivelser.

tom buk-swienty, forfatter

krigsveteraner fra 1864 stak piben ind og forsøgte at holde så lav profil som muligt, var han tændt af hævntørst og viljen til succes. En del af den daværende regering delte hans lyst til mere krig, men forhandlingerne om at alliere sig med Frankrig trak ud og strandede til sidst. Wilhelm Dinesen behøvede dog ikke en officiel dansk krigserklæring mod prøjserne for at gå i krig, så han

meldte sig frivilligt på fransk side i Den Fransk-Tyske Krig 1870-1871, hvor han oplevede et endnu større nederlag: ”I europæisk sammenhæng var 1864 en lille, næsten ubetydelig krig. Den Fransk-Tyske krig var mindst 50 gange større. Og den lagde kimen til den franske hævnlyst, der senere var med til at drive Første Verdenskrig frem. For franskmændene blev decideret ydmyget af prøjserne, der tvang den franske hær så langt tilbage, at den til sidst flygtede gennem Schweitz på en ubarmhjertig strækning af 100 kilometer sneklædte bjerge,” siger Tom Buk-Swienty med en professionel kunstpause i sin talestrøm, inden han tilføjer: ”Jeg var selv dernede og kørte ruten sammen med mine børn i bil, og det må have været modbydeligt at gå til fods igennem de bjerge i sådan en kulde. Jeg vil gerne kunne se de scener, jeg skal beskrive, for mig, så jeg kan sætte så mange sanser på som muligt. Derfor har jeg også rejst rundt i kaptajn Dinesens fodspor. Det betyder

også, at jeg aldrig vil kunne gå igennem Paris igen uden at se massakrer for mig. For Dinesen oplevede selv, hvordan oprørerne i Pariseropstanden blev decideret slagtet. Det var kvinder og civile mænd, han så blive skudt gennem hovedet.” På det tidspunkt var Wilhelm Dinesen kun 25 år, men det var den tredje krig, han oplevede. Og det skulle ikke blive den sidste. For selvom han også tog til Amerika i et forsøg på at finde sjælefred som jæger og senere blev både forfatter og politiker, trak krigslysten i ham, og han nåede at deltage i mange slag, inden han til sidst slog sig selv ihjel. Men hans historie handler også om at finde sig til rette i en tid, hvor verden forandrer sig. ”Wilhelm Dinesen var på mange måder en moderne mand. Han blev født i en verden uden danske jernbaner og telegrafer, men døde i en tid, hvor industrialiseringen havde overtaget samfundet. Men allerede i 1871, mens Georg Brandes holdt sine berømte forelæsninger om at

Du skriver også, at det ”aldrig var helt klart, om det var Gud eller Djævelen selv, kaptajn Dinesen søgte og fandt”? ”Nej, han ledte måske efter den ene, men det er kun sikkert, at han mødte den anden,” siger Tom Buk-Swienty lakonisk, inden han selv tilføjer: ”Derfor var det også dunkelt sagt af Karen Blixen, da hun bekendte sig til sine ’fædres gud’. For de søgte og fandt ofte fred i krig, hvor verden var mere simpel end hverdagen derhjemme. Men smuk var den ikke. Og hvis man endelig skal lære noget af ’Kaptajn Dinesen’, er det at nyde livet, selv når det er absurd. På et tidspunkt fik han for eksempel arrangeret en fornem middag sammen med en officerskammerat hos en lokal fransk familie som en lille lykkelig lomme på et par timer med god vin, mad og en smuk datter at beundre, inden han fortsatte ud i krigens meningsløshed,” siger Tom Buk-Swienty, der heller ikke selv kan slippe krigene som forfatter. Og efter interviewet styrter han op på læsesalen i Det Kongelige Bibliotek for at studere gamle kort til andet bind af sin rejse i fodsporene på kaptajn Dinesen og hans gådefulde selvmord. For ”arkivrotten” er drevet af action.

Tom Buk-Swienty 33Født 1966. Forfatter og journalist. Han er kendt for sine succesfulde bøger om 1864, ”Slagtebænk Dybbøl”, ”Dommedag Als” og ”1864 i billeder”, ligesom han har skrevet biografien ”Den ideelle amerikaner”. Han er gift og far til to. Bosat i Odense.


Nyheder fra Akademisk Forlag

Socialt arbejde med udSatte atte unge Socialt arbejde med udSatte unge Redigeret af

BESØ G OS PÅ BOGF O DEN 8 RUM NOVE .-10. M PÅ ST BER AN C3-00 D 5

Praktisk filosofi med børn Jeg er fan! Derfor – for alle, som vil øve sig i at undre sig – læs denne bog, og lad spørgsmålene blomstre! Folkeskolen

Benny Lihme

Akademisk Forlag

Aggression Jesper Juul kan noget specielt som familieterapeut, det er at skære knivskarpt igennem alle forbehold og komme ind til benet. Politiken

Socialt arbejde med udsatte unge ....meget gennemarbejdet, ganske fremragende, stærk lærebog om nogle af de svageste i det danske samfund - de udsatte unge. Danske kommuner

Hvordan skal jeg leve mit liv, Kierkegaard? Filosoffen Anders Fogh Jensen har med denne bog sat sig for at spørge sin verdensberømte fagfælle Søren Kierkegaard om, hvordan han skal leve sit liv. Og de svar han får, deler han gavmildt med læseren i en personlig, underholdende og letforståelig form.

Business

Få ny inspiration til undervisningen på akademisk.dk John Perry

KUNSTEN AT UDSÆTTE TINGENE En guide til effektive overspringshandlinger

og andet smøleri*

*eller hvordan man får tingene gjort ved at udsætte dem

Battle Mind Hvorfor bliver nogle mennesker skarpere under pres, mens andre mister grebet?

Parasitter i habitter Er din arbejdsplads forgiftet af en psykopat? Og har du måske selv ansat ham? Ny bog af Sanne Udsen lærer dig, hvordan du undgår at ansætte psykopater, og hvordan du slipper af med dem igen.

Kunsten at udsætte tingene En lettilgængelig og humoristisk bog om det velkendte problem at udsætte tingene. Dvs. foretage overspringshandlinger for at undgå at lave det, man egentlig burde arbejde på. L&R Business

Historier der flytter mennesker Karen Lumholt samler sine mange præcise iagttagelser og forskelligartede erfaringer, eksempler og gode råd fra 11 års pionerarbejde inden for storytelling i organisationsudvikling og forandringsprocesser.

Få nyheder i din mailboks. Scan koden, tilmeld dig e-nyt og få en gratis e-bog.

Mød forfatterne på Bogforum fredag den 8. november. Kl. 12.30 Erhvervspsykolog Merete Wedell-Wedellsborg taler med Reimer Bo om sin nye bog Battle Mind. At præstere under pres. Kl. 13.00 Sanne Udsen taler med Dorte Fals om sin nye bog Parasitter i habitter og bestselleren Psykopater i jakkesæt.

akademisk.dk


38 BøgerEfterår 2013

Historie

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

”Paris rejser sig altid med ynde” Edward Rutherfurd har personlige aktier i de byer, han skriver om – denne gang er turen kommet til Paris. Byen er en stærk ældre kvinde med mange ar på sjælen, siger den engelske succesforfatter, der er aktuel på BogForum

interview

2 Edward Rutherfurd er optaget af bygninger og bruger mange sider på at beskrive konstruktionen af kirker og katedraler og ikke mindst fremkomsten af Eiffeltårnet, som en af bogens karakterer, Thomas Gascon, er med til at bygge. ”Når jeg går rundt i byen, er det, som om stenene taler til mig og fortæller historien,” siger han. – Foto: Leif Tuxen.

Af Benjamin Krasnik krasnik@k.dk

Det er sjældent, man oplever en berømt og medievant forfatter blive rørt til tårer. Den engelske forfatter Edward Rutherfurd sidder foran mig i en rød sofa og får våde øjne, mens han taler om en personlig historie med relation til Paris. Men han skifter hurtigt emne til noget oplagt usentimentalt, nemlig den hårde metalkonstruktion Eiffeltårnet i Paris og også på forsiden af omslaget til hans nyeste historiske roman om den franske hovedstad. ”Det er jo et fallossymbol, som mange franskmænd hadede i starten og fandt grimt og industrielt, da det blev bygget. Men tårnet er samtidig enormt delikat og feminint og har en ynde over sig,” siger Edward Rutherfurd efter at have sundet sig lidt. Han er på et kort visit i Danmark, og for at komme i den rette stemning sidder vi på bistroen L’éducation Nationale på smalle Larsbjørnsstræde i det centrale København og får en Orangina til tonerne af harmonikamusik i baggrunden. Det viser sig, at den 65-årige forfatter har en personlig bevæggrund til at lave sin store, episke saga om Paris, ligesom det gjaldt hans bøger om London og New York. En personlig investering, som han siger. Han er selv vokset op i Salisbury, som er omdrejningspunkt for hans omfattende debutværk, ”Sarum”, senere boet i London, har dannet sin egen familie i New York, og hans onkel kæmpede med den franske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig. ”Der er ofte en undertone af personlig historie i mine bøger, som ikke skal forveksles med selvbiografi. Men der skal være nogen investering for at bære mig igennem arbejdet. Det er en drivkraft,” siger Edward Rutherfurd. Han har brugt cirka to et halvt år på ”Paris”, både research i byen og selve skrivningen af de 850 sider, der skildrer seks slægters liv gennem 650 år. Rutherfurds romaner er en blanding af historiske fakta, fiktion og digterisk frihed. Hvad adskiller så Paris fra de andre berømte byer? Der er én åbenlys forskel, mener Edward Rutherfurd. ”Paris var, i hvert fald frem til middelalderen, ikke et handelscenter og ikke en havn som London og New York, der begge i bund og grund er immigrantbyer. Paris er mødet mellem Middelhavet og Nordeuropa. Det er

mødet mellem to sproggrupper, den germanske og latinske, og mellem det romerske imperium og frankerne. Det er et dannelsescenter med studerende og et universitet, der har præget byens selvforståelse. Den er funderet i en sammenblanding af intellekt og totalitær ideologi med romersk indflydelse og senere Napoleon,” siger han. Og faktisk hænger Eiffeltårnet sammen med den uventede sentimentale stemning, der pludselig opstår i interviewet. Det sker i et måske lidt prætentiøst forsøg på at få Edward Rutherfurd til at skildre Paris som en person og give den sin egen karakter som et levende væsen under konstant forandring. Men han er med på legen: ”Paris er som en ældre kvinde, der har lidt meget – måske en mor. Den er meget feminin, for det er jo også en romantisk by, lysenes by. Solkongen. Men det er også en kold by med forter og store romerske pladser. Og døden

ligger i jorden under byen. Fattigdommen i Montmartre. Så mørket er der bestemt fra de mange krige og besættelsen. Men Paris rejser sig hver gang igen med stor ynde,” siger forfatteren, og det får ham åbenbart til at tænke på en tante Ethel, der blev gift fransk og boede i Paris. Hun overlevede de to verdenskrige, oplevede død og stor sorg og blev gammel. ”Trods de mange tragedier fremstod hun stærk og med stor ynde – ligesom Paris,” siger han og bliver synligt rørt af tanken, men vil ikke komme nærmere ind på den histories detaljer. I stedet skynder han sig at sammenligne Paris med et skib, der ikke vil synke. ”Tænk bare på Île de la Cité, der endda har skibsform og ligger i Seinen med Notre Dame som masten med sejl, der trodser storm og modvind,” siger han. Er franskmænd særligt optagede af deres historie? ”Det er alle, men de ser sig

selv i en særlig grad og konstant i historiske vilkår og har måske derfor sværere ved at tilpasse sig den moderne verden. De er stadig ikke kommet sig over Napoleon og Solkongen,” siger Rutherfurd. Hvad betyder kirkens rolle for franskmænd? ”Enormt meget. Både politik og religion har været ekstremer i fortiden. Selv de mest ateistiske revolutionære som Robespierre opstillede under terrorregimet nye absolutter. Historien sidder stadig i dem, og jeg kender folk, der er agnostikere ind i hjertet, for hvem traditioner og fransk kultur betyder meget. Onsdag er for mange stadig en halv arbejdsdag, fordi præsten engang underviste den dag. Det er ikke logisk, men det må man ikke sige til franskmænd. C’est logique!” Rutherfurd er afslappet, veloplagt og ellers god for en spøg i ny og næ. Han fortæller gerne længe om sin families ofte dramatiske historie. Han var selv i Paris første

gang som otteårig og igen som teenager, hvor han stod midt i ungdomsoprøret i 1968, det år, hvor bogen slutter. Rutherfurd er siden vendt tilbage mange gange, men understreger, at han ikke har bosat sig i Paris under skriveprocessen, fordi det kan ophæve det umiddelbare indtryk af et hus, en gade eller en bydel. Så bliver det hele bare almindeligt og efterlader ikke meget tilbage til fantasien, understreger han. Rutherfurd er optaget af bygninger og bruger mange sider på at beskrive konstruktionen af kirker og katedraler og ikke mindst fremkomsten af Eiffeltårnet, som en af bogens karakterer, Thomas Gascon, er med til at bygge. ”Når jeg går rundt i byen, er det, som om stenene taler til mig og fortæller historien. Jeg fandt faktisk ud af, at jeg længe havde gået rundt på rue de Chazelles i det 17. arrondissement, hvor Frihedsgudinden blev samlet, uden

at vide det. Min hjerne arbejder konstant med stoffet, også selvom jeg ikke skriver.” Det er dog personerne, der bærer ”Paris” frem, og de møder hinanden på kryds og tværs op gennem historien med klimaks under Anden Verdenskrig, der på den måde er det største kapitel i bogen. Karaktererne oplever medgang og modgang, men kommer klogere ud af prøvelserne. ”Det bedste plot er jagten på noget, som er med til at forandre karakteren. Der er ingen skurke eller helte i min bog, selvom den er fuld af ondskab og krig. Det er vigtigt at vise, at tingene ikke er så simple trods alt,” siger Edward Rutherfurd, som alligevel er pessimistisk på menneskehedens vegne: ”Jeg opfatter historien som en lang række gentagelser. Mennesker forandrer sig desværre ikke meget over tid. Derfor ligner vi også desværre mennesker fra flere hundrede år siden. Barbariet er der stadig. Giv mig en romersk arena og nogle løver, så skal jeg nok få fyldt alle sæderne. Måske bliver det anderledes i vores børns liv, når de store krige er kommet på afstand. Jeg prøver at popularisere historien lidt, så flere vil læse om den og måske tage ved lære.”

Edward Rutherfurd 33Født i 1948. i Salisbury, England. Er bedst kendt for sine episke historiske romaner. Er uddannet på Cambridge og Stanford universiteter og arbejdede herefter med politisk research og bogsalg. Slog igennem som forfatter i 1987 med ”Sarum”, som tager udgangspunkt i hans egen fødeby. Har siden skrevet bøger om Rusland, London, Dublin og New York. Hans bøger er oversat til over 20 sprog. Han bor i New York med sin amerikanske kone og deres børn.


Nyheder fra Syddansk Universitetsforlag 600 kr.

325 kr.

299 kr.

248 kr.

Martin Andersen Nexø: Samlede fortællinger I-IV

For de tørster nemlig uophørligt efter de kristnes blod

Når gode mennesker handler ondt

Hvor dejlige havfruer svømmer

Tabuet om forråelse

Om Bob Dylans digtning

Tekstudgivelse, efterskrift og noter ved Henrik Yde

Kristne middelalderlige skrifter om Islam

Dorthe Birkmose

Redigeret af Anne-Marie Mai m.fl.

1.208 sider i alt, indbundet, 600 kr.

Kurt Villads Jensen

Nexøs kortprosa blev affattet gennem hele forfatterskabet og er en kunstnerisk vægtig del af det. Samlede fortællinger I-IV rummer alle de fortællinger, Martin Andersen Nexø selv lod optage i 13 bøger fra debuten og frem til hans sidste samling. De 85 fortællinger spejler forfatterskabets overordnede bevægelse fra ungdommens fin-de-siècle-stemning over manddommens realisme til det sene forfatterskabs eventyr og lignelser.

299 kr.

Holocaust i Danmark Hans Kirchhoff 358 sider, indbundet, illustreret, 299 kr. En samlet fremstilling af de tyske forberedelser til jødeaktionen og af de danske tiltag for at afbøde virkningerne. Bogen stiller skarpt på dramaets hovedpersoner, Werner Best og G.F. Duckwitz, og på deres danske modparters stigende desperation i forsøgene på at afværge det værst tænkelige for de danske jøder.

292 sider, indbundet, rigt illustreret, 325 kr. I middeladeren skabtes et billede af islam, som afgørende præger den moderne verden. Kristne teologer og filosoffer fremstillede over en bred kam islam som voldelig, videnskabsfjendsk, djævelsk, latterlig og sexfikseret. Bogen går tilbage til de middelalderlige kilder og stiller spørgsmålet: hvorfor?

498 kr.

Velfærdsstaten i tidehverv Dansk Velfærdshistorie V Jørn Henrik Petersen, Klaus Petersen, Niels Finn Christiansen (red.) 984 sider, indbundet og rigt illustreret, 498 kr. Femte bind af den hidtil største undersøgelse af velfærdsstatens historie er nået til kriseårene 1973-1993, hvor de gode tider var ovre, og presset på velfærdsstaten steg.

234 sider, 299 kr. Der findes ikke onde mennesker, kun onde handlinger. Men hvad gør man, når man konfronteres med onde handlinger og forrået adfærd mod mennesker, der har behov for omsorg og hjælp? Bogen tager udgangspunkt i overgreb i plejesektoren og giver råd og vejledning i, hvordan man undgår forråelse, og hvordan man kommer den til livs, når man møder den.

299 kr.

Liberalisme

220 sider, illustreret, 248 kr. Bogen tager udgangspunkt i de sange, Bob Dylan fremførte en smuk sommeraften på Fyn i 2011, og bruger dem til at komme vidt omkring i hans digteriske univers. ”Den bedste bog om Dylan på dansk” Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad

225 kr.

Danske og internationale perspektiver

Holocaust og civilsamfundets reaktion

Jeppe Nevers, Niklas Olsen og Casper Sylvest (red.)

Cecilie Felicia Stokholm Banke og Anders Jerichow (red.)

360 sider, 299 kr.

192 sider, indbundet, 225 kr.

Liberale ideer står centralt i det moderne samfund, og i den offentlige debat er der stigende interesse for liberalismens væsen. Denne bog sætter liberalismen i historisk og internationalt perspektiv og analyserer særligt den danske liberalismes rødder og hovedpersoner.

11 kapitler fortæller om 11 europæiske landes reaktion på jødeforfølgelserne. Hvad gjorde man, hvad gjorde man ikke. Og hvorfor gjorde man ikke noget?

Få 20 % rabat ved køb via www.universitypress.dk


40 BøgerEfterår 2013

Historie

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Nyt lys på topnazister i Danmark Af Morten Mikkelsen mikkelsen@k.dk

Når vi skal forstå historien, er vi tilbøjelige til at vurdere de centrale personer som enten helte eller skurke. Sådan har det også været i den folkelige forståelse af, hvordan de tyske topnazister i Danmark agerede i forbindelse med aktionen mod de danske jøder i oktober 1943. Traditionelt er den rigsbefuldmægtigede dr. Werner Best skurken, som gav ordren. Hans nære medarbej-

der G.F. Duckwitz er til gengæld blevet tildelt en helterolle, fordi han via Socialdemokratiets top sendte en advarsel til de danske jøder, så mange kunne gå under jorden og siden blive reddet til Sverige. Men når historikere graver dybere, viser det sig altid, at virkeligheden er mere sammensat. Det gælder også i tilfældet Best og Duckwitz. Netop nu er de danske historikere Bo Lidegaard og Hans Kirchhoff bogaktuelle med hver sin fremstilling af det

indviklede parløb. Lidegaard i bogen ”Landsmænd” og Kirchhoff i biografien ”Den gode tysker”. Tilsammen tegner bøgerne et billede af to mænd, som begge spillede dobbeltspil, som begge forfulgte egne mål og nok havde et forskelligt syn på, hvor forkert det var at udrydde jøderne, men som efter alt at dømme handlede i samklang med hinanden. ”Jeg kan ikke bevise det, men som jeg læser kilderne, peger de i retning af, at Duckwitz ikke foretog sig noget,

som Best ikke var bekendt med, og at Best var hjernen bag Duckwitz’ dobbeltspil,” siger Bo Lidegaard. Hans Kirchhoffs bogtitel refererer til, at Duckwitz – modsat Best – i løbet af krigen gennemgik en forandring til ”troværdig antinazist”. Hvis de to kørte parløb, var det trods alt Duckwitz, der havde de reneste motiver.

Sofie Lene Bak er adjunkt i historie ved Københavns Universitet og har også forsket i jødeaktionen. Hun peger på,

at forskere siden 1967 har været klar over, at Best spillede dobbeltspil. I forhold til den tyske strategi om at udrydde jøder var han både loyal og illoyal, alt efter hvad der passede ham bedst. Derfor satte han aktionen i gang og var bagefter selv med til at begrænse dens effekt. Men dobbeltspillet bundede ikke i medlidenhed med jøderne – dem havde han været skånselsløs over for i Frankrig, inden han blev sendt til Danmark. Også Duckwitz spillede dobbeltspil, og begge mænd

skelede meget til, hvordan deres egen sag ville stå, hvis Tyskland tabte krigen. ”Historikere har i mindst 10 år vidst, at Best og Duckwitz nok havde forskellige moralske motiver, men at der var fortrolighed imellem dem, og de forblev loyale over for hinanden også efter befrielsen. Men i den kollektive erindring har billedet af Best som ren skurk og Duckwitz som ren helt ikke rykket sig. Derfor er det fint, at de nye bøger går i dybden med det,” siger Sofie Lene Bak.

Fra redning til flugt Bo Lidegaards store bog ”Landsmænd” har dramatisk nerve og er godt skrivehåndværk, men udtrykker en alt for idealiseret betragtning af den danske politiske kultur i 1943

bog

2 Der findes kun meget få autentiske fotos fra flugten over Øresund. Langt hovedparten er rekonstruktioner eller nutidige fotos som her fra 2004, hvor en gruppe amerikanske jøder rekonstruerer ruten sammen med fiskeren Jonas Børgesen, der i oktober 1943 sejlede danske jøder fra Snekkersten til Sverige. – Foto: Scanpix.

Bo Lidegaard: Landsmænd – de danske jøders flugt i oktober 1943. 512 sider. 400 kroner. Politikens Forlag. Hvis denne bog var udgivet for blot nogle få år siden, ville den antagelig ikke have fået ”de danske jøders flugt” som en del af undertitlen. Så ville den have heddet noget med ”de danske jøders redning”. Der er tale om en forskydning væk fra en betragtning af jøderne som genstande for en redningsaktion over til en forståelse af de flygtende selv som aktivt handlende. Bo Lidegaard har fået adgang til dagbøger, breve og optegnelser fra nogle af de involverede, og kernen i bogen er en kildebaseret, dramatisk fremstilling af begivenhederne fra den 26. september til den 9. oktober i kronologisk orden, der ser historien især fra flygtningenes perspektiv. Lidegaard former sin fremstilling som en krydsklippet montage, der følger en række hovedpersoner, hovedsageligt fra København, på deres ofte kringlede rute til Sverige. Lidegaard kan sit skrivehåndværk, og den dramatiske nerve fastholdes dygtigt. Begivenhederne i oktober 1943 har været normgivende for den danske selvforståelse og for mange udlændinges forståelse af Danmark. Det var en af de få begivenheder under krigen, som danskerne som kollektiv kunne knytte an til med selvrespekt, og ikke mindst takket være Leon Uris’ roman ”Exodus” om staten Israels oprettelse, hvor nogle af hovedpersonerne er danske, har et stort, ikke

mindst amerikansk publikum fået et meget positivt billede af danskernes indsats i oktober 1943.

Mange udlændinge tror stadig, at Christian X i solidaritet med sine jødiske undersåtter bar en jødestjerne. Det passer ikke. Danske jøder gik ikke med jødestjerne, og kongen altså heller ikke, men der er den sandhed i historien, at kongen varmt støttede den danske regerings politik, der gik ud på at beskytte de danske jøder mod overgreb. Af afgørende betydning var det endvidere, at denne politik havde en stærk klangbund i befolkningen. Antisemitisme var ikke særlig udbredt i Danmark. Jøderne blev betragtet som landsmænd. Det er stadig fristende at tro på, at jøderne blev reddet, fordi danskerne er et særlig fortræffeligt folkefærd, ikke mindst når udlændinge oven i købet har bekræftet os i denne tro. Ikonisk for mange danskere er den scene fra tvserien ”Matador”, hvor den indtil da karakterløse Maude

Varnæs redder jøden hr. Stein. Vi vil alle gerne tro om os selv, at vi ville handle ligeså. Det giver en moralsk selvtilfredsstillelse at blive retfærdiggjort pr. stedfortræder. Men moral udgør ikke i sig selv nogen tilfredsstillende forklaring på det, der faktisk skete. Nogle har vendt det moralske kompas om og har været meget optaget af for eksempel at bebrejde de folk, der lagde båd til flugten over Sundet, at de tog ågerpriser for overfarten. De var jo menneskesmuglere. Det er ikke en dagsorden, der optager Lidegaard. Den tyske rigsbefuldmægtigede, Werner Best, var presset af Berlin for at få en løsning på det, som nazisterne kaldte ”jødeproblemet”. Best så imidlertid også klart, at danskerne ikke betragtede jøderne som et problem, og at et indgreb over for danske jøder ville vække en kraftig og uhensigtsmæssig modvilje blandt danskerne. Best havde ingen ideologiske kvababbelser. Han var overbevist SS-mand.

Men i Danmark forestod han den civile administration og var hele tiden opmærksom på ikke at støde danskerne fra sig. Hvis det kom til en skærpet konflikt, måtte han nemlig overlade tøjlerne til den militære øverstkommanderende von Hanneken. Hanneken var på sin side ikke meget for at stille mandskab til jødeaktionen, selvom den foregik under den militære undtagelsestilstand efter augustoprøret i 1943. Han anlagde den samme betragtning som Best, nemlig at en jødeaktion ville ødelægge forholdet til danskerne. Georg Duckwitz var søfartssagkyndig på det tyske gesandtskab i København, og han fremstilles ofte som ”den gode tysker”, fordi det var ham, der over for fremtrædende socialdemokrater røbede de tyske planer om at deportere de danske jøder. Men Duckwitz var – eller havde i hvert fald indtil krigens begyndelse været – overbevist nazist og antisemit, præcis som Best, og Duckwitz var uanset sine moti-

ver antagelig ikke meget mere end et sendebud for Best. Sagen var nemlig den, at mange danskere, herunder fremtrædende jøder, ikke troede på, at tyskerne ville gennemføre en jødeaktion. Duckwitz talte dansk og havde troværdighed nok til, at hvad han sagde ikke bare kunne affejes som blot endnu et rygte. En anden væsentlig faktor var det forhold, at der skulle være et land, som de danske jøder kunne flygte til. Selvom Sverige lå lige for målt i kilometer, var det ingen selvfølge, at de ville blive modtaget på den anden side af Sundet. Sverige havde ført en aktiv tilpasningspolitik til Tyskland i krigens første år, men den blev forladt i 1942-1943, og det muliggjorde den velkomst, som de danske jøder fik. Lidegaard redegør omhyggeligt for disse forudsætninger for flugten. Men når det kommer til stykket i konklusionen, vander det alligevel ud i en lidt konturløs fejring af redningen: ”Flugten lod

sig frem for alt gøre, fordi den danske befolkning så tidligt, så entydigt og så beslutsomt havde vendt sig mod selve den tankegang, der lå bag jødeforfølgelserne. Nøglen til at forstå den mirakuløse redning ligger således i den politiske indsats gennem de ti år, der gik forud for aktionen.” Det er en pointe, der uden tvivl vil gøre sig godt på det amerikanske marked for den slags bøger – en oversat udgave af bogen er på vej – og den er naturligvis heller ikke helt uden hjemmel, men den udtrykker en alt for idealiseret betragtning af den danske politiske kultur i 1943. Danmark var et land på randen af krig og i splid med sig selv. Modstandere af regeringens tilpasningspolitik var villige til at ofre de danske jøder for at fremkalde ”norske tilstande”, altså det, som de mente var den nødvendige konflikt. Kun et mindretal af de norske jøder undgik som bekendt at blive taget af tyskerne. At de danske jøder ikke blev ofre for samme skæbne, var et tilfælde. Kun i den betydning kan man tale om et mirakel.

JES FABRICIUS MØLLER kultur@k.dk


“En fascinerende historie.” Politiken

“Hårrejsende godt skrevet.” Weekendavisen

“Respektindgydende serie.” Jyllands-Posten

Mød forfatterne på BogforuM i Bella Center Besøg Modtryk på stand C3-16

“Gennemført velskrevet, energisk og effektiv thriller.” Politiken

“Forrygende, forpustende og meget vellykket.” Weekendavisen

“Lavmælt, varm og nærværende.” Weekendavisen


42 BøgerEfterår 2013

Historie

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Nedtælling til århundredets katastrofe Skildringen af den gamle europæiske verdens undergang griber læseren med en blanding af intensitet og tragedie

bog

2 Så åndfuldt var det! Og just derfor så hjerteskærende trist, at denne verden skulle gå under året efter! Her psykoanalytikeren Sigmund Freud, som tilbød konsultationer for borgerskabet i århundrets sommer i 1913 i Wien. – Foto: Scanpix.

Florian Illies: 1913. Århundredets sommer. Oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad. 320 sider. 300 kroner. Gyldendal. I Wien danser borgerskabet til Strauss’ valsemelodier. Kejseren optræder i uniform med fjerbusk og blanke knapper, som omgivelserne reagerer på med de obligate anstandsøvelser. Og får de østrigske borgere ondt i sjælelivet, tilbyder Freud en times konsultation mod et honorar svarende til en tjenestepiges månedsløn. Men det er også i Wien, at en subsistensløs maler ved navn Adolf Hitler faldbyder sine skilderier og om aftenen søger at skaffe sig gehør på mandeherberget med sine antisemitiske ytringer. I ledige stunder spadserer Hitler i parken ved Schloss Schönbrunn. Det gør også en anden fremtidig diktator – Josef Stalin. End ikke da de 26

korte form kan tingene ofte siges enklere og mere prægnant end i den længere. Ved at sammenstille øjebliksbilleder fra det skæbnetunge år peger Illies på sammenhænge, der er blevet overset, og fremdrager udsagn, der kan være overhørt. år senere slutter ikkeangrebspagten, var de to mænd fysisk så tæt på hinanden som i januar 1913. Kulturjournalisten Florian Illies skildrer tiden op til Første Verdenskrig som karakteriseret ved konsoliderede kejserdømmer og kulturelt overskud.

Skildringen af den gamle europæiske verdens undergang griber læseren med en blanding af intensitet og tragedie. Så åndfuldt var det! Og just derfor så hjerteskærende trist, at denne verden skulle gå under året efter. Illies har indøvet en slags tilbageholdenhedens disci-

plin, som består i at antyde det videre forløb eller ironisere over, hvad der er sket i kærligheden eller med de kunstneriske ambitioner hos tidens digtere og tænkere. Hans tilgang til stoffet hører til under det, man plejer at kalde ”det biografiske” eller ”det anekdotiske”. I denne

Proust sender første bind af ”På sporet af den tabte tid” på gaden. Anatole France sammenfatter sin egen og mange læseres erfaring: ”Livet er for kort og Proust for lang”. Charles Fabry opdager ozonlaget, der på den tid stadig er fuldkommen intakt, som Illies bemærker. Stemningen i 1913 er da og-

så lang og lys og rolig som en sommerdag. Familier bliver foreviget i solide plysmøbler, og en vis Norman Angell (!) skriver, at krig fremover er udelukket, fordi den økonomiske udvikling forbinder nationerne i et skæbnefællesskab. Men det er Illies’ pointe, at stabiliteten var mere ustabil, end den ved første øjekast så ud til at være. Og her spiller urovækkende avisnotitser ind, som den om studenten, der tjener lidt ekstra ved lade sig begrave levende fem minutter ad gangen. En dag bliver hans assistent så distraheret af en samtale, at han glemmer den unge mand i graven, som dør af iltmangel. Mellem 1914 og 1918 skulle magthaverne i tankeløshed ofre millioner af unge liv i skyttegravene. ”1913” bliver dermed et monument over kuldsejlede håb og drømme, for Illies er både skarp og foruroligende præcis i de mange korte sekvenser. Kristian Østergaard kultur@k.dk


43

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Gribende fortælling om en mørk tid

BØGER MED INSPIRATION ersonligt p g o t g li g fa – TIL DIT LIV Hvad er lykke? Hvordan får vi lykke i vores liv? Og hvordan holder vi fast på den? Få 100 lykkeeksperters bud i den nye bog Lykke.

Millie Werbers beretning om sine lidelser under Anden Verdenskrig er tung læsning, men den er vigtig og fyldt med præcise iagttagelser

bog Millie Werber med Eve Keller: To ringe. En ung kvindes fortælling om at gennemleve holocaust. Oversat af Morten Visby. 237 sider. 299 kroner. Gyldendal. ”Jeg tror ikke på Gud længere, men jeg tror så sandelig på mennesker: Jeg tror på, at der selv under de mest forfærdelige omstændigheder altid er mulighed for at vælge, hvordan man vil være som menneske.” Disse sætninger kan nærmest læses som en sammenfatning af Millie Werbers rystende fortælling om sin kamp for overlevelse under Anden Verdenskrig. Ligesom de fleste andre jøder fra den polske by Radom blev hun tvunget til at bosætte sig i en jødisk ghetto, tvunget til tvangsarbejde på våbenfabrik og senere deporteret til koncentrationslejr. På nærmest mirakuløs vis overlevede hun det hele: gruen som slavearbejder, opholdet i koncentrationslejren Auschwitz og dødsmarchen mod vest hen under krigens slutning. Werbers beretning om livet i ghettoen og senere i Auschwitz er ikke nem læsning. Den er kendetegnet ved, at forfatteren med ren, rystende nøgternhed beretter om hver en lille detalje. Om de sanitære forhold (eller snarere fraværet af dem) i koncentrationslejren, om skoenes beskaffenhed og om de timelange appeller i den bagende sol, hvor enhver, der synker sammen, vil blive skudt på stedet. Det er næsten ubærlige detaljer, der brænder sig ind i læserens hukommelse. Her berettes om, hvordan fangerne i en fængselscelle under ubeskrivelige pinsler og med forfærdende foranstaltninger forsøger at holde behovet for at urinere tilbage time efter time – vel vidende at enhver, der giver efter for denne naturlige trang, med det samme vil blive skudt af SS-vogterne. Og hvordan selv helt små børn uden videre bliver likvideret af nazisterne, uden at nogen overhovedet reagerer på det mere. Hvordan forfatterens egen mand – som hun møder på våbenfabrikken, hvor hun på et tidspunkt arbejder, og gifter sig med – en dag bliver deporteret og myrdet.

Af Jeffrey Brantley og Wendy Millstine 198 KR. PR. STK.

Af Leo Bormans (red.) 298 KR.

MØD FORFATTERNE PÅ BOGFORUM Af Clea Bruun Johansen og Anne Hvarregaard Mose 278 KR.

Af Mia Beck Lichtenstein 268 KR.

0 Werbers beretning om livet i ghettoen og senere i Auschwitz er ikke nem læsning. Den er kendetegnet ved, at forfatteren med ren, rystende nøgternhed beretter om hver en lille detalje. – Foto: Scanpix.

Det er den slags nøgterne detaljer, der gør bogen næsten uudholdelig at læse. Med sine præcise skildringer beretter den om en livssituation, hvor forskellen mellem liv og død er hårfin, vilkårlig og efterhånden – ifølge Werber – ganske meningsløs. En livssituation, hvor der ikke længere findes nogen form for kausalitet, intet fundament eller substans: hvor alt er blevet vilkårligt. Tro eller religion er der ikke længere plads til. Som så mange andre taber Werber sin jødiske tro i Auschwitz; en tro, hun heller aldrig senere fandt igen under sit liv i USA efter krigen. Det eneste, der forbliver tilbage, er enkelte menneskers valg: ofte spontane beslutninger, afgørende handlinger, der sondrer mellem liv og død. Humanisme i en mørk og grusom verden. Werber overlevede ikke mindst takket være enkelte mennesker, der i afgørende øjeblikke viste deres humane side frem og ofte med fare for eget liv hjalp hende: De personer, for eksempel, der trak hende bort og forhindrede hende i at søge ly i hestevognen, der fulgte med på dødsmarchen og i realiteten tjente som et henrettelsessted for de mest udmattede personer; hendes veninde, der flere gange afviste muligheden for at forlade Auschwitz for ikke at lade hende alene tilbage med den visse død til følge; en tysk arbejder på en af fabrikkerne, der imod reglerne

hver dag efterlod et stykke af sin madpakke til hende og dermed sikrede hendes overlevelse. Alle hører de til blandt de personer i beretningen, der traf nogle valg, som med Millie Werbers egne ord betød, ”at jeg kunne overleve, hvor så mange andre døde”. Bogen er tilegnet disse personer – Mima, Feter, Zwirek, Zosia og flere – der er ukendte i offentligheden, men som har formået at gøre en forskel – på liv og død. Werber redder dem fra glemsel, giver deres navne en velfortjent plads i historien. Werbers beretning vil ikke skrive sig ind i litteraturhistorien. Den har ingen litterære ambitioner, men hører snarere til de mange beretninger fra overlevende, som de seneste år blev nedskrevet ved hjælp af journalister eller venner, som disse krigens sidste øjenvidner fortæller deres historie til. Men Werbers beretning er alligevel enestående. Den er hård, nøgtern, gruopvækkende og samtidig på forunderligste vis empatisk og blid. Den fortæller om menneskelighed i en tom verden uden at vige tilbage fra den nødvendige beskrivelse af grusomhederne. Den brænder sig ind i læserens hukommelse og gør historien om holocaust nærværende. Den er kort sagt uafrystelig. Moritz Schramm

kultur@k.dk

Af Mads Bab 298 KR.

Af Vibeke Hartkorn INTROPRIS 348 KR.

PSYKOLOGI I BØRNEHØJDE BØRN OG SORG

TIL FORÆLDRE OG FAGFOLK

Af Anne Vibeke Fleischer og Rikke Mølbak Illustreret af Claes Movin 178 KR. PR. STK.

Af Susan Yarney

Af Jude Welton

Af Jude Welton

Af Amita Jassi

Forord ved danske eksperter 148 KR. PR. STK. PSYKOLOGI ORGANISATION PÆDAGOGIK

KNABROSTRÆDE 3, 1. SAL • 1210 KØBENHAVN K TLF.: 4546 0050 • INFO@DPF.DK • WWW.DPF.DK


For børn

44 BøgerEfterår 2013

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

Lockout og finanskrise i børnehøjde ”Palle alene i verden” møder ”Fluernes herre” i ny højhastighedsbog for de større børn

bog Anders Morgenthaler: Børnemagt – da verden gik under. 200 sider. 199,95 kroner. Carlsen. Hvis landets børn har lært noget som helst under forsommerens lange konflikt imellem kommuner og lærere med lukkede skoler til følge, må det være dels, at de voksne ikke altid kan finde ud af tingene, dels at det ikke er sjovt at holde fri hver eneste dag. Denne lockouterfaring tager Anders Morgenthaler op og i den grad til ekstremer, idet han i ”Børnemagt – da verden gik under” tilføjer en finanskrise af dimensioner, der har fået hele samfundet til at gå i stå og civilisationen til stort set at kollapse. Derudover lader han Malthe, den sympatiske hovedperson, være en giraf med akut forstoppelse. Dermed har forfatteren, der også er illustrator og filminstruktør, skrevet en historie, der ligner en tegnefilm, men samtidig placerer sig et sted mellem krisebøger som ”Palle alene i verden” og ”Fluernes herre”. Da skolen lukker, er det ikke umiddelbart det store tab for Malthe og hans klassekammerater, for undervisningen beskrives som et kaos, der får læreren til at overveje en mindre stressende fremtid som minerydder. Men efter et par måneder med fri leg i gaderne, der efterhånden udvikler sig til kampe mellem rivaliserende bander, må børnene vælge, hvordan de vil fortsætte: Skal de hjælpe eller bekæmpe hinanden? Er det virkelig kun den stærkeste, der overlever? Og hvad vil det egentlig sige? I det endelige, voldsomme

opgør mellem Malthe og den omsorgssvigtede kammerat, gnuen Joakim, kommer svaret: ”Joakim … den stærkeste er den, der har mod til at passe på de svage …” Det er med andre ord en sammensat bog, man har for sig. Der veksles konstant mellem en betragtelig patos og den platteste humor – med lidt satire til de voksne, der måtte læse med, som når et hasteindkaldt forældremøde giver anledning til dette lynkursus i dansk politik: Man kan være rød, blå eller – som de fleste – lortebrun, forklares det inden følgende opfordring: ”Spørg din mor og far hvilken farve de er, så skal du bare se løjer.” Det er altså ikke et gennemtænkt politisk program, der lægges frem, endsige en særlig sammenhængende historie, men en række etiske, samfundsmæssige, pædagogiske anfægtelser effektfuldt bundet sammen af forskellige optrin, der som oftest involverer fækalier eller en eller anden slags legemsbeskadigelse. Man fornemmer, at det handler om ikke at kede læseren, så bogen bliver ”som en film, man har lyst til at spole i”. Og det har Morgenthaler en udpræget fornemmelse for – og også lidt for udpræget. For hvor vil han egentlig hen med den fart? Det, der holder bogen oppe og kan gøre den værd at læse for de 10-15-årige, er snarere forfatterens skarpe iagttagelser og sans for originale sproglige billeder. Det er passager som denne, man tager med sig videre: ”Malthe stod som forstenet. Han vidste ikke, hvad han skulle gøre. Det var, som om han kiggede ind i en verden, som han ikke var stor nok til. En hemmelighed fra de voksnes verden. Hver gang han så sådan nogle hemmeligheder, var det, som om der knækkede en gren af et træ, der voksede inde i ham.” sara nørholm kultur@k.dk

2 Det, der først og fremmest holder bogen oppe, er Anders Morgenthalers skarpe iagttagelser og sans for originale sproglige billeder. – Foto: Scanpix.

0 Stine Rosenberg har lavet bogens illustrationer. – Foto: Politikens Forlag.

De nordiske guder for fuld udblæsning Sigurd Barrett er en fortræffelig fortæller, selvom han nu godt kunne økonomisere med de latrinære udtryk i sin nye bog om nordisk mytologi

bog Sigurd Barrett: Sigurd fortæller om de nordiske guder. Vedlagt MP3 med Sigurd Barrets oplæsning af hele bogen. Illustreret af Stine Rosenberg. 219 sider. 300 kroner. Politikens Forlag. Efter sin store succes med ”Bibelhistorier” har Sigurd Barrett nu påtaget sig opgaven at genfortælle den nordiske mytologi for Politikens forlag. Og at det netop er Barrett, der har gjort det, vil næppe skade bogens gang over disken. For kender man hans ”Bibelhistorier”, så ved man, at Sigurd Barrett er en fortræffelig fortæller. Barretts styrke består i, at der er ”drive” i hans genfortællinger, og at de sprogligt

rammer især mindre børn. Gudinderne læser selvfølgelig ”Alt for gudinderne”, og Valhal er det ”sted, hvor alle krigerne og guderne gav den gas”. Desværre lever enkelte af teksterne og tegningerne af den særlige fornøjelighed, der altid har været forbundet med at slå prutter så eftertrykkeligt, at omgivelserne får det fulde udbytte af lyd og lugt. Jeg må også tilstå, at kapitlet ”Den drillesyge Loke” rummer så mange latrinære udtryk, at man ærlig talt ikke har lyst til at læse det højt for sine børn. Det er jo netop de sproglige uvaner, man prøver at pille ud af dem! Så her et minus. Men overordnet set er regnskabet i plus. Som i den glimrende gendigtning om Fenrisulven, der bliver født af jættekvinden Angrboda. Allerede som lille ulveunge er den vild og ustyrlig. Men det skal blive værre. For Fenrisulven vokser og

vokser, og guderne prøver at binde den med solide reb. Men lige lidt hjælper det. Fenrisulven bider sig uden problemer fri. Da kommer guderne på den idé at konsultere dværgene, som altid har været ”leveringsdygtige i humbug, hokuspokus og vild magi”. Og dværgene sammensætter en snor af alt det, som ingen kan overvinde: lyden af kattepotter, kvindeskæg, bjergenes rødder, fiskenes ånde og fuglenes spyt. Fenrisulven fornemmer, at der er ugler i mosen, så han forlanger derfor, at en af guderne stikker sin hånd ned i gabet på ham, førend den tynde snor bliver bundet om hans hals. Der er ikke rift om denne tjans, men til slut indvilger Tyr. Fenrisulven får tråden om halsen og kan selvfølgelig ikke sprænge den: ”Guderne var glade. Bortset lige fra Tyr. Han var knap så glad, for han mistede selvføl-

gelig den hånd, han havde stukket ind i Fenrisulvens gab.”

Denne fortælling er et stykke genial anskuelsesundervisning i, at det tit er de kræfter, vi næsten ikke kan få øje på, der viser sig at være de stærkeste. Som den tynde snor, dværgene spandt. Og samtidig minder fortællingen om Fenrisulven os om, at vi af og til må ofre noget af os selv, for at det kan gå andre godt. Sådan som Tyr gjorde det. Et sted i bogen berettes om den magiske mjød, Odin skaffer til Asgård, og som udstyrer alle, der drikker heraf, med en fabelagtig evne til at digte. Sigurd Barrett må have tømt et helt anker under nedskrivningen af sin nye bog. Kristian Østergaard kultur@k.dk


BLIV MEDLEM AF SAMLERENS BOGKLUB – FÅ 3 BØGER TIL EN VÆRDI AF 947 KR.

Naja Marie Aidt

Haruki Murakami

Jan Kjærstad

Erling Jepsen Modtager af Nordisk Råds Litteraturpris 2013

Kim Leine

Lars Saabye

VELKOMSTTILBUD FRA

SAMLERENS Fylder litteraturen meget i dit liv? Elsker du kvalitetsbøger og det såkaldt smalle, skæve og litterære?

BOGKLUB Jan Sonnergaard

Siri Hustvedt

Så er Samlerens Bogklub sikkert noget for dig. Det er stedet, hvor du får tilbudt de bedste romaner fra kvalitetsforfattere fra ind- og udland. Vi tager os tid til at vælge den vigtigste aktuelle litteratur ud, så du kan blive opdateret på det, der rører sig, det vi samles om og debatterer. Du bliver præsenteret for litteratur, der bryder grænser, litteraturhistoriens mest betydningsfulde værker og faglitteratur der udfordrer.

Paul Auster

Eugen Ruge Alice Munro

Rune Lykkeberg

Der findes folk, der beklager kvalitetslitteraturens ringe udbredelse – i Samlerens Bogklub forholder det sig anderledes. Gennem 40 år har Samlerens Bogklub været i stand til at efterleve sit slogan Et vindue ud mod verden. Her  giver vi plads til den litteratur, der måske ikke ellers levnes så stor opmærksomhed, men som fortjener det. Vi formidler kendskabet til verdenslitteraturen og giver dig masser af tips til de største læseoplevelser fra mindre profilerede forfatterskaber, der er værd at holde øje med. Så hvis du – som alle de 20.000 medlemmer i Samlerens Bogklub – er bogelsker og insisterer på at kvalitetslitteraturen skal støttes, læses og have en platform, er Samlerens Bogklub stedet for dig. Velkommen i Samlerens Bogklub Anna Johansen Redaktør

Nobels Litteraturpris 2013

Bliv medlem af Samlerens Bogklub og få 3 bøger!

Værdi 947 kr.

Det eneste, du betaler, er 39 kr. i porto og eksp.

Sofi Oksanen

LÆS MERE PÅ WWW.SAMLERENS-BOGKLUB.DK • KLIK PÅ BLIV MEDLEM


46 BøgerEfterår 2013

For børn

Kristeligt Dagblad Lørdag 2. november 2013

891 forskellige pixi-bøger

0 Siden den første Pixi-bog, ”Missekatte”, udkom i 1953, har bogserien solgt over 52 millioner eksemplarer alene i Danmark. – Foto: Carlsens Forlag.

33De første Pixi-bøger udkom i hardcover i 1953. Pixi-bogen, som vi kender den i dag, udkom første gang i 1959. Pixi-bogen måler præcis 10 gange 10 cm og vejer cirka 25 gram. Der er udkommet 891 forskellige Pixi-bøger og solgt over 52 millioner Pixi-bøger i Danmark. Pixi-bogen er udkommet i en lang række lande fra Sverige til Japan. I dag koster en bog omkring 10 kroner. Danmarks største Pixi-samling befinder sig på Fyn og ejes af Kate Arndal, der har samtlige 891 unikke bøger.

Stor succes for lille bog Ingen anden dansk bogserie har solgt bedre end Pixi-bøgerne. I år er det 60 år siden, at Per Carlsen udgav sin første Pixi-bog Af Daniel Øhrstrøm ohrstrom@k.dk

De mindste er blevet de største i dansk forlagshistorie. Tilbage i sommeren 1953 udgav forlæggeren Per Carlsen den første lille Pixi-bog med titlen ”Missekatte”, som han også udstillede på bogmessen i Frankfurt samme år, og siden er den lille firkantede børnebog, der måler præcis 10 gange 10 centimeter, blevet den største salgssucces for en bogserie i Danmark nogensinde. I de bedste år har Pixi-bøgerne solgt over en million eksemplarer om året, og i alt har Pixi-bøgerne solgt over 50 millioner eksemplarer alene i Danmark, mens lande som Sverige, Norge, Finland, Island, Tyskland, Polen, England, Holland, USA, Australien, Kina og Japan også har taget den lille danske bog til sig. Men selvom Pixi-bogen med sit nuværende udseende er en speciel dansk børnebog, stammer idéen faktisk fra udlandet. Per Carlsen havde nemlig selv været på en bogmesse i udlandet og ladet sig inspirere af et lille kvadratisk bogformat, som dengang var i hardcover.

0 Der er gennem årene udkommet 891 forskellige Pixi-bøger.

Selv på Carlsens Forlag er man dog i dag i tvivl om, hvorvidt idéen faktisk kom fra USA eller England, men forlagschef Camilla Schierbeck gætter på USA, eftersom mange af Pixi-bøgernes historier i tidens løb er blevet oversat fra amerikansk. Selve ordet ”Pixi” hentede Per Carlsen til gengæld med sikkerhed fra det engelske ord for alf, som han mente, at alle børn kendte. Og det kom de i hvert fald til. Pixi-bogen var så billig, overkommelig og praktisk at have med overalt, at den hurtigt også kunne købes alle steder. Pixi-bøgerne kunne for eksempel købes i supermarkeder, længe før almindelige bøger kom på samlebånd sammen med skummetmælk og svinekød – og så tømte Pixi-bøgerne ikke

de voksnes tegnebøger. Det er nok også en af hemmelighederne bag Pixi-bogens succes, mener lektor ved Center for børnelitteratur Anna Klarskov Skyggebjerg. ”Pixi-bogen er en enestående god idé. Den passer i størrelsen med små børnefingre, der selv kan få lov til at bladre siderne igennem. Og så er den så billig og overkommelig at læse, og alle voksne har tid og råd til at købe den til deres børn,” siger Anna Klarskov Skyggebjerg og tilføjer: ”På den måde er idéen også demokratisk understøttende. Og selvom idéen er 60 år gammel, kan den stadig vække begejstring, når folk fra andre lande kommer til os på centret for at studere dansk børnelitteratur. For eksempel

WW Pixi-bogen er

en enestående god idé. Den passer i størrelsen med små børnefingre, der selv kan få lov til at bladre siderne igennem.

anna Klarskov Skyggebjerg, lektor

kan jeg huske, at det netop var Pixi-bogen, som et hold afrikanske Danida-repræsentanter syntes var allermest fantastisk, da de kom på besøg her for et stykke tid siden.”

Kvalitetsmæssigt er Pixibogen dog ikke den bedste børnelitteratur, man kan finde herhjemme, men den er det sikre valg, mener Anna Klarskov Skyggebjerg. ”Pixi-bøgerne favner bredt med deres små, forholdsvis harmløse historier. Det er faktisk ikke letlæsningsbøger, som man måske kunne tro, og det er heller ikke i dem, man finder de mest revolutionerende børnebogsillustrationer. Men med størrelsen appellerer de alligevel til børnene om at lære at læse selv. Og jeg tror, at mange børn har fået lyst til at læse ved at få en Pixi-bog i hånden,” siger hun. Ældre læsere har dog også fået øjnene op for Pixi-bøgerne. Og herhjemme er Kate Arndal den største samler af Pixi-bøger med en samling på næsten 2400 Pixi-bøger. Hun gik i gang for godt tre år siden, da hun var blevet pensionist og ”ikke-ryger med trang til en ny hobby”, som hun siger. For da hun blev færdig med at samle alle de 891 forskellige numre, der er tidens løb er udgivet, besluttede hun sig til at gå efter samtlige udgaver af alle numre. Og ingen ved, hvor mange der findes af dem.

”Jeg er nok det, man kalder en ekstremsamler. Men jeg synes, at det er en hyggelig hobby. Og jeg bruger dem også til at læse op for mine børnebørn,” fortæller Kate Arndal, der især er fascineret af de gamle numre, der er fulde af kulturhistorie. ”Man mærker datidens tidsånd, når man bladrer i de gamle numre. For eksempel er der en Pixi-bog om en ’negerdukke’. Det ville man jo aldrig skrive i dag, og på den måde giver bøgerne også et indkig i en anden tid, men jeg synes også, at illustrationerne ofte er flotte,” siger Kate Arndal, der kan se frem til mange nye numre i fremtiden. For Pixi-bogen er stadig en vigtig del af Carlsens Forlag, og de vil blive lavet mange år endnu, forsikrer forlagschef Camilla Schierbeck. Hun peger på, at Pixi-bøgerne også følger med udviklingen. For eksempel har forlaget allerede lavet en Pixiapp, så nutidens børn kan læse Pixi-bøger på deres mobiltelefoner. Og planen er, at alle de gamle numre med tiden skal kunne hentes der, så fremtidens Pixi-bøger er måske ikke engang kvadratiske, selvom de bliver ved med at være mobile.

Smuk debut fra erfaren forfatter Jens Christian Grøndahl formår i sin første børnebog at gøre krigen nærværende for børn i dag

bog Jens Christian Grøndahl: Med Bedstemor i tidens labyrint. Illustreret af Lars Gabel. 99 sider. 199,95 kroner. Carlsen. I år er det 70 år siden, at de fleste danske jøder, i alt cirka 7000 mennesker, blev reddet fra den tyske besættelsesmagt igennem en omfattende civil indsats. Det er et kapitel af nationens historie, som de, der var med, og vi, der har lyttet til

deres beretninger, med rette kan være stolte af at fortælle videre til en ny generation. En generation, der for de danske børns vedkommende ikke har begreb om, hvad det vil sige at leve i et land med krig eller at måtte flygte – og det er godt sådan. Men det er også godt at fortælle dem, at det kan være og for ikke så mange år siden var anderledes – også her til lands. Det er en opgave, Jens Christian Grøndahl løfter på fineste vis i ”Med Bedstemor i tidens labyrint”, der er den erfarne forfatters første børnebog, men dog ikke behøver at blive den sidste. For Grøn-

dahl formår på en afdæmpet måde at få gjort krigen og forfølgelsen af jøderne, hverdagen med rationering, luftalarm, mørklægning og tyske soldater i gaderne nærværende for børn i dag. Hvordan bærer han sig ad med det? Jo, han lader med et enkelt – klassisk – greb bedstemor og barnebarnet Nina gå ned ad køkkentrappen på Østerbro og åbne døren til en gammel baggård med to sjippende piger: en lys og en mørk. Det er bedstemor, de møder, som barn, og hendes veninde, som hun mistede forbindelsen med, da famili-

en måtte med en båd over til Sverige og bagefter rejste til Amerika. På denne måde åbner bogen hen over en eftermiddags begivenheder for et tidsbillede, der sammen med illustrationerne, hvor der stilles skarpt på detaljer i gadebillede og beklædning, vil kalde erindringer frem hos den ældre, der læser op og give anledning til en vigtig samtale om, hvad der skete dengang og hvorfor. Til denne samtale bidrager forfatteren med en velanbragt forsonende fremstilling af den unge tyske soldat, som man ser sidde med hovedet i

hænderne uden at ane, hvad han skal stille op.

Beskrivelsen af forholdet imellem bedstemor og barnebarn danner ramme om tidsbilledet, men er også en historie i sig selv, der giver bogen et større eksistentielt format med klare linjer til forfatterens bøger for voksne. Det er en bog om tiden, selvfølgelig, men også om døden – og om, hvordan vi som mennesker er til med hinanden i verden. Og måske giver det ikke bare sig selv, når man først er kommet ind i tidens labyrint? ”Med Bedstemor i tidens

labyrint” er en velskrevet og i det hele taget vellykket bog – til oplæsning fra seks år og med det historiske kapitel bagest også oplagt til undervisning. Indimellem er der et par betragtelige usandsynligheder: En pige på syv år sidder altså ikke på stangen af sin fars cykel, når hun skal i skole, og en gammel kone er desværre langtfra i fare for at komme på plejehjem, bare fordi hun har forstuvet foden. Men det tager man gerne med. Det er stadig en smuk debut. sara nørholm kultur@k.dk


100 mm 148 mm

livet kommer bag på os

ler ulykken rammer, eller når livet tager en ng og pludselig overrumpler os, opstår der gsmål: Hvorfor sker det her lige for mig? kal jeg gøre med min sorg? Og er der overhovedet håb for mig?

Hjælp når livEt kommEr bag på os

H

når livet k

når livEt kommEr bag på os

“Ingen kan garantere dig den fuldkomne hjælp. Men hvis du ikke rækker ud, får du med garanti ingenting. Første skridt på vejen er derfor, at du bevæger dig. At række ud efter hjælp er også at række ud Hjælp efter håb. Og håb kan være næsten uendenår livet kommer bag på os når livEt bibelselskabets Forlag ligt mange ting. Deribag ligger Når sorgen eller ulykken rammer, eller når livet tager en en fuldkomne kommEr påmit os håb om, helt ny drejning og pludselig overrumpler os, opstår der ækker ud, får mange spørgsmål: Hvorfor sker det her lige for mig? Første skridt at denne bog kan blive en hjælp for dig, Hvad skal jeg gøre med min sorg? Og er der bibelselskabet.dk væger dig. At samtalEr mEd overhovedet håb for mig? så at række ud som oplever modgang og krise. Når du næsten uendeHospitalspræst Preben Kok og tidligere chef for Kirkens prEbEn kok og bjarnE lEnau HEnriksEn r mit håb om, Korshær, Bjarne Lenau Henriksen, forsøger i en hjælp for dig, støder panden mod muren, findes der række åbne og ærlige samtaler med journalist krise. Når du Eva Jørgensen at give svar på nogle af de svære spørgsmål. n, findes der måske en vej udenom. Den har du lov at På baggrund af deres mange års erfaring som n har du lov at sjælesørgere konfronterer de den håbløshed og d ryggen til.” magtesløshed, som rammer, når livet kommer bag på os. prøve, før du stiller dig med ryggen til.”

errens forord)

bibelselskabets Forlag ISBN 978-87-7523-737-1

bibelselskabet.dk

af Claus Bjørn 9 788775 237371

Eva jørgEnsEn

(Fra forfatterrens forord) Eva jørgEnsEn samtalEr mEd

prEbEn kok og bjarnE lEnau HEnriksEn

Eva Jørgensen, f. 1963, journalist og foredragsholder. Forfatter til bøgerne Vi ses i morgen (2007), Sorrig og glæde (2010) og Kære pårørende (2013).

cand.mag., hospitalspræst ved Vejle Sygehus og sognepræst i Engum sogn. Forfatter til bogen Skæld ud på Gud (2008).

Foto: Claus Bjørn

Hjælp

Foto: Claus Bjørn

9 788775 237371

148 mm

Når sorgen eller ulykk helt ny drejning og plu mange spørgsmål: H Hvad skal jeg gø overho Preben Kok, f. 1948,

Hospitalspræst Preben Korshær, Bjarne L række åbne og æ Eva Jørgensen at give sv På baggrund af d sjælesørgere konfr magtesløshed, som ram

Bjarne Lenau Henriksen, f. 1948, cand.theol., frivillig fængselspræst i Horserød Statsfængsel, tidligere chef for Kirkens Korshær. Forfatter til bogen Livskvalitet, en udfordring (1992/2007) og medvirkende til interviewbogen Det dyrebare menneskeliv, korshærschef Bjarne Lenau Henriksens liv og virke (2008).

Preben Kok, f. 1948, cand.mag., hospitalspræst ved Vejle Sygehus og sognepræst i Engum sogn. Forfatter til bogen Skæld ud på Gud (2008).

Foto: Claus Bjørn

210 mm

ISBN 978-87-7523-737-1

10 mm

Eva jørgEnsEn Hjælp når livEt kommEr bag på os

t Preben Kok og tidligere chef for Kirkens Bjarne Lenau Henriksen, forsøger i en 148 mm bne og ærlige samtaler med journalist at give svar på nogle af de svære spørgsmål. rund af deres mange års erfaring som ere konfronterer de den håbløshed og som rammer, når livet kommer bag på os.

Bjarne Lenau Henriksen, f. 1948, cand.theol., frivillig fængselspræst i Horserød Statsfængsel, tidligere chef for Kirkens Korshær. Forfatter til bogen Livskvalitet, en udfordring (1992/2007) og medvirkende til interviewbogen Det dyrebare menneskeliv, korshærschef Bjarne Lenau Henriksens liv og virke (2008).

Foto: Claus Bjørn

Eva jørgEnsEn Hjælp

Hjælp

Eva Jørgensen, f. 1963, journalist og foredragsholder. Forfatter til bøgerne Vi ses i morgen (2007), Sorrig og glæde (2010) og Kære pårørende (2013). Foto: Claus Bjørn

10 mm

Foto: Claus Bjørn

148 mm

bibelsel

ISBN

Omslag: Ida Balslev-Olesen med foto af Claus Bjørn

Hjælp Når livet kommer bag på os

HJÆLP – når livet kommer bag på os. Af Eva Jørgensen. Samtaler med Preben Kok og Bjarne Lenau Henriksen. Pris KUN kr. 299,95. Besøg os på BogForum, stand C2-030, eller køb bogen på eva jørgeNseN Årets udgivelse. Køb den på www.bibelselskabet.dk eller ring pågerne tlf. 3393 kr. 299,95. E-bog kr. ? www.bibelselskabet.dk. Ring på tlf.7744. 3393 Softcover 7744. samtaler med

prebeN kok og bjarNe leNau HeNrikseN

b

9


Bibelselskabet Mød os på stand C2-030 i Bella Center 8.-10. november 2013 Vind bøger! Tilmeld dig gratis blad og nyhedsbrev. Vi trækker lod om 3 Mangabibler og 3 Se min kåbe. Hver dag kl. 17.00!

Vind en iPad mini!

Tilmeld dig gratis magasin og nyhe dsbrev, og vær med i lodt rækningen. Vinderen trækkes den 10/11 kl. 17.0 0.

FREDAG

Kl. 13:30

Tegnbibel: Hvad hjertet er fuldt af, løber hænderne over med! Formand i Danske Døves Landsforbund Janne Boye Niemelä interviewes.

Kl. 14:45

Når kunsten åbner bibelhistorien. Om illustrationer til Det Nye Testamente. Interview med forfatter og præst Lisbeth Smedegaard Andersen.

Kl. 15:30

Mini-Bibelen: Biskop og forfatter Tine Lindhardt fortæller om ny bibel for små børn.

Kl. 16:45

HJÆLP – når livet kommer bag på os: Journalist og forfatter Eva Jørgensen interviewer hospitalspræst Preben Kok og tidligere korshærschef Bjarne Lenau.

LØRDAG

Hvorfor skabte de første kristne ingen billeder? Redaktører for det populærvidenskabelige magasin Bibliana fortæller.

Kl. 11:15

Hjælp Når livet kommer bag på os

eva jørgeNseN jørge ørgeNseN samtaler amtaler med

prebeN kok ok og bjarNe bjar jarNe leNau HeNrikseN

Kl. 14:00

Ny bog finder Den røde tråd i kristendommens historie. Interview med forfatter, cand.pæd. Inger Røgild om tro og historie i folkeskolen.

Kl. 15:00

Bøger i verdens brændpunkter. Hvorfor dele Bibelen ud? International chef i Bibelselskabet Synne Garff interviewes af Paula Larrain.

Kl. 16:00

Se min Kåbe: Få historierne bag de danske bispekåber. Mød tekstilkunstner og forfatter Vibeke Lindhardt.

SØNDAG

Kl. 11:30

Røverhistorier fra arkæologiens verden i forbindelse med genudgivelsen af Bibelatlas. Professor John Strange fortæller.

Kl. 12:30

KAPOW! Bibelen som manga. Nu komplet med Manga Profeter! Mød multikunstner Gunnar Wille og sognepræst Andreas Sylvest Wille, der taler om Bibelen som tegneserie.

Kl. 13:30

Hvor skal børnefamiliens værdier komme fra? Forfatter og familievejleder Lola Jensen interviewes om Familiebibelen.

Læs mere på www.bibelforum.dk eller ring på tlf. 3393 7744.

Bøger Efterår 2013  

Tillæg til Kristeligt Dagblad den 2/11 2013

Bøger Efterår 2013  

Tillæg til Kristeligt Dagblad den 2/11 2013