Page 1

ETT MAGASIN INFÖR GYMNASIEVALET // 2017–2018

Mitt i global verklighet NA populärare än någonsin

Idrotta på lektionstid

Lätt att få ett industrijobb

Skolan med de stora möjligheterna Sunne Gymnasieskola www.sgbroby.se


Bygg din framtid på SG/Broby Lärare som engagerar sig lite extra, bra skollokaler, en ­skol­restaurang med toppenmat, möjlighet till Idrottsspecialisering och en positiv cafeteriaatmosfär. Det finns många fördelar med gymnasiestudier på SG/Broby. Den viktigaste är trots allt, att små klasser innebär att kompetenta lärare har tid att hjälpa varje enskild elev att nå sin fulla potential. På det här uppslaget berättar fyra elever varför SG/Broby är bästa möjliga gymnasieval.

Bytte till SG/Broby

Nästan jobbgaranti

Fantastisk mat

”Jag började på en annan gymnasie­ skola men trivdes inte alls. Den var för stor, jag blev inte sedd och var bara en i mängden. Anledningen till att jag växlade om var mina kompisar på SG/Broby. När jag kom och hälsade på föll jag för skolan direkt. Kände omedelbart att jag ville gå här och jag tvekade inte alls över att byta. SG/Broby är en bra och lagom stor skola som är fräsch. Lärarna har verkligen koll på varje elev och de tar tag i saker och ser till att de blir gjorda, vilket är positivt. De lär känna ­eleverna och vet när man behöver hjälp. Skol­­­lo­kalerna är också jättebra. Det finns en cafeteria och bra utrymmen där man kan umgås på rasterna. Jag trivs hur bra som helst.”

”Jag valde att gå på SG/Broby för att Industri­programmet finns här. Hade hört att både programmet och lärarna var bra och så är det verkligen också. Vi får en riktigt bra grund­utbildning och är mer eller mindre garanterade jobb efteråt. Skolan är också väldigt öppen för att lyssna på eleverna. Får man in en fot på ett företag under sin praktik så kan man få vara där fler dagar istället för att till exempel ha en praktisk dag i skolans verkstad. Det blir som en förlängd praktik som ökar chansen att få jobb. ­Lärarna ser verkligen till att eleverna kommer i kontakt med företagen. ­Dessutom får jag chansen att spela ishockey på skoltid, vilket är ett stort plus.”

”Jag hade hört att SG/Broby var en bra skola innan jag började men trodde inte att den skulle vara så bra som den faktiskt är. Det bästa med skolan är utan tvekan maten. Den är ­fantastisk. Det är som att äta på restaurang varje dag. Den goda maten innebär att man ­alltid äter ordentligt, vilket gör att man orkar med hela skoldagen. ­Sedan är skolmiljön bra och klassrummen fräscha. Rummen har god ­ventilation, mycket ljus och det finns ­stora ytor. Det gör att man känner sig pigg hela tiden. Stort plus för lärarna. De engagerar sig verkligen i oss elever. De är inte här för att de får betalt, utan de är här för att de gillar att jobba. ­Sådant märks.”

 

Emelie Eriksson Samhällsvetenskapsprogrammet

Besöksadress Svetsarevägen 2, Sunne Postadress SG/Broby, 37. Sunne kommun, 686 80 Sunne Tel 0565-179 00 Webb www.sgbroby.se

2

  

Emil Carlbäck Industritekniska programmet Idrotts­specilisering

Ansvarig utgivare Anna-Clara Einarson Produktion Krepart AB, Arkitektvägen 20, 572 04 Oskarshamn, 0491-178 80, krepart.se Projektledare Mikael Pettersson Försäljningschef Hans Ericsson Mediasäljare Yvonne Larsen Foto Curt-Robert Lindqvist och Peter Norén

 

Ellen Olsson Grafisk produktion

Texter Jonas Gustafsson, Jonas Frykman, Kristin Wennerström och Urban Löfqvist Formgivning Mikaela Lindholm Tryck V-TAB, Vimmerby 2017/07 Distribution Presumtiva elever i ­Värmland samt hushåll och företag i Sunne kommun. Tidningen ska även delas ut vid mässor och andra aktiviteter. Upplaga 15 000 exemplar


”Det är en bra nivå på Idrottsspecialiseringen”

”Skolan har bra lärare”

Sedd & Välkommen ”Det är en enorm skillnad att komma från ­högstadiet till gymnasiet. Jag upplever en helt annan atmosfär på SG/ Broby, man omfamnas av ­personalen och ­känner sig verkligen sedd och ­välkommen. Jag tycker det är fantastiskt bra lärare som man kommer nära, de blir som både lärare och kompisar. Gillar också att ­skolan är så tillgänglig. Vi elever får passer­kort så att vi kan komma in i skolan utanför skoltid. Jag som spelar fotboll har ibland sena träningar på kvällarna och då kan jag sitta kvar i ­skolan och fixa läxorna vilket är väldigt bra. Tycker också att det är en bra nivå på Idrottsspecialiseringen, det var viktigt för mig att kunna fortsätta spela fotboll.”   

”Bra skolmiljö och fräscha klassrum”

”SG/Broby är en bra och lagom stor skola”

Elias Andersson Naturvetenskaps­programmet Idrottsspecialisering

3


Samhällsvetenskapsprogrammet

”Utbildningen ger dig nycklar till mängder av yrkes­ möjligheter och det kan handla om allt från journalist och sjuksköterska till advokat.”

Utbildningen som gör skillnad Geografi och omvärldsbevakning. Samhällsvetenskapsprogrammet är en bra bas för den som vill jobba internationellt. Alexandra Eriksson, Cas Hagenaar, Alice Berggren och Love Emilsson studerar världskartan.

Tillhör du dem som känner att du vill göra skillnad och vill jobba med människor? Samhällsvetenskapsprogrammet på SG/Broby guidar dig rätt och öppnar dörrar du inte trodde fanns. ”

V

erklighetsbaserat lärande” kan ju låta lite kryptiskt, men det handlar helt enkelt om en strävan att göra ett populärt teoretiskt studieförberedande program lite mer praktiskt. – Vi strävar efter att jobba med v ­ erkliga saker, säger läraren Kajsa Ekström. När vi läser arkeologi försöker vi till exempel vara med vid en arkeologisk utgrävning, eller besöka olika m ­ useer. På det viset jobbar elever med s­ aker på ­riktigt, målet är att de ska se ­verkligheten bakom teorin. Det uppskattas av eleverna som ser

4

kopplingen till samhället omkring dem. Studierna blir mer än bara teoretiskt pluggande och dessutom är programmet väldigt brett. – Ett av de bredaste programmen, konstaterar Kajsa. Utbildningen ger dig nycklar till mängder av yrkesmöjligheter och det kan handla om allt från journalist och sjuksköterska till advokat.

Tre profiler När möjlighet ges, jobbar eleverna prak­ tiskt med olika kommunikationsövningar och ämnesövergripande projekt. – I kurser som Historia 2 arbetar

vi också praktiskt med exempelvis arkiv­kunskap och släktforskning. Det är viktigt att arbeta källkritiskt och att u ­ ndervisningen är baserad på en ­samhällsvetenskaplig metod. Eleverna på SG/Broby lär sig att jobba självständigt för att förberedas inför hur man studerar på högskola och u ­ niversitet. Programmet har tre inriktningar: Beteende­vetenskap, Medier, information och kommunikation samt Samhällsveten­ skap. Utbildningen är bred och öppnar många dörrar för framtida studier. – Just nu är inriktningen Beteende­ vetenskap mest populär. Under utbild­ ningen får eleverna lära sig mycket om grupprocesser och samspelet mellan människor. Ämnen som psykologi och pedagogiskt ledarskap är även viktiga delar i undervisningen.


Kanonjobb på direkten

”En liten skola där tiden för lärande och utveckling alltid fanns, tack vare kompetenta och förstående lärare.”

”En liten skola där tiden för lärande och utveckling alltid fanns, tack vare ­kompetenta och förstående lärare. Mina tre år vid Samhällsvetenskaps­programmet var bättre än bra! Efter studietiden flyttade jag 2009 till Lund för att studera kriminologi vid Lunds ­universitet. Jag tillbringade tre år i Lund och fick jobb redan innan min ­utbildning var avslutad. 2012 var min första dag på Trygghets­center i Karlstad. ­Arbetar i dag som säkerhetskoordinator på ­Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Vi samordnar trygghetsoch säkerhets­arbetet i Karlstads kommun. I mina arbetsuppgifter ingår bland annat att koordinera och stödja Karlstads kommun i det brottsförebyggande arbetet, samt ­kommunens arbete med trygghet.” Robin Olsson

Statsvetare mot toppen

Gör skillnad! – Samhällsvetenskapsprogrammet ger en bred behörighet. Via fortsatta studier på högskolan är det möjlig att utbilda sig till en rad olika drömyrken, e­ xempelvis lärare, psykolog, jurist, socionom, ­sjuksköterska eller journalist, för att ta några exempel. På skolan går tre årskullar med totalt cirka 60 elever. – Vi har mindre klasser. Och med tanke på vårt arbetssätt är det väldigt bra, läraren får mer tid med varje enskild elev. Något som naturligvis resulterar i förbättrade studieresultat, konstaterar läraren Kajsa Ekström. Känner du att du vill göra skillnad och samtidigt få stor valfrihet när det gäller framtida yrkesval: välj då Samhälls­ vetenskapsprogrammet på SG/Broby!

”Efter tre år på Samhällsvetenskapsprogrammet tog jag ett studieuppehåll för att säsongsarbeta i Branäs. Sedan gick flyttlasset till Uppsala där jag läste Politices kandidatprogram, som är en grundutbildning i stats­kunskap. Efter examen arbetade jag som handläggare på Regeringskansliet. Mina ­huvudsakliga arbets­uppgifter var att bereda ungdomspolitiska frågor för ansvarig minister. Just nu bor jag i Göteborg där jag läser en masterutbildning i offentlig förvaltning. Min gymnasie­utbildning var en viktig ­förberedelse för att studera och analysera samhälls­problem. Undervisningen i svenska var särskilt värdefull eftersom det hjälpte mig att förbättra min förmåga att uttrycka mig i tal och skrift, något som är centralt för en statsvetare. Åren på SG/Broby med en samman­svetsad klass och engagerade lärare gav mig en förstärkt tro på min egen förmåga, något som varit viktigt i mina eftergymnasiala studier. Om du har ett stort samhällsintresse och vill skaffa vänner för livet, tveka inte välj Samhällsvetenskaps­ programmet i Sunne!” 

Louise Edgren

Vill jobba med idrott ”Samhällsvetenskapsprogrammet var perfekt för mig eftersom det öppnade vägen för vidare studier. Under gymnasietiden fick jag med mig massor av kunskap som jag har nytta av i det jag läser nu, idrottsvetenskap med inriktning coaching. Inte minst beteende­ vetenskap och psykologi. I framtiden vill jag arbeta med idrott, även om jag är osäker på inom vilket område.” 

Jon Jönsson

5


Maten på SG/Broby är bra i allmänhet och köttbullarna i synnerhet. Susanne Larsson Fjellheims köttbullar håller världsklass. Här beundrar Stephanie Guttke hur förtrollande goda köttbullar hanteras.

Hemlagat såklart! Hemrullade köttbullar hör sannerligen inte till vanligheterna i ett vanligt svenskt skolkök. Men SG/Brobys skolkök är heller inte något vanligt skolkök. Här står kvalitet och omtanke i centrum och halvfabrikaten är utslängda.

K

okerskan Susanne Larsson ­Fjellheim har jobbat på skolan i tre år. Hennes uppdrag var att höja kvaliteten på maten. – Nu lagar vi allt från grunden och nu är det ingen diskussion bland eleverna om maten längre, alla är glada och nöjda. Susanne och hennes kollegor arbetar i största möjliga utsträckning med svenska råvaror och har de senaste åren satsat extra hårt på det. Det är främst färs, kött och kyckling som är svenskt, resten får hon anpassa efter säsong och tillgång. – Mitt mål är att det ska smaka som hemma, säger Susanne som varje gång det serveras köttbullar handrullar drygt tjugofem kilo färs. Av skolans 270 elever äter varje dag

6

cirka 220 i skolans matsal. Ett riktigt bra betyg på maten som lagas där. – Sedan tillkommer också ett 40-tal från personalen och upp emot 50 personer från ­yrkeshögskolan, tillägger kokerskan Susanne Larsson Fjellheim.

Kerstin Ahlqvist kan det här med att rulla köttbullar. 25 kilo färs avfärdas med finess. Att sedan köttbullarna är i exakt samma storlek imponerar ytterligare.

gillar sitt jobb väldigt mycket, kokerskan trivs också fantastiskt bra med både elever och personal. – Alla är så artiga och tackar för ­maten och så äter de ordentligt och det är ju ett toppbetyg på det arbete som jag och mina två kollegor lägger ned.

Salladsbord Även salladsbaren som står till gästernas förfogande är otroligt populär. – Trots att det är övervägande pojkar på skolan så går sallad och grönsaker åt i stora mängder, konstaterar hon nöjt. Dels äter de mycket grönt till maten och skulle det vara så att de inte riktigt gillar maten så finns ju möjligheten att ta för sig av det dignande salladsbordet. Susanne poängterar att hon inte bara

Topp 5 1. S  pagetti och köttfärssås (det går åt ca 60 liter köttfärssås varje gång) 2. Kycklingfilé med grön curry och ris 3. Pannbiff, sås och potatis 4. Stekt fisk med potatis och remouladsås 5. Lasagne


A relationship with sticking power We share a passion for better packaging design. Creating great packaging requires creativity and technological know-how. That’s why Lohmann and Broby Grafiska make such a great team. Working together for over ten years, we’re both equally committed to serving the packaging industry. Where Broby Grafiska provides creativity, Lohmann delivers innovative solutions that make creating great packaging easier. A leading manufacturer of high-tech bonding technology, including double-sided adhesive tapes, transfer films and reactive adhesive systems, Lohmann is also a well-known global supplier with a portfolio that ensures maximum quality on flexible packaging, labels, corrugated board and much more. Lohmann Nordic AB · Arntorpsgatan 10 · 442 45 Kungälv/Sweden · www.lohmann-flexperts.com

Lägenheter från smått till stort! Ettor med öppen fiber. Vi är ingen vanlig bank, vi är en sparbank

Vi gillar SG/Broby. När sparbanken i Sunne startades för 161 år sedan, var det för att det skulle bli enklare för folk att spara och för att bankens vinster skulle stanna här. Vi är fortfarande samma bank, med samma idé - Fryksdalen Framför Allt.

Långgatan 12, 686 21 Sunne 070-622 24 26 • lindarnas.se info@lindarnas.se

Vi gillar det som utvecklar Fryksdalen för framtiden, precis som SG/Broby.

#ingenvanligbank

Vi jobbar med ventilation, projektering, service, el- och styrarbeten, OVK-besiktningar BRÄDGÅRDSGATAN 1, 686 35 Sunne (granne med Ahlsell) SÅGVERKSGATAN 18, 652 21 Karlstad (granne med Ahlsell)

Öppettider: kl. 7 - 16 054-85 05 06 • www.air4you.se

7


Naturvetenskapsprogrammet

Under gymnasieåren får eleverna på NA utföra massor av spännande laborationer. Här är det Tilda Clewemar och David Keck som experimenterar.

Motorväg till

drömyrke

Drömmer du om att jobba som läkare, advokat, ingenjör eller något annat intressant yrke? Satsa tre gymnasieår vid Naturvetenskapsprogrammet och valfriheten är i det närmaste total. – Ambitionsnivån bland eleverna är generellt hög, säger ansvarig lärare Magdalena Hulu Mazurska.

F

ör att uppnå högsta kvalitet satsar Naturvetenskaps-­ programmet vid SG/Broby på hög­utbildade och kompetenta lärare, små elevgrupper, tät lärarkontakt och en väldigt stark sammanhållning. – Elever och lärare har bra kontakt. Vi har en ömsesidig respekt för v ­ arandra samtidigt som vi ställer höga, men tydliga krav. Förutsättningen för att ungdomarna ska uppnå sina mål är att alla våra lärare är kunniga, trivs med sitt arbete och gillar att umgås med eleverna. Och det gör de, säger Magdalena Hulu Mazurska med ett leende. På Naturvetenskapsprogrammet vid SG/Broby vävs gamla och nya undervis­ ningsmetoder ihop, något som innebär att undervisningen blir varierad.

Bra utrustning – Vi arbetar mycket med laborationer och har ny utrustning och fräscha laborations­ salar. Samtidigt är det viktigt med genom­ gångar för att eleverna ska få full förstå­ else för de teoretiska del­arna. Studie­besök och exkursioner är en naturlig del av undervisningen och utgör en nödvändig länk mellan skolan och arbetslivet. 
Skolan lägger ner tid och satsar just på sammanhållningen i klasserna. Tillsammans åker de på studieresor eller träffas på olika aktiviteter efter skoltid. Magdalena Hulu Mazurska är nöjd med resultatet. – Eleverna trivs med varandra och har roligt, och det är jätteviktigt för att nå bra skolresultat, säger hon. De flesta eleverna väljer natur­ vetenskaplig inriktning inför årskurs

8

två. Där fördjupas studierna i matematik, biologi, kemi och fysik. Alternativet är en spännande mix av naturvetenskap och samhällskunskap, där man ser på ­naturen ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Utbildningen är studie­ förberedande och ger behörighet till de flesta svenska högskoleutbildningar. – Våra elever klarar sig bra efter gymnasiet. Vi håller kontakten med dem efteråt och de är väl förberedda på studier efter att de slutat här, säger Magdalena. En del blir läkare, andra pluggar för att bli jurister, kemister eller ekonomer. Det är viktigt med rätt utrustning i lokalerna. Elever som läser ”natur” har två fräscha laboratorier till kemi/ biologi- och fysiklektionerna att tillgå. I salarna finns möjligheter att göra alla de ­experiment och undersökningar som behövs för p ­ rogrammets kurser. Att praktisera de teoretiska kunskaperna är nämligen v ­ iktigt för inlärningen. Det är något ­skolan satsar på.

Naturvetenskapsprogrammet Under första året av utbildningen ingår gymnasiegemensamma kurser som till exempel språk och matematik, men även biologi, kemi och fysik. Till årskurs två görs val av inriktning. Den Naturvetenskapliga inriktningen fördjupar studierna i biologi, fysik, kemi och mate­matik. Med dessa breda studier blir du behörig till alla svenska högskoleutbildningar. Inriktning Naturvetenskap och samhälle kombinerar ett naturvetenskapligt ämne med samhällskunskap och geografi.

Studier i Oslo ”Efter att jag var färdig med Naturvetenskapsprogrammet kände jag att jag hade förtjänat ett år utan plugg! Då blev det många resor till bland annat Spanien, Island, Frankrike, Tyskland med mera. Och flera resor är planerande, exempelvis en lyxhelg i Österrike och backpacking i Asien. Allt det här gör jag utan skuldkänslor, eftersom jag vet att jag har fått med mig en väldigt bra grund efter mina år på SG/Broby. Under tiden jag reste kom jag på vad jag ville plugga, nämligen närings­ fysiologi i Oslo.”Bo Smit


Framtidens kran finns redan nu

Blir läkare

Läser biologi

Lund väntar

”Under åren 2013– 2016 studerade jag vid Naturvetenskaps­ programmet. Och under den tiden var det inte svårt att prestera, lärarna är ju så fantastiskt bra. Programmet är krävande men tack vare stödet från lärarna hade jag gott om tid för träning, camping och andra roliga saker. Bonus med studierna vid skolan var resorna till bland annat Ryssland och en utbytesskola i Berlin. I dag läser jag till läkare på Linköpings universitet. Tack vare min gymnasieutbildning har jag vad som krävs, och lite till, för att klara min läkar­utbildning. Jag rekommenderar starkt det Naturvetenskapsprogrammet och SG/Broby.”

”Jag tog studenten 2016 och läser nu min andra termin på kandidatprogrammet i biologi i Uppsala. Kan med lätthet säga att gymnasieåren på SG/Broby var några av de bästa, roligaste och mest lärorika i mitt liv. Det var alltid lätt att få hjälp om man behövde det och undervisningen var varierad och utmanande på ett roligt sätt. En av de absolut bästa sakerna var att vi verkligen fick friheten att ”forska” på vårt gymnasiearbete. Mitt arbete handlade om växter och antibiotika, vilket var så intressant att det fick mig att välja att fortsätta läsa biologi på universitet. NA är verkligen högskoleförberedande.”

”Efter studenten 2016 beslöt jag mig för att ta ett sabbatsår för att skaffa nya erfarenheter och fundera ut nästa steg. Under hösten läste jag sedan en fristående kurs på Karlstad universitet och i februari bar det av till Kina och miljonstaden Shanghai för att studera mandarin i fyra månader. En fantastisk tid späckad med omvälvande upplevelser och många nya vänner. Min tid på SG/Broby gav mig de bästa förutsättningarna jag behövde för att i höst ta mig an nästa äventyr; Civilingenjörs­programmet med inriktning Bioteknik på min drömskola – Lunds universitet!”Anton ForsbergElsa SundkvistHannah Viklund

9


Naturvetenskapsprogrammet

Många skäl att gå NA på SG/Broby Naturvetenskapsprogrammet är bästa möjliga gymnasieval menar William Johansson, Sara Lundkvist, Ellen Johansson, Elyse Le Roy, Sara Jonsson, Caisa Persson Werme, Erika Blomqvist, Elias Andersson och Oscar Kyrk.

10

Varför pendla?

Häftiga studieresor

Inför gymnasievalet lockar kanske studier på ­andra orter. Men den som väljer Naturvetenskaps­programmet, som är krävande, ska tänka på hur mycket tid pendlandet tar i anspråk. Gå på SG/Broby och frigör tid till saker som är mycket roligare än att åka buss eller tåg!

På Naturvetenskapsprogrammet får vi åka på olika studieresor. Det uppskattas av alla. I år har vi varit på Nordens Ark, där vi kunde se hur djurskötare arbetar i parken. Vi har också besökt experiment­ verkstaden på Chalmers tekniska högskola och Botaniska Träd­gården i Göteborg. Nästa år åker vi nog till Marin­biologiska Forsknings­­stationen på Tjärnö.

” ”


Att bli sedd

Bra lärare

På SG/Broby ses varje individ av alla lärarna. Det finns alltid tid och ­utrymme eftersom ­klasserna är lagom stora. Lärarna är väldigt hjälpsamma när det går lite tungt med skol­ arbetet. Det är en klar fördel.

Här på NA-­programmet är det kul. Vi har lärare som är roliga och ­engagerade. Och vi gör experiment som är både lärorika och underhållande. Studieprogrammet är ett bra val om man strävar efter att bli läkare eller forskare … eller om man inte vet än vad man ska göra efter gymnasieåren.

” ”

Testar allt

Idrotta på skoltid

På Naturvetenskaps­ programmet utför vi ­olika laborationer. Det gör vi inom biologi, kemi och fysik för att få en djupare förståelse för de teoretiska delarna. Möjligheterna är många och vi testar allt från olika kemiska reaktioner till dissektion av älg­hjärta och uppblåsning av älglungor.

SG/Broby är skolan med stora möjligheter. Inte minst för att det går att kombinera studier med idrott. Under några lektionstimmar varje vecka finns möjlighet till individuell utveckling i favoritsporten. Vill du kombinera studier och idrott ska du välja SG/Broby alla dagar i veckan!

” ”

11


”Inget indust segt rijobb! ”

?

VAD VILL DU GÖRA SEN efter avslutad utbildning på Gymnasiet eller Högskolan / Universitetet

robottekniker

maskinoperatör

EKONOM Konstruktör underhållstekniker

www.millergraphics.com

Administratör

personlig utveckling

YOUR PREFERRED PARTNER IN THE GRAPHIC CHAIN

Logistiker Projektledare

GR APHICS GROUP

vertygsmakare AnVa Polytech

Miller Graphics Roeselare nv * Marketing SE advertentie Graphic School

Miller Graphics Roeselare nv Industrieweg 60 8800 Roeselare BELGIUM T +32 (0)51 26 44 00

00138588-001-000

www.millergraphics.com

07:46:03 - 1-JUN-15

?

PRAKTIK C

M

51.72%

59.77%

Examensarbete K 43%

UNIT SIZE

Y Ta chansen att lära INK NUMBER 59.98% känna oss och vår PRINTER fina anläggning!

Patrick Deryckere Design

Under din studietid har du möjlighet att göra din praktik och/eller ditt examensarbete hos oss i Sunne. - En modern, ljus och fräsch arbetsmiljö! Kontakta vår personalavdelning! Ring 0565-173 05

AnVa Polytech AB 0565-173 00 • www.anva.se

12


Industritekniska programmet

Industritekniska programmet •Maskinoperatören arbetar med manuella verkstadsmaskiner. • CNC-operatören jobbar med datorstyrda fräsmaskiner, svarvar och robotar. • Underhållsmekanikern arbetar både före­ byggande och med reparation och underhåll. •R  esemontören åker ut till företag inom ­exempelvis sågverk- och pappersindustrin och underhåller maskinerna.

Nästan jobbgaranti Branschen skriker efter välutbildad arbetskraft. Studier vid Industritekniska programmet innebär nästan per automatik jobb direkt efter gymnasietiden – i såväl Sunne som i övriga Sverige. Eller är du intresserad av ett attraktivt arbete som certifierad svetsare utomlands …

D

å är det Industritekniska­ programmet som skräddarsytt efter närings­livets önskemål. Något som också understryks av att eleverna i avgångsklasserna många gånger har jobb före studentexamen. Hemligheten är mångt och mycket program­rådet, som består av repre­ sentanter från näringsliv och skola. ­Dessutom förs en kontinuerlig dialog med industri­företagen i regionen.

Prova på yrkeslivet Det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, bidrar också till bra kontakt med framtida arbetsgivare. Under åtta veckor i tvåan och sju veckor i trean får eleverna prova på yrkeslivet och visa vad de går för.

– Vi har fått bra respons från APLplats­erna, inte minst i år. Flera elever har redan fått möjlighet att jobba extra. Eleverna på utbildningen går en ljus framtid till mötes. – Ungdomarna har goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet, säger läraren Tomas Jansson, och understryker att hela avgångsklassen 2016 i princip hade jobb före studenten. Samtidigt är han noga med att poäng­ tera att det går utmärkt att lägga upp studierna så att eleverna kan läsa vidare på högskola eller universitet.

Bred utbildning Under första året får eleverna prova på samtliga maskiner som bjuds under

kreativitet och På Industriprogrammet sätts elevernas ärran till en fyrhjuling konstruktionskunnande på prov. Släpk . Mattias Ivarsson fixar till har eleverna tillverkat från ax till limpa svetsfogar på bilden.

utbildningen. Från och med tvåan går man antingen inriktningen Driftsäkerhet och underhållsteknik, vilket ger jobb som resemontör eller underhållstekniker, eller också Produkt och maskinteknik, vilket leder till yrken som maskinoperatör eller CNC-operatör. Detta är yrkesutgångar som företagen runt Sunne specifikt har framfört en önskan om. – Branschen är under ständig utveck­ ling och verkstadsindustrin står inför stora pensionsavgångar och det bådar gott för våra elever, säger Tomas Jansson.

13


André Carlbäck tvekade aldrig när det gäller utbildning. Det blev Industritekniska programmet. Ett val som han inte ångrar. Trivs jättebra på Viqing Drilling säger han med ett leende.

Industritekniska programmet

Nybakade studenter

vinnande filosofi Vill du ha jobb direkt efter studenten? Då är Industritekniska programmet något för dig. Företaget Viqing Drilling har exempelvis anställt fem nybakade studenter bara under de två senaste åren.

D

et Industritekniska program­ met på SG/Broby är uppbyggt efter önskemål från näringslivet och e­ fterfrågan på nyutbildad personal är mycket stor. De flesta eleverna har fått anställning redan innan de tar studenten. – Jag fick jobb direkt, berättar André Carlbäck som tog studenten 2016 och som nu jobbar som maskinoperatör på Viqing Drilling Equipment i Sunne. – För mig var det inte givet med Industriprogrammet men valet blev en fullträff och jag fick upp intresset för branschen. Jag är jättenöjd med utbild­ ningen och fick en bra grund att stå på. Nästan alla får jobb direkt, vilket också är fantastiskt. Viqing Drilling, som tillverkar borrar och utrustning som används vid olje- och ­gasutvinning, har femton anställda och har anställt hela fem nyutexaminerade studenter från SG/Broby bara under de två senaste åren. André Carlbäck kan glädja sig åt att jobba sida vid sida med sina tidigare skolkamrater, numera arbetskam­

rater, Oscar Eriksson, Adam Halvarsson, ­­ Simon Haglund och Martin Nilsson. – Ungdomarna som kommer från SG/ Broby är verkligen intresserade av yrket och har fått en bra grundutbildning. Att satsa ungt är viktigt, de är drivna i allt de gör, säger vd Jan-Olof Nilsson. – Kompetensförsörjningen från industri­tekniska utbildningen är en viktig del för industriverksamheten i Sunne. Vi behöver alltid anställa fler och det är ett utvecklande yrke med bra ingångslön och goda chanser att avancera.

Trivs utmärkt André Carlbäck trivs utmärkt med att jobba på Viqing Drilling. – Jag kunde inte ha det bättre. Att vi är fem stycken i samma ålder som kommit direkt från skolan är extra roligt, säger han. – Jag har inte jobbat så länge men jag har redan fått mer ansvar och fler uppgifter. Det är kul och jag känner att företaget verkligen litar på mig. Skolan har lagt en bra grund.

Utvecklande Bråruds Mekaniska Verkstad i Sunne och Karlstad har ­nyligen anställt två elever från SG/Broby. Det lär bli fler i framtiden.

B André Carlbäck, Oscar Eriksson, Adam Halvarsson och Simon Haglund var klassk amrater på SG/Broby och blev arbetskamrater på Viqing Drilling direkt efter studenten.

14

råruds Mekaniska Verkstad letar alltid efter kompetent och duktig personal. – Det finns ingen uppsjö av personal att få tag på så vi försöker alltid fånga guldkornen från SG/­Broby eftersom vi gärna anställer unga människor från bygden. Ungdomarna som kommer från skolan har fått en bra grundutbildning och kan ­mycket när de kommer till oss, säger vd ­Anders Westlund. 2016 anställde Bråruds Mekaniska två avgångselever, Emil Hagelin och Lars Fredlund, från SG/Broby. – För mig var det inte givet att gå


Under SG/Broby Teknikläger får elever som precis gått ur årskurs åtta chansen att testa på de olika programmen under två intensiva dagar.

Testa teknik praktiskt

framtidsjobb

Lars Fredlund och Emil Hagelin tycker att arbetsuppgifterna på Bråruds Mekaniska är både kul och intressanta.

Industritekniskaprogrammet men det blev helt rätt och jag ångrar verkligen inte det. Jag fick en bra utbildning och kunde inte ha fått ett bättre jobb. Trivs kanon, säger Emil Hagelin. Lars Fredlund gillar att arbetet på Bråruds Mekaniska är så varierande.

Nya utmaningar – Vi massproducerar inte något utan gör många olika produkter, det är skönt att

det hela tiden är nya saker och nya ­utmaningar, säger han. Anders Westlund menar att indu­ strijobb i dag skiljer sig mycket mot vad folk tror om jobbet och branschen. – Det ligger oss i fatet att media skri­ ver om industrijobben som tunga och skitiga, men så är det inte längre. Visst, det finns tunga jobb fortfarande, men generellt är det inte så. Det är dags att vända på den där bilden så att fler lockas till branschen, säger han. – Industrijobben i dag är högtekno­ logiska och det är ett framtidsjobb ef­ tersom vi hela tiden söker ny personal.

Bråruds Mekaniska Verkstad Bråruds Mekaniska Verkstad gör arbeten inom skärande bearbetning, svarvning, fräsning och svetsning. Företaget har runt 15 anställda.

Ta chansen och delta i SG/Brobys Teknik­ läger, som arrangeras varje sommar. ­Lägret vänder sig till elever som har gått ut årskurs åtta och ska g ­ enomföra sitt gymnasieval i årskurs nio. Under två intensiva dagar får eleverna testa på en rad olika former av teknik. Den som väljer Grafisk p ­ roduktion får ­exempelvis producera en egen påse och skapa en egen affisch. Elever som är intresserade av Industriteknik får bland annat svetsa och CNC-svarva egna nyckelringar. På Naturvetenskap får du testa att lösa en mordgåta med hjälp av kriminalteknik. Läs mer: www.sgbroby.se/tekniklager

Teknikläger 12–13 juni 2018 Grafisk produktion: Tryck din egen design på en tygkasse. Marmorera papper. Fota och skapa din egen profilbild i bildredigerings­ program. Skapa mönster i ritprogram för omslag till din egen anteckningsbok. Gör en wantedaffisch och anteckningsbok. Tryck en godispåse i skolans stora tryckpress. Industri: Svetsa, CNC-svarva och prova på praktisk uppkoppling av kolvar och lufttryck. Naturvetenskap: Lös en mordgåta med hjälp av modern kriminalteknik. DNA-analys och analys av de miss­tänktas hår och blod.

15


Grafisk produktion

Från idé till färdig förpackning

Hur går det till att skapa en säljande tablettask där en katt spelar huvudrollen i marknadsföringen? Inte så märkvärdigt tänker många. Inget kan vara mer fel. Det är en lång och komplicerad process innan en förpackning med innehåll lockar till köp ute i butiken. Här kan du följa originalaren Ellinor Linds och tryckaren Anton Johanssons arbete från idé till färdiga förpackningar för olika kattabletter.

5. Montering

Montering av klichéen på en tryckvals. Det är v ­ iktigt att Anton är noggrann så ­klichéen monteras 100 procent rätt, a ­ nnars uppstår misspass vid tryckning och bilderna blir suddiga.

Anton Johansson skapar fyra tryckformar, så kallade klichéer, av de tryckanpassade filerna. En för varje färg: C, M, Y och K.

▲ 6. Tryckning

7. Renskärning

Dags för Anton att ställa in tryck, färgpåläggning och pass. Tryckpressen körs i en hastighet av 200–300 meter/min och är en avancerad datorstyrd maskin.

Slutligen skär Ellinor ut förpackningarna på skolans skärbord och monterar ihop tablettaskarna.

16

4. Klichétillverkning


1. Uppdragsbeskrivning, idé & skiss Allt börjar med att Ellinor Lind får en brief, det vill säga en uppdrags­beskrivning. ”Du ska skapa en serie olika förpackningar för tabletter.” Den gemensamma nämnaren är att en katt ska pryda de olika förpackningarna. Sedan får Ellinor svar på en del viktiga frågor: Vilken åldersgrupp riktar sig förpackningen till? Vilka material ska förpackningen ha? Och utifrån briefen klurar Ellinor fram en idé, som hon gör en skiss på.

▲ 2. Design & Layout 3. Repro

Ellinor tryckanpassar bilder och designen för den tryckteknik och det pappersval som ska användas. Bilderna separeras i fyra färger, C – cyan, M – magenta, Y – yellow, K – black.

Väl vid datorn arbetar hon fram förpackningens form, storlek och mönster. Texter och bilder läggs in. Bilder redigeras i bildbehandlings­ programmet Photoshop. Illustrationer, logotyper och mönster ritas i program­ met Illustrator. Dekoren, det vill säga text och bild, sätts samman i layout­ programmet­InDesign. Konstruk­ tionen av förpackningen ritas därefter i CAD-programmet ArtiosCad.

Grafisk produktion/ Industritekniska programmet

8. Klart!

Ellinor Lind och Anton Johansson är nöjda med slutresultatet, en tablett­ask med söt katt som kan locka föräldrar och barn till köp när det är dags för lördagsgodis.

Gillar du teknik? Vill du ha ett spännande och kreativt jobb med bra lön direkt efter gymnasiet? Eller är du intresserad av ett jobb utomlands? Grafisk produktion inom Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande program, som leder till spännande jobb och möjlighet till grundläggande högskole­ behörighet. Efter utbildningen kan du gå direkt ut i jobb inom tryckbranschen med hela världen som arbetsfält. Programmet har riksintag vilket innebär att du kan söka var än du bor i Sverige. Programmet har två yrkesutgångar: Originalare Under utbildningen lär du dig om mycket om grafisk formgivning och produktion av tryck-

saker. Exempelvis affischer, broschyrer och förpackningar – från idé till färdig produkt. Originalare passar dig som är kreativ, har känsla för färg och form och är intresserad av teknik. Tryckare Om du har ett stort teknikintresse, god samarbets- och problemlösningsförmåga är tryckare ett yrke för dig. Det finns stora möjligheter till spännande jobb direkt efter utbildningen. Den grafiska branschen i Sverige efterfrågar tryckare från SG/Broby. Under gymnasietiden får du lära dig ställa in och trycka i vår moderna tryckpress. Du lär dig att förbättra tryckresultat genom justering av färgmängd, material och andra tekniska faktorer.

17


Grafisk produktion

Teknik i världsklass Massor av toppmoderna Macdatorer. En maskinpark som inte överträffas av någon annan skola i Europa. Den allra senaste grafiska tekniken finns på SG/Broby.

O

avsett om du vill syssla med högteknologisk teknik, tryck­ pressar eller avancerad grafisk design i framtiden är Grafisk produktion i Sunne bästa möjliga val. Eleverna arbetar med moderna tryckpressar på SG/Broby, exempelvis en fullskalig tryckpress anpassad för indu­ strin, UV-printer, rullskrivare och digi­ talpress. Maskinparken är helt i nivå med vad den moderna förpackningsindustrin och övrig grafisk industri använder i dag. – Besökare som kommer hit blir för­ vånande över den höga standarden. Det finns ingen annan skola i Sverige som är i närheten av vad vi har i teknikväg, säger Roland Wikberg, lärare på SG/ Broby och Brobygrafiska. Bara rummet med alla Macdatorer och dess avancerade program får många att tappa hakan …

Skarpt lärande Endast tryckeriets maskiner är värda runt 50 miljoner kronor. Ytterligare ett antal miljoner kronor tillkommer för datorer med avancerad programvara för

18

bildbehandling, illustrationer, layout och design. – För eleverna är det här en stor fördel. Här får de lära sig att hantera samma maskiner som de sedan möter ute i verk­ ligheten. Det innebär att de kan gå ut i arbetslivet och producera direkt. Den imponerande maskinparken är till mycket stor del frukten av företags­ sponsring och EU-projekt, snarare än av kommunala skattemedel.

Nära samarbete med skolan En annan viktig faktor är att bransch­ organisationen Sweflex har ett nära samarbete med skolan. Sweflex är en branschförening för företag med anknyt­ ning till förpackningsområdet. – Genom Sweflex närvaro skapas också förutsättningar för diverse samarbeten och möjligheter till praktikplatser för eleverna, säger Roland Wikberg. Delar av lokalerna och utrustningen delas med yrkeshögskolan Brobygrafiska, där du kan fördjupa dina studier inom grafiska yrken efter studenten.

Maskinpark Grafisk teknik I teknikparken på SG/Broby och Brobygrafiska kan man göra färdiga prototyper, från idé till färdig produkt. Formgivning, layout och konstruktion • Photoshop, bildredigering • Illustrator, rit- och illustrationsprogram • InDesign, layoutprogram • Acrobat Professional • ArtiosCAD, förpackningskonstruktionsprogram • Cinema 4D, 3D-program Prototypproduktion • Kongsberg XL20, prototyp­tillverkning av förpackningar • 3D-printer, prototyptillverkning i plast • UV-printer, skriver ut storformat på alla material • Visualiseringsrum med Studio Visualizer • Platemaking, digital tryckformsframställning med den senaste HD-tekniken • Fischer & Krecke, 8-färgs tryckpress i industriformat • Konica/Minolta, digitalpress för framställning av broschyrer med mera Efterbearbetning • Skärmaskiner • Bokbinderimaskiner • Fyllningsmaskin för olika påsmodeller


Lina Myrehed kontrollerar färgmättnaden på ett ark tillsammans med Anton Johansson.

SG/BROBY ÄR ­ CERTIFIERAT ­ TEKNIKCOLLEGE Teknikcollege är en kvalitetsstämpel för att utbildningen håller den kvalitetsnivå som efterfrågas av näringslivet.

Macdatorer, fulla av de allra senaste programmen, så långt ögat kan se. Inte konstigt att Stephanie Guttke och hennes skolkamrater trivs i SG/Brobys imponerande datasal.

19


Grafisk produktion

Direkt in i

hetluften

För Marcus Hargefors passade det utmärkt med en yrkesinriktad utbildning och Grafisk produktion på SG/Broby blev en fullträff. Måndagen efter studenten började han jobba och trivs som fisken i Fryken.

E

fter nio år i grundskolan så var kanske inte studiemotivationen på topp för Marcus Hargefors. – Jag var lite skoltrött när det drog ihop sig till att söka till gymnasiet, minns Marcus, som är född och uppvuxen i Torsby. När jag fick höra om utbildning­ en på SG/Broby insåg jag att det skulle passa perfekt. En praktisk utbildning med en tydlig inriktning på jobb. Sagt och gjort. Marcus besökte skolans Öppet hus och fick genast en bra kontakt med lärarna.

sida, började direkt på måndagen efter studenten, säger Marcus som nu jobbat ett år på HQ Print. Nu har han hunnit växa in i sin yrkes­ roll och trivs alldeles utomordentligt.

– Det var läraren Susanne Ranunger som tyckte att jag skulle passa där och så här i efterhand kan jag ju konstatera att hon hade rätt, säger han och skrattar. För HQ Prints del så är det en själv­ klarhet att samarbeta med skolan. – Det ger oss en unik möjlighet att följa eleverna på nära håll vilket i sin tur ger dem goda chanser till jobb hos oss när utbildningen är klar, säger företagets vd Peter Neuman som även sitter med i skolans programråd.

Utvecklas Samarbete Under sina tre gymnasie år på ­SG/ Broby så tillbringade Marcus Hargefors alla sina praktikperioder på det lokala tryckeriföre­taget HQ Print.

När Marcus sista praktikperiod led mot sitt slut och studenten började närma sig så fick han frågan om han skulle vilja börja jobba direkt efter utbildningen. – Det blev självklart ett ja från min

”Det ger oss en unik möjlighet att följa ­eleverna på nära håll vilket i sin tur ger dem goda chanser till jobb hos oss när utbildningen är klar.” – Här finns det verkligen något att bygga på inför framtiden, menar han. Här vill jag stanna kvar och utvecklas. HQ Print har sedan starten 2013 ut­ vecklats i raketfart och varje år fördubb­ lat produktion och omsättning. Ett tydligt tecken på att Peter Neuman och hans personal vet vad de gör och att de satsar i rätt riktning.

Borrutrustning och kundanpassade produkter med

hög kvalitet! Svarvarev. 1, 686 33 Sunne Tel. 0565-100 35 ❘ www.viqingdrill.com 20

PRECISION GENOM ERFARENHET

BRÅRUDS MEKANISKA Smidesvägen 5, Box 303, 686 26 Sunne Telefon 0565-125 60, 070-303 10 25 E-post a-mek@telia.com Hemsida www.a-mek.nu


För HQ Prints vd Peter Neuman, som blev utsedd till Årets Företagare 2017 i Sunne kommun, är det en själv­ klarhet att samarbeta med SG/Broby. Här samspråkar han med Marcus Hargefors som fick jobb efter sin praktik på HQ Print.

Bra med Internet ”2008 började jag på Grafisk produktion. I slutet av utbildningen märkte jag mer och mer att designdelen inte var så mycket för mig men gillade det tekniska i prepress. Min sista praktik­plats i ­Stockholm övergick i en anställning där jag ­började med att jobba med prepress men ­slutade som retuschör/fotoassistent. Jag ­flyttade till Amsterdam våren 2015 och började frilansa inom retusch. Ofta arbetade jag med ­andra retuschörer i större team. Bilderna var ­oftast modebilder men det handlade också mycket om reklam. I Amsterdam jobbade jag med olika arbetsgivare med kunder som: ­Adidas, Calvin Klein, Google, Nike, Samsung, Tommy Hilfiger med flera. Nu har jag flyttat tillbaka till Värmland. Jag hyr ett skrivbord på reklambyrån Happy Republic i Karlstad men har fortfarande mina gamla kunder från ­Amsterdam. Internet är väl ändå bra fantastiskt?” Per Alster

Redan specialist ”Jag läste Grafisk Produktion åren 2010 –2013. Jag trivdes jättebra på skolan, och det bästa var att få utveckla min ­kreativitet. På SG/Broby fanns alla möjlig­ heter, jag kunde komma på i princip vad som helst för att sedan genomföra projektet och få ut en färdig produkt/design. Efter gymnasiet fick jag jobb på Eurovator som AD-assistent och pluggade samtidigt vidare på Karlstads Universitet på programmet Information & PR. Precis före mitt sista universitetsår fick jag jobb på Nya Wermlands-tidningen som ­redigerare och webbredaktör. På NWT jobbade jag cirka ett och ett halvt år innan jag fick jobb som SEM-specialist på Jajja Media Group. SEM är en förkortning som står för Search Engine Marketing, vilket innebär att jag jobbar med betald sökordsannonsering i Google AdWords.” Sandra Thörnstrand

Allt är möjligt i Sunne Livet som student i Sunne blir precis det du väljer och vill att det ska vara. Välkommen hit! Mer om Sunne på sunne.se, sagolikasunne.se, Facebook och Instagram tel 0565-160 00, kommun@sunne.se, sunnebloggen.blogspot.com Västanå teaters uppsättning av Löwensköldstrilogin i Berättarladan. Ruggigt spännande...

21


PRINT

PRINT

Rönnaväg 19, 686 31 Sunne

Huvudlogotyp med illustrerad cylinder

Huvudlogotyp mot svart bakgrund info@hqprint.se • www.hqprint.se med illustrerad cylinder

PRIN

PRINT Logotyp 1-färg mot ljus bakgrund

PRINT

Rönna väg 2, Sunne • Tel 0565-128 50 www.gma.se • info@gma.se

Logotyp 1-färg mot mörk bakgrund

En operatör ser till att massaveden hamnar rätt på en transportör innan den flisas och raffineras för att sedan torkas. Massan pressas därefter till balar som säljs till pappersbruk över hela världen. Av produkten från Rottneros Bruk producerar pappersbruken allt från tidningspapper, toalettpapper till olika former av förpackningar.

Massa spännande jobb LETAR DU EFTER ett spännande och omväxlande arbete efter studierna vid det Industritekniska programmet? Varför inte då söka jobb vid Rottneros Bruk i Sunne. Arbetsuppgifterna är mycket skiftande och handlar om allt från att programmera och köra sofistikerade maskiner till svetsning och olika reparationer samt svarvning och bearbetning av nya komponenter.

i Torsbybadet och utförsåkning vid skidanläggningen i Sunne. Fritidsklubben på Bruket är dessutom mycket aktiv och ordnar varje år en rad attraktiva aktiviteter. VILL DU KÄNNA på hur det är att arbeta på bruket. Ta då chansen och förlägg din APL-tid hit. Du är mer än välkommen!

DET FINNS MÅNGA fördelar med en anställning vid

Rottneros Bruk. Löneläget är bra, gemenskapen god liksom trivseln. Medarbetare har tillgång till gym, bad

p mot svart bakgrund *Rottneroskoncernen producerar pappersmassa vid bruken i Sunne och Vallvik. Rottneros Bruk i Sunne har en tillverkningskapacitet på 170 000 ton per år, något som gör bruket till en av världens största producenter av mekanisk avsalumassa. Vid produktionsanläggningen i Värmland finns cirka 100-talet medarbetare.

22

Rottneros Bruk AB 0565 -176 00 www.rottneros.com


Äventyr på Bali Dags för gymnasiearbete – då tänkte Ellen Wiberg och Emelia Wikström utanför boxen och valde en helt egen väg. De åkte till Bali i två veckor för att jobba som volontärer.

U

nder tredje året på SG/Broby gör eleverna ett uppskattat gymnasie­arbete parallellt med de vanliga studierna. Ellen Wiberg och Emelia Wikström tog ut svängarna rejält. De reste till Bali för att arbeta som volontärer i två veckor. – Vi älskar att resa och ville göra ett roligt och annorlunda gymnasiearbete och då dök den här idén upp, berättar Ellen och Emelia. – Rektorn var mest orolig över att vi

inte skulle klara av studierna eftersom vi skulle vara borta i två veckor. Men en bra planering i kombination med hjälp­ samma lärare fick allt att klaffa, säger tjejerna och ger SG/Broby en eloge för att skolan släppte iväg dem till Bali.

Väl förberedda Inför äventyret krävdes massor av förbe­ redelser för att lösa bland annat visum, vaccineringar och försäkringar, och för att finansiera resan sökte Ellen och Emelia

stipendier, pengar från fonder och jobba­ de efter skolan. – Vi fick ihop hälften. Den resterande delen fick vi skjuta till själva. Ursprungsplanen var att jobba på ett barnhem men projektet kom aldrig igång. Därför fick de istället jobba med att ­hjälpa och skydda sköldpaddor. – Att arbeta med sköldpaddor var ­häftigt. Vi fick hjälpa till att ta hand om skadade djur och rensade skräp på strand­ en. Det kändes väldigt bra att få hjälpa till med sådana grejer. En viktig insats. – Vi hade inte tänkt så mycket på volontärarbete innan vi kom på att vi kunde göra det som gymnasiearbete. Vårt skolarbete blev ett härligt äventyr.

För Ellen Wiberg och Emelia Wikström blev gymnasiearbetet något alldeles extra. Under två veckor tjänstgjorde duon som volontärer på Bali.

23


Inget är omöjligt Läraren fick användning av sin ryska. Eleverna gick all in på det kyrilliska alfabetet. Och som final åkte klassen på studieresa till Ryssland. På SG/Broby är det omöjliga faktiskt möjligt för det mesta.

V

id en föreläsning signerad polsk­ födda biologi-och kemi­läraren Magdalena Hulu Mazurska berättade hon om uppväxten i Polen och dåvarande Sovjetunionens inflytande över landet. Det väckte intresse hos några elever på Natur­ vetenskapsprogrammet. Under en biolo­ gilektion lite senare kom ämnet upp igen. Och då hamnade det ryska språket, som Magdalena hade studerat på U ­ ppsala universitet, i fokus. Fascinerade av olikheterna mellan Sverige och Ryssland både vad gäller språk och kultur ställdes frågan av en grupp elever: ”Skulle inte du kunna lära oss ryska?” Jodå, det ställde hon upp på. Finns kompetens och vilja så är faktiskt det mesta möjligt.

kyrkan och världskända konst­museet Eremitaget, eller Vinterpalatset som det också kallas. Finns rätt vilja så är det mesta ­möjligt på SG/Broby.

ryska kulturen bestämde sig eleverna för att samla in pengar till en studieresa till Sankt Petersburg. Under Öppet hus på SG/Broby arrang­ erades försäljning av hembakat bröd och ryska middagar för lärare och bekanta anordnades ett flertal gånger. I slutet på maj 2016 kunde elever och lärare sätta sig på ett plan med destination Sankt Petersburg. Fem spännande dagar tillbringades i den tidigare ryska huvud­ staden med besök på bland annat Sankt Petersburg Universitet, Uppståndelse­

Fem dagar Kursen i ryska lades till som en del av elevernas utökade program och två lektioner i veckan tilldelades språkunder­ visningen. Fokus i kursen låg inte bara på att lära sig språket och det kyrilliska alfabetet, utan även på att få en inblick och förståelse för ryska kulturen. – Eleverna visade en fantastisk ­motivation. Det kyrilliska alfabetet lärde de sig på två månader. Sedan fanns det ingen gräns för elevernas vetgirighet, berömmer Magdalena Hulu Mazurska. För att verkligen kunna uppleva den

NA-elverna från SG/Broby var mycket nöjda med studieresan till Sankt Petersburgs i Ryssland.

Din specialist inom skärande bearbetning och termisk ytbeläggning Norrgårdsgatan 5 • 686 35 Sunne • Tel 0565 135 90 24


Globalt utbyte stärker SG/Broby är den lilla lokala skolan som är stadigt förankrad i den ­globala verkligheten. Ett välutvecklat elevutbyte med andra länder och nyanlända ungdomar ger skolan en unik möjlighet att arbeta med internationalisering. – Det ger också eleverna chansen att se sin egen hembygd med andra ögon, menar läraren Tanja Schüssler.

A

rbetet innebär att ­SG/Broby eleverna får ökade kunskaper om och förståelse för andra länder och kulturer. Rent konkret kan det handla om att fördjupa elevernas kunskaper i olika ämnen och frågor g ­ enom att ha ett internationellt perspektiv i undervisningen. – Vi människor är mer lika varandra än vad vi tror, det är min erfarenhet, säger Tanja Schüssler, idrottslärare.

En skola i framkant Samarbeten med skolor i andra länder är också ett sätt att möta kraven i läro­ planer och kursplaner. I det avseendet ligger SG/Broby långt framme.

l­änderna, men också en del olikheter och det berikar, säger Tanja. SG/Broby har utbyte med en skola i Italien och en skola i Berlin, Tyskland. Närmare 20 elever deltar varje år i ut­ bytet, som sker växelvis vartannat år. I år är elevutbytet med Tyskland, nästa år med Italien.

Mycket att erbjuda

– För elevernas del innebär det att de får lära känna en annan kultur. Ofta blir de av med en del förutfattade meningar efter resan. Det finns otroligt många ­likheter mellan eleverna i de olika

STÅNGSTÅL PLÅT RÖR BALK ARMERING ALUMINIUM ROSTFRITT

– Det är lätt att tänka att vi inte har så mycket att erbjuda här i lilla Sunne, jäm­ fört med Tyskland eller Italien, som har så mycket historia och kultur. Men när eleverna får ta hand om utbyteseleverna så blir de medvetna om sin egen kultur och de börjar fundera på varför vi här i Sverige gör vissa saker på ett visst sätt. De tyska och italienska studenterna brukar uppskatta det svenska vardags­ livet och inte minst den storslagna ­naturen i Värmland. På schemat blir det också en del friluftsliv, som att e­ xempelvis vara ute i den värmländska skogen och äta kolbulle eller nävgröt och fläsk.

När du behöver synas! Vi trycker på det mesta! Kläder, bilar, skyltar....

Lövnäsvägen 8, Sunne

Gratistidning • Produktionsbyrå

KIL 0554-68 97 70

www.eostal.se

Vänd – läs mer

Långgatan 4, Sunne

25


Idrottssatsning på lektions Gillar du fotboll, ishockey eller ridsport? På SG/Broby har du ­möjlighet att idrotta på skoltid.

S

G/Broby erbjuder Idrotts­ specialisering i Sunne, som genomförs inom ramen för elevens ­individuella val. – Elevens val gäller från andra året, men det vore konstigt att som skola erbjuda en idrottsprofil utan idrott första året, så vi har lagt till timmar även under första läsåret. Det gör att u ­ ngdomarna

26

kan utöva sin idrott under alla tre åren, säger rektorn Ronnie Palmquist.

säga utvecklas inom sin idrott, menar Ronnie Palmquist.

200 timmar

Rekryteringskanal

– Totalt handlar det om över 200 lektions­ timmar Idrottsspecialisering över tre år, så det är ganska mycket. Idrottsutbildningar på gymnasial nivå finns i olika varianter. Det finns riksidrottsgymnasier (TIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), men SG/Broby erbjuder en lokal idrotts­ utbildning som är väldigt uppskattad. – Därmed kan vi erbjuda elever att kombinera sina gymnasiestudier med det som de är mest intresserade av, det vill

– En annan del är att det är en rekryterings­kanal. Vi ger eleverna i Sunne chansen att stanna kvar hemma och fortsätta satsa på sin idrott samtidigt som de studerar. Samtidigt lockar vi ung­ domar från andra kommuner att komma hit för att kombinera sitt idrottande med studier. Det sistnämnda märker vi fram­ förallt kring ishockeyn. De tre idrotterna som erbjuds som special­idrott på SG/Broby är fotboll, ishockey och ridsport.


Utöva din idrott på skoltid under hela gymnasie­tiden. Idrottsspecialisering erbjuder roliga avbrott mellan l­ektionerna men ger också ungdomarna en fantastiskt möjlighet att utvecklas ­individuellt inom sin sport. Viktor Karlsson (ishockey), Ebba Johansson (hästsport) och Love Emilsson (fotboll) är mer än nöjda med sitt val!

Emil Carlbäck studerar vid Industritekniskaprogrammet vid SG/Broby och är en framträdande spelare i Sunne IK. Här lyfter han bucklan efter andra placeringen i juniorturnering Trollhättan Hockey Trophy.

Värdefull kompetens SG/Broby satsar på Idrottsspecialisering och ­samarbetar med flera lokala ­idrotts­föreningar. Något som föreningarna också drar stor nytta av.

tid Ridsport och ishockey genomförs i samarbete med lokala föreningar från vilka skolan hyr in tränarkompetens. När det gäller fotboll har skolan en egen instruktör anställd. – Det är tre stora idrotter där vi har bra lokala samarbetspartners och att vi har så bra samarbeten gör att vår idrott­ specialisering håller hög klass, säger Ronnie Palmquist. Att idrotta och röra sig i skolan ger också piggare elever. – Framförallt handlar det om att elev­ erna får ägna en del av sin skoltid åt det som de tycker är allra roligast och det ger så klart positiva kringeffekter.

S

G/Broby hyr in tränar­ kompetens från lokala idrottsföreningar i Sunne till sin Idrottsspecialisering. Skolan samarbetar med Sunne IK (ishockey) och Sunne Ryttarfören­ ing och Stall JG (ridning) samt flera ­lokala fotbollsföreningar. – Det är bra både för oss och för eleverna att SG/Broby satsar på Idrottsspecialsering, säger Henrik ­Andersson som jobbar i ishockey­klubben Sunne IK.

Attraktivt – Det blir attraktivt för spelare från Sunne att stanna kvar och studera, samtidigt som de kan utöva sin idrott. Annars finns en stor risk att de flyttar till en annan ort för att kunna fortsätta spela, säger Henrik Andersson.

För ishockeyn innebär skolans satsning också nya spelare till Sunne IK. – Det gör att vi kan rekrytera spelare från andra kommuner. I samma veva får skolan nya elever, så det är en win-win för både oss och SG/Broby. Eleverna som valt att utöva sin idrott på SG/Broby har två idrottspass i veckan på skolschemat. – Det är viktigt för deras i­ ndividuella utveckling. Under passen på skoltid kan de träna mer på individnivå, och sedan blir det mer fokus på laget under de ordinarie kvällspassen, säger Sunne IKs Henrik Andersson. – Sedan tror jag eleverna mår bra av att ha fysisk aktivitet på skolschemat. Det gör att de blir piggare och mer till­ gängliga för information.

27


VI UTMANAR KONVENTIONELLA FÖRPACKNINGAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

Specialister på svetsarbeten men utför även maskinreparation och plåtbearbetning. Vi är återförsäljare av svetstillbehör och Praxair svetsgaser. Kontakta oss för offert och frågor! 0565-103 50 • www.weldroc.se

UTMANANDE TRÄNINGSPASS OCH SKÖNA BAD. Njut av våra härliga dagspapaket med avkopplande bad, bubbel, bastu och träning. Vi har både heloch halvdag att välja mellan. Prisex. Spa+Lunch fr. 595:-

selmaspa.se / +46 (0) 565 - 166 00

! !! !!

Ta med dig Ta med dig Ta med dig din bank Ta med dig Ta med dig din bank din bank din din bank bank Inte nog med att vi har riktigt bra service här i Värmland. Du kan dessutom samla Inte nog med att vi har riktigt bra service hela din ekonomi en app, som fungerar Inte med att Du vii har bra service här inog Värmland. kanriktigt dessutom samla var i världen du än är. här i Värmland. Du kan dessutom samla Inte nog med att vi har riktigt bra service hela din ekonomi i en app, som fungerar hela din ekonomi i en app, som fungerar här i Värmland. Du kan dessutom samla Inte nog med att vi har riktigt bra service var i världen änandra är. ord! En komplett service,du med var i världen dudessutom änsom är. fungerar helai din ekonomi i en app, här Värmland. Du kan samla Endin komplett service, med andra ord! var i världen du änsom är. fungerar hela ekonomi i en app, En komplett service, med andra ord! var i världen du än är. En komplett service, med andra ord! En komplett service, med andra ord!

www.sunnebostad.se Uthyrning: 0565-474 51

Bli elevmedlem i GS! Du som går en gymnasial utbildning

inom någon av våra branscher är välkommen att söka elevmedlemskap i GS. Det är ett klokt val som ger dig en bättre start när du börjar arbeta.

Som elevmedlem behöver du inte betala någon fackavgift men du har ändå tillgång till många av de förmåner som yrkesverksamma medlemmar har.

Vad innehåller elevmedlemskapet? • Du har rätt att delta i din avdelnings olika aktiviteter. • Du får medlemstidningarna DA samt AvTrädet. • Du har tillgång till GS medlemsportal. • Du får hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. • Du får vårt medlemskort som ger dig en rad olika rabatter. • Våra ombudsmän finns till din hjälp om du har frågor.

AnSöKAn! Vill du ansöka om elevmedlemskap, kontakta din avdelning så hjälper vi dig. Kontaktuppgifter GS Avd. 11 Värmland / Dal Infanterigatan 35 D 653 40 Karlstad Växel: 010– 470 85 10 E-post: avd11@gsfacket.se

28


Voozt bra Två priser på den regionala UF-mässan. S ­ M-deltagande. Och som grädde på ­moset ­utsedda till "Årets Unga ­Kreatörer" av Företagarna och Sunne kommun.

S

amhällsvetenskapsprogrammets Sanna Larsson och Natalie Nils­ son startade ett UF-företag och lanserade en egen hälsodryck, Voozt, med bästa tänkbara resultat. Under ett läsår tillverkade och sålde skolkamraterna en hälsodryck bestående av ingefära, citron, honung och vatten under namnet Voozt. – Vi gjorde drycken av naturliga och ekologiska ämnen och utan konserve­ ringsmedel, berättar Sanna och Natalie. – Vi skapade ett eget recept. Det finns många andra liknande drycker men många tycker att de är för starka. Därför försökte vi hitta att en bättre balans. Många gillar vår dryck, inte minst för att den ger en bra energikick. På den årliga regionala UF-mässan i Värmland så vann Voozt pris för både

boozt

årets hantverk och årets monter. Det gjorde att de fick tävla i SM i Ung Företagsamhet i Stockholm. – Inför den regionala UF-mässan så lade vi ner mycket tid och jobb så det var kul att det gav resultat även om det var oväntat att det skulle gå så bra som det gick. Att vara med på SM var jättekul.

Smart idé Peter Norén, som är lärare på SG/Broby och ansvarig för UF-företagandet, är imponerad av arbetet med Voozt. – De hade verkligen tänkt på alla detaljer med sin monter, hur man signalerar vad produkten står för med

friskhet och natur, säger han. – De har drivit företaget fantastiskt bra och har varit genomtänkta i allt de gör. De skapade en idé utifrån eget in­ tresse och har varit ambitiösa, säger han. Peter Norén menar att UF-företagan­ det är en viktig del på SG/Broby. – Eleverna brukar bli väldigt entusi­ astiska när de ska driva sin egen idé. Vi ­försöker få eleverna att tänka kreativt och hitta lösningar på problem. Det kan vara trögt ibland, men med lite övningar så ­brukar det lossna. Eleverna får lära sig om företagande, marknads­föring och ekonomi, men också om organisa­tion, ledarskap och gruppdynamik.

Sanna Larsson och ­­­ Natalie Nilsson på UF-mässan.

29


Smart lösning Hittar du aldrig småsakerna i din väska?

D

et gjorde inte Agnes Zetter­ lund och Ida Spetzig som går Samhällsvetenskaps­ programmet – men de hitta­ de en lösning. De bestämde sig direkt för att importera en produkt när de skulle starta UF-företag. Det dröjde inte länge innan de hittade vad de letade efter. Perfect Case är en rund liten förvaringsask för småsaker. – Vi ville lösa ett problem och upplever det som jobbigt att alla små­ saker försvinner när man har dem i väskan, säger Agnes och Ida. – Perfect Case är perfekt för förva­ ring av mindre saker, som hörlurar, mynt och smycken, det gör att du hittar dem enklare i väskan. Responsen på produk­ ten har varit positiv.

Smart lösning – Många tycker att det är en smart lösning och något som verkligen behövs. De första vi tog hem sålde vi slut direkt. Vi har haft en stor efterfrågan. Både Agnes och Ida upplever att de lärt sig mycket genom sitt UF-företag. – Vi har testat vår idé grundligt för att se om den fungerar i p ­ raktiken. Under arbetet har vi fått vara ­kreativa, tänka i nya banor och lösa många problem. UF-läraren Peter Norén menar att Perfect Case är ett bra exempel på hur man kan sälja en importerad produkt i Sverige. – De har lyckats bra och f­ ramförallt jobbat mycket med prissättning och hur man maximerar vinst på en ­produkt som är förhållandevis billig att importera. De har gjort det väldigt bra med marknadsföring och försäljning.

30

Snitt med snits Albin Neuman, Anton Larsson och Viktor Karlsson var inte nöjda med kapningen av sina hockeyklubbor. Därför skapade hockeyeleverna UF-företaget Straight Stick.

A

nton Larsson och Viktor Karlsson har ishockey som idrottspeciali­ sering SG/Broby. De går Samhällsvetenskaps­ programmet liksom klasskamraten Albin Neuman. Trion valde att starta UF-företaget Straight Stick. – Tillsammans har vi tagit fram en mall för att kapa hockeyklubbor. Vi har haft problem med att klubborna blev ­sneda vid kapning. Nu har vi tagit fram ett hjälpmedel som gör det enklare, ­berättar Anton, Viktor och Albin.

produkt och lyckas de få det så kör de kanske vidare med företaget efter skol­ tiden också.

Har växt – Får vi mönsterskydd gäller det i fem år och då är det lika bra att köra. Vi har haft kontakt med några av de stora till­ verkarna inom hockeyn och de tycker att produkten är intressant. Jobbet med Straight Stick menar alla tre varit ett roligt och givande arbete. – Vi har lärt oss mycket om hur man driver ett företag och hur man etablerar sig på marknaden med en ny produkt. Peter Norén, UF-lärare, är imponerad av Straight Stick. – Man växer extremt mycket som elev och människa när man driver ett UF-­ företag och det har de här tre eleverna verkligen gjort. De har stött på hinder och problem på vägen, men alltid hittat nya vägar framåt.

Vinnande snitt – Med den här mallen som man håller mot klubban samtidigt som man kapar så blir precisionen i snitten mycket bättre. Att skapa en affärsidé utifrån sina intressen är något de tipsar andra om att göra. – Det man är intresserad av vet man mest om och där kan man också hitta problem att lösa. Trion har sökt mönsterskydd för sin

Viktor Karlsson, Anton Larsson och Albin Neuman skapade de UF-företaget Straight Stick.


På Skoghalls Bruk finns fler än 130 olika yrken

ALLT FÖR TUNGA OCH LÄTTA TRANSPORTER!

• Arvika 0570-74 43 00 • Filipstad 0590-77 47 00 • Karlskoga 0586-79 44 00 • Karlstad 054-775 41 00 • Sunne 0565-74 40 00 • Torsby 0560-77 45 00 www.helmia.se

Vi söker ständigt

duk�ga & engagerade medarbetare

För a� sä rekryterin kra sikt så sam g på vi ak�vt marbetar Industrite ed bla programmkniska et SG/Broby på !

inom montage, svetsning och maskinbearbetning!

Läs mer om oss på

www.wenmec.se ” Wenmec AB är ett väletablerat verkstadsföretag. Vi tillverkar komponenter, kompletta produkter och kompletta systemleveranser för industrin. Huvudkontor och produktion finns i Kil, Värmland. Idag är vi ca 120 medarbetare.”

Global leverantör av borrutrustning för vattenborrning, entreprenad, prospektering och gruvbrytning. Lokal produktion – Världsledande teknologi

Driconeq Production AB

www.driconeq.com

31


Vi söker dig som vill bli självständig, tjäna pengar och kunna göra en internationell karriär direkt efter gymnasiet? Sweflex och Grafisk produktion på SG/Broby ger dig möjligheterna! SweFlex består av 90 grafiska företag i samverkan och är ett forum för information, nätverkande och utveckling inom förpackningstryck. Utbildning och kompetensutveckling ökar branschen konkurrenskraft och det finns ett tätt och nära samarbete mellan SweFlex, Sunne Gymnasieskola/Broby och yrkeshögskolan Brobygrafiska. Förpackningsbranschen är i ständig utveckling och har ett stort behov av ny och ung kompetens. Vi söker dig!

AxMagnim eos et ut et, id molendu ntendus dus. Ga. Et eaquamustrum renimpo rehendem fugiamendae volor modis aut voluptur, sunt occustrum hil mos autam nonsequo voluptatur re con nusam dolorum in cor reribus as que prorum et magnia

32

SG/Broby  

Ett magasin inför gymnasievalet 2017/2018 för Sunne Gymnasieskola/Broby.

SG/Broby  

Ett magasin inför gymnasievalet 2017/2018 för Sunne Gymnasieskola/Broby.