Nedsläpp nummer 3 2021/2022

Page 1

P P Ä L NEDS ET IK OSKARSHAMN

SHL-LAG ETT MAGASIN FRÅN

CKEY

OM OCH KRING HO

2021 2022

BRA FLYT FÖR ROBIN NORELL FRAMGÅNGAR FÖR DAMLAGET

Ökad disciplin med Norgren Prisad målvakt siktar mot SDHL

Surfar vidare mot nya framgångar


Redo att ge dig bästa service och råd

Välkommen till en personlig och kundnära bank Tel. 0499-452 00 haradssparbanken.se

Mer frihet i vardagen Ont om tid är det gott om. Vi lever i en tid med många måsten och där hjulen snurrar snabbare dag för dag. Det är helt enkelt svårt att hinna med saker som egentligen borde prioriteras. Men du kan få mer frihet i vardagen. Och få tid över för det du verkligen tycker är roligt. Oavsett om det handlar om semesterresor, padel, smyckestillverkning, kulinarisk matlagning, skapande i keramik eller ett omfattande båtliv. Byggebo erbjuder ett boende utan måsten. Det bästa boendet. Ett boende som ger dig möjlighet till frihet på din fritid.

TEL 0491-888 00 HEMSIDA www.byggebo.se


Välkomna in för en elektrisk körupplevelse www.be-ge.nu 0491 – 76 15 00 Södra Fabriksgatan 12


Reklam med kärlek KUNDTIDNINGAR, BROSCHYRER, annonser, grafiska profiler, roll-ups, kampanjer, film, webb, direktreklam, LED-spotar, skyltar och fönsterdekor. Allt handlar om marknadskommunikation. Och bra marknadskommunikation bygger på lyhördhet.

KOMMUNIKATIONSBYRÅN KREPART är specialister när det gäller textproduktion och slagkraftiga budskap. Byrån tar oftast helhetsgrepp på de marknadsinsatser som ska göras. Det innebär att strategi, design, research, fotografering, kontakter med olika myndigheter och tryckeritjänster ingår. Hemligheten med att vi har varit verksamma så många år i branschen: Allt vi gör, det gör vi med kärlek.

En kommunikationsbyrå TEL 0491-178 80 BESÖKSADRESS Arkitektvägen 20, 572 60 Oskarshamn HEMSIDA www.krepart.se


5

NÖJDA MEN VI ÄR HUNGRIGA PÅ MER

INNEHÅLL #3 2021-2022

E

n succéartad säsong tog slut en tisdagskväll i Ängelholm för drygt en månad sedan. Det känns avlägset när våren gör sig påmind samtidigt som mitt och organisationens fokus direkt riktas mot kommande säsong. Vi har alla en känsla av hunger efter mer framgångar och med en vilja att ständig bli bättre blir det automatiskt så att man släpper den gamla säsongen i samma stund som den tar slut. Men det är viktigt att stanna upp och ­reflektera över de framsteg som gjorts i k ­ lubben sedan SHL-avancemanget för tre år sedan. Från de första stapplande stegen i högsta serien har klubben sakta men säkert utvecklats på alla plan och det tydligaste beviset kan vi mäta i sportsliga och ekonomiska resultat. IK Oskarshamn beskrivs ofta som en humla som flyger fast den inte borde kunna göra det. En charmig liknelse så här på vårkanten. En plats i kvartsfinalen och det bästa ­ekonomiska resultatet i klubbens historia är ett tydligt bevis på att det inte är någon omöjlig ekvation. Med små resurser får vi bara tänka lite annorlunda, göra saker lite mer unikt och noggrant än våra konkurrenter. Och det tänker vi fortsätta med. Intresset för klubben har ökat enormt mycket i takt med framgångarna i SHL och det gör att vi känner oss hoppfulla att kunna utöka våra resurser och därmed stärka konkurrenskraften i laget. Vi kommer säkerligen fortfarande ha minst budget i SHL men med fortsatt smartness och fingertoppskänsla i kombination med den nya arenans framtida möjligheter finns goda förutsättningar att vara en stabilt SHLlag. Hoppas du vill vara en del av vår resa som supporter, ­partner, medlem eller volontär!

MARTIN ÅKERBERG KLUBBCHEF

6

SUCCÉMÅLVAKTEN DANSAR LOSS

12 VILL TA NYA KLIV

23 DEN BLÅ VÄGGEN

38 OVÄRDERLIGA INSATSER

29 VIKTIGA JUNIORER

40 FLERA NYANSTÄLLNINGAR

IK Oskarshamn Tel: 0491-38 22 00 • E-post: info@ikoskarshamn.se • www.ikoskarshamn.se Hockeymagasinet Nedsläpp produceras av IK Oskarshamn i samarbete med kommunikationsbyrån Krepart

Tel: 0491-178 80

PROJEKTLEDARE: Mikael Petersson, Krepart ANNONSER: Therése Elofson, ­ therese@ikoskarshamn.se REDAKTÖR: Jonas Gustavsson FOTO: Curt-Robert Lindqvist där inget annat anges F ­ ORMGIVNING: Kristin Persebo & Jens Lindström TRYCK: V-TAB, V ­ immerby, maj 2022 UPPLAGA: 40 000 exemplar DISTRIBUTION: Till samtliga hushåll och företag i O ­ skarshamns, ­Högsbys Kalmars och Mönsterås kommun


6

Tims dansskola underhålle Tim Juel har blivit en publikfavorit tack vare sina dansshower efter segermatcher. Let’s Dance kommer han dock inte att ställa upp i… – Jag är sämst på att dansa och har noll taktkänsla, skrattar Juel. POWERPLAY NAMN: Tim Juel POSITION: Målvakt FÖDD: 5 augusti 1994 i Svenstavik KLUBBAR: Östersund, Brunflo, Karlskoga, Oskarshamn

S

uccémålvakten Tim Juel har vuxit fram som en publikfavorit under säsongen. Inte minst eftersom han flossat framför supportrarna efter segermatcher. Att spexa är något helt nytt för honom. – Första gången supportrarna ropade ut mig så blev jag chockad. Hade ingen aning om vad jag skulle göra när de skrek att jag skulle dansa, skrattar Tim Juel. – Min lillasyster Johanna har lärt mig flossa, jag kan det inte så bra, men det fick bli den och därefter har det fortsatt en handfull gånger. Jag måste ju ställa upp för fansen. Tidigare i karriären har han inte spexat på samma sätt.

– Det är klart att jag tackar publiken och något magplask i plexit har det väl blivit, men inget som är i närheten av det här. Han har även kört kanoten där han sitter på isen och paddlar. – Det var efter min första nolla. Var ­tvungen att hitta på något nytt. Blev en bra show som supportrarna älskade.

NOLL TAKTKÄNSLA Någon danskarriär eller deltagande i Let’s Dance är dock inte aktuellt. – Gud nej, jag är riktigt dålig på att dansa. Jag har noll taktkänsla, erkänner han. – Alla som känner mig och ser mig dansa skäms nog. Min flickvän är faktiskt gammal dansare, men jag kan inget alls. Något Tim Juel kan är dock att stoppa puckar, vilket han gjort med framgång under sin debutsäsong i SHL. När Joe Cannata blev skadad i slutet av


säsongen så klev han fram stort i slutspelet. – Jag är nöjd med min säsong och det har gått uppåt hela tiden. Blir mer och mer ­bekväm i SHL-kostymen, säger han. Efter åtta år i division ett har karriären ­rusat senaste åren. Han imponerade under två allsvenska år i Karlskoga innan han hamnade i Oskarshamn. – Har alltid trott på det här. Jag var länge i ettan och jobbade som plattsättare, förskollärare och lager­ arbetare parallellt med hockeyn. De tre senaste åren har jag levt på h ­ ockeyn, det ger helt andra ­förutsättningar. Nästa säsong hoppas Tim Juel ta ännu större kliv framåt. Då lär det bli mer ­dansande… – Så länger vi vinner så dansar jag gärna framför supportrarna!

Foto: Bildbyrån

er fansen

Tim Juel har flossat vid flera tillfällen framför fansen...

Foto: Bildbyrån

7

...och efter den första nollan i SHL, i kvarts­ final 4 mot Rögle, paddlade han kanot på isen.

Tim Juel dansar gärna framför supportrarna men helst inte annars.


8

Fortsättning följer i IKs framgångssaga POWERPLAY NAMN: Martin Filander FÖDD: 20 augusti 1981 i Åkers Styckebruk FAMILJ: Sambo Louise och barnen Sigge, 8 år, och Challe, 3 år SPELARKARRIÄR: Botkyrka, AIK, Almtuna, Örebro, Åker/ Strängnäs TRÄNARKARRIÄR: Örebro J20, Västerås, Malmö, Oskarshamn

4

4, 63, 72 poäng. 14, 11, 9 i tabellen. IK har tagit kliv under varje SHL-säsong och den gångna säsongen var inget undantag. Laget landade till slut in som nia i samman­ draget och via en 2–1-seger i matcher mot ­Leksand i åttondelsfinalen blev det kvarts­ finalspel mot serieettan och favoriten Rögle. IK tog matchserien till sju matcher, men föll till slut på målsnöret. – Vi tog serien till sju matcher och hade 1–1 med elva minuter kvar. Tyvärr hade vi inte marginalerna med oss på slutet. Det gör ont och kommer nog göra det länge, säger Martin Filander med en suck. – Säsongen i sin helhet har som alla år haft sina upp- och nedgångar, men någonstans måste vi vara nöjda.

SATTE LAGET FÖRST Ja, IK har trots allt sin bästa säsong n ­ ågonsin i ryggen. – Vi har haft fantastisk karaktär i vår grupp och det har funnits ett starkt driv att utvecklas. Alla har satt laget i första ­rummet men samtidigt haft fokus på sin egen ­utveckling. Sammanhållningen och det hårda arbetet har gett belöning. IK hade en svacka under våren men ­lyckades pricka formen perfekt i slutspelet. – Jag tror det var en mental grej. Vi hittade några nycklar i de sista matcherna i grund­ serien och fick till ett nytt avstamp. Målet var att nå slutspel och när det blev klart kunde vi släppa lite på anspänningen, det kändes som vi hade allt att vinna, säger Filander. – Vi släppte loss och fick

otroligt gehör på de taktiska förändringar som vi gjorde. Det i kombination med att några av våra spelare klev fram rejält gav en fin effekt.

FLER KLIV FRAMÅT Nästa säsong är givetvis planen att ta ett nytt kliv framåt. Att skruva upp förväntningarna för högt vill Martin Filander dock inte göra. – Det gäller att vara nykter i det här. Vi kan inte gå ut och säga att vi ska vara topp sex i tabellen nästa säsong bara för att vi var i kvartsfinal den här. Det är inte att se nyktert på helheten och ha respekt för motståndarnas slagstyrka. Naturligtvis gäller det att vara ödmjuk kring hur svårt det är att vara ett topplag i den här ligan, säger han. – Vår ambition är alltid att bli bättre. Den ambitionen delar vi dock med övriga lag. Det handlar inte bara om att bli bättre själva – utan också att bli bättre i förhållande till omgivningen. Att bli bättre handlar inte heller nödvändigtvis om att hamna högre i tabellen, IK är fortfarande i en etableringsfas i SHL. Med det sagt så ser jag med tillförsikt fram emot nästa säsong, vi har något bra på gång! Kanske till och med något riktigt stort.

Foto: Bildbyrån

Första historiska slutspelet och oerhört nära att rubba serieettan Rögle i kvartsfinalen. IKs säsong blev till slut en riktig framgångssaga. – Ambitionen är att hela tiden bli lite bättre och det gäller fortfarande, säger huvudtränaren Martin Filander.

nd IK Oskarshamn firar efter åttondelssegern mot Leksa l. sfina kvart i Rögle möta fick som gjorde att klubben


9

Mathias Tjärnqvist, Jeff Jakobs och Martin Filander.

Spännande ­utmaningar Ledarteamet i IK har fått mycket beröm för sitt arbete den gångna säsongen. Till hösten blir det dock förändringar. Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist lämnar medan Christoffer Norgren och Mikael Holmqvist kommer in som nya assisterande tränare. – Det är vemodigt med människor som lämnar, men det är s­ pännande med nytt och det skapar både ­utmaningar och möjligheter, säger Martin ­Filander. – Det gäller att hitta arbetssätt som är bra och det måste få växa fram, det är nya människor som kommer in och de måste få leda med sina styrkor. Vi har en platt ­organisation där alla får säga sitt och ta eget ansvar inom sina ansvars­ områden. Det känns bra. Norgren har Filander handplockat och känner väl sedan tiden i Örebro. Han får ansvar för backar och ­boxplay. – Jag vet hur han jobbar och han är prestigelös, säger Filander. Holmqvist, som får ansvar för forwards och powerplay, har varit assisterande tränare i Brynäs senaste åren. – Jag kände inte honom innan men vi klickade direkt. Han är hockeykunnig, människo­kännare och har driv för att utveckla ­spelare.


10

Fröberg lugn i båten – IK och Thomas Fröberg satt lugnt i båten i samband med att transferfönstret stängde i mitten av februari. I stället valde klubben att ge ännu större förtroende till juniorerna. – Det var en liten chansning men det föll väl ut, säger sportchefen Thomas Fröberg.

M

ånga SHL-klubbar valde att förstärka truppen i samband med att transferfönstret stängde i mitten av februari. IK satt dock lugna i båten, trots att Dale Weise lämnade i samma veva. – Det fanns någon plats i laget att fylla av den anledningen, men vi ville ge juniorerna chansen, säger Thomas Fröberg. – Det fanns bra spelare på marknaden men de var väldigt dyra. Det är sällan det är värt att plocka in en spelare till den pengen för den korta tiden, och då blir det bara en utgift. Det såg vi i många andra klubbar. Visst tittade vi på spelare och vad de skulle kunna


11

satsade på unga talanger fylla för funktion i vårt lag, men vi hittade inget som skulle göra oss så mycket bättre än juniorerna vi hade.

TALANGER TOG PLATS I stället fick talanger som Mikkel Öby O ­ lsen och Hampus Plato mer förtroende. – Det var en liten chansning men den föll väl ut, säger Fröberg. – Juniorerna har varit väldigt bra för oss under säsongen. Deras framfart påverkade att vi inte värvade fler spelare, helt klart. Det är viktigt att vi fortsätter bygga junior­ verksamheten.

När transferfönstret stängde i mitten av februari valde Thomas Fröberg att inte värva in några spelare utan lät juniorerna ta mer plats i a-laget.

I slutspelet drabbades IK av ett gäng s­ kador och då matchades juniorerna ännu mer. Det räckte för att slå ut Leksand i åttondels­finalen och pressa Rögle till sju matcher i kvartsfinalen. – Det blev ett surt slut, jag tycker inte vi riktigt fick chansen i den sjunde matchen på grund av utvisningarna i slutet, men så är det, säger Fröberg. – Totalt sett har det varit en otroligt bra säsong, och det handlar i grunden om att vi skapat en bra daglig verksamhet. Juniorernas framfart är också en av de stora ljusglimtarna med säsongen, där är vi helt klart på rätt väg.

”TOTALT SETT HAR DET VARIT EN ­OTROLIGT BRA ­SÄSONG.”


12

Mikael Holmqvist är ny assisterande tränare i IK Oskarshamn.

Foto: Bildbyrån

”JAG FICK BRA INTRYCK AV IK. DET KÄNDES RÄTT DIREKT NÄR DE HÖRDE AV SIG.”

Klok center ska leda det offensiva spelet Mikael Holmqvist halkade in i SHL av en tillfällighet. Ny byter han Gävle mot Oskarshamn och backar mot forwards, allt för att ta nästa kliv i sin karriär. – Det var dags att testa något nytt, säger Mikael Holmqvist. POWERPLAY NAMN: Mikael Holmqvist FÖDD: 25 februari 1976 i Hofors KLUBBAR SOM ­SPELARE: ­Hofors, Team Gävle, ­Surahammar, Arboga, Örebro, Lidingö KLUBBAR SOM LEDARE: Hofors, Fagersta, Borlänge, Brynäs AKTUELL: Ny assisterande tränare i IK som får ansvar för offensiven och powerplay

L

ivets vägar är ofta ett resultat av uppkomna tillfälligheter. Så har det varit för Mikael Holmqvist också. Att han skulle bli tränare var det inget snack om. Han tog klivet från spelare till tränare mer eller mindre direkt efter karriären. Att han skulle hamna i SHL så snabbt som hösten 2018 var dock en tillfällighet. Tommy Sjödin och Janne Larsson fick sparken från Brynäs och då valde klubben att flytta upp Holmqvist från J18-laget för att assistera nya huvudtränaren Magnus Sundquist. – Det gick snabbt men var inte mycket att fundera kring. Kommer chansen är det bara att köra, säger Mikael Holmqvist. Sedan dess har han blivit kvar.

Våren 2020 var han dessutom huvud­ ansvarig tillsammans med Ove Molin under en övergångsperiod. Efter sex år i Brynäs organisation så väljer han att byta miljö. – Det var läge att testa något nytt. Jag fick bra intryck av IK. Det kändes rätt direkt när de hörde av sig.

NATURLIGT BYTE Som spelare var Holmqvist en klok center, men på SHL-nivå har han haft ansvar för defensiven och backarna i Brynäs. I IK får han i stället ansvar för offensiven och powerplay. – Jag är ju gammal forward så det är ­egentligen mer naturligt för mig att jobba med offensiven. Det har varit lärorikt att jobba med backar och jag vill inte ha det ogjort, men det kittlar att få arbeta mer med det ­konstruktiva spelet, säger han. – Vi ska bygga vidare på det IK gjort, men jag hoppas också bidra med nya idéer och erfarenhet från min tid i Brynäs.


Scania Oskarshamn

framtiden är vår drivkraft Scania vill leda vägen mot ett hållbart transportsystem. En resa som är lika viktig och spännande, som utmanande. Med en kultur som präglas av öppenhet och hjälpsamhet och med våra starka värderingar så formar vi framtiden tillsammans. Vi har stolt åtagit oss ett antal forskningsbaserade mål som innebär säkrare, smartare och

www.scaniaoskarshamn.se

mer energieffektiva lösningar som är bättre både för människor och planeten. Scania Oskarshamn är Kalmar läns största privata arbetsgivare och vi producerar hytterna till Scanias Europamarknad. Vi önskar alla en trevlig sommar! Ta hand om varandra.


14

Mindre utvisningar med b POWERPLAY NAMN: Christoffer Norgren FÖDD: 2 juli 1974 i Nordmaling KLUBBAR SOM SPELARE: Björklöven, Teg, Husum, ­Västervik, Arboga, Mora, ­Linköping, Bakersfield Condors, Straubing, Skellefteå, Örebro KLUBBAR SOM LEDARE: Arboga AKTUELL: Ny assisterande tränare i IK som får ansvar för defensiven och boxplay

C

hristoffer Norgren har suttit i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd de sju senaste åren. Han har granskat ett otal tacklingar som renderat avstängningar och böter. Nu kliver 47-åringen in som ny ­assisterande tränare i IK. Det är inget snack om att disciplinen ­hamnar i fokus… – Haha, så kanske det blir. Disciplin är otroligt viktig i dagens hockey och det finns inte utrymme för onödiga utvisningar eller regelmässiga övertramp. Det går inte att sätta sig själv i dumma situationer, säger ­Christoffer Norgren.

FLEST UTVISNINGAR Faktum är att IK drog på sig flest två­ minuters­utvisningar i SHL den gångna

säsongen. 9,65 utvisningsminuter per match var också högsta snittet i ligan. Dessutom var sju femminutersutvisningar delat mest i SHL. – Spel i powerplay och boxplay är ­avgörande i dagens hockey. Det är lätt att ­tappa poäng med dåligt spel i de spel­ formerna. Ju mindre boxplay det blir, desto bättre är det, säger Norgren. – Utvisningar och avstängningar är kännbart. Det får vi jobba med. Vi ska spela tufft och resolut, men på rätt sida gränsen. Norgren lade ner sin aktiva karriär 2015

”DISCIPLIN ÄR OTROLIGT VIKTIG I DAGENS ­HOCKEY OCH DET FINNS INTE ­UTRYMME FÖR ­ONÖDIGA UTVISNINGAR.”

Christoffer Norgren, i Örebrotröja, och Frölundas Robin Figren diskuterar tillsammans med med domarna.

Foto: Bildbyrån

IK drog på sig flest utvisningsminuter av alla lag i hela SHL. Nu lämnar Christoffer Norgren hockeyförbundets disciplinnämnd för att styra upp disciplinen i laget. – Att ha disciplin och inte försätta sig själv i dumma situationer är otroligt viktigt i hockey, säger Christoffer Norgren.


15

bättre disciplin och jobbade därefter ett par år i Arboga, men har sedan dess, vid sidan om disciplin­ nämnden, hållit sig utanför hockeybubblan. I stället har han jobbat i sin byggfirma och lagt marksten. – Jag var trött på hockeyn och lade fokus på familjen i stället. Intresset har funnits kvar men jag har följt allt utifrån bubblan. Det är lätt att vara proffs hemma i soffan men nu känns det inspirerande att börja jobba.

FILANDERS FÖRTJÄNST Någon tränarroll har han inte haft innan. – Hade det inte varit för Martin Filander hade jag aldrig varit på tapeten för ett tränarjobb. Det är bara att konstatera. Jag känner Martin väl och vi har haft bra kontakt med varandra sedan vi spelade ihop i Örebro. Han ville ha in någon som han känner och litar på. Vi får lita på hans magkänsla, haha. Norgren var själv en resolut och stark defensiv back. Det är också defensiven och boxplay han får ansvar för i IK. – Det är inspirerande. Vi ska bygga vidare på det som fanns gångna säsongen. Och du ser till att det blir färre utvisningar kommande vinter? – Haha, jag ska göra vad jag kan!

Christoffer Norgren hyllades av Örebropubliken 2014 när han

”DET ÄR LÄTT ATT VARA PROFFS HEMMA I SOFFAN MEN NU KÄNNS DET INSPIRERANDE ATT BÖRJA ­JOBBA.”

gjorde sin sista match för klubben.

Mikael Sandberg och Christoffer Norgren spelade ihop i Linköping.

”Finns en bra kemi från början” Christoffer Norgren kliver in i tränar­ rollen för första gången. Men även om IK-miljön är ny så är i princip alla ansikten välbekanta. Norgren har kopplingar till hela ledarstaben. Han spelade med huvud­tränaren Martin Filander i Örebro och med ­målvaktstränaren Mikael Sandberg i Linköping. Mikael Holmgvist känner han sedan tiden i Arboga. Han är årsgammal med fystränaren Jan Hammar som är från Avesta, och de spelade ofta mot varandra som ungdomar. Men inte nog med det. Norgren har också spelat med både ekonomiansvarige Jonas Lennartsson och nyförvärvet Niclas Burström i Skellefteå. – Det är faktiskt lite komiskt, jag k ­ änner alla sedan innan, säger ­Christoffer. – Samtidigt ville jag inte hoppa på det här om det inte skulle finnas en bra kemi i ledarstaben. Det finns verkligen. Det vet jag redan utan att ha börjat jobba. Just samarbetet i ledarstaben har lyfts som en stor IK-styrka den gångna säsongen. – På SHL-nivå finns inte utrymme för energiläckage i samarbetet. Det måste fungera och vara högt i tak. Det är så vi driver saker framåt.


16

Surfar på framgångsvåg IK kommer från en fantastisk succésäsong på alla plan. Klubben har aldrig mått bättre och surfar på en framgångsvåg. – Vi har överträffat alla förväntningar så det är klart att vi är nöjda, säger klubbchefen Martin Åkerberg.

”VI HAR ÖVER­ TRÄFFAT FÖRVÄNTNINGARNA PÅ ALLA PLAN.”

D

en gångna IK-säsongen kan inte samman­fattas på något annat sätt än som en enda stor framgångssaga. Det handlar inte bara om att SHL-­laget nådde kvartsfinal och pressade serieettan Rögle till sju matcher – utan om att klubben mår bra på alla plan: sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. – Det var en utmanande säsong med pandemin som bet sig kvar, men vi tog oss helskinnade och till och med stärkta genom den, säger Martin Åkerberg. – Vi har överträffat förväntningarna på alla plan så det är klart att vi är nöjda.

IK har hittat stabilitet i både ekonomi och organisation, något som skapar trygghet och arbetsro. – Vi behöver stabilitet för att klara av svängningar i omvärlden och skiftande sportsliga resultat. Stabil ekonomi och organisation skapar bra förutsättningar för den sportsliga delen, så att representationslaget helt kan fokusera på att prestera bra hockey.

STEGET FÖRE För två år sedan sjösatte IK en ny treårsplan. Där var bland annat målet att skulle bli slutspelshockey våren 2023. Den målsättningen bockade IK av redan den här säsongen, ett år för tidigt. – Vi är steget före, precis som den tidigare treårsplanen där vi skulle vinna Hockey­ allsvenskan 2020 men gick upp i SHL 2019. Det är angenämt att ligga före, konstaterar ­Åkerberg.


17

POWERPLAY TRE VIKTIGA IK-BEN IK gick till slutspel ett år tidigare än treårsplanen.

Foto: Bildbyrån

EKONOMIN – Inför den här säsongen valde vi en blygsam budget med tanke på pandemin. Bland annat budgeterade vi inte med några lösbiljetter alls. Budgeten var både sund och balanserad och bevisligen tilldelade vi sporten tillräckligt mycket pengar. Samman­ fattningsvis har klubben en god ekonomi. Nästa utmaning är att öka omsättningen några snäpp.

– Treårsplanen ligger kvar och det finns många delmål i den som handlar om till ­exempel ekonomi och organisation. Viktigast inför framtiden är att växla upp ekonomin. – Vi har en stabil ekonomi och gott om pengar på banken, men ekonomin är för liten. Vi behöver öka omsättningen så att vi kan investera mer i spelartruppen, det är nöd­ vändigt på sikt.

ORGANISATION – Vi är fortfarande en liten och slimmad organisation, men det finns en stor vilja och ett stort driv att hela tiden utvecklas och bli bättre. Det är viktigt för oss. Vi tycker att vi har rätt byggstenar, både i den administrativa och sportsliga organisationen, för att nå våra mål de kommande åren. SPORTEN – Sportsligt var det en stark säsong med en kvartsfinal­ plats. Vi har haft fokus på att skapa en stark organisation kring SHL-laget och där har vi kommit långt. Nu handlar det om att bygga vidare och för att i framtiden kunna investera mer pengar i spelartruppen, det kommer behövas på sikt om vi ska hålla oss kvar på den här nivån.

Martin Åkerberg och IK Oskarshamn surfar på en framgångsvåg just nu!

Fjäder i hatten Det är klubbat och klart att det blir en ny ­arena i Oskarshamn men den kommer stå klar tidigast 2025. – Kommunen ska ha en fjäder i hatten för alla snabba beslut som tas just nu. Hoppas tempot håller i sig. Förhoppningsvis blir det byggstart om ett år, säger Åkerberg. – Även om det dröjer tre år till innan vi kan flytta in så är det fantastiskt att vi får en ny arena. Det skapar framtidstro. Det kommer ge helt nya möjligheter för oss. Framtiden är ljus för IK? – Verkligen, vi har skapat en fin stabilitet på alla plan men är fortfarande hungriga och vill utvecklas och ta steg framåt. Kommande säsong kommer vi ha stort fokus på tillväxt, det blir en spännande resa.


18

TAR NYA KLIV MOT FLER FRAMGÅNGAR Damhockeyn i IK Oskarshamn fortsätter att växa. Samarbetet med Kalmar HC blev en sportslig succé och kommande säsong är det dags att ta nya kliv. – Jag ser jättepositivt på framtiden, säger sportchefen Jarkko ­Oikarinen. POWERPLAY NAMN: Jarkko Oikarinen FÖDD: 11 mars 1985 i Kajaani, Finland KLUBBAR SOM SPELARE: ­Lukko, HIFK, Hokki, Kiekko-­ Vantaa, Asplöven, Kiruna, Tingsryd, Kitzbüheler, Kalmar AKTUELL: Sportchef för dam­ satsningen i IK Oskarshamn och Kalmar HC

I

nför den gångna säsongen startade IK Oskarshamn och Kalmar HC en gemensam satsning på damhockeyn genom att slå ihop sina damlag. Det blev en sportslig succé. Under premiärsäsongen vann laget sin division två-serie. – Ser vi till resultaten så var det en superbra säsong, vi har tagit mycket stora kliv framåt på alla fronter, säger sportchefen Jarkko Oikarinen. Laget kommer dock inte att ta klivet upp i division ett till hösten. – Vi har gjort en utvärdering och kommit fram till att vi inte är redo att kliva upp en nivå. Det är stor skillnad på serierna och helheten måste fungera.

BRIST PÅ TRÄNINGSTIDER Hela organisationen måste stå på tå – ­innan de kan avancera i seriesystemet. Att slå ihop föreningarnas damlag har inte varit helt smärtfritt, framför allt inte när det gäller träningstider. Laget har bara tränat tillsammans en gång per vecka den här säsongen. Och tiden har varit flytande på grund av brist på istider… Till hösten byggs en ny struktur. Det blir tre fasta ispass för damlaget varje vecka. Ett pass i Oskarshamn och ett pass i Kalmar där hela laget tränar tillsammans, plus ett pass på respektive ort, där det är fokus på den individuella utvecklingen. – Det är två föreningar och två sätt att ­arbeta. Klart att det tar lite tid att få ihop allt. Den största utmaningen har handlat om att få ihop träningarna, men där har vi hittat ett koncept till hösten som vi tror på. Det blir en helt annan struktur. Inför nästa säsong blir damlagets iden-

Sportchef Jarkko Oikarinen i samtal med Linnea Lehnbom och Smilla Karlsson. titet tydligare i och med att matchtröja och tränings­kläder blir samma, oavsett om spelarna representerar IK Oskarshamn eller Kalmar HC. Allt för att skapa en samhörighet. – I år har det varit tre röda jackor på ena sidan och tre blå jackor på andra sidan. Det


19

Samarbetet på damsidan mellan IK Oskarshamn och Kalmar HC blev lyckat och fortsätter över kommande säsong. fungerar inte. Vi måste ha en gemensam profil och den är under planering, säger Jarkko. – Vi är ett och samma lag och då måste vi också se ut som ett och samma lag.

FORTSATT SATSNING Den gemensamma satsningen fortsätter ­alltså kommande vinter. – Vi har inte satt några sportsliga mål för nästa säsong, utan det största målet är att utveckla flick- och damhockeyn i regionen. Vi ska ha ett bra lag i seriespel, men vi ska framför allt få ihop helheten och strukturen, och har mycket fokus på den individuella utvecklingen, säger Jarkko. – Första året var väldigt bra, men vi har också haft våra skavanker. Det har varit högt i tak och bra diskussioner, och nästa säsong ska allt bli ännu bättre. Vi är ute på en väldigt spännande resa och vi måste ha respekt för att det tar tid att bygga något som är hållbart på sikt.


20

Till hösten börjar Ellen Jeansson hockey­ gymnasiet i Göteborg. Talangen blev dess­ utom hyllad och prisad som årets bästa U16-spelare i IK Oskarshamn ­tidigare under säsongen.


21

MÅLMEDVETEN

MÅLVAKT Ellen Jeansson fick pris som årets U16-­spelare i IK. Nu hoppas hon få spela i högsta ligan SDHL redan nästa säsong. – Det är drömmen, säger Ellen Jeansson. POWERPLAY NAMN: Ellen Jeansson FÖDD: 12 februari 2006 i Oskarshamn KLUBBAR: Oskarshamn, Hovås, Skärgården, Göteborg AKTUELL: Årets U16-spelare i IK

2

020 blev Ebba Svensson Träff den första tjejen att vinna pris som årets U16-spelare i IK. Två år senare är det dags igen. Säsongens vinnare är Ellen Jeansson. – Det var helt oväntat, det trodde jag inte alls. Väldigt häftigt, säger Ellen. Vandringspriset har delats ut sedan 1974 och bland vinnarna finns Per Gustafsson, Mathias Johansson och Manuel Ågren. – Jag kollade upp vilka som fått det ­tidigare och det är många bra spelare. Ellen Jeansson satsar hårt på sin hockeykarriär och till hösten flyttar målvakten till Göteborg för att gå på hockeygymnasium. För två år sedan bodde hon en hel säsong i Göteborg, hemma hos en kompis familj, för att känna på livet där. Förra sommaren flyttade hon hem igen,

”JAG VILL NÅ SÅ LÅNGT DET BARA GÅR, HELST HELA VÄGEN TILL LANDSLAGET.” men pendlade under höstens helger till Göteborg för att träna och spela matcher med Skärgården och distriktslaget. Efter att TV-pucken, där hon alltså representerade Göteborg, var avgjord i november så blev det spel i IK igen där hon avslutade säsongen. – Det har varit en speciell men rolig säsong. Och det kändes fint att avsluta med 07:orna här hemma i Oskarshamn, säger hon.

FÅR EGEN LÄGENHET Nu laddar hon inför höstens äventyr och att flytta hemifrån på riktigt. – Jag är van vid att sköta mig själv och så, men visst blir det en förändring att bo i en helt egen lägenhet. Ambitionerna med hockeyn är stora. – Jag vill nå så långt det bara går, helst hela vägen till landslaget. Men först vill jag till SDHL. Jag fick vara med lite i början av den här säsongen och satt på bänken i tre matcher med Göteborgs HC. Det var en häftig upplevelse. I en av matcherna så mötte jag Ebba Svensson Träff som vaktade målet i Linköping, säger hon. Det är redan bestämt att Ellen Jeansson ska börja nästa säsong i division ett. Men hon tänker jobba sig uppåt. Får Ellen chansen i SDHL så kanske hon ställs mot barndomsoch hockeykamraten Hilda Svensson som flyttar till HV71. – Så kan det bli, det vore riktigt häftigt!


HELT NYA

RENAULT MEGANE E-TECH 100% electric

upp till 470 km räckvidd, 300 registrerade patent och openR med 24-tums skärm med inbyggt Google* maximal uppnådd räckvidd under WLTP körcykeln (blandad körning) 300–470 km (beroende på version). elförbrukning 15,8–16,1 kWh/100 km (beroende på version). CO2-utsläpp 0 gram/km vid körning exkl. slitagedelar. räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m. *Google, Google Maps och Google Play är registrerade varumärken av Google LLC.

Oskarshamn

Inkörningsvägen 2 Mån-tor 9-18 • fre 9-17 • lör 10-14


23

De nya matchtröjorna har blivit en succé.

Vinnande merchandise Be-Ge Hockey Center är färgat blått när IK Oskarshamn spelar hemma­ matcher. Att färga hemmaarenan i klubbens färger är något alla föreningar drömmer om. – Det är fantastiskt kul att vi lyckats, det är något som vuxit fram, säger Tobias Alexandersson på Sport Design Sweden.

A

lla klubbar drömmer om att läktarna ska vara målade i klubbens färger under hemmamatcherna. IK har nått dit. Be-Ge Hockey Center pulserar i blått när det vankas hemmamatch. – Ingen har uppmanat någon eller skrivit manus om det här, utan det har vuxit fram av sig själv. Rent spontant har det blivit en blå halsduksvägg under introt, det är fantastiskt, säger Tobias Alexandersson. – Förr var det några i klacken som hade matchtröja, i dag kommer alla klädda i blått. Numera finns ett bra utbud av souvenirer och det i kombination med intresset och hockeypulsen har gett fantastiskt genomslag. Tobias Alexandersson, en hängiven IK-­ supporter, jobbar på Sport Design Sweden som 2017 tog över all produktion av souve­ nirer för IK. Försäljningen har ökat från 80 000 kronor per år till en miljon. I dag sköter Sport Design Sweden all

design, webbförsäljning och lagerhållning, ett upplägg som företaget har med ett 25-tal klubbar i Sverige och utomlands. – IK sköter arenaförsäljningen själva, inget annat. Vi tar risken med lagerhållningen, men vet också vad som säljer och känner oss ­bekväma med hur en affär ska byggas. ­Funkar inte någon produkt så vägs den upp av tre, fyra andra.

HET MATCHTRÖJA

Tobias Alexandersson på Sports Design Sweden har ­ansvaret för all produktion av souvenirer i IK.

Under de två senaste säsongerna har Tobias dessutom tagit fram den officiella match­tröjan och den har fått beröm för en mer ren och enkel design. – Vi skalade bort lite färger och integrerade reklamen. Till i år adderades Oskar I:s sigill i nacken. – Vi ville knyta an mer till staden. Sigillet finns i Oskarshamns kommunvapen. IK ska vara stadens lag. Matchtröjorna har sålt otroligt bra. – Betydligt fler än vi kunde tro, säger ­Tobias Alexandersson. – Till nästa säsong kan jag avslöja att det kommer något som ingen i Oskarshamn sett innan… jag tror det blir en braksuccé. Vad då? – Det får ni se!


#89


O S K A R S H A M N

FÖDD 1 MAJ 1992 | 186 CM | 98 KG

I K

26 MÅL & 26 ASSIST SÄSONGEN 2021/2022

Patrik Karlkvist


Bauer_EFTG_2022_Abby_2.indd 1

3/18/22 10:23 AM

LK

OM

ME

N!

Inkluderar lån av klubbor, bollar och 15 minuters lektion.

VÄLKOMMEN TILL OSS! Klubben med Sveriges nöjdaste medlemmar 2021. Njut av vacker omgivning och några av Smålands bästa greener, avrunda dagen med shopping i vår butik DAGENS LUNCH eller en bit mat hos populära fr. 115 kr golfrestaurangen 19:e hålet. Varje dag hela veckan.

SKORPETORP, OSKARSHAMN | OSKARSHAMNSGK.COM

OMTANKE, GEMENSKAP, KVALITET

EVERDAY OSKARSHAMN 2022

PROVA-PÅ-GOLF fr. 95 kr/person


27

Foto: Bildbyrån

Ännu mer attraktiv

IKs första värvning för säsongen blev Niclas Burström som bland annat har två SM-guld på meritlistan.

Det är dags för Thomas Fröberg att snickra ihop en ny IK-trupp. Första värvningen gav också eko i form av tidigare Salming Trophy-vinnaren Niclas Burström. – Vi är långt fram i vår planering så det känns bra, säger Thomas Fröberg.

I

K kommer från en succéartad säsong där laget tog sig till slutspel för första gången och där serieettan Rögle pressades till sju matcher i kvartsfinalen. Framgången har dock sitt pris. Tongivande spelare som Brian Cooper, Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl lämnar för nya uppdrag. Det finns dock en stark stomme kvar med två målvakter, sex backar och nio forwards. – Det är viktigt med en stomme, säger Thomas Fröberg. – Vi är långt fram i vår planering kring truppen, så det känns bra. Första nyförvärvet blev Niclas Burström. En riktig stjärnvärvning. Den 31-årige backen har ett imponerande cv: vann Salming Trophy som SHL:s bäste back 2016, vunnit två SM-guld samt spelat

497 SHL-matcher, 44 landskamper och ett VM (2014). Gångna säsongen spelade Burström i Tyskland. En spelare av den digniteten hade IK ­knappast kunnat värva i fjol… – Nej, kanske inte. Vi är inte den största klubben, men nu märker fler att vi också kan utveckla spelare, säger Fröberg.

MER TYNGD En statusvärvning som Burström kan mycket väl locka fler meriterade spelare till IK. – Absolut, spelarna snackar ju med ­varandra. I fjol ville Fröberg ha in mer tyngd i laget, något som han också lyckades med. – Jag gillar tyngd, vi såg hur viktigt det var i slutspelet. Nästa år vill vi ha ett lag som liknar det vi haft, det är ingen hemlighet. Spelarbudgeten skruvas upp något och Niclas Burström-värvningen ger eko, men IK behöver precis som i fjol hitta guldkorn att förädla. – Vi har ett bra system att arbeta efter och det fortsätter vi med. Det gäller att vara oerhört noggranna i rekryteringen. Vi får egentligen inte gå bom på någon.

POWERPLAY TRUPPEN 2022/23 Kontraktslängd inom parentes MÅLVAKTER Joe Cannata (23/24) Tim Juel (22/23) BACKAR Johan Alm (22/23) Niclas Burström (24/25) – NY Emil Martinsen (22/23) Robin Norell (22/23) Lukas Pilö (22/23) David Quenneville (22/23) William Worge Kreü (22/23) FORWARDS Cameron Brace (22/23) John Dahlström (23/24) Jonas Engström (24/25) Johan Johnsson (22/23) Patrik Karlkvist (23/24) Daniel Muzito Bagenda (22/23) Ahti Oksanen (23/24) – NY Hampus Plato (23/24) Jiri Smejkal (23/24) – NY Hynek Zohorna (24/25) Mikkel Öby-Olsen (23/24) (uppdaterad 2022-05-02)


LycIKkOasktarilshl! amn VIDA är din lokala samarbetspartner som finns i närområdet. Vi är ett fullserviceföretag som kan erbjuda dig allt från plantering, skogsbruksplaner, röjning, gallring, slutavverkning, bioenergi, certifiering till rådgivning.

Tel. 0472-439 10 • www.vida.se

Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14 Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14

300 kr rabatt på alla kaffebryggare från Moccamaster

Manuellt dropstopp

Automatiskt dropstopp

53702

53740

Ord. pris 2.549 kr

Ord. pris 2.749 kr

2.249 kr

VI HAR DÄCKEN TILL DIN BIL

2.449 kr OSKARSHAMN Köpmangatan 6 Tel 0491-139 00

Tel 0491-138 60 • www.berggrensdack.se


29

Mikkel ska uppgraderas

Foto: Bildbyrån

NAMN: Mikkel Öby Olsen POSITION: Forward FÖDD: 22 juni 2002 i Fredrik­ stad KLUBBAR: Sparta, Stjernen, Huddinge, Oskarshamn

Mikkel Öby Olsen flyttade till Sverige redan som 16-åring för att satsa på hockeyn. 19 år gammal är norrmannen redan en SHL-spelare. – Att det skulle gå så här snabbt trodde jag verkligen inte, säger Mikkel Öby Olsen.

P

lanen var egentligen att Mikkel Öby Olsen skulle spela i IK:s J20-lag den här säsongen. 19-åringen fick dock chansen redan i SHL-premiären och han bet sig kvar i A-laget och lirade 18 raka matcher. När säsongen summerades hade norrmannen noterats för 35 matcher, fyra poäng och skrivit ett SHL-avtal efter att ha nått 100 spelminuter i ligan. – Inför säsongen trodde jag absolut inte att det skulle bli det förtroendet och den speltiden, så det är klart att jag är nöjd, säger Mikkel Öby Olsen. – SHL-debuten var som en dröm. Jag fick beskedet om att jag skulle spela dagen före. På grund av pandemin så var det knappt 800 personer på plats så det var inte fullt drag. Det pirrade dock ordentligt i magen,

hade a ­ ldrig spelat inför så många människor ­tidigare så det var ändå väldigt stort… Mikkel Öby Olsen är född i norska ­Fredrikstad men valde redan som 16-åring att flytta till Sverige. – Det var givet att flytta till Sverige för att utvecklas som ishockeyspelare.

PERFEKT BESLUT Efter två år i Huddinge kom forwarden till IK sommaren 2020. – Jag ville vidare från Huddinge eftersom de inte hade något juniorlag på högsta nivå och fick nys om IK. Kom hit och kollade in verksamheten, det var inget svårt val. Med facit i hand blev det ett perfekt beslut. Till hösten hoppas Mikkel Öby Olsen ­kunna ta ännu större plats. – Jag lärde mig mycket under den här säsongen. Det är annorlunda att spela senior­ hockey. Gäller att agera snabbare och vara tuffare i närkamperna, säger han. Under sommaren ska 19-åringen träna stenhårt. – När nästa säsong börjar ska ni få se en uppgraderad version av mig, Mikkel Öby Olsen 2.0…haha

Foto: Bildbyrån

POWERPLAY

Martin Filander om Mikkel Öby Olsen: ”En spelare med hög energi. Han lever mycket på sin teknik och skicklighet och är rapp i skäret. Han gillar att vrida och vända och vara kreativ i spelet med pucken. Fin ”edge” i offensiven. Det finns stort mod i spelet. Han vågar också ta för sig i närkamperna.”


30

Foto: Bildbyrån

Martin Filander om Hampus Plato: ”Det är en riktig tävlingsskalle. En grythund som kan spela i alla roller: offensivt och defensivt, center och vinge. Han har stort mod i spelet och vågar spela pucken. Han kan även spela tufft och grisigt och är ofta en nagel i ögat på motståndarna. En balansspelare med bra attityd.”

Ska ta ännu mera plats Ett telefonsamtal förändrade hockeyframtiden för Hampus Plato. I stället för collegespel i USA blev det SHL-spel med IK. – Jag ångrar verkligen inte mitt val, säger Hampus Plato. POWERPLAY

Foto: Bildbyrån

NAMN: Hampus Plato POSITION: Center FÖDD: 14 maj 2002 i Hofterup KLUBBAR: Malmö, Oskarshamn

F

lera juniorer har satt rejäla avtryck i IK under den gångna säsongen. En av dem var Hampus Plato. 19-åringen spelade 34 matcher och gjorde fyra poäng. Efter att ha nått 100 spelminuter i SHL så fick han ett seniorkontrakt. – Ett mål i år var att få ett kontrakt senast efter säsongen, men det gick fortare än så. Jag hoppades få spela SHL-matcher i vinter men att det skulle bli så många kunde jag inte drömma om, säger Hampus Plato.

TELEFONSAMTAL ÄNDRADE ALLT Centern spelade i Malmö i fjol och tanken var att han egentligen skulle spela college­hockey i Nordamerika. Ett telefonsamtal ändrade på framtids­ planerna. – Jag hade bestämt mig för att åka över till

USA och skulle berätta det för agenten. Precis då ringde Malmö och berättade att jag skulle få göra debut i SHL, säger han. – Jag fick spela en hel del i den matchen och kände att jag klarade av det. Då ville jag ge Sverige en chans till. Hade jag inte fått den där SHL-matchen så hade jag garanterat spelat på college i år. I stället blev det en flytt till Oskarshamn tack vare Mathias Tjärnqvist. – Vi har haft kontakt tidigare och på den vägen är det. Det blev en väldigt bra lösning och jag ångrar verkligen inte att jag valde IK. Till kommande säsong skruvar Plato upp förväntningarna. – I år har jag spelat en hockey som kanske inte är min hockey. Det har varit hårt jobb för att bidra med energi till laget, men jag vill jobba mig uppåt i hierarkin för att erövra en mer offensiv och producerande roll. Där är jag som bäst, säger han. – Till hösten är jag med i A-laget på riktigt, jag ska göra allt och lite till för att ta så ­mycket plats som möjligt.


Effektivare projekt, för ett effektivare industri-Sverige

Framtiden är gjord av träd sodra.com

www.industus.se | Varvsgatan 5, Oskarshamn

Mobiltäckning inomhus

ALLT INOM

MURNING & FASADRENOVERINGAR

Vi hjälper dig med bra täckning; • Mätningar, planering, design • Byggnation och drift av inomhusnät • Oberoende av operatör Vi är specialister på mobiltäckning inomhus

Skrapan. Foto - Jerry Malmberg

Nu är vi certifierade...

mobile networ k

www.mobilenetwork.se

mail: info@mobilenetwork.se

tel. 076-831 35 75

www.murspecialisten.se

Alla funderar ibland över livet - att göra det tillsammans är roligare! För dig född

2008

Sommargrupp Några helgträffar under skolåret för att sedan ses två sommarlovsveckor, varav en på Öland.

Med hjälp av lekfulla övningar, film, musik, skapande och en och annan tävling funderar vi kring ämnen som vänskap, kristen tro, motgångar och kärlek. Läs mer på hemsidan där du också enkelt kan anmäla dig:

Vintergrupp

www.svenskakyrkan.se/oskarshamn

Träffas söndagar och åker på två läger, varav ett vinterläger.

Frågor? Ring 0491-78 42 17 QR-koden tar dig direkt till hemsidan.


32

Robin Norell är en båtmänniska som älskar friheten ute på havet.

POWERPLAY NAMN: Robin Norell POSITION: Back FÖDD: 18 februari 1995 i Stockholm KLUBBAR: Djurgården, ­Rockford IceHogs, Oskarshamn

”JAG HAR TAGIT MER ANSVAR SOM LEDARE. HAR FÅTT CHANSEN ATT VÄXA.”

Robin Norell seglar i medvind. Både hockeykarriären och båten i vattnet rusar i hög fart framåt. – Jag var som bäst i slutspelet, det är vad alla spelare drömmer om, säger IKs backgigant.

Foto: Bildbyrån

Smart att kasta ­ankar på ostkusten R

obin Norells karriär gick i stå i ­Djur­gården och förra sommaren valde han att byta miljö och krita på för IK. Det har inneburit det lyft som både han själv och IK hoppades på. Doldisen har vuxit ut till en defensiv gigant. – Jag hade en svacka i mitten av säsongen men spelade som bäst i slutspelet. Det är vad alla spelare drömmer om, att vara bäst när det gäller som mest, säger Robin Norell. – Jag har alltid brunnit för slutspel när det blir vinna eller försvinna. Då tänder det till lite extra. Kul att spela sin bästa hockey då. 27-åringen var en stortalang som ung, spelade dubbla JVM, skrev avtal med Chicago Blackhawks men lyckades aldrig slå sig in i NHL.

MILJÖOMBYTE 2018 kom han hem till Sverige och ­Djurgården, men körde fast. Miljöombytet till i år var nödvändigt.

– Jag behövde en ny utmaning och utforska landet. Det gäller att testa vingarna ibland för att ta kliv på det personliga planet, säger han. – När IK dök upp så var det inget att tveka kring utan det var bara att ta chansen. Det ångrar jag inte, det har verkligen gett ett lyft. Spelet på isen har alla sett, men Robin ­Norell menar att han främst vuxit som ­människa under säsongen. – Jag har tagit mer ansvar som ledare, hittat saker som jag är bra på och nyttjat dem till max. Jag har fått chansen att växa.


33

Foto: Bildbyrån

Robin Norell har en sportbåt i Oskars­ hamn som han och sambon planerar att använda flitigt i sommar.

Från en mojnad karriärsvind så är det nu full fart framåt. Precis som på havet där Robin Norell har en motorbåt som han älskar. – Jag är uppvuxen på sjön. Som liten åkte min familj aldrig utomlands utan vi åkte ut på sjön i flera veckor, säger han. – Det är skönt att bara åka från allt buller och bång. Fly all stress. Att vara ute på havet är en fantastisk frihet.

ÅKA TILL ÖLAND Båten är med i Oskarshamn och ska ­användas flitigt i sommar. – Det är en klassisk motorbåt från 80-­talet. En sportbåt där det finns plats att sova för två till tre personer. Jag är lite intresserad av

segling, men motorbåt är ändå det som ­passar mig bäst, säger han. – Jag och sambon tänkte åka runt i sommar. Till Öland och M ­ önsterås bland annat. Det är perfekt med båt i ­Oskarshamn där det är så nära till havet, det kan inte bli bättre. En drömbåt finns också… – Alltså, det finns många båtar som är ­intressanta, men just nu tänker jag mest på en Delta-båt. Det är svensktillverkade båtar som finns i olika modeller, någon sådan vore inte dumt i framtiden. Full fart framåt på havet, full fart framåt i karriären. – Jag hoppas fortsätta ta kliv framåt nästa säsong. Jag är sugen på att dra i gång redan nu, vi har något väldigt spännande på gång i den här klubben och det är inspirerande att vara med på den resan.

”JAG ÄR UPPVUXEN PÅ SJÖN. ATT VARA UTE PÅ ­HAVET ÄR EN FANTASTISK FRIHET. ”


34

Pussade sig ända till Trosa En kyss betyder så mycket. Leif och Christina Enström från Norrköping pussade sig ända till Trosa och en kärlekshelg på stadshotellet. – Första gången i historien som vi har fått applåder för en liten puss, skrattar paret.

E

fter den trassliga pandemitiden hade Krepart graderat upp det populära ­inslaget Kiss Cam i samband med IK ­Oskarshamns hemmamatcher. Huvudnumret har levererats under ­powerbreak i den första perioden sedan 2018. Plötsligt har alla LED-skärmar och jumbo­ tronen fyllts av hjärtan och med KreParts devis ”Reklam med kärlek” till numera väl­ bekanta toner. En kamera har scannat av ­publiken och stannat på ett par, som visats upp på jumbo­tronen med uppmaningen att kyssas. Kyssar har belönats med applåder och en chokladask. Dessutom har dessa par automatiskt deltagit i en utlottning av en kärlekshelg på Ronneby Brunn. Den här säsongen hade KrePart sockrat priset genom att bjuda in alla pussparen till IKs a ­ vslutande hemmamatch mot Djur­gården med middag och förfriskningar på Arena­ restaurangen. Dessutom hade presentkortet på en hotell­vistelse höjts till 4 000 kronor.

UPPMÄRKSAMT BARNBARN Nu backar vi bandet till drabbningen mot Rögle. I publiken satt Christina och Leif Enström och såg sin första SHL-match. Detta trots stark anknytning till IK O ­ skarshamn. Dottern Malin Brunby har under många år arbetat ideellt för klubben, inte minst som speaker på hemmamatcherna, och hennes man Jan har under sin tid på ­Oskarshamns-Tidningen skrivit en och annan bokstav om och kring föreningen. När de välklingande tonerna till Kiss Cam fyllde arenan satt Leif och tittade ner i båsen och han reagerade inte heller när han och

POWERPLAY 5 HETA FAKTA OM KYSSAR VI KYSSER FRÅN HÖGER Människan verkar ha en för­kärlek för höger. Nu har fors­ kare kunnat konstatera att de flesta människor till och med föredrar att kyssas från höger. VARFÖR PUSSAS VI? Att byta saliv är ju egentligen en konstig sak att göra. Så varför gör vi det? Den största teorin är att det är ett sätt för oss att byta information om varandra och få reda på om det kan vara en potentiell partner. EN KYSS GER SAMMA EFFEKT SOM DROGER En kyss sänder samma signalsubstanser till hjärnan som till exempel intensiv träning eller droger. Detta gör att hjärtat slår snabbare och andningen blir djupare och oregelbunden. KYSSARNA AVGÖR PARTNERN Vi människor är ju biologiska varelser och doftar och smakar oss fram till den som vi kan avla den bästa avkomman med. MÅNGA GÅNGER BLIR DET Genomsnittspersonen kysser ungefär 100 000 gånger under en livstid. Källa: Queendom.se

KreParts vd Mikael Petersson lämnade över presentkortet på 4 000 kronor som Leif och Christina Enström vann i Kiss Cam-tävlingen.

Christina fyllde jumbotronen. Det gjorde där­ emot Jan och Malins dotter, Hanna. – Mormor du är på jumbotronen! Christina var snabbtänkt och tog tag i Leif och gav honom en ordentlig puss. Varpå han utbrast: ”Men människa vad gör du?” – Vi har varit på en del NHL-matcher och jag förstod att det var något på gång med amerikansk touch, förklarar Christina. Belöningen för pussen blev en choklad­ kartong och rungade applåder.

FANTASTISK STÄMNING Tillbaka till den avslutande matchen mot Djurgården. Inför matchen samlades alla ­deltagarna till en trevlig middag på Arena­ restaurangen. Under powerbreak i första perioden ­förrättade IK Oskarshamns klubbchef Martin


35

Vinnande koncept IK Oskarshamns hemmamatcher ska bli regionens mest underhållande idrotts­ upplevelser. Och kommunikationsbyrån KrePart hjälper till. – Tycker att vi ligger i framkant när det ­gäller reklam på jumbotronen, säger ­KreParts vd Mikael Petersson. Kiss Cam har blivit en succé, som ­engagerar hela publiken. Varje match sitter publiken och väntar på Kiss Cam-paret. Och frågan är: Ska de pussas eller inte? Pussen belönas sedan med applåder, jubel och en chokladkartong. – Ett mycket bra initiativ av KrePart, ­berömmer IK Oskarshamns klubbchef ­Martin Åkerberg. Vi ser gärna flera ­liknande insatser.

POWERPLAY

Åkerberg och KreParts vd Mikael Petersson dragningen. Och det kunde verkligen inte ha blivit mer rätt. Vinnare blev Leif och ­Christina Enström, som lägligt nog firade sin 49:e bröllopsdag just den 24 mars. – Otroligt. Vi har ju aldrig tidigare vunnit något, menade Christina. Paret strödde beröm över hela arrange­ manget och speciellt imponerade var de över stämningen före och under pauserna på Arena­restaurangen. – Vi kände ingen. Men redan efter några minuter var det som vi hade känt ­varandra i flera år. Att vara IK-supporter är ­för­brödrande. I maj utnyttjade Enströms sitt presentkort. I Trosa. – En vacker stad och stadshotellet har ett fantastiskt spa.

Byggebo har under längre tid presenterat powerplay på jumbotronen genom att en reklamspot har gått igång när motståndarlaget får en utvisning. För några säsonger sedan levererade en KrePart en ny upp­ levelse i bästa westernstil, allt till tonerna av Ennio Morricones filmmusik till ”Den onde, den gode, den fule”. – En kul twist som talar om vad som komma skall, skrattar Mikael Petersson. Och naturligtvis en lite udda ­presentation av Oskarshamns främsta ­samhällsutvecklare. – En fullträff. I den här divisionen utgör bara Kiss Cam enda konkurrensen, ­konstaterar Byggebos vd Benoni Ingelsjö.


Foto: Bildbyrån

36

Nallar blev guld värda För fjärde året i rad har IK samlat in pengar till Barncancerfonden. Säsongens viktigaste match blev en succé även i år med 440 000 insamlade kronor. – Det är fantastiskt att se vilket engagemang det finns, säger projekt­ ledaren Arsi Piispanen.

S

äsongens viktigaste match har blivit ett populärt och återkommande inslag. Under en hemmamatch mobiliserar hela IK-familjen och samlar in pengar till förmån för Barncancerfonden. I fjol tog IK ett nytt grepp och sålde nallebjörnar som prydde hela Be-Ge Hockey Center under pandemisäsongen när läktarna gapade mer eller mindre tomma. Det blev succé med 4 000 sålda nallar och 606 200 insamlade kronor.

BRA KONCEPT I år körde IK samma koncept, denna gång med nallebjörnar iförda IK-tröjor, i samband med hemmamatchen mot Brynäs 8 mars. Det såldes 2 400 nallar och insamlingen gav 440 000 kronor. – Vi sålde inte lika mycket som i fjol, men det är ändå en fin siffra, säger Arsi Piispanen som projektleder klubbens CSR-projekt. – Det är fantastiskt att se vilket engagemang det finns. Klubben

”HÄFTIGT ATT EN SÅ LITEN STAD KAN ­SAMLA IN SÅ ­MYCKET.”

växer och det är kul att vi kan göra sådana här saker för sam­hället och se till att fler i vår stad mår bra.

FEM MINUTER Det tog juniorlaget runt fem minuter att städa bort alla nallar från isen… – De gjorde ett bra jobb, det var många nallar, skrattar Arsi. Både i år och i fjol så har nallarna skänkts till olika verksamheter. – Vi har delat ut till polisen, sjukhus, vårdcentraler, förskolor och skolor. Det är väldigt uppskattat, säger Arsi. – Det finns många privatpersoner som vill köpa nallarna, men vi säljer dem inte. Alla ska skänkas till de som behöver. Under fyra säsonger med säsongens viktigaste match så uppskattar Arsi Piispanen att IK skänkt runt 1,5 miljoner kronor till Barncancerfonden. – Det är häftigt att en så liten stad kan samla in så mycket pengar. Både vi och ­Barncancerfonden är otroligt nöjda med samarbetet, det är pengar som verkligen kommer till nytta. Konceptet lär fortsätta nästa säsong. – Vi har inte planerat nästa säsong ännu men visst är detta en fin tradition. Jag tror folk tycker det är häftigt att få vara med och bidra till ett väldigt gott ändamål.


Framtiden är gjord av träd sodra.com

Det ska vara av rätta virket Grattis till en fantastisk säsong

Oskarshamn Tel vxl 0492-177 00 Vard 06.30-18 Lörd 9-14 Sönd 11-14

materialmannen.se


38

HYLLAD FRÅN ALLA VÄDERSTRECK Mats Söder är eldsjälen som betytt enormt mycket för IK, inte minst under sina år som ordförande. Han krattade vägen för IK-framgången vi ser i dag. – Jag har alltid brunnit för sporten och klubben, säger Mats Söder.

M

ats Söder var ordförande i IK mellan 2009 och 2016, en period där k ­ lubben levde med en tung ekonomisk ryggsäck. Under hans år vid rodret så städades mycket av ekonomin upp. Hans arbete ­krattade vägen för den välmående förening som IK är i dag. – Det var ett viktigt arbete. Ekonomin var inte frisk, men blev friskare och friskare under de åren, säger Mats Söder. – Saker släpade efter, men krattningen vi gjorde skapade nya förutsättningar för ­klubben. Det är bara att se var IK är i dag. Bland annat nuvarande IKO-ordföranden Johan Franzén har hyllat Söders arbete. – Jag är jätteglad över att han säger så, säger Mats. Engagemanget för IK startade redan som knatte. Han spelade i både pojk- och juniorlag och hoppade även in i A-laget vid några till­fällen. Han blev sedan sponsor innan han 2008 klev in i styrelsen.

Mats Söder, Anna Alander och Ann Söder hjälps åt att serva alla gäster som besöker Be-Ge Hockey Center under matcherna.

VILLE GE TILLBAKA Ett år senare kom frågan om att ta över som ordförande. – Jag har alltid brunnit för sporten och klubben och att bli ordförande var ett sätt att ge tillbaka lite av den tid jag fick som pojkoch juniorspelare. Han är dock noga med att inte framhäva sig själv och trivs inte i rampljuset. – Att synas har aldrig varit en drivkraft, att jag klev in i klubben handlade om ­kärleken till hockeyn. Att det blir massmedial cirkus kring vissa frågor har jag aldrig tyckt varit kul, det är inget som triggar. Vid fotograferingar står jag helst bakom en stolpe. I stället hyllar han alla människor som han har och har haft omkring sig.

– Det är inget ”one man band”, det är en hel skock med människor som fått allt att rulla. Ibland behövs någon som är kittet ­mellan stenarna, det har jag kanske varit, men inget hade varit möjligt utan alla som ställt upp.

FORTSATT ENGAGERAD

POWERPLAY NAMN: Mats Söder FÖDD: 3 april 1959 i ­Oskarshamn IK-ENGAGEMANGET: Spelat i klubben, suttit i styrelsen och varit ordförande. Är i dag ordförande i Oskarshamn Event & Restaurang som driver res­ tauranger, kiosker och barer i Be-Ge Hockey Center samt står i barerna under hemma­ matcherna

Mats Söder är fortfarande engagerad i IK. Efter tiden som ordförande var han med och startade Oskarshamn Event & Restaurang som sköter restauranger, kiosker och barer i Be-Ge Hockey Center. Det var från början ett privat initiativ men i dag ägs bolaget till 100 procent av IK. Och Mats Söder sitter naturligtvis som ordförande. Tillsammans med Per-Erik Nilsson ­bemannar han dessutom barerna under varje match. Han står själv i baren, ibland till­ sammans med frun Ann och sonen Ludwig. – Det är ett fantastiskt gäng, vi är minst 15 personer som jobbar varje match, säger han. – Grundidén är att alla ska jobba stenhårt


39

Mats Söder har gjort ett stort jobb för IK under sina år som ordförande i klubben och han är fortfarande engagerad.

Klubbchef Martin Åkerberg är tacksam över allt som Mats Söder har gjort för klubben genom åren.

”Vi skördar frukten av hans arbete” Mats Söder gjorde ett stort jobb med att sanera och städa upp ekonomin i IK under sin tid som ordförande i klubben. Ett arbete som är viktigt att lyfta upp. – Han kom in i ett läge där det var ­problem med ekonomin. Det var ett otacksamt arbete med att städa upp och få ordning, men han lyckades med det, säger klubbchefen Martin Åkerberg. – Han har gjort fantastiskt mycket och skapade grunden till den struktur och stabilitet vi ser i klubben nu. I dag skördar vi frukten av det arbete som han lade ner. Klubben har mycket att tacka Mats för och han gör fortfarande ett stort jobb för IK.

och mycket men inte få något betalt. Det är bara ideellt arbete. Alla som jobbar i b ­ arerna gör det för hockeyn och klubben, inte för pengar. Mats Söder hymlar inte med att han trivs med livet och IKs framgångar. – Jag är i den åldern att det inte är någon idé att klaga för det är ändå ingen som tycker synd om mig. Det är bättre att vara positiv och se allt det roliga. Sådan har jag alltid varit.

Mats Söder och Mikael Ekström är redo att serva Lennart Ågren, som spelat med Ekström i IK under 1970- och 80-talet, innan matchen.

BACKADE ALDRIG Mats Söder berättar själv att han inte trivs i rampljuset, men Martin Åkerberg berömmer hans sätt att stå upp för klubben. – Han har aldrig varit rädd att hantera problem som har uppstått även om det handlat om känsliga saker. Det var också Mats Söder som ­befordrade just Martin Åkerberg till klubbchef i IK för drygt tio år sedan. – Det brukar jag tacka honom för, skrattar Martin.41

Jonas Frykman byter biobiljetter mot hockeybiljetter och är ny publikansvarig i IK Oskarshamn.

Fortsätter att underhålla Tidigare har han lockat besökarna till biografen, nu ska han locka dem till Be-Ge Hockey Center. Jonas Frykman blir ny publikansvarig i IK. – Att se hockey på plats ska alltid vara en bra upplevelse, säger han.

– Alla som kommer till arenan ska känna sig välkomna och trivas och känna att de vill komma tillbaka fler gånger.

F

Jonas, som också har en bakgrund på ­reklam- och kommunikationsbyrån Krepart som ­producerar Nedsläpp åt IK, vet vad som driver supportrar eftersom han själv är en hängiven IK-anhängare sedan länge. – I alla serviceyrken, oavsett vad det handlar om, är det viktigt att veta hur de människor som vi vill locka tänker, säger han. – Vi kan inte bara luta oss mot sportsliga framgångar utan vi vill att supportrar ska stötta oss i både med- och motgång. Du låter väldigt engagerad? – Jag ser verkligen fram emot det här. IK är inget utan sin publik och publiken finns inte utan IK, vi behöver varandra och jag vill hjälpa till så att vi kan göra det bästa för varandra.

ör några år sedan jobbade Jonas ­Frykman som föreståndare på biografen Saga i Oskarshamn. Nu blir han ny publikansvarig i IK. Från att ha lockat människor till biografen så ska han locka människor till Be-Ge Hockey Center för att se SHL-hockey. – Det är färre föreställningar än på bion, men å andra sidan är det betydligt fler människor på plats varje gång när det vankas hockey, säger Jonas. Han menar att det handlar lite om samma sak: Att skapa bra upplevelser för människor. Jonas blir ansvarig för biljetter på privatmarknadssidan samt det som händer i och omkring matcherna.

POWERPLAY NAMN: Jonas Frykman FÖDD: 7 mars 1968 i Nyköping AKTUELL: Nyanställd i rollen som publikansvarig TIDIGARE ARBETEN: Radio­ ankare, rockartist, speaker, underhållare, reklamare och biointendent

SER HELHETEN


42

Ordning och reda Petra Hagelin kommer in i IK för att skapa ordning och reda. Hon blir kommersiell assistent i klubben. – Det är en helt ny roll och jag är väldigt inspirerad, säger hon.

I

K utökar den administrativa organisationen med en kommersiell assistent som ska avlasta säljorganisationen. Fokus? Att skapa struktur. – Jag gillar att ha ordning och reda, jag ser verkligen fram emot att bli en del av IK-­ familjen, säger Petra Hagelin. – Företrädesvis ska jag arbeta mest med samordning mellan våra säljare och företagspartners. Jag ska även ansvara säljsystem och att se till att vi levererar det klubben har lovat. Petra har de senaste åren jobbat hos Reklam & Display med bland annat kund­ mottagning, planering, att ta fram offerter och skapa grafiskt material.

POWERPLAY NAMN: Petra Hagelin FÖDD: 5 oktober 1975 i Västervik AKTUELL: Nyanställd i rollen som kommersiell assistent

Tidigare har hon också jobbat på reklamoch kommunikationsbyrån Krepart som bland annat producerar Nedsläpp för IK. – Jag jobbade där i tio år och var faktiskt med och gjorde första numret av Nedsläpp, säger hon. – Jag är van vid relationer med företag, att diskutera fram lösningar och hitta vägar som alla är nöjda med.

JOBBAT IDEELLT Det finns ett genuint IK-intresse också. – Jag har en son som älskar att gå på ­hockey och som gärna står i klacken. I början kände jag mig lite tvungen att följa med ­honom för att ha koll, men det slutade med att vi är lika intresserade båda två, säger hon. – Jag blev så engagerad att jag även jobbat som publikvärd och hjälpt klubben ideellt. Det här låter som ett drömjobb för dig? – Ja, detta ska bli så kul, klubben är på en fantastisk frammarsch och det ska bli spännande att få vara med på den fortsatta resan.

Petra Hagelin älskar ordning och reda och är ny kommersiell assistent i IK Oskarshamn.


Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14 Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14

TILLSAMMANS! IK OSKARSHAMN I SAMHÄLLET

R Ö F T L L A T E R O T N KO

AKTIVITETER SÄSONGEN 21/22

materiel rs to n o K • r g för konto in n d re In • ig miljö och offentl ch • Copy o antering dokumenth frastruktur in h c o r te s • IT-tjän Hygien • Städ &

Oskarsham

n · Norra Fa

01 3 · 0491-1 briksgatan

cial.se

sspe 90 · kontor


LycIKkOasktarilshl! amn VIDA är din lokala samarbetspartner som finns i närområdet. Vi är ett fullserviceföretag som kan erbjuda dig allt från plantering, skogsbruksplaner, röjning, gallring, slutavverkning, bioenergi, certifiering till rådgivning.

Tel. 0472-439 10 • www.vida.se

Vi erbjuder ledande kompetens inom följande tjänster: • Fastighetsförmedling • Generationsskiften • Marknadsvärdering • Skogsbruksplaner • Intrångsförhandlingar

• Lantmäteri • Fastighetsrätt • Redovisning/bokslut/ årsredovisning • Skatt och deklaration

Verkstadsgatan 13, Oskarshamn Tel 0491-38 25 25

Glad sommar

önskar vi alla våra kunder! Semesterstängt vecka 28-31

Tel. 0491-775 44 ❘ Sandåsavägen (vid bilprovningen)

Din kompletta AV-partner All teknik ni behöver, från mötesrum till arenor

TELEFON 0480-220 09 ADRESS Björkelundsvägen 5, 388 92 Ljungbyholm E-POST info@viriba.se WEBB www.viriba.se


45

Brinner för ungdomarna Mikael Drott har varit ideell ledare i IK under många år. Nu kliver han in som ny ungdomsansvarig i klubben. – Jag har insyn i verksamheten och vet vilka problem och möjligheter som finns, säger Mikael Drott.

D

e senaste åren har Mikael Drott ­arbetat som bovärd hos Byggebo. Där har han tagit hand om hyresgästerna, tagit in felanmälningar och haft hand om renoveringar. Kort sagt varit en spindel i nätet och ­bryggan mellan Byggebo och hyresgästerna. Nu kliver han in som ny ungdomsansvarig i IK och även om miljön blir ny så blir arbetsuppgifterna liknande. Mikael blir spindeln i nätet för ungdoms­ sidan och bron mellan hela ungdoms­ verksamheten och kontoret. – Ja, det blir nog inte helt olikt, det kommer vara många puckar i luften men det är jag van vid, säger Mikael.

UPPVUXEN I IK Som ung spelade han själv i IK och de senaste åren har han varit ungdomsledare i sina barns lag. Han känner således till ungdoms­ verksamheten väl. – Jag brinner för ungdomar. Det är viktigt med idrott och att röra på sig och lagidrotter i allmänhet skapar en fantastisk sammanhållning. Vi vill att så många som möjligt ska spela så länge som möjligt. Viktigast är att alla trivs och har roligt i IK, säger han. – Det finns ett stort drag kring ishockeyn för tillfället, det är många som vill spela. Vår uppgift är att ta hand om alla unga hockey­ spelare, att se till att ingen slutar i förtid. Det är klubbat och klart att det blir en ny arena i Oskarshamn vilket betyder fler isytor och att ungdomsverksamheten i ­förlängningen kan växa ännu mer. – Det är bra men vi måste leva här och nu. Vi får inte stirra oss blinda på att det bara finns en ishall och klaga på det, utan göra det bästa och mest optimala med situationen som den ser ut just nu, säger Mikael. – I framtiden får vi nya förutsättningar men vi kan inte vänta till dess. Jag ser verk­ ligen fram emot att utveckla ungdomsverksamheten ytterligare.

POWERPLAY NAMN: Mikael Drott FÖDD: 22 februari 1979 i Oskarshamn FAMILJ: Fru samt två barn som spelar hockey i IK AKTUELL: Nyanställd i rollen som ungdomsansvarig


46

Anmäl dig till sommarcampen här

IK är äntligen redo att dra igång den populära sommarcampen igen!

Camp lockar många unga ”DET ÄR ­REDAN MÅNGA SOM BOKAT PLATS. DET KOMMER ATT BLI EN ­HÄFTIG VECKA.”

Under pandemin har IK:s sommarcamp legat i dvala. Nu är pandemin över och sommar­ campen tillbaka! – Det ska bli jättekul att köra i gång igen, säger Arsi Piispanen.

S

ommarcamperna i IK:s regi har alltid varit populära. I fjol fick campen dock ställas in till följd av pandemin. – En del privata aktörer har kört ­camper även under pandemin men vi har inte haft förutsättningarna att få ihop det med ­omklädningsrum, istider och restriktioner, säger Arsi Piispanen. Nu är pandemin dock över och då drar IK i gång sin sommarcamp igen.

HÄFTIG VECKA Under vecka 30 (25–29 juli) kommer fem grupper, två för tjejer och tre för killar, med spelare födda mellan 2007 och 2013 att spela ishockey i Be-Ge Hockey Center. De yngsta kommer att ha camp i tre dagar medan de äldre kör fem dagar.

– Det ska bli jättekul att köra i gång igen. Det är redan många som bokat plats. Det kommer att bli en häftig vecka. Majoriteten av tiden kommer att tillbringas på is, men det blir även andra aktiviteter. – Visst kommer alla som är med att ­utvecklas som ishockeyspelare under den här veckan, men framför allt så ska vi ha kul. Det är det allra viktigaste, säger Arsi. – Det handlar inte bara om att åka skridskor och dribbla en puck under den här ­campen, mycket handlar också om att lära känna nya människor, hantera nya ­situationer och våga ta sin plats i en ny grupp.

STORT INTRESSE Arsi Piispanen hoppas på barn och ungdomar inte bara från Oskarshamn, utan även från kringliggande orter. – Jag hoppas så klart att de som redan finns i föreningen vill vara med, men även barn och ungdomar utanför Oskarshamn. Vi vill gärna visa upp staden och föreningen, och visa att vi är ett bra alternativ, säger han. – Vi ser fram emot en jätterolig och häftig vecka!Monterat och klart inkl plåtarbete och lister

65.900:efter rot

avdrag

Prisexempel Villa, 10 fönster och 1 fönsterdörr. Underhållsfria energifönster 3-glas. Exkl spröjs

Vi bjuder på en valfri ytterdörr

av våra kampanjdörrar (värde 7000:-) Exkl montage. Gäller vid köp över 65.900:-

0470-70 17 40