Nedsläpp nr 1 2021/2022

Page 1

P P Ä L NEDS ET IK OSKARSHAMN

SHL-LAG ETT MAGASIN FRÅN

CKEY

OM OCH KRING HO

2021 2022

KUNGEN I ARENAN TIPPARNA SIAR IGEN

Johan ny Uppsving för Munthe? damhockeyn

Dubbla roller för NHL-profil


Nu ser vi fram emot en ny spännande

ALLT FÖR T E R O T N O K

SHL-säsong!

materiel • Kontors r g för konto in n d re In • ig miljö och offentl ch • Copy o antering dokumenth infrastruktur h c o r te s n • IT-tjä Hygien • Städ &

0491-101 sgatan 3 · orra Fabrik N · n am sh ar

Kör så det ryker IK!

cial.se

sspe 90 · kontor

Vi passar på att presentera bankens senaste nyförvärv, Marcus Rydasp och Matilda Syrén.

Osk

haradssparbanken.se


Välkomna in för en elektrisk körupplevelse www.be-ge.nu 0491 – 76 15 00 Södra Fabriksgatan 12


Reklam med kärlek

KUNDTIDNINGAR, BROSCHYRER, annonser, grafiska profiler, roll-ups, kampanjer, film, webb, direktreklam, LED-spotar, skyltar och fönsterdekor. Allt handlar om marknadskommunikation. Och bra marknadskommunikation bygger på lyhördhet. KOMMUNIKATIONSBYRÅN KREPART är specialister när det gäller textproduktion och slagkraftiga budskap. Byrån tar oftast helhetsgrepp på de marknadsinsatser som ska göras. Det innebär att strategi, design, research, fotografering, kontakter med olika myndigheter och tryckeritjänster ingår. Hemligheten med att vi har varit verksamma så många år i branschen: Allt vi gör, det gör vi med kärlek.

En kommunikationsbyrå TEL 0491-178 80 BESÖKSADRESS Arkitektvägen 20, 572 60 Oskarshamn HEMSIDA www.krepart.se


5

DET PIRRAR LITE EXTRA I MAGEN

INNEHÅLL #1 2021-2022

I

nför varje ny säsong är det mycket som är speciellt. Nya spelare, förväntningar, press och så vidare. I år måste jag medge att det pirrar lite extra i magen inför faktumet att vi återigen får se vår fantastiska publik på läktarna i Be-Ge Hockey Center. Även om det ser ut som att det blir med vissa restriktioner så är det en förlösande känsla att publikbegränsningarna rör sig i rätt riktning. Med de restriktioner som gäller i samhället i skrivande stund räknar vi med att kunna ta in 770 åskådare i samband med SHL-premiären mot Timrå, lördagen den 11 september. Det har länge funnits en förhoppning om fullsatt men i takt med en ökad smittspridning känns det inte fullt realistiskt i dagsläget. Nu gläds jag i stället med de 770 personer, företrädelsevis säsongskortsinnehavare, som kommer få möjlighet att uppleva SHL-hockey live igen. Efter ett och ett halvt års frånvaro ska det bli otroligt kul att se och höra er på läktarna igen! Jag hoppas också att hösten kommer med positiva besked och att samhället kan fortsätta den planerade avvecklingen av coronarestriktionerna så att ännu fler får möjlighet att se våra matcher framöver. Det bygger dock på att vi alla fortsätter ta vårt ansvar och f­ öljer de restriktioner som fortfarande finns kvar. En annan viktig faktor är vaccinationerna som har bevisat bra effekt. För mig och klubben är det en självklarhet att all vår personal tar det vaccin som erbjuds, inte minst spelarna som lever i en miljö där det stundtals kan vara svårt att hålla avstånd. Tillsammans med övriga kollegor i SHL förespråkar vi också vaccinationspass som krav för publika evenemang. Ta hand om er, håll i och håll ut!

MARTIN ÅKERBERG KLUBBCHEF

8

HETA NYFÖRVÄRV

12 VIKTIGT MED MOD

18 VASSARE MÅLVAKTER

24 DAMHOCKEYN EXPLODERAR

37 SKRIVER HISTORIA

42 NÖDVÄNDIG SATSNING

IK Oskarshamn Tel: 0491-38 22 00 • E-post: info@ikoskarshamn.se • www.ikoskarshamn.se Hockeymagasinet Nedsläpp produceras av IK Oskarshamn i samarbete med kommunikationsbyrån Krepart

Tel: 0491-178 80

PROJEKTLEDARE: Mikael Petersson, Krepart ANNONSER: Therése Elofson, ­ therese@ikoskarshamn.se REDAKTÖR: Jonas Gustavsson FOTO: Curt-Robert Lindqvist där inget annat anges F ­ ORMGIVNING: Kristin Persebo, Jonas Axelsson & Jens Lindström TRYCK: V-TAB, ­Vimmerby, augusti 2021 UPPLAGA: 17 500 exemplar DISTRIBUTION: Till samtliga hushåll och företag i ­Oskarshamns, H ­ ögsbys och Mönsterås kommun


6

VÄLKOMMEN IN I HOCKEYKYLAN Den 4 augusti öppnades äntligen Be-Ge Hockey Center upp för allmänheten igen. Den årliga ispremiären stod på schemat och det var många Oskarshamnare som ville gömma sig från sommarhettan under ett par timmar. Här är ett axplox av alla de som besökte herrlagets första ispass.

sonen Olle och IKO-legendaren Tom Linder, tillsammans med augusti. Alla är av n börja i kusinen Ville, hade hittat till kylan spända på den kommande hockeysäsongen.

Birgitta Gerard var på plats under ispremiären. Hon driver Hårstudion Mönsterås och går på IKs alla hemmamatcher.

Erik Dahlberg, Hilma Dahlberg och Jessica Karlsson var överens om att det var roligt att komma till hallen. De hoppas på en topp 10-placering i årets SHL.

NHL-meriterade Dale Weise fick ett första samtal med vår speaker Malin Brunby.

Tobias Johansson har inte missat en hemmamatch sedan 90-talet. ­Sören Karlsson är strået vassare och gått på alla matcher på hemma­plan sedan 80-talet. ”Man är ju svältfödd på hockey”, säger Tobias.

Joakim Thelin gör sin fjärde säsong i IK-tröjan och har blivit lite av en kulturbärare i klubben.

Cameron Brace var ett stort utropst­ecken under sin tid i danska ligan genom att han spottade in poäng. Förhoppningen är att han även lyckas med det i Oskarshamn.


7

Hela laget hade samlats för en efterlängtad ispremiär i Be-Ge Hockey Center.

lle att skaffa sig ”Detta har jag längtat efter. Det är ett bra tillfä n de spelade seda ey hock på gått nya favoriter i laget. Jag har on. Karls Laila r säge ink”, husr på utom

Hasse Broms, som följt IK sedan 1977 som fotograf och sedermera supporter, var även han på plats. ”Zohorna-bröderna ska bli spännande att se”, konstaterar han.

Alexander Liljegren och Johan Andersson från Blue Front Support var självklart på plats under dagen. ”Det ser spännande ut. Daniel Muzito-Bagenda har bra fart på skridskorna”, säger Johan Andersson.


8

Tillspetsad trupp i jakt Thomas Fröberg har snickrat ihop sin andra SHL-trupp. Ett stort fokusområde? ­Tillspetsad offensiv. – Vi behöver spelare som kan göra poäng, säger Thomas Fröberg.

B

etydelsen av en ledande förstakedja som kan leverera syntes tydligt förra säsongen. IK lyfte ett par klasser efter att truppen spetsats till med Max Veronneau och Lance Bouma. Duon bildade en skarp och ­produktiv toppkedja med Fredrik Olofsson och den enheten blev ett draglok för hela laget. När Thomas Fröberg snickrade ihop årets SHL-trupp har ett stort fokusområde varit att ha en vassare spets från start. – Vi behöver en femma som leder laget. Det

”DE KOMMER ATT VÄXA MED FÖRTROENDET VI GER DEM.”

var tydligt förra säsongen. En sådan femma drar med sig resten av killarna också och höjer hela nivån, säger han. – Jag tycker vi hittat den typen av spelare, det ser bra ut.

PRODUCERANDE KEDJOR Fröberg syftar på tjeckbröderna Hynek och Tomas Zohorna i första hand, men även Dale Weise, Cameron Brace och Patrik Karlkvist. IK hade när träningen drog igång två kedjor på ritbordet som är tänkta att producera: Weise, Olofsson, Brace. Zohorna, Zohorna, Karlkvist. – Det är killar som gjort poäng tidigare. De ska göra poäng. Det får gärna de två andra kedjorna också, men de kommer att ha andra uppgifter också. En tydlig tråd i truppbygget är annars unga spelare som testat SHL en del men


9

Sportchef Thomas Fröberg försvarar sina beslut i heta stolen.

FRÖBERG I HETA STOLEN Thomas Fröberg har värvat in 13 nya spelare inför säsongen med extra fokus på offensiven. Bakre led från vänster: Robin Norell, Tomas Zohorna, William Worge Kreü, Patrik Karlkvist, Hynek Zohorna, Dale Weise. Främre led från vänster: Cameron Brace, Johan Johnsson, Daniel Muzito-Bagenda, Lukas Pilö, David Quenneville. Liggande: Tim Juel. Saknas på bilden gör Emil Martinsen Lilleberg.

på poäng som väntar på det stora genombrottet. – Det är sådana spelare vi får jobba med. Med vår budget går det inte köpa ett lag med färdiga stjärnor. Visst hade det varit kul att köpa in tio toppspelare, men det är roligt att jobba så här också. Att se nya spelare slå igenom, säger Fröberg. – Vi tror på killarna som är här. De k ­ ommer att växa med förtroendet vi ger dem. I t­ idigare klubbar har de hamnat på bänken vid ett misstag, men så blir det inte här. De ska få utrymme att ta kliv framåt i utvecklingen.

SLUTSPEL ÄR MÅLET Som klubb har IK målsättningen att laget ska vara i slutspel våren 2023. Thomas Fröberg hoppas det sker redan den här säsongen. – Vi vill dit redan nu och det har vi sagt internt inom gruppen också. Jag tycker att vi har fått ihop ett riktigt bra lag.

Nolan Zajac var riktigt bra ifjol men ska spela i Timrå i år. Varför blev det ingen förlängning med honom? – Vi pratade om vi skulle behålla honom eller få in en bättre forward framåt. Jag tycker vi har en bra backsida och killar där som behöver mer utrymme, och då valde vi att fördela pengarna annorlunda. Det innebar att Nolan försvann. Lance Bouma var en jätteinjektion förra säsongen och var på tapeten för en återkomst. Varför blev det inget av det? – Han var länge i valet och kvalet kring vad han skulle göra. När han ringde mig och sa att han valt Malmö så hade jag nästan glömt bort honom. Om han hade velat komma hade vi kanske löst det på något sätt, men vi hade fyllt den positionen då. Som vi ser det är det svårt att ha två Lance Bouma-typer i truppen. Kontraktet med Tyler Kelleher bröts och han hamnade i Rögle. Varför togs det beslutet? – Tyler har gjort ett bra jobb här men det fanns behov av en annan spelartyp. Där jobbade vi in bröderna Zohorna i stället. Det var tvunget att tas ett beslut kring Tyler och vi löste helt enkelt ut hans kontrakt. Förra säsongen förstärktes truppen en hel del under säsongen. Har du sparat utrymme i budgeten för samma agerande i år? – Eftersom vi har en mindre budget än andra klubbar så går det inte att spara.

Det är tvunget att ha bästa möjliga lag från start. Sedan hänger det på publikfrågan. Tillåts publik så blir det nya intäkter och då kan det kanske finnas utrymme för förstärkningar om behovet finns. IK lär bli nederlagstippat i ­förhandstipsen som vanligt. Vad tänker du kring det? – Det tar väl tio år innan vi tippas högt. Kanske om det blir en ny arena. Ibland kan jag bli förbannad när jag läser kommentarer om killar vi plockar hit och att de inte skulle passa här. Hade samma kille hamnat i en etablerad klubb så hade det varit en bra värvning. Men så är det, några ska väl vara experter. Något lag ska ju vara tippat långt ner, men det spelar ingen roll. Jag tror på det vi gör.

”DET ÄR ­TVUNGET ATT HA ­BÄSTA MÖJLIGA LAG FRÅN START.”


10

Thomas Fröberg sportchef

KOMMENTERAR NYFÖRVÄRVEN Det vimlar av nyförvärv i årets IK. Har du koll på alla? Sportchefen och lagbyggaren Thomas ­Fröberg presenterar alla nya spelare!

Tim Juel, 27 år, målvakt Senaste klubb: Karlskoga

Emil Martinsen Lilleberg, 20 år, back Senaste klubb: Sparta Sarpsborg

William Worge Kreü, 21 år, back Senaste klubb: Linköping

Robin Norell, 26 år, back Senaste klubb: Djurgården

Lukas Pilö, 22 år, back Senaste klubb: Örebro

David Quenneville, 23 år, back Senaste klubb: Rapid City Rush

Patrik Karlkvist, 29 år, forward Senaste klubb: MoDo

Dale Weise, 33 år, forward Senaste klubb: Montreal Canadiens

Hynek Zohorna, 31 år, forward Senaste klubb: Amur Khabarovsk

”Den som flest är kritiska mot när vi läser media, men vi tror stenhårt på honom. Bidrar med mycket både på och utanför isen. Bra på rören, bra passningsspelare och vet vad som krävs.”

”Ville ha honom redan i ­februari. Agenten kom tillbaka efter säsongen och då slog vi till. En stor och rejäl forward som är stark på skridskorna och har ett bra skott.”

Johan Johnsson, 28 år, center Senaste klubb: AIK

Tomas Zohorna, 33 år, center Senaste klubb: Dynamo Pardubice

”Tittat på honom ett tag och fått starka rekommendationer från Ole-Kristian Tollefsen, den gamle SHL-backen. En tuff back med bra storlek. I VM i våras fick alla se hur bra han är.”

”Spelat i ett topplag där spelare med högre lön tagit hans istid. Är du en bit ner i hierarkin i ett sådant lag blir det bänken vid minsta misstag. Kommer att få ett helt annat förtroende hos oss.”

Cameron Brace, 28 år, forward Senaste klubb: Herning

”Inte många som plockar spelare från Danmark, men flera SHL-lag jagade honom. Vi låg på hårt och han valde oss. Offensiv kille med bra skott. Gör mycket mål och ska göra det här också.” Daniel Muzito Bagenda, 25 år, center Senaste klubb: Örebro

”Har bra skills och spelhuvud. Vill spela center men inte fått göra det i Örebro. Det får han göra hos oss. Tror han kommer göra en liknande resa som Fredrik Olofsson gjorde förra året.”

”Var intresserade av honom redan vid transferstoppet i våras. Valde att avvakta då men slog till efter säsongen. Stor back som är en ganska grisig spelare. Har bra förstapass.”

”Martin Filander hittade honom. Kvick i fötterna, bra skott och ska få chansen att spela powerplay. Var nog ingen annan som kollade på honom, men vi tar inte hit någon som vi inte tror ska bidra.”

”Varit här innan och vi vet vad vi får. Han kommer få en stor funktion i egen zon och i boxplay. Visade i AIK ifjol att han kan göra poäng. Vi tror stenhårt på honom.”

”Jag värvade honom till Karlskoga där han gjort en fin resa. Otroligt seriös och har jobbat sig till positionen han har i dag. Vet precis vad han ska göra för att bli bättre. Skicklig målvakt.”

”Spelat i Djurgården länge men fastnat i en roll han inte är nöjd med. Vill framåt. Vi ser honom som en tvåvägsback. Han är en riktigt bra karaktär och ledare och blir viktig för oss.”

”Väntat på SHL-chansen i många år. Stor, bra skott och otrolig teknik. Inte många i vårt lag som har den klubbtekniken. Kan göra succé med rätt förtroende och omgivning.”

”Tänkte längre än Hynek men ville också komma hit till slut. Bra kemi med brorsan, de ska absolut spela ihop. En fin center som är bra över hela isen och följer med bra i anfallsspelet.”


scania oskarshamn

med sikte på framtiden Under det senaste århundradet har vi på Scania samlat kunskap, erfarenheter och färdigheter som gjort oss till en världsledare. Med dessa förmågor och vår starka kultur kan vi fortsätta göra skillnad även i framtidens transportindustri. Verklig skillnad.

www.scaniaoskarshamn.se


12

Jungfrufärden är över – nu väntar tuff säsong Debutåret som huvudtränare i SHL är avverkat. Nu vill Martin Filander och hela IK lyfta till nästa nivå. – Vi har alla lärt oss mycket och det är klart att vi vill kräma ut ännu mer den här säsongen, säger Filander.

”VI TROR STENHÅRT PÅ VÅR PLAN OCH VÅRT LAG.”

M

artin Filander gjorde sin första säsong som huvudtränare i SHL och IK förra säsongen och ledde klubben till ett nytt SHL-kontrakt. 40-åringen fick mycket beröm för sitt ­arbete och pekas av många ut som en tränare med ljus framtid. Nu är jungfrufärden över, nu väntar det erkänt tuffa andraåret. Målet för Filander och IK är enkelt. Det är dags att ta allt till en ny nivå. – Vi har lärt oss mycket och ser fram emot

Martin Filander kliver in i sin andra säsong som huvudtränare för IK.

en ny utmaning. Vi har en spännande grupp som har mycket i sig, säger Martin Filander. När hans eget arbete kommer på tal är han som vanligt noga med att lyfta upp teamet som finns runtomkring. – Vi är samma team som förra året och vet vad vi har varandra. Alla kompetenser finns och alla driver sina delar på ett bra sätt. Det finns en bra balans.

STARKT KOLLEKTIV Spelidén är densamma som förra året. Det finns inga hemliga recept på framgång. – Haha, nej. Nyckeln för oss är att vara ett starkt kollektiv. Sedan ska vi inte vara blyga. Det måste finnas ett mod i laget. Mycket av vår spelidé från förra året är kvar. Det ­skruvas alltid på detaljer, men grunderna känns igen.


13

Fem punkter som talar för IK KONTINUITET I LEDARSTABEN Vid sidan om skiftet av målvaktstränare (Robin Blidstrand ut, Mikael Sandberg in) så har IK samma ledarstab som förra säsongen. Ett team som därmed är samspelt och har hittat en tydlig rollfördelning. Organisationen kring laget behöver således ingen inkörningsperiod, vilket skapar trygghet.

Som under varje sommar så har det varit omsättning i truppen. IK har haft en tydlig plan med det nya bygget. – Vi såg förra året vad som hände när vi hade fler spelare som kunde avgöra m ­ atcher. Några av nyförvärven gjorde verkligen skillnad. Därför har vi fler spelare som kan producera. Lite mer etablerad spets. Det finns även en ambition att IK ska bli jobbigare att möta. – Vi har pratat om det. Att vi ska vara starkare på pucken offensivt. Vara lite större och tyngre rent fysiskt, utan att för den delen tappa fart. Vi har velat ha in större kroppar som kan bita fast puckar i offensiva lägen under längre tid.

SKARPT LÄGE IK går in i en viktig säsong. Det är tredje året i SHL, underskattningen från motståndarna är bortblåst, och det finns inga gratis­poäng att hämta. – Underskattningen flög nog bort någonstans under resan ifjol, men jag håller med. Nu är det skarpt läge. Konkurrensen i ligan är, precis som varje år, knivskarp. – Det är många lag som dunkar på och storsatsar. Nykomlingen Timrå också. Alla känns bättre. Även IK. Vi tror på ett nästa kliv men vet att det är otroligt tufft, säger Filander. – Vi har en av de mindre plånböckerna, men nu måste vi lägga budget och lönekuvert åt sidan. Börjar vi se oss själva som sämre för att vi har mindre betalt så blir det jobbigt. Vi måste spela för klubbens färger, hålla ihop och tro på oss själva. Vi har visat tidigare att det går att vinna matcher i SHL och det ska vi göra den här säsongen också. Vi tror stenhårt på vår plan och vårt lag.

”VI MÅSTE SPELA FÖR KLUBBENS FÄRGER, HÅLLA IHOP OCH TRO PÅ OSS ­SJÄLVA. VI HAR VISAT TIDIGARE ATT DET GÅR ATT VINNA MATCHER I SHL OCH DET SKA VI GÖRA DEN HÄR SÄSONGEN OCKSÅ.”

RUTIN IK har gjort två säsonger i SHL och spelarna som varit med på hela resan från allsvenskan har samlat på sig värdefull rutin, och de som kommit in har varit med ett tag. Nu finns inga nya arenor, inget nyhetens behag, inga lag eller motståndare som är okända. IK vet vad som väntar. TYDLIGARE SPETS IK lyfte när lagets offensiv spetsades under förra säsongen. Till i år har det lagts fokus på att ha den spetsen från start och det finns också en tydligare arsenal av etablerade poäng­ spelare framåt, inte minst bröderna Hynek och Tomas Zohorna som har fina siffror i poängkolumnen från stora ligor Tomas Zohorna. och sammanhang. STÄRKTA AV MARDRÖMSSVITEN IKs förlustsvit på 16 raka matcher förra hösten hade utlöst panik hos vilken styrelse eller sportchef som helst, men IK satt lugna i båten, redde ut stormen och vände på skutan. Där och då sattes alla på prov, men visade iskall kyla. Klarar en organisation att gå igenom 16 raka förluster så klarar man av vad som helst, och det vet alla om nu. POTENIAL IK sitter på en av SHLs minsta spelarbudgetar och sportchefen Thomas Fröberg har inte hymlat med att klubben letat efter fynd med potential att explodera. Det vimlar av spelare som kan få ett genombrott, precis som exempelvis Fredrik Olofsson fick förra säsongen. Kan IK få ut delar av den inneboende potentialen så kan det bli riktigt, riktigt bra.


14

S N E R Ö N E R P E R ENT STORA REVANSCH!

Dale Weise är den mest meriterade hockeyspelaren som någonsin spelat i Oskarshamn. Kanske också den mest upptagne. Vid sidan om att vara hockeyspelare och familjefar gör han en podcast, driver ett familjecenter och bygger hyreshus. – Jag är hyperaktiv och älskar att driva affärer, säger Dale Weise.

5 ”JAG SER VERKLIGEN FRAM EMOT DET HÄR.”

13 NHL-matcher. Det är imponerande. Dale Weise är den mest meriterade spelaren någonsin att spela i IK. Nu öppnar kanadensaren ett nytt kapitel i livet genom att flytta till Europa. – Jag ser verkligen fram emot det här, säger Dale Weise. Slutet av NHL-säsongen blev inte r­ iktigt som tänkt. Han frystes ut av Montreal ­Canadiens och fick harva i en minimal roll i AHL ett tag. Glädjen försvann. Förra säsongen spelade han inte alls till följd av pandemin. – Det var skönt att inte spela förra ­säsongen. Gav perspektiv, säger han.

– Jag har gjort mina år som grovjobbare i tredje- och fjärdekedjan i NHL. Nu är jag färdig med uppgifter av den typen. Blir inget mer spel i Nordamerika. Inte ens om någon lastar upp rejält med pengar? – Nej, jag är klar. Pengar är ingen d ­ rivkraft. Jag har tjänat en hel del. Så pengar är det sista jag bryr mig om just nu. Min ambition är att bli en ledare, en spelare som bidrar starkt till lagets framgång.

NYCKELROLL En ledare och nyckelspelare blir han i just Oskarshamn. – Det fanns erbjudanden i Ryssland, men de såg mig som en grovjobbare i de lägre kedjorna. Jag har sett killar som inte platsar i NHL åka till Ryssland och bli superstjärnor. Därför tyckte jag att det var orättvist mot mig eftersom jag spelat tio år i NHL. Var alltså inte intresserad av någon undanskymd roll. – Snacket med Oskarshamn var något helt annat. Vi har samma bild av mig och vad jag kan. Vad ska du bidra med? – Jag är en schweizisk armékniv. Jag har gjort allt i NHL: spelat powerplay och boxplay, gjort mål, stängt ner motståndare, spelat defensivt, delat ut tacklingar. Jag gör det som behövs, men vill vara en ledare som levererar offensivt.

MÅNGSIDIG

Dale Weise håller ständig koll på sina företag och affärer.

Lika mångsidig som han är på isen är han utanför isen. Dale Weise passar inte in på hockey­ stereotypen som sitter hemma och spelar tv-spel eller plöjer tv-serier. Han är en entreprenör med en drös vedträn i elden. – Jag vet att karriären tar slut någon gång


15

Dale Weise jämför sig själv med en schweizisk armékniv.

och har alltid funderat på vad som finns att göra då. Jag har testat många saker... Han är med och driver en podcast där han intervjuar spelare i och kring sin förra ­NHL-klubb, Montreal Canadiens. – Kul jobb, inte minst för att den har blivit ganska stor. Jag kör på lite till även om tidsskillnaden gör det tufft. Snackade med Brendan Gallagher (stjärna i Canadiens, reds anm) nyligen och vi hade nio timmar mellan oss. Det var lite svårt att sy ihop, säger Dale.

COOL MÖTESPLATS Han och frun Lauren är också delägare i ett familjecenter i Montreal som startades upp förra året. En mötesplats dit familjen kan komma och spendera tid. Där finns massage, manikyr, mat, pool och lekland, bland annat. Pandemirestriktioner gör att det bara är öppet till 25 procent, men projektet går redan med vinst. – Det är en superbra idé. Hela familjen kan komma dit och spendera tid, det finns saker att göra för både barn och föräldrar. Min fru är mest involverad. Kan knappt vänta tills vi får öppna med full kapacitet.

LOCKANDE BRANSCH

LÄS MER PÅ NÄ

Utöver det så har Dale Weise också gett sig in i fastighetsbranschen. Nyligen blev hans första hyreshus med sex lägenheter klart. Ytterligare två hus är på gång med tolv nya lägenheter. – Målet är att äga hundra lägenheter, säger han. Jag var inne på att renovera gamla hus först, men har inte tid för det just nu. Känns bättre att riva och bygga nytt. IDA AS Det är stora investeringar? ST – Helt klart. Är det NHL-pengarna som gör det möjligt? – Så är det. Jag har

Dale Weise brinner för att bygga lägenhetshus och har som mål att äga hundra lägenheter i framtiden.


16

NAMN: Dale Weise FÖDD: 5 augusti 1988 i Winnipeg POSITION: Forward LÄNGD: 188 cm VIKT: 93 kg FAMILJ: Frun Lauren och barnen Hunter, Jordana, Hayes och Jersey KLUBBAR I KARRIÄREN: Swift Current Broncos, Hartford Wolf Pack, New York Rangers, Tillburg Trappers, Vancouver Canucks, Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks, Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Laval Rocket MERITER: 513 matcher i NHL

s­ parat och investerat pengar och nu använder jag dem. Att tjäna nya pengar är ingen drivkraft, utan det handlar mer om investeringar och vad jag kan ge mina barn i framtiden. Jag älskar att driva affärer. Mark är en bristvara men det finns alltid människor som behöver bostad. Så fastighetsbranschen känns helt rätt. Du ska inte bygga en hockeyarena då? – Haha, jag har faktiskt tänkt på det. I så fall hemma i Winnipeg. Vi får se om det blir något i framtiden.

HYPERAKTIV För att sammanfatta Dale Weise liv: Hockeyspelare. Pappa till fyra barn. Gör podcast. Driver familjecenter. Bygger hyreshus.

– Jag sover fem timmar per natt, sedan är det full gas. Är hyperaktiv och kan inte sitta still. Tankarna snurrar hela tiden, säger han. Var gör du om tio år? – Då äger jag hundra lägenheter och jobbar heltid med att investera, renovera och bygga fastigheter. Det har blivit en passion och jag älskar det. Ingen hockey? – Jag kan inte se mig själv som tränare. I så fall för ungdomar, men jag vet inte om jag är tillräckligt passionerad. Jag tror jag är klar med hockeyn när jag lägger av. Missförstå mig inte, jag brinner för ishockey nu och är 100 procent dedikerad när jag är i ishallen. Vid s­ idan om slappnar jag av, kopplar bort ­hockeyn och gör helt andra saker. När inte ishallen finns kvar för mig så släpper jag nog hockeyn.

”JAG ÄR EN SCHWEIZISK ARMÉKNIV. JAG HAR GJORT ALLT I NHL: POWERPLAY, BOXPLAY, MÅL, SPELAT DEFENSIVT, DELAT UT TACKLINGAR.”

NHL-minnena: ”Det var en minnesvärd match” Dale Weise har gjort 513 matcher i NHL. När han ska plocka ut bästa ­minnena så sticker NHL-debuten ut. En minnesvärd match där han lyckades träffa stolpen, få ett mål bortdömt och hamnade i ett slagsmål. Plus att han råkade klämma sin vattenflaska så hårt att han fick hela korken i munnen när han skulle dricka. – Det blev en youtube-film, helt sjukt. En del tror att det var ett ”prank”, men korken gick sönder eftersom jag tryckte ihop flaskan för hårt, säger Dale och skrattar. – Det är allas dröm att nå NHL och att spela första matchen var speciellt. Det hände onekligen mycket i den matchen.

Bland andra minnen är det första NHL-målet något alldeles extra. – Gjorde det mot Pekka Rinne, en rätt skaplig målvakt. Dale Weise beskriver sin mångsidighet som en stor nyckel till att han blev så framgångsrik så länge i NHL. – Jag har förmågan att se vad lagen saknar och kan ta den rollen och fylla det hålet. Oavsett roll spelade jag bra. Och det blev uppskattat.

Dale Weise har en imponerande NHL-karriär bakom sig.

”JAG HAR FÖRMÅGAN ATT SE VAD LAGEN SAKNAR OCH KAN FYLLA DET HÅLET.”


LycIKkOasktarilshl! amn

Sentenskök Herrgård olivgrön

VIDA är din lokala samarbetspartner som finns i närområdet. Vi är ett fullserviceföretag som kan erbjuda dig allt från plantering, skogsbruksplaner, röjning, gallring, slutavverkning, bioenergi, certifiering till rådgivning.

Tel. 0472-439 10 • www.vida.se

Hos oss kan du skapa dina drömmars kök HÖSTENS KÖKSERBJUDANDE UPP TILL

30.000 kr rabatt på ditt nya drömkök**

Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14 Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14

OSKARSHAMN Köpmangatan 1, 572 30 Tel 0491-139 00 oskarshamn@electroluxhome.com Mån–Fre 10.00–18.00 | Lör 10.00–14.00 www.electroluxhome.se **Erbjudandet är en prisstege som ger dig mer rabatt om kostnaden för ditt nya kök är högre. Ett kök för 70.000 kr ger 14.000 kr i rabatt, ett kök för 150.000 kr eller mer ger en maxrabatt på 30.000 kr. Erbjudandet gäller vid köp av kök och kökssnickerier för minst 70.000 kr (inte tjänster) till ordinarie priser, till och med den 4 oktober 2021. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

500 000 000

Fastighetsunderhåll för en halv miljard

BESÖKSADRESS Västra Torggatan 12, Oskarshamn TEL 0491-888 00 HEMSIDA www.byggebo.se


18

VÄKTARE

FÖR BURVÄKTARE

Han har själv varit med och vunnit SM-guld som målvakt. Nu är hyllade målvaktstränaren Mikael Sandberg tillbaka i högsta serien för att leda IK-målvakterna till nya framgångar. – Det här blir en jättespännande ­utmaning, säger 52-åringen.

R

obin Blidstrand har dragit vidare och Mikael Sandberg har kommit in som ny målvaktstränare i IK till den här säsongen. 52-åringen har hyllats för sitt jobb i ­allsvenska Tingsryd senaste åren. Han har lotsat ett helt gäng lovande ­målvakter vidare till SHL. Bland dem är ­exempelvis Tex Williamsson som landade i just Oskarshamn. – Fem målvakter på sex år har tagit s­ teget upp, det är bra utdelning, säger Mikael ­Sandberg och ler. – Framgången beror på flera saker. Dels urvalet där vi fått in bra målvakter, dels att vi lyckades bygga en bra miljö för utveckling. Efter sex år i Tingsryd så väntar nu första jobbet med ett SHL-lag.

JOE CANNATA ”Såg honom från nära håll i allsvenskan med Björklöven för två år sedan och följde honom även förra säsongen. Han är en målvakt som lever mycket på sitt fina spelsinne. Läser spelet och s­ ituationerna otroligt bra, det tycker jag är hans absolut största styrka. Spelsinne gör att han ser lugn ut och sprider en trygghet till försvarsspelet. Killar som läser spelet bra får alltid lite extra tid över till att agera, och där är Joe vass.”

POWERPLAY NAMN: Mikael Sandberg FÖDD: 29 mars 1969 i ­Kungsbacka FAMILJ: Frun Camilla och barnen Oliver och Rebecca KLUBBAR SOM MÅLVAKT: Hanhals, Frölunda, Villacher, Linköping MERITER: 550 matcher i SHL/ Elitserien, 13 landskamper, ett SM-guld, två SM-silver, ett VM-silver KLUBBAR SOM MÅLVAKTSTRÄNARE: Halmstad, Borås, Fredrikshavn, Hanhals, Mörrum, Tingsryd

– Det var dags att göra något annat. SHL lockar och jag fick tidigt bra intryck av ­Thomas Fröberg och hela ledarstaben. Allt blir ett snäpp upp. Bättre målvakter, ­proffsigare miljö, mer media och publik. Jag ser fram emot det.

BRA MERITLISTA Mikael Sandberg vet vad han snackar om. Han är själv en gammal stormålvakt som varit med på högsta nivå. På meritlistan finns både SM-guld och VM-spel. Jobbet som målvaktstränare gled han in på i samband med att han slutade 2006. – Där någonstans började boomen med målvaktstränare. Det hade knappt funnits innan dess. Jag hade ingen själv när jag var aktiv och då spelade jag ändå till jag var 37 år. Det har hänt mycket. Sedan dess har han jobbat dels med egna


19

Mikael Sandberg om IK-målvakterna: målvaktscamper, dels som målvaktstränare i olika klubbar. – Jag brukar säga att jag haft förmånen att leka hockey på heltid i över 30 år.

TIM JUEL ”Jag var i allsvenskan förra året och såg honom på nära håll. Gillar killar som tagit den långa vägen. Han har spelat flera år i ettan och allsvenskan och har en stabil grund att stå på. För honom är det viktigast att ha tålamod och ge sig själv tid att växa in i SHL. Det kommer inte fungera från minut ett, så är det bara. Tim har varit med på min camp i sommar så vi har redan börjat bygga ett spännande samarbete.”

LIGGER FÖRE Betydelsen av starkt målvaktsspel är stor i dagens SHL. Mikael Sandberg menar också att ­målvakterna ligger före utespelarna när det kommer till egen utveckling. – Målvakterna är i framkant. Tim Juel offrade en av sina semesterveckor i sommar för att vara med på min camp. Hur många utespelare offrar en semestervecka för att träna på skott? Ingen, säger Sandberg. – Målvakterna jagar och driver sin ­utveckling. De är som individuella idrottare med en hel stab kring sig som hjälper dem med fys, kost och mentala bitar. Det är bara

”JAG HAR EN TYDLIG IDÉ OM HUR MÅLVAKTER SKA SPELA.”

att kolla på en vanlig träning, målvakterna är ute en halvtimme innan och kör övningar. Utespelare har väl börjat fatta det där, men de är efter när det kommer till individuell träning. Målvakter är något av individuella ­idrottare i en lagsport? – Ja, lite så. Arbetet de lägger ner är ­imponerande. Det är kul att få vara med och leda dem genom deras resor. Varför har du blivit så framgångsrik? – Jag har en tydlig idé om hur målvakter ska spela, och det har fungerat. Sedan handlar det om att lyssna på individerna, det är de som ska rädda puckarna.


20

TEAM OSKARSHAMN 2021/2022

MÅLVAKT Joe Cannata Nummer: 35 Ålder: 31 år Säsonger i IKO: 1

BACK Philip Samuelsson Nummer: 34 Ålder: 30 år Säsonger i IKO: 1

FORWARD Fredrik Olofsson Nummer: 8 Ålder: 25 år Säsonger i IKO: 1

MÅLVAKT Tim Juel Nummer: 31 Ålder: 27 år Säsonger i IKO: Ny från BIK Karlskoga

BACK William Worge Kreü Nummer: 3 Ålder: 21 år Säsonger i IKO: Ny från Linköping HC

BACK David Quenneville Nummer: 55 Ålder: 23 år Säsonger i IKO: Ny från Rapid City Rush

FORWARD Dale Weise Nummer: 10 Ålder: 33 år Säsonger i IKO: Ny från Montreal Canadiens

BACK Robin Norell Nummer: 56 Ålder: 26 år Säsonger i IKO: Ny från Djurgården Hockey

FORWARD Joakim Thelin Nummer: 11 Ålder: 28 år Säsonger i IKO: 3

BACK Brian Cooper Nummer: 21 Ålder: 27 år Säsonger i IKO: 1

BACK Emil Martinsen Lilleberg Nummer: 76 Ålder: 20 år Säsonger i IKO: Ny från Sparta Sarpsborg

FORWARD Jonas Engström Nummer: 17 Ålder: 30 år Säsonger i IKO: 6

BACK Lukas Pilö Nummer: 26 Ålder: 21 år Säsonger i IKO: Ny från Örebro Hockey

BACK Oliver Larsen Nummer: 98 Ålder: 22 år Säsonger i IKO: 1

FORWARD Hynek Zohorna Nummer: 20 Ålder: 31 år Säsonger i IKO: Ny från Amur Khabarovsk


FORWARD John Dahlström Nummer: 22 Ålder: 24 år Säsonger i IKO: 4

FORWARD Johannes Salmonsson Nummer: 25 Ålder: 35 år Säsonger i IKO: 2

FORWARD

FORWARD Johan Johnsson Nummer: 41 Ålder: 28 år Säsonger i IKO: Ny från AIK

FORWARD Tomas Zohorna Nummer: 80 Ålder: 33 år Säsonger i IKO: Ny från Amur Khabarovsk

Kim Rosdahl Nummer: 29 Ålder: 25 år Säsonger i IKO: 1

FORWARD Daniel Muzito-Bagenda Nummer: 85 Ålder: 25 år Säsonger i IKO: Ny från Örebro Hockey

FORWARD Patrik Karlkvist Nummer: 89 Ålder: 29 år Säsonger i IKO: Ny från MoDo Hockey

FORWARD Cameron Brace Nummer: 93 Ålder: 28 år Säsonger i IKO: Ny från Herning Blue Fox

HUVUDTRÄNARE Martin Filander Ålder: 40 år Säsonger i IKO: 1

ASS. TRÄNARE Mathias Tjärnqvist Ålder: 41 år äsonger i IKO: 1

ASS. TRÄNARE Jeff Jakobs Ålder: 32 år Säsonger i IKO: 2

MÅLVAKTSTRÄNARE Mikael Sandberg Ålder: 52 år Säsonger i IKO: Ny från Tingsryds AIF

FYSTRÄNARE Jan Hammar Ålder: 46 år Säsonger i IKO: 1

FYSTRÄNARE Philip Wärmegård Ålder: 34 år Säsonger i IKO: 4

MATERIALFÖRVALTARE Benny Boquist Ålder: 27 år Säsonger i IKO: 4

MATERIALFÖRVALTARE Philip Törmänen Ålder: 24 år Säsonger i IKO: 2

LAGLÄKARE Sadegh Dolatabadi Ålder: 47 år Säsonger i IKO: 2

SJUKGYMNAST Jonas Emmoth Ålder: 50 år Säsonger i IKO: Ny från Mjölby HC

SPORTCHEF Thomas Fröberg Ålder: 54 år Säsonger i IKO: 2

KLUBBCHEF Martin Åkerberg Ålder: 35 år Säsonger i IKO: 16


IK Oskarshamn säsongen BAKRE LEDET FRÅN VÄNSTER: Joakim Thelin, Hynek Zohorna, Tomas Zohorna, Dale Weise, Max Wattvil, Mikkel Öby-Olsen, Robin Norell, Daniel M ­ uzito-Bagenda, Oliver Larsen och William Worge-Kreü. TREDJE LEDET FRÅN VÄNSTER: Materialare Philip Törmänen, fystränare Jan Hammar, Cameron Brace, David Quenneville, Johan Johnsson, Lukas Pilö, lagläkare Sadegh Dolatabadi och materialare Bo Green.


2021-2022 ANDRA LEDET FRÅN VÄNSTER: Joe Cannata, assisterande tränare Jeff Jakobs, ordförande Johan Franzén, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl, John ­Dahlström, målvaktstränare Mikael Sandberg, materialare Benny Boquist och Tim Juel. SITTANDE FRÅN VÄNSTER: Philip Samuelsson, assisterande tränare Mathias Tjärnqvist, sportchef Thomas Fröberg, Jonas Engström, ­Johannes Salmonsson, klubbchef Martin Åkerberg, huvudtränare Martin Filander och Brian Cooper.


24

Flickhockeyn bl mstrar Flickhockeyn i IK växer så det knakar. Nu tar klubben nästa steg och skapar egna grupper för flickorna i hockeyskolan. – Det är fantastiskt att se alla tjejer men vi hoppas att ännu fler ska börja spela, säger eldsjälarna Carolina Danhall Jensen och Malin ­Björklund.

H

östen 2016 tog Jouline Hammarström ­initiativet till att starta ett damlag i IK. Det blev starten på en fantastisk ­utveckling för dam- och flickhockeyn i IK. I dag finns ett damlag och två flicklag, plus ett gäng knattar i hockeyskolan. På fem år har det gått från några enstaka tjejer i verksamheten till över 60 flickor, som tränar regelbundet. Eldsjälarna Carolina Danhall Jensen och Malin Björklund brinner för flickhockeyn och är glada över utvecklingen. – Jättekul att så många vill spela. Dessutom ser vi att de som börjar spela stannar kvar. Det är ett gott betyg, säger Carolina. – Detta är ett bevis på att det verkligen finns ett behov för flick- och damverksamhet. Jag blir varm i själen, säger Malin.

VILL VÄXA ÄNNU MER Intresset har alltså ökat men Carolina och Malin hoppas att ännu fler vill börja spela. – Alla är välkomna för att prova på. Vi vill växa ännu mer. Ju fler tjejer som spelar,

Carolina Danhall Jensen och Malin Björkman brinner för flickhockeyn och utnämndes till årets ledare i IK förra säsongen.

”ALLA ÄR VÄLKOMNA FÖR ATT PROVA PÅ. VI VILL VÄXA ÄNNU MER.”

desto bättre verksamhet kan vi skapa med fler flicklag i olika ålderskullar. För att slussa in alla nya tjejer så tar IK ett nytt grepp om hockeyskolan. Tjejerna där kommer få en egen grupp och en tydligare väg till flicklagen. – Historiskt har vi sett många tjejer som slutar efter hockeyskolan. De har inte velat spela i pojklag men det har inte funnits några andra alternativ. De har känt sig ensamma. Nu ska de få en egen träningsgrupp i hockey­ skolan där vi också introducerar dem till flickverksamheten så att det blir en naturlig väg upp dit, säger Carolina och Malin. – Redan i våras så fick de äldsta tjejerna i hockeyskolan prova i yngsta flicklaget och se hur det fungerade. Som en inkörsport. Det var uppskattat.


25

”Oväntat men jätteroligt” IK bygger därmed en brygga mellan hockey­ skolan och flickverksamheten, precis som man tidigare byggt bryggor mellan flickverksamheten och damlaget. – Det ska finnas en bra väg uppåt. På sikt hoppas vi kunna ha ett juniorlag också för att minska gapet mellan äldsta flicklaget och damlaget. Med tanke på hur många tjejer som strömmar till så är det inte omöjligt på sikt.

BEHÖVER MER ISTID Bristen på istid är som för hela verksamheten i IK en bromskloss. – Hela föreningen växer och vi känner ett stort tryck på flicksidan, men vi gör det vi kan med de resurser som finns. Att det saknas istider vet alla om, men det ska inte hindra oss från att få ännu fler tjejer att spela.

”ATT DET SAKNAS ­ISTIDER VET ALLA OM, MEN DET SKA INTE HINDRA OSS FRÅN ATT FÅ ÄNNU FLER TJEJER ATT SPELA. ”

Carolina Danhall Jensen och Malin Björklund fick Lasse Loman-stipendiet som Årets Ledare i IK efter förra säsongen. Det tack vare sitt starka engagemang i flickhockeyn. Duon har stor del i att verksamheten växer och utvecklas. – Hedrande så klart och kul att det uppmärk­ sammas med tanke på den tid och det jobb vi lägger ner, säger Carolina. – Oväntat men jätteroligt. Kul att de tycker vi gör ett bra arbete, vi är ju engagerade för tjejernas skull, säger Malin.

BETYDER MYCKET För Malin har arbetet med flickhockeyn stor personlig betydelse. – Jag älskade verkligen hockey som liten men kände mig utanför. När ingen annan tjej ville fortsätta spela så slutade jag också fast jag egentligen inte ville. Det kändes inte som jag hade något val. Jag vill ge de här tjejerna chansen att göra det som jag själv inte fick göra. Carolina och Malin hoppas också att fler tjejer ska få upp ögonen för ledarskapet. – Det ger enormt mycket att se hur kul tjejerna har på isen. Vilken utveckling de går igenom. Vi välkomnar alltid fler tränare, speciellt tjejer och mammor.

Malin Björklund, Årets ledare Carolina Danhall Jensen, Årets ledare Juryns motivering: ”Malin och Carolina har genom sitt brinnande engagemang och sin förmåga att se varje individ, fått alla kring både flickor äldre som yngre att känna sig viktiga och delaktiga. Genom att sprida positiv energi har Malin och Carolina bidragit till en välkomnande miljö, både på och utanför isen.”


Volvo Privatleasing. Det enkla bilägandet.

Volvo XC40 från 3 195 kr/mån

Med Volvo Privatleasing kan du skaffa dig en ny Volvo till attraktiv månadskostnad. Ingen kontantinsats, service och Volvo Assistans ingår. När leasingtiden är över lämnar du tillbaka bilen till oss. nu har vi flera attraktiva Volvomodeller till riktigt bra månadskostnad. Välkommen!

Fakta Volvo Privatleasing • Ingen kontantinsats • Fast månadskostnad

• Service ingår • Rabatt på Volvia försäkring

Prisex. baserar sig på 36 mån, 1 000 mil/år.

Volvo XC40

Volvo XC60

Volvo V90

Volvo V60

Privatleasing

Privatleasing

Privatleasing

Privatleasing

Från

3 195 kr/mån

Volvo XC40 T2 man Momentum

Från

4 995 kr/mån

Volvo XC60 B4 AWD aut Momentum Adv. Ed.

Från

4 795 kr/mån

Volvo V90 B4 aut Momentum Adv. Ed.

Från

4 495 kr/mån

Volvo V60 B4 aut Momentum Adv. Ed.

Erbjudandena gäller ett begränsat antal bilar. Volvo Nationell Privatleasing via Volvofinans Bank AB. 36 månader, 1 000 mil/år, 0 kr i kontantinsats och garanterat restvärde. Månadskostnaden är baserad på Stibor 90 (aug 2020) och följer eventuella förändringar under avtalet. Volvo Serviceavtal och Volvokort/Carpay med drivmedelsrabatt ingår, samt 3 månaders privatleasingskydd. Ändringar av körsträcka, ränta, tillval etc. kan påverka månadskostnaden. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Övermil och eventuellt onormalt slitage debiteras utöver månadskostnaden vid avtalets slut. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 5,7–7,1. CO₂: 148–160 g/km Miljöklass Euro 6D. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Läs mer på volvocars.se

www.skobes.se

OSKARSHAMN Inkörningsvägen 2 Telefon: Håkan 0491-897 02, Henrik 897 03, Johan 897 04, Linus 897 05 Öppettider: Mån-tor 9-18 • fre 9-17 • lör 10-14


27

Arsi trillar inte mellan stolarna Arsi Piispanen lämnar tränarbänken i juniorlaget. I stället blir han ansvarig för hela juniorverksamheten i IK. – Vi jobbar hårt för att bli hela länets lag, säger Arsi Piispanen.

I

K gör ett omtag kring organisationen på ungdoms- och juniorsidan. Pelle Johansson släpper juniordelen till Arsi Piispanen. Den gamle storspelaren lämnar därmed i sin tur tränarbänken i J20-laget för en övergripande roll för hela juniorverksamheten. – Tränarkarriären är inte på is men jag kan inte sitta på dubbla stolar och peta i allt. Jag ser fram emot att få ta ett helhetsansvar kring juniorerna, säger Arsi Piispanen. Säsongens viktigaste uppdrag? Att få upp J18-laget i högsta serien. – I dag är glappet för stort mellan J18 och J20. Vi behöver ha upp J18 på högsta nivån. Det är en målsättning, säger Piispanen. – Det är viktigt för att få en bra väg genom ungdoms- och juniorlag och upp i a-laget.

UTVECKLA SPELARE J20-laget skulle göra sin första säsong i högsta serien ifjol men på grund av pandemin så ställdes serien in i ett tidigt skede. – Gällande J20 har vi inga direkta

r­ esultatmål utan det handlar om att utveckla spelare. Så många som möjligt ska få chansen att bli professionella spelare. Det övergripande målet är att bli hela länets lag. Att talanger i närområdet ska välja just IK som utvecklingsplats. – Talanger ska inte behöva flytta från länet för att utvecklas. Så har det varit tidigare, men det vill vi ändra på. Det gör vi genom att utvecklas och bli mer professionella. Arsi Piispanen kommer vid sidan om ­ansvaret för juniorsidan att fortsätta arbeta med IKs samhällsprojekt. – Det blir en delvis ny roll, men både juniorerna och samhällsprojekten är enormt viktiga för klubben och det är kul att få vara med och utveckla båda delarna.

”TALANGER SKA INTE BEHÖVA FLYTTA FRÅN LÄNET FÖR ATT UTVECKLAS. SÅ HAR DET VARIT TIDIGARE, MEN DET VILL VI ÄNDRA PÅ.”


28

Pelle Johansson släpper juniorsidan och koncentrerar sig helt och hållet på ungdomssidan.

Ungdom och bredd Pelles nya uppgift Pelle Johansson får en mer renodlad roll den här säsongen. Han släpper juniorbiten till Arsi Piispanen och lägger fullt fokus på ungdomssidan. – Det viktigaste för oss är att så många som möjligt spelar så länge som möjligt, säger Pelle Johansson.

”DET FINNS ETT ENORMT SUG OCH MÅNGA SOM ­BÖRJAR SPELA HOCKEY.”

P

elle Johansson har haft det över­ gripande ansvaret för ungdoms- och junior­sidan men nu renodlas rollen. Arsi Piispanen tar över juniorerna medan Pelle tar ansvar för ungdomarna. – Vi hann helt enkelt inte med. Den här uppdelningen blir perfekt. Nu kan Arsi fokusera på junior och elit medan jag lägger min kraft på ungdom och bredd, säger Pelle Johansson. – Sedan kommer vi jobba tätt tillsammans, det ska finnas en röd tråd i allt vi gör. Just nu är det högt tryck på ungdomssidan. Många vill spela hockey. I våras utökade Elajo sitt samarbete med IK vilket bland annat möjliggör fri deltagaravgift för alla ungdomsspelare i föreningen.

Vid sidan om ett medlemskap är det alltså gratis att spela hockey i vinter. – Helt fantastiskt och kanske unikt i både Sverige och världen. Pengar är och ska inte vara en stoppkloss för att spela hockey. Nu kan vem som helst prova, säger Pelle. – Det finns ett enormt sug och många som börjar spela hockey men det finns alltid plats för fler. Sedan lägger vi ner mycket energi på att så många som möjligt ska spela så länge som möjligt. Där är det viktigt med utveckling och stimulans.

BEHÖVER MER ISTIDER Ungdomssidan brottas precis som hela ­föreningen med brist på istider. – Isyta är hårdvaluta. Vi har inte faciliteter så det räcker heller. Vi har ett elitlag i SHL samt både ungdoms- och flickhockey på frammarsch och en isyta är inte hållbart varken nu eller på sikt, säger Pelle. – Det är inget vi löser här och nu, vi gör det bästa vi kan, men på sikt måste vi ha mer istider för att kunna växa och utvecklas.


ALLT INOM

MURNING & FASADRENOVERINGAR Nu är vi certifierade...

tel. 076-831 35 75

www.murspecialisten.se

HOCKEY IS BACK. ARE YOU?

Rusta dig för en ny säsong hos din närmaste återförsäljare.


30

Experterna får en ny chans Christian Gustafsson, Barometern/Oskarshamns-Tidningen, och Sanny Lindström, C More/Expressen, sköt snett i sitt SHL-tips förra säsongen. Nu får profilerna en ny chans att tippa årets serie! Hur rätt träffar de den här gången?

D

ags att tippa SHL-tabellen igen... du sköt snett en del ifjol, hur känns det i år? – Omöjligt uppdrag som vanligt. Förra året försökte jag sticka ut lite, men i år tänkte jag gå mer ”safe”. Även om många tippade HV71 i toppen förra året så var det få

D ”IKO ÄR VÄLDIGT ­BEROENDE AV ATT VÄRVNINGARNA SLÅR VÄL UT.”

ags att tippa SHL-tabellen igen... du sköt snett en del ifjol, hur känns det i år? – Det är som alltid ett helt omöjligt uppdrag så här tidigt på året. Nästan alla klubbar kommer förstärka sina trupper under resans gång och det påverkar mycket. Det såg vi inte minst i Oskarshamn förra säsongen. Laget var på väg mot en av bottenplatserna men lyckades få in några spelare som gjorde stor skillnad. Vi förstår att hängslen och livrem är på, men hur motiverar du toppen i ditt tips? – Färjestad har det bästa laget, det går inte att komma ifrån. Sedan tror jag inte klubben har karaktären att vinna borta mot Timrå eller Oskarshamn en regnig tisdag. Därför sätter jag Luleå som etta. De åker och vinner de där matcherna i lunken med 2-1, och över 52 omgångar tror jag de kommer vara i topp. Du satte Oskarshamn sist ifjol, nu har du dem som elva? – Oskarshamn är väldigt beroende av att värvningarna slår väl ut, men visade fin

som tippade dem som serieetta, så där stack jag ut men fick en rejäl näsbränna. Du har blivit mer tråkig i tippningen alltså? – Haha, lite så. Jag spelar mer säkert, mindre flashigt. Vad säger du om den tippade toppen? – Det är svårt att runda Färjestad med tanke på vad de värvat in. Frölunda var ett gnuggande kollektiv förra säsongen men har fått in mer spets i Ryan Lasch och Michael Spacek, det var precis vad de saknade. Du har tippat Oskarshamn näst sist? – Jag håller fast vid min käpphäst och tippar efter plånbok, förutsättningar och rimlighet. De första åren var det givet att tippa Oskarshamn sist, även om jag inte givet trott att de skulle komma sist. Nu har klubben fått två år på sig och blivit bättre för varje år, plus att Timrå kommit upp och får ta rollen som nykomling och tippas sist. Sedan blir jag inte förvånad om Oskarshamn undviker kval, det ser bra ut.

känsla där förra säsongen. Jag tror på Thomas Fröberg, Martin Filander och det tajta teamet som finns kring laget. I en mindre förening är det viktigt att alla drar åt samma håll, och det upplever jag att alla gör nu efter premiär­ säsongen där det var mer ”hela havet stormar”. Vad säger du om IK-laget? – Lika bra som i premiären ifjol men kanske inte lika bra som i avslutningen i våras. Det finns en osäkerhet på backsidan. Jag tror det kommer plockas in någon spelare under säsongens gång, och att det här laget kan växa. Är du extra nyfiken på någon IK-spelare? – Fredrik Olofsson. Han var fenomenal andra halvan av säsongen ifjol och det ska bli kul att se om han kan ta klivet och bli en absolut toppspelare i SHL. Måste också nämna Brian Cooper. Håller honom högt och tycker han är en av seriens bästa backar. Han får inte många rubriker utanför Oskarshamn, men han är en jäkla bra back. Vilket lag riskerar att göra en ”HV71” i år? – Tror aldrig vi kommer se en sådan


31

s att tippa rätt Varför? – Jag tycker att tränarstaben är oerhört stark med Martin Filander i spetsen. SHL är mycket en tränarliga. Även om det skiljer i budget mellan lagen så slåss alla om i princip samma spelare eftersom de bästa väljer NHL, KHL och Schweiz. Det gör att vi inte får de här superlagen. Trupperna är trots allt ganska jämbördiga. Då gäller det att ha en bra stab som får ut mycket av sitt lag, och det har Oskarshamn. De är samspelta och får dessutom in Mikael Sandberg som ny målvaktstränare. Honom snackar alla gott om. Jag tror inte det är omöjligt med slutspel, men jag kommer inte att tippa att det blir slutspel, så kan jag summera det. Vilket lag riskerar att göra en ”HV71” i år? – Det är väl Djurgården i så fall. De är ­tippade en bit ner men har självbilden att de inte kan åka ur. Barry Smith har inte ­tränat ett lag på typ tio år, det är osäkert med ­statusen på viktige Jacob Josefson.

CHRISTIANS TABELL 1 Färjestad 2 Frölunda 3 Luleå 4 Växjö 5 Rögle 6 Skellefteå 7 Örebro 8 Leksand 9 Malmö 10 Linköping 11 Djurgården 12 Brynäs 13 Oskarshamn 14 Timrå

CHRISTIAN GUSTAFSSON

”JAG ­TIPPAR EFTER ­PLÅNBOK, FÖRUTSÄTTNINGAR OCH RIMLIGHET.”

SANNYS TABELL SANNY LINDSTRÖM

­ enomklappning igen. Jag har svårt att se g en klubb med den ekonomin och den statusen inför säsongen falla så hårt. Brynäs eller Djurgården kanske får kvala, det är två stora föreningar, men det blir ändå inget ”oj, vad kom det ifrån” eftersom de är tippade långt ner.

1 Luleå 2 Färjestad 3 Rögle 4 Växjö 5 Frölunda 6 Örebro 7 Skellefteå 8 Malmö 9 Leksand 10 Linköping 11 Oskarshamn 12 Djurgården 13 Brynäs 14 Timrå


Oberoende och seriös lokaljournalistik. Dygnet runt.


33

Heta tips från företagen LÄS MER PÅ NÄ

Det regionala näringslivet utgör ryggraden i IK:s SHL-satsning. ­Företagen investerar närmare 20 miljoner varje säsong. Gemensam nämnare: stor förståelse för IK:s marknadsvärde men också ett brinnande intresse för hockey i allmänhet och IK ­Oskarshamn i synnerhet. Här får nio av klubbens största partners redogöra för vad de tror om säsongen, hur IK placerar sig och vem som vinner SHL.

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”IK kommer garanterat att överraska. Det spelar liksom inte någon roll att laget är starkt nederlagstippat. Tror att rutinen från de senaste två SHL-säsongerna blir guld värd. Och alla motståndarna är nog medvetna om att det inte är lätt att ta med sig poäng från Be-Ge Hockey Center. Och det blir nog ännu tuffare om det blir spel inför en fullsatt hall.” Tabellplacering: 8 Vem vinner SHL: Luleå JOHAN PERSSON

AS ST

IDA

”IK KOMMER ­GARANTERAT ATT ÖVERRASKA.”

FÖRETAGSLEDARE

VINNER SHL

”HARMONIN I LAGBYGGET ÄR VIKTIG. ATT ALLA DRAR ÅT SAMMA HÅLL”

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Harmonin i lagbygget blir viktig, att alla spelare drar åt ett och samma håll. Det handlar om att ha roligt och hela tiden sträva efter att lyfta varandra. Jag tror att lagbygget blir så stabilt att det kommer att överraska både moståndare och övriga hockeysverige.” IKs tabellplacering: 8 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Rögle

CHRISTEL ÖDELL VD

VINNER SHL


34

PETER STREIJFFERT VD

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Jag tror det blir en historisk säsong eftersom IK ­Oskarshamn har tillräcklig potential för att gå till slutspel. Martin Filander och hans tränarkollegor imponerar mer och mer. Och sportchefen Thomas Fröberg har en fantastisk fingertoppskänla för att fynda på spelarmarknanden. IK har tappat en hel del bra spelare men jag tycker att årets ­nyförvärv väl kommer att fylla upp tomrummet. Förhoppningsvis får IK spela inför fullsatta läktare i Be-Ge Hockey Center den här säsongen. Och det kan innebära ytterligare lyft…även om det efter tre säsonger är för tidigt att snegla mot ett SM-tecken.” IKs tabellplacering: 7 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Frölunda eller Luleå…jag tippar Frölunda!

”FILANDER OCH HANS TRÄNARKOLLEGOR ­IMPONERAR.”

VINNER SHL

”DET KOMMER ATT HANDLA OM ATT HA LITE TUR.”

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Med en betydligt lägre spelarbudget än många av de övriga lagen kommer det handla om hur Filander och hans ledartrojka lyckas att formera laget. Det handlar om att få spelarna att acceptera sina roller till hundra procent. Naturligtvis är det viktigt att få till en riktigt bra stämning i laget – en för alla, alla för en! Det kommer också handla om att ha lite tur och inte bli tungt skadedrabbade, framförallt inte på nyckelspelare. Jag tror på Fröbergs förmåga att hitta rätt spelare, jag tror på tränarteamet och slutligen tror jag att IKO kommer överraska!” IKs tabellplacering: 10 Vem vinner SHL säsongen 21/22? ”Otroligt svårtippat… Det finns många spännande lagbyggen där jag tycker Färjestad och Luleå sticker ut. Mitt tips blir Färjestad.”

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Förhoppningsvis får IK spela inför en fullsatt arena under ­säsongen. Med detta i ryggen så kommer laget att bli svår­ slagna på hemmarinken då vi supporters tillsammans skapar ett jäkla tryck i arenan. Lagbygget ser spännande ut och faller bitarna på plats så tror jag på en offensiv och fartfylld hockey.” IK:s tabellplacering: 10 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Färjestad BK

FREDRIK BLADÅS VD

VINNER SHL

STEFAN SVENSSON KONCERNCHEF

VINNER SHL

”JAG TROR PÅ EN OFFENSIV OCH FARTFYLLD HOCKEY.”


35

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Inför den här säsongen så känns det tryggt. Klubben har etablerat sig på ett bra sätt som ett givet SHL-lag. Med en gedigen ledarstab och ett hungrigt gäng spelare så tror jag att säsongen 21/22 blir ett år då klubben kommer att vinna ännu mer respekt hos motståndarna och den svenska h­ ockeypubliken. Genom vårt starka engagemang, vår ­genuina kärlek till sporten och en stark gemenskap hoppas jag att vi kommer att placera oss på den övre halvan i ­tabellen med ett självklart fortsatt spel i SHL även kommande säsonger.” IK:s tabellplacering: 6 Vem vinner SHL säsongen 21/22? ”Egentligen hade man ju velat kunna svara IK Oskarshamn på den frågan… men kanske Skellefteå?”

”KLUBBEN HAR ETABLERAT SIG SOM ETT ­SHL-LAG.”

JOHANNA WIHL NÄRINGSLIVSCHEF

VINNER SHL

DANIEL ASP VERKSAMHETSUTVECKLARE

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen 21/22? ”Tror det här blir en fantastisk säsong och jag vill presentera något av en önskelista. IK får klartecken från kommunen att om att bygga en ny arena vilket skapar glädje och enorm framtidstro. IK startar säsongen starkt och publiken strömmar till arenan (suget är stort efter förra säsongen) då många inte sett hockey live på länge. Lapp på luckan i mer än hälften av säsongens hemmamatcher. IK får full utdelning på nyförvärv och presterar sin mest roliga, effektiva och fartfyllda ­hockey någonsin. När säsongen ska summeras visar det sig att klubben har ett stort ekonomiskt plusresultat. Och så fixar laget naturligtvis den bästa placeringen i historien.” IK:s tabellplacering: 10 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Färjestad

”EN NY ARENA SKAPAR GLÄDJE OCH FRAMTIDSTRO.”

VINNER SHL

Hur går det för IK Oskarshamn säsongen MAGNUS AXELSSON 21/22? FÖRETAGSLEDARE ”Tror att den här säsongen blir ganska lik den förra. IK hänger kvar och förhoppningsvis slipper vi en liknande förlustsvit som förra säsongen. Det blir mycket spännande att följa laget. Och jag tror att nyförvärven kommer att väl höra talas om sig i den tuffa SHL-konkurrensen.” IKs tabellplacering: 9 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Rögle

VINNER SHL

”SPÄNNANDE ATT FÖLJA IKS NYFÖRVÄRV.”

Hur tror du att det går för IK Oskarshamn GÖRAN NILARP säsongen 21/22? VD ”IK Oskarshamn kommer att vara beroende av hur pandemin utvecklas och därmed publiktillströmningen. Med publikstöd kan IK uträtta storverk. Förtroendet för ledningen och valet av spelare och andra väsentliga personer i IKO-teamet är stort. Så vi hoppas på det bästa.” IK:s tabellplacering: 6-8 Vem vinner SHL säsongen 21/22? Rögle.

VINNER SHL

”MED PUBLIKSTÖD KAN IK UTRÄTTA STORVERK.”


Effektivare projekt, för ett effektivare industri-Sverige

www.industus.se | Varvsgatan 5, Oskarshamn

Vi erbjuder ledande kompetens inom följande tjänster: • Fastighetsförmedling • Generationsskiften • Marknadsvärdering • Skogsbruksplaner • Intrångsförhandlingar

• Lantmäteri • Fastighetsrätt • Redovisning/bokslut/ årsredovisning • Skatt och deklaration

Verkstadsgatan 13, Oskarshamn Tel 0491-38 25 25

LycIKkOasktarilshl! amn VIDA är din lokala samarbetspartner som finns i närområdet. Vi är ett fullserviceföretag som kan erbjuda dig allt från plantering, skogsbruksplaner, röjning, gallring, slutavverkning, bioenergi, certifiering till rådgivning.

Tel. 0472-439 10 • www.vida.se

Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14 Väderumsvägen 10, Oskarshamn • 0491-100 14


37

Johan Johnsson ska kriga för att få berömmelse likt Oskarshamns­ profilen Axel Munthe, sedan 2012 staty i K­råkerumsbacken. Det finns en gemensam nämnare. Bådas bästa vän är Puck (hunden) och puck (ishockeypuck).

JOHAN VILL IN

Johan Johnsson räknar kanske inte med att likt den berömde Oskarshamnssonen Axel Munthe få en staty i centrala Oskarshamn. Men han siktar definitivt på att göra ett stort avtryck i (IK) Oskarshamns historiebok.

LÄS MER PÅ NÄ

A N R E K C Ö B I HISTORIE AS ST

IDA


Foto: Bildbyrån

38

Efter två tuffa år i HV71 hamnade Johan Johnsson i allsvenska AIK där han fick en bärande roll förra säsongen. Nu vill IK-nyförvärvet visa att han håller för en framskjuten position i SHL.

NAMN: Johan Johnsson POSITION: Center LÄNGD: 178 cm VIKT: 84 kg FÖDD: 16 januari 1993 i Jönköping FAMILJ: Sambon Julia KLUBBAR: HV71, Troja-Ljungby, Mora, Timrå, Oskarshamn, AIK MERITER: 1 JSM-guld, 1 JSM-silver, avancemang till SHL med Timrå 2018, 137 matcher i SHL och 239 matcher i hockeyallsvenskan

”DET ÄR TILLFÄLLIGHETER SOM GER MÖJLIGHETER.”

J

ohan Johnsson gjorde ett succéartat inhopp hos IK för två år sedan. Nu är centern tillbaka igen. Uppdraget? Visa att han håller för SHL. – Det handlar inte bara om vad man får utan vad man tar, säger Johan Johnsson. Johan Johnsson hade tänkt slå en pling till Thomas Fröberg i våras, men IK-sportchefen hann före. – Haha, så var det faktiskt, och det var väl kanske inte så smart att jag sa det till honom. Ingen bra förhandling av mig, säger Johan. Faktum är att IK och Johnsson s­ nackade redan förra våren när det stod klart att 28-åringen skulle lämna HV71.

LEDANDE CENTER Kopplingen var naturlig. Tidigare under den säsongen hade IK lånat Johan av HV71 i tio matcher. Från att ha gnuggat marginalminuter i HVs fjärdekedja fick Johnsson chansen som en ledande offensiv IK-center och gjorde ­otroligt bra ifrån sig. Något kontrakt blev det dock inte då. – Då var IK ganska tjocka på centersidan och det var dålig tajming. I stället hamnade Johan i allsvenska AIK där han hade en bärande roll förra säsongen. – Jag hade två tuffa år i HV71 utan kontinuitet och minimal speltid. Ville någonstans där jag kunde få en framskjuten position. Det fick jag i AIK.

Foto: Bildbyrån

Nu är Johan Johnsson alltså tillbaka i SHL och IK. Något stort revanschsug efter misslyckandet i moderklubben HV71 känner han dock inte. Däremot en drivkraft att visa att han ­håller för en bärande roll i SHL. – Målet är att bli så bra som möjligt och spela så högt upp som möjligt. Han går in i säsongen med öppet sinne. – Vet att jag inte är tänkt som en förste­ center med powerplay-tid från start i IK, men jag har varit här innan och haft en sådan roll och visat att jag klarat den, säger han.

NY INSTÄLLNING – När jag var i HV köpte jag nog min roll långt ner i hierarkin lite för enkelt. Jag har en annan inställning nu. Det handlar inte bara om vad man får utan vad man tar. Oavsett ­arbetsuppgifter accepterar jag det, men ­kommer hela tiden jobba för att få en mer framskjuten roll. Alla som såg Johan Johnsson lira IK-­ hockey förra sejouren vet vilken kapacitet det finns. – Även om jag inte är värvad som någon poängspelare så vet IK vad jag kan och det vet jag själv också. Hade du suttit här i dag om du inte spelat tio matcher med IK för två år sedan? – Antagligen inte. Så är det i hockey­ världen. Det är tillfälligheter som ger möjligheter. Jag är glad för de där tio matcherna som öppnade upp för mig den här säsongen.40

Kungen och drottningen var imponerade över tjejernas skridskoteknik.

Oskarshamnstjejerna Tilde, Ebba, Elvira, Maria och Hilda fick möjlighet att prata med kungaparet.

Kungligt besök för IK Den 20 augusti 2021 blir ett datum att minnas för alla med IK-koppling. Då fick ishockeyklubben finast möjliga besök. Den 20 augusti 2021 klev Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia genom entrén i Be-Ge Hockey Center.

K Martin Åkerberg visar ­drottningen en av de nallar som såldes under förra säsongens Nallematch.

lockan är 14.25 när en stor blå buss parkerar utanför biljettkuren vid Arena Oskarshamn. Men bussen innehåller inte, (som ankommande bussar vanligtvis gör) spelare eller supportrar från en SHL-konkurrent. Ut från bussen kliver i stället fyra kostymklädda män med solglasögon och slips. I öronen har de snäckor som de snabbt kommunicerar med varandra genom. När området är säkrat ger de tecken att läget är lugnt. Passagerarna kan säkert ta de fyra trapp­ stegen ut från det blå fordonet och landa på en av Oskarshamns populäraste platser – ishockeyarenan Be-Ge Hockey Center. Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia har anlänt till stan. Den 20 augusti 2021 var kungaparet på besök i Oskarshamn och en av besöksstoppen var IK Oskarshamn. Deras majestäter ville

besöka verksamheter i länet, som tacklat de utmaningar som pandemin givit oss. Extra intressant var det att besöka oss i IK Oskarshamn. – Det var en stor ära för oss att får representera länets idrott och berätta om våra utmaningar under pandemin, säger klubbchef Martin Åkerberg som mötte upp kungaparet vid entrén till Be-Ge Hockey Center.

FULL AKTIVITET Inne i hallen var aktiviteten i full gång. På isen tränade Smålandslagets tjejer som en del av de läger som hölls i Oskarshamn under helgen. Oskarshamnstjejerna Tilde, Ebba, Elvira, Maria och Hilda fick också en kort pratstund med kungaparet som uppmanade tjejerna att jobba hårt och fortsätt njuta av sitt hockeyspelande. Efter träningen begavs sig hela följet upp till Arenarestaurangen där information från olika delar av länets näringsliv skedde. – Kungaparet visade stort intresse och ställde många frågor. Vi hann prata om allt från publikrestriktioner och vaccinationspass till den aktuella arenafrågan, avslutar Martin Åkerberg.


MISSA INTE CHANSEN!

STARTSKOTTET Anta utmaningen och träna fritt 10 gånger inom 30 dagar med vårt stämpelkort. Klarar du utmaningen och blir medlem hos oss bjuder vi dessutom på en Invägning, ett Travelpass för fri träning inom Norden samt en Personlig Träningsplan. Kanske blir det startskottet till träningsglädje. Lycka till!

First Class Gym Oskarshamn Be-Ge:s väg 2

|

0491-134 34

|

oskarshamn@firstclassgym.com

|

firstclassgym.com


42

NY ARENA ETT MÅSTE Arenafrågan är avgörande för IKs framtid. Nu har kommunen tillsatt en arbetsgrupp som ska väga renovering mot nybyggnation och beslutsunderlag ska vara klart i november. – Vi går i takt med kommunen men för oss är en ny arena det enda alternativet, säger Martin Åkerberg.

”DET HÄR ÄR DEN ABSOLUT VIKTIGASTE FRÅGAN I KLUBBENS ­HISTORIA. INGEN ­ANNAN FRÅGA HAR NÅGONSIN VARIT SÅ ­AVGÖRANDE FÖR ­FRAMTIDEN.”

T

urerna och diskussionerna kring Be-Ge Hockey Center har varit många genom åren. För ett drygt år sedan gjorde ­kommunen en förstudie och tog fram ett konkret förslag på renovering och utbyggnad av arenan. IK menar dock att en ny arena är en bättre och mer kostnadseffektiv lösning och väckte i våras frågan om en ny evenemangsarena vid södra infarten av E22:an. Före sommaren hade IK och kommunen flera diskussioner. – Vi har gjort presentationer av en ny arena för alla politiska partier och verksamhetsledningen i kommunen. Vi hade två möten innan sommaren och redogjorde för vår ståndpunkt. Bollen är i rullning och det känns bra, säger IK-klubbchefen Martin Åkerberg.

FINNS EN ARBETSGRUPP Kommunen har satt ihop en arbetsgrupp som ska jobba vidare med frågan och ställa alternativen, renovering och nybygge, mot varandra. I november ska ett beslutsunderlag vara klart. – Vi vill ha ett beslut och vi vill ha det i närtid. Tidigare har det tassats runt frågan men nu finns en tidsplan. Det är bra. IKs hållning i frågan är glasklar. Det finns bara ett alternativ. – Det är inget snack om att IK föredrar en ny evenemangsarena framför en upprustning av Be-Ge Hockey Center. Det är billigare i längden, mer ändamålsenligt och gör också

att vi har möjlighet att expandera med fler isytor i framtiden. En positiv bieffekt är att vi tar en position som evenemangsstad och kan locka andra idrotts- och nöjesarrangemang som bidrar till kommunens attraktivitet, säger Åkerberg. – Renoverar vi Be-Ge Hockey Center och bygger en träningshall bredvid så är vi fast i området utan chans att kunna expandera. Vi låser fast oss själva och det känns inte bra.

AKUT PROBLEM Just möjligheten att expandera är en viktig del i diskussionerna. Bristen på istider är akut. – En fråga som borde vara löst för länge­ sedan. Vi halkar efter andra klubbar och


43

Klubbchef Martin Åkerberg visar skisserna på den framtida evenemangsarena som klubben hoppas ska bli verklighet.

våra barn och ungdomar kan inte träna i den utsträckning som behövs. Vi behöver minst två isytor i dagsläget. Växer vi som tänkt så r­ äcker inte det heller i framtiden, och då m ­ åste det finnas möjligt att bygga en tredje isyta. Det går inte på nuvarande ­arenaområde, men är möjligt på platsen för nya arenan.

GEMENSAM AMBITION Martin Åkerberg är hoppfull inför höstens fortsatta diskussioner. – Vi går i takt med kommunen i frågan och har en gemensam ambition att lösa detta på bästa sätt, säger han. – Det här är den absolut viktigaste frågan i klubbens historia. Ingen annan fråga har någonsin varit så avgörande för framtiden.


MOSSA PÅ MOSSA PÅ TAKET? ViTAKET? har lösningen GRÖN-FRI effektivt medel mot alger, mossa och lav på GRÖN-FRI tak, fasader, markytor med mera.

25% 25% rabatt

Vi har somlösningen gör att som gör att den försvinner. den försvinner.

effektivt medel mot alger, mossa och lav på tak, fasader, markytor med mera.

rabatt 5 liter = 125 kvm

Har funnits i mer än 25 år! Har funnits i mer än 25 år!

525:-

5 liter = 125 kvm

Nu Nu

Kampanjen gäller t.o.m. 30 september. Kampanjen gäller t.o.m. 30 september.

Sörvikvägen 0491-77298 98| |www.haralds.se www.haralds.se Sörvikvägen15A 15A| |Oskarshamn Oskarshamn || 0491-772