Page 1

NA

ehörigh leb e

S

NA Med

ko

d Hög skil s är

t

Behörig

Högs Till ko et

n la

h

dier u t s a n ö r G JOBB M Ö R D GER

HS

LANT

A DJUR | N | T S Ä H BRUK |


Bra skola på MÅNGA SÄTT

LÄRARNA ÄR INTE bara bra. De har förståelse för unga människor och har dessutom förmågan att integrera teori i de praktiska inslagen. Några anledningar till att Lillerudsgymnasiet har mycket vind i segeln. DET FINNS FLERA faktorer som gör Lillerudsgymnasiet till en skola utöver det vanliga. Möjligheten till högskolebehörighet, miljön, stallet med 40-talet hästar, djurparken Lillskogen och den toppmoderna maskinparken betyder skillnad, liksom en ständig strävan till utveckling. Med andra ord är det inte någon tillfällighet att elevernas studieresultat generellt är bra och att de under tiden på skolan samlar på sig många unika upplevelser.

Tryggt & Lugnt DET ÄR POPULÄRT att bo på Lillerudsgymnasiets elevhem. På skolan finns 220 platser fördelade på elva olika hus, samtliga är belägna inom skolområdet. Rummen är möblerade och en del av dem har toalett och dusch. I varje elevhem finns gemensamma utrymmen som kök, allrum och tvättstugor. Fritidsledare och jourpersonal ser till att eleverna kan känna sig trygga i sitt boende dygnet runt. Givetvis råder alkoholförbud på skolan.

Viktigt team ELEVER SOM MÅR bra presterar bättre. För Lillerudsgymnasiet är det därför viktigt att ha ett väl fungerande elevhälsoteam. Vid sidan av kurator och specialpedagog består det även av sjuksköterska och rektor.


8 olika yrkesutgångar!

Mat med kärlek UTSÖKTA SKOLLUNCHER FÖR alla. Bästa möjliga helpension för elever som bor på elevhemmet. Lillerudsgymnasiet har gjort sig känt för att ha en skolrestaurang av hög klass. Maten lagas med en stor portion kärlek. Någon risk för att ungdomarna som bor på elevhemmet får gå och lägga sig hungriga finns inte. Det är bastanta frukostar, luncher, middagar och kvällsfikor en garanti för.

Kul fritid EN SPÄNNANDE FRITID fylld av massor av olika aktiviteter. Eleverna på Lillerudsgymnasiet är allt annat än sysslolösa mellan lektionerna. Jägarexamen, mekarkvällar, bakning, matlagningskurser och flera olika idrottsaktiviteter är några exempel på vad eleverna kan roa sig med. Ett mervärde är också att eleverna erbjuds stöd/extra studiehjälp vissa kvällar. Att ungdomarna får ta med sig häst, hund, kanin eller gnagare till skolan gör inte saken sämre.


Lantbruk

Stora chanser TILL JOBB Elever som är ambitiösa, duktiga och gör visar framfötterna under sin praktik är mer eller mindre garanterade arbete direkt efter studietiden. Och det spelar ingen roll vilken av de tre yrkesutgångarna han eller hon har studerat vid. VALMÖJLIGHETERNA ÄR onekligen generösa efter den tre år långa studietiden vid Lillerudsgymnasiet. Egen företagare, djurskötare, maskinförare är några exempel på jobb som kan bli aktuella. Valen förstärks ytterligare för de elever som kompletterar med Naturvetenskaplig fördjupning. Via högskolan är det möjligt att bli veterinär, agronom eller läkare. Lantbruksutbildningen rymmer tre yrkesutgångar: lD  jurskötare där eleverna för lära sig att sköta kor, grisar och får. Utbildningen ger också goda möjlighet till specialisering inom mjölk-, gris eller köttproduktion.

lO  dling och teknik som naturligtvis är en självklar favorit bland elever som är intresserade av stora maskiner och teknik. Odlingen är givetvis central men ungdomarna får också en beskärd del av maskinlära, entreprenörskap och andra nyttiga saker. lB  redd är en yrkesutgång för de som vill arbeta inom lantbruk och har bestämt sig för att skaffa en bred utbildning. Sammantaget kan sägas att yrkesutgången innehåller det bästa från de två övriga utgångarna.


Häst

Utbildning med HÖG STATUS Egen företagare inom hästbranschen. Duktig inom hoppning eller dressyr. Framgångsrik kusk inom travsport. Eller varför inte en karriär som veterinär. Hästutbildningen vid skolan är bred och har mycket hög status. FÖRST OCH FRÄMST ska det betonas att Lillerudsgymnasiet uppfyller Hästnäringens Yrkesnämnds kvalitetskrav. Det innebär att den praktiska undervisningen innehåller allt från föl och unghästar till äldre hästar. Foderproduktion, maskiner för anläggningsskötsel och kontakt med flera andra djurslag är andra lika självklara inslag. Och sammantaget innebär det att utbildningen är högkvalitativ. Vid inriktningen finns tre utbildningsvägar: l Hästskötare – ridning l Hästskötare – trav l NIU – ridsport

SAMTLIGA YRKESUTGÅNGAR ger allmän behörighet till högskolan. Hästskötarutbildningarna, som fokuserar på ridning och dressyr, kan kompletteras med Naturvetenskaplig fördjupning. Något som innebär att särskild behörighet till högskolan uppnås. FRAMTIDSUTSIKTERNA FÖR ungdomar som söker sig till Lillerudsgymnasiets är ytterst goda. Skolans hästutbildning har ett mycket gott anseende ute i branschen. Eleverna är väl förberedda inför arbetslivet, efter studierna är de därför attraktiva för arbetsgivarna. EN STOR FÖRDEL, är att det är möjligt att stalla upp den egna hästen på skolan. Vid sidan av lektionerna är det alltså fritt fram till träning både på kvällar och helger.


Djur

Studier i egen DJURPARK Givande lektioner i djurparken Lillskogen, som Lillerudsgymnasiet ansvarar för, och dessutom studiebesök vid andra attraktiva djurparker. Det är några av de guldkorn som yrkesutgång Djurvårdare bjuder på. I STORT SETT förutsätter utbildningen en enda sak. Att ungdomarna har ett riktigt genuint djurintresse. Finns det står alla dörrar öppna: Jobba med sällskapsdjur i en zooaffär. Eller varför inte en framtid tillsammans med produktionsdjur. Om nu inte jobb på en kennel eller inom djursjukvården känns mer attraktivt. Genom att komplettera med Naturvetenskaplig fördjupning är även vägen till drömyrken som veterinär, läkare och agronom helt öppen. EN STOR DEL av studierna går åt till att lära eleverna att se den helhet som skapar optimal tillvaro för varje enskild djurart. Ungdomarna får därför lära sig mycket om djurens fysiologi och anatomi, hur djuren är uppbyggda och hur de fungerar. Dessutom läggs stor vikt vid etologi, läran om djurs beteenden. Anledningen är förstås att olika beteenden är intimt förknippade med vad varje unik djurart vill ha för miljö.

ATT LILLERUDSGYMNASIET driver djurparken Lillskogen, belägen mitt i centrala Karlstad, ger utbildningen en extra dimension. Vid sidan av den praktiska undervisningen i djurparken utvecklar eleverna sin sociala kompetens tack vare anläggningens många besökare. Många vill nämligen veta mer om djuren.


NA

ehörigh leb e

NA Med

d Hög skil s är

ko

S

NA

t

Bra väg till DRÖMJOBB Veterinär, hippolog, agronom eller kanske biolog. Naturvetenskaplig fördjupning är bästa möjliga studier för den som vill ha en bred utbildning, som via högskolan leder till en rad olika drömjobb. MEN NATURVETENSKAPEN öppnar inte bara dörrar för toppjobb inom den gröna sektorn. Läkare och civilingenjör är andra tänkbara yrkesval. I princip står alla utbildningsvägar vidöppna för eleverna. NATURVETENSKAPLIG fördjupning innebär att eleverna läser färre yrkeskurser till förmån för studier inom matematik, fysik och kemi. För att nå sina drömmars mål krävs hårt arbete. Kursprogrammet för elever som studerar Naturvetenskaplig fördjupning på Lillerudsgymnasiet är därför mer intensiv. Belöningen kommer sedan i form av en yrkesexamen inom någon av skolans tre inriktningar, Lantbruk, Häst eller Djur med särskild högskolebehörighet. GRUNDTANKEN ÄR ATT så långt det är möjligt utgå från verkligheten och omsätta de teoretiska inslagen i praktiken. Och praktiken blir ett utmärkt konkurrensinstrument i samband med studierna vid högskolan. Den som läser till agronom eller veterinär har förstås en oerhörd nytta av att ha varit med och skördat eller hjälpt till att förlösa en kalv. När det gäller den 15 veckor långa APL-tiden väljer många att praktisera hos veterinär, som tävlingshästskötare eller på stora lantbruk.


Baksida

Lillerudsgymnasiet, beläget en dryg mil från Karlstad, är en friskola med riksintag. Gymnasiet har elever från hela Sverige men också från övriga Norden.

På Lillerudsgymnasiet kan du läsa: l Lantbruk – Djurskötare l Lantbruk – Odling och teknik l Lantbruk – Bredd l Hästskötare – Ridning l Hästskötare –Trav l NIU – Ridsport l Djurvårdare l Naturvetenskaplig fördjupning

På samtliga yrkesutgångar uppnår eleverna behörighet till högskolan. Naturvetenskaplig fördjupning innebär särskild behörighet till högskolan.

Restid Stockholm 3 h 20 min Göteborg 2 h 40 min

Lillerud, 660 50 Vålberg Tel växel: 054-840 800 Fax: 054-54 50 72 E-post: info@lillerud.se Hemsida: www.lillerud.se facebook.com/lillerudsgymnasiet

Produktion: Krepart, www.krepart.se Foto: Curt-Robert Lindqvist Tryck: Risbergs 2013/12

Välkommen till Lillerudsgymnasiet

Lillerudsgymnasiet Folder 2014