Page 1

. K R O W . S LET´ OSKARSHAMN # NUMMER TVÅ A OCH ARBETA I ATTRAKTIVA ETT MAGASIN OM ATT BO, LEV

| 2015–2016

10

ATTRAKTIVA TIPS FÖR NYINFLYTTADE

Utvecklande Scaniaresa Sjukt bra flytt för läkarpar

MATILDA

GILLAR NÄRHETEN

KARRIÄRVÄGAR FÖR INGENJÖRER

IONSTEKN ÅLLSINGENJÖRERLÄKARESTAT RH DE UN ER ÖR NJ GE SIN ET RH RAREVERKSTADSTEKNIKERC DNINGSINGENJÖRERSÄKE LÄ LE KO RS FÖ ER ÖR NJ GE LIN RSKORCIVI 1 ATAINGENJÖRERSJUKSKÖTE


SPÄNNANDE

TILLVÄXTRESA

D

et är en sanning att Oskarshamn är en till­ växtmotor i regionen. Invånarna har hög medelinkomst och det finns en stark kommu­ nal organisation i botten, som har muskler att utveckla Oskarshamn.

handel, besöksnäring och spets inom e-tjänster och miljöteknik ger en härlig mix!

HÄR FINNS ATTRAKTIVA och ansvarsfulla arbetsgivare som vill att du ska trivas och utvecklas. Hela det här magasinet är fyllt av spännande arbetsgivare. Tillsammans bildar de en stark arbetsmark­ nad med offentliga och privata arbetsgivare som vill attrahera unga människor.

OSKARSHAMN SKA BLI bäst på att ta emot nyinflyttade! Aktiviteter för nya i stan anordnas kontinuerligt. Det finns ett rekryterings­ nätverk med arbetsgivare som hjälps åt att hitta jobb till medflyttare. Ett nätverk av människor som hjälper dig som är ny att hitta rätt. 
Både vad gäller jobb och fritid. Kika in på www.oskarshamn.com/ny­ inflyttad och häng på!

I

ATT DET ÄR nära till allt i små städer är en klyscha. Men det är något som både nyinflyttade och gamla kommuninvånare understryker. När­ heten till politik och påverkan är också stor. Och visst är det lättare att hitta vägar till samverkan i en liten kommun än i en stor.

OHAMN

ter! Twit ig på Följ m

n rsso unna G e i Sof re ckla utve Plats re eckla tsutv @pla

DET INNEBÄR STORA och goda möjlig­ heter att göra karriär lokalt. Men även regionalt. Tillsammans med grann­ kommunerna erbjuder Oskarshamn en bred arbetsmarknad där tjänste­företag,

OSKARSHAMN HAR påbörjat en extraordinär tillväxtresa! Tack vare bland annat ett storsatsande Scania och SKB (Svensk Kärnbränsle­hantering), som bidrar med världsunik forskning och utveckling. Circle Resort som planerar att bli ett enormt stort besöksmål i regionen och en kommun som vill satsa inför framtiden. Flytta till Oskarshamn och delta i en av landets häftigaste tillväxtresor.

UTGIVARE Attraktiva Oskarshamn AB Hantverksgatan 3, 572 30 Oskarshamn, www.oskarshamn.com PRODUKTION & PROJEKTLEDNING Krepart AB, Tel 0491-178 80, www.krepart.se ANSVARIG UTGIVARE Sofie Gunnarsson REDAKTIONSRÅD Sofie Gunnarsson och Mikael Petersson PROJEKTLEDARE Mikael Petersson OMSLAGSFOTO Candice Lee Olin FORMGIVNING Jens Lindström TRYCK V-TAB, 2015/05

2


FIKASTAD

Tio

tips för nyinflyttade

Nilssons konditori

Klassiker som Flanaden och Café Shalom är perfekta ställen där du kan ta med barnvagnen. Nilssons Konditori har stjärn­glans genom att Anders Oskarsson, Kocklandslagets konditor, huserar där. Små favoriter som Gesällbageriet, Fredriksbergs Herrgård och C&C Trädgårdscafé i Besväret är väl värda ett besök.

MÅNGA TONER HOCKEYNEWS Håll koll på @IKOsoderstrom på Twitter. Underhållande skildring av (hockey)livet från IK Oskarshamns huvudtränare.

HITTA PRYLAR

VATTENVÄGEN Ta en sväng till Blå Jungfrun eller Gotland! Båtar avgår till Gotland hela året och på sommaren kan du åka till den vackra nationalparken Blå Jungfrun. Utmärkta besöksmål!

KOMMUNAL SERVICE Visby

GÄSTGRAMMARE @visitoskarshamn på Instagram. Olika oskarshamnare som lånar kontot varje vecka. Kanske är du som klippt och skuren som gästgrammare?

FÄRGSTARK INFORMATION

Kontakta Servicecenter på kommunen om du har frågor om vad som helst som rör den kommunala servicen. Telefon: 0491-880 00 eller via e-post, servicecenter@oskarshamn.se

Havslätt utegym

TRÄNA UTE Utomhusgymmet och hela området kring Havslätt är ultimat för alla som gillar att träna ute.

SPÄNNANDE GRUPP Oskarshamn har en grupp på Linkedin. Namnet är inte så överraskande Oskarshamn Lets Work. Genom medverkan i gruppen kan du skaffa dig ovärderlig information om olika företag och få tips om jobb- och karriärmöjligheter.

, eller tänker flytta till Oskarshamn råd för dig som är ny­inflyttad, och tips ka star rfärg ytta av tt infl a pale En och var de populär yttad. Bland annat får du veta när finns på oskarshamn.com/nyinfl träffarna arrangeras.

FOTO: ROBIN JÄDERUP

Är det tomt i nya lyan? Oskarshamn har grymt många bra loppisar. Miljö­ huset Åsa, Shalom second hand, Baltiska boden, Röda Korsets Kupan, Garderoben (Oskarshamns församling) och Tre århundraden i Berga, för att nämna några.

Många gillar att sjunga. Och då är Oskarshamn en bra bas. Musiklivet är väl utbyggt. Oskarshamns församling, Döderhults församling och Oskarshamns folkhögskola har exempelvis körer både för stora och små.

Fredrik Andersson nyinflyttad på inflyttar­information.

3


FAKTA Och här bor du också bra l Kristineberg

Byggebos största bostadsområde. Lägenheter av hög standard. Hög servicenivå med bland annat nybyggd hälsocentral. l Södertorn

Lugnt och stillsamt område med fina lägenheter. Nära till centrum. l Terrassvägen

Pittoreskt område som ligger ett stenkast från centrum. l Munkgatan/Norra Långgatan

Modernt boende i högt läge ovanför stadskärnan. l Centrum

Drygt 100-talet lägenheter i absolut A-läge. lS tengatan/Ringvägen

50-talsfastigheter med härlig retrokänsla. Lugnt läge. l Påskallavik

Flera lägenheter med Bullerbykänsla. Havs- och naturnära. l Kristdala

Merparten av de 105 lägenheterna ligger både centralt och ett stenkast från den fantastiska småländska naturen.

4


Havsnära boende Paret Ida och Emanuel Mellblom har hittat sin drömbostad i anrika Saltsjöbad som ligger intill havet.

BÄSTA

BOENDET

Det finns lägenheter. Och så finns det – lägenheter. Emanuel och Ida Mellblom drog förstavinsten när de fick tag i en av Byggebos mest exklusiva boenden, alldeles vid havet.

L

TEXT: KRISTIN EKSTRAND FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

ängst upp i den anrika byggna­ den Saltsjöbad i Havslätt bor paret. Huset är från slutet av 1800-talet och är bland annat byggt av virke från Fagerhults gamla kyrka. Detta syns direkt innanför dörren i Mellbloms taklägenhet. – Vår sex meter höga spiraltrappa har använts i kyrkan. Den leder upp i vårt alldeles egna utsikts­torn, säger Ida Mellblom. Utsikten går inte av för hackor heller. Från det inglasade utsiktstornet ser paret ut över skär­ gården och Furön. – Att sitta och äta frukost där uppe när solen går upp på morgonen, det är inte alla som har det så fint förspännt! ÖPPEN PLANLÖSNING Soluppgången går att avnjuta från vardagsrum­ met/köket också, som har stora fönster med ett härligt ljusinsläpp. Den öppna planlösningen, snedtaket, sovloftet och de många bjälkarna i taket, skapar en känsla många letar efter. – Det är verkligen en unik lägenhet, det finns

nog ingen som liknar den. Det är rymligt, öppet och många fönster. Men närheten till havet är nog det allra bästa, säger Emanuel Mellblom. Och havet är praktiskt taget precis utanför. Husets gräsmatta sträcker sig ända ner till bryggan och småbåtshamnen. Ett dopp om kvällen är ingen omöjlighet, stranden är bara en bit bort. Dess­ utom går den nybyggda strandpromenaden förbi huset och in till centrum. Väldigt bekvämt för den som vill promenera eller cykla och samtidigt njuta av vyerna. – Det är kul att se att det händer mycket i Oskarshamn! Det satsas både i centrum och runtomkring, säger Emanuel Mellblom, som är oskarshamnare från början. Både han och Ida tycker att Oskarshamn är en mysig stad att bo i. Att de fick tag i en lägenhet med Oskarshamns kanske bästa läge, var något av en lyckohändelse. Byggebo köpte sekelskifteshuset Saltsjöbad 2008 och bestämde sig direkt för att renovera. Taklägenheten var tidigare ett kontor, men bostadsbolaget såg möjligheterna till att fixa ett riktigt exklusivt boende. Det njuter Emanuel och Ida av. Varje dag.

FAKTA Byggebo l Lägenheter:

2 540 st l Antal anställda:

47 l Uthyrnings-

grad: 99,8% l Omsättning

2013: 188 MSEK l Resultat

+ 7,6 MSEK l Soliditet:

10,3 procent l Vd:

Benoni Ingelsjö 5


N

HAM S R A K S O I E S L FÖRNYE FOTO: ENTER ARKITEKTUR

Framtidens mötesplats ARENA OSKARSHAMN HAR växt fram som en av länets viktigaste mötesplatser för människor som söker rekreation och upp­ levelser. Närmare en halv miljon människor söker sig årligen till anläggningen för att bada, träna eller utöva ishockey, fotboll och friidrott. Eller bara för att uppleva olika idrottsarrange­ mang och företagsrelaterade aktiviteter. I framtiden kommer antalet besökare att bli ännu flera. En investering på 25 miljoner kronor, om politikerna vill, förvandlar Arena Oskarshamn till framtidens mötesplats. Ansiktslyftningen blir total. En Mauritius­ strand blir verklighet samtidigt som gymdelen byggs ut. Vattenlandskapet förgylls med attraktionen Turborocket. Den attraktiva uteplatsen ger ytterligare glans åt arenan genom en skyddad miljö för solbad, en härlig bastu och en tempererad pool.

Bioupplevelse

HSB satsar

– bygger hyresrätter

FOTO: HSB

FÖRST MEJERI, SEDAN parkering. Nu blir Mejeriplan hälsocentral och 56 hyresrätter. Satsningen är efterlängtad i Oskarshamn och möjliggör att ännu fler kan flytta hit. Det är HSB som ska bygga det nya huskomplexet mitt i centrum. Det blir en fräsch och

6

FOTO: SVEFORS ARKITEKTER

SÖKER DU EN bioupplevelse utöver det vanliga? Då är Saga Biostad ett utmärkt alternativ. Föreningen Folkets Park Oskarshamn har nämligen inte sparat på krutet när det gäller tekniken. Föreningens devis under hela projekttiden har varit: Bara det bästa är gott nog. Ljudsystemet är imponerande. Saga Biostad Oskarshamn har valt att investera i högtalare och teknik i premiumklass. Systemet är speciellt utvecklat för de unika möjligheter en professionell återgivning av filmljudet ger och öppnar för nya ljudupplevelser och oslagbar kvalitet. Ombyggnationen av den anrika biografen Saga till en Saga Biostad har en investeringskostnad på 28 miljoner kronor.

modern hälsocentral med en folktandvårdsklinik, tillsammans med 56 lägenheter i form av tvåor och treor. – Källarvåningen blir parkeringsplatser, både för boende, besökande till hälsocentralen och allmänhet, säger Börje Nilsson, vd på HSB Sydost.


FOTO: OSKARSHAMN ENERGI

MER MILJÖVÄNLIG ÄN NÅGONSIN Ett nytt kraftvärmeverk som producerar både el och värme. Oskarshamn Energi har gjort sin största miljöinvestering någonsin. RUNT 300 MILJONER kronor har kraftvärmeverket kostat. En nätt summa pengar, men samtidigt nödvändigt för att Oskarshamn ska hålla sig i framkant vad gäller miljön. Förutom att det är bra för staden i sig, är satsningen en viktig pusselbit till att bli en fossilfri region 2030. Med det nya kraftvärmeverket produceras 99 procent av all fjärrvärme med förnyelsebara biobränslen. Utsläppen av koldioxid minskar rejält, från 16 000 ton till 500 ton. Riktigt stora miljövinster, med andra ord.

Redan 2017 kan det första spadtaget tas för den nya stadsdelen som kallas Inre hamnen. – På sikt kan det så klart bli ett rejält lyft för Oskarshamn, säger Erik Hjertqvist, planarkitekt på samhällsbyggnadskontoret. Det är en utmaning, men samtidigt jätteroligt att kunna skapa något helt nytt och kompletterande i Oskarshamns stad. Målet är att det alltid ska finnas en anledning att promenera till inre hamnen.

LSSON/SCANIA FOTO: ROGER CAR

BADPLATSER OCH NYA torg – mitt i stan. Och dessutom nya bostäder till runt 1 000 personer. Oskarshamn är verkligen en stad i förvandling. Bostäder, strandpromenad, park och bad i ett av stadens mest attraktiva lägen – alldeles intill havet och gångavstånd till centrum. Beachvolleyboll, en glass på en uteservering eller ett avsvalkande dopp – det ska finnas något för alla. Oskarshamn är på väg att bli ett riktigt sommarparadis.

FOTO: NYRENS ARKITEKTKONTOR

Sommarparadiset Oskarshamn

TUNG SATSNING AV

SCANIA

SCANIA OSKARSHAMN ÄR med cirka 2 000 anställda länets största industri och privata arbetsgivare. Nyinvesteringar i miljardklassen ger samtidigt lastbilshyttillverkaren ett stort rekryteringsbehov. Med en helt ny hyttgeneration under utveckling investerar Scania, världsledande tillverkare av tunga fordon, för näst intill en dubblering av produktions­kapa­citeten i Oskarshamn. En helt nybyggd och till ytan 70 000 kvadratmeter stor karossverkstad med topp­ modern produktionsutrustning, ligger precis runt knuten om det nya grundmåleriet, där lastbilshytter rostskyddas och målas i en helautomatiserad process. 7


Bra kommunikationer skapar stora möjligheter Att bo i Oskarshamn och plugga på heltid i Kalmar är ingen match för FC Oscarshamns lagkapten Matilda Tonentschuk. Pendlarbussen tar bara dryga timman. – Jag ser bussresan som min avkoppling på dagen. Det är jättevärdefullt att få den tiden, säger Matilda Tonentschuk. TEXT: PER EDWARDSSON FOTO: CANDICE LEE OLIN

FAKTA Linné­ universitetet Linnéuniversitetet är ett av Sveriges nyaste lärosäten och finns i Kalmar och Växjö. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av högskolan i Kalmar och Växjö universitet. På de båda universiteten läser ungefär 31 000 studenter vid 150 utbildningsprogram och 2 000 fristående kurser. 8

A

tt plugga heltid på Linnéuniver­ sitetet i Kalmar – och dessutom hinna med allt från pojkvännen, extrajobb på två ställen, träffa familj och vänner till det heder­ värda uppdraget som lagkapten i division 2-laget FC Oscarshamn – kan tyckas som en närmast omöjlig uppgift. Men Matilda Tonentschuk har lyckats få ihop livspusslet. Mycket tack vare den numera förnämliga bussförbindelsen mellan Oskarshamn och Kalmar. SAMHÄLLSSTUDIER Med direktbussen tar resan bara 65 minuter enkel väg. Det tycker Matilda är både smidigt och bekvämt. – Från början hade jag inställningen att jag skulle köra bil. Men det har verkligen blivit det sista alternativet. Det är så bekvämt att åka buss. I bland passar jag på att läsa, men oftast sover jag, säger Matilda. I Kalmar läser hon heltid på det treåriga pro­ grammet Internationella samhällsstudier, med inriktning på politik och samhällsanalys. Hon är inne på andra terminen. – Jag är jätteintresserad av världen och samhället, så det känns som att jag har valt rätt program på Linnéuniversitetet. Heltidsstudierna brukar innehålla tre föreläs­ ningar varje vecka och i bland även grupparbete.

Det innebär minst tre bussresor per vecka till Kalmar. – Många av mina klasskompisar sitter också och pluggar på universitets­ biblioteket. Men jag läser hemma i stället, säger Matilda. HEMMA I OSKARSHAMN Oskarshamn är också väldigt mycket hemma för Matilda. – Visst, man kanske kommer att testa på något annat också och se sig om i världen. Men det är ändå här jag ska ha min familj och bygga mitt liv, säger Matilda utan att tveka. Familjen är, förutom föräldrar och två små­ syskon, pojkvännen Jonathan. Hon och sambon bor på Syrénvägen. Det gör att Matilda bara har en minuts promenad till busshållsplatsen utan­ för ICA Maxi och nästan lika nära till fotbolls­ träningen på Arena Oskarshamn. Just nu blir det inte många timmar över på dygnet. Förutom att hon läser på heltid, har hon dessutom hoppat på en extra kurs på Linné­universitetet. – Det är en fristående kurs på två månader i företagsekonomi. Hemma i Oskarshamn är det också ett minst sagt fullspäckat schema. Förutom nödvändig läxläsning jobbar hon extra på Intersport och Oskarshamns Annonsblad, där hon skriver om


Pendlarglädje

FAKTA Namn: Matilda Tonentschuk Ålder: 23 Bor: Syrénvägen, Oskarshamn. Familj: Mamma Mariette, pappa Mikael, syskonen Johanna, 21 och Lovisa, 15 samt pojkvännen Jonathan. Gör: Studerar heltid på Linnéuniversitetet i Kalmar. Favoritmat: Pasta av alla sorter. Ser på tv: Amerikanska och brittiska kriminalserier. Fritidsintresse: Fotboll och att umgås med vänner.

olika evenemang. Extrajobben gör att hon slipper ta några studielån. – Det är också fördelen med att bo kvar i Oskarshamn, säger Matilda. LAGKAPTEN I FCO När hon inte pluggar, jobbar extra eller umgås med pojkvännen, är det fotbollen som gäller. Matilda började spela fotboll i Rödsle BK redan som femåring. – Sedan dess har jag varit fast i sporten. Jag har nog testat all annan idrott också, men så kom jag till den punkten då det var dags att välja vad man ville satsa på. Då var det självklart att det blev fotboll, säger Matilda. Hon har varit med i FC Oscarshamn sedan klubben bildades 2011 (FCO är en sammanslag­

ning mellan Rödsle BK och Kristinebergs FF). Hon är dessutom lagkapten i A-laget, medans lillasyster Lovisa spelar i utvecklingslaget. Varför blev just du vald till lagkapten? – Jag snackar mycket på planen och försöker pusha laget i rätt riktning och få ut det bästa ur alla spelare. Det kanske var en orsak. Jag är lagkapten i världens bästa lag. Det är ett kanongäng. Under högsäsong blir det i snitt fyra pass i veckan plus match med FC Oscarshamn. Och så heltidsstudierna i Kalmar på det. Hur hinner du med allt egentligen? – Jag har lärt mig att bli strukturerad. Det var jag inte innan. Visst, det tar mycket tid, men det är värt det. Det har blivit en livsstil, säger Matilda innan hon drar iväg till fotbollsträningen. 9


DJE

PENDLARGLÄ

En dag på Instagram med Matilda Tonentschuk 152 inlägg

286 följare

260 följer

Följer

1

5 32 gilla-markeringar soligt Kalmar. matildatonentschuk Framme i ett t #linnéuniversitetet Dags för föreläsning. #kalmarslot

3

16 gilla-markeringar ! Strålande sol i matildatonentschuk Godmorgon #oskarshamn Oskarshamn och dags att kliva upp.

24 gilla-markeringar på matildatonentschuk Dags att kliva rsitetet #KLT Kalmarbussen #kalmar #linnéunive

2

6

8 gilla-markeringar dag Lugn frukost innan en matildatonentschuk ar! #skola #jobb full med aktiviteter börj

4 10

34 gilla-markeringar n, nu Klara med föreläsninge matildatonentschuk tet #universitetsbiblioteke lite plugg i biblioteket.

12 gilla-markeringar matildatonentschuk Plugg på bussen på väg till Kalmar #KLT #internationellasamhällsstudier


Smidigt att pendla Att pendla mellan Oskarshamn och Kalmar eller tvärtom är numera inte särskilt betungande. 32 dubbel­ turer dagligen signerade KLT (Kalmar Länstrafik) gör livet enklare för många pendlare.

7 12 gilla-markeringar innan bussen går matildatonentschuk Lunchdags #espressohouse hem till Oskarshamn igen #lunch

Det är inte bara valmöjligheterna som har blivit bättre. Tidsmässigt ligger inte Raskenbussarna så långt efter den som väljer att pendla med bil. Hälften av dubbelturerna tar inte mer än en timme och fem minuter. Övriga avgångar tar en timma och femton minuter och det beror på att de stannar i centrala Mönsterås. Till detta ska läggas möjligheten att vila, nöjessurfa eller arbeta. Och så förstås att det finns toalett på Raskenbussarna. – Ambitionen är att sänka restiden mellan Oskarshamn och Kalmar ytterligare, säger Trafik- och plane-

ringschef Katharina Seijsing. Och det är möjligt genom exempelvis prioriterade trafikljus och särskilda bussfiler. Tiden in till och ifrån tätorterna tar fortfarande lite för lång tid. Även när det gäller kollektivtrafik under helger är målsättningen att skapa fler turer mellan Oskarshamn och Kalmar. Resmöjligheterna för den som vill åka norrut till Västervik är också goda. Från Kalmar är restiden två timmar och fem minuter medan det tar en timme blankt att pendla mellan Oskarshamn och Västervik. Samtliga turer går med bekväma Raskenbussar.

8 9 gilla-markeringar t med sömn på matildatonentschuk Plugg varva sstudier bussen hem #internationellasamhäll

12 12 gilla-markeringar världens matildatonentschuk Lagade ihop a #senkvällsmat godaste pasta efter träningen! #past

9 18 gilla-markeringar matildatonentschuk Tillbaka i Oskarshamn igen. Nu mot några timmars jobb #intersport

11 på

10

36 gilla-markeringar g med mitt lag matildatonentschuk Kvällstränin #fotboll #div2 Arena Oskarshamn #fcoscarshamn

22 gilla-markeringar r på mitt matildatonentschuk Några timma fantastiska jobb väntar! #intersport

13

7 gilla-markeringar på matildatonentschuk En sista koll natt datorn innan det är sovdags. #god

11


IST FOTO: CURT-ROBERT LINDQV

OR

SIFFR I N M A H S R A OSK

9 000 personer besöker

3 424

årligen Musikfestivalen Latitud 57 som år efter år lockar med stjärnor som Magnus Uggla, Ulf Lundell, Tomas Ledin, Carola Häggqvist.

besökare får plats i Be-Ge Hockey Center. Av dessa kan 1 620 personer sitta. Samtidigt.

1 offshore tävling arrangeras varje år till racerbåtsentusiasternas stora

FOTO: DANIEL SVENSSON

glädje. Endast de allra bästa förarna kommer när det drar ihop sig till VM eller SM.

26 OLIKA RESTAURANGER finns det i Oskarshamn. Varav en är med i den prestigefyllda White Guide. Dessutom är konditorn Anders Oskarsson med i svenska kocklandslaget.

127

platser finns det i den största salongen på den nya biostaden.

25 MILJONER

satsar Oskarshamns kommun på att utveckla Arena Oskarshamn till framtidens arena. Ombyggnaden innebär bland annat flera vattenattraktioner, en utomhuspool, en ny VIP-restaurang och större lokaler till föreningslivet. Allt beroende på om politikerna ger sin välsignelse eller inte.

12

12

olika sjöar och åar gör kommunen till ett eldorado för fritidsfiskare. Dessutom extra plus för det attraktiva skärgårdsfisket.

200 föreningar finns i Oskarshamn. Av dessa är 81 idrottsföreningar.

10 000 praktikplatser har Swedbank

och Sparbankerna skapat i nära samarbete med kommuner och företag sedan 2009. På oskarshamnskontoret jobbar man framgångsrikt med detta.

30-ÅRINGARNA i Oskarshamn tjänar bäst i landet tillsammans med 30-taggarna i Gällivare och Stockholm.


29 år är Sveriges yngsta klubbchef på elitnivå. Han heter Martin Svenson och representerar IK Oskarshamn.

1 nationalpark ståtar

Oskarshamns kommun med. Sägen­­omspunna Blå Jungfrun, även känd under namnet Blåkulla och partyplats för häxor.

35

3 elitidrottslag finns i regionen.

FOTO: CANDICE LEE OLIN

IK Oskarshamns huserar i HockeyAllsvenskan, Kalmar FF med bröderna Elm i allsvenskan och Speedwayklubben Dackarna i elitserien. Dessutom lirar Innebandyklubben Craft­ staden i allsvenskan och Oskarshamns AIK i fotbollens division I.

#2

GÅNGER NÄMNS OSKARSHAMN...

en Scanna QR-kod on de vi för att se musik

...i Ung Aktivs hyllningshymn till Ostkustens pärla. Bakom de duktiga rapparna står Rodrigo Bernal. Han är drivande när det gäller att ge Oskarshamnsungdomar en kreativ plattform att stå på – oavsett om det gäller musik, film, dans, drama eller konst. Se musikvideon genom att scanna QR-koden eller sök på ”Oskarshamns Anthem” på YouTube.

26 301

personer bor och lever i Oskarshamns kommun

blev Mollie Lindén i Idol 2014. Hon framstår ändå som en vinnare. Efter en sommar med Diggiloo och turné med egna bandet Neoholics är hon etablerad på den svenska artisthimlen.

2

FOTO: ROBIN JÄDERUP

FOTO: OSKARSHAMNS KOMM

UN

2 500

kronor kostar det att hyra en bastubåt under en halvdag för ett sällskap upp till tio personer.

golfbanor finns i kommunen. Båda ligger bara en kvart från centrum.

3 245

följare har Attraktiva Oskarshamn på Instagram #attraktiva oskarshamn

13


En filmproducent och fotograf från Buffalo, USA. Två unga tjejer som flydde Stockholm för kärleken. En skåning med en släng av hybris. Och en rad andra färgstarka profiler. Till kommunikationsbyrån KrePart söker sig mediafolk från när och fjärran. TEXT: URBAN LÖFQVIST FOTO: ROBIN JÄDERUP

MEDIAFOLK FRÅN

NÄR OCH FJÄRRAN

Vd, entreprenör och ensam­ stående mamma. KreParts ameri­ kanska inslag, Candice Lee Olin är färgstark på många sätt.

B

land tunga företag som exempel­ vis OKG, SKB, Scania, Press Kogyo och Saft är kunskaps­ företaget KrePart något av en katt bland hermelinerna. För egentligen ska det inte gå att driva ett mediaföretag med 20-talet anställda i Oskarshamn. – Fast det är en sanning med modifikation. Vi har alltid haft många kunder ute i landet, allt från Länsförsäkringar och Stiftelsen Håll Sverige Rent i Stockholm till ett naturbruksgymnasium i Burträsk och en fastighetsbyrå i Ystad, ler KreParts vd Mikael Petersson. NY STRATEGI I slutet av 2014 förändrades strategin. Då var tiden mogen för en hård satsning på den lokala marknaden. På flera olika plan. – Pusselbitarna föll helt enkelt på rätt plats. Samtidigt upplevde vi att marknaden signalerade att den önskade en helhetslösning, ett media­hus som kunde leverera allt från tidningar och DR till film och ljud. Och som dessutom kunde

14

erbjuda ett exklusivt magasin för lokal kommu­ nikation i kombination med ett antal strategiskt placerade LED-skärmar. Därför ingår nu både Stadsmagasinet och Panda Media i KrePartfamiljen. – Det var ett lyckat drag att ta in två unga, hungriga entreprenörer, Alexander Carlsson, vd för Stadsmagasinet och amerikanskan Candice Lee Olin, vd för Panda Media i verksamheten. Deras entusiasm smittar av sig. SPÄNNANDE MIX Formgivare, säljare, copys, journalister, filmfoto­ graf, fotograf, ekonomiavdelning och projektledare. Det verkar som Oskarshamn är ett bra alternativ för den som söker mediajobb i en mindre stad. – Att samla många olika kompetenser under ett och samma tak innebär naturligtvis en rad fördelar. Och vi är inte rädda för att expandera. Rätt kompetens och drivkraft går alltid att appli­ cera i verksamheten. KreParts vd betonar också vikten av att med­ arbetarna har olika bakgrund och olika erfarenhet. – Det ger dynamik och ökar kreativiteten. En filmare från Buffalo, en art director från Australien och en annan från Asarum, några med kvälls­ tidningserfarenhet och några som kom för kärlekens skull. En spännande blandning...ja. Har du ett råd till alla de som vill jobba med media i Oskarshamn? – Ha rätt attityd. Och leverera.


Rekrytering på OKG

NYA TALANGER

SÖKES!

OKG rekryterar i princip ständigt ny personal. – Enbart under 2015 anställer vi 50 personer till underhållsverksamheten, säger Jan Fjeldså, underhållschef.

TEXT: URBAN LÖFQVIST FOTO: CANDICE LEE OLIN

D

et finns två huvudsakliga förkla­ ringar till att OKG, som driver tre kärnreaktorer på Simpevarps­ halvön i Oskarshamns kommun, är på jakt efter nya talanger. – Vi har många medarbetare som är på väg att gå i pension. Det här generationsskiftet har i och för sig pågått under en längre tid, men kompetensöverföringen tar tid. Det är den ena förklaringen till att vi har ett stort behov av att nyanställa. Den andra förklaringen är att våra åldrande anläggningar

Under 2015 ska Jan Fjeldså rekrytera 50 medarbetare bara till underhållssidan. Cecilia Linde och Sebastian Nilsson rekommenderar starkt teknikintresserade att söka anställning hos den attraktiva arbetsgivaren OKG. 15


kräver mer underhåll och det bidrar till att rekryteringsbehovet ökar, säger Jan Fjeldså. OKG – EN BRA ARBETSGIVARE Till underhållsavdelningen söker OKG ingenjörer och tekniker inom el, instrument, mekanik och byggunderhåll. – All personal kommer vi inte att hitta i Oskarshamn, så vi räknar med att en del av dem får flytta hit, säger Jan Fjeldså. Det är tuff konkurrens om ingenjörer och tek­ niker, men Jan Fjeldså är optimistisk och han är övertygad om att OKG som arbetsgivare har vad som krävs för att locka till sig personal. – OKG är en bra arbetsplats, enligt de under­ sökningar som gjorts bland medarbetarna. En annan fördel är att vår verksamhet kommer att fortsätta under många, många år. Även vid en eventuell avveckling av kärnkraften finns personal­ behovet kvar under tiotals år. Med andra ord finns det en helt annan trygghet att arbeta på OKG, än jämfört med tillverkningsindustrin, där en produktion kan läggas ner med väldigt kort varsel och personal tvingas gå. UTVECKLINGSMÖJLIGHETER Det är framför allt personal med ingenjörs- eller teknikutbildning på högskolenivå som OKG har behov av. – Alternativt kan även personer med en teknisk gymnasieutbildning och som också har yrkeserfarenhet vara av intresse för oss, säger Jan Fjeldså. OKG ser gärna att många fler kvinnor söker sig till företaget. Hur ser då idealrekryteringen ut?

Pensionsavgångar och att åldrande anläggningar kräver mer underhåll är de främsta anledningarna till OKGs rekryteringsbehov, menar Jan Fjeldså.

– Det är svårt att säga då vi söker folk inom ett sådant brett spektrum. Vad vi vill ha är kompetenta medarbetare som vill stanna och ut­ vecklas i företaget och utvecklingsmöjligheter är något som vi verkligen kan erbjuda vår personal. – OKG har alltid satsat på kompetensutveck­ ling av sin personal och stor del av arbetstiden läggs på det. Det är ett sätt att utveckla vår orga­ nisation. På OKG får man chansen att utveckla sin spetskompetens, avslutar Jan Fjeldså.

FAKTA Namn: Jan Fjeldså Ålder: 49 Titel: Underhållschef på OKG Bor: Kalmar Fritidsintresse: Flugfiske

FAKTA Några av förmånerna på OKG: l Friskvårdsbidrag

l Verksamhet: Kärnkraftverk med tre

l Flexibla arbetstider

reaktorer som sammanlagt står för dryga 10 procent av den el som produceras i Sverige l Omsättning: cirka 5 000 MSEK l Antal anställda: cirka 900

l Fri sjukvård och mediciner upp

till högkostnadsskyddet l Förmånligt pris på ögonlaserbehandling l Tandvårdsbidrag l Bidrag till glasögon l Sjukvårdsförsäkring l Personalbil l Bidrag till fritidsstudier l Extra ersättning vid föräldraledighet

16

FAKTA OKG AB

Det bästa med att arbeta på OKG? – Det bästa med OKG är den positiva atmosfären på arbetsplatsen och känslan av att på ett betydande sätt få bidra till energisektorn i Sverige.


Goda utvecklingsmöjligheter

SJÄLVKLART VAL Längtan till hemorten blev så stor för Cecilia Linde att hon inte längre kunde nonchalera den. När beslutet var taget att återvända hem till Oskars­ hamn började processen med att hitta ett jobb.

TEXT: URBAN LÖFQVIST FOTO: CANDICE LEE OLIN

Med en högskoleingenjörsexamen från Tekniska högskolan vid Linköpings universitet och några års yrkeserfarenhet inom teknikyrken i Stockholm och en tids arbete i Polen föll valet på OKG. – I den fas i livet jag då befann mig i var intressanta arbets­ uppgifter och goda utvecklingsmöjligheter det som lockade mest. Sedan Cecilia Linde började på OKG har hon arbetat med underhåll på olika övervakningssystem. – I dag arbetar jag med ett strukturerat system för att ta hand om avvikelser och förbättringsförslag i det dagliga arbetet inom underhållsavdelningen. Systemet används generellt på OKG och syftet är att förebygga olyckor och identifiera förbättringspotentialer i verksamheten. OKG är en mycket intressant arbetsplats eftersom så många olika professioner är verksamma på samma plats. PRAKTIK MED OMSORG Sebastian Nilsson, 26 år, är uppvuxen och bosatt i Figeholm, och arbetar som underhållstekniker på OKG. På Etec:s yrkeshögskola i Oskarshamn läste Sebastian Nilsson till automationsingenjör. Under den tvååriga utbildningen valde han praktik med stor omsorg. – Jag visste att jag ville bo kvar i Oskarshamn, så under de fyra praktikperioder vi hade valde jag att vara på OKG, SKB, Dynamate och ABB. Jag ville se vilken arbetsplats som passade mig bäst. Innan Sebastian Nilsson hann avsluta sin utbildning hade han två attraktiva jobberbjudanden. En av arbets­ givarna var OKG. – Valet var inte svårt. OKG är en toppenbra arbets­ givare. Det finns enorma möjligheter att utvecklas och specialisera sig, och klättra på karriärstegen för den som verkligen vill. Som underhållstekniker tycker Sebastian Nilsson att han har ett varierat jobb. – Jag har bland annat hand om de dagliga felanmäl­ ningarna. Halva arbetstiden lägger jag på planering och den andra halvan är jag ute i verksamheten.

OKG är en toppenbra arbets­­givare som ger medarbetarna goda utvecklingsmöjligheter säger Cecilia Linde och Sebastian Nilsson.

17


POSITIVA

MN A H S R A K S O RÖSTER OM

”Allt började med att jag fick praktik inom Unga jobb.”

Bra beslut ”Efter några år i Göteborg insåg jag att storstaden inte är något för mig. Fördelarna med att leva och bo i en vacker småstad som Oskarshamn är många. Inte minst jobbmässigt. Här får jag chansen att skapa långsiktiga relationer med kunderna. Samtidigt har jag fått mer ansvar och har möjlighet att påverka både min situation och sortimentet.” Michael Claesson-Roback, 35 år, datoransvarig Audio Video

”Efter 16 år i Bromma tyckte jag att det var dags att flytta hem till Oskarshamn.” 18

Fick toppjobb ”Efter 16 år i Bromma tyckte jag att det var dags att flytta hem till Oskarshamn. Inte minst för barnens skull. Uppväxtmiljön är så mycket bättre här. Att flytten genererade i ett dubbelt så stort hus till halva kostnaden mot Bromma är grädde på moset. Jag är tacksam för att jag hamnade hos en så bra arbetsgivare som Länsförsäkringar. Ser oerhört goda utvecklingsmöjligheter.” Kristin Ekermark Tallström, 39 år, marknadsområdeschef Länsförsäkringar


Fokus på innebandy ”Flytten från Visby till Oskarshamn var en chans för mig att kunna kombinera innebandyspelet med jobbet som säljare på Intersport. Min arbetsgivare är mycket förstående till innebandysatsningen. Jobbmässigt får jag ta mycket ansvar och innebandyn har också gått bra. Blev lagkapten redan efter min första säsong i Craftstaden.”

”Efter några månaders svenskstudier fick jag fast jobb.”

Adam Waktel, 25 år, skoansvarig Intersport

Tog chansen Visade framfötterna ”Klart jag blir Oskarshamn trogen. Vi köpte nyss ett hus och jag har ett bra jobb på Swedbank med utvecklings­ potential. Att jag fick fast arbete på Swedbank beror på min envishet. Allt började med att jag fick praktik inom ”Unga jobb”. Sedan jobbade jag extra, hoppade in vid sjukdom och tog vikariat. Efter 2,5 år blev jag anställd. Det gäller att visa framfötterna när man får chansen.” Sara Svensson, 24 år, rådgivare Swedbank

”Kom från Portugal till Sverige och Oskarshamn som 20-åring, utan någon utbildning i bagaget. Som invandrare måste du våga ta chansen. Det gjorde jag samtidigt som min arbetsgivare Press Kogyo har stöttat mig helhjärtat. Efter några månaders svenskstudier fick jag fast jobb som teamleader. Sedan blev jag programmerare och efter studier på Linnéuniversitetet är jag nu produktionsledare.” Cesar Jaques, 30 år, produktionsledare Press Kogyo

19


Scania i Oskarshamn närmast fördubblar sin produktions­ kapacitet i och med en investering i miljardklassen.

SCANIA – EN RIKTIGT BRA

START PÅ YRKESLIVET Borta bra, men hemma bäst. Nyutexaminerade civilingenjören Martin Perssons Scaniaresa har varit lång – och samtidigt spikrak. TEXT: ANDREAS HULT FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST OCH SCANIA

F

ör oskarshamnssonen Martin Persson, med en färsk civil­ ingenjörsexamen i maskin­ teknik från Linköpings Tekniska Högskola, är Scania Engineer Program (SEP) bara nästa steg på en lång och succé­artad Scaniaresa. – Det är verkligen få för­unnat att ha såna jobbmöjligheter i sin hemstad, konstaterar han. Under gymnasietiden som feriearbetande montör, sommarteknolog flera gånger under högskolestudierna och han skrev förstås även sitt examensarbete på Scania Oskarshamn. – Jag fick chansen att testa på företaget, trivdes här och svårare än så är det egentligen inte, säger 26-åringen. SÄTTER PRÄGEL PÅ FRAMTIDEN Erfarenhetsinsamlingen har växt hela tiden. Genom SEP arbetar Martin nu som del­ projektledare, för att hitta en bra lösning för logistik­flödena mellan presshallen och den nya karossverkstaden, som ingår i de stora satsningar företaget gör vid hyttillverkningen i Oskarshamn för att öka den tekniska kapaciteten. 20

– Efter otroligt många CAD-modeller och PDF-layouter är det häftigt att se en hel fabrik växa fram i verkligheten – samtidigt som man faktiskt är med och sätter sin prägel på framtiden här, säger Martin Persson.

FAKTA Vägar in till Scania l Sommar­

teknolog l Feriearbete l Examensarbete l Scania Engineer

Program l Trainee­

program l Tekniker-

aspirant l Ledaraspirant

BRA NÄTVERK MED KONTAKTER Per Gustavsson, gruppchef i presshallen, var handledare för Martin Persson redan 2011–2012 då han under ett studieuppehåll jobbade som produktionstekniker. – Martin utmärkte sig under sitt år här som extremt plikttrogen och målmedveten. Han är i dag också ett bra bevis på att det finns många vägar in och även vidare inom Scania om man visar framfötterna, säger Per Gustavsson. Förutom handledare som fungerar som stött­ ning och bollplank, har Martin förstås stor glädje av sin arbetskollega på ingenjörsprogrammet, Rasmus Jönsson. GODA VÄNNER – Jag och Rasmus drar nytta av varandra genom att byta erfarenheter och upplevelser, dessutom har vi blivit väldigt goda vänner. Vi har också skapat ett mycket bra nätverk med kontakter


En positiv resa

Martin Persson trivs mycket bra med sitt jobb på Scania i Oskarshamn och ser stora framtida utvecklingsmöjligheter.

i Södertälje genom dem som går SEP där uppe, eftersom vi läser många kurser tillsammans, berättar Martin Persson. MÅNGA FRAMTIDA KARRIÄRVÄGAR Scania i Oskarshamn har omkring 2 000 anställda och är Kalmar läns största industriföretag. De hytter som tillverkas i Oskarshamn levereras till Scanias tre europeiska slutmonteringsanlägg­ ningar i Sverige, Holland och Frankrike. – Att Scania är ett stort och världsledande företag med global verksamhet, gör att det finns oerhört mycket kompetens i hela organisationen – vilket samtidigt ger väldigt många framtida karriärvägar. Det är onekligen en bra och stimu­ lerande miljö att växa och utvecklas i.

FAKTA Martin Perssons Scaniaresa l 2007 och 2008, redan under gymnasietiden,

provade Martin Persson på Scania genom sommarjobb i monteringsverkstaden. Martin Persson började sin Scaniakarriär som sommarjobbare i monterings­ verkstaden.

l 2010 var Martin sommarteknolog på Scania,

student på civilingenjörsprogrammet vid Linköpings Tekniska Högskola. l 2011–2012 tog Martin ett studieuppehåll, drog

till Milano i åtta månader och jobbade sedan ett år som produktionstekniker i presshallen på Scania. l 2013 var Martin tillbaka i skolbänken och

TOPPBETYG TILL IDROTTSSTAD Hemvändaren lämnar avslutningsvis också ett högt betyg på idrottsstaden Oskarshamn. – Jag som har ett stort sportintresse har inga problem att fylla min fritid. – Jag är själv inblandad i fotbollsklubben Oskars­hamns AIK och vintertid gillar jag att titta på både ishockey och innebandy när IK Oskars­ hamn och Craftstaden spelar.

åter igen sommarteknolog på Scania. l 2014 gjorde Martin sitt examensarbete på

LiTH, förstås vid Scania Oskarshamn. l Samma år anställdes den nyblivne civil­

ingenjören som delprojektledare inom ramen för Scanias ingenjörsprogram SEP.

21


INSER UNGDOMARS

VÄRDE

SKB, Svensk Kärnbränslehantering, är en arbets­ givare med stort samhällsengagemang. Ett sätt är att informera studenter om SKB:s miljöarbete och samtidigt verka för framtida rekrytering av tekniskt kompetent personal – och då gärna kvinnor.

K

TEXT: URBAN LÖFQVIST FOTO: CANDICE LEE OLIN

ajsa Engholm är skol­ informatör och en av dem som arbetar med SKB:s utåtriktade verksamhet. Varje läsår träffar hon, på plats i deras klassrum, alla elever i årskurs 9 i Oskarshamns kommun. Då informerar hon om SKB:s arbete i allmänhet men med fokus på verksamheten i Oskarshamn, där mellanlagret för använt kärnbränsle och forskningslaboratorier finns.

22

– Det är ett oerhört kul jobb, det är viktigt att visa ungdomar respekt. Min tes är att ska vi hålla kvar ungdomar i länet måste vi inse värdet av dem – annars ser de aldrig värdet i en framtid i Oskarshamn, säger Kajsa Engholm. FOKUS PÅ TJEJER Tjejresan är ett av Kajsa Engholms ansvars­ områden. Den skapades för att få fler tjejer att söka sig till tekniska och naturvetenskapliga högskoleutbildningar. Många tekniktunga företag, inklusive SKB, är fortfarande mansdominerade. Under fyra dagar varje termin tar Kajsa Engholm med sig tjejer från skolmiljön för att öka intresset för teknik och energi samt inspirera dem till att läsa vidare. UPPMUNTRAR Tjejresan vänder sig till tjejer i årskurs 2 på tekniska och naturvetenskapliga gymnasieutbild­ ningar i första hand i Oskarshamns kommun. – Min roll är att uppmuntra dem att våga


Stort samhällsengagemang

Attraktiv sponsring SKB:s samhällsengagemang tar sig många uttryck. Ett sätt är att stödja det mångfacetterade föreningslivet i hela Oskarshamn.

– Vi vill att sponsringen ska bidra till att skapa en attraktiv kommun, en plats där man vill bo och leva. Oskarshamns kommun har ett rikt föreningsliv med idrotts-, kultur- och samhällsföreningar. Det är viktigt att det finns varierande fritidsaktiviteter, något för alla, säger Anna Vuori, informatör som arbetar med sponsring på SKB i Oskarshamn.

HJÄRTSTARTARE Det finns så många bra föreningar i kommunen och SKB försöker att sprida sponsringen så mycket som möjligt varje år. Den kan se ut på många olika sätt. Det kan vara allt från en förenings specifika behov till föreningsutveckling. Några exempel på riktade sponsringsinsatser SKB har gjort under åren är bland annat att ge bidrag till hjärtstartare. Andra exempel är stöd till fotbollsmål eller optimistjollar. – Vi har också hjälpt föreningar att arrangera prova på-aktiviteter, seminarier och musikdagar, säger Anna Vuori. – Ett annat sätt att skapa ett attraktivt Oskarshamn är att vi är engagerade i Föreningssteget.

SAMARBETE

plugga vidare och inte vara rädda att ta klivet in i teknikbranschen. Förhoppningen är att tjejerna efter studier ska komma tillbaka och arbeta i Oskarshamn och då gärna på SKB. FRAMTIDA REKRYTERINGSBEHOV De som deltar i tjejresan vänder sig ofta till Kajsa Engholm för att få tips och råd om yrkes- och studieval. Genom bland annat Facebook skapar sig eleverna ett viktigt nätverk som är bra för den framtida yrkeskarriären. Tjejresan har arrangerats under fem års tid och ett hundratal tjejer har gjort resan med mycket gott resultat. – SKB är en stabil arbetsgivare med ett lång­ siktigt rekryteringsbehov. Vi behöver anställa, både till befintliga och nya anläggningar under de kommande åren, främst på tekniksidan, säger Kajsa Engholm, skolinformatör. Samtidigt är personalomsättningen låg, vilket är ett tecken på att personalen på SKB trivs.

Föreningssteget är ett samarbete mellan SKB och flera andra lokala aktörer. Tillsammans med föreningar i Oskarshamns kommun anordnar Föreningssteget idrottsskolan KalleHopp som ger barn möjlighet att prova på olika aktiviteter. Många goda samhällskrafter samlas för att bidra till ett bättre, säkrare och tryggare Oskarshamn bland annat genom natt­ vandringar och ”Blås Grönt”. Insatserna som riktas till ungdomar handlar främst om att senarelägga alkoholdebut, bidra till ett narkotikafritt samhälle och främja ett tobaksfritt liv. Det handlar också om att förebygga brottslig verksamhet. FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

SKB och Kajsa Engholm har ambitionen att fler tjejer från Oskarshamn ska söka sig till tekniska och naturvetenskapliga högskoleutbildningar.

Tack vare en gemensam satsning inom Föreningssteget av flera företag har KalleHopp blivit verklighet. Med KalleHopp får barn testa olika aktiviteter hos olika föreningar. 23


FLER JOBB PÅ GÅNG! Många arbetsgivare i länet har ett stort rekryteringsbehov. Under de närmaste åren räknar exempelvis Lernia med att tillsätta hundratals tjänster runt om i länet. Främst handlar det om kompetenser till industrin, både yrkesarbetare och tjänstemän.

F

TEXT: URBAN LÖFQVIST FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

ör närvarande anlitas Lernia, som har kontor i Oskarshamn, Kalmar och Västervik, av cirka 60 arbetsgivare, företag och organisationer i Kalmar län. Bland uppdragsgivarna finns flera av de stora industri­ företagen, men också många andra typer av företag och organisationer från olika branscher. Totalt sysselsätter Lernia om­ kring 600 personer i regionen. EFTERFRÅGAD KOMPETENS – Vi lever i en föränderlig omvärld där konjunk­ tur och efterfrågan vänder snabbt. Att hantera dessa snabba svängningar är en av Lernias stora styrkor. De närmaste åren ser vi stora personal­ behov, i synnerhet i Oskarshamnsområdet. Det

innebär att personer som i dag står utanför arbetsmarknaden har mycket goda chanser till att komma ut i egenförsörjning, säger Magnus Franzén, regionchef på Lernia. Lernias uppdragsgivare efterfrågar i huvud­ sak kompetenser till industrin, till exempel logistikpersonal, montörer och operatörer. Även på tjänstemannasidan finns behov inom både inhyrning och rekryteringstjänster, till exempel ekonomer, administratörer och tekniska tjänste­ män. En av Lernias uppdragsgivare är lastbils­ hyttillverkaren Scania i Oskarshamn: – Det här ger en möjlighet för många att få arbeta med modern teknik och industri, och med intressanta arbetsuppgifter. Det är också en möjlighet för enskilda individer att bredda sin tekniska kompetens, säger Maria Edner. BLIR KATALYSATOR För att förse den kompetens som uppdragsgivarna söker ska Lernia rekrytera och bemanna. Men det handlar också om att skapa ny kompentens genom olika typer av skräddarsydda utbildningar, både i egen regi och via andra utbildare. Lernia vill också bidra till integrationen för personer som står utanför arbetsmarknaden, och personer som nyligen kommit till Sverige. I dessa fall krävs det att flera intressenter samverkar för att det ska bli ett bra resultat. Här vill Lernia vara en stark pådrivare och en katalysator för att så sker.

Scania är en av många arbetsgivare som använder sig av Lernias tjänster. Under de närmaste åren räknar Lernia med att tillsätta hundratals tjänster på olika platser runt om i länet. 24


Sveriges bästa mindre sjukhus

Edwin van Asseldonk ångrar inte för en sekund att han tog anställning vid Oskarshamns sjukhus. FAKTA Medicinkliniken

SJUKTBRA VAL De drömde om ett utlandsäventyr. Lämnade tryggheten hemma i Holland och hamnade i Oskars­ hamn. Där fick makarna jobb på Sveriges bästa sjukhus. – Ett litet men mycket väl fungerande sjukhus, säger Edwin van Asseldonk.

TEXT: PER EDWARDSSON FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

E

dwin van Asseldonk och hans familj, hustrun Maaike och deras tre barn, är sedan december förra året bosatta i Oskarshamn. Edwin är över­ läkare på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus och Maaike är akutläkare, men just

nu mammaledig. – Men hon ska också börja jobba på sjukhuset inom kort, berättar Edwin. Han har på kort tid lärt sig det svenska språket, men är ännu inte helt fullärd. Därför läser han svenska två gånger i veckan på sjukhuset med hjälp av en lärare från folkhögskolan. – Jag läste också svenska i Holland, innan flytten till Sverige.

Medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus erbjuder dygnet runt en god och tillgänglig hälso- och sjukvård med hög kvalitet för patienter som är 18 år eller äldre. Bland annat behandlas stroke, hjärtinfarkt, diabetes och blodcancer på plats i Oskarshamn. På medicinkliniken jobbar cirka 140 medarbetare (överläkare, underläkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare). Verksamhetschef på medicinkliniken är överläkare Petra Hinnen och ledningsansvarig är överläkare Elmar Keppel.

TOLV ÅRS LÄKARSTUDIER Skulle det uppstå eventuella språkförbistringar så finns det hela tiden kollegor nära till hands som hjälper till. Första månaden på jobbet gick 25


FAKTA Namn: Edwin van Asseldonk

också Edwin bredvid en läkare. Men nu har han tagit nästa steg och blivit ansvarig över­läkare på avdelning 41. På avdel­ ningen jobbar personalen med invärtes­­medicinsk inriktning, bland annat patienter med diabetes och lungsjukdomar. Det var genom en annons i en holländsk medicintidning som Edwin sökte läkar­ tjänsten på Oskars­ hamns sjukhus. Det var 2013. I samband med det besökte han också Oskarshamn och följde med på olika aktiviteter som Attraktiva Oskarshamn anordnade. Men det var först i september förra året som han blev klar med sin tolv år långa läkarutbildning på universitetet i hemstaden Nijmegen i Holland.

Ålder: 35 Familj: Gift med Maaike, tre barn tillsammans, 1 år, 4 år och 6 år gamla. Bor: Herrgårdsvägen i Oskarshamn. Gör: Överläkare på medicinklinken på Oskarshamns sjukhus. Utbildning: Tolv års läkar­ studier i Holland, sex år medicin och sex år internmedicin. Favoriträtt: Svensk kanelbulle. Fritidsintressen: Promenera i skogen, löpträna, jobba i trädgården (håller på att färdigställa ett grönsaksland). 26

Hela familjen van Asseldonk gillar att påta i trädgården.

Tre månader senare gick flyttlasset till Sverige och småländska Oskarshamn. VILLE UT PÅ ÄVENTYR – Hustrun och jag hade pratat länge om att ge oss ut på ett utlandsäventyr. Eftersom vi hade varit i Sverige tidigare på semester, så kändes det rätt att flytta just hit. Och den holländska familjen trivs som bara den. – Oskarshamn är en jättebra stad att bo i. Här finns allt vad vi behöver, säger Edwin. Det han uppskattar mest är mångfalden och närheten till allt. Han har bara fem minuters promenad till sjukhuset från det prydliga huset på Herrgårdsvägen, ett stenkast från Fredriks­ bergs herrgård. – Dessutom är det bara fem minuter både in till stan och till skogen. Det är fantastiskt. Han uppskattar också jobbet på Oskarshamns sjukhus, som blev utnämnt till Sveriges bästa sjukhus 2014 i kategorin mindre sjukhus enligt Dagens Medicins rankning. I kategorin mindre sjukhus ingår 18 sjukhus, där alla har akutvård men inte en egen förloss­


Sveriges bästa mindre sjukhus

ningsverksamhet. För att ranka sjukhusen jäm­ förde Dagens Medicin ett 50-tal olika parametrar och mått som hämtats från officiell statistik. På Oskarshamns sjukhus lyftes bland annat ortope­ din och strokeenheten på medicinkliniken ut som två av sjukhusets starkaste kort. Oskarshamns sjukhus tog hem förstaplatsen i den prestigefyllda tävlingen även 2012. BRA RUTINER – Det som gör sjukhuset så bra är att det finns bra rutiner och bra kommunikation mellan läkare och sjuksköterska, säger Edwin. När han inte jobbar tar han gärna på sig löparskorna och ger sig ut på en löparrunda. Eller jobbar i trädgården. – Jag håller som bäst på med att göra färdigt ett grönsaksland i den stora trädgården bakom huset på Herrgårdsvägen. I sommar ska hela familjen utforska det nya hemlandet ännu mer. Först att pricka av på listan blir den svenska skärgården. – Vi har redan hyrt ett hus i Sankt Annas skärgård, berättar Edwin.

Elmar Keppel och Petra Hinnen är chefer på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus. Men de jobbar båda även som överläkare. Mötet med patienten gillar de allra mest.

Bästa medicinen Medicinkliniken har stor del i att Oskarshamns sjukhus blivit utnämnt till Sveriges bästa mindre sjukhus. – Utan våra engagerade medarbetare skulle det aldrig gå, säger Elmar Keppel, ledningsansvarig och överläkare på medicinkliniken. För två år sedan tog Elmar tillsammans med Petra Hinnen, verksamhetschef och överläkare, över ledningen på medicinkliniken. Då drog de också igång projektet Nystart. Det har resulterat i ett system med tydliga rutiner för hur varje medarbetare ska agera på alla olika nivåer. – Vi har en röd tråd i allt vi gör, säger Petra Hinnen. Medicinkliniken är den i särklass största kliniken på Oskarshamns sjukhus, som av Dagens Medicin utsågs till Sveriges bästa sjukhus i kategorin mindre sjukhus både 2012 och 2014. Strokeoch hjärtsjukvården lyftes fram extra. Strokeenheten har till exempel prisats fyra år i rad för sin goda strokevård. Bland annat har man den kortaste tiden i landet på att ge propplösande behandling vid stroke. – Vi är till och med världsledande, säger Elmar Keppel. Medicinkliniken i Oskarshamn kan även skryta med att vara snabbast i Sverige på remiss, diagnostik och behandling av diagnosen sömnapné.

GODA MEDARBETARE Både Elmar Keppel och Petra Hinnen öser beröm över sina med­ arbetare – allt från sekreterare till undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. – Personalen är väldigt engagerad. Det är därför vi har kommit fram till så bra resultat. Det är teamet som gör jobbet, inte enskilda personer, säger Elmar. – Det finns en vikänsla i allt vi gör, fyller Petra i. Rekryteringsarbetet har också varit framgångsrikt. På två år har Medicinkliniken fått ner antalet hyrläkare från fem till nästan noll. Att i stället ha fast anställda läkare ger en bättre kontinuitet – både i verksamheten och för patienten. Petra och Elmar ser ljust på framtiden för medicinkliniken. Både när det gäller att fortsätta utvecklas och täcka patientbehovet. De stortrivs också med sina jobb. – Jag skulle aldrig vilja göra något annat än det här, säger Petra och Elmar nickar instämmande.

27


ETT

D R O B S Å G R Ö M REGIONALT S

NÄRA KONTINENTEN

FOTO: ASTRID LINDGRENS VÄRLD

FOTO: MARCUS TEVEBORG

LÄNGTAR DU TILL storstadspuls, sol, bad och äventyr eller behöver du ta dig snabbt och smidigt till ett affärsmöte? Vart du än är på väg, brukar det vara väldigt skönt att påbörja och avsluta resan i närheten av där man bor. Flygplatsen i Kalmar, Kalmar Öland Airport, ligger endast 50 minuter från Oskarshamn. De reguljära destinationerna trafikeras i princip dagligen och året om, charterresmål under säsong och weekendresorna varierar.

E-HANDEL

med finess

KALMAR LÄN ÄR ett av landets främsta när det kommer till e-handel och utveckling av digitala tjänster. Här har företag som bygghemma.se, outnorth.se, royaldesign.se och nallebudet.se startats. Tillsammans med landets första e-handelskluster, Kalmar Science Park e-commerce och Linnéuniversitetet är målsättningen att fortsätta att vara bland de främsta inom området. Du kan därför hitta utbildningar som ger dig kunskap inom området och ett antal attraktiva arbetsgivare som ständigt söker efter kompetens.

Mycket att se Det finns mycket att se och uppleva i Kalmar län. Här är några utomordentligt bra tips. lA strid Lindgrens Värld

– Snickerboa hoppfallera lÖ lands djurpark – djuriskt kul lG lasriket – kristallklart val lB orgholms slottsruin – Kultur(k)rock lK almartravet – vinnande koncept GETTY IMAGES

lE ketorps borg – testa järnåldern

FOTO: CHARLIE CROWHURST,

lK almar slott – kungligt kul

Ironman

2 700 DELTAGARE OCH en publik på drygt 50 000 personer. Ironman, världens tuffaste endagarstävling, har i Kalmar blivit en hejdundrande succé. 3,86 kilometer simning i Kalmarsund, 180 kilometer cykling på Öland och runt Kalmar samt 42,2 kilometer löpning i centrala Kalmar är en kombination för de allra tuffaste.

28


FOTO: SARA WINSNES

LOVORD FRÅN

THE GUARDIAN

VÄSTERVIKS KLÄTTRINGSUTBUD ÄR vida känt och lockar tusentals klättrare från hela världen till kommunen varje år. Genom åren har utbudet, inom framför allt bouldering, rönt uppmärksamhet i tidningar och bloggar. Senast att skriva är ansedda The Guardian, med spridning i både USA och Europa, som listar Västervik som en av Europas åtta bästa klättringsdestinationer. The Guardian lyfter Västervik som en av de mest omtalade boulderingområdena i Europa med både stor variation av granitklippor och stenar men också stor variation av landskap – från skärgården till kustlandskap och inland.

Ljusa idéer Stockholm

DET ÄR MÅNGA fördelar med att bosätta sig i Oskarshamn. Närheten Göteborg Oskarshamn till havet och underbar småländsk natur är några. Goda möjligheter till rekreation en annan. Malmö Dessutom ligger Oskarshamns strategiskt, mitt i Kalmar län och cirka 3,5 timme bort finns landets tre största städer. Goda bussoch tågförbindelser är också plus. Liksom att kontinenten, via Kalmar Öland Airport, inte ligger mer än några timmar bort.

Med Oskarshamn som utgångspunkt finns många spännande besöksmål. lB lå Jungfrun – förtrollande vacker lS tensjöby – en resa i tiden lF redriksbergs Herrgård

FOTO: ROBIN JÄDERUP

Många fördelar

– välkommen till 1700-talet lL iljeholmens butiksbod – stöpt för ljusintresserade lA rena Oskarshamn – drar 500 000 varje år lB råbygden – unikt jordbrukslandskap lD öderhultarmuseet – gubbar i trä lK ällströmsgården – fräcka skulpturer lX perimentlabbet – praktisk hjärngympa

Rekryteringssajt

BRA FÖR KARRIÄREN mycareer.lnu.se – Följ dina favoritföretag och deras karriärmöjligheter för studenter. Läs mer om företagen, hitta traineeprogram, internships, praktikplatser, jobb till nyutexaminerade och mycket annat.

FOTO: CANDICE LEE OLIN

På www.kalmarsundsregionen.com hittar du en rekryteringssatsning för hela Kalmarsund. Du hittar inspiration och tips på vad som är på gång i hela regionen. Du kan även prenumerera på ett e-nyhetsbrev som samlar ihop lediga jobb, bra boende och tips på saker att göra på fritiden. Satsningen ska väcka intresse och berätta om näringsliv, livsstil och rekreation i regionen. Finns även på Linkedin under ”Kalmarsundsregionen – Karriär & Rekrytering”

n Bilden är tagen i Stångeham strax utanför Oskarshamn. Notera Blå Jungfrun till höger.

29


EN MYCKET BLÖT FRAMGÅNGSSAGA Ung, driven, kreativ och målmedveten kastade han sig in i rollen som guru för oskarshamnarnas välbefinnande. TEXT: MIKAEL PETERSSON FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

FAKTA Namn: Olof Eriksson Ålder: 30 Familj: Sambon Louise, barnen Moa, 4 och Isa, 2. Bor: Radhus i Lyckebo, Kristineberg Gör: Anläggningschef inom Fritids­ förvaltningen Fritidsintressen: Vatten i alla dess former, träning och matlagning 30

H

an tog sig inte vatten över huvudet. Snarare för Olof Erikssons berättelse tankarna till sagan om pojken av folket som fick prinsessan och halva kungariket. 30-årige Olof Eriksson tituleras till vardags chef för Arena Oskarshamn. Kommunens främsta besöksmål. En anläggning som varje år har drygt en halv miljon besökare, lika många människor som söker sig till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. En mötesplats där ishockey, fotboll, bandy, gym, annan föreningsverksamhet och företags­ evenemang blomstrar. Men det där med titeln är fel. Han har ansvar för ytterligare 30 anläggningar, alla med uppgiften att öka kommuninvånarnas och för den delen också turisters och besökarnas välbefinnande. Det handlar om allt från den lilla badplatsen till den pågående utvecklingen av Kike­bo­­­dalen och naturligtvis Arena Oskarshamn.

– Anläggningschef är kanske det rätta namnet på tjänsten, säger han och ler. Ett jobb som handlar om både mjuka och hårda värden. Hans ambition är att leverera förutsätt­ ningar för invånarna till bästa möjliga friskvård, att skapa attraktiva mötesplatser liksom att hitta tekniska lösningar som varje år sparar miljonbelopp åt Oskarshamns kommun. INTE BAKBUNDEN Tillbaka till prinsessan och kungariket. Olof Eriksson anser att han som en medarbetare i Oskarshamns kommun har fått möjlighet att vara kreativ. Att han har fått röra sig utanför boxen och förverkliga idéer, som från början kanske lät mer korkade än innovativa. – Jag känner mig inte det minsta bakbunden av en stelbent kommunal organisation. Här är inget omöjligt, det omöjliga kanske bara tar lite längre tid att genomföra. Framgångssagan blir förstås ännu bättre av att han hittade sin Louise i Oskarshamn och att


Tog sig inte vatten över huvudet

”HÄR ÄR INGET OMÖJLIGT, DET OMÖJLIGA KANSKE BARA TAR LITE LÄNGRE TID ATT GENOMFÖRA.”

Vatten i alla olika former spelar en central roll i Olof Erikssons framgångssaga. Oavsett om det iskvalitén inför en landskamp handlar om att optimera i Be-Ge HockeyCenter eller att utveckla Oskarshamns största besöksmål Arena Oskarshamn

.

de nu har två underbara barn, Moa 4 och Isa 2. – Lyckligt lottad…ja….mycket! TUFF START Som 21-åring kom han till Oskarshamn ivrig och målmedveten och sökte jobb som badmästare vid nybyggda Arena Oskarshamn. Dåvarande fritids­ chefen Christer Holmgren föll för den charmige skåningen. Och det ska kommuninvånarna vara glada för. – Ung och med obetydlig erfarenhet. Endast med studier från Naturvetenskapsprogrammet och som nybakad badmästare i bagaget borde jag egentligen varit chanslös. Men det känns som inget är omöjligt i den här kommunen, att drömmar kan slå in. De tre första åren blev tuffa. Nybyggda Arena Oskarshamn drogs med en hel del byggtekniska fel. Christer Holmgren, nuvarande fritidschefen Daniel Stenberg och Olof Eriksson blev illa åt­ gångna av både media och allmänhet. Orättvist, förstås. Men trion redde ut stormen. Och sedan

dess har Arena Oskarshamn stor plats i många oskarshamnares hjärta.

FAKTA Okända sidor hos Olof l Är besatt av

sportbilar. l Dålig bilförare.

” Bättre att Louise kör”. l Det charmiga

ärret på höger kind, en frukt av möte med taggtråd i unga år. l Huvudroll i

Svenska Badmästarförbundets film

JÄTTESATSNING Nu vill fritidsförvaltningen bygga ut Arena Oskarshamn för 25 miljoner kronor. Större gym, nya attraktioner i baddelen, Mauritiusstrand, utomhuspool med exklusiva rekryterings­ möjligheter, ny VIP-restaurang, utomhusläktare och föreningslokaler. För att nämna några av de saker som ska förvandla Arena Oskarshamn till framtidens arena. – Stagnation är livsfarlig. Agerar vi inte nu kommer besöksfrekvensen att minska. Att inte genomföra ombyggnaden är att ta bort en av de allra viktigaste pusselbitarna i ansträngningen att göra Oskarshamn till en ännu mer attraktiv plats. Vad är din uppgift efter den viktiga ombyggnaden av Arena Oskarshamn? – Att fortsätta skapa nya och utveckla befintliga mötesplatser i Oskarshamn som är nyttiga ur folkhälsosynvinkel. 31


Johanna Staaf har byggt ett väl fungerande vindkraftverk.

TEKNIK 

JOBBG   Teknikcollege Östra Småland kopplar fortlöpande samman nya teknikutbildningar och medlems­ företag i regionen. – Nova är den första aktören inom eftergymnasial utbildning som kopplas till Teknikcollege. Allt för att ge en röd tråd till alla teknik­intresserade elever, säger Teknik­college Östra Smålands process­ledare Rickard Bäck.

D

TEXT: ANDREAS HULT FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST

Det kommande rekryterings­ behovet av kompetent arbets­ kraft i teknikbranschen är enormt stort. – Man räknar med att industrisektorn sysselsätter ungefär en miljon svenskar. 35 procent av dessa väntas gå i pension fram till 2025. Sedan tillkommer förstås ett flertal teknikjobb i övriga branscher, säger Rickard Bäck. På Oscarsgymnasiet är Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet samt Teknikprogrammet redan certifierade av Teknik­ college, liksom motsvarande gymnasieprogram i grannkommunerna Vimmerby och Mönsterås. Målsättningen är samtidigt att dagens 39 med­ lemsföretag i regionen inom de tre närmsta åren ska spränga 100-vallen. UTBILDNING SOM GER ARBETE Nova i Oskarshamn utbildar sedan många år tillbaka drifttekniker med inriktning mot kraftoch processindustrin på eftergymnasial nivå.

32


Tekniska framtidsjobb

 COLLEGE MED

  ARANTI – Våra uppföljningar visar att 88 procent av alla som tagit examen från vår YH-utbildning har jobb efter sex månader, säger Novas utbildnings­ ledare Eva Lindberg Petersson. Till hösten 2015 utökas en bred utbildnings­ flora med Produktionsteknik, en halvfarts­ utbildning under 100 veckor som med fördel kan kombineras med redan pågående anställning. Söktrycket är högt till de 25 utbildningsplatserna. GER YTTERLIGARE SPETS De båda utbildningarna på Nova ska nu också certifieras av Teknikcollege. Genom platser i utbildningarnas utvecklings­ råd och ledningsgrupper, bistår de medverkande företagen inte bara med viktiga praktikplatser, utan är med och påverkar innehållet för att utbildningarna ska svara mot det verkliga kompetensbehovet. Vilket i förlängningen leder till mycket goda chanser till jobb. – Teknikcollege ger utbildningarna ytterligare en kvalitetsstämpel, samtidigt som det stärker samarbetet med branschföretag och andra utbild­ ningsanordnare, säger Rickard Bäck. – Genom att kunna dela laborationsutrustning, lokaler, lärare och andra resurser med Oscars­ gymnasiet, får vi bra synergier och ytterligare spets på våra teknikutbildningar i Oskarshamn, fyller Eva Lindberg Petersson i. LOCKAR ÄVEN KVINNOR Oskarshamn är också bäst i norra Kalmar län på att locka tjejer till teknikutbildningar, 16 procent av de som valde en teknisk utbildning på Oscars­ gymnasiet förra året var tjejer. – Antalet platser på vår driftteknikerutbild­ ning har varierat mellan 16 och 22, och vi har i regel haft 4 – 5 kvinnor i var och en av åtta omgångar, säger Eva Lindberg Petersson.

Axel de Groot och Magnus Blomqvist ser positivt på framtiden inom teknikbranschen.

FAKTA Teknikcollege Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins framtida behov. Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag har tagit fram. Både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar kan certifieras.

33


FILMSKAPARE PÅ

ROSA MOLN Alla har drömmar. Bara ett fåtal uppfyller dem. Stefan Henriksson från Oskarshamn debuterade som långfilmsproducent, endast 26 år gammal. Nu svävar han på rosa moln och spås en lysande framtid i filmbranschen. TEXT: KRISTIN EKSTRAND FOTO: ROBIN JÄDERUP

F

ilm har varit Stefan Henrikssons stora intresse ända sedan han var liten. Direkt efter studenten vid Oscarsgymnasiet i Oskars­ hamn flög han till USA för att pröva lyckan där. – Jag pluggade film, klippning och efterbearbetning på Academy of Entertainment Technology i Santa Monica. Hans engagemang gav resultat. Han fick praktik på NBC Universal Studios och Sony Pictures En­ tertainment som klippassistent och fick vara med i klippningen av kända tv-serier som Law & Order

och Breaking Bad. Efter att ha fått en inblick i hur branschen fungerar, insåg han snart att det var dags att återvända hem. – I USA jobbar många med tv och film, det var lite som en stor fiskdamm. Mycket vilda västern. Svårt att slå sig igenom underifrån. 2010 flyttade jag hem till Oskarshamn och sedan till Stockholm. Efter fyra-fem långfilmer, ett 30-tal reklam­ filmer och lika många assistentjobb, blev han övertalad att söka utbildningen som filmproducent. Efter en halvårsprocess var han till slut en av de få lyckliga som kom in. – Som filmproducent har jag överblick över hela produktionen och får vara med från början till slut, säger han. ROSA GENOMBROTT Nu studerar han det tredje och sista året på programmet Filmproduktion, på Stockholms Dramatiska Högskola. Långfilmen Rosa moln, där han varit just filmproducent, har varit hans examensarbete. Både inledningen och avslutningen av filmen utspelar sig i Oskarshamn. – Den första kvarten är en viktig del i hand­ lingen, då möts huvudkaraktärerna Greipr och Lea. Han behandlas för sin alkoholism och hon för sin depression. Efter att de lämnat sjukhuset,

…och här är andra filmare med edge Amanda Adolfsson och Kave Raufi är ytterligare två framgångsrika film­makare med rötterna i Oskarshamn. Regissören Amanda Adolfsson är nu aktuell med den kritikerrosade Unga Sophie Bell och Kave Raufi med tv-serien Exit, som till stora

34

delar spelades in i Oskarshamn på Flanaden och järnvägsstationen. Adolfsson utbildade sig inom filmregi och manusarbete på Dramatiska Institutet 2003–2007. Hon regidebuterade 2005 med kortfilmen Nära huden och har gjort flera kortfilmer samt arbetat inom produktionsledning för andra filmer. 2012 tilldelades hon Stockholms Filmfestivals långfilmsstipendium, vilket ledde till hennes första långfilm, Unga Sophie Bell.

Kave Raufi har också en diger merit­ lista, som innefattar allt från regi till klippning och musik. Tv-serien Exit produceras av Story­ utbildningen & FilmCrewutbildningen på Gotland. Att en stor del av handlingen är förlagd till Oskarshamn har sin naturliga förklaring. Producenten Kave Raufi är uppväxt i Oskarshamn. Men uppståndelsen blev inte mindre när han kom för att spela in film med sitt 23 man starka crew.


Glänsande filmmakare

som är Repslagarhuset i Oskarshamn i verklig­ heten, försöker de hitta ett nytt ljus i tillvaron. Slutet av filmen utspelar sig vid Verkstad 14, som föreställer nattklubb. Även järnvägsstationen i Oskarshamn får vara med när Greipr går in till centrum till fots och flertalet exteriörbilder av hamnområdet visas. STOLT ÖVER URSPRUNG – Oskarshamn är ett exempel på en svensk mindre stad och är man härifrån känner man garanterat igen sig. Vi använde dessutom ett 30-tal statister på plats, säger Stefan Henriksson. – Det var väldigt roligt att visa hela film­ teamet hur bra det är i Oskarshamn och hur hjälpsamma alla är. Jag är riktigt stolt över att komma härifrån! PRODUCERA MER FILM I OSKARSHAMN Reaktor Sydost, som är Smålands regionala re­ surscentrum för film, och Attraktiva Oskarshamn bidrog till att filminspelningen blev möjlig. – Det känns bra att det finns en organisation som Attraktiva Oskarshamn, som jobbar för in­ vånarna och för att regionen ska bli attraktivare att bo i. Något jag själv vill bidra till genom att producera ännu mer film inspelad i Oskarshamn.

Stefan Henriksson har jobbat med ett flertal långfilmer, tv-se rier och reklam­filmer. Innan debuten som långfilmsproducent för Ros a moln.

FAKTA Meritlista – Stefan Henriksson l Rosa Moln, fiktion/långfilm, 2015, producent l ATG, reklamfilm, 2014/2015, produktionskoordinator l Keep Me Safe, kort dokumentär, 2014, producent l Känn Ingen Sorg, fiktion/långfilm, 2013,

postproducent-assistent l 100-åringen som klev ut genom fönstret och

försvann, fiktion/långfilm, 2013, platschef Stockholm l Hamilton, fiktion/långfilm, 2011, assisterande platschef l The girl with the dragon tattoo, fiktion/långfilm, 2011, produktionsassistent

Långfilmen Rosa moln

n är ytterligare Kave Raufi och Amanda Adolfsso som gjort re mna två framgångsrika oskarsha . strin indu film ska sven avtryck i den

Rosa moln är en dramafilm som handlar om Greipr (Albin Grenholm) och Lea (Hedda Stiernstedt), två trasiga personer som möts på ett sjukhus där han behandlas för sin alkoholism och hon för sin depression. Efter att de lämnat sjukhuset försöker de hitta ett nytt ljus i tillvaron, då de båda förlorat det som de håller mest kärt. Greipr, alkoholen och Lea, vårdnaden till sin dotter Anna. Inspelningsplatserna är Oskarshamn och Gnesta. 35


DIN FRAMTID I

OSKARSHAMN

Det här magasinet presenteras av attraktiva arbetsgivare och organisationer i Oskarshamn och Kalmarsundsregionen. Kontakta oss för mer information och inspiration!

l www.byggebo.se

l www.scaniaoskarshamn.se

Byggebo-i-Oskarshamn

l www.LFkalmar.se

l www.presskogyo.se

oskarshamnskommun

l www.skb.se

@skb_presstjänst

Press Kogyo Sweden AB

l www.teknikcollege.se/ostrasmaland

tcostrasmaland @TeknikcollegeRB

l www.okg.se l www.okg.se/jobb

LFkalmar

l www.oskarshamn.se

scaniakarriar

l www.swedbank.se l oskarshamn@swedbank.se

swedbanksverige

MEDICINKLINIKEN l www.ltkalmar.se

LandstingetiKalmarlan

ATTRAKTIVA

www.oskarshamn.com/letswork Attraktiva Oskarshamn AB | Hantverksgatan 3 | 572 30 Oskarshamn E-post: info@oskarshamn.com | www.oskarshamn.com @attraktivaoskarshamn

attraktiva-oskarshamn-ab

Profile for KrePart

Lets Work Nr 2  

Ett magasin om att bo, leva och arbeta i attraktiva Oskarshamn.

Lets Work Nr 2  

Ett magasin om att bo, leva och arbeta i attraktiva Oskarshamn.

Profile for krepartab