als Haarlem ontwaakt

Page 1

als

Haarlem ontwaaktals Haarlem ontwaaktals

Haarlem ontwaakt

De stad in de vroegte van de zomerdag laat zich zien als een verrassing. In de mist, of in de regen, of in de zon wanneer het lage licht op de Haarlemse gevels valt als in het schilderij van een oude meester. Bij het wakker worden van de stad geeft onderhoudsbedrijf Spaarnelanden straten, pleinen en grachten een schoonmaakbeurt, tussen half acht en negen uur, elke dag. Op marktdagen beginnen de kooplui al vroeg met het opzetten van hun kramen. Vrachtwagens persen zich door de binnenstad om hun goederen af te leveren. De horeca bereidt zich voor op een drukke dag met het uitzetten van de terrassen. Passagiers haasten zich naar bus of trein.

Fotografen Jacques de Jong en Kees Reniers zijn er in de zomer van 2017 vroeg voor opgestaan. In allerlei weersomstandigheden troffen zij een stad aan die zich met zorg voorbereidde op de komende dag. Dit zijn hun impressies.


Molen De Adriaan lijkt nog in een andere wereld te verkeren als de mist op deze zomerdag weigert op te trekken.Een vroege jogger ‘neemt’ de Gravenstenenbrug.


De Oude Groenmarkt ligt nog verlaten, een eerste leverancier meldt zich.


Buurtbewoonster laat de hond uit in de stilte van de ochtend op de Gravenstenenbrug.Voordat de toeristen van de Grote Kerk zich aandienen, worden nog even de ramen gezeemd.


Een vrachtwagen wringt zich door de Hoogstraat op weg naar het Spaarne.


In de Warmoesstraat neemt een vrachtwagen de hele breedte in beslag.


Spaarnelanden laat zich zien, hier in de Warmoesstraat met de vuilniswagen, elders met de stoomspuit, de bladblazer, en de vuilnisboot in de grachten.Het enige levende wezen in de Grote Houtsraat, een kraai tussen het verdwaalde vuil. Het beeld ‘Winkelen’ (1966) van Kees Verkade valt eindelijk op.


Laurens Janszoon Coster kijkt neer op een batterij vuilnisbakken, voorzorg van Spaarnelanden bij Haarlem Jazz.


De eerste stoelen op het terras van Fortuyn, Applause en Studio worden uitgezet.


Een eerste passagier meldt zich bij het station. Kop koffie uit de automaat om de slaap te verdrijven.Bussen van R-net gereed om te vertrekken.


Fietsers haasten zich naar de stalling onder het Stationsplein.


Bussen in de rij voor het station. De eerste passagiers melden zich.Grote drukte op het perron voor de trein naar Amsterdam.Aannemer bezig met het opbouwen van een steiger voor het Hofje In den Groenen Tuin, waarvan de gevel wordt opgeknapt.
Onder de paraplu haast zich een stel naar het werk langs de vrachtwagen die het bier op de Oude Groenmarkt komt brengen.


Regen of niet, de markt moet gewoon doorgaan. Kooplui zetten hun kraam op. De bloemenman in de Floresstraat.


De groenteman, even verderop, worstelt met zijn dekzeil.


De opbouw van de zaterdagmarkt op de Nieuwe Groenmarkt. De markt moest wijken voor Haarlem Jazz & More.


De kaasboer (m/v) is op de Botermarkt bezig met het opzetten van de kraam.


Zaterdagochtend op de Dreef, in de stromende regen, zetten antiekhandelaars hun kramen op.


Een eenzame meeuw zoekt zijn voer in een bijna verlaten CronjĂŠstraat, als de eerste leveranciers zich melden.


De Gierstraat wacht nog op het eerste verkeer.De krantenbezorger heeft zijn pakketjes achtergelaten bij boekhandel Athenaeum op de Gedempte Oude Gracht.Bestelwagens in de Grote Houtstraat komen de winkels bevoorraden. Fietsers hebben nog de ruimte.


Het vetste vuil op de tegels van de Damstraat wordt weggespoten met de hogedrukspuit.


Het afval van de avond tevoren blijkt een dankbare prooi voor meeuwen, kraaien en duiven.


Vuilniswagen op de Grote Markt werkt de schillen en de dozen weg.


Een regenachtige ochtend op de Gedempte Oude Gracht. Spaarnelanden werkt met een handzame veegwagen.


De vuilnisboot in de Burgwal. Elke ochtend doet de boot zijn rondje door de Haarlemse wateren. Jaarlijks vist de boot 75 duizend kilo drijfvuil op.


Op de Botermarkt staan de stoelen voor de terrassen nog artistiek gestapeld.


Op de Grote Markt wordt bij XO het terras ingericht.Het terras van Grand CafĂŠ Brinkmann op de Grote Markt in de volle ochtendzon, klaar voor een nieuwe dag.Winkelcentrum Schalkwijk. Daar wacht een renovatie. ‘Kom eens lekker ontbijten.’


Kunstwerk boven de zij-ingang van winkelcentrum Schalkwijk.Een reeks permanente vuilnisbakken staat te wachten op de bijdrage van de bezoekers.


In het winkelcentrum: ‘Welkom’ voor de eerste shoppers.


De eerste koffieklant in winkelcentrum Schalkwijk.


De Dekamarkt zet de bloemetjes buiten.


Een eenzame fietser in de Haarlemmerhout rijdt in de opkomende zon richting stad.Een fietser op de Buitenrustbrug spoedt zich richting Schalkwijk.
Voetganger op de Prinsenbrug op weg naar zijn werk in de Waarderpolder.Haarlem baadt in het ochtendlicht, klaar voor een nieuwe dag.


Haarlem is wakker.

Haarlem 2017 Š Jacques de Jong | Kees Reniersals Haarlem wakker is


als Haarlem ontwaakt

Haarlem 2017 © Jacques de Jong | Kees Reniers