Page 1


Abeceda

Aa

Bb

Cd

Čč

Gg Hh

Ii

Jj

Oo

Pp

Ćć

Dd

Kk

Rr

Ss

Ll

Šš

Tt

Dždž

Đđ

Ljlj

Mn Nn

Uu Vv

Ee

Ff Njnj

Zz

Žž

Зз

Ии

Azbuka

Аа

Бб

Вв

Гг

Јј

Кк

Лл

Љљ Мм Нн Њњ Оо

Тт

prvo izdanje

autor Jasminka Petrović

ilustrator mr Milan Pavlović

grafički dizajner Jelena Reljić

izdaje Kreativni centar, Gradištanska 8, 11120 Beograd, Srbija

Жж

Пп

www.kreativnicentar.rs

za izdavača mr Ljiljana Marinković

CIP – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 395-053.3(02.053.2) ПЕТРОВИЋ, Јасминка, 1960– Moja rodbina / Jasminka Petrović ; ilustrator Milan Pavlović. - 1. izd. - Beograd : Kreativni centar , 2008 (Beograd : Intergraf). - 32 str. : ilustr. ; 20 cm. -(Edicija Prozor u srpski jezik)

*

e-mail: info@kreativnicentar.rs štampa Intergraf

tiraž 2.000

Tiraž 2.000. ISBN 978-86-7781-660-5

*

Рр

redaktor

* *

autor rečnika i lektor Violeta Babić

*

urednici mr Ljiljana Marinković i mr Slađana Ilić

mr Aleksandra Stanić

Ее

Уу Фф Хх Цц Чч Џџ Шш

*

Moja rodbina

Ћћ

Ђђ

*

Сс

Дд

Autor zahvaljuje na podršci nastavnicima srpskog jezika iz Švedske, posebno Tanji Savić, Ani Šebešćen i Zorki Jovičić.

COBISS.SR-ID 154020620


Edicija

Prozor u srpski jezik

Jasminka Petrović

Моја rodbina


Zdravo! Pred tobom su prozori. Pogled kroz svaki od njih vodi te u novu avanturu. Moći ćeš da putuješ, istražuješ, pitaš, odgovaraš, maštaš, crtaš, pišeš... Imaćeš priliku da proširiš znanje srpskog jezika, ali i da bolje upoznaš Srbiju, njene ljude i običaje.

PROZOR ZA ISTRAŽIVANJA

PROZOR ZA PUTOVANJA

PROZOR ZA PITANJA

Ako pogledaš kroz ovaj prozor, upoznaćeš razne srpske gradove, sela, reke i planine. Međutim, može se putovati i kroz prošlost i budućnost, godišnja doba, dane u nedelji, kao i kroz čudesni svet biljaka i životinja.

Avantura se ne može zamisliti bez pitanja i odgovora. Zato nauči da postavljaš prava pitanja u pravom trenutku. Odgovaraj mirno i mudro. Da li znaš šta znači izreka Ko pita – ne skita?

PROZOR ZA MAŠTANJA

PROZOR ZNANJA

SJAJNI PROZOR

Za dobru avanturu potrebna je vesela igra. A za nju je potrebna bogata mašta. Jer gde je mašta, tu je i čarolija. Gde je čarolija, tu su i čarobnjaci. Postani čarobnjak! Otvori ovaj prozor!

Đaci obično ne vole da uče gramatiku, ali to ne važi za tebe. Avanturista mora pravilno da čita, piše i govori. Kako ćeš napisati važnu poruku ako ne razlikuješ slova? Nije isto ako piše džak je pao ili đak je pao. Zar ne?

Ukoliko ne znaš značenje neke podvučene reči, uradi sledeće: otvori ovaj prozor, pronađi nepoznatu reč u rečniku, pročitaj njeno značenje, vrati se na tekst i nastavi da čitaš.

TAJNI PROZOR Ovde se kriju rešenja svih zadataka iz knjige. Proveri da li su tvoji odgovori tačni!

2

Obavezno ponesi: hrabrost, radoznalost, smeh i rezervne čarape. Nikada se ne zna gde ćeš da završiš – u nekom dvorcu ili u nekoj bari. Za društvo ne brini! S tobom će biti Miloš, Ana, deda Čeda i mnogi drugi.

NAPOMENA Prozore možeš da otvaraš i zatvaraš po redu ili preko reda.

Ako voliš da istražuješ, onda je ovaj prozor kao stvoren za tebe. Tokom istraživanja koristi knjige, Internet, novine, geografski atlas, mapu Srbije... O mnogo čemu moći ćeš da saznaš nešto više iz razgovora s rodbinom, nastavnicima, prijateljima ili komšijama.

Veliki pozdrav Autor


PROZOR ZA PUTOVANJA

Ana, Miloš, mama Sanja i tata Dejan putuju u Srbiju. Baba Zlata i deda Čeda slave 50 godina braka. Na svečani ručak pozvali su najbližu rodbinu i drage prijatelje. Ako otvoriš poštansko sanduče, videćeš da je i za tebe stigla pozivnica.

POZIVNICA ZA ZLATNU SVADBU

Biće nam drago da nam se pridružiš i uveličaš naše slavlje. Muzičari su već potvrdili dolazak.

Baba Zlata i deda Čeda 3


Upoznaj baba Zlatinu i deda Čedinu porodicu.

4

DEDA ČEDA je - baba Zlatin MUŽ - Dejanov, Slavkin i Draganov TATA - Milošev, Anin i Simin DEDA - Sanjin i Vesnin SVEKAR - Stevin bivši TAST

DEJAN je - Sanjin MUŽ - Milošev i Anin TATA - baba Darin ZET - deda Čedin i baba Zlatin SIN - Slavkin i Draganov BRAT - Simin STRIC

DRAGAN je - Vesnin MUŽ - Baba Zlatin i deda Čedin SIN - Slavkin i Dejanov BRAT - Milošev i Anin STRIC - baba Lenkin UNUK


DOBRIVOJE je - Verin MUŽ - Deda Čedin i baba Zlatin KUM

BABA DARA je - Sanjina i Dušanova MAMA - Miloševa, Anina, Ninina i Minina BABA - Dejanova TAŠTA - Jasnina SVEKRVA - baba Zlatina i deda Čedina PRIJA

JASNA je - Dušanova ŽENA - Ninina i Minina MAMA - Miloševa i Anina UJNA - Sanjina i baba Darina SNAJA

5


Моја родбина | Јасминка Петровић  

Вежбајте да говорите, читате и пишете на српском језику! Шта се налази у овој књизи: духовита прича написана једноставним језиком; ситуаци...