Page 1


Kreiraj novu odeću za…

Balerine Nauči da crtaš najlepše baletske zvezde i uđi u svet klasičnog baleta. Otkrij male tajne u vezi sa crtanjem, upotrebi različite materijale, dovrši crteže i ukrasi ih nalepnicama. Neka te zadivi igra

najvećih svetskih balerina!

Dovrši

40 crteža. Iskoristi

u vezi sa crtanjem.

150 nalepnica i 24 table s materijalima

Upotrebi

za ulepšavanje svojih crteža.

Pročitaj male tajne

14 mustri.


Nina u Krcku Oraščiću Večeras će Nina nastupiti u ruskom Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu, u baletskoj predstavi Krcko Oraščić. Igraće ulogu Klare u baletu za koji je muziku komponovao Petar Iljič Čajkovski, prema jednoj Hofmanovoj noveli.

Klara je za Božić dobila na poklon krckalicu za orahe u obliku malog vojnika. Naredne noći sanjala je da je njena igračka zapravo princ koga je začarao Kralj miševa. Klara s princem odlazi u neverovatno Kraljevstvo slatkiša, gde upoznaje Šećernu vilu. Nina prvo mora da se zagreje. Uskoro će se zavrteti u Valceru cveća, jednom od najlepših valcera u Krcku Oraščiću.

2


Vežba uz štap Nina je navukla hulahopke, zatim je obukla triko, džemperić na preklop i stavila grejače za noge. U trećoj poziciji, potpuno ispravljena, ona se pridržava za šipku.

Da li znaš? Najbolji igrači u trupi nazivaju se zvezdama, odnosno primabalerinama i prvacima baleta. Prvi koji su zvanično poneli titulu zvezde (e´toile) bili su Liset Darsonval i Solanža Švarc 1940. i Serž Pereti 1941. godine.

Na vrhovima prstiju U klasičnom baletu postoji pet osnovnih pozicija. U svak o od njih stopala j su okrenuta ka sp olja.

3


Uputstva za kreiranje

Nacrtaj tamne konture Ninine odeće pomoću mustri. Zatim iscrtaj crvene i plave linije.

Rajf Prvo nacrtaj konture rajfa. Dodaj lepu mašnu, pa sve oboj.

Grejači Na balerininoj nozi nacrtaj valjak od gležnja do sredine lista. Nabore naznači crticama.

Mala tajna

4

Ukrasi balerinin džemperić šarama u obliku pisanih slova „e“ i „l“ i raznim drugim izuvijanim linijama.


Eliza u Uspavanoj lepotici U Operi Garnije u Parizu izvodi se Uspavana lepotica. Muziku za taj balet, prema bajci Šarla Peroa, komponovao je Čajkovski i to je njegovo najduže delo – predstava traje četiri sata. Koreografiju je postavio čuveni francuski koreograf Marijus Petipa.

Eliza igra ulogu princeze Aurore. Ona se zbog čarolije zle vile Karabos na dan svog šesnaestog rođendana ubola u prst i utonula u san. Spavala je stotinu godina. Jednoga dana njen lik ukazao se lepom princu dok je lovio u šumi. On preklinje Vilu Jorgovan da ga odvede kod Aurore… Eliza se oblači i šminka u svojoj garderobi. Sasvim je koncentrisana jer mora dobro da izvede sve korake. Nikako ne sme da pogreši!

5


Podignuta noga U plavoj baletskoj suknjici Eliza je uradila nekoliko vežbi za istezanje – stala je ispravljenih nogu, a zatim je jednu nogu podigla pridržavajući je rukom.

Da li znaš? Baletsku školu Pariske opere osnovao je Luj XIV. Nekada su mlade balerine vežbale u podzemnim prostorijama Opere Garnije. Zbog toga su nazivane pacovčićima iz Opere.

Na vrhovima prstiju ste Postoje dve vr : ka ti pa h ki ts bale iobične (dem ekim -pointes), s m ke ns te sa i , vrhom s e, ik at ‑p špic a. vrhom od gips

6


Uputstva za kreiranje

Ogrlica Nacrtaj perle oko balerininog vrata. Dodaj privezak u obliku dijamanta u sredini. Oboj ogrlicu i nacrtaj zvezdice da bi izgledala kao da blista.

Nacrtaj crnu konturu Elizinog kostima pomoću mustri. Onda iscrtaj crvenu liniju.

Baletska suknjica

Da bi suknjica bila providna, nacrtaj je na pausu ili nekom drugom providnom papiru pomoću mustre. Zatim je iseci i zalepi.

Mala tajna Ukrasi balerinin kostim crtežima cvetova sa po šest latica.

7


Katarina u Labudovom jezeru Katarina igra ulogu Odete, kraljice labudova, u Labudovom jezeru, baletu koji je nastao po staroj nemačkoj priči i za koji je muziku napisao Čajkovski.

Kada je princ Zigfrid saznao da majka namerava da ga oženi, pobegao je u šumu. Pored jezera upoznao je Odetu, prekrivenu perjem. Ona je začarana tako da je danju labudica, a samo noću devojka. Čaroliju može da ukloni jedino princ koji će se zaljubiti u Odetu… Katarina će avionom otići u Sjedinjene Američke Države – baletska predstava održaće se u čuvenoj njujorškoj Metropoliten operi.

8


Pirueta Katarina je na pozornici, u krutoj baletskoj suknjici (pački) ukrašenoj perjem. U baletskim patikama veoma se brzo okreće oko sebe.

Na vrhovima prstiju

čnim Balerina u obi kama ti pa m ki balets a stoji na prstim sti), pr lu po ja (pozici ikama dok u špic-pat stoji na samim iju. vrhovima prst

Da li znaš? Balerine u Labudovom jezeru uvek nose krute baletske suknjice. One su sačinjene od više slojeva tila, od jedanaest do trinaest. Donji slojevi su deblji, pa mogu da drže gornje.

9


Uputstva za kreiranje

Perje Da bi balerina izgledala kao labudica, na njen kostim i kosu zalepi perca.

Nacrtaj crnu konturu Katarininog kostima pomoću mustri. Onda iscrtaj crvene i plave linije.

Privezak Najpre nacrtaj liniju oko balerininog vrata, a potom privezak u obliku pera. Zatim iscrtaj linije po peru i oboj ga.

Mala tajna

Na balerininom gležnju nacrtaj ukrštene trake kojima se vezuju baletske patike. Na kraju nacrtaj mašnu.

10


Lena u Romeu i Juliji Lena je zvezda Kraljevskog baleta u Londonu. Trupa izvodi balet Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva, po drami Vilijama Šekspira.

Romeo Monteki i Julija Kapulet žive u Veroni, u Italiji, a njihove porodice se mrze. Romeo i Julija se vole, ali je ona obećana drugom. Romeo ne sme da dođe u grad jer je ubio jednog člana porodice Kapulet. Julija čini sve da bi ga videla, ali je njihova ljubav zabranjena… Publika nestrpljivo iščekuje Lenino pojavljivanje na sceni. Za nekoliko trenutaka ona će ih zadiviti svojom gracioznošću i trijumfovaće na pozornici.

11


Arabeska U prozračnom i lakom kostimu Lena izgleda kao da lebdi. Na jednoj nozi, na vrhovima prstiju, s visoko podignutom drugom nogom i rukom, kao da ne dodiruje tlo.

Na vrhovima prstiju Balerina uspe va da održi ravno te zahvaljujući to žu me što su vrhovi baletskih patika ojačani gipsom i vrlo čvrsti.

Da li znaš? Godine 1965. Rudolf Nurejev i Margo Fontejn, tadašnje najveće baletske zvezde, igrali su Romea i Juliju u Kraljevskom baletu u Londonu. Po završetku premijere publika ih je pozdravljala i aplaudirala im čitavih četrdeset minuta.

12


Uputstva za kreiranje Mala tajna Da bi balerina izgledala što romantičnije, ukrasi njen triko crtežom ruže.

Princezina kruna Nacrtaj crnu konturu Leninog kostima pomoću mustri. Onda iscrtaj prvo crvene, a zatim plave linije.

Prvo izvuci konture. Potom po kruni nacrtaj drago kamenje.

Narukvica Nacrtaj narukvicu u obliku baletske suknjice. Oboj je tako da se slaže s balerininim kostimom.

13


Helena  u Žizeli Helena će igrati u Milanskoj skali, najznačajnijem italijanskom teatru. Na repertoaru je balet Žizela, za koji je muziku komponovao Adolf Adam 1841. godine. Originalnu koreografiju postavio je Žan Korali.

Seljančica Žizela umire pošto je saznala da je vojvoda Albert, koji joj se udvarao i u koga se ona zaljubila, veren s nekom princezom. Kraljica vila Mirta osuđuje Alberta na to da do smrti igra u vilinskom kolu. Ipak, spasava ga Žizelin duh… Helena je u svojoj garderobi, priprema se i u sebi ponavlja koreografiju… Samo da se zavesa podigne na vreme!

14


Skok U prozračnoj baletskoj suknjici, ruku podignutih iznad glave, Helena je izvela elegantan i graciozan skok.

Da li znaš? Balerina u Žizeli nosi dugačku romantičnu baletsku suknju. Ona se naziva i baletskom suknjom dega, po slikaru Edgaru Degau, koji je u XIX veku prikazivao balerine.

Na vrhovima prstiju Za najveće baletske zvez de patike se izrađu ju po meri, tako da su to unikati.

15


Dijadema Nacrtaj dijademu za svoju balerinu i ukrasi je cvetićima. S njom će izgledati još romantičnije.

Uputstva za kreiranje

Ukras za ruku Nacrtaj traku oko balerinine ruke. Ukrasi je cvećem i lišćem, pa je oboj.

Nacrtaj crnu konturu Heleninog kostima pomoću mustri. Onda povuci crvene i plave linije.

Mala tajna Da bi balerina na sceni lepše izgledala, našminkaj je. Obraze joj oboj roze bojicom.

16

Kреирај нову одећу за балерине  

Научи да црташ најлепше балетске звезде и уђи у свет класичног балета. Откриј мале тајне у вези са цртањем, употреби различите материјале, д...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you