Page 1


Abeceda

Aa

Bb

Cc

Čč

Gg Hh

Ii

Jj

Oo

Pp

Ćć

Dd

Kk

Rr

Ss

Ll

Šš

Tt

Dždž

Đđ

Ljlj

Mn Nn

Uu Vv

Ee

Ff Njnj

Zz

Žž

Зз

Ии

Azbuka

Аа

Бб

Вв

Гг

Јј

Кк

Лл

Љљ Мм Нн Њњ Оо

Тт

Ее

Жж

Пп

Рр

Уу Фф Хх Цц Чч Џџ Шш

prvo izdanje

autor Jasminka Petrović

*

Dani u nedelji

Ћћ

Ђђ

*

Сс

Дд

ilustrator mr Milan Pavlović

CIP – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд

mr Aleksandra Stanić

redaktor

* *

autor rečnika i lektor Violeta Babić

*

urednici mr Ljiljana Marinković i mr Slađana Ilić

grafički dizajner Jelena Reljić

izdaje Kreativni centar, Gradištanska 8, 11120 Beograd, Srbija

www.kreativnicentar.rs

za izdavača mr Ljiljana Marinković

štampa Intergraf

tiraž 2.000

*

ПЕТРОВИЋ, Јасминка, 1960– Dani u nedelji / Jasminka Petrović ; ilustrator Milan Pavlović. - 1. izd. Beograd : Kreativni centar , 2008 (Beograd : Intergraf) . - 32 str. : ilustr. ; 20 cm. (Edicija Prozor u srpski jezik)

*

e-mail: info@kreativnicentar.rs

395-053.3(02.053.2)

Autor zahvaljuje na podršci nastavnicima srpskog jezika iz Švedske, posebno Tanji Savić, Ani Šebešćen i Zorki Jovičić.

Tiraž 2.000. ISBN 978-86-7781-659-9 COBISS.SR-ID 154021132


Edicija

Prozor u srpski jezik

Jasminka Petrović

Dani u nedelji


Zdravo! Pred tobom su prozori. Pogled kroz svaki od njih vodi te u novu avanturu. Moći ćeš da putuješ, istražuješ, pitaš, odgovaraš, maštaš, crtaš, pišeš... Imaćeš priliku da proširiš znanje srpskog jezika, ali i da bolje upoznaš Srbiju, njene ljude i običaje.

PROZOR ZA ISTRAŽIVANJA

PROZOR ZA PUTOVANJA

PROZOR ZA PITANJA

Ako pogledaš kroz ovaj prozor, upoznaćeš razne srpske gradove, sela, reke i planine. Međutim, može se putovati i kroz prošlost i budućnost, godišnja doba, dane u nedelji, kao i kroz čudesni svet biljaka i životinja.

Avantura se ne može zamisliti bez pitanja i odgovora. Zato nauči da postavljaš prava pitanja u pravom trenutku. Odgovaraj mirno i mudro. Da li znaš šta znači izreka Ko pita – ne skita?

PROZOR ZA MAŠTANJA

PROZOR ZNANJA

SJAJNI PROZOR

Za dobru avanturu potrebna je vesela igra. A za nju je potrebna bogata mašta. Jer gde je mašta, tu je i čarolija. Gde je čarolija, tu su i čarobnjaci. Postani čarobnjak! Otvori ovaj prozor!

Đaci obično ne vole da uče gramatiku, ali to ne važi za tebe. Avanturista mora pravilno da čita, piše i govori. Kako ćeš napisati važnu poruku ako ne razlikuješ slova? Nije isto ako piše džak je pao ili đak je pao. Zar ne?

Ukoliko ne znaš značenje neke podvučene reči, uradi sledeće: otvori ovaj prozor, pronađi nepoznatu reč u rečniku, pročitaj njeno značenje, vrati se na tekst i nastavi da čitaš.

TAJNI PROZOR Ovde se kriju rešenja svih zadataka iz knjige. Proveri da li su tvoji odgovori tačni!

2

Obavezno ponesi: hrabrost, radoznalost, smeh i rezervne čarape. Nikada se ne zna gde ćeš da završiš – u nekom dvorcu ili u nekoj bari. Za društvo ne brini! S tobom će biti Miloš, Ana, deda Čeda i mnogi drugi.

NAPOMENA Prozore možeš da otvaraš i zatvaraš po redu ili preko reda.

Ako voliš da istražuješ, onda je ovaj prozor kao stvoren za tebe. Tokom istraživanja koristi knjige, Internet, novine, geografski atlas, mapu Srbije... O mnogo čemu moći ćeš da saznaš nešto više iz razgovora s rodbinom, nastavnicima, prijateljima ili komšijama.

Veliki pozdrav Autor


PROZOR ZA PUTOVANJA

Ovo je Miloš. On će te povesti na zanimljivo i neobično putovanje. Polazak je u ponedeljak ujutru, a povratak u nedelju uveče. Lepo se provedi!

VOLIM – NE VOLIM Zdravo, ja sam Miloš. Imam deset godina. Želim da ti pokažem kako izgleda jedna nedelja u mojoj porodici. Ja živim s mamom, tatom i sestrom. Ne volim kad mi roditelji kažu: „Miloše, idi baci đubre!“ Radujem se kad me sestra pita: „Da li hoćeš i moju čokoladu? Ja više ne mogu.“ Moj tata se zove Dejan. On mi stalno govori: „Ponedeljak je dobar za neki početak. Od ponedeljka počni da treniraš fudbal.“ Ja volim tatu, ali ne volim fudbal. Moj omiljeni sport je tenis. Svakog ponedeljka imam trening. Uzor mi je Novak Đoković.

3


Moja mama se zove Sanja. Ona utorkom pravi kolače i poziva komšinicu Mariju u goste. Komšinica Marija me svaki put pita: „Da li imaš devojku?“ Ne sviđa mi se to pitanje, a ni frizura naše komšinice. Sviđaju mi se mamini kolači. Naročito kad su od čokolade.

Moja sestra se zove Ana. Ona ne voli sredu. Sredom imamo čas srpskog jezika. Ana se plaši da ne kaže nešto pogrešno, pa samo ćuti. Ja se plašim da ne zaboravim srpski, pa ne zatvaram usta. Nastavnica mi često govori: „Odlično, Miloše! A sad da čujemo i nekog drugog!“ Voleo bih da i Ana progovori srpski i zavoli sredu.

4


Moj deda se zove Čeda. On živi u Srbiji. Svakog četvrtka razgovaramo telefonom. Bio sam srećan kad mi je rekao: „Miloše, baba Zlata i ja imamo velike planove za Anu i tebe ovog leta. Kada vam počinje raspust?“ Živeo četvrtak! Živeo telefon! Živeo raspust! Živeo deda Čeda!

Petkom Ana ima čas folklora. Ako se mama zadrži na poslu, moram ja da je vodim. Zato joj kažem: „Ana, jedva čekam da porasteš!“ Ja volim petak. Tada počinje vikend. Međutim, ne volim da vodim Anu na folklor. Ona uživa na času, a ja se dosađujem dok je čekam.

5


Дани у недељи | Јасминка Петровић  

Вежбајте да говорите, читате и пишете на српском језику! Шта се налази у овој књизи: духовита прича написана једноставним језиком; ситуаци...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you