Page 1

Каталог 2012/2013


Издавачка кућа Креативни центар у себи је здружила два основна услова за настанак добре књиге: љубав према њој и свест о важности читалачког искуства. Од оног штa читамо и колико читамо у великој мери зависи то како одрастамо и како се развијамо, начин на који решавамо одређене проблеме, да ли откривамо нове светове и нове перспективе из којих сагледавамо свет. Бројни писци, илустратори, дизајнери, професори, психолози, преводиоци, уредници, лектори и други вредни људи који чине Креативни центар стварају књиге дубоко верујући у то. Већ годинама – од 1989, када је издато прво коло стваралачких сликовница Жапче, до данас – преиспитујемо своје идеје, читамо и истражујемо како бисмо били спремни да сагледамо разнолике потребе наших читалаца и понудимо им књиге које ће на њих одговорити. Анализирамо начин рада издавача из разних земаља, ослушкујемо шта говоре о нашим издањима на сајмовима у Београду, Болоњи, Франкфурту и како их оцењују, и с великим поносом примамо награде, које за нас представљају добре вести о томе да смо на правом путу. Да успевамо у својим настојањима да створимо књиге које ће нашим читаоцима пружити задовољство и нова сазнања, говори нам и то што се наше књиге преводе како би их читали и они који говоре другим језицима. Oвим каталогом желели смо да вам представимо књиге које смо досад објавили, и то из угла читаоца коме је одређена група књига намењена. Унутар сваке групе издвојили смо конкретне ситуације у којима би му књиге Креативног центра могле бити од велике користи – било да се налази пред проблемом који треба решити, било да жели да стекне нова знања или прочита уметнички вредан роман. Наши читаоци су родитељи, деца, васпитачи, учитељи, наставници, а колико су њихове читалачке и сазнајне потребе разноврсне, сазнаћете из овог каталога.


НоВО Едиција Ана и Филип истражују

Но Во !

Ана Лукић

, јунакиња ових књига, помаже најмађима да стекну многе добре навике за бољи, лепши и здравији живот. С другом Филипом води најмлађе читаоце у истраживање околине да би стекли нова знања о природи. Узраст: 5–7 година Тип књиге: преклапалица

У ПРИПРЕМИ На реци

О аутору

О илустратору

Симеон Маринковић завршио је је Учитељску школу и Вишу педагошку школу у Kрушевцу, Филозофски факултет у Скопљу, а магистрирао је и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Прошао је каријеру од учитеља до универзитетског професора методике српског језика и књижевности. Издавачку кућу Kреативни центар основао је 1989. године, где и данас ради као главни уредник. Написао је више од сто књига, а Ана Лукић је његова најпопуларнија јунакиња.

Душан Павлић завршио је Факултет примењених уметности. Живи у Београду и ради као дизајнер и илустратор у Kреативном центру. Добитник је многих престижних награда за илустрацију, међу којима се издвајају Награда Златно перо за 1996. годину, Награда Невен за 1997. годину и Награда УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2011. године. Захваљујући његовим илустрацијама, црвенокоса девојчица Ана Лукић препознатљива је и омиљена међу децом широм света.

НоВо!

НоВо!

Едиција Шта све Ана зна...

Преклапалице

СЕРИЈА преведена на 8 језика

3


НоВО Едиција Пустоловине за предшколце

О аутору Добрица Ерић инспирацију за своја дела види у птицама, расцветаним и родним воћкама, житним пољима, звезданом небу и реци Гружи. Добитник је преко педесет награда. Креативни центар објавио је његове књиге Велика песма о једном малом јагњету (2002) и Прича из мрављег света (2008).

О илустратору Александар Золотић, млад и талентован илустратор, завршио је Факултет примењених уметности у Београду. Његове илустрације отварају прозоре у широке и лепе светове, а овог пута завирили смо у живот једног свица.

НоВНоо! Во!

4

Награда УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2011. године


НоВО О аутору Јасминка Петровић већ се дуго бави писањем, а узори су јој Душко Радовић, Астрид Линдгрен и Ђани Родари. За своја дела добила је награде: Доситејево перо, Невен и Мали принц, као и Награду Змајевих дечјих игара. Њене књиге за децу нуде другачији поглед на свет, пуне су духовитости и досетки, па у њима подједнако уживају и деца и одрасли.

О илустратору Добросав Боб Живковић завршио је Факултет примењених уметности у Београду. Његове прве илустрације појавиле су се у многим познатим часописима, а данас их најчешће можемо видети у Политикином забавнику. Добио је четири награде Невен за најбоље илустровану дечју књигу, два пута Награду Златно перо и Награду Змајевих дечјих игара. Књиге Креативног центра препознатљиве су, између осталог, и по његовим јединственим илустрацијама.

НоВо!

Едиција Хајде да читамо

О аутору Весна Алексић написала је преко двадесет књига за децу. За своја дела добила је све наше најзначајније књижевне награде: Награду Невен, Награду Политикиног забавника, Награду Раде Обреновић, као и Награду Змајевих дечјих игара за целокупно дело. Пише и драме, путописе, књижевне критике. Kаже да пишући трага за највећом тајном − како одрасти а не изгубити дете у себи.

У ПРИПРЕМИ Весна Алексић

НоВо!

Таталија

5


Едиција Избаци досаду из куће

НоВ о!

НоВО

Јунаци: Чупка и Раша Узраст: 5–7 година Тема: мали огледи из физике Тип књиге: популарна наука

Нова едиција Избаци досаду из куће намењене је предшколцима и млађим основцима. У тим књигама деца могу пронаћи задатке, мале експерименте и предлоге за игре помоћу којих ће открити разне занимљивости из света који нас окружује. Забавне активности смишљене су тако да их деца могу извести код куће – сама или уз малу помоћ неке одрасле особе.

СРЕБРНА

а EEPG-a* НоВоН! оВо! наград Франкфурт

В!о!

Необични задаци за децу која воле математичке загонетке

У ПРИПРЕМИ

Математика за предшколце

6

НоВо!

2012

* за најбољи уџбеник у категорији предшколских књига


НоВО Едиција Сазнај и пробај

НоВо! У ПРИПРЕМИ Драгана Јокић Едиција Сазнај и пробај упознаје младе с принципима појединих наука и уметности, као и с мноштвом занимљивости повезаних с њима. Основна идеја серије јесте да се млади читаоци стимулишу да помоћу посебних вежби сами открију и науче нешто више о разним областима.

НоВоН!оВо!

Архитектура Ивана Степановић Илић

Психологија

Награда Невен за игу најбољу дечју књ не ар из области попул у ин науке за 2010. год

СЕРИЈА преведена на 3 језика

7


НоВО

НоВо!

Едиција Да пукнеш од смеха

У ПРИПРЕМИ

Да цркнеш од страха

8

Деда: – Перице, ево учитеља! Брзо се сакриј јер данас ниси ишао у школу! Перица: – Деда, сакриј се ти, ја сам му јавио да си ти јутрос умро!


НоВо!

НоВО Београд није ни највећи, ни најстарији, ни најлепши град на свету, али неки кажу да је један од највеселијих. Има бар милион оних који ће се похвалити тиме да су Београђани – било да су у њему рођени, било да у њему бораве дуже или краће време. Оно по чему се Београд разликује од других градова и по чему је посебан – открићете тек кад га упознате. Можете га упознати возећи се трамвајем, возом, аутобусом, бициклом, пловећи бродом или летећи балоном, али ћете Београд ипак најбоље упознати шетајући се његовим улицама. Овај водич сигурно ће вам помоћи у томе.

ИЗ АВ ДА Р Д А

З ПО ОГР Е

Б

Посебан додатак – разгледница!

ЕЛ

ХОТ А ЕЛ ХОТ МОСКВ А МОСКВ

Преведено на

3 језика

9


НоВО

НоВо!

Едиција Пустоловине за основце

У ПРИПРЕМИ

Српске народне јуначке песме

У књизи се налази 506 песама из разних крајева у којима живе Срби. Дата су објашњења симболичних значења бића, предмета и појава о којима се говори. Илустрована су и објашњења обреда и обичаја при којима су песме извођене – свадбе, додоле, лазарице, коледа, краљице, здравице... Књига садржи и записе о вредностима народних лирских песама, оцену њихове етичке, естетске и сазнајне вредности.

Босиоче, ситна твога лада, Од недеље ја не видо драга, У недељу у зеленој башти Сваку сам му стопу пребројала, И у стопу невен засадила.

о!

10

Најбоља ајму едиција на С аду р књига у Беог е 2007. годин

Изворни текстови народног стваралаштва, као и популарни романи домаћих аутора, обогаћени су илустрацијама, обиљем фотографија и објашњења.


НоВО Едиција Без длаке на језику

НоВо!

Књига о типовима породица, породичним односима, о породичним окупљањима којима смо традиционално верни, али и о неким заборављеним породичним ритуалима. Нова дизајнерска решења освежила су едицију и дала јој посебну динамику и модеран тон.

Аутори књига из едиције Без длаке на језику имају врло озбиљан задатак да нас на забавaн начин подстакну на преиспитивање и мењање односа према темама којима се баве. Успех тих књига код широког круга читалаца, како код нас тако и у свету, још једном потврђује универзалност тих тема, као и моћ и утицај хумора да мења нашу свакодневицу и чини је лепшом.

Посебан додатак –

постер Рођаче, не љути се!

Преведено на

25 језика

Преведено на

10 језика

Преведено на

6 језика

Преведено на

5 језика

Преведено на

11 језика

Преведено на

6 језика

11


НоВО

НоВо!

Едиција Овако се живело

Књиге из ове едиције говоре о животу људи од преисторије до данас на подручју средишњег Балкана, на којем се током времена уобличавала модерна Србија. Текстови врсних стручњака, раскошне илустрације, благо музејских збирки и архива, као и резултати археолошких истраживања, откривају узбудљиву прошлост пуну нових, непознатих детаља.

Идеја целе едиције Овако се живело јесте да се побегне од велике политичке историје и да се да слика одређене епохе кроз животе обичних људи. Гордана Поповић, Политика, Културни додатак

оо!Во!

12

је Најбоље деч у јм књиге на Са ду ра књига у Беог е 2008. годин


НоВО Ово су књиге којима је објашњено све оно што интересује девојчице, дечаке, девојке и младиће. Из њих млади могу сазнати много тога о питањима на која још нису нашли одговоре.

О аутору

Преведено на

Виолета Бабић дипломирала је на групи за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радила је у Институту за српски језик, где се бавила лексикографијом. Ради као лектор у Kреативном центру. Аутор је Мог првог сликовног речника српског језика, Књиге за сваку девојчицу, Бележнице за сваку девојчицу, Књиге за сваког дечака, Бележнице за сваког дечака и Књиге за девојке … и њихове момке, издања која су постала прави бестселери у Србији и многим земљама света. Добитница је две значајне иностране награде за Књигу за сваку девојчицу. Радо се дружи с децом и младима и даје им корисне савете за одрастање.

4 језика

Преведено на

7 језика

Преведено на

1 језик

Преведено на Преведено на

13 језика

5 језика

13


НоВО НоВо!

Едиција Добар родитељ

14

О аутору Невена Ловринчевић дипломирала је на Одсеку за клиничку психологију Филозофског факултета у Београду. Током двадесет година клиничке праксе радила је с децом и младима, бавећи се првенствено психодијагностиком, поремећајима спавања и превенцијом емоционалних поремећаја и поремећаја понашања. Водитељка је курсева за родитеље Школа родитељства и Како с тинејџером, који се организују у сарадњи с Креативним центром, као и семинара намењених васпитачима.


НоВО о! НоВ

Ова књига не бави се начелним саветима о томе шта и како радити с децом, већ нуди богат извор изводљивих активности. Таквих књига још увек нема довољно код нас, а посебно недостају приручници који се баве општим проблемима васпитања, социјализације и подстицања ванкогнитивних области дечјег развоја. Постоји права празнина у погледу подстицања развоја тих аспеката. Ова књига представља покушај попуњавања тих празнина и својом организацијом и садржајем може имати ту значајну функцију. Из рецензије проф. др Ивана Ивића

О ауторима Мара Шаин дипломирала је на Филозофском факултету у Загребу, на Одсеку за клиничку психологију. Њени професионални узори су, између осталих, професори Иван Ивић и Санда Марјановић. Током дугогодишње каријере у предшколству успела је да уведе бројне иновативне методе у рад с децом. Добитница је Плакете града Београда (1979) и многих других признања за успешан рад. У Креативном центру коаутор је следећих књига: Играмо се словима (1993), Корак по корак 1 (1996), Корак по корак 2 (1997), Корак по корак у Основе програма (1998) и Кругови пријатељства (2009). Славица Чарапић је завршила Филозофски факултет у Београду, Одсек за педагогију. Поседује дугогодишње искуство на пословима стучног сарадника педагога у предшколским установама, основној и средњој школи. Сертификовани је трансакциони аналитичар у области психотерапије, с вишегодишњим искуством у психотерапијском раду с децом и адолесцентима. Коаутор је приручника Корак по корак у Основе програма, као и два акредитована семинара за стручно усавршавање наставника и стручних сарадника у основним и средњим школама.

15


МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ

И

СЛАГАЛИЦЕ

НоВо!

НоВо!

16

Књигењза купа е

Преклапалице ПРВИ ПОЈМОВИ

НоВо!

Слагалице


МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ

И

СЛАГАЛИЦЕ

Јунак: Жућа Узраст: 0–5 година Тема: авантуре малог жутог пса Тип књиге: картонска сликовница преклапалица

НоВо!

! НоВо

Карт сликоовннске преклапице алице

ес внииццама о к и Сл пн нале

НоВо!

Бојанке

НоВо!

НоВо!

е Картоонвснкице слик лапалице прек

Картонске сликовнице

17


МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ

И

СЛАГАЛИЦЕ

Јунак: Мишко Узраст: 2+ Тема: разне тешкоће одрастања: навикавање на ношу, надвладавање љубоморе, страха или стидљивости Тип књиге: радна сликовница у стиху

НоВо!

Платнена КЊИГА играчка

Картонске сликовнице

!

НоВо!

18

НоВо!

Картонске сликовнице

Преклапалице

НоВо!

Картонске сликовнице


МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ

И

СЛАГАЛИЦЕ

Јунаци: Пепељуга, Црвенкапа, Мачак у чизмама и Снежана Узраст: 3+ Тема: познате бајке Тип књиге: к артонска сликовница с моделима за играње

НоВо!

Књига ИГРАЧКА

Сликовн НоВо! с виречники е од 1500 појш мова

НоВо!

Картонске сликовнице

НоВо!

Књига слАГАЛИЦА

Преклапалице

19


КЊИГЕ КОЈЕ ВОЛИМО ДА ЧИТАМО

20


ПРИПРЕМНИ ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Во! Но Теме: Бројеви и слова, Облици и боје, Простор и време • Двадесет страна с простором за цртање • Пет страна са 120 налепница које се користе у задатим активностима • Перница с три бојице на поклон

У ПРИПРЕМИ Весели вртић

Полазишта за израду радних листова јесу Опште основе предшколског програма из 2006. године. Разноврсне активности усклађене су с темама предвиђеним припремним предшколским програмом. Фасцикла садржи: • 4 0 радних листова •м  атеријал за рад • у путство за васпитаче с мноштвом предлога за активности

21


НоВ о!

С КЊИГОМ КРОЗ СВЕТ

Учимо СРПСКИ

22


НоВо!

Во!

КРЕИРАМО И РАЗВИЈАМО МОТОРИКУ

Књига торбица с папирним за кројење мате Во!има окреир Ниријал ање одеће

У ПРИПРЕМИ

Вечерње хаљине Играчице света

НоВо!

НоВо!

Бојанке

Учимо да цртамо

НоВ о! НоВо!

Сликовнице с налепницама

23


У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 5+

НоВо !

Приче о бајним ! чицама које о!НоВодевој личе на тебе!

НоВо!

Јунаци: Дечак Дуле и плави змај Луле Узраст: 5+ Тема: авантуре дечака и његовог најбољег пријатеља

НоВо!

24

Свака бајка бисер je у едицији НоВо! коју не треба пропустити


У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 5+ Јунаци: Бата и Емил Узраст: 8+ Тема: детињство Тип књиге: роман

О аутору Aстрид Линдгрен једна је од најпознатијих и највољенијих шведских књижевница за децу свих времена. Њени јунаци – попут Емила из Ленеберје, Бате и његовог пријатеља Карлсона с крова и риђокосе пегаве девојчице са шашавим кикицама Пипи Дуге Чарапе – необични су и посебни у свету књижевности за децу. Воле да се играју, смеју и истражују свет, а необуздана машта и слободан дух одводе их у многе невероватне авантуре.

О аутору Свен Нурдквист један је од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Чича Петсон и мачак Финдус су његови јунаци познати широм света, а инспирацију за њихове прве авантуре Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим малим синовима.

25


ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА ШКОЛУ • Преко сто најпознатијих Змајевих песама представљено је кроз тематске целине – четири годишња доба. •И  званредне илустрације групе аутора! • Посебна пажња посвећена ћириличким фонтовима и савремен приступ графичком обликовању дали су познатим стиховима сасвим ново рухо. • Уз мало вештине и помоћи родитеља деца могу да добију сопствено мало луткарско позориште и још много могућности за игру, разговор и интеракцију са Змајевим текстом. •С  пуно пажње, поштовања и љубави проверене старе вредности уоквирене су оним што је најбоље од разиграног стваралачког духа данашњице.

Поклон уз ово издање –

лутке од папира за луткарску представу Несрећна Кафина

о!оВо! НоВН

о!

26

Читанке за предшколце

Најбоља дечја књига на Сајму књига у Београду 2004. године


о!

ВЕЖБАМО И ЗАБАВЉАМО СЕ

ВЕЛИКА припрема за малу матуру

НоВо! 27


ВЕЖБАМО И ЗАБАВЉАМО СЕ

Јунаци: Гиле и његови помоћници Узраст: 5+ Тема: Гилетова путовања широм света Тип књиге: сликовница скривалица

У ПРИПРЕМИ Иван Москович

Мала књига великих мозгалица Синтија Л. Компланд

Забава за успут

28


НоВо!

УЧИМО И ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМО

О аутору Томислав Сенћански дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду. Више од педесет година бави се приближавањем физике дечјем узрасту. За Креативни центар написао је више књига: Мали кућни огледи 2, Мали кућни огледи 3, Чудеса електрицитета и Анегдоте о великим научницима.

СЕРИЈА Преведена на 7 језика

НоНВоВ! о!

Награда Невен за најбољу дечју књигу из области популарне науке за 2011. годину

О аутору Милутин Тадић дипломирао је 1978, а наредне године примљен је за асистента на Одсеку за географију Природно-математичког факултета у Београду. На истом факултету докторирао је 1988. и изабран у звање доцента за предмет математичка географија с математичком картографијом. Написао је више књига и двадесетак уџбеника и приручника из географије за основну школу.

29


У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 9+ О ауторима Дејан Алексић један је од најталентованијих и најуспешнијих савремених српских писаца за децу. Аутор је књига поезије, прозе, позоришних текстова, а неки од његових текстова заступљени су и у читанкама за основну школу. Његово стваралаштво за децу одликују ведар дух, богатсво језика и сликовитост у изразу. Добитник је бројних награда, међу којима се издавајају Награда Невен и Награда Змајевих дечјих игара за 2008. годину. Владимир Андрић дипломирао је на Факултету драмских уметности на Одсеку за позоришну и филмску режију. Писањем се бави од раних студентских дана. Воли оно што у језику раде Рабле, А. А. Милн, Душан Радовић, Монти Пајтон, Пјер Ками. Освојио је више награда: Награду Политикиног Забавника, Невен, Златни кључић, Награду Змајевих дечјих игара и Награду Центра за културу југоисточне Европе.

НоВо!

У ПРИПРЕМИ Кристоф Мори

Матје Идалф пред првим изазовом

30

НоНВооВ!о!

Најбоља дечја књига на Сајму књига у Београду 2006. године

Дубравка Угрешић Позната хрватска књижевница пише поезију, прозу, есеје и новинске чланке, а ово је једна од ретких књига коју је наменила млађим читаоцима. Како сама ауторка наводи, приче о духовима написала је посматрајући живот станара своје зграде, петоспратнице у центру града.

Дарко Мацан дипломирао је на историји и археологији. За своја два романа Kњиге лажу! и Жута минута, која је објавио Kреативни центар, добио је Награду Григор Витез за најбољи хрватски роман за децу. Аутор је бројних стрипова, сценарија за стрипове (поред осталих, La Bete Noire у сарадњи с Миланом Јовановићем, Ратови звезда, Тарзан, Хелблејзер), уредник часописа Q стрип, приређивач збирки SF прича и писац.


СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 7–12

НоВо!

31


СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 13+

о! НоВ

Едиција Књиге за сва времена

32


НЕ БИ ЖЕЛЕО...

НоВо!

Едиција Митови античке Грчке

33


КАД ИМАМ ПРОБЛЕМ

НоВо!

Какви све могу путеви до НоВо!НоВо! бити популарности

НоВо!

НоВНоо!Во!

Мала реч која има велико значење

НоВоН!оВо!

34

НоВ о!

Да разумете оВоН!оВо! Нкоју загонетку представља љубав

Научите родитеље понашању на прихватљив начин


КАД ИМАМ ПРОБЛЕМ

Књиге о томе како да се изборите с различитим дилемама и проблемима пред које вас ставља одрастање.

Преведено на

5 језика

Преведено на

5 језика

35


ТРАНЗИТ Младо створење које данас чита књигу носи ту књигу са собом у будућност – она га обликује, утиче на њега, оно учи из књиге, памти је, чува је у себи. То је нешто што се дешава само књигама за младе – и због тога су оне толико важне. Могло би се чак рећи – важније од књига за одрасле. Соња Хартнет, аустралијска списатељица и добитница Награде Астрид Линдгрен за 2008. годину

36

НоВо!


О ВЕЛИКИМ ЉУДИМА ЗА ВЕЛИКЕ ЉУДЕ У овој несвакидашњој енциклопедији у слици и речи дате су коцкице за мозаик детињства оних који су обележили човечанство. Татјана Њежић, новинар

Серијал Чудовишта која смо волели обухвата педесет поглавља сврстаних у пет томова. Кроз анализу легендарних личности из митова, бајки, „horrorа“, „science fictiona” и „heroic fantasy” трага се за тајном вечите привлачности и изазовности чудовишта. Ова мала ауторска енциклопедија Ранка Мунитића испитује рађање популарних ликова у књижевности и њихов прелазак на филм и у стрип.

37


ПРИРУЧНИЦИ ЗА ВАСПИТАЧЕ И НАСТАВНИКЕ

Ова серија приручника намењена је учитељима и наставницима који желе да пронађу савете за решавање свих деликатних ситуација које доноси озбиљан и одговоран рад с децом.

Неке приручнике заједно могу да користе наставници и деца да би унапредили знање.

У ПРИПРЕМИ Драган Кувељић Неца Јовић

38

101 одговор на 101 питање


ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ДОБАР РОДИТЕЉ

! Во Но

! Во Но

У ПРИПРЕМИ Вирџинија Морис

Како неговати старе родитеље

Преведено на

9 језика

39


! о В о Н

Градиштанска 8, 11120 Београд 35 Тел./факс: (011) 30 88 446, 38 20 483 info@kreativnicentar.rs • www.kcknjizara.rs

Katalog 2012-2013  
Katalog 2012-2013  

Katalog za Sajam knjiga u Beogradu, oktobar 2012.