KÖZMAG+ III. ÉVFOLYAM 1. LAPSZÁM - KÖZÉP-MAGYARORSZÁG

Page 1

AZ ENERGIAITALOKRÓL:

DR. ZACHER GÁBOR

FEKETE LACIVAL A SPORTRÓL:

TRAPSTAR:

KOLG8EIGHT

FILMAJÁNLÓ

ŐSSZEL IS KIRÁNDULJATOK A KÖZMAGGAL!

TÁJSZÓLÁS SZLENGELŐ

INGYENES FREE KOZMAG.HU
III. ÉVF. 1. DIGITÁLIS LAPSZÁM KÖZÉP-MAGYARORSZÁG

KOLG8EIGHT

Photocredit: Varga Csabi

Ha drill, akkor Kolg8eight. Pár éve robbant be a köztudatba ez az új zenei stílus, melyet mára-már profiként űznek hazánkban is. Kolg8eight rendszerint teltházra tölti a szórakozóhelyeket, minőségi alapokra írja a legjobb szövegeket, de hogy hogyan is jött neki ez az egész, arról most mesél nekünk.

Milyen zenei stílusok kísérték végig eddig az életed? Kolg8eight: Nálam ez az egész komoly zenével kezdődött, mivel én Kecskeméten egy komoly zenét tanító általánosba jártam. Nagyon sokáig hegedűt tanultam itt. Ekkor már elkezdtem old school hip-hop-ot hallgatni, mint Biggie vagy magyarból Tirpa. Innentől kezdve pedig szépen lassan minden zenei stílusba belemerültem. Dubsteptől kezdve elektronikus zenén át egész a rap-ig. 2017-ben fogott meg igazán ez a stílus engem az amcsi “Lil”-éra kezdeténél, viszont rá egy másfél-két évre találtam meg az igazit, a drillt.

Hogyan kell téged elképzelni a hétköznapokban?

Kolg8eight: Én majdnem egy évig jártam egyetemre, gazdálkodás és menedzsment szakra. Már akkor több éve zenéltem, így a menedzsment részét akartam kimaxolni, de Kecskeméten egy másik - nem feltétlen biztonságos - iparágba belefogtam, azt’ az úgy bepörgött, hogy otthagytam a sulit és itthon pörögtem meg zenéltem.

Mostanra a zene teszi ki a hétköznapjaimat is. Az vagyok, amit láttok belőlem mindenhol.

INTERJÚ
3 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Miben voltál erős az iskolában és miben kevésbé? Hogy emlékszel vissza?

Kolg8eight: Az informatikát mondanám annak a tantárgynak, amiben erősebb voltam. Oké, hogy kevesebbet tanultam, de nagyon bele voltam merülve ezekbe a tech dolgokba, nagyon érdekelt. Rendkívül jó eredményeket tudtam hozni ebből a tárgyból. Amiből kevésbé voltam erős az egyértelműen a kémia, fizika. Alap dolgokat tudok, de ezek a tudományos tárgyak annyira nem érdekeltek, inkább a hesszelés.

Karriered elején ki nyújtotta a legtöbb segítséget? Felmenőid között tevékenykedett valaki hasonló szférában?

Kolg8eight: Aki push-ol mindenkit mostanában, és nekem is nagyon sok segítséget nyújtott, az Slowgod az OTL-ből. Sem a 6000, sem én nem vagyok OTL tag, csak nagyon közel állunk hozzájuk, így nagyon sokat lógtunk együtt és Szeba volt az, aki az elejétől kezdve mindenben segít. Mellette még a család is sokat segít támogat, meg persze jó magam. Zárójelbe megjegyezném, hogy a családba a 6000 is beletartozik.

Hogy jött a művészneved?

Kolg8eight: Full nonszensz az egész, egy poénnak indult. Ez egy nagyon egyszerű agymenés volt, ami egy legit meme-ből alakult ki. Volt egy Colgate-es tubus, amire rá volt ragasztva a Supreme logója, én meg rávágtam, hogy jó, akkor ez lesz a nevem. Erre az egyre azért annyira nem vagyok büszke, mivel ennél szellemesebb ember vagyok, vannak nagyon mély gondolataim, de amúgy minden, ami történt poénnak indult.

Hogyan készül el nálad egy dal? Mennyi időt vesz igénybe? Honnan merítesz ihletet? Kolg8eight: Ihletet a saját életemből merítek mindig, önmagamból indulok ki általában. Egy dal elkészítése nagyon változó, kell hozzá a fless, anélkül nem működik. Ha arról beszélünk, hogy többen vagyunk

egy zenén, akkor egy verzét megírok olyan 20-25 perc alatt, felveszem néhány try-ból, majd még játszom vele, teszek bele díszítéseket, szépítgetem. Durván 45 perc alatt megtudnék csinálni egy tökéletes verzét. Ha saját, solo zenéről van szó, akkor verzével, refrénnel, introval, mindennel együtt 1,5-2 óra. Ám ez a 2 óra alatt olyan szintre hozom a zenét, hogy azt már csak viszem a haveromnak keverésre és kész is.

Mire vagy a legbüszkébb az életedben?

Kolg8eight: Arra, hogy, amit megálmodtam, azt meg tudtam valósítani. Ami egykor lehetetlen volt számomra, azt mostanában már sikerült elérnem. Essen szó csak a teltházas Akvárium bulinkról vagy a nyár végi BP Park rage-ről.

4 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
5 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Hol látod magad 5 év múlva?

Kolg8eight: Annyit tudok, hogy nagyon sok küzdelem és fájdalom lesz az úton még, de hogy hol leszek 5 év múlva, azt sajna nem vágom. Ha 1-2 évvel ezelőtt megkérdezték volna ezt tőlem, nem gondoltam volna, hogy mostanra eddig eljutok. Ma már akárhova megyünk, 100 ember simán eljön egy-egy bulinkra. Ha tippelnem kellene, akkor 5 év múlva a fesztiválokat már kisujjból fogjuk kirázni. Egy merészet bemondva még, az sem kizárt, hogy külföldön is ismertek leszünk. A drill nagyon nemzetközi, amiben a király vibe-ot mindenhol megérzik és megértik.

Melyik dalod adta eddig a legtöbbet a karrierednek?

Kolg8eight: 2021. Ez az egyik legőszintébb dalom is. Én szeretek is jósolgatni a dalokban, de ezt a zenét kizárólag az akkor, konkrétan aznap történt eseményeket írja le.

Mit gondolsz a környezetvédelem fontosságáról? Te mivel tennéd jobbá?

Kolg8eight: Baromi jó kérdés. Tudatosan cselekedjenek az emberek minden dologgal, amit a kezükbe fognak. Ne az legyen, hogy a plasztikot kihajítjuk az ablakon a kocsiból, vagy éppen a fémet rossz helyre dobjuk a kukában. Minimum annyit csináljanak, hogy normálisan válogassák szét a szemetünket! Vigyázzuk és óvjuk a környezetünket. Ez az alapköve az egész világnak. Ápolni, szépíteni, védeni, gyarapítani a természetünket.

Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak?

Kolg8eight: Azt csináljátok, amit szerettek! Ha van egy ötlet a fejetekben ne érdekeljen senki, bátran vágjatok bele!

6 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
Kiránduljatok a Közmaggal! AZ ERDŐ ÉS AZ ÉG KÖZÖTT LILLAFÜRED LILLAFÜRED LILLAFÜRED Tel.: +36 30 295 8171 www.libegopark.hu 8 KOZMAG.HU
Az ősz legjobb ajánlatai Nektek! Sonnentherme élményfürdő Infó & diákárak sonnentherme.at/hu beltéri és kültéri vízibirodalmak 5D vízes kalandmozi 900csúszda-méter élmény 9 KOZMAG.HU

INTERJÚ

LACI FEKETE

Hazánk és a világ egykori legerősebb embere, id. Fekete László is megtisztelt bennünket egy fantasztikus interjúval. Kifaggattuk a diákévekről, szóba jöttek természetesen a sportok is, valamint fény derült arra, hogy mennyi kalória bevitel szükséges ahhoz, hogy a Világ Legerősebb Embere címet elnyerje.

Hogy teltek a diákévek? Milyen emlékei vannak? Fekete Laci: Nekem, valamint az osztályom tagjainak is szerintem nagyon jól teltek a diákéveink. Ősi községében születtem és nőttem fel. Itt halastavak, erdők, mezők vettek körül, állandóan bújtuk az erdőket. Mi védtük és szerettük a minket körülvevő környezetet, természetet. Amikor tanulni kellett, akkor mindenki hazament és becsületesen tanult. Elég jó diák voltam tanulás szempontjából, mindig 4-es feletti átlagom volt. A maradék időnket pedig lekötötte a házimunka, földmunka. Mindig besegítettünk a szüleinknek ezekbe a szezonális munkálatokba, mint a kapálás, vetés, aratás. Nekem még meghatározó volt a sport is, várpalotai Bányászba jártam

kézilabdázni, ami akkor volt NB1/B-s. Én fel voltam hála égnek töltődve, mint egy elem, eszméletlen energia volt bennem, nagyon bírtam. Természetesen a zsiványságban is benne voltunk, persze addig a határig, amíg a törvényt nem sértettük. Kis csínytevések mindig belefértek. Szívesen emlékszem vissza ezekre az időkre.

Hogy jött a sport az életébe? Fekete Laci: Amikor előszőr kinyitottam a szemem, már akkor megfertőződtem a sporttal. 6 éves koromtól kezdve nagyon sok sportot űztem. Volt olyan időszak, hogy egy időben egyszerre 5 sportágat űztem és a héten mindig be volt osztva, hogy melyik napon milyen edzésre megyek. Vasárnaponként pedig

10 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
O N L I N E É R E T T S É G I F E L K É S Z Í T Ő w w w . s i k e r e s e r e t t s e g i . h u - K u p o n k ó d : E R E T T S E G I 2 0 2 4 S z e p t e m b e r 3 0 - i g 5 0 % K E D V E Z M É N Y 11 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

a falusi csapatban fociztunk, előszőr az ifiben, majd a felnőttben. Nagyon meghatározó volt a mozgás, atletizáltam, birkóztam, kosárlabdáztam az Ipari suliban is, a fő sportom pedig akkoriban a kézilabda volt. Mindig felfigyeltek rám a tanárok, hogy eszméletlen nagy energiával vagyok feltöltve. Már tizenévesen aranyérmes birkózó voltam, kosárlabdában mindig benne voltunk az első 3 helyezett között, kézilabdában szintén bal 2-es átlövőként NB1/Bben. Aminek én nekikezdtem, azt mindig a legnagyobb fokon, szinten űztem.

Milyen teljesítménnyel lett az ország legerősebb embere? Nehéz volt ezt a címet megtartani? Fekete Laci: 1988-tól 2015ig mondhatom azt, hogy Magyarország

legerősebb embere voltam. 27 évig magyar bajnoknak lenni nem rossz teljesítmény szerintem, arról nem is beszélve, hogy utánam a fiam szerezte meg ezt a címet. Hogy nehéz volt-e megtartani? Őszintén, ebben az országban sokáig nem tudtak felnőni hozzám. A trónkövetelők szintje sosem volt olyan magasan, amitől nekem rettegnem kellett volna.

A legnagyobb csúcsformában, hogy alakult a napi étrendje, miket fogyasztott?

Fekete Laci: Ehhez nem kellett legnagyobb csúcsforma, hiszen minden nap ennyit fogyasztottam. Átlagban 10-12.000 kalóriát bevittem. Persze, voltak olyan hírek, hogy 5 grillcsirkét megeszek, ami igaz is!:) Ám nem minden nap, havonta, vagy kéthavonta egy alkalomkor volt ilyen. Falusi szalonnás, pörköltes kajákon nőttem fel, így nem volt nehéz dolgom a kalória bevitellel sohasem. Három kg marhahúsból pörköltet 1, vagy maximum 2 evésre fogyasztottam el nokedlivel, vagy tarhonyával, mellé 15-20 franciakrémes, vagy túrós rétes, esetleg 30 darab palacsinta. Ezek nálam megszokott ételmennyiségek, menük voltak. De kihangsúlyozom ismét, ez kellett ahhoz, hogy edzésenként az 50-60-70 tonnákat megmozgattam. Valljuk be, ez nem ment volna müzlivel meg joghurttal.:)

Melyik sporteredményére a legbüszkébb?

Fekete Laci: Mindegyikre büszke vagyok, főleg a 9 világbajnoki címre, valamint, hogy 19 éve nem tudják megdönteni a golyóemelésem hivatalos világrekordját. Ez egy 232,5 kg-os golyó, melyet 1,3 méteres állványra tettem fel. Az én eredményeim azért is emelkednek ki az ellenfeleimével szemben, mivel egyedül én űztem ezt a sportágat tisztán. Odamentem az én testi adottságaimmal, tornacipőben, klott gatyában, megy egy atlétában, s a háromszoros világbajnokot úgy elvertem, mint eső a libasz*rt. Ezután meg nem mert lehajolni, mert kicsöpögött az orrán a koksz. ’94-ben és ’96-ban úgy nyertem meg a Világ Legerősebb Embere címét, hogy a vb első 3 helyezettje közül csak én mertem elmenni doppingvizsgálatra a verseny után. Egyúttal üzenném is az ifjúságnak, hogy ha valakiben van valamilyen adottság valamilyen sportágban, az fedezze fel magában, csiszolja ki, mint egy gyémántot, és sohase szedjen teljesítménynövelő szereket! Egy emberi szervezetet mesterségesen tuningolni büntetlenül nem lehet!

12 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG

Én is tisztán és becsülettel űztem ezt a sportot, amiért tisztelnek és szeretnek az emberek mind itthon, mind külföldön. Erőművészi showműsorral járom az országot, és mindenhol szeretettel várnak és bánnak velem, érzem a tiszteletet mindenhol — amit természetesen köszönök mindenkinek!

Vannak-e példaképei?

Fekete Laci: Az én sportágamban belül nincs példaképem, hiszen régen csak én űztem tisztán ezt a sportot, de mostmár a fiaim is. Példaképek vannak más műfajban, de ebben, amiben én vagyok, nincs. Tisztelek itthon egy-két énekest, sportolót, művészeket. Ők mind-mind egyéniségek.

Választhat egy szupererőt, mi lenne az?

Fekete Laci: Azt a szupererőt választanám, amiben megtudom tisztítani a rossztól az emberiséget, és békében, bőségben tudna tovább zajlani minden. Minden rossz felfogású embert átváltoztatnék olyanná, ahogy egészséges gondolkodásuk és közérzetük, fájdalommentes és problémamentes életük legyen. Megszabadítanám őket attól, hogy ne az érdekek vezéreljék őket, hanem az értékek.

Mivel telnek manapság a mindennapjai?

Fekete Laci: Még indulni szeretnék 1-2 nagyobb nemzetközi versenyen, de fő tevékenységem a Világszövetségben való részvételnek a munkái. Azon fáradozunk most, hogy előbb-utóbb ebből a sportból olimpiai sportág legyen. Reméljük 2028-ban, Los Angelesben elképzelhető, hogy próba-, vagy akár teljes értékű versenyszámként szerepelhessen. Ezeken felül persze a versenyek szervezése, valamint a becsületes sportolók menedzselése.

Sportválasztás előtt állóknak milyen tanácsot adna?

Fekete Laci: Ez nehéz, mivel szembesülök vele, hogy nagyon sok fiatal rossz választást hoz. Először a kiválasztott versenyszámában mérje fel saját magát, hogy egyáltalán van-e kedve hozzá, valamint van-e adottsága hozzá. Emellett, hogy pszichésen mit lát benne. Ha mindent bír, akkor bele lehet kóstolni, de mikor már gyötrelmek, fájdalmak, s oda nem illő dolgok jelentkeznek, azonnal abba kell hagyni, s másba belekezdeni, vagy legroszszabb esetbe abba hagyni az egészet. Fontos tudni, hogy ez egy nagyon veszélyes terület, nagyon megfontoltan kezdjenek neki! Teljesen mindegy, hogy milyen sportba fog bele az ember, mindegyikhez kell egy adottság, lelkesedés, kitartás.

14 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA
15 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Kiránduljatok a Közmaggal!

16 KOZMAG.HU
17 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

TÁJSZÓLÁSSZLENGELŐ

Nincs tanévnyitó lapszám Tájszólás Szlengelő nélkül!

Elstartoltunk egy igazán nehéz fejtörővel. Te tudnád az összesre a helyes választ?!

Fókodik:

A: ragad

B: kapaszkodik

C: szárad, de még nedves (ruha)

Geggyül vkit:

A: gondoskodik vkiről (főleg gyerekről)

B: elver vkit

C: keres vkit

Megcsiccsen:

A: megsavanyodik (bor)

B: kinyílik

C: megremeg

Dumó:

A: kő

B: kenyérvég

C: gödör

Flekóban:

A: félben, felesben

B: zacskóban

C: kamrában

Kágyilló:

A: tojás

B: szemetes

C: meztelen csiga

Pencizik:

A: játszik

B: lefekszik

C: állatot terel

Porozinkó:

A: császármorzsa

B: porseprű

C: postaláda

Ökörborgyu:

A: ökörborjú

B: nagyon hülye

C: növény

Győtény:

A: győztes

B: gyár

C: szulák, hasonló gyomnövény

18 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
NeittFLEXelj Pista! Húzz mán aTRÉbe...
19 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

ZACHERGÁBOR DR.

AZ ENERGIAITALOK TOXIKOLÓGUS:

Mindennapunk egyik legnagyobb kérdése: Milyen hatással van az energiaital a szervezetünkre. Ebben a témában Dr. Zacher Gábor toxikológus adott érthető, nagyszerű, pontos választ.

Vannak-e személyes, fogyasztói tapasztalatai az energiaitalokról?

Dr. Zacher Gábor: Természetesen kipróbáltam, hogy milyen. Őszintén szólva nekem maga a tutti-frutti íz nem igazán jön be, bár mostmár több féle ízesítésben lehet kapni ugye az energiaitalokat. Nem én vagyok az, akin az energiaital piac meg fog gazdagodni. Emellett kávét sem szoktam nagyon fogyasztani, inkább teát iszom. Ám most kimondottan a koffein tartalmakra vagyunk kíváncsiak elsősorban. Nem csak a kávéban,

energiaitalban találkozhatunk koffeinnel, hanem kóla típusú üdítőitalokban, csokoládékban, kakaóban. Nagyon-nagyon sok típus van arra, hogy az ember koffeint vigyen be a szervezetbe, ebből csak az egyik variáció az energiaital.

Van különbség az országban kapható energiaitalok élettani hatásai között?

Dr. Zacher Gábor: Ahogy említettem a történetét, nem arról szól, hogy a dobozon milyen szavak, betűk, rajzok vannak, hanem

20 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG

alapvetően maga az ital mit tartalmaz. Ezek az italok jelentős módon összevágnak egymással, elsősorban a koffein. Nagyon érdekes dolog, hogy a koffein és az energiaital összekapcsolásával rengeteg negatív dolog jut tulajdonképpen az eszünkbe. Ha látunk néhány tizenöt éves fiatalt, kezükben energiaitallal, akkor azt fogjuk mondani, hogy Irgum-burgum, ejnye-bejnye. Ugyanakkor, ha ezek a fiatalok ott ülnek egy kávézó teraszán, és mondjuk latte-t, cappucinot isznak, akkor arra egyetlen egy rossz szót sem szólunk. Pedig, ha megnézzük, nagyjából ugyanolyan mennyiségű koffeint visznek be, annyi különbséggel, hogy az egyik egy kesernyés ízű ital, melybe tesznek tejet, cukrot, míg a másik egy tutti-frutti ízű üdítőital. A kettő elnevezésében van különbség, de a hatóanyagaiban nincs.

Mi az ajánlott mennyiség, ha egyáltalán van ilyen, mennyi energiaitalt lehet egy napon fogyasztani? Ki lehet ezt számolni?

Dr. Zacher Gábor: Természetesen vannak javasolt mennyiségek, aminél többet nem érdemes fogyasztani. Ám hangsúlyozom ismét, hogy itt nem csak az energiaitalról van szó, hanem magáról a koffeinről. Ha megiszik valaki 2-2,5 liter kólát, az felér annyi koffeinbevitellel, mintha meginna egy nagy doboz energiaitalt. Koffein mellett beszélhetünk még a cukorról, illetve egyéb más hozzáadott anyagról is, amelyek itt benne vannak. Pontosítsunk is erről, ha már lovagolunk a koffeinen. 14 év alatt semmiképp se ajánlott. Itt nem arról van szó, hogy sajnáljuk tőle, vagy hogy éppen csak megkóstolja. Alapvetően azért, mert 14 éves kor alatti rendszeres koffeinfogyasztás nem jó irányba viheti a fejlődést, gondolva a szívizomzatra, az erek tónusán való változásra, ami később viszszaüthet többek között magas vérnyomásként. Azt mondjuk, hogy 14-18 kor között 80, maximum 100 mg koffeinfogyasztása semmilyen problémát nem okoz. 18 éves kor fölött a maximálisan fogyasztható koffeinmennyiség naponta 400 mg.

Ez nagyjából 5 kávénak, 5 doboz energiaitalnak felel meg. Ha körülnézünk, akkor léteznek körülöttünk koffeinfüggők is, akik naponta akár 6-7 kávét is megisznak. Létezik koffein-elvonási tünet is, mely messze nem olyan durva, mint például egy alkoholmegvonási tünet. Itt többnyire fejfájás, ingerlékenység, rossz közérzet kapcsolódhat össze. Érdekesség, hogy a koffeinfogyasztás — gondolván itt főként a kávéra — rituáléja egy reggeli kávé-cigi. Felkel, első mozzanat, hogy elszív egy cigit, majd Walking Dead állapotban kibotorkál a konyhába lefőzni a kávét, amit megiszik, majd ezt követően elszív még egy cigit, és elmegy a wc-re. Ez egy tökéletes függőségi lánc, aminek alapvető eleme a reggeli kávéfogyasztás. Ezeknek a klasszikus reggeli kávéfogyasztásnak alapvetően pszichés hatásai is szoktak lenni, hisz még le sem ért a gyomrunkba a kávé, már érezzük, hogy üdébbek, frissebbek vagyunk tőle.

22 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
23 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Vannak pozitív hatásai is az energiaitaloknak?

Dr. Zacher Gábor: Benne is van a nevükben, hogy energia-italok. Rövid távon, koffein bevitellel “energiát” tudnak valakinek átadni, ám ez nem mehet a végtelenségig. Mindig ki kell pihennie magát az embernek, fel kell tölteni a saját energiaraktárát. Érdekes belegondolni, hogy elmegyünk a boltba, veszünk egy energiaitalt, vagy a kávézóban iszunk egy kávét. A patikában pedig kapható koffeintabletta. 100 mg koffeint tartalmaz egy tabletta, ez is tud adni egyfajta energialöketet. A koffein használata a diákság körében ún.: tanulási drog, smart drog körébe tartozni. Például témazárót írunk történelemből, amire tanulnom kell és sokáig fenn lennem. Tud abban segíteni a koffein, hogy az ember kicsit tovább fenn legyen, és tudjon tanulni. Azt azért ne felejtsük el, hogy ha nem alussza ki magát, és csak 3-4 órát képes pihenni, akkor az jelentősen vissza fog ütni a következő napjában. Az energiaitalok ebből a szempontból adnak valamit, de maga a koffein el is vesz, mert az energiatartalékainkat tudja leüríteni, amit utána pótolnunk kell.

A kávé vagy az energiaital van jobb hatással szervezetünkre?

Dr. Zacher Gábor: Alapvetően, mivel az egyik így hívjuk, a másikat úgy, a hatóanyag a lényeg, ami pedig ugyan az bennük.

Beszélhetünk arról, hogy az energiaital van-e jobb hatással ránk a koffeint nézve, vagy a kávé, esetleg a csokoládé, vagy a kóla?

A korlátokat feszegetik itt az emberek, hogy mennyi kólát, energiaitalt, kávét isznak, ám ilyenkor a koffein mellett a cukrot elfelejtik az emberek. Erről is kell legalább olyan fajsúllyal beszélnünk, mint az energiaitalról.

Fontos még, hogy a koffein tud stimuláns hatással lenni, tud hozzászokást okozni, hozzászokás esetében a hiánya elvonási tünetet tud okozni, természetesen tud mérgezést is okozni, hiszen ennek is megvan az az adagja, ami felett már veszélyes.

Milyen drasztikus esetekről tud beszámolni, a túlzott energiaital fogyasztással kapcsolatban?

Dr. Zacher Gábor: Megint egy érdekes dolog, mert egy ilyen esetet a média talán jobban betámad, mintha kávéfogyasztás kapcsán lenne hasonló kimenetel. Ha megnézzük az elmúlt éveknek, akár a magyarországi sajtóját, hogy hány ilyen eset volt, akár a szakirodalmat, ami kifejezetten az energiaitalról szól, akkor látjuk, hogy ezekkel nem lehetne Dunát rekeszteni. Nem ritka az a történet, amikor az energiaital fogyasztás “kapcsán” kialakult tragédiánál más szert is (például alkoholt, más tudatmódosító szert) fogyasztanak. A kimondottan koffein túladagolások kifejezetten ritkák, az ezekből eredő tragédiák száma pedig még kisebbek, mint azt gondoljuk.

# Varga Attila

24 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
25 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

ALIBI.COM 2.

Főhősünk élete egy ideig érdemtelenül zajlik, miután bezárta az alibi.com

ügynökségét. Ekkor új bonyodalmak ütik fel a fejüket, mikor Flo — főhősünk barátnője — kezét megkéri. A lány természetesen találkozni szeretne a szüleivel. Greg szégyelli csaló apját és ex-színésznő anyját, ezért nem marad más választása, újra kell nyitnia az ügynökséget, hogy tökéletes kamu szülőket tudjon szerezni.

MEG 2. - AZ ÁROK

Mindenki egyik kedvenc akcióhőse, Jason Statham visszatér a vászonra. Ő eléggé tökös ahhoz, hogy az óceán mélyére menjen egy kifejezetten törékeny járművel, hogy sosem látott tájakra, valamint eddig ismeretlen élőlényekre bukkanjon. Társával együtt kénytelen szembenézni ezzel a váratlan utazással és a vele járó veszéllyel. Ám nem csak az őscápákkal, hanem egy önző bányavállalattal is találkoznak, akik ki akarják sajátítani az óceánfenék kincseit. Főhőseink két tűz közé szorulnak, meg kell vívniuk a csatát ind az őscápákkal, mind a gonosztevőkkel. Gyorsnak, ravasznak, bátornak kell lenniük.

SZEÁNSZ VELENCÉBEN

Második világháború utáni Velencében Hercule Poirot hátborzongató rejtéllyel szembesül. Mindezt pont Mindenszentek napján. Mára már munkától visszavonult, önkéntes száműzetésben élő nyomozó hosszas tanakodás után részt vesz egy szeánszon. Persze ezt egy omladozó, kísértetjárta palazzóban ejtik meg. Ekkor jön a csavar, hogy az egyik vendéget meggyilkolják, ekkor Poirot árnyak és titkok csalfa világában találja magát.

26 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
FILMAJÁNLÓ Forrás: www.cinemacity.hu
27 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Kiadó neve: Varga Média Kft. Kiadó székhelye:

7623 Pécs, Szabadság utca 48., 6. ajtó

Kiadásért felelős személy neve: Varga Attila

Szerkesztésért felelős személy neve: Illés László Újságírók: Bohnicsek Alex, Varga Attila

Hirdetés /+36-70-633-48-08

E-mail / marketing@kozmag.hu

Online megtekinthető:

issuu.com/kozepiskolasokmagazinja

Postacím / 7623 Pécs, Szabadság utca 48.

IMPRESSZUM

KÖZÉP-Magyarország

III. ÉVF. 1. DIGITÁLIS LAPSZÁM

Megjelenik Bács-Kiskun, Fejér, Jász-NagykunSzolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest vármegyében.

A magazinban megjelent programok elmaradásáért és műsorváltozásért a kiadó sem részben, sem egészben nem tud felelősséget vállalni!

A hirdetésekben megjelenő adatok hitelességéért, valamint a tartalmak jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A jelen magazinban szereplő tartalom továbbközléséhez a kiadó írásos engedélye szükséges ! Magazinunk ingyenes és az is marad, melyhez hozzá tudsz jutni sulidban vagy online egyaránt! Ha van egy jó cikked vagy szeretsz írni, ne tétovázz lépj kapcsolatba velünk!

TÁJSZÓLÁSSZLENGELŐ MEGOLDÓKULCS

Fókodik: C: szárad, de még nedves (ruha)

Geggyül vkit: A: gondoskodik vkiről (főleg gyerekről)

Megcsiccsen: A: megsavanyodik (bor)

Dumó: B: kenyérvég

Flekóban: A: félben, felesben

Kágyilló: C: meztelen csiga (van, ahol kágyula vagy gágyu)

Pencizik: B: lefekszik

Porozinkó: A: császármorzsa

Ökörborgyu: B: nagyon hülye

Győtény: C: szulák, hasonló gyomnövény

28 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG
29 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA
FACEBOOK.COM/ KOZMAG.HU FACEBOOKON! KÖVESS MINKET INSTAGRAMMON ÉS 30 KOZMAG.HU KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA KOZMAG

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.