KÖZMAG+ II. ÉVFOLYAM 3. LAPSZÁM - KELET-MAGYARORSZÁG

Page 1

KELET-MAGYARORSZÁG II. ÉVF. 3. DIGITÁLIS LAPSZÁM SÜTI A PÉK: FIGURA MIHÁLYVÁRIFARKAS VIKTÓRIA RÁCZ JENŐ EURÓPA ÚSZÓ BÜSZKESÉGE: FŐNÖK A KONYHÁBÓL: TÁJSZÓLÁS SZLENGELŐ SZUPER SZEMÉLYISÉG VAGY! UTAZZUNK VISSZA AZ IDŐBEN: SZINTIBOY 2018 SZUBKULTÚRA

MEGTÉRÜLT

A BEFEKTETETT ENERGIA

- A K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! PÉNZÜGYI VETÉLKEDŐ EGYIK DÍJAZOTT CSAPATÁÉ A SZÓ

Pénzügyi vetélkedőkben ma már rutinos tanáruk, Rinfel Mónika segítségével Kiss Botond Attila, Rózsa Rebeka és Szeglet Bálint, Kahoothackerek nevű csapatukkal értek el kiemelkedő eredményt a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő 2021/2022-es soroza tának 9-11. osztályos korcsoportjában. Meséltek a felkészülésről, a legnehezebb feladatokról, valamint arról, hogy érdemes volt részt venni a versenyen. Elárulták azt is, hogy az idei meg mérettetésen is részt vesznek.

„Egyikünk 9 éve folyamatosan versenyez, ketten pedig másodszorra vettünk részt a versenyen.”mondták lapunknak a vetélkedő tavalyi sorozatá ban díjat nyert csapat tagjai - Kiss Botond Attila, Rózsa Rebeka és Szeglet Bálint. A Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai szerint a 2021/2022-es vetélkedősorozatban a jelenértékszámítás megértése, alkalmazása jelentett kemény diót. „Sokat gyakoroltuk, de megtérült a befektetett energia” - tették hozzá.

A lapunknak nyilatkozva a gárdát felkészítő tanár, Rinfel Mónika közölte: “Kilenc évvel ezelőtt, gyermekeim általános iskolájában szülő ként szerveztem a versenyre az első csapatom. A felkészülés mindannyiunk számára nagy élményt jelentett: az együtt töltött idő jól össze hozta az akkor nyolcévesekből álló gyerekcsa patot, rám pedig inspirálóan hatott a gyerekek lelkesedése. Nemcsak ők, de én is nagyon sokat tanultam, magyar-német szakos középiskolai tanárként ekkor fordultam a pénzügyi ismeretek oktatása felé.”

Adódott a kérdés, hogy az említett siker után mit tervez a csapat, azaz indulnak-e a 2022/2023-as versenyen. A válasz egyértelmű: “Igen, indulunk. Sok energiát fektettünk már eddig pénzügyi versenyekbe, ezért mindenképpen nevezünk. Ugyanebben a felállásban, hiszen győztes csapa ton nem változtatunk.”

Mit érdemes tudni a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőről? A K&H Magyarország egyik legna gyobb pénzintézeteként régóta kiemelten kezeli a fiatalok pénzügyi ismereteinek fejlesztését, ezért is indította útjára több mint tíz évvel ezelőtt a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, amely nagyon sok fiatalnak adott kézzelfogható, a mindennapokban használható tudást a pénz ügyeik intézésében. A program pedig az idén is folytatódik.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn 3-11. osztályos, általános és középiskolások vehet nek részt 3-5 fős csapatokat alkotva. Nevezni már most is lehet a verseny hivatalos weboldalán, a végső határidő pedig 2023. január 13.

A verseny legjobbjai komoly díjakra számít hatnak, a K&H összesen közel 7 millió forintot biztosít a nyereményekre.

Az idei K&H Vigyázz, kész, pénz! versenyről szóló részletes leírás és a nevezési felület ezen a linken található: www.kh-vigyazzkeszpenz.hu

A Kahoothackerek csapat beszámolója, valamint a vetélkedő sorozat népszerűségét jelző számok alapján érdemes nektek is kipróbálni a tudásoto kat az idei versenyen. Nevezzetek Ti is!

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 2 KOZMAG.HU

RÁCZJENŐ

INTERJÚ

A Konyhafőnök VIP oszlopos zsűritagja, Rácz Jenő is nagy örömmel válaszolt kérdéseinkre. A Michelin-csillagos magyar séf mesélt általános- és középiskolás időszakáról, szakmai gyakorlatairól, valamint nagyon fontos üzenettel is készült nektek.

Hova jártál középiskolába? A mintatanu lók, vagy a rendbontók táborát erősítetted?

Jenő: Először még megemlíteném az általános iskolai életemet is! Két helyre is jártam a középiskola előtt, ezek viszonylag magasabb szintű iskolák voltak. Alsóban a Csík Ferenc Általános Iskolába, mely egy sportiskola volt, míg felsőben a Szabó Lőrinc Általános Iskolába jártam. Ezek szerintem top kategóriába tartoztak az általános iskolákat tekintve. Majd jött egy hatalmas váltás és a középiskolai tanul mányaimat már a Csepeli Vendéglátóipari Szakközépiskolában folytattam. A későbbi szakmám rejtelmeit itt sajátítottam el.

Sokan a középiskolai továbbtanulás előtt nem tudják, hogy pontosan mik is sze retnének lenni, ha nagyok lesznek. Te tudatosan választottad ezt az iskolát? Mikor döntötted el, hogy te igenis szakács szeretnél lenni?

Jenő: Úgy gondolom, hogy a mai világban jobban tudnak érvényesülni a karakterek. Az iskolában kapott jegyek nagyon hason lóak, mint az életben a munkáért végzett jutalom, a fizetés. A középiskolásoknak sze rintem úgy kellene gondolniuk az iskolára, hogy az a munkahelyük, ezért minél jobb jegyeket kell szerezniük, mert annál jobban tudnak később érvényesülni.

3 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Én nagyjából 14-15 éves lehettem, mikor eldöntöttem, hogy szakács, séf szeretnék lenni. Pont a pályaválasztásnál történt és én csupán a megérzéseimre hallgattam.

Az iskola után hol tudtál szakmai gyakor latot szerezni? Nehéz volt ilyen fiatalon elhelyezkedni ebben a szakmában?

Jenő: Abszolút, nagyon nehéz volt! Szeren csés voltam, mivel az egyik híres, sokcsilla gos szállodába tudtam szakmai gyakorlatra menni. Akkoriban az az egyik legmenőbb hotel volt. Itt a francia konyhaművészetet tudtam a legjobb kezekből megtanulni. Nálam ez a szakmai gyakorlat volt az alapja minden mostani tudásomnak. Szerintem pont ezért az egyik legfontosabb dolog az alapozás, hogy az ember milyen gyakorlatot szerez a legelején, hogy jó példát lásson és a lehető legjobbaktól tanulhasson.

Mi volt az az étel, amit a legnehezebben tudtál eddigi karriered során elkészíteni?

Jenő: Olyan nincsen szerintem, amit a legnehezebb. Ha ki kellene emelnem egy

komplikáltat, akkor a Bocuse d’Or-t emelném ki. Ez a legrangosabb szakmai világverseny, ahol én egy időben a kínai csapatnak voltam az edzője. Ilyenkor az ételt és a tema tikát kell együtt kitaláni, majd tálalni. Ez volt idáig a legnehezebb, ha a komplexi tást veszem alapul.

Számodra milyen a tökéletes három fogás (előétel, főétel, desszert)?

Jenő: Egy előételnek jó savakkal kell rendelkeznie. Mindenképpen frissítő ha tással bírjon, semmiképp se legyen édesre hangolva és lehetőleg hozzáadott cukrot ne tartalmazzon. Én szeretem a frissebb, zöldebb dolgokat, a tenger gyümölcseit, a halat. Egy cikória- vagy paradicsomsaláta is nagyon jó tud lenni, ha az minőségi színvo nalon van elkészítve. Főételnek én bármikor örömmel eszek kacsamájat, kacsamellet. Nagyon könnyen párosítható étel, valamint Magyarországon kitűnő a kacsahúsnak a minősége. Ezzel nem nagyon lehet mellélő ni. Desszertnek pedig egy gesztenyés, vagy valami gyümölcsös ízűt ajánlok.

4 KOZMAG.HU
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

2016-ban a legfiatalabb magyar szakácsként kiérdemelted a Michelin-csillagot, melyet a következő két évben meg is tudtál tartani. Ezt pontosan hol valósítottad meg? Mennyi időt töltöttél ott? Ez volt a legjobb hely, ahol eddig dolgoztál?

Jenő: Majdnem három évet voltam Shanghaj ban, ahol elértem ezt az elismerést. Számom ra a legjobb helyek azok, ahol dolgozhattam! Kínába például mindig tanulni mentem. Később azok az éttermek, amik az én irányí tásom alatt lettek jó éttermek, már a tapasz talataimnak köszönhetően váltak azzá. Így a tanulás, majd a későbbi siker teljesen más kategória, tehát más szemléletet követel.

Mi lenne az a munka, amit soha sem tudnál elvégezni? Miért? Jenő: Azt kell mondjam, hogy az összes olyan munka, ami az építőiparral van kapcsolatban. Én mindenhez szakembert hívok. :)

2018-tól aktív szereplője vagy az RTL különböző műsorainak. Sokáig tartott, míg beadtad a derekad egy televíziós szereplésnek? Ha kaphatnál egy saját műsort a csatornán, akkor milyent tudnál elképzelni magadnak (nem kötelező főzőshownak lennie)?

Jenő: Biztos, hogy gasztronómiai érde keltségű dolog lenne.

6 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
7 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Nagyon kedvelem például Gordon Ramsayt és valamilyen utazós, kalandos tartalmat készítenék. Lehet, hogy étel, vagy étterem kritikusnak állnék és járnám az országot, világot. Nem voltam mindig 100%-ig biztos, hogy a szórakoztatás az én pályám. Egy bel ső hang sugallta, hogy adjam be a derekam és ez azóta is jó döntésnek bizonyul.

Kifogják neked a kívánságot teljesítő aranyhalat, akitől lehet neked három kívánságod. Te miket kívánnál tőle?

Jenő: Én elég sokat dolgozom és sok mindent teszek nap, mint nap. Gyakran úgy érzem, hogy több ember életét élem.

Ez azt is eredményezi, hogy az ember akarva-akaratlanul is egyre bölcsebb lesz. Amire vágytam valaha, azt vagy elértem már, vagy addig megyek, míg el nem érem.

Az első kívánságom az lenne, hogy legyen több időm. Másodjára azt kérném, hogy legyek boldog, míg végül a jó egészséget kívánnám. Ezek a legfontosabbak.

Mit üzensz az olvasóinknak?

Jenő: Merjetek egyediek lenni és merjetek nagyot álmodni! Minden valóra válhat. Az egyetlen ember, aki ezekben meggátol hat benneteket, az önmagatok!

#Varga Attila | Fotókreditek: RTL

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 8 KOZMAG.HU
9 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

SZUPER SZEMÉLYISÉG VAGY!

Irigykedve néztem annak idején az önbizal mat sugárzó osztálytársaimat. Azt érez tem, hogy valamilyen olyan képességgel rendelkeznek, amit én soha nem érhetek el. Azt gondoltam, hogy önbizalma vagy van, vagy nincs valakinek, erre születni kell. “Én ilyen vagyok.” Mondtam magamnak a klasszikusnak számító mondatot, amit azóta a magánpraxisomban napi szinten hallok kifogásként a klienseimtől is az első órákon. De most tényleg; az lehet, hogy jelenleg “ilyen vagyok”, vagyis önbizalomhiányos, de ki dönti azt el, hogy holnap is ilyen leszek? Évekkel ezelőtt elkezdtem kutatni a válaszo kat. Egy mélységes önbizalomhiánnyal ren delkező egyén vajon képes elérni egy olyan tudatállapotot, ahol sugárzó önbizalma van, és magasszintű önbecsülése? Vagy egy olyan ember, aki alig mer idegen társaságban meg szólalni, fel tudja magát fejleszteni egy olyan szintre, hogy olyan nyugodtan és lazán van a színpadon több 100 ember előtt nyilvánosan, mintha csak reggel, a konyhájában lenne, a forró kávéjával a kezében? És rájöttem, hogy mindez lehetséges. Neked is, és nekem is. A pszichológia nagyon sokáig elsősorban csak a problémás emberekkel foglalkozott, és rájuk helyezte leginkább a fókuszt. Majd ki alakult egy új irányzat, ahol a boldog, sikeres egyéneket kezdték el átfogóbban vizsgálni. Ez a pozitív pszichológia, illetve a siker pszi chológiájának tudománya. Ezekre a tudományokra kezdtem nagy erőkkel fókuszálni. Hiszen hoztam egy döntést: nem akarom így leélni az egész életemet, ahogy most vagyok! Magányosan, boldogtalanul és önbizalomhiányosan. Oké, de hogyan kezdjek neki? Akkor olvastam először, hogy mi is a személyiség fogalma: a tanult én. Azonnal levontam a következtetést; hogyha ez tanult, akkor tényleg megváltoz tatható, illetve átírható! Már önmagában ettől

a gondolattól elkezdtem nagyon bizakodó lenni. Az egyik legfontosabb recept, amit az önbizalomnövelés kapcsán felírtam ma gamnak a következő: “Önbizalmat növelni úgy lehet, ha tudatosan ugrok bele olyan kihívásokba, amelyektől félek, ami új, és nem garantált a siker.” Na neee, ettől nagyon megijedtem. Tele vagyok félelmekkel, és most szálljak szembe velük, és kezdjek beleugrani komfortzónán kívüli szituációk ba? De ha valódi önbizalmat akarok, akkor igen! Hiszen az önbizalom sikerélményekből táplálkozik. Menekülésből, meghunyászko dásból, negatív gondolatokból gyávaságból pedig nem születnek sikerélmények. Nyilván itt nem a repülőből való kiugrásról, illetve sötét utcákon történő sétálásról van szó,hogy azokat kellene keresni. Hanem például beszélni az érzéseimről, kiállni prezentálni az egész osztály elé, nemet mondani egy káros dologra, amit mindenki csinál a csoportban, megvédeni valakit, akit “divat” utálni, meg szólítani valakit, kezdeményezni, kimondani a véleményemet, stb. Vagyis elkezdtem összeírni a félelmeimet egy papírlapra, aztán elkezdtem azon dolgozni, hogy megold jam őket. Én vagyok az erősebb, és nem a félelmeim! Ezt akartam érezni. A legújabb lélektani szakkönyvek és irányzatok már ki mondják azt, amiről korábban csak suttogtak a szakemberek. Hogy a személyiségfejlődés segítségével képesek vagyunk régi tulaj donságokat leépíteni, és új tulajdonságokat aktiválni magunkban! Ezekről az izgalmas lelki folyamatokról fogok itt Veled közösen gondolkodni a “SzuperSzemélyiség vagy!” rovatunkban. Hamarosan újra találkozunk!

Baráti üdvözlettel: Soltész Ian www.ian.hu

10 KOZMAG.HU

FARKAS MIHÁLYVÁRIVIKTÓRIA

INTERJÚ

Országunk büszkesége, Mihályvári-Farkas Viktória fiatal kora ellenére meghódította Európát, most pedig beszámolt iskolai életéről nekünk. Szó esett további sportágakról és a bennük elért sikereiről, szabadidő tevékenységéről, valamint a versenyekre való felkészüléseiről is.

Melyik suliban tanulsz? Milyen diáknak számítasz? Viki: Szűcs Sándor Általános Iskolába jártam, jelenleg pedig még gimná ziumba járok. Eredetileg egy kéttannyelvű, 5 évfolyamos gimnáziumban kezdtem, ahol né met volt a főnyelvem. Ezt nagyon nehéz volt összeegyeztetnem az úszással és a maximaliz musom nem bírta el, hogy nem négyes, ötös dolgozatokat írok. Ekkor váltottam a mostani gimnáziumra, ahol tanulok, sima négy éves suliba járok. Most vagyok végzős és itt tudom hozni a négyes-ötös dolgozatokat.:)

Továbbtanulásban gondolkozol? Viki: Igen! Villamosmérnöknek szeret nék majd továbbtanulni. Az alapképzést mindenképpen itthon tenném le, de nagyon gondolkodom rajta, hogy a mestert már Ausztriában végezném el. Nekem ez az or szág nagyon közel áll a szívemhez, nagyon szeretem.

Volt kedvenc tantárgyad?

Melyiket húztad volna ki az órarendedből?

Viki: Nincs kimondottan kedvencem.

12 KOZMAG.HU
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
13 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Több tantárgyat szeretek különböző okok miatt. Ha muszáj választanom, akkor a matematikát mondanám. Ebből fogok emel tezni is. Amiket kihúznék az órarendből, mindazon tantárgyak, amik nem kötelezőek az érettséginél. Ilyen mondjuk az erkölcstan, ének-zene.

Mikor jött az életedbe az úszás? Felmenőid között van olyan, aki szintén otthonosan mozgott a medencében?

Viki: Úgy tudom, hogy előttem senki sem volt, aki szintén ilyen komolyan foglalkozott volna az úszással. 3-4 éves koromban engem és a húgomat levittek a szüleink úszni. Engem annyira megfogott, hogy benne maradtam ebben a sportban és nagyjából 12 éve versenyzem.

Úszás előtt próbáltál másik sportágat? Miért pont erre esett a választásod?

Viki: Próbáltam előtte is és közben is. Jár tam balettre, műkorcsolyáztam, tornáztam, valamint az úszással párhuzamban öttu sáztam is. A tornával és a műkorcsolyával talán 6 éves koromban hagytam fel. A balett az úszás miatt lett abbahagyva. Az öttusá val pedig részben az úszás, részben pedig egy kisebb térdprobléma miatt hagytam fel. A futásokat már nem bírtam és inkább elengedtem ezt. Ennek ellenére nagyon szerettem az öttusát, amiben szintén na gyon szép eredményeket értem el. Innen a

legjobb helyezésem az ún. Elit bajnokságból (legrangosabb versenye a korosztályoknak) van és minimum egy ezüst érmem van on nan. Ennek is már közel 10 éve, nem nagyon emlékszem a pontos eredményemre sajnos.

Babonás vagy? Hogyan készülsz fel egy-egy versenyre?

Viki: Minimális szinten igen. A döntőkre, vb-re, vagy Eb-re mindig a kék dresszben állok a rajthoz. Kicsit ez lett a babonám! Nagyon szeretem a feketét is, de amikor az volt rajtam, akkor nem sikerültek úgy a versenyek.

Hogyan készülsz fel egy-egy versenyre? Van rutinod?

Viki: Előtte való nap mindig megírom a “percprogramot”. Ez már egy bevált dolog. Így tudom mennyi idő kell a vízi-, valamint a szárazföldi bemelegítésre, öltözésre. Ami kor pedig már nagy adrenalin van benne, akkor előbb már lemegyek szárazföldizni. Nem tudok egyhelyben ülni ilyenkor.:) Napi rutinom nincs, mert sokszor különböző idő pontokban vannak az úszásaim. Zenét meg nem szoktam hallgatni előtte, mert akkor az úszásnál nem a lényegre koncentrálok, hanem a zenére..:)

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 14 KOZMAG.HU

Mennyi időd jut a pihenésre? Hogyan tudsz feltöltődni? Viki: Én úgy gondolom, hogy néha nagyon sok időm jut a pihenésre. Azt vallom, hogy az embernek arra van ideje, amire szeretne szakítani. Általában hétvégén van több időm. A tavaszi és őszi időszakban kirándulni szoktam menni és fotózni. Mosta nában egyre többször nézek filmet, főként a téli időszakban. Emellett pedig nagyon sze retek még könyvet olvasni. Volt olyan, hogy a krimi-horror könyvből kanyarodtam át a romantikusba. Mindenfélét szoktam olvasni.:)

Van példaképed?

Viki: Lehet furán hangzik, de a példaké pem a húgom. Bár fiatalabb nálam, de már most csodás dolgokat ért el, s nem mellesleg csodálatosan rajzol. Nagyon tudom becsülni benne, hogy amit elter vez, azért megállás nélkül küzd és meg is valósítja azt. Felnézek arra is, hogy nagyon szociális életet tud élni, én sajnos eléggé zárkózott típus vagyok. Van tőle mit tanulnom.

16 KOZMAG.HU
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
17 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Sok időt töltesz a social média világában?

Van kedvenc applikációd?

Viki: Nem igazán. Nagyon nem vagyok az a telefont bújó ember. Volt egy fogadásunk is, miszerint ha érmet szerzek az Eb-n, akkor kötelező lecserélnem az 5-6 évvel ezelőtti profilképem. Első lettem az Eb-n így kény telen voltam eleget tenni a fogadásnak és lecserélni a régi képemet. Alapesetben 5-6 évente, ha felrakok 1-1 képet. Minden social média felületet figyelembe véve napi 5-6 percet töltök el ezeken az oldalakon. Nem viszem túlzásba.:)

Szereted a Disney meséket? Kinek a bőrébe bújnál a legszívesebben és miért?

Viki: Imádom őket, főként a Barbi meséket:)

Nagyon jót kérdezel, hirtelen nem is tudnék kit kiemelni. Az összes erős karaktert egybegyúrnám. Legyen mondjuk Merida, Mulan és Herkules. Na jó, tegyük még hozzá Baymax-et a Hős6osból. Megnézném azt a nagy, pihe-puha habos testét.:)

Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak?

Viki: Soha ne adjátok fel, mert amit az élet valamilyen úton-módon elvett, azt mindig visszaadja! Van, hogy többszörösen is! Ha továbbmentek, dolgoztok és kitartóak vagy tok, akkor az élet mindig megadja azt a jót, amit érdemeltek.

#Bohnicsek Alex Fotókreditek: Fradi.hu

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 18 KOZMAG.HU
19 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

SZLENGELŐ TÁJSZÓLÁS

Ebben a hónapban sem hagyunk cserben titeket! A legjobban várt tartalommal, a szlengelővel is jelentkezünk, viszont most egy kissé megújult stílusban. Ebben a lapszámban a “Tájszólás Szlengelő” lesz a rivaldafényben. Tudjátok melyiknek mi a jelentése? Teszteljétek le magatokat!

Baca: A: újonc katona B: ostoba, hülye C: bakancs

Csiszál: A: dörzsölve simogat, B: csiszol, C: csúszkál

Fölfújhatod: A: meg fogod bánni, B: elfelejtheted, C: megteheted

Hébér: A: újév, B: lopó(tök), C: cseléd, szolga

Kutymorog: A: térdel, B: kutyát sétáltat, C: emésztő hangot ad ki

Meg van mekkenve: A: meg van verve, B: elbambult, C: meg van babonázva

Pazul: A: pazarol, B: gyomlám, C: alszik

Szemérmestest:

A: szemek, B: szégyellős, C: nemi szervek

Vindő: A: tányér, B: karnis, C: zsíros bödön

Búbikázik: A: négykézláb mászik, B: babával játszik, C: táncol

20 KOZMAG.HU
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
21 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

FIGURA

VILLÁM INTERJÚ

Elhoztuk nektek egyenesen az albán nagykövetségről Figurát. Nem csak a kecsenyét csorgatja, hanem a legjobb válaszokat is adja nekünk Barni! Tudjátok, hogy melyik volt az első zenéje, amit megjelentetett? Vagy esetleg van tippetek, hogy ki a példaképe? Kifaggattuk a trap péket ezekről a tudnivalókról!

Mesélnél nekünk a középiskolás idő szakodról? Milyen tanulónak számítottál?

Figura: Én tipikusan olyan arc voltam, aki abból a tudásból hozta le az egész évet, amit az órán magába szívott. Én amúgy nagyon éltem a gimis éveket, a legemlékezetesebb dolgok szerintem mindenkivel itt történnek. Voltak sulis csínytevések? Egyet-kettőt megosztasz velünk?

Figura: Persze, hogy voltak csínytevések! Mentek a mókolások folyamatosan. Főleg lógások meg skippelések voltak heti szinten a porondon, de amúgy jól lehoztam szerintem.

Mikor és hogyan fertőzött meg a zene iránti szeretet? Milyen stílusú zenéket hallgattál eleinte?

Figura: Amikor megérkezett ez az autotu neos vonal, a korai Young Thug, vagy akár Travis Scott, akkor emlékszem, hogy itthon még nem igen tudták hova tenni az arcok ezt a témát. Nekem nagyon bejött, egyből megfertőzött és éreztem, hogy ez lesz a jövő!

Melyik zenei stílust érzed magadénak a legjobban? Mesélnél ennek a sajátosságairól? Figura: Én egyáltalán nem szeretem, ha beskatulyáznak egy nagyon kreatív iparágban valakit.

22 KOZMAG.HU
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
23 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Őszintén, nem is nagyon vagyok tisztában az ilyen műfajokkal. Szerintem trapnek hívják mások a zenémet. Nekem teljesen mindegy, hogy minek hívod, csak élvezd azt, amit én is élvezek.

Mi volt az első zenéd, amit kiadtál?

Figura: Amit kiadásnak lehet már nevezni, azok a SoundCloud csatornám legelső zenéi talán. Ez a Gierotty Gang, vagy a kurtCode ine.

Van példaképed?

Figura: L.L. Junior a legkomolyabb arc. Mára a Kapu2fa7 albumodon szereplő zenék, minden zenei portált figyelembe véve már több milliós megtekintésnél járnak. Melyik a kedvenc tracked az albumodról? Gondoltad volna, hogy tavaly még Fonogram díjra is jelölnek?

Figura: Tízszer kisebb hypre számítottam, amikor kiraktam az albumom. Hál Isten nek eléggé fainul alakultak vele a dolgok, mondhatnám úgy is, hogy brutál jól sikerült. Nekem a Csermely volt róla a kedvencem.

Pár feat-et már hoztál az évek során a hallgatóidnak. Ha választhatnál bárkit a világ, akkor kivel készítenél közös számot? Miért pont ő? Figura: Kiemelni nem tudnék senkit sem. Szeretem a fiatal külföldi egyéniségeket, akik folyamatosan új ízt adnak az érának.

Miből merítesz ihletet a dalok megírásához? Figura: A mindennapokból! Főleg amiken flesselek, lányok, barátok, bulik, ferde esték.:)

Melyik volt a leggyorsabban megalkotott zenéd?v Figura: A korai időszakomban nagyon el voltam kattanva. Akkor fél óra alatt 1-2-re vettem a zenéket. Mostanra már azért átalakultak a dolgok, én is változtam, már nem szeretem elkapkodni.

Azt tudjuk, hogy a zenei téren nagyon otthonosan mozogsz, de van olyan munka, amit semmi pénzért sem vállalnál el? Miért? Figura: Fú! Én a vendéglátásban dolgoztam nagyon sokat és ezt biztos, hogy nem csinálnám újra. Kegyetlenül tönkre tudja tenni az embert.

Csíped a szuperhősöket? Milyen szupererőt választanál magadnak? Figura: Kamázom a szuperhősöket, de inkább Rick Sanchez lennék. Ő mondjuk inkább sorolható egy fél Istennek, mint szuperhősnek.

Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Figura: Ne használjatok herbáliában vásá rolt örleményeket!

#Bohnicsek Alex

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 24 KOZMAG.HU

SZUBKULTÚRA

Maga a szó sokak számára ismerősen csenghet, akad, aki nagyjából körbe is tudná írni jelentésének mivoltát, de a többség számára csupán annyi tesz, miszerint a kultúra „alkultúrája”, azaz alárendelt fogalom, de pejoratív értelemben, azaz lenézik, vagy megbélyegzik az adott csoportba tartozókat. A subcultura latin eredetű kifejezés, második tagjának jelentése a cultura szó, vagyis művelés, a sub pedig valami alatt lenni, fizikai vagy szimbolikus értelemben.

A subcultura latin eredetű kifejezés, máso dik tagjának jelentése a cultura szó, vagyis művelés, a sub pedig valami alatt lenni, fizikai vagy szimbolikus értelemben. A szubkultúra tulajdonképpen társadalmi csoportokat takar, sajátos rendszerrel, értékrenddel, stílussal, jellegzetes szlen gekkel, egyénre, vagyis a csoportra szabott életvitellel, világgal. A tudomány jelenlegi állása szerint az alábbi csoportokat külön böztetjük meg: korosztály szerinti (ifjú sági), szexuális , hivatáshoz kapcsolódó (művészet), lakóhely, deviancia (bűnözés) illetve az úgynevezett „gémerek’, vagyis egy adott játékhoz tartózók csoportja, pl. Wow. A köznyelvben többnyire a szub kultúra alatt a különféle zenei stílushoz kapcsolódók csoportját értjük, a hozzá tartozó öltözködési és egyéb szokáso sokkal. Ez már ismerősebben csenghet, hiszen ide tartoznak a punkok, skinheadek, rockerek, gothok, emo-sok stb. A szub kultúra elméletét sokan és sokféleképpen megfogalmazták már, hosszadalmas és szigorúan vett egyetemi tananyag, hiszen szorosan kapcsolódik a történelmi, szoci ális, társadalmi antropológiához, valamint számos egyéb, a társadalmat vizslató tudományhoz.

Tanulmányozása újabb tudományok segít ségét igényli, ezáltal rengeteg értékes plusz információk birtokába juthatunk, amint segítségül vesszük a rokon tudományágak elméleteit. Külön létrejött a szubkultúra kutatás, melynek célja a deviancia megfejté se, elsősorban a különféle kultúrákon belüli agresszió okát kutatja. Ez alatt elsősorban a deviáns csoport értendő, a bűnözők sajátos gondolatait, logikáját, tetteiknek pszicholó giai indokát hivatott megfejteni. Országosan is elmondható, hogy a rendszerváltás utáni időszak jelentősen kedvezett a szubkultúrák létrejöttének, jól megkülönböztethető stílus jegyekkel, mindezek ellenére ezen csoportok kezelése, megismerése új kihívást jelent az ifjúsági szakemberek számára. E társadalmi csoportok elemzése időigényes és olykor nehezen érthető, de mindenképpen megéri bővebben utánanézni, olvasgatni, hiszen a szubkultúrában élők, ugyanúgy jelen vannak velünk együtt a társadalomban, csak képlete sen vannak elszigetelve. Amennyiben vala melyest birtokában vagyunk ama tudásnak, melyet a szubkultúra létrejötte megadatott, máris közelebb kerülhetünk számos kérdés hez, melyet egy szubkultúrában lévő személy, általánosságban az elmélet, vagy akár amit a cikk feltett a gondolatainkban.

26 KOZMAG.HU

IDŐUTAZÁS SZINTIBOYJAL

INTERJÚ

Tiszakarád község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a cigándi járásban van. Itt lakik az internet gigasztárja, aki az interjúnk idején éppen a náthától szenvedett, bár az nem lehetett akadálya annak, hogy édesanyjával elmenjen bevásárolni is.

Hosszú idő után az internet hőskorának meghatározó szereplőjét, Zagyva Tibort újra a televízióban láthattuk. Az X-faktor műsorában mutatta meg tehetségét. Korát nem kérdeztük, nem firtattuk. Hiába a több mint 10 éves ismertség, Szintiboy-t nem csak az anyukája, hanem a lámpaláz is elkí séri a mai napig a fellépéseire; “Nagyon izgalmas volt az X-faktorban szerepelni, nem akármi egy ilyen nézett ségű műsorban részt venni, izgultam is nagyon. Remélem nem látszott rajtam a tévé képernyőjén keresztül. Mindenki nagyon se gítőkész és profi volt, utána hívtak is még az RTL Klubtól és gondolom még fognak is.”

Bár Tibor nem jutott tovább az X-faktor következő körébe, a zsűrire nem haragszik. Sőt, van akit nagyon is kedvel közülük; Szintiboy: “Radics Gigit nagyon meg kedveltem, vagány énekesnő. Énekesnő, nem? Szoktam is hallgatni, amikor adják a rádió- ban nagy ritkán. Sajnos ritkán adják, lemezem meg nincs tőle, sem kazettám.”

Hősünk azért nem mond teljesen nemet a modern kor vívmányaira... Szintiboy: “Néha amikor van a telefonomon net, akkor azon szoktam zenét hallgatni, meg videóklippeket nézek. Szerencsére kódolatlan a Sláger és a Muzsika Tévé, a Zenebutik is nagyon jó.”

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 28 KOZMAG.HU
29 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA

Bár ez kb. be is határolta zeneiségét, azért sikerült még pár gondolatot kiszednünk művészi identitásáról. Szintiboy: “Nem túl nagy a zenei reperto árom, de azért szerencsére kedvelnek az emberek. Leginkább mulatósokat játszok, mint a Homokóra és ehhez hasonlókat. Ez nekem szórakozás, diszkóba járás helyett.”

Na de Tibor! Szoktál te diszkóba járni. Szintiboy: “Léptem már fel diszkóban, de az más. Akkor is mulatóst játszottam. Engem már a diszkó nem érdekel. Régen jártam itt egy közelibe, de azóta megszűnt és azóta nem.”

Ha azt hitted, hogy ismered a könnyűzenét. Nem Te tévedsz :) A művészetet nem lehet erőltetni! Az vagy jön magától vagy nincs értelme az egésznek. Szintiboy: “Hallok valamit, ha könnyen meg tudom jegyezni meg is tanulom. És akkor eggyel több van. Vagy kettővel a repertoárban. Úgy mint a ‘Nézését meg a járását’ is meghallottam először, könnyű volt a szövege, a dallama, hallottam ötször-hat szor, megjegyeztem és elkezdtem játszogatni. Játszom azóta is, szeretik elég sokan.”

És arról is szólt pár szót miért csak magyar slágereket játszik; Szintiboy: “Angolul egy szót sem tudok. Meg más nyelveken sem. Így csak magyarul énekelek.”

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 30 KOZMAG.HU

A család Szintiboy életében nagyon fontos! Anyukáját imádja, évekig háttértáncosa volt a produkciónak. Persze le is csaptuk azonnal, amint csak lehetőségünk adódott. Szintiboy: A mai napig néha elkísér anyu kám a fellépésekre, de már ritkábban, mert 76 éves és már nem megy úgy a tánc neki, mint régen. Sajnos!

Valaki vagy zsigerből tehetséges, vagy megeszi a fene az egészet. Szintiboy: “Sokat nem szoktam gyakorolni. Nem úgy, hogy naponta kettőtől ötig, nincs ebben rendszer, hanem ahogyan kedvem támad.”

Ha hallotok valami munkalehetőséget Tiszakarád közelében szóljatok minden képp! Szintiboy: “Van egy kocka rádióm, ilyen órás ébresztős, ha túl korán kelek azt szoktam hallgatni.

Különösebb sok mindennel nem telik egy nap, itthon vagyok, nincsen jelenleg mun kalehetőség. Elég régóta keresek munkát, de nem találok semmit.”

És itt a bizonyíték! Megbuktál fizikából? Sebaj, attól még lehetsz akár csillagász is. Szintiboy: “Ének-zenéből kettes voltam, mégis szintetizátorozok és énekelek. Hallás után ráadásul!”

És kedves olvasóinkról sem feledkezett meg Szintiboy... Szintiboy: “Remélem egy szer még találkozhatok a középiskolások kal, zenélhetek nekik, ha ők is meghívnak. Addig is üdvözöllek Titeket!” Hívjátok meg, biztos nem lesz unalmas! :)

#Varga Attila

A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 32 KOZMAG.HU

Kiadó neve: Varga Média Kft. Kiadó székhelye: 7623 Pécs, Szabadság utca 48., 6. ajtó Kiadásért felelős személy neve: Varga Attila Szerkesztésért felelős személy neve: Illés László Újságírók: Bohnicsek Alex, Varga Attila

Hirdetés /+36-70-633-48-08

E-mail / marketing@kozmag.hu

Online megtekinthető: issuu.com/kozepiskolasokmagazinja Postacím / 7623 Pécs, Szabadság utca 48.

IMPRESSZUM

Kelet-Magyarország II. ÉVF. 3. DIGITÁLIS LAPSZÁM

Megjelenik Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A magazinban megjelent programok elmaradásá ért és műsorváltozásért a kiadó sem részben, sem egészben nem tud felelősséget vállalni!

A hirdetésekben megjelenő adatok hitelességéért, valamint a tartalmak jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A jelen magazinban szereplő tar talom továbbközléséhez a kiadó írásos engedélye szükséges ! Magazinunk ingyenes és az is marad, melyhez hozzá tudsz jutni sulidban vagy online egyaránt! Ha van egy jó cikked vagy szeretsz írni, ne tétovázz lépj kapcsolatba velünk!

TÁJSZÓLÁS SZLENGELŐ MEGOLDÓKULCS:

Baca: B – ostoba, hülye

Csiszál: A – dörzsölve simogat

Fölfújhatod: A – meg fogod bánni

Hébér: B – lopó(tök)

Kutymorog: C – emésztő hangot ad ki

Meg van mekkenve: B – elbambult

Pazul: A – pazarol

Szemérmestest: C – nemi szervek

Vindő: C – zsíros bödön

Búbikázik: A – négykézláb mászik

33 KOZMAG.HU KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA