KÖZMAG+ II. ÉVFOLYAM 2. LAPSZÁM - KELET-MAGYARORSZÁG

Page 1

KELET-MAGYARORSZÁG II. ÉVF. 2. DIGITÁLIS LAPSZÁM FÖRDŐS ZÉVEL SÜTIZZ BE IMÁDJUK ŐKET! SZLENGELŐ A LEGNEHEZEBB KÜLDETÉS A ZENE GYÓGYÍT OTTHONI TRÜKKÖK A PATTANÁSOK KEZELÉSÉRE KORDA GYÖRGY BALÁZS KLÁRIÉS FODOR DJ COOKY CSENGE GYŐRI CSODA: NAPJAINK SLÁGEREI
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

ÉS

KORDABALÁZSGYÖRGY KLÁRI

INTERJÚ

Ha csak annyit mondunk, hogy REPTÉR, akkor egy ország tudja, hogy mire gondolunk. Elhoztuk nektek Korda György és Balázs Klári közös interjúját. Gyuri bácsi és Klárika mesélt nekünk az iskolás éveikről, a Reptér c. Daluk sikerességéről, valamint nagyon jó tanácsokkal is ellátnak benneteket!

Hogyan emlékeznek a középiskolás diákévekre? Klárika: A gimnáziumot nappali tagozaton végeztem, a tanulmá nyaim további részét pedig esti iskolában. Én vidékről felköltöztem Budapestre, hogy megvalósíthassam az álmaimat, ezáltal nekem picit más volt a középiskolai élet. Kicsit hiányzik is az életemből az a hangulat, varázslat, amit a gimnázium

első éve alatt megéltem. Ennek ellenére jól döntöttem és megtudtam valósítani az álmaimat. Gyuri bácsi: Én egy humán beállítottságú ember vagyok. Szüleim a legnehezebb szakmai középiskolába irattak be, a Petrik Lajos Vegyipari Technikumba. Nem mondok sokat róla, jobban járt a vegyészet, hogy nem lettem vegyész.

KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 3KOZMAG.HU

Nagyon szerettek engem ott, mivel a 4 évet 5 év alatt végezhettem el, a harmadikat kétszer járatták velem.

Van esetleg kedvenc történetük ezekből az évekből? Klárika: Amikor nappali tagozatos gimis voltam, akkor volt már egy zenekarom, akikkel minden hétvégén élő zenéltünk. Ezek nagyon szép, meghatározó évek voltak, hiszen sok dalt akkor tanultam meg, amik mára-már világslágerek. Csodálatos hétvégék voltak. Gyuri bácsi: Nekem volt egy tanárom, aki nagyon szeretett szerves kémiát tanítani. Nekem erről dunsztom sem volt. Klárika: Most van? Gyuri bácsi: Most sincs. Az egyik órán felelnem kellett, ami egyes lett. Megsajnált, majd kérdezte tőlem a tanárom: Korda, maga tanult, vagy hülye? Mondom tanultam, és egyből rávágta, hogy akkor egyes. Mikor már harmadszorra kérdezte meg tőlem ugyan azt, akkor már azt feleltem neki, hogy hülye vagyok. Erre pedig ennyit mondott a tanár: Jó, akkor egy hülyének jó a kettes is.

Bár országunk töretlen kedvencei évtizedek óta, mégis hogyan élik meg azt, hogy tinédzserek rajonganak legtöbben mostanság Önökért? Klárika: Hatalmas ajándék a sorstól! Mi nagyon megbecsüljük ezt a sok szeretetet, amit a fiataloktól már lassan 15 éve kapunk. Szinte minden egyetem gólyatáborában fellépünk, Sziget Fesztiválon szerepelünk a kezdetek óta. Ez már egy stabil szeretet köztünk és a fiatalok között. Nagyon csodálatos érzés, amit semmivel sem lehetne megvenni, kárpótolni. Hálát adunk a jó Isten nek, hogy ez így van. Gyuri bácsi: Mi most jöttünk rá, hogy egy bi zonyos küldetésünk van a fiatalok felé. Lehet, hogy nincs igazunk és nem trendi, de talán a fiataloknak is feltűnt, együtt lehet maradni ilyen hosszú ideig úgy is, hogy két ember közösen alkot. Nem kell lecserélni rögtön az első hibánál a másikat, mint egy kocsit. Valamint szeretnék még egy útmutatást adni. Azért, mert valaki egy bizonyos kort elért, még nem lehet félre tenni.

Akár 70-80 éves korában is tud újat, mara dandót alkotni az ember. Legyen ez példa az egész életre.

Senki nem tudja megmondani, miért pont a „Reptér” című dal a legnagyobb sláger a gyerekek között. Önök tudják a választ? Gyuri bácsi: Több tényezője is van, ami miatt most ilyen felkapott lett a fiatalok körében. Első, hogy aki megírta, Máté Péter egy zseniális ember volt. Jóval előtte volt a korának és nem csak, mint dal és hangszerelést tekintve. Ez egy funky dal és így 40 év távlatából is megállja a helyét. Másodikként S. Nagy István mozgalmas, szellemes szövege is kellett ehhez. Harmadikként — és minden szemtelenség nélkül mondom — az én énekem. Modernül, érdekesen adom elő a dalt. Negyedikként pedig az új videókli pet is kiemelném, melyet Galler András „Indián” valósított meg. Itt egyesítette a fiatalokat és az időseket, az utazásnak a varászát, a nagy és mozgalmas képek szépségét. Minden benne van ebben a videoklipben, nagyon összetett dolog. Ezért lett sikere a fiatalok körében ennek a zenének. Klárika: Annyit fűznék hozzá, hogy mi 42 éve vagyunk együtt a színpadon. Mikor felmegyünk oda, pontosan fel szoktam mérni, hogy mi az, amit sürgősen el kell énekelni és mostanában azt látom, hogy a Repteret nagyon várják. Azt látom mindig, hogy óriási sikere van ennek a dalnak. Mindenki énekli, mindenki sze reti, folyamatosan sláger. Az új klip elké szültével juthatott el még több emberhez ez a dal. Van benne szépség, van benne humor. Óriási kedvenc.

Gyuri bácsi: Ennek a dalnak a sikerét, ha valaki próbálja boncolgatni, akkor gondoljon bele, nagyon régóta ez az első dal, ami világsiker lett. Spanyolországtól kezdve Ausztráliáig kapjuk a videókat, hogy az ottani közönség tombol rá. Nem csak Európában ismert ezt a dal, hanem a tengerentúlon is.

4 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

Ha a rajongói levelek közül egyet fel kellene idézniük, akkor melyik a legkedvesebb és miért? Klárika: Nagy boldogsá gunkra rengeteg rajongói levelet kaptunk és kapunk is. Konkrétan egyet nem tudnék kiemelni közülük. Mindnek nagyon örülök. Gyuri bácsi: 1958-tól kezdve énekelek és volt egy riporter, aki megkérdezte a postást, mennyi levelet kapok. Ennyit felelt rá: He tente zsákokkal szoktam hozni Korda Gyuri nak a rajongói leveleket. Aki gondol ránk és ír nekünk, az mind kedves számunkra!

TikTok-on a Reptér című számmal rengeteg vidám videó készült, zömmel azért középiskolások körében. Ezeket látták esetleg? Mi a véleményük róluk? Van kedvencük? Gyuri bácsi: Én nem nagyon értek ehhez, inkább a Klári. Klárika: Láttunk néhányat, igen. Van, ami aranyos, van, ahol nem értjük, hogy mit is szeretnének vele kifejezni. Amit én nem kedvelek annyira, hogy vannak, amikor na gyon furcsán dolgozzák fel és egy „torzszü löttet” csinálnak ebből a szép dalból. Ettől függetlenül, a TikTok-on jópofa dolgok is vannak.

Akik szintén énekesi pályában gondolkodnak, nekik mit tanácsolnak, mi a siker titka? Gyuri bácsi: Ebbe nem igazán lehet tanácsot adni. Sosem lehet tudni azt, hogy kiben mit szeretnek. Én már láttam olyan énekesnőt, aki gyönyörű volt, jól énekelt, jól nézett ki, jól táncolt és még sem érdekelt senkit. Ennek az ellenkezőjét is tapasztaltam már, hogy valakinek semmi köze nem volt az énekléshez és mégis meg fogta a közönséget. Nagyon-nagy szerencse is kell hozzá. Klárika: Szerintem nem csak szerencse kell hozzá, hanem egy egyéniség is. Gyuri bácsi: Hogy ezt az egyéniséget sze ressék, ahhoz kell a nagyon-nagy szerencse. Klárika: Valamint a zenei alázat. Azért ta nulni is kell hozzá. Meg kell járni a lépcsőt. Nehéz ebben tanácsot adni.

Gyuri bácsi: Az egyetlen egy tanács talán az, ha valaki érez magában valamit, akkor azt meg kell valósítani. Ne törődjön semmi vel, a reális célokat meg kell valósítani! Klárika: Amit én tapasztaltam a hosszú évek során, hogy akiben van tehetség, abból előbb-utóbb mint a fű, előbújik. Nem lehet örökké ezt elnyomni, eltaposni. A végén úgy is előbukkan a tehetség, ha van.

Mi az a munkatípus, amiben abszolút soha sem tudnák elképzelni magukat és miért? Klárika: Rögtön tudom. Nem tudnék olyan szakmában dolgozni, ahol nagyon kell a ma tematika, a fizika, vagy akár a kémia. Soha sem tudtam volna elképzelni ebben magam. Gyuri bácsi: Én az informatikában nem vagyok otthon, itt nem tudom magam elképzelni.

Talán sokan nem tudják, hogy a pókerben is jeleskednek. Jut idő a játékra? Gyuri bácsi: A pókerben tudják, hogy jeleskedünk, ez a pókerkommentálásra vonatkozik. Én profi pókerjátékos vagyok, de most annyi a fellépésünk, hogy szinte nem is pókerezek. Az új évben kezdődnek a Sport TV-nél az újabb pókerkommentálások, ami a fiatalok egyik kedvence. Erre nagyon büszkék vagyunk, hogy sikerült megszeret tettünk ezzel az országgal a pókert.

Mennyi szabadidejük van? Mivel szeretik ezt tölteni? Klárika: Attól függ mit nevezünk szabadidő nek. Nekem a házimunka is kikapcsolódást jelent. Amilyen teendőket eltudok végezni otthon, mikor nincs fellépés, vagy televíziós szereplés, az teszi nekem a kikapcsolódást. Szeretek a kutyáimmal foglalkozni, illetve a férjemre főzni. Gyuri bácsi: Nekem a zene. Feleségemmel együtt mindenevők vagyunk. Úgy kell elképzelni, hogy minden műfajt szívesen meghallgatunk. Az operától kezdve a legva dabb Tankcsapda dalig bezárólag minden jó zenét meghallgatunk.

6 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

Mit üzennek az olvasóinknak?

Gyuri bácsi: Nagyon irigy vagyok rájuk is, mindent odaadnék, ha annyi idős lehetnék, mint ők és ott ülnék a középiskolában. Éljék meg ezeket a gyönyörű éveket, mert sajnos hamar elrepülnek! Mindig gondoljanak Ránk szeretettel. Klárika: Én teljesen mást üzenek. Azt kívánom nekik, hogy olyan szép és tartalmas dolgokat éljenek meg, mint amit nekünk sikerült. Én tudom, hogy a mostani fiatalságnak rendkívül nehéz.

Amikor végig nézek fellépéskor az arcukon és látom azt a tiszta, őszinte, okos tekintetet, akkor az optimizmust sugároz számomra. Látom, hogy egy teremtő fiatalság van felnövekvőben, ez boldogsággal tölt el. Drukkolok nekik és nagyon szerencsés, bol dog és szép életet kívánok nekik! Mindenük legyen meg: Család, Siker, Szeretet, Karrier, Pénz!

#VargaAttila
8 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

CSENGE FODOR INTERJÚ

A Győri Audi ETO balszélsője, Fodor Csenge engedett be minket a kulisszák mögé. Mesélt nekünk karrierjének kezdetéről, akadémistai napjairól, valamint egy meccsre való felkészüléséről is.

Mesélnél nekünk a középiskoláról? Hova jártál suliba? Milyen tanulónak számítottál?

Csenge: A Nemzeti Kézilabda Akadémiára jártam Balatonboglárra, ami együttműkö désben áll a mai napig a Siófoki SZC Mat hiász János Technikum és Gimnáziummal, ami az én iskolám is volt. Ügyvitel szakra jártam, ez először távol állt az érdeklődé semtől, de utána hasznosnak találtam és megtetszett. Mindig is jó tanuló voltam és ez a középiskolában sem volt másképp. Nagyon jó emlékeket gyűjtöttem, igaz ba rátokra leltem, a mai napig nagy örömmel gondolok vissza ezekre az évekre.

Volt kedvenc tantárgyad? Melyiket húztad volna ki az órarendedből?

Csenge: Mivel nekünk akadémistaként más órarendünk volt, ami azt jelentette, hogy minden reggel edzéssel kezdődött a nap, így az órarendünkbe ez be volt építve és utána kezdődtek a rendes óráink. A kedvencem az angol, biológia illetve a történelem volt, de a többi tantárgy sem állt tőlem messze. Talán amit kihúztam volna az az informatika. Ez annyira nem kötött le.

Mikor varázsolt el a kézilabdázás világa? Próbáltál más sportot is korábban? Csenge: Legelőször fociztam és utána 6-7 éves korom körül kezdtem el a kézilabdát, amit egyből megszerettem. Mellette jazz balettoztam, lovagoltam, atletizáltam, mindezeket versenyszerűen.

10 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 11KOZMAG.HU

Végül 14 éves koromban végleg elkötele ződtem a kézilabda mellett és csak erre fókuszáltam.

Miért pont ezen a poszton játszol? Csenge: Először irányító poszton játszottam, amit szintén szerettem, majd az akadémián kerültem át balszélső posztra, ahol igazán kamatoztatni tudtam a fizikai adottságai mat. Végül ez maradt a posztom.

Felmenőid között van valaki, aki szintén ilyen magas szinten űzött valamilyen sportot? Csenge: Édesapám profi futballista volt, édesanyám pedig kézilabdázott. Nekik köszönhetem a sport iránti szeretetemet. Mind a kettőjük foglalkozott velem, amikor kisgyerek voltam. Apukám a foci edzőm, később anyukám pedig a kézilabda edzőm volt még a kezdetekben.

Babonás vagy? Hogyan készülsz fel egy-egy mérkőzésre? Csenge: Nem vagyok babonás, de már kialakult egy általános meccsrutinom, amit azokon a napokon mindig ugyanúgy csinálok. Aznap a pi henésről és a fejben való ráhangolódásról szól. Általában egy sétát megejtek a délelőtt folyamán, amit egy kávézással egybekötök, utána egy könnyű ebéd és pihenés jön. Ezt követően elkezdek készülődni a mérkőzésre, összepakolok és indulok a csarnokba. Ott megcsinálom a végső teendőimet, hogy teljes felszerelésben készen álljak, és utána már csak a meccsre koncentrálok.

Mennyire vagy telefonfüggő? Van kedvenc applikációd? Miért pont az? Csenge: Általában sokat vagyok a telefono mon, ami abból is adódik, hogy rengeteget utazom, sokat vagyok távol és ezért főleg kommunikációra használom. Szeretem követni a napi híreket is, az aznapi sport eredményeket, vagy csak úgy szimplán, ha szükségem van az ilyesfajta kikapcsolódás ra. De nem esik nehezemre letenni. Szóval függőnek nem tartom magam.

Szereted a Disney meséket? Melyik Disney szereplő bőrébe bújnál legszívesebben és miért? Csenge: Igen, nagyon szeretem szin te az összes Disney mesét, még így felnőtt fejjel is, hiszen nagyon sok életigazságot is tartalmaznak, mindemelett kicsit visszarepít a gyerekkoromba. Az egyik legnagyobb kedvencem a Szépség és a Szörnyeteg. Belle egy szókimondó, bátor, művelt nő, aki sok áldozatot hozott, de a végén megérte.

Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Csenge: Azt üzenem, hogy élvezzék ezt az időszakot, gyűjtsenek sok szép emléket. és koncentráljanak a tanulásra, hiszen ezek nagyon fontos és meghatározó évek lesznek az életükben. Ha mindent bele adnak, ez vonatkozik a barátságra, szere lemre, a szórakozásra és a tanulásra, akkor biztos vagyok benne, hogy később nagyon szívesen gondolnak vissza ezekre az évekre. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy éljétek meg a pillanatokat, tanuljatok a hibáitokból, és legyetek önmagatok! Hajrá, és sok sikert mindenkinek!

#Bohnicsek Alex 12 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

KIRÁNDULÓHELYEK ŐSZI

Az október beköszöntével a fák levelei elkezdenek színpompába esni, mi pedig a teljesség igénye nélkül elhoztuk nektek országunk legszebb őszi kirándulóhelyeit.

SZARVASI ARBORÉTUM. Az arborétum, közismertebb nevén Pepi-kert, a Hár mas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. Mára-már hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít. Fellelhetőek itt száz évet megélt mocsártípu sok, illetve mamutfenyők is megtalálhatók a 82 hektárnyi területen. A világhírű dendro lógiai gyűjtemény mellett lágyszárú növé nyek, gombák és számos zoológiai értékek megtalálhatók.

ŐRSÉG. A történeti és néprajzi tájegység többségében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben pedig a szlovéniai Murvavidé ken található. Vas megye délnyugati részében fellelhető táj látnivalókban, természeti kincsekben, történelmi múltat idéző értékek ben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak. Nevét pedig a honfoglaló ma gyaroktól kapta. A nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat.

SZALAJKA-VÖLGY. Ez a népszerű és közkedvelt kirándulóhely a Bükk-hegy ség lábánál, a Heves megyei Szilvásvárad határában található. A völgy fő vízforrását a Szalajka-patak biztosítja, melyben hosszú ide je vadon élő sebes pisztrángok vannak. Ebből adódóan a helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. A Szalajka-völgy olyan természeti érdekességek és látványosságok otthonául is szolgál, mint a Fátyol-vízesés, Szalajka-forrás, Istállós-kői-barlang, Erdei Múzeum, valamint a Szilvásváradi Erdei Vasút.

14 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 15KOZMAG.HU

ALMÁS

Nektek mi villan be elsőként, ha a világ egyik legkirályabb édességéről van szó? Nekem egy retro desszert: a Gundel-palacsinta! De nehogy azt higgyétek, hogy itt megállok, mert nem: anyukám almás palacsintájával turbóztam fel.

Hozzávalók 10-12 palacsintához:

A diós krémhez: - 200 g darált dió - 200 ml tej - 100 g cukor - 1 ek mazsola - 50 ml rum - ½ db citrom reszelt héja

A csokiöntethez: - 500 ml víz - 100 g cukor - 100 g kakaópor - 2 tk keményítő - 20 g hideg vaj - 50 ml rum

Az almás palacsintához: -1 db reszelt alma - 200 g liszt - 2 db tojás - 250-300 ml tej - 1 csipet só - 1 tk cukor - 1 mk sütőpor - olaj a sütéshez - rum - tört dió

A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba, kb. negyed órára. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lá basban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát (a rummal együtt). Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját. A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert kakaóport, majd csomómentesre keverjük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a hideg vajat és a rumot is.

A palacsintához egy keverőtálban a hozzávalókat egy habverő segítségével alaposan összekever jük. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat. Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krém mel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk.

GUNDEL-PALACSINTA
-VEL SÜTIZZ BE FördősZé|Fotókreditek:StreetKitchenbőség 16 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

1. Kezdjük egyből egy klasszikussal. Mire mondjuk azt, hogy “Zsa”?

A - Zsuzsa becézése

B - Menni, csinálni, hajtani

C - Francia közmondás, melyet erőszerettel alkalmaznak külföldi túristák is

2. Az alábbi szavak közül melyik NEM a pénz szinonímája?

A - Blatt

B - Ruppó

C - Kiló

3. Mi történik, ha “szkippelünk” valamit?

A - Kihagyjuk

B - Kitöröljük

C - Megsemmisítjük

4. Mire gondolunk, mikor azt mondjuk, hogy “stabil a menyecske”?

A - Szép a lány

B - Részeg a lány

C - Makacs a lány

5. Laggol az egész.. Mit csinál?!

A - Elront mindent, amit csinál

B - Akadozik, akadozva játsza le

C - Hibás az összes feladat

SZLEN GELŐ

6. Srácok, olyat morzsáztam tegnap... Hatalmas volt!

A - Flörtölés a neten, aztán eltűnés

B - Hatalmasat. burkolt, aztán nem takarított el maga után

C - Nyomokat rejtett el az erdőben

7. Jaszkarizik.

A - Amőbázik, fejben

B - Jégkorizik

C - Menőzik, vagánykodik, jampizik

8. Teljesen “rage”-eltem a Fortnite-on.

A - Kijátszottam a játékot

B - Felidegesítettem magam rajta

C - Segítettem várat építeni másnak

9. Menjünk egyből a külföldi nyelvvilágba.

Mit jelent a “Cringe” kifejezés?

A - Megijesztettek

B - Grincs, csak pöszén ejtve

C - K ínos

10. Tiszta tápos vagy haver!

A - Sok tápkábelt kellett elcsomagolnia

B - Csak csibetápot eszik

C - Muja, anyámasszony katonája!

18 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG

COOKY

INTERJÚ

Szelba Christian George, ismertebb nevén Cooky adott magazinunknak egy fantasztikus interjút. A francia származású műsorvezető, lemezlovas és pilóta sok érdekességet megosztott olvasóinkkal. Mesélt szeretett sportjáról, sulis időszakáról, valamint szóba kerültek a példaképei is.

Mesélnél kicsit a sulis időszakodról?

Volt kedvenc tantárgyad? Melyik tárgyat nem érezted magadénak?

Cooky: Jó tanuló voltam a suliban. Persze nekem is voltak kedvenc tantárgyaim. A földrajz és a francia közel állt hozzám. Amit viszont lehúztam volna az órarendről, az a biológia volt.

Hogyan jött a zene az életedbe? Cooky: Édesapám zenész volt, így könnyen megsze rettem a zenét. Játszottam hangszereken is, sokáig zongoráztam és doboltam is.

Miről szól egy műsorvezető napja? Hogy kell elképzelni, ahogy felkészülsz a munkádra? Cooky: Napra késznek kell lenni a világ történéseivel, tudni kell mindent az előadókról, kíváncsinak kell lenni minden területen. Így készen állsz azokról beszélni, amikről a hallgatóid szeretnének.

Mi lenne álmaid klubja vagy fesztiválja, ahol még szívesen játszanál? Miért pont ezeken a helyeken? Cooky: Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nagyon sok fesz tiválon, köztük a Balaton Soundon is régóta

20 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 21KOZMAG.HU

zenélhetek és remélem sokáig zenélni is fogok. Ami mindenképp szuper lenne, az egy Tomorrowlandes fellépés, nagyon élvezném.

Képzett pilóta is vagy, dolgozol is ebben avagy csupán hobbid? Cooky: Dolgozom ben ne és ha minden jól megy, akkor hamarosan egy komoly private jet cégnél kapok lehetősé get. Nagyon várom már.

Vannak példaképeid? Van aki inspirál téged?

Cooky: Akit nagyon szeretek és legendaként tekintek rá, ő nem más, mint Al Pacino. Mellet te még Tom Cruiset is nagyon bírom. Ha pedig a zenei világot nézem, akkor mint zenészt, Michael Jacksont kedvelem, mint DJ-t, David Guettát és DJ Snake-et szeretem.

Mennyi időt töltesz a social media világában? Van kedvenc applikációd? Cooky: Nagyon kedvelem a socia média világát, ahol muszáj is a mai világban jelen lenni, de nem töltök rajta napi 10 órát. Az Instagram a kedvencem, sok gyönyörű tartalmat látok ott. A Facebook hiába „öregszik”, de szerintem mindig egy erős platform marad. Amivel viszont nem tudok megbarátkozni, az a TikTok.

Kifogod az aranyhalat és kívánhatsz 3-at tőle, mi lesz az? Cooky: Előszőr azt kívánnám, hogy mindenki legyen boldog és egészséges. Má sodjára azt kérném, hogy a családom maradjon mindig ilyen boldog, valamint a fiaim sikere sek és egészségesek legyenek. Végül pedig azt kívánnám, hogy ne legyen háború a világon.

Sportra és szabadidőre mennyi időd van? Mivel töltöd azt? Cooky: Próbálok minél több időt szánni a családomra és a sportolásra. Na gyon imádom a focit és a Forma 1-et. Szoktam focizni járni, viszont egy Forma 1-es autót nem vezetnék.:)

Mit üzensz olvasóinknak? Cooky: A legjob bakat kívánom Nektek és remélem, hogy egy kicsit jobban megtudtatok ismerni engem!:)

#Varga Attila 22 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 23KOZMAG.HU

VISSZAMENŐLEG HAJDIVAT 100 ÉVRE

Az 1910-es évek környékén még nem volt divat a hosszú, kiengedett haj. Akkoriban valahogy mindig összefogták a hölgyek a hajukat (ezt nevezik Gibson frizurának), sok fejdíszt, virágokat viseltek mellette.

A 20-as években hódító Marcell hullámok napjainkban is jelen vannak még, mivel nem egy könnyű elkészítésű frizuráról van szó. Ma inkább alkalmi hajviseletként tartjuk nyilván, ám akkoriban mindennapinak, átlagosnak számított.

A 40-es években az úgynevezett Pin-up frizurák vitték a prímet. Tudod ez az a frizura, amiben, mintha benne felejtették volna a hajcsavarót. Vagy a fejtetőn két tekercs, vagy a frufu becsavarása volt a jellemző.

1950-ben az olaszok térhódítása érkezett meg a fodrászat világában. Az olasz Cut a roppant rövidre vágott göndör fürtökkel ékesítette a hölgyek fejét. Ez mellett az Uszkárokra emlékeztető hajdivat is versenybe szállt, a Pin-upok pedig még mindig versengtek az innovációs próbálkozásokkal. 1960 körül a lófarok is divatba jött. Ezen kívül az úgynevezett Pageboy is megérkezett, bár ez inkább a hajvágási technikáról kapta a nevét. Kinézetre valószínűleg ez a fazon volt a Bob frizurák elődje.

A XX. Század második felében a Bouffant frizura is térhódításra tett szert, futótűzként terjedt az egész világon ez a stílus. Emlékszel a Grincs nevű filmre? Meg az ott élő “kik” nők hajára? Na hát ez is valami hasonló. A frizura lényege, hogy a meglévő hajból optikailag még többet csináltak. Nem tudom, hogy ezt rengeteg hajhabbal érték-e el vagy volt erre valami speckó módszer, de nagyon érdekes látványt nyújt, az biztos!

24 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 25KOZMAG.HU

A század végéhez közeledve olyan stílusokkal is találkozhatunk, melyek még ma is divatba vannak. Biztos hallottál, vagy ha név szerint nem is, de láttál már Pixie frizurát. Nagyon sok sztár kipróbálta már ezt a hajviseletet, többek között Jennifer Lawrence, Katy Perry, Halle Berry, Kristen Stewart, Miley Cyrus, Emma Watson és még sokan mások!

A nőknél az 1970-es évekbe jött divatba a raszta haj. Hasonló időben a félhosszú frizurák nyerték el a térhódítást, némi lép csőzetes vágással megbolondítva. Később a hullámos, kreppelt frizurák is megérkeztek, jellemző volt a diákok körében ez a hajviselet, főleg ha az esti partira készültek. A 2000-s évektől ezek ötvözeteivel is kísérle teznek, teljes egészében semmi nem ment ki a divatból, ha mást nem, a sztárvilágban visz szaköszönnek a retró darabok. Ma már csak a képzelet és az ügyfelek igényei szabnak határokat a frizurák stílusában.

26 KOZMAG.HU
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 27KOZMAG.HU

A ZENE GYÓGYÍT

DE MÉGIS HOGYAN?

Manapság nem tudunk úgy létezni, hogy valahol ne szólna valamilyen kellemes, vagy éppen unszimpatikus dallam. A zene jelen van a háztartásban, munkahelyen, utazás során, játékokban és bevásárlóközpontokban is egyaránt. Vannak olyanok, akik csupán háttérzajként preferálják, vannak akik állandóan éneklik a slágereket, de akadnak olyan személyek is, aki a zenék megalkotásából keresik a kenyerüket.

De hogyan is hat a zene az emberekre?

Az egészség nélkülözhetetlen pontja a zene. Zenével nem csak kifejezni tudjuk magunkat, hanem az egészségünk javításában is nagyon fontos szerepet tud betölteni.

Egyes teóriák szerint a gondolat, hogy a zene jótékony, gyógyító hatással lehet az egészségre és a viselkedésre, Arisztotelésszel és Platónnal egyidős. Tudományként pedig akkor kezdett el kibontakozni a zeneterápia, amikor a II. világháború után a fizikaliag és mentálisan sérült veteránokat amatőr és profi zenészek kezdték látogtni a kórházakban. Az érzékelhető javulást látva sok kórház intézmé nyesítette a módszert. Egyaránt hasznos módszerként szolgál mind a gyermekeknél, felnőtteknél, idősebbeknél, főként a mentális betegségekkel küzdőknél. Többek között találkozhatunk zeneterápi ákkal az iskolákban, kórházakban, idősek otthonaiban is. Van olyan terápia, ahol csak hallgatóként, de van olyan is, melyben aktí van zenélve lehet részt venni. Ezeknek tükré ben hozták életre a zeneterápia szakértőiknek hivatalos képzését.

Az egészséges felnőttek esetében a zenete rápia az érézések kifejezésében tud hatalmas szerepet vállalni, amely mára már nélkü lözhetetlen a lelki egyensúly kialkításában, emellett pedig javítja az emberi kapcsolatokat is, illetve fejleszti azt a képességet is, mellyel a problémákat, nehézésgeket tudunk kezeleni. Nyugtató, ezzel együtt fájdalomcsillapító hatásán keresztül hasznos minden szervi betegség kezelésénél, de a lelki zavarok pszichiátriai betegségek esetében ennél is többre, a teljes lelki egészsgé helyreállítására is jó esély van (legyen szó viselkedészavarról, kényszerbetegségről, evési zavarok vagy szerfüggőségről). Ahogy az alernatív gyógymódok legtöbbje, a zeneterápia sem csodaszer, mely egymaga képes önállóan kezelni minden problémát, de megfelelően alkalmazva jótékony hatása vitathatatlan és bármely más gyógymód keigészítéseként is bátran használható. Legyen szó rock-ról, rap-ről, techno-ról, vagy a zene bármely más műfajáról, amelyiket szereted, az van rád a legjobb hatással.

ITT A TUDOMÁNYOS VÁLASZ #Bohnicsek Alex 28 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 29KOZMAG.HU

A PATTANÁSOK KEZELÉSÉRE OTTHONI TRÜKKÖK

Nagyon sok házi recept szól arról, hogy hogyan tudod pikk-pakk eltűntetni a pattanásokat, fillérekből. Ilyen “gyógymód” egy félbe vágott fokhagymagerezd, a fogkrém, az aloe vera, paradicsom, a menta, tej, joghurt, a méz és még sok más.

Hoztam nektek néhány tippet, praktikát, ami vel (ha a korábban említett trükkökkel nem is) hatásos kezelést tudsz alkalmazni.

Az apróra őrölt zabpehely és a méz keveréke gyulladáscsökkentő hatású, így jó a pirosság ra. 1-1 ek arányban keverd össze a hozzávaló kat, kend be az érintett területet, majd egy bő fél óra-óra után mosd le. Annál hatásosabb, minél tovább lesz rajta a kezelt felületen.

Az almaecet ezzel szemben fertőtlenít, kiegyensúlyozza a bőr pH értékét és eltűnteti a felesleges faggyút. Keverd össze egy kis vízzel és töröld át a pattanást a keverékbe áztatott vattával, majd kicsit az ujjaiddal is vigyél fel a felületre belőle.

Szereted a banánt? Tudtad, hogy a finom gyü mölcs többek között pattanások kezelésére is jó? Az ízét nyugodtan élvezhetet, ugyanis csak a héjára lesz szükséged a kezelés során. Pusztán dörzsöld át a héjával (a belső felével) a pattanásodat. Tele van vitaminokkal és ás ványi anyagokkal, így nem csak a problémás terület kezelésére, mindennapi használatra is kiválóan megfelelő.

Az aszpirin sem feltétlenül csak a fájdalom csillapításban játszik szerepet. Törj össze két tablettát, adj hozzá kevés vizet és egy evőka nál mézet majd kend a piros pöttyödre. 5 perc után mosd le. Érdemes este alkalmaznod ezt a kezelést, mert míg alszol, reggelig lesz ideje kifejteni a kellő hatást és hűlt helye sem lesz.

A szódabikarbóna is nagyon jó! Keverj el egy kis szódabikarbónát annyi vízzel, hogy massza állagot kapj, majd kend be a puklidat vele. 15 perc után mosd le majd pihentesd kicsit a bőrt.

A megelőzésre pedig használhatsz citromot. Savasságának köszönhetően egy enyhe hám lasztó hatása van, de még optimális szinten tartja a bőr pH-ját. Mosd át egy fél citrommal hetente, kéthetente egyszer. Ezt a kezelést főleg a zsíros bőrűek számára ajánlják, de a normál és szárazabb bőrön is segít (utóbbinál keverd össze némi mézzel a citromot, így alkalmazd).

#Járka Emese
A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG 30 KOZMAG.HU

SZLENGELŐ MEGOLDÓKULCS

1. Kezdjük egyből egy klasszikussal. Mire mondjuk azt, hogy “Zsa”?

B - Menni, csinálni, hajtani

2. Az alábbi szavak közül melyik NEM a pénz szinonímája? A - Blatt

3. Mi történik, ha “szkippelünk” valamit? A - Kihagyjuk

4. Mire gondolunk, mikor azt mondjuk, hogy “stabil a menyecske”? A - Szép a lány

5. Laggol az egész.. Mit csinál?! B - Akadozik, akadozva játsza le

6. Srácok, olyat morzsáztam tegnap... Hatalmas volt!

A - Flörtölés a neten, aztán eltűnés

7. Jaszkarizik. C - Menőzik, vagánykodik, jampizik

8. Teljesen “rage”-eltem a Fortnite-on... B - Felidegesítettem magam rajta

9. Menjünk egyből a külföldi nyelvvilágba. Mit jelent a “Cringe” kifejezés? C - Kínos

10. Tiszta tápos vagy haver! C - Muja, anyámasszony katonája!

32 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 33KOZMAG.HU

II. ÉVFOLYAM 2. LAPSZÁM

Kiadó neve: Varga Média Kft. Kiadó székhelye: 7623 Pécs, Szabadság utca 48., 6. ajtó Kiadásért felelős személy neve: Varga Attila Szerkesztésért felelős személy neve: Illés László Újságírók: Bohnicsek Alex, Járka Emese, Varga Attila

Hirdetés /+36-70-633-48-08

E-mail / marketing@kozmag.hu

Online megtekinthető: issuu.com/kozepiskolasokmagazinja

Postacím / 7623 Pécs, Szabadság utca 48.

Megjelenik Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A magazinban megjelent programok elmaradásá ért és műsorváltozásért a kiadó sem részben, sem egészben nem tud felelősséget vállalni!

A hirdetésekben megjelenő adatok hitelességéért, valamint a tartalmak jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A jelen magazinban szereplő tartalom továbbközléséhez a kiadó írásos enge délye szükséges ! Magazinunk ingyenes és az is marad, melyhez hozzá tudsz jutni sulidban vagy online egyaránt!

Ha van egy jó cikked vagy szeretsz írni, ne tétovázz lépj kapcsolatba velünk!

IMPRESSZUM
KELET-MAGYARORSZÁG 34 KOZMAG.HU A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA KOZMAG
KOZMAG A KÖZÉPISKOLÁSOK DIGITÁLIS MAGAZINJA 35KOZMAG.HU
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.