KÖZMAG+ 1. ÉVFOLYAM 3. LAPSZÁM - KELET-MAGYARORSZÁG

Page 1

I . É V F. 3. L A P S Z Á M K E L E T- M A G YA R O R S Z Á G

REPERTOÁR:

BERKES OLIVER KEDVENCÜNK:

MARGARET ISLAND DIVATBAN:

VARGA VIKTORIA DE MIÉRT? SZLENGELŐ FILMAJÁNLÓ A JÖVŐ MUNKÁIKÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

VARGA VIKTÓRIA INTERJÚ A középiskolás tenisztős egészen a divattervezésig. Varga Viktória magyar divattervező mutatja be hosszú útját nekünk. Mesél sportbeli sikereiről, tanulmányairól, valamint jövőbeni terveiről is. Hogy emlékszel a középiskolás éveidre? Mennyire befolyásolta a jelenedet? Viktória: Nekem nagyon boldog és nyugodt időszakom volt! Egy 8 osztályos gimnáziumba jártam Győrbe, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba és nagyon közel álltunk az osztályban egymáshoz, szinte családias volt. Ami egyébként előjön és nagy különbség a mostani élethez, hogy sokkal lassúbb volt. Úgy éreztem akkor, hogy sokkal több minden belefért egy napba. Most általában mindig időhiányban szenvedek! Ami még fontos nekem, hogy mindig nagyon sokat izgultam, nem szerettem, ha valamit nem tudtam, mindig elpirultam. Pont ezért nagyon pedáns diák, maximalista voltam már akkor is és úgy gondolom, hogy ezt megtartottam.

KO Z M A G . H U

3


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Akkoriban pont ezért hívtak „SzuperViktóriának”, amit először nem kedveltem, de mivel mindig viccesen mondták, végül megszerettem! A másik, ami azóta is megmaradt, a kitartás! Mivel élsportoló voltam, ezért suli előtt és után edzettem. Ez nagyon sokáig így ment. A tenisz hogy jött az életedbe? Más sportra is van időd? Viktória: A tenisz családi ágon jött! Édesapám - aki még most is a nagyon sokat játszik - a középiskolában tanulta meg és ő vitt el minket játszani. Szerencse szerintem, hogy volt labdaérzékünk! A bátyám hamarabb elkezdte, már akkor jól ment neki és még most is ezzel foglalkozik. Emellett én még nyugodtabb sportokat szeretem, amivel egy kicsit a lelkemet is harmonizálom, ezért mellette jóga empátiára vagy piláteszre szoktam járni.

4

KO Z M A G . H U

Mi volt a teniszben a legnagyobb sikered? Viktória: Országos bajnok voltam egyéniben meg csapatban is. Utána mikor külföld felé is lett volna lehetőség, én abbahagytam az élsportot. Milyen rögös út vezetett a divattervező szakmáig? Van aki inspirál ebben téged? Viktória: Alapvetően itt is a család, ezen belül a nagymamám, aki divattervező akart lenni. Ő kalocsai hímzéseket készített kézzel, nagyon magas minőségben, de neki hobbi maradt. Nagyon sokat beszélt nekem erről, abszolút inspirált benne. Mellette Édesanyám, nagyon szerette a divatot, szeretett csinosan öltözködni. Én először még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karán kezdtem meg a felsőfokú tanulmányaimat, mivel matekból nagyon jó voltam és nagyon szerettem.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

5


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Versenyt is nyertem, ezért a divatot még úgy szerettem, mint hobbit, nagyon messze volt még. Akkor még el sem tudtam volna képzelni, éppen ezért nem is volt opció, amikor mentem tovább tanulni. Mivel inkább a tudomány közül tudtam választani, nekem az informatika volt kézenfekvő és mivel ott nagyon kevés volt a lány, sokkal többet kellett bizonyítanunk. Mikor elfogadott lett, hogy a lányoknak is mehet a matematika vagy az informatika, utána én még egy képzésre jelentkeztem a Műszaki Egyetemen, Közgazdász szakra és funkcionális controlling területén írtam a szakdolgozatomat. Ezután több nagy cégnél is elhelyezkedtem itthon a szakmámban, majd éltem fél évet Torontóban, ahol tenisz edzőként dolgoztam, ezért így elszakadtam ettől a multi környezettől és ott kezdtem el a művészetekkel foglalkozni. Sikerült kialakítanom közelebbi kapcsolatokat, barátságokat tervezőkkel és akkor éreztem, hogy ez nekem való. 6

KO Z M A G . H U

Ekkor ért össze a művészeti ágak iránti szeretetem. Nekem nagyon hiányzott akkor az életemből egy olyan dolog, ami nagyobb értéket képvisel. Végül hazajöttem és beiratkoztam egy divattervező képzésre, ahol 4 évet tanultam nappalin és utána a diploma munkámmal elismerésre tettem szert, így onnantól könnyen eltudott indulni a pályám. Életed álommunkája teljesül és felöltöztetheted azt, akit a legjobban szeretnél, egy nagyon fontos eseményre. Ki lenne az? Miért pont Ő? Miért ezt a kollekciót választanád? Viktória: Én leginkább Meryl Streep-et szeretném! Mivel Ő az egyik kedvenc színésznőm, akiről azt gondolom, hogy nagyon sokszínű és egy nagyon karakteres hölgy és egy Oscar-gálára tudnám elképzelni leginkább. Vannak olyan tollas hatású darabjaink, ami nagyon különleges, kézi megmunkálású szalagokkal van díszítve.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

7


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Ebben a ruhában abszolút el tudom képzelni, ahogy átvesz egy újabb Oscar-díj-at! Mit tanácsolsz azon olvasóinknak, akik nem találják meg a maguk divat világát, hogy találhatnak Önmagukra etéren? Viktória: Én a divatot mindig egy önkifejezésnek tekintem, hogy megmutatjuk egy kicsit a belső világunkat is azzal, hogy mit veszünk fel! Én se tudtam mindig, hogy mi az, amivel azonosulni tudok, ezért szerintem a kísérletezés nagyon fontos. Amikor pedig kialakul ez a stílus, kikell próbálni több dolgot, valamint, hogy ne vegyünk fel olyat, amiben nem érezzük magunkat őszintén jól! Önazonosak legyünk akkor is! Mindenkit bíztatok arra, hogy merjen már fiatalon is színeket hordani! Egy jól eltalált szín önbizalmat ad, a kisugárzásunkat is növeli! Van olyan hivatás, amit sosem tudnál elképzelni, hogy abban dolgozzál? Viktória: Ügyvéd vagy jogász nem tudnék lenni. Nekem ott a kreatívitás, a szépérzék nagyon hiányozna.

Mennyi időt töltesz az internet világán? Van kedvenc applikációd, social médiás felületed? Viktória: Nekünk a divatban az Instagram a fő platform. Mellette a Facebook, amit a munkám kapcsán nem tudok elkerülni, de főként a megkeresésekre reagálunk. Számomra sokkal fontosabbak a személyes találkozások! Kikapcsolódásra és pihenésre mennyi időd jut? Mi számodra az igazi relax? Viktória: Mostanában pont egy sűrű időszak volt, mivel egy új kollekciót mutattunk be, ilyenkor persze nem sok idő jut a pihenésre! Általában a hétvégék azok, amit igyekszek kihasználni pihenésre, feltöltődésre. Nálam a víz közeli program a legjobb kikapcsolódás, legyen az akár csak séta a parton. Kifogod az aranyhalat és kívánhatsz hármat tőle, mi lenne az? Viktória: Az egyik, hogy nagyon szeretnék egy saját nagy üzletet az Andrássy úton, ahol a prémium márkákat tudjuk bemutatni. A második, hogy nagyon szeretnék majd bemutatkozni a New York-i Fashion Week-en és arra egy meghívást kapni. A harmadik pedig az, hogy létre tudjak hozni egy alapítványt, amivel nagyon szeretnék majd segíteni embereknek, hogy megtalálják a hivatásukat. Mivel nálam is hosszú volt az út, most azt érzem, hogy sokkal nehezebb és hiszek abban, hogy mindenkinek megvan az álma, csak nagyon sokan nem mernek változtatni! Mit üzensz az olvasóinknak? Viktória: Higgyenek magukban és az álmaikban és soha ne engedjék senkinek, hogy eltérítsék róla! Hallgassanak a belső megérzésekre!

#Varga Attila

8

KO Z M A G . H UKÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

DE MIÉRT?

Ismét jelentkezünk ismeretterjesztő rovatunkkal, a „De Miért?!”-el. Törekszünk mindig a legérdekesebb miérteknek a megmagyarázásra. Mivel most volt a látás hónapja, így maradunk picit a szemek világánál. Tudjátok, hogy miként alakulhat ki a színtévesztés? Nem?! Hát most fényt derítünk erre is. MIÉRT LEHETÜNK SZÍNTÉVESZTŐK? A Föld lakosságának közel 4%-a szenved ebben a betegségben. Magyarországon mintegy 400.000 ember különböző mértékben összecseréli a színeket. Az emberi szemben, pontosabban a látóhártyában (retina) található két féle fényérzékelő sejt közül a „csapok” képesek a színeket felismerni. Három alapszín felismerésére képesek ezek a csapok: vörös, zöld, kék. Amikor pedig összekeverjük ezeket az alapszíneket, akkor különböző színárnyalatokat tudunk létrehozni. A tökéletes színlátáshoz a különböző színeket felismerő csapok megfelelő aránya és tökéletes működése szükséges. Akkor beszélhetünk színtévesztésről vagy színvakságról, mikor a színérzékelő csapok valamelyike kevesebb, gyengébben működik, vagy teljesen hiányzik. Színlátási zavarokat okozhatnak különböző szembetegségek is, melyek az idegsejtet, látópályát károsítják. Színtévesztéről akkor beszélhetünk, ha valamelyik szín érzékeslése csökken. Amennyiben ez a funkció teljesen kiesett szemünkben, abban az esetben van szó színvakságról. DE HOGY MIÉRT IS ALAKULHAT KI A SZÍNTÉVESZTÉS? A színtévesztés nemhez kötötten öröklődik, a női X kromoszóma viszi tovább. Ennek következtében a férfiaknál sokkal gyakoribb (8% körüli), mivel nekik XY nemi kromoszómájuk van, az X kromoszóma hibáját nincs, ami korrigálja. Ellentétben a nőknél, ahol az XX kromoszómájából a hibás gént a második, normál X kromoszóma korrigálni tudja. Így náluk a színtévesztés csupán 0,3-0,5% közötti. Csak színtévesztő apa és 10

KO Z M A G . H U

hibás gént hordozó anya leánygyermeke lesz színtévesztő. Színtévesztő apa hibás X kromoszómáját leánygyermeke örökíti tovább saját fiú utódjára. HOGYAN LEHET KEZELNI? Sajnos a színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Léteznek olyan szemüvegek, melyek normálhoz kifejezetten közeli színlátást biztosítanak, viszont használatunk nem annyira elterjedt.

#Bohnicsek Alex


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

11


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

SZLENGELŐ Itt a legújabb Szleng-kvízünk, melyben az egyre jobban elterjedt kifejezéseket vesézzük ki ismét. Hogy milyen új szavakat alkotunk meg napról-napra és használunk is, azt most megmutatjuk! Na de szüleitek vajon értik-e a vakert?! 1. Egy beszélgetés közepén bemondod, hogy „Na szájé van gyerekek!” Na, de mi is van?! A - Ennyi, kész, na vége van. B - Álljon meg a menet, ez nem így történt! C - Tüsszentenem kell és mókás módon jelzem előre. 2. Adom! De mit? A - Leveszem a polcról és nemes egyszerűséggel odaadom, csak nem ragozom túl. B - Megveszem, aztán eladom drágábban. C - Kedvelem, tetszik nekem! 3. Próbálta menteni a helyzetet, de csak valami nagyon fleó kifogással tudott előállni. A - Flexelős, felvágós. B - Hamis, hihetetlen. C - Gáz, suttyó, rossz, gagyi. 4. Hangember vagy! A - Berekedt szegény, elment a hangja. B - Olyan ember, aki csak mondja, de nem csinálja. C - Állandóan, éjjel-nappal üvöltözik. 5. Ignorállak. A - Figyelmen kívűl hagylak. B - Felöltöztetlek. C - Elküldelek melegebb éghajlatra. 6. Jó lett a hajad, kappa! A - Olyan, mint az adja, csak 2021-es változatban. B - Ironizálás: „Ja, nem”. C - Igazából viccesnek vélem minden mondat végére egy oda nem illő szót illeszteni. 12

KO Z M A G . H U

7. A múltkor a fodrász nekiállt szárítani egy kopasz tag fejét. Ha ez nem meta, akkor semmi sem az! A - Ultra jó volt! B - Egy videójáték neve, amiben pónilovakkal ugrálunk gombafelhőkön. C - Elvont, vagy elborult, a megszokottól eltérő, önmaga lényegét kifigurázva megjelenítő. 8. Na taka van! A - Nyomás, menés, tűnés. B - Fázom, hozz egy takarót haver! C - Tiki-taka, fociban gyors passzolgatás. 9. Olyan noob vagy... A - Ügyetlen, béna ember. B - Sziporkázól a jó ötletekkel. C - Szép. 10. Pacek a stíl? A - Ja báttya! B - Egészségedre! C - Az style, nem stíl.BERKES OLIVÉR

INTERJÚ

Elhoztuk nektek Berkes Olivérrel készített interjúnkat. Elmesélte nekünk Olivér, hogy milyen tanuló volt a középsuliban, hogyan jött az életébe a zene, valamint milyen szupererő választana magának.

Milyen tanulónak számítottál középsuliban? Voltak kedvenc tantárgyaid? Olivér: Bioszból és sportból nem esett nehezemre jó jegyeket szerezni, mert imádtam ezt a két tantárgyat. Úgy látom, hogy sokszor a jó tanár is kulcs volt az adott tantárgy megszerettetéséhez és pártolom azt is, ha az erősségek kiemelésére nagy hangsúly kerül. A skandináv oktatásrendszer például ezen alapszik és éppen ez olyan szimpatikus benne. 14

KO Z M A G . H U

Korábban sokat teniszeztél, ez még ma is így van? Mit sportolsz manapság? Olivér: Az elmúlt 15 évben perifériára került a teniszezés. Mostanában éreztem először, hogy érdemes volna újra elkezdeni hobbi szinten, hiszen mégiscsak egy múltamat meghatározó sportról van szó. A napokban kezdtem el itthon egy saját testsúlyos edzéstervet, azaz kalisztenikát, az állóképességemet pedig a biciklizés segíti.KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Mikor döntötted el, hogy énekelni szeretnél? Hogyan jött ez neked? Olivér: Miután abbahagytam a versenysportolást, lett elég időm azzal foglalkozni, hogy mi is érdekel igazán a mindennapokban. Én klasszikusan tusolás közben dúdolásztam, majd kezdtem el egymagamban énekelni otthon, amikor egyedül voltam és nem hallott senki. Egy iskolába vezető úton buktam le édesanyám előtt, amikor megfeledkeztem arról, hogy mellettem ül és elkezdtem énekelni. Aznap nem mentünk suliba, hanem itthon mutogatnom kellett anyum legnagyobb meglepetésére, hogy hány dalt tudok énekelni. Ezt követően ismertem meg Király Viktort és családját, akik egy nyár alatt bevezettek a zene világába. Imádtam énekelni és eldöntöttem, hogy a zene szerves része lesz az életemnek. A zenéid szövegeit mi ihleti? Van múzsád? Olivér: Azokat a szövegeket és ötleteket szeretem, amik egy hangulat kapcsán jönnek, így konkrét múzsához nem tudom kötni. Szeretem a mély gondolatokat és a tartalmas zenéket, ezért az amúgy is agyalós, kattogós

16

KO Z M A G . H U

lényem 0-24 gondolkodik új ötleteken és keresi az inspirációt. Minden meg tud ihletni, legyen szó egy kis, de annál jelentőségteljesebb pillanatról, történésről szinte minden élethelyzet és napszak tartogathat művészi értéket számomra. Miért pont ebben a zenei műfajban énekelsz? Olivér: Mert ilyen dalok jönnek ösztönösen belőlem. Mindig vannak kitekintéseim zenei irányzatokon belül is, de a lírikus pop, pop, trap, pop-rock vonalat érezem erősségemnek. Bárkivel énekelhetnél együtt egy klip erejéig, ki lenne az? Olivér: Caramel és Pápai Joci munkássága áll hozzám talán a legközelebb, így elsőként mindenképpen őket választanám, ha lehetőségem nyílna rá, de egy Byealex-, Manuel-, Valmar-, Majkavagy Curtis-együttműködés is izgalmasan hangzik. A felsorolás nem véletlenül ennyire változatos, mert nagyon szeretem a legkülönfélébb zenei fúziókat. Fontos, hogy valami újjal gazdagodjak ezek során.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

17


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Most a házi stúdiómban dolgozom és írom az új szerzeményeket, amikből remélhetőleg jövőre minél többet meg tudok veletek osztani. Mit üzensz olvasóinknak? Olivér: „Van, hogy lejt az út az örömig” – ez egyben legújabb dalom, az „Igazi életem” egyik sora is, ami arról a rögös útról szól, amelyen haladva elérkeztem egészen idáig. Remélem, ez lendületet ad Nektek, és szívesen hallgatjátok zenéimet! Bízom benne, hogy találkozunk jövő évben a koncertjeimen, várlak Titeket sok szeretettel!

# Varga Attila Ha nem zenei karriered lenne, akkor mit dolgoznál? Mi az a munka, amiben sosem tudnád elképzelni magadat? Olivér: Jó kérdés, de valószínűleg miután közgázt végeztem, egy gazdasági vonalat választa­nék és azon belül keresném a lehetőségeimet. Fontos szempont lenne továbbra is a kreativitás, így mondjuk egy marketing ügynökség kreatív részlegére szívesen jelentkeznék. Választhatsz egy szuper képességet magadnak, mi lenne az és miért pont az? Olivér: Jó volna minden szuperhős képességével rendelkezni, így menőbb lennék még Vasembernél is! A vicces az egészben most hogy jobban belegondolok, a zeneszerzés is lehet szuperképesség akkor, ha mi előadók a zene nyelvén keresztül segíthetünk az emberek lelkén. Mivel töltöd a szabadidődet, mit jelent számodra a kikapcsolódás? Olivér: Nagyon szeretek itthon lenni a csendben, mivel imádom a nyugit - így talán ezt mondanám. Próbálok eleget pihenni, sokat olvasni, Netflix-et nézni és kirándulni a családdal és a kutyákkal. Milyen terveid vannak a jövő évre? Olivér: Szeretnék minél több dalt megjelentetni jövőre különböző stílusokban, de amolyan „Olivéres ízzel”. 18

KO Z M A G . H UKÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

A JÖVŐ MUNKÁI Egy, már megszokott rovattal, mégis rendhagyó tartalommal jövünk most nektek. Elérkezett újabb fejezete a Jövő Munkái rovatunknak. Korábbiakban szinte kizárólag olyan munkaköröket mutattunk be, melyekre kell jó pár évet várni, még kiforrják magukat. Ennek ellenére most olyan szakmákat hoztunk el, melyeket akár egy-két éven belül a középiskolában is tanulni tudnak majd a diákok. JÁTÉKFEJLESZTŐ. A játékipar óriási léptekben halad előre az utóbbi időszakban. A játékok frissítésén, újításán felül komoly figyelmet fordítanak az effektekre és látványokra is a fejlesztők. Minél jobban bővül az ipar, annál nagyobb igény lesz az új fejlesztők kinevelésére is. Nyitottnak kell lenni a tervezés, effektezés területén történő fejlődésekre, valamint szükséges a különböző szoftvernyelvek ismerete is. DIGITÁLIS MARKETING SZAKÉRTELEM. A technológiai világ fejlődésével a digitális marketing napról-napra egyre nagyobb teret, jelentőséget kap. Ezekben az időkben a vállalatok a digitális fejlesztésekre összpontosítanak. Éppen ennek köszönhető, hogy a digitális marketing szakértők iránti igény ma is növekszik. Hiszen sok szektor átáll a távoli munkarendre, az online vásárlás új csúcsokat dönt meg, valamint olyan tevékenységek is megvalósíthatók (oktatás, sport, szocializáció), melyek korábban csak fizikai jelenléttel voltak megvalósíthatóak. A digitális marketing szakemberré váláshoz figyelemmel kell követni az aktuális digitális trendek fejlődését, dominálni kell a közösségi média platformjain, fejleszteni kell önmagát a SEO-ban, a Google Analytics-ben és meg kell teremteni a digitális marketing trendeket. SZOFTVER- ÉS ALKALMAZÁSFEJLESZTŐ Maradva a technológia világában észrevehetjük, hogy a szoftverek erejét szinte minden ágazatban használják. Azok a szoftver- és alkalmazásfejlesztők, akik a technológiával kevert megoldásokat állítanak elő a vállalatok számára a szükséges támogatás biztosításával, azon szakmák közé tartoznak, amelyek a jövőben is megőrzik népszerűségüket. Itt többek között olyan munkaköri leírással kell rendelkezi, mint például egyedi igényekre alkalmas szoftverek fejlesztése, gyakran használt alkalmazások fejlesztése, valamint életük megkönnyítése, illetve ezeknek a rendszeres frissítése (természetesen figyelembe véve a vállalatok igényeit). Egy jó programozó akkor lesz tényleg jó, ha elsősorban érdeklődik a számítógépes rendszerek iránt, fejleszti magát matematikában és az algoritmusokban, valamint rendelkezik problémamegoldó képességgel. Ezek persze az alapok, a java még hátravan.:) 20

KO Z M A G . H U
KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

23


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

FILMAJÁNLÓ Tanévnyitó lapszámunkban egy régi rovatunkat hoztuk el nektek. Filmajánló részünkben a legújabb filmekről tudhattok meg részleteket. Reméljük most is felkeltik az érdeklődéseteket.

ÖRÖKKÉVALÓK Marvel rajongók, figyelem! Ismét vászonra kerültek szuperhőseink, ám most újabb karakterekkel karöltve. Az ÖRÖKKÉVALÓK egy csapat földöntúli hőst követ nyomon, akik az emberiség hajnala óta védelmezik a Földet. Amikor rég elveszettnek hitt, rettentő lények térnek vissza rejtélyes körülmények között, az Örökkévalók összegyűlnek, hogy ismét az emberek segítségére siessenek.

24

KO Z M A G . H U

DŰNE UTOLSÓ ÉJSZAKA A távoli jövőben, a bolygóA SOHÓBAN közi királyságok korában Edgar Wright pszichothrillere járunk. A királyságok az egy fiatal lányról szól, akinek Arrakis bolygó feletti a divattervezés a szenvedéuralomért harcolnak, de a lye. Rejtélyes módon képes naprendszereken átívelő belépni a hatvanas évekbe, cselszövések, háborúk és ahol találkozik bálványával, politikai manőverek közepetegy káprázatos feltörekvő te van egy ember, aki talán énekessel. Ám az 1960-as békét hozhat az univerzumévek Londonja nem teljesen nak.De ehhez harcolnia kell. az, aminek tűnik: olyan, mintEllenséges bolygók, fantaszti- ha az idő szétesne, és ennek kus tájak, különös lények és megvannak a maga baljós emberfölötti teljesítmények következményei... története ez. # Bohnicsek AlexLÁBAS VIKI

INTERJÚ

Margaret Island énekesnőjét, Lábas Vikit sikerült mikrofonvégre kapnunk. Mesélt a zenekar negyedik lemezéről

Hogy emlékeznél vissza az ismerkedésetekre a csapat tagjával? Viki: Pont a Bálinthoz tartottam próbára, mikor is a hátam mögött sétált, majd megijesztett, én persze egy hatalmasat ordítottam ijedtemben. Ez volt a legelső találkozásunk Bálinttal. Kristóf később, pár hónap múltán csatlakozott hozzánk a próbákra, mivel ő töri faktos volt a gimiben és sajnos nem volt annyi szabadideje. A vírus miatti lezárásokat, hogy élte meg az együttes? Viki: Próbáltuk hasznossá tenni magunkat, s amint bejöttek a lezárások együtt leköltöztünk Fonyódra. Ezidő alatt

26

KO Z M A G . H U

írtuk meg a negyedik lemezünket, ami most szeptember elején jelent meg. Úgy gondoltuk, hogy akkor vagyunk a legerősebbek, ha összeköltözünk, összefogunk és elkezdünk gőzerővel dolgozni, folytatni a munkát. Mesélnél kicsit az új albumotokról? Viki: Hosszú folyamat volt ezt megalkotni. Sokszor elbizonytalanodtunk. A legelején írtunk mintegy 15-20 dalt, amit utána ki is dobtunk.:) Ezt követően újrakezdtük a negyedik lemezt és így tudott végül megvalósulni. Nincsenek rajta “karanténdalok”, hanem próbáltunk a saját élményeinkből táplálkozva megírni a dalokat.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

27


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

MIk a visszajelzések a hallgatók felől? Viki: Akik eddig is szerettek hallgatni minket, ők ezután is fognak szerintem.:) Nekik tetszik, szeretik, hogy ennyire változatos ez a lemez is. Nagyon-nagy meglepetések szerintem nem érték az embereket, bár mi próbálkoztunk új dolgokkal. Életünkben most előszőr dolgoztunk végig egy egész lemeze egy producerrel, Toldi Miki személyében. Ő segített nekünk összerakni a dalokat és a hangzásvilágot kialakítani. Szerintem ez is egy eklektikus-, egy poplemez lett. Vannak benne akusztikusabb, poposabb dalok, tartalmaz trap zenét is. Igyekeztünk saját magunkat minél jobban kifejezni. Melyik az a zenei stílus, ami a legtávolabb áll tőletek, amit sosem képviselnétek? Viki: Nehéz kérdés, mivel tőlem szinte semelyik sem áll távol tőlünk. Szeretjük a komoly zenét, pop, rock, trap. Talán a mulatós az, ami a legtávolabb áll tőlünk.:) Mi ad nektek inspirációt szerinted? Viki: Maga az élet. Amik történnek velünk a hétköznapokban, azokból merítünk ihletet. Saját csalódásaink, pozitív élményeink. Az élet egy kimeríthetetlen forrás.

Milyen nagy zenekar előtt játszanátok eseteleg? Mi lenne az álom koncert helyszín, amivel meglephetnéd a csapatot? Viki: Nagyon szívesen játszanék a Florence + The Machine előtt a Margaret Island-el, mondjuk egy Wembleyben, vagy akár itt a Hősök terén Magyarországon. Tehetségkutató versenyben lennél mentor? Viki: Sokszor felmerül a nevem és engem érdekel ez az egész műfaj. Én eltudom magam képzelni egy showműsorban, bár a fiúk nem nagyon örülnének egy ilyen felkérésnek, nekem pedig az a fontos, hogy ők teljes mértékben támogassanak, akkor fogadnék el egy ilyen felkérést. A zenekar tagjainak egy életre szóló szuperképességet adhatsz, mi lenne az és miért? Viki: Nagyon egyszerű, mindannyian tudjunk teleportálni.:) Nem egy egyszer dolog az utazás, főleg ha minden nap utazunk valahova. Egy teleport mindenkinek megkönnyíteni a mindennapjait.:) Mi az együttes terve a jövőre nézve? Viki: Igyekszünk egységben maradni, szuper dalokon dolgozni és közönséget minél jobban szórakoztatni. A legközelibb cél, hogy ezt az új lemezt megturnéztassuk ősszel a vidéki klubbokban is. Mit jelent a szabadidő nektek? Mennyi szabadidőtök van? Viki: Nekem szinte semmi szabadidőm nincs.:) Fiúknak talán kicsit több van. Én általában a természetben tudok töltődni, kutyasétáltatás, biciklizés, kirándulás. Mit üzensz olvasóinknak? Viki: Legyenek nyitottak és befogadóak erre a világra. Ne egyféleképpen gondolkozzanak, hanem próbálják kinyitni a tudatukat. Közelítsenek meg mindent több aspektusból és ne zárjanak be, hanem gondolkozzanak széles körben. Ne fogadjanak el mindent készpénzként, amit eléjük tárnak.

# Varga Attila 28

KO Z M A G . H USZLENGELŐ MEGOLDÓKULCS 1. Egy beszélgetés közepén bemondod, hogy „Na szájé van gyerekek!” Na, de mi is van?! A - Ennyi, kész, na vége van. 2. Adom! De mit? C - Kedvelem, tetszik nekem! 3. Próbálta menteni a helyzetet, de csak valami nagyon fleó kifogással tudott előállni. C - Gáz, suttyó, rossz, gagyi 4. Hangember vagy! B - Olyan ember, aki csak mondja, de nem csinálja.. 5. Ignorállak.A - Figyelmen kívűl hagylak. 6. Jó lett a hajad, Kappa! B - Ironizálás: „Ja, nem” 7. A múltkor a fodrász nekiállt szárítani egy kopasz tag fejét. Ha ez nem meta, akkor semmi sem az! C - Elvont, vagy elborult, a megszokottól eltérő, önmaga lényegt kifigurázva megjelenítő. 8. Na taka van! A - Nyomás, menés, tűnés 9. Olyan noob vagy. A - Ügyetlen, béna ember 10. Pacek a stíl? A - Ja báttya!


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

31


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

IMPRESSZUM I. évfolyam 3. digitális lapszám Alapító / Varga Attila Kiadó / Varga Média Kft. Főszerkesztő / Varga-Lovas Anikó Design & Layout / Illés László Újságírók / Bohnicsek Alex, Varga Attila

Hirdetés /+36-70-633-48-08 E-mail / marketing@kozmag.hu Online megtekinthető: issuu.com/kozepiskolasokmagazinja Postacím / 7623 Pécs, Szabadság utca 48.

Megjelenik Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A magazinban megjelent programok elmaradásáért és műsorváltozásért a kiadó sem részben, sem egészben nem tud felelősséget vállalni! A hirdetésekben megjelenő adatok hitelességéért, valamint a tartalmak jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A jelen magazinban szereplő tartalom továbbközléséhez a kiadó írásos engedélye szükséges ! Magazinunk ingyenes és az is marad, melyhez hozzá tudsz jutni sulidban vagy online egyaránt!

Ha van egy jó cikked vagy szeretsz írni, ne tétovázz lépj kapcsolatba velünk!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

FACEBOOK.COM/ KOZMAG.HU 32

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

33


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.