Kosmos / Kevät 2023

Page 1

AARNE ESIPUHE KUSTANTAJA
MIKKO

IHMINEN on laumaeläin. Olemme yhtä vahvoja kuin yhteisömme. Kosmos on monella tavalla yhteisöllinen kustantamo. Me työntekijät olemme pieni ja tiivis neljän hengen ensemble, jossa päätöksiä tehdään yhdessä. Myös kirjailijamme ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään ja esimerkiksi lukevat paljon toistensa tekstejä käsikirjoitusvaiheessa. Mutta haluan ajatella että myös lukijamme ovat yhteisö.

TAVALLISESTI yleiskustantamot julkaisevat kaikenlaista muumeista mannerheimiin ja julkaisuja yhdistää lähinnä se, että ne ovat kirjoja. Mutta Kosmoksen listan tavoite on olla yhtenäisempi. Haluaisin että se toimisi suosittelualgoritmina: jos pidit yhdestä Kosmoksen kirjasta, pidät luultavasti muistakin. Sen myötä lukijakuntammekin on yhteisö vaikka sitä ei välttämättä yksittäinen lukija itse hahmota. Mutta jokin rihmasto teitä yhdistää. Ja haluaisin kiittää juuri sinua siitä että olet osa meitä. Jos olemme yhtä vahvoja kuin yhteisömme, Kosmos on luja kuin kallio. Tervetuloa kosmonautiksi!

MIKKO
KUSTANTAJA
AARNE ESIPUHE
Inspiraatiota RECOMMENDATION ENGINE
OOPPERAN
DRAMATURGIAA NOUDATTELEVA TYYLI-ILOTTELU
TUHKIMOLEIKKAUS
JENNA VIRO

KANSI Jussi Karjalainen KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn

ISBN 9789523521865 ISBN E-KIRJA 9789523521872 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521889

JULKAISU Tammikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

KAUKAISESSA maassa, pikkuisen kylän laidalla sijaitsevassa rapistuvassa kartanossa kokoontuu seurapiiri, jossa riittää juoruilua, juonittelua, naimakauppoja ja hupenevia perintörahoja. Herra G, röyhkeä ja hyljeksitty plastiikkakirurgi, ja rakkaudessa epäonnistunut, hiirenharmaa Magdalena­neito päätyvät sopimukseen, josta kumpikin toivoo hyötyvänsä: jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Magdalenasta tulee maailman kaunein nainen. Taidolla rakennettu, raju ja leikittelevä romaani kysyy, kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään rakkauden, rahan ja kauneuden tähden.

JENNA VIRO on helsinkiläinen taiteentekijä. Hän opiskelee kirjallisuudentutkimusta ja estetiikkaa Helsingin yliopistossa. Viro on kiinnostunut taiteen etiikasta, sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä ja kielen eri rekistereistä. Tuhkimoleikkaus on hänen esikoisteoksensa.

TUHKIMOLEIKKAUS
JENNA VIRO

ESIKOISROMAANI

KOSKETTAVA KOIRA

JA MERI

WERKKOMÄKI

HERSYVÄN
HAUSKA

JULKAISU Huhtikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

RAUHA herää asunnossaan suu kuivana, pää jomottaen ja vailla muistikuvia edellisillasta. Asunnossa herää myös koira. Rauha ei omista koiraa. Rauhan on ryhdistäydyttävä ja ryhdyttävä selvittämään koiran arvoitusta. Mistä ihmeestä se on tarttunut hänen matkaansa? Onko Rauha pelastanut heitteille jätetyn koiran kadulta harhailemasta, vai onko hän aiheuttanut jonkin kamalan onnettomuuden, jonka seurauksena koira on nyt vailla omistajaa? Koira on Meri Werkkomäen pinnaltaan hersyvän hauska, pohjimmiltaan riipaiseva esikoisromaani, jonka kuluessa koira johdattaa Rauhan kohtaamaan asioita, jotka tämä on koittanut lakaista maton alle.

MERI WERKKOMÄKI on kirjoittaja, laulaja­lauluntekijä ja koiraihminen. Koira on hänen esikoisteoksensa.

KOIRA
WERKKOMÄKI
MERI
9789523521896 ISBN E-KIRJA 9789523521902 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521919
ISBN
KANSI Bifu KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn

KAUPUNGISTA

IKONISESTA

PROOSAA

TAIDOKASTA

LOS ANGELES -ESSEET AINO FRILANDER

ESIKOISKOKOELMASSA sekä antaudutaan nostalgian vietäväksi että havainnoidaan todellisuutta viiltävällä tarkkuudella.

Aino Frilanderin esseissä kävellään Los Angelesin jalkakäytävättömillä kaduilla, lähdetään roadtripille aavikolle ja uppoudutaan 70­luvun boheemien seurapiirien pyörteisiin Eve Babitzin kirjojen kautta. Samalla koetaan kaupunki sellaisena kuin se on myyttien ja mielikuvien takana: polttavaa auringonpaistetta, pandemian autioittamia katuja, roihuavia maastopaloja. Frilanderin taidokkaan vähäeleiset tekstit sijoittuvat Los Angelesiin, mutta päätyvät tarkastelemaan paikkoja, tiloja, taidetta ja tarinoita, joita kerromme.

AINO FRILANDER on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Los Angeles -esseet on hänen esikoisteoksensa.

AINO FRILANDER LOS ANGELES -ESSEET
JULKAISU Maaliskuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2 ISBN 9789523521278 ISBN E-KIRJA 9789523521285 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521292 KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn
BRUTAALIN
PONTUS PUROKURU HAAVAMAA
REHELLINEN KUVAUS IHMISISTÄ MAAILMASSA JOSTA LOPPUU SEKÄ MAA ETTÄ ILMA

HAAVAMAA on viidestä proosamaisemasta ja runoteoksesta koostuva heksaptyykki ekologisen ja sosiaalisen tuhon vastaanottamisesta, ihmissuhteen loppumisesta, kaipuusta maan yhteyteen ja epätoivon keskelläkin kajastavasta katart tisesta nautinnosta ja ilosta.

”Pelkään että maa loppuu kesken ennen kuin ehdin sen alle. Kaupungissa ei myydä enää hautapaikkoja. –– Kaikki tämä rakentaminen on käänteistä arkeologiaa. Valmistamme arvoituksia tuleville kaivajille. Meistä jää hyvät rauniot.”

JULKAISU Huhtikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

PONTUS PUROKURU on kirjailija, pop ­filosofi ja podcast­artisti, joka tunnetaan mm. Mikä meitä vaivaa? ­podcastista. Hänen aiemmat omat teoksensa Täysin automatisoitu avaruusluksushomokommunismi ja Römaani ovat olleet arvostelumenestyksiä.

HAAVAMAA PONTUS PUROKURU
ISBN 9789523522008 ISBN E-KIRJA 9789523522107 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522114
KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn
V. S. LUOMA-AHO CANCEL HÄMMENTÄVÄÄ LYHYTPROOSAA

KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn

ISBN 9789523521803 ISBN E-KIRJA 9789523521810 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521827

CANCEL on kokoelma kerto

muksia poikkeustilasta, jonka ei soisi päättyvän, sillä kuka tietää kuinka paljon vielä aiempaakin normaalia hirveämpi uusi normaali on.

JULKAISU Tammikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

Runoilijana tunnetun V. S. Luo ma­ahon proosa johdattaa lukijan outoon laaksoon tutun ja vieraan väliin. Sen henkilöiden julmassa arjessa asiat tuntuvat olevan viistossa tai merkillisesti epätodellisia. Yksi panee sängyn hajalle ja joutuu pyytämään eksältä apua korjaamiseen. Toinen etsii digitaalista kosketusta. Työpaikan chatissa tuntuisi olevan haittaohjelma, vai kuinka muuten selittää ihmisten käytös? Normaali näyttäytyy kerta toisensa jälkeen repaleisena ja epäilyttävänä.

V. S. LUOMA-AHO on runoilija ja kääntäjä, jolta on aiemmin ilmestynyt viisi kiitettyä runokokoelmaa mm. proosateokset Luonteita ja delete. Luoma­aho kuuluu runousosuuskunta Poesian jäseniin.

CANCEL
LUOMA-AHO
V. S.
BABY
TORREY PETERS DETRANSITION,
VIIHDYTTÄVÄ ESIKOISROMAANI SUKUPUOLESTA, SEKSISTÄ JA HMISSUHTEISTA

SUOMENTAJA Natasha Vilokkinen ALKUTEOS Detransition, Baby JULKAISU Huhtikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

Detransition, Baby

REESE oli vähällä saada kaiken: rakastavan parisuhteen, asunnon New Yorkista, työn josta piti. Hän oli kursinut kasaan elämän, josta edelliset transnaisten sukupolvet vain uneksivat. Ainoa puuttuva asia oli lapsi. Mutta sitten hänen tyttöystävänsä Amy detransitioituu mieheksi, Amesiksi, ja kaikki Reesen suunnitelmat romuttuvat. Kun Amesin uusi rakastaja tulee raskaaksi, tämä alkaa pohtia, olisiko lapsi hänen tilaisuutensa saada Reese takaisin elämäänsä.

DETRANSITION, BABY

Torrey Peters kartoittaa hauskassa ja koskettavassa esikoisteoksessaan pelotta vaikeimpia näkökulmia sukupuoleen ja ihmissuhteisiin. Detransition, Babya on tituleerattu transkirjallisuuden merkkiteokseksi, ja sitä ovat rakastaneet niin lukijat kuin kriitikotkin. Teos palkittiin PEN/Hemingway Awardilla vuonna 2021.

TORREY PETERS on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu New Yorkissa. Hän on ensimmäinen transnainen, jonka teos on valittu ehdolle Women’s Prize for Fiction ­palkinnon saajaksi.

TORREY PETERS
ISBN 9789523521384 ISBN E-KIRJA 9789523522077 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522084
Torrey Peters KANSI Elina Äärelä KIRJAILIJAN KUVA Natasha Gornik
AKWAEKE EMEZI RAKAS SENTHURAN VOIMAKASÄÄNINEN JA AJATUKSIA HERÄTTÄVÄ MUISTELMATEOS

SUOMENTAJA Kaisa Kattelus ALKUTEOS Dear Senthuran JULKAISU Helmikuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 99.1

KRIITIKOIDEN ylistämän Akwaeke Emezin kirjemuotoon kirjoitettu muistelmateos on riipaiseva kuvaus kirjailijan omasta, igbo ­heimon uskomusjärjestelmän, perheen sisäisten jännitteiden ja vapaudenkaipuun määrittämästä todellisuu desta. Ystäville, rakastajille ja perheenjäsenille kirjoitettujen intiimien kirjeiden kautta Emezi piirtää kuvan itsen muodostumisesta ja siitä, miten hänen luova henkensä löytää täyden voimansa ihmisten maailmassa. Emezin tarina on kudelma transformatiivisia päätöksiä omasta sukupuolesta ja kehosta, menestyksen käsittelyä ja ihmissuhteissa vaikeilua. Tuloksena on herkkä ja todistusvoimainen teos.

AKWAEKE EMEZI on nigerialaistaustainen kirjailija ja videotaiteilija, joka asuu nykyään Yhdysvalloissa. Emezi on ehtinyt menestyksekkään ja tuotteliaan kirjailijanuransa aikana kahmia tunnustuksia, palkintoja ja ehdokkuuksia. Emeziltä on aiemmin julkaistu suomeksi romaanit Makeaa vettä ja Vivek Ojin kuolema.

RAKAS SENTHURAN AKWAEKE EMEZI
9789523521438 ISBN E-KIRJA 9789523521988 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521995
ISBN
JONAS EIKA AURINGON JÄLKEEN MESTARILLINEN JA VAHVATUNNELMAINEN NOVELLIKOKOELMA

KANSI Jussi Karjalainen KIRJAILIJAN KUVA Aphinya Jatuparisakul

AURINGON jälkeen on surrealistinen novellikokoelma, joka liikkuu maailmassa Cancúnista Kööpenhaminaan ja Lontoosta Nevadan aavikolle. Tarinat kuvaavat nykyihmisen suhdetta teknologiaan, kapitalismiin ja ihmisyyteen itseensä. Kokoelma avaa portteja uusiin todellisuuksiin, joissa liikutaan globalisoituneen maailman marginaaleissa. Tarinoiden taltuttamaton voima asettaa vastakkain kauniin ja groteskin, hyperrealismin ja fantasian. Eika on luonut uusia kerronnan tapoja aikaan, jota vanhat eivät enää pysty tavoittamaan.

SUOMENTAJA Kari Koski ALKUTEOS Efter Solen JULKAISU Maaliskuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

JONAS EIKA RASMUSSEN on tanskalainen kirjailija, jonka toinen teos Auringon jälkeen palkittiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla, ja se oli yksi International Booker Prize ­palkintoehdokkaista.

AURINGON JÄLKEEN JONAS EIKA
ISBN 9789523521674 ISBN E-KIRJA 9789523522039 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522046

OSA

KOLMAS

VUODEN AIKAKVARTETIN

RAKASTETUN

SMITH KEVÄT
ALI

KANSI

ISBN 9789523521353 ISBN E-KIRJA 9789523522053 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522060

MIKÄ YHDISTÄÄ Katherine Mansfieldiä, Charlie Chaplinia, Shakespearea, Rilkeä, Beethovenia, brexitiä, nykyisyyttä, menneisyyttä, pohjoista, etelää, itää, länttä, miestä joka murehtii menneitä, naista joka on jumissa nykyisyydessä? Kevät. Yhdistävä tekijä.

Ali Smith kertoo vuodenaikasarjan kolmannessa osassa mahdottoman tarinan mahdottomasta ajasta. Aiemmin sarjasta on julkaistu osat Syksy ja Talvi .

SUOMENTAJA Kristiina Drews ALKUTEOS Spring JULKAISU Maaliskuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2

ALI SMITH on britannialainen nykykirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia romaaneja ja novellikokoelmia sekä näytelmiä. Hänen tuotantonsa on kerännyt runsaasti kirjallisuuspalkintoja sekä ehdokkuuksia. Vuodenaikakvartetti on ollut yksi viime vuosien kirjallisista merkkitapauksista maailmanlaajuisesti.

KEVÄT ALI
SMITH Anna-Mari Tenhunen KANNEN TEOS Eeva Karhu KIRJAILIJAN KUVA Sarah Wood
ALI SMITH KESÄ YLISTETYN
VUODEN AIKASARJAN NELJÄS JA VIIMEINEN OSA ON KIRJALLISUUDEN JUHLAA

NYKYISYYS: Sacha tietää maailman olevan hankaluuksissa. Lisäksi hänen veljensä Robert tarkoittaa hankaluuksia. Sillä välin todellisuus on syöksykierteessä, joka ei ole vielä edes kunnolla alkanut. Mennyt: Ihastuttava kesä. Eri veli ja sis ko tietävät elävänsä laina­ajalla. Tämä on tarina ihmisistä muutoksen reunalla. He ovat perhettä mutta ajattelevat olevansa vieraita toisilleen. Joten: Mikä on perheen alku? Ja mitä yhteistä on ihmisillä, jotka kuvittelevat ettei heillä ole mitään yhteistä keskenään?

Kesä on Ali Smithin nerokkaan vuodenaikasarjan neljäs ja viimeinen osa.

KESÄ ALI SMITH
SUOMENTAJA Kristiina Drews ALKUTEOS Summer JULKAISU Kesäkuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2
ISBN 9789523521360 ISBN E-KIRJA 9789523522145 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522152
KANSI Anna-Mari Tenhunen KANNEN TEOS Eeva Karhu KIRJAILIJAN KUVA Sarah Wood
EMMA TAULO YKSIN TEHTY LAPSI TIETOKIRJA ITSELLISESTÄ ÄITIYDESTÄ JA TARINA ERÄÄN NAISEN MATKASTA PERHEEKSI

ISBN 9789523521926

E-KIRJA 9789523521933

JULKAISU Toukokuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 30.15

MILLAISTA on hankkia lapsi yksin? Kun Emma Taulon pitkä parisuhde päättyy, hän päättää toteuttaa haaveensa lapsesta ilman kumppania. Matka itselliseksi äidiksi ei kuitenkaan ole helppo. Millaista on lapsen odottaminen, kun rinnalla ei ole toista vanhempaa? Miten taloudelliset resurssit riittävät? Kohtaako itsellinen äiti ennakkoluuloja? Yksin tehty lapsi kuvaa samastuttavasti lapsen hankintaan, raskauteen ja vauvavuoteen liittyviä epävarmuuksia, mutta matkalle mahtuu yhtä lailla toivoa ja rakkautta. Kirja tarjoaa paljon tietoa itsellistä vanhemmuutta harkitseville, kertoo koskettavasti vanhemmaksi kasvamisesta ja ravistelee perhekäsityksiä.

YKSIN TEHTY LAPSI EMMA TAULO
ISBN
EMMA TAULO on käsikirjoittaja, tuottaja ja elokuvantekijä. Yksin tehty lapsi on hänen ensimmäinen kirjansa. ISBN
ÄÄNIKIRJA 9789523521940
KANSI Saara Helkala KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn
EMMA PUIKKONEN & SELJA AHAVA RAKENNENAUTINTOJA ESSEITÄ ROMAANIN
LUKEMISEN JAKIRJOITTAMISEN NAUTINNOSTA

JULKAISU Toukokuu 2023 KIRJASTOLUOKKA 86.07

RAKENNENAUTINTOJA pureutuu romaanikirjallisuuteen tarkkanäköisesti ja täsmällisesti, mutta ilolla.

Mikä on romaani ja mistä se koostuu? Miten kirjailija rakentaa romaanin, ja miten rakenne toisaalta vaikuttaa lukukokemukseen? Millainen on fragmentaarinen, syklinen tai posthumanistinen romaani? Emma Puikkosen ja Selja Ahavan teos koostuu esseistä, joissa leikitellään sillä, mitä kaikkea romaani voi olla. SELJA AHAVA on porvoolainen kirjailija. Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus, 2015) voitti EU:n kirjallisuuspalkinnon ja nousi Finlandia­palkintoehdokkaaksi ja Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus, 2020) oli Runeberg­palkintoehdokkaana ja sille myönnettiin Kiitos kirjasta ­mitali.

EMMA PUIKKONEN on helsinkiläinen kirjailija, joka työskentelee myös teatterin ja opettamisen parissa. Hänen aiempia teoksia ovat mm. Finlandia­ehdokkaana ollut Europpalaiset unet (WSOY, 2016), Lupaus (WSOY, 2019) sekä Runeberg ­palkintoehdokkaana ollut Musta peili (WSOY, 2021).

RAKENNENAUTINTOJA
EMMA PUIKKONEN & SELJA AHAVA
ISBN 9789523521834 ISBN E-KIRJA 9789523521841 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521858
KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn

SALMISEN

kalenterin avulla voi suunnitella arkea aina treeneistä arkiruokiin. Helppo suunnittelu onnistuu muokattavien listojen ja mukana tulevien tarrojen avulla. Lu kuvuoden 2023–2024 kattava kalenteri sisältää viikko­, kuukausi­ ja vuosinäkymät sekä reilusti muistiinpanotilaa helpottamaan pitkän tähtäimen suunnittelua.

JULKAISU kesäkuu 2023 ISBN 6430060036048 KANSI Sanna-Reeta Meilahti

SITAN KALENTERI 2023 –2024
SITA

SUOMEN suosituimman vegaanibloggaajan Chocochilin keittokirja tekee kasvissyönnistä helppoa, nopeaa ja herkullista. Chocochilin eli Elina Innasen keittokirja koostuu toivotuista 30 minuutin vegaanisista arkiruokaresepteistä, jotka on suunniteltu erityisesti kiireiseen arkeen ja maistumaan monenlaisille ruokailijoille.

Teos on päivitetty laitos Chocochilin arkiruokaa ­kirjasta ja sisältää muun muassa uusia reseptejä sekä viikkokalenterin, jonka avulla reseptit ja raaka­aineet saa hyötykäyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. JULKAISU Elokuu 2023

Meilahti

CHOCOCHILIN ARKIRUOKAA: UUSI LAITOS!

JOKAINEN haluaa ruokkia lapsensa mahdollisimman terveellisesti ja herkullisesti. Miten nämä kaksi asiaa yhdistetään? Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta. Reseptien lisäksi kirjasta löytyy tiiviisti perustieto lasten täysipainoisen vegaaniruokavalion toteuttamiseen sekä vinkkejä lapsiperheen arkiruokailun järjestämiseen ja helpottamiseen.

Päivitetty laitos sisältää muun muassa enemmän tietoa perheen kaikista pienimpien ruokavaliosta ja vinkit sormiruokailuun.

JULKAISU elokuu 2023

KIRJASTOLUOKKA 68.2 ISBN 9789523522183

ISBN E-KIRJA 9789523522190

KANSI Sanna-Reeta Meilahti

LAPSIPERHEEN VEGAANIKEITTOKIRJA: UUSI LAITOS!
68.2 ISBN 9789523522169 ISBN E-KIRJA 9789523522176 KANSI Sanna-Reeta
KIRJASTOLUOKKA
YHTEYSTIEDOT

KATALOGIN ULKOASU Viivi Prokofjev

KUSTANTAJA

Mikko Aarne mikko.aarne@kosmoskirjat.fi 050 585 1542

KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ

Anni Moilanen anni.moilanen@kosmoskirjat.fi 050 338 4919

KUSTANNUSTOIMITTAJA

Telma Halme telma.halme@kosmoskirjat.fi 050 525 7523

VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI Anna Kesti anna.kesti@kosmoskirjat.fi 050 433 5778

KUSTANNUSYHTIÖ KOSMOS PORTHANINKATU 10 LH 1 00530 HELSINKI

KOSMOSKIRJAT.FI @KOSMOSKIRJAT

YHTEYSTIEDOT
#KOSMOSKIRJAT
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.