Kosmos / Syksy 2023

Page 1

KOSMOS AW 2023
KOSMOS ESIPUHE AW 2023

Vitsailin aikanaan, että työskentely kustantamossa on kirjojen ystävälle samantyyppinen tragedia kuin jos eläinten ystävä päätyisi töihin teurastamoon. Olen ymmärtänyt jo kauan sitten että vitsi oli mauton ja epätosi, mutta juttu palasi mieleeni kun luin Elli Valtosen esikoisromaania Tainnu tuskehto . Se kertoo nimenomaan ihmisistä jotka haluavat työskennellä eläinten kanssa mutta päätyvät osana eläinlääkiksen harjoittelua töihin teurastamoon. Nyt haluan pyytää anteeksi ihmisiltä, joilla kerroin tuon jutun. Minulla ei ollut mitään käsitystä mistä puhuin.

Tainnutuskehto on poikkeuksellinen romaani. En muista milloin kirja olisi samalla tavalla vääntänyt minua lukijana sisältä. Se kuvaa pahaaaavistamattomia, auttamisenhaluisia ihmisiä, jotka eläinten kanssa työskennellessään joutuvat yhä syvemmälle rakenteellisen väkivallan, piittaamattomuuden, julmuuden ja hyväksikäytön maailmaan. Ja kirja ei ole dekkari; pahuus ei asu mielipuolessa sarjamurhaajassa tai häikäilemättömässä rikollisliigassa. Muunlajisten eläinten räikeä hyväksikäyttö tapahtuu kaikkialla ympärillämme täysin arkipäiväisesti ja laillisesti, oli kysymys sitten raviurheilusta tai koirien kouluttamisesta, puhumattakaan ryöstökalastuksesta tai lihan tehotuotannosta. Ja me kaikki osallistumme ymmärtämättämme siihen, koska muunlajisten hyväksikäyttö on niin olennainen osa elintapaamme, että emme edes näe sitä.

Ihmiskunnan suurimmat edessä olevat vaikeudet, ilmastokatastrofi, luontokato, ekosysteemin romahtaminen ja resurssien loppuminen, juontuvat eräässä mielessä kaikki piittaamattomasta suhteestamme muunlajisiin. Jos kunnioittaisimme niitä, joiden kanssa tätä palloa asutamme, emme olisi päästäneet tilannetta lähellekään tällaiseksi. Merissä olisi elämää ja metsät olisivat pystyssä.

Elli Valtosen pakahduttava romaani ei puhu tästä teoriasta tai kokonaiskuvasta. Se ei ole vegaanipropagandaa eikä koeta käännyttää lukijaa mihinkään. Se ei edes kerro muunlajisista. Se kertoo nimenomaan ihmisistä. Romaanin ihmiset joutuvat katsomaan läheltä toisten ihmisten julmuutta, jota emme ole tottuneet katsomaan, vaikka elämme sen keskellä ja hiljaisesti hyväksymme sen. Elli Valtosen esikoinen näyttää kirjallisuuden voiman väkevimmillään. Se tarjoaa mahdollisuuden asettua hetkeksi toisen asemaan. Tainnutuskehdon tapauksessa se voi kääntää koko maailmankuvan ympäri.

MIKKO AARNE KUSTANTAJA
KOSMOS ESIPUHE AW 2023
TEURASTAMOLLE TÖIHIN

TIINA SVENSK

KÄSIKIRJA

JULKAISU SYYSKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 14.8 ISBN 9789523522305 ISBN E-KIRJA 9789523522312 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522329 KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN LÄÄKETTÄ TINDERAHDISTUKSEEN
DEITTAILIJAN

TIINA SVENSK DEITTAILIJAN KÄSIKIRJA

Kattava mutta käytännöllinen deittailuopas, joka ei tyydy teknisiin vinkkeihin vaan lähtee siitä, että ensin on saatava oma pää kuntoon.

Deittailijan käsikirja on mainio opas toisten ihmisten kohtaamiseen. Jotta välttyy turhautumiselta, on ensin tunnettava itsensä ja pureuduttava juurisyihin: Mitä olet itse asiassa hakemassa?

Tiedätkö minkälaisen suhteen haluat? Osaatko

sanoa sen ääneen? Vai toivotko että deittikumppani osaisi lukea ajatuksiasi? Mitä jos ghostatuksi tulemisessa ei olekaan lainkaan kysymys sinusta?

Vetävästi kirjoitettu tietokirja pyöräyttää ympäri minäkuvan ja parisuhdekäsityksen mutta tarjoaa toki myös ne tekniset vinkit Tinderin taltuttamiseen.

Tiina Svensk on iisalmelaislähtöinen seksuaalikasvattaja, toimittaja, tuottaja, podcastaaja, tietokirjailija. Hän on aikaisemmin julkaissut tietokirjan Ensimmäinen ero (Basam, 2⁰2⁰) ja juontanut suosittua Deiteillä-podcastia.

KOSMOS AW 2023
KANSI PINJA MERETOJA

ISBN 9789523522572

ISBN E-KIRJA 9789523522589

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522596

ROMAANI AUTTAMISEN HALUSTA JA SEN ALLE MUSERTUMISESTA JULKAISU SYYSKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2
KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN
ELLI VALTONEN TAINNUTUSKEHTO

ELLI VALTONEN TAINNUTUSKEHTO

Iiris, Janna ja Santeri aloittavat eläinlääkäriopinnot. Heistä jokaista ajaa halu auttaa ja tehdä työtä, jolla on merkitystä. Opintojen myötä he tottuvat näkemään hätää, väkivaltaa ja kuolemaa ja joutuvat ymmärtämään, etteivät useimmiten voi tehdä niille paljoakaan. Voimattomuuden tunteen kanssa on opeteltava elämään, jos pystyy.

Tainnutuskehto kuvaa viiltävän tarkalla mutta herkällä otteella ihmisiä ja sitä, miten he kohtelevat toisia ihmisiä sekä muita eläimiä. Se on romaani välittämisestä, oman paikan etsimisestä, maailmankuvan sirpaloitumisesta ja selviytymisestä.

Elli Valtonen on helsinkiläinen kirjailija ja eläinlääkäri. Tainnutuskehto on hänen esikoisteoksensa.

KOSMOS AW 2023
KIEHTOVA ROMAANI BDSMMAAILMASTA JULKAISU SYYSKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2 ISBN 9789523522343 ISBN E-KIRJA 9789523522350 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522367 KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN IIDA KIVIRANTA ENSISOLMU

IIDA KIVIRANTA ENSISOLMU

Vetävä tarina naisesta joka löytää Japanissa eroottisen sitomisen ja päätyy syvälle sadomasokismin, alistamisen ja alistumisen maailmaan.

Vaikka kaikki on hyvin, Anni tuntee että jotain puuttuu. Hän lähtee Japaniin opiskelijavaihtoon ja löytää shibarin, sidonnan taidon. Annille aukeaa maailma, joka tapahtuu näkymättömissä yksityisillä klubeilla ja bileissä. Ja ennen kaikkea hän löytää sisältään pimeän puolen, jota hän on turhaan yrittänyt itseltäänkin piilottaa.

Ensisolmu on romaani, jota on vaikea laskea käsistään. Se on realistinen kuvaus elämästä, kinkyskenestä, suostumuksesta, valtasuhteista ja vaistojen kauneudesta.

Iida Kiviranta on digitaalinen muotoilija, kirjoittaja ja sidontataiteilija. Hän on opiskellut taidetta japanilaisessa tyttökoulussa ja sidontaa salaisissa kellareissa. Ensisolmu on hänen esikoisteoksensa.

KOSMOS AW 2023

ISBN 9789523522480

ISBN E-KIRJA

ISBN ÄÄNIKIRJA

9789523522497

9789523522503

TAIDOKAS ESIKOISROMAANI MUISTISTA JA MUISTOISTA JULKAISU SYYSKUU 2023
84.2
KIRJASTOLUOKKA
KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN
SONJA KARLSSON 14 TUNTIA TAKAISIN

SONJA KARLSSON 14 TUNTIA TAKAISIN

Vuosi 1970: sisarukset nousevat New Yorkista Pan Amin lennolle matkallaan kohti Suomea ja heidän veljensä hautajaisia.

Vuosi 1929: sisarukset lähtevät laivamatkalle Viipurista Amerikkaan yltäkylläisemmän elämän perään vailla tietoa tulevasta.

Vuosien kulu on pyöristänyt muistojen kulmat, häivyttänyt kiinnekohdat – mitä on ajan verhon takana; minne päivät ovat valuneet?

Sonja Karlssonin esikoisromaani on taidokas kertomus muistoista ja muistamisesta, sisaruudesta ja juurista.

Sonja Karlsson on helsinkiläinen kirjoittaja ja kirjallisuuden opiskelija. 14 tuntia takaisin on hänen esikoisromaaninsa.

KOSMOS AW 2023
ROMAANI ELÄMÄN KAUNEUDESTA
SEN PYHISTÄ HETKISTÄ JULKAISU LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2 ISBN 9789523522268 ISBN E-KIRJA 9789523522275 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522282 KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN
VÄHÄPESOLA SUURENMOINEN EPÄVIRE
JA
AINO

AINO VÄHÄPESOLA SUURENMOINEN EPÄVIRE

Viivi on kustannustoimittaja, joka saa työstettäväkseen tietokirjan urkujen historiasta. Samaan aikaan hänen ystävänsä nukkuu hänen sohvallaan, Viivi tapaa kiinnostavan Manun ja tutustuu naapurin kuolemaa tekevään vanhaan rouvaan. Vaikka kaikki ei ole täydellistä, valo läpäisee arjen.

Urkujen sointi muuttuu, kun tila täyttyy ihmisten lämmöllä – syntyy epävire, joka tekee kaikesta kiinnostavampaa, kuten elämässä yleensäkin.

Aino Vähäpesola kuvaa odotetussa toisessa romaanissaan kartturin tarkkuudella yksityiskohtia, niitä pyhiä pieniä hetkiä, jotka tekevät aivan tavallisesta elämästä loisteliaan kaunista.

Aino Vähäpesola on kirjailija ja kustannustoimittaja, jonka esikoisteos Onnenkissa (2⁰1⁹) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja keräsi runsaasti kiitosta niin lukijoilta kuin kriitikoiltakin.

KOSMOS AW 2023

ISBN 9789523522015

ISBN E-KIRJA

ISBN ÄÄNIKIRJA

9789523522121

9789523522138

MITEN TE KEHTAATTE OLLA NOIN SIVISTYMÄTTÖMIÄ? JULKAISU LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2
KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN ARSI ALENIUS KATSOTAANHAN PUHELIMIAKIN

ARSI ALENIUS KATSOTAANHAN PUHELIMIAKIN

Raivoisa proosateos, hetken kirkas houre, kapitalistisen järjestelmän ja kirjallisen talousmetsän kritiikki, joka ei säästä ketään, sinuakaan.

Meillä on käytössämme ehkä maailman paras kirjastolaitos, miten te kehtaatte olla noin sivistymättömiä? Arsi Aleniuksen Katsotaanhan puhelimiakin on hurja monologi ja moniääninen kollaasiromaani, hullun palavasieluinen saarna, joka näkee kirkkaasti kapitalistisen maailman järjettömyyden. Se rikkoo kirjallisen tuopin lukijan naamaan, kysyy mikset ole jo lukemassa kirjoja ja kehottaa sinua olemaan se muutos, jota et tule tässä maailmassa näkemään.

Arsi Alenius on kirjailija, jonka esikoisromaani

Villa Alpha(2⁰1⁹) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hän on pitänyt

kirjallisuusblogia Opus Vei, jota on pidetty ainoana laadukkaana kirjallisuuskritiikkinä Suomessa. Katsotaanhan puhelimiakin on hänen toinen teoksensa.

KOSMOS AW 2023

ALKUTEOS YOU MADE A FOOL OF DEATH WITH YOUR BEAUTY

TARINA UUDISTAA RAKKAUSROMAANIN PERINNETTÄ
KAISA KATTELUS
JULKAISU LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2
9789523522381
9789523522374 KIRJAILIJAN KUVA SCOTTIE O. AKWAEKE EMEZI HÖLMÖ RAKKAUS
SUOMENTAJA
ISBN 9789523521445 ISBN E-KIRJA
ISBN ÄÄNIKIRJA

AKWAEKE EMEZI HÖLMÖ RAKKAUS

Feyi Adekola haluaa tuntea olevansa jälleen elossa. On kulunut viisi vuotta siitä, kun hän menetti elämänsä rakkauden onnettomuudessa, ja nyt hän on vihdoin päässyt takaisin jaloilleen.

Feyi matkustaa trooppiselle saarelle unelmien kumppanin kanssa – mutta kaataako vaarallinen jännitys, jota Feyi tuntee joka kerta hänen silmiensä osuessa talon toiseen asukkaaseen, orastavan

suhteen ennen kuin se ehtii syvetä? Kuinka pitkälle Feyi on valmis menemään saadakseen toisen mahdollisuuden rakkauteen?

Akwaeke Emezin eläväinen ja intohimoinen

teksti vie lukijan syvälle mahdollisuuksien ja paranemisen maailmaan, joka vaatii rohkeutta valita rakkaus ennen kaikkea muuta.

Akwaeke Emezi (s. 1⁹⁸⁷) on nigerialaistaustainen kirjailija ja videotaiteilija, joka asuu nykyään

Yhdysvalloissa. Emezi on saanut lukuisia tunnustuksia, palkintoja ja ehdokkuuksia kirjoilleen. Häneltä on aiemmin julkaistu suomeksi romaanit

Vivek Ojin kuolema (2⁰21), Makeaa vettä (2⁰21) ja Rakas Senthuran (2⁰23).

KOSMOS AW 2023
KANSI ANNA MORRISON

STINA SAARI

OLETKO KSIN? JULKAISU LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 82.2
KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN
ISBN 9789523522299
ONNINNO

STINA SAARI ONNINNO

Onninno on ennakkoluuloton teos, joka haluaa kohdata lukijansa kuin tilataideteos, niin kuin yhdessä tanssiessa voi kohdata.

Palkitun runoilijan Stina Saaren odotettu toinen teos on ainutlaatuinen tutkimus kielen, maailman ja onnen mahdollisuuksista. Jos kieli ei riitä ilmaisemaan asioita, sen voi purkaa osiinsa ja rakentaa uusia, parempia sanoja ja merkityksiä. Saaren teoksessa levitetään tavuja, kirjaimia ja painomustetta ja tullaan lukijaa vastaan monien vaarojen ja ristiriitojen ryteikössä. Arja Karhumaan graafinen suunnittelu täydentää Saaren villiä leikillisyyttä.

Stina Saari on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoisteos Änimling (Teos, 2⁰1⁸) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja voitti Tanssiva karhu -palkinnon.

”Stina Saaren esikoisteos on innostavin suomenkielinen kokeileva runokirja vuosiin.”

KOSMOS AW 2023
SUOSITUN KEITTOKIRJAILIJAN SUUNNITTELEMA KALENTERI JULKAISU MARRASKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 05.3 ISBN 9789523522336 KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN
ELINA INNANEN CHOCOCHILIN RUOKAVUOSI

ELINA INNANEN CHOCOCHILIN RUOKAVUOSI

Chocochili-blogistaan ja keittokirjoistaan tunnetun

Elina Innasen kalenteri auttaa arjen suunnittelussa, helpottaa ruokalistojen laatimista ja ruokaostosten tekoa sekä tarjoaa tietoa kunkin sesongin parhaista raaka-aineista. Viikko- ja kuukausinäkymien ohella kalenterista löytyy muun muassa vegaanisia reseptejä sekä arkiruokien suunnitteluun tarkoitettuja taulukoita.

Elina Innanen on ruokaintoilija, keittokirjailija ja yrittäjä, joka rakastaa keittiössä erityisesti maapähkinävoita ja aamupaloja. Hänen Chocochili-ruokabloginsa on kerännyt 15 vuodessa valtavan yleisön, ja kuukausittain kävijöitä blogissa on parhaimmillaan 120 000. Chocochilin reseptejä on aiemmin julkaistu muun muassa kirjoissa Chocochilin arkiruokaa(2⁰1⁹), Lapsiperheen vegaanikeittokirja (2⁰2⁰) ja Yhden astian vegaaniruoat (2⁰22).

KOSMOS AW 2023

ISBN 9789523522534

ISBN E-KIRJA 9789523522541

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522558

JOONAS PESONEN PENISYKLOPEDIA

SUKELLA SYVÄLLE MIEHEN SEKSUAALISUUDEN MAAILMAAN! JULKAISU MARRASKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 59.35
KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN

JOONAS PESONEN PENISYKLOPEDIA

Joonas Pesosen rohkea ja valaiseva tietokirja avaa ovet miesten intiimiin kokemusmaailmaan ja vastaa myös kysymyksiin, joita emme kehtaa itse esittää.

Tuntuuko siltä että olet saanut hyvän seksuaalikasvatuksen? Niinpä. Mutta vielä ehtii! Mitä miehen seksuaalisuus todella tarkoittaa? Miten miehet kokevat intiimiyden, halun ja suhteet? Kenelle koolla on väliä? Miten miesten kehonkuva on vääristynyt? Miten turhista paineista pääsee eroon?

Pesonen on koonnut tutkimustietoa, haastatteluja ja omakohtaisia kokemuksia, jotta voimme ymmärtää mistä miehissä on kyse. On aika rikkoa tabut ja avata keskustelu miesten seksuaalisuudesta – tervetuloa mukaan!

Joonas Pesonen on alunperin Pesojoonas-blogistaan tunnetuksi tullut tamperelainen seksuaalikasvattaja ja someammattilainen, joka on myös juontanut Onks OK? -podcastia, jossa Dear Peso vastaa kuulijoiden kysymyksiin seksuaalisuudesta.

KOSMOS AW 2023
UNOHTUMATON JA MONIÄÄNINEN PERHESAAGA FATMA AYDEMIR JINNIT SUOMENTAJA VEERA KASKI ALKUTEOS DSCHINNS JULKAISU JOULUKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 84.2 ISBN 9789523522213 ISBN E-KIRJA 9789523522220 ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522237 KIRJAILIJAN KUVA SIBYLLE FENDT/OSTKREUZ

FATMA AYDEMIR JINNIT

Hüseyin on viettänyt viimeiset vuosikymmenet Saksassa, ja nyt hänen suurin unelmansa on toteutunut: hän on ostanut oman asunnon Istanbulista. Kuitenkin muuttopäivänään hän kuolee sydänkohtaukseen, ja koko perhe matkustaa Turkkiin hautajaisiin. Jinnit on perhesaaga, joka kertoo kuudesta henkilöstä, jotka eivät voisi olla erilaisempia mutta jotka sattuvat olemaan sukua toisilleen.

Jos kaikki perheet ovat pelkkää tarinoiden kudelmaa, mitä siinä olevat aukot kertovat? Tarvitsemmeko niitä, koska emme pysty kohtaamaan totuutta kokonaisuudessaan? Vai romahduttavatko ne lopulta kaiken? Jinnit esittää nämä kysymykset voimalla ja kauneudella ja pureutuu syvälle paitsi menneisiin vuosikymmeniin myös pitkälle tulevaisuuteen. Romaanin kuusi kertojaa kantavat kukin omaa taakkaansa: salaisuuksia, haluja, haavoja. Heitä yhdistää kuitenkin tunne, että jokin kuolleen Hüseyinin asunnossa tarkkailee heitä.

Fatma Aydemir (s. 1⁹⁸⁶) on saksalainen kirjailija ja toimittaja, joka asuu Berliinissä. Hänen esikoisteoksensa Ellbogen (2⁰1⁷) keräsi useampia palkintoja. Jinnit on hänen toinen romaaninsa.

KANSI TERO AHONEN

KOSMOS AW 2023

14.8

ISBN 9789523522602

KIRJAILIJAN KUVA MERI BJÖRN

MIRJA HÄMÄLÄINEN AVOIMET SUHTEET -TYÖKIRJA

TÄYTETTÄVÄ KIRJA AVOIMISTA SUHTEISTA KIINNOSTUNEILLE JULKAISU
LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA

MIR JA HÄMÄLÄINEN AVOIMET SUHTEET -TYÖKIRJA

Avoimet suhteet -kirjan tekijän Mirja Hämäläisen uusi teos on työkirja, joka tarjoaa välineitä oman suhdemuodon pohtimiseen ja auttaa avaamaan keskusteluja kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Mitä toivon ihmissuhteiltani? Millainen suhdemuoto sopii parhaiten toiveisiini ja elämäntilanteeseeni? Hämäläisen uusi kirja johdattaa käytännönläheisesti, asiantuntevasti ja lempeästi tärkeiden ihmissuhdekysymysten äärelle. Kirja sisältää kysymyksiä, harjoituksia ja perustietoa erilaisista suhdemalleista, ja sitä voi täyttää sekä yksin että kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Avoimet suhteet -tietokirja tarjoaa lisätietoa samoista aiheista, mutta työkirja toimii myös itsenäisenä teoksena.

Mirja Hämäläinen on kirjoittaja ja ihmissuhdenörtti. Häneltä on aiemmin julkaistu tietokirjat Avoimet suhteet (2⁰2⁰) ja Ystävyys (2⁰22).

KOSMOS AW 2023
KANSI BIFU

6430060036055

TÄYDELLINEN KALENTERI ARJEN HALLINTAAN JULKAISU LOKAKUU 2023 KIRJASTOLUOKKA 05.3
SITAN KALENTERI 2024
ISBN

SITAN KALENTERI 2024

Suuren suosion saavuttaneen Sitan kalenterin avulla voit hidastaa elämää, kirjata mitä olet saanut aikaiseksi ja tehdä aikaa palautumiselle. Voit halutessasi myös tehostaa arkea saavuttaaksesi tavoitteesi sen avulla.

Vuoden 2024 kattava kalenteri sisältää viikko-, kuukausi- ja vuosinäkymät sekä reilusti muistiinpanotilaa helpottamaan pitkän tähtäimen suunnittelua. Mukana myös tutut tarrat.

KOSMOS AW 2023
KOSMOS AW 2023
KUSTANTAJA MIKKO AARNE MIKKO.AARNE@KOSMOSKIRJAT.FI +358 50 585 1542 KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ ANNI MOILANEN ANNI.MOILANEN@KOSMOSKIRJAT.FI +358 50 338 4919 KUSTANNUSTOIMITTAJA TELMA HALME TELMA.HALME@KOSMOSKIRJAT.FI +358 50 525 7523 VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI ANNA KESTI ANNA.KESTI@KOSMOSKIRJAT.FI +358 50 433 5778 KOSMOS AW 2023 YHTEYSTIEDOT
KOSMOS AW 2023
PORTHANINKATU 10 LH 1 00530 HELSINKI KOSMOSKIRJAT.FI @KOSMOSKIRJAT #KOSMOSKIRJAT KATALOGIN ULKOASU VIIVI PROKOFJEV

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.