Page 1

PÃ… P R I N S E N KINOSENTER

1


TIL FILMELSKERE, FRA FILMELSKERE Hver mandag setter vi opp en ny, håndplukket film i vår aller beste sal. En ekstra stor filmopplevelse for deg som filmelsker, med så stort lerret og stor lyd som filmen fortjener. Slik som Everybody knows – Mandagsfilmen 4. februar i samarbeid med Kosmorama. Klokka seks i Prinsen seks.

2


Velkommen til Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival! I 2019 gjennomføres Kosmorama for 15. gang. Det er en milepæl vi markerer, blant annet med gjensyn med filmperler fra tidligere årganger. Dette er også andre året på rad at festivalen er på Prinsen Kinosenter. Vi er stolte over at årets åpningsfilm er Ut og stjæle hester, en film mange har store forventninger til etter å ha lest den fantastiske boka den er basert på. Vi er også glade for at Dag Hoel, produsenten bak Trondheimsreisen, setter sammen et spennende program med gamle, autentiske filmer fra byen vår i Trondheim på film. Vi har som alltid film fra så og si hele verden – fra Ecuador og Vietnam til Sunnmøre. Det siste året har vært spesielt godt for amerikansk indiefilm, og det gjenspeiles også i vårt program. På Kosmorama får du film fra hele spekteret – fra varm feelgood til filmer som ryster deg innerst i sjela. Enten du plukker ut noen få favoritter eller går for et festivalmaraton, vil vi at du skal sitte igjen med en god festivalopplevelse. Da har stemningen før og etter filmene mye å si. Det er det som er unikt med festival! Hos oss møter du filmskapere tett på, du kan delta i debatter, ta deg en matbit i foajeen og møte andre festivalgjengere. Eller du kan oppleve «Film med ord», delta på Filmpolitiets popkornquiz eller kose deg med Buena Vista Social Club og cubanske rytmer på Trondheims nye utested Tyven i Dronningens gate. Du kan også feire 8. mars på Jossa med kulinarisk kino og dokumentaren The Heat - A Kitchen (R)evolution om inspirerende kvinnelige kokker. Kosmorama betyr «å se verden med et annet blikk». Det oppsummerer fint hvorfor film er viktig. En god filmopplevelse gir utsikt, innsikt og utvider horisonten. Vi sees i kinomørket – og utenfor!

VELKOMMEN TIL KOSMORAMA TRONDHEIM INTERNASJONALE FILMFESTIVAL

Silje Engeness Direktør, Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival 1


KOSMORAMA TRONDHEIM INTERNASJONALE FILMFESTIVAL ÅRETS FILMPROGRAM ER DELT OPP I ELLEVE FORSKJELLIGE SERIER. HER ER EN KORT INTRODUKSJON AV HVER AV DISSE: NEW DIRECTORS

Kosmoramas konkurranseprogram. Dette er filmer fra nye regissører som vi har tro på.

SAMFUNN

Fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier.

MENNESKER I MELLOM

Filmer om det varme og såre, felleskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møter mellom mennesker.

SKRÅBLIKK

Filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet rå western, en episk musikal og en mørk komedie.

2

DOKUMENTAR

Rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra de menneskelige konsekvensene av krig til portretter av inspirerende kvinner.

KOSMORAMA 15 ÅR

Vi feirer at årets festival er den 15. utgaven av Kosmorama med et tilbakeblikk på noen favoritter fra tidligere festivalprogram.

Skrekkfilmprogrammet som gir deg frysninger på ryggen og tar deg til de skrekkeligste avkrokene av verden.

I år samarbeider vi med Minimalen kortfilmfestival om et kortfilmprogram på Kosmorama.

INTERNETT 50 ÅR

I år er det 50 år siden oppfinnelsen av ARPANET, forløperen til det vi i dag kjenner som internett. Gjennom denne programdelen setter vi fokus på hvordan internett påvirker livene våre.

KOSMOKIDS RAMASKRIK

MINIMALENS KORTFILMPROGRAM

Familiehelga for barn i alle aldre. På årets Kosmokids reiser vi til havets bunn gjennom fantastiske filmer og morsomme aktiviteter på Prinsen Kinosenter.

KOSMORAMAOPPLEVELSER

Kosmorama er ikke bare film! Under festivalen kan du oppleve regissørbesøk, kulinarisk kino, quiz, festvisninger og film i helt spesielle omgivelser.


INNHOLD KOSMORAMA 4.- 10. MARS 2019

BILLETTINFORMASJON

4

INTERNETT 50 ÅR

32

ÅPNINGSFILM 8

KOSMORAMA 15 ÅR

36

NEW DIRECTORS

10

CINEMATEKET 38

MENNESKER I MELLOM

16

MINIMALENS KORTFILMPROGRAM

39

SAMFUNN 20

KOSMOKIDS 42

SKRÅBLIKK

24

KOSMORAMAOPPLEVELSER 44

DOKUMENTAR 26

DETALJPROGRAM 57

RAMASKRIK 30

KONTAKTINFO 72

HOVEDKATEGORIER New Directors

Samfunn

Kosmorama 15 år

Mennesker i mellom

Dokumentar

Kosmokids: familieprogram

Skråblikk

Ramaskrik

Kosmoramaopplevelser

Internett 50 år

Minimalens kortfilmprogram

For information in English; please visit our website kosmorama.no/en/ Forbehold om trykkfeil. For oppdateringer og endringer, se kosmorama.no

3


BILLETTINFORMASJON KOSMORAMA 2019

BILLETTINFORMASJON Alle ordinære filmvisninger finner sted på Prinsen Kinosenter. Filmvisningene har ikke nummererte seter under festivalen. Ubenyttede billetter legges ut for salg ved annonsert visningsstart, møt derfor opp i god tid før filmvisningen. Det gis ingen refusjon etter visningsstart. For mer utfyllende informasjon, se kosmorama.no/om. Vi aksepterer ledsagerbevis. Dersom du har behov for tilrettelegging av ditt kinobesøk, ta kontakt med Trondheim Kino på telefon 73808800 eller se trondheimkino.no NB. Det kan skje endringer i programmet. For oppdatert informasjon og program, se kosmorama.no. For information in English, please visit kosmorama.no/en

FESTIVALPASS/KOSMOKLUBBEN Festivalpass gir tilgang til alle ordinære filmvisninger under Kosmorama, og inkluderer medlemskap i Kosmoklubben 2019. Som medlem i Kosmoklubben får du rabatter på enkelte spesialarrangement og informasjon om festivalen og program før resterende publikum. Du må hente ut billetter på forhånd til de filmene du ønsker å se. Dette kan du gjøre på Prinsen Kinosenter og på nett. Festivalpasset er personlig og skal ikke brukes av andre enn deg selv. Det er ikke mulig å hente ut billetter til visninger som går parallelt og du kan kun hente ut én billett til hver film.

FESTIVALPASS/KOSMOKLUBBEN Festivalpass: Festivalpass student/honnør:

KLIPPEKORT 1195 kr 795 kr

(student-/honnørbevis må fremvises ved kjøp/henting)

4

Klippekort, fem filmer

440 kr

Se fem filmer til prisen av fire. Klippekortene er ikke personlige, og kan kjøpes i billettskranken på Prinsen Kinosenter.


KOSMOKIDS – BARNEFILMPROGRAMMET

ALDERSGRENSER

Adressabilletten (inkluderer én voksen og ett barn u/15 år til en ordinær Kosmokidsvisning): 150 kr

Kosmorama har generell aldersgrense på 15 år for deltakelse på festivalen. Unntak gjelder blant annet Kosmokids og visninger med servering på kveldsstid i Kongesalen. Disse er tydelig merket i programmet.

BILLETTPRISER Enkeltbilletter til ordinær filmvisning: 110 kr

RUSHTICKETS Ubenyttede billetter legges ut for salg ved annonsert visingsstart. Her er det mulig å sikre seg billett ved å henvende seg til eget rushtickets-punkt i billettskranken på Prinsen Kinosenter.

KULINARISK KINO The Heat: A Kitchen (R)evolution filmvisning og treretters middag på Jossa. 650 kr + billettavgift Se s. 48 for mer info.

ARRANGEMENTER Se Kosmoramaopplevelser fra s. 44. Billetter kjøpes på kosmorama.no.

INFOSKRANKEN I infoskranken kan du hente ut festivalpass og akkrediteringskort. Her er vi behjelpelig om det er noe du lurer på. Du finner infoskranken på Prinsen Kinosenter.

ÅPNINGSTIDER FOR INFOSKRANKEN Onsdag 27.2 - fredag 1.3 15.00-20.00 Lørdag 2.3 - søndag 3.3 12.00-20.00 Mandag 4.3. – søndag 10.3. fra klokken 09.15 til start av siste visning for dagen.

Det er ikke installert teleslynge i kinosalene.

UTSALGSSTEDER ENKELTBILLETTER KJØPER DU I TRONDHEIM KINOS BILLETTAUTOMATER/-KIOSKER PÅ: PRINSEN KINOSENTER NOVA KINOSENTER TRONDHEIM TORG ENKELTBILLETTER KAN OGSÅ KJØPES PÅ KOSMORAMA.NO OG TRONDHEIMKINO.NO FESTIVALPASS KJØPES PÅ KOSMORAMA.NO KLIPPEKORT INKLUDERER 5 ORDINÆRE FILMVISNINGER OG KAN KJØPES PÅ PRINSEN KINOSENTER FOR OPPDATERT INFORMASJON OG PROGRAM SE KOSMORAMA.NO Kosmorama @kosmoramafilm Kosmorama

5


MINI 60 ÅR 1959 – 2019 I år feirer vi at det er 60 år siden MINI ble lansert. Siden 1959 har MINI sjarmert en hel verden med innovativt design & teknikk, som moteikon, vinner av Monte Carlo-rally og som filmstjerne. Dette feirer vi sammen med Kosmorama filmfestival i Trondheim med gode tilbud på alle våre fantastiske MINI-modeller. Møt oss i foajeen på Prinsen Kino fra 4. til 10. mars, eller kom til Sulland Trondheim for prøvekjøring og gode tilbud. #trylifewithMINI

Sulland Trondheim Vestre Rosten 83, 7075 Tiller Tlf: 96 23 70 00


Stolt samarbeidspartner til Kosmorama og Trondheim kino Sjekk kinoprogrammet pĂĽ Filmweb.no eller i vĂĽre kinoprogram-apper.

7


ÅPNINGSFILM KOSMORAMA 2019 TIRSDAG 5. MARS PRINSEN KINOSENTER KL. 18.30 (UTSOLGT) | KL. 19.30 KL. 20.30 (UTSOLGT) | KL. 21.15 KL. 21.30

Tir 18.30 Prinsen 6 (utsolgt) | Tir 19.30 Prinsen 2 Tir 20.30 Prinsen 3 (Utsolgt) | Tir 21.15 Prinsen 6 Tir 21.30 Prinsen 5 | Ons 16.00 Prinsen 6 Ons 21.30 Prinsen 6

UT OG STJÆLE HESTER 122 min Originaltittel Ut og stjæle hester Regissør Hans Petter Moland Land/år Norge 2019 Skuespillere Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Jon Ranes Språk Norsk Tekst Norsk 8

ÅPNINGSFILM:

UT OG STJÆLE HESTER

TIRSDAG 5. MARS KL. 18.30 PRINSEN KINOSENTER PRIS: 150 KR

Året er 1999. Trond er 67. Han har flyttet til et øde sted i skogen. Når høsten nærmer seg vinter gleder han seg til nyttårsaften 2000. Alene. Trond oppdager at han har en nabo. En mann han kjente sommeren 1948. Den sommeren faren forbereder han på det store sviket; han skal forsvinne ut av livet hans for godt. Den sommeren han for første gang kjente nærheten av en kvinne. Den samme kvinnen faren forsvant med. Fra regissør Hans Petter Moland kommer den lenge etterlengtede adapsjonen av en av Norges mest suksessrike romaner i nyere tid, Per Pettersons internasjonale gjennombrudd «Ut og stjæle hester». Filmen har norgespremiere som Kosmoramas åpningsfilm tirsdag 5. mars på Prinsen Kinosenter. På rollelisten finner vi navn som Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Pål Sverre Hagen og Danica Curcic.


AVSLUTNINGSFILM KOSMORAMA 2019 SØNDAG 10. MARS KL 19.00 PRINSEN KINOSENTER

AVSLUTNINGSFILM:

ON THE BASIS OF SEX

SØNDAG 10. MARS KL. 19.00 PRINSEN 5 PRIS: 110 KR

On the Basis of Sex er et biografisk rettsdrama om den amerikanske juristen Ruth Bader Ginsburg og hennes vei mot å bli USAs andre kvinnelige høyesterettsdommer. Under en middag ved studiestart på Harvard på 1950-tallet blir de kvinnelige juss-studentene bedt om å forklare hvorfor de velger å ta opp en studieplass som kunne tilhørt en mann. Dette er bare starten på fordommene disse kvinnene vil møte på sin vei inn i et mannsdominert yrke, og noe av det som legger grunnlaget for Ginsburgs livslange kamp for likestilling. On the Basis of Sex forteller den inspirerende, sanne historien om hvordan hun og hennes ektemann ledet en banebrytende rettssak som skulle endre USAs rettshistorie. Saken ble starten på Ginsburgs årelange oppgjør med lover som diskriminerer på grunnlag av kjønn. Før visningen av avslutningsfilmen vil vinnerne av Kosmoramas konkurranseprogram New Directors Award annonseres. Både publikum og juryen har vurdert og stemt frem filmene gjennom festivaluka. Du kan også se filmen som spesialvisning på Tukthuset i anledning kvinnedagen fredag 8. mars (se mer informasjon på s. 49).

ON THE BASIS OF SEX 120 min Originaltittel On the Basis of Sex Regissør Mimi Leder Land/år USA 2018 Skuespillere Felicity Jones, Armie Hammer, Kathy Bates Språk Engelsk Tekst Norsk 9


NEW DIRECTORS AWARD KOSMORAMAS KONKURRANSEPROGRAM

Kosmorama har viet sitt konkurranseprogram til fremtidens filmskapere, de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi tror vil markere seg sterkt i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere. Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer. Kosmoramas programavdeling har i felleskap nominert de ni filmene som kjemper om prisen. Disse filmene utgjør vårt New Directors-program. En profesjonell jury kårer vinneren av New Directors Award blant disse.

NEW DIRECTORS AWARD VINNERE OFFENTLIGGJØRES FØR AVSLUTNINGSFILMEN OG PÅ KOSMORAMA.NO

Årets New Directors Award-jury består av film- og markedssjef i Trondheim kino Mari Haugen, festivalsjef i Minimalen Kortfilmfestival Per Fikse og førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU Julia Leyda. Tidligere vinnere av New Directors Award er Christian Mungiu Beyond the Hills (2013), Anna Odell Gjenforeningen (2014), David Oelhoffen Far From Men (2015), Salem Brahimi Let Them Come (2016), Maysaloun Hamoud In Between (2017) og Ben Brand Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River (2018).

PUBLIKUMSPRISEN Publikum får også kåre den filmen de mener er den beste av årets konkurransefilmer. Alle kan si sin mening og benytte stemmesedlene som deles ut i forkant av alle New Directors Award-filmene. Vinnerne av New Directors Award og publikumsprisen blir offentliggjort søndag 10. mars.

10


NEW DIRECTORS

COLD NOVEMBER

95 MIN

Man 16.00 Prinsen 7 | Tir 12.00 Prinsen 8 | Ons 14.30 Kongesalen Tor 14.30 Kongesalen | Fre 17.00 Prinsen 7 | Lør 10.00 Prinsen 7 Søn 10.00 Prinsen 8 Originaltittel Nëntor i Ftohtë Regissør Ismet Sijarina Land/år: Kosovo, Albania 2018 Skuespillere Kushtrim Hoxha, Adriana Matoshi, Fatmir Spahiu, Emir Hadzihafisbegovic Språk Albansk, serbokroatisk Tekst Engelsk Fadil og familien lever i Kosovo tidlig på 90-tallet, og store politiske konflikter er i ferd med å endevende deres hverdag. Som statlig ansatt står Fadil overfor et vanskelig valg som vil teste hans grenser: Skal han si opp jobben og demonstrere for republikken, eller svelge skammen og beholde jobben for å kunne forsørge familien? Cold November er en ærlig og rørende skildring av en families belastning i møte med potensiell krig og en usikker fremtid.

CUTTERHEAD

84 min

EIGHTH GRADE

94 MIN

Man 18.00 Prinsen 3 | Tir 10.00 Prinsen 7 | Ons 22.00 Prinsen 2 Fre 20.00 Prinsen 8 | Lør 18.00 Prinsen 5

Ons 17.00 Prinsen 2 | Tor 08.30 Kongesalen (frokost inkludert) Lør 18.00 Prinsen 2 | Søn 13.45 Prinsen 6

Originaltittel Cutterhead Regissør Kloster Bro Rasmus Land/år Danmark 2018 Skuespillere Krešimir Mikic, Christine Sønderris, Samson Semere Språk Engelsk, dansk Tekst Uten tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Hundre meter under bakken bygges den nye metroen i København. Metroselskapet sender sin PR-koordinator ned for å skrive en hyggelig sak om prosjektet og alt det inspirerende internasjonale samarbeidet det innebærer. Mens hun får omvisning i et lukket trykkammer, skjer det katastrofale og hun blir sperret inne i det lille rommet sammen med to av arbeiderne. Det er svett, det er klaustrofobisk og det er en neglebitende intens filmopplevelse.

Tretten år gamle Kayla driver en Youtubekanal der hun snakker om hvordan man skal få bedre selvtillit og være seg selv. Men kontrasten mellom den hun er i sosiale medier og den hun er på skolen er stor. I rollen som usikre Kayla finner vi den Golden Globe-nominerte nykommeren Elsie Fisher, som forbløffer i sin evne til å ta oss med inn i Kaylas tenåringsverden. Filmen er full av varme, såre, autentiske, vonde og ikke minst kleine scener som virkelig fanger essensen av å vokse opp i dag.

Eighth Grade Bo Burnham USA 2018 Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson Engelsk Uten tekst

11


NEW DIRECTORS HER JOB

LITTLE TICKLES 103 min

LYKKELIGE LAZZARO 127 min

Tor 12.15 Prinsen 7 | Fre 16.30 Prinsen 8 | Lør 17.00 Prinsen 3

Fre 16.00 Prinsen 2 | Lør 14.15 Prinsen 6

Man 21.00 Prinsen 2 | Tor 10.00 Prinsen 3 | Fre 20.30 Kongesalen

Originaltittel Her Job Regissør Nikos Labôt Land/år Hellas, Frankrike, Serbia 2018 Skuespillere Marisha Triantafyllidou, Dimitri Imellos Språk Gresk Tekst Engelsk

Originaltittel Les Chatouilles Regissør Andréa Bescond, Éric Métayer Land/år Frankrike 2018 Skuespillere Andréa Bescond, Karin Viard, Pierre Deladonchamps, Carole Franck , Clovis Cornillac Språk Fransk Tekst Engelsk

Originaltittel Lazzaro Felice Regissør Alice Rohrwacher Land/år Italia, Sveits, Frankrike, Tyskland 2018 Skuespillere Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Tommaso Rango, Nicoletta Braschi, Agnese Graziani Språk Italiensk Tekst Norsk

Her Job er en sterk dramatisering og stemningsrapport fra dagens Hellas. For første gang har Panayiota fått seg en jobb slik at hun kan forsørge familien sin. Tidlig og sent vasker hun på et kjøpesenter. Der får hun snart erfare hvor utsatte arbeiderne kan være i et system der korttidskontrakter er standarden og de som opponerer raskt kan byttes ut med andre. Samtidig gir jobbtilværelsen henne et fellesskap hun har lengtet etter i et hittil grått og trist liv.

Odette er åtte år gammel og opplever stadig at en voksen familievenn vil leke en hemmelig lek med henne. I en terapitime som voksen forstår hun at hun ble misbrukt, og at dette er roten til mange av problemene i livet hennes. Historien er fortalt på en unik måte som aldri viser overgrepene, uten at det på noen måte blekner grusomhetene. Little Tickles er regissør og hovedrolleinnehaver Andréa Besconds første film, og den er basert på et selvbiografisk teaterstykke.

Lazzaro bor i den avsidesliggende, italienske bygda Inviolata sammen med sin familie. De jobber og sliter for en velholden og hensynsløs tobakksbaronesse. En dag møter Lazzaro hennes sønn, og de former et uventet vennskap som vil forvandle Lazzaros liv for alltid. Lykkelige Lazzaro tematiserer klassemotsetninger, vennskap og moral. Det er et vakkert eventyr hevet over tid og rom, der magisk realisme, brutale omgivelser og uventede vendinger gir et helt særegent resultat. Filmen har gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler, og vil garantert fortrylle deg også.

12

89 min


NEW DIRECTORS

SKYND DEG SAKTE 68 min

THE CHAMBERMAID 102 min

THE THIRD WIFE 96 min

Tir 12.00 Prinsen 7 | Ons 20.00 Prinsen 2 | Tor 16.00 Prinsen 8 Søn 14.00 Kongesalen

Ons 10.30 Kongesalen | Fre 14.00 Prinsen 7 | Lør 20.15 Prinsen 2

Man 16.00 Prinsen 3 | Ons 10.00 Prinsen 7 | Tor 17.00 Prinsen 7 Fre 21.30 Prinsen 2

Originaltittel Skynd deg sakte Regissør Anders Emblem Land/år Norge 2018 Skuespillere Amalie Ibsen Jensen, David Jakobsen, Lars Halvor Andreasen Språk Norsk Tekst Engelsk Litt for ung får Fiona ansvaret for sin bror Tom, som har autisme. Det sjonglerer hun med jobb på den lokale ferga og sine musikalske ambisjoner. Hun innser at ting ikke kan forbli som de er for alltid. I Skynd deg sakte følger vi henne gjennom sommermånedene, der hun reflekterer rundt ansvarsfølelse, personlig frihet og fremtiden. Regissør Anders Emblems debutfilm er en stillferdig «slice of life»film, satt til vakre sunnmørslandskap som presenteres gjennom en stilren realisme.

Originaltittel La Camarista Regissør Lila Aviles Land/år Mexico 2018 Skuespillere Gabriela Cartol, Teresa Sanchez Språk Spansk Tekst Engelsk The Chambermaid er en melankolsk karakterstudie av kammerpiken Eve og hennes ensformige arbeidsdager på et luksuriøst hotell i Mexico by. Eve ønsker en bedre fremtid og håper hardt arbeid og hotellets voksenopplæringsprogram vil hjelpe, men innsats er ikke alltid synonymt med fremskritt. Hverdagen består av endeløse, skitne hotellrom mens en økonomisk og sosial ulikhet preger tilværelsen. Dette er en sterk debutfilm av Lila Avilés, som bruker en kvasidokumentarisk tilnærming for å belyse sosiale klasseforskjeller i Mexico.

Originaltittel Nguoi Vo Ba Regissør Ash Mayfair Land/år Vietnam 2018 Skuespillere Phuong Tra My Nguyen, Long Le Vu, Mai Thu Huong Maya Språk Vietnamesisk Tekst Engelsk 14 år gamle May er i ferd med å bli den tredje konen til en rik landeier. Om hun får en sønn, vil hennes status i familien øke. Hennes egenrådighet og lidenskap gjør det vanskelig å innfinne seg i systemet hun er en del av, og May innser snart at frihet går på bekostning av trygghet. Regissør Ash Mayfair drar oss inn i en visuelt vakker og fascinerende verden satt til 1800-tallet, og belyser tema som undertrykkelse og kvinners begrensede valg.

13


Bolig pluss treningsrom og selskapslokale

Nå kommer plusslivet til Trondheim På Autronica-tomta på Lade, midt i Trondheims mest attraktive og solrike bydel, planlegger Selvaag Bolig nye plussboliger®. Her får du ikke bare en flott ny bolig, men også hotellfølelsen gjennom ekstra service, opplevelser og trygghet. Les mer om hva plusslivet byr på selvaagbolig.no/ringvepluss Jørgen Rostad, tlf. 928 06 483, jorgen.rostad@em1.no Katrine Borren, tlf. 916 65 104, katrine.borren@em1.no


150,00/kg

LAKSEFILET

Lerøy, naturell, u/skinn og bein Pr. pk, 200 g

120,00/kg

FISKEBURGER 86 % Lofoten, med torsk og hyse Pr. pk, 250 g

75,00/kg

KJØTTDEIG

Kløver, 75 % storfe og 25 % svin Pr. pk, 400 g

120,00/kg

KYLLINGFILET

Prior, naturell, store strimler Pr. pk, 250 g

100,00/kg

SVINEKJØTT

Kløver, naturell, strimlet Pr. pk, 300 g


MENNESKER I MELLOM Filmer om det varme og såre, felleskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møter mellom mennesker.

303 120 min

A TRANSLATOR 107 min

Man 17.00 Prinsen 8 | Tir 13.30 Prinsen 7 | Fre 11.00 Kongesalen Søn 11.00 Kongesalen

Tor 18.00 Prinsen 6 | Søn 16.00 Prinsen 7

Originaltittel 303 Regissør Hans Weingartner Land/år Tyskland 2018 Skuespillere Mala Emde, Anton Spieker Språk Tysk Tekst Engelsk

16

En kvinne i starten av 20-årene oppdager at hun er gravid. Hun setter seg i sin gamle Mercedes 303-bobil og kjører fra Tyskland til Portugal for å overraske ekskjæresten med nyheten. På veien plukker hun opp den sjarmerende haikeren Jan, og sammen legger de ut på en skikkelig roadtrip gjennom Europa. Gjennom en rekke prøvelser på veien og diskusjoner over de store spørsmålene, kommer de stadig nærmere hverandre i denne hjertevarmende og tankevekkende roadmovien.

Originaltittel Un Traductor Regissør Rodrigo Barriuso, Sebastian Barriuso Land/år Canada, Cuba 2018 Skuespillere Rodrigo Santoro, Maricel Alvarez, Milda Gecaite Språk Spansk, russisk Tekst Engelsk Malin underviser i russisk litteratur, men han blir plutselig en dag tatt ut av jobben og satt til å tolke mellom leger og Tsjernobyl-ofre som er sendt fra Sovjetunionen til Cuba. Hans arbeidsdag handler i stor grad om å fortelle foreldre at barna deres aldri vil bli bra igjen, og grusomhetene blir så oppslukende at det blir vanskelig for Malin å være nok til stede i sitt eget liv. A Translator er basert på ekte hendelser og viser oss en ukjent del av Cubas historie fra slutten av 1980-tallet.


MENNESKER I MELLOM

AN ELEPHANT SITTING STILL 234 min

BLACK HOLE 104 min

CHAMPIONS 114 min

Tor 19.00 Prinsen 7 | Lør 12.00 Cinemateket

Tir 17.30 Prinsen 3 | Lør 13.00 Kongesalen | Søn 21.00 Prinsen 8

Originaltittel 大象席地而坐 Regissør Bo Hu Land/år Kina 2018 Skuespillere Yu Zhang, Yuchang Peng, Uvin Wang Språk Mandarinkinesisk Tekst Engelsk

Originaltittel Agujero Negro Regissør Diego Araujo Land/år Ecuador, Den dominikanske republikk 2018 Skuespillere Víctor Aráuz, Daniela Roepke, Marla Garzón, Alejandro Fajardo, Cristina Morrison Språk Spansk Tekst Engelsk

Man 20.30 Prinsen 7 | Tir 21.00 Prinsen 8 | Tor 21.00 Prinsen 2 Søn 18.00 Kongesalen

An Elephant Sitting Still er en mørk fortelling om en skjebnesvanger dag som leder fire protagonister sammen. Blant dem er 16 år gamle Bu, som har gjort en stor tabbe ved å dytte mobberen Shuai ned en trapp og dermed gitt ham livstruende skader. Den uforglemmelige og melankolske filmen har blitt hyllet som «the greatest recent film» av The New Yorker. Den nesten fire timer lange An Elephant Sitting Still er den første og dessverre siste spillefilmen til regissør Hu Bo, som tok sitt eget liv før filmen hadde premiere.

Den noe uinspirerte forfatteren Victor nærmer seg siste frist for en roman han har jobbet med i lang tid, og får samtidig vite at han skal bli far. Konfrontert med voksenlivets alvor, finner den 30 år gamle forfatteren virkelighetsflukt i en forelskelse i den 16 år gamle nabojenta Valentina, samtidig som har tar stadig mer avstand fra sin gravide kjæreste. Fortalt i vakkert svarthvitt foto, er denne politisk ukorrekte filmperlen fra Ecuador en bitter dramakomedie om en mann som ser ut til å ødelegge alt for seg selv.

Originaltittel Campeones Regissør Javier Fresser Land/år Spania 2018 Skuespillere Javier Gutiérrez, Sergio Olmos, Julio Fernández, Jesús Lago, Jesús Vidal Språk Spansk Tekst Engelsk Champions har gått sin seiersgang på spanske kinoer, og var Spanias Oscar-bidrag for 2018. Vi møter den hissige og kyniske basketballtreneren Marco, som ilegges samfunnsstraff og må trene et lag bestående av spillere med nedsatt funksjonsevne. Marco skal forsøke å lære laget å spille basket, men det viser seg at han har vel så mye å lære av dem. Et fantastisk rollegalleri og stor empati gjør Champions til en hjertevarm og underholdende komedie om det å være annerledes.

17


MENNESKER I MELLOM EL ÁNGEL 120 min

FLORIANÓPOLIS DREAM 106 min

MID90S

Man 19.30 Prinsen 5 | Ons 12.00 Prinsen 2 | Tor 16.00 Prinsen 5 Lør 22.30 Prinsen 2 | Søn 11.00 Prinsen 5

Ons 16.00 Prinsen 8 | Fre 10.00 Prinsen 8 | Søn 20.30 Prinsen 7

Fre 11.00 Prinsen 7 | Lør 19.00 Prinsen 3 | Søn 14.00 Prinsen 7

Originaltittel El Ángel Regissør Luis Ortega Land/år Argentina 2018 Skuespillere Lorenzo Ferro, Chino Darin, Mercedes Moran Språk Spansk Tekst Engelsk

Originaltittel Florianópolis Dream Regissør Ana Katz Land/år Argentina, Brasil 2018 Skuespillere Marco Ricca, Gustavo Garzón, Mercedes Morán, Daniel Hendler Språk Spansk Tekst Engelsk

Originaltittel Mid90s Regissør Jonah Hill Land/år USA 2018 Skuespillere Sunny Suljic, Katherine Waterston, Na-kel Smith Språk Engelsk Tekst Uten tekst

Buenos Aires, 1971. 17 år gamle Carlitos har blonde krøller, et yndig ansikt og en sjarmerende fremtoning, men har hverken samvittighet eller moral. Da han møter Ramon på sin nye skole, blir han umiddelbart interessert og søker kontakt, noe han får ved å brenne ham i nakken med en blåselampe. Sammen utfører de grusom kriminalitet forankret i Carlitos’ hensynsløse natur. Filmen er delvis basert på livet til Carlos Robledo Puch, kjent som mannen som har sonet lengst i Argentinas historie.

Lucrecia og Pedro drar på ferie sammen med sine nesten voksne barn. En ferietur kan være en påkjenning for enhver familie, og det faktum at Lucrecia og Pedro er i ferd med å separeres gjør ingenting enklere. Familien håper likevel at turen skal bringe dem sammen, men relasjonene dem imellom utfordres av nye bekjentskap og situasjoner. Regissør Ana Katz skildrer menneskelige erfaringer på en uvanlig nyansert og god måte i denne bittersøte fortellingen.

Jonah Hills regidebut Mid90s er et coming-of-age-drama satt til 1990-tallets Los Angeles. Vi møter Stevie, en ung gutt som sliter med å balansere en trøblete familiesituasjon med en ny vennegjeng. De nye vennene hans er eldre og mer erfarne i alt som betyr noe – skating, hip-hop, jenter og å havne i trøbbel. Mid90s skildrer på en intelligent, varm og usminket måte livene til en gruppe tenåringer som allerede i ung alder har fått erfare at livet kan være brutalt.

18

84 min


MENNESKER I MELLOM

NON-FICTION

107 min

Tir 14.00 Prinsen 3 | Tor 18.00 Kongesalen | Lør 15.30 Prinsen 8 Originaltittel Doubles Vies Regissør Olivier Assayas Land/år Frankrike 2018 Skuespillere Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne Språk Fransk Tekst Norsk Alain er midt i en omstillingsprosess når forlaget han jobber for konverterer fra trykk til å bli stadig mer digitalt. Naturligvis påvirker dette privatlivet, og det er her filmen skinner: gode samtaler med venner om livet, teknologi og filosofi. I typisk fransk stil er dette selvfølgelig over et glass vin og god mat. Utsøkt skuespill fra Juliette Binoche og sylskarpt manus fra Olivier Assayas resulterer i levende diskusjoner som man skulle ønske at man selv tok del i.

THE DEER 88 min

THE KINDERGARTEN TEACHER 96 min

Tir 16.00 Prinsen 7 | Ons 18.30 Prinsen 7 | Tor 10.30 Kongesalen Lør 19.30 Prinsen 7 | Søn 10.00 Prinsen 6

Tir 10.00 Prinsen 8 | Lør 10.00 Prinsen 3 | Søn 21.00 Prinsen 3

Originaltittel OREINA Regissør Koldo Almandoz Land/år Spania 2018 Skuespillere Laulad Ahmed Saleh, Ramón Agirre, Patxi Bisquert, Iraia Elias, Erika Olaizola Språk Baskisk Tekst Engelsk Khalil blir venn med den eldre krypskytteren José Ramón. José deler hus med en bror han ikke har utvekslet et ord med på flere år. Langs elvebredden skildres følelser og tradisjoner som vaskes ut av det moderne samfunnet. Den baskiske regissøren Koldo Almandoz har tidligere gjort seg bemerket med kortfilmer og dokumentar. Ved hjelp av sin egen bakgrunn fra området utenfor San Sebastian bruker han forholdet mellom tradisjon og modernitet og natur og industri som sterke virkemidler.

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

The Kindergarten Teacher Sara Colangelo USA 2018 Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael García Bernal Engelsk Uten tekst

Lisa, en førskolelærer i 40-årene, skjuler en gnagende lengsel etter et liv fylt med kunst og litteratur. Hver uke deltar hun på poesikurs, men hun klarer ikke å levere slik hun skulle ønske. Da en liten gutt i barnehagen fremfører noen forbausende stemningsfulle linjer, skriver Lisa ned diktet og leser det opp på poesikurset til etterlengtet ros. Hun er nå fast bestemt på at den lille gutten er et vidunderbarn og dedikerer sin tid til å pleie hans talent. Hennes intensjoner er gode, men prosjektet leder snart over i en besettelse.

19


SAMFUNN Fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier.

20

3 KVINNER 100 min

ALPHA, THE RIGHT TO KILL 94 min

Tir 12.00 Prinsen 3 | Fre 18.00 Prinsen 3 | Søn 14.15 Prinsen 8

Tir 16.00 Prinsen 6 | Ons 18.15 Prinsen 8 | Lør 21.30 Prinsen 3

Originaltittel Se Rokh Regissør Jafar Panahi Land/år Iran 2018 Skuespillere Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Del Aram Språk Farsi, aserbajdsjansk Tekst Norsk

Originaltittel Alpha, the Right to Kill Regissør Brillante Mendoza Land/år Filippinene 2018 Skuespillere Allen Dizon, Elijah Filamor, Baron Geisler, Jalyn Taboneknek, Angela Cortez Språk Filipinsk, tagalog Tekst Engelsk

I 3 kvinner møter vi en ung jente fra en liten fjellandsby som drømmer om å bli skuespiller, men hindres av familien sin. Hun lager en desperat videomelding der hun truer med å ta livet av seg, og sender den til den berømte skuespilleren Behnaz Jafari. Sjokkert og bekymret bestemmer Jafari seg for å reise til landsbyen jenta kommer fra. Der møter hun et lukket samfunn som lever i sin egen tid. Så får hun høre om en mystisk tredje kvinnelig skuespiller som har flyttet til landsbyen for å leve i isolasjon.

I thrilleren Alpha: The Right to Kill skildrer regissør Brillante Mendoza narkotikakrigen i Filippinene på nært hold. Vi følger politimannen Espino og doplangeren Elijah. På overflaten fremstår Espino korrekt og lovlydig, men det går ikke lang tid før man skjønner at han er tvers gjennom korrupt. Elijah på sin side lever i dyp fattigdom og tyr til desperate metoder for å sikre familien inntekter. Filmen gir et godt bilde på en dyster del av virkeligheten i dagens Filippinene.


SAMFUNN

ANOTHER DAY OF LIFE

86 min

Tor 14.30 Prinsen 6 | Fre 14.00 Prinsen 6 | Lør 16.00 Prinsen 2 Søn 19.00 Prinsen 3 Originaltittel Another Day of Life Regissør Raul De La Fuente, Damian Nenow Land/år Polen, Spania, Tyskland, Belgia 2018 Skuespillere Miroslav Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek Språk Engelsk Tekst Uten tekst Ryszard Kapuscinski var en polsk journalist, essayist og forfatter. Kapuscinski jobbet mesteparten av sitt liv som krigskorrespondent og ble fremfor alt kjent for sine reportasjebøker som blander store hendelser med personlige refleksjoner og en sterk sans for detaljer. Another Day of Life er basert på Kapuscinskis memoarer fra frigjøringskampen i Angola. Med en blanding av animasjon og levende bilder, fiksjon og dokumentar beskriver filmen på en unik måte krigen sett gjennom hans øyne.

BLINDSPOTTING 95 min

CRYSTAL SWAN 93 min

Man 21.30 Prinsen 8 | Fre 17.45 Prinsen 6 | Lør 16.30 Prinsen 6

Man 18.00 Kongesalen | Tir 16.15 Prinsen 8 | Tor 16.00 Prinsen 3 Søn 17.00 Prinsen 3

Originaltittel Blindspotting Regissør Carlos López Estrada Land/år USA 2018 Skuespillere Daveed Diggs, Rafael Casal, Janina Gavankar Språk Engelsk Tekst Uten tekst Blindspotting er en presis og hardtslående kommentar til rase og klasse i dagens USA. Vi følger Colin (Daveed Diggs) i de tre siste dagene av prøvetiden etter en fengselsstraff. Da han blir vitne til en politiskyting, åpnes øynene hans for hvor brutal virkeligheten kan være for en farget mann i dagens Oakland. Særlig vanskelig gjør det forholdet til bestevennen Miles, som er hvit. Dette er en særs tidsriktig, underholdende og sterk historie om vennskap, med en alvorlig undertone som engasjerer og provoserer.

Originaltittel Khrustal Regissør Darya Zhuk Land/år Hviterussland, Russland, USA, Tyskland 2018 Skuespillere Alina Nasibullina, Ivan Mulin, Yury Borisov, Språk Russisk, engelsk Tekst Engelsk Blant triste, grå betongblokker i 90-tallets Hviterussland møter vi en fargeklatt uten like. Den unge DJ-en Velya planlegger å reise til housemusikkens hjemland, USA. Etter å ha oppgitt feil telefonnummer på sin noe løgnaktige visumsøknad, blir hun nødt til å parkere seg foran telefonen til en fremmed familie på landsbygda for å stille som sin egen referanse og lure til seg visum. Crystal Swan praktisk talt pulserer med 90-tallets houserytmer, og fargerik estetikk satt i kontrast med det betonggrå postsovjetiske Hviterussland gir filmen et unikt uttrykk.

21


SAMFUNN DONBASS 121 min

JOSÉ 85 min

RAFAËL

Tor 12.15 Prinsen 5 | Lør 22.00 Prinsen 8 | Søn 16.30 Prinsen 8

Tir 22.00 Prinsen 2 | Fre 13.30 Kongesalen | Søn 10.00 Prinsen 3

Ons 20.30 Prinsen 8 | Søn 15.45 Kongesalen

Originaltittel Donbass Regissør Sergey Loznitsa Land/år Tyskland, Frankrike, Ukraina, Nederland, Romania 2018 Skuespillere Boris Kamorzin, Valeriu Andriuta Språk Russisk, ukrainsk Tekst Engelsk

Originaltittel José Regissør Li Cheng Land/år Guatemala 2018 Skuespillere Enrique Salanic, Manolo Herrera, Ana Cecilia Mota Språk Spansk Tekst Engelsk

Originaltittel Rafaël Regissør Ben Sombogaart Land/år Nederland, Italia 2018 Skuespillere Melody Klaver, Nabil Mallat, Mehdi Meskar Språk Nederlandsk, italiensk, arabisk, engelsk Tekst Engelsk

Den militære konflikten i Øst-Ukraina står på som verst, og vi får gjennom en rekke smått absurde og løst sammenhengende segmenter innsikt i kaoset som omgir menneskene som lever der. Samfunnet står på randen av kollaps, og midt i krigens brutalitet og en flora av propaganda er det vanskelig å vite hva som er virkelig og ikke. Regissør Sergey Loznitsa skildrer den uforståelige og surrealistiske følelsen av å leve i krig, og leverer samtidig en sylskarp politisk kommentar om dagens situasjon i Ukraina.

19 år gamle José befinner seg i et av de mest voldelige og fattige landene i verden – Guatemala. Han bor sammen med sin mor, som vier all sin tid til kirken. José på sin side avtaler møter med fremmede gjennom dating-apper og har tilfeldig sex. Han er homofil, noe som er langt fra enkelt i et konservativt samfunn der religion og tradisjonelle maskuline verdier står sterkt. En dag møter han Luis, og livet hans endevendes av en lidenskap og en dragning mellom kjærlighet og plikt.

Den arabiske våren tvinger det lykkelige ekteparet Nazir og Kimmy til å flykte mot Europa, men det er kun Kimmy som har gyldig visum. Gravid og redd må hun reise alene hjem til moren sin i Amsterdam, mens Nazir må ta et umulig valg: Bli i krigssonen eller sette seg på en av gummibåtene som tar ham ulovlig til Europa, hvis han overlever. Filmen er basert på en sann historie som overskrider byråkrati, grenser og til og med fengselsvegger.

22

105 min


På lag med Location Fyll kiosken med det beste. Location gir deg: • Gode innkjøpsavtaler • Skreddersydd vareutvalg for kino • Optimal logistikk med samlet levering Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat: location@location.no


SKRÅBLIKK

I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS 140 min Filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet rå western, en episk musikal og en mørk komedie.

24

ST. BERNARD SYNDICATE 100 min

Tor 18.00 Prinsen 3 | Fre 21.30 Prinsen 7 | Søn 11.00 Prinsen 7

Ons 18.15 Kongesalen | Tor 10.00 Prinsen 7 | Lør 12.30 Prinsen 7 Lør 21.30 Prinsen 7 | Søn 18.00 Prinsen 2

Originaltittel Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari Regissør Radu Jude Land/år Romania, Tsjekkia, Frankrike, Bulgaria, Tyskland 2018 Skuespillere Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan Språk Rumensk Tekst Engelsk

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Til tross for at filmen tar utgangspunkt i Romanias rolle under andre verdenskrig, er dette på ingen måter en tradisjonell krigsfilm. Handlingen utspiller seg i nåtid. En teaterregissør har fått i oppgave å gjenskape en historisk hendelse. De frivillige skuespillerne og musikerne har sett for seg noe oppbyggelig og patriotisk. Det blir derfor stor oppstandelse når regissøren insisterer på å ta for seg massakreringen av jøder under statsminister Ion Antonescu på 1940-tallet.

Rasmus har fått påvist A.L.S. og har ikke lenge igjen å leve. Heldigvis blir han kontaktet av en gammel venn som overtaler Rasmus til å bli med som investor på hans nye prosjekt: å selge Sanktbernardshunder som en luksusvare til den kinesiske middelklassen. I samme svarte mockumentary-stil som den danske TV-serien Klovn (2005), er denne hysterisk morsomme filmen stappfull av pinlige situasjoner og mennesker som vitser om tabubelagte tema ved de verste mulige anledninger.

Sankt Bernhard Syndikatet Mads Brügger Danmark 2018 Frederik Cilius, Rasmus Bruun Engelsk, dansk Uten tekst


SKRÅBLIKK

THE SISTERS BROTHERS 120 min

THE SONG OF THE TREE 93 min

UNDER THE SILVER LAKE 139 min

Man 15.00 Prinsen 2 | Søn 18.00 Prinsen 6

Ons 15.30 Prinsen 6 | Fre 20.00 Prinsen 6

Tor 20.30 Prinsen 5 | Fre 22.00 Prinsen 6 | Lør 18.00 Kongesalen

Originaltittel The Sisters Brothers Regissør Jacques Audiard Land/år USA, Frankrike, Romania, Spania 2018 Skuespillere Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal Språk Engelsk Tekst Norsk

Originaltittel ДАРАК ЫРЫ Regissør Aibek Daiyrbekov Land/år Kirgisistan, Russland 2018 Skuespillere Temirlan Smanbekov, Omurbek Izrailov, Saltanat Bakaeva, Jurduzbek Kaseivov, Taalaykan Abazova Språk Kirgisisk Tekst Engelsk

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Året er 1851 og vi befinner oss i den villeste vesten. Brødrene Eli og Charlie Sisters er to notoriske drapsmenn og nådeløse dusørjegere. Nå er de på jakt etter Hermann Kermit Warm, som etter sigende har funnet opp en genial måte å vaske frem gull. Han skylder en god slump penger og ønskes utlevert død eller levende. Helst det første. Dette er en vakker Tarantinoaktig westernfilm, med et stjernelag av skuespillere som Joaquin Phoenix, John C. Reilly og Jake Gyllenhaal.

Esen, en ung mann som har blitt bortvist fra landsbyen sin, rømmer med datteren til en av de mektigste mennene i landsbyen. Når de blir forfulgt, blir han tvunget til å slåss for hennes hånd i en kamp som setter hele landsbyen i fare. Filmen er basert på et gammelt kirgisisk sagn. Proppfull av kirgisisk tradisjon og kultur, formidler den livet og tragedien i den lille landsbyen. Dette er en episk musikal av de sjeldne som byr på folklore i n’te potens.

Under the Silver Lake er regissør David Robert Mitchells første film etter suksessen It Follows (2014). Sam (Andrew Garfield) er arbeidsløs, tafatt og litt paranoid. Da han møter sin nye nabo Sarah (Riley Keough), blir han umiddelbart oppslukt i henne. Dagen etter er hun plutselig forsvunnet, og Sam setter i gang en surrealistisk jakt gjennom L.A for å finne henne. Det eneste Sarah har etterlatt seg er en liten eske og et stort symbol malt på veggen hennes, noe Sam raskt spinner en svært bisarr konspirasjon rundt.

25

Under the Silver Lake David Robert Mitchell USA 2018 Andrew Garfield, Riley Keough, Topher Grace Engelsk Uten tekst

25


DOKUMENTAR

DE UØNSKEDE

Rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra de menneskelige konsekvensene av krig til portretter av inspirerende kvinner.

26

65 min

FAHRENHEIT 11/9 130 min

Man 22.00 Kongesalen | Ons 20.30 Prinsen 7 | Lør 20.30 Prinsen 8

Tir 18.15 Prinsen 8 | Ons 18.00 Prinsen 3 | Søn 20.30 Prinsen 6

Originaltittel De uønskede Regissør Dheeraj Akolkar Land/år Norge 2018 Medvirkende Gerd Fleischer, Jorunn Skoglund, Tove-Laila Strand, Gerd-Synnøve Moen, Bjørn Lengfelder Språk Norsk Tekst Engelsk

Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Under andre verdenskrig ble det født titusenvis av barn med norsk mor og tysk far. I De uønskede forteller fem av disse hvordan livet som «tyskerunge» har vært – om hvordan det har vært å bære skammen og måtte stå til rette for mødrenes valg og fedrenes synder. Liv Ullmanns fortellerstemme tar oss gjennom måten tyske soldater ble oppfordret til å få barn med norske kvinner, som med sine aner fra vikingtiden ble ansett som den reneste ariske rasen. For disse barna var ikke krigen over i 1945.

9.11.16 ble Donald Trump valgt til USAs 45. president. I Fahrenheit 11/9 spør den kjente dokumentarfilmskaperen Michael Moore hvordan dette kunne skje. Det amerikanske demokratiet er i fare, er budskapet i dokumentaren som Moore selv har omtalt som begynnelsen på slutten av Trumps presidentskap. Tittelen på filmen spiller på datoen Trump ble annonsert som USAs neste president, og er samtidig et nikk til en tidligere dokumentar av Moore, Fahrenheit 9/11, der han så på hva som har skjedd i USA etter terrorangrepet 11. september.

Fahrenheit 11/9 Michael Moore USA 2018 Roger Ailes, Joe Biden, George W. Bush, Roseanne Barr Engelsk Uten tekst


DOKUMENTAR

JEG SER DEG 77 min

MARIA BY CALLAS 113 min

MINDING THE GAP 93 min

Ons 20.00 Prinsen 5 | Fre 22.00 Prinsen 8 | Lør 13.30 Prinsen 8

Ons 14.30 Prinsen 2 | Fre 14.00 Prinsen 8 | Lør 21.00 Kongesalen

Originaltittel Jeg ser deg Regissør Maria Salazar Land/år Norge 2018 Medvirkende Michael Winger, Tore Salvesen, Didrik Søderlind, Torstein Røyne Språk Norsk Tekst Norsk

Originaltittel Maria by Callas Regissør Tom Volf Land/år Frankrike 2017 Medvirkende Fanny Ardant, Maria Callas, Joyce DiDonato Språk Engelsk, fransk Tekst Norsk

Man 20.00 Kongesalen | Tir 12.30 Prinsen 6 | Fre 23.00 Prinsen 5 Lør 17.15 Prinsen 7

Hvert år blir omtrent 1500 personer savnet i Norge, og noen av dem blir aldri funnet. Når politiet gir opp, velger noen pårørende å utforske andre metoder. I dokumentarfilmen Jeg ser deg møter vi Michael Winger, som bruker det han selv kaller en sterk intuisjon for å forsøke å løse forsvinningssaker. Til tross for at Winger har hjulpet flere familier, er mange skeptiske. Er evnene hans virkelige? Er det etisk riktig å tilby denne typen hjelp til familier, når det kan være belastende for pårørende dersom det ikke lykkes?

Maria by Callas gir et gripende innblikk i tilværelsen til en av de største operasangerne i det 20. århundret, gresk-amerikanske Maria Callas. Livet hennes var ofte like dramatisk av som på scenen. Hun døde i 1977, bare 53 år gammel. Regissør Tom Volf har satt sammen restaurert arkivmateriale og funnet lydopptak der superstjernen selv forteller om sitt liv. Vi får også se utdrag fra konserter i operahus verden over. Resultatet er både et levende tidsbilde og en konsertfilm med en unik hovedperson i sentrum.

Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Minding the Gap Bing Liu USA 2018 Kiere Johnson, Bing Liu, Zack Mulligan Engelsk Uten tekst

Oscarnominerte Minding the Gap er ikke en skatefilm, men for personene vi møter i denne prisvinnende dokumentarfilmen er skating en livsnødvendig virkelighetsflukt. Denne såre dokumentaren viser oss den harde realiteten av å vokse opp i vanskelige kår. Regissør Bing Liu har skatet siden barndommen i den postindustrielle byen Rockford, Illinois. I 12 år har han filmet to nære venner. Vi ser dem vokse opp foran kamera, og får et personlig og emosjonelt dypdykk i deres liv, samtidig som filmen utforsker spørsmål knyttet til maskulinitet, omsorgssvikt og tilgivelse.

27


DOKUMENTAR PRIVACY OF WOUNDS

69 min

Ons 16.30 Kongesalen | Tor 21.15 Prinsen 3 | Lør 10.00 Prinsen 2 Originaltittel Privacy of Wounds Regissør Dalia Kury Land/år Norge 2018 Medvirkende Hasan, Mazen, Khaldoon Språk Arabisk Tekst Engelsk I dokumentarfilmen Privacy of Wounds rekonstrueres en syrisk fengselscelle som de tre tidligere syriske flyktningene Hasan, Mazen og Khaldoon skal tilbringe tre dager i, mens de snakker om sine opplevelser. Med ingenting annet enn ubemannede kamera til stede, deler de erfaringer fra tiden i syriske fengsel og de grusomme opplevelsene de har hatt på en særs nær, sår og autentisk måte. Denne dokumentarfilmen gir et unikt innblikk i deres opplevelser, og de menneskelige konsekvensene av krigen i Syria.

28

RBG 97 min

THREE IDENTICAL STRANGERS 96 min

Man 19.30 Prinsen 8 | Fre 08.30 Kongesalen (filmfrokost) Søn 16.00 Prinsen 5

Ons 14.00 Prinsen 8 | Tor 21.00 Prinsen 6 | Søn 16.00 Prinsen 2

Originaltittel RBG Regissør Betsy West, Julie Cohen Land/år USA 2018 Medvirkende Ruth Bader Ginsburg, Martin D. Ginsburg, Bill Clinton Språk Engelsk Tekst Uten tekst Ruth Bader Ginsburg ble USAs andre kvinnelige høyesterettsdommer da hun i 1993 ble oppnevnt av daværende president Bill Clinton. Nå er hun 85 år gammel, men har ingen planer om å tre av med det første. RBG skildrer hennes kamp for å etablere seg i et tidligere svært mannsdominert yrke, og hvordan hun har brukt rettssalen som arena for revolusjonerende endringer på likestillingsfeltet. Filmen forteller også om hennes nokså nye status som populærkulturikon med kallenavnet «Notorious RBG».

Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Three Identical Strangers Tim Wardle USA 2018 Silvi Alzetta-Reali, Eddy Galland, Ron Guttman Engelsk Uten tekst

I 1980 begynner Robert på Sullivan County Community College i New York. Fra første dag virker det som at alle tror de kjenner ham fra før, men de kaller ham Eddie. Det viser seg nemlig at Robert og Eddie er helt like - de er tvillinger men har aldri møttes. Men historien stopper ikke her, det finnes nemlig en tredje ukjent bror også: David. Historien i denne dokumentaren er nesten for surrealistisk til å være sann.


“Tusen takk Oppdal. Anbefaler alle som elsker sjangerfilm å ta turen til Ramaskrik neste år!” VampyrVidar

“Det er kanskje den morsomste festivalen i Norge”. Stig Frode Henriksen alias Kurt Josef og Jompa

NORGES SKUMLESTE FILMFESTIVAL 1 7.-20 . O K T O B E R 2 0 1 9

OPPDAL KULTURHUS

WWW.RAMASKRIK.NO


RAMASKRIK Velkommen til skrekkdepartementet i Kosmorama, der sjangerfilmen virkelig får brettet seg ut. Ramaskrik er skrekkfilm i ulike varianter plukket av programrådet til Ramaskrik filmfestival i Oppdal. Her møter du zombier, svartmetallere, skumle guder, forblåst ødemark og mye mer. Programmet består av fem filmer, i tillegg til tre kortfilmer. Frister det med mer, er du veldig velkommen til Oppdal i høst og den niende Ramaskrik 17. - 20. oktober. Kortfilmer Creaker (4,5 min) En jente våkner om natten når det knirker i soveromsdøren. Vises før hver visning av Tumbbad. 9 Steps (7 min) Det er kun ni skritt til enden av korridoren. Vises før hver visning av The Wind. Slayer (10 min) Det er ikke alltid arbeidsdagen går helt som planlagt, selv ikke for vampyrjegere. Vises før hver visning av Lords of Chaos.

30

ASSASSINATION NATION 110 min

ENDZEIT - EVER AFTER 90 min

Tir 21.00 Prinsen 7 | Ons 20.30 Kongesalen | Lør 21.45 Prinsen 6

Tor 15.00 Prinsen 7 | Fre 21.00 Prinsen 3 | Lør 18.00 Prinsen 8

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Endzeit - Ever After Regissør Carolina Hellsgård Land/år Tyskland 2018 Skuespillere Gro Swantje Kohlhof, Maja Lehrer, Trine Dyrholm Språk Tysk Tekst Engelsk

Assassination Nation Sam Levinson USA 2018 Odessa Young, Abra , Suki Waterhouse, Hari Nef Engelsk Uten tekst

Da privat innhold fra mobilene til Salems innbyggere blir spredd på nettet, igangsettes en moderne men like fullt brutal variant av en heksejakt. De fire unge kvinnene som får skylden for spredningen må kjempe for livet gjennom en voldelig og kaotisk natt. Assassination Nation er både en vond knyttneve og en usedvanlig kul opplevelse med et veldig moderne uttrykk og lydbilde. Mennesker er ikke hyggelige dyr, spesielt ikke i et land med amerikanske våpenlover.

I denne uortodokse sjangerfilmen med nesten utelukkende kvinnelige navn på rulleteksten har en zombieapokalypse utslettet alt annet enn to tyske byer. Tilfeldigheter fører Eva og Vivi sammen, og de begir seg ut på en livsfarlig ferd mot trygghet i småbyen hvor det forskes på en kur. Det er vakkert, originalt, spennende og til tider brutalt. Naturen tildeles en sentral rolle i filmen og gjør Endzeit - Ever After til en visuelt nyskapende og nydelig zombiefilm som samtidig stiller eksistensielle spørsmål om verdenen vi lever i.


RAMASKRIK

LORDS OF CHAOS 113 min

THE WIND 86 min

TUMBBAD 104 min

Ons 16.00 Prinsen 7 | Fre 19.00 Prinsen 7 | Lør 15.45 Prinsen 7

Ons 12.30 Kongesalen | Tor 21.00 Prinsen 8 | Søn 20.30 Prinsen 2

Originaltittel Lords of Chaos Regissør Jonas Åkerlund Land/år Storbritannia, Sverige 2018 Skuespillere Rory Culkin, Emory Cohen, Sky Ferreira Språk Engelsk Tekst Norsk

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Man 21.00 Prinsen 6 | Tir 14.15 Prinsen 8 | Tor 18.30 Prinsen 8 Lør 11.00 Prinsen 6 | Søn 12.00 Prinsen 8

Black metal, kirkebrenning og blodige oppgjør. Lords of Chaos er historien om norsk Black Metals fødsel mot slutten av 80- og tidlig 90-tall sett fra regissør Jonas Åkerlunds kamera, og basert på boka med samme navn. Om Øystein «Euronymous» Aarseths skjebnesvangre møte med Varg «Greven» Vikernes og hendelsene som skapte legenden om Mayhem.

Vi befinner oss på den øde, amerikanske prærien på slutten av 1800-tallet. Lizzy og Isaac bor svært ensomt til, og deres ufrivillige barnløshet tærer på ekteskapet. I tillegg er det noe der ute på de store åpne slettene som er ute etter Lizzy. Kanskje det bare er vinden, kanskje er det et dyr, kanskje er det noe mye mer uhyggelig. Den isolerte tilværelsen i det fiendtlige landskapet driver Lizzy til vanvidd, og hun sliter med å skille fantasi fra virkelighet.

The Wind Emma Tammi USA 2018 Caitlin Gerard, Julia Goldani Telles, Ashley Zukerman, Miles Anderson, Dylan McTee Engelsk Uten tekst

Originaltittel Tumbbad Regissør Rahi Anil Barve, Adesh Prasad Land/år India 2018 Skuespillere Sohum Shah, Jyoti Malshe, Anita Date Språk Hindi, marathi, tamil, telugu Tekst Engelsk Unge Vinayak kommer fra landsbyen Tumbbad i kolonitidens India på 1800-tallet. Han mistenker at hans heks av en oldemor har kjennskap til en myteomspunnet skatt som vernes av en ond fallen guddom. Han blir besatt av å finne skatten, koste hva det koste vil. Dette er en episk fortelling, en visuell skatt filmet i utrolige omgivelser under monsunregnet. Tumbbad er en unik sjangerhybrid som er basert på hinduismens mytologi og som leker med skrekkfilmens premisser. Du har aldri sett noe lignende!

31


INTERNETT 50 ÅR Internett – venn eller fiende?

HELDAGSSEMINAR: INTERNETT – VENN ELLER FIENDE? ONSDAG 6 MARS 09.30-16.30 PRINSEN 3 PRIS: ORDINÆR 400 KR, KOSMOKLUBBEN 200 KR

I år er det 50 år siden oppfinnelsen av ARPANET, forløperen til det vi i dag kjenner som internett. Fra en sped begynnelse, med en egen katalog med informasjon om og e-postadressene til alle som var på nett, til i dag hvor internett gjennomsyrer det meste av vår hverdag. Internett begynte som et fellesskap hvor man kjente, og i stor grad stolte på, de andre som var med. Slik er det dessverre ikke nå, og vår digitale sikkerhet utsettes daglig for alvorlige angrep, enten det er svindelforsøk, trakassering og trusler, overvåking eller annen form for kriminalitet. Samtidig er internett blitt stedet hvor vi mennesker sosialiserer, snakker med hverandre, og iscenesetter oss selv og våre liv, aktiviteter som på mange måter er bra og binder oss sammen som individer, men som stadig setter oss og vårt selvbilde på nye prøvelser. Vi vet også at internett kan redde liv, for med ny teknologi kan vi for eksempel utføre krevende og avanserte operasjoner via nettet, noe som var utenkelig for bare noen år siden. Kosmorama inviterer i samarbeid med NTNU til et heldagsseminar og retter gjennom tre filmer fokus på ulike måter internett former livene våre. Følg med på kosmorama.no for fullstendig program og gjester. Seminaret arrangeres i samarbeid med Frode Saugestad, Asbjørn Tiller ved NTNU og Svein Inge Sæther ved Cinemateket i Trondheim. Programserien er støttet av Fritt Ord. 32


INTERNETT

INGRID GOES WEST 98 min Ons 21.00 Prinsen 3* | Tor 18.30 Prinsen 5 Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Ingrid Goes West Matt Spicer USA 2017 Aubrey Plaza, Elizabeth Olsen, O'Shea Jackson Jr. Engelsk Uten tekst

Ingrid er en ustabil internettstalker med en tendens til å forveksle «likes» med meningsfulle forhold. Hennes siste besettelse er Instagram-influenseren Taylor Sloane og hennes tilsynelatende perfekte liv. Når Ingrid flytter til LA og klarer å infiltrere Taylors liv, tar denne dramakomedien raskt en mørk vending. Ingrid Goes West reiser viktige og betimelige spørsmål om hvordan sosiale medier forandrer ikke bare hverdagen og livene våre men også hvordan vi ser på oss selv.

LO AND BEHOLD: REVERIES OF THE CONNECTED WORLD 98 min

THE SOCIAL NETWORK 121 min

Heldagsseminar onsdag Prinsen 3 (se s. 32)

Heldagsseminar onsdag Prinsen 3 (se s. 32) Lør 15.15 Kongesalen

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Lo and Behold: Reveries of the Connected World Werner Herzog USA 2016 Werner Herzog, Leonard Kleinrock Engelsk Uten tekst

En dokumentarfilm om internett, signert den tyske filmlegenden Werner Herzog, høres kanskje både usannsynlig og for sært ut, men i virkeligheten fungerer idéen utmerket! Her går Herzog tilbake til 1969, til internetts opprinnelse, og stiller særegne og oppsiktsvekkende spørsmål både av teknologisk og filosofisk art. På underfundig og morsomt vis blir vi med på en fascinerende høyteknologisk reise, fra dataalderens primitive start til ambisiøse tanker om emigrasjon ut i verdensrommet.

*Denne visningen er inkludert i seminaret «Internett – venn eller fiende?» men har et senere visningstidspunkt. Hent ut gratis billett til filmen ved å vise billett til seminaret i billettluka.

The Social Network David Fincher USA 2010 Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Justin Timberlake Engelsk Uten tekst

I 2019 har Facebook forlengst erobret internett og blitt en sentral del av livet til veldig mange av oss. I 2010 var grunnleggeren Mark Zuckerberg allerede både berømt og beryktet, men i tiden som har gått har hans makt blitt kritisert stadig mer. The Social Network er et bunnsolid drama om Facebooks begynnelse, skrevet av tv-serie- og manus-mesteren Aaron Sorkin og regissert av David Fincher. The Social Network er Hollywood på sitt beste, der et interessant og dagsaktuelt tema forenes med en drivende god fortelling.

33


Gjøre lidenskap til levebrød? Kunsthistorie Film- og videoproduksjon Medievitenskap Filmvitenskap Drama og teater Søk opptak til bachelor / master ved Institutt for kunst- og medievitenskap www.ntnu.no/ikm/studier - Søknadsfrist 15. april.


ETTER SUKSESSROM AN EN AV

FR E D R I K B ACK MAN

SOM SKREV

E N MA N N VED NAVN OV E


KOSMORAMA 15 ÅR Årets Kosmorama er den 15. utgaven av festivalen, noe som fortjener en ordentlig feiring! I anledning jubileet tar vi et tilbakeblikk på et knippe av de mest minneverdige filmene som en gang har vært en del av Kosmoramaprogrammet. I vår jubileumsserie finner du en tidligere publikumsfavoritt, kritikerfavoritt, åpningsfilm og New Directors Award-vinner. Vi håper dere vil feire med oss når vi går inn i vår 15. festival, og gleder oss til de 15 neste! I denne programserien har vi brukt filmomtalene som ble skrevet da filmene ble vist for første gang på Kosmorama.

36

DEN GRØNNE SYKKELEN 98 min

GJENFORENINGEN 89 min

Ons 18.00 Cinemateket | Tor 18.00 Prinsen 2 (med gjest, se s. 37) Fre 16.00 Kongesalen

Ons 22.00 Prinsen 7 | Fre 20.00 Cinemateket | Søn 18.30 Prinsen 7

Originaltittel Wadjda Regissør Haifaa Al-Mansour Land/år Saudi-Arabia, Tyskland 2012 Skuespillere Reem Abdullah, Waad Mohammed Språk Arabisk Tekst Norsk Guttejenta Wadjda er ti år og ønsker seg mest av alt en sykkel. Det er ikke bare enkelt, jenter skal ikke sykle. Men Wadjda gir ikke opp så lett. Den grønne sykkelen er på mange måter et slags positivt resultat av den arabiske våren. Det er den første saudiarabiske filmen noensinne regissert av en kvinne, og den er som skreddersydd til å rette oppmerksomheten mot kvinners vilkår i Saudi-Arabia. Filmen ble vist på Kosmorama første gang i 2013 og var samme år en av de mest kritikerroste filmene i norsk filmpresse.

Originaltittel Återträffen Regissør Anna Odell Land/år Sverige 2013 Skuespillere Anna Odell, Sandra Andreis, Anders Berg, Niklas Engdahl, Robert Fransson Språk Svensk Tekst Norsk Hun ble ikke invitert. Da Anna Odells ungdomsskoleklasse feiret 20-årsjubileum fant noen ut at det var best å utelate “gale Anna” fra gjenforeningen. Hun var jo alltid så sær, og så begynte hun med de kontroversielle kunstgreiene sine senere. I Gjenforeningen setter Anna i stand sin egen reunion med klassen, og hun tar et dramatisk oppgjør med fortiden. Filmskaper Anna Odell var gjest på Kosmorama i 2014 da Gjenforeningen var en del av vårt New Directors-program, og vant dette årets New Directors Award.


KOSMORAMA 15 ÅR

KOSMORAMA OG MENNESKERETTIGHETSUKA TORSDAG 7. MARS KL. 18.00 PRINSEN 2 TUSEN BITAR 100 min

WILD TALES 121 min

Man 18.15 Prinsen 7 | Ons 20.00 Cinemateket | Tor 20.30 Kongesalen

Tir 17.00 Prinsen 2 | Fre 18.00 Kongesalen | Søn 15.00 Cinemateket

Originaltittel Tusen bitar Regissør Magnus Gertten, Stefan Berg Land/år Sverige, Norge 2014 Skuespillere Björn Afzelius, Mikael Wiehe, Åge Aleksandersen Språk Svensk, norsk Tekst Norsk

Originaltittel Relatos salvajes Regissør Damián Szifron Land/år Argentina, Spania 2014 Skuespillere Darío Grandinetti, María Marull, Mónica Villa Språk Spansk Tekst Norsk

Bjørn Afzelius brukte musikken til å formidle ting han ikke klarte å si. Savnet etter kjærligheten han aldri fikk som barn, kan skimtes i de sterke sangtekstene som gjorde ham til Skandinavias mest elskede og hatede artist. Gjennom samtaler med de som kjente ham best, blir vi kjent med idealisten bak de blankpussede cowboy-bootsene og det vakre ytret; et liv preget av en stadig jakt på nærhet.

Wild Tales er en argentinsk publikums-suksess. Dette er en samling av de seks villeste historiene du kan tenke deg. Hva gjør du når du opplever noe som gjør deg fly forbanna, forulempet og tråkka på? Sannsynligvis vender du deg om, later som du ikke har hørt eller sett, redd for å miste ansikt. Men ikke folka i Wild Tales. De gjør alt annet enn å snu seg vekk, de reagerer voldsomt og lar raseriet flomme.

Tusen bitar hadde sin verdenspremiere i 2014 da den var åpningsfilmen på den tiende utgaven av Kosmorama.

Wild Tales var en publikumssuksess som dro fulle hus da den ble vist på Kosmorama i 2015. Naturligvis vant den dermed også årets publikumspris på festivalen.

Kosmorama samarbeider også i år med Amnesty International. Vi inviterer til en visning av Den grønne sykkelen med introduksjon og samtale etter filmen med menneskerettighetsaktivist og forfatter Ina Tin. Hun har skrevet boka SaudiArabia. Sverdet og stemmene og kommer til Kosmorama for å snakke om filmens tema: kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. Amnesty Midt-Norge arrangerer menneskerettighetsuka i samme uke som Kosmorama og har plukket ut fem filmer med menneskerettslige tema som de spesielt anbefaler deg å se: Den grønne sykkelen (omtale s. 36) Privacy of Wounds (omtale s. 28) Donbass (omtale s. 22) 3 kvinner (omtale s. 20) RGB (omtale s. 28)

37


PROGRAM ONSDAG 18.00: Den grønne sykkelen (omtale s. 35) 20.00: Tusen bitar (omtale s. 36)

TORSDAG 19.00: Edward Saksehånd

FREDAG 15.00: Edward Saksehånd 18.00: Ung flukt 20.00: Gjenforeningen (omtale s. 35)

LØRDAG 12.00: An Elephant Sitting Still (omtale s. 17) 19.00: Nord

SØNDAG 15.00: Wild Tales (omtale s. 36) 18.00: Ung flukt 20.00: Edward Saksehånd

38

KOSMORAMA PÅ CINEMATEKET! Kosmorama har i mange år samarbeidet tett med Cinemateket i Trondheim. Under festivalen får du sett flere filmer fra Kosmoramaprogrammet på Cinemateket, i tillegg til noen ekstraordinære visninger av filmer du kun får sett på Cinemateket i uke 10. I anledning filmens 10-årsjubileum viser vi Nord (2009) lørdag 9. mars på Cinemateket. Nord vant tre Kanonpriser og ble nominert til flere priser på filmfestivaler verden rundt, blant annet i Berlin hvor den også vant en pris. Filmen ble spilt inn i Trøndelag og har dype røtter i Trondheim med Rune Langlo i regi og Erlend Loe på manus. Dermed er det på sin plass med en skikkelig feiring av jubileet i hjembyen, hvor regissøren kommer på besøk for å feire med oss. Edith Carlmar-prisen, som skal hedre en norsk filmkvinne, skal deles ut på Kosmorama. Vi byr på en av de mest kjente verkene av regissøren som gav navnet til prisen. I Ung flukt (1959) spilte Liv Ullmann sin første hovedrolle, og filmen er i år den første norske filmen noensinne til å bli valgt ut til Berlinalens retrospekt-program. I tillegg er Ung flukt 60 år i 2019, og kommer nå i en nyrestaurert versjon som vi viser på Cinemateket under Kosmorama. Cinemateket er en kino både for ny kvalitetsfilm og klassikere, og viser en blanding av disse gjennom hele året. Som en smakebit på deres klassikeraspekt får du også sett Tim Burtons Edward Saksehånd (1990) på Cinemateket under Kosmorama. Edward Saksehånd er en postmoderne variant av historien om den misforståtte utstøtte som egentlig er god på bunn.


PROGRAM 15 Summers Later av Pedro Collantes Daddy’s Girl av Helen Komini Olsen Cowboydrøm av Lars Hegdal Frittgående av Finn Walther Alien Repairguy av Øystein Moe, Alexander Somma Erkjenning av Jøran Wærdahl, Vidar Dahl Northern Patriarch av Arne Wormdal Prosess: pust av Line Klungseth Johansen Psykonauten av Jon Vatne

MINIMALENS KORTFILMPROGRAM

Festen av Astrid Thorvaldsen, Ingvild Dagestad

MANDAG 20.00 PRINSEN 3 TORSDAG 12.30 KONGESALEN LØRDAG 11.00 PRINSEN 8 PRIS: 110 KR

Bamse av Bård Ivar Engelsås Veggen av Ida Eldøen All in av Line Klungset Johansen, Øystein Moe

Minimalen Kortfilmfestival presenterer noen av de beste kortfilmene som er laget av filmskapere i Trøndelag de siste ti årene. Gjennom denne programserien ønsker vi å vise frem bredden i regional kortfilm, og programmet inneholder filmer innen alle sjangre: fiksjon, musikkvideo, animasjon, eksperimentell og dokumentar. Kortfilmprogrammer vises i sin helhet mandag, torsdag og lørdag under Kosmorama.

39


OPTIMALE ARKIV- OG GJENSTANDSMAGASINER I DORA Bak 3 meter tykke betongvegger med stabil temperatur og luftfuktighet, har DORA optimale forhold for arkiv- og g jenstandslagring. DORA MAGASIN er førstevalget for en rekke offentlige og private leietakere. Vi har kapasitet for å ta imot flere magasinleietakere og tilpasser løsninger for ulike behov. Ta kontakt med oss for en nærmere prat. Mail: post@dora.no eller telefon: 73 52 77 17. www.dora.no


Lokale aktiviteter fortjener stor oppmerksomhet SpareBank 1 SMN støtter de som skaper positive aktiviteter lokalsamfunnet. Da skapes muligheter som gjør det både enklere og mer meningsfylt for oss å være en lokal bank. Sammen får vi ting til å skje.


KOSMOKIDS 2019: Velkommen til 2019s familieprogram på Kosmorama: Kosmokids – På havets bunn! Hvert år byr Kosmorama på filmer og annen moro spesielt rettet mot barn og familier. I år ønsker vi å sette fokus på havet og det fantastiske plante- og dyrelivet som lever der med temaet «På havets bunn»! Det blir feiring av 30-årsjubileet til Disney-klassikeren Den lille havfruen (1989), gjensyn med Ghibli-perlen Ponyo på klippen ved havet (2008) og mye mer. Lørdag 9. mars klokken 11:00 åpner vi årets Kosmokids med frokost til barna og morsomme aktiviteter i foajeen på Prinsen Kinosenter. Kosmokids-aktivitetene i foajeen er åpne for alle, og vi håper så mange som mulig vil tilbringe formiddagen sammen med oss!

42

DEN LILLE HAVFRUEN 85 min Lør 14.15 Prinsen 2 | Søn 14.15 Prinsen 2 Originaltittel The Little Mermaid Regissør John Musker, Ron Clements Land/år USA 1989 Skuespillere Sissel Kyrkjebø, Anne Grete Preus, Trond Peter Stamsø Munch Språk Norsk Tekst Uten tekst Under Kosmorama 2019 feirer vi at det er 30 år siden Den lille havfruen (1989) kom ut for første gang. Havfruen Ariel bor på havets bunn sammen med sine søstre og sin far, kong Triton, men klarer ikke å slutte å drømme om livet på land. Da hun en dag redder en prins fra å drukne, blir drømmen bare sterkere, og Ariel trosser alle advarsler fra faren sin og inngår en farlig avtale med sjøheksen Ursula for å kunne møte prinsen igjen.


KOSMOKIDS

ELIAS OG KONGESKIPET 76 min

OPPDRAG NEMO 101 min

PONYO PÅ KLIPPEN VED HAVET

Lør 12.00 Prinsen 2 | Søn 12.00 Prinsen 2 Originaltittel Elias og Kongeskipet Regissør Espen Fyksen, Lise I Osvoll Land/år Norge 2007 Skuespillere Aleksander Emil Dyrberg Ek, Marit Andreassen, Per Christian Ellefsen, Ane Dahl Torp Språk Norsk Tekst Uten tekst

Lør 12.00 Prinsen 3 | Søn 12.00 Prinsen 3

Lør 14.15 Prinsen 3 | Søn 14.15 Prinsen 3

Originaltittel Finding Nemo Regissør Andrew Stanton Land/år USA 2003 Skuespillere Trond-Viggo Torgersen, Siw Anita Andersen, Stinius Maurstad Språk Norsk Tekst Norsk

Originaltittel Gake no Ue no Ponyo Regissør Hayao Miyazaki Land/år Japan 2008 Skuespillere Benjamin Anvik, Ingvild Schulstad, Nina Mortvedt Språk Norsk Tekst Norsk

I Elias og kongeskipet møter vi redningsskøyta Elias og vennene hans i kystsamfunnet Lunvik. Etter en utfordrende storm får ikke Elias jobbe som redningsskøyte mer, men nye muligheter dukker opp: Kongeskipet har forsvunnet og Elias blir spurt om å være med på ekspedisjon «Vilden sky» for å lete etter ham. Det Elias ikke har fortalt, er at han er suspendert som redningsskøyte, men dette er hans mulighet til å bevise hvor modig han er.

I denne Pixar-klassikeren fra 2003 møter vi Nemo, en nysgjerrig klovnefisk som blir fanget av dykkere og havner i et akvarium. Hans far Marlin legger ut på en reise sammen med den glemsomme, men godhjertede, Dory for å finne sønnen sin. På veien møter de surfende skilpadder, sultne fugler og gale haier mens Marlins bekymring for Nemo øker. Oppdrag Nemo er en fortelling om familie, vennskap og mot formidlet med nydelige animasjoner og en god dose humor.

Fra fantastiske Studio Ghibli har vi gleden av å presentere Ponyo på klippen ved havet! Gullfiskprinsessen Ponyo blir venn med en liten gutt og bestemmer seg for å bli et menneske for å kunne leve med ham på land. Hennes avgjørelse utløser en eldgammel forbannelse, og mektige krefter i havet forårsaker en tsunami. Bak filmen står Hayao Miyazaki, som også har laget japanske animasjonsperler som Min nabo Totoro og Chihiro og heksene.

101 min

43


KOSMORAMAOPPLEVELSER Kosmorama er ikke bare film! Festival er også fest, fellesskap og opplevelser. Under festivalen kan du oppleve regissørbesøk, kulinarisk kino, quiz, festvisninger og film i helt spesielle omgivelser. Mellom slagene kan du møte andre festivalgjengere i foajeen, ta deg en matbit og diskutere dine beste opplevelser fra dagens program. Festivalopplevelsen er komplett når man både opplever film på nye måter og deler gleden med andre. Se kosmorama.no for mer info og oversikt over visninger med gjest. 44

FESTIVALFOAJEEN For andre år på rad har vi lagt Kosmorama til Prinsen Kinosenter, og vi er veldig glade for å kunne ta i bruk hele kinosenteret i festivaluka. Under årets festival vil foajeen være et naturlig samlingspunkt for vårt publikum. I år samarbeider vi med IKEA og bruktbutikken Transit. Med fokus på gjenbruk og bærekraft har de forvandlet foajeen ved hjelp av nye og gamle møbler. Her kan du ta deg en pust i bakken mellom filmopplevelsene, planlegge

dagens filmløype og diskutere dine beste opplevelser fra programmet. I foajeen vil det også være mulighet til å kjøpe mat og drikke gjennom dagen. Fra klokken 12.00 til 22.00 hver dag byr Cafe Ni Muser på alt fra en god kaffe og bakevarer, til varmmat og noe godt i glasset utover dagen. Åpningstider matservering: Mandag til søndag kl. 12.00 – 22.00.


KOSMORAMAOPPLEVELSER

FILMFROKOST ONSDAG 6. MARS - FREDAG 8. MARS 08.30 KONGESALEN PRIS: 150 KR Vi inviterer til filmfrokost på Kosmorama! Det finnes vel ikke en bedre måte å starte dagen på enn med frokost og en god film. 6.-8. mars får du filmfrokost i Kongesalen på Prinsen Kinosenter. Visningen starter klokken 08.30 alle dagene, og frokost er inkludert i billettprisen.

FESTVISNING:

LØRDAG 9. MARS KL. 18.00 CAFE NI MUSER | PRINSEN 5 PRIS: 200 KR, 18 ÅRS ALDERSGRENSE

ONSDAG: Meditation Park (omtale på kosmorama.no) TORSDAG: Eighth Grade (omtale s. 11) FREDAG: RBG (omtale s. 28)

Vi inviterer til et gledelig gjensyn med en av de mest kjente og folkekjære musikalkomediene gjennom tidene, Grease (1978). Her kan du synge (og danse!) med til de ikoniske låtene fra filmen som i 2018 fylte 40 år. I anledning jubileet viser vi en nyrestaurert versjon - så du kan se Sandy og Danny svinge seg i bedre kvalitet enn noen gang før. Før filmen varmer vi opp med lett servering og god stemning i 50-tallets rette ånd hos Cafe Ni Muser! Førfesten starter klokken 18.00, og filmstart er klokken 21.00 i Prinsen 5.

GREASE 111 min

KONGEBAREN

GREASE!

Lør 21.00 Prinsen 5 Originaltittel Grease Regissør Randal Kleiser Land/år USA 1978 Skuespillere John Travolta, Olivia Newton-John Språk Engelsk Tekst Uten tekst

ONSDAG 6. MARS – SØNDAG 11. MARS Kosmorama presenterer Kongebaren – filmvisninger med noe godt i glasset. Fra onsdag til søndag viser vi film på kveldstid i Kongesalen med drikkeservering. Dette gjelder alle visninger i Kongesalen etter klokken 18.00 disse dagene, og visningene har da 18-års aldersgrense.

Visninger i Kongebaren er merket med dette symbolet i detaljprogrammet på s. 57-69

45


KOSMORAMAOPPLEVELSER

AMADEUS TORSDAG 7. MARS KL. 19.00 OLAVSHALLEN PRIS: 380 KR + BILLETTAVGIFT Miloš Formans Oscarvinnende film Amadeus fra 1984 er en av tidenes største musikkfilmer. Den biografiske fremstillingen av Mozarts tragikomiske livsførsel og genialitet har begeistret filmog musikkelskere i over 30 år. I samarbeid med TSO inviterer vi til en spektakulær filmvisning i Olavshallen 7. mars. Her kan du oppleve filmen og all den magiske Mozart-musikken fremført live med fullt orkester og kor på scenen.

SNAKK OM FILM

TIR 5. MARS - FRE 8. MARS 17.30/18.00 PRINSEN 3

Tradisjonen tro inviterer vi et knippe filmvitere fra Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) ved NTNU til å snakke om en film de har valgt fra programmet. Akkurat som resten av salen, skal de se filmen for første gang. Etter visningen leder de en samtale med publikum. Stod filmen til forventningene? Ble det en opplevelse å ta med seg videre?

TIRSDAG 17.30: STIG KULSET

Snakk om film finner sted tirsdag til fredag i Prinsen 3.

Stipendiat film/bildemedia I Do not Care If We Go Down in History as Barbarians omtale s. 24

Førsteamanuensis i film/bildemedia & filmvitenskap Black Hole omtale s. 17

ONSDAG 18.00: BJØRN SØRENSSEN Professor i film/bildemedia & filmvitenskap Fahrenheit 11/9 omtale s. 26

TORSDAG 18.00: MADS OUTZEN

FREDAG 18.00: ANNE GJELSVIK Professor i film/bildemedia & filmvitenskap 3 kvinner omtale s. 20

46


FILM + TEATER = APOKALYPSE NÅ! OG DET LATTERLIGE MØRKE LØRDAG 2. MARS 14.00 GAMLE SCENE, TRØNDELAG TEATER BILLETTER APOKALYPSE NÅ!: 150 KR + BILLETTAVGIFT BILLETTER DET LATTERLIGE MØRKE: 315 KR Varm opp til Kosmorama med filmvisning lørdag 2. mars på Gamle Scene på Trøndelag Teater! Trøndelag Teater spiller i vår forestillingen Det latterlige mørke av Wolfram Lotz. Inspirert av Joseph Conrads «Mørkets hjerte» og Francis Ford Coppolas Apokalypse nå!, følger vi i Det latterlige

Lørdag 2. mars rigges Gamle scene på Trøndelag Teater om til filmvisning av Apokalypse nå! Det blir en helt unik opplevelse å se filmen i en av byens vakreste saler. Vi oppfordrer folk til å få med seg både teaterforestillingen og filmen, men det er selvvalgt om en tar en dobbeltvisning lørdag 2. mars eller ser teaterstykket andre tidspunkt i spilleperioden. Der Det latterlige mørke er satt til en av vår tids vanskeligste konflikter i Afghanistan ble Apokalypse nå! en av de virkelig store kultfilmene med handling hentet fra Vietnamkrigen. Kaptein Benjamin Willard blir beordret til å ta livet av en av sine egne som har gjort opprør mot sine overordnede. Oppdraget blir et drepende dypdykk i krigens galskap.

KOSMORAMAOPPLEVELSER

mørke to soldater på vei dypt inn i Afghanistans jungel for å finne den utilregnelige oberstløytnant Deutinger. Jonas Corell Pettersen har regi, og Nia Damerell og Øyvind Wangensten har henholdsvis scenografi og lysdesign. Lydkunstner Lasse Marhaug har utviklet et ekspressivt lydbilde til denne forestillingen.

THEY SHALL NOT GROW OLD 99 min

FRE 21.00 PRINSEN 5 | LØR 11.00 KONGESALEN SØN 15.45 PRINSEN 6, PRIS: 150 KR Originaltittel They Shall Not Grow Old Regissør Peter Jackson Land/år Storbritannia, New Zealand 2018

Fra Oscarbelønnede Peter Jackson kommer en helt særegen dokumentarfilm. They Shall not Grow Old består av nyrestaurerte klipp som har fått lagt på farge og lydspor med stemmer fra krigsveteraner spilt inn på 60-tallet. Ved hjelp av digital teknologi har Jackson fjernet smuss og riper fra klippene og fargelagt dem. They Shall not Grow Old gir et unikt innblikk i situasjonen til menneskene som kjempet under første verdenskrig, fra den tidlige entusiasmen til skyttergravene.

47


KOSMORAMAOPPLEVELSER

KULE KVINNFOLK Kosmorama arrangeres alltid i uke 10, samme uke som den internasjonale kvinnedagen. Fredag 8. mars kan du feire kvinnedagen på Kosmorama med film som forteller historier med og om kule kvinner. I tillegg til vårt ordinære filmprogram som gjennom hele dagen inneholder mye god film både av, med og om sterke kvinner, vier vi filmfrokost denne dagen til Ruth Bader Ginsburg med dokumentarfilmen RBG. Vi har også førpremiere på spillefilmen BrittMarie var her, kulinarisk kino på Jossa med dokumentarfilm om noen av verdens beste kvinnelige kokker og en spesialvisning av On the Basis of Sex, nok en hyllest til «Notorious RBG», på Tukthuset. Vi gratulerer alle kvinner med dagen, og avslutter med et sitat som gjengis av vår heltinne i RBG: «I ask no favor for my sex, all I ask of our brethren is that they take their feet off our necks.» - Sarah Grimké

48

KULINARISK KINO

PÅ JOSSA 8. MARS! Fredag 8. mars inviterer vi til kulinarisk kino på Jossa med visning av dokumentarfilmen The Heat: A Kitchen (R)evolution, hvor vi møter en rekke kvinner fra kokkeyrket som jobber for å endre den tøffe kjøkkenkulturen. Ved roret på Jossa finner vi prisvinnende kokk Heidi Bjerkan, som har satt kulinariske Trondheim på verdenskartet som grunnlegger av Credo og Jossa. Under filmvisningen serveres en treretters delemeny basert på de beste lokale råvarene. Til forrett blir det en smak fra havet, til hovedrett helgrillet kylling fra Hovelsrud gård med tilbehør og til dessert serveres ferskmelkis.

FREDAG 8. MARS KL. 18.30 JOSSA PRIS: 650 KR + BILLETTAVGIFT I The Heat: A Kitchen (R)evolution trer en ny generasjon kokker frem. En generasjon med flere og flere kvinner ved roret, som nekter å underkaste seg det nådeløse miljøet vi kjenner restaurantkjøkkenet for gjennom kjendiskokker og realityserier. Her møter vi noen av verdens mest anerkjente kvinnelige kokker og får et innblikk i deres reise dit de er nå og veien mot en ny kjøkkenkultur. Billetter kjøpes på kosmorama.no. For å reservere bord for en gruppe, send en e-post til admin@kosmorama.no og merk den med «kulinarisk kino».


KOSMORAMAOPPLEVELSER

PREMIERE BRITT-MARIE VAR HER FREDAG 8. MARS 18.00 PRINSEN 5, PRIS: 110 KR

ON THE BASIS OF SEX PÅ TUKTHUSET

FREDAG 8. MARS KL. 20.00 TUKTHUSET PRIS: 150 KR. + BILLETTAVGIFT

Fredag 8. mars inviterer vi til en unik førpremiere av spillefilmen On the Basis of Sex på Tukthuset.

vei mot å bli USAs andre kvinnelige høyesterettsdommer. Filmen forteller den inspirerende, sanne historien om hvordan hun ledet en banebrytende rettssak som skulle endre USAs rettshistorie. Saken ble starten på Ginsburgs årelange oppgjør med lover som diskriminerer på grunnlag av kjønn.

Trondheim tukthus var opprinnelig en tvangsarbeidsanstalt med kvinnelige innsatte, før det senere ble brukt som fengsel. Nå står huset fredet som et viktig sosialhistorisk minnesmerke på Kalvskinnet. On the Basis of Sex er et biografisk rettsdrama om den amerikanske juristen Ruth Bader Ginsburg og starten på hennes

I anledning kvinnedagen kan du oppleve filmen i den gamle lagmannsrettssalen, en arena full av historie som passer godt til filmens tematikk og gir en helt spesiell opplevelse.

Kosmorama har gleden av å invitere til norgespremiere på Britt-Marie var her, den nye filmen fra regissør Tuva Novotny, som i fjor imponerte stort med spillefilmdebuten Blindsone. Dette er en humørfylt fortelling om en kvinnes vei mot selvstendighet, som er ekstra stas å vise på 8. mars. Britt-Marie har gjennom sitt 40 år lange ekteskap stelt med hjemmet, mens mannen har tatt seg av forretningene. Da hun oppdager sannheten bak ektemannens «forretninger», forlater hun ham og står på bar bakke. Hun er for første gang arbeidssøkende, det er finanskrise og etter en utfordrende prosess som aller mest får henne til å føle seg som «en gammel kjerring», finner hun til slutt en jobb i den lille byen Borg. Hun skal trene byens fotballag, og da får det bare være at hun ikke kan noe særlig om sporten.

49


KOSMORAMAOPPLEVELSER

FORTELJINGAR OM MOT TIRSDAG 5. MARS KL. 18.00 LITTERATURHUSET I TRONDHEIM GRATIS, SE KOSMORAMA.NO FOR PÅMELDING Tirsdag 5. mars inviterer Kosmorama og Litteraturhuset i Trondheim til visning av dokumentarfilmen Forteljingar om mot. Blant oss lever det mennesker som har måttet flykte på grunn av ordene sine. Forteljingar om mot handler om fire forfattere fra Jemen, Kenya, Tsjetsjenia og Iran, som med pennen og frie ytringer har kjempet hardt for det de tror på. Fire mennesker som bærer på historier om det å leve og overleve. Til tross for trusler, terror og tortur, har de fortsatt å snakke om overgrep og sensur. Historiene deres er ulike, men noe er likt. De har alle vært redde – men har likevel handlet. Regissør Kari Klyve-Skaug gjester visningen, og vi inviterer til samtale etter filmen med Asieh Amini og Musa Mutaev, to av de fire forfatterne vi møter i Forteljingar om mot.

50

SEMINAR: TRONDHEIMSREISEN SOM KULTURARV

FREDAG 8. MARS DØRENE ÅPNER 10.30, SEMINARET STARTER 11.00

Ett år etter at filmen Trondheimsreisen hadde premiere på Kosmorama i 2018, er filmen sett av godt over 30 000 publikummere. Som dokumentarisk arkivfilm er reisen gjennom byen i forrige århundre unik i nasjonal sammenheng.

GRATIS, SE KOSMORAMA.NO FOR PÅMELDING

Filmen har formmessige grep som gjør den spesiell også i en internasjonal byfilmsammenheng. Her er det ikke en kronologisk fremstilling av byen gjennom forrige århundre. Snarere presenteres vi, gjennom et moderne filmspråk, for tematiske bolker som er formet rundt fortellinger om byen fra dens borgere. I dette seminaret setter vi fokus på prosessen med å lage filmen, fra

KONFERANSESENTERET, SPAREBANK 1 SMN

arkivdykkene og restaureringsarbeidet, til det moderne lydarbeidet og musikken som akkompagnerer filmen. I tillegg vil filmens tematiske innhold bli diskutert med spesiell vekt på hvilken rolle den har i et byutviklingsperpektiv. Filmen fremhever Trondheim og byens befolknings identitet gjennom ulike innfallsvinkler og en unik ikke-kronologisk struktur. Seminaret tilbyr et kritisk blikk på hvordan denne identiteten blir formidlet. Seminaret er et samarbeid mellom NTNU, Trondheim Kino, Kosmorama, DHF og Sparebank 1.


KOSMORAMA + TYVEN

FILM MED ORD

FILMPOLITIETS POPCORNQUIZ

BUENA VISTA SOCIAL CLUB 20 ÅR

ONSDAG 6. MARS KL. 20.00 TYVEN, PRIS: 170 KR + BILLETTAVGIFT

FREDAG 8. MARS KL. 19.00 TYVEN, GRATIS, INGEN PÅMELDING

LØRDAG 9. MARS KL. 15.00 TYVEN, PRIS: 150 KR + BILLETTAVGIFT

For første gang kommer «Film med ord» til Trondheim! Konseptet er som følger: Helt uten forberedelser skal et lite knippe skuespillere fremføre et filmmanus live foran publikum. Skuespillerne Rolf Kristian Larsen og Heidi Toini tar med seg venner for å innvie trøndere i dette populære konseptet.

Filmpolitiet fra NRK P3 lager quiz under Kosmorama! Stikkordene er kule filmer, fengende TV-serier, ung nostalgi, fartsfylt fantasy, saftig sci-fi, hardtslående action og generell popkornvennlighet.

Det blir hete rytmer og eksotiske smaker når Kosmorama feirer 20-årsjubileet til dokumentarfilmen Buena Vista Social Club på TYVEN! Filmen er et varmt og oppløftende møte med en gruppe cubanske musikere som har hatt stor betydning for cubansk kulturs posisjon i verden. For å introdusere filmen for oss kommer Dag Hoel, filmprodusent og forfatter av boken «Dette er Cuba: alt annet er løgn!». Etter filmvisningen fortsetter den gode stemningen, og det faste DJ-konseptet på TYVEN, Lilleby Soul Safari, sørger for hete rytmer på dansegulvet fra kl. 23.00.

Kveldens manus er «Tatt av kvinnen» skrevet av Johan Bogaeus og Petter Næss basert på en roman av Erlend Loe. Vi møter en mann som plutselig innser at han har fått seg kjæreste når en særs pratsom kvinne flytter inn i leiligheten og livet hans.

Du MÅ ikke være filmklubbentusiast, sove i Marvel–pysjamas, kunne Mean Girls på rams eller ha filmvitenskapet fullt av studiepoeng for å ha en sjanse til å nå opp. Her blir det noe for alle som har gitt sitt hjerte til filmen og TV-serien. Bli med på en lettbent quiz der popkulturen sitter i førersetet, superheltene krangler i baksetet og Wildlingsene gjemmer seg i bagasjerommet!

51


TRØNDERSK FILM

Foto: Trondheim byarkiv

TRONDHEIM PÅ FILM

TOGRØVERE

THE BIRD CATCHER

ONS 19.15 PRINSEN 6 | TOR 16.30 PRINSEN 6 | FRE 16.00 PRINSEN 5 LØR 10.00 PRINSEN 5 | LØR 16.00 PRINSEN 5 | SØN 12.00 PRINSEN 6 SØN 19.00 PRINSEN 8

ONSDAG 6. MARS KLOKKEN 18.00 PRINSEN 5 PRIS: 50 KR

LØR 19.00 PRINSEN 6 | SØN 14.00 PRINSEN 5 PRIS: 110 KR

Fra Spætt film kommer Togrøvere, en kort, dokumentarisk oppvekstskildring utenom det vanlige.

Vi inviterer til europapremiere på The Bird Catcher på Kosmorama. The Bird Catcher er en britiskprodusert spillefilm som er delvis spilt inn i Trondheim og har handling satt til Trøndelag i 1942. Trondheim er i en falsk fredstilstand etter okkupasjonen. Linjene mellom naboer og fiender utvaskes gjennom sabotasje, spionasje og deporteringen av de norske jødene. Etter et forsøk på å rømme fra okkupasjonen i Trondheim, befinner tenåringsjenten Ester seg på en okkupert gård i nærheten av svenskegrensen og hun må skjule sin identitet. En rekke valg og en hemmelig allianse får konsekvenser som endrer livene til alle rundt henne.

PRIS: 110 KR Trondheimsreisen, som hadde suksess i 2018, var en ny film laget av gamle filmscener. Trondheim på film består av gamle filmer fra byen, slik filmene i sin tid ble presentert for publikum. Filmprogrammet består av Tram Ride Round Trondhjem (1908), som er den første kjente filmen fra byen. Deretter følger Trondheim i sol og sommer (ca. 1950), og Trondheim - en by i vekst (1962). Filmene er fantastisk fine tidsskildringer, og med dagens blikk er de fulle av humor.

På midten av nittitallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående tog fra Trondheim. Etter lang etterforskning ble til slutt søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Det viste seg at godstoget i en toårsperiode hadde blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Saken fikk en uventet vending da de skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11-15-årsalderen.

Alle tre filmene er underfundige filmfortellinger som kaster lys over Trondheims historie og hvordan vi som bor i Trondheim liker å fortelle om oss selv.

Togrøvere er en film som skildrer både gode og ubehagelige minner om ungdomstiden og opprøret til en helt spesiell guttegjeng fra Ranheim.

53


KOSMORAMAS REISETJENESTER LEVERES AV BERG-HANSEN I TRONDHEIM

BERG-HANSEN.NO 73 10 47 00 trondheim@berg-hansen.no


PITCHEKONKURRANSE TORSDAG 7. MARS 15.30 PRINSEN 2

KANONPRISEN Torsdag 7. mars utdeles Kanonprisen, en av Kosmoramas stolteste tradisjoner. Kanonprisen er den nasjonale filmbransjens egen pris, hvor vinnerne stemmes fram av bransjen selv. De beste av de beste fra det norske filmåret 2018 blir hedret når fagforbundene stemmer fram sine egne kolleger til vinnere. Årets konferansier er Sigrid Bonde Tusvik. Hun er kjent som komiker fra både scene og tv, og har i senere år slått seg opp som en av landets største podkastere i «Tusvik og Tønne». Tusvik har en utstråling og et engasjement som gjør henne selvskreven som konferansier på en kveld der vi skal feire filmens kraft som kunst, underholdning og samfunnsbidrag.

Siden starten i 2004 har Kosmorama hatt en pitchekonkurranse under festivalen. For andre år på rad arrangeres denne i samarbeid med Filminvest. I år skal 100.000 kroner deles ut til manusutvikling av en dramaserie. Konkurransen er åpen for alle manusforfattere bosatt i Norge, og serien må være forankret og ha til hensikt å produseres i regionen Trøndelag og Innlandet. Pitchekonkurransen er åpen for publikum og har fri adgang. Prisen deles ut av Filminvest.

FILMWEBS KANONPRIS = PUBLIKUMSPRISEN Publikum kan også stemme på sin favoritt i kategorien Filmwebs Kanonpris. I fjor vant Den 12. mann (2017). Nå er det opp til deg å gi din stemme til det du mener var den beste norske filmen fra 2018. Gå inn på filmweb.no for å avgi din stemme!

55


595,-

+ billettavgift

EARLY BIRD! Bli med på Kosmorama 2020 – kjøp festivalpass til halv pris fra 8. mars.

Tilbudet går ut 24. mars!

KOSMORAMA.NO/EARLYBIRD2020


MANDAG 4. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

23.00

18:00 Cutterhead 84 min Omtale s. 11

20:00 Minimalen Kortfilmprogram 90 min Omtale s. 39

18:00 Crystal Swan 93 min Omtale s. 21

20:00 Minding the Gap 93 min Omtale s. 27

PRINSEN 3

16:00 The Third Wife 96 min Omtale s. 13

PRINSEN 2

21:00 Lykkelige Lazzaro 127 min Omtale s. 12

22:00 De uønskede 65 min Omtale s. 26

PRINSEN 5

19:30 El Ángel 120 min Omtale s. 18

20:30 Champions 114 min Omtale s. 17 19:30  RBG 97 min Omtale s. 28

21:30 Blindspotting 95 min Omtale s. 21

ANNET

CINEMATEKET

17:00 303 120 min Omtale s. 16

PRINSEN 7

18:15 Tusen bitar 100 min Omtale s. 37

PRINSEN 8

16:00 Cold November 95 min Omtale s. 11

21:00 Tumbbad 104 min Omtale s. 31

PRINSEN 6

18:00 Mandagsfilmen: Everybody Knows 133 min Omtale s. 1

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl. 57

DETALJPROGRAM

OBS, starter 15:00 The Sisters Brothers 120 min Omtale s. 25

22.00

KONGESALEN

16.00


10.00

11.00

12.00

13.00

14.00

15.00

16.00

PRINSEN 2

09.00

14:00 Non-fiction 107 min Omtale s. 19

PRINSEN 5

KONGESALEN

PRINSEN 3

12:00 3 kvinner 100 min Omtale s. 20

PRINSEN 7

12:00 Skynd deg sakte 68 min Omtale s. 13

10:00 The Kindergarten Teacher 96 min Omtale s. 19

12:00 Cold November 95 min Omtale s. 11

16:00 Alpha, the Right to Kill 94 min Omtale s. 20 13:30  303 68 min Omtale s. 16

16:00 The Deer 88 min Omtale s. 19 14:15  Tumbbad 104 min Omtale s. 31

16.15 Crystal Swan 93 min Omtale s. 21

ANNET

CINEMATEKET

10:00 Cutterhead 84 min Omtale s. 11

PRINSEN 8

PRINSEN 6

12:30 Minding the Gap 93 min Omtale s. 27

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


TIRSDAG 5. MARS 17.00

18.00

19.00

21.00

22.00

19:30 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8 17:30  Snakk om film: Black Hole 104 min Omtale s. 19

23.00

24.00

22:00 José 85 min Omtale s. 22

DETALJPROGRAM

17:00 Wild Tales 121 min Omtale s. 37

20.00

20:30 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8

21:30 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8 18:30  Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8

21:15 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8 21:00  Assassination Nation 110 min Omtale s. 30

18.15 Fahrenheit 11/9 130 min Omtale s. 26

21.00 Champions 114 min Omtale s. 17

18:00 Forteljingar om mot Litteraturhuset Omtale s. 50

59


09.00

10.00

11.00

12.00

14.00

PRINSEN 2 PRINSEN 3

15.00

16.00

14:30 Maria by Callas 113 min Omtale s. 27

09:30 Heldagsseminar: Internett - venn eller fiende? Omtale s. 32 OBS, starter 08:30  Filmfrokost: Meditation Park 94 min Omtale s. 45

10:30 The Chambermaid 102 min Omtale s. 13

12:30 The Wind 86 min Omtale s. 31

14:30 Cold November 95 min Omtale s. 11 15:30  The song of the tree 93 min Omtale s. 25

PRINSEN 5

KONGESALEN

13.00

12:00 El Ángel 120 min Omtale s. 18

10:00 The Third Wife 96 min Omtale s. 13

16:00 Lords of Chaos 113 min Omtale s. 31 14:00  Three Identical Strangers 96 min Omtale s. 28

16:00 Florianópolis Dream 106 min Omtale s. 18

ANNET

CINEMATEKET

PRINSEN 8

PRINSEN 7

PRINSEN 6

16:00 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


ONSDAG 6. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00 20:00 Skynd deg sakte 68 min Omtale s. 13

18:00 Snakk om film: Fahrenheit 11/9 130 min Omtale s. 26 16:30  Privacy of Wounds 69 min Omtale s. 28

22.00

23.00

24.00

22:00 Cutterhead 84 min Omtale s. 11

DETALJPROGRAM

17:00 Eighth Grade 94 min Omtale s. 11

21.00

21:00 Ingrid Goes West 98 min Omtale s. 33

18:15 St. Bernard Syndicate 100 min Omtale s. 24

20:30 Assassination Nation 110 min Omtale s. 30

18:00 Togrøvere 20 min Omtale s. 53

20:00 Jeg ser deg 77 min Omtale s. 27 19:15 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

21:30 Ut og stjæle hester 122 min Omtale s. 8

18:30 The Deer 88 min Omtale s. 19

20:30 De uønskede 65 min Omtale s. 26

18:15 Alpha, the Right to Kill 94 min Omtale s. 20 18:00  Den grønne sykkelen 98 min Omtale s. 36

22:00 Gjenforeningen 89 min Omtale s. 36

20:30 Rafaël 105 min Omtale s. 22 20:00  Tusen bitar 100 min Omtale s. 37 20:00  Film med ord Tyven Omtale s. 51

Visninger merket med dette symbolet har 18-års aldersgrense

61


09.00

10.00

11.00

12.00

13.00

14.00

15.00

PRINSEN 2

15.30 Pitchekonkurranse 100 min Omtale s. 55

PRINSEN 3

10:00 Lykkelige Lazzaro 127 min Omtale s. 12 OBS, starter 08:30   Filmfrokost: Eighth Grade 94 min Omtale s. 11

16.00 Crystal Swan 93 min Omtale s. 21

10:30 The Deer 88 min Omtale s. 19

14:30 Cold November 95 min Omtale s. 11

12:30 Minimalen Kortfilmprogram 90 min Omtale s. 39 12:15  Donbass 121 min Omtale s. 22

PRINSEN 5

KONGESALEN

16.00

16:00 El Ángel 120 min Omtale s. 18

10:00 St. Bernard Syndicate 100 min Omtale s. 24

12:15 Her job 89 min Omtale s. 12

15:00 Endzeit - Ever After 90 min Omtale s. 30 16:00  Skynd deg sakte 68 min Omtale s. 13

ANNET

CINEMATEKET

PRINSEN 8

PRINSEN 7

PRINSEN 6

14:30 Another Day of Life 86 min Omtale s. 21

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


TORSDAG 7. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

24.00

21.00 Champions 114 min Omtale s. 17

18.00 Snakk om film: I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians 140 min, Omtale s. 24

21:15 Privacy of Wounds 69 min Omtale s. 28

18:00 Non-fiction 107 min Omtale s. 19

20:30 Tusen bitar 100 min Omtale s. 37 20:30  Under the Silver Lake 139 min Omtale s. 25

18:30 Ingrid Goes West 98 min Omtale s. 33 16:30 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

23.00

DETALJPROGRAM

18:00 Den grønne sykkelen 98 min Omtale s. 36

22.00

18:00 A Translator 107 min Omtale s. 16

21:00 Three Identical Strangers 96 min Omtale s. 28

17:00 The Third Wife 96 min Omtale s. 13

19.00 An Elephant Sitting Still 234 min Omtale s. 17 18:30 Tumbbad 104 min Omtale s. 31

21:00 The Wind 86 min Omtale s. 31 19.00 Edward Saksehånd 105 min Omtale s. 38 19.00 Amadeus Olavshallen Omtale s. 46 20.00 Kanonprisen Byscenen Omtale s. 55

Visninger merket med dette symbolet har 18-års aldersgrense

63


09.00

10.00

11.00

12.00

13.00

14.00

15.00

16.00

11:00 303 68 min Omtale s. 16

OBS, starter 08:30 Filmfrokost: RBG 97 min Omtale s. 28

13:30 José 85 min Omtale s. 22

16:00 Den grønne sykkelen 98 min Omtale s. 36 16:00 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

PRINSEN 5

KONGESALEN

PRINSEN 3

PRINSEN 2

16:00 Little Tickles 103 min Omtale s. 12

PRINSEN 6

14:00 Another Day of Life 86 min Omtale s. 21

PRINSEN 7

10:00 Florianópolis Dream 106 min Omtale s. 18

14:00 Maria by Callas 113 min Omtale s. 27

CINEMATEKET

PRINSEN 8

14:00 The Chambermaid 102 min Omtale s. 13

11:00 Mid90s 84 min Omtale s. 18

15.00 Edward Saksehånd 105 min Omtale s. 38

ANNET

11.00 Seminar: Trondheimsreisen som kulturarv Konferansesenteret, Sparebank1 SMN Omtale s. 50

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


FREDAG 8. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

22.00

23.00

24.00

18:00 Snakk om film: 3 kvinner 100 min Omtale s. 20

21:00 Endzeit - Ever After 90 min Omtale s. 30

18:00 Wild Tales 121 min Omtale s. 37

20:30 Lykkelige Lazzaro 127 min Omtale s. 12 21:00  They Shall Not Grow Old 99 min Omtale s. 47

18:00 Britt-Marie var her 95 min Omtale s. 49 20:00  The song of the tree 93 min Omtale s. 25

17:45 Blindspotting 95 min Omtale s. 21 17:00  Cold November 95 min Omtale s. 11

DETALJPROGRAM

21:30 The Third Wife 96 min Omtale s. 13

19:00 Lords of Chaos 113 min Omtale s. 31

18:00 Ung flukt 95 min Omtale s. 38

22:00 Under the Silver Lake 139 min Omtale s. 25 21.30 I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians 140 min Omtale s. 24

20:00 Cutterhead 84 min Omtale s. 11

16:30 Her job 89 min Omtale s. 12

23:00 Minding the Gap 93 min Omtale s. 27

22:00 Jeg ser deg 77 min Omtale s. 27

20:00 Gjenforeningen 89 min Omtale s. 36

18.30 Kulinarisk kino The Heat: A Kitchen (R)evolution Jossa, Omtale s. 48 19.00 Filmpolitiets popcornquiz Tyven Omtale s. 51 20.00 On the Basis of Sex Tukthuset Omtale s. 49

65 Visninger merket med dette symbolet har 18-års aldersgrense


11.00

12.00

13.00

14.00

15.00

16.00

PRINSEN 2

10.00 10:00 Privacy of Wounds 69 min Omtale s. 28

12:00 Elias og Kongeskipet 76 min Omtale s. 43

14:15 Den lille havfruen 85 min Omtale s. 42

PRINSEN 3

09.00

10:00 The Kindergarten Teacher 96 min Omtale s. 19

12:00 Oppdrag Nemo 101 min Omtale s. 43

14:15 Ponyo på klippen ved havet 101 min Omtale s. 43

16:00 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53 14:15 Little Tickles 103 min Omtale s. 12

10:00 Cold November 95 min Omtale s. 11

14:45 Lords of Chaos 113 min Omtale s. 31

12:30 St. Bernard Syndicate 100 min Omtale s. 24 11:00  Minimalen Kortfilmprogram 90 min Omtale s. 39

CINEMATEKET

PRINSEN 8

PRINSEN 7

15:15 The Social Network 121 min Omtale s. 33

11:00 Tumbbad 104 min Omtale s. 31

13:30 Jeg ser deg 77 min Omtale s. 27

15:30 Non-fiction 107 min Omtale s. 19

12.00 An Elephant Sitting Still 234 min Omtale s. 17 11:00 Kosmokids aktiviteter Foajeen Prinsen Omtale s. 42

ANNET New Directors

13:00 Black Hole 104 min Omtale s. 19

10:00 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

PRINSEN 6

PRINSEN 5

KONGESALEN

11:00 They Shall Not Grow Old 99 min Omtale s. 47

16:00 Another Day of Life 86 min Omtale s. 21

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

15:00 Buena Vista Social Club 20 år Tyven Omtale s. 51

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


LØRDAG 9. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

22.00

20:15 The Chambermaid 102 min Omtale s. 13 21:30  Alpha, the Right to Kill 94 min Omtale s. 20

18:00 Under the Silver Lake 139 min Omtale s. 25

21:00 Maria by Callas 113 min Omtale s. 27

18:00 Cutterhead 84 min Omtale s. 11

21:00 Grease 111 min Omtale s. 45 21:45  Assassination Nation 110 min Omtale s. 30

19:00 The Bird Catcher 100 min Omtale s. 53

17:15 Minding the Gap 93 min Omtale s. 27

21:30 St. Bernard Syndicate 100 min Omtale s. 24

19:30 The Deer 88 min Omtale s. 19 18:00  Endzeit - Ever After 90 min Omtale s. 30

24.00

22:30 El Ángel 120 min Omtale s. 18

19:00 Mid90s 84 min Omtale s. 18

16:30 Blindspotting 95 min Omtale s. 21

23.00

DETALJPROGRAM

18:00 Eighth Grade 94 min Omtale s. 11 17:00  Her job 89 min Omtale s. 12

21.00

20:30 De uønskede 65 min Omtale s. 26

22:00 Donbass 121 min Omtale s. 22

19:00 Nord 79 min Omtale s. 38 18:00  Grease førfest Cafe Ni Muser Omtale s. 45

Visninger merket med dette symbolet har 18-års aldersgrense

67


10.00

11.00

12.00

14.00

15.00

12:00 Elias og Kongeskipet 76 min Omtale s. 43

14:15 Den lille havfruen 85 min Omtale s. 42

12:00 Oppdrag Nemo 101 min Omtale s. 43

14:15 Ponyo på klippen ved havet 101 min Omtale s. 43

11:00 303 120 min Omtale s. 16

14:00 Skynd deg sakte 68 min Omtale s. 13

11:00 El Ángel 120 min Omtale s. 18

14:00 The Bird Catcher 100 min Omtale s. 53

10:00 The Deer 88 min Omtale s. 19

11.00 I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians 140 min Omtale s. 24

15:45 Rafaël 105 min Omtale s. 22 16:00  RBG 97 min Omtale s. 28

12:00 Tumbbad 104 min Omtale s. 31

15:45 They Shall Not Grow Old 99 min Omtale s. 47

14:00 Mid90s 84 min Omtale s. 18

16:00 A Translator 107 min Omtale s. 16

14:15 3 kvinner 100 min Omtale s. 20

CINEMATEKET

PRINSEN 8

10:00 Cold November 95 min Omtale s. 11

16.00 16:00 Three Identical Strangers 96 min Omtale s. 28

13:45 Eighth Grade 94 min Omtale s. 11

12:00 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

PRINSEN 7

PRINSEN 6

KONGESALEN

10:00 José 85 min Omtale s. 22

13.00

PRINSEN 5

PRINSEN 3

PRINSEN 2

09.00

ANNET

15:00 Wild Tales 121 min Omtale s. 37

New Directors

Mennesker i mellom

Skråblikk

Samfunn

Dokumentar

Ramaskrik

Kosmorama 15 år

Kosmokids

Spesialvisninger

Internett

Kosmoramaoppl.


SØNDAG 10. MARS 17.00

18.00

19.00

22.00

23.00

24.00

20:30 The Wind 86 min Omtale s. 31 19:00  Another Day of Life 86 min Omtale s. 21

17:00 Crystal Swan 93 min Omtale s. 21

21.00

DETALJPROGRAM

18:00 St. Bernard Syndicate 100 min Omtale s. 24

20.00

21:00 The Kindergarten Teacher 96 min Omtale s. 19

18:00 Champions 114 min Omtale s. 17 19:00  On the Basis of Sex 120 min Omtale s. 9 18:00  The Sisters Brothers 120 min Omtale s. 25

20:30 Fahrenheit 11/9 130 min Omtale s. 26

18:30 Gjenforeningen 89 min Omtale s. 36 16:30  Donbass 121 min Omtale s. 22

19:00 Trondheim på film 90 min Omtale s. 53

20:30 Florianópolis Dream 106 min Omtale s. 18 21:00  Black Hole 104 min Omtale s. 19

18:00 Ung flukt 95 min Omtale s. 38

Visninger merket med dette symbolet har 18-års aldersgrense

69


TITTEL

S.

VISNING 1

3 kvinner 303 A Translator Alpha the Right to Kill An Elephant Sitting Still Another Day of Life Assassination Nation Black Hole Blindspotting Britt-Marie var her Buena Vista Social Club Champions Cold November Crystal Swan Cutterhead De uønskede Den grønne sykkelen Den lille havfruen Donbass Edward Saksehånd Eighth Grade El Ángel Elias og Kongeskipet Endzeit - Ever After Everybody Knows Fahrenheit 11/9 Filmkonsert: Amadeus live Florianópolis Dream Forteljingar om mot Gjenforeningen Grease Her Job I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians Ingrid Goes West Jeg ser deg José Little Tickles Lo and Behold: Reveries of the Connected World Lords of Chaos Lykkelige Lazzaro Maria by Callas Meditation Park Mid90s Minding the Gap Minimalens kortfilmprogram Non-fiction Nord On the Basis of Sex Oppdrag Nemo Ponyo på klippen ved havet

20 16 16 20 17 21 30 17 21 49 51 17 11 21 11 26 36 42 22 38 11 18 43 30 1 26 46 18 50 36 45 12 24 33 27 22 12 33 31 12 27 45 18 27 39 19 38 9 43 43

Tir 12.00 P3 Man 17.00 P8 Tor 18.00 P6 Tir 16.00 P6 Tor 19.00 P7 Tor 14.30 P6 Tir 21.00 P7 Tir 17.30 P3 Man 21.30 P8 Fre 18.00 P5 Lør 15.00 Tyven Man 20.30 P7 Man 16.00 P7 Man 18.00 P4 Man 18.00 P3 Man 22.00 P4 Ons 18.00 Cinemateket Lør 14.15 P2 Tor 12.15 P5 Tor 19.00 Cinemateket Ons 17.00 P2 Man 19.30 P5 Lør 12.00 P2 Tor 15.00 P7 Man 18.00 P6 Tir 18.15 P8 Tor 20.00 Ons 16.00 P8 Tir 18.00 Litteraturhuset Ons 22.00 P7 Lør 21.00 P5 Tor 12.15 P7 Tor 18.00 P3 Ons 21.00 P3 Ons 20.00 P5 Tir 22.00 P2 Fre 16.00 P2 Ons (se s. 33 heldagsseminar) Ons 16.00 P7 Man 21.00 P2 Ons 14.30 P2 Ons 08.30 P4 (frokost inkl) Fre 11.00 P7 Man 20.00 P4 Man 20.00 P3 Tir 14.00 P3 Lør 19.00 Cinemateket Fre 20.00 Tukthuset Lør 12.00 P3 Lør 14.15 P3

VISNING 2

VISNING 3

VISNING 4

Fre 18.00 P3 Tir 13.30 P7 Søn 16.00 P7 Ons 18.15 P8 Lør 12.00 Cinemateket Fre 14.00 P6 Ons 20.30 P4 Lør 13.00 P4 Fre 17.45 P6

Søn 14.15 P8 Fre 11.00 P4

Søn 11.00 P4

Lør 16.00 P2 Lør 21.45 P6 Søn 21.00 P8 Lør 16.30 P6

Søn 19.00 P3

Tir 21.00 P8 Tir 12.00 P8 Tir 16.15 P8 Tir 10.00 P7 Ons 20.30 P7 Tor 18.00 P2 Søn 14.15 P2 Lør 22.00 P8 Fre 15.00 Cinemateket Tor 08.30 P4 (frokost inkludert) Ons 12.00 P2 Søn 12.00 P2 Fre 21.00 P3

Tor 21.00 P2 Ons 14.30 P4 Tor 16.00 P3 Ons 22.00 P2 Lør 20.30 P8 Fre 16.00 P4

Søn 18.00 P4 Tor 14.30 P4 Søn 17.00 P3 Fre 20.00 P8

Ons 18.00 P3

Søn 20.30 P6

Fre 10.00 P8

Søn 20.30 P7

Fre 20.00 Cinemateket

Søn 18.30 P7

Fre 16.30 P8 Fre 21.30 P7 Tor 18.30 P5 Fre 22.00 P8 Fre 13.30 P4 Lør 14.15 P6

Lør 17.00 P3 Søn 11.00 P7

Fre 19.00 P7 Tor 10.00 P3 Fre 14.00 P8

Lør 15.45 P7 Fre 20.30 P4 Lør 21.00 P4

Lør 19.00 P3 Tir 12.30 P6 Tor 12.30 P4 Tor 18.00 P4

Søn 14.00 P7 Fre 23.00 P5 Lør 11.00 P8 Lør 15.30 P8

Søn 19.00 P5 Søn 12.00 P3 Søn 14.15 P3

VISNING 5

VISNING 6

VISNING 7

Fre 17.00 P7

Lør 10.00 P7

Søn 10.00 P8

Lør 21.30 P3

Lør 18.00 P5

Søn 16.30 P8 Lør 18.00 P2 Tor 16.00 P5

Søn 13.45 P6 Lør 22.30 P2

Lør 18.00 P8

Lør 13.30 P8 Søn 10.00 P3

Lør 17.15 P7

Søn 11.00 P5


TITTEL

S.

VISNING 1

Privacy of Wounds Rafaël RBG Skynd deg sakte St. Bernard Syndicate The Bird Catcher The Chambermaid The Deer The Heat: A Kitchen (R)evolution The Kindergarten Teacher The Sisters Brothers The Social Network

28 22 28 13 24 53 13 19 48 19 25 33

Ons 16.30 P4 Ons 20.30 P8 Man 19.30 P8 Tir 12.00 P7 Ons 18.15 P4 Lør 19.00 P6 Ons 10.30 P4 Tir 16.00 P7 Fre 18.30 (se s. 48, kulinarisk) Tir 10.00 P8 Man 15.00 P2 Ons (se s. 33 heldagsseminar)

Tor 21.15 P3 Søn 15.45 P4 Fre 08.30 P4 (frokost inkludert) Ons 20.00 P2 Tor 10.00 P7 Søn 14.00 P5 Fre 14.00 P7 Ons 18.30 P7

Lør 10.00 P2

Lør 10.00 P3 Søn 18.00 P6 Lør 15.15 P4

Søn 21.00 P3

The Song of the Tree The Third Wife The Wind They Shall Not Grow Old Three Identical Strangers Togrøvere Trondheim på film Tumbbad Tusen bitar Under the Silver Lake Ung flukt Ut og stjæle hester Wild Tales

25 13 31 47 28 53 53 31 37 25 38 8 37

Ons 15.30 P5 Man 16.00 P3 Ons 12.30 P4 Fre 21.00 P5 Ons 14.00 P8 Ons 18.00 P5 Ons 19.15 P6 Man 21.00 P6 Man 18.15 P7 Tor 20.30 P5 Fre 18.00 Cinemateket Tir 18.30 P6 Tir 17.00 P2

Fre 20.00 P6 Ons 10.00 P7 Tor 21.00 P8 Lør 11.00 P4 Tor 21.00 P6

OBS: P4 = Kongesalen

VISNING 2

Tor 16.30 P6 Tir 14.15 P8 Ons 20.00 Cinemateket Fre 22.00 P6 Søn 18.00 Cinemateket Tir 19.30 P2 Fre 18.00 P4

VISNING 3

VISNING 4

VISNING 5

Søn 16.00 P5 Tor 16.00 P8 Lør 12.30 P7

Søn 14.00 P4 Lør 21.30 P7

Søn 18.00 P2

Lør 20.15 P2 Tor 10.30 P4

Lør 19.30 P7

Søn 10.00 P6

VISNING 6

VISNING 7

Tor 17.00 P7 Søn 20.30 P2 Søn 15.45 P6 Søn 16.00 P2

Fre 21.30 P2

Fre 16.00 P5 Tor 18.30 P8 Tor 20.30 P4 Lør 18.00 P4

Lør 10.00 P5 Lør 11.00 P6

Lør 16.00 P5 Søn 12.00 P8

Søn 12.00 P6

Søn 19.00 P8

Tir 20.30 P3 Søn 15.00 Cinemateket

Tir 21.15 P6

Tir 21.30 P5

Ons 16.00 P6

Ons 21.30 P6

71


EIERSTRUKTUR Kosmorama drives av aksjeselskapet Filmfest Trondheim AS; et datterselskap av Trondheim Kino AS. Trondheim Kino er eid av Trondheim Kommune, som tok initiativ til festivalen høsten 2003.

STYRET

BAK KULISSENE KONTAKTINFO Kosmorama Trondheim Internasjonale filmfestival Kjøpmannsgata 31 7011 Trondheim +47 452 24 552 admin@kosmorama.no www.kosmorama.no

72

Vi ønsker å takke alle som har bidratt med innspill og tips til årets program.

PROGRAMKATALOG Ansvarlig utgiver: Silje Engeness

Geirmund Lykke - Styreleder Arild Kalkvik - Nestleder Merethe Baustad Ranum Bård Eidet Miriam Nordbotten Haugan

Programredaktør: Ingrid Alte Westman

PROGRAMRÅD KOSMORAMA

Illustrasjon på forside: Multiply Illustration Agency ved Ashkan Honarvar

Silje Engeness Ola Lund Renolen (i permisjon) Catherine Kahn (i permisjon) Guro Marøy Ulvestad Anton Skarpås Melissa Isaksen Tonje Jacobsen Ingrid Alte Westman

PROGRAMRÅD CINEMATEKET Svein Inge Sæther og Torbjørn Grav

PROGRAMRÅD RAMASKRIK Ingrid Margrethe Bakken, Torbjørn Grav, Morten Haagensen, Kristian Krogstad, Petter Schanke Olsen, Øystein Simonsen og Sølvi Rotås Stokkeland

Grafisk utforming: Uredd ved Anette Hammer

Trykk: Trykkpartner, opplag: 4000 Vignett: Helmet Studio Festivaltrailer: Spætt Film Web design: Increo Interactive Creations AS


EIER OG OPPDRAGSGIVER

SAMARBEIDSPARTNERE

OFFENTLIGE SAMARBEIDSPARTNERE

ARRANGEMENTSPARTNERE

TRYKKSAKER OG KOMMUNIKASJON

TUKTHUSET

TM

73


Følg Kosmorama – fra begynnelse til festivalslutt i Adresseavisen Adresseavisen følger Kosmorama sammen med deg, og gir deg bakgrunnsstoffet, filmanmeldelsene og filmmiljøet på nært hold. Følg Trondheim internasjonale filmfestival, Kosmorama i Adresseavisen og på adressa.no

Profile for Kosmorama

Kosmorama 2019 programkatalog  

Dette er den digitale versjonen av Kosmoramas programkatalog for 2019.

Kosmorama 2019 programkatalog  

Dette er den digitale versjonen av Kosmoramas programkatalog for 2019.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded