Sommerfugler i magen

Page 1

Svetlana Dudaitiene og Blå Kors

SOMMERFUGLER I MAGEN


SOMMERFUGLER I MAGEN

Sommerfugler i magen.indd 1

25.01.2019 09:10


Sommerfugler i magen.indd 2

25.01.2019 09:10


Svetlana Dudaitiene og BlĂĽ Kors

SOMMERFUGLER I MAGEN

Sommerfugler i magen.indd 3

25.01.2019 09:10


© Blå Kors Norge Sommerfugler i magen Kolofon Forlag AS 2019 Prosjektet produseres på oppdrag fra Blå Kors Norge Alle rettigheter/ansvar for prosjektets innhold tillegges Svetlana Dudaitiene og Blå Kors Norge Henvendelser utover bestilling av produktet bes rettet til Blå Kors Norge Mer om boken og tilleggsmateriell finnes på www.jegser.no ISBN 978-82-300-1847-7 Produksjon: Kolofon Forlag AS, 2019 Boken kan kjøpes i bokhandelen eller www.kolofonshop.no Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling, som utskrift og annen kopiering, bare tillatt når det er hjemlet i lov (kopiering til privat bruk, sitat o.l.) eller etter avtale med Kopinor (www.kopinor.no). Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatnings- og straffansvar.

Sommerfugler i magen.indd 4

25.01.2019 09:10


Alex er en bamse. Han bor sammen med pappa og mamma i en dyrepark, hvor det er dyr fra både Europa, Asia og Afrika. Alex går på skole sammen med andre dyreunger. Han har mange venner som han liker å leke sammen med. Men i dag har han ikke lyst til å leke, han har gjemt seg.

Alex har ikke lyst til å leke. Har du noen ganger lyst til å være alene?

Sommerfugler i magen.indd 5

25.01.2019 09:10


Kaninunge har funnet Alex, som har klatret opp i et tre. Hun løper og sier det til ei voksen ugle. Ugla går bort til treet. «Kom ned, Alex!» roper ugla. «Nei, jeg vil ikke!» svarer Alex. «Du sitter der alene. Det er ikke noe gøy. Kom ned, så skal jeg følge deg bort til de andre barna som du kan leke sammen med», sier ugla. «Men jeg vil ikke», svarer Alex og tenker: «Jeg vil bare være alene. Her oppe kan ingen se meg.» «Greit, som du vil, kom bort til barna når du er klar til å leke», sier ugla og går. Storefri er over og alle barna går inn. Alex sitter fortsatt i treet. En voksen giraff kommer bort til ham.

6 Sommerfugler i magen.indd 6

25.01.2019 09:10


«Hei, Alex. Jeg ser at du sitter veldig høyt. Er det vanskelig å komme seg ned?» spør Giraff. «Nei. Jeg bare vil ikke», svarer Alex. «Er det noe spesielt som gjør at du ikke vil ned?» «Nei. Jeg ville bare ikke at noen skulle finne meg.» «Hva er det du ikke vil at vi skal se?» «Jeg har en stygg klump i magen. Jeg kan ikke leke når jeg har den inni meg. Den gjør vondt!» «Uff da. Det høres alvorlig ut. Ingen barn bør bære på noe stygt og vondt inni seg», sier giraffen. Alex ser på ham med håp i øynene. «Kan jeg få lov til å se på klumpen? Jeg har sånne magiske briller, vet du, som hjelper meg å se gjennom og inni alle barn. Får jeg lov til å hjelpe deg å komme trygt ned slik at det blir lettere for meg å se?» «Greit», sier Alex lavt og tenker: «Det høres litt spennende ut, magiske briller som gjør at han kan se innsiden av barn!» Giraffen hjelper Alex å komme seg trygt ned, tar brillene på og ser på magen til Alex. «Oi! Du har en svær klump i magen. Den er brun, og det er noe som beveger seg inni klumpen. Jeg trenger noe sterkere enn brillene mine. I sånne tilfeller bruker jeg et superduper-mega-magisk forstørrelsesglass!»

7 Sommerfugler i magen.indd 7

25.01.2019 09:10


Alex har en vond klump i magen. Har du noen ganger vondt? Hvor har du vondt da?

Giraffen tar ut forstørrelsesglasset fra veska si og ser.

8 Sommerfugler i magen.indd 8

25.01.2019 09:10


«Ja da! Nå ser jeg det! Det er ikke en brun klump. Det er en svær knute av garn i forskjellige farger. Og garntrådene har knyttet seg sammen. Du vet at når vi blander alle farger sammen, så får vi en slags brunfarge?» «Ja, det vet jeg faktisk», svarer Alex. «Så kult at du allerede visste det! Du har syv forskjellige tråder inni deg: rød, oransje, gul, grønn, lys blå, blå og lilla. Og det som beveger seg inni magen din, det er små larver som spinner disse trådene. De har jobbet hardt en stund, vil jeg tro. Det hender at når flere larver spinner tråder samtidig i en liten mage som din, så knytter trådene seg sammen, og de kjennes som en klump. Den gjør vondt. Og da blir det ikke lett å leke eller sitte i ro i timene. Jeg har sett mange sånne mager tidligere.» «Men hva kan vi gjøre for å få løst opp denne knuten?» spør Alex. «Hva om vi setter oss ned sammen der borte på benken, så kan jeg bruke trådene til å strikke med. Se her, jeg har alltid med meg strikkepinner som jeg bruker i slike tilfeller.» «Vi kan prøve», svarer Alex. Han har aldri hørt før at det finnes larver som lager tråder i forskjellige farger i mager, og at man må gjøre noe med trådene før de knytter seg sammen. Giraff og Alex setter seg ned på benken. Forsiktig tar Giraff en rød tråd ut fra magen hans. «Ser du? Det er så spennende. Magiske tråder. Det går faktisk an å ta ut en sånn tråd hvis du har en magisk evne.» «Hva slags evne?» spør Alex.

9 Sommerfugler i magen.indd 9

25.01.2019 09:10


Foreldrene til Giraff ser han og følelsene hans. Kjenner du noen som kan se følelsene dine? 10 Sommerfugler i magen.indd 10

25.01.2019 09:10


«Vi voksne kaller den for empati. Den er ikke lett å få tak i.» «Men hvor fikk du tak i den, da?» «Den fikk jeg fra foreldrene mine, dråpe etter dråpe, i form av en magisk saft. Hver morgen og kveld, og innimellom når jeg trengte litt ekstra. Denne saften hjalp også for å løse opp trådene inni magen, og roe larvene ned slik at de ikke ble så ivrige. Da jeg ble voksen, hadde jeg fått nok saft til å kunne føle og forstå at jeg har den magiske evnen.» «Tror du jeg også får en sånn magisk saft hjemme?» «Det tror jeg nok. Av og til kan de voksne gå tom for saften, eller de glemmer å gi den til barna. Det kan også hende at de noen ganger trenger litt av den selv.» «Men hvor kommer larvene fra?» spør Alex. «De er også magiske. Voksne kaller dem for behov. De kommer når vi trenger noe spesielt, og hjelper oss å kjenne på det. De begynner å spinne tråder som kan være i forskjellige størrelser og farger. Trådene kalles for følelser som også har forskjellige navn. Jeg kan mange av navnene.» Alex nikker forsiktig. Giraff fortsetter: «Hvis du har så mange som syv garntråder inni magen din, da kan det hende at syv larver har jobbet hardt i syv dager. Kan du hjelpe meg med å løse trådene fra hverandre og finne ut hva de heter, og hvor de kommer ifra?» «Jeg kan prøve», sier Alex. «Kan du huske første gang det begynte å knyte seg i magen din?» Alex tenker. Giraff prøver å ikke forstyrre, han bare begynner å strikke med den røde tråden.

11 Sommerfugler i magen.indd 11

25.01.2019 09:10


Hva skjedde inni Alex da han kom hjem fra skolen?

«Ja! Det var på mandag.» «Aha, hva skjedde på mandagen?»

«Jeg ble hentet senere den dagen, og det var onkel som kom. Da jeg spurte hvor mamma og pappa var, svarte han ikke. Da vi kom hjem, sa han: ‘Gå på rommet ditt og gjør lekser. De kommer snart.’» «Da fikk du den røde tråden, og den knyttet seg fast inni magen.» «Overraskende. Og hva gjør den i magen min?» spør Alex og ser på giraffen med sine store øyne. «Ja! Den heter Overraskelse. Vi får den når vi møter noe som vi ikke forventer. Da trenger vi å forstå hva som skjer for å endre forventningene våre. Tenk når været plutselig forandrer seg. Du står opp og kler deg i badebukser, og tenker at du skal fiske krabber i dag, som i går. Du forventer at det blir sol, men i stedet ser du at det regner. Først blir du overrasket. Hvis du ikke finner noe annet gøy å gjøre, så kan du bli skuffet. Da knyter det seg i magen.» «Jeg ble nok skuffet», sier Alex. «Det tror jeg på. Hva med denne, den oransje?» Giraff trekker

12 Sommerfugler i magen.indd 12

25.01.2019 09:10


den andre tråden fra magen. «Fikk du den på tirsdag?» Alex nikker. «Husker du tirsdagen?» «Ja, jeg husker den. Da jeg lå i sengen og skulle sove, så hørte jeg at pappa og mamma kranglet. Jeg kom ut til dem og spurte om pappa kunne være med meg på rommet. Men jeg ble bare sendt tilbake til sengen.» «Uff. Skjønner. Hva følte du da du hørte at mamma og pappa kranglet?» «Jeg ble redd, jeg», svarer Alex. «Da kan det være at en larve begynte å jobbe hardt inni magen din og spant tråden som heter Frykt.» «Den larven er ikke noe nødvendig å ha inni seg, synes jeg», sier Alex. «Vi føler frykt når vi selv eller de vi er glad i, er i fare. Eller om vi ikke vet hva som kommer til å skje, og vi føler at vi ikke har kontroll. Da må vi velge mellom å komme oss vekk fra situasjonen, stoppe den eller søke trygghet.»

Husker du sist du ble skuffet for noe? Hva handlet det om? 13 Sommerfugler i magen.indd 13

25.01.2019 09:10


«Jeg ville bare at de skulle stoppe å krangle, og at pappa skulle bli med meg på rommet.» «Noen ganger trenger vi noen som kan beskytte oss. For eksempel, når det lyner og tordner, er det mange som blir redde. Det kan være farlig å være ute når det lyner. Det kan skade. Men det hjelper hvis du kan gjemme deg sammen med noen som kan fortelle at du er trygg der du er. Jeg hører at dette ikke skjedde på tirsdag. Du var alene og redd, og det knytte seg i magen din.» «Ja, det kan faktisk stemme. Det var skummelt.» «Hva med denne, da?», sier giraffen og trekker ut den gule tråden. «Skjedde det noe på onsdag?»

Når blir du redd?

Hva var grunnen til at Alex følte frykt og ble redd? 14 Sommerfugler i magen.indd 14

25.01.2019 09:10


«Å ja! Vi hadde fotballkamp, og vi vant! Pappa heiet på meg. Da kampen var over, ville jeg ikke hjem. Vi kjøpte is og spiste den sammen. Da vi kom hjem, ville jeg vise mamma hvordan jeg skåret mål. Men det var ikke lov å vise sånt inne, sa mamma. Jeg måtte gå og pusse tennene og legge meg. Det var vanskelig å sovne. Jeg tenkte og tenkte på det fantastiske målet jeg skåret», forteller Alex fornøyd. «Skjønner, da var du lykkelig.» «Ja, jeg var faktisk glad», sier Alex og smiler. «Og larven du fikk, var stor og spant tråden som heter Glede. Den får vi inni magen når vi opplever noe positivt, har bra samspill, oppnår et mål, eller når vi gjør noe godt for andre. Da ønsker vi å dele det med de nære rundt oss, vi prøver å bevare følelsen, og når følelsen har blitt veldig stor, blir det vanskelig å slippe den, spesielt om vi har savnet følelsen en stund.»

Hvorfor kjente Alex seg glad og lykkelig?

Hva gjør deg glad og lykkelig?

15 Sommerfugler i magen.indd 15

25.01.2019 09:10


«Men hva er problemet da? Hvorfor kan vi ikke være glade hele tiden?» «Om vi ikke slipper følelsen, så knyter den seg i magen. For eksempel, når solen skinner på sommeren og vi leker på stranden, og det er varmt og morsomt, da er det også viktig å passe på tiden, slik at vi ikke får hetesjokk eller blir solbrente. Vi kan ikke jage etter gledefølelsen hele tiden, da jobber larven for hardt og lager altfor lang tråd.» «Nå skjønner jeg. Jeg ville bare at mamma skulle være glad også.» «Så klart, Alex, du ville det. Hva med denne grønne tråden? Skjedde det noe spesielt på torsdag?» «Det har jeg ikke lyst til å snakke om.» «Hvorfor?» «Fordi den larven jeg fikk, var dum.» «Finnes det dumme larver? Det visste jeg ikke. Jeg vet bare at hvis en larve får en oppgave, så får vi tråden fra den inni oss. Prøv å fortelle om det, så skjønner vi kanskje hva som var oppgaven til larven.» «Jeg ville ikke stå opp på torsdag. Mamma vekket meg. Jeg sa at jeg ikke ville gå på skolen, at jeg ville sove. Men hun sa at jeg måtte. Egentlig ville jeg være hjemme sammen med henne. Men jeg sa ikke det. Jeg hoppet ut av sengen og sparka ballen min så hardt jeg kunne. Jeg traff et glass som sto på pulten min, og knuste det.» «Hvordan følte du deg da du ikke fikk lov til å være hjemme?» «Jeg følte at jeg var sint», svarer Alex.

16 Sommerfugler i magen.indd 16

25.01.2019 09:10


«Og den tråden du da fikk fra larven, heter Sinne. Du fikk den inni magen da du ville hindre mammaen din å ta fra deg noe som var viktig. Noen ganger er det søvn eller nærhet vi trenger. Andre ganger kan det være noe annet: tid til å leke, trøst, vennskap, mat.» «Men hvorfor er denne sinnelarven så ivrig, da? Hva vil den?» «Sinne kan ofte dukke opp når vi er i fare for å miste Glede. Larver som lager disse trådene, er gode venner. Den ene kan roe den andre. Den andre – sinnelarven, som du sier – kan sette grenser og beskytte den som gir glede. For eksempel, når det blåser veldig sterk vind, er det ikke hyggelig å være ute. Men vinden kan også blåse bort skyene, og solen kommer fram. Noen ganger kan det også blåse alt for sterkt og ødelegge noe. Sinne kan ødelegge forholdet til noen du er glad i. Da knyter det seg i magen.» «Ja, det stemmer faktisk, jeg ødela noe. Jeg tenkte ikke på det da.»

Hva fikk Alex til å bli sint?

Når ble du sist sint? Hvorfor?

17 Sommerfugler i magen.indd 17

25.01.2019 09:10


«Det kan være vanskelig å finne ut av hvilke oppgaver de forskjellige følelsene har. Det er fint hvis voksne klarer å hjelpe barn med det. Som for eksempel når det blåser sterkt og du gjemmer deg bak meg, så blåser det mindre på deg fordi du er mindre enn meg. Voksne kan beskytte barn når andre er sinte på dem, eller hjelpe dem til å roe seg ned og forstå sitt eget sinne.» «Jeg tror at denne sinnelarven lagde tråden hele den dagen», sier Alex og puster tungt ut. «Dette var nok ikke lett, å føle på den så lenge. Se Alex, jeg fikk samtidig tak i to forskjellige, men likevel litt like tråder – lys blå og blå. Har du lyst til å prøve å strikke disse selv?» «Jeg vet ikke hvordan jeg gjør det.» «Jeg kan vise deg. Se, først tar du strikkepinnene.» Giraff viser Alex hvordan man strikker, og spør: «Kjenner du disse trådene igjen? Husker du hva som skjedde etterpå, dagen etter?» «Ja, på fredag hørte jeg at mamma snakket med pappa, hun sa til han at jeg sparka ballen og nesten traff henne i hodet. Og at jeg knuste glasset. Pappa så på meg og sa: ‘Det var stygt gjort, Alex.’ Da knyttet denne lyseblå tråden seg inni magen min, tror jeg.» «Bra, Alex. Du er flink til å strikke. Hva tenkte du da?» «Jeg tenkte at jeg ødela mer enn bare glass, at jeg ikke er god nok, at de ikke er glad i meg lenger.» «Det tror jeg nok ikke stemmer selv om det kan føles sånn for deg. Jeg tror at den larven du fikk da, spant tråden som heter Skam, fordi den dukker opp akkurat i sånne tilfeller. Når vi føler at noen ikke liker oss. Kan det stemme?»

18 Sommerfugler i magen.indd 18

25.01.2019 09:10


«Ja, jeg følte at de ikke liker meg lenger.» «Se på himmelen. Ser du hvor mange forskjellige skyer det er der oppe? Liker du dem?» «Av og til er de søte som sauer, men noen ganger kan de ligne på noe skummelt eller stygt, som nå», sier Alex. «Ja, vi liker ikke skyene når de blir mørke og tunge. Men hva med den andre tråden, den mørkeblå? Det ser ut som de henger sammen.»

Hvordan hadde Alex det på fredag?

Hvordan kjenner du at noen er glad i deg?

19 Sommerfugler i magen.indd 19

25.01.2019 09:10


«Den fikk jeg rett før jeg sa ‘Unnskyld’ til mamma.» «Jaså. Så bra at du sa det! Du sa nesten hva denne tråden heter. Kan du gjette?» «Jeg vet! Den heter Skyld.» «Riktig», sier Giraff og smiler mildt til Alex. «Vi får denne følelsen når vi trenger å reparere skaden. Både Skam og Skyld bidrar til å skape harmoni og balanse mellom mennesker. Som for eksempel skyer, som skaper vannbalanse i naturen.» «Ja, det ønsket jeg. Harmoni; at alt skulle bli bra igjen. Men pappa og mamma, de sa bare: ‘Det var bra at du sa unnskyld’, men jeg ville høre noe annet», sier Alex trist. «Hva ville du høre, da?» «At de fortsatt var glade i meg. Men de sa ikke det. Mamma dro bort den helgen og besøkte bestemor, og pappa jobbet nesten hele tiden. Jeg måtte være hos onkel og tante. Det var veldig, veldig …» Det kommer to glitrende små tårer fra øynene til Alex. «Veldig hva, Alex?» spør Giraff mens Alex får tak i den lilla tråden og fortsetter å strikke.

Hvorfor ble Alex trist?

Hvordan vil du bli trøstet når du er trist? 20 Sommerfugler i magen.indd 20

25.01.2019 09:10


«Det var veldig trist!» sier Alex lettet. «Jeg var lei meg hele helgen.» «Skjønner. Tristhet er en tråd som ikke er noe lett å ha inni seg. Se Alex, skyene er veldig tunge og mørke, jeg tror at det snart kommer til å begynne å regne. Skyene kommer til å gråte, akkurat som deg. Slik blir de lettere. Det hjelper å gråte av og til.» «Ja da. Jeg vil bare bli ferdig», sier Alex, tørker tårene og begynner å strikke fortere. «Når det regner, er det viktig å ta vare på seg selv. Ta på regntøy og gummistøvler. Noen ganger har vi ikke det. Men det finnes alltid en løsning. Se her! Jeg har en paraply i veska mi. Så kan vi sitte her litt til uten å bli våte.» «Takk, Giraff», sier Alex og ser på giraffen med takknemlighet. De sitter stille en stund mens Alex strikker. «Jeg ser at du er ferdig, Alex. Så fint skjerf vi har strikket! Hvordan føles det nå?»

Alex liker vafler og te. Hva liker du å spise og drikke når du er kald?

21 Sommerfugler i magen.indd 21

25.01.2019 09:10


«Det ble fint! Men jeg er litt kald, og det føles tomt i magen min.» «La meg se», sier Giraff og tar ut sitt super-duper-mega-magiske forstørrelsesglass. «Ja Alex, se, larvene har laget kokonger og sovnet. Det er viktig at du holder deg selv og magen din varm.» Giraff snurrer skjerfet rundt halsen til Alex. «Har du lyst til å ta en kopp varm te og spise vafler på kontoret mitt? Jeg har med meg skikkelig gode havrevafler til lunsj i dag.» «Det har jeg veldig lyst til», sier Alex og smiler. De går inn på kontoret. Giraff lager te med en dråpe av den magiske saften. De sitter stille mens de drikker te og spiser vafler. Alex føler at det er deilig å se på regnet ute, når de sitter inne i varmen. Alt virker beroligende. «Ser du det, Alex? Ser du at det er en regnbue over hele himmelen?» «Ja! Den er så fin, akkurat som skjerfet mitt», sier Alex glad. «Og det er noe som kiler i magen min nå. Kan du se etter hva det er?» Giraffen ser på magen til Alex gjennom brillene sine. «Åh! Alex, vet du hva jeg ser? Du har sommerfugler i magen!» «Det føles rart. Nei, det føles spennende! Jeg har lyst til å leke igjen!»

22 Sommerfugler i magen.indd 22

25.01.2019 09:10


«Denne følelsen heter Interesse eller Eufori, Alex. Du er lettet og spent. Jeg er veldig glad for at du har det bra igjen. Du bør selvfølgelig løpe ut. Vennene dine savner deg sikkert. Men før det, kan jeg spørre deg om noe?» «Ja, bare spør!» «Kan jeg sende en pakke hjem til deg med noen magiske ting? Som du ser, har jeg et par magiske briller og litt saft til overs.» «Ja da!» roper Alex og skynder seg ut for å leke med de andre barna.

Hva gjorde at Alex fikk lyst til å leke igjen?

Hva liker du å gjøre på skolen eller sammen med vennene dine? 23 Sommerfugler i magen.indd 23

25.01.2019 09:10


Alex koser seg med foreldrene sine. Hva liker du ü gjøre sammen med familien din?

24 Sommerfugler i magen.indd 24

25.01.2019 09:10


Følelser er som vær – de alltid er. Alle barn, alle mennesker bærer i seg følelser. Følelser er like naturlige som regn, solskinn eller vind. Som været endrer seg, endrer våre følelser seg etter behov og situasjon. Noen ganger er vi glade, noen ganger lei oss eller sinte. Noen ganger kan vi kjenne følelser i forskjellige kroppsdeler. Vi kan kjenne følelser i magen, i brystet, i hodet. Noen ganger føler vi at vi er så lette og glade at vi nesten kan fly, vi klarer alt fint og er oppstemte. Noen ganger føler vi oss tunge, det er vanskelig å leke, lære eller bevege seg. Vi kan nesten kjenne at det føles vondt i magen, treigt i hodet, tungt å puste. Når vi har det vanskelig, er det lurt å snakke med noen. Når vi deler følelser med noen, slik Alex delte sine følelser med Giraff, hender det at vi får hjelp, og vi blir lettet, fordi vi ikke lenger bærer det tunge alene. Noen voksne kan mye om den følsomme kroppen og kan fortelle barn om hva som skjer med tanker og følelser. Da kan du lære hva som er det mest fornuftige for deg. Det hender at voksne selv trenger noen som kan hjelpe dem å forstå og håndtere deres egne følelser. Noen barn vil dele tanker og følelser med foreldrene sine eller besteforeldre, noen med en god nabo eller med læreren. Har du noen du kan dele dine tanker og følelser med?

25 Sommerfugler i magen.indd 25

25.01.2019 09:10


Sommerfugler i magen.indd 26

25.01.2019 09:10


Alex er en bamse som kjenner en tung klump inni magen. Da vil han ikke leke med noen. En voksen giraff ser Alex og får en magefølelse som han bestemmer seg for å gjøre noe med. Denne boken er skrevet for å inspirere både barn og voksne til å ta en reise sammen gjennom de mange følelsene vi går med inni oss. Barn kan mangle de vanskelige begrepene som vi voksne bruker for å beskrive følelsene våre; de bruker ofte det symbolske språket som kan leses i atferd eller kroppssignaler som de ofte beskriver med «mageske» ordene. Høres nesten som magiske! Klump i magen, knyter seg i magen, tomt i magen, kiler i magen, sommerfugler i magen … Er ikke det noe du har hørt av og til? Voksne trenger ikke å være tryllekunstnere for å hjelpe barnet til å løse gåta om hva som egentlig foregår inni magen. Vil du bli med på en reise sammen med Alex og en trygg voksen som hjelper ham til å bli kjent med følelsene inni magen? Sommerfugler i magen er skrevet av Svetlana Dudaitiene som er psykolog med fordypning i psykoanalytisk psykoterapi, og tilknytningspsykologi er hennes største faglige interesse. Hun har også erfaring fra arbeid med barn som lever i risikofylte omsorgsituasjoner. Forfatteren jobber i Blå Kors Norge som rådgiver i Forebyggingsavdelingen og er i tillegg leder for Blå Kors-kampanjen JEG SER. Hilde Jeanette Løberg, KoRus-Sør, Borgestadklinikken har vært samtalepartner og bidratt med innspill underveis i manusutviklingen.

ISBN 978-82-300-1847-7

9

788230

018477

www.kolofon.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.