Page 1

Uitgave 1 - oktober 2011

Gebakte Lekkernijen cupcakes & merengues

Mijn Helden

J.K. Rowling tot Piet Paris

Parijs

De Hotspots


Colofon:


Hier is die dan, mijn eigen Magazine. Iets wat ik al heel lang wilde doen, is er nu eindelijk. Nu flink wat getypt, gefotografeerd, geschetst, geknutseld, geselecteerd, gekreund, gekeken en nogmaals geslecteerd te hebben, is het zo ver. Dit is wat ik wilde. Dit was de reden waarom ik Journalistiek was gaan studeren, alleen daar mocht het niet baten. Toen ik hoorde dat op deze studie, het wel een project was, was ik eigenlijk al meteen verkocht. Al wist ik toen nog niet wat voor stress het allemaal met zich meebrengt. Leuk, zo’n tijdschrift, maar wat moet erin? Ja, dat mag je zelf weten. Ook helemaal leuk, maar ook knap lastig. Wat was is goed genoeg? Het moet over jezelf gaan. Oke. Duidelijk. Dus ik ging na wat ik allemaal leuk vond. Kwam erop neer dat dat nogal wat was. Lezen, reizen, schrijven, tekenen, schilderen, denken, ontwerpen, televisie kijken, nieuws bijhouden, interieur, verzamelen, koken, bakken, gezellig met familie of vrienden zijn.. Ik kon wel dingen blijven noemen. Het is niet voor niks dat er een ‘&’ in mijn logo staat. Gelukkig had ik er onwijs veel zin in, had ik op een gegeven moment een duidelijk logo, lettertype en kleurschema, dus kon ik aan de slag. Begin maar. Maarja, waar begin je dan? Bij de inhoud. En daar kwam het punt weer.

Ik begon met 120 pagina’s, na wat geselecteerd te hebben, bleven er 100 over. Maar ook dat was te ambitieus, nu is het uiteindelijk aantal pagina’s 56 geworden. Ik ben er meer dan tevreden over. Het is een magazine geworden, wat mij neer zet. Wat laat zien waar mijn interesses en inspiratie te vinden zijn. Het zet mij neer zoals ik ben, veelzijdig en creatief. Het geheel is strak geworden, met een duidelijke knipoog. Daar hou ik van.


Inhoudsopgave


In de Spotlight

Geniaal zijn deze items op stokjes. De welbekende mustache (snor), leuke lipjes, een hoedje, brillen. Ook zijn er verschillende varianten op te verkrijgen. Ontzettend leuk voor een feestje met een dress-theme.

Eens wat anders dan de traditionele badstop? Iets anders dan dat vreselijk saaie, zwarte rondje met ketting eraan? Dat kan! Deze badstop is hetzelfde, alleen drijft er een nijlpaardhoofd aan het andere eind van dit kettinkje. Het hoofd blijft altijd boven water drijven. Het geeft niet alleen een geweldig beeld, maar ook kun je de stop er makkelijker uittrekken, je geeft gewoon een ruk aan het hoofd.

Maar ook zijn ze leuk om ergens in te steken, in een bos bloemen bijvoorbeeld. Of te steken in je mooi bedekte tafel vol lekkernijen op je verjaardag. Ze zijn ook nog eens handgemaakt en dus redelijk uniek. Via haar shop op Etsy.com zijn verschillende varianten en combinaties van deze grappige hebbe-dingetjes te koop.

http://www.iobjectstore.com/nl/products/joe-the-hippo-badstop/456

Ook zijn ze natuurlijk erg grappig om mee op te foto te gaan. Jij met een snor, jij met een strikje. Je beste vriendin met de meest opvallende bril, of felrode lippen. http://www.etsy.com/shop/olivetreemonograms

6


Wil jij geen standaard lamp in huis van de Ikea, of de Kwamtum.. Dan is deze olifant de oplossing! Een geweldige eye-catcher, die al je bezoek op zal vallen. Te bestellen voor $395,http://www.jonathanadler.com/Utopia-Elephant-Lamp/

7


In de Spotlight Pirates of the Caribean - On Stranger Tides: Je kan nu ook thuis gaan genieten van de vierde film in de Pirates of the Caribean serie. Al is de film onwijs anders dan de voorgaande drie, nog steeds is het een mooie film. Jack Sparrow (Johnny Depp) is zoals altijd weer onwijs goed. Hij blijft grappig om te zien en vooral om te horen. Met zijn gehuppel over het strand, rare oplossingen, geweldige streken en zijn kreet: ‘Snappy?’ Angelica (Penelope Cruz) is een goede aanwinst voor de serie, een echte vrouwelijke piraat. Jack en Angelica zijn onwijs leuk samen. Een film die vooral ontzettend mooi is, vooral om de mooie locaties in de film. 18,99 euro - bol.com

Gooische Vrouwen De Film - Eindelijk is de film uit op DVD. Eindelijk kunnen we nu ook thuis genieten van de heerlijke avonturen van Cheryl, Claire, Anouk en Roelien. Hoe zij hun probleempjes oplossen, of ze gewoon helemaal doodzwijgen. Een film waar je om moet lachen, een traantje bij weg kan pinken, maar vooral dat eerste. Een heerlijke feel-good movie, met verschillende grappen. Vooral Martin Morero, Tante Cor en Relnicht Yari zijn echt een geweldige aanwinst voor de cast. Het snoepreisje naar Parijs is een heerlijke bijkomstigheid. Een film die je kan blijven kijken, net als de serie zelf trouwens. 19,99 euro - Bol.com

8


Na het razendpopulaire Angrybirds, is er nu een nieuwe rage op komst.. Wordfeud. Lekker, ouderwets Scrabble spelen, maar dan op je telefoon. Speel met je vrienden of andere onbekende mensen. Speel wanneer jij zin hebt. Download de Wordfeud-app op je Smartphone.

9


Hard…écht hard gewerkt. Als ik ’s avonds de deur van mijn appartement net iets te hard opengooi, omdat ik twee volle boodschappentassen draag, word ik begroet door Hades en mijn vriend, Koen. Ik sleur mezelf naar de keuken, drop de boodschappen en wil eigenlijk nog maar één ding: op een stoel zitten. Nog geen minuut later komt hetgeen waar ik altijd bang voor ben… ‘de opmerking’. “De keuken is nog vies” of “De vaatwasser zit nog vol”. Telkens van die kleine dingen die feilloos aangeven dat ik van mijn reet af moet komen, niets uitrusten. Het feit dat ik vóór mijn werk wel alle was weggevouwen heb wordt natuurlijk niet benoemd. Ik woon nog niet zo heel lang samen met Koen, ik heb een hele tijd alleen gezeten in mijn appartement. Eerlijk gezegd ben ik een type dat ook echt niet wakker ligt van een papiertje hier, een vlekje daar en een stofje zus, een onderbroek zo. Als er bezoek komt, dan ruim ik het wel op, is mijn filosofie. Ik moet dus nog erg wennen aan het strakke regime dat hier nu in huize Koen heerst. Ik ben al 3 jaar samen met Koen en ik hou heel erg veel van hem. We hebben het goed in Eindhoven met Hades, ons katje. We hebben ieder onze eigen routine, maar vinden veel dezelfde dingen leuk om te doen. Soms is dat heerlijk samen op de bank liggen om televisie te kijken, soms komt er bezoek. Ik heb het goed met Koen en heb

ook wel echt waardering voor wat hij doet in dit appartement. Ik kan het dus niet over mijn hart verkrijgen tegen Koen te zeggen dat hij zelf maar even de keuken afdoet, omdat ik moe ben. Bij Koen werkt dat sowieso niet zo. Als hij begint met de keuken, doet ie daarna meteen de koelkast, de vloer, de pedaalemmer, de tafels, de kasten, de randjes van de meubels, de onderkant van de stoelen. Ik weet precies hoe dat gaat, met een poetsaddict! Daarom zucht ik eens, sta ik op en claim mijn schoonmaakdoekje op. Meneer doet het kookwerk gelukkig, maar ik ben intussen (had ik al vermeld ná een dag hard werken?) op en neer aan het rennen om de vaatwasser in- en uit te ruimen, de ovenschaal in te vetten, de tafel te dekken en de kattenbak uit te scheppen. Na het eten stort ik dus volledig in. Een after-dinner-dip is zeer zwak uitgedrukt. Als ik een duracellkonijn was, zouden ze trots op me zijn zo goed ik het volgehouden heb! Het enige dat nu voor mij nog op het menu staat is televisie kijken, onze leuke gezamenlijke programma’s. Als er vrienden langskomen ’s avonds, voor een potje Risk of Catan is het wel frappant dat in bijna alle gesprekken wel eens wordt gevraagd of ik al wat beter help in de huishouding. Het antwoord? “Nee, nog niet echt, ik moet nog steeds bijna alles zelf doen!”

Geschreven door Koen Vogels.

10


11


Servies (bordjes, kopjes, etagere en schalen) - Xenos. Witte Vaasjes - Ikea. Tafelkleed en Tafelloper - H&M Home. Servetten - Albert Heijn. Vlinders - Xenos. Zilveren Vaasjes - Kwantum.


Aardbeien Cupcakes met Merengue Topping Ingredienten voor acht Cupcakes: ½ kop Meel. ¼ theelepel Zeezout. ½ theelepel Bakpoeder. 4 grote Eieren. ½ kopje Agave Nectar. 1 eetlepel Vanille-Extract. ½ kopje Fijngesneden Aardbeien. Boter. Ingredienten voor acht Toppings: 450 gram Kristalsuiker. 6 Eieren. 1 theelepel Vanille-Extract. 4 Aardbeien. Bereiding Cupcakes: 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vul acht holtes met acht cakecups. 2. Combineer de Meel, het Zout en de Bakpoeder in een grote kam. 3. Men de Eieren, Agave Nectar en Vanille-Extract in een middelmaat kom. 4. Stop beiden komen bij elkaar en meng dit met een mixer. 5. Voeg tenslotte de fijngesneden aardbeien toe aan het beslag. 6. Schep ¼ kop per holte vol met het beslag. 7. Laat de Cupcakes 20 tot 25 minuten bakken. Bereiding Topping: 1. Scheidt van de Eieren het eigeel van het eiwit. 2. Mix met een mixer het Eiwit in een grote kom, totdat er pieken ontstaan. 3. Voeg lepel voor lepel de kristalsuiker toe en blijf door mixen. 4. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. (de pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem). 5. Zet je bak met het eiwit in de pan. Klop tot alle suiker is opgelost, zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken. 6. Als de suiker is opgelost, neem je de kom uit de pan en mixt het geheel nog even door. Afwerking: 1. Doe de topping in een spuitzak met grove mond. 2. Spuit mooie ‘swirls’ op de Cupcakes. 3. Voeg tenslotte nog drie stukjes Aardbei toe op de Swirl, voor de finishing touch.


15


16


Maltesers Cupcakes Ingredienten voor twaalf Cupcakes: 125 gram Roomboter. 125 gram Kristalsuiker. 125 gram Zelfrijzend Bakmeel. 2 eetlepels Melk. 2 (grote) Eieren. 1 theelepel Vanille-Extract. 24 Maltesers-balletjes. Ingredienten Topping: 250 gram Poedersuiker. 250 gram Zachte Boter. 2 eetlepels Heet Water. 1 theelepel Vanille-Extract. 12 Malteser-balletjes, verkruimeld met staafmixer tot kleine stukjes. 12 Malters-balletjes, verkruimeld tot grove stukjes. 12 Malteser-balletjes, heel. Bereiding Cupcakes: 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 2. Vul twaalf holtes in het bakblik, met papieren cupjes. 3. Snijd de Boter in kleine blokjes. 4. Meet alle ingredienten af, doe het maatwerk secuur! 5. Doe de Boter in een kom en mix deze even op de eerste stand. 6. Voeg de Suiker lepel voor lepel toe, hierdoor kan de Suiker beter opgenomen worden door de Boter. 7. Zet de mixer op stand twee en mix de Boter en de Suiker goed door elkaar, totdat er een luchtige massa ontstaat. 8. Voeg 1 voor 1 de Eieren toe, mix het beslag goed door. 9. Voeg daarna lepel voor lepel het Zelfrijzend Bakmeel toe. 10. Voeg daarna de Melk toe en mix het goed door. 11. Voeg als laatste de theelepel Vanille-Extract toe, mix het nog even door. 12. Neem een eetlepel en schep elk papieren vormpje vol tot 2/3 deel. 13. Duw daarna in elk beslag twee hele Malteser-balletjes. 12. Bak de Cupcakes 20 tot 25 minuten. Bereiding Topping: 1. Doe de zachte Boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. 2. Voeg dan langzaam de Poedersuiker toe en mix alles door tot een mooie crème. 3. Voeg Water en het Vanille-Extract toe en mix nog eens goed door met de mixer. 4. Meng als laatste de verkruimelde Maltesers door het mengsel. Afwerking: 1. Verdeel de Topping met een lepel of een spatel over de Cupcakes. 2. Strooi daarna de 12 Malterser-Balletjes toe die tot grove stukjes gemaakt zijn. 3. Voeg daarna nog een heel Malteser-balletje toe aan elke Topping, voor de finishing Touch.


Champagne Cupcakes Ingredienten voor twaalf Cupcakes: 125 gram Roomboter. 125 gram Kristalsuiker. 125 gram Zelfrijzend Bakmeel. 2 eetlepels Melk. 2 (grote) Eieren. Ingredienten voor Champagne Topping: 45 gram Bloem. 240 mililiter Melk. 200 gram Roomboter. 200 gram Poedersuiker. 5 mililiter Vanille-Extract. 5 eetlepels Champagne. Kant en Klare Eetparels. Bereiding Cupcakes: 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 2. Vul twaalf holtes in het bakblik, met papieren cupjes. 3. Snijd de Boter in kleine blokjes. 4. Meet alle ingredienten af, doe het maatwerk secuur! 5. Doe de Boter in een kom en mix deze even op de eerste stand. 6. Voeg de Suiker lepel voor lepel toe, hierdoor kan de Suiker beter opgenomen worden door de Boter. 7. Zet de mixer op stand twee en mix de Boter en de Suiker goed door elkaar, totdat er een luchtige massa ontstaat. 8. Voeg 1 voor 1 de Eieren toe, mix het beslag goed door. 9. Voeg daarna lepel voor lepel het Zelfrijzend Bakmeel toe. 10. Voeg daarna de Melk toe en mix het goed door. 11. Neem een eetlepel en schep elk papieren vormpje vol tot 2/3 deel. 12. Bak de Cupcakes 20 tot 25 minuten. Bereiding Topping: 1. Klop de Bloem en de Melk samen in een steelpannetje. 2. Aan de kook brengen en op laag vuur zetten. 3. Goed blijven roeren over de bodem zodat het mengsel niet gaat aanbranden, ongeveer tien minuten laten doorkoken. Blijf er bij staan en blijf roeren! 4. Hierna af laten koelen tot kamertemperatuur. 5. In een andere kom de zachte Boter flink smeu誰g en luchtig kloppen. 6. Voeg langzaam de Suiker toe, de champagne en tot slot het Vanille-Extract toe. 7. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde Melk/Bloem-mix toe. 8. Mix het geheel nog ongeveer vijf minuten door op medium-stand. 9. Het geheel afdekken met plastic folie en 15 minuten in de koelkast zetten, daarna is de frosting klaar voor gebruik! Afwerking: 1. Doe de Champagne-Topping in een spuitzak met een grove mond. 2. Spuit mooie Swirls op de cupcakes. 3. Voor de finishing touch strooi je nog wat Kant en Klare Eetparels over de Swirl.


19


Merengues Ingredienten voor 20 a 30 stuks: 5 eieren. 200 gram Kristalsuiker. 3 zakjes Vanillesuiker. 70 gram Witte Basterdsuiker. Boter. Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 150 graden. 2. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet dit papier in met het Boter. 3. Haal het Eiwit uit de 5 eieren en klop deze stijf met de mixer, tot er lichte pieken ontstaan. 4. Meng de Suikersoorten en schep deze, lepel voor lepel, al kloppend bij de Eiwitten. 5. Klopt net zolang tot de Suiker is opgelost en het Eiwit zeer stijf is: wanneer je de kom omkeer, blijft het schuim zitten. 6. Vul een spuitzak met een grof mondje met het eiwitschuim. 7. Spuit op de bakplaat in elke willekeurige vorm, zorg dat er ruimte genoeg tussen zit. 8. Zet ze 1 uur in de oven en laat ze daarna goed afkoelen. Merengues zijn erg lekker met vers zomers fruit, als Aardbeien of Frambozen. Maar ze zijn ook erg lekker in combinatie met IJs.


Frambozen en Witte Chocolade Cakejes Ingredienten twaalf stuks: 225 gram Zelfrijzend bakmeel. 200 gram Suiker. 100 gram Witte Chocolade. 1 zakje Vanillesuiker. 2 eieren. 200 gram Boter. 1 bakje Frambozen. 1 theelepel Zout. Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vul de holtes met cupcakes-papiertjes. 2. Rasp 100 gram witte Chocolade en zeef het zelfrijzend bakmeel in een grote kom. 3. Voeg de Suiker, Witte Chocoladerasp, Vanillesuiker en het Zout toe aan het Zelfrijzend bakmeel. 4. Smelt de 200 gram Boter en laat deze goed afkoelen. 5. Klop in een andere kom de Eieren en meng ze met de gesmolten Boter. 6. Roer het Eiermengsel snel door de droge ingrediĂŤnten tot een dik beslag. 7. Schep in ieder muffinvormpje een bodem van het beslag, leg hierop 2 a 3 frambozen. 8. Schep daarna een grote lepel beslag bovenop de Frambozen tot net onder de rand van de muffinvorm. 9. Bak de cakejes 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. 10. Voeg tenslotte, voor de finishing touch, een framboos toe op elk cakeje.

21


22


De Eiffeltoren - Het boegbeeld van Parijs. Het metalen framewerk wat je in de hele stad kan zien. Het gebouw waar honderden toeristen per dag komen kijken. Het is met zes miljoen bezoekers per jaar, het meest bezochte monument van de wereld. Wil je in de toren komen, dan moet je wel geduld hebben, een uur wachttijd is weinig voor de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is 316 meter hoog, zonder de televisieattennes mee te rekenen. Het mooist is de Eiffeltoren ‘s avonds, tussen 21.00 en 00.00 uur, knipperen om de zoveel minuten een aantal lichtjes. Een mooi gezicht. Als er foto’s gemaakt moeten worden van dichtbij de toren, dan is het raadzamer om overdag te gaan naar de toren.

23


Jardin du Luxembourg - De Jardin is een groot stadspark in het 6e arrondissement van Parijs. De tuinen zijn aangelegd rondom het Palais du Luxembourg en wordt beheerd door de grote, achthoekige vijver. Het park wordt dagelijks bezocht door inwoners van Parijs en toeristen. Veel Parijsenaren hebben geen tuin en gaan hierheen voor hun ‘dagelijkse portie’ frisse lucht. Veel studenten lezen boeken of zitten samen in het park. In het weekend en, vooral op zondag, rennen er veel kinderen in het park. Het park bezit tientallen beelden, fonteinen en waterpartijen. Maar ook een openluchtcafe, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.


Het Louvre - Le Louvre is een zeer bekend museum in de gehele wereld. Het staat midden in Parijs. Het Louvre staat in een rechte lijn met de Champs Elysees en de Arc de Triomph. De collectie van het Louvre bevat hondertal schilderijen, beelden, tapijten en andere historische objecten. Het bekendste doek uit de collectie is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Waarom? Ik heb geen idee. Het is een mooi doek. Maar het schilderij is niet groter dan een A4’tje, beschermd met een kei dikke glaslaag, waardoor je niks zit. Ook staan er zoveel Jappanners met fotocamera’s voor dat je niks van het schilderij ziet. Maar er hangen ook ontelbaar andere, bekende doeken. Zoals: Het vlot van Medusa door Theodore Gericault. De Vrijheid lijdt het Volk door Eugene Delacroix. Het gebouw waar het Louvre in is gevestigd, is ongeloofelijk groot. Je hebt er toch een hele dag voor nodig als je alles wil zien. De ingang is gehuisvest in de grote, glazen piramide. Hier ga je, nadat je even in de rij hebt gestaan, meteen roltrap naar beneden en kom je in de gigantische hal. Het museum is een van de oudste musea ter wereld. Het opende in 1793 als museum, hiervoor deed het gebouw dienst als Paleis.


De Notre-Dame - De kathedraal is een in vroeggotische-stijl opgetrokken gebouw op het eiland in de Seine, in het centrum van Parijs. De kathedraal is gebouwd in 1345, en is sinds 1862 een officieel monument. Door de status van de kathedraal, de verschillende films met de Notre-Dame in de hoofdrol, is de kathedraal een echte toeristische trekpleister geworden. Van binnen is de kathedraal geweldig mooi, ontzettend hoog en er hangen verschillende schilderijen en staan verschillende beeldhouwwerken. Verschillende bekende Fransen uit de geschiedenis, maar uit ook de tegenwoordige tijd hebben hun staatsbegrafenis gehad in deze kathedraal. Deze bekende Fransen zijn voornamelijk vooraanstaande mensen uit het leger, de politiek of uit de kerk.


Sacré-Cœur - De prachtige witte kerk, die buiten het centrum ligt. Toch reizen veel toeristen speciaal naar deze witte kerk toe. Hij ligt op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement. De kerk valt op door het witte uiterlijk, maar ook om de ligging op een heuvel. Als je de 237 treden opgeklommen bent of de kabelbaan hebt genomen, heb je een onwijs mooi uitzicht over een groot deel van Parijs. Binnenin is de kerk rijk versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Afdaling naar de crypte is ook een van de mogelijkheden. In de kerk bevindt zich onder andere een van ‘s werelds grootste afbeeldingen van Jezus in mozaïek.


Hyves is niet meer Hip Koen Jans (achttien jaar), studeert ‘Communicatie en Multimediadesign’ aan de HAN in Arnhem. Hij maakt dagelijks gebruik van Social Media en zit bijna altijd op Twitter. Maar wat is zijn mening erover? En waarom? Maak je als student CMD (Communicatie en Multimediadesign) gebruik van social media? “Ja, natuurlijk. Wat is een student CMD zonder social media? Maar ook als niet-student, maak ik gebruik van social media. Op mijn vorige opleiding ‘Journalistiek’, was Twitter ook zo goed als verplicht en had iedereen het. Zelf gebruik ik op dit moment Twitter, Facebook, Hyves en MSN.” Hoe lang maak je al gebruik van social media? “Msn heb ik al ongeveer tien jaar, ik was er redelijk snel bij. Al gebruik ik MSN nu bijna niet meer. Hyves heb ik al vier jaar, al is het gebruik daarvan ook heel veel afgenomen. Facebook is als vervanging op Hyves gekomen en heb ik nu ongeveer twee jaar. Facebook zie ik als een volwassen versie van Hyves. Twitter is het ‘nieuwst’ voor mij, al doe ik dat ook alweer anderhalf jaar.” Waarom is je Hyves-gebruik afgenomen? “Op Hyves komen steeds jongeren kinderen en het is vrij duidelijk dat de doelgroep van Hyves rond de twaalf jaar ligt. Als je ouder wordt, dan vind je Hyves niet meer leuk. Hyves is dan niet meer ‘hip’.”

Welke functie vervult social media in jouw leven? “Het is een communicatiemiddel, een snelle manier om nieuws te krijgen, de snelste manier om een nieuwe ontwikkeling op te vangen en het is natuurlijk leuk om een reactie ergens op te krijgen. Op Twitter lees ik alles, dus vang ik veel nieuws op. Ook plaats ik veel op Twitter, tussen de twintig en dertig berichten op een gemiddelde dag.” Ken je veel mensen op Twitter? “Ja, veel vrienden en familieleden van mij zitten op Twitter. Dit komt mede omdat het op deze studie verplicht is om te twitteren en het op mijn vorige opleiding ook zo goed als verplicht was. Omdat je zoveel mensen kent, krijg je ook regelmatig reacties op Twitter en hierdoor wordt het alleen maar leuker. Ik krijg ongeveer tien reacties per dag op Twitter.” Denk je dat je social media gebruik nog meer zou toe nemen? “Ik denk het wel, ik zal het blijven gebruiken, vooral als het op een opleiding als deze zoveel gebruikt wordt. Waarschijnlijk wordt het ook in het werkveld waar ik uiteindelijk in terecht ga komen veel gebruikt. Social media zal altijd een belangrijke rol in mijn leven spelen.”

Kun je ondertussen zonder social media? “Dat vind ik een lastige, ik zal zeggen hier in Nederland kan ik niet zonder social media. Maar als ik twee weken in het buitenland op vakantie ben, kan ik gemakkelijk zonder. Geen idee wat het verschil maakt, ik denk dat ik in het buitenland die rust op zoek. Het niet nodig heb.”

30


31


Kader Adolah - De Kraai : Een kort boekje over het leven van een Iraakse koffiehandelaar in Amsterdam. De verschillen die hij hier tegenkomt, zijn verhalen over koffie. Het leest ontzettend mooi, het bevat humor. Ik lees graag boeken over mensen die ontzettend ‘anders’ zijn dan ik ben. Deze man is daar een voorbeeld van. Ik zal nooit een Iraakse man worden die koffie gaat verkopen in Amsterdam.

Koen Vogels - Flikker op : Een boek geschreven door mijn vriend, met mij op de cover en een goede inhoud, dat moest natuurlijk benoemd worden. Het boek bespreekt een van de grootste problemen van dit moment op een middelbare school: Homoseksualiteit. Een heerlijk boek, wat je in een dag uit hebt gelezen.

32

Herman Koch - Het Diner : Een onwijs spannend boek, een gebeurtenis die plaats heeft gevonden wordt verteld door middel van een diner tussen twee echtparen. Langzaam krijg je als lezer steeds meer informatie over hoe die gebeurtenis heeft kunnen gebeuren en wat er precies gebeurd is. Ook hebben de echtparen twee verschillende meningen over hoe het op te lossen is, en dit verschil is onwijs goed geschreven en mooi om te lezen.


Terry Goodkind - De Wetten van de Magie : Een fantasy meets literatuur - serie, met twaalf delen. Waarvan nog steeds niet duidelijk is of er misschien nog wel meer komen. Ik zelf ben met lezen, bij deel vier. De boeken zijn geweldig, al lezen ze niet erg snel. Je moet je hoofd erbij houden als je de boeken aan het lezen bent, anders snap je er niks meer van. Wil je lezen met een uitdaging, dan moet je deze serie proberen.

Harry Mulisch Twee Vrouwen : Dit boek was mijn eerste ervaring met Nederlandse literatuur, en het is me altijd bijgebleven. Het boek is spannend, omdat je eigenlijk aan het eind van de gebeurtenissen begint. Langzaam lees je in verschillende flashbacks wat de hoofdpersonage allemaal meemaakt, als ze dat vertelt heeft is haar hart gelucht en doet ze iets wat je onwijs meesleurt.

33

Kluun Haantjes : Een boek wat leest als een trein, je hebt het binnen een paar uur uit. En eigenlijk gaat het boek nergens over, het bevat geen zware onderwerpen of ingewikkelde verhaallijnen. Het boek is duidelijk, grappig en leest vlot. Dus mocht je niet zo’n lezer zijn, dan is dit boek echt een aanrader.


George R.R. Martin - Het Lied van IJs en Vuur - Deel 1: Het Spel der Tronen : Deze fantasy-reeks bestaande uit vijf aantal boeken, is een goed voorbeeld van literatuur meets fantasy. Twee genres boeken die mij allebei aanspreken, gestopt in een boek. Het boek is spannend, omdat je aan het begin midden in een verhaal gegooid worden en de eerste paar hoofdstukken nog geen idee hebt wat er allemaal gebeurd. Maar al snel wordt het duidelijk..

Kader Abdolah Het huis van de Moskee : Een onwijs mooi boek, wat je meeneemt naar een geheel andere wereld dan de westere wereld waar wij in leven. Het neemt je mee naar het leven in Irak, met alle gewoontes en gebeurtenissen daar. Het boek vereist wel enige leeservaring en doorzettingsvermogen. Want niet op alle punten in het boek is het verhaal even spannend om door te lezen. Vooral de interesse voor een geheel andere cultuur moet je aan het lezen houden.

34

Herman Koch Zomerhuis met Zwembad : Een onwijs spannend boek. Van de eerste tot de laatste bladzijde zit je met een aantal vragen in je hoofd. Het antwoord op die vragen veranderd om de bladzijde, en je krijgt langzaam maar zeker steeds meer informatie om de vragen op te lossen. Koch weet als geen ander deze spanningsboog te omschrijven en je raakt helemaal meegesleurd door het verhaal.


J.K. Rowling - De Harry Potter Reeks : Deze boeken zijn echt magisch, het heeft mijn leven in ieder geval veranderd. Nou ben ik ook wel een echte Potter-fan, heb alle boeken vaker dan drie keer gelezen, van alles uitgeplozen op internet en de films vaak gezien. Maar deze boeken zijn echt zo mooi, van de eerste bladzijde van deel een, tot de laatste bladzijde van deel zeven zit je helemaal in het verhaal. Rowling kan als geen ander de wondere wereld uitleggen en beschrijven.

35


36


Je keek misschien even raar op, toen je dit tegenkwam. Huh, smurfen? Dat zijn toch van die blauwe figuurtjes van de televisie, waar al jaren geen mens meer naar om kijkt. Nou, dat is gedeeltelijk waar. Ja, het zijn blauwe figuurtjes. Maar er kijken nog redelijk wat mensen naar om, er zijn namelijk best wel wat mensen die deze ‘blauwe figuurtjes’ sparen. En ik ben een van die mensen. Thuis heb ik vijf vitrine-kasten vol staan met deze poppetjes. Maar ook de huisjes, een school, een speelplaats, autotjes, dvd’s, video’s, knuffels, tijdschriften, boeken en ga zo maar door. Noem het, en het bestaat in een smurfenvariant. Maar ik ben er nog lang niet, in totaal zijn er misschien 5000 varianten op deze poppetjes, als het er niet meer zijn. Het exacte aantal is nooit geteld, ook komen er elk jaar twaalf bij. Ik bezit ongeveer 500 van deze poppetjes. Dus ik ben nog maar op 1/10 van het geheel. Mijn verzameling blijft groeien, gemiddeld komen er ongeveer twee stuks bij per maand. Voornamelijk via Marktplaats, dat is echt een heerlijke plek voor mij om rond te kijken en rond te neuzen. Door de komst van ‘The Smurfs’ in de bioscoop, was de ‘smurfen-ziekte’ in vele winkelketens weer toegeslagen. De MC Donalds had weer Smurfen bij de Happy Meals, bij de Albert Heijn lag vanalles en ook bij de Blokker werd je ermee doodgegooid. Wat doe je als Smurfenverzamelaar? Ga je alles meteen kopen, en ben je er kapitalen voor kwijt? Dat was mijn eerste gedachte. Maar ik heb het toch anders gedaan. Waarschijnlijk liggen bijna al deze items volgend jaar op de Koninginnedagmarkt te koop voor een schijntje. Daar ga ik voor, dat is mijn doel. Ondertussen blijf ik de originele poppetjes, gemaakt in de Sleich-fabriek in Duitsland, of gehaald van iemand van zolder, of gehaald bij een verzameler die ermee stopte, kopen via Marktplaats. Alleen weten daar de meeste mensen wat de poppetjes waard zijn. Er zijn namelijk ontzettend zeldzame, die veel geld waard zijn. Op Marktplaats weten mensen dat. Het mooiste is, als je zo’n zeldzaam poppetje op een rommelmarkt tegenkomt. Dat je een poppetje waarvan de waarde geschat wordt rond de vijfhonderd euro, vind voor een prijsje van twee euro. Dat is het mooie van het vak, Verzamelaar.

37


38


39


40


41


42


JK Rowling

Joanne Rowling, de schepster van de fantasische wereld rondom de boeken ‘Harry Potter’. Naast het schrijven van zeven fantasische boeken, die nooit vervelen, heeft ze ook de hele wereld neergezet. Een wereld die ze beter dan ooit combineert met de ‘normale’ wereld waar wij in leven.

Jaloers ben ik op haar, omdat ze fantastisch kan schrijven. Bij haar verveelt niks, zelfs schrijft ze over een paar studenten die lopen door een gang. Dan maak ze er nog iets moois van. De wereld die ze heeft neergezet, is zo onwijs mooi en tot in de detail bedacht. Met de zeven boeken vertelt Rowling ongeveer maar de helft van wat ze allemaal bedacht heeft rondom de Magische Wereld van Harry Potter. Ook in de films is de wereld zo mooi neergezet, die komt natuurlijk door een onwijs goed team aan art-mensen. Maar ook door Rowling, die bij alles wat die mensen maken en bedenken aanwezig is. Ze loopt rond op de set, heeft invloed op het script, bedenkt dingen mee en keurt dingen af als ze niet goed zijn. Dit jaar is er ook een pretpark geopend rondom het Harry Potter - fenoneem, in Florida. Ook hier was Rowling bij alles betrokken, de magische wereld komt steeds dichterbij. Het lijkt me geweldig als je ineens als schrijfster van een wereld, ook echt kan rondlopen in die wereld. Al is het op een set of in een pretpark. Natuurlijk moet je ook wel een beetje gek zijn om zoiets te kunnen bedenken, maar dat is juist geweldig. Ook wist ze in grote lijnen al wat er in boek zeven ging gebeuren, toen ze boek een aan het schrijven was. Dat is echt onwijs goed! Ik schrijf vaak en veel, ook fantasy-verhalen. Maar vaak merk ik dat ik teveel dingen overneem uit Harry Potter. Rowling heeft het moeilijk gemaakt voor andere schrijvers om nog iets origineels te bedenken. Zoals de term ‘Dreuzels’ (mensen die niet kunnen toveren), gebruik je eigenlijk onopgemerkt ook in jou verhalen. Terwijl het een term is die door Rowling bedacht is, die mag jij dus niet gebruiken. Maar dat is echt zo mooi, dat zij dingen heeft bedacht, die je eigenlijk zonder na te denken overneemt.

Foto gemaakt door Forbes.

En wat vond ik het jammer toen Rowling het laatste boek afhad, toen ik het laatste boek uithad. Het was over. Maar eigenlijk is het nooit over. Nu komt Rowling met een nieuwe project, ‘Pottermore’. Een online beleving, waarin je de wereld van Harry Potter nog een keer kan herbeleven en ontzettend veel nieuwe informatie krijgt over alles wat er in die wereld voorkomt. Geweldig, ik kan niet wachten tot ik me daarin kan mengen. Eind oktober is het open voor iedereen. De Magische Wereld van Harry Potter leeft voort!

43


Linda de Mol

Een succesvol tijdschrift, meer succesvolle televisieprogramma’s in Nederland, maar ook in Duitsland. Alles wat deze vrouw aanraakt veranderd in goud. Vooral het tijdschrift ‘Linda.’ is een groot voorbeeld voor mij, een grote held. Het tijdschrift ziet er elke maand weer gelikt uit, met een nieuw maandelijks thema. Het werken in thema’s maakt het tijdschrift elke maand anders, terwijl er toch dingen zijn die elke maand terugkeren. Het maakt dat het niet teveel van hetzelfde wordt. Het succes van Linda. is, denk ik, volledig aan Linda de Mol te danken. Haar naam verkoopt goed en haar beeld ook. Door Linda de Mol worden de bekende Nederlanders gestrikt voor het blaadje, dus de Linda. staat maandelijks vol met bekende Nederlanders. In 2004 werd de ‘Linda.’ gekozen als beste tijdschrift van Nederland. Ook hebben de vaak spraakmakende covers van Linda. al verschillende grote prijzen gewonnen. Linda de Mol, is een fenomeen in niet alleen Nederland maar ook Duitsland. Met een goed lopend tijdschrift, succesvolle series als ‘Gooische Vrouwen’, meerdere succesvolle films als ‘Gooische Vrouwen - De Film’ en ‘Terug naar de Kust’. Als presentatrice van het succesvolle ‘Ik hou van Holland’. Met ‘Gooische Vrouwen’, waarin ze de fantastische rol van Cheryl Morero speelt en waar ze een groot gedeelte van bedacht heeft, heeft ze een Gouden Televizierring gewonnen. En in 2001 werd ze verkozen als Zilveren Televisiester Vrouw. Die jaren daarna is ze nog vaak genomineerd geweest voor deze zelfde prijs. Verschillende kreten en gebeurtenissen uit ‘Gooische Vrouwen’ zijn door Linda in het Gooi gespot en alleen hier en daar aangedikt. Hiermee steekt ze de loer met de plaats waar ze zelf woont, dat is toch heerlijk. En laten we eerlijk zijn, iedereen wordt toch blij van haar. Van haar heerlijke nuchterheid, haar humor, haar aanstekelijke lach. Hoe ze altijd gewoon eerlijk is. Vooral in haar blad. Van de ‘Linda’, vind ik de Editorial, geschreven door Linda zelf, een van de leukste items. Hierin vertelt ze eerlijk wat ze van verschillende dingen vindt, biecht ze op dat ze geen gay best friend heeft, dat ze wel degelijk plastische chirurgie gebruikt, dat ze ham van tien euro per gram koopt en ga zo nog maar even verder. Ze is lekker eerlijk. Volgens Quote verdient Linda jaarlijks een miljoen euro, hiermee is ze Nederlands best betaalde presentatrice, actrice, tv-maakster en tijdschrift-maker. En laten we eerlijk zien, wie gunnen we het nu meer, dan Linda de Mol?

44

Foto gemaakt door Linda Magazine


Wie is de Mol

45


46


47


P!nk Funhouse

Imporio que comnimet quostruptas sit debis earum re estoreh enitassum quas sinullam, venimi, coribearum etusant ut esciam eosaperspe omnis prepel ipsandest, nam ut voluptatem samenimusti officil laborecerunt exere voluptam, ut quas et ullende ndania que prerum et est, nimusto temporem re dolorrori rem fuga. Nequi similitin et omnis re comnimin postrumqui adicias aut ut volo millorem quas num quis arumqui consequatint as eumquibus nust poriorunt quid est fugit vendaectem ut res vene dolupta tibus, officil itionseque re, simet im et is et il min rehendantia simpora dolori te vollupt atiusdae rent, te pelloressim quis earciist, odit volupta vel ipitaque ipsum eatureiur reperem repedio quo tet lament volupta sperum soluptaspe dolorum hillore sequat officatumque peles es et aut untiberum quia doloris quiandit omnis se net porent. Em conserum fuga. Nam eosapitiorem lacietur? Quid etur? Gia natibus aut odi quisqui corporatis esto ommodis alicatem sequi repudip sandipiet faccati omnienda nam liqui odicten imporum aligend ebitia quia derum, ullatquides quam eaque simus dusandandae porpos et ut quisci duscidendus acessimi, que optatus doluptam nonseque voluptaturem eos aborem ideri coneturem quis nos everibus dolum eatquuntore con eosam faccus quia volupta corem apedit quam, quasiti dolupictati si quaspel esciendebit officiis recupic tota sunt imincit aturibus sit ium acearch iciumqui nusam quia quam, untinve rnaturibus, sustrum fuga. Aboris quis mil eatia doloris dolorei caborep ediorem porrovite quia vernatus es reperum que volut quuntio estrum quam volut modipit, susdae consequi ditatur reptate rerovit iunt parum iumquos dus quam laboreribus, idus a veliquam, ommossum faccusd aecupit pror sitassi corestibus magni quam esti beaquiasimo quiduntio. Bisci apis dolendis eaquis vid mil ium reped magnien derrum aut apisit abo. Beate sum fugitatem que cores asperro ipient amet quossincia aliquam eost, aut landel imendae cor rehenist ut adiscius es non nat dolorum quam, tem illorumquat. Tiur adisse peritamenes aut min enduciate porum dolupiendist omnist et ese lamus. To con core doluptam et hiti cor molorrore pa volent, utae. Git, unt. Faccus ea qui assi restem recusam quo con parum corrorum eaquame volora voluptatibus voluptate dolorit, corest re nimagnia quam exerum volent volorumquis eum elisquia voluptat aut lab ium re porpore necabor re nobis aut harit odi quodi nihitas ut vernatem am aligenis audi-

aspis dolorem lant maio. Comnim eosapid ut volumquibus. Doloressum, niet labore offici commolut et et audam quas nossi as invelit, nullaut omnisquo verum lis endipsa ndaecatum est ut quo blaut ea voloratumet el et debit quam facepta tiandanda doluptur? Con eaquia iust, cullabo rendel mosamet quidus iusam, sae culloriostis moluptae magnimusda dolorrorum con natiam doloreptae nem qui odit optasi ant. Hicae laccum aut fugitius, as veligni mporibu samene officab il inus eat. Tecti officitam nem eatio et duscide consedis nosto verios earum nosande coribus illupta tectis es incitiistio. Et eum natintur amuscia ndundis natur sum fuga. Hente nonem que eos magnima que ommoloria illoremquos adis nonse simin estotata cuptas diciis auda veles in eic to veritior simus maiore venis eario magnihiliquo estrum volende strumet ut mo dolectatio cus il elest, tem quiasperum dus. Ur, erchit eum, secearia sanient maionsequis plab inis et quis del maio con eum fugit que sed que cus del ipsusapidem quia cusdanis quatur, sim fugiam dellacia suntis aut re offic torporeperci dolorum, quodi rerias asperrum re, cum fugit essimagnam, voluptaessi voluptam hicitium labore reperib usamus, nullestium simos in esciate ceario maxim quaspe si nulpa ditaspeditem quuntem. Et dolum quuntio rempellaut aut officia erchicimo dolorecatis voluptatur suntendene qui doluptur mo il in et occumque estemperum eum quis nes quo eicille ctatis in consequi ne quibus doluptatiam nesendus, totatis tiorem aceatur aut es mossim sit, sam, sentius, omnimus. Endigniam quis net aliaescimet aut fugiam re, am et fugiasp eliquib uscimil ium sed que rehende ntiundellor arum enihitiossi cus ex ex eum faccabo rerianditati nobitas que poreptum qui repelit endus aut lis con rendi suntion consequi reium eost, officiasped et, voluptatus qui dent et omnist, conet que ni vello dist, comnian totaqui atius, odicid quatur? Quiae parum fugitionet hil ipiendae plitaquis sitisquiat optia simillautem expeles eaqui re re voloribustis ratem. Ut pa secto tem que volo enihiciet unt, sant adio. Nem cus, si odi apitem de conecusam volupta tquatisincil inulluptur, elistrunt ommos molupta tusanit, et, undundipsam natecatum quamet as eum lam restis quia pa consequia non et acerum ratempo. Uciist, sequost endita pari resene offictur magnis erum inciunt ullaborem ides moloratis sus iderrovidi volora sim inihitio beris moluptata volores pra vollitat quibusciis sus auda plique dit volorumque siti dipsam simaion pore omnim

55


Magazine Test 12  

De twaalfde test van mijn tijdschrift.