Page 1

Honor

Gil Haugan Construction | Renovation & Addition | Sioux Falls, SD


before | west view

Gil Haugan Construction


Gil Haugan Construction had used their existing workspace for 29 of their 52 years. Visitors had often driven by the entrance, the interior space tended to isolate staff from one another, it was poorly lit, and did not have many of amenities expected by younger employees. The building needed to change to meet the needs of an expanding staff and to reflect the firm’s status as one of the top three builders in the region.

Gil Haugan Construction


Gil Haugan Construction


The project reoriented the building with a new, clearly defined public entrance on the west side, adding 2,255 s.f. overall. Intuitive circulation links the lobby to the main conference room, staff meeting room and open office area. Abundant skylights provide natural light throughout the workstations and offices. This allowed the existing exterior walls to remain intact, respecting the structure the previous generation built in 1986. Limited doors and expansive interior glazing connect coworkers and encourage collaboration in a variety of settings. Project materials and details were designed to display Gil Haugan’s expertise in steel and precast erection, concrete, and custom woodwork. Gil Haugan Construction


Openness and transparency were design goals, reflecting GHC’s business model, including open book accounting and clear communication with their clients.

Gil Haugan Construction


Gil Haugan Construction


“Our only stipulation was that the design concept should communicate who Gil Haugan Construction is and the work we do. We are a general contractor that also offers steel and pre-cast erection, concrete foundations and flatwork, and custom casework fabrication services. So we requested the incorporation of steel and precast into an open office environment with a lot of natural light.� - Kevin Eigenberg, Gil Haugan Construction CFO

Gil Haugan Construction


The daylighting strategy used all existing openings as well as new windows and skylights to fill the workspaces with natural light.

Gil Haugan Construction


Main Entrance

Gil Haugan Construction

Before Floor Plan

After Floor Plan

Main Entrance


West Elevation

South Elevation

East Elevation

North Elevation

Gil Haugan Construction


Gil Haugan Construction


Before Site Plan

Gil Haugan Construction


After Site Plan

Gil Haugan Construction

Profile for Koch Hazard Architects

Gil Haugan Construction Office  

This project was a 2015 AIA South Dakota Design Honor Award winner.

Gil Haugan Construction Office  

This project was a 2015 AIA South Dakota Design Honor Award winner.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded