__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 3 MAJ – 5 SEP 2021

r e s l e t Fres Inspiration från Kobia och partners

# 2 2021

Smultronmarsipan PÅ SOMM ARBE SÖK!

Sommarhjältar

Kobia R&D inspirerar runt en ny säsong

Mousse Mix & Match Smakfullt och enkelt koncept i flera nivåer Tävla med ditt bästa smultronmarsipanbakverk!

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95 PART OF ABDON GROUP


Nyheter inom Kobias standardmargarin Delikatess, Vetebröd och Allround

09341 - KOBIA

DELIKATESSMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Främst anpassat för finare konditoriprodukter så som fyllningar, massor, smörkrämer, mördeg, småbröd, mjuka kakor och bottnar. Smältpunkt ca 33°C.

Sve

n sk h e l p r od u t ve g et c e r a d e a bi lisk och a!

09331 - KOBIA

VETEBRÖDSMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Främst anpassat för olika typer av bakade konditori- och bageriprodukter så som vete- och karlsbaderdegar samt mörka och ljusa matbrödsdegar. Smältpunkt ca 33°C. 09229 - KOBIA

ALLROUNDMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Används i både bakade konditori- och bageriprodukter. Smältpunkt ca 35°C.

PART OF ABDON GROUP

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab


LEDARE:

Chickenrace i vaccinering och hållbarhet Det verkar som att alla blivit experter på vaccinering i en hast och snabbt har skepsisen mot vaccinering bytts ut mot en febril jakt på en spruta. Ja folk försöker fuska med såväl ålder som bostadsort för det efterlängtade sticket. Kunskapen om vaccinet läggs i högen av nyvunna kunskaper om virus, mutationer, R-tal, ansiktsmasker och antikroppar. MEN visst är det viktigt att vi får till vaccineringen snabbt så att vi kan öppna upp alla verksamheter igen, inte minst gäller det vår bransch. Hållbarhet är inte längre något att vifta bort som företagare utan det blir mer en självklar del av affärsidéer, visioner som verksamhetsmål. Jag har försökt sätta mig in lite vilka enorma investeringar som görs inom området men har lite svårt att greppa nivåerna gällande investeringar i batteriteknik, fossilfritt stål och vindkraft som exempel. Spännande är även att följa den brutala utvecklingen som följer när världens biltillverkare beslutat att el är framtiden och det formligen sprutar fram nya modeller med el under huven. När vi skriver ”faran över” så är jag övertygad om att vi ser en ökad forskning om virus och farorna runt hanteringen av vilda djur men även en hållbarhetsfokusering utan dess like. Men, eftersom vi saknat det sociala livet allra mest så kommer det inte finnas nog med tillfällen att mötas eller fira något. Och vad firar med bäst med, en tårta såklart! Vårt underbara utvecklingsteam har jobbat fram massor av idéer och recept på hur vi hjälper alla att fira in sommaren, ja naturligtvis även mor och alla uppskjutna födelsedagar. För att Ni skall klara av den nalkande anstormningen har vi dessutom tagit fram flera förslag på hur det går att förenkla under semestertider och när det är allmänt brått. Jag är lite svag för just bakelsebottnar och mousser så där fick även jag fira lite… Jag delar naturligtvis frustationen att inte få leva och verka utan restriktioner och jag kastas in i nostalgiska resor i minnet och musiken men finner en brygga till nuet i Lana Del Ray´s senaste album Chemtrails. Gillar du sommaren eller har synpunkter på Kobia eller denna skrift, är Du mer än välkommen att höra av dig till mig.

I D ET TA NUM M ER LEDARE 3 SMULTRONMARSIPAN 4-5 MARSIPANFAKRIKEN 6-7 MOUSSE MIX & MATCH KOBIA R&D

3

14-15

SO MMAR PÅ K O NDI TO R I ET 16-25 B AG E R I ET S SO M M AR H J ÄLTAR 26-39

UPPTÄCK MER

40-41

SMÖRGÅSTÅR TA 42-47 KRÄFTBONANZA 48-49 GOURMETGLASS 50-51 KAMPANJER* 52-59 * Ka mp a njp rise r gä lle r a ngive n p e ri od ex k l us i v e moms och så långt lagret räcker. Med reservation för eventuella p risförä nd ringa r, va luta jus t eri ngar och tryc kfe l. V iss le ve ra nstid ka n före k omma.

FRESTELSER Ges ut av Kobia AB Mediavägen 2 135 48 Tyresö Ansvarig utgivare Ulf Malmsten ulf.malmsten@kobia.se Chefredaktör Elsa Romare elsa.romare@kobia.se Copy

Elsa Romare

Form Elsa Romare / Designkonsulatet Annonsbokning Robert Skoglund robert.skoglund@kobia.se Kontakt

Vänliga hälsningar Ulf Malmsten, VD ulf.malmsten@kobia.se

8-13

010-206 77 91

Order 010-206 77 95 www.kobia.se Facebook/Insta

Kobia AB, @kobia_ab


01227 DIPLOM KAVLINGSMARSIPAN SMULTRON 4*2,5 kg Svenskproducerad rödrosa kavlingsmarsipan med smak av smultron. Baserad på kalifornisk mandel som är mycket finhackad och finvalsad. 450:-/fp Marsipanen är kallfabricerad och har en fin struktur med hög elasticitet.

45:-/

PART OF ABDON GROUP

4

kg


Smultronmarsipan PÅ SOMM ARBE SÖK! Svensktillverkad ljust smultronröd marsipan med fin smak av smultron.

TÄVLA MED DITT BÄSTA SMULTRONMARSIPANBAKVERK! Ta chansen att vinna

50 kg Svensktillverkad Diplom Kavlingsmarsipan. 1. Lägg upp ditt bästa bakverk med vår nya Diplom Kavlingsmarsipan Smultron på ditt företags instagramkonto senast den 18:e juni. 2. Märk inlägget med #smultronmarsipan och #kobia. En jury bestående av ett stort gäng glada kollegor på Kobia röstar fram det bästa bakverket och vinnaren tillkännages under midsommarveckan på vår instagramsida @kobia_ab. Endast ett tävlingsbidrag per företag. Läs mer om tävlingen och fullständiga tävlingsregler på kobia.se.

5


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

Från mandel till marsipan

Steg 1 - Blanchering Vi skalar och blancherar alltid mandeln själva för att kunna styra över kvaliteten. Ånga gör att det bruna skalhöljet släpper från mandeln. En videostyrd luftstråle skjuter sedan bort majoriteten av de mandlar som inte släppt sitt skal.

Steg 2 - Hackning Mandelhacken finfördelar mandeln som sedan blandas med färskslaget florsocker till en grundmassa. En viss bitstruktur lämnas alltid kvar, dels för smakens skull men även för att marsipanen ska kunna släppa ut luftbubblor som annars kan uppstå vid utkavling.

Steg 3 - Valsning Valsningen är sista steget i framtagningen av det som ska bli grundmassa. Här säkerställs att inga större bitar kommer med i den färdiga marsipanen.

Steg 4 - Infärgning Grundmassan vägs upp och körs tillsammans med resterande råvaror och aktuell färg i blandaren. Idag finns tretton nyanser i Diplom-serien.

Steg 5 - Packning Den färdiga marsipanen vägs, formas och paketeras innan den packas i kartonger och läggs på pall. Investeringar i robotpackare blev ett stort lyft i arbetsmiljön.

Kvalitetssäkring I labbet mäter vi exempelvis mandelns vattenhalt och kvalitet. Förutom provtagningar och dokumentation testar vi färdig produkt på bland annat hållbarhet, användarvänlighet och doft och smak.

6


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

MARSIPANFABRIKEN:

Diplom Kavlingsmarsipan tretton nyanser av grön Svenskproducerad har den varit sedan femtiotalet, vår egen kavlingsmarsipan. Sedan 2019 är hela färgskalan av Diplom Kavlingsmarsipan också extra grön då produktionen får kraft och energi från förnybar råvara. Faktum är att hela produktionen är fossilfri. TEXT & FOTO: ELSA ROMARE

Själva produktionen av marsipan är en process som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. Samspelet mellan de olika stegen i framtagningen är otroligt viktig och här ligger det ett stort ansvar på personerna bakom. Tur då att den med kortast erfarenhet av marsipan i vår fabrik har jobbat med det i tio år.

elen till hela maskinparken kommer från vattenkraft. En annan miljöfördel är de bruna skalen från mandeln som samlas ihop och skickas på rötning till biogasproduktion i Gladö Kvarn utanför Stockholm. Så det är inget snack om att vi är stolta över vår egen produktion nu när den dessutom har tagit ett så viktigt miljösteg. Svenskproducerad grön kavlingsmarsipan i tretton färger som standard. En fjortonde, smultronfärgad, kommer nu på tillfälligt besök över sommaren!

Pratar man marsipan och miljö är vår kavlingsmarsipan sedan 2019 extra grön. Och med grön menar vi i detta fall själva sättet den är producerad på. Den oljepanna som tidigare bland annat värmde vattnet och försåg mandelskalaren med ånga är utbytt till en bio-pelletpanna och

DIPLOM KAVLINGSMARSIPAN 01204 GRÖN

01210 VIT EXTRA

01206 VIT

01216 GUL

01219 ORANGE

01224 PASTELLROSA 01211 ROSA

01225 PASTELLBLÅ

01221 BLÅ

01218 BRUN

01222 SVART

01245 LILA

7

01220 RÖD


mousse mi x & m atch

|

frestelser

SMAKFULLT OCH ROLIGT:

Mix & Match med Mousse har aldrig varit enklare! Alaska Express från Braun är både enkelt och roligt att arbeta med när det kommer till mousse. Välj en smakkombination, välj en form. Svårare än så är det egentligen inte när man jobbar med riktigt bra produkter. Vi har ett brett utbud av mousse-smaker, fruktpuréer, bottnar och riktigt fina fyllningar, överdrag och dekorationer som gör det enkelt att skapa en bra variation av moussetårtor, bakelser och desserter. FOTO: THOMAS HJERTÉN

8


mousse mi x & m atch

|

frestelser

ALASKA EXPRESS MOUSSE Alaska Express är moussepulver i en mängd populära smaker. De innehåller enbart naturliga aromer och färger och prepareras genom en enkel tvåstegsberedning. Använd de färdiga Alaska Express smakerna eller skapa din egen unika med Alaska Express Neutral ihop med Boiron fruktpuré.

Enkel tvåstegsberedning 1. Lös upp Alaska Express i vatten 2. Vänd ihop med vispad grädde

9


mousse mi x & m atch

|

frestelser

VÄLJ EN FORM PÅ TÅRTA ELLER BAKELSE, ELLER SKAPA EN DESSERT I NÅGOT AV VÅRA FINA GLAS.

MERA MOUSSE:

Mixa & Matcha hur du vill Grundmoussen Alaska Neutral kan du smaksätta hur du vill med Boiron fruktpuré. Det blir godast. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du botanisera bland Alaskas färdiga mousse-smaker. Kombinerat med fruktfyllningar, glaze och olika bottnar skapar du högkvalitativa bakverk på nolltid. Alltid med ett jämnt och fint resultat.

VÄLJ EN GLAZE! VI HAR HELTÄCKANDE FÖR ÖVERDRAG ELLER PLANA SPEGELGELÉER. BÅDA KAN DU FÄRGA IN TILL ÖNSKAD NYANS.

10


mousse mi x & m atch

|

frestelser

VÄLJ EN BOTTEN. TUNN FRAGILITÉ, SAFTIGA RULLRÅRTSBOTTNAR ELLER MER LUFTIGA ANSLAG.

— Både jag, utvecklingskonditor Carina Ahlin, och min kollega Pierre Ekelöf har mångårig erfarenhet i att arbeta med Alaska Express produkter. Vi kan hjälpa till i allt från receptkomponering till om du mot förmodan skulle stöta på problem med produkterna. — Carina Ahlin, Kobia R&D

VÄLJ EN FÄRDIG ALASKA EXPRESS MOUSSE-SMAK ELLER SKAPA DIN EGEN FRIA KOMBINATION MED BOIRON FRUKTPURÉ.

VÄLJ EN FYLLNING ELLER KOMPOTT. VI JOBBAR MED LES FRUITS FRUKTFYLLNINGAR OCH BRAUNS SERIE ”BON”. EN KLASSISK SÖT SYLT FUNGERAR OCKSÅ.

DEKORERA! MED FIN CHOKLADDEKOR, TOPPINGS ELLER STRÖSSEL.

11


mousse mi x & m atch

|

frestelser

— Enklast och med garanterat jämnt och bra resultat gör du dessa med Alaska Express strawberry. Vill du maxa smakerna så jobbar du som i receptet, med Alaska Express Neutral ihop med Boiron jordgubbspuré. — Carina Ahlin, Kobia R&D

Fråga din säljare för vårt kompletta inspirationsmaterial för Mousse Mix & Match 12


mousse mi x & m atch

MERA MOUSSE:

|

frestelser

Jordgubbsmousse Art nr Varum. Artikel 60899 BRAUN MOUSSE NEUTRAL ALASKA 11587 BOIRON PURE JORDGUBB 70810 ARLA PR VISPGRÄDDE 36% HÖGPAST VATTEN 00155 NORDIC FLORSOCKER PS

Mixa & Matcha hur du vill

Vikt (g) 85 200 500 25 20

Färdigställning Art nr Varum. 88098024 BAKELS 61226 OY.E.BO 65011 BRAUN

JORDGUBBSMOUSSEBAKELSE MED RABARBERKOMPOTT RECEPT: CARINA AHLIN

Artikel LES FRUITS RHUBARB 70% RULLTÅRTBOTTEN 37*55 CM MIRUAR VIT GLAZE

Vikt (g) 100 100 450

Skär ut remsor av rulltårtsbotten på 11*2 cm (eller anpassa storleken efter den form du använder).

En söt och friskt syrlig smakkombination med len och krämig jordgubbsmousse på Alaska Neutral ihop med Boiron jordgubbspuré. Fylld med Bakels Les Fruit rabarber.

Vispa grädden löst. Koka upp vattnet. Värm upp jordgubbspurén till 25 grader. Blanda Alaska moussepulvret med vattnet och jordgubbspurén. Vänd ner grädden i två omgångar. Fyll upp mousse till hälften i silikonformarna. Spritsa ner rabarberfyllningen och fyll upp med mera mousse. Lägg på rulltårtsbotten och frys in. Värm miruar vit glaze och färga med röd pulverfärg (mängden glaze i receptet är angiven för att skapa rätt receptkalkyl. Värm alltid lite extra glaze än den mängd som står i receptet eftersom det alltid går åt mer i själva glaceringsprocessen). Frys in. Ta fram och dekorera innan servering.

13


Pierre Ekelöf, utvecklingskonditor

Ronny Björklund, utvecklingsbagare

KOBIA R&D:

Dina personliga utvecklare för bageri, konditori, glass och kallskänk Hög förändringstakt, låga marginaler, nya köpmönster. Världen förändras och våra kunder med den. Vi tror på ett livslångt lärande och hjälper bagerier och konditorier med små och stora utbildningsinsatser. Med hjälp av erfarna utvecklare, verkamhetsnära pedagogik och Kobias breda sortiment av kvalitetsvaror hittar vi möjligheter för att öka konkurrenskraften och skapa framtidens lönsamma bagerier och konditorer. Nu mer än någonsin är det viktigt att hålla sortiment, kvalitet och kundrelationer på topp. Vårt R&D-team kan skräddarsy lösningar för dig. Fråga din säljare för mer information.

14


Johan Sjöstrand, utvecklingsbagare

Carina Ahlin, utvecklingskonditor

Alla recept i Kobia Frestelser är utvecklade av vårt R&D-team! Har du frågor om något moment eller vill du veta mer om en produkt? Hör av dig till oss.

15


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

16

|

frestelser


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

|

frestelser

Se ingrediensförteckningar och kalkyler för samtliga recept i Frestelser i Kobia Receptservice.

NY SÄSONG ATT LÄNGTA TILL:

Sommar på konditoriet Sommaren kommer med stormsteg och snart är den här med all sina högtider och härliga känsla. Oavsett om vi i år semestrar inom familjen eller med vänner så finns det alltid utrymme och anledning att fika. FOTO: THOMAS HJERTÉN COPY: ELSA ROMARE RECEPT: PIERRE EKELÖF, CARINA AHLIN, JOHAN SJÖSTRAND, RONNY BJÖRKLUND

17


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

K! Ö S E B R O M MA S PÅ

frestelser

— Det smidiga med att använda en mousse som fyllning i en tårta är att den går att förbereda över frys. Du tar sedan fram den och färdigställer med grädde och marsipan.

SMULTRONMARSIPAN 01227 DIPLOM KAVLINGSMARSIPAN SMULTRON 4*2,5 kg Svenskproducerad rödrosa kavlingsmarsipan med smak av smultron. Baserad på kalifornisk mandel som är mycket finhackad och finvalsad. Marsipanen är kallfabricerad och har en fin struktur med hög elasticitet.

45:-/

|

— Pierre Ekelöf, Kobia R&D

kg

450:-/fp

TÄVLA MED DITT BÄSTA SMULTRONMARSIPANBAKVERK! Läs mer på sid 5.

18


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

|

frestelser

SOMMAR PÅ KONDITORIET:

Vad är mer somrigt och svenskt än smultron? Vår nya smultronmarsipan är riktigt fin att kombinera med andra traditionella svenska smaker som jordgubbar och rabarber. Vår utvecklingskonditor Pierre Ekelöf har tagit fram ett fint recept som sätter den rätta sommarkänslan.

SOMMARTÅRTA MED SMULTRONMARSIPAN 20 ST Á 20 CM RECEPT: PIERRE EKELÖF

En rikrigt somrig tårta är det här med mandelbotten, rabarberfyllning och smultronmousse. Överdragen av vår tillfälliga rödrosa nyhet smultronmarsipan, där det skurits ut en banderoll som fyllts med sommarbär. Mandelbotten Art nr Varum. Artikel 07060 KRONÄG SKALÄGG 01103 DIPLOM MANDELMASSA 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 11022 LESAFF BAKPULVER 51500 ARLA SMÖR NS

Smultronmousse Vikt (g) 3150 3200 800 40 1000

Art nr 91806 60899 11598 11565

Färdigställning Art nr Varum. Artikel 91806 DEBIC GRÄDDE 35% STAND & OVERRUN 01227 DIPLOM KAVLINGSMARSIPAN SMULTRON

Rabarberfyllning Vikt (g) 3000

Vikt (g) 2400 700 1800 200

Vikt (g) 5800 7800

Dela mandelanslaget i tre. Stryk ett lager med Les Fruit rabarber på första bottnen och lägg en botten på. Spritsa eller stryk ett lager med vaniljkräm. På krämen stryks eller gjuts ett lager med smultronmousse avsluta med att lägga på den sista bottnen. Lägg tårtan i kyl eller frys tills det är dags att färdigställa den.

Vaniljkräm Art nr Varum. Artikel 94010 DIPLOM VANILJKRÄM KOKT UP

Artikel GRÄDDE 35% STAND & OVERRUN MOUSSE NEUTRAL ALASKA PURE SMULTRON PURE CITRON

Vispa grädden lätt till krämig konsistens. Temperera purén till 30°C och blanda sedan ner Alaska Neutral. Vispa till pulvret löst sig. Avsluta med att vända ner den lättvispade grädden.

Blanda mandelmassa och ägg och vispa luftigt. Tillsätt bakpulver och mjöl. Smält smöret och låt det svalna. Temperera sedan ner smöret med en del av mandelfyllningen. Fyll 2/3 av din 20 cm tårtring. Baka på 180°C i 20-25 min.

Art nr Varum. Artikel 88098024 BAKELS LES FRUITS RHUBARB 70%

Varum. DEBIC BRAUN BOIRON BOIRON

Vikt (g) 5800

Stryk upp tårtan med grädde. Kavla ut och lägg på smultronmarsipanen. Dekorera efter eget tycke och smak.

19


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

|

frestelser

TARTELETT MED FÄRSKOSTSMOUSSE, RABARBER OCH HALLON - 15 ST Á 800 G RECEPT: PIERRE EKELÖF

SOMMAR PÅ KONDITORIET:

Ett trendigt sätt att jobba med pajskal är att använda dom som en botten, eller tart. Den här är bakad med mandelkräm. Uppepå ligger en färskostmousse med hallon, en perfekt sötsyrlig kombination.

Fira Alla Mammor på Mors Dag

Mandelkräm i pajskal Art nr Varum. Artikel 01103 DIPLOM MANDELMASSA 07060 KRONÄG SKALÄGG 51500 ARLA SMÖR NS 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 94010 DIPLOM VANILJKRÄM KOKT UP 72546 BODÉN KARDEMUMMA MALEN MED SKAL Citronskal

Mors Dag infaller söndagen den 30e maj i år. Se till att alla mammor kan få lite extra uppmärksamhet den här dagen med ett fint bakverk dekorerat speciellt för dem.

22857

HUMLUM TÅRTFORM FODRAD 17 CM

Vikt (g) 2000 1000 1000 200 730 20 15 1300

Blanda mandelmassa och rumstempererat smör med vinge till en jämn och fin massa. Tillsätt vetemjöl, vaniljkräm, kardemumma och citron. Avsluta med att hälla i äggen lite i taget under körning till en jämn kräm. Spritsa i krämen i det fodrade pajskalet/tårtformen. Baka av på 180°C i 20-25 min. Färskostmousse med hallon och vanilj Art nr 11609 60899 91806 00348 70782

FODRAD TÅRTFORM 22857 TÅRTFORM FODRAD 17 CM ALU 20*130 G Mördegsfodrad aluminiumform. Tina upp och baka på 200°C i 8-10 minuter. Används som botten till tarts och pajer.

Varum. BOIRON BRAUN DEBIC MONDEL PREGEL

Artikel PURE HALLON MOUSSE NEUTRAL ALASKA GRÄDDE 35% STAND & OVERRUN FÄRSKOST PHILADELPHIA GLASSPASTA VANILLA TAHITI N

Vikt (g) 1000 400 1000 1250 70

Värm purén till 30°C blanda i vaniljpasta och Alaska Neutral. Blanda med philadelphia till jämn smet, vänd ner grädden i två omgångar. Gjut i en ring eller silikonform med en diameter på 14 cm och ca två cm hög. Frys in.

HELTÄCKANDE GLAZE Hallonglaze

65011 MIRUAR VIT GLAZE, 3 KG Helvit glaze för heltäckande glasering av tårtor och bakverk. Enkel applicering. Värm bara lätt innan användning. Frysstabil och fungerar även utmärkt på glasstårtor och bakelser. Kan färgas och smaksättas med exempelvis frukt- eller bärpuré.

Art nr Varum. Artikel 65011 BRAUN MIRUAR VIT GLAZE 11609 BOIRON PURE HALLON

Vikt (g) 900 100

Temperera miruar till 35°C och tillsätt hallonpuré. Avsluta med att mixa med en stavmixer. Färdigställning Art nr Varum. 88158024 BAKELS

Artikel LES FRUITS RASPBERRY 70%

Vikt (g) 1000

Stryk tarteletten med ett tunt lager med Les Fruits hallon. Temperera hallonglazen till 35°C och glazera färskostmoussen och placera den på tartletten. Garnera med färska hallon runt om. Dekorera efter eget tycke och smak.

20


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

185/

|

frestelser

248/

CHOKLADBLOMMA

MORS DAG - SIGILL

17541 CHOKLADDEKOR VIT BLOMMA ROSA 96 ST, 2 SORTER Vit chokladdekoration i form av två olika blommor. För dekoration av desserter och tårtor. 27 x 27 mm.

09012 CHOKLADSIGILL MORS DAG 149:-/fp 60 ST Mörk chokladdekoration med tryck. 55 x 35 mm. Vikt ca 4,2 g.

st

178:-/fp

21

st


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

— Pajer är perfekta att ha förberett på frys. Dekorera bara med extra vaniljkräm och blåbär. — Pierre Ekelöf, Kobia R&D

22

|

frestelser


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

|

frestelser

SOMMAR PÅ KONDITORIET:

Blåbär och Vanilj på Nationaldagen Enkla recept och rena smaker passar den svenska stilen och smakpaletten. Pajer är alltid välkomna i olika firanden och är enkla att frysa och ta fram för dagen. MANDELPAJ MED BÄR - 10 ST Á 140 G

DIPLOM MANDELMASSA

RECEPT: PIERRE EKELÖF

01103 MANDELMASSA 5 KG - DIPLOM Svensktillverkad massa av sötmandel som är finhackad och finvalsad. Lämplig för alla olika sorter av mandelbaserade bakverk.

Mandelkrämen i den här pajen kan du enkelt variera med olika bär. God i sin enkelhet. Mandelkräm med blåbär i pajskal Art nr Varum. Artikel 01103 DIPLOM MANDELMASSA 07060 KRONÄG SKALÄGG 51500 ARLA SMÖR NS 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 94010 DIPLOM VANILJKRÄM KOKT UP 00555 KOBIA BLÅBÄR 22857 HUMLUM TÅRTFORM FODRAD 17 CM

Vikt (g) 2000 1000 1000 200 730 1500

DIPLOM VANILJKRÄM 94010 VANILJKRÄM KOKT UP 10 KG - DIPLOM Svensktillverkad färdigkokt vaniljkräm. Produkten har en söt, mjölkig smak med en tydlig vaniljkaraktär. Vaniljkrämen är sprits- och bredbar, bakfast och frysstabil.

1300

250/

Blanda mandelmassa och rumstempererat smör med vinge till en jämn och fin massa. Tillsätt vetemjöl och vaniljkräm, häll i äggen lite i taget under körning till en jämn kräm, avsluta med att vända ner blåbär. Fyll upp i det fodrade pajskalet. Baka av på 180°C i 20-25 min.

st

315:-/fp

Kräm och bär till toppen Art nr Varum. Artikel 94010 DIPLOM VANILJKRÄM KOKT UP 00555 KOBIA BLÅBÄR

Vikt (g) 150 1500

CHOKLADHJÄRTA - TILL NATIONALDAG OCH LANDSKAMPER

Spritsa vaniljkräm och avsluta med att dekorera med blåbär. Den här pajen går väldigt bra att ha på frys och ta fram för dagsbehovet.

17555 CHOKDEK SVENSKA FLAGGAN HJÄRTA 126 ST Hjärtformad dekor i vit choklad med tryck av svenska flaggan. Storlek ca 50x44 mm. Vikt ca 4,7 g/st.

23


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

|

frestelser

SOMMAR PÅ KONDITORIET:

Fragilitébotten en klassiker med stora möjligheter Mandeln har en lång historia inom svenskt konditori. Med sin finstämt milda och runda smak går den bra ihop med söta, fruktiga eller gräddiga smaker. Fragilitébottnen har traditionellt använts till fragilitétårtan med smörkräm mellan lagren. Men faktum är att den gör sig ännu bättre ihop med sötsyrliga fyllningar.

LIMEMOUSSE MED MANDEL OCH JORDGUBB

Spraychoklad

RECEPT: PIERRE EKELÖF

Art nr Varum. Artikel 72703 LUBECA CHOKLAD CHIPS VIT 29% WEISSE 72201 LUBECA KAKAOSMÖR CHIPS

Syrligt och fräscht till sommaren! Sommarsöta jordgubbar med syrlig lime. Fragilitebottnen är tunn och smidig med många användningsområden.

Vikt (g) 200 200

Temperera upp spraychokladen till 35°C. Ta ut tårtan från frysen och spraya chokladen uppe på tårtan.

Botten och jordgubbsfyllning Art nr Varum. Artikel 36804 KOBIA FRAGILITEBOTTEN 88088024 BAKELS LES FRUITS STRAWBERRY 70%

Vikt (g) 2400 1500

Börja med att lägga en fragilitébotten på en plåt som är strödd med strösocker (det förhindrar att tårtan fastnar). Stryk ett lager med Les fruit jordgubb. Lägg på en ny botten. Limemousse Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 91806 DEBIC GRÄDDE 35% STAND & OVERRUN 2700 08937 ARLA CREME FRAICHE 32% 300 11566 BOIRON PURE LIME 600 VATTEN 150 60899 BRAUN MOUSSE NEUTRAL ALASKA 600 00155 NORDIC FLORSOCKER PS 150 Limezest 20

FRAGILITÉBOTTEN

754:-/

fp

36804 FRAGILITEBOTTEN 57*40 CM 9*800 G Mjuk och söt tunn mandelmarängbotten beströdd med hyvlad mandel. Bred användning inom konditori. Kan rullas, användas som mellanskikt i tårtor eller för fodring av tårtringar. Svensktillverkad. Färdig att använda efter upptining.

Vispa creme fraiche och grädden var och för sig. Grädden vispas till krämig konsistens därefter blandas dessa ihop. Temperera purén till 30°C, blanda ner Alaska neutral och limezest. Vispa till pulvret löst sig. Avluta med att vända ner i gräddblandningen.

24


SOMMAR PÅ KON D ITORIET

25

|

frestelser


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

De enklaste bakverken är oftast de godaste Enkla recept med få och rena smaker är ofta de som är de mest uppskattade. Solbullen är en klassiker som du enkelt kan variera med olika fyllningar och topping. Sommarsemlan är bland de enklaste du kan göra men är alltid lika god. FOTO: THOMAS HJERTÉN

— Vill man göra någonting lite extra med mandelmassa så kan man alltid smör-rosta den. Gör det snabbt i bleck. Det lockar fram mer smak och du får en annan textur. I den här sommarsemlan samsas den med grädde och färska bär. — Ronny Björklund, Kobia R&D

26


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

VETEBULLE 07516 VETEBULLE OJ 280*60 G Ojäst vetebulle lätt kryddad med kardemumma. Svensktillverkad. Används till semlor eller andra bullar och bakverk. Tinas, jäses och bakas sedan i 6-10 min på 230°C.

— Vem kan motstå en klassisk solbulle? Fylld med vaniljkräm och toppad med glasyr och cocos. Sommarsyltbullen fyller du med valfri sylt, vaniljkräm och toppar med smält smör och strösocker. — Johan Sjöstrand, Kobia R&D

27


SVARTA OLIVER 18704 OLIVER SVARTA URKÄRNADE 3 KG Olivsort: Hojiblanca. Ca 280-320 oliver/burk.

28


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

CIABATTA OCH FOCCACIA - 17 ST Á 400 G RECEPT: RONNY BJÖRKLUND

Ett enkelt bröd eller ett bröd med mycket smak som passar utmärkt till mat och dryck.

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Italienska bröden givna klassiker

Grunddeg Art nr Varum. Artikel VATTEN 25035 VALSEM VETEMJÖL TIPO 00 VÅRVETE 90070 VALSEM VETEMJÖL DURUM FINE VETE/LEVAINSURDEG 85001 N/A OLIVOLJA EXTRA VIRGIN 10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 25740 HANSON HAVSSALT

— Här har jag utgått från en enkel grunddeg för att skapa två olika slags bröd. Ciabattan är god i sin enkelhet men med lite extra ingredienser kan degen även smaksättas och toppas till en smakrikt matig foccacia.

Vikt (g) 2000 1800 1000 1000 60 20 90

Blanda alla ingredienser till degen utom saltet i 3 min sakta och 6 min på medelhastighet. Tillsätt saltet när det återstår 2 min. Lägg degen i en oljad back och låt vila i ca 120 min, vik degen efter ca 60 min. Häll upp degen på ett mjölat bord. Dela upp i önskad storlek. Lägg på mjölad plank om du bakar i stenugn. Låt jäsa ca 60 min i rumstemperatur. Baka av med ingångstemp 270°C och 5 sek ånga i 5 min, sänk till 230°C och baka ytterligare ca 20 min.

— Ronny Björklund, Kobia R&D Foccacia Art nr Varum. 19316 RIDDER 18704 SUN VA 52534 ARLA PR 43226 SANTA

Artikel TOMAT SOLTORKAD OLIVER SVARTA URKÄRNADE VITOST TÄRNAD 20% OREGANO

Vikt (g) 200 200 200 5

Topping till foccacia (efter bakning) Art nr Varum. Artikel 85001 N/A OLIVOLJA EXTRA VIRGIN 75190 LINDBL VITLÖK PRESSAD 43257 SANTA ROSMARIN 35406 MALDON FLINGSALT

Vikt (g) 200 10 5 10

Vid tillverkning av Foccacia: När degen är färdigkörd, blanda i oliver, soltorkade tomater, fetaost och oregano. Lägg degen i en oljad back och låt vila ca 120 min. Vik degen efter ca 60 min. Häll upp degen på ett mjölat bord.

TIPO 00 VÅRVETE 25035 VETEMJÖL TIPO 00 VÅRVETE 12,5 kg - VALSEMÖLLEN Ett vårvetebaserat vetemjöl med hög och god proteinkvalitet. Lämpar sig bra till bl a. italienskinspirerade degar och surdegsbröd där man önskar ett kraftigare mjöl för bearbetning och längre ligg- och jästider.

Dela upp den i ca 500 g bitar och lägg på hålplåt med papper. Låt jäsa ca 60 min i rumstemperatur. Baka av på ingångstemp 250°C och 5 sek ånga i 5 min, sänk till 210°C och baka ytterligare ca 25 min. Blanda olivolja och vitlök, pensla på bröden direkt efter avbakning och strö på flingsalt och rosmarin.

FINT DURUMMJÖL 90070 VETEMJÖL DURUM FINE 12,5 kg - VALSEMÖLLEN Ett mycket finmalet durummjöl för optimal vattenupptagning. Lämpligt för bröd där mjukt och saftigt inkråm önskas.

29


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Fullkornsresan fortsätter! Vi gör det fortsatt enkelt att arbeta med fullkorn. Här två fina och enkla recept från utvecklingsbagare Johan Sjöstrand. FULLKORNSKNÄCKE VETE/ SPELT - 34 ST Á 100 G RECEPT: JOHAN SJÖSTRAND

Ett enkelt fullkornsknäckebröd av vete och spelt som man kan variera med olika typer av topping. Grunddeg Art nr Varum. Artikel Vikt (g) VATTEN 1000 25111 VALSEM VETEMJÖL FULLKORN POWER VETE 900 06930 VALSEM VETEMJÖL FULLKORN SPELT 900 VETESURDEG 600 26120 HANSON BAGERISALT 40 10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 10 Kör ihop degen på 3 min sakta och 3 min medelhastighet. Lägg i back och låt vila i rumstemp i ca 60 min. Sätt in backen i kylen över natten. Kavla ut på 1 mm, nagga, lägg på plåt (gärna hålplåt). Jäs i rumstemp ca 60 min, baka av på 220°C i 10-12 min. Tips: Toppa med valfri topping.

FULLKORNSSPELT 06930 VETEMJÖL FULLKORN SPELT 12,5 KG Stenmalet fullkornsspeltmjöl med synliga skaldelar. Låg bakkraft, ger tätt inkråm och mycket fullkornssmak. Kan ersätta ditt siktade vetemjöl med upp till 40 % vid brödbakning.

30


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

FULLKORNSKNÄCKE RÅG - 34 ST Á 100 G RECEPT: JOHAN SJÖSTRAND

Ett enkelt fullkornsknäckebröd som du kan variera med olika typer av topping. Grunddeg Art nr Varum. Artikel Vikt (g) VATTEN 1000 25111 VALSEM VETEMJÖL FULLKORN POWER VETE 900 05248 ABDON RÅGMJÖL STENMALET FINT 900 RÅGSURDEG 600 26120 HANSON BAGERISALT 40 10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 10 Kör ihop degen på 3 min sakta och 3 min medelhastighet på blandaren. Lägg i back och låt vila i rumstemp i ca 60 min. Sätt in backen i kylen över natten. Kavla ut på 1mm, nagga, lägg på plåt (Gärna hålplåt). Jäs i rumstemp ca 60 min, baka av i 220°C i ca 10-12 min. Tips: Toppa med valfri topping exempelvis Bakels fröblandning (art nr 54280088).

POWERVETE 25111 VETEMJÖL FULLKORN POWER VETE 12,5 KG Ett starkt, lite grövre fullkornsmjöl baserat på vårvete. Med synliga skaldelar. Särskilt lämpat för matbröd och vetebröd.

— Här har vi valt att köra bara fullkorn. Men det går utmärkt att byta ut en del till andra typer av mjöler.

9 10

— Johan Sjöstrand, Kobia R&D

AV

9 av 10 personer i Sverige får inte i sig tillräckligt med fullkorn* *Källa: Brödinstitutet

31


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

NYHET! HAVREBULLE 40205 HAVREBULLE OJ 140*70 G Svenskproducerad ojäst frukostbulle baserad på vetemjöl, havreflingor, sirap och rågmjöl. Toppad med havregryn.

32


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Frigör tid för mer avancerad bakning med frukost-bake off Ett bra utbud av frukostbröd ger god ekonomi och bra kundflöde. Våra färdiga degämnen för frukostbröd i sju varianter är enkla att förbereda och variera och har en jämn kvalitet som passar de flesta. Med dessa kan du fokusera på de mer avancerade brödsorterna, året runt eller på sommaren när personalstyrkan kanske är mindre. FOTO: THOMAS HJERTÉN

NYHET! MÜSLIBULLE 40204 MÜSLIBULLE OJ 140*70 G Svenskproducerad ojäst frukostbulle baserad på vetemjöl och siktad råg. Med flingor och kärnor från råg, korn, havre och durum. Smaksatt med russin och linfrö.

Frukostbröden är producerade i Sverige. Närmare bestämt i Sölvesborg i en BRC-certifierad anläggning.

33


SOMMARH J Ä LTAR

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Frukost-bake off när den är som bäst — Vi är väldigt nöjda med vår svenska producent av frukostbröd. Vi har jobbat med produkterna länge men inte lanserat dom brett förrän nu. Det här är bröd av en kvalitet som alla bagerier kan vara stolta över att erbjuda. — Johan Sjöstrand, Kobia R&D

NYHET! FRÖBRÄCK 40203 FRÖBRÄCK OJ 140*75 G Svenskproducerad ojäst frukostbulle baserad på vete, fullkornsvete och rågsurdeg. Med linfrö, flingor och kärnor från råg, korn, havre, vete och durum. Toppad med flingor och linfrö.

34

|

frestelser


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

Lågsamma semestermorgnar är perfekt bäddade för att handla färskt morgonbröd. Frallor för alla smaker bör bullas upp!

NYHET! RÅGARE MED RUSSIN 40206 RÅGARE OJ 140*70 G Svenskproducerad ojäst frukostbulle baserad på vetemjöl, fullkornsmjöl av råg, siktad råg, krossad vete, russin och sirap.

35


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Frukost-bake off när den är som bäst De här frukostbröden levereras frysta. För bästa resultat tina dom långsamt innan jäsning, gärna i kyl under stickolle över natten.

NYHET! SMÅFRANSKA VALLMO

NYHET!

40202 SMÅFRANSKA MED VALLMO OJ 140*70 G Svenskproducerat ojäst frukostbröd baserat på vetemjöl. Får en härligt frasig yta efter bakning. Toppad med vallmofrö.

KÄLLARFRANSKA 40201 KÄLLARFRANSKA OJ 140*70 G Svenskproducerat ojäst frukostbröd baserat på vetemjöl, rågsikt och sirap. Får en lite mjukare yta efter bakning. Toppad med vetemjöl.

36


SOMMARH J Ä LTAR

— Den neutrala småfranskan kan du enkelt variera och sätta din egen prägel på. Ostfrallan är ju en klassiker. Testa även toppingen majsgrits (art nr 41108021) eller fröblandningen från Bakels (art nr 54280088). — Ronny Björklund, Kobia R&D

NYHET! SMÅFRANSKA 40215 SMÅFRANSKA OJ 140*70 G Svenskproducerat ojäst frukostbröd baserat på vetemjöl. Får en frasig yta efter bakning. Perfekt att toppa med ost eller fröer innan bakning.

37

|

frestelser


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

— Det här är klassiska bake-off baguetter av hög och jämn kvalitet från Delifrance. Frasiga med bra skorpa och saftigt inkråm. Perfekta att göra smörgåsar på eller att sälja som dom är. — Ronny Björklund, Kobia R&D

DELIPÅLÄGG - ALLTID PÅ LAGER 50323 SALAMI MILANO SKIVAD 250 G - RIDDERHEIM Salame Milano är kanske den mest kända av alla de italienska salamisorterna. Salamin är finmald och varsamt kryddad vilket ger den dess karaktäristiska smak. 55703 OST BRIE FRANSK 31% 1 KG - FALBYGDENS Mycket bra fransk brie från varumärket Saint Benoit. Den är en mild och krämigt len vitmögelost som när den är mogen får en härlig antydan av champinjon. 10181 SKINKA GÄSTABUDS RÖKT SKIVAD 500 G VAC - BRÖDERNA NILSSONS En klassiker tillagad på traditionellt vis, rökt i precis rätt temperatur under lång tid. 12902 LAX KALLRÖKT SKIVAD CA 1,2 KG - FISKANO Kallrökt lax skivad. Ursprung Norge/Sverige. FAO odlad.

38


SOMMARH J Ä LTAR

|

frestelser

BAGERIETS SOMMARHJÄLTAR:

Baguetten räddaren i nöden

Enklare än så här blir det inte. Och svårare behöver det inte vara när man snabbt behöver fylla på med smörgåsar när solen skiner.

Smart perforerad smörgåspåse med snabbpack-funktion

VETEBAGUETTER I TVÅ STORLEKAR 71122 BAGUETTE VETE 58 CM 24*400 G - DELIFRANCE 51508 BAGUETTE VETE 22 CM 65*100 G - DELIFRANCE Äkta klassisk frasig baguette. Bra skorpa. Saftig. Färdig att baka av.

57042 SMÖRGÅSPÅSE BRUN FÖNSTER MEDIUM 1000 ST

085/ 848:-/fp

39

st

57044 SMÖRGÅSPÅSE BRUN FÖNSTER LARGE 1 000 ST

097/

971:-/fp

st


UPPT Ä CK MER

|

frestelser

UPPTÄCK MER:

Bakelsebotten till mer än bara bakelser Många av våra produkter har fler användningsområden än de mest självklara. Vår bakelsebotten som är en margarinbaserad smördegsbotten och kanske mest känd som botten till Napoleonbakelsen, kan du till exempel fylla innan bakning och göra snacks, pizza eller ett frasigt apfelstrudel-inspirerat bakverk på.

BAKELSEBOTTEN 22855 BAKELSEBOTTEN 56*45 CM 20*700 G Margarinbaserad obakad smördegsbotten som blir klassiskt frasig som bakad. Kan fyllas innan bakning eller användas som bakad botten i bakverk. Enkel att hantera med bakpapper som mellanskikt. Naggad. Tina upp innan avbakning.

FOTO: THOMAS HJERTÉN

40


UPPT Ä CK MER

|

frestelser

— Smördegssnacks är trevliga sommarsnacks eller mellanmål med olika typer av fyllningar att ha med på stranden eller picknicken. Dom här är fyllda med Färskost Philadelphia 00348, Riven ost Red Label 19520, Soltorkad tomat hackad 43058, samt hackad fryst spenat och kryddig ölkorv. — Johan Sjöstrand, Kobia R&D

41


SM Ö R G Å ST Å RTOR

|

frestelser

TILL STORA OCH SMÅ FESTER:

Smörgåstårtan när vi vill fira stort eller smått Smörgåstårtor kan både göras stora för storfesten eller mindre för de mindre kalasen. I våra recept har vi jobbat med våra minsta bottnar på 18 cm som räcker till 4-6 portioner. Börja redan nu se över och lyfta fram ditt utbud av smörgåstårtor. FOTO: THOMAS HJERTÉN

SMÖRGÅSTÅRTA MED LAX OCH SKAGEN 1 ST Á 18 CM

— Vår nya laxröra från Feldts fisk på varmrökt lax är krämig och god lämpar sig väldigt bra till just smörgåstårtor och fyllningar till smörgåsar.

RECEPT: CARINA AHLIN

En omtyckt smakkombination med lax- och skagenröra. Här är det nedblandat lite extra räkor samt dill och citronskal i skagenröran för att få den lite godare och tätare.

— Carina Ahlin, Kobia R&D

Skagenröra med extra mycket räkor Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 07036 ÖRNEBO SKAGENRÖRA 300 27420 FELDTS RÄKOR HANDSKALADE I LAKE MSC 60 71903 MARTIN DILL FRYST 10 Citronskal, rivet 5

BLANDGÅNG - 1 ST

Hacka räkor och blanda ner tillsammans med dill och citronskal i skagenröran.

RECEPT: CARINA AHLIN

De rektangulära smörgåstårtbottnarna kan även användas som bottnar till landgångar. Den här kavringsbottnen är toppad med det godaste från kallskänken.

Färdigställning Art nr Varum. 40210 BOALTS 54924 FELDTS 79849 ARLA PR 27420 FELDTS 12902 FISKAN

Artikel Vikt (g) SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING 18 320 LAXRÖRA 175 FÄRSKOST NATURELL 25% 300 Zucchini, färsk 300 Cocktailtomat, färsk 40 RÄKOR HANDSKALADE I LAKE MSC 200 LAX KALLRÖKT SKIVAD 15 Rättika, färsk 50

Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 40211 BOALT SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING 70 55703 FALBYG OST BRIE FRANSK 31% 30 50323 RIDDER SALAMI MILANO SKIVAD 40 07036 ÖRNEBO SKAGENRÖRA 35 12902 FISKANO LAX KALLRÖKT SKIVAD 30 07060 KRONÄG SKALÄGG 25 10181 BRÖDER SKINKA GÄSTABUDS RÖKT SKIVAD 30 71299 ARLA OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER SVART 16

Lägg ett lager med skagenröra. Lägg nästa lager med laxröra. Lägg det sista lagret med skagenröra. Stryk upp hela tårtan med färskost. Skär zucchini i tunna skivor och lägg på kanterna runt tårtan. Dekorera med lax och räkor, svarvad rättika, cocktialtomat och physalis.

Gör ett litet potpurri av ditt kallskänkssortiment och dekorera med färsk frukt, bär eller grönt.

42


SM Ö R G Å ST Å RTOR

43

|

frestelser


SM Ö R G Å ST Å RTOR

44

|

frestelser


SM Ö R G Å ST Å RTOR

SMÖRGÅSTÅRTOR:

|

frestelser

VEGETARISK SMÖRGÅSTÅRTA MED RÖDBETSALLAD OCH VITOSTKRÄM

Det ska finnas något för alla

RECEPT: CARINA AHLIN

Helt vegetarisk smörgåstårta med söta rödbetor och salt och len brie ihop med valnötter. Snyggt rosa överdrag av färskost som mixats med rödbetssallad.

Det bästa med smörgåstårtor är att dom är enkla att variera. Se till att det finns flera olika smaker i utbudet.

Vitostkräm Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 52534 ARLA PR VITOST TÄRNAD 20% 200 70810 ARLA PR VISPGRÄDDE 36% HÖGPASTÖRISERAD 30 79849 ARLA PR FÄRSKOST NATURELL 25% 300 26120 HANSON BAGERISALT 2 73851 N/A SVARTPEPPAR GROVMALEN 1

SMÖRGÅSTÅRTA MED SKINKA OCH ROSTBIFF RECEPT: CARINA AHLIN

Mixa vitost i matberedare med grädde. Blanda sedan med naturell färskost, smaka av med salt och peppar.

Smörgåstårta med majonnäsbaserad skinkröra som får en både söt och syrlig smak från färskt äpple. Hellmanns majonnäs är riktigt god och passar perfekt till röror.

Rosa topping Art nr Varum. Artikel 79849 ARLA PR FÄRSKOST NATURELL 25% 07022 ÖRNEBO RÖDBETSSALLAD

Skinkröra Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 15739 HELLMA MAJONNÄS 78% EXTRA TJOCK 200 89307 ARLA CREME FRAICHE 32% 100 Äpple, skalat 100 05310 KRONÄG ÄGG KOKTA SKALADE 180 43215 FELIX SENAP DIJON 4 71975 MARTIN PERSILJA HACKAD 10 10181 BRÖDER SKINKA GÄSTABUDS RÖKT SKIVAD 200

Vikt (g) 200 50

Mixa rödbetsallad med färskost. Färdigställning Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 40213 BOALT SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN 18 320 07022 ÖRNEBO RÖDBETSSALLAD 250 02200 IMPORT VALNÖT HALVOR/BITAR 20% 50 18705 SUN VA OLIVER GRÖNA PIMENTO 50

Blanda ihop majonnäs och creme fraiche. Riv ner äpple och tillsätt hackade ägg, senap och hackad skinka. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.

Hacka oliverna och valnötterna var för sig. Garnering Art nr Varum. 55703 FALBYG 02200 IMPORT

Färdigställning Art nr 40213 07021 71912

Varum. Artikel Vikt (g) BOALT SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN 18 320 ÖRNEBO POTATISSALLAD CR FRAICHE 200 FÅDDMA ROSTBIFF SKIVAD 75

Dekoration Art nr Varum. 71912 FÅDDMA 10181 BRÖDER 79849 ARLA PR

Artikel ROSTBIFF SKIVAD SKINKA GÄSTABUDS RÖKT SKIVAD Fikon, färska Björnbär, färska Gurka, färsk Rädisor, färska Blåbär, färska FÄRSKOST NATURELL 25%

Vikt (g) 100 80 50 30 100 10 20 300

Artikel Polkabeta OST BRIE FRANSK 31% Vindruvor, färska Björnbär, färska Fikon, färska Zucchini, färsk VALNÖT HALVOR/BITAR 20%

Vikt (g) 50 150 60 30 50 50 20

Bred ett lager med vitost och strö på valnötter och oliver på en smörgåstårtbotten. Lägg på ett lager med botten och bred på rödbetsallad. Lägg på ett lager med botten och strö på valnötter och oliver. Dekorera kanterna med polkabeta och dekorera sedan toppen med brieost, fikon, björnbär, zucchini.

— Smörgåstårta kan du även servera i portionsstorlek som smörgåstårtbakelser. En annan variant är landgången som är ett litet smörgåsbord med allt möjligt gott.

Fördela skinkfyllningen på två bottnar. Lägg på potatissallad och hackad rostbiff på den tredje bottnen. Stryk upp hela tårtan med färskost. Dekorera med exempelvis grönkålsskott på kanterna och toppa med skinka, rostbiff, fikon, blåbär, björnbär och ärtskott.

— Carina Ahlin, Kobia R&D

45


SM Ö R G Å ST Å RTOR

|

frestelser

SMÖRGÅSTÅRTOR:

— Med vårt nya sortiment med vanliga smörgåstårtbottnar, fullkornsbottnar och kavring kan kunden själv välja vilken stil på tårta den vill ha. Att blanda bottnar går självklart också bra och blir oftast bara godare.

Kombinera fritt och låt kunden välja Nu utökar vi sortimentet av smörgåstårtbottnar med riktigt fina fullkornsbottnar och kavring. Se även

— Carina Ahlin, Kobia R&D

RÖDBETSSALLAD

87:-/

07022 RÖDBETSSALLAD 2,5 KG - ÖRNEBORGS Friskt sötsyrlig rödbetssallad. Majonnäsbaserad med bitar av rödbetor. En klassisk rödbetssallad med rätt fast konsistens.

kg

217.50/fp

POTATISSALLAD 07021 POTATISSALLAD CR FRAICHE 2,5 KG - ÖRNEBORGS En krämig creme fraichebaserad sallad med skivad potatis och inslag av persilja. Mild potatisdoft och en lätt syrlig och frisk smak och bitar av kapris.

NYHET! LAXRÖRA MED VARMRÖKT LAX

SKAGENRÖRA

54924 LAXRÖRA 2,5 KG - FELDTS Krämig och smakrik majonnäsbaserad röra med 25 % varmrökt lax. Smaksatt med dill och inlagda grönsaker. Perfekt till smörgåsar, smörgåstårta och bakad potatis.

07036 SKAGENRÖRA 2,5 KG - ÖRNEBORGS En klassisk röra med mild smak och bitar av räkor, crabfish, stenbitsrom och dill. Majonnäsbaserad.

SMÖRGÅSTÅRT-LÅDOR 14735 SMÖRGÅSTÅRTKRT WELL 47*35*12 CM. 30 ST 16347 SMÖRGÅSTÅRTKRT WELL 63*47*12 CM. 25 ST Smidig och stabil stor låda i wellpapp perfekt för smörgåstårtor eller andra stora tårtor. Enkla att fälla upp. Integrerat lock.

46


SM Ö R G Å ST Å RTOR

|

frestelser

KLASSISK SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN Svenskproducerad smörgåstårtbotten av vete, råg och lite rågsurdeg för smakens skull. Färdigskuren med tätt och mjukt inkråm. 40180 40185 40189

SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN 26*38 CM 291:-/FP 5*1100 G, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN 18 CM 295:-/FP 14*320 G, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN 29 CM 230:-/FP 5*750 G, 4 SKIVOR

NYHET!

NYHET!

SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN

SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING

Svenskproducerad lite matigare smörgåstårtbotten av vete, fullkornsvete och rågsurdeg. Innehåller 22,7 % fullkorn. Färdigskuren med tätt och mjukt inkråm.

Svenskproducerad smörgåstårtbotten av kavring. Vete, råg, malt och sirap ihop med kummin och anis ger den klassiska kavringssmaken. Färdigskuren med tätt och mjukt inkråm.

40214 40213 40212

40211 40210 40209

SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN 26*38 314:-/FP 5*1,1 KG, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN 18 316:-/FP 14*320 G, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN FULLKORN 29 247:-/FP 5*750 G, 4 SKIVOR

47

SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING 26*38 310:-/FP 5*1,1 KG, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING 18 310:-/FP 14*320 G, 4 SKIVOR SMÖRGÅSTÅRTBOTTEN KAVRING 29 243:-/FP 5*750 G, 4 SKIVOR


KR Ä FTBONAN Z A

|

frestelser

KRÄFTSKAGEN RECEPT: CARINA AHLIN

Lätt att göra och överraskande god. Servera skagenröra på en macka eller varför inte till klassikern bakad potatis. Art nr Varum. Artikel 54914 KRÄFTSTJÄRTAR I LAKE 15739 HELLMA MAJONNÄS 78% EXTRA TJOCK 08937 ARLA CREME FRAICHE 32% Citronjuice färskpressad Citronskal 26120 HANSON BAGERISALT Dill, fryst 05310 KRONÄG ÄGG KOKTA SKALADE

Vikt (g) 200 90 50 2 2 1 2 80

Häll spadet från kräftstjärtarna och grovhacka dom. Blanda ihop alla ingredienser smaka av med salt och peppar.

48


KR Ä FTBONAN Z A

|

frestelser

KRÄFTBONANZA:

Kräftorna gör comeback! Ett gynnsamt prisläge på kräftstjärtar gör dom till ett fint alternativ till räkor. Matiga och goda och med sin fina sälta fungerar dom bra till pajer, röror och smörgåsar. FOTO: THOMAS HJERTÉN

KRÄFTPAJ

BRUSCHETTA MED TOMAT OCH KRÄFTOR

RECEPT: CARINA AHLIN

RECEPT: CARINA AHLIN

Dill sätter smaken på kräftpajen och chiliflakes ger den ett sting av hetta, servera den gärna med en krispig grönsallad.

Bruschetta serverad tillsammans med en tomat- och basilikasallad och toppad med kräftor. Servera som en egen rätt eller ihop med en soppa.

Pajdeg

Tomatsallad

Art nr Varum. Artikel 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 51500 ARLA SMÖR NS Vatten 26120 HANSON BAGERISALT

Vikt (g) 330 200 100 4

Art nr Varum. Artikel Tomat, färsk Scharlottenlök, färsk Vitlök, färsk 08427 DRUVAN VINÄGER RÖD 26120 HANSON BAGERISALT 73851 SVARTPEPPAR GROVMALEN 85001 OLIVOLJA EXTRA VIRGIN Basilika, färsk

Tärna kallt smör och blanda med mjölet med vinge. När degen börjar gå ihop tillsätt vattnet och blanda till en deg. Låt vila i kyl minst en timme. Kavla ut degen 3 mm tjock och klä 2 st 20 cm formar. Lägg i folie och torkade ärtor eller liknande och baka i 10 min. Tag bort folien och fortsätt baka pajskalet i 10 min till.

Skölj och tärna tomat. Hacka scharlottenlök (alternativt gul lök). Pressa färsk vitlök. Blanda allt med olivolja, vinäger och färsk basilika. Smaksätt med salt och peppar.

Fyllning Art nr Varum. Artikel Lök, stekt 07060 KRONÄG SKALÄGG 06910 ARLA VISPGRÄDDE 40% 58410 ARLA STANDARDMJÖLK GT 26120 HANSON BAGERISALT Dill, fryst Chiliflakes Svartpeppar, malen 54914 FELDTS KRÄFTSTJÄRTAR I LAKE 26691 DI VIT MOZZARELLA 18%

Vikt (g) 400 40 5 20 4 1 20 20

Vikt (g) 100 300 300 150 4 20 1 1 400 250

Färdigställning Art nr Varum. Artikel Vikt (g) 54914 FELDTS KRÄFTSTJÄRTAR I LAKE 300 Surdegsbröd 4 skivor Pensla brödet med olivolja och grilla i smörgåsgrill. Lägg på tomatsalladen och toppa med färska kräftstjärtar.

NYHET!

Blanda ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar. Lägg i osten, kräftorna, strö på chiliflakes och häll på äggstanningen. Grädda i ca 30 min på 190°C.

170:-/

kg

KRÄFTSTJÄRTAR 54914 KRÄFTSTJÄRTAR I LAKE 1 KG Kräftstjärtar i lake, burfångade i kinesisk insjö. Används till garnering av smörgåsar, smörgåstårtor, sallader och pastarätter.

49


G OURMET G LASS

|

frestelser

PREMIUMGLASS MED PREGEL:

Gelaton en glass i absolut världsklass Inom gelato arbetar vi med produkter från det italienska kvalitetsmärket PreGel. PreGel är verksamma i 130 länder och har en världsledande roll inom konditori- och matindustri. Av de som rest till Italien är det få som missat den fantastiska italienska gelaton. Färgsprakande diskar med gelato i alla möjliga smaker dekorerade med färsk frukt och ripplade med choklad, nöt- eller frukttopping är en fantastiskt läcker syn.

glassen. Det ger en tjock och len struktur som framkallar en intensiv smakupplevelse. Dessutom är fetthalten lägre vilket gör att man inte drar sig för att ta en kula till. Kobia har sammanställt allt du behöver för en framgångsrik försäljning av italiensk glass med hjälp av världsledande produkter från PreGel.

Fördelarna med gelaton är många. Gelaton är baserad på mjölk och inte grädde som den traditionella svenska

50


G OURMET G LASS

|

1. VARM- ELLER KALLPROCESS? Gelato kan du göra på två sätt. PreGel har baser för både kall- och varmprocess. Den kalla passar bra vid framställning i mindre skala med snabb omsättning. Den varmprocessade glassen kräver pastörisator men ger då en fylligare glass med längre hållbarhet och bättre ekonomi. Till sorbet använder man enbart kallprocessade baser.

2. SMAKSÄTT När du blandat glassbaserna smaksätter du dom på olika sätt. Här finns det antingen PreGel Glasspasta/Classic Paste som används till vanilj, nöt- eller choklad. PreGel Fruktpasta/Forte Frutta finns i många smaker och används till fruktsmakande glass. Du kan även smaksätta mer avancerat med Boiron fruktpuréer.

3. GÖR KLART GLASSEN Nu ska glassen köras i glassfrysaren. Det tar ca 8 minuter för en batch att förvandlas till glass. När du tömmer ut den färdiga glassen ur maskinen finns möjlighet att ytterligare dekorera och smaksätta genom att vända i PreGel toppings eller Arabeschi, som är riktigt högkvalitativa toppings i frukt, nöt- eller chokadsmaker. Därefter chockfryser du glassen för bästa hållbarhet.

51

frestelser


91820 MILKSHAKE PREMIUM 5% 6*2 l

1890/

kg

226.80/fp

91821 MJUKGLASS 5% 3*5 l

1890/

kg

283.50/fp

REDO FÖR EN ISKALL SOMMAR? Debic är referensen för mjukglass, glass och shake i Europa och erbjuder högsta kvalitet och erkänd för utvecklingen av sundae, italiensk glass och milkshakes. Debics sortiment är framtaget exklusivt för den professionella marknaden. För mer info och inspiration kontakta oss i teamet eller besök vår hemsida: www.debic.se 52


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 3 MAJ – 5 SEP 2021 *

88088024 LES FRUITS STRAWBERRY 70% 6 kg

Les Fruits Fruktfyllningar

88158024 LES FRUITS RASPBERRY 70% 6 kg

• Enkla att blanda med grädde, mousse och glass mm. • Frysstabila • Högt fruktinnehåll = mindre mängd tillsatt socker.

5690/

kg

341.40/fp 88098024 LES FRUITS RHUBARB 70% 6 kg

KVALITETSFYLLNINGAR FRÅN BAKELS I Bakels sortiment hittar du kvalitetsfyllningar som är bakstabila, pålitliga och smakrika. Fyllningarna finns i flera olika smaker.

Standardfyllningar Populära fyllningar i goda klassiska smaker som funnits med oss länge.

Oljebaserade fyllningar Goda och prisvärda fyllningar baserade på olja och stärkelse.

Utan palmolja och kärnor Samma goda smaker och resultat, men helt utan palmolja, mandel och kärnor.

Palmfria med kärnor Goda fyllningar utan palmolja, med aprikoskärnor.

Semlefyllningar Välj mellan klassisk, extra lyxig eller rustik karaktär. Med eller utan bitar.

www.bakelssweden.se

kg

317.40/fp

Kvalitetsfyllningar från Belgien med hela 70% fruktinnehåll. • Noggrant utvald frukt • Innehåller fruktbitar • Färdiga att använda direkt från hink • Kan användas kalla eller bakas av • Naturligt glansig yta • Naturliga smaker & färger

5290/

53

bakels.sweden

bakels.sweden

3890/ 233.40/fp

kg


I GRYTAN. PÅ TÅRTAN. FÖR PLANETEN. -8CO8e%* 2

*CarbonCloud: Klimatdata baserad på Oatly iMat Visp och svensk vispgrädde.


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 3 MAJ – 5 SEP 2021 *

Pane Maggia brödbas

2390/

kg

298.75/fp 39320053 PANE MAGGIA BIANCO 12,5 kg Ett klassiskt Pane Maggia bröd är rustikt, stort och runt med en krispig skorpa och ett saftigt grovporigt inkråm, typiskt för Maggia-dalen i Schweiz. Bakels Pane Maggia Bianco är en brödbas i vårt Artisan Premium Bread-sortiment. Dessa brödbaser har en äkta, rustik känsla och smak.

Chia & Havrebas

1890/

kg

378:-/fp 39910088 CHIA OCH HAVREBAS 20 kg En god brödbas som innehåller superfröet chia och nyttig havre. I brödbasen ingår även grahamsmjöl, kornflingor och linfrö. Tips! Baka ett gott och saftigt fullkornsrecept på denna bas genom att tillsätta fullkornsvete. Se recept i Bakels senaste Fullkornsfolder. Finns online.

NYH

ET


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 3 MAJ – 5 SEP 2021 *

9490/

9590/

kg

569.40/fp

kg

575.40/fp

Skivad Wästgöta Kloster Svart

Skivad Wästgöta Kloster Röd

71299 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER SVART 6*1 kg Bufféskivor Färdigskivad Wästgöta Kloster Svart är en mellanlagrad grynpipig ost. Skivorna ligger praktiskt radade i bufféförpackning färdiga att lyfta över till serveringsfat, rationellt och tidsbesparande. Perfekt till bufféer.

11378 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER RÖD 6*1 kg Bufféskivor Färdigskivad mellanlagrad ost av typ Emmentaler. Den rundpipiga osten har mjuk, fyllig smak och karakteristisk sötma och sälta. Eftersmaken är balanserad med syrlighet och nötighet. Skivorna ligger styckvis utlagda på ark.

5090/

4990/

kg

kg

74.85/hink

White Cheese

Färskost

52534 VITOST TÄRNAD 20% 1 kg Tärnad vitost för storhushåll med aromatisk, lätt syrlig smak och god sälta. Den har en medelhård konsistens och smälter inte, vilket ger en trevlig karaktär i varma rätter.

79849 FÄRSKOST NATURELL 25% 1,5 kg Inga tillsatser, naturligt gott! Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning.

80:-/

kg

Laktosfri grädde

432:-/fp

18710 VISPGRÄDDE LAKTOSFRI 6*1 l Laktosfri vispgrädde. UHT-behandlad. Vispas bäst kylskåpskall med elvisp. Frysning rekommenderas ej.

Skivad Cheddar

4190/

27544 OST CHEDDAR SKIVAD 32 % 900 g Skivad cheddar från Arla Pro.

251.40/fp

Ekologisk Latte Art 2,6%

Ekologisk Latte Art 0,9%

06268 LATTE ART MJÖLK 2,6% EKO 6*1 l Arla® Latte Art® 2,6% Eko, framtagen av erfarna baristor särskilt för kaffe, är numera ekologisk. En lättarbetad, lagom söt mjölk som ger en sammetslen blank känsla som lyfter fram kaffets alla smakämnen.

65681 LATTE ART MJÖLK 0,9% EKO 6*1 l Ekologisk mjölk framtagen av erfarna baristor för att passa särskilt bra med kaffe. Den är lätt att skumma och trots den låga fetthalten ger mjölken en fyllig och luftig känsla som lyfter kaffets alla smakämnen.

1490/

l

1490/

89.40/fp

56

l

89.40/fp

l


Lennart (till höger) och Eide Feldt vid starten av Tångenkonserv 1963, som var föregångaren till Festab och senare Feldt’s.

REDAN PÅ 60-TALET... ... var Feldt’s grundare Lennart Feldt verksam med egen handskalning av färska räkor. Idag är Feldt’s, med Lennarts son Martin som VD, ett av Sveriges ledande och mest innovativa företag inom handskalning av räkor. Målsättningen idag är den samma som på 60-talet: - Vi ska producera marknadens bästa lakeräkor!

HANDSKALADE RÄKOR, Original 2706 - Sjökokta, Plasthink, 1,5 kg (avrunnen vikt) KOBIA Best nr: 54904

Matglädje är Guld värt! 95,00

Klimatsmart

SALLADSKYCKLING, GRILLAD, TÄRNAD Fryst, ätklart 2 x 3 kg/krt. Art.nr: 02645 Pris/krt: 570 kr

kr/kg

Tävla med oss på Guldfågeln 2021!

Varje tillfälle under 2021 som Guldfågeln är med i Kobias tidning har du chansen att vinna kyckling från Guldfågeln till ett värde av 500:-. Vi ställer en fråga - du hittar svaret på guldfågeln.se - mejlar svaret till info@guldfageln.se (märk Kobia). Här kommer fråga 2:

Guldfågeln är ett familjeföretag - men i vilken generation? 1. Tredje X. Första 2. Sjunde

HANDSTYCKAT

FRÅN

ÖSTERLEN

Matglädje 57 är guld värt

www.guldfageln.se/restaurang-storkok


MILJÖMÄRKT DISK- OCH TORKMEDEL FÖR ALLA DISKMASKINER MED AUTOMATISK DOSERING. NYHET!

388058 SUN MASKINDISKMEDEL 10 l 388059 SUN TORKMEDEL 2*5 l (OBS! 2-pack. 136:-/st)

272:-/

fp


bra stunder börjar här Nyhet! 30% mindre socker

Kobia artnr

Produkt

Styckpris

Antal i kartong

Kobia kampanjpris

63949

Pucko original slimcan 250 ml

95,00 kr/kartong

Pucko Mint slimcan 250 ml

12x250ml

95,00 kr/kartong

06013

Pucko mini slimcan 250 ml

7,92 7,92 7,92

12x250ml

06014

12x250ml

95,00 kr/kartong

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 3 MAJ – 5 SEP 2021 *

NYHET!

Oblekt salladsskål med lock 27202 LOCK TILL SALLADSSKÅL RUND 1100 ml, 800 st Plant lock i PET till salladsskål art nr 27201.

120/

st

956:-/fp

27201 SALLADSSKÅL RUND BRUN 1100 ml, 400 st Oblekt pappersform. För all slags livsmedel. Diameter 185/160 mm. Höjd 65 mm.

228/

st

910:-/fp

59


RETURADRESS: KOBIA AB BOX 322 135 29 TYRESÖ

N VA

ENMÄRK

E T

S

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95

Miljömärkt trycksak 3041 0196

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95

Profile for Kobia AB

Frestelser nr 2 2021. 3 maj - 5 september.  

Ett inspirerande magasin från Kobia och partners. Leverantör för bagare och konditorer.

Frestelser nr 2 2021. 3 maj - 5 september.  

Ett inspirerande magasin från Kobia och partners. Leverantör för bagare och konditorer.

Profile for kobia
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded