Page 1

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 *

r e s l e t Fres Inspiration från Kobia och partners

# 2 2019

Sommarens tillfällen till merförsäljning

Svensk marsipan

Nu från fossilfri produktion

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61


63027 PLASTFLASKA M SVART LOCK 300 ML 150 ST

RECEPT

SNABB VANILJSÅS AV VANILJKRÄM Riktigt snabbgjord och god är denna vaniljsås på Diplom Vaniljkräm, grädde och mjölk. Boosta den med extra vaniljstång eller extrakt. Art nr 94010 58410 91806 13938

Varumärke DIPLOM ARLA DEBIC KOBIA

Artikel VANILJKRÄM KOKT UP STANDARDMJÖLK GT GRÄDDE 35% STAND & OVERRUN VANILJSOCKER BOURBON 100% NAT

Vikt (g) 1000 300 300 4

Vispa ihop samtliga ingredienser. Häll upp på flaska eller servera direkt.


LEDARE:

Eldsjälar och njutning

I D ET TA NUM M ER GELATO 4-5 MARSIPANFABRIKEN 6-9

Inom idrottens värld talar man ofta om hur viktiga eldsjälarna är för föreningarnas verksamhet. Jag har själv många fina exempel och minnen av härliga eldsjälar som lagt energi och massor med tid på min och föreningens utveckling och anda. Jag är övertygad om att eldsjälarna lika mycket finns i företagens värld och är minst sagt lika viktiga där. Däremot är jag inte riktigt säker på att jag vet hur man skapar eldsjälar, om det ens går att skapa dem, eller om det är så att vissa individer har det inneboende att de vill engagera sig lite extra. Jag är dock övertygad att med delaktighet och rätt företagskultur så kan man locka fram ”elden” i en person. På Kobia går vi, igen, genom den smärtsamma processen när eldsjälar lämnar oss på grund av pensionering, både anställda och kunder. Men jag är övertygad om att nya är på väg att skapas. Sommaren är i antågande, ja eller den kom som en chock under påskhelgen, och vi ser fram emot den årstid som har så många förväntningar på sig. Mycket skall hinnas med både arbetsmässigt (innan och under) och tid för att umgås med familj, vänner, koppla av, bygga lite… Ja mycket skall hinnas med i drömmen om den perfekta sommaren, men kanske blir det inte riktigt så.

VI NNAR NA SNYGGASTE PUNSCH R U LLE N

10

SOMMARNJUTNINGAR 12-25 REPOR TAGE: LINDS

28-33

HÖGTID: MORS DAG

34-35

NATI O NALDAG & STUDE NT 36-37

KAMPANJER 38-45 KOBIA RECEPTSER VICE 46-47 * Ka mp a njp rise r gä lle r a ngive n p e ri od ex k l us i v e moms och så långt lagret räcker. Med reservation för eventuella p risförä nd ringa r, va luta jus t eri ngar och tryc kfe l. V iss le ve ra nstid ka n före k omma.

I det här numret av Frestelser jobbar vi för att vi tillsammans ska kunna erbjuda alla människor ännu flera möjligheter att njuta av sommaren. Inspirerande recept med syfte att sätta extra krydda på de tillfällen som finns framför ögonen. Låt oss börja med dig som läsare, kolla in våra idéer på frukostar, picknick, sallader, drycker, smörgåsar och mycket mer. Vad kan du göra för att ställa till med en njutningssommar för dina kunder? Säkert så är du redan igång med flera idéer, och jag lovar dig att dina kunder kommer att älska det ni gör. Vi har även besökt Linds i Linköping där det alltid händer saker och där är jag extra säker på att det kommer att erbjudas njutningar hela sommaren. På musikfronten har det varit stiltje under en tid men nu vill jag verkligen ge ett kanontips i Lauren Daigle och hennes senaste album Look Up Child. Världsklass! Gillar du sommaren och Lauren eller har synpunkter på Kobia eller denna skrift, är du mer än välkommen att höra av dig till mig. Vänliga hälsningar Ulf Malmsten, VD ulf.malmsten@kobia.se

FRESTELSER Ges ut av Kobia AB Mediavägen 2 135 48 Tyresö Ansvarig utgivare Ulf Malmsten ulf.malmsten@kobia.se Chefredaktör Elsa Romare elsa.romare@kobia.se Copy/Foto

Elsa Romare

Form Elsa Romare / Designkonsulatet Annonsbokning Robert Skoglund robert.skoglund@kobia.se Kontakt

08-682 72 00

Order 020-91 00 61 www.kobia.se Facebook/Insta

3

Kobia AB @kobia_ab


GELATO:

GLASS I PET-BURK Klarar ner till -30°C

4


SOMMARNJUTNING:

Gelaton - en glass i absolut världsklass Av de som rest till Italien är det få som missat den fantastiska gelaton. Färgsprakande diskar med glass i alla möjliga smaker dekorerade med färsk frukt och ripplade med choklad, nöt- eller frukttopping är en fantastiskt läcker syn. Kobia har sammanställt allt du behöver för en framgångsrik försäljning av GELATO: glass med hjälp av världsledande produkter från PreGel och samarbeten med framstående maskinleverantörer.

GLASS I PET-BURK Klarar ner till -30°C

Fråga din säljare för mer information om hur du kommer igång med glass.

5


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

MARSIPANFABRIKEN:

Diplom Kavlingsmarzipan tretton nyanser av grön Svenskproducerad har den varit sedan femtiotalet, vår egen kavlingsmarsipan. Sedan början av året är hela färgskalan av Diplom Kavlingsmarzipan också extra grön då produktionen nu får kraft och energi från förnybar råvara. Den gamla oljepannan är lämnad till historien, elen är producerad med vattenkraft och produktionen går in i Kobias etthundraförsta år som fossilfri. TEXT & FOTO: ELSA ROMARE

6


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

Marsipanlinjen i Kobias egen fabrik i Tyresö, precis bredvid huvudkontoret utanför Stockholm, bemannas av ett tight gäng med lång erfarenhet och riktigt stor yrkesstolthet. Sex personer. Ingmar, Michael, Sead, Dick, Saman och Rancho ansvarar tillsammans med fabrikschef Christian Berglund för det som kan räknas som hjärtat i Kobias sortiment, marsipanen. Historien om vår egentillverkade marsipan är lång och har varit kantad av många utmaningar. En så enkel produkt kan man tycka, men den lilla mandeln som står i centrum när det kommer till just marsipan är en minst sagt komplex råvara. Kvaliteten varierar efter säsong och växtförhållanden och kräver regelbundna kvalitetstester och mätningar. Till exempel för mycket vatten i mandeln ger en klibbig marsipan, för lite en torr och smulig. Här spelar driftslaborant Michaels uppgift en stor roll, i hela 39 år har han mätt mandelkvalitet och har tillsammans med fabrikschef Christian utvecklat olika metoder för att hantera variationer för den levande råvaran.

MARSIPANFABRIKEN Startade

I Tyresö sedan 1984, i nuvarande lokaler sedan 2009

Drivs av

Kobia med fabrikschef Christian Berglund i spetsen med praktiskt stöd av teknisk chef Marcus Sjöström.

Plats

Mediavägen 2, Tyresö

Produkter Marsipan Mandelmassa Mandelbaserade fyllningar Vaniljkräm

Lite enklare, men ändå inte problemfritt är den huvudsakliga råvaran, socker. Svenskt betsocker är det som används i Diplom kavlingsmarzipan. För att få det allra bästa resultatet så slår vi det själva till florsocker. En mycket viktig process då det färskslagna florsockret har många fördelar i slutprodukten.

7


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

Från mandel till marsipan

Steg 1 - Blanchering Vi skalar och blancherar alltid mandeln själva för att kunna styra över kvaliteten. Ånga gör att det bruna skalhöljet släpper från mandeln. En videostyrd luftstråle skjuter sedan bort majoriteten av de mandlar som inte släppt sitt skal.

Steg 2 - Hackning Mandelhacken finfördelar mandeln som sedan blandas med färskslaget florsocker till en grundmassa. En viss bitstruktur lämnas alltid kvar, dels för smakens skull men även för att marsipanen ska kunna släppa ut luftbubblor som annars kan uppstå vid utkavling.

Steg 3 - Valsning Valsningen är sista steget i framtagningen av det som ska bli grundmassa. Här säkerställs att inga större bitar kommer med i den färdiga marsipanen.

Steg 4 - Infärgning Grundmassan vägs upp och körs tillsammans med resterande råvaror och aktuell färg i blandaren. Idag finns tretton nyanser i Diplom-serien.

Steg 5 - Packning Den färdiga marsipanen vägs, formas och paketeras innan den packas i kartonger och läggs på pall. Investeringar i robotpackare blev ett stort lyft i arbetsmiljön.

Kvalitetssäkring I labbet mäter vi exempelvis mandelns vattenhalt och kvalitet. Förutom provtagningar och dokumentation testar vi färdig produkt på bland annat hållbarhet, användarvänlighet och doft och smak.

8


m a r s i pa n fa b r i k e n

|

frestelser

Från vänster: Ingmar, Michael, Sead, Dick, Saman och Rancho. Michael har jobbat med att producera marsipan i 39 år, kortast antal år i produktionen har Ingmar, ”bara” tio. Själva produktionen av marsipan är en process som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. Samspelet mellan de olika stegen i framtagningen är otroligt viktig och här ligger det ett stort ansvar på personerna bakom. Tur då att den med kortast erfarenhet av marsipan i vår fabrik har jobbat med det i tio år.

elen till hela maskinparken är ”grön” från vattenkraft. En annan miljöfördel är de bruna skalen från mandeln som samlas ihop och skickas på rötning till biogasproduktion i Högdalen i södra Stockholm. Så det är inget snack om att vi är stolta över vår egen produktion nu när den dessutom har tagit ett så viktigt miljösteg. Svenskproducerad grön kavlingsmarsipan i tretton färger.

Pratar man marsipan och miljö är vår kavlingsmarsipan sedan förra året extra grön. Och med grön menar vi i detta fall själva sättet den är producerad på. Den oljepanna som tidigare bland annat värmde vattnet och försåg mandelskalaren med ånga är utbytt till en bio-pelletpanna och

DIPLOM KAVLINGSMARZIPAN 01204 GRÖN

01210 VIT EXTRA

01206 VIT

01216 GUL

01219 ORANGE

01224 PASTELLROSA 01211 ROSA

01225 PASTELLBLÅ

01221 BLÅ

01218 BRUN

01222 SVART

01245 LILA

9

01220 RÖD


i n s t a g r a m t äv l i n g

|

frestelser

SNYGGASTE PUNSCHRULLEN:

Byttorps Finbageri har Sveriges Snyggaste Punschrulle Engagemanget och kreativiteten hos sveriges bagerier och konditorier gav sig tillkänna under vår instagramtävling Sveriges Snyggaste Punschrulle. En tävling där deltagarna fick skapa en punschrulle med minst två färger på marsipanen under hashtag #snyggastepunschrullen. Vann gjorde Byttorps Finbageri med en riktigt snygg marmorerad rulle! TEXT & FOTO: ELSA ROMARE

10


|

frestelser

@thimonskonditori

@mormorbettyskringlor

i n s t a g r a m t äv l i n g

@centralkonditorietuppsala

@conditorinordpolen

Vinnarna i Snyggaste Punschrullen Therese Lönnesjö och Annica Öst på Byttorps Finbageri @byttorpsfinbageri utanför Borås tog hem förstapriset i punschrulletävlingen med två matchande rullar där marsipanen marmorerats. En trendig färgsättning där själva essensen i det som är en punschrulle faktiskt framgår också i marsipanen, för på Byttorps använder man gärna restfärger som blivit över från tårttillverkning till att färgsätta de klassiska punschrullarna. Miljövänligt, ekonomiskt och snyggt. Stort grattis till vinsten på 50 kg Diplom Kavlingsmarzipan!

11


sommarfrestelser

|

frestelser

SOMMARNJUTNING:

Skapa ett jämnt kundflöde hela dagen under sommaren Första njutning: Lyxfrukost Croissant er Supersmidiga är de förjästa smörcroissanterna från Delifrance. Finns som vanlig 55 g (art nr 51520) och mjölkchokladfylld 90 g (art nr 51519).

Sylt Vår Diplom jordgubbssylt (art nr 01531) kan lätt fyllas på glasburk och säljas som tillbehör till en lyxfrukost. Burk art nr 357005, lock art nr 357007.

12


sommarfrestelser

|

frestelser

Gör din butik till ett självklart stopp för all typ av matnjutning under sommaren. Erbjud dina kunder långa lyxiga frukostar med croissanter och smoothiebowls. Spola fram klockan någon timma och skylta upp med praktiska kalla rätter och enkla goda cobblers för medpackning till badstranden. Jobba igenom ditt sortiment av drycker, kanske testa brygga lite iste? Skylta upp och skylta om. Varva gott sommarfika med erbjudanden om riktigt lyxiga hamburger- eller korvbröd att sätta stämning med till kvällens grillfest. Sommaren handlar om att ta det lugnt och njuta, låt oss inspirera dig. TEXT & FOTO: ELSA ROMARE

RECEPT: CARINA AHLIN & JOHAN SJÖSTRAND

Smoot hiebowl Varva smoothie Kraft eller Vitamin från Brämhults med grekisk yoghurt från Arla. Toppa med färsk frukt, nötter eller fröer. Servera i bägare (art nr 367002) med insats (art nr 367003) och kupollock (art nr 367012).

13


sommarfrestelser

|

frestelser

SOMMARNJUTNING:

Mat som är enkel att ta med Andra njutning: Stranden Sol, bad och strand hör sommaren lika mycket till som picknickmat. Efter långfrukosten beger vi oss till närmsta sanddyn och då vill man inte behöva bryta för lunch. Vi bjuder på snabba och enkla idéer på bra mat att ta med sig ut i solen. Foccacian är en klassiker, servera den i sin egna bakform med goda tillbehör. Servera en cobbler (nästa uppslag) till efterrätt.

14


sommarfrestelser

TOSCA FARINA FOCCACIA MED OLIV & SOLTORKAD TOMAT

|

frestelser

Degtemperatur: 25-27°C Körtid : 4+4+2+2 min

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 25035 VALSEM VETEMJÖL TIPO 00 VÅRVET 3000 90070 VALSEM VETEMJÖL DURUM FINE 1500 33254 VALSEM SURDEGSPULVER PANIFICO 450 01999 BRUGGE TORRJÄST BLÅ 40 VATTEN 3000 Efter 4+4 min. Tillsätt salt och resterande vatten VATTEN 600 25340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 130 Tillsätt i färdig deg 18704 SUN VA OLIVER SVARTA URKÄRNADE 200 43058 RIDDER TOMAT SOLTORKAD HACKAD 400 87127 KOCKEN TIMJAN 20

Ställ 600g av vattnet, samt saltet åt sidan. Blanda övriga ingredienser 4 minuter, långsamt + 4 minuter, snabbt. Tillsätt därefter resterande vatten och blanda ytterligare 4 minuter på snabbt. När det återstår 2 minuter, tillsätt havssalt och blanda färdigt degen. Ta av önskad grunddeg, tillsätt oliver, tomater och timjan och kör samman. Liggtid: Ca 120 minuter i inoljat jästråg (60 minuter om bröden skall bakas över kyl till dagen därpå. Bröden sätts en timme på frys, därefter flyttas över till kyl. Dag 2, ta ut och temperera till en kärntemperatur på minst 15°C.) Degvikt: 400g Uppslagning: Efter liggtid, vänd upp degen på ett oljat bord. Hacka upp önskad degvikt, och lägg i form. Häll på olivolja och fingertryck degen. Jäsning: 60-90 min i rumstemperatur. Efter jäsning, pensla brödet lätt med olivolja och strö över flingsalt. Baktemperatur: Ca beroende på ugnstyp: 250 –> 210°C. Baktid: Ca 15 minuter + 5 minuter med öppet spjäll. Kärntemp: 96°C

It aliensk deliform Den här deliformen är smart på det sättet att den återanvänder bakformen från Tosca Farina-brödet. Dela det bakade brödet som du vill använda för deliformar i fjärdedelar. Spara en fjärdedels bröd och fyll på med grönsallad, dressing, brieost och proscutto crudo. Sätt på lock till formen och du har en perfekt deliform! Produkter till deliform: 30161 SKINKA PROSCIUTTO CRUDO SKIVAD, 55703 OST BRIE FRANSK 31%, 08109 NOVA CART ECOS PAJFORM, 03707 LOCK TILL PAJFORM ECOS.

GRANO PADANO-DRESSING Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 15739 HELLMA MAJONNÄS 78% EXTRA TJOCK 200 08254 ARLA CREME FRAICHE NATURELL l 400 00224 PRIMA OST GRANA PADANO HEL g 80 26120 HANSON BAGERISALT 2 73851 SVARTPEPPAR GROVMALEN 1 Riv osten på rivjärn och blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

15


sommarfrestelser

|

frestelser

Cobbler i burk Den här cobblern är både rationell i tillverkning och lätt att variera och anpassa i smakerna. Grunden består av en vispad gräddkräm kombinerat med fruktkompott, mandelbotten och mandelströssel. Du håller strösslet krispigt längre med hjälp av inlägget i burken. RECEPT: CARINA AHLIN

ALMONDSPONGE Art nr Varumärke Artikel 01103 DIPLOM MANDELMASSA VATTEN 12098 IREKS MUFFINS LYX 10507 UMEGA RAPSOLJA 07060 KRONÄGG SKALÄGG

WHIPPED CUSTARD CREME Vikt (g) 450 290 1000 280 250

Art nr 94010 70810

Varumärke Artikel DIPLOM VANILJKRÄM KOKT UP ARLA VISPGRÄDDE 36% HÖGPAST

Vispa grädden och blanda ihop den med vaniljkrämen.

Lös upp mandelmassan med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med visp i 5 min. Bred ut fyllningen i en stor kapsel och baka på 165°C i ca 25 min.

16

Vikt (g) 200 400


sommarfrestelser

|

frestelser

ALMONDCRUMBLE

RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 09806 ARLA SMÖR NS 80% RED LABEL 100 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 70 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 100 01103 DIPLOM MANDELMASSA 200 20665 MANDELPULVER BLANCHERAD 100

Art nr Varumärke Artikel 00560 KOBIA RABARBER 00554 KOBIA JORDGUBBAR 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 14302 UNILEV MAIZENA

BJÖRNBÄRSKOMPOTT

Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser med vinge tills det går ihop till en smuldeg. Baka av direkt på plåt i 180°C tills smulorna är genombakade.

Art nr 00557 00205 14302

CHOCOLATE/ALMOND CRUMBLE Art nr Varumärke Artikel 09806 ARLA SMÖR NS 80% RED LABEL 04335 MANDEL STRIMLAD 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 00720 KAKAOPULVER 10-12% 26120 HANSON BAGERISALT 72110 LUBECA MANDELMJÖL 01103 DIPLOM MANDELMASSA

Vikt (g) 150 150 80 10

Varumärke KOBIA NORDIC UNILEV

Artikel BJÖRNBÄR 4*2,5 kg STRÖSOCKER 500 25 kg MAIZENA 4*2,5 kg

Vikt (g) 300 50 10

KÖRSBÄRSKOMPOTT

Vikt (g) 100 40 70 80 20 1 100 200

Art nr 00564 00205 14302

Varumärke KOBIA NORDIC UNILEV

Artikel KÖRSBÄR SURA 4*2,5 kg STRÖSOCKER 500 25 kg MAIZENA 4*2,5 kg

Vikt (g) 300 50 10

Tina frukt och bär. Blanda socker med maizena. Blanda ihop alltsammans och låt få ett uppkok.

Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser med vinge tills det går ihop till en smuldeg. Baka av direkt på plåt i 180°C tills smulorna är genombakade.

17


sommarfrestelser

|

frestelser

Take away emballage 260/

st

390:-/fp

57045 SALLADSBOX MED FÖNSTER BRUN 165*100*58 MM 150 ST

Smart perforerad smörgåspåse med snabbpack-funktion Den här påsen är stilren och funktionell både för konsument och smörgåspackare. Med varje förpackning smörgåspåsar kommer ett tråg där du lägger en trave påsar. Lägg smörgåsen i påsen, rulla - och påsen försluts vid en klisterpunkt. Smörgåsköparen drar sedan av den perforerade plasten och kan enkelt äta sin smörgås (eller semlewrap, eller minirulltårta eller vad man nu fyller påsen med). Se videon! Sök ”Snack Bag Präsentation” på Youtube eller scanna QR-koden för direktlänk. 57042 SMÖRGÅSPÅSE BRUN FÖNSTER MEDIUM 1000 ST

079/ 18

st

785:-/fp

57044 SMÖRGÅSPÅSE BRUN FÖNSTER LARGE 1 000 ST

090/

st

900:-/fp


fsroumkmoas rt fhreels at edlasgeern | | f frrees st teel ls seerr

Glasburkar för skyltning och servering

429/ 091/ st

103:-/fp

365/ 085/

st

st

21.90/fp

73:-/fp

st

16.90/fp

357004 GLASBURK 277 ML 116*66 MM 24 ST

357005 GLASBURK 212 ML 92*63 MM 20 ST

357006 LOCK SILVER 66 MM 24 ST

357007 LOCK SILVER 63 MM 20 ST

PET-burkar och flaskor för take away och shop-in-shop försäljning. Extra stabila.

472/

st

1063:-/fp

709/

223/

st

708.75/fp

st

356:-/fp

275/

st

412.50/fp

63024 PLASTBURK 63025 PLASTBURK 63026 PLASTFLASKA 63027 PLASTFLASKA MED ALU LOCK 250 ML MED ALU LOCK 500 ML MED ALU LOCK 60 ML M SVART LOCK 300 ML 225 ST 100 ST 160 ST 150 ST

Burkar och tillbehör i delvis återvunnen PET (RPET). Sätt ihop en förpackningslösning efter dina behov.

089/

st

850:-/fp

367002 PLASTGLAS RPET CRYSTAL 36 CL 960 ST

071/

035/

st

685:-/fp

st

332:-/fp

367011 PLASTGLAS RPET CRYSTAL 27CL 960 ST

st

321:-/fp

367012 KUPOLLOCK RPET CRYSTAL 27/36 CL 960 ST

367004 PLANT LOCK RPET CRYSTAL 27/36 CL 960 ST

047/

047/

450:-/fp

367005 19

033/

st

st

225:-/fp

KUPOLLOCK RPET 367003 INSATS RPET CRYSTAL 27/36 CL CRYSTAL GLAS 12CL MED HÅL FÖR SUGRÖR 480 ST 960 ST


sommarfrestelser

|

frestelser

SOMMARNJUTNING:

Något att dela med många Tredje njutning: Fika Fikat till släkt och vänner som plötsligt kommer på besök ska räcka till många. Butterkakan är en riktig klassiker som är lätt att variera med olika fyllningar. Här jobbar vi med våra nya Saga-fyllningar med kanel, mandel och pistage och har även smaksatt vaniljkrämen med PreGels fina pistagepasta i pistagebutterkakan.

20


sommarfrestelser

|

frestelser

Butterkaka

21


sommarfrestelser

|

frestelser

SOMMARNJUTNING:

Bröd utöver det vanliga Fjärde njutning: Grillkväll

22


sommarfrestelser

frestelser

BLACK TOMATO’N’ONION BUN (SOLTORKADE TOMATER & ROSTAD LÖK)

Grillen åker numera fram snabbare än någon hinner säga halloumiburgare och får man tro trendspanarna så är korvbrödet nästa stjärna i sommarens grillsverige. Här finns en stor utvecklingspotential och förutom den nu klassiska briochedegen kan man jobba med livfulla och intressanta smaksättningar som lyfter ett annars lite åsidosatt bröd.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) VATTEN 1100 01038 ABDON VETEMJÖL STARKE 2000 09302 KOBIA VETEBRÖDSMARGARIN BAKE 200 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 100 10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 160 26120 HANSON BAGERISALT 20 19070088 BAKELS FÄRSKHÅLLARE LECISOFT 30 20 18708 IDA LÖK ROSTAD 100 19316 RIDDER TOMAT SOLTORKAD 100 20052 IREKS MALT MÖRK X70 20

RECEPT: JOHAN SJÖSTRAND

Blanda till en smidig deg. Väg upp till önskad storlek, hamburgerbröd ca 85 g, korvbröd ca 60 g. Jästid ca 40 min. Sikta över lite extra mörk malt X70. Baka av på 220°C i 10-14 min.

YELLOW HOT CORN BUN (MAJS & CHILI) Art nr Varumärke 10993 LESAFF 39220048 BAKELS 01038 ABDON 00205 NORDIC 15208006 BAKELS 26120 HANSON 19340088 BAKELS

|

Artikel Vikt (g) VATTEN 1000 FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 110 MAJSBAS 750 VETEMJÖL STARKE 1300 STRÖSOCKER 500 100 BAGERIMARGARIN 110 BAGERISALT 15 FÄRSKHÅLLARE LECISOFT FRI 17 CHILIFLAKES 12

RED VEGGIE BUN (RÖDBETA & MOROT) Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) VATTEN 800 Rödbetsjuice 300 01038 ABDON VETEMJÖL STARKE 2000 09302 KOBIA VETEBRÖDSMARGARIN BAKE 200 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 100 10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 160 19070088 BAKELS FÄRSKHÅLLARE LECISOFT 30 20 26120 HANSON BAGERISALT 20 31009 MAGNIH MOROT STRIMLAD FRYST 100 Rödbeta, kokt, tärnad 100

Blanda till en smidig deg. Väg upp till önskad storlek, hamburgerbröd ca 85 g, korvbröd ca 60 g. Jästid ca 40 min. Toppa eventuellt med lite extra chiliflakes. Baka av på 220°C i 10-14 min.

Burgarsmörgås på vedrökt karré

Blanda till en smidig deg. Väg upp till önskad storlek, hamburgerbröd ca 85 g, korvbröd ca 60 g. Jästid ca 40 min. Toppa med sesamfrö. Baka av på 220°C i 10-14 min.

Tips! Gör en burgarmacka på red veggie bun ihop med vedrökt karré från Jokkmokks Rökeri (art nr 35504 KARRE VEDRÖKT, ca 2 kg). Kombinera med en spread på philadelphia och tunnhyvlad färsk fänkål.

23


sommarfrestelser

|

frestelser

SOMMARNJUTNING:

Fruktigt & iskallt Heldagsnjutning: Dryck Dryck är tacksamt att jobba med för att få en krispigt kall fräschör och kontrast till söta bakverk. Ett av de snabbast växande segmenten inom dryck är just nu iste. Du gör det enkelt själv med färskbryggt persikote som blandas upp med äppeljuice och toppas med citron. Klassiska smoothies och juicer har sin självklara plats i kylen som vitaminkick under sommarens heta (eller regniga) dagar.

24

19960 19961

ISTE SVART FÄRSKBRYGGT 4*24 PÅSAR, Lipton 978:-/fp ISTE PEACH FÄRSKBRYGGT 2*24 PÅSAR, Lipton 489:-/fp

1019/

påse

Ist e Grundrecept: Koka upp 1 liter vatten och låt en persiko-istepåse (art nr 19961) dra i 7 min. Lyft bort påsen och häll på 2 liter kallt vatten. Blanda i 1150 g äppeljuice och 200 g socker. Dekorera med citronskivor, hallon och mynta.


sommarfrestelser

|

frestelser

Du hittar vårat fullständiga sortiment av dryck och emballage i vår webbshop på shop.kobia.se

Smoot hies Smoothies från Brämhults i bag-in-box är smidiga att jobba med för egen portionering i glas eller flaska. Välj mellan ”Kraft” eller ”Vitamin”. Se sid 44 för mer information och kampanjpris.

Juice Shot s 88015 88016 88017

5625/

l

225:-/fp

SHOT INGEFÄRA 8*500 ML SHOT INGEFÄRA/ GURKMEJA 8*500 ML SHOT RÖDBETA/ CHILLI 8*500 ML

Servera i shotflaska, 60 ml, art nr 63026

25

Servera som dom är, smaksätt eller använd som grund i egen smoothie. Färskpressat från Brämhults i bagin-box. Apelsin eller Äpple. Se sid 44 för mer information och kampanjpris.


fermenterat pu’erh te

e ko l o g i s k

Traditionellt har pu´er-te varit ett billigt ”brickte” som druckits lokalt och sålts till folk i västra Kina, men de senaste 10–20 åren har teet fått rykte om sig att vara ovanligt hälsosamt, och priset har stigit kraftigt liksom efterfrågan och produktion. Det som skiljer Pu´er-te från de gröna, vita, röda etc. är att de tillåts fermentera efter torkningen en process som sätter igång av sig själv i ett varmt och fuktigt klimat. Till skillnad från oxidation är detta en mycket komplex sak som inkluderar både kemiska och biologiska processer. Beroende på i vilket klimat teet förvaras tar processen olika lång tid, men vanligen aldrig kortare än några år (det vi använder på Fermenting Jar lagras i 14–15 år) och till skillnad från andra teer som efter ett eller två år tappat det mesta av sin smak anses pu’er te bli bättre ju längre det lagras, liksom vid lagring av vin, champagne eller andra finare drycker. Teet anses renande för kroppen och därmed effektivt som en ”dagen efter kur”. I väst har Pu´er-te bla. förknippats med viktminskning och ökad ämnesomsättning. I Kina anses Pu´er-te främst vara välgörande för matsmältningen och för att motverka förgiftningar, toxiner. Teet anses renande för kroppen och därmed

pu’erh te

Pu´er-te ofta stavat pu-erh, är ett te inom den grupp av efterfermenterade teer som i Kina kallas svarta (inte att förväxlas med det långt vanligare te som svenskar brukar kallas svart). Namnet kommer av Pu´er, den ort i den sydvästliga provinsen Yunnan som är centrum för odling och försäljning av teet. Det tillskrivs positiva hälsoeffekter och är det ENDA te som vinner på att lagras.

original

KOM BU CHA effektivt mot baksmälla. Pu´er-teet och lagringen gör att teet skiljer sig ifrån andra teer både i smak och innehåll. EGCG är en stark antioxidant som Pu´er-te innehåller, och som uppvisat en mängd nyttiga egenskaper för hälsan!

Kombucha är en ständigt växande te trend eftersom det lovar flera hälsofördelar, och innehåller naturliga ingridienser som vi konsumenter ofta eftersöker.

Pu´er-te använder sina oxidativa egenskaper för att leverera ökade syrgasnivåer, vilket ökar cirkulationen och blodflödet. ”Genom att leverera mer syre till hjärnan kan Pu´er-te hjälpa till att bekämpa huvudvärk och migrän och minskar fria radikaler som kan orsaka allvarliga sjukdomar.”

Kombucha är en fermenterad tedryck som görs genom att tillsätta jäst och en bakteriekultur till en blandning av te i vårt fall Pu´er-te, socker och ibland ytterligare frukter, bär eller örter, i vårt fall alltid färska, aldrig fryst eller i pulverform. När du har blandat teet med socker blir det kombucha med hjälp av något som heter S.C.O.B.Y., vilket står för symbiotisk koloni av bakterier och jäst. Denna levande bakteriekultur sätter igång en jäsningsprocess, vilket är vad som ger kombucha sitt svaga brus och härliga smak. Tack vare jäsningsprocessen med vårt Pu´er-te är teet fyllt med probiotika, speciellt när det är obehandlat eller och opastöriserat som i vårt fall. Dessa mikroorganismer är den goda typen av bakterier som liknar vad som sker naturligt i våra tarmar. Probiotika är bra för övergripande tarmhälsa, uppblåsthet, sänkning av kolesterol och främjar ett hälsosamt immunsystem.

KOMBUCHA Kombucha är den fermenterade tedrycken som tagit världen med storm. Den anrika brygden har slagit genom bland annat på grund av att den innehåller mjölksyrebakterier och mycket mindre socker än läskedrycker. Kombucha är en otrolig hälsodryck, ett livselexir. Precis som champagne, så finns det flera olika kvaliteter och smaker. Vi på Fermenting Jar håller den högsta kvaliteten på allt och är från ”distriktet” med vår mest framträdande ingridiens, Pu´er-te. Kombuchakulturen producerar en geléaktig matta av cellulosa, som på grund av sitt utseende brukar kallas kombuchasvamp. Den är också känd som Volga-svamp eller tesvamp och de äldsta dokumenterade källorna som talar om dess användning är cirka 2 200 år gamla. Det var en doktor vid namn Dr.Kombu som gav detta till sina kjesare och högt uppsatta inom ämbetet. Dom mådde mycket bra av detta och blev väldigt framgånsrika då dom alltid va friska och på hugget!

Fermenting Jar ägs och drivs av fyra eldsjälar som älskar vad vi gör. Vi har sammanlagt 80-års erfarenhet av Kombucha, vi brygger vårt elixir vid de friska fälten i Marieholm, Skåne. Vi vill med våra produkter berätta att det finns en rätt variant av Kombucha ungefär som champagne och cognac. Prova oss, älska oss och följ med på vår resa till oanade höjder och för vår hälsa och välbefinnandes skull! Välkommen till familjen, FJ!

MEN VAD ÄR DET, EXAKT?

Hur mycket alkohol finns i Kombucha? Vid sidan av probiotika, bubblor och sur-fruktig smak, är ett annat resultat av jäsning produktionen av alkohol. Kombucha innehåller en väldigt liten mängd alkohol (<0.5%) naturligt. Om du vill ha en mer kraftfull kombucha-drink, är våra smaker ett toppenalternativ till en god cocktail. Eller varför inte dra igång din surdeg med vår kombucha från Fermenting Jar för ett spännade och kanske ditt bästa resultat någonsin!

Unpasteurized & Unfiltered Opastöriserad & Ofiltrerad


Un Op pas as teu tör riz ise ed ra & U d& n Of filte iltr re er d ad

KOMBUCHA WHAT?

Från Sverige

RAW

RAW

RAW

RAW Original, 19803 Örter Produkter i bild: 19802 och 19804 Ingefära/Citron.


Magnus Olsson och Markus Larsson månar hårt om bageri- och konditorivärldens traditioner och hantverket men de för samtidigt hela tiden en kamp för att få upp lönsamheten: – Det är en fantastisk bransch men den ständiga utmaningen är att bli rationellare. Det är tufft men också inspirerande. Vi insåg tidig att man inte kan bromsa sig in i branschen, utan var tvungna att satsa redan från början för att kunna klara oss. 28


linds

|

frestelser

En gyllene väg till Linds De två är nog lite av en ”The magic duo”. I alla fall är det här en smått osannolik framgångssaga i en bransch där många kämpar för sin överlevnad. Det som då år 2005 blev en frestelse svår att motstå för Markus Larsson och blivande kompanjonen Magnus Olsson blev till ett affärsäventyr av det stora slaget. I dag, fjorton år senare, har de över etthundra på lönelistan och femtiofem miljoner i omsättning. TEXT: PAUL DANIELSSON FOTO: ELSA ROMARE

E

lunda. Här skapar och gör man produkterna själv. Vill vi köra en kampanj kring en produkt så är det bara att kavla upp ärmarna och köra på. Vi är inte styrda av leveran­ törer utan allt är upp till oss själva! – Det kanske inte heller är riktigt lika stora trender i denna bransch? – Nej, det svänger ju lite mer i elektronikbranschen, konstaterar Markus med ett leende. – Ja, man kan nästan säga att du blev räddad från framkallningsruinens brant, skrattar Markus. Rolluppdelningen från början var given: – Markus har bagerikunskaperna och jag mer ”säljet” och att jobba i butiken. Det var ju mer min styrka. Möta kunder, lite marknadsföring och sådant. Det var i alla fall så vi först tänkte, men Gyllen var ju inte så stort så snart stod jag och bakade också.

gentligen tar allt sin början i ett pojkrum i Nässjö för rätt många år sedan. Det var då som slumpens skördar skulle få Markus att välja att bli bagare och konditor. – Jag har ingen släktkoppling eller så till branschen. Det var att jag och två polare inte visste vad vi skulle göra på gymnasiet och valde genom att tejpa upp utbild­ ningskatalogen på väggen och kasta pil. När jag kollade hur långt dartpilen gått igenom hamnade jag på livsme­ delsprogrammet med inriktning på bageri och konditori i Linköping, skrattar han. Ett plus ett är lika med tre Markus skulle bli professionen trogen men tröttande på att jobba natt och bestämde sig för att plugga ekonomi. Han hann knappt ta sin examen som civilekonom förrän tillfället med stort ”T” dök upp. – Café Gyllen, en riktig pärla till konditori här i Linköping, blev till salu, minns han. Hur redo och sugen Markus än kände sig att starta eget så ville han inte göra det på solokvist, utan det blev att han frågade Magnus, som han då lärt känna genom sambon. – Jag tyckte det lät jäkligt kul så jag tvekade inte för en sekund, berättar Magnus. Visserligen hade jag ingen som helst bakgrund i bageribranschen men väl som företagare. Egentligen hade denna Stockholmare andra planer: – Vi i familjen hade länge pratat om att flytta ned till dessa trakter. När vi väl bestämde oss och sålde Expert­ butiken vi hade då så var planen nog att börja jobba på kedjans huvudkontor här i Linköping. Så blev det alltså inte, och Magnus skulle direkt komma att trivas i sitt nya gebit: – På Expert var det en ständig jakt efter nya produkter som man skulle erbjuda kunden. Här är det helt annor­

En östergötländsk framgångssaga Idag omsätter Magnus och Markus i runda tal femtiofem miljoner och de har sjuttio anställda omräknat i helårs­ arbeten men med över hundra på lönelistan. De har inte mindre än sex försäljningsställen runt om i Linköping: – Vi har två konditorier med konditorer på plats, ett inne i stan och ett ute vid Ryds centrum. Vi har ett mera traditionellt café, också inne i Linköping. Och så har vi två etableringar på sjukhuset som är mer inriktade på mat och där den ena är mer av en lunchrestaurang och cafeteria och den andra en liten kiosk för att sälja varma matlådor till personal. De har också en liten, obemannad självbetjäningsbutik i anslutning till produktionsbageriet. – Ja, vi testar det från årsskiftet, berättar Magnus. Man tar sina grejor och betalar själv, ett koncept vi plan­

29


linds

|

frestelser

lite sikt och man ville veta om det fanns några entreprenörer i cafébranschen som var intresserade av att driva något på dessa sjukhus. – Det var vi, för vi hade koll på att serveringen som då var igång där omsatte bra, men så gick ett par år och vi glömde bort det hela, berättar Magnus. Flera entreprenörer var inbjudna till en diskussion med landstinget men till slut så gick kontraktet till Magnus och Markus, och idag har man där en servering i en takeaway-del och en äta-del på en yta av hundra kvadrat. – Snacka om att dra proppen ur! Redan första året var vi uppe i tio miljoner i omsättning! Misstaget var nog att jag hellre tyckte vi skulle betala en omsättningshyra än fast där, minns Magnus och ler lite förläget. Alla verkar nöjda och glada, inte minst landstinget: – Normalt sett så är det toppstyrda bolag som driver sådana här etableringar, med rätt tråkig mat och utan lokal förankring. Nu får man något helt annat, med faktiskt lite av en mysig konditorikänsla där man kan få sin Napoleonbakelse eller cappuccino. Helt nytt för Magnus och Markus var förstås att det var så många luncher som såldes: – Vi hade tidigare stått och gjort några pajer och

kat rakt av från Dahls Bageri i Mölndal. Fast vi är ändå ett steg längre, för där packar man allt i påsar medan man hos oss själv får plocka direkt från plåtarna. En del tycker nog det är lite tråkigt men vi håller siffrorna nästan exakt från när det var bemannat, och man kan plinga och få hjälp, som när man beställer tårtor. Och så då den stora produktionsenheten: – Det är nog varje ekonoms dröm att ha en egen liten fabrik med tillverkning och personal, säger Markus och tittar stolt över lokalerna när vi sedan går en rundvandring. När vi köpte det som då hette Folkungabageriet för tio år sedan var det fyra bagare och en omsättning på fyra och en halv miljon. Idag är vi tjugofem i personalen och omsätter tjugotvå miljoner. Från mikrad paj till storkök – Vad var er tanke med Linköpings Universitetssjukhus? – Det är en historia i sig, säger de i mun på varandra och skrattar. Allt började för många år sedan med att det med posten i ett fönsterkuvert kom en intresseförfrågan från Landstinget. I brevet stod att läsa att sjukhusen i Linköping, Motala och Norrköping skulle byggas om på

Allt mat- och kaffebröd görs i en anläggning på 1.300 kvadratmeter för att sedan skickas ut till Gyllen Linds sex egna försäljningsställen och åtskilliga beställare runt om i Östergötland. Idag har man både ett standardsortiment och ett med premium-kvalitet, vilket är ett lite exklusivare cafésortiment för folk som fikar hos dem eller köper med sig.

30


Foto: Gyllen Linds

På Gyllen Linds trivs man oavsett om man är en viktig kugge i företagets maskineri – som Nina, Alexandra och Camilla här – eller gäst. Publiken är lite äldre men inte när det gäller Café Gylllens populära uteservering: – Alla går dit! Där märker vi skillnad. Där har vi alla åldrar, konstaterar Magnus Olsson och Markus Larsson.

namn men med Linds Bageri som tillägg. Det är så förknippat med Gyllentorget där det ligger.

värmt i en mikro vid luncherna. Vi skulle ha behövt femtio mikrovågsugnar och ett kärnkraftverk för att reda ut den anstormningen som väntade där, skrattar Markus. Det som där gäller från dag ett är att ha luncher uppvärmda i take-away-boxar, för det kan komma 200-300 gäster på tjugo minuter som vill ha mat.

Bromsar lite men ändå inte – Var det en tanke från första början att ni skulle växa så snabbt som nu? Markus funderar lite: – Som alltid blir det mycket magkänsla när chanserna har dykt upp. Produktionsbageriet här letade vi aktivt efter men till exempel var Linds inte alls planerat och inget vi var förberedda på, så det kostade oss mycket pengar. Det har nog känts under ett par år som vi varit färdiga med expansionen och är nöjda med det vi har. Fokus är nu att få upp lönsamheten, berättar Magnus: – Det är först nu det känns som vi har lugn och ro för att kunna gå in och finjustera och skruva lite, jobba rationellare. Det har vi inte haft tid till tidigare för det har hänt saker hela tiden. Det tar tid att få ordning på allt men nu känner vi att vi har bra koll. – Men nu har ni alltså bromsat upp lite? – Ja, när det gäller egna filialer men på leveranssidan så fortsätter vi att öka och tar gärna ännu fler kunder. Produktionsenheten här var 500-600 kvadratmeter när vi började och nu har vi 1.300. Vi kan baka lite mer innan kostymen är full och det är väl när den är full och allt utnyttjas på bästa sätt som man är som mest lönsam. – Hur jobbar ni med marginalerna? – Främst genom att försöka rationalisera produktio-

Knyter nu ihop säcken Magnus och Markus känner själva att verksamheten spretat lite, inte minst med namnen på de olika ställena och alla olika logotyper. – Först köpte vi Café Gyllen. Sedan Folkungabageriet, men det namnet skrotade vi direkt och döpte om det till Gyllen Bageri. Samma höst så fick vi efter några turer chansen att driva konkursade Linds konditori vidare, vår största konkurrent i city. Då fick vi helt plötsligt in varumärket Linds som egentligen är mycket äldre och mer känt än Gyllen och visste inte riktigt hur vi skulle göra, berättar Magnus. Markus nickar instämmande: – Vi ville ju egentligen mörka lite att vi då tog över och hålla isär varumärkena. Det varumärket var lite smutsigt precis efter konkursen, så vi vågade inte satsa fullt ut och bytte bara loggan och kallade det Nya Linds. Idag tänker de annorlunda och ska nu knyta ihop allt till en enhet, berättar Markus: – Det blir Linds City, Linds Ryd, Linds Universitetssjukhuset och Linds Bageri. Café Gyllen ska ha kvar sitt

31


linds

|

frestelser

potatis, rostbiff och så. – Och så har vi säsongens bulle, inflikar Markus. Där kör vi med sommarsmaker som jordgubbe, granatäpple och nu också mojito. Det finns många roliga smaker i glassortimentet att välja mellan, och då kan vi ha en remons som bas och sedan tillsätta glassmak och rulla in i en bulle som sedan smörpenslas och doppas i socker. De har blivit läckerbitar både att se och äta!

nen, säger de. Det är svårt att mixtra med priserna eftersom det är en konkurrensfaktor och man tappar volym så fort man höjer. Lyckat har varit att Magnus och Markus numera har månadsmöten med respektive butikschef, där de går igenom allt från råvarukostnader och personal och bemanningsschema till problem som dykt upp eller idéer. – En annan klok satsning har varit att vi gått från ett lösbladssystem i en pärm där man skrev sin arbetstid in och tid ut. Nu checkar man in på en Ipad. Vi kan direkt se när vi slår ut dagskassan hur stora lönekostnaderna blivit.

Lokalproducerat håller i längden – Hur viktigt är själva hantverket för er? – Det är alltid en avvägning, menar Markus. Det är vissa konditorers dröm att stå och lägga timmar på att göra en vacker bröllopstårta men man måste ju ändå kunna ta betalt för det man gör, och det är inte så jäkla lätt. Det är till exempel dubbla löner på lördagar numera som ställer det lite. Det är alltid en balansgång mellan att vara rationella och vara hantverksmässiga. – Är just hantverket något ni lyfter fram? Magnus nickar: – Ja, men framför allt att vårt bröd är producerat här. Vi har till och med tagit fram en logga med ”Bakat på slätten” för att framhäva det. Vi märker att kunderna frågar efter det lokala. Inte minst våra kommunala.

Sommartider, hej, hej En storsäljare året om är smoothies: – I synnerhet våra egna med jordgubbar, banan och vaniljyoghurt. Problemet är att personalen inte alltid gör dem för det är ju lite pyssel. Kallskänken tar fram en laddning på morgonen. Är det sommar och fint väder så tar det snabbt slut. – Jobbar ni annars med ett speciellt sommarsortiment? Det vankas ju nu strand, sommarfika och grillkvällar… Magnus funderar lite: – Sommartallrik har vi på våra ställen. Vi tar bort dagens lunch och har en sommartallrik som är sill och

Gyllen Linds finns idag på sex platser i Linköping. Den fina cafékänslan de har på Linds inne i centrum har man tagit med sig till etableringen på Universitetssjukhuset. ”Take away” är förstås stort på just sjukhuset, med sina 5.000 anställda.

32


Det var när anrika Café Gyllen vid Gyllentorget blev till salu år 2005 som framgångssagan för Magnus Olsson och Markus Larsson började. Linds står ännu för traditionerna, medan självbetjäningsbutiken i bageriet utanför Linköping för ett nytänkade.

staterar de och ler nostalgiskt. – Om tre år, då? – Då kan du garanterat träffa oss här, svarar de rappt utan minsta tvekan. – Några nyförvärv på önskelistan? De tittar på varandra: – Inget vi vet nu i alla fall, säger Markus eftertänksamt, och plötsligt bryter hans småländska igenom. – Det är inte så att vi tackar nej heller, inflikar Magnus direkt och ler. Dyker det upp något på något spännande läge kan det definitivt vara intressant. Det kanske blir en nyetablering från scratch i så fall.

– Vi levererar till i stort sett de flesta kommunerna i Östergötland. De är ju jätteglada att ha ett lokalt alternativ, för det har det inte funnits på många år tidigare, fortsätter Markus. Här kan vi ju nu ha kvar arbetstillfällen lokalt och kommunerna får ju på samma gång en slags ”kickback” i form av skatt. Kobia, en viktig kugge i maskineriet Magnus och Markus inledde som medlemmar i Din bagare-gruppen den omfattande affärsrelationen med Kobia som de har idag. – Att just Kobia blivit huvudleverantör till gruppen beror på att det är den leverantör som kunnat erbjuda det bredaste och bästa sortimentet till de mest konkurrenskraftiga priserna. De tycker dessutom att Kobia har en bra distribution och digital plattform för beställningar, produktinformation, kalkyler och inventering. – Viktigast av allt för en lång affärsrelation som denna är kanske ändå att Kobia har kompetent personal som både lyssnar på vad vi efterfrågar men också stöttar i den dagliga driften när frågor och problem dyker upp.

LINDS OCH CAFÉ GYLLEN Drivs av: Magnus Olsson och Markus Larsson Tjänster: Bageri, konditori och servering Omsättning: ca 55 miljoner Personal: ca 70 årsanställda

Tillfälligheternas spel Allt som började med att en vilsen tonåring i Nässjö kastade pil och en Stockholmare ville flytta söderut och börja om är allt annat än en saga vilken som: – Ja, det är helt klart lite av tillfälligheternas spel, kon-

Adress: sex etableringar i Linköping Facebook: Gyllen Linds Bageri Instagram: @gyllenlindsbageri

33


mors dag

|

frestelser

MORS DAG:

Världens bästa mammor ska firas ordentligt FOTO: ELSA ROMARE

RECEPT: CARINA AHLIN

34


mors dag

|

YOGHURTMOUSSE MED KOKOSDAQUISE OCH HALLONCHEESECAKE

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i minst 7 min. Värm upp yoghurten till 20°C, blanda i vaniljstång, limerasp och socker. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält i micro. Rör ner i yoghurten. Vänd ner en tredjedel av grädden och sedan den resterande grädden.

Kokosdaquise (botten) Art nr 05314 00205 14113 00155

Varumärke KRONÄGG NORDIC BODÉN NORDIC

Artikel ÄGGVITA FLYTANDE STRÖSOCKER 500 KOKOS FINE FLORSOCKER PS

Vikt (g) 280 95 255 255

Glaze Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 03512 GELITA GELATINBLAD 20 VATTEN 110 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 210 00208 KOBIA GLUKOSSIRAP 225 13939 KOBIA VANILJSTÅNG BOURBON 2 72703 LUBECA CHOKLAD CHIPS VIT 29% WEISSE 220 20609 RAINBO KONDENSERAD MJÖLK SÖTAD 170 53900 BRAUN CRISTALINE COLD GLAZE 200

MIxa kokos och florsocker fint i matberedare. Vispa äggvita och häll i sockret pö om pö. Fortsätt vispa till mjuk maräng och vänd ner kokos- och florsockerblandningen. Spritsa ut bottnar i önskad storlek och strö lite kokosflingor på bottnarna. Baka på 180°C i 15-17 min. Halloncheesecake Art nr Varumärke Artikel 00348 MONDEL FÄRSKOST PHILADELPHIA 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 11609 BOIRON PURE HALLON 03512 GELITA GELATINBLAD 70810 ARLA VISPGRÄDDE 36% HÖGPAST

frestelser

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och glukossirap med urskrapad vaniljstång. Häll sockerlagen över vit choklad och tillsätt sedan urkramade gelatinblad. Blanda tills chokladen smälter och tillsätt sedan kondenserad mjölk och cristaline. Mixa försiktigt med stavmixer för att undvika bubblor. För en ännu vitare glaze tillsätt 4g titandioxid och för en rosa nyans tillsätt lite röd pulverfärg (ca 0,5 g).

Vikt (g) 250 135 350 15 300

Blötlägg gelatinet. Blanda socker med philadelphia. Smält gelatinet med lite av hallonpurén och blanda ner i philadelphiablandningen, tillsätt sedan resterande pure. Vänd sist ner den lättvispade grädden och fyll upp i 4st 14cm ringar och frys in.

Montering och färdigställning 4st 16cm ringar eller savarängformar som på bilden. Lägg i kokosdaquisebotten, fyll på med yoghurtmousse till hälften, lägg ner halloncheesecake och fyll sedan upp med yoghurtmousse. Frys in över natten. Glasera sedan tårtan fryst med en glazetemperatur på 35-40°C.

Yoghurtmousse Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 06615 ARLA KO YOGHURT GREKISK MILD 6% 500 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 130 00155 NORDIC FLORSOCKER PS 150 03512 GELITA GELATINBLAD 20 Lime 3 13939 KOBIA VANILJSTÅNG BOURBON 2 70810 ARLA VISPGRÄDDE 36% HÖGPAST 900 PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 * Produkter och erbjudanden för Mors Dag

Mors Dag Dekorationer

233/

NYHET!

243/

st

140:-/fp

st

Begränsat lager. Beställ i god tid!

306:-/fp

09012 CHOKLADSIGILL MORS DAG 60 st, Femtorp Chokladdekoration med tryck Mors Dag. Storlek 55x35mm ca 4,2g.

35

17554 CHOKLADDEKOR VIT HJÄRTA MAMMA 126 st Hjärtformad dekor i vit choklad med tryck ”världens bästa mamma”. Storlek ca 50x44 mm. Vikt ca 4,7 g/st.


nat iona ldag & st u den t

|

frestelser

Glad sommar!

SOMMARTÅRTA MED HALLON OCH RÖDA VINBÄR

För recept på Sommartårta, gå gärna in på vår inspirationssida. Vi har fyllt den med härligt goda recept och fina bilder. Recepten har tagits fram av de rosade danska och svenska konditorlandslagen eller av oss själva här på Nordic Sugar. www.nordicsugar.se/recept

NATIONALDAG OCH STUDENT:

Gula och blå toner till sommarens firanden Så klart att marsipanen ska vara svensktillverkad på Nationaldagen! Vår extravita marsipan passar lika bra till studenthatten som bröllopstårtan och som elegant och krispigt vit grund till nationaldagstårtan. Komplettera med gul och blå marsipan och vårat nya unika hjärtformade chokladsigill i svenska flaggans färger. TEXT & FOTO: ELSA ROMARE

RECEPT: CARINA AHLIN

36


nat iona ldag & st u den t

|

frestelser

St udent hatt i marsipan Kavla ut Diplom Kavlingsmarzipan vit extra ca 4 mm tjockt. Stansa ut två rundlar och lägg ihop. Kavla ut svart marsipan och stansa ut med en lite större rundelstorlek. Lägg ihop med den vita marsipanen och skär till en skärm. Sätt på ett märke av gul och blå marsipan. Et voila! Hatten är din.

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 * Produkter och erbjudanden för Nationaldagen och Studenten

NYHET!

243/

st

Begränsat lager. Beställ i god tid!

306:-/fp

17555 CHOKDEK SVENSKA FLAGGAN HJÄRTA 126 ST Hjärtformad dekor i vit choklad med tryck av svenska flaggan. Storlek ca 50x44 mm. Vikt ca 4,7 g/st.

01222 SVART

01225 BLÅ PASTELL

Svensktillverkad marsipan

01221 BLÅ

01210 VIT EXTRA

37

01216 GUL


Arla Pro syrad grädde ger karaktär och textur till rätten – som den är eller vispad – både i kall och varm matlagning. Den milda syran framhäver smaken i både det salta och söta. Passar utmärkt i såser, soppor, och grytor. Även i desserter så som mousser, krämer, kola och fudge. Arla Pro Syrad grädde 1 liter Art.nr. 87188

KAMPANJPRIS:

35,90 kr/liter

Laktosfri!

Säljes i kartong

10 x 1 L 359 kr/fp

Läs mer på kund.arla.se

1659_ARLA_PRO_Syrad_Gradde_Kobia_Frest_nr2_210x140mm_lev.indd 2

Millionaires Caramel 47188029 MILLIONAIRES CARAMEL 12,5 kg En kolafyllning som kan användas i diverse konditoriprodukter. Innehåller inget härdat fett.

Vit Diamond Glaze 34738071 DIAMOND GLAZE WHITE 5 kg Vit spegel färdig att användas på tårtor och bakverk. Utmärkt även som dekoration till desserter. En liten mängd vatten och/eller färg kan tillsättas.

2019-04-12 11:30

2990/

Diamond Glaze 34748071 DIAMOND GLAZE NEUTRAL 5 kg Spegel färdig att användas på tårtor och bakverk. Utmärkt även som dekoration till desserter.

kg

373.75/fp

2290/

Brun Diamond Glaze 88268071 DIAMOND GLAZE CHOCOLATE 5 kg Brun spegel med chokladsmak färdig att användas på tårtor och bakverk. Utmärkt även som dekoration till desserter.

kg

114.50/fp

38

2390/

kg

119.50/fp

2650/ 132.50/fp

kg


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 *

Les Fruits fruktfyllningar Fruktfyllningar med 70% frukt. Färdiga att användas. Som fyllning till paj, muffins och tårtor, dekoration av olika bakverk, glass, mousse mm. Bakstabila och fryståliga.

Blåbär

Jordgubb

Hallon

Rabarber

Ananas

88128024 LES FRUITS BLUEBERRY 70%, 6 kg

88088024 LES FRUITS STRAWBERRY 70%, 6 kg

88158024 LES FRUITS RASPBERRY 70%, 6 kg

88098024 LES FRUITS RHUBARB 70%, 6 kg

88288024 LES FRUITS PINEAPPLE 70%, 6 kg

62:-/ 372:-/hink

kg

4750/ 285:-/hink

kg

51:-/ 306:-/hink

39

kg

3450/ 207:-/hink

kg

42:-/ 252:-/hink

kg


Arla Pro Spray ger en gyllene yta och ser till att dina bakverk inte fastnar på plåtar och i formar. Innehåller inga onödiga ingredienser. Allt för att göra det enkelt för alla proffs att baka. Arla Pro Spray 400 ml Art.nr. 87426

KAMPANJPRIS:

26 kr/st Säljes i kartong

6 x 400 ml 156 kr/krt

Unik förpackning, innehåller ren luft som drivgas!

Läs mer på kund.arla.se

NY1659_ARLA_PRO_Spray_KOBIA_Frest_nr2_210x140mm_lev.indd 2

2019-04-15 11:57

Citronfyllning 88368024 CREME FILLING LEMON 6 kg Citronfyllning till främst kylda konditoriprodukter.

2950/

3790/

l

kg

No Bake Choklad 38608016 NO BAKE CHOKLAD 12,5 kg Kakmix med kokos och chokladsmak. Endast vatten och smält margarin tillsätts.

177:-/fp

41:-/

kg

512.50/fp

379:-/fp

Surdegsciabatta

Vispgrädde 40% 10 L

39370088 SURDEGSCIABATTA 20 kg Koncentrat för produktion av surdegsciabatta.

06910 VISPGRÄDDE 40% 10 L Färsk svensk vispgrädde.

40

1490/ 298:-/säck

kg


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 *

Muffinsmix Vanilj 37700088 MUFFINS VANILJ 20 kg Bakels muffinsbas är rationell att arbeta med och har en bra uppbakningsförmåga. Den ger höga, fina muffins med en god och fyllig smak av vanilj.

Karlsbadermix 37400088 KARLSBADER KOMPLETT 20 kg Helmix för klassiska karlsbaderbröd. Tillsätt endast vatten och jäst.

MANGORAJA

DRESSING 2,5 kg Art.nr 13141

VITLÖK

DRESSING 2,5 kg Art.nr 13143

RHODE ISLAND IS

SALLADSDRESSING 2,5 kg Art.nr 13140

1790/

Muffinsmix Choklad 37630088 MUFFINS CHOKLAD 20 kg En bas med god och fyllig chokladsmak och bra bakegenskaper.

kg

358:-/säck

12

Karlsbadermix 57410026 REMONS KANEL UPK 14 kg Fettbaserad remons med kanel. För vete-, karlsbader och wienerbröd. Innehåller varken palmfett, kärnor eller mandel.

90

/ kg

258:-/fp

2090/

kg

418:-/säck

1890/

kg

264.60/fp

106,25 kr/hink 96,25 kr/hink

SMAKGLÄDJE

87,50 kr/dunk

SOM FÖRGYLLER!

41


Papitas Papitas Fritas Fritas med med spicy spicy mayonnaise mayonnaise & & POTATISKRYDDA POTATISKRYDDA Ge extra smak till dina rätter med Ge extra smak Majonnäs. till dina rätter med HELLMANN´s Friterad HELLMANN´s Majonnäs. Friterad potatis är ett omtyckt tillbehör till korv potatis är ett omtyckt tillbehör tillsnack korv och sandwiches, eller bara som och sandwiches, bara som snack tillsammans medeller kryddig majonnäs tillsammans med kryddig majonnäs och potatiskrydda. och potatiskrydda.

15739 Art.nr: 726848 Art.nr: 726848 Produkt: HELLMANN´s Majonnäs Produkt: HELLMANN´s Majonnäs Extra thick 78%, 5kg Extra thick 78%, 5kg Pris: 38,90kr/kg, 194,50kr/frp Pris: 38,90kr/kg, 194,50kr/frp

r om Läs me r om e Lreäcsem ptet och pteertaoscphå rinescpeir eras på insp fs.com uir ufs.com

55:-/

47:-/

kg

kg

70.50/fp

White Cheese

Färskost

52534 VITOST TÄRNAD 20% 1 kg Tärnad vitost för storhushåll med aromatisk, lätt syrlig smak och god sälta. Den har en medelhård konsistens och smälter inte, vilket ger en trevlig karaktär i varma rätter.

79849 FÄRSKOST NATURELL 25% 1,5 kg Inga tillsatser, naturligt gott! Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning.

53

Riven mozzarella /cheddar

90

/L B

Beställningsvara

55:-/

107.80/fp

Laktosfri Ostcreme

kg

220:-/fp

04998 OSTCRÈME MILD LAKTOSFRI 2 kg Arla Köket® ostcrème är en produkt som har ett brett användningsområde och som enkelt sätter smak och konsistens på alltifrån soppor och såser till grytor och gratänger.

66710 RIVEN MOZZARELLA CHEDDAR 25 % 4*1 kg Riven ost med en idealisk blandning av smak och smältfunktion. Lätt att hantera och ger en jämn täckning och en gyllene yta i matlagning.

42


SERVERA SOMMARENS GODASTE KYCKLINGSALLAD! KYCKLINGBRÖSTFILÉ, GRILLAD, GRILLKRYDDAD Fryst, ätklart 3 x 2 kg/krt. Art.nr: 01874 Pris: 97,50:-/kg, 585:-/krt KYCKLINGBRÖSTFILÉ, GRILLAD, SKIVAD Fryst, ätklart 4 x ca 1,125 kg/krt. Art.nr: 18880

Pris: 116:-/kg, ca 522:-/krt

SALLADSKYCKLING, GRILLAD, TÄRNAD Fryst, ätklart 2 x 3 kg/krt. Art.nr: 02645

Krispig sallad med bluecheese dressing & rostade valnötter. Servera till grillad kycklingfilé, ca 15 kr/filé

Pris: 99,50:-/kg, 597:-/krt

Matglädje är guld värt Klimatsmart

www.guldfageln.se/foodservice

Kobia_Guldfågeln_210x140mm.indd 1

2019-04-03 14:54:26

95:-/

104:-/

kg

570:-/fp

kg

624:-/fp

Skivad Wästgöta Kloster Svart

Skivad Wästgöta Kloster Röd

71299 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER SVART 6*1 kg Bufféskivor Färdigskivad Wästgöta Kloster Svart är en mellanlagrad grynpipig ost. Skivorna ligger praktiskt radade i bufféförpackning färdiga att lyfta över till serveringsfat, rationellt och tidsbesparande. Perfekt till bufféer.

11378 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER RÖD 6*1 kg Bufféskivor Färdigskivad mellanlagrad ost av typ Emmentaler. Den rundpipiga osten har mjuk, fyllig smak och karakteristisk sötma och sälta. Eftersmaken är balanserad med syrlighet och nötighet. Skivorna ligger styckvis utlagda på ark.

104:-/

104:-/

kg

624:-/fp

kg

468:-/fp

Skivad Wästgöta Kloster Svart

Skivad Wästgöta Kloster Röd

12994 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER SVART 2*3 kg, Storpack 250 skivor Färdigskivad grynpipig och mellanlagrad ost med en behagligt rund och balanserad smak. Osten har ett stänk av pigg syrlighet och sälta med lång eftersmak. Skivorna ligger praktiskt radade.

10136 OST SKIVAD PRÄST 31% 6*750 g Färdigskivad grynpipig hårdost med vaxad yta, gjord på svensk mjölk från Arlagårdar. Smaken är karakteristiskt gräddig med inslag av sälta, behaglig beska och sötma. Skivorna ligger praktiskt radade.

43


Populära juice och smoothies från Brämhults

3440/

l

172:-/fp

88011 BRÄMHULTS SMOOTHIE KRAFT 5L Juice av ananas (29 %), mosad mango (25 %), juice av apelsiner (18 %), mosad banan (10 %), mosad pumpa (8 %), juice av morötter (5 %), mosad acerola (5 %), citrusfiber samt vitamin D.

3440/

3360/

l

172:-/fp

l

168:-/fp

88012 BRÄMHULTS SMOOTHIE VITAMIN 5L Juice av apelsiner (23 %), mosade äpplen (20 %), mosad banan (18 %), juice av äpplen (10%), mosad puré av blåbär (10 %), hallon (9 %), svarta vinbär (6 %), acerola (4 %) samt vitamin E.

88013 BRÄMHULTS JUICE ÄPPLE 5L Nypressad juice av äpplen, vitamin C.

44

3360/

l

168:-/fp

88014 BRÄMHULTS JUICE APELSIN 5L Nypressad juice av apelsiner.


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 13 MAJ – 30 AUGUSTI 2019 *

Pucko Slim Can 85803

CHOKLADMJÖLK PUCKO SLIM 12*25 cl

NYHET! NYHET!

683/

Glassbägare Pastellmix

068/

st

680:-/fp

57216 GLASSBÄGARE PASTELL MIX 130 ML 1000 st

089/

82:-/fp

st

533:-/fp

57217 GLASSBÄGARE PASTELL MIX 245 ML 600 st

Glassbägare i blandade pastellfärgade mönster. Finns i två storlekar.

goes vegan - do you? ART. NR. PRODUKTNAMN 05550 Vegan Majonnäs 05560 Vegan Majonnäs

STORLEK 800 g 5 kg

PRIS 24,90 /fp 109,50 /fp

45

burk


recep tserv ice

|

frestelser

Receptservice – en receptbank med exceptionella funktioner För ett tag sedan släppte vi på Kobia en ny version av Receptservice. Den kombinerade receptbanken, kalkylatorn och ingrediensförteckningstjänsten är nu i topptrim. Har du inte testat den ännu är det hög tid för ert första möte. Kobia bygger ständigt upp innehållet i Receptservice tillsammans med bland andra Stefan J Petersén.

Kobia Receptservice var från början enbart ett sätt att få ut näringsvärden och innehållsförteckningar att sätta på etiketter för livsmedel som krävde märkning. Tjänsten är nu utvecklad till en komplett receptbank där du som kund har en egen inloggning. Din personliga inloggning är kopplad till dina egna priser.

Recept från Kobia Akademin, Frestelser och utvalda recept från våra samarbetspartners finns också i Receptservice, allt för att du inte ska behöva leta på flera ställen. Kobia Receptservice är självklart kostnadsfritt för dig som är kund.

Du kan skapa egna recept eller kopiera över recept från Kobias receptbibliotek. Receptservice genererar innehållsförteckningar, näringsvärden och kalkyler där du även kan lägga in kostnader för arbete och emballering och därmed få bättre överblick över din ekonomi.

Ansök om inloggning till vår webbshop så får du automatiskt tillgång till Kobia Receptservice!

Inspireras av recept från Kobia och Kobia Akademin i vårt bibliotek.

46


recep tserv ice

|

frestelser

En snabbguide till Kobia Receptservice: xxxxxxxx

|

frestelser

1.

Kopiera våra recept eller skapa dina egna.

2.

Lägg till ingredienser och arbetsbeskrivning.

3.

Se hur Receptservice genererar näringsvärden och innehållsförteckning.

4.

Lägg till vilken marginal du vill ha, dina arbetskostnader och emballage. Receptservice är kopplad till dina avtalade priser.

5.

Spåra var de största råvarukostnaderna i ett recept kommer ifrån.

6.

Skriv ut olika delar av ditt recept. Exempelvis enbart ingrediensförteckning och näringsvärde i ett färdigt dokument.

7.

Receptservice är direktkopplad till Antonson etikettskrivarsystem och hanterar PLU koder.

> Receptservice fungerar på dator, surfplatta och smartphone! Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome eller Safari på dator för bästa användarupplevelse.

47


RETURADRESS: KOBIA AB BOX 322 135 29 TYRESÖ

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Profile for Kobia AB

Kobia Frestelser nr 2 2019. 13 maj - 30 augusti.  

Ett inspirerande magasin från Kobia - leverantör för bagare och konditorer.

Kobia Frestelser nr 2 2019. 13 maj - 30 augusti.  

Ett inspirerande magasin från Kobia - leverantör för bagare och konditorer.

Profile for kobia
Advertisement