Page 1

APRIL

napovednik

2016

mestna knji탑nica ljubljana


Za vas smo na naši spletni strani pripravili posebno brošuro

Pomlad s knjigo, v kateri so zbrani vsi literarni in drugi dogodki za odrasle in otroke, ki jih povezuje knjiga.


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

V Mestni knjižnici Ljubljana se pridružujemo prireditvam v okviru Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016. Več o dogodkih v napovedniku, vabljeni k obisku.

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

računalniška izobraževanja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

jezikovna izobraževanja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

gledališke predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

za mlade . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Mesto bere ... severnoameriške romane: Sylvia Plath, Stekleni zvon – Tina Poglajen 1. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Edini roman tragično preminule pesnice Sylvie Plath je delno biografski, navdihnil pa ga je njen boj s klinično depresijo. Film, ki so ga po njem posneli leta 1979, so mnogi obsodili zaradi površne obravnave duševnih bolezni in ker ne razločuje med vlogama avtorice in pripovedovalke. Nekoliko bolj poštene obravnave je bilo avtoričino življenje deležno leta 2003 v biografskem filmu Sylvia.

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Jani Virk 7. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Pisatelj, prevajalec, urednik in publicist Jani Virk je odličen poznavalec nemške in latinskoameriške literature, v zadnjih letih pa se je posvečal raziskovanju srednjega veka. Kako ga nagovarjajo navidez oddaljena obdobja in kulture? Je srednji vek nekaj minulega ali ljudje še danes iščemo svoj sveti gral? Kako se v njegovem življenju povezujejo pisanje, prevajanje in teoretsko raziskovanje? Pogovor bo vodila Tina Košir Mazi.

Sem del vsega, kar sem prebral 8. in 22. april ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. V mesecu aprilu bomo iskali odgovor na vprašanje »Kdo sem?«, ukvarjali se bomo s samoanalizo. Biblioterapevtske pogovore vodi specialistka zakonske in družinske terapije in Geštaltpedagoginja Katjuša Jakšič.

Dolgo smo čakali na dež – Alja Adam in Barbara Korun 8. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Petra Koršič se bo pogovarjala z avtorico knjige Aljo Adam in pesnico Barbaro Korun. Pogovor bo sledil vsebini pesmi, ki jih je avtorica vključila v svojo tretjo zbirko, kot tudi o identiteti pesnice, ustvarjalke znotraj širšega sodobnega konteksta. Zanimalo jih bo, na kakšen način lahko izkušnje prednic, o katerih avtorica spregovori v svoji knjigi, pripomorejo k oblikovanju kritičnega pogleda.

70. Govekarjev večer – Robert Fojkar 11. april ob 19.00 Knjižnica Ig Robert Fojkar je odraščal v prelepem okolju ob reki Soči in ta navdihuje njegovo ljubezensko in domovinsko poezijo. Ker ga je življenjska pot pripeljala v Ljubljano, pa je navdih našel tudi v jutranjih meglicah Ljubljanskega barja. Pogosto jih ujame v svoj fotografski objektiv. Večer povezuje Alenka Jeraj.

V KOŽi Pižamove besede 12. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V goste prihaja prevajalec, komik in pisec Boštjan Gorenc Pižama, ki s svojo izdajo sLOLvenski klasiki ruši mite o, za marsikoga, dolgočasnem branju slovenskih klasičnih del. Z gostom bo klepetala Carmen L. Oven.

1


Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 13. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Mesto bere ... severnoameriške romane: Alice Walker, Skrivnost radosti – Tina Poglajen 13. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Predavanje o Skrivnosti radosti se bo navezalo na še en roman pisateljice in aktivistke za pravice žensk in temnopoltih Američanov – Barva škrlata, po katerem je film posnel Steven Spielberg. V obeh namreč nastopi isti lik – Tashi, ženska iz (fiktivnega) afriškega ljudstva Olinka, kjer je v navadi obrezovanje žensk. Oba romana se, tako kot film, ukvarjata z revščino, rasizmom in seksizmom v življenju Afroameričank.

Pogovorni večer v spomin na prof. dr. Jožeta Toporišiča 19. april ob 19.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana »Slovenščino je potrebno spoštovati tako, kot svoj jezik spoštujejo pripadniki velikih narodov«, je nekoč dejal naš priznani jezikoslovec in akademik prof. dr. Jože Toporišič. Njegovo življenje in delo bomo osvetlili v pogovoru z direktorico Knjižnice Brežice mag. Teo Bemkoč, slovenistom, literarnim teoretikom in zgodovinarjem, akademikom prof. dr. Matjažem Kmeclom ter dramaturgom in predavateljem na Univerzi v Ljubljani dr. Tomažem Toporišičem.

Literatura živi!: Pesniški dvoboj – Christine Teichmann in Christopher Hütmannsberger 19. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na pesniškem dvoboju se bosta spopadla Christine Teichmann in Christopher Hütmannsberger, uveljavljena avstrijska avtorja in poznavalca »slam poezije« – poezije, ki se izvaja v živo in je usmerjena v interakcijo s publiko. Performativni nastop organizira Avstrijski kulturni forum.

Polna skleda literature – Ruski ekspres in društvo Samovar

21. april ob 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Društvo medkulturnega dialoga in jezikovni center ob svetovnem dnevu knjige prirejata večer jezika, književnosti in kulture. Vabimo vse, ki vam je všeč ruska književnost, da se nam pridružite pri poslušanju in branju ruske literature. Pridite, če bi radi le poslušali ali tudi nastopali – brali, deklamirali, zaigrali, zapeli v ruščini ali svojem maternem jeziku.

Pismo angleški kraljici – Vicenç Pagès Jordà 22. april ob 17.30 Trubarjeva hiša literature Vicenç Pagès Jordà je izvrsten pisatelj, ki zna bralca držati v napetosti vse do zadnje strani. Knjiga nam osvetli številna zgodovinska dejstva in osebnosti, ki jih morda poznamo le kot podatek iz učbenikov. Pogovoru z avtorjem, ki ga bo vodila Simona Kopinšek, se bo pridružila tudi prevajalka Veronika Rot.

2


predstavitve knjig Prebujajoči se človek – Martin Kojc 5. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Prevajalca dr. Francka Premk in Janez Premk nam bosta predstavila knjigo, ki je zdaj prvič izšla v slovenskem jeziku, našega velikega misleca in filozofa, Martina Kojca. Njegove napotke sta prevajalca izkusila in potrjevala skozi svoje življenje. Nemški original tipkopisa sta jima predala pisateljeva vdova Tončka in posinovljenec Dušan Moškon. Vse to sta opisala v knjigi Srečevanja z Martinom Kojcem, o kateri bosta prav tako spregovorila.

Sem to res jaz – Katja Škrabar 13. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Knjiga sporoča bralcem, da ostanite ali postanite zelo uspešni, zdravi, veseli, bogati, ljubljeni in da ljubite ter zaživite z mirom v srcu. Če še ne veste točno, zakaj bi to naredili, naredite to zaradi sosedov. Na poti do uspeha bodo sosedje vedno manj pomembni ... Pojdite na pot. Samo tako se boste lahko nekoč našli in zaživeli sebe.

Zatočišče spomina = Gedächtnisversteck – Vesna J. Kirbiš 19. april ob 19.00 Knjižnica Zalog Z avtorico se bo pogovarjala pisateljica Irena Velikonja, ki je zbirko pesmi tudi uredila. Spregovorili bosta predvsem o vsebini pesmi in o vznemirljivi, drzni zgodbi, ki se plete med verzi. Predstavljene bodo tudi avtoričine ilustracije, ki poudarjajo pomene besednih zvez in pri bralcih spodbujajo potovanje skozi vsebino. Pesmi so prevedene v nemščino.

bralne skupine Druženje ob knjigah 4. april ob 17.30 Trubarjeva hiša literature Se vam zdi, da posvečamo premalo pozornosti branju knjig slovenskih avtorjev? Tokrat bomo pobrskali po delih vsestranske Dese Muck, med njimi Pasti življenja, Panika, Odred ali Kako osrečiti ljudi proti njihovi volji itd. Prebrana knjiga ni pogoj za udeležbo. Srečanje vodijo Ana Gašperič, Tinka Lapajne, Mateja Verdnik in Diana Žalik.

Pogovor ob knjigi 6. april ob 18.00 Knjižnica Polje Vse, ker moram vedeti, sem se naučil v vrtcu Roberta Fulghuma so duhovita in modra razmišljanja o čudežu vsakdanjega življenja, o čevljarjih, piškotih, Indijancih, o gluhem dečku in še čem. Knjiga je lahko navdih vsakomur, ki mu vrednote življenja še kaj pomenijo. Vodita Jožica Božič in Tina Trtnik.

3


Pogovor ob knjigi 11. april ob 17.30 Knjižnica Zalog V zgodbi Sladka sedanjost Thrity Umrigar, indijka Tehmina po smrti svojega moža obišče sinovo družino v Kanadi. Tu spoznava popolnoma drugačno življenje, kot ga je živela v Bombaju, in zato bo tudi njena odločitev, kje preživeti preostanek svojega življenja, težka naloga. Vodita Jožica Božič in Darinka Županec Ivanovski. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... severnoameriške romane.

Bralna čajanka 12. april ob 19.00 Knjižnica Grba Z italijansko najprestižnejšo literarno nagrado Strega ovenčan roman Ne premikaj se ponuja zgodbo 55-letnega uspešnega kirurga, ki zase pravi, da je rešil veliko življenj, svojega pa ne. Glavni junak se na začetku romana ob hčeri v komi zazre v preteklost, pri čemer se mu izrišejo ljubezenska zgodba z žensko iz nižjega družbenega sloja, partnerstvo z ženo in očetovstvo. Vodi Sonja Pirman.

Bralne vezi 14. april ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Novela Nesporazum v Moskvi Simone de Beauvoir se dogaja leta 1966 med potovanjem upokojenskega para Nicole in Andréja v Sovjetsko zvezo. Razmišljanja obeh junakov o istih stvareh beremo izmenično in tako spoznavamo moški in ženski pogled na njuno in družbeno zgodovino, na odnos med njima in dogajanje v svetu. Pogovor vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Ti zapleteni odnosi 14. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Samotnost praštevil Paola Giordana je rahločutna zgodba o samoti, prijateljstvu in drugačnosti. Alice in Mattia sta se zelo zgodaj srečala s travmami, ki jih nosita s sabo celo življenje. Vodita Ljubica Krajnc in David Košir.

Četrtkovi večeri raz(s)pletanja zgodb 14. april ob 18.30 Knjižnica Šiška, pravljična soba Tokrat bomo spregovorili o intimnem portretu, ki uniči spomine ... Roman Stari kralj v izgnanstvu avtorja Arneja Geigerja na ganljiv, pretresljiv in hkrati duhovit način sporoča, da lahko tudi človek z alzheimerjevo boleznijo ohrani človeško dostojanstvo. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič.

Druženje ob knjigah 18. april ob 17.30 Trubarjeva hiša literature »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi«. To so besede slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, avtorja romana Pot, o katerem se bomo pogovarjali na tokratnem srečanju. Srečanje vodijo Ana Gašperič, Tinka Lapajne, Mateja Verdnik in Diana Žalik.

zBiRALCI zgodb 18. april ob 18.00 Knjižnica Rudnik Podarimo vam pesem! – V mesecu knjige vas vabimo na branje in poslušanje najlepših pesmi po našem izboru. Izbrali smo jih skupaj, knjižničarji in bralci. Naše veselje ob njih pa bo še večje, če jih boste tudi vi delili z nami. Vodi Lucija Magajna.

4


Knjiga spregovori 19. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tema tokratnega srečanja je knjiga jungovske psihologinje Maje Storch Hrepenenje močne ženske po močnem moškem. Iz te knjige se lahko ogromno naučimo o sodobnih odnosih, o sebi samem in drug o drugem, hkrati pa so v knjigi jasno in jedrnato pojasnjeni glavni jungovski pojmi. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Razpletanje zgodb 19. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid V romanu Macesen pisatelj Janez Kajzer razgrne pronicljivo pripoved o človeški in duhovni podobi impresionističnega slikarja Ivana Groharja. Spremlja ga od njegovih pastirskih dni in prvega zaznavanja prelivanja barv v naravi, prek obdobja slikanja cerkvenih podob in impresionistične faze, do simbolističnih prvin zadnjih ustvarjalnih dni. Vodi Mateja Kobal.

Berem, torej mislim 20. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Izhodišča za pogovor o zapletenosti doživljanja življenja bomo tokrat poiskali v romanu Davorina Lenka Telesa v temi. Vodita Urh Erjavec in Veronika Vurnik Škrabec.

Pogovor ob knjigi 20. april ob 18.00 Knjižnica Polje Kot je zapisal Paolo Coelho v Priročniku bojevnika luči, se v vsakem od nas skriva bojevnik, nekdo, ki zna prisluhniti tišini srca in prenesti poraz ter ne izgubi upanja niti v trenutkih največje izmučenosti in obupa. Vodita Tina Trtnik in Jožica Božič.

Ozvezdja knjig 20. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat bomo odkrivali francosko pisateljico, ki je ustvarjala pod psevdonimom George Sand. Ravno tako je bila tudi znana po mnogih romantičnih zvezah s številnimi umetniki. Med njenimi ljubimci sta bila tudi skladatelj in pianist Frédéric Chopin ter pisatelj Alfred de Musset. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

Knjižna doživetja 20. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Roman Siri Hustvedt Poletje brez moških govori o eni najstarejših in morda celo obrabljenih zgodb o ženski srednjih let, katere mož se je zagledal v mlajšo. Pred nami se pahljačasto razpre ženski svet: od v literarni krožek vključenih najstnic, do prijateljic njene matere. Pogovor vodi psihologinja Tanja Grünfeld. Tudi na seznamu knjig Mesto bere … severnoameriške romane.

Bralna čajanka 20. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Knjiga Draga Jančarja To noč sem jo videl govori o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo. Vodi Sonja Pirman.

5


Bralni krog 21. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na aprilskem srečanju, ki bo v času Slovenskih dnevov knjige – bomo predstavili precej knjig, ki jih morda že poznamo, ampak so šele v zadnjem času prejele različne slovenske in mednarodne literarne nagrade. Obeta se nam kup kakovostnih knjig, ki jih bomo lahko prebirali najmlajšim, svetovali mladim in brali tudi sami. Srečanje vodi Darja Bolka.

Razpletanje zgodb 21. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Kdo je ranljiv, kdo zapostavljen, koga so izločili, koga prezrli, sem tudi sam eden od njih, kdo je tisti, ki prezira, zapostavlja,izloča, povzroča rane … sem to sam, nekdo meni blizu? O teh vprašanjih se bomo pogovarjali ob knjigah Kako je biti jaz, Žan je drugačen, Bogovi brez ljudi, Dnevi zavrženosti, Luka je med nami in še in še. Vodi Maša Uran.

Moja knjiga – moj svet, nova knjiga – nov svet 28. april ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Na aprilskem srečanju se bomo dotaknili pomembne teme, in sicer dragocenosti starejših ljudi v današnjem času in v preteklosti. Njihove izkušnje, modrosti in doživetja so žal premalokrat slišane. Le ena izmed mnogih knjig na to temo je prisrčna zgodba Ženici aljaške avtorice Velme Wallis. Pogovor vodijo Ariana-Lucija Tratar-Supan, Katja Lukač in Urša Šuker. Tudi na seznamu knjig Mesto bere … severnoameriške romane.

predavanja Ples kot terapija – Helen Payne 2. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Ples ni le zabava, ampak je lahko tudi terapija. Vabljeni na predavanje in pogovor s svetovno znano pionirko plesno-gibalne terapije, ustanoviteljico Dance Movement Therapy (DTM) v Veliki Britaniji in raziskovalko Helen Payne. Helen bo z nami delila spoznanja svoje zadnje raziskave na področju plesno-gibalne terapije. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Kar mislim, to postanem: moč uma in duše 4. april ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Naše misli nenehno tavajo, težko se umirimo, ker je um tisti, ki nas obvladuje. V umu so brezštevilni vtisi, ki kot koprena prekrivajo našo zavest. Ko se bo v nas prebudila zavest – duša, bo um vodila v pravo smer. Pri tem nam lahko pomaga starodavna metoda - meditacija, ki nam omogoča, da spoznamo svojo resnično naravo in zaživimo kot zavestna bitja. V sodelovanju s Holozofskim društvom Slovenije.

6


Bolezni in škodljivci v zelenjavnem vrtu – Marija Urankar (Zelena prestolnica) 5. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pridelovanje zelenjave nudi vrtnarju več užitkov; od sprostitve pri samem delu, občudovanju rasti pa do barvite zelenjave na krožniku. Žal pa vsa skrb ne prinese vedno želenih rezultatov, saj zelenjadnice napadajo številne bolezni in škodljivci. Namen predavanja je poznavanje najpogostejših škodljivih organizmov v vrtu in načinov zatiranja le-teh. V sodelovanju z Biotehniškim centrom Naklo.

Ekološki vrt: sprostitev in ne obveznost – Jerneja Jošar (Zelena prestolnica) 5. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Agronomka in ekološka vrtnarka bo predstavila pristope, s katerimi si ustvarimo rodoviten, zdrav in lep vrt brez prekopavanja, pletja, okopavanja in stalne prisotnosti. Ponudila bo nasvete o pravilni skrbi za tla, pomenu cvetja in dišavnic med zelenjavo, načrtovanju posevkov in še marsičem.

Zakaj je vredno brati predšolskemu otroku? – Lavra Tinta in Mojca Šeme 6. april ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Otroci, ki so jim v predšolskem obdobju veliko brali, imajo kasneje v šoli boljši učni uspeh. Branje pa ne vpliva ugodno le na otrokov intelektualni in jezikovni razvoj, ampak poglablja tudi čustvene vezi med otrokom in staršem. Krog srečanj za mlade mamice Povezana bomo sklenili s pogovorom o pomembnosti branja.

Čustvena razbremenitev – Društvo Spletje 6. april ob 17.00 Knjižnica Dobrova Vsak dan preko svojih čutil naša telesa ustvarjajo občutke. Ko v telo pridejo negativni občutki, ti povzročijo težo. Če je te teže preveč, lahko telesu povzroči bolečino oziroma bolezen. Na delavnici se bomo naučili, kaj lahko storimo sami za čustveno razbremenitev, zaključili bomo s krajšo meditacijo.

Kaj je naše poslanstvo? – dr. Vojka Bole-Hribovšek 6. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavateljica bo osvetlila pojma »karma« in »dharma« in kaj pomenita za naše življenje. Pomembno je prepoznati svoje življenjsko poslanstvo in živeti v skladu z njim. Takrat je naše življenje izpolnjeno in uspešno. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Hrana v spomladanskem času – Maja Marsetič 6. april ob 19.30 Knjižnica Šiška V spomladanskem času veliko ljudi pestijo težave z želodcem, bolečine v vratu in ramenih, t.i. spomladanska utrujenost in različne težave s kožo. Na predavanju bomo pogledali, kako lahko z ustrezno prehrano te težave omilimo oziroma odpravimo.

Rečeno, storjeno – Mina Kunstelj Bindi 7. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Mina Kunstelj Bindi z zvokom izvablja umirjenost. Njeni sodelavci so nežni, a mogočni inštrumenti: gong, indijanski boben, shruti, kristalna posoda, školjka ... Z njimi razveseljuje tudi otroke s posebnimi potrebami. »Klepetavo opico«, ki dirka po naši glavi, vibracija zvoka pomiri in utiša. Z močjo svojega diha nas zapelje, kot pravi Bindi, v topel prostor srca. Pogovor vodi Tadeja Zupan Arsov.

7


Zdrav in uspešen vrt za naslednjih 50 do 1000 let – Bojca Januš (Zelena prestolnica) 7. april ob 18.30 Knjižnica Glinškova ploščad Klima se spreminja, vreme je čedalje bolj nepredvidljivo, čez meje pa k nam prihajajo nove bolezni in škodljivci. Prst je na pol mrtva, saj smo jo v zadnjih nekaj desetletjih neusmiljeno izčrpavali. Rešitve nudi permakulturno načrtovanje, ki ga bomo v predavanju predstavili in pojasnili, kako deluje in kako uporabljamo biooglje in homeopatijo za rastline.

Samomasaža za samozdravljenje – društvo Ekoživ 7. april ob 19.00 Knjižnica Horjul Seznanili se boste s tehnikami samomasaže, ki so se ohranile še iz časov starodavnih mojstrov Daljnega Vzhoda. Vaje se uporabljajo vsak dan, telo ostaja gibljivo in um živahen. Predavanje z delavnico bo vodila Breda Rajgelj.

Bog in filozofi – mag. Marko Ogris 11. april ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. Nadstropje Imajo veliki filozofski sistemi in metafizične ideje od Platona, Aristotela preko Spinoze, Kanta in Hegla do Heideggerja kaj skupnega z nekaterimi religijami – v tem, ko nam, vsak na svoj način, skušajo pojasniti splošne lastnosti in temelje vsega, kar biva? V čem je razlika med človekovo filozofsko in religiozno osuplostjo (čudenjem) v razmerju do transcendence? 

Življenjska popotovanja: Metod Pevec – Mateja Hana Hočevar 11. april ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Metod Pevec je režiser, scenarist in pisatelj, ki je kariero začel kot igralec. Subtilen in pogosto nagrajevan avtor bo govoril o svojem filmskem ustvarjanju in pisanju, o razliki med snemanjem igranih in dokumentarnih filmov, o vplivu intuicije pri snemanju filmov ter o svojem najnovejšem delu, dokumentarnem filmu Dom z zgodbami iz samskega doma v Mostah.

Kako postavljati meje in poskrbeti zase – Leo Ivandič 13. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Meje predstavljajo pogoje pod katerimi smo pripravljeni sodelovati z drugimi in so bistvene za zdrave odnose. V mnogih konfliktih je vir spora prav pomanjkanje meja: ali v odnosu nismo uspeli postaviti mej, jih uveljaviti in vzdrževati ali pa smo kršili meje drugega. Ljudje, ki se preveč razdajajo, ne znajo reči »ne«, imajo težave s postavljanjem meja.

Moj vrt je lahko balkon – Jerneja Jošar (Zelena prestolnica) 13. april ob 19.00 Knjižnica Ig Avtorica knjige Moj vrt je lahko balkon, Jerneja Jošar, nas bo seznanila s pravilnim načrtovanjem zasaditev, primernimi rastlinami in njihovo velikostjo, s substrati in posodami, od katerih je zelo odvisna naša uspešnost. Posebnost je prav tako zaščita trajnih rastlin pred mrazom in obvladovanje škodljivcev na balkonu. Za vse, ki želite na svojem balkonu ustvariti oazo zelenja in cvetja!

Postanimo ekološko osveščeni – Barbara Tomšič (Zelena prestolnica) 13. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid V sodobni družbi se zdi, da o ekologiji vemo vse. Življenje od nas zahteva, da razmišljamo ekološko. Na delavnici se bomo pogovarjali o vsakdanjih življenjskih situacijah, v katere bi morda še lahko vnesli ekološke momen-

8


te. O vprašanjih, povezanih z ekologijo, se bomo pogovarjali s sociološkega oziroma kulturološkega vidika. Eko teden v Knjižnici Šentvid.

Zeleni poklici: parkovno vrtnarstvo – Jože Strgar (Zelena prestolnica) 14. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Agronom, strokovnjak za vrtnarstvo, nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar se z urejanjem odprtega prostora – vrtov in parkov – ukvarja že več kot 40 let. Ko je bil med letoma 1990 in 1994 župan Ljubljane, je veliko strokovne pozornosti namenjal razvoju parkov in zelenic slovenske prestolnice. Z gostom se bo pogovarjal Peter Ribič.

Presajanje in oskrba sobnih rastlin – Slavko Zgonec (Zelena prestolnica) 14. april ob 19.00 Knjižnica Rudnik Naše sobne rastline prav tako nestrpno pričakujejo pomlad kot mi. V njihovih posodah je zmanjkalo prostora za rast korenin, pa tudi hranilnih snovi je vse manj. Nekatere pa so postale z leti prevelike in niso več ugledne. Vse to moramo urediti pred pričetkom nove rastne dobe. Kako to storimo, nam bo povedal priznani slovenski strokovnjak za sobne rastline Slavko Zgonec.

Narava svobode in Umberto Eco – dr. Dušan Rutar 18. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ob svetovnem dnevu knjige bo predavatelj svoje predavanje navezal na pravkar umrlega italijanskega pisatelja in filozofa Umberta Eca in njegovo delo. Govoril bo o naravi svobode, da je prava svoboda paradoksna in da pomeni zvestobo svojemu gospodarju ter dokazal, da pomeni svoboda slediti gospodarju.

Ptice vlažnih travnikov Ljubljanskega barja – Katarina Denac (Zelena prestolnica) 18. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Pred tristo leti se je na Ljubljanskem barju raztezalo močvirje, ki se je le v poletnih mesecih toliko osušilo, da so na vlažnih travnikih lahko gnezdili veliki škurhi, kosci in kozice. Človek je to območje kasneje dodobra spremenil. Danes je Ljubljansko barje zavarovano kot krajinski park in območje Natura 2000. Na predavanju bomo spoznali zgodbo o uspešnem, naravi prijaznem upravljanju travnikov na Naravnem rezervatu Iški morost.

Z gibanjem do zdravja – Tomislav Reisp 18. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Predaval bo priznani bioenergetik in maser, ki se že 40 let ukvarja s celostnim pristopom zdravljenja. Celosten pristop zajame fizično telo posameznika, njegova čustva, misli in duha. Predavatelj pravi, da je človekovo življenje brez telesne aktivnosti navzkriž z zakoni narave. Med drugim boste tudi izvedeli, kaj morate vedeti o ustroju in delovanju svojega telesa.

Vzgojni stili in razvoj samokontrole pri otroku – Leo Ivandič 19. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje O otroštvu je dobro razmišljati kot o potovanju, ki pelje k odraslosti. Od načina, kako z otrokom sodelujemo, ga usmerjamo, je odvisno, kako bo kasneje znal uravnati samega sebe. Kako na razvoj samokontrole vplivajo premočni, kako prešibki in kako nezainteresirani starši? Predavanje organizira Društvo »Up« v okviru Šole življenjskih veščin in ga sofinancirata MOL- Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

9


Romantizem v glasbi (19. stoletje) – dr. Mitja Reichenberg 21. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Premislili in poslušali bomo, kaj pravzaprav to obdobje pomeni, kako se je v njem spreminjala glasba po vsebinski, oblikovni in formalni plati. Poznavanje le-tega pa nas bo popeljalo naprej v smeri neo-romanticizma in nove romantike, ki se pa skoraj nevidno povezujeta z modernizmom. Toda vzpon nove romantike se zgodi okoli leta 1950 predvsem v polju evropske popularne glasbe.

Ženska in moška energija v odnosih – Elena Seničar 21. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Elena Seničar se vsakodnevno srečuje s težkimi zgodbami ljudi. Z nami bo delila svoje izkušnje in nam podala pozitivne in dobre nauke ter napotke za življenje. Ključni sta komunikacija in iskrenost do sebe, kar je naloga obeh spolov. Vsi si želimo topline in ljubezni in če smo bili v preteklosti v odnosih ranjeni od bližnjih oseb, se lahko v spremenjenih odnosih tudi pozdravimo.

Radioaktivnost. Odprtost vedenja skozi koncept skupnostnega radia – Simon Macuh 25. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Radijska krajina je konstrukt obstoječega neoliberalističnega sistema, ki ekonomijo jemlje kot determinanto, državo pa kot dominanto. Vsled temu medijski prostor v večini zapade popularizaciji, politizaciji in komercializaciji, zato lahko ideja o skupnostnem radiu odpre diskurz, kjer s participatornostjo lahko sprožimo konceptualne spremembe na tem področju. V sodelovanju s Slovenskim društvom za estetiko.

Moja identiteta. Kdo sem? – Alenka Okorn 25. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Alenka Okorn, specialistka integrativne psihoterapije pod supervizijo, bo prestavila psihoterapevtsko znanost, kakšni so cilji psihoterapije, kako deluje in komu vse lahko pomaga. Vključila bo praktično delo, ki vas bo vodilo k boljšemu razumevanju in spoznanju samega sebe. Delo bo sproščujoče, zabavno in kreativno.

Ena ali več prihodnosti televizije v 21. stoletju – Nina Cvar 25. april ob 18.00 Knjižnica Šiška Na sklepnem, 8. srečanju TV kluba bomo zaključili s premislekom o vlogi televizije v 21. stoletju; o njeni vlogi v sodobni konstrukciji družbene realnosti; kaj o prihodnosti medija, za katerega je moč reči, da je vsekakor eden najpomembnejših medijev našega časa, menijo raziskovalke in raziskovalci in ali morda ne bi bilo bolj smiselno govoriti o več in ne o eni sami prihodnosti medija?

Razvezovanje vozla trpljenja – Hai Ottenheim 25. april ob 18.45 Knjižnica Jarše Vse več ljudi se zaveda, da namen življenja ne more biti zgolj iskanje materialne varnosti. Vsi smo ujeti v lastno zgodbo, v kateri nenehno ponavljamo iste vzorce vedenj in obramb. A kaj lahko storimo, ko imamo dovolj bolečine in zmede, ki nam jih ti vzorci povzročajo? Česa se moramo naučiti, da lahko razvežemo te vozle trpljenja v nas in kam nas to vodi?

10


11


potopisi Venezuela, izgubljeni svet – Zoran Furman 5. april, ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Izgubljeni svet ali potovanje po deželi Huga Chaveza. S svojo politiko vlada deželi in to tako, da jo tudi popotniki nehote opazijo na svoji koži. Mizasta gora Roraima, najvišji slap na svetu – Angel Falls, lov piraj ter obisk Indijancev Warao. To je le nekaj posebnosti, ki jih ponuja Venezuela.

Mjanmar: dežela upanja in borbe za pravice – Viktorija Kos 5. april ob 19.00 Knjižnica Rudnik Mjanmar se redkokdaj znajde na lestvicah popularnih destinacij za potovanje. Eden izmed razlogov je zagotovo izolacija države do pred nekaj leti. Skozi pestro paleto mjanmarske glasbe in fotografij bomo pokukali, kako je med ljudmi, med katerimi je Viktorija v okviru pripravništva preživela tri mesece.

Japonska mesta in ljudje – Bogdan Filipič 6. april ob 19.30 Knjižnica Polje Japonska mesta zaznamujejo strnjenost, sobivanje zgodovinske dediščine in visoke tehnologije, prometna urejenost in večno hitenje množic. Ljudje so vljudni in tujcem radi priskočijo na pomoč, a so zelo zadržani pri navezovanju tesnejših stikov. Imajo izreden občutek za podrobnosti in estetiko. V družbi vladata hierarhija in podrejanje skupnim ciljem.

Skrite modrosti Amazonije: Shipibo Indijanci – Nagual Uchu 6. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Česa nas učijo jaguar, kondor, kača, kolibri v kozmologiji starodavnih ljudstev? Ob svoji vrnitvi iz Peruja, kjer je nekaj časa živel s Shipibo Indijanci, vam je Nagual Uchu pripravil večer, v katerem vam bo predstavil njihov svet, prežet s starodavnimi modrostmi šamanske tradicije. Shipibo Indijanci, nepoznani večini turistov, so ena najbolj fascinantnih plemenskih skupnosti perujske Amazonije.

Uganda – Nina Bricelj 12. april ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Uganda je ena manjših, a najbolj vodnatih in zelenih držav na Afriški celini. Meji na Ruando, Tanzanijo, Kenijo, Kongo ter Južni Sudan. Je nekdanja angleška kolonija, kar turistom zelo olajša potepanje po državi, saj je angleščina uradni jezik. Uganda je zelo raznolika, turistom pa predstavlja in omogoča številne aktivnosti ter naravne lepote.

El Camino de Santiago: grenko-sladka izkušnja – Marko Šinkovec 12. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Spomladi 2014 sta skupaj z življenjsko sopotnico v 26 dneh prehodila skoraj 800 km dolgo »Francosko pot« (Camino Francés) iz Francije čez Španijo do Santiaga. Na poti sta začutila Španijo, spoznala mnogo zanimivih ljudi s celega sveta ter preizkusila meje svoje vzdržljivosti. Poleg zanimivih zgodbic s poti boste na predavanju lahko pridobili tudi uporabne informacije o pripravi na takšen izziv.

12


Slovenija po športno – Dejan Ogrinec 13. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Slovenijo se da doživeti tudi zelo drugače, kot smo je vajeni, saj naša dežela ob vseh obilicah naravnih lepot ponuja res raznovrstna doživetja. Avtor bo v avdioviziji prek vrste posnetkov, ki so nastajali skozi desetletje fotoreporterskega dela za več revij, prikazal drugačno, športno doživljanje naših lepot in krajev.

Japonska, dežela prijaznih ljudi, templjev in vrtov – Andreja Avberšek 20. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino in prekrasno arhitekturo. Dih jemajoči so japonski vrtovi. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Malezijski tropski biseri – Brane Ternovšek 20. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Celinski del Malezije obdajajo idilični otoki z bleščeče turkiznim morjem in dolgimi peščenimi plažami. Z Branetom Ternovškom, ki je v tej tropski deželi preživel štiri leta, boste obiskali nekaj teh otokov, odkrivali multikulturno arhitekturo, lepote deževnega gozda in koralno bogatega morja.

S kolesom na jug črne celine – Aleš Juvanc 21. april ob 19.30 Knjižnica Gameljne Svojo kolesarsko pot po Afrik je pričel aprila 2010 v kenijski prestolnici Narobi. Prek Tanzanije, kjer je bil prisoten tudi na miss universe, Malavija, Mozambika, Zimbabveja, kjer si je ogledal znamenite Viktorijine slapove, in Bocvane, je pot zaključil v Južni Afriki. Tam si je ogledal vse tri tekme naše reprezentance na svetovnem prvenstvu v nogometu. Skupaj je prekolesaril 6.117 km .

glasba, film, gledališče Filmski večeri v THL: We need to talk about Kevin/Pogovoriti se morava o Kevinu – DŠPK 5. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Šesti film letošnjega cikla Dvojina je psihološka drama režiserke Lynne Ramsay, posneta po romanu Lionela Shriverja. Pogovoriti se morava o Kevinu je film o pokolu in o materi, ki si zastavi najtežje vprašanje materinstva: ali sem bila slaba mati? O filmu in njegovi vsebini bosta spregovorili dr. med. Breda Jelen Sobočan in filmska režiserka Urša Menart.

13


Domoznanski filmski večer: Sodarstvo v Tacnu, obrt, ki bi morala v kraju preživeti, a ni 12. april ob 19.00 Slovanska knjižnica kletna dvorana V Slovanski knjižnici pričenjamo že peti cikel domoznanskih filmskih večerov, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Prvi, aprilski filmski večer bo spregovoril o tacenskih sodarjih. Vsak vinar, ki je hotel ponuditi dobro vino, je vedel, kako je pri tem pomemben dober sod, za sod pa primerno obdelan les. Po ogledu filma o nekdanji pridelavi in predelavi lesa nam bo o Tacenskih sodarjih spregovoril dr. Jurij Šilc. Začetki sodarstva v Tacnu segajo v prvo polovico 18. stoletja in delovanje je cvetelo, dokler se v sedemdesetih letih niso pojavile plastične in kovinske posode – in 1989 se sodarstvo v Tacnu konča.

Koncert glasbene skupine Lasanthi 12. april ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Skupina Lasanthi igra šrilanško glasbo. Od podeželskh pesmi brez instrumentalne spremljave do urbane ustvarjalnosti, ki priča, da je nastajala pod različnimi vplivi klasične indijske glasbe, nekdanjih kolonialnih vladarjev Portugalcev ter sodobne popularne kulture.

Dokumentarni film: Dondijev astrarij 13. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naprava je prva javna astronomska mehanična ura v Zahodni Evropi, ki jo je v 14. stol. izdelal italijanski učenjak. Prikazovala je uro in položaje vseh dotlej znanih planetov in je veljala za osmo čudo sveta. Originalna ura je izginila, toda na podlagi natančnega opisa jo je leta 2009 pariški astronomski observatorij obnovil in razstavil v Firencah.

Ritmi Irske – Šola irskega plesa 14. april ob 19.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Irski ples je čarobna kombinacija moči in elegance giba. Pridružite se nam na večeru irskega plesa, kjer bomo spoznali plesno kulturo zelenega otoka. Predstavili se bodo plesalci Šole irskega plesa, k plesu pa bomo povabili tudi obiskovalce.

izobraževanja Matura '16 – Tanja Tomšič 4. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana S serijo delavnic, namenjenih pripravam na maturo in poglabljanju znanj, se bomo ob debatiranju o obeh besedilih za splošno maturo posvetili razpravljalnemu eseju.

Trg dela: kaj pričakujemo zaposlovalci? – Irena Dobnik, Biserka Apšner, Nives Cvikel in mag. Natalie C. Postružnik 6. aprila ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko iščete zaposlitev, je: kdo sem pravzaprav jaz, kaj me v resnici veseli, v čem sem res dober/dobra. Kaj upoštevati pred izbiro poklica: megatrendi! 17 najbolj iskanih poklicev

14


prihodnosti, ki jih zdaj še ne poznamo: 3T (toleranca, talenti, tehnologija), ki vplivajo na konkurenčnost. Pogovor s strokovnjakinjami, poslovnimi ženskami, ženami in mamami. Prijave do 5. aprila na bd@mklj.si.

Govorica telesa. Gestika. – Lilijana Pahor 12. april ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 11. aprila na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 12. in 26. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 12. in 26. april ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca V letu 2016 se v knjižnici pričenjajo šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni od 18. do 19. ure. Vabljeni vsi, ki radi igrate šah.

Iščem delo. Kako? – Lilijana Pahor 13. april ob 15.00 Knjižnica Fužine, Info-točka Borza dela Želim si delati. Kako učinkovito poiskati delo? Praktični nasveti, kako korak za korakom iskati delo, kje in kako neobjavljena delovna mesta poiskati, kako se nanje prijaviti? Kakšne so sodobne metode iskanja dela? Prijave do 12. aprila na bd@mklj.si.

Matura '16 – Tanja Tomšič 18. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Drugo srečanje v aprilu v seriji delavnic, namenjenih pripravi na maturo in poglabljanju znanj, bomo posvetili razlagalnemu (interpretativnemu) eseju. Ob debatiranju o obeh besedilih za splošno maturo 2016 bomo s profesorico slovenščine ponovili osnovne elemente razlagalnega eseja in pojasnili razliko z razpravljalnim esejem.

Govorica telesa. Obraz. – Lilijana Pahor 20. april ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 19. aprila na bd@mklj.si.

Obrazna joga – Jasna Novak Beguš, Care Nature 22. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Obraz je zemljevid naše osebnosti in kaže, kaj vse se dogaja znotraj telesa, uma in duha. Optimalno stanje obraza je ključnega pomena za naše zdravje, videz, energijo, fizični in mentalni razvoj. Z obrazno jogo se pomladimo, zdravstveno okrepimo in duhovno prebudimo.

15


računalniška izobraževanja Brskanje po spletu – Viktorija Kos 6. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Google je brskalnik, ki nam omogoča dostop do raznovrstnih informacij in spletnih orodij. Na delavnici se bomo naučili, kako z njegovo pomočjo poiskati želene podatke. Seznanili se bomo z Wikipedijo – spletno enciklopedijo, se naučili poiskati vozne rede javnega prevoza ter uporabljati spletni prevajalnik. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

S klikom v družbo znanja – Rudi Majerle 11.–15. april od 10.00 do 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na 5-dnevnem začetnem računalniškem tečaju se bomo naučili osnov uporabe računalnika ter interneta, oblikovali dokumente z urejevalnikom besedil Word 2010, se seznanili z elektronsko pošto ter se poučili o varni uporabi interneta. S pomočjo spletne aplikacije COBISS/OPAC se bomo naučili poiskati gradivo v knjižnici. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Elektronska pošt@ Gmail 1 – Jasna Repa 11. in 14. april ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Delali bomo na primeru brezplačnega poštnega predala Gmail. Delavnica bo potekala v dveh delih in je namenjena tistim, ki že imate svoj elektronski naslov, a niste vešči uporabe elektronske pošte. Naučili se bomo rabe ukazov za pošiljanje in posredovanje pošte, uporabo kopije in skrite kopije, pripenjanja priponk, brisanja in arhiviranja sporočil. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Google Drive – Jasna Repa 12. april ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Storitev, ki omogoča shranjevanje podatkov v oblaku, je vezana na uporabo elektronskega računa Gmail. Naučili se boste, kako se datoteke nalaga, deli povezave, kakšna je razlika med deljenjem povezav in deljenjem map. Vaši dokumenti bodo tako dostopni iz pametnega telefona, tabličnega ali namiznega računalnika, od kjerkoli. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Elektronska pošt@ Gmail 2 – Jasna Repa 18. in 21. april ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Delavnica poteka v dveh srečanjih po tri šolske ure. Na delavnici se boste seznanili z zahtevnejšimi nastavitvami poštnega predala, kot so: adresar, filter in klepet. Zaželena je predhodna udeležba na delavnici Elektronska pošt@ Gmail 1. Prijave od 7. aprila na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Varnost na Spletu – Aleš Klemen 19. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Varna raba interneta je pomemben del informacijske pismenosti posameznika. Izvedeli boste, kako varna gesla uporabljate, katere spletne goljufije so najpogostejše in kako se jim izogniti ter katera je osnovna programska zaščita, ki jo mora imeti na osebnih računalnikih vsak varnostno ozaveščen uporabnik spleta. Spoznali boste smernice za varno rabo interneta. Prijave od 7. aprila na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

16


Uporaba pametnih telefonov – Katarina Ceglar 20. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje, povezava z brezžičnim omrežjem ter spoznali nekaj uporabnih aplikacij. Na koncu izobraževanja boste bolje poznali svoj telefon in njegove prednosti. Delavnica je namenjena začetnikom. Prijave od 7. aprila na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

jezikovna izobraževanja Delavnica španščine 2 – Asha Podgornik 5. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vrstilni števniki do deset, bivalni prostori in pohištvo so teme, s katerimi se bomo ukvarjali na prvi aprilski delavnici. Opredeljevali bomo kose pohištva (oblika, material, funkcija) in opisovali naše sanjske hiše ali stanovanja. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica angleščine, konverzacija – Špela Jurak 5. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bo beseda tekla o knjigah. Kaj radi berete, katere knjige si izposojate, katero knjigo ste nazadnje kupili? Delavnica bo še bolj zanimiva, če boste s seboj prinesli svojo najljubšo knjigo in jo predstavili drugim udeležencem. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Vesela šola angleščine – Špela Jurak 12. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka 5. in 19. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Učenje, ki poteka v sproščenem vzdušju in ob katerem se celo zabavamo, je dokazano najučinkovitejše! Zato se nam pridružite na seriji treh igrivih delavnic, na katerih bomo možgane razgibali z različnimi zankami in ugankami. Nekaj si jih bomo izposodili pri samem Sherlocku Holmesu. Prijave od 30. marca na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica španščine 2 – Asha Podgornik 19. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Zadnjo aprilsko delavnico bomo namenili nesestavljenemu pretekliku (Indefinido). Naučili se bomo spregati pravilne glagole v tem času, spoznali ustrezne časovne prislove in si pogledali, kdaj se uporablja. Seznanili se bomo z glagoli, povezanimi z biografijami in napisali svojo. Prijave od 7. aprila na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica angleščine, konverzacija – Špela Jurak 19. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Zdravje in prehrana – vedno aktualni temi. Je res, da »si, kar ješ«? Vas pogosto premami hitra hrana, kaj menite o ekološko pridelani hrani, ste ljubitelj eksotične kuhinje, kuhate po receptih svoje mame ali Jamieja Oliverja? Skozi pogovor bomo utrjevali in poglobili besedišče in po potrebi razrešili kakšno slovnično zadrego. Prijave od 7. aprila na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

17


18


razstave Slovenske literarne nagrade 2015 1. marec–30. april Knjižnica Bežigrad, preddverje Razstava ponuja pregled slovenskih literarnih nagrad in njihovih nagrajencev v preteklem letu. V okviru razstave bomo izpostavili nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico in lanskoletno nagrajenko Majo Kastelic. Reprodukcije ilustracij iz slikanice Deček in hiša bomo razstavili v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga.

Lesene igrače: konjički – Mohor Demšar 8. marec–30. oktober Knjižnica Poljane Razstava je utrinek iz bogate zasebne zbirke lesenih igrač. Razstavlja Mohor Demšar, zbiralec lesenih igrač iz vsega sveta, ki hkrati raziskuje njihov pedagoški vidik. V svoji zbirki ima več sto lesenih igrač. Konjički – igrače so se pojavili med prvimi.

Slikarska razstava: Ilustracija na pladnju – akad. slik. Suzana Švent 17. marec–16. april Knjižnica Šiška, čitalnica Leseni pladenj z unikatnimi ilustracijami vam popestri dom in razveseli goste. Nanj lahko postavite kavo in rogljičke, sokove in prigrizke, če se kaj razlije ga z lahkoto obrišete. Tematsko raznoliki motivi črpajo navdih tako iz realnega kot domišljijskega sveta, ob njih si vsakdo si lahko ustvari svojo lastno zgodbo. Razstavo bo 4. aprila ob 19.30 odprla likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Likovna razstava: Lepota narave – Marijana Rous Gojak in Vera Banić Vukadin 29. marec–29. april Knjižnica Škofljica Članici Likovnega društva 2002 na Škofljici in Likovne sekcije Fran Govekar na Igu, Marijana Rous Gojak in Vera Banić Vukadin, tokrat na slikah poskušata ujeti lepoto narave. Pri likovnem izražanju je Marijani Rous Gojak bolj pri srcu tehnika akril, Vera Banić Vukadin pa še naprej ostaja zvesta akvarelu. Odprtje razstave bo 29. marca ob 19.30.

Razstava kolažev in slik: Za,ob,ljuba ali Najprej bomo brali, nato ... – Simon Drofelnik in Mateja Herbst (Zelena prestolnica) 1.–30. april Knjižnica Zalog Avtorja razstave, ustvarjalca in pedagoga v kulturi, ob 13. obletnici skupnega ustvarjanja predstavljata izbor kolažev in akrilov na platnu iz novejšega ustvarjalnega obdobja. Posvečata se raziskovanju ustvarjalnih možnosti in domislic na področju umetnosti recikliranja ter častita naravo in ustvarjalno so-bivanje. Odprtje razstave bo 1. aprila ob 19.00.

Razstava slik: Iskanja 2012 – Helena Maček 1. april–31. maj Knjižnica Jarše Helena Maček (1974), likovna pedagoginja, se predstavlja s svojimi deli, ustvarjenimi na likovni koloniji »Iskanja« v Žički kartuziji leta 2012. Avtorica je nadaljevala z abstraktnim načinom slikanja. Predstavljena dela izražajo avtoričino povezanost s simbolnim svetom.

19


Od stripa do slike – Igor Ribič 4.–23. april Knjižnica Prežihov Voranc Slikar, ilustrator, stripar, igralec in glasbenik Igor Ribič je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Kot ilustrator predvsem deluje na področju otroške in mladinske knjižne ilustracije kjer je nastal ogromen opus doma in v tujini. Oblikoval je celostne podobe in scenografije za številne gledališke, filmske in televizijske projekte. Uveljavil se je tudi kot urednik številnih publikacij. Otvoritev razstave in pogovorni večer z avtorjem, ki ga bo vodil Aleksander Buh, bo v ponedeljek, 4. aprila, ob 19.00.

Stoletnica velikonočne vstaje na Irskem – Tjaša Šesek 4. april–31. maj Knjižnica Bežigrad, stopnišče Skozi stoletja so se Irci večkrat skušali rešiti Angležev. Leta 1916 so privrženci gibanja Sinn Fein sprožili vstajo, ki je bila krvavo zadušena. Ob stoletnici velikonočne vstaje, ki so ji sledili boji za osamosvojitev Irske, smo v počastitev vsem padlim borcem pripravili pregledno razstavo.

Razstava: Wood Story. Življenje ali poguba – Maja Korade Šobar 4.–30. april Knjižnica Fužine M. Korade Šobar, profesorica likovne umetnosti, rokodelka, ustvarjalka, ustvarja izključno iz naravnih materialov. Na tokratni razstavi se bo predstavila z izdelki iz lesa skozi preplet narave, zgodb, občutkov in čustev.

Obletnice glasbenih legend – Tjaša Šesek 4. april–31. maj Knjižnica Glinškova ploščad V letu 2016 je kar nekaj obletnic smrti glasbenih legend. Izpostavljeni so George Harrison (The Beatles), Freddie Mercury (The Queen), Jim Morrison (The Doors), Primož Habič (Niet) in Bob Marley (The Wailers). Predstavljamo njihove življenjske poti in uspehe.

Nagrada Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico 4. april–30. maj Knjižnica Črnuče Namen in poslanstvo nagrade je spodbujanje nastanka izvirnih slovenskih slikanic, izoblikovanje vrednostnih meril za pripravo in ocenjevanje slikanic, spodbujanje branja in bralnih navad ter spodbujanje navad nakupovanja dobrih slikanic. Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Gledališče kamišibaj 4. april–30. maj Knjižnica dr. France Škerl Kamišibaj, japonsko gledališče, je pripovedovanje ob slikah, ki jih prikazujemo na malem odru. Izvirno so se pripovedovalci vozili iz mesta v mesto s kolesom, na izbranem prizorišču svoj prihod oznanili s ploskom dveh lesenih deščic in zgodba se je pričela. Kaj vse je potrebno za izdelavo gledališča in kaj ga naredi res dobrega, vam bomo predstavili na manjši razstavi.

Svetloba zvezd – Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad-Ljubljana 4. april–3. maj Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Dijakinje Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad-Ljubljana so pripravile razstavo kolekcije oblačil, ki vas bo popeljala v vesolje. Navdih za svojo kolekcijo futurističnih in unikatnih oblačil so poiskale v vsemogočnem, skrivnostnem, neskončnem vsemirju. Čar njihovih oblačil

20


najbolj ujameta stiha pesnice Bine Štampe Žmavc: »Vesolje preseva nešteto luči, med planjavami zvezd je nešteto poti.«

Kvačkan nakit – Petra Anžlovar 5. april–12. maj Knjižnica Savsko naselje Med prevajanjem nekega brezupno dolgoveznega ljubezenskega romana, kjer sta se glavna lika našla šele po petsto straneh neskončnih opisov, polnih arhaičnih pridevnikov, so se začele porajati zamisli za kvačkani nakit, ki so se udejanjile v naslednjih mesecih. Preproste, izvirne ogrlice, edinstvene zapestnice in peresno lahki uhani.

Tisoč in ena žival – razstava ilustracij Polone Kosec 7. april–31. maj Knjižnica Glinškova ploščad Polona Kosec je likovna ustvarjalka, ki se vedno bolj posveča otroški ilustraciji. Večinoma ustvarja z akrilnimi barvami, pri delu pa z veseljem odkriva nove medije in uporablja različne tehnike risanja. Na Popoldnevu s knjižnico, s katerim bomo zaznamovali mednarodni dan knjig za otroke, bo predstavila predvsem živalske like. Otvoritev razstave, ki jo bodo popestrili učenci OŠ Danile Kumar, bo 7. aprila ob 17.00.

Tihožitja – Likovna skupina DFG Ig 11. april–20. maj Knjižnica Ig Tihožitje nastaja z opazovanjem drobnih detajlov vsakdanjega življenja. Tvorijo ga enostavni elementi in močna kompozicija. Razstavljena tihožitja članov Likovne skupine Društva Fran Govekar v različnih tehnikah odražajo lepoto sveta in svojevrsten likovni izraz vsakega posameznika. Otvoritev razstave bo v ponedeljek, 11. aprila, ob 19.00.

Razstava slik: Herbarij občutkov – Meta Adamič Bahl 18. april–15. maj Knjižnica Jožeta Mazovca Meta Adamič Bahl je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in študirala na Virginia Commonwealth University v ZDA, kjer je diplomirala na oddelku za grafiko in slikarstvo. Vodi delavnice za otroke, mladino in odrasle. Leta 2006 je začela sama izdelovati papir, ki ga uporablja za svoje ustvarjanje, kjer z risbo in ploskovnimi strukturami sestavlja grafični »herbarij« občutkov človeškega bivanja.

Pesem in slika, razstava del likovnega natečaja 20. april–28. maj Knjižnica Šiška Podobe navdihujejo pesem, pesem navdihuje podobe. Razstavljena bodo izbrana dela, ki so jih na temo poezije, pesništva, pesnikov in pesmi prispevali predšolski in šolski otroci, dijaki, študentje in odrasli. Natečaj in razstavo pripravljamo v sodelovanju z revijo Ventilator besed. Razstavo bo odprla likovna kritičarka Monika Ivančič Fajfar v sredo, 20. aprila, ob 19.30.

»Mladi prostovoljci« – na fotografski razstavi in v resnici 22. april–23. maj Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče Zanimiva fotografska razstava bo prikazala prostovoljce skupine Mladi Parnas malo drugače. Kako – boste lahko spoznali skozi razgovor, ki ga je ob otvoritvi njihove razstave na Noč knjige pripravil Jože Starič. Odprtje razstave bo 22. april ob 19.00.

21


drugo Knjiga za knjigo – Rok Dežman in Tone Brlan (Zelena prestolnica) 6. april od 16.00 do 18.00 Info točka pred Mestno hišo Ljubljana Vzdušje pomladne Ljubljane se bo dotaknilo tudi samega mestnega jedra in ga dopolnilo z menjalnico knjig na prostem. Nekaj knjižnih polic bomo napolnili s knjigami, ki jih lahko zamenjate po principu »knjigo vzameš, če na polico dodaš svojo«. Istočasno bo potekal brezplačen vpis v Mestno knjižnico Ljubljana.

Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 6. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študentka medicine obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00 ure).

Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad (Zelena prestolnica) 7. april ob 12.30 Knjižnica Glinškova ploščad Pomlad nam trka na vrata in na vrtu knjižnice jo bomo pričakali z velikim veseljem. Za vas smo pripravili pester program, ki bo poln pomladanskih rožic, zabavnih ilustracij, delavnic, knjig, predavanj in drugih zanimivosti. Podrobnejši program preverite na spletni strani MKL ali kar v knjižnici. Vabljeni!

Nezapisano – Taja Zuccato 7. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Aprilski gost Taje Zuccato bo Dušan Mravlje, legenda slovenskega športa, ultramaratona ter veliki zmagovalec v teku in srcu. Prisluhnite, kako je preteči Ameriko, kako teči 22 dni, kako preteči več kot 4.800 km in predvsem kako teči skozi življenje.

napovednik za prihodnji mesec Angleški bralno-debatni krožek 6. maj ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Pogovor bo tekel o knjigi The Year of Magical Thinking (Leto magičnega razmišljanja) Joan Didion, legendarne ameriške literarne novinarke, ki iz žalovanja in izgube naredi literarno umetnino par exellence. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

22


za otroke

23


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • •

Frana Levstika, ponedeljek, 4. april, ob 18.00 Horjul, torek, 5. april, ob 18.00 Podpeč, torek, 5. april, ob 17.00 Dobrova, sreda, 6. april, ob 17.00 Ig, sreda, 6. april, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 7. april, ob 17.30 Zadvor, sreda, 13. april, ob 17.00 Grba, torek, 19. april, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: Prežihov Voranc, četrtek, 14. april, ob 17.00

Ura pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: Polje, sreda, 13. april, ob 17.30

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • • • • •

24

Good Morning Garden! 5. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica The Orchard 12. april ob 17.00 Knjižnica Jarše The Butterfly 13. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Can I eat it? 14. april ob 17.30 Knjižnica Brezovica Wild Food 20. april ob 17.00 Knjižnica Ig


Pravljica v nemškem jeziku – Helena Bučar 13. april ob 17.30 Knjižnica Polje Otroke od 5. leta starosti vabimo v knjižnico na uro pravljic v nemškem jeziku, na kateri se boste na igriv način spoznali z novimi besedami in se jih skozi zgodbo nezavedno tudi naučili.

Eko pravljica. Jurjevanje – Maša Uran (Zelena prestolnica) 14. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na uro pravljic, na kateri bomo »jurjevali«. Naučili se bomo pesmico, naredili vrbovo piščalko in poslušali slovensko ljudsko pravljico o pastirčku. Za otroke od 4. leta naprej in njihove starše.

izobraževanja Kinološka urica – Suzana Horvat Perne 5. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovarjali se bomo o negi in vzgoji psa. Če imate tudi vi kakšna vprašanja na to temo, jih boste lahko zastavili naši kinologinji. Obiskala nas bo psička Lou in skupaj se bomo poveselili. Za otroke od 6. leta starosti dalje.

V glasbeni deželi – Erik Šmid 7. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ste vedeli, da je dežela glasbe lahko čarobna? Za otroke med 4. in 6. letom. Delavnice bodo potekale vsak 1. četrtek v mesecu. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Matematika v umetnosti – Mateja Budin 7. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Tokrat bomo vstopili v svet optičnih prevar in »Op arta« in na kratko predstavili nekaj umetnikov s tega področja. Srečanje je nadaljevanje predhodnega srečanja. Za otroke 2. in 3. triletja OŠ. Prijave na mladinskem oddelku KOŽ, na pionirska@mklj.si ali 01 600 13 36.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 7. in 19. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici ali na 01 519 38 42. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Pridi se igrat! – Lavra Tinta (Zelena prestolnica) 12. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice s knjižničarko Lavro. Tokrat bomo prisluhnili različnim zvokom iz okolja in poskušali ugotoviti, od kje jih poznamo. Igrali se bomo z igračami, ki spuščajo zvoke in so bolj ali manj glasne. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Vzgojnice. Sorodstvene niti – Maša Uran 12. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Tokrat bomo pogledali, kako se pletejo niti našega sorodstva. Komu rečemo mama, očka, babica, dedek, teta, stric in kaj storimo, če nam

25


kakšna nitka zaplete življenje. Prisluhnili bomo tudi pravljicama Smet Prodam bratca in Scheidl Nova sestrica. Za otroke od 3. leta naprej in njihove starše.

Spoznajmo živali. Kače – Otroške dogodivščine (Zelena prestolnica) 14. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Kače svoj plen ubijejo s strupom ali stiskom. Naučili se bomo, kako ločimo strupene in nestrupene vrste kač pri nas in ugotovili, zakaj uporabljajo in ves čas stegujejo jezik ter zakaj ne zapirajo oči. Pobožali bomo tri predstavnike nestrupenih vrst: mlečno kačo, kraljevega pitona ter ameriškega goža. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

English Bus – Špela Jurak 14. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Otroke od 4. do 7. leta starosti še zadnjič v tem šolskem letu vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na delavnici bomo spoznali izraze za različne oblike (krog, kvadrat) in iskali ter poimenovali predmete različnih oblik in barv. Prijave na pionirska@mklj.si, na mladinskem oddelku KOŽ ali 01 600 13 36.

Dream Lab in English – Špela Podkoritnik Mokorel (Zelena prestolnica) 20. april ob 17.00 Knjižnica Ig Na delavnici Wild Food bomo že tradicionalno spoznavali spomladanske užitne divje rastline in si iz njih pripravili okusno divjo malico. Za otroke od 3. do 13. leta z nekaj predznanja angleščine.

English Bus – Špela Jurak 21. april od 16.45 do 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Še zadnjič v tem šolskem letu se nam pridružite na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na delavnici bomo spoznali izraze za različne oblike (krog, kvadrat) ter iskali in poimenovali predmete različnih oblik in barv. Delavnice so namenjene otrokom od 4 do 7 let. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 21. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in tudi skušali napisati kakšno kitajsko pismenko. Pridite, zabavno bo! Za otroke od 6. leta dalje.

ustvarjalne delavnice Popoldne s Pedenjpedom – Barbara Kaiser in Aleksandra Klokočovnik 6. april ob 17.00 Knjižnica Brezovica Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici, na kateri bomo, v počastitev 50. obletnice izida knjige Nika Grafenauerja Pedenjeped, prebirali hudomušne pesmice in izdelovali viteško bojno opremo. Prijave osebno v knjižnici, na 01 365 31 65 ali brezovica@mklj.si.

26


Tisoč in ena ilustracija – Polona Kosec 7. april ob 17.30 Knjižnica Glinškova ploščad V sklopu Popoldneva s Knjižnico Glinškova ploščad bomo po otvoritvi ilustracij Polone Kosec pripravili delavnico, na kateri bomo spoznali proces ustvarjanja knjižnih ilustracij ter nato oblikovali svojo slikanico.

Palček Smuk in dogodivščina pri ribniku Brbotalniku – Jurij Souček in KUD Galerija C. C. U. 7. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik V mesecu knjige vam pripravljamo prav poseben dogodek – legendarni igralec Jurij Souček bo prebral zgodbo iz knjige Palček Smuk in zvezde, zatem pa bodo otroci pod vodstvom Simona in Mateje iz KUD Galerije C. C. U. ustvarjali dobričino s sedmimi lasmi, velikim nosom in ušesi.

Mala ustvarjalnica. Veseli filc – Dunja Kranjac 14. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik Na tokratni ustvarjalni delavnici za otroke od 8. leta dalje in najstnike bomo šivali iz filca. Ustvarjali bomo priponke – vesele, zabavne in polne barv, z dodatnimi pisanimi gumbki, okrasnimi trakovi in zagotovo še čim. Kam si boš svojo priponko pripel ti?

Žabice – Katja Macarol 14. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Žabe, žabe, žabe! Takšne in drugačne. Izpod spretnih otroških prstkov in z uporabo različnih pripomočkov bodo nastajale prave žabe. Za otroke od 5. leta dalje.

Pomlad je v zraku – Ustvarjalni kotiček 18. april ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika Izdelovali bomo »mobilé«, ki ga boste lahko okrasili s spomladansko tematiko (sonce, rože, ptički ...).

Moja igrača – Mojca Bartolič (Zelena prestolnica) 19. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Spoznavali bomo žuželke, njihove posebnosti, poslanstvo, življenjski prostor in jih poskusili izdelati iz najrazličnejših odpadnih materialov. Izdelali bomo zabaven plakat, na katerem bomo združili različne žuželke. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Ustvarjalnica – Petra Cigut in Katja Pinter Željko 19. april ob 17.30 Knjižnica Grba Knjižnica se bo spremenila v pravo ustvarjalnico. Kaj vse se nam bo »pletlo« v glavi in rokah, boste videli na delavnici, kjer bomo skupaj ustvarjali in uživali.

Zverjaščeva druščina – KUD Galerija C. C. U. 19. april ob 17.00 Knjižnica Horjul Na ustvarjalni delavnici bomo pod mentorstvom Mateje in Simona iz KUD Galerije C. C. U. izdelovali lutke po motivih Zverjasca, Zverjaščka in njune druščine, ki bodo nato oživele v Mini gledališču. Prijave v knjižnici, na 01 750 02 12 ali horjul@mklj.si.

Martin Krpan in miniaturna knjiga – Zavod Parnas 20. aprila ob 10.00 Knjižnica Frana Levstika Šolarji bodo v rokodelski delavnici izdelovali miniaturne knjige in si ogledali razstavo različnih izdaj miniaturnih knjig (OŠ Primoža Trubarja).

27


Kalejdoskop – Angela Klančar 20. april ob 17.00 Knjižnica Zadvor Kalejdoskop je stara optična igrača, ki vam s pomočjo zrcal in leč pričara neskončno različnih pisanih vzorcev. Za otroke nad 8 let. Prijave v knjižnici ali na 01 547 43 98.

Delavnica animiranega filma – Andreja Goetz (Zelena prestolnica) 21. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje V letošnjih mesečnih delavnicah animiranega filma se bomo vsebinsko navezovali na knjižne predloge, ki jih boste lahko slišali na urah pravljic. Tokrat bomo navdih za animacijo poiskali v slovaški ljudski Pravljica o vetru. Prijave na pionirska@mklj.si, na mladinskem oddelku KOŽ ali 01 600 13 36.

Družinska delavnica. Kosmata gosenica iz Dškatle – Dškatla (Zelena prestolnica) 21. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik Z idejo iz Družinske škatle bomo tokrat ustvarjali Kosmato gosenico. Vabljene družine z otroki do približno 10. leta starosti, da zasejemo gosenico, vašo prijazno prijateljico v spomladanskih dneh. Material boste dobili na delavnici, vse, kar morate prinesti, so stare najlonke in kup dobre volje. Vabljeni na prijetno družinsko urico.

Popoldne s Pedenjpedom – Barbara Kaiser in Tadeja Kavčič 21. april ob 17.00 Knjižnica Ig Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici, na kateri bomo, v počastitev 50. obletnice izida knjige Nika Grafenauerja Pedenjeped, prebirali hudomušne pesmice, izdelovali kuharske kape in slastne čokoladne bombone zanimivih oblik. Prijave osebno v knjižnici, na 01 286 33 88 ali ig@mklj.si.

Ščepec soli – Sabina Grošelj (Zelena prestolnica) 12. april od 17.00 do 18.00 Knjižnica Šentvid Spoznavali bomo načine uporabe soli – od osnovnih zelišč za sestavo zeliščne soli do igranja s kopalno soljo in eteričnimi olji, cveticami, priprave mešanic za prigrizek in dišečo kopel ... Za otroke od 4. leta in njihove starše.

gledališke predstave France Bevk: Peter Klepec – Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana 19. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Pripovedko o legendarnem Petru Klepcu nam bodo na odru oživele dijakinje predšolske vzgoje s svojimi mentoricami. Vabljeni otroci in starši.

Zaključna prireditev ur pravljic. Mira Voglar: Potovanje na začetek sveta – Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana 19. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literatureZ glasbeno dramatizacijo, ki je pravi muzikal za otroke, so dijaki ter njihova profesorica glasbe Katja Virant Iršič želeli počastiti 80-letnico rojstva pisateljice, skladateljice in pedagoginje Mire Voglar. Predstava je nastala po njeni pravljici. Vabljeni otroci in njihovi odrasli spremljevalci.

28


razstave Cvetoča pomlad z mavričnimi metulji – OŠ Zadobrova (Zelena prestolnica) 1. april–31. maj Knjižnica Polje Učenci 1. a razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Alenke Radičević ustvarjali Cvetočo pomlad v likovni tehniki batik, pod mentorstvom učiteljice Lee Arnejšek pa Mavrične metulje v likovni tehniki prosojni kolaž.

za mlade Oblikovanje identitete najstnika – Vida Bajt Kmetec 7. april ob 17.00 Knjižnica Fužine Kako naše vrednote in izbire v najstništvu vplivajo na naše življenje; pasti in ovire na poti osebnega razvoja najstnikov. Predavateljica že več let predava o čustveni inteligenci odnosov v osnovnih in srednjih šolah. Predavanje organizira Slovensko žensko društvo za mir v svetu (WFWP).

Osnovna nega obraza in osnove ličenja – Bojana Vranjek 18. april ob 17.00 Knjižnica Fužine Nega obraza zagotavlja naši koži naravno zaščito pred vplivi okolja, jo globinsko očisti, obnovi in nahrani ter ji povrne naravni sijaj in mehkobo. Spoznale boste, kako izbrati kozmetične pripomočke in kako pravilno negovati kožo. Delavnica je namenjena mladim od 15. leta naprej. Prijave na 01 540 72 79 ali fuzine@mklj.si.

drugo Poučno-eksperimentalni šov: Ledeno 12. april ob 18.00 Knjižnica Polje Na šovu se bomo naučili, katera je najnižja temperatura, ki jo lahko dosežemo. Igrali se bomo s tekočim dušikom, utekočinjali zrak in pogledali, katera tekočina postane magnetna pri nizkih temperaturah. Naredili bomo led, ki za sabo ne pusti mokre lužice, in razložili, zakaj se je junaku filma Ledena doba jezik prilepil na ledeno kocko.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2015/2016 MEGA kviz lahko rešujete do 15. maja 2016 na www.megakviz.si.

Risana uganka Rešitev nagradne uganke na spletni strani lahko tudi narišete na www. mklj.si/risana-uganka.

29


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 365 31 65

Črnuče

Dunajska cesta 367

01 537 26 09

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 364 20 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 788 98 86

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 534 99 85

Fužine

Preglov trg 15

01 540 72 79

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 511 00 30

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 534 66 86

Grba

Cesta na Brdo 63

01 257 29 17

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 750 02 12

Ig

Banija 4, Ig

01 286 33 88

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 541 25 67

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 548 45 10

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 521 15 20

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 600 13 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 363 13 18

Poljane

Zarnikova ulica 3

01 306 15 89

Polje

Zadobrovška c. 1

01 528 33 87

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 244 35 74

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 427 34 23

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 437 12 90

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 60

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 512 46 08

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 519 38 42

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 366 30 44

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 256 56 94

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 832 33 66

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 547 43 98

Zalog

Zaloška c. 220

01 549 26 65

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, april 2016, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

32

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Web april  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/web_april.pdf

Web april  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/web_april.pdf

Advertisement