Page 1

SEPTEMBER napovednik

2019

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

pogovori, okrogle mize. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

za otroke

izobraževalne delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve 4. Levstikov večer: Umetnost in razvedrilo v Levstikovem času

26. september ob 19.00 Knjižnica Frana Levstika Ob rojstnem dnevu slovenskega književnika in politika Frana Levstika velikolaška knjižnica in Občina Velike Lašče vsako leto pripravita Levstikov večer, na katerem poskušajo različni gostje osvetliti posamezne delčke Levstikovega ustvarjanja in delovanja ter časa, v katerem je živel. Letošnji gost bo mag. Igor Cvetko, muzikolog in kustos za duhovno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju.

predstavitve knjig Mož z napako – Ivan Šega

19. september ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Ivan Šega z Ravnega Dola pri Sodražici je etnolog, čebelar in pisatelj. Predstavljamo njegov novi, osmi roman, ki obravnava poslovne in družinske odnose v sodobnem slovenskem okolju. Večer bo glasbeno popestril Kvartet Zvon s Turjaka.

bralne skupine Pogovor ob knjigi

9. september ob 17.30 Knjižnica Zalog Veselimo se nove sezone naših bralnih srečanj, ki jih bo gostila knjižnica v Zalogu. Naša druženja začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali v letošnjih poletnih mesecih.

Knjiga prebuja moj notranji svet

11. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ob izbranih knjigah bomo raziskovali svoj notranji svet in svet okoli nas, razvijali empatijo in pridobili boljši uvid v svojo življenjsko situacijo. Na našem prvem srečanju v septembru se bomo pogovarjali o knjigi Popolna akustika avtorice Darie Bignardi. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Petra Vršnik.

Ti zapleteni odnosi

12. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Se počutite ujeti? Niste zadovoljni sami s sabo? Kaj bi se zgodilo, če bi se soočili z boleznijo? O vsem tem in še o čem se bomo pogovarjali na septembrski bralni skupini. Beremo roman Menih, ki je prodal svojega ferrarija Robina S. Sharme. Vodi Ljubica Krajnc.

1


Knjige v meni puščajo sledi

13. in 27. september ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe. V septembru bomo na prvem srečanju brali roman Ljubezen do bližnjega Pascala Brucknerja, na drugem pa kriminalko Tadeja Goloba Leninov park. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Bralna čajanka

17. september ob 19.00 Knjižnica Grba Roman Jugoslavija, moja dežela izpostavlja podobe Balkana nekoč in danes ter tragične usode ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno. Glavni junak se sooča s svojimi življenjskimi travmami, ki so posledica njegovega otroštva. Vodi Sonja Pirman.

Pravljice za odrasle – Ribič in njegova duša

25. september ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat nadaljujemo z eno najlepših pravljic Oscarja Wilda, z Ribičem in njegovo dušo, pogovoru pa se bo pridružila tudi Andersenova Mala morska deklica. Vabljeni na srečanje bralne skupine, ki se srečuje vsako zadnjo sredo v mesecu in je namenjena odraslim. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

Knjižna doživetja – poletna branja

25. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Kot vsako leto novo sezono srečanj začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali letošnje poletje. Skupaj bomo oblikovali bralni seznam, ki nam bo vir dobrega branja skozi vse leto. Pogovor bo vodila Tatjana Martinčič.

Bralna čajanka

25. september ob 19.30 Knjižnica Škofljica V Čarodejki oblakov glavni junak živi za tvegano osvajanje visokih gorskih vrhov. V neizprosnem lovu na svoje cilje je pripravljen žrtvovati vse. Na eni od odprav v Himalaji s prijateljem po naključju odkrijeta goro, ki ni vrisana v noben zemljevid. Med plezanjem na vrh odkrijeta starodavno skrivnost, ki je neprecenljive vrednosti za Tibet. Znajdeta se v nevarnosti in boriti se morata za svoje življenje. Vodi Sonja Pirman.

Angleški bralno-debatni krožek

27. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Posvetili se bomo knjigi Maggie O'Farrell I Am, I Am, I Am: Seventeen Brushes with Death. Gre za iskren in strukturno izviren kratek roman, ki na poetičen način ubesedi izgubo, smrt, upanje in ljubezen. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

2


predavanja Joga za vse generacije – dr. Vojka Bole-Hribovšek

4. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dolgoletna učiteljica Joge v vsakdanjem življenju bo predstavila, kako nam v sedanjem obremenjujočem načinu življenja s premalo gibanja in počitka ter neustreznimi prehrambnimi navadami do boljšega počutja, večje fizične kondicije in psihičnega ravnovesja lahko pomaga našim potrebam prilagojena vadba joge. Naredili bomo tudi nekaj vaj.

Kultivirana divjost kot človekov temelj – mag. Marko Ogris

9. september ob 17.30 Knjižnica Šiška Čeprav se je človek obdal z »visoko tehniko« in si zgradil mesta ter bivališča, ljudje svoj življenjski elan, smisel in zanos še vedno najraje »resetiramo« v neurbanizirani naravi. Ali tam vseeno za nekaj trenutkov prebudimo svojo notranjo »divjost«, za katero intuitivno slutimo, da je eden od temeljnih motorjev naše telesne in duhovne vitalnosti. Kaj je to, kar dandanes še razumemo pod pojmom »narava«?

Žiga Zois med znanostjo, podjetništvom in pesništvom – ddr. Igor Grdina

9. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Žiga Zois (1747-1819) je na odru zgodovine odigral vrsto vlog, mnoge tudi sočasno. Bil je podjetnik, fevdalni gospod (občasno tudi zelo trd), razsvetljenski znanstvenik in pesnik ter najeminentnejši predstavnik salonske kulture na Slovenskem. Njegova hiša na ljubljanskem Bregu je bila središče intelektualno zahtevnega življenja v glavnem mestu Vojvodine Kranjske. Srečeval se je z zelo različnimi ljudmi, med katerimi so tudi najmočnejši ljudje tedanje Evrope. Za kulturno ustvarjalnost je bil Zosiov salon pomemben.

Predstavitev zdravilne Metode Dalian – Sandra Neerava Nash in Mada Eliza Dalian

11. september ob 19.30 Knjižnica Fužine Mada je uveljavljena duhovna mojstrica in zdravilka iz Kanade, avtorica več knjig samozdravljenja. Zdravi direktno izvor vseh bolezni, bolečin in drugih težav, ki je v našem nezavednem. Z nami bo njena asistentka in učenka Sandra Neerava Nash. Če bo le mogoče, se nam bo med predavanjem na video klicu pridružila tudi sama Mada in v praksi demonstrirala njen način dela. Predavanje bo prevajano iz angleščine.

Volkovi iz slovenskih gozdov: uporaba znanosti za izboljšanje sobivanja – dr. Miha Krofel (Pravice živali)

12. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Volkovi so živali, ki le malokoga pustijo ravnodušnega. Nekateri jih vidijo kot krvoločne zveri, drugi kot simbol divjine in utelešenje svobodnega duha. Na predavanju bomo bolje spoznali resnično plat življenja volkov v naših gozdovih. Med drugim boste zvedeli, koliko volkov živi v Sloveniji, kako se volkovi sporazumevajo med seboj in na kakšen način so upravljavci v zadnjih 10 letih trudijo ustvariti pogoje za naše sobivanje z njimi. Dr. Miha Krofel je raziskovalec in predavatelj na Oddelku za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter gostujoči raziskovalec na nemškem inštitutu IZW v Berlinu.

3


Povezovalna komunikacija – pot do boljših odnosov – Darja Taisa Cerkvenik

13. september ob 19.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Nenasilna (povezovalna) komunikacija je veščina, ki nam pomaga, da se bolj pristno povežemo s sabo in z drugimi. Nenasilna komunikacija je način komuniciranja, ki nas osvobaja sojenja, vrednotenja, diagnosticiranja in v naše odnose vnaša več topline, razumevanja in povezanosti. Predavanje bo osvetljeno z veliko praktičnimi primeri. Predava prof. defektologije, terapevtka, coachinja in trenerka komunikacije.

Predgrška umetnost, Grki, Etruščani in Rimljani – dr. Sarival Sosič

16. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na predavanju bomo spoznali predgrško umetnost egejskih otokov in Krete, zlasti Minojske civilizacije. Sledili bomo začetkom kulture starodavnih Miken ter kasnejšega razcveta grške kulture in njene ekspanzije po sredozemskem prostoru. Spoznali bomo tudi skrivnostne Etruščane in njihovo zapuščino na apeninskem polotoku ter kulturo in civilizacijo starega Rima.

Nasilje na spletu – Matic Munc

17. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Splet je neskončen in je virtualen. Težave, ki nastanejo na spletu, pa lahko postanejo povsem realne. Tokrat se bomo dotaknili groženj, žaljivih skupin, kraje identitete, finančnih pasti in drugih oblik nasilnega vedenja na spletu. Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Šport kot zdrav način življenja skozi čas – dr. Tomaž Pavlin (Evropski teden mobilnosti) 18. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča Šport, telovadba, planinstvo kot elementi zdravega načina življenja so v Sloveniji dobili domovinsko pravico že pred dobrim stoletjem. Njihova vloga se je času in političnemu okolju primerno spreminjala in prilagajala, tako kot je šport adaptacija različnih telesnih dejavnosti na moderno dobo in moderni način življenja. Kot prvi utemeljitelji in klicarji novega načina življenja so bili sokolski telovadci, ki so že leta 1863 kritično poudarili pomanjkanje telesne vzgoje. Staranje: Stiske svojcev oseb z demenco in psihosocialna podpora – društvo Spominčica

18. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Svojci ob dolgoletni skrbi za osebe z demenco pogosto doživljajo občutke krivde, nemoči ali sramu. Za premagovanje negativnih občutij, ki sčasoma lahko vodijo v izgorelost, se morajo svojci ves čas informirati o bolezni in oblikah pomoči v skupnosti. Na srečanju bodo predstavljene najpogostejše stiske in dileme, s katerimi se srečujejo svojci ter načini, kako te preseči z ustrezno psihosocialno podporo.

Lovci na izvir Nila – Romana Šeruga

19. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča Kje izvira Nil? To vemo šele 160 let. Izvir Modrega Nila so precej zlahka našli v Etiopskem višavju že leta 1618, izvir Belega Nila pa so zahodni raziskovalci neuspešno iskali najmanj dva tisoč let. Lov na izvir Belega Nila je bil sredi devetnajstega stoletja za javnost na Zahodu enako razburljiv kot pristanek na luni stoletje pozneje ...

4


5


»Javne knjižnice« pred javnimi knjižnicami – mag. Izidor Janžekovič

23. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V času pred 19. stoletjem »javnega« v današnjem pomenu besede ni, a je ožja in v nekaterih primerih širša javnost imela dostop do knjižnic in knjig. Na primeru Velike Britanije in ZDA predstavimo različne oblike in razvoj knjižnic v predmoderni. Pri tem nas zanima, kakšen je bil dostop javnosti, kdo je te knjižnice uporabljal in kaj so brali, med drugim pa si ogledamo tudi mizo in knjižnico, v kateri sta zloglasna Karl Marx in Friedrich Engels pisala prav tako zloglasni Komunistični manifest.

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig – dr. Luka Vidmar

24. september ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Žiga Zois je bil prvi, ki je zares sistematično zbiral slovenske knjige. Do smrti mu jih je uspelo zbrati okrog 150, med dobro četrtino in slabo tretjino vseh slovenskih in slovenističnih tiskov med letoma 1550 in 1819. To ni tako malo, kakor se zdi na prvi pogled, saj so mu bili v tem času lahko dostopni le sodobni tiski, že nekaj desetletij stari pa v knjigarnah niso bili več na voljo. Zois je zato starejše slovenske knjige iskal pri zasebnikih in v cerkvenih knjižnicah.

Ali ima Evropska unija prihodnost? – ddr. Rudi Rizman (EU – soočenja) 25. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Evropska unija se ta čas sooča s številnimi resnimi globalnimi in nacionalnimi izzivi. Med najbolj usodnimi za njen obstoj vsekakor sodi demokratični deficit, erozija socialne države, neoliberalizem, neregulirana globalizacija, vzpon radikalnega ksenofobnega nacionalizma, avtoritarni režimi, geopolitični sovražniki in drugi. Predavanje se bo osredotočilo na dilemo ali bodo omenjeni izzivi EU okrepili ali pa jim bo ta podlegla. Prof. ddr. Rudi Rizman, sociolog in politolog, predava na Oddelku za sociologijo FF Univerze v Ljubljani in je tudi gostujoči profesor na številnih tujih univerzah (Harvard, MIT, Woodrow Wilson Center, Svobodna univerza v Berlinu, Bologni, Sarajevu, Karlova univerza v Pragi, Inštitut za visokošolske študije na Dunaju idr.). Etika v vsakdanjem življenju – dr. Suzana Čurin Radović

26. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Z etiko, ki ni morala, še manj moraliziranje, se pravzaprav vsi srečujemo  vsak dan, ko se do stvari, dejanj, dogodkov ipd. vrednostno opredeljujemo in izražamo svoj odnos do njih. Medtem ko je morala skupek pravil, navad, običajev v določenem prostoru in času, pomeni etika kritični razmislek o morali in razmislek o tem, kako udejanjati  dobro, lepo, smiselno. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Sprehod po vesolju – Astronomsko društvo Vega

27. september ob 18.00 Knjižnica Šiška Člani Astronomskega društva Vega nas bodo popeljali na sprehod po vesolju. Spoznavali bomo naše Osončje, iz njega pa pot nadaljevali v našo galaksijo in galaktično okolico. Pridružite se nam na čarobnem potovanju. Primerno za stare in mlade od 12. leta starosti naprej. V okviru projekta Noč ima svojo moč – noč raziskovalcev 2019.

6


Pozabljene podobe: o začetkih stripa na slovenskem – Pia Nikolič

(Strip ob bok knjižnim klasikom) 30. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na preglednem zgodovinskem predavanju vas bomo ob slikovnem gradivu spomnili na davne začetke stripa na slovenskem, ki se začenjajo že s proto stripi Hinka Smrekarja in Maksima Gasparija na prelomu 19. in 20. stoletja. Ugotavljali bomo, kaj se je dogajalo v Sloveniji na področju stripa, preden se je le-ta osamosvojila. Spraševali se bomo, kdo so bili vsi tisti ustvarjalci, ki jih je slava Mikija Mustra zasenčila? Zgodovino stripa na slovenskem bo predstavila Pia Nikolič, stripovska kritičarka in raziskovalka.

potopisi Skrivnostna Alžirija – Mohamed Laissani

11. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Skrivnostna in malo poznana Alžirija je dežela sonca, pomaranč, fig, puščavskih sipin, gora in plodne sredozemske obale ter predvsem starodavne kulture avtohtonih Berberov in Arabcev, ki so na ta prostor prišli kasneje. Kulturo in zgodovino skrivnostne Alžirije bo predstavil v Sloveniji živeč Alžirec Mohamed Laissani. Na koncu predavanja vam bo ponudil tipično kulinariko te mediteranske države.

Filipini – Franci Horvat

25. september ob 18.00 Knjižnica Glinškova ploščad Pot se pričenja v prestolnici Manila in nadaljuje proti severu otoka Luzon, ki je poznan po visečih krstah in 2000 let starih riževih terasah. Sledil bo prekrasen otok Palawan z mestom Puerto Princese, podzemno reko inEl Nido. Otoka Cebu in Bohol sta znana po čokoladnih hribčkih in najmanjših primatih, imenovanih Trasier. Za konec smo si pustili otok Baracay, ki s svojo dolgo belo plažo sodi med najlepše na svetu. Na predstavitvi ne bodo manjkali posnetki živali in rastlin, plaž ter sončnih vzhodov in zahodov.

Indija Koromandija v vrtincu bogastva in bede – Andrej Stermecki

25. september ob 19.30 Knjižnica Šiška Znani svetovni popotnik vas bo popeljal od Ljubljane do Indije. Najprej po kopnem, tako kot je popotoval nekoč sam, in nato še z letalom, kot je letos pripotoval v to čarobno deželo z družino, kjer se iz oči v oči spogledujejo tradicija in sodobnost, bogastvo in revščina, množica religij in bogov, čudoviti templji in propadajoče stanovanjske barake, življenje in smrt ter puščavski pesek in bujno rastlinstvo.

7


glasba, film, gledališče Promocija Jazzopisa, koncert Vida Jamnika in fotografska razstava Nike Hölcl Praper

9. september ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Neposredno pred Festivalom slovenskega jazza bo urednica Nina Novak predstavila brezplačni občasnik Jazzopis. Dogodek bosta pospremila tematska fotografska razstava Nike Hölcl Praper, uradne fotografinje festivala, in koncert vibrafonista, Berkleejevega diplomanta Vida Jamnika.

Cikel ruskega filma: Matilda (2017)

12. september ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Film pripoveduje o carju Nikolaju II. in slavni balerini Matildi Kšesinski. Škandalozna tematika filma (ljubezenski odnos med carjem in baletko) še danes buri domišljijo ljudi in neti spore med zgodovinarji, ki se razhajajo predvsem v tem, v kolikšni meri je bila ta ljubezen tudi telesna, ne zgolj platonična. Zgodovinska melodrama; režija: Aleksej Učitelj; 109 min.

Prišla bo pomlad – Marija Čeh

26. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Še veste, kaj je to ljudsko petje? Ljudske pesmi se pojejo ob različnih priložnostih, ob delu in v prostem času, kadar smo veseli ali žalostni ... Slovenska pesem je del naše kulturne dediščine, ki je sicer v večini zapisana, vendar jo je potrebno peti, da ostane živa. Ob prepevanju pesmi se v knjižnici srečujemo dvakrat mesečno, spodbujamo medgeneracijsko druženje in ohranjamo slovensko besedo in misel. Pridružite se nam tudi vi, saj »kdor poje, slabo ne misli«.

Projekcija animiranih filmov: V kaj je zrasel deček z žužki v glavi? – Dušan Kastelic (Strip ob bok knjižnim klasikom)

30. september ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavanju o zgodovini stripa bo sledil ogled treh nagrajenih, avtorskih animiranih filmov ilustratorja in striparja Dušana Kastelica, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada. V zadnjih letih so mednarodno slavo dosegli njegovi animirani filmi, kot je videospot Perkmandeljc za skupino Orlek, ki je bil prikazan na festivalu Sundance, film Čikorja an’ kafe, narejen po pesmi Iztoka Mlakarja, ki je prejel 20 mednarodnih nagrad ter njegov zadnji film The Box (Celica), ki je prejel celo več kot 50 mednarodnih nagrad. Med drugim tudi nagrado na festivalu Cinequest (ZDA), zaradi katere ga je Ameriška filmska akademija umestila med kandidate za nagrado Oskar. Na ogled bodo projekcije njegovih nagrajenih animiranih filmov.

Koncert Ajda Stina Turek tria

30. september ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka »... Večjo pozornost vzbuja pevkina sposobnost sledenja besedilom, njena premišljena raba pavz ter vokalnih in drugih efektov, ki ustvarjajo dramatičnost in napetost. Kljub mladosti zveni zrelo in izkušeno, zdi se skoraj, kot da tragedije skladb postajajo njene lastne.« (Nina Novak, Odzven) Zasedba: Ajda Stina Turek – vokal, Marko Čepak Maki – kitara, Vid Ušeničnik – tolkala.

8


pogovori, okrogle mize Okrogla miza: Podoba branja danes – knjiga, branje, mesto

25. september ob 13.00 Trubarjeva hiša literature Z gosti iz založništva, predavatelji in avtorji bomo razmišljali o percepciji branja danes, položaju knjige v družbi digitalnih medijev, razmerjih med akterji, ki delujejo na področju knjige in drugih vprašanjih, povezanih s stanjem in razmerami na področju knjige in branja danes. Med drugim nas bo zanimalo, kakšnim spremembam na področju branja smo priča danes, kako se z razvojem spletnih medijev spreminja sama percepcija branja in bralna izkušnja ter s kakšnimi dilemami se dandanes srečuje posameznik pri iskanju informacij s pomočjo klasične papirne knjige ali pri iskanju informacij preko svetovnega spleta. Pogovor pripravljamo v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja.

Življenjska popotovanja: Erika Schauer – Mateja Hana Hočevar

30. september ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Erika Schauer je prevajalka in ena od začetnic ženske duhovnosti pri nas. Šele v drugi polovici življenja je spoznala, zakaj se je vse življenje počutila tako drugačno od večine ljudi okoli sebe. Zdaj ve, da je empatinja. Povedala nam bo, katere so značilnosti empatov, njihove šibkosti in darovi. Pogosto so lahek plen čustvenih vampirjev, zato je pomembno, da se znajo pred njimi zaščititi. Osnova pogovora bo knjiga Vse, kar morate vedeti, če ste empat.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Ajda Stina Turek

30. september ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Diplomantka bostonske univerze Berklee je lansko leto predstavila avtorski prvenec SONDER, s katerim je ob Mednarodnem dnevu jazza v okviru radijskega predvajanja predstavljala Slovenijo. O tem, kakšne so možnosti pevcev, ki so praviloma vodje zasedb, ustvarjanju tako v slovenščini kot angleščini, dokumentiranju dogodkov iz okolice in razliki med študentskim življenjem ter meko jazzovske glasbe, bo spregovorila v pogovoru z Nino Novak, muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko. Pogovoru sledi koncert.

izobraževanja Strupene rastline okoli našega doma – Katarina Vidmar Nair

3. september ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogosto se ne zavedamo, da na naših vrtovih ali v naši bližnji okolici uspeva veliko strupenih rastlin, da to niso le tisa, šmarnica ali jesenski podlesek. Spoznali bomo še kar precej ostalih strupenih rastlin in si jih ogledali sveže ali v obliki herbarija. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa na zaposlitvenem razgovoru – Lilijana Pahor

5. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Govorica telesa izdaja naše razpoloženje. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Na predavanju bomo spoznali osnovne zako-

9


nitosti telesne govorice ter se naučili, kako jo lahko nadzorujemo v stresnih situacijah. Prijave do 4. septembra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Osrednjeslovenske regije

9. september od 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Bi se želeli izobraževati? Načrtujete ali spreminjate karierno pot? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Oglasite se lahko do 12.00. Kontakt: branka.bricl@cene-stupar.si.

Znanje za življenje – Tinkara Filač

10. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V šoli nas tega niso naučili, starši nam tega niso dali, saj tega znanja sami niso imeli. Zdaj, ko smo odrasli, je naša odgovornost, da si sami pridobimo znanje za življenje. Od njega je odvisno, kako bomo živeli. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Planeti in številke – Lenka Stanič

17. september ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kako v astrologiji kombiniramo številke s planeti in kaj nam pove posamezno vsaka številka. Po navadi je prav ta planet na kateremu moramo največ delati. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Time management ali kako upravljati s svojim časom? – Sabina Belc

19. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Če se sprašujete, kako najbolje izkoristiti čas, da boste na koncu dneva zadovoljni, pridite na kratko delavnico upravljanja s časom. Spoznali boste različne načine, kako si lahko bolje organizirate čas in tako bolje izkoristite 24 ur, ki jih imate na voljo. Prijave do 18. septembra na bd@ mklj.si ali 01 308 51 21.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Ljubljana, LUR

23. september od 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Bi se želeli izobraževati? Načrtujete ali spreminjate karierno pot? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Oglasite se lahko do 12.00. Kontakt: mateja.vurnik@cdi-univerzum.si.

Osvežilna dnevna krema – Hermina Binder

24. september ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Izopropil miristat potrebujemo, da se nam koža po nanosu kreme ne sveti. Njegova lastnost je, da zmanjšuje občutek mastnosti in pospeši vpijanje kreme. Koža po nanosu kreme s to sestavino tako ne ostane mastna in svetleča. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Avtogeni trening – Miriam Jakljič

24. september ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na delavnici boste spoznali avtogeni trening, tehniko za sproščanje, umirjanje ter zmanjševanje občutka notranje napetosti. V obdobjih povečanega stresa je namreč pomembno, da znamo umiriti telo in um, saj s tem krepimo zdravje in dvigujemo kvaliteto svojega življenja. Naučili se bomo tri izmed sedmih vaj, ki sestavljajo avtogeni trening in jih lahko kasneje izvajate doma.

10


Najpomembnejši obrok dneva je ... – Katja Simič

30. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Še danes velja stara ljudska modrost, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Na predavanju boste spoznali nekaj trikov, kako zjutraj privarčevati čas in vseeno zajtrkovati, kdaj zjutraj nimamo apetita in kako preživeti čas do kosila brez občutka lakote. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

računalniška izobraževanja Izdelava foto knjige – Darja Kos

17. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica S foto knjigo ohranimo naša doživetja za vedno v lepem spominu. Na delavnici bomo spoznali postopek načrtovanja in oblikovanja spominske foto knjige. Skupaj bomo izdelali osnutek naše prve foto knjige. Od sedaj boste lahko vaše izbrane spomine delili tudi z drugimi. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Uporaba pametnega telefona in tablice: Android – Jurij Šorn

17. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici bomo spoznali upravljanje in delo na mobilnih napravah z ekranom na dotik, ki poganja operacijski sistem Android. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

jezikovna izobraževanja Tečaj slovenskega znakovnega jezika nadaljevalne stopnje – Natalija Spark

17. september ob 16.30 Knjižnica Fužine V dvajsetih urah boste nadgrajevali osnove in usvajali besedišče za poimenovanje oblačil in obutve, barv, materialov, hrane in pijače. Da srečanja ne bodo suhoparna, boste znanje usvajali preko socialnih iger, komunicirali z gluho osebo, se igrali pantomimo in še kaj. Tečaj bo izveden v desetih srečanjih. Potrebna je predhodna prijava na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Vesela šola angleščine – Špela Jurak

19. in 26. september ob 17.00 Knjižnica Fužine Učenje, ki poteka v sproščenem vzdušju in ob katerem se celo zabavamo, je dokazano najučinkovitejše! Zato se nam pridružite na seriji treh igrivih delavnic, na katerih bomo možgane razgibali z različnimi zankami in ugankami. Nekaj si jih bomo izposodili pri samem Sherlocku Holmesu. Na tak način bomo urili logiko, spomin, širili angleški besedni zaklad in utrjevali svoje znanje. Prijave na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

11


Dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje – Špela Šubic Zalezina

19. september od 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, Središče za samostojno učenje Vabimo vas, da osebno preverite našo ponudbo jezikovnih izobraževanj. Ob obisku boste dobili izčrpne informacije o različnih možnostih učenja tujih jezikov in se vpisali na tečaje, ki se bodo začeli v mesecu oktobru. Pričakujemo vas do 18.00 v pisarni Središča za samostojno učenje v prvem nadstropju.

Dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje – Špela Šubic Zalezina

24. september od 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, Središče za samostojno učenje Vabimo vas, da osebno preverite našo ponudbo jezikovnih izobraževanj. Ob obisku boste dobili izčrpne informacije o različnih možnostih učenja tujih jezikov in se vpisali na tečaje, ki se bodo začeli v mesecu oktobru. Pričakujemo vas do 13.00 v pisarni Središča za samostojno učenje v prvem nadstropju.

Predstavitev jezikovne metode FunTENSEtic English – Maja Zakotnik

26. september ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ob svetovnem dnevu tujih jezikov vas vabimo na delavnico utrjevanja angleških časov. Na zabaven, inovativen, enostaven in učinkovit način, skozi zgodbe, slike in barve, s pomočjo tehnik pospešenega učenja, boste pridobili novo znanje in utrdili obstoječe. Potrebna je predhodna prijava na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

ustvarjalne delavnice Recikliranje starih kavbojk – Katja Podstudenšek

9. september ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Iz rabljenega jeansa bomo izdelali različne uporabne in okrasne izdelke. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Bunkica iz perlic – Ružica Babič

10. september ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Iz različnih velikosti perlic bom izdelovali čudovite obeske v obliki bunkic, s katerimi si boste lahko popestrili različne kose nakita. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Keramične vrtnice – Majda Oblak

10. september ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Izdelovali bomo keramične cvetove vrtnic. Vsak udeleženec delavnice bo dobil naravna posušena stebla vrtnic, na katera bo prilepil odžgan cvet. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Nakit iz dass mase, 1. del – Ana Nuša Baucar

16. september ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V prvem delu delavnice bomo iz dass mase oblikovali posamezne dele za modni dodatek, ogrlico in uhane. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

12


13


Klekljanje – Majda Jamšek

16. september ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naredili bom preprost izdelek in na ta način pokukali v svet klekljanja, ki ga pri nas poznamo predvsem kot »idrijsko čipko«. Vse potrebno za delo vas bo čakalo na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Akvarel – Tetyana Savko Donets

18. september ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo spoznali osnove akvarelne tehnike. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Nakit iz dass mase, 2. del – Ana Nuša Baucar

23. september ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V drugem delu delavnice bomo posušene izdelke pobarvali in polakirali. Ker se akrilna barva hitro suši, boste izdelke lahko nasnuli na vrvico, uhane pa bomo obesili na kovinsko sponko. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

razstave Razstava ob petdesetletnici odprave prvega človeka na Luno – Igor Perdan

18. junij–30. september Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Letos obeležujemo petdeseto obletnico, odkar je Neil Armstrong s svojo posadko Apolla 11 prvič stopil na Luno in izrekel naslednje besede: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo!« Posadka Apolla 11 je vzletela 16. 7. 2019 in na Luni pristala 20. 7. 1969. Razstava obsega poučni del o Neilu Armstrongu in posadki Apolla 11 ter vrsti odprav Apollo, ki so na luni pristale kasneje. Obsega tudi otroški del, kjer je razstavljeno raznovrstno gradivo.

Neskončnost življenja – Irena Plevnjak

30. avgust–27. september Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Na tokratni razstavi se nam s svojimi deli predstavlja Irena Plevnjak. Je samouk in to je njena prva razstava. Navdih prejema od znotraj, iz srca in duše. Tematike slik so različne od narave, ljubezni, glasbe in še veliko drugega. Rada razmišlja in ustvarja izven okvirjev.

Valentin Vodnik – Tina Kušar

2. september–26. oktober Knjižnica Bežigrad, stopnišče Ob dvestoletnici smrti slovenskega jezikoslovca, pesnika, publicista in duhovnika Valentina Vodnika smo pripravili razstavo o njegovih življenjskih dosežkih na področju jezikoslovja in publicistike. V drugem delu razstave smo izpostavili njegove uganke za mlade in stare.

Kava – Nina Ambrož

2. september–25. oktober Knjižnica Črnuče Ta opojna pijača, brez katere si dandanašnji življenja skoraj ne moremo več predstavljati, je bila v preteklosti mnogokrat prepovedana, kavarne pa prostori dvomljivega slovesa. V mnogih deželah je njeno pitje še vedno stvar obreda, priprava tega omamnega napitka pa se razlikuje od

14


države do države. Kratek pregled zgodovine kave, običaje pitja in druge zanimivosti bo moč spoznati na razstavi v črnuški knjižnici.

Razstava slik: Slike – Milena Krasnik

2.–30. september Knjižnica Zalog Milena Krasnik se ljubiteljsko ukvarja s slikanjem zadnjih trideset let. Sodelovala je na skupinskih razstavah, še večkrat je razstavljala samostojno. V zadnjih letih je redna udeleženka slikarskih kolonij po Sloveniji, sodelovala je tudi na treh mednarodnih – v Italiji, na Portugalskem in Poljskem.

Veronika iz Desinića, preko Celja do Ljubljane

2.–20. september Slovanska knjižnica, preddverje Življenjsko usodo Veronike Deseniške si deli hrvaška in slovenska zgodovina. Razstava o tej izredno zanimivi zgodovinski osebnosti, ki je bila inspiracija številnim umetnikom, je nastala v okviru projekta za mlade in mlade po srcu Multi-kul-praktik v sodelovanju z Dvorcem Veliki tabor iz Desinića. Multi-kul-praktiki se vsako leto odvija v Knjižnici Prežihov Voranc na Viču.

Čudovita bitja: razstava knjižnih ilustracij – Polona Kosec

3. september–14. oktober Knjižnica Škofljica Polono odlikuje vešča in subtilna risba, s katero ustvari domiselno stilizirane karakterje nastopajočih likov in scenografije. Tako oblikovno in jasno definirano izraznost nadgrajuje s prefinjeno in pestro barvno slikarsko izraznostjo, z veliko smisla za izdelavo detajlov ter s suverenim obvladovanjem celovite kompozicije, ki se iz ilustracije v ilustracijo spreminja in pestro dopolnjuje. Otvoritev razstave bo v torek, 3. septembra, ob 19.30.

Nocoj ob 22:15 prvi vesoljci na Luni – Igor Andrin

9. september–25. oktober Knjižnica dr. France Škerl Med letoma 1959, ko je na luno padel prvi človeški predmet, in 1969, ko je na Luno stopil prvi človek, je med Sovjetsko zvezo In ZDA potekalo tekmovanje v osvajanju vesolja. Jurij Gagarin je leta 1961 kot prvi človek uspešno poletel v vesolje, obkrožil zemljo in se uspešno vrnil, ameriški predsednik John F. Kennedy, pa je kmalu zatem napovedal, da bodo ZDA že v tem desetletju človeka popeljale na Luno. Sledilo je desetletje razvoja programa Apollo ...

200-letnica rojstva Walta Whitmana – Nina Ambrož

9. september–24. oktober Knjižnica Glinškova ploščad Walt Whitman, enfant terrible ameriške poezije, je leta 1855 z izidom svoje prve pesniške zbirke Travne bilke dodobra pretresel puritansko ameriško bralstvo in hkrati postavil nove mejnike za sodobnejšo, drznejšo poezijo. S svojim delom je imel izjemen vpliv na začetnike simbolizma v Evropi, prav tako je detabuiziral homoerotično tematiko. Letos mineva 200-letnica rojstva tega velikega pesnika.

Modra gladina: zbirka slik na platnu – Natalia Berezina

9.–28. september Knjižnica Prežihov Voranc Ocean je drug svet, ki nas vedno privlači zaradi svoje skrivnosti. Moč oceana začara s svojo brezkrajno mirno modrino in straši s črnimi uničujočimi valovi oceanskega viharja. Razstavljena zbirka slik prikazuje obe strani oceana – pomirjujoči svet fantazijskih podvodnih rastlin in temno

15


moč, ki lahko uniči vsakogar, ki je ne zna obvladati. Natalia Berezina je grafična oblikovalka in ilustratorka, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Otvoritev razstave bo 10. septembra ob 18.00.

Izbrane slovenske in slovanske otroške in mladinske revije iz zbirke SLK

9. september – 30. oktober Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Kdo med nami še ni prelistal Cicibana ali Pionirskega lista? So vam znani Galeb, Mladi rod, Angeljček, Vedež? Morda ste že slišali za češko revijo »Zornička« ali ukrajinski list Barvinok? Na razstavi bodo izpostavljene izbrane otroške in mladinske revije iz Slovenije in slovanskih držav. Vsaka od njih je zaznamovala generacije mladih bralcev. Avtor razstave je mag. Gašper Hudolin.

Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice: razstava ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika in Žige Zoisa

23. september–30. oktober Slovanska knjižnica, preddverje Slovanska knjižnica hrani lepo število pomembnejših publikacij, ki so na prelomu iz 18. v 19. stoletje odločilno zaznamovale slovenski prostor ter njegov jezikovni, kulturni in narodni razvoj. Razstavo dragocenih in redkih tiskov bosta narekovali življenjski zgodbi in delo dveh velikih imen slovenskega razsvetljenstva, Valentina Vodnika in Žige Zoisa. Avtorica razstave je mag. Kristina Košič Humar.

drugo Merjenje krvnega tlaka in glukoze

4. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V okviru Zdravstvenega kotička MKL bo študentka medicine od 17. do 19. ure v mediateki v kleti KOŽ obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi. Predhodne prijave niso potrebne.

Tečaj prve pomoči in uporabe defibrilatorja

4. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V sodelovanju Zdravstvenega kotička MKL in Rdečega križa Slovenije, Območna enota Ljubljana, bomo v mediateki v kleti KOŽ pripravili tečaj prve pomoči in praktični prikaz osnov uporabe defibrilatorja (AED), ki je nameščen tudi v Knjižnici Otona Župančiča. Predhodne prijave niso potrebne.

Medgeneracijsko branje

Bralno društvo Slovenije tudi letos pripravlja mesečna srečanja medgeneracijskega branja, ki ga izvajajo na Gimnaziji Bežigrad v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad. Gimnazijci tako vabijo bralce starejših generacij, da se jim pridružijo ob dopoldanskih klepetih ob knjigah. Vsi zainteresirani se lahko oglasijo v Knjižnici Bežigrad ali nam pišejo na bezigrad@mklj.si. Izziv: prijavite se prek Facebook profila Knjižnice Bežigrad!

16


napovednik za prihodnji mesec Avstralija: avanturističen outback s 4WD campervanom – Andreja Avberšek 1. oktober ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl 26-dnevno potovanje, dolgo 8.000 km. Sydney, Great Central Road, rudniki dragocenih kovin, cestni vlaki in Aborigini. Sveti gori Uluru in Kata Tjuta, na zahodu kopanje v čudovitih zalivih. Polet z majhnim letalom nad zalivi in klifi Coral Baya. Divji delfini, avstralski pelikani, divje kamele, koale, kenguruji, emuji, barvne papige in kuščarji.

Uporaba aplikacij COBISS+ in mCOBISS– Igor Andrin (F3ŽO) 2. oktober od 11.00 do 12.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Uporabniki bodo spoznali osnove uporabe COBISS+. Naučili se bodo poiskati in rezervirati gradivo in se seznanili z uporabo aplikacije Moja knjižnica. Spoznali bodo tudi funkcionalnosti aplikacije mCobiss za mobilne naprave. Poiščimo skupaj (F3ŽO)

3. oktober ob 11.00 Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Udeležencem delavnice bomo predstavili načine iskanja gradiva (vzajemni spletni katalog Cobiss, naša domoznanska e-bibliografija, dLib), jim pokazali uporabo čitalca mikrofilmov ter izdelavo xerox kopije izbranega članka. Stopiti pa bo mogoče tudi v naša skladišča ter si ogledati obsežno zbirko starih časopisov in drugih dragocenih tiskov. Prijave do 2. oktobra na 01 308 56 00 ali slovanska@mklj.si.

Španščina 1 – Asha J. Podgornik

3. oktober ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi delavnici iz cikla delavnic, ki bodo potekale do konca meseca maja, se boste naučili pozdraviti, posloviti, se predstaviti z osnovnimi podatki in vprašati po njih. Dotaknili se bomo tudi abecede in nekaterih posebnosti španske izgovarjave. Prijave na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

3. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Novo šolsko leto bomo začeli s tematiko potovanj, ki nas bo spremljala skozi prve tri delavnice. Vsebine, ki jih bomo obravnavali tokrat, so priprave na potovanje, prevozna sredstva, tipi namestitve in rezervacija prevoza in namestitve. Prijave na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Barviti svet otroške domišljije – Likovna šola SAB

4. november ob 19.00 Knjižnica Šiška Razstava otroških likovnih del v različnih tehnikah vas bo popeljala v čudoviti, neokrnjeni otroški svet. Nastala so v Likovni šoli SAB, pod strokovnim vodstvom slikarja in prof. lik. umetnosti Skenderja Bajrovića in magistrice pomoči z umetnostjo Nele Bajrović Petek. Tu otroci med 3. in 15. letom spoznavajo tako klasične kot tudi moderne likovne tehnike, kot sta grafično oblikovanje in animirani film.

17


za otroke ), ker ima l Roth (Sam k je Samue li i bš lju aj Moj n ra ga ne eklost, kate grozno pret in ce sr o dobr k kavalir. sanj. Je veli polnjevanju iz i pr lja ustav bne stvari nimajo podo je , ker ga za e m l ši du Nav je okrašena jegova soba ra kitaro, n Ig . e en m kot olnjene police so nap i pticami in im at rn pi s pa bila! Sam je aj sem poza or Sk s! re j Sa s knjigami . let) volkodlak . (Lucija , 13

Moj najljubši junak je Jadran Krt, ker opisuje življenje 14 letnega dečka , ki se mu do gajajo različne dogodivščine . Všeč mi je tudi zato, ker piše svoj dnevnik . Ko bereš njegove zapiske , se zdi , kot da je Jadran resnična oseba , kar pa v res nici ni . Cela knjiga mi je naspl oh zelo všeč, saj se take stvari dogajajo tudi v res ničnem življenju. Najbolj mi je všeč ta del , ko se Jadran zaljubi v svojo sošolk o Pandoro. (Ajda , 13 let)

18


izobraževalne delavnice Družinska znanstvena delavnica – Otroška akademija d. o. o. 27. september od 17.00 do 18.30 Knjižnica Bežigrad Najmlajši znanstveniki bodo s pomočjo staršev naredili in izstrelili svojo raketo, ugotavljali razlike med kislimi in bazičnimi snovmi ter odkrivali, kako le-te med seboj reagirajo. Naučili se bodo, kako brez pihanja napolniti balon, ugasniti svečko in še veliko več! Vabljene družine s predšolskimi otroki. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Sprehod po vesolju – Astronomsko društvo Vega 27. september ob 10.00 Knjižnica Šiška V sklopu projekta Noč ima svojo moč vas vabimo na astronomsko predavanje, kjer nas bodo člani Astronomskega društva Vega popeljali na sprehod po vesolju. Spoznavali bomo naše Osončje, iz njega pa pot nadaljevali v našo galaksijo in galaktično okolico. Pridružite se nam na čarobnem sprehodu po Vesolju. Namenjeno šolskim skupinam od 11. leta dalje. Obvezne prijave v Knjižnici Šiška oz. na 01 308 52 09.

Sprehod po vesolju – Astronomsko društvo Vega 27. september ob 18.00 Knjižnica Šiška V sklopu projekta Noč ima svojo moč vas vabimo na astronomsko predavanje, kjer nas bodo člani Astronomskega društva Vega popeljali na sprehod po vesolju. Spoznavali bomo naše Osončje, iz njega pa pot nadaljevali v našo galaksijo in galaktično okolico. Pridružite se nam na čarobnem sprehodu po Vesolju. Vabljeni otroci od 12. leta dalje in odrasli.

ustvarjalne delavnice Dežela neustrašne princese – KUD Galerija C.C.U. 3. september ob 17.00 Knjižnica Grba Najprej se bomo odpravili na zmajevsko potovanje s Princeso v papirnati vrečki (Robert Munsch, Založba Didakta), nato pa si bomo v raznolikih likovnih tehnikah izdelali svoje unikatne zmaje, ki bodo postali zavezniki in varuhi naših vrednot. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Žuželke – KUD Galerija C.C.U. 10. september ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na delavnici bomo spoznali žuželke, ki živijo v našem okolju ter jih zatem z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Delavnica je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U., ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Amuleti CeCeUji – KUD Galerija C.C.U. 14. september ob 16.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom s pluto, preobraženo v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

19


Pozdrav jeseni – KUD Galerija C.C.U. 17. september ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Prihod jeseni bomo pozdravili z ustvarjanjem umetnin s pridihom jeseni v različnih likovnih tehnikah. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Vikinške ladje – KUD Galerija C.C.U. 19. september ob 17.00 Knjižnica Horjul Tokrat se obeta prava pomorska ustvarjalna dogodivščina. Vsak si bo izdelal čisto svojo unikatno vikinško ladjo, jo poimenoval in z njo odplul po pravljičnih morjih. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst.

Dežela konjičkov – KUD Galerija C.C.U. 28. september ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na tokratni ustvarjalnici bomo z recikliranjem izdelovali unikatne konje in konjičke iz najljubših zgodb. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Delavnica je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U., ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

predstave Z esperantom pravljični svet – Dragica Ropret Žumer 26. september 17.00 Knjižnica Fužine Ob Evropskem dnevu jezikov se bodo otroci na igriv način seznanili z jezikom esperanto. Med ogledom štirih kratkih kamišibaj predstav bodo spoznavali esperantske besede za barve in dele telesa, v esperantu pa se bodo naučili tudi pozdravljati in šteti. Domov bodo lahko odnesli mini slovarček z uporabljenimi esperantskimi besedami.

razstave Barviti svet otroške domišljije – Likovna šola SAB 2.–30. september Knjižnica Jožeta Mazovca Razstava otroških likovnih del v različnih tehnikah vas bo popeljala v čudoviti, neokrnjen otroški svet. Likovna dela so nastala v Likovni šoli SAB pod vodstvom slikarja in prof. lik. umetnosti Skenderja Bajrovića in magistrice pomoči z umetnostjo Nele Bajrović Petek.

20


drugo Eko vrečke iz starih majic in knjižne kazalke – Ustvarjalni kotiček (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 7. september 11.30–13.30 ragbi igrišče Oval v Guncljah, Stanežiče Izdelovali bomo eko vrečke iz starih majic in kazalke za knjige iz naravnih materialov. Za izdelavo vrečk prinesite s seboj staro majico, ki ji želite vdahniti novo življenje. J Delavnica je namenjena učencem različnih starosti in se vsebinsko povezuje z zeleno knjižnico. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej! V primeru slabega vremena bo prireditev v Ljudskem domu v Šentvidu, Prušnikova 99, Ljubljana Šentvid. Pravljično popoldne 11. september ob 17.00 Knjižnica Vodice Doživite čarobno popoldne na travniku pred Knjižnico Vodice. Deni Kragelj nam bo pripovedovala svoje pravljice o Polžu Molžu, Jelenčku, Piki Poki in nas s poslikavo obraza začarala v pravljična bitja. Plesalke Baletnega društva Labod nam bodo zaplesale, sabljaške veščine nam bodo predstavili sodobni vitezi iz Sabljaškega kluba Kamnik, peli in zabavali se bomo s Katjo Hribar ter preizkusili svoje spretne prstke na ustvarjalni delavnici. Program je pester, zagotovo se bo našlo za vsakega nekaj!

Dan za Poletavce in NajPoletavce 20. september ob 17.00 Ploščad Kozolec Za vse Poletavce in NajPoletavce pripravljamo zabavno zaključno prireditev, na kateri boste vsi poletni bralci, ki ste oddali svoj bralni seznam, prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju. Osrednja nit prireditve bo tokrat kulinarika, kuhanje in sladkanje. Glavno nagrado podarja Hervis d. o. o. Podpirajo nas in z nami sodelujejo Tiskarna Koštomaj, Knjigarna Konzorcij, Chupa Chups in PEZ.

Prebedimo z Leonardom: noč v knjižnici 27.–28. september 19.00–10.00 Knjižnica Bežigrad Si star med 12 in 15 let? Si želiš preživeti adrenalinsko noč med knjigami? Večerja ob filmu, soba pobega, delavnice, nočni sprehod, polnočna pravljica, zanimivi gostje, misija Da Vinci ... Če si radoveden in pogumen in bi rad preživel noč v knjižnici, nam do 18. septembra pošlji pismo na naslov Knjižnica Bežigrad, za Leonarda Čuka, Einspielerjeva 1, 1000 Ljubljana ali prebedimozleonardom@mklj.si ali ga oddaj v nabiralnik v knjižnici. V pismu zapiši, zakaj bi želel preživeti noč v knjižnici, katero knjigo bi mu priporočil v branje, starost in svoj naslov. Noč v knjižnici pripravljamo v okviru projekta Noč ima svojo moč.

21


22


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, september 2019, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

24

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik dogodkov (september 2019)  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_september_2019.pdf

Napovednik dogodkov (september 2019)  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_september_2019.pdf

Advertisement