Page 1

OKTOBER napovednik

2015

mestna knji탑nica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

okrogle mize . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! – dr. Sašo Dolenc 1. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Dr. Sašo Dolenc je fizik in filozof, ki s svojimi zanimivimi poljudnoznanstvenimi članki, knjigami in predavanji širi obzorja radovednim. Med drugim je urednik Kvarkadabre – časopisa za tolmačenje znanosti. Katere knjige nam priporoča? Kako se povezujeta filozofija in znanost? Pogovorni večer bo vodila Tina Košir Mazi.

Dr. Karel Ozvald: Kulturna pedagogika – Paideia center 1. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Za Ozvalda sta vzgoja in izobrazba kultura, ki jo razume kot duhovno stremljenje nekega naroda k njegovi »via lucis« (poti luči). Namen bralnih večerov je spoznavanje vzgoje kot kultiviranje človeka. Skupno branje zaključimo s pogovorom. Vabljeni vsi, ki vas zanima področje vzgoje in izobraževanja.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 2. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas. Vabljeni na uvodno srečanje. »Knjige so najbolj tihe in trajne prijateljice; so najbolj dosegljive in najbolj modre svetovalke ter najbolj potrpežljive učiteljice,« po besedah C. W. Eliot.

Delavnica ROB številka ena – Dejan Koban 3. oktober ob 12.30 Trubarjeva hiša literature Na prvi delavnici D.I.Y. knjižic ROB bomo prinesli svoje pesmi, kratke zgodbe, dramske igre, aforizme, šale ... karkoli in pa material ter pričeli izdelovati osnutek za našo knjižico. Nato jih bomo v treh mesecih poskusili dokončati, imele bodo naklado do 30 izvodov. Seveda bo po omenjenem obdobju kreiranja knjižic sledila predstavitev v obliki bralnega/glasbenega/gledališkega dogodka.

Poetično v umetnost – Andreja Podrzavnik 7. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Koreografinja Andreja Podrzavnik bo v živo v pogovoru in praktično raziskovala povezave med poezijo in koreografijo. Kaj dobro izrazijo napisane besede poezije in kaj oblikovanje giba v prostoru in živem stiku z gledalci? Za izhodišče bo poezija Novice Novakovića. Naključno izbrane pesmi bodo navdih za spontane odzive.

Rachel Naomi Remen: Blagoslovi starega očeta 12. oktober ob 17.30 Knjižnica Zalog Zgodbe lahko zdravijo najgloblje strahove. Dotaknejo se nas in nas spremenijo ter globlje povežejo z življenjem, tako da začnemo drugače gledati nase in na druge ter na koncu spoznamo, da je življenje bogatejše, kot smo mislili, ljudje pa boljši, kot smo verjeli.

1


Življenjska popotovanja – Ira Zorko 12. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Ira Zorko je arhitekt v svobodnem poklicu, ki se zadnja leta posveča ekološki arhitekturi in permakulturi. Med drugim je preoblikoval nekdanje vojaške zapore na Metelkovi v mladinski hotel, na Waldorfski šoli pa je vodil gradnjo prizidka, ki je prvi šolski objekt z naravnimi materiali. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

V KOŽI besede – dr. Marko Stabej 13. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tokratni gost bo redni profesor za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Marko Stabej. O priznanem jezikoslovcu in akademiku dr. Janezu Toporišiču, osrednji osebnosti jezikoslovne slovenistike, med drugim avtorjem Slovenske slovnice in soavtorjem SSKJ-ja in Slovenskega pravopisa, se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Pripovedovanje zgodb za odrasle: Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 14. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Nekoč je bila ... praprababica. Ki je v jeseni s sovaščani ličkala koruzo pozno v noč in pripovedovala take štorije, da so se dekletom dlake ježile. Pa tudi take, da so se do solz nasmejale. Znate povedati zgodbo? Bi radi poskusili? Pridite pripovedovat in poslušat.

Moderato Cantabile, večer s poezijo Arsena Dedića – Matej Krajnc, Lado Leskovar

14. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Arsen Dedić velja za »gradonačelnika jugoslavenskog šansona«, kot so ga nekoč poimenovali kritiki, in tudi za enega največjih sodobnih pesnikov s področja nekdanje Jugoslavije. Spomin nanj bodo obudili: Matej Krajnc in zasedba Stara Mama Bend, ki bodo predstavili prevode Dedićevih šansonov ter Lado Leskovar, ki bo interpretiral nekaj Dedićevih pesmi.

Nikodema: fantazijski roman – Vesta Vanell 14. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Avtorica bo brala odlomke iz nastajajočega fantazijskega romana. Tema romana za vse generacije je coprniško šola nekje »zgoraj« v hribih, kjer coprnela Neli, ki jo kličejo babi Neli, uči vse tisto, kar bi se moralo učiti v »dolini«. Ta dolina ponazarja tako dolino Šentflorjansko kot tudi nižja stanja zavedanja.

Na pesniškem tandemu – Marko Kravos in Fabjan Hafner 16. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na oktobrskem tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružila pisatelj, pesnik, esejist in prevajalec Marko Kravos ter pesnik, pisatelj in prevajalec Fabjan Hafner. Avtorja si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.

Zoran Knežević: Dvoživke umirajo dvakrat – zBiRALCI zgodb, Lucija Magajna 19. oktobra ob 18.00 Knjižnica Rudnik Tako kot sta si podobni besedi izseljenci ali priseljenci, so enaki tudi domotožje in upanje, da bo drugje vseeno boljše in lažje. Na koncu poti pa so vedno tudi ljudje, pa tudi knjižne zgodbe o njih, ki bi jih na našem

2


oktobrskem srečanju radi delili z vami. Pridružil se nam bo pisatelj, ki nam je s svojo knjigo kratkih zgodb približal občutja tistih, ki so kljub dvema domovinama brezdomci.

Podelitev nagrade Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico 22. oktober ob 12.00 Trubarjeva hiša literature Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije podeljuje na dan rojstva slovenske pisateljice in prevajalke Kristine Brenk, Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Nagrada Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico bo podeljena na slavnostni prireditvi.

Knjižni maraton založbe Amalietti 23. oktober ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Založba Amalietti vabi na predstavitev knjižnih novosti in knjižni maraton s slovenskimi avtorji ter avtoricami, ki pri založbi izdajajo svoja literarna dela.

Knjiga, odpri se 27. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati? Odgovore na ta vprašanja bomo iskali v sproščenih pogovorih, ki jih bo vodil pesnik, pisatelj in esejist dr. Iztok Osojnik v sodelovanju z drugimi ustvarjalci in književnimi prevajalci. V okviru programa Ustvarjalna Evropa, ki ga podpira Evropska unija.

Pripovedovanje zgodb za odrasle: Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 28. oktober ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Nekoč je bila ... praprababica. Ki je v jeseni s sovaščani ličkala koruzo pozno v noč in pripovedovala take štorije, da so se dekletom dlake ježile. Pa tudi take, da so se do solz nasmejale. Znate povedati zgodbo? Bi radi poskusili? Pridite pripovedovat in poslušat. Podelit z nami modrost iz knjige, filma, ali kar svojo lastno izkušnjo. Pripovedovalski večer bo vodila Barbara Kaiser.

bralne skupine Clément Bénech: Slovensko poletje – Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski 8. oktober ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Tokrat beremo roman Slovensko poletje francoskega avtorja Clémenta Bénecha, udeleženca letošnje Fabule, o odnosu mladega para in njuni zatikajoči se komunikaciji. Dogaja se na Bledu in v Ljubljani, tako da se imamo priložnost videti skozi oči tujcev.

Nemški bralni krog za odrasle 13. oktober ob 18.00 Knjižnica Polje Tudi letos nadaljujemo z bralnim krogom, kjer se bomo mesečno srečevali in prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje

3


znanje nemščine, se nam pridružite. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje nemškega jezika. Več informacij in predhodne prijave v Knjižnici Polje ali na 01 528 33 87.

Jane Austen: Prepričevanje – Sonja Pirman 13. oktober ob 19.00 Knjižnica Grba Roman Prepričevanje je zadnje dokončano delo Jane Austen in velja za »pravljični« ljubezenski roman. Naslov je izbral njen brat, Henry Austen, ki je napisal tudi uvodnik k izdaji, v katerem je z razkritjem pisateljičine identitete, biografije in bibliografije počastil spomin nanjo.

Bralni krog – Darja Bolka 15. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci bomo pregledali nove mladinske in otroške knjig, ki jih je vredno prebrati, pa tudi knjige za odrasle, ki so se nas dotaknile.

Berem, torej mislim – Veronika Vurnik Škrabec in Urh Erjavec 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o vedno aktualni in provokativni politični satiri: Živalski farmi Georga Orwella in stripu slovenskih ustvarjalcev Andreja Rozmana Roze in Damijana Stepančiča Živalska kmetija.

Zgodbe med platnicami: Tat piškotov 21. oktober ob 18.00 Knjižnica Polje Na prvem srečanju bralne skupine se bomo pogovarjali o duhoviti zgodbi o zavitku piškotov iz knjige Kurja juhica za dušo v kocki.

To očarljivo branje: Camino, gremo v Compostelo – Maia Pleiades 21. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat bomo prebirali knjige, ki so jih napisali popotniki, ki so prehodili Camino. Romanje v Santiago de compostela je namreč najbolj znana romarska pot na svetu. Na to romanje so odhajali že v srednjem veku, v zadnjem času pa je ta romarska pot spet množično obiskana.

Angleški bralno-debatni krožek – dr. Leonora Flis 23. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o The Curious Incident of the Dog in the Night-Time Marka Haddona (v slovenskem prevodu Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa), razburljivem romanu, kjer se zdijo skrivnostne stvari skozi oči pripovedovalca še skrivnostnejše. Skupina je odprta za vsakogar, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini.

Knjižna doživetja: Kent Nerburn, Pisma sinu – Tanja Grünfeld 28. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana »Knjiga ni le leposlovno ali strokovno delo, temveč oboje hkrati. Celotno delo preveva optimizem, videvanje dobre strani človeka, kar potrebujemo še zlasti v današnjem času. V posameznih poglavjih govori o vseh pomembnih področjih in dogodkih v človekovem življenju, pri tem pa bralcu ne vsiljuje ničesar, a mu nakazuje najboljšo pot«, je zapisal Vid Pečjak.

4


Robin Shilp Sharma: Skrivna pisma meniha, ki je prodal svojega ferrarija – Sonja Pirman 28. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Knjiga nam skozi popotovanja razkrije osupljiva spoznanja o razsežnosti osebne moči in hkrati nauči, kako biti iskren do sebe in neustrašno živeti svoje sanje.

Jorge Bucay: Ti povem še eno zgodbo – Ariana-Lucija Tratar-Supan, Urša Šuker in Katja Vučko 29. oktober ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Pričenjamo z novo bralno skupino, ki je primerna za vse starosti. Toplo vabljeni vsi, ki se radi družite ob pogovoru o dobrih knjigah za osebno in duhovno rast. Na prvem srečanju se bomo pogovarjali ob knjigi Argentinca Jorgeja Bucaya.

predavanja Milan Vidmar, velikan z manjvrednostnim kompleksom – Darko Špelec 1. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kako danes opredeljujemo veličino Milana Vidmarja? Kakšen pomen in vrednost ima šahovska igra v Sloveniji in svetu, potem ko so se uresničile vse Vidmarjeve zle slutnje? Se zlati časi šaha lahko vrnejo? Predavanje ob 130-letnici Vidmarjevega rojstva.

Čudoviti svet eteričnih olj in varna uporaba – Marjana Juhant 1. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Na predavanju se bomo pogovarjali, kaj so eterična olja in kako jih pridobivamo, kakšna je pravilna in predvsem varna uporaba, ter kako si s pomočjo eteričnih olj lahko pomagamo pri najpogostejših težavah ... Eterična olja boste lahko povohali, preizkusili in seveda vprašali vse, kar vas zanima o njih.

Vihar v glavi – Andreja Vukmir, Družinski in terapevtski center Pogled 1. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Priznani nevropsihiater dr. Daniel Siegel v uspešnici Vihar v glavi pokaže, kako lahko staršem in mladostnikom znanje o možganih pomaga, da jih morebitni spori in viharji lahko še močneje in globlje povežejo. Obdobje mladostništva ni samo nekaj, kar je potrebno preživeti, pač pa obdobje, v katerem se razvijajo lastnosti, ki jih kot odrasli potrebujemo, če želimo živeti polno življenje.

Pot pod noge – Aiesec, mednarodna študentska organizacija (ELR) 6. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na dogodku boste spoznali zgodbe udeležencev AIESEC izmenjav ter članov organizacije, ki vam bodo podrobno predstavili svojo izkušnjo. Govorili bodo o razvoju vodstvenih sposobnosti, spoznavanju kulturnih razlik, delu v mednarodnem okolju in pridobitvi kompetenc za nadaljnjo karierno pot. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

5


6


Dva otroka nista enaka – Anica Mikuš Kos 6. oktober ob 18.00 Knjižnica Savsko naselje Ob praznovanju tedna otroka smo na Popoldan s Knjižnico Savsko naselje povabili doktorico medicine, specialistko otroške psihiatrije, ki se posveča kliničnemu delu z otroki, mladostniki in starši. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s pomočjo otrokom, ki so doživeli tragedijo in krutosti vojne, na predavanju pa bo poudarila individualne razlike v razvoju in temperamentu otrok.

Varuh človekovih pravic skozi čas – dr. Vlasta Nussdorfer (ELR) 6. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Institucija varuha človekovih pravic je bila v slovenski ustavni sistem vpeljana z novo Ustavo RS, ki je bila sprejeta decembra 1991. Varuha človekovih pravic v Ustavi RS opredeljuje 159. člen, ki določa, da se za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil z zakonom določi varuh pravic državljanov.

Platon na pomoč! – Andrej Praček 6. oktober ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Vas zanima, zakaj država in politika ne delujeta, kot bi morali, in kaj bi bilo potrebno spremeniti, da bi stvari izboljšali? Tematiki, ki je še kako aktualna tudi danes, se je že v antiki posvečal Platon, oče zahodne civilizacije, nam pa jo bo predstavil predavatelj Nove Akropole.

Oris življenjske in duhovne poti Terezije Ávilske – dr. Robert Kralj 6. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Predavanje je otvoritveno predavanje razstave Slovanske knjižnice Terezija iz Ávile, obenem pa tudi uvod v ciklus 5-ih torkovih predavanj v mesecu oktobru in novembru, ki jih posvečamo 500-letnici rojstva znamenite Terezije Ávilske. Predavatelj bo predstavil glavne črte življenjske poti in dela ter podrobneje seznanil občinstvo z ženo, ki se jo letos po Evropi spominjajo s številnimi kulturnimi prireditvami.

Razgibavanje tudi za tiste, ki (še) ne telovadijo! – Nejc Boljka in Metod Horjak 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kaj imata skupnega nekdanji vrhunski športnik, nekoč poln tekmovalne jeze, zdaj pa predan vsemu dobremu v energiji, ter ... strojni inženir, ki je ustvaril učinkovito metodo za regeneracijo? To, da je njuna želja po preseganju in dokazovanju prerasla v sodelovanje, spodbude in rast. Ponujata presenetljive informacije o sodobnih energijskih tehnikah, prehrani, napredne in igrive gibalne veščine, sproščujoče dihalne vaje ... Z gostoma se bo pogovarjala Tadeja Zupan Arsov.

Intervencije nevladnih organizacij v slame Delhija? – Maruša Golob 7. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V indijski prestolnici New Delhiju več kot polovico prebivalcev živi v revnih četrtih. Z željo po izboljšanju življenjskih razmer tega revnega prebivalstva je v mestu registriranih 400 nevladnih organizacij. S pomočjo predstavitve konkretne izkušnje delovanja v tovrstni organizaciji v Delhiju bomo odpirali vprašanja o ekonomsko deprivilegiranih.

7


Kako se spopasti z rakom po naravni poti – CanSAVE 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Predavatelji Draško Dimnik, svetovalec Centra za svetovanje in podporo obolelim za rakom CanSAVE, Breda Ločičnik z zavoda Moja Huda Hrana in Ian Černelč iz Kolono hidroterapije bodo spregovorili o tem, kaj je rak, kako nastane in kako se spopasti z njim, predstavili bodo Terapijo9, nekaj besed pa bodo namenili priporočeni hrani in dodatkom pri obolenju ter preventivi. Prijave na barbara.marincic@mklj.si.

Ptice v mestih – Manca Velkavrh, DOPPS 8. oktober ob 19.00 Knjižnica Rudnik 14. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Favna in flora v mestih se močno razlikujeta od tiste izven mest. Kako pa je v mestih s pticami? Ali vemo, od česa je najbolj odvisna pestrost ptic v mestih? So lahko finančni dejavniki pri tem pomembni? Katere vrste so v urbanih območjih pogostejše in zakaj? Kako na ptice vpliva hrup mesta? Vse to lahko izveste na predavanju.

Človekovo iskanje ugodja in hedonizem filozofov – mag. Marko Ogris 12. oktober ob 17.30 Knjižnica Šiška Ali se sodobni ljudje lahko izmaknemo diktatu časa, ki nas nagovarja k zadovoljevanju neštetih čustveno-telesnih potreb? Zapoved »uživaj« je prvo etično načelo sodobnega potrošniškega narcisizma in kulture selfijev. Različne izbire »dobrega« življenja in zadovoljitve ugodja (hedone) najdemo že od antičnih stoikov, kinikov in epikurejcev naprej.

Posredovanje neskončnega – dr. Dušan Rutar 12. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavatelj bo govoril o človekovem odnosu do neskončnega v luči spoznanja, da je potrebno naključje, ki premakne človeka iz njegovega končnega sveta, o odnosu torej, ki ne pomeni razvijanja samega sebe ali samoaktualizacije.

Terezija Ávilska v slovenski baročni književnosti – dr. Alen Širca 13. oktobra ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Prvo okrajšano delo, njen življenjepis, kjer je Terezija Ávilska navedena kot avtorica, je izšlo na Slovenskem šele l. 1834. Predavatelj nam bo pojasnil, da se pisateljica pri nas pojavlja že prej. Dr. Alen Širca je nosilec podoktorskega projekta Teološki in mistični okvir slovenske baročne literature v evropskem kontekstu na Fakulteti za humanistične študije primorske univerze ob razstavi, ki bo na ogled v knjižnici. Predavanje ob razstavi Terezija iz Ávile.

Utopija in teorije emancipacije – Jernej Kaluža, Aleš Mendiževec in Matej Rudolf 13. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Iz klasičnega, referenčnega dela Thomasa Mora Utopija, bomo v kratkih in poljudnih prispevkih prikazali osnovne probleme, ki jih delo odpira in jih povezali z danes aktualnimi kritičnimi miselnimi tradicijami (anarhizem, marksizem, kritična teorija, itd.). Izpostavili bomo skupne točke in razlike.

8


Čudoviti svet eteričnih olj in varna uporaba – Marjana Juhant in Maja Krušič 14. oktober ob 18.00 Knjižnica Polje Kaj so eterična olja in kako jih pridobivamo, kakšna je pravilna in predvsem varna uporaba, kako si s pomočjo eteričnih olj lahko pomagamo pri najpogostejših težavah? Eterična olja boste lahko povohali, preizkusili in seveda vprašali vse, kar vas zanima o njih.

Neznosna lahkost čuječnosti – Leo Ivandič 14. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Izraz čuječnost ali angleško mindfulness največkrat opisujejo kot stanje uma, v katerem smo polno prisotni in osredotočeni, vendar sproščeni. Takrat nam misli ne begajo, ne zapletamo se v razglabljanje, človek je v globokem stiku s seboj in svojim okoljem. Raziskave potrjujejo, da ima izvajanje čuječnosti številne pozitivne učinke na počutje.

Mesto brez spomina – Božidar Jezernik 14. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Kateri je najstarejši še stoječi javni spomenik v Ljubljani? Kako je mogoče, da slovensko mesto ne prenese pogleda na največjo umetnino, nastalo izpod rok slovenskega umetnika? Avtor pojasnjuje več kot le kulturo oziroma čaščenje, v imenu katerih se spomeniki postavljajo: razloži vzroke in vzgibe, ki so botrovali slavljenju določenih oseb in odrinjanju nekaterih drugih ...

Numerologija – Roma Pogorelčnik 14. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Ljudje se že od nekdaj sprašujemo, kaj naj storimo, da bomo srečni, zdravi, ljubljeni in uspešni ter da bomo živeli dolgo in v blagostanju. V življenju se je treba učiti in spoznavati, kdo smo, kako delujemo in v kaj verjamemo. Odgovore iščemo marsikje, tokrat pa jih bomo spoznavali skozi numerologijo.

Pogovor s patrom Petrom Opeko – dr. Bernard Nežmah 19. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vabimo vas na pogovor s slovenskim misionarjem na Madagaskarju Petrom Opeko.

Ali država Slovenija zgledno skrbi za varovanje okolja? – Martina Ocepek 19. oktober ob 18.30 Knjižnica Šiška V prispevku direktorica strokovne službe pri Varuhu človekovih pravic RS prikazuje, kako lahko na varovanje okolja vpliva varuh človekovih pravic. Čeprav čisto okolje za sedaj v mednarodnih aktih še ni opredeljeno kot temeljna človekova pravica, pa prizadevanja nekaterih ombudsmanov gredo v tej smeri.

Terapevtsko poslanstvo himalajskih zvenečih posod – Albinca Pesek 19. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Na predstavitvi boste lahko izkusili moč vibracij in njihovega vpliva na počutje. Na posode boste lahko tudi sami zaigrali in s tem dobili prve izkušnje o intenzivnem in hkrati blagozvočnem učinku uglašenih vibracij na vaše telo, misli in čustva. Dr. Albinca Pesek je predavateljica didaktike glasbe na pedagoški fakulteti v Mariboru in zvočna terapevtka.

9


Družina, mladi in zasvojenost – mag. Sandra Vitas 20. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavateljica bo predstavila delovanje najbolj pogostih drog pri mladih in njihovo škodljivost. V nadaljevanju bo govorila o strategijah reševanja posameznika in družine iz pasti zasvojenosti in dobri praksi v nekaterih NVO ter različnih oblikah preventive. Predavanje organizira Društvo “Up” v okviru Šole življenjskih veščin in ga sofinancira MOLUrad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Meje svobode izražanja – Jernej Rovšek 20. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Namestnik varuha človekovih pravic bo skušal odgovoriti na vprašanja v zvezi s sovražnim govorom: kdaj so meje svobode izražanja prestopljene, kdaj lahko govorimo o sovražnem govoru in njegovi kaznivosti, kateri so drugi mehanizmi, poleg kazenskopravnega, za varstvo osebnostnih pravic v primerih zlorab javne besede.

Sveta Terezija Ávilska, pisateljica – mag. Tomaž Šmid 20. oktobra ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Predavatelj nam bo odstrl Terezijo Ávilsko kot pisateljico: govoril bo o njenem slogu, značilnosti njenih podob, njenih literarnih strategijah. Posebno mesto v njenem slogu ima metafora, ki lovi podobe vsakdanjega življenja, da bi izrazila nevsakdanje, neizrekljive izkušnje.

Pater Avguštin Hallerstein, Mengšan, mandarin na Kitajskem dvoru – Janez Škrlep 21. oktober ob 17.30 Knjižnica Glinškova ploščad Hallerstein se je rodil v plemiški družini v Mengšu. Leta 1739 je kot mladi znanstvenik, jezuit, pripotoval na Kitajsko ter se predal učenju kitajščine in kaligrafije. Mladi kitajski cesar Qianlong ga je povabil k sebi na dvor, kjer je postal vodja skupine astronomov. Predavanje pripravljamo ob otvoritvi razstave ilustracij Huiquin Wang.

Tradicionalna kitajska medicina –Darja Cerkvenik 21. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Bi radi pobliže spoznali teorijo petih elementov in teorijo jin jang? Vas zanima, kje v telesu domujejo posamezna čustva in kako so povezana z organi? Katere so najpomembnejše akupresurne točke, s katerimi si lahko ublažite bolečino? Vabljeni na predavanje o tradicionalni kitajski medicini, ki vam bo razširilo pogled na dogajanje znotraj vas.

Zgodba mumije iz Narodnega muzeja Slovenije – Janez Sedej 21. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Kaj nam lahko edina staroegiptovska mumija v Sloveniji pove o življenju Amonovega svečenika, ki je živel v 2. polovici 7. stol p. n. št. v Tebah in kaj je zase želel v posmrtnem življenju. Kakšno je bilo  manj znano, a izredno zanimivo zgodovinsko obdobje vladavine črnih faraonov iz Nubije, kateremu je naš vratar Amonovega templja Akesvita pripadal.

Staranje in ohranjanje telesnih funkcij – Marija Miklič, Šola zdravja 22. oktober ob 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na predavanju se bomo dotaknili naslednjih tematik: staranje kot fiziološki proces, upadanje telesnih in duševnih funkcij, ki vodi v odvisnost

10


od okolice, pomen prehrane za ohranjanje telesnih funkcij, telesna aktivnost starostnikov, pomen gibanja, kako izboljšati zdravstveno stanje starostnikov in doseči kakovostno staranje.

Minimalizem v glasbi – dr. Mitja Reichenberg 22. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tokrat se bomo srečali z najbolj elementarnim delom, ki je hkrati tudi temelj za sestavljanje večjih enot – to je minimalizem. Poslušali in premislili bomo, kaj to pomeni v glasbeni umetnosti, pogledali pa bomo tudi, kako to razumejo druge umetnosti in kaj je pravzaprav tisti najmanjši, minimalni košček, da lahko nekaj ustvarimo.

Pohod kakovostne televizije– Nina Cvar 26. oktober ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na drugem srečanju cikla »Kjer sta doma televizija in film« bomo govorili o tretji fazi televizije, t. i. kakovostni televiziji, ki se po mnenju mnogih lahko povsem kosa s filmsko industrijo oziroma jo v določenih aspektih celo presega. V sodelovanju s Škratovo čitalnico.

Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije 27. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Društvo Svetovni slovenski kongres je lani izdalo Zlato knjigo o osamosvojitvi Slovenije, kjer so zbrani dokumenti (parole, letaki, plakati, fotografije ...) rojakov iz 13 držav sveta in prikazuje njihova udejstvovanja za pomoč pri osamosvojitvi Republike Slovenije. Knjigo bodo predstavili Zdenka Volarič – odgovorna urednica, Franci Feltrin, predsednik Slovenske konference SSK in dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa.

Kolaž iz drobtin vzgoje – Marko Juhant 27. oktober ob 19.00 Knjižnica Dobrova Gostili bomo priznanega specialnega pedagoga, avtorja več knjig in številnih člankov o vzgoji ter predavatelja. Spoštovan je tako v svoji stroki kot med starši in vzgojitelji, saj na praktičen način opominja na napake pri vzgoji in jim svetuje, kako ravnati drugače. Pravi, da je zelo pomembno v otroku ustvariti pomen dolžnosti, poštenosti in delavnosti.

Sveta Tereza Ávilska: lastni dnevnik in umetniške upodobitve – dr. Igor Škamperle 27. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Terezija Ávilska je bila od nekdaj priljubljena tema najrazličnejših znamenitih, včasih tudi spornih umetniških upodobitev. O tem bo na 4. predavanju, ki v Slovanski knjižnici spremljajo razstavo o Tereziji Ávilski, spregovoril dr. Igor Škamperle, sociolog kulture in predavatelj na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predavanje bo sledilo Terezijinemu dnevniku in različnim umetniškim upodobitvam svetnice, njihovi odmevnosti in slavi.

Pravljica, mit in pripovedka – Pravljičarija 27. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Gre za zabaven vpogled v razlike med tremi glavnimi folklornimi oblikami – pravljico, mitom in pripovedko. Skupina Pravljičarija bo ponazorila različne značilnosti omenjenih žanrov in s kratko delavnico ob koncu vključila v samo raziskovanje folklore tudi publiko.

11


Multikulturnost v eni osebi – Akira Hasegawa 28. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Akira Hasegawa je rojen v Sloveniji materi Slovenki in očetu Japoncu. Leto in pol je preživel v Indiji, kjer je kot karma jogi pomagal graditi OM ašram v Džadanu v Radžastanu. Kot poklicni igralec pa se je srečal tudi z drugimi kulturami. Z gostom se bo pogovarjala dr. Vojka Bole Hribovšek.

Eterična olja in jesenski čas – Marjana Juhant in Maja Krušič 28. oktober ob 18.30 Knjižnica Jarše Kaj so eterična olja in kako jih pridobivamo, kakšna je pravilna in predvsem varna uporaba, kako si s pomočjo eteričnih olj lahko pomagamo pri najpogostejših težavah … Eterična olja boste lahko povohali, preizkusili in seveda vprašali vse, kar vas zanima o moči narave, ki nam je na voljo.

Germanik izpod Rifnika – Davorin Vuga 28. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Priznani arheolog bo prikazal kulturnozgodovinsko ozadje najdbe izjemnega doprsja pripadnika julijsko-klavdijske dinastije. Kipec odraža navado visokih oblastnikov, da so v atrije svojih rezidenc postavljali doprsja vladarjev ali članov vladajoče dinastije. V nemirnem letu štirih cesarjev, leta 69 n.š., morda prav za Vitelija, pa je bilo namenoma zakopano.

Bombardiranje Ljubljane leta 1945 29. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Tik pred koncem vojne, 9. marca 1945, je Ljubljana doživela hudo bombardiranje zavezniških sil. Prebivalci Ljubljane tega niso pričakovali, zato je napad terjal veliko žrtev in obenem prizadel nekatere najlepše predele Ljubljane. Pogovor s slikami med dr. Tadejem Bratetom in ing. Tomažem Potzo bo natančneje osvetlil dogodke, ki pričujočim še vedno ostajajo živo v spominu.

potopisi Moje življenje v Izraelu – Sara Kohne 6. oktober ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Življenje v Izraelu je polno bipolarnih motenj, ko želiš v enem trenutku kupiti enosmerno letalsko karto za domov, v naslednjem pa te posrka vase in želiš ostati za vedno. Vojne, agonija na obeh straneh in pa mirno sobivanje ter judovsko-palestinska prijateljstva ti širijo obzorja in te silijo k razmisleku o situaciji.

Nova Zelandija – Manca Čujež 6. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba Za dežjem posije sonce – tudi v deželi dolgega belega oblaka, domovini Maorov, kjer so ovce posejane kot regratove lučke in kjer neprimerljivo lažje poješ kivi kot srečaš kivija. Vulkansko privzdignjena in ledeniško izklesana pokrajinska prelest kar kliče po bližnjem raziskovanju in raztegovanju zaspanih krakov, tudi bosih nog, če je treba zabresti po rečni strugi ...

12


13


Indijska Himalaja – Janez Mihovec 7. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Daleč, na zavetrni strani Himalaje, na koncu sveta, leži Ladakh, legendarna dežela Shangri-la. Modro nebo in s snegom pobeljene gore se dvigajo nad samotnimi vasmi in skritimi samostani, obdanimi z oazami. Kašmir na vzhodu je prelepa dežela z neizbrisnimi ranami dolgih spopadov. Pendžab je dežela Sikhov s prekrasnim zlatim templjem.

S kolesom do Bakuja – Aleš Juvanc 13. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Aleš Juvanc je 3.900 km dolgo pot, na katero se je podal maja letos, premagal v 43 dneh. Na poti mu je uspelo preko slikovitih krajev Hrvaške, Srbije, Romunije, Moldavije, krimskega polotoka čez gorovje Kavkaz in s postankom v Tbilisiju priti v Azerbajdžan in doseči končni cilj Baku, kjer si je ogledal tudi delček evropskih iger.

Japonska – Andreja Avberšek 15. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana 22. oktober ob 19.00 Knjižnica Horjul Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha, bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo, Osaka, spominski park Hiroshima ...

30 dni sanj: V Wales s kolesom – Urban Čepon 15. oktober ob 19.30 Knjižnica Gameljne Na pot se je podal sam in nazaj prinesel neskončno vtisov 30 dni uživancije, 2.800 km, sneg, vročina, veter, dež, spanje pod milim nebom, z roko v roki z naravo. Riževa polja v Padski nižini, gore okoli Mont Blanca, diagonalno prečesavanje Francije, rečni kanali, novodobni Pariz, angleški klifi, ovčarsko podeželje, in končno na cilju – Cardiff.

S kolesom po Kamerunu – Marko Mohorčič 21. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V Douali, industrijski prestolnici Kameruna, se prične 1.600 km dolgo kolesarjenje. Okrog gore Kamerun, proti pokrajini starodavnih kraljestev ter dalje po t. i. krožni cesti v kamerunsko višavje. Sledi obisk prestolnice Yaounde in parka Campo Ma’an na skrajnem jugu ter kruti svet divjega lova. Za konec pa kolesi prisloniva še na palme ob peščenih plažah mesta Kribi. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Peru – Valentina in Matic Pavlič 21. oktober ob 19.00 Knjižnica Ig V Peruju skupaj z navdušenostjo narašča ogorčenje nad Franciscom Pizzarom in njegovimi španskimi pajdaši. Ti so zaradi pohlepa po zlatu narod pahnili v bedo, v kateri jih preveč životari še danes. Pa vendarle, zaradi vseh osupljivih gorskih pogledov, pokrajine, raznobarvnega blaga, dolgih črnih kit, babic s klobuki, nabasanih tržnic in skodelic kokinega čaja je bilo njuno potovanje veličastno in osupljivo.

14


Dan na Caminu: prigode in nezgode z mojih poti – Tina Balant 21. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Tina se znova in znova odpravlja v Camino. Vsakokrat se je njeno potovanje podaljšalo za nekaj mesecev, pot pa malce spremenila. Kaj je vse tisto, kar tako nezadržno vabi na pot in v kakšne zgodbe je prepleteno.

Pisani Yunnan, Kitajska – Darja Cerkvenik 22. oktober ob 19.00 Knjižnica Rudnik Provinca, znana po izvrstnem čaju, pisanih oblačilih številnih etničnih skupin, prelepi naravi in starih običajih. Daleč stran od sodobno razvite Kitajske, kjer poznavanje osnov kitajščine odpre vrata v domove lokalnih ljudi. Kjer se počutiš, kot da si vstopil v samo srčiko kitajske kulturne dediščine.

Zeliščni Zanzibar – Maja Novak Mayita 26. oktober ob 19.00 Knjižnica Zalog Maja Novak večino svojega časa preživi na potovanjih in delu v tujini. Zanimajo jo ljudje, ki navdihujejo in vse kar je lahko lepega na svetu. Njena strast do zdrave, domače kuhinje in lov za novimi recepti pa ji potovanja samo še dodatno popestrijo.

glasba, film, gledališče Outopia, poskus participatorne demokracije 2., 3. in 8. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Interaktivna predstava, ki vabi, da poizkusite slasti in pasti političnega odločanja. Postanite poslanci novega ljudskega parlamenta Outopie in sooblikujte prihodnost države. Boste premagali ovire in popeljali deželo v boljši jutri? Prijave na gledališko predstavo na trubarjeva@literarnahisa.si.

Projekcija filma s pogovorom: Ženske v veliki vojni 1914-1918 5. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dokumentarec TV Slovenija iz serije V Fokusu, posvečene prvi svetovni vojni, se osredotoča na eno izmed prezrtih in precej neraziskanih tem. Režiser in scenarist Valentin Pečenko ter osrednja naratorka, zgodovinarka dr. Petra Svoljšak, v njem odstirata pogled na dejavnost in vlogo žensk v prelomnem vojnem času. Po ogledu filma bo sledil pogovor z dr. Petro Svoljšak, ki ga bo vodil Valentin Pečenko.

Treffpunkt Film / Srečevanja ob filmu – Die Herbstzeitlosen 5. oktober ob 19.30 Trubarjeva hiša literature Odkar je Marti umrl mož, se ta zapira vase. Prijateljice ji predlagajo, da uresniči svojo dolgoletno željo – odpreti butik z erotičnim perilom. Želja postane resničnost in osemdesetletna Marti odpre butik ter vaško življenje obrne na glavo. Režiserka Bettina Oberli se loti tipičnih klišejev konservativnega okolja. Film je podnaslovljen z nemškimi podnapisi.

15


Monokomedija Vratar Pavarotti – Sergej Ferrari 15. oktober, ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pavarotti je vratar v podjetju že 50 let. Vse pozna in seveda tudi vse ve, kaj se v podjetju dogaja. To je ves njegov svet. Družbo mu delajo arije Pavarottija, saj vendar poje skoraj tako dobro kot on! Nastopil bo gledališki igralec Sergej Ferrari.

Koncert: Bas in glas 21. oktober ob 19.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana »Uokvirjanje /glasbe Nejca Sajovica in Jaše Hedžeta/ v rap bi bilo preozko, saj gre v njunem primeru za preplet glasbe, ki s pomočjo bas kitare nastaja v živo, in za pripovedi, ki so prej literarne kot raperske. Gre za svež in iskren dvojec, ki na vprašanje žanra odgovarja z besedami: bas in glas.« je zapisal Drago Mislej – MEF.

Koncert: Jezdeci škrlatne kadulje 21. oktober ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Jezdeci škrlatne kadulje so skupina pisanih osebnosti in glasbenikov, ki so se v akustični zasedbi zbrali ob prevodih pesmi ameriške skupine Grateful Dead. Avtor prevodov je kitarist Boštjan Soklič. Poleg njega so v skupini še Bojan Šen (vokal, kitara, mandolina), Vid Sark (kontrabas, flavta), Urška Kranjc (vokal) in Andrej Tomazin (cajon, tolkala).

okrogle mize Novi smotri izobraževanja: Sprememba vloge šole pri formiranju posameznika – Veseli idioti 20. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Gre za nadaljevanje diskusij v sklopu teme PI pogovori, ki se osredotočajo na spremembe v izobraževanju. Ukvarjajo se s spremenjeno vlogo šole pri formiranju posameznika, ki se oddaljuje od humanističnega koncepta vzgoje svobodnega, razmišljujočega individuuma.

Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar 21. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Študijski večeri so namenjeni seznanjanju z današnjim stanjem vednosti o krščanstvu, zlasti o protestantizmu, ter o medverskem dialogu. V svobodni razvrstitvi potekajo predavanja kvalificiranih domačih in tujih strokovnjakov o zgodovinskih, teoretičnih in pa praktičnih temah, včasih pa okrogle mize s tako tematiko.

16


izobraževanja Diplomirati ali ne diplomirati – to je zdaj vprašanje 5. oktober ob 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Prva iz niza 11-ih delavnic za vse, ki ste pred izzivom priprave diplomske naloge. Razmišljali bomo o tem, ali in zakaj diplomirati. Dvomesečni niz delavnic bo obsegal vse faze priprave diplomske naloge: izbor teme, iskanje literature, oblikovanje teksta, priprava zagovora itd. Prijave do 2. oktobra na 01 600 18 13 ali bd@mklj.si.

Zrcaljenje – Kaja Kosec 5. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V uvodu bomo spoznali nekaj mediacijskih veščin. V nadaljevanju pa spoznali veščine zrcaljenja, kar pomeni z enakimi besedami in enako vsebino izraziti sogovornika. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ustvarjanje spominske foto knjige – Darja Kos 5. oktober ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Kaj je foto knjiga? Katera so orodja foto knjige in kako jo izdelati? Skozi praktični prikaz bomo spoznali celotne postopek izdelave foto knjige. S seboj prinesite vaše izbrane digitalne fotografije. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Pomoč z eteričnimi olji v jesensko-zimskem času – Maja Čebašek 5. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka S terapevtskimi eteričnimi olji si lahko pomagamo tudi, ko se ponavadi zopet pojavljajo prehladna in druga obolenja. Eterična olja lahko uporabljamo bodisi s spuščanjem v prostoru ali si pripravimo različne mešanice v baznem olju, ki nam lahko olajšajo marsikatero tegobo. Na predavanju boste izvedeli, katera eterična olja uporabljamo na varen in primeren način. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Prostorski pasovi. – Lilijana Pahor 6. oktober ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana 14. oktober ob 15.00 Knjižnica Fužine, Info-točka Borze dela Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji. Dogodki v prostorskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in nerefleksnem odzivu telesa. Prijave do 5. oktobra za Knjižnico Prežihov Voranc in do 13. oktobra za Knjižnico Fužine na bd@mklj.si.

Delovnopravna poslovna dokumentacija 1 – Andreja Zabret 7. oktober ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica je namenjena podjetnikom, malim družbam, poslovnim sekretarjem, računovodjem, ki želijo urejeno podjetje in poslovanje. Predvsem je delavnica namenjena predstavitvi osnov, kako imeti urejeno poslovno dokumentacijo, da zadostimo minimalni pravni ureditvi na področju poslovne dokumentacije. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

17


Ceremonial pitja čaja na japonski način – Laura Jamšek 7. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Svet čajev je poln okusov in vonjav ter raznovrstnih blagodejnih učinkov. Poznavalka čajev bo z vami delila svoje znanje in nasvete za pripravo ter vam ponudila v pokušino čaje, o katerih bo govorila. Tokrat bo predstavila način pitja čaja na japonski način. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Samozavest in dostojanstvo – Tinkara Filač 8. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Samozavest in dostojanstvo določata posameznika, ki je ustvarjalen in na življenje gleda z optimizmom. Je ustvarjalec svojega življenja. Kako si ju povrniti in zaživeti življenje, ki si ga želimo? Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Z EFT in EM do večjega zadovoljstva in dobrega počutja – Breda Torkar Kampuš 9. in 23. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Metodi delujeta na energijskem sistemu telesa, ki so ga Kitajci odkrili že ped 5.000 leti. V kombinaciji omogočita še boljšo energijsko pretočnost našega telesa. Lahko ju uporabimo za odpravljanje treme pred javnim nastopanjem, za boljši učni uspeh, za izboljšanje odnosov v družini in službi, si pozdravimo strto srce, odpravimo lahko bolečine ...

Foto album: Moji trenutki za vedno – Darja Kos 12. oktober ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Digitalni foto album ali klasični foto album? Primerjali bomo prednosti in slabosti obeh. Spoznali bomo orodja, scrapbooking tehniko, materiale in pripomočke za ustvarjanje nepozabnih foto spominov. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik 27. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Delovnopravna poslovna dokumentacija 2 – Andreja Zabret 14. oktober ob 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica je namenjena predstavitvi osnov, kako imeti urejeno poslovno dokumentacijo, da zadostimo minimalni pravni ureditvi na področju poslovne dokumentacije. Večji poudarek na ostalih pravilnikih in aktih (varstvo osebnih podatkov, digitalni podpis, uporaba žiga v podjetju). Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Maska za obraz – Hermina Binder 14. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vsak dober obed se začne s predjedjo. Za vas smo pripravili kratko delavnico, kako osvežiti obraz in pripraviti domačo masko. Pripravite se na čudovito potovanje po domači kozmetiki za nego obraza. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

18


Zdravje in dobro počutje – Tinkara Filač 14. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Zdravje pomeni ravnovesje telesa in duha, fizičnega in čustvenega. Če ob vsakdanjih obveznostih ne skrbimo dovolj dobro zase in za svoje notranje počutje, kaj hitro pride do izčrpanosti, stresa, nezadovoljstva s seboj in z življenjem ter splošnega slabega počutja.

Hrana jeseni – Maja Marsetič 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Hrana vpliva na naše počutje in ni vseeno kaj, kdaj in kako jemo. Pomemben je tudi letni čas. Tokrat bomo podrobneje spoznali, kakšno naj bo prehranjevanje jeseni, da se izognemo prehladom in ostalim težavam z dihali, ki se pogosto pojavijo v tem času. Prijave do 14. oktobra na bd@mklj.si.

Abeceda poslovanja – Andreja Petkovšek 19. oktober ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na tokratni delavnici bomo spoznali osnovne pojme, s katerimi se srečuje vsak gospodarski subjekt. Govorili bomo o vrstah prihodkov in odhodkov, o tem kakšna je razlika med stroški in izdatki, spoznali bomo temeljne knjigovodske listine, vsebino bilance stanje in izkaza poslovnega izida. Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

Komunikacija za zdrave odnose – Tinkara Filač 20. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba S pomočjo komunikacije gradimo in ohranjamo odnose v svojem življenju. Odnosi so zrcalo našega odnosa do sebe, zato je pomembno, da znamo v prvi vrsti prisluhniti sebi. V komunikaciji je pomembno tako poslušanje kot tudi izražanje, oboje pa naj sledi istemu cilju – zdravim odnosom. Prijave osebno v knjižnici, na 01 257 29 17 ali grba@mklj.si.

Ustvarjajmo s svetlobo – Borza znanja Ljubljana 21. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Leto 2015 je razglašeno za mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo. V tem okviru bomo na delavnicah, predavanjih in z razstavami predstavili različne ustvarjalne dejavnosti, znanja in izdelke s področja svetlobe: portretiranje s svetlobo, svetloba skozi steklo, risanje petrolejke, sveče in suho cvetje, izdelovanje luči, svetloba v pisarni ... Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

Govorica telesa. Obraz – Lilijana Pahor 21. oktober ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 20. oktobra na bd@mklj.si.

Izkoristi svoj največji potencial – Špela Peterlin 22. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Si želiš v sebi prepoznati tisti potencial, ki ga morda še nisi odkril in s katerim boš resnično zaživel svojo sanjsko kariero? Naj te ideja brezposelnosti ne zastraši. Izkoristi priložnost, da odkriješ, kaj si resnično želiš početi in bodi pogumen narediti prvi korak na poti proti cilju. Delavnica je namenjena mladim do 29. leta. Prijave do 16. oktobra na mateja. opresnik@mobin.si.

19


Izdelava video življenjepisa – Špela Peterlin 23. oktober ob 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica 27. oktober ob 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Bodi drugačen in izstopaj. Kaj lahko naredim, da bom opazen in si povečam možnost zaposlitve? Želiš biti drugačen od 100-tih ostalih prejetih CV-jev? Želiš izstopati? Delavnica v dveh delih je namenjena mladim do 29. leta. Ob prijavi priloži svoj klasični CV. Obvezna je prijava do 19. oktobra na mateja.opresnik@mobin.si.

računalniška izobraževanja Delavnica Digifotolab – Marija in Roman Habicht 7. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici, ki jo organiziramo v sodelovanju s podjetjem HSH, boste spoznali, kakšni so koraki za izdelavo lastne fotoknjige s pomočjo programa Moj digifotolab, dobili nekaj napotkov za izbor in pripravo fotografij ter si ogledali nekaj vzorcev fotoknjig in drugih izdelkov. Prijave od 28. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Poveži vse – Katarina Ceglar 14. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Morda v vašem vsakdanjem življenju že uporabljate digitalni fotoaparat, pametni telefon in si shranjujete datoteke na vašem USB ključku ali računalniku? Na delavnici se bomo naučili, kako povezati vse te naprave in prenašati datoteke. Ustvarjali bomo nove mape in v njih razvrstiti fotografije ali glasbo za arhiv. Prijave od 1. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Dropbox – Jasna Repa 15. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Gre za spletno stran, ki vam nudi brezplačen prostor za shranjevanje datotek v oblaku. Z uporabo se izognete pošiljanju velikih priponk po elektronski pošti. Po registraciji z elektronskim naslovom se bomo naučili, kako se nalaga datoteke, deli povezave, kakšna je razlika med deljenjem povezav in deljenjem map ter kako se povezave odstrani. Prijave od 1. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Urejevalnik besedil začetni 1 – Marko Koprivec 20. oktober ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznavanje strojne in programske opreme, na kateri tečejo urejevalniki besedil ter osnovno spoznavanje urejevalnika besedil. Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

Elektronska pošt@ Gmail 1 – Jasna Repa 20. in 22. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računal. uč. Delali bomo na primeru brezplačnega poštnega predala Gmail. Delavnica bo potekala v dveh delih in je namenjena tistim, ki že imate svoj elektronski naslov, a niste vešči uporabe elektronske pošte. Naučili se

20


bomo rabe ukazov za pošiljanje in posredovanje pošte, uporabo kopije in skrite kopije, pripenjanja priponk, brisanja in arhiviranja sporočil. Prijave od 12. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si

Urejevalnik besedil začetni 2 – Marko Koprivec 22. oktober ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznavanje oblikovanja krajših dokumentov, tiskanje, pošiljanje ter shranjevanje v različnih formatih. Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

Urejevalnik besedil začetni 3 – Marko Koprivec 28. oktober ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznavanje strojne in programske opreme, na kateri tečejo urejevalniki besedil ter spoznavanje urejevalnika besedil, oblikovanje krajših dokumentov, tiskanje, pošiljanje ter shranjevanje v različnih formatih. Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

jezikovna izobraževanja Jezikovni tečaji Središča za samostojno učenje • Španščina 3: 5. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča • Italijanščina 3: 8. oktober ob 15.15 Knjižnica dr. France Škerl • Nemščina 3: 13. oktober ob 14.00 Knjižnica dr. France Škerl • Nemščina 4: 13. oktober ob 15.00 Knjižnica dr. France Škerl Vabljeni k vpisu v nadaljevalne tečaje nemškega, italijanskega in španskega jezika. Tečaji bodo potekali od oktobra 2015 do konca maja 2016. Prijave in podrobnejše informacije na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica španščine 2 – Asha Podgornik 6. oktober ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi delavnici španščine se bomo pogovarjali in spraševali o naših navadah ter se naučili opisati običajen potek dneva. Pri tem bomo ponovili ure, obnovili in poglobili znanje pravilnih in nepravilnih glagolov sedanjika ter delavnico sklenili z ugankami. Prijave od 1. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica angleščine, konverzacija – Špela Jurak 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Dobrodošli v novem ciklu delavnic angleške konverzacije. Delavnice so namenjene predvsem rabi jezika in širitvi besednega zaklada, občasno pa pojasnimo tudi kakšno slovnično zadrego. Na prvi letošnji delavnici se bomo pogovarjali o letnih časih. Kateri je vaš najljubši? Prijave od 1. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina, konverzacija – Teresa Korez 13. oktober ob 12.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Vse, ki že imate predznanje španskega jezika, vabimo na zanimive pogovore, ki bodo potekali tedensko pod vodstvom Terese Korez. Zaželene so prijave na bezigrad@mklj.si.

21


Predstavitev spletnih strani za samostojno učenje tujih jezikov – Špela Jurak 13. oktober ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici se bomo sprehodili skozi delček ponudbe, ki nam jo brezplačno ponuja svetovni splet. Delavnica je namenjena tako tistim, ki že veliko znate, se morda pripravljate na mednarodni izpit in iščete zahtevnejše gradivo, kot tudi tistim, ki se zaenkrat še najbolje znajdete v maternem jeziku. Prijave od 1. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica španščine 2 – Asha Podgornik 20. oktober ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kako pogosto pojete pod tušem? Na tokratni delavnici bomo spoznali prislove pogostosti in se pogovarjali o tem, kako pogosto počnemo različne stvari. Vprašalnim zaimkom, ki jih že poznamo, bomo dodali nove in se urili v postavljanju vsakovrstnih vprašanj. Prijave od 12. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Delavnica angleščine, konverzacija – Špela Jurak 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici se bomo pogovarjali o vrtnarjenju. Ta hobi ima številne privržence tako pri nas kot drugod po svetu. Imate tudi vi »zelene prste«? Na delavnici bomo dopolnili svoje znanje besedišča, povezanega z vrtnarjenjem. Prijave od 12. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Predstavitev spletne strani za učenje nemščine deutsch.info – Matej Sitar 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na predstavitvi bomo spoznali spletno stran, ki poleg tečajev na različnih stopnjah obsega tudi informacije o življenju, študiju in delu v Avstriji in Nemčiji ter obsežno zbirko besedil z različnih področij razporejeno po težavnosti. Spletna stran je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Prijave od 12. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si

ustvarjalne delavnice V savskem pletemo in kvačkamo Vsako sredo ob 11.00 Knjižnica Savsko naselje V knjižnici se že kakšno leto srečujemo v prijetni družbi in pletemo šale, copate in prave jope, kvačkamo krpice. Vabljeni, da se nam pridružite ob prijetnem pomenku.

Čarovnije iz stekla – CDUV Draga 2. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig Na delavnici nam bosta učenca CUDV Draga, Primož Fičur in Martina Dolinšek, pod mentorstvom Marjane Šmigoc, predstavila tehniko fuzije stekla. Fuzija stekla je postopek, kjer pri visoki temperaturi več plasti stekla spajamo v novo celoto. Izdelali si bomo unikaten steklen izdelek. Prijave osebno v knjižnici, na 01 286 33 88 ali ig@mklj.si.

22


Raziskovanje notranjih pokrajin – Mateja Hana Hočevar 5. in 19. oktober ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca V sproščenem vzdušju bomo z individualnimi in skupinskimi vajami pisanja ozaveščali svoje strahove, upe, dvome, prepričanja in sodbe ter se učili slediti navdihu in intuiciji. Dvourne delavnice pisanja vodi novinarka in avtorica knjige Prebujanje v dušo. V sodelovanju z Društvom Prebujanje – društvom za dušno kulturo. Prijave na mateja_hocevar@ yahoo.com, prijavam priložite kratko zgodbo.

Razširjen tečaj kvačkanja – Dragica Javornik 9. in 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Podpeč Ljubitelji kvačkanih rožic, smrečic, klobučkov, odejic in drugih čudovitih izdelkov, vabljeni na razširjen tečaj kvačkanja, ki se ga boste lahko oktobra, novembra in decembra udeležili dvakrat mesečno. S seboj prinesite dva klobčiča volne različnih barv in primerno kvačko.

Jesenski šopki – Roža Brezovar 13. oktober ob 14.00 Knjižnica Bežigrad Želite svojim najdražjim podariti unikaten šopek pisanih rožic. Pridite na delavnico, kjer bomo iz raznobarvnega »krep« papirja izdelovali rožice in šopke. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ustvarjalno čečkanje – Tanja Jankovič 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Fužine Na delavnici se bomo naučili, kako s preprostimi triki črte, pike, krogci, kvadrati … dobijo umetniški pridih. Ustvarjanje lahko uporabite za dekoracijo voščilnic, za okrasitev skodelic ali platnenih superg, kot umetniško sliko … ali zgolj kot tehniko sprostitve.

Filc ustvarjalnica – Aleksandra Goluh 26. oktober ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V dvourni ustvarjalnici bomo predstavili bistvo o naravni volni in njeni izjemni in edinstveni sposobnosti polstenja. Prikazan bo materijal in nekaj gotovih izdelkov, izdelovali pa bomo najenostavnejše polstene kroglice v barvah po lastni izbiri obiskovalcev, vse do končnega izdelka. Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

Šal iz majice – Erika Omejec 27. oktober ob 14.00 Knjižnica Šiška Na delavnici boste spoznali, kako si poletno majico lahko spremenite v modni dodatek (šal). Prijave na borzaznanja@ljubljana.si ali na 01 600 13 20.

23


Avtor: Zvonko ト経h

24


razstave Knjižni junaki na znamkah 28. april–30. november Knjižnica Poljane V sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije razstavljamo 50 znamk iz bogate zbirke Muzeja pošte in telekomunikacij z motivi literarnih junakov: Martin Krpan, Desetnica, Kekec, Zvitorepec, Kurent, Pavliha, Povodni mož, Maček Muri, Zvezdica zaspanka, Pedenjped, Žogica nogica in drugih. Znamke je izdala Pošta Slovenije.

Carl Gustav Jung: življenje in delo – Eva Zakšek 7. september–29. oktober Knjižnica Glinškova ploščad Letos beležimo 140. obletnico rojstva Carla Gustava Junga, psihologa, psihiatra, filozofa in mistika. Na razstavi bo predstavljeno Jungovo življenje, njegova najpomembnejša dela in nekateri vplivi njegovih idej na razvoj filozofske in religiozne misli.

Razstava čipk: Sopotniki – BEla KAva, Zavod za aktivno in ustvarjalno starševstvo 7. september–30. oktober Knjižnica dr. France Škerl Angelske figurice, izdelane iz čiste ovčje volne s tehniko suhega polstenja, bodo na razstavi pospremljene z izbrano poezijo in fotografijo.

Unikatni nakit: Barvam življenje – Ana Mrzlikar 16. september–26. november Knjižnica Savsko naselje Izdelki iz unikatnega nakita in drugih modnih dodatkov. Ogledali si bomo lahko izdelke močnih in živih barv in eksperimente različnih barvnih kombinacij in materialov.

Fotografska razstava: Brezčasnost – Darja Kos 28. september –2. november Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Avtorica bo predstavila ženske podobe, katerih nežnost in krhkost je še dodatno poudarila s tehniko klasične črno-bele fotografije. Fotografije so nastale kot študija vpliva naravne in umetne svetlobe na fotografski portret in akt.

Razstava keramike: Enci benci na kamenci 30. september–30. oktober Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Keramično razstavo na temo ilustracij Zvonka Čoha so pripravili keramiki Univerze za 3. življenjsko obdobje, ki jih vodi Lučka Čičarov.

Mačke – Angela Klančar 1. oktober–30. november Knjižnica Jarše Avtorica se nam bo predstavila z mačjimi portreti. Pri delu je uporabila tehniko izmivanja papirja. Z razredčenim tušem je ustvarila harmonično ozadje, na katerega je potem s temnejšimi toni tuša naslikala mačke v različnih položajih.

Razstava igrač: Malo nostalgije – Tonka Černilogar 1. oktober–31. december Knjižnica Polje Še ne dolgo nazaj v trgovinah ni bilo toliko igrač kot danes. Na razstavi si boste lahko ogledali nekaj takšnih primerkov, ki so razstavljavki ostali

25


iz otroštva. Posteljnino, ki jo je v otroštvu sešila teta Pavla za punčkino posteljico, omaro, ki jo je izdelal stric Mirko in oblačila, ki jih je za svoje punčke v mladosti nakvačkala sama.

Knjižna razstava: Humanistične zbirke Slovanske knjižnice 1. oktober–30. november Slovanska knjižnica, 2. nadstropje V jesenskem času Slovanska knjižnica pripravlja razstavo reprezentativnega dela svoje knjižne zbirke – izbor iz najbolj znanih in najbolj iskanih humanističnih zbirk. Predstavljamo zbirke, kjer v prevodih izhajajo klasična, če ne že kanonska dela svetovne humanistike in družboslovja. Avtor razstave je Milan Novak.

Fotografska razstava: Indonezija – Jure Goršič 2. oktober–2. november Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nad. Jure Goršič je skozi motiviko Indonezije raziskoval kdaj čas, prostor ter objekt, ki dobijo s fotografijo interpretacijsko moč subjektivnega dojemanja okolice. V zadnjem času pa se ukvarja z raziskovanjem fotografskega prostora in vizualnostjo pripovednega fotografiranja.

Fotografska razstava: Potujoče slike – Andreja Novak 2. oktober–2. november Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Razstava ljubiteljske fotografinje prikazuje pokrajine dežel, ki so nam bolj ali manj oddaljene, utrinke vsakdanjega življenja ter popotnikov pogled na raznolikost sveta.

Strip, ob bok knjižnim klasikom: Endodontostrip – Ciril Horjak 5.–30. oktober Knjižnica Prežihov Voranc Ciril Horjak se je rodil leta 1975 v Slovenj Gradcu. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se z ilustracijo, stripom, oblikovanjem in tudi izobraževalnim delom. Je avtor številnih samostojnih razstav in dobitnik pomembnih nagrad. Otvoritev razstave in pogovorni večer z avtorjem, ki ga bo vodil Aleksander Buch, bo v ponedeljek, 5. oktobra, ob 19.00.

Fotografska razstava: pogled na žensko toponomastiko v Sloveniji 5.–30. oktober Knjižnica Šiška Italijansko društvo Toponomastica femminile (Ženska toponomastika), ki ima sedež v Rimu, prireja skupaj z Društvom slovenskih izobražencev razstavo o ženski toponomastiki v Sloveniji. Na razstavi bodo na ogled fotografije tabel z ženskimi poimenovanji ter besedila, ki bodo predstavila življenje in delo Slovenk, po katerih so bile ulice poimenovane. Spremne besede o razstavi bo imela prof. Marija Pirjevec. Odprtje razstave, ki bo v četrtek, 5. oktobra ob 19.30, bo glasbeno obogatila pevka Marija-Mojca Peganc.

Unikatna keramika Doroteje Grager 5. oktober–6. november Knjižnica Šiška Avtorica je upokojenka, ki se z izdelovanjem keramike ukvarja že 15 let. Na razstavi predstavlja uporabno keramiko, kipce in nakit. V kombinaciji s keramiko tudi slika na platno ali les ter kleklja.

26


Netopirji, skrivnostni ljubljančani – Slovensko društvo za preučevanje in varstvo netopirjev 6. oktober–24. oktober Knjižnica Fužine Netopirji so skrivnostne živali, ki so zaradi svojega nočnega načina življenja že od nekdaj navdih za različne vraže in pripovedke. Ljudje zaradi nepoznavanja do njih pogosto gojijo negativen odnos. Z izobraževalno fotografsko razstavo želimo te, v resnici prav simpatične in posebne predstavnike sesalcev predstaviti širši javnosti.

Moje drevo – Likovni krožek Društva upokojencev Škofljica 6. oktobra–9. novembra Knjižnica Škofljica Članice likovnega krožka bodo razstavljale slike z domišljijsko vsebino. Za motiv likovnih del so izbrale drevo kot neizčrpen vir domišljije. Bodo pa letos na razstavi prikazale tudi kiparske izdelke kot preproste prostorske forme v novem materialu in dodale še nekaj manjših okrasnih predmetov. Otvoritev razstave bo v torek, 6. oktobra, ob 19.30.

Knjižna razstava: Terezija iz Ávile 6. oktober–3. november Slovanska knjižnica, preddverje Letos mineva 500 let od rojstva ene najbolj znanih žensk 16. stoletja. Razstava postavlja Terezijo Ávilsko v literarno obdobje španske in evropske književnosti. Odpira tudi vprašanje, kako v resnici je bila v petstoletni zgodovini s svojimi deli sploh prisotna v slovenskem prostoru. Na ogled bodo tudi dragocene publikacije. Razstavo bomo odprli v torek, 6. oktobra 2015, ob 19. uri z uvodnim predavnjem dr. Roberta Kralja o življenski in duhovni poti Terezije Ávilske.

Likovna kolonija Jasna 7. oktober–16. november Knjižnica Zalog Likovna srečanja Jasna potekajo vsako leto v drugem kraju. Pričela so se pred desetimi leti v Kranjski gori pri jezeru Jasna, nadaljevala v Šmarjeti, Brju pri Komnu, Groharjevi Sorici in drugod. Letošnje jubilejno deseto srečanje JASNA 2015 je bilo v Čatežu ob Savi.

Jože Toporišič 19. oktober–28. november Knjižnica Bežigrad, stopnišče V okviru Toporišičevega leta bo na ogled razstava o življenju in delu našega priznanega jezikoslovca.

Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v prepovedanem mestu – Huiquin Wang 21. oktober–31. december Knjižnica Glinškova ploščad Kitajsko-slovenska slikarka, ilustratorka in kaligrafka se zadnja leta intenzivno posveča slovenskemu jezuitu in znanstveniku Hallersteinu. V slikanici je ilustrirala njegovo življenje s klasičnimi kitajskimi slikarskimi tehnikami, s tušem in na papirju iz trave, ilustracije nato računalniško obdelala in vanje umestila podobe iz klasične kitajske kulture. Otvoritev razstave bo 21. oktobra 2015 ob 17.00.

27


Twin Flames – Vanja Gale 26. oktober–27. november Knjižnica Fužine Vsakdo ima svoj dušni par, ki je njegov edini resnični partner za življenje v dvoje. Dušna ljubezen je celovita in prinaša mir, varnost in svobodo v odnosu. Je nepopisno lepa! »Vsak trenutek risanja sem neizmerno uživala. Ves čas ustvarjanja sem bila obdana z energijami ljubezni, nežnosti, miru.«

Labirint, zmaj, samorog: O čem nam govorijo simboli 27. oktober–7. november Knjižnica Prežihov Voranc Razstava, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Nova Akropola, nam pripoveduje o univerzalnih simbolih človeštva. Popeljala nas bo skozi čudoviti svet simbolov v različnih kulturah po svetu. Simboli so bili vedno most, ki je povezoval človeka z nekim drugim, neopisljivim, nevidnim svetom. Razstava obsega 38 platen, opisanih pa je več kot 20 simbolov. Spremno besedo k razstavi bo imel Stjepan Palajsa v torek, 3. novembra, ob 18.00.

drugo Popoldan s Knjižnico Savsko naselje 6. oktober ob 13.00 pred Knjižnico Savsko naselje Na zagotovo lep jesenski dan bomo v tednu otroka pripravili raznovrstni program za otroke, mlade in odrasle. Pričeli bomo že dopoldan s pripovedovanjem pravljice za otroke, od 13. ure naprej pa se boste lahko zabavali z igračami iz naše Igroteke in se udeležili ustvarjalne delavnice za družine. Poseben dan za vse bralce v Savskem naselju bomo zaključili s predavanjem za starše dr. Anice Mikuš Kos.

Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 7. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1.nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študentka medicine obiskovalcem brezplačno merila (do 19.00 ure) krvni tlak in glukozo v krvi.

Medgeneracijsko branje Ob 20-letnici delovanja Bralno društvo Slovenije pripravlja Medgeneracijsko branje, ki ga izvajajo na Gimnaziji Bežigrad v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad. Gimnazijci tako vabijo bralce starejših generacij, da se jim pridružijo ob dopoldanskih klepetih ob knjigah. Vsi zainteresirani se lahko oglasijo v Knjižnici Bežigrad ali nam pišejo na bezigrad@mklj.si. Izziv: prijavite se prek FB profila Knjižnice Bežigrad!

28


za otroke

29


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: 17.00 torek 17.30 18.00

17.00 sreda 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne* Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška* Zalog Rudnik Vodice* dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje Prežihov Voranc Šentvid* Šiška*

* Zadnji teden v oktobru odpade zaradi šolskih počitnic.

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: Brezovica, četrtek, 1. oktober, ob 17.30 Horjul, torek, 6. oktober, ob 18.00 Dobrova, sreda, 7. oktober, ob 17.00 Ig, sreda, 7. oktober, ob 17.00 Grba, torek, 13. oktober, ob 17.00 Podpeč, torek, 13. oktober, ob 17.00 Zadvor, sreda, 14. oktober, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: Prežihov Voranc, četrtek, 1. oktober, ob 17.00

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke 3–8 let: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • •

• •

30

Forest Tales 6. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica Oh, Boy! 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig Shapes 14. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Why is Seawater Salty 15. oktober ob 17.30 Knjižnica Brezovica


• •

Miss Clumsy 22. oktober ob 17.30 Knjižnica Rudnik Stop! Go! 28. oktober ob 17.00 Knjižnica Zadvor

Pridi zaigrat! – Jože Rupnik 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Popoldan s Knjižnico Savsko naselje pripravljamo v tednu otroka in na zelenico za knjižico vabimo otroke, starše in stare starše, pa tudi kakšno teto lahko povabite. Naš začetek ur pravljic bo namreč bučen, saj bomo pripravili instrumentalno delavnico, na kateri bomo iz inštrumentov skupaj privabili zvoke in pričetek jeseni!

Eko pravljica – Maša Uran 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na uro pravljic, ki bo govorila o kruhu. Pogovorili se bomo, kako kruh pripravimo, iz česa je, kaj pomeni postaviti na mizo jed, kaj je kruh v slovenskem ljudskem izročilu, ali je kruh povsod doma, kakšen je »kruh« po svetu. Za otroke od 4. leta dalje.

Jane Chapman: Nekega dne bomo šli na kmetijo – Ida Mlakar 29. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje »Nekega dne bomo šli na kmetijo, da vidimo krave, ki bodo pritekle, ti pa ugani, kaj bodo rekle …«. Na pravljični gibalnici bomo zgodbo doživeli z gibanjem. Spoznavali bomo zabavni in igrivi svet živalskih asan (jogijskih položajev). Vadba je namenjena otrokom in odraslim, s seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si.

izobraževanja V glasbeni deželi – Nives Kemperle 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Otroci, stari med 4 in 6 let, pridite na glasbene delavnice, ki bodo potekale vsak 1. četrtek v mesecu. Spoznali bomo glasbila, jih preizkušali in kakšnega izdelali tudi sami ter se naučili še kakšno pesmico. Glasbo bomo tudi poslušali in ob njej zaplesali. Mogoče se nam pridruži tudi skriti gost. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Matematika v umetnosti. Mozaiki. Origami tlakovanja 1 – Mateja Budin 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Kaj je potrebno vedeti, da list papirja spremenimo v prelepe ponavljajoče se vzorce? Tehnika: origami tlakovanje. Za otroke 2. triade OŠ, pripravlja Mathema – zavod za popularizacijo matematike, prijave na pionirska@ mklj.si ali osebno na mladinskem oddelku KOŽ ali na 01 600 13 36.

TEHNIK + – Matjaž Drenik 5., 12., 19., 26. oktober od 16.30 do 18.30 Knjižnica Prežihov Voranc Tehnično izobraževalne delavnice so namenjene otrokom, starim deset let in več. Svojo udeležbo potrdite v Knjižnici Prežihov Voranc – Vič.

31


Učenje angleščine po metodi Montessori – Andreja Korošak Bizjak 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Colors of autumn – zabavna in resna delavnica učenja angleškega jezika. Primerna je za otroke od 6. do 10. leta. Delavnica bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Sledilo bo ustvarjanje, otroci bodo izdelovali verižice iz plastičnih slamic in serviet.

Šah za začetnike – Anton Praznik 7. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Otroke, stare od 7 do 9 let, vabimo na začetni šahovski tečaj. Srečevali se bomo ob sredah po dve šolski uri in spoznavali čare te kraljevske igre. Tečaj vodi šahovski mojster in učitelj Anton Praznik. Prijave na 01 600 13 33 ali na anton.praznik@mklj.si.

English Mind Lab – Špela Podkoritnik Mokorel 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Ig Na delavnici Children of the World bomo odpotovali na različne konce sveta in spoznavali, kako se otroci najraje zabavajo, kakšen je njihov šolski vsakdan. Delavnica je namenjena otrokom od 8. do 13. leta z nekaj predznanja angleščine.

Spoznajmo živali. Od dlake do bodice – Simon Cirkulan 8. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana V oktobru začenjamo z novim ciklom delavnic Spoznajmo živali, ki bodo potekale vsak 2. četrtek v mesecu. Na prvem srečanju bomo spoznali sesalce. Tokrat bomo spoznavali razlike med zajci in kunci, ugotovili, iz česa je zgrajena bodica madagaskarskega tenreka, ter opazovali egipčanske bodičaste miši. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

English Bus – Špela Jurak 8. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Naš avtobus bo tudi v novem letu enkrat mesečno otroke popeljal v svet angleščine. Delavnice so namenjene otrokom od 4 do 7 let. Na prvi delavnici se bomo spoznali, se naučili pesmico in kar nekaj zanimivih besed. Prijave na delavnice sprejemamo na pionirska@mklj.si, osebno na mladinskem oddelku KOŽ ali na 01 600 13 36.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 8. in 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Zaradi omejitve števila udeležencev zbiramo prijave v Knjižnici Šiška ali na 01 519 38 42. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Pridi se igrat! – Lavra Tinta 13. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice s knjižničarko Lavro. Na oktobrski igralni uri si bomo najprej izdelali vsak svojo namizno družabno igro, nato pa se bomo z njo igrali. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

32


English bus – Špela Jurak 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Otroke od 4. do 7. leta vabimo, da se nam vsak 3. četrtek v mesecu pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na prvi letošnji delavnici se bodo naučili predstaviti, prešteti, spoznali pa bodo tudi osnovne barve, ki so prisotne v prometu. Prijave v knjižnici, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si.

Človek in pes – Suzana Horvat Perne 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovorili se bomo o zgodovini druženja človeka in psa ter o današnji vlogi psa v našem okolju. Skupaj se bomo spomnili, kako se obnašamo v prisotnosti neznanega in domačega psa. Za otroke od 5. leta dalje.

Matemčkomanija – Mathema 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Otroke vabimo, da se nam vsak 4. četrtek v mesecu pridružijo na Matemčkovih delavnicah iz prostorske predstavljivosti. Sestavljali in razstavljali bomo telesa različnih oblik, slike lovili v zrcalu, sledili igralni kocki, reševali labirinte ... Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

Vzgojnice. To je moje! – Maša Uran 28. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabljeni na pogovorno delavnico, kjer bomo ugotavljali, kaj je navezanost: kaj posojamo, komu in kdaj. Prisluhnili bomo tudi pravljici Rada te imam, modri kengurujček! Za otroke od 3. do 6. leta.

ustvarjalne delavnice Jesen – Katja Macarol 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Tokrat se bomo ozrli po čudoviti naravi, ki nam bo navdih za našo delavnico. Kaj vse lahko vidimo v gozdu in kaj vse lahko iz narave tudi dobimo, naredimo in ustvarimo. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Gibljive lutke iz tankega kartona – Društvo Gumb 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Iz kartona in papirja (embalaže od mueslija, zdravil ipd.) bomo izdelovali lutke s premikajočimi rokami, nogami, glavami ali repi. Skupaj z njimi bomo poleteli po raznolikih pokrajinah – od neprehodnih džungel pa vse do kraterjev na luni. Na delavnici bomo odpadke kreativno preoblikovali v nov uporaben predmet. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

33


Indijansko poletje – Andreja Kmetec in Ana Suhadolnik 14. oktober od 16.00 do 18.00 Knjižnica Podpeč Tokrat se bomo na izobraževalno-ustvarjalni delavnici igrali Indijance. Izdelovali bomo indijanske perjanice, torbice in lovilce sanj, da bodo naše sanje še slajše in naša soba z njimi še zanimivejša.

Delavnica animiranega filma Medved v knjižnici – Andreja Goetz 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Tokrat bomo navdih za animacijo poiskali v zgodbi o medvedu in miši, ki v knjižnici iščeta pravo knjigo za medveda. Prijave na pionirska@mklj. si, osebno na mladinskem oddelku KOŽ ali na 01 600 13 36.

Moja igrača – Mojca Bartolič 20. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Oktober je mesec varčevanja, zato bomo v duhu varčevanja in recikliranja izdelovali košarice in denarnice iz tetrapakov in tako prispevali k zmanjšanju smeti ter čistejšemu okolju. Zabavno bo. Prijave zbiramo v knjižnici, na številki 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Pravljične jesenske slikarije – KUD Galerija C. C. U. 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Horjul Na delavnici bodo otroci izdelovali magične jesenske kolaže iz listja in ustvarjali jesensko obarvane motive v različnih likovnih tehnikah. Prijave osebno v knjižnici, na 01 750 02 12 ali horjul@mklj.si.

Možiček kopitljaček – Barbara Kaiser in Aleksandra Klokočovnik 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Brezovica Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici, na kateri se bomo spomnili Otona Župančiča in v počastitev 100. obletnice izida knjige Ciciban izdelali možička kopitljačka.

Jesensko ustvarjanje 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Zadvor Narava nas je obdarila z jesenskimi darovi, ki jih bomo uporabili za izdelavo prikupnih figuric.

počitniške delavnice Moja knjiga – Tamara Hozjan 26. oktober ob 10.00 Knjižnica Zalog Prvi dan jesenskih počitnic bomo izkoristili za ustvarjanje in si iz pisanega papirja sami izdelali knjižico ali zvežčič, ki ga bomo okrasili in označili s svojim imenom. Vanj bomo lahko zapisali kakšno zgodbico, pesem ali svoje skrivnosti.

Družabništvo – Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke 27. oktober od 10.00 do 11.00 Knjižnica Bežigrad Terapevtski pari Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke nas bodo ponovno obiskali. Tokrat bodo izvedli program

34


Družabništvo, preko katerega dobijo otroci priložnost, da kužke opazujejo, pokrtačijo, peljejo na povodcu, mu ponudijo priboljšek in še in še. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Mathemine igre – Mathema 27. in 29. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška 29. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Otroci vseh starosti ste lepo vabljeni na počitniško matematično igralnico, kjer bomo igrali različne matematične igre ... logične in nelogične, resne in neresne, miselne in smiselne, poučne in manj poučne – predvsem pa zabavne! Delavnico vodi Mathema, zavod za popularizacijo matematike.

Počitniška ustvarjalna delavnica 27. oktober ob 10.00 Knjižnica Zalog Dobre ideje, spretne roke, škarjice, lepilo in pisan papir so recept za lutke, ki vam bodo krajšale počitniške dneve.

Zlata jesen – Nataša Uršič 28. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig Na vrata je potrkala jesen, odeta v prelepe barve, zato otroke vabimo, da skupaj preživimo popoldne, polno idej in ustvarjanja. Iz raznih materialov bomo ustvarili izdelke, ki nam bodo polepšali jesenske dneve. Predhodna prijava osebno v knjižnici, na 01 286 33 88 ali ig@mklj.si.

Od pravljice do lutke – Jana Maja Valentinčič 29. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Med jesenskimi počitnicami začenjamo s prvim iz serije petih ustvarjalnih srečanj, na katerih bomo, po uvodu s pravljično zgodbo, izdelovali različne lutke. Začeli bomo z najmanjšimi med njimi – s prstnimi lutkami. Sledile bodo še štiri delavnice v novembru, vsak četrtek ob 17. uri. Vabljeni otroci in starši.

Eksperimenti – Blaž Filipič, Prem 28.–30. oktober od 10.00 do 11.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Eksperimenti so varne, zabavne in hkrati poučne delavnice. Poleg sodelovanja pri različnih poskusih bomo med drugim izdelali vsak svoj namizni vulkan in srečali posebno snov, ki je lahko trdna ali pa tekoča – odvisno od tega, na kakšen način se je dotaknemo. Sestavili bomo tudi mini zračno blazino ter neobičajno letalo z okroglimi krili. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Mathemine igre – Mateja Budin 28. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Med počitnicami vabimo otroke, da se nam pridružijo na matematičnih igralnicah, kjer bomo igrali resne in manj resne igre, logične in ne logične, miselne in smiselne, predvsem pa vedno zabavne počitniške igre za otroke vseh starosti. Prijave na pionirska@mklj.si, osebno na mladinskem oddelku KOŽ ali na 01 600 13 36.

35


predstave Zeleni škrat Ariel – Melita Osojnik 7. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Skupaj bomo iskali zelenega škrata Ariela, ki kuje srečo in zaklad za otroke, potolažili bomo osamljeno deklico Jokico, se nasmejali porednim čevljem, ki so jo kar sami mahnili na sprehod, pa seveda tudi malo čarali ... Na koncu bomo našli škrata Ariela, ki nam bo povedal, kje se skrivata sreča in zaklad.

Medvedka na potepu – Teater za vse 7. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Medvedka Miško in Bučko se odpravita v dolino raziskovat »Veselo hišo«, kjer je vedno toliko otrok in igrač. Kaj vse se v vrtcu – tej veseli hiši – lahko počne? Je telovadba dovoljena? Pa risanje? Sprehodi? Ta zabavna predstava s petjem vsakogar prepriča, da je v vrtcu lepo. Brezplačne vstopnice od 1. oktobra naprej pri mladinskih informacijah v Knjižnici Šiška.

Pajek Kveku Anansi – Pripovedno gledališče gdč. Bazilike 14. oktober ob 17.00 Knjižnica Polje Zgodba o prebrisanem, iznajdljivem pajku in njegovih živalskih prijateljih. Humorna predstava z lutkami, ki skačejo, kukajo in se plazijo iz čudežnega zaboja.

Bela kača s kronico – Waldorfski vrtec Mavrica 19. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Kratka lutkovna predstava govori o kmetici in njenih majhnih otrocih. Mati je trdo delala na polju, otroke pa je puščala doma. Vsak dan jim je pripravila skledo mleka, da ne bi bili lačni. Z njim so pogostili tudi čudežno kačico ... Za otroke od 2. do 5. leta v spremstvu odraslega.

Mala muca piratka – Pripovedno gledališče gdč. Bazilike 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Polje Pripovedna predstava z velikimi kockami in ilustracijami Ane Košir – o mucki, ki premaga strah.

razstave Otroci, ki imamo radi knjige 14. september–30. oktober Knjižnica Črnuče Na Popoldnevu s Knjižnico Črnuče so otroci ob prebiranju pravljice Otroka, ki sta imela rada knjige izdelali čisto svoje unikatne knjige, ki so jih postavili na ogled.

Matematika v umetnosti 1.– 30. oktober Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Namen razstave je predstaviti preplet matematike in umetnosti in spodbuditi obiskovalce knjižnice k raziskovanju in uporabi znanja ma-

36


tematike v različnih zvrsteh umetnosti. Razstavo je pripravila Mathema – zavod za popularizacijo matematike

Praznik čebelice in zlate hruške 1.–30. oktober Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje S Praznikom Čebelice, 22. oktobra, se želimo knjižničarji šolskih in splošnih knjižnic ter knjigarnarji po vsej Sloveniji pokloniti spominu Kristine Brenkove. Ob njenem rojstnem datumu založba Mladinska knjiga in knjigarna Konzorcij že več let pripravljata različne prireditve, ki jim bomo knjižničarji primaknili še razstavo odličnih mladinskih knjig, prejemnic znaka »zlata hruška 2014«.

Narava v jeseni – OŠ Zadobrova 1. oktober–31. december Knjižnica Polje Jesen nam v naravi pričara pisane barve in mnoge skrivnosti. Razstavo o jeseni so pripravili učenci 2. b razreda na OŠ Zadobrova pod vodstvom mentoric Katarine Plut in Špele Mušič. Prepletale se bodo različne tehnike, modeliranje, slikanje ...

drugo Popoldan s Knjižnico Savsko naselje 6. oktober pred Knjižnico Savsko naselje V tednu otroka bomo pripravili raznovrstni program za otroke, mlade in odrasle. Pričeli bomo že dopoldan s pripovedovanjem pravljice za otroke, od 13. ure naprej pa se boste lahko zabavali z igračami iz naše Igroteke in se udeležili ustvarjalne delavnice za družine. Dan bomo zaključili s predavanjem za starše dr. Anice Mikuš Kos.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2015/2016 Železna doba – zlata doba Slovenije Deseti cikel MEGA kviza se bo tokrat posvetil raziskovanju železne dobe, zanimivega prazgodovinskega obdobja, ki ga bomo podrobno spoznavali v petih vsebinskih sklopih: Železo in železna doba. Življenje v železni dobi. Trgovina, darila in izmenjave. Situlska umetnost. Raziskave železne dobe v Sloveniji. MEGA kviz boste lahko reševali od 14. oktobra 2015 do 15. maja 2016 v celoti na www.megakviz.si.

37


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 365 31 65

Črnuče

Dunajska cesta 367

01 537 26 09

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 364 20 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 788 98 86

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 534 99 85

Fužine

Preglov trg 15

01 540 72 79

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 511 00 30

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 534 66 86

Grba

Cesta na Brdo 63

01 257 29 17

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 750 02 12

Ig

Banija 4, Ig

01 286 33 88

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 541 25 67

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 548 45 10

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 521 15 20

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 600 13 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 363 13 18

Poljane

Zarnikova ulica 3

01 306 15 89

Polje

Zadobrovška c. 1

01 528 33 87

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 244 35 74

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 427 34 23

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 437 12 90

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 60

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 512 46 08

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 519 38 42

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 366 30 44

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 256 56 94

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 832 33 66

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 547 43 98

Zalog

Zaloška c. 220

01 549 26 65

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, oktober 2015, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 3.500 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

40

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet oktober  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/razno/napovednik/splet_oktober.pdf

Splet oktober  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/razno/napovednik/splet_oktober.pdf

Advertisement