Page 1

APRIL

napovednik

2019

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

pogovori, okrogle mize. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

izobraževalne delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Literatura v mestu – Bronja Žakelj in dr. Miran Hladnik

9. april ob 19.00 Slovanska knjižnica, Knjižnica Bežigrad, dvorana V goste smo povabili Bronjo Žakelj, avtorico literarne uspešnice Belo se pere na devetdeset, in dr. Mirana Hladnika, rednega profesorja na oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Spregovorili bomo o romaneskni avtobiografiji Bronje Žakelj in raziskali podobo mesta Ljubljane v njej. Spoznali bomo, kako so povezani zgodovinski, biografski in avtobiografski roman, se poglobili v njihov razvoj in glavne značilnosti ter iskali vzroke za njihovo bralsko priljubljenost. Dogodek bo povezovala Erika Marolt.

Literarno novinarstvo – Andrej Stopar in Leonora Flis

9. april ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? Več o tem v pogovoru med Andrejem Stoparjem in Leonoro Flis.

Manca Košir o branju in aktivnem staranju

11. april ob 11.00 Trubarjeva hiša literature Na druženju z Manco Košir bomo spregovorili o staranju in s pomočjo knjig odstirali stereotipno podobo tega biološkega procesa. Pridite, da se uskladimo za skupen korak, ki ga velja storiti pri hoji k drugačnemu, radostnemu staranju. V sodelovanju z Galerijo Kresija ob razstavi Super Hilda.

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike: Sundžata – Petra Meterc, Zavod Vizo

11. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Sundžata velja za najimenitnejši ep iz zakladnice afriških tradicij; za zahodno Afriko pomeni nekaj takega kot homerski ep za Evropo. Na dogodku se bomo o romanu, pa tudi širše, o zahodnoafriški tradiciji ustnega pripovedništva in o tem, kako ta vpliva na zahodnoafriško pisano literaturo, pogovarjali s prevajalko Katjo Zakrajšek, ki je poskrbela, da lahko ep prebiramo v slovenščini, in antropologinjo Sarah Lunaček, docentko za kulturno antropologijo na Filozofski Fakulteti. Dogodek bo povezovala prevajalka in publicistka Petra Meterc. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO.

Literarni pogovor – Denis Poniž in Andrej Lokar

11. april ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Denis Poniž, pesnik, dramatik in literarni zgodovinar, je bil član uredništva Revije 2000 in Skupine 441, ki je bila jedro literarno-gledališke skupine Pupilija Ferkeverk. Piše refleksivno in satirično poezijo, dramske tekste, radijske igre, literarne kritike in eseje in je nasploh zelo prisoten v slovenskem književnem prostoru. Pogovor bo vodil Andrej Lokar.

101. Govekarjev večer

15. april ob 19.00 Knjižnica Ig Spoznali bomo pisatelja Boruta Koruna in njegovo najnovejšo knjigo, polemično delo Utopija in resničnost: ob zatonu evropske civilizacije. V knjigi predstavi zgodovino Evrope in jo postavi kot razvoj kulture proti islamskemu pohodu nasilja in terorja.

1


Tanos Gogos / Θάνος Γώγος

15. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bomo v Trubarjevi hiši literature predstavili grškega pesnika in založnika Tanosa Gogosa iz Larise. Dogodek bo povezoval dr. Jure Vuga, pesnik, umetnostni zgodovinar in sociolog kulture. Z grško glasbo Thomasa Glenisa se bodo prepletale nianse samote, izolacije, odmaknjenosti in surrealizema, umeščene v življenje in ustvarjanje gosta iz Grčije, ki k nam prihaja v okviru EU projekta Odisejevo zatočišče in s seboj prinaša izkušnjo Grčije – danes, drugače.

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike: Jakubianova hiša, Alaa Al Aswani – Rok Govednik, Zavod Vizo

18. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Na multimedijskem predavanju bomo ob ogledu odlomkov iz filma govorili o enem najbolj branih romanov v Egiptu, v središču katerega je impozantna desetnadstropna stavba v središču Kaira in življenje njenih stanovalcev. Pisana druščina Jakubianove hiše razgalja živahno življenje, kjer se prepletajo tradicija, korupcija in spolnost in kjer imajo poleg domačinov velik vpliv tudi Evropejci. Z analizo primerjav med knjižno in filmsko različico bomo iskali vzporednice in razhajanja med njima. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO.

Franjo Frančič, literat z roba Istre

22. april ob 19.30 Trubarjeva hiša literature Na literarnem večeru bo kot poklon ob avtorjevi 60-letnici predstavljen izbor poezije in kratkih zgodb iz bogatega opusa pesnika in pisatelja, ki živi, čuti in ustvarja na Padni. Spominski dogodek bo povezovala Joca Jamšek.

PreBrano – Marija Mazi

30. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Če je bilo prvo srečanje namenjeno ženski, prizemljeni besedi, se bomo tokrat v tretjem srečanju povzpeli z moškimi avtorji proti vrhovom. V knjigah, ki opisujejo male in velike vzpone so predstavljene življenjske resnice, ki jih je Matjaž Kmecl zapisal s humorjem, Nejcu Zaplotniku pa so predstavljale način življenja.

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike: Božje paličice, Ousmane Sembène – Rok Govednik, Zavod Vizo

30. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Roman senegalskega pisatelja Ousmana Sembèneja Božje paličice prikazuje dolgotrajen boj za preživetje ob stavki črnopoltih železničarjev na ključnih postajah železniške proge, ki vodi iz Dakarja v današnjem Senegalu v Bamako v republiki Mali. Prebujajoča delavska zavest, ki je fizično in duhovno še povezan v tradicionalno črnsko skupnost, počasi izpodriva rasno vprašanje. Sembène je tudi izredno pomemben filmski režiser, tako rekoč »oče afriškega filma«, zato bomo v tokratnem multimedijskem predavanju primerjali roman in druge Sembenèjeve filme. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO.

2


predstavitve knjig V bližini tišine: izid prvega slovenskega leposlovnega dela v 170-milijonskem Bangladešu

2. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Z novo dvojezično knjigo V bližini tišine, ki je izšla v bengalščini in slovenščini, njenim obiskom bangladeške kulture, ki povsem drugače kot v Sloveniji gleda na pisatelja in bralca, se bomo podajali v zanimiv svet branja, odnosa do branja in prepletanja dveh kultur. Pogovor z avtorico Glorjano Veber bo vodila Leila Aleksandra Jelić.

Resnica ima tvoje oči – dr. Samo Rugelj

4. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Resnica ima tvoje oči (Litera, 2018) je prvi leposlovni roman urednika, založnika in publicista Sama Ruglja. Knjiga ne govori samo o minljivosti, nepovratnosti ter nespremenljivosti ključnih dogodkov v času, ampak tudi o teku in izteku časa. O izteku časa za posameznika seveda, o smrti.

Plečnik: živeti za popolnost – dr. Peter Krečič

8. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Delo, ki je izšlo pri založbi Beletrina leta 2018 je izjemno izčrpna in poljudno pisana biografija Jožeta Plečnika, arhitekta, ki ga avtor preučuje že desetletja. Plečnika spremlja tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti, očetove mizarske delavnice preko šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju ...

Nad ledenikom in velemestnim šikom – Janez Pirc

9. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Knjiga je pustolovska zgodba o več kot tisoč kilometrov dolgem kolesarskem popotovanju bratrancev Lada Pirca in Staneta Abeta leta 1937 po delu takratne Dravske banovine, po Avstriji in delu Nemčije. Zgodba oriše osebne in širše družbeno-politične okoliščine njunega izleta in tistega časa ter predstavi kraje ob poti. Avtor literariziranega zapisa popotovanja mladeničev je Janez Pirc, Ladov vnuk.

Videni: Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo – dr. Dan Podjed

15. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Antropolog dr. Dan Podjed, ZRC SAZU bo v pogovoru z Barbaro Cesar predstavil svojo novo knjigo in razkril, kaj vedo o nas spletni iskalniki in kako lahko postanemo vidnejši s pomočjo novodobnih avtoportretov – selfijev. Z novega zornega kota bo osvetlil mojstre razkazovanja, od zvezdnikov do politikov, ki živijo od svoje poznanosti. Poleg tega bo pojasnil, zakaj je razgaljeno človeško telo postalo tako privlačno, da se milijoni naslajajo ob podobah ljudi, ki so slečeni do kože ali celo odrti in postavljeni na ogled.

Pogovor o knjigi: Diši po ljubezni – Ana Hazler

24. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Roman Diši po ljubezni je zgodba o mladi ženski, ki se znajde sredi pomembnih življenjskih odločitev. V knjigi, ob branju katere potujemo po celotni Sloveniji, glavno junakinjo Mijo spremljamo pri iskanju njenega lastnega jaza, njene sreče in poslanstva, ki jo osrečuje in ki si ga je nevede izbrala že dolgo tega. Pogovor z avtorico knjige bo vodila Sonja Pirman.

3


bralne skupine Pogovor ob knjigi

8. april ob 17.30 Knjižnica Zalog Roman Mihe Mazzinija Izbrisana je zgodba o samski mamici Zali, ki v porodnišnici ugotovi, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je roman o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države ...

Ti zapleteni odnosi

11. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ob branju romana ameriške pisateljice in zdravnice iranskega rodu Nassim Assefi z naslovom Aria se bomo soočali z eno izmed najbolj bolečih življenjskih tem. Vodi Ljubica Krajnc.

Knjige v meni puščajo sledi

12. in 26. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V aprilu bomo na prvem srečanju brali roman Marianne Fredriksson: Anna, Hanna in Johanna, na drugem pa biografski roman Cavazza Vesne Milek. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Knjiga spregovori

16. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Roman Invalidna sorojenca (1974) pisatelja Egona Bondya je veljal za »biblijo« češkega undergrounda, ki je v njem prepoznal svoj alternativni življenjski slog in zavestno odločitev za izstop iz mainstreama, pa tudi posmeh potrošniškim idejam policijske države in parodiranje znanstvene fantastike, v katero so organsko vpletene filozofske teme. Gostja bo prevajalka Tatjana Jamnik. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Bralna čajanka

16. april ob 19.00 Knjižnica Grba Gabriele Clima je za svoj mladinski roman Sonce med prsti leta 2017 prejel italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo za mlade bralce nad 15 let. Razburljiva pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov v najbolj občutljivih letih, o osebnostni rasti ter o brezpogojnem sprejemanju drugačnosti. Vodi Sonja Pirman.

Razpletanje zgodb

16. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Sodobni nemški pisatelj Bernhard Schlink v romanu Bralec pod površjem zgodbe o bivši taboriščni paznici Hanni in mlajšem ljubimcu Michaelu po plasteh lušči osebnosti glavnih junakov. Tenkočutno odstiranje zastavlja bralcu številna vprašanja in ga vabi v širši pogled na stiske in odločitve posameznika. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Pravljice za odrasle – Butalci (Fran Milčinski)

17. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka »Tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci in ne pamet: takšni so.« Skupaj se bomo grenkosladko nasmejali tem trdobučnežem in rekli kakšno butalsko. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

4


Prisedite k naši mizici

17. april ob 18.00 Knjižnica Šiška Človek človeku volk; vzgledi, ki smo jih prezrli. K razmišljanju nas bodo povabile knjige Modrost volkov: kako razmišljajo, načrtujejo in skrbijo drug za drugega, Po volčje: romanet o volkovih, ljudeh in naravnih pojavih, Filozof in volk: pouk iz divjine o ljubezni, smrti in sreči.

Bralni krog

18. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na našem aprilskem srečanju bomo predstavili precej knjig, ki jih morda že poznamo, ampak so šele v zadnjem času prejele različne slovenske in mednarodne literarne nagrade. Obeta se nam kup kakovostnih knjig, ki jih bomo lahko prebirali najmlajšim, svetovali mladim in brali tudi sami. Srečanje vodi Darja Bolka.

Bralne vezi

18. april ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Ian McEwan nam v dramatičnem romanu V imenu otroka postavlja vprašanje, ali se je v težkih osebnih trenutkih mogoče uspešno spopasti s kriznim primerom v službi. Ugledna sodnica družinskega prava bo kot že tolikokrat ponovno spoznala, da »noben otrok ni otok« in da primeri ne obstajajo zgolj v sodni dvorani. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Knjižna doživetja: Mala dežela – Gaël Faye

24. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Mala dežela je roman o Gabrielu, ki s starši in sestrico živi v premožni soseski burundijskega glavnega mesta. Njegov oče je Francoz, mama Tutsijka iz Ruande. Neločljivo je povezan s štirimi prijatelji, a spokoj otroških dni se razblini, ko v mali afriški državi izbruhne državljanska vojna ... Za roman je avtor dobil Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec. Knjiga je na seznamu Mesto bere ... pripovedi iz Afrike.

Angleški bralno-debatni krožek

26. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Knjiga Toni Morrison Jazz je roman z ritmom mnogoterih glasov, ki se povežejo v simfonijo v New Yorku 20. let prejšnjega stoletja. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

predavanja Urbani čebelar – Gorazd Trušnovec

2. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Čebelarjenje v urbanem okolju postaja vse bolj priljubljena dejavnost. Človek je s čebelo povezan, odkar je ozavestil svoje bivanje. Arhitekt in publicist Gorazd Trušnovec, predsednik ljubljanskega društva Urbani čebelar, bo predstavil razvoj te prakse v tujini in pri nas z različnih vidikov ter nas seznanil z različnimi možnostmi v prihodnje, ki se odpirajo vsem, ki bi želeli čebelariti v mestnem okolju. Predstavljene bodo prednosti in specifike urbanega čebelarjenja.

5


6


Čiščenje telesa in duha – dr. Vojka Bole-Hribovšek

3. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dolgoletna učiteljica joge bo predstavila, kako lahko z jogijskimi tehnikami prečistimo telo, čustva in misli ter zaživimo bolj zdravo in zadovoljno. Naredili bomo tudi nekaj vaj. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Iran je dežela čarobnih ljudi, vzorcev in barv – Viktorija Kos in Anton Žižek

3. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Človek je najpomembnejši. Vsaj v Iranu je še vedno tako. Druženje z njimi je pravi balzam za dušo. Iran je srce duhovnega védenja, saj je tukaj živelo zelo veliko mistikov, od Zaratustre do Rumija. Umetnost in arhitektura sta pravi zakladnici lepote. Iran te ne pusti nedotaknjenega, ampak te globoko gane in očara. Predstavljen bo s popotniškega in strokovnega vidika. Viktorija Kos bo predstavila svoje drugo avtorsko delo o dveh največjih modrecih: Skrivno védenje Rumija in Kabirja.

Spoznajmo preteklost naših družin in se zavestno odločimo za spremembe v sedanjosti in prihodnosti – Violeta Irgl

3. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Na predavanju in izkustveno-izobraževalni delavnici bo predstavljeno, kako raziskati pretekla družinska in osebna obremenjujoča doživetja, miselne, čustvene, vedenjske vzorce. Udeleženci se bodo lahko odločili, da delajo na lastnem osebnem primeru izdelave osnutka družinskega genograma.

Maksim Sedej st. in stenska poslikava v Domu Narodne milice Ljubljani – Gregor Dražil

3. april ob 19.30 Knjižnica šiška V lanskem letu je MGLC v nekdanji stavbi policije v Kotnikovi ulici v Ljubljani odkril veliko stensko poslikavo. Ugotovljeno je bilo, da je delo nastalo v letih neposredno po koncu druge svetovne vojne, ko je bil v likovni umetnosti jugoslovanskega prostora v veljavi t. i. socialistični realizem. Umetnostni zgodovinar bo predstavil okoliščine nastanka dela, osvetlil vsebinske in slogovne značilnosti poslikave, in opozoril na njeno mesto v opusu avtorja.

MULTI-KUL-PREDAVANJE: Veronika – skrivnostna ženska, ogledalo svojega časa (15–99 let) – Kristina Pavlović (Multikulpraktik)

5. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Kustosinja Kristina Pavlović iz Muzeja Grad Veliki Tabor v Hrvaškem Zagorju nam bo predavala o Veroniki Deseniški, ženski, katere usoda je še danes zanimiva tema pogovorov. Predavala bo o ženski, ki postane univerzalni simbol, s katerim se lahko poistovetijo ljudje vseh časov. Predavanje bo v hrvaščini, s simultanim prevodom v slovenščino.

7


Navdihujoče bogastvo življenja v podzemlju Dinaridov – doc. dr. Maja Zagmajster 8. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Strokovno predavanje ob otvoritvi fotografske razstave nam bo predstavilo posebnosti življenja v podzemlju, katerega odkrivanje se je pričelo prav na slovenskem Dinarskem krasu. Na območju Dinaridov živi izjemno veliko izključno podzemeljskih živali, tako da velja za svetovno vročo točko v podzemeljski biodiverziteti. A novim odkritjem še kar ni videti konca!

Elvis Presley, Memphis in leto 1969 – mag. Matej Krajnc

10. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Leta 1969 je bilo za vse, ki tega niso dognali že prejšnje leto, dokončno jasno, da je pomladi ljubezni konec. Že leta 1968 so se zgodile tudi spremembe na glasbenem prizorišču – psihedelika se je vse bolj umikala »koreninam«, januarja 1969 pa se je takrat od filmskega dela utrujeni Elvis Presley odpravil v memphiški studio in redefiniral svoj položaj v svetu glasbe. Izšla pa sta tudi romana Kurta Vonneguta Klavnica pet in Puzov Boter ...

Moč tišine – Kako z meditacijo umiriti um – Holozofsko društvo Slovenije

10. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Soočeni z izzivi vsakdanjega življenja iščemo tišino in mir v sebi. Kako umiriti um? Starodavna modrost, ki so jo učili modreci, pravi, da nam pri tem pomaga meditacija na notranjo svetlobo in zvok, ki očisti negativne misli in čustva skrbi in težav, s katerimi se iz dneva v dan spopadamo. Tako postajamo vse bolj svobodni. Tedaj sijaj zavesti, duše ne bo preseval le našega obraza, ampak naše celotno bitje.

Ali danes še zmoremo verjeti avtoritetam? Vloga »velikega Drugega« skozi zgodovino – mag. Tatjana Rozman 11. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dotaknili se bomo nekaj vprašanj: pomen in vloga avtoritet pri oblikovanju družbene strukture; od kod izvira karizma velikih vodij in vladarjev; je danes povpraševanje po karizmatičnih voditeljih znova v porastu?; »veliki Drugi«v preteklosti in danes.

Kaj manjka? Veselja, pogovora, sproščenosti – OPRO, zavod za aplikativne študije

11. april ob 18.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Je dovolj, da ponudimo človeku posteljo, zdravila, hrano in nego telesa? Za stare je, oni ne živijo, so tam nekje, spravljamo jih v institucije, če si jih seveda lahko privoščijo, ko pa nakažejo drobno iskrico življenja v utrujenih očeh, nihče več ne ve, kaj bi z njimi. Prižgemo jim televizijo v skupinski sobi, jim prinesemo domine, potem pa, saj veste, stari so, naj varčujejo z močmi.

8


Ideje in dediščina evropskega humanizma – mag. Marko Ogris

15. april ob 17.30 Knjižnica Šiška Medtem, ko danes v mnogočem (ekologija, prenaseljenost, itd.) upravičeno govorimo o dobi antropocentrizma – zaradi odločilnega vpliva človeka na Zemljo kot celoto in vse druge oblike življenja na njej – se redko kdaj še vprašamo, katere so bile (od srednjega veka preko renesanse do 20. stoletja) tiste ključne miselne in kulturne premene v zgodovini prostora sedanje Evrope, ki jih, v povsem drugem horizontu, uvrščamo v tradicijo evropskega humanizma?

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Tadej Kampl

15. april ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Basist Tadej Kampl pozornost vzbuja predvsem kot član številnih zasedb, med katerimi verjetno najbolj izstopa Patetico. Manj znano pa je, da gre tudi za izrednega avtorja, ki jazzovski izraz dopolnjuje s funkom, soulom in afrobeatom. V lanskem letu je izdal svoj drugi album Habits, s katerim izpisuje nadaljevanje zgodbe s prvenca Life is good izpred nekaj let. Vodi Nina Novak. Pogovoru sledi koncert Tadej Kampl Habits.

Občutki krivde in jeza na samega sebe – Leo Ivandič

16. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ljudje doživljamo občutek krivde, kadar spoznamo, da smo naredili napako ali kaj slabega, prekršili dogovor ali koga oškodovali. Kaj je zdrav občutek krivde, kdaj pa je to občutenje posledica pretiranega in napačnega samoobsojanja in samokaznovanja. Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Z naravnimi pripravki do krepkih in zdravih rastlin – Jerneja Jošar

16. april ob 19.00 Knjižnica Zalog V naravi se včasih poruši ravnotežje, vreme ponagaja in spopasti se moramo tudi z boleznimi in škodljivci na naših rastlinah. Težave na vrtu lahko nastanejo tudi zaradi nepravilnega gnojenja rastlin, okolja, kjer rastejo in oskrbe. Takrat posežemo po naravnih pripravkih, ki jih naredimo iz samoniklih rastlin, dišavnic in zelišč, tudi vrtnin in eteričnih olj.

Ljubljana v gibljivih slikah: okrasni vodnjaki – mag. Gojko Zupan

16. april ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo posebno pozornost posvetili viru življenja – vodi. Na prvem večeru bomo z umetnostnim zgodovinarjem spoznavali najpomembnejše vodnjake v Ljubljani, ki so poleg zagotavljanja pitne vode in družbeno-povezovalne funkcije, imeli tudi pomembno estetsko vlogo. Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratke dokumentarne posnetke o postavitvi Robbovega in Herkulovega vodnjaka iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenije.

Raziskovanje spolnega vedenja starejših žensk – dr. Ivan Bernik

17. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Predavatelj bo spregovoril o spolnem in intimnem življenju starejših žensk v Sloveniji ter predstavil, kaj se je dejansko dogajalo za vrati njihovih spalnic v času odraščanja in zrelih let. V sodelovanju z Galerijo Kresija ob razstavi Super Hilda.

9


Naravne rešitve za bolečine – Sanja Lončar

17. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Ali ste vedeli, da nekateri pripravki iz zdravilnih rastlin delujejo na bolečine enako ali celo bolje kot sintezne tablete in mazila? O tem, kako odpraviti bolečine v hrbtu, mišicah in sklepih, ne da bi pri tem škodovali jetrom, želodcu in ledvicam, pa tudi o tem, kako pravilno uporabiti gabez, arniko, šentjanževko in druge protibolečinske pripravke, bo predavala Sanja Lončar.

Borelioza, rastline in moč – Dario Cortese (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 17. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Od bliže se bomo spoznali z bakterijami, ki jo povzročajo, ter s klopi, ki jih raznašajo in razširjajo. Kako spoznamo okužbo in kakšni so znaki? Kaj storiti v primeru okužbe? Kako poteka okužba in zakaj lahko postane kronična? Kaj pa vzporedne okužbe? Katera so močna zelišča proti boreliozi, med katerimi izstopata predvsem japonski dresnik in divja ščetica? Kako jih pripravljamo ter uživamo? K.U.L.S.K.O. UČENJE – mag. Anastazija Babič

18. april ob 18.00 Knjižnica Šiška Šolsko učenje ne bi smelo ustvarjati žalostnih spominov in skrbi. Spoznali bomo, kaj pomenijo posamezne črke v besedi K.U.L.S.K.O. učenje, zakaj je takšno učenje uspešno ter kako vodi učenca do boljšega počutja in ocen? Kako uporabiti K.U.L.S.K.O. učenje in se z njim ogniti učenju na pamet, učenju tik pred ocenjevanjem, ki ga navadno spremlja tesnoba in strah?

Ljubezen, svoboda, samost – Elena Jenček

18. april ob 19.30 Knjižnica Fužine »Ljubezen se lahko zgodi edinole skozi svobodo v navezavi z globokim spoštovanjem do samega sebe in druge osebe. Je mar mogoče biti sam, a ne osamljen? Kje so meje, ki opredeljujejo poželenje v nasprotju z ljubeznijo in ali lahko poželenje sploh kdaj preraste v ljubezen?« (citat iz knjige Ljubezen, svoboda, samost) Predavanje bo vodila Elena Jenček, učenka religioznega indijskega učitelja OSHO.

Človek kot umetniško delo

23. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ob 20. letnici izhajanja revije Vzgoja, se bomo pogovarjali o tem, kaj je vzgoja danes. Pri pogovoru bodo sodelovali snovalci revije, strokovnjaki s področja pedagoške znanosti in bralci revije. Vsi bodo vprašani o tem, kaj je danes bistvo vzgoje in o tem, kaj od tega najdejo v reviji, ki se v Sloveniji edina v celoti posveča vprašanju oblikovanja človeške osebnosti. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Kjer se skriva tiger, išči prežečega zmaja – dr. Katja Kolšek

24. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ideja za knjižico »Kjer se skriva tiger, išči prežečega zmaja« se je avtorici porodila med delom na Konfucijevem inštitutu Ljubljana, kjer je zaposlena kot vodja sinologov. Knjižica poskuša na lahkoten in humoren način slovenskim bralcem približati vsakodnevne običaje Kitajcev in izvore njihove miselnosti. Z avtorjem ilustracij, dr. Izarjem Lunačkom, sta izbrala in predstavila nekaj koristnih in pomembnih tematik.

10


11


potopisi Družinsko raziskovanje Namibije – Bernardka Rupnik

2. april ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Trije radovedni predšolski otroci so si želeli v Afriko. Povabili so mamo in očeta, ki sta bila takoj za stvar. Odpravili so se na raziskovanje Namibije – majhnega koščka južne celine, ki jim je postregla s samimi presežki. Dočakali so sončni vzhod na največjem oranžnem peskovniku, plezali po ogromnih skalah, spali na strehi džipa, opazovali divje afriške živali, se družili z ljudmi različnih plemen in doživeli še neskončno dogodivščin na njihovi poti.

S kolesom čez Severno Ameriko – Aleš Juvanc

2. april 2019 ob 19.30 Knjižnica Vodice Neuničljiv svetovni popotnik, ki je s kolesom prevozil tako rekoč ves svet, nam bo predstavil svojo pot preko Severne Amerike. Svoje potovanje je začel v Los Angelesu, na zahodni obali ZDA , po 52 dneh in 4.500 km na kolesu pa zaključil v mestu Quebec, na vzhodu Kanade. Med potjo v vseh vremenskih razmerah je obiskal vse večje znamenitosti Severne Amerike ter dirko formule ena v Montrealu.

Skandinavija in Baltik – Miro Ogrizek in Drago Kristan

3. april ob 18.00 Knjižnica Jarše 12.500 km dolgo potovanje z avtodomom. Poudarek je bil na norveški obali s fjordi in njihovim neposrednim zaledjem, Lofotskih in Zahodnih otokih, Nordkappu, na skrajni severovzhodni norveški deželi Troms in Finnmark ter na vseh treh baltskih državah.

Skandinavsko potepanje v družbi psov – Igor Fabjan (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad) 4. april ob 18.00 Knjižnica Glinškova ploščad Potovanje na Švedsko je bilo pestro – spremljali sta nas dve psički – Lia in Tewi. Organizacija potovanja je bila zahtevnejša, zato pa smo na njun račun spoznali številne domačine. Švedi še zdaleč niso »hladni« in tudi dežela na severu Evrope ima marsikaj za pokazati. Pa naj si gre za samooklicano državo Ladonijo, zeleno prestolnico Stockholm, gozdove polne borovnic, barjanskih robid in severnih jelenov, priznane oblikovalce ali spoznavanje tisočerih otokov ...

»Divji zahod« ZDA – Marija Kojek

4. april ob 18.00 Knjižnica Horjul Nič ne more človeka pripraviti na razsežnosti majhnega dela ZDA, ki ponuja pogled na neskončno dolge ravne ceste, rdeče osamelce najrazličnejših oblik sredi puščave, neznatne razpoke v tleh, ki se odprejo v prave male kanjone, nad katerimi imajo monopol Navajo Indijanci, mogočno reko, ki vijuga skozi divjo pokrajino, ter prave kavboje, ki še vedno na konjih ženejo črede govedi.

12


Narodni parki na zahodu ZDA – Jože in Andreja Drab

9. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Znameniti narodni parki zahodnih ZDA s svojimi motivi že od nekdaj privabljajo popotnike. Jože in Andreja nas bosta tokrat popeljala med stolpi Monument Valleya in ogromnimi drevesi Sequoia parka, pod naravnimi kamnitimi mostovi Archesa, po skrivnostnem Bryce Canyonu in vročem Deadh Valleyu, čez gorske poti Ziona, ob mogočnih slapovih Yosemita in proti dnu skoraj 2.000 m globokega Grand Canyona.

Avstralija: Avanturističen outback s 4WD campervanom – Andreja Avberšek

9. april ob 18.00 Knjižnica Grba 26-dnevno potovanje, dolgo 8.000 km. Sydney, Great Central Road, rudniki dragocenih kovin, cestni vlaki in Aborigini. Sveti gori Uluru in Kata Tjuta, na zahodu kopanje v čudovitih zalivih. Polet z majhnim letalom nad zalivi in klifi Coral Baya. Divji delfini, avstralski pelikani, divje kamele, koale, kenguruji, emuji, barvne papige in kuščarji.

Azori—Mateja Mazgan

10. april ob 19.00 Knjižnica Ig Otočje sredi Atlantskega oceana za mnoge še vedno predstavlja popolno neznanko, za druge težko dostopen raj, za peščico pa čudovito potovanje. Arhipelag, ki spada pod Portugalsko, četudi je od celinskega dela Portugalske precej odmaknjen, leži skoraj na polovici poti proti Ameriki.

Madeira – Lojze Zadravec

11. april ob 19.00 Knjižnica Rudnik Kdaj nam je najlepše? Zna biti, da je to takrat, ko pomladi še ni, ali pa je šele v popku ... takrat iščemo nadomestek za slovensko pomlad. Seveda jo lahko najdemo manj kot dan letalske vožnje na vzhod ali zahod, ampak tam vremenu včasih rečejo tudi vročina, pripeka, visoka vlaga. In nam je hitro preveč. Ampak takemu počutju se da tudi pobegniti in to ne tako daleč, kar v Evropi. Na Madeiro!

Jadranje čez južni Atlantik od Južne Afrike preko Namibije in Svete Helene do Brazilije in po Amazoniji – Miran Tepeš

17. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Spomladi 2018 se je Miran Tepeš na jadranju preko južnega Atlantika ustavil v Namibiji, kjer se je potepal po puščavi Namib in po planoti Kalahari. Po dobrem tednu jadranja se je ustavil na odmaknjenem britanskem otočku Sveta Helena, po še dveh tednih jadranja pa je s pomočjo vetra prispel do Brazilije, kjer je ob severovzhodni brazilski obali odjadral do Amazonije ... V sodelovanju s popotniškim društvom Lama.

Vrata Orienta – Martina Vrankar 18. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Dežela dveh kontrastov, skozi zgodovino razpeta med vzhodom in zahodom v integrirano celoto. Znana po izredni gostoljubnosti, ki te nauči sprejemati kulturno drugačnost. Bogati bazarji, mamljive začimbe, pravljične pokrajine, mediteransko morje, antična mesteca, sultanove palače, trebušne plesalke, presladke baklave, osvežilni ayran in kebaba na pretek, pa tudi gneča na cesti, razsipni megaprojekti in finančna kriza. Deželo bo predstavila absolventka arhitekture.

13


Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre – Živa Justinek

21. april ob 19.30 Knjižnica Gameljne Ste kdaj razmišljali, kako je živeti v tisti pravi džungli brez signala in z obilico lačnih krvo-jedcev? Biologinja Živa Justinek bo govorila o prigodah iz ene izmed biodiverzitetno najbogatejših regij tega sveta – ekosistema Leuser v severni Sumatri, kjer je eno celo leto delala na biološkem raziskovalnem projektu. Indonezijska džungla je polna neslutenih dogodivščin in nepojasnjenih čudnih zvokov.

glasba, film, gledališče Cikel češkega filma: Pozabljena luč (1996)

2. april ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Film prikazuje zgodbo podeželskega župnika, ki se bori z državnimi birokrati in tedanjimi cerkvenimi predstavniki za ohranitev vaške cerkve. Večplastna zgodba se odvija na tedanjem Češkoslovaškem proti koncu 80. let. Film, ki je nastal po istoimenski zgodbi češkega avtorja Jakuba Demla, bo uvodoma predstavil prof. dr. Andrej Rozman z Oddelka za slavistiko FF UL. Drama, režija Vladimír Michálek, 105 minut.

Boštjan Perovšek in Bio, Industrial Acoustica – Impro

3. april ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Bio, Industrial Acoustica – Impro predstavlja zvočni koncept s področja kombiniranja bioakustične glasbe in sintetičnih zvokov, ki ga Boštjan Perovšek v različnih oblikah nenehno sooča z drugimi zvočnimi praksami. Tokrat s tistimi mehiškega ustvarjalca kitarsko-elektronskih del Mauricia Valdesa in slovenskega kreativca »drugačne zvočnosti« Braneta Zormana.

Prišla bo pomlad – Marija Čeh

11. april ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana 25. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na srečanju bomo obudili prepevanje slovenskih ljudskih pesmi, spodbujali medgeneracijsko druženje ter obenem ohranjali svojo kulturno dediščino. Vabljeni vsi – tako otroci kot odrasli – saj »kdor poje, slabo ne misli«!

Gledališka predstava: Slava vojvodine Kranjske – Darja Kenik Gregorič

11. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Baronica bo pobliže predstavila polihistorsko delo oz. enciklopedijo. Poleg knjig, ki so zbrane v štirih enotah, se bo dotaknila še zasebnega življenja avtorja. Slava vojvodine Kranjske je še danes eno najpomembnejših znanstvenih del o Kranjski, Valvasorjevi domovini, današnji del osrednje Slovenije. Nastopa članica dramske skupine KUD Škofljica in glasbena skupina Trio deklet.

14


Koncert skupine Tadej Kampl Habits

15. april ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka »Projekt zveni celovito, saj so prehodi med svobodno improvizacijo in tradicionalnimi jazzovskimi oblikami nadvse mehki. Glasbeniki nam uvodoma postrežejo s klasično pesmijo Seven romantic girls, da bi zatem prešli v trojček nekoliko bolj funky-fusion-soulovsko obarvanih skladb ... Večplastna melodika, v kateri je linija saksofonov bazični leitmotiv, na katerega leže osrednje glasbeno dogajanje, na trenutke zveni malce divje in surovo, toda vmes vendar uzremo tudi težnjo po urejenosti.« (Nina Novak, Odzven)

pogovori, okrogle mize Življenjska popotovanja: Marta Bartolj in Peter Škerl – Mateja Hana Hočevar

8. april ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Oba sta lanskoletna prejemnika ilustratorske nagrade Kristine Brenkove. Mateja Hana Hočevar se bo z njima pogovarjala o prelomnicah v njunem življenju, o izzivih ilustriranja in iskanju navdiha, o kanalu otroškega pogleda in ilustraciji za odrasle, o občutljivosti za stiske in krivice ter o moči preprostih dejanj, s katerimi smo lahko drugim za vzgled.

izobraževanja Luna – Lenka Stanič

1. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Luna v natalnem horoskopu, po znamenjih in hišah. Luna predstavlja naš način odziva, reagiranje, čustvovanje, potrebo po varnosti, domu in domačih. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Izdelava foto okvirja – Darja Kos

2. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Fotografije nosijo v sebi najlepše trenutke. Z njimi obujamo spomine na ljudi, kraje in nepozabne dogodke. Iz lepenke ali starih okvirjev bomo izdelali in polepšali nove okvirje za fotografije. Tudi pri izbiri dekoracije okvirjev so možnosti neskončne. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Delavnica pisanja haikujev – Mateja Mahnič

3. april ob 11.00 Trubarjeva hiša literature Delavnico bo vodila Mateja Mahnič, ki bo pripravila nekaj osnovnih napotkov za pisanje haikujev in vam na izbranih primerih pokazala, kako jih snujemo. Delavnica je brezplačna in bo potekala na štirih pesniških srečanjih (3., 10., 17. in 24. aprila). Namenjena je vsem, ki ste dopolnili 60 let in bi radi spoznali starodavno japonsko pesniško obliko haiku ter se preizkusili v izražanju svojega občutenja narave in sebe v njej. Prijave zbiramo do 2. 4. na trubarjeva@literarnahisa.si ali 031 876 333. V sodelovanju z Galerijo Kresija ob razstavi Super Hilda.

15


Kako učinkovito komunicirati – Alan Gregorec

3. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Želite spoznati različne vedenjske stile drugih in ozavestiti svoj stil obnašanja? Spoznati osebno ocenjevalno orodje DISC in kako ga lahko uporabimo v praksi? Vas zanima, zakaj nastajajo konfliktni v komunikaciji in kako se jim lahko izognemo ter kako oblikovati jasna sporočila in izboljšati odnose s sodelavci in partnerji? Prijave do 2. aprila na bd@ mklj.si.

Freestyle – Karmen Slana

3. april ob 19.00 Knjižnica Ig Delavnica freestyle učenje, triki za hitro in zabavno učenje, je namenjena staršem, učiteljem in najstnikom skupaj, da doživijo, kako se učiti na zabaven in hiter način.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Osrednjeslovenske regije in Svetovalno središče Ljubljana

8. april od 9.00 do 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih. Bi se želeli izobraževati, pa nimate sredstev za plačilo? Vabljeni na delavnico, kjer vam bomo predstavili možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih.

Refleksni odziva telesa – Lilijana Pahor

9. april ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 8. aprila na bd@mklj.si.

Indijska kultura in bonton uživanja hrane – Katarina Vidmar

9. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Večina indijskih družin oblikuje svoje navade v povezavi s kulturnimi in družinskimi tradicijami. Indijci, ki velik pomen dajejo hrani, nas bodo v dom sprejeli z odprtimi rokami, vendar pa je dobro, da poznamo njihove navade in bonton v povezavi s kulturo uživanja hrane in pijače. Prehranjevalne navade v veliki meri temeljijo na religiji in tradiciji. Spoznali bomo osnovne zakonitosti in zanimivosti. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič

9. in 23. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik

9. in 23. april ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah, na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

16


Uvod v rodoslovje – dr. Zarjan Fabjančič

9., 10., 17. april; 14., 29., 30. maj; 4. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Želite narediti družinsko drevo ali pa tabelo svojih prednikov? Vas zanima, kje lahko poiščete podatke? O rodoslovnem raziskovanju boste več izvedeli na ciklu predavanj z delavnicami. Na koncu tečaja bomo obiskali Nadškofijski arhiv Ljubljana in Zgodovinski arhiv Ljubljana. Prijave sprejemamo od 1. aprila do zasedbe mest na barbara.fabjancic@mklj.si.

Pravilno izvajanje vaj »1000 gibov« – Andraž Purger in Zdenka Katkič, Društvo Šola zdravja

10. april od 9.00 do 13.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Profesor športne vzgoje in vaditeljica športne rekreacije nam bosta pojasnila pravilen način izvajanja vaj, ki smo jih v Šoli zdravja poimenovali »1000 gibov«. Vabljeni tako člani šole kot ostali, ki bi želeli pod vodstvom strokovnjakov preizkusiti učinkovit in preverjen način vadbe.

Zmorem sam. Krepim spomin – Tatjana Gaber

10. april ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pridružite se nam na delavnicah, ki jih vodi diplomirana organizatorka socialne mreže. Skozi sodelovanje vseh udeležencev, v skupnem razmišljanju in sproščenem pogovoru bomo odkrivali področja, ki so pomembna za kvaliteto življenja po 60 letu ter naredili nekaj vaj za izboljšanje kognitivnih sposobnosti. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor

10. april ob 17.00 Knjižnica Fužine, info točka BD Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 9. aprila na bd@mklj.si.

Boljše odločitve = boljše življenje – Brigita Tomas

15. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Sprejemanje odločitev, tako manjših vsakdanjih kot večjih, za večino ni lahka naloga. Zakaj je temu tako? Zakaj odlašamo s pomembnimi odločitvami? Kako na nas vpliva preveč izbire? Na delavnici bomo odgovorili na ta vprašanja in spoznali nekaj najpogostejših pasti pri odločanju in kako se jim izogniti. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Zakonodaja pri zaposlovanju – Sara Oranič

15. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na predavanju bo pravnica odgovarjala na vprašanja kdaj, kje in koliko časa mora biti objavljeno delovno mesto, kako je z odgovorom na prijavo, kaj naredimo, če odgovora ne dobimo in podobne dileme. Na voljo pa bo tudi za vaša vprašanja. Prijave in vprašanja do 14. aprila na bd@mklj.si.

Balzam za lase – Hermina Binder

16. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na željo udeleženk bomo na tokratni delavnici izdelali enostaven in čudovit balzam za lase, po katerem bodo lasje prijetno odišavljeni in voljni na otip. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

17


18


Plača ni samo priliv na osebni račun – Barbara Pintar

16. april ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako pomembno, da imate kontrolo nad vašo plačo? Ker ste zaradi morebitnih napak drugih na koncu prikrajšani prav vi in nihče drug. Prenizko izplačilo plače in neplačani prispevki sta dve najpogostejši napaki. Da bi se temu izognili, ste vabljeni na delavnico, da skupaj pogledamo kaj, kako in predvsem kje lahko sami preverite podatke na najbolj enostaven način. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Skupnostne oblike bivanja za starejše – Alenka Ogrin in Ljuba Kostelec 17. april ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kvaliteta bivanja je eden od odločilnih dejavnikov zadovoljstva v življenju starejših oseb. Žal pa pri nas med dvema skrajnostnima, bivanjem v lastnem domu in odhodom v dom za starejše, še ni razvitih drugih možnosti. Katere so skupnostne oblike bivanja starejših, od gospodinjskih skupin do medgeneracijskega sobivanja, kako funkcionirajo v tujini in pri nas? Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Čustva – Lilijana Pahor

17. april ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Oči še posebej, saj so ogledalo duše. Kaj vse razberemo s potez obraza? Prijave do 16. aprila na bd@mklj.si.

Lahek šampon za lase – Hermina Binder

17. april ob 16.00 Knjižnica Šentvid Vsak las ima svoje zahteve po šamponu. In lasem ni lahko ugoditi, to vse ženske dobro vemo. Poskusimo narediti preprost, naraven šampon za lase in ga ponuditi svojim lasem. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Ma+TEMATIKA=neskončnost

17. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pridružite se nam na zadnji iz cikla delavnic. Tokrat se bomo srečevali z različnimi ponavljajočimi zaporedji. Nekaj jih najdemo tudi v naravi. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Osrednjeslovenske regije in Svetovalno središče Ljubljana 23. april od 10.00 do 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Bi želeli dokončati ali nadaljevati izobraževanje? Iščete nova znanja in veščine? Bi želeli ovrednotiti že pridobljeno znanje, pridobiti certifikat? Načrtujete kariero ali spremembo karierne poti? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Vabimo vas na brezplačno svetovanje za izobraževanje odraslih.

Bodi ženska – Tinkara Filač

23. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Delavnica je namenjena vsem ženskam, ki si želijo spremeniti odnose tako do sebe kot do drugih in delovati iz svoje ženske narave. Kot ženske smo se rodile in ženska narava je v nas, le obuditi jo moramo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

19


Zanimivi poklici. Zobozdravnik na olimpijskih igrah – Albin Tahiri

24. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Poznamo smučarje, ki tekmujejo na Olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih ipd. Poznamo tudi zobozdravnike. Na delavnici pa bomo spoznali oboje v eni osebi – zobozdravnika, ki je tudi profesionalni smučar. Albin nam bo pokazal, da zobozdravniki niso strašni ljudje s svedrom v roki in nam iz prve roke povedal, kako je tekmovati na vseh večjih tekmovanjih sveta. Prijave do 23. aprila na bd@mklj.si.

računalniška izobraževanja Kako objaviti spletni dnevnik – Jurij Šorn

2. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Si želite pričeti pisati blog, a odlašate s pričetkom, ker vas skrbi, da nimate dovolj tehničnega znanja? Udeležite se delavnice, kjer boste korak za korakom spoznali, kako ustvariti svoj prvi spletni dnevniški zapis, da bo takoj na voljo vašemu občinstvu. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

3D tisk v praksi – Rudi Majerle

10. april 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica je namenjena vsem, ki bi radi pobliže spoznali osnove 3D tiska. Prikazan bo celoten proces od ideje do tiska. Skupaj bomo v programu Tinkercad ustvarili enostaven 3D model. Na praktičnem primeru si boste lahko ogledali delovanje tiskalnika Ultimaker 2+. Prikazani pa bodo tudi postopki vzdrževanja in nastavitev tiskalnika z uporabnimi nasveti. Delavnica se zaključi ob 14.00. Prijave do 9. aprila na bd@mklj.si.

Hitrih 10 – Jasna Repa

18. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ali ste uporabnik računalnika in pri tipkanju uporabljate le dva prsta? Na delavnici boste spoznali računalniško tipkovnico, metodo desetprstnega tipkanja in se seznanili s programi za urjenje tipkanja. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela2 (2010) – Kristijan Srpčič

25. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznali boste, kako filtriramo podatke, povezujemo liste, izdelujemo vrtilne tabele in zaščitimo liste z geslom. Osvežili in nadgradili boste znanje oblikovanja različnih grafikonov ter preizkusili nekaj zahtevnejših funkcij. Zaželena je predhodna udeležba na delavnici Svet Excela 1. Delavnica se konča ob 19. 45. Prijave od 15. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

20


jezikovna izobraževanja Español. Leo, aprendo, disfruto – Asha J. Podgornik

4. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prebrali bomo zgodbico o sosedi, ki je imela izmišljenega muca in na ta način spoznali nekaj besedišča, povezanega z mačkami. Nove besede bomo opredeljevali, z njimi dopolnjevali stavke, iskali njihove sopomenke in še marsikaj drugega. Prijave od 27. marca na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

4. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokratna izbrana tema za pogovor je šport. Delavnice so namenjene rabi jezika, utrjevanju znanja in širjenju besednega zaklada. Prijave od 27. marca na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Špela Šubic Zalezina

9. april ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Izražanje vzroka in namena bosta osrednji temi tokratne delavnice. Prijave od 1. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar

9. april ob 18.00 Knjižnica Polje Nadaljujemo z Nemškim bralnim krogom, kjer se bomo mesečno srečevali in prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Več informacij dobite v knjižnici ali na 01 308 54 10 ali na polje@mklj.si. Za udeležbo so potrebne predhodne prijave.

Español. Leo, aprendo, disfruto – Asha J. Podgornik

18. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Imate raje mačke ali pse? Potem ko bomo skupaj prebrali mnenja zagovornikov enih in drugih bitij, boste opremljeni z novim besediščem v skupinah tudi sami utemeljili vašo izbiro. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

18. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pridružite se nam pri pogovorih o najrazličnejših temah. Tokrat bo naša tema Afrika, zibelka človeštva. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Špela Šubic Zalezina

23. april ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznavali bomo navade, povezane s praznovanji, ki potekajo v mesecu aprilu. Pogovarjali se bomo o procesijah, kulinariki in poimenovanju prazničnih dni. Prijave od 15. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

21


ustvarjalne delavnice Podstavek za vročo posodo – Majda Oblak

2. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Izdelovali bomo podstavek za vročo posodo iz kačic, možnost tudi v dveh barvah. V sredini bo na ravni podlagi odtisnjena idrijska čipka. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Fuzija stekla – Primož Fičur in Marjana Šmigoc

2. april ob 16.00 Knjižnica Ig Na delavnici bomo tokrat izdelali unikatni desertni krožnik. Delavnica bo potekala v prostorih CUDV Drage. Delavnica je namenjena izključno članom MKL. Število mest je omejeno. Prijave v knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Decoupage – Tatjana Savko

3. april ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici bomo z decoupage tehniko izdelovali velikonočno jajce, katero bomo okrasili z drugimi dekorativnimi materiali. Naredili bomo unikaten dekorativni spominek za dekoracijo praznične mize ali za izvirno darilo sorodnikom in prijateljem. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Pomladna prenova vrta pred knjižnico (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad) 4. april ob 15.30 Knjižnica Glinškova ploščad V lanskem letu smo na vrtu knjižnice postavili zeliščno gredico, ki je uspešno prezimila. Na delavnici bomo tako preverili, kako po prestani zimi diši rožmarin in če ima timijan dovolj zemlje. Posvetili se bomo tudi celotnemu vrtu: s kvačkanimi kvadratki bomo obdali vhod na vrt knjižnice in prebarvali klop, otroke pa bomo naprosili, da s kredami porišejo tlak pred vhodom.

Klekljanje – Majda Jamšek

8. april 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naredili bom preprost izdelek in na ta način pokukali v svet klekljanja, ki ga pri nas poznamo predvsem kot »idrijsko čipko«. Vse potrebno za delo vas bo čakalo na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Pisanice – Nevenka Grušovnik

9. april 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo izdelovali belokranjske pisanice. Danes ima pisanica veliko vlogo, predstavlja več kot velikonočni simbol ali darilo, ima veliko vrednost kot izdelek domače obrti. Vodja delavnice se z barvanjem pisanic ukvarja že nekaj let. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

22


23


Akvarel – Tanja Jankovič

11. april ob 17.00 Knjižnica Fužine Spoznali bomo osnovne značilnosti akvarelnih barv. Prosojnost, ostre in zabrisane robove, postopno prehajanje barv, uporabo maskirne tekočine, pa tudi kuhinjskih pripomočkov kot so sol, plastična folija, alkohol ... Naučili se bomo, iz katerega omejenega izbora barvnih pigmentov dobimo največ različnih barv. Prijave na tanja.jankovic@mklj.si ali na 01 308 54 20.

Likovna delavnica z Lauro Ličer

12. april ob 11.00 Trubarjeva hiša literature Na delavnici, ki bo potekala pod mentorstvom ilustratorke Laure Ličer, se bomo spoznali z likovnimi osnovami in oblikovali lastne izdelke. Namenjena je vsem, ki ste dopolnili 60 let. Prijave zbiramo do 11. 4. na trubarjeva@literarnahisa.si ali 031 876 333. V sodelovanju z Galerijo Kresija ob razstavi Super Hilda.

Polsteni pirh – Vlasta Lukek

15. april ob 13.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Izdelovali bomo polstene pirhe in s tem pričarali našo velikonočno dekoracijo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Dekorativni velikonočni pirhi – Ružica Babič

16. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka No tokratni delavnici bomo izdelovali dekorativne pirhe, polepšali našo mizo in s tem popestrili naše velikonočne praznike. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Tečaj mozaika – KUD Galerija C. C. U.

17. april ob 16.00 Knjižnica Jarše Na ustvarjalni delavnici boste pridobili vse znanje, ki je potrebno za izdelavo mozaika in si ustvarili svoj unikaten izdelek. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst.

Lovilec sanj – Katja Podstudenšek

23. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Z nekaj vrvi, peres in drobnih dodatkov bomo izdelali vsak svoj lovilec sanj. Obešen nad posteljo bo nato lovil naše sanje, da se jih bomo zjutraj spomnili. Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

24


razstave 30 let igroteke ... še naprej se igrajte z nami! – Mateja Klarić

4. februar–27. april Knjižnica dr. France Škerl Igroteka je zbirka igrač in iger, ki je namenjena izposoji na dom. Z razstavo želimo predstaviti delovanje najstarejše igroteke v Sloveniji in pomen, ki ga ima med generacijami otrok, ki jo obiskujejo. S svojim delovanjem poudarja pomen igre za razvoj otrok, uči, kakšna je dobra igrača in da je igrače potrebno deliti.

Razstava ročnih del – Lily's

12. februar–30. april Knjižnica Savsko naselje Razstavili bomo unikatna ročna dela, ki nastajajo izpod rok Lili Čečelič. Izdelke najdemo pod imenom Lily´s. V okviru njenih idej nastajajo edinstvene voščilnice v tridimenzionalnih izvedbah, zanimiv nakit, posebne škatlice za shranjevanje, najde pa se še marsikaj drugega.

Slovenske ljudske pesmi – Sabina Debevc

4. marec–27. april Knjižnica Bežigrad, stopnišče Ljudske pesmi so bile del življenja na podeželju, veselih in žalostnih dogodkov preprostih ljudi, kmetov, obrtnikov. Ohranjale so se kot del šeg in običajev, ljudi so spremljale ob košnji trave, žetvi in trgatvi, ob posebnih priložnostih kot zdravice in napitnice, otrokom pa so popestrile vsakdanje delo in igro. Na razstavi bodo predstavljene glavne značilnosti slovenskih ljudskih pesmi, začetki njihovega zapisovanja in zbiranja, na otroškem oddelku pa bo pozornost namenjena otroškim ljudskim pesmim.

Slovenske literarne nagrade 2018 – Tjaša Šesek

11. marec–27. april Knjižnica Bežigrad, preddverje Že tradicionalna razstava ponuja pregled slovenskih literarnih nagrad, ki so bile slovenskim avtorjem podeljene v letu 2018. Posebej smo izpostavili Prešernovo nagrado in letošnje nagrajence. Del razstave je posvečen tudi nagradi Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, ki jo podeljuje Združenje knjižnih založnikov Slovenije.

Prekmurje 1919–2019, Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z drugimi Slovenci v Kraljevini SHS – Amer Hajdarpašić

11. marec–27. april Knjižnica Glinškova ploščad Pojem Prekmurja je za današnje generacije, ki živijo izven Prekmurja, že desetletja povezan z leposlovjem v slovenskem knjižnem jeziku. A ni bilo vedno tako, v 18. stoletju se je izoblikovalo prepričanje, da je prekmurščina slovenščini soroden, a svoj jezik. Ob stoletnici pridružitve Prekmurja matični domovini predstavljamo avtorje in knjige, ki so na voljo v naši knjižnici.

25


Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe – Helena Marolt

11. marec–27. april Knjižnica Črnuče Lani je potekal že 29. ljubljanski filmski festival LIFFE, saj njegov začetek sega v leto 1990. Vsako leto nam je na voljo pol meseca bolj ali manj umetniških filmov, praviloma manj komercialne produkcije, med katerimi vsak najde poslastico zase in katerih večji del lahko gledamo le v času festivala. Na razstavi bomo predstavili kratek razvoj festivala, plakate, programske sklope in nagrade, ki so vsako leto podeljene na festivalu.

»Živel sem in delal napake, toda ljubil sem«: 150. obletnica rojstva Riharda Jakopiča 14. marec–14. maj Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Na razstavi bodo prikazana umetnikova besedila in besedila o umetniku, ki jih s pomočjo domoznanske e-bibliografije na spletni strani MKL lahko najdemo v knjižničnem fondu Slovanske knjižnice. Poudarek bo na družbenem odmevu Jakopičevega likovnega ustvarjanja in delovanja njegovega paviljona, prvega samostojnega, namensko zgrajenega razstavnega objekta na Slovenskem.

Metulji – Mirko Anželj

26. marec–6. maj Knjižnica Škofljica Večina posnetkov je nastala v Sloveniji od Sečoveljskih solin do Muriše, ki je preostali mrtev rokav nekdanjega toka reke Mure. Nekaj posnetkov pa je avtor dobil tudi v vrtnariji Kurbus na Meleh pri Gornji Radgoni, kjer je bila predstavitev tropskih metuljev.

Belokranjske pisanice – Nevenka Brajdič Grušovnik

29. marec–6. maj Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Nevenka Brajdič Grušovnik, doma iz Metlike, je imela od nekdaj rada ročna dela in želela si je, da bi krasila njen dom. Morda ni naključje, da je izbrala prav pisanico, saj je bila blizu njeni belokranjski duši. Do znanja se je dokopala predvsem s samo izpopolnjevanjem. Da je uspela, dokazujejo uspehi predvsem zadnjih let, saj se udeležuje na različnih natečajih, kjer dobival nagrade.

Društvo upokojencev Zadvor se predstavi

1. april–15. april Knjižnica Zadvor Društvo upokojencev, ki v Zadvoru deluje že od leta 1976, bo predstavilo svoje dejavnosti. Razstavili bodo fotografije s srečanj društva in izletov, ki jih organizirajo, predstavili pa se bodo tudi člani s svojimi umetniškimi deli in izdelki.

Razstava mandal: Mandale – Viktorija Benčič

1. april–5. maj Knjižnica Fužine Upokojenka Viktorija Benčič pri svojih 66 letih pripravlja prvo razstavo mandal. To področje umetnosti jo je privlačilo dolga leta in ga je temeljito preučevala. Pred več kot dvema letoma je začela samostojno ustvarjati mandale na papir, platno in les. Najraje uporablja suhe barvice in akril.

26


27


Razstava slik: Slike indijske mitologije – Ema Čampa

1. april–31. maj Knjižnica Polje Ema Čampa je dijakinja 4. letnika Waldorfske šole Ljubljana. Slike so nastale v okviru šolskega projekta, podobe na platnih pa predstavljajo božanstva iz indijske mitologije. Kljub običajni indijski barvitosti so sivih odtenkov, saj je svet brez barv prav tako lahko vreden občudovanja.

Razstava slik: Slike – Maja Šmid

1. april–31. maj Knjižnica Jarše Maja Šmid je uživala v slikanju že v zgodnjem otroštvu, kasneje jo je navdušilo fotografiranje in diplomirala je iz Estetike fotografije. Navdihuje jo narava, na slikah izraža njeno lepoto, bogastvo, čarobna bitja, peresni angelski svet, žensko in moško energijo. Slika tudi na svilo s tehniko, ki se je razvila spontano. Svila oživlja podobe, ki nastajajo med njenim ustvarjanjem, kar jo navdušuje.

Razstava plakatov »Pusti knjigi, da te odpelje«

1.–30. april Trubarjeva hiša literature Razstava plakatov, nastalih na 10. mednarodnem natečaju za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat na temo bralne kulture. Izbrana dela po izboru TAM-TAM Inštituta s svojimi interpretacijami teme posredujejo sporočilo na vizualno svež, a odločen način. Skozi ilustracijo, fotografijo in kolaž se avtorji ukvarjajo s pomenom in s pozabljenim užitkom branja knjig.

Leseni izdelki – Andrej Mrak

2. april–6. maj Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Andrej Mrak rad ustvarja oziroma načrtuje izdelke iz lesa. Začel jih je izdelovati iz potrebe, na primer škatlo za voščilnice, knjige in podobno. Glavno vprašanje je bilo, kako bi lahko določen izdelek naredil sam, saj ima cerebralno paralizo in težko žaga, zabija itd. Ko je videl, kako se z laserskim žarkom reže leseno ploščo, pa je z navdušenjem začel pripravljati predloge, po katerih je bila plošča potem razrezana. Posebnost izdelkov je v tem, da niso zlepljeni.

Skrito življenje podzemlja – Skupina za speleobiologijo, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani

8.–30. april Knjižnica Prežihov Voranc Fotografska razstava odstira pogled v bogastvo življenja podzemlja, kamor človek vstopi le, ko obiskuje jame. To območje večne teme naseljujejo številne zanimive živali, ki jih boste lahko spoznali na fotografijah. S pomočjo mobilnikov pa se lahko podate v poglobljeno raziskovanje, ki vključuje tudi poseben izziv! Razstava je nastala v okviru projekta Univerze v Ljubljani »Noč raziskovalcev 2018/2019 – Humanistika, to si ti!«

Slike – Boleslav Čeru

10.–30. april Knjižnica Zalog Boleslav Čeru je likovni samorastnik, ki živi in ustvarja v Kranju. Tridesetletno slikarsko ustvarjanje je iz začetnega ljubiteljskega preraslo v intenzivno slikanje. V svojem ustvarjanju je zvedav in raziskovalen. Največkrat ustvarja po ciklih, odvisno od razpoloženja, časa in prostora, v katerem se znajde. Otvoritev razstave bo v sredo, 10. aprila, ob 18.30.

28


drugo Zgodbe mojega kraja: natečaj za najboljšo zgodbo

8. februar–15. april Mestna knjižnica Ljubljana Če ste dopolnili 60 let in radi pišete, vas vabimo, da nam do 15. aprila 2019 pošljete kratko, resnično zgodbo povezano z lokalnimi praznovanji in običaji. Sodelujete lahko z eno zgodbo, ki naj bo napisana v slovenskem jeziku in naj ne presega 1.600 besed. Zgodbe pošljite po pošti na naslov Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na mojkraj@mklj.si. Deset najboljših zgodb bo objavljenih in nagrajenih. Več na letakih, tel. 01 308 51 75 ali na mojkraj@mklj.si.

Merjenje krvnega tlaka in glukoze

3. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V okviru Zdravstvenega kotička MKL bo študentka medicine od 17. do 19. ure v Mediateki v kleti KOŽ obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi. Predhodne prijave niso potrebne.

Tečaj prve pomoči in uporabe defibrilatorja

3. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V sodelovanju Zdravstvenega kotička MKL in Rdečega križa Slovenije, Območne enote Ljubljana, bomo pripravili tečaj prve pomoči in praktični prikaz osnov uporabe defibrilatorja (AED), ki je nameščen tudi v Knjižnici Otona Župančiča. Predhodne prijave niso potrebne.

Igrive poteze v knjižnici: spoznavanje in igranje sodobnih namiznih iger

3. in 17. april ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Spoznali in igrali bomo igre, ki ponujajo dobre igralne izkušnje, zanimive strateške in taktične odločitve, zabavne odzive, kreativno razmišljanje, sproščeno komunikacijo. Vabljeni v družbo igrivih mladih in odraslih igralcev. Delavnica bo potekala do 17.00.

Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad

4. april ob 12.30 Knjižnica Glinškova ploščad Vabljeni na vrt knjižnice, kjer bomo tudi to pomlad praznovali mednarodni dan knjig za otroke (2. april). Pridružite se nam ob sprehodu po razstavi ilustracij, branju knjig pod drevesi, delavnicah, predavanju in drugih zanimivostih, namenjenih otrokom in odraslim.

Multi-kul-praktik: Veronika Deseniška in Hrvaško Zagorje (Multikultipraktik) 4., 5. in 6. april Knjižnica Prežihov Voranc V Knjižnici Prežihov Voranc v okviru projekta Multi-kul-praktik na zabaven način predstavimo različne dežele, njihove jezike, običaje, ljudske pravljice, pesmi, igrače, praznovanja, umetnost, znanost in celo jedi. Multi-kul-praktik je multi in je vedno kul, pa še praktik, ker širi obzorja, izobražuje ter navdihuje ... letos v okviru tega projekta pobliže predstavi Hrvaško Zagorje in nam skupno legendo o Veroniki Deseniški. V treh dneh najmlajšim, mladim in tistim malo starejšim, ki pa so še vedno radovedni, ponudi paleto dogodkov.

29


mladi Matura'19 – Tanja Tomšič

1. in 15. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Priprave na maturo bomo nadaljevali z besedilom Francoski testament, ki ga je napisal Andrei Makine. Na drugi aprilski delavnici bomo primerjali obe maturitetni deli, Francoski testament in Angel pozabe. Poglobljeno pogovorno analizo bo vodila profesorica slovenščine in zunanja ocenjevalka na splošni maturi.

MULTI-KUL-RAP popoldne za mlade 12+: RAP delavnica – Doša (Multikultipraktik) 4. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Skupaj z raperjem Došo se bomo naučili, kako se kujejo rime in rapajo stihi. Da pa bo vse skupaj še bolj zanimivo, bomo vstopili v legendo o Veroniki in Frideriku in poskusili, ali lahko posodobimo in zarapamo verze, ki so nastali pred več kot petsto leti. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 01 ali kpv@mklj.si.

MULTI-KUL-RAP popoldne za mlade 12+: V letu hip-hopa – Boris Petković (Multikultipraktik)

4. april ob 18.30 Knjižnica Prežihov Voranc Nagrajeni dokumentarno-glasbeni film režiserja Borisa Petkovića, ki je režiral tudi film Košarkar naj bo, predstavi rap glasbo v Sloveniji. Skozi zgodovino se razkrijejo predhodniki in prvi poskusi rapa na slovenskih tleh, v glasbenem delu pa se predstavijo vsi pomembnejši rap ustvarjalci v Sloveniji: Ali En, 6 Pack Čukur, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, N’Toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko in mnogi drugi.

30


za otroke

31


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje* Škofljica Gameljne Bežigrad* Črnuče* Jožeta Mazovca Šiška** Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl* Glinškova ploščad* Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

*Zadnja ura pravljic v letošnji sezoni bo v tednu med 15. in 19. aprilom. Zaključek ure pravljic za vse enote Knjižnice Bežigrad bo v sredo, 24. aprila, ob 17. uri z lutkovno predstavo Sosedi v izvedbi Teatra PolPet. ** 10. 4. zaradi zaprtosti knjižnice ura pravljic odpade

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • • •

Frana Levstika, ponedeljek, 1. april, ob 18.00 Horjul, torek, 2. april, ob 18.00 Podpeč, torek, 2. april, ob 17.00 Dobrova, sreda, 3. april, ob 17.00 Ig, sreda, 3. april, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 4. april, ob 17.30 Zadvor, sreda, 10. april, ob 17.00 Grba, torek, 16. april, ob 17.00 Notranje Gorice, sreda, 24. april, ob 17.00

Ura pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 11. april, ob 17.00

Ura pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: • Polje, sreda, 10. april, ob 17.30 Ob pravljici in pesmicah se bomo na igriv način naučili novih nemških besed in jih z zgodbico tudi utrdili. Več informacij dobite v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Pravljično-naravoslovne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel •

32

A Squash and a Squeeze 2. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica


• • • • •

It's a Cold 9. april ob 17.00 Knjižnica Jarše Big Animals Have Fun 10. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Wild Plants 17. april ob 17.00 Knjižnica Ig Edible Plants 18. april ob 17.30 Knjižnica Brezovica Water 24. april ob 17.00 Knjižnica Zadvor

Pravljična joga – Klavdija Dajč 9. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica 17. april ob 17.00 Knjižnica Zalog Spoznavali bomo vse vremenske prilike in neprilike in se spraševali o posebnostih aprilskega vremena. Primerno za otroke od 3. do 8. leta. Priporočljiva so lahka oblačila in joga podloge.

Medovite rastline – Maša Uran (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 19. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid Spoznali bomo medovite rastline, njihovo korist, kje jih sadimo in komu so namenjene. Govorili bomo tudi o brenčeči, pikajoči »mrgolazni«, ki jo človek še kako potrebuje. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!

izobraževalne delavnice Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 2. in 16. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali 01 308 57 01. 4. in 16. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Prijave v Knjižnici Šiška ali 01 308 52 04. 10. april ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Igrajmo se skupaj – Knjižnica Jarše 3., 10., 17. in 24. april ob 17.00 Knjižnica Jarše Vsako sredo se bomo skupaj igrali in zabavali. Igrali se bomo z različnimi igrami, ta mesec Male sive celice.

Multi-kul-druženje: družinsko dopoldne (3–99 let) (Multikultipraktik) 6. april od 10.00–13.00 Knjižnica Prežihov Voranc Skozi igro bomo spoznavali Hrvaško Zagorje in legendo o Veroniki Deseniški, z nami bo tudi muzejska pedagoginja Kristina Pavlović iz gradu Veliki Tabor. Vsi, ki se boste druženja udeležili, boste imeli možnost, da vas ob koncu izžrebamo za glavno nagrado (vstopnice za Muzej Grad Veliki Tabor) in nekaj tolažilnih nagrad.

33


Pridi se igrat! – Nastja Dernulc 9. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Tokrat bomo sestavili čutno pot, na katero se bomo podali bosi. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Šahovska šola v knjižnici za osnovnošolce – Niko Praznik 9. in 23. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo ob zgledih in vajah spoznali šahovsko kombiniranje. Imeti morajo osnovna šahovska znanja: premikanje figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave pri pultu knjižnice ali na telefon 01 308 5400.

Mesto poliedrija v navidezni resničnosti – Mathema (Četrtkove izobraževalnice) 11. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana S ploščicami različnih geometrijskih oblik in v navidezni resničnosti bomo gradili in tlakovali domišljijsko mesto. Vabljeni otroci od 6 do 15 let. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Delavnica za najstnike. Komu lahko zaupam – Tala Bevk, Šola Lila 17. april ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc Zdravi odnosi temeljijo na zaupanju. Zaupanje vzpostavlja zdravo okolje in prostor za rast. Na tokratni delavnici se bomo pogovarjali, kateri odnosi nam največ pomenijo, kaj je zaupanje, kako ga gradimo in vzdržujemo ter kdaj je potrebno postaviti zdrave meje in reči tudi odločen »ne«.

Stripovska štafeta – Miha Ha (Četrtkove izobraževalnice) 18. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 18. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla s kitaro v skupini, zaključili pa bomo z igranjem improvizirane glasbe. Če imate svoj instrument – kitaro ali kaj drugega – ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

Kinološki nasveti ob knjigi – Suzana Horvat Perne 25. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Pridružite se nam lahko ob dobrih knjigah iz našega kinološkega kotička. Pogovor bo tekel o šolanju psov, različnih možnostih in programih in o knjigah, ki nam pri tem lahko pomagajo. Vabljeni ljubitelji psov od 6. leta naprej.

34


Spoznajmo živali – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC (Četrtkove izobraževalnice) 25. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na zadnjem srečanju se bomo pobližje spoznali z različnimi vrstami kač, jih potipali, pobožali in se pogovorili o tem, zakaj se nekateri bojijo že samo zvite vrvi. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Zmagovita ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U . 3. april ob 17.00 Knjižnica Zalog Prisluhnili bomo zgodbi Zmago (Germano Zullo in Albertine, KUD Sodobnost International), nato pa po njenem navdihu z recikliranjem kartona izdelovali svoje unikatne konje in konjičke, s katerimi se bomo podali novim zmagam naproti. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Kje si? – Marta Bartolj (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad) 4. april ob 17.30 Knjižnica Glinškova ploščad Po otvoritvi ilustracij iz slikanice Kje si? Marte Bartolj nas bo ilustratorka popeljala skozi proces ustvarjanja knjižnih ilustracij, nato pa bomo oblikovali vsak svojo.

Zajčja ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 9. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na lutkovni ustvarjalnici bomo izdelovali unikatne zajce in zajčke iz najljubših pravljic. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Pravljični mozaik – KUD Galerija C.C.U. 10. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na delavnici bomo z Matejo in Simonom spoznali likovno tehniko mozaika, narisali domišljijske slike in jih okvirili. Za tem bomo z recikliranjem raznobarvnega papirja okvirje preobrazili v pravljične mozaike.

Velikonočne košarice – Ustvarjalni kotiček 15. april ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika Pripravljamo se na veliko noč. Zato bomo izdelali košarice, kamor bomo lahko spravili ptičke, velikonočna jajčka ali kaj drugega.

Moja igrača – Mojca Bartolič 16. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Izpod spretnih prstov bomo pričarali velikonočnega zajca. Čisto brez šivanja, bolj preprosto kakor izgleda. V trebuščku ima prostora za celo jajce. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Žuželke – KUD Galerija C. C. U. 16. april ob 17.00 Knjižnica Horjul Na delavnici bomo z Matejo in Simonom spoznali žuželke, ki živijo v našem okolju ter jih zatem z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah.

35


Cvetoči grm – Anastazija Babič (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 18. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid Z vizualizacijo se bomo sprostili in srečali s cvetočim grmom. Pogovarjali se bomo o nas in naših željah, z likovnimi materiali bomo ustvarili svoj cvetoči grm. Delavnica poteka po principih Pomoči z umetnostjo (PZU), ki otrokom pomaga k uspešnejšemu učenju in razvija čustveno inteligenco. Delavnica je namenjena učencem različnih starosti in se vsebinsko povezuje z zeleno knjižnico. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej!

Dežela zmajev – KUD Galerija C. C. U. 23. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na tokratni ustvarjalnici bomo izdelali unikatne zmaje različnih rodov ter jih vzgojili, da bomo nekoč skupaj z njimi odšli na potep v Zmajevo deželo. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

predstave Sosedi – Teater PolPet 24. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Roberta živi mirno, samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Nekega dne dobi za sosedo operno pevko in miru je konec. Je sosedstvo dveh tako različnih oseb sploh možno? Predstava govori o odnosih, spremembah in novih začetkih. Animatorki lutk sta Polona in Petra Prosen. Zgodbo je navdahnila slikanica Krokodil muzikant Maxa Velthuisja.

Dobri gusarček – Gledališče Smejček 24. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Poletje je ravno pravšnji čas za odhod na morje. Tako kot vse njene prijateljice, si tudi Jasmina zelo želi obiskati morsko obalo. Vendar mamica ni preveč navdušena nad to idejo, saj Jasmina zadnje dni ni bila preveč pridna. Zato se odloči, da si bo plažo naredila kar doma v svoji sobi ...

Zaključek ur pravljic. Zgodba o treh prašičkih – Barbara Kaiser in Maja Šefman 24. april ob 17.30 Knjižnica Rudnik Mislite, da zgodbo o treh prašičkih poznate? Saj veste, volk je odpihnil hišice, ker je hotel pojesti prašičke? Ni bilo tako. Če vas zanima kaj se je zgodilo zares, se nam pridružite na lutkovni predstavi. Morda vas na koncu čaka presenečenje.

razstave Pisani metulji – OŠ Zadobrova 1. april–31. maj Knjižnica Polje Učenci 5. a so pod mentorstvom učiteljice Silve Tavčar ustvarjali metulje malo drugače, z nitko. Metulje so šivali na papir.

36


Moja zgodba – Vrtec Mladi rod 2.–29. april Knjižnica Jožeta Mazovca Pomlad je čas za tradicionalno likovno razstavo otrok iz vrtca Mladi rod Ljubljana. Vsako likovno delo nam pripoveduje svojo zgodbo, ki ji je vredno nameniti pozornost. Tema letošnje razstave je Moja zgodba.

Razstava ilustracij iz slikanice Kje si? – Marta Bartolj (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad) 4. april–4. junij Knjižnica Glinškova ploščad Mlada slovenska ilustratorka Marta Bartolj je za svojo slikanico Kje si? prejela posebno priznanje Kristine Brenkove v letu 2018. Gre za slikanico brez besed, ki nas vabi k drobnim dejanjem dobrote. Na otvoritvi razstave, 4. aprila, bo ob 17.00 z avtorico potekal tudi pogovor, dogodek pa bo obogatil še pevski nastop mladih glasbenic.

drugo Zaključna prireditev programa za otroke Knjižnice Otona Župančiča Ptičje petje kot skladateljski navdih – Petra Vrh Vrezec 16. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, igralnica Pomlad nam poleg zelenečih dreves in prvih cvetočih rastlin pričarajo tudi ptice s svojim glasnim, svatovskim petjem. Kako pa ptice sploh pojejo? In zakaj? Ali z našim človeškim glasom in glasbenimi inštrumenti res lahko oponašamo imenitno ptičje petje? Vse to in še marsikaj boste izvedeli na zaključni prireditvi. Prisluhnili boste tudi ptičjemu petju in »pernatim« pesmim, nekatere zapeli skupaj s predavateljico ter poslušali nekaj najlepših klasičnih skladb odličnih skladateljev, ki so dobili navdih po ptičjem petju.

Robinzonijada v informacijski džungli Če imaš vsaj 9 in ne več kot 15 let in se ob iskanju odgovorov v džungli informacij zabavaš, te vabimo k reševanju kvizov Robinzonijada v informacijski džungli na spletni strani www.mklj.si/robinzonijada. Pri reševanju ne boš nikoli sam, saj je pri vsakem vprašanju na voljo namig, ki te preko spletne strani knjižnice pripelje do pravilnega odgovora. Reševalci kvizov se potegujete za glavno nagrado tablični računalnik, katere pokrovitelj je Studio Moderna.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2018/2019 Trinajsti cikel MEGA kviza bomo namenili Narodni galeriji, ki ob 100-letnici svoje ustanovitve predstavlja življenje in delo Ivane Kobilca (1861– 1926), nedvomno najbolj znane slovenske umetnice. MEGA kviz lahko rešujete od 24. oktobra 2018 do 15. maja 2019 na www.megakviz.si.

Uganjuj z nami Napiši ali nariši rešitev spletne uganke, ki jo najdeš na www-mklj.si/ uganke-in-kvizi. Med vsemi prispelimi pravilnimi rešitvami izžrebamo nekoga, ki ga nagradimo. Morda boš med srečnimi nagrajenci prav ti. Uganke so primerne za otroke od 2. do 6. leta.

37


38


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, april 2019, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

40

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet april 2019  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_APRIL_2019.pdf

Splet april 2019  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_APRIL_2019.pdf

Advertisement