Page 1

NOVEMBER napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Kritika do nacga 3. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Svoja izbora (sodobnih) slovenskih antologijskih najpesmi bosta pripravili Diana Pungeršič in Anja Grmovšek. Pogovor bo vodila Petra Koršič.

Pesmi štirih 7. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zbirka Pesmi štirih je s svojo človečnostjo in intimnostjo zastavila novo obdobje v slovenski poeziji. Štirje improvizatorji se bodo poklonili pesniškim mojstrom in spletli vrsto spontanih prizorov iz tem, ki jih odpira ta zbirka. Nastopajo: Katja Brezovar, Rok Bohinc, Tomaž Lapajne Dekleva, Sara Šoukal in glasbenik Andraž Gartner.

Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 8. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Ad hoc risba in glasbena improvizacija interpretirata poezijo 10. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V sinergijskem ciklu bosta svoje pesmi interpretirala Milan Dekleva in Miljana Cunta. Zvočno-glasovni odziv na njune pesmi bo ustvarjal Boris Šinigoj, medtem pa bo lom slišane poezije v vizualno izrisovala Andreja Gregorič. Za dramaturgijo in pogovor na koncu bo poskrbela Petra Koršič.

Junaki našega časa z zgodbo v dlani 14. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kdo so resnični junaki našega časa? Drzni ljudje, ki med nas smelo prinašajo dobre zgodbe! Prav z zgodami, ki jih živijo sami, boljšajo vsakdan tistim, ki to potrebujejo. Z gostom se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Pravljice za odrasle 20. november ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vabimo vas na pravljični večer za odrasle. Nastopila bo skupina pripovedovalcev, ki se je formirala v Pripovedovalski šoli Pripovedovalskega varieteja, vsak s svojo izbrano slovensko pravljico in svojskim načinom pripovedovanja.

Čar Kabirjeve poezije in njegova duhovna moč – Viktorija Kos 21. november ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Kabirja, največjega indijskega mistika in pesnika bo predstavila Viktorija Kos, ki je tudi skozi proučevanje del tega velikega modreca iz Daljnega Vzhoda iskala odgovore na vprašanja o razumevanju sebe in sveta.

Zdravniki v Jurčičevih povestih in romanih – dr. Matjaž Lunaček 22. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V drugi polovici 19. stoletja so se začeli bolj številčno oblikovati slovenski izobraženci, ki so bili poprej redki. Med njimi je bilo tudi kar nekaj

1


zdravnikov. Ti so imeli tako kot duhovniki neposreden stik s preprostimi ljudmi. Jurčič, ki je bil pozoren na spremembe v družbi, jih je zasebno in literarno opazil. V štirih njegovih delih, ki jih bomo obravnavali, nastopi kar šest zdravnikov.

Pogovor o uspešnici Jezero in drugih zgodbah – Tadej Golob 22. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Literarni večer s pisateljem, kresnikovim nagrajencem 2010, novinarjem, kolumnistom in alpinistom Tadejem Golobom, avtorjem izjemno uspešne kriminalke Jezero. V knjigi nas avtor suvereno popelje skozi obsežno besedilo, pri čemer mu uspeva, da napetost ne popusti niti za trenutek ... Večer je del projekta Literatura v postprodukciji, ki poteka v organizaciji Založbe Goga.

Literarni večer – Boris A. Novak

23. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V tednu, ko praznujejo splošne knjižnice, smo v goste povabili priznanega pesnika, pisatelja, dramatika, urednika in literarnega teoretika Borisa A. Novaka, ki našo knjižnico obiskuje že vrsto let. Z letošnjim prejemnikom Veronikine nagrade, ki jo prejel za svoj obsežen epos Vrata nepovrata, se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

predstavitve knjig Močno me objemi: sedem pogovorov, ki povezujejo – Mojca in Primož Šeme 9. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na srečanju bodo predstavljena ključna spoznanja v čustva usmerjene terapije za pare (Emotionally Focused Couple Therapy - EFT), ki so na poljuden in razumljiv način opisana v knjigi Močno me objemi. Knjigo klinične psihologinje dr. Sue Johnson bosta predstavila Mojca in Primož Šeme, zakonca, ki se na Inštitutu Varna baza ukvarjata z EFT partnersko terapijo in z izobraževanji za starše.

95 tez za osvoboditev od zajedavskega hrematizma – dr. Karel Gržan 13. november ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi je bil glavni vzrok številnih novosti. Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je poskrbeti za slehernika. Za avtorjem bo kramljala dr. Manca Košir.

Glej jih, zvezde! – Ludvik Jevšenak 28. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na nebu se vse vrti, nič ne more mirovati. Tako tudi v letu 2018. Da ne bi zamudili teh enkratnih nebesnih dogodkov, vam bo avtor prevoda predstavili knjigo z naslovom Glej jih, zvezde! Najlepši prizori na nebu v letu 2018 Guillaumeja Cannata (prevod iz francoščine; založba Spika).

2


bralne skupine Ti zapleteni odnosi 9. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o knjigi Intimni dnevnik londonske prostitutke Belle de Jour. Veliko seksa, veliko zabave in skoraj nič čustev. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi 9. november ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Otroštvo, nagrajeni »avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah« Mihe Mazzinija, s pravo mero občutljivosti in humorja izpove bolečine in radosti nekega otroštva in nas povabi k razmisleku, kako naši spomini na najzgodnejša leta vplivajo na nas. Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Knjige v meni puščajo sledi 10. in 24. november ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe. V novembru beremo kratko prozo kanadske nobelovke Alice Munro: na srečanju v petek, 10. 11. Ubežnico, v petek, 24. 11. pa Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Pogovor ob knjigi 13. november ob 17.30 Knjižnica Zalog Realističen roman Papir, kamen, škarje avtorja Toma Podstenška govori o štiridesetletnem osnovnošolskem učitelju geografije. Delo v šoli ga ne navdušuje, bolj ga dolgočasi, do učencev se obnaša brezbrižno in naveličano. Delo je izrazito aktualno – slaba vest, nesmisel in sprijaznjenost z običajnim vsakdanom človeka pehajo v melanholijo in depresijo. Roman je bil nominiran za nagrado Kresnik 2017. Pogovor bo vodila Jožica Božič.

Bralna čajanka 14. november ob 19.00 Knjižnica Grba Jaz, drugačna govori o turškem dekletu Kelebek, ki s starši in bratom živi v Nemčiji, kjer ima prijatelje in obiskuje šolo. Kljub temu, da se je njena družina integrirala v nemško družbo, ohranja turško tradicijo. Nežno in čuteče dekle uživa v velikih in glasnih družinskih praznovanjih v Turčiji, pa vendarle čuti, da je tudi Nemčija del nje. Ko se zaljubi, poprej oboževana turška kultura pokaže svoj pravi obraz ... Vodi Sonja Pirman.

Ozvezdja knjig 15. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Lili Novy je bila pesnica in prevajalka poezije. Sprva je pesmi pisala v nemščini. Ko pa se je začela druga svetovna vojna, nemščine pri pisanju pesmi ni več uporabljala. Danes velja za eno najboljših slovenskih pesnic. Kot prevajalka je v nemščino prevajala Cankarja, Prešerna, Župančiča in druge predstavnike slovenske moderne. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

3


Razpletanje zgodb 15. november ob 19.30 Knjižnica Šentvid Ameriški pisatelj Philip Roth v tenkočutni pripovedi Očetovina razgrne osebno izkušnjo soočanja s človeško minljivostjo. Izjemna zgodba o dolgem poslavljanju med očetom in sinom. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Bralni krog 16. november ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci bomo pregledali predvsem takšne knjige, ki bodo lahko prišle prav tudi kot darila decembrskim veselim možem, tako za odrasle kot otroke. Srečanje vodi Darja Bolka.

zBiRALCI zgodb 20. november ob 18.00 Knjižnica Rudnik Na novembrskem srečanju bomo poslušali zgodbe, ki jih pripovedujejo živali o nas, ljudeh. Na obisk smo povabili same imenitne živalske pripovedovalce. Naši gostje bodo: Maček Murr pravljičarja Hoffmana, kuža Flush pisateljice Virginije, mačka Monika pesnika Kajetana, kuža Hektor pisatelja Dima, kuža Enzo, ki rad dirka po dežju in še dosti drugih. Morda pa nam bodo prav živalske zgodbe jasneje razkrile resnice o ljudeh? Skupino vodi Lucija Magajna.

Prisedite k naši mizici 22. november ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Pogovarjali se bomo o prostovoljstvu, izvedeli, kako postanemo prostovoljci in kje nas potrebujejo. Naš čas to potrebuje in zahteva. Se moramo tega naučiti ali je to v nas? Pa znamo, zmoremo in predvsem ali hočemo? Veslanje brez vesel, Dva koraka po mokri mivki, Oskar in gospa v rožnatem so naslovi knjig, ki nas popeljejo v razmišljanje o sebi in svojem odnosu do drugih, manj srečnih ...

Angleški bralno-debatni krožek 24. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o ljubezni in o bistvu človeškosti v romanu The Ministry of Utmost Happinessa avtorice Arundhati Roy, prejemnice nagrade Booker. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika. Vodi dr. Leonora Flis.

Knjižna doživetja 29. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V romanu Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja spremljamo tiho junaštvo Tsukuruja Tazakija, ki ga je v mladosti usodno zaznamoval konec prijateljske idile. Čez mnoga leta se v upanju, da se bo prikopal do osvobajajoče resnice, začne njegovo dolgo romanje, na katerem spozna, da »človeških src ne druži samo ujemanje. Najmočneje jih povežejo rane ...«. Pogovor bo vodila psihologinja Tanja Grünfeld.

Bralna čajanka 29. november ob 19.30 Knjižnica Škofljica Artur – pes, ki je prečkal džunglo, da bi našel dom, je glavni junak knjige švedskega avtorja Mikaela Lindnorda, ki je tekmovalec in organizator pustolovskih dirk. Artur je srce parajoča knjiga o prijateljstvu med človekom in psom. Vodi Sonja Pirman.

4


predavanja Antarktika: ledeni kontinent v primežu politike in naravnih sprememb – Timotej Dermastia Turk 2. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Antarktiko, najjužnejšo celino našega planeta, ščiti mednarodno pravo, vendar je ta formalna zaščita čedalje bolj ogrožena zaradi gospodarskih in vojaških interesov velesil. Predavatelj, raziskovalec Nacionalnega inštituta za biologijo na Pomorski postaji Piran, sodelavec Škotske univerze v St. Andrewsu, bo spregovoril o ogroženi lokalni flori in favni, klimatskih spremembah te celine ter o političnih pritiskih velesil, ki že načrtujejo izkoriščanje naravnih bogastev.

Varovanje človekovih pravic v Sloveniji – Vlasta Nussdorfer 6. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje »Ugotavljam, da vlada močna pripravljenost za odpravljanje kršitev v nekaterih sektorjih države, spet drugje pa je brezbrižnosti preveč, izgovarjanj veliko, odgovornosti pa ne sprejme nihče,« pravi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije, ki bo spregovorila o spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter o pravni varnosti v naši državi.

Sokrat: življenje in učenje – Stjepan Palajsa 6. november ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Lahko bi mu rekli kralj atenskih ulic. Za zahodno civilizacijo tako pomemben, da filozofi govore o času pred in po Sokratu. Čeprav sam v svojem življenju ni ničesar zapisal, nastopa skoraj v vseh Platonovih delih kot osrednji lik. Njegovo življenje je bilo polno anekdot, humorja in notranje moči.

Postanimo sami svoj gospodar – dr. Vojka Bole-Hribovšek 8. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na poti osebnostnega razvoja pridemo do nivoja viveke, ko smo sposobni ločevati dobro od slabega. Razumemo vzroke in posledice svojih odločitev in prevzamemo odgovornost zanje. Takrat smo dovolj zreli, da smo se sposobni pravilno odločati in lahko vzamemo življenje v svoje roke. Naredili bomo tudi nekaj vaj. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Podnebne spremembe v Sloveniji – Mojca Dolinar 8. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Človeštvo je s svojo dejavnostjo sestavo ozračja spremenilo v tolikšni meri, da se spreminja podnebje po vsem svetu. Spremembe podnebja smo zaznali tudi v Sloveniji. V zadnjih petdesetih letih se je podnebje pri nas ogrelo za skoraj 2 °C. Sprememb ne moremo več preprečiti, lahko pa jih omejimo, zmanjšamo in se nanje prilagodimo. Ocene kažejo, da je prilagajanje vedno tudi ekonomsko upravičeno.

5


Kaj povesta o našem zdravju jezik in pulz – Maša Maruša Cvelbar in dr. Xu Hui 8. november ob 19.30 Knjižnica Fužine V prvem delu nam bo predavateljica, sinologinja in diplomirana akupunkturistka Maša Maruša Cvelbar predstavila osnove tradicionalne kitajske medicine. V drugem delu pa nam bo kitajska zdravnica Xu Hui prikazala, kako poteka diagnostični pregled. Gostji prihajata iz Centra TKM – ordinacije za tradicionalno kitajsko medicino v Ljubljani.

LIFE DINALP BEAR – Nives Pagon 9. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zavod za gozdove RS bo predstavil enega izmed svojih pomembnejših mednarodnih projektov, ki je namenjen zaščiti in ohranitvenem statusu rjavega medveda na območju dinarskega pogorja in Alp, ki ga izvajajo s kolegi iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Predavanje bo predstavilo ukrepe, ki bodo vodili k izboljšanju tolerance in sobivanja medveda s človekom ter ohranitvi njegovega naravnega življenjskega okolja.

Človekova minljivost v nasprotju z njegovo vero v duhovno nesmrtnost – mag. Marko Ogris 13. november ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Ljudje bolj ali manj sprejemamo biološko dejstvo postopnega usihanja naših telesno duševnih funkcij. Na drugi strani pa – pogosto nezavedno – predpostavljamo neko trajno duhovno entiteto (sebstvo, duša, atma, zavest, um, ipd.), ki naj bi skozi vse življenje ostala istovetna sama s seboj. Že Platon, podobno kot večina religij v zgodovini, je verjel, da je tudi nesmrtna.

Klement Jug in Vladimir Bartol: oboževanje, distanca, mitizacija – dr. Tomo Virk 14. november ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Vsak tretji četrtek v novembru beležimo svetovni dan filozofije. V Slovanski knjižnici mu posvečamo predavanje o dveh znamenitih slovenskih osebnostih, pisatelju in alpinistu, ki ju je družila filozofija. Klement Jug je v obdobju kratkega poznanstva naredil na Vladimirja Bartola neizbrisen vtis. Predavanje bo orisalo naravo Bartolove fascinacije in tudi delne identifikacije z Jugom, nato pa sledilo razvojni dinamiki njunega odnosa.

Ustavimo stresno življenje – Damjana Bakarič 14. november ob 19.30 Knjižnica Šentvid Telo vam skozi tesnobo, izgorelost, anksiozne motnje, tesnobo in panične napade le skuša povedati, da s seboj delate nekaj narobe. Bili ste predolgo močni, niste se imeli dovolj radi, od sebe ste zahtevali preveč. Čas je, da spremenite odnos do sebe, zavržete vzorce, misli in prepričanja izhajajoče še iz otroštva, da se srečate s seboj, da ugotovite, kdo ste. Da se začnete imeti radi.

Konoplja in njena raba – Društvo PETKA 15. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Konoplja je ena izmed najstarejših industrijskih rastlin. Gojili so jo zaradi kvalitetnih vlaken in semen za uporabo v prehrani in medicini. Na pragu 20. stoletja so jo neupravičeno obsodili in dosegli prepoved uporabe. Danes se konoplja zaradi koristnih lastnosti vrača v našo prehrano. Na predavanju boste izvedeli, zakaj vse se priporoča in se seznanili z njeno vsestransko uporabo.

6


Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: zbori – dr. Mitja Reichenberg 16. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na svetu so obstajale različne vokalne zasedbe v vseh zgodovinskih obdobjih in stilih. Tudi današnji svet pozna odlične zborovske zasedbe, pa naj gre za komorne zbore, ženske ali moške zasedbe, otroške in mladinske zbore ... Naštejmo nekatere, s katerimi se bomo srečali: komorni zbor Monteverdi, komorni zbor Polyphony, Cardinall's Musick, Sixteen, Trinity College Choir, komorni zbor RIAS, otroški zbor Wells Cathedral, simfonični zbor Švedskega radia ...

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric (1) – Petra Meterc 20. november ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Spoznali bomo glavne usmeritve afriškega feminizma ter se posvetili mislim, ki so vplivale na pisanje pionirskih ženskih romanopisk Afrike, kot so Ama Ata Aidoo, Flora Nwapa, Buchi Emecheta ter Mariama Bâ. Kako gledajo na žensko, ženska telesa, odnose moči med spoloma ter z njimi povezane družbene normative ter spregovorili, zakaj se nobena od njih ni želela opredeliti za feministično avtorico.

Življenjska popotovanja: Janez Dovč – Mateja Hana Hočevar 20. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Janez Dovč je harmonikar, skladatelj, producent in diplomirani fizik. Verjetno najaktivnejši glasbenik pri nas je posebej predan slovenski ljudski glasbi. Z zmožnostjo zbliževanja in spretnostjo povezovanja podpira nadarjene glasbenike v okviru glasbene zadruge Celinka. V glasbenogledališki predstavi Tesla pa je povezal znanost in glasbo in poudaril pomen notranje tišine in uglašenosti.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Iztok Rodež 20. november ob 19.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Nova frekvenca prinaša iskrive pogovore o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših izdaj jazzovske glasbe preteklega leta. Med njimi so tudi džeZZva. Iztok Rodež, kitarist, bo spregovoril o vplivih ljudske glasbe in komercialni glasbi, ki ruši umetniške nivoje. Pogovor vodi in povezuje univ. dipl. muzikologinja in kritičarka Nina Novak, ustanoviteljica portala Jazzetna.

Sami ali osamljeni – Leo Ivandič 21. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Samota in osamljenost se med seboj močno razlikujeta. Trenutke samote vsakdo potrebuje, da prisluhne sebi. Osamljenost je neprijetno čustvo, ki jo kdaj pa kdaj občuti vsak človek. Lahko postane resna težava, ki je neredko razlog za nastanek različnih čustvenih težav in depresije. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Nakup psa: uganke in pasti – Mojca Sajovic 21. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Velika želja imeti kužka prinaša zelo lepe, pa tudi naporne čase. Pred nakupom velja opozoriti na cel niz stvari, ki jih mora poznati bodoči lastnik, preden se odloči za korak, ki pomeni obvezo za celo pasje življenje. Razjasnili bomo dvome: pes z rodovnikom ali mešanec; nakup psa ali posvojitev; čigava želja je prihod novega družinskega kosmatinca, kako izbrati dobrega vzreditelja ...

7


Primož Trubar, prvi slovenski Evropejec – mag. Drago Sukič 22. november ob 19.30 Knjižnica Šiška Bogat opus Primoža Trubarja, osrednje osebnosti reformacijskega gibanja na slovenskem, priča, da ni bil ujetnik kompleksa majhnega naroda. Razmišljal in deloval je kot slovenski Evropejec, kar je bil bistveni dejavnik za njegovo ustvarjalno dejavnost. V predavanju bodo osvetljeni nekateri bistveni vidiki Trubarjevega povezovalnega delovanja. V sodelovanju z Reformirano evangelijsko cerkvijo.

Naturopatija in skrb za zdravje – Erika Brajnik 23. november ob 19.30 Knjižnica Škofljica Na predavanju bomo spoznali, kako opazovati svoje telo, kako ga krepiti z naturopatskimi metodami in kako vzdrževati zdravje. Erika Brajnik je študirala na fakulteti v Italiji (Turin), smer Naturopatija, to je podružnica švicarske naturopatske fakultete. V Švici je naturopat enakovreden osebnemu zdravniku in z njim sodeluje. Je tudi avtorica dveh knjig: Probiotiki, imunski sistem in rak ter Naturopatski priročnik za samopomoč.

Neznana znana Ljubljana: Tivoli – Črt Kanoni 27. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zgodovina tivolskega parka se začenja z grajskima parkoma ob Tivolskem in Cekinovem gradu, ki so ju začeli urejati že v 18. stoletju in pomenita z ureditvijo Lattermanovih drevoredov temeljno zasnovo današnjemu Tivoliju. Samo ime so sprva uporabljali za poimenovanje Lattermanovih drevoredov že pred 19. stoletjem in šele v drugi polovici 19. stoletja preide v rabo za celotno področje Tivolija.

Jubilanti 28. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V okviru serije mesečnih pogovorov Jubilanti gostimo izjemne ter imenitne goste, ki praznujejo svoje življenjske obletnice. Pogovore s slavljenci vodi dr. Ignacija J. Fridl.

Ruska historična avantgarda kot začetek revolucije brezpravnih? – dr. Miha Javornik 29. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Prelom stoletij je v zgodovini ruske kulture vedno prelomen. Carska oblast se zamaje prvič 1905 zaradi poraza v rusko-japonski vojni, sledi ji varljivo medvladje, ki se konča 1917 z oktobrsko revolucijo. Skušali bomo ugotoviti, kako se v delih ruskih avantgardistov kaže ta revolucija duha in zakaj so miselnost in dela nekaterih predstavnikov tako bistveno vplivala na zahodno miselnost in umetnost ...

Pasti cone udobja – Tereza Golenko 29. november ob 19.30 Knjižnica Fužine Cona udobja je eden največjih ubijalcev človeškega potenciala. Ko je ljudem udobno, naredijo vse, da bi tako tudi ostalo. Velikokrat odlične priložnosti zdrvijo mimo njih, medtem ko oni vztrajajo v svojem majhnem svetu, kjer ni prostora za rast in razvoj. Prizadevati si moramo za nenehni premik v smer svojih ciljev in ambicij, pri tem pa se moramo biti pripravljeni soočiti z novimi izzivi.

8


9


Možgani v svetu glasbe – Društvo Sinapsa 30. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na predavanju, ki ga pripravlja Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost, se bomo pogovarjali o glasbi. Kaj se dogaja v naših možganih, ko poslušamo glasbo, pojemo, plešemo ali igramo inštrument? Kako ustvarjamo pomen v zaporedju tonov in na kakšen način glasba vpliva na naše mišljenje in čustvovanje? Kakšna je vloga glasbe v družbi in kakšen pomen ima v različnih kulturah?

potopisi Ciper – Franci Horvat 7. november ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predavanju si bomo lahko ogledali ruševine antičnega mesta Salamis; enega najlepših mest Cipra -Famagusto; prestolnico Nikozijo, ki je kot edina na svetu razdeljena med Grke in Turke z visokim zidom. Obiskali bomo tudi grški del Cipra, kjer se nahaja prekrasen rt Greco in slavna plaža Nissi pri Agia Napi. Za konec pa bomo raziskali polotok Karpas, grad Kantaro in čudovito obmorsko mesto Kyrenijo.

Mehika – Aleš Juvanc 13. november ob 19.00 Knjižnica Frana Levstika Aleš Juvanc je oktobra 2011 poletel v drugo največje mesto na svetu, Ciudad de Mexico, tam obiskal prijatelja in začel kolesarsko pot po Mehiki. Kolesaril je preko Acapulca do polotoka Yucatan, kjer si je ogledal najznamenitejšo mehiško piramido. Predčasno, po slabem mesecu, je pot ob številnih težavah končal v Cancunu.

Delo z delfini na otoku Tenerife – Sandra Končan 14. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Sandra Končan je avgusta 2016 za 14 dni odpotovala na Kanarske otoke, kjer je s preostalimi prostovoljci pomagala pri zbiranju podatkov o migracijah kitov in delfinov, ukvarjali so se s foto-identifikacijo in obalnimi odpravami, udeležili čistilnih akcij, v prostem času pa so raziskovali tudi otok Tenerife. Odpravili so se v glavno mesto Santa Cruz, na vulkan El Teide, Rdečo goro in celo deskat v znameniti El Medano.

Mehika – Jaka Gabrovšek 14. november ob 19.15 Knjižnica Brezovica Mehika malo drugače – v luči mednarodnega folklornega festivala se bomo sprehodili po različnih mehiških pokrajinah ter podoživeli kakšna pisana kulturna dediščina nas povezuje.

Kauai, živjenje na zelenem otoku Havajev – Darja Tratar 14. november ob 19.30 Knjižnica Vodice Kauai, rajski otok sredi Tihega oceana, kjer so doma peščene plaže, živo zelena narava, neponovljiva kultura, delujoči vulkani, kokosi, prijazni hipiji, kiti grbavci, hula ples ... in še kaj. Pridružite se prepletu neponovljivih scen in doživetij s tega čarobnega otoka, kot jih je doživela avtorica predavanje v letu in pol življenja na tem otoku.

10


Zimbabwe – Marko Mole in Eva Borin 15. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zimbabwe, država v južnem delu afriške celine, je širši javnosti dokaj neznana dežela. Preseneča z zanimivo kulinariko, kjer prevladuje bela polenta sadza, s čudovito naravo z značilnimi okroglimi granitnimi skalami, veličastnimi Viktorijinimi slapovi in prostranimi savanami, ter predvsem z iskreno prijaznimi ljudmi. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Filipini – Kristijan Srpčič 15. november ob 18.00 Knjižnica Dobrova Na potepanju po Filipinskem arhipelagu boste spoznali marsikaj zanimivega, med drugim tudi filipinske zdravilce, ki operirajo z golimi rokami. To je svet s posebno mentaliteto, drugačno hrano in kulturo. V enem dnevu ste lahko priča filipinski poroki in kasneje pogrebu, srečate kobre na riževih poljih, na koncu dneva pa se vam priležejo napitki iz svežega kokosa.

Tajska onkraj turističnih krajev – Darja Taisa Cerkvenik 15. november ob 19.00 Knjižnica Ig Vabljeni na slikovito predavanje, na katerem boste preko različnih zgodb izvedeli, kako je živeti na Tajskem, predvsem ko se naučiš njihovega jezika. Odprejo se marsikatera vrata, ljudje ti razkrijejo svoj vsakdan in pokukaš lahko veliko globlje. Predavateljica je v Aziji preživela 5 let, zato je izkusila mnogo vidikov te dežele, ki po navadi turistom ostanejo skriti.

Gruzija in Armenija – Janez Mihovec 16. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V srcu Kavkaza, na samem robu krščanskega sveta, ležita dve deželi – Gruzija in Armenija, ki po stoletjih muslimanske okupacije in jeklenega sovjetskega primeža spet stopata nazaj na evropski zemljevid. Gruzija je vrt med mogočnima pogorjema Velikega in Malega Kavkaza. Njena soseda Armenija je dežela tragične zgodovine. V neštetih vojnah je izgubila precejšen del svojega prebivalstva in ozemlja.

Islandija, dežela ognja in ledu – Valentina Pavlič 16. november ob 19.00 Knjižnica Rudnik Valentina Pavlič se je na potovanju po edinstvenem in izjemnem otoku neprestano čudila lepoti, pa tudi moči narave. Slavni gejzirji, polja strjene lave, razburkano morje, peščene obale, vulkanski kraterji, ledeniki in morene, bučni slapovi, plavajoči kosi ledu in nenavadne morske papige – vse to je le nekaj izmed utrinkov, ki jih bo predavateljica delila z vami.

Na kolesu do Bakuja – Aleš Juvanc 16. november ob 19.30 Knjižnica Fužine V prvi polovici maja (2015) se je popotnik s kolesom od doma podal na 3.900 km dolgo pot, ki jo je premagal v 43 dneh. Kolesaril je prek Hrvaške in Srbije ob lepi Donavi. V Romuniji ga je sprejela slovenska veleposlanica. V Azerbajdžanu je imel prometno nesrečo in si za konec v Bakuju ogledal delček evropskih iger.

11


Patagonija – Blaž Gvajc 16. november ob 19.30 Knjižnica Gameljne Divja, mogočna in nepopisno lepa. Ko tišina narave spregovori in se spet počutiš »doma«, daleč od ponorelega sveta. Veter ti dela družbo, medtem ko hodiš s težkim nahrbtnikom, a lahkotnih misli in opazuješ smaragdne reke, veličastne zasnežene vrhove, turkizna jezera ter uživaš v neskončnih, dih jemajočih razgledih. Občasno si pomaneš oči, saj težko verjameš, da obstajajo tako lepi kotički sveta.

Barve Afrike: popotovanje po Zimbabweju – Marko Mole 21. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Letos spomladi sta se s sopotnico podala v južni del afriške celine, v državo Zimbabwe. Širši javnosti dokaj neznana dežela ju je prijetno presenetila z zanimivo kulinariko, kjer prevladuje bela polenta, s čudovito naravo z značilnimi okroglimi skalami, veličastnimi Viktorijinimi slapovi in prostranimi savanami ter predvsem z iskreno prijaznimi ljudmi.

Reinhold Messner in njegovi gradovi, muzeji – Brane Ternovšek 27. november ob 19.00 Knjižnica Zalog Vtisi s celodnevnega druženja z legendarnim alpinistom, raziskovalcem, popotnikom in pisateljem na njegovem domu, gradu Juval na južnem Tirolskem, ter ogled še dveh njegovih gradov – muzejev: Firmian v Bolzanu in Ripa v Brunicu.

Patagonija – Blaž Gvajc 30. november ob 18.00 Knjižnica Horjul Patagonija je divja, mogočna in nepopisno lepa. Tu tišina narave spregovori in v njej se spet počutiš doma, daleč od ponorelega sveta. Veter ti dela družbo, medtem ko hodiš s težkim nahrbtnikom, a lahkotnih misli in opazuješ smaragdne reke, veličastne zasnežene vrhove, turkizna jezera in uživaš v neskončnih, dih jemajočih razgledih.

glasba, film, gledališče Viniliada: življenje gramofonskih plošč – Maja Šetinc 17. november ob 19.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Dokumentarec obravnava fenomen obstoja vinilk v digitalni dobi. Hamo, Dragan Bulič, Roman Pavlin, Mišo Hölbl in ostali z različnih vidikov komentirajo mite o izumrtju in renesansi plošč, primerjavi poslušanja glasbe na CD-ju, računalniku in vinilkah, naklonjenosti šumenju in prasketanju pri ljubiteljih vinila ter nostalgičnosti v povezavi z zbirateljstvom. Po projekciji sledi pogovor z avtorico filma.

Koncert etno jazz kvarteta džeZZva 20. november ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prekmurski kvartet džeZZva je generacijsko širok in zato so široki tudi vplivi, prisotni v njihovi glasbi, medtem ko imajo posebno vlogo ravnice okolja, od koder izhajajo. Vse to je čutiti v njihovem drugem albumu Live From The Hidden Courtyard, posnetku koncerta, na katerega so vpeli nekaj avtorskih in nekaj priredb ljudskih skladb.

12


izobraževanja Kako spremeniti svoje življenje – Tinkara Filač 6. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Niste zadovoljni z življenjem, ki ga živite? Če želimo spremeniti svoje življenje, moramo najprej spremeniti sebe – svoja prepričanja in svoj pogled, odnos do sebe in do življenja samega. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 7. in 21. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 7. in 21. november ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Tapkanje, pot do boljšega počutja – Darja Taisa Cerkvenik 7. november ob 18.00 Knjižnica Grba Bi se radi naučili tapkati? Vas zanima, kako si lahko ob neprijetnih občutkih pomagate sami? Pridite na praktično naravnano predavanje, da si boste znali pomagati, kadar občutite tesnobo, tremo, strah ... pa tudi, če bi radi čutili več notranjega miru in ustvarjalne energije.

Baby led weaning metoda – Nana Krošel (cikel Povezana) 8. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na delavnici bo predstavljeno uvajanje goste hrane po načinu »baby led weaning«. Med drugim bo predavateljica spregovorila o razvoju črevesja, trenutnih smernicah glede uvajanja goste hrane in o razlikah z uvajanjem kašic. Pogovor bo tekel tudi o položaju sedenja, uporabi pribora, uvajanju glutena, mlečnih izdelkov in o dodajanju maščob.

ABC poslovanja – Andreja Zabret 8. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Podjetniki začetniki so večinoma brez izkušenj na področju vodenja svojega podjetja. Znate napisati račun, veste katere stroške lahko uveljavljate, kaj so prihodki in kaj odhodki podjetja, kaj lahko plačujemo v gotovini? Vse to in še več boste izvedeli na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Dotik – Lilijana Pahor 8. november ob 15.00 Knjižnica Fužine, info točka Borza dela Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 7. novembra na bd@mklj.si.

13


ma+TEMATIKA=torta 8. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kako velike vrečke za smeti potrebujem, kako naj pravično razdelim torto, kako bi lahko preštel zvezde? Od zemlje do zvezd nas bodo popeljale uporabne računske uganke na ciklu delavnic, ki bodo potekale vsako drugo sredo v mesecu. Na prvi delavnici bomo preračunavali količine iz receptov, rezali torto na enake deleže in mimogrede izračunali volumen modela. Prijave od 30. oktobra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Učinkovito upravljanje s časom – Darja Taisa Cerkvenik 9. november ob 19.00 Knjižnica Rudnik S časom v resnici ne moremo upravljati, lahko pa se organiziramo tako, da ga imamo dovolj za stvari, ki so nam v življenju pomembne. Če imate premalo ali preveč časa, vabljeni na predavanje, kjer bomo raziskovali, kako delovati optimalno in uravnoteženo.

Boljše odločitve = boljše življenje – Brigita Tomas 13. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Sprejemanje odločitev, tako manjših vsakdanjih, kot večjih, za večino ni lahka naloga. Zakaj je temu tako? Zakaj ob odločanju čutimo tesnobo? Zakaj odlašamo s pomembnimi odločitvami? Kako na nas vpliva preveč izbire? Na delavnici bomo odgovorili na ta vprašanja in spoznali nekaj najpogostejših pasti pri odločanju in kako se jim izogniti. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 14. november ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 13. novembra na bd@mklj.si.

Retrogradni planet – Lenka Stanić 14. november ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo spoznali, kaj nam razkrivajo karte ob rojstvu – in ali se bodo tekom življenja obrnile nazaj v retro gibanje. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Govorica telesa. Življenjski prostori – Lilijana Pahor 15. november ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 14. novembra na bd@mklj.si.

Krema z mandljevim voskom – Hermina Binder (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 15. november ob 16.00 Knjižnica Šentvid V okviru eko dnevov, bomo pripravili kremo z mandeljevim voskom, kjer bomo zamenjali čebelji vosek pri izdelavi krem za kaj drugega, saj obstaja široka paleta naravnih voskov, pridobljenih z rastlinskih osnov. Koža lepo prenaša lahkotno kremo, ki jo bomo pripravili na osnovi karitejevega masla in si privoščili malo razkošja za sive jesenske dni. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

14


15


Uspavanke, najmočnejša vez med materjo in otrokom – Katarina Juvančič (cikel Povezana) 22. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Uspavanke predstavljajo naše prvo srečanje s pesmijo, preko katere se ljudje uglasimo sami s seboj in z drugimi. Dokazano je, da petje nežnih, umirjajočih pesmi blagodejno vpliva na otrokov fizični in kognitivni razvoj ter socializacijo, številne pozitivne učinke pa ima tudi na tisto ali tistega, ki poje.

Organizacija in arhiviranje fotografij – Darja Kos 22. november ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vam je že dovolj tega, da so vaše digitalne fotografije »shranjene« na stotih koncih in brez jasnega pregleda? Spoznali bomo kup uporabnih nasvetov, s katerimi boste lažje obvladali nered in vzpostavili organiziran nadzor nad vašimi foto spomini. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Domači pudingovi nadevi za princes krofe – Ula Hribar Babinski 27. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Po receptih naših babic, ki so bile vrhunske kuharice in so nam zapustile mnogo odličnih receptov, bomo tokrat pripravljali nadev za princes krofe. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Krema za zaščito: smučanje – Hermina Binder 27. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kljub zimi so sončni žarki v hribih lahko nevarni za opekline kože. Pripravili bomo zaščitno kremo za zimske dni v gorah in v dolini. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Zdrava prehrana – Katja Simić 28. november 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Diplomirana dietetičarka nam bo na predavanju pojasnila, zakaj je hrana več kot le štetje kalorij. Na posvetu o zdravi prehrani boste dobili tudi kup uporabnih orodij, ki vam bodo pomagala pri načrtovanju zdravega jedilnika zase in za svojo družino. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Dajmo priložnost slovenščini – prof. dr. Boža Krakar Vogel, Slavistično društvo Slovenije 28. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na delavnici se boste seznanili z zakoni in predpisi na področju položaja slovenskega jezika, s problematiko javne rabe slovenščine in z novejšimi jezikovnimi priročniki. Preizkusili boste svoje praktično znanje in v skupini komentirali rešitve. Najboljši trije reševalci dobijo priznanje Všeček za slovenščino. Prijave do 27. novembra na 01 308 57 00 ali kpv@mklj.si.

Izboljšanje odnosov na delovnem mestu – Luka Škrjanc 30. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Delavnica je namenjena prepoznavanju pasti, ki vodijo v neprimerne odnose, ter na podlagi teh spoznati učinkovita orodja za izboljšanje delovne klime ter vzpostavitev primernih odnosov na delovnem mestu.

16


računalniška izobraževanja Samostojna izdelava spletne strani – Jurij Šorn 8. november ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Enostavno in brezplačno do samostojno izdelane spletne strani, ki vključuje objavo spletnega dnevnika z uporabo privzete oblikovne predloge. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Svet Excela 1 – Kristijan Srpčič 16. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje itd. je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanje besedila. Prijave od 6. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Dropbox – Jasna Repa 22. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Gre za spletno stran, ki vam nudi brezplačen prostor za shranjevanje datotek v oblaku. Po registraciji z elektronskim naslovom se boste naučili, kako se nalaga datoteke in deli povezave. Za udeležbo je potrebno poznavanje dela z datotekami v okolju Windows in ustvarjen elektronski naslov. Prijave od 13. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Predstavitev spletnih strani za učenje tujih jezikov – Špela Jurak 23. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na delavnici se bomo sprehodili skozi delček ponudbe, ki nam jo brezplačno ponuja svetovni splet. Delavnica je namenjena tako tistim, ki že veliko znate, se morda pripravljate na mednarodni izpit in iščete zahtevnejše gradivo, kot tudi tistim, ki se za enkrat še najbolje znajdete v maternem jeziku. Prijave od 13. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

jezikovna izobraževanja Začetni tečaj nizozemskega jezika 3. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kot promocijo naše nizozemske zbirke knjig bomo v knjižnici organizirali tečaj nizozemskega jezika. Naučili se boste, kako se predstaviti, se znajti v restavraciji, kavarni, trgovini, na javnem prevozu, obravnavali pa bomo tudi osnove nizozemske kulture. Tečaj bo potekal vsak 1. in 3. petek v mesecu, od 17.00 do 18.30.

Španščina 2 – Špela Šubic Zalezina 7. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Spoznavali bomo poimenovanja za dele telesa, opisovali počutje in bolečino. Drug drugemu bomo dajali nasvete in srečanje zaključili z opisovanjem pošasti. Prijave od 30. oktobra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

17


Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 7. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici se bomo pobližje spoznali z različnimi pojavnimi oblikami angleškega jezika – britanska angleščina se je v minulem stoletju dodobra umaknila ameriški, potem je tu simpatična avstralska angleščina, zadnja leta pa se uveljavlja bruseljski Euro English. Razlikujejo se ne le po izgovarjavi, temveč pogosto tudi v samem besedišču. Prijave od 30. oktobra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar 7. november ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite k Nemškemu bralnemu krogu za odrasle, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Več informacij dobite v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Tečaj modernega grškega jezika, začetni – Konstantina Agnantopoulou 8. november ob 16.30 Trubarjeva hiša literature Začetni tečaj modernega grškega jezika se bo začel 8. novembra 2017 in bo trajal do konca maja 2018. Tečaj bo potekal vsako sredo od 16.30 do 18.00 v Trubarjevi hiši literature. Vodila ga bo prof. Konstantina Agnantopoulou, lektorica nove grščine na Oddelku za klasično filologijo Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Organiziramo v sodelovanju z veleposlaništvom republike Grčije in Grškim kulturnim inštitutom iz Trsta. Prijave do 7. novembra na trubarjeva@literarnahisa.si ali 01 308 51 30.

Španščina 4 – Asha Podgornik 9. november ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tretji delavnici se bomo ukvarjali z velikimi izumi in njihovimi izumitelji. Naučili se bomo uporabljati trpnik z glagolom SER in obnovili naše znanje nezloženega preteklika (Indefinido). Prijave od 31. oktobra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 2 – Špela Šubic Zalezina 21. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Spomnili se bomo glagolov, s katerimi opisujemo fizične aktivnosti, glagole, vezane na čute ter dodali izraze za pogostost. Kaj vse bi morali narediti za naše zdravje? Prijave od 13. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 21. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokratna tema bo za naše urice angleščine malce neobičajna. Beseda bo tekla o nadnaravnih pojavih, duhovih, napovedovanju prihodnosti, neznanih letečih predmetih – malo zares in malo za hec, predvsem pa z namenom razvezati jezik. Prijave od 13. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 4 – Asha Podgornik 23. november ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Za opisovanje preteklih navad in okoliščin, v katerih so se odvijali pretekli dogodki, je nujno poznavanje preteklega časa Pretérito imperfecto, ki mu bomo posvetili drugo novembrsko delavnico. Delavnico bomo sklenili z zanimivo zgodbico. Prijave od 15. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

18


ustvarjalne delavnice Mandale – Katja Klun 6. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici se bomo naučili sešiti mandalo na papir s tehniko prebadanja. Da jo bomo polepšali, ji bomo na koncu dodali perle in druge okraske. Iz nje bomo naredili unikatno voščilnico ali sliko. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Dekorativna in uporabna košara iz škatle – Mojca Bartolič 7. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat bomo dolgočasno kartonsko škatlo s pomočjo vrvi iz jute »začarali« v lično in uporabno košaro. Juta je naravno vlakno, ki je zelo odporno na vlago in vremenske vplive. Ima naraven izgled, zato so predmeti iz jute estetski in prijetni. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ilustrirajmo pravljico – Anita Šefer 14. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Zima je čas, ko večina dreves povzame svojo golo podobo. Takrat, ko zapade sneg, nam narava postreže z zanimivimi črno-belimi motivi dreves. Mnogi imajo radi prav take slike, ki so povsem neobremenjene z barvnimi odtenki, pri tem pa vseeno s svojo enostavno risbo lahko do popolnosti izpovedo svojo zgodbo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Praznični venček za okrasitev vrat – Katja Podstudenšek 15. november 14.00 Knjižnica Bežigrad Na delavnici bomo s pomočjo blaga in različnih dodatkov, kot so zvezdice, kroglice, bunkice, pentljice, perlice, storži, itd., izdelali malce drugačen venček, ki vas bo razveseljeval v prihajajočem prazničnem obdobju. Pridružite se nam in z delavnice v svoj dom vnesite praznično vzdušje. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Čarovnije iz stekla – Marjana Šmigoc 16. november ob 17.00 Knjižnica Ig Na delavnici bodo predstavljene osnovne tehnike fuzije stekla. To je postopek, kjer pri visoki temperaturi v posebni peči več plasti stekla spajamo v novo celoto. Dodajamo lahko tudi pigmente, granulate in druge dodatke. Izdelovali bomo unikatne steklene obeske. Delavnica poteka v CUDV Draga. Prijave osebno v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Vezena zapestnica – Vesna Hozjan in Majda Jurkovič 20. november 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Obudili bomo staro slovensko tradicijo vezenja, ki se v zadnjem času zopet vse pogosteje uporablja za izdelavo različnih modnih dodatkov. Na tokratni delavnici si boste s križnimi vbodi izvezli zapestnico. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

19


Angelčki iz bombažne vrvice – Mateja Hafner 21. november 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici bomo izdelovali obeske v obliki angelčkov iz povoščene bombažne vrvice. S kitke sešitega angelčka bomo popestrili še s poljubnimi dodatki (fimo masa, perlice ...). Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Obesek – Valerija Trtnik 28. november 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo izdelovali zanimive obeske, s katerimi lahko okrasite zadrge različnih torbic ali šop ključev. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Izdelovanje unikatnih štampiljk – KUD Galerija C.C.U. 28. november ob 17.00 Knjižnica Grba Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in Simonom iz KUD Galerije C.C.U. izdelovali raznovrstne unikatne štampiljke, ki so uporabne pri ustvarjanju voščilnic, daril in za unikatno dekoracijo zavijalnega papirja. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 80 ali grba@mklj.si.

Adventni venčki – Liza Resman 29. november ob 18.00 Knjižnica Zadvor Praznični čas se približuje in tako kot vsako leto bomo tudi letos naše domove praznično okrasili. Na delavnici bomo izdelali božične venčke, ki bodo na vratih vabili v naše tople domove. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 50.

Tečaj ustvarjanja mandal – KUD Galerija C.C.U. 30. november ob 19.00 Knjižnica Brezovica Ustvarjanje mandal je starodaven proces, ki ima vselej blagodejne in sproščujoče vplive. Na delavnici, ki jo bosta vodila Mateja Herbst in Simon Drofelnik, bomo spoznali različne tehnike ustvarjanja in si izdelali svojo unikatno mandalo. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovi-

20


21


ca@mklj.si.

razstave

Pošta nekoč 13. junij–31. december Knjižnica Poljane V sodelovanju z Muzejem pošte in telekomunikacij, dislocirano enoto Tehniškega muzeja Slovenije, razstavljamo predmete, ki so jih uporabljali v poštnih uradih konec 19. in v prvi pol. 20. stoletja: tehtnica za pisma, pečatnik za pisma in pakete, poštni žig, stojalo za poštne žige ... in še posebno zanimiv telegram, ki je bil poslan priznanemu slovenskemu pisatelju.

Razstava tekstilnih izdelkov – Katarina Štokar 1.–30. november Knjižnica Jarše Katarina Štokar je snovalka in ustvarjalka tekstilnih izdelkov. Riše, barva, piše in šiva na blago. »Vsak gib, vsaka črta, vsak spoj blaga počasi napreduje. V nekaj ...«

Mozaik – slikarska skupina pod mentorstvom ak. slik. spec. Nataše Ribič Štefanec 7.–30. november Knjižnica Prežihov Voranc Mozaik izbrušenih kamenčkov predstavlja raznorodne podobe in vendar se zliva v skladno celoto. Očem prijeten, domačen in topel mozaik različnih slikarskih rokopisov in prijemov pred nas pričara občutek čistega veselja do življenja in umetniškega ustvarjanja. Vsak likovnik, avtor predstavljenih del, nam prikaže zanj značilno slikarsko izpoved. Otvoritev razstave bo 7. novembra ob 18.00, glasbeni gostji bosta Veronika Kralj Iglič in Metka Penko Natlačen.

Skrajnosti – od oblike do simbola 7. september–6. november Slovanska knjižnica, preddverje Razstava predstavlja gradivo iz Zbirke miniaturnih knjig dr. Martina Žnideršiča ob drugem dragocenem gradivu Slovanske knjižnice – tokrat skozi posebnost knjižne oblike. Zelo pogosto miniaturna oblika knjige niti ne dovoli več branja s prostim očesom. Tako se nam knjiga začne kazati kot simbol. Oblikovno skrb pa opazimo tudi pri zelo velikih formatih. Razstava predstavlja v skrajnih oblikah nekatere znamenite naslove iz svetovne, slovenske oziroma evropske duhovno-kulturne dediščine ali književnosti.

Velikonočna vstaja na Irskem – Tjaša Šesek 11. september–30. november Knjižnica dr. France Škerl Skozi stoletja so se Irci večkrat skušali rešiti Angležev. Leta 1916 so privrženci gibanja Sinn Fein sprožili vstajo, ki je bila krvavo zadušena, a je kljub temu pomembno pripomogla k osamosvojitvi Irske. Razstava prikazuje potek vstaje.

Dr. Gregor Kocijan (1933–2016) 1. oktober–10. november Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Dr. Kocijan, slavist, literarni zgodovinar, pedagog in urednik, je s svojim delom močno zaznamoval zlasti osemdeseta in devetdeseta leta. Poseben pečat je pustilo zlasti njegovo raziskovanje slovenske kratke pripovedne proze ter bibliografsko in uredniško delo. Posebno pozornost je v svojih študijah posvečal tudi sociološkim raziskavam bralnih navad Slovencev. Avtor razstave je Milan Novak.

22


40-letnica ustanovitve Pankrtov – Amer Hajdarpašić 4. oktober–13. november Knjižnica Bežigrad, stopnišče Razstava, ki je postavljena na stopnišču knjižnice, predstavlja delovanje skupine Pankrti od njene ustanovitve do današnjih dni.

Mandale – Katja Klun 27. oktober–1. december Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Katja Klun je pesnica, ki obožuje mandale. Rada jih barva in šiva na papir ter jih krasi z različnimi materiali. Z njimi se je predstavila na umetniškem sejmu Artish, sedaj pa njena dela prihajajo v knjižnico. Beseda mandala v sanskrtu pomeni krog, ki imajo svojo začetno in končno točko.

Mladostna domišljija – Lea Dujmovič 1. november–31. januar 2018 Knjižnica Polje Lea Dujmovič je 16-letna dijakinja dramsko-gledališke gimnazije na SVŠGL. Njene misli imajo pri slikanju in risanju neomejeno domišljijo, zato trenutno odkriva različne tehnike in še nima stila, značilnega prav zase. Razstava ima poudarek predvsem na tehniki svetlih barv na temni podlagi ali pa slikanja igrivih realističnih podob z vodenimi temperami. V okviru projekta Svet mladih.

Obrazi – Maja Sever 3.–30. november Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Slikarska razstava akademske slikarke Maje Sever vsebuje dva opusa, izdelana v dveh različnih tehnikah; ena je akvarel, druga akril na platno. Obrazi v akvarelni tehniki so veliki, nenaravne velikosti, izdelani z minimalnimi posegi v belino papirja in delujejo monumentalno. Obrazi v akrilni tehniki pa so močnih, žarečih barv, ki jim prav tako poveljuje belina platna.

Fotografije z angleških kanalov – Nenad Pataky 6. november–1. december Knjižnica Fužine Avtor je po angleških kanalih v sedmih letih preplul več kot 2000 milj. Počitnice na ladji na angleški kanalih niso podobne jadranju ali plovbi po morju. Ni vetra, ni valov, ni tokov. Je pa veliko vijuganja in dela za celotno posadko, vse pa se dogaja upočasnjeno, zato jih Angleži imenujejo »počitnice v počasnem pasu«. Otvoritev razstave bo 6. novembra ob 19.30.

Skupaj za Jadransko morje, skupaj za nas! – Inštitut za vode Republike Slovenije 7. november–1. december Knjižnica Bežigrad, preddverje Razstava je nastala z namenom, da javnost seznanja z okoljskimi problemi, ki so posledica pritiskov človeških aktivnosti na morsko okolje. V ospredje postavlja problematiko morskih odpadkov, vnosa tujerodnih vrst, onesnaženja morskega okolja z nevarnimi snovmi, rabe morskega okolja ter varstva delfinov in želv v Jadranskem morju.

Razstava knjižne ilustracije – Andreja Gregorič 8. november–30. december Knjižnica Šiška, čitalnica Slikarka Andreja Gregorič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na temo oblikovanja in ilustriranja sodobne mladinske literature. Poleg slikanja se ukvarja tudi z oblikovanjem in ilustriranjem knjižnih del s področja mladinske in otroške literature. Odprtje razstave bo 8. novembra ob 19.30. V programu bodo sodelovale tudi nekatere avtorice knjig, ki jih je Gregoričeva ilustrirala.

23


Fran Milčinski (1867–1932) 11. november–30. december Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Razstavo v prostorih knjižnice ob koncu leta posvečamo 150-letnici rojstva Frana Milčinskega. Opus avtorja znamenitih Butalcev precej presega njegovo satirično delo, bil je tudi mladinski pisatelj in dramatik, a je v literarnem spominu Slovencev ostal zapisan zlasti kot humoristični pisatelj. Avtorica razstave je bibliotekarka Urša Šega.

Stara verstva smaragdnega otoka – Tjaša Šesek 13. november–31. december Knjižnica Črnuče Na Irsko so prihajala različna ljudstva, ki so s seboj poleg svoje kulture prinesla tudi svoja verovanja. Prvi naseljenci so videli božanstva v soncu, nevihti in različnih silah narave. Z novimi ljudstvi so se ta verovanja preoblikovala in združila z verstvi prišlekov. Razstava ponuja vpogled v stara verovanja Irske in predstavi nekaj bolj znanih irsko-keltskih božanstev.

Éire, zeleni otrok 15. november–31. december Knjižnica Glinškova ploščad Irska je dežela piva in glasbe, pa tudi neokrnjene narave, mračnih močvirij, neskončnih pašnikov in travnikov. Razstava ponuja vpogled v življenje in dogajanje na tem zelenem otoku.

Irska skozi čas – Tjaša Šesek 20. november–31. december Knjižnica Bežigrad, stopnišče Pri projektu Svet med nami letos izpostavljamo Irsko. V ta namen smo pripravili pregled pomembnejših dogodkov, ki so se tekom zgodovine odvili na smaragdnem otoku.

Razstava energijskih slik – Monika Košorog 21. november–11. december Knjižnica Škofljica Monika Košorog je ustvarjalka intuitivnih, kanaliziranih slik in kreatorka različnih drugih izdelkov. Slike, ki jih ustvarja, oddajajo posebno vibracijo, ki v prostor prinesejo blagodejno zdravilno energijo in odlično vplivajo na počutje.

Razstava slik – 17. Podgrajski likovni teden 21. november–4. januar Knjižnica Zalog Tudi letos smo razstavo 17. Podgrajskega likovnega tedna namenili prazniku slovenskih splošnih knjižnic. Osrednja tema tokratnega likovnega srečanja nosi naslov Cvetoča pomlad. Odprtje razstave bo 21. novembra ob 18.00.

24


drugo Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 8. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje V okviru Zdravstvenega kotička bo v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00).

Vem, pa (ne) povem – Maša Budič , Rebeka Bogataj, Blaž Podobnik 15. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na pripovedovalsko glasbenem večeru se bomo posvetili ne-povedanemu, miniaturnim skrivnostim, ki ostajajo prikrite ali pa usodno posežejo v naša življenja. Pridružite se nam na popotovanju in se ob ljudski besedi in glasbi pustite zavrteti okoli lastne osi (ali okoli prsta). Mi vam bomo povedali vse, kar vemo.

Sejem gramofonskih plošč 17. in 18. november Knjižnica Bežigrad, preddverje Na sejmu boste lahko kupili gramofonske plošče zbiralcev. Na voljo bodo LP plošče različnih glasbenih zvrsti, od običajnih izdaj do raritet. Na razpolago bodo tudi male vinilne plošče (singli), CD-ji in celo nekaj audio kaset. Možna je tudi menjava. Sejem bo potekal v preddverju knjižnice v petek od 10.00 do 19.30 ter v soboto od 8.30 do 13.00.

mladi Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 16. november ob 18.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v bendu, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Če želite, lahko prinesete svoj inštrument. Za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

25


za otroke

26


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl* Glinškova ploščad* Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

* odpade: 2. 11. 2017

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • • •

Brezovica, četrtek, 2. november, ob 17.30 Frana Levstika, ponedeljek, 6. november, ob 18.00 Horjul, torek, 7. november, ob 18.00 Podpeč, torek, 7. november, ob 17.00 Dobrova, sreda, 8. november, ob 17.00 Zadvor, sreda, 8. november, ob 17.00 Grba, torek, 14. november, ob 17.00 Ig, sreda, 22. november, ob 17.00 Notranje Gorice, sreda, 29. november, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Knjižnica Prežihov Voranc, četrtek, 16. november, ob 17.00

Ure pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: • Polje, sreda, 8. november, ob 17.30 Vabimo vas na jezikovno uro za otroke prve in druge triade osnovne šole. Ob zgodbi bodo na igriv način spoznali nove besede in se jih tako tudi nezavedno naučili.

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel •

Woods 7. november ob 17.30 Knjižnica Škofljica 22. november ob 17.00 Knjižnica Zadvor

27


The Elephant 8. november ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca 15. november ob 17.00 Knjižnica Ig A Boy and the Sea 14. november ob 17.00 Knjižnica Jarše 16. november ob 17.30 Knjižnica Brezovica

Soline – Maša Uran (Eko teden v Knjižnici Šentvid) 16. november ob 17.00 Knjižnica Šentvid Katera je hči najčistejših staršev – morja in sonca, zakaj je morska voda slana, zakaj se je kralj Matjaž skril pod Peco? V pravljično kopreno zaviti odgovori čakajo ... Morda jim bomo celo verjeli. Vabljeni otroci od 4. leta in njihovi starši.

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar 30. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Živalski svet Erica Carla je zabaven, poln ugank, barv in glasov. Vas zanima, kako lomasti medved, frfota ptiček, se preteguje mačka ali kopitlja konjiček ... Pridite! Spoznavali bomo zabavni in igrivi svet živalskih asan (jogijskih položajev) in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Gibalnica temelji na pravljični jogi za otroke v starosti od 4. do 8. leta. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si ali na 01 308 51 61.

izobraževanja Najstniška impro delavnica. Čokolada, »hrana bogov« – Tanja Bratkovič Pirc 6. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik Čokolada izvira iz časa Aztekov. V indijanskem jeziku pomeni »grenka voda«, saj so jo pridobivali iz grenkega kakava. Za njih je pomenila vir modrosti in znanja. Na srečanju bomo spoznali različne zanimivosti. Od tega, kako so se kakavova zrna uporabljala kot plačilno sredstvo, do poti, kako je čokolada prišla v Evropo.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 8. november ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. 14. in 30. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Prijave v knjižnici ali na 01 308 52 00. Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Jezikovno pravljična ura v nemškem jeziku za otroke prve in druge triade – Helena Bučar 8. november ob 17.30 Knjižnica Polje Skozi slušno in vidno razumevanje se bodo otroci spoznali z nemščino ter s pravljico pridobili prvi stik s tujim jezikom. Ob zgodbah in pesmicah bodo na igriv način spoznali nove besede in se jih tako tudi nezavedno naučili.

28


Labirinti – Mathema 9. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Podili se bomo po labirintih, spreminjali in zapletali poti. Sestavljali bomo grške, rimske, kretske in še kakšne labirinte. Ob koncu bomo iskali najkrajše poti in izhode. Dobimo se enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

English Bus – Špela Jurak 9. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Otroke od 4. do 7. leta starosti vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na novembrski delavnici bomo skozi pesmico in gib spoznali živali, ki živijo na kmetiji. Prijave v knjižnici, na 01 308 55 37 ali pionirska@mklj.si.

Kinološka urica. Pasje Zdravje – Suzana Horvat Perne 9. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Izvedeli bomo nekaj splošnega o pasjem zdravju in zakaj je treba kužke tudi cepiti. Družbo nam bo delala psička Lou. Za ljubitelje kužkov od 6. leta dalje.

Morski prašiček Čopek – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC

13. november ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Morski prašiček je okrogla živalca s kratkimi nogicami in skupaj z našim Čopkom bomo pogledali, kje je Južna Amerika, potem pa se bomo posvetili božanju in hranjenju našega pujska.

Pridi se igrat! – Petra Kozjan 14. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice. Na tokratnih uricah bomo spoznali različne lutke in ustvarili lutkovno predstavo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Ura pravljične joge – Klavdija Dajč 14. november ob 17.30 Knjižnica Škofljica Tema novembrske pravljične joge za otroke bo prijateljstvo. Vse to seveda ob jogijskem dihanju in jogijskih asanah, prirejenih za otroke. Otroci naj imajo oblečena lahka oblačila in prinesejo joga podloge. Primerno za otroke od 3. do 6. leta.

Poskočne zgodbe – Miha Ha 16. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 16. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

MIŠ – Mala impro šola 23. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana MIŠ – Mala impro šola je prva vstopna točka v svet improvizacijskega gledališča za osnovnošolce. Na delavnicah se bomo v sproščenem ustvarjalnem okolju igrali različne igre, z njimi pa razvijali gledališke like

29


in uprizarjali čisto nove, še neobstoječe zgodbe. Obenem pa bomo še krepili veščine komunikacije, dela v skupini in premagovali tremo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si

Vzgojnice. Sanje so dovoljene – Maša Uran

23. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Prisluhnili bomo zgodbici Orel in mali stržek. Zgodbica nas bo spodbudila, da lahko, tako kot mali stržek, sanjamo in skušamo te sanje uresničiti. Avtorica pravljice Jane Goodall je antropologinja, primatologinja, ki nam želi pokazati, kako spoštovati vsako življenje in spreminjati svet na bolje. Vabljeni otroci od 3. do 6. leta in njihovi starši.

ustvarjalne delavnice Lutkovna ustvarjalnica prijateljstva – KUD Galerija C.C.U. 7. november ob 17.00 Knjižnica Jarše 9. november ob 17.00 Knjižnica Polje 16. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik 29. november ob 17.00 Knjižnica Zalog Po navdihu knjige Sitnobe sitne (Ciara Flood, Založba Zala) se bomo pogovarjali o vrednotah, ki jih knjiga obravnava. Nato si bomo v raznolikih likovnih tehnikah izdelali svoje unikatne lutke junakov knjige in njihovih pajdašev, ki bodo oživele v mini gledališču.

Ustvarjalni kotiček 9. in 16. november ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Na ustvarjalnih delavnicah iščemo navdihe v naravi, v literaturi, spominih in čisto vsakdanjem življenju. Iz starega ustvarjamo novo, lepimo, režemo, slikamo, barvamo, zlagamo in šivamo. Poudarek je na ideji, ki se prelije v konkretno obliko, v sliko, uporaben predmet ali dekorativni izdelek, ki krasi dom, otroško sobico ali pa je darilo prijatelju.

Mačje drsališče – KUD Galerija C.C.U. 15. november ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Vsaka mačka kdaj obišče tudi mačje drsališče! Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in Simonom izdelovali unikatne Mačke Murije, Muce Mace in druge mačje junake, jim obuli drsalke in se podali na čisto pravo Mačje drsališče.

Zapestnice prijateljstva – Ustvarjalni kotiček 16. november ob 17.00 Knjižnica Horjul Izdelovanje zapestnic je res zabavno! Na delavnici ustvarjamo različne zapestnice, ki bodo razveselile nas in naše prijatelje. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 00 ali horjul@mklj.si.

Delavnica animiranega filma. Medvedek Uhec – Andreja Goetz 16. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje To leto se bomo na četrtkovih delavnicah animiranega filma spoznavali z različnimi pravljičnimi in risanimi junaki in jih oživeli s tehniko stop animacije. Prihaja zima, zato bomo v tem mesecu oživeli toplega in prijaznega medvedka Uhca. Za otroke od 4. leta dalje. Prijave na pionirska@mklj.si, na mladinskem oddelku knjižnice ali na 01 308 55 37.

30


Novoletne voščilnice – Katja Macarol (Eko teden Knjižnica Šentvid) 17. november ob 17.00 Knjižnica Šentvid Bliža se novo leto. Ustvarjali bomo s papirjem in bleščicami. Izdelali bomo novoletne voščilnice, s katerimi bomo razveselili naše najbližje. Vabljeni otroci od 6. leta dalje.

Moja igrača – Mojca Bartolič 21. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba V vedno krajših in hladnejših novembrskih dneh se bomo kratkočasili z zabavno knjigo smešnih obrazov. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Ustvarjalnica izumov – KUD Galerija C.C.U. 21. november ob 17.00 Knjižnica Grba Z ustvarjalnim izhodiščem knjige Popolni izum (Ashley Spires, Založba Zala) bomo spoznali junakinjo knjige in njene podvige ter raziskovali možnosti ustvarjanja s ponovno uporabo in tehnikami recikliranja. Zatem bomo izdelovali svoje popolne izume, ki bodo postali mali uporabni predmeti.

Razgibajmo možgane – Barbara Kaiser, Aleksandra Klokočovnik 22. november ob 17.00 Knjižnica Brezovica Ali je razmišljanje naporno? Lahko je tudi zabavno. Ne verjameš? Igrali se bomo in zabavali. Poslušali hecne zgodbice, kot je tista o volku, ki je plačal trem prašičkom vsakemu sok in še dve žemlji. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si.

Amuleti – KUD Galerija C.C.U. 22. november ob 17.00 Knjižnica Dobrova Na ustvarjalni delavnici z Matejo in Simonom bomo s pluto, preobraženo v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala srečo.

Novoletna delavnica – Karmen Jančar 28. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Pred novim letom je še nešteto malih stvari, ki jih moramo pripraviti za lepše praznovanje. Še posebno vrednost pa imajo izdelki, ki jih izdelamo sami. Zato bomo že ustvarjalno delavnico v mesecu novembru posvetili novemu letu. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Ulovimo svoje sanje – Ustvarjalni kotiček 30. november ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika Pogovarjali se bomo o sanjah in njihovem pomenu. Poskušali jih bomo ujeti z lovilcem sanj, ki ga bomo izdelali na delavnici.

počitniške delavnice Mala re:ciklarnica. Plastožerji – GUMB 30. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška Že poznate plastožerje? Če jih še niste videli ali celo slišali zanje, se nam pridružite na ustvarjalni delavnici recikliranja, na kateri bomo raziskovali podvodni svet, se zamislili nad onesnaženostjo oceanov in iz odpadne plastike izdelovali barvita morska bitja. Za otroke med 6. in 15. letom, dobrodošli pa tudi starši. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

31


Začetni tečaj šaha za osnovnošolce – Niko Praznik 2. in 3. november ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo spoznali šahovske osnove; gibanje in vrednosti šahovskih figur, šah, mat, pat, remi, osnovna matiranja, rokado, jemanje en passant. Tečaj bo potekal s pomočjo novega učbenika za osnovne šole. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 00.

Tapiserija – Marisa Čebular 2. november ob 10.30 Knjižnica Jarše Na delavnici se bomo naučili preprostega tkanja in si stkali vsak svojo barvno tapiserijo. Delavnico bo vodila Marisa Čebular.

Natisni svoj 3D model 2. november od 10.00–14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica S spletnim programom Tinker CAD bomo ustvarjali različne predmete, ki jih bomo nato oživili s 3D tiskalnikom. Delavnica je namenjena otrokom in mladini, starejšim od 10 let. Prijave na 3delavnica@gmail.com.

Mala ustvarjalnica. Bube in bibe – Dunja Kranjac 2. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik V novembru vabimo vse otroke od 8. leta dalje in mladostnike na ustvarjalno delavnico, na kateri naši izdelki ne bodo samo lepo izgledali, ampak bodo tudi čudovito dišali. Zašili bomo bube in bibe vseh možnih barv, prav vsaka pa bo v svojem trebuščku skrivala dišečo sivko.

Mala re:ciklarnica. Leteči zmaji – GUMB 2. november ob 10.00 Knjižnica Šiška Malo odsluženega papirja in vrvi bomo s pomočjo barv in veliko domišljije preobrazili v čisto prave pravcate leteče zmaje, ki se bodo po delavnici dvignili visoko nad Šiško. Za otroke med 6. in 15. letom, dobrodošli pa tudi starši. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Pšenica, najlepši cvet – Regina Bokan 2. november ob 17.30 Knjižnica Škofljica Na jesenski počitniški kreativni delavnici bomo s pomočjo profesorice pedagogike prepoznali, zakaj je potrebno spoštovati starejše ljudi ter naredili papirnate cvetlice. Za otroke od 4. do 9. leta.

Vesela elektronika 3. november od 10.00–14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Skupaj z mentorji boste sestavljali elektronska vezja in jih nadgrajevali z različnimi senzorji. Delavnica je namenjena otrokom in mladini, starejši od 10 let. Prijave na 3delavnica@gmail.com.

Kaligrafska delavnica. Okraševanje črk, inicialk – Barbara Jurkovšek 3. november ob 10.00 Knjižnica Polje Udeleženci se bodo spoznali z osnovami kaligrafije – lepopisja in iluminacijo ter na osnovi izbrane pisave okrasili inicialko (začetno črko). Po predlogi starih rokopisov bomo ustvarili svoj unikaten kaligrafski izdelek. Prijave na 01 308 54 10 ali polje@mklj.si.

Mala re:ciklarnica. Avtomobili – GUMB 3. november ob 10.00 Knjižnica Šiška Ne veste, kaj bi z vsemi odpadnimi plastenkami, plastičnimi lončki in pokrovčki? Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici in jih spremenite v nove

32


igračke – avtomobile. Da bodo vaši novi dirkalniki še bolj zažareli, jih bomo popestrili z barvami in pisanimi lepilnimi trakovi. Za otroke med 6. in 15. letom, dobrodošli pa tudi starši. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

predstave Muca Copatarica – Gledališče Beži 29. november ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Ste pridni pri pospravljanju copat? Jih zjutraj vedno dobite na pravem mestu? Ne? Potem pa kar k Muci Copatarici, zagotovo jih je prav ona odnesla. Lutkovna predstava ob 60. obletnici prve izdaje slikanice Ele Peroci.

razstave Krasen dan za Krasno zgodbo – Igor Šinkovec 16. november ob 17.00 Glinškova ploščad Slikar in ilustrator nam bo na jesenski razstavi predstavil nove ilustracije, ki so nastale po pravljici Krasna zgodba Maše Ogrizek. Odprtje razstave bo potekalo v okviru ure pravljic.

drugo Modrost za mladost 24. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Vsak izmed nas ima najljubšega (ali več) literarnega junaka, knjigo, pisateljico ali pisatelja ... Pridite in na glas delite z nami vam ljubo slikanico ali odlomek iz knjige iz vaše mladosti ali nam predstavite pisatelje, po katerih največkrat posežete. Na otroškem oddelku vas že čaka udoben stol ...

Risana uganka Da bo reševanje ugank še zabavnejše, smo najmlajšim radovednežem omogočili, da rešitev uganke tudi narišejo. Uganke so primerne za otroke od 2 do 6 let. Vsako poslano pravilno rešitev bomo vključili v nagradno žrebanje. Uganko najdete na: http://www.mklj.si/risana-uganka.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2017/2018 Dvanajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili krasu, ki skriva na površju in v podzemlju neprecenljive dragocenosti, ki sodijo v zakladnico naše naravne in kulturne dediščine. Kras bomo spoznavali v naslednjih vsebinskih sklopih: Luknjasti kraški svet, Vse se je začelo v morju, Skrito kraško podzemlje, Jama: včasih zatočišče za praljudi, danes na žalost za smeti in Človek in kras. MEGA kviz lahko rešujete od 25. oktobra 2017 do 15. maja 2018 na www.megakviz.si.

33


34


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, november 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

36

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

November 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/november-2017.pdf

November 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/november-2017.pdf

Advertisement