Page 1

OKTOBER napovednik

2016

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

V Mestni knjižnici Ljubljana se pridružujemo prireditvam v okviru Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016. Več o dogodkih v napovedniku, vabljeni k obisku.

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Literarni večer v znamenju Nobelovca Joséja Saramaga – Barbara Juršič 4. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Društvo slovensko-portugalskega prijateljstva vabi na pogovor z Barbaro Juršič, uveljavljeno prevajalko portugalskega Nobelovca Joséja Saramaga v slovenščino, začinjen z branjem izbranih odlomkov iz njegovih romanov Esej o slepoti in Evangelij po Jezusu Kristusu. Pogovor bo vodila Gabriela Droga.

Predstavitev knjižice Svitanja – Darja Avsec 5. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjižica vsebuje izbor blogov, ki jih je avtorica objavljala zadnjih osem let. Pripoved odseva njeno neizmerno življenjsko moč in željo po polnem življenju ter po razumevanju in sprejemanju tega, kar ji življenje prinese na pot. Predstavitev bo vodila Gea Verderber ob spremljavi gong mojstrice Maje Kristan.

V KOŽi besede in identitete – Suzana Tratnik 11. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na oktobrskem večeru V KOŽI besede in identitete bomo gostili pisateljico, publicistko in aktivistko Suzano Tratnik. Z gostjo bo klepetala Carmen L. Oven.

Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 12. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Nigerijska proza 1: Pregovori so kot palmovo olje, s katerim se jedo besede – Petra Meterc 17. oktober ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Predstavitev tradicionalne predkolonialne literature Zahodne Afrike: od ustnega pripovedništva, legend, mitov, ugank in pregovorov do velikega zahodnoafriškega epa Sundžata. V začetku 20. stoletja sledi literatura v angleščini in francoščini ter kasnejša post-kolonialna literatura, ki prinese začetek moderne afriške literature. Zaključili bomo z očetom nigerijskega romana Achebejem.

Življenjska popotovanja: Vesna Radovanovič – Mateja Hana Hočevar 17. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vesna Radovanovič je pravljičarka, mladinska pisateljica in knjižničarka. Govorila bo o svojem življenju in literarnem ustvarjanju, o nostalgiji poslušanja zgodb, ki nas popeljejo v doživljanje lepega in v nas prebudijo spečega otroka, prebrala pa nam bo tudi odlomek iz pravljice v domačem prekmurskem narečju. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

1


Je mladinska književnost res samo za mlade? – Marjana Moškrič, Gaja Kos 18. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Čeprav je mladinska književnost namenjena predvsem bralcu do starostne meje osemnajst let, po njej večkrat posegajo tudi odrasli bralci. O značilnostih mladinske literature, njeni zgodovini, žanrih, branju in še čem, bomo spregovorili s pisateljico in knjižničarko Marjano Moškrič ter literarno kritičarko, urednico in pisateljico Gajo Kos. Pogovor bo vodila Erika Marolt.

Na pesniškem Tandemu s Petro Koršič – Cvetka Bevc in Željko Kozinc 21. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na oktobrskem Tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružila pesnica in pisateljica Cvetka Bevc ter pisatelj, pesnik scenarist in novinar Željko Kozinc. Avtorja si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.

predstavitve knjig 40 let mojih soočanj s Himalajo – Viki Grošelj 4. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje 17. oktober ob 19.00 Knjižnica Zalog 20. oktober ob 18.00 Knjižnica Horjul Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Je tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin. Predstavil nam bo svojo najnovejšo knjigo, ki je izšla ob 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni njegovi zapisi z letošnje jesenske odprave na nepalsko Himalajo in članki, objavljeni v zadnjih dvajsetih letih v Sobotni prilogi.

Prenovitev življenjskih navad po udaru strele – Vera Vardjan 13. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Vera Vardjan je po letu 2012, ko je preživela udar strele, začela temeljito spreminjati svoje poglede na življenje. Postala je veliko bolj dojemljiva za svoj notranji svet in za svet subtilnih energij. V svoji drugi knjigi, Moč vere, je vse svoje težke življenjske preizkušnje ponovno pregledala z drugačnimi očmi in svoja dognanja podelila z bralci.

Teci, Amai, teci – Vesna Kukić 19. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Knjiga je izšla septembra 2015: »Pesmi, misli, barve so odsev moje Duše, mojih izkušenj kot ženske v tem kaotičnem svetu.« (V. Kukić) Na predstavitvi knjige bosta sodelovali Milena Lozar, povezovalka dogodka, in Andreja Rajšek s plesom. Po predstavitvi pa vabljeni na zvočno potovanje, kjer bosta svoje najslajše pesmi pela gong Zemlje in gong Lune.

Na dolge proge – Samo Rugelj 24. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Knjiga Sama Ruglja Na dolge proge, ki v začetku oktobra izide pri založbi Litera, je zaključni del njegove tekaške trilogije. Pogovor z avtorjem bo vodil Urban Vovk.

2


bralne skupine Pogovor ob knjigi 10. oktober ob 17.30 Knjižnica Zalog Paolo je mali deček, ki mu Angel ubije očeta in mamo in se vseli v njegov dom. Zaživita v nenavadnem sožitju, morilec in sirota. Morilec pristane v vlogi dečkovega varuha, v njegovem življenju se prvič pojavi skrb za drugega, za njegovo varnost, udobje. In potem v zgodbo vstopijo še drugi.

Bralne vezi 13. oktober ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca »Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje« je uvodna trditev Tostojevega romana Ana Karenina. S čim nas ta večna zgodba o ljubezni danes še nagovarja? Pogovor vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Razpletanje zgodb 13. oktober ob 18.15 Knjižnica Šiška, pravljična soba Na tokratnem srečanju bomo v svoji sredi pozdravili avtorico, novinarko Nevo Železnik, ki je knjigo Temne sence demence posvetila svoji mami, ki je zbolela za to boleznijo. Avtorica v pričujoči knjigi – priročniku opisuje, kako sta z mamo preživljali čas njene bolezni. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič.

zBiRALCI zgodb 17. oktober ob 18.00 Knjižnica Rudnik Na tokratnem srečanju z naslovom Hrana v zgodbah bomo govorili o različnih razlogih, zakaj je hrana pomembna za nas: lakota, užitek, osamljenost, ustvarjalnost, status, druženje ... In koliko zgodb se je rodilo ob tem! Nekatere od njih bomo spoznavali na oktobrskem srečanju. Obljubljamo, da bo slastno za telo in duha!

Bralna čajanka 18. oktober ob 19.00 Knjižnica Grba Knjižna uspešnica Jonasa Jonassona Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil opisuje priprave na praznovanje stotega rojstnega dne Allana Karlssona. Toda nabriti starček ima drugačne načrte, saj pobegne iz doma za ostarele in se poda na potovanje, ob tem pa po naključju dobi kovček poln denarja in nepozabna avantura se prične. Vodi Sonja Pirman.

Razpletanje zgodb 18. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Khaled Hosseini v romanu In v gorah odzvanja predstavi ganljivo družinsko zgodbo več generacij. Ob slikoviti predstavitvi afganistanske kulture se v usodah junakov prepletajo večne teme družinskih vezi: ljubezen, žrtvovanje, sovraštvo in občutek dolžnosti. Brezčasna zgodba, ki briše meje med državami, kulturami, jeziki in religijami. Vodi Mateja Kobal.

Ozvezdja knjig 19. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Da ne bomo govorili samo o literatih, bomo tokrat odkrivati Vincenta Van Gogha, nizozemskega slikarja. Prebrali bomo odlomke iz njegovih biografij in njegova pisma. Zanimivo pa si bo ogledati tudi knjige, ki so izšle z njegovimi reprodukcijami. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

3


Bralni krog 20. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci bomo pregledali nove mladinske in otroške knjige, ki jih je vredno prebrati, pa tudi knjige za odrasle, ki so se nas dotaknile ali so bile nagrajene. Srečanje vodi Darja Bolka.

Berem, torej mislim 26. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Skušali bomo ugotoviti, v čem je skrivnost pisanja Norvežana Karla Oveja Knausgårda, da imajo njegove avtobiografske knjige tolikšen vpliv na bralca, ga zasvojijo, vzbujajo asociacije in spomine, so katarzične in neodložljive ... Brali bomo prvi del sage Moj boj. Vodita Urh Erjavec in Veronika Vurnik Škrabec.

Knjižna doživetja 26. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Roman Karen Viggers Svetilničarjeva žena je ganljiva zgodba o ljubezni, izgubi in družini, ki se dogaja v čudoviti, a kruti naravi Tasmanije in Antarktike. V zadnjih dneh življenja se Mary, svetilničarjeva žena, sama na vetrovnem otroku bojuje s spomini. Njeni odrasli otroci se nočejo sprijazniti, da se je umaknila, njeno vez z divjim otokom razume le njen najmlajši sin Tom. Pogovor vodi psihologinja Tanja Grünfeld.

Bralna čajanka 26. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Niz zgodb To ni žalostna zgodba, od katerih vsaka nosi globoko sporočilo, je pritegnil bralce po celem svetu. Zgodbe so, kljub pisateljevemu opominjanju, da življenje ni enostavno, polne optimizma. Jorge Bucay z vsako zgodbo prikaže zdravilno moč pripovedovanja. Vodi Sonja Pirman.

Moja knjiga – moj svet, nova knjiga – nov svet 27. oktober ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Na oktobrskem srečanju se bomo pogovarjali o ženskosti in pomenu ženskosti, kako in koliko je bila izražena v preteklosti ter kako jo doživljamo in živimo ženske danes. O tej temi je pisal tudi eden naših večjih psihologov Marijan Košiček. Pogovor vodijo Ariana-Lucija Tratar-Supan, Katja Lukač in Urša Šuker.

Angleški bralno – debatni krožek 28. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana V oktobru bomo brali žanr, napeto kriminalko, ki se odvija v skrivnosti polnem mladostniškem miljeju irske avtorice Tane French The Secret Place. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

4


predavanja Gaja je bolna: Kako Zemlji povrniti zdravje? – Vojko Kovačič 3. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Starosta svetovnih klimatologov James Lovelock človeštvo svari, da je s svojim nespametnim početjem resno ogrozilo zdravje planeta. Planet drsi v vročinsko stanje, ki lahko nadležno človeštvo izbriše s svojega obličja. Zemlja bo preživela, tudi človek bo, toda njegova civilizacija je v resni nevarnosti. Se še lahko izognemo katastrofi ali pa bo potrebno nekoč vse zgraditi na novo?

V kraljestvu dokumentarnega filma – Nina Cvar 3. oktober ob 18.00 Knjižnica Šiška Filmski klub 2016/17 bo obravnaval dokumentarni film, ki je vedno predstavljal zanimivo torišče drznih idej in je bil gibalo estetske inovativnosti. Na prvem srečanju bomo ob skrbno izbranih primerih spoznali osnovne pojme, povezane z dokumentarnim filmom. Ogledali si bomo njegove temeljne zvrsti in podzvrsti, predstavili njihove tematike, predvsem pa opredelili njegove ključne značilnosti.

Lacanove antifilozofske operacije – Carlos Gomez Camarena 3. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V okviru Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in Inštituta Acheron bo potekalo predavanje mehiškega psihoanalitika Carlosa Gomeza Camarene. Predavanje se bo osredotočilo na koncept antifilozofije v Lacanovem poznem poučevanju in njeno rabo v psihoanalitični kliniki.

Bachova cvetna terapija – Carmela Cizej Kogej 4. oktober ob 18.00 Knjižnica Polje Bachova cvetna terapija posameznika obravnava kot celoto – zdravje je namreč ravnovesje med telesom in duhom. Da bi dosegli to ravnovesje, so potrebni pozitivni odnosi. Negativna čustva, kot so jeza, sovraštvo, zavist, ljubosumje in strah negativno vplivajo na našo življenjsko energijo in zaradi njih je bolezen le še vprašanje časa.

Zakaj je vredno brati predšolskemu otroku? – Lavra Tinta 5. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana V oktobru začenjamo z novo sezono ur pravljic za otroke, zato želimo staršem otrok, ki bodo na uri pravljic, predstaviti, kako pomembno je branje za otrokov vsestranski razvoj. Otroci, ki so jim v predšolskem obdobju veliko brali, imajo kasneje v šoli boljši učni uspeh. Branje pa ne vpliva ugodno le na otrokov intelektualni in jezikovni razvoj, ampak poglablja tudi čustvene vezi med otrokom in staršem.

Občutek krivde in jeza na samega sebe – Leo Ivandič 5. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ljudje doživljamo občutek krivde, kadar spoznamo, da smo naredili napako ali kaj slabega, prekršili dogovor ali koga oškodovali. Žal občutek krivde pogosto spremljajo tudi občutenje samoprezira, samosovraštva in sramu pred drugimi, ki kažejo, da posameznik ne obsoja le svojega neprimernega vedenja, ampak tudi sebe kot osebo.

5


Upravljanje s čustvi v odnosih – Izidor Gašperlin 5. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Predavanje nas postopoma vodi od tega, kako odrastemo, se izoblikujemo, skratka, predavanje ima namen, da predstavi vsaj osnove tega, kar bi nas morali naučiti starši ali šola, a nas niso. Izidor Gašperlin bo predstavil tudi svojo knjigo Čutim, torej sem!. A. Rebula: »Knjiga ne skriva težav na poti preobrazbe odnosov, a hkrati opogumlja, ponuja odkrito prijateljsko besedo in zanesljivo roko na rami.«

Einstein osebno – Ludvik Jevšenak 6. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Albert Einstein nedvomno sodi med največje genije človeštva in večina ljudi pozna njegova spoznanja o vesolju, ki so spremenila pogled na svet. Nič manj zanimivo pa ni njegovo osebno življenje v razburkanem času prve polovice 20. stoletja, njegov odnos do žene Mileve Marić in otrok, ki sta jih imela, do svetovno znanih znanstvenikov itd. Predstavil nam ga bo prevajalec knjige Primer Eduard Einstein.

Vitalno medenično dno – Céline Louis 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Medenično dno ima izredno pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Predavateljica bo predstavila praktične nasvete, kako zaščititi medenično dno med vsakdanjimi dejavnostmi in kako aktivirati mišice medeničnega dna. Francozinja Céline Louis je certificirana učiteljica francoskih metod Trebušne vaje brez tveganja in Vitalno medenično dno. V Sloveniji živi že pet let, tečaje vodi v slovenščini.

»Bolezen za smrt« in filozofija – mag. Marko Ogris 10. oktober ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Obravnavali bomo nekaj postaj v zgodovini filozofije v odnosu do ključne življenjske izkušnje slehernika med nami. Kakšen je danes posameznikov notranji dialog ob temeljitem pretresu, ob tesnobi temeljno človeške eksistencialne izkušnje bližine lastne smrti? Kako naj vsak dan znova polno živim to protislovje ob tem, da vem, da hkrati »sem« in »nisem«?

Partija stoletja – Darko Špelec 10. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Se je mogoče posvetiti samo eni šahovski igri, odigrani pred šestdesetimi leti, in z njo povedati pomembne stvari? Seveda, če sta jo igrala trinajstletni Bobby Fischer in dvakrat starejši izkušeni ameriški mojster Donald Byrne oktobra 1956. Ob tej partiji bo seveda tekla beseda tudi o polpretekli zgodovini šaha, šahistih nekoč in danes ...

Ayurveda, starodavni sistem zdravja in boljšega počutja – Monica Mohan 10. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Ajurvedska zdravnica nam bo predstavila korenine in osnove ajurvede. Prikazala bo glavne smernice zdravljenja po tem principu, kot so pravilna prehrana, ajurvedska zelišča, terapije, dihalne vaje in joga. Govorila bo tudi o načelih, ki nam pomagajo ohranjati zdravje in povrnejo izgubljeno ravnovesje. V sodelovanju s Shankara Slovenija.

6


Aromaterapija v jesenskem času – Melani Kovač 11. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba 19. oktober ob 18.00 Knjižnica Ig Jeseni si z eteričnimi olji lahko pomagamo tako pri težavah z gripo in prehladi kot tudi preventivno pri krepitvi imunskega sistema, pri dvigu nivoja energije, koncentracije, izboljšanju splošnega počutja. Govorili bomo o tem, kaj so eterična olja, kakšne so njihove lastnosti, na kakšen način in kako jih varno uporabljamo in teorijo podkrepili s praktičnimi primeri.

Zgodbe iz Kurdistana – Miha Turk in Arne Zupančič 11. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Miha Turk in Arne Zupančič (novinarja Radia Štundent) sta lani in letos, vsak po svoji poti, potovala po Turčiji, Iraku in Siriji, od koder sta se večkrat javljala ter poročala. Z doma pridobljenim znanjem, vtisi in premisleki o regiji bosta pripravila obširen pregled o specifikah in perspektivah Kurdov in Kurdistana in tudi o namenu in vlogi »angažiranega« novinarstva.

Iz teme v svetlobo, pot iz nevednosti – dr. Vojka Bole-Hribovšek 12. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavateljica bo predstavila proces učenja iz svojih tridesetletnih pedagoških izkušenj v šolstvu in pri vodenju vadbe joge. Razložila bo, zakaj je pri učenju potreben učitelj in še posebej njegovo vlogo pri osebnostnem in duhovnem razvoju. Na koncu bo učenje ponazorila z nekaj vajami.

Zdravilnost dreves in grmičevja: od lubja do jagodičevja – Sabina Grošelj 12. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Narava ponuja marsikaj zdravilnega in na dosegu roke, veliko pa lahko zasadimo sami. Jagodičje je odličen izbor, hranilen in zdravilen. V Sloveniji so prisotne tuje vrste, predstavljena pa bo tudi najnovejša slovenska pridobitev sorta Haskap in kaj se da z njo početi. Drevesa nudijo zdravje v listih, cvetovih, plodovih, življenjskem soku pa v lubju, celo koreninah. Eko teden v Knjižnici Šentvid.

Dušan Rutar bere Viktorja Frankla – Dušan Rutar 17. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tokrat bo predavatelj v okviru cikla »Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo« govoril o iskanju smisla v 21. stoletju.

Tehtnica ne more izmeriti kdo si – Andreja Modrin Švab in Vesna Šolar 18. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavateljici bosta predstavili problematiko motenj hranjenja, različne vrste motenj hranjenja, ozadje, ki privede do njihovega nastanka, osebna doživljanja tistih, ki vrsto let trpijo za motnjo hranjenja ter proces okrevanja. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin. Sofinancirata MOL-Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Postajališča, življenjsko pomembne postojanke na selitveni poti – Tanja Šumrada (Zelena prestolnica) 18. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Ključnega pomena za preživetje selivk so postajališča na njihovi selitveni poti, ki so predvsem mokrišča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo. Spoznali bomo nekaj najlepših primerov teh živahnih postojank v Sloveniji. V okviru projekta Evropski dan opazovanja ptic, ki ga podpira MOL.

7


Veganstvo kot družbeni aktivizem – Anja Radaljac 18. oktober ob 19.30 Knjižnica Polje Raziskave kažejo, da do leta 2048 v svetovnih morjih ne bo več življenja, zmanjkuje nam pitne vode in čistega zraka. Osrednji dejavnik onesnaževanja okolja je živinoreja; letno vzgojimo in za prehranske potrebe ubijemo cca. 70 milijard živali. V predavanju se bomo dotaknili pozicije, ki jo do tega zavzema veganstvo in poskušali prikazati, kakšne so (z) možnosti veganstva kot družbenega aktivizma.

Nekaj pogledov na možnosti zdravljenja bulimije – Ksenija Jovanović 19. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Med oblikami motenj hranjenja »Bulimia nervosa« predstavlja enega od ekstremov; gre za dolgotrajno in neprijetno bolezen, ki si hoče podrediti vsa področja človekovega življenja. Predavateljica bo spregovorila o najpomembnejših značilnostih oseb, ki trpijo za bulimijo, ter o izkušnjah z obolelimi, ki jih je pridobila z večletnim delom v Društvu Samopodoba.

Eterična olja za vsakogar – Maja Krušič 19. oktober ob 18.30 Knjižnica Jarše Na predavanju bomo izvedeli, kaj lahko s pomočjo in z uporabo eteričnih olj jeseni in pred zimo storimo za svoje zdravje, kako uporabiti moč narave in se v čim večji meri izogniti sezonskim obolenjem.

Intuicija in naši nezavedni vzorci – Taisa Darja Cerkvenik 19. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Vas zanima, kaj je intuicija in kako deluje? Kako je povezana z vsebinami v našem nezavednem? Kako jo lahko prečistimo in do nje lažje dostopamo? Kako nanjo vplivajo naše zgodnje življenjske odločitve, ki jih hranimo v nezavednem? Kaj nam preprečuje, da se kljub temu, da jo poslušamo, ne izide vedno tako, kot bi si želeli? Kako se lahko še bolj povežemo s sabo in z življenjem okoli nas?

Diskretni šarm komponistov: George Frideric Händel in Domenico Scarlatti – dr. Mitja Reichenberg 20. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Po Bachu sledi George Frideric Händel (1685-1782), ob tem pa ne smemo pozabiti, da sta bila rojena pravzaprav istega leta – in oba sta bila Nemca. Toda mojster Händel je svoje največje uspehe žel v Londonu. A leto 1685 je dalo svetu tudi komponista po imenu Domenico Scarlatti (1685-1757) in zato je prav, da spregovorimo tudi o njem. Ko bomo primerjali, pa bomo ugotovili, da gre za zanimiv zgodovinski trikotnik nemškega, angleškega in italijanskega baroka.

Odstiranje globljih nivojev sebe – Tomaž Flegar 20. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Vsak od nas čuti, da je nekaj globlje od tega, kar čuti, a kaj? Ravno ti globlji nivoji so odgovorni, da nas v življenju meče sem ter tja in če jih ne poznamo in ne vemo, kako komunicirati z njimi, si s tovrstnim vedenjem ne moremo pomagati. Predavatelj nam bo prikazal tehnike, kako opustiti preteklost in vse, kar v naših življenjih ne deluje več.

8


Kako vzgajati otroke, da bodo odporni na zasvojenost – Sanja Rozman 24. oktober ob 17.30 Knjižnica Šiška Zasvojenost pomeni adaptivni način izogibanja bolečinam, ki jih prinese življenje. Kako prenašati strese in čustvene izzive se otroci naučijo od staršev. Vsem bolečinam se v življenju ne da izogniti, zato potrebujemo model, kako jih prenesti in kako shajati s prizadetostjo. Organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin, sofinancirata ga MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Čustveni vampirji – Irena Pan 24. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Saj jih poznate – vznemirljivi, vendar nezanesljivi ljubimci, skrbni panterji, ki vas zaprejo v kletko svojega ljubosumja, zahtevni starši, ki jim prav v ničemer ne morete ugoditi, manipulativni sodelavci, zaradi katerih se ves čas ozirate čez ramo, in šefi z gigantskimi egi. O tem, kako jih prepoznati in kako se pred njimi ubraniti, vam bo predavala Irena Pan, novinarka oddaje Preverjeno na POP tv in prevajalka knjige Alberta Bernsteina Čustveni vampirji.

Medvrstniško nasilje in nasilje na spletu – Matic Munc 25. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Nasilje ima veliko oblik in splet ponuja najbolj sodobno polje, kjer se dogajajo različne oblike nasilnega vedenja. Internet je medij mladih, zato ni čudno, da bomo zraven spregovorili tudi o medvrstniškem nasilju. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Jubilanti – Jurij Reja 25. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Je vrhunski pevec, ki ima glasbo za ljubico in knjige za svoje življenjske spremljevalke. Znan je kot goreč pilot in kolesar, ki še zmeraj dnevno preteče pet kilometrov. Vse to je v eni sami osebi operni pevec Jurij Reja, ki je letos dopolnil osemdeset let. Kot tenorist je nastopil v glavnih vlogah najbolj znanih oper – med drugimi v Traviati, Gorenjskem slavčku in Seviljskem brivcu. Z gostom bo kramljala dr. Ignacija J. Fridl.

Zdrava hrbtenica – Blaž Bertoncelj 25. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba Bolečine v križu so zelo pogost pojav v vseh postindustrijskih družbah. Bolečine imajo lahko raznovrstne in individualne vzroke. Za večino je glavni vzrok kronična mišična napetost kot posledica hitrega in stresnega življenjskega stila ter preveč stimuliranega živčnega sistema in nemirnega uma. Predava Blaž Bertoncelj, mednarodni učitelj joge, somatski gibalni pedagog (SME) in joga terapevt.

Zdravljenje bolečin gibalnega sistema – Jelena Kos 25. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Vsak izmed nas ima zaradi stresa in preobremenjenosti bolečine v vratnem, prsnem ali križnem delu hrbtenice. Kompleksno delovanje hrbtenice je rezultat skupnega dela vretenc, medvretenčnih ploščic, sklepov, mišic, hrbtenjače in živcev. Zato vas vabimo na predavanje, kjer boste izvedeli, kako lahko sami poskrbite za zdravje svoje hrbtenice.

9


Zeleni poklici: čebelar – mag. Trajče Nikoloski 26. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Trajče Nikoloski se že vrstvo let ukvarja s čebelarstvom in zna ogromno povedati o čebelah. Je pa tudi navdušen vrtnar. Posebno ga zanima cepljenje paradižnika na različne podlage, npr. na tobak. Je avtor več kot sto strokovnih prispevkov za domače in tuje revije, njegovi učbeniki za vrtnarstvo pa so tudi obvezno gradivo učencev srednje strokovne šole. Z gostom se bo pogovarjal Peter Ribič.

Kako do zdravja s homeopatijo? – Vesna Gorjanc, dr. med. 26. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Zdravje je stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, in ne le odsotnost bolezni ali napake. Je celovit in dinamičen sistem, ki je sposoben prilagajanja vsem vplivom okolja. Homeopatija je celostni sistem zdravljenja pri katerem vzpostavljamo porušeno ravnotežje na telesni in duševni ravni hkrati. Homeopatska zdravila so naravnega izvora in nimajo toksičnih učinkov.

Načrtovanje in oblikovanje okrasnega vrta – Rock Finale 27. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavatelj bo predstavil tipe vrtov (historični, atrijski, vodni, gartlc ...), pet pomembnih vprašanj, ki si jih je potrebno zastaviti pred pričetkom načrtovanja novega vrta ali prenove obstoječega. Predavanje v okviru cikla Zelena šola, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Biotehniškim centrom Naklo.

Predavanje Pitagora, prvi filozof – Stjepan Palajsa 27. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Pitagora, ki ga štejejo med sedem najmodrejših antične Grčije, je sebe smatral le za ljubitelja ali iskalca modrosti, torej filozofa. Bil je mistik, genialen znanstvenik in neprekosljiv govornik. V svojo šolo je sprejemal tako ženske kot moške, pod pogojem da so bili neoporečno moralni in častni ljudje.

(Ne)nasilna komunikacija – Matic Munc 28. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog V trenutku, ko opredelimo nasilje, seveda določimo tudi obstoj nenasilja. Kako biti odločen, vendar ne tudi negativno agresiven? Kaj pa drugi menijo o našem vedenju, kadar povzdignemo glas? Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji. Sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

10


11


potopisi Tajska – Franci Horvat 4. oktober ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Prestolnica Bangkok, plavajoča tržnica Damnoen Saduak, Kanchanaburi z mostom na reki Kwai, Tigrov tempelj ter mesto Ayuthayo so bili naši cilji v prvem delu potovanja. Nato smo krenili na sever Tajske, za nekaj ur smo prestopili v Laos, obiskali smo znamenite ženske z medeninastimi obroči okoli vratu. Na koncu našega potovanja smo se prepustili morju, plaži in otokom.

Ameriške sanje nekdaj in danes – Andrej Stermecki 11. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Priznani svetovni popotnik, profesor in glasbenik Andrej Stermecki, vam bo s sliko in besedo predstavil, kako je nekdaj sam in danes z družino doživljal naravne lepote in prijazne ljudi južnega, srednjega in severnega zahoda Združenih držav Amerike. Nekdaj je sam preštopal skoraj celotne ZDA z nahrbtnikom, tokrat pa je z Minivanom prevozil 14.500 kilometrov v 33 dneh.

Islandija: ognjevita dežela pokrita z ledeniki – Andreja Avberšek 12. oktober ob 18.00 Knjižnica Dobrova Islandija se je v aprilu pokazala kot izredno lepa, a hkrati hudomušna. Vreme se spreminja iz minute v minuto, a kljub temu je pokrajina risala nepozabne silhuete. Severni sij, islandski konji, divji severni jeleni, ledeniki in ledena plaža, gejzirji in izbruhi geotermalne vode, mogočni vrelci, vulkani in kraterji ter nešteto vrst ptičev ...

Vinodol: dolina zgodovine in mistike – Boris Muževič

12. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Spoznali bomo lepoto pokrajine, ki jo že od davnine zaznamuje samostojnost in samosvojost. Znameniti Vinodolski zakonik (1288) je močno ščitil navadne ljudi in ženske. Zanimala nas bo stara pisava glagolica in posebni vinodolski jezik z mnogimi starimi slovenskimi besedami. Vinodolski miti in legende ter z njimi povezani nerazložljivi pojavi, prisotni v pokrajini, segajo v nedoločen pradavni čas.

Odkrivanje Iberskega polotoka: Španija in Portugalska – Matjaž Corel 18. oktober ob 19.15 Knjižnica Brezovica Dinamična kultura, bogata zgodovina, hrana za razvajanje brbončic – vse to je sinonim za Iberski polotok. En mesec vpijanja mavrskih lepot Granade in Cordobe, belih mest Andaluzije, edinstvenega Cabo de Gata, sanjskih peščenih plaž pokrajine Algarve, čarobni duh Porta in Lizbone ... Vse to je le kratek pogled v predstavitev popotovanja, ki je bilo vznemirljivo in nepozabno tudi za štiriletnika.

»Štopanje« jadrnice za povratek iz Amerike v Evropo – Primož Kadunc 19. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Če vas zanima, kako poiskati jadrnico za povratek v Evropo po potovanju preko Južne Amerike, vas lepo vabimo na predavanje, na katerem boste izvedeli številne podrobnosti, zakaj ga je življenje mornarja in življenje na oceanu prevzelo ter kaj ga je novega naučilo. Seveda pa

12


boste slišali tudi veliko o pripetljajih, zapletih in lepotah na oceanu, kjer so živeli in vodili jadrnico proti Evropi celih 21 dni. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

S psom po severni Španiji na konec sveta – Nika Weiffenbach 19. oktober 19.30 Knjižnica Šentvid Osebna izkušnja romanja s psom po severni Španiji, ki ni ravno prijazna do štirinožcev. Z zavedanjem, da je Nika teh 7 tednov živela svoje sanje, je bila vsaka izkušnja učenje in hvaležnost, zato sta zmogla. Rdeča nit Camina so rumene puščice, ki ti kažejo pravo pot, čar in razigranost mu dajo romarji, ki jih srečuješ ...

Dežela neskončnega modrega neba. Mongolija – Janez Mihovec 20. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Zgodovina dežele, utrip današnjega sveta, glasba in fotografija se prepletajo v predavanju izkušenega potopisca. »Pojezdiš po neskončnih stepah pod modrim nebom in neprestani veter vihra neukročeno konjsko grivo. Človeka zagrabi igrivost. Kar naenkrat požene v galop in cela skupina sledi. Tek preko stepe se spremeni v neizprosno dirko, ko se s sosedom bori za vsako dolžino konja, za vsak centimeter. Skrbi ostanejo nekje zadaj, živi se za dan trenutek.«

Filipini – Kristijan Srpčič 20. oktober ob 19.00 Knjižnica Rudnik Na potepanju po Filipinskem arhipelagu se najde marsikaj zanimivega, med drugim tudi filipinske zdravilce, ki operirajo z golimi rokami. To je svet s posebno mentaliteto, drugačno hrano in kulturo, z nešteto nadzemnimi kabli in zmedo na cesti. V enem dnevu si lahko priča filipinski poroki in kasneje pogrebu, srečaš kobre na riževih poljih, na koncu dneva pa se priležejo napitki iz svežega kokosa.

Jukatan – Igor Fabjan 20. oktober ob 19.30 Knjižnica Gameljne Mehiški polotok Jukatan slovi kot prvovrsten turistični cilj. Predvsem zaradi dolgih peščenih obal, toplega morja in majevskih mest. A med potepanjem je predavatelj spoznal tudi sodobne Maje, barvita kolonialna mesta ter se navduševal nad podzemnimi jamami z jezerci, v katerih se je mogoče kopati. Za povrh pa je moč uživati še v odlični hrani. Najbolj so mu ostale v spominu modre tortilje ...

Kolesarsko vandranje po Južni Koreji in Japonski – Aleš Juvanc 26. oktober ob 19.00 Knjižnica Ig Aleš Juvanc je letošnjega maja poletel na jug korejskega polotoka in nekaj dni kolesaril po mestu Busan in okolici. Z ladjo se je zapeljal na jug Japonske ter kolesaril proti severu, skozi Hirošimo, Osako in Suzuko. Prikolesaril je v Tokio, največje mesto na svetu, s hitrim vlakom je pot nadaljeval do Morioke in kolesarsko pot po enem mesecu sklenil na severu Japonske v mestu Sapporo ter se v Evropo vrnil z letalom.

13


glasba, film, gledališče Filmska projekcija: Odločitev je naša/The Choice is Ours 4. oktober ob 17.30 Trubarjeva hiša literature Društvo Humanitas organizira projekcijo družbenokritičnega filma v produkciji organizacije Projekt Venus. Film predstavlja možnost naše prihodnosti v izobilju, če bi tehnološko znanje uporabili v prid človeštvu, da bi z njim reševali svetovne problematike. Filmu bo sledil pogovor.

Gostovanje Festivala migrantskega filma: Glasniki/Les Messagers 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Priče od Sahare do Melille se spominjajo, kako so za las ubežale smrti, ki je zahtevala življenja njihovih sopotnikov migrantov, ki so utonili na meji. Saharo prečkajo peš. V filmu se izmenjujejo posnetki intervjuja z vodjo španske žandarmerije in pričevanja migrantov, ki dajo misliti in hkrati sporočajo zgodbe njihovih manj srečnih sopotnikov, ki so poleg njih utonili ali padli pod streli. Hélène Crouzillat, Laetitia Tura, Francija, 2014, dokumentarni film, 70 min, slovenski podnapisi.

Kaj pa slovenski film in v njem vse Mojce? 10. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Na drugem srečanju cikla Od podobe do besede bomo v družbi Urše Menart, režiserke mlajše generacije, in Anje Banko, kritičarke mlajše generacije, ugotavljali, kako na slovenski film gleda generacija, ki je odraščala v devetdesetih letih, danes pa v filmu tudi profesionalne deluje. Pogovor bo nanesel tudi na vlogo žensk v slovenskem filmu. Pogovor bo vodila Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Ljubljana v gibljivih slikah: Ljubljanski krojači 11. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Kaj sta moda in oblačenje nekoč pomenili za Ljubljančanke, Ljubljančane in mesto samo? Vožarski pot, Čevljarska ulica, Šuštarski most, Krojaška ulica, Usnjarska ulica, Barvarska steza ... Ta imena nas spomnijo na delavnice, kjer so obrtniki razvijali živahno tekstilno, oblikovalsko in usnjarsko dejavnost. Drugi letošnji domoznanski filmski večer v Slovanski knjižnici bo govoril o tekstilnih poteh Ljubljane. Po ogledu prvega slovenskega reklamnega filma ESVE – nogavice Vidmar (ok. 1930) let in filma Božidarja Jakca Pomladna moda (1933) bodo o tekstilni in modni Ljubljani spregovorile zgodovinarka mag. Estera Cerar ter tekstilni tehnologinji dr. Urška Stankovič Elesini in dr. Alenka Pavko Čuden.

Filmski večer: Popolni tujci/Perfetti sconosciuti 12. oktober ob 19.30 Trubarjeva hiša literature V okviru projekta Kako si? Pripravljen na kaos! si bomo ogledali italijansko komedijo, v kateri se sedem prijateljev na večerji odloči, da bodo med sabo delili vsa sporočila in klice, ki jih bodo prejeli na telefon. Kmalu odkrijejo, da se sploh ne poznajo tako dobro. Po filmu bo sledil pogovor z analizo vsebine.

14


Predavanje in kratki dokumentarni film: Postaja Oče, Postaja Mama 13. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V petnajstletnem delovanju Združenja Naravni začetki se osredotočamo na čas nastajanja družine in njenega širjenja. Tokrat s predavanjem in posnetimi pričevanji posameznic in posameznikov osvetljujemo vsakokrat prav posebne postaje na poti očetovstva in materinstva. Projekt sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Gostovanje Festivala migrantskega filma: Nevidni/Die Unsichtbaren 14. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Evropa je v primežu begunske krize: ljudje v velikem številu prihajajo iz severne in podsaharske Afrike, Srednjega Vzhoda in od drugod. Nemčija sprejema več prosilcev za azil kot druge evropske države, ampak dobrodošlica je vse prej kot topla. Ta aktualen in pronicljiv film spremlja štiri migrante iz različnih okolij na njihovi poti skozi začasni center za registracijo v Eisenhüttenstadtu. Benjamin Kahlmeyer, Nemčija, 2014, dokumentarni film, 78 min., slovenski podnapisi.

Zmenek z glasbo in besedo – Aleksander Cepuš in Matej Krajnc 17. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Matej Krajnc bo na oktobrskem Zmenku gostil Aleksandra Cepuša, literata in glasbenika. Gost je nekdanji član glasbene skupine Don Mentony Band in eden izmed redkih slovenskih glasbenikov, ki je predvajan na radijih v ZDA. Spregovorila bosta tudi o dveh novih ploščah, ki sta plod njunega skupnega sodelovanja.

Gostovanje Festivala migrantskega filma: Več kratkih migrantskih dokumentarnih filmov 21. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ogledali si bomo filme Dolga bo še pot do sna/Miles to Go Before I Sleep (Hanna Hovitie, Finska, 2015, 14 min.); Poklic služkinja/Profession domestique (Julien Brygo, Francija, 2015, 18 min.); Ustavite vojno proti migrantom!/Stop the war against migrants!, (No Border Srbija kolektiv, Srbija, 2015, kratki aktivistični film, 13 min.); Kdo je ta človek? (Tina Glavič Novak, Toni Poljanec, Slovenija, 2016, kratki dokumentarni film, 29 min.). Slovenski podnapisi.

Pesniško–glasbeni performans – Katarina Juvančič, Dejan Lapanja, Roberto Vodanović Čopor 11. oktober ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Katarina Juvančič in Dejan Lapanja sta znani kantavtorski tandem, ki delujeta od leta 2009. Tokrat se predstavljata s pesniško-glasbenim performansom, posvečenem preminulemu sužidskemu umetniku – Ivanu Volariču Feu. Roberto Vodanović Čopor je zadarski pesnik in performer. Objavil je že prek štirideset albumov ter dve zbirki poezije. Njegova poezija in glasba so bile izdane tudi na kompilacijah neodvisnih založb, knjig in fanzinov.

15


izobraževanja Pro et contra – Tanja Tomšič 3., 17. oktober ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Debatiranje je stalnica povsod, kjer uresničujemo sebe, svoje želje, potrebe in z lahkoto dosežemo zastavljene cilje z znanji tehnik uspešnih ugovorov nasprotnim stališčem. Te tehnike nam pomagajo, da okolica dobro sprejema naša izražanja mnenj. Niz desetih srečanj pripravljamo za mlade in odrasle. Prijave sprejemamo do prvega srečanja v knjižnici ali na bezigrad@mklj.si.

Začetni tečaj znakovnega jezika – Natalija Spark 4. oktober ob 16.30 Knjižnica Fužine Vabljeni na tečaj slovenskega znakovnega jezika. Po dvajsetin urah boste poznali značilnosti ter se seznanili s posebnostmi in pravili znakovnega jezika. Tečaj bo potekal ob torkih, posamezno srečanje traja 90 minut. Namenjen je vsem starostnim skupinam. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Socialni kapital. Mreženje – Gordana Tekavčič 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Mreženje je ključna življenjska spretnost. Jamski človek je ustvarjal mreže – plemena, brez teh bi bilo življenje nemogoče. Zakaj je potem mreženje tako težko? V šoli smo osvajali podatke in številke, ne pa komunikacijskih veščin in veščin navezovanja stikov, ki so temelj grajenja dobrih medsebojnih odnosov. Prijave do 5. oktobra na bd@mklj.si.

Joga smeha – Monika Radič 7. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Smeh osrečuje, pomlajuje, izboljšuje medsebojne odnose in nam pomaga razviti pozitiven pogled na življenje. Smeh pa je tudi najboljše zdravilo. Redna vadba joge smeha dokazano učinkovito odpravlja številne zdravstvene težave in v naše telo vnese novo, svežo energijo. Z jogo smeha zasijemo od znotraj navzven.

Učinkovito upravljanje s časom – Brigita Tomas 10. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Časa ni nikoli dovolj za vase, pa vendar nekaterim uspe narediti precej več kot drugim. Spoznali boste nekaj tehnik upravljanje s časom, s katerimi boste postali bolj učinkoviti pri svojem delu. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 10. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na drugem srečanju se boste naučili prepoznavati vrste ptic, ki jih lahko opazujete v okolici svojih domov. Spoznali boste nekaj vrst sinic, kosa, zelenca in morda še kakšno, spregovorili bomo o selitvah ptic. Delavnice so namenjene odraslim, popolnim začetnikom. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Govorica telesa. Dotik. – Lilijana Pahor 11. oktober ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi

16


raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 10. oktobra na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 11. in 25. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 11. in 25. oktober ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Tudi v jeseni se v knjižnici pričenjajo šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00. Vabljeni vsi, ki radi igrate šah.

Povezana: Masaža dojenčka – Mojca Kurent 12. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Masaža dojenčka je prijetna komunikacija med mamico in dojenčkom, saj obema prinaša veliko veselja in ljubezni. Z masažo celega telesa mamica pri svojem dojenčku prepreči težave s prebavo, nemir, z masažo pomaga ob izraščanju zobkov ... Zaradi masaže dojenček bolje spi, se giblje in je v budnem stanju bolj zadovoljen.

Jesenska bučna juha – Ula Hribar Babinski 12. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ni jeseni brez jesenskih buč. So različnih oblik, barv in okusov. V kuhinji jih lahko pripravljamo na različne načine, pečemo, kuhamo, pasiramo. Na delavnici pa bomo naredili odlično jesensko bučno juho, ki bo razvajala vaše brbončice. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 12. oktober ob 15.00 Knjižnica Fužine, Info točka Borza dela Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 11. oktobra na bd@mklj.si.

Izdelava dišečega potpurija – Hermina Binder 12. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vonj je eden glavnih človeških čutil. Nekateri imajo to čutilo zelo razvito in so specialisti v izdelovanju parfumom. No, mi se ne bomo lotili le teh pač pa bomo pripravili pravi domači potpuri, s katerim bomo ne samo odišavili stanovanje in pripeljali npr. Orient v našo dnevno sobo, pač pa tudi estetski dekorativni izdelek za v dom. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Samski, priprava na partnerstvo – Tinkara Filač 12. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ste samski in si želite kakovostno, ljubeče in zdravo partnerstvo? Na delavnici boste izvedeli, katera pot vodi do kakovostnega partnerstva, ki temelji na medsebojni ljubezni in spoštovanju. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

17


Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 14. in 28. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas. C. W. Eliot: »Knjige so najbolj tihe in trajne prijateljice; so najbolj dosegljive in najbolj modre svetovalke ter najbolj potrpežljive učiteljice.«

Prehrana po načelih tradicionalne kitajske medicine – Živa Pogačnik 17. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Predavanje bo osvetlilo temeljna načela prehrane po načelih tradicionalne kitajske medicine in predstavilo primere, v katerih si lahko pomagamo s prehrano. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Podjetnik, zakonodaja in poslovna dokumentacija – Andreja Zabret 19. oktober ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici razkrijemo, katero slovensko zakonodajo morate poznati pri svojem poslovanju, kako morate imeti urejeno poslovno dokumentacijo in kateri so obvezni pravilniku v podjetju. Delavnica je namenjena malim in srednjim podjetnikom. Predvsem je delavnica namenjena predstavitvi osnov, da zadostimo minimalni pravni ureditvi na področju poslovne dokumentacije. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ročno mletje žita – Veronika Tišler 19. oktober ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici boste spoznali delovanje in uporabo žrmelj, kamnitega mlina za ročno mletje žita. Delavnica bo vsebovala kratek prikaz zgodovinskega razvoja mletja žita in naprav za mletje ter predstavitev različnih vrst žit, ki se uporabljajo za mletje. Sledil bo prikaz mletja žita na žrmlje. Vsak od obiskovalcev se bo lahko sam preizkusil v mletju žita na žrmlje. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Govorica telesa. Obraz – Lilijana Pahor 19. oktober ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 18. oktobra na bd@mklj.si.

(P)osebnost ženske v poslovnem svetu – Lilijana Pahor 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka (P)osebnost ženske v poslovnem svetu je v zavedanju lastne osebnosti. Profesionalna identiteta je sestavljena iz sposobnosti spretnosti in veščin. Uspejo tiste, ki iščejo, najdejo in uresničijo svojo (p)osebnost. Na delavnici bomo raziskovale in ugotavljale našo (p)osebnost v profesionalni identiteti. Prijave do 19. oktobra na bd@mklj.si.

Obrazna joga – Jasna Novak Beguš 21. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predstavitvi obrazne joge boste izvedeli kaj je obrazna joga, zakaj vaditi z obrazom, kako uravnavati hormonsko ravnovesje in odpravljati stres, kako se z vadbo obrazne joge zdravstveno okrepimo, pomladimo in duhovno prebudimo. Predstavitev bo vodila certificirana inštruktorica obrazne joge.

18


Delavnice globalnega učenja 25. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Društvo Humanitas že 15 let v šolah izvaja delavnice globalnega učenja za ozaveščanje o varovanju okolja, potrošništvu, multikulturnosti, migracijah ipd. Zdaj bodo na voljo tudi širši javnosti vsak zadnji torek v mesecu. Delavnica bo potekala do 19.30, tema bo neenaka porazdelitev dobrin po svetu. Prijave do 21. oktobra na darja@humanitas.si.

Povezana: Pedokinetika – Andreja Semolič 26. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana V razvoj otroka se vsak starš vsakodnevno vpleta. Zato je zavedanje načina, na katerega to počne, velikega pomena tako v preventivi kot tudi v danih možnostih oblikovanja samega sebe in spoznavanju, kaj dopuščamo, česa ne in zakaj tako. Predavanje bo doprineslo uvid v dopuščanje sebi in otroku samosvoj razvojni proces.

računalniška izobraževanja Videografija DSLR (snemanje videa s fotoaparatom) – Jurij Šorn 3. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Udeleženci se bodo seznanili z osnovno uporabo in nastavitvami pametnih naprav in zrcalnorefleksnih fotoaparatov pri snemanju videa. Spoznali bodo nekatere brezplačne spletne urejevalnike videov. Z delavnico bodo pridobili osnovne veščine snemanja in urejanja za objavo videa na spletu ali za hrambo na medijih doma. Zaželeno osnovno razumevanje angleščine. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Svet Worda 1 (Word 2010) – Tina Lipovec 4. in 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na dvodnevni delavnici oblikovanja besedila s pomočjo programa Word boste spoznali funkcije odpiranje in shranjevanje dokumenta, pomikanje po dokumentu, iskanje in zamenjava določenih besed ter preklic zadnjega koraka ... Delavnica je namenjena začetnikom. Za udeležbo je potrebno poznavanje dela z datotekami v okolju Windows in suverena uporaba miške. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Dropbox – Jasna Repa 11. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Gre za spletno stran, ki vam nudi brezplačen prostor za shranjevanje datotek v oblaku. Po registraciji z elektronskim naslovom se boste naučili, kako se nalaga datoteke in deli povezave. Za udeležbo je potrebno poznavanje dela z datotekami v okolju Windows in ustvarjen elektronski naslov. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Radijska igra za otroke (RIO): delavnica za praktično uporabo spletne strani – Klemen Markovčič 12. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Radijska igra za otroke je kot umetniški žanr še vedno prisotna v radijskem etru nacionalnega radia. Svoj prostor je našla tudi na spletnem portalu RTV Slovenija otroski.si. Režiser nam bo predstavil in praktično

19


uporabo podstrani. Ker je sluh eden najbolj zapostavljenih človekovih čutil v 21. stoletju je morda čas, da mu spet prisluhnemo. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Hitrih 10 – Jasna Repa 13. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ali ste uporabnik računalnika in pri tipkanju uporabljate le dva prsta? Na delavnici boste spoznali računalniško tipkovnico, metodo desetprstnega tipkanja in se seznanili s programi za urjenje tipkanja. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Predstavitev spletnih strani za samostojno učenje – Špela Jurak 17. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Internet je največja svetovna zbirka informacij in različnih vsebin, a težava je lahko v tem, da ne vemo, kje in kaj iskati. Zato smo za vas izbrskali nekaj zanimivih slovenskih in tujih spletnih strani in video vsebin, ki so namenjene samostojnemu pridobivanju novih znanj s 1001 področja. Predstavili vam bomo tudi možnosti brezplačnega izobraževanja, ki omogoča pridobitev potrdil oz. spričeval priznanih izobraževalnih ustanov. Prijave od 3. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

jezikovna izobraževanja Španščina 3 – Asha Podgornik 4. oktober ob 14. 00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi delavnici bomo z zanimivimi vajami utrdili in poglobili besedišče različnih področij. Igrali bomo igro ¿Sí o no?, ki zajema vprašanja s področja španske in splošne kulture, delavnico pa sklenili s pesmijo skupine Calle 13. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 4. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča mediateka Vabljeni na novo serijo delavnic angleščine. Bistvo vsake delavnice je raba jezika skozi pogovor o različnih temah in širitev besednega zaklada, nekaj pozornosti pa namenimo tudi osvežitvi znanj s področja slovnice. Za prvo popočitniško temo smo izbrali morje. Prijave od 26. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si

Začetni tečaj italijanskega jezika – Anita Jadrič 6. oktober ob 15.15 Knjižnica dr. France Škerl Vsi, ki se še niste nikoli učili italijanskega jezika in imate željo, da se naučite osnov, vabljeni k vpisu. Tečaj bo potekal dvakrat mesečno, od oktobra do junija. Posamezno srečanje traja 90 minut. Ob učenju v skupini se pričakuje tudi delo doma ali v Središču za samostojno učenje, kjer je na razpolago velika izbira dodatnih gradiv. Prijave na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 11. oktober ob 14. 00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi delavnici se boste naučili pozdraviti in posloviti ter se predstaviti z osnovnimi podatki. Spoznavali boste posebnosti stavčne intonacije,

20


izjavo boste znali potrditi ali zanikati. Niz delavnic, ki se bodo vrstile do konca maja, je namenjen popolnim začetnikom. Ob učenju jezika boste urili spomin, reševali uganke in se vključevali v družabne igre. Prijave od 3. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Začetni tečaj francoskega jezika – Teja Mate 11. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Vsi, ki se še niste nikoli učili francoskega jezika in imate željo, da se naučite osnov, vabljeni k vpisu. Tečaj bo potekal dvakrat mesečno, od oktobra do maja. Posamezno srečanje traja 90 minut. Ob učenju v skupini se pričakuje tudi delo doma ali v Središču za samostojno učenje, kjer je na razpolago velika izbira dodatnih gradiv. Prijave na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Začetni tečaj nemškega jezika – Gregor Koler 18. oktober ob 14.00 Knjižnica dr. France Škerl Vsi, ki se še niste nikoli učili nemškega jezika in imate željo, da se naučite osnov, vabljeni k vpisu. Tečaj bo potekal enkrat tedensko od oktobra do sredine februarja. Posamezno srečanje traja 90 minut. Ob učenju v skupini se pričakuje tudi delo doma ali v Središču za samostojno učenje, kjer je na razpolago velika izbira dodatnih gradiv. Prijave na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Asha Podgornik 18. oktober ob 14. 00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kadar ne vemo, kako se v španščini reče določeni stvari, si lahko pomagamo tako, da jo opredelimo z drugimi besedami. V prvem delu delavnice se bomo urili v podajanju definicij, drugi del delavnice pa bomo posvetili predlogoma POR in PARA. Prijave od 10. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Televizija je eno od orodij, ki nam lahko bistveno pomagajo pri učenju tujih jezikov. Na tokratni delavnici se bomo pogovarjali o svojih najljubših televizijskih oddajah. Z ogledom odlomkov se bomo spomnili legendarnih angleških humorističnih serij. Prijave od 10. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Tečaj španščine za začetnike – Kristina Kores 21. oktober ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Vabljeni k vpisu jezikovnega tečaja španščine za začetnike. Tečaj bo obsegal 30 ur in bo potekal enkrat tedensko po dve šolski uri. Prijave sprejemamo v Knjižnici Bežigrad, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 25. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Spoznali in utrjevali boste oblike glagolov »ser« in »llamarse«, se poglobili v izgovarjavo posameznih besed in se poigrali s tistimi, ki označujejo pripadnike različnih narodnosti. Niz delavnic je namenjen popolnim začetnikom. Ob učenju jezika boste urili tudi spomin, reševali uganke in vključevali v družabne igre. Prijave od 17. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

21


ustvarjalne delavnice Foto krogla – Darja Kos 3. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naše najdražje bomo tokrat presenetili s kreativnim in lepim darilom. Iz vaših izbranih fotografij bomo izdelali čisto pravo foto kroglo. S pravo fotografijo in s dodatkom bleščic bo krogla očarala vsakogar. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Copati iz filca – Erika Omejec 4. oktober ob 14.00 Knjižnica Šiška Vabljeni na delavnico na kateri bomo ročno zašili copate iz filca in jih polepšali s perlicami, trakovi ali dodatki iz filca. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Kreativno izražanje (art journaling): barve – Tanja Jankovič 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Fužine Na prvi delavnici v sklopu kreativnega izražanja se bomo spoznali z osnovami barvnih pigmentov. Zakaj ne dobimo lepe vijolične barve, če zmešamo katerokoli rdečo ali modro? Kaj je to valer? Katere so komplementarne barve? Kako lahko rečemo, da je zelena topla barva? ... in še marsikaj drugega. Prijave na 01 540 72 79 ali na tanja.jankovic@mklj.si.

Miniatura na lesu – Anita Šefer 26. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pod vodstvom mentorice boste poskusili tokrat slikati na nenavadno podlago – les, in sicer manj zahtevne motive po lastni izbiri. Morda makov cvet, sončnico, cvetočo vejo, trto ali siničko ... Miniaturna stoječa lesena slika, ki jo boste izdelali, bo lahko lep okras vaše okenske police ali balkona. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Kreativno izražanje (art journaling): akvarel – Tanja Jankovič 27. oktober ob 17.00 Knjižnica Fužine Na drugi delavnici v sklopu kreativnega izražanja bomo spoznali osnovne značilnosti akvarelnih barv. Prosojnost, ostre in zabrisane robove, postopno prehajanje barv, uporabo maskirne tekočine, pa tudi kuhinjskih pripomočkov, kot so sol, plastična folija, alkohol ... Prijave na 01 540 72 79 ali na tanja.jankovic@mklj.si.

22


23


razstave Lesene igrače: konjički – Mohor Demšar 8. marec–30. oktober Knjižnica Poljane Razstava je utrinek iz bogate zasebne zbirke lesenih igrač. Razstavlja Mohor Demšar, zbiralec lesenih igrač iz vsega sveta, ki hkrati raziskuje njihov pedagoški vidik. V svoji zbirki ima več sto lesenih igrač. Konjički – igrače so se pojavili med prvimi. Zelo priljubljeni so bili konjički na kolesih in na palicah. Danes ostaja pri nas klasična igrača gugalni konjiček.

»Paket aranžman«: drzni, glasni in stari 35 let – Igor Andrin 12. september–28. oktober Knjižnica Bežigrad, stopnišče V jeseni 1980 je glasbeni producent Enco Lešić zbral tri mlade skupine, ki so bile sestavljene iz mladih glasbenikov v zgodnjih 20-ih: Šarlo Akrobata, Električni Orgazam in Idoli. Nastala je plošča, ki je po mnenju različnih glasbenih kritikov ena najvplivnejših na področju nekdanje Jugoslavije in je imela velik vpliv na razvoj t. i. »Novega vala« tudi v Sloveniji.

Stoletnica velikonočne vstaje na Irskem – Tjaša Šesek 1. september–28. oktober Knjižnica Črnuče Skozi stoletja so se Irci večkrat skušali rešiti Angležev. Leta 1916 so privrženci gibanja Sinn Fein sprožili vstajo, ki je bila krvavo zadušena. Ob stoletnici velikonočne vstaje, ki so ji sledili boji za osamosvojitev Irske, smo v počastitev vsem padlim borcem pripravili pregledno razstavo.

Obletnice glasbenih legend – Tjaša Šesek 1. september–28. oktober Knjižnica dr. France Škerl V letu 2016 je kar nekaj obletnic smrti glasbenih legend, med njimi so George Harrison (The Beatles), Freddie Mercury (The Queen), Jim Morrison (The Doors), Primož Habič (Niet) in Bob Marley (The Wailers). Predstavljamo njihove življenjske poti in uspehe.

Irska književnost – Tjaša Šesek 1. september–28. oktober Knjižnica Glinškova ploščad Tradicija irske pisane besedne umetnosti je bogata, tako tiska, pisana v irščini, kot tudi tista, nekoliko mlajša, ki pripada angloirski tradiciji in je pisana v angleščini. V letu, ko praznujemo obletnico velikonočne vstaje, smo povzeli vrhunce v irski književnosti, od začetkov do danes.

Sto let Ruske kapelice pod Vršičem 1. september–29. oktober Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Ob stoti obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem pripravlja Slovanska knjižnica razstavo o Ruski kapelici in dogodkih, ki so pred sto leti pripeljali do njene postavitve. Predstavlja tri bistvene tematske sklope: gradnjo ceste na Vršič daljnega vojnega leta 1916; uničujoči plaz, ki je vzel življenja njenim graditeljem, ruskim ujetnikom, ter kapelico samo, njeno postavitev, njen položaj in pomen skozi čas. Avtor razstave je Matjaž Bizjak.

24


Slovenska miniaturna knjiga 3. september–28. oktober Slovanska knjižnica, preddverje Slovanska knjižnica na letošnji jesenski domoznanski razstavi predstavlja slovensko miniaturno knjigo, njeno zgodovino in značaj. Razstavljene miniaturke večinoma pripadajo zbirki, ki je dar dr. Martina Žnideršiča, deloma pa njenemu lastnemu fondu, tudi redkemu in dragocenemu gradivu. Izbor odraža številne obraze in vloge majhnih knjižic, ki pritegnejo pozornost prav zaradi svojih posebnih dimenzij. Predstavljamo kronološki pregled slovenske miniaturne knjige od 15. do 20. stoletja. Sledi tematski prikaz – od koledarčkov, slovarjev, priročnikov do književnih zbirk in pravih miniaturnih oblikovalskih dosežkov. Posebno poglavje razstave namenjamo miniaturnim Prešernovim Sonetom nesreče v devetih jezikih z ilustracijami Tomaža Kržišnika.

Društvo MDFL – Članice Međimurskega folkolornega društva, skupina ročnih del 30. september–28. oktober Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Članice skupine s pomočjo vodje skupine Marije Podvez spoznavajo umetnost vezenja, kvačkanja, pletenja. Izdelke razstavljajo na prireditvah, ki jih organizira naše ali prijateljska društva. Na razstavi predstavljajo različne izdelke: vezene prte, kvačkane izdelke, pletene izdelke, rože iz ličkanja. Likovna skupina je naša najmlajša skupina, ki je bila ustanovljena februarja 2015. Predstavile se vam bodo naše dve samouki slikarki Ana Magaš in Jelka Dobnik s svojimi deli.

Razstava kolažev: Lepote Slovenije – Annick Steiner in Luc Job 1.–31. oktober Knjižnica Jarše Avtorja živita v Švici, natančneje v Ženevi, in občudujeta Slovenijo in njene lepote. Annick dela z otroki, Luc se ukvarja z gledališčem in scenografijo. Kot aktivista sta soudeležena pri akciji 1000 žerjavov, ki jih v spomin na Sadako in opomin na Hirošimo zbirajo v Ženevi. Zelo imata rada Slovenijo in njene lepote, zato sta se odločila, da iz starega koledarja naredita zanimiv kolaž.

Zakladi NUK – Milan Štupar 3. oktober–2. november Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Razstava, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico, predstavlja fotografije izbranega gradiva, ki ga hranijo v NUK-u, s poudarkom na starejšem gradivu.

Netopirji, skrivnostni Ljubljančani – Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (Zelena prestolnica) 3.–28. oktober Knjižnica Prežihov Voranc Skrivnostne nočne letalce lahko opazujemo tudi v urbanem okolju. Ljudje zaradi nepoznavanja do njih še vedno gojijo močno negativen odnos. Pa je res, da se netopirji zapletajo v lase? So res slepi? Zakaj so koristni? S fotografsko razstavo in izobraževalnim predavanjem želimo razbiti predsodke o netopirjih in poudariti njihov pomen v okolju. Otvoritev razstave in predavanje Nike Krivec, biologinje in članice SDPVN, bo v torek, 4. oktobra, ob 18.00.

25


Jakob Aleševec – biografska razstava 10. oktober–10. november Knjižnica Šiška Letos mineva 115 let od smrti pisatelja, pesnika, dramatika, urednika in novinarja Jakoba Alešovca. Izdajal je prvi slovenski humoristični list Brencelj v lažnjivi obleki; v časopisih Triglav, Slovenec in Novice je kot prvi slovenski feljtonist objavljal tudi prozna besedila, kot sta avtobiografija Kako sem se jaz likal in Ljubljanske slike, kritični opis takratnih ljubljanskih poklicev in stanov.

Petnajst let delovanja – Likovni krožek Društva upokojencev Škofljica 11. oktober–28. november Knjižnica Škofljica Moto letošnjih izdelkov so cvetni motivi v različnih likovnih izvedbah, saj nas cvetje naših vrtov osrečuje, nam daje energijo in veselje. Poleg slik bo na ogled tudi ožji izbor izdelkov iz njihovih preteklih razstav. Odprtje razstave bo v torek, 11. oktobra, ob 19.30.

Razstava slik: Slike – Anton Kavčič 12.–31. oktober Knjižnica Zalog Ljubiteljski slikar in restavrator iz Kamne Gorice, Anton Kavčič, v svojih ustvarjalnih hotenjih že dobrih dvajset let upodablja slovensko kmečko arhitekturo in pokrajino. Odprtje razstave bo 12. oktobra ob 19.00.

Razstava slik: Skozi najine oči – Klara in Janez Škrlec 15. oktober–5. november Knjižnica Jožeta Mazovca Klara, študentka ALUO in Janez Škrlec, dijak Gimnazije Ljubljana skozi vizualizacijo vtisov ob branju poezije velikih slovenskih poetov odkrivata svoj slikarski slog, ga razvijata skupaj in hkrati vsak v svojo smer, odkrivata podobnosti v načinu izražanja, ki ju kot brata in sestro povezujejo, in razlike, ki kot posledica pestrosti njunih interesov in izkušenj oplemenitijo delo posameznika.

drugo Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 5. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študentka medicine obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi (do 19. ure).

Srečanje Lingoholikov 5., 12., 19. in 26. oktober ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Namen skupine je druženje in pogovor v tujih jezikih (ang., nem., šp., fr., it. in rus.) o raznolikih temah: literatura, gledališče, aktualne teme, trening predstavitve neke ideje v tujem jeziku (npr. pitching poslovne ideje), družabne igre v tujih jezikih itd.

26


Rast – Društvo ljubljanskih gimnazijcev 7., 8. in 9. oktober Trubarjeva hiša literature Novi dijak prireja večdnevni cikel dogodkov, poimenovan Rast, ki bo mladim omogočil kulturno in umetniško udejstvovanje ter razvijanje talentov, ki jih ne morejo razviti med šolskimi klopmi. V okviru projekta se bodo izvajala predavanja ter okrogle mize, delavnice s področja literature, likovne in vizualne umetnosti.

Pogovorjevalnice ... 13. in 27. oktober ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci.

Konferenca globalnega učenja – Društvo Humanitas 19. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Društvo Humanitas skupaj z nevladnimi organizacijami v okviru projekta Konzorcij NVO: Z globalnim učenjem do globalnih ciljev! organizira konferenco Z globalnim učenjem do globalnih ciljev in zaključek projekta Skozi oči begunca. Konferenca bo potekala do 15.30. Pred in po konferenci lahko sodelujete tudi na izkustveni predstavi (www.humanitas.si).

Podelitev nagrade Kristine Brenkove 2016 za izvirno slovensko slikanico 21. oktober ob 12.00 Trubarjeva hiša literature Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije podeljuje na dan rojstva slovenske pisateljice in prevajalke Kristine Brenk, Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Nagrada Kristine Brenkove 2016 za izvirno slovensko slikanico bo podeljena na slavnostni prireditvi.

Mednardni literarnokritiški simpozij Umetnost kritike: Kritikova odgovornost 28. oktober od 11.00 do 20.00 Trubarjeva hiša literature Početje literarnega kritika je videti preprosto: prebrati knjigo in o njej napisati kritiko. Ampak ali je kritikovo delo s tem res zaključeno? Na ta vprašanja bodo odgovarjali ugledni mednarodni gostje iz Nemčije, Avstrije, Češke, Hrvaške in Slovenije. Simpozij poteka v organizaciji LUD Literatura.

Prepletimo zimo – v oktobru zbiramo volno Babičini kvadratki ob pripovedkah naših babic – nekaj, kar prijetno pogreje sredi zime v sodobnem času. Bežigrajski knjižničarji želimo z vami oblikovati neskončno kvadratkov, pletenih ali kvačkanih, zabavnih, tradicionalnih ali morda futuristično začinjenih, ki jih bomo združili v veliko odejo. Skupaj bomo tako skozi zimo sestavljali zgodbo, ki bo naših 60 let ponesla v prihodnost. V začetku pa vas vabimo, da prevetrite vaše domače predale in morebitne koščke volne, bombaža ali drugih nitk prinesete v knjižnico, da bomo skozi zimo lahko ustvarjali brez meja.

27


za otroke

28


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: Fužine Jarše 17.00 Otona Župančiča torek Savsko naselje 17.30 Škofljica 18.00 Gameljne* Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca 17.00 Šiška* sreda Zalog 17.30 Rudnik 18.00 Vodice* dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje četrtek 17.00 Prežihov Voranc Šentvid* petek 17.00 Šiška (ponovitev sredine pravljice)* * Zadnji teden v oktobru odpade zaradi šolskih počitnic.

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • •

Frana Levstika, ponedeljek, 3. oktober, ob 18.00 Podpeč, torek, 4. oktober, ob 17.00 Horjul, torek, 4. oktober, ob 18.00 Dobrova, sreda, 5. oktober, ob 17.00 Ig, sreda, 5. oktober, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 6. oktober, ob 17.30 Grba, torek, 18. oktober, ob 17.00 Zadvor, sreda, 19. oktober, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 20. oktober, ob 17.00

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel •

• • •

Get Ready! 4. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica 20. oktober ob 17.30 Knjižnica Brezovica My Pet 11. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše A Cup of Cocoa 12. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca The Butterfly 19. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig

29


Palček smuk in dogodivščina pri ribniku Brbotalniku – Jurij Souček in KUD Galerija C. C. U. 5. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog Legendarni igralec Jurij Souček bo prebral kratko zgodbo iz knjige Palček Smuk in zvezde, zatem pa bodo otroci pod vodstvom Simona in Mateje iz KUD Galerije C. C. U. ustvarjali dobričino s sedmimi lasmi, velikim nosom in ušesi, po svoji podobi.

Čebelica in potepuh – Maša Uran (Zelena prestolnica) 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na uro EKO pravljic, na kateri bomo spoznavali čebele (pesmica: Ciciban in čebelica) in zgodbico o čebelici, ki ni znala najti svojega doma (Čebelica in potepuh). Kaj so panjske končnice? Ali čebele potrebujemo, nas one potrebujejo (opraševanje/onesnaževanje)? Kako živijo? Kaj storimo, če nas pičijo? Kaj se zgodi s čebelo, ko piči? Vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar 27. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Pravljico o čarobnem drevesu, polnem slastnih sadežev, ki ga straži velikanski Piton in lačnim živalim ne pusti do njih, dokler ne povedo imena tega drevesa, bomo doživeli na nov način – z gibanjem in petjem. Spoznavali bomo zabavni in igrivi svet živalskih asan (jogijskih položajev) in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si, mladinskem oddelku KOŽ ali 01 600 13 36.

izobraževanja English Bus – Špela Jurak 3. oktober ob 17.15 Knjižnica Zadvor Prijave v knjižnici, na 547 43 98 ali zadvor@mklj.si. 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Prijave v knjižnici, na 600 13 36 ali pionirska@mklj.si. 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Prijave v knjižnici, na 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si. Otroke med 4. in 7. letom starosti vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na prvi delavnici angleškega jezika se bomo spoznali, se naučili pesmico in kar nekaj zanimivih besed.

Spoznajmo živali – Ana Tomašič, Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Skozi zgodbico bomo spoznali prikupno domačo žival z dolgimi ušesi in majhnim puhastim repom. Naučili se bomo, kakšna je razlika med kuncem in zajcem, našega malega kunca pa izdatno pobožali in dobro nahranili. Če so ti kunčki zanimivi in bi jih rad pestoval v naročju, te lepo vabimo na kunčjo delavnico. Prijave zbiramo v knjižnici, na 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

30


Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave zbiramo v Knjižnici Šiška ali na 01 519 38 42. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Pridi se igrat! – Lavra Tinta 11. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice s knjižničarko Lavro. Spoznali bomo najrazličnejše lesene igrače, s katerimi se bomo tudi igrali. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Vzgojnice. Sam se oblečem in obujem, celo čevlje si zavežem sam! – Maša Uran 11. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Naučili se bomo, kako s svojimi oblačili sledimo ne le modi, ampak tudi vremenu. Pogovorili se bomo, kako se oblečemo za različne priložnosti: slovesno, športno, in se naučili zavezati čevlje na prelepe pentlje. Prisluhnili bomo pravljici: Mia se noče obleči. Vabljeni otroci od 3. do 6. leta.

Labirinti – Mathema 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Podili se bomo po labirintih, spreminjali in zapletali poti. Sestavljali bomo grške, rimske, kretske in še kakšne. Ob koncu bomo iskali najkrajše poti in izhode. Dobimo se vsak drugi četrtek v mesecu v Knjižnici Bežigrad. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

Poskočne zgodbe – Miha Ha 27. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire, pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kinološka urica. Kakšen kuža je pravi za vas – Suzana Horvat Perne 27. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Poslušali bomo krajšo zgodbico in vsi ljubitelji psov dobili veliko uporabnih nasvetov. Za dobro vzdušje bo tudi to sezono skrbela psička Lou. Primerno za otroke od 5. leta dalje.

31


ustvarjalne delavnice Iz modrega planeta v zeleno prihodnost – KUD Galerija C. C. U. (Zelena prestolnica) 4. oktober 2016 ob 17.00 Knjižnica Grba 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Na ustvarjalni delavnici bomo spoznali slikanico Vzleteli smo (Sean Taylor) in z recikliranjem ustvarjali na temo ekologije. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Od pravljice do lutke – Jana Maja Valentinčič 5., 12., 19. in 26. oktober ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad Otroci in starši vabljeni na prva štiri srečanja, kjer boste lahko poslušali in ustvarjali pravljične zgodbe, izdelovali različne lutke in z njimi zaigrali na miniaturnem lutkovnem odru. Z delavnicami bomo nadaljevali v novembru. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Mala ustvarjalnica. Cofaste pošasti ... grrrrr! – Dunja Kranjac 6. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik V novem šolskem letu ponovno vabimo vse otroke od 8. leta dalje in najstnike, da se nam pridružijo na ustvarjalnih delavnicah vsak prvi četrtek v mesecu. Izdelali bomo strašno grozne cofaste pošasti. Tako grozne, da bodo celo šolsko leto odganjale slabe ocene stran. Grrrr ...

Umetnine iz zamaškov in cd-jev – Katja Macarol 11. oktober ob 14.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na delavnico, na kateri bomo pisan jesenski čas okrasili z izdelki iz recikliranih materialov. Izdelovali bomo umetnine iz zamaškov in cdjev. Vabljeni otroci od 6. leta naprej!

Vrane – Katja Macarol 13. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Tokrat bomo skupaj ustvarili jato smešnih vran, ki nam bo pomagala poleteti v jesen. Dobre volje in spretnih prstkov se nam pridružite pri ustvarjanju. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Moja igrača – Mojca Bartolič (Zelena prestolnica) 18. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Narava nam je v oktobru postregla s pisanimi naravnimi materiali in plodovi. Na Mojčini delavnici se bomo z njimi igrali in ustvarili vsak svojo zabavno jesensko družino. Z naravnimi igračkami se bomo lahko igrali in se ob tem pogovarjali o tem, kako so se igrali otroci v starih časih. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Družinska delavnica. Gremo na pot s Čudovitim Lisjakom – Barbara Kaiser in Majda Slak 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Horjul Tega junaka ni spravilo v jezo prav nič. Zato bomo mi po motivih iz knjige izdelali družinsko igro Lisička ne jezi se. Zraven bomo poslušali zabavne in napete zgodbice izpod peresa Roalda Dahla, kakšno lisičjo zapeli in se zabavali. Prijave v knjižnici ali na 01 750 02 12.

32


Dežela dinozavrov – KUD Galerija C. C. U. 19. oktober ob 17.00 Knjižnica Brezovica Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo z Matejo in Simonom ustvarjali skoraj čisto prave stegozavre, pteranodone, tiranozavre rekse in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. Prijave v knjižnici, na 01 365 31 65 ali brezovica@mklj.si.

Delavnica animiranega filma Ples jeseni – Andreja Goetz 20. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Z jesensko obarvanimi drevesnimi listi in kostanji bomo v tehniki stop animacije (sličica za sličico) pričarali pravi jesenski ples. Prijave na mladinskem oddelku knjižnice, pionirska@mklj.si ali 01 600 13 36.

Zeleno mesto polno dreves – KUD Galerija C. C. U. (Zelena prestolnica) 26. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na ustvarjalni delavnici si bomo, po navdihu slikanice Ime čarobnega drevesa (Dianne Hofmeyr), v raznolikih likovnih tehnikah izdelali svoje najljubše drevo ter mu določili čarobno ime. Za otroke od 6. leta dalje.

počitniške delavnice Risanje s trsko – Matjaž Rolih 24. oktober ob 10.00 Knjižnica Zalog Prvi dan krompirjevih počitnic bomo v novih prostorih Knjižnice Zalog risali s trsko in tušem. Mladi ustvarjalci bodo risbo lahko dopolnili z akvarelnimi barvami.

Lučke za svetlejše novembrske dni – Angela Klančar 25. oktober ob 10.00 Knjižnica Zalog Iz odpadnega materiala bomo izdelali lučke z motivi buče. Da bodo svetile, bomo uporabili čajne lučke.

Počitniška ustvarjalnica – Jana Maja Valentinčič

27. oktober ob 10.00 Knjižnica Polje Dobre ideje, spretne roke, škarjice, lepilo in pisan papir so recept za igračke – kopitljačke, ki vam bodo krajšale počitniške dni.

drugo Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2016/2017 Naše veliko majhno morje

Enajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili naši naravni dediščini, slovenskemu morju, ki mu je posvečena nova, interaktivno zasnovana razstava v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Morje bomo spoznavali v naslednjih vsebinskih sklopih: Splošno o morjih, Morje ni le slana voda, Velika riba majhno žre, Na pogrnjeni mizi in Morska potovanja. MEGA kviz boste lahko reševali od 14. oktobra 2016 do 15. maja 2017 na www.megakviz.si.

33


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 365 31 65

Črnuče

Dunajska cesta 367

01 537 26 09

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 364 20 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 788 98 86

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 534 99 85

Fužine

Preglov trg 15

01 540 72 79

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 511 00 30

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 534 66 86

Grba

Cesta na Brdo 63

01 257 29 17

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 750 02 12

Ig

Banija 4, Ig

01 286 33 88

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 541 25 67

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 548 45 10

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 521 15 20

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 600 13 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 363 13 18

Poljane

Zarnikova ulica 3

01 306 15 89

Polje

Zadobrovška c. 1

01 528 33 87

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 244 35 74

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 427 34 23

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 437 12 90

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 60

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 512 46 08

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 519 38 42

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 366 30 44

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 256 56 94

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 832 33 66

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 547 43 98

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, oktober 2016, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

36

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik oktober  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/razno/napovednik/napovednik_oktober.pdf

Napovednik oktober  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/razno/napovednik/napovednik_oktober.pdf

Advertisement