Page 1

JANUAR napovednik

2019

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

pogovori, okrogle mize. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

izobraževalne delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

predstave, koncerti. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Ustvarjalno pisanje

9. januar ob 19.00 Knjižnica Fužine Članice in član študijskih skupin Ustvarjalno pisanje delujejo v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje enote Ljubljana. Pod mentorstvom pisateljice Neli Filipić pišejo predvsem kratko prozo. Njihovo prepričanje je, da je v pisanju in ustvarjanju smisel vsega. Besede, pravijo, so obrambni zid, ki zadržuje mišljenje in občutenje, da ne ponikneta v nič.

Pravljični večer za odrasle

23. januar ob 19.00 Knjižnica Prežihov Voranc Nekoč so se ob dolgih zimskih večerih kratkočasili s pripovedovanjem zgodb. Tokrat vas vabimo, da jih pridete poslušat. Šest pripovedovalcev, vsak s svojo izbrano zgodbo in samosvojim načinom pripovedovanja, vas bo ogrelo in vam razgibalo domišljijo. Glasbeno bo večer popestril Duo Aritmija. Pravljični večer organiziramo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico.

Pripovedovalski večer

28. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Večer je namenjen smehu in satiri. Izvedeli boste vse o možu, ki ne pozna nobene zgodbe; nekaj besed bo namenjenih dvema debelima in enemu suhemu bratu. Tista o hudiču, ki se je oženil, vas bo nasmejala, pa tudi Jovan je imel nekaj opraviti z vragom … Predstavili se vam bodo Lea Lukan, Helena Kuhar, Maša Budič, Anja Kocman, Gregor Pirnaver, Angela Klančar in Boris Zgonc. Skupina je nastala v okviru Pripovedovalske šole pripovedovalskega varieteja pod mentorstvom Ane Duša.

predstavitve knjig Slovenska planinska pot

8. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Večer z gosti o najstarejši slovenski in evropski planinski vezni poti, o njenih najlepših in najbolj zanimivih delih z različnih vidikov. Z nami bodo urednik Planinskega vestnika in Planinske založbe PZS Vladimir Habjan, urednik novega vodnika Slovenska planinska pot (SPP) Jože Drab, avtor tretjega dela vodnika SPP Andraž Poljanec in Katja Kegl Vencelj, ki je v letu 2018 za tri dni popravila prejšnji ženski rekord na SPP. Niti pogovora bo pletla Zdenka Mihelič.

Wi – Fi za dušo in srce – Sandra Kocijančič

22. januar ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Nisem prepotovala sveta, nisem zavestno iskala resnice, nisem bosa preplezala Himalaje in nisem bila klinično mrtva, pravi avtorica. Nisem šla v Indijo in nisem mesece dolgo meditirala. Prepustila sem se povezavi, kajti vsi čudeži so že v nas, vse kar potrebujete je tu in koda Wi-fi je že vgrajena v vaše srce. Pogovor z avtorico bo vodila Ksenja Grešak.

1


bralne skupine Razpletanje zgodb

8. januar ob 19.30 Knjižnica Šentvid Katalonski avtor Carlos Ruiz Zafon s svojim kultnim romanom Marina vabi na svojevrstno bralno izkušnjo. Petnajstletni Oscar za sedem dni izgine iz internata v Barceloni. Njegova pripoved o potovanju od podzemlje Barcelone, kjer sreča skrivnostno Marino, do podstrešne sobice duše očara in osupne. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Ti zapleteni odnosi

10. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Knjiga o odtujenosti, ki nastavlja ogledalo naši družbi in slehernemu posamezniku, ki se znajde na robu. Na tokratnem srečanju bralne skupine se bomo pogovarjali o romanu Izbrisana avtorja Mihe Mazzinija. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi

10. januar ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Lirični roman Deklica in sončnice francoske pisateljice Noëlle Châtelet je del barvne trilogije o ženski v različnih obdobjih življenja. Tokrat so v ospredju radosti in prve bolečine otroštva: šestletna Matilda preživlja čarobno provansalsko poletje, začarana od polja sončnic in dečka s pojočim glasom. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Knjige v meni puščajo sledi

11. in 25. januar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V januarju bomo na prvem srečanju brali roman nizozemskega avtorja Hermana Kocha Večerja, na drugem pa roman kitajske avtorice Hong Ying z naslovom K : umetnost ljubezni. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Pogovor ob knjigi

14. januar ob 17.30 Knjižnica Zalog Dolgo dolgo pismo avtorice Mariame Ba je ganljiv krik prevarane žene. Rodila je dvanajst otrok, ponižal in izdal jo je človek, kateremu je dala vse. Vendar v glavni junakinji Rami ni čutiti zagrenjenosti in cinizma – kljub razočaranju in ponižanju jo navdaja upanje. Pogovor bo vodila Jožica Božič. Roman je na seznamu Mesto bere ... pripovedi iz Afrike.

Prisedite k naši mizici

16. januar ob 18.00 Knjižnica Šiška Bralna skupina bo obravnavala mobbing. Ob knjigi Ni prostora za prasce Roberta I. Suttona se bomo pogovarjali o prascih in prasicah, ki svinjajo po civiliziranem delovnem okolju, kako jih premagati ali pa vsaj preživeti, njim navkljub.

Bralni krog

17. januar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na prvem srečanju v novem letu bomo predstavili nekatere kakovostne nove knjige še iz starega leta, tri otroške, tri mladinske in tri knjige za odrasle. Srečanje vodi Darja Bolka.

2


Francoski literarni krožek

17. januar ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na drugem srečanju se bomo pogovarjali o romanu priznanega maroškega pistelja Tahara Ben Jellouna z naslovom Partir (v prevodu: Oditi). Ta opisuje neustavljivo željo mladih, izobraženih Maročanov in Maročank po odhodu v tujino, vselej v upanju na boljše življenje. Beremo v izvirniku, krožek praviloma poteka v francoščini. Zaželene prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com.

Knjiga spregovori – dr. Iztok Osojnik

22. januar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Roman Temna ljubezen (2000) pisateljice Alexandre Berkove je odkrita in brezkompromisna kritika patriarhalne družbe: celovito prikazuje degradacijo ženskosti, usodo žensk, ujetih v tradicionalne partnerske odnose in družbene vloge ter uničujoče učinke, ki jih ima moški način vodenja družbe za ljudi, živali in naravno okolje. Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik.

Bralna čajanka

22. januar ob 19.00 Knjižnica Grba Hendrik Groen, nizozemski avtor, ki piše pod psevdonimom, je s svojim Skrivnim dnevnikom Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4, kjer se prepletajo humor in grenke resnice o starostnih tegobah, ustvaril uspešnico z nepozabnim glavnim junakom. Vodi Sonja Pirman.

Pravljice za odrasle – Ruske pravljice

23. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Leto bomo začeli v starodavnih in skrivnostnih gozdovih Rusije, med letečimi ladjami, zakletimi caričnami, iznajdljivimi carjeviči in kočami, ki se vrtijo na kurjih nožicah. Pogovarjali se bomo o pravljicah, v njih prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jih doživljali kot otroci, kako jih vidimo zdaj ali kako jih doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

Angleški bralno-debatni krožek

25. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tema pogovora bo ameriški avtor John Cheever in njegove briljantne miniature predmestnega življenja, ki se vedno znova razraščajo v univerzalne življenjske mozaike. Osredotočili se bomo na naslednje zgodbe: Goodbye, My Brother; The Country Husband; The Swimmer; The Five-Forty-Eight; Reunion. Pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Knjižna doživetja: Istomesečniki –Svetlana Slapšak

30. januar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Beograd v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je mesto duhov, ki vladajo na širšem, od vojne razpadajočem ozemlju Balkana. Tiste, ki niso umrli na bojišču ali ki se niso izselili, čaka umiranje na obroke v povojnih ostankih. Izjema je ena izmed protagonistk, ki v skrajno nezavidljivih časih ne le preživi, ampak na pogorišču človeštva z nesebično, topline polno pomočjo drugim znova zgradi temelje za človeka vredno življenje. Vodi Tatjana Martinčič.

3


Bralna čajanka

30. januar ob 19.30 Knjižnica Škofljica Zgodba Vse, kar hočeš, da sem je rekonstrukcija enega leta življenja osupljive mlade ženske, v kateri pridejo v ospredje najtemnejše skrivnosti majhnega mesta ... ona pa je centimeter za centimetrom bližje smrti. Vodi Sonja Pirman.

predavanja Savdska Arabija, Kuvajt in Katar: najbogatejše države sveta – dr. Bogomil Ferfila

7. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Muslimanske države ljudje običajno razumejo kot najbolj revni del sveta, raztrgan z vojnami in konflikti. A države Zaliva (Perzijskega ali Arabskega) sodijo med najbogatejše države sveta, Katar povsem na vrh. Seveda je to rezultat ogromnega naftnega bogastva, ki pa se nezadržno končuje. Gospodarsko se že pripravljajo na čas brez nafte. Prav tako se zaradi svoje denarne diplomacije pojavljajo tudi kot pomembni regionalni igralci, zlasti Savdska Arabija.

Umirjeno in sproščeno življenje z jogo – dr. Vojka Bole-Hribovšek

9. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dolgoletna učiteljica Joge v vsakdanjem življenju bo predstavila, zakaj nam sodoben način življenja povzroča toliko telesnih in psihičnih stisk in težav in kako nam vadba joge lahko pomaga, da se umirimo ter sprostimo fizično in mentalno. Naredili bomo tudi nekaj vaj. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Pomoč agrometeorologije pri pridelavi hrane – dr. Andreja Sušnik

9. januar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Variabilnost vremena in podnebja sta med največjimi izzivi sodobne pridelave hrane. V zadnjih letih je zavedanje o pomembnosti samooskrbe preselilo pridelavo hrane iz njiv tudi na domače vrtove in celo v urbana okolja. Ker je predvsem rastlinska pridelava večinoma tovarna na prostem, so vremenske in tudi podnebne informacije ključnega pomena za stalen in kvaliteten pridelek. Na predavanju boste izvedeli, kako vam pri tem lahko pomagajo agrometeorologi.

Odnos do smrti kot izhodišče avtonomnosti posameznika – mag. Tatjana Rozman

10. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dotaknili se bomo nekaterih vprašanj: premislek o spreminjanju odnosa do smrti znotraj nekaterih obdobjih zgodovine; predstava o smrti kot didaktična forma v prelomnih obdobjih zgodovine; spoznanje lastne končnosti in smisel življenja (filozofija eksistence, ekstencializem); varljivost vsakdanje predstave o času ter gon smrti v Freudovi psihoanalizi.

Podaljševanje življenja z znanostjo in tehnologijo – Martin Lipovšek

14. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Naša naloga dandanes je refleksija realne možnosti, da se bo relativno kmalu lahko zdravo življenje podaljšalo prek naravnih meja, morda za več desetletij. To je revolucija z vidika zgodovine človeštva in naše bio-

4


logije. Katere metode bodo to omogočile, katera zdravila in prehranski dodatki se že zdaj preizkušajo, kam to pelje, kako bo s podaljševanjem življenja v daljni prihodnosti?

Mit o tehniki – mag. Marko Ogris

14. januar ob 19.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Kakšna je zgodovina človekovega razmerja do tehnike? Kako je z etimologijo izraza »techne« in zakaj je za starogrški svet značilno prvenstvo narave pred tehniko? Kako v moderni dobi pride do preobrata? Kako je z (ne)močjo etike v dobi tehnike? Zakaj se nam vplivi sodobne tehnike na človekov način življenja, mišljenja in čutenja zdijo usodnejši od vseh prejšnjih v dolgi zgodovini evolucije človeka?

Čustveni incest – Peter Topič

15. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Otroci ne upravljajo sami s svojim življenjem, vloga staršev je pri njihovem odraščanju in razvoju ključna. Nobenega privilegija ni v tem, da otrok postane zaupnik ali nadomestni partner enega od staršev, saj mu je s tem onemogočeno, da bi v resnici odrasel v avtonomno osebo. Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Ko ima življenje žur – Minka Gantar

15. januar ob 18.00 Knjižnica Grba Minka Gantar je avtorica knjige Ko imajo hormoni žur, sedaj pa je izšla njena nova knjiga z naslovom Ko ima življenje žur. S svetovanjem glede zdravja se ukvarja že več kot 25 let. Za vsako težave je nekje vzrok. Na predavanju boste izvedeli, kako odstraniti vzroke, ki kalijo zdravje, srečo in zadovoljstvo.

Homeopatija od spočetja do smrti: resnice in zmote – Špela Peternelj

15. januar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V zadnjem času smo v Sloveniji priča homeopatskim praksam, ki nimajo veliko skupnega s klasično homeopatijo, katere temelje je postavil dr. Samuel Hahnemann. S takim načinom zdravljenja, kjer se ne upošteva zakonov homeopatije, lahko naredimo pacientom veliko škode. Predava specialistka družinske medicine in homeopatinja

Partnerstvo in ljubezen – Marjan Korez

16. januar ob 19.30 Knjižnica Fužine Intimno partnerstvo je danes pomembno, ne toliko za eksistenčno varnost, kot je bilo včasih, temveč zaradi psihe. Današnja visoka pričakovanja pomenijo tudi dvig kakovosti partnerstva (blagostanje, ustvarjalnost, emocionalna in seksualna izpolnjenost ...), ki je lahko v razponu od osnovne logistične komunikacije med partnerjema do kreativnega sodelovanja in intimne interakcije.

Zemljemorje Ursule K. Le Guin. 5. Zgodbe iz Zemljemorja – Tomaž Kovačič

21. januar ob 17.30 Knjižnica Šiška Tokrat bomo v svet Zemljemorja pogledali prek zgodb, zbranih v peti knjigi, ki je izšla leta 2001. S petimi krajšimi zgodbami in esejem avtorica Ursula K. Le Guin še naprej poglablja in dograjuje svet, katerega prvine so doslej bogato napajale njene pripovedi. Obenem odgovarja na nekatera vprašanja iz prejšnjih del, kakršno je na primer odnos do žensk in njihovega položaja v svetu magije.

5


6


Slovenija, čarobna dežela – Simon Prosen

22. januar ob 19.30 Knjižnica Vodice V predavanju se prepletajo vidni del (narava, prostor), nevidni del (energije, zmajeve črte) ter naša preteklost. Predstavljena bodo sveta mesta v naravi, megaliti, tičnice, tročani, staroselska arhitektura in nesnovna dediščina. Vse to potrjuje, da živimo na enem izmed najbolj čarobnih delov sveta, imenovanem Slovenija.

Čajna ceremonija senchado – Andrej Savnik

23. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Za razliko od ceremonije sado je ceremonija senchado javnosti relativno neznana, čeprav več kot 90 odstotkov Japoncev uporablja prav čaj vrste sencha (zeleni listnati čaj) in ne čaj v prahu (matcha). Ceremonija je bila še posebej priljubljena med sinofilskimi učenjaki v obdobju Edo (17.–19. st.), ko je tudi nastala. Pomembno je vplivala na razvoj estetike in intelektualnega mišljenja v zadnjem obdobju pred modernizacijo japonske družbe.

Komunikacija v luči nekaterih bistvenih dimenzij medosebnih odnosov – Urša Pogačar

23. januar ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Osredotočili se bomo na zakonitosti znotraj človekove duševnosti in v socialnih interakcijah med ljudmi. Med drugim bomo govorili o temeljnih psihičnih mehanizmih in pojasnili, kako vplivajo na odnose in sporazumevanje med ljudmi, obenem pa izpostavili dejstvo, da vsaka komunikacija vsebuje dele zavestnih ter nezavednih sporočil. Pogovarjali se bomo z Uršo Pogačar, psihoanalitično psihoterapevtko.

Drožomanija – Anita Šumer

24. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Anita Šumer kruh in druge dobrote z drožmi pripravlja že od leta 2012. Peko z drožmi poučuje tako doma kot v tujini. Svoje znanje želi približati vsem, ki bi se želeli naučiti vse o drožeh in njihovi uporabi, saj z drožmi narejeni pekovski izdelki niso le lepi, temveč tudi zelo zdravi in predvsem okusni. Njena knjižna uspešnica Drožomanija vsebuje vse, kar je treba vedeti o čudovitem, zdravem in slastnem svetu peke z drožmi.

Najpogostejši vzgojni izzivi vsakega starša – Lea Beznik

24. januar ob 19.00 Knjižnica Rudnik Kaj storiti, ko otrok nagaja, ko je agresiven, ko kriči in dela »scene«, ko »manipulira«, ko noče, ko na vsak način preizkuša moč in meje, ko je občutljiv? Dotaknili se bomo tudi izzivov s spanjem in prehranjevanjem ter odnosov med sorojenci. Spoznali se bomo z učinkovito sodelovalno komunikacijo z otrokom, načini za postavljanje razumnih meja in načini za podajanje učinkovitih spodbud in pohval.

Zlata pravila vzgoje – Anastazija Babič

28. januar ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Starši in vsi, ki delajo z otroki, bodo med predavanjem spoznavali, kako biti dovolj dober starš in vzgojitelj. Kako naj otroka naučimo, kaj je prav in kaj ne? Danes je bil moj otrok priden. Kaj naj naredim, da bo tudi jutri? Kako si izpolniti željo, da bi otroci z našo vzgojo postali mladi odrasli z dobro samopodobo, samostojni in odgovorni?

7


Anton Trstenjak, antropologija in človek – dr. Jože Ramovš

29. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Anton Trstenjak (1906–1996) je s svojimi 50 izvirnimi knjigami znan predvsem kot psiholog. V svetovnem merilu je bil ob začetku 2. svetovne vojne začetnik pedagoške psihologije, nato pa s svojimi knjigami v Sloveniji uvajal pastoralno psihologijo, psihologijo zaznavanja, barv, dela, osebnosti, ekonomsko psihologijo ... Njegovo najbolj osebno področje raziskovanja pa je bila antropologija – celostno zbiranje in sestavljanje znanja o tem, kdo in kaj je človek. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Valentin Vodnik – ddr. Igor Grdina

31. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Valentin Vodnik ni prvi pisal pesmi v slovenščini, vendar je obveljal za prvega slovenskega pesnika. Bil je namreč prvi, ki je izrekal slovenski pogled na svet. Predavanje bo poleg tega tematiziralo tudi njegove pesniške sodobnike, zlasti Janeza Damascena Deva, Urbana Jarnika, Janeza Nepomuka Primica in Štefana Modrinjaka. Ustavilo se bo tudi ob vprašanju njihove sedanje živosti in zgodovinske pomembnosti njihovih pesniških opusov.

potopisi Iran – Ksenija Čermelj

8. januar ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl »Najbolj nevarna dežela na svetu« prednjači po svoji gostoljubnosti, ki nam kar zleze pod kožo, po svojih neverjetnih presežkih perzijske civilizacije in ohranjeni zoroastrski tradiciji. V ospredje stopa tako puščavska kot tudi visokogorska narava z odmaknjenimi vasicami, kjer živijo prvobitni prebivalci ter nomadi. Deželo prepoznamo po vodnih pipah, čajih, sladkarijah, granatnih jabolkih, dateljnih, pistacijah, oreščkih ter po perzijskih preprogah, svilenih rutah ...

Islandija, dežela ognja in ledu – Valentina Pavlič

8. januar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na dvotedenskem družinskem potovanju z dvoletnico se je družina Pavlič podala po slavni krožni cesti in raziskala tudi bolj skrivne kotičke tega edinstvenega otoka. Ob pogledih na gejzirje, polja strjene lave, razburkano morje, peščene obale, vulkanske kraterje, ledenike in morene, bučne slapove, plavajoče kose ledu in nenavadne morske papige so se čudili lepoti in moči narave.

Treking okoli Manasluja – Janez Mihovec

9. januar ob 19.30 Knjižnica Šiška Tisoče kilometrov se od vzhoda proti zahodu vleče gorovje Himalaje, dom najvišjih vrhov sveta. Eden od teh je s 8163 metri Manaslu. Okoli njega poteka prelep trek, ki je bil za zahodnjake odprt šele pred dobrim desetletjem. Potep po gorah je bil vsekakor zahteven: neprestana hoja v klanec, skromna prehrana, veter in mraz ter špartanska prebivališča. A lepota pokrajine in njeni ljudje odtehtajo vse.

8


Gruzija: dežela vina, sonca in čudovitih gora – Katja Jarc

10. januar ob 18.00 Knjižnica Horjul Država skriva številne kulturne znamenitosti – srednjeveške utrdbe, gradove, arheološka mesta, samostane in cerkve. Glavno mesto Tbilisi je izjemna in edinstvena prestolnica od zanimivega starega dela mesta, obzidja in srednjeveške utrdbe do toplih vrelcev in arabske arhitekture. Gruzijci so gostoljuben narod, kjer gostje veljajo za darilo.

ZDA: Po poteh zahodnih nacionalnih parkov – Andreja Avberšek

16. januar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V slabih treh tednih sta s spremljevalcem prevozila 7000 km med nacionalnimi parki zahodne ZDA. Začela sta v hribovitem Yosemite, ki ju je očaral z razgledi in pokončnimi granitnimi stenami. Proti jugu sta odpeljala skozi park Kings Canyon in si v Sequoia parku ogledovala veličastne sekvoje. Death Valley ju je presenetil s svojo lepoto in barvami ... V sodelovanju s popotniškim društvom Lama.

Nepal – Janez Mihovec

17. januar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Nepal je v veliki meri hindujska država z množico bogov. Hinduizem se v veliki meri prepleta z budizmom, ki se je v Indiji in Nepalu pravzaprav razvil, se nato umaknil hinduizmu na Tibet in se od tam spet vrnil nazaj v Nepal. Vsepovsod po mestu je kopica templjev ter budističnih pagod, za povrh je v mestu še nekaj kristjanov in muslimanov, ki s svojo agresivnostjo in odtujenostjo od lokalnih navad povzročajo samo zmedo ...

Darilo Aljaske – dr. Petra Draškovič Pelc

17. januar ob 19.00 Knjižnica Rudnik Predavateljica bo delila svoje utrinke z Aljaske, mogočne pokrajine, ki po velikosti zajema petino Amerike. V dveh posamičnih obiskih je doživela polet okoli gore McKinley, potovanje s kanuji in kajaki, odkrivala tamkajšnjo floro in favno, imela nepozabna doživetja z medvedi in skoraj usodni vzpon na Sheep Mountain.

Slovenska planinska transverzala prehojena v tišini – Maja Kuzma

17. januar ob 19.30 Knjižnica Gameljne »Ti nisi naša,« je izjavil gospod na Skuti, ko mu je Maja »odkretala« eno kretnjo na njegovo vprašanje. Ko je izdavila: »Sem vaša, samo sem gluha,« sta nato oba obstala nad nečim novim. Maja je zadnje poletje v 29 dneh v popolni tišini sama prehodila 617 kilometrov dolgo slovensko planinsko pot, kjer je okušala vse vrste naukov, ki jih je transverzala lahko omogočila. Doživetje je bilo nekaj posebnega.

Tibet – Marko Čuden

22. januar ob 19.15 Knjižnica Brezovica 20-dnevno potovanje, ki se je začelo z ogledom Pekinga in nadaljevalo z obiskom Tibeta – od Lhase do svete gore Kailash ter postankom v baznem taboru Everesta.

Najvišji vrhovi celin – Viki Grošelj

22. januar ob 19.30 Knjižnica Šentvid Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.

9


Kolesarska pot po Bližnjem vzhodu in Afriki – Aleš Juvanc

24. januar ob 19.30 Knjižnica Škofljica Kolesarsko pot bomo začeli v Izraelu, v mestu Tel Aviv, in jo nadaljevali prek Jeruzalema v Jordanijo, kjer bomo obiskali znamenito Petro. Kolesarili bomo v Egipt, skozi Sharm v Kairo in si ogledali piramide, nato pa pot nadaljevali ob Nilu skozi Luxor v Sudan. Kolesarili bomo tudi po Etiopiji in pot sklenili v Keniji, v Nairobiju. Podoživeli bomo 59 dni na kolesu in premagali 3.900 kilometrov.

Maroko, pisan arabski svet – Nataša Vrhovec

29. januar ob 18.00 Knjižnica Grba Dežela, ki je blizu, a kulturno čisto drugačna od naše. Pečena polenta, kuskus, kava, zvok molitve zgodaj zjutraj namesto budilke, jahanje kamel in spanje v puščavi, žive in hrupne medine – vse to in še več na potovanju po Maroku.

Divja Aljaska – Barbara Popit

29. januar ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Aljaska je najsevernejša in največja zvezna država ZDA, dežela prostranih gozdov, številnih ledenikov, gora in jezer. Njena neokrnjena naravna bogastva, ki še ohranjajo svojo prvinskost in divjost, nam nudijo nepozabna doživetja, polna presenečenj in nepredvidljivosti.

Transsibirska železnica od St. Peterburga do Pekinga – Marija Kojek

30. januar ob 19.00 Knjižnica Ig Potovanje po transsibirski železnici je za marsikoga sanjsko in človeka zasvoji. Vožnja z vlakom čez tri mogočne države, čez neizmerne prostranosti Sibirije in Mongolije, še vedno pomeni izziv za sodobne popotnike, ki želijo doživeti raznolikost pokrajin, kultur, jezikov in ne nazadnje ljudi.

glasba, film, gledališče Prišla bo pomlad – Marija Čeh

10. januar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana 24. januar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na srečanju bomo obudili prepevanje slovenskih ljudskih pesmi, spodbujali medgeneracijsko druženje ter obenem ohranjali svojo kulturno dediščino. Srečanja bodo potekala ob četrtkih, enkrat mesečno. Vabljeni vsi – tako otroci kot odrasli – saj »kdor poje, slabo ne misli«!

Koncert Aleša Rendla kvarteta

21. januar ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka »Aleš Rendla se s svojim drugim projektom Sanjarije nekoliko odmika od preteklosti in raznolikih vplivov ter je v veliki meri izčistil zvok v intimnejšo mehkobo jazzovske fuzije, ki se še vedno dotika tudi drugih svetov, vendar ostaja trdneje zasidrana, s čimer svoj avtorski glas dokončno umešča v pester nabor slovenske jazzovske ustvarjalnosti.« (Nina Novak, Odzven)

10


pogovori, okrogle mize Življenjska popotovanja: Sabina Blumauer – Mateja Hana Hočevar

14. januar ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Sabina Blumauer je že v najstniških letih izkusila skoliozo in bolečine v hrbtu. Kasneje je naletela na Gokhale metodo in z njeno pomočjo te težave s hrbtenico odpravila. Metoda uči, kako spet odkriti svojo primarno telesno držo in spremeniti navade: način hoje, stanja, sedenja, spanja, prepogibanja in dvigovanja bremen.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Aleš Rendla

21. januar ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat bomo v družbi bobnarja, tolkalca, komponista in pedagoga Aleša Rendle, sicer rednega člana Big Banda RTV Slovenija, ki bo predstavil album Sanjarije in se ozrl na razloge, zakaj je nastajanje glasbe danes tako individualistično naravnano in zakaj se vse bolj usmerja k sodelovanju z mladimi glasbeniki. Pogovor vodi Nina Novak, muzikologinja, kritičarka in glasbena publicistka. Sledi koncert Aleš Rendla kvarteta.

izobraževanja Se znaš predstaviti? – Ana Berce

7. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Večkrat nam najbolj enostavne stvari lahko povzročajo največje težave. Ena izmed takih je tudi, kako se predstaviti v najboljši luči in v nekaj stavkih. Ravno to pa je vrlina, ki jo je potrebno osvojiti, ko se predstavljamo delodajalcu. Na delavnici se bomo seznanili z različnimi življenjepisi, spoznali razliko med prijavo in ponudbo ter sestavili svoj t. i. elevator pitch. Prijave do 4. januarja na bd@mklj.si.

Indijske začimbe in izdelava mešanic – Katarina Vidmar Nair

8. januar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pestrost in slikovitost Indije začutimo na vsakem koraku – v kulturi, jeziku, oblačenju, prehrani. V indijski kulinariki je prisotnih veliko začimb, vsaka je po svoje nekaj posebnega. Indijcem je uspelo le-te povezati v ubrano celoto. Spoznali bomo posamezne začimbe, pripravili pa tudi nekaj značilnih mešanic, masal. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Uvajanje v vrtec – Katja Knez Steinbuch (PoVEZana)

9. januar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Uvajanje je sprememba, ki jo občutijo starši, vzgojitelji in otroci. Kako doživljamo to spremembo? Kako lahko uvajanje naredimo otrokom prijazno in čustveno varno? Kako se lahko povežejo starši in vzgojitelji? Kako vse to doživlja otrok in kako lahko to izraža? Srečanje bo vodila zakonska in družinska terapevtka Katja Knez Steinbuch.

11


12


Zmorem sam. Krepim spomin – Tatjana Gaber

9. januar ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pridružite se nam na delavnicah, ki jih vodi diplomirana organizatorka socialne mreže, na katerih bomo, skozi sodelovanje vseh udeležencev v skupnem razmišljanju in sproščenem pogovoru, odkrivali področja, ki so pomembna za kvaliteto življenja po 60 letu. Kako deluje naš spomin in na kakšen način si najlažje zapomnimo podatke? Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Kaj pogojuje govorico telesa v poslovnem svetu? – Lilijana Pahor

9. januar ob 17.00 Knjižnica Fužine, Info točka BD Poslovni bonton je veščina, ki jo morajo obvladovati vsi v poslovnem svetu. Pravila lepega vedenja pri nebesednem in besednem komuniciranju pogojujejo našo govorico telesa. Prijave do 8. januarja na bd@mklj.si.

Joga za starejše – Olga Fays

11., 18. in 25. januar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Joga je koristna v vseh starostnih obdobjih. Vendar še posebej je pomembno, da ji namenite pozornost v zrelih letih. Skozi enostavno in zavestno gibanje bomo povečevali mišični tonus, se osredotočali na iztegovanje in gibčnost hrbtenice ter izboljševali svoje vsakdanje počutje. Program je primeren za popolne začetnike. Prijave od 2. novembra na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Osrednjeslovenske regije in Svetovalno središče Ljubljana 14. januar od 9.00 do 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica 28. januar od 9.00 do 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Bi želeli dokončati ali nadaljevati izobraževanje? Iščete nova znanja in veščine? Bi želeli ovrednotiti že pridobljeno znanje, pridobiti certifikat? Načrtujete kariero ali spremembo karierne poti? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Vabimo vas na brezplačno svetovanje za izobraževanje.

Dostojanstvo: vladavina planetov – Lenka Stanič

14. januar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Planeti v svojem dostojanstvu – vladavini. Kako se počuti, kaj nam dobrega in slabega prinese vsak posamezen planet, ko se nahaja ali v svojem domu, v višini ali v izgonu na dnu. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Refleksni odziv telesa – Lilijana Pahor

15. januar ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 14. januarja na bd@mklj.si.

Naravno milo – Hermina Binder

15. januar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Toliko prošenj po izdelavi naravnega mila po hladnem postopku, da je nemogoče še naprej odlašati. Pridite in se poučite kako se izdela! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

13


Življenjepis – kaj, kam, kako, zakaj ...? – Lilijana Pahor & Ana Berce

15. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica V povprečju delodajalec nameni posameznemu življenjepisu 15 sekund in če jih ne znamo izkoristiti, si lahko zapremo vse možnosti, da bi prišli do razgovora. Na delavnici bomo preko izdelave lastnega življenjepisa spoznali, katere so sestavine dobre predstavitve in kako izpostavimo tisto, kar nas dela najboljšega kandidata, saj delodajalec išče prav to. Prijave do 14. januarja na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič

15. in 29. januar ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik

15. in 29. januar ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah, na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar

15. januar ob 18.00 Knjižnica Polje Nadaljujemo z Nemškim bralnim krogom za odrasle, kjer se bomo mesečno srečevali in prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Več informacij v Knjižnici Polje, na 01 308 54 10 ali polje@mklj.si. Za udeležbo so potrebne predhodne prijave.

Dobro sem. Pa ti? – Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

15., 22. in 29. januar ob 18.00 Knjižnica Šiška Cikel 12 delavnic za krepitev duševnega zdravja, izboljšanje veščin reševanja problemov, izražanja čustev in komunikacije bo potekal pod vodstvom usposobljene trenerke. Teme delavnic so spoznavanje sebe in drugih, misli in čustva, komunikacija, reševanje problemov in konfliktov, premagovanje stresa, sproščanje, lastni načrt delovanja. Prijave do 10. januarja na majkicmasa@yahoo.com.

Čustva – Lilijana Pahor

16. januar ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Oči še posebej, saj so ogledalo duše. Kaj vse razberemo s potez obraza? Prijave do 15. januarja na bd@mklj.si.

Baldrijanova tinktura – Hermina Binder

16. januar ob 16.00 Knjižnica Šentivd Včasih je tako malo potrebno, da si sami pomagamo proti slabi volji, se sprostimo in preženemo utrujenost. Nakapamo nekaj kapljic na med ali v čaj in takoj je bolje. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ma+TEMATIKA=dom in družina

16. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Verjamete, da nas tudi v domačem okolju lahko preseneti kakšna računska naloga? Koliko porabimo za električno energijo, kateri ponudnik je ugodnejši, nam lahko zmanjka kisika v spalnici in poigravanje s temperaturami v prostoru bo nekaj poudarkov tokratne delavnice. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

14


Osebno dopolnilno delo in vrednotnica – Lilijana Pahor

17. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Katera dela se lahko opravljajo preko osebnega dopolnilnega dela? Kdo jih lahko opravlja? Pod kakšnimi pogoji ter katere so glavne spremembe na področju osebnega dopolnilnega dela. Priglasitev osebnega dopolnilnega dela. Na kaj moramo biti pozorni pri osebnem dopolnilnem delu? Kako izstavimo račun za opravljeno delo/storitev? Kdo mora naročiti vrednotnico? Prijave do 16. januarja na bd@mklj.si.

Upravljanje s časom – Brigita Tomas

21. januar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Časa ni nikoli dovolj za vase, pa vendar nekaterim uspe narediti precej več kot drugim. Spoznali boste temelj dobrega upravljanja s časom in nekaj tehnik, s katerimi boste postali bolj učinkoviti pri svojem delu. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Brezposelnost: možnost in priložnost za mojo idealno zaposlitev – Tinkara Filač

22. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ste brezposelni in vam nikakor ne uspe najti zaposlitve? Vas zavrnitve in čakanje na razgovore spravljajo v še večji obup in depresijo? Človek je ustvarjalno bitje. Delo in ustvarjanje mu dajeta samozavest in dostojanstvo. Na delavnici boste izvedeli, kako si ju povrniti. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Ko se dvojina spremeni v množino: partnerstvo ob majhnih otrocih – Mojca Šeme (PoVEZana)

23. januar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na predavanju bomo govorili o tem, kako ohraniti čustveno povezanost v partnerstvu po prihodu dojenčka in zakaj je to ključnega pomena za zdrav otrokov razvoj. Raziskave kažejo, da se zadovoljstvo s partnerskim odnosom po rojstvu prvega otroka drastično zmanjša pri kar dveh tretjinah partnerstev. Kako poskrbeti, da bosta po rojstvu otroka partnerja (po)stala povezana? Na to vprašanje nam bo odgovorila Mojca Šeme, specializantka psihoterapije.

Delo in prehrana – Katja Simič

29. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka »Zjutraj se mi vedno mudi, zato nimam časa jesti.« »Zjutraj nimam apetita, že celo življenje ne jem zajtrka.« »Če zjutraj jem, komaj zdržim do malice.« Na predavanju bomo spoznali nekaj trikov, kako zjutraj prihraniti čas in vseeno zajtrkovati, kdaj zjutraj nimamo apetita in kako preživeti čas do kosila brez občutka lakote. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Kako poslušati, biti slišan in to uporabiti – Mark Tepina

29. januar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Praktična delavnica vam bo koristila v komunikaciji na vašem delovnem mestu ter v odnosu s partnerjem, otroci in starši. Spoznali boste veščine poslušanja, empatije, sprejemanja in priporočila za osebno rast. Vsi udeleženci boste prejeli personaliziran profil uspeha, ki vam podaja odgovore na vprašanja: kdo sem, kje sem najboljši, kdo me podpira, kakšen je moj življenjski pristop, kdo so moji vzorniki ...

15


Govorica telesa. Življenjski pasovi – Lilijana Pahor

30. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 29. januarja na bd@mklj.si.

računalniška izobraževanja Digi Svet. Osnovno računalniško opismenjevanje v Središču za samostojno učenje – Klavdija Guna

9. januar ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, Središče za samostojno učenje Učenje osnov dela z računalnikom in pametnim telefonom s pomočjo mentorice. Naučite se lahko dela z datotekami, uporabe programa za urejanje besedil, pregledovanja sporočil in pripenjanja datotek. Učenje bo potekalo na računalnikih knjižnice. Posamezni termin traja 90 min. Prijave za termina ob 12.00 in 13.30 zbiramo na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Individualno svetovanje pred nakupom računalnika – Rudi Majerle

16. januar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, Središče za samostojno učenje Se odločate za nakup novega računalnika, prenosnika, tablice, a vas podatki, ki so navedeni v prodajnih katalogih, samo zmedejo. Pridite v knjižnico in se posvetujte z informatikom, ki vam bo skozi pogovor in praktični preizkus opreme svetoval, da bo odločitev o nakupu lažja. Termin za svetovanje si je potrebno rezervirati. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela1 (2010) – Kristijan Srpčič

24. januar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje, vstavljanje, brisanje, skrivanje in razkrivanje stolpcev ter vrstic je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Delavnica se konča ob 19.45. Prijave od 14. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Hitrih 10 – Jasna Repa

31. januar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ali ste uporabnik računalnika in pri tipkanju uporabljate le dva prsta? Na delavnici boste spoznali računalniško tipkovnico, metodo desetprstnega tipkanja in se seznanili s programi za urjenje tipkanja. Prijave od 14. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

16


17


jezikovna izobraževanja Španščina 3 – Špela Šubic Zalezina

8. januar ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Oblikam pravilnih in nepravilnih glagolov v oblikah za pretérito indefinido bomo tudi tokrat namenili največ pozornosti. Reševanju enostavnih vaj bo sledil pogovor o preteklih praznikih. Prijave od 2. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Español. Leo, aprendo, disfruto – Asha J. Podgornik

10. januar ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prebrali bomo zgodbo La isla de los sentimientos, ki jo je napisal pisatelj in psihoterapevt Jorge Bucay, z različnimi vajami preverili razumevanje prebranega in se potopili v besedišče čustev in občutkov. Prijave od 3. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

10. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na tokratni delavnici bomo osvežili znanje poslovne angleščine in povadili ustrezne načine izražanja v različnih formalnih situacijah. Prijave od 3. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Vesela šola angleščine – Špela Jurak

14., 21., in 28. januar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Učenje, ki poteka v sproščenem vzdušju in ob katerem se celo zabavamo, je dokazano najučinkovitejše! Zato se nam pridružite na seriji treh igrivih delavnic, na katerih bomo možgane razgibali z različnimi zankami in ugankami. Nekaj si jih bomo izposodili pri samem Sherlocku Holmesu. Na tak način bomo urili logiko, spomin, širili angleški besedni zaklad in utrjevali svoje znanje. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 00 ali kpv@mklj.si.

Zmorem sam. Sam svoj lektor – Tina Vehovec

16. januar ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Nekaj najpogostejših pravopisnih napak v besedilu: zanikanje s tožilnikom, napačna uporaba namenilnika namesto nedoločnika, napačna uporaba predlogov iz/z, uporaba eden/en je nekaj poudarkov iz cikla delavnic slovenskega jezika. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Špela Šubic Zalezina

22. januar ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Pripovedovanje o dogodku v preteklosti, opisovanje okoliščin in spoznavanje nekaterih junakov znanih pravljic bomo začinili še s pisanjem lastne zgodbe. Prijave od 10. januarja 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Español. Leo, aprendo, disfruto – Asha J. Podgornik

24. januar ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na drugi januarski delavnici bomo čustvom in občutkom dodali še barve. Ukvarjali se bomo s psihologijo barv, v španščini seveda, in se za konec naučili še nekaj frazemov, v katerih nastopajo barve. Prijave od 16. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

18


Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

24. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vabljeni na delavnice angleščine! Bistvo vsake delavnice je raba jezika skozi pogovor o različnih temah in širitev besednega zaklada. Za temo smo izbrali knjige. Prijave od 16. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Izdelava milnika – Majda Oblak

8. januar ob 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo naredili milnik iz gline v kombinaciji z idrijsko čipko. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Košarica za kopalnico – Ljuba Kastaneto

14. januar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Šampone in preostale lepotilne pripomočke lahko pospravimo v lične košarice, ki jih bomo same skvačkale v želeni barvi. Košarico bomo naredile s tanko vrvico, na koncu jo bomo dodatno okrasili. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Klekljanje – Majda Jamšek

21. januar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naredili bomo preprost izdelek in tako na ta način pokukali v svet klekljanja, ki ga pri nas poznamo predvsem kot »idrijsko čipko«. Vse potrebno za delo vas bo čakalo na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Polstene rože – Vlasta Lukek

22. januar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat bomo na delavnici polstenja izdelovali rože iz volne s postopkom mokrega polstenja. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

razstave Že 90 let Marjanca

4. oktober–21. februar Knjižnica Glinškova ploščad Ob 90. rojstnem dnevu slovenske ilustratorke Marjance Jemec Božič vas vabimo na ogled njenih ilustracij o bikcu Ferdinandu. Ker gre za ilustracije velikega formata, se bodo vse ilustracije na razstavi zvrstile do 21. februarja 2019.

Utrinek z ustvarjalnih delavnic v DCA Puhova

10. december–31. januar Knjižnica dr. France Škerl DCA Puhova je en izmed sedmih Dnevnih centrov, ki delujejo v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana. Letošnjo razstavo bodo pripravili člani ter članice likovnih in ustvarjalnih delavnic. Na ogled bodo postavili nekaj likovnih del, glinenih izdelkov in še kakšno presenečenje.

19


20


Pletenine iz Savskega

12. december–31. januar Knjižnica Savsko naselje Vsako sredo se v knjižnici srečujejo naše drage dame, ki ob prijetnem klepetu s pomočjo mentorice barvne niti spletajo v čudovite pletenine. V letu dni je nastalo kar nekaj praktičnih izdelkov, ki jih s ponosom predstavljajo.

Razstava slik: Moja začetna igra – Tanja Milharčič

1. januar–28. februar Knjižnica Jarše Tanja Milharčič je študirala slikarstvo na akademiji v Rimu, študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Dodatno je pridobila tudi pedagoško-andragoško izobrazbo. Trenutno je zaposlena v Pilonovi galeriji Ajdovščina kot kustosinja, v prostem času se posveča slikarstvu in vodi likovne tečaje. Izbrane slike odsevajo to, kar dandanes ustvarja in razvija pri svojem slikarstvu.

Razstava fotografij: Na smučeh v gore – Tanja Jankovič

3.–31. januar Knjižnica Polje Fotografska razstava avtorice Tanje Jankovič prikazuje gore, kot jih doživi turni smučar. Pri fotografiji ne išče moderne spektakularnosti posnetka, temveč daje prednost motivom zimskih gora, njihove čarobnosti in miru.

Male grafike in ekslibrisi – Arpad Šalamon

3.–31. januar Slovanska knjižnica, preddverje Arpad Šalamon, likovni pedagog in grafik, je velik del svojega umetniškega ustvarjanja je posvetil mali grafiki in ex librisu ter se uvrstil med svetovno uveljavljene umetnike tega žanra. Odprtje razstave njegovih del bo 9. januarja ob 17.00 v preddverju knjižnice.

Razstava Borze znanja: Pozabljena klasika – Tetyana Dontes Savko

3. januar–1. februar Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Tetyana Donets Savko je umetnica, ki prihaja k nam iz Ukrajine. V svoji deželi se je dokazala s številnimi pomembnimi razstavami, prav tako pa je razstavljala tudi izven nje, na primer v Angliji v Oxfordu. Njen opus je širok. Večinoma gre za skrbno izbrane podobe iz vsakdanjega sveta, predvsem podobe morskih krajin s čolni, podobe tihožitij, podobe živali in rastlin pa tudi vedute slovenskih mest, ki so ji še posebej prirasla k srcu.

Sence

4.–31. januar Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje. »Svetloba je za fotografijo bistvenega pomena. Njeno nasprotje so sence, ki so same po sebi metonimija za vse tisto, kar je, tako da ni. Na razstavi Fotokluba Ljubljana vidimo, kako se lahko sence na različne inovativne načine uporabi kot glavni motiv in s tem ustvari edinstvene fotografije, ki zahtevajo umetniški pristop k ustvarjanju ... » je zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe, članica Fotokluba Ljubljana.

Ilustracije, risbe, skice ... – Marija Prelog

5. januar–1. februar Knjižnica Prežihov Voranc Akademska slikarka Marija Prelog, ki deluje kot ilustratorka in grafična oblikovalka, razstavlja delčke slikovnih podob, ki dopolnjujejo strokovno vsebino knjig, priročnikov in ilustriranih projektov. Njene ilustracije vedno rade pobegnejo v prostorske živalske figurice, izrezanke – zloženke iz papirja. Poudarek predstavljenih del je na naravi, ki v tem letnem času počiva. Odprtje razstave bo 15. januarja ob 18.00.

21


Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe – Helena Marolt

7. januar–28. februar Knjižnica Bežigrad, stopnišče Lani je potekal že 29. ljubljanski filmski festival LIFFE, saj njegov začetek sega v leto 1990. Vsako leto nam je na voljo pol meseca bolj ali manj umetniških filmov, praviloma manj komercialne produkcije, med katerimi vsak najde poslastico zase in katerih večji del lahko gledamo le v času festivala. Na razstavi bomo predstavili kratek razvoj festivala, plakate, programske sklope in nagrade, ki so vsako leto podeljene na festivalu.

Prekmurje 1919–2019: ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z drugimi Slovenci v Kraljevini SHS – Amer Hajdarpašić

7. januar–28. februar Knjižnica Bežigrad, oddelek za leposlovje Pojem Prekmurja je za današnje generacije, ki živijo izven Prekmurja, že desetletja povezan z leposlovjem v slovenskem knjižnem jeziku. A ni bilo vedno tako, v 18. stoletju se je izoblikovalo prepričanje, da je prekmurščina slovenščini soroden, a svoj jezik. Ob stoletnici pridružitve Prekmurja matični domovini predstavljamo avtorje in knjige, ki so na voljo v naši knjižnici.

Ustvarjalno pisanje

9.–31. januar Knjižnica Fužine Člani študijskih skupin Ustvarjalno pisanje delujejo v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, združenja za izobraževanje in družbeno vključenost, enote Ljubljana, pod mentorstvom slovenske pisateljice Neli Filipić. Pišejo predvsem kratko prozo, s katero sodelujejo na literarnih natečajih. Na razstavi bodo na ogled besedila avtorjev iz I. in II. skupine članov.

Razstava slik: Zgodbe dreves – Nina Laloš

10. januar–14. marec Knjižnica Šentvid Umetničin odnos do življenja, ki ga skuša skozi barve, poteze in simboliko preliti in oživiti na papirju, je zaznamovalo delo s poklicnimi gasilci. Glavni motiv njenih slik so drevesa, ki so velika, pisana in varna, vsako pripoveduje svojo zgodbo. Dogodki iz življenja, ljudje in živali, ki jih je srečala na svoji poti, njena razpoloženja in čustva se spremenijo v prizore z drevesi.

Kava – Nina Ambrož

14. januar–28. februar Knjižnica Glinškova ploščad Ta opojna pijača, brez katere si dandanašnji življenja skoraj ne moremo več predstavljati, je bila v preteklosti mnogokrat prepovedana, kavarne pa prostori dvomljivega slovesa. V mnogih deželah je njeno pitje še vedno stvar obreda, priprava tega omamnega napitka pa se razlikuje od države do države. Kratek pregled zgodovine kave, običaje pitja in druge zanimivosti bo moč spoznati na razstavi.

Razstava tipank – Center IRIS

15. januar–18. februar Knjižnica Škofljica Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne bo v šolskem letu 2018/19 praznoval 100-letnico obstoja. Ob tej obletnici bodo na razstavi pokazali svojo zbirko unikatnih knjig za slepe – tipank, ki bodo na voljo obiskovalcem za ogled in otip. Otvoritev razstave bo v torek, 15. januarja, ob 19.30.

22


drugo Merjenje krvnega tlaka in glukoze

9. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V okviru Zdravstvenega kotička MKL bo študentka medicine od 17. do 19. ure obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi. Predhodne prijave niso potrebne.

Tečaj prve pomoči in uporabe defibrilatorja

9. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V sodelovanju Zdravstvenega kotička MKL in Rdečega križa Slovenije, Območne enote Ljubljana, bomo pripravili tečaj prve pomoči in praktični prikaz osnov uporabe defibrilatorja (AED), ki je nameščen tudi v Knjižnici Otona Župančiča. Predhodne prijave niso potrebne.

Dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje

24. januar od 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, Središče za samostojno učenje Središče odpira vrata vsem, ki ga že obiskujete, in tistim, ki bi želeli informacije o samostojnemu učenju, gradivih, ki so vam na voljo ali pa bi radi samo poklepetali o svojih izkušnjah pri učenju. Vabimo vas, da osebno preverite našo ponudbo jezikovnih izobraževanj. Vpišete se lahko na tečaj nizozemščine, španščine, francoščine, nemščine ter tečaj znakovnega jezika. Predstavitev bo potekala do 18.00.

23


za otroke

24


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • • •

Brezovica, četrtek, 3. januar, ob 17.30 Frana Levstika, ponedeljek, 7. januar, ob 18.00 Horjul, torek, 8. januar, ob 18.00 Podpeč, torek, 8. januar, ob 17.00 Dobrova, sreda, 9. januar, ob 17.00 Zadvor, sreda, 9. januar, ob 17.00 Grba, torek, 22. januar, ob 17.00 Ig, sreda, 23. januar, ob 17.00 Notranje Gorice, sreda, 30. januar, ob 17.00

Ura pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 17. januar, ob 17.00

Ura pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: • Polje, sreda, 16. januar, ob 17.30 Ob pravljici in pesmicah se bomo na igriv način naučili novih nemških besed in jih z zgodbico tudi utrdili. Več informacij dobite v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Pravljično-naravoslovne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • •

Big Animals Have Fun 8. januar ob 17.30 Knjižnica Škofljica 16. januar ob 17.00 Knjižnica Ig A Squash and a Squeeze 9. januar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

25


• • •

Mr Spaghetti 15. januar ob 17.30 Knjižnica Jarše Is Snow Water? 17. januar ob 17.30 Knjižnica Brezovica It Smells Like... It Tastes Like... 23. januar ob 17.00 Knjižnica Zadvor

Ura pravljične joge – Klavdija Dajč 15. januar ob 17.30 Knjižnica Škofljica 16. januar ob 17.00 Knjižnica Zalog Spoznavali bomo različne nebesne pojave in bili priča vsakodnevnemu potovanju lune in sonca ter prelepemu prijateljstvu med njima. Primerno za otroke od 3. do 8. leta starosti.

Vzgojnice. Kako pride kruh na mizo – Maša Uran 30. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabljeni otroci skupaj s svojimi spremljevalci. Pravljice so izbrane glede na sporočilo, ki ga prinašajo in o katerem se z otroci pogovarjamo. Otrokovi spremljevalci niso aktivni udeleženci pogovora, so le opazovalci. O skupnem doživetju lahko nadaljujejo pogovor z otrokom, ga vodijo v njegovem razmišljanju.

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar (Festival Bobri) 31. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Živali se sprašujejo, kakšnega okusa je luna. Je sladka ali slana? Samo majhen košček bi jo rade poskusile, zato jo ponoči hrepeneče opazujejo in stegujejo proti njej svoje vratove, noge in šape, da bi jo dosegle. Jim bo uspelo? Spoznavali bomo svet živalskih asan in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@ mklj.si ali 01 308 51 61.

izobraževalne delavnice Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 8. in 22. januar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali 01 308 57 01. 9. januar ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. 10. in 22. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Prijave v Knjižnici Šiška ali 01 308 52 04. Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Igrajmo se skupaj: Male sive celice 9., 16., 23. in 30. januar ob 17.00 Knjižnica Jarše Vsako sredo se bomo skupaj igrali in zabavali. Igrali se bomo z različnimi igrami, ta mesec z družabno igro Male sive celice.

26


Sestavljene zgodbe +

10. januar med 17.00 in 18.30 Knjižnica Bežigrad (Četrtkove izobraževalnice) Pripovedovanje je vedno zabavno. Še sploh, če si pri tem pomagamo z lego kockami. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Vsi bodo navdušeni nad razvijanjem lastnih zgodb ter usvajanjem veščin govora in pripovedovanja skozi igro. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Šahovska šola v knjižnici za osnovnošolce – Niko Praznik 15. in 29. januar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo ob zgledih in vajah spoznali šahovsko kombiniranje. Imeti morajo osnovna šahovska znanja premikanja figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 00.

Pridi se igrat! – Nastja Dernulc 15. januar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Tokrat bomo spoznali različna prevozna sredstva – od letal in gasilskih avtomobilov pa vse do vikinških ladij. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Mesto poliedrija v navidezni resničnosti – Mathema (Četrtkove izobraževalnice) 17. januar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Preplet navidezne resničnosti/VR in sestavljanja stvarnih poliedrov/ mnogostrancev je letošnja tema Matheminih delavnic. Vabljeni otroci od 6 do 15 let. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 17. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

Delavnica za najstnike. Filmska umetnost – Tala Bevk, Šola Lila 23. januar ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc Sprehodili se bomo skozi zgodovino filma in raziskovali vsebine, ki nas v filmih najbolj navdihujejo. Kateri filmi so se nas najbolj dotaknili in zakaj? Kakšne svetove nam ponujajo in kako je to povezano z našo realnostjo? Pogovarjali se bomo o svojih najljubših igralcih, njihovih vlogah in poskušali podati tudi kritičen pogled na filme današnjega časa.

Stripovska štafeta – Miha Ha (Četrtkove izobraževalnice) 24. januar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire, pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

27


Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 24. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v skupini, zaključili pa bomo z igranjem improvizirane glasbe. Če imate svoj instrument – kitaro ali kaj drugega – ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

Spoznajmo živali – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC (Četrtkove izobraževalnice) 31. januar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Spoznali bomo prikupno kosmatinko, ki marsikateri babici nažene strah v kosti. Ugotovili bomo, ali podgane lahko naučimo kakšnega trika in kako dolg je njihov rep v primerjavi s telesom. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kinološka urica – Suzana Horvat Perne 31. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Pridružite se nam lahko ob dobrih knjigah iz našega kinološkega kotička. Pogovor bo tekel o šolanju psov, različnih možnostih in programih ter o knjigah, ki nam pri tem lahko pomagajo. Vabljeni ljubitelji psov od 6. leta naprej.

ustvarjalne delavnice Mandale – KUD Galerija C. C. U. 8. januar ob 17.00 Knjižnica Grba Z Matejo in s Simonom bomo spoznali svet mandal, nato pa si bomo izdelali čisto svoje pisane mandale v poljubni likovni tehniki.

Snežne pošasti – KUD Galerija C. C. U. 16. januar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc 29. januar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Z Matejo in s Simonom bomo izdelovali raznolike snežne in druge pošasti, tako strašne kot tudi strašno prijazne.

Sestavljene zgodbe. Animirajmo z Lego kockami! – Andreja Goetz 17. januar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Imate radi Lego kocke? Radi animirate? Vsak tretji četrtek v mesecu vabljeni na delavnice, kjer bomo združevali oboje. Pridite in skupaj bomo ustvarili čisto svoj Lego animirani film! V sodelovanju z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon. Prijave na pionirska@mklj.si ali 01 308 51 61.

Moja igrača – Mojca Bartolič 22. januar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Januarski snežak je didaktična igrača, s katero se bomo kratkočasili v hladnih dneh. Kot vedno bo za material in zabavo poskrbljeno. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Zimske slikarije – KUD Galerija C. C. U. 22. januar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Opazovali bomo naravo v mestu pozimi in se posvetili ustvarjanju zimskih motivov v različnih likovnih tehnikah. Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik.

28


predstave Bela mačica in pletilke – Waldorfski vrtec Mavrica 21. januar ob 17.00 Knjižnica Šiška Dragi otroci in starši, toplo vabljeni na krajšo lutkovno predstavo Bela mačica in pletilke. Po predstavi si boste lahko izdelali preprosto lutko – snežno deklico. Lutkovna igrica je namenjena otrokom od 2. do 5. leta starosti in njihovim spremljevalcem.

razstave Veseli pingvinčki – OŠ Zadobrova 1.–31. januar Knjižnica Polje Učenci 2. b razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Alenke Radičević ustvarjali vesele pingvinčke v kombinirani tehniki slikanje/ rezanka.

Pravljica na obisku – KUD Galerija C. C. U. 7.–31. januar Knjižnica Jožeta Mazovca Na skupinski razstavi bodo na ogled pravljični mozaiki, ki so jih otroci ustvarjali na delavnicah v enotah Mestne knjižnice Ljubljana pod mentorstvom Mateje Herbst, Simona Drofelnika in Tine Hribar Dragar. Slike so bile izdelane po navdihu slikanice Obisk (Antje Damm, Založba Zala). Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

drugo Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2018/2019 Trinajsti cikel MEGA kviza bomo namenili Narodni galeriji, ki ob 100-letnici svoje ustanovitve predstavlja življenje in delo Ivane Kobilca (1861– 1926), nedvomno najbolj znane slovenske umetnice. MEGA kviz lahko rešujete od 24. oktobra 2018 do 15. maja 2019 na www.megakviz.si.

Uganjuj z nami Napiši ali nariši rešitev spletne uganke, ki jo najdeš na www-mklj.si/ uganke-in-kvizi. Med vsemi prispelimi pravilnimi rešitvami izžrebamo nekoga, ki ga nagradimo. Morda boš med srečnimi nagrajenci prav ti. Uganke so primerne za otroke od 2. do 6. leta.

29


30


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, januar 2019, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

32

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik januar 2019  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_januar_2019.pdf

Napovednik januar 2019  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_januar_2019.pdf

Advertisement