Page 1

APRIL

napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

V mesecu aprilu vas še posebej vabimo na prireditve, povezane s knjigo, literaturo in branjem. Dogodki so objavljeni tudi v e-brošuri Pomlad s knjigo na naši spletni strani. za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

okrogle mize. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

glasbene in lutkovne predstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Pesniški večer 5. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V seriji dogodkov pod naslovom Žensko telo v diskurzu bomo prisluhnili branju poezije. Nastopili bodo: Vid Bešter, Muanis Sinanović, Sergej Harlamov in Ifigenija Simonovič. Dogodek organizirajo študenti in študentke Oddelka za filozofijo FF UL in društvo Aporija.

Pisateljice ali molčanje literarne zgodovine 6. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Literatura je bila eno od področij, kjer je potekala marsikatera bitka ženskega boja. V spomin tistih, ki so jih bojevale, in v solidarnosti s tistimi, ki jih bojujejo še danes, bomo prisluhnili pogovoru s Katjo Mihurko Poniž, Urško Sterle, Vaneso Matajc in Anjo Mrak.

Povej mi, kaj bereš, povem ti kdo si! – Irena Štaudohar 6. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Novinarka in publicistka Irena Štaudohar knjige ne le bere, pač pa o njih tudi piše tako, da jih približa mnogim bralcem. Z zbirko esejev Magija za realiste je bila nominirana za Rožančevo nagrado. Katere knjige so njene priljubljene? O tem bo spregovorila s Tino Košir.

Mesto bere ... južnoameriške zgodbe. Laura Esquivel: Kot voda za čokolado – Tina Poglajen 7. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Multimedijsko predavanje o knjigi in filmu s seznama letošnjih branj. Tako magično-realistični roman Laure Esquivel kot film, ki je bil po njem posnet in ga je režiral njen tedanji mož, Alfonso Arau, sta požela veliko kritiške pozornosti. Naslov Kot voda za čokolado se nanaša na temperaturo vode, ki je ravno prav vroča, da stopi čokolado – v slengu pa tudi na vzburjenost in poželenje. Poleg neizpodbitne čutnosti se delo kar samo ponuja tudi za feministična in postkolonialna branja.

81. Govekarjev večer – KUD JaReM 10. april ob 19.00 Knjižnica Ig Predstavil se nam bo KUD JaReM iz občine Medvode, ki deluje v rojstni hiši Jakoba Aljaža – Aljaževi domačiji v Zavrhu pod Šmarno goro. Predstavili bodo film Filmske foto sekcije Jakob Aljaž fragmenti, prisluhnili pa bomo tudi poeziji in prozi ustvarjalcev Literarne sekcije.

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – Ksenija Horvat 11. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ni velikega uma, ki ne bi poznal dobrih zgodb! Naj bo znanstvenik, novinarka, zdravnica, izumitelj, učitelj, pisatelj ali kdo drug ... Dajemo jim glas, ker oni, na svoj način, skrbijo za nas. Druga junakinja, ki jo bomo gostili, bo Ksenija Horvat, novinarka in voditeljica, ki med nas iz sveta prinaša poglobljene in objektivne zgodbe. Dogodek povezuje Carmen L. Oven.

Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 12. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profe-

1


sionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Morje in mornarji – Ivan Blagus 19. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Katere so danes naše prioritete. Zagotoviti si čim boljšo življenjsko eksistenco in doseganje uspehov? Družina s partnerjem in otroki ali tek za skrajno težko uresničljivim ciljem – biti svoboden? Z nekaj odgovori in mislimi nam bo na predstavitvi svojega knjižnega opusa, romanov Vrnitev v večnost, Druga pot in Mornarska sprava postregel Ivan Blagus, pisatelj nemirne, vendar iskrene duše.

Poezija in likovna umetnost: s poezijo Katje Perat – Ana Baraga in Tomaž Lapajne Dekleva 20. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ilustratorka in oblikovalka Ana Baraga bo v živo pred občinstvom praktično raziskovala povezave med poezijo in risbo. Kaj dobro izrazijo napisane besede poezije in kaj podobe na papirju? Za izhodišče tega razkrivanja bo poezija Katje Perat. Pesmi bodo navdih za risbe, ob tem pa bo moderator Tomaž Lapajne Dekleva izpostavil razlike v izraznosti umetniških orodij literature in likovne umetnosti. Cikel »Poezija navdihuje«.

Žanrska pojedina za Noč knjige 23. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Članice in član študijske skupine Zgodbopisje z Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani pod mentorstvom dr. Mateje Mahnič vam bodo na literarnem branju predstavili nekaj iz letošnje žanrske bere kratkih zgodb.

Rdeča nit – zaključni dogodek literarnega natečaja 26. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Zaključna prireditev literarnega natečaja Rdeča nit, ki ga organizirata Študentska organizacija Filozofske fakultete UL in Študentski Svet Filozofske Fakultete. Na dogodku bomo razglasili zmagovalce v kategorijah »poezija« in »proza«.

predstavitve knjig Pa se je to res zgodilo?: Sodobne povedke v Sloveniji – dr. Ambrož Kvartič 3. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Etnolog in folklorist dr. Ambrož Kvartič v knjigi z naslovom Pa se je to res zgodilo?: Sodobne povedke v Sloveniji podrobno predstavlja fenomen sodobnih povedk oziroma urbanih legend. To so neverjetne, nenavadne, strašljive, »gnusne« in tudi humorne zgodbe, ki so umeščene v človeški vsakdan in predstavljene kot resnične. Govorijo o goljufijah, stereotipih, boleznih, zarotah, spolnosti, okuženi hrani, kraji organov ...

Med visoke trave bi šla – Marija Starič 5. april ob 19.30 Knjižnica Fužine »Kako rada bi spet poležavala na hribčku skoraj na koncu vasi, kot včasih. V visoki travi, polni travniških cvetlic bi gledala oblake, ki včasih riše-

2


jo tako zelo čudne podobe, katere te ponesejo v svet lepih sanj. Lahko bi ležala ure in ure in sanje se ne bi končale in iz njih bi naredila lepo, srečno zgodbo. Zakaj pa ne?« (odlomek iz knjige). Pogovor z avtorico knjige bo vodila Ivana Vatovec.

Poletje v gostilni – Lara Paukovič 10. april ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Lara Paukovič (1993) je diplomirala z nalogo Vermeer v romanesknem ciklu Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa, trenutno pa zaključuje magistrski študij. Piše kritike, organizira literarne dogodke in je literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti. Poletje v gostilni je njen romaneskni prvenec.

Starejši se učimo – Ana Krajnc 12. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Monografija dr. Ane Krajnc Starejši se učimo kompleksno obravnava učenje starejših. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo družbene spremembe, starejši, tretje življenjsko obdobje, čas po upokojitvi in izobraževanje starejših. O vseživljenjskem izobraževanju namreč ne moremo govoriti, ne da bi uresničevali tudi izobraževanje starejših. Pogovor z avtorico bo vodila andragoginja dr. Dušana Findeisen.

Ljudje z gluhoslepoto v Sloveniji – dr. Simona Gerenčer Pegan 12. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Predavateljica in avtorica knjige nam bo predstavila pogled na gluhoslepoto, ki je bil doslej zamolčan, spregledan in preslišan. Spregovorila bo o stanju glohoslepih v Sloveniji, njihovem doživljanju življenja ter načinih sporazumevanja in jezika. Knjiga je prvo tako obsežno in kompleksno delo s področja gluhoslepote in je zanimiva tako za strokovno kot širšo javnost.

Z namero do zavesti, srčnosti in svobode – Skupina Magičnost gibanja 19. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Knjiga nosi vpogled v dnevnike izkušenj, ki so jih zapisali člani skupine Magičnost gibanja. V njih so opisane pasti in izzivi, s katerimi se srečuje vsakdo, ki ga namera po širšem dojemanju življenja vodi skozi življenjske preizkušnje z namenom, da skozi njih raste, se preoblikuje in doživlja celovitost svojega bivanja.

Potepanja – Branko Lipnik 20. april ob 18.00 Knjižnica Horjul Knjiga Potepanja je zbirka kratkih spominskih zgodb od leta 1945 do danes. V njih je zajeto otroštvo v Mariboru, študij, delo v tujini, pedagoško delo v osnovni šoli, ukvarjanje s slikarstvom, tekom itd. Dodani so še Popoldanski aforizmi in epigrami (1994 – 2005).

Zazidani v mostove, ritual in pripovedni motiv stavbne žrtve – dr. Ambrož Kvartič 25. april ob 19.00 Knjižnica Prežihov Voranc Stavbna žrtev je bila ritualna praksa, ki je ob gradnji pomirila duhove in bajeslovna bitja ter zagotovila trdnost. Danes se je ohranila kot motiv v povedkah, baladah in pravljicah. Najdemo neveste, redovnice, otroke, delavce ... vzidane v gradove, jezove, mostove in viadukte. Dr. Ambrož Kvartič je avtor znanstvenih in poljudnih besedil o pripovedni folklori.

3


Draga duša, dobrodošla na Zemlji – Jerica Lebar 26. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Avtorica knjige pravi, da nikoli nismo sami. Vedno je ob nas nekdo, ki pazi na naše korake, nas nežno prime za roko, nam pošilja pomoč, nam ob padcih pomaga vstati, nas spodbuja in se iskreno veseli vsakega posameznega giba, s katerim se premikamo po naši poti. Vsaka duša ima svoje poslanstvo, svoj namen. Pogovor z avtorico knjige bo vodila Sonja Pirman.

bralne skupine Pogovor ob knjigi 10. april ob 17.30 Knjižnica Zalog Perujski pisatelj Mario Vargas v romanu Vragolije porednega dekleta predstavlja strastno in brezpogojno ljubezen Ricarda do Lily, ki jo sreča prvič v šoli, in se vanjo nesmrtno zaljubi. Žal pa se poredno dekle želi na vsak način otresti revščine, v kateri je odraščalo. Hlepi po bogastvu, slavi ter prestižnem življenju in ne izbira sredstev pri iskanju primernih partnerjev. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

Ti zapleteni odnosi 13. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kaj se zgodi, ko se začne zakonski par spraševati: »Kaj pa zdaj«? Kaj storiš, ko ti je mučno in svojega partnerja ne vidiš ob sebi, ker preveč zreš v prihodnost? Pogovarjali se bomo o romanu Paola Giordana Črnina in srebro. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi 13. april ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Kako naše življenje vidi človekov najboljši prijatelj pes? Odgovor najdemo v romanu Gartha Steina Umetnost dirkanja v dežju, ki govori o hudi življenjski preizkušnji mladega avtomobilskega dirkača in njegove družine. Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Četrtkovi večeri razpletanja zgodb 13. april ob 18.15 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje V knjigi Ti povem zgodbo? argentinskega psihoterapevta Jorgea Bucaya, so opisani terapevtski pogovori klienta Demiena in terapevta JorhejaBajsija. Zadnji v pogovore vključi številne življenjske in poučne zgodbe, ki Demijenu zaposlijo misli, da jih poveže svojimi težavami in jih tako postopoma rešuje. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

Bralna čajanka 18. april ob 19.00 Knjižnica Grba V knjigi Usodne sanje avtorice K. Harmel se glasbeni terapevtki Kate po tragični smrti ljubljenega moža življenje sesuje na koščke. Kljub spodbudam in podpori bližnjih se zdi, da se koščki niti po dvanajstih letih ne uspejo sestaviti v tisto pravo, srečno obliko ji pot prekrižajo usodne sanje. Pripeljejo jo na tečaj znakovnega jezika in v newyorški rejniški sistem ... Vodi Sonja Pirman.

4


Razpletanje zgodb 18. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Cheryl Strayed se je po osebnih pretresih odločila prehoditi Pacifiško gorsko pot, ki poteka od mehiške meje v Kaliforniji do Kanade. Na pot, ki vodi po parkih, indijanskih rezervatih, prek puščav, gora in pragozdov, se je podala sama ... Svoje izzive, pasti in lepoto narave je strnila v knjigo Divja. Vodi Mateja Kobal.

Berem, torej mislim 19. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat se bo našega srečanja udeležil pisatelj Jani Virk, pogovarjali pa se bomo o njegovem najnovejšem, zelo odmevnem literarnem delu, zbirki kratkih zgodb Med drevesi. Srečanje pripravljamo v sodelovanju z Društvom Slovenskih pisateljev.

Prisedite k naši mizici 19. april ob 18.15 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Po vseh dosedanjih resnih in bolečih temah se bomo odpočili in se prav kraljevsko zabavali ob pohotnih in nekrepostnih rimah iz antologije slovenske pornografske poezije Fuk je Kranjcem v kratek čas; dodali bomo še kletvice, klene slovenske in tiste napaberkovane pri drugih jeznoritežih. Navdih bomo našli še v knjigah: Klinček lesnikov, Kletvice in psovke, Tri prste pod popkom. Vodi Maša Uran.

Knjižna doživetja – Jurij Hudolin 19. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na srečanju se nam bo pridružil pesnik, pisatelj, kritik, kolumnist in prevajalec Jurij Hudolin, s katerim bomo lahko spregovorili o njegovem življenju in delu. Svojo prvo pesniško zbirko Če je laž kralj je izdal že leta 1991, od takrat je sledilo še osem zbirk. Objavil je tudi pet romanov, zadnji Osnove ljubezni in zla je izšel lani. Srečanje pripravljamo v sodelovanju z Društvom Slovenskih pisateljev.

Ozvezdja knjig – Gabriela Babnik 19. april ob 18.30 Knjižnica Prežihov Voranc V okviru Slovenskih dnevov knjige bo bralni klub vodila kritičarka, publicistka, prevajalka, literarna zgodovinarka z magisterijem iz nigerijskega modernega romana, predvsem pa evropska pisateljica Gabriela Babnik.

Bralni krog 20. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na našem aprilskem srečanju bomo predstavili precej knjig, ki jih morda že poznamo, ampak so šele v zadnjem času prejele različne slovenske in mednarodne literarne nagrade. Obeta se nam kup kakovostnih knjig, ki jih bomo lahko prebirali najmlajšim, svetovali mladim in brali tudi sami. Vodi Darja Bolka.

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek 20. april ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na četrtem srečanju se bomo posvetili romanu Dans le café de la jeunesse perdue, ki je leta 2007 izšel izpod peresa Patricka Modianoja, Nobelovega nagrajenca za književnost 2014. Krožek praviloma poteka v francoščini, pogoj je solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1). Vodi Aicha Boughazi. Zaželene prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com.

5


Angleški bralno-debatni krožek 21. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o romanu Leonarda Michaelsa Sylvia, zgodbi o turbulentni ljubezni v bohemskem New Yorku šestdesetih let. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

zBiRALCI zgodb 24. april ob 18.00 Knjižnica Rudnik V mesecu knjige, aprilu, bomo razmišljali o nas, bralcih. Zakaj tako radi beremo, kateri čas dneva (ali noči) je najslajši za knjigo, katera vrsta knjig nam je najljubša, kaj nas bolj pritegne pri izbiri, naslov ali naslovnica ter ne nazadnje, kako nas vidijo skozi zgodbe o bralcih pisatelji. Vabljeni tudi tisti, ki ne marate brati. Skupino vodi Lucija Magajna.

Knjiga spregovori 26. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Z naslovnim motivom rdečih platnic se Alexandra Berková navezuje na Rdečo knjižnico – v medvojnem obdobju popularno knjižno zbirko, ki je bila namenjena ženskemu bralstvu – ki pa jo obrne na glavo: namesto trivialne »literature za ženske« nam ponudi inteligentno, radoživo in duhovito »literaturo o ženskah«. Predstavitev knjige in pogovor o njej vodi dr. Iztok Osojnik. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

predavanja Ko imajo hormoni žur – Minka Gantar 3. april ob 19.00 Knjižnica Ig Hormoni povezujejo čustva, misli in telo. Ko ste v harmoniji, so v harmoniji tudi hormoni, počutite se odlično. Kaj pa narediti, ko hormonsko stanje zaniha? Na predavanju bomo izvedeli, kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo, kako povečati telesno energijo ... Vse to vodi do ljubezni do sebe, ki je v današnjih časih še kako pomembna.

Simboli v Plečnikovi arhitekturi – Andrej Hrausky 4. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavanje in knjiga skušata opozoriti na simboliko, ki jo je Plečnik uporabljal v svojem ljubljanskem obdobju. Stroka, ki slavi njegovo avantgardnost na Dunaju, njegovih ljubljanskih del včasih ne zna pravilno umestiti. V Ljubljani se njegova izvirnost kaže v zasnovah in ne v slogu. Ko nas nagovarja s klasičnim arhitekturnim jezikom, hoče biti vsakomur razumljiv.

Skupaj za Jadransko morje, skupaj za nas! – Uroš Robič in Gašper Zupančič, Inštitut za vode RS 4. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc V okviru projekta Adriatic + je na Inštitutu za vode RS nastala razstava, katere namen je ozaveščanje javnosti o problemih in pritiskih, s katerimi se srečujemo v Jadranskem morju. Predavanje seznanja s problematiko

6


morskih odpadkov, ladijskih balastnih vod, z onesnaženjem morskega okolja z nevarnimi snovmi, zlasti mikroplastiko, z rabo morskega okolja ter varstvom delfinov in želv v Jadranskem morju.

Optimizma se lahko naučimo – Leo Ivandič 5. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Optimizem nas navdaja z upanjem in pozitivnimi pričakovanji, pesimizem prinaša zaskrbljenost in nas pripravlja na negativne scenarije v prihodnosti. Raziskave kažejo, da optimisti manj zbolevajo in hitreje ozdravijo, da so uspešnejši pri delu in se na lastne neuspehe odzivajo bolj konstruktivno. Na predavanju bomo slišali, kako se naučimo bolj pozitivnega in optimističnega pogleda.

Pasja komunikacija – Urška Godler (Popoldan s knjižnico Glinškova Ploščad) 5. april ob 18.30 Knjižnica Glinškova ploščad Način sporazumevanja psov se močno razlikuje od človeškega, saj vokalno izražanje nima tolikšnega pomena kot pri ljudeh, največ nam sporočajo s telesno govorico. Naučili se bomo, kako prepoznati različna čustvena stanja pri psih. Predavateljica nam bo pokazala tudi nekaj trikov s svojo psico in opisala proces, ki vodi do končnega rezultata.

Menopavza, čas za spremembe – prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med. 5. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Za nekatere ženske poteka vstop v obdobje menopavze povsem brez težav, druge pa se srečujejo s problemi in simptomi, ki lahko trajajo zelo dolgo in posledično močno vplivajo na kakovost življenja. Predavateljica, specialistka ginekologije in porodništva, bo spregovorila o specifikah menopavze, možnostih zdravljenja ter o priložnosti za začetek novega življenjskega obdobja.

Tehnike sproščanja in duševno zdravje – mag. Jožica Mesarič, prof. zdr. vzg. 5. april ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen depresiji. Strokovnjakinja na področju preventivnih zdravstvenih programov bo spregovorila o pomenu duševnega zdravja in izvedla delavnico Tehnike sproščanja.

Od znanosti do meditacije – Anton Žižek, Holozofsko društvo Slovenije 5. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Kje so stične točke med znanostjo, filozofijo in duhovnostjo? Prvi med umi, ki so bili hkrati znanstveniki in modreci, je bil Pitagora, danes so to predvsem kvantni fiziki. Osnova vsega kar obstaja je zavest, duhovno počelo, ki je v vsem: v živi in neživi naravi. Kako priti v stik z resničnim vedenjem in z zavestjo? Modreci nam nudijo starodavno metodo, meditacijo na notranjo svetlobo in zvok.

Ali lahko znanstvenost preglasi lepoto v umetnosti? – mag. Tatjana Rozman 6. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Je znanstveni diskurz prekletstvo ali odrešitev? To vprašanje si zastavi že Nietzsche, ki v svojem delu Rojstvo tragedije odkriva izvor prevlade zavestnega spoznanja nad intuicijo. Ali nam lahko znanost nadomesti elementarno občutje vznesenosti? Kaj imata pri tem Platon in kaj Kant, ko iščeta odgovor na vprašanje, kaj je lepo? Cikel »Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?«.

7


Rock'n'roll in filozofija 2 – mag. Marko Ogris 10. april ob 17.30 Knjižnica Šiška Kakšen emancipatorni potencial so premogla različna kontra-kulturna gibanja v desetletjih po 2. svetovni vojni? Kam so poniknili ideali in utopije generacije mladih, divjih in »zadetih«? Katere od njih nam danes še prebudi poslušanje rock muzike ali ogled filmov iz 60. in 70. let? In kakšna je dediščina filozofije ter humanistike tega obdobja za naš čas, ko nobena od utopij ne prime več?

O zdravilnih vodnih izvirih, megalitih in megalitskih krogih – Jože Munih 10. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Priznanega radiestezista in geomanta je pritegnila voda v svoji naravni bogatosti in tudi s svojimi skrivnostmi. Pričel je s popisom in radiestezijskimi meritvami izvirov na Tolminskem, iz katerih naj bi po ustnem izročilu tekla zdravilna voda. Poleg tega bo predstavil svoja odkritja o kamnitih krogih Slovenije, megalitskih svetiščih naših daljnih prednikov.

Plečnikove učenke, mainstream in margina – Tina Potočnik 10. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Arhitektke, ki so po drugi svetovni vojni diplomirale pri Jožetu Plečniku, predstavljajo svojevrstno posebnost v toku slovenske povojne arhitekture. V svojem ustvarjanju so ob boku moških kolegov nastopale kot soustvarjalke nove države in krmarile med Plečnikovim vplivom.

Življenjska popotovanja: Tjaši Artnik Knibbe – Mateja Hana Hočevar 10. april ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Avtorica knjige Ranljiva je v nekaj letih izgubila brata, mamo in očeta. Odpravila se je na Camino, da bi ozdravila svojo bolečino in našla sebe. Na poti je spoznala, kako ranljiva je, a kot takšna tudi nepremagljiva. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Škratek Timotej svetuje staršem – Cvetka Rutar 11. april ob 18.00 Knjižnica Dobrova Škratek Timotej svetuje otrokom in odraslim ... Starše vabimo na delavnico, na kateri boste dobili namige, kako si z zgodbicami iz knjige pomagati pri reševanju vzgojnih zagat ter kako čustveno razbremeniti otroka in sebe. Zgodbice so primerne za delo z otroki, starimi od 6 do 10 let.

Depresija – mag. Alenka Tančič Grum, univ. dipl. psih. 11. april ob 19.00 Knjižnica Zalog Na predavanju ob letošnjem Svetovnem dnevu zdravja, ki je posvečen depresiji, nam bo predavateljica spregovorila o depresiji, o tem kako jo prepoznati, kakšni so načini zdravljenja in kaj lahko sami naredimo za preventivo in spoprijemanje s to boleznijo. Predavanje je pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prebudimo sonce v sebi – dr. Vojka Bole Hribovšek

12. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Naš energijski sistem sestavljajo energijski kanali nadiji in energijski centri čakre. Ena od najpomembnejših je manipura – sončevo središče v predelu popka. Na fizičnem nivoju obvladuje našo prebavo in presnovo ter nam daje moč, na psihičnem pa razvija jasnost, samozavest, razsodnost in modrost. Njeno predstavitev bomo dopolnili z vajami za spodbujanje manipure. V sodelovanju z Društvom joga v vsakdanjem življenju.

8


Radiestezija – Drago Štimec 12. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Nihala in radiestezijski pripomočki so v uporabi že od pradavnine. Na Kitajskem obstajajo zapisi iz 2590 p. n. š., kjer so po cesarjevem nalogu izšolani ljudje iskali pozitivna mesta za gradnjo bivališč. Tudi v srednjem veku so s pridom uporabljali radiestezijske pripomočke za iskanje rudnin, vode in zdravljenje. To znanje se je ohranilo do današnjih dni.

S hvaležnostjo do večje povezanosti z življenjem – Darja Taisa Cerkvenik 12. april ob 19.30 Knjižnica Šiška S tem, ko se za trenutek ustavimo in pogledamo, za kaj smo v življenju hvaležni, vplivamo na to, kako se počutimo – vplivamo na svojo srečo. Zavestna izbira, da občutimo in tudi izrazimo hvaležnost, nas globlje poveže s sabo in z drugimi. Vabljeni vsi, ki bi radi okrepili pozitiven odnos do sebe, sveta in soljudi in čutili več notranje radosti in veselja do življenja.

Dober dan, zdravje – Sabina Grošelj 12. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Predavanje primerno za čas pomladi, ko vsi potrebujemo vitamine. Le prava hrana je zdrava hrana in le pravi vitamini in minerali in ostale nujno potrebne snovi nas ohranjajo na poti zdravja. Kaj jesti in česa ne, kako in kdaj, kateri pripravki ali superživila sploh upravičujejo svoj sloves. Verodostojno in preverljivo v poplavi neresničnih in zavajajočih informacij, v dobro zdravja človeka.

Kaj vse je Strauss – dr. Mitja Reichenberg 13. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ko v glasbenih krogih pomislimo na priimek Strauss, moramo biti očitno zelo natančni, na koga pravzaprav sploh mislimo. Kdo vse so bili Johann Strauss st. I (1804-1849), pa Johann Strauss ml. II (1825-1899), Josef Strauss (1827-1870), Eduard (Edi) Strauss I (1835-1916), Eduard Strauss II (1910-1969), Johann Eduard Strauss III (1864-1939), Oscar Strauss (1870-1954) in vsekakor Richard Strauss (1864-1949). Cikel »Diskretni šarm komponistov«.

Živeti na planetu, ki ne raste – dr. Lučka Kajfež Bogataj 13. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Želja mnogih ljudi po nenehni gospodarski in materialni rasti ne upošteva dejstva, da imamo na voljo omejene naravne vire. Živimo na planetu, ki ne raste! Podnebne spremembe so le eden izmed problemov, ki smo jih zakrivili ljudje. Ob bližajočem se svetovnem dnevu Zemlje smo v goste povabili klimatologinjo in redno profesorico na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani.

Pogovarjamo se – Tea Kosmač in Sara Sivka 13. april ob 18.30 Knjižnica Prežihov Voranc Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen depresiji. V sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zdravstvenega doma Ljubljane bosta strokovnjakinji s področja preventivnih zdravstvenih programov spregovorili o pomenu duševnega zdravja in izvedli delavnico Tehnike sproščanja.

9


Razbremenjena jetra: korak do boljšega počutja – Maja Marsetič 13. april ob 19.00 Knjižnica Rudnik Naše telo deluje različno glede na letni čas. Spomladi so zelo pomembna aktivna in razbremenjena jetra, ki nam dajejo zagon. So pomemben organ za celostno zdravje in boljše počutje, zato potrebujejo posebno pozornost. Na predavanju si bomo pogledali, kako z ustreznimi prehranskimi navadami krepimo jetra in kaj jim najbolj škoduje.

Kdo v resnici smo? – Jasmina Ahmetaj 13. april ob 18.30 Knjižnica Fužine Jasmina Ahmetaj je prva Romkinja, ki nas seznanja s svojo kulturo, običaji, rituali in življenjem Romske skupnosti. Od leta 2013, ko je izšel njen prvi mladinski roman Dekle z bonboni, ki sta ga napisali skupaj z Marto Gregorčič, deluje vse bolj kot romska aktivistka. Z njim je presegla romsko tradicijo o zamolčanosti, nemosti in nam približala svet Romov, ki ga nismo poznali in ne doživeli.

V kraljestvu dokumentarnega filma. Razmerje med dokumentarnim filmom in TV – Nina Cvar 17. april ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na šestem srečanju filmskega kluba bomo govorili o razmerju med dokumentarnim filmom in televizijo. Gre za zanimivo razmerje, ki bi ga lahko opredelili kar s pojmom postdokumentarne kulture, njegovo preučevanje pa od nas zahteva, da osvetlimo pojave, ki so povezani z vlogo, ki jo je v dokumentaristki prevzela televizija.

Kako naj govorim, da me bodo slišali, razumeli in upoštevali? – Nataša Fabjančič 18. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Človek je bitje odnosov in komunikacija predstavlja eno od najosnovnejših človekovih potreb. Katere so napake v komuniciranju in zakaj ponavljamo stare, naučene vzorce komunikacije? Se je mogoče naučiti bolje, bolj zadovoljivo komunicirati? Da. Tak način komunikacije imenujemo asertivnost. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Uporaba eteričnih olj – Maja Krušič 18. april ob 19.00 Knjižnica Zalog Pomladi se prebuja narava, mi dobimo nov zagon, pri tem pa nas lahko pestijo razne težave – od senenega nahoda, obletavanja mrčesa ... Predavateljica nam bo odgovorila, kako na najbolj naraven način opravimo spomladansko čiščenje.

O mistični vrtnici – Elena Jenček 19. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Mistična vrtnica je simbol za človeka, čigar bitje je postalo popolnoma prebujeno, lističi njegove vrtnice so odprti. Postal je senzitiven do vsega, kar je resnično, lepo in dobro. Predavanju bomo dodali smejalno meditacijo, ki je eden od treh elementov, ki jih je mojster Osho vključil v procese Mistične vrtnice. Na to izkušnjo notranjega potovanja nas bo vodila njegova učenka Dilrupa-Elena Jenček.

10


Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Rok Zalokar 20. april ob 19.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pianist Rok Zalokar je eden redkih jazzovskih glasbenikov s stalno zasedbo pri nas, svoj drugi album, na katerem se spogleduje s skandinavskim minimalizmom, pa je naslovil preprosto Vol. 2. Pogovor z njim vodi univ. dipl. muzikologinja in kritičarka Nina Novak, ustanoviteljica portala Jazzetna.

Duh kapitalizma in oblike življenja – dr. Dušan Rutar 24. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V okviru cikla “Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo” bo tokrat predavatelj govoril o povezavah med religijo in ekonomijo.

Vodnarjeva doba razkriva – Aleš Tomšič 25. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V 60-tih letih prejšnjega stoletja je popevka Aquarius romantično napovedovala zoro vodnarjeve dobe, prinašalke miru, harmonije, zaupanja, razumevanja, osvoboditve. Danes, pol stoletja kasneje, se sprašujemo, kje je ta doba. Svet je poln prevar, nasilja, pohlepa, krivic ... a tudi mnogoterih sprememb. Kaj torej vodnar razkriva v nas samih?

potopisi Kuba po Fidelovi smrti – Ervin Strmčnik 4. april ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Predavatelj bo predstavil najzanimivejše dogodivščine s svojega enomesečnega potovanja po Kubi. Spregovoril bo o življenju domačinov, poskušal odgovoriti na vprašanje, kako bo smrt Fidela Castra vplivala na nadaljnji razvoj Kube in predstavil nekaj kubanskih inštrumentov ter tudi nekaj plesnih korakov kubanske salse.

Camino de Santiago: kjer se pot vetra sreča s potjo zvezd – Marko Šinkovec 6. april ob 19.30 Knjižnica Fužine Prvi Camino sta z življenjsko sopotnico prehodila iz Francije preko Španije. Za »Francosko pot« sta porabila 26 dni. Na poti sta začutila Španijo, spoznala mnogo zanimivih ljudi s celega sveta ter preizkusila meje svoje vzdržljivosti. Pod vtisi prve poti sta se kmalu podala na drugo in takrat na »Portugalski poti« več časa posvetila odkrivanju turističnih znamenitosti in lokalni kulinariki.

Norveška – Jaka Gabrovšek 11. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat se odpravimo v severno Evropo, na Norveško. Naravne lepote, fjordi, slapovi, okusen losos in ogromne črede severnih jelenov. Majhne ribiške vasice ter neokrnjena narava Lofotskih otokov. Spreminjajoča se pestrost pokrajine in številne postavljene skulpture »Trolčkov« vse do najsevernejše točke Evrope – Nordkappa.

11


12


Malezija – Brane Ternovšek 11. april ob 18.00 Knjižnica Grba Malezija je dežela prijaznih ljudi, naravnih lepot in kulinaričnih dobrot. Predavatelj se bo na podlagi izkušenj štiriletnega bivanja v tej tropski deželi osredotočil na zgodbo o sobivanju različnih etničnih skupin, Malajcev, Kitajcev, Indijcev in domorodcev. Celinski del Malezije pa obdajajo idilični otoki z bleščeče turkiznim morjem in dolgimi peščenimi plažami. Skupaj boste obiskali nekaj teh otokov.

Šrilanka – Tjaša Lacko 19. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Budina solzica je tisti otok v Indijskem oceanu, kjer se sloni sprehajajo po ulicah, tuk-tuki drvijo po cestah, vlaki se vijejo po čudovitih hribovjih, posutih s čajevci, kjer marljive roke nabirajo najboljši čaj, kuharji pretiravajo s čilijem in bogovi različnih ver prijateljujejo med seboj. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Devet reportažnih krogov sodobne Indije – Klemen Šega in Žiga Brdnik 20. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Popotniški fotograf in reportažni novinar nam bosta prek zgodb, fotografij in videa Indijo predstavila na edinstven način. Med drugim si boste lahko ogledali divji Punjab na meji s Pakistanom, pisano himalajsko pokrajino Himachal Pradesh, starodavno mesto Varanasi, peklenski Jharkhand z brezkončnimi rudniki in nikoli mirujočo prestolnico Delhi s cvetočim turizmom in grozljivo onesnaženostjo.

1.500 km po Kreti – Valentina Pavlič 20. april ob 19.00 Knjižnica Rudnik Največji grški otok sta z možem v dveh tednih prekrižarila po dolgem in po čez ter tako spoznala domala vse spomenike veličastne minojske civilizacije, ostanke grških in rimskih mest ter zapuščino beneške nadvlade, ki se zrcali v poslikanih cerkvicah in mogočnih obalnih utrdbah. Najela sta avto in izkoristila možnost spanja na čudovitih odmaknjenih plažah, v senci oljk ali sredi nasadov pomarančevcev.

Fjakanje po Ugandi in Ruandi – Mateja Senica in Gregor Pavkovič. 20. april ob 19.30 Knjižnica Gameljne Popotnika nam bosta pripravila srečanje z gorilami na poti na goro Bisoke v Ruandi, plavali bomo v vulkanskem jezeru, udeleženi bomo v divji vožnji po cestah Ugande z najeto Toyoto Rav4, deležni nasmehov malih otrok, pa sloni, levi, podvodni konji, opice in nosorogi.

glasba, film, gledališče Ženske sanje 3. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature V seriji dogodkov z naslovom Žensko telo v diskurzu si bomo ogledali film Ženske sanje (1955) režiserja Ingmarja Bergmana. Po ogledu bo sledila debata med študenti in študentkami Oddelka za filozofijo FF UL in društva Aporija.

13


Filmski večer v THL – Turneja 4. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Dogajanje je postavljeno v leto 1993, ko je v Bosni in Hercegovini divjala vojna. Skupina igralcev, ki sicer ne ve, v kaj se spušča, se poda na pot, a kaj kmalu pristane v samem osrčju vojne. Film odpira zanimiv pogled na »dramski trikotnik« vojna-beg-kultura, o katerem se bomo pogovarjali po ogledu filma.

Impro atelje: Kakšen absurd! 8. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V predstavi nas zanima predvsem antidramatična struktura drame absurda, njena motivika, simbolika, prezrti pomeni, predvsem pa njena večdimenzionalnosti, ki omogoča poigravanje z elementi že tako destrukturirane zgodbe in gradnjo nove, improvizirane celote.

Ljubljana v gibljivih slikah: Matjaž Klopčič – dr. Stojan Pelko 11. april ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Slovanska knjižnica že šesto leto zapored pripravlja cikel domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, letošnji filmski cikel posvečamo 10. obletnici smrti režiserja in Ljubljančana Matjaža Klopčiča. Velja za osrednjega filmskega umetnika 2. polovice prejšnjega stoletja, ki je v slovenski prostor prinesel povsem nov filmski slog, Ljubljano samo pa je znal prikazati na nepozabno nostalgičen in vpliven način. Na prvem filmskem večeru si bomo ogledali poetično umetnino, Klopčičev prvenec Na sončni strani ceste (1959). Sledilo bo predavanje filmskega strokovnjaka, sociologa in filozofa, dr. Stojana Pelka z naslovom Matjaž Klopčič: Nečiste podobe čiste misli.

Trio Rok Zalokar 20. april ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Trio pianista Roka Zalokarja, ki ga tvorita še basist Dejan Hudoklin in bobnar Jože Cesar, je ena redkih zasedb znotraj slovenskega jazza s stalno postavo. V lanskem letu izdani album Vol. 2 predstavlja unikatno glasbeno govorico z vplivi več žanrov in spojem subtilnih organskih elementov z decentno uporabljenimi sintetičnimi elektronskimi pomagali.

Gledališka predstava: Rodbina Primic 24. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Avtorica besedila Marija Gregorič predstavlja dramatizacijo dogodkov o zaslužnem rojaku in sokrajanu, Janezu Nepomuku Primicu, pesniku, prevajalcu, pisatelju ter profesorju in ustanovitelju prve stolice slovenskega jezika na graškem liceju. Igrajo člani dramske skupine KUD Škofljica.

okrogle mize Mesto bere … južnoameriške zgodbe: pogovor o latinskoameriški kulturi 25. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Vabljeni na okroglo mizo o latinskoameriški kulturi: literaturi, politiki in družbi, na kateri bodo sodelovali nekdanji dolgoletni dopisnik iz latin-

14


ske Amerike in poznavalec tamkajšnjih razmer Tone Hočevar, prevajalka iz španskega jezika Veronika Rot in prevajalka iz portugalščine Blažka Müller, njune prevedene knjige so tudi na aktualnem seznamu branj v okviru projekta Mesto bere. Z gosti se bomo pogovarjali o stanju, družbenih razmerah, temperamentu, barvitosti, raznolikosti in kulturi v tem zanimivem delu sveta. Pogovor bo moderirala Katja Šulc.

izobraževanja Izobraževanje za mir – Duška Dobnikar 3., 10. in 24. april ob 17.00 Knjižnica Fužine Na multimedijskih delavnicah po zasnovi Prem Rawata bomo v aprilu na treh dogodkih obravnavali tri nove teme. Jasnost: »Ali veš, kaj je dobro zate? Preden odgovoriš na to vprašanje, bi te rad spomnil, da si takrat, ko si bil zelo mlad, vedel, kaj je dobro zate.« Razumevanje: »Prisluhni preprostosti svojega obstoja. Mir je povezan z neopredeljivim, s preprostostjo in mogočnostjo prihajanja in odhajanja diha.« Dostojanstvo: »Imamo vse te darove, vendar pozabljamo, kdo smo ...«

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 3. april ob 17.30 Knjižnica Rudnik Na travnikih, v mejicah in nizkem grmičevju na Ljubljanskem barju lahko kaj hitro opazimo ali slišimo najznačilnejše barjanske vrste ptic. Kosec, repaljščica, priba, veliki škurh in prosnik so le nekatere, ki tam živijo. Na predavanju boste spoznali te in še nekatere barjanske vrste ptic. Prijave na 01 308 57 10.

Digitalna obdelava fotografi – Darja Kos 3. april 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Fotografska delavnica je namenjena vsem fotografskim navdušencem, tako začetnikom kot tistim z izkušnjami. Na tokratni delavnici bomo spoznali, kako lahko na enostaven način obdelamo in korigiramo naše posnete fotografije. Da boste lažje sledili poteku delavnice, prinesite s seboj tudi nekaj svojih digitalnih fotografij. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 4. in 18. april ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Prava za pravega – Karolina Rebernik 5. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na delavnici bomo spoznavale, kje so ovire, ki vam preprečujejo, da bi imele dober partnerski odnos. Ko najdeš stik s sabo, postaneš Prava za Pravega! Takrat se ljubezen zgodi sama od sebe. Delavnica je namenjena samskim ženskam in ženskam, ki so v nefunkcionalnem odnosu, a si želijo ustvariti kvaliteten in osrečujoč partnerski odnos. Z vami bo zakonska in družinska terapevtka.

15


Osebno dopolnilno delo in vrednotnica – Lilijana Pahor 6. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Katera dela se lahko opravljajo preko osebnega dopolnilnega dela? Kdo jih lahko opravlja? Pod kakšnimi pogoji ter katere so glavne spremembe na področju osebnega dopolnilnega dela? Na kaj moramo biti pozorni pri osebnem dopolnilnem delu? Kako izstavimo račun za opravljeno delo/storitev? Kdo mora naročiti vrednotnico? Prijave do 5. aprila bd@mklj.si.

Reševanje konfliktov – Brigita Tomas 10. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Konfliktom se težko povsem izognemo, lahko pa se jih naučimo bolje obvladovati. Na izobraževanju boste spoznali, kako hitro zaznati konflikt, ga ustaviti in kako konflikte uspešno reševati. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Spoznajmo ptice okoli nas. Ptice v gorah. – Barbara Vidmar 10. april ob 17.30 Knjižnica Rudnik Večina slovenskih planincev pozna planinsko kavko ali krokarja, redki pa so imeli priložnost na svojih planinskih poteh opazovati tudi planinskega orla ali belko. Ste že slišali za kupčarja, kotorno ali komatarja? V naših gorah živi še veliko več vrst ptic, nekatere od njih boste lahko spoznali na predavanju. Prijave na 01 308 57 10.

Govorica telesa. Dotik – Lilijana Pahor 11. april ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 10. aprila na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 11. in 25. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar 11. april ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite k Nemškemu bralnemu krogu za odrasle, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Znakovni jezik – Roman Demir 11. april ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na predavanju se bomo seznanili z osnovami komunikacije v znakovnem jeziku (enoročna abeceda, osebna predstavitev in vljudnostni izrazi). Z znakovnim jezikom boste razgibali vaše možgane, saj je edini neverbalni jezik, pri katerem se sporazumevate samo z rokami, mimiko in govorico telesa. Predznanje ni potrebno. Predaval bo certificirani tolmač znakovnega jezika, ki izhaja iz gluhe družine.

16


Govorica telesa. Življenjski pasovi – Lilijana Pahor 12. aprila ob 15.00 Knjižnica Fužine, info točka Borza dela Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Prijave do 11. aprila na bd@mklj.si.

Poletna zaščitna krema – Hermina Binder 12. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Sončni žarki so blagodejni po zimski sivini in hladu. S seboj prinašajo spet vedrino, lahkotnost oblačenja in željo po sončenju, morju. Ker se vse to počasi približuje, moramo razmišljati tudi o zaščiti kože pred preveč sonca. Izdelajmo domačo kremo v ta namen. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Sproščanje v barvah in oblikah – Anita Šefer 13. april ob 13. 00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Da bi spoznali enega od načinov ustvarjanja abstraktne slike, bomo namesto čopičev uporabili kar svoje prste in z njimi na platno večjega formata nanašali barve ter jih po želji zabrisovali s krpicami ... Pri tem se bomo držali nekega zamišljenega motiva ali pa le razporejali barve tako, da bomo z njimi izrazili svoje občutke. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 14. april ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas.

Zgodba kot zdravilo – Karolina Rebernik 18. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Miti, legende in pravljice nosijo v jedru temeljna spoznanja, ki zadevajo vsakega človeka. S pomočjo knjige Ženske, ki tečejo z volkovi bomo odkrivali, kako nam lahko zgodba vlije novih psihičnih moči. Delavnica je namenjena ženskam, ki bi rade okrepile svojo samozavest, intuicijo in izboljšale medosebne odnose. Z vami bo zakonska in družinska terapevtka.

Imeti svoje podjetje pomeni svobodo in odgovornost – Andreja Zabret 19. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica je namenjena bodočim podjetnikom, ki še razmišljajo ali so že začeli z lastnim poslom in ne vedo, kaj in kako začeti, malim družbam, poslovnimi sekretarjem, ki želijo urejeno podjetje in poslovanje. Predstavili bomo osnove, kaj pomeni imeti lastno podjetje in kako upravljati z njim na področju poslovne dokumentacije in minimalne pravne ureditve. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 19. april ob 15.00 Knjižnica Bežigrad , dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 18. aprila na bd@mklj.si.

17


Obrazna joga – Jasna Novak Beguš 21. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predstavitvi obrazne joge boste izvedeli, kaj je obrazna joga, zakaj vaditi z obrazom, kako uravnavati hormonsko ravnovesje in odpravljati stres, kako se z vadbo obrazne joge zdravstveno okrepimo, pomladimo in duhovno prebudimo. Predstavitev bo vodila certificirana inštruktorica obrazne joge.

Prehranjevanje kot le ena od življenjskih navad – Živa Novak 24. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V Sloveniji imamo Nacionalni program o prehrani in telesni aktivnosti. Prehranski piramidi je spodaj dodana čista voda, pod njo, z najširšo bazo, pa telesna dejavnost. Kronične nenalezljive bolezni se da preprečiti, če vztrajno spreminjamo navade v pravo smer. Da se da, so dokazali v projektu Modre zone – Blue Zones Project. Vredno je! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Komunikacija za zdrave odnose – Tinkara Filač 24. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka S pomočjo komunikacije gradimo, poglabljamo in ohranjamo odnose v svojem življenju s tem, da smo iskreni do sebe in drugih. Sočutje, razumevanje in sprejemanje so le ene od sestavin srčne komunikacije. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Z znanjem o energiji v napredno, novo življenje – E Priložnost 25. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na delavnici bo predstavljena metoda, s katero se lahko prenovite in povečate energijo. Globoko se boste sprostili, napolnili z energijo, začutili notranji mir ter dobili uvid v znanje, ki vam bo spremenilo življenje na bolje. Namenjena je vsem, ki bi radi znali notranje ravnovesje in boljše zdravje doseči na naraven način.

računalniška izobraževanja S klikom v družbo znanja – Rudi Majerle 3.–7. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča Na 5-dnevnem začetnem računalniškem tečaju se bomo naučili osnov uporabe računalnika ter interneta, oblikovali dokumente z urejevalnikom besedil Word 2010, se seznanili z elektronsko pošto ter se poučili o varni uporabi interneta. S pomočjo spletne aplikacije COBISS/OPAC se bomo naučili poiskati gradivo v knjižnici. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Uporaba pametnega telefona – Tamara Hozjan in Tanja Jankovič 10. april ob 11.00 Knjižnica Fužine Imate pametni telefon ali tablični računalnik, pa bi potrebovali nasvet pri uporabi? Na delavnici, namenjeni začetnikom, boste lahko vprašali, kar vas zanima. Na primer, kako na napravi nastaviti e-pošto, naložiti aplikacije, kako urediti imenik ter kako telefon povezati z računalnikom. Prijave na 01 308 54 20 ali fuzine@mklj.si.

18


Wordpress delavnica – Jurij Šorn 18. april ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Udeleženci bodo spoznali, kako izdelati spletno stran od samega začetka. Spoznali bodo osnove trženjskih prijemov in se seznanili z brezplačnim orodjem Wordpress. Delavnica je primerna za vse, ki obvladajo Windows na osnovnem nivoju, vključno z brskanjem po spletu, ravnanjem datotekami in urejevalnikom besedil. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Hitrih 10 – Jasna Repa 19. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ali ste uporabnik računalnika in pri tipkanju uporabljate le dva prsta? Na delavnici boste spoznali računalniško tipkovnico, metodo desetprstnega tipkanja in se seznanili s programi za urjenje tipkanja. Prijave od 3. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela 1 (Excel 2010) – Kristijan Srpčič 20. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje, vstavljanje, brisanje, skrivanje in razkrivanje stolpcev ter vrstic je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Worda 2 (Word 2010) – Matej Vinojčić 26. april ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na nadaljevalni delavnici Worda bodo predstavljene naslednje teme: prilagoditev traku in orodne vrstice za hitri dostop, vstavljanje simbolov ali posebnih znakov, vstavljanje tabel, kreiranje kazal, pregledovanje in zaščita dokumenta. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si

jezikovna izobraževanja Vesela šola španščine. Črke, številke in barve. – Špela Šubic Zalezina 3. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na delavnici boste na zabaven način, skozi reševanje nalog in gibalne igre ponovili števila do sto, črkovali in spoznavali najpogostejša španska imena, ponovili izraze za osnovne barve. Za aktivno udeležbo na delavnici je potrebno znanje na nivoju A2. Prijave na 01 308 57 01.

Do zaposlitve z učinkovito predstavitvijo v angleščini, I. del – Špela Jurak 4. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Iščete zaposlitev v tujini? Delodajalec želi preveriti vaše znanje angleščine? Na delavnicah boste pridobili praktično znanje za samozavestnejši nastop. Prva delavnica obravnava življenjepis in prijavo na delovno mesto. Prijave do 3. aprila na bd@mklj.si

19


Španščina 3 – Asha Podgornik 4. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Z različnimi vajami bomo utrdili in poglobili naše znanje obeh preteklih časov, pri čemer bomo posebno pozornost namenili razlikam v rabi enega in drugega preteklika. Prijave od 27. marca na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 4. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tudi za tokratno delavnico smo izbrali temo, ki nudi mnogo možnosti za diskusijo – zgodovino. Iskali bomo odgovore na trivialna in na vse prej kot trivialna vprašanja. V katerem obdobju bi, če bi imeli izbiro, najraje živeli? Kakšna je dediščina kolonializma? Delavnice so namenjene rabi jezika, utrjevanju znanja in širjenju besednega zaklada. Prijave od 27 marca na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Vesela šola španščine. Čas in prostor. – Špela Šubic Zalezina 10. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Z Gujem, junakom iz stripa, boste ponovili izražanje ure. Dajali boste navodila za gibanje skozi labirint, opisovali slike s pomočjo uporabe predlogov, se sprehodili skozi imena mesecev in dni. Za aktivno udeležbo na delavnici je potrebno znanje na nivoju A2. Prijave na 01 308 57 01.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 11. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo spoznavali rabo glagolov HABER in ESTAR, poimenovali različna poslopja v mestu in na vasi ter z ustreznimi predlogi opisovali lokacijo predmetov v prostoru. Prijave od 3. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Do zaposlitve z učinkovito predstavitvijo v angleščini, II. del – Špela Jurak 18. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Iščete zaposlitev v tujini? Delodajalec želi preveriti vaše znanje angleščine? Na delavnicah boste pridobili praktično znanje za samozavestnejši nastop. Druga delavnica je namenjena pripravi na razgovor. Prijave do 17. aprila na bd@mklj.si

Španščina 3 – Asha Podgornik 18. april ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prihodnost bo tema, s katero se bomo ukvarjali na zadnji aprilski delavnici. V ta namen se bomo naučili spregati glagole v nezloženem prihodnjiku (Futuro imperfecto) in na novo pridobljeno znanje uporabili za napovedovanje vremena, dajanje obljub in vedeževanje. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 18. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bo beseda tekla o medgeneracijskem sodelovanju, konfliktih, o družinskih in družbenih vlogah v različnih življenjskih obdobjih. Prijave od 10. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

20


Vesela šola španščine Kdo je kdo.– Špela Šubic Zalezina 24. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Udeležili ste se zabave, pa si nikakor ne morete zapomniti imen. Na zabaven način bomo urili spomin, izpostavljali fizične lastnosti, ponovili izraze za dele telesa oblačila. Poskusili si bomo zapomniti kar največ stvari s seznama predmetov in še marsikaj. Za aktivno udeležbo na delavnici je potrebno znanje na nivoju A2. Prijave na 01 308 57 01.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 25. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo skozi branje krajših besedil spoznavali nekatere izmed praznikov oz. običajev, ki so značilni za špansko govoreče kraje v obdobju od aprila do julija. Ponovili bomo izražanje datuma in glagole v sedanjiku. Prijave od 17. aprila na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Klekljanje 1. in 2. del – Majda Jamšek 4. april ob 11. 00 in 5. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naredili bom preprost izdelek in tako na ta način pokukali v svet klekljanja, ki ga pri nas poznamo predvsem kot »idrijska čipka«. Vse potrebno za delo vas bo čakalo na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Izdelovanje papirnatega cvetja – KUD Galerija C.C.U. 4. april ob 17.00 Knjižnica Zalog Spoznali boste male skrivnosti izdelovanja magičnega papirnatega cvetja in si ustvarili svoj šopek iz brstečih popkov, storžkov in cvetov rdečega maka, ki bo krasil vašo praznično mizo ... Delavnico vodita Simon in Mateja KUD Galerija C.C.U.

Izdelovanje ljubljanskih butaric – Erna Prijatelj Birk 5. april ob 18.00 Knjižnica Zadvor Pred cvetno nedeljo bomo v knjižnici izdelovali butarice, ki so značilne za vzhodni del Ljubljane. Ljubljanske butarice so izdelane iz pobarvanih oblancev in mladega zelenja, tradicija izdelovanja pa sega v trideseta leta prejšnjega stoletja. Na delavnico se lahko prijavite v knjižnici ali na 01 308 54 50.

Velikonočne voščilnice v tehniki pick point – Tanja Jankovič 6. april ob 17.00 Knjižnica Fužine Pick point je tehnika izdelovanja voščilnic s šivanjem po predlogi. Na preprost način lahko izdelamo lepe in elegantne voščilnice. Na delavnici se bomo naučili, kako začnemo in kateri materiali so priporočljivi. Prijave na 01 3085420 ali tanja.jankovic@mklj.si.

Velikonočni zajčki – Katja Podstudenšek 10. april 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Bliža se velika noč, zato bomo na tokratni delavnici ustvarjali v duhu prihajajočega praznika. Iz kartona bomo izdelali pisane zajčke, manjše kartonaste škatlice, jih zavezali s satenastim trakom in jih okrasili po

21


22


svojih željah. Doma jih boste lahko napolnili s čokoladnimi jajčki in jih poklonili kot drobna darilca. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Velikonočni piščančki – Mojca Bartolič 11. april 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Koklja s piščančki je sestavni del velikonočne dekoracije. Piščančki simbolizirajo rojstvo pomladi in rodovitnost. Veliko lepši kot kupljeni so doma narejeni. Izdelava je preprosta in zabavna. Potrebujemo le nekaj bele in rumene volne in dobro voljo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Pirhi v naravnih barvah – Ula Hribar Babinski 12. april ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Rdeče obarvane pirhe poznamo predvsem kot simbol krvi, predstavlja pa tudi vstajenje – tako kot piščanec stre lupino in vstopi v življenje. Ker jajce predstavlja vstop v novo življenje, je za mnoge tudi simbol krsta. Pridite in si pobarvajte svoje pirhe tudi vi! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

razstave Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016 6. februar–28. april Knjižnica dr. France Škerl Namen in poslanstvo nagrade je spodbujanje nastanka izvirnih slovenskih slikanic, izoblikovanje vrednostnih meril za pripravo in ocenjevanje slikanic, spodbujanje branja in bralnih navad ter spodbujanje navad nakupovanja dobrih slikanic. Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Slovenske literarne nagrade 2016 – Tjaša Šesek 1. marec–30. april Knjižnica Bežigrad, preddverje Že tradicionalna razstava ponuja pregled slovenskih literarnih nagrad, ki so bile slovenskim avtorjem podeljene v letu 2016 tako doma kot v tujini. Posebej smo izpostavili Prešernovo nagrado in letošnje nagrajence.

Igra svetlobe in barv – Marija Franinović 28. marca–8. maja Knjižnica Škofljica Ljubiteljska slikarka Marija Franinović je pred tremi leti na pobudo prijateljice začela obiskovati delavnice akvarelov na Vrhniki pod vodstvom Petra Lazareviča. Kasneje se je pridružila akvarelistom na Igu. Akvarelna tehnika razlivanja barv in mehkobe, ki jo ta ponuja, jo je prevzela. Upodablja krajino, naravno in urbano ter tihožitje in cvetje. Vedno bolj jo privlači tudi figuralika.

Razstava Borze znanja: Klekljana čipka – Majda Jamšek 31. marec–8. maj Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Na razstavi bodo izdelki za različne priložnosti. V vitrinah bodo tudi slike iz čipke Ervina Borštnajra. Izdelki so večinoma delani po predlogah Irme Pervanja in Mire Kejžar.

23


Razstava slik: Figure in portreti – Helena Maček 1.–30. april Knjižnica Jarše Helena Maček (1974), likovna pedagoginja, se nam predstavlja s študijskimi risbami, ki so osnova likovnega ustvarjanja. Risbe figur nam pokažejo avtoričino zaznavanje in spoznavanje ter dojemanje in mišljenje sveta – in same sebe. Razstavljena dela prikazujejo njeno iskanje in razumevanje likovnega izraza.

Razstava slik: Don't Fall Thru the Library Roof – Irena Kazazić 1.–30. april Knjižnica Polje Irena Kazazić, ki je leta 2003 diplomirala iz slikarstva, predstavlja oljne slike iz serije »18, 2016«, ki so nastajale v prejšnjem letu in do sedaj še niso bile razstavljene. Razstava Don't Fall Thru the Library Roof (Ne padi skozi streho knjižnice) je izbor šestih slik, del intimne zgodbe slikarkinih doživljajev, razmišljanj in sanjarij.

Junaki v belem – Santiago Martín 1.–29. april Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Santiago Martín (Granada, Španija, 1969) je ilustrator, prevajalec in lektor španskega jezika na Fakulteti za Družbene vede, sicer širši javnosti najbolj znan po svojih stripovskih stvaritvah Ljudožerci, Kozlovska sodba v Višnji Gori ter Veverički d.o.o. Protizelenjavna zarota. Predstavil se nam bo z najnovejšimi šaljivimi gagi iz življenja judoistov, rekreativnih »izgubarjev«, ki se zavzeto lotevajo treningov in drugih »izzivov«.

Kaj smo storili, da smo se takšni v knjižnico vrnili? Ali kako ne ravnati z gradivom. 1. april – stalna razstava Knjižnica Otona Župančiča, pritličje Poučna razstava o vrnjenem poškodovanem knjižničnem gradivu. Prikazani so različni načini poškodovanja gradiva z namenom osveščanja bralcev, da je potrebno s knjigo ravnati pravilno in odgovorno.

Leto 2017 – leto reformacije 1. april–30. junij Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Gre za razstavo ob 500. obletnici reformacije. Razstava bo obiskovalcu s pomočjo razstavljenih knjig iz zbirk Slovanske knjižnice približala obdobje, v katerega segajo temelji slovenskega knjižnega jezika. Avtorica razstave je Jana Okorn.

Njihov dom nima hišne številke: prostoživeče rastline in živali na Ljubljanskem 3. april–5. maj Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ljubljana in njena širša okolica omogoča preživetje številnim živalskim in rastlinskim vrstam. V samem središču mesta pogosto naletimo na ježe, lisice, zajce in druge živali. V neposredni bližini mesta pa živijo celo redke in ogrožene živalske vrste kot so medved, ris in volk. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, oddelkom za varstvo okolja.

Butalci – Osnovna šola Poljane 3. april–19. maj Knjižnica Bežigrad, stopnišče Letos obeležujemo 150-letnico rojstva Frana Milčinskega, ki se je v zavest Slovencev zanesljivo zasidral s humorističnimi zgodbami o Butalcih. Osmošolci z Osnovne šole Poljane predstavljajo, kako današnja

24


mladina (ljubljanska, seveda, in ne butalska) bere in doživlja njihove prigode in nezgode. Na razstavi bodo skušali pojasniti, kako je mogoče, da so Butalci še vedno smešni, in zakaj ostajajo aktualni.

Skupaj za Jadransko morje, skupaj za nas! – Inštitut za vode RS 4.–14. april Knjižnica Prežihov Voranc V okviru projekta Adriatic + je na Inštitutu za vode RS nastala razstava, katere namen je ozaveščanje javnosti o problemih in pritiskih, s katerimi se srečujemo v Jadranskem morju ter posledicah, ki vodijo v izgubo biotske raznovrstnosti (ob)morskih ekosistemov in vdoru tujerodnih vrst. Otvoritev razstave bo 4. aprila ob 18.00.

Bodi moj prijatelj – razstava ilustracij Suzi Bricelj 5. april–31. maj Knjižnica Glinškova ploščad Suzi Bricelj je likovna ustvarjalka, ki se kot ilustratorka in oblikovalka loteva slikanic, proze in učbenikov. Njena dela je moč najti tudi v Cicidoju, Cicibanu in Pilu, imela pa je tudi že kar nekaj samostojnih razstav. Tokrat bo s svojimi deli obogatila Popoldan s knjižnico Glinškova ploščad, kjer bomo razstavljali njena dela. Srečanje z ilustratorko bo 5. aprila ob 17.00.

Ciciuhec v Vrtcu Mladi rod 5.–26. april Knjižnica Savsko naselje Otroci iz Vrtca Mladi rod, enote Vetrnica, skupine Lisice in skupine Ježi, nam bodo predstavili svoje izdelke, ki so nastali v okviru projekta MKL Ciciuhec – beremo z malčki.

poHAIKUj z nami! 10.–30. april Knjižnica Bežigrad, preddverje Razstavljeni bodo najboljši prispevki srednješolcev, ki so se odzvali povabilu k sodelovanju na literarno-fotografskem natečaju »poHAIKUj z nami!« Razstavo bodo sestavljali izbrani haikuji in fotografije.

Slikar Matija Koželj: življenje in delo – Tomaž Miško 13. april–6. maj Knjižnica Šiška, čitalnica Letos praznujemo 100-letnico smrti sakralnega slikarja Matije Koželja, rojenega v Vesci pri Vodicah. Koželj je poslikal številne cerkve na Gorenjskem in Dolenjskem. Izdelal je tudi številne oltarne podobe, bandera, božje grobove in do 22 križevih potov. Idealizirani lepotni tip figur, preprosta kompozicijska zasnova in pisana barvna paleta so značilnosti, ki so ta dela priljubila širšemu občinstvu.

Ste že kdaj pomislili, kaj vse lahko nastane iz koščkov blaga? – Irena Peček, Maryna Bilash in Marja Panker 18. april–5. maj Knjižnica Prežihov Voranc Izdelovanje krpank je več tisoč let stara obrt, ki je imela predvsem praktičen pomen. V današnjem času so postale prave male umetnine. Blago oblikujemo v različne geometrijske oblike in ga sešijemo v načrtovan izdelek. Z raziskovanjem ter pogumnim kombiniranjem barv in oblik treh avtoric so nastali uporabni in dekorativni dodatki za dom. Otvoritev razstave bo 18. aprila ob 17.30.

25


Razstava slik: Vivianina barvna paleta – Viviana Škrabec 21. april–20. maj Knjižnica Fužine Na razstavi Viviana predstavlja sebe, triindvajsetletno študentko likovne pedagogike skupaj s svojimi ilustracijami in slikarskimi deli. Inspiracijo išče v naravi, pogosto pa je model njena mlajša sestrica. Skozi proces ustvarjanja se sprosti in povzame občutke dneva.

drugo Popoldan s knjižnico Glinškova ploščad 5. april ob 12.30 Knjižnica Glinškova ploščad Na prireditvi, s katero bomo zaznamovali tudi mednarodni dan knjig za otroke (2. april), za vas pripravljamo pester program, poln toplih ilustracij, raznolikih knjig, predavanj in drugih zanimivosti, namenjenih otrokom in odraslim. Vabljeni!

Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 5. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00 ure).

Pogovorjevalnice ... 13. in 20. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci.

Na pločniku z gostom Rokom Terkajem 21. april ob 19.00 Knjižnica Prežihov Voranc Raper, tekstopisec, novinar, po izobrazbi univerzitetni diplomirani teolog Rok Terkaj, bo predstavil svojo svežo pesniško zbirko Kla kla klasika, ki je izšla v zbirki Domače branje Knjiga pred nosom založbe Mladinska knjiga. Slišali bomo, kako slovenska poezija zveni v rap ritmih, v pogovoru s Tajo Zuccato pa nam bo razkril tudi svojo zanimivo življenjsko zgodbo.

mladi Matura'17 – Tanja Tomšič 3., 24. april ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na aprilskih delavnicah, ki so namenjene pripravam na maturo iz slovenščine in poglabljanju znanj, bomo analizirali roman Krasni novi svet avtorja Aldousa Huxleya, ki bo poleg Alamuta Vladimirja Bartola podlaga za maturitetni esej 2017. Pogovorno analizo bo vodila Tanja Tomšič, profesorica slovenščine na gimnaziji in zunanja ocenjevalka na maturi.

26


za otroke

27


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

* odpade 6. 4.

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje** Škofljica Gameljne Bežigrad Črnuče*** Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl Glinškova ploščad* Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

** odpade 25. 4.

*** odpade 26. 4.

V aprilu bomo otrokom, ki so obiskovali ure pravljic, podelili pohvale. Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • Frana Levstika, ponedeljek, 3. april, ob 18.00 • Horjul, torek, 4. april, ob 18.00 • Podpeč, torek, 4. april, ob 17.00 • Dobrova, sreda, 5. april, ob 17.00 • Ig, sreda, 5. april, ob 17.00 • Brezovica, četrtek, 6. april, ob 17.30 • Zadvor, sreda, 19. april, ob 17.00 • Grba, torek, 25. april, ob 17.00 Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: • Knjižnica Prežihov Voranc, četrtek, 20. april, ob 17.00 Ure pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: • Polje, sreda, 12. april, ob 17.30 Vabimo vas na jezikovno uro za otroke prve in druge triade osnovne šole. Ob zgodbi bodo na igriv način spoznali nove besede in se jih tako tudi nezavedno naučili.

28


Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • My Basket 4. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica • Spring, Spring! 11. april ob 17.00 Knjižnica Jarše • Shapes 12. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca • My Basket 19. april ob 17.00 Knjižnica Ig • Spring, Spring! 20. april ob 17.30 Knjižnica Brezovica Lahkonočnice v živo – Pripovedovalci DSO Fužine • 4. april ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje • 13. april ob 17.00 Knjižnica Polje • 26. april ob 17.00 Knjižnica Zalog V mesecu aprilu boste lahko prisluhnili čisto novim pravljicam za lahko noč in svojim malčkom na tak način zagotovili najlepše sanje. Skupaj s pripovedovalci iz Doma starejših občanov Fužine in pravljičarji se vkrcajte na čarobno vožnjo. Končna postaja: sladko spanje. Eko pravljica. Zakaj je polje jezero? – Maša Uran 13. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid Zakaj je polje jezero? Zakaj mora mravljica čisto sama nositi težak tovor, zakaj je starček tako ubog in sam, zakaj nima pravljica srečnega konca ... in še nekaj malega o Cerkniškem jezeru – zakaj in kam izginja. Vabljeni otroci od 4. leta dalje in njihovi starši.

izobraževanja English bus – Špela Jurak 3. april ob 17.15 Knjižnica Zadvor Prijave v knjižnici, na 01 308 54 50 ali zadvor@mklj.si. 13. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Prijave v knjižnici, na 01 308 55 37 ali pionirska@mklj.si. 20. april od 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si. Otroke med 4. In 7. letom starosti vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na delavnici bomo ob pesmici If your happy z gibi izrazili svoja čustva – veselje, jezo, strah – in se jih naučili poimenovati. Spoznajmo živali – Ana Tomašič, Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC 6. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Skozi zgodbo bomo spoznali sikajočo, plazečo se žival, ki se je veliko ljudi zaradi nepoznavanja boji. Izvedeli bomo, koliko vrst kač

29


poznamo v Sloveniji, katere so strupene in katere lahko mirno božamo. Naučili se bomo vse o prehrani in skrbi za kače. Če bi rad pobožal kačo, se nam pridruži na kačji delavnici. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si. Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 6. in 18. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke. Pridi se igrat! – Anamarija Peterkovič 11. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Na igralni urici bomo v naši Igroteki poiskali igrače za prave pustolovce. Spoznali bomo divje živali ter se podali na lov na zaklad. Za otroke, starejše od 3 let. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si. Vzgojnice. Rad imam knjige – Maša Uran 11. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovarjali se bomo o knjigah in prisluhnili zgodbici Tudi knjigo boli glava. Poleg glavne junakinje – knjige, v zgodbici spoznamo še knjižničarko Hermino, obiskovalce knjižnice in priča smo skrivnostnemu nenavadnemu doživetju. Male radovednice in radovedneži, pripeljite svoje starše, babice, dedke, tete, strice. Za otroke od 3. leta dalje in njihove spremljevalce. Labirinti – Mathema 13. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Podili se bomo po labirintih, spreminjali in zapletali poti. Sestavljali bomo grške, rimske, kretske in še kakšne labirinte. Ob koncu bomo iskali najkrajše poti in izhode. Dobimo se enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si. Kinološka urica: Pes na sprehodu – Suzana Horvat Perne 13. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovorili se bomo o tem, kako peljemo psa na sprehod, kaj imamo vedno s seboj in kako ravnamo ob srečanju z ostalimi ljudmi in živalmi. Za otroke od 6. leta starosti dalje. Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 20. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

30


ustvarjalne delavnice Delavnica animiranega filma – Andreja Goetz 6. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Ker se počasi daljšajo dnevi in je vedno topleje, se bodo na naši zadnji delavnici animiranega filma v tem šolskem letu tudi knjige odpravile na potep. V tehniki stop animacije bodo s pomočjo snemanja slike po sliko in premikanjem knjig le-te oživele. Prijave na pionirska@mklj.si, na mladinskem oddelku knjižnice ali 01 308 55 37. Spomladanski šopki rožic – Katja Macarol 11. april ob 14.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na reciklažno–ustvarjalno delavnico, na kateri bodo otroci izdelali spomladanske šopke rožic iz papirja in zamaškov. Pridružite se nam. Vabljeni otroci od 6. leta naprej. Pozdrav pomladi – KUD Galerija C.C.U. 12. april ob 17.00 Knjižnica Ig Pomlad in prihajajoče praznike bomo pozdravili z ustvarjanjem pisanih spomladanskih rož, zajčkov in ptic. Mala ustvarjalnica. Navihane kokoške – Dunja Kranjac 13. april ob 17.00 Knjižnica Rudnik V aprilu vabimo otroke od 8. leta dalje in najstnike na ustvarjalno delavnico, povezano z najbolj pisanim praznikom v letu – veliko nočjo. Ustvarjali bomo navihane kokoške vseh vrst. Pisane, črtaste, puhaste, barvne kokoške, takšne ki bodo uživale v družbi vaših domačih pirhov. Se vidimo! Moja igrača – Mojca Bartolič 18. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Na aprilski ustvarjalni delavnici se bomo poigrali z ustvarjanjem zvokov. Izdelali bomo instrumente, ki oponašajo pomladni dež, grmenje, točo ... Ob spremljavi naših instrumentov bomo tudi zapeli kakšno veselo pesmico. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si. Ustvarjalnica – Petra Cigut, Katja Pinter Željko 25. april ob 17.30 Knjižnica Grba Knjižnica se bo spremenila v pravo ustvarjalnico. Kaj vse se nam bo »pletlo« v glavi in v rokah, boste videli na delavnici, kjer bomo skupaj ustvarjali in uživali. Morske pošasti – KUD Galerija C.C.U. 25. april ob 17.00 Knjižnica Jarše Z Matejo in Simonom se bomo potopili v pravljične morske globine in ustvarjali strašne in strašno prijazne morske pošasti, ki bodo nato zaplavale v morskem gledališču.

31


Delavnica animiranega filma – Andreja Goetz 25. april ob 17.00 Knjižnica Nove Poljane Na delavnicah, ki bodo potekale enkrat mesečno, vsak 4. torek v mesecu, se bomo naučili, kako lahko sami izdelamo animirani film. Ob tem bomo spoznali osnovne filmske izraze in postopek izdelave preproste animacije. Končni izdelek bo en ali več kratkih animiranih filmov ... Za otroke od 7. leta. Prijave na josko.sencar@mklj.si, v knjižnici ali na 01 308 55 40. Pravljična ustvarjalnica. Zakaj pomlad zamuja? – Polona Ženko 25. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Otroci bodo s pomočjo dramskih junakov prisluhnili avtorski pravljici o pomladi, ki jo je ugrabil medved Godrnjač. Po končani pravljici bodo naredili načrt gozda in napisali čarobne besede, s katerimi bodo omehčali srce medveda Godrnjača. Tako bodo spustili pomlad v svoja srca in se naučili iskanja skupnih rešitev, spodbujanja in sodelovanja.

glasbene in lutkovne predstave Prvo srečanje z opero: zaključna prireditev za obiskovalce ur pravljic in ustvarjalnih delavnic na mladinskem oddelku KOŽ 18. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Povezovalka, ki je izkušena dolgoletna vzgojiteljica, navdušuje otroke nad opero. Z njimi klepeta o skladateljih, opernih junakih, opernih pevcih in znanih izkušnjah otrok z opero ter jih vodi skozi operne zgodbe ter čustvene izraze opernih junakov. Nastopajo: Petra Vrh Vrezec – sopran, Al Vrezec – bariton, Jelka Rahne – povezovalka. Za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole. Mačja zabava: zaključna prireditev ur pravljic 26. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ali pospravljate svoje copate? Jih zjutraj vedno dobite na pravem mestu? Ne? Potem pa kar k Muci Copatarici. Zagotovo jih je prav ona odnesla. Lutkovna predstava ob 70. obletnici prve izdaje slikanice Ele Peroci ter zaključku ur pravljic. Lutkovni predstavi sledi mačja ustvarjalnica.

razstave Pomladne cvetlice – OŠ Zadobrova 1. april–31. maj Knjižnica Polje Učenci 3. a razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Špele Mušič ustvarjali na temo pomladi. S kombinacijo različnih likovnih tehnik (tempera barve, voščenke, flomaster) so poskušali prikazati barviti svet pomladnih cvetlic.

32


Portreti slovenskih književnikov – OŠ Zalog 1. april–4 . maj Knjižnica Zalog Na osnovni šoli Zalog že četrto leto deluje kiparski krožek, ki ga vodi akademska kiparka Urša Toman. V preteklem šolskem letu so učenci uspešno oblikovali portrete slovenskih književnikov. Bitja – Vrtec Mladi rod 2.–30. april Knjižnica Jožeta Mazovca Živalska, mitološka in fantastična. So domače živali, hišni ljubljenčki, člani cirkusa ter motivi zgodb. In čeprav sodobna znanost še ni potrdila obstoja zmajev, ti še vedno burijo otroško domišljijo. S filmi in stripi se vračamo v svet dinozavrov, potujemo v prihodnost, prek aplikacij pa lovimo Pokemone.

drugo Bodi moj prijatelj – Suzi Bricelj (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad) 5. april ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad Pomlad nam trka na vrata in v Knjižnici Glinškova ploščad jo bomo pričakali z velikim veseljem. Po otvoritvi ilustracij Suzi Bricelj, iz katerih kar kipijo ljubezen, prijateljstvo in solidarnost, bomo pripravili delavnico, na kateri bomo spoznali proces ustvarjanja knjižnih ilustracij ter tudi sami poskusili kakšno narisati. Knjigoraj – 5. a razred OŠ Valentina Vodnika 21. april ob 11.00 Knjižnica Šiška, pravljična soba Učenci 5. a razreda so pod mentorstvom Tatjane Furjan ustanovili svojo oddelčno založbo Knjigoraj, ki jo bodo predstavili dedkom in babicam ter vsem ostalim. Razstavili bodo tudi svoje knjige, ki so jih izdali pri tej založbi. Razstava bo odprta do 6. maja. Noč knjige in Knjižnica na pločniku – Butalsko popoldne 21. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Otroci, pridite na pločnik pred knjižnico, na praznovanje 150. rojstnega dne Frana Milčinskega. Njegove vedno zabavne butalske zgodbe bomo oživili s pripovedovanjem in kamišibaj gledališčem, potem pa kakšen zanimiv butalski lik poskusili tudi narisati. Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2016/2017 Naše veliko majhno morje Enajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili naši naravni dediščini, slovenskemu morju, ki mu je posvečena nova, interaktivno zasnovana razstava v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. MEGA kviz lahko rešujete do 15. maja 2017 v celoti (vseh 5 sklopov) na www.megakviz.si.

33


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, april 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

36

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik april 2017  

https://mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_april-2017.pdf

Napovednik april 2017  

https://mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_april-2017.pdf

Advertisement