Page 1

OKTOBER napovednik

2019

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

pogovori, okrogle mize. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

za družine. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

literarni dogodki. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

izobraževalne delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Kabinet čudes – Ivana Myšková

10. oktober ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Češka pisateljica Ivana Myšková se bo s predavateljico Jano Šnytovo in prevajalko Tatjano Jamnik pogovarjala o stanju duha v svetu duševnih albinov in o tem, kako so nastajale zgodbe, zbrane v knjigi Bele živali so zelo pogosto gluhe. Literarnemu pogovoru bo sledilo avtorsko podpisovanje knjige.

Prevod na oknu: izbor antologijskih prevodov v slovenščino

10. oktober ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Prevod na oknu zajema predstavitev odličnih prevodov, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo. O prevajanju bosta spregovorila Vasja Bratina in Petra Koršič. Dogodek v organizaciji LUD Literatura je izveden v sklopu literarnih dogodkov, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

Predstavitev novosti in avtorjev založbe Amalietti

11. oktober ob 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Svoje knjižne novosti bodo predstavili avtorji Franjo Frančič (Ljubil sem Monico Lewinsky in Vzemi me k sebi), Peter Hvastja (Poslednji gorjan), Metod Žunec (Celote), Alenka Kranjac (Vilinska kraljica in Mara), Bojan Foršček (Vstajnik in Večno življenje), Milojka Krez (Prinesi, odnesi), Miha Remec in Aleksandra Jalušič (Ptujska trilogija) in Peter Amalietti (Enačba z več neznankami in druge).

Literarno novinarstvo – Joe Valencic in Leonora Flis

15. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? O tem bosta spregovorila Joe Valencic in Leonora Flis.

Prevod na oknu: izbor antologijskih prevodov v slovenščino

18. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Prevod na oknu zajema predstavitev odličnih prevodov, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo. O prevajanju bosta spregovorili Veronika Rot in Petra Koršič. Dogodek v organizaciji LUD Literatura je izveden v sklopu literarnih dogodkov, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

Podelitev nagrade Kristine Brenkove 2019 za izvirno slovensko slikanico

22. oktober ob 12.00 Trubarjeva hiša literature Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije podeljuje na dan rojstva slovenske pisateljice in prevajalke Kristine Brenk, Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Nagrada Kristine Brenkove 2019 za izvirno slovensko slikanico bo podeljena na slavnostni prireditvi.

Literatura v mestu: dr. Andrej Blatnik in dr. Tomo Virk

22. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, Knjižnica Bežigrad, dvorana Na jesenskem pogovornem večeru se nam bosta pridružila dr. Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in izredni profesor knjigarstva, ter dr. Tomo Virk, prevajalec, esejist in redni profesor na Oddelku za primerjalno književ-

1


nost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kratka zgodba – literarni fenomen 20. stoletja, je po mnenju nekaterih najtežja in najbolj natančna od vseh proznih oblik. Na literarnem večeru bo mogoče izvedeti vse o njej, med drugim pa nas bo zanimala tudi podoba Ljubljane v zgodbah Andreja Blatnika.

PreBrano – Marija Mazi

28. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Predstavili bomo knjigo Kuga & kolera, ki opisuje izjemnega znanstvenika Aleksandrea Yersina, zdravnika, ki je odkril bakterijo kuge in izdelal tudi cepivo proti njej. Njegovo pustolovsko življenje je čudovit okvir, v katerem je pisatelj Patrick Deville opisal zgodovinsko obdobje, polno odkritij na začetku 20. stoletja.

predstavitve knjig POTopis – Viljem Gogala

3. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vabljeni na romarski večer, na katerem bo nekdanji novinar Sobotne priloge Dela govoril o tem, kako je zapustil svet in se prelevil v beraškega romarja. V desetletju je prehodil večino romarskih poti in šel iz Slovenije peš do Jeruzalema, Rima in Kompostele. Seveda je hodil sam, brez stikov z družbo, razen ko je prosil za hrano. O tej svoji poti je spisal knjigo POTopis, ki je bila v reviji Bukla izbrana za knjigo meseca. Na predavanju jo bo mogoče dobiti, sicer je ni v prodaji.

Narejeno iz metala in kamnov – Ivana Komel Solo

8. oktober ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Poezija Ivane Komel Solo je v tokratni, tretji, zbirki Narejeno iz metala in kamnov vpeta med težo in lahkotnost; odštevanjem fizičnih gramov in prištevanjem notranje grenčice; glasbo in poezijo ter med mir in spomine. Pogovor z avtorico bo vodila Tonja Jelen.

bralne skupine Razpletanje zgodb

1. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Novo sezono bralnih druženj bomo odprli z romanom Novorojen italijanske pisateljice Margaret Mazzantini. Zgodba je tenkočuten preplet preteklosti in sedanjosti. Petdesetletna Gemma po petnajstih letih z najstniških sinom obišče Sarajevo, mesto, ki je usodno zaznamovalo njeno življenje. Ob snidenju z zvestim prijateljem Gojkom Gemmo preplavijo boleči spomini in glodajoča resnica, katerim ne more ubežati. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

2


Prisedite k naši mizici: rastlinsko prehranjevanje – Maša Uran (F3ŽO)

2. oktober ob 18.00 Knjižnica Šiška Rastlinsko prehranjevanje: vegetarijanci ali vegani. Ali predstavljata vegetarijanstvo ali veganstvo rešitev za telo ali nasilje nad svojim telesom; modno muho, zaslužkarstvo ali argumentirano znanost. Iztočnice bomo našli v knjigi Boštjana Jakšeta Kronično bolni so biznis. ... in kaj vse smo še pripravljeni pojesti, da bo naše telo zdravo in večno mlado?

Angleški bralno-debatni krožek

4. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana, 3. nadstropje Posvetili se bomo knjigi Maggie O'Farrell I Am, I Am, I Am: Seventeen Brushes with Death. Gre za iskren in strukturno izviren kratek roman, ki na poetičen način ubesedi izgubo, smrt, upanje in ljubezen. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se bodo po vnaprejšnjem dogovoru izmenjevali pri vodenju posameznega srečanja.

Knjiga prebuja moj notranji svet

9. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ob izbranih knjigah bomo raziskovali svoj notranji svet in svet okoli nas, razvijali empatijo in pridobili boljši uvid v svojo življenjsko situacijo. V oktobru se bomo pogovarjali o knjigi Veronika se odloči umreti avtorja Pauola Coelha. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Petra Vršnik.

Ti zapleteni odnosi

10. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o resnični zgodbi Prebujenje po smrti, kjer avtor, zdravnik Rajiv Parti, v okviru svoje obsmrtne izkušnje opisuje svoje popotovanje v onstranstvo. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi

10. oktober ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Roman Vonj po dežju na Balkanu Gordane Kuić govori o usodi judovske družine med svetovnima vojnama in pokaže, kako se zgodovina vedno znova poigrava z nami. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Knjige v meni puščajo sledi

11. in 25. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V oktobru bomo na prvem srečanju brali roman Petje Rijavec Najini valovi, na drugem pa Eleganco ježa Muriel Barbery. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Pogovor ob knjigi

14. oktober ob 17.30 Knjižnica Zalog Zgodba utopičnega romana Deklina zgodba je postavljena v začetek 21. stoletja in uprizarja totalitarno ter do kraja razčlovečeno družbo, oropano osnovnih človeških čustev, v kateri je ženski del določen zgolj k razplodu, zadolžitev drugih pa je, da te otroke vzgajajo in nadzorujejo. Čeprav gre pri zgodbi za fikcijo, ob branju ne moremo mimo dejstva, da je roman prav zaradi svoje »distanciranosti« – tako časovne kakor mišljenjske – danes bližje realnosti kot kdaj koli prej.

3


Bralna čajanka

15. oktober ob 19.00 Knjižnica Grba Roman Če ne bo hujšega hrvaškega avtorja Gorana Tribusona je zgodba o odraščanju in družini glavnega junaka Siniše v malem hrvaškem mestu sredi sedemdesetih let. Pisatelj prepričljivo in duhovito popisuje težavne odnose med tremi generacijami. Vodi Sonja Pirman.

Knjiga spregovori

14. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Naslov romana avtorice Ivane Myškove, Bele živali so zelo pogosto gluhe, je metafora za notranji albinizem – notranjo gluhoto in slepoto, ki človeka pehata v odnose in okoliščine, ki mu škodijo in ga vodijo v pogubo. Protagonisti so sanjači z izkrivljenim dojemanjem realnosti, ujeti v iluzije ali fiksne ideje, ki jih odtujujejo od lastnega življenja. Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Knjižna doživetja

23. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Sodobni francoski roman Delikatno avtorja Davida Foenkinosa nam približa zgodbo Nathalie, ki je svojega izbranca srečala kar na ulici, se z njim poročila, zaživela dokaj srečno življenje, ki pa ga je prekinila nesreča, v kateri je umrl. To preobrne njeno življenje. Po eni strani povzroči, da se zapre vase, po drugi strani pa jo občasno spodbudi k nenadzorovanim potezam, denimo tisto, ko v službi impulzivno (in strastno) poljubi svojega sodelavca, kar seveda vodi k novim prigodam. Pogovor vodita Tatjana Martinčič in Nina Ambrož.

Bralna čajanka

23. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Svetovna uspešnica Divja je divja knjiga o iskanju sebe. Ko Cheryl Strayed umre mati in ji razpade zakon, s tal komaj dvigne pošast, kot »ljubkovalno« reče nahrbtniku in se odpravi na Pacifiško gorsko pešpot. Pot, ki vodi skozi žgočo puščavo in metrske zamete snega. Na poti najde sebe in zapolni praznino v srcu. Vodi Sonja Pirman.

Angleški bralno-debatni krožek

25. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje On Earth we are Briefly Gorgeous vijetnamsko-ameriškega avtorja Oceana Vuonga je roman o odraščanju prvoosebnega pripovedovalca, otroka vietnamskih priseljencev v Ameriki, ki kljub težkim družinskim okoliščinam in statusu obstranca uspe kot pisatelj. Na poti do tega cilja doživi pristen utrinek sreče, ki presega konvencionalna družbena pričakovanja, a ne more trajati. Udeleženci se bodo po vnaprejšnjem dogovoru izmenjavali pri vodenju posameznega srečanja.

Francoski literarni krožek

28. oktober ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Pogovarjali se bomo o romanu francoske pisateljice Marguerite Duras L’amant (Ljubimec), ki je bil leta 1984 nagrajen s prestižno literarno nagrado Prix Goncourt. Duras nas popelje v čas francoske Indokine, kjer spremljamo očem prikrito intimno razmerje med dvema v mnogem različnima si ljubimcema. Beremo v izvirniku, krožek poteka v francoščini. Vodi Aicha Boughazi. Prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com.

4


predavanja Svetla jesen življenja – Milena Marković (F3ŽO) 1., 15., 29. oktober in 5. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Milena Marković, odvetnica, strokovnjakinja za področje zakonske in družinske terapije, se pri svojem delu srečuje s pravicami starejših. Cikel štirih predavanj bo osvetlil problematiko, s katero se pogosto soočajo starejši: osamljenost, žalovanje, selitev v domove starejših, odhod otrok od doma – in nakazal možnosti, kako lažje premostiti ta težavna obdobja. Predavateljica bo na razpolago tudi za pomoč pri reševanju pravnih vprašanj z vidika pravic starejših. Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje – Andrej Pešec

2. oktober ob 18.00 Knjižnica Podpeč Skozi praktične primere iz vsakdanjega življenja bo osvetlil povezavo med našim čustvovanjem in odzivi našega telesa. Predstavil nam bo možnosti transformacije »negativnih« čustev in sprostitvene tehnike, ki nam pri tem lahko pomagajo.

Tudi pri nas stoletniki stopajo skozi okno? – Aco Prosnik

2. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Sobivanje je pogosto uporabljena fraza, pa vendarle – razumemo, kaj nosi v sebi? Danes je družba hitro spreminjajoča in od posameznika je odvisno, kako hitro bo izstopil in se prepustil pasivnemu odštevanju dni. Sobivanje vključuje tudi vse ostale generacije, da vidijo širše in ne izključujejo starejših, ne glede na generacijo. Ob boku s knjigami bo naš oktobrski gost Aco Prosnik, klinični psiholog.

Se počutim mlad-a ali star-a? – Darja Taisa Cerkvenik (F3ŽO) 2. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Kako doživljamo svoje staranje? Kakšen odnos imamo do procesa staranja, do življenja in sprememb nasploh? Katere so pasti »večne mladosti«, ki jo promovirajo mediji? Kako se imeti rad v vseh življenjskih obdobjih? Kako z začimbami izboljšati zdravje otroka? – Sabina Topolovec

3. oktober ob 18.00 Knjižnica Horjul Ko zboli otrok, boli vso družino. Kako mu z začimbami pomagati pri vedno pogostejši sladkorni bolezni, motnjah pozornosti, depresiji, astmi, alergijah in mnogih drugih tegobah, boste izvedeli na predavanju Sabine Topolovec, avtorice knjige Zdravilna moč začimb za otroke in soavtorice trilogije o z začimbah Ščepec.

Obvladovanje stresa – Lucija L. Skok in Mateja Lenarčič

7. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vsakodnevno se soočamo z vedno večjimi izzivi. Kaj se zgodi, ko ti postanejo prekomerni in se posledice že kažejo na našem zdravju? Bistveno je, da stres pravočasno prepoznamo in ga lahko začnemo obvladovati. Tu je ključnega pomena naša čuječnost. Pri čuječnosti gre za namenjanje pozornosti v sedanjem trenutku, brez sojenja, le polno zavedanje situacije.

5


6


Predstavitev antistresne metode – Društvo E-priložnost

8. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Da se pri delu ne iztrošite in poškodujete, je potreben notranji mir in stabilnost. Zato želimo predstaviti metodo dihalnih vaj, samomasaže in vodene globoke sprostitve, s katero si prenovite in povečate energijo, izboljšate medsebojne odnose in dvignete tolerančni prag stresa.

Slovenska beseda in kulturna dediščina – Dušica Kunaver

(Dnevi evropske kulturne dediščine) 8. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Šentvid letos praznuje 150-letnico vižmarskega tabora in se obenem spominja zgodovinske vloge, ki jo je šentviška čitalnica odigrala v tistih dneh. To je bil čas, ko smo Slovenci zrasli v narod, za kar gre zahvala slovenski besedi in kulturni dediščini. Dolga stoletja so nepismeni dedje pripovedovali stare zgodbe nepismenim vnukom, v 19. stoletju pa je knjiga prišla tudi v slovensko vas, ne le v mesta. V tem času so čitalnice stopile na čelo narodnega prebujenja, zavedanja in samozavesti. Naša šentviška knjižnica je bila prva med njimi.

Harmonija telesa in duha – dr. Vojka Bole-Hribovšek

9. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dolgoletna učiteljica Joge v vsakdanjem življenju bo predstavila, kako joga obravnava človeka kot celoto. Pomaga nam vzpostaviti ravnovesje na vseh nivojih in spodbuja osebnostni in duhovni razvoj. Naredili bomo tudi nekaj vaj.

Od vojn do svetovne vojne – ddr. Igor Grdina

10. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Druga svetovna vojna za razliko od prve ni izbruhnila na enem kraju in se potem širila. Ravno nasprotno: vrsta oboroženih konfliktov se je sčasoma zlila v velik spopad. Najdaljši je bil tisti med Japonsko in Kitajsko, ki se je začel že leta 1931 in potem prerasel 1937 v odkrito vojno, ki se je končala šele po ameriškem atomskem bombardiranju Japonske leta 1945.

Valentin Vodnik: »Pervi slovenski pesnik« – dr. Marijan Dović

10. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Odkar so staroslovenski veljaki leta 1858 na Vodnikovi šišenski domačiji postavili marmorno ploščo in vanjo vklesali, da se je tod rodil »pervi slovenski pesnik«, je sodba o Vodnikovem pesniškem prvenstvu stala, obstala in naposled okostenela. Valentin Vodnik je bil – četudi nemara ni prvi slovenski pesnik – vsekakor prvi, ki so ga po smrti doletele kultne oblike čaščenja. O Vodniku bo spregovoril dr. Marijan Dović iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.

Ljubeče s seboj: zakaj je od vseh komunikacij najpomembnejša tista s samim seboj? – Manica Žmauc

10. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Socializacija v družini, šoli in družbi nas nauči, kako se prilagajati in sporazumevati z drugimi. Iz sporočil in odzivov drugih se naučimo, kdo smo, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Nihče nas ne nauči tega, kako se sporazumevati s seboj! Dober odnos s seboj je pogoj za zadovoljstvo, ker je vsak od nas najprej in predvsem sam in svoj.

7


Eno, um in duša pri antičnem filozofu Plotinu – mag. Marko Ogris

14. oktober ob 17.30 Knjižnica Šiška Kako pomembno je bilo za intelektualno zgodovino Zahoda Plotinovo branje Platona in kakšna je bila njegova zasnova celote »vsega ker je«? O čem govori Plotin, ko govori o večnosti in času ali o Enem, Umu in Duši? Kako naj, gledano skozi prizmo Plotinove filozofije, človek zgledno živi svoje življenje?

Od genov do zvezd in naprej – Sašo Dolenc

14. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Sašo Dolenc je fizik in filozof, dolgoletni popularizator znanosti v različnih medijih. V okviru Kvarkadabre je izšla njegova prva knjiga o tolmačenju znanosti Od genov do zvezd, razlaganje znanstvenih konceptov na način, da jih lahko razume kdorkoli. Njeno nadaljevanje Od genov do zvezd in naprej pa je letos izšlo pri Cankarjevi založbi. »Znanost je danes izjemno pomembna za zdravo delovanje družbe!« pravi avtor.

Prvi spol – Roman Vodeb

14. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Roman Vodeb je izdal svojo novo knjigo – »knjigo, kot je še ni bilo«. Knjigo, ki bo dvigovala prah, burila duhove, jezila feministke ... Tokrat gre za nekakšen antifeministični elaborat, skozi katerega se avtor zoperstavlja feministični »bibliji« francoske filozofinje Simone de Beauvoir, imenovane Drugi spol. Vodeb refleksno in elaborativno ženske ustoličuje kot »prvi spol«, zato je tak tudi naslov te njegove knjige.

Kazen v vzgoji – Marko Juhant

15. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Otrok se o svojem ravnanju uči iz posledic. Najboljše so naravne, a če jih ni, jih bomo določili starši. Katere kazni so stvar preteklosti (konkretno, spisek) in kaj lahko uporabljamo, da bo kazni čim manj in da bodo delovale? Predavanje bo osvetlilo nekaj smernic vzgoje otrok. Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Ljubljana v gibljivih slikah: Skrite podvodne poti – dr. David Petelin

15. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Na zadnjem domoznanskem večeru bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju dr. Davida Petelina, ki bo spregovoril o zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.

Podaljševanje življenja z znanostjo in tehnologijo – Martin Lipovšek

(Eko teden Knjižnica Šentvid) 15. oktober ob 19.30 Knjižnica Šentvid Najprej si bomo ogledali trenutno stanje tehnologij podaljševanja življenja, nato pa še tehnologije, ki bi lahko v daljni prihodnosti človeštvu prinesle nesmrtnost – to so krionika in prenos zavesti v računalnik. V filozofskem delu predavanja pa si bomo postavili vprašanja etičnosti, osebne identitete in pravičnosti. Zaključili bi z vprašanji eksistencializma in humanizma.

8


Rez sadnih rastlin – Jan Bizjak

16. oktober ob 18.00 Knjižnica Dobrova Rez sadnih rastlin je poleg pravilnega gnojenja najpomembnejši ukrep za zdravje rastlin in sadežev. Bistveno je doseganje in ohranjanje ravnovesja med rastjo in rodnostjo poganjkov, saj porušenje vodi v začarani krog prebujne rasti in majhne rodnosti. Na predavanju boste spoznali, kako ravnovesje vzpostaviti in ga uspešno ohranjati.

Kako pomagati otrokom ob ločitvi – Alenka Lanz

16. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ločitev je ena izmed najtežjih preizkušenj v življenju in čeprav se zdi, da je zelo pogosta, o njej v resnici vemo zelo malo. Odrasli so najbolj negotovi, ko je ob ločitvi potrebno pomagati otrokom. Na predavanju bomo na srčen, prijazen, toda strokoven način podali odgovore na vprašanja kaj otroci doživljajo ob ločitvi, kako jim pomagati in kaj najbolj potrebujejo v tem stresnem času.

Sprehod po pasje – Alja Willenpart

16. oktober ob 19.00 Knjižnica Ig Na prvi pogled je sprehod nadvse preprosta stvar, ni pa vedno tako. Vlečenje na povodcu, zaganjanje v druge pse, ljudi ali kolesarje, grizenje povodca, občutek, da je pes na koncu sprehoda še bolj poln energije kot na začetku in druge težave ga lahko pokvarijo tako za vas kot za vašega štirinožnega prijatelja. Ni pa treba, da je tako – sprehod lahko spet postane prijeten in koristen.

Moč delovanja energij – Martina Veseljko

16. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Na svet smo prišli z namenom, da bi se naučili spoznati in rešiti vse svoje življenjske probleme ali izzive. Da bi zaživeli skupaj na tem planetu v sožitju in izobilju vsega. Zato je zelo pomembno, da živimo in se povezujemo s pozitivno energijo. V tem predavanju nam bo avtorica pomagala ozavestiti, kako prepoznati našo energijo in energijo drugega in kako s pozitivno energijo doseči višje cilje.

Kako se pripraviti na potovanje – Nina Simić

17. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Profesionalna načrtovalka potovanj vam bo predstavila, na kaj vse moramo biti pozorni, ko načrtujemo potovanje. Začne se z izbiro primerne potovalne destinacije. Opozorila vas bo, na katere obveznosti moramo pomisliti pred odhodom, še posebej, če potujemo sami. Osvojili bomo tudi osnove iskanja ugodnih letalskih kart, namestitev in izletov na spletu. Na koncu izveste še, kako izdelati popoln potovalni načrt na praktičnem primeru.

Najbolje dokumentirani primeri UFO-NLP videnj iz celega sveta – Mark Savnik 17. oktober ob 19.30 Knjižnica Škofljica Vlade po svetu so vedno bolj odkrite in neposredne glede neznanih letečih in podvodnih predmetov. Na kaj se čaka, če so videnja resnična? Zadnja serija javnih dokazov, podprtih z videi in pričevanji strokovno usposobljenega osebja iz vojske in policije iz Italije in ZDA, je dober razlog, da o tem govorimo. Mark Savnik bo tudi opisal svoje izkušnje pri bližnjem srečanju z NLP-jem in vas vabi, da delite tudi svoja videnja.

9


11-letno življenje, poučevanje in vodenje humanitarnih projektov v vzhodni Afriki – Jana Dular

21. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Zupančiča 22. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc 29. oktober ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Jana Dular, 30-letna univerzitetna diplomirana pravnica, od leta 2011 živi in deluje v afriški državi Malavi. Ustanovila je malavijsko humanitarno organizacijo ELA, kjer vodi projekte pomoči otrokom s posebnimi potrebami in je s pomočjo Ekologov brez meja zgradila izobraževalni center. S predstavitvijo poučnih slik, kratkih filmov in glasbe vam bo doživeto in brez stereotipov predstavila življenje v vzhodni Afriki.

Prehranske navade: kaj ja, kaj ne in zakaj? – Katja Simić

22. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba Razmišljate o svojih prehranskih navadah? Se zavedate, na kaj vse moramo pri prehrani biti pozorni? Poleg samih izbir živil je pomembna tudi njihova količina oz. velikost porcij ter umestitev posameznih izbir v naš dan. Na prvem predavanju o prehrani bomo z dietetičarko spoznali osnove zdrave prehrane ter kakšna je uravnotežena in raznolika prehrana.

Potovanje k duši – Hai Ottenheim in Mateja Hana Hočevar

22. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Najpomembnejše potovanje, ki ga v življenju lahko opravimo, je potovanje k samim sebi. To ni preprosto potovanje od tu do tam, saj ne obstaja zemljevid, ki bi nam kazal pot. Tako je zato, ker ima vsak od nas edinstveno pot, posuto z drugačnimi ovirami. Največja ovira smo prav mi sami oz. naša osebnost. Obstaja pa nekaj kozmičnih zakonitosti, ki so za vse enake, in nas vodijo iz iluzije v resničnost bivanja. Na predavanju se bomo poglobili v njih, pri tem bomo uporabili tudi simbole iz knjige Zmajeva deklica, ki sta jo napisala predavatelja.

O Žigi Zoisu še nekoliko drugače – dr. Mihael Brenčič

23. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Žiga Zois je bil kompleksna osebnost. Imel je intenzivne in številne povezave s pomembnimi osebnostmi širom Evrope. Kdo so bili ti ljudje in kakšna je bila njihova zgodovinska vloga? Kako je bil Žiga Zois povezan z ožjo in širšo družino, in kako je bila ta vpeta v družbo? In kakšna je dediščina Žige Zoisa danes? Ali lahko nanj gledamo še iz kakšnega drugega zornega kota? Dr. Mihael Brenčič je univerzitetni profesor na Oddelku za geologijo Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Raznolikost odnosov na delovnem mestu – Urša Pogačar

23. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na delovnem mestu gre za vrsto odnosov, kjer se nam zaradi njihove narave večkrat zastavi vprašanje, ali je to, kar se dogaja, resnično. Večkrat dojamemo, da nam pravzaprav ni jasno, s kakšnimi situacijami imamo zares opravka, ne to, kako se sodelavci in nadrejeni vedejo. Ni v naši moči, da bi vse našteto nadzorovali, je pa v razumevanju vzrokov za ravnanja drugih in sebe možnost za to, da postanejo situacije na delovnem mestu za nas manj obremenjujoče.

10


Partnerstvo – Marjan Korez

23. oktober ob 19.30 Knjižnica Fužine Intimno partnerstvo je danes pomembno, ne toliko za eksistenčno varnost, kot je bilo včasih, temveč zaradi psihe. Današnja visoka pričakovanja pomenijo tudi dvig kakovosti partnerstva (blagostanje, ustvarjalnost, emocionalna in seksualna izpolnjenost ...), ki je lahko v razponu od osnovne logistične komunikacije med partnerjema do kreativnega sodelovanja in intimne interakcije.

Zakaj potrebujemo prijateljstvo – Ivana Palajsa

23. oktober ob 19.30 Knjižnica Šiška Potrebam našega telesa se v današnji dobi zelo veliko posvečamo. Mediji so polni fitnesa in prehrambnih dodatkov. Toda ali se zavedamo, da ima tudi naša duša svoje potrebe, če hoče biti zdrava in srečna? Ena njenih osnovnih potreb je gojenje pristnih odnosov z drugimi ljudmi. Kako prepoznati navidezna prijateljstva in na kakšne temelje postaviti tista prava. V sodelovanju z Novo Akropolo.

Etika športa in športna vzgoja – dr. Vojko Strahovnik in dr. Jernej Pisk

24. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Sodobni šport odpira vedno več etičnih dilem in izzivov, ki terjajo celosten in temeljit premislek. Hkrati so športna tekmovanja že od samih začetkov vsebovala tudi izjemno poudarjeno etično razsežnost. Na dogodku bomo razpravljali tako o odprtih dilemah športa v sodobnem svetu, kakor tudi o vzgojni vlogi športa. Posebej bodo izpostavljeni tudi načini, kako etiko športa vplesti v pedagoški proces. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

O smislu – dr. Marko Uršič (EU soočenja)

28. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Človek kot homo sapiens – upajmo, da smo to še vedno – v vsem svojem mišljenju in delovanju ter nasploh v življenju in svetu išče smisel. Ne nazadnje je »vprašanje smisla« v ozadju tudi takšnih političnih in družbenih projektov, kot je oblikovanje skupnega evropskega (in globalnega) doma. Filozofi so/smo pri iskanju smisla imeli v zgodovini kar pomembno vlogo, čeprav so filozofske ideje marsikdaj bolj begale ljudi, kot da bi jim pomagale. Kako pa je s smislom dandanes, na pragu novega tisočletja? Večer je zamišljen izrazito dialoško: po uvodni ekspoziciji predavatelja bo sledil daljši pogovor z občinstvom.

Od starokrščanske umetnosti do konca gotike – dr. Sarival Sosič

29. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Starokrščanska arhitektura temelji na bazilikalni osnovi: tri ali pet ladij, srednja ladja ima visok in kasetiran strop. Od 2. stoletja dalje so ohranjeni prvi spomeniki zgodnje krščanske umetnosti. Najbolj znane so katakombe, npr. Sv. Pietra in Sv. Marcellina v Rimu. Leta 323 Konstantin Veliki preseli prestolnico iz Rima v današnji Istanbul. Zlata doba Bizanca pa je čas vladavine Justinijana (527-565), ko nastane tudi znamenita Hagia Sofija (Sv. Sofija, 532-537), ena največjih arhitektur vseh časov.

11


12


potopisi Avstralija: avanturističen outback s 4WD campervanom – Andreja Avberšek 1. oktober ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl 26-dnevno potovanje, dolgo 8000 km. Sydney, Great Central Road, rudniki dragocenih kovin, cestni vlaki in Aborigini. Sveti gori Uluru in Kata Tjuta, na zahodu kopanje v čudovitih zalivih. Polet z majhnim letalom nad zalivi in klifi Coral Baya. Divji delfini, avstralski pelikani, divje kamele, koale, kenguruji, emuji, barvne papige in kuščarji.

Z gorskim kolesom čez Skalno gorovje – Marjan Moderc

1. oktober ob 19.15 Knjižnica Brezovica Na predavanju se bomo s slikami popeljali po čudoviti stezici, ki se vije pod najvišjimi vrhovi celinskega dela ZDA. Kolo bomo potiskali čez visoke prelaze, vriskali na zavitih spustih, dih pa nam bodo jemali redek višinski zrak in izjemni razgledi. Pot nas bo vodila skozi barvit trepetlikin gozd, kot iz westernov izrezana rudniška mesteca, pokukali bomo celo v najvišje ležečo slovensko cerkev na svetu. Lepo vabljeni na pristno izkušnjo Divjega zahoda v gorski preobleki!

Indija Koromandija v vrtincu bogastva in bede – Andrej Stermecki

8. oktober ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc S sliko, besedo, demonstracijo etnoloških predmetov in igranjem na indijska tradicionalna glasbila vas bo Andrej Stermecki popeljal od Ljubljane, skozi Malo Azijo in Srednji Vzhod prav do Indije. Letos je s svojo družino drugič obiskal to čarobno deželo, kjer se iz oči v oči spogledujejo tradicija in modernost, bogastvo in revščina, čudoviti templji in propadajoče barake ter življenje in smrt.

Argentina – Manca Ogrin

8. oktober ob 18.00 Knjižnica Grba Argentina – kjer prostor in čas dobita drugačno dimenzijo, kjer se jesen v Patagoniji razbohoti v najosupljivejših barvah. Občudovanje mogočnih ostric patagonskih vrhov s Cerro Torrejem in Fitz Royem na čelu in ječanje edinstvenega ledenika Perito Moreno, čokoladno sladkanje v Bariločah, argentinski Švici, z izjemnim slovenskim pečatom, kolesarjenje po Mendozi, vinogradniški meki Argentine, in vzpon do preddverja Aconcague, najvišje gore na južni polobli, skok v živahno Cordobo in bližnjo deželo balvanskih velikanov, za konec pa kulturni utrip prestolnice Buenos Aires, kjer se je rodil tango in kjer domuje bojda najlepša knjigarna na svetu.

Iz Katmanduja do Hong Konga (skozi Tibet in Kitajsko) – Zoran Furman 10. oktober ob 19.00 Knjižnica Rudnik Zoran Furman se je iz Katmanduja odpravil do Tibeta in njegove prestolnice Lasa. Na poti je obiskal bazni tabor Everesta in številne templje. Sledila je vožnja z vlakom do Čengduja v provinci Sečuan, kjer je obiskal pande in Veliko Budo po imenu Dafo. Obiskal je Litang in Tagong, kjer živi veliko Tibetancev, med potjo do Hong Konga pa je obiskal še Yunan z Dali, Lijiang in Shilong, ter Yangsho.

13


Leva in desna: najin Camino – Marjetica in Janez Škrlec

15. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vzela sta si čas za »pot pod noge«. Triintrideset poletnih dni na francoskem Caminu, prekrasna skupna izkušnja za mamo in sina. Pridružite se jima.

Tek čez Islandijo – Mladen Zagorac

16. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tek je eden izmed najbolj enostavnih športov, toda, ko gre za razdaljo 530 km, se stvari malo zapletejo. Če pa je to solo odprava čez redko poseljeno, mokro puščavo, ki je prepredena z ledeniškimi rekami, postane vse skupaj še zanimivo in nepredvidljivo. Priložnost boste imeli slišati, med drugim, kako se na tako odpravo fizično in psihično pripraviti, kako jo načrtovati in izvesti ter kaj lahko od takšne izkušnje človek odnese. Mladen Zagorac je tekač, ki raje kot da se udeleži masovnega teka po cestah, odide sam v ne preveč obljudene kraje in si naredi pot po brezpotjih.

Gruzija: dežela vina, sonca in čudovitih gora – Katja Jarc

17. oktober ob 19.00 Knjižnica Frana Levstika Leži na meji med Vzhodno Evropo in Zahodno Azijo. Na severu se nahajajo gore Kavkaza, visoke več kot 5000 metrov, s čudovitimi jezeri in slapovi. Na zahodnem delu se nahaja Črno morje, ki vabi na kopanje in sprostitev. Gruzijci so zelo gostoljuben narod, kjer gostje veljajo za darilo. Država skriva številne kulturne znamenitosti – srednjeveške utrdbe, gradove, arheološka mesta, samostane in cerkve.

Visoka pot Pirenejev – Nina Kopčavar

23. oktober ob 18.00 Knjižnica Glinškova ploščad 400 km dolga planinska transverzala preči osrednjo verigo Pirenejev. Na predavanju bo predstavljen del te poti, ki poteka skozi francoski nacionalni park Pireneji. Pot je speljana mimo številnih jezer in gora. Na visokogorskih pašnikih se pasejo črede krav, ovac in konjev, bližnje planšarije pa nudijo lokalne proizvode. Večji znamenitosti poti sta mogočna severna stena in ledenik Vignemale, katere predvrh je dostopen tudi običajnemu gorniku.

Apulija, peta italijanskega škornja – Valentina Pavlič

23. oktober ob 19.00 Knjižnica Ig Popotovanje po pokrajini so zaznamovali čudoviti pogledi, mesteca z mogočnimi romanskimi katedralami, nenavadne stožčaste arhitekture, imenovane truli, izvrstna kulinarika ter simpatični prebivalci. Najslavnejši spomenik pokrajine pa je gotovo srednjeveški grad Castel del Monte.

14


glasba, film, gledališče Ljubljanski Vodnik našel Vodnika – Andrej Rozman Roza in Alenka Tetičkovič 7. oktober ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja. A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Igrata Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta.

Cikel češkega filma: Obredno krajšanje (1980)

8. oktober ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Poetična zgodba, ki temelji na noveli Bohumila Hrabala, velja za najboljšo proslavo piva, mesnih jedi in dolgolasih žensk. Redkobesedni skrbnik pivovarne v Nymburku ima lepo in nekoliko bolj živahno ženo Maryško, ki jo občuduje celo mestece. Preobrat v mirnem toku malomeščanskih dogodkov prinese obisk glasnega in zgovornega strica Pepina ... Za uvod v film bo poskrbela prevajalka iz češčine in slovaščine Nives Vidrih. Komedija; režija Jiří Menzel, 93 minut.

Prišla bo pomlad – Marija Čeh

10. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana 24. oktober ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Še veste, kaj je to ljudsko petje? Ljudske pesmi se pojejo ob različnih priložnostih, ob delu in v prostem času, kadar smo veseli ali žalostni ... Slovenska pesem je del naše kulturne dediščine, ki je sicer v večini zapisana, vendar jo je potrebno peti, da ostane živa. Ob prepevanju pesmi se v knjižnici srečujemo dvakrat mesečno, spodbujamo medgeneracijsko druženje in ohranjamo slovensko besedo in misel. Pridružite se nam tudi vi, saj »kdor poje, slabo ne misli«.

pogovori, okrogle mize Življenjska popotovanja: Andreja Cilenšek – Mateja Hana Hočevar

21. oktober ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Andrejo Cilenšek je od nekdaj privlačila tematika smrti, zato dela kot vodja detabuizacije pri Slovenskem društvu hospic. Zaveda se, kako pomembno je razčistiti naš odnos do življenja in smrti. Poudarja pomen polnega, pristnega in čim bolj iskrenega občutenja, ki nas vodi v poznavanje sebe v globine in širine. Za podporo pri tem je pripravila vodnik v notranji svet z naslovom Knjiga Življenja. Pogovor z gostjo bo vodila Mateja Hana Hočevar.

15


izobraževanja Hinduizem v povezavi z indijsko kulinariko – Katarina Vidmar Nair

1. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Delavnica zajema zgodovino hinduizma, opisuje hindujsko mitologijo, velika epa Ramajano in Mahabharato, kastni sistem ter prehranjevalne navade hindujcev. Na delavnici spoznamo priljubljene indijske sladice, ki jih Indijci pripravljajo v času festivalov. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Uporaba aplikacij COBISS+ in mCOBISS – Igor Andrin

2. oktober od 11.00 do 12.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Uporabniki bodo spoznali osnove uporabe COBISS+. Naučili se bodo poiskati in rezervirati gradivo in se seznanili z uporabo aplikacije Moja knjižnica. Spoznali bodo tudi funkcionalnosti aplikacije mCobiss za mobilne naprave.

Poiščimo skupaj (F3ŽO) 3. oktober ob 11.00 Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Udeležencem delavnice bomo predstavili načine iskanja gradiva (vzajemni spletni katalog Cobiss, naša domoznanska e-bibliografija, dLib), jim pokazali uporabo čitalca mikrofilmov ter izdelavo xerox kopije izbranega članka. Stopiti pa bo mogoče tudi v naša skladišča ter si ogledati obsežno zbirko starih časopisov in drugih dragocenih tiskov. Prijave do 2. oktobra na 01 308 56 00 ali na slovanska@mklj.si Se znaš predstaviti? – Ana Berce

7. oktober ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Večkrat nam najbolj enostavne stvari lahko povzročajo največje težave. Ena izmed takih je tudi, kako se predstaviti v najboljši luči in v nekaj stavkih. Ravno to pa je vrlina, ki jo je potrebno osvojiti, ko se predstavljamo delodajalcu. Na delavnici se bomo seznanili z različnimi življenjepisi, spoznali razliko med prijavo in ponudbo ter sestavili svoj t. i. elevator pitch. Prijave do 6. oktobra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Brezposelnost: možnost in priložnost za mojo idealno zaposlitev – Tinkara Filač

8. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ste brezposelni in vam nikakor ne uspe najti zaposlitve? Vas zavrnitve in čakanje na razgovore spravljajo v še večji obup in depresijo? Človek je ustvarjalno bitje. Delo in ustvarjanje mu dajeta samozavest in dostojanstvo. Na delavnici boste izvedeli, kako si ju povrniti. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič

8. in 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik

8. in 22. oktober ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah, na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

16


Dejavnosti za dojenčke po montessori pedagogiki – Darja Petkovšek

9. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Dojenčkovo zaznavanje okolja je v prvih mesecih življenja najintenzivnejše in s pravimi dejavnostmi lahko spodbujamo senzorični, kognitivni in gibalni razvoj otroka. Na delavnici bo predstavljen montessori pristop v prvem letu otrokove starosti - kako prilagodimo in opremimo svoj dom, kakšni mobili so primerni v prvih mesecih življenja ter kateri igralni pripomočki in dejavnosti so spodbudne za celostni razvoj malčka.

Portretna fotografija – Vida Habjanič

10. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Dobremu življenjepisu veliko pripomore dobra fotografija. Vabljeni na delavnico portretne fotografije, kjer bomo spoznali osnove. V nadaljevanju bomo znanje preizkusili drug na drugemu. Če imate lastno opremo, jo prinesite s seboj. Delavnica je del projekta Inkubator 4.0, ki ga sofinancira MOL in je namenjen mladim iskalcem zaposlitve. Prijave do 8. oktobra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Planetarne konfiguracije v astrologiji – Lenka Stanič

14. oktober ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kakšne planetarne konfiguracije poznamo v astrologiji. Kaj nam prinaša ena konfiguracija planetov, a se lahko soočimo z njo in ali je znamo izkoristiti in pozitivno razrešiti v tem našem življenju. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Poklici prihodnosti: menedžerka za srečo – Urška Stanovnik

14. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Podjetja se vse bolj zavedajo, da morajo zagotavljati pogoje, v katerih bodo zaposleni zadovoljni, vzdušje pa na visoki ravni. Urška Stanovnik nam bo predstavila, kako v podjetju Optiweb skrbi za srečo zaposlenih. Prijave do 13. oktobra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Osrednjeslovenske regije

14. oktober ob 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Bi se želeli izobraževati? Načrtujete ali spreminjate karierno pot? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Oglasite se lahko do 12.00. Kontakt: branka.bricl@cene-stupar.si.

4 K, štirje pogledi na zdravilne rastline – Snežana Ledinski

15. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Zdravilne rastline so prisotne v našem vsakdanjiku v različnih oblikah in pripravkih. Uporabljamo jih za različne namene, koristijo nam in nas razveseljujejo. V to se bomo prepričali ob pripravi skodelice čaja. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Diatomejska zemlja – Hermina Binder

16. oktober ob 16.00 Knjižnica Šentvid Čeprav ima poimenovanje zemlja, v resnici ni zemlja. So kremenčasta ogrodja starodavnih alg, ki jih danes najdemo v obliki mehkega, belega, kremenastega sedimenta, imenovanega diatomit. Ta nastaja skozi milijone let s fosiliziranjem ogromnega števila kremenčastih alg na dnu jezer in oceanov. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

17


Kako se pripraviti na potovanje? – Nina Simić

16. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Če imate težave pri načrtovanju potovanj, vam lahko informacije iz prve roke zaupa izkušena popotnica Nina. Kako izbrati destinacijo, na kaj vse moramo pomisliti pred odhodom, kako si izdelamo potovalni načrt, kako po spletu iščemo letalske karte, namestitev, izlete in še marsikaj boste izvedeli, če se nam pridružite. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Kako pravilno shranjevati živila v hladilniku – Katja Simič

21. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Neustrezno shranjevanje hrano lahko naredi nevarno za naše zdravje. Kakšna je razlika med »porabiti do« in »uporabno najmanj do«, kje v hladilniku shranjevati posamezna živila in zakaj, kaj narediti z ostanki hrane ter kako se prebiti skozi zimo brez svežega sadja in zelenjave. Spoznajte, katera so tista občutljiva živila, na katera moramo biti najbolj pozorni, kaj narediti, ko živilo splesni, kako ustrezno shraniti ostanke hrane in kako organizirati svoj hladilnik in zamrzovalnik, da bodo naša živila kar se da dolgo sveža. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Zobna pasta – Hermina Binder

22. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Za zdrave in svetleče zobe smo pripravljeni marsikaj narediti. Torej tudi izdelava te zobne paste ne bo problem in bo vsem v veselje. Posebej zato, ker se naredi zelo hitro. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Plesna terapija – Urška Merljak

22. oktober ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na predstavitvi plesne terapije »INTINITI Čuječi Ples – Plesni Pogovori« bo predavateljica, specializantka integrativne psihoterapije, univ. dipl. pravnica, mediatorka in raziskovalka plesa, predstavila prakso čuječnosti. Preko gibanja, plesa in različnih čuječnostnih vaj bomo aktivirali modrost telesa in stopili v stik s svojim naravnim potencialom. V prepletu telo – čustva – um – zavest bomo vodeni s povezavo glasbenih ritmov, psihoterapevtske znanostjo in čuječim trenutkom. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Moj poporodni načrt: podpora pri prvih izzivih materinstva in poporodni regeneraciji ter uvod v masažo dojenčka – Irena Jamšek Halas

23. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Z rojstvom otroka se zgodi tudi rojstvo mame. Slednje pa je za mnogo žensk še veliko bolj naporno in polno izzivov kot porod sam. Na delavnici bomo govorili o tem, kako lajšamo izzive prehoda v materinstvo, kako podpremo resnične potrebe novorojene mamice in otročka ter kako z masažo dojenčka krepimo povezanost in hkrati spodbujamo dobro počutje obeh. Vabljene tudi nosečnice!

Kako se bolje znajti na potovanju – Nina Simić

23. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Mobilni telefon, z možnostjo uporabe aplikacij za načrtovanje poti, uporabe zemljevidov, naročanja taksija in nakupom vstopnice za ogled muzeja, za katerega bi morda morali čakati v dolgi vrsti, je lahko naš zavetnik v nepoznanem kraju. Kako se znajti v nepredvidenih situacijah? Na delavnici boste aktivno sodelovali, zato je potrebno osnovno predznanje uporabe mobilnega telefona. Pred delavnico je potrebno

18


19


preveriti oz. si zagotoviti možnosti za prenos aplikacij na vašo napravo. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Obdelava fotografij – Vida Habjanič

24. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Kako fotografijo narediti boljšo? Kakšni so triki profesionalnih fotografov? Kako lahko sami izvedete mini popravke? Na delavnici se bomo na praktičen način naučili osnov urejanja in obdelave fotografij. Delavnica je del projekta Inkubator 4.0, ki ga sofinancira MOL in je namenjen mladim iskalcem zaposlitve. Prijave do 23. oktobra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih – Svetovalno središče Ljubljana, LUR

28. oktober ob 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Bi se želeli izobraževati? Načrtujete ali spreminjate karierno pot? Vas zanimajo možnosti sofinanciranja izobraževanja odraslih? Oglasite se lahko do 12.00. Kontakt: mateja.vurnik@cdi-univerzum.si.

računalniška izobraževanja Google zemljevid – Rudi Majerle

10. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Seznanili se boste z osnovami uporabe zemljevidov Google Maps, kot so: planiranje (tudi ročno urejanje) poti, iskanje znamenitosti, restavracij, nastanitev itd. Naučili se bomo, kako izbrano pot prenesti na mobilni telefon in izbrati priporočen način poti. S pomočjo pogleda ulice bomo poiskali želeno destinacijo v 3D pogledu. Ogledali si bomo razliko med 2D in 3D zemljevidi ter si prilagodili zemljevide za osebno rabo. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Kako izdelati spletni obrazec za stik v Wordpress – Jurij Šorn

15. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Brezplačni spletni urejevalnik Wordpress kot orodje za stik z obiskovalci spletne strani. Na tej delavnici vam bomo pokazali, kako ustvariti obrazec, skladno z GDPR, brez znanja programiranja. Delavnica je primerna za vse, ki veste, kaj nudi Wordpress in ste Wordpress začetnik ali pa imate s tem urejevalnikom že nekaj izkušenj. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Prikaz 3D tiska – Matej Štendler, Rudi Majerle

16. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica poteka interaktivno s praktičnim prikazom uporabe programske in strojne opreme. Udeleženci izvajajo praktične vaje skupaj z voditeljema delavnice, kjer izdelajo svoj 3D model v spletni aplikaciji ter ga nato natisnejo s 3D tiskalnikom. Delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi pobliže seznanili s tehnologijo 3D tiska. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

20


Svet Excela1 (2010) – Kristijan Srpčič

16. oktober ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje, vstavljanje, brisanje, skrivanje in razkrivanje stolpcev ter vrstic je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Delavnica se konča ob 19.45. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Meet and code: Programiranje je igra! – Matej Račič

17. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Če vas zanima programiranje, ampak ne veste, kako bi začeli, vas vabimo na delavnico programiranja. Spoznali bomo okolje Scratch in naredili prve korake v svet programiranja. Delavnica je namenjena mladim. Število mest na delavnici je 20. Prijave do 16. oktobra na bd@mklj.si ali 01 308 51 21.

Digitalna obdelava počitniških fotografij – Rok Dežman

21. oktober ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici se boste seznanili z brezplačnim orodjem za upravljanje in urejanje fotografij. Spoznali bomo osnove programa in se posvetili obdelovanju fotografij. S seboj prinesite lastne digitalne fotografije. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

jezikovna izobraževanja Španščina 1 – Asha J. Podgornik

3. oktober ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi delavnici iz cikla delavnic, ki bodo potekale do konca meseca maja, se boste naučili pozdraviti, posloviti, se predstaviti z osnovnimi podatki in vprašati po njih. Dotaknili se bomo abecede in nekaterih posebnosti španske izgovarjave. Prijave od 25. 9. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

3. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Novo šolsko leto bomo začeli s tematiko potovanj, ki nas bo spremljala skozi prve tri delavnice. Vsebine, ki jih bomo obravnavali tokrat, so priprave na potovanje, prevozna sredstva, tipi namestitve in rezervacija prevoza in namestitve. Prijave od 25. 9. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Začetni tečaj ruskega jezika – Andreja Žulič

3. oktober ob 18.15 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vabljeni na 32-urni tečaj, ki bo potekal dvakrat mesečno, ob četrtkih, od oktobra do konca maja. Posamezno srečanje traja 90 minut. Od udeležencev se pričakuje redna prisotnost na urah in samostojno delo doma. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave zbiramo osebno na dnevih odprtih vrat, 19. 9. (14.00-18.00) in 24. 9. (10.00-13.00) v pisarni Središča za samostojno učenje v Knjižnici Otona Župančiča.

21


Španščina 4 – Špela Šubic Zalezina

8. oktober ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na prvi uri letošnjih delavnic boste spoznali svoje sošolce. Pripovedovali boste o poletnih doživetjih in kramljali o vsakodnevnih stvareh. Prijave od 30. 9. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Nadaljevalni tečaj francoskega jezika – Mateja Kopač

8. oktober ob 16.00 Knjižnica dr. France Škerl Vabljeni na 20-urni tečaj, ki bo potekal enkrat tedensko, ob torkih, od oktobra do konca decembra. Posamezno srečanje traja 90 minut. Od udeležencev se pričakuje redna prisotnost na urah in samostojno delo doma. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave zbiramo osebno na dnevih odprtih vrat, 19. 9. (14.00-18.00) in 24. 9. (10.00-13.00), v pisarni Središča za samostojno učenje v Knjižnici Otona Župančiča.

Začetni tečaj znakovnega jezika – Natalija Spark

8. oktober ob 16.30 Knjižnica Fužine Vabljeni na tečaj slovenskega znakovnega jezika. V dvajsetin urah boste poznali značilnosti in zanimivosti tovrstne komunikacije, se seznanili s posebnostmi in pravili znakovnega jezika, spoznali enoročno abecedo ter nekaj zanimivega besedišča v kretnji. Tečaj bo potekal enkrat tedensko, ob torkih 16.00-17.30, od februarja do maja. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave od 25. septembra na ssu@mklj.si ali na 01 600 13 22.

Vesela šola angleščine – Špela Jurak

10. oktober ob 17.00 Knjižnica Fužine Učenje, ki poteka v sproščenem vzdušju in ob katerem se celo zabavamo, je dokazano najučinkovitejše! Zato se nam pridružite na seriji treh igrivih delavnic, na katerih bomo možgane razgibali z različnimi zankami in ugankami. Nekaj si jih bomo izposodili pri samem Sherlocku Holmesu. Na tak način bomo urili logiko, spomin, širili angleški besedni zaklad in utrjevali svoje znanje. Prijave na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Začetni tečaj italijanskega jezika – Anita Jadrič

10. oktober ob 15.15 Knjižnica dr. France Škerl Vabljeni na 32-urni tečaj, ki bo potekal dvakrat mesečno, ob četrtkih, od oktobra do konca maja. Posamezno srečanje traja 90 minut. Od udeležencev se pričakuje redna prisotnost na urah in samostojno delo doma. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave zbiramo osebno na dnevih odprtih vrat, 19. 9. (14.00-18.00) in 24. 9. (10.00-13.00), v pisarni Središča za samostojno učenje v Knjižnici Otona Župančiča.

Začetni tečaj nemškega jezika – Gregor Koler

11. oktober ob 15.00 Knjižnica Rudnik Vabljeni na 20-urni tečaj, ki bo potekal enkrat tedensko, ob petkih, od oktobra do konca decembra. Posamezno srečanje traja 90 minut. Od udeležencev se pričakuje redna prisotnost na urah in samostojno delo doma. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave zbiramo osebno na dnevih odprtih vrat, 19. 9. (14.00-18.00) in 24. 9. (10.00-13.00,) v pisarni Središča za samostojno učenje v Knjižnici Otona Župančiča.

22


Nadaljevalni tečaj nizozemskega jezika – Iva van Hoek

11. oktober ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vabljeni na 20-urni tečaj, ki bo potekal enkrat tedensko, ob petkih, od oktobra do konca decembra. Posamezno srečanje traja 90 minut. Od udeležencev se pričakuje redna prisotnost na urah in samostojno delo doma. Pogoj za vpis je urejeno članstvo v knjižnici. Prijave zbiramo osebno na dnevih odprtih vrat, 19. 9. (14.00-18.00) in 24. 9. (10.00-13.00), v pisarni Središča za samostojno učenje v Knjižnici Otona Župančiča.

Španščina 1 – Asha J. Podgornik

17. oktober ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na drugi delavnici se bomo malo bolj poglobljeno lotili izgovarjave. Vendar to ne bo vse. Med drugim se boste naučili šteti do 10, povedati svojo telefonsko številko, tvoriti množino in spregati glagol biti. Prijave od 9. 10. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak

17. oktober ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Rdeča nit prvih treh delavnic v novem šolskem letu so potovanja. Vsebine, ki bodo v ospredju tokrat, so lokalni prevozi, orientacija po mestu in odpiralni časi, ure in datumi. Prijave od 9. 10. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Španščina 4 – Špela Šubic Zalezina

22. oktober ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Pridite in ponovite znanje velelniških oblik, ki jim bomo tokrat dodali še množinske. Naslonske oblike osebnih zaimkov nam od te delavnice ne bodo več povzročale težav. Prijave od 14. 10. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

ustvarjalne delavnice Kozmetični etui – Vlasta Lukek

7. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka S postopkom mokrega polstenja se bomo naučili izdelati ličen in uporaben kozmetični etui. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Makrame zapestnica – Ružica Babič

8. oktober ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Makrame je starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce, ki se lahko uporabljajo za različne ustvarjalne namene, od nakita, dekoracije doma, oblačil itd. Na tokratni delavnici bomo izdelovali zapestnico. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Keramični svečnik – Majda Oblak

8. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici se bomo naučili, kako lahko naredimo majhen, preprost, okrogel svečnik. Na spodnjem delu bo odprtina za vnos svečke. Zgoraj bomo svečnik zaprli in naredili vdolbino za eterično olje in vodo, na zunanje stene bom naredili odtis idrijske čipke. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

23


Ustvarjanje s plutovinastimi zamaški – Katja Podstudenšek

14. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Iz plutovinastih zamaškov si bomo izdelali podlogo za čajnik ali džezvo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Izdelava knjižnih kazalk – Darja Kos

15. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Knjižno kazalo je lahko odlično darilo za vse, ki radi beremo. Izdelovali bomo unikatna knjižna kazala, ki poleg funkcionalnosti v naše življenje prinašajo tudi nekaj navihanosti in nas navdušijo za nadaljnje branje knjig. Kazala bodo popestrila naše najljubše knjige in nam olajšala branje v dolgih nočeh, ki prihajajo. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Klekljanje – Majda Jamšek

21. oktober ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naredili bom preprost izdelek in tako na ta način pokukali v svet klekljanja, ki ga pri nas poznamo predvsem kot »idrijsko čipko«. Vse potrebno za delo vas bo čakalo na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

razstave Valentin Vodnik – Tina Kušar

2. september–26. oktober Knjižnica Bežigrad, stopnišče Ob dvestoletnici smrti slovenskega jezikoslovca, pesnika, publicista in duhovnika Valentina Vodnika smo pripravili razstavo o njegovih življenjskih dosežkih na področju jezikoslovja in publicistike. V drugem delu razstave smo izpostavili njegove uganke za mlade in stare.

Kava – Nina Ambrož

2. september–25. oktober Knjižnica Črnuče Ta opojna pijača, brez katere si dandanašnji življenja skoraj ne moremo več predstavljati, je bila v preteklosti mnogokrat prepovedana, kavarne pa prostori dvomljivega slovesa. V mnogih deželah je njeno pitje še vedno stvar obreda, priprava tega omamnega napitka pa se razlikuje od države do države. Kratek pregled zgodovine kave, običaje pitja in druge zanimivosti bo moč spoznati na razstavi v črnuški knjižnici.

Nocoj ob 22:15 prvi vesoljci na Luni – Igor Andrin

9. september–25. oktober Knjižnica dr. France Škerl Med letoma 1959, ko je na luno padel prvi človeški predmet, in 1969, ko je na Luno stopil prvi človek, je med Sovjetsko zvezo In ZDA potekalo tekmovanje v osvajanju vesolja. Jurij Gagarin je leta 1961 kot prvi človek uspešno poletel v vesolje, obkrožil zemljo in se uspešno vrnil, ameriški predsednik John F. Kennedy, pa je kmalu zatem napovedal, da bodo ZDA že v tem desetletju človeka popeljale na Luno. Sledilo je desetletje razvoja programa Apollo, ki je ob pomembnejših dogodkih našel prostor tudi na naslovnicah slovenskih tiskanih medijev.

24


25


200-letnica rojstva Walta Whitmana – Nina Ambrož

9. september–24. oktober Knjižnica Glinškova ploščad Walt Whitman, enfant terrible ameriške poezije, je leta 1855 z izidom svoje prve pesniške zbirke Travne bilke dodobra pretresel puritansko ameriško bralstvo in hkrati postavil nove mejnike za sodobnejšo, drznejšo poezijo. S svojim delom je imel izjemen vpliv na začetnike simbolizma v Evropi, prav tako je detabuiziral homoerotično tematiko. Letos mineva 200-letnica rojstva tega velikega pesnika, zato se mu bomo v knjižnici poklonili z razstavo na leposlovnem oddelku.

Izbrane slovenske in slovanske otroške in mladinske revije iz zbirke SLK

9. september–30. oktober Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Kdo med nami še ni prelistal Cicibana ali Pionirskega lista? So vam znani Galeb, Mladi rod, Angeljček, Vedež? Morda ste že slišali za češko revijo »Zornička« ali ukrajinski list Barvinok? Na razstavi so izpostavljene izbrane otroške in mladinske revije iz Slovenije in slovanskih držav. Vsaka od njih je zaznamovala generacije mladih bralcev. Avtor razstave je mag. Gašper Hudolin.

Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice: razstava ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika in Žige Zoisa

23. september–30. oktober Slovanska knjižnica, preddverje Slovanska knjižnica hrani lepo število pomembnejših publikacij, ki so na prelomu iz 18. v 19. stoletje odločilno zaznamovale slovenski prostor ter njegov jezikovni, kulturni in narodni razvoj. Razstavo dragocenih in redkih tiskov narekujeta življenjski zgodbi in delo dveh velikih imen slovenskega razsvetljenstva, Valentina Vodnika in Žiga Zoisa. Avtorica razstave je mag. Kristina Košič Humar.

Keramika – Majda Oblak

27. september–25. oktober Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Gospa je že v najstniških letih poprijela za kleklje, dodatno znanje pa je pridobiva na tečaju in leta 2007 pridobila certifikat za izdelavo idrijske čipke. Nastajati so začeli najrazličnejši izdelki, v katere je odtisnjena idrijska čipka. Več izdelkov si lahko ogledate v galeriji idrijske čipke v Rovtah.

Netopirji, skrivnostni Ljubljančani – Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev 1. oktober–18. november Knjižnica Zalog Na fotografski razstavi preko slik in spremnega besedila predstavljamo osnovne značilnosti netopirjev in opozorimo na neresnična dejstva, ki krožijo o njih. Na razstavi so predstavljene vrste, ki živijo v Ljubljani in njihovi habitati, poudarek pa je na problematiki ohranjanja netopirskih zatočišč v urbanem okolju. Razstava poteka v okviru projekta Netopirji, skrivnostni Ljubljančani 4, sofinanciranega s strani Mestne občine Ljubljana.

26


Podzemni svet – Peter Gedei

1. oktober–2. november Knjižnica Prežihov Voranc Fotograf Peter Gedei (1969) je svojo pot jamskega fotografa začel kmalu po vključitvi v ljubljanski jamarski klub Železničar leta 1987 in se v začetku devetdesetih začel vse bolj posvečati jamski fotografiji. Uveljavil se je kot eden najboljših svetovno znanih jamskih fotografov, ki se loteva tudi najbolj zahtevnih projektov. Z razstavo Podzemni svetovi obeležuje 30-letnico jamske fotografije. Otvoritev razstave bo v torek, 2. oktobra, ob 18.00.

Prekmurje 1919–2019, Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z ostalimi Slovenci v Kraljevini SHS – Amer Hajdarpašić

7. oktober–7. november Knjižnica Bežigrad, klet Ob stoletnici pridružitve Prekmurja matični domovini predstavljamo avtorje in knjige, ki so na voljo v naši knjižnici. Pojem Prekmurja je za današnje generacije, ki živijo izven Prekmurja, že dolga desetletja povezan s pisano leposlovno besedo v slovenskem knjižnem jeziku. A ni bilo vedno tako, v 18. stoletju se je izoblikovalo prepričanje, da je prekmurščina slovenščini soroden, a svoj jezik.

Črta vznemirja, barva poživlja – Likovni krožek Društva upokojencev Škofljica

15. oktober–19. november Knjižnica Škofljica V letošnjem letu so članice reševale dva težja likovna problema. To sta bila slikanje portreta in oblikovanje kompozicije. Za slikanje portreta so uporabile predloge. Načela kompozicije pa so reševale v mnogih različicah in z različnimi idejami. Za darilni program so dekorirale škatlice, steklene skledice in kozarce ter poslikale veliko novoletnih voščilnic. Otvoritev razstave bo v torek, 15. oktobra, ob 19.30.

drugo Merjenje krvnega tlaka in glukoze

2. oktober od 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V okviru Zdravstvenega kotička MKL bo študentka medicine od 17. do 19. ure v Mediateki v kleti KOŽ obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi. Predhodne prijave niso potrebne.

Tečaj prve pomoči in uporabe defibrilatorja

2. oktober ob 17.00, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V sodelovanju Zdravstvenega kotička MKL in Rdečega križa Slovenije, Območne enote Ljubljana, bomo v Mediateki v kleti KOŽ pripravili tečaj prve pomoči in praktični prikaz osnov uporabe defibrilatorja (AED), ki je nameščen tudi v Knjižnici Otona Župančiča. Predhodne prijave niso potrebne.

27


Vodstvo po Zoisovi Ljubljani – dr. Luka Vidmar

17. oktober ob 17.00 izpred Trga francoske revolucije Ob 200. obletnici smrti razsvetljenca, gospodarstvenika in mecena Žige Zoisa nas bo eden njegovih največjih poznavalcev dr. Luka Vidmar z zgodbami popeljal po Zoisovi Ljubljani. Vodenje organiziramo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo v okviru projekta Ena knjižnica, ena knjiga. Vodstvo je brezplačno, prijave niso potrebne. V primeru slabega vremena vodenje odpade. Več informacij o trasi na www.mklj.si.

Besednica, vaje za spomin in zabavo – Danica Cedilnik

24. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Srečanja za mlade po srcu, na katerih se bomo igrali z besedami, pripovedovali resnične in izmišljene zgodbe in tako utrjevali spomin. Starost udeležencev je omejena (do 97 let). Srečevali se bomo enkrat mesečno. Z veseljem vas pričakujemo.

Medgeneracijsko branje

Bralno društvo Slovenije tudi letos pripravlja medgeneracijsko branje, ki ga izvajajo na Gimnaziji Bežigrad v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad. Gimnazijci tako vabijo bralce starejših generacij, da se jim pridružijo ob dopoldanskih klepetih ob knjigah. Vsi zainteresirani se lahko oglasijo v Knjižnici Bežigrad ali nam pišejo na bezigrad@mklj.si. Izziv: prijavite se prek Facebook profila Knjižnice Bežigrad!

za družine Izlet v Horjul, deželo Kristine Brenkove

(Dnevi evropske kulturne dediščine) 13. oktober ob 8.30 Knjižnica Bežigrad, Slovanska knjižnica Kristina Brenkova, mati slovenske Pike Nogavičke in zbirke Čebelica, je bila naša someščanka. Njen rodni kraj, Horjul, pa je bil v njenem srcu vedno zapisan z veliko začetnico. Vabimo vas, da se nam pridružite na sprehodu po prijetni ljubljanski okolici. Na poti bomo izbirali lažje poti, primerne tudi za otroke, kljub temu je za hojo priporočljiva ustrezna obutev. Zbirno mesto je v Horjulu, na parkirišču Metrela. Za lažje načrtovanje so zaželene prijave v Knjižnici Bežigrad, po telefonu 01 308 5301 in na bezigrad@mklj.si.

napovednik za prihodnji mesec Španščina 4 – Špela Šubic Zalezina

5. november ob 15.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Skozi različne vrste nalog boste osvežili besedišče, vezano na potovanje. Poimenovali boste prevozna sredstva, različne tipe namestitve, se spomnili fraz, s katerimi si pomagamo pri rezervaciji hotela, apartmaja ali letalske vozovnice. Za aktivno udeležbo na delavnici je potrebno znanje na nivoju B1. Prijava od 28. 10. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

28


za otroke

29


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne* Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška* Zalog Rudnik Vodice* dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje Prežihov Voranc Šentvid*

* V času jesenskih počitnic ura pravljic odpade.

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • • • •

Horjul, torek, 1. oktober, ob 18.00 Podpeč, torek, 1. oktober, ob 17.00 Dobrova, sreda, 2. oktober, ob 17.00 Ig, sreda, 2. oktober, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 3. oktober, ob 17.30 Nove Poljane, četrtek, 3. oktober, ob 17.30 Frana Levstika, ponedeljek, 7. oktober, ob 18.00 Zadvor, sreda, 9. oktober, ob 17.00 Grba, torek, 15. oktober, ob 17.00 Notranje Gorice, sreda, 23. oktober, ob 17.30

Ura pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 10. oktober, ob 17.00

Pravljično-naravoslovne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel •

30

My Muscles 1. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica 9. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca 17. oktober ob 17.30 Knjižnica Brezovica Symmetry in Nature 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše 23. oktober ob 17.00 Knjižnica Zadvor What can I feel? 16. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig


Pravljična joga – Klavdija Dajč 8. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica Tokrat se bomo odpravili v vročo Afriko in spoznali, kako so slončki dobili rilec, kot ga imajo še danes. Pravljico bomo obogatili z jogijskimi asanami, prisluhnili, kako dihamo, in se naučili, kako se ohladimo, če nam je prevroče. Primerno za otroke od 3. do 8. leta. Priporočljiva so lahka oblačila in joga podloge.

Peš po zeleni Ljubljani – Lavra Tinta (Dnevi evropske kulturne dediščine) 9. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Na mladinskem oddelku Knjižnice Bežigrad smo pripravili razstavo Gremo peš! v sklopu letošnjega tedna mobilnosti. V Ljubljani imamo to srečo, da se lahko od kjerkoli odpravimo peš, pa smo v dobrih 10 minutah že v najbližjem parku ali gozdu. Sem spada tudi Pot spominov in tovarištva, ki jo zagotovo pozna vsak, ki živi v Ljubljani, prav tako pa tudi mnogi drugi. Najprej bomo prisluhnili različnim pravljicam, nato pa spoznali, kam vse se lahko iz Ljubljane odpravimo peš.

Vzgojnice. Kako je knjiga čevelj – Maša Uran 11. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška O knjigah, ki skrivajo čudovite zgodbe, o tistih, ki jih radi poslušajo in berejo. Povabljeni v tri najčudovitejše zgodbice o ...? Potem pa se bomo pogovarjali, katere zgodbe so najlepše in kdo jih najlepše pripoveduje. Starši in ostali spremljevalci bodo ob našem modrovanju našpičili ušesa in morda kako našo misel celo zapisali. Vabljeni otroci in njihovi spremljevalci.

Kdo se boji, ko grmi – Maša Uran (Eko teden Knjižnica Šentvid) 17. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Poglobili se bomo v črne oblake, strašne nebesne strele, grmenje in še ostale reči, ki jim rečemo VREME. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši.

Pravljično živalska urica – Društvo za razvoj odgovornosti Škatelc (Eko teden Knjižnica Šentvid) 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid Poznate basen o želvi in zajcu? Ali mislite, da bi se dirka v resničnem življenju tudi tako končala? Prebrali bomo zabavno basen, spoznali želvo in kunca, ju pobožali in nahranili. Na koncu pa še kaj ustvarili. Vljudno vabljeni otroci od 5. leta naprej.

literarni dogodki Povabimo besedo 2019 – Matjaž Pikalo 16. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog V okviru programa Povabimo besedo 2019 bomo gostili mladinskega pisatelja Matjaža Pikala. Izvedel bo literarno-glasbeni nastop, med katerim se bo vsaj dvakrat preoblekel, medtem ko bo pripovedoval in prepeval svoje zgodbe ter pesmi za otroke, stare od 3. do 99. let.

31


izobraževalne delavnice 1, 2, 3, 4, 5. V katerem jeziku pa ti šteješ? – Maša Jazbec (5 za 5) 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Najprej potrebujemo odlično francosko slikanico, potem njenega junaka, ki se preobrazi v lutko, nadalje podobe, ki oživijo, zatem še radovednost po spoznavanju nove kulture in jezika, za konec pa še nadobudne obiskovalce, ki vse to povežejo v domišljijsko popotovanje. 1, 2, 3, 4, 5, ste pripravljeni na pravljični izlet v zvoku in podobi?

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 1. in 17. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Prijave v Knjižnici Šiška ali 01 308 52 04. 2. in 16. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali 01 308 57 01. 14. in 21. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke. Obvezne prijave!

Poliedrija – Mathema 3., 10., 17., 24. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Sestavljali bomo poliedre in različne domišljijske oblike s konstrukcijskimi ploščicami Polydron. Delavnica je primerna za vse starosti. Dobivali se bomo 1-krat tedensko, osem četrtkov. Srečanja se bodo nadaljevala tudi v novembru. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Nove stare otroške igre – Mojca Poberaj, Sara Jakopič (Dnevi evropske kulturne dediščine) 3. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Otroci se že od nekdaj radi igrajo različne igrice. Pa se danes igramo enake igrice kot včasih? Če vas zanima, kakšne igre so se igrali vaši starši in stari starši, se nam pridružite ob spoznavanju in igranju starih igric, kot so Ciljanje gumbov, Gnilo jajce, Kipi, Slepe miši, Skrivalnice, Rihtarja biti, Petelinji boj, Telefončki ... Za otroke od 5. leta dalje oz. družine.

Šah za začetnike – Anton Praznik

7. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Otroke, stare od 5 do 7 let, vabimo na začetni šahovski tečaj. Srečevali se bomo deset ponedeljkov po dve šolski uri in spoznavali čare te kraljevske igre. Šah bo potekal na otroškem in mladinskem oddelku knjižnice. Tečaj je brezplačen in namenjen članom knjižnice. Vodi ga šahovski mojster in učitelj Anton Praznik. Prijave na praznik.anton@gmail.com ali 041 257 176.

Pridi se igrat! 8. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Tokrat bomo spoznali igrače, ki spodbujajo najrazličnejše spretnosti. Pripravili bomo poligon. Misliš, da boš premagal vse ovire na poti do cilja? Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

32


Šahovska šola v knjižnici za osnovnošolce – Niko Praznik 8. in 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo ob zgledih in vajah spoznali šahovsko kombiniranje. Imeti morajo osnovna šahovska znanja premikanja figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 00.

Kača, ščurek in podgana – Društvo Škatelc (5 za 5) 10. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Živali so že od nekdaj navdih za mnoge zgodbe, basni in pravljice. Hkrati pa so živali mnogokrat tudi vir strahu in fobij. Skozi zgodbe in v živo bomo spoznali živali, ki se jih ljudje največkrat bojijo (kačo, ščurka in podgano) in ugotovili, da je strah dejansko votel, okoli ga pa nič ni. Kača, ščurek in podgana so v resnici lahko zelo prijetni človekovi sopotniki.

Izdelovanje robotkov – Krugozor d. o. o. (5 za 5) 17. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Na delavnici robotike in mehanike bomo skupaj razgibali možgane, izdelovali robotke, jih preizkusili v praksi in nadgradili znanja z izkušnjami. Skozi druženje in igro bomo na koncu delavnice tekmovali ter se seznanili s poklici, ki tovrstna znanja potrebujejo. Pridružite se nam in skupaj z nami ustvarjajte prihodnost.

Stripovska štafeta – Miha Ha (5 za 5) 24. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire, pa pišejo v stripovske oblačke. Ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo.

Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 24. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla s kitaro v skupini, zaključili pa bomo z igranjem improvizirane glasbe. Če imate svoj instrument – kitaro ali kaj drugega – ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

Kinološki nasveti ob knjigi – Suzana Horvat Perne 25. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Pridružite se nam lahko ob dobrih kinoloških knjigah iz našega kinološkega kotička. Pogovor bo tekel o šolanju psov, različnih možnostih in programih in o knjigah, ki nam pri tem lahko pomagajo. Vabljeni ljubitelji psov od 6. leta naprej in njihovi spremljevalci.

33


ustvarjalne delavnice Srčna ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Grba 8. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše 23. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog Najprej bomo prisluhnili prevajalki in urednici Nataši Detič, ki nam bo predstavila slikanico Ljubezen (Matt de la Pena, Založba Ocean), ter se pogovorili ob čudovitih ilustracijah, ki odpirajo pomembna življenjska vprašanja. Nato bomo v raznolikih likovnih tehnikah izdelovali lutke ptic, ki bodo nosile domiselna sr(e)čna sporočila. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Dežela dinozavrov – KUD Galerija C. C. U. 2. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo z Matejo in s Simonom ustvarjali skoraj čisto prave stegozavre, pteranodone, tiranozavre rekse in z njimi naselili dinozavrijo.

AMULETI CeCeUji – KUD Galerija C.C.U. (5 za 5) 3. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje S pluto, preobraženo v zanimive oblike, bomo ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo.

Beremo z nasmehom s psom Vilijem – Ambasadorji nasmeha 8. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabimo otroke, ki želijo spoznati kokeršpanjela Vilija in mu prebrati pravljico. Rad ji bo prisluhnil. Vili je izšolan terapevtski pes, ki skupaj s svojo lastnico Niko deluje v društvu Ambasadorji nasmeha. Posebej primerno za otroke, stare od 7 do 10 let. Obvezne prijave v knjižnici ali na 01 308 54 01.

Dežela konjičev – KUD Galerija C. C. U. 9. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc 17. oktober ob 17.00 Knjižnica Horjul S Simonom in z Matejo bomo ustvarjali unikatne konjičke in druga pravljična bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala srečo.

Dežela neustrašne princese – KUD Galerija C. C. U. 10. oktober ob 17.00 Knjižnica Rudnik Najprej se bomo odpravili na zmajevsko potovanje s Princeso v papirnati vrečki (Robert Munsch, Založba Didakta), nato pa bomo v raznolikih likovnih tehnikah izdelali svoje unikatne zmaje, ki bodo postali zavezniki in varuhi naših vrednot. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Eko vrečke – Ustvarjalni kotiček 14. oktober ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika Najverjetneje se v vsaki omari skriva vsaj ena majica, ki je ne potrebujemo več. Udeleženci na delavnico prinesejo majice, iz katerih izdelamo čudovite, pisane vrečke za večkratno uporabo.

34


Prijazne pošasti. RecIGRAČA – Nina Petruna Babarović 15. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba RecIGRAČA je zbirka idej za ustvarjanje z otroki iz odpadnih materialov in v umetniškem jeziku ozavestiti ravnanje z odpadki. Ob naših mesečnih druženjih bomo z otroki spoznavali, kaj so odpadki in kako jih ločujemo, ter skupaj odkrivali, kako odpadni material uporabimo drugače in iz starega naredimo pravo (uporabno) umetniško delo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Unikatne štampiljke – KUD Galerija C. C. U. 15. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Izdelovali bomo raznovrstne unikatne štampiljke, ki jih bomo tudi preizkusili. Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik.

Križci in krožci – Ustvarjalni kotiček 16. oktober ob 16.00 Knjižnica Podpeč Z Ustvarjalnim kotičkom bomo iz naravnih materialov izdelali vsak svojo igrico »križci in krožci«, ki nam bo krajšala prihajajoče jesenske in zimske dni.

Zmagovita ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 16. oktober ob 17.00 Knjižnica Črnuče Prisluhnili bomo zgodbi Zmago (Germano Zullo in Albertine, KUD Sodobnost International), nato pa po njenem navdihu z recikliranjem kartona izdelovali svoje unikatne konje in konjičke, s katerimi se bomo podali novim zmagam naproti. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira MOL. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Koinobori, leteče ribe – Društvo Gumb 18. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška Na papir bomo narisali barvite krape Koinobori, ribe, značilne za japonski pomladni festival otroške varnosti in sreče. Te bomo nato zlepili, jih pripeli na barvite vrvi ter jih preizkusili v vetru. Za otroke od 6. leta dalje in njihove spremljevalce.

Magični nakit – KUD Galerija C. C. U. 22. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Z unikatno poslikavo trakov bomo ustvarjali prav poseben nakit za vse priložnosti in okuse. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Sestavljene lego zgodbe – Petra Dvojmoč 23. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Pripovedovanje je vedno zabavno. Še sploh, če si pri tem pomagamo z lego kockami. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Vsi osnovnošolci (7+) bodo navdušeni nad razvijanjem lastnih zgodb, usvajanjem veščin govora in pripovedovanja skozi igro.

35


počitniške delavnice Zmagovita ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 28. oktober ob 11.00 Knjižnica Polje 29. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše Prisluhnili bomo zgodbi Zmago (Germano Zullo in Albertine, KUD Sodobnost International), nato pa po njenem navdihu z recikliranjem kartona izdelovali svoje unikatne konje in konjičke, s katerimi se bomo podali novim zmagam naproti. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Pravljični junaki – Društvo Gumb 28. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška Iz kartona, embalaže, časopisnega papirja in blaga bomo ustvarjali junake iz pravljic ter si izmišljali svoje. Skupaj z njimi se bomo lahko spustili v različne domišljijske svetove – od prerij divjega zahoda pa vse do kraterjev na luni. Vabljeni otroci od 6. leta dalje.

Ptičje hišice – Simona Prednik Plantev 29. oktober ob 10.00 Knjižnica Fužine Izdelali bomo unikatno ptičjo hišico iz odpadnih materialov, kamor bomo lahko vso zimo nosili ptičjo hrano, kot so ptičje potičke in različna semena. Ptički vam bodo hvaležno peli pod oknom, vi pa boste lahko opazovali ptičji živžav vse do pomladi. Obvezne prijave na 01 308 54 20 ali fuzine@mklj.si.

V oblakih. Zvedavo: naravoslovno doživetje skozi umetniški film – Andrej Zdravič in Mojca Poberaj 29. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška Ste si tudi vi kdaj želeli hoditi po oblakih? Tistih belih, mehkih, ki jih veter nosi sem ter tja. Kaj mislite, bi šlo ali ne? Vabljeni na naše naravoslovno doživetje, kjer bomo skupaj poiskali odgovor na zastavljeno vprašanje. V goste smo povabili mednarodno priznanega vrhunskega filmskega ustvarjalca Andreja Zdraviča, letošnjega Badjurovega nagrajenca za življenjsko delo, ki nam bo predstavil svoje umetniške filme o naravi. Posneti so bili dobesedno »med oblaki«. Po ogledu filma nam morda uspe ugotoviti, iz česa so sestavljeni oblaki, kako nastanejo, kakšne vrste poznamo. Vabljeni otroci 5+, mladina, družine in odrasli. Poučno in zabavno bo!

Oceanski valovi. Zvedavo: naravoslovno doživetje skozi umetniški film – Andrej Zdravič in Mojca Poberaj 30. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška Filmskega ustvarjalca Andreja Zdraviča oceani fascinirajo in navdihujejo že vrsto let. Neprestano jih raziskuje in ustvarja čudovite kratke filme, ki prikazujejo oceane v vsej njihovi lepoti, od spokojnosti in mirnosti do njihove dinamike, živosti, moči. Ste vedeli, da nam ocean lahko pričara čipke valov, morske grive, svetlikanja? Vse to si bomo skupaj ogledali na filmskem platnu, potem pa se spraševali, kako nastanejo pojavi, ki smo jih gledali na filmu: valovi, lom valov, plimovanje, zakaj je morje slano in koliko oceanov imamo na Zemlji. Vse skupaj bomo podkrepili še z zanimivimi poizkusi. Uživali bomo ob gledanju umetniških filmov in se zraven veliko naučili. Vabljeni otroci 5+, mladina, družine in odrasli.

36


Čarovniško vilinska ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 30. oktober ob 17.00 Knjižnica Brezovica V ustvarjalni klobučarni bomo s Simonom in z Matejo izdelovali čisto prave unikatne čarovniške in vilinske klobuke. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si.

razstave Jesen – OŠ Zadobrova 1. oktober–30. november Knjižnica Polje Jesen je letni čas, ki nas bogati z odtenki rjave, rumene, oranžne in rumene barve. Učenci bodo pod mentorstvom učiteljice Kristine Janež naredili jesenski izdelek z uporabo voščenk in tehnike toplih in hladnih barv.

Ko se palčice in palčki pogovarjajo – CUDV Dobrna 1.–31. oktober Knjižnica Jarše Tokrat so na razstavi lutke palčkov in palčic, ki se pogovarjajo o letnih časih. Razstavljajo učenci in učenke posebnega programa 5. stopnje pod vodstvom Jerneje Borovnik. Navdih jim je bila knjiga Čudoviti svet lutk.

drugo 5 za 5 1., 3., 10., 17. in 24. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Pripravili smo 5 delavnic ob praznovanju 5. obletnice prenovljene Knjižnice Savsko naselje. Začeli bomo s francosko-slovensko ustvarjalnico, kjer se bomo naučili kakšne nove francoske besede. Sledilo bo izdelovanje amuletov, da bo sreča vedno na vaši strani. Nato se nam bodo v knjižnici pridružili kača, ščurek in podgana, da se bomo znebili svojih strahov. Na naslednji delavnici bomo izdelovali robotke. Praznovanje bomo zaključili s striparjem MihaHa-jem, ki nas bo popeljal v svet stripov.

Robinzonijada v informacijski džungli Če imaš vsaj 9 in ne več kot 15 let in se ob iskanju odgovorov v džungli informacij zabavaš, te vabimo k reševanju kvizov Robinzonijada v informacijski džungli na spletni strani www.mklj.si/robinzonijada. Pri reševanju ne boš nikoli sam, saj je pri vsakem vprašanju na voljo namig, ki te preko spletne strani knjižnice pripelje do pravilnega odgovora. Reševalci kvizov se potegujete za glavno nagrado tablični računalnik, katere pokrovitelj je Studio Moderna.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2019/20 S štirinajstim ciklom MEGA kviza se selimo v Mestni muzej Ljubljana. Naša osrednja tema bo knjiga in zgodovina njenega nastanka in razvoja, od najstarejših ohranjenih sporočil, jamskih slikarij, pa do modernih elektronskih naprav, na katerih lahko beremo knjige. MEGA kviz lahko rešujete od 21. oktobra 2018 do 15. maja 2020 na www.megakviz.si.

37


38


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, oktober 2019, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik MKL, oktober 2019  

Napovednik MKL, oktober 2019  

Advertisement