Page 1

Foto: Koen Bauters / www.koenbauters.be

Jaargang: 1 • nr.: 1 • 2011

e t n e w T n a v Hof

vrijetijdkrant.nl

“Een goed programma is het halve werk” Ilse de Lange & Racoon

Höftedagen Hengevelde: een feest met allure HENGEVELDE – Een feest met klinkende namen, zonder met de knieën in de drek te staan. Een evenement met alure waarvan de opbrengst terugvloeit naar het verenigingswezen in het dorp. De Höftedagen zijn al tientallen jaren niet meer weg te denken uit het dorp Hengevelde. ,,We proberen elk jaar een groots festijn neer te zetten, met enkele klinkende namen”, zo verduidelijkt Mark Tuinte namens de organiserende Stichting Zomerfeesten Hengevelde. ,,Dit jaar hebben we Ilse de Lange en de band Racoon weten vast te leggen.” Een goed programma is het halve werk. ,,We besteden daar elk jaar veel aandacht aan”, meldt Tuinte. ,,Normaal vieren we dit uit de hand gelopen dorpsfeest in twee weekeinden in juni, door de viering van Pinksteren hebben we het feest dit jaar gebundeld in het weekeinde van 17, 18 en 19 juni.” Die bundeling heeft tot gevolg dat verschillende programmaonderdelen tegelijkertijd zijn. Tuinte: ,,Zo is er kermis, een markt, auto-rodeo en erg veel muziek.”

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 1

De auto-rodeo is een feest op zich. “Tijdens de inschrijfavond waren in no-time de 300 deelnemersplaatsen volgeboekt”, glundert Tuinte. ,,Ook hebben we een aparte damesklasse. Het is geen autocross waar veel regels zijn. Binnen de kaders van veiligheid is er bij ons op de ovale baan heel veel mogelijk.” Als alternatief voor het weekeinde dat dit jaar is ingeleverd, werd afgelopen 26 maart al een Tiroler-avond gehouden in de sporthal. ,,Dat was een groot succes met duizenden mensen publiek. Het was een groot feest en ook al weer tien jaar geleden dat er zo’n groot evenement in de sporthal gehouden werd.” Duizenden bezoekers is de laatste jaren geen uitzondering in Hngevelde. “Jaarlijks zijn dat er tussen de 35.000 en 50.000. Dat mag ook wel want we willen als organisatie graag geld verdienen.”Dat geld vloeit echter niet naar de organisatie, schetst Tuinte trots. “Verenigingen en instanties uit het dorp kunnen een subsidieaanvraag doen. In deze tijd van bezuinigingen kunnen we zo de verenigingen in het dorp helpen. We streven ernaar jaarlijks 45.000 euro beschikbaar te stellen voor de maatschappij.”

Midzomerfeesten

>>> Lees verder op pag 3

Brocante Parade

>>> Lees verder op pag 5

Doe mee en win! >>> Lees verder op pag 15

De organisatie van het feest kan jaarlijks terugvallen op vele vrijwilligers. ,,Doorgaans zijn er voor zes dagen feest duizend vrijwilligers betrokken”, verduidelijkt Tuinte. ,,Dat is hier nooit een probleem. Het is ook een feest van ons allemaal. Een oproepje in het dorpsblad volstaat al.” Die vrijwilligers zijn ook nodig. ,,Als je weet dat er bijvoorbeeld 70.000 mensen op zo’n avond met Ilse de Lange komt, dan begrijp je dat alles voor die mensen in goede banen moet worden geleid.” Tuinte is al jaren betrokken bij de organisatie. Zijn mooiste herinnering met betrekking tot de Höftedagen komt van enkele jaren terug.

Ik ben toen zelfs ook nog naar Volendam geweest om daar een en ander te bespreken, onder andere de veiligheid.” Dromen over de toekomst zijn er nog steeds, en niet de minste. ,,Zo zou ik graag eens een open air concert van Guus Meeuwis naar Hengevelde halen”, vertelt Tuinte zonder blikken of blozen. ,,Qua organisatie kunnen we het aan en de lijntjes liggen er ook al. Probleem nu is dat Guus Meewis rond die tijd zijn eigen stadionconcerten houdt. Misschien dat we dat contact kunnen intensiveren en eens iets geks kunnen doen in een maand oktober of zo.”

,,Voor het 40-jarig jubileum hebben we Jan Smit naar Hengevelde weten te halen. Daar ging enorm veel overleg met zijn management aan vooraf, en dat was heel leuk om te doen.

Ook de naam van Marco Borsato is al eens gevallen. ,,Ook daarmee lopen lijntjes, het zijn wel plannetjes waar we als organiserende stichting stilletjes van dromen.”

www.vrijetijdkrant.nl

1

22-04-11 20:13


Benieuwd wat er komend seizoen te beleven is op het podium van Theater De Reggehof te Goor? De theaterbrochure 2011-2012 verschijnt op 27 april! Hou uw brievenbus dus in de gaten of surf naar www.reggehof.nl/theater voor ons aanbod.

Wees ook komend seizoen welkom op het pluche van ons theater, waar de kaartjes betaalbaar zijn, alle plaatsen goed zicht op het toneel hebben, de soesjes bij de koffie verrukkelijk zijn, het personeel vriendelijk en het parkeren gratis is. Theater De Reggehof, De Höfte 5 7471 DK Goor. 0547 284 880 info@reggehof.nl

Sportief plezier voor iedereen! Pitch & Putt Diepenheim is als een ‘hole-in-one’ DIEPENHEIM - Het is een gezellig samenzijn deze ochtend op de Pitch en Putt-accommodatie in Diepenheim. Eigenaar Harrie Jansen kijkt tevreden rond, hij ziet sporters, maar ook een groep recreanten op ‘de achttiende hole’, zo vlak voor het clubhuis. ,,Pitch & Putt is een groeiend fenomeen”, zo klinkt het niet zonder trots uit de mond van Jansen. ,,Het lijkt wel een beetje op golf, alleen de afslag hebben we weggelaten. De afstand op een hole is tussen de 40-70 meter, terwijl dat bij golf toch tussen de 150 en 500 meter is.” Daarnaast mag iedereen spelen, zonder Golfvaardigheidsbewijs (GVB). Indien nodig, krijgen de beginners een korte instructie vooraf. ,,De afslag is een moeilijke slag bij golf, daar kun je jaren op trainen. Wij beperken ons tot de laatste fase van het golf, dat vinden de meesten door de bank genomen het leukst.” De mooiste hole is volgens de eigenaar hole achttien. ,,Daarbij moet je de bal over een vijver slaan, maar niet te ver, anders ga je buiten de baan. Een bunker vlak voor de

green maakt het extra moeilijk. Wij kennen sowieso veel waterpartijen en bunkers, het maakt de baan een stukje moeilijker.” Elitair is Pitch & Putt niet, dat vooroordeel zit Jansen wel eens dwars. ,,Het is laagdrempelig en ook erg goed betaalbaar”, zo schetst de liefhebber van het spelletje. ,,We kennen bijvoorbeeld abonnementen van 115 euro voor een seizoen lang Pitch & Putt spelen op doordeweekse dagen.” Waar voor golf een giga-uitrusting van veertien clubs moet worden aangeschaft, is het spelletje op de club in Diepenheim met drie clubs te volbrengen. ,,Nee, hier heb je geen houten drie nodig`, lacht Jansen zijn gehoor toe. ,,We hebben de materialen hier liggen, die kunnen mensen gebruiken. Bij Pitch & Putt zijn slechts een paar clubs nodig, het betreft een pitcher, chipper en een putter.” Pas als mensen vaker per week gaan spelen, kiezen ze vaak een eigen setje clubs. ,,Dat is net als bij biljarten of tennis, daar neem je ook je eigen keu en of racket mee.” Trainingsmogelijkheden zijn er ook voor de geoefende sporters. Zeker nu ook de golfers het fenomeen hebben ontdekt, worden er steeds vaker lessen verzorgd in Diepenheim.

Kom spelen bij Pitch&Putt Golf Diepenheim en neem een 2e persoon mee die gratis mag spelen! Vooraf ontvangt u een instructie die bij de prijs is inbegrepen. Knip de bon uit, vul uw adresgegevens in en kom naar Diepenheim. Naam ...................................................................................... Adres ...................................................................................... Potcode ............................ Woonplaats ............................. e-mail .............................................@ ..................................... Actievoorwaarden: - alleen geldig maandag t/m vrijdag - niet geldig i.c.m. andere acties/arrangementen/groepskortingen

De fanatiekere spelers kunnen in Diepenheim terecht op de wekelijkse club avond waar de clubcompetitie centraal staat. Achttien holes op ‘De Diepenheimse’ is geen eenvoudige opgave. Jansen: ,,Er zijn nu bijna twintig Pitch & Putt-accommodaties in Nederland. Die van ons kenmerkt zich door de vele hellende glooiingen op de baan, erg uitdagend.” De baan is gesitueerd op een voormalig boerenbedrijf. ,,De meeste banen zie je buiten de Randstad. Daar begint het nu wat meer te komen, maar je hebt een groot stuk grond nodig en het veranderen van bestemmingsplannen neemt doorgaans wel enige tijd in beslag. Toen wij zeven jaar geleden het initiatief namen zijn we eerst eens in de buurt gaan praten. Iedereen was positief.“

Als lid van een franchise-organisatie waakt de branche voor te veel banen. ,,Hier in de buurt zit er een baan in Groenlo, Busloo en bij Lemele, de banen die aan worden gelegd liggen een stuk verder. De nieuwste baan die dit jaar wordt aangelegd komt bij Kraggenburg in de polder. Pitch & Putt waakt ervoor het concept kapot te maken.” Met zijn baan richt Jansen zich op verschillende doelgroepen. ,,In het weekeinde zijn dat onder meer de groepen. Zo organiseren we familiebijeenkomsten, maar ook vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes. Door de week zijn er meer de sporters en recreanten. “ Gesport wordt er dus ook in Diepenheim. De beteren van de clubcompetitie spelen ranking-toernooien om zich te plaatsen voor het nationaal kampioenschap. ,,We kennen een standaard-handicap van achttien en mensen spelen net zoals bij biljarten tegen hun eigen gemiddelde. Achttien par drie-holes worden dus doorsnee in 72 slagen afgerond. De beteren doen het trouwens in 49, 50 of 51 slagen.” Dat de baan gewaardeerd wordt door de landelijke pitch & putters blijkt ook uit de agenda. Op 15 mei komen de betere clubspelers naar Diepenheim voor een heus rankingtoernooi. ,,Elke baan heeft par drie, dat is niet eenvoudig hoor”, waarschuwt Jansen. ,,Mensen die voor het eerst spelen, komen met de honderd slagen terug in het clubhuis. Een keer later zitten ze al op tachtig. Toch is dat niet het belangrijkste, het is een mogelijkheid van bewegen, en dat is voor een steeds groter groeiende groep mensen steeds belangrijker.” Ook steeds meer golfspelers bezoeken de baan. ,,Sommigen doen het in plaats van golf, maar sommigen spelen ook beiden. Het is namelijk een goede manier van trainen.”Wie graag kennis wil maken met Pitch & Putt kan eens een kijkje in Diepenheim komen nemen. Op een rankingtoernooi of een doordeweekse dag. De green ligt er uitnodigend bij, nu alleen nog even de bal putten….. Meer info is op www.pitch-putt.nl/diepenheim te vinden.

Pitch&Putt Golf Diepenheim, Hengevelderweg 3, 7478 PE Diepenheim 0547-351990

www.pitch-putt.nl/diepenheim

VTK Hof van Twente.indd 2

Pitch&Putt Golf Diepenheim | Hengevelderweg 3 | 7478 PE Diepenheim

22-04-11 20:13


Midzomerfeesten in Bentelo Tijdens dit weekend zijn er tal van activiteiten en treden er verschillende bands op in de twee tenten op het feestterrein aan de Bentelosestraat.De Midzomerfeesten zijn feesten door en voor de inwoners van Bentelo en omgeving. Vele Bentelose mensen zorgen elk jaar weer voor de organisatie en diezelfde mensen zijn samen met veel bezoekers van buiten Bentelo weer te vinden op het terrein en in de tenten als het feest in volle gang is. Het resultaat is een weekend vol activiteiten en gezelligheid, waarvan de opbrengsten weer worden geïnvesteerd in de Bentelose gemeenschap. De Midzomerfeesten in Bentelo hebben al een hele lange geschiedenis. Het is reeds ontstaan als “School en volksfeest” in 1923 als volksvermaak voor de boeren uit de omgeving en als onderbreking van hun vaak eentonig en hardwerkend bestaan. Het kerkdorp Bentelo bestond toen nog niet. Het was alleen nog maar een buurtschap met een tweetal cafés, namelijk Plaat’n Bertha (huidige “Rustende Jager”) en café de Roescher (“het Benteler”). Hier werden de feesten beurtelings gehouden. In die tijd werd “reclame” gemaakt door opgeschilderd met paard en wagen de omgeving rond te rijden en zo ruchtbaarheid te geven aan de feesten.

In de oorlog werden er geen feesten gehouden en na de oorlog werden de feesten voor het eerst gehouden op het Kerkplein met destijds voor het eerst een feesttent. Daarna werd het feest verplaatst naar de wei van Ottenschot. De bezoekersaantallen liepen in die jaren op van ca. 70 personen tot enkele honderden in de jaren vijftig en zestig. 1962 is een jaar dat vele inwoners van Bentelo zich nog goed herinneren. Voor het eerst werd de auto-rodeo georganiseerd en stonden er ook voor het eerst kilometers lange files voor Bentelo. Weken lang was het bestuur in de weer geweest om auto’s op te scharrelen. Maar liefst 12.000 betalende bezoekers passeerden dat jaar de kassa. Na de jaren van de auto-rodeo werden er een aantal jaren grasbaanraces georganiseerd die de laatste jaren zelfs meetelden voor het nationale kampioenschap. De naam school en volksfeest werd in de jaren zestig gewijzigd in Zomerfeesten. Vele jaren achtereen werden de feesten tijdens Hemelvaart gehouden en vanaf 1970 ging de exploitatie over van de plaatselijke horeca naar de huidige stichting “de Pol”. In 1982 is de exploitatie overgegaan naar de stichting Midzomerfeesten Bentelo. In 1976 werden de feesten in overleg met de “kring Twente” verschoven naar juli en werd de naam veranderd in de huidige “Midzomerfeesten Bentelo”. In 1979 werden de feesten verplaatst van de wei van Ottenschot naar de wei van Ten Dam naast de Pol. In de jaren die daarop volgden liepen de bezoekersaantallen op van enkele honderden tot enkele duizenden in de jaren tachtig. In deze jaren was het touwtrekken een vast onderdeel van het programma en werd gestreden om de “grote prijs van zuid Twente”.

v1v

In 1993 werd er door het bestuur een betere locatie gezocht en gevonden in het huidige terrein aan de Bentelosestraat. In de jaren die daarop volgden werd de opzet veranderd. In 1996 werd voor het eerst de donderdagavond toegevoegd, met in eerste instantie de boerenbruiloft en sinds 2005 het spektakel “Beentel Live”. In het jaar 1996 werden ook de kinderfeesten verplaatst naar de vrijdag zodat de zaterdag helemaal vrij kwam voor de “Funny Noaber Games” die al sinds 1990 worden georganiseerd. Verder werd in 1996 begonnen met het autospektakel “Crazy Car Crash” achter de feesttent. Dit spektakel is nog steeds een groot succes en sinds 2006 verplaatst naar de wei van Ottenschot.

Bron: www.midzomerfeesten.nl

Kom genieten bij Stayokay Gorssel! Een verzorgd en actief verblijf Stayokay Gorssel ligt in een prachtig gebied met hoeves en oude kastelen. Vanuit het hostel kun je heerlijk wandelen, fietsen en kanoen. Een overnachting is op een 2-, 4- of meerpersoonskamer met eigen sanitair. Laat je verrassen door de aantrekkelijke tarieven en de gemoedelijke sfeer bij Stayokay Gorssel!

Meer weten? tel. (0573) 431 615 of kijk op: www.stayokay.com/gorssel

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 3

www.vrijetijdkrant.nl

3

22-04-11 20:13


Elke woensdag en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 u zit Ingrid Groeneveld te schilderen in galerie Groot'n Jans.

Nieuwe aquarellen van Ingrid Groeneveld Tevens mooie oude olijfpotten

Zaterdag 29 april van 15:00 tot 21:00 openhuis

www.janwessels.nl

Spechtweg 8 - 7557 PK Hengelo (Ov) - Tel (074) 243 48 23

gespecialiseerd in natuurschilderijen

Galerie Jan Wessels 14

14

Camping de Bergvennen CARdeWASH Camping Bergvennen Camping de Bergvennen 14

14

Camping de BergvennenGRATIS auto wassen Spaar nu extra gemakkelijk met onze Stempelkaart voor ‘n gratis wasbeurt in onze autowasstraat of voor 2 munten t.b.v. de Hobbywashboxen. NU AL EEN STEMPEL BIJ 20 liter BRANDSTOF! en natuurlijk ook bij de aankoop van een wasbeurt

Gale gespecG Galerie Jang

Bergvennenweg 35 • 7635 NJ Lattrop • Overijssel (Twente) Tel.: 0541-229306 • Fax: 0541-229545

Bergvennenweg 35 • 7635 NJ Lattrop • Overijssel (Twente) Servicestation HOEK

Galerie Jan Wessels

Tel.: 0541-229306 • Fax: 0541-229545 Bergvennenweg 35 • 7635 NJ Lattrop • Overijssel (Twente) Enterseweg 10 Spechtweg 7472 DG Goor Tel.:• Overijssel 0541-229306 • Fax: 0541-229545 Bergvennenweg 35 • 7635 NJ Lattrop (Twente) gespecialiseerd in na Tel.: 0541-229306 • Fax: 0541-229545

www.campingdebergvennen.nl

S

Twente-Salland (4 fietsroutes in • Rustpunt met (zelf)bediening

• Rustpunt met (zelf)bediening

• Rustpunt met (zelf)bediening

• Wandelen met de knapzak

• Wandelen met de knapzak

rtentie adve ng van deze n inle vertentie (iedere di. do. vr. en za. vooraf reserveren) (iedere Tegedi. deze ad vanvooraf do. veri vr. engza. reserveren) ieaart Tegen inleverinsbel nt rte aart ve utek ad tek gsro ze ou evin de gsr iserFiet vanelevin ingtsb een Fie tis inlev gra gengrat een Te rt nd aa lla Sa ek teut ro Salland )) Tw ingsen levTwe tes nteou ets sbeinin fie Fi soute (4 etsr atitsr (4 n figr ee )

tie van deze adverten ntie rte(zelf)bediening Tegen inlevering • nRustpunt met t deze adve gsroutekaar vin ele tsb gen inlevering va Fie Te tis rt aa een gra ek ut ) ro nd gs lla elevin Twente-Sa een gratis Fietsb (4 fietsroutes in Salland)

Iedere dinsdagmorgen om 10.00 uur

Iedere dinsdagmorgen om 10.00 uur • Wandelen met de knapzak

• Demonstratie kaasmaken

(iedere envan za. voorafwoensdag reserveren) Elke Elke woensdag en donderdagmiddag 13.00 tot 17.00 u en donderdagmiddag (iedere di. do. vr.di.endo. za.vr. vooraf reserveren) Iedere dinsdagmorgen om 10.00 uur zit Ingrid Groeneveld te schilderen in galerie Jans. zitGroot'n Ingrid Groeneveld te schilderen in

MEI-JUNI AGENDA:

Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 maandag en dinsdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur

• Wandelen met de knapzak • Wandelen met de knapzak

• Demonstratie kaasmaken

• Demonstratie kaasmaken

Zuivelboerderij Efink

Bergvennenweg 35 • 7635 NJ Lattrop • Overijssel (Twente) Tel.: 0541-229306 • Fax: 0541-229545

Zuivelboerderij Efink Zuivelboerderij Efink Zuivelboerderij Efink Zuivelboerderij Efink

(iedere di. do. vr. en za. vooraf reserveren)

gespecialiseerd in natuurschilderijen www.campingdebergvennen.nl Spechtweg 8 - 7557 PK Hengelo Spechtweg 8 7557 PK Hengelo (Ov) - Tel (074) 243 48 23 www.janwes www.campingdebergvennen.nl Zaterdag 29 www.janwessels.nl www.campingdebergvennen.nl Zater Nieuwe a Modelbouwshop Twente 15:0 van april 2921:00 ag N Zaterd is openhu MEI-JUNI AGENDA: tot Sluisstraat 18A 15:00 van Zaterdag 29 april Tevens m MEI-JUNI AGENDA: T 7491 GA Delden • Demonstratie kaasmaken aquarellen van In • DemonstratieNieuwe kaasmaken Tel: 074 3491453 Nieuwe aquarellen van Ingrid Groeneveld Elke woe Iedere dinsdagmorgen omTevens 10.00 om uur 10.00 mooie MEI-JUNI AGENDA: Iedere dinsdagmorgen uur MEI-JUNI AGENDA: oude olijfp zit Ingrid info@modelbouwshoptwente.nl Tevens mooie oude olijfpotten

Pu Pu Pure ure re pl plattelandsbeleving latte latte attelandsbelevi landsbelevi & “boer”gondisch genieten landsbelevi

PPure ure pl plattelandsbeleving lattelandsbelevi & “boer”gondisch genieten Pure P ure pl plattelandsbeleving lattelandsbelevi & “boer”gondisch genieten Pure P ure pl plattelandsbeleving lattelandsbelevi & “boer”gondisch genieten

Openi wo. van

www.campingdebergvennen.nl

Openingstijden: do. van Twentevr. van wo. van 14.00 tot 17.0 (4 fietsroutes in Stokkumervlierweg 6 • 7475 PK MARKELO • Tel. 0547-260319 Openingstijden: zat. van do. van 14.00 tot 17.00 nk.nl entot 21.00 wo. van 14.00 tot 17.00u Wierd Openingstijden: vr. van 15.00 • 7642 GS 20 in ple rg Stokkumervlierweg 6 17.00u • 7475 PK MARKELO • Tel. 0547-260319 Be do. van 14.00 tot den17.00u .nl nsvan r van tot wo. 14.00 eeste emvan zat. 11.00 tot 16.0 iegrootnja Burg vr. van 15.00 tot 21.00u 73 • www.galer -5761 nk.nl l: 0546 Stokkumervlierweg 6 • 7475 PK MARKELO • Tel. 0547-260319 do. van 14.00 tot 17.00u Te zat. van 11.00 tot 16.00u www.modelbouwshoptwente.nl rgemeest Bu nk.nl vr. van 15.00 tot 21.00u Stokkumervlierweg 6 • 7475 PK MARKELO • Tel. 0547-260319 Tel: 054 zat. van 11.00 tot 16.00u

Vossenbrinkweg 6 • 7491 DD Delden Tel.: 074 - 851 22 30 • Mob: 06 - 50 21 72 52

www.feestverkoop.nl VTK Hof van Twente.indd 4

nk.nl

Pannenkoekenboerderij

Erve Brooks Erve Brooks Niehof

* geldig op alle dagen met een maximale korting van € 50,-

t/m 31-12-2011 m.u.v. feestdagen

* niet geldig i.c.m. andere acties of arrangementen

* niet geldig i.c.m. andere acties of arrangementen

bon voorafgeopend bij de receptie inleveren 31-12-2011 m.u.v. feestdagen Broekhuisdijk 5t/m • Gelselaar • tel. 0545 - 481371 • www.erve-brooks.nl •* Dagelijks van 10.00 tot 19.30 uur

* bon vooraf inleveren

* geldig op maandag t/m donderdag

* geldig op alle dagen met een maximale korting van € 50,-

t/m 31-12-2011 m.u.v. feestdagen

t/m 31-12-2011 m.u.v. feestdagen

* bon vooraf bij de receptie inleveren

* niet geldig i.c.m. andere acties of arrangementen

* niet geldig i.c.m. andere acties of arrangementen

* bon vooraf inleveren

Oud-Saksische boerderij Ook uw adres voor feestjes en partijen Museumboerderij ‘Erve Brooks Niehof’, Binnen(gratis entree) en buiten speeltuin Gezellige zitjes op ‘t boerenerf Binnen- en buitenspeeltuin, speelhoek Avonturenpad, wandelpad met d Vernieuwpad, hindernissen en spelletjes n re tu Avon Gehele jaar activiteiten, i 2011 vanaf me demonstraties en exposities * geldig op maandag t/m donderdag * bon vooraf inleveren

vooraf inleveren * geldig* bon op maandag t/m donderdag

* geldig op maandag t/m donderdag

22-04-11 20:13


Nostalgische Brocante Parade allesbehalve antiek DIEPENHEIM - Brocante, een niet alledaagse term die centraal staat bij de historische parade op 17 juni in Diepenheim. ,,Brocante zijn artikelen uit grootmoeders tijd”, stelt organisator Marie-José Goselink. ,,Geen antiek want dat is ouder dan honderd jaar, Brocante zijn artikelen ouder dan 50 jaar.“ Goselink is eigenaresse van De Drie Kamers in Diepenheim en ze organiseert het evenement samen met Ini Gerink van een andere Brocante-zaak. ,,Dat deden we in 2010 voor de eerste keer, toen waren er vijftig deelnemers en tussen de duizend en tweeduizend bezoekers”, klinkt het vol trots. Diverse artikelen konden de bezoekers aanschouwen. Goselink: ,,Het was erg leuk om bijvoorbeeld oude hoedjes te zien of linnengoed uit grootmoeders tijd.” Veel vergelijkbare evenementen zijn er volgens de organisator niet. ,,Deventer heeft ook een Brocantemarkt, maar daar pakken ze het anders aan. Gebruiken ze ook een veel groter gebied langs de IJssel. Wij hebben een klein intiem stadje met een denderend goede en intieme sfeer, echt uniek om mee te maken. Daarnaast kennen wij ook live-muziek, terwijl veel evenementen een combi vormen met een braderie en of een fair.

De entree is gratis en dat is belangrijk. ,,Net zoals er over de dag is nagedacht”, verduidelijkt Goselink. ,,We houden ons evenement standaard op de derde vrijdag van de maand juni, op vrijdag krijg je een publiek wat speciaal naar jouw evenement komt.

Dat gebeurt in Diepenheim niet. Net zomin als de ambitie is om dit of volgend jaar fors uit te breiden. ,,120 Deelnemers volgend jaar? Nee, zeker niet. We houden vast aan het concept zoals we het kennen, dat is ons erg goed bevallen. Daarbij willen we natuurlijk ook wat verkopen”, zo klinkt het terecht uit de mond van de onderneemster.

De deelnemers komen niet alleen uit de regio. ,,Nee hoor, Brocante heb je overal. Wij zijn ook blij met mensen uit Hoogezand, Zuid-Holland en of Brabant. Dat is dus heel divers, dat brengt ook steeds weer andere goederen met zich mee.” De organisator benadrukt dat het geen antiekmarkt is. ,,Nee, want dan praat je volgens de geldende definitie over spullen van minstens honderd jaar oud. Wij zitten met Brocante een levensfase eerder.” Door het succes van de vorige editie kreeg Goselink niet veel tijd om van een en ander te genieten. ,,Ik werd geleefd die dag. Daarom heb ik voor de komende editie ook de hulp van drie extra mensen in onze zaak ingeroepen.” Meer info is op www.allesbrocante.nl/agenda te vinden. Het evenement in de Grotestraat begint om 11.00 uur en duurt tot het eind van de middag.

Agenda suggesties? Heeft u leuke agenda suggesties voor onze najaarseditie (sept 2011 t/m maart 2012)? Mail deze dan naar: vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. Agenda VTK Hof van Twente

Markelo:

Kloppend hart van Nordic Walking Meerdaagse MARKELO – En weer een kilometer……. De Hof van Twente Nordic Walking Meerdaagse vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 en zondag 29 mei. Aan dit meerdaagse evenement wordt deelgenomen door Nordic walkers, maar ook door wandelaars die zich prepareren op de Nijmeegse Vierdaagse. De start van de eerste wandeldag is zaterdag 28 mei bij café-restaurant de Viersprong aan de Lochemseweg 1 in Markelo. Vanaf hier is een route uitgezet door het Westerflier (Markelo) en Diepenheim. Tijdens deze tocht zijn vele mooie plekken van het Landgoed Westerflier te bekijken, en dat geldt eveneens voor enkele andere kastelen in Diepenheim. Een dag later is camping de Bovenberg (Bovenbergweg 14) in Markelo het verzamelpunt van de Nordic Walkers. Vanaf hier is er een route uitgezet door natuurreservaat De Borkeld. Dit door Staatsbosbeheer beheerde terrein in de gemeente Hof van Twente heeft een mooie geschiedenis. Veel belangrijker voor de deelnemers aan de wandelmeerdaagse is de mooie natuur waar ze doorheen lopen. Voor beide dagen is er door de organisatie, welke in handen is van de Stichting Hof van Twente Nordic Walking Meerdaagse een route uitgezet van ongeveer tien kilometer. Voor deelnemers die graag meer willen lopen, bestaat de mogelijkheid om de route twee keer te lopen. Elke dag kunnen wandelaars tussen 09.00 en 11.00 uur vertrekken bij het startpunt. Voor 15.00 uur dienen de wandelaars ‘binnen’ te zijn. Bij de startpunten zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig, waar auto’s gratis te parkeren zijn. Op www.nordicwalkingmeerdaagse.nl staat meer info over dit evenement in Markelo vermeld.

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 5

www.vrijetijdkrant.nl

5

22-04-11 20:14


Met cafetaria om de hoek

Vossenbrinkweg 40, 7491 DD Delden www.goldencityindelden.nl

Tel. (074) 37 66 498 loon- en grondverzetbedrijf

Dieka MARKELO www.DIEKA.nl Like us

Follow us

www.loonbedrijfpelle.nl

Volg ons

deropvang Kinderopvang bij u in de buurt? bij u in de buurt? Kinderopvang bij u in de buurt? Kindercentrum Papillon ( 0 -13 jaar)

Ooststraat 13A, Markelo Papillon ( 0 -13J.Tel. jaar) 0547 36 25 60 Kindercentrum Papillon E-mail kc.papillon@catalpa.nl Markelo (0 -13 jaar) 0 J. OoststraatDe13A, Markelo Kindercentrum Speeldoos (0 - 13 jaar) Strampenstraat Delden Tel. 0547 2,36 25 60 @catalpa.nl Tel. 074 376 48 24

E-mail kc.papillon@catalpa.nl E-mail kc.speeldoos@catalpa.nl

Restaurant Den Haller www.denhaller.com denhaller@online.nl 0547-351287

Wegens succes ook in 2011 op de kaart: “TUBANTEN MENU” DRIE GANGEN menu

€ 25,00

Wilt u meer informatie of wilt u uw kind(eren) aanmelden? Bel dan gratis naar 0800 0743 of kijk op www.catalpa.nl

DeKindercentrum Speeldoos (0 - 13 jaar) ( 0 -13 jaar) Papillon Kindercentrum De Speeldoos , Delden J. Ooststraat 13A, Markelo (0 - 13 jaar) Wilt u meer informatie of wilt u uw kind(eren) 4 Tel. 0547 36 25Strampenstraat 60 aanmelden? Bel dan gratis naar 0800 0743 2, Delden os@catalpa.nl E-mail kc.papillon@catalpa.nl kijk op www.catalpa.nl Tel. 074 376 48of24

En natuurlijk verfijnd a la carte diner, lunch, kleine kaart, koffie met iets lekkers, broodjes en ijs.

E-mail kc.speeldoos@catalpa.nl

Kindercentrum De Speeldoos (0 - 13 jaar) Strampenstraat 2, Delden meer informatie of wilt u uw kind(eren) Wilt u meer informatie of wilt uWilt uwukind(eren) Tel. 074 376 48 24 aanmelden? Bel dan gratis naar aanmelden? Bel dan gratis naar 0800 0743 0800 0743 E-mail kc.speeldoos@catalpa.nl of kijk op www.catalpa.nl of kijk op www.catalpa.nl

Historische informatiepunten Het historisch informatiepunt is een plaats in de vestigingen van Bibliotheek Noord-Veluwe waar de geschiedenis van de Veluwe centraal staat. Op deze computers kunnen historisch getinte sites worden geraadpleegd en is meer informatie te vinden over boeken over Veluwse plaatsen in het bijzonder en de Veluwe in het algemeen. Ook is dit een verzamelpunt voor activiteiten in de regio, kan er gelezen worden en zijn er mini-expo’s. De belangstelling voor geschiedenis op de Veluwe en die van de eigen regio in het bijzonder is de laatste jaren groter dan ooit. Op initiatief van de provincie Gelderland is het project MijnGelderland.nl/NoordVeluwe ontwikkeld. Dit project richt zich op het toegankelijk maken van het regionale erfgoed voor een breed publiek.

Oudheidkundige verenigingen, streekarchieven en musea uit de zes gemeenten Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe hebben samen met de bibliotheek de cultuurgeschiedenis van de regio gebundeld. Hiervoor is de site noord-veluwe.mijngelderland.nl gelanceerd met specifieke informatie over het erfgoed op de Noord-Veluwe. De historische verenigingen, musea en archieven verlenen hun medewerking aan de invulling van de informatiepunten.

De Museumjaarkaart Het is de enige échte Museumkaart die u gratis toegang biedt tot meer dan 400 musea in heel Nederland. Ideaal als u eens wat vaker een museum wilt bezoeken. Bijvoorbeeld omdat het spontaan in u opkomt. Omdat u toch in de buurt bent. Omdat u wilt dat de kinderen meer zien dan tekenfilms op tv. Of omdat u even wilt ontsnappen aan de hectiek van alledag. De Museumkaart maakt ‘t mogelijk. En makkelijk.  Voor de prijs hoeft u het niet te laten. 25 jaar en ouder € 35 per jaar tot 25 jaar € 17,50 per jaar Bij eerste aanschaf betaalt u éénmalig  € 4,95 administratiekosten, daarna  profiteert u elk jaar van  bovenstaande voordeelprijs. Als kaarthouder bent u tevens  abonnee en krijgt u elk jaar op tijd uw nieuwe Museumkaart thuisgestuurd. Dus u heeft altijd een geldige kaart op zak. Als kaarthouder ontvangt u tevens vier keer per jaar het informatieve magazine voor kaarthouders gratis in de bus.

VTK Hof van Twente.indd 6

Daarmee bent u niet alleen op de hoogte van het laatste museumnieuws, maar krijgt u bovendien exclusief toegang tot avondopenstellingen, besloten lezingen en bijzondere rondleidingen. Een dag niets ontdekt, is een dag niet geleefd. Dus vraag de Museumkaart vandaag nog online aan en u heeft ‘m binnen enkele dagen in huis. Wilt u de Museumkaart nog sneller? Hij is ook te koop bij de grote musea die zijn aangesloten bij de Museumkaart. Hoe te bestellen? Kijk voor meer info op :www.museumjaarkaart.nl/

COLUMN

Schoolplein Het is even na drieën op een maandagmiddag als de school uitgaat. “En nu ophouden, anders ga ik je beuken”, klinkt het ferm op het plein. “Houd nu op, ik weet je te vinden”, klinkt het dreigend als antwoord. Als jonge ouder richt ik mijn hoofd naar de kibbelende leerlingen. Dat is schrikken, ik zie twee dwergen uit groep een of twee die bonje hebben. Aanleiding is volgens mij slechts wie het eerst naar buiten kon om zijn moeder op te zoeken. Aanvankelijk moet ik eventjes lachen, gelukkig is mijn dochter er niet bij. De pret vergaat me snel als ik de juf zie. Ik zie aan de ogen van de juf dat ze het ook opgemerkt heeft. Mijn teleurstelling is echter groot als ik haar daaropvolgende actie zie. Ze doet alsof ze niets gehoord heeft. Wie denkt dat ik op een verloederd schoolplein ergens in de Randstad sta, heeft het helemaal mis. Deze verbale kortzichtigheid heeft zich de laatste decennia als een rode loper door Nederland uitgerold. De senioren van nu zijn medeverantwoordelijk voor het gedrag van mijn generatie. Op onze beurt zijn de dertigers anno 2011 verantwoordelijk voor de (al dan niet verbale) uitingen van kortsluiting op het schoolplein. ‘Waar moet het heen’, klinkt het soms vertwijfeld. Normen en waarden zijn inmiddels een ingeburgerd begrip geworden. Wie de definitie daarvan weet, mag mij bellen. Of sterker nog, bel die twee belhamels even, die twee van dat schoolplein……………….. Rick Mensergerjeniet

22-04-11 20:14


Eungs Schöppe, Een stukje geschiedenis in Markelo

Höfteballooning Hengevelde krijgt vervolg

Recept

HENGEVELDE – Naast de Höftedagen is er in augustus ook nog een groots evenement in Hengevelde. Tientallen heteluchtballonnen zullen bij goed weer opstijgen tijdens de tweede editie van Höfteballooning Hengevelde. Dit ballonspektakel wordt gehouden op vrijdag 19 augustus 2011 (reservedatum: 21 augustus). Behalve het spectaculaire vertrek van de talloze kleurrijke luchtreuzen is er nog veel meer te beleven voor jong en oud. Ballonvaren is de ultieme beleving van avontuur én rust! MARKELO - Museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo (Goorseweg 1a) heeft als doel het laten zien van de historie van Markelo. Dat is voor bezoekers te bezichtigen in een prachtige museumboerderij. Het tonen van de collectie is een gevolg van het aanleggen en in stand houden van een groep historische en folkloristische voorwerpen, geschriften en dergelijke die betrekking hebben op de gemeente. In Markelo ontstaat een soort Openluchtmuseumgevoel als de museumboerderij wordt bezoekt. Zo is de boerenkeuken te zien zoals deze honderd jaar geleden werd gebruikt. De keuken was de centrale ontmoetingsplek voor bewoners, omdat er in de boerderijen doorgaans slechts één woonvertrek was. In Markelo is te zien hoe vroeger boven een open vuur werd gekookt en hoe er werd geslapen in de bedstee.

Voortgedreven door de wind genieten de deelnemers aan Höfteballooning van een adembenemend uitzicht. Het lijkt onwaarschijnlijk om het besef van tijd totaal te doen vervagen, maar met een ballonvaart zal het gevoel van vrijheid en het ervaren van absolute stilte weer mogelijk zijn. Het mooi Hof van Twente vanuit de lucht, het betreft een avondvullend programma. Ontvangst met koffie en krentewegge. Na de vaart naar de Gebrande wateren onder het genot van een drankje en een hapje en live-muziek. Voor meer info kunnen belangstellenden contact opnemen met Jan de Wilde (tel 0547-333950).

In het museum is tevens een grote collectie kostuums te bezichtigen, deze geven een goed beeld van de ontwikkeling van de klederdrachten vanaf 1820 tot de periode net voor de tweede Wereldoorlog. Zo wordt getoond hoe vrouwen soms wel vijf rokken over elkaar heen droegen en ook de jongetjes in rokken werden gekleed. Of de boer met zijn lange broek, lakense jas en een pet.

Kruutmoes In dit streekgerecht staat Kruutmoes centraal, oftewel Veluwse kruutmoes zoals het bij sommigen ook wel bekend staat. Het is een heerlijk lunchgerecht, al moet voor het maken wel de nodige tijd worden uitgetrokken. Het is een historisch gerecht dat door de boeren vaak werd meegenomen naar het werk op het land, mede omdat het ook lauw kan worden genuttigd. Helemaal uniek voor de Veluwe is Kruutmoes overigens niet, in vroeger dagen werd het met name in Salland veel genuttigd. Bereidingswijze: Week de gort een nacht in 1 liter water. De volgende dag moet het zonder het weekwater in de karnemelk aan de kook worden gebracht en vervolgens moet het 2 uur zachtjes koken. Daarna moeten de rozijnen, het vlees en de worst worden toegevoegd, waarna het wederom een uurtje moet koken. Neem het vlees uit de pan en snij het klein. Voeg kruiden en boter toe en warm het tot slot nog even door. Serveren met stroop maakt het extra lekker.

De Stichting Eungs Schöppe tracht de collectie uit te breiden door het verzamelen, aankopen en in bewaring houden van oude waardevolle voorwerpen die nauw verband houden met het leven en werken van de voorgeslachten.

Ingrediënten: • 1 rookworst • 350 gram gort • 60 gram boter • 2 liter karnemelk • 200 gram ham of mager rookspek • 225 gram rozijnen • Venkelgroen, peterselie, zuring, selderij, zwarte bessenblad.

Ook dialect neemt hierin een voorname rol in, oude liederen geven bijvoorbeeld inzicht in de gebruiken in vroeger tijden. In de zomerperiode is de museumboerderij dagelijks geopend met uitzondering van zondag. Meer info is op www.eungsschoppe.nl te vinden. Bron: www.eungsschoppe.nl

Géén vroegboekkorting! oegboekkorting!

13 tijdschriften al vanaf € 3,65 per week. Bij een contract: Blokkerbon en gratis TROS Martie Lunding, Goor • Tel. : 06 121 09 320

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 7

Wij gaan wél voor 5 sterren: gaan wél voor 5 sterren: * Persoonlijke sfeer * Persoonlijke sfeer * Tijd en aandacht voor uw hond * Tijd en aandacht voor uw hond * Royale nachtverblijven * Royale nachtverblijven * Grote speelweiden * Grote speelweiden * Gediplomeerd en ruime ervaring * Gediplomeerd en ruime ervaring Gaat u: Gaat u: Een Een dagje uituit (wij dagje (wijhebben hebben dagopvang) dagopvang) Een Een weekend weg weekend weg Op vakantie Op vakantie

Dierenhotel Hof van Twente Beleef het verschil

www.dierenhotelhofvantwente.nl; Langenhorsterweg 20, 7495 RD Ambt- Delden, 074-3767337

www.vrijetijdkrant.nl

7

22-04-11 20:14


Mei 7

8 11 13 14

18 21

21-22 22 25 27 28

Juni 1

1-2 2

5

10 12 13

17

18 Fuchsiamarkt Kerkplein 1, Markelo Plantenmarkt Centrum, Goor Mazzeldagen Centrum, Goor Moederdag Picknick De Hoestinkhof, Stationsweg 22a, Markelo Film Zomerhitte Cultureel Centrum Het Beaufort, Markelo Survival in het Zwembad Zwembad de Vijf Heuvels, Potijk, Markelo Reggestad Muzikanten Cultureel Centrum De Reggenhof, De Höfte 5, Goor Motorcross Circuit de Herikerberg, Herikerbergweg, Markelo Lezing op weg naar begrip Het Beaufort, Burg. de Beaufortplein 1, Markelo Kleding actie Fanfare Markelo Dagtocht naar Essen/Ruhrgebied Station, Stationsweg, Delden Jeugdcircus Caroly Cultureel Centrum de Reggenhof, De Höfte 5, Goor Huisconcert: Marthe Groenhuijzen Muziek op de Welle, Oude Borculoseweg 7, Markelo Disco zwemmen Zwembad De Whee, Goor Avondwandeling Verwolde Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Laren 2e Holtense skeelertocht IJsclub de Noordpool, Dorperdijk 5, Holten Nordic Waking Tweedaags Camping de Bovenberg, Markelo

19 25 26 28 30

Juli 1 2

2-3 3

5 6

8 Feest met een opblaasbeest Zwembad De Whee, Goor Wol verven Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Demonstratie sieraden maken Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Mountainbike met gids Start vanaf plein voor VVV Markelo, Goorseweg 1, Markelo Hemelvaartsdag bij Wendezoele Expositie en museumboerderij Wendezoele, Twickelerlaan 14, Ambt Delden Boerin bakt pannenkoeken Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6, Markelo Vossenjacht Kinder- en Speelboerderij Strubbert, Koebushorst 7, Laren Jannarock Jeugdsoos Why Don’t Cha, Haaksbergerstraat 1, Diepenheim Pannenkoekenfietsdag/wandeldag Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6, Markelo Kevertje Uit De Tasca, Holterweg 20, Markelo IVN Fietstocht Vertrekken vanaf Looiersplantsoen, Diepenheim Historische Markt Markt, Delden 6e Internationale wijnmarkt ‘t Potje Openluchttheater de Kösterskoele, Beukenlaantje/Potdijk, Markelo Voorjaarsconcert Fanfare Herberg De Pot, Potdijk 9, Markelo Feest met opblaasbeest Potdijk 5, Markelo Huisconcert: Plattel en Wolvekamp Muziek op de Welle, Oude Borculoseweg 7, Markelo Workshop schilder met je kinderen Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Laren Creatieve dag Markelo In en rondom café Herberg de Pot, Markelo De dag van het kasteel Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Laren Kevertje Uit De Tasca, Holterweg 20, Markelo Brocante Parade Centrum, Grotestraat 54, Diepenheim Tour de Boer Delden

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 8

www.vrijetijdkrant.nl

9 12 13

14 16 17

19 20 21 23 26

27 28

Disco zwemmen Zwembad De Whee, Goor Autorodeo Feestterrein, Hengevelde Jaarlijkse optocht van Goorse scholen Centrum, Goor Grote allegorische optocht Centrum, Goor Sportclub Markelo – FC Twente Endemansdijk, Markelo Lezing Meubelkunst Jonker Emilielaan 4, Laren Avondwandeling Verwolde Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Laren Rommelmarkt bij de Schaapskooi Bornsevoetpad 7, Ambt Delden Demonstratiemiddag Mandenvlechten Museumboerderij de Wendezoele, Twickelerlaan 14, Ambt Delden Concert Jeugd Fanfare Herberg de Pot, Potdijk 9, Markelo Menwedstrijd Terrein hippisch centrum, Potdijk, Markelo Boeken- en Platenmarkt Plein onder de Platanen, Diepenheim Trekkertoertocht Deldenerbroek Koffieconcert Kantine Camping de Kattenberg, Hogedijk 8, Markelo IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Demonstratie houtdraaien en sieraden maken Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Beach Party Zwembad De Whee, Goor Beach Party met ‘Maarkel’s bommetje’ Zwembad Markelo Kaarsen maken Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Demonstratie tingieten en borstels maken Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar IVN Vakantiewandeling VVV Kantoor, Grotestraat 49, Diepenheim Twentse avond Schaapskooi, Bornsevoetpad 7, Ambt Delden Beach Party Zwembad De Whee, Goor Ter leerlinge ende vermaack Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Markelo Kevertje Uit De Tasca, Holterweg 20, Markelo IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Demonstratie Sieraden maken Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Workshop schilderen met je kinderen Jonker Emilielaan 4, Laren Jubileumeditie Nacht van Delden Ressingplein, Delden Maarkelse Meutdaag’n Grotestraat, Markelo IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Workshop Boogschieten Jonker Emilielaan 4, Laren Jazz comes to Verwolde Jonker Emilielaan 4, Laren Twentse avond Schaapskooi, Ambt Delden

Augustus 2

1-4 7

IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Ambachten van vroeger en nu Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Kasteeldag Diepenheim Landgoed Warmelo, Borculoseweg, Diepenheim Middeleeuws Verwolde Jonker Emilielaan 4, Laren

8

22-04-11 20:14


9

10

12 16 17 19

Hof van Twente

Maarkelse Meutdaag’n Grotestraat, Markelo IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo IVN Vakantiewandeling VVV Kantoor, Grotestraat 49, Diepenheim Demonstratie houtdraaien Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Avondwandeling Verwolde Huis Verwolde, Jonker Emilielaan 4, Laren IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Familiefietsdag de Boer Op VVV Diepenheim, Grotestraat 49, Diepenheim Wieleronde en wielerpop Grotestraat, Markelo

20-21 21

23 27 28 30

Höfteballooning Hengevelde Tuinfeest groei en bloei Kasteel Warmelo, Stedeke 11, Diepenheim Harmonicadag Expositie- en museumboerderij Wendezoele, Twickelerlaan 14, Ambt Delden Ter leerlinge ende vermaack Jonker Emilielaan 4, Laren IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo Fancy Fair Brocante met veiling Rijhal, Krommedijk, Diepenheim Vlinderwandeling IVN Looiersplantsoen, Diepenheim IVN Dinsdagmiddag fietstocht VVV Kantoor, Goorseweg 1, Markelo

Langlopende evenementen Expositie P.Bakels 18 februari t/m 11 mei Verpleeghuis St. Elizabeth, Langestraat 74, Delden Galerie Karin Hodes 5 april t/m 14 mei Haaksbergerstraat 10, Diepenheim Expositie van werken van Jan Exnar 25 maart t/m 14 mei Galerie Karin Hodes, Haaksbergerstraat 10, Diepenheim Hermien te Pas 23 april t/m 15 mei Galerie Theeschenkerij de Schutte, Plasdijk 20, Markelo Voorjaarsexpositie Galerie Fija 2 april t/m 15 mei Galerie Fija, Watermolenweg 2, Diepenheim Voorjaarsfeesten Markvelde 13 t/m 15 mei Steenmorsweg, Markvelde Voorjaarsexpositie van Anna Muller en Luc Peters 27 maart t/m 20 mei De Galeriet, Langestraat 46, Delden Zomerfeesten Wiene Zeldam 20 t/m 22 mei Bollenweg, Ambt Delden Expositie Galerie Visée 3 april t/m 22 mei Galerie Visée, Grotestraat 41, Diepenheim Wandel 4daagse Starten vanaf: 1e dag: de Albatros 2e dag: de Gijmink 3e dag: de Puntdak 4e dag: de Reggehof Goor Cursus digitale fotografie 21 april t/m 2 juni De Reggenhof, De Höfte 5, Goor Hippische Meerdaagse Markelo 3 t/m 5 juni Potdijk 1, Markelo Hemelvaart Fiets4daagse Delden 2 t/m 5 juni Langestraat, Delden Hemelvaartweekend Delden 2 t/m 6 juni Centrum, Delden Avond-Wandelvierdaagse 7 t/m 10 juni Delden Höftedagen 17 t/m 19 juni Goorsestraat, Hengevelde Fiets4daagse Markelo 21 t/m 24 juni Endemansdijk 6a, Markelo Avondwandelvierdaagse Diepenheim 20 t/m 24 juni Cultureel Centrum, Diepenheim

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 9

Goors Schoolfeest- en Volksfeest 23 t/m 26 juni Schoolfeestweide, De Höfte, Goor Streekmarkt Twente Elke eerste zaterdag van de maandag Rondom Oude Blasiuskerk, Kerkplein 1, Delden Midzomerfeest Bentelo 30 juni t/m 3 juli Benteloseweg/Grondhuttenweg, Bentelo Openluchtspel Ni’j moodsen fratsen 6,8,9,11,13,15,16,20,22,23 juli Openluchttheater de Kosterskoele, Potdijk, Markelo Nieuwe expositie 17 april t/m 10 juli Galerie Alafran, Grotestraat 45, Diepenheim Zomerconcours Rijvereniging Markelo 22 t/m 24 juli Potdijk 1, Markelo Kantexpositie Zoutmuseum 14 juni t/m 25 juli Zoutmuseum Delden, Langestraat 30, Delden Midzomerfiets4daagse 26 t/m 29 juli VVV Kantoor, Grotestraat 49, Diepenheim Rolstoelvierdaagse 25 t/m 29 juli Start Sporthal Delden, Delden Midzomerfeest Esbrook 29 t/m 31 juli Deldenerbroek 25e keer Open Kerkdagen 14,21,28 juli en 11,18 augustus Kerkplein 1, Markelo Extra Open Kerkdagen 3,5 augustus Kerkplein 1, Markelo Restantenmarkt 11 t/m 13 augustus Centrum, Goor Jubileumshow 25 jaar fuchiavereniging 11 t/m 14 augustus Openluchttheater de Kosterskoele, Potdijk, Markelo Huifkartocht over het landgoed Twickel 6 juli t/m 24 augustus De Markt, Delden Stadswandeling Delden 7 juli t/m 25 augustus Binnenstad, Delden Boerin bakt pannenkoeken 7 juli t/m 25 augustus Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6, Markelo Pannenkoekfiets/wandeldag 7 juli t/m 25 augustus Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6, Markelo Dorpsfeest Markelo 26 t/m 28 augustus Centrum, Markelo

www.vrijetijdkrant.nl

Mountainbiken met gids 5 juli t/m 30 augustus VVV Markelo, Goorseweg 1, Markelo Open Kerkdagen Johannes Kerk 5 juli t/m 30 augustus Johannes Kerk, Grotestraat, Diepenheim Broodbakken 6 juli t/m 31 augustus Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar Werken van Shelagh Keeley 19 juni t/m 31 augustus Cultural Boxes, Raadhuisstraat, Diepenheim Demonstratie kaasmaken 3 mei t/m 31 augustus Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg, Markelo Keramiek 1 juni t/m 31 augustus De Hoestinkhof, Stationsweg 22a, Markelo Broodbakken in het oude bakhuis 1 juli t/m 31 augustus Erve Brooks, Broekhusidijk 5, Gelselaar Boerderijbeleving 6 juli t/m 31 augustus Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6, Markelo Hoffelijk Goor 6 juli t/m 28 september VVV Goor, Stationslaan 1, Goor Zomertentoonstelling demonstratie 2 juni t/m 29 september Museumboerderij Eungs Schöppe, Goorseweg 1, Markelo Une féte de la Mode 23 augustus t/m 30 september Jonker Emilielaan 4, Laren Stadswandeling met bezoek aan Goors Historisch Museum 1 juli t/m 30 september Binnenstad, Goor Expositie van oude graftrommels 1 april t/m 30 september Graftrommelmuseum, Markeloseweg, Goor Fuchsia’s bij Erve Knopert 1 juli t/m 1 oktober Welmersweg 3, Markelo Picknickarrangement 15 april t/m 31 oktober De Hoestinkhof, Stationsweg 22a, Markelo Kunstfietsroute metamorphose 24 juni t/m 1 november Goorseweg, Markelo Hightea arrangement/ Proeverij 1 maart t/m 31 december De Hoestinkhof, Stationsweg 22a, Markelo Expositie Koninklijk Huis Het hele jaar door Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, Gelselaar

9

22-04-11 20:14


Verse Asperges G. Slaghekke Verkoop: Bentelosestraat 44, Bentelo Tel. 0547-292359 Verkoop: Auke Vleerstraat, Enschede Tel. 06-51841292

Harry Designer Keuken

Ten Thije Keukens Goorsestraat 31 7496 AB Hengevelde T (0547) 33 35 61

tegels | keukens | sanitair stroken tegels

5x60 cm,10x60 cm en 15x60 cm

€ 49,50

www.aspergesslaghekke.nl

Ten Thije 50 jaar = 50 % korting ! op Siemens apparatuur (tot week 41) en nog meer speciale aanbiedingen ! VOOR EEN BIJZONDERE KEUKEN NAAR UW PERSOONLIJKE SMAAK. www.dekeukendesigners.nl/tenthije

Kwaliteit en vertrouwen, op Feijten kun je bouwen

N I W BezoEU s ek n nieu chitter u onze ! e w

Spoorstraat 7 | Delden 074-376 12 66

feijten.nl

n m e sh de uitg et de mowroom eb tege reide s eest el ls en s , keuke ectie anit ns air

regendouche compleet met thermostaatkaan

€ 250,AktIE!

luxe handdoekradiator 60x180 cm

€ 260,inloopdouche

glazen wand 100 cm

voorraad wand- en vloertegels 25% korting!

-25%

* vraag naar onze voorwaarden

€ 370,-

glazen wand 120 cm

€ 395,-

genoemde prijzen zijn incl. BTW

Doneer op:

www.heifer.nl/boerzoektkoe

Helpt u een boerengezin aan een onafhankelijke toekomst?

Giro 4663

OPENINGSTIJDEN: ma t/m do: 9.00-17.30 uur | vrij: 9.00-21.00 uur | za: 9.00-15.00 uur

www.morssink-bouwmaterialen.nl De Berken 5 - Delden

VTK Hof van Twente.indd 10

22-04-11 20:19


MT509 S PRIJ ACTIE

2 MR408 IJS PR ACTIE

9 9 2 3 € 599

9 € 269995

€3

€2

Uiterst wendbaar en compact. R4-serie Praktische maaimachine voor smalle doorgangen. Hydrostatische rijaandrijving. Snijbreedte van 80cm. Voor R UR UU HU EH TE KT een gazon tot ca. 4.000 m2. OK OO freeeess infr O en tuin inee en tu hin rmaacch teeerm ute ic rt u e v ic rt e v

Comfortabel en bedieningsgemak. T5-serie Hydrostatische rijaandrijving met alle bedieningselementen binnen handbereik. Krachtige 13,5pk motor. Snijbreedte van 95cm. Voor een gazon tot ca. 6.000 m2. 7 MTT5500997 S M IJS RIJ PR IEP T C IE A T AC

R44008822 S MR M IJS RIJ PR IEP TIE C A T C A

9 € 3 25999 € 3599

R 9 HB 445RIJ€S 2€ 2269999955 € P ACTIE

2C MT611RIJS P ACTIE

€3

9 € 59 99

9 9 1 4 € 599

€6

R TE HUU tuinfrees n e chine

Uiterst wendbaar wendbaar en en compact. compact. R4-serie R4-serie Uiterst Praktische maaimachine maaimachine voor voor smalle smalle doorgangen. doorgangen. HyHyPraktische drostatische rijaandrijving. rijaandrijving. Snijbreedte Snijbreedte van van 80cm. 80cm. Voor Voor drostatische een gazon gazon tot tot ca. ca. 4.000 4.000 m m22.. een

7 MT509 S PRIJ ACTIE

2 MR408 IJS PR ACTIE

9 € 325999

9 € 269995

Comfortabel en en bedieningsgemak. bedieningsgemak. T5-serie T5-serie Comfortabel Hydrostatische rijaandrijving rijaandrijving met met alle alle bedieningselebedieningseleHydrostatische menten binnen binnen handbereik. handbereik. Krachtige Krachtige 13,5pk 13,5pk motor. motor. menten Snijbreedte van van 95cm. 95cm. Voor Voor een een gazon gazon tot tot ca. ca. 6.000 6.000 m m22.. Snijbreedte

R B 444455 RIJS HB H RIJS PR IEP T C IE A T AC

Versnelling vooruit vooruit en en achteruit. achteruit. Werkbreedte Werkbreedte van van Versnelling 45cm, aanpasbaar aanpasbaar naar naar 25cm 25cm of of 60cm. 60cm. 45cm,

ng. Snijbreedte van 80cm. Voor menten binnen handbereik. Krachtige 13,5pk motor. Snijbreedte van 95cm. Voor een gazon tot ca. 6.000 m2. m 2.

R HB 445RIJS P IE T C A

9 € 59 99 €6

H4-serie zijwaarts verrstelbaar. chteruit. Werkbreedte van 25cm of 60cm.

2C MT611RIJS P IE T C A

9 € 269995 €2

59 €€ 44599

Onvermoeibaar op het grote gazon. T6-serie Extra grote opvangbox en sterke 17,5pk motor. LCD display met de belangrijkste functies. Vele opties waar- Comfortabel en bedieningsgem Uiterst wendbaar en compact. R4-serie Onvermoeibaar op op het het grote grote gazon. gazon. T6-serie T6-serie Onvermoeibaar Praktische maaimachine voor smalle doorgangen. Hy- Hydrostatische rijaandrijving met a onder beschikbaar. Extra grote groteCruise opvangbox en enControl sterke 17,5pk 17,5pk motor. motor. LCD Extra opvangbox sterke LCD drostatische rijaandrijving. Snijbreedte van 80cm. Voor menten binnen handbereik. Krach display met met de de belangrijkste belangrijkste functies. functies. Vele Vele opties opties waarwaardisplay een gazon tot ca. 4.000 m . onder Cruise Cruise Control Control beschikbaar. beschikbaar. Snijbreedte 110cm. Voor een gazon tot ca. 10.000 m2. Snijbreedte van 95cm. Voor een g onder 2

Snijbreedte 110cm. 110cm. Voor Voor een een gazon gazon tot tot ca. ca. 10.000 10.000 m m .. Snijbreedte 2 2

R HB 445RIJS P ACTIE

DE NIEUWE NIEUWE GENERATIE GENERATIE GRASMAAIERS GRASMAAIERS staan staan garant garant voor voor DE eersteklas machines machines in in een een stijlvol stijlvol jasje. jasje. Ze Ze zijn zijn stuk stuk voor voor stuk stuk eersteklas licht, gebruiksvriendelijk, gebruiksvriendelijk, en en krachtig. krachtig. Wees Wees gerust: gerust: met met een een licht, VIKING ziet ziet uw uw tuin tuin er er meteen meteen een een heel heel stuk stuk groener groener uit. uit. VIKING

9 € 59 99

DE NIEUWE GENERATIE GRASMAAIERS staan garant voor 9 € 415999 €4 eersteklas machines in een stijlvol jasje. Ze zijn stuk voor stuk licht, gebruiksvriendelijk, en krachtig. Wees gerust: met een VIKING ziet uw tuin er meteen een heel stuk groener uit.

NIEUW

Onvermoeibaar op het grote gazon. T6-serie Extra grote opvangbox en sterke 17,5pk motor. LCD display met de belangrijkste functies. Vele opties waaronder Cruise Control beschikbaar. Snijbreedte 110cm. Voor een gazon tot ca. 10.000 m2.

HSA65 Heggenschaar

€6

Compacte tuinfrezen. H4-serie Duwstang in hoogte en zijwaarts verrstelbaar. Versnelling vooruit en achteruit. Werkbreedte van 45cm, aanpasbaar naar 25cm of 60cm.

Onvermoeibaar op het grote ga Extra grote opvangbox en sterke 1 display met de belangrijkste functi onder Cruise Control beschikbaar Snijbreedte 110cm. Voor een gazo

DE NIEUWE GENERATIE GRASMAAIERS staan garant voor eersteklas machines in een stijlvol jasje. Ze zijn stuk voor stuk licht, gebruiksvriendelijk, en krachtig. Wees gerust: met een VIKING ziet uw tuin er meteen een heel stuk groener uit.

RATIE GRASMAAIERS staan garant voor s in een stijlvol jasje. Ze zijn stuk voor stuk delijk, en krachtig. Wees gerust: met een er meteen een heel stuk groener uit.

* Aanbiedingen geldig t/m juni 2011

2 MR408 IJS PR IE T C A

9 € 4 199

99 €€ 6699

Compacte tuinfrezen. H4-serie Duwstang in hoogte en zijwaarts verrstelbaar. Versnelling vooruit en achteruit. Werkbreedte van Compacte tuinfrezen. tuinfrezen. H4-serie H4-serie Comfortabel en bedieningsgemak. T5-serie ompact. R4-serie 45cm, aanpasbaar naar 25cmCompacte of 60cm. Duwstang in hoogte hoogte en en zijwaarts zijwaarts verrstelbaar. verrstelbaar. Duwstang in e voor smalle doorgangen. Hy- Hydrostatische rijaandrijving met alle bedieningsele-

HUUR OOK TE tuinfrees achine en rm e te u ic vert

2C MTT6611112RCIJS M PRIJS IEP T C IE A T AC

€ 599

€3

€2

€4

€ 239 € 279

HSA85 Heggenschaar

€ 259 € 299

FSA65 Kantentrimmer

€ 189 € 219

zelf bij “Probeer het owroom” ons in de sh

MSA160 Kettingzaag

€ 289 € 339

BGA85 Bladblazer

€ 239 € 279

Nu naast de bewezen motormachines van Stihl een geheel nieuwe lijn accumachines van Stihl. Eén accu volstaat voor alle machines. Geen snoeren, geen lawaai en geen uitlaatgassen.

Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief accu.

JAN de WINKEL Goor | Nieuwenkampsmaten 16 | 7472 DE Goor | tel: 0547-288446 Ma t/m vr geopend van 08.00 tot 17.30 | Zaterdag geopend van 08.00 tot 12.00 www.vrijetijdkrant.nl twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 11

11

22-04-11 20:19


Huttenkloas Cafetaria de Roode Vos ...omdat het beter smaakt!

Iependijk 53 - Goor Tel. (0547) 27 32 46 Fax (0547) 26 09 02

Wanneer de storm heviger wordt, dan klagen en huttenkloaszuchten de doden, die hier zo wreed zijn afgemaakt. Ze kunnen geen rust vinden, omdat ze zo onverwacht en onvoorbereid zijn gestorven. Dat zijn de slachtoffers van de rover Huttenklaos.

Elke laatste zondag van de maand een 4-gangen buffet met thema Hengevelderstraat 20 • 7471 CH GOOR • T (0547) 27 28 55 • www.debebsel.nl

Eetcafé met kleine kaart Zaal tot 250 personen voor bruiloften, partijen, recepties en vergaderingen.

Zaal geschikt voor feestjes in eigen beheer. Tel. (0547) 27 32 31 www.eetcafedester.nl

ieder seizoen springlevend... U BENT VAN HARTE WELKOM OP ONZE GEZELL IGE KOOPZONDAG EN: 1, 8, 15, 22 EN 29 MEI.

18.

o ve r d e k t 0 0 0 m 2 winkelple zier

Vliegveldstraat 2 | Deurningen | 074-2761010 | www.tuincentrumborghuis.nl

De Dennen 11A Delden Tel: 074 - 376 52 05 F : 084 - 367 75 58 info@maribri.eu www.maribri.eu

• DRAAIPOORTEN • SCHUIFPOORTEN • SLAGBOMEN • GARAGEDEUREN • TOEGANGSCONTROLE

Persberichten? Heeft u persberichten voor onze najaarseditie (sept 2011 t/m maart 2012)? Mail deze dan naar: vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. Persberichten VTK Hof van Twente

VTK Hof van Twente.indd 12

In najaarsnachten kan het flink te keer gaan in de Wienersteeg, waar vroeger de postkoets reed die vanuit Amsterdam, via Delden naar Hamburg onderweg was. Wanneer de wind door de bomen zwiept, hoort men soms nog het klappen van de lange zwepen en de hoefslagen van de paarden, alsof dit geluid voor altijd is blijven hangen in de holle weg.

Vanuit de hei, achter de steeg, hoor je soms nog hun stemmen, die drie keer in doodsangst “Oh God! Oh God! Oh God!” roepen. Op dat ogenblik komt de schim van Huttenklaos dichterbij. Met gebogen hoofd sleept hij zich langzaam voort door de steeg. Hij kan niet meer lopen, omdat de Oldenzalers al zijn ledematen, één voor één, op het rad gebroken hebben. Het was rond 1700 dat in Bentelo ene Klaas Annink werd geboren, zoon van Jannes Annink en Jans Geere. Eigenlijk zou hij beter bedelaar kunnen worden; want hij kon mensen goed dwingen om dingen te doen. Maar in plaats daar van werd hij keuterboer en alles zat hem daardoor tegen. Hij werd de eigenaar van boerderij de Huttenplaats aan de Wienersteeg. Alleen een geboren boer had het geduld om het land goed te bewerken en Klaas had daar helemaal geen tijd voor of zin in. “Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks,” dacht hij en vanaf dat moment werd er niet meer gespit of geploegd op zijn land. Klaas trok er weer net als vroeger op uit. Maar niet om te bedelen, maar om te stelen. Miste een boer een paar volle bijenkorven, dan kon hij er zeker van zijn, dat een bakker uit Delden of Goor een paar dagen later honing gebruikte, die hij van Huttenkloas had gekocht. En zoals het met de honing ging, zo ging het met alles wat Klaas maar gebruiken kon. Hij en zijn zoons Jannes en Gerrit, die ook geen lieverdjes waren, stalen van het erf. En zelfs als iemand ze op heterdaad betrapte, durfde men ze niet aan te klagen, want dan zouden ze zijn schaapskooi of zijn schuur in brand zetten, of zijn vee doden. Huttenklaas en zijn gezin joegen er heel wat geld doorheen. Daarom was Klaas steeds op zoek naar ideeën om aan geld te komen, zonder ervoor te hoeven werken. Op een dag was er en schaapskoopman die hem naar de weg vroeg. Klaas vroeg hem of hij geld bij zich droeg: “Ja, vijf gulden!” zei de koopman. “Dan ben je een moord waard,” zei Huttenklaos met een harde stem, maar precies op dat moment kwam er een wagen aangereden en ging Klaas er snel van door. Die keer bleef het dus nog bij zijn woorden… Twee slagers uit Delden, twee broers, Mozes en Levy de Leeuw, gingen een keer op weg om in Hengevelde kalveren te kopen. Onderweg gingen ze even bij Huttenkloas langs om een pijp aan te steken. Toen Klaas hoorde dat ze kalveren wilden kopen en dus geld bij zich moesten hebben zei hij: “Ik heb hard geld nodig om het hooi te kunnen betalen.” Hij liep snel de deel (de grote koeienstal) op, om een bijl te halen, maar de

slagers wachtten niet tot hij terug was en ze gingen er snel vandoor. Pompen-Herman, een neef van Klaas’ vrouw, kwam er niet zo goed van af. Hij was een brave kerel die wel wist dat Klaas en zijn zoons veel diefstallen pleegden. Hij kwam geregeld langs om een praatje te maken en om te proberen om ze op het goede pad te brengen. Dat was natuurlijk vergeefse moeite; ze bleven toch wel stelen. Na een tijdje vond Klaas hem toch te gevaarlijk; hij wist teveel en dus moest hij worden vermoord. Toen hij rustig bij de haard een pijpje zat te roken, werd hij onverwachts vastgehouden, waarna de oudste zoon Jannes hem met een bijl de hersens insloeg. De kleine boerderij van Klaas Annink lag eenzaam aan de weg, waardoor er ‘s avonds vaak koopmannen langs kwamen die vroegen of ze in de schuur mochten slapen, omdat Delden nog zo ver was. Vroeger had Klaas ze schreeuwend weggejaagd, maar nu riep hij ze binnen, gaf hij ze brood en koffie, en vroeg hoe het met de zaken stond. Wie veel geld bij zich had, kwam nooit in Delden aan, maar bleef voor altijd in het heideland rusten, nadat Klaas hem in z’n slaap de strot had doorgesneden. Alleen van zijn laatste slachtoffer, de moord waarvoor Klaas werd opgepakt, is de naam bekend. Willem Stint heette hij, en hij verkocht kousen. Kousen in helblauwe, groene en paarse kleuren, die de rijke boeren altijd op zondag droegen. Nadat hij gastvrij door Klaas was onthaald, was voor Willem de kleine kamer naast de keuken, klaar gemaakt. Maar hoe hij het ook probeerde, hij kon niet goed in slaap komen. Terwijl hij wat lag te draaien, hoorde hij Klaas en zijn vrouw in het keukentje overleggen, wanneer en hoe ze hem zouden vermoorden. Willem wilde natuurlijk zo snel mogelijk weg, maar het kamertje was zo klein dat hij niet kon ontsnappen. En dus kon hij niets anders doen dan wachten totdat Huttenkloas binnen zou komen om hem te vermoorden. Eindelijk gebeurde het. De deur piepte, en langzaam, o zo langzaam ging de deur open. Met het mes in de hand sloop Klaas naar het bed, maar Willem was hier op voorbereid. Luid schreeuwend sprong Willem boven op de oude rover, zodat het mes uit de hand van de Huttenkloas viel. Ze worstelden in het donker, maar het duurde niet lang, want vrouw Aarne kwam binnen. Zij hield een flikkerende olielamp boven hun hoofden, zodat haar zoon alles beter kon zien. Jannes, de oudste zoon, had een bijl in zijn hand en stond klaar om toe te slaan. Maar in het kleine kamertje kon hij niet goed zwaaien met de bijl, en dus sleepten ze Willen met zijn allen naar de keuken waar meer ruimte was. Met één flinke zwaai werd de schedel van Willem Stint gespleten. In diezelfde nacht nog werd hij, nadat men zijn geld had geteld, niet ver van de anderen in de heidegrond begraven.

22-04-11 20:19


zijn oudste zoons gevangen. Zij verzetten zich helemaal niet, want ze wisten toch zeker dat ze niet veroordeeld zouden worden. Een paar uur later werden ook de vrouw en de jongste zoon, die thuis waren gebleven, opgepakt. De vier gevangenen werden allemaal apart opgesloten, om ervoor te zorgen dat ze onderling geen afspraken zouden kunnen maken. Eerst sprak er niemand, maar nadat ze hadden gedreigd Gerrit, de jongste zoon, op de pijnbank in Oldenzaal te leggen, wilde hij wél vertellen. “Jannes heeft de verkoper met de bijl doodgeslagen, want hij lag met vader te vechten en moeder heeft de lamp vastgehouden en ze heeft ook het geld in een zak gelegd.”

De vader van Willem Stint was een koppige man. Toen zijn zoon op de dag voor Kerstmis nog niet thuisgekomen was, begreep hij dat er wat gebeurd moest zijn. Hij nam een stok van de muur en ging op weg om zijn zoon te zoeken. Hij sprak de mensen aan die hij in de dorpen tegenkwam, en vroeg in de herbergen en aan de deuren van afgelegen boerderijen of men zijn zoon Willem soms ook hadden gezien, die elk jaar in deze streek zijn kousen kwam verkopen. Veel mensen herinnerden zich dat ze Willem dat najaar nog hadden gezien en zo liep de oude Stint verder, van dorp tot dorp, tot hij aankwam in Delden. Het was een zondagmorgen en de kerk ging juist uit. De boeren liepen in groepen over het plein om naar de herbergen te gaan. Net toen hij achter ze aan wilde gaan om ze wat vragen te stellen, zag hij een grote, sterke kerel de kerkdeur uitkomen die heel bijzondere kousen droeg. De ouwe man herkende ze meteen, want hij had ze zelf gemaakt. Het waren de kousen waarvan hij er maar één paar had geweven, het paar dat zijn zoon elke zondag had gedragen. Ook herkende hij de broek die de man aan had. Het was een broek met gebreide zakken, die overduidelijk van Willem moest zijn geweest.

Daarna werden Huttenkloas en zijn familie naar Oldenzaal gebracht, waar men Klaas met ijzeren banden vastmaakte aan de leuningen en aan de poten van een houten stoel. Op deze dwangstoel zat Huttenkloas 110 dagen. Na een korte rechtszaak werden de vonnissen uitgesproken: Huttenkloas en zijn zoon Jannes werden veroordeeld om levend te worden geradbraakt (het breken van al je botten met ijzeren staven). Aarne zou met een koord worden gewurgd. Gerrit, de jongste, tegen wie men niets bewijzen kon, werd als scheepsjongen naar zee gestuurd. Dit deed men om jonge mannen kwijt te raken, die toch niet meer goed terecht zouden komen. Op de dag toen Huttenkloas en zijn vrouw op de markt te werden terechtgesteld, stond het er zwart van de mensen, die dit allemaal graag wilden zien. Als een nette vrouw deed Aarne, bij het zien van al deze mensen, haar halsdoek recht, en ze zei tegen Klaas: “Kijk eens Klaas wat er een boel mensen op ons feestje hebben!” Een uur later, toen de beul en zijn helper met ijzeren staven alle ledematen van Klaas braken en hij het uitgilde van de pijn, zei Aarne rustig: “Och, onze Klaas is altijd een zeurpiet geweest.” Nog lange tijd heeft men hun lichamen vastgespijkerd op een rad en gehangen in ijzeren kettingen, laten hangen op de Galgebult. Dat was om andere rovers af te schrikken. Op het laatst heeft men ze onder de galg begraven.

“Als je het zo ziet, dan zal ik hem zondag, als de kerk uitgaat, gevangen nemen,” beloofde de rechter. Die dag zette hij vier sterke, met geweren gewapende bosjagers bij de kerkdeuren. Ze namen Huttenkloas en

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 13

WWW.BUITEN-ZORG.NL INFO@BUITEN-ZORG.NL Vestiging Markelo Postbus 15 7475 ZG Markelo Tel: 0547 – 750 902 Fax: 0848 – 725 509 Vestiging Dedemsvaart Postbus 96 7700 AB Dedemsvaart Tel: 0523 – 612 940 Fax: 0523 – 614 817

WWW.BOOMSPECIALIST.NL INFO@BOOMSPECIALIST.NL

Diezelfde middag ging de oude Stint naar het huis van de rechter. “Ik wil een aanklacht tegen Huttenkloas indienen, rechter,” zei hij.

“Huttenkloas heeft mijn zoon gedood en hij draagt zijn kleren. Hij zal boeten. Mijn dode zoon zal mijn getuige zijn, als ik de moordenaar aanklaag,” zei de vader Stint.

Creatief ontwerp Professionele aanleg Vakkundig onderhoud Uitdagende renovatie

Bron: “De mooiste Nederlandse sagen en legenden” uitgegeven door Verba. ISBN 90 5513 369 8

“Wie is die man?” vroeg hij met bonzend hart aan een oude man, die op zijn stok geleund bij hem in de buurt stond. “Dat is Huttenkloas van de Wienersteeg.”

De rechter aarzelde: “Eén getuige is geen getuige,” zei hij. “Wanneer Huttenkloas je heeft bedreigd en je geld heeft gestolen, zullen zijn vrouw en zijn zoons zweren, dat hij op dat moment op een heel andere plaatst was. En niemand zal zich aanbieden om je te helpen. Huttenkloas is de schrik van de buurt en men is banger voor hem en zijn zoons dan voor mij en mijn bosjagers.”

Voor mooie, duurzame en onderhoudsvriendelijke tuinen

Colofon: Uitgeverij: MDH Uitgeverij Informaticaweg 2 7007 CP Doetinchem T 0314 - 36 11 30 F 0314 - 36 00 15 info@mdh-uitgeverij.nl www.mdh-uitgeverij.nl

Vestiging Markelo Postbus 15 7475 ZG Markelo Tel: 0547 - 750 900 Vestiging Dedemsvaart Postbus 96 Fax: 0848 - 725 509 7700 AB Dedemsvaart Tel: 0523 – 611 176 Fax: 0523 – 614 817

Redactie: Remko Alberink Petra Tiemessen Ellen Venhorst Michiel van Dijk Druk: Dijkman te Diemen

www.vrijetijdkrant.nl

13

22-04-11 20:19


Groenste bedrijfsuitje van Nederland Wil je iets unieks in de Hof van Twente beleven? Kom “Scoeter Rijden” met de E van elektrisch. Aan de buitenkant die leuke Vespa look, maar onderhuids de meest moderne elektrische scooters van NL. Dat betekent dus elektrisch rijden, en dat is 100% stil. Ontdek zelf het toeren waarbij je geen enkel geluidje hoort. Uniek in Nederland!

Het is goed vertoeven in De Reggehof De Reggehof is na 17 jaar niet meer weg te denken uit het centrum van Goor. In de afgelopen jaren heeft De Reggehof veel betekend voor het culturele leven in de Gemeente Hof van Twente. Zo biedt het onderdak aan verschillende muziek- en andere culturele verenigingen en een podium voor professionele voorstellingen én het vele muzikale en theatrale talent dat Hof van Twente rijk is.

Milieuvriendelijk toeren is daarnaast ook heel leuk, getuige de diverse Scoeter Arrangementen. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse scootertocht met pizza workshop, voor een tocht met bezoek aan de wijngaard of een leuke route met onderweg een terrasje en een spel. Ideaal als leuk personeelsfeest, bedrijfsuitje of familiedag. Deze arrangementen zijn te reserveren voor groepen van 10 tot 100 personen! Startlocatie in de Hof van Twente, maar ook op andere plekken in Overijssel & Gelderland. En uiteraard 100% milieuvriendelijk! Meer informatie via www.scoeter.nl of via 074 – 256 98 98.

Wij zien uit naar uw komst!

Modelbouwshop Twente

De Reggehof De Höfte 5 7471 DK Goor 0547 284 888 info@reggehof.nl www.reggehof.nl

Sinds oktober 2010 is Modelbouwshop Twente gevestigd aan de Sluisstraat 18A in Delden. Deze prachtige Modelbouwwinkel levert alles op het gebied van de radiografische en statische modelbouw, van alle bekende merken. Wij hebben een breed assortiment op voorraad.

Wij bieden u een uitgebreid assortiment aan met verhuurartikelen van serviesgoed tot volledig ingerichte feestttenten met mogelijkheden voor catering. En dat alles natuurlijk tegen een zeer gunstig tarief. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor de feestelijk blikvangers, zoals een opblaasbare champagnefles, een (opblaasbare) Abraham danwel Sarah-pop of voor leuke originele geboorteborden. Tevens hebben wij sinds kort diverse feestartikelen (kroonschilden, huldeborden, vlaglijnen en ballonnen) op voorraad, welke uw feest compleet kunnen maken. Voor het plezier van de allerkleinsten hebben wij verschillende springkussens en Oudhollandse spelen te huur. Nieuwsgierig geworden? Mail naar Info@feestverkoop.nl, bel 074-8512236, 0650217252 of loop eens binnen aan de Vossenbrinkweg 6 te Delden.

VTK Hof van Twente.indd 14

Het is een kwestie van proeven en persoonlijke smaak. Ontdek uw favoriet tijdens de theeproeverij van Engels theehuis De Hoestinkhof te Markelo. Samen met lekkere Engelse hapjes, een informatieve en smakelijke kennismaking. In een ongeveer 2 uur durende theeproeverij krijgt u informatie over de herkomst van de thee en de historie van de Engelse tea. U proeft minimaal 10 theesoorten.

Hightea wordt ook geserveerd in het theehuis. Hartige taart, sandwiches, scone – lemoncurd – room en ander lekkers, alles uit eigen keuken. In de zomer geniet u op het terras onder de oude eiken met uitzicht over de glooiende akkers. De landelijke ligging aan de weg Markelo-Lochem en de karakteristieke uitstraling van de oude boerderij maken een gezellige mix van Engeland en Twente.

Meer dan een theater De Reggehof biedt niet alleen een podium voor professionele voorstellingen, maar beschikt ook over diverse ruimtes van 10 tot 500 personen. Met en voor u creëren wij graag het ideale evenement. Van ontvangst, technische faciliteiten en ondersteuning tot en met de horeca.

Feest verkoop bestaat sinds enkele weken en is voortgekomen uit K&N drive-in show. De activiteiten van ons bedrijf zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Wat vroeger als hobby is begonnen is tegenwoordig uitgegroeid tot een bedrijf, waar U moet zijn, als het om het organiseren van een feest gaat.

Wat is het lekkerst; Zwarte, witte of groene thee?

De theeproeverij is mogelijk maandag tm zaterdag, ook ’s avonds, voor groepen vanaf 8 personen. Tevens kunnen we de proeverij thuis of op uw werk verzorgen.

Betaalbaar theater in Twente Vanaf oktober staat het podium van Theater De Reggehof weer vol met acteurs, cabaretiers, muzikanten, schrijvers en zangers. Iedereen is komend seizoen dan ook welkom op het rode pluche van ons theater, waar de kaartjes betaalbaar zijn, alle plaatsen goed zicht op het toneel hebben, de soesjes bij de koffie verrukkelijk zijn, het personeel vriendelijk en het parkeren gratis.

Feestverkoop.nl

De Hoestinkhof

U vindt bij ons een ruime keuze in afstandbestuurbare helikopters, vliegtuigen, boten en radiografische auto’s. Wij leveren natuurlijk ook alle onderdelen, zodat u bij een stuurfoutje, snel weer verder kunt. Ook op het gebied van de plastic en houten modelbouw hebben wij een ruime keuze. U bent van harte welkom in onze winkel, om eens rustig rond te kijken. Onze medewerkers, met hart voor de modelbouw, voorzien u graag van een goed advies. Voor meer informatie kunt u natuurlijk terecht op een van onze websites. Modelbouwshop Twente Sluisstraat 18A 7491 GA Delden Tel: 074 3491453 E-mail: Info@modelbouwshoptwente.nl Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 maandag en dinsdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur

Extra exemplaren ontvangen?

Het theehuis is elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag OPEN in de maanden juni, juli en augustus. De rest van het jaar op vrijdag, zaterdag en zondag OPEN. Of voor groepen op andere dagen/ avonden. Meer informatie via www.hoestinkhof.nl of tel. 0547-361812 De Hoestinkhof, Stationsweg 22a , Markelo

Leef fit met Bamboo Treatment Naast vele vormen van massage worden er ook steeds weer nieuwe massagevormen ons land binnengebracht. Afkomstig uit China en Amerika is de Bamboe massage gearriveerd. Nieuw: Een massage met rijkelijk warme Bamboe olie en gebruik van Bamboestokken, beiden uit gecontroleerde aanbouw. Deze massage heeft een dieptewerking waarmee zij vochtafvoerend werkt en het silhouet herstructureert. Tevens wordt de bloedsomloop gestimuleerd, worden spanningen verminderd en heeft het een ontspannende en vermoeidheid verdrijvende eigenschap. De massage is gericht op het stimuleren van de spierstofwisseling en de bloed- en lymfecirculatie. Voor sporters om het behoud van de spieren te waarborgen, het voelt als een uurtje sporten. Omdat deze massage, door de lymfecirculatie, een vochtafvoerend effect heeft, is zij ideaal voor vrouwen die kampen met cellulite. In de vorm van een kuur met behulp van etherische oliën. Etherische oliën hebben de eigenschap diep in de huid te dringen door middel van een basis olie en kan aldaar de werking beginnen. Deze kuur heeft een duur van 6 weken, waarin 2x per week een intensieve behandeling plaatsvindt. Voor meer informatie kunt u kijken op www. aromavitaal.nl en verwijs ik u graag verder naar de advertentie elders in deze krant.

Mail dan naar: vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. extra exemplaren VTK Hof van Twente

22-04-11 20:19


Herken dit plekje ... Doe mee & win! Herkent u dit plekje? Mail dan uw oplossing naar: vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. ‘Herken dit plekje Hof van Twente. Onder de juiste inzendingen worden 2 entreekaartjes voor het Dolfinarium verloot. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Los de puzzel op en maak kans op: 1e prijs: Cadeaubon t.w.v. € 50,-, aangeboden door Tuincentrum Borghuis te Deurningen

3e prijs: 2 Theaterbonnen á € 15,- p.st. , aangeboden door Theater Reggehof te Goor

2e prijs: 2 Vrijkaartjes voor het Dolfinarium te Harderwijk

Stuur uw oplossing vóór 23 mei a.s. naar: MDH Uitgeverij o.v.v. o.v.v. Puzzel VTK Hof van Twente Postbus 287, 7000 AG Doetinchem Of mail naar: vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. Puzzel VTK Hof van Twente De prijswinnaars worden in de volgende (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).

twitter.com/vrijetijdkrant

VTK Hof van Twente.indd 15

www.vrijetijdkrant.nl

Oproep! Heeft u fotografie als hobby? Stuur dan uw foto (minimaal 300 DPI editie 10x15cm) bekend van gemaakt. een opmerkelijke plek in Apeldoorn (mag op een bijzondere of minder herkenbare wijze worden gefotografeerd) naar vtk@mdh-uitgeverij.nl o.v.v. ‘Herken dit plekje Hof van Twente’. De meest opmerkelijke foto wordt geplaatst in de najaarseditie van de Vrijetijdkrant.

15

22-04-11 20:19


e w Het Daddy Cool euen Bobbie Show nDeiErnst

Hans Klok

NUHR Spirit of the Dance

Woezel en Pip

Ode aan de Wierdense Revue

Zorro

Sara Kroos Bert Visscher

theatermagazine Het Groot Niet Te Vermijden

Kabouter Plop Purper Tineke Schouten BZN Tribute

Kruimeltje de musical

Twente Plat

3JS uit! is Het Zwanenmeer

The WestEnders

The Tenors

Dana Winner Hans Liberg

NUHR Spirit of the Dance

Reserveer nu al uw Hans Liberg Ode aan de Wierdense Revue Dana Winner Zorro Daddy Cool via kaarten De Ernst en Bobbie Show Het Groot Niet Te Vermijden Sara Kroos of Purper Visscher Woezel en Pip Kabouter Plop Twe

0546-803000 www.theaterhotel.nl

VTK Hof van Twente.indd 16

22-04-11 20:19

Vrijetijdkrant Hof van Twente  
Vrijetijdkrant Hof van Twente  

De leukste vrijetijd krant boordevol evenementen, uitjes en leuke weetjes! Mét complete UITagenda en puzzelpagina. Binnenkort ook bij u in d...

Advertisement