Page 1

1


CSALÁDI RENDEZVÉNY TARTALOM CSALÁDI- ÉS GYERMEKPROGRAMOK Mihály-napi búcsú GYERMEKSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, KONCERTEK Babaszínházi előadások Micimackó Óvodás Színházbérlet Pinokkio Kisiskolás Színházbérlet Kolompos koncert Halász Judit koncert DIÁKPROGRAMOK Rendhagyó osztályfőnöki óra Szünidei kézműves foglalkozás Rendhagyó irodalomóra Újrahasznosítható kézműves foglalkozás Kultúr-reggeli BÖRZÉK, KIÁLLÍTÁSOK Kispesti Karácsonyváró Kincses Vásár Sulibörze Ásvány- és ékszerbörze Nemzetközi rovarbörze Autómodellbörze

MIHÁLY-NAPI BÚCSÚ Immár hagyományosan, ősszel ismét megszervezzük a Mihály-napi búcsút a Templom téren. A szeptember 29-én szombaton 10.30kor megrendezendő program – ahogy a korábbi években – bővelkedik meglepetésekben. A búcsú fél 11-kor veszi kezdetét, 11 órakor a MintaPinty Zenekar gyermekkoncertjével indul a program, melynek címe: Kész Minta cirkusz! Délben a Kispesti Obsitos Fúvószenekar könnyűzenei koncertje lesz. Délelőtt és délután a nemzetiségi önkormányzatok fellépésével egészül ki a program, 14 órakor a Grimask Színház az Ördöngős Jankó zenés bábjátékot adja elő a színpadon. A délután folyamán a humoré és az örökzöld dallamoké lesz a főszerep Beleznay Endre és Szép Bence, valamint Buch Tibor és Szász Kati közreműködésével. Kora este dél-szláv táncházzal

folytatódik a rendezvény, amely egyúttal ráhangolódás az esti nagy koncerte. A búcsú zárásaként ugyanis 18 órától a Guča Partyzans Brass Band ad élő koncertet. Magyarország első balkán rezesbandája, magyar profi válogatott jazz-zenészekből. Ezt követően a tűzzsonglőrök mutatják meg ismét bátorságukat. A búcsút a már megszokott kísérő programok teszik még gazdagabbá. Lesz állatsimogató, népi kézművesség, népi játszótér, jönnek a gólyalábasok, továbbá vásárosok kavalkádja, valamint büfé várja a családokat, a Fő utcában, illetve a Templom téren. Részletes program a 16. oldalon!

FELNŐTT PROGRAMOK SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, ELŐADÓ-ESTEK, FILMKLUB Déryné Színházbérlet Fedák Sári Nosztalgia Színházbérlet Pál Feri-est A Pajzsmirigy Nagy Napja II. Boldogság-nap Berecz András mesél Operett délutánok Gépész Filmklub ZENÉS-TÁNCOS ESTEK, KONCERTEK Party Dance Band Görög-est Salsa-buli X. Jubileumi Obsitos Fúvószenekari koncert Bereczki Zoltán és zenekara koncertje Adventi koncert Újévi koncert Szilveszteri bál Farsangi bál Charlie koncert

MintaPinty Zenekar

Beleznay Endre

Szép Bence

Megújult energiával indulunk az új évadnak, és igyekszünk az ősz folyamán izgalmas programokat szervezni minden korosztály számára. Évek óta hagyomány, hogy a KMO Művelődési Ház évszakonként megjelenő műsorfüzetben és Programsorolóban tájékoztatja az itt élőket a szervezett programokról. Miután az újság bekopogtat minden postaládába, így a rendezvények, tanfolyamok sokaságát azok is megismerik, akik még nem rendszeres látogatóink. Reméljük, hogy a két kiadványt minél többen megismerik, átlapozzák és választani tudnak a művelődési házunk kínálta gazdag lehetőségek közül. Folytatjuk a Déryné vasárnapi színházi délutánokat, a Fedák-bérlet keretében egy újdonsággal készülünk, ismét lesz Boldogság-nap az Alma Zenekarral, jön Pál Feri is, megszervezzük a Pajzsmirigy Nagy Napját ismert előadókkal, újra lesznek börzék és még sok meglepetés kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nyár sem telt tétlenül a KMO-ban, megújultak a mosdók, az asztalok. Minden látogatóinkat szolgálják! Várjuk Önöket a nyári szünetet követően! Legyenek minél többen részesei rendezvényeinknek! 2018 augusztusában A KMO munkatársai

Szász Kati

Buch Tibor

KÉPZÉS, KONFERENCIA VII. BabaArt Konferencia Gordon-tréning Internetre fel! I.-II. KLUBOK, TANFOLYAMOK, MŰVÉSZETI CSOPORTOK Aktív időskor Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórusa Obsitos Fúvószenekar KIÁLLÍTÁSOK KMO Előtér Galéria Nagy Balogh János Kiállítóterem Helytörténeti Gyűjtemény

2

Kedves Olvasóink, Régi és Új Vendégeink!

Guča Partyzans Brass Band

IMPRESSZUM: KMO Programsoroló 2018 ősz Készült 2018 augusztusában, 26.000 példányban Felelős kiadó: KMO Művelődési Ház, Gábor Ilona Igazgató Szerkesztette: P. Tóth Erzsébet Nyomdai előkészítés: Kranyik Ildikó Forrás és fotó: KMO archívum, FB-oldala és honlapja, Erdős László, Ruzsa István, www.kmo.hu, művészek fotói Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft., Lajosmizse Terjesztés: Magyar Posta Zrt.


CSALÁDI ÉS GYERMEKPROGRAMOK | GYERMEKSZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ A BABÁKNAK Az ország nagy bábszínházaiból érkeznek a KMO-ba az ősszel is, vasárnaponként 10 órai kezdettel. Az előadásokat 4 év alattiaknak ajánljuk! 9-12 óráig kreatív játszóház várja a gyerekeket, szülőket. Október 28-án Kézzel-lábbal, a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása, november 25én Szirmok, a veszprémi Ka-

bóca Bábszínház előadása (a két kis kertész nevelgeti csodákat rejtő virágát, miközben közös céljuk, a virág kinyíljon, és minél nagyobbra nőjön mégis elkerülhetetlen köztük a civakodás), december 16-án Pepita, a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása (két szín, két színész, majd az előadás során fokozatosan kiszínesedik a kezdetben fekete-fehér világ). Minden előadás játék a hangokkal, a mozgással, színházi élmény és igazi felfedezés a kicsiknek. Az előadás időtartama: 20-25 perc + 25 perc közös játék a gyerekekkel, szülőkkel. Belépődíj: gyermekjegy: 800 Ft, felnőtt jegy: 1200 Ft, családi jegy: 3500 Ft (2 felnőtt, 2 gyerek).

HALÁSZ JUDIT KONCERT

ÓVODÁS, ISKOLÁS SZÍNHÁZBÉRLET Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a kisgyermekes színházbérletek az óvodák és iskolák körében. A kicsiket keddenként 9.15 és 11 órakor, a nagyobbakat csütörtökönként 10 órakor várjuk!

A Pinokkió kisiskolás bérlet előadásai: október 11. A fecsegő csodaszamár – zenés mesejáték, a Hókirálynő Meseszínpad előadása, november 8. Hattyúfivérek – zenés mesejáték, a Holdfű Színház előadása, december 13. Az állatok nyelvén tudó juhász – zenés mesejáték, az Egri Babszem Jankó Gyermekszínház előadása. A bérlet ára: 2600 Ft/fő (a kísérő pedagógusoknak díjtalan). Jelentkezési határidő: szeptember 28. Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 282-9752/0107 m., email: varrom@kmo.kispest.hu.

A Micimackó óvodás bérlet előadásai: október 9. A kiskakas gyémánt félkrajcárja – zenés mesejáték, a Holdfű Színház előadása, november 6. Az égig érő paszuly – zenés mesejáték, az Egri Babszem Jankó Gyermekszínház előadása, december 4. Holle anyó – zenés mesejáték a Hókirálynő Meseszínpad előadása.

Az idei Halász Judit koncert előtt és után is igen nagy volt az érdeklődés, ezért ismét meghívtuk a népszerű művészt egy jövő év tavaszi koncertre! Március 10-én vasárnap 11-kor látogat újra a KMO-ba! Halász Juditot talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen ismeri kicsi és nagy egyaránt. Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A gyerekek megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának, amelyet elsők között II. János Pál pápa is megkapott. 2003-ban Presser Gábor mellett őt nevezte ki első alkalommal az ENSZ az Unicef magyar jószolgálati nagykövetének! Méltán lehetünk büszkék rá és szakmai munkásságára. Jegyár: 3400 Ft.

SZÜRETI MULATSÁG A KOLOMPOSSAL Ősszel ismét vendégül látjuk a nagy sikerű Kolompos Együttest. Október 6-án szombaton 11 órakor koncert és táncház várja a családokat. Az ősz legfontosabb eseménye az ország nagy részén termő szőlő szürete, illetve az ehhez kapcsolódó ünnep. A Kolompos Szüreti mulatsága címmel hozza el koncertjét a Kispesti

Munkásotthonba október első szombatján. Belépődíj: 800 Ft (gyermek 2-14 éves korig), 1200 Ft (felnőtt), 1400 Ft (szülő-tipegő 2 éves korig).

3


DIÁKPROGRAMOK

RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA

JELES NAPOK – SZÜRETI VIGASSÁG Táncház, kézműves foglalkozás és a szürethez kötődő népi játékok és ismeretterjesztés szerepel a programban október 4-én csütörtökön 14-16 óra között. Alsó tagozatos osztályok jelentkezését várjuk erre a jeles, délutáni programra. Belépődíj: 600 Ft/fő (a kísérő pedagógusoknak díjtalan). Jelentkezési határidő: szeptember 27. csütörtök. Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 282-9752/0107 m., email: varrom@kmo.kispest.hu.

KÉZMŰVESKEDÉS AZ ŐSZI SZÜNETBEN Jókai Mór A kőszívű ember fiai c. történelmi színjátékát (két részben) láthatják a diákok a Theatrum Hungaricum előadásában október 10-én szerdán 10 órakor. Rendhagyó irodalomóra keretében szervezzük a programot. Jókai híres regényében bemutatja, hogy egy sorsfordító pillanatot ki, hogyan él meg. Arra ösztönöz, hogy túl tudjunk lépni önös érdekeinken, és - akár áldozat vállalásával is - szolgálni tudjuk a közösség, a haza hívó szavát. Belépődíj: 600 Ft/fő (a kísérő pedagógusoknak díjtalan). Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 2829752/0107 m., email: varrom@ kmo.kispest.hu.

KULTÚRREGGELI 2017 őszén első alkalommal szerveztünk Kultúr-reggelit a nevelési, oktatási intézmények vezetői számára. Az idén szeptember 27-én csütörtökön 9.30-kor várjuk egy kötetlen beszélgetésre az óvodák, iskolák képviselőit.

4

Szeretettel hívjuk és várjuk a kispesti óvodák, általános- és középiskolák és a munkaközösségek vezetőit, képviselőit egy kellemes, közös reggelizésre, az intézményünk által kínált újdonságokat bemutató beszélgetésre. A program jó lehetőség a személyes párbeszédek kialakítására, az együttműködések szorosabbá fűzésére, az intézmények kéréseinek megismerésére. Tavaly összesen 14 intézmény vett részt a rendezvényünkön, reméljük, az idei őszön még többen lesznek kíváncsiak a KMO programjaira. Jelentkezés: Markó Mónika, tel.: 2829752/0106 m., email: marko. monika@kmo.kispest.hu.

Az őszi szünetre is szervezünk programot a kisdiákoknak, hogy tartalmasan teljen a szünidő. Október 29-én és 30án, hétfőn és kedden 10-13 óra között várjuk a 6-10 éves gyermekeket szünidei kézműves foglalkozásra. Hétfőn méhviaszgyertyát és őszi erdei manót készítünk, kedden termések felhasználásával nyaklánc- és őszi ajtódísz készül. Belépődíj: 700 Ft. Jelentkezési határidő: október 24. szerda. Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 282-9752/0107m., email: varrom@kmo.kispest.hu

ÚJRAHASZNOSÍTÓ KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS Alsós tagozatos osztályokat várunk újrahasznosító kézműves foglalkozásra november 21-én szerdán 10 és 11 óra között.

megismerjék azon tárgyak újrahasznosítását, amelyekkel nap mint nap találkoznak. Ezzel is a környezetvédelemre hívjuk fel a figyelmet! Belépődíj: 400 Ft. Jelentkezési határidő: november 9. péntek. Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 282-9752/0107 m., email: varrom@kmo.kispest.hu.

Madáretetőt készítünk a kisdiákokkal petpalackból, amelyek akár az iskola udvarán is elhelyezhetők lesznek. Fontos, hogy a gyerekek ebben a korban

RENDHAGYÓ OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRA Rendhagyó osztályfőnöki óra programunk keretében októbertől érzékenyítő foglalkozásokat tartunk kisiskolások részére a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete – Kispest Lámpásai közreműködésével. Új kezdeményezésként az általános iskola felső tagozatos, 7-8. osztályos diákjainak szóló érzékenyítő programot hirdetünk a MEGY Alapítvánnyal közös szervezésben. Elsődleges célunk, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében, a gyerekekhez közelebb vigyük a fogyatékkal élők mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást. A részvétel

díjtalan, de előzetes jelentkezéshez kötött. Jelentkezés: Varró Marianna, email: varrom@kmo. kispest.hu, tel.: 282-9752/0107 m.

MONDJ NEMET! A KMO Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Programja és a Kispesti Gyermekjóléti Központ együttműködésével folytatódik az 1997 óta megkezdett munka régi és új szabadidős programokkal az F20-ban, azaz a Fő u. 20. sz. alatti telephelyünkön. Nyitva: hétfő 15.30-18.30, csütörtök 15-18 óra között. Önsegítő csoport: önismeret a képzőművészet eszközeivel. Szeretettel várjuk az iskolásokat (10-16 éves gyerekeket) a kreatív önkifezés jegyében. Sajátítsd el a rajzolás, a festés, a kosárfonás, az agyagozás, a gyöngyfűzés, a nemezelés, a szalvétatechnika tevékenységét. Örömteli önkifejezés, jó társaság, kreatív kikapcsolódás! Gyere közénk, várunk! A foglalkozásokat vezeti: Nyitrai Zsóka szociálpedagógus. A programokon való részvétel díjtalan!


BÖRZÉK

KARÁCSONYVÁRÓ KINCSES VÁSÁR

AUTÓMODELL BÖRZE Egy éve ad helyet a KMO az Autómodell börzének hétvégente. Az idejárókat egy közös szenvedély köti össze, mégpedig az autók, az autómodellek szeretete. Megtalálható egy ilyen börzén mindenféle modell, az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig, a Matchbox-tól az igényesebb AutoArt márkáig. A börze a már közismert Váci úti börze utódja. Három teremben a már megszokott pezsgés és lenyűgözően szerteágazó autómodell, automobilia és játék kínálattal várunk mindenkit 9 és 13 óra között! Időpontok: szeptember 9. vasárnap, október 20. szombat, november 18. vasárnap, december 9. vagy 16. vasárnap. A rendezvény a

látogatóknak díjtalan! Asztalbérlésre jelentkezés e-mailen: crossminton@gmail.com, tel.: 20/9809473, 20/962-1912.

ÁSVÁNY- ÉS ÉKSZERBÖRZE Mintegy közel ötven hazai kiállító, ásványgyűjtő mutatja be gyűjteményét november 17én szombaton 9-18 óra között.

nyílik apró ajándékok készítésére kreatív alkotó foglalkozásokon. A vásárra a belépés díjtalan! Aznap bábelőadással kedveskedünk a kicsiknek, 10 órakor a Tekergő Bábszínház előadásában a Bundás bocsok karácsonya c. mese lesz látható. Belépődíj: 700 A rendezvényen mindenki megta- Ft (gyermek), 1000 Ft (felnőtt). lálhatja a számára kedvező egyedi Kiállítóknak jelentkezés: Varró karácsonyi ajándékot és ünnepi Marianna, tel.: 282-9752/0107 m., dekorációt. Egész nap lehetőség email: varrom@kmo.kispest.hu.

Az ünnepkör hangulatát idéző karácsonyvárón bábelőadással, kézműves termékek vásárával várjuk kedves vendégeinket december 8-án szombaton 10 és 18 óra között.

NEMZETKÖZI ROVARBÖRZE

Szebbnél szebb ásványokat, különlegességeket, drágaköveket és a belőlük készült ajándéktárgyakat, ékszereket láthatnak és vásárolhatnak a látogatók a több éve sikeresen megrendezendő ásványés ékszerbörzén. Belépődíj: 300 Ft (gyermek, diák, nyugdíjas), 500 Ft (felnőtt). Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 2829752/0107 m., email: varrom@kmo.kispest.hu.

XV. SULIBÖRZE Idén ősszel, tizenötödik alkalommal rendezzük meg október 17-én szerdán 9 és 15 óra között pályaválasztási börzénket, segítséget nyújtva a tájékozódásban iskoláknak, diákoknak, szülőknek.

Különleges, a KMO-ban immár hagyományos nemzetközi rovarbörzére várjuk látogatóinkat november 11-én vasárnap 9-15 óra között. Hazai és nemzetközi kiállítók, gyűjtők hozzák el gyűjteményük legszebb darabjait: csodálatos lepkéket, rovarokat, csigákat és hüllőket láthatnak vendégeink. Belépődíj: 300 Ft (gyermek, diák, nyugdíjas), 500 Ft (felnőtt). Kiállítóknak asztalfoglalás és információ: Fábián György, email: gyorgyfabian54@gmail.com, tel.: 06-20/548-0038. Jelentkezés: Varró Marianna, tel.: 282-9752/0107 m., email: varrom@kmo.kispest.hu.

A középiskoláknak interaktív bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, ahol a tanítási programon kívüli, szabadidős elfoglaltságokról is tájékoztathatják az érdeklődőket. Az általános iskolák osztályai csoportosan látogathatják a Sulibörze pavi-

lonjait. Jelentkezés általános iskolai osztályok számára: email: varrom@ kmo.kispest.hu, tel.: 282-9752/0107 m. Jelentkezés középiskoláknak: Markó Mónika, tel.: 282-9752/0106 m., email: marko.monika@kmo. kispest.hu.

5


FELNŐTT PROGRAMOK | SZÍNHÁZ

DÉRYNÉ SZÍNHÁZBÉRLET 2018 ŐSZ A Déryné Színházbérlet előadásait a KMO Déryné nagytermében vasárnaponként 15 órakor láthatják a színházbérletesek. Immár hagyományosan négy előadást szerveztünk erre az őszre is.

Október 7. vasárnap 15.00 Donald Churcill: ÉDES BOS�SZÚ vígjáték két részben a Turay Ida Színház előadása. Szereplők: Xantus Barbara, Sztárek Andrea, Frech Zoltán, rendezte: Verebes István. November 25. vasárnap 15.00 Francois Billetdoux: CSIN-CSIN keserű komédia zenével, két részben a Spirit Színház előadása. Szereplők: Perjés András, Nagyváradi Erzsébet, Pribelszky Norbert, Babicsek Bernát, rendezte: Hajdú László. December 9./16. vasárnap 15.00 Eisemann-Szilágyi: ZSÁKBAMACSKA zenés vígjáték két részben a Körúti Színház előadása. Szereplők: Esztergályos CeSzeptember 16. vasárnap 15.00 cília, Plecskó Emese, Lehel Kata, Zerkovitz Béla - Szilágyi Lász- Szabó Kristóf, Oroszi Tamás, Lipló: CSÓKOS ASSZONY operett ták Péter, Pecsenyiczky Balázs, két felvonásban a Pesti Művész rendezte: Galambos Zoltán. Színház előadása. Szereplők: Minden bérlet elfogyott. Kelemen Csaba, Fogarassy BerA műsorváltozás jogát a KMO nadett, Csengery Attila, Bod- fenntartja! rogi Attila, Sáfár Anikó, Cseke A bérlet 2019 tavaszi előadáKatinka, Faragó András/Foga- saira a helyek megújítása, illetve rassy András/Harsányi Gábor, a bérletek eladása novemberben rendezte: Halasi Imre. lesz esedékes.

FEDÁK SÁRI NOSZTALGIA SZÍNHÁZBÉRLET 2018/2019 Réczei Tamás: Így szerettek ők... - felolvasószínházi sikersorozat a KMO-ban!

Az egy éve nagy sikerrel bemutatott felolvasószínházi sorozat érkezik ősszel a KMO-ba! A Nyáry Krisztián „szerelmeskönyveiből” készült sorozat által bepillantást nyerhetünk Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc szerelmi életébe ismert és neves színművészek közreműködésével!

6

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasó-

színházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét. 2018. november 6., kedd 19.00 – Karinthy Frigyes. A sorozat 1. előadása Karinthy Frigyes, Bőhm Aranka és Déry Tibor szerelmi háromszögét dolgozza fel. Tervezett szereposztás: Karinthy Frigyes – Scherer Péter, Bőhm Aranka – Danis Lídia, Déry Tibor – Hajduk Károly, Karinthy Gábor. 2019. február 26. kedd 19.00 – Móricz Zsigmond. A sorozat 2. előadása Móricz Zsigmond, Holics Janka és Simonyi Mária szerelmi háromszögét dolgozza fel. Tervezett szereposztás: Móricz Zsigmond – Koltai Róbert, Holics Janka – Járó Zsuzsa, Simonyi Mária – Szilágyi Csenge, Móricz Lili. 2019. április 16. kedd 19.00 (a Költészet Napja alkalmából) – Szabó Lőrinc. A sorozat 3. előadása Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet történetét dolgozza fel. Tervezett szereposztás: Szabó Lőrinc – Nyáry

Scherer Péter

Nyáry Krisztián

Krisztián, Mikes Klára – Kerekes Viktória, Vékesné Korzáti Erzsébet – Kurta Niké. Rendező: Réczei Tamás. Az időpontváltozás jogát fenntartjuk! Nyáry Krisztián az Így szerettek ők c. könyvek szerzője a sorozatról elmondta: a magyar költők, írók szerelemi életét feldolgozó rövid irodalomtörténeti etűdök, szórakoztató ismeretterjesztő írások kedvet csinálhatnak a művekhez és a szerzőkhöz di-

Koltai Róbert

ákoknak, felnőtteknek egyaránt. Bízunk benne, hogy azok, akik megnézik a sorozatot, szívesebben veszik kezükbe a könyveket, kedvet kapnak ahhoz, hogy hazaérve elővegyék az irodalmi alkotásokat, vagy csak felidézzék tanulmányaikat, olvasmányaikat. Az előadások 60-80 percesek. Bérlet: 5700 Ft/3 előadás Jegyár: 2300 Ft/előadás (elővételben), 2500 Ft/előadás (az előadások napján).

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ 1191 Budapest, Teleki u. 50. Tel.: 282-9752, 282-9736, 282-9826 Email: kmo@kispest.hu, honlap: www.kmo.hu NYITVA TARTÁS: hétfő-csütörtök: 8-21, péntek-vasárnap: rendezvénytől függően. JEGYÁRUSÍTÁS: hétfő-csütörtök: 9-20 óráig, péntek-vasárnap: rendezvénytől függően. Belépőjét megvásárolhatja a jegy.hu oldalán is. Részletekért keresse honlapunkat: www.kmo.hu és FB-oldalunkat!


FELNŐTT PROGRAMOK | EGÉSZSÉGÜNK | ELŐADÓESTEK

A PAJZSMIRIGY NAGY NAPJA!

PÁL FERI

A pajzsmirigy betegségről nagyon sokat hallani, miután egyre többeket érint, ráadásul rengeSTRESSZ ÉS teg egészségügyi okra vezethető vissza a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködése. Október 14-én KOMMUNIKÁCIÓ vasárnap 10 és 19 óra között előadásokon hallhatunk arról, hogyan gyógyíthatjuk magunkat, Immár hagyományosan vis�hormongyógyszereken innen és túl… szatérő vendég a KMO-ban Pál Hazánkban a lakosFeri atya. Október 13-án, szomság 10-15 százalékánál baton (munkanap) 18 órai kezmutatható ki pajzsmidettel újra itt lesz velünk. rigy-rendellenesség. A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sokan sajnos már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért – olvasható a Semmelweis Egyetem legfrissebb hírlevelében. A stressz is nagymértékben felelős a betegség kialakulásánál. A pajzsmirigy működésbeli zavarai esetén a teherbeesés esélye jóval kisebb, a vetélés gyakoribb, sőt fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak, így teherbeesés előtt a pajzsmirigy hormonok szintjét feltétlenül nézetni kell. Rendezvényünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a pajzsmirigy rendellenességeire, valamint kezelésének fontosságára. Sajnos, Kispesten is több ezer lakos érintett a betegségben, sokuk még nem is tudja, hogy a fáradság, súlyfelesleg, hajhullás milyen betegséghez köthető. Ezért kiemelten fontos a lakos-

Pál Feri előadásain elhangzó gondolatok, tanácsok mindig megszívlelendők és további gondolkodásra ösztönzik a hallgatóságot. A 2018-as őszi előadásának témája: Stressz és kommunikáció. Belépődíj: 2200 Ft (elővételben), 2600 Ft (előadás napján).

Pál Feri

ság tájékoztatása. A programot a Kispesti Önkormányzat kiemelten támogatja! Program: 10 óra: Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus: A pajzsmirigy működése élettani és kóros körülmények között, 12 óra: ebédszünet („E”-mentes övezet, glutén-, cukor-, tejmentes igazi táplálékok), 13 óra: Szendi Gábor előadása: Az autoim-

mun pajzsmirigy és a táplálkozás, 14.30: A megbocsátás hatása a torokcsakrára. kundalini jóga, feloldó meditáció Cseri Csillával, 16.15: Baglyas György: Agykontroll technikák a gyógyulás szolgálatában, 17.30: Eőry Emese: A meridián torna a hatékony öngyógyító tevékenység. Jegyár: napijegy: 5500 Ft, előadásonként: 1300-1500 Ft.

JÖN! BERECZ ANDRÁS! A Kossuth-díjas ének- és mesemondót 2019. január 16án szerdán 18 órára várjuk a KMO-ba! Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. András Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetett. Élete különféle vargabetűi után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is volt hajszolt embertársai örömét keresgélő énekes, mesemondó lett. Kedves dalai és meséi a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkább. Sok lemezt,

kazettát, CD-t, rádió- és televízió felvételeket készített itthon, Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanított magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai nyári zenei táborokban, Hollandiában magánkurzusokon. Mesét mondott tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland, olasz, egyiptomi közönségnek is. Utóbb műfordítással is foglalkozik. Nem először jár a KMOban. Nagyon szereti a kispesti közönség, ezért úgy gondoltuk, újra meghívjuk hozzánk a kiváló művészt. Jegyek kaphatóak lesznek a KMO-ban, illetve a jegy.hu-n is.

Berecz András

EMLÉKSZEL-E MÉG? OPERETTEK A LEGJAVÁBÓL! Ősszel folytatódik a kispestiek körében nagyon népszerű Fejezetek a magyar operett történetéből vetített képes előadássorozat Zelinka Tamás zenepedagógus és zenetörténész közreműködésével. Az előadó vetítéssel, filmrészletek bejátszásával idézi meg a híres magyar operettek világát. Októbertől keddenként 15 órakor kezdődik a 90 perces előadássorozat. Időpontok: október 9. A Kapitány és társai, slágerek Dunajevszkij és Miljutyin a Szabad szél, a Fehér akácok, a Nyugtalan boldogság és a Havasi kürt című operettjeiből, valamint részletek a szintén Oroszországban játszódó Sybill c. Jacobi Viktor operettből, november 13. 70 éve hunyt el Lehár Ferenc, részletek A bécsi as�szonyok, A víg özvegy, a Luxemburg grófja, a Cigányszerelem, A mosoly országa és a Giuditta c. Lehár-operettekből, december 11. Szent énekek. A zeneirodalom legszebb karácsonyi dalaiból. Belépődíj: 500 Ft.

7


FELNŐTT PROGRAMOK | KONCERTEK | ZENÉS-TÁNCOS ESTEK

ZENÉS-TÁNCOS ESTEK A KMO-BAN SZILVESZTERI ROCKY A PARTY DANCE BAND ZENEKARRAL Az együttes immár 4. éve tart zenés-táncos esteket a KMOban. Ezekre, a havonta két alkalommal megrendezendő összejövetelre egyre többen jönnek, nem ritka, hogy 120150 fő szórakozik és táncol péntekenként este. Asztalok mellett ülve, táncolva lehet ismerkedni, baráti társaságoknak találkozni, kulturáltan szórakozni. A műsor gerincét a

60-as,70-es, 80-as évek legkedveltebb magyar és nemzetközi slágerei és örökzöld dallamai alkotják. Az előzetes egyeztetések alapján 2018 őszén 7 alkalommal jön hozzánk a zenekar. Időpontok: szeptember 7., 21., október 5., 26. november 9., 23., december 7. péntek 19.30-22.30. Belépődíj: 1300 Ft. Előre jegyet nem lehet váltani, azonban asztalfoglalás a zenekarnál lehetséges, tel.: 20/353-3135.

Az immár hagyományos szilveszteri bált december 31-én hétfőn 19.30 és hajnali 4 óra között rendezzük meg a szokásos formában és tartalommal. Aki már járt ezeken az év végi zenés esteken, az tudja, hogy 150 fő fantasztikus hangulatban búcsúztatja az óévet és köszönti az újat!

GÖRÖG-EST A MYDROS EGYÜTTESSEL Amikor a táncegyüttes színpadra lép, a görög nemzeti kultúra és a görög táj kel életre. Egyre népszerűbbek ezek a görög táncos estek a KMOban! Ősszel négy alkalommal érkezik hozzánk a Mydros Együttes. Szinte érezzük a hegyek, a festői szigetek, a morajló tenger és ragyogóan kék ég mediterrán va-

BÁL

rázsát. Táncaik a görög nép életét, szokásait és érzéseit fejezik ki. Az együttes legfőbb célja, hogy megőrizze, fejlessze és továbbadja a fiatal nemzedéknek azt a tánc- és zenekultúrát, amit ők is örökül kaptak elődeiktől. Alkalmak: szeptember 15. szombat, október 19. péntek, november 16. péntek, december 15. szombat 19 óra. Jegyár: 1200 Ft. Megvásárolható a KMO-ban, vagy a jegy.hu oldalon!

SALSA-BULI A SALCA CON TIMBÁVAL A legjobb salsa, timba és bachata zenékkel találkozhatnak a kubai zene rajongói november 23-án pénteken 21 és hajnali fél 1 között. A buli elején bachata oktatás lesz, a buli folyamán animációk és vezetett ruedák színesítik az estet. Belépődíj: 1500 Ft, asztalfoglalás nincs, a jegyeket az estet lebonyolítóknál lehet majd megváltani.

Kapunyitás: 19.30-kor, kezdés 20 órakor. Vacsora: 20.4521.45 között. Az est alatt tánc kifulladásig a Party Dance Band fergeteges zenéjére. A tavalyi nagy sikerre tekintettel ismét lesz karaoké a legbátrabbaknak az emeleten 21 és hajnali 2 óra között. Műsorral is készülünk, az Art’s Ok TáncSzínház ad egy kis ízelítőt táncprodukcióból, amit 22 órára tervezünk. Asztalfoglalás személyesen - asztaltérkép segítségével - a KMO-ban 7500 Ft előleg befizetése mellett lehetséges. Belépőjegy ára: 12.500 Ft (belépő- és vacsorajegy). Jegyek októbertől kaphatók a KMO-ban! Bővebb információ: Markó Mónika, email: marko.monika@kmo.kispest. hu, tel.: 282-9826, 0106-os mellék.

ÚJÉVI KONCERT

ADVENTI KONCERT

Több éve hagyomány már a KMO-ban, hogy koncerttel köszöntjük az új esztendőt. A rendezvény első részében neves művészekkel operett-musical műsort, a második részben az Obsitos Fúvószenekar koncertjét láthatják az érdeklődők.

A több évtizedes múltra és nagy hagyományokra épülő Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórusa - amely az idei Kultúra-napon Kispest Közművelődésért-díjat kapta - évadvégi, ünnepi záró koncertjére december 13-án A 2019. évet a január 13-án vacsütörtökön 18 órakor kerül sor. sárnap 16 órakor kezdődő Újévi Évek óta hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepkör közeledtével megajándékozzuk a kispestieket és a környéken élőket egy nagyon szép klasszikus zenei koncerttel. A Gyöngyvirág Kórus, amely a KMO-ban csütörtök esténként tartja próbáit, minden alkalommal fantasztikus ünnepi hangulatot varázsol a művelődési házba. Ezúttal sem lesz egy másként. Karnagy: Borhy Csilla. Belépődíj: 1500 Ft.

8

Koncerttel köszöntjük. A műsorvezető, ahogy már korábban is: Zelinka Tamás zenetörténész. A program kb. 150 perces, egy szünettel. A koncerten szebbnél szebb melódiák csendülnek fel neves művészek előadásában, majd a KMO égisze alatt működő Obsitos Fúvószenekar előadásában. Az Újévi Koncert minden évben a legünnepélyesebb programja a művelődési háznak, melyet mindig telt ház fogad. (A részletes program a honlpaon lesz olvasható.) Belépődíj: 2200 Ft (elővételben), 2500 Ft (az előadás hetében).


FELNŐTT PROGRAMOK | KONCERTEK | BÁL

10. JUBILEUMI OBSITOS FÚVÓSZENEKARI KONCERT

CHARLIE KONCERT A fantasztikus márciusi fellépés után, közkívánatra újra meghívtuk Horváth Charliet, Magyarország talán egyik legnépszerűbb előadóját a KMO-ba. 2019. március 9-én szombaton 19 órakor lesz ismét a vendégünk! Az állókoncertre ülőjegyeket nem tudunk kiadni! Charlie régebben a Generál, a Tátrai Band zenekarok meghatározó alakja volt, majd később szólóénekesként több arany és platinalemezes előadó lett. A nevével fémjelzett albumok eladásai milliós példányszámot értek el. Számtalan szakmai elismerés mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetés tulajdonosa, Liszt Ferenc-díjas Művész. Jegyár: 4000 Ft (állókoncert).

Osbitos Fúvószenekar

A KMO-ban működő Obsitos Fúvószenekar 2018 október 27-én szombaton 17 órakor tartja megalakulásának 10. évfordulóját. A 10. Jubileumi Obsitos Koncerten Fejes István karnagy vezetésével bizonyára felcsendülnek azok a szép melódiák is, amelyeket évről évre hallhatunk a Mihály-napi búcsúkon, vagy az

Újévi koncerteken, a Városünnepeken. Aki szereti a klasszikus zenét, már most írja be a naptárába ezt az időpontot és semmiképpen ne maradjon otthon ezen az estén, mert minden bizonnyal, felejthetetlen élményben lesz része. A zenekar több meglepetéssel, vendégelőadókkal is készül. A programot az NKA is támogatja. Belepődíj: 1000 Ft.

FARSANGI ÁLARCOSBÁL A sikeres idei bál után újra megszervezzük a farsangi zenés-táncos összejövetelt. A legötletesebb álarcokat, jelmezeket díjazzuk! A zenés-táncos rendezvény február 23-án szombaton 19-24 óra között lesz! A vacsorával egybekötött programon a PARTY DANCE BAND zenél majd, az álarcosokat, jelmezeseket – ahogy az idén is – szeretettel várjuk és díjazzuk!

Asztalfoglalás a KMO-ban lehetséges a belépő- és vacsorajegy megvásárlása mellett. Belépő vacsorával egybekötve: 6000 Ft.

Horváth Charlie

FELHÍVÁS ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TELJESÍTÉSÉRE A KMO Művelődési Ház rendezvényein, programjain lehetőséget biztosítunk középiskolás diákok számára, iskolai közösségi szolgálat teljesítésére. A diákok jelentkezését az alábbi feladatok ellátására várjuk: gyermek és felnőtt rendezvényeken – ruhatározás, jegyszedés, elé-

gedettségi kérdőívek kiosztása, begyűjtése; látogatók részére információ nyújtás és egyéb segítő feladatok ellátása. A közösségi feladatok ellátásával kapcsolatban érdeklődni lehet: Varró Marianna, 2829752/0107 m. telefonszámon vagy a varrom@kmo.kispest.hu.

BERECZKI ZOLTÁN ÉS ZENEKARA KONCERT Országunk egyik legnépszerűbb előadóművésze érkezik hozzánk, akit sokoldalúsága tesz igazán különlegessé! December 1-jén szombaton 19 órakor Bereczki Zoltánt és zenekarát látjuk vendégül a KMO-ban! Az EMeRTon-díjas színész „Az év musical színésze kategóriában”, zenei producer, arany- és platinalemezes, Fonogram-díjas énekes. A Sztárban Sztár első évadának győztese, majd a második, harmadik szériának szakmai zsűritagja. A művészt ismerhetjük a Budapesti Operettszínházból, de más színtársulat tagjaként és énekeseként is. Belépődíj: 4100-4900 Ft.

FELHÍVÁS Üzleti találkozó – előzetes! 2019. március 1-jén pénteken 1013 óra között tervezzük megszervezni a már hagyományos Kispesti Üzleti Találkozót, amely általában nem csak vállalkozóknak ad hasznos tanácsokat. Abban a reményben, hogy minél felkészültebb előadókat hívjunk, illetve minél szélesebb kört érintsen ez a szak-

mai nap, ezért a program összeállításához várjuk az Önök javaslatait is: miről szeretnének márciusban hallani? Mi érinti, érdekli Önöket a legjobban Kispesten? Várjuk érdeklődő javaslataikat november 10-ig a p.toth@kmo. kispest.hu email címen!

9


CSALÁDI PROGRAM

II. BOLDOGSÁG NAP A KMO-BAN

Alma zenekar

2018 őszén második alkalommal rendezzük meg a KMO-ban a Boldogság-napot. Célunk, hogy vendégeink életébe minél több örömöt hozzunk. A kicsiknek és felnőtteknek szóló program november 24-én szombaton 10 órakor kezdődik. Az idén is igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Délelőtt vendégünk lesz az Alma zenekar, délután pedig különlegesebbnél különlegesebb előadókkal és foglalkozásokkal szórakoztatjuk majd az érdeklődőket. Mi tesz bennünket egészségessé és boldoggá egy életen keresztül? Ha tudnánk, hogy jelenlegi cselekedeteink döntő hatással

lesznek a jövőbeni elégedettségünkre, mire lenne érdemes leginkább időt és energiát áldozni? A Harvard Egyetem 75 évig tartó kutatása 724 ember életét követte évről évre. Hogy, mit tudhatunk meg ebből a rendkívül hosszú kutatás eredményeiből? Nos: nem a gazdagság, nem is a hírnév a boldogság legfőbb forrása. Az egyértelmű üzenet, ami a 75 év alatt kikristályosodott: a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és az egészségünket. Akik a legelégedettebbek voltak a kapcsolataikkal 50 éves korukban, ők váltak a legegészségesebb 80 évesekké. Úgy tűnik, hogy a jó, szoros kapcsolataink meggátolják az öregedésünket. A jó kapcsolatok nemcsak a testünket védik meg, hanem az agyunkat is. Stabil, biztonságos kapcsolatban élni, tartozni valakihez a

Bhután Valcsicsák Zoltán 80-as éveinkben, igazán oltalmazó. Azok, akik ilyen kapcsolatban élnek, amelyben tényleg azt érzik, hogy ha kell, számíthatnak a másikra, ezeknek az embereknek a memóriája tovább marad éles. Mark Twain visszatekintve az életére így fogalmazott: „Az élet olyan rövid, hogy nincs ben-

Hackl Mónika ne idő veszekedésre, bocsánatkérésre, megbánásra, számonkérésre. Csak a szeretetre van idő, és ha szabad így kifejezni magam, csak egy pillanat van rá.” A jó élethez vezető út, jó kapcsolatokkal van kirakva. A II. Boldogság napot Kispest Önkormányzata kiemelten támogatja.

Dr. Mérő László

PROGRAM

10

10 óra: ALMA koncert. Jegyár: 2500 Ft. 14 óra: Teremtsük meg a boldogságunkat! Hackl Mónika ThétaHealing tanár és konzulens előadása és teremtő meditációja (díjtalan, de regisztrálni szükséges: marko.monika@kmo. kispest.hu). 15 óra: A Bruttó Nemzeti Boldogság földje: Bhután Valcsicsák Zoltán Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke előadása (Bhután a világ egyetlen országa, amelynek királya és kormánya – az alkotmányban is deklaráltan – azért dolgozik, hogy a bhutáni emberek boldogok, illetve még boldogabbak legyenek. Az általuk kialakított Bruttó Nemzeti Boldogság koncepció lényege, hogy egy ország fejlődése nem csak anyagi javakban, termelésben és fogyasztásban, azaz nem csak a GDP-mutatóval mérhető). Az előadás után

kedvezményes könyvárusítás, és dedikálás a szerzővel. Jegyár: 500 Ft. 17 óra: Dr. Mérő László előadása: Az érzelmek logikája (Előadásában megismerkedhetünk az érzelmek szerkezetével, megtudhatjuk, mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a gazdaságban. Azt is megtudhatjuk, melyek a rosszkedv előnyei, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, s végül sétát tehetünk az érzelmek állatkertjében). Dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet egyetemi tanára. Jegyár: 2000 Ft (elővételben). Kísérő programok: kézműves foglalkozás, arcfestés, „boldogsághormonokat serkentő gasztro bemutatók, bioés reform élelmiszerek bemutatása, kozmetikai vásár.


KÉPZÉS | KONFERENCIA | FILMKLUB | AKTÍV IDŐSKOR

GORDON-TRÉNING

A Gordon-módszer szemlélete az emberek közti tisztelet és szeretet nyelve, egyszersmind a hatékony, modern együttműködés eszköztára is. Ezen a tréningen megtanulható, hogyan vehetjük kézbe életünk irányítását. Évek óta sikeres tréning szülőknek és a nevelő-oktató szakma képviselőinek egyaránt.

hogyan érhetjük el céljainkat az elégedetté válás útján. November 16-án pénteken 16-20, november 17-én szombaton 10-18, november 30-án pénteken 16-20, december 1-jén szombaton 10-18 óra között lesz a tréning a KMOban. Díja: 45.000 Ft (tartalmazza: 30 tanóra tréning + az oktatáshoz szükséges felszerelés, kávé, frissítő a szünetekben). Kommunikációs készségeket és Jelentkezés: Markó Mónika, konfliktuskezelési, probléma meg- tel.: 282-9752/0106 m., email: oldó módszereket lehet tanulni. marko.monika@kmo.kispest.hu, Elsajátítható az a tudás, hogyan Szomora Virág Gordon-tréner, szerezzünk érvényt igényeinknek, tel.: 20/2117200, email: virag.szohogyan kezeljük a szorongást, és mora@gordontrening.hu.

VII. BABAART Hetedik alkalommal rendezi meg a KMO a BabaArt Művészeti Napokat és Szakmai Konferenciát az idén ősszel, október 28-án vasárnap 9-12 és október 29-én hétfőn 9 és 15 óra között. Az érdeklődő szülőknek, továbbá a legkisebbekkel foglalkozó szakma képviselői számára szervez évek óta BabaArt programsorozatot a KMO. A rendezvény célja, hogy a különböző művészeti ágak egy lépéssel közelebb kerüljenek a kicsikhez, megteremtve az első

találkozás lehetőségeit. A bábszínházi, a képzőművészeti, irodalmi és a zenei élmények számos játéklehetőséget, tapasztalatot és a tanulás kezdetét jelentik a kicsik számára. Vasárnap családi programmal, bábszínházzal, hétfőn pedig szakmai konferenciával (előadásokkal és workshopokkal) várjuk az érdeklődőket. Az előadásokról bővebben a KMO honlapján olvashatnak majd! További információ: Csóka Eszter, tel.: 30/855-3146, email: artcsooka@gmail.com.

GÉPÉSZ FILMKLUB Három éve mozi költözött a KMO-ba. A díjtalan Gépész Filmklub új tematikája: Rendezők határok nélkül. Olyan kiváló filmművészeti alkotásokból válogattunk, ahol a rendezők átlépve a saját országhatárait, kitágítva a teret izgalmas, tekintélyes műveket hoztak létre. A vetítéssel egybekötött beszélgetések péntekenként 18 órakor kezdődnek! Moderátor: Bárdos Csaba.

AKTÍV IDŐSKOR PROGRAMSOROZAT A nagy kékség Október 5.: Simon Mágus (rendező: Enyedi Ildikó), magyar-francia filmdráma, 100 perc, 1998. Az egész úgy indul, mint egy rövidhír az esti lapokból. Párizs. Bűneset, semmi nyom. A rendőrség tanácstalan. Ahogy azt titokban sokszor megteszik, egy „extraszenz” segítségéhez folyamodnak. A különleges képességű ember külföldi, keletről jön és úgy nevezi magát, Simon. Ahogy megérkezik, megjelennek körülötte a csodavárók, a paparazzik, egy tanítvány, s felbukkan egy régi rivális, egy másik mágus is. Ő Párizsban él, sikeres és kifinomult, de titokban érzi, hogy Simon az igazi, ezért „mágus-párbajra” hívja ki. Három napot kell eltölteniük a föld alatt, s harmadnapra „feltámadni” November 9. A nagy kékség (rendező: Luc Besson) magyarul beszélő, francia-amerikai-olasz romantikus dráma, 168 perc, 1988. Jacques rendkívüli rokonságban van az óceánnal, szokatlanul hosszú ideig

képes lélegzet nélkül a víz alatt tartózkodni. Gyermekkori barátja és vetélytársa, Enzo, aki már a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja. Küzdelmük, vonzódásuk visszahívó erejű vágyakozásuk tárgy mindig ugyanaz: a nagy kékség. December 7. Lisszaboni történet (rendező: Wim Wenders) magyarul beszélő, német-portugál filmdráma, 100 perc, 1994. Wintert sürgősen Lisszabonba hívja operatőr barátja, Friedrich Monroe, mert elakadt a forgatással. Viszontagságos utazás után megérkezvén, csak kollégája eltűnésének rejtélyes nyomait találja Winter a megadott címen. A hosszúnak tűnő várakozás során különös dolgok történnek vele, s egy számára teljesen ismeretlen világ nyílik meg előtte. Megismerkedik a mediterrán város vadregényes, szűk kis utcáival, hangulataival. Barátokra, ismerősökre tesz szert, s még a szerelem is finoman, távolról megérinti...

Folytatódik az Aktív időskor elnevezésű programsorozat a KMO szervezésében keddenként 10 és 13 óra között. A díjtalan foglalkozásokra előzetesen várja a jelentkezést Kiss Katalin klubvezető. Az eddigi sikeres helytörténeti sétákat folytatva, újabb érdekességeket tudhatunk meg Kispest múltjáról. A Nyitott ház programsorozat keretén belül, szeptember 4-én kedden, 10-13 óra között Kispest iparának emlékei - helytörténeti séta címmel találkozunk újra az Aktív időskor program résztvevőivel. A sétát vezeti: Siklós Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A részvétel díjtalan! Regisztráció a programra: aktividoskor@kmo. kispest.hu vagy a KMO honlapján, a Nyitott ház regisztrációs felületén. A Dél-pesti Régió ismert és kevésbé ismert, érdekes helyszíneinek látogatását folytatva, október 9-én kedden 10-13 óra között az Aeroparkba (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) tervezünk sétát. A Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. honlap-

ján ez olvasható: Az Aeropark Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el. A repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L-410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz... A részvétel nyugdíjasok számára 900 Ft. November 6-án kedden 10-13 óra között a Bélyegmúzeumot látogatjuk meg. A felnőtt belépődíj 1000 Ft, nyugdíjas kedvezmény 500 Ft. December 4-én kedden 10-13 óra között a Kresz Géza Mentőmúzeum Mentéstörténeti tárlatát nézzük meg. A részvétel díjtalan. December 11. kedd 10-12 óra között karácsonyi készülődés a KMO-ban - kézműves program. A részvétel díjtalan. Minden programon való részvételt megelőzően előzetes regisztrációt kérünk: aktividoskor@kmo.kispest.hu.

11


TANFOLYAMOK ABC-BEN | A-B ÚJ! ALKOTÓ-FEJLESZTŐ MESEFOGLALKOZÁS Alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozás (4-10 éveseknek) Időpontja: csütörtök 16.30-17.15 Indul: 09. 13. Mondókák, találós kérdések, képzeletnyitoA tanfolyamokról, új tanfolyamok szervezé- gató játékok, majd utazás a mesék világába. Közben népdalok, népi játékok... Bátorságsével kapcsolatban érdeklődni lehet: P. Tóth Erzsébet, tel.: 282-9752, 282-9826, növelő, lélekfrissítő és önállósodást segítő feldolgozása a meséknek. A foglalkozások email: p.toth@kmo.kispest.hu A tanfolyamokról bővebb információt a megfelelő létszám mellett indulnak, előzetes www.kmo.hu weblapon, illetve a Facebook jelentkezést kérünk! Vezeti: Náfrádi Anikó alkotó-fejlesztő mesekmo oldalán olvashatnak. (Mindenki saját felelősségére vesz részt a terapeuta Részvételi díj: 1500 Ft/45 perc, testvérkedmozgásfoglalkozásokon!) vezmény: 1300 Ft NYITOTT HÁZ (NY) 2018. szeptember 3-8. Bővebb információ, jelentkezés: anafradi@ Évek óta hagyomány a Kispesti Munkásottgmail.com, 70/557-2869, fb: PompasNapok hon Művelődési Házban, hogy az őszi szeARGENTIN TANGÓ zon kezdetekor nyílt tanfolyami órákon Időpontja: szerda 18.00-19.00 (új kezdő), vehetnek részt a látogatók. Mozgásos, mű19.00-20.00 (középhaladó), 20.00-21.00 vészeti tanfolyamaink ezen a héten több(haladó) ségében díjmentesen látogathatók. Az ún. Indul: 09. 05. (középhaladó, haladó), 09. 12. Nyitott Ház programsorozat célja, hogy (kezdő) Ny: 09. 05. (kezdő) vendégeink megtalálhassák a számukra Az argentin tangó séta az ölelésben. Folyalegmegfelelőbb szabadidős tevékenysématos csatlakozási lehetőség! get. A KMO szeretettel várja az érdeklődőVezeti: Mohl Hajnal és Szénási Zsolt Argentin ket! Bővebben a www.kmo.hu honlapján! Tangó Magyar Bajnokok, az Argentín Tangó Az ingyenes órákra itt lehet regisztrálni! Táncszínház szólótáncosai. (mohl.hajnal@ gmail.com) AIKIDO MM Időpontja: hétfő és szerda 16.30-18.00 Részvételi díj: 6000 Ft/4 alkalmas bérlet/fő (gyermekeknek, felnőtteknek) Indul: 09. 05. Ny: 09. 03. Tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet gyermekeknek, felnőtteknek, lányoknak, fiúknak, nőknek és férfiaknak egyaránt, kortól függetlenül. A test és az elme figyelmen és filozófián alapuló fejlesztésére. Aikido jelentése: az univerzummal való egység, a harmónia útja. Vezeti: Gulyás László, 5 dan, Mori Dojo dojocho (aikidooktatas.hu, gulyas.laszlo1968@ gmail.com) Részvételi díj: 6000 Ft/hó (gyermek), 7500 Ft/hó (felnőtt: 12 éves kortól) ART’S OK TÁNCSZÍNHÁZ MM AKROBATIKUS ROCK & ROLL Időpontja: csütörtök 16.00-19.00, péntek 16.30-20.30, szombat 10.00-16.00 (csoportbeosztás szerint) Indul: 09. 06. Ny: 09. 07. 18.00-19.00 Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Táncstílusok: modern, kortárs, show, karakter táncok, hip-hop, balett, kontakt, akrobatika. Táncszínházi csoportnak ezen kívül: hangképzés, színészmesterség, beszédtechnika órák. Vezeti: Bayer Judit kétszeres nívódíjas táncpedagógus, koreográfus Részvételi díj: 5000-8000 Ft/hó KÉT HELYSZÍNEN: KMO: XIX., Teleki u. 50. (külön nem jelöltük) MOZGÁSMŰHELY (MM): XIX., Szabó Ervin u. 4.

12

ÚJ! BABUSGATÓ TIPEGŐ TORNA Játékos mozgásfejlesztő foglalkozás 15 hónapos kórtól 3 évesig - már járni tudó gyermekek számára Időpontja: szerda 9.30-10.15 Ny: 09.05. Mondókázással és énekléssel kísért nagy- és finommotorikus mozgásfejlesztés, amely során kiemelt hangsúlyt kap a mozgáskoordináció és egyensúly helyes alakítása. A dalok és mondókák a kommunikáció és anyanyelvi készségek bővítését mozdítják elő. (A foglalkozások 6 főtől indulnak. Előzetes jelentkezést kérünk!) Vezeti: Kiss Ildikó fejlesztőpedagógus Részvételi díj: 1100 Ft/alkalom Bővebb információ: babusgatofoglalkozas@ gmail.com, 20/490-3004, fb:babusgato ÚJ! BABUSGATÓ BABAMASSZÁZS OKTATÁS 3 órás intenzív workshop

Időpontja: a képzés 2 havonta indul megfelelő létszámú jelentkező esetén, szombati napon (3 órás keretben) Csupán három óra és minden tudás birtokába kerülsz, amit a babamasszázsról feltétlenül tudni kell. Mire megérkezik a baba a családba, már biztos kézzel fogod megnyugtatni, képes leszel segíteni őt, ha fájdalma van, ha zaklatott. Megtanulod a fogásokat, kipróbálod az olajokat, támogatlak az otthoni gyakorlásban. A gyakorlati rész elsajátítását életnagyságú csecsemőbabákon végezzük. Előzetes bejelentkezés szükséges! Vezeti: Kiss Ildikó okleveles babamasszőr és csecsemőmasszázs oktató Részvételi díj: 7000 Ft/fő vagy 12.000 Ft/pár Bővebb információ, jelentkezés: babusgatofoglalkozas@gmail.com, 20/490-3004, fb: babusgato

ÚJ! BABUSGATÓ BABAMASSZÁZS 5 alkalmas babamasszázs - kisbabás oktatás Időpontja: a képzés 2 havonta indul megfelelő létszámú jelentkező esetén, délelőtti ÚJ! BABUSGATÓ BABATORNA időpontban. Játékos mozgás- és készségfejlesztő foglal- Megtanulod megnyugtatni, segíteni tudsz, kozás 2–12 hónapos babáknak ha fáj a hasa, ha nyűgös. Könnyebben fog elIdőpontja: szerda 10.30-11.00 Ny: 09.05. aludni, gyorsabban fejlődik, tanul. MegismeLehetőség van a már egészen pici korú ba- ritek egymást. Időpontja: hétfő 16.00-20.00 (haladó), 17.15- bák játékos fejlesztésre. A gyakorlatok fel- Vezeti: Kiss Ildikó okleveles babamasszőr és 18.15 (kezdő), szerda: 16.00-20.15 (haladó, építése az elemi mozgásminták (átfordulás, csecsemőmasszázs oktató versenyzők), csütörtök 16.15-17.15 (kezdő), kúszás, mászás, ülés, járás) helyes sorrend- Részvételi díj: 15000 Ft/5 alkalom 16.15-19.15 (haladó) csoportbeosztás szerint jének kialakulására ösztönzik a gyermeket. Bővebb információ, jelentkezés: babusgaMindezeken felül a hangsúly a baba-mama tofoglalkozas@gmail.com, 20/490-3004 fb: Indul: 09. 03. (haladó), 09.17. (kezdő) személyes kapcsolatán van, így azalatt, amíg babusgato Ny: 09. 05. (16.15-17.15) 4 éves kortól a dinamikus sportos táncműfajt tornázunk, simogatunk, játszunk, mondóká- BÁBOS MESEKUCKÓ kedvelő fiúknak és lányoknak. A Musztáng SE zunk és énekelünk, az anyukák kizárólag a Időpontja: csütörtök 9.30-10.30 egyik legeredményesebb egyesülete várja az babájukra figyelve megtanulják azok jelzése- Indul: 09. 13. Ny: 09. 06. akrobatikus rock & roll iránt érdeklődő gyer- it. (A foglalkozások 5 főtől indulnak. Előzetes Bábjáték babáknak, mozgással, kézműveskejelentkezést kérünk!) mekeket. Beiratkozás folyamatosan. déssel. Mese, mozgás, alkotás. Vezeti: Tormásiné Neuwirth Anikó, Musztáng Vezeti: Kiss Ildikó fejlesztőpedagógus Vezeti: Babos Eszter bábos (babosmesekucSE. művészeti vezető, edző (musztangse.hu) Részvételi díj: 900 Ft/alkalom ko.hu, FB: Bábos Mesekuckó) Részvételi díj: 7000 Ft/hó (kezdő), 7500 Ft/ Bővebb információ: babusgatofoglalkozas@ Részvételi díj: 1200 Ft/gyermek/alkalom, hó (haladó), 8000 Ft/hó (versenyző) gmail.com, 20/490-3004, fb: babusgato 5000 Ft/gyermek/5 alkalmas bérlet


TANFOLYAMOK ABC-BEN | B-I BARANTA MM Időpontja: hétfő 18.00-19.20, szombat 16.00-18.00 Indul: 09. 10. Ny: 09. 08. Hagyományos fegyveres harcművészet. Ha tudni szeretné, hogyan küzdöttek őseink a csatamezőkön, a pusztákban, a mindennapjaikban, ha részt akar venni abban a harcban, amit őseink kezdtek és unokáink fognak befejezni - várja a baranta. Vezeti: Dobó József csapatkapitány (kispestszovetseg.org, fb: koppanybaranta) Részvételi díj: 6000 Ft/hó BOMBA ALAKFORMÁLÓ Időpontja: hétfő és szerda 19.15-20.15 Indul: 09. 05 Ny: 09.03. Több mint aerobik. Életmódváltás, hasznos tanácsok, receptek és motiváló barátságos csapat. Teljes testünket megmozgató edzés: azokat a női problémás területeket célozza meg, amelyekkel nekünk, nőknek problémánk akad! Vezeti: Czeglédi Bianka személyi edző és aerobik oktató (biankaczegledi@gmail.com) Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom, 9000 Ft/10 alkalmas bérlet

FOTÓKÖR Időpontja: minden hónap utolsó szombat 10.00-13.00 Indul: 09. 29. 2013-tól működik a KMO-ban. A tervezett programok: fotóséták, előadások, közös képértékelés és technikai tanácsadás. Vendégünk lesz több országosan ismert neves fotóművész a fotográfia különböző területeiről, riporterek, stúdiófotósok egyaránt, lehetőség lesz ellátogatni olyan fotós műhelyekbe, ahová ritkán lehet bejutni. A KMO Fotóköre nyitott. Vezeti: Horváth Péter fotóművész Előzetes jelentkezés: racz@kmo.kispest.hu Részvételi díj: 6000 Ft/félév/5 alkalom előre fizetéssel, 1500 Ft/alkalom GERINCTORNA Időpontja: kedd 19.30-20.30 (haladó), csütörtök 18.30-19.30 (haladó), csütörtök 17.00-18.00 (kezdő) Indul: 09. 04. (haladó), 09. 13. (kezdő) Ny: 09. 06. (kezdő) Hogy a mozgás öröm maradjon – minden korosztálynak! Aktivitást fokozó, átmozgató, gerinc, csípő és térd torna. Egyensúly és koordináció tréning, hogy mozgása könnyed és biztonságos maradjon. Folyamatos csatlakozás! Vezeti: Bata Eleonóra gyógytornász Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom

HATHA JÓGA Időpontja: szerda 18.00-20.30 (haladó) + 09. 26-tól (kezdő) Indul: 09. 12. (haladó) + 09. 26. (kezdő) Ny: 09. 05. Hatha Yoga gyakorlat és elmélet. A hindu chakra-rendszer fiziológiai, pszichológiai, energetikai, tudati és metafizikai összefüggéseinek vizsgálatával (nyomtatott tananyag, rendszeres táborok és összejövetelek). Vezeti: Tordai Kriszta (jogatan.hu) Részvételi díj: 8000 Ft/hó JAZZBALETT ÉS MODERNTÁNC Időpontja: csütörtök 16.30-17.30 (kezdő), csütörtök 17.30-18.30 (középhaladó), péntek 15.00-17.00 (haladó) Indul: 09. 13. (kezdő), 09. 06. (középhaladó), 09. 07. (haladó) Ny: 09. 06. (kezdő) A szép kimunkált testért, a szép mozgásért gyermekeknek! A csatlakozás folyamatos! Minden érdeklődő számára az első óra ingyenes! Vezeti: Földi Fruzsina klasszikus balett és moderntánc pedagógus Részvételi díj: 5000 Ft/hó/4 alkalom (kezdő, középhaladó), 7500 Ft/hó/8 alkalom (haladó)

ÚJ! JUMP AND FUN ZENÉS OVIS ANGOL ÚJ! RHYME TIME-ZENÉS ANGOL BÖLCSI Időpontja: csütörtök zenés ovis angol: 1717.30, zenés angol bölcsi 10.00-10.45 és 17.30-18.30 Indul: 09. 13. Ny: 09. 06. Jump and Fun: zenés ovis angol foglalkozás, 3-7 éves gyerekeknek. 12 hetes játékos angol tanfolyam sok zenével, mozgással, mókával, GITÁRSULI Időpontja: szerda 17.00-18.00 és 18.00-19.00 énekkel, mesével. Bővebb info: ovisangol.hu. Rhyme Time: angol nyelvű zenebölcsi 6 hóIndul: 09. 19. (beiratkozás: 09. 12. 17.00- napos kortól kb 3 éves korig, játékos ismerIdőpontja: kedd és péntek 9.00-10.00 19.00) Ny: 09. 05. 17.00-18.00 kedés az angollal csörgőkkel, bábokkal, kárIndul: 09. 04. Ny: 09. 07. A könnyűzenei gitározás alapjai. Gitárokta- tyákkal, sok dallal, mondókával, énekkel és A német Joseph Hubertus Pilates dolgozta tás korhatár és zenei alapismeretek nélkül. A mókával. Bővebben: rhymetime.hu. ki ezt a mozgásformát, amely egyre népsze- könnyűzenei gitározás alapjai. 10 hetes kezA foglalkozások megfelelő létszám melrűbb Európában. lett indulnak! dő és haladó. Vezeti: Sventek Klarissza (70/635-4678, pilaVezeti: Kovács József László előadó művész Vezeti: Domonics Réka oktató tes.klarissza@gmail.com) Részvételi díj: Rhyme Time: 1200 Ft/alkaRészvételi díj: 1200 Ft/alkalom, 5500 Ft/5 al- (ex 100 Folk Celsius), jelentkezés, 276-0567 lom, 6000 Ft/6 alkalmas bérlet (12 hétig érRészvételi díj: 20.000 Ft/10 alkalom kalmas havi bérlet vényes), Jump and Fun: 25000 Ft/12 hetes tanfolyam (órák + CD-s mesekönyv 5500 GOJU-RYU KARATE MM EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ TORNA Időpontja: kedd 17.30-19.00 (gyermek Ft értékben + minden óravázlat a szülőknek Időpontja: hétfő és csütörtök 10.00-11.00 kezdő, középhaladó), 20.00-21.00 (felnőtt e-mailben + folyamatos támogatás az ottIndul: 09. 10. Ny: 09. 06. honi angolozáshoz is) Délelőtti egészségmegőrző torna minden kezdő, középhaladó), csütörtök 19.15- Bővebb információ: 30/591-6424, domokorosztálynak! A mozgás öröm, jókedvre fa- 20.45 (felnőtt kezdő, középhaladó), péntek nics.reka@gmail.com, fb: domonics réka, 18.00-19.10 (gyermek kezdő), 19.20-20.30 ryme time fb oldal: rhyme time játékos bakaszt és jókedvűen boldogabb az életünk! (gyermek középhaladó). Vezeti: Paál Krisztina táncpedagógus ba-mama angol nyelvátadás Indul: 09. 04. Ny: 09. 04. 17.30-18.30 Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom Az edzésen túl stabil morális alap biztosít- KLASSZIKUS BALETT ETKA JÓGA sa, amely az edzőtermen kívüli élethez is Időpontja: kedd 16.30-17.30 (kezdő) Időpontja: kedd 17.30-19.00 segítséget nyújthat. Beiratkozás folyama- Indul: 09. 11. Ny: 09. 04. Indul: 09. 11. Ny: 09. 04. Minden tánc alapja a klasszikus balett! 4 éves Etka Anyó által kidolgozott jóga torna a ge- tosan! kortól ajánljuk! A csatlakozás folyamatos! Vezeti: Tóth Balázs, dr. Csiszár Attila (gorincünket tartja karban. Stimulálja, masszíVezeti: Földi Fruzsina klasszikus balett és rozza a gerincoszlopot, fokozza az izmok ru- rinkarate.hu, gorin.kse@gmail.com, fb: Go- moderntánc pedagógus galmasságát. Segítségével javítja egészségét, rinKSE) Részvételi díj: 5000 Ft/hó/4 alkalom Részvételi díj: 5000 Ft/hó (családi kedvezellenálló és teljesítő képességét. KETTLEBELL MM Vezeti: Bujtor Éva sport és rekreációs etka mények lehetségesek) A kettlebell-edzés kifejezetten jótékony hatással jóga oktató HASTÁNC van a gerincre és az ízületekre. A kettlebell egy Részvételi díj: 1300 Ft/alkalom Időpontja: szerda 8.30-9.30, péntek 9.30- tradicionális orosz súlyzó, lényegileg egy ágyúFOTÓSULI 2018 10.30, péntek 18.00-19.00 golyó egy fogantyúval. Hölgyek, urak, idősek és Időpontja: szombat 10.00-13.00 Indul: 09. 07. Ny: 09. 05. 8.30-9.30, 09. 07. fiatalok egyaránt elkezdhetik. Kényelmes edzőIndul: 11. 17. 18.00-19.00 ruha, törölköző, lapos talpú cipő szükséges. A A 10+2 alkalmas tanfolyam végigvezet a Amire számítani lehet: nőiesség, kecsesség, kettlebellek a helyszínen rendelkezésre állnak fotózás alapjaitól a legmodernebb digitális állandó kondíció erőteljes terhelés nélkül, többféle méretben. technikákig, rengeteg izgalmas fotóval be- tartásjavítás, ismerkedés a hastánc külön- IGNÁCZ PÉTER csoportja mutatva a híres fotográfusok műhelytitkait. böző stílusaival, eszközeivel, fúzióival, ko- Időpontja: kedd, csütörtök 8.30-9.30 (folyaMűtermi és szabadtéri gyakorlatok, fotósé- reográfia tanulás. matos csatlakozási lehetőség!) ták. Vezeti: Czvetkó Anett (anett.czvetko@gma- Indul: 09. 04. Ny: 09. 05. Vezeti: Horváth Péter fotóművész il.com, fb: anettspiritdance) Vezeti: Ignácz Péter SFG1 (p.ignacz.sfg@ Részvételi díj: 30.000 Ft/10 alkalmas tanfo- Részvételi díj: 1100 Ft/alkalom, 3500 Ft/4 gmail.com) lyam + 2 alkalom Fotókör alkalom, 6400 Ft/8 alkalom Részvételi díj: 12000 Ft/hó DÉLELŐTTI PILATES

13


TANFOLYAMOK ABC-BEN | K-Z KETTLEBELL MM LANTOS JUDIT csoportja Időpontja: hétfő, szerda 17.30-18.30 (kezdő), 18.30-19.30 (haladó), péntek 16.00-17.00 (haladó) Indul: 09.05. (haladó) 09. 10. (kezdő) Ny: 09. 05. (17.30-18.30 kezdő) Vezeti: Lantos Judit SFG2 (70/216-2435, lantosjudit@kettlebel. hu) Részvételi díj: 12000 Ft/hó MODERN VING TSUN KUNG FU MM Időpontja: kedd és csütörtök 19.15-20.45 Indul: 09. 04. Ny: 09. 06. Önbizalomhiánnyal szemben, fenyegető helyzetből való kikerüléshez, elégedetlen kondíció ellen, túlsúlyra, hasznos tudás. Kiváló kondíció és a leghatékonyabb önvédelmi technikák egy ökölvívással kombinált Kung Fu stílustól. 12 éves kortól ajánljuk. A beiratkozás folyamatos! Vezeti: Juhász Gergely (Si Hing, mvtk.hu Részvételi díj: 10.000 Ft/hó ÚJ! PAPÍRFONAT KÉSZÍTÉSE Időpontja: kedd este, vagy szombat délelőtt 3 óra Indul: szeptemberben, előzetes jelentkezésre Ny: 09. 04. (17.00-18.00) Reklámkiadványok, szórólapok újságok újrahasznosítása papírfonás technikával. Használati- és dísztárgyak készítése. Alapismeretek, eszközök, papírpálcák készítésének technikája, koszorú készítése, palack, szív és házikó, palacktartó, képkeret, kör alakú kosár készítése. Vezeti: Rochy Ágnes Részvételi díj: 3500 Ft/alkalom (3 órás) Bővebb információ, jelentkezés: rochy.agnes@freemail.hu PILATES TORNA

Időpontja: hétfő és szerda 17.30-18.30, péntek 17.00-18.00 Indul: 08. 27. Ny: 09. 03. Mélyizom-torna hölgyeknek. Száz éve létező testformáló módszer. A mozgástechnikát a német Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki. Vezeti: Nagy Melinda, pilates-, zumba oktató, táncpedagógus Részvételi díj: 1200 Ft/alkalom, bérlet: 10.800 Ft/bérlet/10 alkalom/2 hónap

14

REGGAETON MM Időpontja: szerda 19.30-20.30 Indul: 09. 19. , 26., 10. 03., 10. 10. (új kezdő) (A következő kurzusok folyamatosan, kisebb szünetekkel következnek.) Egy óra, amin nem csak izolált mozgást, de egy izgalmas reggaeton koreográfiát is magadénak tudhatsz! Bármelyik buliban megállja a helyét! Reggaeton a Salsa Con Timbával! Vezeti: Kácser Mónika (30/304-6339, salsacontimba.hu) Részvételi díj: 5000 Ft/4 alkalmas bérlet, 1500 Ft/alkalom

RINGATÓ Időpontja: kedd 9.30-10.00 (1. csop.), 10.15 -10.45 (2. csop.) Indul: 08. 28. Ny: 09. 04. (9.30-10.00) Vedd ölbe, ringasd, énekelj! Éneklő, játszó édesanyák, édesapák csoportja, ahová néhány hónapos babákkal is lehet már érkezni. A Ringatóval épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás. Vezeti: Gábor Erzsébet Részvételi díj: 1000 Ft/család/alkalom, 4000 Ft/család/5 alkalmas bérlet SALSA Időpontja: csütörtök 19.00-20.00 (kezdő), 20.00-21.00 (haladó), kedd 18.30-19.30 (haladó), 19.30-20.30 (kezdő) Indul: 09. 04., 09. 06. (haladó) 09. 13., 10. 02. (kezdő) Ny: 09. 06. (19.00-20.00 kezdő) A Salsa Con Timbával a salsa táncórák mindenki számára vidám kikapcsolódást, önfeledt szórakozást nyújtanak. Ha ritmusos zenére, táncra, kikapcsolódásra, társra vagy színes társaságra vágysz, akkor itt a helyed. Az oktatás az alapoktól indul, partnert nem szükséges hozni. Az első alkalom ingyenes. Vezeti: Varsányi Gábor (salsacontimba.hu) Részvételi díj: 1500 Ft/alkalom, 9000 Ft/8 alkalmas bérlet, 5000 Ft/4 alkalmas bérlet SHAOLIN KUNG-FU MM Időpontja: szerda 18.00-19.30, szombat 9.00-11.00 (folyamatos csatlakozási lehetőség!) Indul: 09. 12. Ny: 09. 05. Népszerű kínai harcművészet 8 éves kortól. Vezeti: Mike Sándor (Shi-Heng) Részvételi díj: 7000 Ft/hó STRESSZLABDA ÓVODÁSOKNAK Stresszkezelő és gyermekrelaxációs foglalkozás mozgással, mesével és zenével 4 éves kortól. Időpontja: szerda 17.00-17.45 Ny: 09. 05. Drámajáték kereteibe ágyazott komplex, fejlesztő foglalkozás, amely során a gyermekek megtanulnak relaxálni, megtanulják az érzelmeik felismerését, irányítását, a feszültségek feloldását. A történetekbe ágyazott zenei, hangterápiás és légző gyakorlatok segítenek nekik a mindennapi stresszoldásban. (A foglalkozások 6 főtől indulnak. Előzetes jelentkezést kérünk!) Vezeti: Kiss Ildikó fejlesztő- és drámapedagógus Részvételi díj: 1200 Ft/alkalom Bővebb információ: stresszlabdafoglalkozas@ gmail.com, 20/490-3004, fb: stresszlabda SZENIOR ÖRÖMTÁNC Időpontja: hétfő 13.30-15.00 Indul: 09. 03. Új mozgásforma 50 éven felülieknek, a fizikai és a szellemi frissesség megőrzésére, fejlesztésére. Mozgás és agytorna egyben - nem hagyományos társastánc! Sem partner, sem előzetes tánctudás nem szükséges! Vezeti: Fáklya Márta (faklya.marta@gmail.com) Részvételi díj: 600 Ft/alkalom SZILVA RAJZISKOLA Időpontja: szerda 17.00-18.00 Indul: 09. 12. Ny: 09. 05. Rajziskola 5 éves kortól 13 éves korig. Folyamatos csatlakozási lehetőség! Ceruza és szénrajz, pasztell és akvarell technika elsajátítása, minden hónapban váltakozó ritmusban. Az óra elején kötelező téma, a végén szabadon választott, miközben egy újabb témáról mesélünk. Vezeti: Vágó Zoltán festőművész-tanár Részvételi díj: 4700 Ft/hó

TRX MM Időpontja: hétfő és szerda 19.30-20.30 Indul: 09. 05. Ny: 09. 03. Kötéllel a feszes, karcsú és izmos testért! Erőt és állóképességet fejleszt egyszerre, a stabilizáló izmokat folyamatosan megdolgoztatja, esztétikus, funkcionális izmokat fejleszt, rendkívül intenzív edzést tesz lehetővé, felpörgeti az anyagcserét. Vezeti: Hiermann-Rábl Rita aerobik és trx edző (20/362-0477) Részvételi díj: 1200 Ft, 5200 Ft/5 alkalmas bérlet/3 hétre URBAN DANCE (HIP-HOP és más táncstílusok) Időpontja: hétfő és szerda 17.00-18.00 Indul: 09. 03. Ny: 09. 05. Az Etude Dance Studio várja az urban choreography iránt érdeklődőket! Vezeti: Magyar Adrienn táncpedagógus (fb: etude dance studio) Részvételi díj: 1500 Ft/alkalom, 8000 Ft/hónap ÚJ! ZENÉS FITT-TÁNC Időpontja: szerda 9.30-10.30, péntek 19.0020.00 Indul: 09. 12. Ny: 09.05. és 09.07. Kondíció, tartásjavítás, különböző táncos koreográfiák, mindez kellemes zene mellett... Vezeti: Czvetkó Anett táncoktató Részvételi díj: 1100 Ft/alkalom, 3500 Ft/4 alkalmas bérlet, 6400 Ft/8 alkalmas bérlet Bővebb információ: anettczvetko@gmail. com, fb: anettspiritdance ZHINENG CSIKUNG MM Időpontja: kedd 17.15-18.30 (kezdő), 18.3020.00 (haladó) Indul: 09. 04. (haladó) 09. 18. (kezdő 6+3 alkalmas alaptanfolyam + Aranykulcsok) Ny: 09. 04. (kezdő) A Zhineng csikung ősi, kínai hagyományon alapuló modern mozgásos-meditatív energia torna, öngyógyító erőink serkentéséhez, testi, lelki, szellemi, energetikai átalakuláshoz, harmóniához, energikusabb, boldogabb hétköznapokhoz. A Lélekvasaló Csikung Iskola minden szeptemberben indít felnőttek számára csoportos kezdő tanfolyamot. Izületkímélő lassú, lágy mozgásokkal, nyújtásokkal, a csi érzékelését, az öngyógyító erők aktivilását segítő energetikai gyakorlatokkal, meditációkkal kezdünk. Ezt követően hétről hétre haladva 3 szinten át májusra jutunk el a haladó szintig. Minden egyes szint 2 részből, egy alaptanfolyamból és az azt követő, ősi titkokat oktató Aranykulcsok tréningből áll. A kezdő tanfolyam legalább 7 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezési határidő: 09. 14., beiratkozás: 09. 18. 17.00-17.15 Vezeti: Priol Ágnes (tel.: 30-310-6989, agnes.priol@gmail.com, lelekvasalo.hu) Részvételi díj: 18.000 Ft/fő/6 alkalom (kezdő alaptanfolyam, majd Aranykulcsok tréning 3 alkalom 9000 Ft), 7000 Ft/ hó, 2500 Ft/alkalom (haladó) ZUMBA FITNESS Időpontja: hétfő és csütörtök 19.30-20.30 Indul: 08. 27. Ny: 09. 03. Tánc, mozgás egyben, folyamatos csatlakozási lehetőség! Vezeti: Kecskés Imola zumba oktató Részvételi díj: 1200 Ft/alkalom ZUMBA GOLD Időpontja: hétfő: 18.45-19.45 Indul: 08. 27. Ny: 09. 03. „Mert nem csak 20 éveseké a világ…” Itt előny, ha már túl van a 45. éven és kilóinak száma meghaladja az ideálisat. Vezeti: Nagy Melinda, pilates-, zumba oktató, táncpedagógus Részvételi díj: 1200 Ft/alkalom, bérlet: 10.800 Ft/bérlet/10 alkalom/2 hónap.


TANFOLYAMOK | KÉPZÉSEK | TÁRLATOK HANGFÜRDŐ MEDITÁCIÓ MINYA ANDRÁSSAL

SZÁMÍTÓGÉPES Internetre fel I. és II. TANFOLYAMOK – „idősebbeknek”

MERT KELL EGY HELY SZÍNJÁTSZÓ KÖR INDUL

Újra indulnak az Internetre fel tanfolyamok. Szeptember 18-tól keddenként 10 órától, hat alkalommal a kezdő tanfolyamra lehet jelentkezni. Megújult tanfolyamunk idén ősztől egy alkalommal hosszabbá vált! Számítógépes és internetes alapok, böngésző használat, érdekes oldalak, levelezőprogram, regisztráció. Minden, ami a netezéshez szükséges 12 órában. A haladó tanfolyam november 13-án indul! Az előzőekben megtanult alapokra építve Windows 10-en. Képek le- és feltöltése, adatok mentése, videó-beszélgetés és a korábban megismertek gyakorlása 12 órában. A kezdő tanfolyamot elvégzők prioritást élveznek! Részvételi díj: 7500 Ft/12 órás tanfolyam, amely magában foglalja a géphasználatot és a szerdánkénti csoportos gyakorlás lehetőségét is. Részletfizetés lehetséges! Jelentkezni lehet: informacio@kmo.kispest. hu, bővebb információ: Rácz Attila, email: racz@kmo.kispest.hu

A tanfolyam alkalmából a gyerekek (7-14 évesek) bepillantást nyerhetnek a színház és filmezés, szinkronizálás világába. Témák: kommunikáció és önkifejezés, szociális készségek fejlesztése, a színész mesterség alapjai, a beszédtechnika és a hangképzés, a szinkronizálás alapjai, ismerkedés a szinkron világával stúdiólátogatással, filmes technikák bemutatása, érzekenyítő programok (jeltolmács, pszichológus segítségével), színdarabok, mesék, műsorok létrehozása és bemutatása rendszeresen a KMO-ban színpadi gyakorlattal, a műhely résztvevőinek hatékony együttműködése családias, nyitott, támogató légkörben, amelyben helyet kaphat a különböző, gyermekek által behozott élethelyzetek feldolgozása, konfliktusok feloldása, a kör vezetőinek hosszú évek alatt elsajátított, kommunikációs tréningeken megszerzett tudása segítségével, a gyerekek életkorának megfelelő, játékos formában. A színjátszó kör hetente egyszer, keddenként 2 és fél órában, 16.30-19-ig tartja összejöveteleit a KMO-ban. A KMO Nyitott Ház programsorozatában szeptember 4-én kedden 16.30-17.30 ingyenes, bemutató óra keretében ismerkedhetnek meg a szülők és gyermekek egyaránt a tematikával, a színjátszó kör vezetőivel. A nyitott órára regisztrálni szükséges a www.kmo.hu honlapon! Az első foglalkozást szeptember 11-re tervezzük, viszont csak megfelelő létszámmal indul a kör, így kérjük, akit érdekelne, mielőbb, de legkésőbb szeptember 8-ig jelentkezzen a p.toth@kmo.kispest.hu email címen. A tanfolyam díja: 15.000 Ft/hónap Tanfolyamvezetők: Urbán Andrea és Bodor Géza színművészek

A vezetett gongmeditáció, vagy hangfürdő alkalmas a stressz kezelésére, a mindennapi rohanás utáni relaxációra. A gong, az óceándob, a tibeti tál és a tingsha hangja összhangba hozza saját rezgésünket az univerzum rezgésével. A program során különleges élményben lehet részünk. A szakirodalom szerint nem ajánlott: pacemakereseknek, epilepsziásoknak, 13 hét alatti várandósoknak. Időpontok: szeptember 7., október 19., november 30., 2019. január 4. péntek 18.00. Részvételi díj: 400 Ft Előzetes jelentkezés: Svanyova Zsuzsanna, 282-9752/0112 m., informacio@kmo. kispest.hu.

KISPESTI TÁRLATOK KMO ELŐTÉR GALÉRIA (XIX., Teleki u. 50.)

NAGY BALOGH JÁNOS KIÁLLÍTÓTEREM

KISPESTI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Szeptember 26.-november 17. Csízy László komputergrafikus kiállítása

Állandó kiállítás: Pillanatképek Kispest múltjából December 13.-2019. február 14. (Luca napjától Bálint napig) Gyűjtők és gyűjtemények sorozat 7.: Mazalin Tatjána és Mazalin Natália játék baba és karácsonyfadísz gyűjteménye lesz látható Bővebb információ: tel.: 281-1619, email: helytorteneti@kispest.hu.

(XIX., Ady E. út 57.) Október 12. péntek 18 óra: Urmai László festőművész kiállítása nyílik. Megtekinthető: november 28-ig.

(XIX., Csokonai u. 9.)

November 22.-január 26. Pál Csaba képzőművész kiállítása Bővebb információ: tel.: 280-5706. November 30. péntek 18 óra: Szabó Sipos Barnabás színművész kiállításának megnyitója lesz. Megtekinthető: 2019. január végéig.

15


16

Profile for KMO Művelődési Központ

KMO - PROGRAMSOROLÓ 2018 ŐSZ  

Válogasson programjaink, koncertjeink, színházi előadásaink, bérleteink közül és szerezzen egy kellemes estét családtagjainak, barátainak. T...

KMO - PROGRAMSOROLÓ 2018 ŐSZ  

Válogasson programjaink, koncertjeink, színházi előadásaink, bérleteink közül és szerezzen egy kellemes estét családtagjainak, barátainak. T...

Profile for kmomuvhaz