Page 1

016

12 /2

8,

ita lo

r e m Pönkän lehti, nu

o

K

lu b

Tässä lehdessä:  Viestitä viittoen s. 3  Pokemoneja s. 18  Isona minusta tulee s. 26 ja paljon muuta!


Sisältö  Pääkirjoitus 2  Viestitä viittoen 3  Talon töiden esittely 4  Onnistumistarina á la Pönkkä 5  Elämän hinta 6  Mahdollisuuksien tori 7  Keilat kumoon! 7  Lahjakas valokuvaaja 8  Star Trek Nights 10  Amerikkalaiset suklaaruudut 12  Leivosrasioita maitopurkeista 14  Olipa kerran 16  Veden, tulen ja valon juhla 17  Pokemon 18  Operaatio Työnhaku 20  Pönkän tapahtumia kuvin kesältä ja syksyltä 2016 21  Harrastuksena 3dohjelmointi 22  Surullinen syksy 24  Saasteet tappaa 25  Isona minusta tulee - valokuvaprojekti 26

L

:

kijät

n te ehde

e, , Att i r A u, i, An a-Matti, s s n A ., Juh ja, Jari L iina, Kat ervi, l M Karo , Meeri, inikka, a S r Lau a, Riku, t Reet ja Virpi Tiina

Pääkirjoitus Hellurei! Näissä kansissa piileskelee Me Pönkkääjät-lehden kahdeksas numero. Kurkkaahan vain rohkeasti sisään. Vähän rohkeutta vaati tämän pääkirjoituksen väsääminenkin, sillä tämä on tälle kirjoittajalle ensimmäinen pääkirjoitus, joten paineita meinasi olla. Tänä syksynä on vaadittu rohkeutta ja uskallusta monenlaista myös täällä talolla. Uutena projektina starttasi Isona minusta tulee-valokuvaprojekti, joka oli allekirjoittaneellekin uudenlainen kokemus. Valokuvaprojektissa tuotiin esille talomme yhdeksän jäsenen haaveita ja unelmia valokuvan keinoin. Osallistuminen vaati rohkeutta ja kykyä heittäytyä sekä linssin eteen että taakse. Oli hienoa nähdä, miten jokainen uskaltautui enemmän tai vähemmän omalle epämukavuusalueelleen ja pääsi sen yli. Lopputuloksena saatiin upea valokuvanäyttely Valveelle. Eipä siinä kaikki, loppukesästä täällä Pönkässä pyörähti pari julkimoa. Nimittäin Nygårdin Petri ja Cristal Snow tv-ryhmän kanssa. Pääsivät nämä poijjatkin vähän tutustumaan talon töihin. Eikä tässäkään vielä kaikki julkkikset, sillä myös Jani Toivola piti neljännen kerran esiintymis- ja vuorovaikutustyöpajan Pönkässä. Tähän pääsin itsekin osallistumaan, ja samalla myös astumaan puolestaan omalle heikoimmalle alueelle, nimittäin esiintymään. Kaikenkaikkiaan tämä viikonloppu oli todella hieno kokemus ja oli ilo jakaa se muiden pajalaisten kanssa. Nyt kun mietin, mitä kaikkea tähän omaan aikaani Pönkässä on sisältynyt, niin ei niitä saisi tämän lehden kansiinkaan. Paljon ihania ihmisiä, mahtavia kokemuksia, haasteita sekä onnistumisia yhdessä muiden kanssa. Ja nimenomaa yhdessä, nimittäin täällä Pönkässä ei tarvitse yksin olla. Toivotan kaikille lehden lukijoille mukavaa joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2017 ! Meeri
Viestitä viittoen Faktaa

 Jokaisessa maassa on yksi tai useampi viittomakieli. Suomen kansalliset viittomakielet ovat suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli. Viittomakieltä voi opiskella sekä tutkintoon johtavissa koulutuksissa että lyhytkursseilla eri puolilla Suomea.  Viittomakielet ovat syntyneet spontaanisti kuurojen luonnollisesta vuorovaikutuksen tarpeesta, kenenkään niitä erityisesti keksimättä, aivan samoin kuin puhututkin kielet.  Viittomakieliset määrittelevät itsensä kielija kulttuurivähemmistöksi. Viittomakieliset käyttävätkin toisinaan ilmaisua ”kuurojen oma maailma”. Tällä tarkoitetaan paitsi viittomakieltä käyttävien joukkoa, myös kokonaista kulttuuria tapoineen ja kokemuksineen. Kokemukset elämisestä kuulevien parissa ja elämäntapa yhdistävät viittomakielisiä yli kansallisten rajojen.

Pönkän viittomakielen ryhmä Pönkän viittomakielen ryhmässä voit opetella perusviittomia, joilla pärjää esimerkiksi Pönkän arjessa. On mukavaa, kun oppii sanomaan huomenta viittomalla tai kertomaan kaverille, että on ruoka-aika. Ryhmä kokoontuu toistaiseksi joka toinen torstai klo 10-11, vaikkakin toiveita jokaviikkoisesta kokoontumisesta on ollut. Haluaisitko sinä oppia viittomaan? Tule mukaan! Ryhmää vetää Jaani ja mukana on aina viittomakielen tulkki.

Tästä voit opetella aluksi viittomaan oman nimesi:

 Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.  Viittomakieliä tuotetaan käsillä sekä kasvojen ilmeillä ja vartalon liikkeillä. Viittomakielten kieliopillinen rakenne poikkeaa puhutuista kielistä.

Poiminnat ovat suoraan sivulta www. kuurojenliitto.fi 


Talon töiden esittely Siivous Villakoirien ja tahrojen viholliset huomio! Siisteys on puoli ruokaa ja siistissä ympäristössä viihdymme kaikki. Siivousalueet on jaettu päivittäin eikä kenenkään tarvitse yksin siivota koko taloa, vaan voit ottaa pienen työn itsellesi oman jaksamisesi mukaan. Hyvä pesti ja arvokas kokemus myös heille, joita kiinnostaa kouluttautua tai työllistyä siivousja puhdistusalalle!

Pyykkihuolto Kirjopyykki, valkopyykki...Pönkässä käytetään mahdollisimman vähän paperipyyhkeitä, joten pyykkiä on pestävä lähes päivittäin. Keittiöpaidat pysyvät kunnossa, kun ne silitetään. Verhotkin näyttävät paremmilta suorina kuin ryppyisinä. Kukkien kastelu Pönkässä viheriöi, mutta ei ilman jokaviikkoista kukkien kastelua!

Siivous- ja kiinteistöyksikkö Kuvitus Juha-Matti Sassi

Posti Postipoikana tai -tyttönä huolehdit niin ulkoisen kuin sisäisen postin viennistä ja taloon tulevasta postista.

Kierrätys Kierrätyksessä pääset huolehtimaan kierrätettävien jätteiden viemisestä keräykseen. Pelastetaan yhdessä maapallo!

Kiinteistöhuolto Kiinteistöhoidossa pääset esimerkiksi leikkaamaan ruohoa ja luomaan lunta. Vastaat pihamaan ja kiinteistön huollosta sekä hyvästä ulkoasusta. Pienet remonttihommat hoituvat myös kiinteistöporukalta. 


Onnistumistarina á la Pönkkä Jyri T.

Kaikki tekevät parhaansa. Kaikki kamppailevat. Kaikilla on hyvät ja huonot päivät. Iloisuus on vahvuus ja voimavara Pönkässä. Tästä syntyy voittajatarinoita ja maailma pelastuu.

Tässä malliesimerkki Pönkän voimasta Otan aamulla oikean asenteen ja karautan kohti Pönkkää. Paljon varassa on kahvit ja huomenet. Siitä se lähtee sitten varioidusti työnjaolla. Poikapaini eli sähly odottaa ja työnteko sujuu kuin tanssi. Pallot reppuun ja verkkoon, päivä pulkassa leppoon.
Elämän hinta jos tahdot rakastaa niin vihaa täytyy sinun kestää jos tuntea elämän lähellä kuolemaa olet sinä kulkeva jos rikkautta haluat kurjuutta kokemaan tulet köyhyyttä, toisienkin näkemään jos viisautta sinä janoat tyhmyydestä on sinun kärsittävä jos etsit onnea täältä tuskaa pitää sinun kestämän

Ari Inkeroinen

(Alkukirj.: Mar. -89, de facto.) -Runoa muokattu myöhemin, mahdollisimman lähelle alkutekstiä Kuva: Pixabay.com
Mielipidekirjoitus:

Mahdollisuuksien torin parasta antia oli tunnelma Tänä vuonna Mahdollisuuksien torin teemana oli vapaaehtoistoiminta. Esillä oli monenlaista järjestöä. mm. SPR, Amnesty International, Greenpeace ja Vuolle-opisto. Myös klubitalomme oli esillä torilla. Ohjelmassa oli muunmuassa koiratanssia, Oulun Miekkailuseuran lajinäytös ja Äijäbalettia. Pidin esityksistä ja tunnelmasta.

Mielestäni torialue oli hieman ahdas liikkua pyörätuolin kanssa, sillä esittelypisteet olivat turhan lähekkäin toisiaan. Alueella toimi myös Värikäs Ravintola jossa oli tarjolla eri maiden pientä purtavaa. Karoliina

Keilat kumoon! Olen keilannut ensimmäisen kerran Espoon Olarissa ollessani alle 30-vuotias. Kävin vaimoni Riikan sekä hänen vanhempiensa ja kahden veljen perheen kanssa keilaamassa.

Yleensä tuloksellisesti olen päässyt yli 100 pisteeseen. Ennätykseni on 207 pistettä Forsassa. Salossa kävin pari vuotta säännöllisesti saaden ennätyksen 176 pistettä.

Oulussa keilatessani heinäkuussa sain tuloksen 86 pistettä, koska keilapalloa heittäessäni kaaduin ja koin itseni todella huonoksi heittäjäksi. Häpesin ja mietin, uskallanko enää heittää kierrosta loppuun. Sitten jostain keräsin voimia ja ajattelin, että ei se tulos ole pääasia, vaan hyvä yritys. Riku K. Kuva: Pixabay.com
Lahjakas valokuvaaja

Meeri Jokela ja Sinikka Putaala

Lahjan haastattelu Talomme vastaavaa työhönvalmentajaa Lahja Leiviskää haastateltiin hänen valokuvausharrastuksestaan:

Kuvat Lahjan arkisto

Kuka olet?

Asioista helposti innostuva villasukkahörhöilijä, joka tarkastelee maailmaa välillä myös musiikin ja välillä kameran kautta.

Kauanko olet kuvannut?

Nuoresta tytöstä saakka, viime vuosina enemmän. Ensin filmikameralle, sitten diginä ja kännykällä. Nyt olen palaamassa takaisin filmiin, siinä on jotakin kiehtovaa.

Kuinka opettelit kuvaamaan?

Ihan vain kuvaamalla, kuvaa- Mistä ideoita kuvaan? malla ja kuvaamalla. Harjoittelu Hmm... Omasta päästä? Elämästekee mestarin. Mulla on vielä se tä! harjoittelu kesken.

Mitä eroa on järjestelmäkameralla ja digikameralla?

Tykkään tallentaa hetkiä ja asioita. Valokuvaan saa tallennettua muistoja, fiiliksiä, tunteita. Aina ei tarvitse sanoja, kuvalla voi kertoa paljon. Kävin voimauttavan valokuvan perusopinnot Pohjois-Pohjanmaan yliopistossa joitakin vuosia sitten. Perusopintojen kautta sain uutta pontta valokuvan käyttämiseen myös sosiaalialan työssä. Miina Savolaisen kehittämä menetelmä on vienyt mennessään.

Mistä voin aloittaa kuvaamisen?

Millaisilla välineillä kuMiksi kiinnostuit kuvaa- vaat? misesta? Ihan kännykällä kuvaan paljon

Mitä kuvaat?

Mitä vain. Maailmaa ympärillä, ihmisiä, luontoa, yksityiskohtia.

arkea, koska se on aina mukana. Muutoin minulla on käytössä mm. Nikon D7100, NIKON 1855mm, TOKINA 11-16mm f2.8, SIGMA 120-400mm.

Järkkärissä voi itse vaikuttaa valotusaikoihin ja aukkoihin, voi myös vaihtaa objektiiveja.

Mistä vain! Vaikka juuri tästä hetkestä.

Vinkkejä uusien ideoiden Milloin tarvitsee kuvauk- löytämiseen, parhaat netsessa jalustaa tai lisäsala- tisivustot valokuvaukseen liittyen? maa? Jalustaa kun kuvaa pitkillä valo- http://veliojala.tumblr.com tusajoilla vaikka yöllä, pimeässä, http://digikamera.net tähtitaivasta, revontulia, öistä Instagram kaupunkia. Salamia silloin kun luonnonvalo tai muu valaistus ei riitä. En kovin paljoa tykkää salamista. Mieluummin pepperonia. 


Lahjan terveiset kuvauksesta kiinnostuneille:

”Muistakaa, että paras kamera on se kamera, joka on mukana! Valokuvata voi, vaikka ei olisikaan kalliita ja hienoja laitteita. Valokuvausharrastus sopii kaikille.”

Sinikan valokuvausharrastus Olen aina tykännyt valokuvata mutta oikeasti valokuvauksesta kiinnostuin, kun osallistuin Pönkän kautta valokuvauskurssille. Aika paljon tulee otettua kasvikuvia ja luontokuvia. Tykkään myös kuvata artisteja ja julkkiksia. Kuvaajana olen luova, ystä-

vällinen, rohkaisija, harkitseva ja ehkä jollain tavalla varovainen sekä positiivinen. Haluan vielä opetella käyttämään järjestelmäkameraa paremmin sekä oppia lintukuvausta. Koskaan ei ole valmis kuvaaja vaan aina on jotain uutta opittavaa.

Sinikan terveiset lukijoille:

”Mukavia kuvaushetkiä!”

Pönkän valokuvausryhmä Paparatsit joka tiistai klo 9.15

Alla Pönkän valokuvausryhmä Paparatsien pakkaspäivän kuvia Nallikarista
Star Trek Nights That Feel of Everything Positive Being Possible Despite All Pain Felt & Present Anssi Seppänen

10


Näen usvaisen ja vähän pelottavankin, suorastaan aavemaiselta näyttävän kaupungin. Näen kaupungilla pelottavia kurpitsapäitä, kävelen pitkin kaupunkia ja näen levottomasti käyttäytyviä hämähäkkejä. Aistin kaupungilta aavemaisen tunnelman ja kuulen selkäpiitä karmivia ääniä, noitamaista naurua, oven narinaa, tuulen huminaa, avoimien ikkunoiden paukkumista. Kävelen kohti voimakkaimpia ääniä ja kurkistan nurkan taakse ja huomaan zombin kaivamassa roskista, pelokkain askelin menen lähemmäksi, vähän säikähdän ja se onkin naapurin mummo viemässä roskapussia keskellä yötä. Sinikka Putaala

Laura S.

11


Reseptit:

Amerikkalaiset suklaaruudut, 36 kpl Uuninlämpö: 150 °C, kiertoilmauuni 150 °C, n. 25 min. Pohja: 150 g pähkinärouhetta 225 g voita (sulatettua) 1 dl kaakaojauhetta 5 kananmunaa 5 dl sokeria 3 ¾ dl vehnäjauhoja ¾ tl leivinjauhetta

Suklaakuorrutus: 225 g tomusokeria 2 ½ rkl kaakaojauhetta 60 g voita (sulatettua) 4 rkl kylmää vettä 2 tl Nescaféa haluamasi määrä pähkinärouhetta pinnalle

1) Laita uuni päälle.

Tarvikkeet: leivinpaperia, sakset, syvä pelti 2-3 mikron kestävää astiaa 4 isoa kulhoa, nuolija iso siivilä sähkövatkain lasi terävä veitsi, iso lasta

5) Ota esille kolmas iso kulho. Riko kananmunat ja lisää sokeri. Vatkaa ne vaaleaksi, kuohkeaksi seokseksi. Sekoita mukaan rasva-kaakaoseos sekä jauhoseos. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin.

2) Leikkaa sopiva pala leivinpaperia, muista varata tarpeeksi leivinpaperia pellin reunoille. Voitele leivinpaperi ja vuoraa sillä syvä pelti. Muista tehdä taitokset reunoihin ja sitten nurkkiin, ole huolellinen. Voi pitää nurkkataitokset paikoillaan.

6) Levitä taikina tasaisesti pellille. Muista reunat ja nurkat.

3) Jaa voi kahteen mikron kestävään astiaan ja sulata voi mikrossa täydellä teholla 30s. Sekoita osin sulanut voi tasaiseksi seokseksi. Kumoa voit yhteen isoon kulhoon, käytä nuolijaa. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Sekoita, kunnes seos on sileää. Anna jäähtyä. 4) Ota esille toinen iso kulho. Siivilöi siihen ensin vehnäjauhot ja sitten leivinjauhe. Sekoita keskenään. 12


7) Paista torttua uunin alimmalla tasolla korkeintaan 25 minuutin ajan. Nämä leivonnaiset palavat helposti, joten seuraa paistumista uunin lähellä. Leivonnaisten kuuluu jäädä pehmeiksi. 8) Tee suklaakuorrutus: Sulata voi mikrossa. Ota sitten esille iso kulho ja siivilöi siihen tomusokeri ja kaakaojauhe, sekoita kunnolla. Kaada lasiin Nescafé-jauhe ja kylmä vesi. Sekoita kunnolla. Kaada kylmä kahvi tomusokeri-kaakaoseokseen ja sekoita. Kaada joukkoon sulanut ja jäähtynyt voi. Sekoita, kunnes seos on kiiltävää. 9) Ota torttu uunista ja anna sen jäähtyä hiukan (30s–1min). Kaada sitten suklaaseos tortun pinnalle. Levitä suklaaseos nuolijalla tasaisesti joka puolelle, muista reunat ja nurkat. Ripottele pinnalle pähkinärouhe.

Makoisia herkutteluhetkiä!

Vinkki: Kananmunan kuoren saa helposti rikottua, kun sitä napauttaa kulhon reunaa vasten (jos reuna on terävä) tai napauttamalla ruokaveitsellä keskelle kananmunaa.

10) Anna tortun jäähtyä kunnolla (muutama tunti) ja leikkaa se sitten terävällä veitsellä suunnilleen samankokoisiksi palasiksi: Leikkaa ensin torttu kahtia. Jaa sitten kumpikin puolisko kolmeen yhtä suureen osaan. Kierrä torttua 90o oikealle ja leikkaa torttu taas kahtia ja sitten kumpikin puolisko vielä kolmeen yhtä suureen osaan. Nyt sinulla pitäisi olla yhteensä 36 palasta.

Lähteet Torttu: ICAn koekeittiö, suom. Suontausta, Marita. 2005. Seitsemän sortin leivonnaiset. Helsinki: WSOY. Ohje on sivulla 126. Tee tästä 1,5 kertainen annos. Suklaakuorrutus: Resepti vanhasta lehtileikkeestä, jota äitini on kehitellyt eteenpäin. Teksti ja kuvat: Virpi Kurkela. Kuvissa on äitini kädet.

13


Vinkkipalsta:

Leivosrasioita maitopurkeista 1) Huuhtele maitopurkki ja anna sen kuivua. Leikkaa pois maitopurkin yläosa.

3) Nyt sinulla pitäisi olla kaksi samankokoista puolikasta. Kun käännät toisen puolikkaan ylösalaisin ja kierrät sitä 180o toiseen suuntaan, saat aikaan kivan leivosrasian.

2) Leikkaa maitopurkki pitkittäin kahtia: Leikkaa ensin yksi pitkä sivu ja jatka sitten leikkaamalla pohja puoleen väliin. Käännä maitopurkki ympäri. Leikkaa toinen pitkä sivu ja jatka taas leikkaamalla pohja puoleen väliin.

4) Nosta leivokset (3 kpl) lastan avulla leivosrasiaan. Laita kansi päälle. Laita leivosrasia pakastepussiin ja sulje se pussinsulkijalla. Kirjoita maalarinteipin palaselle leivoksen nimi ja päivämäärä.

Huom! Pohja on tehty paksummasta materiaalista, joten sitä on vaikeampi leikata. Yritä saada tästä sivusta tasainen.

Leivosrasiat säästävät tilaa pakastimessa ja voit ottaa esille juuri sen verran leivoksia, kuin tarvitset. Lähteet

Leivosrasiat: Tätini keksintö. Teksti ja kuvat: Virpi Kurkela. Kuvissa on äitini kädet.

14


Anssi Seppänen

15


Mielipidekirjoitus: Olipa Tänään kerromme sarjasta Olipa kerran (Once Upon a Time). Se on yhdysvaltalainen fantasiasarja, jossa satu- ja arkimaailma kohtaavat. Sarja alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja siitä on tähän mennessä tehty viisi tuotantokautta. Olipa kerran- sarjan esittäminen alkoi Suomessa vuoden 2012 lokakuussa Nelosella. Sarjaa näytetään myös Hero-kanavalla. Sarjamme alku on hyvin vaihderikas. Kuvaan astuu päähenkilön poika Henry ja hän pyytää äitinsä Emman Storybook- nimiseen asuinpaikkaan. Näin Emma Swan tulee kaupunkiin ja tapaa erilaisia Disneyn hahmoja. Sarjassa mennään meidän ihmisten maailmassa sekä Disneyn satumaailmassa. Tykkään tästä sarjasta ihan älyttömästi. Olen aina rakastanut Disneyn satuja. Suosikkielokuvat on katsottu aika hyvin läpi. Käyty on niin Peter Panin luona kuin Frozenin Arendellissa.

kerran

Siinä oli oikeastaan minun mielipiteeni tästä sarjasta. Sarjaa pitää kuitenkin katsoa jokaikinen jakso, jotta pysyy mukana sarjan tapahtumissa. Päähenkilöt:  Jennifer Morrison: Emma Swan  Ginnifer Goodwin: Lumikki/Mary Margaret Blanchard  Josh Dallas: Prinssi Uljas/David Nolan  Lana Parrilla: Paha Kuningatar/Regina Mills  Jared S. Gilmore: Henry Mills  Robert Carlyle: Tittelintuure/Mr. Gold  Emilie de Ravin: Belle/ Lacey  Meghan Ory: Punahilkka/Rubu  Colin O`Donoghue: Kilian Jones/Kapteeni Koukku  Rebecca Mader: Zelena (Lännen ilkeä noita)  Sean Maguire: Robin Hood

Uudella kaudella on Kreivi Dra- Reetta Tikka cula ja Paha kuningatar. Suosikkielokuvani Disneyltä on Frozen. Mielestäni se oli paras näistä Olipa kerran- kausista. Siinä saimme selville, mistä Emma Swan oli saanut valon voimansa. Päähenkilöistä suosikkini on Colin O`Donoghue, joka esitti Kilian Jonesia sekä Kapteeni Koukkua. Hän on minun mielestäni komea mies. Emman ja Kilianin rakkaussuhdetta on kiva katsoa. 16


Veden, tulen ja valon juhla Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään veneily -ja mökkeilykauden päätösjuhlaa, eli venetsialaisia. Se tunnetaan myös veden, tulen ja valon juhlana.

Maailmalla venetsialaisilla on pitkät juuret ja se onkin jo tuhatvuotinen juhlaperinne. Suomessa venetsialaisia on juhlittu vasta sadan vuoden ajan. Aluksi juhlaa vietettiin Suomen rannikkoseuVenetsialaisten perinteisiin kuu- dulla, mutta vähitellen se on leluvat ilotulitukset, nuotiot ja vinnyt koko maahan. Pimenevät värikkäät lyhdyt. Venetsialaiset kesäillat tuovat parhaiten esille ovat lähtöisin Venetsian kaupun- juhlan luonteen, eli valon ja tugista, johon myös todennäköises- len leikin veden pinnalla. ti juhlan nimi viittaa. Klubitalo Pönkän, OhjaajapalKiinalaiset toivat ilotulitteet en- veluiden ja Hyvän mielen talon simmäisen kerran Euroopan kau- yhteisiä Venetsialaisia vietettiin pungeista Venetsiaan. Tästä juh- 24.8. Vaaskelassa, Oulussa. Juhlala levisi Keski-Eurooppaan. Juhla tunnelmiin valmistauduttiin vätuli erityisen suosituksi Sveitsis- rikkäine viireineen, upeine lyhsä, Saksassa ja Iso-Britanniassa. tyineen ja makealla ruoalla.

Venetsialaisissa saimme fiilistellä Pönkän Pumpun ja Kolmiolääkkeen musisoinnin tahdissa. Tarjolla oli perinteikkäästi makkaraa ja lettua, lisäksi hyvää salaattia ja leipää. Tanssijalkaa sai kokeilla myös Keskiaikaisten tanssien viemänä, silloin sai todella pyörähdellä rytmin tahdissa. Lisäksi Venetsialaisiin kuuluen paikalla oli myös lyhtytyöpaja, josta valmistui mitä upeimpia ja värikkäämpiä lyhtyjä, jotka toivat valoa illan tullen. Meeri Jokela

Venetsialaiset 2016

17


Pokemon: Mistä kaikki lähti?! Pokemon eli ”Pocket Monsters” alkoi Satoshi Tajirin kehittämistä peleistä Nintendo Game Boy -konsolille vuonna 1996 Japanissa. Pokemon Red ja Blue ilmestyivät myöhemmin Yhdysvalloissa vuonna 1998 ja Euroopassa vuonna 1999. Pelien ideana oli pyydystää pokemoneja, koota oma tiimi, kouluttaa, tapella kouluttajia vastaan ja voittaa Salipäällikköjä päästäkseen Pokemon-liigaan. Pelit myytiin kahtena versiona, jotta pokemoneja pystyi vaihtamaan keskenään linkkikaapelilla. Kun peleistä tuli suosittuja, niistä julkaistiin keräilykorttipeli, oheistavaraa, tv-sarja ja elokuvia. Let’s catch em all! Kuvat on tehnyt: Laura S. Pokemonin ja hahmot omistaa: Nintendo/Game freak

18


Koukkuun jäin! Haastattelin Resiinan työhönvalmentajaa Merja Lundbomia, joka pelaa poikansa kanssa Pokemon Go- peliä.

Hahmoja voi evolvata eli kehittää sellaisiksi, että niillä pärjää Gymillä taisteluissa. Suosittelen peliä kaikille. Säännöt on helppo oppia ja muut Pokemon- pelaajat auttavat mielellään. Pelissä etenee hyvin, jos asuu taajama-alueella. Siellä on runsaasti PokeStoppeja, joista saa Poke-palloja, joilla pokemoneja pyydystetään. Oulun Pikisaaressa Sokerijussin edusta ja kaikki puistot ovat hyviä pelialueita. ”

”Lehtien uutisointi ja lapseni kiinnostus sai minut pelaamaan Pokemon Go:ta. Aloimme yhdessä tutkia 2. luokalla olevan poikani kanssa millaisesta pelistä on kyse ja koukkuun jäin. Pelaan Pokemon Go:ta lapseni kanssa (ja joskus salaa yksin mieheni Android-kännykällä, sillä omalla Windows puhelimellani sitä ei Mervi voi pelata). Parasta pelaamisessa on se, että tulee ulkoiltua ja on lapsen kanssa yhteistä pelaamiseen liittyvää tekemistä. Itse kun en yleensä perusta pleikkaripeleistä tai muista vastaavista. Pelissä on mukavaa myös löytää harvinaisempi Pokemon, jolla on hyvä CP.

”Pelaan Pokemon Go:ta lapseni kanssa (ja joskus salaa yksin mieheni Android-kännykällä...)”

Pönkän toimistosta löytyi Rattata

Faktahomma Mikä on Pokemon Go? - Ilmaiseksi pelattavissa oleva lisätyn todellisuuden mobiilipeli. Milloin peli on julkaistu? - Heinäkuussa 2016 Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille aluksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja myöhemmin laajasti Euroopassa sekä muutamassa muussa maassa. Mitä pelissä tehdään? - Pelaaja pyydystää ja kouluttaa virtuaalisia Pokemon-hahmoja ja taistelee niitä vastaan. Mikä pelistä tekee erikoisen? - Pokemonit esiintyvät eri paikoissa todellisuudessa eli siellä missä sinäkin. Pelaajan liikkuessa paikasta toiseen hänen puhelimensa värisee Pokemonin läheisyydessä. Pokemonit pyydystetään puhelimen kameran avulla poke-palloon. 19

 Kehittäjä: Niantic  Julkaisija: The Pokémon Company  Säveltäjä(t): Junichi Masuda  Pelisarja: Pokémon  Julkaisuaika: 6. heinäkuuta 2016  Lajityyppi: Lisätty todellisuus  Pelimuoto: Yksinpeli, moninpeli  Alusta: Android, iOS

Lähde: Wikipedia


Pönkän tapahtumia kuvin: kesä ja syksy 2016

Snow & Nygård Suomitripillä ja PÖNKÄSSÄ!

Jani Toivolan esiintymis- ja vuorovaikutustaidon paja

20


TaidetyĂśpaja

Seikkailujen saari

Topirock

Mahdollisuuksien tori

Sählyturnaus Nallisportissa

Turkan Ratsurinne 21


Harrastuksena 3d-ohjelmointi Kiireinen ja raskas työelämä johti minut kolme vuotta sitten työuupumukseen. Silloin lääkäri antoi hoito-ohjeeksi, että tee nyt sellaisia asioita, mistä tykkäät. Niinpä päätin aloittaa uudelleen ohjelmoinnin, jota olin harrastanut jo aiempinakin vuosina.

Kuvat muodostuvat tasoista, joita kootaan alustan päälle. Esimerkiksi maa-, puu-, kallio-, ja vesitasoja koottuna saman alustan päälle. Tasojen lisäksi ohjelmassa voi hallita useita muita asioita, mm. kuvakulmaa (kameraa), valaistusta ja heijastuksia.

Kun 3d-moottorin ohjelmointi alkoi, kuvatuotokset rakentuivat kirjoittamalla ohjelmakoodia. Se oli kuitenkin hyvin aikaavievää kuvien rakentamiseen. Siksi viime keväänä aloitin ohjelman käyttöliittymän ohjelmoinnin. Käyttöliittymän kanssa kuvat voi luoda nopeammin ja kätevämmin, eikä käyttäjän tarvitse välttämättä osata koodata. Sen tekemiseen meni koko kesä, kun se vähitellen, askel askeleelta rakentui. Syksyn aikana valmistui ensimmäinen toimiva kokonainen ohjelma käyttöliittymän kanssa.

Valmiita kuvia voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Vain mielikuvitus on rajana. Tähän mennessä kuvat ovat päätyneet tauluihin, Youtube-animaatioihin, postikortteihin, sekä Pönkän Ensin oli edessä valinta, minkäja Porvoon klubitalojen jäsenlehlaisen uuden pöytälaatikkoprotiin. Rakentelu on nyt kestänyt yhjektin aloittaisin. Mielenkiinteensä kolme vuotta, mutta protoisimmalta tuntui suunnitella Haaveena on vielä jonain päivänä jekti on jaksanut innostaa vielätekniikkaa, jolla voisi muodostaa kokeilla, miltä kuvat näyttäisivät kin. kolmiulotteisia kuvia tietokovirtuaalitodellisuus-laseissa (VRneella. laseissa). Suunnitelmissa on laittaa ohjelma tulevaisuudessa nettiin jakePaperille piirretyt suunnitelmat Tässä 3d-ohjelmointi-harras- luun, niin että kuka tahansa voi siirtyivät ohjelmakoodiksi, ja tuksessa on kaksi erityistä asiaa, ladata sen omalle koneelle omien pian ensimmäiset kuvat näkyivät jotka ovat kumpikin samalla mu- kuvien tekemistä varten. Jonain tietokoneen näytöllä. Konkreetkana: Kuvien tekeminen ja ohjel- päivänä voisi ohjelmasta tehdä tisia tuloksia! mointi. myös englanninkielisen version. Grafiikkaohjelmoinnissa juuri On ilo nähdä työn tulokset: valse on hienoa, että työn tulokset miit kuvat, ja että ohjelma toimii ovat heti näkyvillä. oikein. Viime vuonna valmistui jouluaiheinen kuva, josta tilasin Ohjelman kirjoittamiseen on printattuja joulukortteja, ja jotka käytetty Java-kieltä, joka on yksi lähtivät sukulaisille ja ystäville yleisimmistä ohjelmointikielistä jouluiloksi. nykyään. Suunniteltu 3d-moottori, jolla kuva piirretään kolmiulotteisen vaikutelman saamiseksi, on eräänlainen välimuoto tavallisesta piirto-ohjelmasta, tyypillisestä 3d-mallinnusohjelmasta ja Raytrace tekniikasta. Vastaavanlaista en ole vielä löytänyt nettimaailmasta.

Ohjelmointi on kiinnostavaa ja ollut harrastuksenani jo yläasteelta lähtien. Kiinnostus ohjelmien tekemiseen johti Oulun yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä vuonna 1999.

”Aluksi en arvannut, mihin kaikkeen ohjelman rakentelu johtaa.”

Juttu jatkuu sivulla 24. 22


23


Kiinnostus ohjelmien tekemiseen johti Oulun yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä vuonna 1999. Lähitulevaisuudessa tahtoisin aloittaa koulutuksen mukaiset tehtävät ohjelmistotuotantoalalla sopivassa työpaikassa. Rakennettu ohjelma tulee epäilemättä olemaan apuna työnhakukuvioissa.

“...välimuoto piirto-ohjelmasta...”  3d-kuvia tietokoneella  Oma 3d-moottori  Kirjoitettu Javalla  JavaFX käyttöliittymä  Ohjelmassa kamera, valaistus, heijastukset, tasot...

 Kuvatuotoksia VRlaseihin, postikortteihin, Youtubeen, tauluihin...  Kehitys aloitettu v. 2013  Ladattavissa netistä (myöh.)

Jari Tervaskanto

Surullinen syksy Puut keltaisine lehtineen syysilmat sateineen sitä se on - syksy Yksinäinen tuuli riipii puista lehtiä kesän kyyneleet sadepisaroina putoo Maailma vaikenee odottaen talvea Kuralammikoista kuvastuu suttuinen kuvani Sade kastelee hiukseni itkullaan Mieli mustana katselen itkevää taivasta tekisi mieleni itsekkin itkeä kuin sade pudota pisaroina maahan ja kadota kosteaan multaan Katja Pentinlehto

24


Saasteet tappaa Kaupungin kaduilla sataa mustaa lunta näenkö mä unta? Ei unta oo tää-on saasteen seassa elämää. Tehtaat mustaa nokea syytää ihmiset voimia elää pyytää. Kuka on syypää? Kuka on syypää? Astuu tuomiolle pomo tehtaan suuren hankkiiko hän taivaan uuden? Joku jätteet maahan hautaa löytyy saasteet kohta vesistöstä kaukaa Kuka on syypää? Kuka on syypää? Roskat maailmaan jo täyttää miltä tulevaisuus näyttää? Onko pian enää elämää? Mikä henkiin jää? Kuka on syypää? Kuka on syypää? Vesissä kalat kuolleet killu saasteiden seassa uimarit kesäisin hilluu Paksua saastetta hengität mustaa Elämä alkaa olla jo tuskaa. Kuka on syypää? Kuka on syypää? Kuka on tehnyt kaiken saasteen? kuka ottaa maapallon puhdistuksen haasteen? Ihmiset tukehtuu nokeen kalat kuolee jokeen kaikki myrkyttyy tulipaloja maastossa syttyy tulva huuhtoo maita miksi ihminen onniin saita? Kuka ottaa vastuun? Kuka ryhtyy maksuun? Luetteloa vois jatkaa loputonta On niin saastetta monta tutkimatonta Saasteet kaikesta tekee kuolleen Eikö olisi jo syytä huoleen? Kuka on syypää? Kuka kantaa vastuun? 25

Katja Pentinlehto


Isona minusta tulee - valokuvaprojekti Pönkässä järjestettiin tänä syksynä “Isona minusta tulee”valokuvaprojekti osana Kirjavaa kulttuuria -tapahtumaa. Tässä projektissa unelmat ja haaveet siitä mikä tahtoo olla isona, tehtiin todeksi valokuvan keinoin. Tausta-ajatuksena käytettiin voimauttavan valokuvan menetelmää. Se on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka avulla valokuvaa voidaan käyttää yksilön ja erilaisten ryhmien voimautumisprosessin aikaansaajana. Vaikka menetelmässä välineenä on valokuvaus, kyse on enemmän näkemisen ja katsomisen tavasta. Projektiin osallistui yhdeksän Pönkän jäsentä, joilla jokaisella oli oma haave tai unelma esimerkiksi tulevaisuuden ammatistaan. Haave olla oman näköisensä. Lahjan ja Meerin lisäksi projektissa oli mukana ammattilaisvalokuvaaja Janica Karasti. Yhteistyötahojen ja aikataulujen yhteensovittaminen vaati paljon työtä, mutta onneksi meillä oli reipas tiimi.

Kuvaukset toteutettiin aidossa Kiitos kaikille mukana olleille ympäristöstä, esimerkiksi vetu- yhteistyötahoille sekä jäsenille! rinkuljettajaa pääsimme kuvaamaan veturihalliin. Iloksemme yhteistyökumppanit lähtivät Yhteistyössä: helposti mukaan projektiin. Janica Karasti Photography Vastaanotto kuvauspaikoil- Parturi-Kampaamo Nina Piri la oli mukava, joten kuvaukset As Oy Oulun Aurinkokoti saatiin järjestettyä rennossa Valve ilmapiirissä. Ennen kuvauksia Antikvariaatti Oulun Ale-Kirja Ky järjestettiin mahdollisuus päästä Oulun Aikuiskoulutuskeskus - OAKK kampaajalle/meikkaajalle. Par- PPSHP/OYS, Operatiivinen tulosturi-Kampaamo Nina Piri loihti alue upeita kampauksia ja meikkejä Catcorner Drift Team kuvattaville.  Voisin sanoa, että VR-Yhtymä jos aamulla lähtö kuvaukseen Nuorten Ystävät tuntui vaikealta niin Ninan käsittelyn jälkeen mieli oli toisenlainen. Tätä juttua kirjoittaessa valokuvaprojekti oli pystytystä ja avajaisia vaille joululahjapaketissa. Se on esillä Valveella Kahvila Konst. o Delissä joulukuun ajan. Jos et ehdi katsomaan näyttelyä Valveelle, niin saatat nähdä ne seuraavassa Me Pönkkääjät-numerossa.

Janica opasti kuvauksessa ja kuvanmuokkauksessa. Kuvaukset toteutettiin ammattilaisvälineillä, mutta kuvaajana ja kuvattavana sai olla jokainen jäsen vuorotellen. Kuvauskeikoilla oli mukana oikein studiovalot ja kaikki, joten kuvaushetkellä pystyi samalla eläytymään oikeaksi ammattilaisvalokuvaajaksi. Tärkeintä koko prosessissa oli itse tekeminen, osallisuus ja voimautuminen sen kautta. 26

Meeri Jokela


27


Klubitalo Pönkkä toivottaa kaikille

Hyvää Joulua ja Onnea Vuodelle 2017! RAY on myöntänyt kaikille Nuorten Ystävien klubitaloille kohdennetun toiminta-avustuksen sen suuruisena kuin sitä haettiinkin. Pönkkä saa siis jatkaa toimintaansa myös tulevaisuudessa! Jouluna olemme kiinni ainoastaan 24.-26.12. Uudenvuoden juhlintaa pe 30.12. klo 12.30. Talo aukeaa ma 2.1. klo 8.30.

TERVETULOA!

Klubitalo Pönkkä

Nuorten Ystävät Saunaranta 12, 90100 Oulu puh. 0505206065 klubitalo.ponkka@nuortenystavat.fi Avoinna ma-to 8.30 - 15.30, pe 8.30 - 14.00 Poikkeukselliset aukiolot ilmoitetaan nettisivuilla www.nuortenystavienklubitalot.fi Löydät meidät myös:

28

Meponkkaajat 8  

Klubitalo Pönkän oma lehti, numero 8

Meponkkaajat 8  

Klubitalo Pönkän oma lehti, numero 8

Advertisement