Page 1

016

06 /2

7,

ita lo

r e m Pönkän lehti, nu

o

K

lu b

Tässä lehdessä:  työpaikkavarjostajia s.6  terveisiä Maarianhaminasta s.16  keskustelua perustulosta s.24 ja paljon paljon muuta!


Tässä numerossa:  Pääkirjoitus 2  Kuka kukin on?  Studio Focus 6  Job Shadow Day 6  Runoja ja taidetta - Anssi Seppänen 8  Vapaaehtoistoiminta 10  My Little Pony 12  Joo! Tehdään niin! 13  Kuin kaksi marjaa...14  Spring! - Jari Tervaskanto 15  Hälsningar från Mariehamn 16  Pönkässä tapahtuu 18  Kirjavinkit 20  Suomen Klubitalot ry 21  Bon Appetit! -reseptejä 22  Mielipide 24  Runo - Ari Inkeroinen 25  Luovaa kirjoittamista 26

Pääkirjoitus Puoli vuotta, etkä ole odotellut suotta! Pönkän lehti ilmestyy harvakseltaan, mutta oletkos kuullut sanontoja: ”hyvää kannattaa odottaa” ja ”hiljaa hyvä tulee”? Kun kurkkaat lehden sisältöä, huomaat, että nuo vanhat viisaudet pitävät edelleen paikkansa. Saatat huomata myös, että pääkirjoitus koostuu erilaisista latteuksista ja monta kertaa aiemminkin kuulluista jutuista, mutta onneksi lehden sisältö on uusinta uutta ja jotain ennen näkemätöntä! Taas olemme huomanneet, että lehden tekeminen vaatii yhteistyötä, eikä se synny itsestään. Yhteistyö onkin avainsana myös klubitaloissa yleensä. Nuorten Ystävien Klubitalo -hankkeen jäsentavoite saavutettiin jo kesäkuussa ja nyt jäseniä on pohjoisen klubitaloissa jo yli 500. Tänä keväänä Pönkkä ja muut Nuorten Ystävien klubitalot ovat kiinnittyneet Suomen klubitaloverkostoon tiiviimmin, kun pohjoisen taloista pääsi edustusta hallitukseen mukaan. Olimme isolla jengillä mukana myös verkoston kevätseminaarissa Ahvenanmaalla. Sanonta ”yhdessä olemme enemmän” on tosi kuin vesi! Arki voi tuntua välillä harmaalta. Mutta oikeasti elämä on täynnä erilaisia sävyjä. Kenties huomaat, että tämä tuore lehti on täynnä väriloistoa niin kuin kesäinen luonto, jonka näet, kun katsot ulos ikkunasta. Pönkän toimintakin on ollut värikästä, mutta mitäpä muuta se voisi ollakaan! Pönkän arkeen on tullut uusia asioita, kuten Teetä ja kirjallisuutta-ryhmä, monenlaisia kampanjoita (esimerkiksi Job Shadow Day ja Diagnosis Free Zone) sekä viimeisimpänä retki Kuusamoon ja Pönkän omat kesäjuhlat (joissa tänä vuonna paistoi aurinko ja oli lämmintä). Ylpeinä voimme röyhistää rintaamme ja todeta olevamme osa tätä hienoa yhteisöä, Pönkkää. Kiitos teille ja meille, kaikille pönkkäläisille! Tästä on hyvä jatkaa! Ensi syksynä on tulossa kaikkea uutta ja mukavaa. Siitä lisää myöhemmin. Ihanaa aurinkoista kesää kaikille! Tiina, Lahja ja Anu

Laura S.
Anssi Seppänen

Me Pönkkääjät nro 7 toimitus Anssi, Antti S., Anu L., Ari I., Atte, Lahja, Laura S., Milla, Piritta, Sinikka, Tiina Kansikuva: Meeri

Haluatko mukaan tekemään Me Pönkkääjät -lehteä? Tule mukaan lehtiryhmään! Uusi ryhmä aloittaa to 11.8. klo 9.15 toimistoyksikössä ideointipalaverilla! Otamme vastaan juttuideoita, juttuja, piirroksia, valokuvia, runoja ja taidetta myös sähköpostilla, joten lähesty meitä rohkeasti klubitalo.ponkka@nuortenystavat.fi
?

Kuka kukin on Tällä palstalla esittelemme Klubitalo Pönkän jäseniä ja henkilökuntaa.

1. Janne Sarkkinen, 26 vuotta. 2. Pyöräilyä, tietokoneita ja koiranhoitoa. 3. Kovaluonteisuus. 4. 1,5 vuotta. 5. Mielekästä tekemistä arjessa. 6. En oikeastaan mitään.

Janne 1. Jussi Turunen, 32 vuotta. 2. Tietokonepelien peluuta ja hyötyliikuntaa. 3. Rauhallisuus, pitkäjänteisyys. 4. Noin 8 kuukautta (Toim. huom. haastattelu huhtikuun alussa)

5. Yhteisöllisyys, päivittäinen toiminta ja tekeminen. 6. -

Jussi 


1. Kuka olet? 2. Mitä harrastat? 3. Mikä sinussa on parasta? 4. Kauanko olet käynyt Pönkässä? 5. Mikä Pönkässä on mukavaa? 6. Mitä muuttaisit Pönkässä?

1. Heidi Pajari, 42 vuotta. 2. Koiran lenkkeilyttämistä, käyn uimassa, kuntosalia ja tietokonepelejä. 3. Tunnollisuus, tarkka joissakin asioissa, kiltti. 4. Vuodesta 2013 lähtien. 5. Näkee samanhenkisiä ihmisiä ja on ohjattua tekemistä, oppii uusia taitoja.

Heidi

6. Aamukahvilla sokerit tarjolla, henkilökunta tunnollista ja asiansa osaava.

1. Olen Meeri Jokela. 2. Lenkkeilyä, koiraharrastuksia, valokuvausta, lukemista sekä metsästystä. 3. Rauhallisuus, tarkkaavaisuus, luontevuus. 4. Olen ollut kohta kuukauden ohjaajana. (Toim. huom. haastattelu huhtikuun alussa)

5. Ilmapiiri ja tekemisen meininki. Täällä

Meeri

voi olla oma itsensä. 6. Ei tule nyt mitään mieleen.
Studio Focus Lahja ja neljä paparatsilaista lähtivät tutustumaan keskiviikkona 10.2.2016 valokuvausstudio Focukseen.

Kahvittelun ja laskiaispullien lomassa vähän rupateltiin niitä näitä. Ensi alkuun meille kerrottiin, mikä on tärkeää ottaa huomioon, kun ottaa muotokuvaa, ja miten valot ovat siinä tärkeässä asemassa.

Studio sijaitsee Nuottasaaressa vajaa kolme kilometriä keskustasta. Meidät toivotti tervetulleeksi Kimmo Pihlajamaa, joka on tuttu osalle pönkkäläisistä. Hän on aikoinaan vetänyt meille valokuvauskurssin.

Lahja uskaltautui kuvattavaksi ja vähän poseeraamaan. Pää- Teksi: Sinikka simme kokeilemaan käytännössä oppimiamme tekniikoita.

Tutustumiskäynti oli aika mielenkiintoinen ja opettavainen. Tämä oli hieman erilainen valokuvausryhmä kuin tavallisesti, mutta hyvin käytännöllinen. Tarvittaessa voimme olla yhteydessä Kimmoon ja sopia valokuvausopetuksesta.

Tarvittiin malli, ja minä tietenkin lupauduin poseeraamaan. Aluksi minua tietenkin jännitti ja vähän hermostuttikin, mutta kun olin vähän aikaa kuvattavana, niin ei se inhottavaa ollutkaan.

Varjona työpaikalla Nuorten Ystävät ja klubitalo Niinpä Pönkästäkin 13 innokasta Pönkkä osallistuivat yhteiseu- työnseuraajaa vietti päivän työrooppalaiseen Job Shadow Day paikalla tutustuen työhön. -kampanjaan 27.4. Työpaikkojen kirjo oli laajaa: Kampanja tarjosi osatyökykyi- kahvilaa, ravintolaa, mainos- ja selle mahdollisuuden tutustua arkkitehtitoimistoa, sanomalehyhden päivän ajan unelmiensa teä, kirjastoa, teatteria, vaatetyöpaikkaan työtä seuraten. kauppaa, siivousfirmaa... 

Työnseuraajat ja työnantajat olivat tyytyväisiä päivän antiin. Katso kuvakooste seuraavalta sivulta!


�...vierailu oli meille kalevalaisille todella mukava tapahtuma. Iloiset vieraat saivat vain positiivista palautetta ja kovasti kehuja asenteestaan.� Marja Meskus-Mansisto visuaalinen tuottaja, Kaleva
Capsules of Emotion If death is coming what, possibly, to do before its arrival?

to send some poems to some magazine? to sing a serenade in dark granite? to visit the gravesite of Jim Morrison? Air? Thoughts? Capsules of Emotion?

Teksti ja kuvat: Anssi SeppänenVapaaehtoistoiminta:

Kumppanuuskeskuksesta saa neuvoja Kumppanuuskeskuksen Sonjaneuvonnan Terhi Kantanen kertoo, miten kuka tahansa, voi ryhtyä vapaaehtoiseksi. - Kaikissa on vahvuuksia ja jokaiselle löytyy oikea paikka. Vapaaehtoistyö vaatii vain sitoutumista häneltä, joka tehtävään ryhtyy. Mitä vapaaehtoistyöstä sitten saa? Harrastusta, iloa, voimaa, oppii taitoja, saa ystäviä ja pääsee vaikuttamaan, Terhi luettelee. Siitä saa myös arvokasta työkokemusta. Terhi itse sai työpaikan tekemänsä vapaaehtoistyön ansiosta. Lisäksi monissa oppilaitoksissa voi vapaaehtoistyötä tekemällä saada kurssisuorituksen. Jos haluaa vapaaehtoistyöhön, kannattaa Terhin mukaan ensimmäiseksi tutkia asiaa esim. netistä. Jos tarvitsee lisäapua, tai ei ole vieläkään varma mitä haluaisi tehdä, saa neuvoa esimerkiksi Kumppanuuskeskuksen neuvonnasta.

työn ei tarvitse olla luonteeltaan virallista. - Voi esimerkiksi omassa pihapiirissä kysyä naapurilta, tarvitseeko hän apua, Terhi vinkkaa. Vapaaehtoistyö on mielestäni välittämistä.

Mitä sitten Kumppanuuskeskuksessa voi tehdä? Meillä voi olla tapahtuma-avustajana, toimia hakemuksen täyttöapuna tai postituksessa. Lisäksi neuvonnan vapaaehtoistöitä kehitetään, jotta sielläkin vapaaehtoiset voisivat Tukea vapaaehtoistyöhön järjes- tehdä enemmän, Terhi kertoo. tää useimmiten toiminnan järjestäjä. Se voi olla virkistäytymistä, Entä jos vapaaehtoistoiminnasta kuten pikkujoulut, joku tukihen- tulee liian rasittavaa? Kaikkien kilö, jonka kanssa voi purkaa elämäntilanteethan muuttuvat, tapahtumia tai jopa työnohja- eikä aina jaksa tehdä vapaaehusta. Vertaistukea tarjoaa esim. toistyötä. Siinä tapauksessa kanvertaisohjaajaverkosto, jossa on nattaa olla yhteydessä omaan mm. harjoiteltu vaikeita ryhmä- yhteyshenkilöön, ja kertoa asitilanteita. asta suoraan. Vapaaehtoistyön pitäisi olla oma valinta ja siitä pitäisi saada enemmän kuin antaa, Terhi sanoo. Vapaaehtoistyöhön voi aina palata. Järjestötalo Kumppanuuskeskus

Vares-verkosto esimerkiksi järjestää vapaaehtoistoiminnan perusinfoja, joissa kuulee mitä kaikkea on tarjolla. Vapaaehtois- Terhi on Sonja-neuvoja 10

Kansankatu 53, 90100 Oulu Puh. 050 348 4676 info@kumppanuuskeskus.fi www.ihimiset.fi www.varesverkosto.fi


Hyvän mielen talolla räätälöidään tehtävät osaamisen mukaan Hyvän mielen talon vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenni Tulppo kertoo, että vapaaehtoistyötä tehdään omasta vapaasta tahdosta, se on palkatonta ja se tukee hyvinvointia sekä ehkäisee syrjäytymistä. Sitä tehdään tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin ja lähtökohtana ovat omat Jenni tukee vapaaehtoisia mielenkiinnon kohteet. Jenni haluaa rohkaista ihmisiä tutustumaan vapaaehtoistoimintaan. Aito halu auttaa riittää, jokaiselle löytyy sopivaa toimintaa. Oulussa on paljon mahdollisuuksia, esim. sote-järjestöt, urheilujärjestöt ja seurakunnat. Vapaaehtoisilta kerätyn palautteen mukaan vapaaehtoistoiminnasta saa elämän mielekkyyttä, harrastuksen, uusia ihmissuhteita, sekä kokemuksia, tietoja ja taitoja ja se vaikuttaa jopa maailmankatsomukseen. Lisäksi saa rohkeutta ja valmiutta kohdata uusia ihmisiä ja vertaistukea. Hyvän mielen talolla tehtävät räätälöidään omien kokemusten pohjalta. Suurin osa on ryhmän ohjaajia, mutta voi pitää myös lyhyen kurssin tai työpajan jos ei halua sitoutua. Vapaaehtoinen voi olla mielenterveyden kokemusasiantuntija ja -kouluttaja, järjestämässä tapahtumia ja retkiä tai vaikka esiintyvänä taiteilijana. Helmi-vapaaehtoiset ovat läsnäolijoita Olohuone Helmessä. Heidän kanssaan voi rupatella talolla käydessä. He myös ottavat vastaan uusia tutustujia ja esit

televät toimintaa. Vapaaehtoiset mahdollistavat myös talon pitämisen auki viikonloppuisin. Keskiviikkoisin pidettäviä teemakahviloita voi ehdottaa kuka tahansa oman mielenkiinnon mukaan, ja niiden järjestämiseen saa apua. Lisäksi on toimikuntatyöskentelyä eri foorumeissa, joissa suunnitellaan talon toimintaa. Suurin osa tehtävistä ei vaadi koulutusta, mutta sitä suositellaan. Hyvän mielen talo järjestää tehtäviin perehdytykset itse. Tukea saa koulutusten ja perehdytysten, vertaistapaamisten, työnohjauksen, virkistyksen ja yksilöllisen tuen lisäksi vapaaehtoisten Facebook-keskusteluryhmän kautta. Yleensä vapaaehtoisten kanssa tehdään vapaaehtoissopimus. Sen jälkeen korvataan todelliset matkakulut, ja vapaaehtoisella on ryhmätapaturmavakuutus. Tämän sopimuksen voi purkaa kumpikin osapuoli milloin tahansa. Jaksaminen ja elämäntilanne muuttuu jokaisella joskus, sanoo Jenni, mutta kannattaa ilmoittaa hyvissä ajoin jos lopettaa. 11

Hyvän mielen talon toimintaan kannattaa tulla mukaan esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan infoihin iltakahvien äärellä. Infoon tulo ei sido mihinkään, voi tulla vain kuuntelemaan mahdollisuuksista. Voit olla suoraan yhteydessä taloon, vaikka Jenniin, hänen kanssaan voidaan sopia henkilökohtainen tapaaminen. Vapaaehtoistoiminnan infot jatkuvat syksyllä. Teksti: Piritta Laiti Kuvat: Sinikka Putaala

’’

Aito halu auttaa riittää, jokaiselle löytyy sopivaa toimintaa.

Hyvän mielen talo Puusepänkatu 4, 90101 Oulu Puh. 041 463 5712 tai 044 311 414 info@hyvanmielentalo.fi www.hyvanmielentalo.fi


My Little Pony ja Piritta Laiti

My Little Pony on Hasbron vuonna 1981 luoma lelusarja. My Little Pony-sarjan edeltäjä oli My Pretty Pony. Nämä olivat suurempia, kuin My Little Ponyt ja näistä tehtiin vain kaksi eri mallia. Ensimmäiset My Little Ponyt olivat kuusi Flatfoot-ponia. Näillä poneilla oli litteät kavion pohjat, eivätkä ne pysyneet kovin hyvin pystyssä, koska ponin pää painoi enemmän kuin vartalo ja etujalat olivat lyhyet. Muotin mittasuhteita muutettiin ja poneista tehtiin seuraavaksi Concaved-Feet versiot. Näitä G1 mallin poneja valmistettiin vuosina 1981-1995. G1 ponien perusversiot julkaistiin USA:ssa ja Euroopassa. Näistä poneista on tehty eri versioita esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja joissakin Euroopan maissa. Toisin kuin perusversioita näitä poneja ei valmistettu Kiinassa. Eri maissa toimivat lelutehtaat ostivat Hasbrolta lisenssin ponien valmistukseen. Poneja valmisti-

vat esimerkiksi Top Toys Argen- vuoden aikana paljon argentiinatiinassa, Kreikassa El Greco, ja laisia ja brasilialaisia poneja. Tämän jälkeen olen ostanut poneja Brasiliassa Estrela. ulkomailta. Tällä hetkellä kokoelAloitin ponien keräämisen kesä- massani on noin 300 ponia, tarkkuussa 2013. Ostin 6 eurolla vaa- kaa määrää en tiedä, koska näitä leanpunaisen yksisarvisen, jolla tulee hankittua säännöllisesti on muoviset timanttisilmät. Poni lisää. Yleensä maksan poneista kuuluu Twinkle-Eye nimiseen 50-140 €, harvemmin 160-200 €, sarjaan. Ponissa oli neonspotteja, koska joudun välillä tekemään ne ovat ponin vartaloon ilmesty- tulliselvityksen paketeista. viä vaaleita läiskiä. Kaikkien poMitään tarkkaa hinta-arviota nien muovi ei ole kestänyt aikaa ja niihin on ilmestynyt pilkkuja ja poneille ei voi antaa, mutta netläiskiä, joita sanotaan muovisyö- tihuutokauppojen myytyjä kohväksi. Ostin seuraavaksi hieman teita selaamalla oppii, paljonko parempikuntoisia poneja. Aluksi mistäkin ponista kannattaa makostin vain perusversioita ja mak- saa. Listassa saattaa kuitenkin soin niistä noin 10 euroa, sitten olla ylihintaan myytyjä poneja, kiinnostuin arvokkaammista po- joten hintoja kannattaa seurata säännöllisesti. Ponien hintoja voi neista. myös kysyä muilta keräilijöiltä. Kerran näin yhden suomalaisen Hinnat vaihtelevat paljon, muukeräilijän myyvän brasilialaista tamasta kympistä satoihin euroiponia. Ostin ponin ja myyjä kysyi, hin. että haluanko ostaa häneltä lisää poneja. Lopulta ostin keräilijältä Teksti: S.S.

12


Joo! Tehdään niin! - ja muuta Mielendraamaa työpajassa Osallistuimme Tuija Nuojuan ohjaamaan Mielendraama-työpajaan, joka järjestettiin alun perin Mikkelissä mielenterveyskuntoutujille. Kokoonnuimme yhteensä kuusi kertaa aina kahdeksi tunniksi kerrallaan. Työpajaan tuli osallistujia Pönkästä ja Tyttöjen Talolta. Pajassa tehtiin draamallisia ryhmäharjoituksia, tai kuten Tuija itse niitä kutsui, leikkejä. Harjoitukset vaihtelivat riehakkaista rauhallisiin. Teimme esimerkiksi “Joo, tehdään niin!” - harjoituksen, jossa kuka tahansa sai ehdottaa mitä joukolla tehtäisiin. Joku saattoi sanoa, “Pompitaan yhdellä jalalla!” ja muut vastasivat “Joo, tehdään niin!”, ja pomppivat kunnes seuraava ehdotti jotain muuta. Toisaalta tehtiin rentoutumisharjoituksia, ja jopa hierottiin toisia.

perusteella tehtiin pieni näytelmä. Lisäksi jäi mieleen “Minä olen puu” -leikki. Tässä leikissä joku esittää aluksi puuta, ja sitten kaksi muuta tulevat vuorollaan täydentämään kuvaelmaa. Joku voi esimerkiksi tulla esittämään lehteä ja toinen keinua. Puu sitten päättää jääkö lehti vai keinu paikoilleen aloittamaan uutta kierrosta.

Osallistujat olivat innokkaasti mukana harjoituksissa ja menivät rohkeasti mukavuusalueensa ulkopuolelle, vaikka kaikki tekeminen toki perustuikin vapaaehtoisuuteen. Työpajan vetäjä Tuija Nuojua teatterialan ammattilaisena onnistui luomaan ympäristön, jossa sai vapaasti ja hyväksyvässä ilmapiirissä ilmaista itseään. Paja onnistui mielestämme hyvin päämäärässään Mielendraama-työpaja oli mie- tarjota positiivisia kohtaamisia lestämme hauska ja antoisa. ja yhdessä tekemistä. Teksti: Piritta ja Tiina M.

Lisäksi jäi mieleen “Minä olen puu” -leikki. Tässä leikissä joku esittää aluksi puuta, ja sitten kaksi muuta tulevat vuorollaan täydentämään kuvaelmaa.

Teimme myös improvisaatioharjoituksia, kuten sellaisen, jossa musiikin ja tiettyjen repliikkien

13


Kuin kaksi marjaa…. Meillä oli Pönkässä alkuvuodesta harjoittelussa seitsemän viikon ajan sosionomiopiskelija Jonas Lidström, joka voisi olla Jussi Vatasen kaksoisolento. Luonteeltaan Jonas on rauhallinen ja helposti lähestyttävä sekä auttavainen. Hän on lähes valmis sosionomi, eli tämä oli hänen viimeinen harjoittelunsa, opinnot ovat siis loppusuoralla.

Kuvien lähteet: Wikimedia Commons ja Jonas itse

Haastattelin Jonasta, ennen kuin hän karkasi takaisin koulun penkille, eikä ole täällä enää ilonamme. Sinikka Putaala

Kuka olet?

Jonas Lidström 23.v sosionomiharjoittelija

Miksi lähdit opiskelemaan sosionomiksi?

Tykkään työstä, jossa asioita tehdään konkreettisesti yhdessä. Lisäksi ala on monen kirjava, eli siihen on vaikea kyllästyä.

Mitä pidät Pönkästä?

Onko jotain mitä meidän pitäisi tietää sinusta?

Mitä yhteistä on sinulla ja Jussi Vatasella?

Mitä terveisiä haluat sanoa pönkkäläisille?

Pönkässä on mahtavaa ja tänne oli helppo tulla, koska vastaanVapaa-ajallani tykkään laittaa otto oli lämmin. Talon hyvä ja ruokaa ja leipoa. Minulta voi kyavoin ilmapiiri on avaintekijä sen sellä reseptivinkkejä. toimivuudelle.

Nokka kohti kevättä. Nautitaan Kuulemma ulkonäkö. Valehteliyhdessä tekemisestä. Tuetaan Mitä harrastat? sin, jos väittäisin, että huumori. toisiamme ja laitetaan hyvä kierLentopalloa, kuntosalia, kalas- Stunttimiehen roolia odotellestämään, niin askelkin on kevetusta. Lisäksi hän pelaa tietoko- sa... ämpi. nepelejä, kun ehtii.

14


15


Hälsningar frün Mariehamn!

7

1

2 3 4 8

5

6 16

9


Kuvatekstit: 1. Ahvenanmaalla on oma lippu. Tässä isännänviiri jonkun talon pihamaalta.

7. Lähtötunnelmissa takaisin Ouluun keskiviikkona. Lyhyellä shoppailureissulla matkalla laivasatamaan.

2. Ahvenanmaa ei ole kovinkaan suuri, Maarianhaminassa kulkee hyvin kävellen ja varsinkin pyöräillen.

8. Laivalla oli mahtava aamiaisbuffet (kuten majoituspaikassakin).

3. Valmistautumassa ensimmäiseen seminaaripäivään. Kaikki olivat matkasta tosi väsyneitä, sitä tosin ei huomaa kuvasta!

9.Maarianhaminassa luonto oli lähellä, ja valtavan kokoiset etanat! 10. Rovaniemen, Kajaanin ja Oulun seminaariporukkaa Pelarenin portailla. Pelaren on Maarianhaminan klubitalo.

4. Paikallista graffititaidetta. Graffiteja ei juurikaan näkynyt, kaupunki oli tosi siisti. 5. Maarianhaminassa kuljettiin pääsääntöisesti kävellen. Kävelyä tuli parin päivän aikana monia kilometrejä!

10

6. Seminaarin lopussa klubitalo Pelarenin väki sai ansaitut kiitoksensa hyvin järjestetystä seminaarista. Ensivuonna seminaari on Järvenpäässä.

Maarianhaminan seminaarin teemana oli klubitalojen tulevaisuus. Keskustelimme Suomen klubitalojen lisääntymisestä (tavoite on 50 taloa!), Sales Force -ohjelmiston käytöstä ja Helppi-ryhmän perustamisesta siihen liittyen, akkreditoinnista sekä siitä, kuinka pohjoismaissa voisimme tukea toisiamme ja tehdä yhteistyötä. Osallistujia oli yli 100. 17


Pönkässä tapahtuu... KESÄ ja ALKUSYKSY 2016

PÄIVITTÄIN Pönkän viikot koostuvat työpainotteisista päivistä, jotka sisältävät muun muassa keittiö- ja kassatyötä, toimistotyötä, siivousta, kiinteistönhoitoa sekä kokouksiin ja päätöksentekoon osallistumista. Näitä monipuolisia töitä pääset tekemään ja opettelemaan yhdessä muiden jäsenten sekä talon työhönvalmentajien ja ohjaajien kanssa. VIIKOITTAIN/KUUKAUSITTAIN - maanantaisin klo 13 TALOKOKOUS - joka kuukauden viimeinen keskiviikko TALON YHTEINEN KEHITTÄMISILTAPÄIVÄ - perjantaisin klo 12.30 ilmaiset ILTAPÄIVÄKAHVIT VIERAILUAJAT - maanantaisin klo 10 ja 14 ryhmäinfot - voit ilmoittautua infon numeroon 050 520 6065! ELOKUU 1.8. Jussi aloittaa harjoittelun 19.8. Sosiaalisen työllistymisen kehittämispäivä henkilökunnalla - talo kiinni 24.8. Venetsialaiset 27.8. Piispansauvakävely 29.8. Jenni aloittaa harjoittelun

SYYSKUU 1.9. Kaisa aloittaa harjoittelun 2.9. Luontopäivä Raatin saaressa 3.9. Mahdollisuuksien tori 6.9. Taide-elämyksiä Oulun taidemuseolla 16.9. Vanhempainakatemia esittäytyy

KESÄN POIKKEUKSELLISET AUKIOLOAJAT 24.-26.6. Talo on kiinni - Hyvää Juhannusta! 27.6.-1.7. Talo auki klo 9-15 4.-15.7. Talo kiinni - Hyvän mielen talo on auki! 4.-8.7. Toimintaa talon ulkopuolella 9.30-11.30! 18..-29.7. Talo auki klo 9-15 1.8.– Talo auki normaaliin tapaan ma-to 8.30-15.30 ja pe klo 8.30-14.00 18

TIISTAI TIISTAISIN Paparatsit klo 9.15 Kiinnostaako valokuvaus? Entäpä kuvankäsittely? Tule mukaan valokuvausryhmään. Ryhmää vetää Meeri ja Sinikka. Luovikset klo 13.15 Tavoitteena on lisätä rohkeutta, itsetuntemusta, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja erilaisten harjoitusten avulla. Ryhmässä harjoitellaan monipuolisesti luovia taitoja erilaisten taidemenetelmien, videokuvauksen ja ilmaisutaidon keinoin. Ryhmää vetää Anu. Aloitamme 9.8. suunnittelulla. Ikiliikkujat klo 13.15 Ryhmän tavoitteena on löytää liikkumisen ilo ja lisätä hyvinvointia liikunnan kautta. Liikuntalajeja ovat esimerkiksi sähly, uinti, kuntosali, keilaus, frisbeegolf, erilaiset pallopelit jne. Joka toinen tiistai sählyä Nallisportissa ja muulloin muuta liikuntaa. Ryhmää vetää Marko.

Ryhmät ovat kesätauolla, mutta aloittavat elokuussa pääsääntöisesti viikolla 32! Onko sinulla toiveita ryhmistä? Haluaisitko itse vetää sellaista? OTA YHTEYS TYÖHÖNVALMENTAJIIN!


KESKIVIIKKO

TORSTAI

PERJANTAI

KESKIVIIKKOISIN

TORSTAISIN

PERJANTAISIN

Avaimet työhön klo 9.15 Opetellaan erilaisia työnhaun taitoja ja menetelmiä. Voit miettiä omia tavoitteitasi, taitojasi ja tietojasi sekä valmiuksiasi yhdessä työhönvalmentajien kanssa, vaikka et juuri sillä hetkellä hakisikaan töihin tai opiskelemaan. Ryhmään mahtuu kuusi jäsentä kerrallaan. Ota mukaan muistitikku sekä työ- ja opiskelutodistuksesi. Ryhmää vetävät Marko ja Päivi.

Me pönkkääjät klo 9.15 Tehdään klubitalon omaa Me Pönkkääjät -lehteä, joka sisältää juttuja esimerkiksi Pönkän toiminnasta ja jäsenten harrastuksista. Lisäksi jäsenet voivat julkaista lehdessä kuvataidettaan, runojaan ja muita luomuksiaan. Ryhmässä voi opetella monenlaisia taitoja kirjoittamisesta ja kuvittamisesta aina taittamiseen asti. Sisältöä voi tuottaa myös itsenäisesti joko Pönkässä tai kotoa käsin. Huom! Lehteä voi taittaa myös toimistotöiden ohessa muulloin kuin lehtiryhmän aikaan! Ryhmää vetää Anu. UUSI LEHTI Me Pönkkäjät 8 aloittaa 11.8. suunnittelulla!

Viittomakieli klo 10 Viittomakielen alkeita. Ryhmä kokoontuu noin joka toinen viikko. Ryhmää vetää Jaani.

Jauhopeukalot klo 13.15 Leivontaryhmässä leivotaan kaikenlaista esimerkiksi talokokouksia, perjantaikahveja ja erilaisia tapahtumia varten. Ryhmää vetää Meeri. Pönkän Pumppu klo 13.15 Pönkän Pumpussa musisoidaan, lauletaan ja soitetaan yhdessä. Pumppu esiintyy talon omissa juhlissa ja tapahtumissa. Ryhmää vetää Lahja. Kokoontumisia voi olla myös muina päivinä, joten seuraa ilmoittelua! Teetä ja kirjallisuutta joka toinen keskiviikko klo 15.3017.00. Luetko? Pohditko? Haluatko keskustella luetusta ja elämän suurista tai miksei pienemmistäkin asioista teekupposen äärellä toisten samanhenkisten kanssa? Jos vastauksesi on kyllä, tule mukaan! Kokoonnumme Pönkässä.

Supernaiset klo 13.15 Ryhmässä liikutaan ja käsitellään erilaisia hyvinvointiin, kauneudenhoitoon ja naiseuteen liittyviä teemoja ja tehdään käsitöitä. Vain naisille :) Ryhmää vetävät Anne-Mari ja Päivi.

AURINKOISTA KESÄÄ KAIKILLE! NÄHDÄÄN!

Mindfulness/rentoutusta klo 12 Haluatko rentoutua arkisen aherruksen keskellä? Tule rentoutumaan, kesto max. 30 min. Ryhmää vetää Anne-Mari.

Ryhmien aiheet ja tarkempi sisältö muokkautuvat jäsenten toiveiden mukaan. Kaikilla jäsenillä on mahdollisuus vetää ryhmiä. Jos haluat perustaa sellaisen, ota yhteyttä työhönvalmentajiin. Ryhmiin ja tapahtumiin toivotaan ennakkoilmoittautumista Pönkkään. Ilmoittautumisista tiedotetaan erikseen. Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia ja niistä ilmoitetaan viikko-ohjelmassamme internetsivuillamme www. nuortenystavienklubitalot. fi sekä jäsenille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä. Kannattaa seurata nettisivuja ja liittyä myös fb-ryhmään!

Jos sinulla on kysyttävää toimintaan liittyen, ota yhteyttä tai käy talolla! info 050 520 6065

19


Teetä & Kirjallisuutta ryhmän Teetä & Kirjallisuutta -ryhmän

Kirjavinkit Kirjavinkit

Harrastuskirjallisuus  Barrow, John: Maailmankaikkeuden alku  Honkalinna, Mika: Korppiretki  Härkönen, Anna-Leena: Sopan syvin olemus

Lapsuuden lempikirjat  Blyton, Enid: Viisikko  Jansson, Tove: Muumi-kirjat

 Härkönen, Anna-Leena: Takana puhumisen taito

 Karjalainen, Elina: Uppo Nalle

 Härkönen, Anna-Leena: Palele porvari ja muita kirjoituksia

 Keene, Garolyn: Neiti Etsivä

 Mustosaari, Jussi: Luontokuvaajan Suomi

 Lewis, Clive Staples: Narnia-kirjat

 Tennant, Ellie: Lintukuvaajien matkassa

 Lindgren, Astrid: Veljeni Leijonamieli

 Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi  Lindgren, Astrid: Ronja Ryövärintytär

 Tipling, David: Pöllöt  Varesvuo, Markus: Lintukuvaajien matkassa

e: Frank, Ann päiväkirja tön Nuoren ty

, Miina: Savolainen ihanin Maailman

Psykologiset kirjat  Hayden, Torey: Hiljaisuuden lapset

tyttö

 Kafka, Franz: Oikeudenkäynti  Nousiainen, Miika: Maaninkavaara

: Eric

Lund, Doris

y: Enig, Mar u a ja laihd Syö rasva

20


Suomen Klubitalot ry on kaikkien 25:n Suomessa toimivan klubitalon oma yhdistys, jolla on oma hallitus. Hallitus koostuu sekä klubitalojen työntekijöistä että jäsenistä. Suomen Klubitalot ry tukee suomalaisten mielenterveyskuntoutujien Klubitalojen toimintaa ja edistää mielenterveyskuntoutujien sosiaalista asemaa yhteiskunnassa. Tähän saakka hallituksessa edustus on ollut eteläisen Suomen varassa, mutta 31.3. hallitus sai vihdoin edustajat myös täältä pohjoisesta. Klubitaloverkoston sähköpostiin (Yahoogroupsiin) tuli tammikuussa kysely, missä seuraava hallituksen vuosikokous järjestetään? Mietimme tuolloin, että olisipa jännittävää järjestää kokous Oulussa, mutta ajattelimme aikataulun olevan liian tiukka. Jossain vaiheessa ajatuksemme kuitenkin kääntyi, ja niinpä Pönkällä oli kunnia isännöidä kokousta maaliskuun viimeinen päivä Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa.

Nuorten Ystävien klubitaloilta työntekijäehdokkaana oli Lahja Leiviskä (varalla Tuula Pietiläinen Tönäristä) ja jäsenehdokkaana Piritta Laiti (varajäsenenä Juhani Kemppainen Tönäristä). Ja kuinkas kävikään? Piritta pääsi läpi ilman äänestystä (koska jäsenehdokkaita olisi voinut olla enemmänkin) ja Lahja oli varsinainen äänikuningatar! Varajäsenet luonnollisesti edustavat varsinaisia jäseniä, mikäli nämä ovat estyneet, ilman erillistä äänestystä. Onnea siis uusille jäsenille ja olkaamme iloisia, että pohjoisen ääni pääsee nyt kuuluville verkostossamme! Ensimmäinen koetos uusille hallituksen jäsenille olikin luvassa heti 23.5. matkalla Maarianhaminan kevätseminaariin, sillä menomatkalla laivalla kokoontui uusi hallitus. A.L.

Hallituksen käytännön mukaisesti uusia jäseniä rekrytoitiin. Jäsenehdokkaiden tuli tehdä itsestään esittely, joka julkaistiin Yahoogroupsissa sekä käytiin läpi vielä ennen äänestystä kokouksessa.

Mieleni minun tekevi – Mielenterveyskuntoutujien Klubitalot 20 vuotta Suomessa -kirja julkaistiin 11.5. Kirjan on toimittanut Esko Hänninen. Lisätietoa: http://www.suomenklubitalot.fi/mieleni-minun-tekevi/

21


reseptejä Aito ja alkuperäinen Pönkkä-pulla

Historia: Pönkkä-Pulla on sivistyneempi ja kypsempi versio edeltäjästään, pullaperheen pikkusiskosta: Juhannus-pullasta. Juhannus-pulla sai alkunsa Kalajoen juhannuskarkeloista vuonna kattila ja kaulin. Se todettiin jo silloin erinomaiseksi apuvälineeksi yhteyden luomiseen ja potentiaalisten henkilöiden rekrytoimiseen. Tuotteesta: Pönkkä-pullan salaisuus on tiivis yhteistyö useamman yksilöpullan kesken. Pullien läheisyys antaa näköä, makua ja rakennetta kokonaisuuteen ja mahdollistaa pullanhimon sammutuksen isommallekin joukolle. Rakkaalla pullalla on monta nimeä, joten virallisen Pönkkä-Pulla termin rinnalla on luvallista käyttää lukuisia muita kutsumanimiä. Raaka-aineet: ”Pönä-pullaan” ei ole olemassa yhtä oikeaa reseptiä, vaan se räätälöidään aina syöjien makumieltymykset ja mahdolliset allergiat huomioon ottaen. Ei ole olemassa kahta samanlaista pullaa, eikä valmiita tuotoksia voi laittaa paremmuusjärjestykseen toisiinsa nähden. Tämä kyseinen yksilö on laktoositon, mutta pähkinäallergisten on syytä tietää, että mantelijauho on osa ”Bössen” maun salaisuutta. Valmistus: ”Pönkerö” ei ole tehdasvalmisteinen liukuhihnan tulos, vaan lämminhenkinen ja kotikutoinen yksilö. ”Pönkkis” ei sisällä keinotekoisia makuaineita, se on mahdollisimman luonnollinen ja aito. ”B-pulla” kantaa ylpeänä myös virheensä ja heikot kohtansa. Esimerkiksi tästä yksilöstä kokki unohti kanelin. Puutos havaittiin siinä vaiheessa, kun ensimmäinen pellillinen pullia oli jo syöty. Vaikka näemmekin kanelin kuuluvan osaksi Pönkkäpullaa, sen poissaolo yksittäistapauksissa ei kaada koko pullakomeutta. Tarjoilu: Pönkkä-pulla on asetettava aina kaikkien saataville: jokaisella on oikeus osallistua nälän ja mielihalujen mukaan pullan tuhoamiseen. ”P-P” on hyvä syödä viipaleina, jolloin jokaiseen palaan tarttuu useamman yksilön parhaat ominaisuudet. ”Pöksy” suositellaan nautittavaksi hyvässä seurassa, mutta pahaa se ei ole yksinkään mutustaessa. Pönkkä-pullan perimmäinen tarkoitus on levittää iloa, arvostusta ja kunnioitusta kaikille hyvän pullan ystäville. 22

Joskus käy niin, että Pönkkä-pulla unohtuu uuniin liian pitkäksi aikaa, tai jostain muusta syystä ei ole parhaimmillaan syötävässä muodossa. Pönkkä-pullaa voi kuitenkin käyttää myös muihin käyttötarkoituksiin:  1. Oven pitimenä, pönkkänä --> Pönkkä-pullan avulla sinulle avautuvat ovet kohti uusia haasteita ja uskallat astua uusien kynnysten yli pönkkä tukenasi  2. Suojakilpenä, pönkkäpuskurina --> Sen kivikova kuori suojaa sinua epäileviltä katseilta ja vähätteleviltä kommenteilta.  3. Korokkeena, pönkkäpallina --> Sen avulla voit kurkotella tähtiin ja ylettyä unelmiisi!


Pulla TARVITSET 5 dl kavytmaitoa tai vettä (kädenlämpöistä) 1 tuorehiiva (50 g) 1 tl suolaa 2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 150 g margariinia tai voita mielummin 12-14 dl vehnäjauhoja 1 kananmuna (allergikot voi jättää pois) 1 kananmuna ja 2 rkl maitoa (voitelemiseen) VALMISTUS 1. Sekoita kädenlämpöinen maito ja hiiva keskenään, lisää sokeri, suola ja kardemumma, lisää 1/3 jauhoista ja laita sulanut rasva joukkoon, lisää loput jauhot. 2. Anna taikinan kohota n. 30 min. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja leivo pieniä pyöreitä pullia tai ihan mitä vaan. Pullien paistoa aika riippuu pullan koosta, mutta pikku pullat n. 10-15 min. VARIAATIOITA Mantelipulla: Kauli taikina ja levitä siihen 50 g sulatettua rasvaa, sokeria ja mantelilastuja. Kääri rullalle ja laita pullavuokiin. Voitele ja ripottele päälle raesokeria. Kanelipulla: Kauli taikina ja levitä siihen 50 g sulatettua rasvaa, sokeria ja kanelia. Tee samoin kuin mantelipullille. Peruspullat: Pyörittele pyöreän muotoisia pullia ja anna nousta 10 min ennen kuin voitelet munalla. Ripottele päälle raesokeria. Voisilmäpullat: Tökkää pullan sisään pieni palanen rasvaa. Muuten tee kuin peruspullille. Ohje: www.kotikokki.net

Gluteenittomat kaurakeksit TARVITSET 125 g voita 2 dl sokeria 1 kananmuna 3 dl gluteenitonta jauheseosta (esim. Semper glutenfri) 1 tl leivinjauhetta 2 dl kaurahiutaleita Keksien päälle voit laittaa esimerkiksi valkosuklaasta rouhittuja paloja ja jäisiä puolukoita. VALMISTUS 1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhossa. Lisää sekaan kananmuna. 2. Sekoita gluteeniton jauheseos ja leivinjauhe keskenään. Kaada seos taikinaan. Lopuksi lisää kaurahiutaleet. 3. Tee taikinasta pieniä palloja noin 9 kpl ja aseta ne leivinpaperille. 4. Painele taikinapalloja kämmenellä hieman alaspäin. Lisää pinnalle esimerkiksi suklaata ja marjoja. 5. Paista keksit 200-asteisessa uunissa noin 10-13min, kunnes keksit vähän ruskettuvat pinnalta. 6. Siirrä keksit vasta niiden jäähdyttyä, että ne eivät halkea. Ohje: Meeri 23


Mielipide

Turvaa perustulosta Suomen sosiaaliturvajärjestelmää voi maailman mittakaavassa pitää varsin hyvänä, mutta ei missään nimessä täydellisenä. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole vain monikanavainen, vaan myös monimutkainen.

!

Perustulomallissa kenenkään ei tarvitsisi juosta luukulta toiselle, toimittaa hakemuksia ja liitteitä tai odotella hakemusten käsittelyä. Samalla sosiaalialan viranomaisten tarve vähenisi, joka taas helpottaisi väestön ikääntymisen seurauksena uhkaavaa Usein sosiaaliturvan tarpeessa työvoimapulaa ja vapauttaisi oleva henkilö on vaikeassa elä- sosiaalialan resursseja muuhun mäntilanteessa, eivätkä hänen työhön. Perustulomalli voisi voimavaransa välttämättä riitä myös tuoda säästöjä byrokratian ottamaan selvää, mihin tukiin vähentyessä. hän on oikeutettu ja mistä niitä voi hakea. Syyperusteiseen so- Perustulomallista hyötyisivät siaaliturvaan liittyy myös kan- eniten muun muassa työttömät, nustinloukkuja, ja toisaalta se opiskelijat, yrittäjät ja osatyökymahdollistaa sosiaaliturvan vää- kyiset. rinkäytön.

Nykymuotoiseen työttömyysturvaan liittyy kannustinloukkuja, joiden seurauksena työttömän työnhakijan ei aina kannata vastaanottaa tarjottua työtä, sillä tulotaso voi jopa pienentyä työttömyyskorvaukseen verrattuna. Perustulomalli tekisi työn vastaanottamisesta aina kannattavaa.

Perustulo, kansalaistulo tai kansalaispalkka - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Perustulomallista on useita, toisistaan hieman poikkeavia versioita, mutta pääajatus on kuitenkin sama: Kansalaisille maksetaan säännöllisesti vastikkeetonta rahaa perustoimeentulon turvaamiseksi. Perustulo korvaa osittain tai kokonaan syyperusteisen sosiaaliturvan.

Perustulo myös kannustaisi yrittäjyyteen, sillä se vähentäisi yrittäjyyteen liittyvää taloudellista riskiä. Yrittäjäksi ryhtyvällä olisi taattu perustoimeentulo riippumatta yrityksen menestyksestä.

Perustulo tekisi kaikesta työnteosta kannattavaa.

Aten pyöräilyharrastus 15 vuotta ”Pyöräilyharrastusurani lähti liikkeelle siitä, kun isäni osti minulle jostain Oulun Halpa-Hallista ensimmäisen aktiiviharrastus pyöräni joka oli X-Treme Toprider väriltään sininen. Sininen sattui olemaan minun lempivärini ja suomennos X-Treme Toprider on äärimmäinen huippuajaja. Pyöränimi kertoi itseitsessään millainen ajaja tulisin olemaan...” Tässä ote jutusta, jossa Atte kertoo pyöräilyharrastuksestaan. Juttu luettavissa kokonaisuudessaan lehdestä, joka löytyy Pönkästä! 24

Perustulo helpottaisi esimerkiksi osatyökykyisen pysymistä tai paluuta työelämään. Perustulomalli tekisi osa-aikatyön tekemisestä kannattavaa, joten jokainen voisi työskennellä oman työkykynsä mukaan.

Nykymallissa opiskelijoiden on usein pakko tehdä töitä opiskelun ohessa tai nostaa opintolainaa. Useilla aloilla tulevaisuuden työmarkkinatilanne on epävarma, joten lainarahalla eläminen voi tuntua opiskelijasta arveluttavalta. Työnteko opiskelun ohessa taas usein viivästyttää valmistumista. Perustulomallin myötä opiskelijat voisivat keskittyä opiskeluun. Perustulo selkeyttäisi sosiaaliturvajärjestelmää, tekisi kaikesta työnteosta kannattavaa ja toisi taloudellista turvaa kaikkein pienituloisimmille. Milla Rintala


R44 - Sateenkaaria & Revontulia (ti, 31.10.-89) toivoin kohtaavani kuoleman halusin päästä pakoon elämää ei minua täältä otettu pois Kuolema vielä mua halunnut ois --tiesi aikansa vielä koittavan en valmis, ehkä ollut minäkään asioita koin, tapahtumia näin sekä todistin havainnon tuon tein tämän tärkeän: sen tässä ylös, muistiakin varten kirjoitan --opiksi & ojennukseksi kaikille muillekin “Ei mikään niin tärkeä kuin olla voikaan Elämä” Tehtävä ensin loppuun suoritetaan ja vasta sen jälkeen, täältä pois lähdetään” ___ Ari Inkeroinen

25


Luovaa kirjoittamista

Koonnut: Anu L.

Teetä ja kirjallisuutta Pönkässä on kokoontunut joka toinen keskiviikko Teetä ja kirjallisuutta -ryhmä, jonka aiheet ovat muotoutuneet ryhmäläisten toiveiden mukaan. Olemme keskustelleet kirjallisuudesta, lukeneet kirjoista näytteitä sekä kokeilleet itsekin kirjoittamista. Yhtenä aiheenamme olivat runot. Luimme runoja, keksustelimme lempirunoilijoistamme ja toisella kertaa kokeilimme itse runojen kirjoittamista. Alla oleva hakukoneruno Juoksu on tehty koko ryhmän voimin. Jokainen on saanut ehdottaa sanaa, joka on kirjoitettu Googleen. Hakutuloksista on poimittu pari ryhmän mielestä parasta sanaa/lausetta, joista runo on muodostettu. Eikö olekin mielenkiintoinen runo?

Juoksu Juoksu on jalallisten eläinten ja ihmisen nopein tapa liikkua ilman apuvälineitä. Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille? Takaamme parhaat hotellihinnat. Kävelyretki Maarianhaminassa. Kesällä on aikaa lähteä pitämään hauskaa huvipuistoon. Enemmän kuin huvipuisto! Upeat häät budjetista riippumatta Täydelliset häät eivät kuitenkaan ole rahasta kiinni

Luovikset Luovikset on Pönkän ryhmä, jossa tehdään erilaisia toiminnallisia harjoituksia jäsenten toiveiden mukaan. Tänä keväänä olemme tehneet teatterija ilmaisutaidon, luovan kirjoittamisen ja piirtämisen harjoituksia sekä maalanneet akvarelleilla. Ryhmän tavoitteena on lisätä rohkeutta, itsetuntemusta, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja rennossa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Harjoituksia tehdään sekä ryhmässä, pareittain että yksin. Ryhmään osallistuminen on vapaaehtoista ja jos joku harjoitus tuntuu ikävältä, voi sitä seurata vierestä. Ryhmässä pohditaan ja nauretaan paljon!

Precosan, ripulilääke. Olen aina ollut teen ystävä. Kevät on vuodenaika talven ja kesän välissä. Kuullunymmärtämiskokeet. Lomamatkat ovat kesän kohokohta! Kesä eletään.

Seuraavalla sivulla joitakin Luovisten luovan kirjoittamisen harjoitusten tuotoksia. 26


Kirjoitimme myös ryhmänä tarinan kuvien pohjalta. Jokainen valitsi itselleen kuvan. Yksi aloitti tarinan kertomalla kuvasta, toinen jatkoi tarinaa oman kuvansa pohjalta jne. Alla on kooste niistä kuvista, joista tämä tarina syntyi:

Vuosi sitten kyllästyin totaalisesti kaikkeen ympärilläni olevaan. Olen aina ollut hieman taivaanrannan maalari, mutta pysähdys oli niin totaalinen, että päätin vihdoin toimia. Niinpä sanoin itseni irti ja muutin Espanjaan. Siellä opettelin soittamaan kitaraa ja aloitin uuden elämän. Lopulta kartutettuani taitojani, opetin myös muita kitaransoitossa. Sain siitä paljon ystäviä.

Lähdin kulkemaan rantaa kohti, jossa näkyi kaunis auringonlasku. Taivas komeili väreissään. Lähdin kulkemaan pitkospuita pitkin, minne pitkospuut vie. Siten jäin ihailemaan taivasta. Tuuli huokaili hiljaa. Aurinko laskeutui taivaan rantaan, ja taivaan sini katosi. Iltataivas muuttui hiljalleen pimeäksi ja synkäksi. En nähnyt taivaalla yhtään tähteä. Tuntui kuin pimeä taivas olisi romah-

tanut niskaani. Löysin sisältäni tunteen, jota olin tukahduttanut: koti-ikävä. Oloni ei enää ollut tylsistynyt, mutta se oli yhtä kurja. En välttämättä tehnyt virhettä muuttaessani Espanjaan, mutta sisälläni heräsi palava kaipuu takaisin kotiin. Aloin heti miettiä, mitä järjestelyjä minun pitää hoitaa, että voin muuttaa takaisin kotiin.

Kokeilimme haikujen kirjoittamista: Kotkan lento Onnellinen on kotka kun pääsee lentämään Tuuli siipien alla

Rakkaus lentää siivillään pieniä hetkiä sydämessä tuntuu

Jari T.

Löysin sinut harvinainen mies, ja rakkauden tunteen tunsin 27

Tervetuloa mukaan ryhmiin!


Klubitalo Pönkkä Nuorten Ystävät Saunaranta 12 90100 Oulu ma-to 8.30 - 15.30 pe 8.30 - 14.00 puh. 0505206065 klubitalo.ponkka@nuortenystavat.fi Lisätietoa: www.nuortenystavienklubitalot.fi www.facebook.com/klubitaloponkka

28

Laura S.

Me pönkkääjät 7  
Me pönkkääjät 7  
Advertisement