Kupé nr 6 2017

Page 1

KUPÉ JUNI NR 6 2017

# 6 JUNI 2017

FRUSEN REVOLUTION

Hur mycket ny glass finns det egentligen?

VÄSTGÖTAKLIMAX Så blev Skövde en high tech-metropol

4 STEG TILL

BÄTTRE MÖTEN

s a n n Sa ar somm

”Det ska bli kul, så klart, men man måste ha respekt för Allsång på Skansen. Det är så djupt rotat i folksjälen.”Abisko Dome 2

LÄTTVIKT ÄR INTE ALLT Att bära lätt är bra, men att bära rätt är fantastiskt. Våra uppgraderade tält är lättare och starkare än någonsin. Men som alltid när vi gör tält handlar hantverket om mer än att bara jaga gram. Alla modeller har en balans av låg vikt och pålitlighet – ett fjällräventält ska prestera i naturen, inte bara på vågen. Dessutom har vi undvikit fluorkarboner (pfc) i vår impregnering och anodiserar allt aluminium miljömässigt. Resultatet är slitstarka tält du ska kunna använda hårt och länge. Med gott samvete.

Handla online på www.fjallraven.se


UPPTÄCK ÄVENTYRET RUNT HÖRNET I närheten av våra städer finns massor att upptäcka, allt från fiskrika sjöar till lokala vandringsleder och utmanande klätterklippor. Vilket blir ditt nästa näräventyr?

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


Stylist: Ulrika Eriksson

Foto: Henry Moshizi


Välkommen till

BORÅS

Den 30 juni–7 juli blir Borås Sveriges absoluta idrottscentrum när svenska mästerskap i runt 50 idrotter avgörs. Mängder av svenska mästare bjuder på avgörande ögonblick som du inte vill missa. Dela dem med oss när svensk idrott bjuder in till årets häftigaste idrottsfest. Läs mer på smveckan.se.

SM-veckans huvudsponsor

SM-veckans partners

Avgörandets ögonblick EN STAD. EN VECKA. MASSOR AV MÄSTARE.

SM-veckan sommar 2017 arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och Borås. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

Sändande bolag


72

din resa… 65 ANNA FAHLKRANS Biljettchipp i handen och VR-filmer för X 2000. Anna Fahlkrans, affärs­ utvecklare på SJ Labs, älskar att driva fram nya innovationer.

45

66 RESENÄRER Vilket är ditt bästa eller värsta tågminne? Kupé ställde frågan till resenärer på Göteborgs central.

innehåll. Juni 2017 nästa …

reportage

13 … HÖJDPUNKT Vandringsstugor i fjällen behöver inte vara timrade. I fjällen väster om Stavanger ligger Nye Skåpet, fem futuristiska kuber med panorama­ fönster.

22 MIN RESA Snart är det dags för Allsång på Skansen, och Kupé fick ett samtal med en förväntansfull Sanna ­Nielsen. Om mobbning, karriär och programmet, såklart.

15 … INNOVATION En jacka som ersätter mobilen. En energikaka som har tagit steg mot måltid. Och ett nytt hotell­ koncept. Alla lika spännande.

28 FRUSEN REVOLUTION Yollibox, Guteglass, Myckelgensjös Glassfabrik, Lily & Hannas Rawfood­ glass, Råda Gelato … överallt startas det nya svenska glassbolag.

16 … INSPIRATION För att få fart på sitt skapande tog artisten Ester Ideskog Transibiriska järnvägen – och spelade in ett helt nytt album på tåget.

32 VÄSTGÖTAKLIMAX Varför har Skövde blivit en av ­Sveriges ledande dataspels­ metropoler? Kupé tog tåget och fann en fyr­stegs­­raket.

19 … GENOMBROTT Vad har ett vikingamuseum och en solcellsbil från Mälardalens hög­ skola gemensamt? Kupé tror att både har chansen att göra succé.

36 SOMMARPRATARE Sommar, sommar, sommar … Trots all digital konkurrens håller Sommar i P1 ställningarna. Programmet är kanske populärare än någonsin.

21 … DESTINATION Får vi fresta med en yuzubakelse med hallonkräm i Orminge, ett skönt barhäng i Umeå eller en ­skulpturpark i en bokskog i Wanås?

42 TRÄDGÅRD PÅ GAMMALT VIS Antika redskap. Gamla potatis­ sorter. Och mormorsblommor som lockar till sig fjärilar och bin. Årets trädgårdstrend är tillbakablickande.

69 BLI LOKFÖRARE! Det råder brist på lokförare i ­Sve­rige. Enbart SJ behöver ­rekrytera femtio nya lokförare per år de ­närmaste åren.

36 45 RESA: GRÖNA KÖPENHAMN Först hyra cykel, sedan trampade Kupés utsända i väg för att upp­ täcka det gröna, ekologiska Köpen­ hamn. Här är hennes rapport. 50 GESSLES KNEP Han har gyllene tider framför sig. Nya skivor och sommarturné. Men för Kupé berättar han även hur man skriver sommarhits. 53 NATURENS SUPERMATERIAL Kläder av komockor och alger som förbättrar effekten hos solceller. Forskare går tillbaka till naturen för att hitta framtidens material. 54 BÄTTRE MÖTEN Möten, möten och ännu fler möten. Behövs det verkligen så många? Och hur gör man de möten man har effektivare? Kupé har svaren. 61 KORSORD OCH SUDOKU Uttråkad? Här har du två sidor pyssel som kan räcka fram till din slutstation.

71 NYHETER X 2000 hela vägen till Strömstad, Live på Liseberg, femtio procent på resa i 1 klass, och en rad andra sommarnyheter från SJ. 72 BILJETTCHIPP I HANDEN? Ja, SJ blir ett av de första rese­ företagen i världen som erbjuder sina resenärer att få ett chipp inopererat i handen för ännu enklare resor. 74 SJ PRIO Upplev jubileumsstaden Västerås. Så här kan du använda SJ Priokortet och dina poäng. 76 KARTAN Var befinner du dig? Det är alltid kul att ha koll på sin resa och Sveriges geografi. 79 VÅRA TÅG Från nya SJ 3000 till den trygga ­tro­tjänaren Intercity. 81 FRÅGA LOKFÖRAREN Får jag ta med mig min valp på tåget? Och andra frågor till Daniel Bergman. 82 I KUPÉN: MISS LI Hon beskriver sig som en tåg­ eremit, som gärna skriver texter till sina låtar ombord. Om hon inte sitter och tjuvlyssnar på sina medresenärer …

7


MEDARBETARE

TOBIAS REGELL räknas som en av våra allra bästa mode- och reklamfotogra­ fer med kunder som H&M, Volvo och Marc O’Polo. På senare år har han även börjat med konstbilder. I det här numret har han fotograferat Sanna Nielsen på Sollidenscenen på Skansen, i april­väder med ömsom solsken och hagel. Tobias har åkt mycket tåg i sitt liv och har många minnen. – I dag associerar jag nog tågresor mest med längtan och förväntan. Jag var väldigt kär för ett par år sedan och reste ofta sydväst ut, och de timmarna på tåget med dess ljud, dofter och förbipasserande landskap förknippar jag i dag med förväntansfullhet och längtan ...

FOTO: EMMA MATTSSON

ANNIKA GOLDHAMMER jobbar som frilans­ journalist och -fotograf med fokus på resor och mat. Hon har även en ovanligt stor fäbless för pannkakor, vilket bland annat har resulterat i kokboken Det blir bara pannkaka. I det här numret skriver hon om Köpenhamn, ett av hennes favoritresmål som alltid är inspirerande, inte minst om man är intresserad av mat och dryck. Bästa tågminne? – Att åka det klassiska lyxtåget Rovos Rail genom Sydafrika är en ganska svårslagen tågupplevelse. Men att ta tåget till Abisko var också en minnesvärd upplevelse – slow travel när det är som bäst!

YLVA PORSKLEV är frilansande matjournalist med ­förkärlek till allt som är friterat. I det här numret av Kupé har hon dykt ner i frysdisken för att ta reda på vad som är hetast på glassmark­ naden. En helt igenom angenäm uppgift enligt henne själv. Bästa tågminne? – Eftersom jag ofta hakar fast mina minnen kring mat så blir det en resa mellan Bangkok och Chiang Mai i Thailand. Medan tåget i maklig takt rörde sig genom ett frodigt landskap serverades i kupén en enkel trerättersmiddag, med bland annat het röd kycklingcurry och färsk ananas, på rosa plastbrickor. Ljuvligt.

EMMA LÖFSTRÖM är illustratör och ­hennes Studio Löfström är baserad i Stockholm och gör illustrationsupp­ drag inom kultur, litteratur och mode för en internationell marknad. I detta nummer har hon illustrerat artikeln om Sommar i P1, som hon själv ofta lyssnar på. Hennes bästa tågminne är en oförglömlig resa med Transsibiriska järnvägen. – Vi steg på tåget i Helsingfors och slutdestinationen var Peking. Som längst spenderade vi fem dygn i sträck på tåget, ändå blev det aldrig långtråkigt, att resa genom Sibirien och se landskapet skifta var en magisk upplevelse.

TIDNINGEN KUPÉ CHEFREDAKTÖR Niclas Härenstam

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

Ylva Pors­klev, Maria Soxbo, Ia Wadendal.

REPRO Lena Hoxter

ANSVARIG UTGIVARE Malou Sjörin

REDAKTÖR Anders Falkirk anders@klintbergnilehn.se

FOTOGRAFER David Back, Bodil Bergvist, Andreas von Gegerfelt, Yadid Levy, Tomas Ohlsson, Tobias Regell, Maria Rosenlöf.

TRYCKERI Elanders

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg ART DIRECTOR Kai Ristilä

8

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se SKRIBENTER Caroline Engvall, ­Annika Gold­ hammer, Tina Harr, Lisa Ising, Nicolas Jändel, Lisbeth Lundahl,

ILLUSTRATÖRER Valero Doval, Emma Löfström, Stina Wirsén. KORREKTUR Fredrik Johansson

ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Marina Gierer: 08-410 272 07 Lotta Bramme: 08-410 272 08

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


Sommarskoj 19 juni – 13 augusti

SVERIGES JÄRNVÄGSMUSEUM Magasinet • Rälsbuss & Minitåg • Utställningar

Rälsgatan 1, Gävle. Tel: 010-123 21 00. Öppet t.o.m. 9/9. Stängt midsommar. trafikverket.se/jarnvagsmuseum


KRÖNIKA

FOTO: ANNA RUT FRIDHOLM

NICLAS HÄRENSTAM

Vilken genial uppfinning!

När järnvägen kom var det en märkvärdig uppfinning. Vissa läkare varnade för att resa med tågen i den svindlande hastigheten av trettio kilometer i timmen ”så icke hjärnan må tränga ut genom öronen”. I dag kör vi i tvåhundra kilometer i timmen och tåget är mer populärt än någonsin. Bara vi på SJ har skapat två miljoner nya resor om året med snabbtåg på Botniabanan, Västkustbanan och mellan Stockholm och Oslo. Nu satsar vi på nya och moderniserade snabbtåg för nio miljarder kronor de närmaste åren och Trafikverket förbereder för höghastighetsjärnväg. Resor och transporter är en förutsättning för att utveckla samhället. Och bara järnvägen klarar kombinationen av många människor i hög hastighet rakt in i våra städer. Vilken genial uppfinning! En sak till: punktligheten. Förra året hade SJs tåg exakt samma punktlighet som världens punktligaste flygbolag, 88 procent. De första månaderna i år har vi ökat till 91 procent. Tänkte att det kunde vara kul att veta.

N I C L A S H Ä R E N S TA M

Chefredaktör 10

FOTO: STEFAN NILSSON

»Vissa läkare varnade för att resa med tågen i den svindlande hastigheten av trettio kilometer i timmen.«

N

ästan alla vet att Graham Bell uppfann telefonen. Men vem uppfann internet? Googlar och läser att förlagan till internet startade hos den amerikanska militären och sedan utvecklades i universitetsvärlden och kom till Sverige via Chalmers 1984. Dagens internet, world wide web, skapades i början av 1990-talet av britten Timothy Bernes Lee vid Oxfords universitet. Han fyller 62 år nu i juni och har förmodligen gett upp tanken på världsberömmelse. Många uppfinningar sker av misstag när forskarna egentligen tänkte lösa ett helt annat problem. Penicillinet och mikrovågsugnen till exempel. Vissa uppfinningar presenteras stolt som en stor framgång men blir fiasko ändå, som plastcykeln och radiohatten. Ibland undrar man hur tanken ens kan uppstå. I den här tidningen skriver vi om sidentyg som leder ström, hur man kan göra läder av vindruvor och alger som förbättrar kapaciteten hos solceller. Märkligt.

Mina tre SJ-favoriter BILJETTCHIPP: Nu kan ni resa med biljetten i (!) handen. KALF & HANSEN I BISTRON: Far och son som kan laga riktigt god mat. DIREKT TILL BOHUSLÄN: Snabbtåg mellan Stockholm och Strömstad kommer tillbaka i sommar.


Jag kan. Ge mig

chansen STÖD FLICKORS RÄTT TILL UTBILDNING 1 av 3 tjejer i utvecklingsländer gifts bort. Tjejer i barnäktenskap tvingas ofta sluta skolan.

Swisha SKOLA till 900 9283 100 kr ger flickor chansen till utbildning.

Tack för din gåva!

erikshjalpen.se

Plusgiro: 90 09 28-3


FACEBOOK.COM/STIGASPORTS

INSTAGRAM.COM/STIGASPORTSOFFICIAL

NU BLIR DET STABILARE UTE PÅ GATORNA Våra nya sparkcyklar har en nyutvecklad konstruktion med dubbla bultar och minimerade glapp som gör din åkning säkrare, stabilare och skönare.

TRACK 120-S

CRUISE 145-S

ROUTE 200-S

Vikbar sportsparkcykel i ny modern design med nya STIGA Dual Stabilitysystem, som gör åkningen mer stabil och tystare. Höjd 76-85 cm. Max 100 kg,

Vikbar sportsparkcykel i ny modern design med nya STIGA Dual Stabilitysystem, som gör åkningen mer stabil och tystare. Höjd 80-95 cm. Max 100 kg.

Vikbar sportsparkcykel med nya STIGA Dual Stabilitysystem, som gör åkningen mer stabil och tystare. I ny modern design och stora hjul som ger hög fart. Höjd 86-101 cm. Max 100 kg.

CITY 200-S SA

TRICKSCOOTER HOOD

AIR SCOOTER 12″ OCH 16″

Vikbar sportsparkcykel med nya STIGA Dual Stabilitysystem, som gör åkningen mer stabil och tystare. Stötdämpare både fram och bak för en skönare åkning. I ny modern design och stora hjul som ger hög fart. Höjd 90-105 cm. Max 100 kg.

Cool sportsparkcykel för tricks och hopp. Passar åkare som vill utveckla sin talang. Höjd 80 cm. Max 100 kg.

Sportsparkcykel med större, uppblåsbara hjul. De uppblåsbara hjulen ger en skön åkning på alla underlag. Handbroms för både fram- och bakhjul. Höjd 102-110 cm. Max 100 kg.

MODELLERNA FINNS ATT KÖPA I VÄLSORTERADE VARUHUS, LEK- OCH SPORTHANDLARE.


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA SNACKA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 6 _ JUNI

REDAKTÖR: A NDE R S FA LK I R K

Höjdpunkter

Öster om Stavanger väntar en helt ny, dramatisk upplevelse för fjällvandrare: den norska turistföreningens fjällstuga Nye Skåpet.

I Norge satsas det på arkitektur och storstilade bygg­ projekt. Allt från rastplatser till operahus ska ha ett ut­ manande, lockande utseende. På senare år har även Den norske turistforening blivit mer vågade. Nu vill de ha fjällstugor som väcker uppmärksamhet. Ett bra ­exempel är Nye Skåpet, ­ritad av Andrus Koresaar från Koko arkitekter i Estland. Den ligger spektakulärt vid det lilla fjällvattnet Sodda, 600 meter över Lysefjorden. Hyttan består av sex grå ­kuber som har panorama­ fönster ut mot fjällandskapet. Varje stuga har fem säng­ platser och utomhusdusch. Här finns också en bastu, byggd direkt över en fjällbäck. TA DIG HIT: SJ har ökat antalet X 2000-avgångar mellan

FOTO: TONU TUNNEL

Stockholm och Oslo till fyra. Från Göteborg går tåg via Karlstad eller Halden till Oslo. Sedan tåg mot ­Stavanger och hyrbil för den sista sträckan in i Vind­ dalen vid Oanes. Själva vandringen upp till Nye Skåpet ­beräknas ta två timmar. MER INFO: Stavanger turistforening, stf.no

I området runt Nye Skåpet finns attraktioner som Lysefjorden, Prekestolen, Kjeragfjället och Flørlitrappan.

13


1960

1956

1957

Bo granne med en gädda!

DET FINNS MÅNGA goda skäl att kalla 2017 för det stora jubileumsåret i Västerås! Västerås domkyrka firar 500 år i sin

nuvarande form och i det gamla ångkraftverket, som firar 100 år, kan du uppleva Sveriges första actionbad Kokpunkten. Under hösten, i samband med ICA:s 100-årsfirande, nyinvigs deras lanthandel på Vallby Friluftsmuseum. FOTO: LAILA DURÁN, LEON GRIMALDI, STEFAN JELLHEDEN, PIA NORDLANDER, PINCHOS OCH VÄSTERÅS STADSARKIV, ÅKE V LARSSON.

visitvasteras.se


FOTO: SHUTTERSTOCK

nästa… innovation

Säker cykling

BUDA PÅ HOTELL Lagom till sommarsäsongen lanserar hotellsajten dibhotel.com ett nytt sätt att föra ihop prismedvetna resenärer och hotell utan full beläggning: budgivning. Det hela är enkelt. Resenären bestämmer sig för vilken klass på hotell hen vill bo på och sätter ett pris som hen vill betala per natt. Om något hotell i klassen

accepterar priset så ”låser” dibhotel.com transaktionen. Om inte så får resenären höja priset tills något hotell accepterar. Enligt dibhotel.com är det stor chans för att resenärer kommer att kunna fynda, då det under vissa perioder är gott om ­lediga hotellrum. Ibland upp till fyrtio procent av hela utbudet i en stad.

Tar du fram mobilen när du cyklar? Inte bra, så klart. Men nu behöver du inte göra det längre. I framtidens cykelkläder, som Levi’s nya cykeljacka framtagen i samarbete med Google, finns all teknik i plagget. I ärmen sitter en kontroll som är kopplad till dina hörlurar. Med den kan du ändra musik, få vägbeskrivning, hålla koll på tiden, ta emot samtal ...

»Eftersom vi kommer att kunna läsa av förbrukningsprofiler går det att se om ett strykjärn har lämnats på och borde stängas av. Eller om ett kylskåp behöver service eller är på väg att gå sönder.« KATRIN HEVEUS, VD FÖR MANETOS, SOM HÅLLER PÅ ATT TA FRAM EN APP FÖR DIGITAL HEMKONTROLL.

NÄSTA STEG:

RYMDKAKAN Det finns hur många energikakor som helst att välja bland i varje snabbköp, men amerikanska Rxbar förpackar dem inte bara snyggare, utan också med framtiden i sikte. Deras energikakor känns mer som måltider för rymdresor. Innehållet bygger på fyra ingredienser av hög kvalitet, varav en alltid är äggvita. I USA har den redan blivit en favorit bland arbets- och träningsnarkomaner.

15


nästa… inspiration ESTER IDESKOG ÅLDER: 35 år. KARRIÄR: Har arbetat med bland andra Veronica Maggio och Ane Brun, turnerat i USA och Europa och släppt två ­album, Vanbot och ­Perfect Storm. AKTUELL: Med nya ­albumet Siberia.

Rälsens toner Vad gör man när kreativiteten har sinat? Något helt nytt. Artisten Ester ”Vanbot” Ideskog tog med sig tre musiker och en massa syntar på Transsibiriska järnvägen – och skapade nya albumet Siberia.

– Allt började 2013 när jag var lite drastisk och s­ längde ett nästan färdigt album, för att jag hade jobbat ­sönder låtarna. Jag längtade efter att ruskas om, att sätta mig själv i en okänt sammanhang långt ifrån ­studions trygghet. Då kom idén att åka Transsibiriska järn­vägen för att skriva ny musik. Jag triggades av ­utmaningen i att jobba med b ­ egränsningar. Att skala av och bryta ner. Hur påverkades kreativiteten? Skulle musiken ha b ­ livit annorlunda om du hade spelat in på hemmaplan? – Absolut. Resan påverkade musiken på alla sätt och vis. Min hjärna fungerar annorlunda i rörelse, då kommer låtidéerna av sig själva. Att åka genom ­Sibirien är lite surrealistiskt med ständigt skiftande landskap och klimat, och möten med nya männi­skor och kulturer. – Alla intryck påverkade låtskrivandet mycket mer än jag hade förväntat mig. Begränsningar i teknik, tid och rum hade också stor påverkan på arbetet. Vi hade väldigt lite utrustning med oss, bara några batteri­drivna syntar, trummaskin, sampler och en banjo. Allt det här visade sig vara perfekta förutsättningar för att göra musik och jag tror att det gjorde oss mer d ­ irekta och djärva. Vi hade aldrig skrivit de här låtarna hemma i studion i Stockholm. Kan du tänka dig att skapa mer ombord på tåg? – Ja, det här är det bästa jag har gjort!

16

FOTO: SARA ARNALD


Småstadsidyll i 3d I Arboga finns en blandning av gammalt och nytt, konst och kullersten, små butiker och caféer. Här finns tid och rum att reflektera och tänka nya tankar. I Arboga finns plats för inspiration. Information om evenemang och aktiviteter: www.arboga.se alternativt turistbyrå: 0589-871 51. Gilla oss även på Facebook!

Se 3d-animerat filmklipp genom att scanna QR-koden.

Tips!

Arbogak arneval 16 -17/6 en Arboga Meet 1/7


I bild: Emma Holmgren. Fotograf: Lisa Hagström.

Framtidens textila mästare och kreatörer Sök till våra läsårsutbildningar i textilt hantverk; Textilhantverk Basår, Textilhantverk Sömnad och Högre textil hantverksutbildning. För mer information om utbildningarna och ansökan besök Handarbetets Vänner Skola: www.hv-textil.se


nästa… genombrott BLANDA & SPARA

FOTO: CHARLIE DREVSTAM

Snart är det dags för sommarfest i bersåer och trädgårdar, och ett praktiskt sätt bjuda på drinkar är att förblanda dem i större behållare. I USA kallas det ”batched cocktails” och har blivit populärt både på barer och i hemmamiljö. Är du osäker på hur du ska göra kan den nya boken Cocktails på flaska (Natur & Kultur) ge en massa tips och recept. Och enligt bokens författare kan cocktailar lagras utan att försämras nämnvärt.

Tretusen kilometer, från Darwin i norra Australien till Adelaide på sydkusten, i en solcellsdriven bil. Först i mål vinner. Så lyder utmaningen i World Solar Challenge, den kanske mest prestigefyllda solcellstävlingen i ­världen. Trettio studenter på Mälardalens högskola i Eskilstuna har antagit utmaningen. – Det är roligt att få tävla mot toppuniversitet som MIT och Stanford. Vår bil har en unik design och vi hoppas komma topp tio, säger Evelina Edström på MDH Solar Team. Tävlingen äger rum 8–15 oktober. Även ­­­­Jön­kö­pings universitet deltar.

Indien, Frankrike, Rwanda, Taiwan och andra länder i världen har infört olika förbud mot plastkassar. I Sverige har frågan diskuterats men inget beslut har fattats. I väntan på detta har livsmedelskedjan Hemköp beslutat sig för att införa pant på plast­påsar. Pantsystemet funge­ rar så att kunden återanvänder Hemköpspåsen så många gånger som möjligt och sedan pantar den i kassan. Panten ger en krona och det går att panta högst tio påsar per gång.

52,1 procent av vår el­kon­sumtion kommer från förnybar energi, enligt statistik från Eurostat. Det gör Sverige bäst i Europa.

MDH Solar Teams bil har en toppfart på 90 km/h.

ANTROPOCEN

Är vi på väg in i en ny geologisk epok? Forskarna är inte överens, men många tycker det och anser att den ska kallas antropocen, människans tidsålder, då mänsklig aktivitet kraftigt påverkar ekosystem, klimat och jordskorpa.

FOTO: PETER KNUTSON

Solsäker utmanare

Panta bort plastpåsen!

Äkta historia Är det något som resten av världen känner till om Skandinavien, så är det vikingatiden. Men först i vår har Stockholm fått ett riktigt vikingamuseum. Det heter Vikingaliv och ligger ett yxkast från Vasamuseet. Här får besökaren bland annat möta det äkta paret Ragnfrid och Harald, se slavhandeln i öst och plundringen i väst. Mest uppseendeväckande är kanske en ”äkta” vikingaman i naturligt storlek vars utseende bygger på dna från ett vikingaskelett, som har på­ träffats vid utgrävningar i Sigtuna.

19


Glasögon på nätet • Glasögon i dina styrkor • Fri ångerrätt • Billigare direkt från sliperiet

r k 615TuormsipleeTgTlas

sk rk pri NsTY e med

12 0 pr ko T 5 og mp ur k re leT si r ss T i m va e gl d as

Glasögon och kontaktlinser på nätet Idag köper över en halv miljon svenskar sina glasögon från Favoptic. Genom att skala bort dyra butikshyror och personal erbjuder Favoptic glasögon till en bråkdel av vad de kostar på fina gatan - utan att för den skull tumma på design, mode eller kvalité. Hos Favoptic kan du prova bågar på det sätt som passar dig bäst: ladda upp en bild av dig själv och prova med bågar på favoptic.com, studera hela vårt sortiment på nätet eller besök någon av våra mottagningar centralt

i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du kan alltid helt gratis och utan köptvång låna hem fyra bågar och prova hemma i lugn och ro. Beställer gör du på favoptic.com - receptet skickar du med provbågarna eller mailar till oss. Betalar gör du först efter att du har fått hem glasögonen slipade i dina styrkor och konstaterat att du är nöjd. Välkommen in till favoptic.com


3XFRESTELSE Delikata bakelser i Orminge utanför Stockholm. Ett vackert hus och en cool bar i Umeå. Och en underskön skulpturpark i Skåne. Kan det locka till ett weekendbesök nu i juni?

3 2

1

Barhäng i Umeå.

Väven, Umeås nya kulturhus, är en elegant byggnad med mjuka linjer. Den ligger vid Umeälven och här ska männi­ skor och idéer vävas samman. Vid sidan om kulturen finns också Gotthards krog, Kulturbageriet och prisade Duå Delikatesser, som värnar om norrländskt ursprung och matupplevelser. På kvällarna förvandlas den till en avspänd och högklassig bar, som drivs av den omtalade Norrlandsbartendern Emil Åreng. Den 30 juni inleds också musik- och kulturevenemanget Umeå Live 2017. TA DIG HIT: SJ kör direkta snabbtåg Stockholm–Gävle–Sundsvall–Umeå fyra gånger dagligen, samt nattåg från Göteborg och Stockholm.

Hannelie Coetzees Gammal sugga bland träd, från 2015.

2

FOTO: MARTIN STENMARK

FOTO: MATTIAS GIVELL

FOTO: UMEÅ KOMMUN

1

nästa… destination

Skogskonst i Wanås.

Lantlig frid, bokskogspromenad och underfundiga skulpturer. Trettio­års­jubilerande Wanås skulpturpark erbjuder med andra ord en välbehövlig flykt från s­ tadens jobbstress. Jubileet firas med retroutställningen Återblick 1987 som bland annat innehåller några återskapade verk. Till e ­ xempel Eric Lennarths tretton betong­ balkar långa skapelse Miljöaktiverare. Efter konstrundan rekommenderas ett besök på Wanås hotell och dess ekologiska krog som är inhyst i en kulturbyggnad från 1700-talet. TA DIG HIT: SJ-tåg till Hässleholm, därefter lokalbuss 545 till Knislinge busstation. ­Sedan följer en knapp tre kilometers ­pro­menad till Wanås.

Daniel Lindeberg toppar en yuzubakelse.

3

Välbakat i Orminge.

Stockholm är kanske som vackrast i juni, och erbjuder mängder av ­undersköna upplevelser, promenader och vyer. På senare tid har dock en rad krögare och matverkare flyttat utanför tullarna. En av dem är stjärnkonditorn Daniel Lindeberg från Michelinkrogen Frantzén. Han har ­öppnat eget bageri och konditori i Orminge, ­öster om staden. Vid sidan om utsökta bakverk, så har han även satsat på gamla brödklassiker som ankarstock, siktkakor och sirapslimpor. TA DIG HIT: SJ-tåg till Stockholm och ­sedan tunnelbana till Slussen och därifrån buss 422, 444 eller 445 till Orminge ­cen­trum. ­Resan tar 20–30 minuter.

21


MIN RESA SANNA NIELSEN

SCENSOMMAR Sanna Nielsen är tillbaka med Allsång på Skansen. Förväntansfull och lite pirrig. För Kupé berättar hon om mobbning, karriären och varför programmet är så viktig för henne. text MARIA SOXBO foto TOBIAS REGELL

Sanna Nielsen på Sollidenscenen som Allsång på Skansen sänds ifrån.


S

ingeln Inte ok skrevs i höstas och handlar om Sanna Nielsens egna erfaren­heter av mobbning. Mitt under ­arbetet med låten presen­ terades Sanna som årets julvärd i SVT. ­Valet av henne som värd var det få som ­invände emot, däremot lyckades hennes beige tröja trigga i gång en flodvåg av hånfulla kommentarer. – Först skrattade jag bara, det var en så konstig sak att haka upp sig på. Men så eldade människor upp varandra till allt lägre nivåer och plötsligt är det någon som skriver ”Fy fan, du borde dö din jävla fitta.” Sanna pausar en sekund. – Jag brukar vara bra på att sålla bort sådant, men jag var lite extra blödig eftersom vi höll på att skriva Inte ok. Jag slungades tillbaka till när jag själv var tretton år, och till slut blev det för mycket. Hade jag inte sagt ifrån så hade allt nog lagt sig ganska snabbt, men jag tänkte på mina unga fans som får utstå mobbning dagligen och kände att jag måste säga ifrån. Sanna Nielsen skrev ett inlägg på sin Facebook­ sida. Bland annat: ”Jag borde inte bry mig. Men det gör jag. Inte bara för min skull, utan för att jag än en gång får bevisat för mig att kränkande kom­ mentarer och mobbning är något som får ta mer plats i vårt samhälle för man anser sig ha rätt i att få säga vad man tycker.” Vad hände sedan?

– Det var så intressant. Många raderade sina kommentarer, andra bad om ursäkt. En kvinna skrev: ”Inte skulle jag vilja att min dotter fick ­sådana kommentarer skickade till sig, jag hade rivit upp himmel och jord. Tack för påminnelsen.” 23


MIN RESA SANNA NIELSEN Edenryd utanför Bromölla. Där familjen stöttade varje steg, där korna från hagen bredvid ibland klev in i trädgården, där skivorna med Céline Dion, Lotta Engberg och Michael Jackson snurrade. Där kunde inte mobbarna nå henne. – Det är skillnaden mellan mig och de barn som är utsatta i dag. För mig var hemmet alltid en frizon, det fanns ju inte sociala medier. I dag når de hårda orden ända in i barnens sovrum. Det var musikframgångarna som ­triggade i gång mobbningen, men det var också musiken som blev Sannas räddning. På helgerna hade hon spelningar, kunde ­fokusera på det roligaste hon visste. Siktet inställt. Minimalt med tid att tänka på det jobbiga. Och med tiden kom revanschen. – Jag har inte tänkt på mitt yrke som en revansch, men det stämmer förstås. Jag hade satsat på musiken även om jag inte hade blivit mobbad. Men att jag vågade fort­sätta, att ingen lyckades knäcka mig, det är ju en form av revansch.

Sanna Nielsens egna erfarenheter av

mobbning kom under högstadieåren, ­direkt efter genombrottet med Till en ­fågel. Inte från klasskamraterna, men från många utanför klassen. – Att vara 12–13 år är tufft i sig, och att bli offentlig ovanpå det blir så skevt. Jag ville absolut inte att någon skulle ens lägga märke till mig i skolan, och så syntes jag samtidigt på löpsedlarna. Mina skol­ kamrater tyckte väl inte att det var så ­roligt som jag tyckte … Fristaden var det lilla huset i lugna

»För mig var hemmet alltid en frizon, det fanns ju inte sociala medier. I dag når de hårda orden ända in ib ­ arnens sovrum.«

Vi pratar om att ta ansvar när man bara är ett barn och om att tjäna sina egna pengar tidigt. Är det att bli vuxen? Sannas svar är lite oväntat. – Jag tror jag blev vuxen först 2012, när jag var 27. Ja, jag tog mycket ansvar som barn, men jag hade alltid mina ­föräldrar i ryggen. Men 2012 skilde de sig. Det kom som en blixt från klar ­himmel för mig och jag blev helt knäckt. Jag kände skuld, allt hade ju handlat om mig ­under så många år. – Det tog ett år innan jag insåg att skils­ mässan inte hade med mig att göra. Att de hade gjort sitt val och nu måste jag göra mitt. Det blev en vändpunkt i mitt liv. Sanna bestämde sig för att det var dags att själv ta rodret och forma sin egen framtid. Hon lämnade sitt skivbolag och följde magkänslan framåt. Resultatet? En Sanna som inte ber om ursäkt. Och rent konkret en akustisk skiva som det förra

SANNAS STATIONER

1996. Året jag slog igenom med Till en fågel måste ju vara med förstås!

24

2001. Min högsta dröm ända sedan jag såg Carola vinna med Fångad av en stormvind var att få vara med i Melodifestivalen. År 2001 var jag 16 och jag har en bild där jag sitter med telefonen i handen och just har fått reda på att jag har kommit med. Tårarna rinner och jag är så lycklig. Jag blir rörd än i dag av att tänka på det.

2003. Jag tar körkort! Äntligen kunde jag köra till mina gig själv, och som jag körde. Jag köpte en liten Opel Tigra för egna pengar, och älskade att köra hem mitt i ­natten efter spelningarna med en jättestor ­godispåse och musiken på högsta volym. Jag hade efterfest själv i bilen!


På grund av sina egna erfarenheter av mobbning har Sanna engagerat sig i Bris. Hon svarar bland annat på brev från unga tjejer som har det tufft i livet.

skivbolaget inte ville ge ut, men som Sanna förverkligade. Den sålde platina – ett bevis på att hon mycket väl vet vad hon gör. – Jag har alltid fått höra att jag ska vara så tacksam och ödmjuk för allt jag har fått göra. Hon suckar lite. – Ja, det är klart att jag är det, det har ju varit en lång resa. Men jag är faktiskt också stolt! Det är ju jag som har jobbat. Det är inget som förtar min tacksamhet, men jag är så pass stark i mig själv numera

att jag kan säga att jag är stolt över att jag har lyckats. Framgångarna är tack vare mig. Vädret är lynnigt den här dagen. Sanna har blivit fotograferad på Skansens stora scen, och regnmoln och solstrålar har ­turats om att prägla bilderna. Under in­ tervjun på restaurang Gubbhyllan, där Sanna äter i princip varje arbetsdag under allsångsperioden, smattrar nu hagelbyarna mot fönsterrutorna. Sanna grubblar på om det är en försmak om hur vädret kommer att bli i sommar. – Vi hade sådan tur förra året, det kän­

des som att solen sken varje tisdag. Jag har b­ estämt mig för att det kommer att bli tvärtom i år. Så blir jag inte besviken, ­säger hon och skrattar. Efter debuten i fjol lydde kvällstidning­ arnas rubriker ”Tittarna kärleksbombar Sanna Nielsen efter programledardebu­ ten”. I år är hon varm i kläderna, men ­förberedelserna är inte lättare för det. – Skillnaden är att jag nu vet att jag inte kan förbereda mig. Direktsändning innebär att vad som helst kan hända. Det är roligt just för att det är så läskigt! Och

2008. Min musikaliska vändpunkt kom 2008 med Empty Room. Det kändes så rätt, och det var också året jag träffade min ­pojkvän. Allt klaffade det året.

2012. Mamma och pappa skiljer sig och

2014/2015. Jag gjorde musikaldebut

jag blir ett vrak, men tar mig upp igen och går min egen väg. Jag börjar lita fullt ut på mig själv. Allt jag gör behöver inte bli ­succé, men det är viktigt att våga.

med Dr Zjivago och fick leda Mello, mitt första programledarjobb som har tagit mig dit jag är i dag. Det var ett sjukt häftigt år med många nya erfarenheter.

25


MIN RESA SANNA NIELSEN

»Jag är så pass stark i mig själv numera att jag kan säga att jag är stolt över att jag har lyckats.« – Hans spontana reaktion var ”Nejnej­ nej, ska du verkligen göra detta nu när du har blivit så omtyckt?”, säger Sanna och garvar. – Han sa något liknande när jag fick jobbet att leda Mello. De här program­ men är så otroligt rotade i folksjälen att man liksom måste ta ett djupt andetag innan man går in i dem. Hennes framgångar som artist (och jo, programledare också) i kombination med hennes öppenhet kring mobbningen har gjort henne till en given förebild. Ett lyckat samarbete med Bris har gjort att fler barn ringer in för att få stöd, och i Sannas brev­ låda landar brev från unga tjejer som kan hennes historia och berättar sin egen.

Tisdag den 27 juni är det dags igen. Då sänds säsongens första Allsång på Skansen. Sanna tror på regn.

SANNA NIELSEN ÅLDER: 32 år. FAMILJ: Sambo, mamma, pappa, tre syskon. BOR: Stockholm. YRKE: Artist. AKTUELL: Som programledare för Allsång på Skansen med start tisdagen den 27 juni och singeln Inte ok. BÄSTA TÅGMINNE: ”Det har faktiskt inte hänt än! När jag skulle representera Sverige i Eurovision i Köpenhamn hade vi ett möte för att spåna idéer kring vad vi kunde hitta på kring tävlingen. Jag tyckte att vi skulle ta X 2000 från Stockholm till Köpenhamn – det är ju en fantastisk resa – och att jag och min pojkvän skulle gå genom vagnarna och sjunga för alla resenärer. Det kunde ju bli en resa för livet! Tyvärr blev den inte av, men jag vill fortfarande förverkliga den. Det är mitt tågminne-to-be.”

26

inte kan jag skylla på att jag är grön heller, folk förväntar sig att jag kan det här nu. Sanna vill fortfarande inte kalla sig pro­

gramledare (”Jag har för mycket respekt för yrket för det”), men det går inte att förneka att hennes meritlista börjar bli ganska imponerande även på den fronten. Melodifestivalen, julvärd i SVT och så all­ sången – en folklig triss i tittarsuccéer som ingen annan kan skryta med. Just allsången var aldrig ett drömupp­ drag för Sanna, men det beror mest på att hon inte ens hade tänkt tanken. – Möjligen på sikt, när jag är typ … 50? Men så fick jag frågan i fjol och min första tanke var: ”Men har ni verkligen tänkt igenom det här?” Själv fick hon en veckas betänketid, men tvekade aldrig att tacka ja. Veckan ägnades mest åt att briefa familjen om att sommarledighet inte längre var att tänka på. Den mest underhållande reaktionen på det nya prestigeuppdraget stod lillebror Thimmy för:

Sanna blir märkbart rörd när hon pratar om allt hon får läsa, och konstaterar lite uppgivet att det inte har gått framåt sedan hennes skoltid. (”Det är 2017 nu – och värre än någonsin.”) Hon är gärna före­ bild för de här barnen, vill visa dem att allt kan bli bra till slut även om det kan­ ske inte känns så. Men rollen som förebild är komplex, eftersom den också kommer med ett ansvar. – Man måste försöka hitta någon ­balans i det. Jag kan inte ta på mig allt. Jag måste få vara den jag är och göra mina misstag, utan att det ska färga folks åsikt om mig som människa. Det är jättesvårt. Jag försöker bjussa på allt som rör arbetet, mina mål och livsdrömmar och hur jag tog mig igenom de tuffa åren. Resten måste folk upptäcka själv. Sanna rycker på axlarna. Ler och säger med allt det lugn och den självkänsla hon har byggt upp under de fem åren sedan ”den nya resan” började 2012: – Jag har bestämt mig för att slappna av kring det där. Jag kan inte vara perfekt. För jag är ju inte perfekt. •


ANA MENDIETA

18 JUNI – 22 OKT 2017

JUMANA EMIL ABBOUD

T.O.M. 17 SEP 2017

TIS 11-20, ONS-SÖN 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

TIS 11-20, ONS-SÖN 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

ÅRETS SVENSKA BILDERBOK

ROGER METTO

T.O.M. 27 AUG 2017 TIS 11-20, ONS-SÖN 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

T.O.M. 17 SEP 2017 TIS 11-20, ONS-SÖN 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE


FRYST ­GLÄDJE

Fikon och gorgonzola eller en fryst smoothie med selleri och ananas. På några år har ­glass­ortimentet i Sverige mångdubblats, både i frysdiskar och på glasskaféer. text YLVA PORSKLEV foto DAVID BACK

Skogsbärssorbet från Dolce Sicilia i Malmö.

28


TENDENS

I

dag är det lätt att få besluts­ångest i glassdis­ ken. Här finns allt från det nostalgiska fyrkan­ tiga kartongpaketet för drygt en tia till lyxiga deli­katesser som kostar det sjudubbla. Så har det inte ­alltid varit, glassutbudet har full­ komligt briserat på några år med många små aktörer med sann skapar­glädje. Alvesta Glass, Yollibox, Guteglass, ­Helsingborgs Glass, Myckelgensjös Glass­ fabrik, Lily & Hannas Rawfoodglass, Råda Gelato … bara för att nämna några. Lägg därtill alla mindre glassbutiker med egen tillverkning, som numera finns i alla svenska städer. Att vi är ett glassälskande folk är säkert en anledning till det digra, och roligare utbudet. Vi äter 11,5 liter glass per person och år, vilket är näst mest i Europa efter Finland. Marknaden har dessutom fått skjuts av den hantverkstrend som råder inom matbranschen. Vi vill ha småskaligt producerade varor och en anledning till att just glasstillverk­ ning har blivit ett populärt hantverk är det låga mjölkpriset. Ett bra exempel är Helena och Tomas Ågren i Vännäs. År 2007 hade de bestämt sig för att lägga ner sin verksamhet som mjölkbönder. I och med det sjunkande mjölkpriset var det svårt att få lönsamhet. Helena hade bestämt sig för att helt byta bana och utbilda sig till sjuksköterska, men under ett mjölkpass kom lösningen. – Jag stod och väntade på att några kor skulle mjölka klart då jag fick idén att vi skulle göra glass. När de startade Glassbonden 2010 fanns det inte många små aktörer på marknaden, i dag är det som sagt desto fler. Anledningen tror Helena Ågren är just att många mjölkbönder var i samma situation som de själva. Osttillverkning är en annan ­populär småskalig verksamhet, något som även Helena och Tomas Ågren funderade på. – Men ost tar lång tid att tillverka och man vet inte riktigt vad man får för resul­ tat. Glass vet man vad det blir. Och människor gillar glass. Det är lockande och enkelt, säger Helena Ågren. De gör sin glass på mjölk från sina egna fjällkor och hämtar smakinspiration både

GLASSEXPLOSIONEN

globalt och lokalt. De säljs numera i livs­ medelsbutiker över hela Sverige. Storsäljaren är hjortron och kola, men Helena Ågrens egen favorit är älgört, vars smak påminner om mandel och honung. – Den smakar som det doftar under nattorientering i skogen, var det någon som sa till mig. Vill man veta vad som är det senaste på glassfronten gör man klokt i att lyfta ­huvudet från sin strut eller bägare och se på vilka mattrender som råder. Förutom vurmen för mathantverk finns en efter­ frågan på premiumprodukter liksom en stark hälsotrend. – Glass följer i mångt och mycket ­andra trender kring mat. I hälsotrenden ser vi till exempel en stark utveckling av laktosfria produkter, säger Linda Landin, marknadschef på GB Glace. Enligt analysföretaget United Minds ökar efterfrågan av så kallade ”fritt frånprodukter”, det vill säga produkter utan vissa beståndsdelar, som till exempel lak­ tos eller gluten. 35 procent av dem som väljer ”fritt från-produkter” är inte över­

känsliga eller allergiska utan anser att det är ett hälsosamt val. Det gör tydliga avtryck även i glass­ utbudet. Förutom laktosfritt finns det ett ökat utbud av glass på växtmjölk och ­frysta smoothier med grönsaker, frukt och bär. Det senaste inom hälsa är funktionella livsmedel som nu även börjar dyka upp i fryst form. I våras lanserades till exempel proteinglass som vänder sig till den som vill avsluta träningen med en efterträtt. – Som en kontrast till det finns också en trend kring ”extra allt” där vi ser kon­ cept som freak shakes med glass godis och kakor, Magnum Double och varumärken som Ben & Jerry, säger Linda Landin. Det finns även en spirande trend i att

t­ änka på tarmen och välja livsmedel som ska verka antiinflammatoriskt och gynna tarmfloran. Det här är något som Peter Svanberg, som ­driver glassbaren Köld i Malmö, tror på. Han håller på att ta fram en glass med probiotika, alltså ett tillskott av goda bak­ terier som ska påverka tarm­floran.

»Glassmarknaden har också fått en skjuts av den hantverkstrend som råder nu.« Choklad och vanilj på Köld i Malmö.

29


TENDENS GLASSEXPLOSIONEN

ISKALL NJUTNING SVERIGE RUNT GLASSBAREN Kammade hem silver- och bronsmedalj i årets svenska glassmästerskap. Förutom italiensk gelato och sorbet gör de mjukglass i smaker som smurf, hjorton och granatäpple. Skolgatan 2, Bräcke LAVANDA GLASS OCH CAFÉ Gör glass på lokalt producerad mjölk. Smakerna uppdateras ständigt, bland klassikerna kan det dyka upp smaker som lavendel och jasminte. S:t Johannesgatan 23, Uppsala FRYST Dagsfärsk gelato, sorbet och yoghurtglass. Smakerna varierar med säsong och fantasi. Vad sägs om semla, pepparmynta/hallonkaramell eller ­äppelsorbet? Kungsholms strand 167, Stockholm ETT BAGERI Gör Sveriges bästa vanilj- och chokladglass. De vann kategorin vanilj och choklad i glass-SM i år. Jungfrugatan 70, Stockholm KÖLD Gräddglass, sorbeter, cashew- och kokosglass i fantasifulla smaker. Använder olika öl och teer som smaksättning. Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö GLASSBONDEN Glass från egna fjällkor i smaker som västerbottenost och päron, hjortron och kola och älgört. Vännäs DOLCE SICILIA Kvalitetsitalienare som drivs av ­Francesco De Luca, född och upp­vuxen i Catania på Sicilien. Prisad som en av Malmös bästa gelaterior. Drottningtorget 6

30

Från vänster till höger: Peter Svanberg på Köld tar en paus i glassmakeriet. Frysta tillgångar på Dolce Sicilia och en klassisk strut från samma ställe.

»I stort sett kan man göra glass på allt. Men vi kommer aldrig att bli fåniga och göra tulpanlöksglass bara för att det är kul.« – Jag samarbetar med ett företag i Lund som gör probiotika för hästar och hundar. Än så länge är den på experimentstadiet. Jag har gjort en variant med lingon och ­cashew och nu analyserar de hur probio­ tikan beter sig tillsammans med de andra ingredienserna i glassen, s­ äger han. Peter Svanberg startade Köld för tre år sedan tillsammans med Alexander Weso­ lowski. De träffades i San Francisco där de snart upptäckte att de delade kärleken till glass. Den amerikanska västkusten hade mycket att erbjuda på området och de ­bestämde sig för att ta med sig inspiratio­ nen till Sverige. I butiken på Möllevången finns ett ­sortiment som är lite som ett mikro­ kosmos av allt som händer på glassmark­ naden i Sverige just nu. Här samsas

gräddglass och veganglass baserad på ­kokos och ­cashew med smaker som gor­ gonzola och fikon, ipa, passionsfrukt, mango och golden milk med gurkmeja. – I stort sett kan man göra glass på allt. Men vi kommer aldrig att bli fåniga och göra tulpanlöksglass bara för att det är kul. Smaken är alltid nummer ett, säger Peter Svanberg. Det finns alltså en glass för alla, från den sanna livsnjutaren till träningsnarko­ manen. Trots det är vi ganska konserva­tiva när vi står där i glassdisken och ska välja, i alla fall när det kommer till smak. – Vad gäller dessertglass är Sverige ett riktigt vaniljland, svensken älskar verkli­ gen vanilj i alla dess former och smaken är helt dominerande, säger Lena Landin på GB Glace.•


GRILLA SOM EN KLIMATARIAN!

Du som väljer bort kött är vår tids stora hjälte. Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat.* Därför har vi på Kung Markatta tillsammans med Green Kitchen Stories skapat en vegetarisk grillskola. Förutom goda och originella recept, som kommer att fresta också den mest envisa köttätare, bjuder vi på några enkla knep du kan ta till för att göra grillaftonen till en riktigt klimatsmart kväll. Självklart är alla recepten ekologiska! Grillskolan hittar du på kungmarkatta.se/grillskola

*Läs mer på kungmarkatta.se/grillskola


Spelhålan Sverige ligger i framkant när det kommer till dataspels­utveckling och under de senaste åren har Skövde med sina drygt femtiotusen invånare blivit den fjärde största spelstaden i landet. Men varför just Skövde? Kupé for dit och hittade fyra förklaringar. text TINA HARR foto TOMAS OHLSSON

Johannes Aspeby, medgrundare av ­Coffee Stain Studios som skapat succén Goat Simulator.


NEDSLAG SPELBOOM I SKÖVDE

Vägg på Växthusets kafé.

Gothia Science Park.

Tau Pettersson på Stunlock Studios som har gjort Battlerite.

»Jag vågar påstå att Skövde är det mest levande klustret för spelutbildning och spel­­­-startups i Europa.« PER-ARNE LUNDBERG, ANSVARIG FÖR INKUBATORN PÅ GOTHA SCIENCE CENTER.

1. Här började det.

Strax intill järnvägsspåren ligger Högskolan i Skövde, både i gamla militära byggnader och nybyggda hus. Det ser ut som vilket universitetsområde som helst, med studenter med ryggsäckar och datorväskor, som rör sig mellan husen, men här finns något ­speciellt. År 2001 startade högskolan dataspelsutbild­ningar, som i dag räknas till Sveriges vassaste, med sju ­utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå. Här finns också forskning kring dataspel, bland annat om berättande och design. I dag pluggar femhundra studenter dataspels­ utveckling här, och utbildningarna blir alltmer ­eftertraktade. På varje utbildningsplats går det i dag tio sökande. Aiat Almansour, 23 år, är en av dem som har kommit in. Hon är inne på sitt andra år på kandi­ datprogrammet dataspelsutveckling med inriktning mot ljud och musik och planerar att göra ljudeffek­ ter till dataspel, teater och film. Hon är inflyttad från Stockholm, men en svag Skövdedialekt skvallrar om att hon har gjort sig hemma­stadd i sin nya hemstad. – Varför jag valde Skövde? Jag ville bo på en mindre ort, ha en kandidatexamen och hade läst om dataspelsutbildningen här. Sedan var jag på ­öppet hus på högskolan och tyckte att det verkade grymt. Och det är det. Här finns allt jag behöver och vi har en bra sammanhållning, säger hon. – Och här finns många möjligheter att få jobb.

2. Levande tech-hub.

Utbildningar av hög kvalitet kanske inte alltid räcker för att skapa dataspelscentrum. Entrepre­ nörskunskap krävs också för att utveckla talanger till företagare. I en annan del av campusområdet ligger Gothia Science Park, en så kallad företagsinkubator eller plantskola. Den startade ungefär samtidigt med dataspelsutbildningen för att få nyutexamine­ rade studenter att stanna kvar i Skövde och starta företag. Här kan unga spelutvecklare hyra billiga kon­ tors­lokaler och studenter få hjälp att utveckla sina egna företag. Det anordnas träffar, föreläsningar, gps-joggar och kortare utbildningar i till exempel projektledning. Per-Arne Lundberg är ansvarig för inkubatorn och han menar att Gothia Science Park och Skövde blivit en livskraftig tech-hub mellan Göteborg och Stockholm. Han tycker att det finns ett komplett ekosystem av akademi, näringsliv, offentlig sektor, inkubator här. – Vi har lyckats skapa en plats där talanger trivs och ser en framtid. Det finns en vibrerande spel­ utvecklarcommunity och en världsledande spel­ inkubator. – Jag vågar påstå att Skövde är det mest levande klustret för spelutbildning och spelstartups i ­Europa. Den densitet som finns här finns helt ­enkelt ingen annanstans, säger Per-Arne Lundberg.

SKÖVDES DATORVÄRLD Fyrtio procent av alla som studerar spel på hög­ skolenivå i Sverige gör det i Skövde. Det finns ett trettiotal ­dataspelsföretag, som sysselsätter cirka tvåhundra utvecklare, i Skövde. Skövde är den f­ järde största utvecklings­ orten i Sverige när det gäller ­dataspel. Bara Stockholm, Malmö och Göteborg är större. Kända ­dataspelsföretag från Skövde är bland ­andra Coffee Stain ­Studios, Stunlock ­Studios, Ludosity, Pieces Inter­active och Double Moose. Källa: Högskolan i Skövde

33


NEDSLAG SPELBOOM I SKÖVDE

»Många av oss har byggt upp ett liv och ett s­ ocialt nätverk här som vi inte vill lämna i första hand.«

Bilder från vänster till höger: Speltestare. Goat Simulator från Coffee Stain Studios. Anne-Marie Kaufmann och Per-Arne Lundberg på Gothia Science Center.

JOHANNES ASPEBY, MEDGRUNDARE AV SPELUTVECKLINGSFÖRETAGET COFFEE STAIN STUDIOS.

3. Geten som blev en världssuccé.

Kombinationen skola och företagshjälp har funge­ rat. I dag finns ett trettiotal dataspelsföretag som syssel­sätter cirka tvåhundra spelutvecklare i Skövde. Ett av dem är Coffee Stain Studios. Det startades av nio studenter och ligger bland annat bakom Goat Simulator, ett spel som fick sitt genombrott 2014 och som går ut på att en kringströvande get skapar kaos i sin omgivning. I dag är spelet en ­global succé. Bolaget har växt till tjugo anställda och omsätter runt 126 miljoner kronor årligen. ­Företaget håller till på Lögegatan mitt i staden. Här finns spelkonsoller i princip varje mötesrum, en egen minibiograf och i en kyl står några flaskor bubbel på kylning i väntan på nästa tillfälle att fira. Johannes Aspeby, 34, är en av grundarna. Han tror att spelkulturen i Skövde, den samlade kunskapen och inkubatorn har bidragit till fram­ gångarna. Men visst har det funnits tankar om att flytta verksamheten till en större stad, men de har alltid kommit fram till samma beslut – att de vill stanna. – Många av oss har byggt upp ett liv och ett ­socialt nätverk här som vi inte vill lämna i första hand, säger han.

34

4. En positiv spiral.

De senaste åren har dataspelframgångarna i Skövde börja få allt större uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt. Fler och fler företag gör studie­ besök och utbildningarna här blir alltmer efter­ traktade. Även internationella jättar har hittat hit. Förra året drog till exempel Microsoft i gång en satsning kallad Microsoft Game Camp tillsammans med högskolan. Konceptet var enkelt. Studenterna bjöds in till en tävling i spelutveckling där Micro­ soft stod för program, hårdvara och experthjälp. I gengäld fick företaget försäljningsrättigheter för tre vinnande bidrag som de gick vidare med. Men det finns mer att göra, tycker Tau Peters­ son, vice vd på Stunlock Studios, som ligger vid campusområdet. Företaget har hunnit lansera två spel. Det senaste, Battlerite, släpptes i en förhands­ version hösten 2016 och har sålt i 500 000 kopior. – Vi spelutvecklare kan göra mycket väsen av oss, men nästa steg är att det ska synas mer utåt att Skövde är en spelstad. Vi borde till exempel vidare­ utveckla vår spelfestival. Det borde finnas ett spel­ hus, där man kan testa spel från Skövde, och lära sig om det som skapats där. Och varför inte spel­ stationer på Resecentrum? – Men det handlar inte bara om att synas i ­världen och i Sverige. Det vore kul om också ­Skövdeborna kände till hur stor del av den svenska spelbranschen som finns här i trakten. Jag är inte så säker på att de vet det.•

SPELHÄNG! Växthusets kafé Många av spelföre­tagen har återkommande ­möten och event här. Bland annat en vd-frukost där företagschefer upp­ daterar varandra om nyheter. Kaplansgatan 16 B Boulognerparken Ligger vid högskolan. Många spelstudenter kommer hit för äta lunch i gräset, ta en kaffepaus eller bara hänga. Pitcher’s Pub som har blivit en samlingspunkt och after work-favorit för spel­ utvecklare i staden. Hertig Johans gata 12 Café Sällskapet Ligger på bottenvåningen i Kulturhuset och här möts ett gäng grafiker för att rita tillsammans vissa onsdagskvällar. Trädgårdsgatan 11


VA LLE BA ROQUE

m usi k f e st i va l i vack r a va l l e b ygde n

16 –20 augus t i 2017

Andrew Lawrence King

Nordic Baroque Dancers

Göteborg Baroque

Ensemble Mare Balticum biljetter: ticketmaster.se från 15 maj Martin Bagge

info: vallebaroque.se


Fem sommarpratare som det har pratats om: Lena Olin, David Batra, Zara Larsson, Athena Farrokhzad och Marie-Louise Ekman. 36


FENOMEN SOMMAR I P1

HÅLLBART PRAT Semester. Hängmatta. Och så på med radion klockan 13. För många är Sommar i P1 en tradition som inte får ruckas på. Men varför älskar vi programmet så mycket? text CAROLINE ENGVALL illustration STUDIO LÖFSTRÖM

S

ommar, sommar, sommar … För många semesterfirare ­signalerar den välbekanta radio­signaturen att nu väntar en högtidsstund. Nu gäller det att vara klar med kaffekok, hitta en skön plats, och sedan lyssna på hel- och halvkändisar som berättar om sina liv och erfarenheter, funderar över tillvaron och spelar egenvald musik. Och vi lyssnar många gånger oavbrutet i nittio minuter. Nästan förtrollade. Det är med andra ord ett gammel­ medium som fungerar. Efter femtio år är Sommar i P1 populärare än någonsin. I snitt lyssnade mellan 600 000 och 700 000 personer på programmet förra sommaren, sedan tillkommer en stor och ökande efterhandslyssning. Och så har det sett ut i ­flera säsonger. Dessutom har de flesta lyssnare en nära

relation till Sommar i P1. Efter programmet sms:ar man kompisar eller släkt som också lyssnade. Vad tyckte ni? Många kommer till och med ihåg vilka sommarpratare de tycker bäst om – också från många år tillbaka. Fråga din stolsgranne på tåget och hen kommer säkert att ha flera favoriter. Kanske Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, som punkterade medicinska myter, läkaren och författaren Bea Usma som berättade om kyla och havsdjup, eller komikerparet Anna Mannheimer och ­Peter Apelgrens småputtriga familjekäbbel. Frågan är varför Sommar i P1 har blivit så populärt.

»Sommarpraten ger oss inblickar i andras tillvaro. De blir äkta berättelser som känns värda att lyssna på.« BIBI RÖDÖÖ, PROGRAMCHEF FÖR SOMMAR I P1.

DET FÖRSTA PROGRAMMET sändes den 29 juni 1959. Idén kom från Tage ­Danielsson, som då var chef för radio­ underhållningen på Sveriges Radio, och

37


I HUVUDET PÅ

10-12

NOVEMBER

Tre unika sammanhang med en av Sveriges mest omtalade musikpersonligheter. Tre decenniers musik med Christer Björkman och artistvänner från när och fjärran. Tre överraskande kvällar med framträdanden som Christer Björkman aldrig tidigare gjort.

malmolive.se


FENOMEN SOMMAR I P1

producenten Jörgen Cederberg, som ­också var den allra första sommarvärden. I början av programmets historia ­fun­gerade de så kallade sommarvärdarna som hallåor, och samma personer återkom många gånger de första åren. Först sändes programmet i P3, där det lades ner efter 1992. Strax därefter fiskade P1-chefen upp det ur papperskorgen, bytte kanal och breddade spektrumet av sommar­ värdar. – Vi satsade mycket på att skapa relationer till och mellan värdarna och deras producenter. Vi har byggt förtroenden som har gjort att värdarna har känt sig trygga och därför velat tala om saker som de aldrig tidigare har velat berätta, säger Bibi Rödöö, programmets chef. – Resultatet är att sommarpraten ger oss inblickar i andras tillvaro. De blir äkta berättelser som känns värda att lyssna på. Retorikexperten Elaine Eksvärd är ­också inne på äktheten som en förklaring

till att programmet är så populärt. Hon menar att det behövs något som kramar om hjärtat på lyssnaren, vare sig man ­håller med eller inte. – Det bästa sommarpratet är något som både är personligt och som levererar något nytt om personen som pratar, tillsammans med närvaro. Den som lyckas bäst når verkligen lyssnarna. Finns det något knep?

– Att inte försöka för mycket och inte heller hålla tillbaka. Den balansen är ­hårfin, men jag tycker de flesta klarar det ­galant, säger Elaine Eksvärd. Hennes favorit är den då cancersjuke, nu avlidne författaren Kristian Gidlund. – Jag älskade det sätt han använde ­liknelser, metaforer så otvunget och naturligt, men ändå lyckades få det till poetiska och språkliga underverk. Han drabbade oss och han hade en särskild ­ingrediens som gjorde att det var så autentiskt: tiden han hade kvar var begränsad.

»Han drabbade oss och han hade en särskild ­ingrediens som gjorde att det var så autentiskt: tiden han hade kvar var begränsad.« RETORIKEXPERTEN ELAINE EKSVÄRD OM SIN ­S OMMARFAVORIT KRISTIAN GIDLUND.

I snitt ­lyssnade 600 000–700 000 personer 2016 på Sommar i P1.

39


nestorville.se

Mitt i äventyret Prova någon av alla våra färdiga paketresor i sommar – alla fyllda med unika reseupplevelser!

L äs vå r a m e r o m p och aketres or b oka inlan d s ba nu på nan. se

Inlandsbanan & Hurtigruten

Taste of Lapland

Upptäck Inlandsbanan

Bushcraft

Sveriges vildmark i kombination med en av världens vackraste resor på vatten.

Möt ursprung och mystik i den samiska kulturen med smakupplevelser för alla sinnen.

För dig som vill upptäcka Sveriges inre och uppleva Inlandsbanan på riktigt.

Upplev skogen och naturen och lär dig saker som överlevnad, fiske, navigering med mera.

9 dygn. Pris från 16.990:-

8 dygn. Pris från 11.900:-

10 dygn. Pris från 9.990:-

4 dygn. Pris från 8.290:-

Tåg så in i Norden

Flugfiske för kvinnor

Från norr till söder

Sveriges enda tågluff

Åk på fem olika järnvägar och upplev städer, byar, fjäll, fjordar och nationalparker i Sverige och Norge.

Lär dig att flugfiska. En fiskeresa med fokus på rekreation, gemenskap och lärdomar för livet.

Upptäck den svenska naturen och inlandets spännande städer, från Gällivare i norr till Mora i söder.

Res obegränsat på Inlandsbanan under 14 dagar och upptäck norra Sverige på egen hand.

10 dygn. Pris från 13.500:-

4 dygn. Pris från 9.490:-

6 dygn. Pris från 7.490:-

14 dygn. Pris 1.995:-

Läs mer om dessa och våra andra paketresor på: inlandsbanan.se | boka@inlandsbanan.se | 0771- 53 53 53 Sommartrafiken på Inlandsbanan 2017 körs 12 juni–20 augusti.


FENOMEN SOMMAR I P1

Jubileum! Signaturmelodin Sommar, sommar, sommar firar 65 år. Den skrevs av Sten Carlberg 1952.

SOMMARPRAT VI MINNS MEST OMTALADE

1973: Åsa Moberg pratade kvinnofrågor och spelade skivor som producenten helst ville slippa. ”Åsa Moberg stoppas i radion” skrev kvällspressen. 1977: Marie-Louise Ekman chockade lyssnarna genom att inleda sitt sommarprogram med orden: ”Det här är pissråttan själv som talar.” Hon läste upp anonyma brev med könsord som hon har fått efter sitt föregående sommarprogram. Rabaldret var ett faktum. 1979: Jan Guillou hotades till livet efter att ha förtalat före detta statsministern Per Albin Hansson. Jan Guillous på­ stående om att Per Albin Hansson hade tagit emot mutor av hans morfar vållade stor uppståndelse och programmet fälldes i Radionämnden. 2005: Kay Pollaks program avbröts av nyhetssändningar med anledning av bombdåden i London. I DAG HÖR Sommar i P1 till Sveriges

­ adios flaggskepp. Själva signaturmelodin R är förknippad med välmående, som varmt väder, ledighet och att ligga i hängmattan. – Det gör att vår hjärna associerar sommarprat med behagliga känslor. Precis som Pavlovs hundar, som lärde sig koppla ihop en klocka med mat så att de dreglade när man ringde i klockan, reagerar vi med glädje och förväntan när vi hör signaturmelodin, säger psykologen Dan Katz. Till våra varma känslor för programmet hör ju också att vi svenskar har en speciell relation till sommaren. Årstiden är belöningen för att ha klarat hela långa vintern. Då pratar vi mindre om jobb – och kanske mer om radioprogram som vi har hört. – Eftersom Sommar i P1 är ett brett program kan många vara med i samtalet. Programmet blir en gemensam erfarenhet och det bygger gemenskap, säger etnologen Ida Hult.

Bibi Rödöö håller med. I dag är en del av hennes mål med programmet att ­Sommar i P1 ska vara en brobyggare, en väg in i det svenska samhället för invandrare. – I programmet hörs personer från ­olika sfärer och programmen sätter i gång samtal och diskussioner bland en stor och brokig skara lyssnare. Sommar i P1 är en av få kvarvarande lägereldar, något som väldigt många samlas kring. Sådant är ­väldigt viktigt för att utveckla och stärka en ­demokrati, säger hon. – När Greklands förre premiärminister Giorgos Papandreou var sommarvärd ­berättade han att det var sommarprogram­ men som hade hjälpt honom att ­förstå sig på Sverige och svenskarna när han kom hit som flykting. Vi människor är ju mer lika än vi först anar, oavsett varifrån vi kommer, ­säger Bibbi Rödöö. •

2007: Programledarna Filip Hammars och Fredrik Wikingssons program leder till en sådan lyssnaranstormning att Sveriges Radios server kraschar. 2014: Christian Falks program blev det första i Sommar i P1:s historia att sändas postumt eftersom Christian Falk gick bort i cancer några dagar tidigare.

MEST NEDLADDADE 2016 1. Gunhild Stordalen 2. Malou von Sivers 3. Annika Lantz 4. Johan Olsson 5. David Lagercrantz

2015 1. Anna Mannheimer & Peter Apelgren 2. David Batra 3. Zara Larsson 4. Lena Olin 5. Sanna Lundell

41


TRÄDGÅRD RETROTREND

Tillbaka till rötterna

Grep, Burgon & Ball, 695 kronor, floralinnea.se. Såsticka 5 kronor, ­ esign­torget. D

Glöm minimalistiska japanska trädgårdar och ambitiösa italienska o ­ rangerier. I år ska det vara lite vildvuxet och gammaldags. Gärna svenska sorter från förr – och mycket fjärilar och bin. text ANDERS FALKIRK och LISA ISING

FIXA DITT EGET SMULTRONSTÄLLE

Ja, det går. I Sverige växer skogssmult­ ron och backsmultron vilda – men plant­skolorna har även många odlade sorter. Välj bland månadssmultron som rügen och alexandria. Eller ännu hellre parksmultron som revar sig och bildar hela smultronmattor i trädgården! Ask­ ungen och rödluvan är två bra sorter.

GAMLA SORTER

Visst är det spännande med gamla trädgårdsväxter, men var får man tag på dem? I Sverige har POM, Programmet för odlad mångfald, gjort ett fantastiskt arbete med att kartlägga och samla in bortglömda och lokala perenner, rosor, potatissorter och mycket annat. Och nu bör­ jar de dyka upp på marknaden igen under varumärket Grönt kulturarv.

Planteringsspade, Burgon & Ball, 198 kronor, ­floralinnea.se.

MASSOR AV PRÄSTKRAGAR

Leucanthemum maximum, eller som vi säger prästkrage, är en mormorsväxt som gör nästan alla glada. I de flesta handelsträdgårdar kan man numera köpa låga, buskiga sorter som blommande krukväxt, som sedan kan planteras ut och bli en perenn växt.

EN BÄTTRE JORD

Gör det enkelt för dig och prova täckodling, en naturmetod med många fördelar. Jorden tillförs näring och får bättre struktur – och själv slipper du rensa ogräs och behöver inte vattna lika ofta. Använd gräsklipp, grönsaks­ blast annat täckmaterial från trädgården. Ju färskare, desto mera näring tillförs jorden. Maskarna kommer att tacka dig genom att gräva gångar och göra jorden mera lucker.

Maskrosjärn, 59 kronor, ­Designtorget. 42


SKÅNSK INSPIRATION

Hur ser då en gammal trädgård ut? Vart reser man för att få lite inspira­ tion? Ett förslag är Hannas trädgård på Kulturens Öst­ arp utanför Lund. Det är en riktig skånsk allmogeträd­ gård med anor från tidigt 1800-tal, vårt svar på en engelsk ”cottage garden”. Här hittar du gammaldags perenner som stockrosor och fingerborgsblommor, fint inramade av låga bux­ bomshäckar och traditio­ nella humlestörar. Hannas trädgård hör till korsvirkes­ gården Gamlegård och är öppen för besökare under sommarsäsongen.

FOTO: ©VIVECA OHLSSON/KULTUREN

»Rapunkelklocka är en vacker, tvåårig växt med höga smäckra stänglar fyllda av lilablå klockor.« UR KÖKSTRÄDGÅRDENS HISTORIA AV MARIE & BJÖRN HANSSON

AFTER GARDEN

Yard Etc är ett litet trädgårdsföretag som drivs av Hampus Bremberg och Tina Råman i Varberg. Vid sidan om trädgårdsredskap säljer de också sköna tvålar, skrubb- och handkrämer. Allt som trötta trädgårdshänder och jordiga ansikten behöver.

FJÄRILN VINGAD

En gammal trädgård ska sjuda av liv. Enklast bjuder du in humlor och bin och fjärilar och skapar biologisk mångfald genom att plantera deras favoritväxter. Ge dem variation men också många av samma sort, så att de verkligen hittar dit. Välj blommor som är rika på nektar, som har mycket doft och färg. Några säkra kort är korgblommiga växter som kärleksört, lavendel och andra kryddväxter. Fjärilsbusken nummer ett är buddlejan som doftar underbart.

43


VILL DU KOMMA FRAM SNABBARE? Det är trångt på spåren. Tåg kommer inte fram. Gods får inte plats. Det beror inte på tågen, utan på rälsen. Längs med Norrlandskusten finns Ostkustbanan, en enkelspårig järnväg som är överfull. Ostkustbanan begränsar hela järnvägsnätet. Men det behöver inte vara så. Genom att bygga ut till dubbelspår fyrdubblas kapaciteten och norra och södra Sverige knyts ihop. Gods och människor får plats och restiderna halveras. Hur lång är Sveriges längsta flaskhals? 27 mil. Enkelspåret mellan Gävle och Härnösand försämrar hela det svenska järnvägssystemet. Restiderna har ökat och kapaciteten räcker inte. Ett dubbelspår på Ostkustbanan knyter samman norra och södra Sverige. Vad skulle fler och snabbare tåg betyda för dig?

På en enkelspårig järnväg kan fyra till sex tåg åka per timme. Hur många tåg kan åka per timme på ett dubbelspår? Upp till sex gånger så många – 30 tåg per timme. Du skulle komma fortare fram och antalet störningar och förseningar skulle minska kraftigt. Vad skulle det betyda för dig om du alltid kan lita på att tågen kommer fram i tid?

Hur kan nya Ostkustbanan ge jobb och tillväxt i hela landet? Samspelet mellan regioner och att orter knyts samman är avgörande för Sveriges ekonomi. Att norra och södra Sverige knyts ihop; att människor och gods kan förflyttas snabbare, enklare och billigare bidrar till tillväxt för hela landet, både i stad och land. Var vill du bo i framtiden om tågen blir snabbare och mer pålitliga? Var vill du jobba?

Om man vill frakta ett ton gods och släppa ut högst ett kilo koldioxid når man drygt två mil med lastbil och drygt 20 mil med båt. Hur många mil når man med tåg? 900 mil. Järnvägen är det absolut mest klimatsmarta alternativet. Ett godståg tar lika mycket last som 30 lastbilar med släp. För att företagen ska välja tåg före lastbil krävs att tågen blir mer pålitliga. Ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand gör järnvägen i hela landet starkare och mer pålitlig. När du handlar – tänker du på hur varan fraktats?

Hur mycket tid skulle du spara på en tågresa mellan Stockholm och Umeå med dubbelt spår? Hälften! Idag tar det 6,5 timmar. Med nya Ostkustbanans dubbla spår skulle det ta 3,5 timmar. Vad skulle du göra med den tiden istället?

Vill du veta mer om vad nya Ostkustbanan kan innebära för dig? Besök www.nyaostkustbanan.se


RESA KÖPENHAMN

GRØN REJSE

Hyrcyklar med gps. Badvänliga hamnar. Och fullt av spännande ekologiska initiativ. Kupé tog tåget till Köpenhamn, världens kanske mest miljövänliga stad. text ANNIKA GOLDHAMMER foto YADID LEVY, VISIT COPENHAGEN

Att cykla är det s­ jälvklara sättet att ta sig runt i Köpenhamn.


RESA KÖPENHAMN

cents rabatt. Överskottet går till att bekämpa ­fattigdom. Även andra konventionella matbutiker arbetar hårt med att minska matsvinnet, bland annat ­genom att rabattera varor med korta förbruknings­ tider. Och det har gett resultat. På bara fem år har Danmark och Köpenhamn lyckats minska det ­nationella matsvinnet med 25 procent, mer än ­något annat europeiskt land.

Amagertorv är en del av Strøget.

»På bara fem år har Danmark och Köpenhamn lyckats minska det nationella matsvinnet med 25 procent.«

CYKLARNAS KÖPENHAMN I Köpenhamn finns 350 kilometer cykelleder. Fyrtio procent av alla Köpen­hamnsbor cyklar till jobb eller skola. Det finns fler cyklar än invånare i Köpenhamn. Alla taxibilar i Köpenhamn har ställ för att transportera två cyklar. Det är gratis att ta med cykeln på S-tågen i ­Köpenhamn.

46

F

ramtidens sätt att handla mat på finns på en liten sidogata på Vesterbro, bara några minuters promenad från Köpen­ hamns centralstation. Här ligger Løs, Danmarks första emballagefria mat­ butik, vilket innebär att allt säljs på lösvikt. Nötter, torkad frukt, gryn, pasta, kaffebönor och andra torrvaror från behållare. Kryddor från värl­ dens alla hörn i stora glasburkar. Och från kranar där kunderna kan tappa upp dansk ättika, grekisk olivolja, franska viner och andra flytande varor. – Vi måste minska mängden emballage i sam­ hället, säger August Septimius Krogh, en av grun­ darna. Om vi fortsätter producera lika mycket plast som i dag kommer det att vara mer plast än fisk i världshaven 2050. Inte långt från Løs, i Nørrebro, ligger en butik som Washington Post har kallat ”the most interes­ ting supermarket in the world”. Det är We Food som enbart säljer mat med passerat utgångsdatum men som fortfarande går att äta, för att på så vis minska matsvinnet. Butiken som drivs av frivilliga i Folkekirkens Nødhjælp säljer varorna de får in med 50–70 pro­

JAG LÄMNAR LØS och cyklar vidare mot Indre By, Köpenhamns medeltida centrum, på min hyrcykel med inbyggd gps. Cykeln är en självklarhet. Det finns inget bättre sätt att ta sig runt i Köpenhamn. Staden är platt och har ett svårslaget cykelvägnät. Här finns mer än 350 kilometer cykelleder, med allt från flerfiliga cykelmotorvägar till arkitektritade cykelbroar som den ringlande ”Cykelslangen”. Sedan 2005 har Köpenhamn investerat svind­ lande 1,3 miljarder kronor i nya och förbättrade cykelvägar. I dag tar runt 40 procent av alla ­Köpenhamnsbor hojen till jobbet eller skolan – målet är att minst hälften ska göra det. Det enda problemet för en cyklande turist är att tempot är högt på vissa leder. Satsningen på cykelvägar är en del av lösningen om Köpenhamn ska nå målet att bli världens första koldioxidneutrala stad 2025. Staden har redan kommit en bra bit på vägen. Sedan 1995 har ­staden minskat koldioxidutsläppen med 50 pro­ cent, men det återstår ett tufft arbete med att göra sig kvitt stadens beroende av fossila bränslen för ­elproduktion. Ute i Öresund står vindkraftverk på rad som symboler för omställningen och det finns flera spännande byggprojekt. Ett av dem ligger i Nord­ havn. Här ska det byggas klimatneutrala bostäder för ­fyrtiotusen invånare med ett nätverk av cykel­ banor, ­takodlingar, upphöjt tunnelbanespår – och ny ­energismart hushållsteknik. NÄR JAG VÄL HAR PASSERAT Rådhuspladsen och kommit in på Grønnegade i Latinkvarteren så ­lugnar tempot ner sig. Jag cyklar förbi Pure Shop, en skönhetsbutik med ett sortiment som är både ekologiskt och fritt från parabener och hormonstörande ämnen, och Green Sushi, som serverar vegansk sushi och fisk från ekologiska och hållbara bestånd. Jag passerar även ett nytt initiativ som kombine­ rar ekologi och danskarnas cykelfäbless. Det är låd­ cyklarna från Dit Lokalmarked, en rullande mat­ marknad som tar nyskördade grönsaker och frukter från ”gården till gatan”. De specialbyggda cyklarna


Ekologisk grönsakshandel på Værnedamsvej på Vesterbro.

Vattnet i Köpenhamns gamla hamnområden går det numera att bada i, som här vid ­Islands brygge.

VISSTE DU ATT … … FN har utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för ut­veck­ling” med syfte att öka medvetenheten om håll­bar turism?

Copper and Wheat på Papirøen.

47


RESA KÖPENHAMN

GRÖNA ADRESSER

Ta sig hit SJ kör sex direkta snabbtåg till Köpen­hamn från Stockholm via Östergötland och Småland. Med byte i Malmö finns många tåg­ förbindelser från Stockholm och ­Göteborg. SJ kör även nattåg till Malmö från Stockholm. sj.se

Lunch på Copper and Wheat.

Ta sig runt Cykel är ett svårslaget transport­ medel i Köpenhamn. Det är bara att skapa ett konto på bycyklen.dk, ­stadens officiella cykeldelningstjänst, lokalisera närmsta cykel och börja trampa. Hyrcyklarna går på el och har inbyggd gps. bycyklen.dk

Bucket bar på P ­ apirøen, vid O ­ perahuset, är ett street food-Mecka.

»Geranium är världens enda hel­­eko­logiska restau­rang med tre Michelinstjärnor.« parkeras på olika platser runtom i staden och inne­ håller även färsk fisk, bröd och andra ekologiska ­råvaror från små, lokala producenter som sällan får plats hos de stora matkedjorna. FÖR DEN SOM VILL äta och dricka ekologiskt är

­alternativen många i Köpenhamn. Här finns hela

spektrumet – från Den Økologiske Pølsemand vid Rundetårn till Geranium, världens enda helekolo­ giska restaurang med tre Michelinstjärnor. Däremellan finns nästan hur mycket som helst att välja bland. Ekologiska gourmetpizzerian Bæst, ekobistron Biomio i Kødbyen eller grannen Nose­ 2tail, Köpenhamns första ekologiska steakhouse, är bara några exempel. Jag parkerar cykeln utanför Musling, trivsam systerkrog till den populära fiskrestaurangen Fiske­ baren i Kødbyen. På menyn finns fisk och skaldjur från hållbara bestånd, samt ekologiska grönsaker och naturviner. Jag sätter mig i fönstret, med utsikt över mat­ marknaden Torvehallerne. Äter krabbklor med ­yuzumajo följt av makrill med grön tomat och tång. Med gott samvete. • 48

Musling och Geranium, världens enda helekologiska restaurang med tre Michelinstjärnor. Bara för att ­nämna några exempel. Köpenhamn har också fler roliga matmarknader och ”restaurangtorg” med ekologisk inriktning. Kødbyens Mad & Marked är kanske den mest kända, men här finns också nyöppnade Westmarket och i en före detta industrilokal på Papirøn i centrala ­Köpenhamn huserar numera ­Copenhagen Street Food. Här ­serveras prisvärd gatumat alla dagar i veckan, och fina sommardagar kan man sjunka ner i en solstol med utsikt över vattnet.

Mera grönt!

Bo 71 procent av Köpenhamns hotell har en officiell ekocertifiering, så det är lätt att hitta ”gröna” hotell i staden. Ett av de mer spännande är SP34, ett snyggt designhotell med promenadavstånd till både Ströget och tågstationen. Hotellet är en del av hotellkedjan Brøchner som lär vara världens första koldioxid­ neutrala hotellgrupp. Ett annat är fyrstjärniga Crowne Plaza Copen­ hagen Towers som ligger i Köpenhamns enda koldioxidneutrala byggnad. Ett budgetalternativ är Danhostel Copenhagen Amager som får stora delar av sin elför­ sörjning från solceller.

Äta Det finns ett överflöd av ekologiska restauranger i Köpenhamn, och i alla prisklasser. Korvkiosken Den Økologiske Pølsemand, gourmetpizzerian Bæst, Nose2tail (Köpenhamns första ekologiska steak­ house), fisk- och skaldjurskrogen

Løs Emballagefri matbutik i Vesterbro. Här säljs allt i l­ösvikt. Kunder som inte har med sig egna förpackningar kan köpa s­ nygga glasburkar, komposterbara tygpåsar eller flaskor till inköpspris. Saxogade 77, Vesterbro Experimentarium Nyinvigda Experimen­ta­rium, stadens bästa besöks­mål för vetgiriga, har fått fördubblad utställningsyta och nya attraktioner. Här finns bland ­annat en ”energizon” där besökarna kan experimentera med miljövänlig energi och lära sig mer om hur man minskar koldioxid­utsläppen. Tuborg Havnevej 7, Hellerup

Tips! Go Green Copenhagen Go Green Copenhagen är ett nätverk som samlar en rad olika verksamheter som inspirerar till en grön livsstil. Nätverket erbjuder även guidade turer med gröna ­teman för grupper. På webbplatsen finns otaliga tips som hjälper dig att turista mer miljövänligt i Köpenhamn. gogreencopenhagen.dk


Tredje generationens lustprodukt är här Problem i kärlekslivet och bristande lust är vanligt. Orsakerna kan vara många, men oftast handlar det om något så enkelt som lusttjuvar orsakade av trötthet. Sveriges mest älskade lustprodukt är nu ännu smartare för att ta tillbaka orken, energin i vardagen och därmed glädjen till sex igen.

AR

TA R E I N N E H

Å

I 15 år har L-Argiplex varit Sveriges mest älskade kosttillskott för energi, lust och funktion. Orsaken är enkel. L-Argiplex är ett säkert kosttillskott med många nöjda användare, och samtidigt en pionjär i ständig förbättring.

Nya generationen L-Argiplex är den enda lustprodukten med de tre aminosyrorna: L-Citrullin, L-Arginin och L-Ornitin. Dessa kompletteras med ett smart innehåll bestående av bl.a. Vitamin D3, Ginseng och Rosenrot.

•G

R

O

O

R

T•

YR

STARKARE*

D -V

3 A MIN OS

30%

I TA M I N

M

LL

S

NYHET

INS

ENG • ROS

EN

L-Argiplex fortsätter att leda utvecklingen med det mest totala kosttillskottet hittills gällande lust och energi. Det är därför vi kallar den L-Argiplex Total. Du kommer att märka skillnaden.

Sexlivet tar fart när tröttheten minskar. Dags att njuta igen! L-Argiplex Total Man och Kvinna innehåller ginseng som bidrar till normal sexlust, vitalitet och motverkar trötthet, samt bidrar till normal mental och fysisk prestationsförmåga. Flera vitaminer (t ex vitamin C, B6, B12 och folsyra) bidrar till att minska trötthet och utmattning och till immunsystemets normala funktion. Biotin bidrar till normal energiomsättning och till att bibehålla normala slemhinnor. Bioperine® (Piper nigrum L.) bidrar till upptaget av näringsämnen. Dessutom finns vitamin D med som bidrar till immunsystemets normala funktion. *Nya L-Argiplex Total innehåller 30% mer aminosyror än tidigare L-Argiplex-produkter.

L-Argiplex köper du på apotek (Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apoteksgruppen, Lloyds Apotek & Apotea), hos Life, Hälsokraft och övrig hälsofackhandel.

L-Argiple ® För dig & den du älskar originalet


I H UV U D E T PÅ PER GESSLE

Det skulle vara låtar med stora refränger Countrysound. Duetter. Och hur man skrev sommarhits på 80-talet. Kupé pratar gyllene tider och somriga turnéplaner med Per Gessle. berättat för NICOLAS JÄNDEL foto ANDREAS VON GEGERFELT

U

nder Roxetteeran med Marie kunde vi stå framför 50 000 – 60 000 i publiken, jag kan inte komma på vad som skulle kunna slå den känslan. Men om det bara kom 20 personer, skulle jag spela ändå. Det kommer jag nog

alltid att göra. Det ska bli kul att turnera igen. Den 6 juli när vi står där bakom scen inför premiären i Helsingborg och hör sorlet utanför kommer man att ­kunna känna energin, alla i bandet är på tå och kommer att vilja gå ut och ge allt. Jag vet inte ­riktigt hur man beskriver den stunden på bästa sätt – som ett kosläpp kanske. De svenska soloplattorna jag har gjort är lite

­ eliga för mig, låtarna är som barn. Nu ville jag h gärna skriva på svenska igen. De ­senaste åren har jag tillbringat över fyrahundra dagar i Christoffer Lundquists studio i Skåne, så det var dags att spela in någon annanstans. Jag fick tips om Blackbird Studios i Nash­ville, som har ett sound jag gillar. Jag hade ett färdigt grundmaterial, men ville att vi skulle åka dit ganska förutsättningslöst. När man har musiker som Dan Dug­more i rummet och han spelar så man nästan gråter, då känns det rätt stort. Det är samma med duetter. Att släppa in en ­annan artist i låten ger en annan vinkel. Lars ­Winnerbäck är med och på den andra skivan sjunger jag med John Holm. Han och jag har alltid känt en sorts samhörighet, eftersom vi båda har så konstiga röster. Jag har jobbat mycket med texterna, som alltid. 50

För mig är de centrala. De handlar nog om samma stora frågor som när jag var yngre. Besvikelser, ­kärlek, sorg och drömmar, men från ett annat håll nu när man inte längre kan skriva om den första förälskelsen. Min syn på musik har inte förändrats. Den betyder enormt mycket för mig. Jag kan inte ens tänka mig ett liv utan musik. Musiken kan få människor att börja dansa, att gråta. Den för människor närmare varandra. Jag har svårt att se hur andra konst­former skulle kunna ha samma effekt. Tidigt på 70-talet fick jag och en kompis sommarjobb som ’landstingstrubadurer’ och var runt på sjukhus och spelade på äldreboenden. En gång stod vi ett rum med bara två patienter. Ingen var vaken, men vi började spela och höll på ett tag tills en sjuksköterska kom in och sparkade ut oss. De hade sagt fel rum och patienterna där inne var inte kontaktbara. Precis innan vi lämnade rummet vaknade den ena. Han hade legat i koma i flera månader. Så stor kan musiken vara. Sommarhittar? Sommartider var väl den första

r­ ik­tiga sommarlåten och sedan har det blivit många fler. På 80-talet var det naturligt att skriva sommarlåtar, som skulle passa att spela i folkparkerna. Det gällde att skriva lite ’större’ låtar, som fick folk att sjunga med och kanske till och med sjunga själva. Lite av samma sak gjorde jag senare med Roxette, när vi gick in på arenorna och började spela för massorna. Låtar som till exempel The Look, Listen to Your Heart och Joyride. Det var låtar med stora refränger och stora gester.” •

PER GESSLE YRKE: Artist. ÅLDER: 58 år. AKTUELL: Med sommarturné som har premiär den 6 juli och två nya album, varav det första En vacker natt kom ut i våras och det andra En vacker dag släpps i s­ eptember.


»Alla i bandet är på tå och kommer att vilja gå ut och ge allt. Jag vet inte riktigt hur man beskriver den stunden på bästa sätt – som ett kosläpp kanske.«

51


MEDA. 2080.001.april.2017

Åksjuk? − Tugga bort åksjukan!

• Calma® - det enda medicinska tuggummit mot åksjuka • Effekten varar i 3-6 timmar • Bör tas 15-30 minuter innan förväntad åksjuka men kan även tas när du blivit åksjuk.

14-16 JULI - EN JAZZ- & FOLKMUSIKFESTIVAL I JAN JOHANSSON ANDA

Läs mer på www.calma.se

Calma® (dimenhydrinat) är ett receptfritt läkemedel, medicinskt tuggummi mot åksjuka. Från 12 år. Läs bipacksedeln noga före användning. Ytterligare information finns på www.fass.se Marknadsförs av Meda www.medasverige.se

v.28

14-16 JULI

VÄRLDSARVSJAZZEN – EN JAZZ- & FOLKMUSIKFESTIVAL I JAN JOHANSSONS ANDA

Nils Landgren Funk Unit

14-16 JULI Välkommen till en festival där du omfamnas av världsarv, och Thomas Jutterström trio hälsingenatur och musik av högsta kvalité!

Svante Thuresson

- EN JAZZ- & FOLKMUSIKFESTIVAL I JAN JOHANSSON ANDA

I år med NILS LANDGREN FUNK UNIT och många fler! NÄR 14-16 juli PLATS Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala INFO & BILJETTER www.varldsarvsjazzen.se Arrangeras av Kultur & fritid, Söderhamns kommun i samarbete med hälsingegården Erik-Anders. Välkommen en festivaloch där Sparbanksstiftelsen du omfamnas av världsarv, Med stöd av RegiontillGävleborg Söderhamn

”Drömmen om Amerika” med Oskar Schönning & Thomas Backman

Cats and Dinosaurs

hälsingenatur och musik av högsta kvalité!

I år med NILS LANDGREN FUNK UNIT och många fler! NÄR 14-16 juli PLATS Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala INFO & BILJETTER www.varldsarvsjazzen.se

Söderhamns catering serverar mat och dryck från lokala företag/producenter.

Arrangeras av Kultur & fritid, Söderhamns kommun i samarbete med hälsingegården Erik-Anders. Med stöd av Region Gävleborg och Sparbanksstiftelsen Söderhamn

KULTUR & FRITID

Arrangeras av Kultur & fritid, Söderhamns kommun i samarbete med hälsingegården Erik-Anders. Med stöd av Region Gävleborg, Söderhamns sparbanksstiftelse.

Fler artister och tidsprogram hittar ni på

www.varldsar vsjazzen.se


LISTAN SUPERMATERIAL SOM GER BÄTTRE SOLCELLER 1 ALGER

I Bohuslän pågår ett projekt där forskarna hoppas kunna använda bruna kiselalger för att förbättra kapaciteten i solceller. Det är algernas cellskal av kiseldioxid som har en fantastisk förmåga att fånga in solljus. Genom att överföra algernas infångning av solens strålar till vanliga solceller skulle absorptionen av ljus öka många gånger om.

AV MULLBÄR OCH GRAFEN 2 SUPERSIDEN

När forskare vid Tsinghuauniversitetet i Kina matade silkeslarver med mullbärslöv som hade sprejats med grafen fick de fram ett superstarkt silke – som kan leda ström. Forskarna hoppas att deras supersiden ska kunna användas i skyddskläder, medicinska implantat och sensorer som sys in i kläder.

Naturliga under!

SOM GER SUPERPROTEIN 3 MANETER

Vi måste äta mindre kött för att klara livsmedelsförsörjningen framöver, det är de flesta experter ense om. Men var ska vi hitta framtidens protein? Enligt forskare vid universitetet i Tromsö är maneter en osedvanligt bra protein­källa.

KAN BLI 4 KOMOCKOR ­NEDBRYTBARA TEXTILIER

Den holländska uppfinnaren Jalila Essaidi ligger bakom den ovanliga idén att utveckla mjuka textilier från cellulosa i kospillning. Kläderna ska tillverkas under märket Manure Couture, och textilierna är helt nedbrytbara. Själva processen med att ta fram textilierna minskar metangasutsläppen och luftföroreningarna från kobajset. Och nej, tygerna luktar inte …

FOTO: SHUTTERSTOCK

SOM GÅR PÅ SOLENERGI 5 ELYCKELN Den danske ingenjöre Jesper Frausig nöjde sig inte med att ersätta den vanliga hojen med en el­-driven. Han ville att cykeln skulle bli helt ­miljövänlig och tog fram The Solar Bike, som har solpaneler integrerade i cykelhjulen. Fulladdad ska räckvidden vara sju mil.

FRÅN VINDRUVSSKAL 6 LÄDER

Italienskan Rosa Rossella Longobardo och ­hennes team har lyckats skapa vegetabiliskt läder av restprodukter från vintillverkning – vindruvsskal och stjälkar. Till skillnad från produktion av djur- och syntetläder går det inte åt en massa vatten, energi och kemikalier i processen. Teamet fick nyligen pris i Global Change Award för sin insats.

Alger, vindruvsskal och komockor. Det finns ingen hejd på fantasin när teknikbolagen letar inspiration i naturen efter nya, hållbara supermaterial. text IA WADENDAL

7 KROPPSPROTEIN BLIR MEDICIN

Våra egna kroppar kan faktiskt ­producera mediciner. Den livsfarliga sjukdomen havande­ skapsförgiftning drabbar omkring femtusen svenska kvinnor varje år, och runtom i världen närmare tio miljoner. Lundaforskaren och professorn Stefan Hansson kan ha hittat en helt naturlig behandling mot sjukdomen. Det är ett kroppseget protein som produceras i levern och rensar blodet från de giftiga ämnen som havandeskapsförgiftningen orsakar.

53


TENDENS MÖTESKARUSELLEN

FÖRLORAD KONTROLL

Inget är så omodernt som chefer som pekar med hela handen. I dagens arbetsliv är det samarbete, nätverkande, möten och konsensus som gäller. Men ju mer tid vi ägnar åt samverkan och möten, desto mindre blir över till själva jobbet – endast tjugo procent, enligt en ny undersökning. text LISBETH LUNDAHL illustration VALERO DOVAL

M

obilen ringer, ­mötena ­avlöser varandra och i inkor­gen jäser en surdeg av obesvarad ­e-post. Ännu en arbetsdag har gått utan att du har hunnit med det du egentligen ­skulle. Med en suck packar du ner några arbetsuppgifter att ta med hem. – Det är så här man blir utbränd, muttrar du. Nej, din arbetsplats är inte unik och nej, det är inte du som är en ineffektiv lågpresterare. En amerikansk undersökning visar att många företag lider av ”colla­borative overload”, en alltför långt driven samarbetskultur där medarbetare kan tillbringa 50–80 procent av sin arbets­tid med mejl, samtal, rapportering, möten och andra typer av kommunikation och informationsdelning. Och trots att vi samverkar mer än 54

­ ågonsin så grasserar beslutsångesten. n Många möten resulterar bara i ett enda beslut: om ett nytt möte. Hur blev det så här? Det handlar ju om sunda och positiva jobbinslag – som har tagit sig osunda proportioner. GRETA RASK, organisationskonsult med eget företag i Helsingborg, menar att ­mötes­raseriet hänger samman med att fram­tiden har blivit så svår att förutse. – Alla organisationer har en allt större komplexitet, och därmed större ovisshet, att hantera. Ovisshet väcker rädsla. Sam­ tidigt är vi fast i en gammal världsbild där organisationer är pyramider med chefer i toppen som förväntas ha koll på vart vi är på väg, säger hon. Men vi har ju sett hur det kan gå. För Facit, Kodak, Nokia och andra framgångsrika företag som har svepts bort av en utveckling som de inte kunde tolka.

”COLLABORATIVE OVERLOAD” är den amerikanska ­termen för en ­över­driven sam­arbets­ kultur med mejl, samtal, rappor­tering, möten och andra typer av kom­­mu­­­ni­ kation och infor­­ mationsdelning.


55


Bli proffs på massage Axelsons är den största skolan i sitt slag i Norden med längst erfarenhet. Vi har kompletta yrkesutbildningar inom massage, ekologisk hudvård, personlig träning, kost- & näring, yogalärare, SPA-terapeut m.fl. Vi har även kortare kurser/helgkurser för att kunna behandla nära och kära eller för att prova på innan man börjar en yrkesutbildning.

15 % rab att Boka oc h betala

före 30/6

Skäm bort dig själv! Gå på en elevbehandling i massage, ekologisk ansiktsbehandling, medicinsk fotvård, kanske en SPA-behandling. För att förebygga besvär eller bara för att du är värd det. axelsons.se/elevbehandlingar Axelsons Stockholm • 08-54 54 59 00 Axelsons Göteborg • 031-15 26 50 Axelsons SPA Skola • 08-612 21 55

axelsons.se


TENDENS MÖTESKARUSELLEN

Och det gäller inte bara industrijättar utan också unga och coola företag (någon som minns Lunarstorm?). Misstanken sprider sig: kanske våra chefer inte heller vet vart vi är på väg. Och är det inte så att cheferna känner på samma sätt – och vill förankra besluten för att ha ryggen fri? Och detta psykologiskt osäkra landskap föder en massa möten. – Att vi håller mängder av möten som om vi hade läget under kontroll, att vi delger varandra information och försöker involvera alla i allt, bottnar i denna rädsla. Sanningen är ju att ingen har svaren. Vi måste ge oss in i ett gemensamt sökande och fatta beslut utan tillräckligt underlag, menar Greta Rask. – Vi måste våga vara i ovissheten tillsammans och chefer behöver erkänna ­öppet att de inte heller har svaren. GRETA RASK TROR att vi är på väg mot ett fundamentalt skifte i sättet att leda organisationer. I framtiden kanske det inte kommer att finnas chefer, att ordergången kommer vara organisk och besluten kommer att fattas av den som är bäst lämpad för stunden. Hon är inspirerad av belgaren Frederic Laloux och hans bok Reinventing Organizations. Han har studerat ett dussin verksamheter i olika länder som karakteriseras av självorganisation och självstyre. Frederic Laloux har hittat företag där varje medarbetare kan fatta egna beslut om verksamheten, inklusive sådana som kostar pengar. Avsaknaden av chefer ­betyder dock inte att det saknas struktur. ­Villkoret för att ta ett beslut är att man först rådgör med dem som har värdefull kunskap och dem som beslutet berör. Om en maskinoperatör vill köpa in en ny maskin så kan han göra det, efter att ha rådgjort med företagets tekniska och ­finansiella specialister samt de kolleger som också ska jobba med maskinen. Mellan den toppstyrda beslutsmodellen och dess tungrodda motsats, konsensusmodellen, formas nu en tredje väg – ett decentraliserat beslutsfattande via en rådgivande process. – Då skapas rörliga organisationer som har släppt illusionen om kontroll. Man förlitar sig på att människor tar ansvar när de ges frihet och att bra idéer får fäste.

Osäkerhet och beslutsångest driver på mötes­ karusellen.

Förändring drivs inte från toppen utan från alla möjliga ställen i organisationen. Och med mindre kontroll behövs färre möten, säger Greta Rask. EN ANNAN INTRESSANT modell är socio­

krati, ett begrepp myntat av den franske filosofen Auguste Comte och vidareutvecklat på 1970-talet. Det är en beslutsform där alla blir hörda (inte att förväxla med konsensus, där alla är eniga). Den som inte tycker sig kunna leva med ett beslutsförslag kan göra invändningar och förslaget förbättras tills det inte finns några invändningar. På detta sätt använder man sig av den kollektiva intelligensen och hittar strategier som ­anses tillräckligt bra just nu. Holma folkhögskola i Lund är en arbets­plats som styrs via sociokrati. ­Rektor Hugo Malm inser att modellen kan verka omständlig.

»Att vi håller mängder av möten, som om vi hade läget under kontroll, bottnar i rädsla.« GRETA RASK, ORGANISATIONSKONSULT


TENDENS MÖTESKARUSELLEN

Framtidens organisationer behöver bli rörligare och fatta beslut lika fort som omvärlden förändras, menar Johan Eklund på Stardust Consulting.

– Det är mycket jobb i början. Vi gick en helgkurs för att lära oss principerna. Men sedan flyter det på och mötena blir effektiva eftersom de följer en fast struktur. Det viktiga är att all personal är med och drar upp de stora riktlinjerna. – Däremot är inte alla inblandade i de dagliga driftsbesluten. En variant av sociokrati kallas internationellt för ”sociocracy 3.0” och kopplas ibland ihop med innebegrepp som agilt (smidigt) ledarskap eller resilient (motståndskraftigt) entreprenörskap. Det ­engagerade kollektivet anses helt enkelt som mer robust i en snabbföränderlig värld än den ensamme chefen eller den ­lilla ledningsgruppen. Sociokratins betoning av att en verksamhet ska bygga på gemensamma värderingar och målsättningar, stämmer med Frederic Laloux förutsägelse att fram­ tidens organisationer själva kommer att hitta fram till sina syften. Vi har varit vana vid att grundare, ägare eller chefer har bestämt syftet – oftast att tjäna ­pengar. NÅVÄL, TRENDSPANINGAR är spännande. Men de hjälper dig inte här och nu med kalendern bågnande av möten. Vad göra på ditt jobb, i väntan på paradigmskiftet? Radikalt i sin enkelhet är att boka in tid för att jobba på jobbet. It-konsultföretaget Crossnet i Stockholm har infört 1,5 timmes fokustid varje förmiddag då alla får jobba utan avbrott.

58

Inga möten, inga inkommande telefonsamtal, inga sms-pling, inte störa varandra utan fokus på att få undan grejor. – Det funkar väldigt bra och har gett ett större lugn på kontoret, konstaterar Crossnets vd Lennard Björk. En annan åtgärd är att rensa bland ­mötena, men höja kvaliteten på dem man håller. Johan Eklund, managementkonsult på Stardust Consulting i Stockholm, tipsar om nya tekniska lösningar som inte bara överbryggar fysiska avstånd, utan även psykologiska skillnader. – Alla är inte lika bra på att lägga fram sina idéer på möten. Vissa hämmas av hierarkitänkande, andra är blyga eller mindre bra på att prata. För att utforska all input som riskerar att inte komma fram finns det webbverktyg – bland annat Interactive Meeting som vi har tagit fram. – Via en app i mobilen ställs frågor på ett neutralt sätt under mötet, alla får komma till tals och alla kan gilla eller ­betygsätta förslag. FÖR DET GÅR INTE att önska sig en värld där man samarbetar mindre, menar Johan Eklund. I stället behöver vi träna på att samarbeta. Även han ser att organisationer behöver bli rörligare, där nya grupper kan formas och fatta beslut lika fort som omvärlden förändras. – Förr kanske man jobbade i samma konstellationer i åratal och lärde känna varandra väl. Nu måste vi snabbt kunna samarbeta bra med helt nya människor. •

FYRA VANLIGA M ­ ÖTESMISSTAG 1. MÖTET ÄR ONÖDIGT Åtgärd: Fråga er ”Varför behöver vi ­mötas?” Nöj er inte med det första svaret utan fortsätt borra tills det framgår om mötet verkligen är nödvändigt. Varför-frågan är också viktig vid återkomman­de möten som det lätt går slentrian i. ”Vi har ju alltid haft team­ möten varje månad.” 2. MÖTET ÄR DÅLIGT FÖRBERETT Åtgärd: Det lönar sig att lägga tid på ­planering. Formulera resultatmål för mötet, det ger riktning och fokus. Låt gärna mötesledarskapet rotera så att alla får ta ansvar för mötenas kvalitet. 3. FEL PERSONER PÅ MÖTET Åtgärd: Undvik att ständigt bjuda in samma personer. Vissa är mer utsatta för samarbetsöverbelastning än andra och kan slitas ner eller bli flaskhalsar. En studie i USA visar att 3–5 procent av de anställda i trehundra undersökta företag står för en tredjedel av det sam­arbete som skapar mervärde. Sprid ansvaret. 4. MÖTENA AVLÖSER VARANDRA Åtgärd: Lägg in ställtid. Börja kvart över heltimme eller sluta kvart i. Du hinner ställa om dig mentalt inför nästa möte och kanske läsa dina mejl så att du inte frestas göra det under mötet, ett beteende som är en riktig mötesdödare. KÄLLA: GRETA RASKS BOK FÖRÄNDRINGSKRAFT I EN NY TID – MEDVETET UTVECKLINGSARBETE OCH MÖTEN MED MENING


Naturskyddsföreningen lanserar sommarens mest amazing 360°-upplevelse:

SOVA I NATURAL REALITY Vinn en exklu s naturupplev iv else!

Tävla med di n bästa NR-up Mer info på na plevelse. turskyddsfor eningen.se/n eller sms:a N r ATURBILD til l 72 900. Du kan vinn a fina priser från Houdini och SJ.

#naturalreali

ty

Slit dig från dataskärmar och telefondisplayer någon kväll i sommar. Kryp istället ner i en sovsäck under bar himmel och låt blicken vila på den oändliga rymden. Om du är riktigt tyst hör du ljudet av löv som rör sig i vinden. När du andas in känner du doften av fuktig jord och gräs. Och framför allt så blir du påmind om att det finns mycket kvar att kämpa för.

Stötta oss i kampen för framtida NR-upplevelser genom att sms:a* MEDLEM till 72 900 eller gå in på naturskyddsforeningen.se Ett medlemskap kostar 24 kr/mån.

*Sms:et är kostnadsfritt, förutom ev. operatörsavgift. Ett medlemskap kostar 24 kr/mån och pengarna överförs först när du har bestämt dig.


ETT HUS FÖR HELA LIVET

Beställ din bikini på evanette.se

Göteborg, Uddevalla, Stockholm, Luleå, Boden, Kalix, Skellefteå, Örebro, Karlstad, Borlänge, Mora, Umeå

OM ALLA LEVDE PÅ SAMMA SÄTT SKULLE DET BARA BEHÖVAS EN HUSMODELL. Men verkligheten är som du säkert känner till inte riktigt så enkel. Livssituationer, familjekonstellationer och en massa andra omständigheter gör att vi alla har olika krav på vårt boende. Besök oss på eksjohus.se och beställ våra kataloger - vi har ett hus för dig - oavsett var du befinner dig i livet.

BESTÄLL VÅRA KATALOGER!

WWW.EKSJOHUS.SE

KORSORDSLÖSNING MAJ


KORSORD KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 juni. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg. SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

JUNI

Grattis! ni vann i april: FÖRSTA PRIS: Licelotte Weilander, Falun ANDRA & TREDJE PRIS: Lil Reimarsdotter, Göteborg Per-Arne Hellgren, Växjö

Obs! Lösningen till korsordet i majnumret finns på sidan 63.

61


PYSSEL JUNI

Sudoku Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

MEDELSVÅR

SVÅR

Dubbelglosan SVÅR

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

MEDELSVÅR

AVIG - BERG - DAGG - EMIR - GLAD - GRAN - LOVA - RITA Sudoku:

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

Dubbelglosan: Ordkättingen: GRÅ-STEN-BLOCKFLÖJT-ISTER-BAND-HUND-AN-SPELA KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN 62

Lösningar

AN - BAND - BLOCK - FLÖJT - HUND - ISTER - STEN


© P H O T O S C A L A , F L O R E N C E , S A R O N Y, N A P O L E O N :18 8 2

59° 37’ N 15° 50’ Ö A R BO G A NAT U R L IGT V I S

The Importance of Being Earnest OPERA PÅ VADSTENA SLOTT 21 JULI – 9 AUG 2017

Vadstena-Akademien Tonsättare: B Tommy Andersson Biljetter: vadstena-akademien.org Tips! Boka ett Operapaket på Vadstena Klosterhotel

FJÄLLEN VÄNTAR PÅ DIG Vålådalen Trailrunning

– Gunders mosse, Ottfjället, Nulltjärn, Blanktjärnsrundan… Legendarisk löpning helt enkelt!

valadalen.se

facebook.com/valadalen

Funderar du över dina alkoholvanor?

arbogabryggeri.se | art. nr 1280-01 fl 50 cl, 1280-12 burk 50 cl | 5,6% vol | 15,90/14,90 kr

RING 020-84 44 48 och prata med våra rådgivare Öppet mån - tors kl 12.00-19.00, fre kl 12.00 - 17.00

Det är kostnadsfritt, du kan vara anonym och ringa från hela landet. Läs mer på alkohollinjen.se

Alkohol är beroendeframkallande.


BetweenEyes

Nattplåster för dina bekymmersrynkor får dig att se utvilad och pigg ut. Låt verka 8h/natt. 5 st för 199kr hos SwedishSolution.se

Kollagen som kosttillskott

Bidrar till att förnya huden, förbättra dess struktur för ett slätare utseende. 40 kapslar, 195kr SwedishSolution.se

Hudbehandling från insidan

SKÖNHET RYNKOR OCH

med Hyaluronsyra. Bidrar både till hudens återfuktning och en mer elastisk hud med lyster och ungdomlig spänst. 30 kapslar, 375kr, på SwedishSolution.se

Rynkplåster Arbetar När Du Sover Rynkor uppkommer redan i 20 års åldern eftersom hudens kollagen och elasticitet försämras och hudens fyllighet minskar. MediWrink Rynkplåster råder bot på detta genom att skapa ett verksamt Microklimat i hudlagren under hudytan som täcks av plåstret. Kan användas upp till 15 nätter. Rynkplåster av Medicinskt Silikon, Välj bland 5 olika behandlingsområden ca 385kr, SwedishSolution.se

PEPTI- Age Perfect cream

Nya generationens dagkräm med Peptidyn® för att förfina hudens struktur och släta ut rynkor och fina linjer. För kvinnor +40 som önskar förbättra hud och fasthet, återuppliva lyster, ta bort trötthet- och ålderstecken. BEVISAD EFFEKT enligt studie. Bra som make-up bas. 590kr på SwedishSolution.se

Se yngre ut?

Testa WrinkleTwinkles ansiktsmassage med din massageapparat. Lär dig hur på SwedishSolution.se. Silikon Spateln (bild) vibrerar 8000ggr/min. Nu: 245kr.

Vibrerande Ansiktspenna

med värme, 240kr. Ansiktsmassage påverkar lyster, släthet, och rynkor. Se instruktionsfilmen på SwedishSolution.se

. se


din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

Hej Anna!

Anna Fahlkrans på SJ Labs inspireras till nya idéer utomhus – gärna vid Mälarens vatten.

Ett biljettchipp i handen och VR-film där resenärer upplever nya X 2000 innan tågen ens har byggts om. Anna Fahlkrans, affärsutvecklare på SJ Labs, älskar innovationer. text KATARINA MYRBERG foto MARIA ROSENLÖF

– Det är häftigt att tänka att det jag gör ­påverkar många människors vardag, säger Anna Fahlkrans. Som liten kulla i järnvägsknuten Krylbo skruvade hon isär en elvisp för att se hur den fungerade. Vetgirigheten har hängt med sedan dess, in i affärsutvecklarjobbet. Var får du inspiration till innovation?

– Av mina barn. De ser inte problemen, bara lösningarna. Jag tänker bra när jag är utomhus och är lite barnslig, det har jag nytta av i jobbet. SJ Labs använder ny teknik för att lösa kända behov hos resenärerna. Det är korta puckar från idé till verklighet. Den senaste innovationen är möjligheten att ha biljetten nedladdad i ett chipp i handen.

Har du opererat in något chipp?

– Nej, men en del av mina kolleger har det. Det är en smart lösning. I stället för att rota fram mobil eller biljetten visar du bara upp handen.

Visst är SJs virtual reality-film om nya X 2000 din ”baby”?

TRE HETA DIGITALA TRENDER ENLIGT ANNA

1

Internet of things

Allt omkring oss ­kommer att vara upp­ kopplat och sakerna kommer att kunna kommunicera med var­ andra. Detta gör att vi kan skräddarsy tjänster och produkter för den enskilda tågresenären.

2

Automa­ tisering

Artificiell intelligens smyger in i vår vardag. Robotgräsklippare och Iphones Siri är bara början. Självlärande robotar kommer att ta hand om återkom­ mande frågor inom till exempel kundservice.

3

Rörelsefrihet

Nya mobila tjänster gör att vi kan knyta ihop hela resan från dörr till dörr. Även om det i dag är lätt att digitalt boka och resa med SJ behöver vi synka olika transporter till och från tågstationen bättre. Här finns mer att göra.

– Ja. Eftersom tåget inte finns ännu fick vi bygga upp det helt digitalt och slutresultatet blev riktigt bra! Vi har visat filmen för våra resenärer och de har kommit med feedback som vi har kunnat förmedla v­ idare till våra tågutvecklare. Även för dem som arbetar med utvecklingen av de nya tågen har VR-filmen varit ett bra hjälpmedel då de redan nu kan se och uppleva tåget som de håller på att skapa. Något annat kul på gång?

– I maj tog vi hjälp av våra kunder för att samla in gps-koordinater till vagnlägena på stationerna. Datan använder vi i vanliga SJ-appen för att kunna visa exakt var på perrongen din vagn kommer att stanna. • 65


din resa… resenärer

01. IDA ABRAMSSON OCH PONTUS ­HOLMBERG

STOCKHOLM Mitt värsta och bästa tågminne är när nattåget jag åkte med blev strandat i Undersåker utanför Åre i sexton timmar, det var något kontaktledningsfel. Det var mitt under vinter-OS i Vancouver 2010. Men det var väldigt familjärt ombord, lugnt och skönt och vi fick gratis mat. När maten tog slut kom de med nya leveranser. Det gick verkligen ingen nöd på mig, säger Ida.

Göteborgs Centralstation 5 april

Matfrossa på strandat nattåg, föräldrarna som glömde att hoppa av tåget och resan som gav nytt jobb. Möt resenärerna på Göteborgs Central som bjuder på sina bästa och värsta tågminnen. text KATARINA MYRBERG foto BODIL BERGQVIST

66


03. KERSTIN ­NORDSTRÖM

FLEN Det bästa med tåg är varje gång det rullar in mot Göte­ borg Central, förbi Skansen Lejonet. För även om jag har bott utanför Göteborg i fyrtiofem år, och nu senast i Flen i tolv år, är det en härlig känsla att komma med tåget hem till Göteborg. Den här gången ska jag stanna ett par dagar hos mina gamla väninnor.

04. MARITA OCH ALF OLSSON

BENGTSFORS Usch, jag minns när vi satte vår dotter, som var tio elva år, på tåget från Dals-Ed i Dalsland. Hon skulle åka själv till ­släktingar i Skåne. Men vi hann inte av tåget utan fick åka med till nästa station, Öxnered. Bilen stod olåst kvar på stationen och ­hunden satt i bilen … det var hemskt oroligt en stund. Men vi klev av i Öxnered och tog tåget tillbaka – och allt gick bra.

02. DAVID ANDERSSON OCH STEFAN ­WIRSENIUS

GÖTEBORG Bästa tågminnet var för tre veckor sedan med min tjej och hennes son. Vi tog nattåget till Åre och det var första gången för grabben. Vi låg i vår sovvagnskupé, läste godnattsaga, såg skymningen ­utanför och sov gott hela natten. Det var en himla mysig känsla! I dag ska jag och Stefan med nattåget till Sarek. Där ska vi åka skidor i nationalparken i tio dagar.

05. LOUISE HÄGG OCH MADELEINE SÖRDAL

KARLSTAD OCH ­GÖTEBORG Ett roligt värstaminne var när tåget mellan Stockholm och Göte­ borg blev stående. Men det fanns gott om vin att köpa i restau­ rangen, så det blev en rolig resa i alla fall. Ett bra tågminne är den här resan. Jag har åkt hit för en arbetsintervju – och det är klart att jag får jobbet! säger Louise.

06. JONNA Ö ­ IJWALL OCH JOSEFIN ­SKOGLUND

STRÄNGNÄS OCH ­STOCKHOLM Mitt bästa tågminne är att åka snabbtåget Göteborg–­ Stockholm, köpa lite vin i ­bistron och bara sitta och njuta av resan … fast så var det inte den här gången. När du reser med barn gäller det att hålla dem på gott humör, ingen vila, det handlar mest om att överleva, ha ha, säger Jonna.

67


UNNA DIG EN NÖJESUPPLEVELSE! K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

KRALL ENTERTAINMENT OCH BLIXTEN & CO PRESENTERAR

SVERIGES STÖRSTA SOMMARTURNÉ

GLENMARK ERIKSSON STRÖMSTEDT

CHARLOTTE PERRELLI | ÖZZ NÛJEN | ANDREAS JOHNSON ROBIN BENGTSSON | DAVID LINDGREN | WIKTORIA BRUNO MITSOGIANNIS | TOMMY NILSSON | JESSICA ANDERSSON VÄNERSBORG, Arena Vänersborg 12 juli RÄTTVIK, Dalhalla 14 juli SOLLEFTEÅ, Risön 15 juli UMEÅ, Hedlundadungen Nolia 16 juli LANDSKRONA, Citadellet 20 juli HALMSTAD, Örjans vall 21 juli KARLSBORG, Göta Kanal 22 juli VIMMERBY, Ceosvallen 23 juli RONNEBY, Brunnsparken 28 juli HOK, Hooks Herrgård 29 juli LIDKÖPING, Läckö Slott 30 juli

SKURUP, Svaneholms Slott 3 aug KRISTIANSTAD, Tivoliparken 4 aug BORGHOLM, Idrottsplatsen 5 aug BÅSTAD, Tennisstadion 6 aug NYKÖPING, Rosvalla 10 aug MOTALA, Råssnäs 11 aug STRÖMSHOLM, Strömsholms Slott 12 aug BOLLNÄS, Långnäs 13 aug KIL, Sannerudsvallen 18 aug STOCKHOLM, Ulriksdals Slott 19 aug KUNGSBACKA, Tjolöholms Slott 26 aug

BORGHOLMS SLOTTSRUIN

BILJETTER: WWW.DIGGILOO.COM, 0455-61 97 00

19-22 & 28-29 JULI

PARTNERS

B I L J E T T E R : G E S . S E , 0455-61 9 7 00

KRALL ENTERTAINMENT, CAPITOL MUSIC GROUP 0CH 2ENTERTAIN PRESENTERAR

2ENTERTAIN & KR ALL ENTERTAINMENT PRESENTER AR

SPONSORER

JILL OCH BANDET FIRAR 10 ÅR

SOMMARTURNÈ 2017 RÄTTVIK, DALHALLA 2 AUG BÅSTAD, TENNISSTADION 4 AUG VADSTENA SLOTT, 5 AUG SKÖVDE, BOULOGNERSKOGEN 6 AUG SKELLEFTEÅ, NORDANÅ 10 AUG UMEÅ, NYDALA 11 AUG HÖGA KUSTEN, SKULE NATURSCEN 12 AUG ÅLAND, ECKERÖ POST & TULLHUS 13 AUG BILJETTER: JILL.SE, 0455-61 97 00

JILL

JOHNSON SPEL AS HÖSTEN 2017 PÅ THE THE ATRE, GOTHIA TOWERS

Biljetter: JILL.SE, GOTHIATOWERS.COM/SHOW, 0771-130 150


din resa…

nyheter

Vill du uppleva hela Sveriges fantastiska natur på jobbet – bli lokförare.

Lev ut din lokförardröm Drömde du om att få köra tåg som liten? Eller är trött på ditt ­nuvarande arbete? Då är det dags att förverkliga l­okförar­drömmen, för det finns gott om jobb. Kolla in Kupés snabbguide till lokföraryrket. text KATARINA MYRBERG illustration STINA WIRSÉN

En lokförare har ”världens bästa kontor”. På betald arbetstid ser du Sverige, följer landskapets skiftningar utanför hyttfönstret – och har andra lok­förare och tågvärdar från hela landet som kolleger. Tågresandet är rekordhögt och många lokförare är på väg att gå i pension. Därför råder det brist på lokförare i Sverige. Enbart SJ behöver rekrytera femtio nya lokförare per år de ­närmaste åren. – Vi välkomnar mångfald i hela företaget – män och kvinnor, olika åldrar och etniska bakgrunder, säger David Lang på SJs HR-avdelning. Så för er med oförlösta lok-

förardrömmar – här kommer vår snabbguide: Hur blir jag lokförare?

Det finns lokförarutbildningar inom Yrkeshögskolan på nio orter, i Hässleholm, Nässjö, Mjölby, Hallsberg, Göteborg, Stockholm (tre), ­Vännäs, Ånge och Boden. ­Utbildningen är 44 veckor, där teori varvas med praktik ute hos tågbolag. Vad krävs för att bli ­antagen?

Gymnasiekompetens i svenska, engelska och matte. Men du måste även klara ganska tuffa lämplighetstester av trafiksäkerhetsmässiga skäl.

Vad händer när jag fått mitt första lokförarjobb?

Först får du en företagsspecifik utbildning. På SJ är den 9–10 veckor. Du lär dig SJs regel­ verk, du lär dig mer om alla ­typer av SJs tåg, kör praktik­ turer. Därefter utbildas du på din första tågtyp och får därmed köra tåget själv. Varför är SJ bra att jobba på?

Det är ett varierande arbete, ­eftersom vi kör trafik över hela landet. Vi tar arbetsmiljö och friskvård på största allvar och anställda har bra förmåner. Och det finns goda möjligheter att byta tjänst inom företaget eftersom vi är ett stort bolag.

HITTA FLER JOBB PÅ SJ SJ söker inte bara fler lokförare utan även tågvärdar, fordons­ operatörer som växlar tågen, och komfortoperatörer som städar våra tåg. Kolla in våra lediga jobb på sj.se, under rubriken ”Jobba hos oss”. Det finns en rad andra spän­ nande järnvägsjobb också, allt från signaltekniker och spårsvetsare till ekonom och samhällsplanerare. Läs mer på jarnvagsjobb.se.

69


”Tyrolen - 60-talsparadiset i Småland” 4 juni – 31 augusti 2017

Alvesta Kommuns Utställningshall Alvesta Järnvägsstation vån. 2

PASSA PÅ! Botanisera och handla Tokbilligt i vårt antikvariat Bokpärlan.

instagram Daniel Rutter

Sommarutställning!

facebook

www.alvesta.se/utstallningshall

ANDREW LLOYD WEBBERS

Musik av ANDREW LLOYD WEBBER. Sångtexter CHARLES HART. Ytterligare sångtexter RICHARD STILGOE. Manus RICHARD STILGOE och ANDREW LLOYD WEBBER.

23 SEPTEMBER 2017 – 20 MAJ 2018

Köp ditt abonnemang på opera.se/abonnemang


Ta direkttåget till Strömstad.

Raka ­spåret västerut

1/2

FOTO: NIRRIMI FIREBRACE

First Aid Kit s­ pelar på Liseberg den 21 juni.

Liseberg bjuder på stjärnkonserter First Aid Kit, Peg Parnevik, Lasse Stefanz, Henrik Berggren, Bad Religion … Det blir stjärntätt när en rad stora artister kommer till Liseberg i sommar. I juni uppträder bland andra First Aid Kit, som har erövrat världen med sin träffsäkra stämsång och musikaliska begåvning (21 juni), Nano (4 juni)

och Miss Li (28 juni). Konsertkvällarna rullar sedan på hela sommaren, ända in i september. SJ är huvudpartner för Live på Liseberg, och under åtta konsertkvällar syns vi extra mycket då du får ta del av spännande sommarerbjudanden och vinna priser i vårt eget snurrande resehjul.

Sommarens favoriterbjudande är tillbaka. Upp till femtio procent i rabatt på resa i 1 klass när du köper 48 timmar före avresa. Erbju­dandet gäller på våra dagtåg 26 juni–6 augusti, med sälj­­start den 19 juni. Fler heta tips och erbjudanden på sj.se/sommar.

SUCCÉ FÖR SWISH!

Sedan SJ introducerade Swish i våras väljer nästan en tredjedel av resenärerna som köper resa i appen att swisha sin betalning. Även när du köper tågresan på sj.se eller via telefon kan du betala med Swish. Har du inte testat än så prova!

Uniformstätt i Falun den 28–29 juni.

Ta tåget till Dala Tapto Fira Pride i Mälardalen Runtom i Sverige hålls ­lokala Pridefestivaler i s­ ommar. I Mälar­dalen öppnar V ­ ästerås Pride den 29 juni och dagen efter väntar ”världspremiär” för Pridefestivalen i Nyköping. Kul tycker vi och erbjuder b ­ esökare till dessa festivaler att resa två vuxna för en på SJ R ­ egionaltåg och SJ Intercity – och dessutom ta med upp till fyra barn gratis.

Går du i gång på kanoner, musköter, gamla unifor­ mer, hästar och militärmusik? Då väntar ett eldorado på Dalregementets vackra kaserngård i Falun 28–29 juni, när det är storstilad premiär för Dala Tapto, en militärhistorisk musik- och uppvisningsfest. Sam­ tidigt som du köper din biljett till evenemanget på dalatapto.se kan du boka din tågresa med SJ och Tåg i Bergslagen till och från Falun under perioden 26–30 juni med 15 procents rabatt.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Hela Bohuslän ligger för dina fötter i sommar med direktlinjen Stockholm– Strömstad. Du reser med X 2000 utan byten 2 juli– 12 augusti, en gång om ­dagen i vardera riktningen. Efter några timmars resa är du framme vid Bohus­ läns semesterpärlor. Även bad- och spaidyllen Varberg är extra enkelt att resa till 2 juli–12 augusti, eftersom snabbtågen söderut från Göteborg stannar där. Dessutom fortsätter tågen över Öre­ sundsbron till Köpenhamn utan byte i Malmö.

FOTO: DALA TAPTO

FOTO: JONAS INGMAN

din resa… nyheter

Hipp hurra för SJ Prio! Hissa flaggan, blås upp ballongerna! Nu i juni ­fyller SJ Prio tio år. Eftersom vi har en miljon SJ Prio-­medlemmar kan vi inte bjuda alla på ­bubbel och tårta, men håll utkik efter födelse­ dags­erbjudanden, till exempel i bistron.

71


din resa… nyheter

Glöm det febrila ­letandet i mobilen eller väskan. Nu kan du ha din SJ-biljett i ett chipp i handen, som tågvärden blippar precis som en v ­ anlig biljett.

SJ först ut med biljettchipp i handen Nu kan du få din tågbiljett i ett chipp i handen. SJ blir ett av de första reseföretagen i världen som erbjuder denna möjlighet för resenärer som vill resa ännu enklare. text KATARINA MYRBERG foto KARIN BOO

Se scenen framför dig: Du ­sitter på X 2000 mot Katrineholm. Tågvärden stannar vid sätet för att visera din biljett. Men i stället för att rota fram mobilen eller din utskrivna ­e-biljett ur väskan räcker du fram din hand. Tågvärden ­blippar handen med chipp­ implantatet – och konstaterar att biljettinformationen är okej.

Det är ingen framtidsutopi utan en ny teknik som SJ nu låter resenärerna vara med och testa. Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, är en av SJs interna ”testpiloter” i projektet. – Det finns ett stort intresse från både kunder och svenska och internationella medier, ­säger han.

»Det är affärsresenärer som reser mycket och ofta som är mest intresserade av chippning, inte minst då det har fler användningsområden.« 72

För en del resenärer låter det kanske läskigt att ha biljetten som ett chipp under huden. Hos andra, som gillar att testa nya digitala innovationer, ­väcker det nyfikenhet. Inledningsvis sker testet i vår mobila testapp SJ Labs, där vi hela tiden testar nya funktioner ihop med våra kunder. – Det är affärsresenärer som reser mycket och ofta som är mest intresserade av chippning, inte minst då det har fler användningsområden. Men det kan även utnyttjas av privat­ resenärer som är SJ Priomedlemmar. Det här är ytter­ ligare ett bevis på att SJ ligger i digital framkant, säger Peter Dahlqvist, chef för SJ Biz.

SÅ FUNKAR B ­ ILJETTCHIPPET 1. Du behöver ett ­chipp­implantat med nfctekno­logi. Det är samma teknologi som finns i exem­ pelvis passerkort och du kan koppla andra tjänster till chippet. Det kostar cirka 1 500 kronor att föra in ett in ett chipp i handen. 2. Bli SJ Prio-medlem, om du inte redan är det, och ladda ner appen SJ Labs. 3. Ladda chippet med ditt SJ Prio-nummer. Det gör du genom att blippa med en Androidtelefon med stöd för nfc mot din chippade hand med SJ Labs-funktio­ nen Chip i handen öppnad. 4. Köp din SJ-resa – och sträck fram handen så tågvärden kan blippa ditt biljettchipp. 5. Är du osäker på om det ska fungera? Ingen fara! Din biljett finns alltid tillgänglig i SJ-appen.


Älskar du intäkter mer än pappersarbete? Ladda ner Digitala Företaget idag! Nu kan du som företagare arbeta med din redovisningsbyrå på ett helt nytt sätt med ditt företags administration. Du gör allt direkt i appen Digitala Företaget – fakturering, utläggshantering, körjournal, tidrapportering, mm – och får bokstavligt talat kontoret på fickan. Du skickar dina fakturor direkt via appen när jobbet är klart, fotar dina leverantörsfakturor och kvitton så byrån får tillgång till dem och fyller i körjournalen med några få knapptryckningar direkt i mobilen. I appen har du dessutom en grafisk ekonomiöversikt som ger dig full koll på hur ditt företag går. Digitala Företaget kan även köras på webben med dator och du kan växla mellan app och webb.

✔ Fota kvitton och fakturor direkt i appen ✔ Fakturera i mobilen så fort jobbet är klart ✔ Snabb och tydlig överblick över firmans ekonomi ✔ Bokföringsunderlag direkt till din redovisningsbyrå

LADDA NER KOSTNADSFRITT Se en film om Digitala Företaget www.blinfo.se/digitalaforetaget

Digitala Företaget

www.digitalaforetaget.se


din resa… sj prio i västerås

Det kostnadsfria medlem­ skapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partners. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotellövernatt­ ningar. Förutom poäng på dina resor får du erbjudan­ den och förmåner bara för medlemmar. Medlemskapet i SJ Prio finns i tre n ­ ivåer: Vit, Grå och Svart. Förmånerna blir fler för varje nivå du uppnår. Är du inte medlem finns det ­garanterat en poäng att gå med. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio.

Bli medlem via sms – får 1 000 välkomstpoäng Blir du medlem i SJ Prio via sms får du 1 000 välkomst­ poäng! Skicka ett sms till 71671 med följande innehåll: PRIO YYYYMMDDXXXX namn.namn@epost.se Därefter får du ditt med­ lems­nummer i ett sms och ett välkomstmejl. Sedan är det bara att börja samla poäng!

Samla poäng med SJ Prio Mastercard Med SJ Prio Mastercard får du ett betal­kort som du kan b ­ etala med över hela världen. Du får poäng på alla dina köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till trettio procent fler poäng. Mer i­nformation hittar du på sj.se/sjpriomastercard.

74

FOTO: PIA NORDLANDER

Detta får du som SJ Prio-medlem Saluhallen ­Slakteriet. Karlsgatan 2.

Bianchi Café & Cycles.

Finn pärlorna i firarstaden Västerås är på firarhumör i sommar. Du kan delta i jubileumsyran under hela 2017. Med ditt SJ Prio-kort kan du krydda besöket med matsafari, italienska delikatesser, museibesök och mycket mer. text CARIN HÖGLUND

Västerås har utropat 2017 till sitt jubileumsår – där stora och mindre händelser som har gjort avtryck i den svenska historien ska ­firas. Men det finns många andra skäl att besöka den vackra Mälarstaden där inno­vation speglas i allt från ­arkitektur och konst till smakupplevelser. I det gamla Andelsslakteriet i Djuphamn hittar du Salu­ hallen Slakteriet. Här huserar ­butiker, kaféer och restauranger med ett spännande utbud av allt från char­kuterier till ostar, bakverk, öl, kaffe och choklad. Flera av verksam­heterna har en internationell prägel, men fokus ligger på närproducerade och ekologiska råvaror. Här ordnas även matsafari med Slaktar-

Bosse – en vandring i och kring saluhallen med tillhörande prov­ smakning. Du som är SJ Priomedlem går nu två för en på matsafarin (värde 220 kronor). Kamp – och kaffe När smaklökarna har fått sitt ­kanske ett museibesök kan locka. På Karlsgatan 2 hittar du Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum i samma hus. Här visas den spännande utställningen 100 % kamp – Sveriges historia som berättar om de många ­rättighetskampernas Sverige. På entrétorget kan du besöka museibutiken som säljer design­ produkter för allsköns tillfällen. Med medlemskap hos SJ Prio

får du 10 procents rabatt på hela sortimentet. När det blir fikadags rekommenderar vi Bianchi Café & Cycles på Slottsgatan 27. Här samsas exklusiva Bianchicyklar med italienska delikatesser. ­Passa på att kika in i verkstaden medan du väntar på din espresso! Som SJ Prio-medlem får du två kaffe för priset av en. Djuriska upplevelser Till sist vill vi tipsa om Kungsbyn. Här, bara tjugo minuter från centrala Västerås, kan du hälsa på allt från älgar till ­lemurer, och i inomhusav­del­ ningen ringlar världens farli­ gaste orm. Med SJ Prio-kort går ni in två för en. •

Se alla erbjudanden på sj.se/dinstad


På webben sedan 1998 Det stora Äventyret

Kalas i parken

Påslakanset ekologisk bambu Mjukt skönt påslakanset till enkelsäng i silkeslen 100% bambu. Ett påslakanset består av 1 påslakan 150 x 210 cm samt 2 örngott 50 x 60 cm. Finns i flera färger, se nedan.

Ludde och hans lillasyster Köp hjärtan

Heja dej!

Pris 640:-

Kornblå

Ljusblå

Äppelgrön

Olivgrön

Rosa

Grårandig

Kapten Röd

Sidenreselakan Allt-i-ett. 100% siden.

Pris från 419:-

Snövit Årets Jenny Lind-stipendiat

Träna med Cirkus Cirkör

Bolero/cape

Bäddset i kraftigare siden. Finns i flera färger.

Underbar liten bolero/ cape. Perfekt på resan, tar ingen plats, skrynklar inte. Finns i flera färger. Indonesisk viskos.

Pris 1980:-

Pris 380:-

Sidenbäddset

Ord. pris 2199:-

FOLKETSHUSOCHPARKER.SE/SCEN

www.sleepinsilk.se Ordertelefon - 0533-311 26 Värmlands Nysäter Butik i Värmland på Skäggebols gård


76

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. RESA SOM KAN OMBOKAS Ombokningsvärdet (biljettpriset minus bokningsavgiften) kan användas till en eller flera nya resor. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Flexibel resa

Det finns en rad tilläggstjänster som du kan beställa samtidigt med din resa. FÖRBESTÄLLD MAT: Reser du i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt, klassisk räksmörgås och tre danska s­ mörrebröd. Dagens rätt och frukost finns även som vegetarisk/vegan/­ glutenfri/laktosfri. Reser du i 2 klass kan du förbeställa glutenoch laktosfri barnrätt och frukost som är ­vegetarisk/vegan/glutenfri/laktosfri. TAXI: När du köper din tågresa kan du sam­ tidigt boka taxi till och från stationen. Då ­slipper du stå i taxikö. HOTELL: Boka hotellrum i samband med din tågresa. VÄLJ PLATS: När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, också välja platsegenskaper som tyst avdelning, djurtillåtet, djurfri plats, rullstolsplats och så vidare. Du kan själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta.

1 KLASS I 1 klass sitter du bekvämt i lugn och ro. ­Platsreservation ingår där det är möjligt och du har dessutom tillgång till våra be­kväma lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1 klass på SJ Snabbtåg finns högkomfortabla stolar och du får en frukost serverad fram till kl. 09.00. Under resan har du tillgång till kaffe, te, vatten och frukt. Du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats. På SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet och du har ett eluttag vid varje plats. 2 KLASS Även i 2 klass reser du mycket bekvämt. Vid resa med SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet. Eluttag finns på SJ Snabbtåg, dubbeldäckaren och de flesta Inter­ Citytåg. NATTÅG Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i ­sovvagnskupé med god komfort i sköna, bäddade sängar eller i liggvagnskupé med enklare komfort där du bäddar själv. Ombord på de flesta av våra nattåg finns en bistro. Alla kupéer har eluttag. Resplus är ett samarbete mellan cirka 40 trafikföretag i Sverige. Syftet är att förenkla för dig som resenär genom att du kan kombinera olika färdmedel och trafikföretag på en och samma biljett. Genom Resplus kom-framgaranti är du garanterad att alltid nå slutmålet för din resa.

Resplus

Tilläggstjänster

Alltid god komfort

Bra att veta

Sällskapsdjur är välkomna ombord i ­djur­kupén. Djur ska alltid placeras på g ­ olvet och vara kopplade eller för­ varas i ändamålsenlig bur. Se till att ­mitt­­gången hålls fri.

Så fungerar djurkupén

din resa… med sj


77

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av Tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­ heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, k ­ onsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder ­fossila bränslen, utan endast förnybara energi­ källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Bra Miljöval

FAMILJEERBJUDANDE Som vuxen kan du ta med dig max två barn (under 16 år) när du reser i 2 klass med SJ ­InterCity och SJ Regional, du betalar endast bokningsavgift. Som ungdom/studerande kan du ta med dig max två barn under 7 år. På SJ Snabbtåg betalar barn i vuxens sällskap 15 procent av vuxenpriset. Även på SJs nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande reser till rabatterat pris i 2 klass med: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får tio procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Erbjudanden och rabatter

Med reservation för ändringar.

Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information.

Mer information och köp av resa

ÅRSKORT Vi kan erbjuda tre olika årskort som ger dig smidigheten av ett fritt resande med alla SJs tåg i Skandinavien under ett helt år. Du som vill resa fritt med stora delar av ­Länstrafiken kan kom­plettera ditt årskort med ett Resplustillägg. Läs mer på sj.se/arskort. MÅNADSBILJETT Med månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. SJ REGIONAL Med SJ Regionalkortet reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg och InterCity i Mälardalen. 10-BILJETT 10-biljetten innebär tio enkla resor i valfri r­iktning mellan två SJ-stationer.

Reser du ofta?

SJs bistro är KRAV-certifierad. Bistrons inriktning är svenska säsongs­ anpassade råvaror, ekologiska och KRAVmärkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd vilket innebär att vi serverar öl och vin ­ombord. Alkoholhaltiga drycker serveras endast till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget.

Bistron


VÄSTANÅ TEATER BERÄTTAR

BOKA DIN BI LJETT N U!

TEATERBOENDE

Bo bekvämt på Ulvsby herrgård och njut av herrgårdsliv med god mat och dryck i skön miljö vid Fryken.

EFTER SELMA LAGERLÖF REGI: LEIF STINNERBOM

BILJETTERNA TILL SOMMARENS Scalateatern: 054 - 19 00 80 • www.ticketmaster.se

Boka teaterpaket - stanna en natt eller blir kvar ett litet tag och upplev mer av Sunne och Värmland! Vi ser fram emot att träffa dig och hälsar varmt välkommen!

BERÄTTARLADAN SUNNE 2017

www.ulvsbyherrgard.se 0565 - 140 10

STORA TEATERUPPLEVELSE ÄR SLÄPPTA!

ÄR DU EN KULTURKOMPIS?

Konst och kultur är vårt universella språk. Kulturkompis – Make Friends Through Culture ger asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att lära känna varandra genom att gå på kulturaktiviteter tillsammans – konsert, bio, museum eller liknande – utan kostnad. På varje ort som är ansluten finns kulturaktörer som stöttar projektet med fribiljetter. Projektet är del av Studieförbundet Bildas arbete med nyanlända/asylsökande där uppdraget är att bidra till meningsfulla aktiviter som stärker kunskaper i svenska och om det svenska samhället. Läs mer på www.kulturkompis.nu

#kulturkompis Facebook/Kulturkompis


din resa… med våra tåg Från SJ 3 000 till Intercity Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

SJ 3000

X 2000

Det tåg i SJs flotta som har snab­ bast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler stopp. Rullar från Umeå i norr till M ­ almö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW. Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns k ­ ällsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kur­ vorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stock­ holm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

DUBBELDÄCKAREN

REGINA Ett populärt regionaltåg som finns på många sträckor i Sverige. SJ kör det mellan Sala–Linköping och Karlstad–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvag­ nars) och 2 120 kW (trevagnars). Miljöfakta: Alla resor med SJs tåg är sedan 1994 märkta

med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Finns ombord: Djuravdelning och rullstolslyft. Längd och vikt: 53,9 m och 142 ton (2 vagnar), 80,5 m och 203 ton (3 vagnar).

X 12 Ett klassiskt regionaltåg som nyli­ gen upprustades och fick en ny, fräsch interiör. Större bagageställ, manuell rullstolsramp och en toa­ lett anpassad för rörelsehindrade tillhör några av nyheterna. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 1 280 kW.

Miljöfakta: En resa Stockholm–­ Göteborg för en person genere­ rar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manöver­ vagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm– Västerås–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvag­ nars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005. Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Miljöfakta: Vid upprustning av tåg ställer SJ tuffa miljökrav på leverantörerna. Premiär: 1991. Längd och vikt: 49,8 m och 103 ton.

Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och InterCity-tåg har bistroservering. Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

79


vastarvet.se

JAG ÄR UPPLEVELSER I TID OCH RUM

vad sägs om världens enda monterade blåval, egyptiska mumier,

unika hällristningar, medeltida pilgrimer, hållbara tekniker och traditioner samt inte minst en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser? Välkommen till sex spännande besöksmål i Västarvets regi!

VITLYCKE MUSEUM

GÖTEBORGS NATURHISTORISKA MUSEUM

FORSVIKS BRUK

LÖDÖSE MUSEUM

VÄNERSBORGS MUSEUM

SLÖJD & BYGGNADSVÅRD

Västarvet är Sveriges största regionala förvaltning för natur- och kulturarv. Vi gör historien levande – från det globala till det lokala, från dåtid till nutid. Välkommen att göra en tidsresa tillsmmans med oss! www.vastarvet.se


Fråga lokföraren

din resa… nyfiken på tåg?

Daniel Bergman

så länge de får plats på golvet vid din sittplats. Har du ett större sällskapsdjur eller vill du ha mer utrymme tillkommer en kostnad motsvarande priset för en ung­ domsbiljett på sträckan. Det enklaste sättet att boka är via sj.se eller via SJ-appen. Under fliken ”platsönskemål” kan du enkelt välja en plats där djur är tillåtet. Du kan också boka biljett via telefon på SJs kundtjänst eller hos något av våra ombud. Daniel

Hej! Jag vill u ­ t­bilda mig till lok­ förare. Men tror du att datorerna kommer att ta över lokförarens jobb? FOTO: BRUNO EHRS

Lukas

Får man ta hunden med sig in i kupén? DANIEL BERGMAN Ålder: 37 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 6 och 1 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan sju år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Hej! Kan jag ta med min valp på tåget?

Ewa Lannér Hej Ewa! Naturligtvis kan du ta med din valp! Djur får följa med i 2 klass i den vagn eller avdelning som är märkt ”djurkupé”. Det finns märkning på utsidan av tåget om var djur är tillåtna, men skulle du ändå känna dig osäker är det bästa att ta kontakt med perso­ nalen som jobbar på tåget innan du kliver ombord. När du reser med SJs tåg kan du ta med dig två sällskapsdjur utan kostnad

Hej Erik! Jag tycker att det låter som en alldeles förträfflig idé att söka till lokförarutbildningen! Det råder i dag stor brist på lokförare, och efterfrågan ser inte ut att mattas av än på flera år. Dessutom är det ett intressant jobb med bra lön och många utvecklingsmöj­ ligheter. Läs mer om hur du blir lokförare på sidan 77. Personligen tror jag inte att vi kommer att se förarlösa tåg inom överskådlig framtid. Däremot kanske vi kommer att få ställa in oss på att yrkesrollen förändras, från att handgripligt köra tåg till en mer övervakande och avhjäl­ pande funktion. Såvitt jag vet så finns dock inte några planer på att bygga bort den fysiska förar­ platsen vare sig i befintliga eller i nytillverkade tåg. Självfallet är det omöjligt att förutse framtiden, speciellt med den teknikutveck­ ling vi ser i dag, men jag är själv inte orolig för att bli ersatt av en dator. Lycka till, så hoppas jag att vi ses på järnvägen! Daniel

När vi åker med SJ mellan Nybro och Borås låter tåget annorlunda när vi närmar oss Borås, så här: ”tock-tock, tock-tock”. Vad beror det på? Linda och Claire Isfåle Hej! Det ljud ni hör är ett mycket ­karakteristiskt ljud som väldigt starkt förknippas med järnväg. Många är väldigt förtjusta i det och det upplevs ofta som mycket rogivande. Tyvärr är det också ett ljud som är på utdöende. Det uppstår näm­ ligen när hjulparet i en boggi på tåget rullar över en skarv i en räls som inte är helsvetsad. På äldre spår bestod rälsen av bitar som bultades ihop. I skarven mellan bitarna blir det då ett litet glapp eller ett veck, och det är den ojämnheten som orsakar ljudet. När man anlägger eller rustar upp järnväg i dag svetsar man i stället ihop rälsen. Då försvinner skar­ ven, och ljudet. De sträckor som fortfarande kan upplevas på detta genuina sätt blir alltså färre och färre. Men om jag inte är helt fel informerad så är fortfarande just sträckan mellan Hillerstorp och Borås av denna gamla hederliga sort. Daniel

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

81


Jag är en sådan där osocial tågeremit Sommaren blir intensiv för Miss Li. Hon har en omfattande sommarturné framför sig, och ett nytt album som ska slutföras. Vi fick fatt i henne för en snabb tågintervju. Hur ofta åker du tåg?

– Så ofta jag kan! Det är det absolut softaste sättet att resa. Man kan sitta, stå, gå, halvligga. Perfekt för någon som är så rastlös som jag. Hur känns det att vara ute på turné igen?

– Obeskrivligt bra! Jag är så sjukt peppad på att resa runt och se Sverige och världen igen, möta en peppad publik och dansa genom gatorna i soluppgången efter konserten. Hur skulle du beskriva ditt nya album?

– Mitt album, som släpps i höst, skulle jag nog säga är mer välarbetat än mina tidigare. Men sedan är det precis som tidigare ganska spretigt genre­ mässigt, det är fullt av energi och vilar på något slags skör tråd i ­popens, reggaens och soulens värld. Något annat du har planerat i sommar?

– Jag har cirka tjugofem spelningar denna sommar, så jag gissar att jag inte hinner med så mycket annat än turnerandet, resandet, partajandet och slut­ förandet av mitt album. Fast det är jag å andra sidan helt nöjd med att göra, så jag klagar inte. MISS LI ÅLDER: 34 år. BOR: Stockholm. FAMILJ: Stor familj, hundar och diverse. HOBBIES: Mitt jobb, att skriva musik. AKTUELL MED: Singeln Love Hurts som släpptes den 19 maj, en lands­ omfattande sommarturné och ett album i höst.

82

med att höra andra prata, så länge jag inte behöver kallprata med någon. Haha! Om du fick välja någon drömperson som stolsgranne, vem skulle det bli?

– Det skulle nog vara Hans Rosling. En stor idol! Jag är glad att jag fick träffa honom en gång åtminstone. Men att ha honom som stolsgranne på typ en tretimmarsresa skulle vara en dröm. Är du en framlängesåkare eller baklängesåkare?

– Framlänges! Jag kan bli sjukt illamående när jag åker baklänges. Speciellt om jag hinkar i mig tre fyra koppar kaffe. Så jag undviker det så ofta jag kan. Lättpackare eller storpackare?

– Jag vill svara lättpackare. Men tyvärr är jag den som alltid tar med mig alldeles för många onödiga saker ”för säkerhets skull”. Vad glömmer du aldrig i packningen?

– Tandborsten! Jag borstar typ tänderna fyra gånger per dag (jag vet att man inte borde det men …) och har den därför med mig överallt.

Vad brukar du göra på tåg?

Bästa tågminne?

– Att åka tåg är verkligen det ultimata stället för att skriva låttexter. Så länge man inte har en skolklass med skrikande ungar i sin kupé så har tåget den perfekta balansen mellan lugn och puls som man behöver för att skriva en bra text!

– När jag var typ sju år och åkte tåg med min äldsta syster Annelie från Borlänge till Vatten­ festivalen i Stockholm. Vi hade köpt en sådan där ­loppa av gummi, som man viker ut och in och så hoppar den iväg. Den där loppan hoppade runt på alla ”tråkiga” vuxna människors huvuden. – Jag tror att de flesta blev sjukt irriterade på oss i början, vilket jag också hade blivit nu, men sedan ­slutade det med att hela kupén var dubbelvikta av skratt. •

Pratar du någonsin med stolsgrannen eller gömmer du dig?

– Jag är nog generellt lite skygg som person när jag åker tåg. Så jag sitter gärna vid fönstret och är en ­sådan där osocial tågeremit. Jag har inget problem

FOTO: WHOA WHOA GUSTAFSSON

din resa… i kupén


UTROTA FATTIGDOM. MED JÄMSTÄLLDHET. Om kvinnor får samma möjligheter som män i världens utvecklingsländer kan fler än 100 miljoner människor slippa gå hungriga i framtiden. Bidra till att fler kvinnor får större inflytande än idag. Tillsammans kan vi skapa en rättvisare värld, en månad i taget. FÖRÄNDRA VÄRLDEN. BLI MÅNADSGIVARE PÅ WEEFFECT.SE

TILLSAMMANS MOT FATTIGDOM


Sveriges populäraste räkmacka!

129:-

Smaken av sommar. Att välja bland alla goda mellanmål, svalkande drycker och smarriga mackor är ingen liten smaksak om du frågar oss. Därför tipsar vi gärna om Sveriges populäraste räkmacka eller vår nya blivande SJ klassiker – landgång med bland annat skagenröra, lax och brie för 109:-. Vi önskar dig en härlig sommar med bra råvaror, svenska smaker och mycket ekologiskt.

Välkommen till bistron!

Gäller SJ Snabbtåg och SJ InterCity.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.