__MAIN_TEXT__

Page 1

SJ SVERIGES GRÖNASTE VARUMÄRKE

2019

KUPÉ

NOVEMBER NR 11 2020

Stora fjällguiden 2.0

# 11 NOVEMBER 2020

• Retromysig stugsemester • Trendande toppturer • Tågnära skidorter • Fjällen för nybörjare • Barn­ familjens bästa backar

FRÖKEN FRANKENSTEINS KÄNSLA FÖR KAKAO

Är du helt galen? (Eller har du bara en vanlig fobi?)

Hem till gården!

23-åriga grisbonden EMILIA NILSSON pangade sig genom tv-rutan i Sveriges mästerkock. Men hon trivs bäst hemma på gården i jämtländska Silsjönäs – mitt i grisflocken.

+

• I huvudet på Erik Niva • Fermenterat für alle • Ny karriär 2021


SAMMA JACKA VARje VINTER I 35 ÅR ÄR INTE KONSTIGT, DET ÄR FJÄLLRÄVEN. Bucklig silvertejp på höger framficka. Den blå färgen har bleknat. De gula snörena är inte precis jättegula längre och snörlåsningarna i läder verkar slitna. Jackan till vänster är en Fjällräven Expedition Down Jacket, en modell som släpptes 1974. Just detta exemplar är inköpt 1984 och ägaren har envisats med att inte köpa en ny vinterjacka sedan dess. Varför?

Tidlös design är funktionell design Sedan 1960 har vi hävdat att vi skapar friluftsutrustning som är funktionell och slitstark och jackan till vänster är onekligen både och, med tanke på att den fungerat precis som den ska i 35 år. Men en ofta förekommande konsekvens för plagg skapade med vårt orubbliga fokus på funktion är att de blir tidlösa. Det märks genom alla de Fjällrävenplagg som så ofta blir långvariga favoriter och till och med går vidare till nästa generation. Något som gjort att vi har integrerat den tidlösa designen som ett viktigt krav vi ställer på oss själva när vi skapar våra kläder och vår utrustning, så att de blir använda länge och väl.

Hållbart för miljön Men att använda plagg längre och oftare är det inte bara vi som vurmar för, utan även forskningen. Nyligen publicerades en rapport från Mistra, stiftelsen för miljöstrategisk forskning, som visar förhållandet mellan ett plaggs livscykel och dess miljöavtryck. Den bekräftade bland annat att en designpolicy som tar hänsyn till långtidsanvändning, har en förvånansvärt stor effekt när det gäller miljöbelastningen hos ett plagg. Genom att använda en jacka dubbelt så många

gånger jämfört med genomsnittet (ca 140 ggr x 2), minskar jackans miljöpåverkan med 49%*. Jackan till vänster har med andra ord tjänat in sitt miljöavtryck flera gånger om.

Minnen och framtidsplaner Men om du frågar Johan (som lånat ut sin dunjacka till oss här - tack för det Johan) är det minnena som gör jackan omöjlig att överge. Tejpbiten på högerfickan döljer en reva som uppstod under en tältuppsättning nattetid i Gördalen, mellan Fulufjället och Dalafjället för fyra år sen. Och den bleknade färgen kommer sig av de årliga sportloven med familjen i Jämtlandsfjällens klara vintersol. Kanske är det inte helt överraskande när vi utvecklade nya 1974 Expedition Series, att vi tog ett stadigt avstamp i den välbeprövade funktionalitet som originaljackan besitter. Skalmaterial och innerfoder i de nyutvecklade jackorna är gjorda i 100% återvunnen nylon. Det isolerande dunet vi använder numera är 100% spårbart och etiskt producerat. Och konstruktionen är anpassad för att jackorna enklare ska kunna repareras om oturen är framme (såvida du inte föredrar silvertejp). Ta en närmare titt i närmsta butik – det finns fyra nya modeller att syna. Vilken du än väljer, hoppas vi att du och din jacka får minst 35 år av vinteräventyr tillsammans. Vi ses därute. *Du hittar rapporten på www.mistra.org


snabba förlusten av liv. Förlusten av liv har nått farliga nivåer. Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 68 procent på mindre än 50 år.* I regnskogarna lever hälften av alla landlevande djur- och växtarter. Det är här och i andra tropiska områden som den biologiska mångfalden minskar allra snabbast. Ekosystemen kollapsar utan artrikedomen. Det är farligt, eftersom vi är helt beroende av friska ekosystem. Regnskogarna förser oss till exempel med mat och rent vatten – och är en nyckel för att mildra klimatförändringarna genom att lagra och binda kol.

BLI FADDER

Varför försvinner ryggradsdjuren? Orsakerna är framförallt avskogning, förstörda livsmiljöer, ohållbart industriellt jordbruk och exploatering av vilda djur, som illegal handel och överfiske. Hälften av planetens regnskog har försvunnit på bara 100 år. Det är vårt sätt att leva och konsumera som är problemet. Det går att vända den snabba förlusten av biologisk mångfald. Genom att stoppa avskogningen, fatta djärva politiska beslut, ställa om till en hållbar matproduktion och låta kraftfulla naturvårdsinsatser bevara hotade arter. Men vi måste agera nu.

Var med och rädda regnskogen!

wwf.se/regnskogen GE GÅVA Swisha 901 97 46

*Living Planet Index omfattar 20 811 populationer av 4 392 olika arter och utkommer vartannat år.

BRANDLINE. Foto: © Karine Aigner / WWF-US

Ja. Det går att hejda den


KUPÉ

| NOVEMBER 2020

29

44

innehåll nästa …

reportage

8 … KROGSTOPP Gänget bakom Surfers öppnar nytt och större på Nosh and Chow: ångat, friterat och fermenterat samt nya dryckesceremonier.

20 MIN RESA: EMILIA NILSSON Grisbonden från Silsjönäs ”pangade” sig in i den svenska tv-publikens hjärtan i Sveriges mästerkock. Nu vill hon sprida kunskap om lokal mat på bra kött.

11 … MÅLTID Ny kvarterskrog à la Paris, frukost i norrländsk kåta och öl som satsar på mer skog.

29 RESOR: FJÄLLSEMESTER 2.0 30 Postcorona. Nu vill vi ha retromysiga stugsemestrar i orörda naturlandskap. 32 Tågnära skiddestinationer med naturupplevelsen i fokus. 34 Toppturer trendar! Årets skid­snackis handlar om att gå uppför. 36 Spår till topp, en guide för de bästa orterna. 39 Handplockat! Retromysig inspiration att stoppa i packningen för fjällresan. 40 Bäst för barnfamiljen – och nybörjarna, plus tips för en mysigare tågresa dit.

12 … BUSINESS-SNACKIS Vinnare och förlorare under pan­demin, drömbranscher, bärbar ljudkuliss, kapitalet och ideologin. 15 … HBTQ-FOKUS Författaren och debattören Mian Lodalens nya bok tar upp homo­sexuellas livsvillkor i Sverige under de senaste 100 åren. 16 … ANDETAG Du kanske tänker att du redan kan andas. Jo, men det går att göra det bättre – vilket också gör susen för hela din hälsa. 18 … STOPP: SÖDERGATAN 11 D I Helsingborg finns en spännande fasadmålning, värd en resa i sig.

44 INRE HÄLSA: VARDAGSFOBIER Är det normalt att gå runt med en ”stresslapp” i fickan, som är gjord av en avklippt tvättrådsetikett, att prassla med om man blir nervös? Vi frågar åt en bekant alltså …

57 SAMTID: FRAMTID 2021 Utbildningarna som lönar sig och ger jobb, kompletteringsplugga rätt, yrkeshögskolor ute i landet och smarta distanskurser: Kupé vägleder dig mot en ny framtid. 60 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan.

48 MIN PASSION: ERIK NIVA Älskad fotbollsexpert, sportkrönikör, poddare och Kristallenprisad tv-personlighet: vi går tillbaka till alltings början i Malmberget med Erik Niva. 52 NEDSLAG: HANTVERKSCHOKLAD Hon lämnade storstaden för att bli chokladmakare på heltid. Nu driver Ebba Frankenstein en idyllisk chokladfabrik i Gårdby och gör succé med kreativa praliner med smaker som geranium och fänkål.

66 I KUPÉN MED: NIKLAS EKSTEDT Kocken Niklas Ekstedt har tillsammans med parhästen Henrik Ennart en matvision för en bättre jord. I oktober släpps deras Happy Food Green.

din resa … 62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 64 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

52

48 5


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Inspireras av äkta och reko matfilosofi

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

»November betyder också att det är dags att planera vinter­ semestern!«

L

åt oss prata lite om mat. Här i Kupé skriver vi ofta om mat, men ur många olika perspektiv. Många gånger tipsar vi om resor till spännande resmål där du kan möta producenter eller annorlunda former av tillagning och servering – kanske i kombination med ett oväntat boende eller en oprövad aktivitet. Vi beskriver trender och influenser och tipsar om senaste nytt, för att i ett annat nummer dyka ner i något mer historiskt. Det är ett ämne som intresserar och engagerar många, och det finns så många historier att berätta. Det här märks ju också i tv-tablåerna. Hur många matlagningsprogram kan det finnas, liksom? Nåväl. Ett av alla dessa program hade häromåret en ung deltagare som tog en självklar plats som en av de mest intressanta matfilosoferna. Jag pratar förstås om Emilia Nilsson som dök upp i Sveriges mästerkock. Redan från början ­satte hon nestorn Leif Mannerström på plats när han försökte göra ­henne osäker i det första momentet. Inte för att vara kaxig eller otrevlig, utan för att hon helt enkelt hade stenkoll på vad hon lade på tallriken. Och den stenkollen är genomgående för hennes ­filosofi vad gäller djurhållning, råvaror och matlagning. En sann ­inspiratör som jag är jättestolt över att få presentera i det här ­numret av Kupé. Som om inte det vore nog presenterar vi Ebba Frankenstein, som lämnade livet i storstaden och förverkligade drömmen om att skapa en liten chokladfabrik på landet. Det räcker att säga basilikaganache för att sätta i gång fantasin … Att november är här betyder inte bara att dagarna blir så sorgligt korta och höstrusket sveper in över oss. Det betyder också att det är dags att planera vintersemestern! Många av oss längtar som mest till vinterns härligheter just nu, och de finns där, även i dessa ­märkliga tider. Men på ett annat sätt än vad vi är vana vid. Spana in vår stora skidguide och låt dig inspireras. TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Maria Seefried

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Kalle Dixelius, Fredrik Emdén, Anders Falkirk, Annika Goldhammer, Linda Newnham.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

6

ILLUSTRATÖRER Valero Doval, Maja Norrby.

FOTOGRAFER Anette Andersson, Per Eriksson, ­Andreas von Gegerfelt, Leon Keer, Karl Nordlund, Elisabeth Ohlson, ­Kristian Pohl, Anders Robertsson, ­Mikael Svensson, Severus Tenenbaum, Emma Mattsson, Niklas Vestfjell, wimhofmethod.com. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Walstead, Polen ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


SCENHÖST! BARNEN FRÅN FR O S T M O F J Ä L L E T

Musikteater för hela familjen! Premiär 12 december Stora scenen

M E R P Å U PP S A L A ST A D S T E A T E R : MÅSEN

Om kärlekstörstande konstnärssjälar och storslagna drömmar Spelas t.o.m mitten av november Stora scenen

Å R H U N D R ADETS K Ä R L E K S SAGA

Märta Tikkanens feministiska klassiker som teater Spelas t.o.m mitten av december Lilla scenen

B ELLMAN 2.0

KOHLHAAS

V ARSEL

DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR

En ny teaterkonsert av Cederholm/Bjerkø I samarbete med Västmanlands Teater Spelas t.o.m slutet av november Stora scenen

Detroit, kampen & fabriken I samarbete med Riksteatern Premiär 21 november Lilla scenen

U P P SALA>>>> S T A DSTEATER

En annorlunda berättelse om byråkrati & blod Premiär 27 november Ettan

En science fiction-thriller I samarbete med Unga Klara Premiär 8 januari Lilla scenen

Tillsammans på avstånd – läs om vilka åtgärder vi vidtagit för att minska smittspridningen av coronaviruset och öka tryggheten för dig som besökare på uppsalastadsteater.se


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 11 NOVEMBER

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

»Vi är superglada över att äntligen få börja woka, grilla och ånga!« MYMLAN ISENBORG, GRUNDARE AV SURFERS, NU MED DEN NYA KROGSATSNINGEN TOWNHOUSE NOSH AND CHOW.

8


Krogstopp

Fermenterat och friterat! Syrad vitkål med duo jiao och rättika med kinesisk chili, friterat syrat fläsk samt lufttorkad skinka med grön chili och sichuanpeppar.

MALIN FRÄNBERG

Det började på Gotland, i Visby, där Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström år 2006 öppnade ­restaurangen Surfers. Krogsuccén gick över till fastlandet 2014 med ytterligare en restaurang på Regeringsgatan i Stockholm och senare även sommarkrog i Humlegården. Nu har Surfersgänget flyttat till större lokaler på Norrlandsgatan 24 och öppnar upp dörrarna för nya restaurangen Townhouse Nosh and Chow. Här blir det fler sittplatser, större kök med nya möjligheter och även andra satsningar på kinesisk dryckeskultur med teceremonier och provningar av baijiu. Köksmästare blir Corneliussen, som har en gedigen erfarenhet som kock inom det kinesiska köket och under flera år bott och arbetat i Thailand. Mer info: surfersstockholm.se.

9


Hösten! Elektra Av: Hugo von Hofmannsthal Regi: Michael Thalheimer Elektra: Rebecka Hemse

Hösten 2020 Liv Strömquist tänker på sig själv Urpremiär 11 september / Kvinnostaden Urpremiär 12 september / Doktor Glas – en ljudpromenad 15 september / Den lille girige 17 september / Röde Orm Premiär 4 oktober / Elektra Premiär 15 oktober / Maj Urpremiär 16 oktober / Dramaten& Spoken Word 24, 25 oktober / Berusade Premiär 7 november / Welcome to Sweden i samarbete Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö Dramatenpremiär 11 november / Ambulans i samarbete med Lumor Urpremiär 12 november / I väntan på att gå Urpremiär 19 november / Performance Lecture: Om vår stund på jorden i samarbete med Nobel Prize Museum Urpremiär 21 november / Svenska berättelser på scen 21, 30 november, 7 december / Sufflören 25 november / Måsen Premiär 26 november / Tvillingarna Premiär 10 december / Tröstrapporter Urpremiär 19 december / William Kentridge SIBYL Sverigepremiär 10, 11 april 2021 Läs mer på dramaten.se


nästa… måltid

FRUKOST I KÅTAN PÅ KNUT Anländer du med tidigt morgontåg till Stockholms Central och är o-kaffedrucken och rätt hungrig? Promenera då några ­minuter bort till hörnet Regeringsgatan– Brunnsgatan och slink in på den norrländska krogen Knut. Här har man nämligen nyöppnat Kåtan som nu serverar frukost från klockan 8. Med riktigt kokkaffe, fjällfil med granola och bär och ägg med kaviar. Samt det bästa: tunnbrödsklämmor på bröd som bakas på plats, toppat med mycket pålägg – västerbottensost eller ­alspånsrökt karré. Ja, just en sådan oknusslig frukost som kan göra hela dagen lite bättre.

SKÅL FÖR EN GRÖNARE PLANET projektet ska Brewdog bli 100 procent koldioxidnegativa och reducera ­dubbelt så mycket koldioxid från luften än vad de bidrar med varje år. Grundaren av Brewdog, James Watt, menar att vi måste själva ta vårt ansvar. – Den förändring som vår värld och vårt samhälle behöver måste komma från progressiva affärer och vi vill spela vår roll, säger han. ”Our Carbon. Our Problem. So, we are going to fix it ­ourselves.”

ANDREAS VON GEGERFELT

Det skotska ölbolaget Brewdog vill satsa på naturen och göra vår planet grönare och bättre! Genom ett nytt initiativ att skapa en helt egen skog i de skotska högländerna med en miljon träd blir de världens första koldioxidnegativa ­företag i ölbranschen. I projektet har de samarbetat med en av de tyngsta ­experterna inom ekologiska fotavtryck, professor Mike Berners-Lee, som är ­tydlig med att det inte längre räcker med att vara neutrala. Genom skogs-

Hitta hit: Regeringsgatan 77 (tio minuters promenad från Centralen). Ingång från Brunnsgatan till Kåtan. Mer info: restaurangknut.se.

»Det räcker inte längre att vara neutral – företag bör från och med nu endast ha en positiv inverkan på miljön.« MIKE BERNERS-LEE, PROFESSOR OCH VÄRLDSLEDANDE EXPERT INOM HÅLLBARHET.

En fransk giraff på Kungsholmen La Girafe är ett välkommet nytillskott bland Stockholmsrestaurangerna i det annars lite torftiga matutbudet runt Fridhemsplan. Bakom La Girafe står den välkände krögaren Pontus Frithiof som tillsammans med Thomas Dahlstedt vill ge oss det vi älskar med Paris kvarterskrogar. Det vill säga, man håller öppet från tidig morgon till sen kväll och serverar frukost, lunch, middag och nattmat utan uppehåll – alla dagar i veckan. Och precis som i mång­

kulturella Pariskvarter finns en bredd på ­menyn, med smårätter som vietna­ mesiska vårrullar, nems och råbiff ­”Maroccan butcher style”. För hungriga: havsabborre papillote, brässerat lammlägg, kalvschnitzel och dessutom pasta och risotto. Det finns även takeaway-lunch att ta med. Lite för alla, på alla tider, helt enkelt. Hitta hit: Fleminggatan 39, t-bane­ station: Fridhemsplan. 11


nästa… business-snackis INSPIRERAS AV EN ÄKTA AVSLUTARE Lotta Schelin är Sveriges mest framgångsrika fotbollspelare i damklassen. Hon har gjort fler mål i det svenska landslaget än ­någon annan – 88 stycken. Efter en nackskada beslutade hon sig för att sluta med fotbollen 2018. Nu kommer hennes berättelse; I huvudet på Lotta Schelin (Norstedts), om vad drömmar kan kosta men också vad de kan ge.

Handelns utrednings­ institut, HUI, har tittat på det bistra året 2020. Men ­vissa segment är också positiva. –E ­ -handeln är den ­stora överraskningen. Även

den ­äldre generationen och riskgruppen har gått över till att handla mat på nätet, där syns tresiffriga tillväxttal, säger Ola Nevander, analytiker på HUI. Den absolut starkaste

Tio-i-topp DRÖMJOBB Vi googlar stora delar av fritiden och allra helst skulle vi också lägga vår arbetstid på Google, i alla fall om man frågar unga ­akademiker i Sverige. Här är de tio mest attraktiva arbetsgivarna enligt dem: 1 GOOGLE 2 APPLE 3 SPOTIFY 4 NETFLIX 5 IKEA 6 MICROSOFT 7 DICE 8 AFRY 9 VOLVO GROUP 10 IBM

12

[ambidextri] VALERO DUVAL

Vinnarna och förlorarna under pandemin ökningen står bygghandeln för, hela 19 procents ökning under det andra kvartalet i år, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Den stora förloraren är inte oväntat klädbranschen.

Bärbar ljudkuliss Sitter du på kontoret bara ibland? Då kan det passa bra att ta med sig en kreativ ljudkuliss till din jobbplats. Sonos kommer med sin första portabla högtalare, Move, som kan anslutas till ditt vanliga system men också switchas över till bluetooth när du vill ta med dig ljudet. Vill du öka på upplevelsen finns tråd­ lösa subwoofer för en fyllig bas utan brus att kombinera med någon av dina Sonoshögtalare. Fungerar både liggande och stående. Mer info: sonos.com.

Bådhänthet, dubbelhänthet eller tvåhänthet. Ordet ”ambidetri” kommer från latinets ”ambi”, båda, och ”dexter”, höger. Vilket innebär att en person har f­ örmågan att ­använda båda händerna (eller för den del fötterna) utan problem. En sådan person kan till exempel skriva med både vänster och höger hand eller skjuter bollen precis lika bra med båda fötterna. Och kanske den som passar in på b ­ egreppet i rekryteringsannonsernas arbetsbeskrivning ”bra på att hålla många bollar i luften”.


Lönen rullar in. Eller? Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

NJUT AV FROSTIGA DAGAR PÅ BILLINGEN Billingen - ett berg att älska

billingenskovde.se


FAMILJEÄVENTYRET

SNÖDROTT NINGEN PREMIÄR 19 NOVEMBER musik Benjamin Staern dirigent Cathrine Winnes regi Elisabeth Linton

Samarbetspartner Wallenius Lines 14

operan.se

Konsten att blicka framåt


nästa… hbtq

»Våga och orka ta debatten!« I en tid då hbtq-personers redan vunna rättigheter ifrågasätts tecknar författaren Mian Lodalen homosexuella kvinnors historia i sin nya romansvit. text LINDA NEWNHAM foto ELISABETH OHLSON SEDAN 80-TALET HAR Mian Lodalen varit känd som en flatornas feministiska förkämpe. Rebellisk och ­urarg var länge hennes epitet. – Jag är fortfarande rebellisk och urarg, även om jag har blivit lite mer loj med åren, skrattar Mian. Nu blickar hon i stället bakåt och skriver lesbiska kvinnors historia. I den första boken av tre beskrivs den förbjudna kärleken mellan tonåringarna Lisa och Lilly, som möttes på en dans 1911. Drygt ett år ­senare hittades deras kroppar sammanbundna i Hammarby sjö. De hade tagit livet av sig tillsammans. – Det var en fruktansvärt tragisk händelse som blev en nationell nyhet, så deras öde var välkänt och omskrivet. På den tiden var de inte ovanligt att unga kvinnor tog livet av sig som en sista utväg när de blivit oönskat gravida. Men det var något med den beskrivningen som skavde i mig, och när jag började gräva i saken förstod jag att de hade varit förälskade, det skrevs om deras ”svärmiska flickvänskap”, och i deras avskedsbrev stod det att de nekats vara med varandra men var oskiljaktiga. – Jag ville ge Lisa och Lilly upprättelse genom att skriva om deras kärlek. Om kvinnor har varit gömda genom historien, så har lesbiska kvinnor varit helt glömda. Jag vill porträttera dem. Men mest vill jag skriva för deras liv omfattar så spännande historier.

Men även när du var ung var homosexualitet ­klassat som en sjukdom, hur påverkade det dig?

– Första gången jag blev kär och lycklig var jag också enligt samhället sjuk. Men även efter att sjukdomsdiagnosen tagits bort så var det länge den allmänna uppfattningen – folk äcklades av vår kärlek. Jag vet att många flator med mig fortfarande kämpar med internaliserad homofobi, och jag har mött kvinnor som har blivit sjuka av att hela tiden behöva dölja sitt riktiga jag. Än i dag är hbtq-­ personer överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Mian Lodalen, 57, aktuell med en romansvit om den gömda, glömda lesbiska kärleken genom historien.

Du tillhör också generationen som fått se stora framsteg vad gäller hbtq-rättigheter …

– Som ung kunde jag inte ens drömma om de rättigheter vi har i dag. Jag minns ju när killarna dog i aids, rättslösa och bespottade, och deras partner fick inte ens stå med i dödsannonsen. Ja, vi har gått från att i stort sett inte omfattas av mänskliga rättigheter till att få ingå partnerskap och sedan få vigas i kyrkan. Det som har hänt är gott för hela samhället. Hur tänker du kring de nationalistiska krafter som nu utmanar hbtq-personers rättigheter?

– En stor varningsklocka slår i Europa. Och därför är också varje prideparad ett tecken på öppenhet och frihet. För när vår frihet är hotad är din ­frihet snart också hotad. Det har historien visat oss. Hur kan vi som vill leva i ett mångfasetterat ­samhälle bidra?

– Våga och orka ta debatten. Kläcker en person ur sig något rasistiskt eller homofobiskt så säg ifrån. Du måste inte vara påläst och ha hundra argument, det räcker med att påtala att ”det är inte okej att säga så”.

Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria (Romanus Selling) första boken i en romansvit om tre.

HBTQ-FRAMSTEG ATT VÄRNA OM 1944 Det är inte längre olagligt att vara homosexuell.

1979 Socialstyrelsen

1988 Lagen om

avskaffar homosexualitet som sjukdomsdiagnos.

­homosexuella sambor trädde i kraft.

1995 Homosexuella kan ingå registrerat partnerskap.

2003 Samkönade par kan ansöka om adoption.

2009 Samkönade äktenskap tillåts.

15


nästa… andetag

ANDAS SOM WIM HOF Den holländska äventyraren och stunt­ mannen Wim Hof innehar 21 Guinness världsrekord, bland annat har han simmat 66 meter under is officiellt (och 120 meter inofficiellt). Andningen är en stor del av framgången och så här menar han att du själv kan träna upp din andning: Ta först 30 stycken aktiva andetag: tänk att du fyller lungorna som en ballong, fast utan ansträngning. Ta sedan ett djupt andetag, blås ut hela, och håll andan. När du känner att du måste andas så tar du ett stort andetag till och håller kvar ande­ taget i tio sekunder. Detta blir en övningscykel. Med hjälp av det kommer du kunna hålla andan längre och längre.

ANDAS RÄTT

din viktigaste hälsoinvestering Med större, djupare andetag fylls hela lungorna, engagerar den stora muskeln mellan bröstet och buken och kan minska stresskänslor. Med­vetet långsam och djup andning ­aktiverar det parasympatiska nerv­systemet, meddelar kroppen att vi är ­säkra, kommunicerar ”vila och smälta”. Motsatsen, när stress sänder ut signaler till det sympatiska nervsystemet och drar i gång flykt-och-kamp-responsen, ofta omtalad som ”fight or flight”. Stress ger automatiskt små snabba ­ande­tag, även tajta kläder eller att hålla in magen i hopp om att se smal ut, menar Hart­ley. Men i dygnets alla 32 000 ­försök finns det alltid plats för ett bättre, längre andetag. Prova! Kanske nu genast?

Den holländska äventyraren Wim Hof, känd som Iceman och med sitt världsrekord isvaksbad, menar att han kan kontrollera sin egen kropps termostat med andningsövningar. Läs mer på wimhofmethod.com.

9 MINUTER OCH 2 SEKUNDER … … är det nya svenska (och även nordiska) rekordet i att hålla andan under vatten. Detta sattes av den 58-årige fridykaren Valdemar Karlsson i februari i år på Lundbybadet i Göteborg. Världsrekordet? Det innehas av fransmannen Stéphane Mifsud sedan 2009, då han höll andan i 11 minuter och 35 sekunder.

BILDER: SHUTTERSTOCK, WIMHOFMETHOD.COM

Du tänker säkerligen att du redan kan det. Andas gör vi ju hela tiden. 32 000 gånger om dygnet faktiskt. Och fram till ungefär tre års ålder brukar det också fungera utmärkt. Sedan krånglar vi till det, glömmer att andas på riktigt. Aimee Hartley, andningscoach, ­yogalärare och författare till boken ­Breathe Well, berättar i The Guardian ­ hur rätt andning kan förbättra ­immunfunktionen, sömnen och matsmältningen och även minska ångest. Stressandning är vanligt. Fyra av fem personer som Aimee Hartley möter under sina andningsklasser är ”övre bröstkorgsandningssprutor”, alltså andas bara i den övre delen av lungorna.


Med kärlek till traditionen! Yoghurtgrädde med inkokta päron Ingredienser: 2 dl Larsa Grekisk yoghurt 2 dl vispad grädde 1 msk florsocker 1 dl hackade pistage- eller rostade hasselnötter Mynta eller citronmeliss

Gör så här: Rör ihop yoghurt och florsocker, vänd ned i den vispade grädden och rör försiktigt. Lägg de ljumma päronen i serveringsglas, klicka över rikligt med yoghurtgrädde och nöthack. Dekorera med citronmeliss eller myntakvistar.

Smarrigt eller hur? Du hittar fler recept med yoghurt på larsafoods.se eller på Instagram @larsafoods.

17


nästa… stopp Södergatan 11 D

Klassiska koppar för klimatet Om du har vägarna förbi Helsingborg kan du få en annorlunda konstupplevelse om du promenerar några minuter bort till Söder­gatan 11 D, stannar och tittar upp. HÄR PÅ VÄGGEN finns

nämligen en fantastisk fasadmålning på huset av den nederländske konstnären Leon Keer. Ett konstverk med staplade kaffekoppar som anspelar på klimatförändringarna och dess inverkan på vår planet. Lika ömtåliga som porslinskopparna är, lika ömtålig är vår jord. Tittar du närmare kan du ­säkert också se att de är målade precis som våra Rörstrandskoppar med de klassiskt sirliga mönster­ bilderna. Och laddar du ner Leon Keers egen app kan du genom AR se hur kopparna går sönder, gå in på: leonkeer.com.

VÄGGKONST

En spektakulär konstupplevelse på en husfasad i Helsingborg – men också ett viktigt klimatbudskap.

FOTO: LEONKEER.COM

VAD: Konstverket Shattering av Leon Keer för konstprojektet Artstreet Hbg. VAR: Södergatan 11 B i Helsingborg. HITTA HIT: Promenera åtta minuter från Helsingborgs tågstation, via ­Järnvägsgatan mot Trädgårdsgatan. MER INFO: artstreethbg.helsingborg.se.


Siden för alla tillfällen!

BAMBURINO Mjuka, sköna och miljöriktiga sängkläder i 100% Bambu

Reselakan och reseplagg, tunna och lätta

Nattplagg och sängkläder i siden

Marknadens bredaste utbud av sängkläder i mjuk bambu; - Påslakanset - Örngott - Underlakan, ”dra på”

Tunna värmande sidenunderställ

Upplev fördelarna med siden: - Naturligt temperaturreglerande - Skonsamt mot hud och hår - Ger en lyxig och skön känsla

Välkommen till vår webshop:

www.sleepinsilk.se

Mjukt och skonsamt

Temperaturreglerande

Bambuväxten har runda Bambumaterialet har fina fibrer. Därför blir materialet temperaturreglerande egenextra mjukt, skönt och skaper som gör att det värmer skonsamt mot din hud. respektive svalkar vid rätt tillfälle

Miljöriktigt val Bambuväxten kan växa upp till 1 meter per dag. Den växer utan konstbevattning och utan bekämpningsmedel.

www.bamburino.se


MIN RESA

| EMILIA NILSSON

»Jag gillar känslan av att veta att jag kommer att bo här« Hon tog sig in i den svenska tv-publikens hjärta via Sveriges mästerkock med kött hon skjutit själv. Den 23-åriga grisbonden Emilia Nilsson brinner för att sprida kunskap om den lokala maten och de lyckliga grisarna. Följ med hem till henne och grisarna på gården i Silsjönäs. text FREDRIK EMDÉN foto ANETTE ANDERSSON

H

undarna skäller från hundgården, Fjällsjö­ älven rinner nedanför, det är skog så långt ögat kan nå, det står en kanna rabarbersaft på bordet. Det är en idyll värdig ett livsstilsprogram i tv. Det här är hemma för Emilia Nilsson. – I somras hade jag Stockholmssläktingar på ­besök. De hade med sig bekanta, de bor mitt i

20

Stockholm, på Östermalm. ”Vad gör man här?” frågade de. Precis den känslan får jag av att vara i Stockholm. När vi spelade in Sveriges mästerkock i åtta veckor och hade ledigt på kvällarna så kände jag ”vad ska jag göra?”. Man kan strosa på gator och shoppa, men sedan har man ju gjort det klart. – Ja, ”så vad gör vi här?” Vi bara lever och är, ­säger Emilia Nilsson. Skulle hon ha ett visitkort så vore det nedlusat med titlar. Kock, jägare, grisbonde, egenföretagare, matambassadör, youtuber, författare.


21


MIN RESA

| EMILIA RUBEN NILSSON ÖSTLUND Gården i Silsjönäs har varit i familjens ägo sedan 1815.

EMILIA NILSSON BOR: I Silsjönäs, i Jämtland. ÅLDER: 23 år. FAMILJ: Stor. Bland annat sambon John, mamma, pappa, lillasyster Alicia, GÖR: Grisbonde, kock, matentreprenör. Har skrivit boken Pangmat från Silsjönäs (Jengel förlag), kom trea i Sveriges ­mästerkock, 2019. MATFÖREBILD: Leila Lindholm, FAVORITRÄTT: Kantarell­ macka med väster­ bottensost i skogen.

22

Och så, förstås, ”trea i Sveriges mästerkock 2019”. Med undantag för en kort period under de tidiga tonåren, då hon var fast besluten om att bli Holly­ woodfru, har hon aldrig föreställt sig något annat än att hon ska bo här i Silsjönäs, lite drygt fyra mil från Strömsund i Jämtland. – Helt ärligt har jag, ända sedan jag var som ­Alicia, alltid bara velat vara hemma. Inte ens att sova över hos en kompis var min grej, säger hon. Alicia är hennes lillasyster, som är 4 år gammal. Den här dagen ska hon ut och plocka hallon med mormor. ”Vilken cool tjej!”, säger Emilia till sin 19 år yngre lillasyster när hon passerar, iklädd gummi­ stövlar, bärhink och solglasögon, utanför huset där Emilia och pojkvännen John bor. EMILIA FÖRKROPPSLIGAR UTTRYCKET hemkär.

­ yckligtvis verkar alla trivas här på gården. Att L ­komma hit har ­varit ”lite som ett sommarkollo” för hennes kompisar. – De kan komma och bada och sola. Det finns ju mycket att göra, alla djur är roliga att se. Och så är det alltid mycket folk här, det är alltid livat, säger hon. Mycket folk, ja. På gården intill Fjällsjöälven bor tre generationer familjen Nilsson. Och inom ett stenkasts avstånd finns fler släktingar. Dessutom utgör gården kärnan i en verksamhet, som förutom

grisar och kor främst ägnar sig åt skogsbruk, och som sysselsätter drygt 30 personer. Andra 23-åringar skulle få panik inför tanken på att bo på samma plats i resten av sitt liv, inte minst om det skulle innebära att bo 40 meter från sina föräldrar. Inte Emilia Nilsson. – Jag gillar känslan av att veta att jag kommer att bo här. Det är många som pratar om att husen inte är värda så mycket, att det inte är samma ­investering som om du skulle bygga hus i Visby ­eller Täby. Men man investerar i sig själv, anser jag. Om man vet att man ska bo här så bygger man för sig själv, säger hon. Det där med Hollywoodfrudrömmen var nog aldrig riktigt på allvar, men för några år sedan åkte Emilia till Los Angeles med ästa kompisen Linnea. – Det var häftigt att se, det är fantastiskt. Men jag längtade ju hem. Det gör man ju, säger hon och reser sig. – Kom, vi går och tittar till grisarna. FÖR DEN SOM är uppvuxen intill stora grönsaksland, har tillgång till eget kött, och lever i närhet till ­skogens råvaror är det kanske naturligt att det väcks ett matintresse. Emilia Nilsson minns hur hon stod på en stol bredvid spisen och tittade ner i de stora grytorna,


där de nyfångade kräftorna kokades. Farmor fiskade upp en och lärde henne hur man knäckte upp den. Sedan fick hon smaka. Och så var det kräftsoppan. Att döma av Emilias ansiktsuttryck kan man ana hur den smakar. – Man kokade fond på kräftskalet. Det var ganska bökigt, tyckte man då, det kändes som att det tog ­flera dagar. Och så skulle det rostas grönsaker. Och så satt man och skalade de här kräftorna, säger hon. – När man är liten förstorar man allt. Och jag har alltid fått vara med, sleven i grytan, om man säger så, säger Emilia. Hon hyllar farmor, mormor och mamma. De lärde henne traditionen, de lät henne testa själv. – När man lever i säsong tar man till vara på allt. Men för mig har det, ända sedan jag var liten, varit inprintat att man tar till vara det man har. ­Sedan har det varit roligt att leka med de här ­nypärerna, man kan rosta dem, man kan utveckla, man kan göra dillolja på krondillen, så börjar man leka och pussla ihop med det. Man vill utveckla. Och köttet vill man ta till vara. När man har så fina råvaror så vill man få dem att lyfta, säger hon. NÄR EMILIA NILSSON växte upp var hennes idoler Leila Lindholm och Nigella Lawson, tv-stjärnor, starka personligheter och kvinnor. Och så lagade de mat. – Mamma tittade mycket på Nigella, hela hennes person är så härlig. Och Leila är likadan. Det är inte bara maten man tittar på, det blir liksom ett helt koncept, säger Emilia Nilsson.

Hemmakära Emilia var tvungen att åka fem kilometer för att hitta sin kärlek John. De träffades på Fjällsjömarknad, ”den enda fest vi har här i bygden”.

»De är som mina husdjur men alla är inte individer, det blir mer en flock.«

23


MIN RESA

| RUBEN ÖSTLUND

Jakt är en oerhört manlig miljö. ”Det är klart att det finns de som vill sätta en på plats för att man är ung tjej, så är det absolut, men jag har inte svårt att svara för mig själv”, säger Emilia.

24


MIN RESA

| EMILIA NILSSON

Som 6-åring lekte hon till och med att hon var Leila Lindholm, stod i köket och låtsades att hon hade ett tv-program. 15 år senare blev hon ­tv-stjärna på riktigt, då hon deltog i Sveriges ­mästerkock i TV4. Hon fick ett infall, gjorde en ansökan och s­kickade in. I augusti 2018, åtta månader senare, blev hon uppringd av produktionsbolaget och inte långt senare stod hon inför juryn. När juryn hade provsmakat hennes medhavda tjäder fick hon ­frågan ”vad är det för något, är det en tjäderhöna?”. Emilia svarade ”nej, det är en tjädertupp”. ”Hur vet du det då?”

»Djur är djur tills de dör – då blir de mat.« På en ren impuls svarade Emilia ”för att jag har pangat den själv”. – I mitt huvud tänkte jag att ”jag kan inte säga att jag har skjutit den själv i tv”. Det låter som att jag har avrättat något. Jag måste säga något finare. Men så bara kom det, säger hon. Sedan dess har det här med pangande blivit hennes signum. Hennes kokbok heter Pangmat från Silsjönäs. Juryn med Leif Mannerström i spetsen lät sig övertygas och sedan bjöds Emilia Nilsson på en resa genom tävlingen som tog henne ända upp på prispallen, till en tredjeplats. Hon kan förundras över att det gick så bra, att hon ”nästan kan skämmas över vad jag gjorde”. Samtidigt lärde hon sig massor men betonar att hon fortfarande är amatörmatlagare. ÄVEN OM HON inte vann tävlingen har hennes medver­

kan gett henne gott om uppdrag inom matlagningen. Hon gör avsmakningsmenyer till restauranger, hon gästspelar som kock, hon lagar mat åt sällskap eller bröllop, hon sköter de samarbeten hon har ingått. Coronapandemin har bromsat henne en aning, det är färre event, men i stället har hon startat en egen Youtubekanal. Tiden finns egentligen inte, sysslorna på gården skulle lätt kunna täcka hela dygnet, men maten klämmer hon likväl in. – Vissa dagar kan jag vara med och renovera röj­ sågar, andra dagar styckar jag griskött, nästa dag gör

jag lön, sedan åker jag till Stockholm en dag och ­fotar mat. Det är väldigt omväxlande, säger hon. – Periodvis jobbar jag mycket med maten. Jag måste sköta morgonsysslorna, men om jag åker och jobbar i Stockholm två dagar, då måste någon annan hjälpa till. Då är det tur att vi har ganska många händer som kan rycka in. Då lejer man ­farmor, säger hon. – Det är grisarna som fått den bästa platsen. Här borde man ju egentligen ha en uteplats och sitta med en kopp kaffe, säger Emilia Nilsson när vi tagit oss från gårdens bostadshus till grisarnas hemvist några hundra meter bort. HÄR, PÅ DEN lilla udden, badar grisarna i älven

och bökar i jorden. De verkar känna igen sin

EMILIAS DAG 06.00 Vaknar, äter frukost, går till gri­ sarna och hästarna.

09.00 Sätter mig och arbe­ tar med pappersarbete till röjföretaget med mamma.

08.00 Sätter mig

och kollar mejl, svarar på samarbeten, diverse pappersarbete.

12.00 Snabb lunch.

13.00 Planering av fotografe­ ring, skriva recept och fundera kring rekvisita och styling.

12.30 Inhand­ ling av råvaror till matfotografering.

14.00 Lagar mat inför ett kommande middagsjobb.

Släkten är stolt över att Emilia sprider lokala mat­ traditioner, även om de ibland kan tycka att ”det är väl inte är så märkvärdigt med lite kams” när hon lagar kroppkakor i tv.

”Från hösten och fram till jul styckar vi och jobbar från 07 på morgonen fram till kl 19 när kunderna ­kommer och hämtar upp kött. När alla jul­skinkor är ­ut­lämnade, då är det klart – och då får vi en lugnare jobbpe­riod.”

17.00 Middag.

19.00 Matning av grisarna.

23.00 Somnar.

25


MIN RESA

| EMILIA NILSSON Grisar ska ha ett gott liv poängterar Emilia. ”Jag brinner för att djur ska ha det bra, alltid. Man får aldrig bli ­avtrubbad inför djurens lidande. I det industriella köttet blir det fel.”

människa väl: de följer Emilia nyfiket vartän hon går. Hon pratar med dem, klappar dem, kliar dem. – De är som mina husdjur. Men eftersom vi har dem från vår till jul, så blir det inte ett band som man har till en hund. Alla är inte individer, det blir mer en flock. Jag älskar ju grisar, jag älskar djur överlag, jag tror att man måste vara djurmänniska för att kunna vara bonde, säger hon. Emilia Nilssons hållning är att ”djur är djur tills de dör – då blir de mat”. Det är en inställning som

DANIEL OHLSSON/TV4.

»Kan man inte äta bra kött, då ska man inte äta kött, det är min ståndpunkt.«

År 2019 kom Emilia Nilsson trea i Sveriges mästerkock på TV4, men för tittarna blev hon en evig vinnare.

26

kan se brutal ut i skriven text, men som utgör det naturliga kretsloppet på en gård. – Du ser hur tama de är, om man sätter sig bredvid kan de komma och lägga sig ned och vilja bli kliade på magen, så de blir väldigt gosiga. Det är klart att det skär i hjärtat, när tiden är kommen, säger hon. – Men fram till dess att de dör vill jag att djuren ska få ett härligt liv, de ska få utlopp för sitt naturliga beteende, få ha jord på näsan och ligga i sin lilla ler­ pöl om de vill, hela dagen. Vara en gris, säger Emilia. Ät bra kött, handla lokalt, är hennes motto. Lika mycket som hon kämpar för att djuren ska ha det bra, lika mycket propagerar hon för att människor ska handla lokalt. – Alla får äta som de vill. Men kan man inte äta bra kött, då ska man inte äta kött, det är min ståndpunkt. Jag har så mycket bra kött så jag äter kött. För mig är det här det naturliga sättet att leva på, säger hon.

Det har blivit betydligt svårare att vara gris­ bonde i dag än vad det var när Emilias farmor och farfar drev gården. Pappersarbetet blir alltmer ­omfattande. – Jag är för alla regler som gör att djur får det bättre, men vissa regler gör ju att det blir jobbigt att vara bonde för att man måste sitta på ett kontor i stället för att vara ute och ta hand om grisarna. Det krävs såklart lite tid på kontoret, men det ska inte ta över, säger hon. TILLBAKA I SITT hus börjar Emilia förbereda lunch, röding som hon och John har fångat i en tjärn några mil härifrån. Medan hon lagar berättar hon om hur huset ska byggas ut så att hon ska få ett större kök, där hon ska kunna ta emot grupper. Hon berättar om samarbetsförfrågningar som hon hela tiden får, om hur hon väljer vilka hon vill synas tillsammans med omsorg (”det är mitt varumärke, man ska ha samma värderingar”). Hon berättar om lösa ­planer på fler böcker, om ett spännande projekt som hon inte kan prata om men som eventuellt har med tv att göra. Och så drömmer hon om en egen restaurang. – Att få dela med sig av de fantastiska råvaror som vi har här, det är ju få förunnat att få smaka på sådant. Sådana råvaror har jag fått leka med som barn, säger hon. – Den här känslan av att odla och ha middagar, den vill jag åt. Jag kan göra lokalproducerat med mitt eget, men just nu har jag inte så stora land. Det är till oss själva och lite till. Men jag har en dröm om att öppna en restaurang i framtiden, vi får se vad det blir, säger hon. Men då blir det här hemma? – Ja, då blir det här, då får gästerna komma hit. •


Skalfria solroskärnor – vår bästsäljare! • Inget skräp på backen • Populär och räcker länge • Utan skal – dubbelt så mycket mat Istället för att frakta skal i onödan (halva vikten) ser vi till att skalet blir biobränsle!

to Magnus Bergv loris) · Fo loris ch k (Ch n f n Grö

all

Handla med hjärtat Ge fåglarna mat som är eko

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2–3 dagar. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Snabb leverans Beställ enkelt på slattergubben.se 3 Sveriges största utbud 3 Leverans 2–3 dagar 3 Fri frakt från 65 kg

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


TÄVLING

| VINN

Läsar-

Vinn hela fjällpackningen! SÅ HÄR TÄVLAR DU! Svara på frågan: Hur många nationalparker har Sverige? 1: 25 st X: 30 st 2: 48 st Skriv svaret, ditt namn, din fullständiga postadress, samt telefonnummer och ange önskad storlek på hoodien och om herr- eller damplagg önskas. Svaret mejlas till tavling@newelement.se. Sista tävlingsdag är 30 november 2020.

DET HÄR KAN DU VINNA:

• En skön, vändbar hoodie i mjukaste skön

merinoull från Devold of Norway. Tomra hoodie i färgen Foxglove till dam eller Kubbande hoodie i färgen Ink till herr (värde 1 499 kr). • En sovsäck från Exped, Winterlite -6 M left (värde 5 299 kr). • En ryggsäck från Exped, Lightning 45L, deep sea blue (värde 1 999 kr). Totalt värde 8 797 kr!

Exped Lightning 45 liter är en lätt vandringsryggsäck med rulltopstängning och bekvämt höftbälte. Ryggsäcken har justerbart bärsystem som kan anpassas efter olika rygglängder, total vikt 1150 gram.

ANNELIE POMPE

TÄVLING

DEVOLD OF NORWAY är ett av världens äldsta varumärken med egen textiltillverkning inom friluftskläder. Devold har producerat merinoullsunderställ, mellanlager och klassiska ulltröjor sedan 1853 och köper sin merinoull från utvalda farmare på Nya Zeeland och i Australien, konceptet kallas ”From Sheep to Shop”. www.devold.com EXPED är ett schweiziskt varumärke som startade egen tillverkning 1997 och vars namn kommer från den engelska frasen ”expedition equipment”, alltså expeditionsutrustning. Exped tillverkar produkter för olika typer av aktiviteter med inriktning på friluftsliv och passar såväl vandring, klättring och resor som promenad i naturen. Exped tillverkar främst produkter inom ”bära och bo” såsom liggunderlag, tält, ryggsäckar, packpåsar, sovsäckar och tillbehör. De lanserade bland annat världens första vattentäta sovsäck liksom världens första dunfyllda liggunderlag. NEW ELEMENT SCANDINAVIA är återförsäljare för flera varumärken inom sport, outdoor, lifestyle, ridsport samt ridresor, mer info: www.newelement.se.

Devold of Norways Tomra/Kubbane är en vändbar, varm hoodie i mjukaste merinoull. Den har hög krage och olika mönster på in och utsida, funkar lika bra till vardags som på fjällsemestern eller andra outdoor-aktiviteter.

28

Exped Winterlite är en skön dunsovsäck som håller värmen. Mumieformad, extra rymlig fotbox och fylld med 800+ 90/10 RDS-cerftifierat gåsdun med en vikt på 1050 gram och en komforttemperatur på -1 till -6 grader.


RESA

| STORA SKIDGUIDEN

Fjällsemester

MIKAEL SVENSSON/JOHNÉR

2.0

Det blir en annan sorts skidsemestrar i vinter. Pandemin har ritat om kartan för fjällresorna. Men suget efter friluftsliv i den svenska naturen är större än någonsin. Och nu längtar vi efter barndomens sportlov igen. Retromysiga skidveckor då vi kom in i stugvärmen med röda kinder, lagade lasagne och spelade vändtia i bara underställen. text ANDERS FALKIRK 29


SHUTTERSTOCK

PER MAGNUS PERSSON/JOHNÉR

Tillbaka till det enkla

30

PER ERIKSSON/JOHNÉR

I Sverige har våra skidanlägg­ ningar, till skillnad mot Alperna, små liftar kvar i­ systemen, vilket kan k ­ ännas tryggt för många, ­menar Titti Rodling, vd för Slao.

SHUTTERSTOCK

Visselpipa och afterski – eller turåkning med ryggsäck och termos? Man behöver inte var en professionell omvärldsanalytiker för att hitta vinterns stora skidtrend: tillbaka till den enkla och naturnära skidresan. Helt coronasäkrad.


RESA

| STORA SKIDGUIDEN

»Många besökare kommer vara mer återhållsamma och fler kommer välja att bo i fristående stugor än på hotell.«

L

inoleumduk på köksbordet och hela familjen i underställ. Det är ostmackor, flingor, juice i glasen och varm choklad i en stor termos. Det är stor förväntan i luften. Ute är det fem minusgrader och lätt, nyfallen pudersnö. Och hela liftsystemet ligger outforskat. Det enda som avslöjar att vi lever i coronatid är handspriten i hallen. Årets skidsäsong handlar just om dessa två saker: tillbaka till den enkla och naturnära skidresan. Det blir 70-talsretro i år, som någon sade. Och ett ­coronamedvetet resande. Inte som det var i somras under värmeböljan. Då det svenska semesterfolket gled in i en kollektiv coronaförträngning och utan minsta tvekan ­trängdes på bryggpromenader och stränder. – Det kommer nog inte hända under fjäll­ semestrarna i år. Dels för att skidorterna kommer införa en rad trängselfria lösningar. Dels för att många besökare kommer vara mer återhållsamma, säger Marcus Ståhl, som driver sajten Visit Fjällen och tidigare vd för destinationsbolaget Vemdalen. – Till exempel kommer fler välja att bo i fristående stugor än på hotell. Det finns också gott om yta på fjället så det är lättare att undvika trängsel och köer.

INOM METEOROLOGIN PRATAR man om en ”perfekt

storm”, en storm som blir värre av att en rad olika ­väderfenomen samverkar. Och samma sak gäller årets vinterresa för ­svensken. Klimathot och hemester, det växande ­naturintresset, önskan om enklare liv, allt detta fanns där, och så kom coronan som en pådrivande kraft. Och resultatet känner vi alla till. Vi aldrig tidigare skådat en snabbare förändring av våra semestervanor. Sverige var fullt av svenskar i somras, och många ville prova på naturupplevelser. Till exempel att vandra i fjällen. Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska turistföreningen (STF): – Vandringsintresset ökade ordentligt förra året, men i år är det ren galenskap, vi har haft en ökning på mer än 70 procent vad gäller sidvisningar på våra inspirationssidor. Framför allt märker vi av att många som inte vandrat så mycket tidigare nu hör av sig. – Jag tror och hoppas självfallet att intresset för att svemestra i Sverige och i naturen kommer bestå under kommande vinter. Framför allt allt skid- och vinterupplevelser där du tar dig fram med egen maskin. Turskidåkning, långfärdsskridskor, snöskor, toppturer ...

MARCUS STÅHL, VISIT FJÄLLEN

Titti Rodling, vd för Slao, Svenska skidanläggningars organisation, ser också positivt på den ­kommande skisäsongen. Bokningsläget är bra för både större och mindre skidorter. – Det är en oerhört spännande säsong vi har framför oss. Förhoppningsvis kan vi ta igen en del av det stora tappet under fjolåret efter att pandemin kom. Och mycket talar för det. Skidresor har ju det folk vill ha. Lokalt resande, naturnära ­upplevelser och så själva skidåkningen, så klart. – Den är ju utomhus och sker över stora ytor. Dessutom har många av våra skidanläggningar, till skillnad mot Alperna, små liftar kvar i systemen. Det kan kännas tryggt för många.

Kommer folk testa de lite mindre skidorterna i år?

– Vi ser inte att storleken på skidorten har b­ etydelse, däremot tror vi att det blir viktigt att kommunicera hur skidanläggningen arbetar för att minska risken för smittspridning. – En positiv effekt kan vara att många den här vintern kryddar den traditionella skidresan med en extra tur till en annan skidanläggning som de inte besökt tidigare, eftersom utlandsresan är inställd. TILL KVÄLLEN DÅ? Efter en hälsosam dag i backarna, vad kommer hända denna säsong 20/21? Självfallet kommer afterski, dricka shots och blåsa i visselpipor tillhöra ett passerat kapitel. Det blir en mix av gammalt och nytt. Kanske enklare middagar på lasagne i ugn eller burk­ gulasch med lyxgarnering, och brädspel till kvällen. När man ändå ska leva retroenkelt så varför inte låta familjen prova på en digital detox. Det blir lite som barndomens skidsemestrar. – Det kommer troligen bli mer naturnära skidsemestrande, mer som förr, men man kommer även vara med om nya lösningar. Digital nyckel­ utlämning, take aways från krogen och en rad ­andra trängselfria lösningar, säger Marcus Ståhl. – Vi såg ju till exempel redan i somras att ­krogarna i fjällen har anpassat sig till corona-­ pandemin. De var glesare mellan borden, så att det blev större avstånd mellan gästerna. •

FÖRE CORONA

NYA LÖSNINGAR FÖR SKISTAR För vintersäsongen 20/21 har skidjätten Skistar utvecklat flera nya ­”coronasmarta" lösningar. Gästerna får bland annat möjlighet att ladda sitt Skipass i Skistars app ända fram till man kliver på liften, digital incheckning införs för ett stort antal boenden samt ­mobila nycklar för cirka 500 stugor och lägenheter. Dessutom finns möjlighet till hemkörning av hyrskidor till gäster i Sälen.

EFTER CORONA

Afterski Brädspel Lyxgulasch på finkrog Burkgulasch i underställ Gondoler och åttasitsiga liftar Knapp- och småliftar Packade solverandor Turåkning och toppturer Snabbmat i backen Termos och mackor Nära kommersen Nära naturen

31


RESA

| STORA SKIDGUIDEN

Tre retrorätta tips! De mindre orterna upplever en renässans. Här är tre retropärlor, destinationer med färre backar, mer naturkänsla och fokus på ­skidåkningen – som det var förr.

Natursköna Kolåsen har ingen utförsåkningen men är en dröm för retro­ vurmande längdåkare.

32

GRUVBACKEN I HUSÅ

Kolåsen är en udda fågel i sammanhanget, här finns ingen ­utförsåkning med liftar, men ett måste för retrovurmande fjällfantaster som hellre åker skidor på längden. Kolåsens fjällhotell, som är medlem i Svenska turistföreningen, har funnits ­sedan 1895, i sin nuvarande form sedan 1934. Till en början beboddes det av luftgäster, ”dock icke lungsotspatienter”, som behövde luftombyte, men även prominenta gäster som Winston Churchill har hittat hit. Den senare fick ett rum upp­ kallat efter sig. Inredningen präglas av 30-, 60- och 70-tal och omgivningen tar andan ur en. Så på med skidknickers och knähöga ullstrumpor – eller åk i din alldeles vanliga outfit som man gjorde förr – och få en ­sällsamt trevlig upplevelse i närliggande Skäckerfjällen. Så tar du dig hit: Tåg till Järpen och sedan vidare med buss 551 till Kallsedet (går tre dagar i veckan) eller med hyrbil. Ibland ordnar Kolåsens fjällhotell hämtning. Mer info: kolasen.se.

Ligger på riktigt i Åreskutans skugga. På ”baksidan”, om man är Årevänd, och givetvis på ”framsidan” om man ser det från Husåhåll. Huså är en mytomspunnen skidort, om man får tro Åreborna. När vinden har blåst Skutan kal kan Huså digna under snö­ tyngden och erbjuda riktigt bra skogsåkning (Sveriges bästa offpist, enligt många) som genererar många Instagramögonblick.

ÅSARNA En släplift tar dig till pistade backar i alla färger och till åkning i granskogen. Äter gör man med fördel på lunchrestaurangen Den djupa gruvans krog. Så tar du dig hit: tåg till Järpen, sedan taxi till Huså, alternativt tåg till Åre och genom att åka den pistade leden över Skutan med skidor på fötterna och packning i ryggsäck. Transport tillbaka med skoter eller vessla. Mer info: www.gruvbacken.se.

SHUTTERSTOCK

KOLÅSEN

Den skidintresserade känner ­säkert till Åsarna som Guldbyn. Uttrycket myntades efter OS i Calgary 1988 då tre av fyra svenska längdskidåkare i herrarnas stafett kom från Åsarna IK, mest kända av de fyra är ­Thomas Wassberg och Torgny Mogren som knappast behöver någon närmare presentation. Själva orten Åsarna ligger vid sjön Hålen, och på östsluttningen ovanför byn ligger skid­ anläggningen som drivs av ­klubben. Här finns naturens ­stillhet och det vackraste spåret går uppe i Västeråsen med ­milsvid utsikt. Vid gamla kyrkan ­ligger motionsspåren som även kallas Kyrkspåren, på 5, 10 och 15 km och har ni tur så möter ni spåransvarige själv här: Thomas Wassberg. Ta dig hit: Inlandsbanan eller buss 45 eller 163 från Östersund. Färden är tar 1,5 timme och går genom ett vackert ­vinterlandskap. Bästa tid: Spåren öppnar oftast i slutet av november. Skidföret håller som regel till påsk. Mer info: asarnaskicenter.se.


EN DESTINATION – TVÅ ANLÄGGNINGAR

ETT LIFTKORT FÖR TVÅ ANLÄGGNINGAR

STORT UTBUD

GRATIS SKIDTRANSFER MELLAN RIKSGRÄNSEN & BJÖRKLIDEN

Två vitt skilda resorts endast 30 minuters bildfärd från varandra.

Tillsammans har vi 30 pistade nedfarter, 53 km preparerade längdspår samt oändligt med offpistskidåkning och bergstoppar att ta sig an bortanför liftarna. Våra liftkort ger dig åkning både i Björkliden & Riksgränsen.

Familjärt, naturupplevelse, skidåkning i världsklass eller nattklubb? Vi har också 10 restauranger och boende som varierar från budget till lyx. I Björkliden och Riksgränsen finns kort och gott något för alla smaker.

Lapland Resorts transferbuss tar dig mellan Riksgränsen och Björkliden. Passa på att uppleva båda skidorter under din vistelse hos oss. Transferbussen får du åka gratis mot uppvisande av giltigt liftkort.

BOKA ONLINE FÖR BÄSTA PRIS

www.bjorkliden.com | www.riksgransen.se


TOPPTUREN – vinterns trendigaste

På väg uppför Getryggen, mot ­toppen på 1383 meter höjd, med en fantastisk utsikt över Sylmassivet. 34


RESA

| STORA SKIDGUIDEN

Kungsleden på sommaren och en topptur på vintern. Vår nya resevärld har fått allt fler svenskar att söka fjällens tuffare utmaningar och toppturer med guide är säsongens hetaste skidtrend.

ANETTE ANDERSSON

H

ur kul är det här? Trampa uppåt, känna svetten på ryggen, och allt tyngre andning. Och toppen verkar inte komma närmare. Det sägs att toppturer kommer bli årets vinteraktivitet, en motsvarighet till när svenskar i alla åldrar bestämde sig för att prova Kungsleden i somras. Men vet dagens skidortsåkare, van vid allt bekvämare ­liftar, hur det är att gå uppför en fjällsida? Hur mycket monotont jobb det är? Men ni kan vara lugna, efter ett tag ändras sinnestämningen. För alla. Själva strapatsen, och långsamheten, får kroppen att hitta en rytm. Tankarna och missnöjet far inte längre genom skallen. Stegen skapar ett fokus och en närvaro, som liknar yogans. Man blir ett med ansträngningen och landskapet.

Många erfarna topptursskidåkare tycker nästan att bestigningen är häftigare än ­utförsåket. Och man förstår varför. Man är offpist, offgrid och out of the ordinary. Det är en helt ny upplevelse. Sedan är det dags för en dubbel belöning. Matrast och ett flera kilometer långt ­utförsåk. I svenska fjällen får man sällan uppleva knädjup lössnö, man får inte pumpa puder (detta slitna 80-talsuttryck), utan de flesta toppturer sker under vårvintern, med risk för vindpinad skare och packade snövallar. Men i fin vårsnö är det enklare än man tror. Det är långa carvinglika svängar, skidkänslan är nästan som i en pistad backe, men man är ensam. Och land­ skapet så stort. Jublet växer inombords. Det här är ju hur kul som helst. • 35


FRÅN SPÅR TILL TOPP

Tre stationsnära toppturer BJÖRKLIDEN OCH TOPP 1313

Området kring Storulvån, det ­ som av vandrarna kallas Jämtlandstriangeln, har gott om toppar som kan nås på skidor och har bra utförsåkning. Storsnasen till exempel är 1 463 meter med en fallhöjd på 705 meter. Bestigningen bedöms som lätt. Ni kan bo på STF Storulvån fjällstation eller Enaforsholm fjällgård. Båda hjälper till med guidade turer. Så tar ni er hit: Tåg till Enafors. Till Storulvån gäller tåg till Duved, sedan buss. Mer info: enaforsholm.se och svenskaturistforeningen.se.

Björklidens pistade skidområde är bra. Här finns Sveriges tredje högsta fallhöjd och vackraste backutsikt över Torneträsk och Lapporten. För den som vill prova på toppturer så går det att boka guidade turer, bland annat till toppen 1313. Det finns flera olika typer av boenden i Björkliden. Hotell Fjället, Gammelgården Ski Lodge och stugbyn Kåppas. Så tar ni er hit: Tåg till Björkliden. Mer info: bjorkliden.com.

ÅRESKUTANS TOPP Ja, ett bra alternativ för den som vill prova på topptur för första gången, och slippa de värsta strapatserna. Från gondolens bergsstation är det bara att börja den sista bestigningen själv, vägen är utstakad. Vill ni få ut max av utförsåkningen ska ni anlita en guide. Så tar ni er hit: Tåg till Åre. Mer info: aresweden.com.

På toppen av allt i Åre med känslan av att vara högre än allt annat.

36

NICLAS VESTERFJELL

ENAFORS OCH STORSNASEN


Tre retrorätta tips!

BACKNÄRA L ÄGENHETER

Boka helvecka i våra backnära lägenheter eller Trillevillor i vinter. Få 20% rabatt på 8-dagars skipass!

- FRÅN 3 500 SEK* -

Kan inte kombineras med andra erbjudanden. *Angivet från-pris gäller för 4-bäddslägenhet under v3, se hemsidan för övriga alternativ samt bokning.

TRILLEVALLENS HÖGFJÄLLSHOTELL +46 647 - 360 90 | info@trillevallen.com | www.trillevallen.com

VÄLKOMNA AKTIVA LIVSNJUTARE! LIVSNJUTARE! Det platsen ärplatsen härär Dethär för frihetstörst, målmedvetna möten, för frihetstörst, målmedvetna möten, jordnära endorfiner. och endorfiner. matupplevelseroch jordnäramatupplevelser Här, Här,mitt mitti ispenaten, spenaten,iiden gästrikeluften, syrerika gästrikeluften, densyrerika Här, finns balansen mellan hög finns balansen mellan hög och puls. vilsampuls. ochvilsam

WWW.HOGBOBRUKSHOTELL.SE WWW.HOGBOBRUKSHOTELL.SE

BAR A ARA 2 TBIM 2T MAR IMM A F R ÅN R F Å STR HLN S TH M LM


RESA

Retromysig packning Ladda för fjällveckan med en jacka som håller för många minusgrader, retromysig ull, ett alldeles lagom svårt pussel till barnen och en universalkniv att öppna burksoppan med gulasch.

| STORA SKIDGUIDEN

Mössa i mjukvarm merinoull, 799 kr, Stenströms.

Multikniv med träsåg, skruvmejsel, korkskruv och såklart konservöpp­ nare, Ranger Grip 55, 750 kr, Victorinox.

Skjortjacka, i skogshuggar­ rutigt, 2 500 kr, Ben Gorham/Peak Performance.

Tröja, stickad i återvunnen ull i skandinaviskt traditio­ nellt mönster, Greenland Re-Wool Pattern Knit W, 1 999 kr, Fjällräven.

Fjällrävens klassiska jacka från 1974 har fått ett syskon, Expedition Long Down Parka. En längre parkas som går ned över rumpan. I 100 procent återvunnen nylon med etiskt producerat dun och återvunnen syntetisolering. Rejäl huva att dra upp över mössan, dragsko i midjan och rymliga fickor. En vinterinvestering för den som aldrig mer vill frysa. Expedition Long Down Parka, 6 999 kr, Fjällräven. Mer info: fjallraven.se.

Örtsalt, ett måste till ­frukostäggen på en lyckad fjäll­ vecka: ­Herbamare, 42 kr, Ica.

Känga i klassisk stil med ultra­ modern funktion, 2 600 kr, Haglöfs.

Tvålar, som de såg ut förr, 130 kr styck, Bruket.

Pussel, 300-­bitars, med orangutangmotiv av M ­ athias Klum, 149 kr, Akademibokhandel.

Sweatshirt i nostalgiskt brunmönstrat, 149 kr, Minimarket, Åhléns. 39


BÄST FÖR BARNEN Många barnfamiljer som brukat göra solsemester på sportlovet kommer i år välja fjällen. Och för barnfamiljen, alldeles särskilt för nybörjarna, är skidortsidealet: litet och lättöverskådligt. Här är sex stationsnära skidorter för hela familjen.

I Järvsö blir det åka av – på barnens villkor!

VALFJÄLLET För många en okänd skidort. Den ligger i nordvästra Värmland, på gränsen till Norge. ­Själva fjället är ett skogslätt berg och har en högsta fallhöjd på 220 meter. Vid sidan om backarna finns här även en ­funpark med airbag och rails, och skicrossbana – perfekt för en familjetävling. Systemet: Består av 5 liftar och 12 nedfarter, och flera spår för längdskidåkning. Så tar ni er hit: Tåg till Charlottenberg, sedan taxi till Valfjället, cirka åtta kilometer. Tågresan kan bokas på sj.se. Mer info: valfjallet.se.

EDSÅSDALEN Gammal fjällby med små gårdar, som ligger strax söder om Åre, och numera en familjeklassiker. Barnvänligt och lättnavigerad åkning, och ett ­”lågfartsområde” för de osäkra. I Ravinbanan finns 40

det motsatta, en funpark med skicrossbana med hopp, boxar och rails. Systemet: 5 liftar och 13 ned­ farter, gott om längdspår och 15 mil märkta leder för turåkning. Så tar ni er hit: Tåg till Undersåker, sedan taxi in till Edsås­ dalen, cirka åtta kilometer bort. Mer info: edsasdalen.se.

TRILLEVALLEN Trillevallen är den andra av Åres småsyskon. Den ligger i samma område som Edsåsdalen. Här finns ingen storslagen fallhöjd, men Trillevallens skidsystem är lätt att överblicka och erbjuder åkning för alla. En tuffare ut­ maning finns i Ripbranten med skön offpist bredvid. Systemet: 8 liftar och 21 ned­ farter, 12 mil längdskidspår. Så tar ni er hit: Tåg till Undersåker, sedan kan ni bli hämtade och få skjuts ända fram. Mer info: trillevallen.com.

STORLIEN Kungafamiljens skidort och svensk utförsåknings vagga. Storlien är en klassiker. Den ­ligger två kilometer från norska gränsen och här finns skidbackar för alla smaker i en böljande fjällterräng. En fin nybörjar-­ utmaning är gröna Hotellöpan, som är 1 400 meter lång. Systemet: 9 liftar och 23 nedfarter. Har flera längdspår, det längsta på tio kilometer. Så tar ni er hit: Tåg till Storlien. Mer info: storlienfjallen.se.

BYDALEN Den stora skidorten med den lilla, intima känslan. Så ungefär kan man beskriva Bydalen, ­Sveriges femte största skidort. Fallhöjden är 420 meter och här finns allt från gröna till svarta pister, funpark, barnområden och gott om möjligheter till ­offpist. Skicrossbanan i Drombacken är en familjefavorit.

Systemet: 17 liftar och närmare 50 nedfarter, och 45 kilometer längdskidpår. Så tar ni er hit: Nattåg till Östersund och sedan länstrafikbuss till Bydalen. Mer info: bydalen.com och bydalensfjallby.se.

JÄRVSÖ Lilla Järvsö håller på att bli stora Järvsö, men orten känns fort­ farande perfekt för familjen med både småbarn och ton­ åringar. Här väntar åkning med olika svårighetsgrader på båda sidor om berget. Dessutom finns vildmarksparken Järvzoo för barn som har tröttnat på skidåkningen. Systemet: 8 liftar, 4 rullband och 20 nedfarter, 2,5 kilometer ­elljusslinga. I närliggande Harsa finns 85 kilometer spår. Så tar ni er hit: Tåg till Järvsö. Mer info: jarvsobacken.se.


RESA

| STORA SKIDGUIDEN

STORULVÅN SPECIAL!

ANDERS ROBERTSSON

För en större naturnära fjäll­upplevelse med barn – testa STF:s ­familjevecka i Storulvån. Korta­­turer på skidor och snöskor varvas med byggen av bivack, djupspår i snön, bastubad, sköna middagar och mysigt boende. Vid bra väder finns möjlighet till en ­tältnatt ute på fjället. Mer info: svenskaturistforeningen.se.

AMANDA SVEED/JOHNÉR

Jämtländsk fikastund – dagens höjd­ punkt för alla familjemedlemmar.

PLANERA FÖR SMARTARE TÅGRESA

HIMLEN VÄNTAR I IDRE Är ni en stor familj med barn i olika åldrar? Då kanske nya Idre Himmelfjäll kan passa. Röda, blå och gröna backar och ett stort antal stugor i olika bekvämlighets­ klasser och storlekar. Mer info: idrehimmelfjall.se.

Var flexibla! Stugbytardagarna torsdag och söndag blir ofta snabbt bokade, särskilt på sportloven. Har ni möjlighet att åka dagarna före eller efter kan ni lättare hitta plats på tågen – och troligen till lägre pris. Res i början eller slutet av skidsäsongen. Då finns det mer ­utrymme i backar, ni slipper långa liftköer, det finns gott om stugor och plats på tåget. Planera packningen. På dag­ tågen läggs skidorna oftast på hatthyllorna, men på SJs nattåg lägger man sitt bagage i kupén, vilket kan bli lite trångt. Familjer kan boka en egen ­liggvagnskupé (sex platser) och får då extra plats för bagage. 41


Annonssamarbete med Idrefjäll

Vinter som vanligt på Idre Fjäll

IDRE FJÄLL

STOCKHOLM GÖTEBORG

Känslan att vara långt hemifrån är närmare än du tror.

S

Det är skönt att kunna konstatera att vissa saker är precis som de brukar. Vintern kommer som vanligt till Idre Fjäll. Men för de flesta av Idre Fjälls gäster betyder det ändå en vinter utöver det vanliga. Eller vad sägs om snöpremiär redan den 16 oktober, skidåkning i alla fyra väderstreck, och trygga utomhusaktiviteter på snö ända in i april.

veriges sydligaste fjäll - Idre Fjäll - är för många också de närmaste och mest lättillgängliga. Här börjar fjällen på riktigt, med Sveriges sydligaste sameby, renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. – Vi märker att fler och fler kommer hit för att de söker något mer än en skidort och bra skidåkning. Här finner man en helt annan miljö. Att stå på toppen av Gränjesvålen och blicka ut över Städjan och Nipfjället tar nästan andan ur en, även oss som bor här och ser det varje dag, säger Tommy Halvarsson som är marknadschef på Idre Fjäll.

på, men det innebär ju att om nordanvinden biter i eller vårsolen ligger på kan du alltid välja den sidan av Gränjesvålen där vädret och snön är som bäst, säger Tommy. Här hittar du allt från flacka backar, rullband och skidskola för de minsta till lekfulla fun parks

Snöpremiär i oktober Tack vare sitt geografiska läge och fleråriga arbete med att spara och göra snö, är Idre Fjäll en snösäker skidort som kan garantera snöpremiär redan i mitten av oktober varje år. Det har gjort Idre Fjäll till det självklara valet för flertalet klubbar och landslag inom både alpina grenar, freestyle, längdskidåkning och skidskytte. Men även för den skidsugna motionären och barnfamiljen. – Här får du en varierad skidåkning i alla fyra väderstreck. Det kanske man inte riktigt tänker

och utmanande Chocken - nordens brantaste pist. Men här finns också 82 kilometer längdskidspår för den som hellre skidar på längden. Gör en heldagstur och njut av tystnaden på fjället. Eller riv av ett skönt kvällspass på något av elljusspåren.

”Något vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen.”

Ställ bilen och skida in och ut – Något annat vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen. Ski in Ski


Ren och skär skidglädje.

TRE VINTERTIPS

Idre Fjäll → Vildmarksnästet. Här hittar du fjällets godaste varma choklad. → Manchestermorgon. Sätt de första carvingsvängarna ensam i pisten medan solen går upp. Frukost i toppstugan är en självklar avslutning. → Lilla Skicross-banan. Gör som Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg och de andra idolerna. Susa fram bland gupp och svängar i barnens egen skicross-bana.

Läs om alla aktiviteter och boka ditt äventyr på idrefjall.se

out är ett slitet uttryck, men här hos oss kan man verkligen göra det. Man kan ta skidorna från sitt boende, till skidåkning, andra aktiviteter och restauranger, säger Tommy. En fjällsemester är inte helt komplett utan god mat och skönt häng. Därför fick många av fjällets restauranger en uppdatering under förra året med nya menyer och ett hållbarhetsarbete som känns bra i magen. Dessutom öppnades två helt nya restauranger som Melker Anderssons Kött och Fiskbaren samt hamburgerrestaurangen Understället. Självklart kan du beställa mat för take away att njuta av i din egen stuga om du föredrar det. Satsa på hälsan med friskt friluftsliv Finns det något finare man kan ge sig själv och sin familj än en härligt aktiv vintersemester? Vi tror inte det. Forskning visar att både vistelse i naturen och fysisk aktivitet kan bidra till en bättre hälsa. Studier visar också att utevistelse bidrar till en ökad fysisk aktivitet för barn. Och på Idre Fjäll blir det ännu roligare, oavsett om det handlar om att gå utanför stugan och bygga en snögrotta eller knäppa på skidorna för en dag i backen. – Ett hett tips är att dra nytta av den extra

jullovsveckan! Trettondagen som infaller en onsdag (den 6 januari) ger nämligen perfekta förutsättningar för en extra lång ledighet i början på året. Januari är gnistrande snösäker, och efter en heldag med aktiviteter på fjället känns det extra skönt att komma in i stugvärmen igen när mörkret faller, säger Tommy Halvarsson.

”Ett hett tips är att dra nytta av trettondagen och njuta av en extra jullovsvecka! Januari är gnistrande snösäkert och en härlig tid för fjällsemesterl”. TOMMY HALVARSSON Marknadschef, Idre Fjäll

En trygg vintersemester Även om framtiden kan kännas osäker, kan du lugnt boka din vinterresa till Idre Fjäll. Om du bokar med avbeställningsskydd kan du avboka ditt boende ända fram till ankomstdagen, dock krävs läkarintyg om färre än 21 dagar återstår innan ankomst. Skipass kan avbokas kostnadsfritt fram till ankomstdagen. Allt för att du ska kunna drömma om en vinter som vanligt.

Ett besök på Vildmarksnästet lämnar ingen besviken.


44


INRE HÄLSA

| VARDAGSFOBIER

ÄR DU GALEN

... eller har du en helt vanlig fobi? Är det normalt att alltid ha en prassellapp, gjord av ett avklippt tvättråd, i fickan att ta till vid stressiga situationer? Frågar åt en kompis alltså … Vardagsneuroser kan se olika ut. Och många har det. Men vi talar kanske inte så ofta om dem. text ANNA ZETHRAEUS illustration MAJA NORRBY

N

ästa alla är rädda för något. Men för några går rädslorna över i omotiverat starka och överdrivna känslor, en växande helt irrationell rädsla för en viss situation eller ett specifikt objekt. Och när personen utsätts för detta leder det omedelbart till rädsla som ­också kan övergå i en panikattack. Det finns flera orsaker till fobierna: Vanliga fobier som rädsla för höga höjder, ormar och spindlar är nedärvda rädslor, då de ­tidigare har utgjort en allvarlig fara för människan. Och det är genetiska ­faktorer som är mest dominanta när det gäller dessa. Men man kan också ”lära sig” att bli rädd för vissa saker. Ett barn kan till exempel indirekt lära sig att undvika

något som föräldern är rädd för. Och ju mer och längre något undviks, desto ­farligare upplevs det ofta. FÖR VISSA FASTNAR de här rädslotankarna i mönster som inte skyddar oss från några ­faror utan i stället ställer till det för oss i ­vardagen. Som när du har så kraftiga obehagskänslor inför vissa specifika situationer att de blir ohanterliga, så att du undviker ­omständigheterna som framkallar dem. Börjar du också lägga om din livsstil, förändrar ­delar i din vardag som tidigare varit normala för att slippa utsätta dig, ja då kan du vara på väg att utveckla en specifik fobi. Men långt ifrån alla sådana här tankar blir fobier, många stannar bara vid små vardagsneuroser. Och du är verkligen inte ensam om att ha dem. 45


INRE HÄLSA

| VARDAGSFOBIER Se bara till att du inte utvecklar siderodromofobi – tågrädsla! För då kan du ju inte sitta här och läsa Kupé.

VANLIGA FOBIER – som många söker hjälp för med kognitiv beteende terapi, kbt. Ornitofobi – rädsla för fåglar. Erytofobi – rädsla för rodnad. Brontofobi – rädsla för åska. Lygofobi – rädsla för mörker. Akrofobi – rädsla för höjder.

OVANLIGARE FOBIER – som ändå förekommer inom kbt-behandlingar. Pteronofobi – rädsla för att bli kittlad med fjädrar. Gamofobi – rädsla för äktenskap. Papafobi – rädsla för påven. Xanthofobi – rädsla för färgen gul. Arachibutyrofobi – rädsla för att jordnötssmör ska fastna i gommen.

ANDRA FOBIER – som kanske stämmer in på något barn du känner? SVENBERG

måste alltid ha en prassellapp i fickan att fingra på när hon är stressad. Prassellapparna är egentligen avklippta tvättrådsetiketter, de där som sitter på ­insidan av plaggen. Bäst funkar lapparna från Zara, de är stela i materialet och prasslar ordentligt.

kan inte ta en vanlig påfart på ­motorvägen med bilen, i en panisk rädsla av att hamna i fel körfält och vara på väg med trafiken i motgående riktning. Lite på grund av olycksrisken såklart, men ­allra mest för att så uppenbart vara den ende i trafiken som inte fattar någonting.

(KAINOFOBI – RÄDSLA FÖR SITUATIONSÅNGEST.)

(AMOXOFOBI – RÄDSLA FÖR ATT KÖRA BIL.)

kan inte sätta sig mitt i en rad på biosalongen, då kan han få ett sammanbrott, och att få sammanbrottet just där är absolut det sista han vill. Han får nästan ett sammanbrott bara av att tänka på det.

EBBA

EMRIK

(AGORAFOBI – RÄDSLA FÖR ÖPPNA OFFENTLIGA UTRYMMEN.)

måste alltid spotta, annars blir det för mycket av det egna salivet som sväljs, vilket väl aldrig kan vara bra för magen, tänker hon. Enda gången hon inte ­behöver spotta är när hon slappnar av och tänker på något helt annat, som att hålla på med Tiktok i mobilen.

NOVA

(PHAGOFOBI – RÄDSLA FÖR ATT SVÄLJA.)

ELISABET kan inte gå sist ut från kontoret och vara den som låser dörren för natten. Aldrig någonsin, på några villkor, hur mycket hon än har att göra på jobbet. Hellre får man väl sparken då liksom, ­tänker hon. (PARALIPOFOBI – RÄDSLA FÖR ANSVAR.)

46

BJÖRN

har cellskräck och vågar aldrig låsa dörren i mycket trånga utrymmen. Åker hon buss en längre sträcka ber hon hellre en okänd medpassagerare att stå utanför dörren och hålla upp en decimeterstor ­glipa med foten ”Excuse me, can you please hold up the door here, and promise to look away, because I have, you know …”

Nomofobi – rädsla för att vara utan mobiltelefonkontakt. Makrofobi – rädsla för långa väntetider. Klinofobi – rädsla för att gå och lägga sig. Didaskaleinofobi – rädsla för att gå i skolan. Sesquippedaliofobi – rädsla för långa ord.

SÅ FÅR DU HJÄLP!

Hos Sveriges regioner finns tjänsten 1177 Vårdguiden, både på nätet och på (KLAUSTROFOBI – RÄDSLA FÖR TRÅNGA UTRYMMEN.) telefon, med sjukvårdsrådgivning ­dygnet runt. På SENYAP har kanske ett ännu värre problem nätet kan du söka på fobier och få en snabb översikt för när hon åker buss och det inte finns av ­vanligt förekommande en toalett ombord bryter full panik ut. fobier, symtom och när Inte av rädsla för att kissa på sig utan mer du ska söka hjälp. Här den gastkramande fruktan för att bli finns även råd om vad spritt språngande galen av att inte få kissa. du själv kan göra för att lindra ­ångest och råd till (LYSSOFOBI – RÄDSLA FÖR ATT BLI GALEN.) närstående eller föräldrar. Behöver du gå vidare och NINA är så rädd för att kräkas bland Känner du söka professionell vård att du kanske lider av ­människor att vad som helst annat finns tips för behandling dem allihop? Ja, då skulle vara bättre. Svimma är absomed hjälp av kognitiv har du antagligen: beteendeterapi, kbt. lut inget ­problem till exempel, det fobofobi – rädsla för Mer info: 1177.se. har hon gjort massor av gånger. fobier. Eller: panfobi (EMETOFOBI – RÄDSLA FÖR KRÄKNING.) – rädsla för allt.


T S K E R A RMA L A G L V A N A B A D L A R S K Ö U K D R A S U V M I G H E D E T T I A D U T R V E A L A N E R A

ÄR DU PÅ HÄNGER KAN DYLIK MED NICOISE VERA FEST VARA

MA L MO E

RINGA FARBROR BLÅ

VÄRKA LITE DE I BRAGE T. EX.

RIKTIG MANSGRIS

O R L A N A D E N D E V O R A S R K R A S A RM S A ÄR KULTIVERANDE

D E R G Ö K A R A Ö L A N I N K A O T K T B O E R A L R Ö D E A R T

LÄNGTAR ÄR ETT HEN KAN LOCKA TILL SPOTT KOLLA LOVET I HAVET BAGAGET TULLBÅT

V Ä R E E G I R I G

T U L L A R D E E N L T Y S K

HOBURGSGUBBAR LEMHAGEN

SKALLAGRIMSSON LILLTRUMPA

S A L I V

SOM SYLT

BLI BORTGJORD LIVETS BÖRJAN

RUNT ALVARET TABLÅ

I BRÖD & BRÄNNVIN

MÄRKA

UTSÅG ANTRACITEN

FÄSTE Å ENA SIDAN

PLATS FÖR SÅDANT

NAVARE

SOVRUMMET

ANGÅR

FÄLTHERRE

BINGEN- KRETABOR DE

EKOLOGISKA

LITTERÄR VIKING

PÅSTÅR

TAR ETT STEG TAGET

T R A S K A R

VALHALLAVÄSEN LAGRAD JAPAN

O E

TÄPPA SOM TCHAD

TILLSATTE

STÖT

SIKTA

ÄNDLÖS TID

LUSINGAR

GRÖN GRÅSÄL

TUMMAT MEDDELANDE

FÄSTINGFÄSTEN

STÄLLER PÅ FÖTTER

NÅGOT DOMEDAG ÄR LEDIG ELLER NÄR HEN ÅTERSKANÅK- ÄR UPPKOMMANDE ERS STUT? TAGEN

FORDRING

URFÅGEL PREDATOR

TACKA LEXUS

FRAGIL SOM MIRACULIX

RYSKT PÅBUD UTSÖNDRAT

SLUTSLAG SPÖADE UPP

ÄR SKRAJ MEN INTE FLYGRÄDD

POSTULAT

PÅVEPYNT

STAPELVARA

ÄR FAST FÖRR

AVGÖRANDE INVÄNDNING SES NYTER

MÅNGEN BOR I BOXHOLM

KORSORDSLÖSNING OKTOBER

A D Y Ö K A R R E R A S K O E S T E S R A G T O O R R

Sundsvalls museum

HERRENS ÅR

HÄSTKRAKE?

FERMA FÖREMÅL

Sundsvalls museum

AKUT STÖDPETITION

RENA PÅHITT

ÅSKLEDARE

niklas. aurgrunn @gmail. com

Till 3 januari 2021 Åke Ericsons fotoutställning skildrar livssituationen hos några av de tolv miljoner romer som bor i Europa.

sundsvall.se/nongrata

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

www.goteborgskonstmuseum.se @goteborgskonstmuseum Ingrid Vang Nyman, illustration ur Pyret och Piff planterar, 1947 © Astrid Lindgren AB, Bonniers förlagsarkiv hos Centrum för näringslivshistoria


MIN PASSION

| ERIK NIVA

I huvudet på

NIVA

Han är punkaren från Malmberget i Gällivare som blev ­expertkommentator och klev in i fotbollens finrum. Med ­nedtonat ego, småknarrig röst och meningar lika långa som Inlandsbanan sticker Erik Niva ut. Och omfamnas. Nyligen röstades han fram till årets tv-personlighet. Själv tar han ­hyllningarna med jämnmod … ”Jamen det är väl övergående?” text KALLE DIXELIUS foto SEVERUS TENENBAUM

E

gentligen är Erik Niva den kanske minst tv-mässiga person man kan ­tänka sig. Ett aningen stelt, lite märkligt kroppsspråk. En ­plirig blick som ­sällan söker ögonkontakt. En nästan ­monoton röst som på bred norrbottniska gärna hänger sig åt miniföreläsningar. Trots det blev han utsedd till årets tvpersonlighet på Kristallengalan i slutet av sommaren. Han, som började sin bana med att knåpa ihop punkfanzine, är nu kollega med Pernilla Wahlgren, Bianca

48

I­ ngrosso, Mia Skäringer och Lars Lerin. Det kan verka otippat, men för dem av oss som följt hans fotbollsanalyser genom åren är det ytterst glädjande. För Erik Niva är sig själv. I flera år har han suttit som en liten experttomte bland de breda slipsknutarna och bländande ­leendena i Viasats fotbolls­studio och ­levererat analyser djupare än gruvhålet i hans barndoms Malmberget.

Är du världens mest fotbollsintresserade person?

– Nej. Jag är inte ens Gröndals mest fotbollsintresserade person. Men när det gäller att vara intresserad av fotbollen som kulturyttring och som samhällskraft, där


jättestor sak för mi g att kom

mhälle d

ä r jag v ä x te

upp i iso lat ion .«

»D et

en t i r a v tid l l a r a h

vsa gru

t från det lil r o b la ma

49


MIN PASSION

| ERIK NIVA

befinner jag mig nog i någon sorts Sverige­topp. Det är det som intresserar mig mest. Nu på förmiddagen har jag försökt förstå fotbollens relevans i samband med den politiska utvecklingen i Belarus – och det tror jag inte så många andra svenskar har ägnat sin förmiddag åt. Det har han nog rätt i. Vidden av hans detaljkunskap om fotboll, fotbollens betydelse för samhället och allt som hör därtill är svår att greppa för en vanlig människa. När det handlar om hans favoritklubb Tottenham blir det nästan läskigt. Vet du till exempel vilken cement­ blandning som användes för att gjuta golven på nya White Hart Lane*?

– Ja, just i det fallet har jag faktiskt ­ ågon form av kunskap eftersom jag vet n att när vi flyttade från gamla White Hart Lane till den nya arenan så byggdes en del av golvet i vestibulerna på stenkross från White Hart Lanes gamla läktare. Men det är ju inte byggmaterial och hållfasthet som är min primära drivkraft.

ÅLDER: 41 år. FAMILJ: Fru och två barn YRKE: Fotbollsskribent i Aftonbladet och expert i Viasats fotbollsstudio. AKTUELL: Fick utmärkelsen ”årets tv-personlighet” på Kristallengalan. BAKGRUND: Född och uppväxt i Malmberget utanför Gällivare. Spelade fotboll i den lokala klubben men slutade i tonåren. Är extremt intresserad av punk och gjorde under ungdomen ett flertal fanzine.

50

Finns det något som åskådliggör vidden av ditt intresse?

– Det har alltid varit en jättestor sak för mig att komma bort från det lilla gruvsamhälle där jag växte upp i isolation och i stället komma ut i den stora världen. Och jag har rest ganska mycket, men jag har samtidigt tydliga vita fläckar på min karta. När jag studerar varför det är så blir det ganska snabbt tydligt att de delar av världen dit jag inte tagit mig, det är de ­delar där fotbollen inte har så stort ­genomslag och så stor relevans. Jag har aldrig varit i Australien eller på Nya ­Zeeland. Aldrig i Indien, Thailand eller någonstans i Indokina. Men däremot i en hel del afrikanska länder.

KARL NORDLUND

ERIK NIVA


»Jag har mitt jämnmod och mitt utslätade temperament, det är lite på ont men mest på gott.« Blir du fortfarande emotionellt berörd av fotboll?

… och där blir du fortfarande sportsur och sportledsen?

– Oerhört. Mer och mer med åren och på ett sätt som blir allt svårare att rättfärdiga. Det har nästan blivit problematiskt när Spurs spelar i relation till den övriga familjen eftersom lägenheten fylls med dålig stämning. Det har hänt att barnen blivit rädda. Tyvärr. Fotboll är med andra ord en stor, stor del av Erik Nivas liv, såväl yrkesmässigt som privat. Men nu, sedan utmärkelsen ”årets tv-personlighet” på Kristallengalan, måste han förhålla sig till en delvis ny verklighet. Hur hanterar du kändisskapet?

– Jamen det är väl övergående. Om man inte syns i kristallenliknande sammanhang så passerar väl det på en vecka eller två. Han ler ett leende som kan vara falsk blygsamhet. Eller förnöjsamhet med en ny situation. Men inom loppet av en ­sekund drar han efter andan och fortsätter: – Alltså om jag blir stoppad på gatan vill de ju prata fotboll. Så är det ju. I något enstaka fall är det någon som säger ”jag känner igen dig … jag kan bara inte riktigt placera dig”. Då är det någon som inte gillar fotboll och som sett mig fladdra förbi någonstans i en morgonsoffa eller på bild i tidningen. – Men för att svara på din fråga: jag har mitt jämnmod och mitt utslätade temperament. Det är lite på ont men mest på gott. Det är lite kul ibland och lite påfrestande ibland, men efter två ­minuter går jag vidare. •

PONTUS ORRE/AFTONBLADET/TT

– Absolut. Jag har ju en privat relation till fotbollen också och den utgår väldigt mycket från Tottenham i England.

Det är så här vi är vana att se Erik Niva, på storbildskärm i expertrollen på de stora fotbollsarenorna.

ERIK NIVAS BEST OF MALMBERGET/GÄLLIVARE DUNDRET ”Ett berg med skidanläggning som av någon märklig anledning kallas ’Sveriges högsta lågfjäll’. Dit kan man åka upp och titta på midnattssolen på sommaren. Man ser en elftedel av Sveriges yta därifrån.”

GRUVAN (den riktiga gruvan, järnmalmsgruvan) ”En väldigt speciell plats inte på, men under jorden. Den är också hela förklaringen till varför samhället existerar, fungerar och förändras. Ta en guidad tur ner i gruvan.”

MALMBERGET

MALMBERGETS IDROTTSPLATS ”Ett av de få ställen som inte svalts av gruvdriften. En gammal klassisk svensk idrottsplats där Malmbergets AIF har sin hemvist. Vi har anor som sträcker sig 115 år tillbaka i tiden.”

Erik Niva har närmare 1 000 fotbollströjor i sin samling. På Instagram @erik.niva kan du få se honom posera i några av dem, alltid bak och fram.

* Tottenhams före detta hemmaarena, sedan 2019 ersatt med den nybyggda Tottenham Hotspurs Stadium. 51


Ebba Frankenstein driver Fröken Frankenstein, en av landets minsta chokladfabriker. Bland åter­ försäljarna finns kungafamiljens sommarresidens ­ olliden och Ölands Kvalitetsprodukter i Färjestaden. S

I Ebba Frankensteins gårdsbutik säljs chokladbräck, choklad­kakor och praliner i handvikta askar. Vid sidan av chokladen gör hon även tårtor på beställning.

52


NEDSLAG

| HANTVERKSCHOKLAD

”Helt otroligt att jag får göra det här på heltid!” Ebba Frankenstein lämnade serviceyrket i storstaden för att förverkliga drömmen om att bli chokladmakare. Nu driver hon en idyllisk chokladfabrik i Gårdby, med det ruskiga namnet Fröken Frankenstein. Och gör succé med kreativa praliner med smaker som geranium och fänkål. text ANNIKA GOLDHAMMER foto EMMA MATTSSON

N

amnet Frankenstein för kanske tankarna till ljusskygga ­rysligheter, men ­något mer idylliskt än Fröken Frankensteins chokladfabrik är svårt att tänka sig. Den ligger i Gårdby på östra Öland, i ett rött litet gårdshus från slutet av 1800-talet. Den förföriska doften av choklad möter oss ­redan på gårdsplanen. I den lilla butiks­delen till höger väntar praliner i vackra, handvikta askar och chokladkakor toppade med nötter och bär. I det nybyggda produktionsköket i andra änden av huset har Ebba Frankenstein fullt upp med att smälta choklad. På en av underarmarna har hon tatuerat in ett citat: ”Dare to step out of the frame”. – Det handlar om att våga göra det man drömmer om och att man inte måste gå i samma spår som alla andra, berättar Ebba, som gjorde tatueringen efter att

hon flyttade till Öland för snart två år ­sedan och förverkligade sin dröm om att jobba med choklad. TIDIGARE JOBBADE HON med service i Stockholm, men kände sig less på det ­inrutade storstadslivet. Ebba beskriver sig som en ”chocoholic som alltid har älskat att baka och vara kreativ”, men hon tänkte ­aldrig att det var något hon kunde försörja sig på. Men så hittade hon en intensiv­ utbildning med inriktning på desserter och choklad i Schweiz. Hon sökte och kom in. Efter ett halvårs studier och praktik på ett chokladföretag i Skottland bestämde hon sig för att ta steget och lämna Stockholm. – Det var ett svårt beslut, men mitt drömhus på Öland var till salu och jag tänkte ”vad är det värsta som kan hända?”. Nu bor Ebba i det röda drömhuset och har tio meter till jobbet i gårdshuset. Och hennes praliner blev snabbt så populära att hon knappt hinner möta efterfrågan. Kort efter att hon startade företaget fick

FRÖKEN FRANKENSTEIN ÄGARE & GRUNDARE: Ebba Frankenstein. ÅLDER: 48 år. ADRESS: Gårdby på Öland. HITTA HIT: Tåg till Kalmar och ­därifrån vidare med anslutande buss via ­Färjestaden på Öland. INSTAGRAM: @froken_frankenstein. MER INFO: frokenfrankenstein.se. 53


NEDSLAG

| HANTVERKSCHOKLAD

kocken Christofer Johansson på väl­ renommerade Hotell Borgholm upp ögonen för den öländska chokladfabriken. Hotellets restaurang har länge varit känd för sitt flitiga användande av färska örter och Christofer gav Ebba i uppdrag att ta fram en exklusiv pralinkollektion med smaker från kökets örtagård. – Det var jättekul, men det var en ­utmaning att få till smakerna. Jag har bland annat gjort en pralin med jordgubbsgelé

»Jag gillar att leka med både smaker och utseende, så vi får se vad jag hittar på till den här julen.« och basilikaganache, en med smak av citron och dill och en med smak av geranium. Allra bäst blev pralinen fylld med fänkålskola. Den är numera Ebbas storsäljare. Vi får smaka, och har inte svårt att förstå varför. Den mjuka kolan med sin lakritston smakar ljuvligt tillsammans med den mörka, bittersöta chokladen.

3 X SVENSK HANTVERKSCHOKLAD Sugen på att göra en utflykt till andra chokladfabrikanter ute i landet? Här är tre andra chokladhöjdare, som samtliga har webbutik – perfekt för dig som vill klicka hem handgjorda godsaker i jul. ÖSTERLENCHOKLAD I en gammal byskola i Skåne Tranås på Österlen görs numera högkvalitativ choklad med smaker från traktens odlare och matproducenter. Bland pralinsmakerna finns lokala varianter som ­”äpplekaga”, spettekaka och lavendel. Adress: Tranesvägen 37, Tomelilla i Skåne. Hitta hit: Tåg till Lund eller Ystad och därefter vidare med Skånetrafikens bussar. Mer info: osterlenchoklad.se.

PRALINKOLLEKTIONEN ÄNDRAS MED årstiderna. Nya smaker experimenteras ständigt fram, ibland med lokala eller egenodlade råvaror. Så här till jul inspireras Ebba av smaker som apelsin, pepparkaka och glögg. – Jag gillar att leka med både smaker och utseende, så vi får se vad jag hittar på till den här julen. Trots att det ibland kan bli väl hektiskt att driva ett chocolaterie på egen hand har Ebba aldrig ångrat sitt beslut. – Det är fortfarande lika kul och mitt nuvarande liv går inte att jämföra med det jag levde i Stockholm. Och det känns helt otroligt att jag får göra det här på heltid. •

CHOCOLATTE Flerfaldigt prisbelönt chokladtillverkare med butik i Helsingborg och en filial i Malmö saluhall. I pralinsortimentet finns roliga smaker som brynt smör, prinsesstårta och mojito. Adress: Drottninggatan 14, i Helsingborg. Hitta hit: Tåg till Helsingborg och därefter fem minuters promenad. Mer info: chocolatte.se.

NATURPRALINEN

Fröken Frankensteins kunder får sin choklad i klimatsmarta, hand­ vikta kassar gjorda av lokaltidningen Ölandsbladet. 54

Ett värmländskt företag, startat 2007 av Marie ­Axelsson och precis som namnet antyder ­används endast naturliga råvaror som smak­ sättare. Pralinsortimentet ändras efter säsong och humör, men är präglat av det norrländska skafferiet. Välj mellan exempelvis ”Vargtass”, med smak av lingon och vodka, och ”Finnskogens druva”, baserad på en lokal svartvinbärssort. Adress: Klarälvsvägen 110, Sysslebäck, i Torsby kommun i Värmland. Hitta hit: Tåg till Karlstad och därifrån länstrafik­ buss. Sysslebäck ligger intill Klarälven bara en mil från Branäs skidanläggning. Mer info: naturpralinen.se.


Eskilstuna - stadsnära natur- och kulturupplevelser

Upptäck Eskilstunas natur, kultur, historia och matupplevelser pü visiteskilstuna.se


SAMTID

| NY KARRIÄR 2021

Samtiden ger den nya framtiden I spåren av coronan ritas mångas arbetssituation om. Men det möts också av fler utbildningsmöjligheter. Funderar du på att omskola dig? Överväger du att byta bransch? Undrar du över vilken utbildning som ger störst jobbchans? Eller mest pengar? Kupé vägleder dig mot en ny framtid! text LINDA NEWNHAM illustration MAJA NORRBY

HÖGSKOLA HEMMA – PLUGGA PÅ DISTANS Nej, du behöver inte flytta till annan ort för att kunna gå den högskoleutbildning du drömmer om. Du kan ­plugga hemma i ditt kök, läsa korta kurser eller hela program på distans. Entreprenöriellt företagande 120 p Högskolan Dalarna Här är basutbildningen för dig som drömmer om att driva eget. Du läser företags­

ekonomi, marknads­föring, redovisning, för­säljning och förhandling.

lärare är stort, interkulturell kunskap gör dig än mer ­attraktiv i ett samhälle där vi har olika bakgrunder.

Röntgensjuksköterska, 180 p Luleå tekniska universitet

För dig som gillar såväl tek­ nik som mänskliga möten och omsorg. Förskollärare med interkulturell profil 210 p Södertörns högskola Behovet av behöriga förskol­

Musik- och ljuddesign, 120 p Linneuniversitetet, ­Mittuniversitetet eller ­Högskolan Dalarna Den tekniska utvecklingen har gått snabbt. Produktioner som förut krävde stora resur­ ser kan nu göras av en enda person. Kreativt och kul!

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 p, flera orter Har du redan akademiska meriter? Då kan du ta denna shortcut till läraryrket. 1,5 års studier på heltid, tre år på halvfart (om du vill plugga vid sidan av jobb). Finns på distans exempel­ vis hos Mälarda­ lens högskola och Linnéuni­ Fler kurser och ­ versitetet.

!

program finns på ­distansutbildningar.se.

57


Checkli

SÖK TILL HÖGSKOLA

sta

Hitta utbildningar: Du hittar samtliga kurser och program och anmäler dig på antagning.se. Gymnasiebetygen: De flesta gymnasiebetyg utfärdade ­efter 1999 ligger nu i betygsdata­ basen och kommer automatiskt till antagning.se. Annars kan du ringa din dåvarande hemkom­ mun och be om hjälp. De brukar mejla betygen till dig. Särskilda meriter: Vissa ­utbildningar kräver särskilda meriter, som betyg från gymnasial vuxenutbildning, folkhögskole­ intyg, intyg från basår, intyg om arbetslivserfarenhet. Dessa måste du komplettera med själv. Högskoleprovet: Om du ­saknar svenskt person­ nummer och har gjort högskole­ provet behöver du själv ladda upp ditt resultat. VIKTIGA DATUM! Missa inte datumen för att söka högskola och universitet. Vårterminen 2021: 10 december – antagningsbesked med svarskrav. 21 december – andra antagnings­ beskedet. Höstterminen 2021: 15 mars – webbanmälan öppnar. 15 april – sista anmälningsdag. 9 juli – antagningsbesked med svarskrav. 29 juli – andra antagningsbeskedet.

PLUGG SOM LÖNAR SIG Är det verkligen lönt att plugga på hög­ skolan? Nja, det är ingen given vinstaffär. Du missar inkomst när du pluggar, och får i stället studieskulder. Samhällsbärande ­yrken som lärare, socionom och sjuk­ sköterska lönar sig tyvärr sällan, enligt ­Sacos genomgång. De utbildningarna som lönar sig bäst på ditt lönekonto är: 1. Läkare 2. Jurist 3. Ekonomiutbildningar 4. Civilingenjör 5. Systemvetare Beräknat på livslön = summan av löneinkom­ ster från att man går ut gymnasiet tills att man fyller 85 år. Tar även hänsyn till studie­ tid, studieskulder och arbetslöshetsrisk. 58

Kurser i världsklass! Hade du en ungdoms­ dröm om att plugga på toppuniversitet i USA, ­Japan eller Frankrike? Nu kan realisera den – hem­ ifrån och dessutom gratis. Det kallas för Massive Open Online Course (MOOC).

EdX – en guldgruva med onlineutbildningar från ­exempelvis Harvard, MIT, Berkeley och Boston ­University inom alltifrån business till dataveten­ skap och språk. Coursea – den andra stora MOOC-portalen med

­ urser från exempelvis k Stanford, Yale och Lunds universitet. Kurserna är gratis, men du får betala om du vill ha diplom. Även svenska skolor som Chalmers, KTH och Karolinska institutet har MOOC-kurser.

10 860

… kronor är ­summan du får per månad när du ­studerar på heltid och utnyttjar det maximala lånebeloppet.

KLIRR I KASSAN I vissa fall kan du få mer pengar av CSN, i form av bidrag eller lån: Barnbonus: Har du ett barn får du 624 kronor extra i månaden vid heltids­ studier. Två barn ger 1 020 kronor extra. Tilläggslån: Från det år du fyller 25, om du har arbetat tidigare med en viss lägsta inkomst. Merkostnadslån: Om du har extrakostnader som pendling, dubbelt boende, studieeller praktikresa.


SAMTID

Nystarta på folkhögskola Allt fler har blivit intresserade av att plugga på folkhögskola ute i landet. Undervisningen är gratis men du betalar för uppehälle, litteratur och studieresor. Folkhögskolorna har ett brett utbud av kurser och yrkesutbildningar, här är fyra spännande framtidsutbildningar som sticker ut. Äventyrsguide Sugen på ett yrke ute i fria naturen? Ettårig yrkes­ utbildning finns på Dals­ lands folkhögskola i F­ärgelanda med inriktning på klättring, havskajak ­eller skog och sjö. Du lär dig göra upp en eld, paddla SUP, bada isvak och åka långfärds­ skridskor. På Hjälmareds folk­ högskola i Alingsås kan du bli äventyrscoach, och på Storumans folkhög­ skola fjälledare med nästa kursstart 2022.

JOBBSÄKRADE UTBILDNINGAR Coronapandemin har gjort att allt fler behöver byta bana. En smart ny väg är de kortare yrkeshög­ skoleutbildningar där en stor andel studenter får jobb direkt efter. AI business consultant Artificiell intelligens tar över m ­ ångas arbetsuppgifter men någon måste planera vad AI:n ska göra. Som AIkonsult hjälper du företag att effek­ tivisera genom smarta AI-lösningar. 80 veckors utbildning på Hyper ­Island i Stockholm.

PASSA PÅ! På Itunes U finns hundratusentals gratis föreläsningar och kurser från skolor världen över. Fungerar bara fram till nyår.

E-commerce logistiker E-handelns uppsving ger många nya jobb i planering och optime­ ring för logistiken kring e-handeln. Arrangeras av IHM Business School i Stockholm och Malmö. Backend developer Vill du jobba med webbdesign? Bra för det råder stor brist på backend utvecklare nu. Tvåårig utbildning finns hos Handels­ akademin i Göteborg. Lokförare – 98 procent har fått jobb! Klimatkrisens vinnaryrke! Du blir lokförare genom att gå en ettårig YH-utbildning. Finns på flera orter som Mjölby, Hallsberg, Nässjö, Borlänge och Stockholm. Apotekstekniker Ett framtidsyrke då många apo­ tekstekniker snart går i pension. Här jobbar du med egenråd­ givning, folkhälsofrågor och försäljning. YH-utbildning på 1,5 år i Stockholm och Mer info: Göteborg. Mer än nio av yrkeshogskolan.se. tio har fått jobb!

Bokbindare Längtar du efter ett riktigt gammaldags yrke där du skapar både tekniskt och konstnärligt? Då kan bok­­ bindare vara din framtid. På Leksands folkhögskola i Dalarna finns en tvåårig utbildning.

Hundskötare Kanske drömmer du om att starta hundpensionat eller hunddagis? Då är hundskötarutbildningen på Axevalla folkhögskola något för dig! Distanskurs med två fysiska träffar. Båtbyggare Vill du hellre såga virke, sy segel och smida beslag? Då kan båtbyggare vara din nya framtid. På Skeppsholmens folkhög­ skola, tvåårig utbildning för dig som drömmer om att bygga båtar.

»Du måste inte ha en högskole­examen för att jobba på Tesla.« ELON MUSK, SOM OCKSÅ MENAT ATT PLUGGA PÅ HÖGSKOLA ÄR FÖR ATT HA ROLIGT, INTE LÄRA SIG.

SPRÅKFLYT Språk är ett område där de flesta skulle vilja uppgradera sig. Här är några snabba tips. 3 X SPRÅKKURSER: Muntlig affärsengelska – distanskurs på halvfart vid Mittuniversitetet. Business Russian – Folkuniversitetet har en distanskurs för dig med rysk­ talande affärskontakter. Affärskinesiska – vid Stockholms universitet, ger ett grundläggande ordförråd, samt insikt i arbetskultur. 3 X SPRÅKAPPAR: Worddive – aktiverar hjärnan för att underlätta inlärningen, finns med 9 olika språk. Duolingo – hyllad i Street Journal och har över 35 språk att välja ­mellan. Lingio – lär dig svenska från ­engelska, arabiska, persiska, dari, somaliska eller tigrinja.

59


KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

KAPELL- GJORDES KAPELL- RIKTIGT SÖT MÄSTAREN

SAMLAR ZIMBABWIER

KLIPPA TILL

UPPSATS

BARA BARNET

ELLIPSEN

MATA MED HEMLIG INFO

ÖVERORD TA HJÄLP AV FINDUS

SÖKER SIG VALEN

HÅLLA TEMPOT SHUTTERSTOCK

VAR DEAD MAN WALKING KRAXIGA

Högakustenbron finns här! PLATS FÖR GAMMAL STÖT

RAGU

SES MED KRÖK ELLER KULA

PAPAR-

SOM TULLDELLA APP BÅT LAPP SA MÅNNE

ÄR OFTA RÄTT

PENNAN HARPER

FATTAR SLAGFÄRDIG TOG I MÄT

TILLLÄGG

SOLOFLYGARE

MÅ SÅ SKE

3,1415 GOBISK LIKSOM

NATTLJUS

FINSVID GITTA

TIGERHABITAT SOM BIKINI

PYKNISK

NGT HÖGLJUTT PÅ GOLVET? VISAR VÄGEN I DET VÅTA

UNDERGÅNG

CÉLINE MÄLDE I KRONOBERG

MINST 2 I VARJE KORSORD BONDSK

SLAGORD SYDAFRIKA HELT KORT

LAMELL ETT ÄR JÄTTEMÅNGA TJI BYXIS FRU RASK

SLUTET PÅ SAGAN

POLHÖJD PRE RE KANADE I KÅSEBERGA

ARVEJORD FULLFJÄDRADE TALARE

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 november. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

60

BÖNA SAMTID SOM SPÄTTA FOTBOLL

&

PARFAIT SAMLANDET

AGORA SOM PIAZZA

DET RIKTIGA KAPET

VATTENSTENARNA

LJUDER I TÖCKNET KEFFA

EJ VÄDRAD

BERODDE

HÖRS FOLKSAMLING

KORNTORN

FETA MEN INTE TJOCKA MARKER

XVII OCKSÅ

ÄLTAS

OPUS

BLÖTER BERN RUTER

KODORD niklas. aurgrunn @gmail. com

GAMLA SLANTEN

Grattis! Ni vann i september FÖRSTA PRIS: Staffan Uddeholt, Solna ANDRA & TREDJE PRIS: Jean-Pierre Conte, Linköping Astrid Uhlin, Hudiksvall


KORSORD Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

SVÅR

0rdenska nedan här passas in i rutmönstret två vardera gånger vardera 0rden Dubbelglosan nedan härska passas in i rutmönstret två gånger - en gång- en gång Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vågrätt ochvågrätt enlodrätt. gång lodrätt. De blåI derutorna ger ytterligare vågrätt och gång Degång blålodrätt. rutorna ger ett ord.ett ord. ­vardera – enen gång och en blå ytterligare

SVÅR

9 8 1 3 4 6 7 2 5

7 3 4 5 2 1 6 9 8

rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

6 2 5 8 9 7 4 1 3

MEDELSVÅR

7 9 1 7 2 4 5 8 6 4 8 4 1 2 5 3 9

2 1 6 9 5 3 8 4 7

2 9

3

3 4 9 1 7 8 5 6 2

6

2 8

8 5 7 4 6 2 9 3 1

7 5 1 4 9 3

8 9 4

3

5 6 8 2 3 9 1 7 4

5 2 4 3 6 7 9 4 8 6

1

3 2 7 9 4 7

1 9 2 7 8 4 3 5 6

8

Svår

4 7 3 6 1 5 2 8 9

4

Medel

| NOVEMBER

Svår

MEDELSVÅR

7 6 2 4 8 9 3 5 1

8 1 3 9 2 4 7 6 5

5 2 6 3 7 1 4 9 8

9 7 4 6 5 8 2 1 3

Medel

3 9 7 1 6 2 5 8 4

6 4 8 7 9 5 1 3 2

2 5 1 8 4 3 6 7 9

Sudoku:

GL LI AG DA

LA IG GA AT

AD GA AT TT

D A T T

S P I S

SP PÅ IS SK

PI ÅS ST KE

IS SK TE EN

S K E N

Dubbelglosan: Ordkättingen: KUL – RAM – VERK – TYG – EL – AN – LAG – LÖS – BLAD

Lösningar

TAL

G L A D

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ordytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

BIL–-LEK MAN - ID– KORT - FRI - LEK - EL - KORT BIL – MAN – ID – FRI – EL

1 8 5 2 3 7 9 4 6

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! SOL

4 3 9 5 1 6 8 2 7

AGAT – DATT – GLAD – ISTE – LIGA – PÅSK – SKEN – SPIS

AGATAGAT - DATT- DATT - GLAD - ISTE--ISTE LIGA--LIGA PÅSK- PÅSK - SKEN - SPIS- SPIS - GLAD - SKEN

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

61


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


Barn får inte alltid vad de önskar sig Var med och stoppa handeln av barn

GE EN GÅVA

erikshjalpen.se/jul

Foto: Åsa Dahlgren

Just nu ökar risken för tvångsäktenskap och trafficking för flickor i Kambodja, på grund av akut fattigdom i coronapandemins spår.


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det ­utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

65


I KUPÉN

| NIKLAS EKSTEDT

– Det finns en massa forsk­ ning på hur mat och lycka hänger ihop, det kommer ­faktiskt så många nya rön hela tiden att det är svårt att hänga med. Men det har varit en aha-upplevelse för mig hur viktigt det är att äta olika ­sorters grönsaker, frukter och bär. Deras fibrer ger mat åt våra tarmbakterier som kan höja vår psykiska hälsa. Där­ emot vill jag uppmana till att våga vägra hälsohets, det ger bara stresspåslag. Så hur äter du själv?

– Mat ska inte bara vara nyttig, den ska också vara njutbar. Happy food för mig innebär mycket grönsaker – kött och fisk är en krydda och njutning.

… och när du unnar dig något?

»Jag är född med fart« I början av 2000-talet blev han Mat-Niklas med hela svenska folket, och har vid det här laget varit kändiskock i halva sitt liv. Nu vill Niklas Ekstedt laga grönare och nyttigare mat som gör dig happy-happy. Och gärna bli hembjuden på middag! text LINDA NEWNHAM foto KRISTIAN POHL

Finkrogskockar förknippas ­sällan med nyttig mat men du och journalisten Henrik Ennart ger ut en bok om grön mat …

– Vi lever i en tid där frågor om klimatet och effekterna av dålig djurhållning är aktuellare

än någonsin – liksom hälsa. Så det finns all anledning att vilja leva ett grönare liv. Jag har bli­ vit grönare med åren, för min egen och planetens skull.

Ni menar att mat på riktigt kan göra oss gladare. Hur?

– Knepet med lördagsgodis är inte fel, att unna sig en gång i veckan. Ibland gör jag en ­jättestor glassbomb extra allt.

Om man bjuder hem dig på middag, vad ska man servera för att bli populär?

– Det räcker med att du bjuder mig, för jag blir aldrig hembjuden.

Stämmer det alltså att folk inte vågar ­bjuda kockar på mat?

– Eller så är just jag otrevlig, haha.

När barnen är panikhungriga, vad snor du då ihop?

– Hungriga barn är bra! Här i västvärlden är vi alldeles för snabba med att mata dem. Jag

gillar hungriga barn, det är ett perfekt tillfälle att ge dem grönsaker som ­morotsstavar och små tomater. Annars gillar jag att det finns så goda bur­ garbröd. Att ­introducera nya saker, som hummus, via en burgare är ett bra knep.

Som ung jobbade du för ”arga kockarna” Gordon Ramsey och Charlie Trotter. Vad fick du uppleva?

– Pennalism, framför allt i form av psykisk tortyr. Det var en annan tid då, och man höll sig inte till arbetsmiljö­ regler. Framför allt vi som var unga blev ofta överkörda. Det värsta var den kollektiva bestraffningen: hade man gjort något fel samlade köks­ mästaren alla kockar kring en, och så talade han om hur usel man var medan folk flinade. Som chef, vad har du dragit för lärdomar av den tiden?

– Jag vill vara bättre än så, inte sänka mig till den nivån utan ha en modern arbetsplats där man också kan åldras. Vi kunde ju jobba från åtta på morgonen till ett på natten.

NIKLAS EKSTEDT ÅLDER: 42 år. FAMILJ: Hustrun Katarina och två barn på 8 och 11. BOR: Stockholm. GÖR: Kock och krögare, driver restaurangen Ekstedt på Östermalm i Stockholm. AKTUELL MED: Boken Happy food green (Norstedts), skriven tillsammans med Henrik Ennart.

Du driver en stjärnkrog, ­skriver böcker, gör tv: Hur är det att leva med dig?

– Jag fattar inte att min fru orkar, man ­håller ju ett högt tempo. Min plan är att dra ner på tem­ pot med åren, men samtidigt … jag är född med fart. •

NIKLAS TÅGRESA 1 eller 2 klass: ”1 klass! Jag är lång och vill ha plats för benen.”

66

Lyssnar på under resan? ”Poddar, som USApodden, BBC World Service och Alex och Sigge.

Åka i rätt riktning eller inte? ”Jag blir inte åksjuk om jag åker bakåt, men jag gillar att uppleva farten och känslan av att vara på väg framåt.”

Fikar på resan? ”Nej, det ­und­viker jag … Jag brukar käka en banan.

Favoritsträcka? ”Jag är uppvuxen i Jämtland. Jag minns när jag var barn och åkte tåg hem från ­semestrar. När vi närmade oss hemmaplan och jag såg landskapet ändras från skog till fjäll … det både var och är en magisk känsla.”


AR ENKELT. ÄR ROLIGT.

Pixum Fotobok. Den bästa julklappen under granen Visa din kärlek med en fotobok fylld med dina bästa minnen. Pixum önskar dig och din familj en riktigt god jul. www.pixum.se

en och d o k R Q Scanna Pixum Appen ed ladda n


En god nyhet kommer sällan ensam Vi vet att det är efterlängtat, därför känns det extra bra att kunna erbjuda nya goda smakupplevelser i bistron. Välj mellan nya varma rätter, nya matiga sallader, nya läckra wraps, nya veganska alternativ och nya drycker. Ja, du läser helt rätt. Det är nytt, nytt, nytt och gott, gott, gott.

Varsågod och hoppas att det smakar!

Se hela menyn här.

Gäller på tåg med bistroservering.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 11 2020  

Kupé nr 11 2020