__MAIN_TEXT__

Page 1

KUPÉ

SEPTEMBER NR 09 2019

EKOLYXA FJÄLLHAJKA KAJAKLUFFA

A

Höstens nya outdooräventyr

Oskrivna regler Vad händer om du inte följer dem?

COCKTAIL I NORR Säg skål i Umeå

+

• 438 dagar • Framtidsjobb 2020 • En tung gudinna

Reuters nya röst

TEATERNS ROLIGASTE VETERAN SUZANNE REUTER TAR TON PÅ MUSIKALSCENEN SOM SJUNGANDE NUNNA.


ECO-SHELL

Hållbart och vattentätt Fjällrävens eget skalmaterial. Tillverkat av återvunnen polyester med fluorkarbonfri impregnering. Vattentätt, vindtätt, ventilerande.

A

keb eco-shell jacket Välkomna alla väder

håll dig varm, håll dig torr. Det låter enkelt men bakom varje Fjällrävenjacka ligger över 50 års erfarenhet av friluftsliv, ett ihärdigt arbete med att utveckla hållbara material och upprepade användartester i fält. Det gör att

du alltid kan förvänta dig pålitliga kläder som gör naturen självklar att vistas i – något annat vore inte Fjällräven. Keb Eco-Shell Jacket är en högfunktionell trelagers skaljacka i stretchigt Eco-Shell, vind- och vattentät för användning


året runt i växlande väder. Håll dig varm, håll dig torr. Naturen väntar på dig. www.fjallraven.se


För dig. Och dig och dig. Och dig, dig, dig och dig. Och dig. Och givetvis för dig med. Riksteatern är teater, dans, musik och annan scenkonst – för alla, överallt. Med stort engagemang och tusentals timmar ideellt arbete ger vi en rik lokal repertoar med något för alla smaker. Från internationella succéer till dans i ditt vardagsrum och allt däremellan.

Köp biljetter på riksteatern.se


VOICES OF CHANGE

DE PASSANT

SCEN:SE

EDDAN

Teater, dans och musik

– för dig

BLOD, SVETT OCH TÅRAR

FALLFRUKT

FEMINEAST

PETER PAN

SVANTE MÖTER BEPPE WOLGERS

NEVER GROW OLD

MAN FÅR VÄL STÄLLA UPP

DE OROLIGA

ALLT SOM ÄR VÄRT

HEMMA HOS DIG MED CARL OLOF

NAKNA SOM FOSTER OCH GUDAR

HELHETEN

FÖRSTÅ VÄRLDEN – MÖT RADIOKORRESPONDENTERNA

BARNEN

ARGA ÄNKAN


KUPÉ

32

| SEPTEMBER 2019

din resa … 61 HEJ DÄR! Siv Rönnholm är vår nya stöttepelare i Kupé som expert för Fråga lokföraren. 63 NYHETER Linnéa Claesson är en av önskegrannarna i stolssätet bredvid på tåget. 64 RESTIPS Poddtips för tågresan, weekend i Oslo och resebok söker idéer. 66 LÄSNING Symfoniorkestern tar ton för klimatet och tåget till konserterna.

innehåll

68 SJ PRIO Beställ middagsmat på nätet hos Coop och testa Voi med dina SJ Prio-poäng. 70 SJ KARTAN Håll koll på kartan var du än är och vart du än ska. 72 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

nästa … 10 … ÖDEHUS LOCKAR I Falkenberg har man kartlagt kommunens alla ödehus för att locka dit nya entreprenörer. 12 … KULTURHÖST 70-talsdisco på Berwaldhallen, konstfulla björnar i skogen, häxor på scenen … vi vet vad du inte får missa av kulturhösten. 14 … KLIMAT Bok för en härligare omställning, lokal avslappning i Loka och helvegansk hemmapizza. 13 … TERMIN Teskedsorden skapar film för att hjälpa oss att förstå ensamkommande flyktingbarn och Friends jobbar mot vuxenmobbning på arbetsplatser. 15 … STOPP: BILLUND Ta tåget till danska Jylland och landa i Legoland off season.

reportage

73 FRÅGA LOKFÖRAREN Siv reder ut varför det inte alls är onödigt att ha blindskrift bredvid nödhammaren på tåget.

22 MIN RESA: SUZANNE REUTER Teaterscenens roligaste – och hemligaste – skådarspelar­ drottning sjunger ut som musikalnunna i höst. 29 INFOTAINMENT: FRIHETSGUDINNAN Inte behöver du resa ”over there” för att ta del av den rafflande historien bakom Frihetsgudinnan som egentligen skulle tagit plats i Egypten! 32 RESOR: VILDMARKSÄVENTYR Gyllene september är den bästa tiden för ett uppleva naturen på nya äventyrliga sätt, eller bara avnjuta i total stillhet. 42 INRE HÄLSA: OSKRIVNA REGELR Vissa saker bara är som de är, utan att någon egentligen har sagt det rakt ut. Vi reder ut våra svenska oskrivna regler. 46 MIN PASSION: GUSTAF SKARSGÅRD & MATIAS VARELA Bästa kompisar sedan högstadiet, nu spelar de för första gången mot varandra i storfilmen 438 dagar.

46 52 NEDSLAG: COCKTAIL I UMEÅ Ta ett glas i Umeå! Vi vet var cocktailcharmen finns välbevarad. 55 SAMTID: DESIGNA DITT FRAMTIDSYRKE Snabba förändringar skapar nya yrken, det är aldrig försent att växla spår!

42 52

57 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 74 I KUPÉN: SARAH KLANG Hon golvade oss med sin röst i På spåret, nu är melankolins drottning på gång med ett nytt album och höstturné.

7


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Med det bästa kvar

S

Tre SJ-favoriter SJ ska investera tre miljarder kronor i nya regionaltåg som kommer att göra resan så mycket bättre för framför allt pendlarresenärer. Första tågen rullar ut 2023. Kundvärdarna i Stockholm, Göteborg och Malmö kan nu hjälpa dig med ombokning vid trafikstörning, direkt på plattformen eller annan plats på stationen. Du behöver alltså inte söka upp resebutiken för att få hjälp.

SJ har fått uppdraget att köra tåg på norska Dovrebanen och Nordlandsbanen med start under sommaren 2020. Riktigt spännande!

ommaren kom med ungefär allt det där vi önskar oss. Sol och bad, en del regn, men också helt underbart ­soliga dagar. En och annan glass har slunkit ned och det har gåtts barfota i gräset. Väldigt härligt har det ­varit! Men det bästa är ändå kvar. Jag tillhör sorten som tycker att det är väldigt mysigt när allt återgår till vardag. När kvällarna blir mörkare och vi tänder lyktor. När kollegerna åter sammanstrålar på jobbet. När luften svalnar av och de första höstfärgerna börjar ersätta grönskan. Själv har jag den stora förmånen att ha fått tillgång till en ny ­trädgård under sommaren. Ny för mig, alltså. Den är stor och ganska vildvuxen. Hittills har jag inte lyckats räkna alla fruktträd, men just nu är det verkligen högsäsong för skördandet. Det första som bjöds var ett par olika sorters körsbär på enorma träd. Gott om smultron var det och vinbärsbuskarna dignade också generöst. Krusbären står lite för skuggigt, där måste röjas. Jag vågar nästan inte tänka på hur mycket äpplen och päron det kommer att bli att ta hand om. Och plommon! Ett av plommonträden nästan böjer sig under tyngden av all frukt. Ja, ni förstår. Just nu står vi väl som bäst och plockar, rensar, skär och kokar och vad man nu gör med allt. Ett härligt ­sensommarnöje! En annan sak med att flytta in på ett nytt ställe är det här med alla oskrivna regler. Hur beter vi oss i det här området egentligen? Vi tittar lite närmare på det här med oskrivna regler i det här ­numret av Kupé. En av de mest lästa avdelningarna i tidningen är Fråga lokföraren. Under några år har lokföraren Daniel Bergman svarat på läsarfrågor och berättat om allt möjligt som har med tåg och SJ att göra. Nu går stafettpinnen vidare till nästa lokförare. Möt Siv Rönnholm på sidan 61, och på sidan 75 svarar Siv på sina första frågor. Varmt ­välkommen Siv, och stort tack för allt du lärt oss Daniel! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Monica Berglund

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Göran Everdahl, Anders Falkirk, Jens Linder, Anders Mathlein, Linda Newnham, Niklas Wahllöf, Karin Wallén.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

8

FOTOGRAFER Bodil Bergqvist, Mats Ek, Hans Ericsson, Andreas von Gegerfelt, Andreas Lundberg, Karl Nordlund. ILLUSTRATÖRER Erica Jacobsson, Maja Norrby. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter TRYCKERI Stibo Complete

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv. S

ART DIRECTOR Maria Seefried

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell


Foto: Jens Assur

FÖR DIN TRYGGHET – AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE – SUZUKIMARIN.SE


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 09 SEPTEMBER

Foto JAN TÖVE/JOHNÉR BILDBYRÅ

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

10

Just det här huset kanske är ohjälpligt slut … men i Falkenberg har man inventerat kommunens tomma fastigheter på lands­bygden för att locka till sig fler entreprenörer.


LEV DIN DRÖM FBG DRIVS AV: Falkenbergs ­kommuns näringslivsenhet. STARTÅR: 2017. MER INFO: levdindromfbg.se.

Tomma hus lockar Ensliga jaktstugor. Villor med snickarglädje. Pampiga herrgårdar. I Falkenberg har landsbygdsutvecklarna Karin Torstensson och Jennifer Erlandsson gjort en inventering av kommunens alla tomma fastigheter på landsbygden för att locka till sig fler entreprenörer . – JAG BLEV själv förtjust i ett sekelskifteshus med

pelare och stor veranda. Magiskt. Och det fanns fastigheter som låg vackert vid sjöar och öppna landskap, berättar Jennifer Erlandsson som själv har flyttat till Falkenberg från Göteborg. Anledningen till att hon och Karin Tors­ tensson satte i gång fastighetsinventeringen är att kommunen gärna ser en ökad inflyttning till landsbygden och självklart även nya företag. – Vi behöver ett ökat invånarantal. Och varje nyinflyttad kommuninvånare ger runt 50 000 kronor i ökade skatteintäkter, säger Jennifer Erlandsson. Och inventeringen blev lyckosam. I dag har man en lista på cirka 1 300 fastigheter och av dessa har man fått loss 30 för ut­hyrning och försäljning. Gensvaret har v­ arit stort.

– Vi har en lista på 120 entreprenörer som är intresserade av flytta hit, men vi själva ­bedriver ingen fastighetsförmedling utan ­själva köpen får fastighetsägarna och företa­ garna göra själva, säger Karin Torstensson. – Men vi känner till flera affärer som gått i lås. Till exempel hittade lilla te- och kaffeföre­ taget Nabo från Göteborg ett vackert rött hus med sjöutsikt i Hjärtevad. Det börjar liksom bubbla på landsbygden nu. Karin Torstensson och Jennifer Erlandsson är dock medvetna om att just Falkenberg kan ha vissa fördelar i jämförelse med andra lands­ bygdskommuner. Här finns till exempel bra tåg­ kommunikationer med Göteborg och Malmö och i Ullared finns Gekås, ett av Sveriges popu­ läraste besöksmål.

11


2ENTERTAIN OCH KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR I SAMARBETE MED UNITED STAGE

THE THEATRE, GOTHIA TOWERS HÖSTEN 2019. PREMIÄR 31 OKT BILJETTER: SPONSORED BY

och GOTHIATOWERS.COM


nästa… kulturhöst

shutter discoboll, eller liknande... Missa inte Albin Bibloms fotokonst på Dunkers kulturhus i Helsingborg!

5 x MÅSTE-SEUTSTÄLLNINGAR

FOTO: SHUTTERSTOCK

Från bygdeporträtt till konsumtionskritik. Här är fem roliga, lärorika och utmanande utställningar i höst. Från Köpenhamn till Umeå.

70-talsdisco och Voldemortmusik? Ja, det blir det bland annat i höst då Berwaldhallen i Stockholm och Radiosymfonikerna firar 40 år som Sveriges Radios konserthus. 70-talsdiscot leds av dirigenten Hans Ek som har skrivit nya symfoniska arrangemang av klassiska låtar som Disco Inferno, That’s the Way, I Will Survive och If I Can’t Have You. Skurkkonserten Born to be Bad med musik från The Silence of the Lambs (Hannibal Lecter), Harry Potter (Voldemort) och Star Wars. Dirigenten Charles Hazlewood hoppas att konserterna ska nå många som inte är lockade av symfoniorkestrar. ”Om musiken talar till dig kommer du att gilla den om du bara törs!”, säger han. Biljetter och fullständigt jubileumsprogram finns på berwaldhallen.se.

Drev och häxjakt Häxjakt, vem ligger bakom dem och varför? Hur går de till egentligen? Varför ställer sig ingen upp och försvarar den utpekade? Dramatens lilla scen, Elverket, sätter i höst upp Arthur Millers pjäs Häxjakten, som handlar masshysteri, maktberusning och vad som händer när alla räddar sig själva och ingen vågar säga stopp. Pjäsen är inspirerad av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692, men frågorna är dagsaktuella då många debattörer menar att häxjakt numera utförs på sociala medier och i journalisters drev. Plats: Elverket, Stockholm. Tid: 14 sep–28 nov.

1. OCEAN PLASTICS. Deprimerande? Nja, kanske tvärtom. Röhsska museet vill visa att design och formgivning kan vara en del av lösningen på havsplastproblemet. Plats: Röhsska museet, Göteborg. Tid: Pågår till den 5 januari. 2. SJÄLVBILDER. En underhållande ­samling kvinnliga självporträtt, från 1860 till 1960, tagna av konstnärer och bygdefotografer. Plats: Västerbottens museum. Tid: 22 september—26 januari 3. ALBIN BIBLOM. Albin Bibloms fotokonst väcker frågor kring människans behov av att kontrollera sin omgivning. Plats: Dunkers kulturhus, Helsingborg. Tid: 19 oktober–9 februari.

Färgstarkt på Textilmuseet i Borås. 4. GIANNI VERSACE RETROSPECTIVE. Modedesignern Gianni Versace och ­textilstaden Borås möts för att visa upp gränsöverskridande design. Plats: Textilmuseet, Borås. Tid: 30 november–12 april. 5. GENERATION WEALTH. En visuell ­granatchock. Så beskrivs amerikanska fotografen Lauren Greenfields dokument över konsumtionshysteri och ungas ­önskan om att se framgångsrika ut. Plats: Louisiana, norr om Köpenhamn. Tid: Pågår till den 16 februari.

13


nästa… miljösmarta

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ta tåget, en bra början!

Härliga

OMSTÄLLNING! Lokal avslappning Loka i Bergslagen är en av våra mest kända och äldsta kurorter. Sedan 1720 har människor kommit hit för att mötas, dricka brunn, få gyttjebehandling och bara koppla av. Numera är det en modern spaanläggning och i september inviger man den nya Vattensalongen, som inspirerats av bygdens ­tjärnar, näckrosor, skogar och vattenfall. Nytt är ­flera varma källor, en stor inomhusbassäng, gym och avslappningsrummet Gläntan. Och naturligtvis försöker man minska sin klimatpåverkan med pelletspanna och återvinning av varmvatten.

Klimatförändringarna oroar oss alla, men hur gör man för att dämpa sin oro och sprida engagemanget? Det försöker journalisten och den pris­ belönta Husligheterinfluencern Maria Soxbo svara på i boken Gör skillnad! Hur kan man då sprida klimat­­engage­manget?

– Det finns tusen sätt! Allt från att starta en vegansk middagsklubb med vänner till att ifrågasätta alla företag som lottar ut flygresor till sina kunder. Allt räknas! Viktigast är att inte låta omställningen stanna hos sig själv, utan också bidra till att förändra hela samhället. Det viktigaste rådet till läsarna?

– Se inte omställningen som en upp­ offring utan som en möjlighet! Om ­semestern hittills inte räckt till både charterveckor och tågluff kan ju ett flygfritt år vara ett perfekt tillfälle att både utforska vårt eget land och att ta tåget ut i Europa. – Och att handla vego i säsong och shoppa secondhand sparar mycket pengar som kan läggas på upplevelser, roliga kurser eller kanske att gå ner lite i ­arbetstid och få mer ledighet med ­familj och vänner.

KLIMATPIZZA Äta pizza med gott samvete? Enligt en undersökning genomförd av Ica, så lider varannan svensk av klimat­ ångest och över 70 procent vill bli bättre på att handla mer k­limat­ smart. Det har fått livsmedels­jätten att satsa på mer klimatsmarta pro­ dukter i hyllorna. Den senaste ny­ heten är veganska fryspizzor från Apetit. Pizzorna kommer i två ­smaker: ­Veganese, som kan liknas vid en bolognese toppad med pesto, och Veganlover med spenat och ananas. Både pizzorna innehåller ­rehydrerat ärtprotein. 14

Känner du dig hoppfull?

– Ja, det måste jag ju göra! Jag har två barn som inte ens är myndiga när de tio år vi har på oss enligt forskarna att ställa om på har passerat. Jag tror och hoppas att de får en vettig värld att leva i, och att jag, som bara är 52 då, också får en behaglig andra halva av livet.

Helveganskt, färdigt att servera!

Maria Soxbo har skrivit boken tillsammans med Johanna Nilsson och Emma Sundh.


PROFFSMASKINER FÖR YRKESFÖRARE • 5 års garanti • Låg service och ägarkostnad • Kraftig styrservo

En del av

www.hondamc.com


I väntan på Godot Premiär 24 oktober. Av: Samuel Beckett. Medverkande: Johan Ulveson, Jonas Karlsson, Torkel Petersson, Andreas Rothlin Svensson. Regi och scenografi: Karl Dunér.


nästa… termin Friends mot vuxenmobbning

Sarahs vändpunkt Vad packar man i ryggsäcken om man inte vet när eller om man någonsin kommer hem igen? Sedan 2014 har det kommit runt 120 000 flyktingbarn till Sverige. Många av dessa har upplevt svåra trauman, som vi kanske inte riktigt förstår. Den Lilla hjälporganisationen Teskedsorden har därför tagit fram filmen Sarahs resa för att berätta om hur det är för ett barn att fly från ett krigsdrabbat land och hamna i Sverige.

Framtidsvisioner Hur tror du att världen ser ut 2069? ­Kulturhuset i Stockholm satsar i höst på en annorlunda utställning skapad av elvaåringar från hela Sverige. I en tid av klimatföränd­ ringar där barn och ungdomar numera gör sina röster hörda, har Kulturhuset bett elva­ åringar tolka sin bild av framtiden genom egna konstverk i valfri teknik. Varje konst­ verk får en kvadratmeters utställningsyta och utställningen heter därför En meter till framtiden. Den pågår till den 29 september.

Visste du att varje dag mobbas över 100 000 människor på arbetsplatser runt om i Sverige, och sju av tio har utsatts av sina kolleger och nästan lika många av sina chefer? SJ har länge samarbetat med Friends för att motverka mobbning bland barn och ungdomar. I höst fokuserar man även på den omfattande vuxenmobbningen. Friends har tagit fram ett företagsprogram med tips för hur man skapar en schyst och trygg arbetsplats. Avgörande för att skapa en bra arbetsmiljö, menar Friends, är att arbetsgivaren är tydlig med att dessa frågor är viktiga och visar det i konkreta handlingar i vardagen.

Filmen är baserad på boken Sarahs Journey av Imad Elabdala och till sin hjälp har Teskedsorden tagit Artful Studios, som startats av syriska animatörer som flytt till Turkiet. Filmen är cirka tio minuter lång, dramatisk, men har ett fint slut och riktar sig mot skolbarn mellan sju och nio år, och är ett verktyg att tala om flykt, integration, vänskap och allas lika värde. Mer info om Sarahs resa finns på teskedsorden.se.

»Vi på Friends upplever att kunskapsnivån och medveten­heten i dessa frågor rörande mobbning är låg, hos både arbetsgivare och medarbetare.« FREDRIKA JÄRNEHALL, UTBILDNINGSCHEF FRIENDS

Samla din tacksamhet En dagbok för en stressad nutidsmänniska. Ja, ungefär så kan man beskriva My day in 3 minutes Boken innehåller fem frågor som du ställer dig själv varje dag. Fyra av frågorna är återkommande medan en fråga per dag är helt ny, och lite mer utmanande. Dagboken är tänkt som ett stöd för reflektion och tacksamhet, vilket kanske kan göra att livet känns lite bättre mitt i all stress.

17


nästa… vision

Så får du en lyckad förhandling Hallå där …

förhandlingsforskare Lars-Johan Åge, ­ som skrivit boken Happy Happy om hur man kommer överens med andra, både på jobbet och privat. Du vill ha happy-happy och inte så mycket win-win?

– Win-win låter som en rättvis upp­ delning ”jag fick det här, vad fick du?” Det funkar kanske när vi är barn och ska dela upp lördagsgodiset, men om du ska diskutera med din partner eller om du ­sitter i en löneförhandling på jobbet då är happy-happy ett försök att nå en mer långsiktig nöjdhet. – Man behöver till exempel ta reda på lite mer vad motparten vill, hur den ser lite större på frågan. Har man till exempel samma värderingar? Vad är viktigt, hur ser man på hela situationen? En löneförhand­ ling kanske inte bara handlar om högre lön för stunden. Har du något tips för hur man når detta?

»Ett tips är att båda parter skriver ner på ett papper vad som är viktigt, och visar det för varandra. Det blir mer öppet och ärligt då.«

– Det enklaste är att man förbereder sig bättre, att båda parter kanske skriver ner på ett papper vad som är viktigt, och visar det för varandra. Det blir mer öppet och ärligt då. Man kommer då förstå var­ andras syn på situationen. Så mindre förhandlingsspel, menar du?

– Det kan skapa stress och trigga i gång reptilhjärnan och då blir det kanske kort­ siktigt win-win och inte happy-happy.

LARS-JOHAN ÅGE ÅLDER: 53 år. BOR: Gävle. YRKE: Lärare och forskare på Handels i Stockholm och docent på Högskolan i Gävle.

19


nästa… stopp Billund

Legoland: möjligheternas kungarike Legoland växer för varje år som går. Fram till idag har totalt 65 miljoner legobitar använts för byggnader och figurer i parken. De flesta känner nog till Miniland med sina fina modeller av kända platser från hela världen. Men Legoland är så mycket mer. Här får vilda västern, isiga polarvindar och ninjor på språng tiden att rusa. För att inte stressa igenom upplevelseparkens bergochdalbanor, vattenupplevelser, pingviner och teaterföreställningar rekommenderas två dagar på plats.

SÅ RESER DU DIT! Lego House sett uppifrån!

Boka din tågresa till Köpenhamn på sj.se och sedan vidare färd med DBS och Sydtrafik.

Lego House: för stora och små nördar

Bucketlist Billund

Ta tåget till danska Jylland, gör Legoland ­ off season och upptäck lilla orten Billund. DEN LILLA ORTEN Billund på Jylland med sina 6 500 invånare skulle kunna ha varit en sömnig dansk småstad som vilken annan. Om inte snickaren Ole Kirk Kristiansen fötts här och 1949 introducerat de första plastklossarna som kom att gå under namnet Lego. ­I dag ser flödet av människor lite annor­ lunda ut. Cirka 1,7 miljoner turister besöker varje år huvudattraktionen Legoland och Legos business blomst­ rar: varje sekund (!) säljs sju askar

­någonstans i världen. Men även utan­ för Legolands färgglada murar har det vuxit upp ett upplevelsecentrum i världsklass för barnfamiljer som vill fördela tiden mellan vattenland, djur­ park, hotellupplevelser och innovativ teknik. Men för att undvika köer, trängsel och horder av folk rekom­ menderas att åka hit under lågsäsong. ­September är en perfekt månad för ett besök – då ligger Billunds upplevelser bokstavligen för dina fötter.

Bjarke Ingels arkitektoniska mästerverk ­invigdes för två år sedan och har sedan dess upplåtit sina 12 00 kvadratmeter åt innovation och fantasi. Huset är uppdelat i olika kreativa zoner där man som besökare sugs in i en högteknologisk värld där skapande står i centrum. Här används teknik, lekfullhet, fantasi och tävlingsmoment i ett fritt skapande med legobitar. Missa heller inte den roliga och goda matupplevelsen på restaurangen Mini Chef där du själv bygger ihop din meny med legobitar som sedan skannas och serveras av robotar. Lika spektakulärt för stora som små.

Lego Castle Hotel: checka in på slottet

3 x BONUSTIPS! • Inne på Nordens största äventyrsbad Lalandia är himlen alltid blå. Den stora nyheten i år är The Turbo Racer Water Slide som börjar i vattenrutschbanan Aquadome och ger känslan av fritt fall i full fart. Adrenalinpåslag utlovas! • Säg hej till en ny familjemedlem inne på Givskud Zoo, den ovanliga glasögonbjörnen! Missa heller inte en promenad i den häftiga skywalken uppe i luften eller den stora utställningen med full size-dinosaurier. • Klätterparken Funkey Monkeypark i Odense växer! Här kan hela familjen klättra, glida och få ett rejält helikopterperspektiv uppe bland trädtopparna. I september är parken bara öppen på helgen.

20

I slutet av mars i år invigdes det pampiga Slottshotellet helt byggt av stora legoklossar. Till toner av riddarmusik och med sällskap av meterhöga drakar och modiga prinsessor checkar man in i någon av hotellets rymliga sviter som med sin fantasifulla inredning får barnen att jubla. Här aktiveras också de små med kluriga uppdrag runt hela hotellområdet för att lösa en gåta som ger en sifferkombination. På rummet bakom ett kodlås väntar den åtråvärda skatten.


En del av

Nu lanserar vi helt nya Suzuki KingQuad

Efter 15 år på tronen är det nu äntligen dags för helt ny Suzuki KingQuad - och den är bättre än någonsin! Den har fått helt ny ram, ny servostyrning och ny växellåda, vilket gör att den tar sig fram ännu bättre i tuff terräng och kan dra ännu tyngre släp – upp till 600 kg.

Besök din Suziki-handlare och hälsa på den nya kungen i ATV-världen.

www.suzukiatv.se


MIN RESA

| SUZANNE REUTER

Suzanne Reuter får vid 68 års ålder idel nya jobbförfrågningar och känner sig lyckligt lottad över att få gestalta nya ­spännande kvinnoporträtt, både på tv och teaterscenen.

22


»Jag har stoppat snubbarnas snusktendenser« Vissa lägger av eller skuffas undan efter 60. Men mästaren Suzanne Reuter når nya höjder i en skådespelarkarriär där hon satt ner foten mot gubbkulturens sexism. I höst kör hon hårt i musikalen En värsting till syster. text LINDA NEWNHAM foto KARL NORDLUND

23


MIN RESA

| SUZANNE REUTER

D

en manlige stjärnan vid den stora nationella teaterscenen hade sett Suzanne Reuter på tv, och på ­avstånd blivit förälskad i henne. Han ville spela mot h ­ enne i en Tjechovpjäs. En ära, det lät ­teaterchefen henne förstå. Och eftersom den store skådespelaren ville detta, så erbjöds hon ­jobbet – men på ett villkor: den store stjärnan hade ­nämligen en läggning att flirta med unga ­skådespelerskor, så teaterchefen ville förvissa sig om att hon inte ”skulle ställa till med problem.” Suzanne tackade nej till rollen. ”Det kan du inte göra”, menade teaterchefen, ”man tackar inte nej till en möjlighet att komma in på den här teatern om man vill lyckas i branschen.” Hon backade inte från sitt beslut. Lite mer än 20 år senare har Suzanne Reuter en minst sagt gedigen lista framgångar bakom sig. Hon fick sitt genombrott som komedienne en bit över 40 i Lorry, Yrrol och Reuter & Skoog. I tidningar utnämndes hon till vår mest älskade riksbitch. Och nu i mappieålder har Suzanne snarast peakat – inte minst i rollen som matriarken Helga Löwander i SVT:s påkostade drama Vår tid är nu. En serie hon både älskat att få vara med i, ”jag har väl aldrig fått så många glada tillrop för en roll”, och bad att få bli utskriven från, ”jag bad om att få dö, efter 1,5 år längtade jag efter ett lugnare vardagsliv”. Nu efter ett års ledighet snurrar det på igen. – Jag behövde få den tiden, men nu är det dags att börja jobba igen, både för att jag vill och behöver pengarna. Fast jag är minst sagt förundrad över att det hela tiden kommer nya jobberbjudanden. Jag hade förberett mig på att i min ålder få färre jobb. Jag känner mig lyckligt lottad. I HÖST SKA Suzanne ta sig an en syrlig abbedissa, som får trubbel när nunnekören börjar ta ut ­svängarna i disco och funk i En värsting till syster på Chinateatern i Stockholm. Och i våras hann hon spela in två tv-­serier, och att spela Peter Jöbacks mamma i filmen Jag kommer hem igen till jul. Men hon inte bara peakar i en ålder där mångas karriärer avslutas eller svackar. Nej, i en värld där det finns få starka kvinnoporträtt, verkar hon pricka in dem gång på gång. – En regissör sa till mig att ”du väljer aldrig att tolka en rollfigur som ett offer, även om den är skriven så”. Jag hade ingen aning om att jag gjorde så. Drömmen om att bli skådespelare, likt mamma

Bojan Westin, föddes redan som barn. Och att ­siktet var så tydligt inställt visade sig vara en ­bärkraft när hon kom ut på en tuff arbetsmarknad. Tuff på fler sätt än att konkurrensen var stor. Det vittnade hon om genom att skriva under metoouppropet #tystnadtagning. – Metoo var fantastiskt, det var på tiden och har förändrat mycket. Glädjande nog tror jag inte att unga kvinnliga skådisar i dag behöver vara med om det jag och mina kolleger varit med om. Och om det hände så skulle man tala om det för ledningen och kanske bli trodd. Det är den stora skillnaden. Vad gjorde du för att inte låta dig tryckas ner av gubbkulturen?

– På tidigt 90-tal sa jag upp mig från två produktioner eftersom jag kände mig rädd eller utsatt för översitteri, men där ledningen i stället för att låta mig gå såg till att skådespelarna i fråga slutade upp med sin aggressiva attityd och sina översittarfasoner. Jag vågade sätta den gränsen för att jag ­visste att jag var lika viktig för produktionen som den manlige skådisen. Annars hade jag kanske inte haft mod att göra det. Suzanne berättar att hon genom åren också har tagit sitt ansvar och skyddat en del unga kvinnor i teamet. – Jag har läxat upp en och annan snubbe mellan fyra ögon när jag fått veta om eller sett snusk­ tendenser från manliga skådespelare. Oftast äldre. Den yngre generationen män har större respekt.

Vad är ditt tips till unga kvinnor som möter liknande?

– Att inte bli bländad av berömmelse. Tro inte dem som lovar dig jobb mot sex. Det är bara bull­ shit. Det går inte till så. Vi ses i Suzannes gula stuga, som ligger i änden av en grusväg, så långt ut på Ekerö att antalet brev­ lådor glesnat i takt med att fälten blivit fler – och till och med gps:en blir förvirrad. Vis av erfarenhet ber hon oss därför ringa när vi närmar oss, så att hon kan lotsa den sista biten. Suzanne möter upp ute på tomten, iklädd snickarbyxor, tjocktröja med håret i fläta. Hon kastar pinne med rufset Morris, för att den fyrbenta vännen inte ska skälla ut gästerna. – Ni får ursäkta, jag hann inte tvätta byxorna, men det syns väl inte på bild. DET ÄR SÅ hon trivs bäst – i lagom jordiga byxor ute

på landet. Det här är hennes paradis och passion. Hon har en övernattningslägenhet i staden och hyr stugan, men säger att hon får göra vad hon vill på tomten. Hon berättar att hon har tagit ner träd för

»Jag är minst sagt förundrad över att det hela tiden kommer nya jobberbjudanden.« 24


SUZANNE REUTER ÅLDER: 68. FAMILJ: Vuxna söner. BOR: Gård på Ekerö. GÖR: Frilansande skådespelare. AKTUELL MED: Musikalen En värsting till syster på Chinateatern i Stockholm. BAKGRUND: Scenskolan i Göteborg, har många filmer och tvsuccéer bakom sig som Lorry, Rederiet, Svensson, Svensson, Kungamordet, Drottningoffret och Lyrro. STYRKA: Jag är bra på att se lösningar och inte problem, min hjärna funkar så. I mitt eget liv har det varit en styrka, men jag har insett att det kan vara provocerande för folk som inte vill ha mina lösningar. STOLT ÖVER: Mitt arbete för Clowner utan gränser. LYSSNAR PÅ: Poddar som Vila i frid med Göran Grip och program på P1 som handlar om trädgård, medicinsk forskning eller hundar. FRAMGÅNG FÖR MIG ÄR: Att kunna tacka nej till ­dåliga manus eller sammanhang jag inte vill vara i.

25


MIN PASSION

| ERNST KIRCHSTEIGER

De frodiga häckarna av buxbom förstärker husets karaktär.

»Vilken skräck att sitta ensam i vår digitaliserade värld!«

»Skåne är tillåtande för både människor och växtlighet.«

SUZANNE REUTERS 3 SKRATTIPS 1. Rosa Pantern, The party – Otroligt rolig, jag ÄLSKAR Peter Sellers. 2. Yrrolsketch – googla på ”Yrrol och 50-årspresent” så får du fram en sketch där en arbetsgrupp ska planera vad de ska ge direktören i 50-årspresent. 3. Underbara Ulla Skoog som regissören Gunnar Bolinder i sketchen ”Ulla Rundqvist” från Reuter & Skoog. Jag slutar aldrig att skratta åt Ulla i den.

26

att öppna upp ner mot Mälaren, och om hur hon tänkt när hon anlagt sin vildvuxna sommaräng full av vallmo, blåklint och annat som lockar till sig humlor och insekter, ”för dem måste vi vara rädda om så att de inte dör ut.” Hon berättar om de gamla pionerna, hallon- och vinbärsbuskar och ­vilka grönsaker man kan odla om man är borta på jobb delar av sommaren – grönkål går bra. – Jag är ingen materialist och ganska ointresserad av inredning. Det mesta här i huset är införskaffat på loppis. Sedan hänger jag upp lite tyger här och där, som jag har köpt i olika delar av världen och tycker är vackra. Men jag älskar att skapa olika rum utomhus. Det här är en gammal trädgård som var igenvuxen när jag tog över huset, så jag hittar hela tiden nya saker. Äppelträden och en ovanlig syrén är från 50-talet, säger hon medan hon fixar kaffe. – Tyckte du om det? Det är Icas billigaste, men jag gillar det. HON ÄR EN självlärd

trädgårdsmästare, ”efter 2–3 år fattar man hur man ska göra”. – Jag har bott på landet i olika omgångar tidigare och påtat i land, men aldrig så här länge. Jag har flyttat mycket i mitt liv, har räknat till 22 adresser. Så är det något jag kan så är det att organisera en flytt. Jag tycker faktiskt att det är roligt.

Den senaste flytten bytte hon fast punkt från innerstaden till ön när sönerna ”och alla deras elsladdar” lämnat hemmet. Det fanns ingen anledning att bo kvar på Södermalm då. Hon säger att hon inte var mamman som hade ångest över barnens flytt. De startade sina egna liv, och det var gott så. – Jag har aldrig känt att de lämnat mig bara för att de flyttat. Vi finns fortfarande där för varandra, säger hon och funderar en stund: – Någonstans låg det säkert en ångest i att inte längre ha dem runt sig varje dag, men den tog jag inte till mig. Jag visste ju sedan länge att den dagen skulle komma, så jag började planera för att skydda mig redan innan, för att inte hamna i en form av separationsångest. Jag började flugfiska och skaffade mig en islandshäst. Ja, jag hade råd och möjlighet att göra saker jag tycker är roliga. Det är ett återkommande mönster hos mig: jag ligger ofta två steg före och planerar för att skydda mig. Nu planerar hon inom ett annat område. Även om Suzanne känner sig hyfsat ung och har som mål att även i fortsättningen kunna ta sig upp på hästen utan pall, så går det vid 68 inte längre att undvika rynkorna i spegelbilden, ”i alla fall inte när jag har glasögon på mig”. – Jag tycker inte att det är roligt, men jag låter det vara så, för det är som det är. Jag undviker att


MIN RESA se mig själv på bioduk. Det är onaturligt att se sitt åldrade ansikte på en gigantisk duk. Det skulle göra mig självmedveten på ett sätt jag inte vill vara. Hon befinner sig i ett mellanläge just nu, där hon både vill jobba och hitta mer tid till att vara ­ledig – odla, krama barnbarn och ta hand om sina djur. För i dag vet hon ända ner i minsta cell det hon tidigare bara förstod rent logiskt: att det ­kommer en annan tid. – Jag hoppas ju få vara frisk i minst 20 år till, men det finns en förberedelse i mig som exempelvis min mamma inte hade. Jag har redan ställt mig i kö till två äldreboenden. Jag vill inte lämpa över det ansvaret på mina söner. Fast drömmen vore ett kollektivboende. Min syster Antonia och jag har en plan att köpa ett stort hus tillsammans med några vänner. Vi kunde ha höns och odla grönsaker och slita i varandras barnbarn för att få hjälp med datorer och mobiler. Vilken skräck att sitta ensam i vår digitaliserade värld!

| SUZANNE REUTER

– De ger mig en känsla av frihet. Här är det lätt att bejaka varje dag och varje väderlek. Om det regnar kan jag tänka ”vad bra för blommorna”. Snöar det så tänker jag ”härligt, nu kan jag rida i lössnö”. Det är lättare när man bor i naturen än i staden. Man blir mer ett med den och ser livets skönhet och förgänglighet. Ja, det är ett ljuvligt sätt att leva. Jag är verkligen lyckligt lottad. •

Efter 22 olika adresser har Suzanne Reuter landat och rotat sig i gården på Ekerö, tillsammans med hunden Morris.

MEN ÄN SÅ länge

verkar hon vara lite av en ensamvarg, och verkar inte ha några problem med att skriva under på epitetet, för det finns ingen skam i hennes ensamhet, den är ju självvald. – Ja, än så länge är jag nog en ensamvarg. Jag ­träffar så många människor i jobbet, som frilans går man ju in och ur olika ensembler, men resten av ­tiden är det inte så många jag umgås med. Jag har några grannar som jag pratar odling och byter fröer med, och några häst- och hundvänner. Det räcker. Säger det något om mig? Jag har hur som helst inget ­behov av att vara i ständig kontakt med människor, så jag är heller inte ”fastkedjad” vid mobilen.

TACK TILL KAGGEHOLMS SLOTT PÅ EKERÖ FÖR ATT VI FICK VARA HOS ER OCH FOTOGRAFERA.

I höst ska du spela nunna, vad har du själv för ­förhållande till Gud och andlighet?

– Visst är jag en sökare som har funderat över meningen med livet och tillvaron. Men vem har inte det? Jag vet inte om jag skulle säga att jag är andlig, men jag har ett öppet sinne. Jag fascineras av tanken på parallella liv. Och det är svindlande att höra människor berätta om näradödenupp­ levelser och att de alla har liknande erfarenheter. Min mamma var med om det, och sedan var hon aldrig rädd för att dö, vilket var en tröst både för henne och mig. Det gäller ju att hålla dödsångesten ifrån sig. Det kan man naturligtvis göra på olika sätt, det här funkar för mig. Att dra upp gardinen och blicka ut över ängar och vatten är ett annat sätt att känna sig levande och ett med livets kretslopp.

SUZANNE REUTERS MEST POPULÄRA KARAKTÄRER

1992.

Renate Dahlén i Rederiet.

1992.

Lorry.

1994.

Lena Svensson i Svensson, Svensson.

1999.

Tillsammans med Ulla Skoog i Reuter & Skoog.

2002.

Cleopatra ”Cleo” Andersson i Cleo.

2008.

Utrikesminister Elizabeth Meyer i Kronprinsessan.

2017.

Helga Löwander i Vår tid är nu.

27


/Lifelineswe

LIFELINE PRESENTERAR

SV E

VÄRLDENS HISTORIA

RIG

ETU

RN

É

MARTIN STENMARCK

FÖLJ OSS FÖR SENASTE NYTT:

SPELAS HÖSTEN 2019 PÅ LORENSBERGSTEATERN

PERNILLA WAHLGREN

SPELAS 8 NOV - 21 DEC BILJETTER PÅ WWW.LIFELINE.SE

PRE

R MIÄ

202

0!


INFOTAINMENT

| FRIHETSGUDINNAN

TUNG GUDINNA med brokig bakgrund

Frihetsgudinnan, som just fått sitt eget museum, är väl den mest amerikanska symbol man kan tänka sig. Eller …? Nej! Hon kommer från Frankrike! Hon skulle ha stått i Egypten! Hennes förebild är grekisk! Lär dig allt om världens största invandrarvän: Lady Liberty. Och håll utkik efter nya svenska rivaler! text GÖRAN EVERDAHL

Jättestatyn som välkomnar till … Egypten? Föregångaren

Tanken att statyn skulle stå i hamnen och välkomna besökare inspirerades av antiken och kolossen på Rhodos, den legendariska bronsstatyn som gick i kvav i en jordbävning år 225. ­Frihetsstatyn kallas ofta Lady Liberty men föreställer egentligen den ro­ merska frihetsgudinnan Libertas, som ofta avbildades med en sorts mössa som användes av frigivna slavar. På Frédéric Auguste Bartholdis ursprungliga modell håller gudinnan inte en bok i vänster­handen, utan ­sönderslitna kedjor.

Antislaverigudinnan i smyg

År 1886 invigdes jättestatyn efter en rejäl försening: penninginsam­ lingen gick trögt. Nu lanserades gudinnan som ett monument över USA:s självständighet mer allmänt, inte slavarnas frigörelse. Svarta debattörer ilsknade till, och även jämställdhetsaktivister på­ pekade det absurda i en kvinnlig frihetssymbol i ett land där kvin­ nor ännu inte hade rösträtt. Fast slavkedjorna finns faktiskt kvar på statyn – kolla noga vid hennes högra fot! Men de är ­diskreta och syns bara uppifrån, så se till att du befinner dig i en helikopter …

Invandrargudinnan

År 1892 blev gudinnans granne, Ellis Island, en inkörsport för USA:s invandrare. I 62 år var ­Frihetsgudinnan det första som över tolv miljoner blivande med­ borgare såg av sitt nya hemland. 1903 sattes en dikt upp på sock­ eln, där hon välkomnar världens fattiga och förtryckta, ”yearning to be free”. För den invandrar­ fientlige president Trump är detta kontroversiellt, och hans råd­ givare Stephen Miller har tagit ­offentligt avstånd från dikten.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gudinnan har elva meters midjemått och drar 2426 i skostorlek.

Efter amerikanska inbördeskriget – när USA:s slavar befriats – ­föreslog Édouard de Laboulaye, fransk slaverimotståndare och amerika­entusiast, att Frankrike skulle skänka USA ett monument för att fira. Skulptören Frédéric Auguste Bartholdi sammanställ­ de i all hast ett förslag, i princip en kopia av en figur som tidigare var tänkt att bli en jättestaty vid mynningen till Suezkanalen. Édouard de Laboulaye, som var en riktig showman, lät färdig­ ställa armen med facklan och turnerade runt med den när han samlade ihop pengar.

29


INFOTAINMENT

| FRIHETSGUDINNAN

Frihetsgudinnan i siffror

Statyns ursprungliga namn var inte Statue of Liberty utan ”Liberty enlightening the world”. Gudinnan är … 46 meter hög (på en 47 meter hög sockel). 4,5 miljoner turister om året besöker statyn. 350 separata delar bestod gudinnan av när hon skeppades över från Frankrike till USA 1885. 354 trappsteg leder upp till huvudet. 7 spetsar har hennes krona – de symboliserar de sju haven och de sju kontinenterna. 204 ton väger hon in på, och hennes hud av koppar bärs upp av järnbalkar designade av Alfred Eiffel (tornet med hans namn invigdes tre år senare). 11 meters midjemått. 2426 drar gudinnan i skostorlek.

»Stoorn, en 47 meter hög älg i trä tänkt att stå på en bergsknalle i norra Västerbotten.«

Museet

Sedan ett par månader har Frihetsgudinnan ett eget museum vid sina fötter. Här går det att beskåda originalfacklan (den byttes ut för 30 år sedan mot en guldpläterad modell), en replik i naturlig storlek av gudinnans ansikte men kopparfärgad som när hon byggdes (alltså innan tidens gång gjorde henne vack­ ert ärggrön) och mycket annat.

Facklan

… har sin egen historia. Från början hade den sin egen utsiktsplats via spiraltrappa i högerarmen. Den stängdes dock för turister redan 1916 efter att ha skadats – den träffa­ des av sprängsplitter från den närliggande Black Tom Island. Detta bekymrade inte ­Alfred Hitchcock, som 1942 lät ett drama­ tiskt slagsmål utspela sig runt facklan i slut­ scenen till filmen Sabotör. Annars är ­gudinnans mest kända filmframträdande som ruin, i Apornas planet från 1968 (hon raserades även i filmer som Independence Day 1996 och Cloverfield 2008).

Rivaler av format

Än i dag byggs det jättestatyer världen runt, i synnerhet i Asien – och alla jämförs de med Frihetsgudinnan. Världens största är Samhörighetsstatyn, ett 180 meter högt schabrak i Narmadadistriktet i Indien. Det avbildar Sardar Vallabhbhai Patel, hjälte i högernationalistiska indiska kretsar. Frihets­ gudinnans fackla skulle nå kolossen Patel till knäna, om ens det.

Från allra första början fanns en utkiksplats vid facklan i Frihetsgudinnans högerarm.

Svenska rivaler från skogen

I norra Sverige kämpar entrepre­ nören Thorbjörn Holmlund för sin jättelika skulptur Stoorn, en 47 ­meter hög älg i trä tänkt att stå på en bergsknalle i norra Västerbot­ ten. Enligt planerna ska det gå en hiss upp till kraniet och magen rymma tre våningar konferens­ lokaler med turistshop. Finansie­ ringen går trögt men nyligen ­förnyades bygglovet. ”Magiskt” kommenterade entusiasten ­Thorbjörn Holmlund och Infotain­ ment håller med. Heja Stoorn!

30


ÄR DU OCKSÅ EN ARBOGAAMBASSADÖR? ”Ett alternativ hade kanske varit att bo i en förort till Stockholm och vara rädd för att släppa ut barnen på gatan. Här i Arboga känner vi oss trygga och man får både pengar, engagemang och tid över. Arboga har stort engagemang, är en trygg plats med högt värde. Bor man här har man helt klart hög livskvalitet.” Emanuel Makhoul Läs hela intervjun med Emanuel Makhoul på www.arboga.se/arboga-ambassador


VILDMARKEN KALLAR

– upptäck naturens bästa sida på nya platser

Skärgårdspaddling gör sig allra bäst i september.

32


RESOR

| OUTDOORÄVENTYR

Gyllene september. Med sprakande höstfärger, ­sensommarvarma vatten och välgörande stillhet. Nu är den bästa tiden att uppleva naturen, både i sin enkelhet eller under äventyrliga former. Vi har tipsen för höstens bästa outdoortrippar. text ANDERS FALKIRK

B

RES HIT Alla orter och upplevelser i artikeln går att nå med tåg och lokaltrafik. Resorna går att boka på sj.se.

FOTO: ROGER BORGELID

ehöver man förklara för en svensk läsare att september är den nordiska naturens mest gyllene månad? Kanske inte, åtminstone inte för äldre svenskar med rötterna i bondesamhälle och 60- och 70-­talets friluftsliv (då det hette just frilufstliv och inte outdoor), för dem är det en etablerad sanning. Då ska man ut i skogen med svampkorg och termos, man ska passa på att fjällvandra när björkens blad skiftar mot gult eller ta säsongens sista dopp i stilla skärgårdsvatten. Men för många yngre svenskar så måste kanske septembers skönhet förklaras, att det är naturens skördetid. För dem är september månaden då man ska ut andas ut efter den intensiva, alkoholin­dränkta sommaren och få i gång vardagens rutiner. Ett besök i naturen kan dock hjälpa till. Den ökar välbefinnandet, sänker stressnivåerna och ­laddar batterierna. Enligt forskning vid Statens lantbruksuniversitet räcker en kortare vistelse i en lövskog, att höra sus och prasslande löv, för att ­halterna av stresshormoner i kroppen ska minska. Så friluftsliv borde kanske finnas med bland ­rutinerna. För de inte så friluftsvana läsarna, så är bud­ skapet i denna text enkelt och tydligt: Passa på! Den svenska naturen blir inte bättre än så här. Sitta på krog, spela paddel, köra ett yogapass eller gå på gym kan vänta, prova naturen i stället. Bara för en dag eller en helg. Är ni osäkra på om ni klarar av att packa tält och ryggsäck, paddla eller bara ta er ut i naturen av egen kraft, så finns det numera ett nästan oändligt utbud av arrangörer, från stora Svenska turistföreningen till lilla Balanspunkten i Grundsund, som säljer alla typer av friluftspaket, ofta med helpension.

Så, lite inspiration? Vänd och läs om paddling i sällskap, pilgrimsvandring, cykling på led, naturnära gourmethelger och något för den sugna, men osäkra fjällvandraren. 33


RESOR

| OUTDOORÄVENTYR

ANDLIGA STEG All vandring är välgörande för själen. Steg för steg blir man lugnare. Man slutar prata och de egna tankarna börjar hitta ett kreativt, spännande flöde. Rytmen tar över, naturen kom­ mer närmare vid varje stopp. Men vill man verkligen vand­ ra för själslig frid, i kristna fotspår, kan man göra en skandinavisk variant av pilgrimsleden till San­ tiago de Compostela. I dag finns det flera uppfräschade gamla, medeltida leder genom Sverige, och flera har Nidarosdomen i Trondheim som slutmål.

34

Den mest kända är S:t Olavs­ leden. Den räknas som världens nordligaste pilgrimsled, 580 kilo­ meter lång genom kulturbygder, från Selånger i Sverige till just Trondheim. En inte fullt lika känd Nidarosled, är den dalsländska pilgrimsleden som sträcker sig från Vänersborg till Edsleskog och vidare norrut. Här möter vandraren både medeltida ­kyrkor och ren vildmark. Sugen, men osäker hur du ska gå till väga? Nordic Pilgrim, som bland ­annat drivs av holländaren

­ uben Heijloo, bosatt i jämt­ R ländska Revsund, erbjuder vandringsturer längs S:t Olavs­ leden. De bokar boende, fixar mat och transport av bagage. I Dalsland har det gamla spannmålslagret i Upperud gjorts om till hotell och de ­erbjuder dagsvandringspaket – med sköna kvällar och ­middagar som avrundning. Mer info: stolavsleden.com nordicpilgrim.com upperud.se

TRONDHEIM

SELÅNGER

EDSLESKOG VÄNERSBORG


TA ETT SKOGSBAD Skogsbad? Ja, det är att vistas i en närliggande skog, ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen. Det räcker med några timmar, och stresshormonerna sjunker. Ursprung­ ligen är det en terapimetod som kommer från Japan, shinrin-yoku, och nu håller den även på att etablera sig i Sverige.

På väg mot Nidarosdomen i Trondheim? Men varför just till Nidarosdomen? Där finns näm­ ligen den helige Olavs grav. Han var en hårdför viking på 1000-talet, som kristnade Norge och blev Nordens förste och mest populäre helgon.

Ät kungligt och helekologiskt längs Sörmlandsleden.

GOD NATURHELG Boo Natur i Närke, sörmländska Taxinge krog, Talldungen i Brö­ sarp ... över hela Sverige ser man exempel på kockar eller hotell­ entreprenörer som har flyttat ut till landet för att vara riktigt nära det närodlade. Och i många fall ligger dessa ställen kant i kant med natursköna områden. Ta till exempel skånska Tall­ dungen som ligger intill natur­ reservatet Verkeån (där man kan se både kungsfiskare och forsärla) eller helt ekologiska och kritikerrosade Taxinge krog i Nykvarn, 45 minuter från

Stockholm, som ligger vid Sörmlandsleden etapp 13:2 som går till Djupsjön i Gnesta kommun. Man behöver inte vara trend­ analytiker för att se att dessa ställen ligger helt rätt i tiden. Här finns ju allt som är hett just nu: lantlivsromantik, vandrings­ lust, hemester, ekomat och längtan efter lugn. Mer info: taxingekrog.nu boo-natur.se talldungen.se

FÄVIKENS SISTA HÖST Stjärnkrogen Fäviken Magasinet i Järpen i Jämtland, lägger ned. Orsaken är att chefskocken och eldsjälen Magnus ­Nilsson slutar och den sista dagen blir den 14 december 2019.

35


VÄLKOMMEN TILL KNISTAD HERRGÅRD Mitt ute på den vackra Västgötska landsbygden, här har lugnet, stillheten och doften av naturen härskat i hundratals år. Det är ett arv som vi har vårdat noga. Ett besök hos oss ska vara en upplevelse för alla sinnen. Låt dig förföras av den idylliska omgivningen, de läckra rätterna i vår välrenommerade restaurang, vår golfbana och vår vänliga personal. Oavsett om du gästar oss som deltagare i konferens, hotellpaket eller jaktarrangemang så är det din upplevelse som står i centrum. Det är det vi kallar Knistadandan.

N övde C k S

och storlek så erbjuder vi även flera roliga och teambuildande aktiviteter. Däribland vår egen Göstas loge. Här möter ni en lagaktivitet som

1 3 0

0

Lyckade möten.

a,

går ut på att inom laget lösa kluriga och fartfyllda övningar i vår fantasirikt

O N N

N ä st

HÖSTTERMINEN ÄR HÄR. Har du inte

C

inredda stallbyggnad.

e

Förutom 80 dubbelrum på hotellet och konferenslokaler i varierad stil

A

GÖR SOM STEFFO

a Näst , Sköv d

KONFERENS I HERRGÅRDSMILJÖ

Skövde C , a t äs

TA DIN JÄGAREXAMEN SOM INTENSIVKURS PÅ KNISTAD. I paketet ingår övernattning i vårt fyrstjärniga hotell, helpension och utbildning för att fara hem med en komplett jägarexamen.

bokat höstens kick off eller konferens? På Knistad finns ännu några lediga datum. Hör av dig!

PSST!

ULBORD BOKA ERT J REDAN NU! d d eller julbor Steffos julbor g. in ln ål rh unde med schlager ? ni ar dr Vad före

NÄSTA, SKÖVDE C En timme från Göteborg. Två timmar från Stockholm.

WWW.KNISTAD.SE | 0500-49 90 00

STOCKHOLM

SKÖVDE C GÖTEBORG


RESOR

| OUTDOORÄVENTYR

PADDLA TILL STILLHET

FOTO: SHUTTERSTOCK

Den som har provat det glöm­ mer aldrig bort det, att tyst paddla genom en labyrint av skär, små­öar och över alldeles stilla, vindskyddade vattendrag. Och börjar det även falla ett lätt duggregn, så har man för­ passats in i ett mystiskt, drömskt, tillstånd. Stillheten blir total. Som en haiku i verkligheten. Ja, mer intensiv blir knappast en naturupplevelse än padd­ ling med kajak. Och den som kan sin svenska

geografi vet att få länder i världen har lika mycket sjöar och skär­ gård som Sverige. Vi är kajak­ paddlandets drömland och ­möjligheterna till stilla vatten är oändliga. Sjöarna i Dalsland, Sankt Annas eller Karlskronas skärgård, eller varför inte en sträcka utmed Bohuskusten? Sugen, men osäker på hur du ska gå till väga? Precis som med alla andra fri­ luftsaktiviteter, så finns numera ett flertal mindre naturföretag

som erbjuder guidade kajaktu­ rer, där kajak, tält, mat och även guide kan ingå. Balanspunkten i Grunds­und på västkusten har en tur runt Skaftö, där både krogbe­ sök och gasolköksmat ingår. Eller prova Paddelkompaniet i Ronne­ by, de har en gourmetpaddling genom Ark 56, Blekinges Unesco­klassade biosfärområde. Mer info: balanspunkten.nu paddelkompaniet.se

Fulländat – som en haiku i verkligheten.

37


Det är smart att synas i trafiken! Smart in the dark är unika reflexer designade för att du ska synas i trafiken på långt håll – men också för att matcha din personliga klädstil. Du bär dem enkelt och integrerat som armband, bälte, mössa, väska eller sjal. Kollektionen finns i olika färger och mönster: Hjortron, Fläta, Fjälltopp, Norrsken och Lingon. En lysande gåva till dig själv och någon du bryr dig om. Att bära reflex kan göra en värdefull skillnad. Läs mer om våra produkter och återförsäljare på www.smartinthedark.com

Rak armreflex, Fjälltopp

Rynkad armreflex, Hjortron

DESIGNED FOR YOUR SAFETY SWEDEN • EST. 2014

smartinthedark_annons_tidningenkupe-1909_200x137mm.indd 1

TVÅ BARA RÅN F R TIMMA OLM H K C O ST

2019-08-01 16:35

Platsen för aktiva livsnjutare!

Det här är platsen för frihetstörst, målmedvetna möten, jordnära matupplevelser och endorfiner. Här, mitt i spenaten och i den syrerika gästrikeluften, finns balansen mellan hög och vilsam puls. Gourmetpaket fr. 995 kr / person BOKA PÅ HOGBOBRUKSHOTELL.SE


RESOR

| OUTDOORÄVENTYR

FOTO: OSKAR ALBREKTSSON

Upplev den vilda naturen på två hjul.

CYKLA PÅ LED GÖTEBORG

KATTEGATTLEDEN VÄXJÖ

SYDOSTLEDEN HELSINGBORG

SYDKUSTLEDEN

SIMRISHAMN

Kattegattleden. Sydostleden. Gamla Fruns väg. På samma sätt som vi upplever en tågboom i Sverige på grund av klimatoro, så har den klassiska cykelsemestern fått ett uppsving. Och ökad efter­ frågan har gett ett ökat utbud av produktifierade korta och långa cykelleder över hela Sverige. Mest omskrivna av alla dessa nya leder är de nationella cykel­lederna, som måste vara minst 20 mil långa, trafiksäkra och attraktiva med spännande

kulturhistoria, natur och bra ­hotell och restauranger. I dag finns tre nationella leder: Syd­ ostleden (Växjö–Simrishamn), Sydkustleden (kustvägen ­mellan Simrishamn och Hel­ singborg) och Kattegattleden (Helsingborg–Göteborg), Gamla Fruns väg då? Den går mellan Falun och Grycksbo och är uppkallad efter ”Gamla Frun” på Grycksbo bruk, Augusta Munktell. Den är 23 kilometer lång och perfekt för dem som

vill prova lite gravel, cykla på slingrande grusvägar, och njuta av landsvägscykling som den var på 50-talet. Och självfallet går det att både hyra cykel och få cykel­ paket på nästan alla leder. 3 x tips researrangörer Sweden by bike, swedenbybike.com Gyllene turer, gylleneturer.se Svenska turistföreningen, svenskaturistforeningen.se 39


| OUTDOORÄVENTYR

FOTO: SHUTTERSTOCK

RESOR

FJÄLLEN FÖR NYBÖRJARE Många outdoornybörjare funde­ rar nog på det, men få vågar sig norrut och ut i den svenska fjäll­ världen. Det känns för riskfyllt, och ett för stort projekt. Bara att slå upp ett tält. Laga mat på stormkök. Och vad händer om vädret slår om? Lugn. En fjällvandring kan vara mycket enklare än så. Ta tåget till Åre, checka in på hotell och börja med att göra dags­ turer runt Åreskutan. Det finns gott om enklare leder och det räcker med en lätt ryggsäck och en kåsa. Mullfjället runt är en populär tur på cirka två mil. Och i september är det mygg­ fritt! Samma sak kan sägas om Abisko. Ta tåget dit, bo på fjäll­

stationen och gör dagsvand­ ringar in i Abisko nationalpark. Här är känslan lite vildare. Man vandrar på Kungsledens sista etapp, utmed älven Abisko­ jåkka omgiven av 1 000 meter höga fjälltoppar. Stationen kan hjälpa till med matpaket och, i mån av tid, guider. Till sist: Svenska Turistför­ eningen har guidade nybörjar­ turer i september runt klassikern Jämtlandstriangeln. Vandringen går mellan de tre kända ­fjällstationerna Storulvån, ­Sylarna och Blåhammaren. Platserna är dock begränsade. Mer info: svenskaturistforeningen.se aretrails.com

UPPLYST Pannlampan kan bli din bästa vän i vildmarksmörkret, Bio Lite headlamp, 649 kr, naturkompaniet.se. ALLTIALLO En vevradio, liten nog att kunna man­övreras i ena handen, som också kan laddas i solen eller med micro-usb-batteri. Dessutom: klocka, nödsignal, ficklampa och uttag för att ladda m ­ obilen. Survivor M8, 999 kr, naturkompaniet.se. 40

KLASSIKERN Ryggsäck old school style från ­tro­tjänaren Fjällräven, i ­slitstark vaxad väv med ytterfack för termos och medföljande sittdyna, ­Modell no 21 i storlek me­ dium, 1 899 kr, fjallraven.se.

DRICKBAR Förutom att dricka direkt ur fjällbäckar är denna kåsa från Kuplika både värmeoch kyltålig (ner till minus 30 grader!) i det miljövänliga mate­ rialet kareline med cellulosa från de finländska skogarna, från 179 kr, smartfritid.se.

LÄGERLEDAREN Handyxan Hultafors Ågelsjön är liten och lätt, perfekt för vandringar och vildmarksliv när det ska fixas en riktig lägereld, cirka 899 kr, hultafors.se.


Upplev en magisk cykelsommar på Idre Fjäll

CYKELPAKET

fr.

1 720:-

inkl. boende 3 dygn, cykelhyra och trailpass

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


OSKRIVNA REGLER

Sådant vi bara inte gör Många av vardagens regler är outtalade, subtila och samtidigt livsviktiga sociala koder. Men vet alla verkligen vilka regler som gäller var och när och framför allt: Vad händer om vi överträder dem? text ANDERS MATHLEIN illustration ERICA JACOBSON

42


V

i tänker oss följande ­situation: Du går på toa­ letten på en restaurang, på din arbetsplats eller på tåget. Toalettskålen bär osmakliga spår efter föregående besökare. De försvinner tyvärr inte efter att du har utfört ditt ärende. Och någon väntar på sin tur utanför dörren. Vad gör du? Tar du några ilskna tag med toalett­ borsten för att slippa skämmas? Eller ­förklarar du för den väntande att det ­minsann inte är du som har gjort ”de där fartränderna”? Går du bara därifrån? Du befinner dig i socialt obanad terräng, här saknas normer att ta till. Annars är tillvaron genomsyrad av handlings- och tankemönster vi oreflekterat inordnar oss i. Vi är i en mening hjärntvättade av den kultur och de sociala och ekonomiska omständigheter vi lever under. Normer är det kitt och den smörjolja som gör att vårt komplicerade samhälle fungerar. Ofta handlar det om hänsyn.

INRE HÄLSA

»Också en mycket liten avvikelse kan få en person att framstå som excentrisk, provocerande eller galen.«

| OSKRIVNA REGLER

De oskrivna reglerna är ett finmaskigt nät som existerar parallellt med lagar, ­förordningar och föreskrifter. De är ofta subtila, men också en mycket liten av­ vikelse kan få en person att framstå som excentrisk, provocerande eller galen. Att stå för nära den man pratar med gör ett egendomligt intryck, men var går gränsen? Att dröja med att svara på tilltal, att skratta på fel ställe, eller inte genast följa efter om personen framför i kön flyt­ tar 40 centimeter framåt – överallt och hela tiden gör vi omedvetna bedömningar av vad som är korrekt uppträdande. MEN DET RÅDER inte total konsensus. För somliga är det självklart att inte tala högt i mobilen på tåget eller varhelst man är bland folk, andra slås aldrig av tanken att de stör och irriterar. Men till exempel att i en nästan tom buss sätta sig intill en annan passagerare är otänkbart för de flesta. Vi håller behörigt avstånd. Konventioner är föreställningar och ­beteendemönster som uppstår och lever

43


INRE HÄLSA

| OSKRIVNA REGLER

vidare för att vi har nytta av dem. De in­ ordnar oss i en gemenskap. Vi följer dem och räknar med att andra också gör det. Normerna förenklar livet, men kan också vara en broms för både förnuft och ny­ skapande. I små samhällen med stark social kontroll kan kravet på ”normalitet” bli kvävande. I boken Convention skrev den ameri­ kanske filosofen David Lewis att till ex­ empel språk bara är en av många aktivite­ ter som styrs av konventioner som inte skapats i samförstånd och som vi inte ens kan beskriva, men som vi följer. Men det finns många glapp i samförståndet. DE OSKRIVNA REGLERNA är också socialt skiktade. Många söker vägledning i etikett­ böcker för att lära sig sociala koder av ett slag som det brukar sägas att människor från de övre sociala skikten får i sig med modersmjölken. Och den som behärskar koderna kan också obekymrat och lite ­charmigt bryta mot normen. En klassiker är frågan om att som gäst ta av sig skorna eller inte. Så kallad god smak och ”kultu­ rellt kapital” tycks ofta handla om att känna till vad som gäller i tongivande kretsar. Alkohol kan ibland ge dispens från de oskrivna reglernas stränga krav. Att göra bort sig med dunder och brak på en fest kan senare ursäktas med att man hade fått några glas för mycket, medan samma uppträdande på nykter kaluv vore social harakiri. Boken Sånt vi bara gör (Carlssons ­bokförlag) är ett slags tanke- och ­diskussionsväckande förteckning över oskrivna regler och reflexmässiga beteenden. Etnologer, språkvetare och folklivsforskare skriver om hur vi småpratar, köar, beter oss på kollektiva färdmedel, talar i mobil­ telefon, hälsar och berättar anekdoter. Det 44

väcker mycket igenkänning, och emellan­ åt också en stilla undran över hur smalt ett ämne kan vara för att ändå ägnas djup­ gående akademiska studier. SVARET PÅ FRÅGAN ”hur är läget?” ska vara

lättsamt, inte en uppräkning av sjukdoms­ symtom och äktenskapsproblem. En in­ bjudan till en middag man inte har lust att bevista besvaras med någon form av lögn som förklaring till att man inte kan komma. Ett enkelt ”nej tack” duger bara om avsik­ ten är att avsluta bekantskapen för gott. Och ­ingen har någonsin tagit den sista ­kakan på fatet utan att då också yttra en ­ursäktande skämtsamhet. Just köande förtjänar extra uppmärk­ samhet. I Sverige anser vi oss vara bra på att köa, och det är något som ”kräver stor kulturell kompetens”, som etnologen Mattias Frihammar skriver. För när vi köar organiserar vi oss ”i tid och rum ­tillsammans med främlingar, men utan att säga ett ord till varandra. Konsten att köa är inget mindre än ­förmågan att kollektivt bemästra kaos”. Här kan man inflika att somliga män­ niskors egenmäktiga förfarande i form av att ”markera plats” med en handske eller halsduk på till exempel konditori med självservering, i praktiken är ett sätt att tränga sig före gäster som redan har köat och står där villrådiga med en fullastad bricka i händerna. Vad bara gör man då? •

TÅGETIKETTENS SVARTA LISTA Vilka överträdelser av oskrivna ombordregler blandar mest grums i tågresans glädjebägare? • När någon närsittande pratar högt och länge i mobilen, oavsett om det gäller jobb eller intimiteter. • När den som kommer sist till ­kassakön i bistron markerar plats med sin surfplatta. • När föräldrar låter barnen klättra omkring i vagnen som vore den en lekplats, och som vid ett påpekande himlar med ögonen och säger ”men de är ju barn”. • När någon äter starkt luktande mat vid sin plats. • När stolsgrannen tittar på porrfilm i mobilen.

»Svaret på frågan ›hur är läget?‹ ska vara lättsamt, inte en uppräkning av sjukdomssymtom och äktenskaps­problem.«


Musikal av Lionel Bart. Fredrik Benke Rydmans version av den klassiska Dickens-musikalen. Musik och text Lionel Bart efter Charles Dickens roman Oliver Twist. Svensk översättning Ulricha Jonsson. Med tillstånd av Cameron Mackintosh och Southbrook Group.

14 SEPTEMBER 2019 – 26 APRIL 2020 Köp biljett på opera.se Boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031- 13 13 00 GöteborgsOperans huvudsponsorer Göteborgs Hamn SKF VOLVO goteborgsoperan GOdanskompani

@goteborgsoperan

@goteborgsoperan

ke Karao how &

Krogs FRE 13–LÖR 14 SEP

HÖSTEN 2019

EN HELKVÄLL I HÖST 16 OKT

BOKNING KAJSKJUL8.SE · BOKNING@KAJSKJUL8.SE · 031-10 75 50

SUCCÉN TILLBAKA! JAN–MAR 2020


Bästisar alla dagar, sedan sjunde klass! Nu spelar Matias Varela och Gustaf Skarsgård mot varandra för första gången i en storfilm.

46


VÅR PASSION

| VARELA & SKARSGÅRD

»Livet har svetsat oss samman« Filmen 438 dagar handlar om den dramatiska reportageresan som slutade med att två svenska journalister hamnade i ett etiopiskt skräckfängelse, och överlevde genom att vända sig till varandra. Också för skådisduon Matias Varela och Gustaf Skarsgård som spelar dem har det varit livsviktigt att hålla ihop. text NIKLAS WAHLLÖF foto HANS ERICSSON

D

et är antagligen rätt få som missade frilansjournalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons öde i Etiopen, men det är ändå åtta år sedan. Så vi börjar med en rekapitulation: De två reste ned för att beskriva (Martin i ord, Johan i bilder) läget i Ogadenprovinsen. En region i norra Etiopien präglad av förtryck och övergrepp, och möjliga kopplingar till tidigare kritiserade Lundin Petroleums oljeutvinning där. Men Ogaden är stängt för journalister så svenskarna tog sig in i området med gerillan, Ogadens nationella befrielsefront (ONLF). Efter en kort eldstrid mellan gerillan och den etiopiska armén – då Johan Persson blev skottskadad – tillfångatogs de två och

dömdes efter ett halvår i häkte till elva års fängelse för att olovligen ha tagit sig in i landet och främjande av terrorism. Elva år i det beryktade skräckfängelset, som det har kallats, Kality i Addis Abeba. Det blev totalt 438 dagar innan de f­ risläpptes efter att ha ansökt om nåd. 438 dagar blev ­också titeln på Martin Schibbyes och ­Johan Perssons bok från 2013. Och nu en spelfilm med samma namn, inspelad i Sydafrika. Gustaf Skarsgård, som spelar Martin Schibbye, och Matias Varela, som spelar Johan Persson, sitter bredvid varandra i en stor soffa på pr-bolagets kontor. Och detta med bredvid varandra är något av ett tema i sammanhanget, på två sätt. Det första är det självklara, nödvändigheten för Martin Schibbye och Johan Persson 47


VÅR PASSION

| VARELA & SKARSGÅRD

438 dagar är en verklighetsbaserad dramafilm om historien om hur journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson hölls fängslade i Etiopien år 2011–2012.

att bredvid varandra uthärda umbärandena i Etiopien. Såväl fysiska som psykiska. Det andra sättet ska vi återkomma till. Först måste vi få veta: Hur relaterar man till roller som under ett par års tid var allra hetaste nyhetsstoff? – Det som nådde mig genom bruset var att här var två i bästa fall naiva, eventuellt skumma, typer som kan ha haft samröre med terrorister, berättar Gustaf Skarsgård. Men det gick upp för mig att det här handlade om pressfrihet, frigörelsekamp, vad ­Sverige gör för medborgare utomlands. För en gångs skull fanns en massa research tillgänglig, boken förstås, artiklar från då och inte minst samtal med i mitt fall Martin Schibbye. Först efter det arbetet kan man ta ett medvetet beslut om hur konstnärligt fritt eller nära sanningen ens tolkning ska bli. – Jag kände smicker, ett ansvar och en glädje att få spela Johan Persson, säger Matias Varela. Jag har många gånger ­gestaltat personer som kanske inte haft de bästa avsikter, eller som har gjort tvivel­ aktiga val: det är gangsters, kriminalitet, droghandel som har blivit något av mitt universum. Som ”Snabba cash-Jorge”. ­Eller Juan Rodriguez. 48

»Jag gjorde mig beroende av Matias för min överlevnad så att säga.« Det är alltså knarkkartellens säkerhetschef i Netflix storserie Narcos. Matias ­fortsätter: – Den här gången fanns alltså en ­person som också han var beredd att sätta sitt liv på spel, fast för pressfrihet, det fria ordet, och för att beskriva skuggzonerna i världen. Min subjektiva uppfattning av boken 438 dagar var att Johans röst ­ inte riktigt hade kommit fram. Så när vi ­träffades kände jag ett tydligt behov från honom att jag skulle förstå vem han faktiskt är: ”Gör mig rättvisa”, typ. Det blev också lite läskigt. Ja, när förlagan inte bara finns i livet, utan dessutom är svensk, känner man inte en större press att verkligen göra den rätt­visa, att det blir helt korrekt?

– Visst vill man göra personen full rättvisa, men samtidigt är det lite av ett omöjligt jobb, säger Gustaf Skarsgård. Egentligen ska jag ju bara ge liv till en karaktär som finns i ett filmmanus, vår tolkning av deras bok som de faktiskt har valt att sälja rättig­heterna till för en fiktiv tolkning. Det är en intressant balans mellan konstnärlig frihet och att göra personerna rättvisa. Jag sa till Martin att jag hoppas att det kommer att kännas bra för honom, intellektuellt men framför allt i bröstet. – Sedan står jag helt och hållet bakom deras intention med resan, vad de ville göra. Det är en väldigt viktig historia att berätta, fortsätter Gustaf Skarsgård. Är det extra trevligt att spela en karaktär som man sympatiserar med?

– Inte nödvändigtvis, säger Gustaf Skarsgård, det kan vara jättetrevlig att spela ett arsle också. Det kan vara spännande att utforska en karaktär med mer dunkla ­motiv, och jag är av den uppfattningen att alla människor rymmer åtminstone embryon till samtliga mänskliga egenskaper. Ingen är hundraprocentigt nobel, och de där mänskliga sprickorna vill man ju gärna hitta i en karaktär.


»Här står jag och levererar rent guld och så fokuserar filmfotografen på ... en sand­dyn, eller en kamel, vad fan!« MATIAS VARELA ÅLDER: 39 år. BOR: Södermalm i Stockholm. FAMILJ: Sambon Daniella och två barn. GÖR: Skådespelare. Känd bland annat för sina roller i Netflixserien Narcos och filmtrilogin Snabba cash. AKTUELL MED: Spelar i filmen 438 dagar och tv-serien Fartblinda på TV4 C More. Framöver syns han bland annat i Bladerunnerregissören Ridley Scots sciencefictionserie Raised by wolves.

GUSTAF SKARSGÅRD ÅLDER: 38 år. BOR: Södermalm i Stockholm. FAMILJ: ”Stor”. GÖR: Skådespelare. Känd bland annat för sina roller i tv-serierna Vikings och Westworld, filmen Onds­ kan och huvudrollen i Hamlet på Stadsteatern. AKTUELL MED: Spelar i filmen 438 dagar. Fram­över spelar han trollkarlen Merlin i Net­­flixserien Cursed, baserad på legenden om kung Arthur.

”Jag blir bäst om jag inte försöker vara bra”, säger Gustaf om sig själv som skådespelare.

”438 dagar är nog det mest nervösa jag gjort under min karriär”, säger Matias.

Inte sällan orsakar biografier eller ­ orträtt, på antingen levade eller döda p personer, starka reaktioner. Protester eller stämningar rent av, från den porträtterade själv eller de efterlevande: ”Så där gick det inte alls till, så där gjorde hen aldrig.” ­Matias Varela kände sig därför lite dubbel inför uppdraget. – Det ställde mig i en situation som var utmanande, säger han. Hur gör jag för att vara mig själv som skådespelare trogen, att vara regissören Jesper Ganslandt trogen – och Johan Persson trogen? Det här var nog det mest nervösa som jag har gjort under min karriär. Men samtidigt var det bra, det hjälpte mig att ta uppgiften på största allvar. Och så är ju Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg med flera) väldigt dokumentär i sin registil så när väl folk stod och skrek på ett främmande språk, och med kalasjnikovar i högsta hugg, var det bara att reagera, snarare än att agera. Jag har sett Oscarsvinnare pissa revir på de mest patetiska vis, men här var utrymmet för poserande noll. – Ja, nästan provocerande mycket så, skrattar Gustaf Skarsgård: ”Här står jag och levererar rent guld och så fokuserar 49


VÅR PASSION

| VARELA & SKARSGÅRD

Aldrig rivaler i ­branschen, och lika tajta som bröder är skådespelarduon Varela Skarsgård.

»Jag blir nästan rörd över hur bra vi två fungerade ihop, att vi lät varandra vara de vi är. Det här slår faktiskt allt.« filmfotografen Sophia Olsson på ... en sanddyn, eller en kamel, vad fan!” Men det där med ego gör sällan att resultatet blir bättre, det kan innebära ett kontrollbehov som kan vara hämmande, så det var nyttigt att inse att här kan man inte hålla på med något masturbativt skådespeleri. Matias är så skicklig på att vara här och nu och det gjorde att jag fick skärpa mig, helt enkelt. Det var total ­realism och en bra påminnelse inför ­framtida projekt: jag blir bäst om jag inte försöker vara bra. Det är nu vi kommer till den där andra betydelsen av begreppet ”bredvid varandra”. Matias och Gustaf känner nämligen ­varandra, och det väl. Är det några svenska skådespelare som har gått bredvid varandra under inte bara sina karriärer utan större delen av livet, så är det de här två. De är i ordets rätta bemärkelse kompisar från förr. – Jag och Matias har varit bästa vänner sedan vi var 13, berättar Gustaf Skarsgård. Det blir 25 år. Om Martin och Johan blev helt nödvändiga för varandra i deras överlevnad i fängelset, att svetsas samman för 50

att över huvud taget stå ut, så träffades vi två på Eriksdalsskolans skolgård i Stockholm och svetsades samman på ett liknande sätt. Jag vill förstås inte på något sätt jämföra Kalityfängelset med skolan, men den var också en brutal miljö på sitt sätt. Jag gjorde mig beroende av Matias för min överlevnad, så att säga. – Jag tror att det har gjort filmen gott, säger Matias Varela. Vår djupa vänskap har ställt enorma krav på skådespeleriet – det blir omöjligt att fejka, att ta till några knep, för att klara sig igenom en scen. Det kan fungera i andra sammanhang, men inför Gustaf skulle det få honom att skruva besvärat på sig, vi skulle bli ­generade båda två och så var den scenen förstörd. Jag måste vara 100 procent sann, och det blev en nyförälskelse till min ­yrkesroll. GUSTAF OCH MATIAS är uppväxta på Söder-

malm i Stockholm. Den ena som en av ­flera sedermera skådespelande söner till en mycket känd skådespelare, den andra till två invandrare från Galicien. Men vänskapen

från sjunde klass tog dem vidare till Södra latins teaterlinje i Stockholm. Karriärerna har spritts för vinden åt olika håll och olika världsdelar: om den ena spelat i Snabba cash, Narcos eller Assassins creed så har den andra varit Hamlet på Stockholms stadsteater, en ­karaktär i tv-serier som Vikings eller ­Westworld. Trots det så har det inte gått en månad utan att de har hörts, berättar de. Deras professionella vägar har mötts någon gång under åren, som i Johan Rencks tvserie Ettor och nollor, men 438 dagar är första gången som de tillsammans gör ­något riktigt stort ihop, i var sin huvudroll. Något som tycks ha gjort vänskapen nästan ännu starkare, och fått dem att upptäcka nya saker i såväl sig själva som i varandra. – Gustaf gör mig bättre, konstaterar Matias. Vi har olika stilar, han är fantastiskt duktig, det kanske jag också är, det får andra bedöma ... – Det tycker jag att vi fastslår här och nu att du är! flikar Gustaf in. – Det jag menar är att Gustafs metodik främjar mig och vice versa. Det var vi inte helt säkra på innan 438 dagar: Kommer vi att höja eller sätta krokben för varandra? Jag har jobbat med stora namn, men jag blir nästan rörd över hur bra vi två fun­gerade ihop, att vi lät varandra vara de vi är. Det här slår faktiskt allt, säger Matias Varela. – Ja, man hoppas att folk kommer se vilken mäktig energi som uppstår mellan oss, säger Gustaf Skarsgård. Nu är det bara att försöka hitta nästa gemensamma projekt. Är det vad ni vill, jobba mer ihop, frågar jag. Matias Varela ställer sig upp, lutar sig fram över soffbordet och ropar rakt ned i intervjubandaren: – JA! •


K AMPE N O M R Ö S T R Ä T T E N

> >PRE M I Ä R 2 8 S E P T E M B E R , S T O R A S C E N E N

BI L J /INFO: 018-14 62 00 WWW.UPPSALASTADSTEATER.SE 51


NEDSLAG

| UMEÅ Rex Rådhuset.

Cocktail som förr i tiden på Rex.

Köksbaren.

Cocktail- I timme i norr Uppe i norr finns mer än skog och vinter – Umeå bjuder på några av Sveriges bästa cocktailpärlor. Ta en drinkrunda med glamourös guldkant, ombonad känsla och gedigen historia. text JENS LINDER

52

rätt många år nu har Umeå varit cocktailstaden nummer ett i landet. Det är ingen överdrift att säga att somliga dryckes­ nördar tar tåget till björkarnas stad bara för att testa experimentella drinkar ­serverade av välartikulerade bartendrar. Och även om en av de viktigaste förkunnarna, den omtalade Emil Åreng, numera huserar på ­Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm, så har återväxten varit fin av goda mixologer, som ambi­ tiösa drinkblandare kallar sig numera. Ett kort promenad från Umeå station ligger det som ännu är en av norra Europas coolaste barer: Rex Bar & Grill. Stället är inrymt i stadens gamla rådhus från 1890-talet, en pampig röd tegelbyggnad som verkligen får en gäst att känna en historisk och ombonad atmosfär. I brasseriet serveras norrländskt och franskt i en avslappnad miljö. Puben Rådhuskällaren tillhandahåller öl och bra pubmat. Men är man särskilt drinkintresserad bör man stega in på Juliette, cocktailbar och ­bistro, där man kan sippa på både klassiker och nykompositioner och snaska på ostron eller råbiff. En av flera originaldrinkar är en lokal gimlet som är smaksatt med jordärtskocka, selleri, björksav och lime. På andra sidan gatan ligger en minst lika ambitiös bar. Open/Close, inrymd i Duå delikatessbutik. ­Baransvarig är Karl-Martin Edin, som av kännare


SÅ RESER DU HIT! Tåg till Umeå Centralstation.

UMEÅS PÄRLOR Burmans Musik Kungsgatan 56 burmans.com Gotthards Krog Storgatan 46 gotthardskrog.se Köksbaren.

Harlequin Rådhusesplanaden 2 E harlequinumea.com

Hunger och Törst.

»Beställ en slabang: 50-talsrulltårta på marsipan, banan, grädde och chokladsockerkaka.« anses som en ledande drinkblandare i staden och utsedd till Sveriges bäste bartender 2015. Här görs nytag på klassiker och här skapas nya kreationer kontinuerligt. Till drinkarna följer prat och trevnad. Open/Close ligger som en gömd butiksbar som öppnar när matbutiken Duå stänger. Men själva butiken är i sig verkligen värd ett besök. Här finner man allt från japanska kockknivar, ­exklusiv chili och produkter från utvalda lokala mathantverkare till primörer, unika ostar och välmarmorerat kött. Namnet är dubbeltydigt, dels syftar det på det inkluderande ”du också”, och på ”duo”, eftersom den drivs av brödraparet Per och Lars Åkerlund, som också ger spirituell och kunnig service. Priserna matchar kvaliteten, men man får helt klart valuta för pengarna. I närheten ligger ännu en charmig bar, Harle­quin, där man serverar kvalitetsluncher på dagarna och

förvandlas till en schyst vinbar och à la carterestaurang om kvällarna med både norrländska och mer internationella rätter.

Hunger och Törst Vasagatan 1 hungerochtorst.se

SAMME KRÖGARE, JÖRGEN Engdahl, driver också

Köksbaren Rådhusesplanaden 17 B koksbaren.com

Hunger och Törst, en suggestiv krog där menyn sätts varje vecka baserad på de råvaror man tycker är bäst för tillfället. Ett kreativt kök med avsmakningsmenyer av olika storlek och ingredienser från när och fjärran. Köksbaren är en mer avslappnad krog som ofta är fullsatt och som erbjuder eklektisk mat av hög klass, men till rimliga priser och med informell och fri service. På Umeklassikern Gotthards Krog i Stora Hotellet får man mer elegans och kan drömma sig bak­åt till 1800-talets slut, till riktigt gedigen matlagning. Är man mer sugen på kakor och bullar bör man stega in på Nya Konditoriet, som hängt med sedan 1927, och där be om en slabang. Det är ett slags rulltårta, som uppfanns på detta kondis på 50-­talet, bland annat bestående av marsipan, ­banan, grädde och chokladsockerkaka. Det finns ännu mer att upptäcka i Norrlands största stad, som av tradition har ett rikt och fritt kulturliv. Bildmuseet där man kan uppleva samtida konst, från Umeå, Sverige och världen. Här ligger också Burmans, landets äldsta skivbutik – en riktig raritet. För att inte tala om det enkla nöjet att spankulera invid den tjusiga Umeälven. •

Open/Closed Storgatan 46 Sida på Facebook

Rex Rådhuset Rymmer krogarna Juliette, Rex Brasserie och Rådhuskällaren Rådhustorget rexumea.com Bonustips: Bildmuseet Östra Strandgatan 30 B bildmuseet.umu.se 53


SKILLNADEN MELLAN ATT KUNNA AFFÄRSUTVECKLING OCH ATT KUNNA UTVECKLA AFFÄRER STAVAS IHM. Med nya Marknadsekonom DIHM (Diplomerad vid IHM) erbjuder vi nu en internationellt gångbar examen för dig som vill kunna utveckla hållbara affärer i ett näringsliv i ständig förändring. Är du redo att flytta gränserna för vad du och ditt företag kan åstadkomma? IHM är idag den enda fristående affärsskolan i landet där du kan meritera dig på högskolenivå parallellt med att du jobbar — och samtidigt få det som krävs för att omsätta dina kunskaper i praktiken.

www.urbanwines.se

Läs på IHM.se

Naturvinet från Italien som får imponerande

95 POÄNG AV LUCA MARONI! vegancertifierat • ekologiskt • biodynamiskt • naturvin

Från en av Italiens främsta naturvinsproducenter lanseras nu ett biodynamiskt naturvin, Coste di moro lunaria, montepulciano d’abruzzo. Vinet är tillverkat enligt traditionella metoder helt i harmoni med naturen och har en bred och smakrik kraft. Vinet har nyligen premierats med hela 95 poäng (av maximala 99) av Italiens ledande vinskribent, Luca Maroni.

artnr: 78230

Nyhet! Finns i butik.

alk: 14 %

119 kr

Alkohol kan skada din hälsa.


SAMTID

VÄXLA SPÅR?

Sugen på att jobba med något nytt? Kupé visar vägen till spännande yrken med goda framtidsutsikter. text LINDA NEWNHAM

Yrkesutbildningar med garanterat jobb Det är inte alls nödvändigt att sätta sig i universitetsbänken. Här är tre bristyrken med säker framtid – och snabba utbildningsvägar dit. MEDICINSK SEKRETERARE Vill du bli en nyckelperson inom vården? Då kan du utbilda dig till medicinsk sekreterare. Finns på flera orter som Nyköping, Varberg, Uppsala, Skövde och Sundsvall. KOCK Hotell och restaurang har stor personalomsättning, vilket ger jobböppningar för kockar! Och vägen dit kan vara en in­ ternationell kockutbildning i Schweiz, Culinary Arts Academy, nio månader och helt CSN-finansierad!

Nytt liv för klassikerna Framtiden kräver inte svårtolkade engelska titlar, faktum är att lärare, polis och präst är smartare val.

Snabbspår till lärare

Ett bristyrke med fortsatt låg konkur­ rens, enligt Saco. Och du kan till­ godoräkna dig poäng du redan har i ämnen som undervisas i skolan, som svenska, matte och historia. Läs en kompletterande pedagogisk utbildning på 1,5 år, som erbjuds vid 20 lärosäten. Kolla på studera.nu.

Polis på distans

Nu kan du läsa till polis på distans vid Umeå universitet, Högskolan i Borås och Linnéuniversitetet. ­Studierna är på heltid i 2,5 år, och du har samma utbildningsplan som om du pluggade på campus. Ansök på Polismyndighetens sajt polisen.se/bli-polis.

Halleluja, bli präst

Arbetslösheten bland präster är mycket låg och bristen är störst på mindre orter. Här krävs en magis­ terexamen i teologi eller religions­ vetenskap och att du antas som prästkandidat i ett stift. Därpå följer ett års studier vid Svenska kyrkans

UX-DESIGNER Just nu importerar Sverige UX-designer på grund av kompetensbristen, och digitaliseringen fortsätter. UX-designer kan du bland annat bli vid Nackademin och Hyper Island. Mer info på yhutbildnignar.se och yhguiden.se.

Designa ditt framtidsyrke Samhället är i snabb förändring, vilket ger nya yrken där det sällan finns specifika utbildningar. Är du tidig på bollen finns karriärchanser genom att skräddarsy din egen utbildning. DISTANSARE – tack vare VR och AR kan man i yrken som tekniker och montörer arbeta från annan ort och ge vägledning om instal­ lationer och reparationer. Ämnen att plugga: kunskap inom VR och AR, pedago­ gik för att kunna vägleda och utbilda rätt. KLIMATREVISOR – med kli­

matekonomisk kompetens kan du analysera klimat­ satsningar och hjälpa före­

VIKTIGA DATUM för vårterminen 2020

16 september – Webbanmälan öppnar på antagning.se 15 oktober – Sista anmälningsdag 10 december – Antagningsbesked med svarskrav 19 december – Andra antagningsbeskedet

Ämnen att plugga: data­ vetenskap, AI, sociologi, psykologi, beteende­ vetenskap och design.

tag att gå från ett linjärt till ett cirkulärt tänkande. Ämnen att plugga: miljöoch energikunskap, natur­ vetenskap, klimatekonomi, ekonomi och juridik. GIGMANAGER – hjälper

”­ gigaren” att få struktur på sitt arbetsliv och coachar inom affärsutveckling och kommunikation. Ämnen att plugga: ekonomi, juridik, pr och kommunika­ tion och arbetslivshälsa.

| FRAMTID 2020

ROBOTPERSONLIGHETSDESIGNER – någon måste

designa dem rätt så att de kommer överens med ­kolleger och representerar företagets värderingar.

MOLNVAKT – företag kom­ mer att hantera allt större mängder känslig data. ­Personer som kan admi­ nistrera moln och se till att data hanteras korrekt ­efterfrågas därför. Ämnen att plugga: program­ mering, it-säkerhet och etik. KÄLLA: TRYGGHETSRÅDET

55


THE MORRICONE DUEL

Upplev filmmusik & akustik i världsklass när MSO möter Morricones mästerverk! 7 & 8 november på Malmö Live Konserthus Mer information och biljetter på malmolive.se


KORSORD

| SEPTEMBER

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN TIDSMASKINER

BÖNEÄR LEDARNA STARK BAKI TRON SLAGET

BOXHOLMSBO

DET KAN VARA 1066

LÅT MAN ÅT?

KAN STÅ PÅ SPEL

STAMSTOFF IMPROVISERA

BLÅ BANDET

FOTO: SHUTTERSTOCK

“CROSSROADS” KANSKE DE SOM STARTAR PÅ CAMP MOU

SEIERSTAD

FÖGA EFTERGIVNA PUTSA

VARU-NR 1 PÅ SYSTEMBOLAGET POLISDISTRIKT

TIDIGT MÅL

LILLELED

PROVOCERA PÅ NÄTET

SÖTSAK

MENINGAR

DRA PÅ FÖTTERNA

KRUNCHA

FORNNORDISK ADAM

JAPANSK TREA

TÄMLIGEN TAMA

BLIR MAGMA

SMÖRIGT STÄLLE?

COGAN

LYDRIKE

UNDER SKUTAN

SÖMNHJÄLP

DET SOM BLIR ÖVER

SLAGORT

SPRUND

BÄGAREN

LÄMPA

GÅR I HÄRNAD

ANGÅR INGEN ANNAN

GÖR VÄL FARSGUBBEN FORDRA

UTREDARE

SPOLA VÄDERBITEN STÖDGALA

ANTILOP

I FÅGELSTRUPE

ÅLDRIG UNDERGÅNG

BÖRJAN PYKNISKA

SPELA ROLL ÅKER MED

DRIFTSTOPPET

GIORGIO

DRICKER MJÖLK

VERKAR GENOM GENOM

OFFRA KLÖVERTREAN

KÄNNER SAKNAD

NÅGON TILL BORDET

KÄFTAT EMOT

94 ÅRS NOBELPRISTAGARE

BRA I GISTEN DINGE

JÄKEL GARVAD

SKENA

PALLAR

SOM ULL

BRIO

RUNT RYAVALLEN

PÅ VÄG FRÅN INGOLSTADT

TORDMULAR T. EX.

SOLDATÄMNE

AMER. NYHETER

ROCKS SOM DYGDEMÖNSTER

FÖRTRET

TILLTALAD I GRUPP

niklas. aurgrunn @gmail. com

MELODRAMATISK

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 september. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

Grattis! Ni vann i juni: FÖRSTA PRIS: Monika Johansson, Boden ANDRA & TREDJE PRIS: Inger Ameur, Malmö Carl-Göran Niemi, Kiruna

57


| SEPTEMBER

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Medel

Svår

6 1 2

7 9 2

4 8 2

8 4 8 9 7

2 9 5 6 SVÅR

Orden nedanDubbelglosan ska passas i rutmönstren två gånger vardera - envardera gång - en gång Orden nedan in ska passas in i rutmönstren två gånger nedanlodrätt. ska passas i rutmönstren två vågrätt ochOrden en gång Iinde blå rutorna gömmer sig ännu ett sig ord,ännu ett ord, vågrätt och en gång lodrätt. I degånger blå rutorna gömmer ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå läst och ner.och ner.och ner. läst uppifrån rutorna gömmer sig ännuuppifrån ett ord, läst uppifrån

SVÅR

7 9 3 8 5 1 2 4 6

8 3 7 4 6 2 9 5 1

5 1 4 3 7 9 6 2 8

Svår

6 2 9 1 8 5 7 3 4

4 5 8 9 2 7 1 6 3

3 7 2 6 1 8 4 9 5

MEDELSVÅR

5 7

7 2 1 5

1 4 6 2 9 3 5 8 7

5 6 5 2 6 1 3 7 8 5 2 4 3 9 5 1 7 2 5 1 4 2 9 5 1 4 8

9

2 8 5 7 4 6 3 1 9

KORSORD

9 6 1 5 3 4 8 7 2

MEDELSVÅR

3 9 1 6 2 8 7 4 5

5 2 8 1 7 4 6 3 9

2 1 6 3 4 5 9 8 7

7 3 5 2 8 9 4 6 1

Medel

8 4 9 7 6 1 5 2 3

9 5 2 8 3 6 1 7 4

4 6 3 5 1 7 2 9 8

1 8 7 4 9 2 3 5 6

Sudoku: K

AM R A K R

R

SÅ ES RE

A

UR S U A S

R

R P Å R MÅ

P

M

T I L F

P

A T MA PM

M

M I AM MA

A

A L MA AM

T

LF I L T I

Placera in orden så att varje länkbörjan är både på ett annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

Å

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och

M

FLIT - IMAMFLIT - LAMA - MARK - PRÅM - RUSA - TAMP - ÅSER - IMAM - LAMA - MARK - PRÅM - RUSA - TAMP - ÅSER

Dubbelglosan:

ER

Ordkättingen: FIL–UR–BAN–JO– HO–PER–SON–ETT–ER

FIL

6 7 4 9 5 3 8 1 2

BRUS - KYSS - ROVA - SAMS - SARV - STAM - UVAR - YSTA

Lösningar PER - BAN - UR - HO - ETT - JO - SON PER - BAN - UR - HO - ETT - JO - SON 58

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


ETT HUS FÖR HELA LIVET

OM ALLA LEVDE PÅ SAMMA SÄTT SKULLE DET BARA BEHÖVAS EN HUSMODELL. Men verkligheten är som du säkert känner till inte riktigt så enkel. Livssituationer, familjekonstellationer och en massa andra omständigheter gör att vi alla har olika krav på vårt boende. Besök oss på eksjohus.se och beställ våra kataloger - vi har ett hus för dig - oavsett var du befinner dig i livet.

BESTÄLL VÅRA KATALOGER!

WWW.EKSJOHUS.SE


Börja resan

Edward Burne-Jones

Prerafaeliterna och Norden 14 september 2019 – 26 januari 2020

mot rökfrihet – ta chansen att lyckas med vårt stöd

EDWARD BURNE-JONES, LA ROUE DE LA FORTUNE, 1875-1883, MUSÉE D’ORSAY, PARIS. BILD BESKUREN

Allmänna visningar tis-fre, sön kl. 14 samt kvällsvisning tis kl 18 Öppet: tis-sön kl. 11-17, tis & tors kl 11-20 Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel: 08- 545 837 00

www.slutarokalinjen.se

www.waldemarsudde.se

KORSORDSLÖSNING JULI/AUGUSTI

KULLAGER ANDESKÅDARE

GLOSBOK

F

H A

A R D SCHENK PÅ DET HALA VISGUBBE

NÅJDEN

E

I

R E O N

S A O TAPPA FÄSTET

ÄPPELPRICKARE

GLESA GOLV FRISTÄDER

L L JÄMRAT SIG MER MATT

T

STAMSTOFF KAPELL

T

K A Y

HALOGEN

J

R Ä FINNS AV NÄTTYP LÖNNGÅNG

A

T

R A

L

L

N O A K

SKIFT SOM SKICK

GRACIL

L

PASSERAT

M O S A U

T

FÖRTROGEN

N

I

ÄR FÖRMODLIGEN FINNE

B DANSK FILMARE MCC / CD

I T

THAILAND

STÖTAS I SANK

S

T NÖDORD SAMTID

I

EN GÅNG TILL!

V

V

E

A M

I

E R A D

R A D A R E

O D

SPETS PÅ SPETS

I

EXTREMT VÄL TILLTAGNA

BISPRINGA LÄR VARA TALA

L

TABLÅ

O N

A S S

A R GJORDE AVVIKEN

PETITIONEN RUNT SOHO

NEDERLÄNDSK KOLONIST

M

FÖRLÖPER TERRASS

F

S O R

E R

THOMAS STEARNS

T

S

PÅ VÄG FRÅN SYDKOREA

K

I

TRÄFFAR PÅ NYTT

R E

BO PROVISORISKT

T

Ä

L

T

A

HEN & HEN

T

E R Å

HÅL I TÄCKET

G Å R PRATGLAD KONFERENS

K

GÖR BORT

A

L

T

I

S

T

E R A

PR-

ÖPPNAS PERSON TILL JUL GRÖN REPUBLIK

T VARV UTAN KRAN OOLONG

T

D E

I

A D ÄR HELT MÅLLÖS

KANTON

LAGRAD JAPAN

A R LÖFTET

D

FATTA

O E

I

R R

R U N D A E R S E R ERSATTE ABEL

KUPÉ - från Norr till Söder.

B

LIGGER LÅGT

B Ö N E N

STORDÅD

D A

BAKER

E N O R M A

Ä

STING

A N

N

T

STAM UTAN BARK

E S A

TRIMMAD

I

E G O

L

A G

S H A M A N E N

UNDERTECKNAD

BASTBIT

LASTÅNGARE

M E

L

A D D

V

TAR LITE VAR

KÖRKARLSSAMLING

SES ÖVERTYGANDE

L

SAMLAR SEX APPEAL GALICIER

M A S

DU & DU

T

A

K

MORANISSE

SES MED VIDARE

HÅLSKAL- UNDERGÖRARE MAN HÅLLEN

VIENTI- LIKVIDA ANARE MEDEL

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer?

S E

T

niklas. aurgrunn @gmail. com

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se


din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

REDAKTÖR: KATA RINA MYR B E R G

SIVS 3 VACKRASTE TÅGSTRÄCKOR

1 Åreskutan om våren Att närma sig Åre och se den snötäckta Åreskutan omgiven av klarblå himmel en vårdag är helt oslagbart!

2 Siljan Mellan Rättvik och Mora har du underbar utsikt över Siljan och bergen bakom – och passerar genom vackra dalabyar.

3 Sörmlandsidyll När jag jobbade i Västerås uppskattade jag sträckan Eskilstuna–Flen. Den är mysig, med tåget som i mjuka kurvor tar sig fram mellan små sjöar och pittoreska torp.

Lokförare Siv Rönnholm i Östersund ska svara på läsarnas frågor som Kupés nya Fråga Lokföraren.

Hej Siv! I 22 år har hon jobbat på SJ, de senaste 12 som lokförare. Nu tar Siv Rönnholm över rollen som Fråga Lokföraren i Kupé där hon svarar på läsarnas frågor om tåg och SJ i varje nummer. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

– DET KÄNNS spännande och lite nervöst,

för det är ett stort ansvar. Många frågor är lite kluriga, och då gör jag research med hjälp av duktiga kolleger och experter på SJ och i branschen. 41-åriga Siv är en långvägare inom SJ. Som tonårstjej fick hon sommarjobb på SJs dåvarande callcenter i Vilhelmina. Då, före internets genombrott, var hennes viktigaste arbetsredskap en telefon, Sverigekarta och den tjocka luntan Rikstågtidtabellen. Efter tio år inom biljettförsäljningen blev hon ­erbjuden att utbilda sig till lokförare inom SJ, givetvis efter att ha klarat de tuffa urvals­ testerna. – Jag har alltid gillat att köra alla sorters fordon, så det var inget svårt steg. Jag har inte ångrat mig! I dag är Siv en av SJs 20 lokförare med bas i Östersund, där hon även är körlärare för praktiserande lokförarelever. Hon kör nattåg till Duved, lok och vagn mellan Åre och Gävle, SJ 3000 ner till Sundsvall och Stockholm, och en avstickare med Tåg i Bergslagen mellan Gävle och Borlänge någon gång i veckan. När hon inte jobbar

umgås hon med sambon Lars och de två barnen, 5 och 7 år. Är folk nyfikna på ditt jobb?

– Ja, absolut. När vi exempelvis har ett långt stopp i Åre kan barn som frågar få komma in och titta i lokförarhytten. Ofta är mamma eller pappa ännu mer ­intresserade … Vad är den vanligaste frågan?

– ”Vad ser du för djur vid spåren?” Många tror också att yrket är väldigt fysiskt, vilket det ofta inte är när man kör persontåg. Men visst, när jag kör loktåg lägger vi om växlar, kopplar av och på vagnar och klättrar i fordonet.

Och vad svarar du på djurfrågan?

– Rådjur och älg ser jag ofta. När en björn eller ett lodjur dyker upp vid spåret förgyller det min dag. Jag har sett björn på kvällen mellan Gävle och Östersund, runt Mora och mellan Söderhamn och Hudiksvall. Men många resenärer märker det nog inte. Så hur gör Kupés läsare som vill ställa frågor till dig?

– Skriv till fragalokföraren@sj.se – och håll utkik i Kupé! • 61


NOBEL CALLING STOCKHOLM • 7–14 oktober Nu utses årets Nobelpristagare och insatserna som gjort störst nytta för mänskligheten belönas.

Mycket tåg i sommar blir det för Rasmus Andersson.

Fira framstegen tillsammans med oss! Välkommen till inspirerande evenemang där du möter forskare, Nobelpristagare och andra världsförbättrare. Många av dessa unika tillfällen är kostnadsfria, några äger rum på Nobel Prize Museum, en del är på engelska och till vissa behövs en biljett. På nobelcalling.se hittar du hela programmet.

nobelcalling.se


din resa… nyheter FOTO: JONATAN PALM

6 frågor till … Pär Lernström, programledare för Idol, som hälsat på i lokförarhytten på ett X 2000-tåg. Du leder Idol för åttonde gången, hur taggar du till för varje ny säsong? – Det går automatiskt när jag möter engagemanget från alla som söker till Idol. I år har vi haft auditions på åtta orter ute i landet. Vi åker mycket tåg under hela produktionen. För mig har det blivit många turer från Stockholm till Göteborg och Malmö. Vad hände i lokförarhytten på X 2000? – Jag körde inte tåget, om någon trodde det. Vi hade tillstånd att filma och jag gjorde en ­påannonsering i högtalarna till ett av Idol-avsnitten. Det var väldigt spännande! Jag reser ofta med tåg, men det var först när jag stod där längst fram i tåget som jag riktigt uppfattade hur fort det går, 200 kilometer i timmen. Jag har den största respekt för fordonen och för hur viktig säkerheten är. Vad gör du under en tågresa? – Nu under Idol är det på tåget man träffar produktionsteamet första gången. Vi pratar manus, casting med mera. Åker jag till Malmö som tar 4,5 timmar blir det några timmars jobb och några timmars vila när jag kollar film eller lyssnar på en ljudbok. Vill folk diskutera Idol med dig ombord? – Tåg är verkligen en plats där människor respekterar varandras önskan om lugn och ro. Folk är artiga och vänliga, en del vill ta en selfie med mig, och det ställer jag förstås upp på. Visst har det hänt att någon som suttit lite för länge i bistron och förfriskat sig vill tala ut, men det är undantagsfall. Ett härligt tågminne? – Första gången jag åkte tåg med Idol efter att vi fått vårt första barn. Jag fick fem timmar helt för mig själv, rena semestern! Drömresa med tåg? – Transsibiriska järnvägen eller ett av de lyxiga, svindyra tågen på de brittiska öarna.

»Jag fick fem timmar helt för mig själv, rena semestern!«

Samhällsdebattören och Let’s dance-stjärnan Linnéa Claeson är den kvinnliga kändis som svenskarna helst vill sitta bredvid på tåget – till och med populärare som tåggranne än kronprinsessan Victoria. Föga oväntat toppar Leif GW Persson listan. Det visar SJs senaste Sifoundersökning. Svenska studenters tågfavoriter är dock några helt andra, exempelvis kung Carl XVI Gustaf, Zlatan och Pernilla Wahlgren.

HJÄLP PÅ PLATTFORM

Kundvärdar bokar om biljetter direkt vid tåget Nu kan kundvärdarna på SJ Resebutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö boka om försenade resenärer vid trafikstörningar direkt vid första mötet på plattformen. Resenärerna behöver inte besöka resebutiken för att få hjälp när de missat sitt anslutande tåg och behöver en ny biljett. Allt kan fixas direkt

av kundvärdarna i deras mobila arbetsverktyg när det försenade tåget rullar in. Bra och bekväm service som sparar tid – och minskar resestressen. Vid en vanlig ombokning, som inte är kopplad till förseningar i trafiken, görs den precis som tidigare i SJ-appen, på sj.se, via telefon eller över disk i resebutiken.

Raumabanen med spektakulära Trollveggen är en av de norska linjerna som SJ tar över.

FOTO: LEIF JOHNNY OLESTAD, VISITNORWAY.COM

Pär Lernström tar tåget på Idol-turnén.

Leif GW och Linnéa poppis på tåget

Topp tio – kändisarna vi helst vill sitta bredvid på tåget 1. Leif GW Persson 2. Linnéa Claeson 3. Kronprinsessan Victoria 4. Mia Skäringer 5. Stefan Löfven 6. Greta Thunberg 7. Jonas Gardell 8. Stina Wollter 9. Zlatan Ibrahimovic 10. Lars Lerin

NORGE

SJ ska köra mer tåg i Norge Redan i dag kör SJ tåg till Oslo, Narvik och Halden. Men från juni nästa år blir det mer förbrödring över gränsen till vårt västra grannland. Då tar SJ över ansvaret för en stor del av den norska persontågstrafiken. Det handlar bland annat om linjen mellan Oslo och Trondheim (Dovrebanen) och den 72 mil långa järnvägssträckan som binder ihop Trondheim med Bodö. Även turisttäta Raumabanen som passerar några av Norges mest spektakulära bergsformationer, exempelvis Trollveggen, ingår i ­uppdraget. Några X 2000-tåg kommer dock inte att rulla på rälsen genom Norge, utan trafiken ska köras med befintliga norska tåg och med norsk tågpersonal.

63


din resa… restips NORGE

Lär dig mer om tåg på tåget.

Heta hösttips för Oslo En mysig weekend till Oslo med tåg förgyller hösten. I SJs digitala stadsguider hittar du de bästa och mest initierade tipsen till den norska huvudstaden bortom Operan, Karl Johan och Nya Munchmuseet. Upptäck Akerselva och trendiga Grünerløkka till fots, med en rad ­roliga karaktärsfulla fik. Botanisera i Oslos moderna krog- och barliv på kvällen, exempelvis gourmetrestaurangen Arakataka. Läs mer på sj.se/stadsguider. Där hittar du även tips för en heldag i Köpenhamn samt 30 svenska städer. Oslo bjuder på karaktärsfulla fik och högklassiga restauranger, som den norska Nomavarianten Arakataka.

LYSSNA

Tre poddtips för tågälskaren

FOTO: YADID LEVY.

Tåg är hett! Det märks även i poddvärlden. Här är tre lyssningstips för dig som vill koppla av en stund under tågresan.

Ny tågsemesterbok söker skribenter

1. Räls. P1:s fyra radioessäer om tåget i historien, språket, kulturen och politiken kan strömmas på SR Play. De handlar om allt från den första kommersiella tågresan 1830 till framtidens hyperloop, tågdeckare, det nyväckta intresset för tågsemester – till hur britterna ­använde järnvägen för att kolonisera sitt imperium. 2. Järnvägspodden. Trafikverkets egen podd med nyheter och fördjupningar som rör den svenska järnvägen. För alla som jobbar i järnvägsbranschen – samt andra med passion för järnvägen.

Boken Tågsemester, med reseberättelser från hela världen skrivna av tågsemestrande resenärer, får en uppföljare nästa år. Titeln blir Tågsemester – Norden extra allt. Förlaget letar nu efter resenärer som gjort spännande tågsemestrar i Norden, Baltikum, Polen och vill dela med sig av sina reseberättelser i text och bild. – Jag hoppas att Kupés tågvana läsare kan bli inspirerade att bidra med förslag på reseberättelser, säger förläggare Eva Wrede. Har du idéer, hör av dig till evawredeforlag.se senast den 15 september.

3. Historia.nu. Journalisten Urban Lindqvists historiepodd lyfter järnvägens och tågturismens historia (avsnitt 55 och 56) med gästande historiker. Följ med tillbaka i tiden när det var ett ­äventyr att färdas i 40 kilometer i timmen på den första svenska rälsen ­mellan Göteborg och Jonserud.

FOTOUTSTÄLLNING

Naturen när den är som bäst

Du har väl inte missat havremjölken som numera finns till kaffet i bistron. Och självklart finns vanlig mjölk för den som önskar.

64

Kom till SJ Resebutik i Stockholm och se de härliga vinnarbilderna från sommarens fototävling Force for ­nature med God El och SJ. För varje bild som laddades upp på Instagram och Facebook med tävlingstaggarna i juni skänkte God El 100 kronor till Naturskyddsföreningen. Totalt samlades 106 700 kronor ihop! De tio bästa bidragen, som alla visar naturen när den är som bäst, finns till beskådande på Centralen under hela hösten.

En av vinnarbilderna som kan ses i SJ Resebutik.


PREMIÄR 9 NOVEMBER 2019 – SPELPERIOD 9 nov – 31 dec 2019 SPELMAN PÅ TAKET BASERAD PÅ SHOLEM ALECHEMS BÖCKER MED SPECIELL TILLÅTELSE AV ARNOLD PERL MANUS

JOSEPH STEIN

MUSIK

JERRY BOCK

LIBRETTO

SHELDON HARNICK

Producerad på the New York Stage av Harold Prince Original New York Stage Production regisserad och koreograferades av

JEROME ROBBINS

Mr. Robbins’ originalregi och koreografi tolkad av STAFFAN ASPEGREN OCH GUNILLA OLSSON Presenteras med tillåtelse av JOSEF WEINBERGER LIMITED On Behalf of MUSIC THEATRE INTERNATIONAL of New York

KULTURHUSET SPIRA, JÖNKÖPING

BOKA DINA BILJETTER smot.se/spelman-pa-taket

www.teatervasternorrland.se

er Alla sjung en! – hela tid

11 okt - 30 nov

Konsertteatern, Sundsvall

Biljetter: 060-15 54 00 www.entresundsvall.se


Helsingborgs symfoniorkester tog tåget till tv-inspelningen i Göteborg – och bjöd på ett spontanuppträdande på Centralstationen.

Symfoniorkestern som tar sig ton för klimatet

Helsingborgs symfoniorkester har blivit pionjärer i orkester­ världen. De skippar flyg till spelningar och turnéer och prioriterar gästsolister och dirigenter som reser med tåg till dem. Men att ta sig ton om klimatet väcker både beundran och ilska. text KATARINA MYRBERG foto MATS EK

66

EN SKIR MUSIKSLINGA från en tvärflöjt lyfter

och flyter fram genom tågvagnen. Sorlet från medresenärerna tystnar. Tonerna från Claude Debussys klassiska solostycke Syrinx kommer från den silverglänsande flöjten i Johan Skeppstedt Anderssons händer, där han sitter intill fönstret med en gråmulen utsikt över Skånes slätter. En kort stunds magi uppstår i den fullsatta SJ 3000-vagnen på väg från Helsingborg till Göteborg. Han är en av 35 proffsmusiker i ­Helsingborgs symfoniorkester som är på väg till inspelningen av finalprogrammet i SVT:s kulturfrågesport Kontrapunkt. ­Resan sker med tåg. – Det är både snabbare och bekvämare än bussen, säger Johan, medan han plockar isär flöjten efter ”provspelningen” för ­Kupés team och varsamt lägger tillbaka instrumentet i det svarta fodralet. Helsingborgs symfoniorkester har blivit hållbarhetspionjärer i den klassiska musik-

branschen. Det handlar inte bara om att de nu helst väljer tåg när orkestern är ute och reser. Från säsongen 2020/21 ska de prioritera samarbeten med gästdirigenter och gästsolister som väljer andra färd­ medel än flyg när de reser till dem. Det blev en stor nyhet i våras. Konserthuschef Fredrik Österling intervjuades av svenska och internationella medier – inklusive tysk radio och BBC. – Reaktionerna var överväldigande. Vi fick väldigt mycket positiv respons, fast även en del kompromisslös kritik på sociala medier. Men vi är stolta över vårt vägval. Vi kan inte ensamma rädda världen, men vi är en del av något större. Helsingborgs stad ligger exempelvis i framkant och har stort fokus på hållbar utveckling, säger han. PÅ SITTPLATSEN BREDVID Fredrik sitter

­Maria Lafvekrans. Hon ansvarar för bokningarna av internationella gästsolister och


din resa… reportage dirigenter, där kontakten sker genom ­agenturer. Det ovanliga kravet att artisterna måste välja bort flyg för att spela med ­symfoniorkestern tvingar fram nya tankesätt för alla inblandade. Kritiska röster ­befarar att den musikaliska kvaliteten blir ­lidande, med ”lokala klåpare” som solister och med en orkester förminskad till ­”dansbandskvalitet”. – Men så är ju inte fallet. Det finns många proffssolister och dirigenter av hög kvalitet, som inte bor på andra sidan ­jordklotet. Vi tänker oss också att riktigt långväga gästsolister kan kombinera ­samarbeten med flera orkestrar under en och samma resa i Sverige och Europa, ­förklarar Maria.

Att frakta en tvärflöjt på tåget är inga problem för Johan Skeppstedt Andersson. Symfoni­ orkesterns pukor fick åka lastbil …

KONSERTHUSCHEF FREDRIK KONSTATERAR

att symfoniorkesterns djärva beslut utmanar orkestervärldens självbild – en musikalisk jetsetvärld där hyllade världsstjärnor flygs in för korta gästspel. Att som solist avstå från uppdrag dit man måste flyga, som Greta Thunbergs mamma operastjärnan Malena Ernman gjort, hämmar den internationella karriären. – Men om fler orkestrar än vi prioriterar solister och dirigenter som vill resa ­klimatsmart till sina uppdrag, bidrar vi också till att det blir lättare för fler solister att göra som Malena gjort, säger Fredrik. Modiga beslut öppnar också nya ­kreativa dörrar. En välrenommerad ­brittisk kompositör blev så inspirerad av ­Helsingborgsorkesterns beslut att han före­ slagit ett samarbete. Han vill komponera ett verk på temat en tågresa från London till Helsingborg, med uruppförande i Helsingborg. Symfoniorkestern funderar också över hur kommande turnéer kan

»Vi är stolta över vårt vägval. Vi kan inte ensamma rädda världen, men vi är en del av något större.« läggas upp. Vintern 2018 gjorde de en stor USA-turné – med många flyg­resor. Det blir ingen repris på den. – En spännande variant vore en tåg­ turné genom Europa ner till Barcelona med flera konsertstopp längs vägen, ­säger Fredrik. Resan går snabbt och tåget är framme i tid. Efter 1 timme och 40 minuter stiger musikerna av på Göteborg Central med sina cellor, tromboner, violiner … Även kontrabasar går att ta med på tåg (man bokar en ungdomsbiljett för instrumen-

tet), men eftersom pukorna ändå måste köras upp med lastbil stoppade man in kontrabasarna där. Orkesterns brass­ kvintett, förstärkt med två violinister, ­bjuder på en spontan minispelning direkt när de klivit av. Idas sommarvisa studsar mot tågets silvergrå kaross och sprids längs plattformen och över rälsen. – Det är en väldigt spännande resa mot hållbarhet vi gett oss ut på. Vi lär oss hela tiden, och vi hoppas att andra, både i ­orkestervärlden och andra branscher, kan bli inspirerade, säger Fredrik. •

HELSINGBORGS SYMFONIORKESTER

Några av hållbarhetspionjärerna i Helsingborgs symfoniorkester. Från vänster Emma Dencke, Jan Karlsson, Eric Lindblom, Ole Kristian Andersen, Gudrun Dahlkvist, Jonas Karlsson och Joachim Wåhlstedt.

Symfoniorkestern är en av Sveriges äldsta, grundad 1912. Den består av 58 musiker och ger cirka 75 konserter årligen. Hemmascenen är Helsingborgs konserthus. De 58 musikerna består av 11 förstavioliner, 9 andravioliner, 7 viola, 6 cellor, 5 kontrabasar, 2 pukor och slagverk, 2 flöjter, 2 oboer, 2 klarinetter, 2 fagotter, 4 valthorn, 2 trumpeter, 3 tromboner och 1 tuba.

67


din resa… erbjudanden

Beställ middags­ maten från tåget

text KARIN WALLÉN

ATT SKAFFA MAT och

äta den är utan tvekan något av det mest grund­ läggande vi behöver göra i vardagen. Men utan planering är det lätt att hamna i stressmoment som slutar antingen med dyr take-away eller samma snabbmakaroner som alltid blir nödlösningen för familjen. Och i kylskåpet ligger överblivna ­råvaror från förra veckan, som till slut måste slängas. Men riktigt så behöver det inte vara. – För mig har det blivit en räddning att handla på nätet. Det ger en väldigt bra översikt, både över vad man faktiskt behöver och vad det kostar, säger Sara Begner, chef för Coops provkök. Hon ansvarar för recepten inom Coop, och jobbar med den klassiska Vår kokbok som ständigt uppdateras. Av de cirka 6 000 recept som Coop tagit fram finns numera nästan alla online. Men det riktigt fina är att

68

Ugnsrostad kyckling med couscous Torsk i ugn med rödbetor, kapris och örter Varma mackor på rågkusar

SJ Prio Medlemskapet för dig som vill få ut mer av ditt resande. Som medlem kan du ta del av stående förmåner hos oss och våra partner, men även tillfälliga erbjudanden och rabatter.

Varma mackor på rågkusar – en av Sara Begners höstfavoriter på coop.se.

r­ ecepten är kopplade till köptjänsten på coop.se. Med ett par klick går det att beställa precis det du behöver till de rätter du vill laga. – Det du redan har hemma i ­kylskåpet klickar du bort ur beställningen. Sedan levereras varorna hem till dig. Det underlättar otroligt mycket i vardagen, och det är perfekt att göra när man har en stund över på tåget, säger Sara. Varannan vecka är barnen hos henne, och bland det första de gör när de kommer är att sätta sig och gå igenom veckan. De två barnen bestämmer var sin rätt, Sara bestämmer en, och övriga dagar gör de gamla ”injobbade favoriter”. – Att göra nya recept varje kväll ­orkar ingen ändå, och då är risken att råvarorna blir dåliga och måste slängas. Och det är inte hållbart. Ta det som finns i kylskåpet och använd det till något i stället för att slänga. Det är det viktigaste om man vill äta hållbart. •

SARAS TVÅ TIPS FÖR MATHÖSTEN: 1. Rotfrukter i ugn är alltid gott, och en fördel är att man inte behöver skala dem, och att du kan lägga allt i samma form. Lägg kycklingfiléer i en form, med rotfrukter runt om, ha på olivolja och kanske salvia och timjan på det. Eller lax, där du lägger en tomatsallad runt fisken, med tomater, oliver, lite rödlök, balsamvinäger. 2. En bra rätt så här års är soppa och varma mackor. Varma mackor kan se väldigt olika ut. Kanske tacofärs från i fredags, eller chevre och valnötter … Rensa kylen och gör små mackor och värm en färdigköpt soppa till det.

På coop.se hittar du goda höstrecept, med ingredienser som du enkelt köper online. Här är några förslag:

FOTO CHARLIE DREVSTAM

Hur kan vardagsmaten bli både hållbar och enkel att fixa? Coops egen Sara Begner tipsar om hur du kan göra både inköp och middagsplanering under tågpendlingen.

Höstfavoriter på Coop.se

ERBJUDANDE | ELSPARKCYKEL

Testa Voi med dina SJ Prio-poäng Med Vois elsparkcyklar tar du dig enkelt från ­tågstationen till din slutdestination på ett snabbt och smidigt sätt. Använd dina SJ ­Prio-poäng när du hyr din Voi.

Gå med i SJ Prio!

SE ALLA MEDLEMSERBJUDANDEN PÅ SJ.SE/ SJPRIO

Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotell­ övernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

SJ Prio Mastercard Med SJ Prio Mastercard får du ett betal­kort som du kan ­betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.


FOTO: ASAF KLIGER

ICEHOTEL JUKKASJÄRVI O R I G I N A L E T

SEDAN 1989

30-ÅRS JUBILEUM FÖR VÄRLDENS ALLRA FÖRSTA ISHOTELL I november startar bygget av årets säsongshotell - för trettionde gången. Tjugosju konstnärer från sex kontinenter står redo att fylla hotellet med originalkonst av is och snö för att sedan upplevas av omkring 70 000 besökare innan det smälter ner till sitt ursprung i den intilliggande Torne älv. Boka ditt besök till jubileumshotellet du också – www.icehotel.se


70

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Sollefteå

Stavreviken

Bollstabruk Kälarne Bispgården Kramfors

Långsele

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

Mellansel

Björna

n

Undersåker

Bredbyn

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Lidköping

Ljungskile

Grästorp

Vara

Stenstorp

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Vät

Säter

Fagersta

Mjölby

a l ä lve

Torsåker Horndal

Åstorp

Malmö

Kävlinge

Falsterbo

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Trelleborg Ystad

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

Kristianstad

Simrishamn Svedala Skurup

Lund

Eslöv

Höör

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg

Ängelholm

Landskrona

Göteborg

Stenungsund

ra

Skutskär

Gävle

Ljusne

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Skänninge

Motala

Töreboda

Hällefors

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

n

a ga

Bra Miljöval

Vänern

Mellerud

Trollhättan Vargön

Hofors

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Grisslehamn

Öregrund

Mörbylånga

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, museibana = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Bruzaholm Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Mariannelund Hok Kungsbacka Kinna Silverdalen Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Ludvika Grängesberg

Björbo

Ställdalen

Rättvik Tällberg

Järna Gagnef Mockfjärd

Leksand

Siljan

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Västerås Kolbäck Kil DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova

Uddevalla Vänersborg

Rabbalshede Dingle Munkedal

Årjäng

Töcksfors

Vansbro

Malung

Mora

Äppelbo Nås

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

ven räl

Ed

Kl a

Bäckefors

lälve n Väst e r d a

tern

Strömstad Skee

Sälen

alä l

n ve

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn (upp till och med 15 år) när du reser i 2 klass med SJ Intercity och SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg betalar du 85 procent av vuxenpris. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn (upp till och med 6 år). UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

71

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2019. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

72

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


din resa… fråga lokföraren

Hur långt kan ett tåg rulla utan motorer? Hej, varför är det dyrare att åka tåg än att flyga? Liv

Lokföraren Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor. SIV RÖNNHOLM Ålder: 41. Bor: I bostadsrätt i utkanten av Östersund. Familj: Sambon Lars, en son 5 år och en dotter 7 år. På jobbet: Lokförare på SJ sedan tolv år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är kör­ lärare för lokförarelever på praktik. På fritiden: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel. Läs mer om Sivs jobb som lokförare på sidan 61.

FOTO: ANDREAS LUNDBERG, ILLUSTRATION: MAJA NORRBY

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren på fragalokforaren@sj.se.

»På inrikessträckor där tåg och flyg konkurrerar är tåg mycket billigare.«

Hej Liv! Påståendet att det är dyrare att åka tåg än att flyga dyker upp med jämna mellanrum. Vi på SJ känner att det kanske inte riktigt stämmer överens med den verklighet som vi upplever. Men att vi säger att det är billigare och bättre att åka tåg möts oftast med en god portion skepsis. Därför beställde vi en stor undersökning från järnvägsgruppen på KTH för att en gång för alla reda ut förvirringen. Rapporten från denna undersökning publicerades nyligen, och den visade också mycket ­riktigt att på inrikes sträckor där tåg och flyg direkt konkurrerar är tåget det billigare alternativet. Till och med ganska mycket billigare. Faktiskt har snittpriserna för järnvägsresor med SJ sjunkit konstant ­sedan 2005 medan priset på flygresor ­hållit sig relativt konstant. Avregleringen, med ökad konkurrens och ökat resande samt den rörliga prissättningen av biljetterna, är drivande i vår prisutveckling. ­Kapacitetshöjande järnvägsinvesteringar har också hjälpt till att korta restider på järnvägen, vilket i sin tur leder till ökat ­utbud och ökad efterfrågan.

Hej, hur långt kan ett tåg rulla på plan mark om man stänger av motorerna?

Björn, Nyköping

Hej Björn! Att resa med tåg är ju ett miljömässigt fördelaktigt resealternativ. Men hur effektivt rullar egentligen ett tåg? Jag önskar verkligen att jag kunde ge dig ett bra svar på din fråga. Men tyvärr så blir uträkningarna så komplicerade och variablerna så många att det är väldigt svårt att göra. Att parametrar som tågets utgångshastighet, längd, antal hjul och luftmotstånd spelar in är lätt att förstå. Men det finns svårare delar än så att ta med i beräkningen. Eftersom järnvägsfordon har mycket lågt rullmotstånd, ­exempelvis fem procent jämfört med väg­ fordon, så kommer även mycket små ­variationer att ge stora utslag i slutändan. En sliten räls ger högre rullmotstånd än en

helt ny och slät. Stora hjul rullar lättare än små hjul. Till och med om tåget är ny­ tvättat eller inte kan tänkas ge olika resultat. Kort sagt, i teorin kan ett tåg rulla många mil även utan framdrivning. Men hur många beror på dagsform och vädergudar.

Hej! På SJ:s tåg finns nödhammare i kupéerna, med blindskrift vid skyltarna. Är inte det onödigt eftersom sannolikheten att blinda skulle hitta dem är minimal?

Ingmar

Hej Ingemar! Det kan verka onödigt med blindskrift vid nödhammare vid första anblick. Men innan jag blev lokförare jobbade jag många år på SJ med kundservice på ­Västerås C. Där var en av mina arbetsuppgifter att hjälpa resenärer med olika typer av funktionsnedsättningar att byta tåg. Jag lärde mig snabbt att bara för att någon är synskadad, så är det inte detsamma som att de inte ser någonting. En del ser ingenting och då hittar de andra sätt att skapa sig en bild av hur tåget ser ut invändigt och hur de ska göra för att ta sig dit de vill. En del andra ser lite grann, men kan inte läsa skrift och en del har problem med avståndsbedömning. Det finns lika många typer av synnedsättningar som det finns funktionsnedsättningar. Min ­upplevelse är att ju sämre ögonen fungerar, desto bättre fungerar deras andra sinnen. Så i en stressad situation där en nödhammar behöver användas för att utrymma ­tåget så är jag säker på att en resenär med synnedsättning som hittar en nödhammare klarar av att krossa ”rätt” ruta lika bra som vilken stressad resenär som helst. 73


I KUPÉN

| SARAH KLANG – Det handlar nog om att jag har handlat secondhand sedan jag var barn. Jag gillar kläder, men har aldrig haft budget för dyra märken. Och när man väl har lärt sig fynda säregna saker vill man inte sätta på sig samma blus som alla andra har den säsongen. Vad har du för tips till den som vill ­börja handla secondhand?

– I storstäderna börjar det bli urplockat, de riktiga vintagefynden hittar du i Norrland eller Dalarna. Där kan du fortfarande hitta en 50-talsklänning för 30 spänn. När du går in i butiken måste du ha ett öppet sinne, du kan inte tänka att du ska köpa en blå blus. Bläddra inte igenom allt, utan skanna snabbt av utbudet utifrån vad du vill ha. Fundera också på vilka ­material du gillar. Jag gillar exempelvis bomull men ogillar stretch, på så sätt ­slipper jag kolla igenom många plagg. Vilket är ditt drömfynd?

– Det ger nästan en erotisk känsla att hitta ett gammalt plagg som använts på Operan.

Melankolins drottning Sarah Klang slog igenom i På spåret 2018, inte för sina geografikunskaper men vi golvades av hennes magiska röst. Numera är hon en självutnämnd ”the saddest girl in Sweden” med nytt album och höstturné på gång. text LINDA NEWNHAM

Det finns ett före och efter På spåret för dig, berätta!

– Ja, strax efter att jag medverkat i ­ rogrammet kunde jag säga upp mig från p mitt restaurangjobb för att satsa på musiken. Där nådde jag ju en bredare publik, som kanske inte hade hittat mig annars. Vad har du själv för tågkunskaper?

– Jag är oerhört dålig på geografi, men har åkt mycket tåg i mitt liv. Som barn 74

åkte jag från Bastuträsk till min pappa i Göteborg. Då lärde jag mig hur mysigt det kan vara att dela hytt med nya, spännande människor. Jag reser fortfarande helst med tåg, flyg är så stressigt med alla incheckningar, passkontroller och sådant. Du har en röst som får människor att rysa, hur känns det?

– Det är skönt att ha något jag är bra på. Jag var inte särskilt duktig i skolan, har dyskalkyli, alltså svårt med matematik och att hantera siffror, och har därför svårt att se mig själv plugga vidare på ­högskolan. Att sjunga är min gåva.

Var i livet befann du dig innan du brejkade?

– På en ganska rörig plats. Jag jobbade på restaurang och dagis. Jag drömde om att få jobba med musik, men hade svårt att få tummen ur, så jag jobbade heltid och drack mycket öl för pengarna jag tjänade. Nej, jag var inte särskilt lycklig.

Du har ett eget uttryck i både sång och klädstil, är du modeintresserad?

Vad har du för oanad talang?

– Det är kanske ingen talang, men mina kompisar tycker att jag är manisk i mitt städande. Jag kan typ inte gå hemifrån utan att bädda sängen på ett speciellt sätt, jag dammsuger varje dag och dammar med trasor som tanter med mycket tid gör. Det är väl ett inre kaos jag försöker hålla i schack med yttre perfektion.

När googlade du dig själv senast?

– Det gör jag någon gång i veckan. ­ fter en spelning kollar jag recensioner. E Jag är väldigt rädd för att hamna i en flash­backtråd, så när jag är bakis och olycklig piskar jag mig själv med att kolla om jag har hamnat där.

Vad har du för förhållande till Gud?

– Ähm … inget just nu. Som ung är det så mycket fokus på att komma framåt, men jag kan tänka mig att jag blir lite spirituell när jag blir äldre. Just nu ber jag till Gud bara när jag har gjort något dumt och verkligen vill att det ska lösa sig, haha. •

SARAH KLANG ÅLDER: 26. FAMILJ: Ja. BOR: Göteborg. GÖR: Musiker och artist. BAKGRUND: Föddes i Göteborg, men växte upp även i Värmland, Malå och Uddevalla. Debutalbumet Love in the Milky Way ­släpptes 2018. Musikjournalisten Jan Gradvall kallade skivan ”det bästa svenska debut­ album jag hört”. AKTUELL MED: Den nya plattan Creamy Blue och Sverigeturné i höst.


UPPLEV

BILLINGEN SKÖVDE

LÄNGDSKIDÅKNING

A

TRAILRUNNING

MTBCYKLING

billingenskovde.se


B I S T R O N

T I P S A R

Sveriges populäraste räkmacka?

A Ge dig själv en smakstart på resan. Sugen på något riktigt gott? Ett hett tips är att göra som 250 000 av våra resenärer gör varje år och unna dig vår supergoda räkmacka med handskalade räkor från hållbara bestånd, ägg och härligt krämig dillmajonnäs för 129 kr. För bara 15 kr extra får du dessutom valfri alkoholfri dryck till.*

Smaklig måltid!

*Gäller läsk, vatten, alkoholfri öl och varma drycker vid köp av maträtt, wrap eller smörgås.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 09 2019  

Kupé nr 09 2019