Kupé nr 01 2021

Page 1

KUPÉ

JANUARI/ FEBRUARI NR 01/02 2021

Vinterkickar Naturupplevelser nära dig

# 01/02 JANUARI/FEBRUARI 2021

Växjö – vårt nya

MATMECKA Soffepidemiolog, corontän & Zoombombare PANDEMIPARLÖR 2021

+

INGEN VANLIG IDOL

Kroglivet 2.0 Lyssning är bästa läsning Beroende – så funkar det!

AGNES CARLSSON slog igenom som 17-åring och rullade i gång en spikrak karriär med internationella hits. För att plötsligt kliva av allt, raka av sig håret, resa på retreater och lära sig klangskålsmassage. Nu är hon tillbaka!


AV JOE MASTEROFF MUSIK JOHN KANDER – SÅNGTEXTER FRED EBB REGI FARNAZ ARBABI / PREMIÄR VÅREN 2021


KUPÉ

24

| JANUARI/FEBRUARI 2021 48 SAMTID: NYORD Allt handlade om pandemin 2020 och även våra nyord blev coronarelaterade. Lär dig svänga in de nya orden i ditt eget ordförråd. 54 INRE HÄLSA: BEROENDE Många vill gärna bli kvitt en tärande dålig vana, men varför har en del så svårt att få styr på hjärnans belöningssystem, när andra klarar det utmärkt. 59 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 66 I KUPÉN: KALLE MOREUS Riksspelmannen med många strängar på sin fiol, program­ ledare, frågesportsdeltagare och nu skådisdebut.

innehåll nästa …

reportage

6 … TRÖSTMAT Sofia Woods kokbok fokuserar på de mörka månaderna och maten som passar att duka fram en vanlig tisdagskväll i oxveckorna.

18 MIN RESA: AGNES CARLSSON Som 17-åring slog hon igenom i Idol och fick en spikrak internationell musikkarriär. Tills hon hoppade av och gjorde en rejäl inre resa. Nu är Agnes tillbaka, starkare än någonsin.

9 … RELATIONSSNACKIS Allt fler timmar i hemmet sätter fokus på relationen, vad undrar vi mest över i relationsspalterna samt ett boktips: Alla tiders sex. 10 … HEMMATREND Smarta odlingsbänkar för inomhusbruk, eldstaden är vår nya tv och flaskor som imponerar. 12 … HÄLSOGURU Anders Wallensten, Anders Tegnells vice sheriff från Folk­hälsomyndigheten, författar­­debu­terar med en bok om hälsa. Och gul lök är lösningen på allt! 15 … LÄSNING – ÄR EN LYSSNING Boktips i ljudform – helt nytt, gammalt i nya inläsningar, fakta, fiktion och biografier, det finns något för alla. 17 … STOPP: SJÖSTUGAN En pytteliten minisvit i en sjöstuga i Stora Mellansjö är den mysigaste coronasäkrade lyxen just nu.

din resa … 62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 65 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

44 40

24 RESOR: NATURNJUT Den rena vinternaturen håller alltid öppet: coronasäkrad och nära dig. Kallbada i Helsingborg. Vinterhajka med tält. Eller ge dig ut på skridskor, spark, snöskor eller med hundspann. 36 SPANING: KROGLIVET 2.0 Dinner Clubs med sittdans som ersätter barrundorna, vassle i drinken och donburi blir vår nya hämtmat. 40 MIN PASSION: LINDA SKUGGE Från arg krönikör med integritet till en författare som både kulturdebatterar och instagram­ mar ut sitt Tinderdejtande. 44 NEDSLAG: VÄXJÖ MATMECKA Det började med PM & Vänner, men nu finns en uppsjö av bra krogar, roliga vinbarer, lyxiga kaféer och fler ölsorter än du kan räkna i Smålands inland.

54 3


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Bokslut med lärdomar och framtidshopp!

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

»Det ser naturligtvis olika ut – men vikten att stanna upp och reflektera gäller oss alla.«

B

okslut. Det är ju aktuellt för många så här års, inte minst företagare och ekonomer. Men i år behöver vi nog alla göra något slags bokslut. Vi säger tack och hej till 2020, men inte på återseende. För det var på många sätt ett förfärligt år. När vinter­ solståndet kom i början av julveckan var det dags att hoppas på nya tider, det fick bli en tydlig vändpunkt. Och som sagt, dags att göra bokslut över det som var. För jag tror att vi måste ta vara på lärdomarna och inte bara springa vidare och tycka att det vi upplevt inte var mer än ett hack i kurvan. Det är i det allvarliga läget vi förstår vad som är viktigt på riktigt för oss. Det ser natur­ ligtvis olika ut för oss, men vikten att stanna upp och reflektera ­gäller oss alla. Och visst har det senaste årets elände präglat oss på flera sätt. Ta bara en sådan sak som alla nya ord vi använder på det mest självklara sätt. Vi har tagit en titt på den rykande färska nyordslistan som innehåller en hel del numera bekanta uttryck. Och vi har fått nya kändisar. Ta bara biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten som för bara ett år sedan inte var särskilt känd för de flesta av oss. Under förra våren blev han ett självklart inslag i vår vardag. Han har ­skrivit en bok om hälsa. Läs om hans ganska enkla syn på hur vi kan tänka lite mer på oss själva och hur vi tar hand om oss. Jag har skrivit om det förut. Så här års, när man börjar ana att dagarna blir ljusare – då är det svårt att låta bli att sväva i väg i ­odlingsdrömmar. Äntligen är det dags för frösådden i köksfönstret. Och det om något ger framtidshopp! Och på tal om framtidshopp – efter en lång period av social distansering kan vi så småningom börja hoppas på en lite roligare tillvaro, kanske i form av umgänge på krogen. Vi har låtit mat- och måltidsprofilerna Lotta Lundgren och Richard Tellström trendspana och de har ringat in nio spännande krogtrender. Det får du inte missa! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

4

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Maria Seefried

STYLING Natalie Olenheim

REPRO Lena Hoxter

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

TRYCKERI Walstead, Polen

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Kalle Dixelius, Annika Goldhammer, Anders Mathlein, Linda Newnham, Anna Norström.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

ILLUSTRATÖRER Maja Norrby

FOTOGRAFER Fredrik Bankler, Anders Bergon, Alejandra Cerda Ojensa, Jonny Davies, Pari Dukovic, Frida Edlund, Annika Goldhammer, Lena Granefelt, Magnus Liam Karlsson, Beatrice Lundborg Morgan Norman, Daniel Novakovic, Elisabeth Ohlson Wallin, Alicia Sjöström, Ylva Sundgren, Stefan Tell, Thron Ullberg, Linda Åkerberg, Tony Öien.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

HÅR & MAKE UP Helen Borg

KORREKTUR Fredrik Johansson

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


HELA SVERIGES SCEN

FOTO: KNOTAN

För dig. Och dig, dig och dig.

Upplevelser som drabbar och dröjer sig kvar – oavsett vem du är och var du bor. Vi är över 200 lokala riksteaterföreningar och finns alltid nära. Som medlem gör du det möjligt. Bli mer än publik – bli medlem. Läs om våra egna turnéer, medlemskapet och mycket mer på riksteatern.se BILD FRÅN MEDEA – RIKSTEATERNS TURNÉ I SAMARBETE MED GÖTEBORGS STADSTEATER


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 01/02 JAN/FEB

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

Tips! Chilihonungen kan ­blandas i allt från ­dressingar till wokade grönsaker, spara det som blir över i ren glas­ burk i kylen. Om det nu blir något över …

FOTO: FRIDA EDLUND

Vinter hos Wood (Norstedts) av ­matprofilen Sofia Wood innehåller ­vinterns räddning, från enkla bjudrätter för en vanlig tisdagkväll till söndagsmiddagar och gudomliga efterrätter.

6


Tröstmat Nu går vi in i oxveckorna. En tid i väntan på vårljuset, då vi stillsamt försöker hitta småsaker i vardagen som kan lätta upp. Som att laga trygghetsskapande rätter med guldkant hemma. Drottningen på området heter Sofia Wood, och ur hennes senaste kokbok Vinter hos Wood lånar vi receptet för det trevligaste man kan tänka sig för kalla dagar: en varm ostdipp.

BAKAD CITRONRICOTTA MED CHILIHONUNG Ingredienser (4 portioner): 400 g ricotta,
2 citroner,
1 tsk ­flingsalt, 1 krm nymalen svart­ peppar,
1 msk olivolja + ytterligare för pensling, 1 dl flytande honung, 1 msk chiliflakes.

FOTO: FRIDA EDLUND

Till servering: baguettebröd. Värm ugnen till 220 grader. Rör samman ricotta, zesten från båda citronerna, salt och svartpep­ par. Pensla fyra små ugnsfasta portionsformar med olivolja och fördela ricottasmeten däri. Toppa med olivolja och baka i mitten av ugnen tills de är gyllene och ganska fasta, cirka 20 minuter. Värm honung i en liten kastrull tillsammans med chili och saften från en av citronerna. Den ska inte koka utan bara bli varm
och tunnflytande. Häll över i en liten kanna eller såssnipa. Servera ricottan varm tillsam­ mans med honung och ett gott baguette­bröd.

7


Ursprungstypiskt och inte minst gott!* NYHET! Går nu at t beställa *Boxtoppen Augusti 2020

”Seriös struktur för ett lådvin” ”Ursprungstypiskt och inte minst gott!”

Nr 76055 Enzo Bartoli Piemonte Pris: 289kr Årgång: 2019 Alc: 13,5% Sockerhalt <3g/l Volym: 3000ml Land: Italien Leverantör: Independent Wine Company

Alkohol kan skada din hälsa.


nästa… relationssnackis DU ÄR INTE UNIK Framför allt är du inte ensam om att gå och grubbla på ­relationsproblem. Och det är oftast samma teman som stäl­ ler till det för alla, även om problemen skiftar form bero­ ende på ålder och livsfas.

UNGA PAR

Ni lever olika liv. Svartsjuka. Ständiga gräl. Brist på tillit. Prestationstankar kring sex. Ni glider ifrån varandra – men ingen tar initiativ till att prata. Sveriges första h ­ btq-altartavla, konstverket Paradiset av Elisabeth Ohlson Wallin, används för att illu­strera kapitlet ”Samlag från istiden” och framåt i boken Alla tiders sex ­(Norstedts) av Jonathan Lindström.

SMÅBARNS­ FÖRÄLDRARNA

Förlorad sexlust. Arbetsfördel­ ningen hemma. Karriärer som inte alls går i takt. Otrohet. Olika syn på föräldraskapet. ­Ekonomi. Ni vill ändra på var­ andra. Olika förväntningar och prioriteringar. Ni bråkar utan att lyssna på den andra.

SENIORFÖRHÅLLANDEN

Den ena partnern känner sig inte sedd. Brist på närhet och intimitet. Gamla oförrätter kom­ mer upp. Känslan av menings­ löshet i att ta upp problemen.

Gemensamt för alla

KOMMUNIKATION! Avsaknad, brist och dålig kommunikation och alla problem som uppstår i det.

TIDERNAS SEX Detta är boken som vill ge svaret på allt du vill veta om forntida sex men inte vågat fråga arkeologen om. Ja, det kanske inte du tänkt så mycket på. Hittills. Men nu släpps alltså Alla tiders sex av där författaren Jonathan Lindström, känd från Spanarna i P1, har gått till botten med bakteriesex, världens äldsta fula ord, missionärsställningens uppkomst. Så vill du ha några annorlunda konver­sationsöppnare vid nästa lilla stillsamma middagsbjudning med max åtta ­personer vid bordet? Ja, då kan du säkert hitta några som garanterat får alla de andra sju runt bordet att lyssna uppmärksamt.

MUNSKYDD – ELLER INTE MUNSKYDD? Det nya sättet att umgås är ju som bekant att inte umgås alls. Men behöver du ändå ge dig ut kanske ett mönstrat munskydd kan vara en lämplig accessoar. Trots att FHM i Sverige ännu inte valt att göra den som en allmän rekommendation börjar allt fler använda dem. Finns numera både hos de prestigetunga ­modeh­usen och större kedjor, dessa från gap.com.

[Megäror] Av grekiskans ”megaira”, och inom mytologin en hämnd­ gudinna. Numera används ”megära” nedsättande om en kvinna som anses ful och elak. Synonymer: ”hagga”, ­”satkärring” och ”furie”. I författaren och förre ­akademiledamoten Katarina Frostensons bok F – en färd svingar hon runt yxan mot alla som fördömer hennes man, i boken kallad JC, på löp­ sedlarna: kulturprofilen. Och k ­ vinnorna som kommit i hans väg benämns som ­”avundsjuka megäror”.


nästa… hemmatrend LÄGERELD I STÄLLET FÖR TV Få saker är så enkelt rogivande som att samlas runt en öppen eld, en urgammal vetskap. Men när en eldstad hemma inte längre behövs för uppvärmningens skull har braskaminerna blivit mer av en inred­ ningsdetalj som förhöjer mysfaktorn. Den skorstensfria kaminen Globe från Vauni är det senaste tillskottet, en snyggning att ställa i hörnet – kanske kan den helt enkelt konkurrea ut tv:n från vardagsrummet. Mer info: vauni.se. Hej lägereld, välkommen braskamin, hej då gamla tv. Globe från Vauni är vinterns mysigaste inredningsdetalj.

ALICIA SJÖSTRÖM

ALEJANDRA CERDA OJENSA

Sugen på en trivsam hemmahobby? Då ­kanske det nya odlings­s­­­ys­temet Kurt blir din kompis i vår.

Hemmaodling med Kurt Ett hydroponiskt odlingssystem för inomhusbruk låter krångligt och inte särskilt estetiskt. Men av en växtteknik som funnits i över 100 år och i dag ofta använd inom livsmedelsindustrin har det småskaliga danska företaget ­Nordicgrow omvandlat det till en smart, snygg inredningsdetalj för hemmabruk. Odlingssystemet Kurt (ja, det heter så) är tillverkat i förnyelsebara material med återvunnet ekträ från Bregentved

gods och produceras i samarbete med en lokal keramiker utanför Köpenhamn och designduo Øje-blik. Hel­ heten blir en småskalig produktion med visionen om att ge alla möjlighet att odla hemma, utan särskilda förkunskaper. Vilket passar oss utmärkt i pandemitider då vi tillbringar alltmer tid i hemmet, suktande efter nya ­hobbyprojekt! Mer info om produkten och hur du odlar: nordicgrow.dk.

»För mig är hedersplatsen där jag själv sitter.« OSCAR WILDE

DOFT MED SYNINTRYCK

24 000 GÅNGER PER MÅNAD … … googlas det efter recept på guacamole i S­verige. Mest poppis är det mexikanska köket i Västerbottens, Norrbottens, Östergötlands, Jönköpings, Jämtlands och Stockholms län ­enlig matkasseleverantören Hello Fresh. 10

En parfym är inte bara en doft, det kan lika mycket vara en vacker inred­ ningsdetalj på toalettbordet i sov­ rummet ­eller ett intressant blickfång ­under hallspegeln. En sådan detalj blir Thumbsucker, den nya unisex­ doften från det uppkäftiga parfymhu­ set Stora Skuggan. Med ingredienser som honung, viol, cederträ från Hi­ malaya och blomman narcissus ska vi få en söt självtröstande doft – för­ utom en excentriskt snygg flaska. Mer info: storaskuggan.com.


Spännande och humorfylld spökhistoria

Storslagna äventyr från Bokförlaget Opal! Upptäck två nya serier för bokslukaren! Läs mer på www.opal.se.

Prisbelönt deckare med ieAgatha Christ känsla


Mentala elitatleter, gul lök & sömn Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten har vid sidan om Anders Tegnell varit ansiktet utåt för Sveriges coronastrategi. Nu författardebuterar han med en bok om hur vi ska leva för att hålla oss så friska. Är han vår nya guru som kan lösa hälsogåtan?

ÅLDER: 46. FAMILJ: Dotter på 16 och söner på 13 och 11 samt kaninen Alice. BOR: Täby. GÖR: Biträdande stats­epidemiolog på ­Folkhälsomyndigheten. AKTUELL MED: Boken Hälso­gåtan (Bonnier Fakta). BAKGRUND: Inledde kar­ riären med att jobba som läkare. Skrev Sveriges första doktorsavhand­ ling om fågelinfluensan. Jobbade vid den brittiska smittskyddsmyndigheten 2007–2009. Överläkare och epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet 2009–2013.

12

VISSA SAKER HAR hjälpt, samtidigt var många saker svåra att upprätthålla över tid: de var rent obehagliga, blev för ensidiga eller innebar att han behövde tacka nej till för mycket i livet. Ja, Anders Wallensten ­kände att han blev alltmer frustrerad och förvirrad ju fler hälsotrender han tog till sig. Så han började ­grotta ner sig i litteratur för att se om det fanns mer håll­bara vägar till hälsa, där resultatet presenteras i boken Hälsogåtan. Den skrevs innan pandemin – och här hittas inga quick fixes. – Det närmaste mirakelkur jag hittat är att röra sig mer i vardagen, alltså inte ens lägga till ett ­träningspass, utan ta trappan i stället för hissen och

gå en omväg på vägen hem. Aktivitet kostar inget men gör kroppen starkare och rörligare. Vad gäller kost, så tipsar han om att så kallade superfoods finns närmare och är billigare än du tror. Skippa de dyra gojibären till förmån för … vanlig gul lök! – Det kanske känns osexigt, men löken inne­ håller stora mängder antioxidanter. Vad jag menar är att i stället för att köpa dyra exotiska frukter har vi saker i vår närhet med högt näringsinnehåll. MEN HÄLSA ÄR så mycket mer än träning och kost, vi

behöver även närhet och umgänge för att må bra, ­vilket är lättare sagt än gjort nu under pandemin. – Jag kämpar också med det här. Därför har jag en påminnelse i kalendern om att jag ska planera in minst en social aktivitet i veckan, även om det just nu ofta blir att man ses digitalt. Däremot finns det vad Anders Wallensten kallar mentala elitalteter, som vi kan lära av. Alltså personer som kan ta livets med- och motgångar på ett bra sätt, som kan ta sig ur dippar och komma vidare. – Man har inte så mycket att vinna på att hänga upp sig vid saker. Det här är värt att jobba på, för vår inre tankemonolog påverkar oss mycket.

Vad har du själv för knep?

– Jag försöker att inte låta det negativa få ta för stort utrymme, utan fokusera på det positiva, ­lösningar och saker jag är tacksam för. Ett annat knep är att sova ordentligt. Att sova för lite straffar sig snabbt, även på humöret.

När coronapandemin är över, vad är det första du gör för att öka må bra-faktorn?

– Att bjuda in ett helt gäng vänner på middag, eller åka i väg och göra något roligt med vänner, det är vad jag längtar efter mest. •

TEXT: LINDA NEWNHAM FOTO: EVA TEDESJÖ/DN/TT

ANDERS WALLENSTEN

FÖR ETT ÅR sedan hade Anders Wallensten en helt vanlig kontorstillvaro i rollen som biträdande stats­ epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. – Jag jobbade med flera infektionssjukdomar, mindre utbrott som vi kunde hantera på månader snarare än år. Sedan dess har han på kort tid blivit en viktig expert och superoffentlig person – vilket också innebär ansvar. Så han cyklar i stället för att åka kollektivt, svarar strategienligt ”att hålla social ­distans är mest effektivt” på frågan om munskydd, och är noga med att hålla händerna rena. – Fast jag spritar dem ganska sällan, jag tvättar hellre händerna med tvål. Men också en läkare och statsepidemiolog kan känna sig som en sökare vad gäller hälsa. – Även jag har haft stressiga perioder och ­funderat över vad som kan hjälpa mig, så jag har provat alla möjliga träningsformer, dieter, ­meditationer, andningsövningar och att duscha kallt. För att inte tala om alla olika typer av u ­ ppiggande shots, stärkande kosttillskott och s­ uperbär jag köpt.


nästa… hälsoguru

ANDERS WALLENSTENS 4 HÄLSOTIPS

SOV SÖTT Om du går och lägger dig i tid och är pigg på morgo­ nen så tar du dig an dagen med större glädje, och det är lättare att göra bra hälso­ val. En timmes extra sömn är så mycket mer värt än ett Netflixavsnitt till.

√ KÖR LÄTTHETS­

PRINCIPEN Börja med det lättaste, det som känns enkelt för dig, som att gå en extra prome­ nad eller att äta lite mer grönsaker. De små sakerna gör stor skillnad.

NATURNJUT Frisk luft, dagsljus och ­rörelse är en billig liv­ försäkring.

SPÄD PÅ DET GODA Var medvetet tacksam, hjälp andra och var ­generös. Det ger både dig och andra glädje.

Nästa statsepidemiologstjärna? Kanske, för nu kliver Anders Wallensten ut ur Tegnellskuggan med egna hälsostrategier i ny bok.

13


SPÄNNING AV HÖGSTA INTERNATIONELLA KLASS! OM PROFETENS VINTER (2018) ”EN OERHÖRT SPÄNNANDE BRYGD AV DEN TYPEN MAN OMÖJLIGT KAN LÄGGA IFRÅN SIG.” INGALILL MOSANDER, AFTONBLADET För bara ett år sedan var Elias Ferreira Krantz en vanlig 24-åring. Nu är han Profeten, en agent driven av tanken på att hämnas sin pappas död. Hans mål är Eric Hands, en mäktig industrimagnat som anses osårbar på grund av de högexplosiva hemligheter han kan avslöja, och som lamslår den svenska regeringen. Via den franska underrättelsetjänsten får Elias en möjlighet att göra upp med Eric Hands en gång för alla. Men skuldfrågan visar sig mer komplicerad än han föreställt sig och sökandet efter sanningen för än en gång ihop Elias och Ylva Grey. Allt de utsatts för och övervunnit tillsammans har skapat starka känslomässiga band. Profetens uppdrag är tydligt och brutalt. Och det kommer att slå tillbaka mot honom själv med full kraft. Profetens sista död är den avslutande fristående delen i spänningstrilogin efter Profetens vinter och Den falska profeten.

Foto: Johan Gunséus

Foto: Viktor Gårdsäter

HÅKAN ÖSTLUNDH (f. 1962), bosatt i Stockholm och har en lång rad böcker bakom sig. Han har även arbetat som manusförfattare.


nästa… läsning

Nya lurar för perfekt ljud: Marshall Monitor ANC.

EGNA SANNINGAR Öde­ läggaren – Christina Herrström (Albert Bonniers förlag). Skaparen av ikoniska tv-serien Glappet skriver i r­omanform den san­ na historien om hur en slipprig pajas till man lurade av henne allt, precis allt. Man häp­ nar, baxnar, förfasar sig, blir nästan galen… och fortsätter alla 30 lyssningstimmarna.

Lyssning för lustfylld läsning Det finns något befriande i ljudboken – inget känns som måste-läsning eller borde-böcker. Varsågod, här är 11 tips för litteraturlyssning.

Samtycket – Vanessa Springora (Albert Bonniers förlag). Kanske den vikti­ gaste berättelsen ur ­metoo-debatten spår, vars verkliga historia tar ett skrämmande tag. Men lika mycket en språklig njutning, i fin uppläsning av Julia Dufvenius. Maken – Gun-Britt Sund­ ström (Bonnier Pocket). Hur kan en roman utkom­ men 1974 beskriva en ung kvinnas tankar om relationer, äkten­ skap och den egna friheten så exakt på pricken att den känns som nu?

Hitta ljuset

Jag kan ha fel – Björn Natthiko ­ indeblad (Bonnier Fakta). L ­Ödmjuk titel från dito man, som lämnade näringslivskarriären för buddistiskt klosterliv, återvände efter 17 år och fick diagnosen ALS. Hans visdomar är lätta att ta till sig och hans röst en tröstande effekt, så: den perfekta gonattboken för vuxna.

I originalspråk

The Promised Land – Barack Obama. Hans memoarbok finns översatt, Ett förlovat land, men det blir ingen svensk ljudbok, så ta den i original inklusive njutupplevelsen av Barack Obamas egen inläsning.

Ta den här i stället Samtal med vänner – Sally Rooney (Albert Bonniers för­ lag). Hennes bok Normala människor fick sitt stora genombrott som tv-serie, men lyssna ännu hellre på denna, hennes första roman.

Hur jag dog – ­Niklas ­Ekdal (Brombergs). Några år på nacken, men ovärderlig läsning om det vi pratar för lite om: självmord. Smärtsamt, sorgligt men också fin upp­ växtskildring från 60och 70-talen, vägen fram till framgång, familj och vändpunkt.

Läkaren Arash Sanari utförde Projekt Svensk.

JONNY DAVIES

Dagarna, dagarna, d­agarna – Tone Schunnes­son (Norstedts). Briljant l­iten roman om en avdankad influencer i vår knasiga samtid, den perfekta lyssningen för en ung vuxen som rör sig mer på ­Instagram än i bokhandeln. Tova Magnusson läser effektivt utan röst­ ligt stora gester – det behövs inte, allt finns redan där i meningarna, meningarna, meningarna.

Nedstörtade ängel – P O Enquist. (Norstedts) ­Nysläppt som ljudbok. Men lyssna också på Ett annat liv i underbar inläsning av för­ fattaren, hans röst ger det lugn du ­behöver och hans romaner evig klok­ skap och hopp.

YLVA SUNDGREN

Tritonus – Kjell Westö (­ Albert Bonniers förlag). Om en ovanlig vänskap mellan män i extravuxen ålder bland drömmar, prestige och riktigt liv. Briljant skriven ur en samtid något år fram i tiden, alltså finns ­coronapandemi, klimatförändringar och i­ntegrationsproblematik med. ­Bedårande författarinläsning på sjungande finlanssvenska: bara Kjell Westös tj-ljud är en lisa för själen.

Sverige­ vänner – Arash ­Sanari ­(Volante). Berättelsen om familjen som flyr från krigets Iran i slutet på 80-talet, hamnar på svenska västkus­ tens Tjörn och inleder Projekt Svensk – att anpassa sig till den nya, stundom obe­

gripliga, kulturen. I outtalade regler som lördagsgodis och uthärdandet av fri­ luftsliv till sociala ­umgängeskoder. I dag är Arash Sanari specialistläkare, hans bok uppbyggd på både de egna och pappans dagböcker är samtidigt otroligt rolig, sorglig och sät­ ter fingret på något viktigt outtalat.

[TRITONUS] TERMEN TRITONUS SYFTAR PÅ ETT MUSIKALISKT INTERVALL SOM SPÄNNER ÖVER TRE HELTONER. FÖRR KALLADES DETTA ÄVEN DJÄVULS­ INTERVALLET, DÅ DET ANSÅGS SOM OGÄSTVÄNLIGT FÖR ÖRONEN.

15


VARFÖR BETALA MER? VARFÖR BETALA MER? Casas Honestos är en helt ny serie viner från Spanien som smakar Crisp, Rich och Rosé! Casas Honestos är en helt ny serie viner från Spanien som smakar Crisp, Rich och Rosé!

FÖR NYHETER G! IN BESTÄLLN R Ö F R E NYHET ING! BESTÄLLN

Johan Franco Augusti 2020 Cereceda Spansk vinguru Augusti 2020

169:- = 42,25 / FLASKA 169:- = 42,25 / FLASKA

RICH Art nr 78460. RICH Box 3000 ml.

Alk.halt 13%. Art nr 78460. Sockerhalt Box 3000 ml.4g/l. Alk.halt 13%. Sockerhalt 4g/l.

169:169:-

ROSÉ ArtROSÉ nr 75427.

CRISP CRISP Art nr 76337.

169:169:-

169:169:-

Box ml. Art3000 nr 75427. Alk.halt 12%. Box 3000 ml. Sockerhalt 3g/l. Alk.halt 12%. Sockerhalt 3g/l.

Box Art nr 3000 76337.ml. Alk.halt Box 3000 13%. ml. Sockerhalt Alk.halt 13%. 3g/l. Sockerhalt 3g/l.

Hälften som drunknar drunknar Hälften av av alla alla som har blodet. har alkohol alkohol i blodet.

Lively Wines Lively Wines

”GALET PRISVÄRDE!” ”GALET Johan Franco Cereceda PRISVÄRDE!” Spansk vinguru


nästa… stopp Sjöstugan

Checka in på hemmahotell Ett minihotell med bara ett dubbelrum i den lilla sjöstugan i Stora Mellansjö, med kylt bubbel, uppvärmd badtunna, roddbåt under stjärnklar himmel. Coronasäkrad småskalig lyx är allt vi längtar efter! CAMILLA DAHLIN OCH Anders Hedin är musiker och har turnerat runt världen med ett potpurri av Abbalåtar. I de nya tiderna har de bokade spelningarna blivit färre och det fanns tid och möjligheter för ny ­business. På familjens stora villatomt i Stora Mellansjö strax utanför Stockholm fanns en sjöstuga som var oanvänd. Så kom idén till om att göra ett minihotell av den lilla sjöstugan, med bara ett dubbelrum. – Vi har tagit över mina föräldrars hus och tomt, och min pappa är konstnär så från början var detta hans ateljé, där han stod och målade. Men nu har det blivit något helt annat av det!

Nu är den lilla sjöstugan mysigt inredd som en minisvit med smart sovloft, ­dubbelsäng och utgång till en minimal uteplats med en badtunna intill sjön ­Magelungen. – Jag har turnerat, rest mycket genom åren och jag älskar verkligen att bo på ­hotell. Efter så många hotellnätter vet man också precis vad som ger en extra guldkant och de där små extra detaljerna som man uppskattar som hotellgäst. Och det var just det där extra strösslet, det som pysslar om gästen, kyld cava, ­levande ljus, badkläder och mössor att låna och en liten roddbåt för den som vill. Små detaljer som Camilla själv hade ­önskat sig vid en övernattning. – Hit ska man komma och kunna koppla av totalt. Inte tänka på någonting alls. Vi förbereder allt här så när gästen kommer ligger det bubbel på kylning, badtunnan är uppvärmd med tända ­marschaller utplacerade … gästerna ska bara kunna andas ut, och njuta. •

SJÖSTUGAN I STORA MELLANSJÖ Värdpar: Camila Dahlin & Anders Hedin. Adress: Länsvägen 44, Farsta. Mer info & bokning: facebook. com/storamellansjo eller på Airbnb. I bokningen ingår: uppvärmd badtunna och kylt bubbel samt en lyxig frukostleverans från ­restaurang Villa Brännugnen.

17


Guldgul klänning från Asos, polo, Samsoe Samsoe och smycken, Bedazzled.

18


MIN RESA

| AGNES CARLSSON

Ett helt nytt kapitel av

AGNES Hon slog igenom som 17-åring i Idol, fick internationellt genombrott och stora hits. Så bestämmer sig Agnes Carlsson för att hoppa av allt – raka av sig håret, resa, gå i terapi och lära sig klangskålsmassage. Men nu är hon tillbaka, som sig själv, på riktigt. text LINDA NEWNHAM foto MORGAN NORMAN hår & makeup HELEN BORG styling NATALIE OLENHEIM

D

et finns ett kinesiskt ordspråk som säger att ”när man haft bråttom länge måste man stanna upp och vänta in sin själ”. Lite så var det för artisten Agnes Carlsson. Efter en lyckad Så mycket bättre-säsong hade Agnes medvind när hon 2014 gav sig ut på turné – men fick ljumna recensioner. Stenarna på dräkten till trots, så fanns inte glittret i ögonen och

den verkliga kraften där. Strax därefter bestämde hon sig för att lägga ner. Oklart hur länge. – Då var jag 26 år. I tio år hade livet snurrat på i högt tempo, och det var tydligt att jag hade hamnat vid ett vägskäl. Jag behövde få distans och fundera på vem jag är och vad jag vill. Helt ärligt visste jag inte ens om jag ville hålla på med musik. Den västgötska tjejen var ju bara 16 år när hon bestämde sig för att hoppa av gymnasiet, flytta till storasyrran i Stockholm och satsa på musiken. År 2005 röstades hon först ut ur Idol, men juryn beslöt att ta tillbaka henne. Sedan gick den fåordiga, men 19


MIN RESA

| AGNES CARLSSON sångmässigt orädda 17-åringen och vann hela ­kalaset. Inom några veckor gick hon alltså från att ha en tonårsdröm till att leva den. Vad skulle du vilja säga till den unga Idol-Agnes om du mötte henne i dag?

– Samma sak som jag säger till mig själv nu: att du aldrig kan ge dig själv för mycket kärlek. Och att man ibland ska skärma av allt buzz för att lyssna inåt. För det finns inga rätt eller fel i det man gör, men man ska fundera på om det känns rätt för just mig.

Har du någonsin ångrat att du hoppade av ­gymnasiet?

– Ja, många gånger, och jag har funderat på att läsa in mina gymnasiebetyg i efterhand, men tiden

»Folk hade en bild av mig som en duktig, ambitiös, söt tjej – jag var så jädra trött på det.«

har inte funnits där. Nu har jag till landat i att min kompetens inte hänger på de betygen. Agnes är också en av få Idol-deltagare som haft en megahit. Låten Release me gav internationella framgångar och erbjudandena haglade under en period. Men när det amerikanska bolaget drog i henne som bäst, beslutade hon sig för att ha sin bas i Sverige, även om hon har åkt mycket fram och tillbaka till framför allt Los Angeles. – Jag har en väldigt dubbel känsla kring L.A. ­Staden är på många sätt fantastisk, men många människor där är också så avskärmade från ett riktigt liv. Och det är de små sakerna i vardagen som håller en grundad. Jag kan tänka att hur stor och framgångsrik man än blir så ska man aldrig sluta köpa sitt eget toapapper, säger hon och funderar en stund: – Det var mycket därför jag tog ett avbrott. Att leva i den här branschen kan äta upp en inifrån. Om man är en kreativ person kan man jobba ­oändligt mycket, det finns liksom ingen hejd på det. Och ju bättre det går, desto fler människor har

AGNES CARLSSON ÅLDER: 32. FÖDD: Vänersborg. BOR: Stockholm. KARRIÄR: Vann som 17-åring Idol 2005, slog igenom internationellt med låten Release me, medverkat i Så mycket bättre 2013 och på Aviciis hyllningskonsert 2019. FAMILJ: Pojkvännen Vincent Pontare, musiker och ena halvan av Vargas & Lagola. GÖR: Artist och sångare. AKTUELL MED: Singeln Fingers crossed och ­kommande album.

Jumpsuit från Jade Cropper, polo, Samsoe Samsoe och smycken, ­Bedazzled.

20


”Jag var vilsen, tyckte det kändes övermäktigt att bo ensam, det tog tid att hitta hem i varannanveckaslivet.”

man omkring sig som vill hjälpa en att nå drömmen. Men det där kan bli en ond cirkel till slut. Jag har alltid haft bra folk omkring mig som vill mitt bästa, men i och med att jag inte hade en tydlig kompass själv så är det ändå lätt att gå i fel riktning. Lägg därtill att Agnes är en presterare som går i gång på att jobba stenhårt på att realisera sina ­visioner. Hon tycker det är kul, men: – Det kan göra att man går upp i något så mycket att det påverkar ens liv. … vilket allt det intressant-spännande-roliga till slut gjorde. Hon tog ett blodprov som visade att hon levt under långvarig stress. – För min del har kraven ofta kommit inifrån, jag är den som har piskat på mig allra mest. Men det är modigt att pausa i en värld med ­mottot syns du inte så finns du inte.

– Jag såg det aldrig så. Fast de stora besluten i mitt liv har jag sällan känt osäkerhet kring. För mig var det här avbrottet självklart. Att bli bortglömd var inget jag var rädd för, så jag behövde inte klamra mig fast vid den biten. På något sätt ville jag bli det för att kunna börja på ett nytt kapitel. FÖR ATT DISTANSERA sig själv från andras bild av a­ rtisten Agnes inledde hon avbrottet med att klippa av det långa håret, ”däri satt mycket trygghet”. – Folk hade en bild av mig som en duktig, ­ambitiös, ung och söt tjej. Och det är lätt hänt att man omedvetet börjar leva upp till andras bild av en. Men jag kunde nästan spy på känslan av att leva upp till ”Agnes”, jag var så jädra trött på det. Ja, hon ville bli tydligare i konturerna i relation till sig själv. I samtalet är det uppenbart att kvinnan har ryggrad, hon tänkte aldrig bli skivbolagens snyggdocka. Och den inre tryggheten tror hon kommer hemifrån familjen Karlsson i Vänersborg, där Agnes växte upp som den yngsta av fyra syskon. Hon berättar om hur föräldrarna köpte ett hus som de med minibudget lyckades renovera själva, mitt i 90-talskrisen med skyhöga räntor. – Jag växte upp bland äkta människor. Det var aldrig några luftslott, och man gjorde inte saker för att de skulle se bra ut på ytan. Med lite pengar prio­ riterar man också noga och gör det man verkligen känner för – och man hittar lösningar. Skulle vi resa så hade vi inte råd att flyga, men vi kunde bila. Hon säger att hon kom därifrån med en tydlig känsla av att vara älskad och att ha ett eget värde. – Självförtroendet däremot kan svika, det har jag fått jobba på, framför allt på scenen. Och det har varit viktigt att stärka självförtroendet, för om

Uppväxten i Vänersborg, omgiven av äkta män­niskor, har givit henne en grundtrygghet i livet.

inte jag själv tror på det jag gör, varför ska någon annan göra det? Strax efter att hon inlett pausen sa hon upp sitt management och skivbolag, inte på grund av grus i maskineriet, men om hon skulle vilja komma tillbaka till musiken ville hon kunna börja om även där. Sedan ägnade hon första tiden åt att både ligga på soffan, ”jag var helt slutkörd”, och hänga med vänner. – Jag hade länge varit den som aldrig kunde vara med på vänners födelsedagar, den som ingen längre räknade med skulle komma. Så jag hade lite att ta igen där. Hon reste också. Tillät sig resa spontant och planlöst, runt i Europa, till Bali, USA, Mexiko … – Jag hade ju rest mycket i jobbet, men det var alltid sådant ställ då, och så schemalagda resor. Nu upplevde jag en helt annan frihet. Men framför allt gjorde hon en rejäl inre resa. Och kanske var det den hon mest av allt behövde.

AGNES STATIONER I LIVET

1988. Föds in i familjen Karlsson, som yngst av fyra syskon.

2005. Röstas ut ur Idol, juryn plockar tillbaka ­henne. Hon vinner hela rasket! Signas av Sony BMG och släpper singeln Right here, right now.

2008. Går

över till Roxy Recordings. Släpper Release me som toppar listorna här.

2009. Release me lanseras internationellt och blir en megahit.

2010. Sjunger på prinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

2012.

Amerikan­ska skivbolaget försökte locka över henne till USA.

2013. Medverkade i Så mycket bättre. Visar nya sidor som artist. ”Det blev ett startskott för mitt ­avbrott.” 21


ETT SANNARE LIV Agnes egna tips för att leva ett lite sannare liv.

• Var nyfiken på dina känslor, de står för något viktigt. Utforska dem i trygga sammanhang.

• Fånga känslan i farten, när den dyker upp, för det är lätt hänt att den snart blandas ihop med andras. Framför allt om man som jag är en känslomänniska som smittas av andras energier. • Skriv ner dina tankar och känslor. Ibland går man runt med en obehagskänsla utan att kunna sätta fingret på vad den handlar om. När man skriver blir saker ofta tydligare. • Bli medveten om vad du har för personer omkring dig, och hur deras åsikter smittar av sig på dig. Det handlar om att inte ta in för mycket av vad andra tycker och tänker, utan bli mer medveten om sina egna känslor och energier.

Hon backar inte för en fajt – men har blivit bättre på att säga förlåt.

22


MIN RESA Hon testade att gå i klassisk terapi, men sökte även på mer andliga och spirituella vägar. Hon läste böcker, gick till medium, analyserades via tarotkort, åkte på olika retreater med fokus på energier och orgasmer, och gick en kurs i klangskålsmedi­ta­ tion och massage. – Det var där jag fick lära mig om vikten av att ­sätta sin intention. Det kan låta flummigt, men att sätta en intention är ett kraftfullt sätt att må bra i sitt liv samtidigt som man når de mål man drömmer om. JA, MAN KAN säga att intentionen är som en magnet, som drar dig mot det du behöver för att känna dig sann, och mot dina mål. För det är lite som Cheshirekatten säger till Alice i Underlandet: ”Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar.” – Vi var fem personer som gick kursen, och vi har fortfarande kontakt. Vi har en kvinnocirkel, där ingen är rädd för att öppna upp. Att känna ett syfte och få kontakt med de stora känslorna är viktigt. Ja, det tror jag är själva meningen med livet. Och det var känslan för det jag tappade när livet snurrade på som ­snabbast, säger hon och lägger till med ett leende: – Sedan betyder inte det att jag är något helgon, jag kan också vara en sate ibland, haha. Agnes lever tillsammans med en kreativ person: artisten och låtskrivaren Vincent Pontare. Paret träffades 2009 via gemensamma vänner. – Även om vi är olika som personer så har vi samma syn på livet, och vi pushar hela tiden var­ andra att komma framåt. Det är fint att ha det ­stödet i sitt förhållande. Hon säger att hon nog är både rolig och svår att leva med, ”om jag går in i en sak kan jag avskärma mig, tappa ­tidsuppfattningen och glömma konkreta grejer som att svara i ­telefon”. – Och jag är en väldigt känslosam människa, på gott och ont. Saker går långt in i mig, både det bra och det dåliga, jag kan bli ­jätteglad och superupprörd och ta saker väldigt hårt.

Nu drömmer Agnes om att inreda sitt nya hus här hemma i Sverige, och styra upp en egen träd­ gårdsodling.

jätteprojekt”, som Agnes ser fram emot att få ta sig an. – Jag älskar vackra miljöer och ser fram emot att ha mer plats i huset, att kunna ha mina klangskålar framme. Jag vill också att hemmet ska spegla personligheten, hur jag lever i vardagen. Det är ändå var­dagen som gör livet. Därför hägrar även trädgården, en möjlighet att sitta ute och fika. – Och att odla, mina föräldrar är experter odling, så jag är uppvuxen med att få mat direkt från landet. Så när huset börjar bli klart ska de hjälpa mig att styra upp trädgården.

»Jag är en väldigt känslosam ­människa, på gott och ont.«

Är du bra på att bråka?

– Jag vet inte vad som definieras som bra, men ja, jag kan vara ganska bråkig av mig. Jag är så att säga inte den som backar för en fajt.

Och kan du säga förlåt?

– Jag har blivit bättre på det, skrattar hon. Agnes har precis blivit ägare till en villa strax utanför Stockholms innerstad. Ett hus från 1800-talet, ”ett

| AGNES CARLSSON

JUST NU INNEBÄR hennes vardag

­annars att stå i studion och spela in låtar, pandemin har lite grusat planerna på återkomsten, ”men det ger mig mer tid att göra en riktigt bra platta”. Hon har startat ett eget label, Senga Records, där ”Senga” är ett anagram för ”Agnes”. – Det är symboliskt för hur jag vill jobba: att våga tänka nytt och göra saker tvärtom. Vi får se vart det leder mig. •

AGNES STATIONER I LIVET

2015. Efter sin turné

­ liver hon ur rampljuset på k obestämd tid. Klipper av sig håret, som en symbolisk handling. Inleder en sökande period.

2016. Lär sig producera ­musik själv, ”det ökade mitt självförtroende”.

2017. Går kurs i klangskålsmassage, ”klangskålarna gör att jag får kontakt med de stora känslorna”. Bor i L.A. och går in i grottan och skapar musik så det står härliga till.

2019. Släpper ep:n Nothing can compare. Flera låtar är understödda av Donna Summers röst.

2020. Spelar in nya låtar och härdar ut pandemin.

2021.

Släpper nytt album.

23


Naturnjut

Små vinterutflykter kan bli nog så stora natur­upplevelser. Bastu med kallbad deluxe. Äventyrlig vinterhajk med tält. Eller ge dig ut på skridskor, spark, snöskor eller med hundspann. Naturen är coronasäkrad och håller alltid öppet. Året om, alla dagar.

24


RESA

ANNA ALEXANDER OLSSON

Elke Engberg och Brita Falk är vana vinterbadare.

ANNIKA GOLDHAMMER

Helsingborgs kallbadhus med utsikt över Öresund.

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

Hämta kraften i ett kallbad Att bada kallbad har blivit en het trend de senaste åren. I Helsingborg är det ingen ny fluga, utan en djupt rotad ­tradition. Kupé reste dit för att svettas med rutinerade bastubadare inför årets Kallbadsveckan. text ANNIKA GOLDHAMMER

D Arrangeras 27 janu­ari–­ 1 februari 2021. På programmet står föreläsningar, yoga, bastuupplevelser med mera. Med ett badpass får man fri entré till alla tre kallbadhus. Mer info: kallbadsveckan.se.

ANNA ALEXANDER OLSSON

KALLBADSVECKAN

et doftar cederträ och citrongräs. Svetten har sakta börjat sippra, men det är fortfarande ­behagligt varmt. Utan­ för de stora panorama­ fönstren sköljer vågorna in från Öresund, samtidigt som en turbåt glider mot ­Helsingör på andra sidan sundet. – Aaaah, det här är bästa stunden på hela veckan, säger Lena Bengtsson som just har slagit sig ner på den översta bastu­ laven efter ett dopp i havet. Hon är en av alla stamgäster på Kallis i Helsingborg, ett kallbadhus med anor från 1865. Det nuvarande, svartmålade bad­ huset byggdes 2012 och har en mini­ma­ listiskt stram arkitektur med separata ­nakenbad för damer och herrar. Just den här morgonen är det ”before work”, en bastusession med efterföljande frukost. Lena och väninnan Jenny Johansson menar att det är ett svårslaget sätt att starta dagen.

– Det här stärker en inifrån och ut, och det är extra skönt att bada så här på morgonen, säger Lena. DE SENASTE ÅREN har vinterbad och så k­ allad ”wild swimming” blivit en omskriven trend. I Helsingborg är kallbad dock en djupt rotad kultur och en självklar del av livsstilen för många. – Folk har kallbadat sedan urminnes ­tider i den här staden. Varje morgon, ­oavsett årstid, ser man folk i badrock dras mot havet, det är nästan som en religion, säger Mia Jansson, ansvarig på Kallis. Hon är själv en entusiastisk kallbadare och för tre år sedan var hon med och ­startade Kallbadsveckan, ett årligt arrange­mang som ska få fler att upptäcka ­stadens badutbud. Mia fastnade för året­ runtbadandet för fem år sedan. Sedan dess badar hon varje dag. – De senaste åren har jag inte haft en enda sjukdom och jag är övertygad om att 25


»Alla bad ger olika upplevelser, det är fantastiskt stilla dagar, men minst lika häftigt när det blåser storm.« det hänger ihop med det kalla saltvattnet i kombination med bastubaden. Det är en fantastisk form av friskvård, så enkel och lättillgänglig. I Helsingborg är det extra enkelt att bada kallt, här finns nämligen tre kallbad­ hus att välja mellan. Förutom Kallis finns Rååbadet söder om staden och Pålsjö­ badet några hundra meter norr om Kallis. – Alla bad ger olika upplevelser, säger Mia. Det som är så häftigt med Kallis är att naturens element verkligen möts här. Det är fantastiskt stilla dagar, men minst lika häftigt när det blåser storm och ­vågorna sköljer över en. Pålsjöbadet ligger på pålar över vattnet och har karakteristiska gulmålade bad­ hytter, nyrenoverade kallvattentunnor och separata torr- och fuktbastur med utsikt över vattnet. I den behagliga fuktbastun möter jag två andra rutinerade kallbadare: Elke Engberg och Brita Falk. 26

– Det är världens bästa skönhetskur, säger 82-åriga Elke. Jag började gå till kallbadhus när jag var i 20-årsåldern och nu kan jag inte vara utan det. Jag måste bada minst en gång i veckan, året runt. NÄR BASTUVÄRMEN BLIR för påfrestande f­ öljer jag med damerna ut, nedför ­bad­stegen och i det kalla vattnet. Väl uppe igen sprider sig både värmen och lyckohormonerna. – Man blir på jäkligt gott humör efter att ha badat, säger Brita. Det är väl något med endorfinerna som rusar runt i ­kroppen. Kallbad piggar inte bara upp för ­stunden, utan kan även fungera som en antidepressiv kur. Det får Mia Jansson dagliga bevis på. – Nyss var det en gäst som gick här­ ifrån och sade: ”Det var inte bra när jag kom, men nu är det bra.” Jag tycker det säger rätt mycket. •

ANNIKA GOLDHAMMER

ANNIKA GOLDHAMMER

Man blir hungrig av bad och som tur är ligger strandrestaurangen Sillen & Makrillen granne med Kallis.


RESA

WEEKENDUTFLYKT BOENDE STF Helsingborg/Miatorp Vandrarhem & Hotell. Trivsamt budgetboende i ett ­hyreshus från 1930-talet, med alltifrån enkelrum till familjerum och en svit. Det ligger en bit utanför centrum, men halvvägs till Rååbadet från tågstationen. Mer info: svenskaturistforeningen.se. ÄTA & DRICKA Sillen & Makrillen. Strandrestaurang på Gröninge Norra och granne med Kallis, vilket gör det perfekt för en bättre middag efter badet. Menyn präglas av rå­ varor från havet, men har även rätter för karnivorer och vegetarianer. Mer info: sillenmakrillen.se.

ANNIKA GOLDHAMMER

Här bor du, äter och fikar!

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

»Folk har kallbadat sedan urminnes tider här, varje morgon, oavsett årstid«

Oavsett väder, ett kallbad gör dig alltid på bättre humör!

ANNA ALEXANDER OLSSON

FIKA Brukets kaffebar. Mysigt kafé på Bruksgatan med moderna frukosträtter, näringsrika lunchskålar, grillmackor och ­smarriga bakverk. Utsett till stadens bästa kafé 2020. Skulle det vara fullt finns retrocharmiga Ebbas fik tvärs över gatan. Mer info: bruketkaffebar.se.

27


RESA

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

Hög på upplevelser – i låg kyla Linda Åkerberg är en av våra mest rutinerade äventyrare. Hon besteg Kilimanjaro, vandrade i Himalaya och hajkade genom USA innan hon upptäckte den perfekta utmaningen: Sverige. Efter att ha tagit sig de 486 milen från Smygehuk till Treriksröset på cykel, i kajak och till fots ger hon sina bästa tips för vinterupplevelser. Och ja, hon har tänkt på att du kanske bara är nybörjare! text ANNA ZETHRAEUS foto LINDA ÅKERBERG OCH TONY ÖIEN

H

ar man gjort allt ­kanske många tror att det inte finns några äventyr kvar. Jo, mer än någonsin, och när­ mare än du tror. I alla fall om du heter Linda Åkerberg, har hajkat världen runt som professionell äventyrare men i grunden är värmlänning. Nu i vår är hon bokaktuell med Expedition Sverige, en inspirationsbok men lika mycket hand­ ledning till att ge sig ut på äventyr i ­Sveriges natur, oavsett väder och årstid. Så vad är ditt bästa tips för en äventyrlig vinterupplevelse för oss nybörjare?

– Om man har tur med snö så tycker 28

jag att man ska ge sig ut och tälta i skogen i vinter. Men gör det i ditt närområde, det är bättre att först lära sig lite av misstagen innan man sticker ut på en mer avancerad fjällvandring. För ju längre bort från ­civilisationen man är, desto större konse­ kvenser kan det få om något skulle hända. Så Linda Åkerberg rekommenderar att hitta en plats helt nära dig, det kan vara så enkelt som att man går en kilometer in i skogen från vägen. Då behöver det inte bli en situation, även om vädret snabbt slår om. – Mitt tips är att använda Lantmäteriets kartor och leder, de finns som app att ­ladda ned i mobilen och heter Min karta. Då kan du zooma in dig till den plats

där du är, och sedan välja en led alldeles i närheten. Det är heller inte så många som ger sig ut i denna tid, så skogen är stilla, tyst och ännu vackrare än vanligt. – Att vandra i skogen i vintertid är super­ fint, med helt snötäckta marker och stora, vita snöklasar som hänger från granarna. – Jag gjorde min första vinternatt i tält på Roslagsleden och slog läger i närheten av ett stationärt vindskydd. Då hade jag möjlighet att krypa in där om det skulle ha hänt något. Var du ensam?

– Ja, jag brukar göra mina äventyr så, fast jag säger hellre själv än ensam, för det är så jag känner.


VINTERTÄLTA Lindas tips för nybörjare. Pannlampa. Man får ju tänka på att det bli mörkt tidigt, och att mörkret blir mörkare i skogen än i staden. Minusgraderna. Tänk på att förvara vätskan du har med dig så den inte fryser. Uppmärksamhet! Man får vara extra nog med uppmärksam­ heten på marken, hur snön fallit. Fördelen med att gå i snön är att det är lätt att gå tillbaka i sina egna fotspår. Snötältpinnar. Använd rejälare tältpinnar, så kallade snötält­ pinnar, som är runt 30–40 centimeter långa. Dessa fäster bättre i snön och kan även läggas ner som ett ankare. Powerbank. Vi förlitar oss ofta på mobilen, men blir det kallt tar batteriet slut snabbare så det kan vara bra att ha den i bröstfickan, för att hålla värmen, och ta alltid med en powerbank. Gaskök. Bra för att smälta snön till dricksvatten, så länge man kokar den är det ingen fara, och småskräp kan bara filtreras bort.

Linda Åkerberg tycker att vintertältning är ett utmärkt äventyr, också för nybörjare.

Öppen eld. Tänk på att eldning bara får ske där den inte ­påverkar naturen. Det är till exempel inte tillåtet att elda ­direkt på klippor som kan spricka av värmen. Använd dig helst av iordningställda eldstäder.

LINDA ÅKERBERG ÅLDER: 35 år. BOR: Stockholm. FAMILJ: Pojkvän och tre bonusdöttrar. GÖR: Professionell äventyrare, men också fotograf, skribent, föreläsare och färdledare. BAKGRUND: Fullföljt den 428 mil långa Pacific Crest Trail i USA, bestigit Kilimanjaro och vandrat i Himalaya. År 2019 till­delades hon titeln Årets äventyrare. INSTAGRAM: @wildernessstories. AKTUELL: Med boken Expedition ­Sverige ­(Natur & Kultur): 486 mil till fots, i kajak och på cykel, genom alla våra 25 landskap, från Smygehuk i Skåne till Treriksröset i nordligaste Lappland. 29


RESA

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

VINTERVANDRING – TRE TIPS 1. Höga Kusten. Här arrangeras Höga Kusten Winter Hike där man vandrar i grupp med snöskor och tältar, vilket kan kännas säkert för den som inte vill ge sig ut på egen hand. 2. Finnskogarna. Norra Värmlands skogar är vackra och lite mindre kända. STF har en led i delar av den, Lindas favorittrakter är runt sjön Röjden nordväst om Östmark.

Att ge sig ut i skogen vintertid ger också nya möjligheter att uppleva naturen i stillhet.

3. Store Mosse. Att vintervandra på mossar vintertid när isen lagt sig är en upplevelse. Och är isen stark kan man också skida på helt platt mark, vilket är bra för ovana längdåkare, då det går lätt.

KLÄ DIG RÄTT FÖR KYLAN

»Det viktigaste i packningen är motivation! Och sunt förnuft, för då håller du dig säker!« Förutom mörkret är nog många rädda för kylan …

– Ja, men det är väl en sund rädsla, för att börja frysa kan ju få stora konsekvenser. En sak jag lärt mig är att ta med en värme­ tålig vattenflaska, som man kan fylla med ­kokhett vatten, stoppa den i stumpa och ha i sovsäcken som ett värmeelement. Vill man ta sig i väg längre bort för ett outdooräventyr i vintertid är en låglands­ led i mellersta eller södra Sverige ett säkert kort för nybörjare. – Höga kusten nämns ofta, men det ÄR alltid fint där. Här brukar också ­arrangerade turer ordnas med snöskovand­ ring och tältning, om man vill gå i grupp. Annars är Finnskogleden en favorit för Linda som är värmlänning i grunden. – Min pappa har stuga i norra Värm­ land, därför brukar jag hajka i trakterna runt sjön Röjden nordväst om Östmark. Det är så vackert – höjderna, skogarna och skogstjärnarna. Hon nämner också mossar som ett spän­ nande vandringsmål, det ger chansen att uppleva ett helt annorlunda vinterlandskap. – Både Store Mosse och Komosse är fina 30

vandringsmål på sommaren, men att besöka dem vintertid tror jag är superhäftigt! Även att paddla vintertid är något som Linda har ägnat sig åt. – Det är fantastiskt vackert att glida fram mellan rimfrosttäckta grenar, men det är såklart extra viktigt att tänka på ­säkerheten. Man behöver ha mer rutin, torrdräkt, hålla sig i närheten av land och helst ha sällskap. För ramlar man i vattnet vintertid blir det snabbt kallt, vilket kan bli farligt om du inte tar dig upp snabbt. LINDA TYCKER FÖR övrigt att man alltid ska ta med sig papperskarta och inte förlita sig på mobilen. Det ger en bättre känsla för hur långt man gått och ökar förståelsen för olika terränger och höjdskillnader. – Lär känna kartan under lättare ­förhållanden, för den gång du är vilse på ­riktigt har du ingen nytta av att plocka fram kartan om du aldrig använt den förut.

Och vad är viktigast i hajkpackning?

– Motivation och sunt förnuft! Utan ­ otivation kommer man ju inte ut över hu­ m vud taget, varken i skogen eller på äventyret. Och med sunt förnuft håller du dig säker! •

Att klä sig för att inte frysa handlar om att klä sig för att inte svettas! Det är stor skillnad på värmen i kroppen när du går med packning och när du står helt stilla på rast. Välj flera tunna lager, så du enkelt kan plocka av dig efterhand och tvärtom. Två tunnare jackor är alltid bättre än en tjock. Ull närmast kroppen, som ett merino­ underställ håller dig varm. Syntet kan funka, men undvik bomull. Luftutrymme! Välj skor som är ett par nummer för stora om du vill ha tjocka sockor i, det är luftutrymmet som håller dig varm. Att pressa in varma strumpor i skor som blir för trånga blir direkt kallt.

HITTA RÄTT LED NÄRA DIG! Lantmäteriets tjänst Min karta, finns både som app och webbsida. Där kan man zooma in till det ställe man befinner sig på och leta efter leder, rosa prickad linje betyder att den är markerad i naturen. Mer info: minkarta.lantmateriet.se.

JO, DU KAN TA MED BARNEN! ”Barn är ju inte lika färgade på ­förhand av vad som är svårt eller jobbigt med vildmarksäventyr – vilket är jättebra. Jag har tre bonusdöttrar och de var bara tre till sju år första gången vi tältade. Man ska tänka på att inte göra saker till ett problem innan, utan bara förmedla att allt sådant tar vi vuxna hand om. Vet de inte att det är långt, så upplevs det inte så. Säkerhetsmässigt är de duktiga på att se och lära sig av oss vuxna.”


DETTA ÄR EN ANNONS

”HÄR HAR VI NÄRA TILL BÅDE NATUR OCH NÖJESLIV” En dröm om en fast tjänst som brandman fick Linnéa Burman att lämna lilla Bergsjö i Hälsingland för att pröva sina vingar i Eskilstuna. En lyckad slump, för nu vill hon och sambon Henrik Fristedt aldrig flytta härifrån.

– Som nyutbildad brandman är det svårt att få en fast tjänst. Därför hade jag ett öppet sinne och i Eskilstuna fanns jobbet som jag så gärna ville ha, säger Linnéa Burman. Hon flyttade in i en lägenhet i de centrala delarna av Eskilstuna och sambon Henrik Fristedt – som vid tidpunkten bodde i Sandviken – fattade tycke för staden ju mer tid han spenderade här. Ett år senare flyttade han efter när han fick ett jobb som projektledare. – Jag kände snabbt att Eskilstuna är en stad med många möjligheter och här fanns alla förutsättningar för oss att skapa ett bra liv, säger Henrik. Alltid nära till natur och nöjesliv Efter att ha bott en tid centralt började längtan efter ett hus en bit utanför citypulsen att sätta in. Sedan oktober bor Linnéa och Henrik i en villa i det lugna barnfamiljsområdet Ekeby, cirka fyra kilometer utanför stadens kärna. Ett perfekt avstånd för paret som cyklar till jobbet varje dag och som har träning och friluftsliv som sina stora intressen. – Nu har vi det bästa av två världar – nära till natur och skog och nära till staden med allt du kan tänka dig i form av nöjesliv, kulturutbud, restauranger och shopping, säger Linnea. Stolt över Eskilstunas miljöprofil Båda är rörande överens att Eskilstuna är en stad i framkant med framtidstro, en möjligheternas stad. – Vi ser att stan utvecklas hela tiden, det satsas stort på nya byggprojekt, bostäder och ett helt nytt campus har växt fram för Mälardalens högskola som troligtvis blir ett tekniskt universitet inom kort. Och Eskilstunas stora miljöengagemang märks i vår vardag, inte minst genom vårt fantastiska källsorteringssystem, säger Linnéa. De olikfärgade plastpåsarna som kännetecknar Eskilstunas optiska sopsortering är unik i sitt slag och gör det lätt för Eskilstunaborna att återvinna sitt avfall. Även världens första

JOIN THE EVOLUTION*

återbruksgalleria – ReTuna – finns i Eskilstuna och nyligen öppnade Ikea sin första second hand-butik någonsin just här. – Så det är inte konstigt att den engelska tidningen The Guardian har utnämnt Eskilstuna till ”The world capital of recycling”, säger Henrik. Prisvärda bostäder nära huvudstaden Förutom detta nämner Linnéa också bygget av den nya biografen på Väster i Eskilstuna som kommer att husera Nordens största bioduk och de nya dubbeldäckade Mälartågen som trafikerar Mälardalsområdet med hög frekvens och som gör att pendlingen till Stockholm tar 46 minuter med direkttåg. – Jag tror att fler och fler som bor i Stockholm kommer att få upp ögonen för Eskilstuna i och med de nya Mälartågen som gör det möjligt att jobba kvar i Stockholm, men köpa hus i en helt annan prisklass än vad huvudstaden erbjuder, säger Linnéa.

LINNÉAS OCH HENRIKS SMULTRONSTÄLLEN Sundbyholms Slott strax utanför Eskilstuna är en given helgfavorit. Här erbjuds bad i Mälaren sommartid, promenader i hamnen, mat i slottsmiljö och konserter och andra evenemang. Vintertid är friluftsområdet Vilsta, där både skidspår och utförsåkning finns att tillgå, värt ett besök. För den som föredrar stad före friluftsliv kan Linnéa och Henrik varmt rekommendera Gamla Staden i Eskilstunas hjärta. – Här är det så mysigt att strosa omkring på gamla kullerstensgator bland caféer och små butiker. Nu under vintern är det extra stämningsfullt då gatorna är upplysta av ljusslingor.

www.flyttatilleskilstuna.se


BACKNÄRA L ÄGENHETER

Boka helvecka i våra backnära lägenheter eller Trillevillor i vinter. Få 20% rabatt på 8-dagars skipass!

- FRÅN 3 500 SEK* -

Kan inte kombineras med andra erbjudanden. *Angivet från-pris gäller för 4-bäddslägenhet under v3, se hemsidan för övriga alternativ samt bokning.

TRILLEVALLENS HÖGFJÄLLSHOTELL +46 647 - 360 90 | info@trillevallen.com | www.trillevallen.com

NJUT AV VINTERN I SKIDSPÅREN PÅ BILLINGEN — ett berg att älska —

billingenskovde.se


RESA

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

SHUTTERSTOCK

Hundspann i Seltjärn

Upplev ett vintervitt land­ skap med hundspann!

I lilla Seltjärn, i Bredbyn, ­knappa sex mil norr om Örnsköldsvik finns High Coast Huskies som drivs av Emelie Sundin. Förutom hundspann arrangeras skidturer och andra guidade upplevelser i naturen. Emelie Sundin är utbildad ­naturguide, men vill själv hellre kalla sig naturvägledare då hon vill ge upplevelser som går i ett lugnt tempo med ­naturen. Skapa möjligheten att stanna upp i stunden, verkligen vara där och njuta – utan prestationshets att pricka av och dokumentera äventyren. Hitta hit: Seltjärn, i Bredbyn, ­ligger cirka sex mil norr om Örnsköldsvik. Mer info: highcoasthuskies.se.

»Vi upplevde vinterns finaste dag med High Coast Huskies i Seltjärn. Hundspann i full fart, lett av underbara Emelie Sundin och efteråt varm choklad, med fantastisk utsikt.« FÖRFATTAREN PERNILLA ERICSON TÅGPENDLAR REGELBUNDET TILL ÖRNSKÖLDSVIK.

Siljans isande äventyr Vintertid ligger isen ofta tjock på Siljan och gnistrande soliga dagar är det en svårslagen upplevelse att ge sig ut på sjön med spark, skridskor eller skidor. Vill du k­ombinera det som en weekendutflykt med skidåkning? Då finns bra nedförsåkning i Gesundaberget och Orsa Grönklitt med sina familjevänliga slalombackar passar hela familjen. Hitta hit: Tåg via Borlänge till Gesunda.

Snöskovandring uppför Järvsöklacken.

Vintervandra med snöskor meter görs på cirka två timmar och passar även barn från fem år och uppåt. Turen till Järvsöklacken kräver ­normalkondition eftersom den innebär en hel del vandring uppför. Vill du göra äventyret under stjärnklar himmel finns kvällsvandringar i ­månsken eller med facklor. Hitta hit: Tåg till Järvsö station. Bokning: Görs på telefon: 0702-555 816. Eller mejl: info@upplevjarvso.se. Mer info: jarvsosnoskor.se.

SÄKRA TIPS! 1 Åk i kunnigt, rutinerat sällskap eller med guide. 2 Kolla alltid isarnas dagsaktuella status. ANNIKA GOLDHAMMER

Snöskovandring tillhör en av de ovanligare vinteraktiviteterna, trots att det är en av de absolut enklaste: det krävs inga förkunskaper, alla som kan gå kan också gå med snöskor och det ger bra motion och benträning. Dessutom får du uppleva orörda naturlandskap på ett annat sätt och kommer hem med rosiga kinder och nya vinterminnen. Järvsö Snöskor arrangerar turer med olika lätthetsgrad: Enkla turen på ett par kilo­

3 Packa vattentätt extra ombyte och luftutrymme i ryggsäcken för flythjälp vid en eventuell plurrning. Fin åkning ger Siljans is både på skridskor och spark.

4 Ta med räddningslina, ispik och dubbar. 5 Hyr gärna skridskor första gångerna. 33


EN DESTINATION – TVÅ ANLÄGGNINGAR

ETT LIFTKORT FÖR TVÅ ANLÄGGNINGAR

STORT UTBUD

GRATIS SKIDTRANSFER MELLAN RIKSGRÄNSEN & BJÖRKLIDEN

Två vitt skilda resorts endast 30 minuters bildfärd från varandra.

Tillsammans har vi 32 pistade nedfarter, 53 km preparerade längdspår samt oändligt med offpistskidåkning och bergstoppar att ta sig an bortanför liftarna. Våra liftkort ger dig åkning både i Björkliden & Riksgränsen.

Familjärt, naturupplevelse, skidåkning i världsklass eller nattklubb? Vi har också 10 restauranger och boende som varierar från budget till lyx. I Björkliden och Riksgränsen finns kort och gott något för alla smaker.

Lapland Resorts transferbuss tar dig mellan Riksgränsen och Björkliden. Passa på att uppleva båda skidorter under din vistelse hos oss. Transferbussen får du åka gratis mot uppvisande av giltigt liftkort.

BOKA ONLINE FÖR BÄSTA PRIS

www.bjorkliden.com | www.riksgransen.se


RESA

| VINTERKICKAR NÄRA DIG

Anorak är ett smart multiplagg som du kan ladda med flera lager och värmande ull under. I Fjällrävens serie Vardag finns denna med huva, dragkedja för att värmen och praktisk känguruficka, plus sidofickor. Vardag Anorak W, mustard, fjallraven.com.

Gummistövlar är ibland det enda rätta, när det inte är så kallt utan bara blött. Vikingstövlar håller tätt med rejäla och greppvänliga traktorsulor, modell Slagbjörn, viking­ footwear.com.

Termos i rostfritt stål med läder­ klädsel, håller din dryck varm i upp till åtta timmar, Helags Järv Outdoor, naturkompaniet.se.

Outfits för outdoor Kanske vårt mest irriterande ordspråk: det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Särskilt som outdoorindustrin verkligen har förbättrat sig – till skillnad mot vädret. Men låt oss fokusera på utrustningen nu. Och vi lovar, du behöver inte frysa! Kängor från Lundhags med hög prestanda, skaft i nu­ buck och en varm uttagbar innersko, Skare Expedition, lundhags.com. Väst så rätt på hajk att till och med Leif GW Persson skulle göra tummen upp. Fiskars, kända för sina ikoniska saxar, gör sin första klädkollektion i design av Maria Korkeila, finns i begränsad upplaga från mars, fiskars.com.

Eldstål kan bli din räddning i vildmarken, denna håller i upp till 3 000 drag, Light my fire, naturkompaniet.se.

Hoodie kan vara ett perfekt värmande mellanlager, Stenströms gör en i mjuk merinoull, stenstroms.com.

Ryggsäcken. Om du går på en enklare ­utflykt ­räcker ­Fjällräven Vardagsserie, stor 25 liter, mel­ lan 15 liter och mini på 6 liter till ­familjens minsta, fjallraven.com.

KLARAR ALLA STORMAR Stormköket utsågs till Årets julklapp av HUI Research. I Sverige är den största tillverkaren av stormkök det jämtländska familjeföretaget Trangia, i byn Trångviken. ­Trangiaköket lanserades 1951 och har under åren fått åtskilliga upp­dateringar, som nonstickbeläggning i stekpannan 1969 och gas­ brännare från Primus 1995. Nu finns till och med ett helt trangiamuseeum. Trangiaköket finns i flera storlekar med olika utförande och tillbehör, trangia.se.

35


OSKAR FALCK

Nybrogatan 38 serverar frukost med à la carte-meny.

Dinner in t he fields, donburi, vassle & sit tdans

Kroglivet 2.0 Hamburgaren genomgår en identitetskris. Foodisarna filtrar inte längre med sitt Instagram vid bordet. I glasen spills pratvänlig dryck. Måltidsforskaren Richard Tellström och kokboksförfattaren Lotta Lundgren hjälper oss att ringa in vårt nya krogliv i nio tydliga mattrender. text ANNA NORSTRÖM

Allt fler äter dagens första mål på lokal. Gärna över ett jobbmöte. – Det är ett enkelt självbedrägeri, säger Lotta Lundgren om att vi generellt maskerar vårt egentliga syfte, njutningen, med nytta. Richard Tellström 36

håller med, han tror att vi ser till att mötas mer professionellt över mat. – Vi måste äta var fjärde till femte timme så att utnyttja det som ett kommersiellt fönster är smart, menar han.

SHUTTERSTOCK

FRUKOST PÅ LOKAL


SPANING

Lugna gårdshotell utan trängsel är vårens melodi, som Talldungen på Österlen.

| MATTRENDER 2021

FOODIEN TAR INSTAGRAMPAUS Efter ett år där det sociala fått stryka på foten vill folk nu vara mer tillsammans, även på krogen. En spaning är att gäster numera struntar att instagramma sin mat. Den tiden som de vanligtvis lägger på att fixa rätt filter ges nu åt samtal.

– Foodien blir som en dinosaurie. Det är en förhoppning snarare än fakta, säger Lotta Lundgren. För övrigt: en snabb koll på Google Trends visar att intresset för uttrycket ”foodie” som sökord börjat svalna i en dalande kurva sedan 2019.

LOTTA LUNDGREN

Donburi är hämtmaten vi vill ta hem!

Långlunch för två är vår nya vardagslyx.

VINLUNCH

SHUTTERSTOCK

Allt fler jobbar numera hemma och unnar sig därför också sig lite extra på lunchen. Som ett glas vin. Många krögare vittnar om en ökad försäljning av champagne mitt på dagen. Man kan alltid ursäkta ett firande, menar till exempel krögaren Emelie Zung-Hee Svensson från restaurang Agnes. Och hos kocken Joakim Almqvists restaurang Coco & Carmen dumpade man i höstas dagens lunch till fördel för en prisvärd avsmakningsmeny med vin­ paket. – Folk vill sätta guldkant på sin vardag, den glider ihop med helgen och i stället kan var dag vara ”lördagvardag”, säger Lotta Lundgren.

SHUTTERSTOCK

TAKE AWAY Den klassiska, lite flottiga, take away-maten som pizza, grillbricka och kioskthaimat får ­konkurrens. Enligt Richard Tellström vill gästen även att maten som tas med hem ska ha finess. Den ska bestå av något man inte kan laga hemma. Trendigt som ­japansk donburi – en risbädd i skål med olika toppingar eller helhetslösningen med en kasse fylld av komponenter för en trerättersmiddag. Också på ­uppåtgående är halvlagad mat, som en ramen med buljong och nudlar separat, så att ­kunden får upplevelsen av ­nylagat hemma i köket.

SHUTTERSTOCK

[lördagvardag] ”Folk vill sätta guldkant på sin vardag, den glider ihop med helgen, i stället kan var dag vara ”lördag-vardag”

37


SPANING

| MATTRENDER 2021 FO

TO

:

M AR IA

WR ETBLAD

»All mat som kräver en öppen mun visar att man lik­som lossar på integriteten.« LOTTA LUNDGREN, AKTUELL MED NYA KOKBOKEN LAGA MIG (ALBERT BONNIER FÖRLAG).

FOTO: BEATRICE LUNDBORG

Hamburgaren: taktil mat vi inte vill vara utan.

SHUTTERSTOCK

AVANCERAD MAT

Om hamburgarens vara eller icke vara tvistar de lärde. Eller, i alla fall Richard Tellström och Lotta Lundgren. Sandwichen, ja den är ju faktiskt ett slags smörgås, har haft 15 starka trendår. – Den har visat sig vara oerhört livskraftig. Men klarar den ännu en innovationsrunda?, frågar sig Richard Tellström. Han spår att hamburgaren kommer ha svårt att förnya sig mer, snart är den lika otrendig som 70- och 80-talets menyklassiker paté med cumberlandsås. – Hamburgaren är en taktil upplevelse som kräver ett 38

­ rdentligt jävla gap, säger Lotta o Lundgren. Mat som berörs och sedan förs mot näsa och mun bli en känsloupplevelse och sådana är orubbliga enligt Lotta Lundgren. – Det är samma sak med­ ­tacos. All mat som kräver en ­öppen mun visar att man liksom lossar på integriteten. Lotta Lundgren ger hamburgaren ännu ett år, men hoppas ännu mer på mexikanskt som ”handmat”. Det är ju inte för inte som googlandet av ”mangosalsa” ökat med 3 600 procent förra året, enligt henne.

Kocken måste anstränga sig när vi väljer att äta ute.

SHUTTERSTOCK

HAMBURGAREN – JA ELLER NEJ?

Hemmakockens kunskaper är snart i kapp krogkökens. Richard Tellström ser hur uteätarna ­ställer högre krav på menyvalen. De vill åt hantverket. Han menar att man vill ha mer avancerad mat ute, sådan som man inte kan laga hemma: – Alla kan öppna en burk bea men bara kock kan slå en riktig bearnaise. Rapsoljebaserad bea på burk kommer vi inte att se mer av på krogen, säger han.


LANDET ÄR DET NYA STAN

Krakas Krog i Kräklingbo står för äkta lång-bortfrån-staden-upplevelse.

Hemestertrenden håller i sig det här året och vi vill så långt bort från staden det går. – Innerstadskrogen lever farligt, säger Richard Tellström. Helst ska det dineras på en gårdskrog med egna odlingar, i ett växthus eller på ett fält som konceptet ”dinner in the field”, anammat av Kåseholms slott i Skåne. Att tänka location, location, location även för middagsevent på detta vis kan innebära att man helt sonika dukar upp ett långbord mitt i en åker av svajande råg eller i en skogsdunge, allt för att skapa en naturnära måltid. Det är hos landsortskrogar som Talldungen på Österlen, Taxinge krog i Nykvarn eller Krakas Krog på Gotland som man vill boka bord.

»Drycker med eftertänksamhet i smaken! Inte bara hälla i sig starköl där umgänget är viktigare än drycken.« RICHARD TÄLLSTRÖM, DOCENT I MÅLTIDSKUNSKAP OCH FÖRELÄSARE.

[Dinner club] ”Fenomenet när middagen övergår i klubb, så att du slipper byta ställe har inte fått fäste i Sverige – förrän nu. Klubbandet minskar men behovet kvarstår.” RICHARD TELLSTRÖM

SITTDANS ­EFTER ­MIDDAGEN Kanske borde Berns ska satsa på dinner club.

DJ Dinner var en grej i början av 2000-talet. Numera har många restauranger en designerad musikprofil, kanske till och med egen Spotifylista du kan prenumerera på. Men fenomenet dinner club – där middagen övergår i klubb, så att du slipper byta ställe – har inte riktigt fått fäste i Sverige. Förrän nu. – Klubbandet minskar men behovet kvarstår, säger Richard Tellström. Här spelar trygghetsfaktorn in. Man vill hellre spendera en helkväll på samma ställe, gärna till och med på samma stol. Så istället för att gå över till dansgolv kan man sitta kvar och ägna sig åt sittdans.

TRENDANDE RÅVAROR

SHUTTERSTOCK

Cacio e pepe, egen fiskodling och vassle i drinken!

PRATVÄNLIGT I GLASEN Precis som titeln på vinskribenten Alf ­Tumbles senaste bok Vin med ny adress så är det mindre kända vinländer som är på tapeten, liksom ­viner med mindre tillsatser. – Man vill att det man dricker ska ha en storytelling, det räcker inte bara med ett vin från ett klassiskt område längre, säger Lotta Lundgren. Måltidsforskaren Richard Tellström

ser hur det hänger ihop med intresset för hantverksprodukter, som öl ­eller naturvin. ¬– Drycker med eftertänksamhet i smaken! Att hälla i sig starköl där ­umgänget är viktigare än drycken blir mindre vanligt, säger han. Champagne är dock en beställning som är helt ohotad av trender: bubblor funkar alltid, så även i år.

Pasta – och därmed basta! En trend som bara växer är krogar med egen­­svarvad pasta. Rätter som cacio e pepe eller hemgjorda raviolikuddar blir alltmer efter­­frågade. Pasta­krogar det pratas om runtom i landet är till exempel Pastamakarna på Fårö och Pasta­fabriken i Ingelstorp. Smör – inte olja Tiden då svensken hellre spillde olivolja än smör är förbi. En krog med riktigt anseende anstränger sig mer

än att bara vispat sitt smör till brödkorgen. Att kärna är ett steg närmare en Michelinstjärna, helt klart. Stadsodlingar – med allt Vare sig det handlar om fiskar i inomhusbassäng eller takodlingar med grönt – råvarorna ska hämtas så nära krogen som bara möjligt. Vassle – i drinken Vassle är den nya citrusen. Ett mer hållbart, och supertrendigt, sätt att få till syra i drinkarna.

39


40


MIN PASSION

| LINDA SKUGGE

»Ingen ska veta var de har mig!« Från Fittstim, integritet och provocerande krönikor på 90-talet till en författare som i dag rör sig ledigt mellan bred underhållning och smal litteratur. Linda Skugge är plötsligt överallt, hur som helst och med ett gränslöst instagrammande om gräl, Tinderdejtning och tatueringar. Omöjlig att förstå sig på – och det är precis så Linda Skugge vill ha det. text FREDRIK EMDÉN illustrationer MAJA NORRBY

O

m 100 år kanske någon kläcker tanken på att skriva en biografi om författaren, journalisten och krönikören Linda Skugge, som var verksam från början av 1990-talet och under främst första halvan av 2000-talet. Det är fullt tänkbart att personen snabbt kommer att ångra sig en bit in i arbetet, då den ställs inför Linda Skugges samlade verk, chockad över omfattningen. För var börjar man när Linda ­Skugge ska beskrivas? År 2020 sitter den i allra högsta grad levande Linda Skugge på ett kafé i Stockholm och äter en mazarin. Hon funderar en stund över frågan vem som skulle skriva den där biografin.

– Jag vet inte. Jag får göra det själv. Det skulle bli för dåligt, ingen skulle fatta, säger hon. – Alla missuppfattar mig. Det är meningen ­kanske, för jag lägger ut egna dimridåer, jag vill inte bli förstådd.

Är det inte den röda tråden genom ditt skrivande, att …

– … ingen ska veta var de har mig? Ja, det är jag är väldigt mån om. För många är Linda Skugge 90-talsskribenten som var med och skapade Expressen fredag, som skrev om nya popband, som hyllade och provocerade. För andra är hon feministen som med hjälp av antologin Fittstim knuffade upp en ny våg av ­feminism på barrikaderna. Idag är hon allt det där som nämns ovan. Bara under förra året gav hon ut en kattbok tillsammans 41


går upp tidigt, tar en löprunda och sätter sig sedan och skriver på förmiddagen. På eftermiddagen har hon möten. Hon skriver ett kapitel i veckan på barnböckerna om Juno. En par dagar i månaden arbetar hon med sin krönika till ICA-kuriren. Och så läser hon nästan jämt, så fort tillfälle ges. Att skriva har alltid varit lätt, hävdar hon. Hon har skrivit professionellt sedan sena tonåren. – Jag insåg tidigt att jag mådde så bra när jag skrev. Precis som när jag nu springer varje dag, det

»Det var så härligt att provocera, mina ord kunde få folk att reagera.«

LINDA SKUGGE ÅLDER: 47. FAMILJ: Tre barn med exmaken Johan Skugge. BOR: Sollentuna. GÖR: Författare, skribent och debattör. BAKGRUND: Blev under gymnasietiden skribent för ungdomsmagasinet Ultra, blev sedan krönikör i Expressen, redaktör för den uppmärksammade antologin Fittstim och startade en egen blogg. Har sedan dess medverkat i rad olika tidningar, samt givit ut romaner och barnböcker. AKTUELL MED: Boken Vi såg en grävling (Sjösala förlag), kolumnist i Icakuriren, Expressen med flera, panelmedlem i Malou efter tio.

42

med Staffan Heimerson, en bok om äktenskap samt ännu en del i hennes ungdomsserie Iskompisar. Hennes bok Flygfärdig, som handlar om när äldsta dottern flyttar hemifrån, har utkommit i pocket och i december utkom nya boken Vi såg en grävling, som är en samling av ett års dagligt skrivande. DEN HÄR DAGEN har

hon precis varit med i Malou efter tio i TV4, där hon ingår i en panel med ­kulturdamer som varje vecka ses för att avhandla vardagliga ämnen. – Det är astrevligt, jag älskar att vara med där. Och så får jag pengar, säger hon. I dag har de pratat om huruvida man som ­åldrande kvinna ska färga håret eller låta det bli grått. Linda Skugge är, som alltid, säker på sin sak. – Det skulle aldrig falla mig in att färga. Det är fult med äldre kvinnor som färgar i någon poppig färg. Jag har fått mycket grått, det kommer att bli mer och mer och mer och jag tänker ha det så. Man ser ut som en damtidning om man färgar sig, förstår du vad jag menar? Jag vill inte se ut så, jag vill se ut som Patti Smith. Grått hår och så stripiga flätor som hänger ner, det ska jag ha. Bakom den enorma produktiviteten ­skymtar ett ordningssinne som inte riktigt stämmer överens med bilden av den yviga och provocerande mediepersonen Linda Skugge. Hon arbetar strukturerat och metodiskt,

bara känns så himla bra. Man får ett flow. Det är samma sak som när man läser. Jag älskar att läsa, skriva, springa, träna. Det får mig att hamna i nuet. När insåg du att det du kände för språket var ­kärlek?

– På en gång. Men det var väl mer att det var så härligt att provocera. Att jag via ord kunde få folk att reagera. Det var värsta kickgrejen, säger hon. Redan på gymnasiet utgjorde hennes texter en vattendelare. Svenskläraren hatade henne medan engelskläraren älskade hennes sätt att skriva. – Då tänkte jag: ”Kan det vara så att en person tycker på ett sätt och en annan något helt annat om en och samma text?” Jag väckte känslor, det var värsta kickgrejen, säger hon. Varifrån denna förmåga, liksom viljan att synas och sticka ut, kommer vet hon inte. – Mina syskon är helt annorlunda, jag är mer gränslös. Jag är orädd, jag kickar på att göra tvärtemot och att bråka. Mina föräldrar och mina syskon är så långt


MIN PASSION

»Mina föräldrar och syskon tycker att jag är jättejobbig för min Instagram är så gränslös.« ifrån det man över huvud taget kan komma, så de tycker att jag är jättejobbig just nu. För min Instagram är gränslös. Vet du hur nära det är intervention på mig just nu? Det är det! Det är så jobbigt, säger hon upprört och nöjt på samma gång. Vad är det som de tycker är så jobbigt? Linda ­Skugges texter har alltid legat nära henne själv – egentligen påbörjade hon arbetet med den där självbiografin samma dag som hon först blev publicerad – men under det senaste året har hennes ­berättelse krängt av sig ett lager skyddsvärn. ­Väldigt öppet har hon berättat om tankar kring Tinder, om sex, alkohol, träning och läsande. Och så dök karaktären Magnus upp. Ibland under namnet ”Marstrandspsykot”. Det är Magnus Talib som hon säger att hon raggade upp på Instagram (”jag kan inte riktigt redogöra för varför”) och som i likhet med Linda Skugge var en av de tongivande ­personerna i klubb-stockholm under 1990-talet. – Jag kände inte honom då, det är så roligt att vi träffats nu. Jag var aldrig på hans klubbar, för jag fick barn i runt millennieskiftet. Jag hade slutat gå ut, för jag tyckte att det var så mycket alkohol, så jag slutade dricka i flera år, blev nästan nykterist, säger hon. HON KALLAR HENNE och Magnus för

min Insta och så känner de att det finns någon ­frihet och glädje i den, säger hon. – Egentligen är Magnus världens mest städade människa, men folk tror att han är någon sorts ­A-lagare från parkbänken. Tänk dig Wahlgrens värld, fast på Instagram. Det är så jag ser på det jag skriver just nu. Det är ingen skillnad. Vi gör en ­realitysåpa, punkt, säger hon. Hon återkommer ofta till att hon nu, vid 47 års ålder, har roligare än någonsin. När barnen var små kände hon sig hämmad. Nu, när döttrarna är 14, 17 och 21 år gamla, känner hon inte längre att hon behöver ta hänsyn till någon. – Då har jag gått och hämtat på skolgården, jag har inte velat skämma ut dem, jag har identifierat mig mer som mamma, och då känns det i min värld som att man måste uppföra sig, säger hon. OCH SÅ LEVER hon med den kroniska sjukdomen a­ ddison, som innebär kortisolsvikt. Den har fått ­henne att omvärdera livet. – Jag känner att nu är jag värd att göra vad fan jag vill. Jag känner att jag vill leva så mycket jag kan, för jag vet inte hur länge jag ­lever. Förmodligen lever jag tills jag är 90, men jag kan dö i en addisonkris. På kafébordet framför ligger ­boken Lindas samlade, utgiven i s­lutet av 1990-talet, med krönikor från Expressen. Hon öppnar den och läser första meningen hon ser: ”Har bara hårdbrödmackor hemma och hela livet är förstört.” Hon skrattar. – Den är väldigt, väldigt rolig och jag vet inte varför jag skrev så som barn. Jag var yngre än mina barn … förstår du? Jag vet inte varifrån det kommer, säger hon. Hon blir lite allvarlig. – Jag vill inte att mina barn läser de här. Man märker att jag inte mår superbra. Jag mådde ganska dåligt. Jag var helt ensam, och den ensamheten gör ju någonting. Det blev bra texter. Det hänger ihop, säger hon. Just nu hänger mående ihop med hennes sjukdomar. – När man blir låg på kortisol, då blir man väldigt mörk i tankarna, man blir så utmattad, allt slutar ­funkar. Då får man påtaglig ångest, man blir tvångstankig. Hur ska jag försörja mig, tänk om jag dör? Allvaret byts mot ett brett leende. – Det blir jättebra texter. •

»Jag är orädd, kickar på att göra tvärtemot och bråka.«

”a match made in hell”. Tillsammans har de utvecklat hennes ­Instagramkonto och den nystartade Youtubekanalen till en realitysåpa, där de under några månader har ­grälat, rest, gjort slut, blivit ihop, ­tatuerat sig, grälat lite till. – Magnus är verkligen jättegränslös. Och det passar mig ­jättebra, för då slänger han bränsle på mig, och jag på honom. Han är stolt över mig och tycker att jag är rolig. Då känner jag mig omtyckt. Då blir texterna jättebra, säger hon. Det tycker även hennes läsare. De som följde Linda Skugges skrivande under 1990-talet känner igen sig i det självutlämnande, på gränsen till självförbrännande, sättet att skriva. Läsaren både roas och förfäras. Precis som Linda Skugge vill ha det. Ingen ska veta var de har henne. – Folk tycker att det är härligt, det blir en nerv som de vill åt. Folk är bundna till sina jobb, till sina dåliga relationer, barn som de kanske har ­problem med och så har de en vidrig chef som de hatar. Förstår du? De är helt slut. Och så ser de

| LINDA SKUGGE

4 X INSTAGRAM ”Tänk dig Wahlgrens värld, fast på Instagram, det är så jag ser på det, vi gör en realitysåpa, punkt.” @lindaskugge

Framför soptunnan i ­ lackan där jag dumpat b Marstrandspsykot två (och nu tre) gånger. Vi är gladare som vänner. @talibster

En vanlig kväll h ­ emma hos mig.

Det var här han fick mig att grina första gången ­­@talibster @tranansbar och det var jag som förstörde allt.

Förlåt @vetekatten jag stal just en kaffe men jag som stammis väljer att se det som en påtår. Ps. Jag ska betala innan jag går.

43


Chapter House kan öl.

Nya krogstjärnan Keun Joo. 44

Prisbelönta Villa de Luxe.

LENA GRANEFELT

Smålands nya matmecka


NEDSLAG

Res med smaklökarna till södra Smålands inland och slutdestination Växjö! Här startade krogen och gastrohotellet PM & Vänner för närmare 30 år sedan och blev plantskola för många namnkunniga kockar och sommelierer. Och nu finns mer att upptäcka i staden, som en galen ostbutik, Asiens senaste mattrender och en bar där ölsorterna aldrig tar slut. text ANNA NORSTRÖM

OST I ALLT

PM & Vänner är ett gastro­ hotell som frontas av blomster­ rummet Flora, men har även en takbar, bistro och så ställets aorta – finmatsalen med en stjärna i Guide Michelin. All mat är starkt kopplad till ­platsen och PM & Vänner var tidiga med att ha närproducerat som filosofi. Den stora av­ smakningsmnenyn heter såklart ”Tabberas”. Här kan man hitta småländsk ”no-kill”-kaviar från Strömnäsbruk, pumpa från Öland och ett älghjärta tillagat som en japansk kobebiff, ­serverad med egen soja på svamp och som ätes med pin­ nar täljda från lokal hassel. För många vinnördar är källaren värd resan i sig: den prisade sommelieren Rubén Sanz ­Ramiro har jobbat på New Yorks bästa restauranger innan han landade i lilla Växjö. PM & Vänners vinkällare är inhyst i ett gammalt bankarkiv och listan har fått tre vinglas av Wine Spectator, vinvärldens svar på Guide Michelin. En utmärkelse som bara PM & Vänner och restaurang Gera­ nium i Köpenhamn innehar. Mer info: pmrestauranger.se.

Joels Ost är så mycket mer än bara en butik. Grundaren Joel Löndahl bodde många år i ­Göteborg där han skolades i strikt fransk ostkunskap hos ­legendariska Hilda Nilssons ostbutik. Joel Ländahl kan pra­ ta om höghöjdsostar och gamla ­skolans gruyère som få. Dess­ utom kan man sitta ner och äta här från en meny där alla rätter är ostbaserade. Två favoriter är

Ett ställe som de flesta förr ­eller senare landar på är retrodrömmen Kafé de Luxe där loppismöbler, eleganta natur­ viner och musikbar blandas i en salig röra. I källaren har

Kafé de Luxe har bra plockmat.

KAFFE MED HANDMAT

På en adress där man sålt kaffe i alla tider har kaffebaren Bönan & Mustaschen öppnat förra året. Här väljer man sitt bryggkaffe från ”trygga eller äventyrliga” kvarnen. I stort finns mycket kaffe att välja på, minst åtta olika svenska ­kafferosterier finns represen­ terande på rullande basis. ”Jag jobbar mer som en ­vinbar” förklarar Andreas ­Johansson som är ansvarig på plats. Ätbart finns bara sådant som man kan äta med en hand, den andra ska ju hålla kaffekoppen! Mer info: Instagram @bonanmustaschen

Joels Ost är ett besök i osthimlen.

DANIEL NOVAKOVIC

kända artister som The Sounds, Jenny Wilson och Christian Kjellvander upp­ trätt. Faktum är att en av ­delägarna, Gustav Hektor, spelar bas i bandet Bullet och vägg-i-vägg med Kafé de Luxe ligger rockbaren med samma namn. Hos Kafé de Luxe är det den franska pizzan, tarte flambée, som varit med längst. För ett och ett halvt år sedan öppnade samma gäng Villa de Luxe, ett stort hus där alla rum är inredda med olika tidsepo­ ker som tema. Det är ”Villan” som vunnit förra årets bästa naturvinslista enligt Star Wine List, mycket beroende på att den meriterade sommelieren Samdri Vairagi med ett för­ flutet på stjärnkrogar som danska Noma, Daniel Berlin och Fäviken gått in som ­delägare. Mer info: kafedeluxe.se.

klassisk mac ’n’ cheese eller ­grillad spetskål med rikliga mängder comtéost och varför inte en blåmögelostinfuserad vodka­shot till dessert? Självklart går det bra att bara ta en bit ost och ett glas vin eller köpa med sig det man behöver ­genom fönstret som oftast står på glänt. Mer info: joelsost.com.

Växjös första finkrog: PM & Vänner.

ANDERS BERGON

RETRO MED STIL

DANIEL NOVAKOVIC

ALLTINGS BÖRJAN

| VÄXJÖ

45


NEDSLAG

| VÄXJÖ

JAPANSKT FINLIR

Till Izakaya Moshi går de ­flesta av Växjös kockar och äter när de är lediga. Vilket får ses som ett bra betyg. Förra året firade restaurangen med japansk inriktning åtta år. Bästsäljaren här är makirullen med chilisotad lax, ett recept som varit med sedan dag ett. Missa heller inte deras dump­ lings, gyoza, fyllda med ­fläskfärs, ingefära och rödkål. Izakaya försöker jobba råvaru­ baserat och i säsong. Gästerna som hittar hit är en blandning av kostymer och luvtröjor. Ställets cocktail som de ­in­bitna inte kan få nog av är ­deras variant på mojito, smak­ satt med het chili, och där myntabladen är utbytta mot koriander. Mer info: izakayamoshi.se.

Japansk lyxmiddag på Izakaya Moshi.

Keun Joo. ÖL, ÖL OCH ANNAN ÖL

Lokalen i sig är ganska omysig – men bara till att man letat sig allra längst in. Men vi ­börjar i baren där 16 öltappar erbjuder hantverksöl från hela världen. Totalt har man på Chapter House cirka 200 olika etiketter. Ägaren Daniel Djur­ valls ölspaning detta år lyder: ”Pilsner och lager av bättre sort. Vi kommer se mindre dubbel-IPA med marshmallow och banansmak. Glöm baconöl. Nu är det back to basics.” Vandra genom stenvalven och landa längst in i lokalen där en liten bar liksom lyser. Det här är ställets nya ginbar med hantverksgin från hela Sverige. Den närmast producerade ­stavas Lydén Gin, kommer från Ljungby fem mil bort. Mer info: chapterhouse.se.

SURDEG ÅT FOLKET

Varje foodiestad av rang bör ha ett bra bageri. Bröd & ­Sovel är PM & Vänners egna bageri och patisserie, runt knuten från hotellets entré. Här hittar vi konditorn Jon Martinsson som är vida prisad och har ett förflutet på Lux Dessert & Choklad och NK:s bageri. Det blir ofta kö ut på gatan när Växjöborna vill köpa sin frukostlimpa. Sovel, då? Det betyder pålägg på små­ ländska. Här finns enklare luncher, fikabröd, tårtor och desserter att mumsa på plats eller ta med hem. På fredags­ eftermiddagarna fylls ugnarna med napolitanska pizzor med fluffig kant och genomgräddad botten. Den görs bara på surdeg och har blivit omättligt populär. Mer info: pmrestauranger.se.

BRYGGERIBESÖK

Drinklyx på Keun Joo.

NYTÄNK FRÅN ASIEN Pizza från Bröd & Sovel.

46

Det senaste tillskottet i Växjös krogflora stavas Keun Joo. Krögarna bakom den populära kvartersitalienaren Massimo har här begett sig fjärran öster, till Sydkorea, Vietnam, Kina, Thailand och Japan. Stället är en hyllning till krögaren ­Martin Hultenheims mamma, Nina, som föddes i Sydkorea som Keun Joo. På menyn finns de vårrullar som är an­

ledning till att M ­ artin blev kock från första början som han lagade i massor till mellan­ mål i tonåren. Rul­larna är ­fyllda med småländsk fläskfärs, morötter och glasnudlar. ­Försvinnande goda! Här finns även en av stadens mest ambi­ tiösa cocktailbarer som skakar klassiker med en asiatisk tvist. Tänk mycket smak av sake. Mer info: keunjoo.se.

”Redig öl från Småland” är Kvarnagården bryggeris paroll. Ölen bryggs och buteljeras för hand i Braås, norr om staden. Kvarnagårdens öl finns listad på många ställen i Växjö. Men det går även att förboka öl­ provning på själva bryggeriet. Mer info: kvarnagardensbryggeri.se.


FYND! - Munskänkarna #6

Ekologiska nyheter!

Alkohol kan skada din hälsa.


48


SAMTID

| NYORD

Vår pandemiparlör är här!

Soffepidemiolog, corontän & Zoombombare Coronaviruset har tagit över våra liv på många sätt – även i språket. När den officiella nyordslistan för 2020 nyligen presenterades är mer än hälften av alla ord corona­ relaterade. Lär dig förstå ditt nya språk. text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

N

är man om 25 år får ­frågan vad som hände år 2020, kommer nog de flesta att svara något om corona. Eller covid-19. Eller pandemin. Kanske något om hur de spritade, distanserade, karantänade, bunkrade, armbågshälsade eller fotbumpade. För naturligtvis har pandemin – eller vad man nu vill kalla det – även fått inflytande över språket. Nya situationer kräver nya ord. I nyordslistan från 1987 kunde man till exempel läsa följande: ”HIV. Nu har FN-organet WHO (Världshälsoorganisationen) officiellt rekommenderat att aidsviruset döps om. Det nya namnet är HIV.” Och att den äldsta förekomsten i svenska språket av ord som ”karantän” och ”pest” kan spåras till 1600-talet är knappast en slump. Då hade Europa i flera hundra år lidit av våg efter våg av pestsmittor.

Så att nära hälften av alla ord på 2020 års ­ yordslista på ett eller annat sätt kan härledas till n pandemin är inte överraskande.

Vilka är de största språkliga effekterna av pandemin?

TACK-OCHHEJ-ORDEN (enligt Elinor Falkman, retorikexpert) • Influencer • Fake news • Mindfullness • Padel • Naturvin • Hemester • Narrativ • Kontext • Dikotomi • Debil

– Den stora förändringen är att vi har bildat hundratals nya ord. Men det som är anmärkningsvärt är att det bara är ett som egentligen är helt nytt – nämligen covid-19. Resten är traditionell svensk ordförrådspyttipanna där vi bildar samman­ sättningar och avledningar av befintliga ord, som ”hobbyepidemiolog” och ”superspridare”, säger ­Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen och en av dem som är med och utformar nyordslistan. Har du någonsin sett en nyhetshändelse som haft så stor inverkan på språket?

– Nej. Ingen händelse har påverkat svenskans ordförråd lika mycket sedan andra världskriget. Coronapandemin förändrade våra liv närmast över 49


EN VINNER, ALLA FÖRLORAR

Vandra genom Kieslowskis värld på Gothenburg Film Studios

En musikalisk resa genom människans allra mörkaste vrår

Urpremiär 3/3 Backa Teater

Sverigepremiär 5/2 Gothenburg Film Studios

Göteborgspremiär 25/3 Lorensbergsteatern

Av JOHANNA SVALBACKE Regi MARCUS CARLSSON

Av KRZYSZTOF KIESLOWSKI, KRZYSZTOF PIESIEWICZ Regi RAGNA WEI, BIRTE NIEDERHAUS En del av Göteborg Film Festival

Av EURIPIDES Regi SUNIL MUNSHI Ett samarbete med Riksteatern

Biljetter säljs på vår hemsida och i Konserthusets kassa, telefon 031-726 53 00

www.stadsteatern.goteborg.se

Vi är måna om att det ska kännas tryggt för dig som vill gå på teater. Nu när teaterhuset vid Götaplatsen byggs om, spelar vi på andra platser. Oavsett var vi spelar följer vi rådande riktlinjer för din och vår trygghet.

I ett barns hjärna ska det finnas roliga funderingar och tusen drömmar … … inte sjukdomar, skador och annat som gör livet svårt. Med en gåva till Barnhjärnfonden stödjer du forskning som kan göra livsviktig skillnad för de barn som drabbas av hjärnrelaterade skador, sjukdomar och diagnoser. Swisha din gåva till 1236246094, skanna QR-koden med din Swishapp eller gå in på barnhjarnfonden.se


SAMTID

| NYORD

HISTORISKA NYORD Tidigare nyord som ­ ommit i samband med k stora nyhetshändelser: 1987 (HIV-epidemin)

HIV Nu har FN-organet WHO (Världshälso­ organisationen) officiellt rekommenderat att aidsviruset döps om. Det nya namnet är HIV. 1989 (Ebbe Carlsson-affären)

Bugga Installera hemlig avlyssningsutrustning; avlyssna med hjälp av sådan utrustning. 1990 (Berlinmurens fall)

Glasnostisk [’-nåst-] Som hör samman med glasnost.

en natt och i en helt ny vardag behöver vi nya ord. Stora nyhetshändelser har inträffat förr – mordet på Olof Palme, Berlinmurens fall, terrorattackerna den elfte september, Estoniakatastrofen och så ­vidare – men frågan är om inte pandemin trumfar dem alla. Åtminstone när det gäller att få permanenta återverkningar i hur vi beter oss och hur vi pratar. – Den har påverkat vårt kroppsspråk och våra gester. Vi hälsar till exempel inte på samma sätt längre utan har olika coronahälsningar, till exempel med armbågarna, säger Anders Svensson. OCH DE NYA ord som nu kommit in i språket har en

större chans att stanna kvar, menar han. Anledningen är lika enkel som tråkig: pandemin kommer inte att släppa greppet om oss.

– Vi kan jämföra med vulkanutbrottet i ­ yja­fjallajökull 2010 som var en exceptionell E ­händelse som påverkade vårt resande. Då fick vi kortlivade nyord som ”askstoppad”, ”inaskad” och ”askänka”. Men de orden gick upp i rök när ut­ brottet var över. Han menar att pandemin präglar våra liv på ett mycket närmare håll och sannolikt för lång tid framöver. – Vi kan också jämföra med Estonias förlisning och flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004. Då tog ord som ”bogvisir” och ”sunami” steget över från fackspråk till allmänspråk. Nu har vi snappat upp medicinska ord och begrepp som ”flock­ immunitet”, ”samhällsspridning”, ”droppsmitta”, ”reproduktionstal” och ”platta till kurvan”. •

1992 (inbördeskriget i fd Jugoslavien)

Etnisk rensning Det att en viss folkgrupp med våld driver ut andra etniska grupper från ett område i syfte att som enda folkgrupp besitta samma område. 1994 (Estoniakata­strofen)

Bogvisir Ny användning i bildlig betydelse. 2001 (Terrordåden 11 september)

Bin Ladin-rabatt Prissänkning på flyg.

SÅ STÄDAR DU UR DIN ORD­GARDEROB För några år sedan var det ” filterbubbla”. Något år senare ”content”. Varje tid har sina ord som snabbt tas upp i språket och lika snabbt slits ut. De används så mycket att de förlorar sin mening, blir urvattnade och glöms bort. Elinor Falkman är retorik­ expert och talcoach. Hon ser hela tiden hur ord liksom ramlar in i språket, blir ­jättepopulära och sedan vissnar och dör. Har du några tips för att sluta använda de här orden? – Ja: Sluta! Ett tips är att googla synonymer och be­ stämma sig för att använda dem i stället. Man kan leka lite

bestraffningslekar med sig själv, typ att det blir ett glas vin mindre per helg om man säger ”kontext” i stället för ­någon synonym. Det låter som att det är ­lättare sagt än gjort. – Om man ska ändra en vana så måste man göra det medvetet. Och det tar en stund – cirka två veckor ­brukar de flesta säga. Det

bästa brukar vara att bete sig mot sig själv som man gör med barnen, alltså med ­belöningar och straff. Har du själv några ord som du använder för ofta? – ”Konkretisera”. Jag ber ofta folk att sluta prata abstrakt och börja prata konkret. Hitta enklare sätt att förklara på. Då upprepar jag det ordet. Jag försöker hitta andra sätt att

säga det på, men det är svårt ibland. Fast det är nyttigt! Hur då? – Man kan utmana sig själv att sluta säga vissa ord man ­använder ofta. Om man är eko­ nom kanske man säger till sig själv att man inte får använda ordet ”ränta” på en hel vecka. Lite som att beskriva en banan utan att använda ordet ”gul”. Ett bra sätt att variera sitt språk.

51


SAMTID

| NYORD

NYORD I CORONANS TID Här alla coronarelaterade ord från den rykande färska nyordslistan från Språkrådet på Isof. Riv ut, spara och memorera! Coronaanpassa

Vidta förebyggande åt­ gärder för att följa restrik­ tioner med syftet att ­minimera risken för sprid­ ning av coronaviruset.

Coronahälsning

Hälsningsgest som upp­ kommit under corona­ pandemin. Vanliga ­coronahälsningar är att nudda armbågarna, ­knogarna eller fötterna.

Restriktioner som be­ gränsar rörelsefriheten i ett samhälle och möjlig­ heten att använda olika samhällsfunktioner.

Mjuta

Tvåmetersregeln

Lockdown

Person som utan expert­ kunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin. Även ”soffepidemiolog” an­ vänds i samma betydelse.

Hungerpandemi

Platta till kurvan.

Förmåga att förstå hälso­ information.

Hålla smittspridnings­ takten på en jämn nivå. Även ”plana ut kurvan” och ”trycka ner kurvan” används i samma ­betydelse.

Immunitetspass

R-tal

Svält orsakad av corona­ pandemins konsekvenser.

Hälsolitteracitet

Intyg som visar att en ­person är immun mot ­coronaviruset och därför ges m ­ öjlighet att exem­ pelvis resa eller besöka vissa platser. Även ”coronapass” an­ vänds i liknande betydelse.

Genomsnittligt tal som ­visar hur många personer som smittas av en redan ­smittad person. ”R-­tal”, är en kortform för ­”reproduktionstal”.

Självkarantän

Spridning av virus bland personer i en avgränsad grupp.

Isolering i hemmet eller på annan plats när en person har eller kan ha smittats alternativt vill undvika risken att smittas av coronaviruset. Även ”hemkarantän” och ”corontän” används i ­samma betydelse.

Lesserwisser

Social distansering

Infodemi

Global spridning av ­skadliga rykten.

Klustersmitta

Person som är mindre ­vetande men som trots detta förklarar ett ­fenomen för någon som vet mer. ”Lesserwisser” är bildat till engelskans ”less”, ”mindre”, och ”besser­ wisser” ”bättrevetare”. ­Lesserwisser ­används dock inte i engelskan.

Superspridare

Person som sprider en sjukdom till ett stort antal personer. Parallellt talas det om ­”superspridning” och ­”superspridarhändelse”, som används för att inte peka ut individer och för att spridningen kan ha flera orsaker.

Stänga av mikrofon eller ljud. ”Mjuta” är bildat till engel­ skans ”mute”, ”dämpa; göra tyst”. Även stavning­ arna ”muta” och ”mutea” förekommer. ”Avmjuta” används om att slå på mik­ rofonen eller ljudet på nytt.

Hobbyepidemiolog

52

­ rdet används också O mer allmänt i betydelsen ”person som är okunnig i en viss fråga”.

Det att hålla fysiskt ­avstånd och att ta hänsyn till riskerna för smitt­ spridning i sitt sociala umgänge. Använd gärna ”fysiskt ­avstånd” när det handlar om att just hålla fysisk ­distans vid möten och sammankomster.

Rekommendation eller bestämmelse om att hålla två meters avstånd ­mellan personer som inte tillhör samma sällskap.

Turistkorridor

Överenskommelse som möjliggör semesterresor mellan länder där smitt­ spridningen är på låga ­nivåer.

Zoombombning

Intrång av objuden del­ tagare i möte som hålls genom videomötestjänsten Zoom. En person som gör in­ trång i ett möte kallas ”Zoom­bombare”. ”Zoom­ bombning” kan även ­användas när till exempel husdjur går in i bild under ett videomöte. Stavningen ”Zoombombing” ­före­kommer också.

Vårdskuld

Uppsamlat behov av ­sjukvård som uppstår när vissa åtgärder skjuts upp till förmån för åtgärder som är mer akuta.

Underturism

Situation där besökarna är för få för att turist­ beroende orter ska klara sig ekonomiskt.

Nyordslistan s­ ammanställs av Språkrådet på Isof, Institutet för språk och folkminnen. Mer info: isof.se.


ALLA BARN SKA FÅ KÄNNA GEMENSKAP Tack alla ideella scoutledare. Utan er stannar vår verksamhet, era insatser är ovärderliga. Tillsammans ger vi barn och unga över hela landet en trygg och meningsfull fritid. Men vi behöver bli fler. Vill du bidra? Engagera dig som ledare eller skänk en gåva. Bankgiro: 900-3161 Swish: 900 5224. Eller läs av QR-koden med mobilkameran för att bidra.

www.scouterna.se


Kidnappningsdrama – i din egen hjärna Ett nytt år innebär för många en nystart, att sluta med en dålig vana. Men flertalet av dem misslyckas också. Varför är det så svårt att få styr på hjärnans belöningssystem? Och varför går somliga över i beroende när andra klarar att hålla sig till en normal konsumtion? text ANDERS MATHLEIN

54


INRE HÄLSA

| BEROENDE

N

ytt år och nya föresatser – eller? De säkraste nyårslöftena är ­sådana som är lätta att hålla och okej att bryta, som till exempel att börja äta nyttigare och sedan sluta med grönsaker för att åter­ gå till hämtpizza. Mer krävande är att lova dra ned på eller upphöra med rökning, alkohol, spelande eller andra vanor som ibland går till överdrift eller redan utvecklats till beroende. Alkoholen, etanol, träffar inte bara centrala nerv­ systemet och rör om i signalsubstanserna. ­Eftersom den är löslig i både fett och vatten påverkas bok­ stavligen ­varje cell i kroppen. Men att som Homer Simpson säga att ”alkohol är roten till och lösningen på alla våra problem” är en farlig förenkling. Beroende uppstår när belöningssystemet i ­hjärnan så att säga kidnappas av en substans eller verksamhet. Hjärnan anpassar sig, och tillvänjning sätter permanenta spår i vissa receptorer. Där frisätts signalsubstanser som bland annat dopamin och noradrenalin som påverkar välbefinnande och kan dämpa ångest och oro. När receptorerna vant sig vid överdriven stimulans nöjer sig hjärnan inte med en normal mängd av ”lyckosubstanser”. I så fall kommer abstinenssymtom, såväl psykiska som fysiska. Tecknen på beroende är bland annat att man känner sug, toleransen ökar, man behöver mer för att må bra. Det blir ofta problem med omgivningen. Substansberoende och impulskontrollstörningar har flera likheter, därför kan man tala också om till exempel sex-, spel- och dataspelsberoende.

SHUTTERSTOCK

SOCIALA FÖRHÅLLANDEN, TIDIGT drickande,

ärftlig­ het – varför 15–20 procent blir alkoholberoende och andra inte kan ha många orsaker. Forskning pågår men har ännu inte resulterat i nya behandlings­metoder. Man söker mekanismer i hjärnan som kan vara angreppspunkter för nya ­läkemedel mot beroende­sjukdomar. En teori är att det handlar om en störning mellan nervcellerna i amygdala, ett om­råde i hjärnan som rör känslor och motivation. Det har också visat sig att lång­ varigt drickande minskar produktionen av ett ­enzym som normalt är en spärr mot att dricka mer. Över en miljon svenskar dricker osunt mycket. Riskbruk innebär 15 standardglas eller mer i ­veckan för män och 9 för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 12 cl vin, 4 cl sprit eller 33 cl starköl. Dryckesvanorna har förändrats, med lådviner, ­afterwork och mitt-i-veckan-vin vid sidan av ­helgdrickandet. Under coronapandemin, då många ­isolerar sig och arbetar hemifrån, minskar den ­sociala kontrollen, vilket ger utrymme till ett mer odisciplinerat drickande. Författare, som ofta arbetar isolerat med svagt socialt tryck, löper enligt en studie från Karolinska institutet 50 procent ökad risk för missbruk. För dem kan en orsak till drickande vara till exempel prestationsångest, men alla som dricker har sina 55


INRE HÄLSA

| BEROENDE

skäl. Kanske ligger alkoholens trollkraft till stor del i att den låter oss leva i nuet. Ånger och oro för framtiden lättar för stunden. ”Spriten gjorde förgångna, roliga saker till något närvarande, som om de fortfarande hände”, skrev F Scott Fitzgerald i Natten är ljuv. ”De var sam­ tidiga även med framtiden, alldeles som om de stod i begrepp att hända igen.” Vår kultur tycks marinerad i alkohol, drickande är självklart i många sammanhang. Med rökning är det numera annorlunda. Genom upplysning, ­restriktioner och inte så lite stigmatiserande ­moralism har rökningen drastiskt minskat. I början av 60-talet rökte hälften av de svenska männen och 25 procent av kvinnorna, nu röker endast 7 ­procent av den vuxna befolkningen. ALLTSÅ SÖKER TOBAKSINDUSTRIN nya marknader, som Afrika med dess unga växande befolkning. ­Enligt Världshälsoorganisationen väntas dagens cirka 77 miljoner rökare i Afrika öka med 40 procent till år 2030. Tobaksreklamen är stoppad och cigarettpaketen täcks av bilder på tumörer, men spelbolag med miljardvinster på Malta får fortsätta överösa oss med reklam för snabba klipp. Spel är också beroende­framkallande, men mer socialt och eko­ nomiskt än fysiskt förödande för offren. Även dataspel är beroendeskapande, och numera finns behandling för denna åkomma hos Game Over i Linköping och vid mottagningen för ­spelberoende och skärmhälsa vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi, kbt. Vid drog­ beroende kombineras terapi med medicinering.

SHUTTERSTOCK

»Mobilberoendet bör inkluderas – eller vad ska man kalla det när vi kollar mobilen 150 gånger eller mer per dag?”

Här bör mobilberoendet inkluderas – eller vad ska man kalla det när vi kollar mobilen 150 gånger eller mer per dag? Det är användarnas uppmärk­ samhet och personliga information som platt­ formsföretagen säljer, därför är det primära målet att få oss att stanna kvar. Algoritmer som serverar mer av det vi tittat på, det ändlösa skrollandet och gillamarkeringar skapar förväntan som vid en Jack Vegas-maskin och ger ideligen små stötar i ­belöningssystemet. Ett utvecklat beroende är kroniskt. Somliga kan kontrollera det, för många är livslång avhållsamhet enda alternativet. Men vissa försöker inte ens, utan löper linan ut. Den hårddrickande kolumnisten Jeffrey Bernard i tidskriften Spectator klagade på restriktionerna. ”Vad det här landet behöver”, skrev han, ”är en alkoholiserad hälsominister.” •

BOKTIPS: SJÄLVUPPLEVT & FAKTA Många har skrivit om kampen mot beroende. Nyligen kom journalisten Johan Cronemans bok Jag är olyckligt här där han berättar om sitt liv med spel och alkohol. P O Enquist skrev utlämnande om sig själv i tredje person i Ett annat liv:

56

”Han föraktar dem som inte kan genomskåda sin situation; han genomskådar, samt fortsätter supa.” Åsa Linderborgs Mig äger ingen och Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga visar närstående mäns alko­holism ur kvinnoperspektiv.

Alkohol, droger och hjärnan – tro och vetande utifrån modern neurovetenskap av Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet, beskri­ ver hjärnforskningens framsteg när det gäller beroendesjuk­ domar.

FAST I ALGORITMERNA? ­Netflixdokumentären Social Dilemma visar hur stark de sociala nätverkens inverkan är på oss människor och beroendet som medvetet skapas. Med effekter som är så farliga att teknik­ experterna själva varnar för sina egna skapelser.

KRÄVS HJÄLP? Behöver du eller någon närstående hjälp med att minska ­drickande, rökning eller annat ­beroende är Vårdguiden (1177.se) ett bra ställe att börja på. Här finns överskådlig information och många förslag till åtgärder och behandling.


Siden för alla tillfällen!

Vi söker fler engagerade personer Varje barn har rätt att bli älskad, varje barn har rätt till trygghet och varje barn har rätt till glädje. Som

Reselakan och reseplagg tunna och lätta

jour-/familjehem är ni inte anställd utan har ett uppdrag. ÄR DU ELLER NÅGON VÄN/BEKANT

Nattplagg och sängkläder i siden

INTRESSERAD AV ATT BLI JOUR-/FAMILJEHEM KONTAKTA OSS, VI ÄR VERKSAMMA ÖVER HELA SVERIGE

Tunna värmande sidenunderställ

Upplev fördelarna med siden: - Naturligt temperaturreglerande - Skonsamt mot hud och hår - Ger en lyxig och skön känsla

www.sleepinsilk.se

Välkomna att besöka oss på www.nebteamet.se för mer information och intresseanmälan alternativt skicka ett mail till info@nebteamet.se Omkostnadsersättning samt arvode tillämpas


Bli fri från glasögonen.

Just nu! g nin Undersök

Ditt synfel går att åtgärda med ett linsbyte.

99 kr

Är du 50+? Slipp läsglasögon eller progressiva glasögon genom ett linsbyte. Vi kan hjälpa dig oavsett din ålder och vilka synfel du har. De synfel som korrigerats kommer inte tillbaka. Inför operationen gör vi en mycket noggrann undersökning för att eliminera riskfaktorer. Allt för att så många som möjligt ska kunna återfå sin synskärpa på ett tryggt sätt.

Läs mer å och boka p e memira.s


KORSORD

| JANUARI/FEBRUARI

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Prinsessan Madeleine är hertiginna av detta landskap.

REKORD

FÖRORD UPP- SPILLA FÖR ORD BURNA KNOPP

VATTENDRAGET

JÄRNOXID

PRICK

BLEV LITE SKÄRRAD

SARA FRIBERG/KUNGL. HOVSTATERNA

GÅTT UPP

RINGA VIKT DUFVA

GÖR REKLAM

SORTS SORT I HUVUDET

SOM HANS & GRETA

RINGLEKAR

ERSATTE STARR BLÅSA I VISSLAN GILLAN?

KRÄM UTAN MJÖLK TOMTEN BLÖT UTAN EUROPALUVA ETTA

DAGÖFYR

MALJA RUNT RIMINI

PINNPEKARE

ÄR VISSA OLÄGENHETER

VALHALLAVÄSEN

JORDA

KAN VARA RAK I RINGEN

GAPIG GLOSA SATTES NER

OVANLIGT VÄNLIG?

ALE UTAN STENAR JEMENPORT

VARA PÅ BENEN

SLAGORD

BASKER

HAR VISSA BITAR

LÄGGER BENEN PÅ RYGGEN

HIMLASORTI

PLANET

STACK TILL NÖTTE

& TJEJDER

STUMP

KOLLOID

DÄR DET SKÄR SIG ÄR AVGÖRANDE

SORGSNA STÄNK

LITE AV ALLÄTARE SPISPRINCIP

LOTTEN

MISSHAGLIGA OSET

HALVA ÅTTAN

ANDNINGSORGAN

MASKA

HAR VARIT MED FÖRR

ANTROPOID VIKTLÖS

NIT

GÖR LUGN LUGNARE

SJÅA

HÄFTIGT FALL

GER BARNEN HOPP SÄTTER UPP

STRANDSKYDD HELT OBSOLETA VINNANDE SERVEN

HEN BAKOM BOKEN STIGER OM VÅREN

TRÄNGRE VATTEN

BENDEL (MEN INTE PETTERSSON)

SLAGBOMMAT DONET LOCKA

HÖKAREN

FÖRR I VINTERPALATSET

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 28 februari. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

ÅLDER

DONINGEN DÄR

niklas. aurgrunn @gmail. com

HALSTRADE STRÖMMINGEN

Grattis! Ni vann i november FÖRSTA PRIS: Christina Eriksson, Göteborg ANDRA & TREDJE PRIS: Ulf Magnusson, Uppsala Margareta Hagren, Nässjö

59


| JANUARI/FEBRUARI

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

1

5 1

6 4

1 2

1

8

3 5 9

8

SVÅR

0rdenska nedan här passas in i rutmönstret två vardera gånger vardera 0rden Dubbelglosan nedan härska passas in i rutmönstret två gånger - en gång- en gång Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vågrätt ochvågrätt enlodrätt. gång lodrätt. De blåI derutorna ger ytterligare vågrätt och gång Degång blålodrätt. rutorna ger ett ord.ett ord. ­vardera – enen gång och en blå ytterligare

SVÅR

1 6 2 7 8 5 3 9 4

5 4 7 1 3 9 6 8 2

rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

3 9 8 4 6 2 7 5 1

MEDELSVÅR

2

3 4

2

9 7

9 1 2 8 6

5

8 2 1 3 5 6 4 7 9

4 3 4 2 7 7 1 5 4 2

7

4

4 3 5 9 2 7 8 1 6

1 8

9 8 7

9 7 6 8 1 4 2 3 5

5 3

3 2 8

2 8 9 5 4 3 1 6 7

6

Svår

6 5 3 2 7 1 9 4 8

9 1 8 7

Medel

7 1 4 6 9 8 5 2 3

KORSORD

Svår

MEDELSVÅR

6 1 8 3 9 2 7 5 4

5 7 4 6 1 8 3 9 2 Medel

3 2 9 7 4 5 8 6 1

2 6 5 8 3 1 9 4 7

8 9 1 4 7 6 5 2 3

7 4 3 2 5 9 1 8 6

Sudoku:

FR RU IN DA

RI ID D UN NA A NO OM M AM MM M

G R Ä S

GR RA ÄS SK

RÄ AS SK KA

ÄS SK KA AL

Dubbelglosan: Ordkättingen: STEN – PARTI – LÖS – GLASS – BAR – LAST – BIL – ISTER – BUK

Lösningar

S K A L

BUK

F R I D

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ordytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

60

4 3 6 5 8 7 2 1 9

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

BAR - PARTI - LAST - ISTER - GLASS BAR – PARTI – LAST – ISTER – GLASS – LÖS – BIL - LÖS - BIL

1 8 2 9 6 3 4 7 5

DAMM - FRID- -FRID GRÄS - INOM- INOM - RASK - RUNA DAMM - GRÄS - RASK - RUNA SKALSKAL - ÄSKA - ÄSKA

STEN

9 5 7 1 2 4 6 3 8

DAMM – FRID – GRÄS – INOM – RASK – RUNA – SKAL – ÄSKA

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


Inget lim Ingen spik Klickbar Fiskbensparkett från Bjelin finns i många olika färger och ytbehandlingar klar för att läggas, helt utan att behöva spik, lim, slipmaskin eller lack. Det har aldrig varit enklare. VÄRLDSLEDANDE SVENSK GOLV TEKNIK FRÅN FÖRETAGET SOM UPPFANN KLICKGOLVET. WWW.BJELIN.SE


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

64

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


BAMBURINO

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer?

Mjuka, sköna och miljöriktiga sängkläder i 100% Bambu

KUPÉ - från Norr till Söder.

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

Marknadens bredaste utbud av sängkläder i mjuk bambu; - Påslakanset - Örngott - Underlakan, ”dra på”

KORSORDSLÖSNING DECEMBER 2020

KON-

V N D A N S O D O P S E R O A L T A R R A R T K A S K B A L O R L I M A T SM V I S T E U S T E N R D A T AMMA I G E T R S T O R I T E R A S A R

GÖR VÄDER- TAKT- HÅLLER HUNDLEK PERSON IHOP GÖRA

R E L H E K T Ä R I S K P E O R V G A R L E M P A P R A FLER ÄN EN PÅVE

SAMLAR GUTAR

SORGSNA STÄNK

KAN VARA HÖGT RANKAD

STÄLLER TILL MED SCENER

D R R A M H A T P I K E R

BANK UTAN KASSA

GRASSERADE

GLIDMEDEL

SOLO

GÅ ILLA ÅT HAMNHÄGN

OSTMASSA

CITYAKUTEN I ORIGINAL JOBBAR GENOM GENOM

DE ÄR PÅ VÄG

R E S E N Ä R E R N

H K U V A R O V A D E D E S K O L R A Ä L I N T S O G U R A T A REJÄLT KÖRD MED

SPISAR LJUDLIGT

KLOSTERORT 10 BUD

FIGURER PÅ DET HALA STROSA

URAKTLÅTENHET

SÖTT SOM SEGT

GÅR OMBORD

ÅKER I TRÄDA

GÅR JU OFTA IDIOTEN

EN & ANNAN FRÅN VÄSTERÅS

KAN DET STUNDOM SKRUV

SKRIN

KAN DRA PÅ STADION

DÅLIGT

FYLLA MEN MINNE PÅ INGA TJUT VADARE

MA A T T A R O T R A L A K A N Ä

S M Å L A N D

VISAT VAR MENAR

FÖR LÅDHÅLLARE

FICK LOV

KAN GE UPPLYSNING

TEATERDJUR

DIKT MEN INGET POEM

ATLANTBÅRDEN

TA HAND OM

NORDIT. VATTEN STRIDSTRÄD

G E M

LIGGER LÅGT

BAST

Å R

DANS EL. PACKE PÅ JEEP I JUNEAU

A K

TILLHÅLL OÄTLIG VÅFFLA

K A

SKALBIT

D O

SYMBOLISKA HANDLINGAR DRAR SÖDERÖVER

STAD MED STENA

BERGSLAGS- MÅLSÄGARE BÖNA

FUNTFUNKTION GEMENA

STRÄVA BAKÅT

LUNK

TYP SOTHÖNA

GÖK SOM HJÄLM GLANS

DRAR KALLT

BINDEMEDEL 7-DEL

NAT. UPPGÖRELSE

HÄRRÖRA

LÄNGDELLER VERSMÅTT

FÅ TIDIGT MÅL SAKNA MÅL

VÄL TILLTAGEN TJÄRNTÄCKEN

MITT I SMETEN BORT HELT KORT

niklas. aurgrunn @gmail. com

Mjukt och skonsamt

Temperaturreglerande

Bambuväxten har runda Bambumaterialet har fina fibrer. Därför blir materialet temperaturreglerande egenextra mjukt, skönt och skaper som gör att det värmer skonsamt mot din hud. respektive svalkar vid rätt tillfälle

Miljöriktigt val Bambuväxten kan växa upp till 1 meter per dag. Den växer utan konstbevattning och utan bekämpningsmedel.

www.bamburino.se


I KUPÉN

| KALLE MORAEUS många plan är jag kanske ­Sveriges mest prestigelösa människa, men när det kommer till vallning, då jävlar händer det något i skallen på mig. Så jag har som ett skidlaboratorium hemma, och studerar väder, temperatur och luftfuktighet innan jag vallar. Det är nästan filosofiskt att valla skidor. Du gjorde en omfattande ­hälsoresa för några år sedan, hur var det?

»Livet är för kort för andra klass« Riksspelmannen som inte tvekar inför att lägga ifrån sig fiolen och hoppa in i ostdisken, frågesportsburen i tv eller på bioduken som skådespelare. Kalle Moraeus har många strängar på sin yrkesmässiga lyra. text LINDA NEWNHAM

Du medverkar i kommande fil­ men Ur spår, vilken är din roll?

– Ja, jag gör den enormt svåra rolltolkningen att vara mig själv, haha. En mindre roll, vill jag tillägga.

Det sägs att människor som kör lopp presterar bättre i ­livet, stämmer det?

– Ur mitt perspektiv är det bra när människor tar hand om sig själva och sin hälsa. Däremot är jag själv inte intresserad av att åka lopp, jag har aldrig haft

kroppen för att bli elitidrottare. Men jag tävlar gärna mot mig själv, vilket jag tycker är den ädlaste konsten. Och jag älskar att åka längd, jag är lite av en skidåkningsidiot.

På vilket sätt ”skidåknings­ idiot”?

– Skidåkning i skog och mark är viktigt för själen, ­kontemplativt, så jag åker så ofta jag kan. Det är också en materialsport, och jag är oerhört petig med mina grejer. På

– Ja, jag var slut som person efter några kämpiga år, med bland annat en skilsmässa. Jag hade åldrats i förtid. Men med rätt kost och träning återvann jag förlorad mark, det var rena föryngringskuren. I dag har jag ingen ångest när jag ska sätta på mig skoterstövlarna, och kostymerna har jag fått sy in.

Har hälsan även påverkat spelandet?

­ esta nog skulle uppfatta mig fl som en icke-konsument av musik, så sällan sätter jag på något. Men jag är lite yrkesskadad: så fort jag hör en låt blir jag e­ ngagerad och slår på det ­professionella örat. Om man åker till Orsa, vad ska man inte missa?

– Naturen! Sjön och badet på sommaren, och Grönklitt och skidåkningen på vintern.

Jag har hört att du jobbar ­extra i affär …?

– Ja, ibland hoppar jag in och hjälper till i saluhallen när de har det körigt där. Jag har ju ett enormt matintresse. ­Andra gånger hjälper jag killen i ­musikaffären. Man får hjälpas åt på mindre orter, fast kunder kan bli förvånade när de ser mig sälja ost.

Grannar brukar vara viktigt på mindre orter, hur är det i Orsa?

– I allra högsta grad. Jag var så stor ett tag att jag hade problem med blodtillförseln till skallen när jag satte fiolen mot hakan. Men nu är jag tillbaka! Apropå hälsa och fiol, hur ­ergonomiskt är det ­egentligen att spela fiol?

– Om man gick till Arbetsmiljöverket och föreslog ett nytt yrke som hette ”spela fiol”, så hade man blivit nekad, så pass slitsamt är det för nacke, rygg och axlar.

Vad lyssnar du själv på för mu­ sik hemma?

– Jag är en allätare vad ­gäller musik, även om de

– Jag skulle inte klara mig utan mina grannar eftersom jag ibland är borta flera veckor i sträck. Och jag har de bästa grannarna, som häromdagen när jag gick ner till uthuset och tittade in, då hade min kära granne MajKALLE MORAEUS britt varit där ÅLDER: 57. och städat. FAMILJ: Dottern Hon orkade ­Johanna, 24. inte se oredan BOR: Orsa. mer. Vi har GÖR: Spelman, tonsättare, nycklar till programledare. Medlem i Orsa spelmän och Benny ­varandras hus Anderssons Orkester. här på orten, så BAKGRUND: Julvärd i SVT om det fattas 2011, programledare för något när man Moraeus med mera, medkommer hem, verkat i Så ska det låta, Körslaget och På spåret. som motor­ AKTUELL: I vår med boken sågen, så undrar Tjur på retur – en kärleksman inte om förklaring till alla gubbar den är stulen (Norstedts) Medverkar utan vem som som sig själv i kommande varit där och filmen Ur spår. ­lånat den. •

1 eller 2 klass: ”1:a! Jag säger som Carl Jan Granqvist: livet är för kort för 2 klass.” 66

Åka i färdriktning eller inte? ”Jag föredrar att åka i rätt riktning, men nio av tio gånger får jag åka bakåt. Kan någon förklara varför?”

Lyssnar helst på? ”Småpratet i kupén.”

Fikar på resan? ”Sällan. Däremot älskar jag att äta på eller handla med mig mat från Stockholm Central. De har ett jädrigt bra utbud, även om det är synd att smörrebröden har försvunnit.

Favoritsträcka? ”Jag åker oftast Stockholm–Mora, men tycker att det är väldigt fint att åka Inlandsbanan.”

FOTO: KOLA PRODUCTIONS

KALLES TÅGRESA


Gå en lärarledd arbetsmiljöutbildning online Är du skyddsombud eller chef? Passa på att lär dig mer om arbetsmiljö och få en konkret verktygslåda för att undersöka, åtgärda och kontrollera arbetsmiljön. Delta på våra uppskattade utbildningar som leds av kunniga utbildare via ett videokonferensverktyg.

Se våra utbildningar och anmäl dig på prevent.se/utbildningar

Vi skräddarsyr gärna för ditt företag!


Vårt godaste resmål Sugen på något riktigt gott? Ett hett tips är att unna dig våra resenärers absoluta favorit. Vår supergoda räkmacka med handskalade räkor från hållbara bestånd, ägg och härligt krämig dillmajonnäs för 129 kr. För bara 15 kr extra får du dessutom valfri alkoholfri dryck till.*

Smaklig måltid!

Sveriges populäraste räksmörgås?

Se hela menyn här.

*Gäller läsk, vatten, alkoholfri öl och varma drycker vid köp av maträtt, wrap eller smörgås.