__MAIN_TEXT__

Page 1

KUPÉ

NOVEMBER NR 11 2019

Fjällnytt

• Perfekt preppade längdspår • Komboträna med yoga • Barnens bästa backar • Spårlöst naturskönt • Tågnära offpist

KLOCKAT UT DIG?

Dags att ta tillbaka pausen!

MAN MÅSTE VÅGA!

Seriealbumet – vår nya samtidsroman

Från hatstorm till fansens kärlek med nyvunnet engagemang. Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz ska med Locker Room Talk lära ungdomar att prata schystare i omklädningsrummen.

+

Mätt med konst Hemma på hotell Glaciärfokus i norr

1


FJÄLLRÄVENS DUN

Varmt och hållbart Dun av högsta kvalitet, 100% spårbart och etiskt producerat. Lätt och packbart.

expedition down jacket Konsten att aldrig frysa

håll dig varm, håll dig torr. Det låter enkelt men bakom varje Fjällrävenjacka ligger över 50 års erfarenhet av friluftsliv, ett ihärdigt arbete med att utveckla hållbara material och upprepade användartester i fält. Det gör att du alltid kan förvänta dig pålitliga kläder som gör

naturen självklar att vistas i – något annat vore inte Fjällräven. Den första Expedition Dun-jackan skapades 1974 och designen har varit i stort sett oförändrad sedan dess. Yttertyget är tillverkat av slitstark polyamid med fluorkarbonfri impregnering och det värmande gåsdunet


är etiskt producerat och 100% spårbart. En jacka du kan lita på, år efter år, vart än din livsresa tar dig. Håll dig varm, håll dig torr. Naturen väntar på dig. www.fjallraven.se


Ibland är faran framme, och fallolycka är en av de vanligaste arbetsskadorna. Kollektivavtalad försäkring kan ge ersättning när skadan är framme, och alla som jobbar inom kommuner och regioner är försäkrade via jobbet. Tyvärr har bara 26% koll på det. Det är synd, för en del riskerar då att gå miste om ersättning. Bli arbetsplatsens favorit och berätta för de andra om den här förmånen, så att de anmäler när de blir sjuka. Eller skadar sig på jobbet. Låt ingen fara illa. Läs mer: afaförsäkring.se/favorit

FÖRSÄKRING


KUPÉ

35

innehåll nästa … 30 LOCKER ROOM TALK Så ska de hjälpa oss att tillsam­ mans skapa ett schystare klimat i Sveriges alla omklädningsrum.

91 HEJ DÄR! Tågvärden Patricia Espinoza älskar att möta resenärerna ansikte mot ansikte.

13 … TURNÉGÄNG Borlängebandet Mando Diao, ger sig ut på turné och minns en episk Dalhallaspelning.

64 MIN PASSION: NINA HEMMINGSSON Seriealbumet är vår nya samtidsroman, vi samtalar om vikten av det pinsamma med serieteckningarnas grand old lady.

93 NYHETER Kvinnorna är de mest hängivna poddlyssnarna och fler tåg­­ avgångar på SJs storstadslinjer.

17 … DECKARMILJÖ Våra mest idylliska svenska platser blir fiktiv mordmiljö i deckarna. 19 … STOPP JULMARKNAD Snart är det dags för traditioner och julpynt, vi vet var de bästa marknaderna finns i Sverige.

FJÄLLGUIDE 37 NYHETER – Klimat, mat och tågnytt för säsongen. 38 OFFPIST – Upptäck norska Stranda utan trängsel i vita vidder. 40 PARADIS PÅ LÄNGDEN – Välpreppade spår i Östersund och Åsarna. 43 HIMMELSKT – Ny skiddestination i Idre öppnar den 17 december. 44 SPÅRLÖST – 3 x tågnära skidäventyr i orörd natur: Abisko, Nuolja och Narvik. 51 YOGA I SPÅRET – Vässa längdåkningen i Bruksvallarna. 52 BARNENS BÄSTA – Lätta backar i Järvsö och andra familjeäventyr. 55 KROGGUIDE – Hitta godbitarna i Åre, från backe till by. 58 PACKA RÄTT – Tips för utrustning och outfits. 63 LÄSARTÄVLING – Vinn en helt ny skidgarderob!

din resa …

11 … KLIMATUTSTÄLLNING Nordiska museet slår på stort för klimatet med en utställning om Arktis och isen som smälter.

15 … DESIGN Sofistikerat lekfullt för Watkins på Svenskt Tenn, maximalistiskt mode à la Westerlind och återvunnet glas.

| NOVEMBER 2019

73 NEDSLAG: MÄTTANDE KONST Braksuccé för nya National­ museum och lika många besökare kommer för restaurang­ upplevelsen som för konsten. 78 SAMTID: TIDEN Vi sparar och mäter minuter som aldrig förr, samtidigt som vi spenderar allt fler timmar på att slå ihjäl tiden – hur går det ihop?

95 RESTIPS Ta tåget till skicamp i Östersund och testa tågchefens smarriga pastarätt i bistron.

64 22

96 LÄSNING Studenterna är våra klimat­ smartaste resenärer, så tänker de om framtidens tågresor. 98 SJ PRIO Showtime för Danny Saucedos – och som Priomedlem får du rabatt på biljetterna.

20 … STOPP: MALMÖ Långtidsboende är efterfrågat och Malmöhotellet Ohboy skapar hemmamiljö i betong.

83 INFOTAINMENT: ROBINSONTRENDEN En 300 år gammal ikon har aldrig varit mer rätt, Robinson Crusoe är vår hetaste prepper­före­bild.

reportage

87 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter under resan.

103 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

22 MIN RESA: JIMMY DURMAZ Fotbollshjälten som tog ställning och blev förebild för en ny sportkultur.

106 I KUPÉN: ALEXANDER KARIM Skådespelaren tog ställning mot kvinnovåldet och dubbel­ debuterar som författare.

105 FRÅGA LOKFÖRAREN Siv reder ut hastighets­ begränsningarna och hur fullt ett tåg egentligen får vara.

100 SJ KARTAN Håll koll på kartan var du än är och vart du än ska.

7


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Påhittade hemskheter i höstmörkret

”S Tre SJ-favoriter SJ Familj Nu blir det roligare och ­enklare att resa med familjen, exempelvis med enklare förbeställning av mat och kul pyssel. Pendlarnytt Opersonlig Movingobiljett. Du som pendlar i Mälar­ dalen vet väl att du nu kan låna ut din elektroniska biljett till någon annan?

Boka! Skynda dig att boka jul- och nyårsresan. Det är stor efterfrågan på SJ-resor över helgerna. Boka enkelt på sj.se eller i appen.

å här i höstmörkret vill man ju gärna gotta sig med en smarrig deckare” sa en vän nyligen, då dagarna började bli märkbart kortare. Och jag kan inte annat än att hålla med. Fast jag vet inte riktigt om det har ­direkt med höstmörkret att göra, det funkar ju lika fint under större delen av året, tycker jag. En väl­ skriven deckare sitter faktiskt sällan fel. Lite paradoxalt kan tyckas, i en tid då våldet breder ut sig och når vår vardag på ett skrämmande sätt som vi aldrig har upplevt tidigare. Då borde vi väl inte behöva de påhittade hemskheterna också. Eller är det så att behovet av det fiktiva blir ännu större, att vi behöver veta att det inte är på riktigt alla gånger? Hur som helst får du hänga med oss till deckarförfattaren Viveca Stens skrivarlya i Sandhamn, och dessutom får du tips på flera smarrigheter. Och även om dagarna just nu är korta så ser framtiden verkligen ljus ut. I alla fall om man tittar på unga svenskars resvanor. Under hösten visade SJs rapport om svenska studenters resvanor att de väljer tåget framför flyg och bil, i mycket högre grad än vad svenskarna i allmänhet gör. Tre fjärdedelar av studenterna väljer det mest klimat­ smarta ressättet, medan drygt hälften av svenskarna som helhet gör det. Kvinnliga studenter gör det i högre grad än manliga. Studenter är också – förstås – duktiga på att hitta de billigaste r­ esorna. På SJ är det i stort sett alltid lönsamt att vara ute i god tid, ju tidigare du ­bokar dina biljetter, desto billigare är det. Och kan du, som många studenter väljer, åka tisdag och lördag så är chansen allra störst. Dessutom har alla ungdomar, studenter och pensionärer fina ­rabatter på alla resor, och även möjlighet att köpa sistaminuten­ biljetter inom 24 timmar före avgång. Välkommen ombord! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Kalle Dixelius, Göran Everdahl, ­Anders Falkirk, Parik Leje, Jens Linder, Anders Mathlein, Linda Newnham, Karin Nyman, Maja Persson, Karin Wallén, Henrik Witt.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

8

FOTOGRAFER Julia Dansarie, Per Eriksson, Andreas von Gegerfelt, Andreas Lundberg, Johan Marklund, Karl Nordlund, Fredrik Schlyter, Thron Ullberg, Tamer Yilmaz, ILLUSTRATÖR Maja Norrby KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

S

ART DIRECTOR Maria Seefried

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell


All elektronik till ditt företag under ett tak. En smidig affär.

Skaffa ett företagskonto på elgiganten.se/foretag


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 11 NOVEMBER

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

Foto KAROLINA KRISTENSSON

... klimatutställning

10

Människor har bott i Arktis i minst 10 000 år och haft sin försörjning på en rad olika sätt. De första kom med djurlivet när inlandsisen drog sig tillbaka. Men vad händer nu? Vad händer med människorna i Arktis om de sista resterna av denna inlandsis försvinner och nya landområden öppnas upp för råvaruexploatering? I Nordiska museets storsatsning Arktis – medan isen smälter ställs ­frågan och svaren är många. Här ­möter besökaren människor från ­några av jordens kallaste platser. Det är små nybyggarsamhällen, tajga, tundra, nomader och jägarfolk, fjäll

och glaciärer och stora, monoindustriella städer. Men man får även en inblick i det arktiska område som Norden är en del av, och som stora delar av den nordiska kulturen har sina rötter i. – Vi vill frammana en stor­slagen känsla av att b ­ efinna sig i Arktis. ­Klimat­förändringarna skapar enorma sprickor i levnads­förhållanden och ­anpassningen till en förändrad värld går som snabbast uppe i Arktis. Men även i vår del av världen händer s­ aker. Arktis är på så vis hemma för oss alla, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent.


NORDISKA MUSEET Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum och i utställningen Arktis – medan isen smälter visas människans för­hållande till naturen och dess resurser i olika installationer. Bland annat finns bildspel, dokumentärfilmer, takprojektioner och 25 webbkameror från olika platser i Arktis fungerar som samtidsfönster som låter besökaren ta del av vad som händer där just nu. Adress: Lejonslätten på Djurgården, Stockholm. Ta sig dit: Spårvagn 7 från Centralstation. Mer info: nordiskamuseet.se.

Svalbards enda växthus, från utställningen om Arktis på Nordiska museet.

11


B R ÖDER N A L E JONH J Ä R T A A V A S T R I D L INDGREN D R A M A T I S E R I NG: ALEXANDER M Ø R K - E I D E M R E G I : R O N N Y DANIELSSON

»Omöjligt att inte bli berörd.« UNT

> > N Y P REMIÄR 3 0 N O V E M B E R , S T O R A S C E N E N

U P P S ALA>>>> S T A D STEATER BILJ/INFO: 018-14 62 00 WWW.UPPSALASTADSTEATER.SE


nästa… turnégäng Mando Diao är ursprung­ligen från Borlänge och består av: Björn ­Dixgård, Carl-Johan ”C-J” Fogelklou, Jens Siverstedt, Patrik ”Patso” Heikinpieti och Daniel Haglund.

»Vi kan hålla på hur länge som helst!«

TA DIG DIT! Ta tåget till spelningen. Mer info sj.se.

MANDO DIAOS TURNÉPLAN MANDO DIAO, med sångaren Björn Dixgård i spetsen, blev Sveriges mest folkkära ­rockband 2012 när de tolkade Gustaf ­Frödings dikter. Sedan dess har de återgått till att sjunga på engelska, och nu när det nya albumet Bang har släppts ger de sig ut på turné.

Hallå Björn Dixgård, hur är det att vara ute på rockturné i din ålder?

– Att göra musik och vara kreativ är ju att vara som en unge som leker med ­Playmo. Man måste ta fram den naiva ­delen av sin hjärna, det handlar om allt annat än att känna sig gammal. De bästa turnédagarna är de dagar när vi är som mest i nuet, säger Björn Dixgård.

Är det inte slitigt, ni har ju gjort det här i snart 20 år?

– Jo. När vi var 20 var det fest efter ­varenda spelning, men det går inte längre.

Jag försöker ofta ta med familjen. Mina barn är ju 8 och 10 år nu, så de fattar vad det handlar om. Det känns faktiskt som att vi kan hålla på med det här hur länge som helst, speciellt i den här konstellationen som är lite nygammal. Det är en nytändning.

Var spelar ni helst?

– En spelning som verkligen var magisk var när vi spelade med bland andra The Hives på Dalhalla. Det är svårt att slå, det är en helt episk atmosfär där. Som ett universum. Jag blev nervös som om jag var 15 igen.

Ni funderar inte på att bara åka med tåg på hela turnén?

– Jo, men det är svårt. Infrastrukturen inom EU är för dålig helt enkelt. Ibland åker vi tåg om det är kortare resor inom ett land. Vi försöker! •  text KALLE DIXELIUS

21 november: Lilla Vega, Köpenhamn, Danmark. 22 november: Sporthalle, Hamburg, Tyskland. 23 november: Kulturzentrum Schlachthof, Wiesbaden, Tyskland. 24 november: Arena Beisl, Wien, Österrike. 26 november: X-tra, Zürich, Schweiz. 28 november: Alter Schlachthof, Dresden, Tyskland. 29 november: Tonhalle, München, Tyskland. 30 november: Palladium, Köln, Tyskland. 1 december: Columbiahalle, Berlin, Tyskland. 14 december: Silja Line, Stockholm, Sverige. 15 december: Apollo, Åbo, Finland. 16 december: Tavastia Club, Helsingfors, Finland.

13


A GREEN REVOLUTION NU LANSERAS VÄRLDENS FÖRSTA MILJÖDEKLARERADE KLÄDKOLLEKTION

Fristads Green är så mycket mer än en ny kollektion med arbetskläder för hantverkare. Plaggens innovativa lösningar, smarta funktioner och specialutvecklade material är resultatet av vårt nya hållbara koncept med miljödeklarerade kläder. Fristads Green genomsyras av miljötänk för att lämna minsta möjliga klimatavtryck och resultatet gör skillnad – både för hantverkarna och för miljön.

Läs mer om Fristads Green på fristads.com

MILJÖDEKLARATION En miljödeklaration – även kallad EPD – visar produktens totala miljöpåverkan över hela dess livscykel. EPD används redan inom andra områden, men vi på Fristads är först i världen med att applicera det på kläder.


nästa… design Liselotte Watkins tar plats på Svenskt Tenn med sofistikerad lekfullhet.

KYOSEI KLÄDER Det hajpade japanska mode­märket Uniqlo ­säger sig inte jaga trender och förordar ett långsammare och mer hållbart mode. Eller kyosei som hållbarhet heter på ­japanska. För drygt ett år sedan öppnade de sin första butik i Stockholm och under året har de även öppnat en systerbutik i Köpenhamn.

Extra lätt, extra lång kappa, uniqlo.com.

Tidlösa glas ”Som formgivare jobbar jag kanske lite mer med reducerade former och uttryck än vad vi är vana att se hos Kosta Boda”, säger formgivaren Mattias Stenberg om sin samarbetskollektion med Kosta Boda, som just fått namnet Redux. Mattias ­Stenberg har en bakgrund som ingenjör, arkitekt och forskare. Och kollektionen har just forskningens och arkitekturens stramhet och rena uttryck. För mer info: kostaboda.se.

»Hållbarhet är viktigt, du ska kunna köpa ett plagg och ha det länge. Det är min filosofi.« MARIA WESTERLIND

Italienska former Tanken är att hemmet, vardagen och den roll man som kvinna uppfyller i Italien ska finna ett nytt uttryck och en ny betydelse. Så beskrivs den svenska illustratören och mönsterformgivaren Liselotte Watkins första inredningskollektion för Svenskt Tenn. Kollektionen som fått namnet Via Sallustiana, efter Liselottes bostadsadress i Rom, blandar Svenskt Tenns sortiment och detaljer från hennes italienska hem.

– Liselotte är en oerhört intressant person med en hög kreativ nivå. Det finns en känsla för färg och en sofistikerad lekfullhet i hennes ­estetik som passar väl in på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marketing and creative ­director på Svenskt Tenn. Nyfiken på blandningen? Via Sallustiana finns i höst att beskåda på Svenskt Tenn, Strandvägen 5.

BORT MED MINIMALISMEN!

Är du nyfiken på fler plagg? Mer info: mq.se.

Det tycker modedesignern Maria ­Westerlind som tagit fram en ny ­kollektion för MQ, som kännetecknas av starka färger, spännande jacquardtyger och triggande kombinationer. – Vissa tror kanske att en feminin ­kollektion ska vara lite avslöjande. Men för mig är feminint en stark ­kvinna, klassisk och stilren med en edge, säger Maria Westerlind. – Att man vågar sticka ut från ­mängden med färger och mönster.

15


Spiltan Enkel

– fondlösningen för ditt långsiktiga sparande

Spiltan Enkel passar dig som: ● Söker en färdig fondlösning med bra riskspridning. ● Sparar på minst 3-4 år sikt. ● Vill spara hos ett fondbolag med personlig service.

Så här Enkelt startar du ett sparande: ● Gå in på spiltanfonder.se. ● Klicka på Mina sidor och registrera dig som kund. ● Starta ett sparande i Spiltan Enkel. → Klart!

Förvaltningsavgift: 0,77% per år Kontakta oss eller läs mer på spiltanfonder.se

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Faktablad och informationsbroschyr kan beställas från Spiltan Fonder: 08-545 813 40 eller hämtas på www.spiltanfonder.se.

08 - 545 813 40 │ www.spiltanfonder.se


nästa… deckarmiljö

Hela Sverige mördar Mitt i skärgårdsparadiset Sandhamn sker bestialiska mord på löpande band, och det är deckarförfattaren Viveca Sten som ligger bakom alla. text LINDA NEWNHAM foto THRON ULLBERG

I dagarna släpps din tionde bok i ­Sandhamnsserien, vad tycker egentligen grannarna om detta seriemördande?

– Jag tror faktiskt att många uppskattar mina insatser, haha. Och vi får ju hit fler besökare. I somras mötte jag turister från USA, Frankrike och Japan, som hittat till Sandhamn för att de läst böckerna eller sett tv-serien. När de såg att idyllen var sann och samtidigt fick se tv-inspelningen blev de stormförtjusta.

Varför valde du en så vacker plats som Sandhamn för dina läskigheter?

– Det är en så lugn och trygg plats, du fylls av sommarkänsla och glädje när du kliver av båten. Därför blir kontrasten så stor när det lurar en mördare i skuggorna. Den kombinationen är fenomenal! Det är ingen slump att det blev just Sandhamn. Det finns få ställen hon ­känner så väl och är så djupt rotad på. Hennes familj har huserat på ön sedan 1917, då gammelfarfar köpte en vacker trävilla som sedan kommit att gå i släkten. Vivecas barn är femte generationen på ön.

Hur hittar du dina mördare?

– Jag har en viss överlevnadsinstinkt. Jag älskar ju den här ön och vill få bo kvar i frid. Så jag aktar mig noga för att blanda in grannar och bekanta i mina berättelser. Ingen ska behöva läsa in sig själv i någon av mina karaktärer.

Och platserna där läskiga saker ska ske?

– De börjar ofta med en bild i mitt ­ uvud, som när jag såg de nya husen h skymta fram på Telegrafholmen som ligger mitt emot Sandhamn. Tidigare fick ­holmen inte bebyggas, vilket ju är perfekt för den som behöver gömma ett litet lik. Nu byggs det hus där, så i min nya bok spränger man, och när dammolnen ­skingras upptäcks skelettdelar. Viveca berättar hur hon i somras ­behövde kolla upp en sak just på Telegrafholmen och sa till sin son att ”jag tar ­båten över dit.” ”Varför?”, frågade han. ”Jag behöver se exakt var jag kan begrava ett lik.” Det var väl tur att det var just ­Vivecas son och ingen främmande fågel som hörde den kommentaren … •

SVERIGES DECKARKARTA Allt oftare utspelar sig våra svenska deckare på verkliga orter. Camilla Läckbergs bohuslänska Fjällbacka be­höver knappast ytterligare presentation. Här är några andra författare som berikat den svenska deckarkartan. Anna Jansson, Gotland, Maria Wern. Åsa Larsson, Lappland, Till offer åt Molok. Aino Trosell, Dalarna, Järngreppet. Karin Wahlberg, Småland, Flickan med majblommorna. Håkan Nesser, Västergötland, Människa utan hund. Mons Kallentoft, Östergötland, Jordstorm. Kjell Eriksson, Uppland, Öppen grav. Majvor Müller, Norrbotten, Under ytan.

Viveca Sten gräver helst där hon själv vuxit upp. Läs mer om nya boken I hemlighet begravd på vivecasten.se. 17


Tommy Korberg

Kosta en plats att uppleva

14 – 15 – 16 november 28 – 29 – 30 november www.destinationkosta.se

Kosta Julmarknad 9November - 30December Torsdag - Sondag

WWW.DESTINATIONKOSTA.SE • SMÅLAND 9 NOVEMBER – 30 DECEMBER

SWEDEN


nästa… julmarknad

Matigt

SÖRMLAND

Till Jamtil julmarknad utanför Östersund vallfärdar julsugna i december.

7 sköna julmarknader

Julmarknaderna på Skansen och Liseberg är välkända. Men i hela landet finns mängder av spännande och udda marknader som är värda en tågresa. Här är sju tips. Återbruk

FOTO: ERIK WESTBERF ILLUSTRATION: MAJA NORRBY

ESKILSTUNA En julmarknad där allt som säljs är klimatsmart? Ja, det får man på Sveriges första och största återvinningsgalleria, Retuna ­utanför Eskilstuna. Alla ­produkter här är redesign, recycle, upcycle, återbruk, eko, Kravmärkt eller på något annat sätt ­klimatsmart. När: 15 december, 10–15. Ta dig dit: Tåg till Eskilstuna sedan buss 7 till hållplats Ekeby våtmark. 

Jämtländskt ÖSTERSUND

Till Östersunds eget Skansen, friluftsmuseet Jamtli, vallfärdar närmare 25 000 människor varje jul för att få sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis,

pepparkaksutställning och ­lokalt hantverk. I kyla och natursnö! När: 7–9 december. Ta dig dit: Tåg till Östersund sedan buss 2 till Jamtli. Under marknadsdagarna går även ett ångtåg mellan Östersunds ­station och Jamtli station.

Klassiskt

SMÅLAND

Huseby bruks julmarknad lär vara Nordens största med över 30 000 besökare och 170 olika utställare som ­säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags ­tekniker, keramik till julbords­ delikatesser som hällbröd och så klart – hembakad ostkaka. När: 10–18 november. Ta dig dit: Tåg till Växjö sedan till buss 123.

Londonkänsla GÖTEBORG

À la London är precis som namnet antyder inspirerad av Spitalfield, Camden och ­andra Londonmarknader. Fokus ligger på småskalig design inom mode, inredning och konst från både lokala och internationella formgivare. När: 22–24 november. Var: Auktionsverket, Tredje Långgatan 9. Ta dig dit: Tåg till Göteborg sedan spårvagn 1, 3 eller 11 från centralstation till Järntorget.

En kaka till jul? Taxinge slott ­ligger vackert vid Mälaren och är känd för att ha Sveriges största kakbord. Under sin julmarknad lockar man även med runt 100 hantverkare som säljer hem­ ystad ost, korvar, sylta, skinka, bröd, sill, lax och andra god­ saker som hör julen till. När: 14–17 november och 21–24 november. Ta dig dit: Tåg till Nykvarn (en halvtimmes färd från Stockholm) sedan buss 782 till Taxinge.

Etnomix

STOCKHOLM Kombinera julshopping med folkbildning. I ABF-huset i Stockholm hålls en julmarknad som vill sälja och berätta om rättvist tillverkade produkter från Sydamerika. Här finns mat, kryddor, örter och olika jul­ klappar från Bolivia, Nicaragua och Peru. Arrangör är Svalorna Latinamerika. När: 1–2 december. Var: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. Ta dig dit: Tåg till Stockholm, sedan tunnelbana två stationer till Rådmansgatan.

Lokalfokus UMEÅ

Även Gammlia och Väster­ bottens museum bjuder på ­julmarknad och folkbildning. Här finns samiska jultraditioner, lekladugård och över 100 knallar som säljer hantverk, godis och lokalproducerad mat. Den historieintresserade besökaren bör även titta in på Västerbottens museum. Här finns en rad fina, rörande utställningar om livet förr. När: 8–9 december. Ta dig dit: Tåg till Umeå, sedan buss 2 eller 7 till Gammlia. 19


nästa… stopp Malmö

CYKEL OCH BETONG BETONG OCH ÄN mer betong. Det är den

f­örsta känslan när man kommer till Ohboy Hotell i Västra hamnen i Malmö. Hotellet är byggt med betong och ligger bredvid en ­skejtbana i böljande betong. Sedan ser man detaljerna. Balkonger, trädäck, runda fönster, cyklar, kaxig grön typografi och dörrar. ­Detaljer som känns varma, humoristiska och välkomnande. Humoristisk och välkomnande är även ­hotelldirektör Ola Fagerström när Kupé får fatt i honom på telefon. Han har inte gått på hotell- och restaurangskola och cv:at sig upp via de stora hotellkedjorna. Han är en före detta lokförare, som dubblerar som cykel­ mekaniker och vaktmästare. Och han har nog ett psyke som brukar beskrivas med en bokstavskombination på fyra bokstäver. – Jag har även varit yrkesfotograf, säger han. Det är dock cykelintresset som gjorde att jag fick jobbet som hotelldirektör. Har ju i hela mitt liv hållit på med cyklar. Bland annat i Köpenhamn, där jag jobbade med lastcyklar. Cyklarna är viktiga på Ohboy Hotell. Huset består av 55 lägenheter och 31 hotellrum, och har en rad ekologiska lösningar som bergvärme, solceller och odlingslådor. Till varje lägenhet finns plats för cykel på våningsplanet och för hotellgästerna finns lånecyklar för att de ska kunna vara mobila utan bil. – Hotellrummen är i markplan och alla rum har en vikcykel utanför dörren, ­förklarar Ola Fagerström. Det finns även lådcyklar för hotellgäster att hyra. •

Malmöhotellet Ohboy har prisats för sin ­exteriör såväl som rum och lägenheter och också kvalat in i ­ White Guide 2018.

OHBOY HOTELL Ett hotell i Malmö med 31 rum och ett hyreshus med 55 lägenheter. Hotellrummen är anpassade för långtidsboende, men kan även hyras över en natt. Ohboy har vunnit Betong­ priset och nominerats till Bostadspriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter. Det är också med på White Guides lista över de 100 bästa hotellen i Sverige. Adress: Lilla Varvsgatan 24, Malmö. Mer info: ohboy.se. Ta dig dit: Tåg till Malmö Centralstation, promenera till Varvsgatan.

»Ena stunden tipsar man en gäst från Alaska var man tar bästa ’svenska fikan’ för att i den andra stunden byta däck på en cykel som blivit väl använd.« OLA FAGERHOLM, FÖRE DETTA LOKFÖRARE, OM ATT DET BÄSTA MED ATT SADLA OM TILL HOTELLÄGARE ÄR ATT MAN ALDRIG KÄNNER SIG ENSAM.

1 2 3

FLER HOTELL FÖR DIG SOM VILL STANNA BORTA LÄNGE

20

Scandic Norra Bantorget, Stockholm

Apart Direct, Stockholm

Göteborg Hotel Apartments

Mitt i centrala Stockholm, tio minuters promenad från Centralen, hittar du Scandic Norra Bantorget. Vid sidan om vanliga hotellrum så finns är även sju standard kitchenette, det vill säga studiolägenheter med eget litet kök och kylskåp, i en fin 1800-tals byggnad med egen ingång. Adress: Wallingatan 15. Mer info: scandichotels.se.

Apart Direct har specialiserat på längre semesterboenden, företagsbostäder eller evakueringslägenheter. I det lugna waterfrontområdet Hammarby sjöstad finns ett av deras hotell med 125 lägenheter. Här finns allt från enkla studiolägenheter till etagelägenheter med takterrass och panoramautsikt Adress: Hammarby fabriksväg 93. Mer info: apartdirect.se.

Vill man bo i ett unikt och historiskt ­spännande område i Göteborg ska man välja detta hotell i Klippan i stadsdelen Majorna. I ett gammalt porterbryggeri vid kajkanten finns 11 företagslägenheter för långtidsboende. I närheten ligger omtalade Röda Sten konsthall. Adress: Adolf Edelsvärds gata 10. Mer info: hotelapartments.se.


Bortom landet lagom Se filmen på engodhistoria.se

d u h a r i n t e e n c h a n s j u s t n u,

sa handläggaren. Då sa jag att de kunde behålla sina jävla bidrag. För mina sista hundralappar köpte jag en spade och lite frön. Och började gräva där jag stod. Det första fröet såddes hemma i Thailand. Jag var bara en liten flicka när mamma pantsatte mig för att betala sina spelskulder. Men ibland fick jag jobba på plantagen och lärde mig leva av naturen. Moder jord fick bli min mamma. Många växter är starkare än människor. Träden som offrar hela sitt bladverk för att överleva. Jag har lärt mig av dem. Här sa de att jag behövde maskiner och konstgödsel. Raka gurkor. Jag såg ut över ett hav av brännässlor… och av skulder. Sen vände jag hela marken för hand. Så en dag ringer telefonen. Banken ville ha tillbaka sina pengar. Annars skulle de ta allting ifrån mig. Men allt jag hade var ju fröna som jag planterat i blåleran. När jag såg det första krokiga livet resa sig ur jorden, började jag nästan gråta. Men bara nästan. Idag blommar hundratals smaker på min gård. Och på några av Sveriges finaste restauranger. Sutip Austad — Odlare, Spekeröd

DISTR. AV CARLSBERG SVERIGE AB


»Bry dig – det gör skillnad!« Efter regn kommer solsken. Och efter hatstorm – kärlek. Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz vände hatet till engagemang under förra årets VM. Nu ska han lära unga killar att prata schyst med Locker Room Talk. text KALLE DIXELIUS foto TAMER YILMAZ

22


MIN RESA

| JIMMY DURMAZ

Det väcks något när man ­inser att fler därute varit med om liknande saker menar Jimmy Durmaz som därför engagerat sig i arbetet med Locker Room Talk.

23


MIN RESA

| JIMMY DURMAZ

»Det är aldrig kul att få sådana saker mot dig. Det är tur att jag är stark i mig själv, trygg som person.«

S

kägget är så stort att det hörs genom luren. Det frasar och raspar när Jimmy Durmaz än en gång får frågan om den där matchen och det där talet han höll i VM sommaren 2018. Han suckar. – Alltså jag har svarat på det så många gånger nu … Men visst: Det är aldrig kul att få sådana saker mot dig. Klart att det inte är det! Det är tur att jag är stark i mig själv, och trygg som person. Dessutom hade jag ju mina lagkamrater i ryggen som stöd. En kort repetition: Det stod 1–1 mellan Sverige och Tyskland i den andra gruppspelsmatchen i VM i Ryssland. Ett oavgjort resultat skulle varit en enorm framgång mot de regerande världsmästarna. Med mindre än en minut kvar anfaller Tyskland. Jimmy Durmaz kommer aningen sent in i en när­ kamp och fäller en tysk spelare strax utanför straff­ området. Det blir frispark, som Tyskland elegant sätter i bortre krysset. Katastrofen är ett faktum – Sverige förlorar matchen och känslorna svallar. Och känslor ska svalla i idrott. Utan känslor, ingen idrott. Men i just det här fallet svallade ­känslorna långt, långt över gränsen till det ­acceptabla. Bara några minuter efter matchens slut, fylldes sociala medier med rasistiskt hat mot Jimmy Durmaz. Han kallades taliban, självmordsbombare, blatte, terrorist, idiot och än värre saker. Hans ­familj hotades. Han ringde hem till mamma i ­Örebro och rådde henne att ringa polisen om hon såg eller hörde något utöver det vanliga.

Dagen efter höll Jimmy Durmaz ett anförande inför det svenska pressuppbådet. Han rörde vid den svenska flaggan på sin matchtröja och sa att han var stolt över att representera det land som är hans. Att han var svensk och inget annat. Efter ­anförandet stämde samtliga svenska spelare upp i ett ”fuck rasism!”. Genomslaget blev enormt. Som han själv säger i SVT:s dokumentär Jimmy Durmaz och frisparken: det blev ett–noll till kärleken. – Det där väckte något i mig, speciellt när man inser att det finns fler därute som är med om ­liknande saker, säger han på telefon från sin nya hemstad Istanbul medan skägget raspar i luren. Jimmy Durmaz har engagerat sig i sådana här frågor länge – det var inte som att han plötsligt för­ stod att näthat är dåligt den där dagen i Ryssland sommaren 2018. Om man varit manlig elitidrottare i hela sitt vuxna liv så vet man att jargongen kan vara hård ibland. I synnerhet bland yngre, osäkra killar i svettiga omklädningsrum. Och ska man ­förändra något måste man börja just där: med att prata med unga killar om värderingar. Om hur man bemöter sin omgivning. Redan innan VM hade han jobbat en del med organisationen Locker Room Talk, som åker runt i just omklädningsrum och pratar om jargong, ­bemötande och värderingar med unga killar. – Jag hade ju börjat engagera mig redan innan det som hände på VM. Men när det hände så ­kändes det som att det blev extra viktigt. LOCKER ROOM TALK grundades

FOTO: PETER WIXTRÖM/AFTONBLADET/TT

Under VM 2018 blev Jimmy Durmaz brandtal en världsnyhet ”Jag bär flaggan med stolthet.”

24

2016 som ett g­ ymnasieprojekt i Finspång, efter president Trumps famösa uttalanden om hur han tar sig friheten att tafsa på kvinnor bara för att han är känd. Han ur­ säktade uttalandet i efterhand med att det bara hade varit ”locker room talk” – omklädningsrumssnack. När projektet drog i gång, kontaktade man Jimmy Durmaz via ett direktmeddelande på Instagram. Han svarade direkt, och sedan dess har han sam­ arbetat med dem. Syftet är enkelt, men ändå­ ­oerhört svårt: att skapa en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. – Klart jag har hört en del genom åren. Men för mig har det alltid varit fotbollen som kommit i första hand. Jag bytte egentligen bara om i omklädnings­ rummet när jag var yngre: på med kläderna och ut på planen, säger Jimmy Durmaz. Men han fick en ögonöppnare när han i 16–17-årsåldern började besöka sin lillebrors ­omklädningsrum. – Jag hörde deras snack i omklädningsrummet. Så fort tränaren – som var vår pappa! – gick ut ur


JIMMY DURMAZ FÖDD: 1989 i Örebro. FAMILJ: Fru och två barn. FOTBOLLSBAKGRUND: Började i BK Forward i Örebro, har bland annat spelat i MFF, turkiska Gençlerbirligi, grekiska Olympiakos och franska Toulouse. Debuterade i seniorlandslaget 2011 och har spelat cirka 50 landskamper. SPELAR NU: Istanbullaget Galatasaray. AKTUELL: Som frontfigur tillsammans med tre ungdomsambassadörer i kampanjen Locker Room Talk.

Jimmy Durmaz har hört en del genom fotbollsåren. ”Så fort ­tränaren – som var vår pappa – gick ur omklädningsrummet blev det sjukt dåligt snack”, säger han.

25


Förändringen är fantastisk menar Jimmy Durmaz om att arbeta med ungdomar. ”Det gör visst skillnad – gå ut och kolla så får ni se!”

JIMMYS 5 STEG TILL SCHYSTARE IDROTTSKULTUR

1

Börja med dig själv Fundera först över hur du själv snackar innan du hjälper andra. När vi kan rannsaka oss själva kan vi också se det hos andra.

26

2

Säg ifrån Vi måste kanske inte ställa oss upp och skrika, viktigast är att skapa samtal mellan varandra, vilja förstå och vara nyfiken.

3

Våga be om hjälp Kontakta någon av alla dem som jobbar med jämställdhetsarbetet och ta in hjälp.

4

Enkelt – men ofta Det räcker inte en gång. Locker Room Talk arbetar med varje lag i 30 minuter, en gång i veckan i åtta veckor. Jämställdhet måste man jobba med hela tiden, på olika sätt.

5

Hoppfull handling Alla kan engagera sig för att stoppa skitsnack och skapa en ny manlighet, därför är det viktigt att vara hoppfull i arbetet med det mot dem du möter i vardagen.


MIN RESA rummet blev det sjukt hårt snack. Dåliga ord, elaka ord som inga 12-åringar ska säga. Helt onödigt. De var ju bara 12–13 år! Hur agerade du?

– Först tog jag mest in det, lyssnade och tänkte ”wow”. Jag var ju där ganska ofta i och med att det var min brorsa. Sedan försökte jag ta det med dem en och en, ge tips och råd. Som att faktiskt fråga sina lagkamrater hur dagen varit, visa att man bryr sig i stället för att bara säga en massa dåliga ord, ­säger ­Jimmy Durmaz. – Sedan blev jag själv tränare för de här grabbarna. Då sa jag till direkt. Jag sa: ”Alla ska må bra i det här laget. Fråga vad era lagkamrater behöver, lyssna på

»Klart att ingen är oskyldig – jag har säkert sagt dumma saker.« dem, hjälp varandra-” Jag var 17 då, och jag minns att det verkligen fungerade. Det har jag med mig än i dag: det fungerar att pusha positivt. TANKEN MED LOCKER Room Talks projekt är att

v­ ärderingar grundläggs tidigt i livet. Om man möter blivande män och diskuterar de här frågorna med dem kanske man lägger grunden för att de som ­vuxna ska se sin egen roll i samhället, lära sig att prata i stället för att skrika, slåss eller förolämpa. Behandla alla med respekt – oavsett kön, hudfärg, sexuell ­läggning, utseende eller religion. Och kanske – vem vet? – lära sig att inte skriva rasistiska hot när en landslagsspelare orsakat en frispark.

Om man själv identifierar sig som man är naturligtvis första steget att ställa sig själv frågan: Kan jag kasta första stenen? Är jag helt oskyldig? Vad har jag kunnat göra annorlunda?

| JIMMY DURMAZ

– Det är klart att ingen är oskyldig. Jag har säkert sagt dumma saker. Inget speciellt jag minns nu, men jag har säkert rutit till på planen när det inte gått som jag velat eller när jag varit missnöjd med någon. Jag har nog varit för hård ibland. Men jag har inte riktigt varit den typen som säger de dum­ maste sakerna. Det har inte varit min grej. Och hur är det i dag då? Du är ju nybliven ­Galatasarayspelare – hur går snacket i ert ­omklädningsrum?

– Jag blev faktiskt överraskad över vilken respekt­ full stämning det är i omklädningsrummet här. Alla är ju vuxna här, men det finns också en kultur av att säga ifrån om någon säger eller gör något dåligt. Speciellt att de lite äldre säger till de yngre. I Frank­ rike var det mycket hårdare stämning. Inte som ­under ungdomsåren kanske, men jämfört med ­Turkiet eller Grekland var det väldigt hårt. Jimmy Durmaz är ansiktet utåt för Locker Room Talk. Hans ansikte – med det präktiga skägget som fortfarande frasar i luren – pryder organisa­ tionens webbplats, han är med i en video som ­cirkulerar på Youtube. Tanken är att han ska vara med och hålla i samtal och workshoppar med unga spelare till sommaren. Om inte landslagsspelet kommer i vägen för mycket, så klart.

Vad säger du till dem som invänder att ”grabbar kommer alltid att vara grabbar – det här är bara så det är”?

– Till dem säger jag helt enkelt ”det gör visst skill­ nad – gå ut och kolla får du se”. Förändringen jag ser hos de här killarna är helt fantastisk. De har en helt annan approach efter att Locker Room Talk varit där. Vad har du för råd till unga killar som vill säga ifrån i omklädningsrummet men faktiskt inte vågar?

– Man måste våga! Och det är hur svårt som helst, tro mig jag vet. Men man måste inte göra så stor grej av det. Börja med att fråga dem som sitter bredvid dig i omklädningsrummet hur deras dag i skolan varit. Då blir det en konversation i stället för en massa skitsnack. Man måste inte snacka skit bara för att man sitter i ett omklädningsrum – ställ frågor i stället. Bry dig! •

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

VÄND OCH LÄS MER OM LOCKER ROOM TALK.

27


Bli vän med din mage!

’’

Mår magen bra, så mår jag bra. Därför tar jag en tablett BioGaia Protectis varje dag. Det har blivit en rutin för hela familjen!

Med D-vitamin som bidrar till immunförsvarets normala funktion.

Rachel Brathen, grundare YogaGirl

Marknadsförs i Sverige av Medhouse AB

BioGaia Protectis med mjölksyrabakterier och D-vitamin som kan balansera tarmfloran och bidra till ett normalt immunförsvar.

✓ ✓ ✓

Väl beprövad För hela familjen Naturligt ursprung

✓ ✓ ✓

Överlever ner till tarmen Behöver inte kylförvaras Utan allergener

Finns på apotek och i hälsokostbutiker. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

www.biogaiaprotectis.se


VÅR RESA

| LOCKER ROOM TALK

»Det här har bara börjat!« Ingrid, Douglas och Depi går i sjätte klass och är Locker Room Talks egna ungdomsambassadörer. Tillsammans med Jimmy Durmaz ska de sprida ordet för ett schystare snack i Sveriges alla omklädningsrum. text KALLE DIXELIUS foto KARL NORDLUND 29


VÅR RESA

| LOCKER ROOM TALK

D

et flamsas och skrattas en hel del när Ingrid Malmberg, Douglas Bertelsen och Depi Ilunga har samlats för att fotograferas i en idrottshall norr om Stockholm. De har lärt känna varandra ganska bra nu, efter att ha varit ungdomsambassadörer för Locker Room Talk i över ett år. – Det fanns inte så mycket jämställd­ het på min skola förut, det kändes mycket ”åh, varför ska hon vara med” när en tjej ville spela fotboll med killarna, berättar Ingrid Malmberg. – Då startade min kompis och jag en kampanj som hette ”Girls too”. Men det funkade inte så bra. När vi hängde upp planscher frågade alla bara ”varför gör ni det här” och så. Och de andra eleverna började hata oss. Då tog vi kontakt med Locker Room Talk och så kom de ­ till skolan och pratade med eleverna. Och på den vägen är det, fortsätter Ingrid Malmberg.

Ingrid Malmberg, Douglas Bertelsen och Depi Ilunga vet hur illa det kan låta i omklädningsrummen. Nu hjälper de tillsammans med Locker Room Talk idrottsklubbarna att skapa en bättre idrottskultur utanför spelplanen.

Varför är det viktigt att engagera sig i Locker Room Talk, tycker ni?

– Det här är något som fortfarande bara har börjat. Det behövs verkligen ­pratas om det, för det finns massa saker där ­killar och tjejer inte har samma rättigheter. Och killar kan snacka skit bakom varandras ryggar. Och ibland ­använder killar skällsord, som egentligen inte är fula, till exempel ”bög” – det är ju inget fel, det är bara något man kan vara, säger Douglas Bertelsen.

Har ni själva upplevt skitprat i omklädningsrummet?

– Ja, jag hörde till exempel några som satt och pratade skit om någon annan. ­Sekunden efter hade vi genomgång och då gick han som pratade skit fram till ­killen som han hade snackat skit om – och pratade som om de var bästa vänner, säger Depi Ilunga.

HUR FUNKAR LOCKER ROOM TALK?

– Backa upp den som de snackar skit om, säger Depi Illunga. – Och man ska hålla sig till de man känner sig trygg med, fyller Douglas ­Bertelsen i. Ingrid Malmberg förtydligar: – Om man hör något sånt ska man säga till på ett moget sätt. Inte så här ”hörru din idiot vad gör du”. I stället kanske fråga ” varför pratar du så här?”. •

En ideell organisation som grundades som ett gymnasieprojekt 2016 i Finspång efter att president Donald Trump skrutit om hur han tafsar på kvinnor. Senare avfärdade han konversationen som ”locker room talk”, det vill säga ”omklädningsrumssnack”. Grundaren Shanga Aziz har själv en lång bakgrund inom olika idrotter och

Om någon råkar ut för sådana situationer, vad har ni för råd?

30

»Först startade vi ett ’Girls too’, men det gick inte så bra, alla bara frågade: ’Varför gör ni det här?’«

insåg att man måste möta unga killar i själva omklädningsrummet för att kunna arbeta med de här frågorna. Arbetet går ut på att Locker Room Talk besöker idrottsföreningar och skolor och pratar med killar mellan 10 och 14 år innan eller efter träning. De följer sedan upp samtalet med övningar, workshoppar och

mer samtal i åtta veckor. Tanken är att samtalen och övningarna ska bli en självklar del av träningen. I kampanjen som startade i oktober är Jimmy Durmaz frontfigur tillsammans med de tre ungdoms­ambassadörerna. Svenska fotbollförbundet, som SJ har ett kontinuerligt samarbete med, står också bakom kampanjen.


Skalfria solroskärnor – vår bästsäljare! • Inget skräp på backen • Populär och räcker länge • Utan skal – dubbelt så mycket mat Istället för att frakta skal i onödan (halva vikten) ser vi till att skalet blir biobränsle!

agnus Bergv s) · Foto M s chlori Chlori fnk ( n ö r G

all

Handla med hjärtat Ge fåglarna mat som är eko

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2–3 dagar. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Snabb leverans Beställ enkelt på slattergubben.se 3 Sveriges största utbud 3 Leverans 2–3 dagar 3 Fri frakt från 65 kg

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VISIT DALARNA

Familjevänliga vinterdagar i Dalarna

Efter en heldag i slalombacken landar familjen i soffan framför brasan med varm choklad. För Elisabeth Byström med familj lockar drömmiga vinterdagar i Dalarna. På lagom avstånd finns barnvänliga vinter­aktiviteter, stugmys och en semester långt bort från vardagens stress.

E

att vackert snötäckt skogslandskap och vinteraktiviteter utom­ hus. Som skridsko­ åkning mellan öarna på sjön Runn, längd­skidor i Orsa Grönklitt eller de vidsträckta vidderna kring Idre Fjäll. Elisa­ beth B ­ yström, civilekonom och författare, har en tydlig bild av sin vinter i Dalarna. – Dalarna har mycket av det som Sverige har att ­erbjuda fast på väldigt kom­ primerad yta – vacker natur, höga fjälltoppar, häftig ­historia och mycket kultur. Samtidigt som många av de större anläggningarna är väl­ digt familjevänliga och har

något att e ­ rbjuda både för stora och små. Allt från barn­ vänliga skidbackar och längd­ skidspår, till mer avancerade dito och andra aktiviteter att variera dagarna med. Just nu är hon och familjen, som även består av maken Johan samt barnen Freja 4,5 år och Arvid 3 år, i full gång med att planera inför kommande vinter. Siktet är ­inställt på Dalarna. – För den vackra naturens skull och för att Dalarna ger oss vinter- och fjällkänsla på behagligt avstånd från Stockholm där vi bor. Dess­­ utom är det snö­säkert och har barnvänliga an­läggningar.

Det mesta löser sig i Dalarna För Elisabeth och Johan står, liksom för de flesta barn­ familjer, barnen i fokus när det kommer till att välja resmål. – A och O är att det är barnvänligt utifrån vår livs­ situation just nu. Det handlar också om att det inte kräver för många restimmar i bil och att det går att göra mer än att bara åka skidor. Som att det finns andra barnvänliga aktiviteter vid exempelvis dåligt väder eller för att barnen behöver ett avbrott, säger Elisabeth för att i nästa mening tillägga att de flesta


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VISIT DALARNA

punkter brukar lösa sig när de åker till just Dalarna. För i Dalarna finns det mesta vintersuktande barn­ familjer kan önska. De större anläggningarna som Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och ­Kläppen har alla ett brett ­utbud av såväl skidåkning som kringaktiviteter. Det kan handla om skidskola, bowling, bad, turer med häst och släde, skotersafari – eller favoriten hundspann. För­utom att mysa med alla hundar är det få saker som går upp emot pirret i magen när släden tar fart och hundarna drar iväg ­genom snölandskapet.

Stugmys, lugn och stjärnklar himmel När Elisabeth och familjen siktar mot vinter­semestern är det både vinteraktiviteterna i sig, närheten till naturen och tiden till­sammans som lockar. – Vi är förväntansfulla på att få byta storstadsstressen och vardagslunken mot lugna ­omgivningar med vackert ­snölandskap och mycket ut­ omhusvistelse och tid till­ sammans. Vi hoppas att en skidvecka i Dalafjällen kan bli en återkommande familje­ tradition nu när båda barnen börjat åka på skidor. Hon har dessutom vinter­ semesterns målbild klar för sig:

– Då vaknar vi och en k­ ompisfamilj upp i en tyst fjällstuga med snö och ­strålande sol utanför fönstret. Dagen spenderas utomhus på skidor i gnistrande snö­ landskap, tills barnen tröttnar och det är dags att gå in och tända en brasa, dricka varm choklad och spela sällskaps­ spel i stugan. Efter en god middag tillsammans avslutar vi dagen med en kvälls­ promenad för att njuta av tystnaden, vinterlandskapet och en stjärnklar himmel.

På visitdalarna.se hittar du familjevänliga aktiviteter och boende i Dalarna.

Familjen Byström-Ernfors Mamma Elisabeth, pappa Johan och barnen Freja 4,5 år och Arvid 3 år. Bor i ett villa­ område norr om Stockholm. På fritiden: Träna, umgås med vänner och vara ute i ­naturen – och allra helst dessa aktiviteter i kombi­ nation. Driver bloggen och Instagram­kontot Minima­ listerna, där de delar med sig av sin vardag och sina tankar om en minimalistisk och hållbar livsstil.


Fjällen pü riktigt.

bjorkliden.com

riksgransen.se


RESOR

| SKIDGUIDE

Fjällglädje Ny skidsäsong kräver tågnära ­f jälldrömmar! Om välpreparerade ­skogsspår i total stillhet, perfekt offpist, barnens bästa backar, hisnande svängar och vidunderliga vita vidder. Varsågod, raka spåret in i skidhimlen.

35


Snösäker skidåkning för hela familjen I Orsa Grönklitt är vintern alltid nära och snösäker. Här tryggar du årets skidåkning och får samtidigt en härlig semester i genuin miljö. Få den första känslan av fjällen – bara 33 mil från Stockholm. Runt hörnet ligger dessutom Orsa Rovdjurspark med bland annat tiger, leopard och Sveriges enda isbjörnar. Ge familjen något extra och boka härlig skidåkning på toppen av Siljansbygden bland 23 barnvänliga nedfarter eller 13 mil på några av Sveriges bästa längdskidspår. Fira julen i mysig fyrbäddsstuga från

8 295 kr (22–29/12).

Boka på orsagronklitt.se


RESOR

TÅG + FJÄLLSTUGA = KLIMATSMART Enligt en färsk studie från Lunds tekniska högskola motsvarar en genomsnittlig övernattning för en person i STF:s fjällstugor utsläpp av 2,0 kg växthusgaser, bara hälften jämfört med en genomsnittlig natt hemma som orsakar 3,8 kg. Att ta flyget till fjällen motsvarar utsläppen från 180 övernattningar i en fjäll­ stuga. Att i stället ta tåget släpper bara ut som en enda natt.

Vinnare i Riksgränsen Det lilla hotellet vid Riksgränsen, Niehku Mountain Villa, vann Unescos pris Prix Versailles för världens bästa hotellinteriör. Och detta i hård konkurrens från hela världens storheter som Nomad Hotel i Los Angeles, Kempinski i Muscat samt

Datai Langkawi i Malaysia. Juryn uppskat­ tade att både interiör och exteriör har ­inspirerats av det gamla lokstallet som ­utgör en stor del av byggnaden och nordsamernas kultur. Byggnaden är ritad av arkitektbyrån Krook & Tjäder.

»Skidspår som hänger från taket och 22 graders lutning i inomhusbacken.« SNØ I LØRENSKOG UTANFÖR OSLO BLIR VÄRLDENS STÖRSTA VINTERSPORTANLÄGGNING UNDER TAK.

VÄRLDEN STÖRSTA FRYSBOX?

68

Så många procent av tillfrågade föräldrar tycker att skidsemestern är ett bra tillfälle att begränsa barnens skärmtid. Och 66 procent av föräldrarna upplever att skidsemestern stärker deras relation till barnen. ENLIGT EN UNDERSÖKNING GJORD AV HUI, HANDELNS UTRED­ NINGSINSTITUT, PÅ UPPDRAG AV SKISTAR.

Åreklassiker hänger löst

Nu blir Oslo snösäkrare – åtminstone om man kan tänka sig att åka skidor inomhus. I januari 2020 öppnas Snø i Lørenskog utanför Oslo: en gigan­ tisk frysbox som ska blir världens största vinter­ sportanläggning under tak. Två kilometer lång längdåkningsslinga med fyra parallella spår finns en 100 meter bred och 505 meter lång skidbacke. Och för skidhopparna? En vindtunnel, Ifly, för ­viktlös träning.

Efter drygt 40 års tjänst ska kabinbanan i Åre rivas. Det är ägaren Skistar som ligger bakom beslutet. ­Anledningen är hög ålder och för låg kapacitet. ­Rivningsarbetet kommer troligen dra i gång efter ­kommande vintersäsong. Kabinbanan invigdes den 6 maj 1976 – och några debattörer tycker dock att den borde få vara kvar och bli ett byggnadsminne.

FOTO: OLA MATSSON/SKISTAR

FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

Niehku Mountain Villa rankas högt!

| SKIDGUIDE

37


Lättillgänglig offpist­åkning och hisnande utsikt gör norska Stranda till ett av säsongens mest eftertraktade resmål.

Storslagna Stranda Okänt, snösäkert och solklart hetaste skiddestinationen just nu är norska Stranda. Med svindlande vackra fjordvyer får du både högklassig utförsåkning och lättillgänglig offpist. text PATRIK LEJE

V

i glider i svepande carvingsvängar utför den fyra kilometer långa och perfekt preparerade pisten Meraftaløypa. Vårsolen värmer och får den spegelblanka Storfjorden att gnistra under Sunnmörsalpernas snöklädda fjälltoppar. Panoramavyn över det norska fjordlandskapet är storslagen, imponerande. Terrängen, utsikten och skidupplevelsen påminner mer om Alperna än de svenska fjällen. I siffror är Stranda Skicenter inte så imponerande. Den består av 7 liftar och 18 pister. ­Toppstationen ligger 1 067 meter över havet. Fallhöjden är 600 meter. Backarna är långa, lätta och välpreparerade. Men det är offpiståkningen som gör orten het. Den är både lättillgänglig och sannolikt den bästa i Norden. Liftköer existerar inte ens under högsäsong. Skidområdet har tre restauranger, två av dem hittar du högst upp på fjälltopparna och den tredje, Stova, ligger nere i dalen intill barnbacken och här drar afterskin i gång när liftarna stänger. Den ­svenske krögaren Anders Adolfsson är kökschef på skidkrogarna och driver baren och restaurangen på Stranda Hotel, byns naturliga mötesplats. Han kom hit 2015 och blev genast förälskad i 38

fjäll- och fjordlandskapet. Under sin tid i Stranda har han utvecklat kroglivet och ökat intresset för både lokalproducerad mat och dryck. I Bar 1917 på Stranda Hotel finns hela 60 norska ölsorter, däribland den lokala Slogen øl, och på afterskin kan du provsmaka traktens delikatesser: Geiranger sjokolade, Skarbø ost och Stranda spekeskinke. TVÄRS ÖVER GATAN ligger det framgångsrika upp­

levelseföretaget Uteguiden som drivs av den svenske bergsguiden och entreprenören Oscar Almgren. Han flyttade hit från Åre för tio år sedan och insåg genast områdets stora potential för skidguidning och äventyrsturism. – Vår verksamhet har utvecklats snabbt. Under högsäsongen har vi ett 20-tal bergsguider som tar med turister på offpiståkning i Stranda och skidbestigning i Sunnmörsalperna, berättar han. Satsningen sker klokt nog mot en hållbar utveckling. Massturism och exploatering är inte någon målsättning för Stranda, tvärtom menar Oscar. – Vi vill ha gäster som ger så lite avtryck som möjligt. Det är viktigt att vi lämnar naturen orörd när vi vistas i den. Det känns skönt och tryggt. Många skidorter exploateras för hårt. Stranda är en unik bergsmiljö. En av de vackraste i världen. •


RESOR

| SKIDGUIDE

»Liftköer existerar inte ens under högsäsong.« NYHET! SJ BLIR NORSKT STRANDA • Säsong. Liftarna har öppet från december till och med april. ­Vädret brukar vara bäst under våren. Vill du åka puder är det januari som gäller. Toppturer. Uteguiden i Stranda arrangerar skidäventyr som

Hjørundfjorden Haute Route. Skitouring Weekend in Stranda är en bra introduktion. Hotell. På Stranda Hotel är liftkort inkluderat i priset, det finns pool och bastu, Bar 1917 gör bra pizzor och håller 60 sorters öl på menyn.

Ta dig dit: resan till Stranda är lika vacker som orten. Ta tåget till Oslo, sedan byte till Dovre­banan som från januari 2020 sköts av SJ. Därifrån, Ålesund, med transfertaxi.

39


ÅSARNA Ta dig dit: Inlandsbanan eller buss 45 eller 163 från Östersund. Färden tar 1,5 timme och går genom ett vackert vinterlandskap. Säsong: Spåren öppnar när kylan och snön kommer, oftast i slutet av novem­ ber. Skidföret håller som regel till påsk. Mer info: asarnaskicenter.se.

I Guldbyn som Åsarna också kallas finns stillheten varje längdåkare drömmer om.

40


RESOR

| SKIDGUIDE

RES HIT Hitta rätt i Östersund stad På sj.se hittar du en färsk stadsguide till Östersund.

ÖSTERSUND & ÅSARNA

Tvåstegsraket till längdparadis Testa en längdåkningsdröm i två steg: Först nattåg till Östersund med välpreparerade träningsspår för dagarna och krogliv om kvällarna. Sedan vidare till orörda Åsarna för längdspår över vita vidder i stilla natur. text ANDERS FALKIRK

Vita vidder av orörd natur är Åsarnas signum. Njut av Östersunds spännande krogutbud.

ÖSTERSUND Ta dig dit: Natt eller dagtåg till Öster­ sund. Bokas på sj.se. Säsong: Hela vintern! Elljusspåren öpp­ nar i början av november (preparerad med sparad snö från fjolåret). Bonus: Östersunds skidstadion är numera även officiellt Vasaloppscenter och här finns både gruppträning och enskild instruktör att boka. Mer info: skiregion.se/boka/­ostersund-ielitens-spar/

Ö

stersund är en riktig vinterstad som bjussar friskt till längskidåkaren. Det jämtska trendiga köket, utsikt mot fjällvärlden och rolig kultur. Samt trevligt sällskap då själva ortsbefolkningen vet att både roa sig och ta sig fram på skidor. Här bor även flera av våra största svenska profiler inom längdskidåkning och skidskytte. Centrum för allt kring längdåkningen är skidstadion, två kilometer från stadskärnan. Här finns läktare, värmerum, vallningsexperter och hela 89 kilometer preparerade spår, varav 29 har elljus. Det sistnämnda är en njutning som besökare verkligen ska prova på: att driva på i ­spåren i lampornas sken med en stjärnklar himmel ovanför. Njutbart. På kvällen är det förstås jämtländsk mat som gäller. På senare år har Östersund blivit en högklassig matmetropol, ett skyltfönster för det småskaliga jämtländska lantbruket. Mest omtalat är Jazzköket, ett måste för matnördar. Smaka eldad rotselleri, kungskrabba eller kvällens variant av pinfärska

blåmusslor. Eller prova rosade Take Mikado, som räknas till en av Sveriges bästa japanska krogar, men tänk då på att du behöver förboka minst tre dagar i förväg. MEN LÅT INTE skidresan ta slut här! Ta

I­ nlandsbanan eller buss vidare till Åsarna. Den jämtländska lilla orten Åsarna som också kallas Guldbyn. Uttrycket myntades efter OS i Calgary 1988 då tre av fyra svenska längdskidåkare i herrarnas stafett kom från Åsarna IK. Mest kända från orten är dock legendarerna Thomas Wassberg och Torgny Mogren. Behöver kanske ingen ­vidare presentation för skidintresserade. Själva orten ligger vid sjön Hålen, och på östsluttningen ovanför byn ligger ­skidanläggningen som drivs av klubben Åsarna IK. Här finns stillheten och lugnet varje längdåkare drömmer om. Det ­vackraste spåret går uppe i Västeråsen, ­naturskönt med milsvid utsikt. Vid den gamla kyrkan l­igger motionsspåren som även kallas Kyrkspåren, de finns i tre ­längder: 5, 10 och 15 kilometer. Har ni tur så möter ni självaste Thomas Wassberg på skidor i spåren. Det är nämligen han som är spåransvarig.

»Driv på i spåren i lampornas sken med en stjärnklar himmel ovanför – njutbart.« 41


RESOR

En sprillans ny skidort står redo för besökare i december.

! Nyhet 2019

| SKIDGUIDE

Gröna, blåa och röda backar välkomnar barnfamiljerna.

Nya stugor på upp till 250 kvadratmeter.

Välkommen till himlen

Nya pister, större liftar och mer avancerade funparker, så brukar nyheterna från fjällvärlden se ut. Men i år kommer en helt ny skidort: Idre Himmelfjäll. text ANDERS FALKIRK

I

dre Himmelfjäll, granne med ”gamla” skidorten Idre Fjäll, ligger i nordvästra Dalarna. Naturen här är vidsträckt och enslig, här finns både Städjans och ­Nipfjällets naturreservat. Själva skidorten ligger på fjället Hemmeråsens sluttningar och invigs nu i december 2019. Den kommer då att ha 8 liftar och 18 nedfarter. Men varför blev det en ny skidort just här?

– För att det är ett vackert område och vi som arbetar med Idre Himmelfjäll tycker att Hemmeråsen har potential. Sluttningarna är bra för skidåkning och det finns gammal fjällskog som är fin att åka igenom. Och utsikten på toppen är milsvid, säger Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll.

Hur bor man?

– I år kan man bo i rustika stugor, ­ erfamiljhus och några lyxiga fjällvillor. fl Ett par hundra meter från liften finns över 100 hus, från 80 upp till 250 kvadratmeter. Och nästa år kommer det att finnas 100 till.

Hur har ni tänkt kring designen?

– Det handlar om att bygga i traditionell stil och använda traditionella material. Det egna designprogrammet man ­arbetat efter bygger på den genuina be­ byggelsen i norra Dalarna, fjällgårdar och fäbodar som är enkla, karga och knyter an till naturen. Materialet ska främst vara trä och timmer. – Men några avsteg från det traditionella kommer ju att göras. Vi tillåter ­större panoramafönster mot utsikten. Det måste man om vi ska kunna locka folk, förklarar Torbjörn Wallin. – Det är anpassat till den fina fjäll­ skogen. Nedfarterna följer terrängen och inte tvärtom. Vi har följt sättet som man arbetat med backar i Colorado, i stället för kalavverkade raka breda nedfarter, som är vanligare i Sverige. Backarna kommer att vara gröna, blå och röda nedfarter som slingrar sig fram i stora svängar, bra för barnfamiljer med andra ord. Några svarta pister finns inte än, men Fridabacken, döpt efter tävlings­ åkaren Frida Hansdotter, är den tuffaste.

IDRE HIMMELFJÄLL I SIFFROR Öppning: December 2019. Antal pister: 18. Liftar: 8. Största fallhöjd: 323 meter. Mer info: idrehimmelfjall.se. Ta dig dit: Tåg till Mora och sedan buss till Idre Himmelfjäll.

43


Narvik bjuder på vita vidder och hisnande utsikt ner mot det öppna vattnet i norska havet.

TA DIG DIT! SJs nattåg går hela vägen från Stockholm till Narvik. Mer info: sj.se 44


RESOR

| SKIDGUIDE

Spårlöst land Tre starka offpistskäl att ta nattåget norrut mot den mot lappländska fjällvärlden stavas: Nuolja, Nordalsfjäll och Narvik. Här väntar det vita guldet. text HENRIK WITT & ANDERS FALKIRK foto FREDRIK SCHYLYTER

N

är tåget lämnat Kiruna ser du först bara låg fjällskog. Landskapet är stilfullt grafiskt men snart dyker Torne träsk och fjällvidderna upp. Och allt blir vitt. Det enda som bryter av är arkarna ute på isen, där pimplarna ­sitter i väntan på att öringen ska nappa. Vi är också förväntansfulla. Malm­ banan, transportvägen för LKAB:s järnmalm till den isfria hamnen i Narvik, är vintertid offpistfolkets transportled för att uppleva det vita guldet: de orörda snö­ vidderna vid Abisko, Riksgränsen och Narvik. I Abisko kan du stiga av precis vid ­Turiststationen. Här börjar Kungsleden och du kommer till ett friluftsmecka, med allt från norrskensspaning till vandrings­ leder åt alla håll. För oss är det fjället ­Nuolja, på 1 169 meter över havet, som lockar. Man kan ta den gamla sittliften upp, snöabstinensen gör att vi väljer det tuffa sättet: dra på stighudarna och ­trampar upp till toppen. Sedan släpper vi loss i stora sicksacksvängar. Snön är mestadels packad med ett lager av tio centimeter nyfallen snö och den berömda Lapporten ligger som storslagen fond i söder. Friheten är enastående. Från Abisko är det också nära till andra offpistupplevelser. Tio minuter bort med tåget ligger Björkliden med finhotell och pistade backar. Här är den finaste turen att ta sig upp till Låktatjåkko, Sveriges högst belägna fjällstation på 1 228 meter. 45


RESOR

| SKIDGUIDE Växla mellan öppna offpistytor vid Riksgränsfjället och Nord­ dalsfjällets rena natur.

Efter en våffla på stationen tar man sikte på 900 fallhöjdsmeter ned till Kopparåsen. Ytterligare 40 minuter bort ligger Riksgränsen med alla möjligheter och rejält med snö. Själva Riksgränsenfjället erbjuder både pister och öppna ytor för offpist och det mer extrema Nordalsfjället bjuder på ren natur. Här görs inget lavinarbete, det finns ingen skidpatrull och heller inga markeringar. Lavinutrustning och egen kunskap är därför ett måste.

Så tågnära det kan bli – från perrongen i Abisko turiststation.

»Transportleden till de orörda snövidderna vid Abisko, Riksgränsen och Narvik.« 46

PÅ ANDRA SIDAN norska gränsen byter Malmbanan namn till Ofotenbanan. Katteratt, Søsterbekk och Bjørnfjell är stationsskyltar som skymtar förbi när tåget blåser på genom snön mot Narvik. Stup, vattenfall kommer efteråt när tåget slingrar sig längs fjällsidorna ned mot Ofotsfjorden. Tågfärden är hänförande, vilket man kanske inte kan säga om vårt första möte med Narvik. En hård vind drar fram och staden, som bombades sönder av de ­allierade under andra världskriget, känns gles och inte så välkomnande. På fjordens gråblå vatten ligger flera fartyg och väntar på att få lasta malm. Här finns dock ett fantastiskt skid­ system på Narviksfjället (eller Fagernes­ fjellet som det egentligen heter), som har en fallhöjd på 900 meter och bra offpist.

Vi drar dock vidare. 45 minuters bussresa norrut ligger Gratangen Fjellhotell, som är ett perfekt basläger för skidåkning på helt orörda fjällvidder. Här toppturar vi med blandat resultat, allt från blötsnö till champagnepuder. ­Sista dagen testar vi Langlitinden, som är Skandinaviens högsta öfjälltopp, 1 276 meter över havet. Det blir en fantastisk skiddag. Solen är framme, pudret yr och utsikten är ­enastående. Havet gnistrar hela vägen till Lofoten. •

KIRUNA–NARVIK Resa: Vill du skidluffa mellan orterna på sträckan Kiruna och Narvik ska du köpa Arctic Circle Pass. Det finns för tre eller sju dagar. Sträckan Kiruna– Narvik trafikeras två gånger dagligen i vardera riktning. Boende: Gratangen Fjellhotell är ett miljöcer­ tifierat och ekologiskt hotell, norr om Narvik. Det ligger i Troms fylke och erbjuder guidning till områdets alla toppar. Det lär finnas 666 stycken som är över 1 000 meter, med nästan lika höga fallhöjder. Mer info: gratangenhotel.com.


GÖR HELGEN TILL ETT ÄVENTYR Låt inte drömmarna om de stora upplevelserna långt borta stå i vägen för stora upplevelser i dag. Vi har utrustningen och kunskapen som hjälper dig på vägen. Du har äventyret.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | kungsbacka | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde stockholm | sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


SÄLENS BÄSTA SKIDÅKNING Upplev en av landets bästa pister, Sälenfjällens högsta fallhöjd och Årets skidanläggning 2019*. Med 47 nedfarter och fantastisk offpiståkning för hela familjen finns utmaningar för alla typer av skidåkare.

E& BOEND RÅN +F S S A IP SK

E FRÅN

BOEND

695:-

JUNIOR WEEKS

Barnens gratisveckor! Mat, skidhyra, skidskola och mycket mer ingår för ett barn upp till sex år per betalande vuxen. Dessutom anordnar Vargy extra många roliga aktiviteter för familjer under dessa veckor. Junior Weeks är veckorna 50, 51, 2-6 och 10-14. LÄS MER PÅ

STOTEN.SE

1 495:- SKIDÅKARPAKET Skidåkarpaketet riktar sig till dig som tycker att skidåkningen är viktigare än allt annat och vill boka din skid resa till bästa möjliga pris. Paketet gäller veckorna 50, 51, 2-6, och 10-14 och i priset ingår ospecificerat boende och SkiPass+. LÄS MER PÅ

STOTEN.SE

*Utsett av SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation). Priserna i annonsen gäller för v. 51.


√ FRI FRAKT √ LEVERERAS I FIN PRESENTBOX INOM 1-2 DAGAR √ ETT ÅRS GILTIGHETSTID √ FRI BYTESRÄTT

Helikoptertur eller glasblåsning? Week

Black Friday 25 november - 2 december

Vi har upplevelser och presenter som passar alla! Alltid snyggt paketerat i en fin presentbox och med fri frakt direkt hem till brevlådan. Dessutom ingår fri bytesrätt under ett helt år. Enkelt, tryggt och smidigt. Köp årets presenter hos Box Experience!

boxexperience.com

08 - 652 90 00


RESOR

Yoga ut i spåret Stakning och solhälsning. En förvånansvärt bra kombo. Komplettera längdskidåkningen med yoga i natursköna Bruksvallarna. text ANDERS FALKIRK

B

ruksvallarna ligger vid vägs ände och tysta, mjuka fjällvidder omger orten. Sedan några år tillbaka ingår det i Nordic Ski Center, som är världens längsta sammanhängande system för längdskidåkning med över 30 mil preparerade skidspår. Ett paradis för dem som vill ha lugn och nöta skidteknik, lära sig alla växlarna i klassisk stil. Numera kan man toppa skidträningen med yoga. – Det är en makalöst bra kombo, säger Magnus Myhr, vd på Bruksvallsliden hotell och stugby.

| SKIDGUIDE

– Yogan gör dig rörligare och mer närvarande för utveckling i skidspåret, och mjukar dessutom upp kroppen efter ett hårt skidpass. Yogan sträcker ut stela muskler ordentligt och ökar smidigheten i kroppen, så att man är i bättre skick för att ta sig an nästa pass på skidrona. ­Använder man yogan under hela säsongen kan den även ge uthålligare muskler och stärka skidåkarens core, musklerna i mellangärdet. Själva skidåkningen då? Bruksvallsliden erbjuder instruktörer, personlig analys med filmning, teori och självklart även en vallningsskola. – Det här är viktigt för alla, men speciellt som nybörjare kan man spara mycket tid och energi på att förbättra sin åkteknik. Små knep som gör det trevligare att åka, säger Magnus Myhr. – Träningsformen där vi kombinerar yogan med skidåkningen ger därför det bästa av två världar, lugnet och närvaron i yogan möter fokuset och ­drivet i skidåkningen. •

YOGA OCH SKIDA

FOTO: BRUKSVALLSLIDEN HOTELL OCH STUGBY

»Det bästa av två världar, lugnet och närvaron i yogan möter fokuset och drivet i skidåkningen.«

Kombon yoga och längdåkning finns numera på en rad anläggningar och hotell i fjällvärlden. Till exempel på Långber­ gets Sporthotell i norra Värmland och på Svenska turistföreningens fjällsta­ tion Grövelsjön i Dalarna. Mer info: bruksvallsliden.se. langberget.se. svenskaturistforeningen.se.

Att kombinera längdträningen med yoga ger nya möjligheter att närma sig toppform. 51


TA DIG DIT! Stockholm–Järvsö cirka 3 timmar. Göteborg–Järvsö cirka 7 timmar. Malmö–Järvsö cirka 9 timmar. Boka din biljett på sj.se.

MER BARNVÄNLIGT

Familjen framför allt

För många är fjällresan barnens semester. Med tågnära läge, backar alla klarar av och lagom vilda djur är hälsingeorten Järvsö mitt i prick för en långhelg med familjen i snön. text KARIN NYMAN

D

ag ett kliver vi av tåget på stationen i Järvsö och står mitt i byn, strax intill turistbyrån. Här får vi snabbt vänlig hjälp med det nödvändigaste, som var vi kan handla mat, äta, fika och hur vi får tag på en taxi som kan ta oss och packningen till stugan. Allt går smidigt och några minuter senare kliver vi av i Järvsö stugby och in i vår stuga, som lyckas vara både modern och rustik samtidigt. Högt i tak, stora fönster, öppet mellan vardagsrum och kök och väl tilltaget köksbord med gott om plats för både pysslande juniorer och middagsattiraljer. Den furudoftande bastun knäpps på omgående och efter pastamiddag och ­några partier Uno ­kryper barnen till kojs i våningssängarna. Sedan tidigt 2000-tal lägger Järvsö ­extra krut på att få barnfamiljer att trivas. Och det funkar. Järvsöbacken har två barnområden, de flesta nedfarterna 52

»Burgarna smakar oförskämt bra där vi sitter i solen och spanar upp mot backarna.« är b­ ehagligt blå och röda, idealiskt för sällskap med blandade åldrar och olika stor skidvana. Dag två, vår första skiddag, är en vykortsvacker ­sådan med strålande sol, fluffiga moln och gnistrande snö. Vi delar upp oss, några med snowboarden mot expressliften och Öjebergets topp och andra familjehalvan testar barnområdet, förvånande stort och femåringen kan inte få nog av hopp- och guppbanan. Vi blir kvar ända tills snowboardpappan kommer tillbaka från de högre höjderna. Samtliga magar

FOTO: SARA WINSNES/JOHNÉR

• Från tågstationen är ­ det gångavstånd till det mesta och om man ändå inte orkar gå finns skyttelbussar. • Gratis skipass för barn 0–6 år. • Särskilt barnområdes­ kort finns. • Föräldrapass finns. Det delas av två vuxna som turas om att åka och att ta hand om barnen. Övriga skipass är personliga. • Pulkor och stjärtlappar finns att låna. • Järvsö Snöpark med hopp, rails och big air bag. • Järvzoo. Djurpark med Nordens vilda djur.


RESOR

FLER BARNVÄNLIGA SKIDORTER kurrar nu högljutt. Att ta sig någon längre sträcka för att äta är det alltså inte tal om, utan vi beställer grillade burgare på uteserveringen. Burgarna smakar oförskämt bra där vi sitter i ­solen och spanar upp mot backarna.

Edsåsdalen, Jämtland. Ligger strax söder om Åre och erbjuder 5 liftar och 11 nedfarter i vindskyddad ­terräng. Enkelt och familjevänligt. Ta dig hit: nattåg till Undersåker och sedan länstrafikbuss.

DAG TRE HAR barnen snappat upp att det finns något som heter Järvzoo nära vår stugby. Så efter lunch lämnar vi backarna, och promenerar sedan bort till djurparken, som är specialiserad på Nordens vilda djur. Eftersom det är vinter ligger björnarna i ide, men vi får ändå se mycket spännande. Lodjur, älg, varg och ren, mäktiga fåglar som kungsörn och en rad olika ugglor – extra uppskattade av familjens Harry Potter-frälsta medlemmar. Dag fyra är det redan dags för hemfärd. Helgen gick alltför fort, är vi överens om. När vi kommer tillbaka nästa gång vill vi stanna en hel vecka. ”Nej, en månad!” propsar femåringen. •

Trillevallen, Jämtland. Familjefavorit med lättöverskådliga skidsystem med 8 liftar och 21 nedfarter. Även Trillevallen är en ”Åregranne”. Ta dig hit: nattåg till Undersåker och sedan ordnar Trillevallen kostnads­ fri transfer.

| SKIDGUIDE

Det mesta ligger på gångavstånd i Järvsö och backarna är ­snälla för alla åldrar!

Kungsberget, Gästrikland. Hårt sat­ sande familjort med 22 pister och 12 liftar. Nominerades till Stora barn­ semesterpriset 2019. Ta dig hit: tåg till Gävle, sedan länstrafikbuss.

53


MINILOV 4 DAGARS FJÄLLÄVENTYR Kom och tillbringa några härliga vinterdagar under veckorna 6 - 8, 10 - 14 samt 16 på Trillevallens Högfjällshotell. Inklusive fjällfrukost och 2-rätters middagar, samt -10% rabatt på 4-dagars skipass. Gäller söndag - torsdag.

- från 2 800 SEK per person* Kan inte kombineras med andra erbjudanden. *0-5 år gratis i föräldrars bädd, 6-15 år -50% i föräldrars rum, pris varierar med val av rums typ.

TRILLEVALLENS HÖGFJÄLLSHOTELL +46 647 - 360 90 | info@trillevallen.com | www.trillevallen.com

GLÖM RULLSKIDORNA

DU OCKSÅ!

30 000 besök 2018/2019

BILLINGEN SKÖVDE

- ett berg att älska

billingenskovde.se


RESOR

| SKIDGUIDE

Från backe till by Åres toppkrogar Åre har utan tvekan de svenska fjällens bästa krogutbud. Vi guidar dig rätt till världsberömda korvar, älg bourguignon och bouillabaisse på röding. Och ett högklassiskt afterskiparty. text PATRIK LEJE foto PER ERIKSSON

BUUSTAMON – minibränneri och stor charm Ullådalens lilla fjällhotell ligger intill Rödkullens skidbackar. ­Köket tar vara på jämtländska råvaror och i källaren finns ett av Sveriges minsta brännerier och husets egen sprit serveras på krogen. Har du bråttom ut i backen tar du en renklämma och en kall Jämtlands Hell i ­baren.

1

Buustamon.

Supper.

HUMMELSTUGAN – fjällens bästa utsikt Den populära skidkrogen på toppen av Mörvikshummeln har en oslagbar utsikt över Jämt­ landsfjällen. Och köket levererar mat och dryck av hög klass. Bouillabaisse på röding med saffransaioli tillsammans med ett glas bourgogne är en svårslagen skidlunch. På den stora altanen håller partyt i gång hela våren.

2

COPPERHILL MOUNTAIN LODGE – lunchlyx på toppen Det berömda hotellet på top­ pen av Förberget har en feno­ menal utsikt över Åreskutan. I ”Biblioteket” serveras en pris­ värd skidlunch, men du kan också avsluta skiddagen på Copperhills prisbelönta spa med fine dining på restaurangen Niesti, bra älg och röding, plus en imponerande vinlista.

SUPPER – krognyhet i jaktslottet Den sydamerikanska succé­ krogen Supper flyttar in i Villa Tottebos gamla vackra jaktslott. Första sittningen passar barn­ familjer och andra sittningen partyproffsen när dj:er drar i gång i baren.

4

3

Hummelstugan.

Copperhill Mountain Lodge.

»Första sittningen passar barn­familjer och andra sittningen partyproffsen.« 55


RESOR

| SKIDGUIDE

WERSÉNS – festa loss på en älg bourgignon Den åretruntöppna kvarters­ krogen är en av byns äldsta restauranger med en lyckad kombination av bistro, piz­ zeria, tälj­stens­krog, bar och klubb. Klassiska rätter att satsa på är biff Rydberg på jämtvis och älg bourgignon.

5

Kastrullen.

Werséns.

»Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon är husets klassiker.«

KASTRULLEN – det är korven alla vill åt Populär skidrestaurang intill Björ­ nens längsta pist. Hit ­vall­färdar skidåkare för att njuta av utsikten från solstolarna, släcka törsten med en kall öl och äta Brunos ”världsberömda” korvar.

6

VINBAREN – byns minsta kryp in-krog På hörnan av det anrika hotellet Åregården ligger en av byns minsta restauranger. Goda ­mellanrätter och skön stämning lockar festglada hela skid­ säsongen.

7

Vinbaren.

Timmerstugan.

PARKVILLAN – gastropub med eget bryggeri Den lilla opretentiösa gastro­ puben Parkvillan ligger, ja just precis, i byns park. Menyn matchar Jämtlands bästa öllista med rustika rätter, långkok, byns godaste burgare och en rockig spellista.

8

TIMMERSTUGAN – stekt fläsk och fet fest På den mysiga lilla skidbistron vid VM6:ans dalstation samlas en skön mix av byflanörer, stamgäster och skidåkare för att äta lunch. Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon är ­husets klassiker. Precis som ­afterskipartyt på söndagar.

9

Parkvillan.

56


BA TIM RA TV Å M STO AR FR Å CKH N OLM

GOURMETPAKET • • • •

Eftermiddagsfika Fyrarätters middag En övernattning Hotellets stora frukostbuffé

från 995 kr

Skidsäsongen står för dörren! Högbo Brukshotell är ett officiellt Vasaloppscenter med omtalat välpreparerade skidspår. Rekordtidig säsongsstart tack vare vårt konstsnöspår. Vi erbjuder teknikträningar och uthyrning av utrustning. Välkommen till aktiv livsnjutning med boende och prisbelönt mat.

BOKA PÅ HOGBOBRUKSHOTELL.SE


RESOR

| SKIDGUIDE

Mjukisbyxor som håller för afterski från Björn Borg.

Packa för fjällmys

En helgarderande hoodie med dragsko och blixtlås, från Woolrich.

Ladda skidsemestern med värmande nyheter i supermaterial, strösslade med smarta detaljer.

Keb Touring Jacket är tålig mot vind och väta, G-1000-­ behandlad och huva som rymmer en liten hjälm. Matchande byxa med ­stretchig passform, vadderade knän och smarta fickor, båda från Fjällräven. Lättpackad dunväst blir det perfekta lilla extralagret från Woolrich.

Händerna blir lätt kalla, satsa på smidga handskar som aldrig behöver tas av, Ergo Grip Incline från Hestra och skyddande läppbalsam från samma ställe.

Tajt fleecetröja med huva och blixtlås kan snabbt anpasas efter din egen kroppsvärme, Power Air Houdi från Houdini.

kf akdjf akldjf alksdjf lakdjf lakjdf lakjdf lakjdfaskdf alsdf j.

58

För 2020 års vinteräventyr lanserar Peak Performance en ny outdoorkollektion i samarbete med entreprenören Ben Gorham. Den multifunktionella unisex­kollektionen landar i butikerna i början på nästa år.

Houdinis handledsvär­ mare i fleece har räddat många.

Skare Expedition känga har löstagbar innersko i ull och innersula utrustad med isolerande aerogel som skyddar mot kylan under­ ifrån, från Lundhags. Res lätt på tåget med mjuk sportbag, från Lundhags.


Herr / Dam Light hiker

Moab FST Ice +

Fantastiskt grepp på våt is med Merrell & Vibram® Arctic Grip. Finns i välsorterade nät-, sko och sportbutiker.


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED IDRE

En fjällsemester med extra allt Sveriges sydligaste fjäll är för många också de närmaste och mest lättillgängliga. Här ligger Idre Fjäll – en klassisk skidort med varierande skidåkning i alla fyra vädersträck. I år finns chansen för en ännu härligare fjällsemester då det satsas rejält på nya restauranger, evenemang och riktigt bra artister.

IDRE FJÄLL

STOCKHOLM GÖTEBORG

Känslan att vara långt hemifrån är närmare än du tror.

V

arför ska man lägga de där extra timmarna på tåget eller i bilen för att åka till Idre Fjäll? En första ledtråd ligger i namnet. I Idre börjar fjällen. Här finns också Sveriges sydligaste sameby. Här finns renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. – Vi märker att fler och fler kommer hit för att de söker något mer än en skidort och bra skidåkning. När man kommer hit kommer man till en helt annan miljö. Att stå på toppen av Gränjesvålen och blicka ut över Städjan och Nipfjället tar nästan andan ur en, även oss som bor här och ser det varje dag, säger Tommy Halvarsson som är marknadschef på Idre Fjäll. Snöpremiär i oktober Tack vare sitt geografiska läge, och fleråriga arbete med att spara och göra snö, är Idre Fjäll en snösäker skidort, som kan garantera snöpremiär redan i mitten av oktober varje år. Det har gjort Idre Fjäll till det självklara valet för flertalet klubbar och landslag inom både alpina grenar, freestyle, längdskidåkning och skidskytte. Men även för den skidsugna motionären och barnfamiljen.

– Här får du en varierande skidåkning i alla fyra vädersträck. Det kanske man inte riktigt tänker på, men det innebär ju att om nordanvinden biter i eller vårsolen ligger på, kan du alltid välja den sidan av Gränjesvålen där vädret och snön är som bäst, säger Tommy.

”Något vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen.” Här hittar du allt från flacka backar, rullband och skidskola för de minsta till lekfulla fun parks och utmanande Chocken - nordens brantaste pist. Men här finns också 82 kilometer längdskidspår för den som hellre skidar på längden. Gör en heldagstur och njut av tystnaden på fjället. Eller riv av ett skönt kvällspass på något av elljusspåren. Ställ bilen och skida in och ut – Något annat vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED IDRE Ren och skär skidglädje.

VINTERN PÅ

Idre Fjäll → Skidåkning i 40 pister och 27 liftar i alla fyra vädersträck. → 80 km preparerade längdskidspår, 30 km med elljus. → Skidskola för alla åldrar och nivåer. → Ge dig ut på fjället med huskies i en hundspann eller på hästryggen. → Upplev samekulturen och klappa renar. → Bowla, bada och träna i aktivitetscentret. → Ge barnen egentid i Fjällklubben.

Läs om alla aktiviteter och boka ditt äventyr på idrefjall.se

här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen. Ski in Ski out” är ett slitet uttryck, men här hos oss kan man verkligen göra det. Man kan ta skidorna från sitt boende, till skidåkning, andra aktiviteter och restauranger, säger Tommy. En fjällsemester är inte helt komplett utan god mat och skönt häng. Det är något som Idre Fjäll tagit fasta på inför vintern. Nya smaker på fjället – Eftersom maten blir en allt viktigare del av semesterupplevelsen gör vi nu en stor satsning på restaurangerna här på Idre Fjäll, berättar Tommy. I december öppnar två nya restauranger och en bar. Dessutom får de befintliga restaurangerna en uppdatering i form av nya menyer och ett hållbarhetsarbete som kommer lysa igenom i matutbudet. – Melker Anderssons koncept Kött & Fiskbaren flyttar in, och i anslutning till den bygger vi en ny bar och loungedel. Här kan man slå sig ner vid brasan för en afterski utan pjäxigt röj, men med löjromsvåffla och cava, berättar Tommy. Den klassiska pjäxdansen kan man få på Ingmars, och på nya hamburgerrestaurangen

Understället blir det skönt häng med trubadurer hela vintern.

”Eftersom maten blir en allt viktigare del av semesterupplevelsen gör vi nu en stor satsning på restaurangerna här på Idre Fjäll”. TOMMY HALVARSSON Marknadschef, Idre Fjäll

Vinterns bästa artister Till vintern satsas det stort på nöjesutbudet – som ska breddas för fler målgrupper och vässas ännu några snäpp för barn och ungdom. På listan över bokade artister till kommande vinter läser vi bland annat Mike Perry, Näääk, E-type, Oscar Stembridge och Samir & Victor. – Jag sticker ut hakan och vågar påstå att vi har vinterns bästa artister, säger Tommy Halvarsson.

Till vintern öppnar två nya restauranger.


LIFELINE PRESENTERAR

TURNÉ HÖSTEN 2019

TURNÉ 2019/2020

TURNÉ 2019/2020

TURNÉ 2019/2020

PREMIÄR 5 FEBRUARI · TURNÉ 2020

PREMIÄR

23 JANUARI 2020 TURNÉ VÅREN & HÖSTEN 2020

KÖP OFFICIELLA BILJETTER PÅ WWW.LIFELINE.SE


TÄVLING

| VINN

Läsar-

TÄVLING

Vinn en outdoorgarderob för vinterns äventyr! SÅ HÄR TÄVLAR DU! Svara på frågan: Hur länge håller det inbyggda insektsskyddet i Craghoppers NosiLifekollektion? 1. 10 tvättar X. 30 tvättar 2. Hela plaggets livslängd Sista tävlingsdag är 30 november 2019. Svaret mejlas till tavling@newelement.se. Skriv namn, adress, telefonnummer och önskad storlek i svaret och om herr- eller damplagg önskas.

DET HÄR KAN DU VINNA: • Devold Tinden Spacer Jacket med huva, finns i herr- och dammodell, värde 2 499 kr. • Craghoppers byxa och skjorta. För herr: NosiLife Adventure II Pro Pants och Nuoro Shirt. För dam: NosiLife Clara II Pant och Bardo Shirt. Värde 1 798 kr. • Lampa från nya märket Luci Pro lux light, från Mpowerd. Värde 499 kr. Totalt värde för hela outdoorgarderoben: 4 796 kr.

• DEVOLD OF NORWAY är ett av världens äldsta varumärken med egen textiltillverkning inom friluftskläder. Devold har producerat merinoullsunderställ, mellanlager och klassiska ulltröjor sedan 1853 och köper sin merinoull från ­utvalda farmare på Nya Zeeland och i Australien, konceptet kallas ”From Sheep to Shop”. www.devold.com. • CRAGHOPPERS, ett engelskt varumärke som tillverkat kläder för ”travel and adventure” sedan 1965. Här finns bland annat unika delkollektionen NosiLife med inbyggt insektsskydd, som inte tvättas ur utan håller under hela plaggets livslängd. www.craghoppers.com. • MPOWERD, ett varumärke från New York som tillverkar designade solcellslampor/mobilladdare, Luci Light, där de flesta produkterna är vattentäta och uppblåsbara. Företaget är ett så kallat certified benefit corporation och lägger större delen av sin vinst genom att skänka lampor till behövande, som skolbarn i Afrika och nu senast orkandrabbade på Bahamas. Produkterna introduceras på den svenska marknaden i december. www.mpowerd.com. • NEW ELEMENT SCANDINAVIA är återförsäljare för flera varumärken inom sport, outdoor, lifestyle, ridsport samt ridresor. www.newelement.se.

63


Den svarthåriga, bredbenta tjejen med runda, tomma ögon ter sig ofta som m ­ issförstådd, längtande, desperat, ­ledsen eller arg – i alla fall när hon ­kommer i kontakt med andra människor.

64


MIN PASSION

| NINA HEMMINGSSON

»När det börjar bli pinsamt är man något på spåret« Seriealbumet är vår nya samtidsroman, Nina Hemmingsson serieskaparnas Grand Old Lady. I hennes enrutingar möter vi kompromisslösa karaktärer som säger det vi själva inte vågar, eller glömt att vi känner. Nina vill stanna i det pinsamma – inte skildra det som är rätt, utan det som är sant. text MAJA PERSSON foto ANDREAS VON GEGERFELT 65


NINA HEMMINGSSON ÅLDER: 47. GÖR: Serieskapare, konstnär, poet, skribent. Har publicerats i tidskrifter som Galago och Bang och på kultursidan i Aftonbladet, publicerat en mängd böcker och ställt ut sina verk på museer och konsthallar runt om i Sverige. Har bland annat blivit belönad med Karin Boyes litterära pris. BOR: I Midsommarkransen söder om Stockholm. AKTUELL: Med boken Alla kan dö, tillsammans med journalisten Anna Lindman. Jobbar även med det nystartade förlaget Kaunitz-Olsson. INSTAGRAM: @ninahemmingsson.

Nina Hemmingssons serieteckningar har publicerats i över 20 år. ”Jag kom liksom först … före Liv Strömquist och de där, fick jättemycket uppmärksamhet och fattade inte vilken tur jag hade som kunde publicera mig var fan jag ville.”

66


MIN PASSION

| NINA HEMMINGSSON

»De tankar jag själv tycker är mest konstiga och extrema får oftast störst genomslag.«

N

ina Hemmingssons ateljé ligger i Mid­ sommarkransen, strax söder om Södermalm i Stockholm. Det är en av de där närförorterna byggda på 1940-talet som ibland kan kännas provocerande präktiga. Där allt tycks vara som sig bör – fridfullt, snällt, medvetet, duktigt. Normalt. Eller för att använda Nina Hemmingssons språk: Så jävla normal. I snart 20 år har Nina Hemmingssons brutala tuschteckningar med text upp­ märksammat sådant som finns innanför normerna. I hennes serier och enrutingar, publicerade i en mängd tidningar, tid­ skrifter och böcker, har vi fått möta ­kompromisslösa och stundom plumpa ­karaktärer som ofta säger det vi själva inte vågar, eller det som vi till och med kanske har glömt att vi känner. De påminner oss om att det som vi säger och gör ligger ganska långt ifrån det som vi egentligen tänker och känner. – Jag blir förvånad över vad människor känner igen sig i, säger Nina Hemmings­ son medan hon gör i ordning kaffe i den lilla ateljén. – De tankar som jag själv tycker känns mest konstiga och extrema, det är ofta det som får mest genomslag. Det är skönt, för då känner man sig lite mindre ensam i det, människor kopplas ihop på något sätt. Alla verkar tycka att det är mer eller mindre svårt att leva. Det är klurigt att få ihop det här. Gång på gång säger hon att hon har haft tur som har kunnat försörja sig på sitt tecknande, i en bransch där det i dag är hög konkurrens. – Jag kom liksom först – några år före Liv Strömquist och de där. Jag fick jätte­ mycket uppmärksamhet och fattade inte

vilken tur jag hade som kunde publicera mig var jag ville. Nina Hemmingsson har tecknat och skrivit i hela sitt liv, men det var först ­några år efter att hon hade gått ut ­Kunstakademiet i Trondheim, i början på 2000-talet, som hon kom på att hon ­kunde koppla ihop text och bild till serier. Tror du att det faktum att du har gått på en konstakademi har gett dig mer ­pondus i ditt skapande?

– Det har det nog gjort, vilket är g­ anska löjligt. Men egentligen bryr jag mig inte om vad folk tycker om det jag gör. Har du aldrig gjort det?

– Jo det har jag … eller nu ska jag säga helt sant hur det är: jag bryr mig egentligen otroligt mycket om vad andra människor tycker. Det gör alla, men jag kanske till och med gör det lite extra. Jag är också ganska bra på att uppfatta vad folk vill ha av mig, vad folk förväntar sig. Och därför är det också väldigt stor risk att jag börjar tillfreds­ ställa alla andras behov. Men jag fattade det ganska tidigt, så jag har liksom bestämt mig för att inte låta det där bekomma mig. Många av dina teckningar är ganska ­utlämnande, intima och ibland genanta – tycker du aldrig själv att det är pinsamt att publicera dem?

– Jo, fast det var också en sådan grej som jag fick fatta ett beslut om, för när­ mare 20 år sedan. Då kände jag att det potentiellt är otroligt pinsamt att jag gör det här, och att det faktum att det känns pinsamt kanske kommer att kunna hindra mig. Och då fick jag lova mig själv att jag inte ska backa av den anledningen. Vad var det som fick dig att fatta det ­beslutet? Du hade ju kunnat bestämma dig för att inte göra det.

– Ja, men jag märkte också när det var något som kändes lite viktigt kändes det 67


Upplev KUNGLIGA OPERAN i höst BOKA NU Mozarts Trollflöjten från 18 oktober Verdis La traviata från 23 november Bizets Carmen från 18 december »Julbaletternas julbalett« Nötknäpparen från 6 december Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartner

Wallenius Lines

operan.se


MIN PASSION

| NINA HEMMINGSSON

människor. Men de bilder där hon kramar om sitt ”djur”, som Nina skriver det, blir mer ­fridfulla, ömsinta, förlåtande. – När jag tittar tillbaka på mina relatio­ ner tänker jag på att jag har varit otroligt upptagen av det även i mitt tecknande, att det har handlat mycket om att jag vill höra till – särskilt i förhållande till män. Hittills i mitt liv har det inte varit så gynnsamt för mig att vara i en relation. Hon säger att hon ibland har fått kritik från andra kvinnor för hur hennes kvinnliga karaktärer porträtteras. – Den negativa kritiken handlar ofta om att jag är en mesig och bortskämd kvinna som bara vill behaga. Men jag står för att jag är lite så. Jag skildrar inte ­kvinnor så som jag tycker att vi ska vara, utan så som jag är. Jag känner en press både från kvinnor och män på att jag ska visa starka kvinnor och vara något slags föredöme, men jag är helt ointresserad av det. Vad är ens en stark kvinna? Måste kvinnor vara starka för att få finnas?

Nina Hemmingsson lovade sig själv tidigt i sitt tecknande att det faktum att hon var pinsam inte fick hindra henne, att hon inte fick backa av den anledningen.

Måste konstnärliga uttryck vara moraliskt riktiga?

»Hittills i mitt liv har det inte varit så gynnsamt för mig att vara i en relation.«

NINA

TOVE

Om Nina Hemmingsson får välja en tecknare som inspirerat henne blir det Tove Jansson. ”Hon har inspirerat och influerat mig som tecknare mer än någon annan, och jag har betraktat hennes teckningar ingående och med stor fascination sedan jag var liten. Hon skriver också gudomligt. Jag läste nyligen om Pappan och havet. Trots att den handlar om mumintroll, mårror och mymlor och skrevs för 55 år sedan är det den mest träffsäkra beskrivningen av familjen, och manligheten i upplösning, som jag har läst.”

också pinsamt – de två grejerna hängde ihop. När det börjar bli pinsamt är man något på spåret. Att visa något som är på riktigt är genant, det är bara så. Det är ganska modigt att göra det.

– Jag kan fortfarande tänka ”åh nej, vad pinsamt”, men jag har hittat någon sorts strategi i att kasta ut saker och sedan gå vidare direkt. Jag stannar inte kvar i det jag har gjort förut. På golvet under ett skrivbord ligger kungspudeln Tora, Nina Hemmingssons följeslagare. Den stora, svarta, varma ­hunden för tankarna till djurens roll i Nina Hemmingssons tuschteckningar. Den ­karaktär som blivit hennes signum – den svarthåriga, bredbenta tjejen med grisnäsa och runda, tomma ögon – ter sig ofta som hård eller missförstådd, längtande eller ­desperat, ledsen eller arg. I alla fall när hon kommer i kontakt med andra

– Det är precis det: Man skildrar inte det som är rätt, utan i bästa fall det som är sant. Eller det som är jobbigt eller vad som helst. Med konsten kan man ­beskriva något som egentligen inte går att beskriva, som man inte har ord för. Det är något som är sant i mig, min riktiga röst som jag har en länk till genom tecknandet. Jag har inte den på något annat sätt.

Önskar du det för dina barn också?

– Ja, jag önskar det för barn generellt. Och det tycker jag att man misslyckas med i samhället när det gäller barnen. Vi har det ganska bra i Sverige, vi skulle ha råd att visa barn att det här är deras ­rättighet, det här är ett rum där du får ­uttrycka dig och testa saker, och det är ditt. Det är helt magiskt ju att man har det där rummet. I DAG ANSES Nina Hemmingsson som en f­öregångare, ett slags serietecknarnas Grand Old Lady. Hennes eget tecknande har med åren blivit naknare, brutalare, från de tidigare kaxiga replikskifterna till en bild som täcker en hel sida, med en enda fras inristad i det svarta, såsom ”Allt är okej”. Nyligen sade hon upp sig från serie­ förlaget Kartago, där hon var deltids­ anställd som förläggare. Nu jobbar hon med det nystartade förlaget Kaunitz-­ Olsson på frilansbasis. Förutom Nina Hemmingssons böcker kommer förlaget att ge ut album av tecknare som ­Marie-Louise Ekman och Jan Stenmark, men också i andra genrer än serier. 69


MIN PASSION

| NINA HEMMINGSSON

Hennes seriekaraktärer påminner oss om att det vi säger och gör ­ligger ganska långt ifrån det som vi egentligen tänker och känner.

»Jag skildrar inte kvinnor så som jag tycker att vi ska vara, utan så som jag är.«

70

– Det är roligt att kunna koppla ihop serier med annat. Jag tycker att en serie­ bok kan ha mer gemensamt med poesi ­eller någon annan genre än vad den har med andra serieböcker, säger Nina ­Hemmingsson. I höst publicerar förlaget en bok om döden, som Nina Hemmingsson nu ­arbetar på tillsammans med journalisten Anna Lindman. Tillsammans har de ­samtalat med människor som är döende, och Nina håller nu på att färdigställa ­illustrationerna. – Anna Lindman och jag möttes i att vi båda är väldigt rädda för döden, säger Nina. Det är så olika det där med hur man känner sin dödlighet. För mig kom insikten om att mitt liv är ändligt redan när jag var pytteliten, kanske bara tre fyra år. Jag kommer ihåg att jag blev helt kall i kroppen, och de bilderna jag hade ­omkring mig när jag förstod det är sådana bilder som återkommer när jag tecknar. Den typen av landskap, hus, och fram­för allt ett staket som jag såg precis när jag in­ såg att mitt liv kommer att ta slut. De där starka, överväldigande insikterna man får när man är liten … jag tror att det är det som gör att min estetiska bild av v­ ärlden

är från den tiden. Och jag kan liksom inte ändra den, jag har ett inre landskap som jag använder när jag t­ ecknar, som bara ­sitter stenhårt i mig. Hur har det gått med din dödsrädsla, har den förändrats i arbetet med boken?

– Lite. Egentligen har jag lärt mig mer om livet än om döden. Jag har aldrig känt mig ledsen när jag har gått från de här samtalen, vilket förvånade mig. Det var så livsbejakande på något sätt. För de som ska dö handlar ju allt om relationer. Jag har i alla fall inte träffat någon som har en bucket list över sådant som att hinna klättra upp för något berg. Det handlar snarare om att de vill hinna vara med sina nära. Och väldigt små saker, som när jag pratade med en tant som är 95 år som jag känner. Vi satt ute på altanen på ett hem hon bor på, och jag frågade vad hon tycker är meningen med livet. Hon svarade att det till exempel är att känna vinden mot huden. ”För det är ganska varmt”, sade hon, ”men det känns skönt när det blåser på mig.” Pyttesmå saker. Lite grann har jag lärt mig av de här samtalen att försöka känna de där små sakerna. Som är livet, ju. En massa smågrejer som är fina och fantastiska. •


Madame Bovary efter en roman av Gustave Flaubert

Lyssna på en influencer: bota tristessen, köp dig fri. Idé och regi: Frida Röhl Idé och manus: Magnus Lindman

Spelas hösten 2019 Folkteatern Göteborg


VILLMAN PRODUKTION & MCM PRODUKTION PRESENTERAR

PRODUCERAT AV VILLMAN PRODUKTION & FEM. PRODUKTION

NÄSTAN 20 ÅR PÅ SCEN OM MAN AVRUNDAR UPPÅT regi:

William Spetz

Clamp bjuder på oslagbar sång och massor av humor. Plats på scen för Sveriges egna Bette Midler!

PREMIÄR 1 DECEMBER

PREMIÄR 7 NOVEMBER 8, 9, 15, 16 ,21, 22, 23 NOVEMBER

6, 7, 8, 13, 14, 15 DECEMBER Marie Göranzon

Erik Ehn

”PERSBRANDT ÄR MAKALÖS I KOMISK ’DÖDSDANSEN’” DN ”HELA TRION LIKSOM LEKER FRAM ISCENSÄTTNINGEN” SVD ”DÖDSDANSEN BUBBLAR AV SKRATT” DN

PUBLIKSUCCÉ! Peter Andersson

Tennessee Williams

KATT PÅ HETT PLÅTTAK

Regi: Stefan Larsson. Premiär: 14/2 2020. En produktion av Maximteatern och Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Dramaten.

Livia Millhagen

NOVEMBERTURNÉ

MALMÖ • HALMSTAD • KALMAR • VÄSTERÅS • VÄXJÖ JÖNKÖPING • ÖREBRO • SUNDSVALL • GÄVLE

MAXIMTEATERN 18, 25, 26 NOVEMBER BILJETTER: MAXIMTEATERN.COM 08-30 11 00 MAXIMTEATERN, KARLAPLAN, STOCKHOLM


NEDSLAG

| NATIONALMUSEUM

Mättande konst på ­museet Förra året nyöppnade Nationalmuseum i Stockholm efter fem års renovering av den pampiga byggnaden anno 1866. Det blev braksuccé. Vid entrén har besökskön ringlat lång och många kommer lika mycket för maten som för konsten. text JENS LINDER

Restaurang Nationalmuseum. 73


I'm delicious, filling & thy heal ... och jag finns

att kรถpa i bistron!


NEDSLAG

Skulpturgården har blivit lite av museets vardagsrum.

F

örr var denna statligt ägda institution visserligen ­imponerande, men kanske inte så inbjudande. Den var som en kulturborg man närmade sig med en viss försiktighet och vördnad. Så förutom att museet behövde rustas upp eftersom det var slitet, var tiden också mogen för nytänkande och känns rejält utvädrat. Mer välkomnande och som gjort för slingriga konstvandringar med pauser för mat och dryck. Nationalmuseum stängdes för den ­stora renoveringen 2013, men redan fyra år tidigare fick Statens fastighetsverk i uppdrag att börja planlägga ombygg­ naden. Så i oktober förra året invigdes museet av kungafamiljen. Utställnings­ ytan har utökats och man tar emot ­dubbelt så många besökare och visar nära tre gånger så många verk som tidigare. Två centrala figurer i utformningen av museets restaurang är kocken Fredrik ­Eriksson och docent Helena Kåberg. Han är välkänd tv-kock, före detta jury­­ord­ förande i den prestigefyllda tävlingen Årets kock och driver även numera ­omhuldade Långbro värdshus i södra

| NATIONALMUSEUM

»Vi serverar mat till kungafamiljen, skolungdomar och pensionärer.«

mycket grönt, soppor, sallader och hel­ Stockholm. Hon är intendent på museet, vegetarisk. I kafébaren finns stor­säljarna: samt projektledare för restaurangens till­ mackan med egenrökt lax, s­ kurna maz­a­ blivelse. När de började jobba ihop var visionen rinen och den glutenfria toscakakan. – På konditorsidan kan det lätt bli att skapa folklighet med kvalitet, att göra slentrian i branschen, säger Fredrik. Med både maten och konsten mer tillgängliga. Det var tankar som Fredrik Eriksson hade jordgubbar och hallon året runt. Vi ­använder nypon och rönnbär på hösten, lätt att anamma. Han är inte bara känd och rabarber på våren. och ansedd, utan också en av de mest fri­ Man kan inte boka bord – så det är tänkande och progressiva kockarna vi har drop-in som gäller, och öppettiderna är – en uttalad motståndare mot machokul­ desamma som museets. Och det första turen i kockvärlden. året har varit intensivt. Båda är uppenbarligen nöjda med – Det har varit hårt jobb, erkänner ­samarbetet. Köksbaren. –  Vi har haft så många möten, berättar Fredrik. Vi har serverat mat till kunga­ familjen, affärsfolk, turister, skolungdomar Fredrik. Det har varit som ett äktenskap, och pensionärer. Nu tror jag det kommer där man får ge och ta. Men det känns puttra på lite mer, så vi kan finjustera. som om vi haft samma inställning i ­grunden. Att bjuda in alla. Det ligger ju i tiden, att jobba för det inkluderande. FREDRIK MENAR ATT när man har så många För restaurangens del har målsättning­ olika målgrupper måste man våga vara ­enkel. Även i restaurangvärlden i stort är arna lett till en avslappnad men gedigen enkelheten på frammarsch och fine dining inriktning. I både matsalen och kaféet är priserna humana och maten elegant, utan har blivit mindre stelt och snobbigt. – Gastronomin har avdramatiserats, att bli snobbig. Restaurangen försöker folk vill ha ärlig mat. Även affärsfolk gillar ­följa säsongerna så mycket som möjligt enkelhet. Och det är vår tanke här. Vi vill och undvika trötta standardlösningar, vara flexibla och kunna göra alla nöjda. hellre variera och byta ut än att gå på Och då är det nog en fördel att man varit ­rutin. På menyn finns husmanskost med 75


NEDSLAG

| NATIONALMUSEUM Till höger: ljuskrona med tio unika lampkupor av tio olika designer. Glasen i fönstret är blåsta på Skrufs glasbruk. Nedan: den pampiga entrén.

NATIONALMUSEUM Vad: Sveriges största konstumuseum. Var: På Blasieholmen i Stockholm. Mer info: nationalmuseum.se.

med ett tag. Ju äldre man blir, desto mer ödmjuk blir man inför gästerna. Samtidigt är designen av både restau­ rang, bar och kafé oerhört exklusiv. Man har använt sig av 30 formgivare och 20 producenter, med Matti Klenell som konstnärlig ledare. Glas och porslin är formgivet av Carina Seth Andersson. ­Glasen är blåsta på Skrufs glasbruk och porslinet är producerat av Design House Stockholm. Besticken kommer från ­Gense – alla framtagna speciellt för ­Nationalmuseum. Det finns också ett kraftfullt handgjort långbord, där ­obekanta kan samsas kring maten. Kaféet har raffinerade bord och ­porträttbyster med en ljuskrona, till vilken tio designer fått utforma var sin handblåst lampkupa, som sprider sitt ljus över mackor och makroner. Museet vill kunna intressera alla – från utländska tågluffare till skolklasser på ­besök, konstkännare och vad man vill. Helena Kåberg berättar att man flyttat ut i stort sett alla kontor till andra bygg­ nader, och fyllt utrymmena med konst i stället. Och visionen har blivit verklighet. 76

»Gastronomin har avdrama­tiserats, folk vill ha ärlig mat.« Den förr ganska stillsamma stämningen i huset har förbytts i en livligare atmosfär och en helt annan genomströmning. Nu är det fler barn och ungdomar, och man hör prat och skratt lite överallt. Folk ­finner sina egna stråk, stannar upp, ­betraktar, funderar. Man har blivit ­”Nationalmuseum extra allt”. ALLT KÄNNS MER modernt nu än tidigare. Inte så att klassiker som Carl Larssons ­Midvinterblot och Rembrandts Flicka i ­fönster har stoppats undan. Men det har fyllts på med mycket nytt ur den enorma samlingen. Cirka 80 procent av det museet äger är magasinerat, så det finns stort ­utrymme att variera, byta ut och göra ­tematiska utställningar. Och man har gjort många nyförvärv, bland annat av kvinnliga konstnärer. Helena har svårt att välja ut några ­favoritverk bland de ­tusentals arte­

fakterna. Men hon vill ändå framhålla tre rum. Skulpturgården är lite av museets nya vardagsrum, där man kan umgås med skulpturerna i Nationalmuseums 1800-talssamling. På innergården med tolv meter högt i tak känns det nästan som om verken kommer till liv n ­ är besö­ karna strosar runt bland skulp­turerna. Helena vill också rekommendera Skatt­ kammaren: smycken, porträttminiatyrer, dosor, fickur och andra intima ting tänkta att bäras nära kroppen. Och Villa Curiosa, ett slags konstnärlig vägledning för barn som en absurd och filosofisk upptäcktsfärd. Huvudintrycket av både matsalar och konstsalar är att ingenting upprepas: varje rum är unikt, och överraskningarna många och där konst och matkonst går hand i hand. •


Siden för alla tillfällen!

Lätta sidenplagg för resan - Reselakan, resenattlinnen, resemorgonrockar mm.

Länge leve kantarelltoast med smak av kantareller. Det finns de som tänker att skogens guld mist sin glans. Men så länge det står en gyllene bärnstenslager på våra bord, så finns det rum för gyllene smaker på våra tallrikar.

Resemorgonrock, siden Mycket tunna och lätta, one size!

Resetunika

Flera färger, helt i siden!

ERIKSBERG KARAKTÄR 33 CL 5,4 % – ART.NR. 89937 KOSTAR 14,60 KR PÅ SYSTEMBOLAGET. DISTR. AV CARLSBERG SVERIGE AB.

Alkohol är beroendeframkallande

Sidenunderställ

Naturligt temperaturreglerande

Exklusiva sidenlakan Kraftigt siden, 19 momme

www.sleepinsilk.se


Vart tog den gamla hederliga pausen ­vägen? Att bara låta tankarna vandra, något som framför allt tåg­res-andet inbjuder till. 78


INRE HÄLSA

| TID

Tidens mellanrum vart tog de vägen?

Vi sparar tid som aldrig förr, samtidigt som vi har tusen nya sätt att fördriva den. Vi vill både tänja ut och tämja tiden, förkorta och förenkla processer för att få tid över till annat. Men vart tog egentligen pausen vägen? text ANDERS MATHLEIN illustration MAJA NORRBY

”O

m du inte skyndar dig missar vi tåget!” ”Ja, men inte med mer än fem minuter.” Ordväxlingen kanske inte är så absurd som den verkar, för tiden är en gåtfull dimension. Vad är tid? Och finns egentligen ”nu”? Just nu läser du denna mening. Nu har det ögonblicket blivit nyss, så småningom länge sedan. I dag är i går i morgon. När vi lägger märke till nuet är det ­förbi. Uppmaningen ”lev i nuet!” är inte lätt att följa. Många prövar alkoholens tveeggade magi som fördunklar både det förflutna och framtiden. Den ständigt närvarande och undflyende tiden är en gåta, vilket gärna bekräftas med att citera kyrkofadern Augustinus: ”Vad är då tiden? Om ingen frågar mig

om det, då vet jag, om någon frågar mig och jag vill förklara det för honom, då vet jag det inte.” I VARDAGEN ÄR tiden i sig inget problem.

Klockslag – inte ljus, mörker och hunger – dirigerar sedan länge vår tillvaro. Med industrialiseringen blev tidspassning avgörande, och det elektriska ljuset upphävde skillnaden mellan natt och dag. Genom nätet och globalisering lever många i en 24/7-värld. Gps-satelliternas atomur mäter tiden med svindlande exakthet och är med och styr allt från navigation och kommunikation till ­internet, affärstransaktioner och trafikljus. Men det var järnvägens behov av tid­ tabeller som på allvar drev fram koordi­ nerad tidmätning. Att klockorna i ­Stockholm och Göteborg visade olika tid var opraktiskt, men det var ändå inget

emot i Nordamerika, där det mellan öst- och västkusten gällde 49 olika tider på 1870-talet. Järnvägsbolagen slapp nog klagomål eftersom ingen riktigt kunde avgöra om tåget passade tiden eller ej. ­Järn­vägens tidssystem ledde så ­småningom till att hela jorden ­delades upp i t­ idszoner. Tiden är ständigt närvarande också i språket. Den ilar, rusar, kryper fram. Jag har inte tid, eller all tid i världen. Där är tidstjuvar, tidsfördriv, tids­ besparande prylar och tjänster. Vi har kvalitetstid, fritid, väntetid, dödtid. Tiden läker alla sår, ur led är tiden. Med ny teknik tas omedelbarhet för ­givet, minsta tröghet eller fördröjning kommer oss att stöna ”amenherregud!” 79


INRE HÄLSA

| TID

»Slösa med pengar kan vilken idiot som helst, men slösar man med tiden kastar man bort något ovärderligt.« Men vart tog pausen vägen? Att bara sitta och glo och låta tankarna vandra, något som bland annat tågresande inbjuder till. Mobilen t­ ycks ha väckt en skräck för mellanrummen. Tillgången till underhållning, informa­ tion och kommunikation är oändlig. VI VILL TÄNJA ut och tämja tiden. Det

v­ imlar av strategier för att ”spara” tid, men den går varken att spara eller hejda. I stället förkortar och förenklar vi processer för att få tid över till annat. Hur många appar för tidseffektivisering finns det? Hur många ­föreläsare och böcker? Mycket tid går liksom upp i rök. Man kan bli betänksam av att räkna ut hur stor del av ens snålt utmätta liv som går åt till rutiner och upprepning. Två timmars ­restid om dagen till och från jobbet under fem år blir över tre månader på pendeln eller bussen – vilket naturligtvis inte ­behöver vara dåligt om man kan göra ­något givande under tiden. Tidsmedvetenheten sägs skilja oss från andra arter. Vi mäter och beräknar tiden, vi vet att vår personliga tid – liksom vårt solsystems – är ändlig. De flesta uppfattar tiden som linjär, som om den flyter fram eller rinner ut. ”Dagen i dag är en märklig sak. Tänk, evighet fram och evighet bak”, sammanfattade Alf Henriksson det stora mysterium vi lever i. Tid är pengar, heter det, och när vi ­arbetar växlar vi in vår tid i pengar. Ofta väljer vi pengar framför tid, för pengar kan sparas och växlas ofta in till ett annat slags tid än arbetstid. Avgrunderna mellan hur olika människors tid värderas är ­iögonenfallande mått på ojämlikhet och orättvisa. Somliga kan betala för förtur och slippa väntetid.

80

”Det ligger något visst elegant i att slösa med tiden”, skriver Somerset Maugham i romanen Ashenden. ”Slösa med pengar kan vilken idiot som helst, men när man slösar med tiden kastar man bort något som är ovärderligt.” I vardagen tänker vi sällan på tiden som fenomen, men på det teoretiska ­planet sätts verklighetsuppfattningen i gungning. Hade tiden en början och kommer den att få ett slut, och vad kallar vi då tillstånden före och efter? Kan vi förstå ”tidlöshet” i bokstavlig mening? Einstein visade att tid påverkas av tyngdkraft och rörelse: tiden går lång­ sammare på gatunivå än på tionde ­våningen, den som färdas mycket snabbt åldras långsammare än den som står still. Det medför att ett avgränsat ”nu” inte ­existerar. Det tål att tänka på. I BOKEN The End of Time hävdar fysikern

J­ ulian Barbour att tiden bara existerar som upplevelse i vårt medvetande, att vi noterar förändring i stort och smått. Utan förändringar, ingen tid. Och om tiden har en riktning tycks det vara mot allt större oordning och kaos, detta i enlighet med termodynamikens andra lag som säger att den totala entropin – ett mått på oordning – i ett isolerat system ständigt ökar. Men på så kallad subatomär nivå påstås tiden kunna gå både framåt och bakåt. Det där är inte så lätt att verkligen förstå. Här tycks tiden rulla på som vanligt, och det är väl inte mycket att göra åt? Jo: ”Med näbbar och klor måste vi hålla fast vid att odla de livets njutningar som åldern sliter ur våra händer den ena efter den andra”, som Montaigne skrev i en av sina essäer.

TA DIG TID ATT … Fundera … över varför alla analoga armbandsur i reklamen visar tio över tio eller tio i två? Är det för att visarna då liksom formar ett inbjudande leende, eller för att varumärket hamnar i fokus? Läsa … till exempel Kosmos – en kort historik av Stephen Hawking (Norstedts), Tiden är bara ett ord – om klockornas makt och hur man bryter den av Lennart Lundmark (Prisma), Timekeepers: How the World Became Obsessed with Time av Simon Garfield (Canongate). Lyssna … på Styrd av tiden i Kropp & själ i P1 (sverigesradio.se/kroppsjal).


En familj på flykt undan kriget. Men att lämna den växande fascismen bakom sig verkar omöjligt.

Vakten vid Rhen Lillian Hellman

Översättning: Klas Östergren Regi: Jenny Andreasson Scenografi och kostym: Marika Feinsilber Medverkande: Melinda Kinnaman med flera Premiär 22 februari 2020. Biljetter på dramaten.se


STOR VISNINGSHELG LÖRDAG 23 NOVEMBER KOM PÅ

VISNINGSHELG OCH FÅ

MELODIFESTIVAL-

BILJETTER!*

Stor visningshelg av nya bostäder i Eskilstuna lördag den 23 november 2019. *Vi bjuder dig som bor utanför Eskilstuna kommun på Melodifestivalbiljetter till Andra chansen 2020 när du deltar i visningshelgen! Först till kvarn gäller! Läs mer och anmäl dig på

flyttatilleskilstuna.se

JOIN THE EVOLUTION. FLYTTA TILL ESKILSTUNA! Vi väntar inte på att saker ska hända i Eskilstuna. Det har vi aldrig gjort. Vi gör själva och hjälper på så vis evolutionen på traven. Det är därför vi utvecklar en av världens mest miljösmarta städer, tar tillvara på vårt industriarv och skapar nya attraktiva bostäder och mötesplatser. Här lever du klimatsmart och hållbart nära stadens puls och utbud. Vattnet är alltid nära genom Eskilstunaån som binder samman Mälaren och Hjälmaren. Den fantastiska Sörmlandsnaturen finns runt knuten. Sveriges huvudstad är 45 minuter bort med de nya direkttågen. Musiken och idrotten genomsyrar hela vår stad. Välkommen att göra Evolution – du också! Läs mer på flyttatilleskilstuna.se

– en del av Eskilstuna kommunkoncern


INFOTAINMENT

| ROBINSON CRUSOE

Överlevarkungen, hetaste förebilden Robinson Crusoe, vår mest översatta bok näst Bibeln, fyller 300 år. Och som förebild har Robinson aldrig varit hetare, förlagan till det vi idag kallar prepper: En överlevare som aktivt förbereder för självförsörjning i en förestående naturkatastrof. text GÖRAN EVERDAHL

Robinson-fejken

I dag betraktas Robinson Crusoe som den allra första brittiska romanen – men år 1719 publicerades den som en faktabok om Robinsons verkliga upplevelser, en självbiografi ”written by himself”. Succén var omedelbar och första tryckningen sålde slut på två veckor. Redan efter några månader avslöjades bluffen av en avundsjuk konkurrent till den verklige författaren, D ­ aniel Defoe: Robinson var ett påhitt. Något som inte på minsta vis påverkat bokens pyramidala framgångar genom seklen.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Robinsons kompletta äventyr

Alla känner vi till Robinson som super­ effektiv skeppsbruten – men de 28 (!) åren på den öde ön är bara en liten del av Daniel Defoes berättelse. I ­romanen får vi först höra Robinson berätta om sin uppväxt i England, hans tre första sjöresor (som innefattar en period som slav sedan han fångats av p ­ irater). Under fjärde resan lider han skeppsbrott och hamnar till slut på sin ö – men när han väl räddats ­beger han sig ut på nya äventyr i ­Brasilien, på Madagaskar och i S ­ ibirien. Daniel Defoe ägnade totalt tre ­romaner åt Robinsons många resor.

Den ”riktige” Robinson 1

Alexander Selkirk hette en skotsk matros med disciplinproblem. År 1704 blev han strandsatt på en ö utanför Chiles kust (till skillnad från Robinson med förnöden­ heter som vapen och redskap). Han blev kvar i fyra år, och precis som Robinson sydde han sig ­kläder av getskinn. Väl hemma blev han en rikskändis och man vet att han träffade Daniel Defoe.

»Bluffen avslöjades: Robinson var ett påhitt.« Den ”riktige” Robinson 2

Britten Robert Knox reste med sin far, en sjökapten i Ostindiska kompaniet, och blev år 1659 fången på Ceylon, nuvarande Sri Lanka. Ceylon var långt ifrån en öde ö, men Robert Knox levde isolerat, och ­precis som Robinson tämjde han höns och getter, läste sin ­bibel och byggde ett fort. Efter 19 år ­rymde han, och skrev sedan en bok om sitt liv – en bok som fanns i Daniel Defoes samling.

83


INFOTAINMENT

| ROBINSON CRUSOE

Daniel Defoe på 30 sekunder!

Vem? Daniel Defoe (1660–1731) var en brittisk skriftställare, debattör och spion. Hans liv blev stormigt, och han hävdade på sin ålders höst att han blivit ”rik och ruinerad 13 gånger”. Känd för: Sin roman om Robinson Crusoe – men också för sina skildringar av den stora branden i London (han hus var ett av tre som klarade sig i hela stadsdelen) och pesten. Banbrytande: Daniel Defoe skrev åtminstone 300 ­olika böcker och skrifter i alla tänkbara ämnen från religion till krim, under ett hundra­ tal olika pseudonymer. (Han föddes som Da­ niel Foe, men lade till ett ”de” för att antyda adliga anor.) Hans skildring av den stora stor­ men i London 1703 är ett tidigt exempel på modern journalistik.

Defoe, skandalernas man

Liksom dagens John le Carré var Daniel Defoe en professionell spion som sedan blev författare. Han arbet­ade för brittiska kro­ nan på hemligt uppdrag i Skottland – men kunde inte motstå att skryta om det i Edinburghs kaffehus. Långt senare, under den nykrönta drottning Anne, ­betraktades han som uppviglare, fälldes för förtal och sattes i skamstock. E ­ nligt legenden utsattes han inte för massans spott och spe – utan fick i stället blommor av Londonbor som var på hans sida. Daniel Defoe väckte uppmärksamhet in i det sista, till ­exempel började han att skriva erotika vid 70 års ­ålder. Låt oss enas: En profil!

Fredagproblemet

Scenen där den ensamme ­Robinson upptäcker fotspår på stranden är klassisk: så introduceras ”infödingen” som Robinson ger namnet Fredag, och raskt gör både till sin tjänare och en ”god kristen”. Ett tecken på tidig imperialism och tidstypisk rasism – och paradoxalt, eftersom Daniel Defoe i sina andra skrifter bekämpade fördomar. Men under berättelsens gång är ­Robinson både förslavad själv och handlar med slavar utan att reflek­ tera över det.

3 moderna film-Robinson

”Robinsonad” kallas ibland berättelser om skeppsbrutna. Det finns hundratals, och många har blivit film. • Brooke Shields i Den blå lagunen (1980). ­Utskälld tonårsfilm där två små barn växer upp tillsammans på en öde ö och sedan upptäcker sex. Inte helt olik en lång ­reklamfilm för ­chokladbiten Bounty. • Tom Hanks i Cast Away (2000) är mest känd för sin variant på Fredaggestalten. Tom Hanks enda sällskap på sin ö är en ­volleyboll som han målar ett ­ansikte på och kallar ­”Wilson”. • Matt Damon i The Martian (2015). Det har gjorts flera Robinsonversioner i rymden, men den klurigaste är nog The Martian ­efter Andy Weirs roman Ensam på Mars.

»Hans liv blev stormigt, hävdade på sin ålders höst att han blivit rik och ruinerad 13 gånger.«

Vad förekommer inte en enda gång i hela Robinson Crusoe? Kokosnötter! Londonbon Daniel Defoe kände troligen inte till verk­ liga skeppsbrutnas lättåtkomliga ­favoritföda i Söderhavet.

84


UR FUNKTION? Vi står inför den största utmaningen i vår tid. För första gången i mänsklighetens historia kan naturens ekosystem – och alla tjänster de ger oss – inte tas för givna. Hur vi agerar idag är avgörande för vårt fortsatta liv på jorden.

Vårt sätt att leva hotar livet på vår planet. Vi överexploaterar, smutsar ner och tränger undan naturen. De senaste 50 åren har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 60 % i genomsnitt.* Ofattbara 1 miljon arter är hotade.**

BRANDLINE. Foto: © Shutterstock / Triff

Konsekvensen: När den biologiska mångfalden minskar rubbas balansen i ekosystemen. Utan en fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och vår ekonomi. Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka.

BLI FADDER

wwf.se/stoppautrotningen

Vi förstör något vi är helt beroende av – men tillsammans kan vi lösa problemen. Naturen och ekosystemen kan återhämta sig och planetens balans bli återställd. WWF gör skillnad globalt. Vi förhandlar med regeringar, pressar politiker, samarbetar och agerar i över 100 länder. Vi driver tusentals projekt inom allt från naturvård till klimatsmarta energilösningar. Vi kämpar för arter, livsmiljöer och en omställning där vi börjar använda jordens resurser på ett hållbart sätt. Vi gör detta tillsammans med miljontals människor över hela planeten – och vi blir allt fler som agerar. Agera med WWF. Bli fadder eller skänk en gåva! #StoppaUtrotningen

GÅVA

Swisha 901 9746

*Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019 **Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur 1970–2014. Källa: Living Planet Report, 2018


»Vem är jag utan alkoholen?«

Ano

»Hur får jag min mamma att förstå?«

stöd

elle

via

r te

nym

t

nät

lefo

n

et

»Hur ska jag göra för att inte tappa kontrollen när jag dricker?« »Min sambo dricker för mycket. Vad kan jag göra?« »Är jag beroende?«

Vilhelm Hammershøi, Interiör (detalj), 1910, Ordrupgaard, foto: Anders Sune Berg

Dansk konst från Ordrupgaard och Göteborgs konstmuseum

Ett steg närmare en förändring.

Alkohollinjen 020-84 44 48 alkoholhjälpen.se

Börja resan mot rökfrihet – ta chansen att lyckas med vårt stöd

12.10.19 –22.03.20 goteborgskonstmuseum.se

www.slutarokalinjen.se


KORSORD

| NOVEMBER

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN BRUKAR BLI BLÅST

GÖR SIG REPAD BÅGSKYTTE

NEDHAR FRAMFÖR SÄTTANMAN I TRAKTOR DE ORD NACKEN

FORUM

HÄR MEN INTE DÄR KORPENS PAPPA

SKOPA AVVIKANDE

SOVRUM

FOTO: FILM I VÄST

KORT MEDDELANDE

LÄMPLIG

BURKFABRIKAT BENDELAR

SLOG I BITAR BOKTRYCKARE

STAPELVARA

RUNT KARLMARXSTADT

INGET FÖR ÖGAT

SAMTYCKE

FICK SNOPEN

SOM JÄRGEMENA TECKEN MÄN

FLOTTA MEN INTE FLÅDIGA

ANTINGEN

SPÖA UPP

DUBBLERADE

VÄRDERA HÖGT

ÖVERORD

ANFÄKTELSE

AMPER

UPPLYST PERIOD

INTERNATIONELLA FINNAR

KRABAT

RYMDRYSARE

GER LOV

BAKER? STÄLLER PÅ FÖTTER

VATTEN ÖVER HUVUDET

SORTS SORT HAR SMÅ BEHOV

FINT TYG

KYLDE

DRAGTYG

KOM TILL JORDEN

HUGSKOTTEN

DEUTSCHE GRAMMOPHON GORMAR

HÖJD TILL SKYARNA

VANDEL

RUTAN KRYSSTRÄSK SISTA ORDET?

ÄR NOG NORSKA

GÅR SOM IVÄG

TETITEL HITTAD FIRRE ULMUS GLABRA

SKANK AVSE KÄRR

FÖRSKÖNANDE PREFIX

KÅSEBERGAKILLE FYRTYP

TZARAS ISM

KORT MINNE

TÅGA

KOBEKULOR ÅTERBLICKANDE

OPPONERA SIG

BOMORD

ANSTÅ HAR OFTA RÄTT

PÅSTÅR

FÅ IHOP TANDOORPRODUKT

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 november. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

FELANDE FASON

niklas. aurgrunn @gmail. com

Grattis! Ni vann i september: FÖRSTA PRIS: Anders Lundquist, Stockholm ANDRA & TREDJE PRIS: Ingegerd Hobring, Hammarstrand Jorma Juntunen, Eskilstuna

87


| NOVEMBER

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

2

4

5

3 1 5

2 4 4 6 1 5 9 3

5 8 2

SVÅR

Orden nedanDubbelglosan ska passas i rutmönstren två gånger vardera - envardera gång - en gång Orden nedan in ska passas in i rutmönstren två gånger nedanlodrätt. ska passas i rutmönstren två vågrätt ochOrden en gång Iinde blå rutorna gömmer sig ännu ett sig ord,ännu ett ord, vågrätt och en gång lodrätt. I degånger blå rutorna gömmer ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå läst och ner.och ner.och ner. läst uppifrån rutorna gömmer sig ännuuppifrån ett ord, läst uppifrån

SVÅR Svår

7 4 1 8 9 6 3 5 2

MEDELSVÅR

3

3 8 5 4 7 2 9 6 1

5 7

4 6 8 5 1 2 7 3 4 5 7 6 6 4 1 8 2 3

9 4

7

5 3 7 1 4 9 8 2 6

4 3

1

6 1 8 7 2 3 5 4 9

5 7 2

9 2 4

2 9 4 5 6 8 1 3 7

1

4 5 9 2 8 7 6 1 3

2

Svår

8 7 2 6 3 1 4 9 5

Medel

1 6 3 9 5 4 2 7 8

KORSORD

9 2 6 3 1 5 7 8 4

MEDELSVÅR

8 1 9 4 3 6 2 5 7

5 6 7 9 2 8 1 3 4

4 5 2 8 7 1 3 6 9

6 7 8 5 9 3 4 2 1

Medel

1 9 3 6 4 2 5 7 8

3 8 5 1 6 7 9 4 2

9 2 6 3 8 4 7 1 5

7 4 1 2 5 9 6 8 3

Sudoku: A

E S NE AN

N

TU A T NA

E

U J TU E T

J

J L U J SU

L

S

M R A V

E

AM G A E G

G

I R N I GN

A

RA I R A I

M

A V R A MR

Placera in orden så att varje länkbörjan är både på ett annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

S

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och

U

ARIA - JUTE - LJUS - MAGE - RING - SENA - UTAN - VARM ARIA - JUTE - LJUS - MAGE - RING - SENA - UTAN - VARM

Dubbelglosan:

DAN

Ordkättingen: MAL–AJ–VAR– DAG–IS–DANS–ÖS–KAR–DAN

MAL

2 3 4 7 1 5 8 9 6

BRUS - KYSS - ROVA - SAMS - SARV - STAM - UVAR - YSTA

Lösningar ÖS - DAG - AJ - KAR - IS - VAR - DANS ÖS - DAG - AJ - KAR - IS - VAR - DANS 88

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


DRAMA FÖR UNGA Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta finns nu som podd i 10 delar. Lyssna när du vill i appen Sveriges Radio Play!

BRÖDERNA

LEJONHJÄRTA Lyssna här!


Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16, Stockholm. | Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet. Vatnajökull, Island


din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

REDAKTÖR: KATA RINA MYR B E R G

PATRICIAS 3 TIPS TILL RESENÄRER PÅ STOCKHOLM C

1 Appen

1. Håll koll i SJ-appen på din resa. Där ser du avgångstid, var på plattformen som du ska stå och annan bra trafikinformation.

2 Gröna västar Håll utkik efter kundvärdar i grön väst på plattformen, om ditt tåg blivit så försenat att du missat din anslutning. De kan boka om din biljett direkt i sin nya arbetsapp.

3 SJ-loungen Har du tid över före avgång, besök fotoutställningen i SJ Resebutik. Eller om du har köpt 1 klass-resa, pusta ut en stund i SJ-loungen.

Hej Patricia! I 29 år har kundvärden Patricia Espinoza jobbat på SJ, hela tiden på Stockholms Central. Allra bäst trivs hon med att möta kunderna ansikte mot ansikte – och hjälpa dem att hitta lösningar när en resa inte blivit riktigt som den ska. text KATARINA MYRBERG

– JAG HAR blivit erbjuden andra jobb på SJ

under årens lopp, men det är på Centralen jag hör hemma. Jag älskar att ingen dag är den andra lik. Att till exempel ta kom­ mandot i en stor folkmassa med resenärer som vill ha hjälp är jag helt bekväm med. Patricia utstrålar både energi och den trygghet som lång erfarenhet ger. Som ­operativ koordinator på SJ Resebutik är hon ­spindeln i nätet, exempelvis när ­förseningar gör att resenärer missar sitt anslutande tåg. Då möter kundvärdar upp vid tåget, bokar om resor direkt på plattformen, ordnar för­ täring och även övernattningar om så krävs. Löser problem helt enkelt. – Självklart önskar jag att ingen ska drabbas av trafikstörningar, men när de ändå gör det gillar jag verkligen att göra mitt yttersta för att hjälpa till. Visst har jag blivit utskälld av upprörda resenärer, men jag behåller ­alltid lugnet. Hur lyckas du med det?

– Det bästa sättet att lugna en kund är att visa att jag lyssnar. Det har hänt att arga ­resenärer vänt helt och nästan gråtit

av tacksamhet när jag och kollegerna ­lyckats hitta en bra lösning. Och de flesta är lugna och vänliga. PÅ CENTRALEN MÖTER Patricia alla kate­

gorier människor från alla delar av landet. Själv kom hon som 19-åring till Sverige från ­Chile. Hon klickade direkt med sitt nya hemland. Hon lärde sig svenska på tre ­månader på ABF och vägrade prata spanska. – Varenda kväll satt jag framför tv:n och såg Aktuellts 18-sändning med mitt svensk-spanska lexikon i knät. Så småningom fick hon sommarjobb på ett callcenter i en Stockholmskommun. Men Patricia vill möta människor ”face to face” – och det har hon nu gjort i SJs ­uniform på Centralen snart tre decennier. Jobbet har bytt karaktär, från att sälja ­biljetter över disk till att med kunskap, hjärta och digitala verktyg hjälpa kunder ute på stationen. Men Patricia är lika övertygad då som nu att hon hittat rätt. – Jag minns att jag tänkte: Här vill jag ­pensioneras! Och så tänker jag fortfarande. • 91


God jul & gott nytt år

önskar Knistad Herrgård – VI TAR HAND OM DIG –

ta

Lyckade möten.

v

de

C

s

NYÅR PÅ KNISTAD HERRGÅRD

FIRA JULHELGEN PÅ HERRGÅRD

Nästa, Sk ö

kövde C S ,

ta, Skövde s C Nä

Fira in det nya året i vacker Herrgårdsmiljö. Vi välkomnar nyårsgästerna redan under eftermiddagen med uppvärmda karbad och vedbastu. Därefter följer ett lyxigt program med ostron, champagne, festmiddag och gemensam skål vid tolvslaget.

STOCKHOLM

SKÖVDE C GÖTEBORG

Nyårspaket med övernattning och frukost Pris 2445 kr/person

NÄSTA, SKÖVDE C En timme från Göteborg. Två timmar från Stockholm.

NYBYGGT HUS I KNISTAD ÄPPELBY Nu kan du köpa boende i natursköna Äppelbyn invid Knistad Herrgård och golfbana. Byn består av 20 runda tomter varav 12 redan är sålda. Välj mellan 4 olika husmodeller, storlek 4 - 6 rok, 117 -205 kvm. Boende i Äppelbyn har förmåner i Knistad Herrgård såsom ett fritt medlemskap i Golfklubben och 25% på herrgårdens utbud. Välkommen att kontakta fastighetsmäklare Camilla Christander 0725-60 11 33 eller camilla@christander.se

WWW.KNISTAD.SE | 0500-49 90 00

Slipp julstäd och matlagning och låt oss sköta allt runtomkring medan ni får chansen att verkligen njuta av stämningen. Värdar för julhelgen är våra certifierade tomtefar och tomtemor.

Pris fr. 4100 kr/ person


din resa… nyheter

5 frågor till … … Lisa Östergren i a cappella-gruppen The Real Group, som ger sig ut på en klimatsmart julkonsertturné i Sverige. Varför tar ni tåget på julkonsertturnén? – Det känns som en självklarhet. Tåg är ju inte bara ett vackert sätt att resa, det är klimatsmart. The Real Group turnerar över hela världen, då blir det ofta flyg. Men inom Sverige och till­ ­Danmark och Norge funkar det utmärkt med tåg, både tids- och bekvämlighetsmässigt. Visst måste det underlätta att ni inte behöver kånka på några instrument? – Ja, det är ju praktiskt att våra fem röster är våra instrument. Men vi bär med oss en del tung teknik ombord på tåget, så det gäller att stuva in det i vagnen så det inte stör med­ resenärer. Men vi har testat tåg till enskilda konserter förut, så det ska fungera! Är allt bokat och klart? – Nu är jag tack och lov inte reseansvarig, men det ska det vara. Vi besöker 14 städer, p ­ remiär blir det i Nässjö den 17 november och avslutning i Stockholms konserthus den 22 december. Men det är inte konserter varje kväll så jag hinner ­landa hemma i Upplands Väsby mellan varven. Går det att tjuvlyssna om ni repeterar ombord? – Nej, vi repeterar inte under tågresan. Vi vilar, jobbar och lyssnar på musik – och jag njuter ofta av att bara sitta och titta ut genom fönstret. Det blir ganska mycket poddar också. Min ­favorit just nu är Skäringer och Mannheimer. Om jag vill få in lite julkänsla under tågresan, vilka av era låtar ska jag streama från Spotify? – Absolut The World for Christmas! Anders Edenroth, som är den enda originalmedlemmen kvar, har skrivit den för The Real Group. Det finns ett vackert budskap i den texten som påminner oss om att ta bättre hand om vår vackra jord så att även våra barn får njuta av den i framtiden. Vill du hellre ha en uptempolåt är Jingle Bells från vår senaste platta ett hett tips. Det är julkänsla till max!

Vad lyssnar hon på? Sannolikt en podd.

SIFO

Kvinnor gillar podd på tåg mer än män Vad lyssnar dina medresenärer på i sina lurar ombord på tåget? SJs Sifo­ undersökning visar att män lyssnar ih ­ ögre utsträckning på musik (43 pro­cent) än kvinnor (29 procent). Kvinnor är däremot betydligt mer flitiga

­ oddlyssnare än män, 33 respektive p 16 procent. Den mest populära sysselsättningen ombord är dock att läsa böcker och tidningar (58 procent) och att umgås med sitt resesällskap (55 procent).

33 % av kvinnor som reser med tåg är poddlyssnare! En glad nyhet för studenter i vinter – fler Intercitytåg på storstadslinjerna.

HÄR ETT AXPLOCK AV NYHETERNA:

»Jag njuter av att bara sitta och titta ut genom fönstret.«

•Daglig Intercityavgång (förutom lördag) Göteborg–Stockholm i båda riktningarna.

FOTO: ALICE ÖSTERGREN BACKMAN

NYHET

10 000 fler platser på storstadslinjer

Lisa Östergren i The Real Group tar tåget på julturné.

Det är hårt tryck på tågresor. Därför satsar SJ och kör fler avgångar på storstads­linjerna mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö från mitten på december, totalt 10 000 nya platser per vecka på tågen. Förutom nya snabbtågsavgångar blir det en ­rejäl ökning av avgångar med Intercitytåg, ett prisvärt alternativ för studenter och andra som behöver hålla extra hårt i plånboken.

• Fler snabbtågs­ avgångar och comeback för Intercitytåg (torsdag, fredag och söndag) förstärker helgtrafiken på linjen Malmö–Stockholm åt båda hållen. • Efter önskemål från näringslivet sätts en ny sen kvällsavgång in torsdag, fredag och söndag på linjen. Göteborg–Stockholm. Många affärsresenärer har efterfrågat den här typen av avgång för att kunna hinna med middagsaktiviteter före avresa.

93


din resa… restips LÄNGDSKIDOR

Ta tåget till skicamp i Östersund

FOTO: MATS EK

Är du nyförälskad i längdskidåkning – eller vill du slipa tekniken inför Vasaloppet? Då är ett hett tips Springtime Skicamp – en långhelg i skidmeckat Östersund den 12–15 ­december 2019 eller den 6–9 februari 2020. Där får du möjlighet att träna och bli coachad av riktigt meriterade längdskidåkare och skidcoacher. Resan börjar redan på ­Stockholms Central när du kliver ombord på SJs direkttåg till Östersund med de andra skidsugna deltagarna, och efter tre dagar i högklassiga skidspår går färden hemåt igen – med tåg, skidglädje och träningsvärk. Läs mer på springtime.se/skicamp.

SJs vd Crister Fritzson med pasta­rätten Skultorp, som serveras i bistron. Kolla gärna filmen om hur han lagade rätten på SJs sociala medier. BISTRO

Smaka tågchefens smarriga pasta

Bli en bättre längdskidåkare i Östersunds skidspår i vinter.

SJ samarbetar med den ekologiska snabbmatskrogen Kalf & Hansen sedan tre år. När SJs vd Crister Fritzson mötte ekokocken Rune Kalf-Hansen i restaurangens kök blev resultatet en smarrig pastarätt med ­italienska smaker. Pastan, som döpts till Skultorp, serveras i SJs bistro fram till mitten på december. Så skynda och smaka, allt är självklart ekologiskt och närodlat!

HÖG TID ATT BOKA JULRESAN!

Det lackar snabbt mot jul. Så glöm inte att boka din jul- och nyårsresa, enklast i SJs app eller på sj.se. Dessutom kan du boka vinterns övriga resor fram till den 22 mars.

MED SU VLA NE TÄ

TÄVLING

Bli klassens hjälte – tävla med Sune NE

ES

A

V

IN

N KLASSR

Vill du bli klassens hjälte? Då kan du tävla med Sune och vinna en skolresa till ­Göteborg för hela klassen. Detta ingår: tågresa med SJ, en heldag på Liseberg, sightseeing med Paddan och hotellövernattning på Quality Hotell Winn.  Svara på frågor om Sune och motivera varför just du ska bli klassens hjälte. Läs mer och gå in och tävla på klassenshjalte.se. Ps. Sune och hans familj är tillbaka på bio den 20 december.

94


Nibelungens ring 2018–2021

Valkyrian Opera av Richard Wagner 1 december 2019–19 januari 2020 Dirigent EVAN ROGISTER Regi STEPHEN LANGRIDGE Scenografi och kostymdesign ALISON CHITTY Ljusdesign PAUL PYANT Rörelseinstruktör ANNIKA LINDQVIST

Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00. www.opera.se

HAPPY HELDAG PÅ SPRITMUSEUM. Ta med denna annons och en vän och ni går in för halva priset. (Erbjudandet gäller året ut.) Börja med lunch på vår kritikerhyllade restaurang. Utforska spännande utställningar kring mat, dryck, alkohol och konst. Prova allehanda drycker. Avsluta i presentbutiken. Välkommen till vårt unika hus från 1700-talet! Läs mer på spritmuseum.se.

Djurgårdsvägen 38 Stockholm 08 – 1213 1300


Tar täten för klimatet Framtidens resenärer – studenterna – reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet. Deras tågresande ökar kraftigt, och de väljer oftare tåg framför flyg och bil. – Jag är ingen klimathjälte, men vill absolut inte bete mig som en klimatbov, säger Nanna Nilsson, som alltid tar tåget inom Sverige. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

SIMON KOLLER ÅLDER: 25. BOR: Stockholm. STUDERAR: Civilingenjör inriktning farkostteknik på KTH i Stockholm, gör sin master inom finansiell matematik. Läser parallellt nationalekonomi vid Uppsala universitet. TÅGRESANDE: Tar alltid X 2000 till flickvännen i Göteborg. Har tågpendlat mellan hemstaden Gävle och Stockholm sommartid.

96


din resa… reportage

EN FÄRSK SJ-RAPPORT om svenska studen­

ters resvanor, som bygger på SJs statistik och en Sifoundersökning, visar på många och spännande trender. Klart är att klimat­ debatten har gett studenternas tågresande en extra skjuts. • Tre av fyra studenter tänker på miljön när de reser inom Sverige, vilket är mer än snittet för svensken. • Studenternas resande med SJ ökade med 20 procent 2018, och hittills i år är ökningen 26 procent. • Hälften av studenterna väljer tåg fram­ för flyg när det är möjligt, de kvinnliga ­studenterna ännu mer än de manliga. Kupé sammanförde studenterna Nanna Nilsson från Göteborg och Simon Koller från Stockholm för ett snack om hållbart ­resande. De reser ofta och gärna med tåg och har deltagit i SJs återkommande workshop­ par för studenter, Student Advisory Board.

ÅLDER: 26. FAMILJ: Mamma, pappa och två bröder. BOR: Göteborg, men uppvuxen i Sundsvall. STUDERAR: Klar kommunikatör i somras. Tog masterexamen i marknad och kommunikation. Kombinerar jobb på fastighetsbolag med ­distansstudier, ”Intro­ duktion till AI”. TÅGRESANDE: Till vänner i Lund, Stockholm och Uppsala, och nattåget mellan Göteborg och familjen i Sundsvall.

Simon: Jag veckopendlar med tåg från Stockholm till Göteborg där min flickvän doktorerar på Chalmers. Jag tog flyget en gång och det gör jag aldrig om. Det var både dyrare och bökigt med anslutnings­ resor, jag vann ingen tid. Tåg är dessutom billigare, med studentpriser och sista­ minutenbiljetter. Och om jag bokar två veckor i förväg kan jag få ett schyst pris på X 2000 i 1 klass, det känns lyxigt! Nanna: 1 klass!? Oj, det har jag aldrig ­unnat mig. När jag ska hem till mina ­föräldrar i Sundvall tar jag alltid SJs ­nattåg från Göteborg, och även till ­pluggkompisar i Uppsala, Stockholm och Lund blir det tåg. Flyget är för dyrt, och på tåget kan jag plugga ombord, då kan jag använda min tid effektivt.

Hur påverkar klimatdebatten er och dem runt omkring er?

Nanna: Det diskuteras mycket, fast de som pratar mest om hållbart resande är de som tagit tåget förut. Jag tar alltid tåget inom hela Sverige, och att alla borde välja det mellan Stockholm och Göteborg i stället för flyg borde vara självklart. Simon: Det är en pågående diskussion i studentkretsar. Jag har pluggkompisar som är veganer och handlar på second­ hand, av klimatskäl. De flesta av mina studentvänner åker mycket tåg, med ­undantag för dem som studerar i Luleå, som oftast flyger dit och hem, även om det finns nattåg. Det går mycket snabbare och prisskillnaden inte är så stor. Då ställs hållbarhetstänket mot det som är mest praktiskt. Nanna: En intressant reflektion är att när jag inte åkte på utlandssemester i som­ ras fick jag kommentarer som ”vad duktig du är som inte flugit”. Det har inte hänt förut. Fast det handlade ju lika mycket om att jag inte hade råd att vara ledig och ha en längre semester. Jag ser mig inte som en klimathjälte, men vill samtidigt absolut inte bete mig som en klimatbov. Simon: Det är ändå spännande att vi är den första generationen som fått hållbarhet med modersmjölken. Det genomsyrar även min utbildning på KTH, där hållbarhets­ Läs hela aspekten ska finnas med i alla kurser. studentrapporten på sj.se/ Men det är viktigt att inte bara prata om studentrapport flygskam och flygets koldioxidutsläpp utan diskutera andra ”klimatbovar”, som

»Jag tog flyget en gång och det gör jag aldrig om.«

NANNA NILSSON

Varför väljer ni tåg när ni reser i Sverige?

det s­tora matsvinnet och vår konsumtions­ ekonomi. Man måste kunna hålla två ­tankar i huvudet samtidigt i debatten. Nanna: Personligen tycker jag att det är en större utmaning att ändra hur jag shoppar än hur jag reser, eftersom jag ­alltid varit v­ äldigt intresserad av kläder. Vår mode­konsumtion med snabba byten av kollektioner och den enorma vatten­ mängd som går för att exempelvis fram­ ställa bomull är ju inte hållbar. Simon: Ja, en hållbar textilindustri ­kräver en industriell omställning av till­ verkningen. Jag skriver just nu en termins­ uppsats i n ­ ationalekonomi hur vi kan ­utveckla svensk modeindustri i en cirkulär ekonomi utan att behöva gå runt i ”säck­ kläder”. Där vi slutar använda oljebaserade material, som polyester, till förmån för ­viskos och andra cellulosabaserade material från skogen. ­Väldigt spännande! Men vad händer med det klimatsmarta resandet när ni studenter kommer ut i ­arbetslivet och kanske får familj?

Nanna: Jag hoppas att jag fortsätter resa klimatsmart, men lite läskigt om man ­börjar göra bekvämare, men mindre håll­ bara resor. Jag noterar ju att familjer, som satt barn till världen och som rimligtvis borde ta stort ansvar och bry sig om deras framtid, verkar jaga upplevelser febrilt. De flyger till all inclusive-anläggningar med småttingar som inte ens kommer att ­minnas resan, lite sjukt är det. Många före­ tag måste också ta mer ansvar. Man har en fin resepolicy, men deras affärsresenärer ­väljer ändå i praktiken flyg framför tåg. Hur kan det bli ännu bättre att resa med tåg – era bästa tips, tack!

Simon: Bygg höghastighetsjärnväg, som knyter ihop Sveriges storstadsregioner! Jag pluggade i Freiburg en period och reste ofta på helger till vänner i olika delar av Tysk­ land med tåg som gick i 300 kilometer i timmen. Så snabbt och smidigt – och det vore bra för Sverige också. Och förstås vill jag ha snabbare wifi ombord! Nanna: Klimatsmarta resor från dörr till dörr. Tänk elsparkcyklar, fast där man kan ta med sitt bagage sista biten från stationen. Eller göra det ännu lättare att hitta rätt buss när du kommer fram till en ny, okänd stad. Att fortsätta göra det så lätt, bekvämt och prisvärt som möjligt att ta tåget är jätte­ viktigt! • 97


din resa… erbjudanden Danny Saucedos nya show The Run(A)way bjuder på glitter, glamour – och extra allt.

SJ Prio Medlemskapet för dig som vill få ut mer av ditt resande. Som medlem kan du ta del av stående förmåner hos oss och våra partner men även tillfälliga erbjudanden och rabatter.

ERBJUDANDE | /SHOWTIC

Dannys nya show den största hittills För Danny Saucedo är det allt eller inget som gäller. När han bjuder in till höstens stora show i Göteborg utlovar han glitter och glamour av sällan skådat slag. SJ Prio-medlemmar får 15 procents rabatt på hans show och många andra shower i höst som bokas via showtic.se. text KARIN WALLÉN – JAG VILL HÖJA ribban både för mig själv och alla andra. Underhållning kan inte bara vara att se en artist som framför sin musik och säger några ord emellanåt. Det går ju att göra så mycket mer! Danny Saucedo vet vad han talar om. Inför höstens stora show har han inte hållit tillbaka på någonting. – En sak jag alltid velat göra är att uppträda på Victoria’s Secret ­Fashion Show. Men den typen av scen finns inte i Sverige. Så jag ­tänkte – jag gör det själv. Resultatet, The Run(A)way Show ­(namnet anspelar på en modescen, runway), är anledningen till att han tagit sitt pick och pack (”allt utom katterna”) med sig till Göteborg ­under de senaste månaderna. För det är på The Theatre på Gothia Towers som hans dröm blir verklighet. 98

­Showen har premiär den sista okto­ ber, och som SJ-priomedlem får du 15 procents rabatt på biljettpriset. Att uppträda inför en sittande showpublik som samtidigt äter ­kräver hårt jobb för att få den att våga släppa loss. – Men jag får bra kontakt och de brukar stå upp och dansa när deras favoritlåt kommer. I den nya showen är Danny ­omgiven av ett tiotal dansare som bär kläder av utvalda designer och får vara mycket i fokus. Multi­ musikern Pontus Persson står för ackompanjemanget, förutom för­ inspelad bakgrundsmusik. Den stora utmaningen har varit att få alla bitar att fungera ihop. Ljud, ljus, design, koreografi ­– allt måste klaffa på scen. Så det är med skräckblandad förtjusning han sätter allt i verket. – Det läskiga är ju att om det skulle floppa så är jag ansiktet utåt. Men det är så här jag funkar. Står inte allt på spel så är det inte värt att göra. •

2 ANDRA SHOWTIPS I HÖST: 1. För musikalälskaren: Så som i himmelen. Musikal i världsklass på Oscarsteatern i Stockholm, där det är helt omöjligt att inte bli berörd. 2. För livsbejakarna: Ola Salo. Ett lyckopiller på Hamburger Börs i Stockholm med Sveriges bästa liveartist som fullkomligen välter publiken av stolarna.

FOTO MORGAN NORMAN

15 % rabatt på utvalda shower hos Showtic Du som SJ Prio-medlem får 15 procents rabatt på utvalda shower och biljettkategorier på showtic.se, exempelvis Danny Saucedos show, Häxorna i Eastwick och musikalen En värsting till syster.

ERBJUDANDE | COOP

150 kr extra rabatt på hotellbokning Som SJ Prio- och Coopmedlem får du 150 kr extra rabatt* på din nästa hotellbokning med koden HPSJ2019. Använd din hotellpremie och boka på sj.se/hotellpremien. *gäller bokningar för 2–5 nätter som görs senast den 31 dec 2019 med ankomst senast den 31 dec 2019.

Gå med i SJ Prio!

SE ALLA MEDLEMSERBJUDANDEN PÅ SJ.SE/ SJPRIO

Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotell­ övernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

SJ Prio Mastercard Med SJ Prio Mastercard får du ett betal­kort som du kan ­betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.


Nämen. Det kom lön. Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

kontek_Kupé_200x137.indd 4

Det är smart att synas i trafiken!

2019-04-01 10:28

Smart in the dark är unika reflexer designade för att du ska synas i trafiken på långt håll – men också för att matcha din personliga klädstil. Du bär dem enkelt och integrerat som armband, bälte, mössa, väska eller sjal. Kollektionen finns i olika färger och mönster: Hjortron, Fläta, Fjälltopp, Norrsken och Lingon. En lysande gåva till dig själv och någon du bryr dig om. Att bära reflex kan göra en värdefull skillnad. Läs mer om våra produkter och återförsäljare på www.smartinthedark.com

Rak armreflex, Fjälltopp

Rynkad armreflex, Hjortron

DESIGNED FOR YOUR SAFETY SWEDEN • EST. 2014


100

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

Stenungsund

n

a ga

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen, pensionär, student eller ungdom kan du ta med dig ett eller två barn till och med 15 år till ett kraftigt reducerat pris. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser barn från 2 år med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Regional beror priset på barnens ålder, barn 0–6 år reser gratis och behöver ingen egen biljett medan barn från 7 t o m 15 år reser för 35 kr och ska kunna visa upp en biljett. På SJ Nattåg reser barn till ca 50 % av vuxenpriset. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

101

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


ÄR DU OCKSÅ EN ARBOGAAMBASSADÖR? ”Arboga ligger helt fantastiskt vid Arbogaån. Vi har naturnära boende men har stadskärnan alldeles intill. Det är så gemytligt med alla små affärer som faktiskt har det mesta man behöver, riktig småstadscharm. Dessutom har Arboga ett bra kulturutbud med konst, musik och teater med mera.” Ulla-Britt Olsson Läs hela intervjun med Ulla-Britt Olsson på www.arboga.se/arboga-ambassador


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2019. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

103


MALMร– LIVE KONSERTHUS PRESENTERAR

En hyllning till Aretha Franklin

feat. Malmรถ SymfoniOrkester // Kristin Amparo // Samuel Ljungblahd // Molly Hammar // Loulou Lamotte

malmolive.se

26 FEB

27 FEB


din resa… fråga lokföraren

Hur kan ni köra in så mycket tid? Vårt nattåg var mer än tre timmar försenat när vi åkte från Boden, men framme i Stockholm var det nästan i tid. Hur kan ni köra in så mycket tid? Eva

Lokföraren Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor. SIV RÖNNHOLM Ålder: 41. Bor: I bostadsrätt i utkanten av Östersund. Familj: Sambon Lars, en son 5 år och en dotter 7 år. På jobbet: Lokförare på SJ sedan tolv år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är kör­ lärare för lokförarelever på praktik. På fritiden: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel.

FOTO: ANDREAS LUNDBERG, ILLUSTRATION: MAJA NORRBY

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren på fragalokforaren@sj.se.

»Precis som på bilvägar har vi hastighets­ begränsningar.«

Hej Eva! Jag gick faktiskt in i ett våra digitala ­arbetsverktyg och tittade på tåget du åkte med. Där ser jag att ditt tåg lämnade ­Boden 199 min efter ordinarie avgångs­ tid och Umeå 192 minuter efter tiden. Men sedan händer det grejer! På sträckan mellan Umeå och Sundsvall minskade förseningen till 113 minuter, i Gävle 32 minuter för att slutligen ankomma Stockholm C 30 minuter efter utsatt ­ankomsttid. Och hur lyckades förarna köra in så mycket tid? Jo, nattåget har ett flertal uppehåll för mötande tåg och vid statio­ ner där resenärer kliver av och på mellan 3 och 11 minuter. Dessutom är det två långa uppehåll, först i Sundsvall (49 minuter) och Hudiksvall (55 minuter.) Så det mesta av tiden lokförarna ”körde” in var tid ni skulle stått stilla och inväntat rätt avgångstid, inte att vi körde tågen så mycket fortare. Med våra nattåg får vi köra högst 160 kilometer i timmen, och precis som på bilvägar har vi hastighets­ begränsningar. Om tåget kör fortare än 9 kilometer i timmen över stipulerad ­hastighetsbegränsning slår det automatiska bromssystemet till. Dessutom är det inte alltid lämpligt att köra maxhastighet ­eftersom det skakar för mycket i rese­ närernas sängar. Finns det gott om tid ­mellan två stationer och Trafikverket, som styr tåg­trafiken, tycker att vi inte stör övriga tåg ute på rälsen kör vi lite långsammare, men håller ändå tiden.

När vi åkte regionaltåg från Flen var tåget så fullt att folk stod i gångarna. Hur fullt får ett tåg vara?

Donald

Hej Donald! När det gäller våra snabbtåg och Intercity­ tåg, så säljs endast de antal sittplatser som finns ombord på tåget. Ska du däremot resa med våra regionaltåg, i detta fall från Flen, så går det bra att köpa obokade ­biljetter ända fram till tågets avgångs­ tid. Detta gör att det ibland blir väldigt många som vill resa med samma tåg och avgångstid, och många blir utan sittplats. När det gäller tåg i Sverige så finns ingen fast gräns på hur många personer som får vistas ombord på ett tåg samtidigt, eftersom våra fordon är rejält byggda och klarar fler resenärer än det är möjligt att få plats med. Däremot så är det en helt annan sak hur komforten på resan upplevs av resenärerna. Ett tips kan vara att resa i 1 klass, där det brukar vara lite lugnare.

Hur får man tyst på medresenärer som pratar högt i mobiltelefon, när man är för blyg för att våga säga till? Therese

Hej Therese! Att resa med tåg är ju oftast en rofylld ­upplevelse. Men det är ändå ett allmänt transportmedel. Därmed kan vi inte heller förbjuda eller förhindra våra resenärer att prata. Om du vet med dig att du ofta störs av prat på tågen kan jag rekommendera att försöka boka plats i någon av våra tysta ­avdelningar. Där ska till exempel mobiler sättas på ljudlöst och samtal undvikas. Finns inte möjligheten att välja resa i tyst avdelning är nog det mest effektiva sättet att ­använda aktiva, brusreducerande hörsel­ proppar. De kostar förvisso lite mer än ­vanliga proppar, men kan på ett mycket ­effektivt sätt reducera olika former av stö­ rande ljud. Eller så kan du försöka ta mod till dig för att ändå våga prata med personen i fråga. De allra flesta som talar högt gör det på grund av hörselnedsättning, och inte av brist på hänsyn. Jag skulle tro att de allra flesta dämpar sig väldigt kvickt. 105


I KUPÉN

| ALEXANDER KARIM ALEXANDER KARIM ÅLDER: 43. FAMILJ: Frun Malin och barnen Alba, 12, Elias, 10, och Louie, 5. BOR: Stockholm. GÖR: Skådespelare, författare. AKTUELL MED: Debut­ romanen Den extra­ ordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död och barnboken Modigast i världen.

c­ ollege i Kalifornien – som jag hör och häpna avböjde. Fattar du, jag tackade nej till gratis collegestudier, hål i huvudet! Men då tyckte jag att jag kände mig för gammal. Jag var 21 år då.

Du fick mycket uppmärksamhet för dina inlägg i #metoo-debatten, efter Josefine Nilsson-dokumentären. Varför brinner du för den här frågan?

– För ungefär 15 år sedan skulle jag göra research inför en film, och besökte ett jourhem för misshandlade kvinnor. Innan förknippade jag mäns våld mot kvinnor med örfilar och liknande. Men där fick jag höra berättelser som platsat i skräckfilmer. Sedan dess har det varit en springande punkt för mig. – Fast det var min syster som lärde mig att göra vad man kan mot orättvisor.

Berätta!

Med superkraft att agera

– Jag var poppis i skolan, hade många polare och flyt. Min störste idol var ­Stålmannen och min syster sade en dag att popularitet är en superkraft. ”Om du ­pratar med Johan, som alltid är ensam på rasten, så kan du kunna förändra hans liv. Testa ska du se.” Så jag gick fram och bjöd in honom i leken och då hängde ju mina kompisar på – plötsligt var killen ­inkluderad i gänget. Det lärde mig att har du en plattform ska du använda den till att ­agera mot orättvisor.

Både du och dina två bröder jobbar med film. Hur kommer det sig?

– Vi bodde i ett lite finare, dyrare o­ mråde och för att min mamma skulle ha råd med det behövde hon jobba nästan jämt, och därför satt vi syskon hemma och plöjde film. Fortfarande när vi ses nördar vi ner oss i filmscener och favoritcitat.

Vad har du för favoritcitat?

Skådespelaren Alexander Karim är etablerad på teaterscenen och välkänd genom tv-serien Johan Falk. Men han tog också ton i #metoo-debatten, och deklarerade efter Josefin Nilsson-­ dokumentären att han vägrar jobba i produktioner med ”gubbslem och skitstövlar.” Nu dubbeldebuterar han som författare. text LINDA NEWNHAM foto JULIA DANSARIE

Din nya roman handlar om en man som hoppar i tid. Är det din dröm eller värsta mardröm att kunna göra det?

– Jag tror alla önskar att de kunde ­ oppa i tid i de små vardagsbesluten, som h ”åh, jag skulle ha tagit samma pasta som Jocke” eller ”fasen, att jag kastade kvittot”. Så det är en återkommande dröm, men jag hoppas att den aldrig går i uppfyllelse, för jag älskar mitt liv. Risken om jag gick tillbaka i tid och ändrade på saker är att jag inte skulle vara här där jag är i dag, 106

med min fru Malin och mina barn, säger Alexander och tillägger: – Fast det lustiga med boken är att jag började skriva på den någon vecka innan jag skulle fylla 40. Undrar vad mitt ­undermedvetna ville säga mig. En inre önskan om att bli yngre igen, haha. Om du ändå fick göra om en sak, vad skulle du välja?

– Jag hade tveklöst pluggat mer. Jag gick scenskolan i tre år, och sista året fick jag ett stipendium för att studera på

– Jag fick nyligen en keps med film­ citatet ”You can’t handle the truth” från filmen A Few Good Men. Det är så t­ alande för samtiden. Ibland sägs det att folk har blivit så lättstötta. Men att man reagerar när någon säger att kvinnor inte längre vill bli kallade bitch, handlar inte om lätt­ stötthet utan om att du som säger sådana saker och stöter på motstånd inte kan hantera sanningen. Hur ofta åker du tåg?

– Så ofta jag kan! Jag tar tåget i stället för att flyga när jag ska till Köpenhamn nästa vecka. Jag älskar att sitta på tåg och skriva samtidigt som jag ser landskapet susa förbi. Får jag kaffe och en bulle till är jag i extas! Debut­romanen Den extra­ordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död.


Alltid vackra bilder

Bra (01.11.2019)

NYA PIXUM APPEN

Skapa enkelt och smidigt en PIXUM FOTOBOK och PIXUM FOTOKALENDER fylld med dina bästa bilder och finaste minnen. Ladda ned Pixum Appen gratis:

www.pixum.se


Prova SJ-chefens egen pastarätt Under hela november kan du njuta av pastarätten Skultorp i bistron. För receptet står SJs vd Crister Fritzson i samarbete med Kalf & Hansen. Den Italien-inspirerade rätten, vars namn är samma som Cristers hemort, är komponerad av kycklingköttbullar med salami i tomatsås och pasta med morötter, bladspenat och fetaost. Allt självklart ekologiskt och närodlat.

C RI S T E R F RIT Z S O N vd S J

Smaklig måltid!

Skultorp

4 000 poäng

Närodlat och 100% ekologisk

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg. 108

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 11 2019  

Kupé nr 11 2019