__MAIN_TEXT__

Page 1

SJ SVERIGES GRÖNASTE VARUMÄRKE

2019

KUPÉ

OKTOBER NR 10 2020

Weekend mitt i veckan

Ta en minisemester i höst

# 10 OKTOBER 2020

Är vi redo för äktenskapsmäkleri? Guide:

SVERIGES BÄSTA OST

HÖGA AMBITIONER UTAN FILTER

+

• Fotoåterkomst

• Möbler för miljön

• Höstens scenguide

Vår mest spännande regissör älskar att provocera, klä av känslorna och sätta fingret på det som skaver. Möt RUBEN ÖSTLUND i en paus från skapandet – med hans fru Sina bakom kameran.


FJÄLLRÄVEN ULL

Varm, behaglig och hållbar Mulesing-fri och noggrant utvald ull. Transporterar bort fukt och motverkar dålig lukt.

NATURENS MEST BEGÅVADE MATERIAL Funktionella mellanlager i ull från Fjällräven

En snygg tröja tänker du, men det skulle bara vara delvis rätt. Ull är slitstark men känns ändå mjuk. Den är förnybar och biologiskt nedbrytbar. Känns varm när det är kallt och

känns skönt sval när det är varmare väder. Den är luktresistent och leder effektivt bort fukt. Så du förstår säkert varför vi kallar det för naturens mest begåvade material.

På Fjällräven använder vi bara ull som uppfyller vår höga hållbarhetsstandard från producenter som följer våra strikta djurskyddsprinciper. Och skapar man sedan en tröja som den du ser


här, får du ett riktigt funktionellt mellanlager. Perfekt för långa dagar utomhus och lata kvällar vid lägerelden. Vi ses där ute. www.fjallraven.se


Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel Stockholm, The Wineagency och Nationalmusei Vänner.

Louis-Jean-François Lagrenée d.ä., Diana och Endymion, 1768. Nationalmuseum.

Arkadien

Ett förlorat paradis 17 SEPTEMBER – 17 JANUARI 2021

Förflytta dig till fantasins eget landskap. Höstens stora utställning handlar om just landskap. Här visas konst som berättar om verklighetsflykt och en längtan bortom civilisationen, om antika myter och kärleksberättelser och om människans roll i naturen. Fransk och italiensk konst, framför allt från 1600-talet, dominerar och du möter berömda konstnärer som Claude Lorrain, Nicolas Poussin och Salvator Rosa. Utställningen tar dig sedan vidare genom tid och landskap till det svenska sekelskiftet 1900 och verk av bland andra Prins Eugen, Anna Boberg och Otto Hesselbom. Köp gärna din biljett i förväg. Välkommen till Arkadien – ett förlorat paradis.


KUPÉ

| OKTOBER 2020

30 42

din resa … 61 SJ NYHETER Läs om det senaste som händer på tågen, nya reserekommendationer och tips.

innehåll nästa … 8 … FOTOÅTERKOMST Fotografiska firar tio år med Miles Aldridges färgsprakande fotokonst – perfekt verklighets­ flykt i coronatider. 10 … BUSINESS Vintage! Jennie Kallas återvinner märkeskläder från grannarnas garderober i den egna vintage­ butiken vid Djursholms torg. 13 … INRE HÄLSA Nästa andetag kan bli ditt bästa, chefer brister i feedback och ansiktsblindhet är vanligare än du tror. 14 … KLIMATTHRILLER Deckarförfattaren Pernilla Ericson använder litteraturen för att få oss att lyfta klimatkrisen. 17 … SCENHÖST Jo, den finns, trots pandemin. Vi guidar dig till guldkornen, från musikal, opera och glittrig underhållning till drama. 21 … STOPP: STRANDVÄGEN Inredningsinstitutionen Svenskt Tenns höstutställning har hemtrevnad i fokus för trygg inspiration i oroliga tider.

10

reportage 22 MIN RESA: RUBEN ÖSTLUND Möt den filmaktuelle regissören som drivs av en brinnande lust att utmana och provocera och förhåller sig lika passionerat till hela livet. 30 RESOR: WEEKEND MITT I VECKAN! Ta en spontan minisemester i höst! Vi tipsar om skogscamping med guldkant, härliga hemmahos-restauranger och naturspa som återupplivar.

62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 64 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

52 NEDSLAG: HANTVERKSOST SVERIGE RUNT Osten är det nya köttet för mathipstern. I höst blir våra egna lokala stoltheter kungarna på ostbrickan. Så ge dig ut i landet på en ostsafari.

46

57 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 66 I KUPÉN: MOA GAMMEL Skådisen som blev regissör, dramachef på Sveriges Radio och nu också författare med debutromanen Gertrud.

52

42 SPANING: ÄKTENSKAPSKAPSMÄKLERI Nu börjar vi prata om nätdejtningsdöden. Men vad är alternativet? Vi frågade Sveriges ende professionella äktenskapsmäklare. 46 MIN PASSION: EMMA OLBERS En av våra mest hyllade möbelformgivare, känd för sitt skandinaviska formspråk men minst lika förknippad med sitt outtröttliga miljöengagemang.

21 5


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Nya möjligheter ur något svårt

I

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

»Aldrig förr har det känts så viktigt att komma i väg på en kort resa.«

ngenting blir som det var förut. Nu kan vi göra allting bättre. Det är den känslan, insikten och förhållningssättet som jag personligen har landat i efter det senaste halvårets ­kaotiska tillvaro som helt ställts på ända av den förhärskande pandemin. För egen del innebär det till exempel att jag värdesätter relationer till andra ännu mer och jag har bestämt mig för att leva mer hälsosamt. Så när någon frågar när vi kan ­återgå till allt som det var innan det elaka viruset började spridas, så tänker jag att det kommer nog aldrig att ske. Och det märks ju också hos så många andra. Ganska snabbt har vi vant oss vid att det ändå är helt okej att träffa varandra även om det sker med viss fysisk distans och på lite andra sociala villkor än tidigare. Jag försöker inte förringa det faktum att pandemin har ­orsakat enormt lidande för många, men min poäng är att vi måste ta ansvar för att lära oss något av det och skapa något positivt av det vi har. Det här med relationer. Det är ju ständigt aktuellt för oss ­människor. Vi är sociala varelser som vill höra ihop och höra till. I det här numret tar vi en titt på en mer exklusiv variant av letande efter den rätta partnern. Vi har nämligen träffat en av få professionella matchmaker. Och i vår stora intervju med regissören Ruben Östlund får du ta del av hans väldigt personliga tankar om just ­relationer. Han berättar om både sin tidigare skilsmässa och om att gå in i en ny relation med andra förutsättningar. Och så var det det här med nya möjligheter som vi skapar ur ­något svårt. Aldrig förr har det känts så viktigt att komma i väg på en kort resa, kanske över helgen eller varför inte en tripp på några dagar mitt i veckan. Vi listar ett antal fantastiska tips. Själv har jag ett hjärta som klappar extra hårt för Hälsingland – där har jag ­tillbringat alla min barndoms somrar och även bott och verkat ­under många år som vuxen. Jag måste därför slå ett extra slag för Lofthuset i Orbaden. Men kolla in hela vår lista. För vem blir inte sugen på att gå på lyxrestaurang – i hemmiljö? TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Maria Seefried

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Therese Ahlström, Kalle Dixelius, ­Annika Goldhammer, Jens Linder, Linda Newnham.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

6

ILLUSTRATÖRER Maja Norrby

FOTOGRAFER Anna-Lena Ahlström Miles Aldridge, Jesper Flobrant, Sina Görtz, Camilla Lindqvist, Smilla Lindqvist. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter TRYCKERI Walstead, Polen

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


HELA SVERIGES SCEN

FOTO: INA-THERES SPARROK OCH HARRY JOHANSEN

För dig. Och dig, dig och dig.

Upplevelser som kommer dig nära – på en plats nära dig. Riksteatern möjliggör för de små teaterföreningarna att erbjuda de stora upplevelserna. Som publik får du uppleva det. Som medlem gör du det möjligt. Läs om din repertoar, medlemskapet och mycket mer på riksteatern.se BILD FRÅN ÆDNAN – RIKSTEATERNS EGEN TURNÉ I SAMARBETE MED GIRON SÁMI TEÁHTER


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 10 OKTOBER

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

»Den klassiska idén att en konstnärs uppdrag är att ­provocera fram frågor­­snarare än att leverera svar är något jag lever efter.« MILES ALDRIDGE

Porträtt av konstnären ­Marina Abramović – av konstnären Miles Aldridge.

8


Fotokonst i återkomst Miles Aldridge skapar fotokonst som fångar in betraktaren utan inställsamhet med mycket intryck. Med stillbilder som ser ut att vara fångade ur en films avancerade sceneri och popkonstens starka färger. Stiliserad glamour spetsat med absurditeter. Humor parat med svart cynism. Den brittiske konstnären Miles ­Aldridge har varit verksam som ­fotograf i mer än 25 år och nu kommer hans hittills största retro­ spektiva utställning till Fotografiska i Stockholm. Med över 120 bilder blir det en maxad synupplevelse i extra allt – lite som att gå på tivoli med bara ögonen. Alldeles perfekt kultur för en verklighetsflykt från vardagens pandemitillvaro.

FOTOGRAFISKA Utställningen Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn. Photographs 1990 to 2020, pågår på Fotografiska, Stadsgårdskajen vid Slussen fram till den 14 februari 2021.

9


nästa… business GÅR BÄST HOS SELECTED VINTAGE:

”Festkläder går alltid bra hos oss.” Aftonväska, Menbur.

Jennie Kallas, 43, bor i Djursholm och driver sedan tre år den egna butiken Selected Vintage vid Djursholms torg.

Grannarnas garderobsskatter – en lysande affär

Vintagemode har aldrig varit större, intresset för märkeskläder second­- hand har exploderat. Jennie Kallas driver egen vintagebutik i flotta förorten Djursholm i Stockholm. Och det går som … ja precis, tåget. Hur fick du idén att öppna en Vintagebutik? – Jag brinner för mode och har alltid gjort det, ända ­sedan jag sex år gammal fick mina första handgjorda ­italienska skor. Men jag har också haft en dröm om en egen verksamhet. Och med tanke på hur konsumtionssamhället ser ut i dag, ­kändes det helt rätt att satsa på vintage. Varifrån hämtade du din ­inspiration? – På mina tidigare resor ­utomlands letade jag alltid vintage så inspirationen kommer från butiker i Paris, Amsterdam och New York. Det bästa med att gå in i en secondhandbutik är att man aldrig vet vad man ska hitta. 10

Och varför blev det just Djursholm, det område där du bor? – Den här typen av secondhandbutik fanns inte här ute och jag saknade det. Plus att i det här området finns många oanvända skatter i folks garderober – och det ville jag ändra på. Att se gamla plagg få nytt liv och uppskattning hos någon ­annan ägare – det är så fint! Hur funkar butiken praktiskt? – Vi tar in high-end-varor: helt, rent, aktuellt i säsong. Tror du din verksamhet ­sporrar kunder till mer medvetna konsumenter? – Ja, verkligen! Det finns ett enormt intresse för miljö­ vänligare konsumtion, som bara ökar eftersom världen ser ut som den gör.

Råd till andra som funderar på att starta eget? – Man lever kanske bara en gång … så starta det du ­brinner för – där du har roligt blir du duktigast och då blir det också bäst resultat!

”Det syns en tydlig ökad efterfrågan på vintage märkeskläder.” Kjolar, Burberry.

”Accessoarer är särskilt populärt att handla second hand.” Armband, Hermès.

»Det bästa med att gå in i en secondhandbutik är att man aldrig vet vad man ska hitta.«

SELECTED VINTAGE Vendevägen 8, D ­ jursholms torg, Stockholm. Hitta hit: Roslagsbanan från Östra station till Djursholm Ösby. Webbshop & info: selectedvintage.se Instagram: @selected­vintagedjursholm

”Skor är en annan storsäljare.” Slippers, Yves Saint Laurent.


Jag tar lunchen. Eller? Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Gudskelov! En golvläggare när man som bäst behöver.

Till havs kan allting hända – och snabbt går det. En dröm kan förvandlas till mardröm, en strålande dag kan fortsätta med en åskstorm och en perfektionist till golvläggare kan visa sig vara en f lexibel sjöräddare. Man vet aldrig. Just därför är det så viktigt att Sjöräddningssällskapet och våra frivilliga sjöräddare finns. Vi är delaktiga i 80 % av all sjöräddning i Sverige. Till vardags har sjöräddarna helt andra yrken, men när larmet går släpper de allt och ger sig ut för att rädda liv. Välkommen som medlem på sjoraddning.se. Eller swisha en gåva till 900 5000. F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7.


HÜstplagg att älska

erikshjalpen.se/secondhand


nästa… inre hälsa 3 x ÅRTAL FÖR SOMMAR& VINTERTID KOM-IHÅG-KNEP: Prova en ny minnesregel genom att använda de engelska orden för vår och höst. Våren = spring, då ”springer” klockan, alltså tar ett skutt framåt. På hösten = fall, då ”faller” klockan, och ställs alltså tillbaka.

1916

Det ursprungliga försöket med en officiell sommartid provades redan under första världskriget 1916, på initiativ av Tyskland, där bland annat Sverige och Storbritannien följde efter. Det var dock ingen succé, framför allt inte inom lantbruket.

1980

TID för eftertanke Söndag 25 den oktober är det dags att ställa tillbaka klockan igen. Under coronapandemin har frågan om att slopa sommartiden tillfälligt tystnat. Även om det i EU-parlamentet har ­röstats ja till förslaget att omställning till sommartid upphör efter 2021. Forskning ­under ­senaste åren har visat att tidsomställningen skapar stress som i sin tur orsakar hjärtpro-

blem. Den tyske professorn Till Roenneberg är en av världens ledande experter på dygnsrytm, och han hänvisar till studier där skiftarbetare är överrepresenterade i cancer, övervikt och ­diabetes. Enligt professor Roenneberg har ­beslutet om officiell sommartid tagits av byråkrater i maktpositioner som inte har in­sikter i människokroppens biologiska klocka.

Det dröjde till 1980 innan det infördes igen, då för att stanna, i Sverige och flera andra europeiska länder.

2021

Sista söndagen i mars 2021 förväntas nu bli slutdag för fram- och tillbakaställandet av klockorna i EU, enligt EU-parlamentets ansvariga utskott.

»Människor i höga positioner tenderar att vara morgonpigga och ha ett litet sömnbehov. Men de är i minoritet. Nu försöker de anpassa hela samhället till sin egen dygnsrytm.« TILL ROENNEBERG

0–2 … PROCENT. SÅ LITE TID ÄGNAR CHEFER ÅT ATT GE SIN PERSONAL FEEDBACK. DET INTRESSANTA ÄR ATT CHEFERNA SJÄLVA TROR ATT DE ÄGNAR 40 PROCENT AV SIN TID TILL ÅTERKOPPLANDE BETEENDE. ­ENLIGT EN UNDERSÖKNING I ­SOCIALMEDICINSK TIDSKRIFT.

[Prosopagnosi] Ansiktsblindhet. Från grekiskans prosopon (ansikte) och agnosia (okunnighet). En ­diagnos på en ovanligt svag förmåga att känna igen mänskliga ansikten. Professor Randi Starrfelt vid Köpenhamns universitet har givit nya perspektiv i upptäckten av en utvecklingsrelaterad form av det neurologiska tillståndet. Så vanlig att u ­ ngefär ett barn i varannan klass har svårt att känna igen sina klasskamrater. Hon betonar att det oavsett ålder handlar om välfungerande ­personer med få andra diagnoser. Så om en väl bekant person ser frågande ut när du vinkar åt hen behöver det inte handla om ignorant beteende. 13


nästa… klimatthriller

»Prata om klimatkrisen!« Deckarförfattaren Pernilla Ericson använder litteraturen för att lyfta klimatfrågan, i den nya bokgenren cli-fi. NÄR PERNILLA ERICSON släpper sin fjärde bok har den ett högaktuellt tema: klimatkrisen. – Det är en deckare där vår sårbarhet inför naturens krafter är ett bakomliggande tema. Dramat utspelar sig en sommar med intensiv värmebölja och hög brandrisk, vilket föder samtal om klimatet precis som sommaren 2018. Jag läste exempelvis i en rapport från SMHI att de mest extrema temperaturerna 2018 kan motsvara en genomsnittlig tempe­ ratur 2100. Men jag drogs också till temat som ett sätt att hantera min egen rädsla. Pernilla är uppvuxen med en miljömedve­ ten mamma där hon tidigt fick lära sig vikten av kretslopp, återvinning och familjen hade ingen bil och reste sällan. – Som vuxen och journalist reste jag sedan desto mer i världen … Jag var länge ganska naiv i klimatfrågan och fattade sent hur all­ varlig krisen är, och hur lite tid vi har på oss. Pernillas sätt att hantera oro är ofta att agera, hon är en doer. På det sättet tycker hon att klimatfrågan är frustrerande, för den är så stor och komplex. – Det som krävs för verklig förändring är att länder samarbetar och att politiker vågar fatta beslut. Ta exempelvis plastskatten, den tog skruv direkt, på någon månad hade för­ säljningen av plastpåsar minskat drastiskt och pengarna strömmade in till statskassan.

TEXT: LINDA NEWNHAM

SJÄLV BIDRAR HON i vardagen genom att tänka

14

på vad hon äter och hur hon äter. Men också i sitt arbete som ledarskribent på Aftonbladet. – Det viktigaste är att läsa på om klimat­ krisen och prata om den, hålla den på agen­ dan och därmed sätta press på makthavare som kan få till stånd verkliga förändringar. Pernilla är även en flitig tågpendlare, och reser regelbundet mellan hemstaden Stock­ holm och kärleken Andreas i Örnsköldsvik, som hon träffade för två år sedan. – Jag blev inte bara kär i ­honom, utan även i Örnsköldsvik och Höga kusten. Att sätta sig på tåget på freda­ gen och slå upp en bok är för mig en perfekt början på helgen.

PERNILLAS 3 ÖRNSKÖLDSVIKSTIPS!

Pernilla Ericson, 40, aktuell med klimatthrillern 300 grader.

Restaurant Linnea & Peter, Fabriksgatan 12B En pärla med ljuvlig ­skandinavisk mat och ­lokala ­råvaror. Deras ­coola mästerkock Linnea Liljedahl kom till final i ­Kockarnas kamp.

Strandkaj Kök & Bar, Järnvägs­gatan 5 Här tar jag gärna ett glas med smak av Norrland, ­drinkar med blåbär, granskott och ek.

Ulvöarna. Utforska den ­magiska skär­ gården här! Ta färjan från Köpmanholmen och på ön finns matställen och både cykel och kanot att hyra.


CIRKUS FESTIVAL

2020

johan wellton bjäran/kaaos kaamos kallo collective kompani giraff soon company cirkus elvira face first

22-25/10

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

sundsvalls teaterkvarter biljetter & information: entresundsvall.se

cirkuslyftet i Sundsvall

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se


2 & 3 NOVEMBER MALMÖ SYMFONIORKESTER // DIRIGENT HANS EK LINA HEDLUND // MARIETTE // ANDREAS LUNDSTEDT


nästa… scenhöst

Cirkus Cirkör blommar ut.

TEATER

Corona till trots – kulturen lever än! De stora världsartisterna uteblir visserligen, liksom arenakonserterna. I stället får du i höst mer intima möten med artister och skådisar. Kupé guidar dig till höstens guldkorn på scenen.

Blomma ut Cirkus Cirkörs nya föreställning Bloom kan vara just vad vi ­behöver i höst. Här lovar man att desarmera negativa känslor, som oro och krav, och förvandla rädslor till poesi. Allt med ­musikens och akrobatikens hjälp. Spelas på Södra teatern i ­Stockholm i slutet på december och början på januari.

TEXT: LINDA NEWNHAM

Om vår stund på jorden Dramaten har kört några populära performance lectures, där forskare förklarar aktuella ­frågor. I höst är det Johan ­Rockströms tur att ta plats på scenen. Som professor i global miljövetenskap tar han sig an frågan om planetens framtid. Om det akuta nödläget, men också om hoppet som ändå finns. Om vår stund på jorden, ­premiär den 21 november. Ring polisen! Hon slog igenom på sociala medier. Nu kliver komikern Johanna Nordström upp på scenen och gör soloföreställningen Ring ­polisen – om sin hemliga dröm om att bli polis och kolossala ­kärlek för Mikael Persbrandt. På turné i landet året ut, kolla om hon landar i din stad.

Inga hemliga tankar! Mentalisten Henrik Fexeus är tillbaka med föreställningen Henrik Fexeus är att lita på, ­skriven av Morgan Alling. Det var slumpen som tog Henrik till denna udda karriär, för som ung hade han svårt att läsa s­ ociala koder. Nu kan han läsa dina tankar! Eller? På turné ­genom landet i oktober till ­december. Förortshumor Efter ett decennium av ståuppande vågar komikern Niklas ­Andersson bjuda in till en egen show, Medelmåttan från Hisingen. En skojfrisk, kärleksfull berättelse om att växa upp i en ABC-förort. Den socialdemokratiska drömmen om att allt skulle finnas runt hörnet: arbete, bostad och centrum. Spelas i Göteborg, Jönköping och Stockholm i o­ktober och november. ROBERT ELDRIM

SHOWER

Niklas Andersson från Hisingen.

Malmö Opera + Sanna = sant! Sanna Nielsen återvänder till Malmö Opera, där hon har ­huvudrollen i musikalen Funny Girl, som handlar om artisten Fanny Brices liv och hennes stormiga äktenskap med svindlaren Nicky Arnstein. Det var i den här rollen som Barbara Streisand fick sitt genombrott 1964. Camilla Thulin gör kostymerna. Spelas till och med mitten på december. Vilken tårtsurprise! Duktiga Kajsa Ernst spelar huvud­ rollen i komedin Bröllopstårtan. Med utgångspunkt i ett bröllopstårtbageri, känt för sina fantastiska bakverk, ställs fördomar och konservativa värderingar på prov. Sätts upp av Riksteatern, turnerar över landet med start i Östersund den 3 oktober. MATS BÄCKER

The show must go on!

Broadway i Norrköping Come from Away är en musikal om solidaritet i kölvattnet efter terrorattacken i New York den 11 september 2001. Om människors förmåga att hjälpa varandra när det verkligen gäller. Hade premiär på Broadway 2017. Först i Norden att sätta upp den blir Östgötateatern. Linda Olsson gör huvudrollen. Spelas i ­Norrköping till och med slutet på oktober, sedan i Linköping till början på januari.

Hjärtevärmande Det är sju år sedan sist, men nu återkommer Robert Gustafsson i rollen som den autistiske ­Raymond Babbitt och Jonas Karlsson som brodern Charlie i Rainman. Denna gång ackompanjerade av Sofia Ledarp som Charlies flickvän. En underbar romantisk komedi, två bröder emellan. Oscarsteatern i Stockholm, premiär den 6 januari. Serietecknare på scenen Liv Strömquist tänker på sig själv sätts upp på Dramaten i höst. Undersöker kärleken i en oromantisk tid: Vad händer med kärlekens magi när vi försöker välja partner på ett rationellt sätt? Hur mår romantiken när vi bara bryr oss om vår egen lycka? Fnissrolig och vemodig brukar känneteckna Livs verk. Nu ser vi fram emot denna! Före katastrofen på Backa Göteborgs stadsteater bygger om och nyöppnar 2021 men under tiden spelas det på andra scener. Bland annat föreställningen 100 sånger, där dramatikern Roland Schimmelpfennig fångat det obeskrivliga ögonblicket före katastrofen, med premiär den 5 december på Backateatern.

Tipsen skrivs med reservation för eventuella ändringar under rådande coronaomstän­ digheter.

Karlsson + Gustafsson = Rainman.

Sanna Nielsen är Funny Brice.

100 sånger på Backa­ teatern.

17


nästa… scenhöst MUSIK Estradören Ebbot Den karismatiske Ebbot Lundberg fick något av en revival i Så mycket bättre. Men i stället för att ge sig ut på turné gör han fyra konserter i slutet på november, två i Stockholm (Södra teatern) och två i Göteborg (Stora teatern) med storbandet The New Places Orchestra. Kryddigt – Stadsteatern Amira Kheir kallades av BBC för ”den sudanesiska öknens diva.” Hon har förtrollat sin publik med sitt magiska sound, där hon blandar odu och afrikanska slagverk med trumpet och jazziga toner. Den 4 november gör hon sitt första framträdande i Sverige, i Hörsalen på Stadsteatern i Stockholm.

Stämningsfullt i kyrkan Allas vår Tommy Nilsson fick ­flytta sin inplanerade kyrko­ turné från våren till hösten. Lyssna till favoriter och nyskrivet material. ”Att sjunga i kyrkor är en upplevelse. Den vackra klangen och den unika miljön skapar en stämning som man inte får uppleva i andra lokaler”, säger Tommy, som har letat upp intressanta orter som Kalix, Sala, Hjänarp, Vimmerby och Mörrum. Känslosam operahyllning På Kungliga Operan i Stockholm blir det spännande i höst! Förlust, förräderi, villfarelse och nostalgi i indiepopikonen Rufus Wainwrights egen hyllning till operakonsten: Prima Donna, premiär i oktober.

FAMILJ Tjejtjusaren slår till igen Nu gör Sune succé även på ­teatern i familjeföreställningen Sune – ensam hemma. Den här gången blir han ensam hemma. Eller? Det finns ju en massa söta tjejer i Glimmerdagg, men ­också en och annan tjuv … ­Premiär i början på oktober. Spelas runt om i landet.

Ebbot Lundberg med storband.

Världens starkaste tjej ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert.” Teater Västernorrland gör en föreställning om den kaxiga, norm­ brytande tjejen Pippi. Hästen, apan, kappsäcken – allt finns där i Villa Villerkulla. Musik, akrobatik och en stor ensemble utlovas. Spelas i Sundsvall våren 2021.

Kyrkosång med Tommy Nilsson.

Om makalösa barn Annie, familjemusikalernas ­musikal, sätts upp på Intiman i Stockholm med premiär den 12 december. Även om den handlar om en flicka på barnhem i 30talets USA, så berör den ämnen som är högaktuella för barn av i dag, som ensamhet, längtan, och mod. Svåra frågor till trots så är musikalen ett riktigt lyckopiller, en feelgoodföreställning.

Musikalen Annie på Intiman.

Prima Donna på Kungliga Operan.

Äventyr Uppsala stadsteaters stora ­produktion i år är det klassiska äventyret Barnen från Frost­mo­ fjället. En berättelse om ­solidaritet, kamp och överlevnad. Och: En livs levande djurorkester utlovas på scenen!

Vågar jag boka biljett? … nu i osäkra pandemitider. Johanna Persson, Konsumentverket, guidar dig. Vad händer om jag blir sjuk, nyser och hostar? Får jag tillbaka pengarna? Om du själv blir sjuk och vill eller behöver avboka biljetten så är det villkoren för ­biljetten som gäller. Det går alltså inte att enligt någon lag kräva en återbetalning i ett sådant läge. Får jag tillbaka pengarna om evenemanget ställs in på grund av corona och Folkhälsomyndighetens regler? Huvudregeln är att du ska få tillbaka dina pengar. Om en arrangör inte kan genomföra exempelvis en konsert ska du som konsument heller inte behöva betala för den. Du ska inte betala för det du inte får ta del av. Det är däremot möjligt för en

18

­ rrangör att begränsa sin skyldighet att a återbetala genom att skriva någonting i villkoren om att de inte återbetalar någonting alls eller enbart en del av kostnaden om konserten måste ställas in på grund av en omständighet som ligger utanför arrangörens kontroll. Om arrangören har ett sådant villkor är frågan om det är skäligt eller inte. I en bedömning har ARN (Allmänna reklamationsnämnden) sagt att ett sådant avtals­ villkor inte var skäligt, eftersom det gjorde att hela risken för evenemanget egentligen hamnade på konsumenten. Vad gör jag om arrangören vägrar? Då kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden för att få en prövning av

ärendet. Eller så kontaktar du kommunens egna konsumentvägledning. Om arrangören lovat mig pengar tillbaka, men de aldrig kommer – vad gör jag? Kontakta kronofogden och se om de kan hjälpa dig med ett betalningsföreläggande. Är biljetten köpt med ett kreditkort eller via faktura kan du vända dig till kreditgivaren för att ställa krav på återbetalning. Om de erbjuder biljetter till samma före­ ställning ett år senare, måste jag ta dem? Eftersom datumet ofta är väldigt avgörande när man köper en biljett till en konsert har ARN kommit fram till att man även där ska kunna kräva återbetalning.


Välkommen tillbaka till

KUNGLIGA OPERAN – äntligen är höstsäsongen här! PREMIÄRERNA DU INTE VILL MISSA I HÖST Alexander Ekmans två dansverk SHIFT | CACTI urpremiär/premiär 26 september Rufus Wainwright-operan PRIMA DONNA premiär 10 oktober

Samarbetspartner Wallenius Lines

Musikdrama för unga vuxna KLAUS NOMI urpremiär 17 oktober Familjeäventyret SNÖDROTTNINGEN premiär 19 november

operan.se

Konsten att blicka framåt


V I C K Y N ÖJ E S P R O D U K T I O N & 2 E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R

ROBERT GUSTAFSSON JONAS KARLSSON

BEE GEES SUCCÉMUSIKAL PÅ CHINA TEATERN I VÅR

DAVID

LINDGREN

ANDREAS

LUNDSTEDT SUZANNE

REUTER SAMUEL

FRÖLER

RAIN MAN

G VÅRE NS FE ELGOOD -FÖRE STÄLLNIN ROBERT GUSTAFSSON JONAS KARLSSON SOFIA LEDARP GUSTAV LEVIN LARS VÄRINGER THÉRÈSE ANDERSSON LEWIS POLLY KISCH Regi EMMA BUCHT

PREMIÄR 6 JANUARI

ALIVE” ”STAYING VER” ”NIGHT FE ” ”TRAGE DY P IS ”HOW DEE ” E V YOUR LO ULD ”YOU SHO ” G IN C N A D E B

STOR ENSEMBLE med SVERIGES BÄSTA DANSARE och ORKESTER Svensk översättning och regi ANDERS ALBIEN Koreografi JENNIE WIDEGREN

PREMIÄR 21 JANUARI

VÄLKOMMEN TILLBAKA TILL VÅRA TEATRAR I STOCKHOLM - BOKA:


nästa… stopp Strandvägen Svenskt Tenns höstutställning sätter hemtrevnad i fokus i en orolig tid.

SVENSKT TENN Inredningsföretag med butik, ateljé och även en tesalong på Strandvägen i Stockholm. Det grundades 1924 av Estrid Ericson, tennkonstnär från Hjo, då i lokaler på Smålandsgatan där företaget till en början fokuserade på tenn­ föremål, vilka prisades världen över. År 1927 flyttade Svenskt Tenn till Strandvägen, under 1930-talet utökade man med inredningsav­delning och den österrikisksvenske Josef Frank knöts till firman. Han kom att bli dess främste formgivare och lämnade efter sig möbelritningar och textila mönster som i dag är ­älskade klassiker. Hitta hit: Strandvägen 5, tio minuters promenad från T-centralen mot Djurgårdsbron. Mer info: svenskttenn.se.

Höstens tema:

DET OMBONADE HEMMET Den stilbildande inredningsinstitutionen Svenskt Tenn sätter fokus på hemtrevnad i höstens utställning. Hemtrevnad! Är det något vi längtar mer efter än den trivsamma mysiga hemma­ känslan med varma färger, trygga tidlösa möbler och en sprakande brasa? Alldeles särskilt när ­distansarbetet fortsätter och vi tillbringar mer tid i hemmet än någonsin. Så välkommet är att Svenskt Tenns höst­ utställning har hemtrevnad i ­fokus och byggt upp inspirerande rumsligheter med en genomgående ombonad känsla: djupa

färger, mycket textiler i olika lekfulla ­mönster och öppen spis i centrum. ”Behovet av färg och mönster ökar när världen känns orolig”, säger Thommy ­Bindefeld, kreativt ansvarig på Svenskt Tenn. Ja! För även om det inte hjälper världs­ läget kan det vara hälsosamt att ta hand om sig själv och lindra ­oroskänslorna. Så passa på att se utställningen som pågår fram till den 25 oktober.

Grundaren av Svenskt Tenn, Estrid Ericson, till­ sammans med Josef Frank, som blev företagets främste formgivare.

21


»Jämlikhet är en ständig kamp« Han har skyhöga förväntningar på sin nya film och alltid på sig själv. Ruben Östlund drivs av en brinnande lust, som regissör vill han utmana och provocera. Lika passionerat verkar han också förhålla sig till livet och i relationen till frun Sina som fotograferat honom för Kupé. text LINDA NEWNHAM foto SINA GÖRTZ

22


MIN RESA

| RUBEN ÖSTLUND

Att vinna Guldpalmen gjorde honom lycklig på ett sätt: ”Det liksom rundade av mina kanter”, säger Ruben Östlund.

23


MIN RESA

| RUBEN ÖSTLUND

»När jag bråkade på engelska kunde jag inte manipulera på samma sätt som i svenskan, utan blev tvungen att vara rak och ärlig.«

RUBEN ÖSTLUND ÅLDER: 46. FAMILJ: Frun Sina Görtz, döttrarna Alva och Hilda, 18, från tidigare äktenskap. BOR: Göteborg. GÖR: Filmregissör, manus­ författare, professor i filmisk gestaltning vid Akademin Valand film. AKTUELL: I höst har den nya filmen Triangle of Sadness premiär på svenska biografer.

D

et är dyrt att göra film. Varje minut av inspel­ ning kostar – och kostar ­därmed på hos ansvariga. Så lika hög som man kan bli när allt klaffar, lika smärtsamt är det när saker inte känns rätt. Det finns en berättelse om en regissör som befanns sig där han kände plågsamt tydligt att projektet höll på att kantra. Varje morgon hämtades han i sitt hem för att köras till inspelningsplatsen och efter ett tag slutade han ta på sig bilbältet, i ­något slags indirekt förhoppning om att vara med om en olycka, berättar r­egissören Ruben Östlund. – Vi är några regissörer som känner den här ­killen och hans historia, så vi brukar fråga varandra ”har du fortfarande bilbältet på?” Själv spänner Ruben fortfarande fast sig. Ja, de sex första minuterna av den nya filmen Triangle of ­sadness är faktiskt klippta. Det tog sex veckor för sex minuters film. Känslan av att ha hittat rätt ­infann sig strax innan vi träffade Ruben. – Jag vet inte om det är ett tecken på presta­ tionskrav efter förra filmen, eller om jag knådar tills alla detaljer fallit på plats. Jag kan faktiskt inte separera känslorna. VI SES PÅ hans vindsvåningskontor i centrala

­ öteborg. På bordet finns en hög med storyline­ G bilder, och på väggen hänger tecknade åsnor. Han bad sin publik att skicka in teckningar. – Vi ska måla åsnor på en klippvägg till en scen. Nu har vi fått in över 300 stycken, det är intressant att se hur olika tolkningen av djuret är. Det är klart att förväntningarna på Ruben ­Östlund är skyhöga. Hans förra film The Square vann filmvärldens kanske finaste pris, Guldpalmen.

Ett pris som ingen svensk hade fått på över 60 år, inte ens Ingmar Bergman. Redan innan var Ruben en av våra mest hyllade filmregissörer. Han kallas ofta filmsociolog, på grund av sin observationsför­ måga och benägenhet att sätta fingret på situationer där det skaver, där vi människor blir obekväma. Och hans sätt att blotta mänskligheten, ofta med humor. Den nya filmen Triangle of Sadness kretsar kring modevärlden, med utgångspunkt i ett par: en ­manlig och en kvinnlig modell. Han säger att ­berättelsen egentligen inte är någon kritik mot vare sig skönhets­ industrin eller hysterin kring den. Även om de säljer sina produkter på människors dåliga självkänsla. – Men skönhet är intressant, den lockar och skrämmer mig på samma gång. Det finns en ­universell rättvisa i att vem som helst kan födas vacker, och att det kan bli din biljett till en klass­ resa. S­ amtidigt finns det en ultimat orättvisa i att vissa får förmåner enbart på grund av sitt utseende. För skönhet är ett kapital på samma sätt som talang, bildning och pengar. I FILMEN BJUDS modellparet med på en lyxkryssning med ett gäng miljardärer, crème de la crème, topp­ skiktet av samhällspyramiden. Men båten sjunker, och plötsligt är de strandsatta på en öde ö. Nu ­handlar det om överlevnad. Hierarkier kastas om när det visar sig att städerskan är en fena på att fiska och göra upp eld. – Då börjar miljardärerna prata som socialister, ”nu är det viktigt att vi delar rättvist” medan stä­ derskan såklart vill behålla sin maktposition. Och när städerskan delar ut mat använder den manliga modellen sitt utseendekapital för att få mer fisk. Ruben ler nöjt. Han älskar att komplicera sådant här. – För att upprätthålla jämlikhet i en relation är helt ärligt ett jädra arbete, en ständig kamp. Så ibland kan man känna att fy fasen vad skönt att ha en ojämlik ­relation där man vet vad som gäller: jag är i händerna på dig, mitt mål i dag är att prisa dig, skrattar Ruben.

RUBENS STATIONER I LIVET:

1989. Får låna en videokamera och vhs-redigering och börjar filma vindsurfare. ”Utan den möjligheten hade jag kanske aldrig börjat med film.”

24

1993. Åker till Alperna, spelar in skidfilmer.

1998. Börjar på Akademin Valand vid Göteborgs univer­sitet, träffar Andrea.

2002. Tvillingarna Alva och Hilda föds. Återförenar sina ­föräldrar efter 23 år i Familj igen.

2004.

Långfilms­ debuterar med Gitarrmongot.

2007. Skiljer sig från Andrea och blir varannan­ veckas-pappa.


Den kommande filmen innehåller en scen med målade åsnor på väggen, och Ruben bad sin publik att skicka sina egna teckningar av åsnor – och fick över 300 stycken.

På ledig tid går Ruben och hans fru Sina långa promenader, pratar och får inspiration.

25


MIN RESA

| RUBEN ÖSTLUND

»Jag tycker inte vi ska föra vidare genimyten, bilden av konstnären som en världsfrånvänd solitär.«

Om framtiden tänker Ruben Östlund att i takt med att den brinnande lusten försvinner måste han bli en skickligare regissör – så han kan dölja det.

26


Ja, det finns en socialistisk ton här, och Ruben själv kommer från ett engagerat vänsterhem. – Mamma var inte bara socialist utan kommunist. HAN VÄXTE UPP i en villa på ön Styrsö, strax ­utanför

Göteborg, som både var ett gammalt fiskar­samhälle och en ö där rika göteborgare hade sina sommar­ ställen. Här fanns också en medelklass, som pendlade till jobb i staden. – Vi pratar mycket politik i min familj, speciellt min mamma. Det gillar jag verkligen i dag, men när jag var barn skämdes jag. Innan jag tog hem en kompis brukade jag vända pärmarna inåt på Marx och Lenins böcker i bokhyllan. Eller, Marx kanske fick stå kvar. Föräldrarna skiljde sig när Ruben var 4 år. ­Ruben bodde kvar med sin mamma, medan storebrorsan växte upp med pappa Claes-Göran i Halland. – Jag saknade min pappa men jag vande mig så klart, önskan om att det skulle bli som förut sjönk undan. I dag tänker jag att en förälders närvaro inte bara har med det fysiska avståndet att göra. Jag har aldrig känt att jag har stört min pappa när jag har velat ha hans uppmärksamhet, aldrig någonsin. Det betyder mycket tror jag.

Hur har dina föräldrars skilsmässa påverkat dig och din syn på relationer?

– Det är svårt att svara på eftersom jag inte har någon annan erfarenhet. Men jag kan jämföra med min fru Sina, som kommer från en tysk familj. De flyttade 18 gånger under hennes uppväxt på grund av pappans jobb. Så för henne är familjen kärnan i tillvaron. Jag har en mer individualistisk hållning, samtidigt som jag alltid har känt att mina föräldrar backat upp mig. Tryggheten har ändå funnits där. MAMMAN VAR LÄRARE och konstnär, och bad ofta Ruben kommentera hennes tavlor. Pappan hoppade av en välbetald och framgångsrik karriär på ett ­läkemedelsbolag för att han inte trivdes med till­ varon och blev i stället lärare, flyttade ut på landet och engagerade sig i bygden. Båda föräldrarna har valt bort den borgerliga livsstil de kommer från, och kanske är det sådant som gör att man själv ­vågar gå sin egen väg. Sedan Ruben var 20 år har han levt på att filma, först skidåkare, sedan kort­ filmer och långfilmer. Ibland med tunn plånbok, ibland med en budget på 120 miljoner. Han själv har också en skilsmässa i bagaget. På ­filmhögskolan träffade Ruben sina barns mamma Andrea, som också är regissör. Tillsammans fick de tvillingdöttrarna Alva och Hilda, men separerade när flickorna var 6 år.

– Att berätta för barnen var fruktansvärt, några av de värsta, intensivaste sekunder jag varit med om. Men, det är svårt att gå igenom en separation och inte också vara tacksam. I dag är Andrea lite som en syster för mig och min familj är utökad med hela hennes släkt. Fast när man står där mitt i skilsmässokänsloröran är man inte alltid så storsint och klartänkt. Vid ett tillfälle träffade Ruben och Andrea filmnestorn Kalle Boman – en vän och mentor. Andrea frågade honom ”Har du haft många kvinnor i ditt liv, Kalle?” varpå han svarade ”Ja, och jag har kvar dem allihop.” – Svaret satte hela situationen i ett annat per­ spektiv. Kalle har den förmågan att med några få ord pricka helt rätt och vända allt. Som poesi när den är riktigt bra. Och när smärtan lagt sig och lite tid har gått kan man ofta hämta hem något och dra slutsatser av de flesta erfarenheter – om inte annat om sitt eget ­beteende. – Andrea är en extremt stark person, så jag fick slåss för mitt utrymme i familjen och beslut i var­ dagen. När jag inte riktigt lyckades vände jag mig utåt och gick in i arbetet, det blev min frizon. Det

Hemma vid havet. ­Ruben är uppvuxen på Styrsö, där fiskare blandades med rika göteborgare med ­flotta lantställen.

RUBENS STATIONER I LIVET:

2008. Får sitt ­ enombrott med g filmen De ofrivilliga, om gruppens på­ verkan på individen

2011. Den redje långfilmen Play, om fem svarta killar som rånar vita med ”brorsantricket” skapar debatt och kallas rasistisk. Vinner en Guldbagge för bästa regi.

2014. Filmen

Turist vinner sex Guld­baggar. Ruben träffar fotografen Sina Görtz.

2017. Får Guldpalmen för filmen The Square. ”Vi

bjöds in till galan, men väl där när pris efter pris delas ut blir vi alltmer konfunderade. När bara Guldpalmen är kvar tänker jag att de bjöd in oss av misstag… Att sedan ropas upp var en surrealistisk känsla.”

2018.

Oscars­ nomineras för The Square.

27


MIN RESA

| RUBEN ÖSTLUND – Vi hade precis träffats när jag bjöd med Sina på en filmvisning för Oscarsjuryns medlemmar. Det satt framför allt äldre, vithåriga män i salongen. Hon förstod inte sammanhanget, utan tyckte mest nog synd om mig som hade visning för pensionärsfören­ ingen, ”stackars kille, bäst jag är snäll mot honom”. Du beskrivs ofta som en cool, kaxig person, som säger din åsikt och verkar skita i vad folk tycker. Är det så?

– Det är klart att jag inte skiter i vad folk tycker om mig, men jag har ofta använt mig av provoka­ tion som en metod för att väcka tankar. För så här är det: om man menar allvar med sitt innehåll ­måste man vara beredd att ta upp kampen med de etablerade som annars får allt utrymme. SOM FILMPROFESSOR PÅ Akademin Valand vid

­ öteborgs universitet pratar Ruben ofta med sina G elever om att man som ny måste erövra ett utrymme. – Jag tycker inte vi ska föra vidare genimyten, bilden av konstnären som en världsfrånvänd solitär. I realiteten måste man också vara strateg och kunna förstå det kommersiella krafterna i branschen. Det har betytt mycket för mig att vara kompis med Kalle Boman och Roy Andersson, som en gång i

Ruben Östlund anses ofta som kaxig, men att han skulle strunta blankt i vad folk tycker är helt fel menar han.

»HAN ÄR DEN SNÄLLASTE JAG MÖTT« Rubens fru Sina Görtz, som fotograferat reportaget, om sin man: ”Ruben ogillar att vara framför kameran, han har svårt att ta regi. När jag skulle porträttera honom till Kupé försök­ te jag verkligen hitta de rätta stunderna för autentiska bilder. Privat är Ruben den snällaste och lugnaste person jag mött, under våra fem år tillsammans har jag aldrig upplevt honom som lynnig eller sur. Däremot kan han ­fokusera på sitt jobb så att han blir lätt förvirrad. Vi är absolut inte paret som hänger i soffan, i stället går vi långa promenader, pratar, får inspiration och sedan fortsätter vi samtalet över ett glas vin hemma.”

28

var lätt eftersom filmskapandet drog så, där fanns mitt engagemang och fokus. Men nu kan jag tänka att jag borde ha slagits mer för vad jag ville i den relationen, i stället för att ge upp kampen. Varför kan man vara en halvdan partner i en ­relation, för att vara positiv, uppmuntrande och stöttande i nästa?

– Sina och jag brukar skoja om att vi vill behålla de värderingar från vår bakgrund som passar oss själva bäst – vi vill både äta kakan och ha kvar den. Sina har en egen karriär som modefotograf i ­Tyskland och reser mycket. Länge hade vi en ­distansrelation, vilket också kan spela in. Det här är faktiskt första gången vi bott i samma lägenhet i sju veckor – på grund av corona. Eftersom Sina inte pratar svenska och Rubens tyska är halvknackig är det gemensamma språket engelska, vilket kanske också påverkar. – Det är en rolig aspekt som jag upptäckte i ­början av vår relation, när jag var tvungen att bråka på engelska kunde jag inte snärja och manipulera på samma sätt som jag kan på svenska. Jag hade inte alla nyanser i språket, utan var tvungen att vara rak och ärlig. Mina språkförbistringar har helt enkelt gjort mig till en bättre partner. De träffades 2014, när Ruben var i Los Angeles med sin film Turist inför Oscarsnomineringen. Hon var där och fotade, luttrad av branschen, och tyckte väl först att ”jaha, en regissör till”.

»Jag vet inte om jag klarar av att ses som föredetting.” t­ iden utmanade Bo Widerberg och Ingmar ­Bergman. De var befriande kaxiga, och hade täckning för att vara det. Så förändras man av uppmärksamhet och ­framgång? Många förnekar det och säger att ”nej, jag är precis samma människa som förut”, men Ruben vill nyansera svaret. – Man brukar ju tona ner lyckan man upplever när man når framgång, men jag kan inte göra det. Att vinna Guldpalmen gjorde mig lycklig på ett sätt som rundade av mina kanter. Jag känner stor sympati för att man har en brinnande erövringslust när man vill ta sig in någonstans, men när man fått bekräftelse lägger sig den delen av drivkraften. Eller som någon sa till mig; ”Famous people are nice, not famous people are not so nice.” Jag kan se det i mig själv, hur jag tidigare utmanade i varje situation. Och häri ligger kanske både en liten rädsla och förhoppning. – Det finns en medvetenhet hos mig att den här brinnande lusten för filmskapande kanske inte alltid kommer att finnas där. I takt med att den försvinner måste jag bli en skickligare regissör så att jag kan dölja det, för jag vet inte om jag klarar av att ses som ­föredetting. Eller så kanske jag kan nå en nivå där jag njuter av själva skapandet i sin rena enkelhet – inte påverkad av omständigheter och prestationskrav. Sedan kanske. Men inte riktigt än. Först ska han se över sina sex första minuter. Bara ett varv till. •


Hösten! Elektra Av Hugo von Hofmannsthal Regi: Michael Thalheimer Elektra: Rebecka Hemse

Hösten 2020 Liv Strömquist tänker på sig själv Urpremiär 11 september / Kvinnostaden Urpremiär 12 september / Till Kärlekens Antarktis Urpremiär 16 september / Den lille girige 17 september / Den sårade Divan i samarbete med Folkteatern Gävleborg Dramatenpremiär 19 september / USApodden live 11 oktober / Elektra Premiär 15 oktober / Maj Urpremiär 16 oktober / Dramaten& Spoken Word 24, 25 oktober / Berusade Premiär 7 november / Welcome to Sweden i samarbete Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö Dramatenpremiär 11 november / Ambulans i samarbete med Lumor Urpremiär 12 november / I väntan på att gå Urpremiär 19 november / Performance Lecture: Om vår stund på jorden i samarbete med Nobel Prize Museum Urpremiär 21 november / Svenska berättelser på scen 21, 30 november, 7 december / Sufflören 25 november / Måsen Premiär 26 november / Tvillingarna Premiär 10 december / Tröstrapporter Urpremiär 19 december / William Kentridge SIBYL Sverigepremiär 10, 11 april 2021 Läs mer på dramaten.se


15

minisemestertips! Vårt nya liv med distansarbete ger möjligheter till spontana avstickare. Vi tipsar om resutflykter för weekend mitt i veckan!

Skogscamping med guldkant En arkitektritad träkoja, en hydda i bokskogen eller ett fågelnäste i den norrländska vildmarken? Runt om i landet gömmer sig flera ekolyxiga boenden för dig som vill bli ett med naturen i höst. text ANNIKA GOLDHAMMER

30


RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN

Lofthuset Snacka om a room with a view. Utsik­ ten från Lofthuset sträcker sig långt ut över trädtopparna och Ljusnan, ut över ­dalgången och det omgivande kultur­ landskapet. Det tio meter höga trä­ huset ligger strax nedanför toppen av Åsberget mellan Bollnäs och Järvsö i hjärtat av Hälsingland. Det arkitek­ toniska utropstecknet sticker ut bland gran- och talltopparna, men är sam­ tidigt extremt minimalistiskt. Huset är byggt av obehandlad kärnfuru och ­består av två rum staplade på varandra. Det högst upp saknar isolerande väg­ gar, vilket ger 360-gradig utsikt och en känsla av att vara omsluten av naturen. I boendedelen en trappa ner väntar platssnickrad, asketisk interiör i björk och ask. En vinklad träbänk vid fönst­ ret kan användas både som matplats och en nisch att sitta och njuta av de storslagna vidderna i. På kvällen trollas en enkel sängplats fram av två futon­ madrasser och sängkläder av linne. Lofthuset är en svårslagen plats för såväl avkoppling och stilla reflektioner som utgångspunkt för att utforska Hälsingland. Nedanför berget ligger Orbaden med sin vidsträckta sand­ strand, men så här års lockar nog ­bastun eller det varma utomshusbadet på Orbadens spa mer. I Orbaden finns även en äventyrspark med zipline, klättring och höghöjdsbanor och i en före detta liftstation vid bergets fot väntar ett ekologiskt ölbryggeri. I ­omgivningarna finns också ett bra ­utbud av både vandrings- och cykel­ leder. Och drygt två mil norrut ligger hälsingeidyllen Järvsö med bergscykel­ park, kaféer och hälsingegårdar. Lofthuset är det första av fyra ­planerade trähus i området och nomi­ nerades tidigare i år till Träpriset 2020. Det andra är under uppförande.

Hitta höstlugnet på en minisemester till Lofthuset i Orbaden.

Hitta hit: Lofthuset, Orbaden Spa & R ­ esort, Gamla Orbadenvägen 86, Vallsta. Snabbtåg till Gävle, byte till länstrafiktåg till Vallsta station. Mer info: bergaliv.se.

31


Treehotel Det är svårt att inte bli hänförd när man går runt bland de spektakulära, arkitektritade trädhusen som gömmer sig i tallskogen i Harads i Norrbotten. Här finns bland annat ett ufo som ser ut att ha fastnat i en tall, ett romantiskt näste som liknar ett gigantiskt skatbo och magnifika ”Det sjunde rum­

met”, som väcker tankar om hur stort man egentligen vågar bygga i trädtopparna. Treehotel lockar även med en trädbastu med skogsutsikt och en restaurang som kombinerar norrländsk gastronomi med broderade bonader, omaka retromöbler och genuin hemtrevnad.

I Harads finns också Arctic Bath, ett spa­ hotell som flyter på Luleälven. Utöver sex flytande hotellstugor erbjuds övernattning i lyxstugor i den intilliggande björkskogen. Hitta hit: Treehotel, Edeforsväg 2 A, Harads. Tåg till Boden, lokalbuss 44 till Harads. Mer info: treehotel.se.

Treehotel firar tioårsjubileum i år.

Nyrups Naturhotell Det här är resmålet för dig som vill somna till skogens sus och inte kräver konventionella bekvämligheter eller lyxglamping. Här finns varken el, rinnande vatten eller wifi – tänk avkoppling snarare än uppkoppling. Naturhotellet ligger mitt i den böljande bokskogen i centrala Skåne och erbjuder avskalad ekoturism i form av övernattning i mongoliska yllehyddor, så kallade jurtor, som ligger utspridda i skogen. Bland ­faciliteterna finns komposttoaletter, en ”skogsdusch” och ett gemensamt utekök där gästerna själva får tillaga sina måltider av lokala råvaror över öppen eld. Dessutom väntar nästintill oändliga vandringsmöjlig­ heter i Frostavallens strövområde. Hotellet har öppet alla ­helger till mitten av november. Hitta hit: Nyrup, Frostavallen. Tåg till Höör ­station, därifrån lokalbuss till Frostavallen, för tidtabell se: skanetrafiken.se. Vandringkarta över området finns på skanskalandskap.se. Mer info: svenskaturistforeningen.se/nyrup. 32

In i skånska skogen till ett äkta ­naturhotell.


RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN

Granö utanför Umeå är en riktig naturkick.

Granö Beckasin En dryg timme från Umeå ligger byn Granö, omgiven av den norrländska vildmarken. Här kan man fly storstadsvimlet i ett bekvämt och Instagramvänligt ”fågelnäste” i talltopparna. Det finns sex nästen att välja mellan, alla ­byggda av återvinningsbara material och med stora fönster som erbjuder rogivande utsikt över skogen och Umeälven. På kvällen vaggas man till sömns av vinden mellan trädstam­ marna och på morgonen väntar en frukostkorg utanför dörren. Föredrar du något mer jordnära finns även enskilt belägna stugor och ett ekohotell. Det digra aktivitetsutbudet inkluderar bland annat stilla flottfärder på Umeälven, paddling, cykelutflykter och guidade vand­ ringar. Vid flera tillfällen under året erbjuds även yogaretreater med skogen som kuliss. Hitta hit: Granö Beckasin Lodge, Västanå 15. Snabbtåg till Umeå, därifrån länstrafikbuss 31 till Granö.

FÖR NÄSTA SOMMAR!­ Och så några s­ äsongsöppna ställen att drömma vidare om och spara till kommande sommar. Fem ställen som är ­värda ett besök 2021.

ANFASTERÖD GÅRDSVIK Välj mellan badstugor, retrostuga och glamping på denna semesteridyll i ­Bohuslän. Mer info: anfasterod.se.

SYNVILLAN Spektakulärt naturboende i Skandinaviens största safari­ park Eriksberg i Blekinge. Mer info: eriksberg.se.

VISTET Avskilt, modernt rum i ­skogen söder om ­Linköping. Mer info: naturlogi.se.

STEDSANS IN THE WOODS Naturskönt boende och ­lokala gourmetmåltider i skogen i Halland. Mer info: stedsans.org.

URNATUR Skogseremitage med en rad olika boenden i skogen i Östergötland. Mer info: urnatur.se.

Mer info: granobeckasin.com. 33


Villa Brännugnen i Stockholmsförorten Farsta serverar en alldeles egen ­restaurang­upplevelse på hemmaplan.

34


RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN

Kroglyx hemma i vardagsrummet En specialkomponerad avsmakningsmeny lagad av en stjärnkock men serverad i familjevillan i ­Stockholmsförorten Farsta. Det är Villa Brännugnens utmärkta krogkoncept. Och att komma hem på ­restaurangmiddag ger en alldeles egen upplevelse.

E

text ANNA ZETHRAEUS foto JESPER FLORBRANT, SMILLA LINDQVIST

fter en halvtimmes promenad från tunnelbanestationen Farsta i Stock­ holm hamnar vi i det lugna villa­ området Stora Mellansjö, inte långt från friluftsområdet Ågesta. Lite ovanför de andra husen ligger Villa Brännugnen, ritad av Gert Wingårdh har en luftig rymd med stora terrasser med trädäck som har ­omfamnat en jättelik ek. Här bor familjen Lindqvist men här driver också paret Katrina och Johan restaurang hemma i var­ dagsrummet och serverar högklassig avsmaknings­ meny tre kvällar i veckan. Katrina tar emot oss utan­ för och medan vi beundrar björnbärsbuskarna hälsar hunden Beatles väluppfostrat och värdigt. Så blir vi visade in och runt: skorna ställs utanför, tofflor finns att låna om man önskar, den privata övervåningen där barnen huserar skiljs av med ett draperi vid trap­ pan och i badrummet finns textade namnetiketter vid gästhanddukarna, ett för varje sällskap. Det känns omedelbart avslappnat i hemmalugnet hos familjen Lindqvist. Villan har enorma glasrutor åt trädgårdsgrönskans alla håll och öppen plan­ lösning, utan att göra avkall på myset. Varma färger, personlig konst och tittvänliga roliga detaljer över­ allt: kolla, ett minimalt biljardbord, oj, vilken ­vacker drinkvagn och wow, en gammal vinylspelare. – Jo, det är gästerna som sköter kvällens musik­ val, ropar Katrina från köket och vi startar upp med Here comes the sun, från Beatles Abbey Road. I vardagsrummet står det stora långbordet dukat, i dag för sex personer, men det finns plats för tolv gäster. Och borta vid spisen står kocken Johan och

ångkokar hummerdumplings. Köket är modernt, stilrent praktiskt och imponerande stort för en ­familjevilla. – Men det här köket planerades faktiskt långt innan vi visste att vi skulle starta restaurang ­hemma. Det enda vi har lagt till nu är en extra diskmaskin i grovköket, säger Johan medan han lyfter upp små knyten ur ångorna. JOHAN HAR EN lång, gedigen bakgrund inom ambi­ tiös matlagning med krogsuccéer som bland annat ­Gyllene Freden och Berns Asiatiska, även om han ­säger sig ogilla uttrycket fine dining. Diskmaskinen kan komma att behövas efter­ som vi ska få en avsmakningsmeny i elva rätter. Medan vi serveras kvällens första smakprov får vi instruktioner om att behålla våra bestick och hjälpa till med att duka av tallrikarna mellan varje rätt ­eftersom Johan är ensam i köket. En ny meny görs varje vecka efter säsong och tillgängliga råvaror, och den som har allergier eller är vegetarian som jag har anmält det i förväg. – Du får tångkaviar på chipset, i din dumpling har jag lagt rökt paprika som ger lite samma smak som hummer och japansk mousserande plommon­ dryck i stället för champagne, säger Johan och sveper med handen över specialbrickan. Att en onsdagskväll få stå barfota vid en köksö, bli matompysslad och känna sig okrånglig, är ­oerhört trevligt. – Fördelen med att ha restaurang hemma är att allt sker under lugnare, mer avspända former. Framför allt hinner vi prata mer med gästerna, att 35


RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN som gäst bli sedd uppskattas, och det ska verkligen inte underskattas, säger Katrina. Villa Brännugnen är Johans egentliga pensions­ dröm, men när det uppstod en lucka mellan restau­ ranguppdragen tog han tag i projektet och hemma­ restaurangen öppnades i augusti förra året. Sedan har verksamheten fått växa fram långsamt och vårens coronaomständigheter som slagit hårt mot övriga krogbranschen har varit lättare att ställa om sig till. – Det har också vuxit fram en lokal rörelse här, söder om Söder. Fler mataktörer poppar upp, till­ sammans blir det ett sätt att hålla sig i området, inte behöva åka in till staden, menar Katrina. OCKSÅ FAMILJEN HAR anpassat

sig till att ha en krog hemma. Katrina, som jobbar i resebranschen, ­lägger all sin fritid på restaurangen. Och barnen ­lever vardagsliv på ovanvåningen, oftast med egen middagsmat. – Man vill ju inte äta anklever varje dag … Klart det blir rester ibland, men mest är det vanliga mid­ dagar, som spagetti och köttfärssås, säger Katrina. Vi andra sätter oss till bords och får allt än en vanlig onsdagsmiddag. Ett pärlband av rätter, ovän­

»Fördelen med att ha restaurang hemma är att allt sker under lugnare, mer avspända former.« KVÄLLENS MENY Sushirulle med shiso och piggvarsrom. Dumpling med hunmmersmör, havskräfta, passionsfrukt. Oscietrakaviar, syltad rödlök och smetana på fritterad tarotrot. Crème Ninon på edamamebönor med ­apelsinstekt pilgrims­ mussla, löjrom och ­australisk vintertryffel.

Havskräfta friterad i ­aromatiskt rispulver med äppelmajonnäs, kärleksört och ­kombuchasirap.

Currystekt blodduva med ankleversås serveras med vattenkrasseoch rättikssallad och vattenkrassedressing.

Lamminnerfilé med semi­torkad tomat, ­fläderkapris och vattenkrasse i yoghurtdressing.

Lavendel- och kokos­ mochi med hallon­ godisrem, pistagechips, rårörda färska hallon, smultron och björnbär.

Black bean garlic bakad makrill med picklade grönsaker tillsammans med chilifräst pok choy.

Villa Brännugnen är inte bara hem utan också arbete för Johan och Katarina Lindqvist, även dottern Smilla hoppar in och hjälper till ibland.

tade smakkombinationer, överraskande serveringar, ofta med en asiatiska touche. Och varje ­råvara har sin särskilda historia bakom sin plats på tallrikarna. Kaffet serveras framför brasan och vi tassar runt och förser oss med chokladtryfflar med sichuan­ peppar och svartvinbärsblad och miniatyr-crème brûlée. Mätta, uppassade och nu så hemmastadda att det nästan känns konstigt att ta på sig skorna och gå hem. Blir inte folk kvar här i sofforna? – Ah, nja … det är klart att några av grannarna gärna skulle sitta kvar. Men vi har bara alkohol­ tillstånd till kl 23. Och numera kan vi erbjuda övernattning hos våra vänner i området, i Sjöstugan, säger Katrina. Ja, för den som önskar finns alltså rum att boka, ett par minuters promenad bort, i den gulliga lilla Sjöstugan hos ett grannpar. Där man även kan få sjunka ner i en vedeldad badtunna under stjärnklar himmel på uteplatsen. Dessa lyckostar får också Villa Brännugnens frukost levererat till stugdörren nästa morgon. •

VILLA BRÄNNUGNEN HUSET: Familjens tidigare hus på tomten brann för tre år sedan och Gert Wingårdh-villan blev ett smidigt sätt att snabbt kunna bygga nytt. Och den stora eken kunde stå kvar tack vare att den byggdes in i terrassen. Och Brännugnen är kvarterets namn. MATEN: Avsmakningsmenyn komponeras och varieras från vecka till vecka och serveras onsdag–fredag. ÖVERNATTNING: Finns att boka i Sjöstugan, hos ­grannarna Camilla Dahlin och Anders Hedin, där det ingår vedeldad badtunna, bubbel och frukost hos Villa Brännugnen. HITTA HIT: Snöbärsstigen 8, Stora Mellansjö, Farsta. MER INFO: Alla bokningar görs på nätet, läs mer på: villabrannugnen.se. 36


RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN

HEMMAKROGAR I HUVUDSTADEN Det finns fler hemliga hemma-hos-krogar runt om i Stockholmsområdet. Här är tre tips för dig som vill göra en mitt-i-veckan-utflykt till huvudstaden.

David Enmark driver hemmakrog ute på den lilla ön Tranholmen ­mellan Lidingö och Stocksund.

DAVID AT HOME David Enmark bor på en av Stockholms minsta öar och ett par dagar i veckan öppnar han upp sitt hem för middagsgäster. Idén är tagen från Kuba där det på 90-talet blev tillåtet att driva så kallade paladar: hemmarestaurang med max tolv gäster. David har Fredagsbordet med fast meny, ­an­passad efter väder, vind, säsong och humör. Men onsdagar och torsdagar håller han öppet för egna bokade sällskap om åtta personer. Hitta hit: Transtigen 14, Tranholmen är en liten ö mellan Stocksund och Lidingö. Den nås via ­t-banestationen Ropsten, och från Ropstens brygga går Vaxholmsbåt. Mellan den 1 november och den 15 april ligger en gångbro från Stocksund. Mer info: davidathome.se. HUSMOR LISA Krögare Lisa Lönner satsar på klassisk svensk matlagning och håller öppet lördag–söndag. Hitta hit: Ytterbyuddsvägen 29, Vaxholm. ­T-banan till universitetet, därefter buss 670, byte i Engarn till 672 till Ytterby. Mer info: husmorlisa.se. HEMMA HOS BOHLINS Krögarparet Liselott och Anders Bohlin driver sin egna hemmarestaurang i Viggbyholm, utanför Stockholm. Hitta hit: Bryggvägen 4 A i Viggbyholm i Täby. T-banan till Mörby centrum och därifrån buss 629 till Flysvängen och en kort promenad. Mer info: hemmahosbohlins.se.

38

Hos Husmor Lisa i skärgårdsmysiga Vaxholm lagar den rutinerad krögaren Lisa Lönner högklassiga svenska rätter.


Ett annorlunda teaterår! Vi spelar på andra platser när teaterhuset byggs om Om det obeskrivliga ögonblicket före katastrofen

En musikalisk resa genom människans allra mörkaste vrår

Ett vandringsdrama efter Kieslowskis ikoniska mästerverk

Premiär 4/12 Backa Teater

Sverigepremiär 5/2 Gothenburg Film Studios

Göteborgspremiär 25/3 Lorensbergsteatern

Av ROLAND SCHIMMELPFENNIG Regi MICHAEL COCKE

Av KRZYSZTOF KIESLOWSKI, KRZYSZTOF PIESIEWICZ Regi RAGNA WEI, BIRTE NIEDERHAUS En del av Göteborg Film Festival

Av EURIPIDES Regi SUNIL MUNSHI Ett samarbete med Riksteatern

Biljetter säljs på vår hemsida och i Konserthusets kassa, telefon 031-726 53 00

www.stadsteatern.goteborg.se

Med reservation för ändringar. Vi följer rådande riktlinjer i samband med pandemin.

NJUT AV HÖSTEN I BILLINGENS SKOGAR Billingen - ett berg att älska

billingenskovde.se


STORSLAGET & ALLDELES EGET Upplev fjällen i höst på dina egna villkor. Boka en privat guidad MTB-tur och avsluta dagen med total avkoppling. I Björkliden bor du och ditt sällskap helt för er själva i ett av våra chalets eller i våra nyrenoverade premiumstugor.

Chalet 8+2 bäddar med jacuzzi, bastu och stor privat terass från 6.905:-/natt

Premiumstuga 4+1 bäddar med bastu och privat terass från 2.300:-/natt

BOK A NU www.bjorkliden.com


Naturens spa – fast inomhus

RESA

| WEEKEND MITT I VECKAN

Höst betyder tyvärr att vi stannar mer inomhus. För den som ­saknar naturens ljud och dofter kan en utflykt till Ästad Vingård i Halland passa perfekt i regnrusket. Här finns nu ett nytt inomhusspa med naturliga element från skog, sjö och ängar. PÅ ÄSTAD VINGÅRD utanför Varberg, ett par mil från kusten intill naturreservaten Åkulla bokskogar finns förutom vinprovning och mat också Sinnenas spa. Och i år har ­spaträdgården utökats med ett nytt inom­ husspa. Inspirationen hämtas fortfarande från det omliggande landskapet där också naturliga detaljer plockats in. – Vi har arbetat med samma filosofi som för våra viner. Vi odlar ekologiskt och vill att den unika platsen ska kännas i vinet där det är naturen och vädret som bestämmer smaken. Samma sak gäller för miljöerna i nya Sinnenas spa. Vi har ­inspirerats av naturliga platser omkring vingården och vi har tagit med oss deras smaker, dofter, ljud och detaljer in i spaupplevelsen, berättar Daniel Carlsson, vd och utvecklare på Ästad Vingård. I Sinnenas spa finns inga fasta ritualer utan du ska som gäst skapa din egen upp­ levelse och här finns bland annat autentiska inspelade ljud från skogen och unika doftkompositioner för olika känslolägen. – Ett bra spabesök för mig handlar inte bara om avkoppling utan också om att bli överraskad och få nya perspektiv, säger Daniel Carlsson. •

Halland har blivit ett matmecka, men det finns fler njutningar att hämta här – Ästad Vingårds nya inomhusspa i naturens tecken.

SINNENAS SPA Spaet tillhör Ästad Vingård, och ligger i ­Tvååker, knappt tre mil från Varberg. Spadelen håller öppet och är an­passad till Folkhälsomyndighetens ­rekommendationer. Hitta hit: Tåg till Varberg, därifrån ­länstrafikbuss 660 till Ästad. Mer info: astadvingard.se 41


Blå Vego Kött

Lång

Fisk

Brun

Kort

LÄNGD

ÖGON

Föredrar

SKÄGG

VÄLJ

Gillar stark mat Ja

Ja MATINTRESSE

Nej Kvinna Annat

Nej

UTSEENDE

SÖKER

Liten

Stor

Man

SLÄKT

FAMILJ

Ja

Nej BARN

SYSKON

FÖREDRAR

Film

Serie Ja

Romantik 42

Skräck

1-2

Nej

2-3

Ja

3-5

Nej

Fler


SPANING

| HITTA DEN RÄTTA

Kort

HÅR

Långt Reptiler Hund

Katt

Ja TYCKER OM DJUR Nej

Är vi redo för äktenskapsmäkleri? Många singlar vittnar om det tröstlösa i nätdejtningen. Ändlöst svajpande på Tinder och felmatchningar utan den rätta i sikte. Finns det en annan strategi för den som vill hitta en hållbar relation? Vi ställde frågan till Sveriges enda professionella äktenskapsmäklare. text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

HOROSKOP GODIS

KRÄFTA

Lakrits Choklad

TVILLING

Sött

Surt

43


SPANING

| HITTA DEN RÄTTA

O

»Vi är inte designade för att träffa hundratals människor.«

m något verkligen föränd­ rats i grunden sedan ­världen blev digital är det nog sättet vi träffar part­ ner på. Att ”nätdejta” var något ganska skämmigt i internets barndom, kanske eftersom det likställdes med skriftliga kontaktannonser i tidningar, ett ­nästan desperat rop på hjälp för dem som av olika anledningar inte kunde träffa någon i verkliga livet. Sedan kom Tinder och ingenting blev sig likt. Plötsligt var möjligheterna oändliga. Hur många män över 180 centimeter med brunt hår som gillar frilufts­ liv och viner från Languedoc finns det inom en radie av två kilometer? Vad, bara fem? Gråtande emoji. Att träffa någon att dejta har aldrig varit enklare. Men det där andra, som de allra flesta innerst inne letar efter, har det nästan blivit svårare? Alltså att hitta någon att leva med. Någon man faktiskt älskar. Lemarc Thomas nickar långsamt, drar efter ­andan och håller med. Han är en av Sverige väldigt få professionella matchmaker. – Det stämmer att vårt moderna sätt att dejta har gjort det svårare för oss att stanna i ett förhållande. Men jag är noga med att inte skylla på dejtnings­ apparna, utan mer på det sätt vi använder dem på. – Ju fler profiler du bläddrar igenom online, ­desto mindre sannolikt är det att du kommer ha en relation med någon av dem. Det finns det forsk­ ning på. Om vi gjorde det på det vanliga, mänskliga sättet skulle det vara en mycket långsammare ­process. Vi är inte designade för att träffa hundra­ tals människor. Enter: matchmakingföretag som Lemarc Thomas. För 25 000 euro (cirka 260 000 svenska kronor) får man hans hjälp att hitta en partner under ett år. – Den typiska klienten är … det är en ganska exklusiv service, så någon som är framgångsrik, ­åtminstone i den traditionella bemärkelsen. Men också folk som inte kan lägga upp profiler på grund av att de är offentliga personer eller har ­arbeten med sådan hög riskprofil att de inte får ha ens en Facebooksida av säkerhetsskäl. Hur går processen till?

– Det är lite som en headhuntingfirma, men för kärlek. Om du är min klient träffar jag dig och du 44

SÅ FUNKAR MATCHMAKING Att hitta en passande partner är förmodligen en av människans äldsta sysselsättningar. Någon form av match­ making har sannolikt funnits i alla kulturer. Det är skillnad på digital matchmaking, där man låter olika algoritmer para ihop människor, och mänsklig matchmaking, där en professionell ­person samtalar och föreslår lösningar. I många länder har matchmaking mer ­karaktären av äktenskaps­ förmedling. Det är ovan­ ligare i västvärlden, men vanligt förekommande i till exempel Indien.

INSPIRATION FÖR ÄKTENSKAPSMÄKLERI! Den charmerande ­ etflixserien Indian N Matchmaking är reality­ dokumentär som är mer underhållning än en manual för att hitta den rätta. Men visst finns det inspiration att hämta för den som är på jakt ­efter ett livslångt äktenskap. Säsong 1 finns att streama på Netflix.

får berätta om dig själv och ditt liv. Och då menar jag allt: din bakgrund, din uppväxt, ditt förhållande till dina föräldrar, vilka relationer du haft, dina ­intressen, värderingar, passioner, livsmål. Vad drömmer du om i ditt liv? – Sedan driver vi två parallella processer. En där vi letar efter lämpliga, kompatibla matchningar. Och en där vi är lite som en spegel, där vi coachar dig och hjälper dig att bli bättre på att bygga upp en trygg kärleksrelation. Enligt Lemarc Thomas befinner sig 90 p ­ rocent av hans klienter i en relation efter ett år. K ­ nepet är, enligt honom, att inte fokusera för mycket på att den man dejtar ska vara perfekt. – Om matchmaking i länder som Indien handlar om äktenskap handlar svensk matchmaking om medvetna förhållanden. Försök hitta någon som är 80 procent rätt – så får ni jobba på de resterande 20 procenten. 80 procent är ju rätt bra, eller hur? I DEN POPULÄRA Netflixrealityn Indian Match­ making får man följa med till en helt annan värld, med vita hingstar, horoskopmatchningar och ­föräldrar som noggrant går igenom listor med ­möjliga makar eller makor. Skillnaderna mot vår sekulära, hyfsat jämlika och moderna dejtingskultur är naturligtvis stora. Men Lemarc Thomas tror att vi faktiskt kan lära oss något av de indiska, ­arrangerade äktenskapen. – Absolut. I dag läggs lite väl mycket fokus på att hitta rätt person i stället för att lägga ned det ­arbete som krävs för att få en relation att fungera. En fördel med arrangerade äktenskap är just tanken om att det handlar om att hitta någon som är bra nog i stället för perfekt. – En annan fördel är intentionen att få det att fungera. Det är för livet. Men naturligtvis är den stora nackdelen att det ibland inte finns utrymme för att bryta relationen och komma ut ur ett för­ hållande som kanske inte alls fungerar.

Hur ser du att coronavåren har påverkat dejtningen?

– Jag har sett att folk går tillbaka till vad som verkligen är viktigt. Familj, vänner, hitta en partner. Vi har sett en 150-procentig ökning av folk som kontaktar oss. Inte alla anlitar oss, men de hör av sig. Det v­ isar att många har mer tid över och att de foku­serar på sina liv. •


Siden för alla tillfällen!

BAMBURINO Mjuka, sköna och miljöriktiga sängkläder i 100% Bambu

Reselakan och reseplagg, tunna och lätta

Nattplagg och reseplagg i siden

Marknadens bredaste utbud av sängkläder i mjuk bambu; - Påslakanset - Örngott - Underlakan, ”dra på”

Ljuvliga sängkläder i siden

Upplev fördelarna med siden: - Naturligt temperaturreglerande - Skonsamt mot hud och hår - Ger en lyxig och skön känsla

Välkommen till vår webshop:

www.sleepinsilk.se

Mjukt och skonsamt

Temperaturreglerande

Bambuväxten har runda Bambumaterialet har fina fibrer. Därför blir materialet temperaturreglerande egenextra mjukt, skönt och skaper som gör att det värmer skonsamt mot din hud. respektive svalkar vid rätt tillfälle

Miljöriktigt val Bambuväxten kan växa upp till 1 meter per dag. Den växer utan konstbevattning och utan bekämpningsmedel.

www.bamburino.se


EMMA OLBERS ÅLDER: 48 år. BOR: Södermalm i Stockholm. FAMILJ: Man och två söner. BAKGRUND: Möbelformgivare sedan 1997, de senaste 20 åren har hon prisats för sin hållbara design. Hon har bland annat mottagit Stora formpriset 2018 av tidningen Residence, för sitt arbete med Nationalmuseum i Stockholm. Tidigare i år utsågs hon till Årets designer på Elle Decoration Design Awards.

Formgivaren Emma Olbers i sin egen ateljé, här sker det mesta av hennes möbelskapande.

46


MIN PASSION

| EMMA OLBERS

form FÖR FRAMTIDEN

Hon är en av Sveriges mest hyllade möbelformgivare, känd för sitt skandinaviska formspråk med rena linjer. Men hon är minst lika förknippad med sitt outtröttliga miljöengagemang. Vi träffade Emma Olbers för att prata om klimatsamvete i ryggmärgen och varför möbler måste få kosta pengar. text THERESE AHLSTRÖM foto CAMILLA LINDQVIST

47


EMMAS TÅGRESOR FYRA-I-TOPP I SVERIGE 1. Åre är en plats vi återkommer till varje år. Vi tar nattåget dit och så åker vi skidor och umgås. 2. Nattåget till Malmö, vidare till Köpenhamn. 3. Eftersom jag är uppväxt på västkusten är direkt­ tåget till Göteborg en återkommande favorit. 4. En drömresa som jag ännu inte hunnit med är att åka upp till Riksgränsen.

48


MIN PASSION

| EMMA OLBERS

D

et är tidig vår 2019 och Emma Olbers sitter på ett tåg som precis börjat rulla söderut. Resan kommer ta över 30 timmar och vid slutdestinationen väntar den årliga möbelmässan i ­Milano. Precis som föregående år är hon en av få deltagare som valt tåget framför flyget till det ­italienska designmeckat. – Många frågar hur jag har tid att ta tåget, men jag tror att man måste fundera över begreppet tid. För mig handlar det om vad jag gör med mina ­timmar. Jag sitter hellre på ett tåg där jag kan jobba ostört hela resan än att stå i kö till passkontroller och incheckningar. Men just i dag befinner hon sig i sin studio på Södermalm, där möbler från olika tidsepoker samsas med egna alster och prototyper. Och fast att vi båda befinner oss i samma stad har vi några dagar tidigare beslutat att göra intervjun över telefon. Anledningen stavas covid-19 och när vi börjar prata om Italien och möbelmässan är det svårt att inte dra paralleller till pandemin och dess efterdyningar. – En viktig sak som jag hoppas att pandemin kan lära oss är att börja lyssna på vetenskapen även när det gäller klimatfrågor. Att vi kan börja förstå sambandet mellan att försumma naturen och farliga sjukdomar eller klimatförändringar. Vi kan inte strunta i den och förvänta oss att det inte kommer ge negativa effekter.

»Många frågar hur jag har tid att ta tåget, men jag tror att man måste fundera över begreppet tid.« Emma Olbers intresse för klimatet sitter i ryggmärgen. Hon har hyllats för sin design men också för sitt sätt att se till helheten, vara involverad i hela designprocessen och stå bakom en miljövänlig möbelproduktion. Senast i februari blev hon utsedd till Årets designer på Elle Decoration Design Awards och förra hösten utsågs hon till Årets ­inredare av tyska AD Magazine, för sin inredning av Gamla biblioteket på Nationalmuseum i ­Stockholm. Det är bara några i raden utmärkelser hon tilldelats de senaste 20 åren.

Hållbarhet från idé till ­design och materialval har alltid varit en självklar­ het för Emma Olbers.

– När jag fick möjligheten att rita biblioteket på Nationalmuseum såg jag en chans att skapa ­hållbara möbler som vem som helst skulle få testa. Möblerna och inredningen är tillverkad i material med minsta möjliga koldioxidutsläpp, såsom sjögräs, bambu och tencel. I STÄLLET FÖR att diskutera sitt skandinaviska ut-

tryck, sin stilrena design eller specifika objekt blir det snabbt tydligt att hon hellre pratar om hållbara ­materialval och ytbehandlingar eller hur hela familjen koldioxidbantar. – Jag gick en kurs 2008 där jag fick veta att ­studier har visat att de som köper mer outdoor-­ kläder tänker mer på miljön. Troligen för att de rör sig mer i naturen, det är först då man förstår hur viktig naturen faktiskt är, hur cykeln hänger ihop, hur mycket energi det tar för ett träd att växa och varför bin behövs för att vi ska få mat. Jag vill att de möbler jag designar ska leva vidare i 30 år, minst. För vissa börjar engagemanget för hållbarhet och miljöfrågor i vuxen ålder, när man får barn eller efter 49


MIN RESA

| CARINA BERGFELDT Här visar Emma lite olika materials växt­ husgasutsläpp. Lädret till höger har (precis som biffen) till exempel 300 gånger så höga utsläpp som lövträdet i mittenburken.

Emmas ateljé är inspirerande att besöka, överallt finns lösningar och idéer i det lilla enkla.

50


MIN PASSION

en omvälvande dokumentär, för andra långt tidigare än så. Emma Olbers tillhör den senare kategorin. När hon öppnade sin designstudio på Södermalm 1999 hade hon inte ett uttalat hållbarhetsfokus, men det fanns där ändå. Hon förklarar att hon inte kan minnas en specifik tidpunkt eller händelse, det har fallit sig naturligt från början. – I efterhand har jag ju förstått att min uppväxt har mycket att göra med var jag är i dag. Jag är uppväxt på ett jordbruk utanför Göteborg, i ett hus från 1850 fyllt med gamla möbler som gått i arv från generation till generation. För mig har det

»Att välja återvunna och förnyelsebara material från början är grundläggande – som hampa, sjögräs och bambu.« a­ lltid varit självklart att vi bara har saker till låns. Precis så är det ju med naturen, vi lånar av våra barn som sedan ska ta över en dag. Det var när jag insåg att alla inte tänker så som det blev viktigare för mig att börja upplysa andra. På vilket sätt?

– Främst genom att sätta miljötänket först när jag tar fram en ny möbel eller när jag tar mig an ett inredningsprojekt, som biblioteket på National­ museum. Det kändes extra viktigt eftersom det är så många som kan besöka platsen. Sedan 2008 arbetar Emma Olbers aktivt med att skapa möbler med minsta möjliga klimat­ avtryck och 2016 höll hon sin första trend­ utställning på möbelmässan i Stockholm. Den fick namnet Where does it come from and where does it go och handlade om hur val av material i möbel­industrin är avgörande för att minska de ­negativa effekterna på klimatet. – När det kommer till möbler så står materialet för cirka 50 procent av växthusgasutsläppen. Så att välja rätt material från början är grundläggande för att kunna minska effekterna på klimatet. Det handlar om att välja återvunna material, men även förnyelsebara som snabbväxande grässorter – hampa, sjögräs och bambu. Men att veta om den möbel man köper är hållbar är inte alltid enkelt. Har du inte kunskapen som krävs är det svårt att se vilken påverkan stolen du sitter på har på klimatet. Är det svårt för människor att förstå att möbler måste få kosta pengar?

– Ja, och det är svårt att förklara skillnaden på låga och höga koldioxidutsläpp på en möbel när det inte finns ett system för det. Om priset hade

EMMA OBLERS FAVORITMÖBLER ”Möbler som slits snyggt och har en historia – vi köpte stolar designade av Axel Larsson på en loppis för 20 år sedan. De hade stått i en skola från 1960-talet. Nu har vi klätt om dem och gett dem nytt liv. Jag gillar stolsitsar som går att klä om, det gör att de kan leva längre.”

| EMMA OLBERS

varit högre på höga koldioxidutsläpp hade det varit enklare att göra rätt val. Jag får ofta frågan om hur ska man välja och det är en utmaning eftersom du måste ha så mycket kunskap, både som designer och konsument. UNDER ALMEDALSVECKAN FÖRRA året lanserades b­ egreppet cirkulent, som syftar till att vi måste spara på naturens resurser – att laga det som är trasigt, hyra i stället för att köpa och välja varor som går att återvinna och material med låg miljöpåverkan. Ett nytt begrepp, men något som Emma Olbers arbetat och levt utifrån i många års tid. – Vi koldioxidbantar hemma, genom att ta tåget i stället för flyget, dra ner på köttkonsumtionen och köpa kläder av återvunnet material. Målet är att minska utsläppen med 20 procent varje nyår. För faktum är att vi behöver ändra vårt beteende, och något den senaste tiden har visat oss är att det går när det krävs. •

3 X EMMA OLBERS FORMGIVNING Matbord för både ­middagar och läx­ läsning, Landala från 2016 i v ­ itsåpad massiv furu.Estetiskt set för eld­staden, Eldvarm från 2017. Matta ­Biblioteket innehåller 50 procent tencel och 50 procent ull.

HUR BLIR MAN MER KLIMATSMART? EMMA OLBERS TIPSAR OM DET VIKTIGASTE VI ALLA KAN GÖRA:

1

Räkna ut dina koldi­ oxidutsläpp på klimatkontot. se. Sätt ett mål – till exempel att minska dina utsläpp med 20 procent det kommande året (det har vi som stående nyårslöfte).

2

Ta tåget ­i stället för flyget och tänk igenom din tid noga.

3

Satsa på förnyelse­ bara material, som snabb­ växande gräs­ arter och trä.

4

Välj i första hand möb­ ler tillverkade av återvunnet material, det är även viktigt att materialet går att återvinna.

5

Leta efter återvunnet material även när du köper nyproducerade ­kläder, de ­flesta webb­ platser har ett sökfält där du kan söka på material.

51


Osten

Småskaliga svenska ostar har tack vare fingertoppskänsla och gott hantverk fått karaktär och seglat upp som de nya spännande kungarna på ostbrickan.

52

CULTURA CREATIVE/JOHNÉR

NYA KÖTTET FÖR MATHIPSTRAR


NEDSLAG

Åh, lyckliga är vi ändå, för vi har ost i vårt land! Mjälla och krämiga, smuliga och hårda, vällagrade och färska … Det finns så många småskaliga varianter att upptäcka – allt från ursvenska källarlagrade getostar till ­franskinspirerade dessertostar. Ge dig ut i landet på en ostsafari i höst!

A

Hon tycker sig även märka att fler och fler av hantverksmejeristerna får inspiration från andra länder än Frankrike. – Tidigare var det väldigt många versioner av franska ostsorter, men nu hittar man mer annat spännande. Inspirationen kommer från England, Italien, Spanien, Öst­europa och framför allt: Sverige och Skandinavien! På det viset närmar vi oss de mer autentiska smakerna från vår mejerihistoria. Det kan vara allt från svenska hårdosttyper till mese, vällost, småost, rörost … GRÖNMÖGELOSTAR, SOM BARA har om-

text JENS LINDER

tt ge sig ut på en färd i avlånga Sverige för att prova ost kan låta nördigt. Men det ger dubbel njutning, man får uppleva både nya trakter och ­oprövade ostar. Att besöka olika mathantverkare under pågående pandemi går bra om man tar hänsyn till rådande rekommendationer från myndigheterna. De allra flesta småskaliga ostproducenter håller ju till på landsbygden. Där är sällan trängsel, samt gott om frisk luft och svängrum. Glöm inte att ta med en kylväska, så att ostarna håller på vägen hem. Många sorter mår dock bara bra av lite extra ­lagring, så det gör ingenting om de råkar bli lite varma. För det mesta finns det också spännande tillbehör att utforska: allt från kex och matbröd till sylt och pickels som passar fint till det ystade. Men utbudet har inte alltid varit stort och varierat. Under 1900-talet blev våra inhemska ostsorter färre och färre. Gamla traditioner övergavs och föll i glömska. Enormt många lokala mejerier försvann. Sortimentet i butikerna centraliserades. För omkring tjugo år sedan kom vändningen. Och i dag vimlar det av små­ mejerier över hela landet, som ett av de viktigaste inslagen i en allmän vurm och uppgång för mat som görs i liten skala med traditionella metoder. Ja, aldrig har väl utbudet av hant­ verkade ostar varit bättre. Sofia Ågren, mejeriansvarig på Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk), anser att de svenska hantverksostarna har ökat ­rejält i kvalitet på senare år. – Kunskapen bland mejeristerna är otrolig, säger hon. Det märks tydligt att man kommunicerar och delar kunskap inom branschen.

| SVERIGES BÄSTA OST

OSTLEXIKON Lär dig vilka ostar som sorterar under vilken osttyp och lokala varianter.

Blåmögel/ grönmögelost Smuliga och delikat möglad ost, som roquefort, stilton och ädelsot. I dag finns otaliga småskaliga svenska varianter.

Kittost Kallas också tvättade ostar. Kända exempel är epoisses, livarot och port salut. I dag en allt vanligare hantverksgenre i Sverige.

Hårdost Gul och kompakt ost – till exempel prästost och herrgård samt många lokala ostar.

Vitost Ostar av fetatyp. Säljs i minst hälften av ostgårdarna.

Vitmögelost Krämiga ostar som brie och camembert. Svenska sorter är bland annat vit caprin.

Eldost Kallas också stekost och är helt enkelt ostar som liknar halloumi. Sveriges Gårdsmejerister har varumärkesskyddat ordet ”eldost”.

Vällost Det gamla svenska namnet på ost som liknar ricotta.

kring hundra år på nacken i Sverige, har blivit vanligt bland de småskaliga. Bland annat hos Räven & Osten, en rätt färsk ­tillverkare i trakten av Vetlanda, som gör en uppmärksammad och prisbelönt sådan, Lida Blå. Den är intensiv i smaken och har en fin, len och storbrytig konsistens. Ägaren Matilda Johansson, som är mikrobiolog i botten, flyttade för sju år sedan till sambons hemtrakter och satte i gång att ysta – med lyckad utgång, för ­ostarna säljer bra. I mathantverks-SM 2019 fick två av Matildas andra ostar guldmedalj: Lida Vit och Gösta. På Orranäs gård i Blekinge, där Boel och Lars Dahlberg har ystat i tolv år nu, är tonvikten i stället lagd på ost från de egna getterna. – Vi bestämde oss för att byta liv ­innan vi blev för gamla, berättar Boel. Och flyttade från Stockholm och köpte gård i Blekinge. En av deras specialiteter är lactique, färsk syrad och ibland lagrad getost. Unga exemplar är mer syrliga, och med tiden blir smaken rundare och fylligare. – Vi gör tre olika lactique på getmjölk. Det två lagrade som heter Neptun och Garpens Fyrost samt chèvrecreme på

»Vi närmar oss de mer autentiska smakerna från vår mejerihistoria, allt från svenska hårdosttyper till mese, vällost, småost, rörost …« SOFIA ÅGREN, ELDRIMNER – RESURSCENTRUM FÖR MATHANTVERK

53


NEDSLAG

| SVERIGES BÄSTA OST

Våga prova lokala svenska ostar med nya smaker, som granbarksost från Jürss.

burk. Ytterligare en, Hajen, görs på ko­mjölk från granngårdens kor. Att få till sådana ostar görs genom upphettning av mjölk, tillsättning av olika kulturer, förmogning, tillsats av löpe och koagulering. Därefter öses ostmassan upp och får rinna av i en form eller i en ­dräneringsduk. Sedan saltas osten och får stå kallt. Sist av allt läggs lactiquen i mognads­lager i två tre veckor. – Under mognadslagringen är det ­viktigt att ha koll på luftfuktigheten. Till att börja med ska ostarna förvaras ganska fuktigt, säger Boel. Därefter torkas de långsamt. Hur lång tid detta tar är ­omöjligt att säga, det beror på mängden ost i lager samt väder och vind. Hanteringen kräver fingertoppskänsla. OCH DET ÄR just denna känsla som märks i

MER OST-INFO! Ostkarta! För mer i­nformation om osten i vårt land finns på mathantverk.se/kartboken/ Du kan också ladda ner appen Mathantverk och söka på ost. Ost på podd! Lyssna gärna på informativa och personliga podden: ostpodden.se

lyckade småskaliga ostar, som bidrar stort till att de har en egen karaktär. Lagringens metod har Sivans Ost i ­Vara-trakten i Västergötland förfinat till konst. I dag har döttrarna tagit över den traditionsdigra firman från mamma Sivan. För drygt 110 år sedan sparade och gnetade Sivans farmors mor, en driftig mejerska, ihop till en liten gård med mejeri. Och ­sedan dess har kvinnorna i släkten varit trogna osten. Sofia Johansson är den som sköter firman aktivt i dag. – Jag för vidare traditionen med att förädla och lyfta fram svensk ost – så det blir femte generationen, berättar hon. Mamma, som är 81 år, finns fortfarande

»Jag för vidare traditionen med att förädla och lyfta fram svensk ost, i femte generationen.« SOFIA JOHANSSON, SIVANS OST I VARA, VÄSTERGÖTLAND

med, men just nu kan hon inte vara delaktig på plats på grund av coronan. På Sivans väljer man ut svenska ostar av högsta kvalitet som vårdas och långlagras. Man blev bland annat kända för hushållsost som kunde lagras i upp till sex år. Just den produkten har de på sistone haft lite problem med, men till jul ska den åter finnas långlagrad i sortimentet. – Själv älskar jag en vällagrad präst på 30 månader att äta i bit, eller en vällagrad svecia på pizzan. Vår egen Syster yster, som tillverkas på Påverås gårdsmejeri, är en toppengod hyvelost som är tillverkad på opastöriserad komjölk och lagras i 10 månader. Förutom de klassiska svenska hård­ ostarna jobbar man i dag även med gårdstillverkad ost. – Vi har fantastisk ost i Sverige, och jag önskar att fler kunde uppskatta och välja svensk ost, avslutar Sofia. Lagringstiden och kvaliteten avgör vad den ska användas till. •

RES TILL OSTEN! På grund av covid-19 är det omöjligt för någon ostgård att säkert säga om man tar emot besök. Läget och direktiven kan ju ändras. Men i skrivande stund håller många mathantverkare sina gårdsbutiker öppna. Obs! Man bör definitivt kontakta gården man tänker besöka och höra sig för inför resan. ORRANÄS GÅRDSMEJERI Till mejeriet finns fantastiska cykelvägar och det finns en bra lokal cykelkarta man kan följa. Orranäs 436, Jämjö orranasgardsmejeri.se Så reser du dit: Tåg till ­Karlskrona C, därefter lokala bussar till ­Jämjö och promenad. JÜRSS MEJERI Legendariskt mejeri som flyttat till Hälleforsnäs. Stort utbud, bland annat den berömda granbarksosten. Gjutmästarbacken 1, Hälleforsnäs jurssmejeri.se Så reser du dit: Tåg till Hälleforsnäs med byte i Eskilstuna.

54

RÄVEN & OSTEN Ysteriet ligger på gården Lida utanför Järnforsen, precis på gränsen mellan Kalmar och Jönköpings län. Hyrbil, cykel eller taxi behövs sista biten. Lida, Järnforsen ravenochosten.se Så reser du dit: Tåg till Vetlanda, hyrbil, cykel eller lokalbuss och promenad. SIVANS OSTHANDEL Denna ostbutik i butik finns inrymd i Vara Sparköp. Stora torget, Vara sivansost.se Så reser du dit: Tåg till Herrljunga. Byte till tåg till Vara.

MATHANTVERKET VUOLLERIM

OSTMAKERIET PÅ RINDÖ Förutom fina ostar finns här även ostkaka, ostpajer, cheesecake med mera. Östra Kasernvägen 7, Ingarö, Vaxholm ostmakeriet.se Så reser du dit: Tåg till Stockholm och bussen ut till Rindö. MATHANTVERKET VUOLLERIM Ost på mjölk från fjällkor. Bodenvägen 18, Vuollerim Facebook: @MathantverketVuollerim Så reser du dit: Tåg till Jokkmokk och vidare med lokalbuss.

OSTMAKERIET PÅ RINDÖ JÜRSS MEJERI SIVANS OSTHANDEL RÄVEN & OSTEN

ORRANÄS GÅRDSMEJERI


BRANDLINE. Foto: © naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Välkommen till de mytomspunna regnskogarna. Trots att den bara täcker 7 procent av planetens landyta, så lever mer än hälften av alla landlevande djur- och växtarter här. Och alla är inte ens upptäckta än! I Amazonas regnskogar hittas en ny art nästan varannan dag!* Och gåvorna från de rika regnskogarna fortsätter: De förser oss med mat, mediciner och rent vatten och är en nyckel för att bromsa klimatförändringarna genom att lagra och binda kol. Regnskogarna är helt nödvändiga för att vår planet ska befinna sig i balans.

BLI FADDER

Men hälften av jordens regnskogar har försvunnit på bara 100 år. Vi översköljs av larmrapporter. Regnskogarna brinner och skövlas. Djur förlorar sina livsmiljöer, skadas eller dör. Där regnskogen tidigare bredde ut sig bedrivs ofta industriellt skogs- och jordbruk istället. Läget är akut. Men det finns hopp. För svaret är ja. Det går att rädda regnskogen. Genom förebyggande och skyddande arbete kan vi stoppa avskogningen, återskapa förstörda skogar och hejda förlusten av liv. Men vi måste agera nu.

Var med och rädda regnskogen. Agera med WWF!

wwf.se/regnskogen GE GÅVA Swisha 901 97 46

*New Species of Vertebrates and Plants in the Amazon 2014-2015, WWF and Mamirauá Institute for Sustainable Development


STAYCATION I STOCKHOLMS

vackraste miljöer

30%

KRUSENBERG HERRGÅRD

rabatt på hotellpaket ”Rum & Frukost” med koden KUPE

Strax utanför Stockholm ligger anrika Krusenberg Herrgård, en vacker plats omgiven av äppellundar, mysiga herrgårdssalonger och Mälaren! Njut av fantastiska smaksensationer, lyxiga Kerstin Florian spabehandlingar, bada bastu med utsikt över Mälaren eller varför inte ta en dagstur till Sigtuna? Nu kan du som läser Kupé checka in till ett extra fint pris! Ange kampanjkoden KUPE när du bokar online och få 30% rabatt på hotellpaketet ”Rum & Frukost”

BOKAS ONLINE PÅ KRUSENBERGHERRGARD.SE/RUM-FRUKOST Gäller till och med 31 oktober för bokningar med ankomst till och med 31 januari 2021. Bokning görs endast online och i mån av plats. Krusenberg 436, 755 98 Uppsala | 018-18 03 00 | Krusenbergherrgard.se

FÅGELBROHUS På natursköna Värmdö hittar du FågelbroHus, perfekt för avkoppling, nöje och med närhet till bland annat Gustavsberg porslinsmuseum och Artipelag! Slappna av i vår relax, boka in en lyxig Kerstin Florian spabehandling och ta ett dopp i vår uppvärmda utomhuspool. Njut av god mat och dryck, mingla i salongerna och kryp ner bland krispiga lakan. Nu kan du som läser Kupé checka in till ett extra fint pris! Ange kampanjkoden KUPE när du bokar online och få 30% rabatt på hotellpaketet ”Rum & Frukost” BOKAS ONLINE PÅ FAGELBROHUS.SE/RUM-FRUKOST Gäller till och med 31 oktober för bokningar med ankomst till och med 31 januari 2021. Bokning görs endast online och i mån av plats. Fågelbrovägen 20, 139 60 Värmdö | 08-571 419 00 | Fagelbrohus.se

30%

rabatt på hotellpaket ”Rum & Frukost” med koden KUPE


KORSORD

| OKTOBER

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Detta är Sveriges näst folkrikaste landskap, slättland utgör de centrala delarna.

ÄR DU PÅ HÄNGER KAN DYLIK MED NICOISE VERA FEST VARA

NÅGOT DOMEDAG ÄR LEDIG ELLER NÄR HEN ÅTERSKANÅK- ÄR UPPKOMMANDE ERS STUT? TAGEN

FORDRING

HERRENS ÅR

RINGA FARBROR BLÅ URFÅGEL PREDATOR

VÄRKA LITE SHUTTERSTOCK

DE I BRAGE T. EX.

HÄSTKRAKE? RIKTIG MANSGRIS

TACKA LEXUS

ÄR KULTIVERANDE LÄNGTAR ÄR ETT HEN KAN LOCKA TILL SPOTT KOLLA LOVET I HAVET BAGAGET TULLBÅT

EKOLOGISKA

TÄPPA SOM TCHAD

FRAGIL SOM MIRACULIX

TILLSATTE

RUNT ALVARET TABLÅ

LEMHAGEN

AKUT STÖDPETITION RYSKT PÅBUD UTSÖNDRAT

SIKTA

I BRÖD & BRÄNNVIN

ÄNDLÖS TID

MÄRKA

LUSINGAR

RENA PÅHITT

UTSÅG ANTRACITEN FÄSTE Å ENA SIDAN

POSTULAT

PLATS FÖR SÅDANT

PÅVEPYNT

GRÖN GRÅSÄL

STAPELVARA

TUMMAT MEDDELANDE

NAVARE

SOVRUMMET

ANGÅR

ÄR FAST FÖRR

VALHALLAVÄSEN LAGRAD JAPAN

FÄLTHERRE

SLUTSLAG SPÖADE UPP ÄR SKRAJ MEN INTE FLYGRÄDD

STÖT

SKALLAGRIMSSON

BINGEN- KRETABOR DE

TAR ETT STEG TAGET

BLI BORTGJORD LIVETS BÖRJAN

HOBURGSGUBBAR

LILLTRUMPA

SOM SYLT

FERMA FÖREMÅL

AVGÖRANDE INVÄNDNING SES NYTER

LITTERÄR VIKING

FÄSTINGFÄSTEN PÅSTÅR

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 oktober. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

ÅSKLEDARE

MÅNGEN BOR I BOXHOLM

niklas. aurgrunn @gmail. com

STÄLLER PÅ FÖTTER

Grattis! Ni vann i juli/augusti: FÖRSTA PRIS: Khadija Hamedali, Bandhagen ANDRA & TREDJE PRIS: Anders Siljevall, Stockholm Anna Johansson, Lund

57


| OKTOBER

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

5 1 7 2 8

1 8 6 1 4 6 9 SVÅR

0rdenska nedan här passas in i rutmönstret två vardera gånger vardera 0rden Dubbelglosan nedan härska passas in i rutmönstret två gånger - en gång- en gång Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vågrätt ochvågrätt enlodrätt. gång lodrätt. De blåI derutorna ger ytterligare vågrätt och gång Degång blålodrätt. rutorna ger ett ord.ett ord. ­vardera – enen gång och en blå ytterligare

SVÅR

3 8 9 5 4 1 7 2 6

1 6 7 8 9 4 2 3 5

5 4 8 6 3 2 1 7 9

9 3 2 1 5 7 4 6 8

rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

6 7 1 3 2 8 5 9 4

MEDELSVÅR

4 2 5 9 7 6 8 1 3

8

2 4 6 7 1 9 7 8 3 6 8 3 7 2 5 2 9 7 8 5 6 3

2 1 6 4 8 3 9 5 7

6 3 6 2 7 8 1 5 6 5 8 3 6 7 4 5 2

Svår

8 5 3 7 1 9 6 4 2

Medel

7 9 4 2 6 5 3 8 1

KORSORD

Svår

MEDELSVÅR

3 6 8 1 5 7 4 9 2

4 2 1 6 3 9 5 7 8 Medel

5 9 7 8 2 4 1 6 3

1 4 9 3 7 2 8 5 6

7 5 2 4 6 8 3 1 9

8 3 6 9 1 5 2 4 7

Sudoku:

KU UR SN TA

US RN NÅ AL

ST NA ÅL LL

T A L L

S A N D

SA AZ NU DR

AN ZU UN RA

ND UR NA AG

D R A G

Dubbelglosan: Ordkättingen: SJÖ – MAN – DEL –TA – FATT – BAR – KASS – ETT – ÖRING

Lösningar

ÖRING

K U S T

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ordytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

58

6 8 4 2 9 1 7 3 5

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

BAR– -ETT FATT - DEL– -MAN ETT –- TA KASS - MAN - TA BAR – FATT – DEL – KASS

9 1 5 7 8 3 6 2 4

AZURAZUR - DRAG - KUST - NUNA - SAND - SNÅL- SNÅL - DRAG - KUST - NUNA - SAND TALL -TALL URNA - URNA

SJÖ

2 7 3 5 4 6 9 8 1

AZUR – DRAG – KUST – NUNA – SAND – SNÅL – TALL – URNA

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


Skalfria solroskärnor – vår bästsäljare! • Inget skräp på backen • Populär och räcker länge • Utan skal – dubbelt så mycket mat Istället för att frakta skal i onödan (halva vikten) ser vi till att skalet blir biobränsle!

s chlo Chlori fnk ( Grön

ris) · Foto

Magnus Bergvall

Handla med hjärtat Ge fåglarna mat som är eko

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2–3 dagar. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Snabb leverans Beställ enkelt på slattergubben.se 3 Sveriges största utbud 3 Leverans 2–3 dagar 3 Fri frakt från 65 kg

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


din resa… VÅR A NYHETE R, LINJE R OCH TÅG . FÖR UPPDATE R AD INFO OCH AK TUE LL A TIPS, BESÖK OSS PÅ S J.SE

AKTUELL INFO!

I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

Kulturtur till Stockholm

CARTIER BRESSON/MODERNA MUSEET.

Nu har Folkhälsomyndigheten öppnat upp restriktionerna kring folksamlingar, från 50 personer till 500. Det öppnar upp för fler möjligheter till kulturbesök. Så kanske blir det en resa till Stockholm i höst. Passa då på att se dessa utställningar.

Ikoniska modeskapelser Pär Engsheden är en av ­Sveriges främsta designer och allra mest känd för att ha skapat ikoniska modeskapelser för Sara Danius, Svenska Akademiens ­ständiga sekreterare ­mellan åren 2015–2018. Och även om Sara Danius lämnat oss i ständig saknad lever Pär Engshedens k­reationer ­vidare, samlade på Nationalmuseum i den förlängda utställningen. Vad: Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar. Var: Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen 2, t-bana Kungsträdgården. När: Pågår fram till den 21 feb­ruari 2021. Mer info: nationalmuseum.se.

”Sara Danius bär det mest modiga valet i kväll!” utropade Elles chef­ redaktör i d ­ irektsändningen av Nobel­festen 2018 om klänningen signerad Pär Engsheden.

Tema Sorgearbete Utställningen Sorgearbete på Bonniers Konsthall planerades långt innan covid-19-epidemin men den blir naturligtvis än mer aktuell i dag. ­Utställningen på Bonniers Konsthall vill handla om arbetet och den ansträngning

som finns i ­handhavandet av sorg. De samlade verken är ­skapade ur eller i ett sorgearbete, bland annat finns Lena ­Cronqvists serie målningar Vita ­arkivet som skapades 2001 där hon sörjer sin bortgångne man Göran Tunström.

Vad: Sorgearbete. Var: Bonniers Konsthall, Torsgatan 21, t-bana S:t Eriksplan. När: Pågår fram till den 1 november. Mer info: ­ bonnierskonsthall.se.

Den schweiziske skulptören och målaren ­Alberto ­Giacometti gick sin egen den europeiska modernismen och hans säregna lång­ smala bronskulpturer blev världskändisar. I Moderna museets utställning möter du s­ kulptur och måleri och följer utvecklingen i Alberto ­Giacomettis konst med ­särskild tonvikt på hans ­surrealistiska period. Vad: Alberto Giacometti ­Ansikte mot ansikte. Var: Moderna museet, Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården. När: Öppnar den 10 oktober och pågår fram till den 17 januari 2021. Mer info: modernamuseet.se.

CARL BENGTSSON/SKARP AGENT

CARL BENGTSSON/SKARP AGENT

Surrealistiska världskändisar

61


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tåg­ värdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergsla­ gen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs bil­ jettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och ser­ vice och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i ligg­ vagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer lig­ ga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabb­ tåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och pris­ värt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabat­ terat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

64

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


Materialet är framtaget med stöd från Postkodlotteriet. Postkodlotteriet ansvar ej för innehållet.

DET KAN ALDRIG BLI FÖR MYCKET

FAIRTRADE! Brukar du bli sugen på en kopp kaffe från restaurangvagnen? Tycker du att banan är det perfekta mellanmålet på tåget? Kanske funderar du på att gå och köpa en bukett rosor till någon när du kommer fram? Då kan du samtidigt göra skillnad för odlaren bakom produkten genom att välja Fairtrade-märkt. Vad är grejen med så mycket Fairtrade? Jo, när vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade möjliggör en tryggare familjeekonomi, förbättrade arbetsvillkor och hållbara jordbruksmetoder. På köpet kommer handlingskraft. Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade, helt enkelt.


I KUPÉN

| MOA GAMMEL Men du är även småbarnsförälder, hur hinner du?

– Jag har ju adhd och kan få tio idéer samtidigt, även om jag med åren har lärt mig vikten av att slutföra saker, att möta deadline. Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

– Ibland ses jag som oseriös, just för att jag gör så många olika saker. Det kanske sticker i ögonen på vissa, i Sverige ska man helst bli vid sin läst.

Är du en optimist?

»Lokförarlinjen är en alternativ karriärväg« Vi är vana att se Moa Gammel som skådespelare. Men visste du att hon även är civilekonom, regissör och konstnärlig ledare på Sveriges Radio? Och nu dessutom: författare, aktuell med debutromanen Gertrud. Fast hon kan också tänka sig att i framtiden sadla om till lokförare. text LINDA NEWNHAM foto ANNA­LENA AHLSTRÖM

Du känns som en renässansmänniska: gör lite av varje …

– Ja, jag tycker om att göra olika saker! Kanske handlar det också om förväntningar,

1:a eller 2:a klass: ”Det beror på biljettpris.”

66

när man har gjort något länge höjs förväntningarna. Då är det härligt att starta om och få känna sig fri i det, som att skriva en roman.

Sitta i färdriktning eller inte? ”Jag vill gärna sitta vid ett fönster och åka i rätt riktning.”

– Oh ja! När jag får ett erbjudande kan jag tänka ”gud, kan jag det här?” Men låter det roligt så hoppar jag på, för jag tänker att saker löser sig längs vägen. Även privat – jag är inte så rädd för att göra bort mig eller skapa dålig stämning. Jag är för rastlös för att kallprata och vill i stället dyka rakt in i kärnan med frågor som ”så hur är relationen till din pappa?” Vissa tycker nog att jag är en jobbig middagsgäst … I din roman uppdaterar du den 115 år gamla pjäsen Gertrud, varför?

– För att psykologin i den är så modern. Dessa män finns fortfarande, kolla bara på diskussionerna som har varit kring det manliga geniet. Det är också intressant hur Gertrud inte har verktygen att bli subjekt i sitt eget liv. Hon blir till i relation till männen.

Äta på resan? ”Jag brukar köpa både chips, bulle, godis och kaffe i bistron. Och när jag åker hem från en hård dags jobb är det härligt att ta en öl och lyssna på musik.”

Hur vanligt tror du att det är?

– Extremt vanligt, speciellt när man kommer upp på en viss nivå. Jag har sett alldeles för många kvinnor som tagit ett steg tillbaka för att mannen ska få förverkliga sig själv. Men vad händer när de skiljer sig och hon inte har vare sig karriär eller sparade pengar?

Vad har du själv för relation till frihet och integritet?

– Jag har själv erfarenhet av liknande situationer som Gertrud. Jag har också varit ”plus en-personen”, som Gertrud ofta är. En av männen i boken är löst baserad på en rik man jag dejtade ett tag, där jag kände mig highjackad av hans val. I slutändan är det ofta personen med pengar som sätter agendan.

Så vad är dina bästa lyckas-ilivet-tips till kvinnor?

– Att hitta ett yrke du brinner för, något du därmed längtar tillbaka till efter att du fått barn. Ett yrke som ger dig tydliga konturer. Försök också äga din egen ekonomi och gör dina egna ekonomiska livsval. Vad drömmer du om?

MOA GAMMEL GINSBURG ÅLDER: 40. FAMILJ: Maken Victor Ginsburg Müller och sonen Nateo, 4. BOR: Stockholm. GÖR: Skådespelare, manusförfattare, regissör och utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama. AKTUELL MED: Debut­ romanen Gertrud om kvinnans frihet, löst baserad på Hjalmar Söderbergs klassiska pjäs.

Lyssnar helst på? ”Klassisk musik och poddar.”

– Att få göra långfilmen om Gertrud, det finns redan ett färdigt manus.

Och privat?

– Att vinterbona vårt lantställe på Åland och kunna spendera mer tid i huset där. Jag har ett behov av att komma bort från Stockholm och ut i naturen. •

Favoritsträcka? ”Stockholm–Göteborg, en lagom lång resa. Generellt älskar jag att åka tåg. Ett tag funderade jag faktiskt på att söka lokförarlinjen – det är fort­ farande en alternativ karriärväg.”


FO RT FA RA N D E

NÄRA

T I L L K Ä N S L O RNA

BE L L M A N 2 . 0

En ny teaterkonsert av Cederholm/Bjerkø i samarbete med Västmanlands Teater Premiär 17 oktober, Stora scenen

MER P Å U P P S A L A ST A D S T E A T E R H Ö S T E N 2 0 2 0 MÅSEN Om kärlekstörstande konstnärssjälar och storslagna drömmar Spelas tom mitten av november, Stora scenen BARNE N F R Å N FROST M O F J Ä L L E T Vinterns stora familjeföreställning! Premiär 5 december, Stora scenen

DET HÄNDER INTE H Ä R En berättelse om Uppsalakidnappningen Spelas tom slutet av oktober, Lilla scenen

VARSEL Detroit, kampen & fabriken I samarbete med Riksteatern Premiär 21 november, Lilla scenen

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA Om kampen att få skapa och skriva vid sidan av sin man Premiär 16 oktober, Lilla scenen

KOHLHAAS En annorlunda berättelse om byråkrati & blod Premiär 19 november, Ettan

U P P S A LA>>>> S T A D S TEATER

SOMMAR En nyskriven musikalmonolog om ett annorlunda sommarprat Spelas tom slutet av oktober, Ettan

Hösten 2020 blir förstås lite annorlunda, då vi anpassar oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Du som besöker oss kan räkna med ett tryggt teaterbesök. Läs mer på www.uppsalastadsteater.se


RÄKSMÖRGÅS

129:FÖR VALFRI DRYCK TILL MATEN *

Färdkostens konung är tillbaka Den har varit efterlängtad och nu är den äntligen tillbaka, Sveriges kanske populäraste räksmörgås.

Välkommen till bistron!

*Gäller läsk, vatten, alkoholfri öl och varma drycker vid köp av maträtt, wrap eller smörgås. Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 10 2020  

Kupé nr 10 2020