__MAIN_TEXT__

Page 1

SJ SVERIGES GRÖNASTE VARUMÄRKE

2019

KUPÉ

SEPTEMBER NR 09 2020

SVERIGES VACKRASTE PARKER

# 09 SEPTEMBER 2020

– bäst i september

Därför skaffar alla hund! Ostrondykerskan

I GREBBESTAD

+

• Guide till skogens svamp

• Narcissismen som pandemi • Kakan vi alla älskar

MATHIAS DAHLGREN

Folkbildarei mat Kocken som satt svenska finkrogar på världskartan laddar om. Och slår ett slag för vildmarkerna i norr med autentiska matupplevelser. I höst satsar Mathias Dahlgren på matresor i samisk kokkonst: renkött, öppen eld och kokkaffe. Sápmi på riktigt.


G-1000® ECO

Slitstarkt, tidlöst anpassningsbart Fjällrävens eget material. Tillverkat av ekologisk bomull och återvunnen polyester med fluorkarbonfri impregnering. Kan anpassas med Grönlandsvax.

DEN HÄR VÄGEN UT Nya Vardag-kollektionen från Fjällräven

Att hålla det enkelt kan vara förvånansvärt befriande. Ett tillstånd där vi rensar bort allt utom det väsentliga och håller uppmärksamheten på sånt som faktiskt betyder något.

Fjällrävens nya Vardag-kollektion är ett uttryck för detta. En okomplicerad, tidlös design som använder hållbara, okomplicerade, återvunna och organiska material - med vår klassiska

Fjällräven-logotyp från 70-talet. Perfekt för vardagsutflykter, promenader, cykelturen till jobbet eller vandringar. Vi ses där ute.


www.fjallraven.se


HUR SMUTSIGA ÄR DINA SKOR?

Visste du att skobranschen släpper ut nästan lika mycket växthusgaser som flyget? Det försöker Icebug ändra på. Vi använder återvunna PET-flaskor och alger från övergödda sjöar när vi gör skor. Våra yttersulor görs med återvunnet gummi och vi använder modern färgningsteknik som minskar kemikalieanvändningen med 90 procent. Dessutom kompenserar vi för 200% av våra CO2-utsläpp. SVENSK A ICEBUG ÄR VÄRLDENS FÖRSTA KLIMATPOSITIVA SKOFÖRETAG. SE VÅR A SKOR PÅ ICEBUG.SE


KUPÉ

46

| SEPTEMBER 2020

56 INRE HÄLSA: JAG, JAG OCH JAG! I en tid när vi borde gå utanför oss själva står narcissismen i full blom. Vi går till botten med vår självupptagenhet som går långt tillbaka i tiden, före sociala medier. 58 KORSORD & SODOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 66 I KUPÉN: DAN WOLGERS Konstnären som väcker starka känslor vad han än gör är aktuell med en ny utställning i september.

din resa … 61 SJ NYHETER Läs om det senaste som händer på tågen och uppdatera dig om avgångar och nya reserekommendationer.

innehåll nästa … 08 … JAKTTID Intresset för jakt handlar lika mycket om djur plus natur och viltsäsongens faser har blivit ny populärvetenskap. 11 … ÅTERKOMST: MAT-TINA! Nu är Tina Nordström tillbaka med ny kokbok, okrångliga recept och allt är håll-käften-gott.

13

62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 64 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

18 …. LÄSNING Bokhösten är här! Emi Gunérs har skrivit om bästisar, Lärljungen visar en annan livsstil och Rebecka Edgrens nya deckare utspelar sig på en moderedaktion. 20 … STOPP: HALMSTAD En humoristisk och annorlunda fotoutställning tar plats på The Photogallery i höst, väl värd en omväg över Halland.

reportage

34 28

13 … MODEKULTUR Ny historisk modeutställning på Thielska galleriet, Levi’s gräns­ överskridande pridekollektion för hen & hen och Kånken i ny stil.

22 MIN PASSION: MATHIAS DAHLGREN Sveriges främste finkock har alltid sökt den autentiska matupplevelsen. Nu vill han slå ett slag för vildmarken och samisk mattradition med ett nytt koncept för matresor norrut.

38 NEDSLAG: GREBBESTAD Sveriges enda ostrondykerska Lotta Klemming lämnade karriär och storstaden för att ägna sig åt molluskerna på heltid. Följ med på ostronsafari i Grebbestad.

15 … KULTURSNACKIS Hitta njutning i vardagen, hemestertältet, flärdfull handsprit och kommande kulturhändelser vi längtar till.

28 RESOR: HÖSTPARKER Besök några av Sveriges mest fantastiska stadsparker i en tid då sommargrönskan börjar skifta till mildare hösttoner.

46 MIN RESA: KAKAN HERMANSSON Dj, programledare, konstnär, debattör… Vild, vacker och vass. Hon är överallt, men blir också trött på sig själv ibland.

16 … TERMINSTART Skolstarten är inte lika kul för alla. I coronatid flyttar mobbningen ut på nätet i ännu högre grad, men Friends tar nya tag för att bekämpa den.

34 SPANING: HUNDSTUND! Coronatider ger nya livsstilar. När hobbyfaserna surdeg, triatlon, odling och husbygge är avcheckade kommer hunden. Och den räcker livet ut.

54 SAMTID: SVAMPFEBER Inget år har vi varit så sugna på svampplockning som 2020. Vi har massor av tid över. Få tips om svampställen runt om i landet och vilka sorter plockar du var.

22 38 5


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Märkliga tider och oväntad svamplycka

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

»Många av oss har tänkt om, tänkt nytt och provat något annorlunda.«

S

äga vad man vill om de tider som råder. Men det är ett galet svampår. Galet i positiv bemärkelse alltså. Det är en så fantastisk upplevelse att gå i skogen, ­känna att här borde det finnas något – och där! Det lyser gult under mossan och löven, och när ögonen har ställt in sig och blicken vandrar vidare, ja då kan upptäckten av massor av härliga kantareller ställa alla andra funderingar åt sidan. Här gäller det att gå försiktigt men systematiskt fram, samtidigt som lyckan och känslan av rikedom sprider sig. Och fastän det här redan har pågått i ett par månader, så är det nu i september som det är som allra bäst. Kolla in vårt svampjobb på sidan 54. En som verkligen vet vad smaken av svamp kan göra för en ­måltid är förstås den svenske mästerkocken Mathias Dahlgren. Han har skördat framgångar som få kan mäta sig med, och i våras var han i full färd med ett helt nytt projekt när coronakrisen plötsligt slog till. Möt honom här i Kupé och ta del av hans tankar om framtidens gastronomi. På tal om smaker. Ostron är något som många har en bestämd uppfattning om, oavsett om man har ätit det eller inte. Själv tillhör jag de förtjusta, men jag måste medge att jag inte visste särskilt mycket om hur de odlas. Men det vet Lotta Klemming som är S­veriges enda kvinnliga ostrondykare. Lär dig mer av henne så ska vi se om du inte blir lite sugen att testa. Det blev ingen vanlig sommar. Inga konserter, festivaler eller ­andra evenemang som så många av oss hade sett fram emot. I stort sett inga utlandsresor och absolut en begränsning i inrikesresandet. Det har ändå varit roligt att se att uppfinningsrikedomen är enorm. Inte minst alla digitala evenemang förstås, men också hur så många av oss har tänkt om, tänkt nytt och provat något annorlunda. ­Naturupplevelsen har fått ett uppsving och att vandra, hyra båt ­eller stuga var sådant som lockade. Tänk vilken tur att vi har ett så fantastiskt land att upptäcka. TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Maria Seefried

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Kalle Dixelius, Fredrik Emdén, Bella Linde, Jens Linder, Anders Mathlein, Linda Newnham, Annika Goldhammer.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

6

ILLUSTRATÖRER Maja Norrby, Maja Säfström.

FOTOGRAFER Helene Ahlbom, Lena Granefelt, Annika Goldhammer, Alison Jackson, Karl Nordlund, Morgan Norman, Mikael Svensson, Olivia Thordén Rubie.

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

KORREKTUR Fredrik Johansson

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

REPRO Lena Hoxter TRYCKERI Walstead, Polen


Konsten att blicka framåt

Upplev en ny säsong på

KUNGLIGA OPERAN Alltid något nytt sedan 1773

Med opera och balett har vi erbjudit gemenskap i 250 år. Det kommer vi fortsätta göra. På scen och digitalt.

operan.se


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 09 SEPTEMBER

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

JAKT Smyg- och vaktjakt är det man skulle kunna beskriva som den mest naturliga jaktmetoden där jägaren smyger sig på bytet. Men god kunskap och medvetenhet hos jägaren, att smidigt kunna förflytta sig i terrängen och ha förmågan att lugnt avge välriktade skott eller avstå, är helt nödvändigt. Skyddsjakt tillåts av läns­­ styrelsen under vissa ­förutsättningar på en del arter för att förhindra skador. KÄLLA: JAKTTIDER.COM

VISSTE DU ATT … … älg får jagas bara under tiden från och med en timme före solens uppgång till solens nedgång.

8


JAKTTID Hur var det nu med det där ”första måndagen i september”? Även den som inte själv jagar vill kanske hänga med i jägarsnacket? Kolla in vilka djur som jagas var, när och hur.

Södra Sverige (övriga delar av landet): 1 oktober–10 maj. VILDSVIN För vuxna vildsvinsdjur (sugga som åtföljs av ­kultingar är fredade året runt) i hela Sverige: 16 april–15 februari.

GRÄVLING Hela Sverige: 1 augusti– 15 februari. MÅRD Norra Sverige (Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten): 1 september–31 mars. Södra Sverige (övriga län i Sverige förutom Gotland där mård är fredad året runt): 1 november– 28 februari.

RÅDJUR Norra Sverige (Väster­ norrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten): 1 oktober–31 december. Södra Sverige (övriga län): 1 oktober–31 januari. ÄLG Norra Sverige: Första måndagen i september. Södra Sverige: Andra måndagen i oktober. (Se exakta län och kommuner i jaktförordningen på jakttider.com.)

Foto MIKAEL SVENSSON/JOHNÉR

BÄVER Norra Sverige (Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten): 1 oktober–15 maj.

9


pengar får barn att

berätta. Varje dag hör barn av sig till oss på Bris och berättar om sina liv. För många barn är det allra första gången som de vågar dela med sig av det jobbiga och formulera upplevelserna i ord. På Bris arbetar vi för att alla barn ska våga berätta. För att inget barn ska tvingas bära det svåra och tunga

alldeles själv. Vår verksamhet är beroende av de pengar vi samlar in från företag och privatpersoner. Utan ert stöd kan vi inte hjälpa barn och unga. Ge fler barn möjlighet att berätta, det är första steget mot förändring. Bli månadsgivare på bris.se


nästa… modekultur

Stolthet och rättigheter

MER PRIDE TILL HÖSTEN! Stockholm Winter Pride – en fyra dagar lång festival, 26–29 november, som hålls både inom- och u ­ tomhus finns att se fram emot. Mer info på: stockholmpride.org/­ #winter-pride

MODEFEST FRÅN 1800

[ALBY] Inte bara en tunnelbane­station på röda linjens södra delar i Stockholm utan också namnet på de nya trådlösa lurarna från Urbanears.

Som på många håll i världen blev ­sommarens pridefestivalen digital med streamad parad. Engagemanget för att uppmärksamma och stärka hbtq-­ personers livssituation och rättigheter är starkare än någonsin. Jeansmärket Levi’s är ett av dem som alltid ställt sig bakom budskapet. Sedan Levi Strauss & Co Levi’s grundades 1853 har företaget arbetat för jämlikhet och inkludering och fortsätter sin stödverksamhet för hbtq som också innefattar en årlig ny ­pridekollektion. 100 procent av netto­ vinsten från Levi’s Pridekollektion går till Outright Action International, en orga­ nisation som arbetar för att främja rättigheterna för hbtq-personer över hela världen. I Sverige samarbetar Levi’s med Egalia som stöttar ungdomar inom hbtq och är en del av RFSL. Vill du läsa mer om hur de arbetar för att stötta unga i ­Sverige? Mer info på: egaliaung.se. Vill du se mer av den gränsöverskridande jeanskollektionen? Mer info på: levis.com.

Urbanears Alby i ultraviolett.

KÅNKEN – MED NY STIL Matcha hösten i kommande outdoorutflykter med en ny skogshuggarrutig rygga. Kånken Re-Wool Sling är en avskalad variant av Fjällrävens klassiker (med i matchen från 1978) som har smart axelrem, är tillverkad i återvunnen ull och rymmer 25 liter. Mer info se: fjallraven.se.

Törstar du efter spetsar och gam­ maldags skräddat mode? Då ska du besöka Thielska galleriet och den nya utställningen Augusta Lundin. ­Sveriges första modehus. Här presen­ teras en bit viktig, men också lite bortglömd, svensk modehistoria med fokus på Sveriges första couture­ sömmerska och hennes pionjär­­ar­bete under det sena 1800-talet. På utställningen, som också blir bok, visas galahovdräkter, festblåsor, spetsar och nåldynor från förrförra seklet. En fest för modeintresserade. Augusta Lundin. Sveriges första modehus visas på Thielska galleriet till och med den 24 januari 2021.

11


9 maj - 20 september 2020

THE EXHIBITION KISS - the exhibition är en annorlunda utställning om ett av tidernas största och mest inflytelserika band. Om musiken, sminket och det enorma varumärke som bandet har blivit. Du bjuds på en resa genom bandets karriär från starten i New York under 70-talets tidiga år och vidare mot det stora genombrottet. Du får sedan följa bandet genom medvind och motgångar fram tills idag, nästan 40 år efter att bandet bildades! En utställning som passar både den inbitne KISS-nörden som nybörjaren!

Fri entré • Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås www.vastmanlandslansmuseum.se • @vastmanlandslansmuseum

VI TROR PÅ DIN FRAMTID Vi tror på allas rätt till utbildning – och allas rätt till att genomföra en utbildning. Hos oss på TUC får du den hjälp du behöver. Vi hjälper dig med din ansökan, och vi finns även här för dig under hela din resa till examen. Kommande starter: Arbetsledare inom måltidsservice • Elfordonstekniker • Företagssäljare • Hotel & Restaurant Manager • IT-säkerhetstekniker • Lönespecialist • Mjukvarutestare • Produktionstekniker • Redovisningsekonom • Specialistutbildad undersköterska demensvård/palliativ vård • Tandsköterska Vårt nära samarbete med arbetslivet gör att utbildningarna ger exakt den kompetens som arbetslivet behöver. Vad vill du bli?

tucsweden.se


nästa… återkomst

Tina Nordström, 46, har lagat mat för hela svenska folket i tv i 20 år.

Nu blir det håll-käften-gott! Vi har några få svenska förnamnscelebriteter, de där som egentligen inte behöver presenteras med efternamn. Mat-Tina är just en sådan. Men okej, Tina Nordström då. I höst är hon äntligen tillbaka med ny kokbok. Den här gången blir allt ”håll-käften-gott”! Hallå Tina, vad var det som ­gjorde att du gick genom rutan med din matlagning?

– Jag kasade väl in med min kunskap i rätt tid. Dessutom är jag rätt grundad i min matlag­ ning och har fått med mig det chosefria sättet att tänka mat ­redan i bröstmjölken. Och själva kunskapen har jag tuggat i mig själv genom att jobba på fantas­ tiska krogar. Att jag sedan skulle vara en sådan som älskade att titta in i en kameralins (och ­fortfarande gör!) hade jag ju ­ingen aaaning om. Många bävar för att bjuda hem en etablerad kock, får du gå på några helt vanliga middagar hos grannarna?

– De är på tok för lite nervösa faktiskt… haha. Men min parad­grej är annars att laga mat hemma hos våra vänner. Då ser de till att serva mig hela tiden, plockar u ­ ndan disken, ger mig ett glas vin och är bästa säll­ skapet medan jag står där och kokar. Det älskar jag!

Vi har alla lärt oss utropa ditt ­skånska ”jättegott”, men nu ska vi tydligen upp en nivå.

Savojkål med cannellinibönor och ricotta. En typisk Tinarätt från den nya kokboken som både är snabbt ihopsvängd och helgrön men ändå fin nog för middagsbjudning.

– Ja, det där ”jättegott” växte ur kostymen så det blev ”håll-­käften-gott”! I går blev det ­ny­kokta röd­betor med rams­ lökssmör, det är HKG! Många finkockar äter risifrutti ­stående i restaurangköken, vad

lagar du till dig själv om det ska gå riktigt snabbt?

– Just nu i denna stund har jag till exempel två lunchägg på spi­ sen. Först läggs äggen i kallt vatten och sedan sätter jag klockan på fyra till fem minuter efter första kok­bubblan. Större ägg ifrån ­Frillesås kräver nog fem minuter. Vad ska man alltid ha hemma i skafferi och kyl?

– Mycket grönt! Och det a­ bsolut viktigaste: Massor av ­citroner! Och mina smaksättare är fram­för allt sherryvinäger, ­olivolja, grön tabasco och ­worcestershiresås.

Säg en enkel bjudrätt som det inte går att misslyckas med?

– Jo men, man kan misslyckas med ALLT, tro mig! Fast kanske en pasta carbonara med finfläsk i form av torkad fläskkind. Med riktigt bra råvaror blir denna, till synes nonchalanta rätt, faktiskt magisk.

Och vilka blir dina favoritråvaror i höst?

– Svamp, svamp och svamp! Plus hjortron och lingon. •

Nu har Tina släppt husmanskosten och gör mat med attityd, nya kokboken Gott käk utan krångel (Norstedts) släpps den 25 september.

13


2 & 3 NOVEMBER MALMÖ SYMFONIORKESTER // DIRIGENT HANS EK LINA HEDLUND // MARIETTE // ANDREAS LUNDSTEDT


nästa… snackis

LYCKANS LIFEHACK

HELEN AHLBOM

Ja, det är på alla sätt ett väldigt annorlunda år då vi har fått anpassa våra liv på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort. I en tid präglad av oro och begränsningar kan det vara närmast livsviktigt att hitta en smula vardagslycka ­emellanåt. Då gäller det också att kunna njuta av den. Och kanske kan du få hjälp av Sigge Eklunds nya bok, Livets små njutningar (Brombergs). Författaren och poddaren har valt ut 41 små njutningar och beskriver dem på ett vackert, nästan hudlöst sätt. Lite som barndomens upptäckter, då man upphetsat och övertygat kände att endast man själv förstod storheten i något som gick andra helt förbi. Fint och inspirerande, både som läsning och tips för lyckans lifehack.

På Arbetets museum i Norrköping är kaos temat för årets Dokumentär­ fotosalong, öppning den 5 september.

Kaos på sjunde våningen

Sigge Eklund lär dig hitta stor njutning i det lilla.

Mitt i Norrköpings industrilandskap, i fabriksbyggnaden Strykjärnet, ligger Arbetets museum. Sju våningsplan med såväl historiskt fokus som interaktiva utställningar för barn. Högst upp i Strykjärnet visas aktuellt dokumentärfoto året om och den 5 sep­ tember öppnar den årliga Dokumentärfotosalongen. Kända som okända fotografer från hela landet visar sina verk under årets tema kaos. Mer info: arbetetsmuseum.se.

KULTUR ATT LÄNGTA EFTER

SEAN ERIKSSON

DECEMBER 2020 Tröstrapporter – äntligen! Den 19 december blir det så urpremiär på Dramatens stora scen och debut för Alex Schulman, både som ­dramatiker och regissör. Monologen Tröstrapporter är skriven för Krister Henriksson med specialkompo­ nerad musik av Jacob Mühlrad.

ANDREAS VON GEGERFELT

Det blev inget stort kulturår av förklarliga skäl. Men med det har vi lärt oss ­något nytt: att vänta, längta och se fram emot kulturupplevelserna. Här är ett axplock av det som skjutits upp och komma skall i Stockholm.

134

liter vat ten

… BIDRAR DU MED TILL AFRIKAS BYBEFOLKNINGAR FÖR VARJE KÖPT FLASKA HAAN HANDSPRIT PÅ 30 ML.

SOMMAREN 2021 Avicii – museum för fans i saknad Nästa sommar öppnar Avicii Experience i femte Hötorgs­ huset vid Sergels torg, ett museum för fans och allmänhet som en känslomässig hyllning till en av våra största musikikoner i modern tid. En interaktiv utställning där publiken ska få närma sig både personen Tim Berling och artisten Avicii, titta in i pojkrummet där allt började, uppleva hans musikstudio och lyssna på outgiven musik.

VÅREN 2022 Ålevangeliet – tar plats på scenen Patrik Svenssons Augustprisade bok Ålevangeliet (Albert Bonniers förlag) om världens mest gåtfulla fisk blir scenföreställning på Folkoperan. Dramatikern och kultur­ skribenten Stina Oscarson skriver librettot och musiken komponeras av Emmy Lindström, premiär våren 2022.

Haans handsprit med dofter som gräs, ­morgondagg och grönt te finns på Apoteket och lyko.se.

15


nästa… termin

DET HÄR KAN DU SOM FÖRÄLDER GÖRA! Prata … … ofta om hur barnet har det i skolan och andra sociala sammanhang. Prata även om livet online. Var nyfiken! För att ditt barn ska våga anförtro sig när något jobbigt händer är det viktigt att skapa en trygg och öppen dialog.

I coronatider ökar nätmobbning FRIENDS GRUNDADES AV Sara Damber 1997 som en barnrättsorganisation med ­visionen att skapa en värld utan mobbning. I över 20 år har kampen förts och i år 2020 blir barnkonventionen svensk lag. Ett helt nytt projekt hos Friends är samarbetet med appen Flaire för att kunna ge ökad kunskap om nätmobbning. Anna­-Carin Wettefors jobbar som sak­ kunnig på Friends och berättar om de viktigaste frågorna kring projektet. – Genom samarbetet med appen Flarie har vi kunnat göra en undersökning där cirka 10 000 barn och unga mellan 9 och19 år har svarat på frågor kring nätkränkningar. Detta är ett oerhört bra underlag för oss som ger oss värdefull information och statistik hur barn och unga upplever livet på nätet. 30–40 procent av de svarande säger att de har ökat sitt användande av sociala medier under corona. Cirka var tredje svarande har

inte berättat för någon om sin utsatthet. Av de som har berättat är det cirka en tredjedel som tyckte att det hjälpte. – Här finns det helt klart en förbättrings­ potential. Tar man sig som barn mod till att berätta så måste det hjälpa. Barn berättar en gång, kanske två och de tillfällena ska vi vuxna inte missa. 50–65 procent av barnen griper in själva när de ser någon bli utsatt. Gör vi vuxna det i samma utsträckning? I coronatider flyttar kränkningar och mobbning ut på nätet i större utsträckning. Hur kan man som förälder vara uppmärk­ sam på detta och skapa insyn i barnens vardag och på sociala medier? – Som förälder är du en av de viktigaste länkarna när det gäller att förhindra och förebygga mobbning, trakasserier och kränkningar. Men det är lätt att känna sig maktlös. Det bästa du kan göra är att ­prata, lyssna och vara aktiv.

Lyssna … … och låt barnet sätta ord på sina upplevelser. Var tydlig med att mobbning och kränkningar aldrig är okej, oavsett var det sker, och att det är vuxnas ansvar att se till att barnet mår bra. Var aktiv … … där ditt barn är. Häng med på fritidsaktiviteter och googla dataspel som barnet spelar. Visa intresse även för de saker barnet gör på sin mobil eller dator. Genom att vara när­ varande i barnets vardag så är det lättare att upptäcka om något inte är bra. Dessutom kommer relationen till ditt barn att stärkas.

»Som förälder är du den viktigaste länken till att förhindra mobbning.«

TECKEN PÅ ATT DITT BARN KAN VARA UTSATT Du känner ditt barn bäst. Fundera på om det har skett en förändring i barnets beteende på sista tiden. Det här är några varningstecken: • Ditt barn tar inte med sig kompisar hem och vill inte heller gå hem till någon kompis.

16

• Ovilja att prata om skolan.

Barnet drar sig undan och vill inte gå till skolan. • Ditt barn mår dåligt varje morgon, har svårt att somna eller har mardrömmar. • Ditt barn har dålig aptit, magont eller huvudvärk.

• Barnet kommer hem med

trasiga eller blöta saker eller att mobiltelefon, klocka eller gymnastikkläder försvinner, har blåmärken eller andra skador som hen inte kan förklara.

ILLUSTRATION: SHUTTERSTOCK

TA HJÄLP! Det är viktigt att våga prata, även om de ämnen som är svåra och kanske lite obekväma. Ställ frågor, gärna öppna frågor som hur, när, vad. Det är viktigt att barnet får sätta sina egna ord på upplevelserna. Behöver du stöd och råd­givning i de här situationerna kan du vända dig till Friends: radgivning@friends.se.


REDO AT T SES IGEN! MÅS E N

Om kärlekstörstande konstnärssjälar och storslagna drömmar Premiär 26 september Stora scenen

MER P Å U P P S A L A ST A D S T E A T E R HÖS T E N 2 0 2 0

BARNE N F R Å N FROST M O F J Ä L L E T Vinterns stora familjeföreställning! Premiär 5 december, Stora scenen

DET HÄNDER INTE HÄ R Berättelsen om Uppsalakidnappningen Premiär 19 september, Lilla scenen

VARSEL Detroit, kampen & fabriken I samarbete med Riksteatern Premiär 21 november, Lilla scenen

SOMMAR En nyskriven musikalmonolog om ett annorlunda sommarprat Urpremiär 11 september

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA Om kampen att få skapa och skriva vid sidan av sin man Premiär 16 oktober, Lilla scenen

KOHLHAAS En annorlunda berättelse om byråkrati & blod Premiär 19 november, Ettan

ÄLSKADE MARIE En monolog om konstnären Marie Krøyer Premiär 1 september

U P P S A LA>>>> S T A D S TEATER

Hösten 2020 blir förstås lite annorlunda, då vi anpassar oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Du som besöker oss kan räkna med ett tryggt teaterbesök. Läs mer på www.uppsalastadsteater.se MED RESERVATION FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR

FOTO CARL THORBORG

BELLM A N 2 . 0 En ny teaterkonsert av Cederholm/Bjerkø i samarbete med Västmanlands Teater Premiär 17 oktober, Stora scenen


nästa… läsning

Författaren Emi Gunér nya barnbok handlar om kompisrelationer och att längta efter en bästis: Paola Persson Peroni – allas vän. Bokens karaktär gillar ord och dag­ drömmar … precis som du, finns det lite Paola Persson Peroni i dig? – Javisst. Jag tycker inte jag har förändrats särskilt mycket sedan jag var barn. Jag var nog ett ganska vuxet barn och nu är jag en ganska barnslig vuxen. Vad är det svåraste med att hitta rätt bästis? – Det svåraste är om man har fastnat i idén om att man ska vara så lika. Det leder både till att man blir nedslagen av bristen på rätt personer samt ibland, onödiga

­ npassningar för att passa bättre ihop. Idén a om tvillingsjälar förstör så mycket när det både gäller kärlek och vänskap. Man ­be­höver inte alls tycka lika om allt eller ha samma intressen eller talanger, men man behöver vara intresserad av varandra och vad den andra tycker och tänker. Man tänker mycket på bästisar i skolåldern, men är det inte lika viktigt i vuxen ålder? – Jo, det tycker jag. Allt med bästislängtan går direkt att översätta till längtan efter den perfekta partnern.

Du hämtar inspiration till dina böcker genom att tjuvlyssna på folk, samtidigt som du själv gillar hemlisar, hänger det ihop? – Absolut! Men det folk så generöst sitter och babblar om på stan och i sina mobiler, det snor jag aldrig rätt av. De blir i stället små, små fragment här och där i historierna. Jag är fruktansvärt nyfiken till min natur ­vilket gör att jag ofta brinner för att få reda på hemligheter, men det har hänt mer än en gång att jag ångrat vad jag fått veta. Så det är dubbelt med hemligheter. Men min nyfikenhet är kronisk. Det ska bli ­ytterligare två böcker om Paola Persson Peroni – vad ­händer i nästa? – Jag ska bland ­annat utsätta ­Paola för komplicerade situationer orsakade av ­hemligheter, sjukdom och död. Men det kommer ändå inte bara bli sorgligt utan även roligt eftersom geniet Maja Säfström illustrerar.

Författaren Emi Gunér är också översättare och copywriter. Hon ­gillar träd, marsipan­limpor, och dagdrömmar.

»Kanske kommer du att se mig som en bortskämd pappas pojke, naiv, egotrippad eller sexmissbrukare.« UR FÖRFATTARENS FÖRORD I LÄRLJUNGEN .

28:35

… högoktanig läsupplevelse på ljudbok ger Lydia Sandgrens hyllade debut­roman Samlade verk (Albert Bonniers förlag) i fin uppläsning av Ludvid ­Josephson. En roman om kärlek, vänskap, kultur och klassresa i Göteborg som tar avstamp i 1980-talet. Och framför allt, en bok som släpper in l­äsaren från första sidan och aldrig släpper taget. 28 timmar och 35 m ­ inuters njutning! 18

TRENDIGT CELIBAT

Glamorös spänaning

Plötsligt pratar alla om celibat. I romanen Lärjungen – en upptäcktsresa genom tantra och celibat (Southside Stories) av Erik ­Adelsohn spelar det också en huvudroll. En berättelse om en privilegierad ­människa, i ständig stress mot materiella mål och statuspoänger i relationer och karriär. Den personen var Erik Adelsohn när han ­bestämde sig för att söka sanningen och meningen genom ­celibat, meditation, ­askes och shamanis­ tiska ceremonier.

I dagarna släpps Rebecka Edlunds tredje deckare Deadline (Norstedt) och denna gång utspelar sig ­historien på ett modemagasin. En glamorös scen med tillhörande persongalleri av excentriska ­fashionistas och en chef som ­andas Djävulen bär Prada men ger också plats för konflikten mellan hårt ­yrkesliv och­ ­familjen och ­föräldraskapet.

NATUR & KULTUR

Skolans viktigaste ämne: bästisar


NY UTSTÄLLNING PÅGÅR TILL 30/12

Mot kontinenten PÅ RESA I 1:A KLASS

hallwylskamuseet.se

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

Trine Søndergaard, Untitled Reflection #6, 2015 (detail) | Courtesy the artist, Martin Asbæk Gallery & Bruce Silverstein Gallery

14_Arbetets-museum_annons_Kupé2009.indd 1

2020-07-24 15:30:07

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se www.goteborgskonstmuseum.se @goteborgskonstmuseum


nästa… stopp Halmstad

The Photogallery startades 2013 av galleristen Nette Johansson som brinner för fotokonst.

Alison Jacksons egensinniga bilder fokuserar på samtidens kändiskult.

Glöm inte bort Halmstad bara för att vi går ur badsäsongen. I höst väntar nämligen spännande fotokonst på The Photogallery. För första gången i Sverige ställer konst­ nären Alison Jackson ut sina foton i ­galleriutställningen Faketruth på The ­Photogallery. Hampshirefödda Alison Jackson gör realistiska fotografier med humor som ­utmanar gränserna i betraktarens upp­ levelse: Vad är äkta och vad är fantasier eller fördomar? Med hjälp av dubbel­ 20

gångare till kändisar och kungligheter skapar hon fotografier där celebriteterna privat gör skandalösa saker. Och genom detta utforskar hon vad kändisarnas roll i ­bilderna har för påverkan på vår upplevelse. Förutom själva upplevelsen av ut­ ställningen blir det också ett intressant debattbränsle för hur vår kändiskultur och vårt skvallerbegär fungerar.

FAKETRUTH Var: The Photogallery, Slottsmöllan 10 B i Halmstad. När: Utställningen öppnar den 9 oktober och pågår året ut. Mer info: thephotogallery.se.

BOENDE Scandic Hallandia på Rådhusgatan med utsikt över Stora torget och Nissan. Mer info: scandichotels.com. Hotel Amadeus med mysigt läge på Hvitfeldtsgatan, lite i utkanten men ändå i staden. Mer info: amadeus.nu. Kaptenshamn är ett bra budgetboende med både ­hotelldel och vandrarhemsrum. Mer info: kaptenshamn.com.

FOTO: ALISON JACKSON

Fotokonst som ställer frågor


SÆRUDSTILLING 21.8 - 29.11 2020

SE RASMUS MEISLERS ORIGINALE TEGNINGER BAG DAVIDS SAMLINGS NYE GRAPHIC NOVEL OM KUNST KÆRLIGHED OG ISLAMISK MYSTIK.

TIRSDAG TIL SØNDAG 10 -17 ONSDAG 10 -21 MANDAG LUKKET WWW.DAVIDMUS.DK


MIN PASSION

| MATHIAS DAHLGREN

Kungen av äkta matupplevelser I drygt ett kvarts sekel har kocken Mathias Dahlgren dominerat svensk matlagning. Nu vill han än en gång rita om den gastro­nomiska kartan. Genom att vända blicken hemåt. Och norrut. text FREDRIK EMDÉN foto KARL NORDLUND

H

otellfrukost är en av de tråkigaste matupplevelserna. Gå hellre ut, 200 meter åt något håll, och se om du kan hitta ett ställe där lokal­ befolkningen äter frukost. Det är där du finner den autentiska matupplevelsen … Nu finns det en risk att du börjar himla med ögonen. Människans längtan efter det äkta uttrycket har förvandlat ordet ”autenticitet” till ett slitet skämt. Men det är något i Mathias Dahlgrens stillsamt passionerade sätt att prata om hotellfrukosten och den autentiska matupplevelsen som gör att man nickar och tänker ”ja, exakt så måste det vara!”. All den berömmelse som hans gastronomi har vunnit – att som förste svensk erövra guld i Bocuse d’Or, det så kallade ”kock-VM”, och belönas med två stjärnor i Guide Michelin för sin restaurang Matsalen i Stockholm – borde berättiga honom att

22

bete sig som en rockstjärna. Likväl framstår han som folkbildare snarare än snobb. Mathias Dahlgren talar om smaker, dofter och ­intryck, om den där känslan han fick då han som 4-åring följde med mamma och mormor till bak­ stugan i Storliden utanför Umeå och fick breda smör på ­nybakat bröd. Han berättar om den på ett sätt som antyder att han aldrig någonsin skulle byta ut sin passion mot kändisskap. Om han tvingades välja. NU BEFINNER HAN sig i sommarhuset i Stockholms

skärgård, så långt man kan komma i mellanskärgården utan att åka färja. Under pandemin har han tillbringat mer tid här än han brukar. – Det är ju ökentråkigt att sitta hemma i staden. Det är roligare att vara här på landet, man kan ­gräva och odla, fixa med ved. Det här stället är ett andningshål, säger han på telefon. – Många som bor någon annanstans och pratar om Stockholm säger ”åh, det är ju så stressigt”. Men man behöver inte åka så långt för att plötsligt vara på landet. Det är ingen större skillnad mellan att vara en mil utanför Stockholm och en mil utanför


MIN PASSION

| MATHIAS DAHLGREN Sveriges mest meriterade krögare och kock vill nu på allvar slå ett slag fö r det svenska, den lokala mat­ traditionen i Lappland.

23


Mathias Dahlgren brinner för den genuina matupp­ levelsen i det enkla, att bara gå ut i naturen, ­samlas runt en eld, dricka kaffe och låta det ta tid.

24


MIN PASSION

| MATHIAS DAHLGREN

»Kanske blir det mindre av vardagslyx och mer av vardag och fest i traditionell mening.«

Borås eller Sundsvall, det är bara naturen som ser lite annorlunda ut, säger han. Sedan tillägger han ”jag är ju inte från Stockholm”, som om det inte tillräckligt tydligt skulle framgå av västerbottniskan. När han lämnade hemstaden Umeå för att flytta till Stockholm i början av 1990-talet präglades ­restaurangbranschen, som nu, av kris. Den 22-årige blivande världsmästaren möttes av kalla handen. – Det spelade ingen roll hur duktig man var, på sin höjd fick man jobba lite extra. De flesta bättre restauranger lade ner eller gick i konkurs. För mig blev det en möjlighet, för då åkte jag till Ibiza och jobbade nästan ett helt år, säger han. ÄVEN UNDER DEN globala finanskrisen 2008 fick

­ athias Dahlgren sin släng av sleven. Ändå går det M inte att jämföra med den nu pågående krisen. – Det som skiljer den här krisen från andra är att det tidigare varit ekonomiska bubblor som har gått sönder. Ekonomi går ju att laga med pengar. Men det går inte att köpa hälsa. Och det finns inte någonstans att fly, det ser nästan likadant ut över­ allt, säger han. Det är också lika för alla. – Det är inte mer synd om mig än någon annan, men lik förbaskat blir det tråkigt, säger han. Han låter allt annat än stressad, men konstaterar att en restaurang utan gäster inte blir något mer än ett rum. – Det roliga är ju när en produkt får möta sin publik. Det är då det svänger till och skapar positiv energi. Nu är det mer … som vanligt är det verk­ ligen inte, men man får hitta ett nytt sätt att jobb, säger han. Medan han hugger ved eller gräver i landet på sin skärgårdsö låter han tankarna kretsa kring männi­ skornas längtan. När allt det här är över, vad kommer vi då vilja äta, hur ofta kommer vi att vilja gå på restaurang, vad kommer vi vara beredda att betala? Att den gastronomiska kartan kommer att ritas om är han övertygad om. – Alla har ett uppdämt behov av att få se och uppleva saker, men jag tror att många kommer att vara försiktiga med sina pengar. Det här med var­ dagslyx har blivit ett vanligt uttryck under de sista fem åren, att man liksom ska unna sig lite. Det blir

MATHIAS DAHLGREN ÅLDER: 51 BOR: I centrala ­Stockholm. med lantställe i skärgården. FAMILJ: Den franska bulldogen Bacon. UTMÄRKELSER: Vann som förste svensk 1997 ”kock-VM” Bocuse d’Or, belönades med Gastronomiska Akademiens guldmedalj 1998, valdes till Kockarnas kock åren 1997, 1999, 2002, 2004, 2008, 2009, 2010 och 2012. KROGAR: Medgrundare till Fredsgatan 12, drev Matsalen på Grand Hotel och Bon Lloc som båda tilldelades stjärnor i Guide Michelin. Nu driver han Matbaren, Rutabaga och Green Rabbit och The Sparrow Bistro. KOKBÖCKER: Senast utkommen Mat för grå dagar (Bonnier Fakta). AKTUELL: Med nytt ­resekoncept till Sápmi med fokus på lokal ­samisk mattradition och

kanske mindre av vardagslyx och mer av vardag och fest i traditionell mening, om man uttrycker sig så. Att man firar rejält när det finns något att fira och däremellan nyper man tag i pengarna lite hårdare, säger han. – Då får man försöka hitta en upplevelse som matchar människors längtan och köpkraft. Det ­ligger absolut en kreativ utmaning i det. Ungefär samtidigt som coronaviruset anlände till Sverige stod Mathias Dahlgren i begrepp att skriva ett helt nytt kapitel i berättelsen om sitt ­livsverk – han skulle ge sig in i resebranschen. Han skulle låta matintresserade upptäcka ­renskötsel, vildmark och Lapplands råvaror, äta mat ute i det fria och få en inblick i samernas var­ dag, allt med den exklusiva konferensanläggningen Silver Lodge på fjället Galtispuoda i Arjeplog som utgångspunkt. – Otrolig tajmning, säger Mathias Dahlgren om projektet, med en suck inbäddad i ett litet skratt. Men projektet ska bli av. Det är framför allt två saker som han vill visa upp med resorna: renen och samekulturen. – Det var ju inget speciellt med samer när man växte upp på 1970-talet. De hade sina renar, det var ungefär det. Det var mer om det var något pro­ blem, det var något bråk om något vattenverk, då dök de upp på tv i Nordnytt. Jag upplever inte att det var något flödande kulturutbyte. Det är dags att ta tag i det, säger han. Egentligen har Mathias Dahlgren och hans före­ tag redan tagit tag i det. I flera år har de samarbetat med bland annat fyra samebyar och Hushållnings­ sällskapet i ett innovationsprojekt, finansierat genom EU, med syfte att främja rennäringen. MATHIAS DAHLGREN DRIVER projektet tillsammans med Staffan Naess, som han arbetat med sedan 2007. De vill skapa någonting som ligger nära den äkta ­samiska matkulturen. Så som det ser ut uppe i Sápmi när det blir matpaus i renskötseln, det dricks kok­ kaffe på myrarna, lagas palt och renfeta, det tjocka fettlagret från renen som steks över öppen eld. Och de är också överens om vikten av att resorna inte ska bli en museiverksamhet, att de ska vara ”äkta, här och nu”. Sápmi på riktigt. Bortom jakten på det autentiska finns det en ­annan typ av personlig övertygelse bakom Mathias 25


MIN PASSION

| MATHIAS DAHLGREN

»Jag gör inte längre saker för att bevisa för någon annan.«

Dahlgrens beslut att satsa på resor till Lappland: människans längtan efter naturen. – Jag körde ju så jädra hårt ett tag, kanske för tio år sedan, jag kunde nästan bli yr. Det var något som jag själv hade satt mig i, men det var så mycket mejl, telefonsamtal och möten. Även om jag jobbar med doft och smak så kunde det dröja en hel dag innan jag kunde se en myra på marken. Jag var inte mottaglig för det som är de naturliga bakgrunds­ tonerna, säger han. Mat, natur och gemenskap – det är Mathias Dahlgrens recept mot stress. – Att lägga bort telefonerna och vara i naturen tillsammans är kanske det bästa sättet som finns att hitta sig själv och hitta energi i en grupp. Man ­delar upplevelsen. Det kan kanske räcka med att dricka en kopp kaffe och sitta runt en eld, och låta det ta den tid det tar. DET ÄR FRESTANDE att tro att Mathias Dahlgren som

fick sitt genombrott genom att presentera det syd­ europeiska köket för den svenska publiken, nu söker sina rötter. Fullt så enkelt är det inte. När Mathias Dahlgren 1994 startade Fredsgatan 12 i ­centrala Stockholm så talade han och kompan­ jonerna om ”kosmopolitisk matlagning”, de ­blandade hejvilt mellan Frankrike och Italien, lite Grekland och Spanien, men även USA. ”Cross­ over” blev ett modeord och Fredsgatan 12 dess främsta fanbärare. De utmanade traditionen. – När jag utbildade mig var det enbart det ­franska köket som ansågs vara riktigt fint, det var grunden till all matlagning. På Fredsgatan 12 kunde vi ju göra nästan vad som helst, det var mat med ­inspiration från hela världen. Två år senare koncentrerade han sig sig på det sydeuropeiska köket i restaurangen Bon Lloc, som han drev med sin dåvarande hustru. När han efter tio år stängde Bon Lloc kastade han sig ut i världen och gjorde under ett och ett halvt år 23 resor, för att inspireras och utvecklas. Det är här jakten på det äkta uttrycket kommer in i bilden. Dit han åker, där vill han hitta den känsla som motsvarar hans mormors bakstuga. – Jag vill upptäcka platsens mat. Och åker jag till Mexiko vill jag inte bara äta maten som de äter där, jag vill äta på samma sätt som de äter och dricka det som de dricker. Man vill vara som the

26

[SÁPMI] Det område som om­fattar samernas historiska ­bosättningsområden. Sápmi sträcker sig över hela Nordkalotten samt en del av Skandinaviska halvön.

locals, eller åtminstone se vad de gör och känna den känslan, säger han. Varje gång Mathias Dahlgren återvände efter en ny resa, med nya intryck och insikter, slog det ­honom hur svårt det var att se den svenska kulturen i huvudstadens restaurangutbud. Han försökte ­föreställa sig hur en internationell besökare skulle uppfatta Sverige, så som han uppfattat de platser han just besökt. Och varför fanns det inga restauranger där det gick att få en bit sill? Ur dessa tankar föddes idén med det som sedan skulle bli Matsalen och Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm, restauranger med en tydlig svensk identitet, baserad på svenska råvaror. – Det är fantastiskt att det finns en samexiste­ rande mångkultur, jag älskar det. Jag äter gärna en god bit sill och potatis men lika gärna pizza eller shish kebab. Men om jag åker till Peru eller Irland eller Polen, då vill jag inte uppleva mångkultur, då vill jag ha det autentiska. Jag vill åt det ursprungliga uttrycket när jag kommer till en plats. Det tror jag egentligen att de flesta längtar efter, säger han. BAKOM MATHIAS DAHLGRENS framgång ligger, jämte

passionen för matkultur och smaker, stenhård arbets­ moral och åtskilliga timmar på köksgolvet. Under sina tio första år som krögare arbetade han regel­ bundet 16 timmar om dagen. På frågan ”hur länge orkade du hålla det tempot?” ger Mathias Dahlgren ifrån sig ett skratt som insinuerar att hjulen alltjämt snurrar fort. Han driver restaurangerna Rutabaga, Matbaren och bageriet Green Rabbit i Stockholm. Nej, han håller inte det tempot längre, bedyrar han sedan. – Det är någon sorts bekräftelsebehov som man är född med. Vill man göra något så vill man ju att det ska vara bra. Och man får energi om saker och ting flyger, vill utveckla och göra saker ännu bättre, säger Mathias Dahlgren och lyckas låta tjurig och optimistisk på samma gång. 51 år gammal kan han tillåta sig att prata om jakten på det autentiska utan att låta snobbig. Och skulle han uppfattas som det skulle han sannolikt inte bry sig. – När jag var yngre drevs jag ganska mycket av prestige, det gör jag inte längre. Jag har slutat göra saker för att bevisa för någon annan. Jag gör det snarare för att bevisa för mig själv. •


Mathias Dahlgren har slutat drivas av prestige. Men samtidigt: vill han göra något så vill han göra det bra. Riktigt bra.

27


SEPTEMBER

Trädgårdarnas guldålder Trodde du att trädgårdarnas praktperiod redan var över? Inte alls! Det är nu Sveriges blommande parker bjuder på extra glöd. Och stillsam magi när allt går in i höstens mjukare färgskala och luften blir hög och klar. text BELLA LINDE foto LENA GRANEFELT

28


RESA

| HÖSTENS PARKER

Enköping bjuder på en enastående blomsterprakt i Drömparken, intill biblioteket. 29


Hösten är en fin tid för trädgårdsnjutning. Just innan naturen går till vila närmast exploderar ­Sveriges trädgårdar av färgrikedom och ­friska dofter. Rosenflockel och rödsprakande lönnar, frustande dahlior och försiktig höst­ silverax, vajande prydnadsgräs med vippor som fröar … Hösten bjuder på rikedom och variation, på glödande färgprakt och frost­ nupna fröställningar, på en doft av pågående liv. Det är just innan naturen pustar ut och låter löven falla som våra trädgårdar är som allra vackrast. Följ med på en tur till några ljuvliga publika parker!

Böljande former i violett palett Drömparken i Enköping INTILL BIBLIOTEKET I Enköping ligger en v­ iolett trädgårdsdröm. Här bjuder växter som fläckflockel, kärleksört och röd solhatt tillsammans med glansmiskantusens vippor på ett skådespel från silverrosa och rödblått till djupaste lila. I den nära 5 000 kvadratmeter stora Drömparken spelar perennerna huvud­ rollen. Här finns över 200 olika, planterade i stora återkommande sjok som efterliknar naturen. Stilen kallas New Wave Planting och är utvecklad av den holländske träd­ gårdsdesignern Piet Oudolf som 1996 skapade parken. Här häver sig giganter som finnslide, flockel och jättekrissla ur rabatterna, fint balanserade av lågväxande nävor och stenkyndel liksom en spekta­ kulär flod av sju sorters stäppsalvia. Kring planteringarna löper mjuka grusgångar där vågformade bänkar står utplacerade, medan arkitektoniskt klippta avenboks­ häckar skapar dynamik, spänning och vackra siktgator. Även efter blomning behåller parken sin skönhet med fröställningsmagi och vissnande växtdelar som påminner om att det kommer en ny vår. Och höst. Var: Ågatan, Enköping. Resa hit: Tåg till Enköping. Öppet: Året om. Entré: Gratis. Mer info: upplevenkoping.se. 30


RESA

| HÖSTENS PARKER

Spektakulärt och vilt blomspel Göteborgs botaniska trädgård spekta­kulärt ända in i oktober. Totalt finns här 130 olika sorter där maffigt orangeröda Fata Morgana och spindelsprötiga Gryson’s Yellow Spider sticker ut. Och inte nog med det. Göteborgs botaniska trädgård är en av Europas största och främsta och har sedan starten 1923 samlat på sig 16 000 växtarter på 175 hektar kuperad mark, vilket gör att det krävs minst en heldag för att hinna med allt. Som entré­ trädgården, vars samling av prydnadsgräs tillsammans med rudbeckia, anisisop, ­aster och andra senblommande växter välkomnar i mustigt mahognyrött, ­gyllengult, bleklila, brunt och blått. Eller Smithska dalen, en lund vars exotiska växter bildar en mellanvärld av odlad trädgård och vild natur. DAHLIARABATTEN BLOMMAR

En dröm i en färgskala från rosa till dju­ paste lila och sju sorters stäppsalvia.

Också Perennträdgården är en juvel med anslående former och färger, lik­ som den rofyllda Japandalens moss­ kantade stigar och slingrande trappsteg. Luften är ren och klar, ett vattenfall porlar och under ett prydnadsäpple blommar höstkrokus i lila. I växtboden säljs påsar med parkens delade perenner till fyndpris. En mild höstvind sveper in. Var: Carl Skottbergs gata 22 A, Göteborg. Resa hit: Tåg till Göteborg. Spårvagn 1, 2 eller 7 till Botaniska trädgården. Öppet: Dagligen dygnet runt. Växthusen alla dagar 10–16. Butiken dagligen 10–19. Oktober–mars: vardagar 11–17 och helger 12–16. Entré: Till trädgården 20 kr, frivilligt. Till växthusen, 20 kr, gratis under 18 år. Mer info: botaniska.se.

31


RESA

| 10 SEMESTERÖGONBLICK

Växthusodlingarna är verksamhetens hjärta hos Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

En biodynamisk odlingsdröm Rosendals trädgård i Stockholm DEN ROSATONADE höstsilveraxen vajar med smultrondoftande spröt, fjärilsrabatten fläktar i lila medan en knubbig kärleksört kämpar sig upp över blodnävans bladverk i flammande rött. Rosendals trädgård på Djur­ gården i Stockholm är en bio­ dynamisk handelsträdgård som med finess och växthuskafé blivit ett givet utflyktsmål. Odlingarna är verksamhetens hjärta, med 1,5 hektar frilands- och växthusodling, men här finns också fruktlund, 32

­ erenn- och dahliaplanteringar p och inte minst en tydlig trädgårds­ form. År 1998 fick landskaps­ arkitekt Ulf Nordfjell i uppdrag att strama upp trädgården, och ­sedan dess har den en fin struktur med stenläggningar, grusgångar och formklippta häckar. Och så här års: höstanemoner som blom­ mar i sin enkelhet, japanska ­lönnar som lyser i gult, dignande fruktträd och nypon som häver sig ur rosenspaljéer. Det doftar ­nybakat från stenugnsbageriet, i

lilla butiken säljs sylt och souve­ nirer. I bortre änden av trädgården ligger en mäktig komposthög. Det luktar jord. Var: Rosendalsvägen 38, Stockholm Resa hit: Tåg till Stockholms Central. Buss 69 till Museiparken. Gå över Djurgårdsbrunnskanalen via Folke Bernadottes bro. Öppet: Dagligen 11–16. Jul- och nyårsstängt. Entré: Gratis. Mer info: rosendalstradgard.se.


| SVENSKA | HÖSTENS RESA RESA UPPLEVELSER PARKER

Västgötsk mönsterprakt i skördetid Lilla Slottsträdgården Läckö VID LÄCKÖ SLOTT, några mil norr om Lidköping i

Västergötland, finns 900 kvadratmeter trädgårds­ prakt. Bakom tjocka murar som skyddar mot ­Vänerns vindar döljer sig en potagerodling med perenner, prydnadsväxter och grönsaker i genom­ tänkta mönster på olika etage. Ännu står vitkål, fransk persilja, rödkål och purjo i landen, plus ­några madonnaliknande skapelser inlindade i ­säckväv – kronärtsskockekusinen kardon! Hit kom den engelske trädgårdsdesignern ­Simon Irvine för 25 år sedan. Då var slottsträd­ gården i princip bara en tilltrampad gräsyta, men med tålamod och ekologiska metoder har träd­ gårdsmästaren och hans team förvandlat platsen till en fruktbar idyll. Med hjälp av kompost, gröngödsling och växelbruk produceras mängder av grönsaker som levereras direkt till restaurang Hvita Hjorten intill. Men framför allt är träd­ gårdens mönsterprakt synnerligen sevärd. Inte minst i skördetid. Var: Läckö slott, Kållandsö, Lidköping vid Vänern. Resa hit: Tåg till Skövde, buss till Lidköping och vidare till Läckö slott. Öppet: September dagligen, 10–15. Oktober två ­första helgerna, 10–16. Därefter sporadiska öppettider på helgerna. Entré: Vuxna 80 kr. Under 26 år, fri entré. Mer info: lackoslott.se.

FÖR PARKPASSIONERADE

Swedish Society of Public Parks & Gardens, SSPPG, är ett nätverk som arbetar för att stärka, utveckla och informera om det svenska trädgårdsarvet. Nätverket organiserar 35 av våra främsta publika parker och trädgårdar. Mer info: swedishgardens.se.

Ätbar blomsterprakt i Läckö slottsträdgård.

MISSA INTE HELLER! Fler härliga höstparker att besöka i september. RÅDHUSPARKEN UMEÅ

WIJ TRÄDGÅRDAR OCKELBO DRÖMPARKEN ENKÖPING

ROSENDALS TRÄDGÅRD STOCKHOLM

LILLA SLOTTSTRÄD­G ÅRDEN LIDKÖPING GÖTEBORGS BOTANISKA TRÄDGÅRD NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR BÅSTAD

• Norrvikens trädgårdar i Båstad har en japansk trädgård som sprakar av härliga höstfärger. Öppet onsdag– söndag i september, entré 130 kr. Lördag och söndag i oktober, fri entré. Mer info: norrvikenbastad.se. • Rådhusparken i Umeå bjuder i sin förlängning mot älven på ett höstfyrverkeri med dova perenner, färgstarka prydnadsrönnar

och gulnande björkar mot en fond av tuja. Parken är signerad Ulf Nordfjell och är tillgänglig året om. Mer info: umea.se. • Wij trädgårdar i Ockelbo har en Skogens trädgård som i höstskrud bjuder på ren mystik. Öppet dagligen till andra helgen i september, därefter bokade besök. Entré 100 kr. Mer info: wij.se.

33


Att se något positivt med en global pandemi är kanske cyniskt. Men det är svårt att bortse från att våra fyrfota vänner faktiskt har dragit vinst­lotten i det nya jobba-hemifrån-livet.

34


SPANING

| HUNDLIV

Hunden nya arbetskamrat

– vår

Cronatiderna har många sidoeffekter. Som att alla plötsligt vill skaffa hund. Särskilt män som redan gått igenom medelålders­k riserna: göra surdeg, bygga veranda, samla vinylskivor, träna för triatlon och investera i fräsiga lycraställ … Nu är det dags att gå all in på hundlivet. Voff! text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

N

är hela Sverige stannar hemma och aktar sig för virus finns det cirka 955 000 vinnare, ­nämligen våra hundar. Nu får de ständigt det som hundar vill ha allra, ­allra mest: sällskap. – Hundar vill ha sällskap och de vill komma ut med jämna mellanrum. De mår inte nödvändigtvis dåligt av att längta efter husse eller matte några timmar, men de föredrar oftast att vara tillsammans med sina ägare. Och nu har de det verkligen bra, när så många är hemma, säger Hans Rosenberg, Svenska kennel­klubbens presstalesperson. Själv jobbar han hemifrån under c­ oronatider. Som ständigt sällskap har han Jack, en curly coated retriever, och R ­ yssen, som är en mops. – Det blir en ro som ligger över till­varon med en hund i rummet. Eller två hundar i mitt fall. Det är ett sällskap som inte stör, men som ibland blir lite piggare och säger ”nu tar vi en promenad”. Kan det rentav vara så att en bieffekt av det digi­ tala samhället är att det blir oväntat hundvänligt? För många har den största anledningen till att avstå från hund varit att man inte är hemma på dagarna.

Men i takt med att covid-19 tagit oss i sitt grepp har fler och fler insett att det f­ aktiskt inte alls är speciellt nödvändigt att pendla till ett kontor. Att mejla, prata i t­ elefon, göra Powerpoint och fylla i excelark går lika bra att göra vid köksbordet. DESSUTOM KAN EN hund vara bra för produktiviteten,

menar hundexperten Fredrik Steen. – Det ger många positiva effekter, förutom att det är trevligt. Hunden tvingar oss många gånger till bättre rutiner. Att röra på oss på rasterna, till exem­ pel, i ­stället för att bara flytta oss från kontorsstolen till stolen i fikarummet. Det har ­visat sig i veten­ skapliga studier att hundar gör oss lyckligare och mindre stress­ade. Det har också visat sig att hundar gör att människor samarbetar bättre, säger han.

Finns det nackdelar för hunden med att husse och matte är hemma hela tiden?

– Nej, de ledsnar inte på oss, tvärtom stärker det banden mellan hund och hundägare. Men det är viktigt att man inte aktiverar hunden hela tiden utan låter den ha sina viloperioder. Att hunden ­ligger och sover bredvid mig när jag a­ rbetar, det kan ju inte bli bättre. • 35


SPANING

| HUNDLIV

VAD SKA VALPEN HETA …? De vanligaste valpnamnen 2018 var:

ALLERGIVÄNLIG: PORTUGISISK VATTENHUND Denna ras har en lockig päls som inte fäller och de anses dessutom som tillgivna familjehundar. Och trendhundsstämpeln fick rasen då Barack Obama valde portugisisk vatten­hund till sin allergiska dotter.

Tikar: Molly, Doris, Bella, Elsa och Stella Hanar: Milo, Sigge, Bosse, Charlie och Bamse KÄLLA: SKK OCH JORDBRUKSVERKET

FÖR TRÅNGBODDA: BICHON HAVANAIS En liten lekfull havanais har inga jakt- eller vallinstinkter, men är ­lätt­dresserad och är en idealisk ­familje- och sällskapshund. Den har ett måttligt rörelsebehov och uppskattar agility- och lydnadsträning.

FÖR CITYCHICA: CHIHUAHUA Världens minsta hundras men med attityd och mod. Trivs både på trottoar­promenaden och i fin­fåtöljen.

TILL SPORTISEN: WHIPPET Kapplöpningshunden, som även är en fin utställningshund, är stillsam inomhus men behöver också sträcka ut i långa promenader.

BARNENS BÄSTA VÄN: ENGELSK BULLDOG Tvärtemot sin småsura uppsyn är engelsk bulldog otroligt snäll och barnvänlig. Dessutom lugn (eller lat) men ändå med en trevlig beskyddarinstinkt och lite av en vakthund.

FÖR DEN SOCIALA: MOPS Även detta är en mindre hundras med ett lite speciellt utseende. Rasen är verkligen en komiker och gillar uppmärksamhet. Den har humor och går väldigt bra ihop med andra hundar. Det finns inget som är särskilt komplicerat med en mops, men man bör tänka på att den korta nosen kan ge andningsbesvär och att ögonproblem kan uppstå.

JOBBA HEMMA MED HUND! Fredrik Steens bästa tips för att ha hemmakontor med fyrbent sällskap. Lär hunden att du är tråkig när datorn är på: ”Kanske sitter hunden nära och tittar på dig hela tiden när du arbetar, vilket inte känns så bra. ’Svara’ inte på hundens blickar, pip eller gnäll. Var i stället väldigt lugn och låtsas som om hunden inte ens finns där. Om du svarar hunden när den piper lär den sig att aktivera dig när det är ’tråkigt’. Det vill du inte. Så tänk ­enkelt – laptop öppen, då ­nonchalerar du hunden. Gör du detta konsekvent har du snart en hund som är lugn när du arbetar.” Överaktivera inte hunden bara ­för att du har tråkigt. ”Hundar behöver vila någonstans mellan 14 till 17 timmar per dygn. Ta vara på det och låt hunden sova eller vila när du måste arbeta.” För fler tips: följ Fredrik Steen på Instagram, där han kallar sig @hundcoachen.

TILL NYBÖRJAREN: PUDEL Pudeln kommer i fyra storlekar; toy, dvärg, mellan och stor. Det som är gemensamt för dem alla är att ­pudeln är glad, vänlig och positiv. Den är lättlärd och följsam och ­passar utmärkt som första hund. Men tänk på att den kräver lite pälsvård, om man inte väljer att hålla den trimmad.

HUNDTOPPEN I SVERIGE Sveriges fem vanligaste raser Labrador retriever Golden retriever Tysk schäferhund Jämthund Tax Antalet hundar ökar med cirka 1–2 procent varje år. Sammanlagt finns cirka 955 000 registrerade hundar i Sverige.

36


Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet! Nyhet!

Billingen Billingen Billingen Hike Hike Hike & Trail && Trail Trail Billingen Hike & Trail Billingen Billingen Billingen Hike Hike Hike && Trail & Trail Trail 11-13 11-13 11-13 sept sept sept 2020 2020 2020 Billingen Billingen Billingen Hike Hike Hike & & Trail & Trail Trail 11-13 sept 2020 11-13 11-13 11-13 sept sept sept 2020 2020 2020 En helg En En helg helg för för vandrare för vandrare vandrare 11-13 11-13 11-13 sept sept 2020 2020 2020 En sept helg för vandrare EnEn helg En helg helg för för vandrare för vandrare vandrare och och löpare och löpare löpare och löpare EnEn helg En helg helg för för vandrare för vandrare vandrare och och löpare och löpare löpare och och löpare och löpare löpare

NJUT NJUT NJUT AV AV AV HÖSTEN HÖSTEN HÖSTEN II IIBILLINGENS IIBILLINGENS BILLINGENS BILLINGENS SKOGAR SKOGAR SKOGAR NJUT NJUT NJUT AV AV AV HÖSTEN HÖSTEN HÖSTEN BILLINGENS BILLINGENS SKOGAR SKOGAR SKOGAR NJUT NJUT NJUTAV AV AVHÖSTEN HÖSTEN HÖSTEN I I BILLINGENS I BILLINGENS BILLINGENS SKOGAR SKOGAR SKOGAR Billingen Billingen Billingen ett ett ett berg berg berg att att att älska älska älska Billingen -ett ett berg att älska Billingen Billingen - -ett berg berg att att älska älska Billingen Billingen Billingen - -ett -ett ett berg berg berg att att att älska älska älska

billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se billingenskovde.se


NEDSLAG

| GREBBESTAD

Ostron NATURENS EXKLUSIVA SNABBMAT

38


Ostron är en av världens lyxigaste råvaror. Men att ta upp dem är allt annat än glamoröst. Det vet Lotta Klemming, Sveriges enda kvinnliga ostrondykare, som försörjer sig på ostronfiske i Grebbestad i Bohuslän. text ANNIKA GOLDHAMMER foto OLIVIA THORDÉN RUBIE

39


NEDSLAG

| GREBBESTAD

Fiskardottern Lotta Klemming är landets enda kvinnliga ­ostrondykare och lever för molluskerna på heltid.

»När jag dyker försvinner jag in i en annan värld, det är nästan religiöst.«

40

D

et blåser friskt och vågorna sköljer in mot den lilla stenstranden, som är täckt av ostronskal och tång. Lotta Klemming sätter sig på knä i vattenbrynet och börjar skrubba dagens ostronfångst. Sedan sticker hon in kniven i ett av dem och viker elegant upp skalet, skär av muskeln i botten, droppar lite citron över. Klart. Världens smartaste snabbmat har ­serverats. Jag tar ett par tuggor och känner sval köttighet, tång och salt hav. Tidigare har jag tagit mig an ostron med 80 procent vämjelse och 20 procent njutning, men det här är gott på riktigt. Kanske har det att göra med att ostronen drogs upp ur havet bara några minuter tidigare. – Kanske har det att göra med att du är här också, påpekar Lotta. Det här är en

helt fantastisk plats. De flesta kommer hit på sommaren, men det är ännu vackrare i oktober och mars. Lotta Klemming är Sveriges enda kvinnliga ostrondykare. Tillsammans med sin pappa Peter Klemming och farbror Bengt Klemming förser hon några av ­Sveriges främsta restauranger med vildfångade svenska ostron. Hon tar emot i familjens sjöbod vid en vik strax utanför Grebbestad i norra ­Bohuslän. På en av väggarna hänger rep, redskap och verktyg, på en annan hänger vadarbyxor och dykutrustning. Utanför står stora, färgglada plastkorgar som trion använder när de dyker efter ostron. – När de är fulla kan de väga 35 kilo, det är verkligen ett fysiskt arbete, säger Lotta. Själva ostronen förknippas ofta med lyx och elegans, men Lottas jobb är tungt, tufft och kallt. Trots det kan hon inte ­tänka sig ett bättre jobb.


SVENSKA OSTRON

ANNIKA GOLDHAMMER

Nu i september har ostronsäsongen just startat, efter sommaren då ostronen förökar sig.

ANNIKA GOLDHAMMER

I svenska vatten växer Ostrea edulis, även kallade europeiska flatostron, och Crassostrea gigas eller så kallade söderhavsostron. Ostronen hittas från strandkant ner till 15 meters djup. För att kunna plocka ostron måste man ha markägarens tillstånd. Drygt 90 procent av alla svenska ostron plockas i Grebbestadstrakten. Här finns även den ideella föreningen Ostronakademien.

När ostronkorgarna är fulla kan de väga uppemot 35 kilo, ett fysiskt tungt jobb att hantera.

ANNIKA GOLDHAMMER

– Det är så härligt att få arbeta i ­ aturen. När jag dyker försvinner jag in i n en annan värld, det är nästan religiöst. Och farligt, ibland glömmer jag att luften håller på att ta slut. LOTTAS PAPPA OCH farbror började dyka efter ostron för 30 år sedan, samma år som Lotta föddes. På den tiden sågs ostronfiske som trams bland de andra fiskarna – ostron var bete, inget man försörjde sig på. Men i takt med att intresset för ostron och lokala råvaror har ökat har efterfrågan på svenska ostron stigit. – I dag vill alla medvetna kockar jobba med svenska ostron. Det är jätteroligt, för det känns förlegat att importera ostron. På västkusten växer två ostronarter: Ostrea edulis, som är det ursprungliga svenska ostronet, och Crassostrea gigas, även kallat stillahavsostron eller japanskt jätteostron. Trots att de senare är av ­samma art som franska fine de claire, 41


Maktlöshet

”Pang! Så kändes det första gången jag såg Helga. En explosion. Jag visste innerst inne att det är henne jag älskar… De första tecknen var nog när hon började glömma sina sekatörer i trädgården. Jag förstod att något var fel. Vi gick till läkaren och fick domen. Alzheimer. I ett slag rasade världen samman… Jag förstår ju att det kommer en dag när Helga frågar mig vem jag är. Jag fruktar den dagen, jag kan inte ta in det. Jag känner mig bara maktlös… Vi behöver alla bidra till att forskarna kan fortsätta sitt arbete för att bekämpa Alzheimer. Så att våra barnbarn inte drabbas. Ett testamente eller annan gåva kan vara det som gör skillnaden.” Omkring 100 000 personer i Sverige lider av Alzheimers sjukdom. Forskningen har kommit långt, men det behövs mer pengar om visionen om ett botemedel ska kunna bli verklighet. Du har makten i din hand. Beställ testamentesbroschyr på www.hjarnfonden.se/ testamente eller ring 020-523 523 för mer information om hur du kan testamentera till hjärnforskningen och bidra till att våra barn och barnbarn kan leva ett liv utan Alzheimer. Låt kärleken leva vidare. Testamentera till hjärnforskningen.

www.hjarnfonden.se


| GREBBESTAD

ANNIKA GOLDHAMMER

NEDSLAG

I familjens sjöbod hänger vadarbyxor och dykutrustning rad.

EN ANNAN FÖRDEL med gigas är att de är

mildare än de svenska och därför utmärkta för ovana ostronätare. Så här års smakar ostronen generellt mildare än under vintern då de har hunnit växa till sig. Nu i september har ostronsäsongen precis dragit i gång igen efter sommaren, då ostronen förökar sig. Även om den ­traditionsenliga Ostronets dag som brukar firas första lördagen i september är inställd i år. I och runt Grebbestad finns också flera möjligheter att göra en ostronsafari. Lite senare samma dag, när jag spanar efter krabbor från bryggan vid det pittoreska ­boendet Everts Sjöbod strax utanför ­Grebbestad, möter jag det danska paret Liv Dyrved och Nicolai Hornnes. De har

precis klivit i land efter en ostronprovning till havs och strålar av lycka. – Det var en av de bästa upplevelserna jag har varit med om, säger Liv. Det enda jag visste om ostron innan var att jag ­gillar att äta dem. Men nu har vi fått lära oss en massa om både ostron och öarna i skärgården här utanför. – Vi fick äta ostron som drogs upp ur havet framför ögonen på oss, de serverades på tång tillsammans med en stout från ett lokalt bryggeri. Det var verkligen speciellt, säger Nicolai. •

HAVSTENSSUNDS OSTRON I Havstenssund finns ­Sveriges första havsbaserade ostron­ odling. Ostronen odlas naturligt, utan behov av vare sig föda, energi eller antibiotika. I fjol fick Havstenssunds ostron Änglamarkspriset. Mer info: facebook.com/ havstenssundsostron.

En fiskegeneration tillbaka var ostron bara bete, inget man försörjde sig på. Idag ökar efterfrågan stadigt på svenska ostron.

ANNIKA GOLDHAMMER

som ofta serveras på svenska restauranger, nobbades de länge av landets kockar. ­Gigas är en så kallad invasiv art som upptäcktes i svenska vatten 2007. Då oroade sig forskarna över vad de skulle göra med den ekologiska balansen i havet och att de skulle kunna tränga undan det svenska edulis. Men efter att ha studerat hur de olika ostronen växer kan Lotta konstatera att gigas snarare ökar den biologiska mångfalden. – På ostronbankar med gigas hittar jag ofta flera olika arter: snäckor, sjöborrar, ­alger, kräftdjur och massor av fiskar. På de platser där edulis växer hittar jag nästan inget annat.

43


| GREBBESTAD LÄR DIG MER OM OSTRON!

GUIDE

För den som är nyfiken på att lära sig mer om ostron erbjuder Lotta Klemming även ostron­turer för slutna sällskap. Förutom de vanliga boknings­ bara turerna. Mer info: klemmingsdyk.se.

Upplev den charmiga kustpärlan ­Grebbestad med omnejd. Här är en guide för dig som stannar ett par dagar.

BO

ÄTA

Everts Sjöbod Charmigt bed and breakfast i Grönemad strax utanför Grebbe­stad. Här erbjuds flera olika skaldjursaktiviteter, bland annat ostronprovning, hummer­ fiske och ostronsafari. Dessut­ om kan man få lokala skaldjur serverade med havsutsikt. Mer info: evertssjobod.se.

Restaurang Telegrafen Mysig krog i den gamla tele­ grafstationen i Grebbestad. På menyn finns bland annat ost­ ron, ”Mormor Brittas makrill” och ”Tele-Burgaren”, samt hantverksmässigt producerade viner och lokala ölsorter. Mer info: telegrafen.info.

Stora Hotellet i Fjällbacka Fint badhotell strax söder om Grebbestad. Tidigare i år tog Årets kock-vinnaren Thomas Sjögren över köket och driver nu hotellets tre restauranger med fokus på närområdets ­råvaror. Här erbjuds också flera olika skaldjurspaket. Mer info: shfjallbacka.se.

Grebys Trivsam fisk- och skaldjursrestau­ rang på bryggan i Grebbestad. Räkmackan i storlek XL och ­skaldjurstallriken är två säkra kort. Mer info: grebys.se. Sjögrens i backen Charmigt och personligt kafé som har blivit något av en institu­ tion i Grebbestad. Deras frukost­ buffé har blivit mångas favorit. Mer info: sjogrensibacken.se.

Färska skaldjur serveras på bryggrestaurangen Grebys.

Grebbestad har mer än ostron att erbjuda, perfekt för en weekendutflykt.

SE & GÖRA Tångsafari Lär dig mer om tång – en av framtidens viktigaste råvaror – under en tångsafari med ­Catxalot och tångexperten ­Linnéa Sjögren. Mer info: catxalot.se. Skärgårdsidyllen Erbjuder en rad olika guidade paddlingsturer, bland annat ostronpaddling, samt vandring­ ar, SUP och yoga. Paret bakom Skärgårdsidyllen ordnar även vrakgodsvandringar då del­ tagarna får plocka sådant som inte hör hemma i naturen. Mer info: skargardsidyllen.se. Greby mejeri Litet mikromejeri som gör ostar, yoghurt, glass och andra god­ saker. Den lilla gårdsbutiken ­ligger strax utanför Grebbestad och rymmer även andra ­produkter från lokala mathant­ verkare. Mer info: grebymejeri.se.

44

OSTRON PÅ BOK I boken Vildplockade ostron berättar Lotta Klemming personligt om livet som ostrondykare, om besluten som ledde dit och hur det är att bryta normer i en traditionellt manlig domän. Hon lyfter också fram den bifångst hon får: snäckor, alger, musslor, småfiskar – ett helt ­skafferi av outnytt­ jade marina råvaror. Boken Vildplockade ostron släpps den 4 september.

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

NEDSLAG


Miljöriktiga plagg i mjuk och skön bambu Läs mer på www.bamburino.se

Mysplagg, nattplagg & Yogaplagg i bambu

Siden för alla tillfällen! - Reselakan, resenattlinnen, morgonrockar, sängkläder, mm.

Resemorgonrockar

100% siden. One Size. Vikt 90 gram

Reselakan i siden Lätta och smidiga för resan

Sängkläder i Bambu Mjuka, sköna, temperaturreglerande och prisvärda

Upplev fördelarna med Bambu:

Lätta reseplagg i siden Många modeller och färger!

www.bamburino.se

Exklusiva sidenplagg

Night and loungwear i kraftigt siden

www.sleepinsilk.se


Kakan Hermansson är på en bra plats i livet nu. Hon har fått en bättre balans och med det får hon ut mer effekt av det hon gör.

46


MIN RESA

| KAKAN HERMANSSON

»Jag är inte satt på den här jorden för att vara tyst« Konstnär, programledare, radioprofil, ­komiker, bloggare och dj. Dessutom är Kakan Hermansson en kvinna som sanner­ ligen inte låter sig förenklas: Ideologisk och crazy-kul. Älskad och hatad. Högprofilerad feminist och hängiven hudvårdsfantast. Hon är helt enkelt Kakan vi både vill äta och ha kvar! text LINDA NEWNHAM foto MORGAN NORMAN hår & makeup NORA KOURKIS

47


MIN RESA

| KAKAN HERMANSSON – Vid 21 tänkte jag att ”wow, tänk att jag är så ung och redan fullfjädrad feminist”, men nu inser jag ju att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid mer att lära. Vilken möjlighet! Jag vill bara trycka in kunskap och analyser i min hjärna. Googlar man på ”Kakan Hermansson‚ kommer det upp en massa epitet som konstnär, program­ ledare, radioprofil, komiker, bloggare, debattör … Hon är utbildad på Konstfack, men blev känd för en bredare publik med pratshowen Kaka på kaka i SVT. Hon har pratat i radio, tävlat i På spåret med

Hon blev själv tidigt ­feminist. Men kan ­numera ibland tycka att feminismen har urvattnats. ”Det är för mycket t-shirtfeminism, man kan inte bara ha åsikter, utan behöver kunskap.”

»Som ung aktivist tyckte jag de äldre feministerna var lata, nu vet jag att allt man gör inte syns på instagram.«

S

kitglad och stabil – en lysande kombination om man frågar ­Karin ”Kakan” Hermansson. Hon säger att hon är på en plats i livet där hon har kalender, väljer sina strider, har upparbetat stor/viss (skiftar under intervjun) impuls­ kontroll och samlat på sig en rejäl dos livserfarenhet – och det gör henne livsfarlig. – Som ung aktivist driven av vrede tyckte jag ofta att de äldre feministerna var lata. Nu vet jag att allt man gör inte syns på instagram. Min driv­ kraft är och förblir att bidra till ett bättre samhälle. Ojämlikhet, rasism och transfobi, sådana saker ­försvinner inte av sig självt, man måste dra sitt strå till stacken. Men när man själv har en bättre balans får man ut mer effekt av det man gör. Med åldern kommer också en viss ödmjukhet.

pappa Jan, varit jurymedlem i Talang och med­ verkat i produktioner av Karin af Klintberg, som Bye, bye Sverige. Men framför allt har hon gjort sig känd för sin humor och sätt att bita ifrån när andra hukar. Nu halvligger hon i en soffa på Söders höjder i Stockholm, äter grillmacka, skickar sms, plockar upp massor av alternativa örhängen ur små påsar och svarar på frågor i ett – och man fattar snabbt att det här är en kvinna som inte låter sig förenklas: Ideologisk och crazy-kul. Älskad och hatad. Hög­ profilerad feminist och hängiven hudvårdsfantast. – Det går att hålla två parallella tankar i huvudet samtidigt, det går att engagera sig i afrofobi och vara passionerat förälskad i serum. På samma sätt som hon är utsatt och oerhört privilegierad på en och samma gång. – Samtidigt tillhör jag en kulturmedelklass och drömmer om en sommarstuga där jag kan påta i trädgården. Du hör ju. KANSKE GRUNDADES DUBBELHETEN redan i barn­ domen. Kakans föräldrar träffades på mentalskötar­ utbildningen i Vänersborg, men flyttade till Lund där pappan pluggade och så småningom blev ­doktor i religionspsykologi. – Hemma var det ett ständigt tjat om klass och bakgrund. Jag fick tidigt veta var jag har mina ­rötter, och lära mig om medelklassens och över­ klassens förtryck av arbetarklassen. Men inte på ett offersätt, nej man var en stolt arbetare. Men båda mina föräldrar är intellektuella. Mamma slår

KAKANS STATIONER I LIVET:

1981. Föddes

i Lund fem veckor för tidigt.

48

1988.

Började spela handboll.

1992. Kom ut som feminist 11 år gammal.

2000. Flyttade

hemifrån vid 19 och började jobba inom hemtjänsten.

2001. Började läsa på teologprogrammet, men hoppade av, ”för torrt och tråkigt”.

2006. Började på Konstfack.


MIN RESA

| CARINA BERGFELDT

KAKAN HERMANSSON ÅLDER: 39. FAMILJ: Stor och härlig. BOR: Stockholm. GÖR: Konstnär, program­ ledare, adjunkt på Konstfack, skriver på ett filmmanus, bloggar på Elle och har podden Under huden med Kakan Hermansson. AKTUELL MED: Kollektion av krukor hos Artilleriet. Tävlar med Jonas Gardell i Kanal 5:s Alla mot alla.

49


VARIFRÅN KOMMER NAMNET KAKAN? ”Min syster gav mig smeknamnet Kakan, som eta­ blerades när jag och en kompis i trean på gymnasiet tog på oss att fixa klassresan till Prag. Vi kallade oss för ’Kakans och Rönnis resebyrå.’ Men jag gillar Karin också, och uppskattar när gamla vänner kallar mig det. Karin känns mycket mer personligt för mig.”

Terapin var en stor del av räddningen för Kakan. Att lära sig sortera bland känslorna. ”Jag är fortfarande skitarg, men det är gött att vara v ­ uxen och inte låta allt som upprör gå ända in.”

50


MIN RESA v­ erkligen hål på myten om att arbetarklassen är obildad, bara för att man inte har sin bildning på papper. De lärde mig också att diskutera och ­argumentera för min sak, säger hon och snackar på: – Jag älskar fortfarande att umgås med mina föräldrar. Som barn lovade jag mig själv att aldrig flytta så långt bort som de gjorde från sina ­föräldrar, jag förstod inte hur man kunde göra det. Sedan flyttade jag ännu längre bort. Men vad fan skulle jag göra i Lund? Svärordet där låter hårt, men ni fattar, som så många hbtq-personer valde jag att lämna min hemstad. Din pappa är teolog, vad har du själv för relation till Gud?

– Häromdagen trodde en kompis att jag ljög när jag sa att jag var troende, men jag ber kvällsbön varje dag. Tron kommer hemifrån även om den inte var påtvingad, och ger mig ett lugn, gör att jag inte känner mig ensam utan som en del av något större. På den vänsteraktivistiska scenen är det här kontroversiellt, där ses religionen som den största förtryckaren, men jag har inga problem med att kombinera de två. Precis som mina föräldrar är ­katoliker men ändå kan gå i Prideparaden, vara antirasister och feminister. Ja, uppväxten var ”ojantig” och intensiv, ”tror aldrig vi hade en lugn stund vid matbordet”, men trygg. Men utanför hemmets väggar fick hon tidigt känna på den hårda, orättvisa världen. – Jag stämde inte överens med hur man skulle vara som tjej, jag tog plats, hade åsikter och saknade impulskontroll. Jag var allt annat än en liten, söt och snäll flicka. Från sju års ålder till … ja, det har ju inte tagit slut än, fick jag höra att jag var fet, ful och äcklig. Och det var inte bara barn som mobbade, nej, lärare och kompisars föräldrar hade ständiga åsikter om min kropp. Det var mitt första attribut, man kunde liksom inte se bortom det, säger Kakan. BARNDOMEN FORMAR OSS alla,

och även om sår

­sitter i konstaterar Kakan att kombinationen av

s­ töttande föräldrar och en ständig utsatthet också har präglat henne på bra sätt. – Det har skapat en grund jag aldrig skulle vilja vara utan. Jag minns när jag kom till Konstfack, där man får kritik och ska argumentera för sin konst. När andra fick höga adrenalinpåslag stod jag lugn. Diskussion har varit en återkommande ingre­ diens i mitt liv, jag har övat, övat och övat. Och jag gillar det, jag är inte satt på den här jorden för att vara tyst, säger hon och lägger till: – Fast ibland tänker jag på vad skönt det hade varit att sitta i kassan på Coop.

| KAKAN HERMANSSON

Feminismen upptäckte hon redan på mellan­ stadiet, men först i sena tonåren hittade hon ­likasinnade. Stora, viktiga frågor diskuterades, ­pusselbitar föll på plats. – När jag var ung fanns det få offentliga femi­ nister, nu är vi tusentals. Fast ibland tycker jag att feminismen har urvattnats, det är för mycket ­t-shirtfeminism. Man kan inte bara ha åsikter, utan behöver kunskap.

»Från sju års ålder till … ja, det har ju inte tagit slut än, fick jag höra att jag var fet, ful och äcklig.« Hon säger att feminismen för henne var en överlevnadsstrategi, ”Vi lever i ett patriarkat, det är fan ett under att kvinnor pallar över huvud taget!”, och berättar om hur hon och hennes kompisar blev sexuellt trakasserade och tagna på röven eller brösten så fort de gick till en bar. Som ung hade hon därför ytterligare en strategi – att ge tillbaka, bokstavligen, i slagsmål. – Det var aldrig jag som startade, men jag tänkte heller inte låta killarna få hållas, de fick tillbaka med samma medicin. Nu i efterhand inser jag att det är en superproblematisk taktik – och livsfarlig. Det blir också svårt när man som feminist tillskrivs de egenskaperna· hon var våldsam och slogs. Men samtidigt kan jag känna att du borde intervjua ­killarna som tafsade på oss nästa gång. Lär för ­sjutton era söner att inte tafsa på tjejer!!! Men långt, långt ifrån all frustration kom ut på de här sätten. Mycket av ilskan, besvikelsen och vanmakten över världens tillstånd satte sig i Kakans egen kropp. Hon hade ofta ont i käken, nacken, ryggen och svårt att sova. – Räddningen blev terapin, min terapeut har verkligen räddat mig. Hon lärde mig sortera bland känslor. Jag är fortfarande skitarg, tro inget annat, men det är gött att vara vuxen och inte låta allt som upprör gå ända in. Vad önskar du att du kunde säga till ditt tonårsjag?

– Att det blir bra. Det kommer att behövas en del terapi, men till slut blir det bra. Att du är en otrolig person, och att du inte kan den liggande stolen betyder inte att du är osmart. Men jag hade också behövt veta att det finns sammanhang där jag är normen, där jag kan slappna av. Man måste inte passa in, man kan vara sig själv och bli älskad ändå, inte av alla men många, säger Kakan.

KAKANS STATIONER I LIVET:

2010. Tog ett sabbatsår, fick sin adhd-diagnos, jobbade på särskola i Malmö och pendlade till Stockholm för att göra tv.

2014. Sommar­ pratade i P1.

2015. Började blogga om skönhet på Elle, och leda Ellegalan.

2016. Startade podden Under ­huden med Kakan Hermansson.

2020. Tävlar i Alla

mot alla tillsammans med Jonas Gardell.

51


MIN RESA

| KAKAN HERMANSSON

Ångest är inget man önskar sin värsta ­fiende, men Kakan kan känna att erfarenheten gjort henne till en mer inkännande människa.

»Under ett år hade jag panikångest minst en gång om dagen, kräktes och var helt urholkad som människa.«

Känslan av att äntligen vara tillfreds och veta vad hon vill har inte bara med ålder att göra – utan även den diagnos hon fick för cirka tio år sedan. Och om andra är oroliga för att få en adhd-diagnos, så var Kakan orolig för att inte få det. – Det är en lång utredning och under hela tiden var jag rädd för att de inte skulle hitta något, att de skulle konstatera att jag bara var knäpp. För jag har ju allvarligt funderat på om det är något fel på mig, jag är ju inte som andra.

På vilka sätt har diagnosen hjälpt dig?

4 FEMINISTISKA MOTTON Lyssna på andra. Försök förstå mer av andras situation, svårigheter och privilegier, så förstår du också mer om samhället. Omge dig med män­ niskor med liknande sam­ hällssyn – annars ­pallar du inte i längden. Svik inte dina ideal! Då sviker du dig själv. Skaffa dig kunskap. När jag var 21 tänkte jag ”wow, tänk att jag redan är en fullfjädrad feminist”. Nu vet jag att du aldrig är fullärd, det finns alltid mer att lära, vilket känns fantastiskt!

52

– Det var skönt att få det bekräftat att det finns anledningar till varför jag är som jag är, för skammen man känner över att hela tiden vara och göra fel är påfrestande. Nu kan jag känna att: Kakan, du ­gjorde så gott du kunde.

Medicinerar du?

– Nej, det är jag inte intresserad av. Det här otroliga flödet jag har i huvudet får inte förstöras, och nu vid 39 har jag ju lärt mig hantera det. Det är grymt! Jag älskar att vara snabbtänkt. Min ­otålighet är också en bra grej, som feminist och antirasist kan man inte sitta och ha tålamod om man vill få något uträttat. Adhd:n är också en delförklaring till varför hon genom livet har varit så ångestriden. Som ung ­vuxen med ökat tempo i livet hade hon i perioder frekventa panikångestattacker. – Herregud ja, det ligger mycket ångest bakom den här personen. Under ett år hade jag panik­ ångest minst en gång om dagen, kräktes och var helt urholkad som människa. Det är inget jag ­önskar någon, eller kanske min värsta fiende, men jag bär med mig av erfarenheten och tror att det

har gjort mig till en mer inkännande människa. Och nu har oron och ångesten i stort sett släppt. Kaxig och kul, men visst kan Kakan tvivla på sig själv i stunder – även om sättet att tackla osäkerheten ofta verkar vara att bege sig rakt in i det, huvudstupa. – Jag kan absolut tvivla på mig själv som partner eller om jag lagat tillräckligt näringsrik mat, men samtidigt tror jag ju att jag är kapabel till det mesta. Jag hade exempelvis världens scenskräck. Samtidigt drogs jag till scenen, så jag tog jag alla sådana jobb jag kunde få och utmanade skräcken. I dag är det mitt naturliga habitat att leda galor. I MÅNGA ÅR brände hon sitt ljus i båda ändar genom

sin intensitet, aptit på livet och vilja att förändra ­samhället. I rollen som konstnär, programledare, ­radiopratare och dj drev hon ständigt sig själv över gränsen. – Redan under mina år på Konstfack var jag ut­ bränd, och då menar jag inte lite trött utan utbränd. Det var först efter adhd-utredningen som jag började ta hand om mig själv, äta regelbundet, och sova. På så sätt har coronakrisen varit bra för mig. Visst har jag förlorat uppdrag, å andra sidan har jag haft tid att vara mer i ateljén som jag delar med en av mina bästa vänner Lisa. Vi har skrattat, gråtit och skapat. Ja, jag har till och med gjort krukor bara för att de är unika eller vackra, alla måste inte bidra till kampen. Hon har också börjat träna igen, något hon i princip inte gjort sedan hon lade av med handbollen – som hon höll på med från 7 till 20 års ålder. – Nu tillhör jag gänget kvinnor som vill lyfta tungt, och som lägger ut på sociala medier om hur många kilon jag klarar, skrattar hon. •


Kom fram snabbare MED DUBBELSPÅR

HÅLL DIG UPPDATERAD MED FACEBOOK: nyaostkustbanan

Är vi inte framme snart? Den tanken har slagit de flesta. Längs Norrlandskusten finns idag en 27 mil lång flaskhals som ställer till stora problem för landets järnvägstrafik. Om enkelspåret mellan Gävle och Härnösand byts ut till dubbelspår skulle kapaciteten fyrdubblas och dina resor bli snabbare och punktligare. Utbyggnaden av dubbelspår längs sträckan har äntligen kommit igång – men Nya Ostkustbanan vill skynda på för fler och snabbare tåg.

JÄMFÖR DIN RESTID IDAG OCH I FRAMTIDEN! STOCKHOLM – UMEÅ Med dagens enkelspår: 6 h 18 min Med dubbelspår: 3 h 50 min

STOCKHOLM – ÖSTERSUND Med dagens enkelspår: 4 h 48 min Med dubbelspår: 3 h 50 min

STOCKHOLM – HÄRNÖSAND Med dagens enkelspår: 4 h 29 min Med dubbelspår: 2 h 27 min

STOCKHOLM – HUDIKSVALL Med dagens enkelspår: 2 h 38 min Med dubbelspår: 1 h 47 min

STOCKHOLM – SUNDSVALL Med dagens enkelspår: 3 h 31 min Med dubbelspår: 2 h 3 min

Glenn Nordlund

DAGS ATT KNYTA IHOP NORRA OCH SÖDRA SVERIGE Vad kul att du valde tåget. Du är inte ensam. Tågresandet ökar kraftigt. Störst ökning i hela Sverige sker mellan Stockholm och Sundsvall, men även resandet mellan Sundsvall och Umeå ökar kraftigt. Vi jobbar hårt för att det ska byggas dubbel­ spår mellan Gävle och Härnösand. Då skulle ännu fler kunna ta tåget och mer gods flyttas från lastbil till järnväg. Därför är dubbelspåret en av de viktigaste satsningarna vi i Sverige kan göra för klimatet. Våren 2022 fattar regeringen beslut, fram till dess behöver vi ditt och andras stöd. Börja med att gilla oss på Facebook! Glenn Nordlund, ordförande Nya Ostkustbanan


Ljuvliga

svamptider Solbrännan från sommarens semestrar kanske har bleknat, men nu finns annat att glädjas åt. Skogens guldkorn, svampen. Och du behöver inte vara expert för att komma hem med en välfylld korg.

N

u är det dags för svamp­ plockning. Det är så ljuv­ ligt och stärkande att känna friden i skogen under sökande efter karl­ johan och kantarell, blod­ riska och brunsopp, taggsvamp och tratt­ kantareller. Det passar också extra bra i dessa tider av social distansering och isolering. Att ge sig ut i skog och mark är perfekt under en hösthelg. Med tåget tar man sig lätt till så många olika delar av landet för att gå på exkursion. Man tar långsamma kliv i

mossan och blicken söker lågt och nära. Det är så man får syn på dem, svamparna. Men vart ska man fara? Det växer för­ stås svamp över hela landet, men vissa ­regioner är i snitt bättre, även om det finns många mikroklimat och stora varia­ tioner inom exempelvis ett helt landskap. Det generella svaret är: lite överallt och det varierar från år till år. Svampexperter betonar att det handlar om väder och vind, samt mikroklimat. Det mer detaljerade svaret är: ta gärna tåget till lantliga trakter, rådfråga lokala

turistbyråer och regionens svampkonsulent. Sök er gärna till gammal blandskog efter­ som många svampar lever i symbios med olika trädslag, och en blandad flora ger en större artrikedom också bland svamparna. Undvik tröstlösa barrskogsplanteringar. Ge er in där det är kuperat och gärna fuktigt i markerna. Många svampar växer nära små bäckar och sanka partier eller i gräs och mossa under ek, bok och björk men även gran och tall. Ta tåget till småorter i exem­ pelvis Södermanland och Värmland och kanske någon anslutande lokalbuss och ge

SHUTTERSTOCK

text JENS LINDER


SAMTID er in bland träden. Ett tips är att bjuda in sig själv till vänner och propsa på svamptur. PELLE BOSTA, INKÖPARE på grossisten

Grönsakshallen Sorunda, säger: – Värmland och Dalsland är pålitliga regioner som levererar även dåliga år. Men tillgången och ställena varierar stort år från år. Vårmusseroner från Kalmar­ trakten, toppmurklor från Gotland. Ett år fanns det massor av kantareller i ­Tärnaby. Goliatmusseronen, eller matsu­ take som japanerna kallar den, har vi fått från bland annat Härjedalen och Väster­ norrland. Lena Flaten är en berömd krogägare och kock på Flamman i Storlien, och har som specialitet att ta vara på de lokala ­råvarorna i naturen. Hon arrangerar ­också svampkurser varje höst och vill gärna slå ett slag för de lite underskattade jämtländska svampmöjligheterna. – Här är det bra att lära sig plocka svamp, eftersom det inte finns så många giftiga sorter och inte så mycket insekter och kryp – och inga fästingar. Svamp­

markerna ligger nära, inte högt uppe på ­fjällen. Så man måste inte gå jättelångt, som många tror. Svampexperter har också hyllat sill­ kremlorna i trakten samt en särskild ­Storlienblandning, berättar Lena Flaten. – Den kan bestå av olika soppar som karljohan, rimskivling och olika kremlor. Det är en rätt kryddig mix som jag brukar laga till en gräddig soppa och smaksätter med lite lingon. Men varje landskap har sina fynd­ platser. Frågar man folk från bland annat ­Gotland, Uppland, ­Dalarna, Hälsingland, Småland, Halland, Östergötland och ­Västergötland framhåller många just sina hemtrakter som rika på svamp. Man får ­betänka att uppskattningsvis endast fem procent av all matsvamp verkligen plockas. I övrigt handlar det kanske mer om att studera ­väderkartor än vanliga kartor. Det får helt enkelt inte ha varit för torrt. Den idealiska väderleken är när det är rätt så regnigt, men ändå ganska varmt. Då dyker höstdelikatesserna upp i landets alla skogar. •

»Många svampar växer nära små bäckar och sanka partier eller i gräs och mossa under ek, bok och björk«

| SKOGENS SVAMP

SVAMPFAKTA SVENSKT FOKUS: Svamp­faunan varierar internationellt så svenska böcker är att rekommendera, som Våra 25 bästa svenska mat­svampar, Michael Krikorev. UPPDATERAD: Se till att använda en svambok i ny utgåva, pålitlig är till exempel Nya svamp­boken, Pelle Holmberg och Hans Marklund. DIGITALT: Förbered dig med praktiska guider på nätet: svampkonsulent.se. I APP: Eller ta vägledning i mobilen ­under plockningen: svampguiden.com.

RÅD VID PLOCKNING! • Ta alltid med en kniv, gärna en sär­ skild svampkniv med inbyggd borste och en svampkorg. • Håll isär olika sorter i korgen, i små­ kartonger, papperspåsar eller olika fack. • Plocka bara sorter du är helt säker på. • Kläd dig i rejäla vattentäta skodon, ta med matsäck och ordentligt med dryck och se till att mobilen är laddad. • Rensa svampen så fort ni kommer hem. Den är en färskvara. Förvara den luftigt och torrt, gärna på handduk eller hushållspapper i kylen.

FEM SÄKRA SVAMPSORTER Dessa sorter har inga giftiga förväxlingssvampar, och är både goda och lätta att känna igen.

Karljohan Denna delikatess är ju välkänt god. En mild och mjuk smak som passar i allt från stuvningar till gratänger. Karljohan har inga farliga förväx­ lingssvampar, däremot kan man i sällsynta fall råka få med gallsop­ pen som smakar beskt. Den känns igen på ådernätet på foten.

Blodriska Det här är en raritet som ofta växer nära vattendrag eller sank­marker. Svårigheten är att den ofta är angripen av larver. Klyv den på ­mitten och kontrollera innan tillagningen. God till exempel med vitlök, dill, chili och svartpep­ par. Sorten tallblodriska är godast, även om den något beskare granblodriskan blir fin i gräddiga stuvningar.

Kantarell Alla känner till kantarellen, som är Sveriges mest plock­ ade svamp. Välkänt är att den blir god både smörstekt och gräddstuvad, mindre bekant att den samsas ut­ omordentligt väl med ba­ con, kapris, curry eller citron.

Svart trumpetsvamp Denna svamp är lätt att­­missa. Den ser lite skräpig ut och kan gömma sig bland löven. Men när man väl upptäcker den brukar det finnas ett gäng. Extra god till pasta med vitlök och örter.

Blek taggsvamp En underskattad matsvamp med fast konsistens som passar i svamp­ blandningar, kan stekas hastigt och ätas i asiatiska wok­ rätter eller i sallader. Den är sällan an­ gripen av larver och har inga för­ växlingssvampar.

55


Jag, jag … JAG! Hallå, här kommer ju faktiskt jag … Trots att vi är mitt inne i en pandemi och vår tids största kris är vi inte riktigt så måna om andra som vi tror. Och inte alls som vi vill framstå som. I stället sprider sig narcissismen likt ett virus.

N

text ANDERS MATHLEIN illustration MAJA NORRBY

är vi ombeds bedöma våra egna förmågor tror sig de flesta ligga över genomsnittet. Det är väl inget fel i att ha en positiv självbild, och vem vill vara en medelmåtta? Men det säger kanske något om vår tid, som man utan att överdriva alltför mycket kan påstå är ganska präglad av självöverskattning, jagfixering, självupptagenhet, egenkärlek och bekräftelsebehov. Man behöver inte leta särskilt länge efter ­exempel. Sociala medier, naturligtvis, med alla ­selfieglimtar av soliga och händelserika liv, där många kopierar kändisar och influencers med en miljon följare och likt dem publicerar de mest banala saker om sig själva. Alla dessa ”R.I.P.” när någon ­kändis har dött får drag av att sörjarna vill sola sig i glansen och visa hur empatiska de är. Inga realityprogram i tv är för utlämnande eller förnedrande för 56

[NARCISSISM] Termen narcissism ­kommer från den grekiska myten om den undersköne ynglingen Narkissos, som efter att ha avvisat nymfen Echos kärlek, dömdes att förälska sig i sin egen spegelbild när han skulle dricka ur en källa. Han kunde inte se sig mätt på sig själv och tynade bort på platsen, där han förvandlades till en blomma, en narciss, naturligtvis.

att det inte ska ringla köer av hugade medverkande som vill synas till vilket pris som helst, även om det bara är som kanonmat i kanalernas jakt på ­reklamkronor. Men det finns förstås något tidlöst och ­kanske djupt mänskligt i det här. ”Varje klok människa vet att egenkärleken är den häftigaste, vanligaste och ­segaste av alla passioner männi­skan är utsatt för”, skrev författaren W Somerset Maugham för snart 100 år sedan. ”Den som ­förnekar dess makt gör det också av egenkärlek.” OCH BEKRÄFTELSEHUNGERN BLIR knappast ­mättad,

kickarna är ett kroniskt behov av att visa att man finns. Den som fortfarande brukar ­knorra att Sverige styrs av jantelagen – som ­stadgar att du inte ska tro att du är något – bör nog krävas på belägg för det påståendet när det verkar som om alla tror att de är något. Över huvud taget är det många som ser en ­påfallande brist på hänsyn människor emellan.


SPANING

Man möter ständigt folk som självupptaget struntar i omgivningen, som gör sin grej, som om de med lurar i öronen och blicken i mobilen lever i en egen, oberoende bubbla. Varför parkerar du elsparkcykeln tvärs över trottoaren? Varför pratar du så högt i telefonen fast du har främmande människor tätt inpå dig? Varför tar du inte av dig din svullna ryggsäck trots att vi står tätt som sardiner i tunnelbanan? Och vad ska man säga om dem som halar upp telefonen och plåtar vid olycksplatser för en jagvar-där-bild på sociala medier? Eller prepparna och de som chockhamstrar i kristid och samlar på sig så mycket som möjligt för egen del, i stället för att ens tänka tanken att det kanske är genom gemen­ samma ansträngningar och hjälpsamhet vi har störst chanser att klara oss? I VARDAGSLAG ÄR väl den här jagfixeringen kopplad till mobilen, men en rad sociala, ekonomiska och kulturella faktorer driver på och premierar soloprestationer, individualism och oberoende. Kravet på personlig utveckling och ”självförverkligande” i en ­kultur på snabbspolning skapar kronisk stress. Ingen kan säkert säga varför den psykiska ohälsan bland unga har fördubblats de senaste tio åren, men i det här borde ändå finnas några ledtrådar. Vi förväntas forma oss själva, bygga våra egna ”varumärken”, som det heter med nyliberalt språkbruk. Självhjälpsböcker, coacher och föreläsare hjälper oss att söka i vårt inre och finna oss själva – som om vi vore oberoende av vår omgivning, som om inte våra relationer till andra, ett sammanhang,

är det som kan ge fast mark under fötterna. Forskning har visat att vi mår bäst när vi gör n ­ ågot för andra – låt vara att en cyniker förstås kan hävda att vi gör gott bara för att känna oss bättre och kanske få beröm. IBLAND KALLAS DEN här

självupptagenheten för ­ arcissism, och somliga går så långt som till att n säga att det är fråga om en ”narcissismepidemi”. En ­förklaring skulle vara att millennials ofta upp­ fostrades med en överdriven självbild eftersom de blev ­”curlade”, överöstes med beröm för minsta struntsak och ständigt fick höra hur speciella de var. När de växte upp och mötte verkligheten blev de ­arroganta och självsäkra, men också olyckliga, då det visade sig att omgivningen inte riktigt ­förstod deras storhet. Det resonemanget har ifrågasatts, man kan ­psykologisera åt olika håll, och ordet ”narcissism” har också tunnats ut och blivit ett luftigt samlings­ begrepp för allt mellan lite iögonenfallande självupptagenhet till personlighetsstörning med ­psykopatiska drag. I psykiatriska sammanhang ­beskrivs narcissisten som någon med grandios självbild, som lider brist på empati, är manipul­ativ, har stora framgångsfantasier och kräver ­beundran och särbehandling. Vi är nog flera som kommer att tänka på president Donald Trump inför de ­diagnoskriterierna. Men egenkär och självupptagen, det är ­beteckningar som liksom tönt och bimbo bara ­gäller andra. Jag, däremot, är naturligtvis inte ­sådan. •

| SJÄLVUPPTAGENHET

LÄSTIPS! Stå fast – vägra vår tids utvecklingstvång ­(Norstedts) av den danske psykologen Svend Brinkmann kan sägas vara en självhjälpsbok om hur man förkastar andra självhjälpsböckers förnumstiga råd. I The narcissism epidemic av de amerikanska psykologerna Jean Twenge och Keith Campbell (Atria Books) varnas för den omotiverade och ibland sjukliga självöverskattningens vådor i såväl privatlivet som i politiken.

57


KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Storforsen är norra Europas största obundna fors och finns i Pite älv, på fem kilometer faller den 82 meter. Vilket är landskapet?

DÖMER BOMMAD FÅGEL- ÖGRUPP VÅRDAR SPÖAR I I SOLNA HUND UPP MATRÄTT

PLUGGPLÄTT

KAN KÖRA I DIKET

BLI KVAR 1 MILJON cm2

BOTANISERA

STANNADE

HEMMA FAST BORTA

BORRBOLAG

SHUTTERSTOCK

VISAT DÅLIGT OMDÖME TA RYGG TAR ETT STEG I TAGET

FUNNEN TJURIG FIRRE TJEJ

DEN BAKOM MISSVÄXTEN

MÅLOMRÅDE

NATURALÖN

MINDRE MORALISK KAN SKJUTAS UPP UTAN UPPSKOV

FELANDE FLAXET TRÄD

SKA JU FARSGUBBEN UR

GIVIT PRIS

BEGYNSÄLLNER I BEGYNN- SKAPSRUM ELSEN RUND VIND RINGA VIKT

FÖRVARNING

SKOLFUX

MORANISSE

KLICKA LADDA NER MED FALL CD / CD

KAN VARA OM LOTT CHIKANERAT

KORNTORN RENT PÅHITT

PLÖTSLIGA

MOLTKE HYSER MÅNNE HÄTSK BLEV HON SNABBT MED OSS ALLA

GESTALTADE

LEVA UPP

VÄLAN SÅSOM LADY REJÄLT RUS

TARTUTYP

ISTF NAMN

BAKOM ”DAGARNAS SKUM””

RINGA HEM STOPPADES AV POLISEN

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 september. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

GÖR BUSKIS AV NISSE

GER GAS ISAKS MAMMA KAN KO GÅ I

SORGSET STÄNK

GJORDE SIG HÖRD

PALMES PARTI LATINSK KONST

BOLMAR I DET BLÖTA BATALJ

DÅLIGT MINNE BASKER PÅVEPYNTET

PÅ HUGGET

ÄMBAR

SLIRIGA VERKSTAD

VÄDRAR SES DU JU NU

58

SKRÄLLA

MOTTAGARDEL

VERDIVERK-

niklas. aurgrunn @gmail. com

KRING KUMLA

Grattis! Ni vann i juni: FÖRSTA PRIS: Gunilla Buskenström, Linköping ANDRA & TREDJE PRIS: Per Dufwenberg, Motala Sara Skokic, Göteborg


KORSORD Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Medel

1 9 7 6 5 1 9 2 2 3 5 4

7

6

2

4

5 4 8

2 6 8

SVÅR

0rdenska nedan här passas in i rutmönstret två vardera gånger vardera 0rden Dubbelglosan nedan härska passas in i rutmönstret två gånger - en gång- en gång Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vågrätt ochvågrätt enlodrätt. gång lodrätt. De blåI derutorna ger ytterligare vågrätt och gång Degång blålodrätt. rutorna ger ett ord.ett ord. ­vardera – enen gång och en blå ytterligare

SVÅR

8 6 9 5 7 2 1 3 4

9 4 8 2 1 3 7 5 6

2 1 7 6 5 8 4 9 3

6 5 3 9 4 7 2 8 1

Svår

3 2 6 7 8 4 5 1 9

5 9 1 3 2 6 8 4 7

7 8 4 1 9 5 3 6 2

rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

1 7 5 4 3 9 6 2 8

MEDELSVÅR

Svår

4 3 2 8 6 1 9 7 5

2 4 9 6 3 8 6 7 3 1 9 9 4 4 3 1 9 6 3 5 6 1 4 9 2 6 5 3 8 9

| SEPTEMBER

MEDELSVÅR

3 7 6 4 1 4 5 2 9

2 5 7 1 9 4 6 3 8

4 8 3 5 7 6 1 9 2

Medel

9 6 1 8 2 3 4 7 5

6 3 9 7 4 5 2 8 1

7 2 5 3 8 1 9 4 6

1 4 8 2 6 9 3 5 7

Sudoku:

ST TÖ ÄR VE

TÄ ÖR RA ET

ÄV RE AT TT

V E T T

G L A D

GL LÅ AG DA

LA ÅG GA AT

AD GA AT TA

D A T A

Dubbelglosan: Ordkättingen: KUL – RAM – VERK – TYG – EL – AN – LAG – LÖS – BLAD

Lösningar

MÖTE

S T Ä V

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ordytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

BLÅ - FRI -VAL -HET TA – FEL – STAV –TA BL- –FEL FRI-–STAV VAL –-HET

8 9 4 6 5 2 7 1 3

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! BOK

5 1 2 9 3 7 8 6 4

AGAT – DATA – GLAD – LÅGA – STÄV – TÖRE – VETT – ÄRAT

AGATAGAT - DATA - GLAD - LÅGA - STÄV- STÄV - TÖRE- TÖRE - VETT- -VETT ÄRAT- ÄRAT - DATA - GLAD - LÅGA

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

59


din resa… VÅR A NYHETE R, LINJE R OCH TÅG . FÖR UPPDATE R AD INFO OCH AK TUE LL A TIPS, BESÖK OSS PÅ S J.SE

TÄVLING

Persoliga tågluffar som inspirerar

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

SJs tävling ”Svenska tågluffar” fick under sommaren in nära 300 förslag från er resenärer. De 20 vinnarna är korade och finns nu ­samlade på sj.se. Alla tågrutter är personligt utformade och över hela landet, från norr till syd, öst till väst. Och de har teman som ­sträcker sig lika brett, allt från stickning och fika till konstmuseer och industrihistoria. I höst finns inte längre SJs tågluffarkort kvar, men tågrutterna funkar ju lika bra att uppleva som utflykter var och en för sig. Läs mer på: sj.se/tagluff.

FOTO: JÄRVSÖ

Vad sägs till exempel om downhillcykling, ­skärmflyg, grottklättring, paddling med ­övernattning i lyxiga tipitält? Låter det lockande kanske du ska testa Evelina Erikssons bidrag: ­Järvsö–Åre–Örnsköldsvik–Hudiksvall–Vallsta.

Upptäck Sjurberg vid Siljan i Dalarna! Ta tåget till Rättvik, fortsätt med buss till Kaplaskogen och du har 300 meter till Sjurberg by, där också badhuset finns vid Siljans strand.

5-STJÄRNIGT

SHUTTERSTOCK

Sveriges okända pärlor SJ har i samarbete med Google valt ut några unika platser i Sverige som alla har 5 i betyg i Google maps och som du självklart når med tåg. Dessa destinationer hör inte till de mest kända i landet men inte desto mindre spektakulärt natursköna och just därför värda att upptäckas. Som Ulvöarna vid Höga kusten till ­romantiskt stilla Sjurberg vid Siljan eller en trolsk ­bokskog i småländska Kvänsås. Läs mer om alla resmålen på: sj.se/sv/reseinfo/­ reseinspiration/sverige-5-0.html.

61


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

64

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


ÄR STARK I TRON

FÖRT VIDARE

B TIDSMASKIN

L

ENERGISNÅL RYSKT FLYG

M L F L Y G A Ö A R T Y R K A D E L A O R V Ä N D A G A B G U T A R A L E A R A R I N L E N A D

ANDAKT

SLARVAR LIGGBORT UNDERBÖCKER? LAG

FLITIG FILUR

SOM SYLT & SYRA

HÅLLER FÖRE STÖDGALA

HEMSTÄLLDE

MUNTLIG BESTÄMMA TID

”TINSELTOWN”

AGKÖPING

BÅL

TUR MEN INGET FLAX

HALVT MONGOLISKT NAV

SOM REM ELLER R.E.M.

TVÅBENTA SORKAR KÅSEBERGAKILLE

AMER. NYHETER

SÖTNOSAR MICKO MÅNNE

DE KAN VARA TORS EL. ODENS

V

M G A R N R O R O T A S S P A A L S A L A R E A N D A T T R A T P A G A R A G A R N

RIDER LÄGGA UNDAN OM NATTEN STICKA UPP

ÅTHÄVOR

SMYCKAR

SÄMRE SKICK STOD MOT ATEN

SOM LOFOTEN SOM DIN

ORD MOT ORD

KNAPPA KVARTEN

BOMORD FIXA MUSIK

SES MED DITT KLUBBKLUBB

BLEV SPOLAD

HALVGRÄS

RIBONUKLEINSYRA

M J S A R E Ä T T A T V A N A T R A P G Ö P A S K E S P A N N A R O O T T A O V A N V E R A A T T A N L A V A A N I S E S S E G E R A R G A R N

ÄR OFTA SKI8VMANNA- RÄTT PRODU- DRiFTSLIV MÅN NATURACENT LÖN

K E R A M I K E R

E R O T I K

STÄVA MEKA BECHAMEL

R E D L A A G E L A D A A

UTAN KLANG LEX T.EX.

HÅKEN SKYFFLA KOL

KOLLOID

SPELAR ROLL

FÖRSÅT

MO I . . .

LOPPBITEN

LJUDDÄMPAREN MÄRKA LED

LERDUVESKYTTE

AXA

FRÅN MISSNÖJD

TÖMMA EKAN

KORSORDSLÖSNING JULI/AUGUSTI

VILLA UTAN VÄGGAR TESTET

TILL KILT SOM TILL LÖPARBANA

TROPISKA FRUKTER

ÄR ALLTID TIDIG ELLIPTISK

BITA

BLADET

MAX T.EX.

TREDJEDELS ABB

I BRÖD & BRÄNNVIN

BETT

ERFAR SILVER SHADOW

niklas. aurgrunn @gmail. com

Du berörs säkert inte av det här, så läs inte … Du är inte förälder … Har inga syskon … Inga medarbetare eller vänner … Är inte arbetsgivare eller chef … Vi hjälper människor som är i en livskris, som utvecklat ett kemiskt beroende med exempelvis narkotikaklassade läkemedel, droger, alkohol och även spelberoende eller av andra orsaker har ett ohanterligt liv. Vi erbjuder evidensbaserade insatser till individer med fokus på flexibilitet och kvalitet. Vår övertygelse är att varje människa har en inneboende kraft att förändra sitt eget liv Vi erbjuder gratis stöd och råd för dig som är orolig över dig själv eller en anhörig, medarbetare eller någon annan. Tveka inte, ring oss anonymt dygnet runt på vårt Akutnummer 0270-707 90

www.selfhelp.se

www.saviq.se


I KUPÉN

| DAN WOLGERS

b­ egränsad ersättning när man deltog i utställningar på kom­ munala och statliga museer. Det handlade om någon tusen­lapp. Vi konstnärer var naturligtvis gramse över att alla fick betalt utom konst­ närerna, så i stället för att gnälla över saken för 511:e gången såg jag till att skaffa pengar själv. Jag stal bänkar och sålde dem på auktion. Var du välkommen tillbaka till Liljevalchs sedan?

»Det finns inget roligt med att vara konstnär« När konstnären Dan Wolgers satte sitt eget telefonnummer på telefonkatalogens omslag 1992 skrev han konsthistoria. Sedan dess har han fortsatt på samma linje: humoristiskt, provocerande och oberäkneligt. Men person­ ligen skulle han hellre göra något helt annat. text LINDA NEWNHAM

I höst har du en ny utställning på Liljevalchs, vad får vi se?

– Det vet jag inte än, jag jobbar ända in i det sista. Det händer att jag ändrar allt i sista sekunden. Den första gallerist jag träffade lät mig visa vad jag ville, och då trodde jag att det

var så det fungerade, så jag har alltid haft förmånen att få visa vad jag vill.

Din historia började med en stöld: du korpade två bänkar …

– Det var en konstpolitisk handling. På den tiden fick man som konstnär väldigt

a­ ldrig klar, och kan aldrig ­fakturera. Det blir så att säga ingen ved huggen. Fruktans­ värt otillfredsställande! Så varför fortsätter du?

– Jag skulle gärna göra ­ ågot annat, men har inte n ­talang för något annat. Som ung jobbade jag med barn i några år, vilket jag gillade och gärna hade fortsatt med. Men efter några år insåg jag att det var roligare för mig än barnen.

Vad är bra konst enligt dig?

– Ja, konsthallen var glada, för det kom mycket folk för att titta på det tomma utrym­ met där bänkarna stått. De bjöd mig på lunch och allt. Däremot var det några privat­ personer som polisanmälde ­saken. Jag dömdes i tingsrätten till 60 dagsböter.

– Jag brukar säga att all god konst medför någon form av chock, där chocken kan handla om att man kan se saker på ett nytt sätt. Ibland sägs det att konst ska säga något eller få människor att tänka till, det tycker jag inte alls. Konst har inget ärende. Inser man det på djupet, så öppnar sig en ny Du satte även ditt namn och värld för betraktarna. Jag nummer på telefonkatalogen. ­jobbar stenhårt på att inte Hur många samtal fick du? – Numret gick till min ha något att säga, det är ett ­ateljé i Bagarmossen. Tusen­ jäkla jobb. Det skulle vara ­betydligt lättare tals, tusentals om jag hade en personer ringde, ambition eller och jag svarade avsikt med det alla som läm­ jag gör. nade namn och nummer, det Du och din fru DAN WOLGERS har hållit var ett jädra ÅLDER: 64 år. ihop sedan du jobb. Men till FAMILJ: Hustrun ­Elisabeth, två vuxna var 19, vad slut packade söner och två barnbarn. är tricket? ­tele­fonsvararen BOR: Lägenhet på ihop. Då gjöt jag – Ja, hon är ­Södermalm i Stock­ av den i brons. något år äldre holm, ombyggd kvarn och var väldigt Vad är det rolipå Gotland. GÖR: Konstnär, målare, nöjd när jag gaste med att skulptör och konst­ äntligen fyllde vara konstnär? professor. 20 så hon slapp – Det finns AKTUELL MED: Ställer vara ihop med inget roligt med ut sina nya konstverk på en tonåring. att vara konst­ Liljevalchs konstmässa Market, från den 25 sep­ Men det är väl när, den som tember (eventuellt flyttas med relationer ­säger det ljuger. hans utställning till Gal­ som med konst, Det är bara leri Bohman-Knäpper). det finns inget ­jobbigt, haha. knep. • Man blir ju

DANS TÅGRESA

1:a eller 2:a klass: ”2:a, jag har inte råd att åka 1:a.”

66

Tyst kupé eller vanlig kupé: ”Tyst.”

Sysselsättning på tåget: ”Jag läser gärna en bok. Eller tittar på landskapet och tänker – eller tror att jag tänker, inbillar mig att jag tänker.”

Handlar i bistron: ”Ja, jag brukar handla en öl och en macka.”

Lyssnar på: ”Jag lyssnar sällan på saker i lurar, man blir så avskärmad då.”

Har alltid med på tåget ”Biljetten, fast det behöver man ju knappt längre.”


Alltid vackra bilder

Hur var din sommar i Sverige? Spara dina ďŹ naste sommarminnen i en Pixum fotobok, som vacker canvastavla eller framkallade bilder. Ladda ned Pixum Appen gratis:

www.pixum.se


FIKA

29:-

1 200 POÄNG ORD. PRIS FR. 37:-

Kom över på en fika! Passa på och njut av din resa genom Sverige. Med vårt fikaerbjudande kan du välja mellan kaffe, te och varm choklad med en bulle, chokladcookie eller blåbärsmuffins till för bara 29:PS. Du vet väl om att du som är student eller ungdom alltid får köpa en kaffe för 10:-* och att du som är SJ Prio-medlem på Svart/Grå nivå får köpa fikabröd för 10:-

Välkommen till bistron!

Bistro finns i SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg. * Gäller studenter med godkänt studentleg och ungdomar upp till 26 år.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé 09 2020  

Kupé 09 2020