__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SJ SVERIGES GRÖNASTE VARUMÄRKE

2019

KUPÉ

JULI/AUGUSTI NR 07/08 2020

Samla 10 sommarminnen

# 07/08 JULI/AUGUSTI 2020

En utsikt, en nattpromenad, ett nakenbad … de små, stora upplevelserna

Playlist som resesällskap LIVET UTAN SPORT – så funkar det

ALLA ÄLSKAR GUSTAV Gustav Lindh tog oss med storm i serien Älska mig och snart kommer andra säsongen. Men vem vill vänta? Vi tog Gustav till havet för att prata om skådespeleriet och livet.

+

Carina Bergfeldt Sliperiet i Borgvik Berömt broccoliträd


REGN-, VIND- OCH KARTONG-I-KÄLLAREN AVVISANDE. inte nog med att din utrustning ska fungera felfritt oberoende av väder och aktivitet, den ska även tåla att användas gång på gång, år efter år. Och framförallt; du ska vilja använda den gång på gång, år efter år. Detta är en ofta förbisedd aspekt av hållbarhet som gör att alldeles för många kläder hamnar i nån kartong i källaren alldeles för snabbt. Helt enkelt för att de inte känns ’moderna’ längre. Problemet med det är att miljöavtrycket som produktionen skapade, inte på något sätt kompenserades med antalet gånger kläderna och utrustningen användes.

Trendresistent sedan 1960 Vi har alltid strävat efter att skapa kläder och utrustning som är funktionella, slitstarka och tidlösa. Det där sista ordet ’tidlösa’ kommer inte av att vi är ute efter att skapa en ’klassisk look’ ur ett modeperspektiv, utan av att vi strävar efter en hållbar design ur ett funktions- och miljöperspektiv. En design som undviker trender och flyktiga stilar, och som istället känns relevant hela tiden och därför används längre och oftare.

Forskningen håller med Nyligen publicerades en rapport från Mistra, stiftelsen för miljöstrategisk forskning, som visar förhållandet

mellan ett plaggs livscykel och dess miljöavtryck. Den bekräftade bland annat att en designpolicy som tar hänsyn till långtidsanvändning, har en förvånansvärt stor effekt när det gäller miljöbelastningen hos ett plagg. Genom att använda en jacka dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet (ca 140 ggr x 2), minskar du jackans miljöpåverkan med 49%*.

Källaren får vänta Jackan till vänster, en Räven, köptes till exempel 1982 av Gerd Dolva, som använde den flitigt under många olika friluftsaktiviteter fram till 2002. Då gav hon den till sitt barnbarn Christiane, som fortsätter att använda den ännu idag. Den har med andra ord tjänat in sitt miljöavtryck många gånger om. Och det tror vi att din Fjällrävenjacka också kommer att göra. Förutom att hålla dig varm, torr och bekväm på alla dina friluftsaktiviteter. Vi ses därute. *Du hittar rapporten på www.mistra.org


Foto: Peter RosĂŠn / Lappland Media


Scendekor i Swedish Lapland Drömmer du om det där ögonblicket när allt ljus är på dig? Och att scenen är din? Efter sommarens fantastiska midnattsljus kommer så norrskenet. Där höstens färger och klara luft är perfekt för både stillsamma upplevelser och storslagna äventyr. Och sedan, när mörkret faller, finns himlens mest strålande ljussättning över scenen din. I Swedish Lapland behöver du aldrig vara rädd för upprepning. Här, under den arktiska hösten med alla sin färgprakt, skapas ny dekor hela tiden. Kulissen är målad, belysningen är på, scenen är din.

Läs mer på www.swedishlapland.com


Någon som går ut frivilligt i det här vädret? Att ensam är stark är inte sant till sjöss. Tvärtom. Vi behöver vara många och vi behöver arbeta tillsammans, för havet är stort och den som råkar illa ut ska kunna få snabb hjälp. Att människor hjälper varandra på sjön är en tradition som är lika gammal som båtlivet självt. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med många frivilliga, och så har det varit ända sedan starten 1907. Idag har vi fler än 2200 välutbildade frivilliga sjöräddare, över 70 räddningsstationer och 260 räddningsenheter längs hela Sveriges kust. När larmet går rycker vi ut inom 15 minuter, dygnet runt och året om, oavsett väder och vind.

Men detta skulle inte fungera utan våra cirka 120 000 medlemmar och stöd från engagerade båtälskare runt om i landet. En stor del av våra dagliga kostnader (som till exempel att utbilda frivilliga och att hålla båtar och utrustning redo för utryckning) täcks av medlemsavgifterna. Och med hjälp av generösa gåvor och testamenten kan vi också investera i nya båtar och utrustning. Därför vill vi rikta ett stort tack till dig som bidrar. Du hjälper oss att rädda liv till sjöss. Tillsammans fortsätter vi utveckla en av världens mest effektiva sjöräddningsorganisationer. Läs mer om hur du kan stödja oss på sjoraddning.se.

Ja.

F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7.

Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


KUPÉ

| JULI/AUGUSTI 2020

30 58 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 66 I KUPÉN: OSKAR STERNULF Killen som bestämde sig att teater måste beröra och skapade skol­ föreställningar om det vi behöver prata om men inte alltid vågar.

din resa … 61 SJ NYHETER Läs om det senaste som händer på tågen och uppdatera dig om avgångar och nya reserekommendationer.

innehåll nästa … 10 … KÄNDISTRÄD The Broccoli Tree vid Vätterns strand utanför Huskvarna engagerade en hel värld genom sitt egna Instagramkonto. 13 … UTFLYKT Besök ett annorlunda företags­ kollektiv på landet utanför Varberg och Tinnerö eklandskap intill Linköpings stadskant. 15 … CORONASNACKIS ”Dessa märkliga tider” (som vi numera kallar det) ger oss just mer tid att lägga på ljudupplevelser, karantänbilder och konversationsspel. 16 … NATURFOKUS 3 000 svenska öar är på väg att försvinna! Läs om hur naturen kämpar för att överleva och vad du kan göra för att hjälpa till.

13 15

19 … LÄSNING Tv-profilen Petra Mede har fått oss att skratta i olika roller och nu äntligen kan du få henne i bokform – i höst debuterar hon med en barndomskildring. 20 … STOPP: SKY VILLAGE KIRUNA Övernatta med en magisk uppsikt och utsikt i mobila hotellrum med glastak mitt i naturen i Kurravaara.

reportage 22 MIN PASSION: GUSTAV LINDH Skådisen vi alla älskar är snart tillbaka i rollen som den känslige lillebrorsan i en ny säsong av Älska mig. 30 RESOR: SVENSKA SOMMARMINNEN Samla de där oförglömliga semesterögonblicken i Sverige i sommar: ett nakenbad, en gryningspromenad och en ljus lager i skuggan av en lummig stadspark. 38 SAMTID: DEN SPORTLÖSA SORGEN Idrott är lika mycket social konstruktion som ett äktenskap och inställda sportevenemang påverkar oss mer än vi tror.

62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 64 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

40 MIN RESA: CARINA BERGFELDT Hennes rapportering från Utøya blev journalistisk historia men vi greps också av Carinas egen berättelse om en sårig barndom. Nu möter vi henne med nyfödd bebis mitt i den familjelycka hon aldrig vågat hoppas på.

40

73

46 INRE HÄLSA: INTE UTAN EN PLAYLIST Vi rör oss knappt en meter utan musik i lurarna och spellistorna har blivit vårt nya resesällskap. Gå ner i musikhistoriens betydelse, långt innan blandbanden. 52 NEDSLAG: BORGVIK Besök en svängigare konsthall utanför Grums där dansbandet Sven-Ingvars sätter både konstagendan och menyn. 58 KORSORD & SODUKO

22

52 7


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Det finns en ljusning där framme

N

HÅLL KOLL! För aktuell information om SJs tågtrafik under sommaren: sj.se/corona.

Tre SJ-favoriter Flexibla biljetter SJ fortsätter att erbjuda fri ­ombokning av alla biljetter under sommaren. Tågluffa i hela Sverige Äntligen släpper SJ ett tågluffar­ kort som ger fria resor till nästan 300 orter i Sverige under 15 eller 30 dagar. Tryggt att resa SJ gör allt för att din resa ska vara trygg. Bland annat med extra många lediga platser och extra noga städning.

är beskedet om att restriktionerna för inrikes resor skulle tas bort var det som att någon strök oss alla över armen och lovade att allt kommer att bli bra. Det var ett sådant tydligt bevis på att saker och ting går i rätt riktning och att det finns en ljusning där framme. Som vi behövde den känslan! Och som vi behövde beskedet om att det går bra att resa i Sverige i sommar. Faktum är att direkt efter statsministerns besked strömmade besöken till SJs digitala kanaler till och sommarresor började bokas. Och även om det dröjer än innan vi kan leva som vi är vana vid så har vi ändå härliga möjligheter att ta vara på den här ­sommaren. Själv började jag genast plöja Kupés sommarbilaga som kom ut med juninumret, den innehåller massor av fantastiska ­restips i Sveriges alla landskap. Har börjat skissa på en tur till Värmland och Dalsland, där har jag mycket att upptäcka inser jag. Behöver du tips på resor i Sverige? Missa inte vår resespecial med tio härliga och inspirerande förslag. Han kom faktiskt in på scenskolan vid första försöket, det är ovanligt. Men det var inte hans djupa teaterkunskap som hjälpte, kanske tvärtom. Möt Gustav Lindh som redan har hunnit med mycket på scenen och framför kameran och inte minst slagit ­igenom som lillebror Aron i tv-serien Älska mig. Carina Bergfeldt har hyllats för sina raka och tydliga skildringar av ofta starka händelser. Vi är många som saknar hennes vassa ­rapportering från USA där hon varit SVT:s korrespondent. Hon är nämligen hemma i Stockholm igen, som nybliven mamma. Även hennes egen historia är stark. Läs den! Och så får du hänga med på skolturné med skådespelaren och dramatikern Oskar Sternulf. Han spelar enmansföreställningar i klassrummen på högstadie- och gymnasieskolor och det är svåra ämnen som kommer upp. Men viktiga att prata om! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Maria Seefried

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Henrik Arnstad, Mia Coull, Kalle Dixelius, Anders Falkirk, Bella Linde, Linda Newnham.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

8

ILLUSTRATÖR Maja Norrby

FOTOGRAFER Lena Granefelt, Kajsa Göransson, Karl Nordlund, Tobias Regell, Patrik Svedberg, Rickard Unge. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter TRYCKERI Walstead, Polen

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


Ett HOPP när livet inte är som ljuv MUSIK

KONSTEN att BLICKA FRAMÅT Upptäck kommande säsongen på operan.se


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 07/08 JULI/AUG

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

THE BROCCOLI TREE Instagr: @thebroccolitree Webb: thebroccolitree.com Youtube: The Broccoli Tree A Parable

10


Kändisträdet vid Vättern Också träd blir kändisar på Instagram. Patrik Svedberg fotodokumenterade pilträdet vid Vätterns strand under flera år och skapade med kontot @thebroccolitree en historia som engagerade hela världen.

– Det var love at first sight, men bara för en bild. Sedan efter månader ”bara en till”, och en till, en till, sakta men säkert …

Varför tror du The Broccoli Tree blev så stort på Instagram?

– Enkelheten och komplexiteten i perfekt förening. Det ser förrädiskt enkelt ut, ”bara är ett träd”, därav ett enkelt koncept. Men sedan så är det bara att ­jobba enligt principen ”kill your darlings”, hitta ­variationer och aldrig överge formatet och kvaliteten. – Sedan är ju ett träd väldigt snällt, så att säga, det funkar worldwide. Och känslosamt, som det kom att visa sig.

Du följde trädet i växlande årstider och väder, när var det som allra vackrast?

– Som så här i augusti fanns det många olika sätt

att fånga trädet på – stekheta ljusa kvällar men ­också mörka stjärnklara nätter. Men tjusningen var nog ALLA väder. Mitt på dagen i juli är nästan ­tråkigast med monotont blå himmel. Fast det är ju skandal att klaga på sådant.

År 2017 vandaliserades broccoliträdet brutalt och blev därefter tvunget att sågas ned. Vilken ny plats skulle du nu kunna börja dokumentera på samma sätt?

– Också något som kan förändras över dygnet, veckan, årstiderna men också vara exakt detsamma … Tänk dig kanske ett höghus i en vacker eller ful stad, rakt på – så också himlen runtomkring kan fångas. I mörker, regn, kyla, värme och sol, och människor som röker på balkonger, grälar, lagar mat, står och ­tittar ner på en kvartersfest på gatunivå, eller att alla sover och samtidigt spelar ett norrsken på himlen i kanske en minut. Sedan aldrig mer.

Bakom varje berömt träd står en fotograf, och för The Broccoli Tree vid Vätterns strand utanför Huskvarna var det Patrik Svedberg.

Foto PATRIK SVEDBERG

Du började dokumentera pilträdet 2013, var det ”love at first sight”?

11


KVÄLLSKONSERT

Igelkottens försynta prassel i lövhögen.

Visste du att igelkotten är ett av de äldsta nu levande däggdjuren och har funnits i många miljoner år? Men när vår svenska natur hotas och förändras, så riskerar den att försvinna.

BRANDLINE. Foto: © Shutterstock / Coatesy / WWF

Detsamma gäller för 2 249 hotade arter i vår natur. Tillsammans med bland annat skogsharen, slagugglan, björktrasten och östersjötumlaren är igelkotten en av de 473 nykomlingarna på Artdatabankens rödlista*. Nu behöver våra vilda vänner hjälp. Som fadder är du med och skyddar, räddar och bevarar allt det vi älskar i vår natur.

BLI FADDER *Artdatabanken 2020

Vi vet vad vi vill uppnå. WWFs mål: • 30 % av svensk natur ska vara skyddad till år 2030. • Skapa ett hållbart fiske, skogs- och jordbruk. • Se vår natur bli friska livsmiljöer för djur och växter. Våra skogar, fjäll, hav, naturbetesmarker, kuster, skärgårdar och strömmande vatten ska leva! WWF gör skillnad för svensk natur. Vi driver en stor mängd projekt för att restaurera och värna både enskilda arter och våra olika naturtyper.

Låt oss fortsätta få besök av igelkotten. Stöd WWFs arbete!

wwf.se/svensknatur

GE GÅVA Swisha 901 97 12


100 år

… fyller demokratin i år. Och att det gått 100 år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt är väl värt att fira! Så kanske vill du pricka in ett besök på den turnerande utställningen Fira demokratin i sommar. Se hela turnéplanen på: firademokratin.riksdagen.se.

SMILLA LINDQVIST

nästa… utflykt

Johnssons Gård i Vare utanför Varberg är ett lantligt företagshotell med flera olika lokala aktörer samlade på samma gård.

PACKA SOMRIGT! Sommarens utflykter blir ännu bättre med rätt packning!

Välkommen till landet!

Kånkens nya Totepack med långa axelremmar och Kånken Hip Pack för det allra viktigaste. Solglasögon, Dolce & Gabbana. Outdoorkjol, Lundhags.

Johnssons Gård är ett företagshotell i Vare ­utanför Varberg. Själva gården ägs av paret Eva-Lena och Håkan Johnsson och har sedan många år varit i Håkan Johnssons familjs ägo med ett storskaligt jordbruk med kor, grisar och spannmål. Sedan 2012 finns inga djur kvar på gården och marken arrenderas ut. I­ stället har här skapats ett annorlunda lantligt f­ öretagshotell. ­Lokalerna på ­gården har ­renoverats för att anpassas till o ­ lika lokala verksamheter. Här finns nu Sikta Stenugns­bageri med kafé, gårdsrestaurangen ­Spiseriet, blomster­

affären Nackhellehem Blommor & ­Inredning, Hembränt Keramik med keramikverkstad och butik, mikro­bryggeriet Subbe Bryggeri samt tränings­företaget Golden Wellness. Eva-Lena och Håkan har ingen egen verksamhet utan fungerar som hyresvärdar och ibland sammanhållande länk för gemensamma aktiviteter, som den årliga julmarknaden. En inspirerande verksamhetsidé, som ­också belönats med kommunens pris Årets kreativa företag. Och framför allt är det ett ­alldeles utmärkt utflyktsmål i sommar. Mer info: johnssonsgard.se.

GÖRAN BILLESSON

PICKNICK I EKBACKARNA

Tinnerö eklandskap är ett 687 hektar stort kommunalt naturreservat bara två kilometer från Stora torget i Linköping.

Har du vägarna förbi Linköping i sommar ska du passa på att ta dig till Tinnerö eklandskap för en skön promenad och picknick. I Tinnerö naturreservat kan du ströva under ekarna, strosa förbi korna i hagen och slå dig ner i ekbackarna ­mellan knotiga 100-åriga stammar och breda ut picknick­ filten. Vill du ta med dig något extra smarrigt i picknickkorgen tar du från Linköpings station vägen förbi Healthies kafé på Klostergatan 32 . Här finns veganska godsaker som bagelmackor och wraps som gör picknicken både kunglig och hälsosam. Sedan tar du bussen från Trädgårdstorget, ­knappa tio minuter till Garnisonsområdet, så kan du ­promenera direkt in i den mäktiga ekskogen. 13


Plus på kontot. Eller? Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

Laila lotsar dig till Sundsvall Är du på väg mot en ny anställning och överväger att flytta till Sundsvall? Då kan vår inflyttningslots Laila Bergström vara tungan på vågen. Hon hjälper dig med praktiska frågor kring till exempel boende, skola, fritidssysselsättningar, barnomsorg, eller jobb till medflyttare. Servicen är helt kostnadsfri och särskilt riktad mot arbetsgivare som får stöd för att lösa praktiska detaljer för nyinflyttade medarbetare.

Sveriges första digitala inflyttningsguide! För att underlätta en flytt till din nya hemstad så har vi utvecklat ett unikt webbverktyg där du helt utan kostnad kan hitta massor av information kring olika områden att bo i, pendlingsavstånd, genomsnittliga försäljningspriser, skolor, dagis m.m. Du hittar den på: www.valkommen-hit.se/sv/sundsvall/start

Besök oss, eller läs mer på: naringslivsbolaget.se stenstanvisitorcenter.se visitsundsvall.se

Näringslivsbolaget i Sundsvall är navet och mötesplatsen för Sundsvalls näringslivsutveckling. I vackra Stadshuset mitt på Stora torget hittar du en stark kompetens kring företagsutveckling, etableringar, besöksnäringsfrågor, möten och evenemang. I Stadshuset finns också turistbyrån Stenstan Visitor Center och Sundsvall Convention Bureau.


nästa… coronasnackis

HAR DU ALDRIG …?

Lyssna till ljudet av smeksamt pysslande i en japansk zenträdgård och sömnproblemen är som bortkrattade!

SHUTTERSTOCK

[ASMR]

Hjärnorgasmer

Autonomous sensory meridian response. Ett fenomen som sägs stimulera våra sinnen på ett angenämt sätt via ljud som försiktiga v ­ iskningar, prassel, knackningar och tuggande.

Minns ni den gamla partyleken ”Jag har aldrig …”? När någon runt bordet avslutar meningen med ett på­stående och de som instämmer i det räcker upp handen. Nu har leken kommit som ett fysiskt spel från ­Nicotext som gjort spelkort som ett konversationsspel för att lära känna vännerna på ett nytt sätt. Kanske något att plocka fram i sommar­ stugan under sena middagskvällar.

Åh vad mycket tid vi har numera. Och då uppstår också nya uppsving för tidsfördriv. Som ASMR, ljudupplevelser som ger oss välbehag av ljud och bildupplevelser på sociala medier. Fenomenet har också kallats ”hjärnorgasm”, men fortfarande är det många som inte känner till det. Samtidigt som andra konsumerar viskningar, prassel, stillsamma rasslingar och matlagningsljud som får oss att rysa av välbehag. Många använder ASMR-videorna på Youtube som hjälp för insomning. Viskningar, en spinnande katt eller ett stillsamt krattande i sanden i en Zenträdgård.

Som The Landsfather på ­t-shirt som vore han den ­bortglömde medlemmen i Metallica. tidywebshop.se.

ANDERS TEGNELL ALL OVER THE PLACE Ingen hade väl ­kunnat ana att sommaren 2020 skulle sommar-Ernst vara nedpetad från tronen som hela Sveriges trygghetsikon av en statsepidemiolog från Uppsala. Nu är det ett faktum, och kommersen runt ­Anders Tegnell som på tröja eller som trevlig inredningsdetalj känns egentligen inte så mycket konstigare än något annat.

Drömmiga karantänbilder Även om världen nu försiktigt börjar öppna upp karantänlivet är det många som fortfarande lever de allra flesta timmarna i hemmet. Och numera vet människor över hela världen hur det känns. Vill man kika in i en drömmigare bildvärld men ändå känna igen sig rekommenderas den amerikanske fotografen Jeremy Cohens Instagram. Där dokumenterar han New Yorkbornas karantäntillvaro från ovan, över hustaken. Som extra krydda får vi också kika in i hans uppvaktning av hans ­”Quarantine Cutie” som han förälskade sig i, på avstånd. Och också dejtar med regelrätt social distans. @jermcohen

Med mili­tärisk auk­toritet och ”tvätta ­händernatryck”. netshirt.se

Och som tavla, från A4-storlek upp till 70 x 50 mm för dem som inte kan få nog av Tegnell.

Fotografen Jeremy Cohen tar drömmiga bilder ovan taken på New Yorks karantänliv.

15


nästa… naturfokus

SVENSKA ÖAR

Snart ett minne blott?

KLIMATKONSEKVENSER • Brist på vatten.
 • Fler skogsbränder. • Fjällvärlden växer igen.
 • Räkorna flyr Bohuslän.
 • Rödingen försvinner i allt varmare sjöar i som Vättern och fjällsjöar.
 • Städer som Norrköping, Göteborg och Malmö rustar för att möta översvämningar.

16

bygga en skyddsmur som skydd mot över­ svämningar. – De klimatförändringar som vi erfar nu, och som vi vet kommer ske, är inte främst ­orsakade av de koldioxidutsläpp vi gör nu, utan av dem som lagrats sedan tidigare. Att gå tillbaka till hur det var förr är en omöjlighet även om vi blir helt fossilfria ­menar Erika som också anser att det som ­behövs är politiskt ledarskap. – Det går att bromsa utvecklingen om olika länder och regeringar är överens. Sedan corona­ epidemin har utsläppen av koldioxid i Europa minskat med 27 procent, även om det är tillfälligt. Men alla 23 forskare jag har ­djupintervjuat är överens om att den här ­utvecklingen går mycket snabbare än vi tror.

»Det är tänkbart att Sverige en dag kommer rymma 50 miljoner invånare. Hur klarar landet den politiska utmaningen?«

Du som privatperson kan dra ditt strå till stacken genom att göra saker som kräver så lite olja, kol och bensin som möjligt.

VISSTE DU ATT …

… I Sverige går uppvärmningen dubbelt så fort som den globala uppvärmningen, eftersom landet ligger så långt norrut.

Klimatkrisens Sverige av Erika Bjerström utkom i juni på Norstedts förlag.

TEXT: MIA COULL FOTO: ROINE MAGNUSSON/JOHNÉR

Klimatkrisens konsekvenser kryper allt närmare. 3 000 öar i Stockholms skärgård kan vara borta inom 100 år. Likaså sandstränderna runt ­Skånes kuster. Erika Bjerström, global klimat­ korrespondent på SVT, har just ut­kommit med boken Klimatkrisens Sverige: så förändras vårt land från norr till söder. – Det är små öar och kobbar som försvinner. Andra kommer att minska i storlek på grund av havsnivåhöjningar. Man räknar även med att vattnet kommer att ta tillbaka en del mark där byggnader står, vilket medför att människor, byggnader och djur trängs tillbaka, berättar Erika.
 Ingen del av Sverige är förskonad. Och kanske får vi passa på att njuta av Skånes sand­ stränder innan de inte längre finns. Falsterbo försöker redan nu förekomma genom att börja


Tillsammans kan vi stoppa skräpet! Skräpet finns överallt omkring oss – i natur, städer och hav. Håll Sverige Rent vill att vi ska bli fler som inte skräpar ner. Nedskräpningen kan bara minska om vi gör det tillsammans. Vill du vara med? Läs mer på hållsverigerent.se.


PURE

WANDERLUST WWW.HANWAG.COM

HANWAG BANKS GTX A brand new interpretation of a Hanwag classic, the Banks is back with upgraded style, comfort and performance. Handcrafted and last-constructed in Europe for guaranteed quality and easy resoling , the Banks is offered in a range of supportive yet spacious fits including our new SF Extra model.

20_Hanwag_Banks_Pure_200x137_SWE_EN.indd 1

02.06.20 12:38

När mörkret närmar sig är det vi som måste lysa.

Musikal av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff. 5 september 2020 – 30 april 2021

Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang www.opera.se, 031-13 13 00.


nästa… läsning

BARNDOMSMINNEN PÅ BOK Petra Mede är har vi lärt känna som rappkäftad komedienn, skådis och programledare i glammiga tv-galor. Nu debuterar hon på ny scen – som författare med barndomsskildringen Skam och högmod i Sävedalen. Skam och högmod … är det du, i lika delar?

– Jaaa, verkligen! Och ännu mer som barn, då kastades jag mellan dessa starka ytterligheter. Fortfarande kan jag känna att jag ena dagen inte är vatten värd och andra dagen tänka … är jag ändå inte lite smartare än alla andra här i rummet. Det är inte så sympatiskt, men jag försöker ­åtminstone vara ärlig med det. Och är det här berättelsen om vem du var och vem du ville bli?

– Ja, boken är uppbyggd som en dag i nutid där en resa får mig att minnas min barndom. Sedan är det växelvis tillbaka­ blickar till tiden då jag var 5 och 12 år, det som jag mindes och det som satt sina spår. Men det är ingen biografi utan snarare en barndomsskildring. Och jag har en väldig stor respekt för den litterära världen. – Jamen det här handlar inte om mig, på det sättet! Annars kan jag absolut vara orolig för att ge iväg för mycket av mig själv. Jag tappar mina konturer om folk vet för mycket om mig. Men jag lärde mig att det går att skriva utan att berätta allt. Och så tänker jag … lär man egentligen känna någon människa på riktigt – in­ klusive sig själv? – Mitt bekräftelsebehov börjar ju också svalna nu vid 50, jag hoppas mest boken ska ge en berättelse som läsarna kan känna igen sig i. Något som studsar mot andras barndomar och tankarna kring hur man kommer in i livet och uppfattar världen.

TOBIAS REGELL

Du andas hög integritet och ett ointresse för att vara privat, stämmer det?

”Fördelen med att saker har gått förlorade, att de tillhör det förgångna, det är att man blir mindre rädd.” CITAT UR PETRA MEDES DEBUTBOK HÖGMOD OCH SKAM I SÄVEDALEN (NORSTEDTS).

Fick du någon gång skrivångest i arbetet?

– Som ett pålägg på min vanliga livs­ ångest, ja! De nutida kapitlen som skrivs i reflektion var svårast eftersom de är mest personliga och också innefattar en del tunga känslor. Men jag kunde också ­projicera min livsångest på ­skrivångesten! – Någonstans har det också givit mig lite mersmak. Att jag kan känna – och det är nu högmodet drabbar mig, haha – att jag har mer att ge. Vad lärde du dig genom boken?

– Det blev ett slags genomgång där nya minnen föddes, jag började komma ihåg

andra saker. Och reflektionen i tillbaka­ blickandet gav också känslan av att man inte behöver leta så mycket efter för­ klaringar till allt. Med det kan jag se på mig själv med en mer försonande blick. Hur hade du uppfattat den 12-åriga Petra, om du hade fått möta henne?

– Åh, jag skulle verkligen inte kunna ge henne några kloka ord. Men jag hade känt en ömsinthet över felstegen, dramatiken och oansvarigheten. Det är ju inte så lätt det här livet … •

”Och Säve­ dalen?” ”Ja, det är några gator i förorten Partille där jag växte upp, mexi­ tegelvillor på rad och ganska så frikyrkligt” förklarar Petra.

19


nästa… stopp Sky Village Kiruna

Övernattning med himmelsk uppsikt

De mobila Sky Ark-hytterna har tidigare använts för att besökarna ska kunna se norrsken och djurliv i skydd från vind och kyla.

Sugen på en exotisk upplevelse i ett spännande boende med en annorlunda utsikt? Då ska du absolut testa att checka in på Sky Village i Kiruna.

SKY VILLAGE Sky Village ligger i ­Kurravaara, i Jukkasjärvi distrikt, cirka en mil ­nordost om Kiruna stad. Mer info & bokning: skyvillage.se. För tågavgångar och biljettbokning: sj.se.

20

Sky Ark är namnet på de mobila arkerna som har ett glastak där besökarna kan se norrsken och spännande djurliv och ändå vara skyddade mot vind och kyla. Dessa små minimala husvagnar har nu uppgraderats som boende, döpts om till Sky Nest och placerats ut med bästa möjliga utsikt uppåt i Kurravaara. I det nya området Sky Village finns i kombination med boendet under glastak möjlighet till ett helhetspaket med ­boende, mat, transfer och spännande aktiviteter i ­området. Du kan gå på Camp Ripans Aurora Spa, bli masserad med varma stenar på Husky Home, göra ­naturyoga eller testa nya trenden: skogsbad. Och tåget går såklart hela vägen till Kiruna.

Sky Nest-hytterna har blivit uppgraderade för boende och blir ditt hotellrum mitt ute i naturen.


Miljöriktiga plagg i mjuk och skön bambu Läs mer på www.bamburino.se

Siden för alla tillfällen! - Reselakan, resenattlinnen, morgonrockar, sängkläder, mm.

Resemorgonrockar

100% siden. One Size. Vikt 90 gram

Mysplagg, nattplagg & Yogaplagg i bambu

Reselakan i siden Lätta och smidiga för resan

Sängkläder i Bambu Mjuka, sköna, temperaturreglerande och prisvärda

Upplev fördelarna med Bambu:

Lätta reseplagg i siden Många modeller och färger!

Exklusiva sidenplagg

Night and loungwear i kraftigt siden

www.sleepinsilk.se

www.bamburino.se


MIN PASSION

22

| GUSTAV LINDH


»Att våga är att göra« FOTO: TIM LORENTZÉN

Hundra procent karisma! Skådisen Gustav Lindh har tagit alla med storm genom sina känsliga filmkaraktärer, inte minst som den nerviga lillebrorsan i Älska mig. Vi tog honom till havet för att prata rollprestationer, känslor och … ja, livet liksom. text LINDA NEWNHAM foto KARL NORDLUND fotoass PONTUS LINDSTRÖM

23


MIN PASSION

D

| GUSTAV LINDH

et var avslutningsfest för den danske stor­ regissören Anders Thomas Jensens film Rättfärdighetens ­ryttare. Alla i film­ teamet hade samlats i Köpenhamn efter ­avslutad inspelning i både Danmark och Sverige. Stämningen var uppsluppen. Vindrucken. De hade ju befunnit sig i Jensens universum länge nu, en värld bara de delat. Festen pågick ända in på småtimmarna. Trött men nöjd klev skådespelaren Gustav Lindh några timmar senare på tåget från Københavns Hovedbanegård till hemstaden Stock­ holm. Strax därefter stängde Danmark gränsen. För många har den här våren varit en påtvingad paus, men Gustav säger att: – Det är märkligt, för jag har jobbat intensivt länge nu och skulle ändå ha ett uppehåll efter den här filmen. Gustav Lindh är filmsveriges nya busy boy. De senaste åren har han varit i ständig rörelse och gått från projekt till projekt – som Josephine Bornebuschs tv-serie Älska mig, Jonas Gardells De dagar blommorna blommar och den internationellt hyllade danska filmen Hjärter dam. I höst kommer andra säsongen av Älska mig. Han spelade in den samtidigt som serierna Top dog och Björnstad. – Visst var det lite meckigt att gå in och ut ur tre olika karaktärer, framför allt eftersom karak­ tärerna utvecklas under seriens gång och man inte filmar i kronologisk ordning, utan hoppar i tid. Han firade med att ta körkort och spara ut håret – innan det alltså var dags för nästa danska film. Men sedan tog det alltså stopp. Inte för Gustav specifikt, utan hela världen gjorde halt. – Jag läste ett bra citat, ”this is Mother Natures way of saying go to your room”, som visst kom från Sarah Ferguson.

GUSTAV LINDH ÅLDER: 25. FAMILJ: Mamma, pappa och yngre syster. BOR: Lägenhet i Stockholm. GÖR: Skådespelare. AKTUELL MED: Tv-serierna Älska mig, säsong 2, Top dog och Björnstad.

Gustav som Aron i Älska mig.

24

HAN TILLHÖR GENERATIONEN som har klimattänket nära till hands, och tycker att det kan ligga något i Sarah Fergusons ord. Att vi alla borde ta det här ­tillfället att tänka om, fundera på hur vi reser, ­konsumerar, ­äter ... Själv är han vegetarian (falafel är favoriten) sedan tre år tillbaka. – Eller jag är vegetarian som äter fisk ibland, men jag mår bra av det. Många svenskar föll för Gustav i rollen som ­lillebror Aron i Älska mig, en impulsiv och känslo­ mässig grabb. – Jag har en hatkärlek till honom, Aron kan bli så arg och skrika på folk utan att ens försöka se ­saken från deras håll, han bara eldar på. Jag brukar ha lätt att lämna de karaktärer jag spelar, men Aron följer med mig ... Kanske behöver jag lite av honom, för när jag spelar Aron måste jag gå helt utanför min komfortzon och kasta mig ut i känslor. Men han är en fin kille, har ett gott hjärta. Ja, Gustav Lindh verkar vara en varsammare typ, han kryper upp i stolen, funderar noga på sina svar,

»M de ri ’äh där gam

»Jag och mitt band har pratat om att vi vill återuppfinna oss själva.« Gustav Lindhs breda genombrott kom som lillebror Aron i Viaplayserien Älska mig.

och tycker att frågor om självkänsla och ”vad får dig att tvivla och tveka?” kommer lite för nära. I verkligheten är han också storebror till Andrea. – Hon är den person som står mig närmast, vi hörs på något sätt varje dag. Det kan vara ett sms om ”kolla vilken schyst jacka” eller filmtips (herre­ gud, jag måste ha tjatat hål i huvudet på min familj med mina filmtips). Jag skulle säga att Andrea är klokare än jag, men att jag har flängt runt och sett fler saker de senaste åren och har därmed fått andra verktyg att dela med mig av. Syrran är ofta den han kontaktar först om han känner sig låg, osäker eller frustrerad. – Då är hon där och kan spegla mig, fast hon stryker inte alltid medhårs. Andra gånger hjälper det att bara höra hennes röst. Gustav växte upp i en kärnfamilj i Västerås, där pappa Hasse jobbade i fastighetsbranschen och


MIN RESA

| VERONICA MAGGIO

»När jag spelar Aron måste jag gå utanför min komfortzon, kasta mig ut i känslor.« Min första tanke när ingde från SVT var h, vad ska jag jobba r för, det är ju bara mlingar som kollar.’«

mamma Mia inom skolan. Han beskriver det som att han kommer från en bra plats, och är tacksam för alla Sopranos-liknande middagar där snacket gick och åsikterna var många. Inte för att det gjorde honom högljudd och framåt: – Det gjorde mig till en reflekterande person. DET VAR MAMMA Mia som introducerade honom till

litteraturens och filmens värld, medan pappa Hasse har andra förtjänster – och då menar Gustav inte bara att han ärvt näsans specifika form från sin pappa. – Pappa är en outtröttligt positiv person, inte happy go lucky, utan han har ett konstruktivt sätt att tänka som även jag försöker applicera på livet. Om jag exempelvis har provfilmat för en drömroll, så säger pappa att jag ska hänge mig åt drömmen och suga på karamellen i väntan på besked. ”Om du får rollen kan du glädjas åt det, om du inte får den

hade du i alla fall kul i tanken så länge det varade.” Det var också pappan som tog med Gustav till fotbollsplanen, och uppväxten kom att handla mycket om idrott: fotboll och boxning. En identitet och norm som kan vara stark för en kille i en mellan­stor svensk stad. – I tonåren var det tufft, jag spenderade mycket tid i omklädningsrummet där jargongen var ­grabbig, samtidigt om jag började drömma om ett liv som skådis. Jag tampades ganska mycket med de där två sidorna av mig. Var härbärgerade du skådisdrömmen?

– Inom mig själv. Han testade en linje med teaterinriktning på gym­ nasiet, bara för att snabbt byta till entreprenörskap. – Men jag var också med i en amatörteater­ grupp, där läraren Andreas Sköld sa att jag hade en nerv för skådespeleri. 25


MIN PASSION

| GUSTAV LINDH Och den lilla positiva injektionen kom att få stor betydelse. Den fick Gustav att fortsätta drömma och i hemlighet söka Scenskolan i Malmö. Han kom in på första försöket (högst ovanligt), men inte på grund av sin djupa kunskap om teater. – Nej, herregud, jag hade knappt varit på teater, haha. Jag vet inte vad de såg i mig, kanske min ­nyfikenhet och hunger för att lära. Väl där insåg Gustav att det fanns en helt annan norm att passa in i – en vars koder han inte var ­initierad i. – Nästan alla mina klasskamrater var äldre, livs­ erfarna och hade gått grundläggande utbildningar. Själv hade han typ suttit hemma och kollat på film. – I början fattade jag ingenting av vad andra diskuterade, och blev livrädd när jag hörde alla ­pjäser och namn de refererade till. Jag minns en gång när jag räckte upp handen och sa: ”Ursäkta, men den där Suzanne Osten ni pratar om, vem är det?” Men jag försökte i alla fall inte täcka min brist, jag var helt öppen med min okunskap. Ja, idrottskillen fick en crash course i kultur, och var snabb att suga åt sig allt som kom i hans väg. Han hade hittat sin grej – även om fotbolls­ intresset finns kvar. På sätt och vis verkar fotbollen och filmen ha bytt roller.

– Fotbollen är lite av en kyrka för mig. Jag hejar på Tottenham Hotspur. 90 minuter i veckan släpper jag allt som har med konst och film att göra, kollar på match och messar min farsa och mina kompisar. Det är min fristad. – Fotbollen och teatern har också det gemensamt att utan laget inget resultat. Teater är ett kollektivt berättande, man behöver varandra. Och även om det inom film är skådisarna som syns, så är det många som behövs för att göra filmen möjlig.

Karriären har snurrat på i hög hastighet, hur ­förhåller du dig till framgång?

– Jag är SÅ nyfiken på yrket och att få lära mig mer, så framgång för mig är att få jobba med äldre, duktiga skådisar vars kunskap jag kan försöka fånga upp. Och många, som Josephine Bornebusch, är oerhört generösa. Vissa dagar tycker jag det går bra, andra känner jag att fan, jag har ingen aning om vad jag håller på med. – Ja, även här dyker tankar som ”nu lurade jag dem en dag till” upp – för man är snabbare på att se sina brister än förtjänster. – Men jag försöker att också stanna upp och vara stolt över att något har gått bra.

Du har valt ett offentligt yrke där man synas i sömmarna. Hur förhåller du dig till kritik?

»I början på scenskolan fattade jag ingenting av alla pjäser och namn de refererade, jag hade knappt varit på teater.«

Gustav Lindh trivs vid havet, han har spenderat många dagar genom åren på familjens lantställe i Roslagen.

26


ÄLSKA MIG!

Alla älskar Gustav, men vad älskar han själv? Att göra en ledig dag: ”Jag är en ganska enkel person. Jag tränar en del och spenderar tid med vänner. Lagar mat hos någon, eller hänger på något uteställe och snackar. I vanliga fall går jag också väldigt ofta på bio, en eller flera gånger i veckan om jag är ledig.” Musik: ”Jag lyssnar på väldigt blandad ­musik. Alltifrån Frank Ocean och Anderson Paak till Amy Winehouse. Bon Iver är en ­annan favorit. År 2011, när jag var mitt i ­tonårsdeppen, gav de ut albumet Bon Iver – det är the soundtrack of my life.” Mat: ”Jag älskar falafel (insåg rättens storhet när jag bodde i Malmö) och libanesisk mat. Min syrras killes släkt är från Libanon, så jag njuter när jag blir bjuden på middag hos dem.” Förebild: ”Jag ser upp till många männi­­s­kor i min närhet. Bland kändisar är Heath Ledger och Philip Seymour Hoffman två idoler.” Sport: ”Fotboll, såklart!” Svärord: ”Fuck. Jag svär inte särskilt ofta, men det svärord som ligger närmast, exempelvis om jag sparkar tårna i en tröskel eller har glömt något viktigt hemma är ’fuck’. ” Kaffe: ”Svart bryggkaffe. Jag uppskattar finmat, finvin och fin-öl, men när det kommer till kaffe vill jag ha vanligt svart snutkaffe, gärna från 7-Eleven. Det är min go to-kaffe.” Motto: ”Tottenhams devis är ’to dare is to do’”, att våga är att göra. Det mottot försöker jag leva efter.” Designer: ”Jag har länge gillat Virgil Abloh, så när de nyligen frågade om jag ville vara med i en Louis Vuitton-kampanj som han har ­designat behövde jag inte fundera länge.”

27


MIN PASSION

| GUSTAV LINDH Han beskriver sig själv som lyssnande och ­närvarande – men ”hopplöst ohändig”. Så det kommer inte vara Gustav som skruvar ihop din Billybokhylla.

– Jag läser inte recensioner, om jag inte får en artikel skickad till mig. Jag tänker att om jag inte går upp i åsikter om hur duktig och briljant jag är, så gör det heller inte lika ont om någon säger att jag var hemsk i en roll. Det är bara ord och åsikter åt båda håll. Jag försöker göra mitt jobb, lära mig mer, och sedan gå vidare till nästa uppdrag. Därför är han heller ingen slav under likes på sociala medier, och har inget Facebook- eller Twitterkonto. – Jag finns på Instagram, men där uppdaterar jag väldigt försiktigt.

Så vem är du privat?

– Jag hoppas att mina vänner skulle säga att jag är en skojig person att hänga med. Och jag jobbar på att vara en närvarande, lyssnande vän. Jag är i alla fall bra på att höra av mig till folk, det har jag fan svart bälte i!

Och vad har du för svagheter?

– Jag är hopplöst ohändig. Det kan ta ”år” för mig att sätta ihop det andra skruvar ihop på minuter. Visst drömmer även Gustav om att få jobba mer internationellt, kanske till och med i Hollywood … Men drömmarna håller han helst för sig själv, för att inte jinxa något. – Yrket är en stor del av min identitet, och jag hop­ pas att jag om tio år fortfarande håller på med det här. Kanske lever jag också tillsammans med någon då … • 28

GUSTAVS 3 ­ OMMARPÄRLOR S ÖREGRUND ”Jag vill dra en lans för Öregrund i Roslagen. Familjen har sommarställe i trakten, så jag har spenderat många lata dagar där. Det är mitt happy place. I den lilla trästaden finns mysiga krogar, kaféer och små butiker.” MALMÖ ”Även om jag lever i Stockholm, så ligger Malmö mig väldigt varmt om hjärtat. Jag bodde där under scenskoleåren och har några av mina bästa vänner kvar där. Malmö är otroligt på sommaren. Du kan till exempel bada på Ribban. (Ribersborgsstranden), äta dumplings och dim sum på Dubbel Dubbel, eller bara sitta och hänga på ställena runt Möllan (Möllevångs­ torget). Bästa kaffet finns på Kaffebaren, också på Möllan. Malmö är toppen!” KÖPENHAMN ”Nyhavn och Ströget i all ära, det är fint men väldigt turistigt och mycket folk. Jag bodde på Nørrebro, ett område jag älskar med många bra second hand-butiker och barer. Specifika spots jag gillar: Jah Izakaya, japansk restaurang och sakebar vid Istedgade. Brunch på Granola i ­Frederiksberg. Eller köp kaffe och fikabröd of choice och promenera längs Søerne.”


www.gustavsbergsporslinsmuseum.se

Vi ses i Gustavsberg I sommar öppnar Gustavsbergs Porslinsmuseum på nytt – ett utflyktsmål för alla keramik- och designintresserade. Här berättas Gustavsbergs Porslinsfabriks historia genom människor och föremål. Bekanta dig med studiogods och praktpjäser, vardagsporslin och föremål av emalj och plast. Räkna med glada återseenden och många nya bekantskaper i utställningen med Lisa Larsons folkkära figurer. Med anledning av situationen kring coronaviruset är öppningsdatum ännu inte klart. Håll utkik på webben och i sociala medier. Varmt välkommen

Gustavsbergs Porslinsmuseum en del av Nationalmuseum Odelbergs väg 5, Gustavsberg


RESA

| 10 SEMESTERÖGONBLICK

Samla svenska

30

sommar


1

EN ÖVERNATTNING Gryningstankar bortom Sundsvall

JAG VAKNAR FÖR tidigt. Klockan kan inte vara mer än fem, men jag njuter. Jag är ju på väg och tågljudet från det öppna fönstret är äventyrens ljud. En man i en underslaf snarkar lätt. Det står väskor och ryggsäckar på golvet. Alla ska norrut, till Lappland. Men var kan vi vara nu? Bortom Sundsvall måste vi väl vara. ­Nöden gör sig påmind. Jag klättrar ner och balanserar mig fram genom korridoren mot toaletten. Genom fönstren ser jag landskapet passera i den ljusa sommarnatten. Skogen är mörk, ett samhälle med gatulyktor far förbi, på avstånd kan en upplyst industri skönjas. Att resa på natten skänker minnen för livet. Fråga vem som helst. Det är suggestivt och reskänslan blir aldrig mer koncentrerad. Nästan alla på och utanför tåget sover. Vi far genom sömnens tillstånd. I byar, i städer och på ensamma gårdar. På väg tillbaka till kupén öppnar jag ett fönster i korridoren. Jag känner sval luft mot ansiktet. Gryningsljuset tilltar i nordöst. Vi passerar Strömnäs (berömt för Ådalsskotten 1931), Kramfors och vidare upp genom Ådalen. Efter Aspby färdas vi över Ångermanälven. Bred, lugn och förförisk.

Det blir en annorlunda sommar i år. Mindre planerad. Närmare hemma. Men ibland kommer de stora upplevelserna när och där man minst anar det. Som inspiration bjuder vi på tio svenska semester­ minnen – bortom fullproppade stugbyar, välbesökta strandremsor och prisade kulturutflyktsmål. Och ändå, dit tåget tar dig.

minnen

FOTO: KJELL LJUNGSTRÖM/JOHNÉR

text ANDERS FALKIRK

31


2

| SVENSKA UPPLEVELSER

ETT LJUD

Vid Riksgränsen ligger ­Niehku Mountain Villa som bjuder på underbara fjäll­ vyer genom stora fönster.

Somna till dunket av Malmbanan

MATTIAS FREDRIKSSON

RESA

DET VAR JU inte riktigt så här jag hade tänkt mig

det. Lågtrycket är tungt, det kommer från Norska havet och släpper sin last som iskalla regndroppar, rännilar bildas på mina funktionskläder. Vid Bjørnfjell station ger jag upp min vandring på ­Rallarleden, och återvänder till Riksgränsen och värmen i Niehku Mountain Villa. Det får i stället bli en stilla eftermiddag i lyx, en kall öl och vit frottémorgonrock. Efter det obligatoriska pillet på mobilen, sms till familj och nära vänner, så tar stillheten över. Inte ett ljud hörs, men så lite smygande kommer det monotona, dunkande ljudet från ett malmtåg. Malmtågen är 750 meter långa och består av drygt 50 vagnar fullastade med järnmalm från Kiruna, på väg mot Narvik. Och det är ett stycke levande svensk-norsk industrihistoria jag hör. ­Tågen kommer varannan timme och har så gjort sedan 1902, då banan invigdes efter närmare 80 års arbete. Tågen passerar endast några hundra meter från hotellet, och dunkdunkljudet blir till slut sövande, tidlöst och tryggt. Ljud från en annan tid. När jag vaknar ur eftermiddagsvilan har molntäcket brutits upp och kvällssolens strålar får landskapet att glittra utanför hotellfönstret.

»Molntäcket har brutits upp och kvällssolens strålar får landskapet att glittra utanför hotellfönstret.« 32

DAVID CARLIER

Fotnot: Själva hotellet, Niehku Mountain Villa är de sista resterna av Riksgränsens gamla lokstall från 1900-talets början. Det har vunnit Unescos pris för världens bästa hotelldesign 2019.


RESA

EN VÄNTETID

| 10 SEMESTERÖGONBLICK

Helsingör – ett glittrande Öresund och närheten till Köpenhamn.

Några timmar i Karlstad

stationen i Karlstad. Det är mitt på dagen och gatorna är folktomma på grund av sommarhetta. Jag är dock förtjust, jag vet precis vad vi ska göra, i väntan på a­ vfärd mot Stockholm. Vi ska lägga oss vid Klarälven, mitt i staden. Få vet detta, men Karlstad är en vattenstad, byggd som den är på Klar­ älvens delta. Titta på en karta så kan ni se ett halvdussin älvarmar rinna ut i Vänern. Vi går mot Sandgrundsparken. Den har en liten märklig historia. År 1929 invigdes Vämlands museum och den museipark som ligger i området. Sedan dess har älven byggt upp ytterligare en 300 meter lång näbbliknande så kallad sanddeponi på baksidan av museet. Här finns förutom stora gräsytor,­ ­bryggor, trädäck och en liten sandstrand, också Värmlands museum och det gamla danspalatset Sandgrund, som numera är Lars Lerins eget museum. Vi lägger oss i skuggan vid det rinnande älvvattnet, en perfekt plats att tillbringa några timmars väntan.

3

Fotnot: Värmlands museum och Sandgrund har varit stängda på grund av corona­ pandemin, kolla webbplatsen för datum av öppnandet: varmlandsmuseum.se.

Sandgrundsparken vid Klarälven, mitt i staden i Karlstad, är en oas som gjord för en sommareftermiddag.

SHUTTERSTOCK

VÄNNERNA LÄMNAR OSS utanför tåg­

EN EFTERMIDDAG Avslappnat på ­akterdäck MÅLET ÄR HELSINGBORG, Sundets

pärla. Det har varit så sedan barnsben med ­föräldrarna, och sedan färjan över till ­Helsingör. Jag känner hur ­för­väntan, ­igenkänningens förväntan, växer där jag s­ itter på tåget och ser ut över rapsfält och ett glittrande ­Öresund. Denna gång ska jag dock stanna i ­Helsingborg, hälsa på sonen som sommarjobbar där, och vi ska tura. Detta helsingborgska nöje, som någon har kallat för världens bästa aw. Man tar bilfärjan eller Sundsbussarna över till Helsingör, och åker fram och tillbaka. ­Vyerna är fantastiska. Hamlets Kronborg, lastbåtar av alla sorter på väg ut mot Kattegatt, Kullahalvöns långa

4

v­alrygg i norr och i söder skymtar ­Köpenhamn i soldiset. Och vi har tur med vädret. Det är ­nästan vindstilla, endast några få ­bomullstussar på himlen och vi kan ­sitta i ­t-shirts på akterdäck. Med bajerskt öl och ett smørrebrød på bordet, och kärt ­återseende som krydda, så blir lyckan fullständig. Samtalet flödar. Färden över tar endast cirka 20 minuter, men vi har all tid i världen. Det är ju bara att tura fram till solnedgång. Det är en turistupplevelse i världsklass.

Fotnot: Tidigare har viss trafik varit inställd på grund av coronapandemin. Kolla därför uppdaterad information vad som gäller för in- och utreserestriktionerna mellan Danmark och Sverige. forsea.se/tura.

»Vyerna är fantastiska, Kullahalvöns långa valrygg i norr och i söder skymtar Köpenhamn i soldiset.« 33


| 10 SEMESTERÖGONBLICK

5

Söders höjder i Gävle med små trähus från 1700-talet och slingrande gränder.

DANIEL BERNSTÅL

RESA

EN STADSDEL STADSDELEN SÖDER I Gävle i sommar-

värme. Promenaden fyller mig med glädje. Jag möter en salig, underhål­ lande röra av trähusbebyggelse från 1700-talet, slott, torg, ett stramt ritat stadsbibliotek från 60-talet och så ­utmed Södra Kungsgatan en udda samling moderna hyreshus från 70-talet. Gatulivet sprudlar (jo, det var före ­coronatider) med flanerande, solbrända människor och affärer, kaféer, restauranger och pubar. Min känsla är säkert överraskande för många äldre Gävlebor, som tycker att ”saneringen” av Söder på 50- och 60-talet var förfärlig. Den fick stor

uppmärksamhet. ”Aldrig tidigare hade en svensk stad planerat så stora och genomgripande förändringar”, som det står att läsa i Arbetarbladet. ­Opinionen ville bevara de gamla ­hantverkslokalerna, de små husen och oregelbundna gatorna och gränderna. Charmen. Staden tyckte dock att det gamla stod i vägen för moderniteten och den växande biltrafiken. Jag vet inte vad som är rätt. Då ­eller nu. Jag trivs dock när jag vandrar runt. Tiden leker ju alla sår, kanske även de som skapats av rivning och hård stadsplanering.

7

OSKAR LÜRÉN

På Söder i Gävle

Ljuset silar genom lövverket i bokskogen vid Omberg.

Räkmacka i Strömstad IBLAND BLIR DET nästan precis som man

har tänkt sig. Eller drömt om. Det är årets första semesterdag, i början på juli, och det är strålande sommarväder. Vi sitter på ett X 2000, far och dotter, och vi närmar oss Strömstad. Samtalet har tystnat, nu gäller bara ankomst. Tåget gör en sista lång vänstersväng för att visa upp sig. Havet glittrar. Vi far förbi terminalen för Sandefjordfärjorna, sedan

34

Södra hamnen med Laholmen i fonden. Det är båtliv, turister, barn med glass, iskalla öl, måsar och doft av tång och hav. Det är kort och gott ett vykort vi ­kliver av i. En svensk högtryckssemester. I väntan på båten till norska Hvaler, flanerar vi till societetshuset Skagerack från 1877. Det vittnar om tiden då Strömstad var en av landets mest populära badorter, mycket tack vare dåvarande

kronprins Oscars upprepade besök i ­staden. I dag är turismen folkligare – och troligen mer högljudd. Skagerack har en underhållande restaurang, för den som gillar att studera folk och njuta av sommarlycka. Jag beställer en cola och hamburgare till min dotter, och en stor öl och den obligatoriska räkmackan till mig själv. Semestern kunde inte ha börjat bättre!

MAGNUS RAGNVID/JOHNÉR

EN ANKOMST


RESA

6 Iskall öl, räkmacka och havsutsikt i Strömstad.

HÅLL DIG UPPDATERAD!

Håll dig uppdaterad med hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden på: sj.se/corona. För biljettbokning: sj.se.

| SVENSKA UPPLEVELSER

EN VANDRING Historisk insikt i Omberg

VANDRINGEN GÅR NÄSTAN rakt uppåt. Genom en

mäktig bokskog. Det är andäktigt. Vi stannar till för att bara ta in den. Stammarna är som pelare och rymden som i en kyrksal. Ljuset, det man ­alltid pratar om när bokskog ska beskrivas, silas genom lövverket och är ... ja, religiöst. Den sista biten upp till Hjässan, Ombergs ­högsta punkt, 261 meter över havet, går genom vindpinad mark. Utsikten är milsvid. Halva Öster­götland ligger under våra fötter. Vättern glittrar i sydväst. Är det Visingsö vi ser? Här och där sticker kyrktorn upp, och vindkraftverk står på led. Plötsligt så faller bitarna på plats. Alla historie­ lektioner blir till en aha-upplevelse. Det mest ­påfallande är ju själva Östgötaslätten. Det är ­gårdar överallt, som ett Skåne i norr. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, och det är därför trakten även var en plats för kloster och kungar. Jag kommer tyvärr inte ihåg namnet på alla mina lärare i historia och samhällskunskap, men jag skänker dem en tanke. Det tog tid, men nu fattar jag.

Fotnot: För att komma till Omberg tar man tåget till Mjölby och sedan gäller buss till Ödeshög. Därefter bokad taxi med Närtrafik Östergötland. Ombergs Turisthotell erbjuder mysigt pensionatsboende. 35


| 10 SEMESTERÖGONBLICK

EN GRYNING

Sakta vi går genom stan ... FÖTTERNA ÄR TRÖTTA, slipsen uppknuten och tunnelbanan har slutat att gå. Visserligen kan vi ta en nattbuss, men inte i detta magiska gryningsljus. Det vore synd. Carpe hora, fånga timmen. Stockholm är ju som allra vackrast när ­staden vaknar. Den har en naturlig skönhet av grönska och vatten, byggd som den är på öar och holmar. Det spelar nästan ingen roll vilken väg man väljer. Vi tar oss förbi Kungsträdgården, över Norrbron och ut på Skeppsbron vars ståtliga gavlar ännu inte har träffats av dagens första solstrålar. Gränderna i Gamla stan blir en njutning i frånvaro av folk. Skuggiga och tysta. Den stora kastanjen på Brända tomten, ja, det lilla torget heter så, är imponerande. Vi sätter oss på en parkbänk och vilar. Inte en turist i sikte. ­Stämningen är tidlös, nästan overklig. Vi får nypa oss i armen. Är det verkligen Stockholm vi är i? Har vår stad en sådan här juvel? ”Det är skönt när Stockholm är grönt”, sjunger Monica Zetterlund. ”Och sakta vi går genom stan”. Hon rörde sig visserligen över Västerbron, men det gör ju ingenting för den här texten. En natt- eller gryningspromenad i Stockholm på sommaren borde finnas på alla svenskars bucketlist.

8

TOVE FREIJ

RESA

Att vandra på trötta festfötter genom Gamla stan i gryningsljus är något som bara måste göras om sommaren. 36


EN MÅLTID Pärlan i Katrineholm

JAG LÄGGER IFRÅN mig mobilen. Det gör

Svinkallt, ja, men du kommer inte att ångra ett dopp vid jämtländska Lunndörren.

ETT BAD

Naken i Lunndörren BASTUN ÄR MAGNIFIK. Fjällandskapet

9 ANDERS FALKIRK

Stadsparken i Katrine­ holm, där Orangeriet erbjuder mysig terrass, lyxpizza och ljus italiensk lager.

ÖRJAN MATTSSON

jag alltid när tågresan går söderut från Centralstation i Stockholm. Här har man en av Sveriges vackraste järnvägssträckor som visserligen bara tar några minuter, men jag vill inte missa den. Först kommer Stockholms ström, ­Rosenbad, riksdagen, Gamla stan, ­Riddarfjärden och Söders höjder. Sedan tunnel och därefter broarna över Årsta­ viken med Liljeholmens tre ”skyskrapor”, Hornstull och kolonilotterna i Tanto på höger sida. Lite längre bort syns Essingekyrkans spetsiga torn. Allt är magnifikt, men sedan är det över. Målet för resan är Katrineholm. För många är den sörmländska småstaden bara något man susar förbi på väg mot Göteborg på Västra stambanan, men den innehåller en okänd pärla: stadsparken. Skapad på 1920-talet med rhododendronbuskar, azaleagrupper, en liten damm och en retrofin friluftscen. Så finns också stjärnkockens och hemmasonen Tommy Myllymäkis restaurang Parken. Den nya delen Orangeriet har italiensk vedugn och en mysig ­terrass, där man bör avnjuta en Bianco ­Caviari, med sikrom, och en kall Angelo Poretti – ljus italiensk lager.

­ tanför är magnifikt. Det luktar svett, u vedeld och björkris. Lederna värker, ­fötterna ömmar och jag har ett begynnande skavsår på vänster häl. Det är dock inte det jag bekymrar mig för utan doppet. Hur kallt kommer det att bli? Det gäller dock att njuta också. Jag har gjort min första fjällvandring. Från Valbo i Vålådalen, via samevistet Grönvallen och Pyramiderna som formats av istiden, och sedan sista stigningen upp mot STF Lunndörren fjällstuga. Leden sägs vara perfekt för nybörjare. Den är bara tolv kilometer, men tar cirka tre– fyra timmar, och Vålådalen erbjuder 360 ­grader mjuka fjällvidder.

10

Och väl framme välkomnar stugan oss med butik och mysig stugvärd. Så jag är nöjd. Det har varit en ­fantastisk upplevelse, middag med rödvin väntar, men ett nakendopp i en fjälltjärn ingick liksom inte i planen. Jo, doppet är svinkallt. Smärtsamt kallt. Jag försöker stanna i, men efter några sekunder är jag uppe igen. Då slår endorfinkicken in, jag fylls av en så kallad swimmers high. Det blir tre dopp till. Fotnot: För att komma till Vålådalen i Jämtland tar man tåget till Undersåker. Beställ vidare transfer från receptionen på STF Vålådalen fjällstation, som har runt 70 rum.

RES TRYGGARE MED SJ • Om du reser med till • Tom plats bredvid dig. Mellan datumen den 22 april och den 30 juni så kan man endast boka fönsterplats på SJ:s tåg som kräver platsbiljett. Detta innebär att gångplatsen bredvid dig kommer vara tom när du ska resa och du kommer sitta på lämpligt avstånd till dina medresenärer. I det fall du sedan tidigare hade bokat en gångplats så kommer vi se till att fönsterplatsen förblir tom eller att du kan sätta dig någon annanstans i tåget.

exempel barn och ni behöver sitta nära varandra så kan ni i samråd med tågvärden byta platser när ni väl har klivit ombord på tåget.

• Ovan åtgärd gäller för SJ-tåg som kräver platsbiljett med avresa 22 april–30 juni 2020. Vi kommer kontinuerligt se över om detta även behövs på avgångar längre fram i tiden.

• Detta gäller inte om du reser i sov- eller liggvagn. Vill du vara säker på att inte hamna i en kupé med andra resenärer behöver du boka egen sovvagnskupé. • Vi förlänger också våra regionaltåg i rusningstrafik för att göra det möjligt för alla resenärer att sitta mer utspritt på tåget. • Vi har också förändrat våra städrutiner och det betyder extra rent i bistron, på handtag och säten.

37


Sommarsporten:

INSTÄLLD! Att fylla tomrummet efter alla de sporthändelser som ställts in på grund av corona kan låta som ett lyxproblem. Men även sportsorg är sorg, menar psykologen Björn Hedensjö. text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

38


SAMTID

S

ommaren 2020 skulle varit en högtidsstund för sportintresserade. Sverige var kvalificerat till fotbolls-EM som för första gången skulle hållas i hela ­Europa. Olympiska spelen i Tokyo hade alla förutsättningar att bli fantastiska, både för Sveriges del och på det stora hela. Laddningen i allsvenskan var på topp. Och så vidare. Men av detta blev intet. I stort sett all elitidrott är inställd eller framskjuten. Kvar blir en tomhet, rent av en sorg. Som faktiskt är värd att ta på allvar, menar psykolog Björn Hedensjö. – Sorgen du känner när ditt favoritlag förlorar är sorg. Fotboll och idrott är lika mycket en social konstruktion som, säg, äktenskapet, säger han. SJÄLV BESKRIVER HAN sig som ”genomsnittligt

s­ portintresserad”. Men han har inget till övers för män­niskor som avfärdar fotboll som ”22 män som sparkar en boll”. – Som om opera skulle vara mer meningsfyllt, men det är ju minst lika konstruerat. Jag har själv gjort mig skyldig till det där, som ganska genomsnittligt idrottsintresserad. Men jag har ändrat mig. En annan sak han ser är engagemanget inom idrotten.

| SPORT I CORONATID

– Det som slår mig när jag deltar i barnens t­ räningar och träffar människor som verkligen brinner för sin idrott, är ju att det knappt finns ­något mer meningsfullt än fotboll. Människor som umgås, engageras, arbetar frivilligt tillsammans och har kul – det spelar en enorm roll för många människor. Och om allt det försvinner så är det klart att det handlar om äkta sorg.

Hur ska man hantera den förlusten?

– Titta på vilken funktion idrotten fyllde för dig och försök ersätt det med något annat, som du kan göra. Om fotbollen för dig framför allt handlar om att ta en fika med kompisar och diskutera transferfönstret – fika med dem men prata om något annat i stället. Saknar du fotbollsträningarna, så kolla om du kan få samma kick av annan, mer coronavänlig träning. – Ett annat råd är att ta tag i något du länge funderat på att göra. Har du alltid velat lära dig spela piano? Gör det nu. Ta tag i det där renoveringsprojektet. Skaffa en hund. Hur kommer du själv att hantera den sportfria sommaren?

– Jag kommer att sakna fotbolls-EM i sommar, mest för den rena trivselfaktorn. Jag gillar verkligen att låta tv:n stå på och lyssna på ­kommentatorerna under mästerskap. Som en lägereld. •

5 SPORTEVENEMANG SOM SKULLE ÄGT RUM I SOMMAR • EM i fotboll • Sommar-OS • Stockholm Marathon • Tour de France • Wimbledon

»Fotboll och idrott är lika mycket en social konstruktion som, säg, äktenskapet.« 39


CARINA BERGFELDT ÅLDER: 40. FAMILJ: Maken Jesper Zølck (dansk nyhetsjournalist) och sonen Hamilton som föddes på alla hjärtans dag 2020. BOR: Stockholm. GÖR: Tidigare USA-korrespondent, nu mamma­ ledig SVT-anställd.

40


MIN RESA

| CARINA BERGFELDT

»Jag var rädd att eländet skulle gå i arv« Carina Bergfeldt växte upp med psykisk misshandel och klev ut i livet i tron om att hon inte var värd att älskas. Som journalist har hon dragits till de mörka berättelserna och 2011 bevakade hon tragedin på Utøya då 69 unga människor miste livet. Och som utrikeskorrespondent i Washington, mitt under valcirkusen, möter hon den stora kärleken hon aldrig vågat hoppas på. text LINDA NEWNHAM foto KAJSA GÖRANSSON hår & make JESSICA WAHLGREN

I

musikalen Hamilton får huvud­ gestalten Alexander Hamilton en son, och i en av låtarna sjunger han för ­barnet om sina känslor: My father wasn’t around I swear that I’ll be around for you I’ll do whatever it takes I’ll make a million mistakes I’ll make the world safe and sound for you – Det finns många skäl till att vår son fick ­namnet Hamilton, den här låten är ett av dem. Pappan som inte tog hand om sitt barn, och

b­ arnets längtan att göra annorlunda, bättre, säger den nyblivna mamman. ATT MAN SOM förälder lovar att göra allt som står i ens makt för att barnet ska känna sig tryggt och ­älskat kan kännas som den självklaraste sak i ­världen – kan man tycka. Men journalisten, ­SVT-korre­spondenten och hedersdoktorn Carina Bergfeldt vet att det är långtifrån självklart. Det fick hon själv ­erfara som barn. – Jag växte upp i vad man kallar en dysfunktio­ nell familj. Hela mitt liv har jag varit rädd för att

41


Från att ha bevakat stora nyhets­händelser i världen har nu Carinas v ­ ardag bytt till det lilla trygga livet som mammaledig hemma i Stockholm.

42


MIN RESA skaffa barn, med tanke min egen barndom. Jag var rädd att eländet skulle gå i arv. Carina Bergfeldt har gjort sig en (lysande!) karriär på att berätta mörka historier, att möta och porträttera människor som annars inte blir hörda i stora medier. – Jag känner väl igen mig och dras till dem. Som barn längtade jag hela tiden efter att någon skulle förstå mig, och utan att låta för pretentiös så är det vad jag nu försöker göra för andra. Hon växte upp i Götene i Västergötland. Hon har sex bröder, ”vad jag vet”, (en amerikansk bror boende i delstaten Washington dök upp när hon gjorde reportage om dna 2019), men hon delade uppväxt framför allt med sin storebror Nicklas. – Mamma säger att vi två aldrig bråkade, det fanns liksom inte utrymme för det. Vi pratar om en nyckfull tillvaro, där Carina ­redan som liten lärde sig läsa av minsta stämnings­ förändring. – Jag tror inte att jag såg pappa faktiskt slå förrän jag var tolv år gammal, innan det var det snarare en rädsla för hans humör, något okänt som låg i luften. En explosion av ord som plötsligt kunde komma och som skrämde mig något oerhört. Och med det sagt så är det här också viktigt: ­Carinas pappa har blivit polisanmäld för misshandel vid flera tillfällen, men aldrig dömd, ”det är svårt att få slagna kvinnor och barn att våga vittna”. Ibland var Carina hans ögonsten, ibland fick hon höra att hon var en usel ungjävel eller snorgris. Eller som den dagen pappan sa att ”ingen kommer att stå ut med dig Carina, för du har en så vidrig personlighet”. – Just svängningarna är svårast att landa i. Jag har minnen av världens snällaste pappa också, roliga, glada minnen, som när jag fick ett tuggummi i ­håret och han klippte en Gustav Vasa-frisyr på mig. Det är det som gör det svårt. Om en människa ­alltid är ond är det lättare att gå, men om en person ibland höjer dig till skyarna och ibland trycker ned dig fullständigt tillbringar du ditt liv med att ­försöka göra ”rätt”, även om det är omöjligt. Hennes pappa slog henne aldrig. – Ibland när jag stod där, och orden haglade, så kunde jag blunda och önska att han skulle slå i stället. Dels för att jag tänkte att slaget inte skulle göra lika ont som orden, dels för att då skulle jag ha ett giltigt skäl att vara ledsen. Jag försökte berätta vid ett par tillfällen om hur det var hemma, och då fick jag alltid frågan om han slog mig. När jag ­svarade nej, var reaktionen ”jaha, men då så”. – Efter att jag sommarpratade om min uppväxt fick jag flera mejl från folk som berättade hur de

| CARINA BERGFELDT

anat att pappa var våldsam. Det gör mig galen. Jag har oerhört lite förståelse för vuxna som visste, men inget gjorde. Var fanns din mamma i allt det här?

– Efter tretton ganska tuffa år var inte heller hon helt hel. Hon träffade en ny man och skapade ett hem där vi kände oss trygga, men jag vet att hon i efterhand har haft dåligt samvete för att hon inte gjorde mer där och då. NU ÄR DET tio år sedan hon bröt kontakten med sin

pappa. – Men det kan alltjämt göra mig så förbannad hur mycket han fortfarande påverkar mig. Att jag till denna dag har svårt att lita på någon, att jag lärt mig att en person kan älska dig till stjärnorna och tillbaka på morgonen, bara för att avsky och skrämma livet ur dig på kvällen.

»Jag har oerhört lite förståelse för vuxna som visste, men inget gjorde.« Och om psykologer pratar om fem gånger kär­ lek – alltså vikten av att ge sina barn fem gånger mer positiv uppmärksamhet än negativ för att få en balans, eftersom vi suger åt oss det negativa så mycket lättare – klev Carina ut i livet med en grundmurad tro på att hon inte var värd att älskas. – Problemet är att man söker sig till det man kän­ ner igen. Pappa brukade säga att ”skit ska skit ha”… och jag tyckte jag var skit. Det ledde till att jag var till­ sammans med män som fick mig att känna mig lika värdelös som jag själv tyckte att jag var. En kille tittade på mig en morgon och sa att ”jag är inte lika kär i dig i dag som i går” och min reaktion var genast att be om ursäkt, snarare än att be honom fara och flyga. EFTER ETT ANTAL skiftande karriärer hittade Carina till journalistiken, och landade i kvällstidningsvärlden – en tuff miljö, framför allt för unga kvinnor. Och när chefer där sa saker som att hon inte var någon penna – alltså indirekt att hon var värdelös – så kunde hon ta till sig det också. – Det stämde överens med min självbild. Men i jobbet var drivkraften på något sätt ändå större än hjärnspökena. Hon pressade på, pushade, envisades och kom på idéer som andra snodde –

CARINAS STATIONER I LIVET:

2002. Börjar

journalistutbild­ ningen vid Göteborgs universitet.

2006. Blir fast

anställd som ­nyhetsreporter på Aftonbladet.

2011. Rapporterar direkt på plats efter massakern på Utøya i Norge.

2012. Fick Stora

journalistpriset, för sin artikelserie om tragedin på Utøya.

2013. Carina blir den första pristagaren av tidningen Journalistens pris Årets stilist.

43


MIN RESA

| CARINA BERGFELDT

»Allt det som tidigare skrämt mig kring relationer blev helt annorlunda med Jesper.«

”Ibland säger folk att Jesper verkar för bra för att vara sann, men han är också den virrigaste människa jag vet och tappar bort cyklar, nycklar och pass … Men att han vill jobba med, snarare än mot, mina monster kompenserar mycket.”

44

bara för att fortsätta framåt. År 2012 fick hon sitt ­genombrott när hon förärades med Stora journalist­ priset, för sin rapportering från massakern på Utøya. ”Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig ­berättelse som griper tag och vägrar släppa”, skrev juryn i motiveringen. – Först gick jag runt med en känsla av att de ­kanske hade fuckat upp och läst fel namn, men när jag strax därpå också vann pris som Årets stilist tänkte jag att de rimligtvis inte gör samma misstag och ger priset till fel person två gånger, säger Carina som de senaste 3,5 åren har rapporterat för SVT från ett Trumpland fullt av fejk news. 2016, mitt under valcirkusen i USA, var Carina ute och åt middag med en dansk kollega i Washington. Kompisen såg tre danskar hon kände och ­släpade med sig Carina till deras bord. Carina fick direkt syn på ­Jesper Zølck: ”Herregud, vilken snygg man.” Bara för att i nästa sekund tänka: ”Han måste vara sjukt tråkig.”


– Det har säkert också med min självbild att göra, men jag har alltid tänkt att snygga människor är lite korkade eller ointressanta, skrattar hon. MEN I KONVERSATION med det här danske nyhets­ ankaret fick Carina något att bita i. Samtalet böljade i timmar. Ändå, när han frågade om hon ville ses igen, svarade hon nej. – Fast när jag efter åtta månader insåg att jag fortsatt tänka på honom, hörde jag av mig och ­frågade om den där dejten fortfarande var aktuell. Det var den. Och det fanns något i Jespers självklara vänlig­ het som fick Carina att öppna upp. På andra dejten berättade hon om sin barndom. Tidigare när hon nämnt sin bakgrund har hon fått höra saker i stil med ”men skärp dig, borde du inte ha släppt det nu”. Men Jesper ryggade inte samtalet, utan frågade: ”Så vad gör osäkerheten med dig? Vad behöver du för att inte känna dig orolig?” Och så bestämde de att han varje morgon klockan sex amerikansk tid skulle skicka ett sms till Carina som fanns där när hon vaknade och säga att han vill vara tillsammans med henne – i dag också – innan hjärnspökena hann övertyga henne om något annat. – Jag tänkte att det kanske kommer två tre sms innan han tröttnar, men nu har det gått tre år och jag får dem fortfarande varje morgon när vi är ifrån varandra, säger hon och ler. På tredje dejten hände det hon aldrig trott, hon uttalade orden ”jag vill ha ett barn med dig”. – Allt det som tidigare skrämt mig kring relationer blev helt annorlunda med Jesper. Plötsligt kändes det lockande att få dela sitt liv med en man som är ­feminist och inte räds kvinnor som tar plats, och att få barn med någon som kan ge dem riktig kärlek. Det tog två år, men där är hon nu. Precis i ­starten av livet med sin nybakade lilla familj. PARET FLYTTADE FRÅN Washington till Stockholm precis innan förlossningen. – Hamilton är född bara veckor innan pandemin slog till. Jag är så tacksam att han hann komma innan alla regler runt förlossningar förändrades. Jesper och jag fick fem dagar tillsammans på sjuk­ hus, det hade varit omöjligt i dag. Nu befinner de sig i en ny vardag. – Jag skulle självklart inte ha den här bebisen ogjord för allt i världen, men det är bra konstigt att lämna USA precis innan landet drabbas av en av de värsta kriserna någonsin. Ekonomer spår upp till 30 procents arbetslöshet och berättelserna som kommer att finnas post-corona … herregud. När

I höst åker Carina tillbaka till USA för att bevaka v ­ alet, och självklart följer mannen och sonen med som ett tryggt bagage.

min efterträdare skulle hem till Sverige en månad mitt under den värsta krisen vände jag mig till ­Jesper och frågade: ”Hur skulle du känna om ­Hamilton och jag åkte till USA nu för att bevaka detta?” Han sa ”gör’t”. Min chef tyckte att jag var lite tokig och valde att tolka förslaget som ett skämt så det blev inget, men där och då blev jag än en gång övertygad om att jag gift mig med rätt ­person, som såg mitt behov och bara lät mig flyga. Hon vet inte var korrejobbet för henne härnäst. – Jag åker tillbaka till USA för valet i november, men efter det får vi se. Men jag älskar att vart jag än hamnar följer min man och min son med. Det ­bagaget trodde jag aldrig att jag skulle få med mig. •

CARINAS STATIONER I LIVET:

2016. Blir SVT:s korrespondent i Washington DC i USA, bevakar valet och träffar den danske ­journalisten Jesper Zølck som blir mannen i hennes liv.

2018.

Promoverad till filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet.

2019. I juni släpps Carinas uppmärksammade dokumentär Min hemlige bror, hon sommarpratar i P1 om den psykiska misshandeln i barndomen och gifter sig med Jesper Zølck.

2020. Den 14 feb­

ruari föds Carinas och ­Jespers son Hamilton.

45


Playlist

VÅRT NYA RESESÄLLSKAP Numera rör sig någon sällan ut på resa utan musik. Lurarna och din egen spellista har blivit våra givna resesällskap. Men historien bakom är lång och spännande. Ja, vi menar alltså lite före blandbandet. Häng med! text HENRIK ARNSTAD illustration MAJA NORRBY

A

tt resa med tåg är en ­musikalisk upplevelse. Att färdas på järnväg är rytm. Landskap, träd, stolpar, samhällen, vägar, stationer och människor passerar utifrån resans takt. Via musiken i din smartphone, mp3-­ spelare eller dator tonsätter du ­existensen ombord på tåget. Musik är bättre på järnväg – det känns självklart. Men allt har en historia. Bakom denna rytmiska reseupplevelse – där du skapar ett privat ljudrum ombord – finns en snabb samhällsförändring. Musiken gick under 1900-talet från att vara en mänsk­ligt framställd gruppaktivitet till att bli en konsumtionsvara förmedlad via maskiner. Din musikspelare ombord på tåget är bara det senaste exemplet. Musik blev ett personligt soundtrack till livet, när den ­moderna människan förändrade musiken. Minst lika intressant är motsatsen – att musiken förändrade människan, när mänskligheten ”musikaliserades” (som ­vetenskapen kallar det) under de senaste

46

100 åren. Om detta står att läsa i den ­spännande forskarantologin Musikens ­medialisering och musikaliseringen av medier och vardagsliv i Sverige, redigerad av Ulrik Volgsten, professor i musikvetenskap. MUSIK ÄR EN av mänsklighetens äldsta upp-

finningar. Alla historiska civilisationer på jorden har framfört musik, även då de helt saknade kontakt med varandra. Behovet av att skapa, spela och lyssna på musik verkar vara en grundläggande biologisk egenskap hos människan, med en historia som ­spänner över hundratusentals år – långt in i stenåldern. Ändå var musik någonting helt annat för bara dryga 100 år sedan, jämfört med i dag. Musik har ”förändrats från att i huvudsak ha varit något man gjorde tillsammans, en kollektiv aktivitet, till att ha blivit ett privat objekt”, skriver Ulrik ­Volgsten. Din tågresa med hörlurar är en del av ­denna förändring. Inför 1900-talet var musik sammankopplad med jordbrukarsamhället. ­Musiken var inte maskinell utan ett mänskligt hantverk. På gården, i byn eller på segelfartyget spelade och sjöng män­


| MUSIK

STAFFAN LÖWSTEDT

INRE HÄLSA

ANDRES LOKKO Musikjournalist, aktuell i höst med boken Andres Lokko 2010–2020.

”Något går förlorat när musiken isoleras från rummet.” Hur lyssnar du på musik i ­vardagen? – Jag tycker egentligen inte om att lyssna på musik i hörlurar, i synnerhet inte professionellt. Det är någonting som går förlorat när man isolerar musiken från rummet, från omgivningen. Det ­kanske bara är jag, men att placera musiken i ett hermetiskt slutet sammanhang blir lätt som att titta på en målning i telefonen i stället för att uppleva den i full frihet i Sixtinska kapellets tak. Musik ­kräver levande mummel, tror – ­eller tycker – jag. Relationen musikalitet–skriva ­musikjournalistik? – Jag har aldrig tänkt tanken. ­Ambitionen bör ju givetvis vara att ens recension ska bli bättre än verket den behandlar, detta sagt med en hyfsad dos humor och självironi men inte desto mindre eftersträvansvärt för det. Vad är bra tågmusik? – Den musik jag oftast vänder mig till är ”ambient”, alltså musik uttalat skapad för att förhöja, förändra eller bara totalt smälta in i omgivningen. Brian Eno må vara känd för att ha uppfunnit genren ambient, men redan i slutet av 1800-talet beskrev kompositören Erik Satie sina pianostycken som ”inredningsmusik”. Just nu är samlingen Kankyo Ongaku: J­apanese Ambient, Ebvironmental and New Age Music 1980–1990 mitt favoritsällskap under tågresor. 47


CECILIA EDEFALK HEMKOMSTEN 28 MARS — 17 JANUARI 2021

”Sällan har jag upplevt en konstutställning som så välbehövlig.” Anna Nittve, SvD Annons_Kupe_Bilaga juni_200422.indd 1

Sjöfarare, handelsmän och mytiska krigare

MÖT VIKINGARNA

vikingAFÄRD & inteRAktiv utstÄLLning guiDADe visningAR & AktiviteteR RestAuRAng & Butik en pLAts FöR heLA FAmiLJen

thevikingmuseum.com - DJuRgÅRDen

www.norrkopingskonstmuseum.se 2020-04-22 09:13:30


CHRISTIAN FÄLLBERG

INRE HÄLSA

DILBA DEMIRBAG: Musiker, aktuell med singeln Muddy water.

»När jag producerar vill jag helst inte bli färgad av annan musik.« Hur lyssnar du på musik i ­vardagen? – Jag lyssnar på musik i hör­ lurar, gärna riktigt bra sådana. Hög­talare använder jag i studion. Vilken relation finns mellan att ­lyssna på musik och att producera musik? – När jag producerar musik lyssnar jag väldigt lite på annan musik. Jag vill helst inte bli färgad eller distraherad. Det blir väldigt intensivt mycket ljud och då kan det vara skönt att inte lyssna på musik några timmar några dygn. Bästa tågmusiken? – Åh jag har massor av musik­ spellistor, alla i olika stilar. Bästa tågmusiken är suggestiv och lite som filmmusik. Spännande enkelt beskrivet. Till exempel Trouble med Kleerup, Bruce Springsteens I’m on Fire, Sara Jaroz Build Me Up from Bones eller varför inte min egen I Remember You.

niskor tillsammans. Musik var psalmsång på gudstjänster och högtider som bröllop, dop och begravningar. Makten markerade sin tjusighet med pompa, ståt och offentlig musik när konungar kröntes eller i samband med krig och segrar. Arméer marscherade till pukor och trumpeter – ”framåt muntra bröder, rör trumman”, skriver Shakespeare. Ingenstans sågs musik som någonting ­privat, automatiserat eller isolerat. Själva tanken var omöjlig och absurd. MEN 1878 PRESENTERADES den nya uppfin-

ningen fonografen i Sverige. På apparatens cylindrar kunde ljud spelas in och spelas upp (kung Oscar II testade att sjunga i ­apparaten men ska ha förstört cylindern ­efter att ha hört sin egen röst). År 1903 ­lanserades grammofonen. Musik tog steget från att vara en gruppaktivitet till att bli en produkt i det moderna Sverige, som gradvis ersatte jordbrukarsamhället. Plötsligt uppstod möjligheten att lyssna till musik i ­ensamhet. Musikerförbundet oroades över den maskinella framtiden: ”Maskinen, grammofonen, i mång­ faldigt förbättrad gestalt, har slagit ut den

| MUSIK

mänskliga, levande arbetskraften. Vi stå i parallellitet med sättarna, vävarna, telefonisterna och övriga grupper av handens ­arbetare, som utträngts av maskinen.” Å andra sidan föddes nya arbeten, ­exempelvis musikrecensenten. Svenska Dagbladet lanserade 1928 skivrecensioner med vinjetten ”Grammofonmusik under kritik”. På Stockholmsutställningen 1930 hyllades funkisen, maskinerna och modernismen. Grammofonspelaren var en del av detta, även om samtiden underströk att ”låta barnen hållas fjärran från den hydra, som kallas jazzmusik”. I takt med den ­tekniska utvecklingen blev grammofonerna mindre och möjligheten uppstod att ta musiken med sig, utanför hemmet. År 1909 lanserade Skandinaviska Grammofon AB grammofonmodellen ”Picknick”, vilken ”på grund af den ­praktiska konstruktionen, hvarigenom den vanliga tratten gjorts obehöflig” var ­”förträffligt att medtaga vid utflykter af ­allehanda slag”. På 1920-talet kom resegrammofoner ”av väskmodell” och män­ niskor började bli beroende av att ha med sig musikspelare, även utomhus. Den

»Hjärtesorg, eufori, melankoli, träning eller party: att skapa det perfekta blandbandet var en konst som drevs till perfektion.« 49


INRE HÄLSA

| MUSIK

PETER FRÖBERG IDLING Författare, aktuell i höst med ­romanen Nidamörkur.

”Jag har ett särskilt soundtrack till varje bok.”

”som en gång fått smak på den transportabla och vet vilket nöje man kan ha av den” vill ha med resegrammofonen jämt och ”inte bara på kortare utflykter och på sommarnöjet”, skrevs det 1931. År 1936 sjöng Evert Taube att ”fjärden ligger blank som ett nybonat golv”, varpå han tar med sig musikspelaren till sjöss: ”Nu går vi i båten och skjuter ifrån. Vi ska ro till Ängholmars ­blommande stränder, med frukost för oss bägge och med grammofon, ska vi fira gökottan ni och jag.” NÄR HÖRLURARNA ANLÄNDE påpekades det

att lyssnaren gick in i en egen sluten värld, där hen var svår att få kontakt med. Veckotidningen Hemma skrev 1926 att en kvinna satt ”med lurarna för öronen, döv och frånvarande för allt”. Efter andra världskriget kom transistortekniken och musikspelarna krympte. År 1979 lanserade det japanska företaget Sony en portabel kassettbandspelare under namnet ”Walkman” (i Sverige känd som ”Freestyle”) avsedd att användas med små lätta hörlurar. Sony Walkman var en utveckling av ficktransistorradion, men erbjöd ­betydligt mer via kassettbandet. Lyssnaren kunde spela in valfria låtar och komponera sitt eget soundtrack till livets olika skeden. Hjärtesorg, eufori, melankoli, träning eller party: att skapa det perfekta blandbandet var en konst som drevs till perfektion (fint beskriven i Nick Hornbys roman High ­fidelity från 1995, filmatiserad 2001). 50

Jag minns när jag skapade blandbandet inför min första tågluff 1987. Det var ­fulländat. Den lätta arkitekturen hos ­Global Infantilists, Bach och Twice-a-Man föregicks av Ratatas Prinsessa på vift. Sony Walkman följdes av portabla cd-spelare, mp3-spelare, Ipod och dagens smartphones. Det perfekta blandbandet lever kvar som den perfekta låtlistan: noga utvalda verk på Spotify som illustrerar ­livets olika skeden och bekräftar – inte minst för oss själva – vår identitet. Ulrik Volgsten skriver:

»Musik kan fungera som starka känslomässiga ’rum’.« ”Musik kan fungera som starka känslomässiga ’rum’ eller ’bilder’ inom eller kring vilka tillfälliga självbilder och självuppfattningar kan balanseras och anpassas. Dessutom har forskning visat hur musiken kan fungera som ett sorts känslomässigt minne – ett ’soundtrack of our life’ – som vi kan återkalla i kritiska situationer eller när våra identiteter behöver förstärkas i mer vardagliga situationer i enlighet med vad som kan beskrivas som ett musikaliserat själv.” Dela din spellista med mig och jag ska säga dig vem du är, där du sitter på tåget med dina hörlurar. •

Hur lyssnar du på musik i v ­ ardagen? – Nästan uteslutande på musik i hörlurar och närapå allt jag ­skriver, skriver jag till musik. När arbetsdagen är slut är musik­ behovet oftast mättat. Eftersom jag har barn är det dessutom rätt mycket ljud i vardagen, så ­ytterligare ett ljudlager behövs knappast. Relationen mellan musik och ­skrivande? – För mig är relationen stark. ­Författandet handlar om att gå in i en annan värld, att befinna sig på den plats man skriver om. Det förut­sätter ett slags hyperkoncentration och musik kan vara ett sätt att få fatt i den. Jag har därför ett särskilt ”soundtrack” till varje bok med låtar som speglar romanen och vad jag vill att den ska bli. När jag trycker i gång musiken vet jag att det är dags att byta verklighet. Bästa tågmusiken? – På tåg läser jag helst. Men om jag bara skulle lyssna medan jag betraktade landskapet passera utanför tågfönstret så skulle jag välja något kontemplativt som förhöjer den njutbara färd som en tågresa är.

KUPÉS EGEN SPELLISTA FÖR DIN TÅGRESA Sök på Kupé sommar 2020 på Spotify.


START YOUR VACATION ONE DAY EARLIER At Comfort Hotel our goal is to make our guests next day as good as possible. We do it by offering them a good night sleep, sustainable thinking and the perfect location - all to a great price! Yep, you’re welcome.

BOOK AT NORDICCHOICEHOTELS.SE


SLIPERIET I BORGVIK VAD: Konsthall och gourmetkrog inrymd i ett gammalt träsliperi. VAR: I Borgvik utanför Grums i Värmland. MER INFO: sliperietborgvik.se. 52


NEDSLAG

| BORGVIK

SVÄNGIGT HÄNG i konst hallen Kultur på landsbygd är en ordkombination som knappast klingar framgång. Men på Sven-Ingvars-sångaren Oscar Magnussons konsthall och gastrokrog utanför Grums svänger det som i succé. text BELLA LINDE foto LENA GRANEFELT 53


NEDSLAG

| BORGVIK

»Det finns ingen anledning att göra avkall på god konst för att man bor på landsbygden.«


I en gammal industribyggnad utanför Grums ligger den kombinerade konsthallen och krogen Sliperiet.

Oscar Magnusson, frontfigur i Sven-Ingvars med egen konsthall i Borgvik.

V

attnet i Grumsfjorden glittrar lika intensivt som Oscar Magnussons djupblå blick. Utomhus skiner solen. Inne i den stora ­tegelbyggnaden i Borgvik strålar Sven-Ingvars-sångaren och kultur­ entreprenören i kapp med de verk som hänger i hans kombinerade konsthall och finsmakarkrog Sliperiet. Häromåret firades tioårsjubileum, närmast mot alla odds. Vem kunde föreställa sig att ett igenvuxet tegelhus i en gammal bruksort i Värmland skulle bli vallfartsort för konstkännare och foodisar? Eller ens locka till sig normal­ intresserade kulturkonsumenter? Det är klart att Oscar Magnusson är glad. – Men mest är jag stolt över är att ha fått kontrasten mellan stad och landsbygd att smälta ihop. Det är ju fantastiskt att kunna visa konstnärer som David ­LaChapelle och Nick Brandt, som normalt

hänger i storstäder som New York eller London, i en gammal industribyggnad ­utanför Grums. Oscar Magnusson har varit medlem i musikgruppen Sven-Ingvars i 14 år, först som gitarrist och numera också som ­sångare. När pappa Sven-Erik Magnusson gick bort 2017 klev Oscar fram som frontfigur i bandet vars spelningar drar fulla hus på Sveriges största arenor. Att han också driver konsthall och gastro­ restaurang är mer en slump, ett resultat av mötet mellan en sovande industribyggnad och en drömmare på cykeltur. – Jag flyttade hem till Värmland efter studier och hektiska år i Stockholm. I samband med att jag träffade min fru ­flyttade jag tillbaka till Karlstad och skaffade ­samtidigt ett sommartorp här i Borgvik. Någonstans drömde jag om att ha en ­kulturlekstuga, ett ställe för skapande, och så cyklade jag i princip bara in i Sliperiet.

Tegelbyggnaden från 1903 hade tjänstgjort som träsliperi, massafabrik, kraft­ station och byggnadsvårdsmuseum, men låg nu gömd bland sly och gamla björkar – och var dessutom till salu. Invändigt var det kaos. Vinden och ett halvt våningsplan var belamrade med brädor och gamla grejer, och i industrihallen stod ett torp i fullformat. Efter tio minuter hade Oscar bestämt sig. En vecka senare var Sliperiet hans. I DAG SYNS inte ett spår av damm, bråte och gamla byggnadsvårdstorp, det senare plockades ner av en man som förhoppningsvis har monterat upp det någonstans. Inom bara ett år hade Oscar tänkt till, röjt upp och byggt, mest på egen hand, och slog upp portarna till sin egen utställningshall. På de putsade stenväggarna, där välvda spröjsade fönster släpper in vackert Värmlandsljus, har sedan dess p ­ asserat konst av skaparsjälar som Terry O’Neill, Douglas 55


NEDSLAG

| BORGVIK redan har det, och menar att byggnaden hjälper honom på traven. – Om jag skulle generalisera över verkligheten här så är det i huvudsak kvinnor som letar sig hit. De medföljande männen tittar på balkarna och husets konstruktion, men när de låter blicken gå vidare kan de inte undgå att se konsten och förhoppningsvis drabbas av den.

SÅ RESER DU HIT! Tåg till Karlstad. Se avgångar på sj.se. Buss 900 till Skoghall. Kort ­promenad till Lillängshamnen för vidare transport med båtbuss. Alternativt buss 800 till Slottsbron, hållplats Edsholmsgatan, för vidare transport med båtbuss. Se karlstadsbuss.se.

Kirkland, Clive Arrow­smith och nämnda Nick Brandt och David LaChapelle. Några år senare skapade Oscar och kökschefen Niklas Petersson dessutom det som möjligen kan vara Sveriges snyggaste krogkök: en öppen kockscen i skiffer, ­kakel och koppar

»När man inte har ekonomiska muskler får man vara påhittig, det tror jag är bra.« på det numera stilrena entrésolplanet som utgör restaurangen. D ­ ärmed kan gästerna titta på antingen kockar i arbete eller blicka ut över konsten en trappa ner. – När man inte har ekonomiska ­muskler får man vara påhittig, det tror jag är bra. En stor kassa kan kanske rent av hämma kreativiteten. 56

Sliperiet har fått såväl konstkännare, kulturintresserade och bara utflyktssugna att hitta till Borgvik.

I DAG HAR Sliperiet också en fast krets av r­egelbundet återkommande konstsamlare, som kan hosta upp de för en lekman ­astronomiska summor som vissa verk ­betingar. Men Oscar är noga med att inte vara snobbig. – Konst är till för att ses och kännas, den ska vara till för alla. Man måste inte kunna något eller ha en massa pengar, det enda man behöver är mod nog att våga bli berörd. Förra året hade Sliperiet drygt 20 000 besökare, en siffra som Oscar hoppas ­håller i sig. I årets utställning sticker fotografen Anders Petersen ut som ett lockande namn. Oscar siktar högt, och han har sina skäl: – Det finns ingen anledning att göra avkall på god konst för att man bor på landsbygden. Dessutom är det vackert här i Borgvik, med Vänervattnet och allt. Det är roligt att folk letar sig hit och får syn på vår fina bygd. •

I dag är restaurangen listad i White Guide, och har dragningskraft i sig själv. Dessutom anordnas musikkvällar som ­under benämningen Sköna söndag får folk att fara till Borgvik för att mitt i ­konsten njuta av närmast magiska spelningar. Artister som Pernilla Andersson, Louise Hoffsten och Tomas Andersson Wij har varit här, dessutom spelades ­ delar av den TV4-sända Sven-Ingvars-­ dokumentären Så många mil, så många år in i byggnaden. MEN FRAMFÖR ALLT handlar det om konst,

som vid sidan av musiken ligger som ett ständigt pockande behov hos Oscar. Huvud­sakligen visar han fotografi, men också en del skulptur och måleri. – Jag väljer själv vad som ska ställas ut, det är nödvändigt eftersom jag alltid styrs av en tanke eller en känsla. Ett exempel är hur jag såg harmonin i en Dalai Lamabild av Clive Arrowsmith, den känslan satte tonen för hela förra årets utställning. Oscar Magnusson har en uttalad mission med sin konsthall, han hoppas kunna skapa ett konstintresse hos människor som inte

SVEN-INGVARS Dansbandet bildades 1956 i Grums kommun med sångaren Sven-Erik ­Magnusson som frontfigur. Sedan 2006 är Sven-Eriks son Oscar Magnusson medlem i bandet och ­efter Sven-Eriks bortgång 2017 har Oscar tagit över mikrofonen.


TUR Å P NING L L Ä T UTS RIGE E V S A I HEL

Illustration: Sara Teleman

Katja a of jja Sweden

En del av Göteborgs Stad Utställningen är producerad av Kulturen i Lund och Röhsska Museet

Upptäck järnvägens spännande värld!

Foto: Claës Lewenhaupt

4 juni – 23 sept 2020

Fira demokratin! Sveriges riksdag firar att det gått hundra år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt. Fira demokratin! är en utställning som visas på museer runt om i landet. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Läs mer och se när utställningen kommer till din ort på firademokratin.riksdagen.se #firademokratin

www.jarnvagensmuseum.se


KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

ÄR STARK I TRON

ÄR OFTA SKI8VMANNA- RÄTT PRODU- DRiFTSNATURALIV MÅN CENT LÖN

MO I . . .

LOPPBITEN

FÖRT VIDARE

LJUDDÄMPAREN MÄRKA LED

TIDSMASKIN LERDUVESKYTTE

AXA

SHUTTERSTOCK

ENERGISNÅL RYSKT FLYG

ANDAKT

SLARVAR LIGGBORT UNDERBÖCKER? LAG

FLITIG FILUR

SOM SYLT & SYRA HÅLLER FÖRE STÖDGALA

MUNTLIG BESTÄMMA TID

”TINSELTOWN”

TILL KILT SOM TILL LÖPARBANA SÄMRE SKICK STOD MOT ATEN

SOM LOFOTEN SOM DIN

HALVT MONGOLISKT NAV

BITA

AMER. NYHETER

HÅKEN SKYFFLA KOL

KNAPPA KVARTEN

MAX T.EX.

BOMORD FIXA MUSIK

TREDJEDELS ABB

SES MED DITT KLUBBKLUBB

TVÅBENTA SORKAR KÅSEBERGAKILLE

ELLIPTISK

UTAN KLANG LEX T.EX.

BLADET

AGKÖPING SOM REM ELLER R.E.M.

I BRÖD & BRÄNNVIN

KOLLOID

BETT ERFAR SILVER SHADOW

BLEV SPOLAD HALVGRÄS

SÖTNOSAR MICKO MÅNNE

RIBONUKLEINSYRA DE KAN VARA TORS EL. ODENS

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 augusti. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

TROPISKA FRUKTER

ÄR ALLTID TIDIG

ORD MOT ORD

BÅL

58

STÄVA MEKA BECHAMEL

SMYCKAR

HEMSTÄLLDE

TUR MEN INGET FLAX

VILLA UTAN VÄGGAR TESTET

RIDER LÄGGA UNDAN OM NATTEN STICKA UPP

ÅTHÄVOR

FRÅN MISSNÖJD

TÖMMA EKAN

SPELAR ROLL

niklas. aurgrunn @gmail. com

FÖRSÅT

Grattis! Ni vann i maj: FÖRSTA PRIS: Martin Westin, Uppsala ANDRA & TREDJE PRIS: Sven-Olof Mörk, Vänersborg Marie-Anne Larsson, Tibro


KORSORD Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Medel

1 4 7 8 4 1 9 5 5 3 3 2 5 1 8 9 9 2 7

9

9 5

5 8

4 7 8 5 4 6 2

2 7

3

SVÅR

0rdenska nedan här passas in i rutmönstret två vardera gånger vardera 0rden Dubbelglosan nedan härska passas in i rutmönstret två gånger - en gång- en gång

SVÅR

2 1 5 8 3 4 9 6 7

1 6 7 9 4 8 2 3 5

4 5 8 3 2 6 7 9 1

9 3 2 5 1 7 4 8 6

Svår

3 2 9 6 7 5 8 1 4

5 7 4 1 8 3 6 2 9

6 8 1 4 9 2 5 7 3

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

8 4 3 7 6 9 1 5 2

MEDELSVÅR

6 3 2

1

3 5 6

7 9 6 2 5 1 3 4 8

7 1 8 2 1 4 3 7 9 1 5

Svår

| JULI/AUGUSTI

MEDELSVÅR

9 1 4 2 8 6 7 5 3

3 8 2 1 5 7 9 6 4

2 5 7 4 1 8 6 3 9

6 9 3 5 7 2 8 4 1 Medel

1 4 8 6 3 9 5 7 2

4 6 1 8 2 5 3 9 7

7 2 9 3 6 4 1 8 5

8 3 5 7 9 1 4 2 6

Sudoku:

AT UR RÅ AG

TT RA ÅG GG

T A G G

B R Ö D

BR RU ÖV DA

RÖ UV VE AR

ÖD VA ER RR

D A R R

Dubbelglosan: Ordkättingen: KUL – RAM – VERK – TYG – EL – AN – LAG – LÖS – BLAD

BLAD

GA AU TR TA

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

G A T T

Ordkättingen KUL

5 7 6 9 4 3 2 1 8

AURA – BRÖD – DARR – GATT – RUVA – TAGG – TRÅG – ÖVER

AURAAURA - BRÖD - DARR- DARR - GATT- -GATT RUVA- -RUVA TAGG- TAGG - TRÅG- -TRÅG ÖVER- ÖVER - BRÖD

Lösningar - RAM - LAG - VERK AN – RAM – LAGAN – VERK – EL – TYG – LÖS- EL - TYG - LÖS

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

59


UTAN ÄR VÄL INRE ÖVERBULVAN TYGELSE

O

F

TALAR UTAN TÄCKNING

L

O V

I PAJ

GÅR TILL SJÖSS

V

LÄTTNADSLÅT

O R S A

TIDNINGSANKA

LÄGGER PÅ ETT KOL

LADY KILEN

VATTENSPRIDAREN

E

PLEJEL

L

G A

GÖR FARSGUBBEN? KÄPP I HJULET

V A K

HÄNFÖRT

FIGUR PÅ DET HALA

P U H

BARA 2:AN KOM FRAM

E

T

LÄR GÅ LIKA BRA

INRE VÄSEN VÅTARV

E N SYRESATTE SIG EN SORTS BUMS

D Å R A

A R KNAPP KVART

TRALL

GE LOV SOM ULL

ANG EL. STAN PATRONEN

S J Ä VIKTLÖS

MIMOSA MÅNNE

C A K

T

S E

BORT HELT KORT

E

T

T

A

KOBEKULOR

S

T

A

BASTANT BLOMMA

P

I

FRANSK TREA

L

A R L

O N

SÖTAR TILL DET

DRAG

S

U N T

L

U KRUBB STRÖMSTAD

G S M E

ELLIPTISKT VATTENDRAGET

L

E

FUNTAD

T

LEX T..EX. BUNKERSTOFF

L

FN I NEW YORK

A

G U N

TVÄTTINRÄTTNING BUSKEN

R

I

K

KORSORDSLÖSNING JUNI

M L HÄNGMOJÄNG

A

N A G G STRANDSKYDD GARVADE

K A

HAN ÄR I RESEBRANSCHEN

L

T

A R G

I

D A N

ÄR ETT RIKTIGT SVIN

KRATSAR

O V A

D O S A I

T

SKOLA MED KUB

A S S RINGA VOLYM

A G E R

L

DRAGARBRUNNSBRUD

ENSAMSTÅENDE

F

ERSATTE NMT

BRÅK OMBORD?

E M U PÅ VW I WINDHOEK

L

MER ÄN LÄTTJA INFORMELLA

HÅLLER PRISTAGARE

FÅGEL UTAN FLYKT TRADEN

S

E

E R

Y E N

ROOS

MCC / CD FÖRE LUNCH I LEEDS

O D R A D

31536 TUSEN SEKUNDER

A N D A D E S 10x10 m2

KALASKONFEKTION

T

GÖR STAD AV STA

L

E G A

HANDLEDER

Y R A R

S P Å R

Ä R A

R O A R

U N G E N Ä

RADIKAL SVÄNGTYP

D A R

HÅLET I TÄCKET

SLAG I SPARTA

SAMLAR SENIORER

L

PRIS UTAN MOMS

NÄRINGSKEDJA

MASBAS

TIMMERLASS

MITT I SMETEN

LIPA

A G BROTT SOM BRÖD GÅR NER PÅ KNÄ

B

E

T

KAPILLÄR KANSKE

A

R Å N I

D E

E N E N

K A N D E R A R

niklas. aurgrunn @gmail. com

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

G TÄLLNIN EN UTSADIKAL OM R KONST! SCEN

Göteborgs stadsmuseum är en del av Göteborgs stad

Namnlöst-22 1

2020-03-25 14:40:40

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se


din resa… VÅR A NYHETE R, LINJE R OCH TÅG . FÖR UPPDATE R AD INFO OCH AK TUE LL A TIPS, BESÖK OSS PÅ S J.SE

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

RESA

SHUTTERSTOCK

Järvsö–Ånge LÅNGSTRÄCKTA SJÖAR, BÖLJANDE skogsklädda åsar och en nästan molnfri sommarskymning. Att få en vacker tågupplevelse handlar om lite tur. Det gäller att få den där lyckade kombinationen av tre saker

1 2 3

Att få sitta rättvänd och få möta landskapet i 45 graders vinkel. Att landskapet utanför tågfönstret är tilltalande, så klart. Att det är en tid på dagen då ljuset är vackert.

Det sistnämnda är nog så viktig även om man inte alltid kan välja tågavgång efter estetiken i dagsljuset. Men vill du vara på den ganska säkra sidan, välj tågsträckan: Järvsö–Ånge. En ­erkänt vacker bit att färdas med tåget. Den går förbi sjöarna Letssjön och den vidsträckta, milslånga Hennansjön. Gör du den i begynnande sol­nedgång blir den ett resminne för livet. 61


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

64

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


Miljöriktiga plagg i mjuk och skön bambu Läs mer på www.bamburino.se

Mysplagg, nattplagg & Yogaplagg i bambu

Siden för alla tillfällen! - Reselakan, resenattlinnen, morgonrockar, sängkläder, mm.

Resemorgonrockar

100% siden. One Size. Vikt 90 gram

Reselakan i siden Lätta och smidiga för resan

Sängkläder i Bambu Mjuka, sköna, temperaturreglerande och prisvärda

Upplev fördelarna med Bambu:

Lätta reseplagg i siden Många modeller och färger!

www.bamburino.se

Exklusiva sidenplagg

Night and loungwear i kraftigt siden

www.sleepinsilk.se


I KUPÉN

| OSKAR STERNULF Du gör föreställningar för ­landets högstadie- och ­gymnasieskolor, berätta!

– Dels är det #snygg #snyg­ gare #utbränd som jag skrivit själv, liksom Komma ut. Dess­ utom har jag spelat Ondskan som bygger på Jan Guillous bok. Alla tre tar upp svåra men viktiga ämnen för målgruppen och det blir alltid engagerade diskussioner och frågestunder efteråt. Hur blev klassrummet din scen?

»Jag vill att teater ska ta tag i en!« Skådespelaren Oskar Sternulf vill få ungdomar att reflektera och prata om det vi visar varandra på sociala medier. Med enmansföreställningen #snygg #snyggare #utbränd på skolor runt om i landet får han tonåringarna att prata om just det som är svårt att prata om. text TOBBE LUNDELL foto RICKARD UNGE

– Jag såg en gång enmans­ föreställningen Grottmannen med Brasse Brännström och blev helt fascinerad. När jag var klar med min utbildning kontaktade jag förlaget och sa att jag ville spela den, men de tyckte att jag var för ung och föreslog i stället Ondskan. Jag nappade och började spela den för skolelever. Det gick bra och jag upptäckte snart att det fanns ett behov i skolorna att genom den här typen av möten väcka frågor om hbtq och ­psykisk ohälsa. Så jag skrev två egna pjäser om det. Hur blir du emottagen av eleverna?

– Det finns mycket attityd där och de är svårflirtade, men det gillar jag. Jag blir utmanad och får kraft att nå fram till dem. När jag har ­spelat Komma ut får alla ställa skriftliga ano­ nyma frågor och det är så givande att höra funde­ ringarna och ge svar så gott jag kan. Samtidigt

som jag slås av hur stor okun­ skapen och ­osäkerheten bland ungdomar är ibland. Jag sparar alla frågor jag får och efter de 200 första föreställningarna sammanställde jag dem i en bok, Gay, straight eller mitt­ emellan?. Det är tunga ämnen du jobbar med …

– Jag vill att teater ska beröra och ta tag i en. För mig är det naturligt att jobba med frågor som annars är lite otillgängliga. Jag skriver just nu på en ny pjäs med arbetsnamnet Brutna ­löften, brutna revben som kom­ mer belysa våld i hemmet, ur förövarens perspektiv. Det är inte för att jag vill ge röst åt ­förövaren, men jag vill hitta en förståelse för varför någon miss­ handlar en annan människa. Har du ännu fler nya projekt på gång?

– Ja jag skriver på en ung­ domsbok också. Arbetsnamnet är Jävla bögjävel och den hand­ lar om två killar på gymnasiet med helt olika bakgrund och in­ tressen, den ena är homosexuell och den andra homofob. Men de möts i det där ändå och, tja, vänta så får ni se hur det går …

OSKAR STERNULF ÅLDER: 35. BOR: Vasastan i Stockholm. FAMILJ: Blivande maken Jonas. GÖR: Skådespelare, musikalartist, produ­ cent, dramatiker, förfat­ tare och modell. AKTUELL: Spelar i höst skolföreställningar i hela landet och skriver på både ny bok och pjäs. MER INFO: Om hur du kan boka Oskar för skolföreställning på sternulf.se.

Hur hinner du allt?

– Ja, faktiskt är det så att jag får fler förfråg­ ningar än vad ­tiden tillåter. Men jag har mycket energi. Mitt koncept är mycket frisk luft, regelbun­ den träning, dricker vatten och äter kladd­ kaka så ofta jag kommer åt. •

OSKARS TÅGRESA

Hur mycket tågresande blir det? ”Jag åker på minst en turné i månaden och besöker en lång rad orter. Jag tar i princip alltid tåget.”

66

Vad har du alltid med dig? ”Alltid dator. Jag hinner skriva på mina egna alster eller ­administrera. Och så har jag med mig min fysiska kalen­ der som jag kan bläddra i.”

Vad gör du alltid? ”Tar kaffe. Gillar att det numera finns tre sorters mjölk till kaffet.”

Din favoritplats på tåget? ”Om jag åker 1 klass vill jag sitta på singelsäte nära ­kaffebuffén så jag kan norpa åt mig den där goda choklad­ rullen som finns ibland.”

Stad som du ofta reser till? ”Jag är uppväxt i ­Karlskrona. Jag lägger alltid mina premiärer i ­Blekinge och ser till att komma dit så ofta det går.”


GSOplay ger dig klassiska konserter var du än är. Helt gratis. Titta på dina favoritkonserter direkt på gsoplay.se eller ladda ner appen för fler funktioner.

GÖT EB O R GS SY M F O N I K ER –S V ER I G ES N AT I O N A LO R K ES T ER . GS O P L AY. S E FÖRS TE HUVU DS P ONSOR VOLVO. HUVU DS P ONSOR E R G ÖTE BORGS - P OS TE N O C H S TE N A S TIF TE L S E N

NOW Ladda nerDOWNLOAD GSOplay i dag!

Göteborgs Symfoniker – en del av


Törstar du efter mer än ett vackert sommarsverige? Nu har vi laddat upp med kalla läskande drycker och krispiga tilltugg. Välkommen till bistron och trevlig resa!

ALKOHOLFRI ÖL

29:1 200 POÄNG

SNACKS

FR. LÄSK/VATTEN

FR.

22:1 200 POÄNG

Bistro finns i SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

25:1 200 POÄNG

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 7/8 2020  

Kupé nr 7/8 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded