__MAIN_TEXT__

Page 1

SJ SVERIGES GRÖNASTE VARUMÄRKE

2019

KUPÉ JUNI NR 06 2020

Hemester!

# 06 JUNI 2020

• Ack Värmeland, du sköna kulturmecka • Familjeäventyret Västerås • Den stora glassresan

STREAMA DIN LÅNGRESA Vi har filmtipsen

Ensamheten i coronans tid

»Kanske är jag ändå bara fejk« Veronica Maggio har under åren skapat soundtrack till våra egna liv. Vi har nynnat hennes texter om kärlekskriser och känt oss förstådda. Nu äntligen ger hon sig ut på turné med nya låtar. Vi åkte med på tåget .

Sommarbilaga med de bästa semestertipsen från norr till söder medföljer

+

Social distansering = tält! Köttätande växter Bord för en


RYGGSÄCKAR FÖR VARSOMHELST High Coast-serien är här Om du frågar oss är varsomhelst en mycket lovande destination i sommar. Speciellt om du är utrustad med en ryggsäck eller höftväska från vår nya High Coast-serie. Gjord av vattentät, lätt, 100% återvunnen nylon och designad för pålitlig funktion och slitstyrka som passar nästan vilken sommaraktivitet som helst. Packa ner dina grejer och du är redo för det mesta.


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VISIT DALARNA

Gör sommaren till ett utomhusäventyr. Låt friska luften bidra med såväl fartfylld energi som välbehövligt lugn. Känn adrenalinet på cykelsadeln och upptäck skogar och fjäll längs slingrande vandringsleder. Vila ut i ett unikt boende – som en trädkoja bland trädtopparna eller egen stuga mitt i vildmarken.

SVERIGES CYKELPARADIS I Dalarna finns naturen ständigt när­ varande och lättillgänglig. Ett sätt att upptäcka den är från cykelsadeln. Runt om i Dalarna samlar nätverket Biking Dalarna 21 cykelområden som tillsam­ mans bjuder på över 200 mil uppmärkta leder av både cross country och downhill. Ta en tur runt fjället – eller låt benen jobba ordentligt upp till toppen – hos Idre Fjäll. Inte långt därifrån finns sedan Rör­ bäcksnäs, som de senaste åren blivit ett riktigt cykelmecka för såväl proffs som barnfamiljer. Garanterat fartfyllda och minnesvärda sommardagar. VANDRINGSKLASSIKER En mer stillsam sommaraktivitet är att snöra på vandringskängorna. Vare sig det handlar om kortare dagsturer eller längre

äventyr går det att utforska mer eller mindre kända pärlor runt om i Dalarna. Upptäck stadsnära vandringspärlor som Lugnet i Falun, Säterdalen i Säter eller Älvpromenaden i Avesta. Eller ta sikte på den nära fjällvärlden, där både Sälen och Grövelsjöfjällen är riktiga vandringsklassiker. Passa också på att besöka Fulufjällets nationalpark utanför Särna och ta del av kraften från Njupe­ skär, ett av Sveriges högsta vattenfall. På plats i Fulufjället, följ leden ut i vildmarken och upptäck ett av många unika boenden som finns runt om i Dalarna. Vakna med naturen utanför dörren efter en natt i Lilla Tangsjöstugan, som ligger mitt i nationalparken i den orörda naturen. Dricksvatten hämtas ute och när nöden kallar står utedasset till förfogande.

FOTO: JOHAN SEIJBEL

FOTO: ERIK KILSTRÖM

FOTO: ERIK KILSTRÖM

Låt naturen spela huvudrollen i sommar

UNIKT BOENDE Ett annat minst sagt annorlunda boende är den trädkoja som svävar högt ovanför marken i skogen utanför Furudal. Kryp in i den stora röda månen med träd­ topparna som närmaste granne. Därinne finns både dubbelsäng, braskamin och golvvärme. Så låt naturen spela huvudrollen i sommar. Äventyret och de stora upp­ levelserna finns ofta närmare än vi tror. I Dalarna finns alla förutsättningar för minnesvärda dagar tillsammans. Vare sig det är med familjen, vännen eller tystnaden som sällskap.

Läs mer på visitdalarna.se


KUPÉ

| JUNI 2020

42

din resa …

innehåll nästa … 8 … HYRUPPLEVELSE Tältet blir sommarens bästa semesterboende! Och för nybörjare är det en smart idé att hyra hela utrustningen. 11 … KROGBUSINESS Nu händer det nya grejer, restauranger som satsar annorlunda i coronatider och stationshus med övernattningsmöjligheter. 13 … MATNYTT Utflyktsmatsäck på nytt bröd, vegan på fem ingredienser och hantverksöl direkt ur tanken på krogen.

reportage 18 MIN RESA: VERONICA MAGGIO Hennes låtar tillhör Sveriges mest nynnade, med texter som hjälpt oss genom små och stora kriser. Nu ger hon sig ut på turné med ny musik, vi hängde med på tåget. 24 RESOR: VÄRMLANDSKULTUR Ta tåget till ett värmländskt kulturmecka: från Rottneros skulpturpark till Alma Lövs konstmuseum. 30 INRE HÄLSA: ENSAMHET I CORONANS TID Vissa känner sig ensammare än andra redan från början. I karantäntider får det en ny dimension, isolerad eller obunden och fri?

15 … TID Nu har vi fått mer av den varan, ta vara på den med streamad kultur, rätt uppgift på rätt tid och plats för de obesvarade frågorna.

34 VÅR PASSION: GLESBYGDSROMANTIK Vasas flora och fauna sjunger om hatkärleken till hembygden, som står för både tristessen och trygghet.

16 … STOPP: ÖREBRO Butiken Brutala Blommor säljer köttätande växter för balkong och fönsterbräda. Ett kul sätt att bevara ovanliga arter.

38 SAMTID: STREAMA DIN LÅNGRESA Vid stängda landsgränser kan vi resa i huvudet med streaming­ tjänsternas filmiska miljöer.

61 HEJ TÅG! Nya stadsguider ger nya idéer för sommarens semesterplaner. 62 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 65 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

42 NEDSLAG: GLASSRESAN Sverige vimlar av små producen­ ter av hantverksglass. Sätt frys­väskan på pakethållaren och åk dit!

47

73

47 STADSGUIDE: 72 TIMMAR I VÄSTERÅS Ta med familjen på en helg med högoktaniga upplevelser vid vatten. 58 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna på resan. 66 I KUPÉN: ÖZZ NÛJEN Özz Nûjen firar 20 år som ståuppkomiker. Vi vet varför han valde scenen.

38 24 5


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Suget efter nya äventyr

AKTUELL INFO I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur coronaviruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

»Emotionella djupdyk och glammig yta, fullt ös och stämningsfullt vemod.«

K

anske har vi aldrig varit mer sugna på att resa än nu. Under lång tid har vi stannat hemma och ­avstått från att träffa nya och gamla vänner och bekanta, upptäcka nya platser eller återbesöka gamla kära trakter, uppleva det stora äventyret ­eller den lilla weekendtrippen, träningsresan eller besöket hos farmor. Och så sakteliga kan vi skönja en ljusning. Men vi får nog lov att stanna kvar hemma i Sverige. Och vilka möjligheter det innebär! Under våren bjöd SJ in alla resesugna till en tävling om bästa ­svenska tågluffartipset. Det kom in massor av härliga bidrag, vilket visar att vi nu verkligen vill komma ut och se oss omkring igen. Läs mer om tävlingen och hur det gick på sj.se/tagluff. Och på tal om resetips så vill jag slå ett slag för Kupés sommarbilaga som följer med det här numret. En hel bilaga fylld med härliga tips på resmål i hela Sverige. Och skulle du inte hitta skäl till att vilja resa i vår sommarbilaga, ja då får du bläddra vidare i den här tidningen tills du kommer till vår glasspecial. Blir du inte sugen att testa någon av de läcker­ heterna, ja då vet inte jag. Men jag ska inte tjata. Det går att resa, fast hemifrån soffan. Kolla in Göran Everdahls härliga utbud av streamade resor som tar dig ut i världen men ändå inte. Sist men definitivt inte minst. Jag är jätteglad över att få presen­ tera Veronica Maggio i det här numret. Hon är en av våra hetaste artister just nu. Hennes bredd i musiken och texterna bjuder på en salig blandning av emotionella djupdyk och glammig yta, fullt ös och stämningsfullt vemod. Och här får vi lära känna personen ­bakom scenartisten. Det är inte ofta du möter henne i intervjuer, så vi är extra glada att ha med henne på tåget där vi får möjlighet att komma henne lite närmare. TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Mia Coull, Fredrik Emdén, ­ Göran Everdahl, Anders Falkirk, Annika Goldhammer, Bella Linde, Jens Linder, Anders Mathlein, Linda Newnham.

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

6

ILLUSTRATÖR Maja Norrby

FOTOGRAFER Christopher Hunt, Nicolina Knapp, Tim Lorentzén, Lena Grandefelt, Elias Sado, Petra Älvstrand. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter TRYCKERI Walstead, Polen

ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv. S

ART DIRECTOR Maria Seefried

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell


VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN ATT VÄLJA FAIRTRADE! När världsekonomin är i gungning riskerar kaffeodlare i länder med utbredd fattigdom att drabbas hårt. För varje kopp Fairtrade-kaffe du köper bidrar du till att odlarna får en tryggare försörjning. Fairtrade-certifierade odlare får ett minimipris när de säljer sitt kaffe. Det fungerar som ett skyddsnät för odlarna när världsmarknadspriset faller. De får också en premie som oftast används för att investera i verksamheten. Så fyll din kopp med Fairtradekaffe och ge odlarna som plockat bönorna ökade möjligheter att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Läs mer på fairtrade.se

Foto: Eduardo Martino

Eduarda Peña Rivera och Eliserio Peña Rivera, Kaffeodlare, peru


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

NR 06 JUNI

Foto ROINE MAGNUSSON

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

8


Hyr hela upplevelsen Sommarsemestern 2020 blir lite mer ad hoc. Vi stannar i Sverige, tar dagarna lite mer som de ­kommer, är flexibla och allra helst utomhus i ­naturen så mycket det bara går. Ja, ni hör ju själva att vårt boende i sommar kommer stavas t-ä-l-t. Och ett bra sätt för nybörjare med tält är att hyra. Då kan storleken anpassas till sällskapet just dessa dagar. Dessutom vara säker på att utrustningen är ny, hel, komplett och därmed både bekväm och fjällsäker. Alla Naturkompaniets butiker hyr ut Fjällrävens fyrsäsongstält Abisko i fyra storsäljande modeller, där namnet också anger antal personer som tältet

rymmer: Abisko Lite 1 är det minsta, väger bara 1,65 kg. Abisko Shape 2 har en smart sidoingång och ger plats för hundsällskap. Abisko Dome 3 med sittvänligare takhöjd för mer social yta. Abisko Endurance 3 har gott om plats för packning, matlagning och utrustad med torklina. I vissa utvalda butiker finns ytterligare tre modeller att välja på. Tälten kan hyras för en tusenlapp per vecka, men kan också bokas för en helg, med möjligt ­tillägg av extra natt. Och fastnar du för en särskild modell kan det ju vara en utmärkt present att ­önska sig till nästa bemärkelsedag. Mer info: naturkompaniet.se/service/uthyrning/ taltuthyrning/ + fjallraven.com.

Rulla upp ytterdörren och släpp in morgon­ljuset i sommarens nätter.

9


www.gustavsbergsporslinsmuseum.se

Vi ses i Gustavsberg I sommar öppnar Gustavsbergs Porslinsmuseum på nytt – ett utflyktsmål för alla keramik- och designintresserade. Här berättas Gustavsbergs Porslinsfabriks historia genom människor och föremål. Bekanta dig med studiogods och praktpjäser, vardagsporslin och föremål av emalj och plast. Räkna med glada återseenden och många nya bekantskaper i utställningen med Lisa Larsons folkkära figurer. Med anledning av situationen kring coronaviruset är öppningsdatum ännu inte klart. Håll utkik på webben och i sociala medier. Varmt välkommen

Gustavsbergs Porslinsmuseum en del av Nationalmuseum Odelbergs väg 5, Gustavsberg


STATIONSNÄRA NATTSÖMN Är du ute och reser i sommar och vill stanna till en natt på behagligt avstånd? Här är tre järnvägshotell att sova över på, där du i princip kan kliva ut från perrongen i bara tofflorna.

FOTO: SMILLA LINDQVIST

nästa… krogbusiness Den Wingårdhska villan är en fulländad designupplevelse i sig, där trädäcket omsluter en jätteek.

Järnvägshotellet, Gävle Ligger mittemot centralstationen i en elegant byggnad, Central­ palatset, från 1893. I byggnaden har det drivits flera olika hotell ­genom åren. Mer info: jarnvagshotellet.nu. Hotell Ranten, Falköping Öppnade 1865 i en ståtlig träbygg­ nad som blev en mötesplats där ­turister vimlade med soldater,­poli­ tiker, konstnärer och kungligheter. Sedan dess har hotellet byggts om i olika etapper, men huset är sig likt och historien välbevarad. Mer info: hotellranten.se. Järnvägshotellet B&B, Skara I början av 1980-talet stängdes det anrika järnvägshotellet i Skara, men för två år sedan gjordes det vackra gamla huset om till bed and breakfast. Hit tar man sig dock numera med buss från Skövde. Mer info: jvghotell.se. TEXT: ANNIKA GOLDHAMMER

Ät ute hemma

Längtar du efter ett lugnare krogbesök i ­hemmamiljö – men med högklassig matlag­ ning? Då kan nya Villa Brännugnen i Farsta ­utanför Stockholm med naturområden inpå knuten vara något. Villa Brännugnen, ritad av arkitekten Gert Wingårdh, ligger på Snöbärsstigen i det ­lummiga området Stora Mellansjö cirka en kvart utanför från Stockholms centrum. Inom synhåll finns sjön Magelungen och strax intill ligger hela Ågesta friluftsområde. Ett perfekt läge för en visit efter en långpromenad i de ­natursköna omgivningarna alltså.

FOTO: LINDA KARLSSON

Mer info: bordforen.com.

För matlagningen står kocken Johan Lindqvist som har krogsuccéer som Spring, Berns Asiatiska och Den Gyldene Freden bakom sig. Han längtade tillbaka till hant­verket med råvarorna och mötena med g ­ ästerna – vilket han får fullt ut på Villa Brännugnen. Bokar du bord finns en avsmakningsmeny att se fram emot i njutbart designad hemmamiljö, men du kan också beställa take away, där de thailändska köttbullarna snabbt blivit en storsäljare. Mer info: villabrannugnen.se

Krog med social distans Vi har haft lite svårt att hålla ­säkert avstånd i kroglivet. Så vad kan vara mer välkommet än en corona­säker restaurang med bara ett enda bord? Mitt ute på en sommaräng i lil­ la Ransäter, i Munkfors kommun vid Klarälven öppnas nu Bord för en som en unik middagsupple­ velse i total avskildhet. Med plats för en enda middagsgäst står

­ ordet uppdukat. Ingen b serverings­personal – maten skickas till dig i en korg på lina, från restaurang­kökets fönster. Grundarna, paret Rasmus ­Persson och Linda Karlsson, som både jobbar inom radio till ­vardags, såg hur restaurang­ branschen lider och insåg att det fortfarande finns ett sätt att gå på restaurang.

11


Plus på kontot. Eller? Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

Trine Søndergaard, Untitled Reflection #6, 2015 (detail) | Courtesy the artist, Martin Asbæk Gallery & Bruce Silverstein Gallery

4 MAJ 2019−22 AUG 2021

» Dölja eller visa hud?

Den nya KVINNAN MÄNNENS UNDERKLÄDER B LI R VA R DAG SPL AGG

MODE

FÖR EN MODERN TID

» HÖG HATT

HÖG STATUS

www.goteborgskonstmuseum.se @goteborgskonstmuseum


nästa… matnytt VEDUGN OCH ÖLTANK I GAMLA APOTEKET Mitt i det gyttrigaste av Stockholmskvarteren, på Tegnergatan, har det öppnats ett krog­ tillskott. Det är syskonen Markéta och Jakub Vávra som tagit över kroglokalen efter ­Broncos (jo, just, Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgrens ställe) men döpt det efter apoteket som ­huserade i huset i över 100 år: Leoparden. Precis som på syskonparets syskonkrog Bananas satsar Leoparden på napolitansk pizza men också a la carte-rätter från ved­ ugnen och ett bra utbud av smårätter. Dess­ utom har man fått möjlighet att installera en öltank från S:t Eriks Bryggeri i restaurangen och kan på så sätt erbjuda gästerna färskt tappad hantverksöl. Upphälld på tjeckiskt vis i kylda sejdlar får det anses som lite av en unik kvalitetsupplevelse för ölkonnässörer – och ölälskare i allmänhet. Mer info: bistroleoparden.se.

Leopardens källare kan bokas för egna sällskap på upp till 26 personer. Ett bra tips för kontrollerat umgänge under rådande omständigheter.

Veganskt behöver inte vara krångligt, det kan göras snabbt och med bara fem ingredienser.

[Margarinet] Inte bara det man har i kaksmeten, utan också en populär matpodd, som drivs av Frida Lund och Siri Barje. Visserligen är tjejerna förtjusta i smör, men använ­ der margarin när de lagar veganskt. Och nu släpper också Siri Barje en kokbok Vegan på 5 ingredienser (Bonnier Fakta). I den finns lättlagade snabba rätter som scrambled tofu och ­portobelloburgare, men också veganska varianter på klassiker och smarriga efterrätter.

Piadina, det är sen gammalt

GÖR SÅ HÄR!

Modern italiensk streetfood på gamla bröd­ traditioner.

Lägg dina favoriti­ngredienser på en piadina. Droppa i olivolja i en stekpanna, stek piadinan ett par, tre, fyra minuter och vik ihop – färdig! Slå in i smörpapper, ta med färska kryddor och balsa­ micokräm och ge er ut i det gröna.

Piadina är ett italienskt bröd med anor från 1300-talet före Kristus. Men fyllt, frasigt snabbstekt och ihopvikt är det också en modern streetfoodrätt. Fyllningen kan till exempel bestå av mozzarella, grönsaker, pesto – och chark för den som så önskar. Nu finns den från Zeta i vanliga mataffärer, ett utmärkt sätt för hemmakocken att fixa en snabblagad ­utflyktsmatsäck i sommar.

Siri Barje vill ge oss snabba middagstips för alla som vill bli vega­ ner på ett enkelt sätt.

13


Tillsammans kan vi stoppa skräpet! Skräpet finns överallt omkring oss – i natur, städer och hav. Håll Sverige Rent vill att vi ska bli fler som inte skräpar ner. Nedskräpningen kan bara minska om vi gör det tillsammans. Vill du vara med? Läs mer på hållsverigerent.se.


nästa… tid

DRAMATENS STORA SCEN – I VARDAGSRUMMET Många har fått ställa in försommarens ­roligheter och evenemang för ett stillsamt liv på hemmaplan eller på landet. Men låt inte detta avhålla dig från kulturupp­ levelser. Dramaten bjuder på streamade föreställningar med sin playtjänst. ­Kanske

ska ni låta Vilhelm Mobergs klassiker ­Utvandrarna komma hem till kvällsteet? Eller varför inte minnas författaren PO Enquist genom att se hans debutpjäs ­Tribadernas natt eller hans Bildmakarna. Mer info: dramaten.se/play.

BLI MILJÖHJÄLTE PÅ 2 MINUTER! Tror du något av dina barn har två minuter över? Alldeles sä­ kert. Och det är faktiskt allt som krävs för att bli en miljöhjälte! Uppdrag Plastkampen av Martin Dorey är en liten be­ händlig miljöbok för barn där man samlat 50 smarta tips på vad man kan göra i vardagen, hemma eller utomhus, för att rädda miljön.

»Vi vet att raster faktiskt utgör en del av vår prestation, snarare än en avvikelse från den.« DANIEL PINK, 54, FÖRFATTARE OCH FÖRELÄSARE

Låt Liv Strömqvist och Bengt Ohlsson lösa de stora frågorna åt dig i sommar!

Låt P1 lösa dina stora frågor Hinner du fundera mer än vanligt över livets stora och obesvarade ­frågor? Ja men se till att få svaret på dem i sommar. Sveriges Radios lyssnarfavorit Allvarligt talat får nya programledare i sommar: Bengt Ohlsson och Liv Strömqvist. Och de längtar efter att ta sig an lyss­ narnas frågor. Premiär den 26 juni. Mer info: sr.se.

Optimera din tid! Författaren och föreläsaren Daniel Pink är känd för sina teorier om motivation. I sin senaste bok undersöker han vetenskapen bakom tajmning – förmågan att göra rätt ­saker vid rätt tidpunkt. Han konstaterar att vår kognitiva förmåga inte är statisk och bör anpassas efter vår egen dygnsrytm. För Kupé berättade han om hur han utnyttjar tiden bäst då han själv tar tåget. “Om jag reser på morgonen sammanfaller det med den tid då jag är mest fokuserad – alltså sätter jag mig i en tyst vagn och skriver. Mitt på dagen har jag svårare att koncentrera mig, då använder jag i stället tiden till att svara på mejl, sådant som inte är lika kreativt krävande.” Dessutom anser Daniel Pink att dagens raster borde upphöjas till en del av den kreativa processen.

Lyssna på Daniel Pinks egen upp­ läsning av ­senaste boken på Storytel

15


nästa… stopp Örebro

finns i Örebro!

3 X FAVORITER FÖR INSEKTSFRITT PÅ BALKONGEN Venus flugfälla: Äter främst spindlar, men även flugor. Flugtrumpet: Fångar mest flugor. Även getingar och andra insekter. Tätört: Käkar sorgmyggor som vi i dagligt tal kallar för blomflugor. Kan ta mygg också. KÄLLA: DICK OSKARSSON.

16

text MIA COULL

FLYGFÄN UPPMANAS att surra vidare om de är rädda om livhanken. Däremot är vi tvåbenta utom fara och välkomna ner i källarlokalen på gångavstånd från Södra station i Örebro. Här driver Dick Oskarsson sin butik och näthandel ­Brutala Blommor som säger sig vara Skandinaviens största butik för kött­ ätande växter. – Drömmer du om att bli matte eller husse till ett rovdjur i en kruka, har du hittat rätt, hävdar Dick. Kanske har du sett konstgjorda ­köttätande växter som glufsar i sig allt i sin väg i någon skräckfilm. Men Holly­ woodfantasier har inget med det här att göra. Dick Oskarsson saluför endast kött­ ätande växter som passar på våra föns­ terbrädor eller på uteplatsen och som inte slukar något större än en geting. Hans växter livnär sig på sådant som vi i alla fall inte vill ha i våra hem – insekter. – Köttätande växter håller luften fri från bananflugor, mygg och andra ­flygfän, det gör inte en benjaminfikus eller pelargon. De kan även käka ge­ tingar och rädda livet på någon som är allergisk mot sticket. För mig fungerar köttätande växter både som livvakter och som sällskapsdjur. De är så mycket mer än bara blommor. Denna nyttoväxt fångar in sin mid­ dag i fällan på fem olika vis: klister, ­insugning, klämning, drunkning och fallgrop. Och nej, blommorna har inte tänder som de tuggar med utan bytet löses upp av enzymer. Vilka är då Dick Oskarssons kunder? – Alla slags människor. Man kan sitta och titta på medan den äter flugor och getingar när man sitter på balkongen och dricker ett glas vin. Köttätande blommor växer även fritt i Sverige men blir alltmer sällsynta. Bland annat för att marken används till att odla virke. Därmed ser Dick Oskarsson ett djupare värde med att äga en köttätande växt: att ­bevara mångfalden inom flora och fauna. – Genom att köpa en TA DIG HIT! köttätande planta så Tåg till Örebro. Brutala blommor räddar man en del av finner man på Rostagatan 14 i naturen. Örebro, växterna kostar mellan 80 och 200 kr. Men kolla att det öppet innan du planerar din visit. brutalablommor.se

Flugtrumpet eller dess vetenskap­ liga namn Sarra­ cenia purpurea.

FOTO: SHUTTERSTOCK

DE GRÖNA KÖTTÄTARNA

Spana in trenden där grönskan blir vår insekts­ jagare och gör ett besök hos Brutala Blommor i Örebro.


START YOUR VACATION ONE DAY EARLIER At Comfort Hotel our goal is to make our guests next day as good as possible. We do it by offering them a good night sleep, sustainable thinking and the perfect location - all to a great price! Yep, you’re welcome.

BOOK AT NORDICCHOICEHOTELS.SE


»JAG DROGS TILL DET STÖKIGA« Veronica Maggio har beskrivit alla våra känslor genom sina låttexter. Få artister är så nynnade till som hon. Äntligen ger hon sig ut på turné – med tåget såklart. Vi åkte med för att prata om klimat­engagemang, föräldraskap och det gamla rastlösa livet.

H

text LINDA NEWNHAM

on är envis den där ­Veronica Maggio. Ger sig inte. Det har hon ärvt från sin mamma och mormor. Men så måste man också vara det, om man ska ­överleva i musikbranschen. Så efter det ljumna mot­ tagandet av förra plattan Den första är alltid gratis ­ville Veronica byta tillvägagångssätt, skaka av sig 18

gamla referenser, hitta nya vägar och en ny vinkel. Inte hänga sig fast vid samma tunnelbanestationer, platser, och människor och därmed skriva samma sorts låtar. Så hon drog till Kalifornien i USA. – Jag trodde att om jag bara byter plats, hyr ett hus på ett härligt ställe vid havet och sitter där med en lyxig frukost, så kommer musiken att bli ­fantastisk. Fast riktigt så fungerar det ju inte, det är lite som att försöka köpa sig fri och lycklig. Det kom fina idéer, vi lyckades inte ta dem i mål.


| VERONICA MAGGIO

FOTO: TIM LORENTZÉN

MIN RESA

19


FOTO: TIM LORENTZÉN

Att ta tåget av miljöskäl är lite av en självklarhet för Veronica Maggio.

Hon gick på tomgång, vilket var ett nytt läge för en kvinna som hyllats för sitt skapande: vunnit Grammisar, Rockbjörnar och toppat listor. – Jag tänkte att nu är det över, och på något sätt kändes det rimligt: I had a good run, men nu är det dags att kliva åt sidan. Fast det var ingen kul ­eller värdig känsla, det fanns ett uns av bitterhet däri, men också revanschlystnad.

Vad händer med ens självbild när man inte längre får till låtarna?

VERONICA MAGGIO ÅLDER: 39. FAMILJ: Sambon Nils Tull (musiker) och barnen Bosse, 9, och Rut, bäbis. BOR: Stockholm. GÖR: Artist och låtskrivare. AKTUELL MED: Albumet Fiender är tråkigt, sommarturné och samarbete med SJ.

20

– Den känslan var inte särskilt svår att ta in, den bekräftade ju bara den självbild jag innerst inne går och bär på, ”kanske är jag ändå bara fejk”, säger Veronica och berättar att hon till och med hann gå en halv manusskrivarkurs utifall det var dags att byta karriär. – Det var jättekul, men jag hoppade av när jag började skriva med Jocke Berg. För såklart var det inte över. Tvärtom. Av en ­tillfällighet, via regissören Tomas Alfredson, blev hon ihoptotad med Kentsångaren Jocke Berg – som blev hennes energiinjektion. – Vi kände inte varandra, hade kanske hälsat på någon gala, och jag var lite ”rädd” för honom. Men Jocke är väldigt öppen och spontan, och vi har samma referenser och språk, säger hon och öser ­beröm över honom. Samarbetet mynnade ut i albumet som nu valts till ”årets album” av Gaffa. År 2019 blev hon också en av Spotifys mest spelade artister i Sverige. Låten Tillfälligheter var fjolårets mest framgångsrika på Svensktoppen. Och Veronica slog Louis Arm­ strongs besöksrekord på Gröna Lund från 1962, när 51 000 personer såg hennes konserter i nöjes­ parken förra sommaren. På det privata planet hade hon vid det laget hittat en ny grund att stå på i sin relation med musikern Nils Tull, som är pappa till båda barnen. Där­ emellan har de två gått några varv, men förra som­

maren låg en liten bäbis och grodde i Veronicas mage. Och nu finns hon, lilla Rut. – Livet känns fint just nu, nästan lite drömmigt, säger Veronica när vi ses, digitalt, för det här är i coronatider. Ett antal spelningar har blivit av­ bokade, men: – Jag är peppad inför sommaren. Jag och mitt band har pratat om att vi vill ”återuppfinna oss ­själva”, och nu har vi ju tid att koka ihop något bra. Vägen till den plattform hon har i dag har varit lång. Den startade uppe bland hyreshusen på Rackarberget i Uppsala, där Veronica växte upp med sin mamma Karin och halvbror Federico. Pappa Sandro, som hon var hos varannan helg, bodde ett stenkast bort. Och halvsystern Ida (som har en annan mamma) var i samma stad, men i ett annat kvarter. I sin bok Allt är för bra nu beskriver Veronica sin uppväxt: ”Rackarberget var ingen ­villaidyll precis, men ett väldigt roligt ställe att växa upp på. Det kändes alltid tryggt och det fanns ­alltid någon att gå hem till.” – Mellan husen fanns en jättestor gård där vi barn kunde härja fritt. Man fick klara sig mycket själv på gott och ont, så vi klättrade upp på tak och busringde på dörrar. Mellan varven gled man hem och kollade lite på tv, åt några fiskpinnar och rörde ihop ett glas O’boy som man adderade extra socker till.

»Jag och mitt band har pratat om att vi vill återuppfinna oss själva.« Men dina barn växer upp med närvarande ­curlingföräldrar. Hur tänker du kring det?

– Det är nio år mellan mina barn, även jag är nio år äldre nu, så de får nog delvis olika uppväxter. Jag gissar att Bosse kommer att ha haft en lite röjigare barndom. Han har haft två hem, har flyttat en del och fått hänga med sina turnerande föräldrar. Men visst kommer de båda att vara barn av sin tid.

Vad av din uppväxt vill du skicka med dem?

– Jag hoppas kunna ge dem en känsla av frihet, för jag upplevde det som positivt. Ibland tycker jag att det kan få vara lite hej och hå med glass innan maten och läggdags vid 23.30. Fast jag slits mellan den känslan och att det är viktigt för barn att ha regler och rutiner. Jag antar att balansen där­ emellan är det viktiga. Eftersom Veronicas mamma var sjuksköterska och även jobbade natt, hängde hon ofta hemma hos sin mormor – en helt annan värld med sju ­sorters kakor och Carl Malmsten-fåtölj. De här två kvinnorna har såklart präglat Veronica, som säger att hon har pendlat mellan deras ytter­ ligheter. – Man brukar ju revoltera mot den som har uppfostrat en, men eftersom jag har flera grejer i


MIN RESA

| VERONICA MAGGIO

BEVINGADE MAGGIOCITAT HUR TÄNKTE HON SJÄLV NÄR HON SKREV LÅTTEXTERNA?

Jag följer med dig hem i kväll, för jag vill inte vara själv (Ur: Mitt hjärta blöder) På den tiden var jag min egen största fiende, ville helst inte vara själv, och gjorde ”vad som helst” för att slippa ensamheten. Nu, efter att ha spenderat tio år i turnébussar packade med människor så gillar jag att få vara själv en stund.

Jag har mer tålamod än vad du har hårda ord (Ur: V för vendetta) Jag hade släppt skivan Vatten och bröd och varje gång vi spelade live blev jag sågad – och jag var väl inte särskilt bra. Men jag tänkte att jag ger mig inte. Den envisheten lever kvar i mig, även om jag kände mig mer osårbar som ung. Nu har jag ett mjukare skal.

Kommer alltid va’ vi mot världen (Ur: Vi mot världen)

FOTO: CHRISTOPHER HUNT

När jag skrev den raden var jag inte så övertygad själv om det, men jag hoppades nog. ”Om jag säger det tillräckligt ofta och högt, så kanske det blir sant.” I dag tror jag på orden på ett helt annat sätt.

Länge leve länge sen (Ur: Sju sorger) Låten handlade om min tid i Uppsala och en av mina bästa vänner som jag sedan tappade kontakten med. Den är ett uttryck av nostalgi. Nu känns den låten ganska inaktuell för mig.

Hårdare än asfalt, ville jag va (Ur: Va kvar) Jag tycker själv att den raden är något av det bästa jag har skrivit! Låten skrevs under en period då jag behövde bygga en mur mot världen för att klara av att fortsätta vara mig själv. Jag kan fortfarande känna så, men alltmer sällan.

Blundar tills jag skymtar lyckan (Ur: Hela huset, med Håkan Hellström) När man vet att man står mitt i lyckan, att man är där man vill vara, infinner sig ofta någon sorts sorg. Då börjar jag liksom längta bort igen. Det är en bitterljuv känsla jag försöker beskriva.

Många av Veronica Maggios låt­ texter har etsat sig fast i minnet hos oss, och har också hjälpt oss genom brustna relationer och livskriser.

21


MIN RESA

| VERONICA MAGGIO

»Man blir lite förlåtande mot sin egen uppväxt när man själv får barn.«

OM EFTERNAMNET Det är lätt att tro att Maggio kommer från Veronicas pappa, som är italienare, men han heter B ­ ellmo. Veronica ville heta som sin mamma och storebror, så hon bytte till sin brors pappas namn, mammans första man, som även han var italienare. 22

NÄR VERONICA VERKLIGEN vill något kan hon få som tunnelseende, har bara ögonen på bollen och svårt att slita sig från projektet. – Envisheten kan göra mig lite manisk, även om jag är bättre nu. Men får jag för mig att måla om ett rum, så jobbar jag på tills jag är klar. Fast man behöver också sin ihärdighet, menar Veronica. – Min mamma var ensamstående med två barn och ofta sjuk. Då måste man vara enveten för att tillvaron ändå ska kännas kul och bra. Och i min bransch är halva jobbet att vara påstridig, framför allt de första åren. Min superkraft har varit att jag jobbat hårt och velat så mycket mer än andra. Musiken har alltid funnits där, och som nio­ åring började hon i musikklass. Senare blev det ­jazzensemble, rockband och artistdrömmar, men det gick trögt. Hon spelade in med amatörproducenter i parkeringsgarage och garderober, köpte svindyra ­vadderade kuvert och skickade i väg sina demoinspel­ ningar, men fick sällan respons. År 2006 bröt hon barriären och släppte singeln Dumpa mig. Ett ­verkligt genombrott – ändå fick hon fortsätta kämpa, både för att få ihop det ekonomiskt och för en plats på scenen. Fast när hon väl fick tid i strålkastarljuset var hon så rädd att hon helst ville gå hem. Parallellt med det sökte hon sig fram i vuxen­ livet (så som många gör i den åldern) och drogs till röriga relationer, vilket hon återkommit till i sina låttexter. – Jag hade väl ingen vettig förebild när det kom till relationer, så jag visste inte riktigt vad jag letade efter. Jag minns första gången jag gjorde slut med en kille, vilket var på högstadiet. Jag gjorde slut för att det inte var spännande längre. Det där kom att bli mitt mönster. Ja, Veronica ville att det skulle hända saker i sina relationer – hända och kännas – annars började det skava i henne. – Det finns nog psykologer som kan förklara det här bättre än jag, men jag antar att det var därför jag

FOTO: NICOLINA KNAPP

bagaget så har jag i stället blivit lite både och. På vissa sätt är jag som en gammal Östermalmstant, på andra som en förvuxen tonåring. Men framför allt fick hon med sig styrkan att klara sig själv. Att fixa det. – Både mamma och mormor är fruktansvärt ­en­visa, vilket är ett släktdrag jag har ärvt. Och då är jag ändå den av oss som lyckats lära mig att erkänna att jag har fel ibland. Men även hos mig satt det långt inne, jag var nog kring 30 vid det laget, skrattar hon.

Veronica Maggio befinner sig på en bra plats just nu och kan för första gången utan rastlöshet njuta av det små och triviala sakerna i livet.

drogs till folk som var stökiga. De skapade automa­ tiskt en massa spänning och dramatik i mitt liv, ibland på ett positivt sätt, ibland inte, men jag ägnade mig i åt det här väldigt länge. Ibland var jag rädd att lämna den sortens relationer eftersom att jag trodde att det gav mig någon sorts låtskrivarbränsle. Varför bröt du till slut mönstret?

– Ju äldre jag blev, desto mer ocharmiga började vissa saker kännas. Att få barn kan också få en att vilja bli en bättre människa. Veronica säger att det för hennes del handlade om ganska stora saker. Som ung var hon impulsiv (och då kan man få städa upp efter sina in­ fall), och väldigt upptagen av sin musik och karriär. – Jag hade ett ganska klassiskt manligt tänk. Och jag trodde naivt nog att när man fick barn och


MED PÅ TÅGET FÖR MILJÖN Veronica Maggio har ett starkt k ­ limatengagemang och på sommarturnén tar hon såklart tåget. ”Nu med hela coronagrejen är det ju ­tydligt hur snabbt vi kan ändra våra vanor när vi måste. Hoppet ligger i att våra barn får med sig en större medvetenhet från början. Själv flyger jag inte i onödan, jag är vegetarian, köper mest secondhandkläder och vintagemöbler och försöker gå eller cykla i stället för att ta bilen. Det ständiga konsumerandet gör mig lite deppig, även där ser jag tendenser till förändring, som att barnen har börjat ge bort sina egna saker på kalas – inte av snålhet, utan av omtanke för naturen.”

»Jag drogs till folk som var stökiga.«

drabbades av den stora kärleken skulle man auto­ matiskt bli en bättre människa. Det gick sådär, f­örsta åren slets jag rejält mellan rollerna som mamma och artist, säger hon och tänker till: – Det fina är att man blir lite mer förlåtande mot sin egen uppväxt när man själv får barn. Jag kan se min mamma och pappa med andra ögon nu, och acceptera att saker inte var helt hundra alla gånger. BOSSE FÖDDES I samma veva som albumet Satan

i gatan – ett succéalbum. Alla drog i Veronica, som stålsatte sig, försökte verka oberörd och körde på. – Den här gången har varit helt annorlunda, visst turnerade jag som gravid, men sedan hon kom har jag hållit allt på en otroligt lagom nivå, vilket känns skönt och lyxigt.

Visst bor rastlösheten fortfarande kvar i Veronica. Visst vill hon fortfarande förnya sig själv och skapa något ännu mäktigare, live eller på skiva … – Jag vill ofta göra något stort, som att hyra en flyghangar och spela där, eller ha en hemlig spel­ ning vid en pool. Men andra hänger sällan på mina idéer, skattar hon. … men privatlivet får just nu med beröm godkänt. – Eftersom allt har gått förlorat en gång på den här fronten tar jag inget för givet. Jag kan vakna upp på morgonen och le inombords för att allt det här fina finns i mitt liv. Och jag kan vara nöjd över ­triviala saker som att vi äter frukost tillsammans. Jag har ägnat så många år åt att längta bort, i en rastlös­ het och rädsla för att allt ska sluta snurra, så att jag nu njuter av små saker känns som en vinnande grej. • 23


Ack Värmeland DU KULTURMECKA

Värmlands inre bubblar av berättelser. Vid Sunne och de långsmala Frykensjöarna sjuder det av konst, musik, teater och trädgårdsglädje. Följ med till de skönaste värmländska kulturpärlorna – en resa som en saga i sig själv. text BELLA LINDE foto LENA GRANEFELT

Mårbacka, gården där författaren ­ elma Lagerlöf föddes och växte upp, är S kanske det mest värmländska som finns. 24


RESA

| VÄRMLANDS KULTURPÄRLOR

I en stor lada i Rottneros, intill sjön Fryken, finns Västanå teater med överraskande uppsättningar med egensinnig scenografi.

VÄSTANÅ TEATER & BERÄTTARLADAN Värmlands största lada ligger i Rottneros, just intill Frykens ­glittrande vatten. Här har Västanå teater skapat en oöverträffad plats för teaterkonst. I ett scenrum som kan liknas vid en ­gigantisk träkyrka får, som exempel, Shakespeares, Strindbergs och Selma Lagerlöfs figurer liv i föreställningar förstärkta med ­levande musik. Dessutom ryms hejdlös energi, snillrik ­sceno­grafi och makalösa kostymer och i pausen serveras en tema­baserad måltid och dessutom finns en hall med tidigare års ­teaterkostymer utställda. I år sätts Selma Lagerlöfs andliga ­spökhistoria Körkarlen upp, regi Leif Stinnerbom. Var: Parkvägen 14, Rottneros. För öppettider, föreställningar & biljetter: vastanateater.se. 25


MÅRBACKA MINNESGÅRD Selma Lagerlöfs Mårbacka är en sagohärlig plats. Här skrev Selma Lagerlöf sina böcker, skapade ett vackert hem och vässade ­argument för bland annat kvinnlig rösträtt. En rundvandring på Mårbacka ger en bra bild av Selma Lagerlöfs författarskap. Men här framträder också människan Selma Lagerlöf – kvinnooch fredsrörelsekämpen, kommunpolitikern och jordbrukaren, entreprenören och filan­tropen som såg till att gårdens anställda omfattades av ett sjuklönesystem samt lyssnade på radio för att veta vad som skedde i världen. I trädgården finns köksväxtodling, rosengård och park plus ett kafé samt museibutik med Selmasouvenirer och, förstås, Mårbacka­ pelargoner. Var: Mårbacka 42, Östra Ämtervik. För öppettider, föreställningar & biljetter:

marbacka.com.

Kliv in i Selma Lagerlöfs värld på ­Mårbacka Minnesgård, och få en rikare bild av hennes liv och författarskap.

26


RESA

ROTTNEROS PARK

| VÄRMLANDS KULTURPÄRLOR

Låt Picasso bli ditt sommaräventyr, utanför Kristinehamn.

22 hektar trädgårdsform, ekologiska odlingar och ­nyskapande skulptur. Rottneros park, strax söder om Sunne, bjuder på spännande strövtåg. Än dyker det upp en staty av Carl Eldh, än spelas klassisk musik invid fontänen med fyra Millesskulpturer och plötsligt ligger man på alla fyra i närstudie av en pion. Kryddland, ­idéträdgårdar, häckar med hemliga rum liksom kafé, fruktlund och badplats vid Fryken finns också. Dessutom hörs historiens vingslag susa, parkens herrgård var förlaga till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Var: Parkvägen, Rottneros. För öppettider, föreställningar & biljetter: rottnerospark.se.

Millesskulpturer vid fontänen och Carl Eldhstaty mitt i blomsterprakten i Rottneros park.

PICASSOSKULPTUREN KRISTINEHAMN Lite innan Värmlandskulturens nav, på Strandudden utanför Kristinehamn, står ett av världens största Picassokonstverk. På en 15 meter hög betongpelare flaxar två flak i naturbetong, det ena visar Pablo ­Picassos hustru Jaqueline i profil. Skulpturen med sandblästrad dekor väger fyra ton, invigdes midsommaraftonen 1965 och är stadens mest välbesökta ­utflyktsmål. I området finns kafé och badplats plus en utställningsbyggnad där arbetet med att montera skulpturen finns dokumenterat. Var: Vålösundet vid Vänern, sju kilometer utanför Kristinehamn. För öppettider, föreställningar & biljetter: visitkristinehamn.se/sv. 27


RESA

| VÄRMLANDS KULTURPÄRLOR

ALMA LÖV MUSEUM OF UNEXP. ART

Alma Löv Museum of Unexp. Art är en ordlek med ”unexplored”, ”unexplained”, ”unexpressed” … och mycket mer. Och något som måste upplevas på plats! 28

En upptrampad kostig leder till en enorm lada ur vilken det strömmar musik. På gärdet intill står en brandbilsröd kyrko­ byggnad, ett pagodliknande hus i orange, ett mystiskt plåttorn och ytterligare ett tiotal paviljongsinstallationer. Innanför ladans port ligger två stora jättar och andas, och där börjar ett konst­ äventyr som lyckas beröra. Alma Löv Museum startades 1998 av konstnären Marc Broos, som sökt kulturpengar för att bygga ett litet glashus. Han fick mer än ­väntat och satsade därför större i kohagen i Östra Ämtervik. Under åren har konstnärer från hela världen ställt ut i de minst sagt udda salongerna, och dottern Stella som i dag sköter bygget värnar strikt om idén: att visa och tillgängliggöra samtidskonst på landsbygden. Att vara en plats för eftertanke, nya perspektiv och provokation. Att vara en fristad där konsten kan upplevas i nära relation. Att låta ­redan invigda möta dem som upplever konst för första gången. Resultatet är en munter, lite punkig konstupplevelse. Allt kan ­hända, inget tycks förbjudet, fantasi är ett under och i ladan ­serveras ­sopplunch och ibland konserter med namnkunniga ­artister. Vem Alma Löv är får den som tar sig dit veta. Var: Smedsby 108, Östra Ämtervik. För öppettider, föreställningar & biljetter: www.almalov.com.


RESA

| SVENSKA UPPLEVELSER

Många spännande upplevelser med helt olika visuella intryck samlas i Alma Lövs museum i Östra Ämtervik.

29


ENSAM – eller oberoende och fri? Inte bara virus slår hårt mot hela världen. Redan innan coronautbrottet pratades det om en epidemisk ­ensamhet. I Sverige har vi en stark ­individualistisk kultur och även om vårt rykte som ”världens ensammaste” folk är betydligt överdrivet känner sig många ensamma. text ANDERS MATHLEIN illustration MAJA NORRBY

30


INRE HÄLSA

| ENSAMHET

D

en ensamhet som många upplevde under coronapandemins isolering och sociala distansering var av ett annat slag än den ensamhet som ­sedan länge sägs breda ut sig i västvärlden, och i synnerhet i Sverige. Besöksförbudet på äldreboenden skapade mycket lidande för såväl utestängda anhöriga som boende. Det går att hålla kontakt med släkt och vänner på ­distans, men för dem som också före restriktionerna tyngdes av ensamhet betydde samhällets stängning en närmast total isolering. Även den ensamhet som det talades om innan ­covid-19 förlamade världen påstås ha antagit epidemiska proportioner, ett ord som i dag känns en smula överdrivet. Men att ensamhet är ett närvarande och växande problem tycks det inte råda någon tvekan om. Såväl Japan som USA och Storbritannien – där man till och med har en minister som ska ta hand om ensamhetsfrågan – rapporterar att allt fler människor känner sig ensamma. Kanske bidrar andras påstådda lycka i sociala ­medier till känslan av utanförskap. Och spelar den stressen någon roll i att andelen ungdomar med ­psykiska problem har fördubblats på tio år? ENSAMHET KAN OCKSÅ försämra hälsan med exempelvis högt blodtryck, ökad risk för stroke och depression. Självförtroendet och självkänslan sjunker. Ensamhet kan föda ännu mer ensamhet, liksom skamkänslor över ­ensamheten. Ingen vill vara en ensam människa, själva ordet har blivit fläckat. Vi säger hellre singel, man reser själv på semester. Vi sägs vara sociala varelser som söker grupptill­ hörighet och fasar för utstötning. Samtidigt beundrar vi soloprestationer – även om man också får höra att 31 31


det är ensamt på toppen. Överallt matas vi med ­gemenskapsidealet, glada sällskap kring köksöar och ystra par på stränder, som föder drömmen om att få ingå i denna varma krets. MEN DET ÄR viktigt att skilja mellan att vara ensam

VI KÄNNER OSS MEST ENSAMMA! Unga vuxna. Gamla. Män. Storstadsbor. Låginkomsttagare.

och känna sig ensam. Att söka avskildhet och lugn, att föredra få men verkligt givande kontakter, kan ge intryck av osällskaplighet, men självvald ensamhet medför också frihet och oberoende. Numera kan den som vill leva fysiskt avskilt och sköta praktiskt taget alla omvärldskontakter via datorn eller mobilen. Den oönskade avskildheten är något annat, känslan av att inte betyda något för någon. Också den som har familj och kolleger kan känna tomhet och brist på sammanhang. Det brukar kallas exi­ stentiell ensamhet. Många längtar efter en tvillingsjäl, efter att bli ”hel”, en känsla vars romantiska potential har odlats i fler filmer och sångtexter än någon kan räkna. Till sådant som tas till intäkt för utbredd ensamhet i Sverige hör uppmärksammade fall som mannen som förra året påträffades efter att ha legat död i tre år i sin lägenhet. Men svenskarnas rykte som ­”världens ensammaste folk” är överdrivet. Att vi har en jämförelsevis hög andel ensamhushåll – 40 procent – är inte liktydigt med utbredd ensamhet. Den som bor för sig själv kan ha ett rikt socialt liv, och även vara särbo. Den förmodade ensamheten tycks i stället ha att göra med en individualistisk kultur, att kvinnor är självförsörjande och att släktskapsband inte innebär så många förpliktelser. Och att unga flyttar hemifrån tidigare än i andra länder. I undersökningar från bland annat Statistiska centralbyrån, SOM-institutet och European Social

»Vi flyttar hemifrån tidigt, har självförsörjande kvinnor och släktskapsband utan förpliktelser.« 32


INRE HÄLSA

| ENSAMHET

»Många längtar efter en tvillingsjäl, efter att bli ’hel’.«

S­ urvey kan man bland annat se att såväl britter som italienarna, greker och ungrare känner sig mer ensamma än de endast 4,7 procent av svenskarna som gör det. Men i vissa grupper är ensamhet alltför vanligt. Unga vuxna och gamla är ensammare än andra, män är ensammare än kvinnor, bland annat för att de är sämre på att upprätthålla sociala relationer. Storstadsbor är ensammare än folk på småorter. Det finns också ett klassperspektiv – ensamhet är ­vanligare bland låginkomsttagare och arbetslösa än bland mer välbeställda. En fråga är om ensamhet bör ses som ett socialt eller individuellt problem, ska den mätas utifrån observation eller subjektiv upplevelse? Är det en politisk fråga, eller att människor behöver träna upp sina sociala förmågor?

ENSAMMARE KAN INGEN VARA

I vattnet på 3 000 meters djup i en sydafrikansk gruva kan man stöta på en bakterie vid namn Candidatus desulforudis audaxviator. Den har inrättat sig i en miljö utan ljus, utan syre och utan kontakt med andra livsformer. Den lever av svavel, väte och av sina artfränder. En smula långtråkigt blir det nog emellanåt.

ATT VARA SOCIALT isolerad betyder att man har

mycket begränsade sociala kontakter, och i Sverige beräknas omkring 300 000 personer höra till gruppen. 13 procent träffar vänner mer sällan än en gång i ­månaden. Av ensamboende män över 55 räknas var fjärde som socialt isolerad. Upplevelsen av ensamhet kan rymma olika känslor beroende på sammanhang och var i livet vi befinner oss. Besvikelse, avund, ilska och sorg är sådant som är svårt att dela med andra, utan snarare kan verka avskärmande. Inte minst i sorgen är man ensam, kanske är det därför som det finns något som skaver i ­kollektiva, offentliga sorgemanifestationer: Kan man verkligen sörja utan att förlusten är personlig? Men att periodvis känna utanförskap och ensamhet är en del av livet. Och det är en tung tanke, men är inte ensamheten ett grundvillkor i tillvaron och något som förenar oss alla? ”Vi föds ensamma, vi lever ensamma, vi dör ­ensamma”, säger Orson Welles i sin sista filmroll i Someone to love. ”Bara genom vår kärlek och ­vänskap kan vi skapa illusionen att vi för stunden inte är ensamma.” •

3 X ENSAMLÄSNING SOM ENSAM ÖVERLEVARE Robinsonliv på riktigt var nyzeeländaren Tom Neales dröm när han helt allena bosatte sig på atollen Suvarov bland Cooköarna i Stilla havet. Hans ­sammanlagt sex ensamma år på 50och 60-talet skildras i boken En ö för mig själv (Bonniers).

I AVSKILDHET I A biography of loneliness (Oxford University Press) hävdar kulturhistorikern Fay Bound Alberti bland annat att begreppet ensamhet uppstod först med det moderna samhällets framväxt. Historikern David Vincent beskriver i A history of solitude (Polity Press) hur människor genom tiderna har handskats med avskildhet och önskan att vara för sig själva.

ENSAMHET I GEMENSKAP Att höra till: om ensamhet och gemenskap (Natur och Kultur) av professorn i palliativ medicin Peter Strang belyser bland annat hur vi hanterar ensamheten i ett samhälle som fokuserar mer på individen än gemenskapen.

33


Hatkärleken till hembygden När Mattias Björkas hänger på sig gitarren färdas han från hemmet i Stockholm till ursprunget i Österbotten. Nu rycker han och hans band Vasas flora och fauna än en gång ut för att lovsjunga hembygden.

FOTO: THOMAS EKSTROM

I

34

text FREDRIK EMDÉN

ett baptistkapell i Petalax i Österbotten spelade Vasas flora och fauna in sin nya skiva Möte med skogsgardisterna. Här, i ett kyrkorum där luften stått stilla och det luktade svagt av fukt, satte producenten Niklas Berglöf upp en mobil studio och lät det fyllas av bandets melodiska och lite bräck­ liga popmusik. – Det är en församling som har kanske tre ­medlemmar nuförtiden. Det är bara begravningar som hålls där, det står i princip oanvänt. Vi fick låna det gratis, säger Mattias Björkas, sångare och låtskrivare i Vasas flora och fauna. En av orsakerna till att bandet valde kapellet i Petalax var att det finns ett väldigt fint piano där.

En annan är såklart att Petalax ligger på bandets hemmaplan, drygt en mil utanför Vasa. SEDAN SKIVDEBUTEN Släkt med Lotta Svärd för

fem år sedan har bandet, som även består av Daniel ­Ventus och Tina Kärkinen, blivit hembygdens ­främsta besjungare. Även om du aldrig har satt din fot i Österbotten kan du känna igen dig i hatkärleken till ursprunget, ledan och tryggheten, som genomsyrar Mattias Björkas texter. – Jag har ibland irriterat mig på att man talar om Vasa som glesbygd. Vår musik har kanske klanger som gör att man tänker att ”det här ­kommer från en sorglig plats som alla flyr ifrån”.


VÅR PASSION

| VASAS FLORA OCH FAUNA

Vasa flora och fauna gör låtar som får alla att känna igen sig i både tristessen och tryggheten i hembygden.

35


VÅR PASSION

| VASAS FLORA OCH FAUNA

»Även om du aldrig har satt din fot i Österbotten kan du känna igen dig i ledan – och tryggheten.«

36


”Sen gjorde man inte så mycket mer Stod och hängde en stund där över räcket Stod väl där och försökte tänka som Dennis Lyxzén Såg väl nån som hade varit nazi och sen for man hem”

”Och jag hade int nå bättre för mig I England hade jag inget mer att ge Mina partykläder tryckt jag ner i nå lådor Och förd dem till Frälsningsarmén”

NOG VAR HAN EN VÄN , FRÅN SLÄKT MED LOTTA SVÄRD , 2015

EGNAHEMSHUS , FRÅN VENEZIANSK AFTON , 2017

Men så är det inte riktigt. Vasa är ändå en stad med ­universitet, som växer och som har en fungerande ekonomi. Ibland känner jag mig tvungen att föra fram en motbild, säger Mattias Björkas, som trots många år i Stockholm rent själsligen aldrig har lämnat Österbotten. Han berättar om hur han som 19-åring, under sin civiltjänstgörarutbildning i Helsingfors, räckte upp handen och opponerade sig mot någons bild av Österbotten. – Ja, så är det kanske ute på landet, men i de större städerna funkar det inte alls så, berättade han. – De andra tittade på varandra, de förstod inte alls vad jag talade om, för dem fanns det bara hålor utanför Helsingfors, säger han. Nu märker han hur han själv tillämpar samma världsbild. – Nu när jag bor i Stockholm börjar jag se saker som händer i de mindre städerna som lite mindre verkliga. Den synen hade jag absolut inte innan jag flyttade hit, jag förstår inte varför det har blivit så, säger Mattias Björkas. Kan du stålsätta dig mot det?

– Ja. Man får lov att göra det. Jag märker att det finns en syn bland infödda stockholmare på dem som flyttar in, att de tar med sig en annan sorts mindre värd kultur, de är lite mer vulgära, de för­ stör vissa saker, vissa saker var bättre förr, säger han. Vasas flora och fauna har översatt några av sina låtar till tyska och förra året kom en bok med ­texter, noter, betraktelser och bilder. Mattias ­Björkas får det att låta som att det mest handlar om att möjligheten och kreativiteten har funnits där, men samtidigt visar det att en poplåt inte ­måste begränsas till att enbart vara en poplåt. – Det ligger nära till hands att tänka vad man kan göra mer. Jag har ansträngt mig för att få ihop de här låtarna och så hamnar de på Spotify. Det kan kännas lite fattigt att de bara ska ligga där, säger han. TYSKLANDSÄVENTYRET BLEV DOCK inte början på

en karriär utanför de nordiska länderna. – Vi var där och spelade och den reaktion vi fick var mest att de liksom inte förstod. ”Varför gör ni det här, varför har ni ansträngt er med det här?”, sade de. De tyckte att det var en kuriositet, det kanske är så många svenskar närmar sig oss lite också.

Deras lakoniska textrader sjungna på vemodig finlandssvenska sätter fingret på en känsla alla kan förstå, utan att ha satt sin fot i Petalaxa.

FOTO: PETRA ÄLVSTRAND

Hur trött är du på att förklarar för svenskarna vad finlandssvenska och Vasadialekt är för något?

– Jag vet ju på något vis vad jag har gett mig in på. Eftersom jag rör mig i finlandssvenska kretsar, så vet jag ju att man tycker om när det visar sig att svenskarna inte riktigt vet, det är roligt när någon ­säger ”nu var det någon som bröt på finska”. Men när jag bodde i Göteborg förstod jag att Svensk­ finland är geografiskt ganska långt borta. Det är kanske inte så konstigt om de inte har så bra koll. Det gör sitt till att det är svårt att naturligt b­ egripa det här med finlandssvenska om man inte har koll på den svenska tiden i Finland. Det är inte ­individuellt slarv, det är snarare ett problem med utbildning. • 37


a m a e r t S a s e r g n å l din

ga å långvä tta d d i t n e de ri tt vi leve an. Men låt inte på a d i v s s vänja o finns på kart ingtjänsterna ­ t t å f i v am tro har inte Snabbt otiska resmål Ta hjälp av stre rande världsme alt. . x nt in yll le resor til esorna i fantas e sanddyner, m pa andan – me r p t ta stoppa res till böljand år dig at f m h o c s o r ppa nätet HL bergsto VERDA h c o RAN E r e l po text GÖ

ekonorer) och var tu ta ik d e ar länder v ån Sverig (många åka till USA fr s d n tt la n miska (a t dyrt). te utom resa, me ser vi in oss hemma, gare att ka lig e li r il ip r r b a g e it m v b li li o som åller anien r det b gt. Vi h rade på I dag ha oss så kunde Sp Vi ­håller oss är det sa och med isole v . a u a n g ll för mån a på månen just en stärkta av en kanske ti . a r e s n ig g g jl n ta e li ö gärna tar. M kammar höver ju inte dis ärtoch läng ar-film. v be hemma, Pedro Almodóv på resor jorden Men vi uvudet också. T n h slag ed an socialt i jorden runt m exem- färggr n följer fler för lmer. Se det så a s s d ll o Ne ade fi iland an bege re som ti lv stream kan åka till Tha ene to ia om, vi k ädande reseleda v t yll te run tr ed den g ar anske in ­ställföre James Bond. är. Du k an se Mannen m Bangkok och pekten v å s h a e , s a e r tj t ara jus ds uk pel … – men d är får du inte b en skjutglad ävda att mes Bon D en Jag vill h r som gjorde Ja 1960-talet. ! v ä n le n to ta i grällt pis , på sake der, u n e n d ja ä r a v tr ö n s a t Ekland r b a it o n n r s k e s å e B r ti fr h o n c n x e a e o e .M red ! pher Le ­populär ? Ja. Sex? Ja igen er under efterChristo de. Trevlig resa g m r in e n ll n r e o a t v m e Spä t ls k c te ta y lo 70 lika m r av k lockade , när stora dela tiska skäl n li e o d p ti både krigs mliga av svåråtko

I 38


SAMTID

| RES I TANKEN

WILD

(Itunes, SF Anytime m fl) Resan går till Pacific Crest Trail, ett ­makalöst hajkspår i västra USA från Kali­ fornien ända upp till Kanada. Reese Witherspoon spelar författaren Cheryl Strayed, som sörjer sin mamma (Laura Dern) medan hon kånkar runt på en väldig ryggsäck i vildmarken. Gripande och vackert. Och vi i soffan slipper ju den tunga ryggan.

THE TRIP

(SF Anytime, Triart) Resan går till norra England. Komikerna Steve Coogan och Rob Brydon reser runt och äter på små mysiga restauranger samt uttrycker sin vänskap/rivalitet genom att bräcka var­ andra i exempelvis Michael Caine-imitationer. Mer resor och gnabb i fortsättningarna The trip to Italy och The trip to Spain.

ETT RUM MED UTSIKT (Viaplay, Itunes, Google Play)

Resan går till Florens och England. Maggie Smith på resande som för­ kläde till en ung och flirtig Helena Bonham Carter. Medel­tida gränder, renässanskyrkor och blomster­ klädda kullar gör Ett rum med utsikt till en visuell fest – men underskatta inte heller triv­sam­ heten i de brittiska salongerna senare i filmen.

39


THE TALENTED MR RIPLEY Resan går till Ischia och Venedig. Bilderna får en att dregla: Vattnet, ljuset, husen! Men även den tidiga 1960-talskläderna på Matt Damon, Gwyneth Paltrow och Jude Law gör sitt till. Mad men-mode men vid Medelhavet.

CAN YOU EVER FORGIVE ME?

ALLT OM MIN MAMMA

THE BOURNE IDENTITY

Resan går till Manhattan på 1980-talet. Melissa McCarthy är magnifik som den bittra, elaka och roliga författaren Lee – som när hon inte får sina böcker utgivna hittar en ny födkrok: hon ­förfalskar värdefulla författarbrev. Mot en alldeles underbar New York-bakgrund.

Resan går till Barcelona. Pedro Almodóvar läm­ nar sitt Madrid för Barce­ lona och gör en av sina allra bästa filmer. Du kommer att skratta, du kommer att gråta! Och häpna över djärva färg­ kombinationer i denna djupdykning i en av ­Europas vackraste städer.

Resan går till Italien, Schweiz, Paris, Grekland – men mycket är i själva verket inspelat i Prag. Den centraleuropeiska känslan är i vilket fall massiv och det är det som räknas. Samt spänningen! Flera uppföljare varav nummer 2, The Bourne supremacy, är den bästa.

(SF Anytime, Itunes m fl)

LYCKAN, KÄRLEKEN OCH MENINGEN MED LIVET (Netflix m fl)

Resan går till Italien, Indien, Indonesien … Ja tack, vi hakar på. Hur mycket man engagerar sig i huvud­ personen Elizabeths (Julia Roberts) filosofiska funderingar varierar rimligtvis från person till ­person. Men ingen kan klaga på miljöerna! 40

SHUTTERSTOCK

(Netflix m fl)

(Google Play, Itunes)

(Netflix m fl)


SAMTID

| RES I TANKEN

AMELIE FRÅN MONTMARTRE

(SF Anytime, Itunes m fl) Resan går till Paris. Egensinnig komedi som skildrar Paris, och i synner­ het Montmartre, som en sorts sagovärld. Vilket de ju också är.

HOTEL MARIGOLD

(SF Anytime, Viaplay, Itunes m fl) Resan går till Jaipur i Indien. Sentimental komedi – men med namn som Judi Dench, Maggie Smith och Bill Nighy! Och lokalkänsla så det räcker och blir över. För den som inte får nog finns Hotel Marigold 2. Tröstgodis i filmform.

LAWRENCE AV ARABIEN Resan går till Mellan­ östern. Se denna film på så stor skärm som möjligt. Alla böljande sanddyner, fältslag och svajande dromedarer kräver sitt utrymme. En av de mäktigaste filmer som gjorts.

SHUTTERSTOCK

(Netflix m fl)

THE DESCENDANTS

SHUTTERSTOCK

(SF Anytime, Viaplay, Itunes m fl) Resan går till Hawaii. George Clooney har aldrig varit bättre än i denna historia om en stor släkt som grälar om arv och land. Mot en bakgrund av djungler, stränder och sanslöst vackra bergstoppar. 41


Den stora

glassresan Glass, ja vad hör väl sommaren mer till? Och runt om i Sverige vimlar det av små ställen som säljer småskaligt producerad hantverksglass med sinnrika lokala smaksättningar. Så, ställ fryslådan på pakethållaren och cykla dit! text JENS LINDER 42


FOTO: SHUTTERSTOCK

NEDSLAG

| SVERIGES BÄSTA GLASS

Hantverksglassen smakar mer! Speciellt den luftiga mjölkbaserade varianten, enligt italiensk gelatotradition.

D

et är skillnad på glass och glass. Den massproducerade kan vara nog så god, men det är ändå något särskilt med fluffiga hantverkssorter som rörts ihop samma dag som man slurpar i sig dem. På senare år har utbudet av sådan kvalitets­glass mångdubblats här i landet. I var och varannan region finns småproducenter som jobbar med fina råvaror och gott hantverk. Och kunderna verkar beredda att betala lite mer för att få uppleva gedigen, smakrik och luftig glass. Särskilt mjölkbaserad gelato, glass på italienskt vis, har fått ett uppsving. Extra spännande är när man använder svenska bär som smaksättare i kombination med den sydeuropeiska tekniken. Bland de många producenterna finns Björn Johansson som driver företaget En får tacka, där man gör något så ovanligt som glass på fårmjölk.

»Särskilt mjölkbaserad gelato, glass på italienskt vis, har fått ett uppsving.« – Det lär bara finnas fyra–fem stycken som gör fårmjölksglass i världen, och ingen annan i Sverige vad jag vet, säger han. Trots att fårmjölken passar så bra, eftersom fettmolekylerna är mindre än i komjölk, vilket ger en luftigare glass. Dessutom är smältpunkten på fårmjölkens fettsyror lägre, ­vilket gör glassen mindre kladdig i munnen.

På vintrarna sinar fåren, så det är under sommarsäsongen som den unika glassen finns att tillgå. Efter en teoretisk idé om att fårmjölken borde vara perfekt att röra till glass blev det lyckad provlagning och ­provsmakning. Produktion och försäljning kom i gång 2018. Sedan följde medaljer i mathantverks-SM och många nöjda kunder. – Jag ville göra en så ren glass som ­möjligt, så jag tog bort mjölkpulver och ko-grädde från receptet, och det blev bara godare och bättre konsistens. I dag producerar företaget en naturell sort samt varianter med kaffebönor, ­lakrits, blåbär, jordgubbar, hallon, svart vinbär och honungsmelon. Man har ­ingen egen butik, men flera ställen i ­trakten säljer glassen över disk. Namnet till trots gör Gettergoda mejeriprodukter inte sin Italieninspirerade glass på getmjölk längre. Deras mjölkleverantör lade ner och numera gör man sin gelato 43


NEDSLAG

| SVERIGES BÄSTA GLASS Ofta använder de småskaliga tillverkarna lokala råvaror och traktens egna smaksättningar.

GULDSMEDSHYTTAN FJUGESTA

ÖREBRO

STOCKHOLM

SÖDERKÖPING ALINGSÅS SLÖINGE FJÄLKINGE KÖPINGEBRO

FOTO: SHUTTERSTOCK

GLASS PÅ PLATS

»I dag finns varianter med kaffebönor, lakrits, blåbär, jordgubbar, hallon, svart vinbär och honungsmelon.« och sorbet på ekologisk och närproducerad mjölk från kor i stället. Men hantverks­ nivån är fortsatt lika hög som när man startade 2013. Man använder inga färgämnen eller konstgjorda aromer. För att avnjuta denna glass kollar man var ­deras glasscykel befinner sig och åker dit. Den far till festivaler och marknader. Det går också att beställa catering. PÅ ÖSTERLENKRYDDOR ÄR glassen en av

många produkter. Basen för verksamheten är egen odling av en mångfald av kryddor som bland annat blir till kryddblandningar, malda rena kryddor, snapskryddor, smaksatt vinäger, örtsalt och örtsocker. Några av sorterna finner man mer sällan bland kryddburkarna i vanliga matbutiker: ­lavendelblommor, citronmeliss, kyndel, libbsticka och citrontimjan. Självklart är alla glassar tillverkade på gården och smaksatta med naturliga ­råvaror, ibland de egna örterna, ibland ­lokalodlade bär. Här anordnas workshoppar, en lavendelfestival samt glassprovningar för grupper, där det berättas om tillverkningen och historien bakom den. En riktig klassiker och ett vallfartsmål för barnfamiljer och många andra är Smultronstället, glassrestaurangen i ­Söderköping, som funnits sedan 1983. 44

Här skopar man upp cirka 70 ton glass per sommar. Gästerna, som kan sitta utom­ hus eller inomhus, väljer mellan cirka 35 olika sorter och 60 olika uppläggningar – allt från vanliga traditionella couper till spektakulära jätteportioner med kolsyreis. Ett par andra utmärkta hantverksproducenter är Lyckliga hönans glass utanför Örebro, Hollanders Glass i Alingsås och Snö i Stockholm. Minas Chokladstudio i Fjälkinge utanför Kristianstad tillverkar förutom en massa chokladprodukter egen gräddglass och ordnar olika provningar samt säljer en exklusiv ädelvinäger. Siaglass, en av de stora aktörerna inom massglass, har en välskött butik och outlet strax invid glassfabriken i Slöinge. Den har öppet året om, men det är förstås på sommaren som det är mest packat med folk – och glass, som aväts i kaféet. I butiken finns producentens hela sortiment och så kan man fynda glass av andrasortering, till exempel när det råkar tillverkas förpackningar med något kosmetiskt fel. Dess­ utom finns lokala produkter som kakor, godis och sylt till försäljning, och så ­serveras förstås glass i strut eller bägare. Så, varför inte åka på en upptäcktsfärd efter god glass i sommar? Glöm inte att packa en frysväska fylld med frysblock ­eller is om ni ska köpa med hem! •

För säkerhets skull, dubbelkolla respektive webbplats på nätet och Facebook för öppettider inför ditt besök. En får tacka • Bergslagspraliner, Gruvbackevägen 8, Guldsmedshyttan. • Lill-Annas Slottscafé på Örebro slott, Vasagatan 13, Örebro. Mer info: enfartacka.com. Glassrestaurang Smultronstället • Slussplan, Kanalgatan, Söderköping. Mer info: smultronstallet.se. Minas Chokladstudio • Tostebergavägen 766, Fjälkinge. Mer info: chokladstudion.se. Siaglass glassbutik • Stenlösvägen 33, Slöinge. Mer info: siaglass.se/sv/butiken-­ cafeet/glassbutiken-i-sloinge. Snö • Odengatan 92, Stockholm. Mer info: https://www.facebook.com/ snogelateria/. Österlenkryddor • Karlsfältsvägen 363, Köpingebro. Mer info: osterlenkryddor.se. Hollanders Glass • Plangatan 7B, Alingsås. Har många olika återförsäljare. Mer info: hollandersglass.se. Lyckliga hönans glass • Berga skafferi, Berga gård, Fjugesta. Mer info: berga.net/bergaskafferi. Det finns också fler olika återförsäljare: berga.net/lyckliga-honans-glass/.

GETTERGODA GLASSCAFÉ Följ glasscykeln på Instagram: gettergod_gelato_togo och på Facebook: @gettergodgelatotogo. Mer info: gettergod.se.


Flowig fjällcykling för alla På sommaren förvandlas vårt fjäll till ett enda stort stigcyklingsparadis. Här finns enkla banor och ett skills area för både små och stora nybörjare och mer krävande leder för rutinerade cyklister. Oavsett har du aldrig långt till en makalös vy över fjällvärlden. Välkommen till Idre Fjäll

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


Miljöriktiga plagg i mjuk och skön bambu Läs mer på www.bamburino.se

Siden för alla tillfällen! - Reselakan, resenattlinnen, morgonrockar, sängkläder, mm.

Resemorgonrockar

100% siden. One Size. Vikt 90 gram

Mysplagg, nattplagg & Yogaplagg i bambu

Reselakan i siden Lätta och smidiga för resan

Sängkläder i Bambu Mjuka, sköna, temperaturreglerande och prisvärda

Upplev fördelarna med Bambu:

Lätta reseplagg i siden Många modeller och färger!

Exklusiva sidenplagg

Night and loungwear i kraftigt siden

www.sleepinsilk.se

www.bamburino.se


| VÄSTERÅS

Västerås är det ultimata weekendresmålet för ­Mälardalen, Bergslagen och Stockholmsområdet ... ja för alla faktiskt.

72 TIMMAR I VÄSTERÅS Västerås? Ja, Västerås! Ett perfekt weekendresmål för barnfamiljer. Häng med på en 72-timmarstripp med högoktaniga upplevelser, kroglyx och badliv – även för de mest ­svårflirtade tonåringarna. text ANDERS FALKIRK

PIA NORDLANDER

PIA NORDLANDER

STADSGUIDE

47


Hemestertider

Upplev Västerås sommartid. På visitvasteras.se finns allt för att skapa härliga semesterminnen.


STADSGUIDE

| VÄSTERÅS

AVIGPHOTO

Kickstarta weekendresan med bad och båtliv på Mälaren.

Dag 1

Ut på Mälaren

V

älkommen! Ni har kommit till en av Sveriges mest spännande,­ ­växande städer. Det gamla hamn­ området har fått nya stadsdelar, promenader, stränder och inte minst: det omtalade Steam Hotel som ligger i ett gammalt ångkraftverk. I de centrala ­delarna har kroglivet levt upp och här finns numera allt från kaxiga latinokrogar till moderna finsmakar­ restauranger med kocken bestämmer-menyer. Och på senare år har Västerås även fått ett stort utbud av actionfyllda attraktioner. Men redan vid stationen så ska ni dock stanna till ett tag, mittemot ligger en fantastisk byggnad – ett industriellt palats av tegel och fönster. Det är Mimerverkstaden, Aseas gamla fabrik, som byggdes 1911–1915. Den är gigantisk och här tillverkade Asea allt från stora generatorer till hushållsapparater. I dag innehåller den ABB:s Sverigekontor men också två underhållande ­museum: Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Efter incheckningen så står ni inför ett väderval. Mulet? Då blir det upptäcktsfärd genom staden. ­Strålande solsken? Ja, då är det öarna och stränderna utmed Mälaren som ska utforskas med sköna strän­ der, bad, krogar, slott och vackra naturområden. Och bästa sättet att ta del av allt: ta en tur med Elba. Den lilla färjan byggdes 1897 och är Västerås egen hop on-hop off-båt, som barn och ungdomar åker med gratis hela sommarlovet. Den stannar bland annat till vid campingen på Johannisberg med sin fina badstrand, Öster Mälarstrand, Restaurang Bryggan och själva ön Elba. Roligast för barnfamil­ jen är nog ändå att kliva av på Östra Holmen, en del av naturreservatet Hästholmarna, som fått namnet

VISSTE DU ATT ...

från tiden då öarna användes som betes­ mark. Här finns solklippor, strand, brygga med hopptorn och ett mysigt kafé. TILLBAKA I STADEN, och efter vila och upp­

pubkedjan Bishops Arms startade i Västerås? Första puben öppnades på Elite Stadshotellet 1993. Namnet valdes på grund av närheten till Västerås domkyrka och Biskopsgatan.

fräschning på hotellet, blir det kvällspromenad och middag. Få städer i Sverige (förutom de tre stora) har lika brett utbud av riktigt bra restauranger som Västerås. Till franskamerikanska Nya Hattfabriken går ­västeråsarna själva för veckans långkok, steak med bearnaise eller den omåttligt populära tarte flambée-­pizzan. Nyfikna finsmakare väljer kanske hellre Frank där ”Frank rules”, med en hemlig ­fyrarättersmeny finns som enda val. Vill ni ha en kaxigare matupplevelse så testa latinska Hermanas som bland annat serverar tacos med pilgrims­ mussla och chimichangas, gratinerade burritos. Västerås har länge varit förknippad med italiensk arbetskraftsinvandring och därför har det funnits gott om italienska krogar här. I dag räknas Limone på Stora gatan till stadens bästa italienare. Finedining-­experten White Guide rekommenderar: ­saltimbocca al Limone och de gratinerade pasta­ rullar med kryddig fyllning serverade på tomatsås.

49


Över 80 butiker och IKEA under samma tak. Vi har utsetts till en av de mest omtyckta handelsplatserna i Sverige flera år i rad. Välkommen till din shoppingdestination!

erikslundshoppingcenter.se

Var beredd att stiga av i en helt ny stad Nytt resecentrum i en ny levande stadsdel – Västerås är på väg att förvandlas Västerås växer och i projekt Mälarporten planerar vi för bostäder, arbetsplatser, skolor, butiker och ett innovativt resecentrum – mitt i staden. Med nytänk och hållbarhet i fokus skapar vi en helt ny stadsdel, som utökar citykärnan och knyter ihop Västerås med Mälaren. Nyfiken? Du har mycket att se fram emot!

Var med och ta plats när ett nytt, större och närmare Västerås växer fram. En plats med ny energi och nya lösningar för nya generationer av västeråsare. Det är nu det börjar hända. Välkommen till framtiden. Nästa: Västerås!

Följ oss på resan: vasteras.se/mälarporten

@malarporten


PIA NORDLANDER

STADSGUIDE

VISSTE DU ATT ...

Äventyr vid vatten

L

åt barnen sova! Ta en stadsvandring på egen hand när morgonljuset är vackert och skuggorna långa. I cen­ trala Västerås finns den lite borgerliga Stadsparken från 1800-talet utmed Svartån, 1960-talets raka shopping­ gator och så den medeltida, lite gyttriga stadsdelen Kyrkbacken. Här ligger även Västerås domkyrka som har Sveriges största altarskåp. Frukost? Prova kritikerrosade Kopparlundens ­bageri, tio minuters promenad mot nordöst, men belöningen är frikostig. Ljuvliga nybakade dofter! Prova deras mandelsmörmacka med tomat, picklad gurka och ruccola och en kopp Björklunds brygg­ kaffe till. Ni kommer inte bli besvikna. PÅ EFTERMIDDAGEN GÄLLER bad och action med ­ arnen! Nere vid Mälaren ligger den fyra kilometer b långa och underhållande Mälarpromenaden. Den går från Lögarängsbadet och gästhamnen, vidare över nya Waterfrontområdet Lillåudden och förbi Steam Hotel och actionbadet Kokpunkten till Öster Mälarstrand och sjönära torget Lasse ­Färnlöfs plats. Börja vid Löga strand. Här finns ett fint trädäck, badstrand, volleybollplaner, stora gräsytor och en riktigt bra skejtpark. På 2 500 kvadratmeter finns bland annat pool, två större bowlytor med mycket banks och curbs. På Löga strand kan det hängas och åkas en hel dag. Strax intill, vid Västerås gästhamn ligger en blöt attraktion, Västerås Cable Park, som bäst liknas vid en snowboardpark – fast för olika typer av vatten­ sport. Vattenskidor, wakeboard, kiteboard med mera där åkaren dras efter en eldriven linbana, och i vattnet finns hopp, rails och annat för de mer

på 1600-talet var kvarteret Kyrkbacken djupt segre­ gerat. I söder bodde de fina, kyrkans folk, lärare och ­präster, och i den norra ­delen de fattiga och ringaktade, inklusive stadens bödel.

e­ rfarna åkarna. Det är kul att titta på, ännu roligare att testa, men var beredd på några nesliga ­magplask. Och det finns att göra här för nybörjare också. För en sen lunch eller tidig middag finns här strax intill både finkrogen Pråmen och folkligare Kajplats 9 i Tullhuset med bra moules marinière och skaldjursplatåer. Plus sjöutsikt och tittvänligt båtliv. Kajplats 9 har även en av Västerås bästa glassbarer. Allt är egentillverkat och med råvaror som vanilj­ stänger från Tahiti, pistagenötter från Italien, äkta Valrhonachoklad och svenska bär. Egentligen räcker väl detta för i dag? Så kanske ni ska stanna en natt till? För det finns mycket kvar att göra!

Action vid vatten, kul sysselsättning för familjens tonåringar.

PETER VAHLFRIDSSON

Dag 2

| VÄSTERÅS

»Det är kul att titta på, ännu roligare att testa, men var beredd på några nesliga magplask.« 51


STADSGUIDE

| VÄSTERÅS

Högklassigt nöje på höga höjder.

Dag 3

På hög höjd!

I

dag blir det djur och naturupplevelser på Björnögården, som blivit ett slags aktivitets­center med uthyrning och ­modern friluftslivkänsla. Ta buss 2 från Resecentrum vid stationen till naturreservatet Björnön, med både skog och öppna ängs- och betesmarker där själva Björnö­ gården anno 1942 ligger fint vid Hässlösundet. Här finns allt som kan önskas i outdoorlek. Ni kan hyra mountainbike, SUP, kajak, kanot eller prova på höghöjdsbanan upp i trädtopparna. Och för de våghalsiga finns nya Höjdskräcken, ett tolv meter högt klättertorn med en rad knepiga klättrings­ moment, en perfekt familjeutmaning. Ni klättrar två och två, mestadels tävlande mot varandra, men på Jakobs stege måste ni samarbeta för att ta er upp. Lyckas ni ta er hela vägen upp till toppen är belöningen en fin utsikt över Mälaren. Om ni törs lyfta blicken däruppe, förstås. På eftermiddagen tar ni bussen tillbaka mot ­Västerås och hoppar av vid hållplats Kraftverket, och med bara några minuters promenad väntar ­ytterligare en höjdpunkt: Steam Hotel. 52

VISSTE DU ATT ...

Mycket har skrivits om detta uppmärksammade hotell och när ni kommer fram så förstår ni varför. Byggnaden är monumental. Det reser sig upp från kaj­ kanten som ett gigantisk tegeltempel, 60 meter högt. Och väl inne i lobbyn är takhöjden än mer slående. Hotellet har 227 rum i industriromantisk stil, rooftoprestaurang och takbar med utsikt över Mälaren och 800 kvadratmeter stort spa. Dessutom finns här ­Sveriges enda actionbad, Kokpunkten. Och orkar ni ska ni absolut prova det. Här finns banor som Inside Out, Black River Boomerang och Double Racer, där ni i den sistnämnda tävlar sida vid sida, med gröna och röda lampor som talar om vem som leder för tillfället. Men bara en sak räknas i slutändan: först ner vinner. Vill ni hellre åt lugnet, rekommenderas hissen upp till takbaren och sen middag på Locavore, inbäddad i grönska med utsikt över Mälaren. Köket bjuder på asiatisk fusion, som ceviche på fröyalax och grape­ frukt, sichuanbakad fläsksida och ingefärsspongecake. En högklassig final på er Västeråshelg. Om ni inte väljer att stanna en natt till, förstås.

i centrala Västerås växer mycket mistlar? Den legendomsusade parasitväxten är Västmanlands landskapsblomma, och fridlyst i hela landet med några undantag.

»Asiatisk fusion med ceviche på fröyalax, sichuanbakad fläsksida och ingefärsspongecake.«


FÖLJ MED PÅ EN TIDSRESA GENOM DEN VÄSTMANLÄNDSKA HISTORIEN DIGITALT Ta del av museets fantastiska samlingar på DigitaltMuseum, utforska webbplatsen, testa vår ljudvandringsapp och följ oss i våra sociala medier där vi lägger upp arkivbilder, visningar och annat intressant! Vi har samlat ihop alla våra digitala resurser på en och samma plats så att du lätt hittar dem: www.vastmanlandslansmuseum.se/digiseum


5

STADSGUIDE

VÄSTERÅS x FEM Boendet, utflykterna och det heliga fikat. Vi tipsar om det bästa för familjens alla olika önskemål.

| VÄSTERÅS

SPÄNNANDE BOENDEN 1. Hem till Gården. Pittoresk gårds­ boende som är en blandning av ­Bullerbyn och boutiquehotell. I ­stallet finns en bistro med stenugn. Utsökta pizzor! 2. Stuga vid Björnögården. Runt nya outdoor- och aktivitetscentret ­Björnögården (se huvudtext) finns välskötta stugor. Alla stugor har ­pentry och frukostbord. 3. The Steam Hotel. Ett av Sverigers mest omtalade hotell. 18 våningar högt med utsikt över Mälaren. En ­destination i sig (se huvudtext). 4. Utter Inn. Konstnären Mikael ­Genbergs flytande enstugehotell med soldäck. Sovrummet ligger ­under vattnet – med utsikt. 5. Aggarö gård och hamn. Varför inte hyra en storstuga för hela familjen och ha en lantlig minisemester? Det kan man göra på Aggarön, mitt ute i stor-Mälaren.

Utter Inn, enstugehotell med soldäck och sovrum under vattnet!

5

Skultuna, ett utflyktsmål med shopping.

SKULTUNA MÄSSINGSBRUK

MYSIGA KAFÉER 1. Kopparlundens bageri (Kopparlunds­ vägen 7). Ligger i det gamla industri­ kvarteret Kopparlunden och är nog bäst i staden för en tidig frukost. 2. Systrarna Ericsson Bakeryshop (gallerian Kvarteret Igor). Allt delikat, men tårtorna står i en klass för sig. Deras specialitet är Casablancan, en marängbomb med äggkräm. 3. Global Living (Smedjegatan 13). Ett schweizeri med eklektisk inredningsstil

Kajens pizza.

ROLIGA UTFLYKTER 1. Skultuna Messingsbruk. Redan på 1600-talet började man tillverka mäs�singspodukter här. Ligger vackert vid Svartån och har ett mysigt åfik och bra outlet i Skultuna Fabriksbutiker. 2. Anundshög. Ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med själva gravhögen från 900-talet som mittpunkt. 3. Vallby friluftsmuseum. Historiska hus, trädgårdar, landskap och lantraser berättar Västmanlands historia. Och för barnen (och vuxna) finns käpphästbana! 4. Kungsbyns djurpark. Ett litet barnvänligt zoo med 34 olika arter från olika delar av världen. 5. Frösåkers Brygga – Skeppsmuseum. Strosa runt på bryggan och kika på alla medeltida båtar och njut av en hemgjord glass. Den är värd en resa i sig!

5

som är lika populärt för fika som för lunch. ­Prova den argentinska kolatårtan! 4. Kajens Café (Mälargatan 4 D, vid ­hamnen). Lika mycket restaurang som kafé. Bra fikaläge vid vattnet, men är ni hungrigare, testa deras gourmetpizzor. 5. Öhrmans konditori (Stora torget 2). ­Napoleonbakelse, budapeststubbe eller mazarin? Vill ni ha klassiker så är det hit ni ska gå.

VISSTE DU ATT ...

Vallby, historiskt mysigt.

Västerås kallas för Gurk­ staden? Det beror på den knottriga Västeråsgurkan, som började odlas i staden redan 1741. Den lämpar sig perfekt för inläggning och blev snabbt populär.

55


STADSGUIDE

| VÄSTERÅS Frösåker är förutom golfen en naturskön upplevelse.

GOLFSTRÖMMEN VID MÄLAREN Mitt i staden eller utmed Mälaren – Västerås har ett stort utbud av golfbanor som håller hög klass. Vi tipsar om tre spännande banor för golfarna som dessutom blir ett roligt sätt att upptäcka Västerås natursköna omgivningar.

Välkommen till svensk golfhistoria! Västerås Golfklubb är Sveriges 16:e äldsta golfklubb och bildades den 10 oktober 1931. Den ligger i dag i Bjärby i Svartådalen, strax norr om Västerås centrum. 18-hålsbanan är en skogs- och parkbana, med vissa höjdskillnader så att ni får spela både uppför, nedför och ibland på skrå. De flesta greener är relativt små, upphöjda och omgivna av ett flertal bunkrar som gör inspelen krävande. Klubben har golfpaket där boende på Elite Stadshotellet, Ta Inn Hotell, och First hotel Plaza ingår. Greenfee: Senior: 475 kr vardag, 575 kr helg. Junior: halva priset av ordinarie greenfee alla dagar. 56

Greenfee: Senior: 700 kr vardag, 800 kr helg. Båda för 18 hål. Junior: 300 kr vardag, 350 kr helg. Båda för 18 hål.

ÄNGSÖ GOLF Inte långt från Ängsö slott ligger Ängsö golfbana. Banan är en tillåtande skogs- och parkbana i vacker Mälarnatur. Kul för både nybörjare och elitspelare då banan har flera utslagsplatser och relativt stora greener. Ängsö Golfklubb erbjuder även möjligheten att bo på banan. De har 18–20 bäddar i nyrenoverade rum att hyra ut med första tee och övningsområdet bara några meter bort. Den har även golfpaket där boende på Elite Stadshotellet, Ta Inn Hotell, och First hotel Plaza ingår. Greenfee: Senior: 440 kr vardag, 540 kr helg. Junior: 220 kr vardag, 270 kr helg. Har även pay & play på helgfria fredagar. Enda kravet är att minst en person i bollen har officiellt handicap.

ISABELLA STÅL

VÄSTERÅS GOLFKLUBB

Strax sydöst om Västerås ligger Frösåker, mest känt för sitt gods med anor från 1200-talet. I anslutning till godset ligger Frös­ åker Golf & Country Club som har två banor. Dels den Stora banan som bäst kan beskrivas som park- och skogsbana med stora utmanande ondulerade greener. Dels en linksbana för pay & play med traditionell bollränna. Klubben erbjuder i dag tre olika logialternativ beläget runt golfbanan, men i augusti öppnas Hotell Frösåker, i samma stenladugård som klubb­huset och krogen ligger i.

Ängsö bjuder på en vacker parkbana.

VISSTE DU ATT ... det finns ännu mer golf i Västerås kommun: Fullerö GK, Tortuna GK, Skerike GK, Hälla GK och Orresta G.

LENNART HYSE

FRÖSÅKER GOLF AND COUNTRY CLUB


En gång i tiden var denna magiska plats ett ångkraftverk vars syfte var att förse invånarna i Sverige med energi. Det fanns som mest över tusen anställda på ångkraftverket som med passion såg till att ångkraftverkets pannor jobbade på, vi kallar de för legends of the past! 103 år har gått sen första delen av byggnaden restes och här är vi, Steam Hotel, med 350 legends of the present som med passion vill skapa upplevelser i världsklass! Vi skulle kunna fortsätta den här texten och berätta om våra 224 rum, Voltage Lounge – Pool Club eller vår rooftop restaurant Locavore, men nää… vi vill att du ska känna oss, kan man göra det? Vi tror det, hos oss är du hemma, bara sådär löjligt bekvämt och okrystat. Man skulle kunna säga att vi är ditt drömhus på steroider, industriromantisk stil, detaljer som är noga genomtänkta, rundpingis, shuffle board, orangeri, DJ´s, barer och mycket där till. Alla dina sinnen kommer att beröras och vi kommer alltid göra det där lilla extra för att du inte ska vilja åka hem, för du är redan hemma – nästan i alla fall! Just det! I december fick Steam Hotel en lillasyster, vi kallar hen för Turbine Hotel. Ett kaxigt boutiquehotel med 40 unika hotellrum, minibiograf, karaokerum och gitarr på room service-menyn. We are the unexpected, you are expected!

BOKA MED KODEN KUPE50 OCH FÅ 50% OFF Ta chansen och få 50% off på våra standardpaket The Experience, Top Floor, High Voltage & By Night. Redo för din häftigaste Sverige upplevelse? Boka på steamhotel.se

The Steam Hotel Ångkraftsvägen 14 721 31 Västerås

2007

2011

2014

FRÅN ESS GROUP - SKAPARNA AV PRISBELÖNTA YSTAD SALTSJÖBAD, FALKENBERG STRANDBAD OCH HOTEL PIGALLE.

steamhotel.se 021 - 475 99 00 @steamhotel


KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN UTAN ÄR VÄL INRE ÖVERBULVAN TYGELSE

MCC / CD FÖRE LUNCH I LEEDS

HANDLEDER

TIMMERLASS

BRÅK OMBORD?

PRIS UTAN MOMS FÅGEL UTAN FLYKT TRADEN

TALAR UTAN TÄCKNING

PÅ VW I WINDHOEK

NÄRINGSKEDJA

SKOLA MED KUB

ENSAMSTÅENDE

DRAG SHUTTERSTOCK

PAJ

ROOS RINGA VOLYM

GÖR STAD AV STA

MASBAS

VATTENSPRIDAREN

GÅR TILL SJÖSS

LÄTTNADSLÅT

PLEJEL

SAMLAR SENIORER

RADIKAL SVÄNGTYP

TIDNINGSANKA

TRALL

MIMOSA MÅNNE

KRUBB

ELLIPTISKT VATTENDRAGET

PATRONEN MER ÄN LÄTTJA INFORMELLA

VÅTARV HÅLET I TÄCKET

HÄNFÖRT

VIKTLÖS

FUNTAD

KAPILLÄR KANSKE

BUNKERSTOFF 10x10 m2

SLAG I SPARTA

BROTT SOM BRÖD GÅR NER PÅ KNÄ

HÅLLER PRISTAGARE

FRANSK TREA

FN I NEW YORK

LÄR GÅ LIKA BRA DRAGARBRUNNSBRUD

KOBEKULOR BASTANT BLOMMA

LIPA LEX T..EX.

EN SORTS BUMS

BORT HELT KORT

MITT I SMETEN

ÄR ETT RIKTIGT SVIN

SYRESATTE SIG

KNAPP KVART

HAN ÄR I RESEBRANSCHEN

GARVADE

ANG EL. STAN INRE VÄSEN

FIGUR PÅ DET HALA

STRANDSKYDD

ERSATTE NMT

SOM ULL GÖR FARSGUBBEN? KÄPP I HJULET

LADY

HÄNGMOJÄNG

STRÖMSTAD

GE LOV

KILEN

KRATSAR

31536 TUSEN SEKUNDER

BARA 2:AN KOM FRAM

LÄGGER PÅ ETT KOL

TVÄTTINRÄTTNING BUSKEN

niklas. aurgrunn @gmail. com

SÖTAR TILL DET

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 juni. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

58

KALASKONFEKTION

Grattis! Ni vann i april: FÖRSTA PRIS: Ricky Eriksson, Skärholmen ANDRA & TREDJE PRIS: Henrik Rajasalo, Uppsala Maria Järventaus Johansson, Kalix Nyborg


KORSORD Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

4 1

9 8 2

3 7 4 5 2 4 9 8 7 6

2 9 2 SVÅR

den nedanDubbelglosan ska passas i rutmönstren två gånger vardera - envardera gång - en gång Orden nedan in ska passas in i rutmönstren två gånger nedanlodrätt. ska passas i rutmönstren två ågrätt ochOrden en gång Iinde blå rutorna gömmer sig ännu ett sig ord,ännu ett ord, vågrätt och en gång lodrätt. I degånger blå rutorna gömmer ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå läst och ner.och ner.och ner. läst uppifrån rutorna gömmer sig ännuuppifrån ett ord, läst uppifrån

SVÅR

5 7 9 2 4 1 8 6 3

8 6 3 7 5 9 4 2 1

Svår

2 1 4 3 8 6 5 9 7

9 8 7 6 3 4 2 1 5

3 4 1 9 2 5 7 8 6

MEDELSVÅR

8

1 9 5 8 6 7 3 4 2

6 8 4 2 1 3 4 5 1 9 9 1 7 4 5 1 3 8 2 1 3 6 9 1 6 2 7 1

4 7 3

7 2 8 4 1 3 6 5 9

5 3

Svår

4 3 6 5 9 2 1 7 8

Medel

| JUNI

6 5 2 1 7 8 9 3 4

MEDELSVÅR

1 6 2 7 8 3 4 9 5

7 8 4 5 6 9 2 1 3

8 4 5 9 3 7 1 6 2

3 2 1 6 5 4 9 8 7

Medel

6 7 9 2 1 8 3 5 4

4 1 8 3 7 6 5 2 9

2 9 6 1 4 5 7 3 8

5 3 7 8 9 2 6 4 1

Sudoku: N

RT AR NA

A

UT VU A V

T

R

T O U T RU

O

OL TO T T

L

T

G L Ä S

T

NG AN T A

A

EL VE AV

N

VÄ E V NE

G

ÄS LÄ GL

Placera in orden så att varje länkbörjan är både på ett annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

T

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och

Dubbelglosan:

TU

Ordkättingen: TU – VIK – VATTEN – LÅS – BAR – KIS – EL – BAS – TU

TU

9 5 3 4 2 1 8 7 6

GNAT – LEVA – LOTT – OTUR – SÄLG – TRAN – TUVA – ÄVEN

GNAT - LEVA - LOTT - OTUR - SÄLG - TRAN - TUVA - ÄVEN GNAT - LEVA - LOTT - OTUR - SÄLG - TRAN - TUVA - ÄVEN

Lösningar BAR – VATTEN – BAS – LÅS – VIG – EL – KIS BAR - VATTEN - BAS - LÅS - VIG - EL - KIS

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

59


ING

LN L Ä T S T

KORSORDSLÖSNING MAJ Illustration: Sara Teleman

U

OLM

CKH O T S I

LAGAR MÅLOM- MEN INGA RÅDEN PARAGRAFER

M A STOPPADE OM HÄR MEN EJ DÄR

LAGGKÄRL

SNÄPP

T

N A

HUVUDSAK

P

STRÖK OMKRING

L

SPÅRAR SOMLIGA

GJORDE FÖRSVUNNEN STRÖMSTAD SLANGRUTA

M

UNGOXAR

D.Ä. HÄRRÖRA

S

GRÄNSDRAG DOCERADE

M O

T

I

S R

PROTOZO DAMBAS

L

U R A

L

T

PÅ PRICKEN

TAR AV BANAN

HYLLAR I HYLLAN

O D

ÄR LEN I TRUTEN

P

BRISTANDE BÖJELSEN

E

L

A

T

R O R N

S K A

A M M A

T

T

E G A R

SKURADE

A

HÄNGER MED SHIVA

T

A

ÄR FRÄLST DIFFUSION GENOM MEMBRAN

FIGURERNA I RINKEN UNDER ELIZABETH

ATLAS

X SLAGSLAG

SÄR

Å

T T

E R S

I

K A

BLEV KLASSAD

INFALL

L

A G A R

A B B TILL 2:AN PRESUMERAR

Utställningen är öppen alla dagar dygnet runt med fri entré! Under åren 2018–2022 firar Sveriges riksdag demokratins genombrott. Läs mer på firademokratin.riksdagen.se #firademokratin

Å

A G

R E G N A D E NEGERAS AV RING

L

NÄBBDJUR

GILLER

A N D

T

A

HISTORISK TJEJ FÅR UTSLAG

BUTTER BORICKA

E

X

T

I

N

BIRBEHÅLLARE

E

FJÄRRBRUKAS

O

PAN FICK KALLA HANDEN

P

E

T

MÅTTLÖS

ÅPNA TYPERNA

O R N A

E N

TJEJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET

E

V

A G

R E M PÅ PICADILLY CIRCUS

E R N

FALKMAN

L

O A

R A N K A D E S

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

A

E R

SOLBERG

Demokratin uti hundrade år

För hundra år sedan beslutade riksdagen om allmän och lika rösträtt. I en utställning på Mynttorget/ Västerlånggatan i Gamla stan berättas historien om rösträttskampen och demokratins framväxt.

LADE TILL

A D A

R

A R

U S

KARDA UTAN ULL

A K

L

L

G

G Å V A N

T

ETT STYCKE ÖPPET VATTEN

O

KRAFTTEKNIK

P A S S

T

T

A R

FINNS NÄR DET FATTAS

S A

SPÄRRA

R

Ä

AVKODAD

V

DE ÄR NÄSTAN OFATTBARA

FÖR HUSBEHOVSODLING

T

SUR NATUR HIMLAVALV

A D E

T

Ä

S

M

T

STAM UTAN BARK

HÄRD DROTTNINGAORT STÖTTAR

KAN VARA PÅ SKOSNÖRET

GÖR SIG FÅNTRATT

GÄRDEN DENBRUKAR BRUKAS MED BRUK

A M Ö B A EN ANNAN FEMMA

N E R O T

H

U S K A D E

D O R A EFTER CLAUDIUS

S

SMÄLTA SOM SPRÖDA

F

S A

A R M E

S O R

Ja, må den leva!

SPAK

niklas. aurgrunn @gmail. com


din resa… VÅR A NYHETE R, LINJE R OCH TÅG . FÖR UPPDATE R AD INFO OCH AK TUE LL A TIPS, BESÖK OSS PÅ S J.SE

FÖR MER INSPIRATION! Gå in och leta bland SJs utvalda stadsguider och sommardestinationer: sj.se/sv/reseinfo/­ resmal-i-sverige.html

RESA

Sundsvall om sommaren I SOMMAR TAR de flesta av oss dagarna som

de kommer lite mer oplanerat än vanliga ­semestrar. Och när resplanerna hålls öppna finns också nya möjligheter, kanske besöka en stad på lagom tågavstånd du aldrig varit i sommartid. Sundsvall kan vara just en sådan. Kanske börjar du med en promenad längs Selångersån och är det bra väder gör du en utflykt till Alnön. Här finns långgrunda stränder som passar de mindre barnen, som Bänkåsviken och Krokviken. Dessutom finns skärgårdskrogen Vindhem med klas­ siker som stekt strömming, rödingfilé och krogens egna fiskgryta. Där finsmakarna också har ett finfint utbud av skaldjur i nya

serveringar och Kalixlöjrom med krispiga tillbehör. Vegetarianer kan glädjas åt gratine­ rad getost från Skärvången – och barnen mutas självklart med belgiska våfflor. Stannar du kvar över natten väljer du med fördel Elite Hotel Knaust, ett riktigt fint gammalt stadshotell i den pampiga hörnbyggnaden från 1891 på Storgatan. Här finns den vackra marmortrappan och spegelsalen och fina rum till bra priser. Kolla öppettider och bokningar: visitsundsvall.se restaurangvindhem.se elite.se/sv/hotell/sundsvall/hotel-knaust/

Sov över i Sundsvall, på fina Elite Hotel Knaust, och skrid uppför marmortrappan.

61


RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

AKTUELL INFO! I dessa tider förändras resandet med kort varsel. Håll dig uppdaterad hur corona­viruset påverkar SJs tågtrafik under den närmaste perioden: sj.se/corona.

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

Övre Soppero

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Torneträsk

62 uo Torn

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

ven räl

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Kl a

Siljan

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Torsåker Horndal

Fagersta

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Grästorp

Vara

Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

n

a ga

Stenungsund

Vät

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Uddevalla Vänersborg

Lidköping

Mellerud

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

n ve

Bra Miljöval

alä l

Sälen lälve n Väst e r d a

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

63

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2020. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

64

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


Någon som går ut frivilligt i det här vädret? Att ensam är stark är inte sant till sjöss. Tvärtom. Vi behöver vara många och vi behöver arbeta tillsammans, för havet är stort och den som råkar illa ut ska kunna få snabb hjälp. Att människor hjälper varandra på sjön är en tradition som är lika gammal som båtlivet självt. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med många frivilliga, och så har det varit ända sedan starten 1907. Idag har vi fler än 2200 välutbildade frivilliga sjöräddare, över 70 räddningsstationer och 260 räddningsenheter längs hela Sveriges kust. När larmet går rycker vi ut inom 15 minuter, dygnet runt och året om, oavsett väder och vind.

Men detta skulle inte fungera utan våra cirka 120 000 medlemmar och stöd från engagerade båtälskare runt om i landet. En stor del av våra dagliga kostnader (som till exempel att utbilda frivilliga och att hålla båtar och utrustning redo för utryckning) täcks av medlemsavgifterna. Och med hjälp av generösa gåvor och testamenten kan vi också investera i nya båtar och utrustning. Därför vill vi rikta ett stort tack till dig som bidrar. Du hjälper oss att rädda liv till sjöss. Tillsammans fortsätter vi utveckla en av världens mest effektiva sjöräddningsorganisationer. Läs mer om hur du kan stödja oss på sjoraddning.se.

Ja.

F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7.

Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


I KUPÉN

| ÖZZ NUJEN skämt på Publicistklubben. Allt föll platt. Jag försökte stå där med högt huvud och slåss mot väderkvarnar jag inte kunde ­besegra. När stand up är bra, så finns det inte bättre, men när stand up är dåligt, så är det bottenlöst tragiskt. Där var jag den kvällen. Vad är tipset när man ramlar ner i det hålet?

»Dålig stand up är bottenlöst tragiskt« Som åttaåring flydde Özz Nûjen med sin familj från Kurdistan, över minfälten i Syrien till kalla Sverige och förorten Rinkeby. Sedan dess har han gjort rollen som statsminister, lärt oss svensk historia och i år firar han 20 år som komiker. text LINDA NEWNHAM foto ELIAS SADO

20 år på scenen – hur kommer man på att bli komiker?

– Som barn ville jag bli a­ stronaut, sedan insåg jag att jag var bättre på att vara rolig än teknik. Men jag trodde väl ­aldrig att det skämtandet skulle fortsätta så här länge, det är inte illa pinkat av en flyktingpojke.

Komiker är en utsatt position, hur känns det när ingen ­skrattar?

– Ja, jag har varit med om katastrofgig. Jag tror alla ­komiker har vandrat genom dödsskuggans dal ibland. Som den gången Jan Guillou bad mig komma och dra några

– Upp på hästen igen. ­ vning ger färdighet, man blir Ö stabilare ju mer man övar. Nu tycker jag att jag haft en bra dagsform i flera år. Ja, jag till­ hör nog en av Sveriges bästa komiker just nu, skrattar Özz. Om du tvingades byta bana, vad skulle du välja för yrke?

– Skomakare, jag kommer från en gammal skomakar­ familj. Min farfar var det, och pappa – ända tills han tyckte att politiken och Kurdistans befrielse var viktigare. Det finns något vackert i att skapa något för en annan människa att vandra mil efter mil i.

Du är ju invandrarkille, hur kom du och Måns Möller på idén med en show om svensk ­historia?

– Svensk his­ toria intresserar mig. Mina föräld­ rar sa alltid att vi aldrig får leva på Sverige, utan vi ska göra Sverige till ett rikare och bättre land. Och jag är uppvuxen med att jag måste vara 3–4 gånger bättre än svenskar för att få samma

chans. Det inbegriper även detta ämne, så när jag gick på mellan­ stadiet lovade jag mig själv att bli bättre på svensk historia än mina klasskamrater. Vad är det mest fascinerande du lärt dig om svensk historia?

– Att Sverige också har varit ett flyktingland. Och att vi har klarat av så enormt mycket ­svårare saker än vi går igenom nu. Historiskt sett har vårt land aldrig mått så bra som nu. Ibland slås jag av att folk ­snackar så mycket skit om vårt vackra land, man blir fan led­ sen. Tycker man att vi har det dåligt så saknar man perspektiv. Du och Måns måste vara svårslagna i frågesport.

– Ja, vi skulle nog klara oss ganska bra, utom inom musik. Jag älskar att lyssna på musik, men har ingen aning om vem som sjunger mina favoritlåtar.

Du har också spelat Refaat el-Sayed, som 1985 blev årets svensk, vad gjorde du då?

ÖZZ NÛJEN ÅLDER: 44. FAMILJ: Singel. BOR: Stockholm. GÖR: Komiker. AKTUELL MED: Showen ... 20 år med mig – Özz Nûjen. BAKGRUND: Program­ ledare för P3:s Morgonpasset. År 2012 debute­ rade Özz med den egna showen Dålig stämning och följde upp med Statsminister Özz Nûjen. År 2014 vann han pris som årets manlige ko­ miker. Tillsammans med Måns Möller gjorde han Svensk historia – den nakna sanningen och Världens historia – den osminkade sanningen.

– Jag var en tio år gammal kille i Rinkeby, och det var både mäktigt och märkligt att se honom klättra ända in i fin­ rummen. Som en dröm. Vad drömmer du själv om?

– Ett fritt Kurdistan och ett roligare, mer rättvist Sverige. Jag gillar inte klassklyftorna som växer fram, eller när man leker affär med våra ­sjukhus och skolor. •

ÖZZ TÅGRESA

1:a eller 2:a klass? Ofta 1:a, prisskillnaden är ofta så liten att jag tjänar in den på kaffet, frukten och kakorna jag klämmer i mig. 66

Äta eller sova? Jag försöker sova eller tänka på tåg. Man ­tänker bra när land­ skapet susar förbi.

Tyst kupé eller vanlig? För någon vecka sedan åkte jag tyst kupé, det blev kalabalik för jag kan ju inte hålla tyst! Folk hyschade åt mig stup i kvarten. Klar felbokning!

Vad är det första du gör på tåget? Tar mig en kaffe och kokosboll.

Favoritsträcka? Stockholm–Göte­ borg. Snabbt och smidigt, och man landar i centrum.


En RÖST när livet inte är en SKÖNSÅNG

Konsten att blicka framåt

operanplay.se


Törstar du efter mer än ett vackert sommarsverige? Nu har vi laddat upp med kalla läskande drycker och krispiga tilltugg. Välkommen till bistron och trevlig resa!

ALKOHOLFRI ÖL

29:1 200 POÄNG

SNACKS

FR. LÄSK/VATTEN

FR.

22:1 200 POÄNG

Bistro finns i SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

25:1 200 POÄNG

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 06 2020  

Kupé nr 06 2020