__MAIN_TEXT__

Page 1

KUPÉ

NOVEMBER NR 11 2018

STORA FJÄLLGUIDEN! • Fryskallt • Hög höjd • Lyxlodge • Längdlära • Retrorätt

+ 19 RESTIPS som maxar skidveckan!

SKULDKÄNSLAN Bli kvitt en onödig reflex

+

• Alkofritt, tack! • Lars Keplers nya mardröm • Allt du inte visste om FARS DAG

, d d ä r a r a v Mod är att ! a r ö k å d n ä men LINNÉA CLAESON:

HANDBOLLSSPELAREN MED AKTIVISTKONTOT ASSHOLESONLINE VILL FORTSÄTTA FÖRÄNDRA GENOM EN EGEN RÖST.

1


Lägg till skohögarna

Lägg till den oundanplockade disken

din resa …

Lägg till skratten och gråten

81 HEJ IDA Ida Josefsson underlättar resenärernas vardag genom röststyrning.

Lägg till befriade strumpfötter

Lägg till höstens grytmiddagar

82 FACIT TILL FÖRSENINGARNA Många råkar ut för tåg som inte håller tidtabellen, vi förklarar hur funkar det – när det inte funkar! 85 DRÖMYRKE: LOKFÖRARE 32-årige Ahmed Osma är nästan framme, vi åkte med på hans praktik i lokförarutbildningen.

Lägg till mjölken som är slut

Lägg till brödsmulorna

89 NYHETER PÅ TÅGET Hållbara toppturer, trekantsmackor och jultåg.

Lägg till de osynliga legobitarna

90 SJ PRIO Återskapa drömmen om Amerika i Utvandrarnas hus i småländska Växjö.

20 Lägg till de tröstande orden

Lägg till fredagsmyset

Lägg till pussar och kramar

innehåll.

Lägg till snarkningarna

Lägg till läxförhören Lägg till favoritmysbyxorna

12 … STJÄRNFAMILJ Från VM-medaljer i alpin skidåkning till mode med glitter: Anja Pärson har med hustrun Filippa designat en egen barnkollektion för Ellos.

16 … KLASSIKER Akademikerpoppen firar 50, konspirationsteorierna blomstrar igen och Mark Twain står sig.

Golv, väggar och tak. Det är en lägenhet. Men ett hem – det är något som bygger på känslor och upplevelser. Trygghet. Få vara ifred. Att kunna skratta, gråta och larva sig utan att någon ser på. Ingenstans kan vi vara oss själva så mycket som när vi är hemma. Därför finns det ingen annan som kan skapa ditt hem. Bara du. Som bostads­ bolag kan vi underlätta saker och ting för att ditt boende ska kännas så tryggt, skönt och enkelt som möjligt. Det är vad vi vill. Vi på Willhem har över 26 000 hyresrätter på 13 orter i landet. Det är inte omöjligt att du kan skapa ditt nya hem i någon av dem. Välkommen in på willhem.se och se efter.

18 … TOP OF MIND Vad tar du med dig från ditt hem om det börjar brinna?

Det ska vara skönt att komma hem.

97 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman förklarar varför trätunnlarna finns på sträckan Kiruna–Narvik.

reportage

15 … SNACKIS Alkofritt trendar, djurens känsloliv inspirerar och kvinnor är mer klimatsmarta.

Världens viktigaste plats? Den bor du på!

95 VÅRA TÅG Snabba, bekväma, miljöriktiga.

november 2018

nästa …

Lägg till frukostar på sängen

92 SVERIGEKARTAN Ha koll på kartan – var du är och vart du ska.

60

20 MIN RESA: LINNÉA CLAESON Handbollsspelaren som blev aktivist och folkets röst genom Instagramkontot Assholesonline, nu aktuell som SJs egen ambassadör. 26 INFOTAINMENT: FARS DAG Vi spanar på papparollen genom tiderna. 29 RESOR: STORA FJÄLLGUIDEN Fryskalla resmål, lyxiga lodger, retrorätta destinationer, högre höjder och längdlära: 19 restips som maxar säsongens skidsemester. 49 SAMTID: RITA DITT MÖTE Många mötesanteckningar blir det. Hjälp hjärnan att minnas bättre genom att rita dina kom-ihåg-ord. 52 MIN PASSION: JACOB MÜHLRAD En av vår tids mest lovande kompositörer inom konstmusik står nu redo för världspremiär med sitt verk Time på Berwaldhallens scen.

98 I KUPÉN: LARS KEPLER Paret Alexander och Alexandra Ahndoril reser helst ihop och skriver varenda rad tillsammans i sina romaner under pseudonymen Lars Kepler.

52 60 INRE HÄLSA: SKULDKÄNSLAN En ovälkommen reflex för många som går att göra sig fri från – med rätt verktyg.

29

67 NEDSLAG: BÅSTNÄSSKROTEN Utanför Töcksfors i Årjängs kommun finns Sveriges sista bilskrot. Ta tåget till Värmlands skogar och leta upp en bortglömd plats. 73 TÄNKVÄRT: SLUMPEN Nej slumpen finns inte, den är död – leve chansen! Vi pratar om att räkna på det okända med ekonomiprofessorn Micael Dahlén. 61 KORSORD & SUDOKO Sysselsätter din hjärna under resan.

3


FJ Ä L L R Ä V E N

B E R GTAGE N Utformat för livet ovan trädgränsen.

w w w. f j a l l r av e n. s e /b e r g ta g e n

Här hittar du Bergtagen-sortimentet:

Utvalda Naturkompanietbutiker:

Vildmarkshörnan, Kiruna • Sportcity, Skellefteå • Leonarden, Sälen • Cykel & Fjäll, Falun Outnorth Växjö • Alpingaraget, Birger Jarlsgatan, Stockholm • Alpint, Torsgatan, Stockholm

Stora Nygatan, Malmö • Stora Nygatan, Göteborg • Kungsgatan 26, Stockholm Umeå • Luleå • Östersund • Gävle • Täby C • Jönköping


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

NÄRPRODUCERAT Vi har letat landet runt för att hitta de bästa svenska friluftsprodukterna. Närproducerade och tillverkade med stort hantverkskunnande.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


KRÖNIKA

Effektivt resande

FOTO: ANNA ALVERHAG

TOBBE LUNDELL

»Ständig utveckling – oavsett om det gäller en världsuppfinning eller den personliga resan.«

L

jusslingorna. Nu måste vi ta fram ljusslingorna. Och nej, du behöver inte vänta till första advent bara för att det är så du alltid har gjort. Det är nu vi behöver ljuset. Okej, vi kan vänta lite med de mest blinkande kulörta varianterna men annars går det bra med både små och stora, kitschiga och stilrena, för min del. För håll med om att novembermörkret behöver motas undan med alla till buds stående medel. Jag menar, enligt den gammelnordiska kalendern – visserligen avskaffad sedan länge, men ändå – så kallades november för just vintermånad. Den är alltså officiellt här, vintern. Och i lågenergilampornas tidevarv går det bra att vara generös med ljuset, tycker jag. Själv har jag en ljusslinga på balkongräcket året runt. Kanske till viss del av lättja, men även en ljummen majnatt kan faktiskt lysas upp och bli ännu mysigare. Som du förstår är jag tacksam för den tekniska utvecklingen. Tänk vad mycket som har hänt sedan Thomas Edison visade upp sin första glödlampa i slutet av 1870-talet. Och för all del, alla andra försök som gjorts i årtionden före det. Det där drivet, att hela tiden sträva framåt mot nya upptäckter och ständig utveckling, det är imponerande. Oavsett om det gäller en världsuppfinning eller bara den personliga resan framåt. En annan teknisk innovation från samma tid som Edisons lampa som också fortfarande är högaktuell är faktisk nattågsvagnen. Funktionen att enkelt kunna omvandla tågsätena till någorlunda bekväma liggplatser innebar helt nya möjligheter för effektivt resande, inte bara i första klass minsann. Och det har vi glädje av även i dag. I somras ökade tågresandet mot övre Norrland med 12 procent jämfört med föregående år. Även affärsresandet på nattågen mellan Malmö och Stockholm blir mer och mer attraktivt. Kul! Det där med vintern förresten. Jag kanske verkade negativt inställd till den inledningsvis. Men kolla in vår fjällspecial i det här numret. Nog blir man sugen på att boka en resa. Kanske med nattåget.

Barn åker med på tåget för några kronor.

FOTO: SHUTTERSTOCK

på nytt sätt

Mina tre SJ-favoriter NATTÅG TILL JÄMTLAND Sedan i september kör SJ de populära nattågen varje dag, året runt. Äntligen. BILLIGT FÖR BARN ­ Visste du att du kan ta med barn för bara 5 kronor på vissa avgångar? KUPÉ JUNIOR Nu samarbetar vi med Kamratposten, så vår ombordtidning för barn blir ännu bättre. Jippi!

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan. Tyvärr har bara 15% av alla anställda inom kommuner, landsting och regioner koll på att de har en kollektivavtalad försäkring via jobbet. Det är synd. För de kan missa extra ersättning då de inte känner till förmånen. Du med personalansvar, berätta det här för dina medarbetare. Det kan ge dem extra trygghet om de blir sjuka. Eller skadade på jobbet. Informationsmaterial finns på afaforsakring.se/ingenfara

TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör 8

FÖRSÄKRING


MEDARBETARE

LENA KOLLER är fotografen som firar 30 år i branschen och startade med porträtt och mode följt av inredning men sedan dess gått igenom de flesta typer av fotografi genom åren, och följt efterfrågan från kunderna. Numera följer hon helst sina egna intressen och har bland annat jobbat med egna utställningar inom naturfoto och landskap. Och kompost! Vad fotograferar du allra helst? – Lifestyle och porträtt. Mötet med den person jag ska porträttera skapar det starkaste adrenalinpåslaget – jag älskar det. En levande människa är alltid utmanande! Ett roligt projekt? – Artipelag magasin. Att fritt tolka atmosfär, arkitektur, exteriör, interiör och upphovsmän, maten, naturen runtomkring … Så kul! Vad har du för förhållande till tåg? – Jag älskar att åka tåg och åker ofta ner till Skåne. Men när jag åker norrut är det spännande med nya perspektiv. Och jag drömmer om att åka Inlandsbanan!

HÅKAN HJORT är fotograf specialiserad på äventyrsbilder och gillar tuffare turer i kalla klimat med boende i tält och skogskoja under alla årstider. Vad är bäst i ditt jobb? – Det roligaste är nog att fotografera det lilla i det stora, exempelvis en skidåkare med pulka som tar sig fram i djup snö i en storslagen vildmark. Och svårast? – Utmaningen är oftast vädret samt den fysiska ansträngningen när man är på veckoturer och all utrustning som ska bäras med, så ultralätta prylar underlättar. Vilken är den kallaste temperatur du har fotograferat i? – I Norden så är det kring minus 45 grader, på 1980-talet. Det absolut kallaste uppdraget var år 2000 när jag fotograferade en nordpolsexpedition i Kanada. En av dagarna hade vi minus 60 grader med vinden inräknad, uppgifterna fick vi i efterhand från den lokala väderstationen. Har du någon särskilt minnesvärd tågresa? – När jag för första gången åkte tåg mellan Kiruna och Narvik. Att göra en resa från den glesa björkskogen i Kiruna över fjällen och ner till havet var en stor upplevelse för en tioåring!

ANSVARIG UTGIVARE Malou Sjörin

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

FOTOGRAFER Anna Alverhag, Bodil Bergqvist, Andreas von Gegerfelt, Håkan Hjort, Lena Koller, Morgan Norman, Studio Emma Svensson.

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

ILLUSTRATÖRER Valero Doval, Erica Jacobson, Anna-Lena Lindqvist

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Pontus Dahlman, Göran Everdahl, Anders Falkirk, Bella Linde, Linda Newham, Marina Nilsson, Maja Persson, Karin Wallén.

KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Lotta Bramme: 08-410 272 08

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

S

ART DIRECTOR Li Söderberg

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

10

”Jag brukar ta med utländska leverantörer och kunder på guidade turer här i stan och de tycker Arboga är fantastiskt vackert. Ibland tror jag vi blir lite hemmablinda här, för visst finns här en riktigt spännande kultur och historia. Den är en viktig budbärare.” Stefan Larsson, CEO, Optoga

TIDNINGEN KUPÉ

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

ÄR DU OCKSÅ EN ARBOGAAMBASSADÖR?

Läs hela intervjun med Stefan på www.arboga.se/arboga-ambassador


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 11 NOVEMBER

SÅ TÄNKTE DE OM DESIGNEN ”Vi tog med oss barnens önskemål, om pajetter och glitter men också om att det ska vara plagg som är sköna att röra sig i. Och om man låter barnen klä på sig själva, blir det fantastiska kombinationer. De är så fria i sitt sätt att tänka!”

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

FILIPPA OM … … det mest imponerande med Anja: Att hon är så orädd, fördomsfri och lösningsorienterad. Hennes mest irriterande sida: Att hon aldrig går ut med soporna!

… stjärnfamilj

ANJA OM … … det mest imponerande med Filippa: Hennes integritet, det finns ingen som kan sätta sig på henne. Hennes mest irriterande sida: Hon är kass på att passa tider.

Anja Pärson och Filippa Rådin designade sitt eget familjeupplägg med mottot ”Så länge det finns kärlek och vänlighet”. Nu har de tillsammans skissat fram en klädkollektion för Ellos, den ursvenska shoppingplattformen från Borås.

ÅLDER: 37 resp. 45. FAMILJ: Barnen Emmi, 11 (från Filippas tidigare äktenskap), Elvis, 6, och Maximilian, 3 år. BOR: I en villa i Umeå. Gör: Anja: föreläsare, programledare, kommentator. Filippa: designer och stylist. AKTUELL MED: Med designsamarbetet i Ellos julkampanj.

12

NÄR ALPINLEGENDAREN Anja Pärson pratade

om kärleken till Filippa Rådin i sitt sommarprogram för några år sedan fick hon ett enormt gensvar. Och kanske är det så att om man redan befinner sig utanför normen finns en inbyggd öppenhet att inte följa ett färdigt manus för hur man ska leva sitt liv. Därför har mammaduon skapat sig det upplägg som är bäst för dem och barnen i ett slags kombo av en regnbågs- och stjärnfamilj. Och de har därigenom blivit den nya familjeförebilden. Inte för att ”alla” borde bli gay, utan: – Vi tror att du kan blanda och ge som du

vill, bara det finns kärlek och välvilja, säger Anja.

Ni var varandras första flickvänner, hur var det att bli kär i en tjej?

– Explosionsartat och omvälvande på så många sätt. Kärleken var enormt stark, men för att man ska våga erkänna en annan sexuell läggning för sig själv och andra behöver den nog vara det, säger Filippa. – Vi hade varit vänner länge, och våra kompisar hade sett kärleken mellan oss långt innan vi själva erkände den. Men jag var en offentlig person, och visste att det här skulle bli en stor nyhet, och för Filippa innebar det

att bryta upp en familj. Vi visste att våra känslor skulle få påverkan på många, så vi kunde inte bara testa och se vart kärleken tog vägen, utan behövde vara säkra på vår sak innan vi gick ut med den, säger Anja. Hur är ni som föräldrar?

– Vi försöker se barnen som smarta, tänkande varelser, och ta hänsyn till att de är tre helt olika personligheter i behov av olika saker. Om jag har mer tålamod med att lägga pärlplattor och blanda färger, så är Anja impulsiv och lösningsfokuserad: har vi inte hunnit träna, så sätter hon barnen på cyklar och så joggar vi bredvid, säger Filippa.

När smäller det hemma hos er?

– Ofta, ha ha … Vi är två temperamentsfulla personer, och ibland har vänner trott att ”nu skiljer de sig”, men minuter senare är vi tillbaka lika glada och kära som tidigare. Vårt förhållande stagnerar aldrig, för vi pratar om saker. – Vi är inte rädda för att bråka inför barnen heller, utan tror det är viktigt att de får se att det är okej att ha konflikter, man kan reda ut dem och bli sams igen. Men försoning är viktigt och att kunna säga förlåt, säger Filippa. Ni är både regnbågsfamilj och bonusfamiljssituation, har ni några tips?

– Kommunikation och prestigelöshet. När något inte blir som man hade tänkt sig ska man inte omedelbart utgå ifrån att de andra vill jävlas, säger Filippa. – Alla familjer har olika syn på uppfostran, det kan vara lätt att irritera sig på varandra – om man vill: ”Kolla, barnen var uppe till midnatt …” Men då får man fundera på vad som blir konsekvensen av krigande, och om man i stället borde hitta en annan väg, säger Anja. – Vår äldsta dotter har fyra unika föräldrar omkring sig, vilket är en styrka och trygghet, men det förutsätter att vi håller sams, säger Anja.

text LINDA NEWNHAM

ANJA PÄRSON OCH FLIPPA RÅDIN

13


Välkommen till »Villa Curiosa«, ett förunderligt hem i Barnens konstvärld. Vilka bor här och vad letar de efter?

89 %

nästa… snackis En klänning för vinterbröllop, och fler fester efter det, 1 999 kronor, H&M.

av unga kvinnor vill bli miljösmartare Unga kvinnor är de som är mest benägna att förändra sina vanor för miljöns skull. Nio av tio (89 procent) av kvinnor i åldern 18–29 uppger att de vill bli bättre på att handla livsmedel som minskar deras klimatavtryck enligt en undersökning som Kantor Sifo har gjort för Icahandlarna med respondenter över hela Sverige.

Mariestads Strong Ale är trots sitt namn utan alkoholstyrka.

EN STOR SVAG TACK! Att göra fest utan sprit trendar stadigt uppåt och många längtar också efter att få ta en after work-öl med mycket smak men ingen alkohol. En färsk nyhet är Mariestads Strong Ale där ambitionen är en hantverksmässig ölsort med fylligheten i behåll men på bara 0,5 procents alkoholstyrka. Den finns nu på ett antal utvalda restauranger och från och med den 1 december på välsorterade systembolag runt om i Sverige.

Budgetbröllop

MER KÄRLEK FÖR PENGARNA Allt fler går ifrån sommarbröllop och att gifta sig i vintermörker är på uppgång. Liksom att strunta i show off wedding-outfit för en månadslön – som bara bärs en enda dag. H&M:s bröllopskollektion ger mer för pengarna och dessutom en klänning som tål att dansas i på fler fester. Plagg från 599 kronor finns att drömma realistiskt om på hm.com.

I KOHAGEN FINNS MÅNGA KÄNSLOR

”Kor får ofta särskilda vänskapsband, de betar tillsammans och ligger bredvid varandra.”

I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel och Svenska Dagbladet.

”Kor kan längta efter den kalv som tagits ifrån dem direkt efter födseln.”

”Kors råmanden skiljer sig mellan olika individer, vissa menar att de kan ha olika dialekter i olika regioner.”

Hur gör djur? Och framför allt hur känner de sig? I takt med att avancerade appar och digitala tjänster sköter allt större del av våra vardagsval kan det kännas befriande att snegla på djuren. De verkar ha det så enkelt, handlar på instinkt, utan att grubbla så mycket på varför. I den nya boken Djurens känslor (Natur & Kultur) har författaren Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, koncentrerat sig på de djur vi äter, vilka känslor de har och hur olika de fungerar som individer. Som att hönsen kan bli uttråkade, fåren känner samhörighet med andra i flocken och grisen har ett mer utvecklat smaksinne än människan.

15


FOTO: IBL BILDBYRÅ

nästa… klassiker Anders Falk till vänster, Tomas Adolphson till höger.

Hertiginnan Kate Middelton i Fjällrävenklassiker …

AKADEMIKERPOPDUO I 50 ÅR

Adolphson & Falk har underhållit tre generationer, från Eldorado, Tracks till Spotify och nu turné igen.

DET SA BARA … PLING! Adolphson: Vi träffades på Försvarets radioanstalt. I lumpen alltså. Falk: Utvalda för att vi var mästare på morsesignalering! Adolphson: Anders hade gitarren med. Satt där och klinkade i korridorerna. Jag fyllde på med sång och vi sjöng stämmor. Falk: Så fort det blev en lucka spelade vi in våra grejer. När vi muckade hade vi fjorton kompositioner klara. Tio år senare var vi med i Melodifestivalen. Adolphson: Låten hette förstås Tillsammans. ALLTINGS BÖRJAN Adolphson: Eldorado var radioprogrammet i Sveriges Radio där legendaren Kjell Alinge höll långa monologer och vi blev showens husband. Falk: De ville ha musik som var motsatsen till tidens proggrock. Adolphson: Så bort med gitarrerna och in med syntexperten Greg Fitzpatrick. Falk: Vi kallades ”en korsning mellan Everly Brothers och Kraftwerk”. Adolphson: Det blev vår stora lycka och väg till hitlistorna. Och sedan, när vi spelade och hördes i P3:s Metropol ... Hade man intagit de programmen hade man vunnit Sverige. Falk: Vi blev en hitfabrik.

Kunglig fjällräv

PÅ NYA UPPDRAG Somliga plagg går aldrig ur tiden. Däremot får de ofta nytt liv igen och ibland sker det genom en släng kunglig glans. Såsom när den brittiska hertiginnan Kate Middleton nyligen bar en svensk Fjällrävenjacka vid ett officiellt besök på Wildlife Garden i London. Och hon är inte den enda av internationella stjärnor som gärna plockar fram Fjällräven vid outdoorstrapatserna utanför röda mattan. Svenska Fjällräven grundades 1960 i Örnsköldsvik och har sedan dess klätt och utrustat åtskilliga fjälläventyr och i år har klassikern Greenland Jacket från 1966 och återskapats i ny fodrad version i samarbete med Acne Studios. Mer info: fjallraven.se

Är jorden verkligen så rund? Konspirationsteorier har älskats i alla tider. Nu får de nya uppsving i den yngre generationen genom youtuber. En av de mest delade just nu är Shane Dawson som underhållande går loss på klassikern huruvida vi är lurade i tron på att jorden är rund, när den faktiskt i själva verket skulle kunna vara platt ... Konspirationsteori, ursprungligen av latinets ”conspirare” vilket betyder ”andas tillsammans”, slog igenom på bred front i samband franska revolutionen 1789 och under senare tid har de populära konspirationsteorierna till exempel handlat om månlandningen 1969.

16

»Största problemet är inte vad vi inte vet, utan vad vi vet säkert, men som faktiskt är fel.« Mark Twain

OCH DET DÄR MED TÅGET? Falk: Nya låten Jag tog mitt tåg i tid handlar om att ta sig ur en ohållbar situation. Adolphson: Jag sjunger och Anders skrev texten. Först fick han bakläxa av mig. Den snuddade för mycket vid min egen skilsmässa. Nu är den öppnare och handlar om att gå vidare i livet. Falk: Kanske från ett arbete som äter upp en. Man ”hoppade in i vagnen” innan det var försent. Tåg funkar alltid bra att använda som symbol i låtar. Man reser från en plats till en helt annan. Geografiskt och kanske också i livet. Adolphson: Under turnén tar vi förstås tåget. Vårt första album hette för övrigt Nattexpressen.

Se film och serier

offline!

MER JUL = MER SEMESTER Adolphson: Vi skulle framföra låten Mer jul en gång, i radio. Med tiden har det blivit en miljon spelningar. Jag tror att den är så populär för att den tilltalar alla. Barnen håller helt med textens rader om att ju mer juligheter, desto bättre. Vuxna tolkar det som ironi, att med åren blir mätt på alltsammans. Falk: Vi kan inte köpa julklappar för pengarna som låten spelar in. Men det blir lite extra till semestern: ersättningen kommer i juni. OOPS, VAD HETTE DET IGEN? Falk: Publiken kan alla texter … Adolphson: Men det är ju bra om vi själva glömmer några rader, då säger vi bara: ”Hjälp oss!” Spelningarna är som en enda stor familjeträff.

Res inte ifrån dina filmer och serier – ladda ner dem och titta när du vill! Med Canal Digital kan du nu titta offline. Det betyder att du kan se mängder av filmer och serier utan att behöva vara uppkopplad till internet. Perfekt i bilen, på bussen, tåget eller flyget. Just nu får du prova hela vårt tv-utbud fritt i 3 mån. Beställ på canaldigital.se, ring 0770 - 33 22 11 eller besök din lokala TV-handlare. TEXT: PONTUS DAHLMAN

… och Greenland Jacket från 1966 i uppdaterad version av Fjällräven & Acne Studios i 2018-stil.

Alltid en äventyrsfilm på tåget

Alltid underhållning Avtalstid 24 månader. Efter frimånaderna med Familjepaketet, C More Premium och Viasat Sport löper abonnemanget vidare till ordinarie pris, f.n: Familjepaketet 379 kr/mån, C More Premium 480 kr/mån och Viasat Sport 399 kr/mån. Startavgift tillkommer, 695 kr. Minsta totalkostnad för abonnemanget (Baspaketet i 21 mån + startavgift) 5504 kr. Kemikalieskatt tillkommer för boxen enligt svensk lag. Erbjudandet gäller vid 17 nytecknande av abonnemang t.o.m. den 30 november 2018.


nästa…top of mind

Adventserbjudande!

»Jag är en sakkramare!« Den värsta tänkbara mardrömmen står i centrum i Helena von Zweigbergks nya bok Totalskada: Vad händer med en relation när ens hem plötsligt står i brand? Har du själv varit utsatt för brand? – Jag har aldrig varit med om det, men jag har olika skräcker, som skräcken för att bli baglady, skräcken för krig och för att allt ska brinna upp och försvinna. Men jag har också länge fascinerats av tanken på vad som skulle hända om man förlorade sitt hem, det är både en spännande och läskig tanke. För vissa kanske det blir en chans att börja om och skapa något nytt, medan andra vill bygga upp sitt liv precis så som det varit, och ytterligare andra kanske går isär. Vad betyder ditt hem för dig? – Oerhört mycket, jag är verkligen en hemmamänniska. Att jag processat det här ämnet nu kanske har att göra med min egen situation: jag fyller snart 60, jag har skilt mig och är på väg att flytta till en egen lägenhet. Därmed har jag fått ompröva vad som är ett hem och hur jag vill att det ska vara. Vad har du för relation till saker? – Jag är en sakkramare som roas av att hitta vackra, udda och personliga prylar – saker med själ som talar till mig. Samtidigt gör jag mig av med mycket just nu, och upplever en befrielse i det. Hur skulle en brand påverka dig? – Det vore fasansfullt. Även om jag hade någonstans att ta vägen så skulle jag nog känna mig själsligen hemlös. Mitt hem är ju en del av min historia och identitet. Om det hände, vad skulle du plocka med dig först ur ditt hem? – Mina foton och någon tavla, men är lite rädd för att jag i stället skulle bli så chockad att jag gick ut med en osthyvel eller liknande.

Romanen Totalskada handlar om hur en brand i hemmet kan förändra allt.

18

FOTO: SHUTTERSTOCK

[Emotional agility] Känslomässig böjlighet. Den senaste termen inom modern ledarskapsfilosofi och används även inom självhjälpslitteraturen.

lappar för i julk 77, ev 9m d a l d i n

r. rono er k rd lja

Förra åre th a

FOTO: SHUTTERSTOCK

Helena ser sitt eget hem som en del av hennes historia och identitet.

ÄNNU MERA JUL? Förra året slog den svenska julhandeln rekord igen, för femte året i rad, och hamnade då på 77,9 miljarder. I år spås den spränga 80-miljardersvallen, trots en global osäkerhet och en större medvetenhet kring måttlig konsumtion som klimatval.

Färja+Hotell fr. 1295 kr/pers. (2 nätter)

Samma ö, samma stad – men ändå ett annorlunda resmål. Välkommen till Visby och Gotland i adventstid. Strosa runt i mysiga gränder, besök charmiga små butiker och passa på att julhandla i lugn och ro. Ät gott och njut av den kulinariska rikedom som erbjuds på ön – året runt. Under adventshelgerna kan du också besöka julmarknader, konserteter och andra evenemang som hör julen till. Boka adventserbjudandet på destinationgotland.se eller 0771-22 33 00.

Paketet gäller för resor perioden fram till 7 januari 2019 och innehåller färja t/r samt boende 2 nätter. Frånpriset avser del i dubbelrum och 2 hotellnätter (inklusive frukost) i Visby.


MIN RESA LINNÉA CLAESON

, ll i v u d m o s s å l S » « ! s v ö h e b t e d m o skrik Först ville hon bli delfinskötare, sedan bäst på allt och handbollsproffs. I dag är Linnéa Claeson en av våra starkaste röster i jämställdhetsdebatten med sitt instagramkonto Assholesonline. Och en stark och lysande förebild, i sig själv. text MAJA PERSSON foto MORGAN NORMAN

T

ill vardags är hon anfallsspelare i handboll. Hon har spelat 28 ungdomslandskamper, och 2012 var hon med när det svenska ungdomslandslaget vann VM-guld. Utanför handbollen kan man säga att Linnéa Claeson spelar med anfall som försvar. Och det är så de flesta känner henne i dag, som grundaren av Instagramkontot Assholesonline där hon synliggjort de sexuella kränkningar, hot och trakasserier som är en del av alltför många kvinnors vardag. Flödet är en ström av oombedda penisbilder och sexuella förslag. När Linnéa bemöter dem med sin omisskännliga badasshumor övergår de ofta till hot om våldtäkt, förnedring och mord. Ibland skickar hon vidare männens attacker till deras Facebookväggar, flickvänner, systrar och mammor. I sina kommentarer och bildtexter passar hon på att belysa hur vanligt det här är, att hon är långtifrån ensam om att bli utsatt, och dela sina tankar

20

om den kultur som ligger bakom trakasserierna. Vi träffades första gången för ett och ett halvt år sedan, för en annan intervju. Den här gången vi möts på ett kafé i Stockholm känns hon lugnare men också tröttare, mindre sprudlande men kanske också mer trygg. Det har gått fyra år sedan hon startade Assholesonline, som forfarande har hundratusentals följare. I dag kallar hon sig människorättsaktivist och demokratisk opinionsbildare. Hon har talat vid Europeiska kommissionen i Bryssel och driver två ideella organisationer för hjälp till hemlösa och flyktingar. Under det senaste året har hon blivit utnämnd till Framtidens mäktigaste inom samhälle, politik och näringsliv av TCO och fått svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Hon säger att trakasserierna har eskalerat, och övergått från att vara sexuella till att bli mer och mer våldsamma. – Det är lite mindre ”Jag vill knulla dig baby” och mer ”Vi ska våldta dig din

Linnéa Claeson är en av SJs ambassadörer i de egna reklamfilmerna med mottot: ”Vem du än är, vart du än ska.” Se filmen på: SJ - Linnéas resa - YouTube youtu.be/wv2P5Hj3BRE

21


MIN RESA LINNÉA CLAESON

»De är rädda för min röst, hatar den och vill att den ska bort.« LINNÉA CLAESON

gen, in de an ar tf for r ha , an pl n ge in »Jag hade orera.« n ig att på ött tr ig m de än k g ja men

ÅLDER: 26. FAMILJ: Mamma och pappa och min syster Alice. BOR: Stockholm. GÖR: Handbollsproffs, juridikstuderande, människorättsaktivist och demokratisk opinionsbildare. JUST NU: Syns Linnéa i SJs egna reklamfilmer, i rollen som sig själv. ALLTID AKUTELL: Med Instagramkontot Assholesonline och två ideella organisationer: Omtanke Stockholm för hemlösa och Refugee Relief för flyktingar. Föreläser om civilkurage och jämställdhet och är regelbunden kolumnist i Aftonbladet. DET DRÖMMER JAG OM: En snällare värld. Jag tycker att snällhet är en styrka. SÅ VARVAR JAG NER: Vant mig av vid att hålla på med telefonen hela tiden. Att gå ut på promenad utan att ha en podd i öronen och bara sitta och titta på vattnet utan att ta fram min mobil, alltså det är så skönt.

fitta”. Jag tror att det är personer som är rädda för min röst, som hatar den och vill att den ska bort. Det är en ganska vanlig taktik för att trycka ner opinionsbildare, framför allt när man vill misskreditera kvinnor och undergräva vår röst. Hur reagerar du när attackerna kommer?

– Det beror väldigt mycket på min dagsform. Ibland blir jag livrädd, ibland är det lättare att skaka av sig. Ena dagen kan jag få ett dödshot och bara skratta åt det, tänka ”Jävla tönt, jag skiter väl i dig”. Nästa dag kanske jag har haft en skitdålig dag, jag är trött och ledsen och det regnar och så får jag en penisbild ovanpå allt. ”Det här är världens sämsta dag!” På många sätt är Linnéa Claeson som en helt vanlig tjej. En tjej som föddes utanför Kolmården och ville bli delfinskötare, som älskar Sagan om ringen och pannkakstårta och låtsades att hon var Pocahontas på förskolan. Ett konstnärsbarn som målade och spelade teater men som råkade upptäcka att hon var bra på handboll på en idrottslektion i mellanstadiet. – Jag gjorde mål och kände att jag hade en fallenhet för det. Sedan blev handbollen hela mitt liv. Jag började elitsatsa väldigt tidigt och tränade väldigt mycket extra själv, mer än de andra barnen, jag ville bli bäst och komma med i ungdomslaget. Hade du coacher som peppade dig?

– Nej, jag tror att mina coacher snarare fick hålla mig tillbaka för att jag inte skulle träna för mycket. Jag var ett superInstakontot Assholesonline blev en avgörande start.

ambitiöst litet barn, ville samtidigt ha bästa betygen och ha kul. Extra allt. Varifrån tror du att ditt samhällsengagemang kommer ifrån – var det något du uppfostrades till?

– Jag får den frågan ofta, hur jag blev som jag blev, och den är jättesvår att svara på. Jag vet ju knappt själv vem jag är! Men hon säger att hon aldrig har kunnat eller velat smälta in, alltid stuckit ut hakan och sagt vad hon tycker. Och hon berättar om sin syster och ”pseudotvilling” Alice, som är läkare och också jobbar med mänskliga rättigheter. – Det är bara 16 månader mellan oss. Vi hade likadana kläder, tvillingvagn och ett eget språk. Jag idoliserade henne och det gör jag fortfarande. Hon är världens coolaste människa och har alltid stått upp för det hon tror på. I min släkt finns det många markant starka och omtänksamma kvinnor. Så det var väl en del av kvinnorollen för mig, det är så vi gör liksom. Var orättvisor något ni pratade om vid middagsbordet?

– Ja. Mina föräldrar pratade med oss lite som att vi var vuxna, eller i alla fall kritiskt tänkande varelser. Om jag till exempel kom hem från skolan och frågade vad knark är presenterade de informationen som fanns om det på ett ganska sakligt sätt. Och det gjorde kanske att min syster och jag tog ställning tidigare i frågor, vi fick möjlighet att göra informerade val. Ända sedan hon var i 10-årsåldern har Linnéa Claeson upplevt sexuella trakasserier på nätet. Det som började som något spontant blev senare helt avgörande.

LINNÉAS STATIONER

1992. Jag föddes utanför Kolmården och ville naturligtvis bli delfinskötare.

22

1997. Från att jag var 5 år ville jag bli jurist. Nu har jag ett år kvar till examen.

2001. Jag provade handboll på en

idrottslektion och upptäckte att det var den enda sport jag var bra på. Från och med då ville jag bli bäst i världen!

2007. När jag var 15 år flyttade mina föräldrar till Stockholm, och jag bodde kvar ensam i Karlstad ett tag. Det var tufft och ganska nyttigt, för man tror att man är så mycket äldre än man är i den åldern.

2008. Blev värvad till handbollslaget Skuru i elitserien, flyttade till Stockholm och träffade flera av dem som är mina närmaste vänner i dag. Det pratas så mycket om kärlek, men jag tycker att vänskapsrelationer är underskattat.

2014. Startade Instagramkontot Assholes-

online. Nu känns det jätteavgörande, men då var det något spontant. Mina vänner var trötta på att jag visade dem vilka sjuka grejer folk skickade till mig.

2016. Under sommaren arbetade jag i ett flyktingläger i Aten. Jag visste nog inte hur jobbigt det skulle vara, allt ställdes på sin spets. Sedan startade jag och några vänner organisationen Refugee Relief. 23


Det är smart att synas i trafiken!

MIN RESA LINNÉA CLAESON

Smart in the dark är unika reflexer designade för att du ska synas i trafiken på långt håll – men också för att matcha din personliga klädstil. Du bär dem enkelt och integrerat som armband, bälte, mössa, väska eller scarf. Kollektionen finns i olika färger och mönster: Hjortron, Fläta, Fjälltopp, Norrsken och Lingon.

– Det förekom så fort det fanns en chattfunktion, säger hon, och tillägger att alla kvinnor hon känner någon gång har varit med om en kränkning på eller utanför internet. – Oavsett om det är kränkningar på internet, en 6-åring som tafsar eller en jämnårig 12-åring som drar en i bhbandet har folk sagt ”Strunta i det, han gillar dig”. Det skiter väl jag i! Det är hans problem. Ju mer framgång hon fick med handbollen, desto mer trakasserier och kränkningar fick Linnéa ta emot. När hon var 22 år gammal fick hon nog. Kontot Assholesonline, där hon då för första gången synliggjorde det hon tog emot, startades som en spontan reaktion. – Jag hade ingen plan, och det har jag fortfarande inte. Jag kände mig trött på att ignorera, jag tyckte inte att det var mitt ansvar och kände att jag på något sätt ville stå för det andra alternativet. Om ignorera är det ena alternativet så är det andra att göra vad fan man vill. Slåss om du vill, skrik om du behöver det, skvallra för hans föräldrar eller tjej. Till en början var kontot anonymt, men när det hade funnits i ett år hörde Aftonbladet av sig till Linnéa Claeson och frågade om de fick publicera att det var hon som låg bakom det. – Jag tänkte i några sekunder och förstod att från den här stunden … om jag säger ja nu kommer jag att få så jävla mycket mer skit, det kommer att förändra

En lysande gåva till dig själv och någon du bryr dig om. Att bära reflex kan göra en värdefull skillnad. Läs mer om våra produkter och återförsäljare på www.smartinthedark.com

Rak armreflex, Norrsken

Rynkad armreflex, Fläta

DESIGNED FOR YOUR SAFETY SWEDEN • EST. 2014

smartinthedark_annons_tidningenkupe-1811_200x137mm.indd 1

2018-10-02 18:17

Gott om snö för alla skidor

allt. Men jag tänkte på vad mod är: att vara rädd för något men göra det ändå för att man tycker att det är viktigt. Så jag sa ”Vi kör”. När vi möts har Linnéa Claeson nyligen haft träningsuppehåll från handbollen. För ett år sedan rekryterades hon till den danska klubben Rinkøbing och blev proffs. Livet förändrades från att ha spelat i svenska elitserien och plugga juridik parallellt. – Som proffs är handbollen allt. Du tränar, äter, sover och andas handboll. Allt handlar om nästa match eller träning, att kroppen ska fungera och må bra. Alla omkring dig lever på det sättet, det är så kul. Känns det aldrig ensidigt?

– Alltså jag älskar handboll. Men samtidigt lade jag ju inte ner Assholesonline utan fortsatte att jobba mycket med det. Det är många proffs som bara sitter och spelar tv-spel, och det är inte riktigt min grej. Då feministar jag hellre på fritiden! Det är svårt att inte drabbas av rädda världen-komplex när man är i närheten av Linnéa Claeson. Ett komplex för att man inte gör något, när hon visar hur mycket

Linnéa älskar sin handboll. Och feministar hellre på fritiden.

man kan göra i det lilla. Den organisation hon startade tillsammans med vännen Elin Westher för att hjälpa hemlösa är ett exempel på hur lite som egentligen krävs. – Vi nattvandrar med kaffe, bullar och vinterkläder. Men det är inte kaffet som räknas, utan att vi pratar med människor och visar att vi bryr oss om de lever eller dör. Kanske är det vad som skiljer den annars helt vanliga tjejen Linnéa Claeson från många andra, att hon orkar konfrontera det som är jobbigast. – Det finns ett väldigt driv i att bejaka känslor som skam och otillräcklighet. Jag får skuldkänslor när jag ser en hemlös person som sitter på gatan. De känslorna är inte bekväma, men de får mig att börja jobba. I stället för att trycka undan känslan försöker jag bejaka den och fråga mig vad jag kan göra. Under vår frukost återkommer vi flera gånger till den hotbild hon numera lever med. En vecka tidigare har hon fått ett brev undertecknat den högerextremistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen med budskapet om att de vet var hon bor. Och i mitten av juni dömdes en man för att ha skickat mejl till Linnéa där han hotade att tillfångata, kedja fast och våldta henne. Är det inte lätt att bli cynisk över män, eller över människor?

– Nej verkligen inte, då hade jag inte gjort det här. Jag får mycket energi av att känna att det gör skillnad. Män i alla åldrar kommer fram till mig på gatan och säger att de backar mitt arbete, de skickar mejl och säger att de har fått upp ögonen för den här våldtäktskulturen som de kanske själva har bidragit till. Jag känner vittring på en snällare värld, och så länge jag gör det vill jag vara med och skapa den. •

FOTO: BILDBYRÅN

Det är kombinationen av längdspår i elitklass och alpina nedfarter i alla färger – precis bredvid varandra – som är det fantastiska med Orsa Grönklitt. Här tryggar du årets skidåkning och får samtidigt en härlig semester i genuin miljö. Fira julen i mysig fyrbäddsstuga (20–27/12). från

7 995 kr

Boka på orsagronklitt.se

»Jag förstod att säger jag ja nu … det kommer att förändra allt!«

2017. Blev handbollsproffs i

Danmark. Det var ju ett livsmål så det var stort, fett coolt.

Alpin premiär 15 december

2017. När #metoo-rörelsen tog fart och alla vittnesmål kom på sociala medier kunde jag inte sova, jag bara läste och läste och var så ledsen för varenda utsatt kvinnas skull. Samtidigt kändes det också skönt, för jag har ofta fått höra att jag överdriver eller hittar på, men då kändes det som att andra också berättade och blev lyssnade på.

2018. Under Almedalsveckan skulle jag vara med i en

paneldebatt och ifrågasätta varför jämställdhet inte är en av de stora valfrågorna. Men på grund av nazisternas våld, hot och förföljelser bedömde mina arrangörer att jag var tvungen att åka hem, lämna Gotland. Då nazister fanns på plats och drev en våldsam kampanj mot aktivister som mig, tvingades jag av säkerhetsskäl att åka hem tidigare.

25


INFOTAINMENT FARS DAG

DEN HELIGA FADERN My heart belongs to daddy, sjöng en gång Marilyn Monroe – och vi stämmer in, med fars dag är i faggorna. I dag skapar pappaledighet och nya könsroller allt starkare band mellan fäder och barn. Å andra sidan, kyliga pappor sätter också sina spår. Två ord: Fader Bergman! text GÖRAN EVERDAHL illustration SHUTTERSTOCK

Göran Everdal spanar på papparollen.

PAPPOR SOM SATTE SPÅR

John Dickens, pappa till Charles. Varm och vänlig men hopplös med pengar. Förebild till mr Micawber i sonens klassiker David Copperfield (1849). Gustaf Lagerlöf, pappa till Selma. En alkoholist som gav drag åt suputen David Holm i Körkarlen (1912). Erik Bergman, hovpredikant och pappa till Ingmar. Oavsett om han verkligen stängde in lille Ingmar i garderoben – meningarna är delade – minns vi honom som biskop Vergéus i Fanny och Alexander (1982).

»Klassiskern från 1977: Försäkringskassans pr-bild för pappaledighet med tyngdlyftaren Hoa Hoa Dahlgren.«

GOD PAPPABILD

Försäkringskassans pr-bild för pappaledighet från 1977 blev klassisk – det är den där tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren poserar med ett spädbarn. Som dock inte var hans eget: bebisen hette Peter Svenonius och år 2005 tog Peter själv pappaledigt och var hemma med dottern Engla.

PAPPA NO 1: GUD FADER

I monoteistiska religioner som kristendomen ses Gud oftast som en allvetande fadersfigur. Men även hos naturfolk finns ofta en fadersgud som betraktas som högst i rang. Till skillnad från övriga gudar och andar kräver denna gud sällan offer, eller mellanhänder som schamaner, för att blidkas. Ofta styr han över blixtar och åska. Nyskapande kristna har å andra sidan på senare år betonat Guds omvårdande, moderliga egenskaper.

»Don Corleone, må vara en gangster men också en öm, nästan moderlig, pappa.«

STJÄRNPAPPOR FILMPAPPOR

Darth Vader i Star Wars (1977) är den mycket elake pappan till Luke Skywalker (han hugger av Luke handen!). Och måste dräpas av sonen på mytologiskt, Oidipusaktigt manér. I Pelle Erövraren (1987) efter romanen av Martin Andersen Nexø är Max von Sydow oförglömlig som Pelles svage, stukade Lassefar. Gudfadern (1972), alltså Marlon Brando som Don Corleone, må vara en gangster men också en öm, nästan moderlig, pappa. Mest gripande: när han sörjer den mördade sonen Sonny.

DJURPAPPOR

Det finns djurarter där papporna tar familjeansvar: sjöfågelhannar som svanar och vissa änder skyddar sin avkomma till exempel. Både bäver- och vargpappor tar del i sina ungars sociala fostran, och kejsarpingvinernas hannar ruvar äggen. Märkligt nog tycks människans nära släktingar primaterna (som schimpanser) sällan vara medvetna om fadersförhållanden i flocken.

»Kejsarpingvinernas hannar ruvar äggen.« 26

LITTERÄRA PAPPOR

Fadren (1887) av August Strindberg. Den känslige Ryttmästarn går upp i limningen när hans fru Laura menar att han inte är far till sin dotter. Kung Lear (ca 1606) av William Shakespeare. Den gamle kungen delar upp riket mellan sina döttrar. Dåligt drag! Han drivs ut i vildmarken. Inspirerade till både Akira Kurosawas Ran och tv-serien Succession. Alfons Åberg (1972) av Gunilla Bergström. Alfons har en älskad pappa, men var är mamman? Inte saknad, av allt att döma. Men det finns en faster och en farmor!

LANDSFÄDER

Per Albin Hansson stod till tjänst när det socialdemokratiska folkhemmet behövde en landsfader under andra världskriget. Strängt taget hade Per Albin då tre familjer: svenska folket samt två privata, som han försörjde och bodde hos. Papa Doc var öknamnet på François Duvalier, grym diktator på Haiti 1957–71. Efterträddes av pappas pojke Jean-Claude. Peter den store och andra ryska tsarer kallades ibland av sina undersåtar för ”lillefar” (att skilja från store far, det vill säga Gud). Även Josef Stalin såg sig absurt nog som folkets lillefar. I Sverige finns för närvarande fem personer som heter Lillefar i förnamn.

Johann van Beethoven ville att sonen Ludwig skulle bli en barnstjärna av Mozartklass och tvingade honom att träna piano. (Enligt legenden, som vissa menar överdrivits.) Jan Häggkvist blev så känd 1983 (när hans dotter slog igenom) att det bildades ett punkband med namnet Carolas pappa. Kit Culkin skötte sonen Macaulys (Ensam hemma-filmerna) karriär med järnhand – fram till att Macauly gjorde uppror vid 14 års ålder och bröt med honom.

VÄRLDENS PAPPIGASTE?

90 procent av svenska pappor tar ut pappaledighet (liknande siffror gäller för Norge och Quebec i Kanada). Är vi ovanligt faderliga? Tja, med lite ekonomisk hjälp. Så sent som 1990 tog bara 7 procent ut sin pappaledighet. Först med bättre villkor, och ledighet som inte kunde överföras till mamman, blev det bättre sprutt på siffrorna.

27


RESA STORA SKIDGUIDEN

SKÖNA ÅK TILL 19.00 VARJE DAG!

Till fjälls! Gör något nytt av säsongens vintersemester. Skida uppåt, res retrorätt, lyxa på lodge, nå den orörda naturen eller lyft längdåkningen. Vi har den ultimata skidguiden för de svenska fjällen. text ANDERS FALKIRK foto HÅKAN HJORT

KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK Varierad skidåkning för stora som små - det perfekta utflyktsmålet för hela familjen! Bo mysigt med närhet till backar, långa åk och roliga vinteraktiviteter. Allt för en perfekt weekend. Boka nästa vintersemester på kungsberget.se och branäs.se.

19 NYA RESMÅL I FJÄLLEN! Och guiden till hur du upplever dem bäst.

29


RESA STORA SKIDGUIDEN

Minus 30 grader Vintern måste inte var aktivt hurtig. För den som i stället vill hitta det stora lugnet kan en riktig köldsemester på lappländska fjällhotell erbjuda den totala avslappningen. I minus 30 grader.

Res ner till 30 minus – och maxa hela skidupplevelsen.

30

TERMOMETERN UTOMHUS visar på minus 30 grader. Det är fortfarande mörkt i stugan och det gäller att orka sig ur sängen för att lägga dagens första vedklabb på glöden i kaminen, för att sedan återvända till värmen under täcket för att börja lyssna. Inte bara på det första lilla knäppet från elden, utan även stugans småljud och läten från den djupfrysta skogen utanför. Det blir en stillhetens symfoni. Ett vingslag, ett klagande knarr i golvet och en plötslig smäll från ett träd. Men är detta verkligen en semesterupplevelse värd några tusen kronor? Ja, söker man vila och nya upplevelser för sina sönderbombarderade sinnen, så kan en långhelg i köld rekommenderas. Som en sorts mental reboot utan snack om mindfulness och yoga. Kölden, snön, skogen kommer att sköta nedvarvningen. Vad gör man då på dagarna? Både mycket och lite. Allt hänger på vilken grad av bekvämlighet stugan har. De som väljer det mest enkla boendet får kanske mer att göra. Det ska huggas ved, hämtas vatten från vak, göras eld och lagas mat på gasolspis. Lyxen kanske blir den där efterlängtade whiskyn, finchokladen och ett korsord. För de som väljer ett lodgeboende blir det mer bekvämt. Mer socialt. Stora sänger, roomservice och besök i färdigeldad bastu med långdusch och kall öl efteråt. Kanske även trerätters middag med finare vin. På senare tid har det öppnats flera hotell och boenden på platser långt ifrån skidbackar och fjäll (se lista härintill). Deras målgrupp är främst utländska turister och produkten är vildmarksliv och ett orört norrländskt landskap, som på vintern blir som allra mäktigast. Prova hundspann genom gles tallskog, över tjärnar och myrmarker, och ut på vita vidder där skogen möter fjället, så får ni se. Ja, en tur ut i det djupfrysta erbjuder en helt ny upplevelse. Först att klä sig i flera lager av ylle och skydd för ansiktet. Vill man röra sig själv så rekommenderas snöskor eller breda skogsskidor, som kan bära kroppar över djup, ospårad snö. Man pratar inte mycket. Man går i tystnad, innesluten i sin egen lilla värld och låter tankarna komma i takt med stegen. Och snön blir fascinerande. Alla dessa vackra kristaller som glittrar när man ser dem nära, men är så hårda när de kommer med vinden och sticker en i ansiktet. Att det är kallt hörs från träden som högljutt klagar och fryser. Höga ljud, det knäpper och smäller, kylan får oss att känna respekt för naturen, men också stolthet över att vi klarar av att vara här ute och njuta av den. Sedan hemma vid stugan får man en annan belöning, norrskenet. Dansande gröna gardiner i ett kosmiskt korsdrag.

Lappländsk fjällsemester blir Ice Age i verkligheten.

Kölden är bästa ressällskapet – om du klär dig rätt.

Resfakta: kylslaget boende Solberget Ligger i Nattavaara i Gällivare kommun. Här finns både mangård, stugor att hyra och olika aktiviteter. I närheten ligger Muddus nationalpark. Ta dig hit: Nattåget till Nattavaara. Resan kan bokas på sj.se.

Explore the North

Iskall vinnare – minus 52 grader! Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Den lägsta temperatur som uppmätts vid en officiell svensk väderstation är -52,6 grader i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen.

Har tre olika boenden norr om polcirkeln som alla erbjuder djupfrysta vildmarksupplevelser: Pine Tree Lodge, Arctic River Lodge och Aurora Mountain Lodge. Alla tre ligger vid outbyggda älvar. Ta dig hit: Nattåget till Gällivare och sedan transfer. Tågresan kan bokas på sj.se.

Lapland Guesthouse Ligger i Kangos i Pajala kommun, och erbjuder traditionellt boende i timrad norrbottensgård. Och har en rad olika kurser och aktiviteter. Ta dig hit: Nattåget till Gällivare och sedan transfer. Tågresan kan bokas på sj.se.

31


RESA STORA SKIDGUIDEN

Lyx i lokstallet

FOTO: LARS THULIN

Precis där Malmbanan passerar gränsen in i Norge, ligger den svenska fjällvärldens senaste hotellsatsning: lyxiga Niehku Mountain Villa.

32

Niehku Mountain Villa Hotellet har 14 rum, och är byggt runt ruinerna av ett gammalt lokstall. Grundare är bergsguiden Jossi Lindblom och den prisbelönte sommeliern Patrik Strömsten. Båda är verksamma i Riksgränsen sedan början på 90-talet. Ta dig hit: Nattåg till Riksgränsen via antingen Boden eller Kiruna. Resan går att boka smidigt på sj.se.

FOTO: LARS THULIN

SJÄLVA FASADEN är kanske inte så mycket att orda om, om det inte vore för den välvda tjocka muren, av massiva stenblock, som passerar genom hotellet. Den är de sista resterna av Riksgränsens gamla lokstall från 1900-talets början. Här reparerades och smörjdes ångloken som drog malmvagnarna från LKAB i Kiruna till den isfria hamnen i Narvik. – Det går inte att undvika Malmbanans historia här. Varannan timme, varje dag, passerar malmtågen här, och det ville vi även skulle synas i hotellet, säger Jossi Lindblom, certifierad bergsguide och en av ägarna till Niehku Mountain Villa. – Vi har valt att ha material från platsen och järnmalmen finns självfallet med. Färgerna ska gå från svart till rostbrunt. Niehku Mountain Villa, som öppnade till påsklovet 2018, har en speciell karaktär. En sorts rufft boutiquehotell, som blandar känslan av gränsområdesland med skidåkning. Materialen är gedigna och tåliga. Golven är av massiv ek och skiffer från Alta, det är naturgarvat läder på soffor och matsalsstolar, och på duschväggarna är det inte kakel utan plattor av slipad stenkeramik. Alltsammans i mjuka och behagliga färger. Mest imponerande är det höga innertaket med sin massiva takstolar. – De är faktiskt inte original, de är nyproducerade av Dalälvens Timmerhus utanför Borlänge, berättar Jossi Lindblom. Att det är ett skidåknings- och outdoorhotell syns i flera detaljer och utrymmen. Till exempel så finns det två ingångar. En vanlig entré och en ”pjäxingång” som leder in i två stora materialrum, där man kan ställa ifrån sig skidor och pjäxor, och hänga upp blöta kläder. Här finns också lånetofflor. – Ja, det här är vi nöjda med. Då slipper alla gå förbi receptionen och klappra mot skiffergolvet. Och man slipper ha pjäxor och blöta grejer på rummet. Det är tydligt att Niehku Mountain Villa riktar sig främst mot en exklusiv och mycket skidintresserad målgrupp, som gärna åker offpist och vill prova helikopterskidåkning. Och det gäller inte bara svenskar, utan lika mycket skidintresserade nere på kontinenten. – Riksgränsen erbjuder helikopterskidåkning av världklass. Vi har mer än 60 olika bergstoppar med en fallhöjd på mellan 500 och 1 400 meter. Till exempel ligger dalgångarna norr om Kebnekaise bara en kvarts helikopterfärd härifrån. Jossi Lindblom menar att Niehku Mountain Villa och Riksgränsen kan erbjuda samma kvalité på skidåkningen som Klippiga bergen i Kanada. – Vi har en bra produkt, den borde funka, annars hade vi inte satsat på hotellet. Som extra plus kan man säga att man kan ta sig hit enklare och slippa jetlag som man får när man flyger till Kanada. Niehku då? Det är nordsamiska dröm.

Lugn färgskala i retrostil ger stillsamt lyxig inramning för sömnen.

Niehku Mountain Villa ligger vackert inbäddad vid Riksgränsen.

FOTO: ERIK NISSEN JOHANSEN

I resterna av Riksgränsens 100 år gamla lokstall har ett nytt boutiquehotell fått ta plats.

Mer lyx – tre andra guldkorn Fjällnäs Ständigt aktuellt, trots att det är Sveriges äldsta högfjällshotell. Hit har gäster kommit för att njuta av naturens lyx sedan 1882, och på senare år även av gourmetmat och ett högklassigt spa. Ta dig hit: Tåg till Mora sedan länstrafikbuss.

Timber Lodge Stortstilad, lyxig timmerstuga i Stöten, som har tagit upp stugboende till en ny nivå. Ta bara köket som exempel: här finns två kylskåp, frys, vinkyl, extra bred induktionshäll och integrerad diskmaskin. Ta dig hit: Tåg till Mora sedan länstrafikbuss.

Fjällnäs, klassiskt fjällpensionat sedan 130 år tillbaka. Fjällnässpa.

Copperhill Mountain Lodge Imponerande läge, imponerande arkitektur. Till exempel den majestätiska foajén med en öppen spis och en 29 meter hög kopparvägg. Copperhill utanför Åre är svenska fjällvärldens mest påkostade hotell. Ta dig hit: Nattåg till Åre.

33


RESA STORA SKIDGUIDEN

S Ä S O N G S S TA R T I O K T O B E R

Vintern har redan startat på Idre Fjäll

Sex små pärlor 1. Edsåsdalen Edsåsdalen ligger strax söder om Åre och erbjuder fem liftar och 11 nedfarter i vindskyddad terräng. Trevligt boende finns på Köjagården, som är en klassisk fjällstation med anor från början av 1900-talet. Ta dig hit: Nattåg till Undersåker och sedan länstrafikbuss. Hela resan kan bokas på sj.se. Taxitransfer är ett alternativ till bussen.

2. Blåsjön Stora Blåsjön ligger i norra Jämtland, vid foten av fjället Mesklumpen, 924 meter över havet. Men fallhöjden är Sveriges fjärde högsta, cirka 475 höjdmeter. Skidanläggningen har fyra liftar och 10 nedfarter. Ta dig hit: Nattåg till Östersund och sedan länstrafikbuss och taxi. Hela resan kan bokas på sj.se.

3. Grövelfjäll

Boka din fjällsemester på idrefjall.se Res till lugnet och hitta nya upplevelser på retrorätta fjällpärlor.

Retrorätt Sälen, Åre, Vemdalen och de andra större svenska skidorterna i all ära. Men allt fler längtar också efter mindre orter, med färre backar och mer naturkänsla. Lite som det var förr. – Ja, det är en liten men tydlig trend. Och den är en konsekvens av andra trender. Det handlar om ökat intresse för natur, för att resa hållbart och en lust att inte åka dit alla andra åker, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska turistföreningen. Svenska turistföreningen kan se det i sin statistik. Under de senaste åren har besökstalet på deras fjällstationer och fjällstugor ökat Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, ser också en positiv utveckling. Hon poängterar att de stora orterna går mycket bra, men att i skuggan av jättarna växer intresset för mindre och medelstora orter. – Vi tror att det beror på en kombination

av ett större skidintresse rent allmänt, men också på att många mindre orter, som till exempel Trillevallen och Borgafjäll, har investerat rätt. De har snösystem, fler pister och bättre mat- och boendeutbud, säger hon. – För oss är det ju roligt att flera av de mindre orterna har upptäckts. Ta till exempel lilla Tännäskröket, som endast har 17 nedfarter, som har fått ett uppsving på senare år. Jenny Engström på Svenska turistföreningen menar också att det finns lite skryttänk i valet av ort: – Ja, lite krasst är det ju så. När man kommer tillbaka hem ska resmålet kunna bli ett diskussionsämne. Man vill ju få en massa följdfrågor från kolleger och vänner.

”En bra anläggning för utförsåkning med mycket trevliga backar.” Inga spetsiga överord på webbplatsen, men lilla Grövelfjäll är både naturnära och hemtrevligt. Toppen är 920 meter över havet och längsta pist 1 500 meter. I närheten ligger helt ekologiska STF Grövelsjön fjällstation. Ta dig hit: Tåg till Mora sedan länstrafikbuss. Hela resan kan bokas på sj.se.

4. Tännäskröket Ligger i Funäsfjällen och systemet består av fem liftar och 17 nedfarter. Den längsta nedfarten ligger på 2 000 meter och den högsta fallhöjden på 245 meter. Tännäskröket tillhör längdåkarparadiset, Nordic Ski Center, som lär vara världens största sammanhängande skidspårsystem. Ta dig hit: Nattåg till Östersund sedan länstrafikbuss. Hela resan kan bokas på sj.se.

5. Valfjället Ligger så långt västerut man kan komma i Värmland, precis vid norska gränsen. Själva fjället är ett skogsklätt berg, men har en högsta fallhöjd på 220 meter. Systemet består av fem liftar och 12 nedfarter. Ta dig hit: Tåg till Charlottenberg, sedan taxi till Valfjället, cirka åtta kilometer. Tågresan kan bokas på sj.se.

6. Borgafjäll Liten skidort med fjällvärldens kanske vackraste hotell, Hotell Borgafjäll ritat av Ralph Erskine och invigt 1955. Skidsystemet består av tre liftar med 13 nedfarter med en fallhöjd på 289 meter. Ta dig hit: Nattåg till Östersund sedan länstrafikbuss. Hela resan kan bokas på sj.se.

35


RESA

Uppåtkänsla Känn ruset av höjden! Lägg till en topptur på din bucketlist och sträva uppåt till nya höjder.

ÄR DU INTRESSERAD av utförsåkning borde en topptur finnas med på din bucketlist. Det menar topptursspecialisten Mattias Skantz, som också ser en starkt ökad efterfrågan. – Det har nästan blivit overkligt populärt, men det tycker jag är väldigt roligt. Fram till 2012 såg man aldrig skidspår när man var ute, i dag kan det till och med vara uppkört på en del populära berg. Men toppturer kan aldrig bli för populärt. Vi har ju nästan obegränsat med fjäll i Sverige. Så det finns fjäll och snö för oss alla.

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ

STORA SKIDGUIDEN

Mattias Skantz kan toppturer i synnerhet – och fjälläventyr i allmänhet.

Utmana dig själv, skida högre i år.

Varför ska man prova på toppturer?

– Roligare skidåkning får man leta efter. Man får väldigt bra snö och bra utförsåkning med toppturer, mer kvalite jämfört med annan skidåkning. Och det är ofta orörd snö! Dessutom tycker jag att naturupplevelsen ofta är fantastisk, liftburen skidåkning kommer inte i närheten.

Mattias 3 favoriter 1: Hemavan, Västerbotten

Men är det inte svårt, tufft? Man ska ju bestiga ett berg?

”Hemavanområdet är riktigt bra med allt från kalfjäll till säkra skogsbeklädda fjäll. Ryfjället, Ryjvegaejsie, 1 413 meter strax söder om Tärnaby, är en favorit. Det bjuder på 1 000 meters fallhöjd och har intressant åkning i tre olika väderstreck. Kring Umfors norr om Hemavan finns flertalet lättillgängliga fjäll med bra skidåkning. Bland annat Daalåejvie, 1 337 meter.” Ta dig hit: Nås med tåg till Umeå och sedan buss till Hemavan. Hela resan kan bokas på sj.se.

– Det där kan man ju se på två sätt. Visst är det tufft, men tillfredsställelsen är ju därmed större. Dels får man endorfinkicken när man har nått sina höjdmeter, dels adrenalinet som sedan själva utförsåkningen ger. – Och det är något speciellt med pausen när man kommit fram, vilan och måltiden, och sedan att bege sig i väg. Man har liksom förtjänat sin utförsåkning.

2. Storulvån/Sylarna, Jämtland ”Ett omväxlande och populärt område. Sylarna med sin alpina karaktär bjuder på mängder med branta rännor, och Storulvån har snällare nybörjarfjäll. Sylarna är normalt bäst för skidåkning under maj och början av juni. Bästa fjället är nog Storsola. 1 728 meter, som har bra skidåkning i fem olika väderstreck.”  Ta dig hit: Når du enkelt med tåg till Duved. Sedan busstransfer till Storulvån. Till Sylarnas fjällstation kan man skida själv eller ta Fjällexpressen, en tredelad bandvagn på larvfötter. 

Och man har ju hört att det kan vara farligt.

Vilken är ditt favoritområde för toppturer?

Tänk högt! Vi vet vilka toppar du ska ta i vinter.

36

– Det finns självfallet många, men måste jag välja något så blir det Skäckerfjällen i Jämtland. Här finns 16 toppar inom ett litet område och man skida upp och ner på flera fjäll under samma dag.

MATTIAS SKANTZ ÅLDER: 35 år. BOR: Frösön i Jämtland FAMILJ: Fru och en lapsk vallhund Pirak. ARBETE: Inom sportbranchen med toppturer och med evenemang som Fjällmaraton. LIFTBURET: Ytterst sällan. Jag åker liftburen skidåkning cirka en dag per år nu för tiden och går på topptur 2–3 gånger i veckan.

3. Skäckerfjällen, Jämtland

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ

– Jo, man kan säga att det kan vara farligt, om man är helt oförberedd. Generellt tycker jag man kan prova sig fram, börja med enklare turer. Men har man lite vett och lär sig lite om väder och att läsa kartor, så blir det genast lite enklare och tryggare. Men självklart så ska man använda en guide om man är osäker – eller gå en kurs.  – Bland annat har STF nybörjarkurser i topptur över två dagar.

”Skäckerfjällen ligger lite ”längre bort” än övriga fjällområden runt Åre, och det blir långa turer så tyvärr är det kanske inte så nybörjarvänligt, men det är en naturupplevelse utan motsvarighet i svenska fjällvärlden. Här ligger 16 toppar inom ett litet område. Bästa toppar är Sandfjället,  Steavhkere, 1 230 meter, och Sockertoppen,  Gihperegaejsie, 1 202 meter.” Ta dig hit: Tåg till Järpen, sedan buss Kallsedet och sedan taxi till Anjans fjällstation. 

37


RESA

F O T O : A S A F K L I G E R . D E S I G N : S H I N G O S A I T O & N AT S U K I S A I T O .

STORA SKIDGUIDEN

EVERYTHING DIFFERENT

JULKLAPP

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ

Ge bort ett presentkort på en arktisk isupplevelse

Det vackraste lugnet finns i längdspåret.

Längdlära

från nybörjare till träningsproffs Att åka på träningsläger i fjällen blir allt populärare. Men hur ska man lägga upp en träningshelg om man är van motionär eller nybörjare? Kupé frågade stafetthjälten och OS-gulmedaljören Anders Södergren.

NU SKAPAR VI NYA KONSTSVITER AV IS OCH SNÖ – 14 DECEMBER ÖPPNAR VI VINTERHOTELLET FÖR 29:E ÅRET Byt decembers slask mot gnistrande nysnö. Fyrverkerier mot norrsken. Väggkonst mot vägg av konst. Museiguide mot iskonstnär. Övernatta bland iskonst året runt. Upplev annorlunda – www.icehotel.com

– PÅ HELGEN HAR MAN oftast mer tid på sig att träna jämfört med en vanlig arbetsdag. Därför brukar jag tänka att det är då man har chansen att lägga in lite längre pass. Har man lite högre ambitioner får man ju faktiskt in två pass om man vill. – På arbetsdagarna ska man köra korta pass med fartinslag eller ett styrkepass. – Sedan beror det ju på om man till exempel bor på ställen utan snö och vill åka skidor och är tvungen att åka en bit för att hitta snö. Då skulle jag verkligen passa på att köra ett förmiddagspass, äta lunch och vila lite och sedan ut på ett andra pass. – Vid övernattning skulle jag lägga ett riktigt långpass på söndagen innan man äter lunch och åker hemåt.

Är det någon idé för en nybörjare att åka på helg, eller är det för svårt?

– Det är absolut en bra idé för vem som helst som älskar att träna att dra i väg på en träningsweekend. Det är ett väldigt bra sätt att ta hand om sig själv och helst tillsammans med några likasinnade. Grymt bra avkoppling för skallen dessutom, och för välmåendet.   Hur viktig är vallabiten?

– Vallabiten är viktig för att skidåkningen ska bli riktigt kul. Sedan kan man göra det väldigt enkelt för sig om man saknar intresse att lägga tid på en massa vallning. I dag finns väldigt fina vallningsfria klassiska skidor med stighudar under fästzonen som fungerar bra i de flesta fören.

– Ett annat alternativ är ett slags tejp som fästvalla. Vissa anläggningar har även vallaservice där man kan få skidorna vallade eller hyra utrustning. Gillar man att valla och vill lära sig det finns det även kurser för det. Det är faktiskt inte så himla svårt.

Vilka typer av spår är bra för motionären och nybörjaren?

– Jag rekommenderar banor som inte har för mycket backar både uppför och utför tills man hittat balansen ordentligt på skidorna. Bra att börja på lite platta partier och jobba sig uppåt eftersom man känner sig trygg. Vilka är dina favoritorter?

– Det finns mängder av bra anläggningar, men min favorit är Bruksvallarna. Jag älskar att åka skidor där. 39


RESA STORA SKIDGUIDEN

SPÅR TILL SPÅR Anders 3 turtips 1. Bruksvallarna Det finna mängder med spår i alla nivåer som prepareras dagligen och otroligt fin natur där flera av spåren går mitt uppe på fjället. Ta dig hit: Nattåg och buss via Östersund och Funäsdalen. Hela resan kan bokas på sj.se.

2. Östersunds skidstadion Östersund gillar jag för att det är garanterat snö från början av november, bland annat för att man lägger ut sparad snö. Det finns en massa olika spår, sedan preparerar man dagligen och det finns en längdskidservice som Intersport har på stadion. Ta dig hit: Nattåg till Östersund. Resan kan bokas på sj.se.

»Börja platt och jobba dig uppåt vartefter du känner dig trygg.«

3. Vålådalen

Ett riktigt klassiskt träningsmecka i härlig natur. Det mest omtalade spåret är Sapporo. Det är kuperat och livligt. En favorit. Och så finns det en mördarbacke som heter just Mördarbacken. Ta dig hit: Nattåg till Undersåker och sedan vidare de tre milen till Vålådalen med lokal buss. Hela resan kan bokas på sj.se.

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ

ANDERS SÖDERGREN

40

ÅLDER: 41 år. KARRIÄR: OS-guld i stafett 2010, fem VM-medaljer, sjutton individuella SMguld, två segrar i Holmenkollens femmil. BOR: Östersund. FAMILJ: Fru och två barn. ARBETE: Före detta elitskidåkare. Numera sponsorcoach åt Svenska skidförbundet.

STRANDA

Vår mest hållbara skidkollektion någonsin!

ÅTERVUNNA MATERIAL 100 % återvunnen polyester. 100 % återvunnet dun från Re:Down.

OS-medaljören coachar dig till att bli tuffare på längden. HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

REN INFÄRGNING från We aRe SpinDye® 75 % mindre vatten och 90 % mindre kemikalier används vid tillverkning.

ELDRIVET TÅG från Asien till Europa Minskar utsläppen av koldioxid med 7,2 ton jämfört med båttransport.


STRANDA

Vår mest hållbara skidkollektion någonsin! Skidåkning handlar om att vara ett med naturen. Om att hitta den perfekta linjen och bemästra den med teknik, balans och skicklighet. Under utvecklingen av vår nya kollektion Stranda har vi haft som mål att hitta den optimala balansen mellan produktionsteknik, teknisk prestanda och slitstyrka. Resultatet blev Stranda, vår mest hållbara skidkollektion någonsin, som vi utvecklat i samarbete med We aRe SpinDye®.

Stranda Insulated Hybrid Anorak Stranda Insulated Pants Slingsby 24 Backpack HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN


Genom att kombinera den rena och spårbara infärgningsmetoden Spindye® med vår breda kunskap kring skidkläder tror vi oss ha hittat den perfekta mixen av prestanda och hållbar perfektion.

CLEAN COLORS by We aRe SpinDye®

-75%

Water usage

-90%

Chemical usage

-25% CO2 imprints

-30%

Energy consumtion

100% Traceable

100%

Transparancy

5/5

Resistance to sunlight

Tyget i hela Strandakollektionen är tillverkad av tråd spunnen av återvunnet material och som färgats i en process där både mängden vatten och kemikalier som används är markant reducerad. Det i sin tur betyder att mindre energi går åt och att det ekologiska fotavtrycket blir litet. Materialen och även slutprodukterna blir extraordinärt tåliga och står bättre emot det slitage som UV-ljus, tvätt och användning innebär jämfört med traditionellt infärgade tyger.

HÅLLBART I TIDEN

Ett århundrade av äventyr och innovation. Bergans of Norway har rötterna i äventyret. Ole F. Bergan uppfann och patenterade den första ramryggsäcken redan 1908. Vi var med och utrustade Amundsen som var först till Sydpolen, Hillary på hans förstabestigning av Mount Everest och Shackleton på hans äventyr. Ingen annan tillverkare kan matcha den kunskap vi samlat på oss om expeditioner till polarområdena. Detta är vårt arv och en del av vår historia. Vår långa historia har gett oss en ovärderlig kunskap om hur vi konstruerar kläder och utrustning för extrema miljöer. Det är kunskap vi använder när vi designar tält och sovsäckar och vår breda kollektion med kläder för outdoor, skidåkning, jakt, lifestyle och för barn och ungdomar. Bergans arbetar efter en skandinavisk princip. Produkterna ska vara hållbara och funktionella för våra förhållanden. De är specialanpassade för just det friluftsliv vi bedriver i Sverige och Norge. Design, passform och färgval är som vi vill ha det här. Bergans är partner med Friluftsfrämjandet med vilka vi delar en mer än hundraårig historia med en liknande värdegrund. Våra avsikter är de samma, att möjliggöra och tillgängliggöra naturen och en aktiv livsstil.

att skärpa insatserna för vår miljö, både inom företaget och utanför. Huvudmålet är att Bergans ska arbeta hållbart och vara en ledande aktör på området. Vi kallar denna hållbarhetssatsning för Expedition 2020. Vi arbetar hårt för att knyta ihop en fungerande kedja från design och produktion med återvunna material och miljövänlig teknik för att uppnå längsta möjliga livslängd för våra produkter. Produkter som enkelt kan repareras i våra systugor, användas igen, eller genom re-design få ett helt nytt liv hos en ny ägare. En jacka kan sluta sina dagar som en necessär. Materialet i våra produkter ska sedan kunna återvinnas till 100% och bli en ny produkt med ett minimalt tillskott av energi och lägsta påverkar på vår miljö. Vägen fram mot 2020 ligger öppen med små och stora delmål. Allt från resurshantering, till arbetsförhållanden och djurvälfärd i produktionskedjan ska förbättras. Något av det viktigaste vi gör för att reducera vår miljöpåverkan är att hålla ett konstant fokus på utveckling av högkvalitetsprodukter med lång livslängd. Ju längre livslängd en produkt har desto mindre blir dess miljöbelastning. Vår underhåll- och reparationsservice finns där för att förlänga produktens livslängd.

HÖGA HÅLLBARHETSMÅL Vi på Bergans vill att folk ska vara ute i naturen och få uppleva det som vi kallar för turglädje - idag och i framtiden. För att säkerställa att den natur som vi har finns kvar även för kommande generationer har Bergans förbundit sig

› bergans.com/sustainability


Strandafjellet Anläggningen ligger i östra delarna av de populära “alperna” i Sunnmøre, i västra Norge. Sunnmørsalpana är känd bland pudersnöentusiaster för sina otroliga offpistmöjligheter. › visitnorway.se

Strandakollektionen är designad för att ge dig högsta graden av värme och komfort. Samtliga dunprodukter i kollektionen är fyllda med 100 % återvunnet dun från Re:Down, en innovativ leverantör som har utvecklat en metod för att samla, tvätta och återanvända dun för nyproduktion. Re:Down levererar en mix av dun som har 600 i fyllningsgrad från gås och anka. Dunet är återvunnet från kuddar, täcken och andra produkter som inte kan återförsäljas i sin originalform. Dunet är allergivänligt och har samma egenskaper som nytt dun.

Stranda Down Hybrid W Jacket

Stranda Insulated Hybrid W Anorak Stranda Insulated W Pants

HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN


SAMTID FRAMTIDSYRKE: MÖTESTECKNARE

GÖR SOM PROFFSEN!

RITA DITT MÖTE

Framgångsrika entreprenörer och superkreatörer i USA använder sig ofta av graphic recording – mötesritare. Nu börjar tekniken nå Sverige och kan hjälpa oss att få mer engagerande möten och minnas bättre. text BELLA LINDE illustration VALERO DOVAL

N

Blend in with nature. Stand out from the crowd. › bergans.com

HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Frida Panoussis är graphic recorder, mötestecknare. Hon håller också kurser och utbildar i att rita möten. Mer info: fridarit.com

är Frida Panoussis ritar ett mötesprotokoll kan teckningen bli hur som helst – men den sammanfattar alltid det som händer i rummet. – Man kan säga att jag samsyntolkar mötet, så att alla som deltar får en gemensam bild av vad de har hört. Ett slags känsloskiss som hjälper deltagarna att minnas det de varit med om och diskuterat. Den teknik som Frida Panoussis arbetar med kallas på svenska mötesteckning, och är en anteckningsteknik som sedan länge används i USA under begreppet graphic

YRKE: GRAPHIC RECORDER – MÖTESRITARE En graphic recorder är en professionell mötesantecknare som sammanfattar visioner, idéer, strategier, förslag, eller bara ord – i bilder. Mötesritaren kan användas som en hjälp under en hel konferens, i en workshop eller föreläsning.

49


SAMTID FRAMTIDSYRKE: MÖTESTECKNARE

SÅ BLIR DU DIN EGEN MÖTESRITARE Alla som kan skriva kan också rita. Med de både raka och böjda linjerna i alfabetet som grund går det att sätta ihop tydliga bilder. Ett U kan utgöra grunden för ett frö, ett H är basen till ett hus, ett V blir en utmärkt pil, en massa gemena skrivstils-l blir ett perfekt hår på en tant …

Ta tåget till

skidåkningen

GRUNION IPA NYHET PÅ SYSTEMBOLAGET 1 DECEMBER!

För att vara användbar bör mötesteckningen innehålla följande komponenter: Mötets namn Syftet med mötet Mål med mötet Agenda Vilka som är på plats Vilka roller var och en har Beslut och ansvar En ”parkeringsplats” för saker som dyker upp men som inte har på mötet att göra, fast är värda att minnas till ett senare tillfälle.

Guldmedaljör vid Great American Beer Festival. Med toner av sommarmelon och färska örter mot en bakgrund av ljus karamellmalt.

SNÄLLTÅGET tar dig hela vägen från Malmö, via Stockholm till Vemdalen. Kliv på i söder och vakna upp i ett snörikt landskap. Nattågen går utan byten, varje lördag fram till påsk.

LÄR DIG MER OM GRAPHIC RECORDING Det finns mer att lära sig om graphic recording, du kan också gå på kurs, som ett sätt att lära dig minnesanteckna lättare, smartare och bättre. Eller använda det i ditt arbete, presentationer, pitchar och workshoppar. Eller i dina egna studier. graphicrecorder.se visualvikingacademy.eu moderskeppet.se

»Det viktiga är att man skapar något tillsammans i rummet.« 50

recording. Nu har tekniken spridit sig till Europa och Sverige, och yrket kan liknas vid en ritande sekreterare, vars uppdrag är att göra konferenser och möten levande, kreativa och effektiv. Det kan vara en organisation eller ett företag som anlitar Frida för att sammanfatta det som sker under en föreläsning, en konferens eller workshop. Ibland jobbar hon på papper och blädderblock, andra gånger digitalt och uppkopplad mot projektor och eller display på väggen. Det som framför allt skiljer metoden är att skissen och resultatet växer fram under diskussionen och mötets gång med friare ramar. – Det viktiga är att man skapar något tillsammans i rummet, då blir alla delaktiga och känner sig viktiga. Det gör att alla lättare kan ta till sig det som sägs. Många gånger har en konferens eller workshop flera inslag av Powerpoint med många slides. Strukturerat med ordning och reda – men där avsändaren ofta vill säga alldeles för mycket. – I stället för en presentation blir det ofta en dokumentation när Powerpointmakarna styr mötet. Så det är en vettig idé att skippa Powerpointen och använda gammaldags blädderblock där man i stället skapar minnesanteckningarna gemensamt.

KREATIVA TECKNARTIPS! 1. Många vuxna tror att de inte kan rita. Trots att vi kände att vi kunde det som barn. Behöver du hjälp att hitta tillbaka till ditt tecknande i symboler och enkla trick som hjälper dig både i kommunikation och minnesanteckningar finns boken Alla kan rita symboler, Eget förlag. 2. Mötesanteckna mer kreativt med ett digitalt tecknarblock där du kan spara dina minnesbilder på ett enkelt sätt. Med smartplattan Wacom Bamboo Folio kan du rita och spara modernt. www.wacom.com 3. Old school fast i snygg förpackning. Låt mötesblocket bli en snygg accessoar som följer med dig i väskan, överallt. Ordning & Reda har påfyllningsbara anteckningsböcker. www.ordning-reda.com

VEMDALENS tre skidorter Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna har tillsammans 58 pister och 35 liftar samt 7 mil preparerade längdspår för klassiskt och skate.

vemdalen.se

India Pale Ale • 5,5% Nr 20026 • 35,5 cl • 15:90 kr + pant

Alkohol kan skada din hälsa.


MIN PASSION JACOB MÜHLRAD

« ix l f t e N itt m r ä t o »Pian Han är 27 år och redan ansedd som en av vår tids mest lovande kompositörer. Hans verk har framförts på prestigefyllda scener, från Kungliga Operan till Carnegie Hall i New York, och i november är det världspremiär för hans senaste, Time i Berwaldhallen. Men Jacob Mühlrad är inte den som nöjer sig. text ANNA ZETHRAEUS foto ANDREAS VON GEGERFELT

52

Jacob på scenen under förberedelserna för hans nya verk Time med världspremiär den 17 november på Berwaldhallen i Stockholm.

53


F

örsta gången vi ska träffas får jag leta mig fram till ett väl undanskymt arbetsrum, bland andra kontorsplatser, någonstans här ska Jacob Mühlrad finnas. ”Vem, jaha han … nej, vi vet inte, det hörs aldrig om han är här, men kolla därinne …” mumlar hans kontorsgrannar i entrén. Där inne finns ett avskalat tomt rum, sånär som på ett pyttelitet bord och en stol, längst inne i hörnet. Så kommer Jacob smygande med mobilen mot örat, korrigerar några toner i ett musikstycke innan han avslutar samtalet, ursäktar att han är tre minuter sen och hämtar Ramlösa och en extra stol. För att vara omtalad som en av världens mest lovande kompositörer inom konstmusiken på väg ut på världsturné gör han sannerligen inte mycket väsen av sig. – 90 procent av min musik skapar jag i huvudet och skriver ner i noter i datorn. Men jag spelar på pianot hemma varje dag, kanske inte så mycket som komposition utan mer som meditation. Pianot är mitt Netflix! Fast jag gillar det riktiga Netflix också, flikar han in, som en avväpnande bekräftelse på ett vanligt liv, där utanför. Vi vecklar ut de medhavda kardemummabullarna ur en pappåse men hugger i stället in hans verkliga passion: konstmusik. Hur den skapas och varför den måste processas. Länge. Han pratar hängivet om lyckan att i stället få göra det han vill, fullt ut. Att gå in och utforska på det genreöverskridande sättet som är konstmusikens essens. Att leta utan att veta efter vad, undersöka okända ljudbilder, närma sig genom att lära nytt. Och låta allting ta tid, både som vilande med en idé och under själva processen. – Folk är rädda för det långsamma i dag. Vi behöver verkligen se värdet i att fokusera på EN enda sak under väldigt lång tid. Men också inse att vissa saker inte kan forceras fram. Tidigare i år fick Jacob ett skräddarsytt stipendium, det största som delats ut någonsin, av Anders Walls stiftelse för att fortsätta att utforska konstmusiken och vidareutbilda sig. – Man slutar aldrig utvecklas, lära sig och bli nyfiken på mer, det är det jag älskar i skapandet. Jacob har länge fascinerats av ljudbilderna som finns utanför den klassiska musiken. I sitt verk Nigun ville han

54

MIN PASSION JACOB MÜHLRAD

JACOB MÜHLRAD ÅLDER: 27 år. GÖR: Kompositör. UPPMÄRKSAMMAD MUSIK: Friction för Kungliga Operan. An Echo of Memories, framförd av konsertpianisten Staffan Scheja på Konstakademien, Nigun, som beskrev den ordlösa melodin i en judisk gudtjänst, musikaliska samarbeten med Silvana Imam och medkompositör på hennes album Naturkraft. UTMÄRKELSER: 2017 mottog han Micael Bindefelds stipendium till minnet av Förintelsen för skapandet av Kaddish, ett körverk baserat på hans morfars upplevelser som överlevande av koncentrationslägren Auschwitz och BergenBelsen, för Radiokören och Eva Dahlgren som solist. Nu också nominerad till det prestigefyllda Musikförläggarnas pris 2018 för samma verk. I år fick han det största kulturstipendiet någonsin av Anders Walls stiftelse och av Alma ett stipendium som ger honom fri kontorsplats under de kommande tre åren. AKTUELL: Time, Berwaldhallen, premiär den 17 november. MER INFO: berwaldhallen.se. INSPIRATION: @jacobmühlrad på Instagram.

jag ar ap sk ik us m in m av t en oc pr 0 »9 datorn.« i er ot n i er n r ve ri sk h oc t de vu i hu

55


MIN PASSION JACOB MÜHLRAD

»Geni? Då vore ju allt gratis! Jag sliter, det är där passionen finns!«

Jacob Mühlrad med artisten Silvana Imam och producenten Nils Lundberg under ett musikaliskt samarbete i Red Bulls studio i Berlin.

till Jacobs pappa och undrade om detta verkligen var så bra, läraren var orolig att Jacob inte skulle passa in.

Kan man vara FÖR judisk för en judisk skola?

Ett fönster mot världen. Vi pratade aldrig om det. Bilderna som låg överallt hemma i radhuset. Men vi förstod att det var något dyrbart. Världen som öppnade sig nere i mörkrummet. Och kanske var det där den föddes. Drömmen om att skapa ett nytt rum. En plats där fotografi fick komma ut i ljuset. Vi hittade en tillfällig lokal. Inte på bästa adress direkt, men ett par väggar att hänga på. Vi fick höra att det var en usel idé. Men så kom invigningsdagen. Och tusentals människor. Då brann det i bröstet. Vi vågade drömma om något bestående. Vi satsade allt vi ägde på en plats där vem som helst kunde möta världen. Och varandra. Men så kom finanskrisen, och världen slöt sig. Precis när vi ville öppna upp. Så vi gjorde ett sista försök och stack iväg. Stad för stad. Dörr för dörr. Vi knackade på oanmälda hos världens bästa fotografer. Vi fick se deras bilder, historierna de berättade. Och ta med dem hem. Hem till den där platsen vi alltid drömt om. Resten är historia. Jan och Per Broman Grundare av Fotografiska Stockholm

FOTO: FABIAN BRENNECKE

En God Historia №8

återskapa den ordlösa melodin i en judisk gudtjänst. Och i det uppmärksammade körverket Kaddish utgick han från ett samtal med sin egen morfar som överlevt koncentrationslägren. I pianostycket An Echo of Memories ville han beskriva den eviga tonen. Något som ligger och vibrerar, aldrig dör ut, blir beständigt, ett slags meditativt tillstånd som kan ta oss in i evigheten. Tiden står också i centrum för hans nya verk. Time, som har världspremiär den 17 november på Berwaldhallen i Stockholm. Inför arbetet med Time översatte Jacob ordet ”tid” till över 104 olika språk, antalet är just så många språk som fanns tillgängliga i Google translate. Han skalade ner dem till cirka 60 ord som översattes med IPA (International Phonetic Alphabet) och med en sorts ljudmässig färgpalett skapade han en klangskala där allt till slut bara uppfattas som gradvisa skiftningar.

Beskrivningen låter lustfyllt kreativ men det finns ett väldigt tydligt koncept med ramar. Känslosamt verkar det först bli när hans musik ska möta mottagaren. Men då desto mer. – Verket blir ett slags rit och försätter människan i vissa tillstånd som bara musiken kan åstadkomma. Det är extremt laddat när ljuden närmar sig på det sätten, drar det konstnärliga till sin spets. Kanske var det därför han transformerade sitt passionerade förhållande till religionen över till musiken. Jacob är född i en judisk familj med det historiska arvet från morföräldrarna som överlevt koncentrationslägren. Under sin uppväxt i välordnade villaförorten Bromma i Stockholm gick han i en judisk skola och var starkt troende. Eftersom han hade svårt att koncentrera sig på det som hände i klassrummet gick han i stället all in med det judiska med ortodoxa lockar vid tinningen och kipa. Då hörde en lärare av sig

– Tydligen, tydligen … jag uppfattades i det sammanhanget som extremreligiös. Han pratar om sig själv klarsynt utan koketterande, om hur han sågs som en udda person under skolåren. – Jag har alltid varit ”aspig” på det sättet att jag kan minnas udda detaljer väldigt precist, det sa alltid min syrra. Men ”aspig”, Aspergers syndrom, var bara ett sätt att beskriva hans beteende. Dyslexin däremot fastställdes i Jacobs yngre tonår. Och som för många andra med läs- och skrivsvårigheter övade den samtidigt upp en förmåga att minnas. Utan att någon lade märke till det. Tills han som 14-åring av en händelse hittade en gammal synt i källaren på Brommavillan, där Mozarts A la turka fanns förprogrammerad. Jacob satte två fingrar på tangenterna och upptäckte att han själv snabbt kunde ta ut Mozarts marsch på gehör. När hans mamma hörde hur lätt det gick bokade hon in tid hos en pianolärare. Som konstaterade att noter var lika omöjliga som bokstäver för Jacob men att det mesta från Bach till Chopin och Beethoven kunde tas ut på gehör. En naturbegåvning hade avtäckts, men eftersom pianoläraren inte visste hur det skulle hanteras presenterade hon Jacob för konsertpianisten Staffan Scheja som började ge honom privatlektioner. Men den som vill vidare måste lära sig läsa noter på riktigt, även om det till en viss nivå kan pareras med en enorm begåvning. Det blev till slut den nuvarande mentorn Sven-David Sandström som gjorde klart för honom att vägen genom att lära sig läsa noter var den enda möjliga. Så efter tonsättarutbildningen på Gotland, gick han Kungliga Musikhögskolan, med ett utbytesår på Royal Collage of Music, och i våras blev Jacob klar med sin master i västerländsk konstmusik. 57


MIN PASSION JACOB MÜHLRAD

»Inte nöjd… är inte detsamma som att vara missnöjd.«

Efter premiären ger sig Jacob ut på världsturné med sitt verk Time.

Men akademisk examen har inte ersatt passionen och nyfikenheten. – Jag utforskar musiken mycket på samma sätt som jag en gång gjorde med religionen, att försöka förstå genom kunskap. Som när han skrev musik utifrån en fraktal, en matematisk algoritm som beskriver en algs växtprocess. – Matematik är ett viktigt redskap för att organisera och göra musiken konsekvent. Jag är inte emotionell i mitt skapande utan upplever mer att musiken skriver sig själv. Eftersom han under så många år var oförmögen att läsa noter och i stället memorerat musikstycken ser han ett tydligt mönster i alla. Hans skapande verkar ligga långt utanför anpassning och kompromisser. – Absolut, det kompromisslösa är en stark sida hos mig, men allra mest mot mig själv. Betyder det att du är hård mot dig själv, aldrig nöjd?

– Inte nöjd … är inte detsamma som att vara missnöjd. Jag ser det som att någonting allting kan göras annorlunda, eller på ett annat sätt. Även om jag njuter i stunden, så har jag inget behov av att 58

behöva känna att det var det bästa jag någonsin skrivit. – Jag vill utvecklas, undersöka, hela tiden. Ett verk hade alltid kunnat bli någonting annat. Det är det intressanta. Han ser sina verk som olika cykler, intresseområden, som han rör sig fritt mellan. Och det måste få ta tid att komponera. – Det som nu står färdigt som Time fick jag en beställning på redan 2014. Jag gick runt med bara själva idén i över ett år. Det är sjukt viktigt att laborera. Han brinner också för att sprida konstmusiken, göra den intressant för många. Det är därför han ställer upp i morgonsoffor och pratar om konstmusiken och scenskräcken – trots scenskräcken. För varje framförande inför publik, direktsändning och resa innebär en panisk rädsla för Jacob. Dessutom har han fått sparken av sin KBT-terapeut eftersom kognitiv beteendeterapi tydligen inte fungerade på just honom. Hur hanterar du rädslorna och fobierna inför varje framträdande?

– Hantera … haha, nej, man gör det bara. Jag måste dela musiken och jag kan bara dela den genom mig själv. Vilket har varit nyttigt, och ett sätt att blotta mig.

Det är lätt att gömma sig bakom skönhet. Ett vackert verk är lätt att skapa, menar han. Ett nyskapande verk är mycket svårare, det som inte refererar till de ramar vi redan känner till. Han spelar upp en sats ur Stravinskijs Våroffer, för att visa på oregelbundenheten. Han beskriver upplevelsen utifrån tonerna, virvlar med fingrarna och drar handen genom håret. Kanske det enda med honom som ger den typiska bilden av en konstnär i skapande: när handen far genom det lockiga håret. Men annars: inget mystiskt skimmer av ett underbarn som leker fram tonerna vid flygeln. Att bli betraktad som ett geni vill han inte. Verkligen inte. – Ett uppburet geni är ju någon som inte jobbar och anstränger sig. Då är det ju gratis bara. De bästa idéerna är en fördjupning av en annan idé, anser han. Där det finns en bra kärna som sedan manglas ett antal varv. – Det är sjukt osympatiskt med personer som får snilleblixtar och blir tagna av sin egen idé direkt. Fikapauser tycker han känns meningslösa. ”Vad ska man göra i dem?” Men han har kompisar, övertygar han, som vet att de ibland måste ropa genom brevlådan för att tvinga ut honom, kanske upp på ett plan för att åka och festa i Berlin. Annars ligger det närmast till hands att nöta vidare och han beskriver sig som en person som är både passionerad och perfektionist – vilket är en olycklig kombination. Men det är också där drivet finns. – Det här är något man bankar pannan blodig mot. Man kör på, ser dubbelt – men det är en passion. Det finns inget alternativ till att INTE komponera musik. Och just därför finns hans verk Time färdigt nu för världspremiär i Berwaldhallen. En idé, fördjupad och processad under flera år med pannan bankad blodig. Världsturné, scenskräck och sedan gå av och tänka att det inte var det bästa någonsin. Inte det sämsta heller. Men allt kan alltid göras annorlunda. •

Mer information och biljetter på malmolive.se


INRE HÄLSA SKULDKÄNSLA

SKULDEN

Bli kvitt din oönskade reflex Varför känns det som att det är mitt fel, när jag vet att jag inte har gjort något dumt? Skuldkänslan är en av våra halaste obehagskänslor, svår att förstå sig på och göra sig fri från. Men den går att lära sig att hantera. Och faktiskt säga hej då till, för gott! text MARINA NILSSON illustration ERICA JACOBSON

F

örst och främst. Tack och lov för dina skuldkänslor! Bara en psykopat går genom livet utan dem, så var glad och nöjd över att din sunda mentala hälsa trycker på larmknappen när du har gjort något som inte var riktigt enligt boken. Men problemet med skuldkänslor är att de ibland kan vara väldigt nitiska vakthundar som skäller på brevbäraren i nästnästa kvarter. De är ofta irrationella och kan få dig att känna att det är ditt fel när någon annan har haft otur. Och de kan vara extra ettriga under intensiva livsperioder då de kan dribbla med sitt specialtrick ”dubbelbestraffning”, så att du känner skuldkänslor både för hur du presterar på jobbet, och för hur du är som förälder till dina barn, samt för hur du tar hand om dina åldrande föräldrar, och även för hur din rhododendronbuske ser ut ... Psykologen och författaren Liria Ortiz har bland annat skrivit om infekterade mammarelationer och kan mycket om 60

skuldkänslor. Hon berättar att de tillhör känslofamiljen ”sekundära känslor”, vilket betyder att det oftast ligger en annan känsla i botten, till exempel sorg över något. Och vill man ta hand om en känsla, så är det alltid bra att gå tillbaka till grundkänslan. Vad i den här situationen är du uppriktigt ledsen för? – Skuldkänslor är egentligen en fantastisk känslomässig förmåga som skiljer oss från djuren. Vi kan hoppa i tanken, generalisera och dra slutsatser. Men ibland blir det förstås väldigt irrationellt, som när vi till exempel känner skuldkänslor för att vi inte presterar på topp på alla plan samtidigt. Många gånger handlar det då om att man prioriterar på ett sätt som leder till känslor av otillräcklighet, så där kan vi ju lära oss mycket av våra skuldkänslor, när vi börjar resonera med dem och inser att vi ställer orimliga krav, förklarar hon. Liria Ortiz menar alltså att vi ska våga möta skuldkänslan. Det är annars en vanlig strategi att försöka fly från den. Man kan till exempel hoppa vidare till känslan ”nä nu blir jag arg!”, eller döva det dåliga samvetet med något 61


INRE HÄLSA

Glasögon på nätet

SKULDKÄNSLA SKULDKÄNSLAN. Tillhör känslofamiljen ”sekundära känslor”, där det finns en annan känsla i botten.

• Glasögon i dina styrkor • Fri ångerrätt • Billigare direkt från sliperiet

PES m e d A RO M pro AT Tgre ssiv SVART a gl a s:

1185 :KOM

PLE T

T

LILLA SKULDKÄNSLAMANUALEN 4 steg för att hantera en skuldkänsla

O RÖ D PESARtyrkeglas: s n e med

595:LE T T KOMP

1. Identifiera känslan. Skuldkänsla är en obehagskänsla, så det är naturligt att försöka fly från den, eller döva den med fritt valt gift. Men försök att stanna kvar i själva känslan när den kommer. Fundera på var i kroppen den sitter. 2. Vad vill skuldkänslan säga dig? När du har fått tag i känslan, och inte försökt mota bort den, så fundera på känslans budskap och syfte. Den kanske säger ”jag tycker du är en dålig mamma som går på den här festen och lämnar barnen hos en barnvakt”. Då vet du att det är det som är skuldkänslans syfte. Den vill hindra dig från att gå på festen. Den är orolig för att dina barn inte kommer att ha det bra. 3. Resonera med din känsla. Finns det någon relevans i vad den säger? Är det kanske så att barnen är sjuka eller av annan anledning inte bör lämnas bort? Har den valda barnvakten tidigare visat sig olämplig att ta hand om barn? I så fall är det förstås bättre att stanna hemma.

Idag köper över en halv miljon svenskar sina glasögon från Favoptic. Genom att skala bort dyra butikshyror och personal erbjuder Favoptic glasögon till en bråkdel av vad de kostar på fina gatan - utan att för den skull tumma på design, mode eller kvalité. Hos Favoptic kan du prova bågar på det sätt som passar dig bäst: ladda upp en bild av dig själv och prova med bågar på favoptic.com, studera hela vårt sortiment på nätet eller besök någon av våra mottagningar centralt

i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du kan alltid helt gratis och utan köptvång låna hem fyra bågar och prova hemma i lugn och ro. Beställer gör du på favoptic.com - receptet skickar du med provbågarna eller mailar till oss. Betalar gör du först efter att du har fått hem glasögonen slipade i dina styrkor och konstaterat att du är nöjd. Välkommen in till favoptic.com

4. Agera, trots din skuldkänsla. Skuldkänslor är som vänner med en himla massa åsikter. Det är inte alltid de har rätt ... Om du kommer fram till att din skuldkänsla faktiskt inte har så bra koll på just den här situationen, så träna dig i att börja göra saker ändå. Gör vad du vill göra med skuldkänslan i bagaget. Försök inte tränga undan känslan, utan låt den vara med. Nu går ni på fest!

»Många vill gå vidare: bli arga eller döva med alkohol, sött eller fett.« alkoholhaltigt, sött eller fett. Men det är just det som psykologen tycker att vi ska undvika. Följ i stället skuldkänslomanualen där det första steget är att våga vara i sin obehagskänsla. – Jag tycker att man ska se skuldkänslan som en vän som inte kan låta bli att uttrycka en åsikt. ”Vad vill du säga mig, känsla?” Och när man sedan har resonerat lite så kan man ju komma fram till att ”tack för rådet, men det där har med min historia att göra och är inte aktuellt just nu” och då är det lättare att gå vidare, förklarar hon. Vi har alla unika styrkor och sårbarheten, så benägenheten till skuldkänslor kan variera. Hur vi har uppfostrats spelar in, och även vilket samhälle vi lever i, och vad vår kultur dikterar för normer. – Det är till exempel vanligare att en kvinna får skuldkänslor av sociala orsaker än att en man får det. Det har med vår syn på mäns och kvinnors roller att göra. En kvinna som inte tar hand om sin dementa mamma

drabbas oftast hårdare av skuldkänslor än en man, förklarar Liria Ortiz. Men hon påpekar också att skuldkänslor kan uppstå hos oss för att de högst medvetet har planterats där av någon annan. – Vissa människor är väldigt bra på att identifiera andra människors svaga punkter och sedan trycka på dem. Ofta börjar det som en komplimang. ”Vad roligt att höra att du fick det där chefsjobbet!” Och sedan kommer kritiken. ”För det är ju inte lätt att klara när man är i din ålder ...” Om man har en sådan person i sin närhet som ofta ger en skuldkänslor, så är det bästa man kan göra att höja blicken och försöka se att det just handlar om ett spel. Den här personen vill få dig lite ur balans. Sedan kan man visst fråga sig själv. ”Finns den någon sanning i vad hon eller han säger? Kommer jag bli för trött?” Men också komma ihåg att det ligger makt och kontroll bakom relationsspelet om skuldkänslorna.

63


Är du kvinna och vill ställa dig i framkant av världens utveckling? Kunna din historia och vägen till en hållbar framtid? Vi ger dig konkreta verktyg för att leda värdegrunds-, jämställdhets- och hållbarhetsarbete

INRE HÄLSA SKULDKÄNSLA

Graceful Leadership 18 månaders ledarskapsutbildning för kvinnor

Varsamhet, innerlighet & hållbarhet · Framtidstro, biomimetik & cirkulärekonomi Feminin kraft · Mod, lust & tydliga gränser · Nya strukturer · Factfulness · Fredens språk ”Den här utbildningen har gett mig kunskap, mod och trygghet att leda förändring och utveckling mot en hållbar framtid både inom företag, organisationer men också globalt. Den har även gett mig en stark personlig utveckling och verktyg att leda andra till detsamma” Marie Sterte Prefekt, Linnéuniversitetet

Agneta Nyholm Malin Selin

Skuld i parrelation – så funkar den! Känner du skuld i din parrelation?

Enligt Liria Ortiz är det inte helt ovanligt att man framkallar varandras skuldkänslor i sin mest privata relation. Man kan se det som en del av en härskarteknik, i syfte att få partnern att göra som man själv vill. Tårar kan vara en del av det spelet, men också dåligt humör, och förstås rent verbala anklagelser. ”När du säger att du vill ha mer ensamtid så känner jag att du inte älskar mig längre!” Så kommer skuldkänslan hos den andre som ett brev på posten ... Om du är den som väcker skuldkänslor, fundera på vad konflikten gav dig för tankar och känslor från början. Om din partner, som i exemplet, uttryckte behov av att vara mer ensam, så kanske detta gjorde dig rädd

Parterapeuten Liria Ortiz coachar bort skulden.

för att bli övergiven och utanför. Kanske känner du att du faktiskt inte har så många vänner utanför relationen. Kanske är detta något du egentligen borde ta tag i. Och om du är den som känner skuldkänslor, fundera på om det ligger något i din partners anklagelser, eller om de kanske bara är ett uttryck för något annat hos honom eller henne. Kommer du sedan fram till att ”nej, jag behöver faktiskt vara lite mer ensam fast att jag älskar min partner” så gör vad du känner att du behöver göra. Försök gärna förstå din partner och kommunicera om vad ni känner, men fastna inte i analysen. Människor är väldigt komplexa och det kan vara svårt nog att förstå sig på sitt eget känsloliv, än mindre någon annans.

Lena L Göransson

Graceful Living – konsten att leva varsamt och innerligt ”Årets vackraste bok” Eva Lundell ”Fantastisk, underbar, vacker och inspirerande” Maria Björklund ”Helt enastående” Monica Katarina Frisk Där mörker möter ljus – en resa i kvinnohistoria

”Ett storverk” Sture Norberg, Riksarkivet ”Århundradets viktigaste bok” Annelie Lindeberg ”I särklass den bästa bok jag läst om kvinno­ historia” Monika Szabo, litteraturlektör

»En del av en härskarteknik: där tårar, dåligt humör och verbala anklagelser finns med i spelet.« 64

www.gracefulliving.se


NEDSLAG SKROTEN I BÅSTNÄS

Den sista skroten i ingenmansland Sveriges sista bilskrot, i Båstnäs djupt inne i de värmländska skogarna, är på ett vis bortglömd. Och på ett annat sätt högaktuell, som en påminnelse om att vi strävar mot ett klimatsmart, hållbart resande – som är snällt mot naturen. text ANNA ZETHRAEUS foto LENA KOLLER

Den sista bilskroten ligger i Båstnäs, rakt ut i finnmarken från Töcksfors station i Årjängs kommun.

66

67


NEDSLAG SKROTEN I BÅSTNÄS

We’re on a road to nowhere, come on inside …

»Bilkyrkogården har blivit en kulturell mötesplats för fotografer, konstintresserade och de som bara älskar glömda, gömda platser.«

T

vå mil från Töcksfors station, rakt ut i finnmarksskogen i Årjängs kommun i det som känns som ingenmansland, ligger Båstnässkroten. En bilkyrkogård som känns som ingenmansland och en sällsam plats, inte bara för att det är Sveriges enda och sista bilskrot men också för att tiden stått helt stilla och platsen lämnats orörd. Bilskroten startades på 50-talet av bröderna Rune och Tore Ivansson och huvudaffären var gränshandel med Norge, som hade andra regler för bilskrotning och var i behov av reservdelar. Bröderna bodde själva på gården där bilskroten låg och sålde övergivna amerikanska bilar fram till 1980-talet. Sedan stannade tiden, och då båda bröderna numera är bortgångna, husen är övergivna ruiner så vilar hela Båstnässkroten i frid. En skylt finns kvar: ”Skroten är privat område. Gå runt 69


NEDSLAG SKROTEN I BÅSTNÄS

»Skylten sitter kvar kvar: ”Skroten är privat område. Gå runt och titta. Plocka ej av delar eller förstör.« och titta, fotografera är inget problem. Men vill ni köpa delar eller har frågor Ring! Plocka ej av delar eller förstör.” Och den respekteras fortfarande. Bilfreakarna har andra Mecka att besöka, men däremot lockar Båstnässkroten sökande turister som ett udda, hemligt utflyktsmål. Bilkyrkogården har blivit en kulturell mötesplats för fotografer, konstintresserade och de som bara älskar glömda, gömda platser. Inga skyltar som pekar ut platsen och aldrig listad i turistbroschyrerna som sevärdhet. Kanske är det just det som lockar: känslan av att ha upptäckt något som bara finns där nästan i smyg.•

BÅSTNÄSSKROTEN Så tar du dig hit! Med tåg via Örebro och därefter regional- och länstrafikbuss, som kan bokas hela vägen till Töcksfors. Därifrån letar du dig fram i ingenmansland via Google maps: Båsnässkroten, 670 10 Töcksfors

TÖCKSFORS

TILLSAMMANS MOT FATTIGDOM

71


TÄNKVÄRT SLUMPEN REN PÅ DET VA

S

Många kan nog känna sig lite ”ägda” av marknadens räntor och amorteringar …

– Det ekonomiska systemet är svårare att förhålla sig till eftersom det påverkar så stort, tydligt och direkt i våra liv. Ekonomi är ju på ett sätt ett annat ord för system.

Finns det ett visst mått av lättja invävd i slumpen?

– Slumpen gör dig passiv! Den gör dig till ett potentiellt offer. Vi kan göra en enkel jämförelse: att gå in på fotbollsplan och ”hoppas” på att någon ska passa dig i ett perfekt läge framför mål. Det hör vi ju att det faktiskt inte håller. Men kanske också rädsla?

Är det kanske så att … man faktiskt kan räkna ut slumpen?

Slumpen är död! PROFESSOR I KAOS

Ny utställning på NOBELMUSEET i Stockholm Läs mer på nobelcenter.se

– Absolut, för bara 100 år sedan var slumpen en mycket större del av till exempel väderprognoserna. Det räcker med att vi drar oss till minnes barndomens väderlekskartor i Rapport på tv, den var varken särskilt specifik eller säker. I dag kan meteorologerna ge bättre och mer initierade prognoser. – Ekonomiska system är inte det svåraste, om du jämför med anatomin eller astronomin, till exempel. En bit framåt har vi faktiskt kommit, i dag har vi ju inte alls samma typ av hyperinflationer.

Leve chansen! För allt går att räkna på. Så nu måste vi upp på tårna, sluta vara passiva slumpoffer. Och se möjligheten, ta chansen att vara med och påverka.

RÄTTEN TILL FRIHET MARTIN LUTHER KING JR

Minskar slumpens makt i takt med förfinade metoder för att säkerställa?

Är det svårare när vi kommer till ekonomin?

text ANNA ZETHRAEUS foto STUDIO EMMA SVENSSON

Kontek. Någon att räkna med.

DE! RA

Att få sin lön i tid är en självklarhet. Men det sker inte av sig självt, faktiskt. Vi arbetar med väldigt smarta systemlösningar och molntjänster som ger en mer effektiv lönehantering för alla typer av företag. Men det behöver du inte alls lägga på minnet. Om du inte själv fattar beslut kring ekonomi och personal eller om du är den som ser till att rätt person får rätt lön, vill säga. Då hittar du allt du behöver veta på kontek.se

TT DU UND EA

Jag tar notan. Eller?

INTE VISS T DU

Micael Dahlén, 44, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, författare och föreläsare, med passion för att utforska mänskliga beteenden genom att vända på begreppen i nya experiment. Mer info: www.micaeldahlen.com.

Finns slumpen över huvud taget?

– Nej!

Varför inte det?

– Därför att allt går att räkna på! Slumpen är bara ett sätt för oss att hantera det vi inte försökte påverka tillräckligt hårt, det vi inte ville, orkade eller var rädda för att räkna på. Känns inte slumpen lite forntida?

– Slumpen är och har varit ett sätt att systematisera osäkerhet. Inte genom att räkna ut det, utan att tala om att vi inte vet det. Och ett sätt att friskriva oss från ansvar?

– Man tar bort ett ansvar och berövar sig samtidigt möjligheten att påverka. Det är ju det vi som forskar går i gång på: att öppna, undersöka det vi inte har en aning om vad det ska bevisa – och bli helt tagna på sängen av resultatet.

– Det finns både en skräck inför det – men också en befrielse i det. Och båda är kopplat till att släppa kontrollen. Finns det strukturer i svensk samhällskultur som håller oss tillbaka?

– Vår välfärd är en del. Den är fantastisk, men också en falsk trygghet, att någon annan tar ansvar och kommandot för framtiden.

Förändras det nu när oroligheter närmar oss konkret i Sverige?

– Ja, vi får fler impulser från andra kulturer, vilket är bra. Och många som kommer till Sverige från andra delar av världen kommer ju hit just för att de inte kan lita på slumpen.

Kan ordets svenska betydelse slump ha en mer negativ effekt än engelskans: Chance.

– Ja! Chansen är något du springer till, det är framåtlutande. Slumpen beskriver mer något passivt, som du väntar på och hoppas ska bli kvar till dig. Och kan föda offermentaliteten. Hur ska vi tänka i stället då?

– Jag kan inte vara helt säker på exakt vad det leder till. Men jag kan vara helt säker på att jag kan påverka. Att vara stark i den övertygelsen och alltid försöka. Och hur tar vi tag i initiativets makt?

– Vi ska tänka att vi är våra egna livs entreprenörer. Livet är din startup. Kör i gång bara. Vi är inga linjearbetare, som agerar vid löpande bandet i en fabrik, bara agerar efter visslan. – En del blir bra, en del mindre bra. Men då lär du dig på vägen. Livets lott. Ju fler lotter du tar, desto större chans har du har att vinna.• 73


FOR EVERY WOMEN. EVERY TERRAIN. EVERY ADVENTURE.

TÄVLING VINN KLÄDER & UTRUSTNING

ECO-SHELL FOOTWEAR Anneli Pompe är äventyrare, bergsklättrare och inspirationsföreläsare. Här klädd i Devold Ona baselayer i färgen night, som du har chans att vinna i tävlingen.

Hanwag Saisa Mid Lady ES

WWW.HANWAG.COM

18_Hanwag_Saisa Mid_200x137mm_5mm.indd 1

02.10.18 19:45

Lennart förändrar liv genom Europeiska solidaritetskåren! Han har utvecklat ungdomar och den egna kommunen, Lidköping i över 16 år.

FOTO: ANNELIE POMPE

Sporty, midcut women’s boot made from high-end, sustainable materials with waterproof and breathable Eco-Shell Footwear membrane, made 100% f luorochemical free. Perfect grip in town and on trails thanks to MICHELIN V-ROUGH sole.

TÄVLING: Vinn utrustning för nya äventyr SÅ HÄR TÄVLAR DU: Svara på frågan: Hur lyder Expeds slogan och i vilket land tillverkas Devold (i egen fabrik)?

”Jag säger bara en sak, ni som får chansen till sådant här, GÖR DET! Det här är det bästa och roligaste jag gjort i hela mitt liv”

1. Best products in the world resp. Lettland X. The maximal outdoor experience with minimal means resp. Litauen 2. Expedition products resp. Kina

Matilda åkte till Ungern

Skicka svaret till: Sista tävlingsdag är den 30 november 2018. Svaren sänds till tävling@newelement.se Skriv namn, adress, telefonnummer och önskad storlek i svaret.

Din kommun kan också förändra liv!

Kontakta Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: info@mucf.se

DETTA KAN DU VINNA! • Ett set med zip neck och byxa av Devold Ona baselayer (det som Annelie har på sig). Eller motsvarande set för herrar, Vaksvik. Värde 999 kr + 899 kr = 1 898 kr. • En Devold Expedition zip neck, Subsea. Värde 999 kr. • Två produkter från Exped. • Exped ryggsäck Torrent 30, black/grey, värde 1 499 kr. • Exped Camp slipper, green, värde 399 kr. (Totalt värde 4 795 kr.)

DEVOLD – KLASSISK ULL SEDAN 1853 Devold of Norway är Norges, och en av världens, äldsta textiltillverkare och varumärken inom funktionella outdoorkläder. Devold har producerat merinoullsunderställ och klassiska ulltröjor sedan 1853. Exped – utrustning för naturliv. Exped, från Schweiz, utvecklar och tillverkar utrustning av hög kvalitet inom outdoor, friluftsliv och resor. I sortimentet finns allt från liggunderlag, ryggsäckar och tält, till sovsäcker, packpåsar och annat som behövs på turen, i naturen eller på resan. New Element – från outdoor till ridning. New Element Scandinavia AB är återförsäljare för flera varumärken inom sport, outdoor, lifestyle, ridsport samt ridresor.

75


KORSORD NOVEMBER

FOTO: SHUTTERSTOCK

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Vår planet blir snabbt alltmer trångbodd. Vi människor breder ut oss med vägar, odlingar, bebyggelser, fabriker, gruvor och vattenkraftdammar. Vi skövlar naturskogar, gräsmarker, hav och vattendrag. De arter vi delar planeten med drabbas hårt. Djurens livsmiljöer blir till odlingsmark, de hotas av trafikerade vägar, de avskärmas från sina matplatser, de skiljs åt från varandra och förlorar därmed möjligheten till fortplantning. När den biologiska mångfalden minskar, rubbas känsliga ekologiska system. Det hotar i slutänden alla djur och växter på vår jord, även oss människor. Och allt går i en rasande takt. Om inget görs kommer två tredjedelar av populationerna med vilda ryggradsdjur som fanns för 50 år sedan att vara borta år 2020*. Vi står inför en massutrotning.

Men det finns hopp. Det är vi människor som orsakat problemen, därför kan vi också lösa dem. På WWF arbetar vi för att skydda djur och växters livsmiljöer. Vi jobbar handgripligen på plats i över hundra länder, vi ställer krav på makthavare och politiker och vi påverkar lagar. I Asien arbetar vi till exempel med att knyta samman områden och skogar som idag är splittrade på grund av människans framfart. Detta för att skapa större sammanhängande områden där björnar och andra djur kan röra sig friare och föröka sig bättre. Vill du hjälpa oss att uträtta mer? Bli WWF-fadder och ta aktiv del i arbetet med att stoppa utrotningen!

* Källa: Living Planet Report 2016.

Bli fadder wwf.se/fadder Swisha 901 9746

Brandon Smith / Alamy

HABITATSFRAGMENTERING

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 29 november. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

Grattis! Ni vann i september: FÖRSTA PRIS: Monica Killander, Uppsala ANDRA & TREDJE PRIS: Tove Janzon, Stockholm Eirin Östlund, Årjäng

Lösningen till juli/augustikorsordet finns på sid 94.

77


DET SJUNDE INSEGLET

PYSSEL

Sudoku

NOVEMBER

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

AV INGMAR BERGMAN R E G I & K O R E O G R A F I : H U G O H A N S É N & B E N K E R Y D M AN

MEDELSVÅR

SVÅR

Dubbelglosan SVÅR

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

MEDELSVÅR

SMÖR - FLIK - MÖDA- IDOL - ÖDEM - KALV - RAMP - LODA Sudoku:

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

Dubbelglosan: Ordkättingen: GRÅ-ZON-SPELREGEL-RÄTT-VIS-AFTON-VARD-ERA

Lösningar

REGEL - ZON - VARD - SPEL -RÄTT - AFTON - VIS

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN 78

>>PREMIÄR 17 NOVEMBER, STORA SCENEN

U P P S A L A > > >> S T A D S T E A T ER BILJ/INFO: 018-14 62 00 WWW.UPPSALASTADSTEATER.SE


din resa…

10 november till 30 december

TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

Hej Ida!

Ida Josefsson brinner för teknik som underlättar vardagen. Hemma ber hon sin smarta högtalare sätta på timern i köket. På jobbet ligger hon bakom satsningen där resenärer kan prata med SJ genom röststyrning.

Invigning av Ernst Kirchsteiger den 10:e november klockan 17.00

Kom och upplev vår tomte och vintervärld – en snövärld inte lik någon annan. Träffa tomten och önska dig något i önskemaskinen. Möt spännande artister, författare och underhållare. En marknad full av läckerheter som korv, sill och hantverk från trakten. Vi ger dig det bästa julen har att erbjuda – värme, gemenskap, glädje, snö, skridskobana och karusell.

Ernst i

nviger

kl 17.0

0

text KATARINA MYRBERG foto ANNA ALVERHAG

4,5 milj. julel jus Ett Ettbärnstensfärgat bärnstensfärgatlageröl lagerölmed medhärlig härlig humledoft humledoftoch ochen enfyllig fylligmaltkropp. maltkropp.

KARAKTÄR KARAKTÄR33 33CL CL5,4 5,4%%––ART.NR. ART.NR.89937 89937––KOSTAR KOSTAR14,50 14,50KR KR PÅ PÅSYSTEMBOLAGET. SYSTEMBOLAGET.DISTR. DISTR.AV AVCARLSBERG CARLSBERGSVERIGE SVERIGEAB. AB.

Ida Josefsson har jobbat tre år på SJ – och ligger bakom satsningen på SJs röst i mobilen.

3 STEG FÖR ATT TESTA SJS NYA RÖSTTJÄNST

10 NOVEMBER – 23 DECEMBER Torsdag till Fredag, 12.00 – 20.00. Lördag till Söndag 11.00 – 18.00 24 DECEMBER STÄNGT • 25 DECEMBER – 30 DECEMBER öppet alla dagar, 11.00 – 18.00 ENTRÉ Vuxna 90kr, barn 60kr. Barn under en meter går in gratis! Program hittar du på www.kosta.se där det uppdateras ständigt. WWW.DESTINATIONKOSTA.SE SMÅLAND • SWEDEN 10 NOVEMBER – 30 DECEMBER

Alkohol Alkohol är är beroendeframkallande. beroendeframkallande.

1

Aktivera På Androidtelefoner (Lollipop 5.0 +) aktiverar du Google Assistant genom ett knapptryck eller genom att säga ”OK Google”. På IPhone (iOS 10 +) laddar du ner Google Assistants app.

2

Fråga Säg ”Prata med SJ” och då svarar SJs röst: ”Hej! SJ här, vad kan jag hjälpa dig med?” I dagsläget kan du ställa frågor om trafikläget, för en station eller ett tåg och få svar om spår och avgångstider.

3

Småsnacka Du kan också småprata och lära dig nya saker om tåg. Tips: Ställ frågan: Berätta något roligt om SJ!

– Om några år kommer vi att tycka att det är för krångligt att klicka fram information i mobilen, och i stället söka med hjälp av vår röst, säger Ida. I augusti släppte Google sin röststyrningstjänst Google Assistant på svenska. SJ var ett av de första företagen som då lanserade sin egen rösttjänst i mobilen med teknik som bygger på artificiell intelligens. Resenärer kan ställa frågor och få svar av SJs röst om bland annat trafikläget och avgångstider. – Många resenärer vill kolla upp trafikinformation innan de åker hemifrån och röststyrning gör det enklare. Nu tränar vi rösten att bli smartare, till exempel kan ju frågor om nästa avgång till ett resmål ställas på många olika sätt. Redan nu ställs flera hundra frågor till SJs röst varje dag, men användandet förväntas öka när rösttjänsten flyttar in i smarta högtalare. Enligt analysföretaget Gartner kommer 30 procent av allt sök att göras utan skärm 2020. Men möjligheten att få jobba med teknik i digital framkant var inte orsaken till att Ida sökte sig till SJ som nybakad civilingenjör för tre år sedan. Det var det ambitiöst upplagda traineeprogrammet. – Men jag var lite skeptisk först ska jag erkänna. Trodde SJ var gammaldags och trögrörligt, men jag blev helt motbevisad. Här jobbar folk som är så himla engagerade – och vi ligger långt framme i det digitala kundmötet. Under traineeåret fick Ida prova på allt från att byta bromsblock på tåg i depån till att delta i stora it-projekt. Sedan rekryterades hon till jobbet att utveckla SJs digitala kanaler. – Det är häftigt att jobba i skarven mellan resenärer och teknik, att utveckla tjänster som gör folks vardag enklare.• 81


din resa…

text KATARINA MYRBERG grafik ANNA-LENA LINDQVIST

82

83


din resa… reportage

Träd förhindrar torka.

Under sin lokförarutbildning har Ahmed Osman fått göra praktik på både gods- och persontåg. ”Men jag är social, så jag gillar persontåg bäst.”

Ahmed följer sin dröm – blir lokförare 32-årige Ahmed Osman följer sin dröm. Han är snart färdig lokförare efter 15 månaders utbildning. Kupé hakade på i förarhytten när han gjorde praktik på SJ i Göteborg. – Kanske är det här världens bästa jobb, säger han.

Plantera fler träd! Du Dukan kangöra göraskillnad skillnadför fördem demsom somdrabbas drabbashårdast hårdastav avklimatklimatförändringarna. förändringarna.Genom Genomträdplantering trädplanteringoch ochutbildning utbildningger gerVi-skogen Vi-skogen utsatta utsattamänniskor människori iöstra östraAfrika Afrikamöjlighet möjlighetatt attskaffa skaffasig siginkomster inkomster och ochmat matpå påbordet bordet––samtidigt samtidigtsom somklimatet klimatetblir blirbättre. bättre.Bekämpa Bekämpa klimathot klimathot och och fattigdom fattigdom nu. nu. Bli Bli månadsgivare månadsgivare på på viskogen.se viskogen.se

text KATARINA MYRBERG foto BODIL BERGQVIST

att det var svårt att komma in på lokförarutbildningen, att bara tio procent klarar intagningstesterna. Men jag tänkte att jag kan bli en av de tio procenten. Jag var så stolt över när jag blev antagen, säger Ahmed, som ursprungligen är från Eritrea och kom till Sverige för fyra år sedan. Han har tagit plats i lokförarhytten på regionaltåget till Vänersborg som rullar ut från Göteborg Central. Vid sin sida har han sin körlärare, lokföraren Alexander Weinfors. Under tre veckor av den 15 månader långa utbildningen på TCC i Boden gör Ahmed praktik på SJ Götalandståg, SJs dotterbolag som kör Västtrafiks pendel- och regionaltåg. Efter honom ska klasskamraten Abdirahman också göra praktik i Göteborg. Båda har utländsk bakgrund, vilket fortfarande är relativt ovanligt i den svenska tågbranschen. Samtidigt råder det stor brist på lokförare. – Vi behöver både fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund som vill bli lokförare. En ambitiös kille som Ahmed kan bli en förebild för andra som kommit till Sverige och ska välja yrkesväg. Därför är det extra viktigt att vi ställer upp med praktikplatser, säger Aleksander Petrovski, som ansvarar för planeringen av utbildning på SJ Götalandståg.

– JAG FICK HÖRA

85


din resa… reportage

LIFELINE PRESENTERAR

Ahmed Osman kom till Sverige för fyra år sedan. Nu ingår han i en satsning att få fler utlandsfödda att välja lokföraryrket.

”90 MINUTERS OAVBRUTET SKRATT”

AFTONBLADET

ÄLSKANSVÄRD SOM ”ENERGI OCH UTSTRÅLNING LIKA GALET

“ÖZZ & MÅNS TRÄFFAR RÄTT I MAGEN”

ALLTID.” SVD

EXPRESSEN

.”DN

”IDÉN ÄR JU LYSANDE OCH VÄLSKRIVEN

SÅ BLIR DU LOKFÖRARE Det finns lokförarutbildningar över hela landet, från Boden i norr till Hässleholm i söder. Vid antagningen genomförs urvalstester i tre steg, där bland annat stresstålighet och koncentrationsförmåga prövas och en yrkespsykologisk bedömning görs. Det är lätt att få jobb som lokförare. Enbart SJ ska rekrytera 225 lokförare under en treårsperiod. Läs mer på sj.se under Jobba hos oss.

»Jag frågade min lärare: Tågspråk, är det något annat språk än svenska?« 86

För att komma in på en lokförarutbildning görs urvalstester för att hitta sökande med rätt personliga egenskaper. För att klara testerna måste man bland annat vara snabbtänkt, men ändå noggrann, ha bra simultankapacitet, bra korttidsminne och koncentrationsförmåga. Ahmed klarade de tuffa testerna. Just till intagningen förra hösten fick utbildningen på TCC i Boden extra pengar för att öka andelen lokförarelever med utländsk bakgrund. Några avkall på säkerhetskraven gjordes självklart inte. Däremot anpassades urvalstesterna rent språkligt. Under utbildningen har Ahmed och två klasskamrater dessutom pluggat ”järnvägssvenska”. Järnvägsbranschen är full av branschuttryck och begrepp – och har du inte svenska som modersmål blir det en extra utmaning. – Första dagen i skolan fick jag ett häfte som heter Tågspråk. Då frågade jag min lärare: Är det här något annat språk än svenska? De första månaderna fick jag kämpa mycket med svenskan, men sedan kom jag in i det ordentligt. Snälla klasskamrater och min svensklärare har hjälpt mig, säger Ahmed. Tåget till Vänersborg tar 54 minuter. Där vänder det tillbaka mot Göteborg. Ahmed kör koncentrerat och körlärare Alexander sitter lugn och tyst bakom honom. När de närmar sig Trollhättans station reser sig

Alexander upp och ger tips om var Ahmed bäst stannar tåget vid plattformen. Fast några minuter senare blir det mer dramatiskt. Tåget kommer in i en spänningslös sektion, men får samtidigt felsignal från tågskyddssystemet som gör att tåget bromsar automatiskt. Om tåget blir stående i den strömlösa sektionen kommer det att leda till förseningar på sträckan. Men Alexander guidar Ahmed lugnt och tydligt. De lyckas häva bromsningen och rullar in i en sektion med spänning i tråden igen. – Där blev det lite svettigt en stund, säger Alexander med ett leende. Men resenärerna ombord har ingenting märkt. Ahmed ringer in till fjärrtågklareraren på Trafikverkets tågtrafikledning och rapporterar in felet. En halvtimme senare är tåget åter på Göteborg Central. Tågvärden ombord kikar in i lokförarhytten innan han hoppar ner på plattformen. – Bra kört, väldigt snygga stopp, berömmer han. I december blir Ahmed färdig lokförare. Inte för ett ögonblick har han ångrat sitt yrkesval. Det är redan hans drömjobb. – På praktiken i Boden träffade jag en man som varit lokförare i 38 år och som aldrig drömt om att byta yrke. Det kanske bli likadant med mig, för kanske är det här världens bästa jobb.• Se filmen om Ahmed på sj.se.

SISTA DATUMEN I HÖST!

WWW.CIRKELN.ORG L I FELI NE PR ESENTER AR

DAGENS NYHETER

AFTONBLADET

EXPRESSEN

GÖTEBORGS-POSTEN

SPELAS VÅREN 2019! PREMIÄR 24 JAN! BILJETTER: JONASGARDELLSHOW.SE BILJETTER: BOKASPERSORKESTERSHOW.SE

BILJETTER OCH MER INFORMATION PÅ WWW.LIFELINE.SE


din resa… nyheter

Succémusikalen Succémusikalen från från Broadway Broadway

EUROPAPREMIÄR EUROPAPREMIÄR

Tomtefar, Svansjön och miljoner juleljus väntar dig som tar Jultåget till Liseberg.

Missa inte Jultåget!

88 november november 2018 2018

Söker du maximalt julmys? Ta SJs Jultåg till Liseberg. I skenet av miljoner juleljus förvandlas nöjesparken i Göteborg till en strålande vintersaga. Besök julmarknadens 75 olika bodar och butiker och få upp värmen i vintervakna karuseller. På isbanan framförs den klassiska baletten Svansjön. De lite mindre (och stora med barnasinnet kvar) kan självklart lämna sin önskelista till Tomtefar. SJs specialtåg till Liseberg avgår från Stockholm den 1 och den 15 december.

Teaterpaket Teaterpaket från från 11405 405 kr/person kr/person!! Läs Läs om om våra våra förmånliga förmånliga teaterpaket teaterpaket på på werm wermlandope landope ra.com ra.com eller eller ring ring 054 054–21 –21 03 03 90 90

Hållbara toppturer Himlabadet Himlabadetligger ligger centralt centralti iSundsvall Sundsvall på påUniversitetsallén Universitetsallén1313

aVKOPPLING aVKOPPLING FÖR FÖRVUXNa VUXNa På PåReLaXeN ReLaXeN

KÖR KÖReN eN UTMaNING UTMaNINGI I SURFeN! SURFeN!

ROLIGT ROLIGT FÖR FÖRheLa heLa FaMILjeN! FaMILjeN!

! k n ä t s a d la g & k s la p a g Härli

Oförglömlig offpiståkning i Skäckerfjällen i Jämtland.

Välkommen Välkommentill tillhärliga härligabadupplevelser, badupplevelser, vattenrutschbanor, vattenrutschbanor,bubbelpooler, bubbelpooler,klättervägg klättervägg och ochvattenpist vattenpist på påSundsvalls Sundsvallsäventyrsbad. äventyrsbad. Välkom Välkommen men Vi Vihar harett ettstort stortbarnpoolområde, barnpoolområde, till tillSundsv Sundsvall! all! multibassäng multibassängför förträning träningoch ochen en avkopplande avkopplanderelax relaxmed medtakterrasser takterrassermot mot Selångersån. Selångersån.På Pårelaxen relaxenkan kandu dusom somvuxen vuxen njuta njutaav aven enhärlig härligmix mixav avbastubad, bastubad, upplevelseduschar,pooler pooleroch ochgod godmat. mat. upplevelseduschar,

Premiär för ekologisk trekantssmörgås i bistron.

Dubbla SJ Priopoäng till 26-åringar Att bli vuxen är inte alltid så kul. Till exempel gäller inte SJs ungdomsbiljetter från att du fyllt 26. Så för att mildra övergången till vuxenlivet (och vuxenbiljett) får nu alla 26-åringar dubbla SJ Prio-poäng på resor och bistroköp fram till dagen de fyller 27. Ingen dum födelsedagspresent eller hur?

Älskade trekantsmacka! Trekantssmörgåsen är en storfavorit i bistron. Därför har vi tagit fram en 100 procent ekologisk trekantsmacka att mumsa på under tågresan. Den består av rågbröd, riven ost, mild senapsdressing och krispig kål, tillagad av krögarduon Kalf & Hansen. Närodlat förstås – och väldigt smarrigt!

Välkommen till vuxenlivet – och dubbla SJ Priopoäng i ett år.

Dags att boka sportlovsresan! Du vet väl att du kan boka din resa till sportlovet och ända fram till den 7 april? Dröm, bestäm dig – och boka på sj.se eller i SJs app.

Dessutom Dessutomär ärviviförst försti iEuropa Europamed med attraktionen attraktionenSurfstream, Surfstream,där därdu dusurfar surfar som sompå påriktiga riktigavågor. vågor. Mer Merinformation informationpå påwww.himlabadet.se www.himlabadet.se

Tänk dig skoterturer över frusna sjöar, totalt orörd natur, toppturer till berg med fantastiska vyer. För att visa vilken fantastisk skidåkning Sverige har att erbjuda, och att det går att resa mer medvetet, ordnar Haglöfs och Addnature en specialresa till Skäckerfjällen i Jämtlandsfjällen. Det är en av Sveriges vackraste högfjällsplatser och resan dit sker med SJs nattåg. Sover och äter gör man på Kolåsens fjällhotell med sin ekologiskt och lokalt odlade mat. Fram till den 2 december läggs en biljett i veckan ut för aktion med budstart på 5 000 kronor. Allt över startsumman doneras till POW, Protect our winters, som verkar för att snösporten ska minska sin klimatpåverkan. Vill du följa med? Håll utkik på addnature.com.

FOTO: LISEBERG

Jul på Liseberg 2018 är öppet 16–18, 23–25 och 29–30 november samt 1–2, 5–9, 11–23 och 26–30 december.

Följ Följoss osspå påfacebook.com/himlabadet facebook.com/himlabadet tel tel060-19 060-1920 2000 00eller ellere-post e-postinfo@himlabadet.se info@himlabadet.se

89


din resa… sj prio Växjö På Snusgatan inne på museet får besökarna uppleva Svensk-Amerika.

Skalfria solroskärnor – vår bästsäljare! • Inget skräp på backen • Populär och räcker länge • Utan skal – dubbelt så mycket mat

Historien om den svenska utvandringen till Amerika berättas på Utvandrarnas hus i Växjö.

Drömmen om Amerika

Istället för att frakta skal i onödan (halva vikten) ser vi till att skalet blir biobränsle!

Över en miljon svenskar emigrerade till ett helt nytt liv i Nordamerika under åren 1840–1930. Historien som fortfarande berör många svenskar på djupet berättas i Utvandrarnas hus i Växjö. text KARIN WALLÉN

LENNARTS VÄXJÖTIPS: 1. PM & Vänner restaurang och hotell är en upplevelse. De har en stjärna i Guide Michelin, en imponerande vinkällare och har vunnit flera svenska och internationella utmärkelser. 2. Kronobergs slottsruin som ligger naturskönt vid Helgasjön. Slottet var en viktig gränsfästning mot danskarna fram till 1658 då den nya riksgränsen flyttades till Öresund.

TRE SJ PRIO-TIPS 1. Broqvist Konditori, två för en på fika. 2. Växjö MTB, 20 procent på cykeluthyrning. 3. Caffè Dallucci, 50 procent på valfri kaffe/te.

90

DET ÄR EN HISTORIA som är mer aktuell

än någonsin: den om hur 1,3 miljoner svenskar lämnade nöd och fattigdom för ett liv på andra sidan Atlanten. Ett liv som kunde bli framgångsrikt, eller inte. – Många av de öden som vi beskriver mer detaljerat är ju de som lyckades. Men det finns många andra, och dem vill vi belysa mer när vi nu ska utveckla museet, säger Lennart Johansson, chef för Utvandrarnas hus. Museet har funnits sedan 1968. En av initiativtagarna till att det skulle ligga i Växjö var ingen mindre än Vilhelm Moberg. Han skrev den kända romansviten om Karl Oskar och Kristina och deras grannar som valde att ta båten till Amerika. I museet finns också ett särskilt Mobergrum. När museet nu utvecklas satsar man på förnyad teknik, fler historiska infallsvinklar

och även en ny avdelning som inte bara ska berätta om utvandringens historia, utan även om invandringen till Sverige. Lennart Johansson nämner de vita bussarna från Polen efter andra världskriget, arbetskraftsinvandringen som följde under 1950–70-talet, och senare årtiondens flyktinginvandring från krig och förtryck. – Många har nog inte förstått hur oerhört omfattande emigrationen var från Sverige. Man får också med sig bilden av vilket stort beslut det är att flytta och bryta upp hemifrån. Att lämna familjen, hembygden, i de flesta fall för alltid. Som SJ Prio-medlem går du in två för en. På samma biljett kommer du in på Sveriges glasmuseum och Smålands museum, som precis som Utvandrarnas hus drivs av Kulturparken Småland, som ligger en kort promenad från Växjö station.

Gå med i SJ Prio!

SJ Prio Mastercard

Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotellövernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

Med SJ Prio Mastercard får du ett betalkort som du kan ERBJUDANDEN betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina PÅ SJ.SE/ köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, SJPRIO vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.

agnus Bergv s) · Foto M s chlori Chlori fnk ( n ö r G

all

Handla med hjärtat Ge fåglarna mat som är eko

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2–3 dagar. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Snabb leverans Beställ enkelt på slattergubben.se 3 Sveriges största utbud 3 Leverans 2–3 dagar 3 Fri frakt från 65 kg

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

SE ALLA MEDLEMS-

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


92

Det finns en rad tilläggstjänster som du kan beställa samtidigt med din resa. FÖRBESTÄLLD MAT: Reser du i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt, klassisk räksmörgås och tre danska smörrebröd. Dagens rätt och frukost finns även som vegetarisk/vegan/ glutenfri/laktosfri. Reser du i 2 klass kan du förbeställa glutenoch laktosfri barnrätt och frukost som är vegetarisk/vegan/glutenfri/laktosfri. TAXI: När du köper din tågresa kan du samtidigt boka taxi till och från stationen. Då slipper du stå i taxikö. HOTELL: Boka hotellrum i samband med din tågresa. VÄLJ PLATS: När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, också välja platsegenskaper som tyst avdelning, djurtillåtet, djurfri plats, rullstolsplats och så vidare. Du kan själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta.

1 KLASS I 1 klass sitter du bekvämt i lugn och ro. Platsreservation ingår där det är möjligt och du har dessutom tillgång till våra bekväma lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1 klass på SJ Snabbtåg finns högkomfortabla stolar och du får en frukost serverad fram till kl. 09.00. Under resan har du tillgång till kaffe, te, vatten och frukt. Du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats. På SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet och du har ett eluttag vid varje plats. 2 KLASS Även i 2 klass reser du mycket bekvämt. Vid resa med SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet. Eluttag finns på SJ Snabbtåg, dubbeldäckaren och de flesta InterCitytåg. NATTÅG Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i sovvagnskupé med god komfort i sköna, bäddade sängar eller i liggvagnskupé med enklare komfort där du bäddar själv. Ombord på de flesta av våra nattåg finns en bistro. Alla kupéer har eluttag.

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av Tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Bra Miljöval

FAMILJEERBJUDANDE Som vuxen kan du ta med dig max två barn (under 16 år) när du reser i 2 klass med SJ InterCity och SJ Regional, du betalar endast bokningsavgift. Som ungdom/studerande kan du ta med dig max två barn under 7 år. På SJ Snabbtåg betalar barn i vuxens sällskap 15 procent av vuxenpriset. Även på SJs nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande reser till rabatterat pris i 2 klass med: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får tio procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Erbjudanden och rabatter

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. RESA SOM KAN OMBOKAS Ombokningsvärdet (biljettpriset minus bokningsavgiften) kan användas till en eller flera nya resor. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Flexibel resa

Tilläggstjänster

Alltid god komfort

Bra att veta

Med reservation för ändringar.

Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information.

Mer information och köp av resa

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken inom respektive län. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen.

Reser du ofta?

SJs bistro är KRAV-certifierad. Bistrons inriktning är svenska säsongsanpassade råvaror, ekologiska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord. Alkoholhaltiga drycker serveras endast till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget.

Bistron

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undantaget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

din resa… med sj

93


din resa… vår tågflotta

www.teatervasternorrland.se www.teatervasternorrland.se

tre av fyra rökare vill sluta

FAMILY FEELINGS

Enabsolut absolutjätterolig jätteroligföreställning föreställning--med medlite liteångest! ångest! En

– ta chansen att lyckas med vårt stöd www.slutarokalinjen.se

KORSORDSLÖSNING OKTOBER

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

SJ 3000

X 2000

Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW. Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

ÄÄVVEENN !! PPÅÅ TTUURRNNÉÉ DUBBELDÄCKAREN

REGINA

TeaterVästernorrland Västernorrland Teater

manusTherese ThereseSöderberg Söderberg manus regiOlle OlleTörnqvist Törnqvist regi scenografiAnna AnnaOlofsson Olofsson scenografi medverkandeÅke ÅkeArvidsson Arvidsson medverkande KristofferBerglund, Berglund,Lars-Peter Lars-PeterJansson Jansson Kristoffer GiselaNilsson, Nilsson,Alva AlvaPettersson Pettersson Gisela HelenaSvartling, Svartling,Ingmar IngmarVirta Virta Helena

Tillsammansmed medTeater TeaterVästernorrlands Västernorrlands Tillsammans eminentaensemble ensemblefår fårviviskratta, skratta,och ochkanske kanske eminenta ävenvrida vridapå påoss osslite, lite,åtåtdenna dennafartfyllda fartfyllda även komedimed medhög högigenkänningsfaktor. igenkänningsfaktor. komedi

okt -- 24 24 nov nov 55 okt

Konsertteatern,Sundsvall Sundsvall Konsertteatern,

Biljetter:060-15 060-1554 5400 00 Biljetter: www.entresundsvall.se www.entresundsvall.se

Ett populärt regionaltåg som finns på många sträckor i Sverige. SJ kör det mellan Sala–Linköping och Karlstad–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvagnars) och 2 120 kW (trevagnars). Miljöfakta: Alla resor med SJs tåg är sedan 1994 märkta

med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Finns ombord: Djuravdelning och rullstolslyft. Premiär: Slutet av 1990-talet. Längd och vikt: 53,9 m och 142 ton (2 vagnar), 80,5 m och 203 ton (3 vagnar).

X 12 Ett klassiskt regionaltåg som nyligen upprustades och fick en ny, fräsch interiör. Större bagageställ, manuell rullstolsramp och en toalett anpassad för rörelsehindrade tillhör några av nyheterna. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 1 280 kW.

Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm– Västerås–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005. Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Miljöfakta: Vid upprustning av tåg ställer SJ tuffa miljökrav på leverantörerna. Premiär: 1991. Längd och vikt: 49,8 m och 103 ton.

Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro. Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

95


Fråga lokföraren

din resa… nyfiken på tåg?

Daniel Bergman

FOTO: BRUNO EHRS

syftar inte urvalstesterna till lokförarutbildningen i första hand till att premiera intelligens. De är i stället utformade för att hitta personer med just rätt personliga egenskaper. Man måste bland annat vara snabbtänkt, men ändå noggrann, har bra simultankapacitet, bra korttidsminne och koncentrationsförmåga. Dessutom kommer alla sökanden som klarar testerna att få genomgå en psykologisk utvärdering. Det är med andra ord inte alls någon enkel sak att klara alla testerna. Som de flesta urvalstester är också dessa utformade så att de hellre underkänner några sökanden för mycket, än att de släpper igenom olämpliga personer. Det sker för att garantera en bibehållen hög säkerhet på våra järnvägar. Min personliga och helt ovetenskapliga spaning är att många sökanden med akademisk bakgrund gör sig alldeles för noga vid urvalstesterna. De flesta har inga problem med att lösa uppgifterna, men det tar lite för lång tid. Att kunna agera både snabbt och korrekt är en förutsättning för att lyckas som lokförare. Jag hoppas ni inte känner er nedslagna över en mindre motgång. Det betyder bara att ni kan komma bättre förberedda om ni skulle vilja göra testerna igen. Daniel

Varför är lokförartester så konstiga? DANIEL BERGMAN

Herr Herr // Dam Dam Light Light hiker hiker

Moab Moab FST FST Ice Ice++

Fantastiskt Fantastiskt grepp grepp på på våt våt is is med med ® ® Merrell Merrell && Vibram Vibram Arctic Arctic Grip. Grip.

Ålder: 38 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 7 och 2 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan åtta år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Jag och min 30-årige son har båda studerat på universitet, så någon form av intelligens har vi. Men vi har misslyckats med urvalstesterna för att bli lokförare. Varför ställs det så märkliga frågor?

Mvh Ann

Hej Ann! Så tråkigt att höra att era tester inte gick bra. Det behövs sannerligen fler duktiga och engagerade förare inom järnvägsbranschen. Som du redan konstaterat så

Hej! Vad är det för trätunnlar som tågen mellan Kiruna och Narvik åker igenom? Odd Måker Hej Odd! De långa trätunnlarna i fjällvärlden kallas för snögallerier, och är till för att skydda mot snö. De har konstruerats på platser där man av erfarenhet vet att risken är stor att snödrev kan bli så omfattande att det till och med kan bli svårt att röja bort all snö från järnvägen. Så även om de kanske förtar lite av utsikten så är de nog ändå att föredra framför att köra fast tåget i enorma snödrivor. Daniel

Varför fäller Trafikverket inte fler träd vid mindre järnvägslinjer så det blir färre trafikstörningar? Per Hej Per! Att stormsäkra våra järnvägar är tyvärr inte så enkelt som det vid en första anblick kan verka. Historiskt sett har man när järnvägarna anlagts löst in mark i den omfattning som krävs för själva anläggningen. Man har i de allra flesta fall inte tagit hänsyn till en yta som täcker upp till en trädlängds avstånd ut från spåren. Innan någon stormsäkring kan utföras måste alltså mer mark lösas in. Detta sker som regel genom servitut. Processen för markåtkomst genom servitut är ganska komplicerad. Bland annat måste flera samråd hållas med både berörda markägare och myndigheter. Hänsyn måste tas till fornlämningar, naturreservat, nyckelbiotoper eller andra former av skyddsvärda områden. Innan arbetet kan komma i gång måste dessutom Lantmäterimyndigheten fatta beslut om ny fastighetsbildning för varje berörd fastighet. Det beslutet kan också överklagas för att sedan kunna prövas i domstol. Först när tillräckligt stor del av en bansträckning har klart med nya servitut kan själva trädfällningen starta. Eftersom det är en sådan lång och delvis komplicerad process så prioriteras arbete längs de största och mest trafikerade banorna först. Efterhand kommer även de mindre att åtgärdas. Daniel

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

Finns Finns ii välsorterade välsorterade nät-, nät-, sko sko och och sportbutiker. sportbutiker. 97


din resa… i kupén Författarduon Alexandra och Alexander Ahndoril lever ihop och skriver varenda bokrad tillsammans under pseudonymen Lars Kepler. Nu är de aktuella med en ny kriminalroman – en fruktansvärd mardröm. text LINDA NEWNHAM foto EWA-MARIE RUNDQUIST

»Trångbodd het och resor gjorde vår relation tajtare« ALEXANDRA COELHO AHNDORIL & ALEXANDER AHNDORIL ÅLDER: 52 och 51. FAMILJ: Barnen Saga, 18, Julia, 17, och Nora, 13. BOR: Stockholm och hus i skärgården. GÖR: Författare som skriver under pseudonymen Lars Kepler. Som Lars Kepler har de skrivit åtta romaner, varav sju om kriminalkommissarien Joona Linna. Böckerna är sålda i 13 miljoner exemplar och finns på 40 språk. AKTUELLA: Nya Keplerromanen Lazarus.

Hur skiljer sig ert liv nu från innan Keplers födelse?

– Den stora skillnaden är att vi skriver tillsammans. Vi går in i samma bubbla, säger Alexandra. – Och eftersom vi är utgivna i så många länder reser vi också en del. Det är roligare att få göra resor med sin partner, i stället för att sitta själv på olika hotellrum, säger Alexander. På vilka sätt är det en utmaning att jobba ihop?

– Man måste vara kunna ta och ge kritik utan att bli sårad, säger hon. – I början var det väl helt ärligt ingen av oss som riktigt klarade att ta den kritiken, haha, och jag blev nog extra sur ska erkännas. Men för varje bok går det lättare, säger han. Ni känns tajta, hur blev ni det?

– Vi har inte bara ”samma” namn, utan även likartade bakgrunder och uppväxter. Vi kommer båda från hårt arbetande, fattiga släkter. Och vi glömmer aldrig varifrån vi kommer eller att vara tacksamma för allt vi fått, säger han. – Dessutom var vi väldigt trångbodda i början, i åtta år bodde vi på 23 kvadratmeter. Det kanske gör ens relation tajtare. Vi fick inte plats med mycket mer än en säng och en massa böcker, men vi älskade det! – Vi hade också många år tillsammans innan vi skaffade barn, då vi reste världen över. Precis som att arbeta ihop är resandet ett sätt att lära känna varandra på riktigt. Men en gång i Katmandu blev vi väldigt sjuka och fick någon form av dödsångest, och då kom tanken på att skaffa barn, säger hon.

Er nya bok heter Lazarus, vilket var en man Jesus väckte från de döda. Hur kom ni på det?

98

– Lazarusberättelsen har alltid gjort mig en smula nervös. Att som sörjande få tillbaka sin älskade är ju ens dröm, samtidigt som det inte är säkert att det alltid vore det bästa om någon återkom till livet, säger hon. – När det gäller vår bok är det absolut mer en mardröm, säger han. Vad har ni för relation till döden?

– Den förändrades i och med barnen, tanken på att något skulle hända ens barn är så jobbig att jag inte ens orkar gå i närheten av den, säger hon. – Samtidigt är vi i en ålder då våra föräldrar börjar bli gamla, så döden är något man måste börja förhålla sig till, säger han. – Vilket också gör att man fått ett slags lyckokänsla och en stor ödmjukhet inför att jag lever det liv jag gör och att vår familj fortfarande hänger ihop. För vem har sagt att just du ska ha bästa menyn. Härligaste tågminnet?

– Tågresande har etsat sig fast i mitt känslominne. När jag var liten åkte jag och mamma tåg till Portugal, hennes hemland, vilket tog ett par dygn. Jag minns de sydeuropeiska restaurangvagnarna med vackra kandelabrar, och när vi reste i Pyrenéerna. Det var hisnande. – Och när vi två reste med tåg från Chiang Mai till Bangkok. Vi åkte nattåg i monsuntid genom otroligt vackra landskap. Det var underbart, säger han.

Någon plats i Sverige som ni drömmer om att åka till?

– En dröm vi delar är att åka upp till norra Sverige och vandra i fjällen, se vidderna och känna lugnet, säger han.

Vi skapar ert framtida kontor

Klövern är ett fastighetsbolag som med närhet och engagemang erbjuder attraktiva lokaler i tillväxtregioner. Klöverns cirka 400 fastigheter och 3 000 000 kvadratmeter fylls med liv tack vare våra 5 000 hyresgäster. Välkommen in till klovern.se


Godare än så här blir det inte. Prova 100% ekologisk och fantastiskt god mat från Kalf & Hansen gjord på säsongens råvaror från små utvalda gårdar runt om i Sverige. Välkommen till bistron!

Nyhet! Trekantssmörgås

59 :-

Rågbröd, riven ost, mild senapsdressing och krispig kål. Upptäck hur gott en vällagad ekologisk trekantssmörgås kan smaka.

Månadens ekologiska tunnbrödsrulle

69 :-

Läcker tunnbrödsrulle med stekt morot, hummus och mynta.

Pulled pork

109 :-

Njut av en ekologisk smaksensation: pulled pork med potatis- och gurksallad och persiljepesto.

Goda nyheter i 1 klass

Nu kan du även förbeställa Kalf & Hansens pulled pork och ekologiska tunnbrödsrulle när du reser i 1 klass.

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 11 2018  

Kupé nr 11 2018