Kupé nr 05 2018

Page 1

KUPÉ MAJ NR 5 2018

DAGDRÖM

GLAMPING

dig smartare

Tälta vackert med stil

NJUT AV RÄNTAN I HUVUDET!

FRAMTIDSSPANING!

Ekonomiprofessorn coachar

Så ska robotarna få ihop livspusslet

+

Ätbart ogräs Djupdyk till krogen Normalmoral 2.0

e r a g i l r ä »Hästar är « or k s i n än män PEDER FREDRICSON:

EN ÖDMJUK RYTTARKUNG OM STORMEN KRING JERRINGPRISET OCH ATT INTE LÅTA SIG TRAMPAS PÅ.

1

1


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

SOMMARENS ÄVENTYR Snart är sommaren här och vandringslederna fylls av både erfarna och nya vandrare. Jättekul, tycker vi! Hos oss får du tips om alltifrån lokala utflyktsmål till bästa utrustningen för dina kommande äventyr.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


KEB TROUSERS W

Fulländade

VANDRINGSBYXOR KEB GAITER TROUSERS M

vi har tillverkat vandringsbyxor i nästan femtio år.Trots att de är gjorda för en mängd olika friluftsaktiviteter har de vissa saker gemensamt: de är gjorda för att hålla länge. Många av dem är tillverkade i hållbara material som ekologisk bomull

och återvunnen polyester, alltid i en tidlös design med funktioner som vi utvecklat under lång tid i naturen. Vi tycker att ett par fulländade vandringsbyxor ska kunna glädja både dig och den som förhoppningsvis får ärva dem en vacker dag.

www.fjallraven.se


UPPLEV M E R , BETALA M I N D R E

din resa … 71 HEJ JENNY Jenny Gejke är dj:n som blev chef för SJs app och sajt.

– BLI AB O N N E N T

72 SIGRIDS TECKNING BLIR LOKKONST Sigrid, 7 år, har gjort teckningen som ska pryda ett X 2000-lok. 75 DESIGNERN SOM SKAPAR PÅ TÅGET Kläddesignern Maxjenny Forslund hittar inspirationen till nya kreationer när hon sitter på tåget. 79 DIN RESA: BUBBLANDE KÖPENHAMN Ännu fler Köpenhamnstips, läs 81 STATIONSSNACK LUND Vi stationssnackar på perrongen på Lunds Central.

20

83 SJ PRIO: JÖNKÖPING Maxa din vistelse i Jönköping med SJ Prios medlemserbjudanden.

innehåll. maj 2018 nästa …

20 MIN RESA: PEDER FREDRICSON Ryttarkungen som lyssnar in sin häst, har ett driv som få – men ogillar att bli trampad på.

15 … VÅRTREND Bloomsburygruppen sätter stilen, retroelefanter, vardagscykel och kalsongfylla.

31 INFOTAINMENT: MORS DAG Allt började inte alls med chokladasken. Göran Everdahl har nördat i morsdaghistoriken och listat mammor som både förstår – och förstör.

18 … WEEKEND Ta tåget över sundet till Köpenhamn och ät kungligt i avslappnad miljö.

UPPSAL A > > >> STADST E A T ER

SPARA UPP TILL 40%

BILJ/INFO: 018-14 62 00 WWW.UPPSALASTADSTEATER.SE

12

87 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljöriktiga. 89 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman reder ut varför man hoppar över siffran 3 i vagnsordningen på X 2000.

reportage

12 … DJUPDYK Gå på krogen, fem meter under vattenytan! På Norges sydspets byggs Europas första undervattensrestaurang.

17 … OGRÄS Ogräset har blivit trendigt. Få tips av herbalisten vad som smaker bäst till vad.

84 KARTAN Ha koll på kartan – var du är och vart du ska.

34 TENDENS: NORMALMORAL 2.0 Nu pratar alla om vikten att göra rätt, med hög moral. Men vad står det för egentligen, och kan vi få för mycket av den goda moralen? 40 RESA: GLAMPING Tälta med stil i sommar på de vackraste platserna eller bo i de roligaste kojorna. Tips för en annorlunda staycation i Sverige. 48 MIN PASSION: DANICA KRAGIÇ JENSFELT Nu ska robotarna hjälpa oss att få ihop vardagspusslet – inte alls ta våra jobb ifrån oss. Robotforskaren Danica ger oss ledtrådarna.

34 55 INRE HÄLSA: DAGDRÖM DIG SMARTARE Att dagdrömma är ingen dålig slackersysselsättning: Det är kreativt effektivt. Och passar utmärkt på tåget.

90 I KUPÉN: TOMAS ANDERSSON WIJ Vi pratar tågtankar med singersongwritern som skriver låtarna vi alltid vill sluta nynna till – och alla vill göra covers på.

40

58 NEDSLAG: EN PIZZA I FALKENBERG 230 mil från pizzans epicenter Neapel bakas matmagi i vedugnen på pizzeria Lilla Napoli i halländska Falkenberg. Vi har hälsat på – och provsmakat pizzan. 63 TÄNKVÄRT: OM SPARANDE Är det kanske så att … vi inte ser vikten av sparandet i dag? Ekonomiprofessorn Micael Dahlén förklarar hur det ligger till. 67 KORSORD & SUDOKO Pyssel som sysselsätter hjärnan under hela din resa.

7


KRÖNIKA NICLAS HÄRENSTAM

r och fjäll. Stigarna och SLEDER bland fäboda ING DR ättar VAN A KR VAC UPPLEV er och världsarv som ber ur passerar bruksmiljö turen och kul a isk sam lederna i Dalarnas nat den av del lvandringen kan du ta are. Dalarnas historia. På fjäl stav Vasas framfart vid en förs sägnerna om Gu led pps alo Vas i den kända

FOTO: ANNA LEDIN WIRÉN

Att spara är

VA N DR A & • R E N A L P P O K • I DA LA R NA

en dygd – ibland …

N

N I C L A S H Ä R E N S TA M

Chefredaktör 8

Tid att dagdrömma.

FOTO: SHUTTERSTOCK

»Ska man vara krass är minnen det enda som är värt att spara.«

ej. Jag kommer förmodligen aldrig använda den där gamla datorn från 1990-talet igen. Tror den heter 386 och var på sin tid något som beundrades. Med diverse pipljud kunde den koppla upp sig mot internet genom telefonuttaget och väl där kunde man göra – i princip ingenting. Ändå står den där på vinden, bredvid den elektriska skrivmaskinen som måste vara mitt största felköp genom tiderna. ”Nja, det där med dator känns onödigt. Den kan ju knappt något som inte en skrivmaskin klarar.” Och det resonemanget var väl i och för sig inte helt orimligt då. Efterklokhet är den enda exakta vetenskapen. Spara är en dygd sägs det, och visst är det bra att kunna återanvända gamla grejer. Men ärligt talat händer det sällan. Behovet av, låt oss säga, en skrivmaskin som stått oanvänd i 30 år borde vara ganska begränsat. Ska man vara riktigt krass är minnen det enda som är värt att spara. Det blir uppenbart i takt med att vinden blir alltmer oframkomlig. Jag älskar att resa. Och jag minns nästan alla resor i detalj. Var jag var, vilka jag mötte och vilka tåg jag reste med. Med ett interrailkort i handen blir varje dag ett nytt minne att spara. Som den skotske borgmästaren med sina 100 papegojor på altanen, eller den tjeckoslovakiska expediten på den avlägsna järnvägsknuten som omtänksamt varnade för att den enda CocaCola-flaskan som fanns till försäljning var mycket dyr eller den norska lokföraren som lät oss åka i loket på Flåmsbanan som klättrar upp utmed klipphyllorna i det dramatiska landskapet. Förutom det faktum att tågresor är 50 000 gånger bättre för miljön än flygresor så ger tågresor tid att umgås eller att bara få vara för sig själv. I den här tidningen skriver vi om att det faktiskt är bra för kreativiteten att ibland vara aktivt antisocial. Att dagdrömma gör att vi fattar bättre beslut och blir duktigare på social anpassning. Så luta dig tillbaka i stolen och dröm dig i väg. Kanske får du nya idéer som gör att du sparar tid sedan. Och som sagt, att spara är en dygd. Ibland! Välkommen ombord!

Mina tre SJ-favoriter SJ.SE: Utsedd till Sveriges bästa sajt. Vi är jättestolta! SWISH: ­Efter bara ett år populäraste sättet att betala biljetten i appen. TYST KUPÉ: Plats för produktiva dagdrömmar.

Se hela utbudet på oor visitdalarna.se/outd


MEDARBETARE

FOTO: SOFIA RUNARSDOTTER

ERICA JACOBSON är illustratör som gjort det mesta från typografier, mönster till presentpåsar och tyggobelänger för teaterscener. I detta nummer av Kupé har Erica bildsatt ”Normalmoral 2.0”. Vad tycker du bäst om att teckna? ”Mönster, människor, växtlighet och bokstäver.” I vilka favoritfärger? ”Gult. Och rosa. Och blått, och så vidare ...” Men oavsett färger: Vilket är ditt roligaste tågminne? ”Tågluffen i Europa efter gymnasiet! Det gav en känsla av frihet att komma till ett nytt land, i en stad som precis håller på att vakna och leta sig fram till kaffet och croissanten.”

LINDA NEWNHAM är en skribent som gärna djuplodar i människor och relationer. Och som författare med spännvidd i ämnen, från You go girl, en handbok om att lämna kränkande relationer, till Aktiedrottning, om hur du får pengar att växa medan du sover. Säg ett kul reportageminne: ”På min 40-årsdag intervjuade jag Carola i hennes husbil, samtidigt som vi åt våfflor och uträttade ärenden. Och när jag gick fick jag med mig ett kort från Carola, med bibelversen: ’Glöm inte att visa gästfrihet, ty genom gästfrihet har somliga fått änglar till gäster utan att veta om det’.” Ditt ett bra tågminne? ”Jag glömde mobilen på ett tåg som parkerade i Falun över natten, morgonen därpå skickade en städerska ut den genom fönstret åt mig. Folk är snälla! ”

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Malou Sjörin

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Pontus Dahlman, Göran Everdahl, Anders Falkirk, Nina Jakobsson, Bella Linde, Johan Lindskog, Linda Newnham, Anders Tempelman.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

FOTOGRAFER Bruno Ehrs, Peter Knutsson, Johan Lindskog, Morgan Norman, Studio Emma Svensson. ILLUSTRATÖRER Erica Jacobson KORREKTUR Fredrik Johansson

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Lotta Bramme: 08-410 272 08

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

REPRO Lena Hoxter S

ART DIRECTOR Li Söderberg

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

10

E T

CHEFREDAKTÖR Niclas Härenstam

FOTO: PETER KNUTSSON

JOHAN LINDSKOG är skribent, fotograf, creative director och har rest närapå överallt i världen i vitt skilda uppdrag. Från roliga underhållningsprojekt som att spela in tv-programmet Grattis världen i Nya Zeeland – till att skildra ett sjukhus för opiumberoende i norra Afghanistan. Säg en bra tågresa du gjort på lite närmare håll! ”Att ta tåget till Järpen i Jämtland för att äta på restaurang Fäviken är ett minne för livet.” I det här numret har du tagit tåget ner till Halland och träffat två passionerade pizzabagare – hur god var den där pizzan i Falkenberg? ”Helt ärligt så är det min bästa pizzaupplevelse, ever!”

ANDERS TEMPELMAN har skrivit professionellt i hela sitt liv, som copywriter, manusförfattare och numera författare, i dagarna släpps hans första bok: Vi gör ingen stor sak av det här. Vilket är ditt hittills roligaste uppdrag? ”Det var ett allvarligt uppdrag: när jag jobbade åt socialdepartementet kring alkohol- och narkotikafrågor.” Och drömuppdraget? ”En internationell långfilm vore trevligt att få skriva.” Men i det här numret har du skrivit om dagdrömmar i Kupé. Så, vilken tågsträcka är bäst för att zooma ut i egna tankar …? ”Jag åkte från Hamburg till Verona i somras och när jag åkte genom Alperna dagdrömde jag oavbrutet om att bara kliva av och bo där.”

Det vilar ett stort ansvar på dina axlar. Med oss får du tid att ta det. Att driva eget företag är sällan 9–5 eller måndag till fredag. Det blir en del av livet, ditt livspussel. Ända sedan starten har vi haft en vision – att få småföretagare att kunna ägna sig mer åt det de vill. Det betyder att vi ständigt utmanar och förnyar sättet på vilket Sveriges småföretagare kan sköta sin ekonomi och administration. Så tack till dig som valt oss. Och till er andra – välkommen till ett nytt sätt att jobba!

fortnox.se


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 5 _ MAJ

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

… Djupdyk på krogen På Norges sydspets, i Lindesnes som vetter mot den norra Atlantkusten, pågår det spektakulära projektet med Europas första undervattensrestaurang: Under. I glas och betong går du ner fem meter under vattenytan och äter middag med det naturliga havslivet som utsikt i det elva gånger fyra meter stora panoramafönstret. Känner du en krypande känsla av klaustrofobi vid tanken av att inta en skaldjursplatå flera meter under vattenytan? Lugn, arkitektfirman Snøhetta som står bakom hela byggnadsprojektet Under har medvetet jobbat med

naturliga sjömaterial som ek invändigt och lagt stor vikt vid mysbelysning. Och att hela byggnaden ska verka naturlig i vattenmiljön; utsidans gedigna betonghölje ska till exempel locka musslorna att flockas och hänga där, naturligt. Förutom själva restaurangen finns ett också ett marinbiologiskt forskningscentrum i anslutning, så att det blir en levande plats för den marina utvecklingen parallellt med undervattensbesök för miljömedvetna turister och upplevelsesugna besökare. under.no

Gå på krogen fem meter under vattenytan.

Europas första undervattensrestaurng: Under, ligger vid Norges sydspets. Foto: Snøhetta

12

13


nästa… vårtrend

#iNorrköping

FEM MYROR OCH …

Häng med till Norrköping i sommar! Upplev succéutställningen Marvels Avengers S.T.A.T.I.O.N., Visualiseringscenter C, Kolmårdens djurpark, Sommar i Refvens Grund, Augustifesten, och mycket mer i Norrköping i sommar. Välkommen! 011-15 50 00 www.upplev.norrkoping.se

Upplev Bråvikslandet!

ROSA RETROELEFANTER 70-talets barnprogramsklassiker Fem myror … med Eva, Magnus och Brasse, har inte bara lärt en hel generation att läsa utan också röstats fram som en av århundradets viktigaste kulturhändelser i DN (före Nobelpriset i litteratur!). A Day’s March gör nu en retrokollektion i samarbete med Owe Gustafsons med hans legendariska illustrationer till Fem myror är fler än fyra elefanter. Som tygpåsar, för den som vill hänga sina barndomsminnen över axeln.

Läs mer på www.bravikslandet.se

Nu blomstrar

BLOOMSBURY

Vid Norrköping ligger Bråviken, som sammankopplar Östersjön med staden. Viken omgärdas av Vikbolandet och Kolmården, två områden med fantastisk natur. Vi kallar det Bråvikslandet. Här finns djupa skogar, raviner, bördiga böljande slätter och hav med skärgård att upptäck till fots, med cykel, i en kajak eller med bil. Håll utkik – det finns gott om gårdsbutiker och små mysiga kaféer som ibland bara ger sig tillkänna med en skylt längs med vägen.

Artipelag gör utställning av Bloomsbury-stilen i både original och nya tolkningar, som väggmålningen med guldelefant av Ernst Billgren.

Den brittiska Bloomsburygruppen, kreativt kollektiv med storhetstid under tidigt 1900tal, hyllas fortfarande som nytänkarna som satte viktiga avtryck inom konst, litteratur och design. Författarparet Virginia och Leonard Woolf, konstnärerna Duncan Grant och Roger Fry var några i kärntruppen där allas

arbete och tankar korsbefruktades. Nu samlar konsthallen Artipelag med kurator Ingela Lind allt detta i Bloomsbury Spirit: en utställning som spänner över måleri, foto, inredning, mode och trädgårdskonst. Lite som ett lifestyle moodboard från förr, helt enkelt.

[Kalsongfylla] Det har pratats mycket om att danskarnas hygge, svenskarnas lagom … men hittills ganska lite om finländarnas kalsarikänni. Men nu har författaren Miska Rantanen tagit tag i detta och kommer i juni med boken om det finska lifestylefenomenet: Kalsongfylla, översatt till svenska. Ja, det är lite som det låter: att sitta hemma och dricka i bara underkläderna. Utrikesministeriet har till och med skapat en kalsarikännitemoji. Varför har vi ingen svensk lagomemoji, förresten?

VARDAGSCYKLA MED KLASS Trampa ut på knastrig asfalt när vårvintern äntligen släppt taget. Kanske på en vardagscykel i hållbar stil, för en livslång kärlek? Pelago Bicycles nya modell Capri passar korta till mellanlånga rutter och har en persikofärg som gör både cyklist och omgivning glad. Pelago, med rötterna i Finland, grundades av cyklister som ville göra just den där lilla varje-dag-distansen trevligare, som till jobbet, från stationen och hemmet. Varmröda Airisto Street från Pelago för ruffare cykelfärder.

15


nästa… vildskörd

FIRA MED OSS UNDER HELA 2018!

»If you can’t beat them, eat them«

LJUSFESTEN

OLD SHIPS RACE

13-15 september

- ett jubileumsevenemang tillsammans med Hamnkalaset

2-5 augusti

Maskrossallad. Saltarv till fisken. Och myskmadra i efterrätten. Gör som stjärnkockarna – hitta naturens egna smaker bland ogräset. text ANDERS FALKIRK ATT LETA ÄTBARA växter i skog och mark, ja, det är kanske vårens hetaste matlagningstrend. Inom matlagningskretsar kallar man det för ”foraging”, och flera toppkrogar som Volt, Fäviken och Agrikultur använder sig gärna av vilda örter och växter i sina rätter. Foraging är dock inget nytt. Det är ju inget annat än ett återupplivande av gammal, uråldrig kunskap som ackumelerats från stenåldern fram till bondesamhället på 1800-talet. Inte sällan är det vilda växter som vi moderna människor ser som ogräs – eller inte ser alls då de är lite oansenliga eller alldeles för vanliga.

4. Maskros. ”If you can’t beat them, eat them.” Vårt vanligaste och mest irriterande ogräs är faktiskt en tillgång i köket. Bladen kan användas i sallad som rucola och rötterna kan blandas ner i grytor.

5. Brännässla. En bondeklassiker. Nästan alla vet var man kan hitta brännässlor, i rabatter och diken till exempel, och den kan användas i smoothies, risotto och självfallet i nässelsoppa.

Vad beror då detta nya intresse på?

– Kockar är ju alltid är på jakt efter nya smaker och nu är det väl naturens tur, säger herbalisten Lisen Sundgren. Det hänger ju självfallet ihop med intresset för närproducerat och lokala råvaror. Och intresset från vanligt folk beror nog mycket på outdoor- och vandringstrenden. Lisen har sysslat med foraging åt flera toppkrogar och har givit ut boken Vildvuxet i ämnet. Här är hennes fem bästa foragingtips för maj månad:

TEMAVECKA 22-28 oktober

5 x ätbart ogräs

27 juli

PACKMOPEDSTURNÉN • BARNENS DAG VM i HOBIE FISHING • LANDSBYGDSVECKAN ÅMÅLSDAGEN, GLUPSK PÅ DALSLAND, BOKDAGAR i DALSLAND

Åmåls kommun fyller 375 år 2018. Detta firar vi med ett fullspäckat program under hela året. Välkomna till Åmål!

www.amal.se • facebook.com/amalskommun

1. Gatkamomill. Har lite ananas- och passionsfruktsmak och växer utmed stigar, vägar och åkrar. Blommorna och bladen passar bra till färskpotatisen eller i sallader.

2. Saltarv. Saltarv hittar man i stora bestånd vid havsstränder. Den smakar hav och salt och har en mild, krispig konsistens. Passar bra som smörslungad till fisk, eller som rå i sallad. FOTO: SHUTTERSTOCK

UR PROGRAMMET:

F und ira me er h d o ela ss 201 8!

3. Myskmadra Myskmadra växer i lövskogar eller i parkers skuggigare delar. Det är en välkänd gammal kryddväxt. Den har en svag bittersöt smak och fungerar bra i efterrätter. Till exempel i crème brulée eller rabarberpaj.

»Kockar är alltid på jakt efter nya smaker och nu är det naturens tur.« FOTNOT: I DEN NYA TRENDRAPPORTEN ”KOCKKOMPASSEN” FRÅN ICA PEKAS FORAGING UT SOM EN AV DE MEST SPÄNNANDE TRENDERNA JUST NU.

17


nästa… weekend Relæ, innehavare av Michelinstjärna men med känslan av kvarterskrog.

Spis kongeligt i

KØBENHAVN Ta tåget över sundet till dejliga Köpenhamn och få kungliga smakupplevelser. text ANNA ZETHRAEUS Restaurant Barr lagar robust mat i Nomas gamla restauranglokaler.

LINDA LASSON gränslöst

A TRIUMPH OF TASTE BALLAST POINT SCULPIN India Pale Ale ALK: 7% PRIS:

ART NR: 89928

26:90

2 Finmat i avslappnad atmosfär

1

Ny comfort food från ölbältet Via bron från Nyhavn förbi stora teatern, Skuespilhuset, når du nya restaurangen Barr på Strandgade 93, i finkrogen Nomas gamla lokaler. Barr samlar smaker och matkultur från det klassiska ölbältet: Irland, England, Belgien, Tyskland, Polen, de baltiska länderna och Norden. Robusta rätter som förfinats i nya vågade smaker, som helgrillad torskrygg på surdegsbröd, krispig grönkålssallad med smörsås på vassle och desserten getmjölksglass fylld av svarta bär. restaurantbarr.com

18

Importeras av Cask Sweden AB

www.casksweden.se

Lilla restaurangpärlan Relæ på Jægersborggade 41 är innehavare av Michelinstjärna men har en avspänd kvarterskrogskänsla. Full insyn i det öppna köket och hemtrevliga besticklådor under borden. Maten lagas på ekologiska råvaror, mycket grönt fokus och serveras också i enklare menyer under den danska 500-lappen. www.restaurant-relae.dk

Fler Köpenhamnstips på sidan 79.

3

CRAFTED IN_ SAN DIEGO

Aamanns 1921 smørrebrødskonst är i en klass för sig – och rödspättan – extra allt.

Kongeligt smørrebrød Smørrebrød är ett måste och görs allra bäst av Adam Aamann, på det senaste krogtillskottet Aamanns 1921 på Niels Hemmingsens gade 19–21. Med modernare råvaror som picklade grönsaker och nya kryddningar men utan tokerier, förklarar Adam själv. Paradnumret Rödspättan står för fyra av tio smørrebrødbeställningar: ”Det er ret rimeligt!” aamanns.dk

9 juni-16 september


MIN RESA PEDER FREDRICSON

»Jag tycker inte om att bli trampad på«

Ryttarkungen Peder Fredricson har kammat hem OS-silver, EM-guld och mottagit folkets kärlek i Jerringpriset – två år i rad. Men Peder är noga med att påpeka att alla framgångar delas lika med hästen All In. Eller Allan som han kallas. text PONTUS DAHLMAN foto MORGAN NORMAN

20

21


MIN RESA PEDER FREDRICSON

genom »Jag känner hästens hjärtatslärå nu det gäller.« ridstövlarna och vet att de PEDER FREDRICSON ÅLDER: 46 år. FAMILJ: Gift med Lisen Bratt Fredricson. De har tillsammans sönerna Bill 3 år, Hjalmar 10 och Carsten 13 år. BOR: Grevlundagården, Österlen i Skåne. YRKE: Professionell ryttare, först inom fälttävlan och sedan inom hoppning. Vid skrivande stund rankad som den 3:e bästa i världen. Konstnär och utbildad grafisk formgivare. Har bland annat designat de olika ridsporternas piktogram åt Internationella ridsportförbundet FEI.

22

E

n pojke rider ut med sin tämjda ormvråk i sin hand. Som en falkenerare galopperar han fram genom skogar och fält. Han är ännu bara prinsen på hästryggen men till sist ska han skritta fram som ryttarkungen av Sveriges land. Med ett slott – eller i varje fall en väldig Skånegård – med utsikt över äppelträd och hav. Och med en framgång som tycks dela riket mitt itu. Detta är sagan om Peder Fredricson. Och den är sann. Vårljuset strålar över Grevlundagården. Den godsliknande anläggningen på Österlen där ridsportens största stjärna bor och tränar mellan tävlingspassen. Familjeföretagets verksamhet är intensiv: här ”drivs” hästar upp, att tävla på, ibland sälja. Inne i stallen frustar de hundratals miljonerna: Gårdens trupp av hypervärdefulla hästar. Sammanlagt 35 stycken. – 10 av dem känner jag superbra. Man hinner inte ha en nära relation till alla, säger Peder Fredricson och ni ska snart förstå varför. Sitt publikgenombrott fick han när han mottagit Radiosportens Jerringpris, efter att ha ridit hem ett OS-silver i Rio 2016. Redan tidigare var han en stjärna bland ridentusiaster. Efter sitt hyllade tacktal blev han ett namn också i landets fikarum. ”Jag delar priset med min häst All In, och hela teamet runtomkring. Han är en häst utöver det

Stalltiden utanför tävlingar och träning är precis lika viktig som tid med hästarna.

vanliga, helt exceptionell”, sa han. Och bara det, viskades det i ridvärlden, är något ovanligt. Elitryttare brukar inte bry sig om att tacka sina anställda, än mindre sina djur. Med ens blev alltså hästen H&M All In som han heter efter sin sponsor, eller Allan som han också kallas, en gnäggande rikskändis. Men det var raderna som kom sedan som fick fansen att dra efter andan, och oss andra att tänka att ridsporten nu fått en ledarfigur bortom ridstövelstropparna vi trott att elitskiktet domineras av. Peder Fredricson sa så här, om det starkaste minnet han hade, innan han äntrade banan med Allan för att knipa medaljen: ”Jag kan höra hästens andetag och genom stövlarna kan jag känna hans hjärta slå. Jag vet att det är nu det gäller, det finns inga utrymmen för misstag.” Många undrar nog: Vad betyder detta med andetagen och hjärtslagen?

– Att jag och hästen är en! säger Peder Fredricson. Och förklarar sedan anspänningen på en hopptävling: – Banbyggaren har gjort allt för att göra det svårt att ta sig runt utan att riva. Prispengarna trissar upp stämningen, sponsorer ska bli nöjda, det är fullsatt. Man känner adrenalinet hos alla när man rider ut på banan. Och precis där måste du behålla lugnet. – En häst har en enorm kraft, samtidigt som de är oerhört känsliga så allt du gör får genast konse23


MIN RESA PEDER FREDRICSON

Från noll till dur.

Peder satt på hästryggen första gången när han var två år, men som pojke fanns inga tankar om att tävla, det var djuren som var det intressanta.

JAG FICK BÖRJA OM FR ÅN NOLL .

Du kan inte jobba som byggnadssnickare med en trasig axel liksom. Det blev till att hitta en ny bana. Så jag knappade in de första sökorden jag kom att tänka på: trä och musik. Hur jag kom in på Sveriges bästa gitarrbyggarskola är fortfarande ett mysterium. Jag visste ju inget. Jag kunde bara hyvla på som en galning och försöka göra det bästa av min oerfarenhet. Det blev tre år av slit och sågspån, men sen på gesällprovet fick jag 5.0 och min examinator köpte sig faktiskt en gitarr på plats. När Winnerbäck beställde en trodde jag att jag hade nått så högt jag kunde komma. Jag hade aldrig kunna tro att ljudet från mina gitarrer skulle fylla vardagsrum, barer och arenor. Över hela världen. Idag arbetar jag på min tvåhundratolfte gitarr. Men så säger de att värken i mina leder är kronisk. Att jag kanske inte kommer kunna göra det jag älskar för alltid. Jag vet inte. Jag kan bara bygga varje gitarr som om det vore den sista.

kvenser. Om jag till exempel håller andan i stället för att andas lugnt känner hästen det direkt, för då blir jag spänd i kroppen och då blir hästen själv osäker till exempel inför ett hinder. Jag måste vara helt lugn och 100 procent alert. Kontrollera min egen rädsla. Följa min plan och hålla min tankar och känslor borta. Peder Fredricson ler som alltid där han sitter inne i det stilfullt pittoreska bostadshuset. Men det han säger är ju egentligen omänskligt. – Hästen måste i sin tur kunna stänga ute publiken och de störande ljuden och koncentrera sig helt på banan och ryttarens signaler. Då måste den ha fullt förtroende för mig. Hur bygger man upp det, pratar du med hästar?

– Nej, och jag tror att detta är svårt för någon annan att förstå ... När man delar något med någon när det verkligen gäller, som i en tävling, då är det väldigt speciellt. Och så står vi där efteråt i stallet och minns hur bra det var och hur fint det gick.

Du och hästen alltså? Minns den verkligen sådant?

– De kommer ihåg att det blev bra och då kan

de göra bra nästa gång. Det är som att sätta in pengar på ett bankkonto. Det är så man gör för att få dem att växa. Och till att börja med måste den stå i ett stall där den trivs och behandlas varsamt, det faller på mitt ansvar. Förtroendet handlar om att bygga upp och undvika att bryta ner.

Kan man också drämma till hästen för att få den dit man vill?

– Man kan inte slå sin kompis och tro att man har kvar sitt förtroende. Då har du förstört allt ni har. Det är samma sak som med människor. Men det är enklare att kommunicera med hästar än med människor, de har aldrig någon baktanke med vad de gör. En häst är alltid 100 procent ärlig. Men för att nå riktigt högt måste den också ha exceptionella egenskaper.

Varifrån kommer denna ryttarkungens besatthet?

– Jag satt på min första häst när jag var två år. Jag har det medfött tror jag. Och när jag var pojke, jag hade inget intresse av att tävla, det var djur av alla de slag jag var intresserad av. – Under några år hade jag en ormvråk, jag

PEDERS RESA ....................................... David Sundberg Gitarrbyggarmästare Åkers Styckebruk

1974. Sitter på hästryggen för första gången. Växer upp på en liten bondgård med hästar utanför Uppsala.

ALKOHOLFRI

1989. Junior-EM i Fälttävlan. Kniper den individuella 1:aplatsen och dessutom vinner laget där han ingår.

1992. Rr ider i OS i Rio i grenen fälttävlan; som tidernas yngsta svenska OS-ryttare. Smeknamnet blir: ”The Flying Swede”.

2001. Gifter sig med Lisen Bratt. Aftonbladets rubrik om giftermålet: ”Ptroo, hopp och kärlek”. I texten berättas också: ”Vi kommer att ta oss från kyrkan med hästar”. 25


MIN RESA PEDER FREDRICSON

Peder ses som en annorlunda sort, elitryttare brukar inte bry sig om att tacka varken sina anställda – eller djur.

hittade den, fågeln var skadad, jag red med den och den satt med klorna i min handske, säger Peder Fredricson. Så målar han upp vad som ter sig som ett absolut fyrfota-Eden: Sent 1970-tal. Peder och hans äldre bror Jens – i dag också han i översta hoppryttareliten – växer upp på en lantgård fullt med djur utanför Uppsala där pappan är veterinär. Fält, skogar, vatten och så de två pojkarna som rör sig fritt till häst. – Vi red hela tiden utan att någon höll reda på oss. Red i kapp och simmade med hästarna och kollade hur snabbt man kunde rida utan sadel Låter ju livsfarligt!

– Ja, det var ju på sjuttiotalet … Men pappa sa: Ni ska vara tacksamma för att ni får rida på dem. Ni ska alltid sätta hästen först. När Peder är i tioårsåldern flyttar familjen till Flyinge kungsgård i Skåne, där pappan blir chefsveterinär. Ett väldigt stuteri – alltså ställe för hästavel. Överallt ridproffs att lära sig av. Som tjugoåring tävlar Peder Fredricson själv i världstoppen i grenen fälttävlan. Men vänta, det finns några moln på karriärshimlen. Vi återvänder till Jerringpriset 2016 som svenska folket röstat fram. Den lugnt leende rideleganten vinner hjärtan men samtidigt rivs det upp en reva genom idrottsSverige. För när priset delats ut hjälper det inte att experter påpekar att ”Fredricson red felfritt under

sina sex rundor i OS, något som inte hänt i OSsammanhang sedan 1928”. Ilskna entusiaster som hoppats på andra vinnare hävdar att omröstningen varit kuppartad och att landets ridaktiva gaddat sig samman och telefonröstat allt de orkat. ”Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer … Det är skandal”, dundrar den intervjuade boxaren Mikaela Laurén. Efter att Peder Fredricson vunnit också 2017 års pris med 770 000 telefonröster fyrar Aftonbladets krönikör av: ”… hästpassageraren vann igen förstås ... Ptroo!” – Jag tror att vissa inte tycker att hästhoppning, alltså när man har ett djur med, är en riktig sport: man ser ryttaren som en passagerare. Dessutom stör sig nog många på att det ofta är tjejer som är engagerade inom ridsporten och i landets ridhus. – Och att så många röstade på mig vinna visar att det är drag på människorna i ”hästmaffian” som de kallas. Det är coolt och de visar att det är det här som behövs, att bestämma sig för att uppnå något och sedan kämpa ända fram. Stallet är en miljö som får en att växa. Lära sig att ta ansvar. Det finns inte utrymme för en massa misstag med en häst. Det är inte som att köpa en hamster. Men det finns en dimension till, lurande likt glasbitar under stallsågspånet: klassfrågan. Ridning tillhör sporterna med lite extra ekonomiskt glans med sin air av guldglim och tävlingar där Busnelscarfarna fladdrar. Pengar. Överklassvibbar. Peder Fredricson säger, och rör inte en min: – Visst. Det är en dyr sport. Men det finns mycket värre saker att sakna än pengar när du börjar rida. Vad då, menar du?

– Om du saknar talang, viljan att arbeta riktigt hårt och ambition att lyckas, allt det är viktigare att ha än pengar. Alla som tävlar måste hela tiden arbeta för att få in kapital. – Jag vill inte sitta här och behöva försvara min sport. Men som svar på din fråga om klass: ett fotbollslag är mer öppet och det har inte kommit dit än inom ridsporten, jag skulle gärna se att många fler grupper som till exempel nyanlända får prova att rida. Man måste öppna upp ridsporten på vid gavel. Så att alla får andas in lukten och det speciella med att komma nära en häst. Kommunerna måste satsa mer och öka bidragen till ridskolorna som

Feel free to explore bergans.com

2001. Paret köper det äppelblomsdoftande Grevlundagården, idag platsen för deras hem och stallverksamhet

2004. Magic Bengtsson! Så heter

hästen av rasen Holsteiner med vilken Peder tar fjärdeplatsen individuellt och vinner silver i lagtävlingen i OS i Aten.

2017. Tar emot 2016 års Jerringpris, för OSmedaljen i Rio. Succé. Men ilska från kritiker som hävdar att ”hästmaffian” kuppat fram det. Europamästare 2017, plus: Jerringpriset 2018.

Fløyen Lady Anorak Fløyen Lady Pants Fløyen W4 Backpack HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

26


MIN RESA PEDER FREDRICSON

»Egentligen är jag en konstnärsbohem, jag har fått lära mig vikten av ordning.«

Att det bara skulle vara tjejer i stallet ser Peder som ett renodlat svenskt fenomen.

ofta är slitna och sunkiga och drivna av hårt kämpande eldsjälar. Men det här med att det är en ”kvinnosport”, med få utövande killar och män?

– Det är konstigt! Och faktiskt ett svenskt fenomen. På Irland och i Italien är det mycket mer ponnykillar än hästtjejer. I Sverige vet jag många killar som blir retade för att de håller på med hästar. Det är ju en aktivitet där omsorg är oerhört viktigt, kanske stämplas det som feminint.

– Möjligen. Det är i varje fall inte lätt att komma till den här sporten som ensam kille. Här i trakten spelar alla fotboll och inga killar rider. Jag tror att min son Hjalmar hade ridit om han haft en killkompis att hänga med. Jag måste fråga, du verkar alltid helt lugn, på ett statsmannaaktigt vis. Tappar du aldrig besinningen?

– Jag kan absolut bli … säger han sakta. Väger orden nu. – Jag blir aldrig arg på en gång. Accepterar väldigt mycket men sedan har jag vissa gränser när jag känner att det här är inte okej. Jag tycker inte om att bli trampad på. Jag är ärlig och vill bli behandlad på samma sätt tillbaka. Hatar att ge upp och kan ha ett jävla driv att vända saker rätt. Men ibland hjälps det inte. Peder Fredricsson och hans fru Lisen Bratt Fredricsson, också hon elitryttare, äger inte alltid tävlingshästarna på Grevlunda själva. – Vissa saker måste man acceptera fast de är

väldigt jobbiga. Det kan vara att man har en häst som är väldigt bra men som ägaren vill sälja så att jag inte får tävla med den längre. Paus. Passar på att gå husesyn. Noterar: hela nedervåningen fylld av konst. Motivet till 99 procent: hästar. Skulpturer, teckningar, målningar. Vissa gjorda av Peder Fredricson själv. – Jag satt alltid hemma och ritade och målade, det var ju före tv-spelens tid. Peders hästporträtt är uttrycksfulla. Stilen liknar det som kallas expressionism, där motivets känslor och personlighet ligger liksom öppet utanpå och färgerna ofta är starka. – När jag målar blir folk förbannade för jag försvinner i det. Hästskötarna vet till sist inte var jag är. – Egentligen är jag en konstnärsbohem, jag har fått lära mig vikten av ordning, fortsätter han. Och det har inte varit en spikrak karriär att bli framgångsrik i ridningen, för jag ville prova andra saker. Alltså gick han en högskoleutbildning i grafisk design och teckning. Reste bland annat till England. – Ett tag bodde jag hos min bror i Stockholm, hade inga pengar alls. Bara en röd Volvo och jag målade beställningsporträtt och tränade andra ryttare på kvällarna. – Det slutar alltid med hästar … Jag kan komma in på ett fantastiskt konstmuseum. Men till sist står jag där och tänker: det här skulle man kunna göra ett fint ridhus av. Vi går ut över den breda grusgången och in i stallet där solen slår in. Allan helt stilla. Peder Fredricson borstar honom. Under ”hakan” på stjärnhästen: långa kopparskimrande strån av päls. – Han har fyradagarsstubb. Varit ledig några dagar. Allan härjar runt för att hitta godis i Peder Fredricsons fickor. Klicketi-klicketi-klonk. Hästskor mot stallets hårda golv. En stallskötare leder fram skimmeln Sienna, ett ljust gråfläckad och småprickigt sto med silvervit man som klippts perfekt kort. – Ett av våra framtidshopp. Peder sadlar Sienna i spolspiltan där hästarna görs rena efter ritterna. Tränsar henne. Ridhuset är ljust och tyst med sitt mjuka underlag. Och nu rider de och det där dova ljudet från hovarna, de mjuka rörelserna, de gigantiska musklerna hos den vita skimmeln och ryttarkungen! Vilket ekipage. Plötslig galopp. Och Sienna tar ett overkligt luftsprång innan de lugnt och säkert dundrar vidare. Precis som i sagan. •

Feel free to go faster bergans.com HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

28


BJÖRN ULVAEUS & EVENTUM PRESENTERAR

INFOTAINMENT MORS DAG

Göran Everdahl ger dig hela historian bakom mors dag.

Morsans dag

Mors dag närmar sig; bara en ursäkt att sälja blombuketter? Alls icke! Den har krigiskt ursprung. Mamma är allas första kärlek, en mångtydig gestalt. Varsågod: en kavalkad av goda och onda, historiska och hysteriska mammor. Som både förstår – och förstör. text GÖRAN EVERDAHL

På stenåldern tycks varje dag ha varit mors dag – mänsklighetens allra äldsta konstföremål är klart mammiga, med bröst och höfter i överflöd. Den österrikiska Venus från Willendorf är 25 000 år gammal och bara 10 cm hög men monumentalt yppig. Det antas att denna och andra statyetter användes i fruktbarhetsriter, men säker kan man inte vara. En sentida tanke är att Venusstatyetterna kanske skapades av kvinnor: självporträtt helt enkelt.

OPA! NU BILJETTER

FOTO SHUTTERSTOCK

FORNTIDA SUPERMAMMOR

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

T O M SEPTEMBER

VARGMAMMAN

TEXT & MUSIK: BENNY ANDERSSON & BJÖRN ULVAEUS SAMT VISSA SÅNGER TILLSAMMANS MED STIKKAN ANDERSON MAMMAMIATHEPARTY.COM • TICKETMASTER: 077-170 70 70

Symbolen för Rom, både staden och riket, är för evigt den antika bronsstatyn som visar en varginna dia sina fostersöner, tvillingarna Romolus och Remus. Eller? Vargstatyn är från romartiden, men barnen ett tillskott från renässansen. Och det gamla antika ordet för ”honvarg” var identiskt med prostituerad. Så kanske talar vi om en mänsklig adoptivmamma i sagan trots allt.

MORS DAG

Julia Ward Howe, aktivist verksam i USA, ville införa en mors dag som pr för nedrustning och fred 1870. Hon inspirerades av hemmafrun Ann Jarvis, som arbetat humanitärt för båda sidor i amerikanska inbördeskriget. När Ann Jarvis dog genomdrev hennes dotter Anna en minnesdag för kvinnor och mödrar, som firades första gången i mammans söndagsskola år 1908. Sedvänjan spred sig, och president Woodrow Wilson gjorde senare dagen nationell för att hedra de mödrar som förlorat söner i första världskriget. Till Sverige kom mors dag 1919.

31


INFOTAINMENT

WORLDS MOST BELOVED TENOR

MORSDAG Allison Janney fick en Oscar tidigare i år för rollen som konståkaren Tonya Hardings hemska mamma i filmen i I, Tonya.

BÄST, SÄMST & DOKUMORSORNA POPKULTURENS SÄMSTA MAMMMOR

LaVona Harding i I, Tonya. Allison Janney fick en Oscar tidigare i år för sin tolkning av konståkaren Tonya Hardings hemska mamma. Den rödvinspimplande LaVona hånar, slår och försummar sin dotter utan ett ögonblicks dåligt samvete. Ett megamonster. Livia Soprano i Sopranos. Låt oss enas: en mamma bör inte bussa yrkesmördare på sin egen son. Det ser illa ut! Nancy Marchand var oförglömlig i rollen som den självömkande, aggressiva Livia. Hennes scener mot gangstersonen Tony är alla klassiker. Norma Bates i Psycho och Bates Motel. Hitchcock pekade finger i gamla Psycho: Mordet i duschen var Norman Bates döda mammas fel! I tv-serien Bates Motel spelades hon av Vera Farmiga: Norma var mångbottnad, men klart våldsam – och förhållandet till sonen? Inte okej.

JORDEN RUNT PÅ 5 MORSDAGAR!

Thailand firar mors dag på den drottningens födelsedag, en helgdag med parader och fyrverkerier. I Frankrike får mamma en tårta, ofta i form av en blomma, på mors dag. Samt presenter till ett genomsnittligt värde av 40 euro. Mexiko hedrar mamma (eller mormor/farmor) med ett besök på kvällen och en särskild gudstjänst dagen därpå. I Japan tecknar barn bilder av sina mammor på mors dag, och de bästa visas i en turnerande utställning. Indonesien slår på stort och firar inte bara mödrar, utan alla kvinnor på mors dag. Presenter, kort och fester.

MAMMA – VÄRLDENS FÖRSTA ORD

VÄRLDENS MEST BAKTALADE MAMMA

I den grekiska sagoskatten finns ingen värre mamma än Medea, som fick barn med Jason (han med gyllene skinnet). Medea sneade rejält när Jason övergav henne, och dödade både sin rival och sina små barn som hämnd. Allt enligt Euripides klassiska tragedi. Men stopp ett tag! De gamla myterna var inte entydiga utan förändrades av den som berättade. Det finns fragment av antika versioner av sagan där Medea tvärtom är en hjälte som räddar sina barn.

32

Muminmamman. Allas nummer ett: förstående, välkomnande, varm. Alltid en flaska saft på lager. Förebild var Tove Janssons mamma – hon kallades Ham – som både tog hand om familjen och drog in stålar som illustratör. Birgitta Ulfsson var oförglömlig Muminmamma på tv.

AndreaBocelli_200x137_KUPÉ.indd 1

2018-03-27 21:36

Cercei Lannister i Game of thrones. Tja, bra och bra … Cercei (Lena Heady) är obrottsligt LOJAL mot sina barn, kosta vad det kosta vill. Dessvärre är hon inte så taktisk, och hennes och släktens intriger tycks alltid sluta med att något av hennes barn förlorar livet.

KOMMERSDAGEN

Mors dag kallas ibland köpmännens högtid, eftersom den i så hög grad marknadsförts med buketter och presentkort. Till och med Anna Jarvis tog till slut offentligt avstånd från den högtid hon själv varit med om att skapa. Morsning, mors dag!

Mamma Kris Jenner och dottern Kim Kardashian.

BILJETTER: TICKETMASTER.SE, 0771 170 70 / GOTEVENT.SE

Lorelei Gilmore i Gilmore girls. Historiens bästa kompismamma: hon och dottern Rory ser tv tillsammans, äter glass tillsammans, bråkar ibland men blir alltid sams. Och pratar, pratar, pratar! Ingen levererar mångordiga vitsar som Lauren Graham i rollen som Lorelei.

DOKU-MAMMOR

FOTO IBL BILDBYRÅ

Orden ”mamma” och ”pappa” är nästan identiska på världens alla språk, från Kina till Fiji till Grönland och Amazonas. Variationerna är små: ”mama” kan bli ”nana“ och ”pappa” kan bli ”baba” eller ”dada” (”daddy”). Man antar att det varit så sedan stenåldern, i runt 150 000 år. Anledningen: när ett spädbarn bara sätter ihop läpparna och blåser ut luft blir resultatet ”ma-ma”. Det första ordet! ”Da-da/pa-pa” för nöja sig med andraplats: det blir lätt först när tänderna i överkäken växer fram.

GÖTEBORG SCANDINAVIUM

POPKULTURENS BÄSTA MAMMOR

FOTO SHUTTERSTOCK

»Norma Bates var mångbottnad, men klart våldsam – och förhållandet till sonen? Inte okej.«

16 MARS 2019

Kris Jenner i Keeping up with the Kardashians. Sex barn, bara en sådan sak! Och de är inte helt lätt att hålla koll på. Vilket Kris kapitaliserar på år efter år i dokusåpan om hela klanen. Som hon håller samman. Debbie Reynolds i Bright lights. Debbie Reynolds, den gamla musikalstjärnan (Singin’ in the rain) bodde granne med dottern Carrie Fisher – författare, humorist och Star wars-prinsessa. Deras nära, såriga och varma förhållande skildras i filmen Bright lights på HBO Nordic. Rolig men också sorglig. Båda gick bort nästan samtidigt för ett år sedan.

www.portugolf.se / info@portugolf.se tel: +46 76 1161005

L o n g s t a y

-

V e c k o p a k e t

-

W e e k e n d s


TENDENS MORAL

Normalmoral 2.0

Rättvisemärkt ekomat, flygskam som allmänt begrepp och synat skattefusk. Vi vill göra gott och rätt mer än någonsin. Moral har blivit nytt modeord. Men vad är moral – och kan det bli för mycket av det goda? text BELLA LINDE illustration ERICA JACOBSON

P

lötsligt har ordet ”moral” hamnat högt i människors begreppsvärld. Men nu pratar vi om moral på ett nytt sätt. Det är inte längre sexuell frigjordhet, trots mot religiösa förebud eller upphävandet av gamla traditioner som upprör våra sinnen. I dag handlar det om djurens rätt, om klimathot och oschysta affärsmetoder. Till det kommer till begreppet flygskam, och rätten att få arbeta och leva under schysta villkor. Om det går att säga att moral har blivit trendigt är det just vad som har skett. – Till att börja med verkar människan vara gjord för att vara moralisk, konstaterar normforskaren Pontus Strimling vid Institutet för framtidsforskning. Vi tycks ha ett behov av att hitta rätt och fel, ett behov av att döma. Inga andra djur bryr sig så mycket om vad andra håller på med, även om det inte påverkar oss själva. – Men under de senaste 50 åren har de moraliska fundamenten förändrats. Numera

34

har auktoriteter, traditioner och renhet inför religion inte samma tyngd och utgör inte kärnan för vad som är moraliskt. Däremot finns känslan för frihet, rättvisa och omtanke kvar, vilket avspeglas i hur vi beter oss. Enligt Pontus Strimling handlar förändringen om trygghet. I ett samhälle där man kan räkna med att ha mat för dagen och tak över huvudet finns utrymme för utveckling. Att den transparenta världen ger tillgång till information gör också att vi lätt kan ta reda på fakta och genomskåda bluffar – vilket visar sig i de val vi gör. – Ur ett rent konsumtionsperspektiv har viljan att ”göra gott” genom sin konsumtion växt sig allt starkare, säger antropologen Fanny Johansson vid analysföretaget United Minds. – Vi vill visa att vi lever bra och ansvarsfulla liv, där vi bryr oss om klimatet och våra barns framtid. I det uppkopplade samhället får också storföretag stå till svars för sina verksamheter, vilket har lett till förtroende35


TENDENS MORAL

DEFINITION MORAL – VAD STÅR DET FÖR EGENTLIGEN? Ordet ”moral” kommer från latinet och betyder sed, sedvänja, bruk. Moral rör människans praktiska och faktiska handlande, och det är den handlande personen eller personens konkreta handling som är moralisk eller omoralisk. KÄLLA: STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD

kriser. Se, som exempel, på livsmedelsindustrin eller på Volkswagenhärvan där konsumenterna blev direkt lurade. Vi har blivit både medvetna och skeptiska. Den nya moralen gör avtryck i allt från vad vi äter, hur vi klär oss och i vilken sorts emballage våra inköp är paketerade till hur vi ser på andra människor. Kläder ska vara tillverkade under för arbetarna rimliga villkor, och modeskaparna får gärna ta ställning – som när smyckesdesignern Efva Attling gjorde en t-shirt med budskapet ”Feminists take no shit”. När det gäller livsmedel är ekoprodukter moraliskt rätt, men de bör också ha ett högre syfte. Här är SJ-kocken Rune Kalf Hansen ett tydligt exempel: han köpte ekogrönsakerna till sin Stockholmsrestaurang från det volontärdrivna projektet Asylodlarna – där en grupp odlande flyktingar fann både en uppgift och ett sätt att tjäna pengar. I övrigt står förstås miljön i fokus, det är ingen skam att handla secondhandmöbler utan snarare ett ställningstagande som visar att man bryr sig. Beträffande ekonomi blir vi ursinniga när andra skattefuskar eller sjabblar bort våra pengar,

som när guldkantade fallskärmar understundom vecklar ut sig när en makthavare har misskött sitt uppdrag och måste sluta. Den nya moralen har också landat mjukt i den yngre generationen, som vill göra både rätt och gott. Det bekräftar den 24-åriga artisten och musikproducenten Alexandra Thysell Shanahan, även känd som Maydar, som dock inte ser en generell moral, mer än den grundläggande som säger att man inte ska döda eller skada varandra. – Snarare finns en individuell moral, som bygger på vilka värderingar man själv eller den grupp man tillhör har. För vissa är det omoraliskt att äta kött, andra tycker det är moraliskt att vara nationalist. Själv håller jag arbetsmoralen högt, liksom att hålla vad jag lovar plus att vara inkluderande och ha ett öppet sinne. Även om vi kanske pratar mer om moral i dag än på länge har det ända sedan människan började leva i samhällen funnits regler för hur vi ska bete oss. Det gemensamma för nästan hela världen är att moral är kopplad till religion. Inte minst statuerar de tio budorden exempel, alltså de befallningar

»Om man är sen till ett möte kan man inte hosta upp en 100-lapp och köpa sig fri från att ha upptagit andras tid.« 36

EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN En film av Cecilia Björk

BIOPREMIÄR 18 MAJ CECILIA BJÖRK Produktion AXEL DANIELSON & MAXIMILIEN VAN AERTRYCK Foto MAXIMILIEN VAN AERTRYCK & AXEL DANIELSON Klippning MAXIMILIEN VAN AERTRYCK & CECILIA BJÖRK Ljuddesign GUSTAF BERGER & LARS WIGNELL / AUDITORY Produktionsledning ANDREA GYLLENSKIÖLD Grafisk formgivning LUKAS MÖLLERSTEN Colorist NANNA DALUNDE Visuella effekter KATARINA FRISÖ Samproducenter AMI EKSTRÖM / FILM I VÄST & CHARLOTTE MADSEN / SVERIGES TELEVISION Med stöd från SVENSKA FILMINSTITUTET / ERIKA WASSERMAN & ANTONIO RUSSO MERENDA Regi & manus

FILMEN ÄR PRODUCERAD AV PLATTFORM PRODUKTION I SAMPRODUKTION MED SVERIGES TELEVISION OCH FILM I VÄST • MED STÖD FRÅN SVENSKA FILMINSTITUTET / KONSULENT ERIKA WASSERMAN & ANTONIO RUSSO MERENDA, KONSTNÄRSNÄMNDEN, LÄNGMANSKA KULTURFONDEN OCH FILM PÅ GOTLAND. © 2018 PLATTFORM PRODUKTION, SVERIGES TELEVISION, FILM I VÄST.

Distribution: FC BIO www.filmcentrum.se


FOTO: ASAF KLIGER

TENDENS MORAL

EVERYTHING DIFFERENT »Nya normer kan smyga sig på, utan att man märker det.« som Gud ger till Mose i Gamla testamentet, som bland annat säger att man inte ska döda, stjäla, vara otrogen eller ljuga – vilket de flesta lär skriva under på. Men medan det finns lagar som reglerar mord och stöld kan människor ha olika bild av hur omoralisk en lögn kan vara. Vilket visar att man kan se på moral från flera håll. – Som jag ser det finns åtminstone fyra olika aspekter på begreppet moral, säger Tulsa Jansson som är filosof och doktorand i tillämpad etik. Dels handlar det om hur personer resonerar kring hur man bör leva och handla för att vara en god människa, dels hur man verkligen gör. En person som inte tycker att man ska ljuga men själv ljuger konstant är ju både moralisk och inte. – Dessutom sätter man ofta moraliskt handlande i motsats till att handla i egenintresse, alltså att man inte bara tänker på sig själv och egna fördelar. Slutligen är mycket av vardagsmoralen sådant vi lärt oss genom sociala koder och beteenden, sådant vi har adopterat utan att kanske ha funderat över om vi tycker det är rätt. Det kan vara svårt att skilja på sociala koder och moral, men de flesta är ändå ute efter att vara goda människor. Samtidigt är vi beredda att köpslå med moralen för att få det vi vill ha. Det visar inte minst det frekventa flygandet. Även om vi med förnuftet vet att det är miljömässigt osmart att dra till Thailand på sportlovet väljer många att se mellan fingrarna när det gäller just flygresor. 38

Dels har vi blivit vana att kunna röra oss fritt och snabbt över jorden, dels kan vi numera betala oss fria med klimatkompensation. – Det där är intressant, funderar normforskaren Pontus Strimling. Det finns inte så många andra moraliska sammanhang där man håller på med pengar. Om man, som exempel, är sen till ett möte kan man inte hosta upp en 100-lapp för att köpa sig fri från att ha upptagit andras tid. – När det gäller annat omoraliskt beteende kan man egentligen bara kompensera med konkreta handlingar. Om jag har skällt på mitt barn, men inser att det bara berodde på att jag själv var trött, kan jag kompensera med en god efterrätt eller en extra lång sagostund. Men just pengar används sällan i relationer. Huruvida vårt nya förhållningssätt har med sociala normer att göra, eller att människor verkligen är mer moraliska än på länge, ska vara osagt. Klart är dock att ämnena för vad vi moraliserar kring har förändrats. Dessutom är det läge att vara på sin vakt. Filosofen Tulsa Jansson förtydligar: – Den sociala aspekten på förändrade beteenden är både trösterik och lite otäck, eftersom nya normer kan smyga på en utan att man märker det. Och är det då normer eller ställningstaganden som inte handlar om att göra gott räcker det inte om att snacka lite löst om moral. Då krävs aktiv handling.•

MODERN MORAL – EN CHECKLISTA: 6 viktiga punkter i dagens moraldebatt: Konsumtion. Klimathotet innebär att vi gör moraliska överväganden kring all konsumtion. Mat, kläder, förpackningar, transporter, resor … allt är inbegripet. Du är vad du konsumerar. Mat. Vi äter ekologiskt och vegetariskt eller veganskt, av både miljö- och djurskyddsskäl. Rättvisa. Vi är angelägna om att agera schyst mot såväl nära och kära som människor vi inte känner – även de som bor på andra sidan jorden. Vidsynthet. Synen på könsroller, sexualitet och könsidentitet har förändrats. Vi är mer öppna för avvikelser, vi går ut från heteronormen. Vänlighet. Normerna kring våld har blivit stramare och vi straffar dem som upplevs handla hotfullt. Hygien. Renlighet är en moralisk käpphäst och normerna är striktare än någonsin.

UPPLEV EN ANNORLUNDA SOMMAR Byt nattliv mot dagar utan slut, stadstur mot fisketur, hotellrum mot övernattning bland iskonst. Upplev den arktiska sommaren i Jukkasjärvi med orörda älvar, midnattssolen som aldrig går ner och den gnistrande vintervärlden i det permanenta ICEHOTEL 365. www.icehotel.com


RESA GLAMPING

Tälta med stil i sommar

GLAMPING Långt borta är inte alltid bättre än hemma. Testa glamping – klimatsmart, äventyrligt och mysigt! Här är sju ställen att provbo Sverige runt. text NINA JAKOBSON

Vill du har mer action – hyr en havskajak.

1. Med havet som granne I den roslagska ytterskärgården kan du bo i bekvämt tält med sjötomt – eller snarare havstomt. Här behöver du bara gå några meter för att ta ett morgondopp rakt i Östersjön. Tältet står på ett trädäck och är gjort av tjock kanvasduk. Därför blir det tyst och varmt i tältet. Och eftersom vi pratar glamping sover du förstås i dubbelsäng med tjocka täcken. Belysningen består av oljelampor och en liten vedeldad spis ger värme om natten blir kylig. Mat får du laga själv på den utrustning som finns, men det går att få den levererad till tältet om du inte vill eller orkar ta med egen. Tröttnar du på tältlivet går det att hyra havskajak för att paddla själv eller följa med på en guidad heldagstur. Vad: Fejan Canvas Hotel, Ön Fejan utanför Norrtälje i Roslagen. Res dit! Ta tåget till Stockholm Central och vidare med turbåt från Strömkajen till Fejan, alternativ SLbuss från Östra station till Räfsnäs och vidare med passbåt. fejanoutdoor.se

2. Riktigt friluftsliv

FOTO: SHUTTERSTOCK

Vila på fårskinn i riktig naturkoja.

40

Mitt i den västmanländska skogen, utan elektricitet eller rinnande vatten, ligger tolv kolarkojor. Taken, och faktiskt också väggarna, är täckta av mossa och ris. Det är helt tyst och det enda som hörs är ljuden från naturen. Det här är Sveriges mest primitiva vandrarhem och är du ute efter att leva ett med naturen är det hit du ska förlägga din semester. Kojorna är inredda med två britsar, på dessa uppblåsbara liggunderlag och fårskinnsfällar. Värmen kommer från eldstaden som du fått tända med egenhändigt huggen ved, och mörkret motas med stearinljus. Frukost ingår, men du får själv laga den över öppen eld. Tänderna borstas i en bäck och behöver du tvätta dig gäller ett dopp i sjön. Här finns också en flytande bastu som alla gäster får använda. I övrigt: skog, skog och åter skog. Vad: Kolarbyn, cirka 4 kilometer från Skinnskatteberg i Västmanland. Res dit! Tag tåget till Köping, byt till anslutande buss nr 550 till Skinnskatteberg. Du kan boka hela resan på din tågbiljett. kolarbyn.se

41


MOUNTAIN BOOTS HANDCRAFTED WITH PASSION

RESA GLAMPING

3. Bo i en bubbla

Gunga dig till sömns i bollen.

Har du alltid drömt om att sväva? Vad sägs om att sova i ett hängande tält? Roomoon är som ett ägg med en diameter på 180 centimeter som har lyfts upp knappt två meter i ett träd, och som du når med en stege. I tältet finns plats för två personer, men det är förstås inget för de som är lite längre och vill ligga raklånga. Där finns madrasser och en liten korg att lägga skorna i – övriga pinaler, som köksattiraljer och kläder, förvaras i den lilla trappstegen som leder till tältet. Det finns el i tältet, och det lyses upp av fina små lyktor. Att sova i bubblan är som att sova på sjön. Det gungar, snurrar och rör sig, även om det är förankrat i botten. Har ni tänkt er livligare aktiviteter – var beredd på att det blir åka av! Vad: Roomoon på Visby strandby Norderstrand, Visby på Gotland. Res dit! Tag tåget till Nynäshamn och vidare med Gotlandsbolagets färjetrafik. visbystrandby.se/glamping/

BORN IN BAVARIA

Hanwag Belorado II Low Bunion Lady GTX®

4. Lyxtälta på egen ö På den privata ön Bergholmen, ungefär en kvart från Vaxholm, står åtta lyxiga tält uppställda, precis på klipporna vid havet. Tälten står utspridda över ön för att du ska få största möjliga avskildhet. Som längst har du 50 meter till vattnet med utsikt över små kobbar och skär. Runt tälten står orörd tallskog och bjuder på närkontakt med naturen. Bekvämligheten är högsta möjliga, i tälten står sköna sängar med tjocka duntäcken. Du kan duscha i både varmt och kallt vatten och trots att du bor mitt i skogen på en öde ö finns vattentoaletter. Privata kockar kommer till ön och lagar gourmetmat över öppen eld i utekök, det finns en vedeldad bastu. Vad: Island lodge, Bergholmen utanför Vaxholm i Stockholms skärgård. Res dit! Tag tåget till Stockholm, t-bana till Danderyds sjukhus, buss till Vaxholm och sedan båt. Finns också fler båtalternativ ut. islandlodge.se

Och snart kommer din egen kock och lagar middagen över öppen eld.

Stabil och bekväm vandringssko för dig med Halux Valgus. Hanwags sortiment hittar du hos Naturkompaniet och andra välsorterade outdoorbutiker.

WWW.HANWAG.COM

18_Hanwag_Belorado_Low_lady_200x137_v2.indd 1

42

06.04.18 11:37

En aktiv semester bland rovdjur I Orsa Grönklitt får du en semester helt i ditt eget tempo. Upplev den storslagna naturen med skog, berg och sjöar samt nära möten med några av norra halvklotets största rovdjur i Orsa Rovdjurspark.

5. Love on the beach Sugen på lite extra romantik? Vackra Böda sand på nordöstra Öland bjuder på en av Sveriges vackraste sandstränder, men också på mycket folk som vill njuta av den så det kanske inte är det bästa upplägget för en kärlekssemester. Men på Böda sands camping finns små, små stugor, avskilt placerade i skogskanten vid stranden. Möblemanget består i princip av en dubbelsäng, belysningen kommer i form av en fotogenlampa och här finns inget wifi. Så vad finns det mer att göra än att krypa ner? För eventuellt annat umgänge finns en liten veranda – och så den milslånga stranden förstås, precis utanför knuten. Vad: Kärleksnästen på Böda sand camping, Öland. Res dit! Tag tåget till Kalmar och vidare med buss upp mot Bykselkrok, 15 norr om Löttorp finns Bödasand. bodasand.se

HANDCRAFTED IN EUROPE

Vila från wifi i fotogenlampeljus.

Boka på orsagronklitt.se

Avstånd

Stockholm 33 mil Göteborg 50 mil Malmö 74 mil Falun 11 mil


RESA GLAMPING

6. Ändlösa vidder Tänk att slå upp tältet mitt framför Lapporten, 250 kilometer norr om polcirkeln. Här har du klassisk fjällnatur mittför ögonen, och det är makalöst vackert. I Abisko nationalpark får du bara tälta på speciellt anvisade platser, vill du vara lite mer i fred vandrar du en bit längs Kungsleden och slår dig ner för natten vid någon av tältplatserna. Annars finns Abisko fjällstation med hotell, vandrarhem, stugor och tältplats. Här har Svenska turistföreningen tagit emot gäster i mer än 100 år, och det är kanske inte så konstigt med den spektakulära naturen precis utanför dörren. Härifrån kan du ta dagsturer genom det fantastiska landskapet med sina ändlösa vidder. Vad: Abisko fjällstation, Abisko nationalpark i Lappland. Res dit! Tag tåget till Abisko turiststation (obemannad) och sedan fem minuters promenad till Abisko fjällstation. svenskaturistforeningen.se

VÄLKOMNA TILL VACKR A VÅLÅDALEN

FOTO GÖSTA FRIES

Magiska natur i Abisko nationalpark.

Sommaren kommer snabbare än vi tror. För Vålådalens del innebär det att börja olja cykelkedjor och att gå från skidpjäxor till löparskor och vandringskängor. Beslutsångest över semestern? Varför inte boka in något av våra paket? I juli prunkar hela fjällvärlden av blommor, då ordnar vi blomstervandringar. Något senare kan du kombinera vandring med yoga, skrivande, sång eller foto. Och så har vi svampbonanzan i september, inklusive mat och boende. Gå in på valadalen.se för att läsa mer och boka!

KÄLLA: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

7. Ekopark med små slott

Camping deluxe med jacuzzi och golvvärme.

Ett riktigt luftslott. Sex meter upp i trädkronorna, med en hängbro som leder till en veranda, finns … att bo ett ljust och luftigt rum – perfekt slottslikt i. för två. Inga barn är dock tillåtna så här högt över marken … Var: Utanför Ödeshög. Tälta i vildmarken. Slå upp tältet mitt i skogen, vid en klar källsjö på Hätteboda vildmarkscamping. Här finns varken el eller rinnande vatten, men gott om natur. Var: Urshult. Bo i en kåta. I Njarka sameläger kan du lära dig mer om samernas kultur och vardag. Här finns också ett antal kåtor att övernatta i. Var: Njarka, utanför Duved. Lev fågelliv. Varför inte semestra i en fågelholk? Högt uppe i stolta tallar ligger bekväma fågelnästen, med takfönster som får dig ännu närmare naturen. Var: Granö.

44

Under ytan. Dagarna tillbringar ni på flytbryggan, nätterna tre meter ner under vattnet – med panoramafönster i alla riktningar. Var: Västerås.

Hotell, stugor & vandrarhem

|

Café

|

Trailcenter

|

Hyra av utrustning

|

Familjeaktiviteter

|

Vandring

|

XC-cykling

|

Skillarena

Vålådalens Fjällstation – i hjärtat av södra Årefjällen | valadalen.se | facebook.com/valadalen

15-16/9 2018

Eller varför inte i ett ufo? Uppe i trädtopparna i Harads, nära Boden, finns sju trädkojor att välja mellan. Var: Harads.

Lotsat boende. I lotstornet på Stockholms skärgårds sydligaste utpost Landsort, finns ett litet antal rum att bo i – och förundras av utsikten. Var: Öja. Varva ner i glashus. Fem glashus uppfördes under hösten 2017 för att hjälpa personer med stressiga liv att koppla av och ner. Nu kan också du stilla sinnet i glashusen. Var: Henriksholm. En gubbe i en stubbe. En 5 160 år gammal stubbe har inretts till en stuga och här finns sex sovplatser, pentry, toalett och dusch. Var: Karlsborg. Sov i trädtopparna. Övernatta i ett fågelbo.

FOTO O.C RITZ / SHUTTERSTOCK.COM

FLER KOJOR…

Hyr en stuga, men tänk att den inte ser ut som en liten låda, utan som ett arkitektritat boende som smälter samman med naturen. På Hölick havsresort finns fyra Lagunenchalets som ligger en bit ifrån den vanliga campingen, precis vid Hölicks naturreservat. I de små slotten finns plats för sex vuxna och två barn, som kan hänga i utomhusjacuzzin, på trädäcket, framför braskaminen eller vid de stora panoramafönstren. Husen är utrustade med kök, tvättmaskin, golvvärme och tv, men framför allt ligger de vid havet i en av Sveriges första ekoparker, med stränder, vacker natur och vandringsleder. Tröttnar du på lojt semesterliv går det att paddla kajak, fiska och klättra i grottor. Vad: Lagungenchalet på Hölick havsresort, Hudiksvall i Hälsingland. Res dit! Tag tåget till Hudiksvall, Hölick ligger 3 mil söderut på Hornslandets sydspets. www.holick.se

swedenoutdoorfestival.se

SM i utomhusmatlagning • Mässa • Prova-på-aktiviteter Föreläsningar • Tävlingar • Mathäng • Naturupplevelser

En del av Skövde kommun

|

Pumtrack


Härliga fjällsommar

RESA GLAMPING

»Tältnätter är bättre än parterapi« Vilan på halva vägen är hela grejen. Brita Zackari kan njuta camping.

Bloggaren och programledaren Brita Zackari älskar friluftsliv och tältar flera gånger om året tillsammans med familjen. Hon tycker att tält är 100 procent romantik. Vad är det som är så härligt med friluftsliv?

BRITA ZACKARI ÅLDER: 35 år. FAMILJ: Maken Kalle Wahlström Zackari, 36, dottern Essa, 2, bonussonen Glenn, 12, och hundarna Bonnie och Kakan. GÖR: Bloggare, programledare, författare med mera. INSTAGRAM: @britazackari

– Att man får vara i naturen som är både det snyggaste och mest väldoftande jag vet. Särskilt de svenska fjällen är extra lena mot ögat. Hur ofta brukar ni tälta?

– Vi tältar väl kanske ett par gånger om året, när vi fjällvandrar. Jag är inte superförtjust i tält, är känslig för ljus när jag sover och den svenska sommarsolen är ju inte en blyg viol utan snarare lite mer exhibitionistiskt lagd. Men man måste inte älska tält för att få vara i naturen!

Hur håller man romantiken vid liv ute under tältsemestern?

– Det är ju romantik det är om något! Bra sömn: nej. Bekvämt: absolut inte. Men romantiskt: 100 procent. Tror eventuellt att tältnätter funkar bättre än parterapi.

46

FOTO SHUTTERSTOCK

Boka 7 nätter betala för 5

Hur funkar det att tälta med småbarn?

– Otippat bra. Min erfarenhet är i alla fall att man fram tills barnet lärt sig gå kan hitta på vad tusan som helst. Vi fjällvandrade till exempel när Essa var fyra–fem månader och hon har aldrig sovit bättre. Det var lite småkrångligt med mygg, men jag ammade under ett myggnät, det var jättemysigt.

Vilka är dina bästa tips för ett lyckat campingliv?

EN SEMESTER på Idre Fjäll är spännande fjällupplevelser, roliga aktiviteter och skön avkoppling. Vi erbjuder forsränning, ridning, vandring, fiske, bäversafari, golf, klättring, minigolf, pooler, vattenrutsch, skyttestig, 6-stolslift, trampolin, butiker, fäbod med djur och mycket mera. Idre Fjäll är även ett eldorado för dig som älskar mountainbike. Prova våra roliga och inspirerande cykelleder och förbättra din teknik i vår pumptrackbana samt skills area.

– Att inte ha för stränga förväntningar på hur saker ska bli, utan var beredd på att ändra planerna efter väder eller humör på familjemedlemmar. Det viktigaste är inte att det blir som du tänkt utan att ni är torra och sams.

Boka på idrefjall.se, tel. 0253-410 00 eller bokning@idrefjall.se

idrefjall.se


MIN PASSION

DANICA KRAGIÇ JENSFELT ÅLDER: 46. FAMILJ: Maken Patric Jensfelt, professor på KTH, barnen Jonathan, 10, och Isabella, 4. BOR: Stockholm. GÖR: Professor i datalogi på KTH, ledare för Centrum för autonoma system och forskare i datorseende och robotik, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin och ledamot i Sveriges Unga Akademi.

D A N I C A K R A G I Ç J E N S F E LT

Hej robotkompis, sträck ut en hand! Det är du som ska hjälpa oss in i framtiden, inte ta våra jobb.

s s o r e p l ä j h a n r a t o b »Ro « t e l s s u p s v i l p o h i att få

Robotarna stampar motoriskt i vår hall, på väg in i våra vardagsliv. Men som hjälp – inte för att ta över våra jobb. Professor Danica Kragiç Jensfelt forskar i robotik på KTH och vet hur vår framtid skulle kunna förenklas med robotar på hemmaplan. text LINDA NEWNHAM foto BRUNO EHRS

48

49


MIN PASSION

D

D A N I C A K R A G I Ç J E N S F E LT

4D – ROBOTARNAS DNA Vilka egenskaper har en robot? På engelska pratar man om robotarnas 4D, vilket är ”dull, dirty, dangerous and dear”. Alltså tråkig, smutsig, farlig och omtyckt (när de kan minska flaskhalsar eller förseningar).

DÄRFÖR FÅR ROBOTAR INTE BLI FÖR LIKA OSS! Vad betyder Uncanny Valley? Robotforskaren Masahiro Mori myntade begreppet uncanny valley, vilket innebär att robotar gärna får vara lika människor, men inte FÖR lika. När robotar blir (nästan) exakta avbildningar av människor, men bara nästan beter sig som en riktig person tycker vi att de är läskiga eller till och med motbjudande.

50

Nu tar robotarna över teaterscenen! Intresset för robotar i dag och vår relation till dem i framtiden är så hett ämne att det också blivit performenceföreställningar på Dramaten. Danica Kragiç Jensfelt har gjort scenkonst av sina robotföreläsningar i samarbete med Dramaten och scenografin är skapad med visuell finurlighet för att ge en förståelse för hur robotarna kan samspela med människan.

OM ROBOTAR INGICK I KONCEPTET PERFORMENCE LUCTURE PÅ DRAMATEN: REGI PIA FORSGREN. SCENOGRAFER/VISUELL FORM, SOPHIA WOOD, TOVE ALDERIN.

e senaste åren har vi sett många rubriker med farhågor som ”Robotarna tar över våra jobb”. Teslagrundaren Elon Musk tycker att man ska förbjuda AIvapen, på grund av risken att de kan bestämma sig för att slå tillbaka. Och nyligen bortgångne Stephen Hawking uttryckte oro över att AI kommer att bli smartare än människan och ta över, så att vi blir slavar under tekniken. Robotar är ett högaktuellt ämne – och väcker känslor. – Visst stämmer det att datorer i många fall kan ge snabbare svar än människor, men därmed inte sagt att de är mer kapabla, säger Danica Kragiç Jensfelt, professor i datologi på Kungliga Tekniska högskolan, KTH och forskare i datorseende och robotik. Vi träffar Danica på hennes forskningsavdelning på universitetet. Och ja: Här finns det robotar! Både sådana som liknar maskiner och sådana som liknar leksaker som säger: ”Time to charge. I need power now. Last call.” Danica tycker att det är bra med en samhällsdiskussion, samtidigt som hon menar att skräckscenarion är överdrivna och liknar science fiction, som fascinationen för rymdskepp och aliens på 80-talet. – Alla jobb kommer inte att försvinna den första januari 2030 eller något annat exakt datum, det är inte så det går till. Jag började jobba här på KTH 1996, året därpå släpptes robotdammsugaren på konsumentmarknaden – men först 20 år senare blev den årets julklapp. Danica undrar också varför vi ägnar så mycket tanketid åt robotar som i nuläget inte går att bygga. när det finns annat att fundera över: – Man ser robotar som en parallell till människan, där de blir mer avancerade än oss. Men det mest komplexa system vi kan tänka oss är människan, och vi har ännu inte förstått oss på oss själva, våra hjärnor, känslor och hur vi uppfattar varandra. Och om vi inte ens är medvetna om oss själva, hur ska vi då kunna bygga liknande eller mer avancerade maskiner?

51


FKP SCORPIO PRESENTERAR

THE AFTERLOVE TOUR

Portugal. The Man

D A N I C A K R A G I Ç J E N S F E LT

PTM

JB

23 MAJ

ANNEXET, STOCKHOLM

GE

11 JULI DEBASER STRAND STOCKHOLM

BILJETTER & MER INFO: FKPSCORPIO.SE

TRÉ N E I R F mna! Välko

SPÄNNING, LEK KUNSKAP Wow! Så säger alla som kommer hit till Flygvapenmuseum för första gången och ser flygplanen som hänger i taken och tronar på podier. Kanske är det en banan, en vampyr eller en drake? I Flyglabbet kan du testa hur det är att bli pilot för en stund, spela roliga spel eller bygga din egen virtuella flygmaskin. Här får du en spännande och rolig dag som passar alla i familjen!

MALMSLÄTT, LINKÖPING WWW.FLYGVAPENMUSEUM.SE

Ordet ”robot”, från slaviska ”robota”, betyder ursprungligen ”tungt, monotont och påtvingat arbete".

3 X ROBOTKÄNDISAR Robotatleten. Boston Dynamics världsberömda humanoida robot Atlas har nu lärt sig hoppa jämfota, göra 180-graders vändning plus bakåtvolt – och landa på fötterna. Urroboten? År 1495 lades robotgrunden i renässansmästaren Leonardo da Vincis skiss av en mekanisk riddare som kunde röra armarna, som anses som prototypen för en humaniod. Robotkungen! R2-D2, även kallad Artoo-Detoo, eller lite familjärare Artoo, en astromekdroid från Star Wars, och kanske vår folkligaste robotkändis.

Nu behöver vi inte ens gå till gymmet själva!

Artoo!

FOTO LAUREN ELISABETH/ SHUTTERSTOCK.COM

JAMES BLUNT

MIN PASSION

Däremot sätter hon stort hopp till framtida robotar – inte sådana som ersätter människor, utan som jobbar tillsammans med oss, utför uppgifter som är smutsiga, tråkiga eller rent farliga. – Kortsiktigt ser jag robotar som en positiv grej, för de tröttnar inte utan kan lyfta samma sak upp och ner i evighet. Det är därför de länge har använts inom industrin. Och precis som andra digitala verktyg skulle de kunna förenkla våra liv, hjälpa oss att få ihop livspusslet. Hon har insikt i problematiken, då hennes äldsta son Jonathan, 10, föddes med en hjärnskada som gör att han inte utvecklat ett språk och inte kan klara de enklaste sysslor själv, som att bada, äta mat eller gå på toaletten. – I vår situation blir det tydligt vad i samhället som fungerar och inte. Min son Jonathan behöver tillsyn dygnet runt och vi får av det svenska vårdsystemet 20 timmars avlastning i månaden – av mänskliga avlastare som ständigt byts ut i en stor personalomsättning. Tänk om en robot kunde göra honom sällskap i soffan när han tittar på tv, eftersom han blir irriterad om han sitter själv?! Sonens svårigheter har gett Danica en ny blick på både samhället och vikten av det hon jobbar med. – De är ju inte bara vi med barn med särskilda behov som behöver stöd, även alla som har föräldrar som blivit äldre kan ha nytta av en robot som byter lakan, hämtar mat och doserar mediciner. Fanns den robothjälpen skulle både anhöriga och vårdpersonal i stället kunna lägga tid på kvalitativ mänsklig kontakt.

SUGEN PÅ MER?

De sju mest avancerade robotarna, Youtube: https://youtu.be/ qK31KkQKUqk

Danica är född och uppvuxen i Kroatien, under krigen. Eller som hon uttrycker det: ”Jag kommer ifrån ett land som inte längre finns – Jugoslavien.” Nu har hon bott nästan halva sitt liv i Sverige, men ursprunget finns kvar, också i en mentalitet. – Familjen ställde aldrig krav på mig, men jag såg att höga betyg gjorde mina föräldrar glada. Så på inrådan av sin pappa nobbade Danica modellkarriären hon erbjöds i Milano, och valde i stället att studera till civilingenjör med inriktning på maskinteknik. Och när hennes dåvarande pojkvän 1996 erbjöds att komma till Sverige som utbytesstudent följde hon med. Ett år senare fick hon en doktorandtjänst på KTH.

Nu har du två barn, flera styrelseuppdrag, leder en forskargrupp på KTH, samarbetar med Rodebjer och föreläser. Du måste vara stresstålig?

– Både ja och nej. Dels är jag bra på att ta hjälp dels har jag också lätt för att stressa av. Jag är lite som en bil – antingen på eller av – jag skiftar fokus och är i det jag håller på med för tillfället. •

»Robotarna skulle, precis som digitala verktyg, kunna förenkla våra liv.«

ROBOTENS HISTORIA 1920 nämns ”robot” för första gången i tjeckiska pjäsen R.U.R. (Rossums Universal Robots). Då som människo-liknande maskiner, det vi i dag kallar androider. 1941 på världsutställningen i New York visades roboten Elektra som kunde dansa och röka (!), hundroboten Sparko som stod på bakbenen och skällde. 1956 myntar vetenskapsmannen John McCarthy begreppet ”artificiell intelligens”. 1963 konstrueras i Kalifornien en robotarm som styrs via dator: ”Rancho arm”, var tänkt som hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. 1984 lanseras Flakey, en motordriven mobil robot med kamera. 1990-talet: nu exploderar den japanska robotmarknaden i produktionen av kommersiella robotar.

53


INRE HÄLSA ANTISOCIAL AKTIVITET

ANTISOCIAL TRÄNING Zooma ut i en dagdröm Sluta få allting gjort nu med ständig koll på nätverket. Bli aktivt antisocial i stället! Ny forskning visar att du blir mer kreativt effektiv av att göra just ingenting. Anders Tempelman vet hur du zoomar ut i en hederlig gammaldags dagdröm. text ANDERS TEMPELMAN

HAR DU VAD SOM KRÄVS?

E

SÄKRA DIN BILJETT NU!

1 JUNI - 31 AUGUSTI 2018 NORRKÖPING

avengersstation.se

FOTO: SHUTTERSTOCK

© 2018 MARVEL

UTMANA DINA KRAFTER I SUCCÉUTSTÄLLNINGEN

n man från Gotland flyttar in i en paradlägenhet i Stockholm som han just ärvt. Den är helt tom och han sover ensam på en uppblåsbar madrass utan lakan i ett av rummen. Efter ett tag blir hans hemlängtan outhärdlig och under inverkan av en flaska bananlikör bestämmer han sig för att börja spela kubb mot sig själv. Klockan ett på natten ekar ljuden av studsande träklossar mot parkettgolv i fastigheten och ut över hela staden. Det du just läst är en dagdröm som kom till mig när jag satt på en parmiddag och höll på att dö av tristess. Tills ganska nyligen ansågs dagdrömmar enbart vara ett sätt att fly verkligheten. Jag vill minnas att min lärare i matematik på gymnasiet menade att mitt dagdrömmande handlade om koncentrationssvårigheter, lathet och brist på begåvning. Att hon själv eventuellt var oduglig på att förklara andragradsekvationers inneboende skönhet och nytta i verkliga livet, ingick inte i hennes 55


INRE HÄLSA ANTISOCIAL AKTIVITET

»Einstein menade att relativitetsteorin kom till honom i en dröm, som en förlösande idé efter åratal av fokuserad forskning.«

Tralala lilla molntuss.

FAKTA OM DAGDRÖMMAR Du blinkar mer med ögonen när du dagdrömmer. Dagdrömmar hjälper att lösa komplexa problem. Lite stimuli med ström i frontalloben leder till fler dagdrömmar. (Pröva inte hemma.) Vi är mer aktiva än vad vi tror när vi dagdrömmer. Att dagdrömma kan ske spontant eller med vilja. Dagdrömmar om framgång kan motivera till att arbeta hårdare för att uppnå mål.

tankevärld. Men nu har flera forskare visat att dagdrömmar, denna till synes improduktiva aktivitet, i själva verket är helt avgörande för vårt kreativa tänkande. En som forskat kring ämnet är hjärnforskaren och läkaren Pontus Wasling på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han har konstaterat att dagdrömmar aktiverar prefrontala cortex, ett område i hjärnan som hör ihop med förmågan att fatta beslut och anpassa sig till sociala sammanhang. Samma del av hjärnan styr även empati, omdöme och personlighet och är kopplad till det limbiska systemet, även kallat känslohjärnan. Under en dagdröm går hjärnan in i ett unikt kreativt läge där tankar, samband och idéer kopplas ihop och får ny mening. Och det är ju definitionen på kreativitet, förmågan att sätta samman känd information på ett helt nytt sätt. Flera oberoende studier visar att personer som dagdrömmer ofta gör bättre ifrån sig i uppgifter som kräver kreativa lösningar och originellt tänkande. (Stämmer tyvärr inte alls på mig i matematik.) Sociala medier dödar dagdrömmarna

Den här forskningen borde inspirera oss alla att låta tankarna flöda fritt oftare, men det visar sig att dagdrömmarna håller på att konkurreras ut. Enligt undersökningsföretaget Nielsen konsumerar amerikaner 10,5 timmar medier per dag. Över 2 timmar av dessa ägnas dagligen åt Facebook, Instagram, Snapchat och andra sociala medier. Sverige ligger förstås inte långt efter. Jag är definitivt en av dem som ofta glor ner i min telefon, sökande efter underhållning, tidsfördriv eller bekräftelse. Att sociala medier stimulerar hjärnans belöningssystem är känt sedan länge. Exakt hur min gamla skolkamrat Jerkers segeltur 56

i Kroatien kan locka fram mitt dopamin är lite oklart, dels därför att jag aldrig haft någon kontakt med honom i verkliga livet sedan högstadiet, dels eftersom jag är ointresserad av segling. Men jag följer hans tillfixade bilder när seglen hissas och alla har nyblekta tänder och rutor på magen. Det känns mer som om det stimulerar min känsla för avundsjuka, en sida jag helst skulle vilja leva utan. Men lojalt ger jag likes, i förhoppningen att jag ska få en tillbaka när jag statusuppdaterar att jag fått råttor i krypgrunden på huset. På något plan är det här uppenbarligen belönande, men det leder inte till några banbrytande, kreativa idéer. Redan 2015 ansåg 60 procent av svenskarna att de ägnade för mycket tid på internet, sedan dess har vi bara ökat användandet.

20 JUNI göteborg

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN BILJETTER VIA KULTURBOLAGET.SE

Ge ditt undermedvetna en chans

Kreativitet uppstår inte därför att man är besatt av att vara ”produktiv” eller mata hjärnan med konstanta intryck. Den uppstår i de små mellanrummen i vardagen där man tillåter hjärnan att få en föräldrafri stund och göra egna upptäckter. Alfons Åbergs farmor hade rätt när hon sa att ”det är bra att ha tråkigt”. De flesta har dagdrömt i duschen, under idrott, promenader, resor, meditation eller plågsamma parmiddagar. Einstein menade att relativitetsteorin kom till honom i en dröm. Inte som en blixt från en klar himmel, utan som en förlösande idé efter åratal av fokuserad forskning. Men det krävdes ett vilotillstånd som agerade barnmorska. Så oavsett vad vi arbetar med, finns det en underskattad källa till inspiration och annorlunda tankar som vi alla borde utnyttja bättre. Kanske kan vi rensa lite bland de vi följer på sociala medier och frigöra lite tid åt att producera egna, originella tankar i stället. Exakt vad jag ska göra med dagdrömmen om mannen som spelar kubb mitt i natten är fortfarande lite oklart. Det känns som en öppning till en långfilm, men jag kan inte bestämma mig för om det är starten på en fruktansvärd mordhistoria eller en komedi. Jag ska dagdrömma på den saken.•

ANDERS TEMPELMAN DAGDRÖMMER OCH BLOGGAR PÅ WWW.TEMPELMAN.SE.

1998 - 2018

20 år på spår

Missa inte museets stora 20-årsjubileum 2-3 juni!

Gamla & nya järnvägsfordon veterantågsturer marknad, musik och mycket mer...

Möbel och byggnadshantverk vid Mittuniversitetet

S ök möb elt ap e t s e r i ng el l e r möb el s n i cke r i re d an i d ag ! w w w. m iu n . s e

facebook.com/mobelochbyggnadshantverk/ instagram.com/traakademien/


NEDSLAG FALKENBERG

En pizza i Falkenberg Jakten på den perfekta pizzan förde kompisarna Besse och Ville samman – i Halland, 230 mil norr om pizzans epicenter Neapel. Efter år av jästexperiment, resor tur och retur till Italien och en ekonomisk C-uppsats i pizza, gräddas nu praktexemplar i vedugnen ”Morran” på den egna pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg. text och foto JOHAN LINDSKOG

D

et tar några dagar att få tag i Ville och Besmir. Men så kommer samtalet. –Tjena det är Ville på Lilla Napoli. Du hade ringt. – Jo, jag skulle vilja göra ett rep … – Vi vill inte vara med på något jävla reportage. – Men jag tänker att … – Och några bilder tänker vi inte ställa upp på. Stå och se glad ut. Nä fyfan. Det går vi inte med på. – Nu är det ju ändå så att det sägs att ni gör norra Europas bästa pizza. Vi vill gärna skriva om det. – Bara pizzan i så fall. Vi snackar bara om pizzan. Och vi kan inte stå och le framför någon kamera. Jag ska snacka med Besmir. Klockan halv tio samma kväll får jag ett sms. ”Okej, vi ses i morgon kl 3 då.” Följande dag tar jag det tidiga tåget till Falkenberg. På väg mot en av de mest osannolika restaurangerna i Sverige och historien om två vänners besatthet, ugnen Morran och berättelsen om den perfekta degen. Det blåser snålt på den stora parkeringsplatsen, mellan Mekonomen och Halmstadsvägen ligger en träbarack och en liten utbyggnad med väggar av presenning. ”Lilla Napoli” står det skrivet med handstil över dörren. Handtaget går åt fel håll, men det leder rätt in i pizzahimlen. Det är efterdyningar av lunchserveringen. Egentligen är det stängt mellan lunch och middag, men det sitter lite folk här och där i det lilla trähuset. De flesta verkar

58

bara hänga kvar lite efter lunchen, snacka lite skit. Det är fredag eftermiddag. Halva lokalen upptas av ett kök och halva köket upptas av en ugn. Det är så trångt att man med viss svårighet kan passera varandra. Hettan från elden strömmar ut i lokalen. Det är över 500 grader där inne. – Den heter Morran säger Besmir, och pekar på ugnen. Vi kallar den så för att den har samma form, men också för att Morran slukar allt ljus. Vi brukar prata med ungen och då är det bra att den har ett namn. Ugnen Morran är fin i sin skrud av röd mosaik. Lite mer färglad än Morran i Mumindalen. Jag är lite undrande över liknelsen eftersom Morran, så som hon beskrivs av Muminmamman, är ett väsen som sprider is och kyla omkring sig. Här, i hettan från ugnen Morran, skulle jag nästan önska att den riktiga Morran var närvarande och kylde ner situationen en aning. Jag är också lite nervös eftersom jag ska intervjua två killar som inte vill bli intervjuade och försöka ta bilder på dem när de inte ler för mycket. Med blixtsnabba rörelser tar Ville ut en deg, vänder den mot en topp av mjöl på bordet och knådar ut den till en rund kaka, plockar upp den och vrider sig ett halvt varv och smäller ner den på nästa bord. Det kastas inga degar i luften, ingen show, bara exakta rörelser. Smällen är till för att få allt överflödigt mjöl att släppa så att det inte bränns i ugnen. På med tomatsåsen från Neapel, den hemmagjorda mozzarellan och resten av till59


NEDSLAG FALKENBERG

»Vi hade degen i bilen med kupévärmare på – så att den skulle hålla rätt temperatur!« PIZZAHISTORIA FRÅN NEAPEL De första pizzarecept som hittats är daterat 1847 i Neapel. Men enligt lokalbefolkningen har man bakat pizza här sedan 1700-talet. År 1889 skapades pizzan margherita till den italienska drottningens ära. Röda tomater, vit mozzarella och grön basilika var den klassiska fyllningen – just som den italienska flaggan, rött, vitt och grönt. En äkta napolitansk pizza bakas fortfarande på långjäst deg av durumvete och olivolja (trots att det i originalreceptet faktiskt var ister och inte olja), enkla råvaror som topping och gräddas i vedeldad ugn.

Falkenberg 230 mil Neapel

60

behören för en klassisk margherita. Sedan tar Ville tag i degen och glider den över på träspaden där Besmir och Ville sträcker ut den innan Besmir tar spaden och skjutsar in pizzan i ugnen. Han snurrar den med spaden några gånger. På någon minut är den ute igen, gräddad, rykande, på en tallrik. Det var Ville som först blev besatt. Han fann sig allt oftare på stadens pizzerior på kvällen. Inte för att äta utan för att baka. Han erbjöd sig att jobba gratis någon timme mot att han fick stanna kvar efter stängning och köra själv. Skruva upp ugnen på max och testa degar och baka på sitt eget vis. Ville pluggade ekonomi på dagarna och när det var dags att skriva C-uppsats så handlade den om, gissa. För att få någon sorts ekonomisk vinkel på det så behandlade uppsatsen förhållandet mellan hög kvalitet och lågt pris. Det bärande exemplet var pizza. – Jag ville veta om man kunde göra världens bästa kvalitet till ett lågt pris. Ja, det är ju det vi gör i dag. Vi har allt det bästa. Du kan inte få bättre mjöl, inte bättre olivolja, inte bättre mozzarella, pecorino eller basilika. Och vår pizza kostar 90 kronor. Om du ger någon en miljon så kan han inte göra en bättre pizza. Besmir fyller i: – Det enda som stoppar oss är vi själva. Vi kan bli bättre, men våra ingredienser är det bästa som finns. Ville var tränare i brasiliansk Jiujitsu och det var där han först träffade Besmir. Efter träningen samlades alla i bastun. Det snackades tjejer och sådant som grabbar snackar om. Utom två. De snackade om pizza. Efter träningen bakade de pizza. Och före. – Vi spenderade all tid ihop. Våra tjejer stod inte ut så vi flyttade ihop i stället. Det var lika bra. Vi delade till och med säng ett tag, men det får du inte skriva. – Hela lägenheten var full med deg, olika degar, olika jäsningar. Det låg surdegar överallt. Det var ett helvete att städa bort allt mjöl. Vasken var alltid full med deg. Men vi var helt seriösa. Vi hade en plan. Det var inte lattjo. Vi förde protokoll. Vad händer om vi ökar temperaturen två grader? Vi testade vildjäst. Vi gjorde jäst på äpplen, russin, päron, allt möjligt, säger Ville. – Vi byggde om kylskåpet så att det skulle ha

olika temperaturzoner. Det var som ett laboratorium. Vi gjorde experiment och det fick inte finnas några frågetecken, säger Besmir. – Sedan kom vi ju till ett läge där vi körde fast. Vi var tvungna att ha en riktig ugn. Vi byggde och testade med lite småugnar, men det höll ju inte. Vi måste ha en riktig pizzaugn och sådana fanns bara i Neapel. Så vi åkte dit. Hade en tumstock med oss och mätte och kollade och frågade om allt. Det blev många vändor till Neapel. Ville och Besmir plockade tomater, oliver, basilika, hängde på de bästa pizzeriorna och studerade ugnar. – När det gäller pizzan så kan jag utsätta mig för grejer som jag aldrig skulle göra annars. Jag kan vara en riktigt jobbig jävel, bara för att få reda på någonting om pizzan. En detalj som måste vara rätt. Vi frågar tills vi blir utslängda, säger Besmir. Det kom till en punkt där besattheten övergick i ett jobb. Ville och Besmir hade sin ugn i ett industriområde, där började dom efter hand sälja sina pizzor. Ryktet spred sig. Fler kom. Men det hela var mycket spartanskt. Det fanns ingen lokal. Allt var utomhus, under en presenning. Det funkade väl bra över sommaren, men när vintern kom så slutade också kunderna att komma. En sådan småsak hindrade ju dock inte Ville och Besmir att fortsätta. De var ju ändå mer intresserade av att baka pizzorna än att sälja dem. – Vi stod ensamma där och bakade. Det var så kallt att vi köpte specialgjorda jackor. Sådana som man har på Mount Everest. Vi hade degen i bilen med kupévärmare på så att det skulle hålla rätt temperatur. För varje ny pizza dök vi ner i bakluckan och hämtade en deg. Så en dag fick de nys om den övergivna baracken på parkeringen. En ny ugn fraktades dit det målades och fixades ett kök och Lilla Napoli öppnade. Där vi sitter i dag. Redan innan klockan fem börjar folk trilla in för middag och snart är den lilla lokalen helt full. Pizzorna flyger ut, tempot är högt, och stämningen likaså, både vid borden och i köket. Det finns mycket kärlek här. Blir ni osams ibland?

– Varje dag. Om pizzan är dålig så blir det riktigt dålig stämning. Om jag står vid ugnen och Ville gör en pizza som inte släpper spaden så blir jag riktigt förbannad. Han har inte bakat den rätt. Och han tycker att det är jag som slarvar med spaden. Sådant ryker vi ihop om hela tiden. Vi bråkar mycket om pizzan. Vad skulle hända om en av er tröttnar?

– Det kommer inte att hända. Vad skulle vi göra då? Vad skulle jag ta mig till och det inte fanns pizzan? Då fanns ingenting? – Och vi måste ju vara här. Ingen annan kan baka pizzan. Det är inget alternativ. Man måste göra en sak och man måste göra det bra. Ibland kommer det in folk och säger att vi borde ha pasta också. Vafan, vi kan inte göra pasta. Då skulle vi behöva lägga tio år till på det. • 61


Tävling

Vakna upp till vatten, skogar, lugn och ro. Njut av utsikten över de blånande bergen och ta cykeln ut i vildmarken. I Orsa Grönklitt är ingen dag lik den andra, här finns många spännande platser att upptäcka.

ÄR DET KANSKE SÅ ATT …

… vi inte längre ser värdet av sparande?

I utbyte vill Orsa Grönklitt veta vad du tycker om din upplevelse, miljön, aktiviteterna och boendet etc under en ca 2 timmar lång intervju.

Totalt värde: 5 835 kr

S

Under några dagar har du och din familj (2 vuxna och 2 barn) möjlighet att prova på sommarlivet i Orsa Grönklitt, vinsten gäller under veckorna 25–27 eller 33–36.

H

Vi frågar ekonomiprofessor Micael Dahlén om sådant vi alltid undrat.

Vi söker dig som inte varit i Orsa Grönklitt tidigare och vill i din ansökan veta: Vad har du för intressen, var du kommer ifrån, hur ditt resesällskap ser ut samt varför du vill bli vår testpilot.

ar vår tids vuxengeneration förlorat tilltron till sparandet som

trygghetsform?

– Ja! Utan tvekan! Låt oss prata ”ekonomiska” i det jag brukar kalla alternativkostnad: vilket beslut vi än fattar, så finns det en alternativkostnad i det vi också väljer bort.

text ANNA ZETHRAEUS

Mejla din ansökan till pernilla.thalin@gronklittsgruppen.se senast den 1 juni.

DE! RA

Ett besök i unika Orsa Rovdjurspark med Sveriges enda isbjörnar, titta på djurungarna hos tigrarna, leoparderna, lodjuren och björnarna. Orsa Grönklitt erbjuder ett stort utbud för den aktiva semestern, hos barnen är bollsportsområdet, poolen eller Bärras äventyrstig några av favoriterna.

I vinsten ingår: 2 nätter i utvalt boende i Orsa Grönklitt och entré till Orsa Rovdjurspark inklusive en guidad tur i parken samt hyra av cykel en dag.

INTE VISS T DU TT DU UND EA

Testpiloter till Orsa Grönklitt

SPARANDE

REN PÅ DET VA

TÄNKVÄRT

Ge oss ett exempel!

– Om jag i kväll ska köpa en tvålitersläsk kommer det direkt begränsa nästa köp, chipsen. Tar jag ett styrkepass på gymmet missar jag tid jag kunde lagt på att förbättra mitt personbästa i löpning på milen. Och så vidare. – Alla våra val har en kostnad, som också stiger med antalet val vi får: Bara i chipshyllan har du kanske 50 olika alternativ, från veganska linssnacks till fettfria sorter. Plus större butiker, ökade öppettider och onlineshopping dygnet runt.

Bäst motivering vinner ovan nämnda pris till ett värde av 5 835 kr. Resa till och från Orsa Grönklitt bekostas av vinnaren. Juryn utgörs av Grönklittsgruppen samt Orsa Grönklitt, juryns beslut kan inte överklagas. Vinsten kan ej bytas mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. De personupplysningar som lämnas i samband med tävlingen behandlas enligt PUL och får endast användas av Orsa Grönklitt i samband med tävlingen. Efter avslutad tävling raderas uppgifterna. Du måste ha fyllt 18 år för att delta i tävlingen. Anställda samt anställdas familjer kan ej delta.

Och vi blir oftare påminda om alla möjligheter?

Avstånd

Stockholm 33 mil Göteborg 50 mil Malmö 74 mil Falun 11 mil

FOTO: STUDIO EMMA SVENSSON

PROFESSOR I KAOS Micael Dahlén, 44, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, författare och föreläsare, med passion för att utforska mänskliga beteenden genom att vända på begreppen i nya experiment. Mer info: www.micaeldahlen.com.

– Absolut, det pingas in tydligare och mer offensivt i vårt medvetande, det finns alltid ett annat och tredje alternativ. – Man kan jämföra med dejtingappar, som till exempel Tinder: om tjänsten erbjuder fler träffar blir du mer nöjd med tjänsten, men samtidigt mindre nöjd med själva dejten. Fler val – ökade möjligheter att träffa många – men sämre förutsättningar att hitta en livspartner.

Har vi blivit som barnen i ”Stanford marshmallow experiment” från 1972: Få kan vänta en kvart med att äta upp en skumgodis, trots att vi belönas med mer godis om vi motstår frestelsen. Alla vill sluka allt, nu …?

– Ja, kanske. Men märk väl att barnen i studien 1972 inte alls var vana vid många val, det var ett mycket mer begränsat ut63


Nyköping

TÄNKVÄRT SPARANDE

»Att inte ta ut i förskott – utan njuta av räntan i huvudet.«

En levande mötesplats

bud av godis och festligheter. Så var det i Sverige också, herregud, på 1970-talet drev ju staten egna hamburgarerestauranger i Sverige – Clock. – Framför allt för att allting ser så annorlunda ut nu: går du längs en kaj och du ser en båt du blir sugen på, ja då kan du greppa mobilen och ta ett sms-lån, du måste inte spara först.

Men är det mest rationellt alltid att vänta med köp?

– Nej, ekonomiskt konkret är det inte alls bättre att alltid vänta. Vi lever i en tid då nollränta existerar, det kan alltså vara billigare att låna nu, om räntan stiger, plus att det finns avdrag och negativ ränta. Vårt ekonomiska system i dag bygger absolut till stora delar på att konsumera NU – och inte sedan.

Så om riksbankschefen sänker räntan, indirekt uppmanar oss att låna och betala senare – vad kan tala för motsatsen?

– Om du sparar med ett syfte! Då vinner du både NU och SEDAN, för att du njuter under vägen mot ditt mål och köp. – Det finns också något i att ”nästa” är det mest attraktiva. Att inte ta ut i förskott, du njuter så att säga av räntan i huvudet.

Är vi inte också konstruerade att trigga på omedelbara belöningar?

– Ja, det ger oss snabb energi. Evolutionen kunde inte förutse att det skulle bli så lätt att äta marshmallows dygnet runt, var vi än befinner oss. Långsiktiga belöningar har njutningar på ett annat sätt, det bästa är att kombinera dem.

Som intervall- och långdistansträning, samtidigt?

– Jag försöker se alla distanser som små delar för att sedan lägga ihop dem efter vägen. 64

FOTO: SHUTTERSTOCK

Handlar det inte bara om barnsligt, utan också mänskligt beteende?

– Vi kan inte förutsäga vår framtid – människan har i alla tider trott att det kommer en bättre och lättare version sedan. Alla tänker nog ja till pensionssparande, men i tempus futurum: ”Fast sedan, lite längre fram … … ”inte just nu, bara”?

– Ja, men då ska vi också tänka på att pensionssystemet är skapat då vi inte visste att vi skulle bli så fruktansvärt gamla. Vi lever längre, kan jobba längre – allting ändrar på sig, ger nya plattformar. Tar vi för mycket givet i dag?

– Vi har en mycket bättre levnadsstandard nu, och framför allt har vi en bättre levnadsstandard än vi själva tror.

Är vi olika rustade i personlighet, som Spara & Slösa-figurerna?

– Självklart har vi sämre och bättre förutsättningar, det är arv och miljö och en del har egenskaper som kultiveras lättare i vissa miljöer. Några av oss är sämre skickade att stå emot det som pingas ut …

Sparafigurerna har väl också alltid stått högst i kurs?

– Fast de som väljer att konsumera nu, gör snabba val i dag, de premieras av det ekonomiska systemet nu. Däremot utgör de uthålliga spararna fortfarande normen.

När och hur är det ändå smart att spara i dag?

– Du ska ofta utnyttja de system som finns, och ta det bästa ur varje modell, det är ofta både lönsamt och smart, så är de flesta framsteg uppbyggda.

Hur ser den hybriden ut?

– Ta hälften av det du får tillbaka i ränta på ditt sparande, njut upp den ena halvan – och spar den andra halvan och investera i långsiktigt växande kapital. – Då får du hela tiden en omedelbar belöning – och också ett framtidssparande. Dessutom kan det vara det mest lönsamma då vi inte vet hur räntor och amorteringar ser ut framåt. Och hur långt fram ska vi tänka?

– Gör det enkelt: Sätt upp rimliga mål, ett år i taget. Då låser du inte upp dig, får inga orimliga uppoffringar. Försök hitta den nivån du kan ligga på, lär dig känna igen den nivå där du faktiskt kan vara nöjd. Allt du sedan tjänar som hamnar över den nivån skulle du kunna lägga undan och spara. Du vet ju själv att du kan klara dig där du lagt ribban. Då kan vi ju vara både Spara & Slösa?!

– Ja, ungefär så: Spara, njuta, investera!•

Vid kusten en timme söder om Stockholm ligger Nyköping - en av Sveriges äldsta städer. Här möts du av en historisk stadskärna med ett levande restaurangliv, mysig shopping och en ovanligt välkomnande och varm atmosfär - för stora och små. Alla som någon gång besökt Nyköping vet att här har man nära till allt. Till havet, de sörmländska slotten, naturreservaten, sport- och kulturevenemangen och till varandra.

International Streetmarket 23-26 maj

Matmarknad med världens smaker

Scandinavian Streetmusic Festival 16 juni

Nyköpings gator och torg fylls av musik

En God Historia KARAKTÄR 33 CL 5,4 % – ART.NR. 89937 – KOSTAR 14,50 KR PÅ SYSTEMBOLAGET. DISTR. AV CARLSBERG SVERIGE AB.

1 maj byter vi namn * Marshmallows experiment var en studie i fördröjd tillfredsställelse som utfördes vid Stanford University 1972. En grupp fyraåringar deltog i studien då de erbjöds en marshmallow med valmöjligheten att äta upp den – eller vänta en kvart då få två marshmallows. Forskare granskade hur länge barnen kunde vänta och om möjligheten att motstå frestelsen också stod i relation till hur väl barnen klarade sig i framtiden. Studien syftade på att visa att karaktär kunde samspela med ökade framgångar i studier och yrkesliv.

Ett bärnstensfärgat lageröl med härlig humledoft och en fyllig maltkropp.

Resecity blir BIG Travel Samma personal fortsätter att förverkliga dina resedrömmar! Välkommen!

Mer info på nykopingsguiden.se

välkommen!

till en levande mötesplats vid havet

nysam.se

Alkohol är beroendeframkallande.


KORSORD

Hitta lugnet i Kristinehamn!

MAJ

FOTO: SHUTTERSTOCK

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Njut av tystnaden, stillhet, unik natur, skogens skafferi, starka färger och rena fiskrika vatten. Själen mår bra av att vistas i naturen, du varvar ner och laddar batterierna. Välj en dagstur som har rätt längd och svårighetsgrad. En kvalitetsmärkt Värmlandsled är en vandringsled som är kontrollerad och godkänd av föreningen Värmlandsleder. Vi rekommenderar att du sover över i samband med vandringen. I värmländska Kristinehamn finns varierande möjligheter, allt från stuga vid innanhavet Vänern till exklusiva hotellrum. Vi tycker om när du som gäst övernattar, då har vi chansen att ta hand om dig lite extra.

5 maj 6 maj

Sweden Iron Trail Marathon Årsinvigning Järnleden

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 maj.

Jänleden är 30 km lång, går genom historisk terräng. Du vandrar

Oavsett vilken Visnums-kils led du väljer möts du av ett lugn,

genom ett varierat landskap och har goda chanser att se vilda djur.

vacker natur, betande djur, havsörnar & sällsynta hackspettar m.m

Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

Grattis! ni vann i mars: FÖRSTA PRIS: Astrid Hansson, Bohus ANDRA & TREDJE PRIS: Björn Dahlbäck, Båstad Carl-Göran Niemi, Kiruna

Lösningen till marskorsordet finns på sid 70.

www.visitkristinehamn.se/vandra 67


13-15 JULI

PYSSEL

Sudoku

MAJ

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

VÄRLDSARVSJAZZEN PÅ VÄRLDSARVSGÅRDEN ERIK-ANDERS I SÖDERHAMN

MEDELSVÅR

SVÅR

Dubbelglosan SVÅR

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

MEDELSVÅR

LAVA- PLUS- SARV- STUT - TANK - TÄRA - URAN - UVAR Sudoku:

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

Dubbelglosan: Ordkättingen: STRÅ-LE-MURVERK-SAM-BO-FAST-ÄN-GE KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN 68

Världsarvsjazzen är en festival i det lilla formatet för dig som gillar vacker miljö, god mat och riktigt bra jazz och folkmusik. Här är allt nära; hälsingenaturen, världsarvet, maten och framför allt; artisterna och musiken.

Lösningar

BO - MUR - LE - ÄN - VERK - FAST - SAM

ALE MÖLLER BAND THE REAL GROUP JONAS KULLHAMMAR & EKDAHL/BAGGE BIG BAND MAGNUS LINDGREN & STOCKHOLM UNDERGROUND MIRIAM AIDA AMANDA GINSBURG ADELN THOU SHALT SWING

Mer information om artister, biljetter, avgångstider för festivalbussar med mera finns på www.varldsar vsjazzen.se


Infinity Lines, 2017, SCAD Museum of Art, Savannah, GA, USA. Photo by SCAD.

din resa…

2-4 augusti 2 0 1 8

TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

folkfest vid n ä mfo r s e n

Hej Jenny!

SÄKERT! BEATRI C E ELI G NUCCI AMONG LYNX I V ANOV A LADAMA CATS & DI N OSAU RS JAQEE DAG ADANA TO NBRUKET TRO LS KA POLS KA AZC A & KWEEBAN D NORR OM STOCKH OLM H I LLEV I ENSEMBLEN ...

Jenny Gejke är dj:n och den digitala immigranten som blev chef för SJs app och sajt. Nyligen firade hon stort när sj.se utsågs till Sveriges bästa sajt. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

FL E R A K T E R S L Ä P P S S N A R T !

WWW.URKULT.SE

www.goteborgskonstmuseum.se

ORD MOT ORD ÄR KANSKE ADAM & EVA HÖLL SIG LYDIG PÅ

GÄNGOR

KRING

CHIFFRERADE

I

A

L

O G

O R K

I

D E

M A

T

A N

D

HOPP

T

69 kr

SVARTSJUKA?

D O C

S O

T

BOMORD RUNT DAKAR

LUTTRAD

EN DAG AV MUSIK

E R A

M A S E N

OBEHAGLIG

S

ÄR INTE OBSOLET I

T

NYLLEN TYDA

R O P I ENLIGHET MED RÅDANDE STADGAR GJORDE BULL BILL

MAGER

L E

E M N E

E G

I T NOVIS PÅ DET MESTA

ETT SLAGS SLAG

L

FÖRSLÅR FÖR SLÅ

SPELGER MANS- DÅLIG STÄLLE STÄMNING

ORDNA MED EN GÅNG

RUSKIGA HÅLLER FÖRE

OSTYRIG

L

FÅR UTSLAG

Å

T

U

B A R N

FÅR SINA PIKAR

S REDDING

T O

N A R

Y R A

L

NYCKELORD ANTA

A

R E G N KONSTGJORDTUNGA

HAN HUR

FRUKTA ÄR FLOSS- LANDSTÄLLE AD

S K R A

O R R E

O R I LÄSKIG SCEN

K A D E

K N A

KRÄM UTAN MJÖLK

R E G E

KULLAMANNEN

L

V

VARA SKROCKFULL

T AMPER

DROG JÄMNT

I

I

MARINT DRIVMEDEL

O

T JESU GUD

POSTULATET

Gäller SJ Snabbtåg.

A

E

L

A R X I

F

T

SJ0594_Kupeannons_Mars_2018_200x275.indd 1 01_Omslag K4.indd 1

D O

S A

ANTINGEN

L

Vår nya statussymbol

JESPER & MIA PARNEVIK:

Familjeliv utan filter

RUNT BACKAFALL

Ny varmrätt

I

Goda köttbullar med potatis, rödbetor och chilimajonnäs.

A B LIVA UPP

E

RÄCKTE ETT TAG

D A

L

V

E N

HAR NÅGOT PÅ LUT

BÄCKEN

G A KRYSSTYP STOPSTOFF

A R A109 kr SOVRUM

SVETTIGT STÄLLE STARTPLATS

I

P

R E M

I

E N D E R A T

STÅR MOT ANDRA

E N A

aurgrunn @live.se

+

• Trendiga extremlopp • Eurovisionskrällar • Nykär i kroppkakan

K Å K KAINS BRORSA

som kan förändra ditt liv

Gör stor konst av

SMALL TALK

morötter och tandoori- och senapsdressing.

B E

LISTAN

SÖMNEN

V

S A M S A D E S S

– utan kapital!

Nu kan du även förbeställa Kalf & Hansens hyllade storsäljare och ekologiska wrap när du reser i 1 klass.

– Jag avsätter tid varje dag för att följa med i nyhetsflödet och försöka förstå vad som händer i omvärlden med digitala tjänster. Jag är dessutom själv en digital immigrant, född på 70-talet, så det är viktigt för mig att hela tiden utforska ny teknik. Att varje dag lära mig något nytt om vad våra kunder gör och tycker om våra tjänster för att vi ska bli bättre.

100

BLI RIK PÅ AKTIER

ORD FÖR ORD

Goda nyheter i 1 klass

D R E

I

ASOCIAL FYR

D

Hur trendspanar du om teknik och trender?

APRIL NR 4 2018

# 4 APRIL 2018

KLAPPJAKT NAGGNORMER

R

FÅGELVÄG

– Swish blev en jättesuccé. Den nya funktionen i appen ”Var ska jag stå på plattformen” blev också en favorit.

KUPÉ

Kom till bistron och prova 100% ekologiska, närproducerade och fantastiskt goda rätter från Kalf & Hansen.

Månadens ekologiska wrap

Vilka av SJs nya digitala tjänster blev mest uppskattade i fjol?

APRIL

Rätter med alla rätt.

FULL GJORDE SÖVDE HAND SKANDAL 109 kr MED KEMI FÖRRHyllad storsäljare MUTBAR Njut av kycklingköttbullar med rostade ETT

KORSORDSLÖSNING

ARVEDEL

HÖLL HÖGT

M E D E A HÖRS MÅLOMÄR TALRIK RÅDET MASSOR

K

POLIS

VISSELPERSEBLÅSARE

V A N A HJÄLPTE JASON

– Det känns helt fantastiskt! Inte minst därför att vi vet att våra kunder gillar sj.se och vår app. Jag är också glad att alla duktiga kolleger och samarbetspartner får ett kvitto på att vi gör bra saker. I mars SJ knep förstaplatsen som Sveriges bästa sajt i utmärkelsen Topp 100. Juryn var lyrisk. ”Webbplatsen är en närmast fulländad upplevelse i mobilen” och ”en mobilapp i världsklass”.

SJ har Sveriges bästa sajt – klart Jenny Gejke är glad.

Vad blir den bästa digitala nyheten i år?

I Feel It Coming

– Att göra det enklare att ändra sin resa och att förbättra informationen om resan – och en ny funktion för att enklare ta sig vidare från stationen hela vägen till sin destination. Vi ser framåt stora möjligheter med tjänster som baseras på röststyrning, där vill vi ligga i framkant.

En suggestiv låt som skapar förväntan om någonting bra som ska hända. Med kanadensiska The Weekend ihop med den franska elektroniska duon Daft Punk från 2016.

– Jag testade på att vara dj i början av 2000-talet, pop, soul och dansmusik är mitt stora intresse. Jag spelade på klubbar och på privata fester – ett härligt sätt att få dela med mig av min favoritmusik till andra. •

OM ATT VARA TILLBAKA MED NYTT PROGRAM – UTAN GÄSTER. OCH DEN SVÅRA KONSTEN ATT VARA SIG SJÄLVA I TV.

1

2018-02-08 09:22

2018-03-08 17:44

3 LÅTAR SOM FÅR JENNY ATT DRÖMMA SIG BORT PÅ TÅGRESAN

1

Let the River Run En klassisk låt från en klassisk film, Working Girl, från 1989. Carly Simons Oscarsbelönade sång om hopp och drömmar.

2

Weather with You Det nyzeeländska popbandet Crowded Houses grymma låt från 1991. Perfekt när man är på väg någonstans och ser fram emot resan.

3

Ärligt, vad hände med dj-karriären?

71


din resa… reportage Rita lok-juryn föll för Sigrids detaljrika teckning med 24 människor och djur på tåget.

Sigrids teckning ska pryda ett X 2000-lok

Här kan du se fler Rita lok-teckningar Utöver förstapristagaren har 20 andrapristagare vunnit gratis tågresor. Samtliga pristagares teckningar kan du se på sj.se/ritalok och i SJs Resebutik på Stockholms Central. Här ett urval av dem:

Sonja Holubynska, 8 år

Sigrid, 7 år, älskar att åka tåg – och att måla. Som vinnare i SJs stora teckningstävling Barn ritar lok ska hennes teckning nu i maj pryda ett riktigt X 2000-lok. Och hon får ta med hela familjen på en resa till Liseberg i Göteborg. text KATARINA MYRBERG foto JOHAN MARKLUND Ebba Wallin, 7 år

att ta in för 7-åriga Sigrid Lättman-Masch från Ösmo utanför Nynäshamn. Den där teckningen som hon gjorde om flera gånger och ägnade flera timmar åt att få så fin som möjligt ska nu pryda ett riktigt X 2000-lok. Den ska folieras upp på sidan av loket på en yta av cirka 3 gånger 17 meter – och blir en av Sveriges största barnteckningar. – Jag började rita med kritor, men det var svårt att få med alla detaljer, så jag bytte till färgpennor, förklarar Sigrid. Fler än 500 bidrag fulla av fantasi, härliga färger och kreativa idéer strömmade in till Barn ritar lok-tävlingen, där barn i åldern 6–8 år fick uppgiften att ge förslag på hur loket på nya X 2000 kan se ut. Juryn hade ett roligt och svårt arbete att välja en vinnare, men fastnade för Sigrids härliga teckning av glada människor, små och stora, med hundar och ballonger. – Hon har gjort en väldigt fin bild på människor som man blir glad av. Precis som i verkligheten visar bilden att varje dag reser många olika människor med SJs tåg. En bild som dessutom passar mycket bra till det SJ vill stå för, säger juryns ordförande Anders Ekblom, samordningsansvarig för nya X 2000 och utbildad bildlärare på Konstfack. Sigrid är trots sin ringa ålder redan en mycket van tågresenär – liksom resten av familjen Lättman-Masch. De har valt att DET INTE HELT LÄTT

NYA X 2000 SJ bygger om hela X 2000-flottan. Tågen får ny teknik och en helt ny inredning. Det första ombyggda tåget planeras att komma i trafik i slutet av 2018 och vara kvar i SJs tågflotta i ytterligare 20 år. Tävlingen Rita Lok genomfördes delvis för att få nya idéer till hur utsidan på tåget kan se ut. Hur tågets utsida ska se ut är ännu inte klart, men nu är Sigrids teckning ett av flera alternativ.

Familjen Lättman-Masch laddar för resan till Göteborg och Liseberg. Från vänster: Ivar, 13, pappa Robert, Sigrid, mamma Jenny och Hedvig, 10.

72

inte skaffa bil. Kollektivtrafiken i Stockholmstrakten och cykel räcker gott på korta sträckor – och när de ska åka på vintersemester till Orsa eller släkten i Västergötland är det tåg som gäller. Då tar Sigrid på sin lilla blå ryggsäck. I den packar hon det viktigaste för resan. – Jag har mitt gosedjur, målarböcker, pysselböcker, yatzy och kortlek, för vi spelar mycket kort när vi åker tåg, förklarar hon. Storasyskonen är minst lika glada som Sigrid själv över Rita lok-vinsten. Hedvig, 10, ser redan fram emot tågresan till Göteborg och Liseberg med hotellövernattning. Storebror Ivar, 13, är otroligt intresserad av svenska tåg och fotografering. Han har järnkoll på SJs (och alla andra tågbolags) olika fordonsmodeller. På sitt Instagramkonto @Trains_in_Swe med nästan 500 följare lägger han upp snygga foton på tåg. Och att få en bild på lillasysters unika utsmyckning på ett X 2000-lok smäller förstås högt. Enligt planerna ska ”Sigrids lok” rulla på SJs linjer mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö under maj månad. Pappa Robert hoppas att det ska inspirera fler att ta tåget. – Om hennes teckning på loket kan få en person till att ta tåget så är det fantastiskt.•

Vanessa Chamoun, 7 år

Algot Ekudd, 8 år

Tove Kristoffersson Bergström, 8 år

Otto Fougstedt, 8 år

73


VÄSTANÅ TEATER BERÄTTAR

din resa… reportage

TEATERBOENDE - HIDE A WAY EXCLUSIVE -

OMINNE

Upplev Västanå Teaters föreställning Anna Svärd och bo på Ominne, Öjerviks gård.

EFTER SELMA LAGERLÖF REGI: LEIF STINNERBOM

Biljetter: Scala 054 - 19 00 80 • www.ticketmaster.se

BERÄTTARLADAN SUNNE 2018

Efter föreställningen kan man avnjuta kvällen på Ominne med vin och ostbricka i vårt English Room, lounge, salong eller andra sällskapsrum. 5H௖HNWHUD NULQJ HU WHDWHUXSSOHYHOVH WLOO HQ samling av teaterprogram, böcker och annan kuriosa från Västanå Teaters sagolika historia.

www.ominne.com +46 (0) 70 606 58 21

Hjälp oss hitta lösningarna som håller fler hjärnor friska längre. Psykisk ohälsa drabbar oss alla – antingen direkt, som anhörig eller som medmänniska. Tack vare dig och andra givare kan hjärnforskningen göra nya framsteg varje dag. Varje gåva ger oss möjligheten att förändra liv. Men vi har bara börjat – därför är ditt stöd viktigare än någonsin. Stöd hjärnforskningen • Swisha din gåva till 901 12 55 • Sms:a ”HF200” till 7290 så skänker du 200 kronor • Pg 90 11 25-5 / Bg 901-12 55 • Personlig Givarservice 020-523 523

Läs mer på hjarnfonden.se

Kläddesignern Maxjenny Forslund inspireras till nya mönster på sina resor, älskar Köpenhamn och hittar sitt inre lugn på tåget. text CHRISTINA PSARRIS foto DAVID BACK

Färgsprakande designer hittar lugnet ombord

kläddesignern Maxjenny Forslunds plagg har burits både av kronprinsessan Victoria och Madonnas dansare – och klädmärket bär hennes eget namn, Maxjenny! I Köpenhamn har hon sin egen studio och butik på Vesterbro, men jobbet kräver många resor till Stockholm. Då väljer hon alltid tåget – och skulle aldrig resa på något annat sätt. – Resan tar 5 timmar och 19 minuter, en del tycker det är lång tid, men inget som stör mig. Jag lämnar barnen på skolan i

DEN SVENSKA

75


»Mönstermotiven är bilder från olika platser tagna med mobilkameran.«

Mönstret på Maxjennys blå kappa är bilder tagna i Caccomo på Sicilien. Blommorna på den röda jackan är från mammas trädgård i Skåne.

MAXJENNYS 3 FAVORITER PÅ VESTERBRO Maxjenny bor och har sin butik på Vesterbro – en stadsdel som moderniserats avsevärt och är Köpenhamns Meatpacking District. Här är hennes bästa tips. 1. Hela Vesterbro är härligt att cykla runt. Gå in på konstgallerier eller ta en köttbit hos slaktaren. Skippa Ströget och ta dig hit i stället – och ät en riktigt god fisk eller köttbit på någon av de många restaurangerna med internationell klass. 2. Lidkoeb på Vesterbrogade är en gömd liten vacker bar där du tar en drink och hänger med coola köpenhamnare. 3. Istedgade och vägen till Værndamsvej är väl värt ett besök. Istedgade har fått pris för alla sina små butiker och kaffeställen. Værndamsvej kallas för ”Lilla Paris” för dess lite kaotiska vimmel, franska språket (Franska skolan ligger där) och supertrevliga butiker och matställen.

76

F 1200, foto Jakob Ehrensvärd. Med reservation för ändringar.

din resa… reportage

– EN DEL AV STATENS MARITIMA MUSEER

Köpenhamn och är i Stockholm klar för sen lunch, Hon är en kvinna med många järn i elden. Resan med SJs snabbtåg blir en stund att varva ner, jobba undan och lyssna på favoritpodden ”Stil”. – Jag får jobba i fred, gör kollektionslistor, filar på pressmeddelanden och ägnar mig åt min älsklingssysselsättning ombord: den inre resan. Född 1980 på Österlen i en familj med mamma Margareta – textilkonstnär – och pappa Owe – silversmed – lärde hon sig tidigt att leka med färger, tyger och att få utlopp för sin kreativitet. – I tonåren upptäckte jag att jag hellre hade på mig sådant jag sytt av mammas tyger än det jag shoppat. I dag bär jag bara mina egna kläder – om jag inte ska ha något svart som bas. Då köper jag något neutralt. Under studietiden på Danmarks designskola i Köpenhamn började Max-

jenny ställa ut sina möbler internationellt. En lägenhet införskaffades i internationella Berlin dit hon ofta reste. – Dit åkte jag alltid med sjutåget från Köpenhamn och var framme i Berlin prick 14.00. Då hade jag hunnit äta, läsa, sova och löka (slappa, reds. anm.) Redo att ta mig an nästa uppgift! Fler borde testa det, säger hon och skrattar. Klivet från att formge möbler till att designa kläder är kortare än man kan tro, enligt Maxjennys utsago. Att resa runt med en klädkollektion kontra en broderad jättesoffa är betydligt enklare. I dag säljs plaggen över hela världen. Mönstret printas på tygstycken av bland annat återvunna petflaskor och viskos. Motiven för mönstren är bilder tagna från olika platser med mobilkameran och ihopsatta till ett collage. – Jag fick idén till print efter att jag tagit bilder på grekiska ön Egina. Motiven var på typ 18 sopgubbar som tömmer en enda soptunna under en otroligt vacker bougainvillea. De bilderna lekte jag med i datorn. Det blev ett collage som blev tyget till en kollektion. Tittar man noga kan man se sopgubbarna. Visst är det lite kul att damer i finare kvarter faktiskt går runt med bilder på sopgubbar på sina plagg, säger Maxjenny och dundrar av ett av sina många gapskratt. Varje tygstycke är unikt med print i olika placering, ett plagg blir därför inte det andra likt. – I dessa dagar är det extra viktigt att jobba med det unika. Hamnar du på en fest där en annan gäst bär samma klänning som du så är de ändå inte lika varandra då printet sitter annorlunda. Du är ändå unik och får spraka som den stjärna du är, säger hon med passionerat eftertryck. Kvinnor från New York via Milano till Stockholm bär Maxjennys kläder. Madonnas dansare har burit hennes plagg i musikvideo, likaså kronprinsessan Victoria på ett officiellt event. – Jag tyckte kronprinsessan var så supersnygg i klänningen hon valt. Nästan som om hon hällts i den för den satt som en smäck. Som mina plagg gör på många kvinnor. •

Just nu är museet stängt och vi genomför den största renoveringen sedan Järnvägsmuseet kom till Gävle 1970. Välkommen att resa med våra historiska tåg under tiden och besök Tåghallen som vi öppnar exklusivt vid några tillfällen!

UPPLEV TÅGHALLEN – ÅNGTÅG & FÖREDRAG

BOKNING & FRÅGOR OM VÅRA RESOR 070-724 64 79

Första helgen i varje månad, maj – september 2018, öppnar vi Tåghallen i Gävlestadsdelen Nynäs. Åk ångtåg från Gävle central. Föredrag vid varje tillfälle.

Telefontid: Måndag – fredag 10.00 –15.00 Vänligen notera att vi har en ny e-postadress: resor @ jarnvagsmuseet.se

RING VÅR VÄRD!

JÄRNVÄGSMUSEETS HISTORISKA TÅGRESOR

HISTORISKA TÅG

Mariefred & Kakslottet 17 juni Classic Car Week 2 aug Avesta Art & Oljeön 25 aug Årgångståget special 8 sept Kulturnatt Norrköping 29 sept Getå 1918 30 sept Gävle–Stockholm, ellok & F 1200: F 1200 hem till Gävle 13 okt

JARNVAGSMUSEET.SE


din resa…

Ta tåget till

kurorten mösseberg

nyheter Köpenhamn bubblar i vår

pe r fe kt b el ä get mel l a n st o ckho lm, o slo , ma lmö o c h g ö tebo r g

Hygge i Köpenhamn.

Vi vill möta våren i Köpenhamn. Den danska huvudstaden toppar bubblarlistan över städerna dit resandet med SJs tåg ökar mest i vår. Och visst – lite hygge, en öl i solen vid Nyhavns kanaler eller en partykväll i Kodbyen kan aldrig vara fel. Och ishockey-VM som bonus.

FOTO:DANIEL RASMUSSEN

5 I TOPP – RESMÅLEN SOM ÖKAR MEST I VÅR • Köpenhamn 33 procent • Umeå 19 procent • Helsingborg 12 procent • Falun 8 procent • Östersund 7 procent KÄLLA: SJS BOKNINGSSTATISTIK MARS–MAJ 2018 JÄMFÖRT MED SAMMA PERIOD 2017

FOTO:DANIEL STIGEFELT

Nytt i lurarna – SJ BizTalks-podden.

Fira med oss!

Boka din Jubileumskonferens på Kurorten Mösseberg! Från 1.495:- per person

NY PODD MED SJ BIZTALKS Är du affärsresenär som missat SJ BizTalks? Nu kan du lyssna på föreläsare från det populära eventet i vår nya podcastserie SJ BizTalks. I podden delar även våra affärsresenärer, okända som kända, med sig av sina liv och funderingar. Vad sägs om Birgitta Rasmussen från Hela Sverige bakar, entreprenören Per Holknekt och tankeläsaren Henrik Fexeus? Avsnitten är 20 minuter, perfekta för en stunds avkoppling på tågresan. SJ BizTalks-podden hittar du där poddar finns.

Fiskelycka på Torneälvens is.

Bättre och snabbare surf för väntande resenärer på stationen – bra eller hur? 39 stationer runt om i landet rustas just nu med fiber och kraftfullt wifi. Hållbar kombo – mat från Coop blir resa med SJ.

Tågsemestrar blir bok Trenden att tågsemestra växer. Nu har jakten inletts efter spännande reseberättelser om tågresor i Sverige och Europa som ska bli en bok – Tågsemester – nästa vår. Bakom projektet står förläggarna Eva Wrede och Susanna Elfors, som skapat och driver Facebookgruppen Tågsemester. – Boken ska ge så många olika infallsvinklar som möjligt på äventyret att ta sig runt med tåg. Vi ska välja ut ett 20-tal reseberättelser, olika typer av tågresor och resenärer, säger Eva Wrede.

besök Mössebergsparken, Falköping postadress Box 733, 521 22 Falköping, tel 0515-43 200 e-post info@kurortenmosseberg.se www.kurortenmosseberg.se

FOTO: MIN STORA DAG

Just nu kan du boka din konferens i våra historiska lokaler – och vi bjuder alla deltagare på något valfritt extra: välj mellan fri entré till vårt Spa, ett glas champagne eller en valfri dessert! Ring oss så berättar vi mer om våra goda förutsättningar för en trevlig och givande konferens: 0515-432 00. Erbjudandet gäller t o m 31/5 2018.

HANDLA HÅLLBART OCH RES BILLIGT MED SJ

PAUS FRÅN TUFF VARDAG – MED NATTÅGET De fick åka hundspann, pimpla, skulptera i is och uppleva massor av andra äventyr. 15 barn från hela Sverige med allvarliga sjukdomar och diagnoser fick en paus från en tuff vardag på välgörenhetsorganisationen Min Stora Dags läger i Jukkasjärvi. SJs spännande nattåg och några dagar av glädje och äventyr med nya vänner blev en oförglömlig upplevelse. Min Stora Dag syns extra mycket på SJs tåg i maj – där du kan stötta deras viktiga arbete med att skapa avbrott för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser när det som mest behövs.

Under maj erbjuder Coop sina Med mera-kunder att köpa billiga SJ-resor med hjälp av intjänade poäng. Det är alltså extra förmånligt att både handla och resa klimatsmart just nu. Erbjudandet gäller för resor med SJs tåg i juni, juli och augusti som bokas under maj månad. Dessutom får alla Kupés läsare 200 kronor rabatt när man handlar för 800 kronor på Coops nätbutik för första gången. Ange kampanjkoden KUPE. Läs mer på coop.se.

79


din resa… resenärer

Glasögon på nätet

Lunds Central

• Glasögon i dina styrkor • Fri ångerrätt • Billigare direkt från sliperiet

23 mars 2018 Mors dag infaller sista söndagen i maj. För att få bästa tipsen på bra presenter rådfrågades SJs resenärer i Lund. Hur firar de sina mödrar? text och foto DAVID BACK

PES m e d A RO M pro AT Tgre ssiv SVART a gl a s:

1185 :KOM

PLE T

T

O RÖ D PESARtyrkeglas: s n med e

595:LE KOMP

TT

02. LAKOV NAKHIMOVSKI

GÖTEBORG – Den bästa presenten på mors dag är att vara hemma och hjälpa till. Jag kommer från Ryssland men har bott i Sverige i 20 år. Min mor bor i Sankt Petersburg så då blir det oftast ett telefonsamtal för att fira henne.

01. ELLINOR ANDERSSON

GÖTEBORG – Jag firar mors dag med frukost hemma hos min mamma. I present ger jag henne oftast något smycke. På mors dag firar jag även min pappa med glada ord och tillrop.

03. WILLIAM OCH KERSTIN BROBERG

KARLSTAD – Mors dag firar vi hemma, det har blivit en årlig tradition. Vi gör inget dramatiskt, utan vi äter lite gott och Kerstin får blommor av mig, säger William.

Idag köper över en halv miljon svenskar sina glasögon från Favoptic. Genom att skala bort dyra butikshyror och personal erbjuder Favoptic glasögon till en bråkdel av vad de kostar på fina gatan - utan att för den skull tumma på design, mode eller kvalité. Hos Favoptic kan du prova bågar på det sätt som passar dig bäst: ladda upp en bild av dig själv och prova med bågar på favoptic.com, studera hela vårt sortiment på nätet eller besök någon av våra mottagningar centralt

i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du kan alltid helt gratis och utan köptvång låna hem fyra bågar och prova hemma i lugn och ro. Beställer gör du på favoptic.com - receptet skickar du med provbågarna eller mailar till oss. Betalar gör du först efter att du har fått hem glasögonen slipade i dina styrkor och konstaterat att du är nöjd. Välkommen in till favoptic.com

04. KATARINA BÄCK

LUND – På mors dag ringer jag min mamma eller skickar ett sms. Annars firar vi inte alls, det är ingen tradition vi har. Jag brukar varken ge presenter eller få några av mina barn. Fast en gång fick jag blommor till balkongen som jag hade önskat mig, då blev jag glad.

81


din resa… sj prio i Jönköping

Alltid en bra bok på tågresan!

Gofika med kanelbullar.

Johan Salestam och Andreas Roman (här med kollegan Elias Svensson) har öppnat kaféet Stuk.

Gör tågresan extra spännande med Nextory! Välj fritt bland tusentals olika e-böcker & ljudböcker, det finns något för alla smaker.

Stuks löjromspizza – redan en klassiker?

FOTO:SANNA HEDH

Trevlig resa och läsning!

Nytt stuk lyfter Jönköping Nyöppnade Stuk är en del av Jönköpings trendiga matscen – ett ”kockigt” bageri, där kaffenörden får sitt och ugnen går varm. Och med specialpriser för dig med SJ Prio-kort.

JOHANS TIPS I JÖNKÖPING Promenera längs sandbankarna vid Rosenlund. Det är som klippor ner mot Vättern och jättefint att gå längs vattnet. Här kan du verkligen vara för dig själv. En utflykt till Röttle by söder om Gränna. Ett fint naturområde att promenera i, inte minst på våren med alla vitsippor.

3 ANDRA SJ PRIO-TIPS I JÖNKÖPING

Erbjudandet gäller endast nya Nextoryanvändare

Prova Nextory gratis i 30 dagar. Gå till www.nextory.se/kampanj och ange koden KUPE.

Rosenlund Bowling. 30 procent på banhyra en timme för 1–4 personer. Mr Barbershop. 15 procent på valfri behandling. Husqvarna Museum, gå 2 för 1.

JOHAN SALESTAM OCH ANDREAS ROMAN

träffades när de var ansvariga för stjärnkocken Tommy Myllymäkis restaurang Sjön, vid Vätterns strand i Jönköping. Johan hade assisterat Myllymäki när han tog silver i Bocuse d’Or 2011, vilket brukar liknas vid VM i matlagning. Men när de båda vännerna bestämde sig för att starta något ihop blev det inte en restaurang, utan ett kafé. – Vi har alltid haft en passion för bra kaffe, och vi saknade ett mer personligt ställe i Jönköping, säger Johan. Sedan oktober 2017 finns därför Stuk, centralt beläget på Lantmätargränd 3. Johan kallar det för ett ”kockigt” bageri. Inte bara bröd bakas i ugnen, utan även mer matiga kreationer – inte minst löjromspizzan har snabbt blivit en klassiker.

– Många duktiga personer har öppnat nya ställen. Tillsammans sätter vi Jönköping på matkartan. Vid Munksjön byggs en helt ny stadsdel upp. Där hoppas jag också att det kommer poppa upp mycket roliga barer och restauranger, säger Johan. Han och Andreas satsar på småskaliga och kvalitativa producenter. Kaffet kommer från Koppi i Helsingborg, och mjölet till bakningen från Orga Kvarn i Skärblacka. Som SJ Prio-medlem får du 15 procents rabatt på notan, exklusive alkohol. Men visst finns även ett öl- och vinutbud, inte minst naturviner, som passar menyn och faller Johan och Andreas i smaken. – Det ska vara lite som att komma hem till oss, det återspeglas både i maten och musiken. Och det verkar som att folk tycker om det.

Gå med i SJ Prio!

SJ Prio Mastercard

Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotellövernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

Med SJ Prio Mastercard får du ett betalkort som du kan ERBJUDANDEN betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina PÅ SJ.SE/ köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, SJPRIO vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.

SE ALLA MEDLEMS-

83


84

Det finns en rad tilläggstjänster som du kan beställa samtidigt med din resa. FÖRBESTÄLLD MAT: Reser du i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt, klassisk räksmörgås och tre danska smörrebröd. Dagens rätt och frukost finns även som vegetarisk/vegan/ glutenfri/laktosfri. Reser du i 2 klass kan du förbeställa glutenoch laktosfri barnrätt och frukost som är vegetarisk/vegan/glutenfri/laktosfri. TAXI: När du köper din tågresa kan du samtidigt boka taxi till och från stationen. Då slipper du stå i taxikö. HOTELL: Boka hotellrum i samband med din tågresa. VÄLJ PLATS: När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, också välja platsegenskaper som tyst avdelning, djurtillåtet, djurfri plats, rullstolsplats och så vidare. Du kan själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta.

1 KLASS I 1 klass sitter du bekvämt i lugn och ro. Platsreservation ingår där det är möjligt och du har dessutom tillgång till våra bekväma lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1 klass på SJ Snabbtåg finns högkomfortabla stolar och du får en frukost serverad fram till kl. 09.00. Under resan har du tillgång till kaffe, te, vatten och frukt. Du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats. På SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet och du har ett eluttag vid varje plats. 2 KLASS Även i 2 klass reser du mycket bekvämt. Vid resa med SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet. Eluttag finns på SJ Snabbtåg, dubbeldäckaren och de flesta InterCitytåg. NATTÅG Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i sovvagnskupé med god komfort i sköna, bäddade sängar eller i liggvagnskupé med enklare komfort där du bäddar själv. Ombord på de flesta av våra nattåg finns en bistro. Alla kupéer har eluttag.

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av Tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Bra Miljöval

FAMILJEERBJUDANDE Som vuxen kan du ta med dig max två barn (under 16 år) när du reser i 2 klass med SJ InterCity och SJ Regional, du betalar endast bokningsavgift. Som ungdom/studerande kan du ta med dig max två barn under 7 år. På SJ Snabbtåg betalar barn i vuxens sällskap 15 procent av vuxenpriset. Även på SJs nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande reser till rabatterat pris i 2 klass med: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får tio procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Erbjudanden och rabatter

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. RESA SOM KAN OMBOKAS Ombokningsvärdet (biljettpriset minus bokningsavgiften) kan användas till en eller flera nya resor. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Flexibel resa

Tilläggstjänster

Alltid god komfort

Bra att veta

Med reservation för ändringar.

Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information.

Mer information och köp av resa

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken inom respektive län. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen.

Reser du ofta?

SJs bistro är KRAV-certifierad. Bistrons inriktning är svenska säsongsanpassade råvaror, ekologiska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord. Alkoholhaltiga drycker serveras endast till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget.

Bistron

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undantaget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

din resa… med sj

85


din resa… vår tågflotta Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

Välkommen till

Helsingborg och Landskrona 2–8 juli. 55 svenska mästerskap. Massor av avgörande ögonblick. Sveriges häftigaste idrottsfest. Läs mer på smveckan.se

SJ 3000

X 2000

Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW. Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

DUBBELDÄCKAREN

REGINA Ett populärt regionaltåg som finns på många sträckor i Sverige. SJ kör det mellan Sala–Linköping och Karlstad–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvagnars) och 2 120 kW (trevagnars). Miljöfakta: Alla resor med SJs tåg är sedan 1994 märkta

med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Finns ombord: Djuravdelning och rullstolslyft. Premiär: Slutet av 1990-talet. Längd och vikt: 53,9 m och 142 ton (2 vagnar), 80,5 m och 203 ton (3 vagnar).

X 12

SM-veckans huvudsponsor

Arrangörer

Partners

Avgörandets ögonblick SM-veckan sommar 2018 arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF), Helsingborg stad och Landskrona stad. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

Ett klassiskt regionaltåg som nyligen upprustades och fick en ny, fräsch interiör. Större bagageställ, manuell rullstolsramp och en toalett anpassad för rörelsehindrade tillhör några av nyheterna. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 1 280 kW.

Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm– Västerås–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005. Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Miljöfakta: Vid upprustning av tåg ställer SJ tuffa miljökrav på leverantörerna. Premiär: 1991. Längd och vikt: 49,8 m och 103 ton.

Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro. Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

Sändande bolag 87


P R E S E N T E R A R

NÖJESUPPLEVELSER FÖR ALLA! K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

SV ER IGES STÖR STA SOMM A RTUR NÉ

Fråga lokföraren

KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

I SAMARBETE MED BLIXTEN & CO, LIFELINE, LIVE NATION & 2ENTERTAIN

”EN GIVEN SUCCÉ I SOMMAR”

”FOLKFESTEN”

DAGENS NYHETER

Daniel Bergman

AFTONBL ADET

GLENMARK ERIKSSON STRÖMSTEDT

OLA SALO | KAMFERDROPS | MENDEZ | CHRISTER BJÖRKMAN | IDA REDIG MARIKA CARLSSON | CHARLOTTE PERRELLI | DAVID LINDGREN | TOMMY NILSSON | MARIETTE MALMÖ, Malmö Arena, 4 juli HOK, Hooks Herrgård, 6 juli ULRICEHAMN, Sturebadet, 7 juli BORGHOLM, Slottsruinen, 12 juli BROMÖLLA, Strandängens Idrottsplats, 13 juli HALMSTAD, Örjans vall, 14 juli RÄTTVIK, Dalhalla, 20 juli BISPGÅRDEN, Thailändska Paviljongen, 21 juli UMEÅ, Hedlundadungen på Noliaområdet, 22 juli GÖTEBORG, Slottsskogen, 26 juli ÅMÅL, Djuphamnen, 27 juli

KRISTINEHAMN, Sannavallen, 28 juli VÄSTERVIK, Bökensved, 29 juli VAGNHÄRAD, Tullgarns Slott, 2 aug KARLSBORG, Göta Kanal, 3 aug BÅSTAD, Tennisstadion, 4 aug YSTAD, Sandskogens Idrottsplats, 5 aug LIDKÖPING, Villabadet, 10 aug MOTALA, Råssnäs, 11 aug STRÖMSHOLM, Strömsholms Slott, 12 aug BOLLNÄS, Långnäs, 17 aug STOCKHOLM, Ulriksdals Slott, 18 aug

SOMMAREN 2018 11-13.7 14.7 19.7 20.7 21.7 26.7 27-28.7 31.7 2.8

RÄTTVIK Dalhalla VADSTENA Slottet BORGHOLM Slottsruinen FALKENBERG Stortorget LYSEKIL Pinneviken MALMÖ Mölleplatsen BÅSTAD Tennisstadion GOTLAND Burgsvik KARLSTAD Mariebergsskogen

3.8 4.8 10.8 11-12.8 16.8 17.8 18.8 24.8 25-26.8

GÖTEBORG Bananpiren KRISTIANSTAD Ovesholms Slott JÄRVSÖ Stenegård HÖGA KUSTEN Skuleberget SKÖVDE Boulognerskogen ESKILSTUNA Sundbyholms Slott ÖREBRO Brunnsparken UPPSALA Botaniska Trädgården STOCKHOLM Skansen

B I L J E T T E R: G E S . S E • 0455-61 97 00

BILJETTER: DIGGILOO.COM K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

TAUBE SJUNGER TAUBE SVEN-BERTIL TAUBE och NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER dirigent PETER NORDAHL

”MED EN BLIXTRANDE NÄRVARO” GP

FOTO: BRUNO EHRS

bamse och hans vänner framför klassiska barnvisor!

Hur får man bort ett krockat tåg? DANIEL BERGMAN

”EN VÄRDIG UPPVISNING AV EN VIS VETERAN” AB

”SVEN-BERTIL TAUBE I SITT LIVS FORM” DI

SVERIGETURNÉ 2018 5/5 VARA 20/5 ÖREBRO 15/7 BORGHOLM 29/7 BÅSTAD

22/9 UPPSALA 6/10 NYKÖPING 7/10 GOTLAND 13/10 JÖNKÖPING 14/10 VÄSTERÅS

20/10 ESKILSTUNA 21/10 LINKÖPING 31/10 TALLINK SILJA 10/11 HELSINGBORG 11/11 NORRKÖPING

18/11 KARLSTAD 24/11 HALMSTAD 25/11 GÄVLE

LÄS MER & BOKA PÅ TICKSTER.SE & BAMSELIVE.SE

”OUTSINLIG KULTURHISTORIA” DN

BORGHOLM, SLOTTSRUINEN 21 JULI KL. 19.30

BILJETTER: kalmarsalen.se För personlig service ring 0480-42 10 10

din resa… nyfiken på tåg?

Hur får man bort ett krockat tåg från spåret vid en olycka?

Erik Stenkula

Ålder: 38 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 6 och 1 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan sju år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Hej Erik! Tåget är ett mycket säkert sätt att resa i Sverige. Det är mycket ovanligt med olyckor med själva tåget på järnvägen där tågresenärer kommer till skada. Vid alla olyckor på järnvägen ska en utredning genomföras innan man kan påbörja röjningsarbetet. Vid särskilt allvarliga olyckor kopplas Haverikommissionen in för en mycket grundlig och helt oberoende

utredning. Ofta när ett tåg krockar eller spårar ur är hjulen, hjulaxlarna och boggierna ändå i tillräckligt oskadat skick för att kunna rulla på den befintliga järnvägen. Antingen kan de rulla själva eller så ställer man hjulen i en speciell tralla. Behöver fordonet lyftas måste man använda någon form av mobil, specialanpassad lyftkran. Att få all utrustning som behövs för bärgningen kan ta lite tid. När de skadade fordonen bogseras bort använder man ett annat fordon som antingen har samma typ av kopplingsanordning, eller som kan utrustas med någon typ av övergångskoppel. Sådana finns färdiga på alla fordon. För att inte orsaka ytterligare skador på järnvägen måste man köra i väldigt låg hastighet tills man kommer till en verkstad. Ibland kan det till och med vara mest effektivt att byta exempelvis hjulaxlar på plats innan man påbörjar bogseringen. Om oturen verkligen är framme, och de skadade fordonen inte kan transporteras på järnvägen så sker det med lastbil, som en specialtransport. Står det olycksdrabbade tåget illa till kan man även tvingas anlägga en ny väg för att över huvud taget kunna komma till platsen. Då kan bärgningsarbetet verkligen dra ut på tiden. Efter att alla inblandade fordon är bortforslade från olycksplatsen måste järnvägen besiktigas och vid behov lagas. Det är sannolikt detta som tar mest tid innan banan åter kan öppnas för trafik. Är skadorna på spåren eller kontaktledningsanläggningen omfattande kan det ta många veckor att laga. Daniel

Jag har flyttat till Töreboda intill järnvägsstationen. Hur många tåg passerar förbi på ett dygn?

Ellen

Hej Ellen! Töreboda är en ort med järnvägsanor tillbaka till 1860-talet. Länge trodde man att det strategiska läget där västra stambanan och Göta kanal korsar skulle göra orten till en av landets viktigaste stationer. Så blev det inte riktigt

i och med att järnvägen i det närmaste konkurrerade ut vattenbaserade transporter. Fortfarande är dock Töreboda en viktig station för järnvägen. Miljontals resenärer och ofattbara mängder med gods passerar varje år. Under 2016 passerade faktiskt ungefär 35 000 tåg Töreboda! I snitt passerar 96 tåg varje dag – en tredjedel godståg och två tredjedelar persontåg. Hälsningar Daniel

Varför hoppar ni över siffran 3 i vagnsordningen på X 2000? På skyltarna på plattformen står det vagn 1-2-4-5-6 och 7. Marcus Mattisson Hej Marcus! Det är inget mystiskt försvinnande. Vi har inte tappat bort vagn 3. Svaret är ganska enkelt. Grunden för ett X2000-tåg är i dag en drivenhet (lok) och sex vagnar. Vagn 1 och 2 är 1 klass, och resten är 2 klass. Det gäller för de tåg som är avsedda för trafik inom Sverige och i Norge. Men vi har ju även några tåg som är konstruerade för att kunna gå över Öresundsbron och in i Danmark. För de tågen har vi valt att ta bort en 1 klassvagn och i stället stoppa in en 2 klass-vagn, nämligen vagn nummer 3. Vagnsordningen blir därför 1, 3, 4 och så vidare. Den saknade vagn 3 kan man alltså hitta i de tåg som kan köras i Danmark. Daniel

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

89


din resa… i kupén Tomas Andersson Wij har sällan legat på topplistorna, men är ändå en av Sveriges mest etablerade artister. För sina vackra texter, fyllda av vemod, lust och lycka. Och för att uthållighet lönar sig i längden. text LINDA NEWNHAM foto PETER ERIKSSON

”Det viktigaste är inte vem jag tackar, utan att jag gör det ” 20 år som artist och tionde plattan. Trodde du det när du började?

Många av dina texter handlar om det förflutna, är du en nostalgisk person?

– Hade du sagt till mig när jag var 15 att jag skulle sälja ut Cirkus så hade jag tyckt att det lät helt rimligt, inga konstigheter (skratt). Min smala lycka i livet har varit att jag så länge trodde lite mer om mig själv än det fanns täckning för. Alltså, det har gått upp och ner. Jag har stått på Globens scen inför fyra miljoner tv-tittare och jag har spelat med en döv ljudtekniker i Hjo. Det har funnits perioder när jag undrat om det verkligen är värt allt slit, då jag känt mig riktigt trött. Men inget har varit förgäves, jag kan se det nu. De partier man hade klippt bort om livet varit en film har också varit viktiga. Motgångar har gjort mig tålig och noggrann. Jag har aldrig kunnat luta mig tillbaka och känna att jag är i mål, har aldrig blivit proppmätt.

– Nostalgi betyder att längta tillbaka och det gör jag verkligen inte, tvärtom. Att jag skrivit mycket om det som varit är nog för att det finns saker där som fortsatt att jaga mig. Men det är också lite typiskt att en låtskrivare får den frågan. Du skulle inte fråga Peter Englund om han är nostalgiker för att han skriver historiska romaner. Nästan alla konstnärer jobbar med det förflutna. Det förflutna, nuet och framtiden kan rymmas i en enda sång. Jag tror ju att allt hör ihop.

Titellåten ”Avsändare okänd” handlar om att tacka. Varför?

– Den handlar om allt det som jag är tacksam för. Jag kan känna ett behov av att säga tack, men jag vet TOMAS inte till vem. Mina föräldrar är kristna och de lärde ANDERSSON WIJ mig att be. Så jag fortsätter med det, att tacka, på sätt och vis, genom sångerna. Det får mig att se det jag Ålder: 46. Familj: Son, 9. har, i stället för det jag inte har. Missnöjets brunn är Bor: Stockholm. djupare och lättare att ösa ur, men jämförelserna med Gör: Artist, låtskrivare andra och det numerära tänkandet bryter bara ner och skribent. mig. Precis innan jag ska upp på scen brukar jag tacka Aktuell med: Nya albuför att jag får göra det här som jag älskar ännu en met Avsändare okänd kväll. Det är märkligt hur kraftfullt det är. Psyket reaoch turné därtill. gerar direkt. Det är som att stämma ett instrument. 90

Har du blivit mörkare eller ljusare med åren?

– Både och. Jag är mer desillusionerad när kommer till politik och den mänskliga naturen. Men på ett privat plan har jag nog aldrig mått så bra som nu. Det kanske har att göra med att jag nått fram med min musik, men det handlar också om att jag har fått barn, att jag har någon att ta hand om, ett självklart sammanhang. Hur har din son förändrat dig?

– Han gjorde livet svårare på ett praktiskt plan, men enklare på ett existentiellt. Jag tror de flesta mår bra av att finnas till för någon. Drömperson att få sitta bredvid på tågresan?

– Bruno K. Öijer, för att han är en fantastisk poet och en sorts modern mystiker. Jag skulle vilja prata med honom om typ allt. Både om det synliga och det osynliga. Vad drömmer du om i livet?

– Det skulle vara kul att träffa en tjej (skratt).